Данъчните предупреждават за вирус, изпращан от името на приходната агенция

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/19/3100269_danuchnite_preduprejdavat_za_virus_izprashtan_ot_imeto/?ref=rss


Вирус от името на Национална агенция за приходите се разпространява чрез електронната поща, предупреждават от приходната администрация. В кол-центъра ѝ, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение zip.<br /><br />Имейлите на подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg. Заглавието на...

Паркирането в синята и зелената зона в София ще е безплатно по празниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3100278_parkiraneto_v_siniata_i_zelenata_zona_v_sofiia_shte_e/?ref=rss


Паркирането в зоните за почасово платено паркиране в столицата ще бъде безплатно в осемте празнични дни около Коледа и Нова година, съобщи Центърът за градска мобилност.<br /><br />Синята зона и зелената зона ще може да се използват безплатно на 23, 25, 26, 27 и 30 декември 2017 г., както и на 1 януари 2018 г.<br /><br />В списъка се включват още 24 и 31 декември - неделни дни, когато зоните за почасово платено паркиране по принцип не работят.<br />

Делото за атентата в Сарафово най-накрая тръгна

http://www.cross.bg/deloto-atentata-deloto-1563703.html

/КРОСС/ Делото за атентата в Сарафово, при който загинаха шестима души, а 37 бяха ранени тръгна в Специализирания съд. Днес се проведе разпоредителното заседание по него и съдът насрочи открито заседание за 17 януари. Съдът е преценил, че не са допуснати съществени процесуални нарушения, след като от 2016 г. досега именно заради проблеми в тази посока на няколколко пъти беше отлагано. "Делото тръгна днес, няма проблеми. Всички са редовно призовани, конституирани са като страни, затова няма пречки делото да не се гледа. От тук нататък зависи от свидетелите, от доказателствата по делото как ще бъдат представяни, как ще бъдат изслушвани вещите лица и разпитани свидетелите, голяма част от тях са израелски граждани", отбеляза пред БГНЕС адвокат Красимира Михайловска, която представлява и семейството на загиналия български шофьор Мустафа Кьосев. Тя подчерта, че само български свидетели са призовани за следващото заседания и обясни, че става дума за хора, които са присъствали на летището, били са там по време на инцидента. На 18 юли 2012 г. Атентатор самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. Подсъдими по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на "Интерпол". Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който също загина при атентата.  

Трайков пред Фрог: Когато съд се занимава с категории хора, той не е специализиран, а специален

https://frognews.bg/novini/traikov-pred-frog-kogato-sad-zanimava-kategorii-hora-toi-spetsializiran-spetsialen.html

Когато един съд специализиран, не е специализиран в области, а категории хора, той вече не е специализиран, а специален съд и това е нещо съвсем друго. Така бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира пред Frognews.bg предстоящото разглеждане на делото срещу него в Специализирания съд.

Трайков пред Фрог: Когато съд се занимава с категории хора, той не е специализиран, а специален

http://frognews.bg/news_147574/Traikov-pred-Frog-Kogato-sad-se-zanimava-s-kategorii-hora-toi-ne-e-spetsializiran-a-spetsialen/

Когато един съд специализиран, не е специализиран в области, а категории хора, той вече не е специализиран, а специален съд и това е нещо съвсем друго. Така бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира пред Frognews.bg предстоящото разглеждане на делото срещу него в Специализирания съд.

България ще участва на Световното първенство по транжиране на месо

http://www.moreto.net/novini.php?n=365752

За първи път България ще участва на Световното първенство по транжиране на месо догодина. Това е единадесетото издание на международния конкурс, който ще се проведе в Белфаст, Ирландия. Страната ни ще се съревновава с 14 държави. Петима българи и един англичанин, сред които дългогодишни транжори и професионални готвачи, ще представят България на Световното първенство по транжиране на месо през март догодина.

Вълнест мамут, продаден за половин милион евро

http://clubz.bg/62034-vylnest_mamut_prodaden_za_polovin_milion_evro

Древeн скелет на вълнест мамут бе продаден на аукцион в Лион, Франция, за 548 хиляди евро. Финалната сума превиши значително първоначалната оценка. Смята се, че това е най-големият скелет от този вид, който се оказва в частни ръце, съобщава Би Би Си.

80% от скелета се състои от костите на умрялото животно. Останалото е смола, която служи за укрепване и придаване цялост на експоната.

Костите на древното животно са били открити в зоната на вечна замръзналост в Сибир преди 10 години. Не се съобщава как са се оказали на търг във Франция.

Учените са открили по зъбите на мамута следи от гниене. Специалистите предполагат, че това може би е една от причините за неговата смърт: заради проблемите със зъбите той не е можел да се храни пълноценно.

Оттеглянето на зоната на вечния лед води до увеличаване на броя на останките от древни бозайници, обясни пред Би Би Си кураторът на природонаучните колекции в Манчестърския музей Дейвид Гелсторп.

„Сибирският „вечен“ лед се размразява особено бързо поради климатичните промени – казва Гелсторп. – Така че намираме не само тези невероятни скелети, но и много други материи, които са оцелели след смъртта им – като вълна, кожа, мускули, органи и в някои случаи дори последния им обяд.“

Един от най-добре запазените екземпляри от вида – мамутчето на 39 хиляди години Юка – също е открит в зоната на вечна замръзналост в Сибир.

Вълнестите мамути са съвременници с първите хора, които ходели на лов за тях и ги изобразявали по стените на пещерите си.

Голямата  част от тези животни са измрели преди 10 хиляди години. Последната група мамути са живели на остров в Северния ледовит океан и са доживели до преди около 4 хиляди години.

Учените смятат, че основна роля за изчезването на вида са изиграли хората-ловци и – в по-голяма степен – измененията в околната среда.

"Площад Славейков"

По време на празниците ЕНЕРГО-ПРО няма да прекъсва електрозахранването на клиенти, пропуснали да платят сметките си

http://www.cross.bg/platyat-energo-pro-dekemvri-1563702.html

/КРОСС/ Във връзка с предстоящите празнични и почивни дни ЕНЕРГО-ПРО напомня, че клиентите, пропуснали да платят сметките си за електроенергия, могат да покрият задълженията си по удобен за тях начин - в брой, по банков път или през интернет. В случай че предпочитат плащане в брой, клиентите на ЕНЕРГО-ПРО могат да посетят в работните дни Центровете за обслужване на клиенти на компанията или касите на EasyPay, FastPay, Информационно обслужване и Български пощи. Информация за адресите и работното време на клиентските центрове и на касите може да бъде намерена на адрес: https://www.energo-pro.bg/bg/Nashite-adresi На 23 и 30 декември 2017 г. касовите салони на Български пощи ще работят по графика за съботни дни. През почивния 27 декември клиентите могат да платят сметките си в дежурни пощенски станции, посочени в приложения списък. Всички възможности за плащане, които компанията предлага, са описани на интернет страницата на адрес: https://www.energo-pro.bg/bg/Nachini-na-plashtane-Bitovi-klienti. В периода 23 декември 2017 г. - 2 януари 2018 г. ЕНЕРГО-ПРО няма да прекъсва електрозахранването на своите клиенти, пропуснали да платят в срок задължения си за консумирана електроенергия. Дежурни пощенски станции на 27 декември 2017 г.:  

Мая Манолова даде цената на водата на прокуратурата

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-maja-manolova-tzena-vodata-26705945

Мая Манолова сезира прокуратурата за поскъпването на водата, решено от КЕВР преди дни. От прокуратурата казаха, че са се самосезирали и вече проверяват.

Коледната ваканция за учениците ще продължи 11 дни

http://dnes.dir.bg/news/uchenitzi-koledna-vakantzia-26705917

Единадесет дни ще почиват учениците от I до XII клас по Коледните и Новогодишните празници.

Доверието в германската икономика отслабва

https://www.investor.bg/novini/130/a/doverieto-v-germanskata-ikonomika-otslabva-252456/

Индексът на бизнес доверието на института Ifo неочаквано се понижава до 117,2 пункта

Прокуратурата се самосезира за цената на водата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620538

Прокуратурата се самосезира за цената на водатаВърховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и извършва проверка на законосъобразността на Решения от 30 ноември 2017г. на КЕВР за одобряване на бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД в гр. Бургас, гр. Ямбол и гр. Враца за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г.

11 дни коледна ваканция за учениците, връщат се по класните стаи на 3-ти януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620528

11 дни коледна ваканция за учениците, връщат се по класните стаи на 3-ти януариЕдинадесет дни ще почиват учениците от първи до 12-и клас по Коледните и Новогодишните празници. Ваканцията започва от 23 декември 2017 г. и ще продължи до 2 януари 2018 г., включително. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Учениците ще се върнат в класните стаи на 3 януари, сряда,,

Прокуратурата подхвана и поскъпването на водата

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-podhvana-i-poskapvaneto-na-vodata-news273254.html

Прокуратурата се е самосезирала за поскъпването на водата, одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) миналия петък и влизащо в сила от 1 януари 2018 г. в 14 области на страната. Това е съобщила заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова при среща с националния омбудсман Мая Манолова, информираха от пресцентъра на обществения защитник в понеделник. Вдигането на цените на 15 водни оператора до 2021 г. включително е одобрено още преди месеци с бизнес плановете на компаниите, но в края на всяка година КЕВР трябва административно да ги одобри и при необходимост да ги актуализира. Утвърждаването на новите тарифи стана факт на закрито заседание на регулатора, което се проведе в условията на свикан от БСП протест. Манолова се обяви против повишаването на цените на водата още в края на ноември, когато се проведоха обществените обсъждания. На срещата сега с Петрова и със завеждащия отдел "Надзор за законност“ Виктор Малинов са били обсъдени основанията за оспорване пред съда на законосъобразността на решенията на регулатора. Прокуратурата вече била поискала преписките от комисията за цената на водата в областите Бургас, Ямбол и Враца, но Манолова все пак е изпратила до ВАП сигнал за незаконосъобразното, според нея, решение за скока на водата до ВАП.  Така за втори път в рамките на 2017 г. прокуратурата ще се занимава с ценови решения на енергийния и воден регулатор. В края на април Върховна административна прокуратура внесе жалба в Софийски административен съд срещу цените на топлинната и електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите в страната. Аргументът на държавното обвинение бе, че регулаторът е определил през април по-високите цени на газа на базата на предположение, че газът ще поскъпне. Решението за повишаването на цената на синьото гориво обаче вече бе взето. При положение, че топлофикациите произвеждат топлинната и електрическата си енергия чрез синьото гориво, цената пряко зависи от тази на природния газ. В началото на октомври обаче съдът спря производството до влизане в сила на друго решение на КЕВР - за цената на природния газ, което отделно също е протестирано от Върховна административна прокуратура. Според ВАП обаче цената на газа няма общо с тока и парното. В априлската акция прокуратурата разследваше и повишаването на цената на водата в София, а сега ще стори това отново за столицата и още 13 области - Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Окончателното решение на КЕВР за цените на водата от 1 януари 2018 г. е публикувано на сайта на регулатора и от него става ясно дори, че за част от ВиК-дружествата тарифите за 2018  г. дори са леко вдигнати спрямо одобрените в бизнес плановете им тарифи. От комисията посочват, че промяната е заради актуализираната инфлация и че същата процедура ще се повтаря за цените на водата през 2019 и следващите години. Спрямо първоначалните намерения на КЕВР за актуализация на одобрените в бизнес плановете тарифи и финално утвърдените цени за 2018 г. обаче има лек спад на планираното увеличение, което е заради отчитането на инфлацията само за периода, от който е бил одобрен бизнес планът на съответното дружество. Това е ставало по различно време и затова не е приложена пълната годишна инфлация за 2017 г. Манолова обаче обяви, че по-малкото с около 3 процентни пункта поскъпване на водата е нейна заслуга. "Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар да отричаха в последното си решение, те се съобразиха с аргументите ми, че манипулират числата, в резултат, на което се получава драстичното увеличение на цената на водата“, заяви омбудсманът пред бТВ във вторник. В крайна сметка КЕВР е преизчислила инфлацията коректно – за периода от определяне на първата цена за новия регулаторен период до момента на увеличението, а не както първоначално от началото на годината до октомври, каза Манолова. В резултат, във всички 15 области се намалява цената на водата до 3 пункта – в Ямбол вместо с 20%, водата е увеличена със 17%, във Враца вместо 13%, водата е увеличена с 11% и т.н., допълни тя. "Другият голям проблем е в нечестното използване на един друг критерий от страна на КЕВР, а именно социалната поносимост на цената на водата“, посочи Манолова. "КЕВР е взел данните от по-високото изследване на Националния статистически институт за средно месечните доходи на домакинствата. Разликата между двете изследвания е 100%. Твърдя, че ако бяха взети данните от по-ниското изследване на средно месечните доходи на домакинствата, в три от областите изобщо нямаше да има увеличение на цената на водата. Това са областите Монтана, Кърджали и Силистра“, каза омбудсманът.

Прокуратурата ще провери законно ли е поскъпването на водата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3100266_prokuraturata_shte_proveri_zakonno_li_e_poskupvaneto/?ref=rss


Върховната административна прокуратура се самосезира и извършва проверка дали е закононно поскъпването на водата от 1 януари 2018 г., съобщиха от държавното обвинение.<br /><br />Прокуратурата ще провери дали е законосъобразно решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 30 ноември, с което тя е одобрила бизнес плана на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД за градовете Бургас, Ямбол и Враца. Отделно държавното обвинение ще провери и доколко е законно...

Президентът на Иран: Тръмп не може да срине ядреното споразумение

https://frognews.bg/novini/prezidentat-iran-tramp-moje-srine-iadrenoto-sporazumenie.html

Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп не може да „срине” споразумението със световните сили за ядрената програма на Техеран, предава радио Voice of America.

Президентът на Иран: Тръмп не може да срине ядреното споразумение

http://frognews.bg/news_147572/Prezidentat-na-Iran-Tramp-ne-moje-da-srine-iadrenoto-sporazumenie/

Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп не може да „срине” споразумението със световните сили за ядрената програма на Техеран, предава радио Voice of America.

Прихваната бе балистична ракета, изстреляна срещу столицата на Саудитска Арабия

http://www.mediapool.bg/prihvanata-be-balistichna-raketa-izstrelyana-sreshtu-stolitsata-na-sauditska-arabiya-news273253.html

Саудитската противовъздушна отбрана прехвана във вторник балистична ракета, изстреляна към столицата Рияд, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия "Ал Арабия".   Тя цитира предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бие с бунтовниците хуси в съседен Йемен.   Няма данни за нанесени щети.   Говорител на хусите каза, че бунтовниците са изстреляли ракета към Рияд.   Мишена на нападението е бил дворецът "Ал Ямама" в саудитската столица, написа Мохамед Абдусалам в Туитър.   Телевизията на хусите пък заяви, че в двореца е имало среща на висши саудитски ръководители.   Мощна експлозия бе чута в Рияд в 10.50 ч. по Гринуич (12.50 ч. българско време) - малко преди предвиденото представяне на бюджета на Саудитска Арабия за догодина, съобщи Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.   Агенцията отбелязва, че бюджетът обикновено е представян от краля от неговия дворец.

Китай с кодекс за поведение на компании, инвестиращи в чужбина

http://www.cross.bg/chyzhbina-spisuk-kompanii-1563701.html

/КРОСС/ Китай пусна Кодекс за поведение на частните компании, които инвестират в чужбина, тъй като Пекин се стреми да предотврати рискови придобивания. Държавните медии съобщиха днес, че се работи по създаването на черен списък на нарушителите, информира БГНЕС. Предложението на най-голямата агенция за икономическо планиране в страната изглежда е най-новата стъпка в правителствената кампания за предотвратяване на прекомерно разширяване на китайските фирми с неблагоразумни сделки в чужбина, които биха могли да застрашат финансовата стабилност в страната. Публикуваните от Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) насоки съдържат няколко твърди и бързи правила, всъщност сбор от съвети за работа зад граница. Това включва оставане в рамките на финансовите ограничения и основните компетенции на компанията, избягване на финансиране на дейности с високи заеми, зачитане на местните закони и обичаи и митнически правила и придържане към социално и екологично отговорни операции. Държавният вестник „Чайна дейли" съобщи във вторник, че подобен код за държавните предприятия също е в действие, както и черен списък на нарушителите. Изданието цитира неназован служител на NDRC, който заяви, че насоките и черния списък "ще се превърнат в основни политически инструменти за ограничаване на инвестиционните рискове"

Момиче пострада от хвърлен камък по влак

https://frognews.bg/novini/momiche-postrada-hvarlen-kamak-vlak.html

Около 22:00 ч. на 14 декември пътническият влак от София за Мездра е атакуван с камъни от неизвестни лица в района на спирка Кумарица. В резултат на вандалската проява леко е пострадало младо момиче, което е пътувало във влака.

Момиче пострада от хвърлен камък по влак

http://frognews.bg/news_147573/Momiche-postrada-ot-hvarlen-kamak-po-vlak/

Около 22:00 ч. на 14 декември пътническият влак от София за Мездра е атакуван с камъни от неизвестни лица в района на спирка Кумарица. В резултат на вандалската проява леко е пострадало младо момиче, което е пътувало във влака.

Вижте в кои празнични дни паркирането в „Синя“ и „Зелена“ зона" е безплатно в София

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6620526

Вижте в кои празнични дни паркирането в „Синя“ и „Зелена“ зона" е безплатно в СофияВ 8 от предпразничните и празнични дни около Коледа и Нова година, в София ще се паркира безплатно в „Синя“ и „Зелена“ зона", съобщиха от „Център за градска мобилност" ЕАД (ЦГМ). Столичани и гостите на столицата могат да ползват безплатно зоните на 23, 25, 26, 27 и 30.12.2017 г., както и на 01.01.2018 г..

Малко визити на пасажерски кораби във Варна очакват през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=365754

Слаба посещаемост на пасажерски кораби очакват във Варна през 2018-та. Основната причина е в сложната международна обстановка с Украйна и Истанбул. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Пристанище Варна“ ЕАД Петър Сеферов, предаде репортер на Moreto.

Над 25 млн. лв. от ОПРР за обновяване на 44 сгради на пожарната и полицейски управления

http://www.cross.bg/programa-raiionni-nova-1563700.html

/КРОСС/ С над 25 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. ще бъдат обновени 44 районни служби за пожарна безопасност и защита на населението и районни полицейски управления в страната. Това обяви в Нова Загора заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя бе сред официалните гости за откриването на санираната сграда на Районно управление - „Полиция" в града. Над 330 хил. лв. европейски средства, осигурени по оперативната програма чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството са вложени в сградата, която е с нова дограма на прозорците и вратите, монтирана топлоизолация, нов покрив и фасада. Сградата не е ремонтирана от 1979 г., като обновеният й облик допринася и за по-модерната визия на Нова Загора. Реновирането й осигурява и по-добри условия за труд на служителите на МВР, а мерките за енергийна ефективност ще пестят средства за отопление. „За разлика от останалите проекти, които реализираме по програмата за над 3 млрд. лв., този е различен, защото подкрепяме системата на МВР. Фокусиран е върху осигуряването на по-добра работна среда за служителите на реда. За нас това е изключителен приоритет, служителите в МВР дават нашето спокойствие в ежедневието, дават ни сигурност и се грижат за реда по време и на празниците", подчерта зам.-министър Николова

Путин разкри историческите предизвикателства пред Руската федерация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620521

Путин разкри историческите предизвикателства пред Руската федерацияРусия трябва да отговори на исторически предизвикателства като развитие на регионите на страната, създаване на нова икономика, технологична революция в областта на медицината и образованието. Това заяви държавният глава на страната на Руската федерация, предава ТАСС, цитирана от БТА. „Длъжни сме достойно да отговорим на съдбоносните исторически

Борисов разпореди на ГЕРБ отмяна на лекарствения мораториум

http://www.mediapool.bg/borisov-razporedi-na-gerb-otmyana-na-lekarstveniya-moratorium-news273252.html

Проточилата се два месеца сага с мораториума за плащане на иновативни лекарства от здравната каса върви към щастлив финал след като по разпореждане на премиера Бойко Борисов ГЕРБ обяви, че ще отмени скандалната забрана. Борисов даде сигнал за отбой още миналия петък, в резултат на което здравният министър предложи компромис – специална комисия да разглежда всеки отделен случай на пациенти, нуждаещи се от "забраненото" лечение. Така се стигна до среща във вторник между премиера лидера на БСП Корнелия Нинова, който съобщи, че е предложила вариант за излизане от ситуацията чрез актуализация на току що приетия бюджет на НЗОК. По-късно от ГЕРБ обявиха, че за да спрат спекулациите, ще предложат на утрешния председателския съвет на Народното събрание в сряда да се гласува отмяна на мораториума. "От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който междувременно е говорил с министрите на финансите и на здравеопазването. "Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти", заявява Цветанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Отстъплението на ГЕРБ по тази чувствителна за обществото тема не е изненада, още повече в навечерието на европредседателството, заради чието безоблачно протичане Борисов отпусна допълнителни пари на БАН и предотврати готвения протест, но все още има риск от протести на полицаи. Отстъпление след двумесечен отпор срещу лобизъм и кражби Така в крайна сметка управляващите се отказват от крайната и спорна мярка, защитавана от тях в продължение на два месеца с всевъзможни аргументи за противодействие на лобистки интереси и кражби в системата. Идеята за мораториума беше лансирана от настоящия здравен министър Кирил Ананиев още по времето, когато оглавяваше Надзорния съвет на здравната каса. Евентуалното отхвърляне на искането му от депутатите щеше да означава бламирането му още в първите му стъпки като министър. Мораториумът беше поддържан до последно, а в кампанията за оправдаването му бяха впрегнати дори службите и прокуратурата с акция срещу паралелния износ на лекарства, която да покаже колко се краде в системата. Пламенната защита на мораториума продължи дори след като президентът Румен Радев наложи вето, а отхвърлянето му в парламента беше съпроводено с преброяване и противопоставяне на онкоболни политици от парламентарната трибуна. Ескалиращото обществено недоволство и обвинения в геноцид обаче принудиха властите да смекчат забраната, отново по настояване на премиера. Борисов пое скандала на ръчно управление в края на миналата седмица, разказвайки личната история за борбата, която със сестра му са водили за лечението на тяхната майка, която е починала от онкологично заболяване. В демонстрация на хуманност по заръка на Борисов през почивните дни пък военнотранспортният самолет "Спартан" транспортира онкоболно дете до германска клиника. Веднага заваляха въпроси как ще се помогне на другите нуждаещи се. ГЕРБ се отказва от предлаганите от Ананиев комисии В търсенето на компромис през последните дни се заговори за специални комисии към здравното министерство, които да отпускат скъпите терапии, засегнати от мораториума, на нуждаещите се пациенти, за които досегашните медикаменти не работят. Предложението обаче срещна отпор от пациенти и експерти, тъй като реализирането му изисква създаването на сложна организация и заделянето на специален бюджет от здравното министерство, с което на практика се обезсмисля идеята на мораториума – да бъдат спестени пари. От съобщението на ГЕРБ става ясно, че на здравният министър Кирил Ананиев е казал на срещата с Цветан Цветанов и финансовия министър Владислав Горанов, че е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с правилник за условията и реда за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин още преди края на годината вече била създадена цялата нормативна среда за работата им. Цветанов благодари на Кирил Ананиев и екипа му, но "въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение", от ПГ на ГЕРБ ще предложат отмяна на мораториума, се казва в съобщението. Нинова се оказа катализатор на щастливата развръзка По-рано във вторник Корнелия Нинова съобщи за предложението си към министър-председателя: "Разговарях с г-н Борисов като му казах, че единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще бъде прецедент, току–що е публикуван. Това е единственият начин онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени". "Декларирам от името на парламентарната група на БСП, че сме готови на извънредни заседания, на нощни заседания, но да направим актуализация на бюджета. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6-ти от бюджета. Тъй като правителството твърди, че има пари, очевидно не са проблем числата в бюджета", заяви Нинова. Тя напомни, че такъв сценарий вече е разиграван през 2010 г. от Евгени Желев и през 2012 г. от Ваньо Шарков и такива предложения за актуализация са гледани. Мораториумът обхваща 32 лекарства за около 8000 пациенти Мораториумът засяга 32 иновативни медикамента, които се очаква да формират около 40 млн. лева допълнителен разход в бюджета на НЗОК догодина. Според здравното министерство 28 от тези нови терапии вече имат модерни алтернативи, които се поемат от касата и едва четири нямат. Потенциално от тези 32 медикамента биха се ползвали около 8000 души догодина, ако наличните терапии при тях не работят. При падането на мораториума НЗОК ще трябва да разчита за покриването на иновативните терапии на и без друго изтънелия си резерв от 114 млн. лева, който за първа година е 3% от бюджета й при 10% досега.

Борисов обещал на Нинова да помисли за отмяна на лекарствения мораториум

http://www.mediapool.bg/borisov-obeshtal-na-ninova-da-pomisli-za-otmyana-na-lekarstveniya-moratorium-news273252.html

Нов обрат в сагата около скандалната забрана за плащане на нови лекарства от НЗОК: лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла депутатите за трети път да гледат бюджета на здравната каса и да отменят мораториума, който стана повод за пациентски протести и президентско вето. По думите на Нинова Борисов й е обещал да помисли, а заместникът му Цветан Цветанов - да събере парламентарната група на ГЕРБ. "Останах с впечатление, че са склонни да разгледат нашето предложение", коментира Нинова във вторник. Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, която на последния конгрес на ГЕРБ влезе в Изпълнителната комисия на партията на мястото на Цецка Цачева, отказа всякакъв коментар относно евентуално преразглеждане на мораториума. В края на миналата седмица, след като президентското вето на лекарствения мораториум беше преодоляно от мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а Румен Радев обяви това за "брутално и цинично", Бойко Борисов даде заявка за преразглеждане на забраната да се плащат иновативни терапии от НЗОК през следващата година. "Не искам да си играят със страховете на хората", коментира той по адрес на опозицията. Впоследствие здравният министър Кирил Ананиев лансира идеята за създаването на специални комисии към здравното министерство, които да отпускат скъпите терапии за всеки конкретен пациент, който не се повлиява от вече наличните медикаменти. Предложението му обаче срещна отпор от пациенти и експерти, тъй като реализирането му изисква създаването на сложна организация и заделянето на специален бюджет от здравното министерство, с което на практика се обезсмисля идеята на мораториума – да бъдат спестени пари. Сега на дневен ред отново е опцията за отпадане на мораториума, като Нинова е предложила вариант на Борисов как да стане това. "Разговарях с г-н Борисов като му казах, че единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще бъде прецедент, току–що е публикуван. Това е единственият начин онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени", коментира Нинова. Според нея това трябва да се случи до края на годината. "Декларирам от името на парламентарната група на БСП, че сме готови на извънредни заседания, на нощни заседания, но да направим актуализация на бюджета. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6-ти от бюджета. Тъй като правителството твърди, че има пари, очевидно не са проблем числата в бюджета", заяви Нинова. Тя посочи, че такъв сценарий вече е разиграван през 2010 г. от Евгени Желев и през 2012 г. от Ваньо Шарков и такива предложения за актуализация са гледани. БСП са готови и до 17 часа във вторник ще внесат предложението си в парламента за отпадане на параграф 6 от бюджета, с който се въвежда лекарственият мораториум. Той засяга 32 иновативни медикамента, които се очаква да формират около 40 млн. лева допълнителен разход в бюджета на НЗОК догодина. Според здравното министерство 28 от тези нови терапии вече имат модерни алтернативи, които се поемат от касата и едва четири нямат. Потенциално от тези 32 медикамента биха се ползвали около 8000 души догодина, ако наличните терапии при тях не работят. Ако мораториумът падне, НЗОК ще трябва да разчита за покриването на иновативните терапии на и без друго изтънелия си резерв от 114 млн. лева, който за първа година е 3% от бюджета й при 10% досега.

Американският Конгрес ще обсъжда днес данъчната реформа на Тръмп

http://econ.bg/Новини/Американският-Конгрес-ще-обсъжда-днес-данъчната-реформа-на-Тръмп_l.a_i.755041_at.1.html

Контролираният от републиканците Конгрес на САЩ се очаква да стартира във вторник процедура по гласуване на договорената в последните дни най-мащабна...

Астероидът Умуамуа има "защитно палто"

http://www.cross.bg/ymyamya-ychenite-beshe-1563699.html

/КРОСС/ Загадъчният астероид, наречен Умуамуа, удивил учените с необичайната си форма на пура, има "защитно палто" - изолация от органичен материал, информира "Франс прес", позовавайки се на астрономи, които следят движението на пришълеца от друга слънчева система. Обектът, чието наименование означава пратеник на хавайски, беше открит на 19 октомври с телескопа Pan-STARS1 на Хаваите. Първоначално учените го взеха за комета, но в хода на проследяването му не беше отчетена кометна активност. Съдейки по необичайните му форма и траектория, астрономите стигнаха до извода, че Умуамуа идва от друга слънчева система. Впоследствие обектът беше класифициран като астероид, припомня агенцията. Кометите са композирани от лед, органични материали и скали, докато астероидите са съставени основно от скали или метал. В ново изследване, публикувано в сп. "Nature Astronomy", изследователите обаче твърдят, че действителната природа на Умуамуа остава загадка и не изключват кометната му същност. Те са установили, че обектът има "защитно палто" - изолационен слой от богат на въглерод органичен материал. Според учените е възможно пластът с дебелина около 50 сантиметра да предпазва ледената вътрешност на обекта от изпаряване под въздействието на слънчевите лъчи. "Не изключваме наличието на ледена структура под защитната обвивка", казва Алън Фицсимънс от изследователския екип от Кралския университет в Белфаст.  

Общо 11 дни ваканция ще имат учениците - от 23 декември до 2 януари включително

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/19/3100265_obshto_11_dni_vakanciia_shte_imat_uchenicite_-_ot_23/?ref=rss


Единадесет дни ще почиват учениците от I до XII клас по коледните и новогодишните празници. Ваканцията започва от 23 декември 2017 г. и ще продължи до 2 януари 2018 г. включително.<br /><br />Децата ще се върнат в класните стаи на 3 януари 2018 г. (сряда), като ще учат по програмата за съответния ден и в посочената от училището смяна.<br /><br />Следващата ваканция ще бъде четири дни между края на първия и началото на втория учебен срок – от 3 до 6 февруари 2018 г....

Столичната община планира да преобрази площада пред Централна гара

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/12/19/3100141_stolichnata_obshtina_planira_da_preobrazi_ploshtada/?ref=rss


Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна гара в София. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков пред журналисти. През 2018 г. ще бъде обявен конкурс за проект за пространството, след което ще започне ремонтът.<br /><br />По думите на Здравков пространството пред гарата е с голям потенциал поради близостта до центъра на града и добрата обезпеченост с градски транспорт.<br /><br />"Там има влакове, автобуси,...

Кралев обеща следващите години да бъдат добри за българския спорт

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100249_kralev_obeshta_sledvashtite_godini_da_budat_dobri_za/?ref=rss


Спортният министър Красен Кралев обяви, че предстоят добри години за българския спорт. Той изрази задоволство от постиженията през 2017 г. и неколкократно изтъкна нивото на младите състезатели. <br /><br />"Най-радващото е, че имаме много силно младо поколение, което идва. Следващите години ще бъдат добри за българския спорт. Много таланти бяха наградени днес, и то заслужено с оглед постиженията, които имат през годината", каза Кралев, който днес взе участие в церемонията...

Израелска дизайнерка ще изработи булчинската рокля на Меган Маркъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6620513

Израелска дизайнерка ще изработи булчинската рокля на Меган МаркълИзраелската дизайнерка Инбал Дрор потвърди, че е получила поръчка от двореца Кенсингтън за булчинската рокля на Меган Маркъл, годеницата на принц Хари, съобщи Фимейл фърст. Меган Маркъл вече е получила скица за одобрение, каза говорител на марката пред сп. "Пийпъл". Подробности за роклята обаче няма да бъдат разкрити, предаде БТА.

Ердоган пред ученици в Гърция: "Всички ние сме Турция"

http://www.moreto.net/novini.php?n=365761

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заснет на видеоклип да проповядва "Всички ние сме Турция" пред млади мюсюлмански ученици в Северна Гърция по време на неотдавнашното си посещение в южната ни съседка, съобщават гръцки медии.

Детската градина на принцеса Шарлот

https://offnews.bg//zvezdi/detskata-gradina-na-printcesa-sharlot-671486.html

Дъщерята на принц Уилям и Кейт Мидълтън тръгва на детска градина през януари догодина. Принцеса Шарлот е 2 г. и половина и ще бъде записана в традиционно учебно заведение, в близост до дома на кралското семейство в Кенсингтън. 

Детската градина "Уилкокс" има отлична оценка от държавните инспектори и твърди, че възпитава децата на маниери, стремеж към успех и висок стандарт.

Семестриалната такса за сутрешната програма е малко над 3000 паунда, а за следобедните - 1800 паунда. В градината се обучават 32 деца - от почти 3-годишни до 5-годишни. В програмата са включени изкуства, математика, наука, ролеви игри, Физически упражнения и история. 

Сутрешните занимания започват в 10:10, но децата трябва да бъдат там най-късно в 9. Всяко дете има собствено портфлио, в което се записва всяко негово постижение.

Програмата включва следните занимания: от 10:10 до 10:35 децата се занимават с четене, писане, обучителни игри. От 10:35 до 10:45 се мият ръцете и има малка почивка за пиене на вода, мляко и закуска. От 10:45 до 11:45 с почивка по средата децата пеят, творят и учат. От 11:20 до 11:45 се провеждат специализирани групи по готварство, труд и техника, поезия, музика, пеене и актьорско майсторство.

Принцеса Шарлот върви по стъпките на брат си - принц Джордж, и баща си, тъй като принц Уилям е единствената кралска особа досега, която посещавала детска градина. Малкият принц Джордж бе записан на подготвително училище през септември тази година. 

Ердоган в Комотини: Всички сме Турция

https://frognews.bg/svqt/erdogan-komotini-vsichki-sme-turtsiia.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заснет на видеоклип да проповядва ”Всички ние сме Турция” пред млади мюсюлмански ученици в Северна Гърция по време на неотдавнашното си посещение в южната ни съседка, съобщиха гръцки медии.

Ердоган в Комотини: Всички сме Турция

http://frognews.bg/news_147571/Erdogan-v-Komotini-Vsichki-sme-Turtsiia/

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заснет на видеоклип да проповядва ”Всички ние сме Турция” пред млади мюсюлмански ученици в Северна Гърция по време на неотдавнашното си посещение в южната ни съседка, съобщиха гръцки медии.

Делото ”Сарафово” тръгва на 17 януари

http://dnes.dir.bg/news/sarafovo-26705891

Специализираният наказателен съд проведе разпоредително заседание по делото за атентата в "Сарафово", съобщиха от пресцентъра на съда.

3000 лева глоба за показан среден пръст

http://clubz.bg/62033-3000_leva_globa_za_pokazan_sreden_pryst

Дисциплинарната комисия на БФС глоби с 3000 лева футболиста на ЦСКА-София Фернандо Каранга заради средния кръст, показан от бразилеца към един от страничните съдии по време на мача с "Лудогорец" (2:1) за Купата на България.

През първото полувреме голмайсторът отправи неприличния жест след ситуация пред вратата на гостите. Реферите не забелязаха и не санкционираха Каранга.

На днешното си заседание обаче комисията наказа Каранга "по доклад", което означава, че провинението е забелязано от делегата или (и) съдийския наблюдател и писано след срещата.

Същевременно ДК спира правата на Натанаел от "Лудогорец", който получи червен картон за удар без топка в края на 120-минутната битка. Изискан е видеозапис и след преглеждането му ще бъде обявено наказанието на защитника.

Заради различни прояви на публиката си ЦСКА-София е глобен общо с 6300 лв. - за пиротехнически средства, бомбички, димки, хвърлени предмети към терена и "нецензурни и вулгарни скщандирания".

В четвъртък ще заседава съдийската комисия и ще разгледа представянето на съдиите в четвъртфиналите за Купата. Най-много коментари предизвика именно срещата ЦСКА - "Лудогорец", но също така "Етър" - "Славия" (1:2).

Медиците в Ловеч са пред колективна оставка

//dariknews.bg/regioni/pleven/medicite-v-lovech-sa-pred-kolektivna-ostavka-2068095

Работещите в ловешката болница ще подадат колективна оставка на 22 декември (петък), ако до четвъртък не бъдат доставени необходимите за работата им лекарствени средства и медицински консумативи и не получат обещаните възнаграждения за септември. Това се казва в уведомително писмо от двата синдикат

ГЕРБ дава заден за мораториума върху лекарствата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-dava-zaden-za-moratoriuma-vyrhu-lekarstvata-2068118

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Това се казва в позиция на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов

Цацаров разкри подробности около убийството на 7-годишното дете в Момчилград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-razkri-podrobnosti-okolo-ubijstvoto-na-7-godishnoto-dete-v-momchilgrad-2068103

До момента няма повдигнато обвинение за умишлено убийство срещу майката на убитото в Момчилград 7-годишно момиче. Тя е задържана за срок до 72 часа с обвинение за оставяне без надзор на дете. Това заяви в Кърджали главният прокурор

Мая Манолова даде поскъпването на водата на прокуратурата

https://offnews.bg//ikonomika/maia-manolova-dade-poskapvaneto-na-vodata-na-prokuraturata-671495.html

„Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар да отричаха в последното си решение, те се съобразиха с аргументите ми, че манипулират числата, в резултат, на което се получава драстичното увеличение на цената на водата“, заяви омбудсманът Мая Манолова пред bTV.

Общественият защитник поясни, че Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ в крайна сметка е преизчислила инфлацията коректно – за периода от определяне на първата цена за новия регулаторен период до момента на увеличението, а не както първоначално от началото на годината до октомври. 

В резултат, във всички 15 области се намалява цената на водата до 3 пункта – в Ямбол вместо с 20%, водата е увеличена със 17%, във Враца вместо с 13%, водата е увеличена с 11% и т.н.

„Другият голям проблем е в нечестното използване на един друг критерий от страна на КЕВР, а именно социалната поносимост на цената на водата“, посочи Манолова.

„КЕВР е взел данните от по-високото изследване на Националния статистически институт за средно месечните доходи на домакинствата. Разликата между двете изследвания е 100%. Твърдя, че ако бяха взети данните от по-ниското изследване на средно месечните доходи на домакинствата, в три от областите изобщо нямаше да има увеличение на цената на водата. Това са областите Монтана, Кърджали и Силистра“, категорична бе омбудсманът.

По-късно през деня тя се срещна със заместника на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура /ВАП/ Ася Петрова и завеждащия отдел „Надзор за законност“ Виктор Малинов.

На срещата бяха обсъдени решенията на КЕВР от 30 ноември и от 15 декември т.г. и основанията за оспорване тяхната законосъобразност пред съда. Ася Петрова съобщи, че прокуратурата вече се е самосезирала за решенията на регулатора от 30 ноември и е изискала преписките от комисията за цената на водата в областите Бургас, Ямбол и Враца.

В късния следобед омбудсманът Мая Манолова изпрати и официално сигнал за незаконосъобразното решение за скока на водата до ВАП.

ООН към България: Трябва силно председателство за добра система за убежище в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620446

ООН към България: Трябва силно председателство за добра система за убежище в ЕСВърховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) публикува препоръки за реформа на убежището в Европейския съюз. Агенцията на ООН за бежанците се обърна главно към България, тъй като страната ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 г., отбелязва Independent Balkan News Agency.

България е трета в Евросъюза по ръст на заплатите през третото тримесечие

http://econ.bg/Новини/България-е-трета-в-Евросъюза-по-ръст-на-заплатите-през-третото-тримесечие_l.a_i.755040_at.1.html

България е трета в Европейския съюз (ЕС) по нарастване на работните заплати през третото тримесечие на 2017 година, макар темпът на нарастване да се...

Дядо Коледа зарадва с подаръци децата, настанени в приемни семейства на фондация „За Нашите Деца“

https://offnews.bg//obshtestvo/diado-koleda-zaradva-s-podaratci-detcata-nastaneni-v-priemni-semejstv-671504.html

Дядо Коледа зарадва с подаръци и изненади децата, за които се грижат приемните семейства на фондация "За Нашите Деца".

Празненството бе изпълнено с много емоции, игри и щастливи детски усмивки. Малчуганите се срещнаха с Дядо Коледа и се забавляваха на катерушките в детски център в столицата, а по-големите деца играха боулинг заедно с приемните си родители и екипа на фондацията.

Фондация „За Нашите Деца” е създател на първия в България Център по приемна грижа.

В него екип от специалисти набира, обучава и подкрепя кандидат-приемни и приемни семейства, приели в дома си деца, които не могат да живеят в родното си семейство.

Освен експертна подкрепа, семействата получават регулярно и други различни видове подкрепа: еднократна финансова помощ при настаняване на дете, ежемесечна финансова помощ, материална подкрепа, организиране на празници по различни поводи (рожден ден, Коледа, 1-ви юни), обезпечаване включването на приемните деца в социализиращи дейности и рехабилитация при необходимост.

Към края на ноември 37 деца живеят в подготвени и подкрепяни от фондацията приемни семейства. 

По 3022 лв. за младежи в неравностойно положение по инициатива на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620416

По 3022 лв. за младежи в неравностойно положение по инициатива на президента 

17 младежи получиха еднократна финансова помощ в размер на 3022 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Това съобщиха от прессекретариата на президента.  Право да получат еднократна финансова помощ по инициативата имат младежите в неравностойно положение, които продължават образованието си във висши училища или колежи.

До месец-два започва ремонтът на пътя край зоната за отдих до Морска гара

http://www.moreto.net/novini.php?n=365760

Най-вероятно през януари или февруари следващата година, в зависимост от метеорологичните условия, ще започне ремонтът на пътя край зоната за обществен достъп и отдих до Морска гара. При облагородяването на зоната ще се извърши подновяване на тротоара, както и подмяна на съществуващата ограда.

Най-големият военен кораб в историята на Великобритания протече

http://www.mediapool.bg/nai-golemiyat-voenen-korab-v-istoriyata-na-velikobritaniya-proteche-news273251.html

Най-големият военен кораб на Великобритания в историята новият самолетоносач "Кралица Елизабет" (Queen Elizabeth) за 3.1 млрд. лири има теч и се нуждае от ремонт, съобщиха от британското военно министерство, цитирани от "Ройтерс". Корабът, който тежи 65 хил. тона, беше представен като най-модерния военен кораб на Великобритания и беше официално приет от кралица Елизабет само преди две седмици има има проблем с уплътнението на вала. Проблемът е засечен по време на пробно плаване. Говорител на британските военноморски сили съобщи, че вече е планиран ремонт, който ще се се извърши във военноморската база в Портсмут, и няма да наложи прекратяване на пробните плавания. Вестник "Сън" уточнява, че 280-метровият военен кораб пропуска по 200 литра вода на час, като ремонтът щял да струва милиони британски лири. Източник от военните среди ремонтът трябва да бъде платен от производителя - The Aircraft Carrier Alliance. Това е консорциум, в който влизат британските компании BAE Systems, Babcock и британското подразделение на френската фирма Thales. Те са строили кораба в продължение на 8 години. Освен него консорциумът е построил и самолетоносача "Принцът на Уелс". Общата цена на проекта е 6.2 млрд. лири. От BAE Systems съобщиха, че ремонтът ще се извърши в началото на с;едващата година и ще отнеме само няколко дни. Очаква се през 2018 г. на борда му ще бъдат разположени британски изтребители F35 Lightning II, произведени от американската компания Lockheed Martin.

Основната версия за стрелбата по данъчния шеф - работата му

https://www.vesti.bg/bulgaria/osnovnata-versiia-za-strelbata-po-danychniia-shef-rabotata-mu-6077401

Вероятно е стреляно с карабина, изстрелът е един, другото нараняване е от счупено стъкло

В МВР синдикати и министър подписаха нов КТД

http://dnes.dir.bg/news/mvr-sindikati-valentin-radev-kolektiven-trudov-dogovor-26705784

Синдикални организации в МВР сключиха Колективен трудов договор между тях и вътрешния министър Валентин Радев.

Майката на удушеното дете е обвинена, но не за убийство

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-momchilgrad-sotir-tzatzarov-damla-musa-26705708

Майката на 8-годишната Дамла Муса - Садет Муса е задържана и й е повдигнато обвинение, но не за убийство, а за това, че е оставила детето си без надзор.

"ЦСКА - София" е предложил 62 хил. лева месечен наем и 1.1 млн. лева минимална инвестиция за базите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100228_cska_-_sofiia_e_predlojil_62_hil_leva_mesechen_naem_i/?ref=rss


"ЦСКА - София" е предложил 62 хил. лева без ДДС на месец за наем и 1.1 млн. лева без ДДС минимални инвестиции при участието си в конкурса за стадион "Българска армия" и спортно-тренировъчна база "Панчарево". Петчленната комисия обяви, че червените отговарят на необходимите условия.<br /><br />Очаква се "ЦСКА - София", който е единственият кандидат в конкурса, да бъде обявен за победител на 3 януари. До седем дни след това трябва да бъде...

Дискриминация: Рибарник в Англия забранява вход за източноевропейци

https://offnews.bg//sviat/diskriminatcia-ribarnik-v-anglia-zabraniava-vhod-za-iztochnoevropejtc-671488.html

Знак, който дискриминира поляци и източноевропейци, се появи в областта на Донкастар, Англия.

Табелата гласи "Не се допускат рибари от полски или източноевропейски произход". Той е поставен пред частен водоем.

За случая съобщава Радо Папиевски, активист за правата на източноевропейските мигранти във Великобритания.

Папиевски посочва, че въпреки проверка от страна на полицията в Обединеното кралство и писмо от Комисията за равенство и човешки права, действия по премахване на дискриминиращата табела не са предприети. 

Активистът стартира кампания в интернет за събиране на парични средства, за да може да си позволи да наеме частен защитник, който да започне дело за премахване на табелата в съда. 

Ударите на саудитската коалиция в Йемен са убили най-малко 136 цивилни за 10 дни, съобщи ООН

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/19/3100089_udarite_na_sauditskata_koaliciia_v_iemen_sa_ubili/?ref=rss


Въздушните удари на водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен са отнели живота най-малко на 136 цивилни, които не са замесени в конфликта, за десет дни от началото на декември. Това съобщи на редовен брифинг говорителят на комисариата за човешките права към ООН Рупърт Колвил, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Броят на жертвите е за периода 6-16 декември, в който е имало редица удари по обекти в различни части на страната. Един от примерите, даден от Колвил, е за затвор...

Две момчета са пребили сирийски ученик във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3100253_dve_momcheta_sa_prebili_siriiski_uchenik_vuv_varna/?ref=rss


Две момчета са пребили 13-годишен сирийски ученик във Варна. Момчето, което е от семейство с получен хуманитарен статут, е било нападнато на 14 декември след края на часовете в училище "Никола Вапцаров".<br /><br />Момчето излязло да играе футбол със свои съученици. Играта им наблюдавали две момчета, които започнали да викат петокласника да отиде при тях, се казва в съобщение на Районната прокуратура. Сирийското момче отказало да разговаря.<br /><br />Тогава...

Президентът на Иран: Тръмп не може да срине ядреното споразумение

http://www.cross.bg/iran-trump-teheran-1563698.html

/КРОСС/ Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп не може да „срине" споразумението със световните сили за ядрената програма на Техеран, предава радио Voice of America. „Ядрената сделка няма да се срине ... Онези, които се надяват, че Тръмп ще предизвика колапса й, грешат", заяви Роухани в реч, излъчена на живо по държавната телевизия. През октомври Тръмп отказа да потвърди, че Иран изпълнява стриктно ядреното споразумение, постигнато през 2015 г. Решението му задейства 60-дневен срок за Конгреса, който ще реши дали отново да бъдат наложени санкции на Иран. Ограниченията срещу Техеран бяха премахнати след подписването на историческата сделка за ядрената й програма, припомня медията. Иран увери, че ще се придържа към споразумението, докато останалите световни сили го уважават, но ако Вашингтон се оттегли от него, в Техеран ще последват примера на американците.    

Нападение с нож в столичния квартал "Овча купел"

http://www.cross.bg/kypel-ovcha-godishen-1563697.html

/КРОСС/ 23-годишен мъж е пострадал, след като е бил нападнат с нож от 53-годишен мъж в жк. "Овча купел". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 53-годишен мъж е задържан в Шесто РУ. Според информацията до този момент минути след полунощ в жилище в жк. "Овча купел" е възникнал скандал между него и 23-годишен - и двамата наематели на дома, при който по-възрастният ранил с нож опонента си. По първоначални данни разпрата се разразила след употреба на алкохол. Раненият е приет в болница без опасност за живота. Образувано е досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава.    

”Подкрепи една мечта” помогна на 17 младежи

http://dnes.dir.bg/news/pomosht-blagotvoritelnost-umen-adev-prezidentat-radev-podkrepi-mechta-26705725

17 младежи получиха еднократна финансова помощ в размер на 3022 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“.

Дават 15 млн. лв. допълнително на БАН за 2018-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=365755

БАН ще получи допълнителни 15 милиона лева за следващата година, но средствата ще бъда разпределени между институтите според постигнатите научни резултати. Това стана ясно след среща на ръководството на академията с представители на правителството и Народното събрание.

Персоналът на ловешката болница без лекарства и заплати, подава колективна оставка

https://www.24chasa.bg/region/article/6620409

Персоналът на ловешката болница без лекарства и заплати, подава колективна оставка
Многопрофилната болница в Ловеч е на път да хлопне врати поради липса на животоспасяващи медикаменти и консумативи, и не само. Персоналът все още не е получил трудовите си възнаграждения за м. септември. Ако до 21 декември не бъдат доставени лекарства, консумативи и не бъдат раздадени полагащите ни се заплати,

Медии: България може да предизвика световен срив на биткойна

https://offnews.bg//dw/medii-balgaria-mozhe-da-predizvika-svetoven-sriv-na-bitkojna-671494.html

През последните седмици редица чуждестранни медии отправиха поглед към България. Причината: най-бедната страна в ЕС изведнъж се оказа притежател на ценно съкровище - над 210 хиляди биткойна, конфискувани в рамките на спецоперация през май тази година, пише "Дойче веле".

Към момента на конфискацията стойността на биткойните е възлизала на около 400 милиона евро. Но покрай покачилия се курс на криптовалутата въпросните над 210 хиляди биткойна отговарят вече на около 3,3 милиарда евро - сума, с която България би могла да погаси около 20% от държавния си дълг. За целта страната първо трябва да продаде биткойните - и именно тук се крие проблемът: ако България пусне наведнъж толкова голяма сума биткойни, цената на криптовалутата ще падне драстично, пише германското издание "Бизнес Инсайдър".

Засега българското правителство не казва какво възнамерява да прави с новото си съкровище. А и не е ясно дали притежава паролите, необходими за продажбата на криптовалутата. Освен това конфискуваните биткойни все още не са официално притежание на държавата, тъй като разследването не е приключило, посочва "Бизнес Инсайдър", цитирайки "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Историята помни и други подобни случаи, пише на свой ред германското издание "Ди Велт". През септември 2013 година американското ФБР конфискува над 170 хиляди биткойна. Малко по-късно те бяха разпродадени срещу суми, които изглеждат направо нищожни на фона на днешния курс. В рамките на четири търга, проведени между 2014 и 2016 година, ФБР продаде над 124 000 биткойна. Изчислено според днешния курс, службата е изгубила поне 1,5 милиарда долара.

Доскоро криптовалутата се използваше преди всичко от престъпни групировки. Наркотърговците ползваха биткойните като анонимно разплащателно средство, онлайн-изнудвачите прикриваха с тях следите си, а митническите измамници трансферираха огромни суми от една държава в друга.

Именно поради тази причина много държави се отнасят с огромно недоверие към криптовалутите: в Русия е блокиран достъпът до редица криптоборси; в много африкански и централноазиатски държави търговията с биткойни е напълно забранена; Китай прекрати борсовата търговия на дигитални валути, а САЩ възнамеряват да контролират още по-строго пазара на криптовалутите. Независимо от всичко това сега погледите са насочени към България - заради биткойн-съкровището, което страната скоро би могла да осребри.

Нинова настояла пред Борисов за актуализация на бюджета на НЗОК

http://econ.bg/Новини/Нинова-настояла-пред-Борисов-за-актуализация-на-бюджета-на-НЗОК_l.a_i.755039_at.1.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна...

Цацаров за убитата Дамла: Ще има следствен експеримент с участието на майката (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620206

Цацаров за убитата Дамла: Ще има следствен експеримент с участието на майката (Видео)В момента тече пресконференцията на главния прокурор Сотир Цацаров, който пристигна в Кърджали заради жестокото убийство в неделя в момчилград на 7-годишната Дамла.  Той пристигна преди няколко часа и проведе дълги разговори с окръжния прокурор и наблюдаващия прокурор, за да се запознае в детайли по случая.

Нинова настояла пред Борисов за актуализация на бюджета на НЗОК

http://econ.bg/Новини/Нинова-настояла-пред-Борисов-за-актуализация-на-бюджета-на-здравната-каса_l.a_i.755039_at.1.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна...

Офшорна компания съди БиБиСи и „Гардиън” за Paradise Papers

http://www.cross.bg/gardiun-bibisi-appleby-1563695.html

/КРОСС/ Две от ключовите медии в разследването на Paradise Papers заклеймиха предприетите срещу тях съдебни действия. Компания се опитва да принуди "Гардиън" и БиБиСи да разкрият документи, използвани от репортери, пише "Гардиън". Волфганг Крах, главният редактор на "Зюддойче цайтунг", германският вестник, който се е сдобил с информацията, отбеляза, че е "изключително обезпокоен от опита да се принуди медия да предаде високо чувствителна информация, която може да застраши живота и здравето на източниците". Крах поясни, че няма да позволи на "Гардиън" или на други партньори да разкриват изтеклите документи на трета страна. Директорът на Международния консорциум за разследваща журналистика Джерард Райл, който координира проекта Paradise Papers, описа съдебния иск като "потенциално опасен момент в свободата на слово във Великобритания". Офшорната компания Appleby е в центъра на историята срещу двете британски медии. Компанията също настоява "Гардиън" и БиБиСи да разкрият всички 6 милиона документа, които са на Appleby. Appleby иска обезщетение за разкритите конфиденциални юридически документи. Според компанията документите са откраднати при хакерска атака и няма обществен интерес към историите, публикувани за Appleby и за клиентите им. Тя съди само "Гардиън" и БиБиСи. Paradise Papers разкрива мащабното укриване на данъци в офшорни зони от физически и юридически лица

Президенстската инициатива „Подкрепи една мечта“ помогна на младежи в неравностойно положение

http://www.cross.bg/ednokratna-mladezhite-leva-1563696.html

/КРОСС/ 17 младежи получиха еднократна финансова помощ в размер на 3022 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта". Право да получат еднократна финансова помощ по инициативата имат младежите в неравностойно положение, които продължават образованието си във висши училища или колежи. Тази година, в резултат на промяната на правилата, студентите получиха по-висока еднократна стипендия. По време на дарителската кампания беше събрана сумата от 62 730 лева, която е най-голямата събирана до момента. От тях 11 344 лева бяха изразходвани за финансиране на абитуриентския бал. Остатъкът от 51 386 лева беше разпределен във вид на еднократна финансова помощ за младежите, които са приети във висши училища. По-голямата част от тях са избрали технически и икономически специалности за своето университетско образование. Трима студенти потвърждават тенденцията деца, израснали в домове, да избират обучение в специалността „Социални дейности". Работата по президентската инициатива „Подкрепи една мечта" обединява усилията на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Инициативата обхваща младежите от специализирани институции през последните две години на средното им образование

Макрон за думите на Асад: Не е вярно, че Франция подкрепя тероризма в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620383

Макрон за думите на Асад: Не е вярно, че Франция подкрепя тероризма в СирияФренският президент Еманюел Макрон отхвърли твърдения на сирийския президент Башар Асад, че Франция подкрепя тероризма в Сирия, предаде Асошиейтед прес. След среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Макрон каза, че изявленията на Асад са неприемливи, тъй като приоритет за Франция е войната срещу ИД, предаде БТА.

Спортният министър ще се среща с Борислав Михайлов, за да борят натиска върху съдиите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100233_sportniiat_ministur_shte_se_sreshta_s_borislav/?ref=rss


Спортният министър Красен Кралев обяви, че му предстои среща с президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов. Двамата ще обсъдят проблема с натиска върху футболните съдии, за който Михайлов алармира в петък и поиска помощ от държавата.<br /><br />Президентът на БФС обяви, че "се знае за трима-четирима души, които влияят на съдиите в България". "Аз им казвам съдийски мениджъри. Затова търсим помощ от държавата. Има си начини да бъдат прихванати",...

Какво видях в ислямското училище в Момчилград

http://dnes.dir.bg/news/uchilishte-isljam-momchilgrad-26705724

"Ние не обучаваме терористи. Това са деца, които обичат родината си", казва директорът на ислямската гимназия в Момчилград.

Френската авиодилема за $9 милиарда

https://news.bg/macro/frenskata-aviodilema-za-usd9-miliarda.html

Макрон иска да продаде дял от летищен оператор, но това може да увреди интересите на Air France

Израел ще ограничи контактите с министрите от крайната десница в Австрия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/19/3100174_izrael_shte_ogranichi_kontaktite_s_ministrite_ot/?ref=rss


Израел даде да се разбере, че ще работи с новото коалиционно правителство на Австрия, съставено от консервативната Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), но "засега" няма да има директни контакти с министрите от крайната десница, съобщиха "Франс прес" и БТА.<br /><br />В комюнике на израелското правителство се посочва, че премиерът Бенямин Нетаняху е в "директен контакт" с канцлера Себастиан Курц, лидер на...

Кралев връчи спортния „Икар“

https://www.24chasa.bg/sport/article/6620348

Кралев връчи спортния „Икар“Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи спортния „Икар“ на Фондация „Български спорт“ за отбор на годината на националките ни по волейбол, които през 2017 г. спечелиха Световното първенство за жени до 23 години. Министърът пък бе удостоен от генералния секретар на Българския олимпийски комитет с медала на БОК „Спортът за един мирен

МО отложи преговорите за поддръжката на МиГ-29

https://frognews.bg/novini/otloji-pregovorite-poddrajkata-mig-29.html

Министерството на отбраната /МО/ отложи с два дни преговорите за договора за поддръжката на 15 изтребители МиГ-29.

МО отложи преговорите за поддръжката на МиГ-29

http://frognews.bg/news_147570/MO-otloji-pregovorite-za-poddrajkata-na-MiG-29/

Министерството на отбраната /МО/ отложи с два дни преговорите за договора за поддръжката на 15 изтребители МиГ-29.

Езиков курс на МОН за българи от диаспората

http://www.eurochicago.com/2017/12/mon/

Министерството на образованието и науката организира езиков курс за българи от диаспората, който ще се проведе в Благоевградския университет "Неофит Рилски" през лятото на 2018 г. Заявки за този курс могат да бъдат подавани до 20 декември 2017 г. 

Предадоха на съд изнасилвача от улица "Струга" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365741

Районната прокуратура във Варна предаде на съд 28-годишния Кольо П. за изнасилване, представляващо опасен рецидив, извършено със сила и заплашване, съобщиха от прокуратурата за Moreto.net. Обвинителният акт срещу насилника е внесен във Варненския районен съд само 4 месеца след извършване на престъплението по член 152, ал.

Президентът на Иран: Доналд Тръмп не може да срине ядреното споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620338

Президентът на Иран: Доналд Тръмп не може да срине ядреното споразумениеВ реч, изнесена във вторник, 19 декември, президентът на Иран Хасан Роухани увери, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп не може да „срине“ споразумението със световните сили за ядрената програма на Техеран, предава радио Voice of America. „Ядрената сделка няма да се срине ... Онези, които се надяват, че Тръмп ще предизвика колапса й, грешат",

Рохингите се завръщат в Мианмар

https://offnews.bg//sviat/rohingite-se-zavrashtat-v-mianmar-671491.html

Мианмар и Бангладеш създадоха днес съвместна работна група, която да надзирава репатрирането на мюсюлманите рохинги, избягали от насилието в Мианмар, предаде Асошиейтед прес.

Подписано в Дака споразумение предвижда 30-членната работна група да подготви процедури за започване на доброволно връщане, преселване и реинтеграция на рохингските бежанци. Началото на тяхното връщане в родината обаче вероятно ще се забави.

Над 630 000 рохинги избягаха в Бангладеш, откакто армията на Мианмар предприе сурови мерки през август, след като въоръжена групировка извърши нападения срещу полицейски постове.

Двете страни се споразумяха миналия месец репатрирането да започне около 21 януари, но представител на бангладешкото външно министерство, присъствал на днешната среща, каза, че то ще се забави с няколко седмици.

Правозащитни организации предупреждават, че рохингите може да продължат да бъдат подложени на насилие, ако бъдат върнати.

Европейският съюз призова Мианмар да освободи "колкото е възможно по-скоро" двама репортери на Ройтерс, арестувани миналата седмица, посочва осведомителната агенция.

"Арестуването наскоро в Янгон на двама журналисти, работещи за информационна агенция Ройтерс, е повод за истинско безпокойство", каза говорителка на външнополитическата служба на ЕС.

Журналистите бяха арестувани, след като бяха поканени на вечеря с полицейски служители в околностите на Янгон.
Според полицията репортерите са били "арестувани за притежаване на важни и тайни държавни документи, свързани с щата Ракхайн и силите за сигурност".

Източник: БТА

Мианмар и Багладеш започват да връщат прокудените рохинги

https://offnews.bg//sviat/mianmar-i-bagladesh-zapochvat-da-vrashtat-prokudenite-rohingi-671491.html

Мианмар и Бангладеш създадоха днес съвместна работна група, която да надзирава репатрирането на мюсюлманите рохинги, избягали от насилието в Мианмар, предаде Асошиейтед прес.

Подписано в Дака споразумение предвижда 30-членната работна група да подготви процедури за започване на доброволно връщане, преселване и реинтеграция на рохингските бежанци. Началото на тяхното връщане в родината обаче вероятно ще се забави.

Над 630 000 рохинги избягаха в Бангладеш, откакто армията на Мианмар предприе сурови мерки през август, след като въоръжена групировка извърши нападения срещу полицейски постове.

Двете страни се споразумяха миналия месец репатрирането да започне около 21 януари, но представител на бангладешкото външно министерство, присъствал на днешната среща, каза, че то ще се забави с няколко седмици.

Правозащитни организации предупреждават, че рохингите може да продължат да бъдат подложени на насилие, ако бъдат върнати.

Европейският съюз призова Мианмар да освободи "колкото е възможно по-скоро" двама репортери на Ройтерс, арестувани миналата седмица, посочва осведомителната агенция.

"Арестуването наскоро в Янгон на двама журналисти, работещи за информационна агенция Ройтерс, е повод за истинско безпокойство", каза говорителка на външнополитическата служба на ЕС.

Журналистите бяха арестувани, след като бяха поканени на вечеря с полицейски служители в околностите на Янгон.
Според полицията репортерите са били "арестувани за притежаване на важни и тайни държавни документи, свързани с щата Ракхайн и силите за сигурност".

Източник: БТА

Кой политик би получил най-много добри пожелания за Новата година?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-politik-bi-poluchil-naj-mnogo-dobri-pozhelaniia-za-novata-godina-2068060

Запитани към кои наши политици българите биха отправили добри пожелания за Новата 2018 година, въпреки постоянната и висока критичност към работата на политиците и на институциите у нас, е регистрирана готовност на малко над 60% от интервюираните да отправят добри пожелания

Вижте колко дни ще почиват учениците по Коледа и Нова година

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-kolko-dni-shte-pochivat-uchenicite-po-koleda-i-nova-godina-2068091

Единадесет дни ще почиват учениците от 1-и до 12-и клас по коледните и новогодишните празници.

Ваканцията започва от 23 декември 2017 г. и ще продължи до 2 януари 2018 г., включителн

Цацаров: Убийството на 7-годишната Дамла е дело на тесен кръг от хора

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-ubijstvoto-na-7-godishnata-damla-e-delo-na-tesen-kryg-ot-hora-2068103

Екип от криминалисти от София ще се включи в разследването на убийството на 7-годишната Дамла в Момчилград. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, посочва БНТ.

Детска градина влезе на сесия, сурвака кмета на "Марица" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6620238

Детска градина влезе на сесия, сурвака кмета на "Марица" (Снимки)20 коледарчета от детската градина в с. Труд сурвакаха кмета на община "Марица" Димитър Иванов на последната сесия днес. Те влязоха при съветниците, които станаха на крака, за да ги посрещнат. Хлапетата получиха лакомства и кравайчета за гегите си от Иванов и шефа на местния парламент Гергана Трендафилова.

Купувачът на Общинска банка иска тя да продължи да работи основно с институции

http://www.mediapool.bg/kupuvachat-na-obshtinska-banka-iska-tya-da-prodalzhi-da-raboti-osnovno-s-institutsii-news273250.html

Кандидат-купувачът на мажоритарния дял в Общинска банка е заявил, че ще я запази като самостоятелна финансова институция и че след приватизацията тя ще продължи да работи основно с общини. В четвъртък Столичният общински съвет трябва да реши дали да одобри предложението на регистрирания в Лихтенщайн фонд "Новито опортюнитис" да купи 67.646% от капитала на трезора, които към момента са собственост на Столичната община. Фондът предложи 46 млн. лева за акциите, което е само с 350 000 лева над минималната сума, определена от общинарите. "Новито опортюнитис" е и единственият кандидат при четвъртия опит за приватизация на общинския дял в банката. Негов собственик по документи е дружеството за създаване и управление на инвестиционни фондове "КАИАК Фонд Мениджмънт", което също е регистрирано в Лихтенщайн. Реално зад "Новито опортюнитис" могат да стоят други лица, а регистрацията в Лихтенщайн дава право на ползването на преференциалния данъчен режим там, но избягва забраната офшорни компании да притежават банки, тъй като тя не важи за територии, които са част от Европейското икономическо пространство. Според официалните документи крайни собственици на "Новито Опортюнитис" са трима души с австрийско гражданство – Роланд Мюлер, Реймонд Шустер и Томас Ян, обясни общинският съветник и председател на надзорния съвет на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Николай Стойнев. Тримата крайни собственици са част от управлението на "КАИАК Фонд Мениджмънт". Компанията управлява 70 инвестиционни фонда, чиито активи са на стойност близо 1.6 млрд. швейцарски франка, допълни Стойнев. Ангажименти В офертата си за Общинска банка кандидат-купувачът е декларирал, че при необходимост ще оказва ликвидна или капиталова подкрепа на трезора. Освен това има намерение да запази фокуса на банката върху публичните институции. В момента банката има сравнително малък дял на пазара на потребителски и бизнес продукти, но пазарният ѝ дял при продуктите за общините е значителен - 37%. През тази банка минава бюджетът на Столичната община, с нея работят общинските фирми в София, както и редица други местни власти, които имат минимален дял акции в нея. Кандидат-купувачът на трезора е декларирал, че има намерение да създаде специален екип за работа със Столичната община, както и да запази действащите договори с общинските структури. Щяло да има и индивидуални комисионни за събирането на данък сгради и такса смет при вноска на каса в банката. Ще продължи отпускането на преференциални кредити на физически лица, които работят в бюджетната сфера, както и на държавни и общински фирми. Местната администрация тепърва ще проучва дали ще може да продължи да използва услугите на Общинска банка без конкурс, след като тя вече не е нейна собственост, стана ясно от думите на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Предвижда се в следващите години кредитния портфейл на "Общинска банка“ да нарасне с до 12%, а привлечените средства да се увеличат с до 9 на сто. Броят на служителите ще бъде запазен до 2020 г., но се предвижда тяхната оптимизация и релокация. Обсъждането на предложението на "Новито опортюнитис" в четвъртък вероятно ще предизвика дискусия и политически препирни. Срещу предложението за одобряване на сделката вече се обявиха общинарите от БСП. Мотивът им е, че има само един кандидат, а и не е съвсем ясно кой стои зад него. Процедура Освен положително решение от общинския съвет, за осъществяване на сделката е нужно и одобрение на кандидата от Българската народна банка (БНБ) и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От "Новито опортюнитис" вече поискаха КЗК да одобри придобиването. Не е ясно дали подобно искане е постъпило в БНБ. Главният изпълнителен директор на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов няма информация дали това е направено. За искането за одобрение от КЗК от агенцията разбрали от медиите. Ако сделката бъде одобрена от общинския съвет, "Новито опортюнитис" трябва да плати 20% от предложената цена за придобиване на "Общинска банка" или 9.2 млн. лева. В тази сума се включват и 3 млн. лева депозит, които дружеството вече е превело на общината. Останалата част от покупната цена се плаща, след като сделката бъде одобрена и от КЗК, и от БНБ. След Столична община най-голям дял от акциите на Общинска банка - около 27 на сто, притежават фирми около енергийния бос Христо Ковачки. Съвсем малки дялове имат няколко общини и дружества на Столична община. Съдружници Дълги години фирмите около Ковачки имаха блокираща квота при вземането на решения от общото събрание на банката и на практика София беше загубила контрол върху трезора. Освен това банката отпускаше кредити на свързани с миноритарния акционер компании, които бавеха вноските си и създаваха риск за стабилността на банката. София си върна контрола през 2011 г., благодарение на акт на БНБ, който позволи промяна на устава на банката. След жалби от фирмите около Ковачки по казуса има две съдебни дела - за акта на БНБ и за промяната в устава. Второто е замразено, докато не се реши това за акта на централната банка, което се точи от 2011 г. Не е ясно и дали миноритарните акционери смятат да продадат акциите си в банката. Преговори с тях ще трябва да води евентуалният нов собственик.

Гатлин обяви, че е шокиран от допинг скандала, и уволни треньора си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100168_gatlin_obiavi_che_e_shokiran_ot_doping_skandala_i/?ref=rss


Световният шампион в спринта на 100 метра Джъстин Гатлин уволни треньора си Денис Мичъл. Реакцията му дойде покрай разразилия се скандал за контрабанда на допинг, в който Мъчил беше замесен.<br /><br />"Бях шокиран и изненадан да науча, че треньорът ми би могъл да има нещо общо тези обвинения. Уволних го, още щом разбрах за това", заяви Гатлин в профила си в "Инстаграм".<br /><br />Антидопинговата агенция на САЩ и независимото звено към Международната...

Нинова иска актуализация на бюджета на НЗОК

https://frognews.bg/novini/ninova-iska-aktualizatsiia-biudjeta-nzok.html

Председателят на БСП Корнелия Нинова е провела днес разговор с премиера Бойко Борисов, в който е настояла за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Това съобщи самата тя по време на пресконференция.

Нинова иска актуализация на бюджета на НЗОК

http://frognews.bg/news_147569/Ninova-iska-aktualizatsiia-na-biudjeta-na-NZOK/

Председателят на БСП Корнелия Нинова е провела днес разговор с премиера Бойко Борисов, в който е настояла за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Това съобщи самата тя по време на пресконференция.

Нинова разговаряла с Борисов за актуализация на бюджета на НЗОК

https://offnews.bg//politika/ninova-razgovariala-s-borisov-za-aktualizatcia-na-biudzheta-na-nzok-671487.html

Току-що разговарях с премиера Бойко Борисов. Бях упълномощена да го направя от онкоболни, протестиращите, организаторите на протеста в парламента, които се обърнаха към нас.

От вчера имаме разговори с тях. Упълномощена съм да ви запозная с тяхното отворено писмо, тъй като те са с впечатление, че никой не ги чува. Ще ви прочета само част от него, защото е дълго, но то беше и предмет на разговора ни с премиера. 

„Да бъде заобиколена една забрана със създаване на комисии към МЗ, които комисии и фондове, всички знаем как функционират, за нас е абсолютно неприемливо“, казват пациентите. „Да се опитват да замаскират текст на закон с комисии и да се замазват очите на хората, за нас е абсолютно неприемливо. Да се създават комисии, на които ще бъде плащано с нашите пари, за да се заобикаля един мракобесен мораториум, за нас е абсолютно неприемливо. Да се водят преговори, с която и да било пациентска организация, за да се твърди от председателя на ПГ на ГЕРБ, че имат съгласие на пациентските организации, без да се цитират имената на такива, за нас е абсолютно неприемливо. Да се твърди от председателя на ПГ на ГЕРБ в национален ефир, че Румъния имала мораториум, е неистина, което е абсолютно неприемливо. Нито в една европейска държава няма такъв законов текст“.

Разговарях с г-н Борисов, като му казах: единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно и сега актуализация на бюджета на НЗОК. Да, ще бъде прецедент. Току-що е публикуван – днес. Веднага да се прави актуализация ще е прецедент, но това е единственият начин тези хора да не останат от първи януари необгрижени, заяви още Нинова.

Тази комисия, която ще се формира, не се знае кога ще стане, по какви правила ще работи. Пациентите са изчислили, че ако тази комисия заседава един път седмично, ще трябва да гледа 170 пациента на заседание. Това няма да реши проблема, а ще го задълбочи. Казах, че настояваме за актуализация на бюджета на НЗОК. Сега, до края на годината. Декларирам от името на ПГ на „БСП за България”, че сме готови на извънредни, нощни заседания, в ускорени, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6 от бюджета, обясни Нинова.

Тя допълни, че ще внесат предложението си до края на деня днес.

Нинова каза още:

Тъй като Държавният бюджет е задължение, единствено и само, на МС по закон, за Здравната каса не е така. През 2010 г. Евгений Желев, като депутат, е внесъл такова предложение и то е гледано. През 2012 г. Ваньо Шарков е внесъл такова предложение. И то е гледано. Т.е. ние имаме вече такива прецеденти. Затова се обърнах към г-н Борисов, нека да не работят на инат. Това, което направиха, е голяма грешка, очевидно по мнението на болните хора, Комисията няма да реши, а ще задълбочи проблема. Призовах ги за разум- да обсъдят предложението на ПГ на „БСП за България” за актуализация на бюджета и да го направим в спешен порядък до края на годината. Включително и с работа между празниците, прекъсване на ваканцията на депутатите и т.н. Г-н Борисов обеща да помисли. След това ми се обади г-н Цветанов, каза, че ще събират днес парламентарната им група. Ще обсъдят нашето предложение. Ще решат и ще ме информират. И утре сутринта, на Председателски съвет в НС, ще решим какво да прави парламентът по този казус. Останах с впечатлението, че са склонни да разгледат нашето предложение, да потърсим най-бързия и най- правилния вариант, да не оставим тези болни хора от 1 януари без лекарства.

Благодарност на Путин към ЦРУ

http://www.mediapool.bg/blagodarnost-na-putin-kam-tsru-news273249.html

Путин благодари на Америка за помощта, чрез която бе предотвратен терористичен атентат, напомни президентът Доналд Тръмп в речта си, посветена на стратегията за национална сигурност на САЩ. Не си струва обаче да храним излишни илюзии по този повод, пише германският в. "Фрактфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) в кореспонденция от Москва. И напомня, че абревиатурата "ЦРУ" се асоциира в Русия със световното зло. Този, който редовно гледа телевизия в Русия, смята, че американското разузнаване не само е организатор на революцията в Украйна, но и силата, която стои зад възникването на екстремистката организация "Ислямска държава". На фона на тези традиционни руски представи предизвиква удивление скорошният жест на Путин, който в телефонен разговор с американския си колега е благодарил на ЦРУ за съдействието за предотвратяването на атентат в Санкт Петербург. Към днешна дата са известни имената на петима от седем заподозрени. Двама руски граждани от Северен Кавказ и един таджик отказаха да се признаят за виновни пред съда, настоявайки, че оръжието им било подхвърлено. Това не е изключено, пише ФАЦ и уточнява, че руската Федерална служа за сигурност (ФСБ) точкова често обявява свои успехи в борбата с ислямисткия тероризъм, че тези съобщения вече се възприемат със скептицизъм. От ЦРУ не коментират нищо. Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, също не се впусна в подробности, казвайки само, че спецслужбите на Русия и САЩ от време на време комуникират помежду си и този път информацията помогна "да се спаси животът на много хора". Това предизвиква "чувство на благодарност" и е "образцов пример за двустранно сътрудничество", допълни той. В хода на годишната си пресконференция миналия четвъртък Путин за пореден път заяви, че всички съобщения за предполагаема намеса на Русия в американските избори в САЩ през 2016 г. не са нищо друго, освен измислици на противниците на Тръмп. Тезата на Москва е, че вашингтонският "истеблишмънт" иска да попречи на Тръмп да изгради по-добри отношения с Русия, пише ФАЦ. Сега Москва следи как американците се готвят да разширят санкциите, въведени срещу Русия.

Мигрантите по света са колкото населението на Западна Европа

http://econ.bg/Новини/Мигрантите-по-света-са-колкото-населението-на-Западна-Европа_l.a_i.755037_at.1.html

Мигрантите по света към момента наброяват повече хора от населението на четирите най-големи държави в Западна Европа заедно. Приблизително 258 млн....

Мигрантите по света колкото населението на Западна Европа

http://econ.bg/Новини/Мигрантите-по-света-колкото-населението-на-Западна-Европа_l.a_i.755037_at.1.html

Мигрантите по света към момента наброяват повече хора от населението на четирите най-големи държави в Западна Европа заедно. Приблизително 258 млн....

Марш на "Червените чадъри" в Скопие

http://www.moreto.net/novini.php?n=365730

В македонската столица Скопие днес, за десета поредна година, се проведе марш на "Червените чадъри" в рамките на Международния ден срещу насилието върху сексуалните работници. Според организатора на марша "Гражданската инициатива за защита правата на сексуалните работни Стар-Стар", в страната има между 3 и 5000 сексуални работници, които всеки ден са подложени на насилие, не само от страна на клиентите си, но и от страна на полицията, от която търсят защита.

Астрономи: Загадъчният астероид с форма на пура има "защитно палто"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620261

Астрономи: Загадъчният астероид с форма на пура има "защитно палто"Загадъчният астероид, наречен Умуамуа, удивил учените с необичайната си форма на пура, има "защитно палто" - изолация от органичен материал, предаде Франс прес, позовавайки се на астрономи, които следят движението на пришълеца от друга слънчева система. Обектът, чието наименование означава пратеник на хавайски,

Откраднаха палтото на българска журналистка в ЕП

http://dnes.dir.bg/news/krazhba-evroparlament-palto-26705636

Търновска журналистка остана без палто след посещение в Европейския парламент в Страсбург.

МВР и синдикати разпределиха 55 млн. лв. за по-високи заплати със закани за съд и протести

https://offnews.bg//politika/mvr-i-sindikati-razpredeliha-55-mln-lv-za-po-visoki-zaplati-sas-zaka-671489.html

Всички служители в системата на МВР, включително и на високопоставени ръководни постове, ще получат еднакво увеличение на заплатите от следващата година.

Това стана ясно на извънредно заседание на съвета за социално партньорство в МВР, на която беше решено как да бъдат разпределени допълнителните 55 млн. лв., които правителството отпусна за вътрешното ведомство за 2018 г. 

По предложение на синдикатите оскъдните средства, от които реално повече от 35 млн. лв. отиват за осигуровки, ще бъдат разпределени по равно, а не както предвиждаха плановете на министерството - в процентно съотношение спрямо заеманата длъжност. Идеята на МВР изключваше от сметките ръководните длъжности.

По време на заседанието днес стана ясно, че синдикатите не смятат разпределенията на средствата за справедливо. 

Очаквайте подробности!

Китай призова САЩ да се откажат от мисленето от Студената война

https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-prizova-sasht-da-se-otkajat-ot-misleneto-ot-studenata-voina-252453/

Според Китай е нормално двете страни да имат разногласия, но би трябвало да намират конструктивни начини да се справят с тях

Нинова поиска от Борисов актуализация на бюджета на НЗОК

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-lekarstva-kornelia-ninova-26705595

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че днес е разговаряла с премиера Бойко Борисов с предложение за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г.

Нинова настояла пред Борисов за актуализация на бюджета на здравната каса

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/19/3100195_ninova_nastoiala_pred_borisov_za_aktualizaciia_na/?ref=rss


Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. Това съобщи Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.<br /><br />"Упълномощена съм да го направя от онкоболни и организацията на болните от рак, протестиращите, организаторите на протеста в парламента, които се обърнаха към нас", каза Нинова. Тя прочете част от тяхното отворено писмо, тъй...

ЦСКА отговаря на условията за конкурса за „Българска армия“ и „Панчарево“

https://www.24chasa.bg/sport/article/6620290

ЦСКА отговаря на условията за конкурса за „Българска армия“ и „Панчарево“ПФК ЦСКА-София ЕАД отговаря на необходимите условия, позволяващи му да участва в конкурса за отдаване под наем на ст. „Българска армия“ и спортно-тренировъчна база „Панчарево“ и комисията допуска дружеството за по-нататъшно участие в процедурата. Това стана ясно от оповестените протоколи на 5-членната комисия,

МЕТРО откри логистичен център за 4 млн. лв., ще доставя 3000 храни и напитки за председателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620282

МЕТРО откри логистичен център за 4 млн. лв., ще доставя 3000 храни и напитки за председателствотоБлизо 3000 хранителни продукта напитки ще стигат до хотели, ресторанти и кетъринг от новия логистичен център на Метро. Той бе открит днес от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на МЕТРО България. "МЕТРО се стреми непрекъснато да развива връзката си със своите клиенти,

Полицейските синдикати са на път да издействат увеличение на заплатите и на шефовете си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3100151_policeiskite_sindikati_sa_na_put_da_izdeistvat/?ref=rss


Членовете на съвета за социално партньорство в МВР се обединиха около предложението, парите отпуснати вповече за заплати в системата за следващата година, да бъдат разделени поравно между всички служители на ведомството. На извънредно заседание на съвета те подписаха и декларация, която няма задължителен характер за вътрешния министър, но синдикатите изразиха надежда той да се съгласи с предложението им. Декларацията беше подписана и от зам.-вътрешния министър Стефан Балабанов, който...

Гадателка застава пред съда в Русе за измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620283

Гадателка застава пред съда в Русе за измамаРайонна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишна гадателка за измама. Обвинението срещу Елена Д. е за това, че през периода октомври – декември 2015 г. в Русе, в условията на продължавано престъпление - на три пъти, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудила и поддържала заблуждение у 16-годишно момиче,

Майката на Григор получи наградата му за "Спортен Икар"

http://clubz.bg/62032-majkata_na_grigor_poluchi_nagradata_mu_za_sporten_ikar

Мария Димитрова, майката на Григор Димигров, получи наградата "Спортен Икар" от името на първата ни ракета на церемония в Националната галерия, където Българският олимпийски комитет връчи отличията си заедно с "Икар"-ите на фондация "Български спорт".

Първата ни ракета води подготовка за новия сезон във Флорида и не може да присъства. Така ще е и тази вечер, когато Димитров за втори път ще бъде обявен за Спортист на годината в традиционната анкета.

Шефът на фондация "Български спорт" Николай Божинов връчи на Мария Димитрова големия "Икар" - пластика на художника Христо Христов и диплом. Тя увери, че Григор оценява любовта на хората като изключителен стимул в представянето му на корта като българин.

Много овации събраха момичетата от определения за "Отбор на годината" национален тим по волейбол за жени до 23 години с треньор Тони Зетова - бронзов медалист от световното първенство в Словения. Те бяха наградени от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който отбеляза радващите успехите при младите.

Министър Кралев бе награден от БОК с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина. Със същия медал бяха отличени Вера Маринова -  спортен журналист за принос към отразяване на олимпийските игри и олимпийското движение и Боряна Тончева, спортен журналист за принос към дейността на Националната олимпийска академия на БОК.

Първата трикратна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова бе наградена с „Почетен знак на БОК“ по повод навършване на кръгла годишнина и за приноса й в развитието на художествената гимнастика в България и по света.

Медал за „Олимпийска заслуга“ във връзка с кръгли годишнини получиха Иван Лебанов, Николай Бухалов, Илиян Недков и Стефан Георгиев, а със златна значка бяха отличени други известни спортисти, сред които медалистите и техните треньори от последните европейски младежки олимпийски фестивали.

Първият ни олимпийски медалист в зимните спортове Иван Лебанов получи и Специален приз за благородна постъпка, връчен му от председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

Призът „Надежда Лекарска“ за етика, олимпийско образование и възпитание бе връчен на генералният секретар на БОК и лектор в националната олимпийска академия Белчо Горанов за принос в дейността на Олимпийската академия и разпространяване на олимпийските ценности. Наградата бе връчена лично от Симеон Лекарски.

Варненски и румънски учени съставиха подводни туристически маршрути в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=365756

Уникалната подводна каменна гора край Созопол, десетки потънали кораби край Констанца, Мангалия и Тюленово, както и останки от някогашните крепости Томи, Калатис, Калиакра, Бизоне, Аполония и Месембрия, ще могат да се разглеждат от летовниците, дошли на почивка по Западното Черноморие.

Гълъбов: През 2017 г. БСП се завърна на политическата сцена

http://dnes.dir.bg/news/antoniy-galabov-kabinet-borisov-3-26705243

През 2017 г. имаме възстановяване на влиянието на втория политически център около БСП. Радикализира се политическия дебат, което засега не дава резултат.

Повече от 314 хиляди ученици посещават извънкласни дейности

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3100186_poveche_ot_314_hiliadi_uchenici_poseshtavat/?ref=rss


През настоящата учебна година над 314 000 ученици от I до XII клас са ангажирани с допълнителни занимания по най-големия проект на Министерството на образованието и науката "Твоят час", съобщиха от пресцентъра на министерството.<br /><br />В него участват 2 189 училища. Повече от 242 000 ученици са участващите в извънкласни дейности за занимания по интереси, а около 100 000 са тези, които посещават групите за преодоляване на обучителни затруднения.<br /><br...

Йеменските бунтовници нападат Саудитска Арабия с балистични ракети

https://frognews.bg/svqt/iemenskite-buntovnitsi-atakuvat-sauditska-arabiia-balistichni-raketi.html

Противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия прехвана балистична ракета, изстреляна от йеменските бунтовници хуси към столицата на кралството Рияд, съобщават световните агенции.

Йеменските бунтовници нападат Саудитска Арабия с балистични ракети

http://frognews.bg/news_147568/Iemenskite-buntovnitsi-napadat-Sauditska-Arabiia-s-balistichni-raketi/

Противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия прехвана балистична ракета, изстреляна от йеменските бунтовници хуси към столицата на кралството Рияд, съобщават световните агенции.

Подкрепа за Пирин от Леонардо ди Каприо и Джаред Лето

http://www.mediapool.bg/podkrepa-za-pirin-ot-leonardo-di-kaprio-i-dzhared-leto-news273248.html

Холивудските звезди и носители на Оскар Леонардо ди Каприо и Джаред Лето се включиха в кампанията за защита на Пирин, организирана от Глобалния фонд за дивата природа WWF, и изпратиха писма до премиера Бойко Борисов с призив да вземе мерки за опазване на вековните гори от сеч заради бъдещите ски съоръжения в Банско. Киноактьорът и музикант и фронтмен на групата 30 Seconds To Mars Джаред Лето генерира автоматично през специалния сайт писмото си до Борисов в понеделник и сподели линка в в своя Туитър акаунт, където има близо 5 млн. последователи. "Присъединиете се към мен и WWF, за да спасим вековните гори на Пирин от разширяването на ски зоната. Споделете и разпространете", гласи споделеният от Лето туит. Неговото послание е харесано от над 2.5 хил. потребители и споделено над хиляда пъти. Във вторник в кампанията се включи и Леонардо ди Каприо чрез своята фондация, която работи за редица екологични каузи. Организацията също сподели кампанията на WWF за Пирин, която иска да предупреди Борисов за опасностите от разширяването на ски зоната в Банско. Досега кампанията на WWF е генерирала над 106 хиляди писма, които се пращат директно на мейла на Бойко Борисов, който явно ще има последната дума за решението на правителството за промяна на плана за управление на парка "Пирин", за да се допусне строежът на втори кабинков лифт и нови ски съоръжения в Банско, както и за промяната на договора за концесията за ползване на част от парка "Пирин" за нуждите на ски зоната. Одобряването на анексите към ски концесията беше отложено преди две седмици, за да се проведе поредната дискусия с екозащитници, които са против разширяването на ски зоната. Според тях действията на правителството ще узаконят извършвани от концесионера "Юлен" нарушения и ще увредят сериозно природата. От Министерството на околната среда опонират, че докато няма конкретен инвестиционен проект не може да се каже колко дървета ще се изсекат, а и според ведомството могат да се направят компенсационни залесявания. В крайна сметка гласуването в Министерския съвет на промяната на концесионния договор бе отложено, докато приключи общественото обсъждане на актуализацията на плана за управление на парка. Мотивът бе: "Да вървят двата документа заедно, за да не се изпусне нещо". Обсъждането приключва на 22 декември, като екоминистърът Нено Димов каза, че ако има много забележки към промените в плана, те ще бъдат разгледани. Вицепремиерът Валери Симеонов, който е съпредседател на коалиционния на ГЕРБ партньор "Обединените патриоти", се разгневи силно на Борисов и каза, че премиерът го е "изработил" за Банско и че "не искам да го виждам". Симеонов в същото време заяви, че очаква въпросът да бъде приключен на 28 декември, когато ще е последното за годината заседания на Министерския съвет.

Босия пред Фрог: Ще замеряме с яйца портретите на Сотир Цацаров и на шефа на СРС

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/bosiia-pred-frog-shte-zameriame-iaitsa-portreta-sotir-tsatsarov-shefa-srs.html

Ще замеряме с яйца портретите на главния прокурор Сотир Цацаров и на председателя на СРС Александър Ангелов. Това ще стане утре пред СРС на бул. „Цар Борис Трети”, каза пред Фрог нюз дисидентът Николай Колев-Босия.

Босия пред Фрог: Ще замеряме с яйца портретите на Сотир Цацаров и на шефа на СРС

http://frognews.bg/news_147567/Bosiia-pred-Frog-SHTe-zameriame-s-iaitsa-portretite-na-Sotir-TSatsarov-i-na-shefa-na-SRS/

Ще замеряме с яйца портретите на главния прокурор Сотир Цацаров и на председателя на СРС Александър Ангелов. Това ще стане утре пред СРС на бул. „Цар Борис Трети”, каза пред Фрог нюз дисидентът Николай Колев-Босия.

Зимна приказка в Русе ще изваят скулпторите на RUSE ICE FEST 2017

https://www.24chasa.bg/region/article/6620228

Зимна приказка в Русе ще изваят скулпторите на RUSE ICE FEST 2017Зимна приказка в Русе ще изваят скулпторите на станалия вече традиционен RUSE ICE FEST 2017. Участниците в четвъртото му издание са 8 скулптори от 6 държави - Виктор Царски и Даниел Кънчев от България, Донатас Моцкус от Литва, Инес Валтере от Латвия, Тот Жолт от Унгария, Ирина Тафлевская от Украйна и Андрей Молоков и Руслан Коровков, Русия.

МЕТРО откри логистичен център за доставки на близо 3000 хранителни продукта за софийските ресторанти и хотели

http://www.cross.bg/metro-prodykti-dostavki-1563693.html

/КРОСС/ През първите шест месеца на 2018 г. софийските хотелиери и ресторантьори ще посрещнат над 22 000 делегати по време на Българско председателство на Съвета на ЕС Платформата за доставки на МЕТРО ще им помогне да посрещнат по-добре своите гости, като им осигури и възможност да представят кулинарната традиция на България чрез качеството и подбора на доставяните от МЕТРО продукти Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и Атила Йенисен, Главен изпълнителен директор на МЕТРО България, откриха на 19 декември новия логистичен център за доставки на компанията, който ще гарантира навременното зареждане на столичните хотели и ресторанти с 3000 вида хранителни продукта и напитки. Броят на обслужваните ХоРеКа клиенти (хотели, ресторанти, кетъринг) се очаква да надхвърли 1000 през 2018 година. Логистичният център за доставки на МЕТРО се намира на бул. „Ботевградско шосе" 247 и е с площ от над 6000 квадратни метра. Инвестицията в него надхвърля 4 милиона лева, а бизнесът по доставки се обслужва от 85 служители. През първите шест месеца на 2018 г. софийските хотелиери и ресторантьори ще посрещнат над 22 000 делегата по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Една от целите на Българското председателство е да представи пред гостите страната ни чрез нейната богата култура, история, традиции, обичаи, включително и националната ни кухня

Цветанов: Трябва по-голяма стабилност за полицаите, изложени на най-голям риск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620256

Цветанов: Трябва по-голяма стабилност за полицаите, изложени на най-голям рискТрябва да се даде по-голяма стабилност на полицаите, които излагат ежедневно живота си на опасност. Това каза пред журналисти в Нова Загора председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който присъства на откриване на обновената сграда на местното полицейско управление, цитиран от БТА. Той припомни за договорката на ръководството на МВР и

Фондацията на Леонардо ди Каприо в защита на Пирин

https://www.vesti.bg/bulgaria/fondaciiata-na-leonardo-di-kaprio-v-zashtita-na-pirin-6077400

Инициативата има за цел да алармира премиера Борисов за опасностите от разширяването на ски зоната в Банско

С кола на плаж в Бургас? Плащаш паркинг близо до морето

https://www.24chasa.bg/region/article/6620242

С кола на плаж в Бургас? Плащаш паркинг близо до моретоПрез лятото в Бургас ще действа платена "Зелена зона" около Морската година. Тя ще работи цяла седмица от 11 до 20 ч., а през уикенда от 9 ч., реши общинският съвет по предложение на местната администрация. Идеята била да се регулира паркирането от май до октомври, когато районът е най-посещаван. При това положение ходенето на плаж с кола и

Мъж нападна с нож 23-годишен в столичния квартал "Овча купел"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620236

Мъж нападна с нож 23-годишен в столичния квартал "Овча купел"23-годишен мъж е пострадал, след като е бил нападнат с нож от 53-годишен мъж в жк. “Овча купел“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 53–годишен мъж е задържан в Шесто РУ. Според информацията до този момент минути след полунощ в жилище в жк. “Овча купел“ е възникнал скандал между него и 23-годишен – и двамата наематели на дома,

Горските дариха 90 кубика дърва на приюта на отец Иван в Нови хан

https://www.24chasa.bg/region/article/6620255

Горските дариха 90 кубика дърва на приюта на отец Иван в Нови хан90 пространствени кубически метра дърва за огрев предостави Югозападното държавно предприятие на Дома за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица" в село Нови хан. За поредна година предприятието се отзовава на призива за помощ и подкрепа на отец Иван в благородната му мисия. Дарението вече е доставено в приюта.

Основна версия - служителят на НАП е прострелян заради работата си

https://www.actualno.com/crime/osnovna-versija-slujiteljat-na-nap-e-prostreljan-zaradi-rabotata-si-news_650426.html

Основната версия за стрелбата срещу данъчния шеф Иво Стаменов в столицата е посегателство спрямо него в резултат на изпълнение на служебните му задължения, предаде "Дарик". 43-годишният директор на отдел "Фискален контрол" в НАП бе прострелян вчера сутринта, докато се движел с колата си по столичната улица "Дунав". Стрелецът още не е заловен. Няма информация Стаменов да е получавал заплахи. „Провеждат се активни действия по разследването, които са свърз

Дълговите книжа на Грийнхаус Пропъртис раздвижиха борсовия оборот днес

http://econ.bg/Новини/Дълговите-книжа-на-Грийнхаус-Пропъртис-раздвижиха-борсовия-оборот-днес_l.a_i.755036_at.1.html

Всичките индекси на БФБ-София се понижават от сутринта. Бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX губи до момента 0.375 до 659.71 пункта. ...

Пак фалшив мейл уж от НАП, не отваряйте, вирус е!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620230

Пак фалшив мейл уж от НАП, не отваряйте, вирус е!Нов фалшив имейл от името на Националната агенция за приходите се разпространява днес, видя Вевести. Въпреки че в пощата пише, че писмото е от НАП, имейлът на подателя е mc_osaka@recycletoner.co.jp, а не някой от посочените в сайта на Приходната агенция. Имейлът е кръстен „Уведомление относно промени в регламента за подаване на декларации към НАП“

Коледно тържество на училище „България“ – Детройт

http://www.eurochicago.com/2017/12/koleda-detroit/

На 23 декември 2017 г., събота, от 17:30 часа, училище "България" - Детройт организира Коледно тържество. То ще се проведе в Balkan American Community Center, на адрес: 1451 E Big Beaver Rd, Troy, Michigan 48083.

Kрасен Кралев и Белчо Горанов получиха и раздадоха награди на "Спортен Икар"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100072_krasen_kralev_i_belcho_goranov_poluchiha_i_razdadoha/?ref=rss


Спортният министър Красен Кралев получи медал "Спортът за един мирен свят" от Българския олимпийски комитет (БОК). Кралев беше отличен по време на церемонията по връчването на наградите "Спортен Икар". Поводът е петдесетгодишният юбилей, който той навърши в началото на 2017 г.<br /><br />Кралев получи медал и специален плакет от генералния секретар на БОК Белчо Горанов, след като преди това връчи наградата за отбора на годината на националния тим по волейбол за...

Kрасен Кралев и Белчо Горанов раздадоха и получиха награди на "Спортен Икар"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100072_krasen_kralev_i_belcho_goranov_razdadoha_i_poluchiha/?ref=rss


Спортният министър Красен Кралев получи медал "Спортът за един мирен свят" от Българския олимпийски комитет (БОК). Кралев беше отличен по време на церемонията по връчването на наградите "Спортен Икар". Поводът е петдесетгодишният юбилей, който той навърши в началото на 2017 г.<br /><br />Кралев получи медал и специален плакет от генералния секретар на БОК Белчо Горанов, след като преди това връчи наградата за отбора на годината на националния тим по волейбол за...

Монтана въвежда модел за заетост и предприемачество от чешкия град Храдец Кралове

https://www.24chasa.bg/region/article/6620229

Монтана въвежда модел за заетост и предприемачество от чешкия град Храдец КраловеПроект за насърчаване на заетостта и предприемачеството ще изпълнява община Монтана по време на българското председателство на Европейския съюз, съобщи кметът Златко Живков. Дейностите и въвеждането на иновативен модел за насърчаване на самостоятелната заетост от община Храдец Кралове в община Монтана са на стойност 155 000 лева.

Създадоха самовъзстановяващо се стъкло в случай на счупване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620234

Създадоха самовъзстановяващо се стъкло в случай на счупванеГрупа японски специалисти от Токийския университет създадоха стъкло, което е способно в кратък период напълно да възстанови своята структура, ако бъде счупено, съобщи телевизионният канала Ен Ейч Кей. Основните материали, които са използвали учените в своята разработка са били синтетични полимери. В хода на експеримента е било създадено от тях

Kрасен Кралев и Белчо Горанов получиха медали от БОК

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100072_krasen_kralev_i_belcho_goranov_poluchiha_medali_ot_bok/?ref=rss


Спортният министър Красен Кралев получи медал "Спортът за един мирен свят" от Българския олимпийски комитет (БОК). Кралев беше отличен по време на церемонията по връчването на наградите "Спортен Икар". Поводът е петдесетгодишният юбилей, който той навърши в началото на 2017 г.<br /><br />Кралев получи медал и специален плакет от генералния секретар на БОК Белчо Горанов, след като преди това връчи наградата за отбора на годината на националния тим по волейбол за...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване