Три отказа за работа - край със социалните помощи

https://www.actualno.com/politics/tri-otkaza-za-rabota-kraj-sys-socialnite-pomoshti-news_648232.html

"Затягаме режима за хората, които отказват да работят. Ангажиментът на нашето правителство е всички хора да работят", заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. От думите ѝ става ясно, че социалните помощи на безработните, които откажат предлаган

Как ще стигнем до еврозоната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6597904

Как ще стигнем до еврозоната Появи се още един силен аргумент България да въведе еврото - Европейската комисия е готова да предостави помощ на държавите, които желаят да се присъединят към еврозоната. Каза го еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер и изрази готовност Брюксел да подкрепи България в тази посока технически, финансово и със съвети.

Акценти в печата

http://www.cross.bg/kontrol-dans-pishe-1562659.html

/КРОСС/ Приемането на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства в парламента е сред водещите теми в днешните вестници. Вчера председателят на Бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков каза, че е имало случаи на нерегламентирано подслушване, включително на политици и магистрати, и отправи критики към работата на прокуратурата, МВР и ДАНС. В подслушванията цари пълен произвол и беззаконие, пише в. "Сега" на първата си страница. След изнесените скандални данни в парламента главният прокурор заключи, че Апокалипсисът не е настъпил, пише още вестникът. Бюрото за контрол на СРС-тата вече не може да гарантира на гражданите, че не са незаконно подслушвани. Прокуратурата не е разследвала стотици нарушения със СРС, Висшият съдебен съвет също нехае, продължава "Сега". Изданието отбелязва, че шефът на бюрото Бойко Рашков е влязъл в директен сблъсък с главния прокурор Сотир Цацаров, който пристигна в парламента, за да отрече твърденията. Ушите на властта работят правилно, незаконно подслушване в ДАНС няма, заяви председателят й, това пък е водещото заглавие на в. "Труд". Приемането на доклада на Националното бюро за контрол на СРС от депутатите се оказа поредният повод за многочасови разправии между опозиция и управляващи. От БСП поискаха заседанието да е закрито, но от ГЕРБ и Обединени патриоти се противопоставиха на "заглушаването"

Мая Манолова: Мораториумът за нови лекарства пряко нарушава конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598157

Мая Манолова: Мораториумът за нови лекарства пряко нарушава конституциятаМораториумът върху новите лекарства е абсурден. Предупредих всеки народен представител и ще пусна жалба до Конституционния съд, има пряко нарушение на конституцията. Гражданите имат право на безплатна помощ и обслужване. Да вземеш надеждата на болния и да го обърнеш в числа е нечовешко и засяга гражданските права.

Автомобили и контейнер горяха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364933

3 са регистрираните пожари с преки материални щети през последното денонощие, научи Moreto.net. На 5 декември, около 17:45 часа, е получен сигнал за пожар в автомобил, намиращ се на бул. «Янош Хунияди» във Варна. Няма пострадали хора.

Ердоган пристига на историческо посещение в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598147

Ердоган пристига на историческо посещение в ГърцияПрезидентът на Турция Реджеп Ердоган започва днес историческо посещение в Гърция, за да ускори затоплянето на отношенията между двете съседни страни, които са хладни поради дълбоки разногласия. По време на двудневната си визита, която е първата на турски държавен глава в Гърция от 1952 г., Ердоган ще бъде приет в Атина от гръцкия президент

Водата в София поскъпва с 9,3%, в Ямбол - с 20 на сто

https://offnews.bg//ikonomika/vodata-v-sofia-poskapva-s-9-3-v-iambol-s-20-na-sto-670730.html

Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) трябва да обяви днес решението си дали водата в 14 големи града у нас ще поскъпне. Очакванията са скокът в цените да е с до 20%.

Повишението би засегнало потребителите в София, Смолян, Пловдив, Варна, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца.

В столицата планираното увеличение е нови 9,3%, след увеличението с 18% от март. Така кубик вода от Нова година може да струва 2,36 лв. вместо 2,16 сега.

Предвиденото увеличение за Варна е 7 стотинки за кубик. Най-голямо – с 20%, е увеличението на водата в Ямбол, както и във Враца – с 13%.

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се върне във военните зони в Близкия изток

http://www.cross.bg/iztok-velikobritaniya-blizkiya-1562658.html

/КРОСС/ „Великобритания трябва да събере смелост и да се върне в някои от конфликтните зони в региона на Близкия изток, за да подпомогне предотвратяването на десетилетия терор и нестабилност". Това е част от речта на външния министър на Великобритания Борис Джонсън, която ще бъде произнесена днес, съобщава приближеното до консерваторите издание „Телеграф". Според мнението на външния министър, провалите и раните от интервенциите на Запада в Афганистан, Ирак и Либия не трябва да парализират желанието на Лондон да участва по-активно в световната политика след Брекзит. „Външната политика на Великобритания не е проблемът, тя е част от решението", ще заяви той, на основание, че бедите в Сирия, Йемен и широкия Близък изток „са се изострили не заради намесата на Запада, а заради дистанцираността му". В своята реч, която ще бъде изнесена в Лондон, Джонсън ще даде диагнози за причините за разпространяване на джихадизма и разпадането на Близкия изток и ще представи пакет от мерки за подновяване на британската политика у дома и в чужбина.  

Лидери на седем балкански страни на форум в НДК

https://offnews.bg//politika/lideri-na-sedem-balkanski-strani-na-forum-v-ndk-670729.html

Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка откриват днес форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани.

На конференция в Националния дворец на културата по покана на българския премиер ще бъдат косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума ще участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани ще бъдат възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Лудогорец" не бива да губи днес в Германия

http://clubz.bg/61563-ludogorec_ne_biva_da_gubi_dnes_v_germaniq

"Лудогорец" излиза днес от 20:00 часа наше време срещу германския "Хофенхайм" в последен и решителен мач от груповата фаза на турнира Лига Европа.

Ситуацията в група С изглежда така: "Спортинг" (Брага) - 10 точки, "Лудогорец" - 8, "Истанбул Башакшехир" - 5, "Хофенхайм" - 4.

Единстеният сценарий, при който българският представител ще отпадне за фазата на елиминациите идната година, е да загуби, а "Истанбул" да бие "Брага".

Равен или победа вършат работа на "орлите" и дори поражение, стига любимият тим на турския президент Реджеп Ердоган да не победи португалците край Босфора.

"Хофенхайм" със сигурност ще заложи на състав с резерви и младоци, но не е ясно дали това е добре, тъй като тези футболисти ще са мотивирани да се докажат пред треньора Юлиан Негелсман.

В дните преди мача нашумелият немски специалист, спряган като кандидат дори за "Байерн" (Мюнхен) догодина, готвеше два отбора - единият за Бундеслигата, а другият за Лига Европа. Негелсман рано отписа евротурнира и реши да се съсредоточи в местния шампионат, където гони място за участие в Шампионската лига догодина.

"Лудогорец" игра в елиминациите на Лига Европа в началото на тази година, когато влезе в надпреварата от шампионския турнир. Сега за втори пореден път може да си осигури най-малко два мача на Стария континент и напролет.

В тима на Димитър Димитров-Херо няма проблеми с контузени играчи.

Механизмът за разследване на химически атаки в Сирия приключва работа

https://www.actualno.com/asia/mehanizmyt-za-razsledvane-na-himicheski-ataki-v-sirija-prikluchva-rabota-news_648243.html

Съвместният механизъм на ООН и ОЗХО за разследване на химическите атаки в Сирия пристъпи официално към ликвидация на активите си. Това съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в писмо до Съвета за сигурност, което беше публикувано на сайта на организацията, пред

Слънчево и топло за сезона днес

http://www.cross.bg/ymeren-dyha-slunchevo-1562657.html

/КРОСС/ Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, който привечер ще отслабне. Максималните температури ще са между 8° и 13°, за София - около 9°. Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за декември и през деня слабо ще се понижи. По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, който привечер ще отслабва. Максималните температури ще са 10°-12°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около минус 1°.

Актуална пътна обстановка за 7 декември

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1562656.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 07.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 4° до + 15°.Времето над страната е предимно облачно.Слаб до умерен вятър духа в областите: Пловдив, Търговище, Смолян, Добрич, София, Сливен, Велико Търново, Разград, Пазарджик, Варна, Плевен, ШуменПътните настилки в страната са предимно сухи, по усойните места мокри, заледени и обработени. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден. Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна"-Велико Търново-Шумен;• път I-5 Русе-Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина"-София;• път I-9 Варна-Бургас;• път II-18 Околовръстен път София;• път II-99 Бургас-Царево

Силно интензивен е трафикът за тирове на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6598145

Силно интензивен е трафикът за тирове на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово"На българо-турската граница на ГКПП "Капитан Андреево" и на ГКПП "Лесово" на изход трафикът е силно интензивен за товарни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". Информацията за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове е към 06.00 ч. На българо-румънската граница на ГКПП "Дунав мост Русе" на изход

108 години от рождението на Вапцаров

http://www.moreto.net/novini.php?n=364951

Днес честваме 108 години от рождението на знаменития български поет Никола Йонков Вапцаров. Роден е на 7 декември през 1909 година в град Банско. Поета завършва гимназията в град Разлог, след това по настояване на баща си се записва в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име.

Откъс от "Познатият непознат. Ранни разкази", Труман Капоти

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-poznatijat-nepoznat-ranni-razkazi-truman-kapoti-news_648233.html

Магазина при воденицата През прозореца на „Магазина при воденицата“ жената гледаше децата, които си играеха щастливи в бистрите води на потока. Нямаше нито едно облаче в небето и южняшкото слънце жарко печеше. Жената изтри потта от челото си с червена кърпичка. Водат

Започва историческото посещение на Ердоган в Гърция, в Атина протестите са забранени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/07/3092395_zapochva_istoricheskoto_poseshtenie_na_erdogan_v/?ref=rss


Днес и утре турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е на посещение в Гърция - визита, каквато турски държавен глава не е правил от 65 години - и в страната са въведени засилени мерки засигурност, отбелязва в. "Катимерини". Според други издания се очаква на дневен ред да са теми като мигрантската криза, енергетиката, отношенията с Европейския съюз и спора за няколко егейски острова, заради които през 90-те години Атина и Анкара бяха на ръба на война.<br /><br />Ердоган...

Днес ще е предимно слънчево, максимални температури до 13°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6598135

Днес ще е предимно слънчево, максимални температури до 13°Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, който привечер ще отслабне. Максималните температури ще са между 8° и 13°, за София - около 9°. Това съобщи за "Фокус" дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Борисов се среща с лидерите на Западните Балкани в София

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/07/3092310_borisov_se_sreshta_s_liderite_na_zapadnite_balkani_v/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка откриват днес форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани.<br /><br />На конференция в Националния дворец на културата по покана на българския премиер ще бъдат косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана...

Рождениците на 7 декември

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-dekemvri-1562653.html

/КРОСС/ Петър Александров, бивш футболист Димитър Аврамов, режисьор Ованес Торосян, актьор Тошо Тошев, журналист, бивш главен редактор на в. "Труд" и на в. "Преса"    

Предстоящи събития на 7 декември

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1562652.html

/КРОСС/ ***София. Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка ще открият форум в Националния дворец на културата, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. Изявления за медиите са предвидени в 10.30 часа. ***София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. От 09.00 часа IV състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Васил В., Велизар В., Иван А. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09.30 часа ще се проведе заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. ***София. От 09.30 часа ХVI състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Добромир М., Георги А. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. В 10.00 часа в хотел „Маринела" ще бъде ще отбелязан Международният ден на гражданската авиация. В 19.30 часа ще бъдат връчени годишните награди на най-добрите авиокомпании, представени на българския авиационен пазар. ***София. От 10.00 часа V състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Илчо И., Станко Ж., Евгений И. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа IХ състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Радослав Б., Денис Б., Мариян К. и др. за организиране и ръководене на организиране на престъпна група. ***София. От 10

Преглед на печата - 7 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364952

"24 часа" ДАНС рови в 28 едри сделки 28 приватизационни сделки е изпратила ДАНС на прокуратурата за проверка заедно с доклад с основните проблеми по раздържавяването. Две прокуратури обаче отговорили, че дела не може да се образуват поради изтекла давност.

Европа, арабите и ООН - всички срещу Тръмп

http://clubz.bg/61562-evropa_arabite_i_oon_vsichki_sreshtu_trymp

Арабските и мюсюлманските държави от Близкия изток осъдиха признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел, предаде Ройтерс.

Те окачествиха стъпката като подстрекателска в опасен регион. Според палестинците Вашингтон е изоставил водещата си роля на мирен посредник.

ЕС и ООН също изразиха тревога от решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим и последиците от това за всеки шанс да бъде съживен мирният израелско-палестински диалог.

Главните съюзници на САЩ също застанаха срещу завоя на Тръмп в американската и изобщо международната политика към Йерусалим.

Франция отхвърли "едностранното" решение и призова за спокойствие в региона. Великобритания заяви, че стъпката няма да помогне на усилията за мир, а Йерусалим в крайна сметка трябва да бъде поделен между Израел и бъдещата палестинска държава. Според Германия статутът на града може да бъде разрешен единствено въз основа на решението на принципа за две държави.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче заяви, че решението е "важна крачка напред към мира" и е била "наша цел още от първия ден на Израел". Той допълни, че всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва Йерусалим като столица на Израел, и призова останалите страни да последват римера на Тръмп.

Тръмп прекрати десетилетната американска политика въпреки предупрежденията от цял свят, че тази стъпка може да задълбочи конфликта в лесно възпламенимия Близък изток.

Според статута си Йерусалим е място на място на мюсюлмански, еврейски и християнски светини. Източната му част бе завзета от Израел при войната през 1967 г. и анексирана, без обаче това да получи международно признание. Палестинците смятат Източен Йерусалим за столица на независимата държава, която искат.

Израел пък смята Йерусалим за своя вечна и неделима столица още от древността, а статутът на града е една от най-трънливите прегради по пътя към траен мир с палестинците.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви в предварително записана реч, че Йерусалим е "вечна столица на Държавата Палестина" и че стъпката на Тръмп е "равносилна на абдикирането на САЩ от ролята им на мирен посредник".

Последният кръг от преговорите с посредничеството на САЩ се провали през 2014 г. заради въпроси, сред които разширяването на израелските селища на окупирания Западен бряг на река Йордан и обвиненията на Израел срещу палестинците в предизвикване на насилие и отказ да признаят Израел като еврейска държава.

Палестинската ислямистка групировка "Хамас", която овладя ивицата Газа скоро, след като през 2005 г. Израел прекрати 38-годишнити му окупация, заяви, че Тръмп е извършил "явна агресия срещу палестинския народ". "Хамас" призова арабите и мюсюлманите "да подкопаят американските интереси в региона" и да "отбягват Израел".

Протести избухнаха в някои части на йорданската столица Аман. Те бяха организирани от палестински бежанци. Младежи скандираха антиамерикански лозунги. В бежанския лагер "Бакаа" в покрайнините на столицата Аман стотици хора излязоха по улиците, осъдиха Тръмп и призоваха Йордания да анулира мирния си договор от 1994 г. с Израел.

"Долу Америка... Америка е майка на терора", скандираха те.

Гневни палестинци угасиха коледните светлини във Витлеем на Западния бряг - родното място на Исус Христос, както и в Рамалла. В мрак потъна дървото, украсено светлини, пред базиликата "Рождество Христово", където християните вярват, че е роден Исус. Тя е до гроба на палестинския лидер Ясер Арафат.

Всички палестински фракции призоваха за обща стачка и протестни митинги днес по обед.

Кралският двор в Саудитска Арабия разпространи изявление, в което се казва, че кралството е посрещнало "с дълбоко съжаление" решението на Тръмп и се предупреждава за "опасни последици от преместването на американското посолство в Йерусалим. Решението е описано като "голяма крачка назад в усилията за напредък в мирния процес". Рияд призовава Вашингтон да го отмени и да се придържа към международната воля.

Египет, който първи сред арабските страни подписа мирен договор с Израел още през 1979 г., отхвърли решението на Тръмп и заяви, че то не променя оспорвания законов статут на Йерусалим.

Йордания обяви действията на Тръмп за "невалидни от законова гледна точка", тъй като те утвърждават израелската окупация на Източен Йерусалим.

Според президента на Ливан Мишел Аун стъпката е опасна и заплашва надеждността на САЩ като посредник за близкоизточния мир. Той допълни, че така мирният процес ще бъде върнат назад с десетилетия и е заплашена не само регионалната, но вероятно и глобалната стабилност.

Шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани - външният министър на Катар, каза, че действията на Тръмп са "смъртна присъда срещу всички, които искат мир", и ги нарече "опасна ескалация".

Турция заяви, че поведението на Тръмп е "безотговорно".

"Призоваваме американската администрация да преосмисли това погрешно решение, което може да доведе до много отрицателни последици, и да избягва непресметнати стъпки, които ще нанесат вреди на мултикултурната идентичност и истолическия статут на Йерусалим", гласи изявление на турското външно министерство.

Неколкостотин протестиращи се събраха пред консулството на САЩ в Истанбул. Като цяло протестът бе мирен, макар някои участници да хвърляха монети и други предмети по дипломатическата сграда.

Иран "сериодно осъжда" стъпката на Тръмп, тъй като тя нарушава резолюциите на ООН за израелско-палестинския конфликт, съобщиха държавните медии в Техеран. Върховният лидер аятолах Али Хаменей заяви по-рано, че САЩ се опитват да дестабилизират региона и да започнат война, за да гарантират сигурността на Израел.

В Югоизточна Азия лидерите на Индонезия и Малайзия, които са с преобладаващо мюсюлманско население, също осъдиха действията на Тръмп.

"Това може да разтърси глобалната сигурност и стабилност", смята Джоко Уидодо - президент на Индонезия, която е най-населената мюсюлманска държава в света.

Британската премиерка Тереза Мей изрази несъгласие с признаването от Тръмп на Йерусалим за столица на Израел преди сключването на споразумение за окончателния му статут, тъй като така едва ли ще бъде постигнат, каза неин говорител. Той обаче приветства изявеното от Тръмп желание за прекратяване на конфликта и признанието, че окончателният статут на града, включително вътрешните граници в него, трябва да бъдат предмет на преговори между Израел и палестинците.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не подкрепя "едностранната" стъпка на Тръмп.

"Статутът на Йерусалим е въпрос на международната сигурност, който засяга цялата международна общност. Той трябва да бъде определен от израелците и палестинците в рамките на преговорите под егидата на ООН", каза той пред журналисти в Алжир, където е на посещение.

"Франция и Европа се придържат към решение на принципа за две държави - Израел и Палестина, съжителстващи една до друга в мир и сигурност, с признати международни граници, като Йерусалим е столица и на двете държави", допълни той.

И продължи:

"Засега призовавам към спокойствие и отговорност от всички. Трябва да избягваме на всяка цена насилието и да стимулираме диалога."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш заяви, че няма алтернатива на решение на принципа за две държави и че окончателният статут на Йерусалим ще бъде уреден само с преки преговори.

"Винаги съм се изказвал против всякакви едностранни стъпки, които биха застрашили перспективите за мир за израелците и палестинците. Ще направя всичко по силите си да подкрепя израелските и палестинските лидери да се върнат към смислени преговори", каза той.

Утре Съветът за сигурност на ООН кще се събере на извънредно заседание. Това поискаха над половината от членките му - Боливия, Египет, Франция, Италия, Сенегал, Швеция, Великобритания и Уругвай.

България: Статутът се решава само с преговори

"Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии."

Това се казва в позиция, разпространена от българското Министерство на външните работи.

"Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес. В качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност."

Калин Терзийски: Консуматор и дивак са синоними

https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-konsumator-i-divak-sa-sinonimi-670676.html

Днес прочетох в новините...

Сещате ли се за тая гениална песен на Бийтълс – „A day in the life”? В която едната част – с много психеделично звучене – е на Джон Ленън, а другата – стегната и делнична – е на Пол Макартни? Сигурно се сещате, а съвсем възможно е и да не се сещате.

Струва ми се, че Бийтълс, с всичките си велики мелодични прозрения, лека-полека отиват в миналото. Потъват в забвение заедно с много други великани на световния дух, заедно и с хората, които ги обичат.

Надявам се, естествено, да не е така. Бийтълс и Бетовен са части от един и същ феномен – европейското музикално величие. Но докато Бетовен е канонизиран за светец, благодарение на почти религиозното отношение на класическия европеец към изкуството, то Бийтълс са издигнати в култ от едно бавно подивяващо и лесно сменящо кумирите си консуматорско общество. Което пази Бетовен като реликва от вече нищо неозначаващо (за консуматора) минало. Но е възможно и да не запази Бийтълс, защото Бийтълс се възприема не като продукт на миналото, което трябва да се пази и съхранява без никакво замисляне – като задължителната стара дядова сабя в раклата – която консуматорът нито знае как да точи, нито как да върти. А се възприема като продукт на новото време, което - според странните нагласи на консуматора – по презумпция не произвежда нищо особено трайно, да не говорим – вечно.

Иначе казано: Като знаем колко траят обувките, които се произвеждат сега, правим си веднага сметка колко ще траят и песните, които са произведени в сегашното време.

А Бийтълс все пак са ни съвременници. Хора от калпавите времена на калпавите временни неща и обувки.

Консуматорът е убеден, че нищо създадено в нашето време не може да бъде вечно, велико или поне трайно. Както в предметната култура, така и в музиката, литературата и във всичките ох, боже съвременни изкуства.

И защото той не очаква от творците на своето време да правят трайни, вечни – тоест – гениални, дълбоки и мъдри неща – то и те наистина не ги правят. Защото...дявол да го вземе, да го кажа ли? Хм. Ще го кажа, колкото и да е противно: Търсенето определя предлагането.

Консуматорът не търси голямо и вечно изкуство, търси еднодневки – не фуги на Бах, каращи дори серафимите на Небето да потрепват, а горещи хитове (ха-ха!), които да се забравят двайсет и осем секунди след чуването.

Сега да се върна на песента. Там Джон Ленън казва: I read the news today oh boy…

И ето я гениалността – четеш новините и написваш една от най-великите песни на времето си. А сега ще кажа и така – ако във времето ти се намерят достатъчно мъдри и волеви хора, песента, която си написал, може да остане велика и в бъдни времена.

Консуматорът не може да цени изкуството, затова изкуството на консуматорските времена – дори и само по себе си да е прекрасно – няма как да остане за поколенията. Защото изкуството се пренася в бъдещето благодарение на волята и възторга на съвременниците му. Някои велики произведения са били оценени много след като са създадени – така е! Но от момента на откриването им – оттогава именно започва техният живот на велики произведения. А тяхното величие се ражда от волята и възторга на разбиращите, на способните на устойчив ентусиазъм!

Четох новините днес, момче...

И прочетох, че в българските училища можело да стане и интересно за децата. Но трябвало да се въведат така силно нахлулите в живота иновации.

Няма да напиша песен за това. Но ми се прищя да напиша нещо. А защо ви губих времето с тия разсъждения за Бийтълс и консуматорството – надявам се, че по-нататък ще се разбере.

Децата, казва се в тази статия, все по-малко се интересували от това, което им се преподава в час. Защото то не било съобразено с възрастта им. Било суха информация, която не ги провокира към логическо мислене и затова на тях им се налагало да зубрят наизуст учебния материал. Ако не се съобрази преподаването с иновациите, които все повече навлизат в живота, то няма как учебният материал да стане привлекателен за децата.

Веднага в главата ми се роди рояк от въпроси и мисли. Мисли във вид на въпроси. И тук-там – отговори. Отговорите ми не ме задоволяват никога и може би само по това – че никога не ме задоволяват – мога да преценя, че не съм пълен глупак. Тия, които смятат, че имат задоволителни отговори за нещата в света, обикновено са слабоумни.

Първи въпрос: Образованието трябва ли да е интересно за децата?

Този първи въпрос за мен е като железен прът, забит в гръбначния ми мозък. Защото той води до следната мисъл: А не е ли задължителното образованието наложено именно за да Възпита Децата на Това Да Преглъщат Всяка Скучна и Жестока, Неразбираема Гадост на Живота? Не е ли кълването на катехизиса или теоремата на Гаус просто метод за потъпкване на енергичната и свободолюбива природа на младия човек?

Ако някой сега каже – О, не – това развива мисленето и логиката на младия ум – ще се изсмея! За огромната част от младите хора почти целият учебен материал е именно напълно неразбираемо-безсмислена тежест, която трябва да носят дванайсет години. За да получават джобни от мама и татко и за да...за някакво неясно бъдеще там, за диплома...

Не се ли прави така: Карат те да правиш много и още повече от много неприятни и неразбираеми за теб неща; ти ги правиш, без въобще да разбираш смисъла от правенето им...И така – свиквайки да правиш очевидно безсмислени и неприятни за теб неща – скоро ще станеш истински добър човек! Тоест – послушен човек. Робот, свикнал да изпълнява, без да пита Защо?

Който без никакъв ропот ще прекара живота си в завиването на едни и същи гайки в завода за атомни бомби, правейки едни и същи, напълно безсмислени и неразбираеми за него движения. С тъпото оправдание: Та нали така се живее, такъв е животът?!

И той ще прави това без никаква съпротива, само с глух ропот, защото още от училище е научен така.

Втори въпрос: Крепи ли се цивилизацията на тоя общ пакет от знания, който се опитват да вкарат в главите на учениците в единните средни политехнически училища?

Защото нашите училища са политехнически. Учат се предимно...

Сега ще кажа какво ме плаши: Знанията, които се преподават в училищата, касаят само човешкия инструментариум за преживяване! Учи се геометрия. А геометрията е наука за мерене на земята. Тя е инструментът за справяне с посоките и координатните системи. Тя е нещо съвсем конкретно и прагматично. Нещо като да знаеш функциите на джиесема си, като да познаваш начина за пъхане на кредитна карта в процепа на ПОС терминала (то пък има и безконтактни вече). Практически, материални нещица. Учи се история, но в нея се изучават факти. Сухи и безсмислени факти. Както се предлагат и готови внушения. Обикновено – патриотични и грубо антихуманни. Крум е велик, защото отрязал главата на някакъв човек, който бил обаче гаден грък (!) и пил забраненото от самия него вино от черепа на убития. Ура за Крум и завръщането на живите мъртви!

Сегашното образование е насочено предимно към това Как се правят дребните неща в живота: Как се мери земята и как да си потърсим работа (като чистачи евентуално) на английски, френски и испански. Как се работи с компютър, как се смятат семейните разходи за ток, къде се намира Западна Европа, където има работа и възможност за изкарване на хлебеца...

Образованието, общо взето, е завладяно от науките, отговарящи на въпроса Как се случва това в материалния свят?

Но не и към големите въпроси в живота:

Защо се живее? Кое е добро и кое – лошо? Кое е красиво и кое – грозно?

Има ли Бог и имаме ли нужда от него?

Какво, по дяволите, сме ние и Какво ще ни донесе радост?

и Какво е радост? и Само радост ли трябва да търсим, или тъгата е също толкова важна?

Всичко в съвременното училище е насочено към примитивно-материалния живот. А материалният живот – ако ще да е хипер-ултра-компютъризиран – все си е дивашки и примитивен!

В съвременното училище по никакъв начин не се учи (по-правилно е да се каже – не се разсъждава!) за това „Как да се справяме със своите души?” и „Как да се справяме с душите на другите?”. И как да се справяме с трагичната си, болезнена потребност от Смисъл? Смисълът, който винаги ни се изплъзва. И за когото в училище никога не се и говори. Освен в часовете на някой мъдър, позагубил ентусиазма си учител по литература с махмурлук.

Сега пък да вземем направо да учим как най-добре и ефективно се пазарува! И как да ползваме приложенията на айфоните си – и това е! Защото това е съобразено с иновациите и това е най-практично!

О, небеса! А философията? Която се опитва да търси отговори на въпроса Защо живеем?

В училище се учи и философия – ще каже някой.

Да. Както се учи и теоремата на Гаус. Зубрене. Мущровка. Мущровка е термин от армейското дело. Това е похват в строевата подготовка и означава безкрайно повтаряне на неприятни и очевидно безсмислени строеви упражнения, с цел затъпяване, т.е. – дисциплиниране на войника и отказването му от задаване на въпроси и мислене за смисъла на нещата. Прави едно, прави две – и не мисли, редник!

Та така се учи и философия в училище. Да накълвем името на Арист...как му беше всъщност името на тоя скапаняк? Защото ще ни изпитат и ще трябва да го кажем. Щрак-щрак. Ние, учениците, сме автомати за ненужни знания. Подаваш ни въпрос, ние връщаме стандартен отговор. За всеки верен отговор получаваме отлична оценка, която татко и мама възнаграждават с нови приложения за айфоните ни. Щрак-щрак.

Ето тук вече можем да се досетим защо говорих за консуматорството и за Бийтълс в началото.

В сегашното образование, според статията, трябвало да има повече от иновациите, появяващи се непрекъснато...и аз се сетих, че става въпрос да включим фейсбук и джиесемите в образованието. Та децата – както и без друго са непрекъснато вторачени в екранчетата на джиесемите си, да вземат - мимоходом и без да усетят - да закачат и някакво там знание.

Но както казах: не е ли процесът на образоването именно процес на дисциплиниране на човешката душа? Не е ли именно възпитаване на човешката душа в правене на трудни – тоест - неприятни, изискващи усилие на волята умствени упражнения?

Не е ли това желание - да се направи леко и приятно учението - нещо като желанието на консуматорите да топят тлъстините по меките си шкембета ей така - без да се движат?!

Ей така – лесничко, приятничко, неусетно - без да вдигат тонове тежести в гимнастическата зала, без да усетят никакво напрежение и болка в мускулите...И да постигнат прекрасни тела с приятно излежаване, зазяпани в айфоните си?!

В главата ми се пръкна и друг коварен и зъл въпрос: Не е ли преподаването на неясни, отблъскващо неразбираеми неща начин за откъсване и отвращаване на децата от Знанието?

Не помним ли много добре, ние – 50-годишните – как в детството си не четяхме класическа литература? Особено руска, мразехме я! Именно защото ни беше поднасяна по отблъсващо догматичен, неразбираем начин; литературата преставаше да е изкуство за разкош на душата и се превръщаше в армейска мущровка. Аз, писателят, прочетох българската и руската класика, чак когато успях да повърна всичко, с което бях тъпкан против волята ми в средното училище.

Помислям си за миг как и Чарлз Буковски – готин, небрежен, непокорен и народен – би станал противен на младите хора, ако бъде преподаден в курса по литература. Представям си как децата четат статията за него в учебниците си и попадат на текст: ... патосният фундамент, епатажната интенционалност, изобщо - откровената фиксираност на модернистичните направления в чувствителността...И – сбогом, Чарли! Само затъпелите от амбицията на родителите си отличнички назубрят тия думички и ги казват с възторг пред черната дъска. И продължават да ги повтарят и когато започнат на свой ред да преподават в някое училище или започнат на свой ред да пишат учебници.

Замислям се отново за Бийтълс и за консуматорството. Струва ми се, че все по-голямото отдалечаване на съвременния човек от Същността и Философията на Цивилизацията го прави дивак. Консуматор и дивак са синоними. Консуматорът-дивак няма нито силата, нито ума, нито волята да направи велики творенията на своите съвременници – да ги издигне до ранг на вечни творби - като ги разбере, като ги осмисли, като ги оцени и като им се поклони.

Консуматорът-дивак, живеещ само с насъщните си нужди от хляб и айфони, никога няма да напише песен, вдъхновена от най-обикновена новина, прочетена в новините. Консуматорът все пак не е Джон Ленън.

Във време на варвари Мона Лиза е само намаслена дъска, ставаща за подпалки!

Ето го целият текст на A day in the life

[Verse 1: John Lennon]

I read the news today, oh boy
About a lucky man who made the grade
And though the news was rather sad
Well I just had to laugh
I saw the photograph
He blew his mind out in a car
He didn't notice that the lights had changed
A crowd of people stood and stared
They'd seen his face before
But nobody was really sure if he was from the House of Lords
I saw a film today, oh, boy
The English Army had just won the war
A crowd of people turned away
But I just had to look
Having read the book
I'd love to turn you on

[Verse 2: Paul McCartney]

Woke up, fell out of bed
Dragged a comb across my head
Found my way downstairs and drank a cup
And looking up I noticed I was late
Found my coat and grabbed my hat
Made the bus in seconds flat
Found my way upstairs and had a smoke
And somebody spoke and I went into a dream


[Verse 3: John Lennon]

I read the news today, oh boy
4,000 holes in Blackburn, Lancashire
And though the holes were rather small
They had to count them all
Now they know how many holes it takes to fill the Albert Hall
I'd love to turn you on

Кристиано Роналдо очаква да получи "Златната топка" и да се изравни с Лионел Меси

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3092446_kristiano_ronaldo_ochakva_da_poluchi_zlatnata_topka_i/?ref=rss


Кристиано Роналдо очаква да бъде награден със "Златната топка" за пети път. Церемонията, организирана от френското списание "Франс футбол", ще се състои тази вечер от 20.45 ч. на Айфеловата кула.<br /><br />Планирана е фотогалерия на победителя пред един от символите на Париж, подобна на тези, които се правят на шампионите от "Ролан Гарос". Целта на организаторите била да върнат славата и стойността на наградата след раздялата с ФИФА. От две години...

Конгресът на САЩ отхвърли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598132

Конгресът на САЩ отхвърли искането за импийчмънт на Доналд ТръмпКамарата на представителите (Конгресът, Долната камара) на САЩ отхвърли с голямо мнозинство предложението за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, поискано от депутат от Демократическата партия, предава американският новинарски канал Fox News. Конгресмен Ал Грийн (Демократ, избран от Тексас),

Германските социалдемократи отново обмислят съюз в сянката на Меркел

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/07/3092268_germanskite_socialdemokrati_otnovo_obmisliat_sujuz_v/?ref=rss


Да си в опозиция според бивш лидер на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) е "скапана работа".<br /><br />Думите на Франц Мюнтерферинг може да се окажат полезни за лидера на ГСДП Мартин Шулц. Тази седмица той ще се изправи пред една неспокойна партийна конференция, за да се опита да убеди социалдемократите да потиснат идентичността на своята партия под доминацията на консерваторите на Ангела Меркел и да подкрепят преговори за съставяне на ново...

Слави Трифонов получава лично ръчно изработени бутикови обувки

http://www.cross.bg/obyvki-boticheli-slavi-1562677.html

/КРОСС/ Модната икона Коко Шанел е казала навремето,че добра жена с хубави обувки,не може никога да бъде грозна. Преди месец в България на официално посещение в столицата бе модния диктатор Роберто Ботичели, който прави жените красиви,защото произвежда едно от най-търсените обувки в света. Тв легендата Слави Трифонов се срещна със световноизвестния дизайнер на обувки и прие радушно като висок гост, минути преди официалното откриване на първия представителен бутик в София, съобщава ПРофайл. Италианците правят най-хубавите обувки,дрехи,коли. В кръвта им е да създават и творят мода.Фамилията на Ботичели е родом от Тоскана,Флоренция.Още от римско време италианците не са ходили боси. "Моето семейство винаги е произвеждало обувки още от далечната 1800 година", сподели самия Ботичели пред Слави Трифонов. Лично в продължение на 2 седмици екип от най-добрите специалисти вече ръчно са изработили новия изтънчен модел обувки №46 със специално бродиран надпис с инициалите на двете имена на шоумена - СТ. "По лесно се правят дамските обувки, мъжките са по-сложни. Мъжете по принцип са по-взискателни, по-досадни. Мъжът е взискателен по свой си начин, по-малко се вълнува от мода. Гледа по-детайлно", допълни Роберто Ботичели в интервюто си по bTV. Тази година основната тема в колекцията на Roberto Botticelli в лекотата на обувката. Обувките трябва да бъдат много леки. Тенденцията е да бъдат леки, без никакво значение дали вали дъжд или сняг. Агнешката кожа е най-лека

След като изостави видеокамери за 10 млн. лв. Варна обяви търг за доставка на нови

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/07/3092436_sled_kato_izostavi_videokameri_za_10_mln_lv_varna/?ref=rss


Изграждане на нова системи за видеонаблюдение в част от пешеходните зони, 12 детски заведения, Зоологическата градина и общински сгради планира местната администрация във Варна. Покани за участие в търга за възлагане на обществената поръчка са изпратени да три компании, с които общината е сключила рамков договор за тези дейности. Това са "Анди Бг", "Елит хоум" и Дружеството по закона за задълженията и данъците "Видеонаблюдение Варна". Това става ясно от публикация...

Возим гостите за Председателството в чисто нови коли, Макрон и Меркел - в специални

https://www.actualno.com/politics/vozim-gostite-za-predsedatelstvoto-v-chisto-novi-koli-makron-i-merkel-v-specialni-news_648227.html

40 леки коли ще возят министрите и еврокомисарите, а с 40 микробуса ще пътуват делегациите по време на предстоящото председателството на ЕС, на което домакин е България. Автомобилите, в които ще се водят гостите, които страната ни ще посрещне, ще са чисто нови.  Именно затов

Най-важното от Варна във вчерашния - 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364949

Коледната елха във Варна грейна Градската коледна елха на Варна заблестя с празнични светлини на площад "Независимост", след като бе запалена с метод от Олимпийските игри, предаде репортер на Moreto.net. Варненец: Ученици трошат детски площадки в квартал "Чайка" Ученици от Спортното училище трошат площадките в квартал "Чайка".

Започва експериментален ремонт на 500 метра от магистрала "Тракия"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/07/3092314_zapochva_eksperimentalen_remont_na_500_metra_ot/?ref=rss


Ремонт на 500 метра от магистрала "Тракия", между пътните възли "Чирпан" и "Стара Загора", налага между 190 и 195 километър движението да се осъществява двупосочно в платното за Бургас. Ограничението е в сила от днес в 11 часа до 21 декември.<br /><br />Ремонтът е пилотен, като ще бъде подменена асфалтовата настилка и хоризонталната маркировка. Целта е да се прецени доколко тази технология за обновяване е подходяща и дълготрайна.<br /><br...

У нас се провежда форум за регионална интеграция на Западните Балкани

http://frognews.bg/news_146861/U-nas-se-provejda-forum-za-regionalna-integratsiia-na-Zapadnite-Balkani/

Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка ще открият днес форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Тереза Мей: Великобритания не е съгласна с решението на Тръмп за Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598130

Тереза Мей: Великобритания не е съгласна
с решението на Тръмп за ЕрусалимВеликобритания не е съгласна с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, защото то няма да помогне на усилията за мир в региона, заяви вчера британският премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс и БТА. "Ние не сме съгласни с решението на САЩ да премести посолството си в Ерусалим и да признае Ерусалим

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

http://www.cross.bg/trump-iierysalim-izrael-1562649.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. Това стана в официално обръщение от Белия дом, предава news.bg. „Когато встъпвах в длъжност аз обещах да не си затварям очите за предизвикателствата", обяви Доналд Тръмп. „Йерусалим не е само сърце за три световни демокрации, но и сърцето на най-успешната демокрация", каза американският президент. „Признаването на Йерусалим признава очевидното". Според Тръмп градът е важен за евреите, християните и мюсюлманите, но отбеляза, че неговите предшествениците в Белия дом са отказали да признаят изобщо каква столица е. "Но днес най-накрая признаваме очевидното. Йерусалим е столицата на Израел." Тръмп смята, че "това е правилното нещо, което трябва да се направи". От своя страна Тръмп дипломатично намекна, че преместването на посолството на САЩ ще стане факт, ако и двете страни - Израел и Палестинската автономия, са съгласни. Той обаче потвърди, че е наредил на Държавния департамент да започнат подготовката по преместването на мисията. Тръмп припомни, че подобно решение е взел американският конгрес още през 1995 г. Според него всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва и статутът на Йерусалим като израелска столица и призова и другите страни да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си в Йерусалим

За да научиш повече за пътя пред теб...

http://www.cross.bg/putya-naychish-poveche-1562655.html

/КРОСС/ За да научиш повече за пътя пред теб, питай тези, които се връщат. Китайска поговорка  

Възмущение заради въвеждане на квоти за национално математическо състезание

https://www.actualno.com/education/vyzmushtenie-zaradi-vyvejdane-na-kvoti-za-nacionalno-matematichesko-systezanie-news_648252.html

Дискриминация заради квотен принцип по области видяха родители на деца, които искат да участват на пролетното национално математическо състезание. Според 165 родители на деца от СМГ, това е абсурдно. Не знаем защо се случва и искаме да разберем, заяви една от майките пред Но

Сблъсъци между палестинци и израелци след решението на Тръмп

https://www.vesti.bg/sviat/sblysyci-mezhdu-palestinci-i-izraelci-sled-reshenieto-na-trymp-6076976

Израелската армия съобщи, че праща подкрепления на силите си на окупирания Западен бряг, за да се справят с протестите и вълненията на палестинците

След решението на Тръмп палестинци изгориха американския флаг

https://www.vesti.bg/sviat/sled-reshenieto-na-trymp-palestinci-izgoriha-amerikanskiia-flag-6076976

Саудитският крал Салман предупреди за последиците от това решение и заяви, че то е "опасна стъпка", способна да предизвика гнева на мюсюлманите по света

След решението на Тръмп: Остри реакции и протести

https://www.vesti.bg/sviat/sled-reshenieto-na-trymp-ostri-reakcii-i-protesti-6076976

Саудитският крал Салман предупреди за последиците от това решение и заяви, че то е "опасна стъпка", способна да предизвика гнева на мюсюлманите по света

Управителят на БНБ: Левът и банките са стабилни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283820_%D0%A3%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%9D%D0%91%3A+%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%82+%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D1%82%

 Българският лев и банките са стабилни. Това се отнася и до валутния борд. Банковият сектор е в много добро състояние, кредитната активност се увеличава. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната. Това коментира пред bTV управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев днес, 6 декември - професионалният празник и на банкерите.

Гуверньорът на централната банка уточни, че в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока - присъединяването към механизма ERMII, но тя още не е направена.

„Както процесът, така и

присъединяването към еврозоната ще има положителен ефект за икономиката.

Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната е присъединяването на нашата валута към валутния механизъм”, каза Радев.

Управителят на БНБ смята, че влизането на страната в еврозоната ще има положително влияние на икономиката.

Според него технически България е напълно готова за членство в еврозоната, но първата стъпка е националната валута да се присъедини към механизма ERM II, а след това и самата държава.

„Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”, заяви управителят на БНБ. "Всички показатели на банките са на добро равнище, печалбата на сектора за втора поредна година доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как

кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват,

така че имаме много позитивни фактори и не случайно две международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти”, коментира той.

Управителят на централната банка е на мнение, че ако икономиката работи добре и хората ще живеят по-добре. “А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори. Друг е въпросът, че има в някои случаи забавяне във времето между това, което виждаме като макроикономически показатели, и това, което хората усещат пряко по своя джоб или по начина на живот, който водят”, убеден е Радев.

На въпрос за търговията с криптовалутите (вкл. биткойн), интересът към които напоследък граничи с истерия, гуверньорът е категоричен, че това не са валути, а стоки, превърнати в обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Той напомни, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден централните банки ще емитират.

“Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за

биткойн, става въпрос за един спекулативен актив,

а не за валута. Ето защо централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, заяви Радев.

Управителят на БНБ смята, че Стоян Мавродиев отговаря на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР) тъй като покривал всички изисквания по закон, а в БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението му за поста.

Той уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите й. По думите на Радев ББР трябва да подпомага важни за държавата проекти.

По случая с източените милиони от сметката на Мартин Петров гуверньорът обяви, че БНБ проверява какво се е случило и съдейства на разследването.

Нов корпус ще спести средства на болницата във Велико Търново

https://www.actualno.com/velikotarnovo/nov-korpus-shte-spesti-sredstva-na-bolnicata-vyv-veliko-tyrnovo-news_648230.html

Близо 5 000 лв ще бъдат икономисани на Многопрофилната болница във Велико Търново след разкриването на нов корпус, който слива двете отделения. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ директорът на МБАЛ „

Предлагат удвояване таксата за концесията на Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283819_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D1%83%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8%

 Премиерът Борисов иска първо да се приеме планът за управление на парк „Пирин“

 
Увеличаване на концесионната такса за ски зоната в Банско минимум 2 пъти. Това се предлага в проекта на подготвяното решение за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договора за концесията, става ясно от стенограмата на последното заседание на правителството днес, на което бе обсъден и казусът с втория кабинков лифт в курорта.
„Целта е концесионният договор
да бъде приведен в съответствие с действащото законодателство,
като се отстранят неяснотите и възможностите за противоречиви тълкувания по неговото прилагане, да се въведат ясни механизми за контрол и санкции, в това число еднозначно определяне на обекта на концесията и на основния метод за изчисляване на концесионното плащане, както и на показателите, които го формират. Всъщност, става въпрос за увеличаване на концесионната такса минимум два пъти, като не се отчитат приходите, които биха дошли от увеличаването на оборота, от ДДС“, каза вицепремиерът Валери Симеонов и добави, че с решението кабинетът ще упълномощи министъра на околната среда и водите да извърши необходимите действия за сключване на допълнително споразумение.
Друг от зам.-премиерите - Красимир Каракачанов припомни, че казусът с втория кабинков лифт се търкаля от дълго време. По думите му става въпрос за
рекет, упражняван от организации, хванали си един периметър,
от който много добре се хранят. „По тази логика не трябваше да направим нито една магистрала, нито един километър път, нито един проект не трябваше да бъде реализиран“, добави той.
На заседанието премиерът Бойко Борисов зададе въпросът не е ли редно първо да мине планът за управление на Пирин и едва след това да се решава за концесията. „В противен случай
ми се струва, че слагаме каруцата пред коня“,
поясни той. По думите му планът за управление е качен на сайта за обществено обсъждане, но не е приет и може да се предположи, че между двете неща ще се направи така, че това, което концесионерът иска, да му се случи, обикаляйки, шиканирайки между тези две процедури. „Не искам да давате повод, че правим нещо тайно, задкулисно или в полза на някой“, категоричен е Борисов
Министърът на туризма Николина Ангелкова също смята, че нещата трябва допълнително да се изпипат в детайли и след като планът за управление на парк „Пирин“ влезе в сила, тогава да се внесе тази точка, за да се разсеят съмненията, че всъщност не се дава разрешение за изграждане на нищо друго, освен на кабинков лифт.
 
270 хил. лв. са приходите от ски зоната
Приходите от концесията за ски зоната в Банско са над 270 хил. лв. без ДДС за 2016 г. Платеното ДДС пък е 54 хил. лв. Това съобщи правителствената пресслужба след като вчера правителството прие годишния доклад на комисията за текущ контрол на сключените концесионни договори към министъра на околната среда и водите за 2016 г.
Постъпилите по сметка на МОСВ приходи от концесионната дейност по сключените договори за добив на минерална вода и договора за ски-зоната са в размер на 4,5 млн. лв. за 2016 г.

Страх ли го е МОК да захапе руснаците?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283818_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85+%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D0%BE+%D0%B5+%D0%9C%D0%9E%D0%9A+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%B5+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%3F

 Коментар на Андреас Стен-Цимонс

Справедливо ли е решението на МОК или не? Факт, е че то представлява компромисно решение, което позволява на почти всички страни да опазят имиджа си. "Чистите" руски атлети ще могат да участват в Зимните олимпийски игри в Пьончан, а МОК показа, че държи здраво юздите в свои ръце. Посланието е ясно: Всеки, който се опитва да мами, ще бъде наказван. Фактът, че руснаците ще могат да участват в игрите под неутрален флаг е истински срам за гордата и гигантска империя. А това, че с паричната глоба от 15 милиона ще бъдат финансирани мерки за борба срещу допинга, се демонстрира, че МОК наистина желае да подкрепи честния спорт.

Същевременно олимпийските функционери се отказаха от пълното изключване на Русия от Зимните олимпийски игри. Това обаче е лош сигнал за онези спортисти, които са се придържали към правилата и са се опитвали по честен начин да печелят олимпийски медали между 2011 и 2015 година.

С особена сила това важи за онези, чиито успех е бил засенчен от напомпаните с допинг руснаци. Това са спортисти, които всъщност са били подло измамени. Малка утеха е изявлението на президента на МОК Томас Бах, който заяви, че съжалява за пропуснатите шансове на въпросните спортисти. Той каза още, че се надява решението на МОК да сложи точка на този „опустошителен епизод“ в историята на световното олимпийско движение. За съжаление обаче, този шанс беше пропуснат!

Едно по-сурово наказание – например пълното изключване на целия руски олимпийски отбор – щеше да е по-подходящо. Вместо това МОК налага едно предимно символично наказание – да не се свири руският национален химн и не се издига националният флаг на Русия. Гигантският допингов скандал на практика остава без сериозни последствия. И то, независимо че Русия е мамила всички по невиждан досега начин - с държавно направлявана допингова програма; независимо, че има предостатъчно уличаващи доказателства, които руските спортни функционери се правят, че не виждат; и независимо че редица национални антидопингови агенции призовават за пълното изключване на целия руски олимпийски отбор. Последствия всъщност има само за 25-та руски спортисти, на които бяха спрени състезателните права, както и за бившия министър на спорта Виталий Мутко, който беше окончателно изключен от олимпийското движение.

Огъване пред властта на Путин?

Ако Русия се откаже от бойкот на игрите и руски спортисти действително вземат участие на Олимпиадата в Южна Корея като неутрални състезатели, работата ще започне да намирисва на „сделка“ между МОК и руското правителство. Дали не е наивно да се смята, че единствено спортните  аргументи са били тези, които предотвратиха пълното изключване на руснаците от Олимпиадата?

Андреас Стен-Цимонс

Андреас Стен-Цимонс

Повечето руски олигарси, които наливат милиони в спорта, управляват своите империи с благословията на Путин. Чрез финансовия си ангажимент някои от тях се издигнаха до високи постове в международните спортни федерации. Руският президент също залага на спорта и го използва като реклама за себе си и за своята страна. В този смисъл е разбираемо, че Томас Бах и МОК не искат окончателно да прережат всички мостове към един толкова влиятелен партньор и неговите доверени лица, защото биха могли да ги загубят завинаги.

През 2021 година Томас Бах ще кандидатства, за да бъде преизбран като шеф на МОК. Решението от Лозана, което е необичайно сурово на фона на досегашната практика в МОК, може да се окаже за него сериозна пречка. В крайна сметка Бах си има предостатъчно критици в самата Германия и едва ли би желал да си създава нови врагове в лицето на руснаците. А и кои ли страни биха се кандидатирали за домакини на бъдещи Олимпийски игри, ако наистина се стигне до окончателен разрив между МОК и Русия? Все пак МОК не може постоянно да дава домакинството на Китай.

Независимо от решението от Лозана, Томас Бах най-вероятно ще остане президент на МОК и след 2021 година. Никак не е изключено дори и това Русия да получи домакинството за някоя следваща Олимпиада.

Изключителни мерки за сигурност на срещата на върха на ОССЕ във Виена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598128

Изключителни мерки за сигурност на срещата на върха на ОССЕ във ВиенаСрещата на Съвета на министрите на ОССЕ, за която във Виена пристигат министрите на външните работи на 41 държави, е съпроводена с особено строги мерки за сигурност, съобщава в. "Курир". С охраната на участниците в двудневната среща, която се открива днес, са натоварени 2000 полицаи и 900 войници. По думите на Ирина Щайнер,

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска

http://www.cross.bg/amvrosiii-teodosiii-kazal-1562654.html

/КРОСС/ Житие на св. Амвросий Медиолански Св. Амвросий Медиолански се родил в 340 г. в Галия (сегашна Франция), където баща му бил управител. Той се учил в Рим. След смъртта на баща си живял там заедно с майка си, сестра си и брат си. Когато станал пълнолетен, той постъпил на гражданска служба и скоро обърнал върху себе си вниманието на Проб, главен управител на Италия в Рим. Проб, който бил християнин, обикнал младия Амвросий и му поверил управлението на две области - Лигурийската и Емилианската. Изпращайки го там, той го съветвал да управлява с кротост и справедливост. "Управлявай - казал му той - не като съдия, а като епископ!" Тия думи се оказали пророчески. Амвросий бил принуден да отиде в Медиолан (Милано), главен град на неговия окръг, където по случай избиране на епископ започнал да увещава враждуващите. Изведнъж в тълпата детски глас извикал: "Амвросий епископ! Амвросий епископ!" Тия думи се показали като внушение свише и целият събран народ единодушно извикал: "Нека Амвросий бъде епископ!" Амвросий в това време не бил кръстен, а само се готвел към св. Кръщение. Той обяснил това на присъстващите. Но те продължили да настояват на своето решение и изпратили до император Валентиниан прошение да утвърди техния избор. Между това Амвросий с всички средства се стараел да се отклони от епископството. Това високо звание му внушавало благоговеен страх. Два пъти той тайно бягал от Милано, но народът държал твърдо на своя избор

Тайните престъпления на НКВД срещу поляците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283817_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%9A%D0%92%D0%94+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F

 ДВ: Разкажете за вашите проучвания в руските архиви, свързани с периода до началото на Втората световна война.

Хенрик Глембоцки: През 2017 година се навършват 80 години от началото на Големия терор на НКВД. В последно време се занимавах с малко познатата на обществото тема за "полската операция" през 1937 и 1938 година. Тази операция е само част от сталинистките репресии, когато биват избити руснаци, украинци, беларуси, евреи и хора от други националности. Историята на живеещите тогава в Съветския съюз поляци е много особена. По заповед на шефа на НКВД Николай Ежов, срещу тях е проведена специална операция. Според данните на правозащитната организация "Мемориал", са били разстреляни най-малко 111 000 от общо 140 000 репресирани поляци. Тоест на всеки 100 арестувани поляци са били разстреляни 80 души.  Според други данни, броят на жертвите достига до 200 000, тъй като НКВД разстрелва поляци и при други операции в рамките на Големия терор, като кулаци например.  Други са загинали по време на депортациите към Казахстан и Сибир или са умрели в ГУЛАГ. Повечето разстреляни поляци са били мъже на възраст над 16 години, обикновени хора - работници, селяни. НКВД не обявява присъдите пред семействата им и не съобщава къде са били погребани. А оцелелите по чудо са криели своята националност, престанали са да говорят на полски и са забранили и на децата си да говорят майчиния си език. Това е било чудовищно престъпление. Но "полската операция" просто е била скрита и забравена. Тя е неизвестна в Полша и до днес. За нея знаем само неколцина историци.

ДВ: Каква е причината за това?

Хенрик Глембоцки: След 1956 година, когато беше развенчан култа към личността на Сталин, властите в Полската народна република за жертви бяха обявени само дейците на местната компартия, убити по времето на сталинизма, а самият сталинистки терор беше окачествен като "период на грешки". В Полша нямаше никаква информация за полските свещеници, които са били избити почти до един. Нито за хилядите избити поляци, много от които дори не се умеели да пишат. Те просто са нямали свой Солженицин или своя Ахматова, които да разкажат за престъпленията на сталинизма. В Полша има паметник на жертвите от Катин. Но няма такъв, който да почита паметта на жертвите на "полската операция", при която НКВД ликвидира много повечи поляци, отколкото в Катин. За тези престъпления не се говори и в учебниците. След Кръглата маса през 1989 година и идването на власт на опозицията, властите също неохотно се занимаваха с престъпленията на комунистическия режим. Защото много полски комунисти не само са издавали присъди за затвор на опозиционери, но и са участвали в репресиите по сталинско време.

Първите информации за "полската операция" са дело на Николай Иванов от Беларус, който през 1991 година издаде в Полша книга за съдбата на две автономни полски области в довоенния Съветски съюз. Но навремето Иванов не е имал достъп до секретни документи. През 1993 година сътрудникът на правозащитната организация "Мемориал" Никита Петров публикува доклади на НКВД, открити в архивите на Лубянка. Тези доклади изясняват целите на операцията срещу поляците и свидетелстват за нейните мащаби.

Henrik Glembotski (Henrik Glembotski)

Хенрик Глебоцки

ДВ: Доколко е актуална в Русия темата за сталинистките репресии?

Хенрик Глембоцки: Преди да ме изгонят от Русия, изнесох две лекции в бюрото на "Мемориал" и в Полския институт в Санкт Петербург. В навечерието на Втората световна война в Ленинград се живели около 50 000 поляци. Сталинистките репресии там са били особено мащабни. Американският изследовател Тери Мартин привежда следната статистика: през 1937 година НКВД разстрелва 31 пъти по-често лениградски поляци, отколкото руснаци и даже още по-често отколкото германци. Връзката на сталинистките престъпления с полската етническа група е силно изразена. Днешните руски власти не отричат времето на Големия терор. Дори издигат кръстове на местата, където са били убивани хора. Не съм чувал нищо и за официална забрана за изследване или публикуване на материали за "полската операция". През септември във Варшава се проведе конференция за Големия терор, в която участваха и руски учени. Но в същото време трябва да кажа, че в Русия се завръща култа към личността на Сталин. Виждам много книги с името на Сталин на обложката, но по принцип думите "престъпления" и "Голям терор" не се споменават. Това показва, че се променят възприятията за тези събития и сега политиката се стреми да приглуши обсъждането на темата за отговорността за Големия терор. Още повече, че много представители на руската власт са били тясно свързани с тайните служби.

ДВ: Полският институт за национална памет (IPN) обяви миналата година, че ще проведе наказателно разследване за "полската опереция". Какво означава това?

Хенрик Глембоцки: Следствието, което провежда Институтът има символичен характер и в исторически план се занимава със събирането на документи и свидетелства, които един ден да послужат за написването на истинската история на събитията. Подобни разследвания вече бяха проведени по отношение на Холокоста, разстрелите в Катин, военното положение в Полша през 1981 година и други събития. Но обвиненията на разследващите от IPN на практика нямат юридическа сила. Досега нито в Полша, нито в Русия престъпниците са изправяни дори пред символичен съд. Вместо това получаваха награди и пожизнени постове. А после ги погребваха в най-добрите парцели в гробищата. Както например сталинисткият палач Василий Блохин, който лично е разстрелял между 10 и 15 000 души по време на Големия терор. През 1940 година той организира и разстрелите в Катин. Понастоящем в IPN се занимаваме с изследване на 20-те и 30-те години от миналия век. Заедно с колегите - историци подготвихме материал за полските средни училища за Големия терор и специалната операция на Сталин срещу поляците. Иска ни се тази трагедия да намери място в самосъзнанието на поляци и руснаци, макар и със закъснение. Мисля, че трябва да използваме шанса, защото все още можем да получим информации от последните останали живи свидетели на онова време.

 

Наталия Макушина

Пътна обстановка в страната - 7 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364950

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: област София: Движението по АМ "Хемус" от км 32+000 до км 34+000 в района на тунел "Витиня" посока Варна се осъществява в аварийната лента поради ревизия в част от инсталациите.

Ремонтират част от магистрала ”Тракия” в посока София

http://frognews.bg/news_146860/Remontirat-chast-ot-magistrala-Trakiia-v-posoka-Sofiia/

Ново ограничение в движението по магистрала ”Тракия” влиза в сила от днес заради ремонт.

Страната, в която се живее най-добре в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283816_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5

 На 6 декември 2017 се навършват точно 100 години от независимостта на Финландия. Страната е известна със своята природа, с гъстите си гори, тъмни зими и северни сияния; тя е дала на света сауната и като най-северният съсед на Русия сред страните от ЕС представлява свързващото звено между Изтока и Запада. Не е много ясно какво точно се има предвид с понятието "активен неутралитет", особено след като знаем, че Финландия е първата европейска страна, дала още през 1905 г. правото на жените да гласуват на избори. Но Финландия е и много повече от това.

Под чуждо иго

Цели шест века днешна Финландия е била част от Шведската империя. И до днес шведският език е алтернативен официален език във Финландия, макар че от лингвистична гледна точка финландският е по-близък до унгарския език.

Руският цар Александър I, който разширява значително територията на Руската империя, присъединява към нея и Финландия. И тя остава в нейните предели малко повече от век. Октомврийската революция в Русия по време на Първата световна война проправя пътя към независимостта на Финландия: зараждащият се тогава Съветски съюз се съгласява да позволи на Финландия да напусне империята и признава нейния суверенитет само месец след прокламирането на независимостта.

Finnland Hossa national park (picture-alliance/dpa/V. Moilanen)

Най-гъсто залесената страна в цяла Европа

В годините на войната и след това 

Според пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г. Финландия попада в съветската сфера на влияние. Когато обаче руснаците настояват Финландия да им предостави земя за военни бази за Червената армия, Финландия отказва. След което съветски войски нахлуват от Изток. В т.нар. "Зимна война" - през зимата на 1939-40 г. - Финландия губи свои територии на изток, но пък успява да нанесе тежки поражения на руснаците и те се съгласяват да сключат мир. След като Хитлер нарушава пакта Молотов-Рибентроп и през 1941 г. напада Съветския съюз, Финландия използва това за подновяване на войната с руснаците, като целта е да си възвърне изгубените източни територии. По-късно обаче финландците воюват и срещу нацистка Германия - в т.нар. "Лапландска война" през 1944-45 г. те успяват да изтласкат германците от Северна Финландия, принуждавайки ги да се изтеглят към окупираната от тях Норвегия. Крайният резултат за Финландия от тези войни е, че страната губи територии и е принудена да плаща тежки репарации на Съветския съюз.

Негативният опит от всичките тези конфликти по време на Втората световна война може би обяснява поведението на Финландия в годините на Студената война, когато тя води политика на "активен неутралитет". Тя е известна още с линията Паасикиви-Кеконен, характеризираща се с това, че страната поддържа добри, равноотдалечени отношения и със Съветския съюз, и със Запада.

Finnland Helsinki Universitätsbibliothek (picture-alliance/Alexander Farnsworth)

Финландските библиотеки са отворени за всички

Просперираща модерна страна

След разпада на Съветския съюз Финландия поема курс към по-тясна интеграция с Европа: през 1995 г. тя се присъединява към ЕС, а по-късно влиза и в еврозоната. За разлика от балтийските държави обаче, Финландия не проявява интерес към членство и в НАТО.

Днес Финландия е просперираща, военно неутрална и развита демокрация в Северна Европа, оглавяваща или заемаща едно от челните места в редица световни класации, включително и много куриозни такива. Така например Финландия е страната с най-много сауни на глава от населението; в най-малка степен за нея важи оценката "пропаднала държава"; най-гъсто залесена е в цяла Европа; обявена е за втора сред страните, предлагащи най-добри условия за майките; във Финландия се провежда единственото по рода си световно първенство по свирене на въображаема китара; правителството ѝ е признато за най-малко корумпираното в света; а престижното списание "Нюзуик" обяви Финландия за "най-добрата за живеене страна в света". 

Finnland Sauna in Helsinki (picture-alliance/dpa/S. Reboredo)

Създател на сауната и страна с най-много сауни на глава от населението

Отличник в образованието

Освен това финландците имат отлична образователна система. От години финландските ученици се представят отлично в теста Пиза, като са с най-добрите показатели по математика, четене и природни науки. Макар в момента Сингапур да оглавява тази класация, в Европа именно Финландия остава страната, която предлага най-добро училищно образование. Възможно е това да е свързано и с изключителната популярност на библиотеките: в страната с население от 5,5 милиона души всяка година се заемат по 68 милиона книги от библиотеките, които със закон се поддържат с обществени средства. В новата Централна библиотека в Хелзинки, която ще бъде завършена догодина, дотук са вложени близо 100 милиона евро. Освен това университетските библиотеки също могат да бъдат ползвани от всички без ограничения.

Във Финландия през зимата нощта е много тъмна, а през лятото денят - много дълъг. Финландците са любители на кофеина: средно те изпиват по 12 килограма кафе годишно - 10 пъти повече отколкото средно в света. Те са сред водещите нации в света и в консумацията на прясно мляко. Много хора смятат финландците за големи консуматори и на алкохол и бира, но по този показател те са по-скоро в златната среда. 

Каква е истината за "сделката" със Сакскобургготски?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283815_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%22%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%22+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A1%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B

 Сигурно сте чули за подозренията, че кабинетът на Борисов е сключил сделка със Симеон Сакскобургготски. Почти всички медии твърдят, че бившият цар е предоставил добрите си контакти в Саудитска Арабия, а в замяна ще му дадат имоти, обитавани от него като дете. Хипотезата се потвърди от поведението на ГЕРБ в изтеклите дни. Първо, кабинетът спря да води делата срещу Сакскобургготски, макар че победата на държавата в тях е в кърпа вързана. После Обединените патриоти вдигнаха шум и правителството каза, че няма да спира делата. Накрая се оказа, че от тези дела и без това няма да има никаква полза, защото ГЕРБ ще обезсмисли решенията на съда, като приеме изричен закон в полза на царското семейство. И всичките тези съмнителни начинания бяха предприети без особена предпазливост, на фона на небивал медиен шум и повсеместно разгласяване на двойното безобразие: че изпълнителната власт не взима насериозно съдебната, както и че е готова да се раздели с многомилионно имущество, което ѝ принадлежи фактически, юридически и исторически.

Впрочем, колко милионно? Общата данъчна оценка на всичките царски имоти преди години беше близо 16 милиона лева. Не е известно по колко трябва да умножим това число, за да получим пазарната стойност, но експерти от сектора на недвижимите имоти са казвали, че става дума за десетократно по-голяма сума.

Всичко това е публична информация: както цената, така и многократните заключения на различни институции, че царското семейство никога не е притежавало повечето от тези имоти, за да настоява сега за "връщането” им. Какво ли може да предложи Сакскобургготски на българското правителство, че да го принуди да преобръща легитимни решения, взимани в продължение на десетилетие?

Защо точно Саудитска Арабия?

Твърди се, че Сакскобургготски е предоставил на Борисов добрите си контакти в арабския свят и за пример се сочи посещението в Саудитска Арабия – държава, с която България няма кой знае каква история на отношенията, но която внезапно каза, че има интерес да строи луксозни хотели тук и да посреща български специалисти в строителството там.

Звучи логично, но няма как да е вярно. Няма как да има "сделка", според която Сакскобургготски да получава имущество от десетки милиони, а правителството да се сдобива след неизвестен брой години със саудитски инвестиции, направени за благото на българския народ. Просто правителствата на ГЕРБ не са известни нито с алтруизъм, нито пък с някаква неуморна посветеност на каузата за привличане на инвестиции. Още по-малко пък са склонни да работят върху дългосрочни проекти, каквито биха били саудитските – най-вече защото знаят, че плодовете от разни стратегически начинания идват след твърде много време и не е сигурно дали няма да донесат актив тъкмо на някой опонент.

Симеон Сакскобургготски танцува със сабя в Рияд

Симеон Сакскобургготски танцува със сабя

ГЕРБ преследва други цели

Правителствата на ГЕРБ имат съвсем други отличителни черти. Първата е да се стремят към постижения, годни за незабавна демонстрация. Втората е да бдят над оцеляването на лидера си. А последната задача точно в момента не е много лесна за удържане, ако имаме предвид недоволството на т.нар. патриоти от авторитарното взимане на решения от страна на Бойко Борисов. И ако забележим различните сигнали по репозициониране на бизнеса около Пеевски – съвсем не в тази посока, която би устроила Борисов.

ГЕРБ твърде скоро може да има нужда от нови партньори, за да остане на власт, или да е принуден да търси лостове за усмиряване на наличните си партньори. Задача, която в България твърде често се решава с демонстрация на сила от финансово естество. А за да демонстрира това, ГЕРБ няма нужда от реални (саудитски) инвестиции. Много по-голяма работа върши подкупващата убеденост, че Борисов е фигура, приета в света на колосалния арабски капитал, която би могла по свое усмотрение да въведе и другиго там. Виртуални инвестиции, които явно напълно си струват няколко съвсем материални царски резиденции в България.

 

 

 

Наемите в САЩ "изяждат" все по-голям дял от доходите на домакинствата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283814_%D0%9D%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%22%D0%B8%D0%B7%D1%8F%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82%22+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%B4%D1%8F%D0%BB+%D0%BE%D1

 Нарастващите наеми в САЩ „изяждат“ все по-голям дял от доходите на домакинствата, показват данни на консултантската компания Zillow, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Увеличаването на наемните равнища струва на наемателите средно около 2 хил. долара повече годишно, сочат още данните на компанията.

За покриването на средностатистически месечен наем в САЩ домакинствата трябва да отделят малко над 29% от доходите си за месеца. За сравнение, историческото ниво е малко под 26%, т.е. допълнителните разходи за наем достигат 1 957 долара на година, изчислява компанията.

Същевременно средният разход на домакинство за ипотека в САЩ достига 15,4% от месечния доход спрямо 21% историческо равнище. Това спестява на домакинствата средно малко под 3 300 долара годишно, изчисляват експертите. Т.е. в момента е по-изгодно да се притежава собствен дом в САЩ, вместо да се наема.

Най-големи са разходите за наем на жилище в Сан Франциско и Сан Диего, и двата града в щата Калифорния. Делът на разходите за наем достига съответно 42,4% и 42% при средно историческо ниво от съответно 30,7% и 34,7%. Това означава, че домакинствата харчат допълнителни 11 236 долара годишно за наем в Сан Франциско, а в Сан Диего разходът скача с 5 322 долара.

Най-достъпни за американците са жилищата под наем в Сейнт Луис, където за покриване на средностатистически наем отиват 23,1% от месечния доход спрямо 21,2% средно историческо ниво на разходите.

Достъпни са наемите и в Канзас сити, където домакинствата харчат 23,8% от месечните си доходи за този разход спрямо 17,5% средно историческо ниво.

Сейнт Луис отново е най-изгоден за домакинствата за ипотека. Разходът за вноската се покрива с 11,2% от месечния доход при историческо ниво от малко над 16%. Спестяването е в размер на почти 2 900 долара годишно.

Втори пак е Канзас сити с 11,3%, както и Детройт със същия дял, следван от Кливланд с 11,4%.

Същевременно в Лос Анджелис е най-скъпо да се купи собствен дом, тъй като за вноска по ипотеката се харчат средно 40,8% от месечните доходи на домакинството спрямо 35,2% средно историческо ниво. Разходите се увеличават със средно почти 3 800 долара годишно.

Въпреки това покупката и там пак е по-изгоден вариант, тъй като разходите за наем отнемат почти 8 200 долара повече годишно на домакинството, т.е. са с 4 400 долара по-високи спрямо разходите за вноска по ипотека.

Единственият пазар в САЩ със сравнително стабилни наемни равнища и цени на жилищата е Питсбърг, отчитат от компанията. В града ръстът на доходите дори изпреварва ръста на цените. Така наемателите там харчат дори по-малко пари за покриването на това перо в сравнение с годините преди спукването на балона, което им спестява по около 3 400 долара на година.

"На повечето пазари наемателите са в по-неизгодно положение в сравнение с миналата година, защото плащанията по наемния договор заемат много по-голям дял от доходите им“, коментира главният икономист на Zillow Свеня Гудел.

Той пояснява, че за много хора това означава по-малко разполагаеми средства и по-малко пари за покриване на други дългове, например студентски заеми, както и невъзможност за спестявания – например за фонд за спешни случаи, за пенсионен фонд, за първоначална вноска за закупуване на собствен дом.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Бездомното население в САЩ се увеличава за първи път от 2010 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283813_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0

 Бездомното население в САЩ се увеличава с 1% до 554 хил. души тази година, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на правителствени данни.

Ръстът на годишна база е първият от 2010 г., посочва агенцията, която има достъп до данни на Министерството на градското развитие. Предстои да бъде публикуван и официален доклад по темата.

Увеличението се дължи на скок в броя на безработните в градовете по Западното крайбрежие, което пък някои представители на властите, активисти и бездомни хора си обясняват с бума в технологичната индустрия и забавленията.

Наемите в Лос Анджелис, Сиатъл и други градове скачат далеч над възможностите на редица хора с ниски заплати и това е достатъчно, за да прати на улицата тези американци.

„В града на практика има нулева безработица, а всъщност има хиляди бездомни, които работят, но просто не могат да си позволят жилище“, заявява Майк О’Браян, общински съветник в Сиатъл.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се върне в бойните зони на Близкия Изток след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598125

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се върне в бойните зони на Близкия Изток след БрекзитБританското консервативно издание The Telegraph публикува извадки от речта на външния министър на Обединеното кралство Борис Джонсън, която трябва да бъде произнесена в четвъртък. В нея той ще изложи визията си за външната политика на Великобритания след Брекзит. Великобритания, пише изданието, трябва да събере смелост и да се върне в някои от

Кристалина Георгиева: Борисов помъдря, слуша и помни

http://clubz.bg/61561-kristalina_georgieva_borisov_pomydrq_slusha_i_pomni

Кристалина Георгиева. Снимка EPA/БГНЕС

"Бойко Борисов много помърдя. Разбра колко е важно не само управлението вътре в страната, то и връзката с нашите съседи.  Премиерът слуша, помни и когато информацията му е полезна – тя е там".

Така главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева опита министър-председателя Бойко Борисов в студиото на бТВ тази сутрин. Георгиева е у нас заради среща на върха между Борисов, лидерите на страните от Западните Балкани - Македония, Сърбия, Албания, Косово и Босна и Херцеговина, която се организира и с участието на Световната банка. 

Георгиева, след въпрос на водещия Антон Хекимян покрай разговора за "ревизия" на прехода", описа ситуацията у нас така:

"България се развива много добре. През 1990 година ставахме в 4 ч сутринта, за да се наредим на опашка за мляко, това вече го няма. Разбира се, имаме още много работа, но трябва да оценим това, което сме постигнали.

"Като ходя по света – страните, които се развиват най-добре са тези, които гледат напред."

По думите на бившата еврокомисарка Бълария има всички шансове да влезе в чакалнята на еврозоната догодина. Тя очаква политическото решение да бъде взето много бързо, защото икономиката на Европейския съюз е в добро състояние, общата среда в България и Европа е позитивна, каза тя.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, добави Георгиева.

На въпрос за Шенген тя посочи, че страната е готова, всички технически условия са изпълнени и присъединяването ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки. 

Георгиева разказа и за срещата на върха със Западните Балкани днес, припомняйки, че една от темите е изграждането на Транспортен коридор №8, в чието финансиране участва Световната банка. 

Лидери от седем балкански страни участват днес на среща на върха в София. Те ще участват във форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. Срещата започна още снощи в резиденция „Лозенец“. По покана на българския премиер Бойко Борисов у нас са косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят Босна и Херцеговина Мирко Шарович.

"Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани ще бъдат възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.", съобщиха от Министерския съвет.

 

Увеличават се призивите за налагане на данък върху земята във Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283812_%D0%A3%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 Земята е най-ценният актив във Великобритания, като стойността ѝ се увеличава повече от пет пъти от 1995 г. насам, показват данни на британската статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Това привлича вниманието и увеличава призивите за налагането на данък върху земята, с който да се спомогне забавянето на силните ръстове на жилищния пазар, допълва информационната агенция.

Земята на Острова е на обща стойност над 5 трлн. паунда (7 трлн. долара) и съставлява повече от половината от общата стойност на активите в страната, показват данните.

„До голяма степен всички проблеми в нашата жилищна система могат да бъдат проследени до пазара на земя и фактът, че цените ѝ са невероятно високи“, казва Тоби Лойд, ръководител политики в благотворителния фонд „Подслон“.

„Това прави жилищата абсолютно недостъпни“, допълва той.

Тъй като запасите от земя са фиксирани, а жилищата – недостатъчни, продължителният ръст в стойността на земята не е изненадващ, допълва Джулиан Джесъп, главен икономист в Института по икономически въпроси.

Последните данни възобновяват призивите за справяне с жилищната криза във Великобритания, като се въведе данък върху стойността на основната земя, а не на имуществото – предложение, направено от опозиционната Лейбъристка партия в манифеста ѝ от 2017 г.

"Колкото по-дълго продължава това, толкова по-важно е да се въведе данък върху земята, за да се гарантира, че този оскъден ресурс се използва ефективно и справедливо", допълва Джесъп.

Бързо увеличаващите се цени на земята също така лишават други сектори от икономиката от капитал, посочва Сара Махмуд, старши икономист в мозъчния тръст Фондация Нова икономика.

"Банките предпочитат да отпускат заеми като ипотеки или срещу обезпечение бизнес имот, отколкото да кредитират нови предприятия или иновации и научни разработки. Това обаче са активите, които захранват икономиката“, заключава тя. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Детските приказки, които в очите на възрастните изглеждат като филм на ужасите (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/detskite-prikazki-koito-v-ochite-na-vyzrastnite-izglezhdat-kato-film-na-uzhasite-snimki-2065451

Всички възрастни с носталгия си спомнят детските приказки, които са им били разказвани като малки. През погледа на годините обаче се забелязват редица детайли, които по-скоро изглеждат като сцени от филм на ужасите, отколкото като увлекателен сюжет за малчугани.

Мая Манолова: Българите са ходещи роби на "Топлофикация"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/maia-manolova-bylgarite-sa-hodeshti-robi-na-toplofikaciia-2065504

На студено дни наред през зимата. В Перник голяма част от града е без парно, оплакаха се десетки зрители на

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=364948

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 7 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски райони, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 17:00 ч. -кв.

Петима диктатори и съдбата на Арабската пролет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283811_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Един от тях живее спокойно в изгнание. Друг бе пратен в затвора, а сега на практика живее под домашен арест. Трети продължава да е на власт - в страна, разкъсвана от война. Двама бяха убити.

Новината от понеделник, че бившият йеменски президент е убит, е не само ключово събитие за една страна, опустошена от гражданска война, разкъсвана от борба на верска основа, водена чрез посредници между Саудитска Арабия и Иран, и стигнала до най-тежката хуманитарна криза в света.

Това събитие освен всичко друго напомня за покосените надежди в този регион - седем години след като един продавач на плодове се самозапали в Тунис и така пламна процес, наречен по-късно Арабската пролет.

The New York Times припомня какво се случи с петима лидери - в Египет, Либия, Сирия, Тунис и Йемен - страни, които са в центъра на политическите въстания, започнали през 2011 г. Само в една от тях, Тунис, днес има подобие на плуралистична демокрация.

Хосни Мубарак, Египет

89-годишният Мубарак, в миналото символ на непоклатимия арабски автократ, бе свален през февруари 2011 г. след близо 30 години на власт. Падането му бе сякаш първият сигнал за предстоящи промени в политиката. Той бе вкаран в затвора и съден по обвинения, включително за заговор за убийство на протестиращи и за ширеща се корупция, а процесите срещу него бяха придружени от приковаващи вниманието кадри с Мубарак, който седи в клетката на обвиняемите в съдебната зала.

Общественият гняв срещу Мубарак обаче поутихна, когато Египет бе разтърсен от нови политически катаклизми: свалянето на демократично избрания, но приеман изключително противоречиво в обществото президент ислямист Мохамед Морси и заменянето му с военния диктатор Абдел Фатах ас Сиси, който поведе яростна кампания срещу инакомислието. През март правителството на Сиси тихомълком пусна Мубарак от затвора, макар че срещу него продължава да се води разследване за корупция и той няма право да напуска Египет. Мубарак сега живее в охранявано имение в Кайро.

Муамар Кадафи, Либия

Този ексцентричен и безмилостен лидер, който се смяташе за крал на Африка и се обличаше като бедуин, управлява Либия повече от 40 години. Полковник Кадафи бе свален през август 2011 г. след народно въстание, подпомогнато от военни самолети на НАТО. Два месеца по-късно, на 69 години, бе убит от бунтовници, които го измъкнаха от неговия роден град Сирт и изложиха тялото му на показ в хладилна камера в Мисрата.


Либия след това изпадна в почти перманентна анархия и се превърна в убежище за трафиканти на хора, които експлоатират бежанците и мигрантите, искащи да стигнат с лодки до Европа.

Зин ал Абидин Бен Али, Тунис

81-годишният Бен Али, първият от свалените арабски автократи, водеше според критиците му неприлично разкошен живот - в рязък контраст с трудния живот на обикновените тунизийци. Символ на тяхното отчаяние стана съдбата на продавача на плодове Мохамед Буазизи.

През февруари 2011 г. Бен Али избяга със семейството си в Саудитска Арабия, където правителството му позволи да живее спокойно и отхвърли искането на Тунис да го екстрадира.

Али Абдула Салех, Йемен

Салех, смятан за един от най-коварните автократи в арабския свят, се оттегли в началото на 2012 г. след три десетилетия начело на Йемен, най-бедната страна в Близкия изток. Той продължи да е влиятелна политическа фигура и по-късно се съюзи с йеменските бунтовници хуси, които от три години се бият с коалиция, начело на която е Саудитска Арабия.

В понеделник той бе убит на 75-годишна възраст при засилване на хаоса в Сана, столицата на Йемен, след като бе съобщено, че отново е минал на противниковата среда, предавайки хусите, подкрепяни от Иран.

Башар ал Асад, Сирия

Опровергавайки прогнозите на западните лидери, че е следващият поред, който ще падне, президентът Асад остана на власт въпреки избухналото през 2011 г. въстание, което прерасна в гражданска война, съсипала Сирия и предизвикала тежка бежанска криза.

Подпомагани от съюзниците си Русия и Иран, силите на 52-годишния Асад, бивш очен лекар, си върнаха големи територии в Сирия, завоювани от бунтовници и ислямсти. Голяма част от страната му обаче е в руини и по оценки на ООН възстановяването й ще струва повече от 250 милиарда долара. Преговорите за спиране на войната вървят трудно и не е ясно каква ще е ролята на Асад в бъдещето на Сирия.

 

По статията работи: Десислава Попова

Вълна от остри реакции след решението на Тръмп за Ерусалим, Външно с позиция /обзор/

http://frognews.bg/news_146858/Valna-ot-ostri-reaktsii-sled-reshenieto-na-Tramp-za-Erusalim-Vanshno-s-pozitsiia-/obzor//

Американският президент Доналд Тръмп изпълни намерението си да признае Ерусалим за столица на Израел. Това решение предизвика нова вълна от реакции, както в подкрепа, така и против.

Вълна от остри реакции след решението на Тръмп за Ерусалим

http://frognews.bg/news_146858/Valna-ot-ostri-reaktsii-sled-reshenieto-na-Tramp-za-Erusalim/

Американският президент Доналд Тръмп изпълни намерението си да признае Ерусалим за столица на Израел. Това решение предизвика нова вълна от реакции, както в подкрепа, така и против.

Св. преподобна Филотея Търновска

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobna-filoteja-tyrnovska-news_648226.html

Преподобна Филотея се родила във византийския гр. Поливот (южна Тракия). Тя била плод на продължителните молитви на своите бездетни родители. Получила добро за тогавашното време образование и достигнала вече пълнолетие, тя била омъжена против волята си, но успяла да склони

Колко струва излизането на Великобритания от митническия съюз на ЕС? Никой не знае

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283810_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%

 Разкритието, че британското правителство е решило да излезе от търговския блок на Европейския съюз, без да изчисли последиците от това, добавя още една трудност в седмица, която трябваше да доведе до пробив за министър-председателя Тереза Мей. Вместо това тя получи нови обвинения в липса на компетентност, коментира Bloomberg.

Министърът по Brexit Дейвид Дейвис заяви преди депутатите в сряда, че не е била изготвяна „количествена оценка“, преди кабинетът да реши да излезе от митническия съюз. „Очевидно има решение, взето въз основа на качествени неща, но не и количествена“ оценка, каза той.

Излизането от митническия съюз означава, че компаниите ще трябва да променят начина, по който търгуват, и носи нови препятствия за вноса и износа на стоки с най-големия търговски партньор на Великобритания.

Част от твърденията на подкрепящите Brexit през последните 18 месеца бе, че разводът ще позволи на Великобритания да се раздели с правилата на ЕС и да очертае собствен курс с двустранни сделки за свободна търговия. Великобритания трябва да напусне митническия съюз, за да направи това.

Разкритието на Дейвис, че данните не са били анализирани, предизвика нови обвинения, че правителството разчита твърде много на догадки.

Някои членове на Консервативната партия на Мей, заедно с представители на лейбъристи от опозицията и Шотландската национална партия, искат Великобритания да остане в митническия съюз и на единния пазар.

Дейвис призна още, че правителството не е изготвило оценки за въздействието върху конкретни сектори на икономиката, след като месеци наред посочваше, че работата продължава.

„Разкритието на министъра по Brexit, че британското правителство не е изготвило и една оценка за икономическото влияние от Brexit върху британската икономика, е просто зашеметяващо и, ако е вярно, представлява сериозно неизпълнение на задълженията“, коментира Джоана Чери, говорител на ШНП.

Излизането от митническия съюз прави и намирането на решение за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия по-сложно. Това е един от ключовите въпроси, който спира разговорите за Brexit.

Според Дейвис обаче излизането от митническия съюз е полезно, тъй като ще позволи на Великобритания да се доближи до статута на Швейцария и да договори търговски сделки по собствени условия.

„Споразуменията за свободна търговия, сключени от ЕС, не са особено полезни за Обединеното кралство“, каза Дейвис. „Споразуменията за свободна търговия, сключени от Швейцария, много по-малка страна, са изключително полезни за нея“.

По статията работи: Виктория Тошкова

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bolnitzata-kakvi-1562651.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Каква е готовността на спасителните отряди за зимния сезон. И още - за опасностите в планината и правилата за поведение на ски пистите - говори Планинската спасителна служба Тема: Какви вируси ни атакуват в момента - как да се предпазим и какви са съветите на специалистите Тема: "Пирогов" - между дълговете, оцеляването и лечението на тежко-пострадалите пациенти - какви са проблемите в болницата - говори зам.-директорът по лечебната дейност неврохирургът проф. Николай Габровски Тема: Ще стане ли Йерусалим столица на Израел - коментар на Весела Чернева Тема: За лидерската среща в Парламента, паралелния износ на лекарства и център-дясното в политиката - лидерът на Воля Веселин Марешки Тема: Как и срещу кого се използват специалните разузнавателни средства - дискусия между Маноил Манев от ГЕРБ и Славчо Велков от БСП Тема: "Българската Коледа" в помощ на децата с увреждания на бъбреците БТВ, "Тази сутрин" Тема: Защо платихме 2 милиарда лева за електронно правителство, а още нямаме такова? И как естонците го изградиха срещу 50 милиона? Тема: Скандал в парламента - подслушва ли се масово в България? Какво научиха депутатите след изслушването на Сотир Цацаров и Бойко Рашков? В студиото - Данаил Кирилов срещу Крум Зарков Тема: Ахмед Муса на свобода след три години в ареста

Колата на помориец блъсната от автобус, двама пътници са пострадали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yRNMqsN2LcE/

На 06.12.т.г. около 10.33 ч. на бургаската улица „Стефан Стамболов“, поради движение с несъобразена с атмосферните условия и заслепяване на водача от силното слънце, автобус „Соларис Урбано“, с бургаска регистрация, управляван от 41- годишния Д.П. от Бургас застига и блъска отзад престояващия в дясната пътна лента лек автомобил „Пежо 406“, с бургаска регистрация, управляван от 74- годишния В.М. от Поморие. От ПТП на пода в автобуса паднали и пострадали пътуващите: Г.К., 44- годишна от Бургас / получила фрактура на лявата подбедрица, без опасност за живота, настанена за лечение в УМБАЛ – Бургас/ и Г.У., 74- годишен от Бургас / получил порезна рана на дясната ръка, без опасност за живота, прегледан и освободен за домашно лечение/, съобщават от ОДМВР-Бургас.

Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283809_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%B5%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86

 Американският президент Доналд Тръмп официално призна днес, че Йерусалим е столицата на Израел въпреки предупрежденията и препоръките на редица световни лидери, че ходът би довел до нови раздори между Израел и палестинците.

"Реших, че е време официално да призная, че Йерусалим е столицата на Израел", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом. "След повече от две десетилетия на откази [това да бъде направено], сега не сме по-близо до трайно мирно споразумение между Израел и палестинците".

Ходът днес бележи началото на нов подход в израелско-палестинския конфликт, заяви американският президент, допълвайки, че това е от най-голям интерес за САЩ и за постигането на мир между Израел и Палестина.

Днес Йерусалим е дом на съвременното израелско правителство, израелския парламент, на министър-председателя и президента, на върховния съд и на множество правителствени агенции, каза Тръмп, и според него затова и столицата трябва да е именно там. "Йерусалим е сърце не само на три велики религии, но и сърцето на една от най-успешните държави в света", допълни той.

На фона на призивите на редица лидери, включително еврокомисаря по външните въпроси Федерика Могерини, да не прави изказването си, тъй като то вероятно ще доведе до ново напрежение между Израел и Палестинците, Тръмп заяви, че Йерусалим трябва да остане свещено място за трите небесни религии.

Американският президент допълни, че не взема позиция с окончателно решение по отношение на израелско-палестинския конфликт, включително по оспорваните граници, и заяви, че САЩ остават ангажирани да се достигне до мирно споразумение, което да е приемливо и за двете страни.

"Готов съм да подкрепя решение с две държави, ако и двете страни искат това", заяви той.

В изказването си Тръмп обяви още, че посолството на САЩ също ще бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим.

По статията работи: Виктория Тошкова

Катар: Решението на Тръмп за Ерусалим е смъртна присъда за мира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598123

Катар: Решението на Тръмп за Ерусалим е смъртна присъда за мираКатарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви вчера, че решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел представлява смъртна присъда за всички, които се стремят към мир, съобщи Ройтерс. Ливанският президент Мишел Аун заяви, че решението на Тръмп е опасно и заплашва доверието към САЩ като

Царските имоти: цивилизованият изход e споразумение и закон

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/07/3090459_carskite_imoti_civilizovaniiat_izhod_e_sporazumenie_i/?ref=rss


Да върнеш имущество на български гражданин, след което с мораториум парламентът да му забрани да се разпорежда с имуществото, като междувременно му го отнемеш, въвличайки съда в своето политическо по същество дело...И всичко това - при действаща Конституция, която провъзгласява частната собственост за неприкосновена. И след това именно поради категоричността на Конституцията и всички европейски норми, защитаващи частната собственост, да се видиш принуден да търсиш излаз от тресавището -...

Какво се случи с петима диктатори от Арабската пролет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/07/3092144_kakvo_se_sluchi_s_petima_diktatori_ot_arabskata_prolet/?ref=rss


Един от тях живее спокойно в изгнание. Друг бе пратен в затвора, а сега на практика живее под домашен арест. Трети продължава да е на власт - в страна, разкъсвана от война. Двама бяха убити. <br /><br />Новината от понеделник, че бившият йеменски президент е убит, е не само ключово събитие за една страна, опустошена от гражданска война, разкъсвана от борба на верска основа, водена чрез посредници между Саудитска Арабия и Иран, и стигнала до най-тежката хуманитарна криза в света....

Борисов събира лидерите на Западните Балкани в София

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26664013

Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева ще открият утре форум за Западните Балкани.

7 декември в историята

http://www.cross.bg/dekemvri-v-istoriyata-1562650.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1732 г. е открита Кралската опера в Лондон.През 1941 г. японският флот атакува Пърл Харбър, което е повод за официалното включване на САЩ във Втората световна война.През 1972 г. е изстреляна последната лунна пилотирана мисия на "Аполо" - "Аполо 17". Докато напуска Земята, екипажът прави снимка, известна като Синьото топче.През 1982 г. е извършена първата екзекуция чрез смъртоносна инжекция в Тексас, САЩ.През 1988 г. земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер разтърсва Америка и убива близо 25 000 души. Ранените са 15 000, 400 000 души остават без дом.През 1988 г. Ясер Арафат признава правото на Израел да съществува като държава.През 1989 г. в София се създава коалицията Съюз на демократичните сили.През 2006 г. 18 души загиват и 12 са ранени при една от най-големите пътни катастрофи в България - между градски автобус и ТИР край Бяла. Източник: Уикипедия  

Божидар Лукарски: Да се разследва всичко от 1944 г. - не само сделките (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6597798

Божидар Лукарски: Да се разследва всичко от 1944 г. - не само сделките (Видео)Новата рубрика "Различното интервю" на "24 часа" и на сайта ни www.24chasa.bg, в която КРИСТИНА КРЪСТЕВА разпитва пред камера политиците, и то далеч не само за политика, и в която първият бе лидерът на "Атака" и на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров (анонса с него публикувахме, очаквайте скоро цялото интервю - б.р.

Прогноза за времето - 7 декември (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-7-dekemvri-chetvyrtyk-news_648225.html

Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°.  Днес ще бъде предимно слънчево, а привечер и вятърът ще отслабне. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са между 8° и 13°. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за декември. П

"Хофенхайм" е последното препятствие пред "Лудогорец" към излизане от групите на Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3092365_hofenhaim_e_poslednoto_prepiatstvie_pred_ludogorec_kum/?ref=rss


"Лудогорец" ще изиграе днес последния си двубой от груповата фаза на Лига Европа срещу германския "Хофенхайм". Българският първенец се нуждае от равенство или победа на "Рейн Некер щадион", за да си гарантира продължаването към фазата на директните елиминации. След пет изиграни срещи разградчани са на второто място с осем точки, на две зад лидера в групата "Брага".<br /><br />Българският шампион пропусна два шанса да се класира за...

Слънце днес, вятърът отслабва

https://offnews.bg//obshtestvo/slantce-dnes-viatarat-otslabva-670728.html

Слънцето се завръща днес, вятърът отслабва, започва три дни затопляне. 

Максималните температури ще са между 8 и 13 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6 градуса, на 2000 метра - около минус един градус.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, който привечер ще отслабва. Максималните температури ще са между 10 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 11-13 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Суфле с карфиол и пащърнак

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6597795

Суфле с карфиол и пащърнакВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

7 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=364947

Събития: 1732 г. – Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. – Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1815 г. – Френският маршал Мишел Ней е разстрелян, след като е обвинен в държавна измяна от реставрационното правителство на Бурбоните на Луи XVIII за подкрепата, която оказва на Наполеон Бонапарт по време на неговите Сто дни.

Цяла нощ без вода в част от столичния център

https://offnews.bg//obshtestvo/tciala-nosht-bez-voda-v-chast-ot-stolichnia-tcentar-670667.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на спирателен кран на до бл. 26 , жк. „Овча купел“ 2 , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на ул. „Антонин Колар“, ул. „Херман Майер“, ул. „Иван Хаджийски“, ул. „Феникс“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Иван Хаджийски“ между ул. „Херман Майер“ и ул. „Промишлена“, бл.38 и ниска зона на бл.40 А и бл. 42А, ул. „Детелина“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Антонин Колар“. 

Във връзка с подмяна на спирателни кранове и водомерен възел на резервоар „Бухово“ , гр. Бухово , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на гр. Бухово. 

От 23 часа днес от 6 ч. утре без вода ще бъдат в района на ул. „Оборище“ от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до ул. „Васил Друмев“, района между ул. „Оборище“, ул. „Мърфи“, ул. „Русалка“ и ул. „Алеко Константинов“, ул. „Алеко Константинов“ от ул. „Оборище“ до ул. „Султан тепе“. Причината е подмяна на спирателни кранове на ул. „Оборище" в кв. „Подуяне“. 

Подмяна на уличен водопровод на ул. „Три кладенци“ в „Бояна“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на ул. „Севастократор Калоян“ от ул. „Десислава“ до пл. „Сборище“, ул. „Три кладенци“, ул. „Байкал“, ул. „Белите брези“ от ул. „Севастократор Калоян“ до ул. „Даскал Стоян Попандреев“, ул. „Орешарска“ от ул. „Севастократор Калоян“ до ул. „Даскал Стоян Попандреев“. 

Пак поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Павел Венков“, кв. „Требич“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа в района между ул. „Павел Венков“, ул. „Леска“, ул. „Филип Миланов“, ул. „Владимир Конев“, ул. „Мрахорица“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!
Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Започва изплащането на пенсии

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochva-izplashtaneto-na-pensii-2065494

Националният осигурителен институт информира, че изплащането на пенсиите за месеца ще започне от днес и ще приключи на 20 декември (сряда).

Заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълн

Малък скептик към Дядо Коледа: Не знаеш какви проблеми имам

//dariknews.bg/novini/liubopitno/malyk-skeptik-kym-diado-koleda-ne-znaesh-kakvi-problemi-imam-2065432

Шестгодишно момче от щата Вирджиния разтърси социалните медии със скептично писмо до Дядо Коледа, в което казва, че той въобще не знае дали е бил добър или лош, съобщи Ройтерс. Момчето се оплаква и от проблемите си.

Приказен чар: 6-годишната Анастасия от Русия е най-красивото момиче в света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prikazen-char-6-godishnata-anastasiia-ot-rusiia-e-naj-krasivoto-momiche-v-sveta-snimki-2065387

6-годишната Анастасия Князева от Русия бе обявена за най-красивото момиче в света. Малката чаровница е истинска знаменитост в социалната мрежа Instagram, където има над 500 000 последователи.

Гъска с прашки, умен презерватив и още 11 куриоза от 2017 г. (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/komentar/gyska-s-prashki-umen-prezervativ-i-oshte-11-kurioza-ot-2017-g.-snimkivideo-2065370

И през отминаващата 2017 година на най-голяма популярност се радваха куриозите, свързани с животни. Симпатичните им муцунки надничаха всеки ден от публикации в социалните мрежи и забавните рубрики.

Решението на Тръмп за Ерусалим предизвика безпокойство

//dariknews.bg/novini/sviat/reshenieto-na-trymp-za-erusalim-predizvika-bezpokojstvo-2065495

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойство" във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес. img wide]327726

Прогноза за времето - 7 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364946

По Черноморието днес ще бъде предимно слънчево, научи Moreto.net. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, който привечер ще отслабва. Максималните температури ще са между 10° и 12°. Температурата на морската вода е 11°-13°.

Петте най-важни книги на 2017-а, според Бил Гейтс

http://clubz.bg/61559-pette_naj_vajni_knigi_na_2017_a_spored_bil_gejts

Бил Гейтс, един от основателите на „Майкрософт“, чете годишно по 50 книги, но малка част влизат в годишния му списък с най-интересните от тях. От няколко години милиардерът филантроп избира пет заглавия, които са го впечатлили на-много и публикува кратки ревюта за тях в блога си GatesNotes.com.

„Четенето е любимият ми начин да задоволявам любопитството си. Макар че имам късмета да се срещам с много интересни хора и да посещавам завладяващи места заради работата си, все още мисля, че книгите са най-добрият начин да изследвате нови теми, които ви интересуват“, пише Гейтс в блога си.

Филантропът споделя, че тази година се е наслаждавал на книги с най-различна тематика. Голямо удоволствие му е доставила „Черните флагове. Възходът на ИДИЛ“ от Джоби Уорик. Той я препоръчва на всички, които се интересуват от урок по история за завземането на властта в части от Ирак.

В другия край на спектъра Гейтс е харесал много новия роман на Джон Грийн „Костенурки до безкрая“, който разказва за млада жена, тръгнала по следите на изчезнал милиардер. В него се разглеждат сериозни теми като психическите разстройства, „но историите на Джон са винаги забавни и пълни с интересни литературни препратки“, смята Гейтс.

Друга добра книга, според Бил Гейтс, е The Color of Law („Цветът на закона“*) от Ричард Ротстейн. Тя изследва икономическата мобилност в САЩ и помага за разбирането на ролята на федералната политика в създаването на расово сегрегирани райони в различни американски градове.

В списъка на Гейтс за 2017-а сред петте най-важни за него заглавия попадат два романа от виетнамски писатели, изследване за бедността, историческа книга и автобиография на известен комик-травестит.

Петте най-важни книги на 2017-а, според Бил Гейтс:

1. The Best We Could Do („Най-доброто, което можехме да направим“), Тхи Буй, 2017

Този автобиографичен графичен роман описва спомените на дъщерята на виетнамски бежанци, пристигнали в САЩ след падането на Сайгон през 1975-а. Тя научава сърцераздирателна истина за жертвите, които родителите ѝ са направили за нея, братята и сестрите ѝ, както и за сътресенията, причинени от френската и американска окупация във Виетнам.

„Мисля, че е свършила страхотна работа в пресъздаването на тежестта на отговорността към семейството си – пише Гейтс. – В същото време опитът на семейството ѝ е различен от този на повечето читатели (и със сигурност от моя). Ясно е, че голяма част от проблемите в детството ѝ са пряк резултат от случилото се във Виетнам.“

2. Evicted: Poverty and Profit in the American City („Прогонени: бедност и печалба в американския град), Матю Дезмънд, 2016

Гейтс нарича тази книга „изгарящ портрет на американската бедност“. 

Дезмънд, социолог в Принстънския университет, е прекарал 18 месеца в два квартала в Милуоки, Уисконсин – един предимно бял, другият предимно черен, с високи нива на бедност – и е документирал живота на жителите, включително наематели и наемодатели.

„Лесно да се поставиш на мястото на тези хора – казва  Гейтс, –  защото Дезмънд ти помага да разбереш защо и как те правят своя избор.“

„Когато плащате толкова много, за да запазите покрива над главата си, въобще не може да се говори за лош късмет“, пише Гейтс. – Една злополука може да разклати сериозно всичките ви сметки и планове.“

3. Believe Me: A Memoir of Love, Death, and Jazz Chickens („Вярвайте ми: Спомени за любовта, смъртта и джазовите пиленца“), Еди Изард, 2017


В този мемоар Изард описва как се справя с трудностите в детството си, как придобива нови умения и се превръща в световно известен комик, актьор, писател, маратонец и активист.

Гейтс признава, че се чувства свързан с Изард, въпреки че на пръв поглед между тях няма нищо общо — и точно това е тезата на милиардера-блогър.

„Наскоро установих, че имаме много общо с един забавен, транссексуален актьор, комик, дислексик, бегач и пилот от Великобритания. Освен всичко останало – пише Гейтс, – с него сме направени от една и съща материя. По негови думи, „Ние сме съвсем различни, но едновременно с това сме абсолютно еднакви.“

4. The Sympathizer („Съчувстващият“), Виет Тан Нгуен, 2015

Награденият с „Пулицър“ исторически роман на Нгуен разказва за двоен виетнамски агент, който шпионира бежанска общност в Лос Анджелис по поръчка на северно виетнамското правителство.

„Книгата дава задълбочена представа какво е било да бъдеш хванат между двете воюващи страни на войната във Виетнам“, отбелязва Гейтс.

„Нгуен не срамува да признае колко травматична е войната във Виетнам за всички участници. Нито пък се наема за съди към кого трябва да е лоялен разказвачът – пише Гейтс. – В повечето военни истории бързо става ясно на коя страна трябва да бъде читателят. „The Sympathizer“  не позволява на читателя да се освободи от кукичката толкова лесно.“

5. Energy and Civilization: A History („Енергия и цивилизация: История“), Вацлав Смил, 2017

Последната избрана от Гейтс книга изследва как енергията – от мелниците, задвижвани с мулета, до най-модерните енергоизточници – оформя обществата в историята.

Гейтс е прочел почти всички 37 книги на Смил и за последната прави извода, че консумацията на енергия и икономическият растеж са безспорно свързани.

„Да, нашата история зависи много от крале, кралици и игри на тронове – посочва Гейтс. – Но Смил показва, че тя зависи  още повече от енергийните иновации.“

* Всички заглавия, които не са излизали у нас, са дадени в буквален превод.

Площад Славейков.

Физическите упражнения в града - безполезни заради мръсния въздух

http://www.cross.bg/gradovete-londonskiya-godini-1562647.html

/КРОСС/ Замърсяването на въздуха в градовете намалява до нула положителния ефект от физическите упражнения, съобщава Лента. Това откриха учени от лондонския "Империъл колидж" и американския университет "Дюк". В изследванията за период от две години участваха 119 души на възраст 60 години. Част от доброволците страдали от хронична обструктивна белодробна болест (40 души) или исхемична болест на сърцето (39 души). На всеки три до осем седмици участниците правели двучасови разходки в лондонския Хайд парк или в оживения район на Оксфорд стрийт. Преди и след разходките изследователите проверявали степента на задух, кашлянето, хриповете, изпотяването, обема на въздуха от белите дробове и други физиологични показатели. След физическата дейност в спокойната част на града състоянието на белите дробове се подобрява през първия един час и се запазва така около ден. Разходките по Оксфорд стрийт донесли по-малко ползи. Според изводите на учените, дори краткотрайно излагане на вредните газове в градовете силно намалява ползата от двучасова физическа активност. Изследователите призоваха да се вземат мерки за намаляването на замърсяването в градовете. Това ще позволи да се подобри здравословното състояние на живеещите в тях хора, които водят физически активен начин на живот.  

Физическите упражнения в града - безполезни заради мръсния въздух

http://www.cross.bg/gradovete-godini-londonskiya-1562647.html

Замърсяването на въздуха в градовете намалява до нула положителния ефект от физическите упражнения, съобщи Лента. Това откриха учени от лондонския Имперски колеж и американския университет Дюк. В изследванията за период от две години участваха 119 души на възраст 60 години. Част от доброволците страдаха от хронична обструктивна белодробна болест (40 човека) или исхемична болест на сърцето (39 човека). На всеки три до осем седмици участниците правеха двучасови разходки в лондонския Хайд парк или в оживения район на Оксфорд стрийт. Преди и след разходките изследователите проверяваха степента на задух, кашлянето, хриповете, изпотяването, обема на въздуха от белите дробове и други физиологични показатели. След физическата дейност в спокойната част на града състоянието на белите дробове се подобрява през първия един час и се запазва така около ден. Разходките по Оксфорд стрийт донесоха по-малко ползи. Според изводите на учените, дори краткотрайно излагане на вредните газове в градовете силно намалява ползата от двучасова физическа активност. Изследователите призоваха да се вземат мерки за намаляването на замърсяването в градовете. Това ще позволи да се подобри здравословното състояние на живеещите в тях хора, които водят физически активен начин на живот.  

Помните ли Дюи от "Малкълм"? Ето как се промени

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/pomnite-li-diui-ot-malkylm-eto-kak-se-promeni-6076947

Героят на Ерик бе един от най-запомнящите се, а и именно с него той доби световна слава

На 7 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6597656

На 7 декември рожден ден имат Петър Александров, футболен треньор Димитър Аврамов, режисьор Ованес Торосян, актьор Тошо Тошев, журналист, бивш главен редактор на в. “Труд” и на в.

Нещо се прекърши в България през 2013 г., показва допитване на "Галъп"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/07/3092431_neshto_se_prekurshi_v_bulgariia_prez_2013_g_pokazva/?ref=rss


Лондонският институт "Легатум" разпространи преди дни годишната си класация на 149 държави според собствен Индекс за просперитет и в нея на позиция 51 България е постигнала най-доброто си място досега. Авторите посочват състоянието на "обществения капитал" на страната като най-сериозния ѝ проблем.<br /><br />Подробното вглеждане в конкретните въпроси и отговори, на базата на които е правен анализът през последните 11 години, разкрива ясно, че нещо се е...

Нещо се прекърши в България през 2013г., показва допитване на "Галъп"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/07/3092431_neshto_se_prekurshi_v_bulgariia_prez_2013g_pokazva/?ref=rss


Лондонският институт "Легатум" разпространи преди дни годишната си класация на 149 държави според собствен Индекс за просперитет и в нея на позиция 51 България е постигнала най-доброто си място досега. Авторите посочват състоянието на "обществения капитал" на страната като най-сериозния ѝ проблем.<br /><br />Подробното вглеждане в конкретните въпроси и отговори, на базата на които е правен анализът през последните 11 години, разкрива ясно, че нещо се е...

Вълна от дипломатически реакции срещу Тръмп заради Йерусалим

https://www.actualno.com/asia/vylna-ot-diplomaticheski-reakcii-sreshtu-trymp-zaradi-jerusalim-news_648241.html

Очакваното в крайна сметка решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел предизвика истинска буря от реакции, като тя беше насочена срещу действията на държавния глава на САЩ. Ключовият съюзник на Вашингтон в региона - Саудитска

Плащат пенсии с коледни добавки от днес

https://offnews.bg//obshtestvo/plashtat-pensii-s-koledni-dobavki-ot-dnes-670664.html

Изплащането на пенсиите и коледните добавки към част от тях започва от днес и ще приключи на 20 декември.

В изпълнение на постановление 253 от 16 ноември на Министерския съвет, заедно с пенсиите ще бъде
изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв. на всички пенсионери, на които
пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември 2017
г. е в размер до 321,00 лв. включително, съобщиха от НОИ. 

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъдe извършено съобразно изготвен график, а преводите на декемврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 декември. 

Силно земетресение удари граничен район на Китай

https://www.actualno.com/asia/silno-zemetresenie-udari-granichen-rajon-na-kitaj-news_648240.html

Земетресение с магнитуд 5,2 разтърси Синдзян-уйгурския автономен регион в Северозападен Китай, недалеч от границата на страната с Пакистан. По данни на Китайската сеизмологична служба трусът е бил регистриран в близост до град Каргилик, на 87 км. дълбочина. Понастоящем информация за нанесени вреди и пострадали не е постъпила. Трусът е усетен и в Индия, при това чак в Делхи. Снимка: Архив

Честит рожден ден на Кирил Борисов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6597787

Честит рожден ден на Кирил БорисовДнес рожден ден има Кирил Борисов от криминалния отдел на “24 часа”. Най-добър е в разплитането на сложни данъчни афери. От него може да прочетете и сърцати разкази за църквата. Пунктуален е и винаги намира време за футбол и да бъде с най-любимите си жени - съпругата му и дъщеря им. Бъди здрав! Наздраве!

Одобрен проект на Народно читалище ”Светлина 1939” гр. Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lUMol6dJbEg/

Народно читалище ”Светлина 1939” гр.Поморие спечели проект за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 7.2 “Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от ПРСР 2014-2020 г.  На 4 декември 2017 г. в София  бе сключен договор  с Държавен Фонд „Земеделие” за реализиране на следните дейности: изграждане, реконструкция, ремонт, закупуване на оборудване и/или обзавеждане на читалището, включително и за дейности по вертикалната планировка и подобряване на прилежащите пространства. Финансовата помощ е в размер  на 251 430. 36 лв.

Православен календар за 7 декември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6583396

Православен календар за 7 декемвриСв. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска Св. Амвросий се родил около 340 г. в Галия (дн. Франция), където баща му бил управител. Той получил образование в Рим, а после постъпил на гражданска служба, като му поверили управлението на Лигурийската и Емилианската област. Бил избран за епископ на град Медиолан (дн. Милано).

Вратарят на "Хофе" се готви за "Лудогорец" със задачи по математика (мачове в ЛЕ днес)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6597740

Вратарят на "Хофе" се готви за "Лудогорец" със задачи по математика (мачове в ЛЕ днес) Треньорът на “Хофенхайм” Юлиан Нагелсман със сигурност ще даде шанс на играчи с по-малко игрово време срещу “Лудогорец”, а на вратата твърдо ще е резервата Грегор Кобел. В Германия разкриха, че той се подготвя по интересен начин за мача довечера срещу българския шампион от Лига Европа. Треньорът на вратарите в “Хофе” Михаел Рехнер е известен с

Любим виц на Емо Чолаков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6597661

Любим виц на Емо Чолаков Любим виц на Емо Чолаков Два хипопотама си лежат по гръб в блатото, мърдат си ушите и правят мехурчета във водата. По едно време единият казва: - Искаш ли да отидем в другото блато да плашим жабите? - Ти да не си луд, искаш да зарежа всичко тук и да се занимавам с

По пътя към ново откритие: Пращат нервни клетки в космоса

//dariknews.bg/novini/sviat/po-pytia-kym-novo-otkritie-prashtat-nervni-kletki-v-kosmosa-2065488

Учените от германски университет ще изпратят нервни клетки на Международната космическа станция, за да наблюдават как растат в космоса, съобщи ДПА.

<

Въвеждат нови правила за маркиране на предавания, неподходящи за деца

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyvezhdat-novi-pravila-za-markirane-na-predavaniia-nepodhodiashti-za-deca-2065491

Допълнителни мерки за предпазване на децата от неподходящо медийно съдържание чрез официално въвеждане на европейски практики, посочва БНТ.

Новите опасности за биткойн и техните „оръжия“

//dariknews.bg/novini/biznes/novite-opasnosti-za-bitkojn-i-tehnite-oryzhiia-2065489

Криптовалутата Биткойн достигна рекордната цена от 12 хиляди долара. Това е увеличение от началото на годината с 1100%. Причината най-вероятно е повишаващият се интерес на бизнеса да инвестира в криптовалути и най-вече в Биткойн като първа блокчейн валута.
<

Как е истинското име на историческия връх Шипка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-e-istinskoto-ime-na-istoricheskiia-vryh-shipka-2065484

Истинското име на историческия връх Шипка е Свети Никола. Местността носи това наименование до 1951 година, когато тогавашният партиен елит сменя името и върхът става Столетов. След едно от посещенията на Леонид Брежнев в България названието отново

Продължава ли студът и в четвъртък?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prodylzhava-li-studyt-i-v-chetvyrtyk-2065486

Днес ще бъде предимно слънчево, ще духа умерен вятър от запад-северозапад, а привечер вятърът ще отслабне. Валежи са малко вероятни. Ще се усети затопляне и максималните температури ще са между 8° и 13°.

Книжна Коледа с издателство „ТРУД”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6596907

Книжна Коледа с издателство „ТРУД”Нови заглавия и много изненади от издателство „Труд” на Коледния базар на книгата от 12 до 17 декември Коледното настроение вече се носи из софийските улици. А това неизменно значи, че наближава времето за подаръци, за домашен уют и повече прекарано време вкъщи с книга в ръка. И ако се чудите откъде да започнете с избирането на изненади за

Подготовката на пушечно месо от "нашите западни партньори" върви по план

http://pogled.info/svetoven/podgotovkata-na-pushechno-meso-ot-nashite-zapadni-partnori-varvi-po-plan.91166

/Поглед.инфо/ Американското списание The Atlantic публикува репортаж за това как децата в прибалтийските страни се готвят за война с Русия. Американските журналисти са шокирани от милитаризацията на съзнанието на непълнолетните, но се оказва, че в прибалтийските държави в промиването на детските мозъци няма нищо осъдително: лица с униформи на SS посещават детските градини в Рига; естонската служба за сигурност извършва превантивна профилактика на учителите по история и социални науки; а латвийското министерство на отбраната планира да направи от подрастващите кибер-войници за борба с Русия.

Ердоган: САЩ искат да поставят Турция на колене. Няма да стане!

http://pogled.info/svetoven/erdogan-sasht-iskat-da-postavyat-turtsiya-na-kolene-nyama-da-stane.91167

/Поглед.инфо/ Президентът на Турция Таип Ердоган е възмутен от това, че Америка се меси във вътрешната политика на страната. Той счита за неприемливо, че Щатите искат да диктуват условия на всички държави в света, в това число и на Турция, съобщава ТАСС.

Ще излезе ли Турция от НАТО?

http://pogled.info/svetoven/shte-izleze-li-turtsiya-ot-nato.91168

/Поглед.инфо/ "Америка се опитва да ни накаже, да ни съди, да ни дискредитира, защото ние не следваме сценария й. Схемата е ясна" - турският президент Ердоган заяви, че САЩ работят против страната му. "Всички тези нападки, лъжи, клевети служат на една цел – да поставят Турция на колене, да внесат раздор в нашето общество. Те се стараят с всички сили, но няма да постигнат успех".

Китай се готви за глобална криза

http://pogled.info/svetoven/kitai-se-gotvi-za-globalna-kriza.91169

/Поглед.инфо/ Отминалия XIX конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия се оказа уникален, отзнаменувайки отказа от редица, изглеждащи неприкосновени норми, въведени още от Дън Сяопин. И главната от тях е механизма на сменяемост на лидера, по същество по американски образец: на всеки две години.

Има ли бъдеще съюзът Баку-Анкара-Исламабад?

http://pogled.info/svetoven/ima-li-badeshte-sayuzat-baku-ankara-islamabad.91165

/Поглед.инфо/ В Баку се проведе среща на министрите на външните работи на Азербайджан, Турция и Пакистан. И в Азербайджан отново се заговори за тристранния съюз Анкара-Баку-Исламабад. Не случайно казваме "отново". Още през 2004 г. в Азербайджан предлагат създаването на военен съюз с Турция и Пакистан, който "би могъл да противостои на вече съществуващото военно обединение между Русия, Армения и Иран". Но ако копнем по-надълбоко, следите водят до младотурците. Защо ли?

Лондон спира програма за финансиране на сирийски бунтовници, защото парите отивали при джихадисти

http://pogled.info/svetoven/evropa/london-spira-programa-za-finansirane-na-siriiski-buntovnitsi-zashtoto-parite-otivali-pri-dzhihadisti.91163

/Поглед.инфо/ Проектът за финансиране на нови „свободни“ полицейски сили в контролираните от опозицията територии е спрян, след като разследване на BBC установи, че средствата отиват директно в ръцете на екстремисти

Йончева срещу Борисов – отпорът срещу безочието, подмяната и агресията

http://pogled.info/bulgarski/ioncheva-sreshtu-borisov-otporat-sreshtu-bezochieto-podmyanata-i-agresiyata.91164

/Поглед.инфо/ Съдебното дело на известната журналистка и вече депутатка срещу премиера е важен знак за цялото ни потиснато от безперспективност общество – че все пак да, може, отговор има и той е в твърдото противопоставяне срещу антиморала и в стриктното придържане към правните и човешките норми.

Руската армия обяви пълното освобождаване на Сирия от "Ислямска държава"

http://pogled.info/svetoven/ruskata-armiya-obyavi-palnoto-osvobozhdavane-na-siriya-ot-islyamska-darzhava.91161

/Поглед.инфо/ Генералният щаб на руската армия обяви в сряда, че малко повече от две години след началото на въздушните удари в Сирия страната е напълно освободена от "Ислямска държава". По същото време президентът Владимир Путин каза, че на двата бряга на река Ефрат е "постигната пълна победа" над терористичната грепировка. Може и да са останали някои огнища насъпротива, но като цяло бойната работа на тази територия е приключена с, повтарям, пълна победа и разгром на терористите", добави той.

Владимир Путин обяви, че се кандидатира отново за президент

http://pogled.info/svetoven/russia/vladimir-putin-obyavi-che-se-kandidatira-otnovo-za-prezident.91162

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин обяви, че има намерение да се кандидатира на предстоящите президентски избори през 2018 г.. „Ще издигна кандидатурата си за длъжността президент на Руската федерация“, заяви той по време на среща с работници в автомобилния завод ГАЗ в Нижни Новгород.

Преведоха Вапцаровата “История” на хинди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6597774

Преведоха Вапцаровата “История” на хиндиПрофесорът по индуистика Кришна ще прочете емблематичното стихотворение на Никола Вапцаров в негов превод на хинди в къщата музей “Никола Й. Вапцаров” (София, ул. “Ангел Кънчев” 37). Там днес от 17 ч ще се отбележи 108-годишнината от рождението на поета. Ще бъдат показани ценни дарения - тетрадка с преписи на седем Вапцарови творби,

Кой нарисува мустаци на Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6597638

Кой нарисува мустаци на Тодор ЖивковНовият български филм “Дъвка за балончета” тръгва по екраните от 8 декември Официалният портрет на Тодор Живков в една класна стая е надраскан с фулмастер и са му нарисувани коса и мустаци. Учениците стоят прави и директорът иска да научи кой го е направил, иначе “глави ще падат”. Това е една от най-смешните,

Украинска футболна радост - "Шахтьор" приземи "Манчестър Сити"

http://clubz.bg/61558-ukrainska_futbolna_radost_shahtor_prizemi_manchestyr_siti

"Шахтьор" (Донецк) би "Манчестър Сити" с 2:1 в последен мач от груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят беше без значение за "гражданите", не и за украинците, които заеха второто място в квартет F и се класираха за осминафиналите напролет.

Двубоят се игра на стадиона в Харков. С мисъл за дербито срещу "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига в неделя, Пеп Гуардиола остави на скамейката или извън групата куп основни играчи. 

Но това не омаловажава успеха на "Шахтьор". А "Сити", един от двата най-добри отбора в Европа в момента (по думите на Лео Меси, другият е ПСЖ), допусна първо поражение във всички турнири от 23 април насам. "Гражданите" имаха перфектен старт от началото на този сезон.

Бернард откри резултата в мразовитата вечер в Харков в 26-ата минута, а Исмаили удвои в 32-ата. Гуардиола реагира със смени, като пусна някои от асовете. Но това стигна само за почетно попадение в добавеното време, дело на Серхио Агуеро от дузпа.

В другия мач от групата "Фейенорд" записа първа победа в турнира тази година при 2:1 срещу "Наполи". Така Сити е №1 с 15 точки, следван от "Шахтьор" - 12, "Наполи" има 9, а "Фейенорд" - 3. Италианският тим продължава в Лига Европа.

Това се счита за една от изненадите в надпреварата, южняците са сред кандидатите за шампионската титла на "калчото".

"Ливърпул" унизи "Спартак" (Москва) със 7:0 в група Е. Фелипе Коутиньо заби четири гола. "Севиля" пък стигна до 1:1 на терена на "Марибор".

"Червените" спечелиха квартета с 12 т., "Севиля" събра 9, "Спартак" - 6, а "Марибор" - 3.

"Бешикташ" впечатли в гр. G. Турският колос спечели групата, като не допусна загуба. В последния сблъсък истанбулци биха "РБ Лайпциг" с 2:1, като победното попадение падна в 90-ата минута.

В същото време "Порто" разби "Монако" с 5:2.

Така "Бешикташ" стана първи с 14 т., "Порто" също продължава напред с 10, "РБ Лайпциг" също продължава, но в Лига Европа - 7 т. А шампионът на Франция "Монако" завърши само с 2 пункта.

"Реал" (Мадрид) изтръгна 3:2 от "Борусия" (Дортмунд) в най-интересния мач на вечерта. Но въпреки това не успя да спечели гр. Н. Това стори "Тотнъм", който завърши годината в Европа подобаващо - 3:0 срещу "Апоел" (Никозия) на "Уембли".

"Шпорите" са №1 с 16 т., "Реал" остана с 13, а далеч назад са "Борусия" и "Апоел" с по 2. Все пак тимът от Дортмунд ще играе в Лига Европа.

На осминафиналите в Шампионската лига ще играят следите отбори:

Победители в групите - "Манчестър Юнайтед", "Пари Сен Жермен", "Рома", "Барселона", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Бешикташ", "Тотнъм";

Подгласници - "Базел", "Байерн" (Мюнхен), "Челси", "Ювентус", "Севиля", "Шахтьор", "Порто", "Реал" (Мадрид).

Станаха ясни и последните 8 участници в 1/8-финалите на Шампионска лига (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/football/stanaha-jasni-i-poslednite-8-uchastnici-v-18-finalite-na-shampionska-liga-video-news_648239.html

Тази вечер станаха ясни и последните 8 участници във фазата на директните елиминации в Шампионска лига. Отборът на Ливърпул имаше задачата да търси задължителна победа над Спартак Москва на "Анфийлд", ако искат играчите на Юрген Клоп да спечелят своята група. "Червените" на

Кристиано Роналдо с пореден рекорд

https://offnews.bg//futbol/kristiano-ronaldo-s-poreden-rekord-670727.html

Реал Мадрид победи Борусия Дортмунд с 3:2 в последен мач от груповата фаза на Шампионска лига, игран на стадион „Сантяго Бернабеу“ в Мадрид. Срещата беше без значение за Кралския клуб, който бе сигурен за второ място в групата още преди двубоя, докато Борусия нямаше шансове да продължи към елиминационната фаза на турнира.

Домакините започнаха много силно и поведоха още в 8-та минута, когато Борха Майорал се разписа след асистенция на Иско. Четири минути по-късно Кристиано Роналдо удвои преднината на европейските шампиони със страхотен изстрел от границата на наказателното поле.

Постепенно гостите намериха играта си и върнаха един гол в 43-та минута, когато Пиер-Емерик Обамеянг се разписа след центриране на Марсел Шмелцер. Само четири минути след почивката Обамеянг изравни резултата, след като бе изведен сам срещу Кико Касия.

В следващите минути до края играчите на Реал наложиха сериозен натиск, който в крайна сметка даде резултат в 81-та минута, когато Лукас Васкес се разписа. В другия мач от групата Тотнъм победи АПОЕЛ Никозия с 3:0 у дома и си осигури първата позиция в групата.

Останалите резултати: Ливърпул – Спартак Москва 7:0, Марибор - Севиля 1:1, Фейенорд – Наполи 2:1, Шахтьор Донецк – Манчестър Сити 2:1, Порто – Монако 5:2, РБ Лайпциг – Бешикташ 1:2.

Жребият за 1/8-финалите ще се изтегли в понеделник, 11 декември.

Като победители от групите в първа урна ще попаднат отборите на Манчестър Юнайтед, Пари Сен Жермен, Барселона, Рома, Тотнъм, Ливърпул, Манчестър Сити и Бешикташ.

Във втора място ще намерят Ювентус, Байерн Мюнхен, Базел, Шахтьор, Челси, Реал, Порто и Севиля.

В 1/16-финалите на Лига Европа ще се включат РБ Лайпциг, Наполи, Атлетико Мадрид, Борусия Дортмунд, Спартак Москва, Спортинг, ЦСКА Москва и Селтик.

Според регламента, отбори, които вече са играли помежду си в групите, или са представители на една страна, не могат да се срещнат в 1/8-финалите. Мачовете са на 13/14 и 20/21 февруари, а реваншите са 6/7 и 13/14 март, като тимовете от първа урна първо гостуват, а на реванша ще са домакини.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване