Д-р Венцислав Грозев: Падна мораториумът за лекарства, но не и за новите дейности

http://frognews.bg/news_147583/D-r-Ventsislav-Grozev-Padna-moratoriumat-za-lekarstva-no-ne-i-za-novite-deinosti/

Не е нормално човек да работи в състояние на мораториум. За съжаление падна мораториумът за лекарства, но не падна мораториумът за новите дейности. Това заяви председателят на БЛС Венцислав Грозев.

Украйна вярва, че сръбски снайперисти възнамеряват да убиват украински войници

http://www.moreto.net/novini.php?n=365763

Сръбски наемници в района на Донецк възнамеряват да убиват украински войници и да подбуждат провокации срещу цивилното население, информира централата на Украинската организация за борба с тероризма (ATO), цитирано от украински електронни медии, съобщава B92.

Лекари от Ловеч подават колективна оставка

https://frognews.bg/novini/lekari-lovech-podavat-kolektivna-ostavka.html

Колективна оставка в петък ще подадат лекарите от Ловешката болница, тъй като е спряно снабдяването с животоспасяващи лекарства и консумативи. Медиците от болницата алармират за намерението си здравния министър Кирил Ананиев.

Лекари от Ловеч подават колективна оставка

http://frognews.bg/news_147582/Lekari-ot-Lovech-podavat-kolektivna-ostavka/

Колективна оставка в петък ще подадат лекарите от Ловешката болница, тъй като е спряно снабдяването с животоспасяващи лекарства и консумативи. Медиците от болницата алармират за намерението си здравния министър Кирил Ананиев.

Преговорите за Брекзит - по-интензивни по време на Българското европредседателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620783

Преговорите за Брекзит - по-интензивни по време на Българското европредседателствоНародните представители от Комисията по външна политика и от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха с главния преговарящ за излизане на Великобритания от ЕС Мишел Барние, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.  Преговорите, свързани с излизането на Великобритания от ЕС,

Министър Кралев с коледен подарък от националките по художествена гимнастика

https://www.24chasa.bg/sport/article/6620782

Министър Кралев с коледен подарък от националките по художествена гимнастика

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев получи коледна кошница от момичетата от националния ни отбор по художествена гимнастика. Това съобщиха от Министерството на младежта и спорта.  Гимнастичките, президентът на федерацията Илиана Раева и треньорките посетиха министъра в неговия кабинет, за да му пожелаят весели празници и успешна 2018 г.

Туроператорът 'София тур и Холидей' прекратява дейността си

https://offnews.bg//turizam/turoperatorat-sofia-tur-i-holidej-prekratiava-dejnostta-si-671505.html

Туроператорът „София тур и Холидей“ ЕООД обяви, че прекратява дейността си.

„След като разплатихме стари задължения към партньори, изпадаме в несъстоятелност и не можем да изпълним предстоящите пътувания“, съобщиха днес следобед в декларация от екипа на туроператора.

Проверка на Министерството на туризма показва, че компанията има валидна застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена само преди дни - на 11 декември 2017 г., със ЗАД „Алианц- България“. Тя влиза в сила от 00:00 часа на 12 декември 2017 г.

Предишната полица на туроператора е била с „Групама Застраховане“ ЕАД.

Екип от Министерството на туризма влиза в централния офис на дружеството в София. Експертите ще изискат пълна справка какви са поетите ангажименти от „София тур и Холидей“ към туристи за предстоящите празници и има ли продадени пакети за следващи периоди.

Министърът на туризма Николина Ангелкова настоява за спешна среща с управителите на туроператора и с представител на застрахователното дружество, за да се гарантират интересите на клиентите.

Според информация от самия туроператор покритието на застраховката им е за 1 000 000 лв. Според подадената към Министерството на туризма информация за полицата, лимитът на обезщетението е за 450 000 лв.

В Министерството на туризма днес е постъпило обаждане от клиентка, че от два-три дни на телефоните в офиса на туроператора не отговаря никой. Жената е сигнализирала за проблема минути преди на сайта на компанията да се появи съобщение, че прекратяват дейността си.

Министерството на туризма ще следи внимателно казуса, за да се увери, че туристите, чиято почивка се проваля преди празниците, ще бъдат обезщетени.

Според Закона за туризма клиентите на туроператор, прекратил дейността си, трябва да предявят претенции за понесени вреди до туроператора или пряко към застрахователната компания, представяйки документи от подписани договори и ваучери с туроператора.

Министерството препоръчва на туристите претенциите да се предявят във възможно най-кратък срок.

Зам.-министър Зорница Русинова: Благоевград развива активна социална дейност

https://www.24chasa.bg/region/article/6620788

Зам.-министър Зорница Русинова: Благоевград развива активна социална дейностБлагоевград е една от общините, които имат изключително активна социална дейност. Това заяви по време на визитата си в Благоевград заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Русинова бе посрещната в Благоевград от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и двете заедно посетиха Центрове за

"Алфа Рисърч": БСП мобилизира електората си, Фандъкова с по-високи нива на доверие от Борисов

http://www.cross.bg/protzenta-bila-alfa-1563711.html

/КРОСС/ Ако изборите бяха днес, ГЕРБ запазва водеща електорална позиция. БСП обаче успява да мобилизира привържениците си през последните три месеца и бележи лек ръст като подкрепата за партията е вече 21.2 процента. За Обединените патриоти биха гласували 5.6 на сто от избирателите, а за ДПС - 4.7 на сто. Извън парламента остават ВОЛЯ, Реформаторският блок, "Да, България" и "Нова Република", сочат данните от проучването NOVA ALPHA INDEX на агенция "Алфа Рисърч" съвместно с Нова телевизия. Президентът Румен Радев продължава да е най-одобряваната фигура с 57 процента подкрепа от най-различни социални слоеве. Втората позиция в топ 5 на най-одобряваните политици е за Йорданка Фандъкова. Премиерът е трети с 33 на сто одобрение. Следват Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова съответно с 29.9 и 27.8 процента одобрение. За 25,7 на сто от анкетираните 2017 г. е била по-добра от 2016-а, а за 17,4 на сто тя е била по-лоша. За 56,9 процента от хората е била същата. Образованието става решаващ фактор за по-добър живот и очаквания. Сред хората с основно образование и без квалификация все още песимизмът доминира. Социолозите смятат, че тази тенденция ще се задълбочава през следващите години. Доходите и по-добрата среда на живот вече стават равни по значимост по отношение на потребностите.    

Още един туроператор прекратява дейността си

http://econ.bg/Новини/Още-един-туроператор-прекратява-дейността-си_l.a_i.755053_at.1.html

Туроператорът "София тур и Холидей" ЕООД обяви, че прекратява дейността си, съобщават от Министерството на туризма. "След като разплатихме стари...

Почина основателят на вестник "Трета възраст" Николай Желев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620781

Почина основателят на вестник "Трета възраст" Николай ЖелевНа 84-годишна възраст ни напусна Никола Желев Хаджиангелов – Николай Желев, талантлив журналист, публицист, драматург, предаде "Офнюз".  Роден е в Хасково на 12 юни 1933 г., бил е зам.-главен редактор на в. „Трудово дело” (1954 – 1970), където създава хумористичната притурка „Нашето сито”; отговорен редактор е в Българската Национална телевизия

"Атлетико" докладва "Барселона" на ФИФА заради Гризман

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100343_atletiko_dokladva_barselona_na_fifa_zaradi_grizman/?ref=rss


"Атлетико" (Мадрид) няма никакви намерения да се разделя с голямата си звезда Антоан Гризман въпреки слуховете за договорка с "Барселона". Преди седмица радио "Каталуня" съобщи, че лидерът в Ла Лига е уредил френския нападател. "Гризман ще играе за "Барселона" от лятото. Ако това не се случи, никога повече няма да се появя в това предаване", заяви реномираният местен телевизионен журналист Кике Гуаш.<br /><br />Преди няколко дни...

"Атлетико" (Мадрид) докладва "Барселона" на ФИФА за нерегламентиран контакт с Гризман

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100343_atletiko_madrid_dokladva_barselona_na_fifa_za/?ref=rss


"Атлетико" (Мадрид) няма никакви намерения да се разделя с голямата си звезда Антоан Гризман въпреки слуховете за договорка с "Барселона". Преди седмица радио "Каталуня" съобщи, че лидерът в Ла Лига е уредил френския нападател. "Гризман ще играе за "Барселона" от лятото. Ако това не се случи, никога повече няма да се появя в това предаване", заяви реномираният местен телевизионен журналист Кике Гуаш.<br /><br />Преди няколко дни...

Цената на водата - на прокурор

https://www.vesti.bg/bulgaria/cenata-na-vodata-na-prokuror-6077410

Прокуратурата се самосезира заради поскъпването на водата

Цената на водата - в обвинението

https://www.vesti.bg/bulgaria/cenata-na-vodata-v-obvinenieto-6077410

Прокуратурата се самосезира заради поскъпването на водата

Българо-швейцарска фирма ще прави предпроектното проучване за газовия хъб

http://www.mediapool.bg/balgaro-shveitsarska-firma-shte-pravi-predproektnoto-prouchvane-za-gazoviya-hab-news273267.html

Българо-швейцарското дружество ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" е избрано да извърши продпроектното проучване за изграждането на газов хъб край Варна, свиден проект на премиера Бойко Борисов. Проучването трябва да отговори колко ще струва подобен проект, как може да се финансира, ще бъде ли рентабилен, откъде ще се захранва с газ и каква трябва да е правната му регулация. Девет консорциума подадоха оферти в конкурса, но четирима от кандидатите са отстранени заради непокриване на изискванията или други нередности. Така от допуснатите петима най-висока оценка на техническото и ценово предложения е получила ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт", сочи решение на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който е възложител на поръчката. Дружеството е създадено специално за поръчката дни преди крайния срок за подаване на офертите. Негови собственици са българската консултантска фирма "ЕМГ Консулт" ЕООД, която е на Михаил Генов, и швейцарската "АФ Консулт" ООД, представлявана у нас от Никола Битрак. ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" е класирано на първо място с предложена цена от 2 327 437.70 лв. без ДДС, което е под прогнозната за 1.8 млн. евро без ДДС, обявена в процедурата. Две от отпадналите оферти са-скъпи, а две са по-евтини. Консорциумът ще се ползва от опита на швейцарското дружество, което е извършвало предпроектно проучване за 100-километров дълбоководен газопровод в Нигерия, както и проучване за интерконектор Гърция – Македония и ТЕЦ "Бенин сити". Спечелилият кандидат ще има 170 дни, за да изработи предпроектното проучване, което трябва да даде живот на правителствената концепция за изграждането на газоразпределителния център край Варна, който да се захранва със суровина от различни източници и да извършва газова търговия. Решението за класацията може да се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията от останалите кандидати. Кои са другите претенденти На второ място е била класирана офертата на консорциум между италианската "Трактебел Инженеринг" ООД, "Прайсуотърхаускупърс България" ЕООД и "България Инженеринг" ЕАД, който също е специално създаден за целта. Неговото ценово предложение е било за 1 901 067 лв. без ДДС. Представеният опит е свързан с подобни проучвания за свързващ газопровод Малта – Сицилия, за модернизиране на компресорна станция и ПГХ Серняно, Италия, както и за моделиране на моделиране на газопреносна мрежа високо налягане на турската държавна компания "Боташ". Трето е останало ДЗЗД "Химкомплект Балкан" – обединение между софийските "Химкомплект-Инженеринг" и "Инфрапроект Консулт" ЕООД с цена от 2 112 300 лв. без ДДС. Предпоследно в класацията е обединението "Газов Хъб Балкан", което също е създадено специално за поръчката. В него влизат "Химремонтстрой" АД, НПВО "НГС-Оргпроектикономика", "Еф Си Джи Поввик" ЕАД и "Си Ем Ес Камерън Маккена Набаро Олсуанг ЛЛП- клон България/Дънкан Уестън". Представеният от консорциума опит е свързан с руски газови проекти – магистралния газопровод "Ухта - Торожок 2" и компресорната станция за изчистен компресиран природен газ "Ново-уренгойский". Неговата цена и втората най-висока - 2 540 623 лв. безз ДДС. Последна в класацията е и най-скъпата оферта от 1.399 млн. евро без ДДС, подадена от германското дружество "ПСЕ Инженеринг" ООД, което е работило по анализи за Торенското газово съоръжение и тръбопроводи. Още при отварянето на офертите заради нередности е бил отстранен участникът ДЗЗД "Газтек-МГУ". "Газтек" е печелило редица други проекти на "Булгартрансгаз", но този път дори не е допуснато до разглеждане на офертата. Другите отстранени са "Юройл Индъстриъл енд Трейд Ко. Лимитид", което е работило по провалилия се руски проект за строежа на газопровода "Южен поток" – за тръбата на територията на Унгария, обединението между "Роланд Бергер" и "Унипер Технолоджис", както и ДЗЗД "Риск-ИСС", сформирано между популярния в ядрената енергетика подизпълнител "Риск Инженеринг" и испанската "Инспесион и Контрол де Калидат Ингениерос". Какво трябва да свърши ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" Целта на предпроектното проучване е да оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, да определи точния бизнес модел, да оцени рисковете от изпълнението му и да предложи стратегия за управлението на тези рискове. Анализите също така трябва да определят финализирането на регулаторната рамка на хъба и структурата на неговото финансиране. Изпълнителят на поръчката трябва да анализира целевите пазари и да разгледа сценариите за търсене и предлагане на природен газ. Друга негова задача е да проучи подробно основните технически аспекти на проекта и да изготви предварителна екологична и социална оценка. "Булгартрансгаз" иска да се проучат подробно най-малко три инфраструктурни варианта за маршрут, но това може и да се промени предвид ранния стадий на планиране на хяба, става ясно от съобщението на дружеството. Трябва да се анализират северен и южен вариант, с различни опции за допълнителен капацитет на вход (15.75 млрд. куб. м годишно или 31.5 млрд. куб. м годишно) и западен маршрут с предвиден допълнителен капацитет от 15.75 млрд. куб. м. Предвидените за проучване маршрути са съгласувани с Изпълнителната агенция иновации и мрежи на ЕС, която съфинансира предварителните анализи. В рамките на поръчката ще се проучат подходящите бизнес модели, като се оценят различните модели на публично-частно партньорство и структурирането на собствеността. Това ще се базира на оценка на проектните приходи (обем, тарифи) и разходи. Изпълнителят на анализите трябва да даде и препоръки за ролите и отговорностите на "Булгартрансгаз“ и потенциалните партньори по проекта, с цел осигуряване на най-ефективна и рентабилна структура. Предпроектното проучване трябва също така ще оцени рисковете пред проекта и ще даде препоръки по отношение на търговските, регулаторните, техническите, инженеринговите, социалните и проектни рискове. Трябва да се препоръча и жизнеспособна финансова структура за хъба, като вземе предвид бизнес модела и модела на собствеността, както и мерките за намаляване на рисковете. Газовата компания очаква препоръки за най-ефективната по отношение на разходите структура, включително налични публични финансови инструменти на ЕС; Изпълнителят на поръчката трябва и да разработи подробна пътна карта по изпълнение на проекта, включваща всички бъдещи проектни фази до датата на пуск в търговска експлоатация. От резултатите в предпроектното проучване зависи окончателното инвестиционно решение за реализирането на проекта. При вземането на такова ще се формулират последващите фази за реализацията му до датата на търговска експлоатация и да разработи подробна финансова структура, която да обсъди с международни финансови институции и с инвеститори от частния сектор. Възлаганите сега анализи ще позволят определянето на окончателните параметри на проекта (като дължина, диаметър, налягане и необходимо наземно оборудване и т.н.) и ще служат като основа за последващи дейности, свързани с проектиране и строителство, посочват от "Булгартрансгаз".

Община Бургас раздава награди в конкурса "Да украсим Бургас"

https://www.actualno.com/burgas/obshtina-burgas-razdava-nagradi-v-konkursa-da-ukrasim-burgas-news_650471.html

Дни преди Коледа всички участници стигнали до финала на общинския конкурс "Да украсим Бургас" ще получат подаръци. Индивидуални награди- сувенири от Общинско предприятие "Морски знаци" и ваучери за посещение на остров Света Анастасия и археологически комплекс "Акве Калиде" получават Ивайла Димитрова, Милен Мънев, Диана Бождерменова, Самира Душева, Николина Иванова. Те впечатлиха журито с прекрасни приказни аранжировки с елхички, коледни играчки снежни човечета

Млада шофьорка не спря на червен светофар във Варна, пострадаха пътници в автобус

http://www.moreto.net/novini.php?n=365743

Млада шофьорка беше напът да предизвика тежка катастрофа вчера във Варна, научи Moreto.net. 24-годишната жителка на Звездица, решила че няма нужда да спира на червения светофар на кръстовището на ул. "Бачо Киро" и бул.

Ако ратифицираме Истанбулската конвенция: Мъже, приемащи се за жени, ще ползват дамски тоалетни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ako-ratificirame-istanbulskata-konvenciia-myzhe-priemashti-se-za-zheni-shte-polzvat-damski-toaletni-2068130

Момчета и мъже, които считат себе си за жени ще ползват женските тоалетни, бани и съблекални, включително и тези в държавните училища, ако България ратифицира Истанбулската конвенция, предупреждават над 30 организации в отворено писмо до управляващите.  Конвенцията

Коледарчета от детска градина „Слънчев дом“ наричаха за здраве в ОДМВР - В. Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6620737

Коледарчета от детска градина „Слънчев дом“ наричаха за здраве в ОДМВР - В. ТърновоПразнично пременени и усмихнати коледари от Целодневна детска градина „Слънчев дом“ във В. Търново гостуваха на областната дирекция на МВР в старата столица. Малчуганите пяха и танцуваха, и допринесоха за празничното настроение на служителите. Малките коледарчета спазиха всички традиции на коледуването, наричаха за здраве, берекет,

Борисов проговори за ”Турски поток”: Иначе ще ни останат празни тръбите

https://frognews.bg/novini/borisov-progovori-turski-potok-inache-shte-ostanat-prazni-trabite.html

За да не ни останат празни тръбите, ние се договорихме с Турция, с президента Путин, подписахме със Сърбия и Македония и подготвихме на 1 юли 2018 г. интерконекторът ни с Турция да е готов. Това каза премиерът Бойко Борисв, коментирайки участието ни в ”Турски поток”.

Борисов проговори за ”Турски поток”: Иначе ще ни останат празни тръбите

http://frognews.bg/news_147581/Borisov-progovori-za-Turski-potok-Inache-shte-ni-ostanat-prazni-trabite/

За да не ни останат празни тръбите, ние се договорихме с Турция, с президента Путин, подписахме със Сърбия и Македония и подготвихме на 1 юли 2018 г. интерконекторът ни с Турция да е готов. Това каза премиерът Бойко Борисв, коментирайки участието ни в ”Турски поток”.

Лондон ще се стреми към икономическа самостоятелност след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/19/3100327_london_shte_se_stremi_kum_ikonomicheska/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей заяви пред министрите си днес, че целта на Лондон трябва да бъде споразумение, което дава възможност на страната да определя собствени правила след излизането от Европейския съюз, съобщи пред журналисти днес говорител на Мей, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Министър-председателят представи днес на правителствено заседание дългосрочните си цели за предстоящите преговори по Брекзит.<br /><br />След като миналата седмица Мей успя да...

Паркирането в синята и зелената зона в София ще е безплатно по празниците

http://econ.bg/Новини/Паркирането-в-синята-и-зелената-зона-в-София-ще-е-безплатно-по-празниците_l.a_i.755050_at.1.html

Паркирането в зоните за почасово платено паркиране в столицата ще бъде безплатно в осемте празнични дни около Коледа и Нова година, съобщи Центърът...

Световният растеж се ускорява, но призракът на дълга все още броди

https://www.investor.bg/drugi/338/a/svetovniiat-rastej-se-uskoriava-no-prizrakyt-na-dylga-vse-oshte-brodi-252450/

Международните институции все пак не бързат да поощряват всеобщ ентусиазъм и призовават държавите да се възползват от реформи

Болницата в Разград остана без линейки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620736

Болницата в Разград остана без линейкиБолницата в Разград остана без линейки. Предишното ръководство е продало едната линейка, а другата е дало под наем на таксиметрова фирма, обяви новият директор на болницата д-р Гечо Жеков, предаде БНР. "Като имаме нужда, се обаждаме на тях и те ни начисляват оттук дотам 15 лева. Не знам за друга болница, която да няма линейки.

Посланикът на Катар благодари на България за подкрепата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6620744

Посланикът на Катар благодари на България
за подкрепатаПосланикът на Катар благодари на България за приятелството и подкрепата, която емирството получава от правителството в София. Н.Пр. Рашид Бин Али ал Хатър даде прием по случай националния празник на Катар в понеделник. В речта си дипломатът отбеляза отличните взаимоотношения между двете страни и предстоящата през 2018 г. размяна на визити на Н.В.

Лондон ще се стреми към икономическа самостоятелност

http://dnes.dir.bg/news/ikonomika-premier-velikobritania-brekzit-26706314

Целта на Лондон трябва да бъде споразумение, което дава възможност на страната да определя собствени правила след излизането от ЕС, заяви Тереза Мей.

Обработват великотърновските улици против лед, паднат ли температурите

https://www.24chasa.bg/region/article/6620725

Обработват великотърновските улици 
против лед, паднат ли температуритеНормална е обстановката във Велико Търново и населените места от общината след снеговалежите. Няма населени места, в които да е констатирано прекъсване на електроенергията или водоподаването, съобщиха от общината. Състоянието на пътната мрежа е под постоянно наблюдение. Промяната на метеорологичните условия се следи в реално време.

ГЕРБ ще предложат да отпадне мораториумът върху новите молекули

http://www.moreto.net/novini.php?n=365770

За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

Красьо Черния е "амнистиран" от прокуратурата след 8 години размотаване

http://www.mediapool.bg/krasyo-cherniya-e-amnistiran-ot-prokuraturata-sled-8-godini-razmotavane-news273266.html

Секретното дело за укриване на данъци срещу нашумелия преди години "брокер" в съдебната власт Красимир Георгиев (Красьо Черния) е прекратено от прокуратурата тази пролет "поради липса на престъпно деяние", научи Mediapool. Информацията за финала на делото бе потвърдена от неговия адвокат Христо Ботев.   Красимир Георгиев стана национално известен на 18 юни 2009 г., когато Иван Колев от тогавашния Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че "някакъв Красо от Плевен" обикаля из България и "носи един списък" с имената на между 8 и 13 членове на ВСС, с чиито гласове разполага. Участник в изборите за шефове в съдебната власт разказал на Колев, че гласовете на хората във ВСС вървят за около 200 000 евро.   Развихрилият се скандал бе невероятен и прокуратурата започва проверка още на следващия ден. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев каза, че изказването на Иван Колев е прекратило възможността за засичане на разговорите с Красьо.   В последствие Красьо (или Красо) се оказа 27-годишният тогава Красимир Георгиев от Плевен. В медиите изтече информация, че той притежава "тефтерче" с 1040 телефонни контакта, сред които на десетки магистрати, политици, полицаи, както и много собственици на фирми в цялата страна. Това даде повод на тогавашния правосъден министър Маргарита Попова да говори за "брокерство" в съдебната система, същият етикет бе използван от редица политици и множество медии.   Прокуратурата обяви, че общо 35 магистрати са засечени с контакти с Красьо или фигурират в неговото "тефтерче". Към онзи момент общо 14 от тях са кандидати за шефове в съдебната система, а петима са действащи шефове.   Заради контактите с Георгиев оставки от ВСС подават двама негови членове, които впоследствие изхвърчаха и от съдебната система.   Държавното обвинение засече контакти на Красьо с трима тогавашни депутати от ДПС – зам.-председателите на ДПС Касим Дал и Лютви Местан, както и Ердоган Ахмедов. Кирил Добрев от БСП също бе в списъка с два входящи есемеса.   Красьо се познава с бившия финансов министър Милен Велчев (НДСВ), а по-късно се разбира, че дори помага в предизборната кампания на НДСВ в Плевен през 2005 г., когато Велчев води листата на партията.   Държавното обвинение така и не успя да установи (или поне публично не съобщи) за какво са си говорили с Красьо всички тези влиятелни хора.   В съда срещу Георгиев са внесени две дела. Първото е за лъжесвидетелстване. То се основава на твърдението на Красимир Георгиев пред прокурор Първолета Никова, че "няма познанства с лица от съдебната система". Прокуратурата обаче смята, че има предостатъчно доказателства, че обвиняемият познава магистрати.   В крайна сметка делото се оказва фарс. Софийският районен съд осъди Георгиев на две години условно за лъжесвидетелстване, но Софийският градски съд го оправда. Основният гаф по делото е, че главният свидетел на обвинението е прокурор Първолета Никова, която всъщност е образувала делото. Няма как прокурор едновременно да е свидетел и страна в процеса. Втората причина е, че Красимир Георгиев има право да не дава показания по въпроси, отговорите на които биха го уличили в извършване на престъпление. В окончателното решение на Върховния касационен съд се казва, че прокуратурата не разполага в началото на процеса с каквито и да е конкретни данни, за да направи извод за извършено корупционно престъпление.   Второто дело е за укриване на данъци, защото прокуратурата поръчва данъчна ревизия на Красимир Георгиев. От запора на Комисията за конфискация се разбира, че Георгиев има две луксозни коли - БМВ и "Мерцедес", апартамент от 185.50 кв.м в София, 5 сгради върху терен от 4.1 дка в Шумен, право на строеж на офис в Плевен, дялове от капитала на 4 търговски дружества, включително строителна фирма и дял в най-голямата плевенска дискотека "Анаконда". Запорите обаче са наложени по силата на стария Закон за конфискацията, за който е нужна влязла в сила присъда, за да започне производство.   По-късно прокуратурата предоставя справка на ВСС за резултатите от данъчната ревизия. Георгиев е декларирал следните доходи: за 2004 год. – 1 048 лева; за 2005 год. – 569 лева; за 2007 год. – 1 841 лева; за 2008 год. – 33 200 лева. През 2009 година избухна скандалът.   "Въпреки липсата на легитимни средства, Красимир Георгиев поддържа висок стандарт на живот. Само стойността на иззетия от него мобилен телефон "Верту" възлиза на няколко хиляди лева, а автомобилът му е управляван от шофьор", пише в доклада на комисията във ВСС, формирана по случая "Красьо" .   Красимир Георгиев е изправен пред съда за укриване на данъци в размер на 94 492 лв. Делото обаче е засекретено от Софийския градски съд. На първа инстанция той е оправдан. После Софийският апелативен съд отменя оправдателната присъда и връща делото на прокуратурата за процесуални нарушения. През 2013 г. то пак е внесено в Софийския градски съд, който пак го връща на прокуратурата. Аргументът е, че прокуратурата не е изпълнила указанията на апелацията. След това делото не е внасяно повече в София. Дело срещу Красьо не е внасяно и в Плевен, където са регистрирани фирмите му, съобщиха за Mediapool от Плевенския окръжен съд.   В крайна сметка адвокат Христо Ботев съобщи, че делото е било прекратено от прокуратурата през пролетта на тази година – близо осем години след началото му. Така Красимир Георгиев не успява да чуе присъдата на съда по това дело, а проблемите му се решават директно с акт на държавното обвинение, оглавявано от Сотир Цацаров.   "Това делото беше образувано, защото и дума не можеше да става за търговия с влияние и се чудеха какво да направят и възложиха на данъчните да направят една проверка. Те направиха ревизията под контрола на прокуратурата. Установиха едно несъответствие, дадоха го на прокуратурата. По това делото той беше оправдан на една инстанция, а втората инстанция каза, че не може да бъде оправдан и не може да бъде осъден, т.е. нищо не може да стане въз основа на негоден обвинителен акт. Не може да се произнася съдът, защото самият акт е дефектен", коментира адв. Ботев пред Mediapool.   Той обясни, че след мотане на делото из Върховната касационна прокуратура "извън всякакви законови срокове", то е било прекратено, защото е Георгиев "нямал задължение да декларира доходи". Според адвоката цялата история с Красимир Георгиев е "една съшита с бели конци история", която има за цел накрая "едни хора да обвинят ВСС".   Начинът, по който прокуратурата "менажира" делата срещу съмнително забогатял задкулисен брокер като Красьо Черния, изглежда "запазена марка" на държавното обвинение и по други скандални казуси. Делата обикновено започват шумно, но приключват без да се вдига много шум години по-късно. Красимир Георгиев вече осъди прокуратурата за 4000 лева обезщетение заради воденото срещу него дело за лъжесвидетелстване.

Причиняват ли рак мобилните телефони?

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/prichiniavat-li-rak-mobilnite-telefoni-6077405

Учените все още не могат да отговорят категорично на въпроса, но вече са публикували специални препоръки за успотреба на мобилните телефони

ГЕРБ даде заден: Готови да отменят мораториума над лекарства

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-gerb-moratorium-kabinet-borisov-3-26706246

ГЕРБ рязко промени твърдата си позиция и заяви готовност мораториумът върху финансирането на иновативни лекарства за онкоболни да бъде отменен.

Дъщеря към баща си: Нямам търпение да танцувам на гроба ти

https://www.24chasa.bg/region/article/6620688

Дъщеря към баща си: Нямам търпение да танцувам на гроба тиПсихически тормоз над 87-годишен пловдивчанин е оказала неговата дъщеря алкохоличка. Тя е безработна, живее с баща си и непрекъснато му взима пенсията. Човекът се видял в чудо и потърсил помощ в неправителствена организация в града, която защитава жертви на насилие. "Харчи парите му за вино и ракия и всяка вечер организира пиянски оргии в дома на

ГЕРБ внася в парламента предложение мораториумът за лекарства да отпадне изцяло

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/19/3100311_gerb_vnasia_v_parlamenta_predlojenie_moratoriumut_za/?ref=rss


За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от парламентарната група на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.<br /><br />Това обяви в позиция, разпратена до медиите, председателят на...

Убиецът на Tesla Model X е от Китай

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/ubiecyt-na-tesla-model-x-e-ot-kitaj-6077408

Това е основният конкурент, ако не и единствен на Tesla Model X. Не, не е нито по-бърз, нито с по-дълъг пробег, но пък батериите му се сменяват за само 3 минути.

Прокуратурата проверява решението на КЕВР за цената на водата

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-proveriava-reshenieto-na-kevr-za-cenata-na-vodata-252473/

Поскъпването на водата в някои области от 2018 година предизвика протести пред сградата на регулатора

Летище София - първо сред европейските столични летища

https://www.actualno.com/society/letishte-sofija-pyrvo-sred-evropejskite-stolichni-letishta-news_650470.html

Рекордният брой обслужени пътници на летище София тази година го поставиха на върха на класацията на авторитетната международна организация ACI EUROPE (Международен съвет на европейските летища). Данните представи лично генералният директор на организацията Оливие Янковец по време на работното си посещение у нас, придружаван от своя заместник Морган Фолкс. Янковец поздрави ръководството на летище София за постигнатите резултати и изрази надежда, че ще продължат инвестициите в развитието на инфр

Прокуратурата ще провери законно ли е поскъпването на водата

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-ще-провери-законно-ли-е-поскъпването-на-водата_l.a_i.755047_at.1.html

Върховната административна прокуратура се самосезира и извършва проверка дали е закононно поскъпването на водата от 1 януари 2018 г., съобщиха от...

НАП предупреди за вирус от нейно име

https://www.vesti.bg/bulgaria/nap-predupredi-za-virus-ot-nejno-ime-6077407

Имейлите на подателите на фалшивите електронни писма са различни

Жените харчат повече от мъжете за мобилни игри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620670

Жените харчат повече от мъжете за мобилни игриАналитичната фирма за видеоигри DeltaDNA написа на своя сайт, че създателите на мобилни игри са по-заинтересовани да привличат дамската аудитория, тъй като тя е склонна да харчи повече пари, в сравнение с мъжката, предаде БТА.  От направените анализи проличало, че 4,5 процента от представителките на нежния пол са готови да заплатят пари,

11 дни Коледна ваканция за учениците

https://offnews.bg//obshtestvo/11-dni-koledna-vakantcia-za-uchenitcite-671507.html

11 дни ще продължи Коледната ваканция на учениците от първи до дванадесети клас, съобщи Министерството на образованието и науката.

Ваканцията започва на 23 декември и ще продължи до 2 януари.

Децата ще се върнат в класните стаи на 3 януари 2018 г. (сряда), като ще учат по програмата за съответния ден и в посочената от училището смяна.

Следващата ваканция ще бъде четири дни между края на първия и началото на втория учебен срок – от 3 до 6 февруари 2018 г. включително.

Вторият срок започва на 7 февруари 2018 г. (сряда).

Кръгом!!! ГЕРБ се отказа от мораториума върху новите лекарства

https://frognews.bg/novini/kragom-gerb-otkaza-moratoriuma-varhu-novite-lekarstva.html

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи отмяна на текста от бюджета на НЗОК, който на практика въвежда предизвикалия множество негативни коментари мораториум за нови лекарства. Това става ясно от позиция на зам.-председателя на управляващата партия Цветан Цветанов, цитиран от партийния пресцентър.

Кръгом!!! ГЕРБ се отказа от мораториума върху новите лекарства

http://frognews.bg/news_147580/Kragom!!!-GERB-se-otkaza-ot-moratoriuma-varhu-novite-lekarstva/

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи отмяна на текста от бюджета на НЗОК, който на практика въвежда предизвикалия множество негативни коментари мораториум за нови лекарства. Това става ясно от позиция на зам.-председателя на управляващата партия Цветан Цветанов, цитиран от партийния пресцентър.

Искат над 64 хил. лева за наем на плаж „Камчия-север 3“

http://www.moreto.net/novini.php?n=365764

Търг с тайно наддаване е обявен от Министерството на туризма за отдаване под наем на плаж „Камчия- север 3“, научи Moreto.net. Началната цена за обекта е малко над 64 хил. лева. Морският плаж с дължина на бреговата линия 669 метра предстои да бъде отдаден за срок от 5 години.

”Отказ от правосъдие”- така Джамбазки коментира делото за нападението срещу децата-спортисти

https://frognews.bg/novini/otkaz-pravosadie-taka-djambazki-komentira-deloto-napadenieto-sreshtu-detsata-sportisti.html

Отказ от правосъдие. Така евродепутатът и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки коментира оповестените присъди по делото за нападението над деца-спортисти в Асеновград.

”Отказ от правосъдие”- така Джамбазки коментира делото за нападението срещу децата-спортисти

http://frognews.bg/news_147579/Otkaz-ot-pravosadie--taka-Djambazki-komentira-deloto-za-napadenieto-sreshtu-detsata-sportisti/

Отказ от правосъдие. Така евродепутатът и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки коментира оповестените присъди по делото за нападението над деца-спортисти в Асеновград.

Газпром увеличава с 15% доставките на природен газ в Сърбия през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620687

Газпром увеличава с 15% доставките на природен газ в Сърбия през 2018 г.През 2018 г. Газпром ще увеличи доставките на природен газ в Сърбия с 15 процента, се посочва в материали на пресслужбата на Кремъл, подготвени за срещата на руския президент Владимир Путин със сръбския му колега Александър Вучич, предаде ТАСС. Доставките на природен газ в Сърбия тази година са се увеличили с 26 процента, надхвърляйки 2 млрд.

Ето къде ще живее бебето на д-р Калин Генадиев от "Откраднат живот"

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6620667

Ето къде ще живее бебето на д-р Калин Генадиев от "Откраднат живот"Бившият вече сингъл апартаментът на д-р Калин Генадиев от "Откраднат живот" кара много жени да въздишат по него. Защото е модерен, но непретенциозен, има само най-необходимото, но е и артистичен. Всъщност всичко това може да се каже и за самия лекар от сериала. Снимки Десислава Кулелиева За актьора Димо Алексиев,

"Единни за промяна" в битка за магистрален път до Видин

https://www.24chasa.bg/region/article/6620715

"Единни за промяна" в битка за магистрален път до ВидинНовата година ще е година на масиран граждански натиск, за да бъде чут гласа на Видин, който настоява за изграждане на нормална и модерна пътна връзка със столицата. Такава позиция заявиха от гражданско обединение "Единни за промяна", които обявиха, че 2018-та ще е годината на гражданска борба за строителството на магистрален или високоскоростен

Октай пред Фрог: Преди 2 г. Борисов ми призна, че знае за контрабандата на цигари от „Булгартабак”

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/oktai-pred-frog-predi-2-borisov-prizna-che-znae-kontrabandata-tsigari-bulgartabak.html

Още преди две години премиерът Бойко Борисов ми призна в телефонен разговор, че знае за доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак”. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Октай пред Фрог: Преди 2 г. Борисов ми призна, че знае за контрабандата на цигари от „Булгартабак”

https://frognews.bg/novini/oktai-pred-frog-predi-2-borisov-prizna-che-znae-kontrabandata-tsigari-bulgartabak.html

Още преди две години премиерът Бойко Борисов ми призна в телефонен разговор, че знае за доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак”. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Октай пред Фрог: Преди 2 г. Борисов ми призна, че знае за контрабандата на цигари от „Булгартабак”

http://frognews.bg/news_147578/Oktai-pred-Frog-Predi-2-g-Borisov-mi-prizna-che-znae-za-kontrabandata-na-tsigari-ot-Bulgartabak/

Още преди две години премиерът Бойко Борисов ми призна в телефонен разговор, че знае за доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак”. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Шифрин спря победния ход на Ребенсбург в гигантския слалом

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100305_shifrin_spria_pobedniia_hod_na_rebensburg_v/?ref=rss


Носителката на Световната купа по ски алпийски дисциплини Микаела Шифрин спря победния ход на Виктория Ребенсбург в гигантския слалом. 22-годишната американка спечели третия старт за сезона в тази дисциплина, който се проведе днес във френския зимен център Куршевел.<br /><br />Шифрин измина двата манша за 2:02.40 мин. Тя финишира с огромен аванс от 0.99 сек. пред настоящата и двукратна световна шампионка в гигантския слалом Теса Уорли. Французойката направи страхотен втори манш, в...

Китай призова САЩ да се откажат от мисленето от Студената война

http://www.mediapool.bg/kitai-prizova-sasht-da-se-otkazhat-ot-misleneto-ot-studenata-voina-news273265.html

САЩ би трябвало да се откажат от своя "манталитет от Студената война" и да се стремят към сътрудничество, заяви китайското министерство на външните работи, след като американският президент Доналд Тръмп изнесе реч за националната сигурност, в която описа Китай като заплаха за интересите на САЩ, предаде Ройтерс.   "Призоваваме САЩ да спрат умишлено да изкривяват стратегическите намерения на Китай и да изоставят старомодните концепции на мисленето от Студената война и играта с нулев резултат. В противен случай ще навредят на другите, както и на себе си", каза говорителката на министерството Хуа Чунин.   В своята реч Тръмп посочи Китай като основно предизвикателство за глобалната сила и влияние на САЩ. В представената вчера стратегия за националната сигурност той определи страни като Русия и Китай като съперници, които "използват технологии, пропаганда и принуда, за да формират свят, противоположен на нашите интереси и ценности".   Китайското външно министерство отвърна на тази характеристика, като описа глобалните амбиции на Пекин като добронамерени.   "Китай никога няма да се развива за сметка на интересите на други страни и в същото време никога няма да се откаже от легитимните си права и интереси", заяви Хуа.   "Сътрудничеството е единственият правилен избор за Китай и САЩ", подчерта тя и добави, че е нормално двете страни да имат разногласия, но би трябвало да намират конструктивни начини да се справят с тях.   По думите й Китай и САЩ в качеството си на двете най-големи икономики имат отговорност да защитават световния мир и стабилност и да насърчават глобалното благоденствие.   Според Пекин сътрудничеството между Китай и САЩ ще бъде печелившо и за двете страни, а противопоставянето ще донесе взаимни загуби.   "Китай иска да съществува мирно с другите страни, включително САЩ, въз основа на взаимно уважение. Но САЩ би трябвало да се приспособят към развитието на Китай и да го приемат", заяви китайското посолство във Вашингтон.

Серина Уилямс стресирана заради бебето, моли за помощ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6620651

Серина Уилямс стресирана заради бебето, моли за помощТенис звездата Серина Уилямс написа прочувствен пост в социалните мрежи, в който моли за помощ феновете си. Тя споделя, че 3-месечната й дъщеричка Алексис плаче непрекъснато заради никненето на бебешките зъбки. "Никненето на бебешките зъбки е като дявол. Толкова е трудно. Алексис Олимпия Оханян се чувства много некомфортно.

Адвокатът, който опита да внесе наркотици в затвора във Варна, е освободен срещу гаранция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3100291_advokatut_koito_opita_da_vnese_narkotici_v_zatvora_vuv/?ref=rss


Апелативният съд във Варна освободи от ареста адвоката, който се опита да вкара наркотици в затвора, срещу гаранция от 10 хил. лв., се вижда от сайта на институцията. Определението на съда е окончателно.<br /><br />Защитникът е обвинен за наркоразпространение.<br /><br />Магистратите отмениха най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на адвокат Йордан Роев. Той ще излезе от ареста, ако в следващите 7 дни внесе гаранцията.<br /><br...

Майката на Дамла е арестувана след убийството в Момчилград

http://www.mediapool.bg/maikata-na-damla-e-arestuvana-sled-ubiystvoto-v-momchilgrad-news273264.html

Майката на 7-годишната Дамла, която бе намерена убита в дома си, за момента изглежда като основен заподозрян за тежкото престъпление в Момчилград. Жената е задържана за 72 часа по обвинение за оставяне на дете без надзор, а не за убийство, за което все още няма категорични доказателства. Това стана ясно във вторник след посещението на главния прокурор Сотир Цацаров в Кърджали. Преди ден бе обявено, че е задържана жена, близък роднина на детето, но не бе посочено коя е тя. Точният час на смъртта ще стане ясен в близките дни, но е ясно, че тя е настъпила в сутрешните часове в неделя. Майката е обяснила на разследващите, че е оставила детето си вкъщи е отишла нощна смяна на работа, а след като се е прибрала сутринта е намерила детето мъртво. "Проверяват се всички версии. Тук не става дума за случайно убийство. Версиите стесняват много силно кръга. Това, че нямаме други задържани, не означава, че нямаме други заподозрени", каза Цацаров. "Извършено е задушаване, което не е душене, а е чрез притискане, и едва след това може да се говори за омотаване на главата му с тиксо или скоч", допълни той. Тройната съдебно-медицинска експертиза е възложена на двама лекари от Пловдив и един от Кърджали. "В момента се извършва допълнителен оглед, след него ще се извърши следствен експеримент с участието на майката. Целта е да разкрием убиеца в съкратен срок. Работим със сравнително стеснен кръг от заподозрени. Няма други задържани освен майката", каза главният прокурор пред журналисти. "Работи се по няколко версии. Изключена е версията, че е психопат", добави директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Майката на Дамла е арестувана за убийството в Момчилград

http://www.mediapool.bg/maikata-na-damla-e-arestuvana-za-ubiystvoto-v-momchilgrad-news273264.html

Майката на 7-годишната Дамла, която бе намерена убита в дома си, за момента изглежда като основен заподозрян за тежкото престъпление в Момчилград. Жената е задържана за 72 часа по обвинение за оставяне на дете без надзор, а не за убийство, за което все още няма категорични доказателства. Това стана ясно във вторник след посещението на главния прокурор Сотир Цацаров в Кърджали. Преди ден бе обявено, че е задържана жена, близък роднина на детето, но не бе посочено коя е тя. Точният час на смъртта ще стане ясен в близките дни, но е ясно, че тя е настъпила в сутрешните часове в неделя. Майката е обяснила на разследващите, че е оставила детето си вкъщи е отишла нощна смяна на работа, а след като се е прибрала сутринта е намерила детето мъртво. "Проверяват се всички версии. Тук не става дума за случайно убийство. Версиите стесняват много силно кръга. Това, че нямаме други задържани, не означава, че нямаме други заподозрени", каза Цацаров. "Извършено е задушаване, което не е душене, а е чрез притискане, и едва след това може да се говори за омотаване на главата му с тиксо или скоч", допълни той. Тройната съдебно-медицинска експертиза е възложена на двама лекари от Пловдив и един от Кърджали. "В момента се извършва допълнителен оглед, след него ще се извърши следствен експеримент с участието на майката. Целта е да разкрием убиеца в съкратен срок. Работим със сравнително стеснен кръг от заподозрени. Няма други задържани освен майката", каза главният прокурор пред журналисти. "Работи се по няколко версии. Изключена е версията, че е психопат", добави директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

ГЕРБ отменя мораториума за нови лекарства, ако всички в НС са съгласни

https://offnews.bg//politika/gerb-otmenia-moratoriuma-za-novi-lekarstva-ako-vsichki-v-ns-sa-saglas-671506.html

ГЕРБ ще предложи утре в народното събрание да се гласува отмяна на мораториума върху нови лекарства.

Това обяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината, твърди Цветанов. 

Въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.
Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти, обяснява Цветанов. 

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за актуализация на бюджета на НЗОК и отмяна на параграф 6. Казах, че настояваме за актуализация на бюджета на НЗОК до края на годината. Декларирам от името на ПГ на „БСП за България”, че сме готови на извънредни, нощни заседания, в ускорени, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК, каза още Нинова. 

Тя допълни, че ще внесат предложението си до края на деня днес.

Тереза Мей: Искам „амбициозна“ търговска сделка с ЕС за периода след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620658

Тереза Мей: Искам „амбициозна“ търговска сделка с ЕС за периода след БрекзитМинистър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви във вторник, че иска „амбициозна“ търговска сделка с ЕС за периода след Брекзит, по време на среща с министрите от правителството си по темата, предава AFP, като се позовава на думите, изказани от говорителя на британския премиер. Тя е заявила,

Денят в снимки – 19 декември

http://www.dnes.bg/index/2017/12/19/deniat-v-snimki-19-dekemvri.362781

На прасе в Исперих, коледари в бургаския съд и сватба в Ирак

Откриха паметник на 12-те жертви на атентата в Берлин

http://dnes.dir.bg/news/Germania-pametnik-berlin-terorizam-jihad-26706197

Кметът на Берлин Михаел Мюлер откри паметник на 12-те загинали миналата година при атентат на коледен базар край Мемориалната църква "Кайзер Вилхелм".

ГЕРБ в официална позиция: Отменяме мораториума за лекарствата за рак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620664

ГЕРБ в официална позиция: Отменяме мораториума за лекарствата за ракВ днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Това написа зам.-председателят на ГЕРБ Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации,

Изпращат компютърен вирус от името на НАП

https://frognews.bg/novini/izprashtat-kompiutaren-virus-imeto-nap.html

Измамници изпращат компютърен вирус от името на Национална агенция за приходите.

Изпращат компютърен вирус от името на НАП

http://frognews.bg/news_147577/Izprashtat-kompiutaren-virus-ot-imeto-na-NAP/

Измамници изпращат компютърен вирус от името на Национална агенция за приходите.

BMW успя да продаде 100 000 електрически коли

https://www.investor.bg/novini/444/a/bmw-uspia-da-prodade-100-000-elektricheski-koli-252472/

В Скандинавия най-продаваният модел на баварците през тази година е бил i3

Крайната десница стана незаобиколим фактор в Европа

http://www.mediapool.bg/krainata-desnitsa-stana-nezaobikolim-faktor-v-evropa-news273263.html

Крайнодесните печелят терен в Европа още от първото десетилетие на века. Редица ключови избори потвърдиха през 2017 г. тази тенденция във Франция, Германия, Австрия и Холандия. Успехите на популистки, евроскептични и антиимигрантски партии ускоряват пренареждането на политическия пейзаж, но пораждат и търкания в самите тези формации. Шок след шок Крайнодесните партии постигнаха редица рекордни резултати, при все че не успяха да запишат нито една победа на национално равнище. "Днес европейската крайна десница е по-популярна от когато и да било след 1945 г.", констатира холандският изследовател Кас Муде, асоцииран преподавател в Университета на Джорджия, САЩ.   Партията на свободата начело с Герт Вилдерс стана през март втората парламентарна сила в Холандия след либералите - с 20 от общо 150 места, т. е. с пет повече отпреди.   Във Франция ръководителката на Националния фронт Марин Льо Пен се класира тази пролет за втория тур на президентските избори, като успя почти да удвои броя на гласовете, подадени за Жан-Мари Льо Пен преди 15 години.   Шокиращ бе и резултатът от германските парламентарни избори през септември заради безпрецедентния пробив на партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), влязла в Бундестага с 12,6 на сто от гласовете срещу 4,7 на сто преди четири години.   Постиженията на Марин Льо Пен и Герт Вилдерс, които се бяха насочили към крайна победа в съответните страни, може да оставят впечатление за неуспех, но "чашата всъщност е три четвърти пълна за националистическите сили", смята френският политолог Патрик Моро.   Австрийската партия на свободата (АПС), най-стара в европейското националистическо семейство, приключи изборната джимхана с резултат, близък до собствения й рекорд, 26 на сто на изборите от 15 октомври, и получи три твърде внушителни министерства (на вътрешните, на външните работи и на отбраната) в съвместното си правителство с консерваторите.   В Италия и Швеция, където предстоят избори през 2018 г., крайнодесните сили дебнат в засада. Каква е почвата? "Всяка страна разказва различна история, но зад успеха на радикалната десница където и да било винаги се прокрадва чувството за несигурност - реална или въображаема, - свързана с миграционните потоци, тероризма или икономическите рискове", отбелязва Мейбъл Березин, преподавателка по социология в американския университет "Корнел".   Успехът на ултрадесните в процъфтяващи страни като Германия и Австрия потвърждава "изследванията, показващи от десетилетия, че имиграцията е основен повод за тревогите" на крайнодесния електорат, обяснява Кас Муде.   АзГ и АПС постигнаха успехите си в европейски страни измежду приелите най-много мигранти от 2015 г., което подхрани дебатите за помощите и за капацитета за интегриране на новодошлите.   Присъствието на имигранти не е единственият фактор за успеха на крайната десница - тя извлича полза също от натрупаните негативни чувства към партиите и към елита в политиката, икономиката и културата. Преобърнатата шахматна дъска Да реагират с бойкот? С подражание? Стремеж към сътрудничество? Другите политически сили, по-специално в консервативния лагер, подложени на натиск от крайнодесните, трябва да се нагодят към новата ситуация.   Решението на младия, 31-годишен австрийски консерватор Себастиан Курц да конкурира АПС в подхода към теми като имиграцията, мястото на исляма в обществото и сигурността логично доведе до коалиционно споразумение между двете партии.   "Курц стигна много далеч в идеологическото си сближаване с АзГ - стратегия, която може да проработи, стига той да не заличи напълно идентичността на своята партия", предупреждава австрийският политолог Томас Хофер.   В България десноцентристката партия на премиера Бойко Борисов управлява от март съвместно с коалиция от националистически партии.   В Унгария нарастващата ксенофобия в изявленията на Виктор Орбан, дошъл от консервативните среди, парадоксално осигурява днес на екстремистката партия "Йоббик", смекчила своя тон, възможността да се представи за главната алтернатива на премиера.   Във Франция традиционните партии все още изключват възможността за съюзяване с крайната десница, също както е в Германия и Холандия. Френските десни сили обаче току-що си избраха за лидер един 40-годишен депутат, Лоран Вокие, критикуван, че избира теми, характерни за партията на Марин Льо Пен.   Кас Муде все пак прогнозира, че традиционните партии, стремящи се да имитират крайната десница, ще постигнат само "краткосрочни успехи", защото подценяват антисистемната нагласа на този електорат. След успеха - накъде? Вътрешните раздори, през които преминаха Националният фронт и АзГ след изборните си успехи, показват колко е трудно да се оставят задълго настрана дълбоките понякога вътрешни разногласия, свързани с идеологически избор или лични съперничества.   През 2017 г., например, се разцепи популистката и еврофобска партия "Финландците" - съсипа я управлението в коалиция с центристите и консерваторите от 2015 г.   "Позицията на по-малък партньор винаги е най-неудобна", изтъква Томас Хофер.   АПС години наред близа раните, нанесени от първата й коалиция с консерваторите между 2000 и 2007 г.   По думите на Хофер "партии като АПС имат ДНК на опозиция, която трудно се трансформира в поведение на управляващи".   По БТА

Весела Лечева: Педагози предпочитат работа като продавачи заради по-високото заплащане

https://www.24chasa.bg/region/article/6620522

Весела Лечева: Педагози предпочитат работа като продавачи заради по-високото заплащанеРадост за децата от Златарица и с.Горско Ново село донесе народният представител Весела Лечева в навечерието на коледните празници. Депутатът от „БСП за България“ се срещна и с ръководствата на двете учебни заведения и коментира с тях проблеми в сферата на образованието, съобщиха от областния пресцентър на партията.

ООН с препоръки към България за бежанците

http://econ.bg/Новини/ООН-с-препоръки-към-България-за-бежанците_l.a_i.755044_at.1.html

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) публикува препоръки за реформа на убежището в Европейския съюз. Агенцията на ООН за бежанците се...

Куче взриви мрежата с танц по време на обяд (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/kuche-vzrivi-mrejata-s-tanc-po-vreme-na-objad-video-news_650465.html

Всички кучета обичат да си похапват, особено вкъщи на топло и с вкусна храна. Това куче обаче определено ги удря в земята. Радостта му от самото похапване е толкова силна, че малкият пухчо върти невероятен танц, който се превърна в супер сензация в социалните мрежи. Насладете му се...

Каменос: Думата „Македония“ в името остава неприемлива

http://www.moreto.net/novini.php?n=365753

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви, че неговата партия „Независими гърци“ няма да приеме думата „Македония“ да присъства в името на северната съседка, съобщи електронното издание на в. „Катимерини“. „Независими гърци“ е младши коалиционен партньор в Гърция.

Строят инсталация за отпадъци в Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/region/article/6620654

Строят инсталация за отпадъци в Гоце ДелчевКМЕТЪТ ВЛАДИМИР МОСКОВ ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ОТПАДЪЦИ Kметовете на Гоце Делчев – Владимир Москов, Гърмен – Минка Капитанова и Хаджидимово – Людмил Терзиев, и Министърът на околната среда и водите Нено Димов, подписаха договор за изграждане на две инсталации за преработка на отпадъци.

Туроператорът "София тур и Холидей" фалира

https://news.bg/companies/turoperatorat-sofiya-tur-i-holidey-falira.html

Преди два месеца компанията е била прехвърлена на сръбски гражданин

Мъж пострада при катастрофа по пътя за кв. „Виница“ във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620646

Мъж пострада при катастрофа по пътя за кв. „Виница“ във Варна53-годишен мъж е пострадал при катастрофа по пътя за кв. „Виница“ във Варна. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на ОДМВР – Варна. Инцидентът е станал около 9.20 часа тази сутрин по пътя в посока квартала. Ударили са се два леки автомобила. Пострадалият 53-годишнен мъж е управлявал един от автомобилите.

Мерил Стрийп: Не знаех за посегателствата на Харви Уайнстийн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6620636

Мерил Стрийп: Не знаех за посегателствата на Харви Уайнстийн Мерил Стрийп увери, че не знаела, че Харви Уайнстийн е подлагал на сексуален тормоз и сексуално насилие жени, когато двамата работели заедно, предаде Асошиейтед прес. Актрисата отбеляза в свое изявление, че Уайнстийн се нуждаел повече от нея, отколкото тя - от него. Затова продуцентът трябвало да е сигурен,

Цацаров: Само майката на удушеното дете е в ареста

http://www.cross.bg/tzatzarov-prokyror-maiikata-1563710.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров информира, че единствената задържана за смъртта на момиченцето от Момчилград е майката на детето, съобщава "24 часа". Тя обаче е обвинена само в това, че е оставила детето без надзор. Цацаров лично пристигна в Момчилград и проведе дълги разговори с окръжния прокурор и наблюдаващия прокурор, за да се запознае в детайли по случая. "Извършено е задушаване, което не е душене, а е чрез притискане, и едва след това може да се говори за омотаване на главата му с тиксо или скоч. Работи се с трима лекари, които двама са от Пловдив, и лекар от Кърджали", обясни главният обвинител. Цацаров увери, че съдебно-техническата експертиза ще бъде извършена до 48 часа. Разследващите извършват допълнителен оглед. Предстои да бъде извършен следствен експеримент с участието на майката. "Целта е да разкрием убиеца в съкратен срок. Работим със сравнително стеснен кръг от заподозрени. На майката не е повдигнато обвинение за убийство. Тя е обвинена в оставяне на дете без надзор и затова е задържана за 72 часа", доуточни Цацаров пред журналисти в Кърджали. Главният прокурор на място се запозна с разследването по убийството на 7-годишната Дамла в дома й в Момчилград. Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов добави, че се работи по няколко версии, но е изключена тази убиецът да е психопат. Сотир Цацаров обеща допълнителна информация от говорителят на окръжната прокуратура

Къща "Клианти" в Пловдив надви Перперикон за паметник на годината

https://www.24chasa.bg/region/article/6620315

Къща "Клианти" в Пловдив надви Перперикон за паметник на годинатаЗлатният варак по таваните на реставрираната къща "Клианти" впечатли 32-членно жури, начело със зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Комисията категорично присъди титлата "Паметник на 2017 г." на перлата в Стария Пловдив. Тя участва в национален конкурс, който отличава най-качествените проекти в България.

Прокуратурата се самосезира за цената на водата

http://www.cross.bg/samosezira-g-zha-vurhovnata-1563709.html

/КРОСС/ Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и извършва проверка на законосъобразността на Решения от 30 ноември 2017г. на КЕВР за одобряване на бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД в гр. Бургас, гр. Ямбол и гр. Враца за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на ВАП. Впоследствие Върховната административна прокуратура се самосезира и във връзка с проверка на законосъобразността на Решение № Ц-34 от 15.12.2017г. на КЕВР за изменение на одобрените цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2018г. На 19.12.2017г. е проведена работна среща между екипите на г-жа Ася Петрова, заместник на главния прокурор при ВАП и г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България за обсъждане на основания за оспорване на горецитираните решения и сезиране на прокуратурата за незаконосъобразно повишаване цената на водата. Проверката на ВАП продължава.  

Лекарският съюз предупреди за възможен провал на рамковия договор

http://www.mediapool.bg/lekarskiyat-sayuz-predupredi-za-vazmozhen-proval-na-ramkoviya-dogovor-news273262.html

Ръководството на Български лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоено от забавянето на преговорите за подписване на Национален рамков договор (НРД ) за 2018 година, заявиха във вторник от съсловната лекарска организация. Според БЛС започването на преговорите закъснява, което поставя под въпрос договарянето на тежката и обемиста материя. Тази година освен обичайното договоряне на цени и обеми за медицинската помощ, която здравната каса ще плаща, трябва да бъдат актуализирани и цените на някои от най-зле финансираните клинични пътеки. Съгласно Закона за здравното осигуряване преговорите по рамковия договор трябваше да започнат след внасяне на проектобюджета на НЗОК за разглеждане в пленарна зала, което се случи в началото на ноември. “БЛС многократно изрази своята готовност за започване на процедура по изготвяне на параметри по НРД 2018, като не веднъж апелира към управителя на НЗОК и председателя на Надзорния съвет на касата да се пристъпи към изработване на проект за рамков договор за 2018 година. Независимо от изявленията на г-н Плочев в медиите, че преговорния процес между страните по договор е стартирал, такъв към днешния момент не е на лице. От БЛС припомнят, че срока за подписване на НРД 2018 е до 28 февруари 2018 г., което е изключително кратък и недостатъчен период от време, предвид огромното количество текстове за промяна в нормативни документи и цялостните параметри по изготвяне на нов рамков договор. БЛС е крайно притеснен от случващото се в системата и счита, че съществува реална опасност в навечерието на председателството на ЕС, преговорите за Национален рамков договор 2018 да бъдат провалени, поради липса на ангажираност от страна на Надзорния съвет на НЗОК и управителя на касата. Забавянето на процеса допълнително ще нагнети напрежението в тежката към момента обстановка в здравеопазването и ще предизвика крайно недоволство в цялото лекарско съсловие, предупреждават от съсловната организация. 

Коледната ваканция за учениците ще продължи 11 дни

https://frognews.bg/novini/kolednata-vakantsiia-uchenitsite-shte-prodalji-11-dni.html

Единадесет дни ще почиват учениците от I до XII клас по Коледните и Новогодишните празници. Ваканцията започва от 23 декември 2017 г. и ще продължи до 2 януари 2018 г. включително, съобщиха от Министерство на образованието.

Коледната ваканция за учениците ще продължи 11 дни

http://frognews.bg/news_147576/Kolednata-vakantsiia-za-uchenitsite-shte-prodalji-11-dni/

Единадесет дни ще почиват учениците от I до XII клас по Коледните и Новогодишните празници. Ваканцията започва от 23 декември 2017 г. и ще продължи до 2 януари 2018 г. включително, съобщиха от Министерство на образованието.

ОББ Интерлийз залага на кръстосаните продажби

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/obb-interliiz-zalaga-na-krystosanite-prodajbi-252458/

За три години компанията възнамерява да удвои пазарния си дял и клиентите, твърди главият изпълнителен директор Рудолф Кипта

Как любовта към рисунките вдъхнови модна марка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6620341

Как любовта към рисунките вдъхнови модна маркаизайнерката Илзе произвежда своя собствена линия торбички и тениски със запазена  марка от 2013 г. Днес брандът продава широка гама от дамски дрехи и аксесоари, вдъхновени от нейните рисунки, съобщава Би Би Си. "Не исках да се връщам в училище и да уча мода, но исках да направя нещо свързано с това.

Летище София - първо сред европейските по брой обслужени пътници през годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620635

Летище София - първо сред европейските по брой обслужени пътници през годината
Рекордният брой обслужени пътници на летище София тази година го поставиха на върха на класацията на авторитетната международна организация ACI Europe (Международен съвет на европейските летища), съобщиха от летището. Данните е представил лично генералният директор на организацията Оливие Янковец по време на работното си посещение у нас,

Вирус атакува е-пощите ни с фалшив мейл от НАП

http://dnes.dir.bg/news/hakeri-nap-virusi-26706097

Пореден компютърен вирус от името на Национална агенция за приходите се разпространява чрез електронната поща, предупреждават от Агенцията.

Над 620 хил. лв. обезщетения за имоти без собственици по бул. "Васил Левски" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365768

Над 620 000 лева обезщетения са определили независимите оценители, наети от Община Варна за няколко имота с неустановени собственици, попадащи в трасето на бъдещия бул. "Васил Левски". Става въпрос за 6 сгради и терени в района на Автогарата.

Още един туроператор прекратява дейността си

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/19/3100286_oshte_edin_turoperator_prekratiava_deinostta_si/?ref=rss


Туроператорът "София тур и Холидей" ЕООД обяви, че прекратява дейността си, съобщават от Министерството на туризма. "След като разплатихме стари задължения към партньори, изпадаме в несъстоятелност и не можем да изпълним предстоящите пътувания", заявяват днес следобед в декларация от екипа на туроператора.<br /><br />Спешна проверка на Министерството на туризма показала, че компанията има валидна застраховка "Отговорност на туроператора", сключена само...

Каролев спори с Леонардо ди Каприо и Джарет Лето за Пирин

http://dnes.dir.bg/news/ekolozi-vladimir-karolev-di-kaprio-jaret-leto-26706096

Явно е модерно да си еколог, но не и екологичен. Така коментира изказването на американския актьор Ди Каприо, икономистът Владимир Каролев.

Световният растеж се ускорява, но призракът на дълга все още броди

http://www.mediapool.bg/svetovniyat-rastezh-se-uskoryava-no-prizrakat-na-dalga-vse-oshte-brodi-news273261.html

Близо 10 години след фалита на Lehman Brothers, очерталото се ускоряване на световния растеж тази година вероятно ще продължи и през 2018-а, подкрепено от основните двигатели на световната икономика, но призракът на дълговата криза продължава да броди. Всички лампи на таблото светят в зелено: очаква се САЩ през 2018 година да продължат един от най-дългите цикли на растеж в историята си, нововъзникващите пазарни икономики се възстановяват след силния удар от 2014 година, Китай си остава локомотивът, а страни като Бразилия излизат от рецесията. Най-сетне еврозоната, последният район, който хвана влака на растежа, възстанови в значителна степен тонуса си.   "Кризата, която удари нашия континент (...), вече е зад гърба ни и имаме основания да мислим, че този растеж е траен", със задоволство заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.   Международният валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) залагат на растеж от 3,7% идната година и са си върнали оптимизма, на който рядко даваха израз през последните десетина години. Той контрастира с песимизма, който се ширеше само преди една година след вота за Брекзит и избирането на Доланд Тръмп с неговата протекционистка програма.   Международните институции все пак не бързат да поощряват всеобщ ентусиазъм и призовават държавите да се възползват "от доброто време, за да ремонтират покрива", както не веднъж е повтаряла управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Казано по-ясно, сега е моментът да се направят реформите, които ще позволят да се устои по-добре на бъдещи бури.   Още повече, че рисковете от нова криза не са изключени: МВФ, ОИСР и мнозина икономисти все по-често предупреждават напоследък, че има опасности от нарастващо задлъжняване на частния сектор, в момент когато Управлението за федерален резерв и Европейската централна банка постепенно приключват политиката си в подкрепа на бизнеса през последните години. Компании "зомбита" "Задлъжняването на домакинствата и компаниите достигна рекордни равнища в редица страни", констатира неотдавна генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия, откроявайки най-вече компаниите наричани "зомбита". Те оцеляват като се финансират благодарение на евтини пари и могат "да се удавят", когато лихвите отново тръгнат нагоре.   "Това е истински проблем", обяснява специалист по държавния дълг, който пожела анонимност. "Задлъжняването на компании в някои големи страни с нововъзникваща пазарна икономика става твърде голямо и за някои от тях се превръща в свръхзадлъжняване, а следователно създава трудности при изплащането, когато лихвите ще се повишат", обясни този източник.   "Щом една от тези компании стане системна, държавата ще бъде принудена да излива в нея пари, за да я спаси, предизвиквайки прехвърляне на частния дълг към държавния", както стана след финансовата криза от 2008 година, когато страни като Испания или Ирландия трябваше да спасяват банките си. Балонът на биткойна Този път главно Китай е в светлината на прожекторите. МВФ предупреди в началото на декември, че банките на азиатския гигант са зле въоръжени, за да дадат отпор на трайните финансови рискове, защото тези "компании зомбита" оцеляват единствено благодарение на кредитите, а бумът на инвестиционните продукти не е регулиран добре.   На фона на тази ситуация Гурия изрази доверие в китайските власти: "Да, това е проблем. Да, той е известен и той бе открит, но като се имат предвид възможностите на китайските власти бързо да реагират по въпроса, мислим, че положението не е оставено без контрол", заяви той.   В края на тази година биткойнът, виртуалната валута, която често се описва като "спекулативен балон" и която не спира да поставя нови и нови рекорди, се очерта като източник на опасения на пазари, още повече, ако купувачите й влизат в дългове, за да я придобият.   "Опасното е съчетанието на балон и задлъжняване", обясни икономистът г-жа Аниес Бенаси-Кере. "Не мисля, че явлението биткойн ще бъде от такъв мащаб, че да дестабилизира пазарите, но същото се твърдеше и за високорисковите ипотеки", кредитите, които бяха в основата на кризата, обясни тя, призовавайки за бдителност.   По БТА

НАП предупреди за опасен вирус, разпространяван от нейно име

http://www.mediapool.bg/nap-predupredi-za-opasen-virus-razprostranyavan-ot-neino-ime-news273260.html

Вирус от името на Национална агенция за приходите (НАП) се разпространява чрез електронната поща, предупреждават от ведомството. В колцентъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение zip. Имейлите на подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg. Заглавието на фалшивото съобщение е: "Уведомление относно промени в регламента за подаване на декларации към НАП". От НАП заявяват, че не са изпращали имейли с подобно съдържание до своите клиенти. Според приходната агенция най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма. НАП съветва своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма. От приходната агенция работят заедно със специализираните служби за издирването на извършителите.

Осъдиха двама, измамили старци с 11 хил. лв. от името мним полицай и инспектор

https://www.24chasa.bg/region/article/6620633

Осъдиха двама, измамили старци с 11 хил. лв. от името мним полицай и инспекторСъдът в Разлог е одобрил споразумения, сключени между Районна прокуратура и подсъдимите М.Д. и Д.И., обвинени за извършени от тях престъпления, в резултат на които била нанесена имотна вреда на две лица от Банско и Мездра. На 23 декември м. г. съучастниците – М.Д., Д.И. и С.Г., въвели в заблуждение жена от Банско,че й се обажда полицай Николов.

"Газпром" удвоява инвестициине си в "Турски поток"

http://econ.bg/Новини/-Газпром-удвоява-инвестициине-си-в-Турски-поток-_l.a_i.755043_at.1.html

Руският газов гигант „Газпром“ ще увеличи над 2 пъти инвестициите си в проекта „Турски поток“. Това съобщава агенция "Блумбърг", позовавайки се на...

Екран върху фреското на Левиев в НДК възмути столичен общински съветник

http://www.cross.bg/nikolov-nikolaii-vuzmyti-1563708.html

/КРОСС/ "Няма по-голям срам от това да не цениш собственото си културно наследство", заяви общинският съветник от групата на "БСП Лява България" в СОС Николай Николов. Той коментира монтирания екран върху стенопис в НДК, който възмути обществеността. Николай Николов попита за този случай и Лиляна Павлова, която презентира предстоящото българско европредседателство по време на семинара на СОС в Правец на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 година". "Исках да разбера дали министърът по европейското председателство знае за поставения екран върху фреското на Йоан Левиев в НДК? С кмета Йорданка Фандъкова ни обясняваха колко е важно опазването на културното наследство на фона на екрана, който внезапно се появи върху един от шедьоврите в НДК. Скандално безотговорно отношение, коментира Николай Николов. - Лиляна Павлова се зарече да не се повтаря това безумие по време на европредседателството. Надявам се да спази обещанието, за да не станем за посмешище в Европа".  

Солт лейк сити подготвя икономична кандидатура за зимните игри през 2030 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100287_solt_leik_siti_podgotvia_ikonomichna_kandidatura_za/?ref=rss


Солт лейк сити планира да се кандидатира за домакин на зимните игри през 2030 г. Столицата на щата Юта ще разчита на съществуващата инфраструктура, за да организира икономична и компактна олимпиада.<br /><br />Американският град беше домакин на игрите през 2002 г. Според местните спортни ръководители евентуален бюджет за олимпиадата през 2030 г. би могъл да се вмести в рамките на 1.5-1.6 милиарда долара. Толкова бяха похарчени за организацията на игрите преди 15 години.<br...

Фейсбук злоупотребява с данни на потребителите си, според германската антимонополна служба

http://www.mediapool.bg/feisbuk-zloupotrebyava-s-danni-na-potrebitelite-si-spored-germanskata-antimonopolna-sluzhba-news273259.html

Германската антимонополна служба предупреди Фейсбук (Facebook), че злоупотребява с пазарната си доминация, прехвърляйки потребителски данни от трети източници. Практически се оспорва моделът, по който американската социална мрежа монетаризира личните данни на своите близо 2 млрд. потребители по целия свят чрез таргетирана реклама. Представяйки предварителните си заключения по започнало преди 20 месеца разследване, антимонополната служба заяви във вторник, че Фейсбук има доминираща позиция сред социалните мрежи – характеристика, която компанията отхвърли като"неточна". Според ведомството компанията събира в Германия неограничен обем потребителски данни от трети източници, което става при обединяване на различни интерфейси, отразяващи се със Фейсбук. Чрез свързващите звена информацията "се стича" във Фейсбук, там се събира и проучва, дори ако потребителят е посещавал други сайтове, посочи ръководителят на службата Андреас Мунт. "Преди всичко ние смятаме, че събирането на данни извън социалната мрежа Фейсбук и включването й във Фейсбук -акаунт като проблематична", заяви той. Това се случва дори ако потребителят не натисне бутона "Харесвам", но разглежда сайт, който включва тази опция. През 2016 г. Федералната антимонополна служба на Германия започна разследване срещу Фейсбук по подозрения в незаконно събиране на информация, решението по което се очаква най-рано през пролетта на 2018 година. Споделянето на данни с приложенията УотсАп (WhatsApp) и Инстаграм (Instagram), които са собственост на Фейсбук, както и с приложения, управлявани от трети компании, е "проблематично", допълва агенцията. Обхватът и профилът на събираните данни нарушава задължителните правила за поверителност на ЕС, посочва Мунт. В понеделник комисията за защита на личните данни във Франция съобщи, че може да глоби УотсАП (приложението за криптирано изпращане на съобщения), ако не изпълни разпореждането да съобрази споделянето на потребителски данни с Фейсбук с френския закон. Делото срещу Фейсбук се следи внимателно в Германия, където има силни опасения за поверителността на личните данни предвид историята на страната с наблюдението от времето на нацисткия и съветския режим, отбелязва Ройтрес. Отделно от това през 2018 г. в страната влиза в сила нов закон, който предвижда глоби до 50 млн. евро на социални медии, които не успеят да премахнат бързо от платформите си постинги, проповядващи реч на омразата, която в Германия е престъпление. Фейсбук заяви, че Германската антимонополна служба е "обрисувала неточна картина", но компанията ще сътрудничи на разследването. "Макар че сме популярни в Германия, ние не сме доминиращи", коментира в блога си ръководителят във Фейсбук за защита на личните данни Ивон Кънън. Около 41% от жителите на Германия имат активни акаунти във Фейсбук, при 66% в САЩ, 64% във Великобритания и 56% във Франция, според изследване на агенциите за социални медии Hootsuite и We Are Social. "Доминираща компания действа в свят, където клиентите нямат алтернативи", посочва представителката на Фейсбук и допълва, че средностатистическият притежател на смартфон сега има достъп до седем различни комуникационни приложения или услуги. Фейсбук, основана от нейния изпълнителен директор Марк Зукърбърг през 2004 г., докато е бил студент в Харвард, се разрасна неимоверно и сега е номер 1 сред социалните мрежи в света, оценена на фондовия пазар за 525 милиарда долара, отбелязва Ройтрес. Фейсбук е направена така, че предоставя свободен достъп на потребителите си, но анализира тяхното поведение в интернет, за да насочва таргетирана реклама, приходите от която скочиха наполовина през последното тримесечие до 10 млрд. долара. Воденото в Германия разследване не се посреща еднозначно от Брюксел, тъй като Европейската комисия смята, че това е навлизане в нейна територия, доколкото защитата на личните данни по европейските правила се наблюдава от европейските власти. От Фейсбук посочват, че спазват правилата на ЕС за защита на личните данни и че съблюдават и новата директива за регулации, която влиза в сила през май 2018 г.

Работещите в болницата в Ловеч в петък подават колективна оставка

http://www.cross.bg/bolnitza-raboteshtite-lovech-1563706.html

/КРОСС/ От седмици в болницата в Ловеч е спряно снабдяването с животоспасяващи лекарства и консумативи. За това алармираха работещите там в писмо до здравния министър Кирил Ананиев. Това принуждава персонала да напуска и ако до четвъртък проблемът не бъде решен, в петък те ще подадат колективна оставка. В писмото изпратено и подписано от членовете на двете синдикални организации в Ловешката болница е посочено още, че финансовото състояние на лечебното заведение се влошава ежедневно, а броят на желаещите да се лекуват в него намалява драстично. Освен това заради липсата на животоспасяващи лекарства и консумативи животът и здравето на пациентите, които се лекуват в Ловешката болница е застрашен заради това, че работещите там не са получавали заплати от август насам. Има масово напускане на лекари, медицински сестри и дори санитари. Работещите в ловешката болница уведомяват министър Кирил Ананиев, че ако до четвъртък, 21 декември проблемът не бъде решен, в петък те ще подадат колективна оставка, като преустановят работния процес. В писмото е отправена и молба проблемът да бъде решен незабавно и работещите в Ловешката болница да получат отговор от здравния министър незабавно. Очаква се малко по-късно днес пък Общинският съвет в Ловеч да съгласува предложението на работещите в ловешката болница, общината да отпусне от резерва си по триста лева

Обновяват се 44 пожарни служби с 25 млн. лв. от ЕС

http://www.mediapool.bg/obnovyavat-se-44-pozharni-sluzhbi-s-25-mln-lv-ot-es-news273258.html

С над 25 млн. лв. ще бъдат обновени 44 районни служби за пожарна безопасност и защита на населението и районни полицейски управления в страната. Средствата идват от оперативна програма "Региони в растеж". Това съобщи Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на програмата в Нова Загора, където откри санираната сграда на Районното управление на полицията. В сградата, която не е била ремонтирана от 1979 г., са инвестирани над 330 хил. лв. европейски средства. Подменена е дограмата, поставени са топлоизолация, нов покрив и фасада. "За разлика от останалите проекти, които реализираме по програма "Региони в растеж", този е различен, защото подкрепяме системата на МВР. Фокусиран е върху осигуряването на по-добра работна среда за служителите на реда. За нас това е изключителен приоритет, служителите в МВР дават нашето спокойствие в ежедневието, дават ни сигурност и се грижат за реда по време и на празниците", каза Николова. Със средствата по ОПРР ще бъдат обновени общо 21 районни полицейски управления в страната и 23 пожарни служби. През предходния програмен период бяха купени 263 противопожарни автомобила за 97 млн. лв. със средства от програма "Регионално развитие", напомни председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който също беше на откриването.

Volkswagen – какво всъщност се случи в компанията

https://www.investor.bg/analizi/447/a/volkswagen--kakvo-vsyshtnost-se-sluchi-v-kompaniiata-252468/

Нова книга хвърля светлина върху най-значимата като последствия измама в автомобилния свят

Ангелкова: До септември имаме над 6 млрд. лв. приходи в бюджета само от туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620621

Ангелкова: До септември имаме над 6 млрд. лв. приходи в бюджета само от туризъмЗа първите 9 месеца на годината имаме над 6 млрд. лв. приходи в бюджета само от туризъм и свързаните с него индустрии. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на официалната церемония по подписването на споразумение за сътрудничество между Министерството на туризма и УНСС, предаде „Фокус“.

От 1 юли догодина сексът в Швеция - срещу писмено съгласие

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/1-iuli-dogodina-seksat-shvetsiia-sreshtu-pismeno-saglasie.html

Швеция приема закон, в който се затягат наказанията и се разширяват хипотезите за сексуалното насилие. От 1 юли 2018 г. като съгласие за доброволен секс там ще се смята само писмено разрешение. Става дума за т.нар. Закона за съгласието.

От 1 юли догодина сексът в Швеция - срещу писмено съгласие

http://frognews.bg/news_147575/Ot-1-iuli-dogodina-seksat-v-SHvetsiia---sreshtu-pismeno-saglasie/

Швеция приема закон, в който се затягат наказанията и се разширяват хипотезите за сексуалното насилие. От 1 юли 2018 г. като съгласие за доброволен секс там ще се смята само писмено разрешение. Става дума за т.нар. Закона за съгласието.

Берлин откри паметник на загиналите в атентата на коледен базар миналата година

https://offnews.bg//sviat/berlin-otkri-pametnik-na-zaginalite-v-atentata-na-koleden-bazar-minala-671492.html

Кметът на германската столица Михаел Мюлер откри днес паметник на 12-те загинали миналата година при атентат на коледен базар край Мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в западната част на Берлин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Канцлерът Ангела Меркел и председателят на Бундестага (долната камара на парламента) почетоха жертвите и поставиха запалени свещи на паметника.

На днешния ден преди година 24-годишен тунизиец се вряза с камион в посетителите на базар, после избяга, а четири дни по-късно беше застрелян в Италия. При атентата бяха ранени около 70 души.

Вчера Меркел се срещна при закрити врата с близки на жертвите и с пострадалите. Това беше първата й среща с тях след критики за липсата на реакция от нейна страна. Местни медии днес съобщиха, че участниците в срещата са останали разочаровани и мнозина не са имали възможност да разговарят за атаката с Меркел лично.

В реч по повод трагичната годишнина германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също отбеляза, че реакцията на страната след атентата е била "студена и дистанцирана". Той отправи критики от името на роднините на загиналите и на ранените, които се почувствали изоставени от властите, след като не получили подкрепа от правителството.

Канцлерката Меркел днес каза, че вчерашната среща с близките на жертвите я е накарала да осъзнае "слабостите на държавата" в оказването на подкрепа на пострадалите от тероризъм.

Възпоменателните прояви ще продължат през целия ден. Хората ще отбележат годишнината и с минута мълчание в памет на жертвите, а в 20,02 часа, когато бе извършено миналогодишното нападение, ще започнат да бият камбаните на църквата "Кайзер Вилхелм".

Мерил Стрийп: Уайнстийн се нуждаеше повече от мен, отколкото аз - от него

//dariknews.bg/novini/liubopitno/meril-strijp-uajnstijn-se-nuzhdaeshe-poveche-ot-men-otkolkoto-az-ot-nego-2068117

Мерил Стрийп увери, че не знаела, че Харви Уайнстийн е подлагал на сексуален тормоз и сексуално насилие жени, когато двамата работели заедно, предаде Асошиейтед прес.

300 събития ще има в календара на европредседателството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/300-sybitiia-shte-ima-v-kalendara-na-evropredsedatelstvoto-2068121

300 събития ще има в календара на европредседателството. Окончателният вариант на програмата се очаква да бъде приет утре по време на заседание на Министерски съвет. Това съобщи министърът на българското председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова

София ще има собствен цвят

//dariknews.bg/regioni/sofiia/sofiia-shte-ima-sobstven-cviat-2068125

София ще има собствен цвят, подобно на други европейски столици като Париж и Лондон. През 2018-а година всички градски елементи ще бъдат боядисани в еднакъв нюанс.

<

НАП предупреди за опасен вирус, разпространяван от нейно име

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nap-predupredi-za-opasen-virus-razprostraniavan-ot-nejno-ime-2068127

Компютърен вирус от името на Национална агенция за приходите се разпространява чрез електронната поща, предупреждават от Агенцията.
 
В колцентъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво

Ето кога по празниците в София няма да има „синя“ и „зелена зона“

//dariknews.bg/regioni/sofiia/eto-koga-po-praznicite-v-sofiia-niama-da-ima-sinia-i-zelena-zona-2068102

В 8 от предпразничните и празнични дни около Коледа и Нова година в София ще се паркира безплатно в „Синя“ и „Зелена зона", съобщиха от „Център за градска мобилност".

Почина основателят на вестник "Трета възраст" Николай Желев

https://offnews.bg//medii/pochina-osnovateliat-na-vestnik-treta-vazrast-nikolaj-zhelev-671503.html

На 84-годишна възраст ни напусна Никола Желев Хаджиангелов – Николай Желев, талантлив журналист, публицист, драматург.

Роден е в Хасково на 12 юни 1933 г., бил е зам.-главен редактор на в. „Трудово дело” (1954 – 1970), където създава хумористичната притурка „Нашето сито”; отговорен редактор е в Българската Национална телевизия (1970-1990); създател и главен редактор на в. „Пенсионер” (1991), преименуван на „Трета възраст” (1992), на който седмичник е първо главен редактор, а след това до кончината си е негов директор.

Изпод талантливото му перо са излезли тридесет и седем документални филма в телевизията, Военна киностудия и студия „Време”, комедийни спектакли. Дълги години списваше колонка по актуални теми и събития във в. „Трета възраст”. Автор е и на многобройни текстове в различни публицистични жанрове за Националното радио, вестници, списания, албуми, книги.

Роднините, близките и приятелите загубиха скъп, обаятелен, грижовен и всеотдаен човек, а българската журналистика – един даровит автор на изящно и смело слово.

Поклон пред светлата му памет!

А ето и един от емблематичните фейлетони на Николай Желев:

КАК МИ РАЗГОНИХА ФАМИЛИЯТА

Както е видно от тук приложеното Свидетелство за свето кръщение, издадено на 26 Юлий 1933 г. в гр. Хасково, Пловдивска епархия, съм се родил на 12 Юний същата година като отроче от мъжки пол и съм кръстен на въпросната юлска дата от свещеник Никола Попмаринов в енорията на хасковската църква “Св. Богородица”. И съм именуван в светото кръщение Никола, а цялото ми фамилно име е Никола Желев Хаджиангелов.

Да, ама сега в личната си карта фигурирам като Ангелов. А това стана в един есенен ден на безкрайно далечната 1950 година. Тогава в битността си на ученик в 11 клас трябваше да получа граждански документ за самоличност, наричан по това време паспорт.

Със заветното Свидетелство за свето кръщение и детско юношеска портретна фотография, смутен и окрилен от признанието за зрелост прекрачих прага на Русенското градско управление на Народната милиция. Там засукана машинописка и строг мустакат майор оформяха гражданските документи.

- Как се казваш, момче? – стрелна ме в упор майорът.

- Никола Желев Хаджиангелов – издекламирах почти като новобранец.

- Какво, какво? – скочи мустакатият. – Хаджиангелов ли рече?

- Да... такова... тъй пише в свидетелството.

- За какви хаджии и попове ми говориш бе, момче! Свършиха тия работи вече!

После се обърна към момичето и изкомандва:

- Пиши го Ангелов!

- Ама то... фамилията... дядо ми, баща ми... – опитах се да отклоня преименуването аз.

- Няма дядо, няма баща, друго е времето вече! – отсече майорът, а машинописката бе приключила с второто ми кръщение.
Влязох в милицията Хаджиангелов, а излязох Ангелов. Пак добре, че мустакатият не се заяде със самата дума “ангел”, което си е изцяло продукт на низвергнатата тогава религия.

Ето така ми разгониха фамилията преди 58 години, та оттогава взех да пиша и се подписвам като Николай Желев.

И така си е до днешните ми 75 години.

Николай ЖЕЛЕВ
в. „Стършел”, 2008 г.
Шарж Борислав ЗЛАТАНОВ

Путин предупреди: Бивши съветски републики са застрашени от екстремисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=365762

Руският президент Владимир Путин обяви, че бивши съветски републики са застрашени от екстремисти и терористи, които използват Централна Азия и Близкия изток като трамплин за експанзия, съобщават руските медии. Преди няколко дни Федералната служба за сигурност (ФСБ) арестува седмина в Санкт Петербург, подготвяли терористичен акт там.

LG в партньорство с Meridian Audio

http://www.cross.bg/meridian-aydio-audio-1563707.html

/КРОСС/ Колаборацията с британския пионер в аудио системите ще доведе до нови иновации LG Electronics (LG) и Meridian Audio обявиха своето партньорство, което цели да достави висококачествено аудио на повече потребители в целия свят. Репутацията на LG за производството на утвърдени, иновативни електроуреди, заедно с ненадминатата звукова технология и пионерски подход към аудиото на Meridian ще доставят уникални решения, които ще предоставят на слушателите несравнимо преживяване. От скромното си начало като първия корейска бранд, който произвежда радиа за домакинството, LG има дълга история в разработването на аудио продукти за международни потребители. Партньорството с базирания във Великобритания Meridian ще представи едно ново ниво на акустика, основано на естествения и автентичен звук, получен от строги проучвания и разработка. LG и Meridian ще си сътрудничат по широк спектър от аудио продукти на LG, включително саундбар системи и безжични говорители. От основаването си преди повече от 40 години, Meridian непрекъснато движи аудиоиндустрията напред като пионер на висококачествен звук. От орган по цифровата обработка на сигнали (DSP) до представители от областта на психоакустиката, влиянието на Meridian се усеща във всяка част на индустрията. Meridian играеше фундаментална роля в разработката и усвояването на революционни аудио технологии като Hi-Res Audio и MQA (Master Quality Authenticated) и е създателят на първите дигитални активни високоговорители в света

Ученици дариха над 1000 лв. за деца с увреждания в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6620567

Ученици дариха над 1000 лв. за деца
с увреждания в СвищовДарение от 1080 лева на Дневния център за деца с увреждания предоставиха учениците и учителите от начален етап на СУ „Николай Катранов“. Средствата бяха събрани от Коледения благотворителен базар, реализиран в училище в навечерието на празниците. Инициативата бе част от дейностите на проект "Under the same sky", програма "Еразъм +".

Камери и сензори ще следят товара и скоростта на автомобилите по "Тракия"

http://www.mediapool.bg/kameri-i-senzori-shte-sledyat-tovara-i-skorostta-na-avtomobilite-po-trakiya-news273257.html

Управление на трафика в тунел "Траянови врата", претегляне на автомобилите по магистрала "Тракия" в движение чрез сензори, камери за скоростта на движение, информационни табла, за указване на затворени участъци или такива в ремонт и със задръстване – всичко това предвижда новата интелигентна система за управление на трафика, която предстои да заработи през 2019 г. Прогнозната й стойност е над 7.2 млн. лв. без ДДС, става ясно от обявлението на Агенция "Пътна инфраструктура". Финансирането е осигурено от оперативна програма "Транспорт" 2014 – 2020. Целта на поръчката е да се повиши безопасността на движение по магистралата. Срокът за подаване на офертите е до 17:30 часа на 25 януари 2018 г. Изпълнителят ще бъде избран чрез комплексна оценка, в който водещият критерий е цената с 60% тежест, останалите са за техническите характеристики на системата. В момента на магистрала "Тракия" има общо 18 автоматични преброителни пункта, които бяха поставени през изминалия програмен период през 2014 г. От тях 12 са разположени върху съществуващи пътни надлези. Освен това има и 9 автоматични устройства за следене на метеорологичните условия, разположени на различни места. В рамките на новата поръчка трябва да бъде разработена и въведена в експлоатация интелигентна транспортна система в обхвата на магистрала "Тракия", която да съдържа различни хардуерни компоненти и централизиран софтуер за мониторинг, контрол и управление на трафика. Тази система трябва да бъде интегрирана със съществуващите информационни системи за трафика в АПИ, "доколкото това е възможно и приложимо", става ясно още от условията по търга. Сред дадените примери е и системата LIMA, която беше създадена, за да бъде в помощ на шофьорите, но не се оказа много удачна и има редица забележки от страна на шофьорите. Електронните информационни табели (Variable message signs – VMS), които ще бъдат монтирани на различни участъци от магистрала"Тракия", трябва да бъдат с възможност за отдалечен контрол в реално време. Чрез камерите, които ще измерват средната скорост на автомобилите, трябва да има възможност и за наблюдение на трафика с цялото прилежащо оборудване в определени участъци. В поръчката не е посочено къде да бъдат поставени камерите и сензорите за следеното на трафика. Предложенията ще трябва да се дадат от разработчика на системата. Поръчката е на инженеринг – проектиране и изпълнение. Проектирането на системата трябва да стане за четири месеца (120 дни), а монтирането на съоръженията за около година и половина (610 дни). Изрично е посочено, че крайният срок за въвеждането на интелигентната система е 12 декември 2019 г. Изпълнителят е задължен и да осигури гаранционното поддържане на системата в следващите пет години след монтирането й. През това време в случай на дефекти, повреди или грешки в системата той ще трябва да ги отстрани за своя сметка. Освен това изпълнителят е задължен да обучи 10 служители от пътната агенция до един месец след пускане в експлоатация на системата. Обучението трябва да включва всички аспекти на експлоатация и техническа поддръжка на интелигентната системата. Всеки преминал успешно обучението трябва да получи сертификат за работа с нея.

Медиците в МБАЛ-Ловеч хвърлят колективна оставка

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-lovech-bolnitza-26705998

Персоналът на ловешката болница ще подаде колективна оставка в петък, ако до четвъртък проблемите със заплатите и доставките на лекарства не бъде решен.

Българският лекарски съюз: Преговорите за рамков договор за 2018 г. са пред провал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620615

Българският лекарски съюз: Преговорите за рамков договор за 2018 г. са пред провалПреговорите за Национален рамков договор /НРД/ за 2018 г. са пред провал. Това се посочва в съобщение, изпратено от Българския лекарски съюз /БЛС/. Ръководството на съсловната организация изразява силно безпокойство от забавянето на преговорите и напомня, че преговорният процес за изготвяне на Националния рамков договор за медицински дейности

Синята и зелената зона в София безплатни по празниците

https://offnews.bg//obshtestvo/siniata-i-zelenata-zona-v-sofia-bezplatni-po-praznitcite-671502.html

В почивните дни около Коледа и Нова година зоните за платено паркиране в столицата няма да работят и паркирането ще е безплатно, съобщи Центърът за градска мобилност.

Няма да се дължи такса за синя и зелена зона на 23, 25, 26, 27 и 30 декември, както и на 1 януари 2018 г.

Същото важи и за 24 и 31 декември, които са неделни дни и тогава зоните не работят.

Германия почете жертвите от атентата в Берлин отпреди година

http://www.cross.bg/atentata-godina-bazar-1563705.html

/КРОСС/ Дълга златна цепнатина в земята ще напомня на берлинчани и гостите на германската столица какво се случи на площада до мемориалната църква „Кайзер Вилхелм" точно преди една година. Тя символизира дълбоката рана, която остави терористичният атентат по време на Коледния базар. В присъствието на президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел близки и роднини на жертвите, очевидци на атентата и граждани оставиха бели рози в памет на дванайсетте жертви. Хората, които загинаха, и всичко, което излезе наяве в хода на разследването, е направо ужасно! Беше зловещо, особено за нас, берлинчаните. Атентатът се случи на Коледен базар, където трябва да има смирение, споделиха жители на германската столица в днешния траурен ден. В мемориалната църква на Брайтшайдплац се състоя възпоменателна служба, до която бяха допуснати само роднини на жертвите и ранените. Политиците умишлено избягваха камерите и микрофоните, защото недоволството от реакцията им след атентата и една година по-късно е голямо. Какво лицемерие! Защо г-жа Меркел досега не дойде тук? Защо трябваше да я молят да дойде, попита посетителка на Коледния базар. В реч по повод годишнината от атентата президентът Щайнмайер призна, че защитните механизми на държавата имат нужда от преосмисляне. Разследването на атентата от миналата година доказва, че Щайнмайер е прав

Обликът на ключови места в София ще се променя след конкурси

http://www.mediapool.bg/oblikat-na-klyuchovi-mesta-v-sofiya-shte-se-promenya-sled-konkursi-news273256.html

Конкурси за облика на ключови места в София ще бъдат обявени през 2018 г. Сред тях са площадът пред Централната гара, пространството около храма "Св. Неделя", както и Градската градина и площад "Ал. Батенберг". Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков при представяне на приоритетите на общината за 2018 г. в сферата на градоустройството. Той планира още през следващата година да бъде избран цвят на София, за да се уеднаквят табелите в града, както и да се въведат централизирани изисквания към външния вид на летните градини към заведенията в центъра. Според Здравков работата по поставяне и премахване на външната реклама трябва да бъде възложена на общинска фирма, за да има ред и в този сектор. Инвестиции около жп гарата В момента Предгаровият площад е част от капитала на общинското дружество "Пазари Възраждане", което се опитва да отдаде направените там търговски обекти под наем. Мястото обаче на практика остава неизползваемо. Според арх. Здравков то има голям потенциал за развитие, тъй като се намира на 10 - 15 минути пеша от сърцето на града и има добри транспортни връзки - автобуси, тролеи, трамваи, метро и влакове. "В близост има и значителен общински терен, където може да се направи сграда, която да трансформира цялото пространство и да го направи по-привлекателно за хората", смята Здравков. Според него трансформирането на пространствата около гарата може да привлече инвестиции в частните терени, северно от жп линиите и да измести инвеститорския интерес от южните части на града. целта на конкурса е да се премахне маргинализирането на тази част от София. Предгаровият площад на практика от години стои неизползваем. През годините бяха вложени средства за ремонт на т. нар. ротонда, за да се превърне в търговски комплекс. Наематели обаче така и не се намериха. Положението не се подобри и след ремонта на Централна гара. В частните имоти северно от жп линиите пък през годините имаше планове за изграждане на големи търговски сгради, но те също не се реализираха. Общината имаше намерение да предложи обособяването на тази територия като зона за високо строителство при разработването на промените в Закона за устройство и застрояване на Столична община. В крайна сметка в парламента беше внесен проект, в който зони за небостъргачи би трябвало да се обособят около 7-и километър на бул. "Цариградско шосе" и при кръстовището на бул. "Царица Йоана" и Околовръстното шосе. Повече пешеходни зони В по-напреднала фаза е подготовката за конкурса за преустройство на пл. "Света Неделя" в сърцето на София. Заданието за изготвяне на проектите за конкурса вече мина обществени обсъждания. В него е заложено пешеходната зона по софийската ул. "Витоша" да се удължи с още 400 м и да обхване и част от бул. "Мария Луиза". Идеята е коли да не се движат и от бул. "Ал. Стамболийски" до ул. "Екзарх Йосиф", където са Централните хали и площад "Бански". В момента основната пешеходна зона в столицата обхваща бул. "Витоша" от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Алабин". Предстои тя да бъде удължена с още 200 метра, като се прибави и участъкът пред Съдебната палата - от ул. "Алабин" до бул. "Александър Стамболийски". Движението там трябва да бъде спряно до 1 март догодина. В заданието за пл. "Св. Неделя" се предвижда първо да бъде спряно движението на превозни средства до бул. "Мария Луиза". Движението на коли по пресичащите тази отсечка улици и булеварди ще се запази. Предвижда се пешеходците да пресичат над земята кръстовището на булевардите "Тодор Александров" и "Мария Луиза". В момента преминаването там става през подлез, който ще продължи да функционира. Целта на конкурса е да се намери и решение за пешеходно свързване на пл. "Св. Неделя" с Градската градина. Според главния архитект това трябва да стане с обособяването на пешеходна зона по ул. "Съборна". Преустройство на пл. "Батенберг" Арх. Здравков планира през следващата година да тръгне и конкурсът за преустройство на т. нар. зона 3 в центъра на града, която включва Градската градина (пред Народния театър), пл. "Ал. Батенберг", част от булевард "Цар Освободител", пространството около Руската църква, както и площад "Николай Гяуров". За новия облик на тези пространства вече беше проведен конкурс, но резултатите от него бяха отменени. Сега отново ще се търси най-доброто предложение за преустройство на тези пространства. Вероятно в заданието а конкурса ще бъдат заложени някои от препоръките за развитие на центъра на града, изготвени от студиото на датския архитект Ян Геел. Част от тях включват премахване на паркинга, който в момента заема голяма част от пл. "Ал. Батенберг", както и ограничаване на движението на коли. За повече ред Арх. Здравков си е поставил за цел през следващата година да бъде избран и цвят на София. Идеята е той да се използва в информационните елементи в града като табелите на улиците, а целта е те да бъдат уеднаквени. Освен това с наредба ще бъдат въведени еднакви изисквания за външния вид на летните градини на заведенията в центъра, което ще засегне най-вече обектите по бул. "Витоша". Идеята е да има ясни правила за големината и външния вид на чадърите, тентите, кашпите. "Идеята е да излезем от ситуацията на полузаконност", обясни Здравков. Главният архитект ще се опита да осъществи и една, по думите му, "екзотична идея" - работата по поставянето и премахването на елементите на външната реклама да бъде възложена на общинска фирма. В момента това се прави от фирмите за външна реклама, които не винаги поставяли билбордовете качествено. Освен това често се забавяли с премахването на рекламата, въпреки че договорът за поставянето ѝ е изтекъл. Здравков каза, че в такива ситуации "ми звънят от разни кабинети", за да останат дадени елементи до приключване на дадена кампания. Той очаква идеята да срещне голям отпор, тъй като фирмите за външна реклама вече недоволствали срещу нея.

Слънчево ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=365766

Над Черноморието уре - 20 декември ще бъде предимно слънчево, научи Moreto.net. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 3-4°. Температурата на морската вода е между 9° и 11°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

"Патриотите" били взети на концесия от кипърски безработен

http://clubz.bg/62036-patriotite_bili_vzeti_na_koncesiq_ot_kipyrski_bezraboten

NIK борис сандов зелените 01

"Патриотите" са взети на концесия преди изборите, която концесия изтича в края на годината и се държи от кипърски безработен.

Така екологът Борислав Сандов описа ситуацията с огромното желание на Обединени патриоти да изменятконцесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната в Банско. Заигравката с кипърския бизнесмен е препратка към собствеността на дружеството, а с "до края на годината" - със стремежа на вицепремиера Валери Симеонов да прокара точката в Министерския съвет преди 2018-а.

"Струва ми се, че ОП са били взети на концесия преди изборите и то до края на годината. Патриотите трябва да се грижат за България, а не за кипърски безработен", заяви Сандов в студиото на "Лице в лице" по бТВ.

 

"Една от тезите е, че пречим за втори кабинков лифт. Само че проект за такъв няма. Имаше дебат за концесията на "Юлен", зад която стои един кипърски безработен. Защо просто не предложат планът за управление на Национален парк "Пирин" да се измени и да се сложи "прави се един кабинков лифт от точка А до точка Б" и да се върви по процедурите", попита Сандов и отговори, че това е начин за притискане на властта да увеличи ски зоната.

Сандов допълни, че концесионерът декларира сега между 2000 и 3000 души на ден и попита как така те не могат да се съберат на лифт с капацитет 2000 души на час. Казаното бе по повод твърденията, с които се мотивират исканията за втори лифт, че скиорите чакат с часове да се качат на кабинката.

По повод сравненията между България и Андора, която имала близо 400 писти в сравнение с нас и 8 милиона туристи годишно, Сандов заяви:

"1996 метра е средната надморска височина на Андора. В България е 470 метра. Въобще защо са тези сравнения между ябълки с круши. В Андора няма писти в национален парк, нито мястото е под егидата на ЮНЕСКО."

Гост след Сандов бе Юлиан Ангелов от ОП, поканен да говори по друг въпрос. Но нямаше как да не коментира обвиненията на Сандов.

"Най-опасните хора са тези, които разбират от всичко като преждеговорящия. Опасно е на такива хора да се дава да определят съдбините на държавата. Излюпиха се преди няколко години и станаха най-зелени на света. Никой от патриот не желае да се изсичат българските гори и да се заграбват българските планини. Държавата трябва да направи така, че да има туризъм и спорт. От години т.нар. зелени организации са взети на концесия от чужди организации", заяви той и допълни:

"Някои искат да си ходят по двойки и тройки и да си гукат с гущерчетата."

Папата получи картина на Йерусалим като подарък от краля на Йордания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620569

Папата получи картина на Йерусалим като подарък от краля на Йордания
Кралят на Йордания Абдула Втори днес беше на частна аудиенция при папа Франциск и му подари картина, на която е изобразен Старият град в Ерусалим, с мюсюлманската светиня Купола на скалата и християнската църква "Възкресение Христово" на Божи гроб, предаде Франс прес. "Скъпи мой приятелю и братко", приветства кралят папата в началото на разговора

Излишъкът по текущата сметка се увеличава през октомври

http://econ.bg/Новини/Излишъкът-по-текущата-сметка-се-увеличава-през-октомври_l.a_i.755042_at.1.html

Излишъкът на България по текущата сметка се увеличава до 146,1 млн. евро през октомври 2017 г. спрямо дефицит от 0,3 млн. евро през същия месец на...

Екран за Председателството закри стенопис в НДК

https://offnews.bg//obshtestvo/ekran-za-predsedatelstvoto-zakri-stenopis-v-ndk-671490.html

Моля всичките си приятели да ми помогнат да поправим веднага това въпиющо безобразие! Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран! Фреското на баща ми, Йоан Левиев, е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори. Това алармира във Facebook дългогодишната журналистка от БНТ Йоана Левиева-Сойър.

"Видях снимката току-що тук във фейсбук и имах чувството, че се задушавам! Този екран трябва да бъде свален веднага, а ако има увреждане по произведението, да бъде поправено!" - призова тя.

Днес ръководството на НДК излезе с позиция по казуса:

"В момента в НДК се правят технически проби в залите, предназначени за Председателството. Екранът пред стенописа „Човекът и мирът" на Йоан Левиев в зала 8 на НДК е поставен с цел временни технически тестове. Той е позициониран на 10 см. пред произведението на изкуството и по никакъв начин не го уврежда. Окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на Председателството предстои да се уточни и той по никакъв начин няма да остане на същото място. Това беше ясно обяснено и от министъра на културата Боил Банов по време на вчерашната обиколка с медиите в НДК."

След ремонта на НДК всички над 80 произведения на изкуството, разположени в залите и фоайетата на НДК, са частично реставрирани.

Министерство на културата и управленският екип на НДК "твърдо вярват, че произведенията на изкуството превръщат двореца в уникален културно – конгресен център в Европа и държат произведенията на изкуството в НДК да бъдат показани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в пълния им блясък."

От пресцентъра на НДК допълват, че председателят на борда на директорите Борислав Велков е провел разговор с дъщерята на художника Йоан Левиев – Йоана Левиева-Сойър. Велков е уверил журналистката, че "екипът на НДК полага всички усилия да съхрани изкуството в НДК."

БСП: Това е скандална безотговорност към културното наследство

"Няма по-голям срам от това да не цениш собственото си културно наследство", заяви общинският съветник от групата на "БСП Лява България" в СОС Николай Николов. 

Николов попита за случая Лиляна Павлова, която презентира предстоящото българско европредседателство по време на семинара на СОС в Правец на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 година".

Исках да разбера дали министърът по европейското председателство знае за поставения екран върху фреското на Йоан Левиев в НДК? С кмета Йорданка Фандъкова ни обясняваха колко е важно опазването на културното наследство на фона на екрана, който внезапно се появи върху един от шедьоврите в НДК. Скандално безотговорно отношение, коментира Николай Николов.

Лиляна Павлова се зарече да не се повтаря това безумие по време на европредседателството. Надявам се да спази обещанието, за да не станем за посмешище в Европа, каза още общинският съветник от "БСП Лява България".

Снимка: НДК - пресцентър

Какво видях в ислямското училище в Момчилград

http://clubz.bg/62035-kakvo_vidqh_v_islqmskoto_uchilishte_v_momchilgrad

В необичайно слънчевия и топъл декемврийски ден звънецът за голямото междучасие отприщва на талази учениците към двора. Ако не знаеш, че си в такова специално училище, няма дори да помислиш, че това са някакви по-различни деца. А те и не са. Виждам момчета с модерни прически, момичета с хиджаб, но и девойки в тесни клинове и впити тениски. Тук-таме срещам и недоверие: забрадените не позволяват да ги снимам. А ми се иска: облечени са като лалета с дългите си поли и тесните сака. Покрай мен минават две очарователни момичета, хванати за ръце - едното е забулено и в костюм, подчертаващ фината талия, другото носи тесни джинси и тиранти върху гръндж-ризата. Двата свята се държат ръка за ръка, но не бива да ги снимам: единият от тези два свята не ми позволява.

"Храмът е вътре в нас"

Унка Белчова от Велинград се е записала в училището по съвет на родителите си. Баща ѝ работи като шофьор в международния транспорт, майката - като управител на персонала в хотел. Толкова ѝ харесва тук, че направо не ѝ се иска да завършва. Желае да следва кинезитерапия в Националната спортна академия в София. „Нямаме духовници в рода, но сме религиозни хора. Вярата ни помага, самата религия ни улеснява, принципите ѝ ни правят по-силни“, казва момичето. И признава, че избягва шумните места и не ходи по дискотеки, защото не я привличат особено. "Изглеждам европейски, за разлика от други момичета. Не ходя с кърпа - нашата религия не ни задължава да се покриваме, храмът е вътре в нас", разказва ми с усмивка момичето.

Млади мюсюлманки в Момчилград

Млади мюсюлманки в Момчилград

Али Амуров от Велинград е от семейство на мюсюлмани, които изкарват прехраната си с търговия. Смята да продължи по пътя на духовенството - иска да следва в ислямски университет в Турция, след което да се върне в България като свещенослужител. Хасан Михрин от Гоце Делчев и Юсеин Муса Кехайов от Велинград искат да се изучат за кинезитерапевти. А Омар Джихат Хатаб, също от Велинград, ми разказва, че мечтае да стане преподавател по физкултура или треньор по волейбол.

„Не всичко в интернет е истина“ - хубав надпис за врата на библиотека. В нея няма служител на заплата, ученици-доброволци изпълняват тази функция. А в залата за обучение по информационни технологии в този ден срещам няколко момичета, които се учат на графичен медиен дизайн. Половината от тях носят хиджаб. Първоначално са смълчани, защото шаблонни въпроси като „Имате ли гадже?“ явно ги смущават. Ами нямам, казва едното момиче и дискретно поглежда към монитора на своята съученичка, който в момента е изпъстрен с емотикони - сърчица.

Тези тихи момичета са навсякъде - пред компютрите, на благотворителната акция за кръводаряване, в кампанията за набиране на средства за сираци, по улиците на града, където отдавна вече никой не се обръща изумен от вида им.

Какво се изучава в това училище?

Какво училище е ислямската гимназия в Момчилград? Изцяло изпълняваме програмите на българското Министерство на образованието и науката, тук много често на проверки пристигат инспектори от министерството, обяснява директорът Ахмед Бозов. Изучават се всички общообразователни предмети, които се преподават и в светските училища. Обучението се води на български език, учи се и английски. Арабският е дисциплина в първия гимназиален етап - 9-и и 10-и клас, но според поправките в Закона за образованието, той става задължителен предмет и вече ще се изучава от 9-и до 12-и клас. В задължителните дисциплини влизат и религиозните предмети - Коран и Керим, основи на ислямската религия, Сийер(Житие на Пратеника), история на религиите.

„Трите небесни божествени религии - християнство, юдаизъм и ислям - се изучават в 11-и клас, а в 12-и вниманието се насочва и към източните религии. Всички преподаватели са от България - по общообразователните предмети ги набираме от Кърджалийска област, а по останалите идват от цялата страна", разказва директорът Ахмед Бозов. Той самият е преподавател по история на религиите.

Училището е частно, разкрито е в съзвучие със Закона за вероизповеданията. Според този закон, държавата финансира Главното мюфтийство, но не и пряко училището. Тоест, субсидията се получава от Мюфтийството, а после се разпределя по учебните заведения. Към тези учебни заведения българската държава има един-единствен ангажимент: да контролира учебния процес. Издръжката на един ученик струва около 15-16 лева на ден, семействата не плащат нищо. Финансирането идва от спонсори, като в различните периоди такива спонсори са например турската фондация „Диянет" и софийската „Балкани“. В момента в училището учат общо 141 момчета и момичета от Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и София. Много от завършилите тук следват по-късно медицина, фармация или инженерни науки в различни български университети.

Клеймото "инкубатор за ислямски терористи"

„Ние не обучаваме терористи, както се опитват да ни обрисуват. Това са деца, които обичат родината си. Нека разровят всички архиви и да видят дали завършилите тук общо 630 деца някога са попадали в криминалните хроники като крадци, убийци или заплаха за националната сигурност", казва училищният директор Ахмед Бозов. Концепцията за джихада не се изучава в това училище, добавя Бозов и дава собствено тълкувание на понятието, натоварено с толкова мрачна енергия. „Джихад означава да спасиш един човек, а не да го убиеш. Религиите винаги учат на добро, те са спасението от лошия път“, обяснява учителят.

Директорът Ахмед Бозов

Директорът Ахмед Бозов

Не кради, не лъжи, не убивай, обичай ближния - това са ценностите и в исляма, и в християнството. А онези, които убиват в името на Аллах, са лъжци и терористи. И е недопустимо да се твърди, че главорезите от „Ислямска държава" представляват исляма - те не са представители на 1 милиард и 500 милиона мюсюлмани, категоричен е Бозов.

Добре, а какъв ислям се изповядва в България? На този въпрос Ахмед Бозов отговаря така: няма дефиниция за умерен, краен или радикален, за „топъл" или „студен" ислям. „Как да определим един човек, който пет пъти дневно ходи в джамията - краен или умерен е той? Какъв е един християнин, който всеки ден пали свещ в черквата? Или богомолецът в синагогата - той какъв е? Ислямът, който се изповядва в България, няма нищо общо с този в страна като Саудитска Арабия например. Там едва сега разрешават на жените да шофират, а момичетата от нашето училище отдавна карат курсове, някои вече взеха книжки“, разказва директорът.

Дали ще покриват косите си с хиджаб - това е въпрос на личен избор, казва още Бозов. Според него училището има единствено ангажимента да каже, че това съществува в тази религия. Без да се налага върху свободната воля на ученичките. Защото принудата не дава плод, заключава училищният директор.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Доган с политическо послание в четвъртък

http://dnes.dir.bg/news/ahmed-dogan-chetvartak-politichesko-poslanie-26705964

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган подготвя геополитически доклад за обстановката у нас, на Балканите и в света.

Харви Уайнстийн поискал от "Нетфликс" 25 милиона долара преди секс скандала с него

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6620556

Харви Уайнстийн поискал от "Нетфликс" 25 милиона долара преди секс скандала с негоПродуцентът Харви Уайнстийн се е опитал да получи 25 милиона долара от компанията "Нетфликс" няколко седмици преди да избухне скандала, свързан с неговите сексуални посегателства, съобщава интернет изданието "Пейдж сикс". Уайнстийн е знаел, че в. "Ню Йорк таймс" подготвя публикация на журналиста Ронан Фароу, която ще срине репутацията му.

Каранга е глобен с 3000 лева за средния пръст, "ЦСКА - София" трябва да плати 6300 лева

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100281_karanga_e_globen_s_3000_leva_za_sredniia_prust_cska_-/?ref=rss


Голмайсторът на ЦСКА и Първа лига Фернандо Каранга беше глобен с 3000 лева заради неприличния жест от мача с "Лудогорец" за Купата на България. Бразилският нападател показа среден пръст, което е отчетено от дисциплинарната комисия като "неприличен жест без форма на дискриминация".<br /><br />"ЦСКА - София" е глобен с общо 6300 лева след двубоя на "Българска армия". Червените имат две глоби от по 2000 лева - за бомбички и за хвърлени предмети,...

ВАС се самосезира за цената на водата

http://www.cross.bg/samosezira-g-zha-vurhovnata-1563704.html

/КРОСС/ Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и извършва проверка на законосъобразността на Решения от 30 ноември 2017г. на КЕВР за одобряване на бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД в гр. Бургас, гр. Ямбол и гр. Враца за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на ВАП. Впоследствие Върховната административна прокуратура се самосезира и във връзка с проверка на законосъобразността на Решение № Ц-34 от 15.12.2017г. на КЕВР за изменение на одобрените цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2018г. На 19.12.2017г. е проведена работна среща между екипите на г-жа Ася Петрова, заместник на главния прокурор при ВАП и г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България за обсъждане на основания за оспорване на горецитираните решения и сезиране на прокуратурата за незаконосъобразно повишаване цената на водата. Проверката на ВАП продължава.  

Сега има различен сблъсък на цивилизации

http://www.mediapool.bg/sega-ima-razlichen-sblasak-na-tsivilizatsii-news273255.html

"Най-мрачният час" - филм, в който се подчертават куражът и желязната воля на Уинстън Чърчил през първите седмици на Втората световна война - привлича зрители и жъне похвали след излизането му по екраните в Северна Америка. Той показва на новите поколения, че този човек - осмиван и маргинализиран през 30-те години на миналия век от собствената си партия, е вдъхновяващ лидер през тези мрачни дни и след това. И все пак почитаният британски премиер от времето на войната е бил също империалист и расист.   Не може да се каже, че Чърчил не е бил в крак със своето време. През първата половина на 20-и век е широко прието, че човечеството е съставено от слоеве, които може да бъдат степенувани по качество. Смяташе се, че този възглед, най-грубото невярно тълкувание на Чарлз Дарвин, е отмрял, поне на Запад, или най-малкото е характерен за крайностите на политическия и интелектуалния живот. Това обаче не е така.   През 1937 г. пред кралска комисия Чърчил изразява мнение, че нищо чак толкова лошо не е причинено на "червените индианци в Америка или на чернокожите в Австралия". Имайки предвид белите, той добавя: "Не приемам, че на тези хора е причинено зло от факта, че по-силна, по-висша раса, по-житейски мъдра раса, да кажем така, е дошла и е заела мястото им."   Според един от биографите му, Джон Чармли, Чърчил е вярвал, че белите протестанти са най-висши, следвани от белите римокатолици, а индианците са по-висши от африканците. В своята прочута реч "Това беше техният звезден час", произнесена през юни 1940 г., когато за Великобритания е най-мрачният час - тогава британската армия е в капан при Дюнкерк, а нацисткото нахлуване във Великобритания изглежда предстоящо - той подчертава, че християнската цивилизация и империята са безценни институции, които трябва да бъдат спасени.   За империалистическа Британия отказът от империята след Втората световна война бе признание, поне от лейбъристкото правителство, което замени консерваторите на Чърчил, че една държава, отделяща огромни средства за създаване на социална държава, не може повече да си позволи имперско управление. Социалната демокрация измести имперската слава; неохотно последната постепенно се трансформира в Общност на нациите (б. ред.: първо Британска общност). Увереността в расовото превъзходство и правото на владичество, оправдавано с по-висшата цивилизация, потъна и сякаш се удави през следващите години, когато либерали, левичари и ново поколение млади радикали отричаха и презираха своите империалистически предци.   Цивилизацията като белег на различия обаче никога не си отиде. През 1992 г. професорът от Харвард Самюъл Хънтингтън написа статия в списание "Форин афеърс", чиято същност се свеждаше до няколко кратки изречения: "Главните конфликти в глобалната политика ще стават между народи и групи от различни цивилизации. Сблъсъкът на цивилизациите ще доминира глобалната политика. Разломните линии между цивилизациите ще са военните фронтове на бъдещето." С това той внесе нова перспектива вътре в политиката и в дебатите между нациите. Това означаваше, че те, често без да осъзнават, са ограничени не само от национални граници, но и от споделяните културни и политически връзки отвъд тези граници.   След края на Студената война според Хънтингтън Западът е престанал да доминира. Незападни цивилизации, състоящи се от милиони, дори милиарди хора, "се присъединиха към Запада като движещи сили и творци на историята." Някои групи са сравнително малки като англоговорящите Кариби. Други са по-големи. Славянският свят със столица Москва наброява десетки милиони. Ислямската цивилизация има арабски, тюркски и малайски подклонове. Западната цивилизация се състои от две големи части, разделени от хиляди километри, но свързани културно - Северна Америка и Европа.   Идеята веднага бе отхвърлена, особено от либералите, чието виждане е за един по-размесен свят от народи, борещи се за свободна, демократична политика. Идеята на Хънтингън беше консервативна, но не бе дефинирана въз основа на расата, нито почиваше върху йерархия на цивилизациите. Те са различни, никоя не е над другите, нито под тях. Либералите и други може да не са съгласни с тази идея, но се отнасят с уважение към нея.   Сега обаче старото значение, или известна част от него, се завръща под форма, която либералите не могат да преживеят. В друга статия във "Форин афеърс" този месец Роджър Брубейкър, социолог в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, открива нова идеология - цивилизационализъм - развита от крайнодесни, антиимигрантски партии, главно в Европа. Според Брубейкър това е войнствена идеология за "паневропейска цивилизационна общност", заплашена от и готова да заплаши друга цивилизационна общност - исляма. По този начин тя "поставя големи заплахи пред либералната демокрация".   Във все по-светска Европа цивилизационализмът набляга на хистиянските корени и символи. Той не е фашистки, макар че се откриват следи от фашизъм в много от партиите. Вместо него много партии заемат либерални позиции като равенство между половете и подкрепа за еднополовите отношения. Повечето изоставиха антисемитизма, който ги характеризираше - особено старият Френски национален фронт - като направиха завой на 180 градуса и станаха семитофилски, ентусиазирани за държавата Израел, защитаващи евреите в собствените си страни.   Брубейкър бегло споменава Доналд Тръмп, но цивилизационалната класификация на социолога описва много от позициите, споделяни от Тръмп - понякога с неодобрението на републиканското ръководство. Идеологията на Тръмп - ако нещо толкова непоследователно може да се нарече идеология - е също антимюсюлманска и подкрепяща т. нар. алтернативна десница. Той упорства с най-различни въплъщения на забрана за пътуване, предназначена за граждани на конкретни страни с преобладаващо мюсюлманско население, и най-накрая победи, след като Върховният съд на САЩ позволи последната версия да влезе в сила.   През август първоначалният му отговор на неонацистките демонстрации в Шарлотсвил, щата Вирджиния, бе, че има някои "много добри хора" сред носещите факли. По-рано този месец той ретуитна за милионите си последователи непроверени видеоклипове на крайнодясната група "Великобритания на първо място", показващи нападения от, както се твърдеше, мюсюлмани срещу бели индивиди - достатъчно неразумен ход, за да бъде порицан публично от британската премиерка Тереза Мей.   Тръмп като че ли клони към своя версия на цивилизационализъм с исляма като главна мишена. Неговата идеология трудно може да се определи. Самият той е смесица от собствени, по всичко личи готови клишета, съчетани с изхвърляния в коментари или туитове, насочени към крайните течения в десницата. За разлика от лидерите на европейските крайнодесни националисти той няма последователна платформа и е сменял партийната си принадлежност пет пъти след 1987 г. В сегашния си облик обаче той изглежда вижда себе си и бяла Америка като част от една християноцентрична "цивилизация".   По БТА *Бележка на Ройтерс: Джон Лойд е съосновател на Института на Ройтерс за изследване на журналистиката в Оксфордския университет, където е старши изследовател. Изразените в коментара мнения са лично негови.

Цацаров: Майката на убитото в Момчилград дете е задържана, но не за убийството

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-majkata-na-ubitoto-v-momchilgrad-dete-e-zadarzhana-no-ne-z-671499.html

Извършено е задушаване, което не е душене, а е чрез притискане, и едва след това може да се говори за омотаване на главата му с тиксо или скоч. Работи се с трима лекари, които двама са от Пловдив, и лекар от Кърджали. Съдебно-техническа експертиза пътува за София, ще бъде извършена до 48 часа. В момента се извършва допълнителен оглед, след него ще се извърши следствен експеримент с участието на майката. Целта е да разкрием убиеца в съкратен срок. Работим със сравнително стеснен кръг от заподозрени. На майката не е повдигнато обвинение за убийство. Няма други задържани освен майката.

Това коментира пред журналисти в Кърджали главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му смъртта на детето е настъпила в сутрешните часове на деня.

По думите му все още няма обвинен за убийството на Дамла. По думите му "кръгът се свива всеки момент“.

Майката на Дамла - 40-годишната Садет Муса, е задържана за 72 часа с прокурорско разпореждане по обвинение за оставено без надзор малолетно дете.

Изключена е версията за психопат.

Цацаров съобщи, че ще има следствен експеримент с участието на майката. 

Цацаров за убийството в Момчилград: Извършено е задушаване, което не е душене

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-za-ubijstvoto-v-momchilgrad-izvarsheno-e-zadushavane-koeto-671499.html

Извършено е задушаване, което не е душене, а е чрез притискане, и едва след това може да се говори за омотаване на главата му с тиксо или скоч. Работи се с трима лекари, които двама са от Пловдив, и лекар от Кърджали. Съдебно-техническа експертиза пътува за София, ще бъде извършена до 48 часа. В момента се извършва допълнителен оглед, след него ще се извърши следствен експеримент с участието на майката. Целта е да разкрием убиеца в съкратен срок. Работим със сравнително стеснен кръг от заподозрени. На майката не е повдигнато обвинение за убийство. Няма други задържани освен майката.

Това коментира пред журналисти в Кърджали главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му смъртта на детето е настъпила в сутрешните часове на деня.

По думите му все още няма обвинен за убийството на Дамла. По думите му "кръгът се свива всеки момент“.

Майката на Дамла - 40-годишната Садет Муса, е задържана за 72 часа с прокурорско разпореждане по обвинение за оставено без надзор малолетно дете.

Изключена е версията за психопат.

Цацаров съобщи, че ще има следствен експеримент с участието на майката. 

Караниколов: Държавата има голям интерес за изграждането на индустриални зони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620554

Караниколов: Държавата има голям интерес за изграждането на индустриални зониДържавата има голям интерес за изграждането на индустриални зони, каза в Търговище министърът на икономиката Емил Караниколов. Министерството има намерение да обособи подобни зони приоритетно в областите Търговище и Кърджали. Министър Караниколов проведе в Търговище работна среща с представители на бизнеса,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване