Мишел Барние идва утре на работна среща в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618486

Мишел Барние идва утре на работна среща в БългарияГлавният преговарящ, отговорен за провеждането на преговорите с Обединеното кралство, Мишел Барние ще бъде утре на работно посещение в България, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България. Програмата му включва срещи с министър-председателя Бойко Борисов, със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър

Ето защо е хубаво да се украсява за Коледа

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-zashto-e-hubavo-da-se-ukrasiava-za-koleda-6077356

Мекото и топло осветление подобрява настроението и креативността и засилва апетита

Гришо е спортист №1 на Балканите

https://www.actualno.com/tennis/grisho-e-sportist-1-na-balkanite-news_650206.html

Григор Димитров е "Спортист на Балканите" в 45-ото издание на анкетата на Българската телеграфна агенция за 2017 г. Призовата тройка допълват тенисистката Симона Халеп (Румъния) и лекоатлетът Рамил Гулиев (Турция). В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албани

Автобуси стават и.д. трамваи догодина, линията на Петицата с камери по новите спирки

https://offnews.bg//obshtestvo/avtobusi-stavat-i-d-tramvai-dogodina-liniata-na-petitcata-s-kameri-p-671418.html

Нов трамвай ще тръгне по столичния булевард "Тодор Каблешков", той ще свързва "България" и "Черни връх". Доста от трамваите обаче ще спрат и ще бъдат заменени от временни автобусни линии, заради ремонти на трасетата им. 

Това стана ясно от представянето на бюджета на Столична община в областта на транспорта, направено от зам.-кмета Евгени Крусев.

Най-големите промени са по пътя на легендарната Петица - по целия маршрут от Княжево до Съдебната палата ще се сменят релси, на всички спирки ще бъдат монтирани камери, а зеленото трасе ще продължи от Руски паметник до площад Македония. Там ще се двжат и нов мотриси.

Проблем ще има и за пътуващите с трамвай №7 по бул. България след "Гешов", ремонтът там бе отложен заради станцията от третия лъч на метрото. Обмисля се вариант мотрисите да се движат по едни релси, обясни Крусев, другият вариант е и там да тръгнат автобуси вместо трамваи.

За първи път резервни автобуси ще чакат по спирките и ще допълват редовните рейсове-трамваи, за да се избегне блъсканицата за пътуващите. Трамваят събира много повече хора, затова, ако рейсът се препълни, ще тръгва и резервният да превози чакащите, обясни Крусев. 

Заради очаквания ремонт на Петте кьошета пред сградата на Районния съд и тунела под НДК на стенд бай ще са още трамваи 6 и 1. Шестицата ще слезе в тунела, след края на ремонта, и ще продължава по стария си маршрут към басейна Спартак. 

Ремонт ще има и по ул. "Каменоделска", докъдето се движат трамваи 3, 4 и 18. 

Маршрутът на тролей № 5 пък ще бъде удължен след "Младост" 1 до "Младост" 2, като Столична община ще предложи на обществено обсъждане закриването на линия 306. Тя дублира 90% от маршрута на тролей 5, а електротранспортът замърсява по-малко въздуха, мотивира предложението Крусев. 

Григор Димитров беше избран за Спортист №1 на Балканите за 2017-а

http://www.cross.bg/tyrtziya-tenis-surbiya-1563616.html

/КРОСС/ Шампионът от финалният „Мастърс" турнир на АТП в Лондон Григор Димитров беше определен за Спортист на Балканите в 45-ото издание на анкетата, организирана от Българската телеграфна агенция. В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания). Призовата тройка допълниха Симона Халеп (Румъния) и Рамил Гулиев (Турция). Димитров получи 62 точки, след като попадна в анкетните карти на всички гласували агенции. Той направи най-силния сезон в кариерата си и завърши на трето място в световната ранглиста, след като спечели финалния турнир на АТР на осемте най-добри през годината в Лоднон. 26-годишният хасковлия взе още три титли в Бризбейн, в София и на турнира "Мастърс" в Синсинати. Той също така игра полуфинал на Откритото първенство на Австралия, където отпадна драматично в пет сета от Рафаел Надал (Испания). На второ място с 60 точки се класира водачката в световната ранглиста по тенис при жените Симона Халеп, която достигна до финала на "Ролан Гарос". Тя стана първата румънка в историята, която оглави класацията на Женската тенис асоциация. Трети с 49 точки е световният шампион в спринта на 200 метра Рамил Гулиев

Неутрализираха кюрдски канал за мигранти през България

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-zapadna-evropa-migranti-bezhanskiat-natisk-kurdski-kanal-26701484

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха кюрдски канал за мигранти през България към Западна Европа.

Френските власти погнаха Amazon

https://www.investor.bg/novini/261/a/frenskite-vlasti-pognaha-amazon-252364/

Министерството на икономиката подаде жалба срещу компанията заради злоупотреба с господстващо положение

20-годишен предизвика поредно автомеле на разклона за Кичево край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365679

Трима мъже пострадаха при поредната тежка катастрофа на разклона за село Кичево край Варна. Виновен за инцидента се оказа 20-годишен шофьор, който отнел предимството на друг автомобил, в който пътували 72-годишен водач и негов спътник на 70 години, научи Moreto.

САЩ с нова стратегия за национална сигурност

http://dnes.dir.bg/news/USA-sasht-izbori-2016-natzionalna-bezopasnost-26701482

Очаква се днес американският президент Доналд Тръмп да представи новата стратегия на САЩ, свързана с националната сигурност.

Смартфоните може би могат да предизвикат рак и безплодие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6618448

Смартфоните може би могат да предизвикат рак и безплодиеАмерикански учени предупреждават за потенциалния риск от рак и безплодие, на който ни подлагат смартфоните, съобщава сайтът Лайф. Електромагнитното излъчване от смартфона и други подобни на него устройства не е за пренебрегване. Именно то може да предизвика рак и безплодие, въпреки че досега не беше установявана пряка връзка между тях.

Оценката на бизнеса за 2017 г.: ръст на корупцията и престъпността, неработеща съдебна власт

http://clubz.bg/61990-ocenkata_na_biznesa_za_2017_g_ryst_na_korupciqta_i_prestypnostta_neraboteshta_sydebna_vlast

Корупцията и престъпността са нараснали през отминаващата 2017 г., а достъпът до правосъдие е бил по-ограничен. Най-одобряваната институция е омбудсманът, на дъното е доверието в съдебната власт. Такава картина очертават данните от традиционното, 13-ото по ред, онлайн допитване до членовете на БСК относно състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата. 

Проучването отчита умерен оптимизъм за 2018 г., който обаче в голяма степен се помрачава от неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна ръка, коментират авторите на проучването. 

Най-висока оценка за омбудсмана, слабо доверие в съдебната власт

Най-одобряваната институция от бизнеса е омбудсманът. Нейната дейност е харесвана от 72,2% от участниците в анкетата. Добра оценка получава още президентската институция с 53% и третото място е за данъчната администрация - работата ѝ е одобрявана от близо половината от анкетираните.

На дъното е съдебната власт с по-малко от 8 на сто одобрение. Същият резултат получава и КЕВР. Третата позиция за институция с най-ниско доверие е Комисията за финансов надзор.

 

Усещането на бизнеса: корупцията и престъпността са нараснали

58 на сто от анкетираните смятат, че през 2017 г. е имало ръст на корупцията. Усещането е субективно, но показателно. Над половината са на мнение, че се увеличила престъпността. Същевременно 53 на сто казват, че е намалял достъпът до правосъдие.

Нередностите в обществените поръчки

В проучването тази година за пръв път са включени въпроси за обществените поръчки като две трети от анкетираните са заявили, че през 2017 г. не са участвали в такива. Една трета от участвалите са ставали свидетели на нередности:

• Необективно оценяване на офертите (88.5%)
• Тенденциозно поставени условия в конкурсната документация в полза на конкретен изпълнител (80.8%);
• Необосновани обжалвания, забавящи изпълнението на поръчката (65.4%);
• Забавено разплащане от страна на възложителя (50%) или от страна на изпълнителя към подизпълнителя (46.2%);
• Подмяна на подизпълнители (46.2%).

 

Лек скептитицизъм по отношение на европредседателството

От 1 януари 2018 г. България поема европредседателството, но това не изглежда като доминантна тема за бизнеса у нас. 41 на сто от участниците в проучването смятат, че това няма да се отрази положително върху икономиката на страната (вероятно разбирано в смисъл, че просто няма да се отрази, не че ще се отрази отрицателно). 59 на сто показват и слаба информираност и интерес по темата - казват, че не са запознати с ангажиментите на България като европредседател.

Оценки по актуални проблеми

От обсъжданите периодично предложения за промени в законодателството най-одобрявани са премахването на т. нар. клас прослужено време, вграждането на електронен подпис в личните документи и премахването на минималния осигурителни прагове.

Очакванията за 2018 г. - повече данъци, поскъпване на енергийните цени и на суровините 

Според очакванията на анкетираните през 2018 г. ще има ръст на фискалната тежест - данъци, такси, осигуровки, ще се увеличават цените на ток и т. н., на бизнес кредитите, на суровините. Това съчетано с намаляване на броя на работните места - според близо една четвърт. Все пак една трета смятат, че регулаторната тежест ще остане без промяна. 

Повече оптимизъм за икономиката

В сравнение с предишните две проучвания, тази година оптимизмът за общото развитие на икономиката надделява. 41% от анкетираните очакват икономически ръст, но точно толкова са и реалистите, според които няма да настъпи промяна. Най-малко са песимистите (17%), според които е възможен спад в икономическото ни развитие. За сравнение, през 2015 г. техният дял е бил 40%, а през 2016 г. – 25%. Спрямо миналогодишното изследване е има слабо подобрение на оценката за бизнес климата, а самооценката за състоянието на предприятията е "стабилност" и "слаб растеж".

Проучването е проведено в периода 10 ноември – 10 декември 2017 г. и обединява отговорите на 790 участници, по-голямата част от които собственици и управители на предприятия (92%), а 8% са служители, упълномощени да попълнят онлайн анкетата. 76% от анкетираните предприятия са микро- и малки (с до 50 заети), 20% са средни (с 50 до 250 заети), а 4% са големи (с над 250 заети). 62% от участниците в анкетата представляват предприятия от сектор „Услуги“, 20% - от „Преработваща промишленост, 9% - от сектор „Търговия“, 5% от сектор „Строителство“, 3% - „Селско стопанство“, и 1% - „Добивна промишленост“. 32% от анкетираните предприятия оперират в Югозападния регион за планиране, 17% - в Северозападен, 16% - в Северен централен, 15% - в Южен централен, 14% - в Североизточен, 6% - в Югоизточен.

Изнасилиха и убиха британска дипломатка в Бейрут

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-beyrut-britanska-diplomatka-26701447

Британката ребека Дайкс, сътрудничка в британското посолство в Бейрут, Ливан е била намерена изнасилена и убита вчера, съобщи Би Би Си.

Най-младият премиер в света положи клетва

https://frognews.bg/novini/nai-mladiiat-premier-sveta-poloji-kletva.html

Австрия официално се сдоби с най-младия правителствен ръководител в света. Днес 31-годишният Себастиан Курц положи клетва като канцлер. Така на власт дойде коалиция, обединяваща десницата и крайната десница, предаде Франс прес.

Най-младият премиер в света положи клетва

http://frognews.bg/news_147500/Nai-mladiiat-premier-v-sveta-poloji-kletva/

Австрия официално се сдоби с най-младия правителствен ръководител в света. Днес 31-годишният Себастиан Курц положи клетва като канцлер. Така на власт дойде коалиция, обединяваща десницата и крайната десница, предаде Франс прес.

Подуправителят на здравната каса Димитър Петров е освободен от поста

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/18/3099538_podupraviteliat_na_zdravnata_kasa_dimitur_petrov_e/?ref=rss


Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров е освободен от поста. Това съобщава самият той, цитиран от БТА. Петров уточнява, че освобождаването му е по настояване на управителя на институцията проф. Камен Плочев, но той също не иска да остава на позицията заради "прогресиращия хаос", който настъпва в касата.<br /><br />Димитър Петров е дългогодишна част от ръководството на здравната каса като управител или подуправител. Направи кратка...

Цитат на деня: Моят вожд е Борислав Михайлов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/18/3099534_citat_na_denia_moiat_vojd_e_borislav_mihailov/?ref=rss


"Ние в България всички сме индианци, но имаме много вождове и малко индианци, които да работят. Аз признавам един вожд. Моят вожд е президентът на футболния съюз. <br /><br />Това заяви председателят на съдийската комисия към БФС Петър Петров след връчването на годишните награди на най-добрите рефери. Той изрази подкрепата си за настоящия президент на централата Борислав Михайлов, който през февруари ще се изправи срещу Любослав Пенев в опит да спечели четвърти мандат на...

Тръмп вероятно ще обяви Русия и Китай за "стратегически конкуренти" на САЩ

https://www.actualno.com/america/trymp-verojatno-shte-objavi-rusija-i-kitaj-za-strategicheski-konkurenti-na-sasht-news_650204.html

По време на представянето на своята нова стратегия за национална сигурност американският президент Доналд Тръмп смята да обяви Русия и Китай за "стратегически конкуренти" на САЩ, съобщава Reuters. По-рано бе съобщено, че най-вероятно Китай със сигурност ще бъде определен като държава, която се опитва да предизвика американските интереси в икономическата сфера и да уязви отбраната и сигурността на САЩ, припомня агенцията. Въпреки това Вашингтон ще продължи да работи с Пекин по въпрос

Ученици от Горна Оряховица се включиха в Националната седмица на четенето

https://www.24chasa.bg/region/article/6618195

Ученици от Горна Оряховица се включиха
 в Националната седмица на четенетоЛюбими приказки и стихове четоха през изминалата седмица учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Горна Оряховица. Така децата се включиха в Националната седмица на четенето, която се проведе от 11 до 15 декември в цялата страна. В инициативата участваха учениците от всички класове – от най-малките до най-големите.

Контузия спря Топалски за бой в Чечня

https://offnews.bg//bojni/kontuzia-spria-topalski-za-boj-v-chechnia-671421.html

Един от водещите български ММА боец и кикбоксьор Деян Топалски се контузи на силната галавечер WFCA 44 в Грозни, Чечня. Той имаше за съперник местния боец Магомед Героев.

Срещата беше много равностойна в началото, а двамата се дебнеха доста. Минута и половина след началото на мача, без видима причина българинът се срина на земята, след като лявото коляно подаде. Срещата беше прекратена, защото българинът не успя да продължи.

„Общо взето едва ли можеше да стане по тъпо нещо – написа на своята Фейсбук стрница Топалски. - 1000 пъти предпочитам да бях пребит, нокаутиран или събмитнат, отколкото това! Бях уверен, силен, натрениран до безобразност и готов на всичко за тази победа.

Едва ли за друг мач съм правил по-хубава подготовка от тази, но уви. Сега трябва да изчакам ядрено-магнитния резонанс, след като спадне оттока и да разбера какво точно се случи с коляното и как ще се възстановявам. Но каквото и да е, няма да се дам на никой и нищо!!!

Благодаря на всички момчета, които ми помогнаха през последните месеци. Благодаря на жена си и сина ми, че изтърпяха да ме няма когато им трябвах най-много!

Благодаря на спонсорите си за подкрепата и на всички приятели и непознати които стискаха палци за мен днес! Започваме нова битка! Сега!“.

След порои във Филипините издирват десетки

https://www.actualno.com/asia/sled-poroi-vyv-filipinite-izdirvat-desetki-news_650203.html

Спасители използват булдозери, за да издирват след свлачища над 40 души, които са изчезнали, след като източната част на страната беше сполетяна от поройни дъждове, предизвикали свличане на големи земни маси. Бурята „Кай-Так“ се насочи вече към Южно Китайско море в понеделник, след като маркира с опустошения пътя си през островната държава през уикенда. В резултат на бедствието загинаха 31 души, повечето от които или се удавиха, или бяха пометени от кални свлачища. Говорител

Подуправителят на НЗОК е освободен

https://www.actualno.com/healthy/podupraviteljat-na-nzok-e-osvoboden-news_650202.html

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров е освободен от поста, съобщи Нова телевизия. Освобождаването му е по настояване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, като Петров е обявил, че "в касата настъпва прогресиращ хаос" и затова той самият не желае да работи повече там.

Изправят на съд баща, насилвал дъщеря си от 12-годишна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618401

Изправят на съд баща, насилвал 
дъщеря си от 12-годишнаОкръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу баща насилвал дъщеря си. Обвинението срещу Димо П. е за това, че в периода от месец декември 2013г. до края на месец април 2014 г. в село в общ. В. Търново, в условията на продължавано престъпление, множество пъти – пет пъти на месец, се съвкуплявал с лице,

Русия никога не е била „войнствена страна” за разлика от европейските, отвърна Москва на Лондон

http://www.moreto.net/novini.php?n=365659

Русия никога не е била "войнствена страна" за разлика от европейските държави. Това написа говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова във "Фейсбук", съобщава ТАСС. Позицията на Захарова е в отговор на коментар на министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, който сравни Русия със Спарта.

Подуправителят на Здравната каса е освободен от поста

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/podupraviteliat-na-zdravnata-kasa-e-osvoboden-ot-posta-252360/

Д-р Димитър Петров напуска НЗОК по настояване на управителя на институцията проф. Камен Плочев

Файненшъл Таймс: Русия отново е велика сила

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/fajnenshyl-tajms-rusiia-otnovo-e-velika-sila-6077355

За 18 години Владимир Путин постигна целта си за възраждане на Русия, която става все по-незаобиколим фактор, пише авторитетното издание

Русия и САЩ изравняват сили на международната сцена

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/rusiia-i-sasht-izravniavat-sili-na-mezhdunarodnata-scena-6077355

За 18 години Владимир Путин постигна целта си за възраждане на Русия, която става все по-незаобиколим фактор

Шеф на НАП прострелян в джип BMW за 90 хиляди лева...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283967_%D0%A8%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD+%D0%B2+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BF+BMW+%D0%B7%D0%B0+90+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%BB%D

 43-годишен мъж е прострелян в центъра на София, съобщиха за Дир.бг от пресцентъра на МВР. Той е началник на отдел в Националната агенция по приходите.
Сигналът за стрелбата, която е избухнала в района на ул. "Дунав", е подаден около 8.40 ч.
По първоначална информация неизвестен мъж е открил огън по 43-годишния, който е бил в сив джип БМВ Х5.
Подобен автомобил нов струва 46 хиляди евро, т.е. около 90 хиляди лева. Как държавен чиновник кара такава кола, не е предмет на разследването.
Простреляният е откаран във Военномедицинска академия. Той е прострелян в рамото и два пъти в ръката. Състоянието му е стабилизирано и няма опасност за живота му. Мъжът е контактен, но все още не е разпитан.
Стрелецът е успял да избяга.

По информация на Дир.бг раненият е началник на отдел в Централното управление на НАП.
Районът е заграден, извършва се оглед, предприети са издирвателни действия.
 
Източник: Дир.бг, с редакции

Радев отличи олимпийските отбори по природни науки

https://www.actualno.com/society/radev-otlichi-olimpijskite-otbori-po-prirodni-nauki-news_650198.html

Президентът Румен Радев беше домакин на седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки. За последните близо 60 години страната ни е спечелила 820 медала от международни олимпиади. Когато има желание, всичко става, казва Кирил Бангачев, златен медалист от Балканската олимпиада по математика. Желанието е ключът към успеха и за Петър Христов, златен медалист от Международната олимпиада по химия: Коства много труд и много подготовка. При добра организация на времето, има време за

Спец по "ало" измами застана начело на полицията в Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6618317

Спец по "ало" измами застана
начело на полицията в ПавликениДосегашният началник сектор "Криминална полиция" в РУ – Горна Оряховица гл. инсп. Мариян Лонгинов оглави Районното управление на полицията в Павликени. Той е временно преназначен на длъжността началник, след като досегашния шеф бе отстранен заради скандална схема с кражби на гориво от МВР. Гл. инсп.

ВМРО: Гръцкият клир опитва да възроди нови църковни войни

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-tzarkva-svetia-sinod-bptz-26701422

Св. Синод на Гърция прави опити да възроди нови църковни войни, заявяват от ВМРО-Българско национално движение.

Скоростта на интернет е нараснала с 30% през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618419

Скоростта на интернет е нараснала с 30% през 2017 г.Собственикът на услугата за тестване на скоростта на връзката към интернет Speedtest, компанията Ookla, представи доклад относно средната скорост на мобилния и кабелен интернет-достъп в целия свят. През 2017 г., скоростта за сваляне чрез мобилна връзка по целия свят се е увеличила с 30,1%, а процентът на качване с 38,9%.

До края на месеца ще бъдат готови правилата за комисията, която ще решава кой да ползва лекарства под мораториума

http://www.cross.bg/terapii-ministurut-obyasni-1563612.html

/КРОСС/ Комисия към Министерството на здравеопазването ще решава кой от пациентите ще се лекува с лекарствата под мораториума догодина. Това отново съобщи здравният министърът Кирил Ананиев при откриването на нов филиал на Спешната помощ в поликлиниката на Божурище. „До края на месеца ще бъдат готови правилата, по които ще работи комисията", обясни Ананиев, цитиран от БТВ. Тя ще разглежда всеки случай поотделно. Иначе мораториумът ще засегне 32 иновативни терапии, които обхващат близо 8600 пациенти с различни заболявания. За 4 от тези заболявания към момента няма алтернатива. „Комисията ще се задейства в случаите, когато пациентът се нуждае от лечение с новите молекули, когато е доказано, че действащите терапии не са ефективни и не могат да доведат до неговото излекуване", обясни министърът. Той пак заяви, че ще бъде „гарант за бързото придвижване на документи и съответно извършване на лечението на гражданите".

Димитрис Аврамопулос: За миграцията трябва да се мисли дългосрочно

https://www.investor.bg/evropa/334/a/dimitris-avramopulos-za-migraciiata-triabva-da-se-misli-dylgosrochno-252363/

Растящият национализъм, ксенофобията и популизмът пречат да бъдат изготвени умни, дългосрочни политики за проблема, смята еврокомисарят

Защо високите етажи на властта могат да спят спокойно

http://www.mediapool.bg/zashto-visokite-etazhi-na-vlastta-mogat-da-spyat-spokoino-news273196.html

Вече е ясно: в навечерието на Коледа годишният антикорупционен законодателен план ще бъде изпълнен и отчетен. Съответният закон, с който ни занимават две години, е на финала и вече се виждат очертанията на дългообещавания "единен антикорупционен орган", който най-после да започне истинската битка срещу корупцията по високите етажи на властта. Окончателното име на този орган ще е Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, а предназначението му - доста по-различно от първоначално прокламираното. Умишлено или не депутатите са на път да сътворят поредното уникално законодателно изобретение: нещо като огромно, странно и грозно институционално чудовище с причудлив и противоречив нрав - хем безсилно, тромаво и безобидно, хем смразяващо, могъщо и кръвожадно. Във всеки случай - поддаващо се на дресура, послушно и изпълнително. На антикорупционния фронт нищо ново Какво да очакваме от него? Първо, ако някой се е надявал най-после да види реална и безкомпромисна борба срещу корупцията, която да накара корумпираните и корумпиращите да затреперят от страх, трябва да знае, че силно се е излъгал. Не само защото, както твърди т.нар. опозиция, управляващото мнозинство ще може да избира (вероятно вече си е избрало) и да отстранява с обикновено мнозинство "подходящи" хора, които после да го контролират. Впрочем, не е изключено опозицията скоро да забрави за това си притеснение - стига, както в други подобни случаи, да и бъде подхвърлено някое място в новия орган. По-важно е, че на практика новият закон не променя нищо на антикорупционния фронт. Защото едва ли може да се очаква нещо ново и принципно различно от механичното вкарване под една шапка на няколко съществуващи държавни институции. Те и досега по закон са имали същите функции, но понеже са умишлено обезсилени, наплашени, зависими или превзети, не са ги изпълнявали ефективно. Няма никакви гаранции, че сега ще започнат да го правят. Освен това, каквото и да прави новата комисия, каквото и да проверява и установява, накрая всичко пак ще отива в ръцете на прокуратурата, която трябва да започне да разследва и доказва отначало. Но и от прокуратурата, чиято реформа е тема табу за всички партии, едва ли има основания да се очаква нещо по-различно от досегашните ѝ клонящи към нулата резултати. Сигнали и публикации за корупция? Забравете. Освен всичко това законодателите напълно съзнателно се постараха да "разтоварят" бъдещия антикорупционен орган от работа. Най-напред приеха, че анонимни сигнали за корупция и конфликт на интереси няма да се разглеждат, а после оставиха подателите на сигнали без защита срещу последващо съдебно преследване. Така всеки, който реши да изпълни гражданския си дълг и да съобщи за прояви на корупция, ще трябва чинно да се самоидентифицира с три имена, подпис, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес. След което ще трябва да трепери дали съответните органи ще проверят добросъвестно сигнала му и дали после засегнатото лице няма да реши да го съди за "непозволено увреждане". Последиците могат да бъдат разоряващи, независимо от присъдата - достатъчно е съдът да наложи запор на имуществото, за да подсигури иска (от 10 хиляди до 100 хиляди лева). Като се има предвид как стават нещата в България, човек трябва да е луд или най-малкото крайно отчаян от живота си, за да се захване с тая работа. Ефектът от всичко това: броят на сигналите за корупция (основателни или не - това на практика няма значение) ще бъде минимален - най-вече от подставени "граждани", които могат да си позволят съответните разходи, защото са съответно "мотивирани". Но и това не е всичко. Новата антикорупционна комисия ще може да се самосезира по медийни публикации за корупция или конфликт на интереси. Така жертва на описания по-горе механизъм могат да станат всеки журналист и всяка медия (най-вече малкото останали критични към властта и статуквото). Тази заплаха ще ги накара да се самоцензурират и на практика да се откажат от част от присъщата си дейност в интерес на обществото. Остава да добавим, че за разлика от гражданите и медиите, членовете на новия орган са освободени от всякаква имуществена отговорност за причинени от тях вреди (тази отговорност, естествено, е прехвърлена на данъкоплатците). Да обобщим: въпреки новия "единен антикорупционен орган" (това страшно институционално чудовище), високите етажи на властта ще могат да си спят спокойно, а корупцията - да се надява на добро здраве. Както и досега. Странични ефекти Затова пък законът носи със себе си някои доста опасни (или пък благоприятни - зависи от гледната точка) странични ефекти. Най-общо става дума за инструменти за сплашване и репресия срещу всякакъв род опоненти, конкуренти, противници и въобще неудобни лица. Първият инструмент е подслушването и следенето - новата комисия ще може да го използва с лекота спрямо всеки, без дори да ѝ трябват някакви данни за престъпление. Достатъчен ще е и най-безобидният сигнал, че някой "се простира не според чергата си". Вторият инструмент е процедурата по отнемане (или дори само запор) на незаконно имущество. За нея дори не е задължително да бъдат установени конфликт на интереси или разминавания в имотните декларации. Достатъчно е прокуратурата да повдигне на съответното лице някакво обвинение, което може да е измислено или съвсем абсурдно и в крайна сметка изобщо да не стигне до съда. Но това автоматично развързва ръцете на комисията да се задейства - без да подлежи на съдебен контрол и без потърпевшите да имат право на съдебна защита. И преди приемането на новия закон се забелязва все по-отчетлива тенденция за злоупотреби с тези два инструмента. Ярко доказателство за първия са изнесените от Националното бюро за контрол на СРС факти за нарушения около подслушването. Както и за натиск и пречки пред дейността му. За злоупотреба с втория инструмент пък най-фрапиращият пример е разправата с издателя на две от най-последователните в критиките си към властта медии. Днешната Комисия за конфискация, която ще бъде острие на новата "антикорупционна" комисия, наложи запор върху негово имущество, след като бе задействана от скалъпено прокурорско обвинение (върнато вече от две съдебни инстанции като негодно), а после прегази закона за собствената си дейност и си присвои съдебни функции (да преразглежда стари съдебни решения, например). От всичко това следва, че новият "антикорупционен" закон дава нови възможности и нов простор за злоупотреби. Засега последиците за потърпевшите изглежда ще се "ограничат" до временни материални щети и продължителен тормоз. Както е тръгнало обаче, утре може да станат и по-страшни. Така Законът срещу корупцията може да се превърне в оръжие в ръцете на корумпираните.

Летим до Ню Йорк през Атина на цени от 617 евро

http://www.cross.bg/atina-emirates-letishte-1563613.html

/КРОСС/ Над 300 000 души пътуват от Балканите до САЩ ежегодно Авиокомпания Emirates ще предлага целогодишно ежедневни полети от София до Ню Йорк през Атина. Това се случва благодарение на постигнато специално споразумение за местния пазар, чрез което на българските граждани се предоставят повече възможности за презокеански пътувания. Новите оферти ще предоставят на пътуващите от България до Нюарк Либърти през международното летище „Елефтерис Венизелос" в Атина, възможност да се възползват от отличните условия на Emirates. Всеки, който планира пътуване до Ню Йорк до 26 юни 2018 г., има невероятния шанс до 15 януари да си запази билет от 617 евро за икономична класа с включени всички такси. Специалната оферта бе обявена от представители на Emirates на търговско събитие в София, което авиокомпанията организира съвместно с Международно летище Атина. Целта на форума бе да се представят възможностите за пътуване от Атина до Нюарк пред туроператори от България и Балканския регион, включително Албания, Румъния и Сърбия. По данни на Международното летище Атина общият трафик до и през държавите от Балканския полуостров с редовните полети от САЩ надхвърля 300 000 души годишно. Освен това значителен брой пътници летят до Ню Йорк с прекачване на други европейски летища или през Истанбул. Това поражда големия интерес към Атина като алтернатива. „Emirates успешно запълва нуждите в условия на повишено търсене и така поема водеща роля в региона

МАЕ: Глобалното търсене на въглища ще бъде по-слабо през следващите пет години

http://econ.bg/Новини/МАЕ-Глобалното-търсене-на-въглища-ще-бъде-по-слабо-през-следващите-пет-години_l.a_i.754969_at.1.html

Глобалното търсене на въглища ще бъде по-слабо през следващите пет години, разраствайки се едва с 0,5% годишно, заради заниженото потребление в...

Бизнесмен от Шумен на съд за незаконен нощен лов край Попово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618399

Бизнесмен от Шумен на съд за незаконен нощен лов край ПоповоРайонната прокуратура в Попово привлече като обвиняем за бракониерски лов на благороден елен и кошута бизнесмена от Шумен Златко Ил., на 41 години, съобщиха днес от Апелативната прокуратура във Варна. Животните били убити около 23 часа на 14 декември, четвъртък, в местност между поповските села Люблен и Садина.

Над 50 ученици в Бургас - върнати обратно на училище

https://www.actualno.com/burgas/nad-50-uchenici-v-burgas-vyrnati-obratno-na-uchilishte-news_650196.html

Над 50 деца бяха върнати обратно в бургаското ОУ "Христо Ботев" в кв. Победа. Това е крайният ефект от въвеждането на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Образователните медиатори, назначени в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в Бургас, Средец и Малко Търново, който се финансира в рамките на Програма ЗОВ същ

Вижте коледната къща на ГЕРБ в центъра на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6618407

Вижте коледната къща на ГЕРБ в центъра на Пловдив Коледна къщичка на ГЕРБ в центъра на Пловдив отвори за десети път. Тя е насред главната улица до празничната елха. Дядо Коледа и неговите помощници ще създават настроение от днес до 23-ти декември от 10.30 до 17.30 часа. Всеки желаещ може да си направи снимка с тях, която после да изтегли от страницата във фейсбук "Коледа с ГЕРБ Пловдив - град

Стената на спортната слава във Варна вече е осветена

http://www.moreto.net/novini.php?n=365656

Портретите върху Стената на спортната слава във Варна под Аспарухов мост вече са осветени. Това се похвалиха във Фейсбук авторите на проекта с изображения на велики спортисти Възрожденци-Варна. Осветлението е поставено със съдействието на Община Варна, научи Moreto.

Станислав Тодоров стана футболен съдия на годината за трети път

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/18/3099454_stanislav_todorov_stana_futbolen_sudiia_na_godinata_za/?ref=rss


Станислав Тодоров беше избран за най-добър футболен съдия през 2017 г. 41-годишният рефер от Шумен печели наградата за трети път след 2011 и 2012 г. Той е първият трикратен носител на отличието, което се връчва ежегодно от 2009 г.<br /><br />"Малко съм изненадан. Мисля, че има доста колеги, които заслужават наградата. Според мен направихме една добра година. Всички мачове са трудни. Няма лесен мач, независимо кои отбори играят. Нашата цел е да се опитаме да допускаме колкото се...

Файнаншъл Таймс: Швейцарците настъпват, но Банско остава най-изгоден за ски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618420

Файнаншъл Таймс: Швейцарците настъпват, но Банско остава най-изгоден за скиШвейцарският курорт Саас Фее, където Wham! снима видеото за песента си "Последната коледа", отново е атрактивен за британския турист. Цените в него са намалели с 10% заради падането на местните данъци и по-добрия курс на паунда спрямо франка. Това се казва в годишното изследване на пощите и Crystal Hollydays.

Подуправителят на НЗОК д-р Петров е освободен от поста си

https://frognews.bg/novini/podupraviteliat-nzok-petrov-osvoboden-posta.html

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров се разделя с поста си, стана ясно днес. По думите му в Касата настъпва ”прогресиращ хаос” и повече не желае да работи там.

Подуправителят на НЗОК д-р Петров е освободен от поста си

http://frognews.bg/news_147499/Podupraviteliat-na-NZOK-d-r-Petrov-e-osvoboden-ot-posta-si/

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров се разделя с поста си, стана ясно днес. По думите му в Касата настъпва ”прогресиращ хаос” и повече не желае да работи там.

Сайт предлага секс кукла, копие на Джъстин Бийбър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6618359

Сайт предлага секс кукла, копие на Джъстин БийбърКитайският сайт за интернет търговия "Алиекспрес" предлага секс кукла, копие на канадския певец Джъстин Бийбър, която може да се поръча с различна дължина на пениса, пише в. "Сън". Благодарение на своята гъвкавост и еластичност секс манекенът може да застава в различни пози. Силиконовата кукла е с височина 160 сантиметра и може да бъде закупена за

ЕК започва разследване на данъците на IKEA

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-zapochva-razsledvane-na-danycite-na-ikea-252359/

Брюксел има подозрения, че веригата е получила нечестни данъчни облекчения от холандските власти в периода между 2006 година и 2011 година

PwC България с мащабна кампания в подкрепа на българските студенти

http://www.cross.bg/bulgariya-prichini-stydenti-1563610.html

/КРОСС/  Инициативата „Твоите 25 причини да избереш България" ще награди 25 студенти със стипендии, стажове във водещи компании и менторство. Патрон на кампанията е Президентът на Република България Румен Радев Водещата консултантска компания и работодател PwC България стартира мащабната кампания „Твоите 25 причини да избереш България" в подкрепа на амбициозните български студенти. По повод 25-годишнината си в страната PwC България заедно с водещи компании партньори ще подкрепи 25 студенти с: - едногодишна стипендия- стаж в престижна компания- менторство „Във връзка с годишнината ни взехме решение вместо да инвестираме пари в поредния бизнес коктейл да ги вложим в нещо много по-смислено и значимо - бъдещето на младите хора у нас. Чрез проекта „Твоите 25 причини да избереш България" целим да мотивираме българските студенти да изберат България и да се развиват у нас, да им помогнем да натрупат ценен опит и да получат полезни знания и съвети за личностно и професионално развитие", заяви Божидар Нейчев, Управляващ съдружник, PwC България. Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, който сподели: „За България е изключително важно да създава условия за своите млади хора, така че те да избират да живеят, работят и градят своето бъдеще тук, в своята страна

До средата на 2018 г. може да има договор за решаване на спора за името на Македония

https://www.actualno.com/balkani/do-sredata-na-2018-g-moje-da-ima-dogovor-za-reshavane-na-spora-za-imeto-na-makedonija-news_650194.html

До средата на следващата година може да бъде подписан договорът за решаване на спора за името между Гърция и Македония. Това заяви Матю Нимиц, посредник в спора между Скопие и Атина. Срещите на върха на ЕС през юни и на НАТО в началото на юли са възможност за преодоляване на дългогодишния спор, пише електронното издание на "Катимерини". В ООН гледат с оптимизъм на подновените преговори помежду двете страни. Самият Нимиц е положително настроен от последните събития и обяви, че

Здравната каса остана без подуправител. Не се разбирал с титуляря

http://clubz.bg/61989-zdravnata_kasa_ostana_bez_podupravitel_ne_se_razbiral_s_titulqrq

Здравната каса остава без подуправителя си д-р Димитър Петров. Той е освободен от управителя й Камен Плочев след подадена оставка. Мотивите в най-общи рамки - двамата вече не могат да работят един с друг. Оставката е предизвикана, след като на Петров са му представени няколко варианта да се раздели с поста си, обясни самият той. Избрал е варианта, който не предполага съдебен спор.

Д-р Димитър Петров беше подуправител на НЗОК по времето, когато здравен министър бе Петър Москов. Двамата с министъра обаче изпаднаха в конфликт, свързан с политиката за здравните институции, и Петров напусна поста си. В началото на 2017 г., когато Москов вече не бе министър, управителят на НЗОК Глинка Комитов върна д-р Петров като подуправител. Малко по-късно самият Комитов обаче подаде оставка, въпреки че пое касата като номинация на ГЕРБ през 2015 г. Наследникът му Камен Плочев на свой ред поиска да сложи свой заместник.

Пред Клуб Z д-р Петров обяви, че очевидно Плочев не иска да работи с него, но вече е налице и обратното. Двамата се разбирали през първите две седмици.

"За три месеца новият управител на НЗОК изобщо не навлезе в материята. Не може да не си се занимавал с такава дейност никога преди това и да управляваш 3,5 млрд. лева", заяви д-р Петров.

По думите му никой в НЗОК не е искал той да вижда какво се случва - и с лекарствената политика, и с бюджетите на болниците. На управителя му се "пробутвало" какво ли не за подпис, хора от екипа в касата подвели и правителството, и парламента с т.нар. мораториум за иновативните лекарства за догодина, спирайки по-ефективни механизми за намаляване на разходите, убеден е бившият вече подуправител. И даде пример как в преговорите с фармацевтичната индустрия за отстъпки за 2017 г. е постигната сума от 170 млн. лв. А за 2018 г. се очаква отстъпката да е в рамките на 140 млн. лв. 

Според д-р Петров в касата цари "прогресиращ хаос".

Здравната каса остана без подуправител. Не се разбирал с титуляра

http://clubz.bg/61989-zdravnata_kasa_ostana_bez_podupravitel_ne_se_razbiral_s_titulqra

Здравната каса остава без подуправителя си д-р Димитър Петров. Той е освободен от управителя й Камен Плочев след подадена оставка. Мотивите в най-общи рамки - двамата вече не могат да работят един с друг. Оставката е предизвикана, след като на Петров са му представени няколко варианта да се раздели с поста си, обясни самият той. Избрал е вариантът, който не предполага съдебен спор.

Д-р Димитър Петров беше подуправител на НЗОК по времето, когато здравен министър бе Петър Москов. Двамата с министъра обаче изпаднаха в конфликт, свързан с политиката за здравните институции и Петров напусна поста си. В началото на 2017 г., когато Москов вече не бе министър, управителят на НЗОК Глинка Комитов върна д-р Петров като подуправител. Малко по-късно самият Комитов обаче подаде оставка, въпреки че пое касата като номинация на ГЕРБ през 2015 г. Наследникът му Камен Плочев на свой ред поиска да сложи свой заместник. 

Пред Клуб Z д-р Петров обяви, че очевидно Плочев не иска да работи с него, но вече е налице и обратното. Двамата се разбирали в първите две седмици.

"За три месеца новият управител на НЗОК изобщо не навлезе в материята. Не може да не си се занимавал с такава дейност никога преди това и да управляваш 3,5 млрд. лв.", заяви д-р Петров.

По думите му никой в НЗОК не е искал той да вижда какво се случва - и с лекарствената политика, и с бюджетите на болниците. На управителя му се "пробутвало" какво ли не за подпис, хора от екипа в касата подвели и правителството, и парламента с т.нар. мораториум за иновативните лекарства за догодина, спирайки по-ефективни механизми за намаляване на разходите, убеден е бившият вече подуправител. И даде пример как в преговорите с фармацевтичната индустрия за отстъпки за 2017 г. е постигната сума от 170 млн. лв. А за 2018 г. се очаква отстъпката да е в рамките на 140 млн. лв. 

Според д-р Петров в касата цари "прогресиращ хаос". 

Със свинските ботушки потропва Дядо Прас

http://www.transmedia.bg/2017/12/18/%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d1%82%d1%83%d1%88%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d1%8f%d0%b4%d0%be-%d0%bf/

Предновогодишната атмосфера е на макс в прекрасната ни татковина. Подаръците са приготвени, късметите също. Какво ще ни донесе Дядо Прас, не знаем още. Само чуваме, че вече потропва с откровено червените си ботушки – направо като за следващия мандат.

Но баницата, баницата! Ние добре я знаем. Както се казваше във вехтия виц, ядем я от 1944 насам. И колкото и да се променя в последните години, все пак знаем какви късмети може да ни се паднат.

А те са, както следва.

  1. Призовка от следствието. Този късмет показва, че имаш нещо „на въпреки” спрямо Кочината като цяло или спрямо определени кьошета от нея. В следствието навремето работеше един успял млад мъж (от тогава му е опелът), впоследствие станал известен като най-желан за шеф на ДАНС. Днес със сигурност той няма нищо общо със следствието и ако някой ви говори обратното – лъже. В крайна сметка този късмет може да се окаже истинска фалшива новина, защото се пада обикновено на продуциращите фалшиви новини. Ако нещо се объркахте, купете си правилния вестник, за да се ориентирате правилно.
  2. Разпит. Това е супер късмет, нещо като три в едно: хем си невинен до доказване на противното, хем си виновен, след като те разпитват, хем респект се въдворява спрямо Онзи-Дето-Не-Му-Казваме-Името. Загубеното време – твоето и на държавата, няма да се върне. Както и усещането ти за нормална държава, ако изобщо си го имал. Ще се чудиш свършиха ли истинските престъпници, та се занимават с мен, ще се опиташ да видиш какво всъщност се случва, но я ти се удаде, я не. Материята е сложна и малцина я разбират, мдааам.
  3. Ревизия. Ако ти се падне този късмет, няма да имаш нужда от друг поне три години. Без значение дали си физическо лице или управител на фирма. Е, ако си и двете, може скоро да не си нито едното…Но като цяло трябва да си доволен, че те ревизират. Това със сигурност доказва, че си жив. А какво по-хубаво от това? Бидейки жив, имаш повече шансове. И откъдето и да го погледнеш, си е за предпочитане пред това да не си жив (предколедно не се казва „умрял”).
  4. Публично очерняне. Този късмет се пада на малцина и бъди доволен, ако си сред тях. Специални издания, цели страници и купища публикации ще са посветени на скромната ти персона. Тази масирана безплатна реклама може да доведе до две неща – или да се поболееш, или да хванеш пътя. Всъщност, както се досещаш, има и трети вариант. Него обаче няма да го описваме, защото не е особено демократичен и не се връзва с Председателството. Придържаме се засега към горните два.

Вероятно късметите могат да бъдат и повече. Да бъдем оптимисти!

Ако никой от тези късмети не ти се падне, имаш основания да си щастлив. Живееш добре и без тях. Ти си окей. Държавата е окей. Окей си е – открай докрай! Заслугата е и твоя.

Само във Фрог: Свидетели по знакови дела сезират ЕК, животът им виси на косъм, МВР бездейства

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-svideteli-znakovi-dela-sezirat-zaradi-bezdeistvie-mvr-prokuraturata.html

Свидетели по знакови съдебни дела ще сезират ЕК за тоталното бездействие на МВР и прокуратурата в България. Те алармираха през Фрог нюз за проблема, тъй като научили, че им готвят убийства, но никой не ги защитава.

Само във Фрог: Свидетели по знакови дела сезират ЕК, животът им виси на косъм, МВР бездейства

http://frognews.bg/news_147498/Samo-vav-Frog-Svideteli-po-znakovi-dela-sezirat-EK-jivotat-im-visi-na-kosam-MVR-bezdeistva/

Свидетели по знакови съдебни дела ще сезират ЕК за тоталното бездействие на МВР и прокуратурата в България. Те алармираха през Фрог нюз за проблема, тъй като научили, че им готвят убийства, но никой не ги защитава.

САЩ държат лидера на "Ислямска държава" в база в Сирия, обяви турски вестник, близък до властта

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/18/3099453_sasht_durjat_lidera_na_isliamska_durjava_v_baza_v/?ref=rss


Лидерът на джихадистката групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади се намира в американска база в Сирия, съобщи в неделя турският проправителствен вестник "Йени шафак". Макар пентагонът да отхвърли информацията като невярна, тя подклажда напрежението между Вашингтон и Анкара, доколкото вестникът се смята за близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието.<br /><br />Според "Йени шафак" Ал Багдади е бил заловен в Ирак, а след това...

МВнР: Засега няма данни за пострадали българи при бурята на Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618355

МВнР: Засега няма данни за пострадали българи при бурята на ФилипинитеЗасега няма данни за пострадали българи при тропическата буря във Филипините, съобщават от Министерството на външните работи. 27 души са загинали, а други 24 са в неизвестност след бедствието, което връхлетя страната вчера и предизвика наводнения и свлачища. Препоръчва се на българите, пътуващи или пребиваващи там,

Новото австрийско правителство положи клетва

http://www.cross.bg/pravitelstvo-novoto-avstriya-1563608.html

/КРОСС/ На тържествена церемония новото австрийско правителство положи клетва пред президента на страната Александер ван дер Белен, предава "Фокус". Коалицията между Австрийската народна партия на новия канцлер Себастиан Курц и „Партията на свободата на Австрия", водена от Ханс-Кристиян Щрахе бе договорена в петък и представена пред държавния глава в събота. Церемонията бе съпътствана от засилено полицейско присъствие, след масовите протести през 2000 г., когато бе последният път, в който антиимиграционната „Партия на свободата на Австрия" участва в правителство. Този път около 5 хиляди души излязоха на протест срещу новото дясно правителство, а полицейските сили срещу тях бяха подсилени от хеликоптери и водни оръдия.

Рекорд! За 2 часа и половина пловдивските съветници взеха по 268 лева (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6618358

Рекорд! За 2 часа и половина пловдивските съветници взеха по 268 лева (снимки)Одобриха в галоп 57 точки, някои не бяха чели материалите Пловдивските общински съветници са абсолютни шампиони в заработването на възнаграждения за кратко време. Последната им сесия за годината в понеделник приключи точно за 2 часа и половина и на нея в галоп бяха гласувани 57 точки. Заседанието започна в 9 часа и в 11,

Ето това ще стане, ако съберем всички зодии на Нова Година

https://www.actualno.com/curious/eto-tova-shte-stane-ako-syberem-vsichki-zodii-na-nova-godina-news_650192.html

Нова Година е празник, изпълнен с мечти, надежди, желания и забавление. Все пак казват, че както посрещнеш новата година, така ще продължи до края. Прекрасен повод да съберем всички 12 зодиакални знака и да си направим различно парти. Няма значение, че Овенът е с 38 градуса температура, той е пръв на купона и дори започва с фойерверките от обяд. Високото му его не би му позволило да се изложи и да не присъства на подобно събитие. Телецът има лоши спомени от миналата Нова Година с брутално напи

Кой спечели с играта "Междузвездни войни: последните джедаи"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/18/3099400_koi_specheli_s_igrata_mejduzvezdni_voini_poslednite/?ref=rss


В последната киноигра на "Дневник" "Междузвездни войни: последните джедаи", свързана с осмия епизод от космическата сага, участваха 560 читатели. Тя беше чрез пъзели с изображения от филма. <br /><br />Двама читатели на "Дневник" успяха да видят филма на първата му прожекция в България на 13 декември след първото ниво на играта.<br /><br />А томболата за останалите награди бе изтеглена днес. Ето кои участници печелят останалите награди:...

С лопати и брадви нападнали децата от отбора по кану в Асеновград

https://offnews.bg//temida/s-lopati-i-bradvi-napadnali-detcata-ot-otbora-po-kanu-v-asenovgrad-671415.html

С лопати и други строителни и земеделски инструменти били нападнати децата от отбора по кану-каяк в Асеновград. Това стана ясно по време на делото срещу нападателите, които биха децата и треньорите им на 26 юли.

Инцидентът стана край язовир „40-те извора” по време на тренировка на отбора по кану-каяк от детско-юношеската школа на СК „Асеновец”. Конфликтът станал, след като част от биячите предложили помощ на децата, които обаче им отказали. Това провокирало младежите от ромски произход да проявят агресия. 

Днес пред съда всичките 11 подсъдими се признаха за виновни и поискаха делото да се гледа по бързата процедура. По този начин те си осигуряват намаляване на наказанието с 1/3 от предвиденото в закона. За част от тях прокуратурата поиска условни присъди. За двама от нападателите бяха поискани съответно две и три години затвор.

Нападателите признаха, че са били децата и казаха, че съжаляват за стореното. 

В съдебната зала бяха показани брадвите, лопатите и дъските, с които са били нападнати децата и треньорите им, съобщава bTV. Единият от битите треньори е призован по делото само като свидетел, но не и като потърпевш.

Бащата, чийто две деца бяха бити, иска мъжете да бъдат съдени не за хулиганство, а за опит за убийство. Оказа се, че част от подсъдимите са завели контрадело срещу децата с обвинение, че те са ги нападнали и пребили.

Инцидентът през лятото доведе до серия от протести и бутане на постройки в ромския квартал на Асеновград. 

Еманюел Макрон си възвръща популярността

http://www.moreto.net/novini.php?n=365665

Френският президент си възвръща популярността. Еманюел Макрон получава 52% одобрение, според допитване на "Ифоп". През декември той е прибавил шест пункта към популярността си, което се случва за първи път в съвременната история на Франция.

Търсят се мъже, за да им галят брадите срещу заплащане

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6618313

Търсят се мъже,  за да им галят брадите 
срещу заплащанеБританската фирма "Мо Бро" търси мъже, на които ще им бъдат заплащани 30 паунда на час, за да им бъдат разгалвани брадите от непознати, съобщава в. "Метро". Екстрата се предлага в търговския център "Хайкрос" в Лестър в продължение на три дни. Кътът за разгалване на бради ще позволи на стресираните от шопинга купувачи да се освободят от натрупаното

Русия призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа

http://www.cross.bg/evropa-rysiya-oruzhiya-1563609.html

/КРОСС/ Министерството на външните работи на Русия призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа. "Русия върна всички ядрени оръжия на националната си територия. Вярваме, че същото трябваше да бъде направено от американската страна преди много време", заяви Михаил Улянов, директор на Дирекция "Неразпространение и контрол на въоръженията" към руското външно министерство. Той добави, че САЩ към момента имат около 200 авиационни бомби в Европа. "И те планират да ги модернизират по такъв начин, че да станат, според редица пенсионирани американски военнослужещи, "по-удобни за използване" заради подобрената точност и намалената унищожителна сила. Ако наистина се има предвид да се разположат допълнителни ядрени бойни глави в Европа, това само ще утежни ситуацията", подчерта представителят на ведомството. Позицията на Москва е в отговор на разпространена от американски медии информация, че САЩ планират да похарчат повече от 200 милиона долара за модернизиране на военната си инфраструктура в Източна Европа, Норвегия и Исландия.    

Махат проф. Мурдаров от екран в БНТ заради обвинения в плагиатство

https://frognews.bg/novini/prof-murdarov-spira-predavaneto-bnt-zaradi-obvineniia-plagiatstvo.html

БНТ спира рубриката на проф. Владко Мурдаров „Език мой“. В държавната медия е постъпило писмо от езиковеда, с което той моли да бъдат преустановени участията му в предаването „Денят започва с култура“, докато не изчисти името си.

Махат проф. Мурдаров от екран в БНТ заради обвинения в плагиатство

http://frognews.bg/news_147497/Mahat-prof-Murdarov-ot-ekran-v-BNT-zaradi-obvineniia-v-plagiatstvo/

БНТ спира рубриката на проф. Владко Мурдаров „Език мой“. В държавната медия е постъпило писмо от езиковеда, с което той моли да бъдат преустановени участията му в предаването „Денят започва с култура“, докато не изчисти името си.

Борсовата търговия с биткойн тръгва при курс от близо 20 хил. долара

http://econ.bg/Новини/Борсовата-търговия-с-биткойн-тръгва-при-курс-от-близо-20-хил-долара_l.a_i.754968_at.1.html

Биткойн - най-спекулативният икономически инструмент за всички времена, трябва да направи днес първата крачка към повече прозрачност и регулиране,...

Коледa и Нова година идват със самолетни билети на "България Ер" на специални цени от €45

http://www.dnes.bg/business/2017/12/18/koleda-i-nova-godina-idvat-sys-samoletni-bileti-na-bylgariia-er-na-specialni-ceni-ot-45.362636

Авиокомпанията пусна 15-дневна промоционална кампания с намаления на самолетните си билети от и до всичките си директни дестинации

Дрогиран помете жена на пешеходна пътека в Добрич, тя е с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618305

Дрогиран помете жена на пешеходна пътека в Добрич, тя е с опасност за животаНа 17 декември, около 17:30 часа е получено съобщение за възникнал пътен инцидент с ранен по ул. Н. Петков” в град Добрич. На място е установено, че лек автомобил „Алфа” с добричка регистрация, управляван от С.С. (30 г.) от град Добрич удря пресичащата пътното платно 67-годишна жена от град Добрич. Това съобщиха от ОДМВР-Добрич.

10 дела за тежки престъпления отиват в Следствието

https://offnews.bg//temida/10-dela-za-tezhki-prestaplenia-otivat-v-sledstvieto-671414.html

Десет дела за тежки криминални престъпления ще бъдат възложени на НСлС до края на годината.

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на церемонията по встъпване в длъжност като директор на Националната следствена служба на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Цацаров обясни, че има визия кои ще бъдат тези дела, но когато бъдат възложени, ще станат ясни, съобщава БНТ.

Цацаров заяви пълната си подкрепа за осъществяване на промени, свързани със структурата, ръководството и натовареността на НСлС. Той препоръча на Сарафов да направи събрание на следователите, за да чуе колегите си и тяхната визия, а след това да пристъпи към действия.

Борислав Сарафов си пожела добро взаимодействие с институциите. Той се обърна към следователите с думите, че заедно ще "успеем да възстановим имиджа и мястото на НСлС в системата" и отбеляза, че авторитетът на службата се е позагубил в годините.

След тържественото назначение, Сотир Цацаров пожела на своя колега да подкрепи НСлС и да направи така, че на нея да не се гледа като нещо, което е малко встрани от прокуратурата, защото тя трябва да бъде в началото.

Пред медиите Сарафов коментира, че промяната в работата на НСлС може да се случи и с огранизационни мерки, и със законодателна промяна. По думите му законодателна промяна в посока натоварване на НСлС с дела би била изключително ценна и полезна.

45 милиона лева струва целият ремонт на НДК за европредседателството

http://www.cross.bg/evropredsedatelstvoto-banov-pavlova-1563606.html

/КРОСС/ Общо 12 милиона лева са изхарчени за системата за сигурност за европредседателството, която е една от най-добрите в Европа. Това обяви пред журналисти министърът на културата Боил Банов по време на представянето на ремонтираните зали на НДК за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., предава „Фокус". Министърът на културата уточни, че целият ремонт струва 45 млн. лв. Той поясни, че на две места са се появили течове и увери, че те вече са отстранени. „Тази сграда по принцип би трябвало да се затвори и да се отвори, когато трябва. С оглед на спецификата на НДК, тук дейностите не са спирали. Така че в условия на такъв глобален ремонт и на пълно протичане на всички дейности, е възможно някъде нещо да не бъде дооправено", каза Банов. Министър Банов изтъкна, че няма по-добро място в Европа от НДК, предвид и произведенията на изкуството, които са реновирани. „Обектът представлява нещо уникално. Пленарната зала в НДК за европредседателството е уникална и няма аналог", похвали се министърът на културата. Той поясни, че това е зала 3, която ще бъде основна за европредседателството. Министърът на европредседателството Лиляна Павлова допълни, че в нея са поместени ремонтирани кабини, които да отговарят на всички изискванията на Генерална дирекция „Преводи" на ЕК

Президентът Радев: Победите на българските олимпийски и научни отбори са повод за надежда и гордост

http://www.cross.bg/bulgariya-nayki-zayavi-1563607.html

/КРОСС/ Всяка победа на арената на природните науки на нашите олимпийски отбори ни изпълва с гордост и много надежда. Бъдещето на България е в науката и в иновациите, а българското държавно ръководство има нужда от интелигентни, образовани и мислещи хора, които да придвижат държавата напред. Това заяви президентът Румен Радев, който беше домакин на Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки. Държавният глава подчерта, че тази година е изключително успешна със спечелените 95 медала и 2 почетни грамоти. "Отново доказахте, че България има невероятен потенциал. Давам си сметка какво ви струва всичко това - лишения, упорит труд и всеотдайност, но това е пътят към успеха", заяви Румен Радев и допълни, че с всяка извоювана победа се утвърждава и налага бъдещият модел за развитие на нашето общество. „Днешните ми адмирации са не само към вас, скъпи олимпийци, но и към вашите преподаватели и треньори, които още от първото ни участие в международни олимпиади през 1959 година готвят с много себеотдайност и любов поколения талантливи български деца", заяви в словото си президентът. Румен Радев посочи, че постиженията на България са наистина значими в област, в която страната ни се конкурира с големи държави, а цифрите са впечатляващи - спечелени 820 медала. В момента България е в топ 3 на състезанията по математическа лингвистика, в петицата по информатика и в челната десятка по математика

Евтиното винаги излиза скъпо. Питайте децата на Йемен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283966_%D0%95%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BE.+%D0%9F%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B

 Неотдавна ви запознахме с изкуството на полския артист- Игор Доброволски. Той не се притеснява да изкаже на глас мислите си и да ги отрази чрез изкуството, а последните му проекти са посветени на тъмната реалност на корпоративната алчност в модния свят.

Някога чудили ли сте се как компании като H&M и Zara продават продуктите си толкова евтино? Отговорът се крие в билбордовете на Доброволски- те просто не се произвеждат етично.

В свят, в който „по-евтиното“ и „по-бързото“ са най-високо оценявани, консуматорската култура може да бъде смъртоносна. Ако не вярвате, Доброволски има достатъчно примери в своя подкрепа.

„Единственият начин да се редуцират разходите е като се намалят заплатите на работещите,  работните условия и сигурността на работното място, и започне да се  произвежда без респект към околната среда.“, споделя артистът.

Доброволски разказва, че създава билбордове, за да: „хвърли светлина върху хуманитарната криза в Йемен, която се превърна в Ад на Земята“.
Проектът на Игор е следствие от статистиката която той извежда, а именно:

Вижте пълния текст на Sofiapress. com

Григор Димитров е спортист на Балканите за 2017 г.

https://frognews.bg/novini/grigor-dimitrov-sportist-balkanite-2017.html

Българският тенисист Григор Димитров беше избран за спортист на Балканите за 2017 година в 45-ото издание на традиционната анкета на БТА между националните агенции на страните в региона.

Григор Димитров е спортист на Балканите за 2017 г.

http://frognews.bg/news_147496/Grigor-Dimitrov-e-sportist-na-Balkanite-za-2017-g/

Българският тенисист Григор Димитров беше избран за спортист на Балканите за 2017 година в 45-ото издание на традиционната анкета на БТА между националните агенции на страните в региона.

Българи в САЩ събраха над 2 хил. долара за музея на Дан Колов

https://zaistinata.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-2-%d1%85%d0%b8%d0%bb-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%b7/

Над 2 хил. долара са събрали българи, живеещи в Лас Вегас, по време на благотворителния турнир „Bulgariada“. Парите ще бъдат дарени за къщата-музей на Дан Колов в с. Сенник. Идеята за благотворителния турнир е на Тихомир Благовестов – световен шампион по самбо и европейски шампион по бойно самбо. На 26 декември т.г. се навършват 125 […]

Българските ученици с 95 медала от олимпиади за годината

http://dnes.dir.bg/news/medali-umen-adev-olimpiadi-26701265

За тази година в елитни ученически международни състезания за наука България има 95 медала - 17 златни, 31 сребърни, 47 бронзови, както и две почетни грамоти.

Задържаха боец на ИДИЛ, планирал атаки в Истанбул

http://dnes.dir.bg/news/istanbul-jihad-islyamska-darzhava-26701264

Турските сили за сигурност са задържали боец от терористичната групировка "Ислямска държава", който планирал да извърши нападение срещу висши чиновници

"Уникална" зала и икономични крушки - гордостта на председателството ни

https://www.actualno.com/society/unikalna-zala-i-ikonomichni-krushki-gordostta-na-predsedatelstvoto-ni-news_650187.html

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов разведоха днес (18 декември) журналисти из ремонтираните зали на НДК. В тях ще се провеждат събитията и срещите от календара на българското европредседателство, което започва на 11 януари.  Ремонтът беше съпътстван с всякакви скандали и макар първоначалната сума да беше 17 млн. лв., впоследствие разходите надхвърлиха 40 млн. лв. Строителните дейности по НДК възлизат на 24

БАБХ започва засилени проверки за коледните и новогодишни празници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618300

БАБХ започва засилени проверки 
за коледните и новогодишни празнициОт утре Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки, по повод коледните и новогодишни празници, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

Звезда от "Фермата" – бивш имам, помага на детската футболна школа в Рудозем

https://www.actualno.com/bgfootball/zvezda-ot-fermata-bivsh-imam-pomaga-na-detskata-futbolna-shkola-v-rudozem-news_650189.html

Звездата от риалити шоу "Фермата" – Мустафа Ликов, който е бивш имам, ще помага на детската футболна академия "Палас" в Рудозем. Школата отскоро има подписан договор за сътрудничество с испанския футболен гранд "Валенсия". Училището за звезди ще продължи четири години, а в тренировките по методика на една от най-големите компании за обучение по футбол в Европа и Америка Global Premier Soccer допреди месец бяха включени около 70 деца. 46-годишният бивш има

Пет страни, в които празнуването на Коледа е забранено (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-strani-v-koito-praznuvaneto-na-koleda-e-zabraneno-video-2067815

В много мюсюлмански държави празнуването на Коледа е забранено поради религиозни или други причини. В някои страни, ако решите да празнувате, може дори да попаднете зад решетките. Вижте кои са тези държави:

Саудитска Арабия


Ислямските закони

Коледната картичка на Уилям, Кейт, Джордж и Шарлот е очарователна (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kolednata-kartichka-na-uiliam-kejt-dzhordzh-i-sharlot-e-ocharovatelna-snimki-2067786

Снимката за официалната коледна картичка на принц Уилям и херцогиня Катрин беше публикувана в страницата на двореца Кенсингтън в Twitter.

Не изключват стрелбата по данъчния шеф да е свързана с работата му

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ne-izkliuchvat-strelbata-po-danychniia-shef-da-e-svyrzana-s-rabotata-mu-2067820

Шеф от Националната агенция по приходите беше прострелян в понеделник в центъра на София. Стрелбата по мъжа, който шофирал автомобила си, е открита в района на ул. „Дунав”. Пострадалият е настанен във ВМА, а лекарите се борят за живота му. Полицият

Децата с увреждания във Варна - на ясла или градина без такса

http://www.moreto.net/novini.php?n=365669

Родителите на деца с увреждания във Варна ще бъдат освобождавани от плащането на месечни такси в яслите и градините. Това решиха на свое заседание днес съветниците от правната комисия в градския парламент, предаде репортер на Moreto.

Комисия ще одобравя нови лекарства под мораториум

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-moratorium-kiril-ananiev-kabinet-borisov-3-26701263

Комисия към здравното министерство ще разрешава лечение с лекарства, които са засегнати от наложения чрез Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. мораториум.

Стара планина холд очаква 20% ръст на финансовия резултат през 2017 г.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/stara-planina-hold-ochakva-20-ryst-na-finansoviia-rezultat-prez-2017-g-252320/

За 2018 г. обаче се очаква изпреварващ ръст на разходите за труд, което да намали финансовия резултат с 8%

„Тойота“ спира колите с бензинови и дизелови двигатели през 2025 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618291

„Тойота“ спира колите с бензинови и дизелови двигатели през 2025 г.Най-голямата автомобилна компания в Япония „Тойота мотър“ има намерение около 2025 г. напълно да прекрати производството на коли с бензинови и дизелови двигатели. Това беше огласено днес на организиран от компанията семинар в Токио, съобщи "Дарик". Както предаде агенция Киодо „Тойота мотър“ след това ще се концентрира само върху продажбата на

Стара планина холд очаква 20% ръст на финансовия резултат през 2017

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/stara-planina-hold-ochakva-20-ryst-na-finansoviia-rezultat-prez-2017-252320/

За 2018 г. обаче се очаква изпреварващ ръст на разходите за труд, което да намали финансовия резултат с 8%

Нова методология за оценка на активите във ВиК-сектора подпомага устойчивостта на ВиК сектора в България

https://frognews.bg/novini/nova-metodologiia-otsenka-aktivite-vav-vik-sektora-podpomaga-ustoichivostta-vik-sektora-balgariia.html

Със заключителна конференция завърши проектът „Подобряване на активите в „Софийска вода“ АД“ чрез разработване на нова методика за оценка на физическото състояние на активите, осъществяван по Дунавската водна програма съвместно с Българската асоциация по водите.

Нова методология за оценка на активите във ВиК-сектора подпомага устойчивостта на ВиК сектора в България

http://frognews.bg/news_147495/Nova-metodologiia-za-otsenka-na-aktivite-vav-ViK-sektora-podpomaga-ustoichivostta-na-ViK-sektora-v-Balgariia/

Със заключителна конференция завърши проектът „Подобряване на активите в „Софийска вода“ АД“ чрез разработване на нова методика за оценка на физическото състояние на активите, осъществяван по Дунавската водна програма съвместно с Българската асоциация по водите.

Паргов: Можем да кажем на софиянци, че ще продължат да газят в кал и да падат в дупки

http://www.cross.bg/godina-pargov-kaloyan-1563605.html

/КРОСС/ „В бюджета на Столична община за 2018 година има минимално увеличение на общинското участие във всяка една от дейностите, но като цяло можем да кажем, че това е поредният бюджет, който няма да реши нито един проблем на столицата. Това каза пред „Фокус" лидерът на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов за проектобюджета на Столична община за 2018 година. „Бюджетът е по-голям от миналата година и причината за това е ясна за всички - по-високите трансфери заради повишаването на минималната работна заплата и осигурителните прагове", заяви той. „Кажете ми - транспортът ли ще бъде уреден? Благоустройството, най-вече в крайните квартали, ли ще бъде решено? Всички училища и детски градини ли ще санираме, след като за поредна година образованието е приоритет?", попита Калоян Паргов. „Имаме бюджет, който за поредна година управляващите ще искат да похарчат, но софиянци няма да почувстват ефективността от него, така както ние настояваме и искаме", заяви лидерът на ГС на БСП-София. „За тази цел би трябвало да има програмни политики, базирани на предварително съгласуване и обсъждане, както започнахме тази година след толкова натиск към управляващите", посочи Калоян Паргов. „Очевидно обаче това беше имитация, защото нарочната комисия не започна да работи по-рано, така че да обсъждаме конкретните проблеми и насоки

В Банско ще патрулират румънски и гръцки полицаи

http://www.cross.bg/bansko-sigyrnostta-patryli-1563604.html

/КРОСС/ От днес в Банско започват да патрулират допълнителни полицейски сили, включително гръцки и румънски патрули. "За мен като кмет на една от най-предпочитаните зимни дестинации на Балканите, въпросът за спокойствието и сигурността на посетителите е базов. След него идват въпроси като качество на услугите, наличие на снежна покривка и т.н. Няма как да бъде развивана успешна туристическа дейност, без да се обезпечена сигурността. Затова разчитам изключително много на съдействието на полицейските служби и на тяхната работа", каза кметът Георги Икономов по време на среща с чуждите служители на реда. Добрата практика за съвместни патрули се реализира за поредна година в Банско в интерес на туристите, посещаващи ски центъра, както и за обезпечаване на сигурността им по време на техния престой. От страна на Гърция, в срещата участие взе полицейското аташе в посолството й в България - Христос Кириязакис, както и двама от командированите патрули. От страна на Румъния присъства Консулът в нашата страна - Флориан Мазиду, Йон Бежан - директор на "Охранителна полиция", както и представител на патрулите. Българските органи на реда бяха представени от директора на ОДМВР - Благоевград, комисар Николай Хаджиев, придружен от Началника на местното Районно управление - Иван Попов

1 милиард китайци са с медицинска застраховка

http://dnes.dir.bg/news/china-medicinsca-zastrahovca-26701233

Над 1 милиард жители на Китай вече имат медицинска застраховка по основните видове заболявания.

Лекари ще връщат десетки хиляди заради неверни ТЕЛК решения

https://offnews.bg//zdrave/lekari-shte-vrashtat-desetki-hiliadi-zaradi-neverni-telk-reshenia-671412.html

Лекари ще трябва да върнат 56 000 лева заради неверни решения за даване на степен на инвалидност, на базата на които НОИ е отпускал пенсии. Случаите са 25 за 2016 г., а до септември 2017 г. - 39.

Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов пред БНР.

Миналата седмица лекари заплашиха да напуснат системата, ако заради отмяна на техни решения трябва да връщат пари.

“Когато лекарите в ТЕЛК са издали актове, които не са правомерни, тоест това е установено чрез решение на НЕЛК или на съответния административен съд, едва тогава и само в този случай на лекарите се налага такава санкция от експертните комисии към НОИ, и те, естествено, трябва да възстановят сумата, която е надвзета или с която е ощетено държавното обществено осигуряване“, обясни Иванов.

Миналата седмица след среща с зам.-здравния министър Бойко Пенков лекарите от ТЕЛК-Пловдив се отказаха да подават оставки и бяха уверени, че правителството напредва с реформата на медицинската експертиза на трудоспособността. Пенков съобщи, че работните групи финализират текстовете по новия модел на трудово-медицинската експертиза, като очакванията са той да заработи още през 2018 г.

“Тези промени ще облекчат и хората, и лекарите. Ще им бъде осигурено спокойствие, едните да се грижат за здравето си, а другите да се чувстват оценени и защитени“, увери лекарите д-р Пенков.

"Междузвездни войни: Последните джедаи" събра 45 млн. долара само за нощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=365649

Филмът "Междузвездни войни: Последните джедаи", осмият от космическата кино сага, е събрал 45 млн. долара приходи от прожекции само за една нощ в САЩ и Канада - на 14 срещу 15 декември. Така филмът зае второ място в списъка с рекордите по най-големи приходи от предварителни нощни прожекции.

Читалище в община Приморско отбеляза тържествено 90 години от създаването си

https://www.actualno.com/burgas/chitalishte-v-obshtina-primorsko-otbeljaza-tyrjestveno-90-godini-ot-syzdavaneto-si-news_650185.html

  С богата програма читалище „Виделина – 1927“ отбеляза 90 години от създаването си. Пъстрият концерт от песни и танци бе посветен и на наближаващите Коледни и Новогодишни празници. Концертът бе открит от талантливите жени от Дамската битова група на веселото село. Пред многобройната публика бе представена и историята на културната институция от самото и създаване. Празничната програма продължи с великолепните изпълнения на танцьорите от ФТА &bd

Вижте изцяло ремонтирания НДК (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618249

Вижте изцяло ремонтирания НДК (снимки)Лъскат НДК за последно по празниците Културният министър предупреди: Който ходи да надига мокета, ще се срещне лично с мен НДК ще бъде заключено през празничните дни, за да бъде лъснато финално преди да започне българското председателство на Съвета на ЕС. Това обяви министърът на културата Боил Банов при представянето на ремонтираната за 45 млн.

Азиатските пазари започнаха седмичната търговия с повишения

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-започнаха-седмичната-търговия-с-повишения_l.a_i.754967_at.1.html

Първата сесия за седмицата на азиатските пазари последва добрите настроения от петък на Уолстрийт, където индексите достигнаха най-високите си...

БАБХ започва засилени проверки заради празниците

https://www.actualno.com/society/babh-zapochva-zasileni-proverki-zaradi-praznicite-news_650184.html

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки по повод коледните и новогодишни празници от утре, 19 декември. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси . Инспекторите ще следят за произхода, сроковете, условията на съхранение и правилното етикетиране на храните, както и регистрацията на обектите и съ

Бизнесмен обвинен за бракониерски лов на елен и кошута

http://dnes.dir.bg/news/lov-elen-biznesmen-26701179

Районната прокуратура в Попово привлече като обвиняем шуменския бизнесмен Златко Ил. за бракониерски лов, при който били убити благороден елен и кошута.

Цацаров напътства Сарафов с "Продължаваме напред" и "Записки на следователя"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/18/3099452_cacarov_naputstva_sarafov_s_produljavame_napred_i/?ref=rss


Новият директор на Националното следствие Борислав Сарафов встъпи в длъжност с пожелания за здрави нерви и с гаранции за подкрепа от ръководството на прокуратурата. На церемония в зала "Тържествена" в Съдебната палата доскорошният заместник на главния прокурор Сотир Цацаров влезе в нова роля, с пожелание да пази службата и да утвърди авторитета ѝ.<br /><br />Сарафов получи от Цацаров оригиналното издание на книгата "Записки на следователя" (автор Лев Шейнин)....

"Булгаргаз" си осигури буфер с банков заем за закупуване на природен газ

https://www.investor.bg/energetika/472/a/bulgargaz-si-osiguri-bufer-s-bankov-zaem-za-zakupuvane-na-priroden-gaz-252353/

Заявлението на дружеството за цената на газа в началото на 2018 г. беше потвърдено от работната група на регулатора

Ердоган: Турция ще прочисти границата от сирийски кюрди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618250

Ердоган: Турция ще прочисти границата от сирийски кюрдиДържавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново разкритикува действията на подкрепяните от САЩ „Народни отряди за отбрана“ на сирийските кюрди, обещавайки, че страната му ще прочисти границата от членовете им, предава скопският телевизионен канал „Сител“, цитиран от "Фокус". „Турция няма да позволи наличието на „гнездо на терористи“ в

Пожар лумна на покрив в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365670

Покрив на кооперация в центъра на Варна беше обхванат от пламъци днес преди обед, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. Пожарът е лумнал в жилищна сграда на ул. "Марин Дринов" близо до "Червения площад".

Време е за SOLAR Christmas 2017! Armin van Buuren и Fedde Le Grand идват специално за шоуто в "Арена Армеец"

http://www.cross.bg/solar-yalta-club-1563602.html

/КРОСС/ Най-специалното и мащабно събитие на YALTA CLUB наближава. Този петък, на 22 декември, SOLAR Christmas ще посрещне Armin van Buuren и Fedde Le Grand за едно неповторимо коледно шоу в "Арена Армеец". Старт на вечерта ще даде DJ Runo - резидент на YALTA CLUB. SOLAR Christmas е едно от най-очакваните събития в края на годината от феновете на електронната музика. Мащаба, специалната празнична атмосфера и артистите, които винаги са на световно ниво са разбира се основните причини за това. През годините, зимното издание на SOLAR е канило легенди като Mark Knight, Victor Calderone, Maceo Plex и много други. Всяка година, в нощта на събитието, "Арена Армеец" е превзета от хиляди фенове, а огромната сцена в залата от много танцьори и акробатични изпълнения. Качественото озвучаване, което винаги е било приоритет за YALTA CLUB, както и специалните визуализации допринасят за най-емоционалните моменти от нощта. Тази година, организаторите на SOLAR Christmas отново са се погрижили събитието да бъде неповторимо и са направили нещо, което не се е случвало досега в България. Качването на двете легенди Armin van Buuren и Fedde Le Grand на една сцена е изключително и предвещава едно наистина грандиозно парти. Двамата холандци с изключителни кариери са признавали неведнъж, че България е една от любимите им парти дестинации, заради публиката и невероятната атмосфера, която тя създава

Българи и чужденци отсядали в скъпи варненски хотели в края на сезона

http://www.moreto.net/novini.php?n=365653

Българските и чуждестранните туристи масово са отсядали в четири и петзвездни хотели по време на есенната си почивка във Варна и областта, научи Moreto.net. Над 80% от нощувките на чужденците през октомври са реализирани в скъпи хотели, а при българите процентът също е добър - 45 .

Румънски и гръцки полицаи започнаха дежурства в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618255

Румънски и гръцки полицаи започнаха дежурства в БанскоОт днес в Банско започват да патрулират допълнителни полицейски сили, включително гръцки и румънски патрули. "За мен като кмет на една от най-предпочитаните зимни дестинации на Балканите, въпросът за спокойствието и сигурността на посетителите е базов. След него идват въпроси като качество на услугите, наличие на снежна покривка и т.н.

БАБХ започва засилени проверки за коледните и новогодишни празници

https://offnews.bg//obshtestvo/babh-zapochva-zasileni-proverki-za-kolednite-i-novogodishni-praznitci-671410.html

От утре Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки, по повод коледните и новогодишните празници. Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

Инспекторите ще следят за произхода, сроковете, условията на съхранение и правилното етикетиране на храните, както и регистрацията на обектите и съответствието на сградов фонд и оборудване.

Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.

По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи.

Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Откриват „Коледа в Капана" - единственото по рода си коледно градче

http://www.cross.bg/kapana-i-dekemvri-1563603.html

/КРОСС/ Коледата е в Капана от 22-ри до 26-и декември Този петък, 22 декември, кв. Капана ще осъмне като единственото по рода си коледно градче у нас, за да посрещне най-светлия семеен празник. Третото издание на „Коледа в Капана" очаква всички oт 22-ри до 26-и декември с богата коледна украса и неповторима празнична атмосфера, мащабен коледен базар за ръчно изработени подаръци, специална празнична програма, както и много изненади за най-малките в приказния свят на Капана. „Коледа в Капана" е мястото, на което можете да откриете най-подходящия подарък за своите близки в приятна празнична атмосфера с много настроение, музика и аромати. Красиво украсените дюкяни на базара ще предложат на всички посетители безброй ръчно изработени изделия от български автори с разнообразен асортимент от бижута, козметика, декор, облекла, домашни храни и напитки. Това превръща коледния базар в сърцето на Капана в един от най-мащабните и красиви коледни базари у нас. Освен уникалните подаръци, „Коледа в Капана" ви очаква и със своята голяма, красиво украсена сцена, на която ще оживеят традициите и духа на коледния празник

Как се убеждава шеф да даде втори шанс

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/18/3099390_kak_se_ubejdava_shef_da_dade_vtori_shans/?ref=rss


Нито един служител не иска да бъде привикан при шефа си и да чуе фаталната фраза "уволнен си". Да, този момент е изключително неприятен, особено когато това е била перфектната позиция в компанията, за която сте се борили години наред. Всички тези усилия са били напразни, а сега всичко наново, на друго място? Търсенето на нова подходяща работа може да продължи месеци наред. И все пак има начин, с който всички тези мъки ще бъдат избегнати – просто трябва да помолите за втори шанс.<br...

Каролев: Борисов не желае развитие на планински туризъм

http://dnes.dir.bg/news/planinski-turizam-bansko-boyko-borisov-lift-vladimir-karolev-26701178

Премиерът Бойко Борисов през последните години е доказал през делата си, че не желае развитие на планински туризъм.

Всички подсъдими за побоя на деца в Асеновград се признаха за виновни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/18/3099455_vsichki_podsudimi_za_poboia_na_deca_v_asenovgrad_se/?ref=rss


Всички 11 души, които са подсъдими за нанасянето на побой на деца и техните треньори от спортния клуб по гребане в Асеновград се признаха за виновни и се съгласиха делото да се гледа по бързата процедура. Те поискаха и възможно най-ниските присъди, съобщава БНТ.<br /><br />Така по делото настъпи обрат, след като в самото начало на процеса петима от обвиняемите настояха за съкратена процедура, но другите шестима души бяха против. Очаква се още днес следобед да бъдат обявени и...

Чомовски и Хубанов ще премерят сили с Тръмп и Робъртсън

https://offnews.bg//snukar/chomovski-i-hubanov-shte-premeriat-sili-s-tramp-i-robartsan-671409.html

Станаха ясни имената на двамата български играчи, които ще излязат на снукър масата с Джъд Тръмп и Нийл Робъртсън.

Теодор Чомовски (19г) и Александър Хубанов (16г) са двамата играчи под 21 години, които се класираха най-напред в четвъртия ранкинг турнир към Българска Снукър Федерация, който се проведе през уикенда в спортен клуб „Академията“.

Вчера пък Нийл Робъртсън спечели силния турнир Scottish Open и пристига в България като фаворит. Тръмп и Робъртсън ще играят във формат 6 от 11 фрейма пред българската публика в зала „Универсиада“ на 19 декември (вторник).

Турнирът към Българска Снукър Федерация бе спечелен от Братислав Кръстев, който надви Георги Величков с 4:1 във финала. По този начин Брандо записа трета титла от началото на сезона в четири турнира.

Финалистът Георги Величков реализира единствения сенчъри брейк в турнира от 102 точки при победата си над Жан Лаушман в 1/4 финалите. През настоящия сезон българските играчи реализират по един сенчъри брейк във всеки турнир, с което вдигат нивото на снукъра у нас.

Георги Величков се справи с Теодор Чомовски в полуфиналите, докато Братислав Кръстев надделя над Александър Хубанов. Двамата ни таланти, които ще бъдат част от мача между Тръмп и Робъртсън ще получат безценен опит в играта на високо ниво.

След месец и половина България ще бъде домакин на Европейското първенство по снукър за младежи, юноши и мъже.

УНИКА България отбелязва ръст от 24% на приходите в направление животозастраховане за 2017-а година

http://www.cross.bg/ynika-ynika-bulgariya-1563601.html

/КРОСС/ Застрахователната компания регистрира 15-процентово увеличение на общите проходи за изминалите 12 месеца УНИКА България отбелязва двуцифрен ръст на приходите към ноември 2017-а година. Общият брутен премиен приход на ЗК „УНИКА" АД и ЗК „УНИКА Живот" АД се е увеличил със 15%, възлизайки на общо 122,3 млн. лв. за 2017 г. (106,7 млн. лв. за 2016 г.). Брутният премиен приход на застрахователна компания „УНИКА Живот" АД е нараснал с 24% в сравнение със същия период за 2016 г., достигайки 69,72 млн. лв. през 2017 г. Застрахователна компания „УНИКА" АД регистрира приходи от 52,61 млн. лв. за 2017 г. и отбелязва увеличение от 4% в сравнение с 2016 г. Николай Генчев, главен изпълнителен директор на УНИКА България, коментира: „На път сме да изпратим най-добрата година за УНИКА България в много отношения. През 2017-а отбелязваме отличен ръст, както и много добър технически и финансов резултат. Успяхме да постигнем планираното и да се утвърдим като водещ европейски застраховател със социално отговорна и модерна визия. През 2018-а ще продължим да развиваме застрахователните ни продукти, за да предложим на клиентите ни още по-разнообразни застрахователни решения." УНИКА България затвърждава позицията си сред лидерите в животозастраховането, заемайки 3-то място за 2017 г

Защо жилищата на звездите изглеждат луксозни? (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6618213

Защо жилищата на звездите
изглеждат луксозни? (ВИДЕО)Кели Уестлър (50 г.) е един от най-известните интериорни дизайнери в САЩ. Създава студиото си Kelly Wearstler Interior Design (KWID) в средата на 90-е години на миналия век и първите й реализирани проекти са в хотели. Работите й стават все по-харесвани и все по-бутикови, а тя все по-търсена и от звезди.

Тойота планира да предложи 10 изцяло електрически автомобила

http://www.mediapool.bg/toiota-planira-da-predlozhi-10-iztsyalo-elektricheski-avtomobila-news273195.html

Тойота (Toyota) планира да предложи над 10 изцяло електрически автомобила към началото на следващото десетилетие, съобщи Асошиейтед прес.   Японският автомобилен гигант не предлага засега изцяло електрически модели, макар че има водещо място при хибридите.   Изпълнителният вицепрезидент Шигеки Тераши каза днес, че първите електромобили на Тойота най-напред ще бъдат предложени в Китай - страна, която насърчава електромобилите със субсидии и други мерки.   Тераши уточни, че електрическите модели по-късно ще бъдат предложени в Япония, Индия, САЩ и Европа.   Автомобилостроителят заяви, че до 2025 година всеки модел, който продава, ще има електрическа версия - хибрид, електрически вариант или ще бъде с горивни клетки.   Миналата седмица Тойота обяви, че ще създаде съвместна компания за автомобилни батерии с Панасоник (Panasonic). Напредъкът в технологиите на батериите е изключително важен за електромобилите.   Мащабно пренасочване към използването на такива батерии ще изисква по-голямо използване и рециклиране на редки метали като литиум.   Тойота се надява до 2030 година да продава 5,5 милиона електромобила годишно. Автомобилостроителят пласира на световните пазари около 10 милиона коли годишно.   Компанията уточни, че ще инвестира 1,5 трилиона йени (13 милиарда долара), за да постигне целите си за 2030 година, като над половината от средствата са за батерии.    Други автомобилопроизводители, включително Нисан (Nissan Motor Co.), Фолксваген (Volkswagen) и Хонда (Honda Motor Co.) предлагат или работят по електромобили. Това означава, че конкуренцията при производителите на батерии се засилва. Не е ясно дали Панасоник ще излезе победител в надпреварата, отбелязва АП. 

EVN Топлофикация стартира възстановителни дейности в Пловдив

http://www.cross.bg/toplofikatziya-ylitzi-shniter-1563600.html

/КРОСС/ EVN Топлофикация стартира възстановителни дейности по настилката на част от ул. „Йосиф Шнитер" в район Централен (участъка между улици „Преслав" и „Тодор Каблешков"). Възстановителните работи са съвместен проект с община Пловдив, при който общината изгражда нови тротоари и подготвя основа за нареждане на паважа, а на топлофикационното дружество е възложено да възстанови паважната настилка. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е до 19.01.2018 г. като при лоши атмосферни условия са възможни актуализации в заложения срок. През лятото на 2017 г. EVN Топлофикация положи нов топлопровод в района - по части от улици „Тодор Каблешков" и „Йосиф Шнитер".    

Цацаров се прави на ударен! Още не бил чел доклада на турските служби за контрабанда от „Булгартабак”

https://frognews.bg/novini/tsatsarov-pravi-udaren-oshte-bil-chel-doklada-turskite-slujbi-kontrabandata-bulgartabak.html

Главният прокурор Сотир Цараров се направи на ударен пред журналисти, като призна, че още не е прочел доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак”.

Цацаров се прави на ударен! Още не бил чел доклада на турските служби за контрабанда от „Булгартабак”

http://frognews.bg/news_147494/TSatsarov-se-pravi-na-udaren!-Oshte-ne-bil-chel-doklada-na-turskite-slujbi-za-kontrabanda-ot-Bulgartabak/

Главният прокурор Сотир Цараров се направи на ударен пред журналисти, като призна, че още не е прочел доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак”.

Военните недвижими имоти са на стойност 830 милиона лева

http://dnes.dir.bg/news/nedvizhimi-imoti-zastrahovca-ministerstvo-otbranata-26701132

Управляваните от Министерството на отбраната недвижими имоти са оценени на малко над 830 милиона лева.

Сарафов пое следствието, иска делата за корупция

http://dnes.dir.bg/news/sledstvie-borislav-sarafov-26700695

Зам.-главният прокурор по разследването Борислав Сарафов встъпи официално в длъжност като директор на Национална следствена служба (НСлС).

Първата борсова търговия с биткойн тръгва при курс от близо $20 000

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/18/3099171_purvata_borsova_turgoviia_s_bitkoin_trugva_pri_kurs_ot/?ref=rss


Биткойн - най-спекулативният икономически инструмент за всички времена, трябва да направи днес първата крачка към повече прозрачност и регулиране, тъй като за 18 декември е насрочено началото на търговия с фючърси на CME Group, най-голямата стокова борсова група в света.<br /><br />Играчите на пазара за биткойн, който много финансисти не смятат, че отговаря дори на изискванията за криптовалута, вдигнаха в края на седмицата цената му до близо 20 000 долара. Това означава, че...

Кметска щерка се облече като снежинка и танцува пред баща си и подчинените му

https://www.24chasa.bg/region/article/6618226

Кметска щерка се облече като снежинка и танцува пред баща си и подчинените муМалката Христина, дъщеря на пловдивския кмет на район "Северен" Ральо Ралев, отправи пожелания за радостни дни на подчинените на баща й. Момиченцето заедно с нейни връстнички от детска градина "Славей", беше облечено като снежинка. Малките изпълниха танци. Момченца пък, дегизирани в носии и калпаци, пресъздадоха коледуването.

Първата борсова търговия с биткойн тръгва при курс о тбилзо $20 000

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/18/3099171_purvata_borsova_turgoviia_s_bitkoin_trugva_pri_kurs_o/?ref=rss


Биткойн - най-спекулативният икономически инструмент за всички времена, трябва да направи днес първата крачка към повече прозрачност и регулиране, тъй като за 18 декември е насрочено началото на търговия с фючърси на CME Group, най-голямата стокова борсова група в света.<br /><br />Играчите на пазара за биткойн, който много финансисти не смятат, че отговаря дори на изискванията за криптовалута, вдигнаха в края на седмицата цената му до близо 20 000 долара. Това означава, че...

Любими изпълнители от музикалната и театрална сцена в спектакълa „Коледна приказка“ на 22 декември

http://www.cross.bg/spektakul-dekemvri-prikazka-1563599.html

/КРОСС/ В навечерието на Коледа ще празнуваме с популярна музика, прекрасни изпълнения, настроение и усмивки - в „Коледна приказка". Музикалният спектакъл ще се състои на 22 декември (петък) от 19.00 ч. в залата на БАН на пл. Народно събрание, пишат от ПРофайл. Любимците от музикалната и театрална сцена - Марио Николов, Валентина Корчакова и Деляна Хаджиянкова ще видим в поредния им интригуващ проект с празнична музика и настроение. През цялата година те триумфираха с национално турне на атрактивния си спектакъл „Под небето на Париж", който изпълни десетки зали в страната с техни почитатели и меломани. Специално за предстоящите празници, успешният творчески екип, ще бъде в компанията на талантливи млади певци, диригента Христо Павлов и оркестър Симфониета - Враца, за да зарадва многобройните си почитатели със спектакъл за ценители. „Коледна приказка" ще се състои на 22 декември /петък/ от 19 ч. в сърцето на София - Зала БАН на пл. Народно събрание. Само ден по-рано, на 21 декември, музикалния спектакъл ще гостува на гр. Враца в Залата на Читалище „Развитие". Ще чуем една красива коледна история, разказана вълшебно от очарователната актриса Деляна Хаджиянкова

Митничари задържаха над 5 тона прекурсор за производство на хероин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/18/3099451_mitnichari_zadurjaha_nad_5_tona_prekursor_za/?ref=rss


Камион с 5.5 тона прекурсор, използван за производство на хероин, е задържан на граничния пункт "Дунав мост"2. От подобно количество от прекурсора – оцетен анхидрид, може да се произведе около 2 тона хероин, съобщава прокуратурата.<br /><br />Камионът с босненска регистрация е бил спрян за проверка от мобилен екип на митница Лом на 15 декември. Превозното средство е управлявано от 60-годишен босненски гражданин. По документи камионът е бил натоварен с 20 тона полиетилен от...

Швейцария даде зелен семафор най-стръмната железница в света

https://www.investor.bg/evropa/334/a/shveicariia-dade-zelen-semafor-nai-strymnata-jeleznica-v-sveta-252352/

Линията между град Швиц и алпийското село без автомобили Щос достига наклон от 110% в най-стръмния си участък

Жените в Саудитска Арабия ще могат да карат и камиони

http://dnes.dir.bg/news/sauditska-arabia-zheni-shofyori-26701133

Саудитска Арабия разкри, че от следващото лято жените в кралството ще могат да шофират не само леки коли, но също така камиони и мотоциклети.

Ким Чен Ун се поклони в мавзолея на баща си

http://www.moreto.net/novini.php?n=365658

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посетил мемориалния комплекс, в който се намира тялото на баща му Ким Чен Ир. Както съобщи в понеделник агенция КЦТА Ким Чен Ун почел на 17 декември паметта на втория представител на династията Ким, от чиято смърт в неделя се навършиха шест години.

Новото австрийско правителство положи клетва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618209

Новото австрийско правителство положи клетваНовото австрийско правителство положи клетва пред президента на страната Александер ван дер Белен по време на тържествена церемония в понеделник, предава AFP. Коалицията между Австрийската свободна партия на новия канцлер Себастиан Курц и „Партията на свободата на Австрия“, водена от Ханс-Кристиян Щрахе бе договорена в петък и представена пред

Pepper – роботът, който вече учи и български

https://www.investor.bg/harduer/459/a/pepper--robotyt-koito-veche-uchi-i-bylgarski-252308/

След като завладя Азия и част от Европа, хуманодиният робот на Softbank вече „е наеман“ и от български компании

Цацаров: Трудно е да се каже, че има заподозрян за убийството в Момчилград

https://offnews.bg//112/tcatcarov-trudno-e-da-se-kazhe-che-ima-zapodozrian-za-ubijstvoto-v-m-671399.html

Трудно е да се каже, че има заподозряно лице за убийството в Момчилград до този момент, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. 

7-годишното момиченце беше намерено мъртво от майка му вчера сутринта. Жената открила трупа на детето у дома, прибирайки се от нощна смяна. Детето е било само през нощта. Обикновено баба му се грижи за него, когато майка му била на работа, но тя заминала за Турция, за да се грижи за сестра си. Бащата на момичето работел в чужбина. Семейството има и по-голям син, който живеел в Турция.

Изнасянето на информация може да увреди интересите на разследването. Мога да кажа, че не малка част от ключа към решението ще бъде даден от експертните заключения след съдебно-медицинската експертиза, посочи Цацаров.

След аутопсията лекарите са потвърдили, че смъртта е причинена от задушаване, но не от материала, с който е било овързано и запушено лицето на детето - извършено е преди това.

Всички материали ще бъдат предадени утре в Националния институт по криминалистика и криминология или на частна лаборатория за незабавна обработка на ДНК материал.

Ще работим максимално бързо. До този момент е трудно да се каже, че има лице, което е заподозряно, каза още главният прокурор.

По думите му има оперативни версии, като част от тях са далеч по-истинни от другите, но в крайна сметка се нуждаят от доказателства.

По-рано днес Нова тв и bTV съобщиха, че жена - много близка роднина на семейството - е била задържана за убийството.

Към момента няма повдигнато обвинение. Засега разследващите не обявяват официално по какви версии работят.

Вчера беше съобщено, че е образувано дело за умишлено умъртвяване на малолетно дете. Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза, която трябва да покаже как е починало момичето. Неофициално се говори за задушаване, отново неофициално се твърди и че главата му е била облепена с тиксо.

В Момчилград от Турция се прибраха братът и вуйчото на момичето, днес се очаква да се прибере и бащата от Белгия.

Китайци искат да строят завод за стъкло в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6618202

Китайци искат да строят завод за стъкло в СилистраКитайска компания иска да стори завод за стъкло в Силистра и планира да инвестира над 200 млн. щатски долара, разкривайки 300 работни места. Преди дни директорът на холдинга Джиан Джун Янг е провел работна среща с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, представяйки бизнес-намеренията си. Търсят терен,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване