Полицията претърси дома на репортерка във Финландия след статия за сигурността

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/19/3099949_policiiata_pretursi_doma_na_reporterka_vuv_finlandiia/?ref=rss


Финландската полиция претърси дома на репортерка и иззе компютъра й, след като тя се опитала да го унищожи, за да защити източници, свързани с материал за сигурността, предаде "Ройтерс", като се позова на нейния вестник.<br /><br />В интервю, публикувано от в. "Хелзингин саномат", Лаура Халминен каза, че се опитала да счупи с чук своя лаптоп в дома си, но компютърът започнал да пуши и тя извикала пожарната.<br /><br />Полицаите, които пристигнали в...

Издирват млад мъж, изчезнал след обир в заложна къща

http://dnes.dir.bg/news/izdirvane-kostinbrod-26704208

Повече от 10 дни столичната полиция издирва млад мъж от Костинброд, който изчезнал след обир на работното му място - заложна къща в Студентски град в София.

И Румен Гечев се включи в атаката срещу Нинова на тема “приватизация”

http://www.mediapool.bg/i-rumen-gechev-se-vklyuchi-v-atakata-sreshtu-ninova-na-tema-privatizatsiya-news273227.html

След като миналата седмица отявленият вътрешен противник на Корнелия Нинова – Красимир Янков я атакува за участието й в приватизацията и я призова да напусне политиката, във вторник това стори и депутатът Румен Гечев. Той намекна, че председателката на партията се е ползвала с политическа протекция за приватизацията по време на правителството на СДС с премиер Иван Костов. По думите му пред бТВ този случай "е много неприятен и това вреди на имиджа на партията". Темата за участието на Нинова в приватизацията на външнотърговското дружество "Техноимпекс" беше повдигната от ГЕРБ, които сега предлагат да се извърши преглед на приватизационните сделки от онзи период. В БСП също има гласове против участието на лидера в този процес. Гечев, който е член на широкото ръководство на БСП, подчерта, че той лично няма да допусне "да се прехвърля тежестта за грабежа" на неговата партия. Според Гечев "няма как да получиш такава апетитна хапка", каквито са акциите във външнотърговско дружество, без партийната подкрепа от управляващите тогава, защото "Техноимпекс" "не е баничарница". Гечев, който беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, допуснало фалит на банките и хиперинфлация през 1996 г., подчерта, че нито той лично, нито Виденов са взели една акция от което и да било дружество, а за фалита на банките отговаряла БНБ, а не кабинетът. Така той отговори на съпартиеца си Кирил Добрев, който преди дни заяви, че участието на Нинова в приватизацията не е грях, защото "Виденов и Гечев са вдъхновители на този процес". Гечев подчерта, че законът е бил променен по времето на Иван Костов.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Аржентина

http://www.cross.bg/sblusutzi-mezhdy-protestirashti-i-politziya-v-arzhentina-1563662.html

/КРОСС/ До напрежението се стигна, след като стотици излязоха по улиците на Буенос Айрес в знак на протест срещу подготвяната пенсионна реформа. Демонстрантите хвърляха камъни по полицаите и се опитаха да направят барикади по улиците. Силите за сигурност отвърнаха с гумени куршуми и сълзотворен газ. При сблъсъците няма сериозно пострадали. Няколко души са задържани. Целта на реформите е да се да намалят разходите и фискалния дефицит.  

Изследване: ГЕРБ запазва водеща електорална позиция

http://www.moreto.net/novini.php?n=365719

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ запазва водеща електорална позиция. БСП обаче успява да мобилизира привържениците си през последните три месеца и бележи лек ръст като подкрепата за партията е вече 21.2%. Данните са от проучването NOVA ALPHA INDEX на агенция "Алфа Рисърч" съвместно с NOVA.

Коли без платен пътен данък и с повреди се водят изрядни

https://frognews.bg/novini/koli-bez-platen-paten-danak-povredi-vodiat-izriadni.html

Заради пропуск в системата автомобили без платен данък, без документи и дори с технически повреди получават талон за годишен преглед.

Коли без платен пътен данък и с повреди се водят изрядни

http://frognews.bg/news_147545/Koli-bez-platen-paten-danak-i-s-povredi-se-vodiat-izriadni/

Заради пропуск в системата автомобили без платен данък, без документи и дори с технически повреди получават талон за годишен преглед.

Как се минава технически преглед без платен данък

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-danak-tehnicheski-pregled-26704207

Скрита камера показа в журналистическо разследване как се правят технически прегледи по втория начин. Порочна практика, която създава опасности на пътя.

Зоран Заев: 2018-та ще бъде ключова за евроинтеграцията на всички страни от Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619684

Зоран Заев: 2018-та ще бъде ключова за евроинтеграцията на всички страни
от Западните БалканиВърховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини събра в понеделник в Брюксел правителствените лидери на държавите от Западните Балкани за неофициална вечеря, припомня македонската държавна агенция „Макфакс“. На събитието бяха поканени министър-председателите на Македония,

Ликвидираха брата на една от терористките, взривили метрото в Москва през 2010

https://offnews.bg//sviat/likvidiraha-brata-na-edna-ot-teroristkite-vzrivili-metroto-v-moskva-p-671463.html

При антитерористична операция в руската република Дагестан тази нощ е ликвидиран Иляс Шарипов, брат на терористката Мариам Шарипова - една от двете жени камикадзе, извършили самоубийствени атентати в московското метро през 2010 г., съобщи БТА.

Снощи бойци от дагестанските правоохранителни органи блокираха недалеч от село Игали двама бандити, които отказаха да сложат оръжие и да се предадат. Вместо това откриха огън с автоматични оръжия, след което бяха ликвидирани, казва пред ТАСС източник от силите на реда.

По данни на Националния антитерористичен комитет Шарипов - главатар на банда, обявен за федерално издирване - е бил замесен в атентат в дагестанската столица Махачкала през 2013 г., при който са загинали две деца, също и в други престъпления, свързани с тероризъм, както и в рекет на предприемачи.

При атентатите в московското метро на 29 март 2010 г. загинаха 39 души, а 128 бяха ранени. Материалните щети достигнаха 15 милиона рубли.

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6619686

Вижте в кои части на столицата спират водата утреНа 20 декември 2017 г. (сряда), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Йосиф Соколски“ кв. „Васил Левски“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Летоструй“, ул. „Стоян Попов“, ул. „Рилска обител“, бул.

Коледa и Нова година идват с билети на "България Ер" на цени от 45 евро

https://www.investor.bg/novini/346/a/koleda-i-nova-godina-idvat-s-bileti-na-bylgariia-er-na-ceni-ot-45-evro-252414/

Авиокомпанията пусна 15-дневна промоционална кампания с намаления на самолетните си билети от и до всичките си директни дестинации

Шефът на КОНПИ за Прокопиев: Не се чувствам като бухалка

http://dnes.dir.bg/news/shef-buhalka-konpi-26704139

Ни най-малко не се чувствам като бухалка, а като човек, който си е свършил добре работата, заяви шефът на КОНПИ Пламен Георгиев по повод казуса "Иво Прокопиев".

Бойко Борисов: Мишел Барние е на наша страна

http://www.transmedia.bg/2017/12/19/%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bc%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bb-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b0-%d1%81%d1%82/

 

 

„Надявам се в следващите 6 месеца да бъдем добър тандем и да придвижим максимум преговорите за Брекзит напред.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместен брифинг в Министерския съвет с главния преговарящ, отговорен за провеждането на преговорите с Обединеното кралство Мишел Барние, предаде БГНЕС.

Имах възможност да се срещна с депутати от българското Народно събрание, със синдикатите и работодателите. По време на дискусията, която проведохме навсякъде в ЕС върху залога на напускането на ЕС от Обединеното кралство и по време на тези преговори, които започнаха през юни 2017, българското председателство след председателството на Испания ще бъде изключително важно, заяви от своя страна Мишел Барние.

Миналия петък беше чест за мен да участвам в заседанието на държавните глави на ЕС. Премиерът Борисов присъстваше, сложихме край на първия етап на преговорите, споразумяхме се с Обединеното кралство върху условията на разделянето ни. Една от темите засяга България, темата за положението на гражданите, които живеят и работят в Обединеното кралство, те са много – десетки хиляди, но има и британски граждани, които са решили да живеят в България. Постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор за напускането на Обединеното кралство на ЕС, за да може да се гарантират правата на всички граждани, подчерта Барние.

Той съобщи още, че ще започнат преговорите по преходния период през февруари, а през март ще започнат разговор с британците върху бъдещите връзки. Благодаря на Борисов за поетия ангажимент, България е добре подготвена, настъпват много важни дати. Ще продължаване преговорите с Обединеното кралство, заяви още Барние. Борисов припомни, че по време на срещата си с Тереза Мей в Лондон, са поети ангажименти за пожизнено гарантиране на правата на българските граждани във Великобритания. „Българските граждани на Острова трябва да знаят, че сме се разбрали техните права да бъдат изцяло защитени”, увери Борисов.

Той каза, че социално-икономическият залог е изключително голям – и за Европа, и за Великобритания. „Ако Брекзит не се проведе с правилни стъпки, може да имаме щети за милиарди и хиляди човешки съдби на кръстопът”, каза премиерът. Той отбеляза, че червената линия, която не трябва да бъде престъпвана, е и по отношение на общия пазар. „Трябва да се спазват правилата на Общия пазар. От тук насетне се надявам в няколко сфери също да се намери баланс”, заяви Борисов и наблегна на сигурност и отбраната.

„Тук, мисля, че сме пак на едно мнение с г-н Барние, че специалните ни служби трябва да работят със службите на Великобритания по отношение на трафика, на прането на пари”. Трябва да положим огромни усилия, Брекзит ще е труден, каза Борисов и припомни, че в Брюксел вече е започната усилената работа с комисаря Йотингер по новия програмен период. След напускането на Великобритания на общността по 10 млрд. евро на година ще липсват в бюджета на Европейската комисия, отбеляза Борисов. Мишел Барние е на наша страна по отношение на кофезионната политика, каза още Бойко Борисов и отново сравни Брекзит с тежък развод на семейство и надеждата си Великобритания да се върне в Европейския съюз.

 

 

Главният преговарящ за Brexit на визита у нас

https://offnews.bg//politika/glavniat-pregovariasht-za-brexit-na-vizita-u-nas-671461.html

Темата за Brexit отново излиза на дневен ред у нас. Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с главния преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС - Мишел Барние, който пристига на работно посещение у нас.

Преди дни премиерът се видя на четири очи с британския си колега Тереза Мей и изрази надежда Обединеното кралство да остане стратегически партньор на Съюза по ключови въпроси като сигурността и борбата с тероризма.

Работното посещение Барние у нас включва и срещи с министрите от кабинета.

Делото за убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция буксува

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/19/3099946_deloto_za_ubiistvoto_na_maltiiskata_jurnalistka_dafne/?ref=rss


Втори магистрат за по-малко от седмица се оттегли от изслушване на съдебни доказателства в Малта срещу трима обвиняеми за убийството на блогърката Дафне Каруана Галиция, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Оттеглянето на магистратите застрашава започването на съдебни процедури срещу тримата мъже и подчертава преплетеността на обществения живот в Малта, най-малката държава в Европейския съюз, отбелязва агенцията.<br /><br />Една съдийка се оттегли от...

Варненската библиотека обявява „Дни без глоби“

http://www.moreto.net/novini.php?n=365713

Варненската библиотека „Пенчо Славейков“ обявява „Дни без глоби“ от днес до 15-ти януари 2018-та, научи Moreto.net. В този период читателите, които са задържали по някаква причина заетите книги по-дълго от регламентирания срок, могат да ги върнат без глоби и санкции.

Мечките обичали да похапват сладко още преди 3,5 милиона години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6619678

Мечките обичали да похапват сладко още преди 3,5 милиона годиниУчени откриха в канадския далечен север останки от примитивна мечка, живяла преди 3,5 милиона години, която явно е обичала да яде сладко, защото има много кариеси, съобщи в. "Дейли мейл". Животното е близък сродник на предшественика на съвременните мечки. Кариесите по зъбите вероятно са получени от сладки горски плодове.

Цените на петрола се повишават от сутринта

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-повишават-от-сутринта_l.a_i.755011_at.1.html

Според данните за търговията от 18 декември стойността на февруарския договор за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се повиши с 0,18...

ДПС предвижда вот след вот срещу кабинета "Борисов 3" през 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/19/3099956_dps_predvijda_vot_sled_vot_sreshtu_kabineta_borisov_3/?ref=rss


През 2018 г. управляващите да се готвят за вот след вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". За това предупреди в интервю за БНТ зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид.<br /><br />По думите му предстоящият вот на недоверие по темата за корупцията се внася заедно с БСП, защото ДПС няма необходимия брой гласове, за да го внесе самостоятелно (бел. ред. - инициативата за вота на недоверие е на БСП).<br /><br />По думите на Хамид...

Нинова: Продължаваме битката за мораториума върху лекарствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619677

Нинова: Продължаваме битката за мораториума върху лекарствата„Приоритетите на БСП през 2018 г. ще бъдат здравеопазването и образованието и науката“. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във Враца, където взе участие в заседание на Областния съвет на партията. Тя бе категорична, че отляво продължават борбата за мораториума върху новите лекарства за онкоболни.

Видео: Българско военно чудо - Добричката епопея

https://offnews.bg//kultura/video-balgarsko-voenno-chudo-dobrichkata-epopeia-671460.html

Седмият епизод от документалната поредица на „Българско военно чудо“ пресъздава битката за град Добрич от 1916 година, славно запомнена в българската история като „Добричката епопея“.

Късометражният филм изобразява епичните сражения между България и Румъния за освобождаването на Добрич по време на Първата световна война. В онзи момент завземането на Южната част на златна Добруджа от румънците е изострило гнева и жаждата за отмъщения на българския народ. Войната между двете страни става факт на 1 септември 1916 година.

Частите на варненския укрепен пункт, начело с генерал Тодор Кантарджиев, се насочват към Добрич, а в пъти по-многобройната румънска армия опразва града в уплах. След 3 годишно очакване и зверства от страна на румънците, на 4 септември 8-ми Приморски полк влиза в столицата на златна Добруджа и българските войници са посрещнати като освободители от хиляди граждани. Пристига още военна подкрепа, а в отговор Букурещ иска руска военна помощ. И я получава.

На 5 септември за пръв път българите се сблъскват на бойното поле с руснаци, които досега са приемли като освободители. Въпреки численото превъзходство на румънци, руснаци и сърби, Българската армия разгромява врага с пълна сила.

„Разпалените офицери и войници бяха готови да се бият даже с ангелски легиони, дошли да нагазят отечествени предели“, заявява генерал Стефан Тошев. Ден по-късно, на 6 септември, започва поредната вражеска атака срещу левия български фланг и варненци...

Развръзката на храбрата битка за спасението на златна Добруджа и Добрич, запечатана в българската история като „Добричката епопея“, проследете във видеото.

Според "Алфа рисърч" за първи път от 20 години се отчита икономически оптимизъм

http://www.mediapool.bg/spored-alfa-risarch-za-parvi-pat-ot-20-godini-se-otchita-ikonomicheski-optimizam-news273226.html

За първи път от 20 години насам социолозите от "Алфа Рисърч" отчитат икономически оптимизъм и очакват следващата година да бъде по-добра от настоящата. Това каза пред "Нова телевизия" управляващият партньор в социологическата агенция Боряна Димитрова. Според данните на изследователите на въпрос какви са очакванията за следващата година 55% са посочили, че тя ще е по-добра, докато 36 на сто очакват да е същата. Едва 9% са казали, че очакват 2018 г. да е по-лоша. Димитрова отчете, че за последно през 1998 г. е имало по-позитивни очаквания за следващата година. "Тогава взривът на надеждите беше надежда след кризата, надежда след дъното", каза тя и отбеляза, че след това песимистичните очаквания неизменно са били от 3 до 5 пъти по-високи от оптимистичните. Изследването сочи, че 25.7% са посочили, че тя изминалата година е била по-добра, а 17.4 %– по-лоша. За 56.9% през 2017 г. не е имало промяна. При оценката за изминалата година през последните две десетилетия позитивизмът е още по-силно изразен, отчитат социолозите. "Това, до което стигаме днес, е резултат от дългогодишно натрупване – пазарна икономика, стабилност от влизането в ЕС и възстановяването на европейската икономика, създаването на високоплатени работни места", коментира Боряна Димитрова. Същевременно се отчита и нарастване на потребностите на хората от по-добра среда на живот и по-добри закони. Все още мнозинството (54.7%) посочват, че имат най-голяма необходимост от по-високи доходи, но 28.6% са посочили, че желаят по-добра среда, а 11.8% - по-добри закони. В големите градове изискванията за подобряване на средата на живот са по-високи (39%). По отношение на политиката "Алфа Рисърч" не отчита особени промени. С най-висок рейтинг остава президентът Румен Радев – 57% положителни оценки. Следват кметът на София Йорданка Фандъкова с 36% одобрение и премиерът Бойко Борисов с 33.1%. Правителството остава с 21% положителни оценки и 39% отрицателни. От министрите най-висок рейтинг има вицепремиерът Томислав Дончев - 17.8% положителни оценки, следван от министърът на отбраната Красимир Каракачанов с 10.2% и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова с 10.1%. От началото на третия кабинет на Борисов Павлова за пръв път влиза в "топ 5" на най-одобряваните министри. След нея са министърът на външните работи Екатерина Захариева с 8.9% одобрение и на спорта Красен Кралев с 6.3%.  

Вот след вот прогнозира ДПС през следващата година

http://www.cross.bg/hamid-godina-nedoverie-1563661.html

/КРОСС/ "Вот след вот готви опозицията през 2018 година". Това заяви в "Денят започва" зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Относно първия вот на недоверие догодина по темата за корупцията той заяви, че ДПС гледа най-критично в сферата на разходването на публичния ресурс. "Корупция има в националната сигурност, в борбата с демографската политика, в здравеопазването. Теми много... Вотове на недоверие през 2018 година. Не всички ще бъдат на тема корупция. Но темите с корупция са много чувствителни в обществото. Това е тема на целия преход. Ние като опозиция ще използваме всички демократични инструменти, които ни дава Конституцията, правилника на Народното събрание и българското законодателство и ще търсим сметка от управляващите и ще бъдем техен коректив", обясни Хамид Хамид.  

Димитър Петров: Мораториумът върху новите лекарства е абсолютен автогол

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6619665

Димитър Петров: Мораториумът върху новите лекарства е абсолютен автоголМораториумът върху новите лекарства е „абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството. Авторите на тази идея са шефката на лекарствената дирекция в касата д-р Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, както и проф. Плочев, който подписа тези неща и ги узакони. Това заяви пред Би Ти Ви бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър

Шефът на КОНПИ натюр: Къде отива правовата държава, трудът на инспекторите

http://www.transmedia.bg/2017/12/19/%d1%88%d0%b5%d1%84%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%bf%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d1%8e%d1%80-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b2/

Председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев коментира пред Би Ти Ви случая с проверката на бизнесмена и издател на „Икономедиа“ Иво Прокопиев.

Ето и няколко ключови думи на Пламен Георгиев без редакторска намеса:

За премиера Бойко Борисов

„Г-н Борисов ми е работодател дотолкова, доколкото ми разпизва годишните отпуски и командировките ми в чужбина“

„За мандата си от 5 година аз имам 4 командировки в чужбина“

„Нямам спомен кога се чух последно с него, може би миналата година“

„Помолих ако може да съдейства ако може да се увеличи бюджета на Комисията поради това, че работата на комисията се е увеличила изключително много“

За КОНПИ

„Представяте ли си как си представят тези хора (Иво Прокопиев – бел. ред.)  държавата: Обаждат се на един човек – в случая премиера и какво очакват те от него, да прекрати проверка ли?“

„Обажда се някой образува проверки, прекратява проверки това би било много страшно за тази държава“

„Къде отива правовата държава, къде отива независимият орган“

„Ами трудът на тия инспектори?“

„След като влязат в тази комисия експертите става напълно независими“

„Комисията работи просто: от едната страна има плюс, а от другата минус. Когато минусите са повече търсиме дали има несъответствие повече от 150 000 лв.“

„Ако повдигнато обвинение на друго лице, извършило приватизационна сделка естествено, че ще направим проверка“

„Това е филосфията на гражданската конфискация“

„Прокопиев ако реши може да продаде акциите си там“ („Икономедиа“ – бел. ред.)

„Аз знаех, че г-н Прокопиев има някакви медии, но дори не знаех кои и не знаех и какво“

„Сега разбрах вече „Дневник“ и „Капитал“ мисля, че бяха“

„Искът към Цветан Василев със сигурност е най-големият в България, но може би един от най-големите в цяла Европа“

„Вие давате ли си сметка зад тези цифри какво означават“

„Знаете ли колко хора ми се обадиха като приключихме проверката срещу г-н Прокопиев. Хора, които аз не познавам“

„На базата на резултатите на КОНПИ колегите от НАП вече си правят техните приходни планове“

65 журналисти са убити през 2017

https://offnews.bg//medii/65-zhurnalisti-sa-ubiti-prez-2017-671459.html

Общо 65 журналисти са били убити на планетата през 2017 г. - 50 професионалисти, 7 "граждански журналисти" (блогъри) и 8 души, "сътрудничещи на медиите", показват статистиката на "Репортери без граници", предаде БТА.

Отиващата си година е с най-малко смъртни случаи сред професионалните журналисти от 14 години, отбелязва базираната в Париж неправителствена организация. Това се дължи отчасти на по-добрата защита, осигурявана на репортерите, но и на факта, че опасните страни "се опразват от журналисти" - така стоят нещата например в Сирия, Ирак, Йемен и Либия.

От 65-имата убити през годината журналисти 39 са били ликвидирани умишлено, а 26 са загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Също като миналата година Сирия остава най-смъртоносната за репортери страна с 12 убити журналисти. Следват Мексико с 11 жертви, Афганистан с 9, Ирак с 8 и Филипините с четирима.

Въоръжените конфликти излагат на опасност живота на журналистите, които ги отразяват, а в държави като Мексико "картели и местни политици управляват с терор" и така принуждават репортери "да напускат страната си или професията".

"Сред невоюващите страни Мексико е най-опасната в света за репортери", констатира "Репортери без граници". В страната на наркокартелите системно заплашват и дори убиват журналистите, пишещи за корупцията в политическата класа или за организираната престъпност.

Такъв бе например случаят с Хавиер Валдес Карденас - авторитетен 50-годишен журналист, сътрудничел на Франс прес и местни медии - убит хладнокръвно на 15 май, припомня Франс прес.

Р. Йорданов: Най-вероятно убиецът на детето от Момчилград го е познавал

https://frognews.bg/novini/iordanov-nai-veroiatno-ubietsat-deteto-momchilgrad-poznaval.html

Съдейки от моя опит смятам, че убиецът на детето в Момчилград, е човек, който го познава. Това заяви в предаването „Здравей, България” психологът Росен Йорданов.

Р. Йорданов: Най-вероятно убиецът на детето от Момчилград го е познавал

http://frognews.bg/news_147544/R-Iordanov-Nai-veroiatno-ubietsat-na-deteto-ot-Momchilgrad-go-e-poznaval/

Съдейки от моя опит смятам, че убиецът на детето в Момчилград, е човек, който го познава. Това заяви в предаването „Здравей, България” психологът Росен Йорданов.

Корнелия Нинова: Продължаваме битката за мораториума върху лекарствата

http://www.cross.bg/ninova-naykata-byudzheta-1563660.html

/КРОСС/ „Приоритетите на БСП през 2018 г. ще бъдат здравеопазването и образованието и науката". Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във Враца, където взе участие в заседание на Областния съвет на партията. Тя бе категорична, че отляво продължават борбата за мораториума върху новите лекарства за онкоболни. „В момента не законът гарантира на всеки онколболен, че може да се лекува, а комисия , която ще решава кой ще живее и кой не", каза още тя. Нинова посочи, че в деня, в който са спрени 20 млн. лв. за онкоболните, 700 млн. лв. са раздадени за ТОЛ система и пътища. Според председателя на БСП единственото решение е актуализация на бюджета на НЗОК. Тя припомни предложението на БСП държавата да покрие дълговете на държавните и общинските болници, а след това да ги пререгистрира от търговски дружества в лечебни заведения. За целта депутатите от левицата вече са внесли законопроекти. Относно другия приоритет - образованието и науката, председателят на БСП заяви, че позициите на учените по отношение на развитието на науката и младите кадри имат нужда от подкрепа. „Подкрепяме протеста на учените от БАН. Ние се борехме при гласуването на бюджета, за да им се даде това, което заслужават", каза още тя. Нинова разкритикува антикорупционния закон на управляващите, в който корупцията не е престъпление

Плодовете и зеленчуците осигуряват психическото здраве на малките деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=365717

Децата с правилен режим на хранене са по-щастливи, могат добре да се самооценяват и имат по-малко емоционални проблеми, установиха учени от университета Гьотеборг, на които се позовава „Дейли мейл“. Децата, които консумират зеленчуци, другаруват по-добре с приятелите си и по-рядко стават жертви на издевателства.

Нападнаха мъж с нож в столичния кв. „Люлин“, има задържан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619664

Нападнаха мъж с нож в столичния кв. „Люлин“, има задържанМъж е настанен в болница за лечение на фрактура на ребро, след като е пострадал от удар с нож в кв. „Люлин“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Сигнал за инцидента е подаден малко след 21.00 часа снощи. Задържан е 34-годишен мъж. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава работата по изясняване на фактите

Американският съд може да спаси мрежовата неутралност

http://clubz.bg/62008-amerikanskiqt_syd_moje_da_spasi_mrejovata_neutralnost

Мрежовата неутралност в САЩ може да бъде спасена от американския съд, съобщава TechCrunch. Регулациите, които ограничаваха доставчиците на интернет да определят скоростта, по която американците достъпват една или друга услуга в Интернет, бяха премахнати миналата седмица от Федералната комисия по комуникации.

Оспорваното решение, предложено от бившия служител на Verizon и настоящ председател на комисията (благодарение на президента Тръмп) Аджит Пай, бе оспорено от десетки организации и милиони граждани в страната. Въпреки протестите и заради тримата републиканци в петчленната комисия, то премина успешно гласуването.

Сега обаче ще бъде атакувано чрез солидно количество искове в съда, съобщават американските медии.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман заяви, че е готов да оглави колективен иск. "Американският съюз за защита на гражданските свободи" (ACLU) пък ще атакува решението по линия на Акта за преглед от Конгреса. По негов ред Конгресът може да отмени решение на федерална агенция.

Неразбирането на мрежовата неутралност - идеята, че достъпът до информация в интернет не трябва да се манипулира, независимо от вида и източника й - доведе до късна реакция на американците по въпроса. Сега обаче съществува реален шанс ключовите регулации да бъдат възстановени.

За ЧНГ: ДПС вещае серия от вотове на недоверие

http://clubz.bg/62007-za_chng_dps_veshtae_seriq_ot_votove_na_nedoverie

Серия от вотове на недоверие през новата 2018 г. обещаха от ДПС. Така от Движението дадоха заявка, че ще продължат да работят с левицата за сваляне на правителството, тъй като те сами нямат достатъчно депутати, за да внесат искане.

Темата коментира по БНТ зам.-председателят на групата на ДПС в парламента Хамид Хамид. Както е известно, засега двете водещи се за опозиционни партии, ще внесат вот на тема корупция.

Друга конкретика няма. Това трябва да се случи в средата на януари.

"От формирането на това правителство говорим, че то трябва да бъде демонтирано. Корупция има в изключително много сфери, но нетърпима е в разходването на публичния ресурс, националната сигурност, борбата с демографската политика, в здравеопазването. Така че, теми за вотове много. Вотове през 2018-а, да ви помоля да говорите в множествено число", обърна се към водещия Хамид.

Всъщност, досега ДПС не е говорила за "демонтаж" на правителството, а само за "демонтаж" на Обединени патриоти от него. "Най-големият грях на ГЕРБ е, че допусна езика на омразата", допълни депутатът.

Въпреки че ДПС ще се включи във вота на тема корупция и иска демонтаж на кабинета "Борисов-3", Хамид даде заявка, че партията му ще подкрепи антикорупционния закон, предложен от същото това правителство. Ето защо:

"Подкрепяме законопроекта, защото след неуспеха на този на Меглена Кунева (в миналия парламент, б.р.) бяха взети под внимание нашите забележки и бяха пренесени в този закон. Затова няма как да не го подкрепим."

По този повод Хамид похвали работата на сегашната комисия за конфискация (КОНПИ), която напоследък пак нашумя - покрай запора на бизнесмена Иво Прокопиев и която с новия закон трябва да прерасне в мегаорган.

По повод т.нар. закон за вторичното ограбване на КТБ, който трябваше да бъде разгледан в пленарна зала, но това се отложи, и чийто съвтор е Делян Пеевски, колегата му депутат посочи:

"За мое огромно съжаление се бави внасянето му и утре ще попитаме на председателски съвет има ли някакви други причини да не се внася в зала."

"Нашата работа е да премахнем давността. При изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров (на тема приватизация) разбрахме колко много дела са прекратени само поради изтекла давност, а не защото няма достатъчно данни за внасяне на обвинителен акт.  Колко години след комунистическия режим, след 50 години, хората си реституираха имотите. Това не е извънредна мярка, а просто рядко прилагана", защити законопроекта на ДПС Хамид.

По отношение на евентуалния закон за царските имоти, който кабинетът прехвърли към парламента да напише, Хамид каза, че "Народното събрание е в дълг" към царското семейство.

"Когато е приеман моратриум от НС преди, НС сега е длъжно да приеме такъв закон. Така че управляващото мнозинство трябва да приеме такъв закон и да го разгледаме", посочи той, въпреки че доскоро личното му мнение бе да се изчака докато не приключат съдебните дела.

Слабо земетресение е регистрирано край Сатовча

http://www.mediapool.bg/slabo-zemetresenie-e-registrirano-krai-satovcha-news273225.html

Земетресение с магнитут 3 по скалата на Рихтер е регистрирано край Сатовча в 19:51 ч. вечерта в понеделник. Земетресението е усетено единствено в село Ваклиново, заяви проф. Емил Ботев, дежурен сеизмолог, цитиран от “Фокус”. От института поясниха, че земетресението не е усетено в Сатовча и Гоце Делчев, нито в останалите населени мести, които се намират в близост до епицентъра. Няма данни за пострадали и разрушения.

Еврото поскъпва слабо

http://econ.bg/Новини/Еврото-поскъпва-слабо_l.a_i.755010_at.1.html

Доларът е стабилен и се търгува тесни граници, подкрепян от оптимистичните очаквания за приемане на законопроекта за данъчната реформа в САЩ, но...

Д-р Петров: Други хора диктуват какво се случва в НЗОК

http://dnes.dir.bg/news/hora-zdravnata-kasa-dr-dimitar-petrov-diktuvat-26704039

Бяха ми предложени четири варианта, за да напусна, поради това, че проф. Камен Плочев не иска да работи с мен.

Арестувана ли е майката на убитото момиченце?

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-momchilgrad-damla-musa-26704038

48 часа след убийството на 8-годишната Дамла Муса в Момчилград, прокуратурата и МВР продължават да мълчат и да не дават никаква информация по случая.

Алгоритъмът на смъртта

//dariknews.bg/novini/komentar/algoritymyt-na-smyrtta-2067979

Нови компютърни програми ще могат да изчисляват съвсем точно продължителността на човешкия живот

Разбиха престъпна група за търговия с акцизни стоки, и военен сред арестуваните

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razbiha-prestypna-grupa-za-tyrgoviia-s-akcizni-stoki-i-voenen-sred-arestuvanite-2067982

При спецакция на ГДБОП, Военна полиция и Военно-окръжната прокуратура в София е разбита престъпна група,занимаваща се с търговия и държане на акцизни стоки без бандерол. При операцията миналата седмица в населени места в Пловдивска, Софийска, Кюстендилска и

Наркозимнина: Озеленители откриха буркани с марихуана

//dariknews.bg/regioni/shumen/narkozimnina-ozeleniteli-otkriha-burkani-s-marihuana-2067970

Три пластмасови буркана със суха тревна маса са намерени в Шумен. На „находката“ попаднали служители в общинско предприятие по озеленяване, които работели в района на булевард “Симеон Велики“.

Тилърсън: Предположенията, че ще подам оставка, са нелепи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619661

Тилърсън: Предположенията, че ще подам оставка, са нелепиДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че е „нелепо“ да се смята, че е подал оставка, която ще влезе в сила след месец, пише The Hill. „Това е нелеп въпрос“, отговори Тилърсън на репортер. По-рано някои американски медии съобщиха, че правителството на САЩ планира да го отстрани от поста и да го замени с настоящия директор на ЦРУ Майк

Инспектори по храните започват масови проверки

http://dnes.dir.bg/news/hrani-proverki-inspektori-babh-26704011

От днес Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки, по повод Коледните и Новогодишни празници.

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2017-12-19.html

На 20 декември 2017 г. (сряда), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Йосиф Соколски“ кв. „Васил Левски“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Вижте къде ще спира водата в София

http://frognews.bg/news_147543/Vijte-kade-shte-spira-vodata-v-Sofiia/

На 20 декември 2017 г. (сряда), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Йосиф Соколски“ кв. „Васил Левски“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Мъжете с дълъг безименен пръст привличат тези жени

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/myzhete-s-dylyg-bezimenen-pryst-privlichat-tezi-zheni-6077361

Според специалисти от Медицинския факултет в университета в Краков, гореспоменатите мъже са с четири пъти по-голям шанс са се сдобият с любима, с класическите форми

Комисията за конфискация не би разследвала приватизацията на "Каолин", ако не беше продаден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3099932_komisiiata_za_konfiskaciia_ne_bi_razsledvala/?ref=rss


Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) не би разследвала приватизацията на "Каолин" през 2000 г., ако бизнесменът Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" и "Капитал") не беше продал дружеството през 2012 г. Това обяви председателят на комисията Пламен Георгиев пред Би Ти Ви. Той изпадна в логическо противоречие като едновременно с това застъпи тезата, че комисията е готова да се върне и в 1944 г., за да разследва незаконна...

Добричлия използва нож, за да си набави мобилен телефон във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365692

Варненската полиция разкри кой открадна мобилен телефон със сила, научи Moreto.net. На 14 октомври млад мъж извадил нож и заплашил гражданин на ул. "Братя Миладинови". Жертвата бързо дала телефона си, а бандитът изчезнал.

Синдикати и ръководство на МВР сядат на масата за преговори

http://www.cross.bg/trydov-dogovor-rabotnite-1563659.html

/КРОСС/ Синдикатите на Министерството на вътрешните работи сядат на една маса с ръководството на министерството, за да обсъдят увеличението на работните заплати на служителите в системата на МВР. В края на преговорите синдикатите и ръководството на ведомството трябва да подпишат Колективен трудов договор. Официалната среща за подписването на Колективния трудов договор започва в 11.15 часа. На нея ще присъства министърът на вътрешните работи Валентин Радев. След сключването на Колективния трудов договор ще се проведе и извънредно заседание на Съвета за социално партньорство. На него ще бъде обсъден проектът на единно споразумение между МВР и синдикалните организации. Целта на преговорите е да се разясни на кои служители в системата на МВР заплатите ще бъдат увеличени от началото на следващата 2018 година. Трябва да се договори и точния процент на увеличението на работните възнаграждения, съобщи Нова.    

”Алфа Рисърч”: Рекорден оптимизъм за 2018 година

http://dnes.dir.bg/news/prouchvane-alfa-risarch-optimizam-26703997

Българите очакват новата 2018 година със своеобразен исторически рекорд по оптимизъм. 55% очакват по-добра година, срещу едва 9% по-лоша.

Кола гори на околовръстния път на София, движението е ограничено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619657

Кола гори на околовръстния път на София, движението е ограниченоВременно е затруднено движението по околовръстния път на София, информира АПИ. Причината - запалила се кола в участъка Казичене - магистрала

Трима са загиналите при жестоката влакова катастрофа във Вашингтон

https://offnews.bg//sviat/trima-sa-zaginalite-pri-zhestokata-vlakova-katastrofa-vav-vashington-671457.html

Американските власти потвърдиха за трима загинали при дерайлирането на пътническия влак в щата Вашингтон, предадоха агенциите. Ранените са над 100, посочва Асошиейтед прес.

Властите съобщиха също, че влакът се е движил със скорост 129 км/ч около 0,5 км, преди да навлезе в завой с много по-ниска разрешена скорост.

Според изнесените данни точно преди надлеза над междущатската магистрала, където е станала катастрофата и където се влиза в завой, максимално разрешената скорост за пътнически влакове пада от 127 км/ч на 48 км/ч.

Скоростта от 129 км/ч точно преди дерайлирането е засечена от уебсайт, използващ данни от приложение на компанията "Амтрак" за проследяване на нейните влакове.

Засега не е ясно обаче с каква скорост се е движила композицията в мига, в който е дерайлирала.

Шефът на компанията "Амтрак" Ричард Андерсън призна пред Си Ен Ен, че системата "Позитив трейн контрол" (Positive Train Control), позволяваща да бъде спрян напълно даден влак, в случай че е достигнал опасно висока скорост, не е била активирана по време на пътуването на катастрофиралата композиция, предаде ТАСС.

Той препрати към Националния съвет на САЩ за транспортна безопасност въпросите за скоростта, с която се е движил влакът. По-рано говорителка на този орган заяви, че е рано да се говори за превишена скорост като причина за произшествието.

Източник: БТА

Принцеса Шарлот ще посещава „традиционна“ детска градина от януари

http://www.cross.bg/printz-gradina-yilyam-1563658.html

/КРОСС/ Принцеса Шарлот, дъщерята на британския принц Уилям, ще тръгне на детска градина през януари, съобщиха световните информационни агенции. Родителите ѝ са избрали детската градина "Уилкокс", която е близо до дома им в Кенсингтън. Детската градина има отлична оценка от държавните инспектори. На сайта си тя се представя като традиционна, стремяща се да поддържа "високи стандарти, отлични постижения и добри маниери". Таксата е 3050 британски лири (4072 щатски долара) на срок за сутрините и 1800 лири за следобедите. Принц Уилям също е ходил на детска градина, за разлика от други членове на кралското семейство. Синът му принц Джордж го последва, като през септември вече тръгна и на подготвително училище. Принцеса Шарлот ще навърши три години през май. Тя е четвърта по ред за наследяване на престола след дядо си принц Чарлз, баща си принц Уилям и брат си принц Джордж. Съпругата на принц Уилям е бременна с третото им дете, което трябва да се роди през април.  

Константин VII мести календара с 300 години за ден: Съществуват ли наистина "Тъмните векове"?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619524

Константин VII мести календара с 300 години за ден: Съществуват ли наистина "Тъмните векове"?Хериберт Илиг (Heribert Illig) е немски историк и публицист, който твърди, че римският император Ото II, папа Силвестър II и византийският император Константин VII са участвали в средновековна конспирация, която преместила европейския календар с 300 години за един ден. За първи път Илиг представя идеята си през 1990 или 1690 г.

И Гечев се надигна срещу Нинова заради приватизацията

http://dnes.dir.bg/news/privatizatzia-kornelia-ninova-rumen-gechev-26703966

Още един депутат от БСП - Румен Гечев, атакува лидера Корнелия Нинова заради участието й в приватизацията и призна, че в партията има разделение заради това.

Италия се тревожи от план на Австрия да раздава паспорти в италианска провинция

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/19/3099942_italiia_se_trevoji_ot_plan_na_avstriia_da_razdava/?ref=rss


Италия е разтревожена от предложение на новото австрийско коалиционно правителство, което предвижда даване на австрийски паспорти на германоезичните жители на италианската североизточна провинция Болцано, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Планинската област, наречена Алто Адидже на италиански и Южен Тирол (Зюдтирол) на немски, с главен административен център град Болцано, е била австрийска, но след Първата световна война е присъединена към Италия, където има...

"Жълт" код в три области за снеговалеж

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-v-tri-oblasti-za-snegovalezh-news273224.html

В три области - Смолян, Кърджали и Хасково, е обявен жълт код за снеговалеж за вторник, обяви Националният институт по метеорология и хидрология на БАН. Жълтият код е най-слабата степен за предупреждение за опасност. Той означава, че има повишена вероятност за опасни метеорологични явления и са възможни щети. В останалата част на страната кодът е зелен, което означава, че опасност няма, макар че са възможни валежи. Седемстотин машини и 1200 човека почистваха пътните настилки от републиканската мрежа в районите със снеговалеж през изминалата нощ. Всички пътища са проходими при зимни условия, съобщи агенция "Пътна инфраструктура".

Простреляният данъчен е опериран втори път

http://dnes.dir.bg/news/strelba-danachen-sluzhitel-ivilo-stamenov-26703965

43-годишният шеф на отдел "Фискален контрол" в НАП Ивайло Стаменов, който бе прострелян вчера в центъра на София, е опериран за втори път снощи.

Хората в Момчилград готвят протест заради убийството на 7-годишната Дамла

https://www.actualno.com/crime/horata-v-momchilgrad-gotvjat-protest-zaradi-ubijstvoto-na-7-godishnata-damla-news_650322.html

Има задържана жена за убийството в Момчилград, а може би е задържана и майката на убитата 7-годишна Дамла. Единствената официална информация, която се знае до момента, е, че има задържана близка на детето. Целият град обаче говори, че това е тъкмо майката на момичето, коментира в ефира на Нова телевизия журналистът от регионалното издание 24Rodopi.com Илхан Андай. Очаква се от 10:00 ч. хората да излязат на протест пред полицейския участък в града.  Местните прогнозират, че, когато по

Неизвестен опита да щурмува американска военна база в Англия

http://www.moreto.net/novini.php?n=365716

Мъж е бил арестуван, след като се е опитал да премине през контролно-пропускателен пункт на военна база, използвана от американските военновъздушни сили, намираща се в източното английско графство Съфолк. Тутакси базата е била отцепена и блокирана, като полицията е реагирала на съобщения за "сериозен инцидент".

3000 българки са с фалшив силикон

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/3000-bylgarki-sa-s-falshiv-silikon-6077376

До 2010 г. фалшивите импланти са поставени на над 500 000 жени по цял свят

Ще популяризират българския туризъм в Индия

http://www.cross.bg/indiya-bulgariya-tyrizum-1563657.html

/КРОСС/ Ще работим за популяризиране на възможностите на българския туризъм в Индия с цел увеличаване на индийските туристи у нас. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с Пууджа Капур, посланик на Индия, съобщиха от министерството. Министърът е посочила, че дейностите за промотиране на България трябва да се засилят. "Искаме да представим в Индия възможностите за културно-исторически и балнео- и СПА туризъм у нас", обяснила министър Ангелкова. Тя и посланикът са обсъдили и потенциала за развитие у нас на филмовия туризъм. В България са снимани много боливудски филми при изключително добро съотношение на качество и цена. Министър Ангелкова е отбелязала и потенциала на страната ни да привлича инвестиции. Едно от предимствата на България са едни от най-ниските данъци. Пууджа Капур е заявила, че е нужно да се търсят начини за насърчаване на пътуванията на българи към Индия. Тя е посочила, че около 25 млн. индийски туристи пътуват в чужбина годишно, от които близо половината се насочват към европейски държави. Обмисля се възможността за провеждане на дни на България в Индия и дни на Индия в България, е станало известно на срещата. Планира се и организация на опознавателен тур за индийски журналисти и представители на бизнеса.    

Обилен сняг в Родопите, 700 снегорина чистят

http://dnes.dir.bg/news/patishta-snjag-api-26703964

Предупреждение за силен снеговалеж е издадено за областите Смолен, Кърджали и Хасково. Пътищата в Родопите на места са заледени.

"Алфа рисърч": За пръв път от 20 години икономически оптимизъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619635

"Алфа рисърч": За пръв път от 20 години икономически оптимизъмРегулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч" NOVA ALPHA INDEX се осъществява съвместно с Нова телевизия. Проведено е в периода 7 – 15 декември 2017г. сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци.

ЦСКА-София - "Левски" за Купата на България

http://clubz.bg/62006-cska_sofiq_levski_za_kupata_na_bylgariq

ЦСКА-София и "Левски" излизат един срещу друг на полуфинал за Купата на България. Другата двойка е "Ботев" (Пловдив) - "Славия".

Мачовете са на 13-14 март и 10-11 април. За разлика от досега, на полуфиналите се играят по две срещи на разменено гостуване. Финалът е на 9 май на стадион "Васил Левски". 

Срещите между "червените" и "сините" също са на националната арена.

Очаквайте подробности.

Администрацията в България предоставя общо 1735 онлайн услуги

https://www.actualno.com/society/administracijata-v-bylgarija-predostavja-obshto-1735-onlajn-uslugi-news_650299.html

1735 са електронните услуги, които предоставят администрациите у нас – от министерства, през агенции и комисии, областни управи, до общини. Това показва справката от Административния регистър, където всички структури трябва да вписват услугите и регистрационните режими, които предоставят, в това число и електронните. Не всички обаче спазват това свое задължение. От данните в регистъра става ясно, че от различните агенции и комисии най-много електронни услуги предоставя НАП - над 130 б

Почерпен руснак се размина на косъм от смъртта, заседна в шахта за 24 часа (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/pocherpen-rusnak-se-razmina-na-kosym-ot-smyrtta-zasedna-v-shahta-za-24-chasa-video-2067953

Руснак се размина на косъм от смъртта заради необясним до момента инцидент. Мъжът се оказал заседнал в шахта от отоплителната инсталация в руския град Курск.

Тъмните тайни на НАСА, за които не се говори (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tymnite-tajni-na-nasa-za-koito-ne-se-govori-video-2067964

НАСА бвинаги е била обект на спекулации. Тя е обвинявана за всичко – от инсценирането на кацането на Луната - до прикриване на доказателства за НЛО. Вижте 3 от тъмните тайни на НАСА, за които не се говори:

Липсващите записи от мисия Аполо 11
<

Нападение с нож в Люлин, има задържан

//dariknews.bg/novini/bylgariia/napadenie-s-nozh-v-liulin-ima-zadyrzhan-2067966

Мъж е бил нападнат с нож в столичния квартал "Люлин", съобщават от МВР. Пострадалият е настанен в болница с фрактура на ребро.
 

Сигнал за инцидента е подаден малко след 21.00 часа в понеделник. Задържан е 34-годишен мъж.
 

Трима загинали и десетки ранени при влакова катастрофа във Вашингтон

http://www.mediapool.bg/trima-zaginali-i-desetki-raneni-pri-vlakova-katastrofa-vav-vashington-news273223.html

Трима души са загинали при излезлязъл от релсите влак в щата Вашингтон. Ранените са над 100, като 72 от тях са настанени в болница, някои в критично състояние.  Влакът се е стоварил върху оживена магистрала близо до Сиатъл. Композицията се е движила със 129 км/ч преди да навлезе в завой с много по-ниска разрешена скорост - 48 км/ч, цитира американските медии Дарик. Скоростта била засечена от уебсайт, използващ данни от приложение на компанията "Амтрак" за проследяване на нейните влакове. Шефът й Ричард Андерсън е казал пред Си Ен Ен, че системата Positive Train Control, позволяваща да бъде спрян даден влак, в случай че е достигнал опасно висока скорост, не е била активирана по време на пътуването на катастрофиралата композиция. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че дерайлирането на пътнически влак показва необходимостта от подобряване на инфраструктурата, предаде ДПА. “Тази катастрофа показва повече от всякога защо нашият план за инфраструктурата, който скоро ще бъде представен, трябва бързо да бъде одобрен", написа Тръмп в Туитър. Според местни медии обаче дерайлирането станало на нов участък от ж.п. линията, използван за първи път, отбелязва агенцията.

Психолог: 99% от убийствата на деца са дело на близки хора, често с психични заболявания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619634

Психолог: 99% от убийствата на деца са дело на близки хора, често с психични заболяванияВ 99% от подобни случаи става въпрос за хора, които се грижат за детето. Това може да са биологични родители, настойници, гледачи. Това със сигурност е близък до семейството. Хората имат едно лице за пред обществото и едно за в дома. Много често причина е извънклинично протичащи психични заболявания. Причина може да бъде и големият стрес.

Мишел Барние е на работно посещение в България днес

http://econ.bg/Новини/Мишел-Барние-е-на-работно-посещение-в-България-днес_l.a_i.755007_at.1.html

Мишел Барние, който отговаря за провеждането на преговорите за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, ще бъде на работно посещение в...

Откъс от "Снежното дете"

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/12/19/3098670_otkus_ot_snejnoto_dete/?ref=rss


Да напуснеш уюта и сигурността на дома, за да изпиташ завладяващата красота на необятния канадски пейзаж – от Принц Джордж в Британска Колумбия до Аляска, през дивия свят на старите трапери в Скалистите планини. Да се наслаждаваш на огнените цветове на есента от колиба, която си построил със собствените си ръце насред хълмовете на планината Касиар, на хиляди километри от цивилизацията. Да наблюдаваш птици, мечки, лосове и вълци; да ловуваш, за да оцелееш. И накрая, когато езерата и реките...

Спорт по тв днес: "Спортист на годината", 3 мача, ски, баскетбол, световно по дартс, NHL и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6619218

Спорт по тв днес: "Спортист на годината", 3 мача, ски, баскетбол, световно по дартс, NHL и снукър11,15 ч Ски, СК (ж), гигантски слалом в Куршвел Eurosport 1 (пряко) 14,15 ч Ски, СК (ж), гигантски слалом в Куршвел Eurosport 1 (пряко) 18,00 ч Баскетбол, "Рилски спортист" – "Башкими" БНТ HD (пряко) 19,00 ч Баскетбол, еврокупа, "Зенит" – "Рациофарм" Mtel sport 2 (пряко) 19,45 ч Баскетбол, Евролига,

Властта разиграва фарс за ревизията на приватизацията

https://www.actualno.com/business/vlastta-razigrava-fars-za-revizijata-na-privatizacijata-news_650298.html

28 приватизационни сделки са били проверявани от ДАНС, която е открила в тях престъпни елементи. Малко вероятно е обаче някоя от тях да бъде развалена, дори да падне давността, както настоява ГЕРБ. Почти всички приватизирани предприятия са сменили поне веднъж акционерите си и структурата на собствеността. Част от тях са увеличили капитала си, при това неведнъж, други са участвали в сливания и придобивания, трети са фалирали или в момента са в процедура по несъстоятелност. В момента някои от фирм

Председателят на КОНПИ: Прокопиев може да си продаде акциите в "Икономедиа"

https://www.actualno.com/business/predsedateljat-na-konpi-prokopiev-moje-da-si-prodade-akciite-v-ikonomedia-news_650324.html

Не сме запорирали "Икономедиа" - ако иска, г-н Прокопиев може да продаде акциите си там. Наистина не знаех на кои медии е собственик на Прокопиев - сега разбрах, че това са "Дневник" и "Капитал". Това заяви председателят на КОНПИ Пламен Георгиев, според когото Иво Прокопиев е изрекъл куп лъжи относно запора на имуществото си. Като манипулация определи председателят на КОНПИ твърдението, че КОНПИ се произнася по приватизационна сделка отпреди 17 години в случая съ

Алгоритъмът на смъртта

https://www.actualno.com/features/algoritymyt-na-smyrtta-news_650327.html

Може ли машина да определи колко дълго ще живее един човек? Може, отговарят в САЩ. Тамошна фирма е създала алгоритъм, с чиято помощ да се пести от средствата за нелечимо болни, които можели да бъдат вложени по-разумно. Нови компютърни програми ще могат да изчисляват съвсем точно продължителността на човешкия живот. Една американска фирма се хвали с постижението си в тази насока: "В състояние сме да определим кои пациенти ще умрат след седмица, след няколко седмици или след годин

Пускат благотворителни картички за центъра за деца с множество увреждания във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365712

Коледни картички ще бъдат пуснати за продажба във варненски магазини с благотворителна цел - набране на средства за възпитаниците на Дневния център за деца с множество увреждания "Свети Йоан Златоуст" във Варна, научи Moreto.

Пълна електрификация за Toyota

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/pylna-elektrifikaciia-za-toyota-6077377

До 2025 г. цялата гама на Toyota и Lexus ще бъде електрифицирана, като до 2030 г. Toyota иска да продава минимум 1 млн. чисти електромобила.

"Алфа Рисърч": За първи път от 20 г. се отчита икономически оптимизъм

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3099941_alfa_risurch_za_purvi_put_ot_20_g_se_otchita/?ref=rss


За първи път от 20 години насам социолозите от "Алфа Рисърч" отчитат икономически оптимизъм. Това каза пред "Нова телевизия" управляващият партньор в социологическата агенция Боряна Димитрова, която представи ново изследване.<br /><br />На въпрос какви са очакванията за следващата година 55% са посочили, че тя ще е по-добра, докато 36 на сто очакват да е същата. Едва 9% са казали, че очакват 2018 г. да е по-лоша. Димитрова отчете, че за последно през 1998 г. е...

Лондон предупреди за растяща заплаха от руска пропаганда и кибератаки

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/19/3099939_london_predupredi_za_rastiashta_zaplaha_ot_ruska/?ref=rss


Русия е все по-голяма заплаха и е готова да използва пропаганда, диверсии и кибератаки, за да разклати устоите на Великобритания и останалата част от Европа, заяви британският съветник по въпросите на националната сигурност Марк Седуил, цитиран от "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Пред парламентарна комисия Седуил, под чието ръководство се извършва проверка на британските служби за сигурност, заяви, че Русия се опитва да "всява раздори" и да подкопава демокрацията във...

Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев: Има схема, по която „Каолин” е придобит почти без пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619622

Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев: Има схема, по която „Каолин” е придобит почти без париНито едно действие на комисията не може да засегне права, без да се произнесе съдът. Комисията не налага запори, налага ги съдът. Ние представихме нашите доказателства пред съда и той наложи обезпечителни мерки спрямо г-н Иво Прокопиев, коментира пред Би Ти Ви Пламен Георгиев, шеф на комисията за отнемане на незаконно имущество – КОНПИ.

Донбас. Живот по време на война (ВИДЕО 18+)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283986_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B1%D0%B0%D1%81.+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%28%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95%D0%9E+18%2B%29

https://www.youtube.com/watch?v=eRfZZIyWlgk&feature=share

 

 Гражданската война или така наречената “Антитерористична операция“ в Източна Украйна не стихва вече четвърта година. Самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) продължават да се борят за своята независимост. Минските споразумения все така не се спазват от стана на украинската армия.

По данни на достоверни източници от ДНР, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и националистическите батальони всеки ден съвсем умишлено обстрелват цивилни обекти, квартали, села и от това страда мирното население…

 

Но хората в Донбас имат силен дух и нямат никакво намерение да се предават на киевската хунта. Нещо повече, докато онези рушат, хората в ДНР градят. Именно за това разказва видеото на военният кореспондент на YouTube-канала „Donbass News“ Цветомир Гетов.

 

С това видео той ни показва, как въпреки военните условия в Донецката народна република, Министерството на строителството на ДНР строи и възстановява разрушени жилища. Видеото също така разказва и за живота на българската общност “Възраждане“ в Донбас. Ще видите интервюта със Сергей Наумец, министъра на Министерството на строителството и жилищно-комуналното стопанство на ДНР и Анатоли Стоянов, бивш председател на българската общност „Възраждане“ в Донбас. Стоянов разказа за живота на хората в Донбас и за това, как българското правителство игнорира молбите за помощ на етническите българи в Донбас. 

 

Шефът на КОНПИ по-чист от сълза - не знаел, че Иво Прокопиев има медии

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/shefat-konpi-chist-salza-znael-che-ivo-prokopiev-ima-medii.html

„Икономедия” не е запорирана, Иво Прокопиев може да си продаде акциите. Не знаех, че той има медии. Сега разбрах за „Дневник” и „Капитал”, твърди пред bTV председателят на КОНПИ Пламен Георгиев.

Шефът на КОНПИ по-чист от сълза - не знаел, че Иво Прокопиев има медии

https://frognews.bg/novini/shefat-konpi-chist-salza-znael-che-ivo-prokopiev-ima-medii.html

„Икономедия” не е запорирана, Иво Прокопиев може да си продаде акциите. Не знаех, че той има медии. Сега разбрах за „Дневник” и „Капитал”, твърди пред bTV председателят на КОНПИ Пламен Георгиев.

Шефът на КОНПИ по-чист от сълза - не знаел, че Иво Прокопиев има медии

http://frognews.bg/news_147542/SHefat-na-KONPI-po-chist-ot-salza---ne-znael-che-Ivo-Prokopiev-ima-medii/

„Икономедия” не е запорирана, Иво Прокопиев може да си продаде акциите. Не знаех, че той има медии. Сега разбрах за „Дневник” и „Капитал”, твърди пред bTV председателят на КОНПИ Пламен Георгиев.

Автомобил гори на СОП, движението се извършва с пропускателен режим

http://www.cross.bg/rezhim-propyskatelen-dvizhenieto-1563656.html

/КРОСС/ Временно е затруднено движението по път II-18 Софийски околовръстен път от Казичене - АМ „Тракия". Трафикът се осъществява с пропускателен режим, поради горящ автомобил. Шофьорите да се движат с повишено внимание, като следват указанията на "Пътна полиция". Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.  

В Полша се разби изтребител МиГ-29

http://www.mediapool.bg/v-polsha-se-razbi-iztrebitel-mig-29-news273222.html

В Полша се е разбил изтребител МиГ-29. Пилотът е успял да катапултира и е настанен в болница, съобщават местни медии, цитирани от news.bg Катастрофата е станала в района на военното летище край селището Минск Мазовецки. Изтребителят се е готвил за кацане и малко след това е изчезнал от екрана на радаритео около 17 часа местно време. Властите разследват инцидента. Самолетът е минал модернизация през 2014 г., добавя news.bg

Негативни реакции по света срещу участието на крайнодесните в управлението на Австрия

https://www.actualno.com/europe/negativni-reakcii-po-sveta-sreshtu-uchastieto-na-krajnodesnite-v-upravlenieto-na-avstrija-news_650315.html

Влизането на крайната десница в новата управляваща коалиция в Австрия, представлява опасен завой, заяви върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хюсейн, предаде БГНЕС. Той алармира за наличието на сериозен регрес по отношение на спазването на човешките права по целия свят. Ал Хюсейн остро осъди "крайното варварство" в конфликтите в Сирия и Йемен, като обвини Мианма в планиране на кървавата репресия срещу мюсюлманското малцинство на рохинджите, което, според него, може

Евротворческа мисъл: тв екран върху стенопис на Левиев в "новото" НДК

http://clubz.bg/62005-evrotvorcheska_misyl_tv_ekran_vyrhu_stenopis_na_leviev_v_novoto_ndk

"Моля всичките си приятели да ми помогнат да поправим веднага това въпиющо безобразие! Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран! Фреското на баща ми, Йоан Левиев, е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори. Видях снимката току-що тук, във фейсбук, и имах чувството, че се задушавам! Този екран трябва да бъде свален веднага, а ако има увреждане по произведението, да бъде поправено!"

Това написа дъщерята на Йоан Левиев - Йоана, в профила си във фейсбук ден след като министрите на европредседателството и на културата Лиляна Павлова и Боил Банов показно "откриха" ремонтирания Национален дворец на културата под прожекторите на десетки тв камери и фоторапарати.

Фотографите обаче са уловили и "този полет на творческата мисъл" - върху стенописа "Човекът и мирът" на покойния вече именит наш художник (брат на джаз музиканта Милчо Левиев) е сложен телевизионен екран, спуснат с въжета. Десетки се възмутиха във фейсбук, а снимките вече заживяха собствен живот, споделяни от фейсбук потребителите.

 

 

Ще популяризират българския туризъм в Индия

http://www.moreto.net/novini.php?n=365720

Ще работим за популяризиране на възможностите на българския туризъм в Индия с цел увеличаване на индийските туристи у нас. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с Н. Пр. Пууджа Капур, посланик на Индия в България, научи Moreto.

След обир в заложна къща изчезна мъж на 24 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619624

След обир в заложна къща изчезна мъж на 24 години24-годишният Кристиян от Костинброд е в неизвестност от 8 декември. Той изчезва след обир на работното му място - заложна къща в Студентски град. Уликите сочели към него, a родителите му заявиха пред Нова телевизия, че са готови да изтеглят заем и да платят, само синът им да се появи.   Майката обясни, че от къщата са изчезнали над 3000 лева,

Пхенян отхвърли предложението на САЩ за преговори

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-pregovori-jadrena-programa-26703888

Северна Корея отхвърли предложението на държавния секретар на САЩ за започване на двустранни преговори за ядрената си програма без предварителни условия.

Мъж е намушкан с нож в столичния квартал "Люлин"

http://www.mediapool.bg/mazh-e-namushkan-s-nozh-v-stolichniya-kvartal-lyulin-news273221.html

Мъж е с опасност за живота, след като е бил нападнат и намушкан с нож в нощта срещу вторник пред жилищен блок в столичния квартал “Люлин“ 7, предаде БНР.  На мястото са били изпратени екипи на полицията и линейка. Пострадалият е откаран в болница “Пирогов“ в тежко състояние.  Причините за нападението не са известни.

Простреляният служител на НАП остава в критично състояние

https://offnews.bg//obshtestvo/prostrelianiat-sluzhitel-na-nap-ostava-v-kritichno-sastoianie-671456.html

Продължава разследването на показната стрелба в София, при която тежко беше ранен шеф от Националната агенция по приходите (НАП).

Състоянието на 43-годишния Ивайло Стаменов остава критично, а следа от нападателите му все още няма. За живота му се борят лекари във Военномедицинска академия (ВМА).

Стаменов е бил нападнат на ул. „Дунав” в джипа му, докато шофира към работното си място.  Неизвестният нападател стреля няколко пъти и изчезва незабелязан от никого.

От полицията обявиха, че работят по няколко основни версии – за покушение, свързано с работата на Стаменов или личен мотив.

Мъжът не е споделял да е получавал заплахи. От НАП запазиха мълчание.

Ана Курникова роди близнаци от Енрике Иглесиас

https://offnews.bg//izvan-terena/ana-kurnikova-rodi-bliznatci-ot-enrike-iglesias-671455.html

Бившата руска тенисистка Анна Курникова стана майка на близнаци. Красивата рускиня дари с момче и момиче дългогодишния си приятел - попизпълнителя Енрике Иглесиас.

Наследниците на звездната двойка са се появили на бял свят в неделя в Маями, а медиите разкриха и техните имена - Николас и Люси. Бременността на Курникова беше пазена в тайна.

През последната година тя изобщо не се появяваше на светски събития и много рядко публикуваше свои снимки. Последната й фотография е от петък. На нея рускинята се усмихва от лодка в Маями, пише още Спортал.

36-годишната Анна и 42-годишният Енрике са заедно от 16 години. Те започнаха да излизат, след като талантливата тениситка се появи в клипа към песента на Иглесиас “Escape”.

Курникова се занимаваше професионално с тенис между 1995 и 2003 година. Рекордното й класиране в световната ранглиста е 8-ото място от ноември 2000 година. Тя спечели общо 16 титли от турнири на WTA, а през 1999 и 2002 година стана шампионка на Australian Open при двойките, заедно с Мартина Хингис.

Шест квартала в София ще протестират срещу мръсния въздух

http://www.mediapool.bg/shest-kvartala-v-sofiya-shte-protestirat-sreshtu-mrasniya-vazduh-news273220.html

Жителите на шест столични квартала ще протестират във вторник вечерта срещу бездействието на общината и опасно замърсения въздух, който дишаме всеки ден в София. "Заедно против лошия въздух!" е инициатива на граждани от "Красна поляна". Протестите ще започнат едновременно на различни места в столицата в един и същи част - 19 ч. Гражданите ще демонстрират недоволство в "Красна поляна" - на кръстовището на бул. "Мушанов" и "Добротич"; в "Западен парк" – на бул. "Стамболийски" и "Вардар"; в "Овча купел" – на "Линкълн" и "Монтевидео'; в "Оборище" - бул. "Янко Сакъзов", срещу бившето кино "Левски"; в "Младост" – в парка, пред сградата на районната администрация "Младост", в "Дружба" - до хипермаркет "Кауфланд". Столичната община, в чиито задължения влиза да следи за качеството на въздуха, не предприема никакви мерки, това да спре, смятат недоволните столичани. Сигналите за нераглементирано горене на гуми, пластмаса и отпадъци в близост до жилищата остават без реакция и ефективни действия от общината и полицията.  

Влак дерайлира в САЩ, жертвите са поне три

http://clubz.bg/62004-vlak_derajlira_v_sasht_jertvite_sa_pone_tri

Влак дерайлира по време на първото си пътуване по обновена високоскоростна отсечка близо до градчето Дюпонт, щата Вашингтон. 13 от 14-те вагона на пътническия влак са паднали от надлез на магстралата под него. Жертвите са поне три, а ранените - над 70, съобщава Ройтерс.

Влакът е пътувал със скорост 130 км/ч в участък с много завои, съобщава Би Би Си. Ограничението в отсечката, където е станал инцидентът, е 48 км/ч.

Вагоните на дерайлиралия влак са претърсени, но властите не изключват да бъдат открити още жертви.

При инцидента са засегнати пет коли и два камиона, които се движели по магистралата. Според компанията собственик на влака Amtrak в него е имало 86-ма души, 80 от които пътници. Близо 100 души са закарани в близки болници. От тях десетима са тежко ранени, а около 30 са освободени за домашно лечение.

Разследването се води от Националния борд за транспортна безопасност, а основната хипотеза, по която се работи, е превишена скорост.

Инцидентът се случва при първото пътуване на влака по обновена високоскоростна отсечка между градовете Такома и Олимпия в щата Вашингтон.

Жп линията наскоро е ремонтирана, за да може по нея да пътуват пътнически влакове, коментира говорител на фирмата собственик на линиите Sound Transit. Ремонтът, осъществен в последните месеци, е част от проект на стойност 181 милиона долара, припомня Ройтерс. Щатските власти изтъкват, че линията е минала през инспекции и тестове, продължили седмици, преди да бъде пусната в експлоатация.

При инцидента са пострадали пет коли и два камиона.

 

С опасност за живота остава 43-годишният мъж, който беше прострелян на ул. "Дунав"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619613

С опасност за живота остава 43-годишният мъж, който беше прострелян на ул. "Дунав"С опасност за живота остава 43-годишният мъж, който беше прострелян на ул. "Дунав". Това съобщиха от пресцентъра на ВМА, където пострадалият е настанен. Мъжът е приет във ВМА на 18 декември 2017 г. с огнестрелно нараняване. Пациентът е в тежко състояние и с опасност за живота. Вчера вечерта му е направена втора операция,

САЩ официално посочиха КНДР като автор на атаката с WannaCry

https://www.actualno.com/sciencelogy/sasht-oficialno-posochiha-kndr-kato-avtor-na-atakata-s-wannacry-news_650314.html

Американските власти обявиха официално, че Северна Корея в виновна за разпространението на вируса WannaCry, който през май тази година порази стотици хиляди компютри по целия свят. Това съобщи Том Босърт - помощникът по вътрешната сигурност и контратероризма на Доналд Тръмп, в своя авторска статия, публикувана в The Wall Street Journal. По думите на Босърт, "след щателно разследване САЩ публично приписват отговорността за мащабната атака WannaCry на КНДР". Политикът подчерта още, че о

Hürriyet Daily News: Правилата на играта в Близкия Изток сега диктува Русия

http://pogled.info/svetoven/Daily-News-pravilata-na-igrata-v-blizkiya-iztok-sega-diktuva-rusiya.91399

/Поглед.инфо/ Успявайки да се възползва от своите сравнително “ограничени” възможности, Русия “се върна” в Близкия Изток и сега именно тя установява “правилата на играта” в региона, разказа в интервю за Hürriyet Daily News професорът от Кипърския университет Бахчешехир госпожа Нуршин Гюней. Според Гюней Русия повече няма да напусне Близкия Изток, а това значи, че за Турция е важно да поддържа партньорство с нея, лавирайки между Москва и западните партньори.

Най-новият спектакъл на Нешка Робева днес с премиера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365675

"Няма такова шоу", поредният авторски спектакъл за неуморимата Нешка Робева, ще се състои днес в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта Варна от 19.00 часа, научи Moreto.net. За пръв път пред варненска публика тя ще представи наистина уникално шоу - симбиоза между фолклор и художествена гимнастика, между песни и танци, между театрален и балетен спектакъл.

Димитър Петров: Мораториумът върху лекарствата - автогол, пробутан от експерти на правителството

http://www.cross.bg/prof-plochev-petrov-1563655.html

/КРОСС/ Мораториумът върху новите лекарства е „абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството. Авторите на тази идея са шефката на лекарствената дирекция в Касата д-р Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, както и проф. Плочев, който подписа тези неща и ги узакони". Това заяви по bTV бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров. През юни предложихме серия от мерки, включително законодателни. Всички те бяха спрени в Министерството на здравеопазването (МЗ) и нищо от тях не се случи. Дори без тях събрахме около 70 млн. лв. от отстъпки повече от предвидените. Т.е. може да бъдат освободени пари от други места, посочи той. По мои данни голяма част от депутатите не искаха да гласуват този мораториум, но тъй като това би било нещо като бламиране на новия министър, то мина, каза Петров. Той посочи, че и комисията към МЗ, която ще решава как ще се действа в конкретни случаи, е „нов потенциален автогол, който се бута на министъра и правителството и то от същите хора. Няма законово разписан механизъм, по който да се направи тази комисия, няма и пари в бюджета на МЗ. Министерството, за да купува лекарства, трябва да направи процедура по ЗОП, а знаете какви скандали ставаха, когато онколекарствата бяха в Министерството, да не говорим за ваксините". Вчера беше съобщено, че Петров е освободен от поста. Според него „процесът е взаимен, инициативата е на проф

Студено до неделя, затопляне на Коледа

http://dnes.dir.bg/news/studeno-koleda-zatopljane-26703963

Преваляванията от сняг днес ще спират, но в следващите дни ще бъде студено, с температури, близки до обичайните за декември. На Коледа започва затопляне.

Мишел Барние: България е много важна за Брекзит

http://dnes.dir.bg/news/mishel-barnie-brekzit-evropredsedatelstvoto-2018-26703864

По време на ротационното си председателство България ще има важната задача да поддържа единството между 27-те страни-членки и непрекъснатия диалог между тях.

Потвърдиха смъртта на трима души при влаковата катастрофа в САЩ

http://www.cross.bg/izleze-relsite-vlak-1563654.html

/КРОСС/ Потвърдена е смъртта на трима души след дерайлирането на пътнически влак в американския щат Вашингтон. 72-ма пострадали са настанени в болница, като някои от тях са в критично състояние. Пътническият влак „Амтрак" излезе от релсите при надлез над междущатска магистрала в пиков час. След катастрофата властите заявиха, че всички вагони на машината са били претърсени. Не било изключено обаче броят на жертвите да се увеличи. Една от възможните причини за инцидента е висока скорост. Точно преди да излезе от релсите влакът се движел със 129 км/ч.    

Родителите на битите деца от Асеновград се страхуват от отмъщение

http://www.cross.bg/asenovgrad-detza-grada-1563653.html

/КРОСС/ Родителите на децата от отбора по кану-каяк в Асеновград, които бяха нападнати от група мъже по времена тренировка през лятото, признаха, че се страхуват от отмъщение от страна на нападателите. В понеделник Районният съд в града произнесе присъдите на 11-те подсъдими по делото. Петима от тях ще лежат в затвора за период от до година и половина, Останалите шестима получиха условни наказания. След инцидента преди месеци се стигна и до етническо напрежение в Асеновград. Във вторник майките и бащите на битите деца признаха, че са разгневени заради ниските присъди. Категорични са, че ще обжалват пред Окръжния съд в Пловдив. „Това е подигравка с нашите деца. Очаквахме да отидат за повече от пет години в затвора, но прокурорът не си свърши работата", категоричен е бащата на един от пострадалите млади спортисти, в коментар пред Нова. Други родители обясниха, че жителите на ромската махала в града неведнъж са проявявали агресия. „Кой ще защити децата ми, ако тръгнат да отмъщават?", пита притеснен баща.    

Манолова действа с прокуратурата, за да осъди КЕВР за водата

https://www.actualno.com/society/manolova-dejstva-s-prokuraturata-za-da-osydi-kevr-za-vodata-news_650320.html

Решението на КЕВР за повишаване на цената на водата е незаконно. Имам среща с прокуратурата, за да представя своя анализ, в координация съм с главния прокурор. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по темата с поскъпването на водата от началото на следващата година. Според Манолова, КЕВР донякъде се е съгласила с твърдението ѝ, че има манипулация на числа – конкретно за инфлацията, като даде пример с Ямбол, където увеличението е 17%, а било готвено 20%. Бяха взели инфлацията от 2016 год

Британците се усетиха. Но късно...

https://www.investor.bg/evropa/334/a/britancite-se-usetiha-no-kysno--252412/

Данните от ново допитване показват, че ако референдумът беше днес, 51% от британците биха гласували за оставане в ЕС

Токът на свободния пазар може да поскъпне с 50 до 90%, обясни Делян Добрев

http://www.moreto.net/novini.php?n=365714

Предстои поскъпване на електроенергията на свободния пазар с 50 до 90 на сто. За това потвърди Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента. По думите му свободният пазар има над 50 на сто дял и от него ток купуват всички фирми.

Значителни снеговалежи в 3 области на страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6619601

Значителни снеговалежи в 3 области на странатаЖълт код за значителни валежи от сняг е в сила за 3 области на страната днес. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от "Фокус". Предупреждението е обявено за областите Смолян, Кърджали и Хасково. Според прогнозата до обяд главно в Родопите се очакват значителни валежи

Арестувана е майката на убитото в Момчилград дете

https://frognews.bg/novini/arestuvana-maikata-ubitoto-momchilgrad-dete.html

Продължава разследването на жестокото убийство на 7-годишното момиче в Момчилград.

Арестувана е майката на убитото в Момчилград дете

http://frognews.bg/news_147541/Arestuvana-e-maikata-na-ubitoto-v-Momchilgrad-dete/

Продължава разследването на жестокото убийство на 7-годишното момиче в Момчилград.

Я го дайте на мен, щом не слуша!

https://offnews.bg//mama-nindzha/ia-go-dajte-na-men-shtom-ne-slusha-671454.html

Да се затръшка детето ти на обществено място никак не е необичайно. Подобни сцени веднага покачват и собствения ни адреналин. А докато се борим с яда и неудобството си, околните решително се намесват, за да разрешат конфликта. Обикновено по-възрастните очевидци (те са по-щедри със съветите) веднага ни засипват с препоръки. Как да реагираме в такъв момент? От една страна - не ни се иска да сме резки, за да не обидим някого, от друга – детето ни и без това се чувства зле, а непознати го „съветват“ или открито го заплашват - „ако плачеш, ще те взема с мен“. Случва…

"Ферари" може да поведе други отбори към алтернативен шампионат, предупреди Маркионе

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3099889_ferari_moje_da_povede_drugi_otbori_kum_alternativen/?ref=rss


"Ферари" може да поведе други отбори към алтернативен шампионат, предупреди президентът на тима Серджо Маркионе. По думите му пред "Гадзета дело спорт" това може да стане, ако Формула 1 заприлича прекалено много на НАСКАР.<br /><br />Маркионе се надява да не се стига до този вариант.<br /><br />Това е вторият случай, в който той дава знак, че "Ферари" може да напусне Формула 1. Предишният беше след предложенията за нови правила от...

Борисов, подобно на царя, е лице на обмяната на веществата по тези земи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/19/3093715_borisov_podobno_na_caria_e_lice_na_obmianata_na/?ref=rss


В края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Днес на въпросите отговаря Стефан Попов - доктор по философия и директор на "РискМонитор". Четете още мнения в специалната тема "Годината". <br /><br />С какво ще запомните българската политическа 2017 г.?<br /><br />- Махалото на представителството отиде в най-далечна крайност от 1989...

В Китай правят секс кукла Джъстин Бийбър

https://www.actualno.com/curious/v-kitaj-pravjat-seks-kukla-djystin-bijbyr-news_650312.html

В Китай започнаха производството на секс кукла с външността на канадския поп изпълнител Джъстин Бийбър, съобщи БГНЕС. Куклата е изработена от термопластичен еластомер. Това е полимерен материал, който се използва като по-дълготрайна алтернатива на силикона. Под този материал има метален скелет с шарнирни сглобки, който го държи. Куклата е висока 1.60 метра, а самият певец е само с 15 сантиметра по-висок. При покупка размерът на пениса може да се избере според индивидуалния вкус – от

6 столични квартала излизат на протест срещу мръсния въздух

https://offnews.bg//obshtestvo/6-stolichni-kvartala-izlizat-na-protest-sreshtu-mrasnia-vazduh-671453.html

Жители от шест столични квартала днес ще излязат на протест срещу мръсния въздух в София.

Недоволни от мерките на Столична община, жителите на Младост, Дружба, Красна Поляна, Западен парк, Овча Купел и Оборище ще протестират от 19 часа днес.

Протестите ще бъдат на следните места:

Младост – в парка, пред сградата на районната администрация „Младост";

"Дружба" - до хипермаркет "Кауфланд";

Красна поляна – Мушанов и Добротич;

Западен парк – Стамболийски и Вардар;

Овча купел – Линкълн и Монтевидео;

Оборище - бул. "Янко Сакъзов", срещу бившото кино "Левски".

Нивата на фини прахови частици подминават с хиляди единици нормите. При норма 50 единици, стойностите на замърсяване на въздуха, стигат над 400-500, до 1200 и даже 1600, пишат организаторите на протеста.

"Искаме нормални условия за живот и работа. Писна ни от погазването на нашите човешки права и затова ставаме поредния квартал, който излиза на протест с искане за чист въздух", заяви д-р Николай Георгиев от "Обществения съвет на Дружба 2".

Северна Корея се отказва от диалог със САЩ за ядрената си програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619597

Северна Корея се отказва от диалог със САЩ за ядрената си програмаСеверна Корея отхвърли предложението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за започване на двустранни преговори за ядрената си програма без предварителни условия. Това се посочва в коментар, публикуван днес от всекидневника на Корейската трудова партия "Нодон синмун", предаде ТАСС. "Предлагайки ни преговори,

Родителите на битите деца от Асеновград: Страхуваме се от отмъщение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619593

Родителите на битите деца от Асеновград: Страхуваме се от отмъщение (Видео)Родителите на децата от отбора по кану-каяк в Асеновград, които бяха нападнати от група мъже по времена тренировка през лятото, признаха, че се страхуват от отмъщение от страна на нападателите. В понеделник Районният съд в града произнесе присъдите на 11-те подсъдими по делото. Петима от тях ще лежат в затвора за период от до година и половина,

Пътувай, учи и се забавлявай с приятели от цял свят

http://www.moreto.net/novini.php?n=365565

С приближаването на Новата година започваме да чертаем планове за 2018 г. и най-вече за дългоочакваната лятна ваканция. Често се чудим как да уплътним по най-полезен и приятен начин времето на децата си. Учебната година е достатъчно натоварена и децата заслужават почивка и приятни емоции през летните месеци.

iTunes няма да съществува след две години?

https://www.actualno.com/sciencelogy/itunes-njama-da-syshtestvuva-sled-dve-godini-news_650311.html

След две години iTunes вече няма да съществува. Това е решило ръководството на технологичния гигант Apple. Според информация на сайта WeRaveYou, компанията е стигнала до това решение, след като е установила, че известният онлайн магазин за музика, превърнал се в крайъгълен камък на дигиталната музикална революция през XXI век, вече не отговаря на нуждите на потребителите. Причината е в разрастването на стрийминг услугите като Sound Cloud, YouTube и Spotify, което е станало повод музикалните про

Още има опасност за живота на простреляния данъчен шеф

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-ima-opasnost-za-zhivota-na-prostrelianiia-danychen-shef-2067955

Все още има опасност за живота на простреляния в София данъчен шеф, става ясно от съобщение на ВМА. 43-годишният мъж е в тежко състояние. Вчера вечерта му е направена втора операция, множество преливания на кръв и плазма, както и тежка медикаментозна поддръжка на жизнените функции.

Звездни бебета на хоризонта: Енрике Иглесиас и Ана Курникова станаха родители на близнаци

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zvezdni-bebeta-na-horizonta-enrike-iglesias-i-ana-kurnikova-stanaha-roditeli-na-bliznaci-2067957

Бившата звезда на тениса Ана Курникова и певецът Енрике Иглесиас са станали родители на близнаци - момченце и момиченце, които ще носят имената Никълъс и Луси, съобщи Контактмюзик.

<

Зимата идва: ще ни изненада ли времето тази седмица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zimata-idva-shte-ni-iznenada-li-vremeto-tazi-sedmica-2067949

В следващите дни ни очаква типично декемврийско време с температури, близки до нормалните за този период на месеца. Това сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели.

Броят на българските инвеститори в акции се свива

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/broiat-na-bylgarskite-investitori-v-akcii-se-sviva--252123/

Елана Агрокредит и Сирма груп са с най-силен ръст на броя акционери за последните седем месеца, а на обратния полюс са БАКБ и ПИБ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване