Тръмп няма да уволнява специалния прокурор Робърт Мълър

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-niama-da-uvolniava-specialniia-prokuror-robyrt-mylyr-252331/

Белият дом потвърди, че американското разузнаване е дало информация на Русия за предотвратяване на терористичен заговор

Тръгва ли Хондурас към гражданска война?

https://www.actualno.com/america/trygva-li-honduras-kym-grajdanska-vojna-news_650115.html

Опозицията в Хондурас отхвърли официалното обявяване на победа за държавния глава Хуан Орландо Ернандес в президентските избори. Повторното преброяване посочи досегашния президент за победител на оспорваните избори, посочва БГНЕС. Бившият президент Мануел Зелая, който

Вижте къде спират водата в столицата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617812

Вижте къде спират водата в столицата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. В понеделник във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „21-ви век“ в кв. „Витоша“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по бул.

Има арестуван за убийството в Момчилград

http://www.mediapool.bg/ima-arestuvan-za-ubiystvoto-v-momchilgrad-news273172.html

Полицията е арестувала жена, която е много близка роднина на 7-годишната Дамла, намерена мъртва в дома си в Момчилград в неделя сутринта,. Към момента няма повдигнато обвинение за убийството, съобщава бТВ. Прокуратурата е назначила съдебно-медицинска експертиза, която трябва да покаже как е починало момичето. Неофициално се говори за задушаване, след като главата му е била облепена с тиксо. Преди ден бе съобщено, че момиченце е било открито от майка си между 6 и 7 часа в неделя сутринта. Майката е била нощна смяна, а детето е било оставено само́ в апартамента. Засега нито от полицията, нито от прокуратурата казват какви са мотивите за престъплението. Засега не се съобщава и как точно е проникнато в жилището. Жилището е в центъра на града. По информация на роднини преди месец момичето е загубило своя ключ от входната врата и подозрението сега е, че именно с него е било проникнато в жилището.

„Междузвездни войни: Последните джедаи" събра 450 милиона долара през първия си уикенд

http://www.cross.bg/voiini-purviya-yikend-1563565.html

/КРОСС/ Както и се очакваше най-новият филм от сагата „Междузвездни войни", озаглавен „Междузвездни войни: Последните джедаи", събра 450 милиона долара от продажби на билети през първия си уикенд в киносалоните по света. Така общо осмият филм от сагата застана на пето място в класацията за най-големи приходи през първия уикенд по световните кина. За 220 милиона долара са били продажби на билети в САЩ и Канада и по този показател „Междузвездни войни: Последните джедаи" застава на второ място като най-доходоносния филм през първия си уикенд изоставайки само след предишния филм от поредицата „Междузвездни войни: Силата се пробужда", който през 2015-а събра почти 248 милиона долара.

Има задържан за убийството на детето в Момчилград

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-momchilgrad-26699834

Има задържан за убийството на 8-годишната Дамла от Момчилград, съобщи bTV. Това е жена, много близка роднина, твърди медията.

5 квартала излизат на протест заради отровния въздух в София

https://frognews.bg/novini/5-kvartala-izlizat-protest-zaradi-otrovniia-vazduh-sofiia.html

Жителите на „Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Оборище” и „Младост” от утре започват протести срещу лошото качество на въздуха. Там нивата на фини прахови частици през студената част от годината често са не просто над нормите, а направо на опасни за живота и здравето нива.

5 квартала излизат на протест заради отровния въздух в София

http://frognews.bg/news_147476/5-kvartala-izlizat-na-protest-zaradi-otrovniia-vazduh-v-Sofiia/

Жителите на „Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Оборище” и „Младост” от утре започват протести срещу лошото качество на въздуха. Там нивата на фини прахови частици през студената част от годината често са не просто над нормите, а направо на опасни за живота и здравето нива.

"АФ-ЕМГ Консулт" ще извърши предпроектното проучване за хъб "Балкан"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/af-emg-konsult-shte-izvyrshi-predproektnoto-prouchvane-za-hyb-balkan-252327/

Обединението предлага 2,32 млн. лева без ДДС, за да извърши проучванията за един от най-мащабните проекти на управляващите

Наводнения в Северна Гърция (Видео)в

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617810

Наводнения в Северна Гърция (Видео)в Къщи и пътища са под вода след падналия проливен дъжд в северногръцката област Родопи, съобщават местните медии. Пожарната е получила множество сигнали и е помогнала при изваждането на десетки хора от наводнените домове, предава БТА. Според гръцките метеоролози изсипалото се огромно количество дъжд се е равнявало на 140 тона вода на декар.

Неофициално: Има арестувана за убийството на 7-годишно дете в Момчилград

https://www.actualno.com/crime/neoficialno-ima-arestuvana-za-ubijstvoto-na-7-godishno-dete-v-momchilgrad-news_650123.html

Официално още няма съобщена версия за жестоко убийство на 7-годишно момиченце, което потресе Момчилград. Арестувана е обаче жена, която е близък роднина, но още няма повдигнато обвинение, съобщава bTV. Неофициалната информация сочи, че момиченцето е било удушено и че главата

Новият африкански газ идва в точния момент за Европа

https://news.bg/business/noviyat-afrikanski-gaz-idva-v-tochniya-moment-za-evropa.html

Доставките ще удовлетворят нарастващото търсене в предстоящата тежка зима на Стария континент

Учен призна в ефир, че се е занимавал с шпионаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617796

Учен призна в ефир, че се е занимавал с шпионажИранската държавна телевизия излъчи предаване, в което ирански учен признава, че е предал информация на чуждо разузнаване за ирански ядрени учени, убити впоследствие през 2010 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Ахмад Реза Джалали, който е в затвора от април 2016 г., каза, че по време на проучванията му в европейска държава с него се

Цецка Цачева: Парламентът бламира правителството

http://clubz.bg/61977-cecka_cacheva_parlamentyt_blamira_pravitelstvoto

Парламентът бламира законопроекта на правителството по отношение на сигналите до новия антикорупционен орган. Това призна пред бТВ правосъдният министър Цецка Цачева, чиито екип е автор на антикорупциония закон, който в момента депутатите гледат на второ четене. В петък с гласовете на БСП, ДПС и "Обединени патриоти" бе гласуван текст, според който авторите на сигналите за корупция, които са се оказали недоказани, ще подлежат на съд,

При гласуането половината депутати от ГЕРБ отсъстваха.

Цачева заяви, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който наказателна отговорност за подателите на сигнали няма:

"Това, което се случи в пленарната зала аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството", заяви тя.

И допълни, че преди се е говорело за анонимни сигнали, но сега се отива в другата крайност.

В миналия мандат парламентът дебатираше антикорупционен закон, изготвен от екипа на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева. В него се допускаха и анонимни сигнали до антикорупционния орган. Именно заради този текст законопроектът въобще не стигна до второ четене. Тогава ГЕРБ подкрепиха в зала анонимните сигнали. Сега обаче тези сигнали отсъстват като възможност във внесения от правителството законопроект. Анонимните сигнали бяха забранени и в законопроекта на БСП, който не бе приет на първо четене.

Цачева подчерта, че законът не създава "алтернативна прокуратура" или "алтернативен съд", тъй като новият орган няма да има разследваща функция. Според нея антикорупционното бюро ще е ценно с това, че ще обединява данни от множество информационни системи.

Ирландци сключват гей брак, за да се спасят от данъци

https://www.actualno.com/curious/irlandci-skluchvat-gej-brak-za-da-se-spasjat-ot-danyci-news_650114.html

Двама жители на столицата на Ирландия Дъблин решиха да подпишат еднополов брак, за да не плащат данък наследство, предаде The Irish Times, цитиран от БГНЕС. Изданието отбелязва, че 85-годишен мъж на име Мат решил да направи свой наследник Майкъл О'Съливан, с когото имали 30-годишно приятелство, като му завещае свой имот. Според ирландските закони, това значи 33% данък. За да не плащат този данък, мъжете решили да сключат граждански брак. При това те заявяват, че сексуалната им ориентация е трад

Спиране на тока предизвика хаос на най-натовареното летище в света

http://www.cross.bg/letishte-putnitzi-atlanta-1563564.html

/КРОСС/ Спиране на тока предизвика хаос на най-натовареното летище в света. Терминалите на международното летище в Атланта в САЩ потънаха в мрак, а самолетите останаха неподвижни край пистите, съобщава БНТ. Малко след 13 ч. местно време спря тока на летище „Хартсфийлд-Джаксън" в Атланта, щата Джорджия, а причината засега не е известна. Десетки пътници останаха блокирани на терминалите, като ток нямаше в продължение на няколко часа. Федералното управление по въздухоплаване спря полетите към Атланта, заминаващите полети бяха отложени, а международните - отклонени. Контролната кула на летището обаче работи нормално. Летището „Хартсфийлд-Джаксън" е най-натовареното летище в света, през което преминават най-много пътници. За 2016 г. то бе обслужило 104 милиона пътници, което бе с почти 10 милиона повече от второто по натовареност в Шанхай. Всеки ден през летището в Атланта преминават 275 000 пътници и кацат или излитат 2500 самолета.  

Има задържана жена по случая с убийството на 8-годишната Дамла Муса в Момчилград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617800

Има задържана жена по случая с убийството на 8-годишната Дамла Муса в МомчилградИма задържана жена по случая с убийството на 8-годишната Дамла Муса в Момчилград. Детето беше открито в неделя сутрин малко след 7 часа в семейното жилище от майка си, която се върнала от нощна смяна. Задържаната е близка до семейството. Арестът е бил извършен след 22 часа снощи. Очаквайте подробности!

Има задържана жена по случая с убийството на 8-годишната Дамла Муса в Момчилград

https://www.24chasa.bg/region/article/6617800

Има задържана жена по случая с убийството на 8-годишната Дамла Муса в МомчилградИма задържана жена по случая с убийството на 8-годишната Дамла Муса в Момчилград. Детето беше открито в неделя сутрин малко след 7 часа в семейното жилище от майка си, която се върнала от нощна смяна. Задържаната е близка до семейството. Арестът е бил извършен след 22 часа снощи. Очаквайте подробности!

Търсят наемател за плажа на Фичоза, днес е търгът

http://www.moreto.net/novini.php?n=365636

Пореден търг за отдаване под наем на плаж във Варненско е обявен от Министерството на туризма, научи Moreto.net. Стопанин се търси за „Фичоза- част 2“. Активната плажна част на терена е близо 8000 кв.м. Дължината на бреговата линия е 387 метра.

Смятаме печалбите от криптовалути, а как смятаме данъците?

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/smiatame-pechalbite-ot-kriptovaluti-a-kak-smiatame-danycite-252263/

Според данъчни експерти са възможни различни тълкувания на закона, в НАП не знаят на колко точно възлиза търговията с криптовалути у нас

Арестуваха жена за убийството на момиченцето от Момчилград

https://offnews.bg//112/arestuvaha-zhena-za-ubijstvoto-na-momichentceto-ot-momchilgrad-671383.html

Има задържан за убийството на 7-годишното момиченце в Момчилград, съобщи полицията, цитирана от Нова тв.

Става въпрос за жена, която е много близка роднина на семейството.

Името ѝ не се съобщава.

Майката на детето намери трупа на дъщеря си в апартамента им в Момчилград вчера сутрин. Детето е било със залепена с тиксо уста. 

Детето живеело в апартамент в центъра на града с майка си, която работела на смени в местно предприятие. Тя открила трупа на детето, когато се върнала от нощна смяна около 6-7 часа сутринта.

Детето е било само през нощта. Обикновено баба му се грижи за него, когато майка му била на работа, но тя заминала за Турция, за да се грижи за сестра си.

Бащата на момичето работел в чужбина. Семейството има и по-голям син, който живеел в Турция.

В Момчилград е засилено полицейското присъствие, като има и патрули на изходите на града.

За момента от полицията и от прокуратурата не коментират мотива на престъплението. Не е ясно и как убиецът е влязъл в жилището.

Регионалният зам.-министър: Имаме ясна стратегия как да помогнем на най-бедните с водата

http://www.cross.bg/tzenata-krymova-vodata-1563563.html

/КРОСС/ Увеличението на цената водата е заложено в бизнес плановете на ВиК дружествата, одобрени през 2017 г. от Комисията за енергийно и водно регулиране. В тях е определена цената за всяка от петте години на регулаторния период от 2017 г. до 2021 година. В края на годината КЕВР коригира заложената цена за 2018 г. с инфлационен процент за периода от одобрението на плановете досега. Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в предаването „Денят започва" на БНТ. Цената се формира на база 3 стойности - за водоснабдяване, отвеждане и пречистване, като потребителите заплащат единствено цената на услугите, които получават, посочи тя. По отношение на предвиденото 20-процентно повишаване на цената на водата в Ямбол Крумова увери, че новата стойност ще бъде заплащана след въвеждането в експлоатация на пречиствателна станция за отпадни води, поради калкулиране на новата услуга в цената на водата. „Навсякъде, където се предоставя единствено водоснабдителна услуга, се плаща само за нея", подчерта заместник-министърът. „Изискване на Европейската комисия, поставено още при договарянето на Оперативна програма „Околна среда2014-2020", е финансиране да се предоставя единствено на консолидирани територии, които се обслужват от един ВиК оператор", припомни регионалният заместник-министър

Учи, за да работиш и да си добре платен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6617342

Учи, за да работиш и да си добре платенСедмото издание на рейтинга на най-добрите университети в България показва няколко любопитни тенденции. (Виж 16-а стр.) Първата е, че заплатите на висшистите се вдигат - доказателство е покачването на средния осигурителен доход. Втората е, че все повече млади хора с диплома от университет работят на позиция, която изисква висше образование.

Регионалният зам.-министър: Имаме ясна стратегия как да помогнем на най-бедните с водата

http://www.cross.bg/krymova-tzena-vodata-1563563.html

/КРОСС/ Увеличението на цената на водата е заложено в бизнес плановете през 2017 г., одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране. Сега се коригира заложената цена за 2018 г. с оглед инфлационния процент. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова пред БНТ по повод увеличението на водата в 14 области в страната, което ще достигне до 20 процента в случая с Ямбол. „Специално за Ямбол става въпрос за нов вид услуга, нямаше пречиствателна станция, тази услуга трябва да се калкулира в цената, затова е най-високо увеличение там. След започване на работа на станцията, тогава ще започне и плащането по новите цени", коментира Малина Крумова. Тя обясни, че няма да се предоставят европейски средства на неконсолидирани области. „Само консолидирани ще се финансират, това е изискването на комисията", допълни зам.-министърът. Крумова бе категорична, че не е определящо от коя партия е кметът, а е важно да се реши проблемът с водоснабдяването. Тя коментира и подпомагането на най-бедните и предвидените „водни помощи". „Имаме за първи път ясна стратегия за това как да се подпомогнат най-бедните, за да имат достъп до вода. Идеята ни е всички уязвими групи да получават субсидирана цена, да плащат минимална или никаква цена. Мислим да опростим максимално подпомагането на социално слабите", каза още регионалният зам.-министър Крумова.  

Терористичен заговор в Русия разкрит с помощ от САЩ

http://dnes.dir.bg/news/rusia-terorizam-jihad-rusia-putin-26699781

Белият дом потвърди, че американското разузнаване е дало информация на Русия за предотвратяване на терористичен заговор.

Очертава се нова блокада на границата с Гърция заради фермерски протести

https://www.actualno.com/balkani/ochertava-se-nova-blokada-na-granicata-s-gyrcija-zaradi-fermerski-protesti-news_650118.html

След средата на месец януари ще има нови протести на гръцките фермери, съобщава Нова телевизия. Протестите включват евентуални блокади на границата с България. Очаква се блокадите да станат факт след 15-ти януари. Засега това не е сигурно, но е част от плана за протести на фермерите, като там е включена точка за блокади по границите - не само българската, но също и тази с Македония, евентуално и с Турция. Решението е взето след среща на гръцките фермери в Лариса, които искат намаляване на ДДС

"Много близка на семейството" задържана за убийство на 7-годишно дете

http://clubz.bg/61976-mnogo_blizka_na_semejstvoto_zadyrjana_za_ubijstvo_na_7_godishno_dete

Има задържана жена за убийството на момиченце, потресло Момчилград, съощава Нова тв, цитирайки източници от разследването. Жената била много близка на семейството.

Разследването на жестокото убийство на 7-годишното момиче продължава. То беше намерено в неделя сутринта мъртво в дома си в родопския град.

Първият свидетел на трагедията е майката на детето. Рано сутринта, когато се връщала от нощна смяна, жената открила дъщеря си безжизнена в семейния апартамент.

Майката отглеждала сама дъщеря си. Бащата работи в Белгия, по-големият брат е заминал за Турция. Когато майката взимала нощни смени, обикновено за детето се грижела бабата. Точно тази седмица обаче и тя не е била в България.

Прокуратурата засега не съобщава подробности. 

 

Референдум: 97% казаха "не" на шистовия газ в Генерал Тошево

http://www.moreto.net/novini.php?n=365635

С огромно мнозинство избирателите в Генерал Тошево са отхвърлили добива на шистов газ, предаде БНТ. Близо 97% от гласувалите на вчерашния референдум се обявиха срещу одобряването на устройствени планове, определящи територии за проучване, добив и преработка на нефт, природен газ, твърди горива и минни отпадъци.

Снежна Коледа ли ни очаква тази година?

https://frognews.bg/novini/snejna-koleda-ochakva-tazi-godina.html

Сряда и четвъртък температурите ще са ниски между -5 и -8 градуса. Може би това ще са първите ледени дни. Минус 10 се очаква да падне живакът в затворените котловини на Западна България. Това коментира климатологът доц. Георги Рачев.

Снежна Коледа ли ни очаква тази година?

http://frognews.bg/news_147475/Snejna-Koleda-li-ni-ochakva-tazi-godina/

Сряда и четвъртък температурите ще са ниски между -5 и -8 градуса. Може би това ще са първите ледени дни. Минус 10 се очаква да падне живакът в затворените котловини на Западна България. Това коментира климатологът доц. Георги Рачев.

Интензивен е трафикът на ГКПП "Капитан Андреево", "Лесово" и "Кулата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617784

Интензивен е трафикът на ГКПП "Капитан Андреево", "Лесово" и "Кулата"
Интензивен е трафикът на ГКПП "Капитан Андреево", "Лесово" и "Кулата". Това съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция "Гранична полиция". Информацията за трафика по границата е към 06.00 ч. На българо-гръцката граница на ГКПП "Кулата" трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. На българо-турската граница трафикът е интензивен на ГКПП

Има задържана жена за убийството на 7-годишната Дамла в Момчилград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ima-zadyrzhana-zhena-za-ubijstvoto-na-7-godishnata-damla-v-momchilgrad-2067657

Продължава разследването на убийството на детето в Момчилград. Вече има задържана жена за убийството на 7-годишната Дамла, съобщава "24 часа".
 
Детето беше открито в неделя с

Целебната сила на алоето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6617728

Целебната сила на алоето За лечение се използва пресен сок от алое. При престояване той губи лечебните си свойства. Концентрацията на биологично активни вещества в сока се увеличава чуствително, ако предварително отрязаните листа се държат до 10 дни в прохладно тъмно място. За приготвянето на сока се избират долните листа на възрастното растение.

В Русия официално започва президентската кампания

http://www.cross.bg/kampaniyata-glasyvat-durzhaven-1563562.html

/КРОСС/ От днес, 18 декември, в Русия официално стартира кампанията за президентските избори. Съответното постановление на Съвета на федерациите, което бе единодушно одобрено в петък, бе публикувано от държавния вестник „Российская газета", след което кампанията бе открита, предава "Фокус". По-късно в понеделник Централната избирателна комисия ще започне обратно отброяване до деня на гласуването и ще одобри календара на кампанията. Точно след 3 месеца - на 18 март 2018 г. - руснаците ще гласуват за нов държавен глава на страната. Председателят на избирателната комисия Елена Памфилова припомни, че през последната година в руското законодателство са внесени редица поправки, облекчаващи участието в изборите - не само на гласоподавателите, но и на наблюдателите. Преди всичко е отменено „крепостното право" за избирателите - сега тези от тях, които нямат възможност да упражнят правото си на глас, ще могат да гласуват по мястото си на пребиваване. За тази и други въведени промени гражданите на Руската федерация ще бъдат информирани чрез видеоклипове, банери, брошури и други материали, обясняващи нюансите на кампанията. Кандидатури за участие в президентските избори вече са издигнали 23-ма души, включително настоящият държавен глава Владимир Путин.  

Министри ще разходят журналисти из НДК

https://frognews.bg/novini/ministri-shte-razhodiat-jurnalisti-ndk.html

Министрите на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова, и на културата - Боил Банов, ще разхождат журналисти из НДК, за да се похвалят с ремонтираните зали, в които ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателство.

Министри ще разходят журналисти из НДК

http://frognews.bg/news_147474/Ministri-shte-razhodiat-jurnalisti-iz-NDK/

Министрите на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова, и на културата - Боил Банов, ще разхождат журналисти из НДК, за да се похвалят с ремонтираните зали, в които ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателство.

Климатолог: Очаква ни снежна и студена Коледа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6617794

Климатолог: Очаква ни снежна и студена Коледа„Очаква ни снежна и студена Коледа”, съобщи климатологът доц. Георги Рачев в студиото на „Здравей, България”. „Особено сутринта температурите на Рождество ще са доста ниски, но около обяд ще се затопли”, уточни той. На 20 и 21 декември ни очакват доста ниски температури от около -5 и -8 градуса. В затворените котловинни полета на Югозападна

Застрахователните компании са инвестирали в чужбина над 4 млрд. лв.

https://www.actualno.com/business/zastrahovatelnite-kompanii-sa-investirali-v-chujbina-nad-4-mlrd-lv-news_650093.html

Застрахователните компании изнесоха в чужбина над 4 млрд. лв. Тези пари са инвестирани зад граница в търсене на по-висока доходност от компаниите заради ниските лихви по банковите влогове в страната. Капиталовият пазар в България пък не е достатъчно голям за да поеме толкова много пари. Общата сума на средствата, управлявани от застрахователните дружества, които осъществяват дейност в България, възлиза на 7,472 млрд. лв. към края на септември, сочат данните на БНБ. За година техният размер нара

Йорданка Фандъкова: През 2018 година ще дадем 103 млн. лв. за ремонт на улици, 1/3 са за кварталите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6617424

Йорданка Фандъкова: През 2018 година ще дадем 103 млн. лв. за ремонт на улици, 1/3 са за кварталитеПравим миниаквапарк и басейн в парк “Възраждане” Държавата трябва да въведе екостандарт за колите В средата на 2018 г. ще започне строителството на още една метростанция Трябва по-строг контрол за горенето на отпадъци за отопление Всеки болен има право на най-доброто лечение - Г-жо Фандъкова, предлагате 1,43 млрд. лв. бюджет за 2018 г.

Климатолог: Очаква ни снежна и студена Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617794

Климатолог: Очаква ни снежна и студена Коледа„Очаква ни снежна и студена Коледа”, съобщи климатологът доц. Георги Рачев в студиото на „Здравей, България”. „Особено сутринта температурите на Рождество ще са доста ниски, но около обяд ще се затопли”, уточни той. На 20 и 21 декември ни очакват доста ниски температури от около -5 и -8 градуса. В затворените котловинни полета на Югозападна

Малина Крумова: Работи се за подпомагане на най-бедните за достъп до вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617779

Малина Крумова: Работи се за подпомагане на най-бедните за достъп до водаУвеличението на цената на водата е заложено в бизнес плановете през 2017 г., одобрени от КЕВР, сега се коригира заложената цена за 2018 г. с оглед инфлационния процент. Това каза пред БНТ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова. "Специално за Ямбол става въпрос за нов вид услуга,

Как да заглушим досадните приятели във Facebook

https://www.vesti.bg/tehnologii/kak-da-zaglushim-dosadnite-priiateli-vyv-facebook-6077339

Всеки потребител има поне един приятел в социалната мрежа, който прекалява с налагането на мнението си върху останалите

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/godina-informira-leva-1563561.html

/КРОСС/ НОИ отчете с 10 процента по-малко нови пенсионери спрямо 2016 година, пише на първа страница на "Сега". Затягането на условията за пенсиониране в сектор "сигурност" вече дава по-видими резултати. С най-ниски средни пенсии са жителите на Кърджали и Разград. "Софрата за Коледа с една трета по-скъпа спрямо миналата година", изчислява "Монитор". 130 лева струва коледният обяд. 50 лева са необходими, за да се приготви трапезата за бъдни вечер, месото и алкохолът са по-скъпи от преди една година. "Труд" информира за оферти в последния момент за прекарване на идващите празници. Все повече българи предпочитат да са в чужбина. Празнуването на Рождество излиза по-евтино отколкото посрещането на новата година, показва проверка на изданието. 480 хиляди души ще бъдат извън дома си за рождество, информира "Стандарт", като цитира данни на туристическия бранш. Българите са предпочели съседните ни страни и ски курортите. "Телеграф" предупреждава за измамите онлайн при покупки на коледни подаръци. Заради празниците има стотици фалшиви сайтове, хакери стоят зад тях. Платената от вас стока не идва, оказва се, че и картата ви е източена. Подаряваме най-често играчки, според "Стандарт". Средната сума за подарък, която българинът отделя, е 45 лева, казват финансови анализатори

Професор в СУ признава във фейсбук, че е сътрудничил на ДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617837

Професор в СУ признава във фейсбук, че е сътрудничил на ДСПроф. Владимир Трендафилов от Софийския университет признава във Фейсбук, че е сътрудничил на Държавна сигурност. Той прави това на 15 декември след като получава писмо от Комисията по досиетата, че е разкрит като секретен сътрудник с псевдоним Богдан. Той работи в Катедра по англицистика и американистика към Софийския университет,

Спиране на тока предизвика хаос на най-натовареното летище в света

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/18/3099212_spirane_na_toka_predizvika_haos_na_nai-natovarenoto/?ref=rss


Спиране на тока предизвика закъснения и отменяне на стотици полети на международното летище "Хартсфийлд-Джаксън" в Атланта, щата Джорджия. Причината за спирането на тока все още не е известна.<br /><br />Федералното управление по въздухоплаване спря полетите към Атланта, заминаващите полети бяха отложени заради неработещата техника в терминалите, а международните полети бяха отклонени. Контролната кула на летището обаче работи нормално.<br /><br />Все още...

Мистериозни технологии в древна Варна: Загадки, които съвременната наука не може да обясни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617709

Мистериозни технологии в древна Варна: Загадки, които съвременната наука не може да обясниПреди повече от 8 хил. години цивилизацията в древна Варна е ползвала мистериозни технологии при обработката на най-старото злато в света и украшенията от планински кристал, установи проверка на "168 часа". Пълна мистерия е как е ставало снаждането на един златен лист с друг при това без да личи. Шефовете могат да се видят само под микроскоп.

Среща на олимпийските отбори по природни науки в президентството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617777

Среща на олимпийските отбори по природни науки в президентството
Математика в президентството! Държавният глава Румен Радев ще бъде домакин на седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки. На „Дондуков” 2 той ще посрещне отборите, които носят медали на България по информатика, математика и физика, предаде NOVA.  Според официални данни България е сред първите десет държави в света,

БАН ще протестира по време на председателството на Съвета на ЕС

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ban-shte-protestira-vreme-evropredsedatelstvoto.html

Учените от БАН започват безсрочни протести, докато държавата не изпълни исканията им задопълнителни средства, с които да се увеличат както заплатите, така и стипендиите на докторантите.

БАН ще протестира по време на председателството на Съвета на ЕС

http://frognews.bg/news_147473/BAN-shte-protestira-po-vreme-na-predsedatelstvoto-na-Saveta-na-ES/

Учените от БАН започват безсрочни протести, докато държавата не изпълни исканията им задопълнителни средства, с които да се увеличат както заплатите, така и стипендиите на докторантите.

Поне 27 загинали след тропическата буря във Филипините

http://www.cross.bg/dyshi-zaginali-vreme-1563560.html

/КРОСС/ Най-малко 27 души са загинали, а други 24 са в неизвестност след тропическата буря, която връхлетя Филипините през уикенда и предизвика наводнения и свлачища, съобщава Philippine News Agency. Лошото време нанесе сериозни щети на инфраструктурата на остров Билиран. В един от градовете на острова са разрушени две училищни сгради. Някои населени места остават изолирани от света, след като бурята разруши редица мостове. Повече от 11 хил. души са блокирани по летищата на страната заради лошото време. Очаква се в понеделник държавният глава Родриго Дутерте да посети най-тежко засегнатите райони.  

96,9% в Добруджа против добива на природен газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617782

96,9% в Добруджа против добива на природен газ96,9% казаха „Не“ на добива на природен газ в Добруджа на референдум в Генерал Тошево. 2,8% са гласували против, а 15 бюлетини са били недействителни. С тези резултати референдумът е валиден и вече задължителен, съобщи Нова тв. Той беше иницииран от общинската администрация заради масовите протести. Избирателната активност е била 58%.

Близо 97% от хората в Генерал Тошево казаха НЕ на добива на газ

https://offnews.bg//ikonomika/blizo-97-ot-horata-v-general-toshevo-kazaha-ne-na-dobiva-na-gaz-671380.html

Референдумът в Генерал Тошево е валиден. Близо 97% от избирателите са гласували против добива на газ.

Данните са от паралелното преброяване на вота, съобщи бТВ.

96,91% от гласувалите са отговорили с "Да" на въпроса "Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?".

2,58% от гласоподавателите са дали отговор "не", а под 1% от гласовете са невалидни.

Избирателната активност е над 52%, което прави допитването валидно. Гласували са 6 672 души. Не са регистрирани жалби и сигнали.

Решението за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора "Русгеоком БГ" за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона.

Добруджанци се опасяват, че добивът ще отрови водата и почвата.

Най-натовареното летище в света без ток 11 часа, над 1000 полета с осуетени и отложени полети

https://offnews.bg//sviat/naj-natovarenoto-letishte-v-sveta-bez-tok-11-chasa-nad-1000-poleta-s-671381.html

Най-натовареното летище в света остана без ток в продължение на 11 часа. Повече от 1000 полета на американското Хартсфийлд-Джаксън в Атланта бяха осуетени или отложени, а аварията засегна хиляди пътници, предаде Би Би Си.

Терминалите потънаха в мрак, а самолетите останаха неподвижни край пистите, пише Ройтерс.

Електричеството бе спряно малко след 13 ч. в неделя и бе възстановено 11 часа по-късно. Полетите ще започнат да се изпълняват в в 6 ч. местно време (13 ч. българско).

Хартсфийлд-Джаксън превозва 275 000 пътници по близо 2 500 полета всеки ден.

Федералното управление по въздухоплаване спря полетите към Атланта, заминаващите полети бяха отложени заради неработещата техника в терминалите, а международните полети бяха отклонени.

Контролната кула работи нормално.

Сред най-засегнатите от спирането на тока на летището в Атланта са летищата в Чикаго, съобщи АП. Десетки полети от или до Атланта са отменени от международното летище О'Хеър в Чикаго, най-натовареното в САЩ след с Хартсфийлд-Джаксън.

Летището Хартсфийлд-Джаксън обслужва 104 милиона пътници годишно и е най-натовареното в света от 1998 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Най-натовареното летище в света без ток, десетки хиляди с осуетени и отложени полети

https://offnews.bg//sviat/naj-natovarenoto-letishte-v-sveta-bez-tok-desetki-hiliadi-s-osueteni-671381.html

Спиране на тока на най-натовареното летище в света - Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, доведе до спиране и отлагане на полети, което засегна хиляди пътници, предаде Би Би Си.

Терминалите потънаха в мрак, а самолетите останаха неподвижни край пистите, пише Ройтерс. Неясно е кога ще отново има ток.

Управата на летището, което превозва 275 000 пътници по близо 2 500 полета всеки ден, все още не може да установи причината за спирането на електричеството малко след 13 ч. (18 по Гринуич).

Федералното управление по въздухоплаване спря полетите към Атланта, заминаващите полети бяха отложени заради неработещата техника в терминалите, а международните полети бяха отклонени.

Контролната кула работи нормално.

Сред най-засегнатите от спирането на тока на летището в Атланта са летищата в Чикаго, съобщи АП. Десетки полети от или до Атланта са отменени от международното летище О'Хеър в Чикаго, най-натовареното в САЩ след с Хартсфийлд-Джаксън.

Летището Хартсфийлд-Джаксън обслужва 104 милиона пътници годишно и е най-натовареното в света от 1998 г., отбелязва Асошиейтед прес.

На референдум добруджанци се обявиха против добива на газ

http://dnes.dir.bg/news/general-toshevo-dobiv-gaz-referendum-26699726

Община Генерал Тошево се обяви срещу добива на природен газ в Добруджа на местен референдум, който беше свикан от местната власт след масови протести.

Спиране на тока предизвика хаос на най-натовареното летище в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617771

Спиране на тока предизвика хаос на 
най-натовареното летище в светаСпиране на тока предизвика закъснение или отменяне на стотици полети на международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, щата Джорджия, заради спиране на тока. Терминалите на летището потънаха в мрак, а самолетите останаха неподвижни край пистите, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Причината за спирането на тока малко след 13 ч. на обед (18 ч.

Ето каква е пътната обстановка на 18 декември

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1563559.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 18.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от -5° до +6°.Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите Добрич, Сливен, Кюстендил, Видин, Плевен, Разград, Шумен, Смолян и Пловдив. Дъжд вали в областите Пловдив, Ямбол, В.Търново и Перник. Слаб сняг вали в област Русе и в районите на Тутракан, Дулово и Средище/обл.Силистра/, Исперих/обл.Разград/, Трън/обл.Перник/, Вълчетрън, Деков, Любеново и Муселиево/обл.Плевен/.Пътните настилки в страната са мокри, а по усойните и планински райони - частично заснежени, заледени и обработени. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 с

Полша очаква тази седмица най-тежкото наказание в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/18/3097786_polsha_ochakva_tazi_sedmica_nai-tejkoto_nakazanie_v_es/?ref=rss


Новият полски премиер Матеуш Моравецки очаква тази седмица Европейската комисия да започне безпрецедентна наказателна процедура срещу Варшава след продължилите месеци спорове около законността в страната, предаде "Ройтерс".<br /><br />Миналата седмица няколко хиляди души се събраха в най-големите полски градове, за да протестират срещу спорната реформа на съдебната система, докато горната камара на парламента обсъждаше предложеното законодателство.<br /><br...

Част от кв. Чайка без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=365634

Част от кв. Чайка е без вода днес поради авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Потърпевши са в района на пазарчето и на Курортна поликлиника. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 12 часа на обяд.

Температури около нулата днес

http://www.cross.bg/dyha-vyatur-ymeren-1563558.html

/КРОСС/ Днес облачността ще е значителна и главно в югозападната половина от страната ще вали сняг, в югоизточните райони - дъжд. Ще духа слаб, в Източна България до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 1° и 6°, за София около 2°. По Черноморието облачността ще е значителна. Слаби валежи от дъжд ще има на места по южното крайбрежие. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който постепенно ще се ориентира от север-североизток. Максималните температури ще са 4-6°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. В планините ще бъде предимно облачно с валежи от сняг. Ще духа слаб, по най-високите части - умерен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 5°.

Рождениците на 18 декември

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-dekemvri-1563557.html

/КРОСС/ Инж. Петър Кънев, депутат от БСП в 44-ото НС Александър Арабаджиев, юрист, съдия в Съда на Европейския съюз в Люксембург Атанас Андасаров, художник Акад. Емил Янев, диригент, основател и художествен ръководител на хор "Христина Морфова" Старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, ректор на Академията на МВР Нидал Алгафари, режисьор, продуцент и пиар експерт, един от създателите на предаването "Ку-ку" Петко Михайлов, директор "Маркетинг и събития" в Медийна група България Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на Алианц банк, бивш управител на БНБ и министър на финансите Хайри Садъков, депутат от ДПС в 44-тото НС  

Лиляна Павлова и Боил Банов показват днес ремонтираният НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617766

Лиляна Павлова и Боил Банов показват днес ремонтираният НДКОт 11.00 часа министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов ще покажат на журналисти ремонтираните зали на Националния дворец на културата (НДК), в които ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателството.

Предстоящи събития в страната на 18 декември

http://www.cross.bg/chasa-zala-provede-1563556.html

/КРОСС/ ***София. От 11.00 часа на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще бъде домакин на Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки. ***София. От 11.00 часа министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов ще покажат на журналисти ремонтираните зали на Националния дворец на културата (НДК), в които ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателството. ***София./Божурище. От 10.00 часа на пл. „Първи май" 7, ДКЦ - Божурище, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще открие филиал на ЦСМП - София в град Божурище. ***София. От 9.30 часа ще се проведе заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. ***София. От 10.00 часа в голяма конферентна зала на УНСС ще се състои кръгла маса на тема „Териториално сътрудничество в Черноморския регион". ***София. От 10.00 часа в „А hub" ще се състои пресконференция, на която ще бъде представена кампанията „Да си пожелаеш за Коледа...". ***София. От 10.00 часа 19 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Димитър А. и Методи П. (чл. 304 б, ал. 1 от НК ). ***София. От 10

Окончателни данни: Добруджа срещу добива на газ

https://www.vesti.bg/bulgaria/okonchatelni-danni-dobrudzha-sreshtu-dobiva-na-gaz-6077338

Близо 97 % от гласувалите в Генерал Тошево са срещу намерението на частния инвеститор

Преглед на печата - 18 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365633

Протести. "Дума": БАН продължава протестите срещу съсипването на науката Най-старата и най-ефективна днес научна институция у нас - БАН, е в състояние на предизвикан саморазпад и процесът скоро ще стане необратим, заяви вчера председателят на Общото събрание на академията Евелина Славчева.

Каталуня: игра на гласове (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2017/12/18/3098053_katalunia_igra_na_glasove_video/?ref=rss


Независимостта на Каталуня отново ще бъде във фокуса на световното внимание заради изборите в областта тази седмица. Вотът ще е показателен и за настроенията "за" или "против" автономията. Истината обаче е, че противоречията между Мадрид и Барселона имат дълга история - вижте я във видеото.<br /><br />Още видео от рубриката "С две думи" - тук.<br />

Повече от 90% казаха ”не” на шистовия газ в Генерал Тошево

https://frognews.bg/biznes-turisam/poveche-90procenta-kazaha-shistoviia-gaz-general-toshevo.html

С огромно мнозинство избирателите в Генерал Тошево са отхвърлили добива на шистов газ. Повече от 90% са казали ”не” на вчерашния референдум. Избирателната активност е 53 процента.

Повече от 90% казаха ”не” на шистовия газ в Генерал Тошево

http://frognews.bg/news_147471/Poveche-ot-90procenta-kazaha-ne-na-shistoviia-gaz-v-General-Toshevo/

С огромно мнозинство избирателите в Генерал Тошево са отхвърлили добива на шистов газ. Повече от 90% са казали ”не” на вчерашния референдум. Избирателната активност е 53 процента.

Най-малко 27 души са загинали при тропическа буря на Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617761

Най-малко 27 души са загинали при тропическа буря на Филипините
Най-малко 27 души са загинали, а други 24 са в неизвестност след тропическата буря, която връхлетя Филипините и предизвика наводнения и свлачища, предава руската информационна агенция РИА Новости, като се позовава на данни от Philippine News Agency. Лошото време нанесе сериозни щети на инфраструктурата на остров Билиран.

Холандски отбор ще уволни трима колоездачи заради злоупотреба със сънотворни лекарства и алкохол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/18/3099209_holandski_otbor_shte_uvolni_trima_koloezdachi_zaradi/?ref=rss


Колоездачният отбор "Лото Йъмбо" започна дисциплинарно производство срещу трима свои състезатели, нарушили правилника на предсезонния лагер в Испания. Според официалната информация от холандския състав Хуан Хосе Лобато, Антван Толхок и Паскал Енхорн са хванати да смесват сънотворни лекарства и алкохол.<br /><br />"Тримата състезатели са използвали или са били под влияние на лекарства за сън (които не са свързани с допинг), които не са предоставени от лекарския ни...

Борислав Сарафов встъпва като директор на НСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617764

Борислав Сарафов встъпва като директор на НССБорислав Сарафов встъпва в длъжност като директор на Националната следствена служба, съобщи Нова тв. Досегашният заместник-главен прокурор беше единственият кандидат за поста. Номинацията му идва от главния прокурор. Изборът му беше с пълно мнозинство. Сарафов обяви, че ще повиши натовареността на следствието и ще организира конкурси за запълване

Русия официално потвърди датата за президентските си избори

https://www.actualno.com/europe/rusija-oficialno-potvyrdi-datata-za-prezidentskite-si-izbori-news_650108.html

Официалното издание на властта в Русия "Российская газета" публикува съобщението за насрочване на президентските избори в страната за 18 март, 2018 година. От този момент в Русия започва предизборната кампания. На 15 декември руският парламент прие постановлението за насрочв

Милиардер и съпругата му удушени в Торонто

http://dnes.dir.bg/news/kanada-miliarder-udushavane-bari-sharman-26699675

Канадският милиардер Бърнард (Бари) Шърман, основател на фармацевтичната компания Апотекс, и съпругата му Хъни, са били умъртвени с удушаване.

Защо, когато мразим мюсюлманите, пак мразим евреите

https://offnews.bg//analizi/zashto-kogato-mrazim-miusiulmanite-pak-mrazim-evreite-671371.html

Може да се спори какъв точно ефект е целяла да произведе КОНПИ със запорирането на имуществото на семейство Прокопиеви, заради приватизацията на завода „Каолин”, но той очевидно не е в полза на репутацията й. Мотивите на комисията прозвучаха неубедително дори за тези, които по принцип гледат с дълбоко съмнение на всеки, натрупал милиони от приватизацията в България. Защото през нея са минали общо 1646 промишлени предприятия и ако си решил да подложиш на проверка начина, по който това е станало, няма как да се спреш на едно от тях. И съответно няма как да не те заподозрат в персонално насочена наказателна акция.

Тук опираме до актуалната напоследък тема за ревизия на приватизацията. Дали тя би могла със стара дата да възстанови справедливостта, там където е била нарушена, или с днешна дата би породила нови несправедливости е отделен въпрос. Но, така или иначе, ако ревизията все пак тръгне, първо са необходими сериозни нормативни промени, включително и на конституционно ниво. А после тя трябва да засегне всички приватизационни сделки, независимо участниците в тях до кои политически кръгове са близки или от коя страна на фронта са в медийните войни. Пък и единствената институция, която би имала право да се произнася по тях, е съдът.

Тъй като това не е станало, а и далеч не е ясно дали въобще ще стане, действията на комисията сега нанасят удар върху публичния й образ. Тя вероятно би могла да каже, че това не я интересува, защото е силова институция и няма как да бъде харесвана. Обратното е. Ако работата ти е да уличаваш другите в незаконност, ти самият не можеш да си позволиш да бъдеш улечен в каквото и да е.

Ненадейното признаване, дошло от САЩ, на Ерусалим за столица на Израел разпали антисемитизма в световен мащаб и в този смисъл то не беше в полза дори на евреите, независимо от благодарността, с която го приеха. Пък и решението на Тръмп нито има някакви практически измерения, нито е израз на някаква видима политическа стратегия. Стои самотно и заядливо, като повечето негови жестове, които обслужват главно стремежа му да изглежда ексцентричен и непредвидим.

Но по-важно е друго: за да се разпали антисемитизмът, значи че той съществува, а напоследък, насърчаван от десния радикализъм, пак става заплашителен с откровени елементи на фашизоидност. Въпреки тежкото чувство за вина, останало след Холокост, евреите продължават да бъдат за Християнската цивилизация обобщения образ на другия, на когото не искаш да признаеш правото да бъде като теб. И днес се получава следния парадокс: нарасналата враждебност към мюсюлманите, заради тероризма и бежанската вълна, на свой ред увеличава и враждебността към евреите. Парадокс е, защото признаването на Ерусалим за столица на Израел среща непримирима съпротива, включително и кървава, тъкмо от страна на мюсюлманите, които приемат града за техен по изконно право.

Всъщност, това е един от многото парадокси, които идват от парадоксалността, съдържаща се в самата враждебност към някой, само защото е с различна вяра или етнос, при това не по собствено желание.

Парадоксите на антисемитизма

https://offnews.bg//analizi/paradoksite-na-antisemitizma-671371.html

Може да се спори какъв точно ефект е целяла да произведе КОНПИ със запорирането на имуществото на семейство Прокопиеви, заради приватизацията на завода „Каолин”, но той очевидно не е в полза на репутацията й. Мотивите на комисията прозвучаха неубедително дори за тези, които по принцип гледат с дълбоко съмнение на всеки, натрупал милиони от приватизацията в България. Защото през нея са минали общо 1646 промишлени предприятия и ако си решил да подложиш на проверка начина, по който това е станало, няма как да се спреш на едно от тях. И съответно няма как да не те заподозрат в персонално насочена наказателна акция.

Тук опираме до актуалната напоследък тема за ревизия на приватизацията. Дали тя би могла със стара дата да възстанови справедливостта, там където е била нарушена, или с днешна дата би породила нови несправедливости е отделен въпрос. Но, така или иначе, ако ревизията все пак тръгне, първо са необходими сериозни нормативни промени, включително и на конституционно ниво. А после тя трябва да засегне всички приватизационни сделки, независимо участниците в тях до кои политически кръгове са близки или от коя страна на фронта са в медийните войни. Пък и единствената институция, която би имала право да се произнася по тях, е съдът.

Тъй като това не е станало, а и далеч не е ясно дали въобще ще стане, действията на комисията сега нанасят удар върху публичния й образ. Тя вероятно би могла да каже, че това не я интересува, защото е силова институция и няма как да бъде харесвана. Обратното е. Ако работата ти е да уличаваш другите в незаконност, ти самият не можеш да си позволиш да бъдеш улечен в каквото и да е.

Ненадейното признаване, дошло от САЩ, на Ерусалим за столица на Израел разпали антисемитизма в световен мащаб и в този смисъл то не беше в полза дори на евреите, независимо от благодарността, с която го приеха. Пък и решението на Тръмп нито има някакви практически измерения, нито е израз на някаква видима политическа стратегия. Стои самотно и заядливо, като повечето негови жестове, които обслужват главно стремежа му да изглежда ексцентричен и непредвидим.

Но по-важно е друго: за да се разпали антисемитизмът, значи че той съществува, а напоследък, насърчаван от десния радикализъм, пак става заплашителен с откровени елементи на фашизоидност. Въпреки тежкото чувство за вина, останало след Холокост, евреите продължават да бъдат за Християнската цивилизация обобщения образ на другия, на когото не искаш да признаеш правото да бъде като теб. И днес се получава следния парадокс: нарасналата враждебност към мюсюлманите, заради тероризма и бежанската вълна, на свой ред увеличава и враждебността към евреите. Парадокс е, защото признаването на Ерусалим за столица на Израел среща непримирима съпротива, включително и кървава, тъкмо от страна на мюсюлманите, които приемат града за техен по изконно право.

Всъщност, това е един от многото парадокси, които идват от парадоксалността, съдържаща се в самата враждебност към някой, само защото е с различна вяра или етнос, при това не по собствено желание.

Добруджа се обяви против добива на газ

http://www.cross.bg/dobiva-toshevo-obyavi-1563553.html

/КРОСС/ Община Генерал Тошево се обяви срещу добива на природен газ в Добруджа. Това стана на местен референдум, който беше свикан от местната власт след масови протести. Избирателната активност при допитването е над 52 процента, което направи референдума валиден, тъй като затова бяха нужни само 40%. Общо 6671 души са подали своя глас. Срещу инвестиционното намерение за изграждането на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона са гласували 6465 души, което прави 96,9 процента от упражнилите правото си на глас, съобщава БНР. В защита на проучванията и добива на газ в срок от 35 години са се обявили едва 172 избиратели или 2,58 процента. Общо 15 са недействителните бюлетини и празни пликове, а 19 са бюлетините без отбелязан отговор, с отбелязани и двата отговора на въпроса или бюлетини, в които не може еднозначно да бъде определен отговора на въпроса. Референдумът се отнася също и за добива на нефт и преработка на минни отпадъци, тъй като въпросът на него бе: "Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?" Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров обяви, че ще иска среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да се вземе под внимание резултатът от допитването и да бъде спазена волята на населението

Добруджа се обяви против добива на газ

http://www.cross.bg/dobiva-protzenta-obyavi-1563553.html

/КРОСС/ Община Генерал Тошево се обяви срещу добива на природен газ в Добруджа. Това стана на местен референдум, който беше свикан от местната власт след масови протести. Избирателната активност при допитването е над 52 процента, което направи референдума валиден, тъй като затова бяха нужни само 40%. Срещу инвестиционното намерение за изграждането на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона са гласували 6465 души, което прави 97 процента от упражнилите правото си на глас. В защита на проучванията и добива на газ в срок от 35 години са се обявили едва 171 избиратели или 2,5 процента. Общо 15 бюлетини пък  са били невалидни. Референдумът се отнася също и за добива на нефт и преработка на минни отпадъци, тъй като въпросът на него бе: "Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?" Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров обяви, че ще иска среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да се вземе под внимание резултатът от допитването и да бъде спазена волята на населението. В противен случай от Инициативния комитет обявиха, че протестните действия ще продължат.  

Себастиан Пинера спечели президентските избори в Чили

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/18/3099210_sebastian_pinera_specheli_prezidentskite_izbori_v_chili/?ref=rss


Консерваторът милиардер Себастиан Пинера спечели президентските избори в Чили. Бившият държавен глава на южноамериканската страна получава 54.5% от гласовете при преброени 96 на сто от бюлетините.<br /><br />Съперникът на Пинера Алехандро Гилиер призна поражението си, предаде Франс прес. По данни на чилийската избирателна комисия за сенатора социалист са гласували 45.4 процента. Той призова победителя да продължи реформите, започнати от досегашния левоцентристки президент Мишел...

БНР организира концерт в помощ на журналистка, нуждаеща се от скъпа операция

https://offnews.bg//obshtestvo/bnr-organizira-kontcert-v-pomosht-na-zhurnalistka-nuzhdaeshta-se-ot-s-671366.html

БНР и Софийската Света митрополия организират концерт в помощ на журналистка от радиото, която се нужда от спешна операция заради тумор в мозъка.

Предрождественският концерт е на 21 декември от 18 ч. в храм "Св. София - Премъдрост Божия". Набраните средства ще бъдат предоставени на водещата от програма "Хоризонт" Станислава Пирчева. За операцията в Германия са необходими около 50 000 евро.

В концерта ще участват Софийският свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов, Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова и Детският радиохор с диригент Венеция Караманова.

Ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ще поздрави гостите на концерта, а водещ на събитието ще бъде доц. д-р Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За набиране на средства за операцията на Станислава Пирчева е разкрита дарителска сметка: 

Raiffeisen Bank: IBAN BG53 RZBB 9155 1008 770 503

Тръмп ще представи нова стратегия за национална сигурност на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617756

Тръмп ще представи нова стратегия за национална сигурност на САЩ
В понеделник, 18 декември, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще представи новата стратегия за национална сигурност на страната, припомня радио Voice of America. Като основна цел в нея ще бъде заложена защитата на световния ред, създаден след Втората световна война, въпреки опитите за разрушаването му от страна на Русия и Китай.

Фрогоко: Модернизацията на армията - напред или назад?!

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/modernizatsiiata-armiiata-napred-ili-nazad.html

Правителството одобри близо 20 млн. лв. за изтребителите МиГ-29. Те си бяха заложени предварително. Премиерът използва заседанието, за да каже това, което всички знаят, т.е. не се дават пари за поддръжка на техниката в армията. И каза на своя финансов министър да свиква с факта, че идващата сряда трябва да отпусне 130 милиона.

Фрогоко: Модернизацията на армията - напред или назад?!

http://frognews.bg/news_147469/Frogoko-Modernizatsiiata-na-armiiata---napred-ili-nazad!/

Правителството одобри близо 20 млн. лв. за изтребителите МиГ-29. Те си бяха заложени предварително. Премиерът използва заседанието, за да каже това, което всички знаят, т.е. не се дават пари за поддръжка на техниката в армията. И каза на своя финансов министър да свиква с факта, че идващата сряда трябва да отпусне 130 милиона.

CNN изясни в какво е истинската сила на "супер-Путин"

http://pogled.info/svetoven/russia/CNN-izyasni-koya-e-istinskata-sila-na-super-putin.91372

/Поглед.инфо/ "Половината човек, половин супергерой" - такъв се яви Владимир Путин пред CNN на изложбата "SUPERPUTIN" в Москва. Както отбелязва кореспондентът на канала, организаторите на събитието се опитаха да покажат на лидера по начина, по който го виждат руснаците - човек, без когото не могат да си представят живота. Независимо от това, според Клер Себастиан, тази изложба показва, че истинската сила на Путин е преди всичко в неговия имидж.

Нинова е продукт на кукловодството като модел на лидерство

http://pogled.info/bulgarski/ninova-e-produkt-na-kuklovodstvoto-kato-model-na-liderstvo.91373

/Поглед.инфо/ Искреността винаги печели – това е големият проблем при Корнелия, а тя не изглежда искрена

Румен Гечев: Другарю Кирил Добрев, ти къде се намираш? (ВИДЕО)

http://pogled.info/bulgarski/rumen-gechev-drugaryu-kiril-dobrev-ti-kade-se-namirash-video.91374

/Поглед.инфо/ Разбойническо-мениджърската приватизация бе извършена от партията Близки, Роднини и Приятели, каза професорът

След официален референдум: В Генерал Тошево не искат добив на газ

https://www.actualno.com/dobrich/sled-oficialen-referendum-v-general-toshevo-ne-iskat-dobiv-na-gaz-news_650116.html

Община Генерал Тошево гласува почти единодушно срещу добива на природен газ в Добруджа. Общо гласувалите на вчерашния местен референдум са 6672 души, което представлява е 52,78 % от имащите право на глас. С "да" са гласували 96,9%, с "не" са гласували 2,56% и 0,54% са невалидните бюлетини

Най-важното от Варна във вчерашния - 17 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365631

Продават кометата в "Аспарухово" Легендарната Комета, която от години се рушеше, закотвена на брега до Аспаруховия парк във Варна, е обявена за продан чрез търг с тайно наддаване, припомня Moreto.net. Ще информират варненци за санирането На 28 декември в зала "Пленарна" на Община Варна от 16,30 ч.

Активността ще реши изборите в Каталуня този четвъртък

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/18/3097960_aktivnostta_shte_reshi_izborite_v_katalunia_tozi/?ref=rss


Над пет и половина милиона каталунци могат да гласуват на изборите в Каталуня този четвъртък, свикани от испанския премиер Мариано Рахой, след като Мадрид наложи пряко управление на автономната област, чийто парламент обяви независимост в края на октомври. Общо 224 000 каталунци, живеещи в чужбина - предимно във Франция, Аржентина, Германия, САЩ, Мексико, Андора, Великобритания и Швейцария - ще са от ключово значение за гласуването на 21 декември. Причината е в очакваната минимална разлика...

Как се задържат децата в образователната система - опитът на канадски експерти

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/18/3098514_kak_se_zadurjat_decata_v_obrazovatelnata_sistema_-/?ref=rss


Дарел Кол e основател и изпълнителен директор на Career Trek Inc., неправителствена организация в Канада, посветена да помага на млади хора да разгърнат своя образователен, професионален и житейски потенциал. Лаша Стордър е програмен директор на организацията, нейна отговорност са развитието и осъществяването на всички програми. Двамата експерти бяха лектори на годишната конференция на Центъра за приобщаващо образование, която се проведе преди няколко дни в София.<br /><br />С Дарел...

Огънят в сърцето изпраща...

http://www.cross.bg/ogunyat-v-surtzeto-izprashta-1563549.html

/КРОСС/ Огънят в сърцето изпраща дим в главата. Немска поговорка  

Канадският милиардер Бари Шърмън и съпругата му са били удушени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6617752

Канадският милиардер Бари Шърмън и съпругата му са били удушени
Отделът за убийства на полицията в Торонто пое разследване на „подозрителните" смъртни случаи на канадския фармацевтичен милиардер Бари Шърман и съпругата му Хъни, съобщиха правоохранителните органи, след като бе установено, че двойката е удушена, предава AFP. „Причината за смъртта на двамата е компресията на лигатурата на шията",

Туристи от цял свят окупираха селото на Дядо Коледа

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/turisti-tsial-sviat-okupiraha-seloto-diado-koleda.html

През последните дни преди настъпването на Рождество туристи от цял свят се стичат в селото на Дядо Коледа – увеселителен парк във финландска Лапландия, където температурите падат до –15 градуса по Целзий.

Туристи от цял свят окупираха селото на Дядо Коледа

http://frognews.bg/news_147468/Turisti-ot-tsial-sviat-okupiraha-seloto-na-Diado-Koleda/

През последните дни преди настъпването на Рождество туристи от цял свят се стичат в селото на Дядо Коледа – увеселителен парк във финландска Лапландия, където температурите падат до –15 градуса по Целзий.

Пътна обстановка в страната - 18 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365632

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ "Тракия“: област Бургас: до 18.12.2017 г. от км 324 до км 359 в участъка Карнобат - Ветрен се извършват ремонтни дейности на асфалтовата настилка.

Сръбският президент ще обсъжда с Путин "Турски поток" в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/18/3094183_srubskiiat_prezident_shte_obsujda_s_putin_turski_potok/?ref=rss


Сърбия и Русия ще подпишат важни споразумения и договори в енергийната сфера по време на посещението на сръбския президент Александър Вучич от 18 до 20 декември. Освен това се очаква да бъдат сключени и споразумения за селското стопанство, иновациите, научно-техническото сътрудничество, покупката на въоръжение.<br /><br />Това съобщи преди дни сръбският президент в интервю за руската агенция ТАСС, цитирано от БТА.<br /><br />"Вие знаете, че Сърбия почти 100 процента...

Продължава разследването на убийството на момиченцето от Момчилград

https://frognews.bg/kriminalno/prodaljava-razsledvaneto-ubiistvoto-momichentseto-momchilgrad.html

Продължава разследването на убийството на малкото момиченце от Момчилград. Тялото на 8-годишното дете беше открито от майка му в дома им вчера сутринта. Жената била нощна смяна на работа, а когато се прибрала открила детето.

Продължава разследването на убийството на момиченцето от Момчилград

http://frognews.bg/news_147467/Prodaljava-razsledvaneto-na-ubiistvoto-na-momichentseto-ot-Momchilgrad/

Продължава разследването на убийството на малкото момиченце от Момчилград. Тялото на 8-годишното дете беше открито от майка му в дома им вчера сутринта. Жената била нощна смяна на работа, а когато се прибрала открила детето.

Облачно и студено в следващите дни

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-26699650

До края на седмицата ни очаква време с температури около обичайните за това време на годината. Слаби превалявания ще има утре.

Тръмп представя нова доктрина за национална сигурност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/18/3098529_trump_predstavia_nova_doktrina_za_nacionalna_sigurnost/?ref=rss


Виждането на президента Доналд Тръмп за "Америка на първо място" е твърд мироглед, според който съперниците се борят помежду си за надмощие или влияние и който не изпитва особени симпатии към съюзите, договорите и други международни споразумения, освен ако те не облагодетелстват пряко Съединените щати, тяхната промишленост и работници.<br /><br />Доктрината на Тръмп, която трябва да бъде представена днес, когато той обяви своята Стратегия за национална сигурност (СНС),...

Монтират предпазни огради по рискови участъци между Смолян и Пампорово

https://www.actualno.com/smolyan/montirat-predpazni-ogradi-po-riskovi-uchastyci-mejdu-smoljan-i-pamporovo-news_650104.html

Предпазни огради по най-опасните участъци между Смолян и Пампорово монтира консорциумът, чийто ангажимент до края на тази зима е да поддържа държавните пътища в областта. Възложител на дейността е Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Очаква се работата да продължи до края

Максималните температури днес ще са между 1° и 6°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6617744

Максималните температури днес ще са между 1° и 6°Днес облачността ще е значителна и главно в югозападната половина от страната ще вали сняг, в югоизточните райони - дъжд. Ще духа слаб, в Източна България до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 1° и 6°, за София около 2°. Това съобщиха за Агенция "Фокус"  от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

Втора руска държавна банка има контрол над БТК

http://www.transmedia.bg/2017/12/18/%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%be/

Спасена наскоро чрез държавна помощ от фалит руска банка е замесена в контрола над най-големия български телеком – Българската телекомуникационна компания (БТК).

Според инфорамация на „Трансмедия“ 46% от контрола над БТК са заложени в полза на руската банка „Открытие“. Това е делът, който номинално се води притежание на председателя на Надзорния съвет на БТК Спас Русев.

Така БТК се оказва под контрола на две руски банки, които са директно свързани с официалната политическа власт в Кремъл – ВТБ и Открытие. И докато ролята на ВТБ като кредитор, а и като собственик в БТК е добре известна, то появата на „Открытие“ си е истинско откритие.

Контролът и разпределението на собствеността в БТК бяха за последно променени през 2015 г. Тогава инвестиционното звено на руската банка ВТБ – VTB Capital продаде на мним търг дълг от 150 млн. евро на люксембургската компания InterV Investment. Обезпечение по дълга беше собствеността в самото InterV Investment. Това дружество е първото по сложна верига от компании в Люксембург, чрез която е разпределена фактическата собственост над БТК. InterV Investment по това време е и едноличен собственик на „Вива телеком България“, която пък е компания – майка на БТК. Така, който притежава InterV Investment, практически притежава БТК.

Победител в търга за акциите на InterV Investment никога не беше посочван официално. Неофициално обаче стана ясно, че това е друга люксембургска компания Viva telecom. За неин собственик беше сочен българския бизнесмен, бивш съветник на Симеон Сакскобургготски по време не неговото управление.

Цената, на която Viva telecom придоби акциите на InterV Investment, е 330 млн. евро. Сделката по сменята на собствеността в InterV Investment беше официално затворена през август 2016 г. Тогава в свое офциално съобщение ВТБ потвърди, че е приключила тази сделка. Руската банка обяви, че е сама е финансирала с 240 млн. евро. Viva telecom. ВТБ описа и разпределението на силите във Viva telecom. За най-голям собственик беше посочен Спас Русев, който притежава 46%, самата ВТБ има 20% минус 1 акция, българските представители на ВТБ – братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев имат общо 19%, остатъкът 15% плюс 1 акция е за бившите кредитори на телекома.

Кой финансира Спас Русев

Още с неофициланото обявяване на Спас Русев като водач на консорциума, който придобива БТК, основният въпрос, който се появи, е откъде са парите. Или по-точно кой финансира Спас Русев. Русев никога не е давал публичен отговор на този въпрос. Малко преди сделката той продаде на собствениците на „Винпром Пещера“ столичния хотел, опериращ под марката „Хилтън“.

Неуспешният засега опит на БТК да рефинансира със синдикиран банков заем задължения си по корпоративни бондове обаче внесе повече ясното около финансирането на придобиването на телекома.

„Трансмедия“ разговаря с източник, участвал в разговорите, водени от Ситибанк по привличането на потенциални кредитори. Според него договорът за кредит е сключен между люксембургската компания Viva Edge, която е еднолична собственост на Спас Русев и чрез която той участва в разпределението на собственост във Viva Telecom и банка „Открытие“. Част от поканените кредитори са имали сериозни въпроси около този залог на акции на най-големия краен собственик на БТК.

Втори източник на „Трансмедия“ потвърди, че има договор за финансиране между Спас Русев и банка „Открытие“. „Трансмедия“ не разполага с договора и с конкретни параметри по него като обем на дълга и цена на финансиране.

Според източник на „Трансмедия“ договорът между Русев и „Открытие“ е оформен така, че дава реален контрол в руската банка над заложените акции.

Кои са „Открытие“

Банка „Открытие“ е сред големите руски банки. Към септември 2017 г. тя се нарежда на седмо място по активи с около 2.7 трлн. рубли, или близо39 млрд. евро. Тя е част от финансова група, която включва «Росгосстрах банк», застрахователната компания «Росгосстрах», пенсионните фондове «НПФ Лукойл-гарант», «НПФ электроэнергетики» и др.

През септември обаче контролът в „Открытие“ пое Руската централна банка. Първите коментари след национализацията на 75% от банката бяха, че това е „големият експеримент на Кремъл“. Първите прогнозни данни са, че спасяването ще струва между 4.3 млрд. и 6.9 млрд. долара, което го превръща в исторически най-голямото в страната досега.

Сред собствениците ключовата фигура е основателят й Вадим Беляев, който контролира непряко 29% от капитала. Със значително дялово участие са добре познатите лица от „Лукойл“ Вагит Алекперов и Леонид Федун. Дялове имат и VTB Group, Александър Мамут, Александър Несис и други известни като близки до Кремъл олигарси.

По данни от сайта на банка „Открытие“ клиенти на финансовата институция са повече от 3.6 млн. физически лица и 276 хил. фирми, а служителите й наброяват близо 15 хил. души. „Открытие“ е един от големите инвеститори в държавни облигации.

В последната година обаче банката започва да изпитва сериозни затруднения. Печалбата и за 2016 г. рязко се понижи до 1.5 млрд. рубли спрямо отчетените 6.6 млрд. рубли година по-рано.

„Открытие“ е приемана като „резервна“ банка на ВТБ, или като банката на висшия мениджмънт на ВТБ.

За това и не е изненада, че именно от там дошло кредитирането на Спас Русев.

Смяната на собствеността в БТК се оспорва в няколко юрисдикции от руснака Дмитрий Косарев, който твърди, че е придобил дела от 43% на Цветан Василев при предишното разпределение на собственост в телекома. В многобройните си медийни изяви Косарев на няколко пъти каза, че БТК всъщност се придобива от мениджмънта на ВТБ, а българските лица са просто подставени фигури.

Залогът на най-големия пакет акции в банката, определяна за банка на мениджмънта на ВТБ, дава доста основания на тази теза.

 

Румънски и гръцки полицаи ще карат ски в Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283965_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0

 

Курортът ги настанява за негова сметка в хотели

Румънски и гръцки полицаи на смени ще патрулират по ски пистите в Банско, както и в града, за да оказват съдействие на своите сънародници, ако им се наложи. В понеделник, в 11 часа в сградата на общината в зимния курорт ще се проведе съвместна среща с представители на вътрешните министерства на България, Румъния и Гърция. Първата смяна полицаи застъпват още в понеделник и ще бъдат настанявани в хотели за сметка на домакините.

 

На откриването на поредния ски сезон

 

на Бъндеришка поляна в събота се чуваше румънска, гръцка, но и руска, сръбска, че и виетнамска реч. Празникът започна със състезание между отборите на легендата в ски спускането италианеца Кристиян Гедина и 5-кратния носител на Световната купа Марк Жирардели. С бурни овации хилядната публика аплодира слалома на 87-годишния бай Асен Тренчев, който уверено финишира. Преди старта започна играта „Ловци на съкровища”. Късметът се усмихна на 49-годишния Любен Шумарски от Благоевград, собственик на магазин за автобои, който спечели чисто ново „Ауди А3“. Около обед в забавлението се включи младата поп изпълнителка Михаела Филева.

В ранния следобед на площада в града Ути Бъчваров раздаде

 

100 метра суджук, приготвен

по специална банска рецепта

 

На гигантското барбекю той опече и 3 прасенца, а самодейните състави към читалище „Никола Вапцаров” допълниха картината в стила на най-добрите бански традиции. Около 18 часа на площада в Банско в събота се състоя официалното откриване на сезона със специалното присъствие на министъра на туризма Николина Ангелкова и спортния министър Красен Кралев. След тържествените слова и пищните фойерверки фолкфурията Анелия забавлява публиката със своите горещи изпълнения. Луксозен швейцарски бранд за часовници пък подари на Гедина и Жирардели по един часовник от лимитираната серия. Моделът Classic Fusion Aerofision Chronograph Bansko е решен изцяло в цветовете на родния курорт – синьо и жълто. Световноизвестната швейцарска марка ще монтира на възлови места в Банско 9 часовника, които точно ще отмерват времето.

Св. Модест, патр. Йерусалимски. Св. мчк Севастиан и дружината му

http://www.cross.bg/sevastian-zhivot-bili-1563548.html

/КРОСС/ Житие на св. Модест Йерусалимски Св. Модест. Стенопис от манастира ГрачаницаСветителят Модест, архиепископ Йерусалимски, се родил в Севастия Кападокийска (в Мала Азия, на границата с Армения; виж Кападокия) в християнско семейство и от ранни години почувствувал влечение към строгия иночески живот. Св. Модест приел монашески постриг и по-късно бил настоятел на създадената през IV век обител на преподобния Теодосий Велики - основателя на общежитийното монашество в Палестина. В това време (614 г.) персийският цар Хозрой се обедининил с юдеите да изтреби християните и предприел опустошително нашествие в Сирия и Палестина. Десетки хиляди християни били убити, християнските храмове били разрушени, Йерусалимският патриарх Захарий и много други християни били взети в плен заедно със Светия Кръст Господен. В това смутно време на св. Модест било възложено временно да управлява Йерусалимската църква като местоблюдител на патриаршеската катедра. Той грижливо събрал останките на убитите монаси от обителта на св. Сава Освещени и с почет ги погребал. С помощта на св. александрийски патриарх Йоан Милостиви, той прекратил разрушаването на Йерусалимския храм на Гроба Господен, на Храма във Витлеем и на други християнски светини. Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плена с Господния Кръст. След неговата смърт св. Модест бил поставен за патриарх на Йерусалим (632 г.). Св. Модест починал на 18 декември 634 година на 97 годишна възраст

България на второ място по износ на ски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283964_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B8

 България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по износ на ски за крос-кънтри и спускане към страни-членки на Общността. Това показват данните от статистика на Евростат. Страната ни е изнесла близо 133 хил. чифта крос-кънтри ски към ЕС. Австрия обаче е лидер с почти двойно по-голям резултат. Великобритания е на трета позиция с 97 хил. чифта.

И при ските за спускане убедителен водач в класацията е Австрия с малко повече от 1 млн. чифта. От България са били изнесени 471 хил. Чехия се нарежда на трето място с 452 хил.яди чифта.

По изчисления на Евростат България е изнесла крос-кънтри ски за 4,5 млн. евро. При ските за спускане сумата е малко над 29 млн. евро.

София отделя 800 хил.лв. за спортни клубове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283963_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F+800+%D1%85%D0%B8%D0%BB.%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B5

 Догодина Столичната община ще отдели 800 хил.лв за финансиране на софийските спортни клубове. През последните две години общината в подпомогнала над 100 клуба. 

Това стана ясно при представане на календара на “София 2018г - европейска столица на спорта”

Догодина ще започне и строежа на 4 спортни зали в столични училища. През 2018 г. ще се проведат 92 спортни събития, 4 фотоизложби и 2 филмови фестивала. София ще организира и 15 събития на Витоша, също така ще се проведе и среща на европейските спортни столици. За спортната годинагара „Пионер” в Борисовата градина пък ще се превърне в спортно-културен център.

От “Московска” 33 си постовят за цел чрез проекта “Евростолица на спорта” да накарат повече хора да бъдат физически активни. Също така спорта да стане достъпен за всички столичани. “Целта ни е да поставим основна на един устойчив модел, който да остане в полза на гражданите и гостите на града, искаме да продължим дейността дори и след 2018г.”, заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=365630

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 18 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. - от 04:00 ч. до 06:00 ч. - Варна - ул.

Пенсионерите с 10% по-малко спрямо 2016 година

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/pensionerite-10procenta-malko-spriamo-2016-godina.html

Увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стажа, както и въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от сектор ”Сигурност”, започнали от 2016 г. с последната пенсионна реформа, дават вече по-видим ефект за Държавното обществено осигуряване.

Пенсионерите с 10% по-малко спрямо 2016 година

http://frognews.bg/news_147464/Pensionerite-s-10procenta-po-malko-spriamo-2016-godina/

Увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стажа, както и въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от сектор ”Сигурност”, започнали от 2016 г. с последната пенсионна реформа, дават вече по-видим ефект за Държавното обществено осигуряване.

Изненадващо забогатял от биткойни раздава парите си на всеки желаещ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283962_%D0%98%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%8F%D0%BB+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%

 Неизвестен милионер, натрупал огромно състояние от биткойни, реши да пожертва значителна част от него в полза на благотворителни организации. За да раздаде своите пари, той е създал специален фонд Pineapple Fund. Целта на проекта е богаташът да раздаде 86 милиона долара, които е спечелил благодарение на скока на криптовалутата. По информация от Pineapple Fund милионерът вече е помогнал на 8 различни организации с 6,5 млн. долара общо и му остават за раздаване още почти 80 милиона.

Причината за действията на мецената е в това, че парите му станали прекалено много, а разходите за лични нужди останали като преди.

Заявка за „раздаването” може да подаде всеки, който пожелае, стига да представлява организация се занимава с благотворителност, защото милионерът не възнамерява да подпомага частни лица.

„Някога в зората на биткоина видях перспектива в децентрализираната валута и реших да се захвана с майнинг. Години по-късно получих печалба, който многократно надхвърли очакванията ми и сега разполагам с доста повече средства, отколкото мога да похарча. Какво може да стори човек, когато има прекалено много пари? Аз например дарявам за благотворителност”, казва анонимният. Той твърди, че държи името му да не се назовава, защото Pineapple Fund е създаден не заради публичността.

Засега щастливците, на които биткойнмилионерът е помогнал, са The Water Project (доставя питейна вода), Watsi (занимава се с достъпа до системата за здравоепазване), BitGive (подобрява здравеопазването и околната среда по целия свят с помощта на биткойни и блокчейн-технологията).

Междувременно стана известно, че японската компания GMO Internet възнамерява да плаща част от заплатите на своите служители във виртуална валута, в частност – биткойн. GMO Internet е специализирана във финансовите услуги, онлайн рекламата и интернет инфраструктурата. Според ръководството на компанията, изплащането на възнаграждения в биткойн ще помогне за по-добро разбиране на криптовалутата.

От февруари 2018 г. служителите на GMO Internet ще могат да получават до 890 долара на месец във вид на биткойн. Разбира се, този вариант на частично плащане на заплатите ще се избира по желание на служителите.

Всичките 4000 служители на японската компания ще могат да се възползват от новата опция за заплащане в криптовалута.

В края на текущата седмица курсът на биткойн превиши 19 500 щатски долара, според индекса на Coindesk.

ООН ще гласува резолюция срещу Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283961_%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D1%89%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF

 

Милиардерът държавен глава пак скочи срещу миграцията

Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция, анулираща всякакви промени в статута на Йерусалим. Текстът е поредната стъпка на международната общност за осъждане на решението на Съединените щати да признаят древния град за столица на Израел.
В резолюцията, подготвена от Египет, пише, че всички опити за промяна на статута на Йерусалим, „са напразни и нямат никаква юридическа стойност”. В документа има и искане държавите да не местят посолствата си в Йерусалим, който ООН смята за град разделен между израелци и палестинци.

Междувременно Тръмп призова Конгреса да прекрати „верижната миграция“ и да установи имиграционна система, основана на заслуги. Според него настоящият процес заплашва националната сигурност и натоварва социалната система на САЩ.

В ежеседмичното си обръщение към нацията Тръмп заяви, че настоящата имиграционна система на САЩ е „остаряла“ и служи на „специални интереси“. Той особено разкритикува „верижната миграция“ – процес чрез който американски граждани или притежатели на „зелена карта“ могат да доведат и роднините си в САЩ.

„Понеже тези лица се приемат единствено поради семейни връзки, а не заради умения или заслуги, те товарят социалната система. Понеже няма критерий за подбор, настоящата система не съответства с националната сигурност“, допълни той.

„Нека системата бъде основана на любовта към нашата държава“, заключи президентът.

Тръмп планира да води агресивна кампания за Републиканската партия на изборите през 2018 г. Неговите политически съветници са провели серия от срещи със 116 кандидати за двете камари на Конгреса и за губернаторски постове.

Президентът очаква своите приближени да обикалят страната и да участват в митингите на кандидатите-републиканци. Политическият директор на Белия дом Бил Стипиън, заяви че се среща ежеседмично с президента и по време на срещите те са обсъждали кандидатите, политическите им гледни точки, сравнени с тези на Тръмп, както и социологическите проучвания.

Според асистентите на Тръмп той е изразил интерес към кандидат-сенаторите от Мисури, Флорида и Мейн Джош Хоули, Рик Скот и Пол ЛеПейдж.

Същевременно стана известно, че Доналд Тръмп ще изложи новата стратегия за националната сигурност на Съединените американски щати в понеделник, която ще бъде основана на политиката „Америка на първо място“ и, освен другото, ще официализира статута на Китай като конкурент на САЩ, предаде Ройтерс, като се позовава на информация от двама служители на администрацията на Белия Дом.

Стратегията за националната сигурност, която ще бъде изложена в речта на Тръмп, не трябва да се възприема като опит за сдържане на Китай, а по-скоро като обективен възглед за предизвикателството, което представлява Китай, според думите на американските служебни лица, пожелали да останат анонимни.

Още една промяна от предходната стратегия, според източниците, ще е отмяната на декларацията на Барак Обама от септември 2016-а година, че промяната в климата представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Тръмп, избран от редиците на Републиканската партия на САЩ, ще постави като приоритети във външната политика на страната модернизирането на американската армия, противопоставянето на международния тероризъм и преразглеждането на търговските договори на Съединените американски щати, потвърждавайки ангажимента си към прилагането на политиката „Америка на първо място“, твърдят източниците.

Сестрата на Борисов: Справедливо е НЗОК да плаща иновативни лекарства

http://clubz.bg/61975-sestrata_na_borisov_spravedlivo_e_nzok_da_plashta_inovativni_lekarstva

"Здравната каса трябва да плаща за всички иновативни лекарства за тежки заболявания на хората, които плащат здравните си осигуровки - това е справедливо. За съжаление у нас има хора, които игнорират плащането на осируровки.

Този мораториум не бива да се политизира. В медицината те трябва да има политика. Като професионалист мога да кажа – за болния човек НЗОК трябва да плати всичко, което трябва да плати. И до последния дъх най-важното е човек да има надежда. Трябва да има и индивидуално решение за всеки един случай и хора, които да носят отговорност за това."

С тези думи сестрата на премиера Бойко Борисов, която е лекар - д-р Красимира Иванова, коментира гласувания мораториум за плащане на иновативни лекарства от НЗОК за 2018 г. Д-р Иванова е началник на отделението по неонатология в столичната АГ болница „Света София”.

От отговорите й се разбра, че по-скоро не одобрява забраната за плащания от НЗОК за 2018 г., но вариантът комисия да преценява случаите и да взима решение за дадено иновативно лечение и заплащането му е приемлив.

На въпрос дали е говорила по темата с премиера, тя заяви, че трябва да се прави разлика между семейните отношения и работата и затова при срещите си двамата обсъждат семейството и новите му попълнения, а не работа. 

Д-р Иванова разказа за здравословните трудности, през които е минала фамилията - и за кончината на баща им от Хепатит С след заразяване от кръвопреливане, и за собствената си диагноза с тумор в мозъка, поставена преди 5 години. Преди това Бойко Борисов бе разказал за заболяването на майка им от рак.

По думите й важна е и превенцията, защото колкото по-рано се хване едно заболяване, толкова по-успешно може да е лечението и може да не се стига до нужда от иновативни и скъпоструващи терапии. Д-р Иванова призова хората да правят профилактичните си прегледи редовно. 

Тя сподели още, че ние като данъкоплатци трябва да следим дали не се харчат пари за неща, за които не трябва да се харчат. Една от мечтите й сега е у насда се въведе иновативната технология, с която да се изследва 100% от кръвта за кръвопреливане, за да няма случаи на заразени пациенти. 

В ценностно отношение се върнахме в епохата Людмила Живкова

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/18/3091915_v_cennostno_otnoshenie_se_vurnahme_v_epohata_ljudmila/?ref=rss


В края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Първото мнение е на проф. Ивайло Дичев. Четете от днес в специалната тема "Годината". <br /><br />С какво ще запомните българската политическа 2017 г.?<br /><br />- Обиди, контра-обиди, ре-контра-обиди.<br /><br />Коя е думата на тази година в България (Жана Попова предложи в статия в...

Пикап, готов за яка работа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283960_%D0%9F%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BF%2C+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 

Isuzu D-MAX получи обновен дизайн и по-ефективен дизелов двигател

Isuzu D-MAX е последният модел от дълга серия пикапи на Isuzu, чието начало е поставено през 1963 г., когато японската компания произвежда първия си пикап. Японската марка е специализирана в производство на товарни автомобили с висока надеждност и здравина. Пикапът Isuzu D-MAX е с двигател и шаси, здрави като при камионите. Въпреки това, салонът му предлага удобството на лек автомобил и комфорта да превозва до петима пътника. Концепцията на пикапа Isuzu D-MAX е да върши много работа дълго време. Можете да го ползвате за пренасяне на тежки товари през седмицата и за пътешествия през уикендите, за да стигнете до места, където други не могат да ви закарат. Това е пикап, на който може да се разчита.

 

 

Неотдавна японската компания Isuzu обнови своя пикап D-MAX, който получи по-модерен външен вид и нов двигател. В сравнение с предишната версия, новият модел е с различни светлини, ревизирани брони с променени фарове за мъгла, както и по-масивна радиаторна решетка. Най-голямата промяна обаче е под предния капак, където е поставен новият съвременен турбодизелов двигател, който продължава традицията на Isuzu за висока надеждност и представяне с дълъг живот и ниски разходи за гориво.

Новият 1,9-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател произвежда мощност от 164 к.с. и въртящ момент от 360 Нм. Той заменя 2,5-литровия агрегат с подобни показатели.

 

 

Новият турбодизелов мотор е самостоятелна разработка на японците. Оборудван е с турбокомпресор с променлива геометрия. Предавателната кутия е 6-степенна механична или 6-степенна автоматична. С автоматика ускорението от място до 100 км/ч става за 12,9 секунди, а максималната скорост е 180 км/ч. Новият двигател се характеризира със значително по-добрата икономия на гориво, както и от рафинираната му работа с по-малко вибрации.

Японците обещават смесена консумация от 7,8 л/100 км, но с 4 човека и пълен товарен отсек, разходът беше с около 2 литра отгоре. Освен това двигателят е по-екологичен и отговаря на стандартите Евро 6, като не се нуждае от добавката AdBlue.

 

 

На външен вид новият D-MAX е силен и смел, със сурови пропорции и изчистени дизайнерски линии. Аеродинамичната форма допринася за намалената консумация на гориво, понижено ниво на шум в кабината и лесно шофиране при висока скорост. Интериорът на D-MAX предлага повече пространство за пътниците на първия ред като разстоянието между краката на пътника и таблото е увеличено и пътуването на дълги разстояния е много по-удобно. Отварянето на задните врати при модела с двойна кабина предоставя по-добър достъп до задната част на фона на конкурентите, както и повече пространство за пътниците. Комфортът за пътниците на задната седалка се допълва и от увеличеното пространство между главата и тавана.

 

 

Задвижването на колелата на Isuzu D-MAX е само задно или двойно 4х4. Версията с 4х4 има въртящ се контролер на централния тунел, от който водачът може да избира между три режима – само задно предаване 2Н, бързи предавки 4Н, който може да се включи при движение с до 100 км/ч или бавни предавки 4L за тежък офроуд. В нормални условия най-добре да изберете само задно предаване, тъй като тогава пикапът е най-икономичен и има най-добрия радиус на завой.

Когато имате нужда от повече сцепление, електронната система 4х4 прехвърля 50% от тягата към предния мост. Ако трябва преминете през хлъзгав терен, кални коловози или водно препятствие, в режим 4L пикапът върви като истински всъдеход. Пътният просвет от 235 мм и предният ъгъл на проходимост от 30 градуса, както и задният от 29,2 градуса, позволяват на пикапа да щурмува сериозни наклони. Новият D-MAX може да се движи по страничен наклон с ъгъл до 50 градуса. Има и система, подпомагаща спускането по наклон.

 

 

Като истински работен кон, Isuzu D-MAX е способен да носи товар над 1 тон или по-точно от 1080 кг до 1310 кг в зависимост от версията и да тегли прикачен товар с тегло до 3,5 тона. Пикапът се предлага в три варианта на кабина – единична, удължена и двойна. В зависимост от кабината се променя и обемът на товарния леген. При единичната кабина легенът е с размери височина 440 мм, дължина 2305 мм и широчина 1570 мм. При удължената кабина товарният отсек е с размери височина 465 мм, дължина 1795 мм и широчина 1530 мм, а при двойната кабина дължината е 1552 мм. В легена има скоби за укрепване на товара, а задният капак е солиден и може да издържи там да стъпи дори едър човек.

 

 

Листовото задно окачване тук е особено стегнато и предназначено за превозване на товари с тегло над 1 тон, както и за справяне с тежки терени. При натоварен пикап, комфортът на возене е впечатляващо добър. Дългото междуосие от 3095 мм осигурява по-добро управление и стабилно пътно поведение, като намалява момента на наклоняване в завоите. Намален е спирачния път при рязко спиране, независимо от теглото на товара.

Изцяло обновеният Isuzu D-MAX вече се продава у нас в дилърската мрежа на „София Франс Ауто”, а цените варират от 42 468 лева за базовия модел със задно предаване и единична кабина до 73 206 лева за Double Cab 4х4 Arena Automatic.

 

Isuzu D-MAX Double Cab 4х4 Gravity Automatic

1,9-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор

6-степенна автоматична скоростна кутия

164 к.с. максимална мощност при 3600 об/мин

360 Нм макс. въртящ момент при 2000-2500 об/мин

12,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

180 км/ч максимална скорост

7,8 л/100 км смесен разход на дизел

228 г/км емисии на СО2

70 583 лева цена на модела с ДДС

Германия очаква по-малко от 200 хил. мигранти през тази година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283959_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BE%D1%82+200+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82

 По-малко от 200 хил. ще бъдат мигрантите в Германия през тази година, смята вътрешният министър на страната Томас де Мезиер, съобщава DPA. "Към края на ноември имаме 173 хил. мигранти и по мои изчисления за цялата година те ще бъдат под 200 хил.", обясни той в интервю за Bild am Sonntag.

 

През 2016 година в страната убежище са потърсили 280 хил. души, показват данните на германските власти. За сравнение през 2015 година броят им беше 890 хил., идващи основно от Сирия и Афганистан.

 

Като цяло броят на мигрантите, които влизат в Европа намаляват през последните две години. По данни на Международната организация за миграцията (IOM) през 2016 година в Европа са пристигнали 388 хил. души. В първите 11 месеца на тази година те вече са 178,2 хил., от които по море (основно през Средиземно море) - 167,7 хил. души.

От началото на декември на Стария континент са влезли почти 3 хил. души, като в България броят им е 23-ма души, показват още данните на IOM. От статистиката е видно, че към края на октомври пристигащите в България мигранти са основно от Афганистан, Ирак, Пакистан и Сирия.

Основните потоци на миграцията си остават през Средиземно море и основните приемащи страни са Италия и Гърция. Страните на произход на бежанците в тези две точки са различни - в Италия пристигат мигранти основно от Нигерия, Гвинея и Кот д`Ивоар, а в Гърция - от Сирия, Ирак и Афганистан.

По статията работи: Деляна Петкова

Защо данък върху земята не би имал политически смисъл?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283958_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%

 Когато стойността на земята се повишава, това обикновено не е заради нещо, което собственикът й е подобрил. Последвалите наеми или други парични печалби са „вид приходи, от които собственикът в много случаи се ползва без никаква грижа или внимание“, казва Адам Смит още през 1776 г.

Това превръща собствениците на земя в отлични цели за данъчно облагане, посочва той в „Богатството на народите“.

И макар че част от този приход трябва да му се отнеме, за да се покрият разходи на държавата, никакво обезсърчение няма да се даде на каквато и да било индустрия. Ежегодната продукция на земята и труда на обществото, истинското богатство и приходи на народа могат да бъдат еднакви и след такъв данък, казва още Смит.

Тази благоприятна представа за данъците върху земята - особено ако се налагат само върху непроменената стойност на тази земя, независимо от това, което е построено върху нея, още оттогава е плод на дискусии сред икономистите, пише Bloomberg.

Агенцията предлага и друга версия на същите разсъждения – от Кратката енциклопедия на икономиката от ХIХ век на Хенри Джордж: „Повечето данъци потискат продуктивното поведение. Данъкът върху доходите намалява стимулите на хората да печелят, данък върху пшеницата би намалил производството на пшеница и т.н. Данък върху непризнатата стойност на земята обаче е различен“.

Ако се проектира добре, подобен данък би могъл действително да насърчи продуктивното поведение, като накара собственици на земя да извлекат максимална полза от своето имущество, например като строят по-големи сгради върху терените, посочва агенцията.

През октомври Ноа Смит от Bloomberg View е предложил например въвеждането на подобен данък с цел решаване на жилищния проблем в много градове, в които предлагането не достига.

Според Смит подобен данък би бил ефективен и справедлив начин градовете да се превърнат в места, където хората биха имали достоен живот.

Дори и Милтън Фридман, който като цяло изобщо не харесва данъците, определя данъка върху земята като „най-малко лош данък“, посочва агенцията, като допълва, че според него налогът е доста непопулярен. И за това си има икономически причини.

Данъците върху доходите и социалноосигурителните вноски се удържат от заплатите преди хората да получат парите си. Данъците върху продажбите (и данъците върху добавената стойност извън САЩ) се прехвърлят от търговци и други фирми. Само за данъците върху имуществото собствениците получават сметка, която да платят.

За много собственици данъкът върху имуществото е обвързан с ипотечни плащания и по този начин той е малко по-малко забележим за тях. Има обаче две други причини за непопулярността на имуществените данъци, които са нещо като странични ефекти от това, което икономистите одобряват, посочва агенцията.

Данъците върху имотите могат да се увеличават без собствениците им да правят нищо, а нарастващите данъчни сметки могат да накарат хората да вземат икономически решения, които биха предпочели да избегнат.

Данъчното облагане на имуществото като цяло е по-проблематично политически в сравнение с времето на Хенри Джордж поради простата причина, че собствениците на имоти вече не са малцинство, продължава агенцията. Делът на собствениците в развитите държави по света е сходен.

Дори когато цените на недвижимите имоти скочиха в много страни от началото на 90-те години на миналия век, приходите от данъците върху недвижимите имоти едва се увеличиха като процент от брутния вътрешен продукт сред богатите членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), подчертава агенцията.

В САЩ тези приходи спадат още през 70-те години и оттогава са сравнително стабилни. Делът им от БВП обаче е висок в сравнение с останалите страни от ОИСР, защото с имуществените данъци се финансират местните власти и училища. По този начин собствениците на жилища могат да виждат пряка връзка между това, което плащат, и стойността на домовете им.

Хората обаче никога не биха подкрепили данъчна политика, която би ги принудила да се откажат от къщите си, за да строят многофамилни жилищни сгради. Затова и данъците върху земята може да имат някакъв икономически смисъл, но не и политически, заключава агенцията в анализа си.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Блъснат пешеходец загива на място

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qq7xrLXaleY/

На 15.12.т.г. около 17.50 ч. на пътя кв. «Сарафово» – Бургас, л.а. «Опел Корса», с бургаска регистрация, управляван от 29- годишния В.Т. от Бургас блъска внезапно навлезлия на пътно платно, непосредствено след прескачане на разделителната мантинела пешеходец – Х.М., 62 -годишен от Бургас, който загива на място, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Бургас.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-govori-zhivo-1563555.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Как децата да бъдат мини машини - авторът на идеята Михаил Стефанов Тема: Как ще се подобри услугата след увеличението на водата и още: какво предвижда стратегията за развитие на ВиК сектора - говори зам

Гръцкият Висш клир: БПЦ влиза в юрисдикцията на Сръбската църква!

https://frognews.bg/politika/gratskiiat-vissh-klir-bpts-vliza-iurisdiktsiiata-srabskata-tsarkva.html

Гръцкият Свети синод изрази сериозно безпокойство заради решението на Българската православна църква да стане църква-майка на Македонската църква. Според гръцкият Висш клир решението на София е намеса в юрисдикцията на Сръбската църква.

Гръцкият Висш клир: БПЦ влиза в юрисдикцията на Сръбската църква!

http://frognews.bg/news_147463/Gratskiiat-Vissh-klir-BPTS-vliza-v-iurisdiktsiiata-na-Srabskata-tsarkva!/

Гръцкият Свети синод изрази сериозно безпокойство заради решението на Българската православна църква да стане църква-майка на Македонската църква. Според гръцкият Висш клир решението на София е намеса в юрисдикцията на Сръбската църква.

Приватизацията в България е все по-замиращ процес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283957_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%8

 Процесът по приватизацията е все повече е замиращ, тъй като основните активи, които бяха заложени за приватизация през годините, са с налични приватизационни сделки - с над 67% частно участие. Това заяви новият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Петя Александрова пред БНР.

 
Тя смята, че приватизацията е резултат на поставените от много правителства цели за преминаване на страната към пазарна икономика, както и от изискванията на международните финансови институции, когато те са наблюдавали приватизационните процеси.
 

В анализа си за развоя на приватизационния процес в България Александрова открои няколко ключови препятствия, сред които отлагането на приватизацията до 1996-1997 година, въпреки препоръките на международните финансови институции, забавянето на приватизационни сделки, както и ограничения интерес към страната на стратегически и международни инвеститори, за сметка на другите бивши социалистически държави.

За Александрова именно намаленият брой на дружествата, които биха могли да се приватизират, е причина да бъде иницииран законопроект дружествата с държавно участие да бъдат включени или в забранителен списък, или Народното събрание да решава дали да бъдат приватизирани.

В този контекст Александрова подчерта, че с влизащия скоро в сила Закон за концесиите на ръководената от нея агенция се вменяват правомощия като концедент, който в определени случаи с решение на Министерския съвет може да осъществи или подготвителен етап на концесионна процедура, или самата концесионна процедура.

"Идеята по предварителните разговори, преди приемане на закона, беше да се използва този потенциал, който е наличен в агенцията, за да може да се осъществяват други функции", каза тя и допълни, че Законът за концесиите дава правомощия на ръководената от нея агенция и по контрол на концесионните процедури.

Пред националното радио Петя Александрова коментира и исканията на БСП да бъде оповестена информация за приватизационни сделки за дружества като СиБанк, „Пампорово“, „Булгартабак“, БТК, „Химко“ и „Кремиковци“, като подчерта, че по Закона за достъп до обществена информация има възможност да бъде предоставена информация от всяка държавна институция.

"Не би следвало да се предостави информация, която е конфиденциална за дружествата, която касае техни търговски договори и отношения. Но така или иначе това, което е възможно и Законът позволява, ние ще предоставим на всеки, който е заявил такъв интерес", категорична е Александрова.

Изпълнителният директор отбеляза, че агенцията води множество изпълнителни дела по линия на следприватизационния контрол за неизпълнени ангажименти. Тя сподели, че обезпечителните мерки са били създадени много късно, а след това са били и отменени, което е затруднявало следприватизационния контрол и и отворило възможност недобросъвестни купувачи да се възползват от „вратичките в закона“.

По статията работи: Деляна Петкова

18 декември в историята

http://www.cross.bg/voiina-soyuz-abel-1563547.html

/КРОСС/218 пр.н.е. - Втора пуническа война: Картагенският военачалник Ханибал разбива римляните в битка при Требия. 1398 г. - Тюркският предводител Тамерлан покорява Делхи.1408 г. - Основан е град Чачак, Сърбия.1642 г. - Експедицията на Абел Тасман акостира в Нова Зеландия. Абел Тасман1787 г. - Ню Джърси става 3-я щат на САЩ.1860 г. - В Цариград се подписва акт за възстановяване на българската автономна църква под върховенството на папата.1865 г. - Приета 13-тата поправка в Конституцията на САЩ.1890 г. - В Лондон е открита първата електрифицирана линия на метрото.1916 г. - Първата световна война: Завършва най-кървавото сражение в историята на войната - битката при Вердюн, взела 950 000 жертви.1940 г. - Втората световна война: Хитлер одобрява плановете за Операция Барбароса - внезапно нападение над СССР.1956 г. - Япония е приета за член на ООН.1961 г. - Армията на Индонезия извършва нашествие в Нидерландска Нова Гвинея.1966 г. - Астрономът Ричард Уокър открива Епиметей - естествен спътник на Сатурн.1969 г. - Във Великобритания е отменено изпълнението на смъртно наказание.1973 г. - Съветска космическа програма Союз: От космодрума в Байконур е изстрелян космическия кораб Союз 13.  

Лиляна Павлова разхожда журналисти из НДК

https://offnews.bg//politika/liliana-pavlova-razhozhda-zhurnalisti-iz-ndk-671376.html

Министрите на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова, и на културата - Боил Банов, ще разхождат журналисти из НДК, за да се похвалят с ремонтираните зали, в които ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателство.

Преди дни от стени на ремонтираната за десетки милиони сграда стърчаха кабели, а от покрива течеше вода.

Обиколката започва в 11 ч. от вход А6, а българското председателство - след две седмици.

Ексминистърки: Еколози опорочиха зелената идея: чист въздух, опазване на водите, отпадъци- нищо не им прави вчечатление

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6617294

Ексминистърки: Еколози опорочиха  зелената идея: чист въздух, опазване на водите, отпадъци- нищо не им прави вчечатлениеВ събота в. “24 часа” публикува първата част от интервюто с ексиминстърките на околната среда Нона Караджова и Евдокия Манева. В нея двете обясняват, че е груба лъжа твърдението, че м Банско някой прави подарък на концесионера с предложения за промяна договор. Караджова и Манева казаха още, че концесионната площ заема 2% от парк “Пирин”,

Прогноза за времето - 18 декември (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-18-dekemvri-ponedelnik-news_650090.html

Облачно и със слаби валежи от сняг в Северна България - такова беше времето през изминалата нощ. Днес, 18 декември, облаците ще стават повече, като в Северна България се очакват нови слаби превалявания, докато в южните ще има повече валежи. На югозапад се очакват снеговалежи,

Ердоган: Турция ще открие посолство в Източен Йерусалим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283956_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D

 Турция ще открие посолство в Източен Йерусалим като отговор на заявката на САЩ да признае града за столица на Израел и да премести там посолството си от Тел Авив. За турските планове съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган само ден, след като призова мюсюлманите да признаят Йерусалим за столица на Палестина, пише Ройтерс.

 

На този етап обаче не е ясно как Ердоган може да реализира идеята си, защото Израел държи контрола върху града след анекс през 1967 година, макар че този ход не е признат официално от света.

Палестинците пък настоява, че Йерусалим ще бъде столица на тяхната бъдеща държава.

 

През уикенда представители на мюсюлманския свят обсъдиха реакцията си на изявлението на Доналд Тръмп, че признава Йерусалим за столица на Израел. С този ход американският президент разби международния консенсус, поддържан от десетилетия, че спорът за града трябва да бъде решен в преговори между Израел и Палестина.

Пред свои съпартийци Ердоган е обяснил, че Генералното консулство на Турция в Йерусалим вече ще бъде представлявано от посланик. Наближава деня, в който официално ще отворим и посолство, коментира още той.

Ройтерс напомня, че чуждите посолства в Израел, включително и турското, в момента се намират в Тел Авив, заради неизяснения статут на Йерусалим. Градът е свещен за три религии - за християни, юдеи и мюсюлмани. От десетилетия Източен Йерусалим, в който се намира Старият град, е в основата на конфликта между Израел и Палестина.

По статията работи: Деляна Петкова

Израелски бойни самолети удариха Хамас в Газа

http://dnes.dir.bg/news/izrael-hamas-raketni-udari-26699599

Израелски бойни самолети нанесоха ракетни удари срещу военни позиции на Хамас в северната част на Газа тази сутрин в отговор на ракетен обстрел срещу Израел.

Русия предотврати атентат в Санкт Петербург с помощта на ЦРУ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283955_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%82+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80

 Русия е успяла да осуети атентат срещу един от символите на Санкт Петербург - Казанската катедрала, става ясно от съобщение на преслужбата на Кремъл. За задържането на заподозрени за готвен атентат, съобщиха от съда в руския град още в края на седмицата.

Плановете са били катедралата да бъде взривена на 17 декември, разказват руските медии. Задържаните вериятно имат връзка с "Ислямска държава".

От съобщението на Кремъл обаче става ясно какъв е източникът на информацията, довела до разплитане на случая - а именно ЦРУ. По-рано в неделя руският президент Владимир Путин е благодарил в телефонен разговор на своя американски колега Доналд Тръмп за предоставената от американското разузнаване информация, която е помогнала за задържане на терористите.

Путин е уверил Доналд Тръмп, че ако руските специални служби получат информация, която се отнася до терористична заплака срещу САЩ или американски граждани, ще я предадат на своите американски партньори, гласи съобщението на Кремъл.

По статията работи: Деляна Петкова

Мо Фара спечели наградата "Спортна личност на годината"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/18/3099207_mo_fara_specheli_nagradata_sportna_lichnost_na_godinata/?ref=rss


Британският лекоатлет Мо Фара беше определен за "Спортна личност на годината" във Великобритания в традиционната анкета на на BBC. Роденият в Сомалия състезател, спечели трети пореден златен медал на 10 хиляди метра на световното първенство по лека атлетика през лятото. Фара взе и сребро на 5000 метра.<br /><br />Лекоатлетът получи 15.32% от зрителския вот (83 524 гласа) и за първи път спечели най-ценното отличие на Острова. В предишните две години наградата беше за бившия...

Дивият Запад на финансовите пазари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283954_%D0%94%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8

 Считана е за новото голямо нещо – криптовалутата биткойн. Цената ѝ се увеличи почти 20 пъти от началото на годината, общата пазарна стойност вече е над 330 млрд. долара. Все повече инвеститори искат да участват в чудотворното увеличение на парите и инвестират почти еуфорично в кибермонети. Всички те разчитат на обещанието за спасение от страна на учениците на биткойна: криптовалутата щяла да революционизира най-малко световните платежни системи, а в най-добрия случай ще премахне традиционната глобална валутна система.

По-внимателно взиране показва едно – биткойнът е преди всичко парадигма на балон. Вътрешната стойност на виртуалната валута е.... кръгла нула. За разлика от петрола биткойнът не изпълнява никаква продуктивна функция, за разлика от акциите не секюритизира никакъв дял от дружество, а за разлика от долара стойността не е гарантирана от правителството.

В най-добрия случай биткойнът е една неясна надежда за технологична революция, а в най-лошия - една гигантска измама.

 

Зад оригиналната концепция се крие очарователна идея. Биткойнът е създаден през 2008 г. от анонимен изобретател, за да преоткрие начина, по който плащаме, чрез бързи и евтини трансакции. Нищо от това не е предадено от биткойна - криптовалутата консумира огромно количество енергия, трансакциите са скъпи и бавни и има малко търговци, които приемат плащане с биткойн.

Към днешна дата валутата е от особено значение за перачите на пари, трафикантите на наркотици и изнудвачите, защото могат да използват кибернетичната валута, за да въртят анонимно бизнеса си.

Отвъд нелегалността на биткойна засега той не доказва много реални ползи. За сметка на това функционира по-добре във финансовия свят. Цената е нараснала значително и сега се търгува над нивото от 19 000 долара. Интернет балонът беше шега в сравнение  с това.

Независимо от това много фенове виждат само една посока за цената - нагоре. И там е проблемът. Курсът се задвижва почти само от спекулации. Все повече и повече частни инвеститори се съблазняват и инвестират - отчасти с помощта на високорискови финансови продукти като договори за разлика. Много рисков залог. Не на последно място, защото търговията на неконтролирани борси за биткойн представлява „Див запад на финансовите пазари“.

Голяма част от това, което на регулирани пазари би вкарало дилърите в затвора, тук може да се прави свободно: договаряне на цени, координиране на стратегиите за търговия, манипулиране на пазара.

В сегашната си форма биткойнът е по-скоро пирамида, отколкото сериозен инвестиционен обект. Около 1000 ранни ентусиасти притежават 40% от пазара според Bloomberg. Всеки, който се присъединява сега, увеличава преди всичко печалбата за тази биткойн аристокрация. И има много начинаещи, защото в интернет масово се популяризира влизането в тази валута, а тя се превърна в една от най-важните теми за разговор заради рязкото покачване на цените и вниманието от страна на медиите.

В по-далечна перспектива обаче балонът е все още безобиден. Всички криптокомпозиции заедно се оценяват на 500 милиарда долара, около половината от оценката на американския технологиен гигант Apple. А в сравнение с оценения на близо 30 трилиона долара американски жилищен пазар, който доведе финансовия свят на ръба на бедствието преди десет години, биткойнът е направо джудже.

Само че това може да се промени доста бързо. За първи път от понеделник на CBOE може да се залага на фючърси върху биткойна. Други места като CME и Nasdaq скоро ще я последват с такива фючърси. Други финансови продукти, като например индексни фондове за биткойна, са също вероятни. В резултат на това все повече банки и големи институционални инвеститори вероятно ще навлязат на пазара.

Това може да има фатални последици в средносрочен план. Първо, това ще насърчи и без това горещата цена. Второ – финансирани с кредити залози за цената ще могат да се приемат в много по-голям мащаб. И трето, спадът на цените в бъдеще ще има много по-тежки последици: през банките чрез верижна реакция може да проникне във финансовата система. Така чисто частният риск на някои ентусиасти може да се превърне лесно в системен риск.

В директорските бордове на големите банки вече се обсъждат такива опасности, а  много от институциите не желаят да се присъединят към истерията за биткойна. Но макар че иначе рядко сдържаните банки са скептични, надзорните органи и законодателите трябва да се намесят: В биткойн търговията трябва спешно да бъдат затегнати регулаторните бариери.

В естествотото на капитализма е, че има периодични избухвания на лудост, казваше икономистът Джон Кенет Гълбрайт. Но финансовите надзорници и политиците са длъжни да овладеят тези изблици. 

Още по темата четете тук.

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова

18 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=365629

Събития 218 пр.н.е. – Втора пуническа война: Картагенският военачалник Ханибал разбива римляните в битка при Требия. 1398 г. – Тюркският предводител Тамерлан покорява Делхи. 1408 г. – Основан е град Чачак, Сърбия. 1642 г.

Седмицата започва с ниски температури и сняг

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/18/3099166_sedmicata_zapochva_s_niski_temperaturi_i_sniag/?ref=rss


Днес в югозападната половина от страната ще вали сняг, а в югоизточните райони ­- дъжд. Ще духа слаб, в Източна България до умерен северен вятър. Минималните температури ще са от минус 3° до 2°, а максималните ще са между 1° и 6°, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. <br /><br />Атмосферното налягане ще е близко до средното за декември и ще остане без съществена промяна.<br /><br />По Черноморието облачността ще е...

Путин благодари на Тръмп заради предотвратен в Санкт Петербург атентат

https://www.actualno.com/europe/putin-blagodari-na-trymp-zaradi-predotvraten-v-sankt-peterburg-atentat-news_650111.html

Руският президент Владимир Путин лично се е обадил на американския си колега Доналд Тръмп, за да му благодари за предоставяне на оперативна информация от страна на ЦРУ, която е помогнала да бъде предотвратен атентат в Русия – в Санкт Петербург, предаде CNN. Според информа

Коледарски гевреци

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6617130

Коледарски гевреци Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Спиране на тока предизвика хаос на най-натовареното в света (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/spirane-na-toka-predizvika-haos-na-naj-natovarenoto-v-sveta-video-2067668

Спиране на тока предизвика закъснение или отменяне на стотици полети на международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, щата Джорджия, заради спиране на тока. Терминалите на летището потънаха в мрак, а самолетите останаха неподвижни край пистите, съобщи Ройтерс

Нов законопроект за гробищата въвежда еднакви правила в цялата страна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nov-zakonoproekt-za-grobishtata-vyvezhda-ednakvi-pravila-v-cialata-strana-2067664

В гробищните паркове в страната ще погребват само починали, които са имали постоянен или настоящ адрес 5 години преди смъртта си. Лица, които нямат регистрация в съответната община, може да бъдат полагани само в семейни гробници.
 
Това е разписано в законопро

МОК със строги изисквания за екипировката на руските олимпийци

//dariknews.bg/novini/sviat/mok-sys-strogi-iziskvaniia-za-ekipirovkata-na-ruskite-olimpijci-2067660

Международният олимпийски комитет (МОК) оповести изискванията си относно екипировката на руските спортисти, които ще участват в Зимната олимпиада в Пьончан.

Съгласно документа, при изготвяне на екипировката не се допуска използването

Ще има ли хора без покрив в Хитрино тази зима? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/shte-ima-li-hora-bez-pokriv-v-hitrino-tazi-zima-snimki-2067613

Година след ЖП катастрофата в Хитрино все още не са напълно завършени пострадалите от взрива къщи. По думи на кмета Нуридин Исмаил 10 къщи са завършени, сменени са 80 покрива, а на 70 сгради са извършени частични външни ремонти. 

Изграждане закъснява също заради проблем със собств

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване