Отмениха полети на летище "Ататюрк" заради лошото време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617893

Отмениха полети на летище "Ататюрк" заради лошото времеПолетите излитащи и пристигащи на турското летище „Ататюрк“ в Истанбул са били забавени или отложени заради лошото време, пише турският всекидневник Hurriyet, като се позовава на информация от информационна агенция „Доган“. Заради дъждовете и силния вятър, разразили се в неделя вечерта, се е наложило много от пристигащите самолети да летят в кръг

Мистериозният брат на Живков - скрит като касиер в Берн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617714

Мистериозният брат на Живков - скрит като касиер в БернПълна мистерия обгражда брата на Тодор Живков, за когото се знае малко или почти нищо. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: "А, за бай Георги ли питате? Добър човек беше. Ама защо се интересувате от него? То няма какво да се каже. Не е бил нито член на ЦК на БКП, нито някакъв ръководител.

Стрелба в центъра на София

http://www.cross.bg/sofiya-prostrelyan-otkaran-1563578.html

/КРОСС/ Мъж на 43 години е бил прострелян в София, съобщават от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал в центъра на столицата около ул. „Дунав". Сигналът е подаден в 8:40 часа тази сутрин. Мъжът е бил прострелян в автомобила си. Той е откаран в болница за оказване на медицинска помощ. Според БНР мъжът е данъчен служител. Ранен е на три места - в рамото и два пъти в ръката. Той е откаран във Военномедицинска академия. Столичната полиция изяснява обстоятелствата около инцидент в София. Районът е заграден, извършва се оглед, предприети са издирвателни действия.  

Стрелба в центъра на София

http://www.cross.bg/sofiya-tzentura-prostrelyan-1563578.html

/КРОСС/ Мъж на 43 години е бил прострелян в София, съобщават от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал в центъра на столицата около ул. „Дунав". Сигналът е подаден в 8:40 часа тази сутрин. Мъжът е бил прострелян в автомобила си. Той е откаран в болница за оказване на медицинска помощ. Столичната полиция изяснява обстоятелствата около инцидент в София. Районът е заграден, извършва се оглед, предприети са издирвателни действия.

Данъчен служител е прострелян в колата си в София тази сутрин (обновена)

https://offnews.bg//112/danachen-sluzhitel-e-prostrelian-v-kolata-si-v-sofia-tazi-sutrin-obno-671391.html

43-годишен мъж е бил прострелян в автомобила си в София тази сутрин. По информация на БГНЕС пострадалият е служител на Националната агенция по приходите.

bTV съобщава, че името на мъжа е Иво Стаменов. Той е началник на отдел "Фискален контрол". Срещу него не е имало заплахи.

Инцидентът е станал тази сутрин около 8.40 часа на ул. "Дунав", съобщават от СДВР. Пострадалият е откаран във ВМА. Ранен е на три места – в рамото и два пъти в ръката.

От полицията съобщават, че униформени са започнали издирването на стрелеца и изясняване на обстоятелствата около инцидента.

Пострадалият е откаран в болница за оказване на медицинска помощ.

Районът е заграден, извършва се оглед, предприети са издирвателни действия.

Мъж е прострелян в колата си в София тази сутрин

https://offnews.bg//112/mazh-e-prostrelian-v-kolata-si-v-sofia-tazi-sutrin-671391.html

43-годишен мъж е бил прострелян в автомобила си в София тази сутрин.

Инцидентът е станал тази сутрин около 8.40 часа на ул. "Дунав", съобщават от СДВР.  От полицията съобщават, че униформени са започнали издирването на стрелеца и изясняване на обстоятелствата около инцидента.

Пострадалият е откаран в болница за оказване на медицинска помощ.

Районът е заграден, извършва се оглед, предприети са издирвателни действия.

Каката на Борисов: НЗОК трябва да плаща иновативни лекарства

https://frognews.bg/novini/kakata-borisov-nzok-triabva-plashta-inovativni-lekarstva.html

”Здравната каса трябва да плаща за всички иновативни лекарства за тежки заболявания на хората, които плащат здравните си осигуровки - това е справедливо. За съжаление у нас има хора, които игнорират плащането на осируровки.

Каката на Борисов: НЗОК трябва да плаща иновативни лекарства

http://frognews.bg/news_147480/Kakata-na-Borisov-NZOK-triabva-da-plashta-inovativni-lekarstva/

”Здравната каса трябва да плаща за всички иновативни лекарства за тежки заболявания на хората, които плащат здравните си осигуровки - това е справедливо. За съжаление у нас има хора, които игнорират плащането на осируровки.

Комарницки попита и зурлата се озъби. Питайте и вие

https://frognews.bg/politika/pitaneto-komarnitski-ogoli-zurlata-pitaite-vie.html

Карикатуристът Христо Комарницки постигна (не)очаквана победа над свинеобразния модел в държавата и медиите. Тя не е 9 септември, нито 10 ноември, но е знак, че битката си струва. А и неговата си е чиста победа, а за онези се появяват все повече съмнения.

Комарницки попита и зурлата се озъби. Питайте и вие

http://frognews.bg/news_147481/Komarnitski-popita-i-zurlata-se-ozabi-Pitaite-i-vie/

Карикатуристът Христо Комарницки постигна (не)очаквана победа над свинеобразния модел в държавата и медиите. Тя не е 9 септември, нито 10 ноември, но е знак, че битката си струва. А и неговата си е чиста победа, а за онези се появяват все повече съмнения.

400 българки ще съдят фирма заради фалшив силикон

https://www.actualno.com/health/400-bylgarki-shte-sydjat-firma-zaradi-falshiv-silikon-news_650144.html

Около 400 българки ще съдят немската компания за сертификация „Tüv”, която в продължение на 10 години сертифицираше като безопасни опасните френски силиконови импланти „PIP”, информира Нова телевизия. До 2010 година гръдни импланти, пълни с индустриален, а не с медицински гел, бяха поставени на над 500 000 жени в света, и на почти 3 000 в България. „Около 70% от тези импланти, които са поставени, вече са разкъсани”, обясни пл

Малина Крумова защити КЕВР за увеличението на цената на водата

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/malina-krumova-zashtiti-kevr-za-uvelichenieto-na-cenata-na-vodata-252334/

Няма да се предоставят европейски средства на неконсолидирани области, заяви заместник-министърът на регионалното развитие

Изабел Юпер получи престижна европейска театрална награда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6617892

Изабел Юпер получи престижна европейска театрална наградаФренската актриса Изабел Юпер получи в Рим престижната награда Европа за театър, която отличи нейните "изключителни сценични постижения", предава Франс прес, цитиран от БТА.  Призът, основан през 1986 година от гръцката актриса Мелина Меркури и от френския министър Жак Ланг, е считан за най-високата театрална награда на континента.

Простреляха 43-годишен в колата му в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617901

Простреляха 43-годишен в колата му в София43-годишен мъж е бил прострелян в автомобила си в района на ул. „Дунав“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицаи от СДВР предприемат действия за изясняване на обстоятелствата около инцидента в града, станал към 8.40 часа. Мъжът е откаран в болница за оказване на медицинска помощ. Районът е заграден, извършва се оглед,

Шеф в НАП е прострелян в колата си в центъра на София

http://www.mediapool.bg/shef-v-nap-e-prostrelyan-v-kolata-si-v-tsentara-na-sofiya-news273175.html

43-годишен данъчен служител е бил прострелян в понеделник сутринта на улица "Дунав" в София. Мъжът е бил причакан от нападателите си на метри от входа на детска градина. Той е бил в личния си автомобил, когато по него е открита стрелба. Най-вероятно е стреляно с пистолет, почти от упор, съобщи директорът на Столичната полиция старши комисар Ивайло Иванов пред БНР.  От Националната агенция за приходите потвърдиха пред бТВ информацията, че простреляният е техен служител. Става въпрос за началника на отдел "Фискален контрол" Иво Стаменов. Срещу него не е имало заплахи. Състоянието на простреляния е тежко. Той е откаран във Военномедицинската академия с една по-сериозна рана в лявата част между рамото и гърдите.  В момента полицията работи по абсолютно всички версии за стрелбата – от поръчково покушение до лични мотиви, обясниха още от Столичната дирекция на вътрешните работи. Районът на стрелбата е отцепен от полицията. Очевидци разказаха пред БНР, че са чули три изстрела. Сигналът е получен около 8.40 часа в СДВР. На мястото има засилено полицейско присъствие.  Това е втори подобен случай за по-малко от 12 часа в столицата. В неделя вечерта мъж беше прострелян с пистолет след скандал в жилищен блок близо до сградата на Шесто РПУ.

Данъчен служител е прострелян в колата си в центъра на София

http://www.mediapool.bg/danachen-sluzhitel-e-prostrelyan-v-kolata-si-v-tsentara-na-sofiya-news273175.html

43-годишен данъчен служител е бил прострелян в понеделник сутринта на улица "Дунав" в София. Мъжът е бил причакан от нападателите си на метри от входа на детска градина. Той е бил в личния си автомобил, когато по него е открита стрелба. Най-вероятно е стреляно с пистолет, почти от упор, съобщи директорът на Столичната полиция старши комисар Ивайло Иванов пред БНР. Той допълни, че 43-годишният служител на Националната агенция по приходите (НАП) не е криминално проявен.  Състоянието на простреляния е тежко. Той е откаран във Военномедицинската академия с една по-сериозна рана в лявата част между рамото и гърдите,  В момента полицията работи по абсолютно всички версии за стрелбата – от поръчково покушение до лични мотиви, обясниха още от Столичната дирекция на вътрешните работи. Районът на стрелбата е отцепен от полицията. Очевидци разказаха пред БНР, че са чули три изстрела. Сигналът е получен около 8.40 часа в СДВР. На мястото има засилено полицейско присъствие.  Това е втори подобен случай за по-малко от 12 часа в столицата. В неделя вечерта мъж беше прострелян с пистолет след скандал в жилищен блок близо до сградата на Шесто РПУ.

Мъж е прострелян в колата си в центъра на София

http://www.mediapool.bg/mazh-e-prostrelyan-v-kolata-si-v-tsentara-na-sofiya-news273175.html

43-годишен мъж е настанен в болница, след като е бил прострелян в автомобила си в София в понеделник сутринта. Сигналът за нападението е подаден в полицията около 8.40 ч. Инцидентът се е случил в центъра на града, съобщава пресцентърът на МВР. Това е втори подобен случай за по-малко от 12 часа в столицата. В неделя вечерта мъж беше прострелян с пистолет след скандал в жилищен блок близо до сградата на Шесто РПУ.

6 следи от поръчково убийство издават Килърите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617430

6 следи от поръчково убийство издават КилъритеБългария спря да трепери от борците, щангистите и каратистите, а вече и от сумистите. Преди да стане бос на Килърите, Петър Стоянов-Сумиста кръстосваше света, но занапред ще го гледа през решетка. В японската борба той стигна върха - спечели 32 купи, десетки медали и титли, но ето че го тръшнаха в затвора до живот.

Израел с нови удари срещу "Хамас"

http://www.cross.bg/gaza-izrael-raketi-1563577.html

/КРОСС/ Военновъздушните сили на Израел бомбардирха шест цели на групировката "Хамас" в Газа рано тази сутрин, обявиха от армията, цитирана от вестник "Аарец". Ударите са в отговор на по-рано изстреляна ракета от Ивицата Газа. В Южен Израел бяха задействани сирените за тревога, след като от Газа беше изстреляна ракета към Ашкелон. Ракетата падна на територията на Газа.В неделя вечерта две ракети от Газа бяха изстреляни към Израел, потвърдиха въоръжените сили на страната. Едната ракета паднала в двора на жилищна сграда в Ашкелон, а другата се взривила в намираща се в близост открита местност. Няма информация за пострадали хора. Най-малко 18 ракети са изстреляни от Газа към Израел, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 6 декември, че признава Йерусалим за столица на еврейската държава. За последно такава голяма офанзива с ракети на "Хамас" бе през лятото на 2014 г.

Сестрата на Борисов: НЗОК да плаща за здравноосигурените

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/sestrata-na-borisov-nzok-da-plashta-za-zdravnoosigurenite-6077343

„Аз например 35 години плащам здравните си осигуровки, смятам че в един определен момент, ако имам нужда би трябвало някой да ми помогне”, категорична е д-р Красимира Иванова

Отново гори заводът за преработка на отпадъци в Шишманци

http://www.cross.bg/shishmantzi-otpadutzi-deiinostta-1563576.html

/КРОСС/ Складът в Завода за отпадъци край село Шишманци отново гори. Това каза пред „Фокус" кметът на селото Костадин Иванов. По думите му пожарът е от събота вечерта в същия склад, който вече трябваше да бъде затворен. „Кучетата си лаят, керванът си върви", добави той и уточни, че е имало тримесечно предписание на институциите за премахваме на отпадъците вътре в този склад, но то явно не е било изпълнено. „На всички им е ясно какво става, но всеки си мълчи", каза още Костадин Иванов. Заводът за преработка на пластмасови отпадъци в село Шишманци горя и на 2 юни тази година. Тогава бе обявено частично бедствено положение заради опасността от замърсяване на въздуха. Жителите на населеното място протестираха срещу дейността на завода и настояваха за комплексна проверка от институциите, имащи отношение към дейността на целия комплекс.  

20 тежки катастрофи са станали през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617877

20 тежки катастрофи са станали през изминалото денонощиеПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 20 тежки катастрофи. 26 човека са ранени, един е с опасност за живота, информира МВР. В София са станали 132 леки и четири тежки катастрофи. Четирима са

Преглед на икономическите теми в печата, 18 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-18-ноември_l.a_i.754946_at.1.html

"Данъчните облекчения отпадат при неплатени задължения" Пропуски в закон могат да доведат до неправомерни глоби, според експерти Ако имате...

Uber е подслушвал незаконно конкуренцията

https://www.investor.bg/web/456/a/uber-e-podslushval-nezakonno-konkurenciiata-252326/

Писмо от 37 страници, разкрито в рамките на делото между Uber и Waymo, разкрива нови скандални практики в стартъпа

Цацаров ще чете за "Булгартабак" след случая "Момчилград" и други задачи

http://clubz.bg/61981-cacarov_shte_chete_za_bulgartabak_sled_sluchaq_momchilgrad_i_drugi_zadachi

Главният прокурор Сотир Цацаров още не се е запознал с турския доклад, в който се споменава "Булгартабак" като източник на контрабанда, нищо че го получи още в четъртък.

Това стана ясно днес след церемонията по встъпването в длъжност на новия директор на НСлС Борислав Сарафов.

На брифинг по друг повод в петък Цацаров обяви пред журналисти, че е получил въпросния доклад от МВР предния ден в края на работното време. На настоятелните въпроси на журналисти днес той каза, че още не го е чел.

Обвинител № 1 обяви, че е много по-важно какво става със случая с убитото дете в Момчилград

На журналистически въпрос - запознал ли се е най-после с въпросния доклад, той отговори:

"Не, далеч по-голям приоритет в момента ми е случаят "Момчилград", както и днешният инцидент в София." (простреляният служител на НАП, б.р.)

Иначе на церемония в зала "Тържествена" той пожела на Борислав Сарафов да пази службата (НСлС) и че трябва да й върне авторитета, който тя заслужава.

"Службата ще трябва да докаже необходмостта от себе си и своето значение", обяви главният прокурор, намеквайки за парадоксално ниската натовареност в националното следствие (Малко над 0,3 дела на следовател годишно допреди 2 г., б.р.)

Той разкри и още един факт - че до края на 2017 г. поне 10 дела от висок обществен интерес ще бъдат пратени на бул. "Г.М.Димитров".

Самият Сарафов благодари на ВСС, който го е избрал. На церемонията присъстваха шефове от МВР, ДАНС и НАП.

Заместници ще му бъдат върховните поркурори Магдален Маринов и Юлиана Петкова и следователката Ивелина Христова.

След като връчи на заместника си книга за подарък, Цацаров бодро изтъкна:

"Продължаваме напред!"

Мандатът на директор на следствието (който е и зам.-главен прокурор) е 5 години.

 

Съветът за сигурност ще гласува резолюция за статута на Ерусалим

http://www.moreto.net/novini.php?n=365644

Съветът за сигурност на ООН се очаква да гласува проект на резолюция, в която се настоява, че решенията относно статута на Ерусалим нямат юридически ефект и трябва да бъдат анулирани, предаде Ройтерс, като се позова на дипломат. Документът е подготвен от Египет и съдържа една страница.

Германски учени използваха сперматозоиди в борбата с рака

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6617873

Германски учени използваха сперматозоиди в борбата с ракаУчени от института "Лайбниц" за източноевропейски и югоизточноевропейски изследвания в Германия намериха неочаквано приложение на спермата в борбата с рака, съобщи Лента. В експериментите си специалистите използвали сперматозоиди за по-прецизно доставяне на противораковия препарат доксорубицин до ракови тъкани на матката.

Рекламна агресия по Коледа

https://www.actualno.com/actualno/reklamna-agresija-po-koleda-news_649811.html

Краят на годината наближава, а с това и поредица от почивни дни, празници и въобще поводи да видим хубавата страна на живота. Преди да стигнем до тези дати в календара, обаче, има доста дни, в които да видим и грозната страна на живота. Една от тези грозни страни е все по-агресивния начин на реклама от определени големи компании, особено телекомите ни. Постоянно звънене, опити да ви бъде пробутана промоция за това или онова, уверения, че САМО СЕГА И НИКОГА ВЕЧЕ ще има толкова невероятно як нов

Чуков: Палестина може да зачеркне мира от Осло

http://frognews.bg/news_147459/CHukov-Palestina-moje-da-zacherkne-mira-ot-Oslo/

Това, което наблюдаваме в Близкия изток, е нова фаза в израелско-палестинските взаимоотношения. Тя ще бъде маркирана с посещението на Майк Пенс, което е първото официално посещение на американски официален представител на Стената на плача, коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

"Български манифест за Европа" с писмо за "твърда политика" за интересите на българите след "Брекзит"

http://clubz.bg/61980-bylgarski_manifest_za_evropa_s_pismo_za_tvyrda_politika_za_interesite_na_bylgarite_sled

Правителството и лично премиерът Бойко Борисов да поемат курс към твърда политика за защита на правата на българските граждани във Великобритания след "Брекзит" - за това настояват в отворено писмо до Борисов от инициативата "Български манифест за Европа". Позицията бе представена от дипломата Стефан Тафров (Да, България) и евродепутата от ДСБ Светослав Малинов.

Сред исканията са правителството да постави категорично въпроса за гаранции за получаването на статут на българите на Острова след "Брекзит", подаването на документи да е улеснено и безплатно, едно семейство да подава една декларация, а не всеки от членовете му да правят това поотделно, а Народното събрание още сега да реши проблема с правото на гласуване на национални избори на диаспората ни във Великобритания. 

По последния въпрос Малинов припомни, че при "Брекзит" Великобритания автоматично ще стане "трета страна" по отношение на ЕС, а според Изборния кодекс в този случай има ограничение за разкриване на максимум 35 изборни секции за национален вот. Българите на Острова са след най-активните и правото им на глас трябва да бъде защитено, убедени са представителите на манифеста.

За българските граждани в Турция, САЩ, Канада и т.н. съществува същото ограничение за гласуване - ограничен брой на избирателните секции. От казаното обаче по-скоро се разбра, че исканата промяна е с цел запазване на изборните права във Великобритания - тоест да се гарантира, че няма да има промяна на тези права след "Брекзит".

"Независимо от силните и позитивни внушения за края на първата фаза от преговори между ЕС и Великобритания за "Брекзит"  – заплахата за правата на българските граждани остава. Всичко, което е постигнато до момента, са намерения и добра воля, в случая важи максимата "Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", заяви Малинов на пресконференцията, посветена на отвореното писмо. 

По думите на евродепутата и на Тафров съдебната практика за статута на българи на Острова е "влаждебна", често пъти в ущърб на правата им, а и по време на кампанията за референдума за "Брекзит" основна тема е била "заплахата" от мигрантите от Източна Европа (България и Румъния на-вече - б.р.) 

"Всичко ще стане национална позиция под натиска на българите във Великобритания, на медиите и на общественото мнение. Въпросът е това да стане бързо, за да могат да се използват следващите 6 месеца по най-добрия начин", каза още евродепутатът. 

Ето и всички искания в отвореното писмо от "Българския манифест за Европа":

1. Запазване пряката юрисдикция на Европейския съд  по отношение европейските граждани във Великобритания в продължение на 15 години след "Брекзит". Обръщаме внимание, че в това отношение сега постигнатите договорености представляват сериозно отстъпление от позицията на Европейския парламент.

2. Постигнатото до момента споразумение за правата на европейците във Великобритания предвижда създаването на "независима институция" - описана пред Европейския парламент като "омбудсман", която да се грижи за прилагане на споразумените права на европейските граждани, уреждането на техния "уседнал статут" след Брекзит. Според досега известните общи положения този омбудсман също така ще поема жалби и оплаквания от европейски граждани. Призоваваме българското правителство да следи отблизо преговорите по структурата на тази институция и да изисква ясни гаранции, че тя ще бъде изцяло независима от британското Министерство на вътрешните работи (Хоум Офис), чиято тревожна твърда практика тази година бележи исторически ръст в депортациите на граждани от ЕС. Това ще бъде от ключово значение за ефективността на тази институция и вероятността български и други европейски граждани във Великобритания да й се доверят и да се възползват от нея.

3. Олекотяване на процедурата по получаване на "уседнал статут" във Великобритания. Кралството вече направи окуражителни постъпки в тази посока, но все още се разминава с изискването на Европейския парламент процедурата да е безплатна. В момента се очаква тя да струва 72 лири, което е немалка сума за много българи във Великобритания, а според ЕП представлява и недопустима бариера пред придобиването на права, които държавата би трябвало да гарантира. Българското правителство би трябвало да е особено загрижено за бъдещето на значителната група български граждани, които с години се трудят или са се трудили временно в сивата икономика на Кралството и поради това настоящият проект за регистрация няма да ги покрива, тъй като за мнозина от тях няма да има пет последователни години данни в Кралската данъчна служба или в Министерството на труда. Много от тези наши съграждани живеят в трудни условия на преднамерена експлоатация от страна на работодателите си, които се възползват от тяхното недобро владеене на езика, от непознаването на права или от финансовата им зависимост. Същевременно, тези наши съграждани допринасят ежедневно за британската икономика, поддържайки с тежък труд ключови сектори като земеделския, транспортния, хотелиерския и строителния. Настояваме също намерението на едно семейство български граждани за оставане във Великобритания да може да бъде декларирано с един документ и да е безплатно.
Същият проблем ще срещнат и пенсионери и семейни или интимни партньори, които живеят вън Великобритания на издръжката на другия партньор.

4. Не на последно място, тъй като това е изцяло във властта на българското Народно събрание, призоваваме мнозинството от сега да планира необходимите промени в Изборния кодекс, които да гарантират непроменен достъп до изборни права на българските граждани във Великобритания. Напомняме, че при сега действащото законодателство (чл. 14, ал.5 (Доп. – ДВ, бр. 85 от 2016 г., в сила от 28.10.2016 г.), общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35.

С оглед на непрестанно увеличаващия се ръст на избирателна активност от Великобритания, където броят на активните избирателни секции обичайно далеч надвишава 35 при провеждане на български парламентарни избори, спешно се налага изменение на Изборния кодекс, което да отрази бъдещото излизане на Великобритания от ЕС, премахвайки ограничението в броя на разкриваните секции. В противен случай ще се окаже, че макар Великобритания в крайна сметка да прави необходимите постъпки да запази правата на европейците ненакърнени, България ще е тази, която фактически отнема права на своите граждани там.

Стефан Тафров подчерта, че от обединението не са търсили среща с Бойко Борисов и правителството по темата, а за избрали формата "отворено писмо". Но ако бъде поискана такава среща, биха участвали.

Отново гори складът в завода в село Шишманци

https://www.24chasa.bg/region/article/6617874

Отново гори складът в завода в село Шишманци
Складът в Завода в село Шишманци отново гори. Това каза за Радио „Фокус” Пловдив кметът на селото Костадин Иванов. По думите му пожарът е от събота вечерта в същия склад, който вече трябваше да бъде затворен. „Кучетата си лаят, керванът си върви”, добави той и уточни, че е имало тримесечно предписание на институциите за премахваме на отпадъците

АПИ предупреждава за замръзване на проходите Шипка и Петрохан

https://www.actualno.com/society/api-preduprejdava-za-zamryzvane-na-prohodite-shipka-i-petrohan-news_650135.html

В сила е предупреждение за замръзване на проходите Шипка и Петрохан. В Русе, Силистра, в Плевен вали сняг, дъжд пък - в Пловдив и Перник. Това каза пред БНТ директорът на "Поддръжка на пътната инфраструктура" Михаил Рашков. Ремонтните работи ще приключат до 20 декември, а след празниците ще продължат. Направена е необходимата организация по отношение на следенето на трафика по време на празничните дни. Няма ограничения на магистрала "Хемус" и по другите магистрали няма, до

Простреляха шеф в НАП в центъра на София

http://dnes.dir.bg/news/strelba-mvr-26700121

43-годишен мъж е прострелян в центъра на София, съобщиха за Дир.бг от пресцентъра на МВР. Той е началник на отдел в Националната агенция по приходите.

Пострадала при катастрофа възрастна жена търси помощ

https://www.actualno.com/help/postradala-pri-katastrofa-vyzrastna-jena-tyrsi-pomosht-news_650125.html

С молба за помощ се обръща семейството, близки и приятели на пенсионерката Живка Стоева. Г-жа Стоева е претърпяла катастрофа, вследствие на която е получила множество травми, най-сериозната от които е фрактура на бедрото. Заради това ѝ е поставен скъп имплант-пирон, като е последвало бавно възстановяване и едновременно лечение на усложнения - некротизирала рана и бактериална инфекция, получена при продължителното ползване на катетър. Необходимите за Живка рехабилитации не могат да бъдат провед

Канадският милиардер Бари Шърман и съпругата му са били убити

http://www.cross.bg/shurman-bari-apoteks-1563575.html

/КРОСС/ Канадският милиардер Бари Шърман, основател на фармацевтичната компания "Апотекс", и съпругата му Хъни, са били удушени, предава "Франс прес". За смъртта им беше съобщено в събота. Полицията е открила в дома на семейството в Торонто, телата на 75-годишния Шърман и 70-годишната му съпруга. Бари Шърман е един от най-богатите хора в Канада. Основал е Апотекс през 1974 г. Компанията е на седмо място в света и изнася лекарства в повече от 115 страни.  

Майки даряват средства за малчуганите и лекарите в детската онкохематология във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365642

Дарение за пациентите на детската онкохематология към УМБАЛ "Света Марина" във Варна ще бъде направено днес - 18 декември от 12.30 ч., научи Moreto.net. Дарението е организирано от майки, чиито деца са засегнати от коварната болест, или рожбите им вече не са между живите.

Финландия позволи на магазините да продават по-силни алкохолни напитки

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/18/3099258_finlandiia_pozvoli_na_magazinite_da_prodavat_po-silni/?ref=rss


Финландските депутати решиха в магазините за хранителни стоки да могат да се продават по-силни алкохолни напитки, предаде "Ройтерс".<br /><br />Магазините ще могат да продават напитки с алкохолно съдържание 5.5%. Това означава вдигане на лимита от 4.7%, който бе определени през шейсетте години.<br /><br />Според поддръжниците на решението то ще подкрепи пивоварите и продавачите на дребно и ще означава отдръпване от контролиращите инстинкти на "държавата...

Онлайн бизнесът отчита рекорден ръст у нас

http://econ.bg/Новини/Онлайн-бизнесът-отчита-рекорден-ръст-у-нас_l.a_i.754945_at.1.html

2017 беше още една чудесна година за онлайн търговията.  Имаше ръст от порядъка на 15-16%, дори докъм 18% в зависимост от сегмента, с който...

Цачева за антикорупционния закон: Парламентът бламира проекта на правителството

https://www.actualno.com/politics/cacheva-za-antikorupcionnija-zakon-parlamentyt-blamira-proekta-na-pravitelstvoto-news_650124.html

Коментарът на Румен Радев при налагането на вето на антикорупционния закон не държи сметка за съществуващия правов ред. Разследването на престъпление и наказателна отговорност са предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, вече има органи, които да изпълняват тези задачи. Новият антикорупционен орган не е кух – смисълът е нова институционална рамка, която да обедини вече съществуващи органи, но това не е алтернативна прокуратура, алтернативен съд. Така правосъдният министър Цецка Цач

Сестрата на премиера: НЗОК трябва да плаща и за иновативните лечения

https://offnews.bg//zdrave/sestrata-na-premiera-nzok-triabva-da-plashta-i-za-inovativnite-lechen-671388.html

„НЗОК би трябвало да плаща за всички иновативни лечения при тежките и редките заболявания за пациенти, които са здравноосигурени и смятам, че това е справедливо”. Това заяви пред Нова телевизия сестрата на премиера Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова.

От 35 години тя работи в системата на здравеопазването и в момента тя е началник на отделението по неонатология в столичната АГ болница „Света София”.

"Майка ми имаше рак. Тя беше и сравнително късно диагностицирана, когато имаше метастази в цялото тяло. Аз също минах по този път също. Много късно разбрах, че имам тумор в мозъка. Слава Богу, той не беше толкова страшен и успях да оцелея", сподели д-р Иванова.

Според нея в медицината не трябва да има политика.

"На първо място трябва да се гледа ползата за болния човек, с какво може да се помогне и доколко", каза още тя.

Д-р Иванова посочи, че е изключително важна превенцията на тежките заболявания и че това е особено важно за това последващото лечение да е успешно.

Тя разказа, че вчера се е видяла с брат си Бойко Борисов, но не са коментирали темата за мораториума върху иновативните лекарства.

Политическата картина е "затишие пред буря"

http://www.cross.bg/godina-aslanov-strana-1563574.html

/КРОСС/ Политическата картина в края на 2017 година може да се опише като „затишие пред буря". Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България" на радио „Фокус" социологът Юрий Асланов. По думите му от една страна се наблюдава успокоение на общественото мнение, спад на песимизма и повишение на оптимизма сред някои демографски групи, но от друга страна има нарастване на безпокойството по теми, които не са доминирали общественото пространство до този момент. „Има интензивно придвижване напред на проблеми като корупцията, финансовата стабилност, здравеопазването. За корупцията не е изненадващо, тъй като това беше тема в един продължителен политически дебат, като привлече и продължава да привлича голямо обществено внимание. Проблеми обаче като финансова стабилност и особено здравеопазване до миналата година не бяха на такива челни места и продължават много интензивно да се придвижват нагоре в класацията. В никакъв случай не може да се каже, че случващото се е повишило доверието в политическия елит като цяло. Разместват се пластовете на доверие към отделни политически субекти. Но така отдалечаването и разстоянието между гражданите и отделните политически институции на властта продължава да расте. За това свидетелства и ерозията в доверието към всички останали институции", обясни той. Юрий Асланов добави, че в липсата на обществено доверие изключение правят президентската институция и ЕС

Григор Димитров се срещна със звезден турски месар

https://offnews.bg//izvan-terena/grigor-dimitrov-se-sreshtna-sas-zvezden-turski-mesar-671389.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се похвали със среща с популярния турски майстор на барбекюто и звезден месар Нусрет Гьокче.

Виртуозът на стековете има верига ресторанти, в които се сервира изключително месо, и набра огромна популярност. Той е стартирал бизнеса си в Германия, където се е преместил да живее от Анадола, но веригата му има ресторанти и в САЩ, включително най-големите мегаполиси като Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями, където има платежоспособна клиентела. Гьокче има профил в Инстаграм с внушителните 2 милиона абонати.

Сред посетителите на заведенията му са много футболни и светски звезди, които се забавляват особено с коронния му номер, когато по специфичен начин осолява вече готовата продукция, наричан SaltBae.

Публикация, споделена от Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) на

Двама играчи на Байер Леверкузен от турски произход - Хакан Чалханоолу и Йомер Топлак дори обезсмъртиха оригиналното му движение след празнуване на гол. Сред феновете му е и Джъстин Бийбър, който също си качи снимка, на която имитира осолявенето на Гьокче. Мегазвездата Риана пък облича тишърт с неговия лик.

Публикация, споделена от Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) на

Междувременно Григор Димитров, Роджър Федерер, Новак Джокович, Стан Вавринка, Доминик Тийм и други звезди в мъжкия тенис взеха участие в двеминутен клип, с който ATP поздрави феновете с предстоящите коледни и новогодишни празници.

Димитров и колегите му нямат много време за празнуване. Българинът специално има да защитава миналогодишната си титла на турнира в Бризбън още в първите дни на 2018-а.

Социолог: Няма кой да обере гнева на българските граждани

http://dnes.dir.bg/news/sotziolog-stefan-georgiev-trudnosti-vrashtame-nazad-26700067

Доходите се повишават полека, но не е достатъчно за българските граждани, заяви Стефан Георгиев от АФИС. Няма кой да обере гнева на българските граждани.

Марс в зодия Скорпион - какво значи това

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/mars-v-zodiia-skorpion-kakvo-znachi-tova-6077342

Марс в Скорпион дава възможността да се твори и да се създава желаната реалност в много отношения

„Верея“ с кампания „За повече здрави семейства“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6613532

„Верея“ с кампания „За повече здрави семейства“Кампания „За повече здрави семейства“ започна българският производител на мляко и млечни продукти „Верея“. Кампанията сe организира с подкрепата на Българска асоциация по фамилна терапия (БАФТ) и ще продължи около година. „За повече здрави семейства“ има две основни посоки. Първата е да покаже чрез реални примери как съвременното българско

Цачева: Румен Радев се намесва във функциите на законодателната власт

https://frognews.bg/novini/politicheskite-kadrili.html

Румен Радев е длъжен да спазва конституционните му правомощия. Моето лично мнение е, ме по отношение на законодателната власт има избързване и дори намеса в нейните функции. Нека да има първо избран антикорупционен закон, и тогава да се възползва от конституционното си право да налага вето. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева.

Цачева: Румен Радев се намесва във функциите на законодателната власт

http://frognews.bg/news_146735/TSacheva-Rumen-Radev-se-namesva-vav-funktsiite-na-zakonodatelnata-vlast/

Румен Радев е длъжен да спазва конституционните му правомощия. Моето лично мнение е, ме по отношение на законодателната власт има избързване и дори намеса в нейните функции. Нека да има първо избран антикорупционен закон, и тогава да се възползва от конституционното си право да налага вето. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева.

Пинера отново президент на Чили след 4-годишна пауза

https://offnews.bg//sviat/pinera-otnovo-prezident-na-chili-sled-4-godishna-pauza-671386.html

Консервативният милиардер и бивш президент Себастиан Пинера спечели предизборната президентска надпревара в Чили, предаде Би Би Си.

Левият Алехандро Гилиер поздрави опонента си за победата и завръщането му в президентството след 4-годишна пауза. Той управляваше в периода 2010-2014 г.

Пинера печели повече от 54% от гласове, което е ясен знак за завоя надясно на страната, която в момента е управлявана от президента социалист Мишел Бачлен, която подкрепяше Гилиер.

Имащите право на глас в Чили са около 14 милиона, а избирателната активност беше 48.5%.

"Чили има нужда от разбирателство повече, отколкото от противопоставяне. Пътеките на бъдещето ни обединяват. Понякога историите на миналото ни за

"Chile needs agreements more than confrontations," he said. "The paths of the future unite us. Sometimes the stories of the past separate us."

Reaching out to his opponent, Mr Piñera added: "I want to talk to him about the points we agree about."

Пети квартал в София се присъединява към протеста срещу мръсния въздух

https://www.actualno.com/sofia/peti-kvartal-v-sofija-se-prisyedinjava-kym-protesta-sreshtu-mrysnija-vyzduh-news_650121.html

Пети квартал се присъединява към готвения за утре, 19 декември, протест заради мръсния въздух в София. Протестът трябва да се проведе в 19:00 часа, на бул. „Янко Сакъзов”, срещу бившото кино „Левски”. Към протестиращите досега жители от "Красна поляна", "Овча купел", "Западен парк" и "Оборище" се присъединява и "Младост", съобщи bTV. Исканията на протестиращите включват поставяне на стационарни, а не моби

The Telegraph: Банско е първи в класация за най-изгодни семейни ски почивки

https://www.actualno.com/society/the-telegraph-bansko-e-pyrvi-v-klasacija-za-naj-izgodni-semejni-ski-pochivki-news_650131.html

Коя ски зона предлага най-изгодните почивки за четиричленно семейство? Отговорът тази година е българския курорт Банско, който оглави класация за най-евтина дестинация в Европа за семейни почивки, пише британският ежедневник The Telegraph. Източна Европа е популярен избор за скиори и сноубордисти, които търсят изгодни предложения, а Банско често излиза на първо място в списъците на най-евтините ски курорти. Разположеният в Пирин планина курорт стана победител в годишния доклад за семейни ски к

Войната на Пеевски за Wikipedia

http://clubz.bg/61979-vojnata_na_peevski_za_wikipedia

ПОЛИТИКА Делян Пеевски(1)

"Войната" на медийния магнат и депутат Делян Пеевски срещу "фалшивите новини" се пренесе и в полето на най-големия интернет справочник - Уикипедия. Пардон, в английската версия - Wikipedia. Това ще е първото място, в което ще "бръкнеш", ако си чужденец и се поинтересуваш кое е това лице и с какво се занимава. Може би заради това именно в англоезичната секция са се появили серия от изменения в биографията на именития политик - добавяна е нова информация, трита е стара с цел представяне на Пеевски в по-благоприятна светлина. В българската никой не се е месил редакторски, защото едва ли има БГ гражданин, който да не е запознат с личността на корпулентния народен представител.

Едно рутинно обучение

За какво иде реч ли? Всичко започва в края на ноември с едно рутинно обучение за работа с онлайн платформата, организирано от Wikipedia у нас - WikiMediaFreedom2017. Сред първите, записали се за участие, са представители на медиите на Пеевски, по-точно от в. "Монитор" в лицето на главния редактор на вестника Любомира Будакова, разказаха организаторите. Обучението е за редактори - как да се пише и редактира информация в свободната платформа. На участниците журналисти е било казано, че се счита за проява на лош вкус и конфликт на интереси да допълват информация за началниците си. Но както ще стане ясно по-късно, проявата на лош вкус е оправдана в името на "борбата с фалшивите новини".

Днес агенция "Монитор" излезе с дълъг и напоителен материал, озаглавен "Пеевски очернян от Прокопиев и фабриката му и през Уикипедия". 

"Българското публично пространство се оказа тясно за родното задкулисие, след като разкривеното му от алчна злоба лице лъсна в пълния си блясък у нас, а почти всички формиращи го олигарси – Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев (издател на Клуб Z, б.р.) и Гриша Ганчев, се сдобиха и с обвинения за престъпленията си. Тъй като лъжите им все по-рядко успяват да хванат на стръвта си шарани в България, в отчаян опит да съберат подкрепа за себе си членовете на олигархичната задруга се пробват да фалшифицират истината, бълвайки неистини на английски и надявайки се, че така ще намерят поддръжници в чужбина. В плацдарм на поредната акция по Гьобелс, правена от задкулисието, е превърната т.нар. свободна енциклопедия - Уикипедия. Мишена на акцията са хората, пречещи на олигарсите да продължат да ограбват всички нас, като първи в списъка е депутатът и наш издател Делян Пеевски", пише изданието. 

И твърди, че враговете на Пеевски списват информацията за него в онлайн справочника, "фалшифицираният от Фабриката за новини менте "портрет" бъкал от фактологични грешки.

Да запретнем ръкави

Затова и подчинените на Пеевски са запретнали ръкави да редактират "менте портрета" в секцията на английски - влизат, трият и дописват. Лицето, което го прави, е именно Будакова, видимо и от никнейма.

Така например в текста, в който се посочва, че според националното радио (през март 2016 г.)  "Пеевски е безспорен медиен магнат в България", притежаващ повече от 20 вестника, тв канали, радиостанции и списания, е добавено "Официалните регистри показват, че тези твърдения са манипулативни". В същия стил е и друга предходна бележка. Изброява се, че към 2013 г. империята на Пеевски включва шест от 12-те тиражни вестника по онова време, както и че държи монопола върху дистрибуцията на печатни издания и тв канали. Редакторската ръка е добавила: "От друга страна, тези твърдения може да се считат за недоказани, тъй като официалните регистри показват, че той притежава три всекидневника, един седмичник и новинарска агенция."

Преди редакторската намеса.
След редакторската намеса.

В друга "корекция" пък е изтрито написаното, че депутатът притежава телевизия, и е заместено с онлайн медиа (разбирай агенцията на "Монитор"). Осъвременена е и друга бележка от Wikipedia, касаеща майката на медийния магнат - Ирена Кръстева. Ако в стария вариант пишеше, че тя и синът й притежават печатни и тв медии, както и че Кръстева държи част от най-голямата печатница "ИПК Родина", то вече от споменаването й няма и следа. 

Част от тези редакции са прередактирани от друг потребител или направо изтрити и навярно това е породило гнева на издателя, излял се в днешния материал в агенция "Монитор". Лицето, което минава след служителите на Пеевски, e с никнейма Quickfingers и е администратор.

От 2018 г. орязват още едно обезщетение за безработица

http://www.moreto.net/novini.php?n=365641

Хората, които са принудени да напуснат работа по инициатива на работодателя срещу компенсация от поне 4 заплати, вече няма да получават пълно обезщетение за безработица от НОИ, пише вестник "Сега". Поредната репресивна мярка срещу правото на осигурените лица, изпаднали от пазара на труда, да получат подкрепа от общественото осигуряване срещу осигурителните си вноски, е прокарана с една от многото промени в Кодекса за социално осигуряване през Закона за бюджета на държавното осигуряване.

Строги изисквания за екипировката на руските спортисти, които ще участват на зимната Олимпиада

http://www.cross.bg/ekipirovkata-sportisti-ychastie-1563573.html

/КРОСС/ Международният олимпийски комитет (МОК) оповести изискванията си относно екипировката на руските спортисти, които ще участват на Зимните Олимпийски игри в Пьончан през 2018-а. Както е известно заради допинг скандал руският отбор бе изваден от участие на Игрите. Руски спортисти, които обаче докажат, че са чисти, ще могат да бъдат допуснати до участие, но ще се състезават под олимпийски флаг. В тази връзка са и въведените норми. Съгласно документа, издаден от МОК, при изготвяне на екипировката на руските спортисти не се допуска използването на каквито и да е символи на националната идентичност; гербът на страната и емблемата на Националния олимпийски комитет (Олимпийски комитет на Русия) трябва да бъдат заменени с олимпийските кръгове. Освен това обозначението RUS (Russia) се променя на OAR (Olympic Athlete from Russia), като размерът на шрифта за думите Olympic Athlete from трябва да бъде еквивалентен на Russia. Team Russia не трябва да присъства на екипировката, аксесоарите и оборудването. Друго изискване е шрифтът трябва да бъде на английски език и колкото може по-универсален. Разрешени са един или два цвята от националния флаг, но се иска предварително одобрение от МОК, а отделни части не трябва да се добавят. Това се отнася за всички спортисти, треньори и официални лица, а всички образци на екипировката трябва да бъдат одобрени от МОК

Сестрата на Борисов: НЗОК да плаща иновативни лекарства

http://dnes.dir.bg/news/sestra-boyko-borisov-lekarstva-26700026

НЗОК би трябвало да плаща за всички иновативни лечения при тежките и редките заболявания за пациенти, които са здравноосигурени и смятам, че това е справедливо.

Син на Кадафи се готви да участва в изборите за президент в Либия

https://www.actualno.com/africa/sin-na-kadafi-se-gotvi-da-uchastva-v-izborite-za-prezident-v-libija-news_650119.html

Сейф ал Ислам, един от синовете на бившия лидер на Либия Муамар Кадафи, има намерение да участва в изборите за президент на страната. Това съобщи говорителят на семейство Кадафи за египетското издание Egypt Today, предаде БГНЕС. Говорителят на семейство Кадафи Басем ал Хашими ал Сул заяви, че "Сейф ал Ислам Кадафи ще се кандидатира на предстоящите президентски избори, които може да се проведат в средата на 2018 година". След свалянето на Муамар Кадафи започна истински лов на неговите

68-годишен загина при пожар в бургаския квартал Черно море

https://www.24chasa.bg/region/article/6617861

68-годишен загина при пожар в бургаския квартал Черно море68-годишен мъж е загинал при пожар, избухнал в дома му в бургаския квартал "Черно море", съобщават от полицията. Сигнал за инцидента е получен на 17декември около 14.45 ч. в Пето Районно управление Бургас. Стопанинът на къщата В.С. не успял да излезе и се задушил.Той е бил открит мъртъв от огнеборците, потушили стихията.

Подсъдим за жесток побой избяга от правосъдието

http://dnes.dir.bg/news/poboy-sofiyski-gradski-sad-ivo-tilkov-26700023

Софийският градски съд обяви за издирване единия от подсъдимите за жестокия побой над 28-годишния Георги Димитров в центъра на София през 2013 г.

Въоръжена група е нападнала разузнавателен център в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617863

Въоръжена група е нападнала
разузнавателен център в Кабул
Въоръжени лица са нападнали разузнавателен тренировъчен център в Кабул в понеделник, предава AFP, като се позовава на данни от местните власти. Според разпространеното съобщение, малко след 10 часа сутринта местно време „въоръжена група нападатели са нахлули в строяща се сграда в тренировъчния център на NDS (Националният директорат по

Учените от БАН планират протести по време на Българското председателство

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/uchenite-ot-ban-planirat-protesti-po-vreme-na-bylgarskoto-predsedatelstvo-252332/

Ще уведомим председателите на ЕП и ЕК за унизителното отношение на Министерски съвет към научната общност на страната, заплашиха учените

БСК ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година

http://econ.bg/Новини/БСК-ще-оповести-анализ-на-бизнес-климата-през-отиващата-си-година_l.a_i.754943_at.1.html

Българската стопанска камара ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година с прогнози за икономическата среда, инвестициите и...

По Коледа ще е студено и заснежено, обяви климатолог

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/18/3099257_po_koleda_shte_e_studeno_i_zasnejeno_obiavi_klimatolog/?ref=rss


Времето по Коледа ще е студено, като се очаква да има и снежна покривка. Това заяви пред Нова телевизия климатологът Георги Рачев. Той уточни обаче, че на 23 и 24 декември са се очаквали доста обилни снеговалежи, но "циклонът не е успял да се формира добре".<br /><br />На Коледа температурите ще са доста ниски, особено сутринта. Така ще е и през цялата седмица, която предстои до празника. В някои от затворените котловинни полета на Югозападна България може да се достигне...

Actualno.com говори откровено с Калин Илиев, Люба Кулезич и Николай Стайков

https://www.actualno.com/society/actualnocom-govori-otkroveno-s-kalin-iliev-luba-kulezich-i-nikolaj-stajkov-news_649617.html

В навечерието на тихата и свята нощ, няма да се увличаме прекалено от тишината, която е постоянен спътник в България. За нещата от живота и защо мълчанието НЕ Е злато – ще си поговорим откровено с писателя Калин Илиев, един от най-известните ни телевизионни журналисти Люба Кулезич и колегата ѝ, но по перо - Николай Стайков. Кои са темите, бягащи от вниманието на обществото ни? Защо сякаш вече българското общество е имунизирано и отвръща поглед с досада от въпроси, които го засягат пр

Автобусното билетче между Варна и "Боровец", "Прибой", "Ракитника" става 1 лев

http://www.moreto.net/novini.php?n=365639

Днес изтече седемдневния срок, в който цената на билета за градския транспорт по линиите с номера 55 и 60, които свързват Варна със селищните образувания "Боровец", "Ракитника" и "Прибой", трябва да стане един лев.

Канадски милиардер и съпругата му намерени удушени в дома им

https://frognews.bg/svqt/kanadski-miliarder-saprugata-namereni-udusheni-doma.html

Канадският милиардер Бари Шърман и съпругата му Хъни са били намерени удушени в дома им в Торонто, предаде Франс прес.

Канадски милиардер и съпругата му намерени удушени в дома им

http://frognews.bg/news_147478/Kanadski-miliarder-i-saprugata-mu-namereni-udusheni-v-doma-im/

Канадският милиардер Бари Шърман и съпругата му Хъни са били намерени удушени в дома им в Торонто, предаде Франс прес.

Какво ще движи пазарите през седмицата?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-252277/

В предпразничната седмица във фокуса на инвеститорите ще са посланията от Японската и Австралийската централна банка

Ново заседание по делото за боя над деца и треньори в Асеновград

http://www.cross.bg/trenyori-detza-zasedanie-1563572.html

/КРОСС/ В асеновградския районен съд продължава делото срещу 11-те жители на местната ромска махала, които през лятото нападнаха деца от местния отбор по гребане и техните треньори, съобщава БТВ. На миналото съдебно заседание магистратите освободиха от ареста трима от задържаните седем участници в нападението като им наложи по-лека мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 3 хиляди лева.Срещу четиримата, които остават зад решетките, са повдигнати обвинения за причиняване на средна телесна повреда и за отправяне на заплахи за убийство. Ако бъде доказана вината им в съда, ги заплашва затвор до 10 години. Делото е насрочено за 3 поредни дни и ще продължи до 20 декември. Бруталната агресия отприщи протести с искане за повече полицейско присъствие в града и изселване на незаконно пребиваващите в махалата. Хората се опасяват и от отмъщение от част от арестуваните и по-късно освободени лица.    

Кметове предлагат да глобяват шофьорите нарушители

http://dnes.dir.bg/news/shofyori-kmetove-26699937

Кметовете да събират част от глобите на шофьорите нарушители – това предлага градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров.

Вина от български сортове диктуват модата в Европа и у нас

https://www.actualno.com/business/vina-ot-bylgarski-sortove-diktuvat-modata-v-evropa-i-u-nas-news_649040.html

Старите български сортове Димят, Рубин, Мискет и Мавруд от лозята на Карнобат са най-новата страст в Европа и у нас, разказаха управителите на някои от най-квалитетните столични ресторанти, които неотдавна посетиха Южна Франция за да почерпят от актуалните винени и гурме-тенденции. Те издадоха, че примерът на световния хайлайф се оказал заразителен за все повече българи, които уверено избират невероятните купажи ETHNO за трапезата си, защото държат на високото качество и неповторимия вк

Клифърд Л. Карчмер: Законът „Магнитски“ не брани Василев, а разследва Цацаров и Пеевски

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/klifard-karchmer-zakonat-magnitski-brani-vasilev-razsledva-tsatsarov-peevski.html

Напоследък се появявиха писания, които по много фриволен и дори съмнителен начин коментират развитето на случая „Цветан Василев“ и прилагането на закона „Магнитски“. Смятам, че трябва да се направят някои уточнения, които да осветят какво се случва до момента.

Клифърд Л. Карчмер: Законът „Магнитски“ не брани Василев, а разследва Цацаров и Пеевски

http://frognews.bg/news_147479/Klifard-L-Karchmer-Zakonat-Magnitski-ne-brani-Vasilev-a-razsledva-TSatsarov-i-Peevski/

Напоследък се появявиха писания, които по много фриволен и дори съмнителен начин коментират развитето на случая „Цветан Василев“ и прилагането на закона „Магнитски“. Смятам, че трябва да се направят някои уточнения, които да осветят какво се случва до момента.

Над половината британци вече искат да останат в ЕС, показа проучване

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/18/3099254_nad_polovinata_britanci_veche_iskat_da_ostanat_v_es/?ref=rss


Над половината британци, или 51%, биха гласували за оставане в Европейския съюз, а 41% - за напускането му, предаде "Ройтерс", като цитира проучване на BMG, публикувано вчера във в. "Индипендънт".<br /><br />Проучването е произведено от 5 до 8 декември с участието на 1400 души. То беше публикувано в момент, когато страната преминава към втората фаза от преговорите за напускане на ЕС, която ще се фокусира върху търговията.<br /><br />В....

Цецка Цачева: Парламентът бламира правителството за антикорупционния закон

http://www.cross.bg/tzacheva-pravitelstvoto-zakon-1563571.html

/КРОСС/ Парламентът бламира проекта на правителството по отношение на частта с подписаните сигнали в новия антикорупционен орган. Това призна в студиото на „Тази сутрин" правосъдният министър Цецка Цачева. Депутатите решиха всеки, подал информация за подкупни официални лица да може да носи съдебна отговорност, ако проверката приключи без заключение за престъпление. Според много наблюдатели тази прокарана от „Обединени патриоти" мярка ще откаже повечето граждани от сезиране на антикорупционния орган. Цачева посочи, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който наказателна отговорност за подателите на сигнали няма: „Това, което се случи в пленарната зала аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството".  По думите ѝ след първоначалните искания за изцяло анонимни сигнали, сега се стига „в една друга крайност". Тя отбеляза и че всеки, който има данни за престъпление може да подаде сигнал в прокуратурата. Въпреки това тя заяви, че президентът Румен Радев избързва със заявките за налагане на вето. „Не може в рамките на една систематика на един закон една норма да се разглежда като най-важна", заяви Цачева и подчерта, че не се създава „алтернативна прокуратура" или „алтернативен съд", тъй като новият орган няма да има разследваща функция

Индия: Страната, в която не искат възрастните хора

https://www.actualno.com/features/indija-stranata-v-kojato-ne-iskat-vyzrastnite-hora-news_650126.html

Много от възрастните хора в Индия са изоставени от всички. Дори семействата им не се грижат за тях, защото традицията била такава. Индия се превръща в страна, която обръща внимание главно на младите и преуспяващите. Недалеч от град Мангалор в югозападната част на Индия се намира старческият дом "Абхая Асмаря". Тук живеят възрастни индийци и индийки, които няма къде да отидат. Бедни хора, които са отритнати от близките си. Старческият дом е спасението за тези хора, които иначе биха се

На цената на две S-класи

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/na-cenata-na-dve-s-klasi-6077341

Най-луксозният китайски седан вече е достъпен за „масите“. Уловката е, че „масите“ трябва да разполагат с достатъчно средства.

Как за 10 години новият Несебър направи бейби бум, а в стария отвориха всички църкви

https://www.24chasa.bg/region/article/6617298

Как за 10 години новият Несебър направи  бейби бум, а в стария отвориха всички църквиНиколай Димитров е кметът, управлявал най-дълго единствения български град под егидата на ЮНЕСКО В Несебър през 2007 г. един 42-годишен общински съветник печели още на първи тур кметските избори с респектиращ резултат от 68,04%. 10 години по-късно Николай Димитров, след три последователно спечелени кметски избора,

Кметове искат да могат да глобяват за превишена скорост

https://www.actualno.com/crime/kmetove-iskat-da-mogat-da-globjavat-za-previshena-skorost-news_650120.html

Кметовете да могат да глобяват за превишена скорост и за преминаване на червен светофар. В повечето градове няма контрол за тези нарушения. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Предложението му е да може общините да слагат стационарни камери и с тяхна помощ да се глобяват нарушители. Сега МВР няма нито достатъчно служители, нито камери, добави той. Голяма глоба означава много, а общините ще помогнат за събираемостта. Когато нарушител отиде да си плати данъка, за да отиде на задължи

Спорт по тв днес: 1 мач, световно по дартс, ски, тото и баскетбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6617309

Спорт по тв днес: 1 мач, световно по дартс, ски, тото и баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Петролът поскъпва слабо в началото на новата седмица

http://econ.bg/Новини/Петролът-поскъпва-слабо-в-началото-на-новата-седмица_l.a_i.754942_at.1.html

Според данните от търговията на 15 декември стойността на февруарския договор за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се понижи с 0,08...

Руски издания за перспективите в отношенията със Запада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617828

Руски издания за перспективите в отношенията със ЗападаНе се очертава подобрение в отношенията между Русия и Запада, смятат експерти на Руския съвет по международните въпроси, цитирани в "Комерсант". Тази седмица неправителствената организация ще публикува доклад, описващ основните външнополитически трудности за Русия през 2017 г. и шансовете да бъдат решени през идната година, пояснява вестникът.

Милиардер бе избран за втори път за президент на Чили

http://www.mediapool.bg/miliarder-be-izbran-za-vtori-pat-za-prezident-na-chili-news273174.html

Милиардерът Себастиан Пинера спечели президентските избори в Чили с гласовете на 55% от избирателите. Победата му дойде след балотаж срещу социалиста Алехандро Гилиер. 68-годишният Пинера е един от най-богатите чилийци. Според "Форбс" богатството му се оценява на 2.7 млрд. долара. Пинера е консерватор и бе президент от 2010 г. до 2014 г. След това държавен глава стана лидерката на левицата Мишел Бачелет. На първия тур Пинера получи 36.64% от гласовете, а противникът му Алехандро Гилиер – 22.70%. Избирателната активност на първия кръг беше ниска - около 6.7 милиона души от общо 14.3 милиона души с право на глас. Класиралата се трета представителка на лявата коалиция "Широк фронт", Беатрис Санчес Муньос подкрепи за втория тур Алехандро Гилиер, но това се оказа недостатъчно. Алехандро Гилиер призна поражението с думите: "Претърпяхме болезнена загуба".

Цачева: НС бламира кабинета със сигналите за корупция

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-deputati-tzetzka-tzacheva-kabinet-borisov-3-26699935

Парламентът бламира проекта на правителството по отношение на подписаните сигнали до новия антикорупционен орган, призна по bTV Цецка Цачева.

САЩ ще обявят кибервойна на Русия в зоната на ua /на Украйна/

http://pogled.info/svetoven/sasht-shte-obyavyat-kibervoina-na-rusiya-v-zonata-na-ua-na-ukraina.91379

/Поглед.инфо/ В американския Конгрес внесоха законопроект, който обещава на Киев защита от страна на САЩ от “руските кибератаки”. Ако законът влезе в сила, Държавния департамент ще бъде задължен да защитава правителствените връзки на Украйна, а също да помага за намаляване на зависмостта на Киев от руските социални мрежи и технологии. Ще помогне ли това на Украйна да се избави от репутацията на виртуално “диво поле”?

Задържана е жена за убийството на момиченцето в Момчилград

http://www.moreto.net/novini.php?n=365640

Има задържана жена по случая с убийството на 8-годишното момиченце в Момчилград, съобщават „24 часа" и БТВ. Детето беше открито в неделя сутрин, малко след 7 часа, в семейното жилище от майка си, която се върнала от нощна смяна.

Цецка Цачева: Трябва специален закон за царските имоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617836

Цецка Цачева: Трябва специален закон за царските имотиПарламентът бламира проекта на правителството по отношение на подписаните сигнали до новия антикорупционен орган. Това призна в студиото на „Тази сутрин” по bTV правосъдният министър Цецка Цачева. Депутатите решиха всеки, подал информация за подкупни официални лица да може да носи съдебна отговорност,

Коронясват футболист №1 на 7 януари

https://offnews.bg//futbol/koroniasvat-futbolist-1-na-7-ianuari-671387.html

Церемония по награждаването на Футболист на годината все пак ще има, разкриха организаторите.

До последно самото провеждане на анкетата беше под въпрос, но през тази седмица ще бъдат уточнени всички подробности около гласуването, спонсорите и самата церемония, която е планирана за 7 януари, неделя, пише "Тема Спорт".

Фаворит за отличието отново е националът Ивелин Попов, който изпраща успешна година на клубно ниво с руския Спартак Москва. Попето спечели титлата и игра в Шампионската лига. С националния отбор беше част от паметните победи над Холандия и Швеция в световните квалификации.

Ако бъде избран, Попов ще се изравни с легендата Христо Бонев, като и двамата ще имат по три отличия.

Рекордьор е Димитър Бербатов със седем награди, а Христо Стоичков има пет. Ще има също така награди по постове, както и за треньор на годината, където фаворите е Станимир Стоилов.

Днес пък ще бъдат наградени най-добрите футболни съдии. Церемонията идва на фона на нестихващите след всеки кръг скандали със съдийството.

Сестрата на Бойко Борисов: Майка ни умря от рак, баща ни от хепатит С, аз имах тумор в мозъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617832

Сестрата на Бойко Борисов: Майка ни умря от рак, баща ни от хепатит С, аз имах тумор в мозъкаЗдравната каса би трябвало да плаща за всички иновативни лечения при тежки и редки заболявания на пациентите, заяви д-р Красимира Иванова – сестра на премиера Бойко Борисов, по Нова тв. 39 години плащам здравните си осигуровки и, ако имам нужда, трябва някой да ми помогне, смята тя. Според д-р Иванова,

Apple закрива iTunes

http://www.cross.bg/apple-itunes-music-1563570.html

/КРОСС/ Компанията Apple планира да закрие музикалния си магазин iTunes в началото на 2019 година, съобщава БНР. Причината е, че в последно време има рязък спад на продажбата на песни през магазина. Ръководството на фирмата е стигнало до извода, че моделът на потреблението на музика се е променил и е взело решение да пусне собствена стрийминг услуга в рамките на Apple Music. По този начин компанията ще се превърне в конкурент на сайтове като SoundCloud, YouTube и "Spotify". Всички композиции, получени от ползвателите на iTunes, ще бъдат преместени в Apple Music.  

През 2025 г. „Тойота“ спира колите с бензинови и дизелови двигатели

//dariknews.bg/novini/biznes/prez-2025-g.-tojota-spira-kolite-s-benzinovi-i-dizelovi-dvigateli-2067684

Най-голямата автомобилостроителна компания в Япония „Тойота мотър“ има намерение около 2025 г. напълно да прекрати производството на коли с бензинови и дизелови двигатели. Това беше огласено днес на организиран от компанията семинар в Токио.
 
Както предаде агенция Ки

Семейство в САЩ сменя пола си

//dariknews.bg/novini/sviat/semejstvo-v-sasht-smenia-pola-si-2067692

В американския щат Аризона двама младежи и тяхната майка обявиха, че са от другия пол, пише KJZZ, цитирано от РИА-Новости.
 
Главата на семейството, който сега вече се казва Даниъл Херът, е женен за Шърли Ости

Сензация: "Отче наш" - с грешен превод?

//dariknews.bg/novini/komentar/senzaciia-otche-nash-s-greshen-prevod-2067718

Папа Франциск предлага нова версия на молитвата „Отче наш“, която по-добре отразявала днешните религиозни ценности. С това Светият отец предизвика ожесточена дискусия за Библията, историческите текстове и днешния морал.

Делата и думите на Исус от днешна гледна точка

Етерични масла при главоболие

http://www.dnes.bg/index/2017/12/18/eterichni-masla-pri-glavobolie.362443

Етеричните масла имат мощни свойства и могат да потиснат спазмите

Има задържана жена за убийството на детето от Момчилград

https://frognews.bg/novini/ima-zadarjana-jena-ubiistvoto-deteto-momchilgrad.html

Има задържана жена за убийството на момиченцето от Момчилград. Източници от полицията заявили, че арестуваната е много близка до семейството. А детето я е познавало добре.

Има задържана жена за убийството на детето от Момчилград

http://frognews.bg/news_147477/Ima-zadarjana-jena-za-ubiistvoto-na-deteto-ot-Momchilgrad/

Има задържана жена за убийството на момиченцето от Момчилград, съобщи Нова телевизия. Източници от полицията заявили, че арестуваната е много близка до семейството. А детето я е познавало добре.

Показват ремонтирания за председателството НДК

https://www.actualno.com/politics/pokazvat-remontiranija-za-predsedatelstvoto-ndk-news_650117.html

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов организират обиколка за журналисти из ремонтираните зали на Националния дворец на културата (НДК). В тях ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателството. Съвместната обиколката на министрите с медиите е планирана за днес, 18 декември, от 11:00 часа. Преди седмица министърът на културата съобщи, че ремонтът на НДК струва 45 милиона лева, след като

Северна Корея пуска подобно на Netflix приложение

https://www.investor.bg/web/456/a/severna-koreia-puska-podobno-na-netflix-prilojenie--252325/

С My Companion 4.0 потребителите ще имат достъп до електронни книги, видеоклипове, игри и дори караоке

Парламентът бламира правителството за защитата на подателите на сигнали за корупция, обяви Цачева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/18/3099235_parlamentut_blamira_pravitelstvoto_za_zashtitata_na/?ref=rss


Правосъдният министър Цецка Цачева заяви пред Би Ти Ви, че не подкрепя решението на парламента подателите на сигнали за корупция да не получават защита от съдебно преследване. В края на миналата седмица депутатите гласуваха това предложение при окончателното разглеждане на текстовете на нов закон за борба с корупцията.<br /><br />Идеята е на ДПС и "Обединени патриоти", като първоначално не беше приета в комисия на второ четене миналата седмица, но след това мина в...

FT: Възродена Русия и САЩ се борят за централно място

http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-26699917

Една възродена към живота Русия и САЩ се борят за централно място на международната сцена.

Китай e обявен за "конкурент" в новата стратегия за сигурност на САЩ

http://www.cross.bg/trump-kitaii-strategiya-1563569.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обяви нова стратегия за националната сигурност, в която ще бъде подчертано, че Китай е възприеман от страната като конкурент, предава „Ройтерс", цитирана от „Фокус". Доналд Тръмп отправи похвали към китайския президент Си Дзинпин, но същевременно настоя Пекин да увеличи натиска върху Северна Корея заради ядрената програма на изолираната комунистическа страна, и да промени търговските си практики. Стратегията за национална сигурност, която трябва да бъде представена в реч на Тръмп, не трябва да се разглежда като опит за сдържане на Китай, а по-скоро като ясен поглед върху предизвикателствата, които страната поставя, поясниха представители на Вашингтон. Новата стратегия, която все още е в процес на подготовка, може да доведе до отмяната на декларацията на бившия президент Барак Обама от 2016 г., която определи изменението на климата като заплаха за сигурността. Тръмп ще изложи външнополитическите си приоритети и ще потвърди ангажимента си към политиката „Америка на първо място", като подчертае необходимостта от развитието на американската армия, противопоставянето на ислямистките бойци и пренареждането на търговските отношения, за да бъдат САЩ по-конкурентни на световния пазар.  

Над 100 ученици кандидатстват за стипендии от ЧЕЗ

https://offnews.bg//ikonomika/nad-100-uchenitci-kandidatstvat-za-stipendii-ot-chez-671385.html

Над 100 дванайсетокласници от 17 професионални гимназии се явиха на първи кръг в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“.

Те отговаряха на онлайн тест от 60 въпроса в продължение на 45 минути на 15 декември. Резултатите ще бъдат публикувани на сайта www.stipendiant.com до 22.12.2017 г. Тогава ще стане ясно и кои ученици продължават във втория регионален кръг.

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е ориентиран към учениците от XII клас на техническите професионални гимназии на територията на Западна България. Той се провежда под патронажа на Карел Крал – регионален мениджър на Групата ЧЕЗ за България, и е включен в графика за провеждане на националните състезания по професии през учебната 2017-2018 г. на Министерството на образованието и науката.

Чрез конкурса гимназистите кандидатстват за стиндендия от ЧЕЗ в размер на 100 лева месечно за втория учебен срок на учебната 2017-2018 г. Освен нея победителите ще получат правото да кандидатстват с оценката от третия национален кръг на конкурса във висши учебни заведения – Технически университет-София, Колежа по енергетика, електроника към ТУ-София и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и ВТУ „Тодор Каблешков“. Задължително условие за използване на преференцията е успешно положена матура.

Състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е част от политиката на компанията да насърчава развитието на професионалното образование в България.

ЧЕЗ е една от първите компании, които подкрепиха дуалното обучение по електротехника, като от началото на настоящата учебна година компанията съдейства за обучението на бъдещите електротехници в четири паралелки в градовете София и Плевен. Целта на компанията е да осигури подходяща среда и да даде възможности за професионално и личностно развитие на младите хора, за да останат да се развиват в България.

На колкото по-ниско ниво се решават проблемите, толкова по-добре

https://www.actualno.com/cite/na-kolkoto-po-nisko-nivo-se-reshavat-problemite-tolkova-po-dobre-news_650122.html

Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който поиска повече правомощия за кметовете и общинските власти при налагането и събирането на глоби заради нарушения на Закона за движение по пътищата.

Жителите на Генерал Тошево гласуваха “против“ добива на газ

http://www.mediapool.bg/zhitelite-na-general-toshevo-glasuvaha-protiv-dobiva-na-gaz-news273173.html

Общо 97% от гласувалите на референдума жители на община Генерал Тошево гласуваха “против“ добива на газ. Въпросът от допитването предпоставяше негативния отговор: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?". Общо 2.58% от гласоподавателите са подкрепили добива, а  под 1% от гласовете са невалидни. Избирателната активност е над 52%, което прави допитването валидно. Гласували са 6 672 души. Не са регистрирани жалби и сигнали. Референдумът задължава общината да вземе отношение по гласуването. Хората от Генерал Тошево имат страхове, че проучванията и добива на газ в района ще има пагубни последици за района. Инвеститорите предвиждат изграждането на 5 площадки и 41 сондажа.

Израелски самолети нанесоха удари срещу позиции на Хамас в отговор на ракетен обстрел от Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617821

Израелски самолети нанесоха удари
срещу позиции на Хамас в отговор на
ракетен обстрел от Газа Израелски бойни самолети нанесоха ракетни удари срещу военни позиции на Хамас в северната част на Газа тази сутрин в отговор на ракетен обстрел от Газа срещу южен Израел, предаде ДПА, като се позова на съобщение на израелската армия. "Израелските сили за отбрана смятат терористичната организация Хамас за отговорна за този враждебен акт,

Хондурас преизбра президента си в спорен вот

https://offnews.bg//sviat/honduras-preizbra-prezidenta-si-v-sporen-vot-671384.html

Досегашният президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес е победител в президентските избори на 26 ноември, съобщи избирателният трибунал след повторно преброяване на гласовете.

По официални данни на трибунала Ернандес печели изборите с 42,95% от гласовете, а за Насрала са гласували 41,42%.

Той ще управлява централноамериканската държава до 2022 г.

Повече от месец привържениците на левия кандидат Салвадор Насрала протестират и твърдят, че изборите са фалшифицирани. В безредици при протестите бяха убити 17 души, напомня Асошиейтед прес.

Вчера Насрала отиде във Вашингтон, за да представи доказателства за изборни измами. Той каза, че възнамерява да се срещне с представители на Организацията на американските държави (ОАД), на правозащитни организации и на Държавния департамент на САЩ.

Сериозни въпросителни остават за резултата от президентските избори в Хондурас, написа в Туитър генералният секретар на ОАД Луис Алмогро. Той напомни, че двете главни опозиционни партии оспорват изборния резултат, към който изразяват съмнение и мнозина чужди дипломати в Тегусигалпа.

Варненският клуб "Астери" оглави класирането по медали на държавното първенство по плуване

http://www.moreto.net/novini.php?n=365638

На провелото се в края на изминалата седмица държавно лично отборно първенство по плуване за родени 2005 година, варненският клуб по плувни спортове "Астери" оглави класирането по медали. В първенството, което се проведе на закрит 25 метров басейн в град Пловдив, взеха участие 41 клуба от цялата страна, съобщиха от "Астери" за Moreto.

Засега изглежда ще се размине без стачки на пилотите от Ryanair

https://www.actualno.com/europe/zasega-izglejda-shte-se-razmine-bez-stachki-na-pilotite-ot-ryanair-news_650113.html

Профсъюзът на пилотите от Ryanair, базиран в Ирландия, съобщи, че отменя стачната си готовност след като управата на авиокомпанията прие да започне преговори с тях, предаде БГНЕС. Ирландската авиокомпания прие в петък, 15 декември, да признае синдиката за първи път след като пилотите в Ирландия, Великобритания, Германия, Италия, Испания и Португалия заплашиха със стачки с приближаването на новогодишните празници. Съобщението на Ryanair от петък доведе до отказ от призив към стачка на италиански

България, Румъния и Гърция обсъждат сигурността в зимните курорти

http://www.cross.bg/bansko-rymuniya-gurtziya-1563568.html

/КРОСС/ Среща за сигурността в зимните курорти и по-специално на тази в Банско ще се проведе у нас, съобщава БНТ. Броени дни след началото на ски сезона в Банско представители на министерствата на вътрешните работи на България, Гърция и Румъния ще обсъдят съвместни действия за осигуряването на обществения ред в курорта. Това вече се превърна в редовна практика, като от няколко години насам по време на зимния сезон дежурят съвместни полицейски патрули от трите държави поради наплива на туристи от Румъния и Гърция в курорта. Твърде вероятно е и през тази година да бъдат командировани служители на реда от тези две страни в Банско.  

Пуснаха тока на летището в Атланта, но хиляди полети все още са отменени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617820

Пуснаха тока на летището в Атланта, но хиляди полети все още са отменениВъзстановено бе електрозахранването на летището Хартсфийлд-Джаксън в американския град Атланта, което е най-натовареното в света, предава BBC. Въпреки това хиляди полети, насрочени за понеделник, остават отменени, като това засяга и самолети, идващи от други летища. Съоръжението ще възстанови нормалната си дейност в 06:00 часа местно време в

„Афис“: Най-силно е общественото недоверие към съдебната система и синдикатите

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/nini-2017-12-18.html

Според изследването на „Афис“ най-силно е общественото недоверие към съдебната система - 80,7, на второ място са синдикатите, а на трето парламента.

„Афис“: Най-силно е общественото недоверие към съдебната система и синдикатите

http://frognews.bg/news_147466/Afis-Nai-silno-e-obshtestvenoto-nedoverie-kam-sadebnata-sistema-i-sindikatite/

Според изследването на „Афис“ най-силно е общественото недоверие към съдебната система - 80,7, на второ място са синдикатите, а на трето парламента.

Момчилград на протест заради убийството на Дамла

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/momchilgrad-na-protest-zaradi-ubijstvoto-na-damla-6077340

Според сайтът rodopi24 задържаната жена е майката на детето, но засега няма официално потвърждение на тази информация

Неофициално: Жена е удушила детето в Момчилград

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/neoficialno-zhena-e-udushila-deteto-v-momchilgrad-6077340

Основната версия на МВР е, че 7-годишното момиченце е било убито от жена, част от семейството, твърди регионалният сайт rodopi24

НОИ отчете с 10% по-малко нови пенсионери спрямо 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=365637

Увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стажа, както и въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност", започнали от 2016 г. с последната пенсионна реформа, дават вече по-видим ефект за Държавното обществено осигуряване.

Задържана е жена за убийството на момиченцето в Момчилград

http://www.cross.bg/momchilgrad-ybiiistvoto-moment-1563567.html

/КРОСС/ Има задържана жена по случая с убийството на 8-годишното момиченце в Момчилград, съобщават „24 часа" и БТВ. Детето беше открито в неделя сутрин, малко след 7 часа, в семейното жилище от майка си, която се върнала от нощна смяна. Задържаната е близка до семейството, според двете медии. Арестът е бил извършен в неделя вечерта, след 22 часа. Междувременно вчера в Момчилград от Турция се прибраха братът и вуйчото на момичето, днес се очаква да се прибере и бащата от Белгия. Разследващите все още не обявяват нищо официално, включително и по какви версии работят. Според БТВ все още няма повдигнато обвинение срещу арестуваната жена. Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира случая, като обяви, че всъщност няма заподозрян за убийството и по този начин внесе още повече неяснота около ролята на задържаната. "Трудно е да се каже, че има заподозряно лице за убийството в Момчилград до този момент. Към настоящия момент всяка информация, която може да бъде изнесена, може да увреди интересите на разследването. Това, което мога да кажа е, че не малка част от ключа към решението ще бъде даден като отговор с експертни заключения. Очаква се всеки момент да бъде представено в писмен вид експертното заключение на съдебно-медицинската експертиза

Задържана е жена за убийството на момиченцето в Момчилград

http://www.cross.bg/zhena-momchilgrad-chasa-1563567.html

/КРОСС/ Има задържана жена по случая с убийството на 8-годишното момиченце в Момчилград, съобщават „24 часа" и БТВ. Детето беше открито в неделя сутрин, малко след 7 часа, в семейното жилище от майка си, която се върнала от нощна смяна. Задържаната е близка до семейството, според двете медии. Арестът е бил извършен в неделя вечерта, след 22 часа. Според БТВ все още няма повдигнато обвинение срещу арестуваната жена. Разследващите все още не обявяват нищо официално, включително и по какви версии работят. Междувременно вчера в Момчилград от Турция се прибраха братът и вуйчото на момичето, днес се очаква да се прибере и бащата от Белгия.

По-важното от изминалата седмица

https://www.investor.bg/analizi/9/a/po-vajnoto-ot-izminalata-sedmica-252302/

ООН признава България за развита икономика, страната е сред членовете на ЕС с най-силен ръст на заетостта, ЕС даде старт на втора фаза на преговорите за Brexit

Путин: БРИКС ще заеме лидиращи позиции в системата на глобалното управление

http://pogled.info/svetoven/putin-briks-shte-zaeme-lidirashti-pozitsii-v-sistemata-na-globalnoto-upravlenie.91375

/Поглед.инфо/ Функционирането на БРИКС като организация започна през 2006 година. Нейното създаване стана едно от най-ярките събития в началото на 21 век. От тогава всяко събиране е решаване на нови икономически и политически проблеми на по-качествено ниво. Владимир Путин постигна нашата страна да стане основен играч в този съюз.

В Конгреса на САЩ се тревожат, че делото за руската намеса може да бъде закрито

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-kongresa-na-sasht-se-trevozhat-che-deloto-za-ruskata-namesa-mozhe-da-bade-zakrito.91376

/Поглед.инфо/ Политическите противници на Доналд Тръмп разгърнаха сериозна кампания против избрания президент на страната. Главна точка на обвинението бяха подозренията за руска намеса в американските избори. Изглежда само така може да бъде обяснено, че Хилари Клинтън загуби от своя противник.

CNN: На позвъняването на Тръмп до Путин в Русия отвърнаха с “радиомълчание”

http://pogled.info/svetoven/CNN-na-pozvanyavaneto-na-tramp-do-putin-v-rusiya-otvarnaha-s-radiomalchanie.91377

/Поглед.инфо/ Москва поразително слабо реагира на позвъняването на Доналд Тръмп до Владимир Путин, в хода на което той благодари на руския лидер за хвалебствените думи за американската икономика, заяви международния дипломатически наблюдател на CNN Ник Робертсън. Според него това е предизвикано от факта, че руското ръководство вече далеч не толкова оптимистично оценява перспективите на отношенията между Москва и Вашингтон, както в началото на мандата на Тръмп.

Financial Times: Тръмп има намерение да обвини Китай в “икономическа агресия”

http://pogled.info/svetoven/Financial-Times-tramp-ima-namerenie-da-obvini-kitai-v-ikonomicheska-agresiya.91378

/Поглед.инфо/ В хода на обявяването на своята стратегия за национална сигурност на 18 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обвини Китай в “икономическа агресия”, съобщава Financial Times.

10% по-малко нови пенсионери спрямо 2016 г.

https://www.actualno.com/society/10-po-malko-novi-pensioneri-sprjamo-2016-g-news_650089.html

Увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стажа, както и въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност", започнали от 2016 г. с последната пенсионна реформа, дават вече по-видим ефект за Държавното обществено осигуряване. Националният осигурителен институт отчита по-малко нови пенсионери, в пъти по-малко пенсионирали се военни и полицаи и намаляване на новите инвалидни пенсии. Близо 75 хиляди са новоотпуснатите пенсии към края на септември тази годин

Принц Хари се изявява като журналист, интервюира Обама

http://www.cross.bg/obama-printz-intervyuto-1563566.html

/КРОСС/ Британският принц Хари, син на престолонаследника принц Чарлз и внук на кралица Елизабет Втора, се вживял в ролята на журналист и интервюирал бившия американски президент Барак Обама. Това бе съобщено от двореца Кенсингтън, макар и с няколко месеца закъснение. Интервюто е направено в Торонто през септември. Тогава принцът и Обама присъстваха на спортни игри за военни инвалиди. Разговорът е за радиопрограмата "Днес" на „Би Би Си" и ще бъде излъчен на 27 декември, съобщава БНР. В интервюто Обама разказал впечатленията си от деня, в който напусна Белия дом, и споделил какви са надеждите му за бъдещето. Той говорил и за своите планове да подготви бъдещо поколение лидери чрез "Фондация Обама". В края на интервюто бившият президент предложил на свой ред да интервюира принца.  

Парламентът срещу "измамници, крадци и прекупвачи" в траурната дейност

http://clubz.bg/61978-parlamentyt_sreshtu_izmamnici_kradci_i_prekupvachi_v_traurnata_dejnost

Снимка БГНЕС

Група народни представители начело с Вежди Рашидов написа закон за гробищата. Те са водени от мотива да урегулират траурно-обредната дейност чрез "прекратяване на достъпа на случайни фирми, измамници, крадци и прекупвачи" - каменоделци и премахване на монопола на определени траурни агенции. По същество проектът отразява сегашните практики, установени с различни местни наредби.

Вече изрично се регулира и собствеността на гробищните паркове - публична държавна и публична общинска собственост. Те вече няма да могат да бъдат отдавани на концесия. По преценка, ще се събира такса за поддръжка на общите площи. 

Изрично е записано, че органите на изпълнителната власт нямат право да създават господстващо положение "чрез своите действия или бездействия" спрямо определени погребални агенции. Предполага се, този текст е включен изрично заради избухващите спорадично войни между погребални агенции и нелоялната конкуренция чрез скрита реклама.

Затова със закона се забранява траурни агенции да се рекламират и помещават в лечебни заведения, морги, общински сгради и религиозни структури. Офисите им трябва да са на минимум 300 метра разстояние от болници и общински заведения в големите градове с над 50 000 жители и на 150 метра - за по-малките градове. В лечебните заведения, морги, места за идентификация на покойниците се забраняват всякакви консултации, водене на преговори, реклама и пр. на траурни агенти - честа практика сега. На лекарите, останалите медицински кадри и всички длъжностни лица по гражданското състояние също се забранява реклама на определени агенции. Операторите на траурни услуги няма да могат и да излагат вече извън офисите си ковчези, кръстове, мемориални знаци и др. подобни "рекламни материали". 

Въвеждат се специални изисквания и за каменоделските услуги. Вече ще минават през режим на регистрация в кметството. Описано е дори как трябва да изглежда работилницата - да е минимум 25 кв.м. и да има минимум определен вид машини. 

Пет години жителство за място

Покойникът трябва да е имал адресна регистрация в съответната община поне през последните пет години, пише още в проектозакона. Изключение се прави само за семейните парцели или ако полагането в населеното място на покойника е  възпрепятствано по други уважителни причини. За сметка на общините ще се погребват самотни хора без близки роднини, бездомници, социално слаби, лица с неустановена самоличност и др.

Законът слага ред и в семейните спорове по отношение на сравнително новият и нетрадиционен за нашите географски ширини метод за погребение - кремацията. Тъй като често във фамилиите няма единомислие за това как трябва да бъде изпратен покойникът в последния му път, в проекта се казва, че последната дума ще има този, при когото покойникът е живял преди смъртта си. Ако е бил сам, то тогава семейството ще трябва да гласува и да вземе решение с обикновено мнозинство.

Уреден е и часът на влизане в гробищните паркове - от 1 април до 30 септември - между 7 ч и 19 ч, а от 1 октомври до 31 март - от 8 ч до 17 ч. Деца до 14 години, които са без придружител, няма да бъдат допускани

Законодателите са записали и изрични изисквания за това какви "атрибути" задължително трябва да притежава едно гробище, в това число "висока дъвесна растителност, храсти и цветни насаждения" около оградата, както и паркинг. Мястото трябва да е отдалечено на минимум 300 метра от планираните за застрояване градски граници. Вече създадените гробища не може да бъдат премествани. 

Забраняват се ритуални дейности, които противоречат на обществения ред и на добрите нрави, както и всякакви прояви на вандализъм. Както и слагането на некролози, реклами и брошури, свързани с траурната дейност на места, извън тези, определени от общинските съвети. Счупени и неподдържани надгробни знаци ще бъдат отстранявани от гробищната администрация, ако в тримесечен срок от уведомяването на правоимащите, не са поправени или сменени. Може да се стигне дори до отнемане на мястото.

Канадски милиардер и съпругата му намерени удушени в дома им

https://offnews.bg//sviat/kanadski-miliarder-i-saprugata-mu-namereni-udusheni-v-doma-im-671382.html

Канадският милиардер Бари Шърман и съпругата му Хъни са били намерени удушени в дома им в Торонто, предаде Франс прес.

Полицията намерила телата им след сигнал, получен в петък по обед. 75-годишният основател на фармацевтичната компания "Апотекс" и 70-годишната му съпругата лежали безжизнено в дома им в Торонто.

Полицейски източници заявиха, че третират смъртта на съпрузите като "подозрителна" и че е възможно да става въпрос за убийство-самоубийство, т.е. единият да умъртвил другия и да се е самоубил.

В отговор на тази версия семейството излезе с изявление, в което категорично я отхвърли.

"Родителите ни споделяха ентусиазъм за живот и посвещение към семейството си - напълно несъвместими със слуховете, които за съжаление циркулират в медиите.

Шокирани сме и мислим, че е безотговорно полицейски източници да разказват теория, която нито семейството им, нито приятелите, нито колегите смятат за истинна", се казва в него.

Бари Шърман роден през 1942 г. Той е един от най-богатите хора в Канада. Основал е Апотекс (Apotex) през 1974 г. Компанията изнася лекарства в повече от 115 страни.

Канадски милиардер и съпругата му намерени удушени в дома си

https://offnews.bg//sviat/kanadski-miliarder-i-saprugata-mu-namereni-udusheni-v-doma-si-671382.html

Канадският милиардер Бари Шърман и съпругата му Хъни са били намерени удушени в дома им в Торонто, предаде Франс прес.

Полицията намерила телата им след сигнал, получен в петък по обед. 75-годишният основател на фармацевтичната компания "Апотекс" и 70-годишната му съпругата лежали безжизнено в дома им в Торонто.

Полицейски източници заявиха, че третират смъртта на съпрузите като "подозрителна" и че е възможно да става въпрос за убийство-самоубийство, т.е. единият да умъртвил другия и да се е самоубил.

В отговор на тази версия семейството излезе с изявление, в което категорично я отхвърли.

"Родителите ни споделяха ентусиазъм за живот и посвещение към семейството си - напълно несъвместими със слуховете, които за съжаление циркулират в медиите.

Шокирани сме и мислим, че е безотговорно полицейски източници да разказват теория, която нито семейството им, нито приятелите, нито колегите смятат за истинна", се казва в него.

Бари Шърман роден през 1942 г. Той е един от най-богатите хора в Канада. Основал е Апотекс (Apotex) през 1974 г. Компанията изнася лекарства в повече от 115 страни.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване