Сняг и опасност от поледици в Гърция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6620006

Сняг и опасност от поледици в Гърция Властите в Гърция призовават водачите на моторни превозни средства да са оборудвани с вериги, тъй като от сутринта в някои райони на Централна Македония е започнал да вали сняг и има опасност от заледявания, предаде обществената телевизия ЕРТ. В следващите дни метеоролозите очакват влошаване на времето,

Майкъл Дъглас стана дядо

//dariknews.bg/novini/liubopitno/majkyl-dyglas-stana-diado-2068054

Холивудската звезда Майкъл Дъглас стана дядо за първи път.

Вивиан Тайбс - партньорката на големия син на на актьора Камерън, роди момиченце. Името на детето и други подробности не бяха съобщени.

Към кои политици българите биха изпратили добри пожелания за Новата година?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kym-koi-politici-bylgarite-biha-izpratili-dobri-pozhelaniia-za-novata-godina-2068060

Запитани към кои наши политици българите биха отправили добри пожелания за Новата 2018 година, въпреки постоянната и висока критичност към работата на политиците и на институциите у нас, е регистрирана готовност на малко над 60% от интервюираните да отправят добри пожелания

Затвориха писта на истанбулското летище Ататюрк, ята птици се блъскали в самолети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620069

Затвориха писта на истанбулското летище Ататюрк, ята птици се блъскали в самолетиПиста на истанбулското летище Ататюрк бе затворена временно за движение, след като ята птици се блъснаха в три самолета, съобщи турската телевизия НТВ. Първият инцидент е станал при излитането на самолет Боинг 777, който трябвало да изпълни полет до град Измир. След сблъсъка с птиците пилотът е приземил самолета,

Полиция и жандармерия завардиха Павликени и Сухиндол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620058

Полиция и жандармерия завардиха
Павликени и СухиндолСпециализирана полицейска операция с участието на жандармерията е проведена преди обед във вторник на територията на общините Павликени и Сухиндол. Около 5 часа сутринта униформени и жандармерия са завардили входа и изхода на Павликени и околните села. "Специализираната операция е във връзка с направения анализ за оперативната обстановка,

Все повече изкуствени елхи се продават в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/19/3100061_vse_poveche_izkustveni_elhi_se_prodavat_v_bulgariia/?ref=rss


През последните години продажбите на изкуствени елхи в България растат силно. Към момента по данни от пазара общо за година се продават около 240 хил. такива елхи. Само една фирма ги произвежда тук - "Грипс–ПВЦ" - гр. Раковски. Това съобщава "Капитал daily" в днешния си брой.<br /><br />По данни на компанията тя има около 60% пазарен дял. Останалите количества, които се продават в страната, са внос от Китай, Холандия и Белгия.<br /><br />Първата...

Лондон отчита растяща заплаха от руска пропаганда и кибератаки

http://www.mediapool.bg/london-otchita-rastyashta-zaplaha-ot-ruska-propaganda-i-kiberataki-news273236.html

Русия е все по-голяма заплаха и е готова да използва пропаганда, диверсии и кибератаки, за да разклати устоите на Великобритания и останалата част от Европа, заяви британският съветник по въпросите на националната сигурност Марк Седуил, цитиран от Ройтерс.   Пред парламентарна комисия Седуил, под чието ръководство се извършва проверка на британските служби за сигурност, заяви, че Русия се опитва да "всява раздори" и да подкопава демокрацията във Великобритания и други западни страни.   Той каза, че произтичащите от Русия заплахи варират от неконвенциални войни като кампании за дезинформация до опасности, свързани с повишаването на нейните възможности във военно отношение в Северния Атлантик и Източна Европа.   "Знаем, че произтичащата от Русия заплаха се засилва и разнообразява", каза Седуил. "В по-общ план отношението на Русия към Запада се влоши и изглежда това ще продължи и занапред."   През последните седмици зачестиха публично изразяваните от Великобритания позиции за заплаха от Русия. Същевременно расте безпокойството сред някои кръгове в управляващата Консервативна партия от възможните отражения на съкращенията на разходите във военната сфера, отбелязва Ройтерс.   Миналия месец при най-откритата си атака срещу Русия премиерът Тереза Мей я обвини, че се меси в избори и разпространява фалшиви новини в медиите.   Миналата седмица началникът на британските въоръжени сили каза, че търговията и интернет са под риск от щети при руска атака срещу инфраструктура като дълбоководните кабели за комуникация, като може да бъдат нарушени финансови трансакции за трилиони долари.   Седуил обвини Русия, че разпространява фалшиви новини в медиите за поведението на военнослужещи в Източна Европа, където НАТО разположи свои сили, а целта била да се подкопае легитимността на присъствието им там.   Той обвини Русия и че се е намесила в неотдавнашните избори във Франция, макар да посочи, че така или иначе това не е имало особен шанс да повлияе на резултатите.   "Очевидно целта е била да се подкопае доверието на гражданите в техните системи, видяхме доста неща и другаде", заяви Седуил.

Милен Русков – писател на годината

http://clubz.bg/62024-milen_ruskov_%E2%80%93_pisatel_na_godinata

Милен Русков. Снимка БГНЕС

Милен Русков е най-търсеният автор от читателите в Столичната библиотека през 2017-а, а най-заеманият български роман през годината е „Чамкория“. Затова Русков ще бъде обявен за писател на годината на церемония в сряда, 20 декември, в библиотеката на площад „Славейков“.  

В десетката на най-търсените автори на романи през годината са още Захари Карабашлиев, Ивинела Самуилова, Розмари де Мео, Георги Господинов, Иван Вазов на Димитър Димов.

Топ 10 на най-търсените романи

1. „Чамкория“, „Възвишение“ – Милен Русков
2. „Хавра“, „18% сиво“ – Захари Карабашлиев
3. „Бабо, разкажи ми спомен: Истории от махала Небесна“ — Ивинела Самуилова
4. „Кротките“ – Ангел Игов
5. „Стопанката на Господ: Сказание и требник на българската народна вяра“ — Розмари де Мео
6. „Физика на тъгата“ — Георги Господинов
7. „Мравки и богове: Хроника на ХХ в.“ — Стефан Цанев
8. „На изток – в рая“, „На запад от рая“ – Изабела Шопова
9. „Под игото“ – Иван Вазов
10. „Тютюн“ – Димитър Димов
11. „Железният светилник“ – Димитър Талев

За детски автор на годината ще бъде обявена Живка Шопова заради нейните „Букви опашати“ и „Фиу“. Между най-търсените писатели за деца и тийнейджъри са още Юлия Момчилова, Полет Буржоа, Стийв Стивънсън, Дейвид Уолямс, Сара Дж. Маас, Станислав Койчев-Стан, Роалд Дал и Рик Риърдън.

Най-четеният автор на научно-популярна литература в Библиотеката е акад. Георги Марков, с произведения като „Камбаните бият сами: Насилие и политика в България 1919-1947“, „Голямата война и българският ключ за европейския погреб 1914-1916“, „Върховете привличат мълнии: Покушения и политика в България 1878-1919“, „Голямата война и българският меч над Балканския възел 1914 – 1919“ и други.

Столична община ще обяви и читателя на годината – и за 2017-а това е незрящата Валя Людмилова Петрова. 32-годишната читателка е висшистка, завършила е социални дейности и работи в софийската регионална организация към Съюза на слепите. Читател е на Столична библиотека от 2007 г. Предпочита художествена литература и ползва активно всички отдели на библиотеката. Сканира книгите, които заема за дома и, благодарение на разработен синтезатор за българска реч, книги, текстове, документи или PDF файлове на български, тя „чете“ изчитани с глас книги.

"Площад Славейков"

Филмовата музика на 'Възвишение' излиза в албум

https://offnews.bg//kultura/filmovata-muzika-na-vazvishenie-izliza-v-album-671478.html

За шеста поредна седмица филмът “Възвишение” обикаля из родните кина.

Лентата продължава да държи сериозен брой екрани в цялата страната и ще може да бъде гледана и по празниците.

За продукцията, дело на Виктор Божинов и Иван Дойков, се изговори много – филмът стана най-гледаното българско заглавие за последните няколко години, остана единственият български филм в топ 10 на най-гледаните филми у нас за 2017 г., а преди няколко дни боксофисът му отбеляза 1 милион лева приходи от билети. 

Освен от видяното, голяма част от зрителите излизат от киносалоните развълнувани и от чутото. Музиката на Петър Дундаков изгражда специфична и силно въздействаща атмосфера около случващото се на екрана. От днес оригиналната музика към филма Възвишение е налична за слушане в дигиталните платформи (Spotify и iTunes), а от 22.12 може да бъде намерена и на твърдо копие (CD) във всички книжарници.

Албумът съдържа общо 21 музикални теми, а ето какво споделя и Петър Дундаков по темата:

“Още в началото на работата, в разговори с Виктор и Иван, стигнахме до извода, че мащабът на историята не може да бъде предаден само от струнен квартет например. За това решихме да заложим на цял оркестър и под диригентството на професор Пламен Джуров постигнахме това, което търсехме. Освен авторската музика вътре ще откриете и добре познатата увертюра “Крадливата сврака” на Джакомо Росини и “Тракийски танци” на Петко Стайнов, които са използвани в ключови моменти от Възвишение. Ще се радвам, ако тази продукция успее да зададе нов стандарт в отношението към филмовата музика и изобщо към звука в българските филми. Приятно слушане!”

Намерете саундтрака онлайн: Spotify и iTunes

Игралният филм „Възвишение“ е режисиран от Виктор Божинов, снимал най-знаковите епизоди на хитовата поредица „Под прикритие“ и редица други телевизионни проекти. Операторската работа е поверена на талантливия Антон Бакарски, а музиката към филма е дело на композитора Петър Дундаков. 

„Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature).

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Франция с ултиматум към WhatsApp да спре да предоставя данни на Facebook

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/franciia-s-ultimatum-kym-whatsapp-da-spre-da-predostavia-danni-na-facebook-252407/

Трансферите на данни от WhatsApp до Facebook се случват отчасти без съгласието на потребителите, твърди френският регулаторен орган CNIL

Жертвите при преминаване през прелези растат през 2017 г.

http://www.mediapool.bg/zhertvite-pri-preminavane-prez-prelezi-rastat-prez-2017-g-news273235.html

Пътните произшествия станали на железопътни прелези през тази година се увеличават спрямо миналата. Расте и броят на жертвите и ранените. Това показват данните на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Основната причина е неспазването на правилата за движение. За това от НКЖИ призовават шофьорите да спазват правилата и да не минават на спуснати бариери и включена звукова сигнализация през прелеза предвид наближаващите празници. В последните дни станаха два тежки инцидента. Единият беше на 15 декември (петък), на прелез с редовно задействана електрическа бариера и светлинна сигнализация в района на гарата в Костинброд. Лек автомобил извършва забранено преминаване и е блъснат от товарен влак, движещ се от Драгоман към село Волуяк. При инцидента пострадаха тежко 20-годишната шофьорка и нейният 24-годишен спътник. На следващия ден - 16 декември (събота) в 18:57 часа, на прелез в района на гара Лакатник при опит за преминаване при спуснати бариери и задействана светлинна сигнализация, лека кола е ударена от преминаващия пътнически влак. Произшествията на прелези от началото на годината до сега са 22, при които са загинали 5 души и 9 са ранените. За сравнение през миналата година инцидентите са били 17, с четирима загинали и 6 ранени. По повод наближаващите празници и очакваното повишаване на интензивността на движението по пътищата, НКЖИ е изработило листовки с правилата за преминаване през железопътни прелези, регламентирани в Закона за движение по пътищата. Те ще бъдат раздавани на прелезите с прелезопазачи в страната. Всяко преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници, предупреждават от НКЖИ. Инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт, и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори, допълват от държавната компания.

В Румъния заговориха за монархия

http://www.moreto.net/novini.php?n=365736

В Румъния заговориха за монархия. Изпълнителният председател на Социалдемократическата партия (ПСД) Никулае Бадалау заяви, че румънският народ може да бъде запитан дали иска да живее в република или монархия. Той заяви, че е републиканец, но проектът за такъв референдум изисква "политиците заедно с президента да седнат и да го обсъдят", съобщи Медиафакс.

Кобрата: Мач с Джошуа така или иначе ще има, макар и на по-късен етап

https://frognews.bg/novini/kobrata-mach-djoshua-taka-ili-inache-shte-ima-makar-kasen-etap.html

Кубрат Пулев-Кобрата се готви за битка на ринка през март догодина. Това разкри той пред „България он еър”.

Кобрата: Мач с Джошуа така или иначе ще има, макар и на по-късен етап

http://frognews.bg/news_147559/Kobrata-Mach-s-Djoshua-taka-ili-inache-shte-ima-makar-i-na-po-kasen-etap/

Кубрат Пулев-Кобрата се готви за битка на ринка през март догодина. Това разкри той пред „България он еър”.

Кола изгоря при пожар в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6620062

Кола изгоря при пожар в МонтанскоЛек автомобил е изгорял при пожар в село Горна Вереница. Това съобщиха от ОДМВР - Монтана. Пожарът е възникнал на 19 декември 2017 г. около 00.30 часа в село Горна Вереница, община Монтана. Автомобилът е бил паркиран пред дома на 36-годишния собственик. Пожарът е започнал в купето на автомобила, като вследствие от него е изгорял целият автомобил.

Страните от ЕС се договориха да увеличат зелената енергия с една трета до 2030 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/19/3100037_stranite_ot_es_se_dogovoriha_da_uvelichat_zelenata/?ref=rss


Министрите на околната среда и енергетиката в Европейския съюз се договориха в понеделник страните им да постигнат поне 27% дял на възобновяемите енергоизточници до 2030 г. Това е позицията, от която Съветът на ЕС ще преговаря следващата седмица с Европейския парламент, който постави доста по-амбициозната цел от 35%. В момента ЕС се е ангажирал към 2020 г. зелената енергия да е поне 20%.<br /><br />Инициативата за 35% е от октомври и в началото на декември бе подкрепена от група...

Има ли държава без ченгета?

http://pogled.info/bulgarski/ima-li-darzhava-bez-chengeta.91401

/Поглед.инфо/ От 30 години се говори за някакви "ченгета", които явно са най-злият враг на "демокрацията" у нас. Значи, цялото ни нещастие българско се дължи на "ченгетата"?

Азиатските пазари приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.755026_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено във вторник, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikei 225 се понижи с 0,15% до 22 868 пункта. На...

И Леонардо ди Каприо се включи в битката за Пирин

https://offnews.bg//obshtestvo/i-leonardo-di-kaprio-se-vkliuchi-v-bitkata-za-pirin-671479.html

След като холивудският актьор Джаред Лето изпрати писмо до премиера Борисов за съдбата на природен парк "Пирин", в разговора се намеси и Леонардо ди Каприо чрез своята фондация.

В Туитър, организацията на актьора DiCaprio Foundation сподели кампанията на WWF за Пирин, която има за цел да алармира премиера Борисов за опасностите от разширавянето на ски зоната в Банско.

Текстът на писмото, който се генерира автоматично от системата на сайта WWF, призовава Борисов да вземе мерки казуса, да спаси вековните гори и да опази околната среда.

Преди дни писмо до Борисов прати и Джаред лето. Звездата на филма Suicide Squad и фронтмен на 30 Seconds To Mars е споделил линк в своя Туитър акаунт, в който има близо 5 млн. последователи.

"Присъединиете се към мен и WWF, за да спасим вековните гори на Пирин от разширяването на ски зоната. Споделете и разпространете", е написал Лето в социалната мрежа.

Неговото послание е харесано от над 2,5 хил. потребители и споделено над хиляда пъти.

Цецка Цачева - най-неуспешният министър (КЛАСАЦИЯ)

http://clubz.bg/62023-cecka_cacheva_naj_neuspeshniqt_ministyr_klasaciq

Вицепремиерът Томислав Дончев е най-одобряваният министър, а Цецка Цачева - се справя най-зле с работата си. Това сочат данните от декемврийското национално представително изследване на "Алфа рисърч". Отговорникът по еврофондовете е неизменният отличник на третия кабинет на Бойко Борисов. Всеки пети смята, че той е успешен министър, процентът на хората, които не го одобярват, е доста минимален - 2,4%.

Второто място е за единия от лидерите на коалиционните партньори на ГЕРБ Красимир Каракачанов - с одобрение от близо 16 на сто. Каракачанов вероятно печели с по-умерения си тон, който успява да запази на фона на другия съпредседател на "Обединените патриоти" Валери Симеонов. Лидерът на ВМРО успешно успява да се възползва от патриотичната вълна, като внимава да не прекрачи границите. В сблъсъка за купуването на нови изтребители между ГЕРБ и президента Каракачанов избягваше крайните изказвания. Което не попречи преди седмица военното министерство да обяви, че сегашните МиГ-ове 29 ще отиват на ремонт в Русия...

Във вторник пък стана ясно, че решението за ремонт за 81 млн. лв. на самолетите се обжалва. 

С приближаването на 1 януари 2018 г. на по-предни позиции като №3 се завръща позабравената Лиляна Павлова (в предишния кабинет като строителен министър тя дълго време заемаше и първото място). Нейната роля и присъствие ще нараства през следващите шест месеца. Спортният министър Красен Кралев отстъпва на пето място, а четвърта е външната министърка Екатерина Захариева.

Благоприятните бюджетни финансови рамки водят до съществено подобрение и в позициите на ковчежника на държавата Владислав Горанов.

В сблъсъка Николина Ангелкова - Валери Симеонов изглежда, че общественото мнение е по-скоро на страната на министърката на туризма. Около 9 на сто я посочват като успешна, вицепремиерът има около 8 на сто. При него обаче е внушителен делът на отрицателните оценки - почти всеки пети не го одобрява. Ангелкова е по-малко нехаресвана - около 7 на сто от българите смятат, че тя не се справя.

  

Вицепремиерът Валери Симеонов завършва годината като представителят на правителството с най-бурни публични изяви, най-обсъждани и събиращи полюсни мнения. Неговата свръхактивност, нерядко продиктувана от добри намерения, остава недооценена обаче от обществото.

Последно Симеонов се записа с гневни реплики към премиера Бойко Борисов, че не иска да го вижда след последното развитие на казуса около концесията за Банско на "Юлен".

И докато Симеонов може да се притеснява от различни неща, но със сигурност това, че е слабо познат, не е сред тях, има министри, които пък остават напълно неизвестни за хората. Сред тях са строителният Николай Нанков - едва 1,7 на сто определят работата му като успешна, а 6 на сто като неуспешна. Внушителният процент от анкетираните просто нямат мнение или не го познават. Това се отнася и за министъра на екологията Нено Димов, за земеделския Румен Порожанов и т. н.

В дъното на класацията е Цецка Цачева - министър на правосъдието. Бившата шефка на парламента и неуспяла кандидатка за президент е добре позната на обществото, но тя трайно е членът на кабинета на Борисов, който е с най-лоши резултати. Едва около 4 на сто смятат, че Цачева се справя успешно. 22 на сто я определят като неуспешен министър.

Реализация на изследването Алфа Рисърч, съвместно с Нова ТВ

Период на провеждане 07 – 15 декември 2017г.

Представителност За пълнолетното население на страната

Обем на извадката 1017 ефективни интервюта

Метод на формиране на извадката

Стратифицирана двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол, образование

Метод на набиране на информацията Пряко стандартизирано интервю по домовете на интервюираните лица

Хакери фалираха борса за биткойни

https://www.actualno.com/asia/hakeri-faliraha-borsa-za-bitkojni-news_650395.html

Борса в Южна Корея, търгуваща с биткойни и други виртуални валути, обяви, че е фалирала във вторник, след като била хакната за втори път тази година. Това показва риска за все по-набиращите популярност криптовалути. Борсата Youbit заяви, че е загубил 17% от активите си в резултат на хакерската атака. Това стана, след като преди приблизително осем месеца почти 4000 биткойни – оценявани тогава на 5,5 милиарда вона (5 милиона долара) и близо 40 процента от общите активи на борса

САЩ обвиниха Северна Корея за кибератаката с вируса "Wаnna Cry"

http://www.mediapool.bg/sasht-obviniha-severna-koreya-za-kiberatakata-s-virusa-wanna-cry-news273234.html

Северна Корея е "пряко отговорна" за кибератаката с така наречения вирус "Уона край" (WannaCrypt или Wаnna Cry), засегнала болници, банки и компании по целия свят. Това заяви високопоставен представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.   "Атаката беше масирана и струваше милиарди, а Северна Корея е пряко отговорна", написа в авторски материал във вестник "Уолстрийт джърнъл" Том Босърт, съветникът в Белия дом по въпросите на вътрешната сигурност.   Босърт посочва още, че ще бъде потърсена отговорност на всеки, който е навредил на САЩ. Той обаче не спомена конкретни действия, които Вашингтон би могло да предприеме срещу Пхенян, заявявайки единствено, че американската страна ще продължи да следва "стратегията на оказване на максимален натиск".   Босърт посочва, че заключението на американското правителство за отговорността за кибератаката с "Уона край" се опира на доказателства и е потвърдено от други правителства и частни компании, вкючително Обединеното кралство и "Майкрософт", предаде Асошиейтед прес.    Представители на Северна Корея все още не са коментирали обвинението, но досега те на няколко пъти отрекоха възможността да са замесени по някакъв начин.    По-рано много експерти по сигурността, включително британското правителство, излязоха със заключение, че Пхенен е свързан с атаката.    Официалната позиция на САЩ идва само няколко часа, след като президентът Доналд Тръмп   посочи в новата стратегия за националната сигурност нарастваща заплаха от Северна Корея.   Атаката през май месец тази година засегна повече от 300 хиляди компютри в 150 страни.    Вирусът блокира достъпа до информация и искаше да се плати откуп, който варира между 300 и 600 долара, за да се деблокира операционната система.   Организации и учреждения в САЩ, Русия Испания, Австралия, Белгия, Бразилия, Швеция, Франция, Германия, Италия, Мексико, Тайланд, Португалия, Аржентина, Украйна и др също засегнати от мащабната кибератака.    Това бе една от най-големите подобни атаки с вирус, искащ откуп, която киберобщността е виждала някога.

Протестите на полицаите остават

http://www.cross.bg/valentin-vsichki-slyzhiteli-1563681.html

/КРОСС/ Полицаите няма да отменят протестеста. Това обяви Валентин Попов от Синдикалната организация на служителите, работещи в МВР (СФСМВР). Протест ще се състои в присъствие на полицаите около КППТ-тата. Служителите на МВР ще са преди зоната за контрол и няма да се пречи на трафика, обясни Попов. Няма и да се затруднява работата на граничарите. Полицаите продължават да настояват за увеличение на заплатите със задна дата, спешен ремонт на Закона за МВР и изготвянето на нов. На заканата за продължаване на протестите министър Валентин Радев остава равнодушен: Имат право протестират, заяви той и допълни, че след като има протест, значи имало проблем. Самият той се опитва да намери решение, но "такива са възможностите на държавата". Валентин Радев посочи, че МВР е най-големият работодател. Моите надежди са много скромни, посочи МВР шефът и допълни, че иска протестите да спрат до професионалния празник на ведомството. След серията от полицейски протести беше обещан скок на заплатите в МВР. Увеличението обаче не е за всички служители. Министерството и синдикатите седнаха днес за пореден път на масата на преговорите. Според синдикатите обаче увеличението не решава проблемите в сектора и не засяга всички служители. За първи път от 10 години служителите на МВР ще получат коледни бонуси от 500 лв., парите са от икономии в министерството.  

Саундтракът на "Възвишение" излиза за Коледа

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/19/3100060_saundtrakut_na_vuzvishenie_izliza_za_koleda/?ref=rss


"Възвишение" става първият български филм от известно време насам, който ще пусне в продажба своя саундтрак. Авторската музика към филма е дело на композитора Петър Дундаков. <br /><br />Албумът съдържа 21 музикални теми, сред които и известни произведения - "Крадливата сврака" на Джакомо Росини и "Тракийски танци" на Петко Стайнов. Записана е от оркестър под диригентството на проф. Пламен Джуров и от днес може да бъде закупена в дигиталните платформи...

Тръмп: САЩ са в "нова ера на съревнование"

http://www.mediapool.bg/tramp-sasht-sa-v-nova-era-na-sarevnovanie-news273233.html

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са "в нова ера на съревнование" на световната сцена. Той направи това при представянето на стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".   "С тази стратегия искаме велико възраждане на Америка, възраждане на доверието, както и възраждане на патриотизма, благоденствието и гордостта", каза Тръмп във Вашингтон при представянето от правителството му на 68-страничния документ, излагащ визията на управляващите по въпросите на сигурността.   В документа се споменават Китай и Русия като предизвикателства пред американското могъщество, влияние и интереси, въпреки че Тръмп потърси тяхната помощ за Северна Корея и Иран.   Той обяви, че САЩ "отново ще се съревновават" и изреди постигнатото според него през 11-те месеца на управлението му при преследването на американските интереси за сметка на международни споразумения като Парижкото за климата и Транстихоокеанското за търговията, отбелязва ДПА. В документа се набляга и на ангажимента на САЩ да попречат на Северна Корея да разработва ядрено оръжие, както и на безпокойството на Тръмп от споразумението за иранската ядрена програма, като се иска подобряване на противоракетната отбрана.   В стратегията са изложени четири основни стълба на националната сигурност: защита на САЩ от заплахи като тероризъм, наркотрафик и ракетни заплахи; засилване на американското благоденствие; запазване на мира чрез сила, изискваща съчетание от конвенционална военна мощ, киберотбрана и дипломация; и разширяване на американското влияние чрез поощряване на демокрацията и развитието.   Тръмп нарече Русия и Китай конкурентни сили, които "се стремят да оспорят американските ценности" и изтъкна още сред предизвикателствата пред САЩ терористичните режими, терористичните и траснационалните престъпни организации.   В стратегията Китай и Русия са определени като "ревизионистични сили" и се посочва, че те "използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят света по начин, коренно противоположен на американските интереси и ценности".   "Китай, Русия и други играчи от държавен и недържавен тип признават, че в представата на САЩ за света той често пъти се дели на две - държави с които са в мир и такива, с които са във война - при положение че светът всъщност е сцена на непрекъснато съревнование", се казва още в стратегията. "Нашите противници няма да се борят с нас по нашите правила. Ще повишим конкурентноспособността си, за да посрещнем предизвикателството, за да защитим американските интереси и за да издигнем своите ценности".   Документът, но не и речта на Тръмп, навежда на заключението, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., констатация, която американският президент не приема с охота, отбелязва ДПА.   "Днес играчи като Русия използват информационни средства в опит да подронят легитимността на демокрациите", се казва в него, като се посочва, че САЩ трябва да повишат готовността си за подобни заплахи.   Тръмп отбеляза, че Вашингтон ще работи заедно с Москва и Пекин, когато това обслужва американските интереси, като спомена как САЩ са предоставили на Москва разузнавателни сведения, предотвратили терористична атака в края на миналата седмица и, по думите му, гибелна на хиляди хора.   В документа, в който обикновено американските президенти излагат своите приоритети за националната сигурност, е премахнат фокусът върху климатичните промени като заплаха за сигурността, поставен при предишния президент Барак Обама. Сега това се заменя от поставяния отдавна от Тръмп въпрос за сигурността на границите и стопанското благополучие.   "Не можем да гарантираме сигурността на страната си, ако не гарантираме сигурността на границите си", каза американският президент, вмъквайки отдавнашния си призив за стена по границата с Мексико, както и за промени в имиграционната политика на САЩ в документ, чийто фокус традиционно е върху отбраната и външната политика.   Тръмп също така обяви икономическата сигурност за част от националната сигурност и за "напълно необходима за американското могъщество и влияние в чужбина".   Министерството на вътрешната сигурност започна да планира изграждането на стена по границата с Мексико, но Конгресът все още не е одобрил разходите за построяването на по-голямата част от нея. Съоръжението беше сред основните предизборни обещания на Тръмп за намаляване на незаконната имиграция и контрабандата.   Икономическата му програма включва намаляване на данъците, дерегулации и отмяна или предоговаряне на съществуващи търговски споразумения.   „Конфронтационната търговска политика на Тръмп е срещу собствените му цели“ Американските вестници подчертават, че Тръмп, за разлика от своите предшественици, е предпочел не само да изпрати в Конгреса документа, излагащ възгледите на администрацията по въпроса (което е негово задължение), а и да ги представи и обоснове лично с патетична реч във Вашингтон.   Според "Ню Йорк таймс" това е била реч в стила на предизборна кампания, в която президентът изложи мнението си, че досега САЩ са били лъгани и "употребявани" по света, а интересите на техните граждани вътре в страната не са били добре защитени. Тръмп обвини администрациите на предишните американски президенти, че са сключвали неудачни търговски сделки, защото не са знаели как да преговарят, отбелязва "Ню Йорк таймс".   Вестникът коментира, че много от тактиките, които президентът на САЩ проповядва, могат да се окажат вредни за американската икономика.   "Ню Йорк таймс" цитира бившия виден американски дипломат, а днес професор в Харвардския университет, Никълъс Бърнс, който казва по този повод, че по принцип връзката между икономическа и политическа мощ е вярна, но конфронтационната търговска политика на Тръмп действа срещу собствените му цели.   "Страна, която не защитава собствения си просперитет у дома, не може да защитава интересите си зад граница. Страна, която не е подготвена да спечели война, е страна, която не може да предотврати война. Страна, която не се гордее с историята си, не може да бъде уверена в бъдещето си. И най-после, страна, която не е твърда в ценностите си, не може да събере воля да ги защитава", подчерта Тръмп, цитиран от "Ню Йорк таймс".   На това Бърнс отговаря, че в документа, представен от президента, не се казва нищо за това, че САЩ трябва да защитават демокрацията и човешките свободи, които повечето американски президенти смятаха за нещо много важно. А това разклаща тези незаменими устои на американската мощ, подчертава експертът. Според "Вашингтон пост" вместо да обясни същността на заплахите, Тръмп е произнесъл една кампанийна реч с познати призиви за изграждане на стена по южната граница с Мексико и със самохвалства за спада на безработицата и за предстоящото намаляване на данъците.   Разминаването между президентската реч и анализа в документите на неговата администрация разкрива сложното предизвикателство, пред което са изправени неговите съветници по националната сигурност, докато се опитват да очертаят интелектуална рамка, която да включва непредсказуемата външна политика на Тръмп, водена от вътрешнополитически съображения, и туитърски подход, посочва американският всекидневник.   Пред същото объркване се изправят и чуждите правителства, опитващи се да разгадаят конфликтните сигнали, идващи от Белия дом, добавя "Вашингтон пост". Слагайки Китай и Русия в един кюп като на-големите заплахи за САЩ, той прави подарък за хардлайнерите в Пекин и Москва, които биха желали да поставят американско-китайските отношения в познатите "идеологически рамки", отбелязва експертът Райън Хас от Института "Брукингс", цитиран от британския "Файненшъл таймс".   Кремъл: Новата стратегия за национална сигурност на САЩ има имперски характер Новата стратегия за национална сигурност на САЩ има имперски характер и издава упорито нежелание за отказ от еднополюсния свят. Това заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.   Той подчерта пред журналисти, че Русия не може да се съгласи с изразеното в документа отношение към нея като към заплаха за сигурността на Съединените щати.   Същевременно стратегията съдържа и "скромни позитивни моменти, по-специално готовност към сътрудничество с Русия в областите, отговарящи на американския интерес", отбеляза говорителят на Кремъл.   САЩ съзряха в Русия заплаха, но не и противник в бъдеща война Политологът Сергей Ознобишчев смята, че не се развива конфронтация, наподобяваща Студената война. Независимо от текста на стратегията Съединените щати все пак не виждат противник в Русия - "Вашингтон не взема за предпоставка бъдеща война между Русия и САЩ".   "Засега жителите на Русия няма защо да тичат към най-близкия бункер - казва пред "Комерсант" американският аналитик Сам Потоликио. - В историята на САЩ още не е имало президент, който дотолкова да не може да осъществява политиката, която си е набелязал."   Новият документ сочи, че Вашингтон иска да възроди "американската хегемония" и да изгради еднополюсен свят, коментира председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума, долната камара на руския парламент, Леонид Слуцки. Вашингтон продължава курса на администрацията на бившия президент Барак Обама и демонизира образа на Русия, добавя той. Говорител на Белия дом съобщи по-рано, че стратегията за национална сигурност не предвижда да бъдат натрапвани на света американските представи за демокрация или за начин на живот, посочва "Известия".

150 лева, за да караш пиян из Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365733

150 лева глоба и условна присъда от 11 месеца. Това наказание наложи след споразумение Районният съд във Варна на мъж, който карал пиян по улиците на града, научи Moreto.net. На 4 декември полицаи решили да спрат за проверка пежо.

Психиатър: Навсякъде има психопати – по улицата, в затворите

https://frognews.bg/novini/psihiatar-navsiakade-ima-psihopati--ulitsata-zatvorite.html

”Психопатията е състояние, а не заболяване, при която хората са несъгласни да се съобразяват с правилата на обществото, егоистични са и са готови на всичко, за да постигнат целите си. Навсякъде има психопати – по улицата, в затворите… навсякъде.

Психиатър: Навсякъде има психопати – по улицата, в затворите

http://frognews.bg/news_147558/Psihiatar-Navsiakade-ima-psihopati-–-po-ulitsata-v-zatvorite/

”Психопатията е състояние, а не заболяване, при която хората са несъгласни да се съобразяват с правилата на обществото, егоистични са и са готови на всичко, за да постигнат целите си. Навсякъде има психопати – по улицата, в затворите… навсякъде.

Арестуваха четирима във Великобритания, планирали терористични нападения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619937

Арестуваха четирима във Великобритания, планирали терористични нападенияБританската полиция задържа днес четирима души по подозрение в планиране на терористични нападения, предаде Асошиейтед прес. Арестите били извършени сутринта от подразделение за борба с тероризма. Заподозрените са били задържани в домовете си в Шефилд и Честърфийлд, Северна Англия. Полицията каза, че разпитва мъжете и претърсва четири жилища.

Манолова ще сезира прокуратурата за цената на водата

http://www.cross.bg/vodata-manolova-tzenata-1563680.html

/КРОСС/ Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишение цената на водата е незаконно итова може да бъде доказано пред съда. Това обяви пред БТВ омбудсманът Мая Манолова. КЕВР прави каквотоси иска, използва еквилибристики, допълни Манолова. Тя ще сезира днес Върховната административна прокуратура, на която ще представи своя анализ, и се надяваобвинението да протестира новите цени. „Използва критерии, с които да се осигури максимално висока цена на водата, за да може ВиК дружествата дасъбират максимално пари от хората и съответно максимални печалби", смята Манолова. Ако се използват коректни данни за средномесечния доход на населението от НСИ, в три области на страната -Монтана, Кърджали и Силистра, няма основания за вдигане цената на водата, обяви омбудсманът.  

Принц Хари интервюира Барак Обама (видео)

https://offnews.bg//zvezdi/printc-hari-interviuira-barak-obama-video-671476.html

След обявяването на датата на сватбата му с американската актриса Меган Маркъл, принц Хари показа, че връзките му с Америка тепърва ще се разширяват. Кралската особа интервюира президента Барак Обама, става ясно от 48-секунден промоционален клип на интервюто, който бе пуснат в официалния профил на двореца Кенсингтън в Twitter. Записът ще бъде излъчен по BBC Radio 4 в предаването Today.

„Трябва ли да говоря по-бързо? Говоря много бавно. Трябва ли да говоря с британски акцент?“, пита бившият президент.

„Ако започнете да използвате дълги паузи между отговорите си, ще го докарат изражението", отвърна принц Хари.

След като Обама попита принца какво е изражението, Хари го погледна навъсено, изпод вежди.

„О, добре. Не искам да видя това лице", отговори Обама.

Интервюто е записано по време на Games Invictus в Торонто през септември и ще се излъчи на 27 декември.

Въпреки че съдържанието на публикуваното видео е забавно и духовито, от двореца Кенсингтън обявиха, че интервюто се фокусира върху общия интерес на Барак Обама и принц Хари към изграждането на подпомагащи платформи за следващото поколение млади лидери.

Бившият президент и неговата съпруга Мишел стартираха Фондация „Обама“, която е създадена да подпомага различните общности и да подобри лидерството по целия свят.

Три тона храна за отец Иван събра русенско семейство

https://frognews.bg/novini/tri-tona-hrana-otets-ivan-sabra-rusensko-semeistvo.html

Три тона храна за приютите на Отец Иван в Нови Хан и Якимово събра русенско семейство. Освен храната, дарителите са осигурили и перилни и почистващи апарати.

Три тона храна за отец Иван събра русенско семейство

http://frognews.bg/news_147557/Tri-tona-hrana-za-otets-Ivan-sabra-rusensko-semeistvo/

Три тона храна за приютите на Отец Иван в Нови Хан и Якимово събра русенско семейство. Освен храната, дарителите са осигурили и перилни и почистващи апарати.

Момчилград протестира заради убийството на 7-годишното момиче

http://www.cross.bg/informatziya-momchilgrad-maiikata-1563679.html

/КРОСС/ Жители на Момчилград отново протестираха с искане за повече яснота около убийството на 7-годишната Дамла Муса. Институциите в града все още не дават официална информация по случая. Около 40 души се събраха тази сутрин пред сградата на Районното полицейско управление в Момчилград. Сред тях имаше близки на семейството, както и роднини от Турция. Те поискаха да получат повече информация за тежкото престъпление и по-бързото разкриване на извършителя. Местните хора поискаха да научат името на убиеца и се заканиха сами да се разправят с него. Майката на момичето е задържана, но местните категорично отхвърлиха тя да е убиецът. Случаят не фигурира дори в ежедневния бюлетин на МВР. Информацията за задържането на майката и липсата на повдигнато обвинение срещу нея е непотвърдена официално. Отново по неофициална информация майката на Дамла е с 72-часова мярка на прокуратурата за задържане под стража, която изтича утре вечер. Очаква се в града да пристигне и главният прокурор Сотир Цацаров.  

Тест на първия френски Opel - Grandland X

https://www.24chasa.bg/avto/article/6620022

Тест на първия френски Opel - Grandland XСлед историческата сделка по придобиването на Opel от страна на френската групировка Peugeot-Citroen ми бе суперлюбопитно да покарам и първия френски модел на марката - кросоувъра Grandland X. Това е типичен представител на модерните джипки, при които 4х4 е пожелание (в случая задвижването на 4-те колела е заменено с подобна система),

Правителството дава още 15 млн. лв. на БАН, учените спират протестите

https://www.actualno.com/society/pravitelstvoto-dava-oshte-15-mln-lv-na-ban-uchenite-spirat-protestite-news_650394.html

Просветният министър Красимир Вълчев обяви на брифинг в Министерския съвет след среща на ръководството на БАН с премиера Бойко Борисов, че за 2018 г. на БАН ще бъдат предоставени допълнителни 15 млн. лв. Те обаче ще бъдат за сметка на научните изследвания. В замяна учените се ангажират да прекратят протестните си действия. Обещанието дойде след среща с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, както и шефът на бюджет

Израел ще ограничи контактите с австрийските министри от крайната десница

http://www.mediapool.bg/izrael-shte-ogranichi-kontaktite-s-avstriyskite-ministri-ot-krainata-desnitsa-news273232.html

Израел даде да се разбере, че ще работи с новото коалиционното правителство на Австрия, съставено от консервативната Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), но "засега" няма да има директни контакти с министрите от крайната десница, съобщи Франс прес.   В комюнике на израелското правителство се посочва, че премиерът Бенямин Нетаняху е в "директен контакт" с канцлера Себастиан Курц, лидер на АНП, която спечели парламентарните избори през октомври. Курц даде на коалиционния си партньор шест министерства, включително тези на вътрешните работи, на отбраната и на външните работи. Кабинетът от 13 министри пое функциите си вчера.   "За момента Израел ще поддържа работни отношения на равнище висши служители с министерствата, ръководени от представител на Австрийската партия на свободата", се посочва в комюникето. Според текста Нетаняху е поискал от външното министерство, което е също под негово ръководство, да определи "линията на поведение" на Израел в отношенията си с новата управляваща коалиция в Австрия.    Основана от бивши нацисти, Австрийската партия на свободата се превърна в края на 90-те години на миналия век в основната крайнодясна партия в Европа, отбелязва Франс прес.    През 2000 г. Израел прекъсна отношенията си с Австрия, за да протестира срещу влизането в управляващата коалиция на АПС, ръководена тогава от Йорг Хайдер, често критикуван за изявленията си в прослава на нацизма. 

Анонимният създател на биткойн влезе теоретично в листата на 50-те най-богати личности в света

http://www.cross.bg/dolara-sveta-suzdatel-1563678.html

/КРОСС/ След като само преди около два месеца саудитският принц милиардер Алуалед бин Талал заяви в интервю за CNBC, че не вярва в това нещо, наречено "Биткойн" и че това е нов балон като "Енрон", който един ден ще експлодира, той се оказа в класацията на най-богатите хора в света, според изданието Quartz, точно зад мъжа, или жената, или пък групата, стоящи зад стремглаво поскъпващата водеща криптовалута. Все още никой не знае кой точно е анонимният създател на биткойна, който на този етап продължава да бъде известен само със своя псевдоним Сатоши Накамото. Според някои спекулации може би става въпрос за австралийски предприемач, а според други - един от основателите на компанията Tesla Motors - Илън Рийв Мъск, съобщава агенция MarketWatch. Независимо от това нетното богатство на човека или лицата зад псевдонима Сатоши Накамото вече достигна около 19,4 трлн. щатски долара, което е достатъчно, за да се класира на 44-то място в списъка на 50-те най-богати лица в света на списание "Форбс". Това би наредило създателят на биткойн точно пред саудитския принц милиардер бин Талил (който междувременно остава сред редицата задържани при проведените преди време масови арести в Саудитска Арабия от Висшия комитет за борба с корупцията, оглавяван от бъдещия крал - принц Мохамед бин Салман), чието богатство е за около 18,7 млрд. долара

Музикално–илюзионният спектакъл „Вълшебства по Коледа“ гостува в Бургас

http://www.cross.bg/angel-zaberski-astor-1563677.html

/КРОСС/ Прочутият не само в България, а и по целия свят илюзионист Астор, заедно с някои от най-добрите ни джаз музиканти, под диригентството на композитора Ангел Заберски - младши, ще зарадват бургаската публика с коледен музикално-илюзионен спектакъл през декември. "Вълшебства по Коледа" е представление за малки и големи, създадено с много приказно настроение и празнична емоция. На фона на коледните джаз пиеси в изпълнение на Ангел Заберски Бенд, Астор ще поднесе изненадващи илюзионни номера и фокуси. За децата- участници в магичната програма, ще има, разбира се, подаръци, както подобава на една истинска Коледа. На 23 декември спектакълът ще бъде представен на сцената на Държавна опера Бургас. В музикалния състав участват Ангел Заберски - пиано, Михаил Йосифов - тромпет, Стоян Янкулов - Стунджи - барабани, Велислав Стоянов - тромбон, Борис Таслев - контрабас, испанският саксофонист Арнау Гарофе и Димитър Льолев - саксофон. Фокусите на Астор ще бъдат за всички възрасти, а музиката от познати коледни песни. Билети могат да се купят на касата в бургаската Опера.  

КНДР се отказва от диалог със САЩ за ядрената си програма

http://www.moreto.net/novini.php?n=365728

Северна Корея отхвърли предложението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за започване на двустранни преговори за ядрената си програма без предварителни условия. Това се посочва в коментар, публикуван днес от всекидневника на Корейската трудова партия "Нодон синмун", предаде ТАСС.

Съдят рецидивист за брутално изнасилване във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619976

Съдят рецидивист за брутално изнасилване във ВарнаРайонната прокуратура във Варна предаде на съд 28-годишния Кольо Петров за изнасилване, представляващо опасен рецидив, извършено със сила и заплашване. Обвинителният акт срещу насилника е внесен във Варненския районен съд само 4 месеца след извършване на престъплението. На 8 август 2017 г. около 5 часа сутринта 56-годишна жена вървяла в района на

Австралийската полиция с огромен Twitter гаф при специална операция

https://www.actualno.com/asia/avstralijskata-policija-s-ogromen-twitter-gaf-pri-specialna-operacija-news_650393.html

Полицията в Австралия случайно публикува в социални медии подробности от операция за задържането на заподозрян севернокорейски агент – три дни преди мъжът да бъде арестуван, предаде БГНЕС. Живеещият в Сидни мъж, описан от властите като "верен агент на Северна Корея", беше арестуван в събота (16 декември) и обвинен в опит да продава на черния пазар части и технологии за ракети, за да набира средства за Пхенян в разрез с международните санкции. Едноминутен разговор по случая м

Северна Корея е отговорна за кибератаката "WannaCry"

http://www.cross.bg/beliya-severna-koreya-1563676.html

/КРОСС/ Северна Корея е пряко отговорна за кибератаката с така наречения вирус "WannaCry". Това заяви високопоставен представител на Белия дом в статия за „Уолстрийт джърнъл". Хакерската атака засегна повече от 300 000 компютъра в 150 страни по света и блокира болници, банки и компании. Съветникът в Белия дом по въпросите на вътрешната сигурност Том Босърт посочва още, че ще бъде потърсена отговорност на всеки, който е навредил на Съединените щати.  

Берлускони се завръща в политиката с 2 млрд. долара по-богат

https://www.investor.bg/novini/346/a/berluskoni-se-zavryshta-v-politikata-s-2-mlrd-dolara-po-bogat-252421/

Стойността на богатството му достина 4,8 млрд. долара, подкрепено от ралито на италианските акции

Утре гледат жалбите на пострадалите в Хитрино

https://www.actualno.com/shumen/utre-gledat-jalbite-na-postradalite-v-hitrino-news_650392.html

Утре (20 декември) от 12.00 ч., в Централата на БЧК, зала „Музейна“, ще се проведе заседание на Националния обществен съвет за управление на финансовите средства от благотворителната кампания на БЧК за пострадалите в с. Хитрино. Това съобщиха от пресцентъра на Червения кръст. Планът е съветът да обсъди предложения от местния обществен съвет на Хитрино, в това число и във връзка с постъпили жалби от жители на селото.

Договорът за тол системата не се подписва заради жалба пред ВАС

http://econ.bg/Новини/Договорът-за-тол-системата-не-се-подписва-заради-жалба-пред-ВАС_l.a_i.755025_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията е разрешила да започне предварително изпълнение на договора за тол системата въпреки обжалване на избора на...

"Сега": "Скандалните" приватизационни сделки от доклада на ДАНС са от преди 20 г., собствениците са сменени

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/19/3100056_sega_skandalnite_privatizacionni_sdelki_ot_doklada_na/?ref=rss


В доклад до прокуратурата ДАНС е изредила общо 28 приватизационни сделки, в които е открила елементи на престъпления. Почти всички предприятия в списъка са сменили поне веднъж акционерите си и структурата на собствеността, някои са собственост на реномирани чуждестранни инвеститори, други са фалирали, пише вестник "Сега" в днешния си брой.<br /><br />Ето списъка на компаниите: "Бургаско пиво", ТЕЦ "Русе-запад", "Софарма", "Биовет" -...

Дерайлиралият в САЩ влак се движел с 80 мили в час при разрешени 30

https://frognews.bg/novini/derailiraliiat-sasht-vlak-dvijel-80-mili-chas-pri-razresheni-30.html

Скоростният пътнически влак, който дерайлира в понеделник в американския щат Вашингтон, е пътувал с 80 мили в час в участък при позволени 30 мили, съобщиха следователи.

Дерайлиралият в САЩ влак се движел с 80 мили в час при разрешени 30

http://frognews.bg/news_147556/Derailiraliiat-v-SASHT-vlak-se-dvijel-s-80-mili-v-chas-pri-razresheni-30/

Скоростният пътнически влак, който дерайлира в понеделник в американския щат Вашингтон, е пътувал с 80 мили в час в участък при позволени 30 мили, съобщиха следователи.

Няколко съвета за здравословно хранене по празниците (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/niakolko-syveta-za-zdravoslovno-hranene-po-praznicite-video-2068032

Наближават най-хубавите и чакани празници в годината - Коледа и Нова година. Те са изпълнени с коледно настроение, много подаръци, хубави моменти със семейството и приятелите и с богатата празнична трапеза.

Разбира се, не трябва да свързваме празниците само с консума

Социалните мрежи: Тръмп отново пие вода като малко дете (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/socialnite-mrezhi-trymp-otnovo-pie-voda-kato-malko-dete-video-2068053

Доналд Тръмп е способен да разбуни духовете в социалните мрежи само с няколко глътки вода. Президентът на САЩ направи изявление за политиката на страната му по отношение на Израел. Докато говореше за новата си стратегия за национална сигурност,

Държавата добави 15 млн. към бюджета на БАН, с 23 млн. под поисканото

https://offnews.bg//obshtestvo/darzhavata-dobavi-15-mln-kam-biudzheta-na-ban-s-23-mln-pod-poiskano-671477.html

Държавата добавя 15 милиона лева към бюджета на Българската академия на науките за 2018 година. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Министерския съвет, след като проведе там среща с ръководството на Академията и премиера Бойко Борисов.

Сумата е с 23 млн. по-малко от ултимативно поисканата от БАН.

Обещанието от министъра бе направено днес, след като БАН заплашиха с ефективни протестни действия, включително по време на българското председателство на Съвета на ЕС, заради недостойното, по думите им, заплащане. В навечерието на празниците от фасадата на централното им управление, на метри от Народното събрание, бяха спуснати черни знамена като "символ на загиването на най-голямата и най-ефективната научна организация в страната".

На 11 декември Общото събрание на БАН публикува и обръщение, в което се казва, че учените от БАН "за пореден път сме унизени от приетата от Народното събрание бюджетна субсидия" и се заявява началото на протест под надслов "Повече няма да търпим".

В текста се посочва също, че бюджетната политика към БАН през последното десетилетие е "война срещу интелекта".

Те илюстрираха с примери твърденията си: средната заплата в България за бюджет 2018 г. ще е 1080 лева, в София - 1420 лева, а в БАН - 755 лева. Стипендията на докторант е 450 лева, а минималната заплата - 460 лева, допълниха от Академията.

От БАН формулираха целите на протеста по следния начин:

"Запазване на изследователския капацитет на Българската академия на науките чрез получаване на целево финансиране за нормализиране на основните заплати на учените, специалистите и научнопомощния персонал спрямо равнищата, приети в други направления в системата на Министерство на образованието и науката за 2018 г. Това налага целево допълване на бюджетната субсидия на Българската академия на науките с 38 млн. лв."

Тази сума би позволила средна основна заплата за професор в размер на 1250 лева, на доцент - 1050 лв., на главен асистент - 850 лв., на асистенти и специалисти с висше образование - 750 лв., на научнопомощен персонал със средно и полувисше образование - 650 лв.

От Академията поискаха още увеличение на докторантските стипендии до размера на една и половина минимална заплата към 1 януари 2018 г. - 765 лв., както и целево поощрително финансиране според резултатите от научноизследователската дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г.

Песков: Новата стратегия на САЩ има ”имперски характер”

http://dnes.dir.bg/news/natzionalna-sigurnost-sasht-izbori-2016-rusia-putin-26704964

Новата стратегия за национална сигурност на САЩ има имперски характер и издава упорито нежелание за отказ от еднополюсния свят, заяви днес Дмитрий Песков.

Британските работодатели планират наемането на нови служители през 2018 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/britanskite-rabotodateli-planirat-naemaneto-na-novi-slujiteli-prez-2018-g-252436/

Въпреки това според тях рисковете от Brexit ще превърнат страната в по-малко привлекателно място за правене на бизнес

Дават още 15 млн. лв. на БАН

https://frognews.bg/novini/davat-oshte-15-mln-ban.html

Правителството отпуска още 18 млн. лв. за бюджета на БАН за 2018 г. Втора седмица на сградата на БАН висят черни траурни знамена заради парите, отпуснати от хазната за догодина.

Дават още 15 млн. лв. на БАН

http://frognews.bg/news_147555/Davat-oshte-15-mln-lv-na-BAN/

Правителството отпуска още 18 млн. лв. за бюджета на БАН за 2018 г. Втора седмица на сградата на БАН висят черни траурни знамена заради парите, отпуснати от хазната за догодина.

Състоянието на простреляния висш данъчен служител остава тежко

http://www.mediapool.bg/sastoyanieto-na-prostrelyaniya-vissh-danachen-sluzhitel-ostava-tezhko-news273231.html

Състоянието на простреляния висш данъчен служител Иво Стаменов остава тежко с опасност за живота, съобщиха от Военномедицинската академия (ВМА), където той е настанен. Към момента няма информация от МВР и прокуратурата за задържан за покушението срещу 43-годишния бивш полицай и началник на отдел "Фискален контрол" в Националната агенция по приходите (НАП). Органите на реда работят по всички възможни версии, по думите на главния прокурор Сотир Цацаров. Основната е свързана с работата му, тъй като през последната година звеното, ръководено от Стаменов, е проверило десетки тирове и е установило дължими данъци за стотици хиляди левове. Инцидентът с Иво Стаменов стана в понеделник сутринта около 8:40 часа на метри от централата на НАП и Столична община. 43-годишният данъчен служител беше прострелян в джипа си БМВ на столичната ул. "Дунав". След покушението е настанен за лечение във ВМА, но състоянието му е тежко, с опасност за живота. В понеделник са му били направени две операции, множество преливания на кръв и плазма, както и тежка медикаментозна поддръжка на жизнените функции, се казва в съобщение на ВМА във вторник. За разплитането на опита за убийство срещу държавния служител ще бъде проверена и работата на ръководената от него структура "Фискален контрол" в НАП - София. Дирекцията беше създадена с цел да се засили противодействието на контрабандата и измамите с ДДС чрез проследяване на движението на товари и стоки с висок фискален риск. Звеното разполага с мобилни екипи, които проследяват движението на тировете от влизането в страната през граничните пунктове до крайния получател. Агентите имат право да спират камионите, в които се превозват стоките с висок фискален риск. В началото в списъка на стоките с висок фискален риск бяха включени около 100 вида - основно плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и др. храни, при които сивият сектор е голям. Впоследствие списъкът бе допълнен с растителни масла, имитиращи млечни продукти, риби, ядки, кафе, като броят на стоките под особено наблюдение надхвърли 400. Последният включен артикул със заповед на финансовия министър от преди около месец бяха горивата - бензин, газьол, керосин и тежки горива. Последното официално съобщение от НАП, свързано с работата на звеното за "Фискален контрол", е от средата на ноември. Тогава данъчните съобщиха, че е спряна продажбата на 21 тона негодно месо за милиони левове.  

Откъс от "Двойникът" на Жозе Сарамаго

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/19/3086708_otkus_ot_dvoinikut_na_joze_saramago/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Двойникът", с автор Жосе Сарамаго, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />"Двойникът", един находчив и предизвикателен роман за търсенето на другия и за срещата със самия себе си, подписан от Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго!<br /><br />"Двойникът" разказва историята на Тертулиано Масимо Афонсо, учител по история, който води скучно и...

Отложиха преговорите по договора за поддръжката на МиГ-овете

https://www.actualno.com/politics/otlojiha-pregovorite-po-dogovora-za-poddryjkata-na-mig-ovete-news_650387.html

Министерството на отбраната (МО) отложи с два дни преговорите за договора, който трябва да осигури поддръжката на 15 изтребителя МиГ-29. Причината е жалба срещу решението за откриване на процедурата, става ясно от сайта за обществени поръчки на министерството, съобщава националното радио. Покана за сключване на рамково споразумение беше отправена само към РСК МиГ. Поръчката е за 81 милиона и 200 хиляди лева. Мотивите са, че България има нужда от основния си изтребител за изпълняване на задачат

Почина бременната, която се нагълта с хапчета

http://dnes.dir.bg/news/samoubiistvo-karjali-bremenna-26704892

27-годишната бременна жена, която направи опит за самоубийство и изгуби бебето си, е починала в болницата в Кърджали вчера, съобщиха от полицията в града.

Над 30 кг контрабанден тютюн задържаха митничари в Севлиево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619902

Над 30 кг контрабанден тютюн задържаха митничари в СевлиевоЕкипи на митническите мобилни групи задържаха над 30 кг тютюн без документи, разпространяван нелегално в района на град Севлиево. На 15.12.2017г. митническите служители извършват проверка на товарен микробус и на лек автомобил. В прозрачни найлонови торби, инспекторите на Агенция „Митници" открили нарязан и приготвен за продажба тютюн за пушене,

Holiday Heroes счупи рекорди - събраха над 12 000 играчки

https://www.actualno.com/society/holiday-heroes-schupi-rekordi-sybraha-nad-12000-igrachki-news_650391.html

Седма Коледа, Holiday Heroes организира кампания за директна благотворителност в подкрепа на хиляди семейства в нужда в цяла България. Традиционно, Празничните герои осигуряват изненди и за най-малките във всеки празничен пакет. С мащабната кампания „Дари играчка“, Holiday Heroes събраха нови или запазени, но употребявани играчки в Mall of Sofia. Акцията събра над 12 000 играчки, а в нея се включиха стотици добротворци на различна възраст. Сред популярните лица, кои

Два мерцедеса се блъснаха на автобусна спирка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365742

Два мерцедеса се блъснаха рано сутринта вчера, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал край спирка "Акациите". Поради движение с несъобразена скорост млад шофьор изгубил контрол над мощното си немско возило и блъснал другият мерцедес, който бил спрял в района на спирката.

БАН получава 15 млн. лв. и сваля черните знамена

http://dnes.dir.bg/news/ban-bujet-kabinet-borisov-3-26704888

Бюджетът на БАН ще бъде увеличен с допълнителна сума от 15 млн. лева. Те ще бъдат за сметка научните изследвания, обяви просветният министър Красимир Вълчев.

Големият пожар в Калифорния е овладян на 50 процента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619942

Големият пожар в Калифорния е овладян на 
50 процентаОгнеборците в американския щат Калифорния постепенно овладяват големия горски пожар, бушуващ в планините северно от Лос Анджелис през последните две седмици, предаде ДПА, цитиран от БТА.  Пожарната служба в окръг Вентура заяви, че огънят е овладян на 50 процента. Пожарникарите са успели да се възползват от затихване на вятъра,

Видео: "Лейкърс" извади от употреба двата номера, с които е играл Кобе Брайънт

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/19/3100000_video_leikurs_izvadi_ot_upotreba_dvata_nomera_s_koito/?ref=rss


"Лос Анджелис лейкърс" извади от употреба двата номера, с които се е състезавал Кобе Брайънт. Занапред №8 и №24 няма да се използват от играчите на "езерняците".<br /><br />Отборът от Лос Анджелис прояви уважение към най-резултатния баскетболист в историята си. Брайънт, който игра с номер 8 в първия етап в кариерата си и с номер 24 след това, участва със семейството си в тържествената церемония.<br /><br />"Чувствам се прекрасно. Много се гордея,...

Още 15 млн. лева допълнително на БАН за 2018-а

http://www.cross.bg/leva-dopulnitelni-naychni-1563675.html

/КРОСС/ БАН ще получи допълнителни 15 милиона лева за следващата година, но средствата ще бъда разпределени между институтите според постигнатите научни резултати. Това стана ясно след среща на ръководството на академията с представители на правителството и Народното събрание, предава Дарик. Диалогът продължава, като ще се разработват проекти на национални научни програми за финансиране на дейности с голяма възвръщаемост и механизъм за ръст на стипендиите на докторантите. Преди два дни учените от БАН поискаха от държавата допълнителни 38 милиона лева за догодина и увеличаване на докторантските стипендии до 765 лева. Те заявиха готовност за протести през януари, която ще бъде преразгледана след днешното развитие на проблема.

Правителството отпуска 15 млн. лв. допълнително за БАН

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3100054_pravitelstvoto_otpuska_15_mln_lv_dopulnitelno_za_ban/?ref=rss


Допълнителни 15 млн. лв. ще бъдат предоставени на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2018 г. Това обяви на брифинг в Министерския съвет след среща на ръководството на Българската академия на науките (БАН) с премиера Бойко Борисов, съобщи агенция "Фокус".<br /><br />Преди два дни от БАН обявиха на пресконференция, че общото събрание на академията ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще проведе протестно шествие в...

ЧЕЗ разпределение стартира проект за защита на птиците

https://frognews.bg/novini/chez-razpredelenie-startira-proekt-zashtita-ptitsite.html

ЧЕЗ Разпределение стартира проект за защита на живота и здравето на птиците и осигуряване на възможности за безопасно гнездене. Проектът е в продължение на дългосрочната политика на компанията за съхраняване на биологичното разнообразие.

ЧЕЗ разпределение стартира проект за защита на птиците

http://frognews.bg/news_147554/CHEZ-razpredelenie-startira-proekt-za-zashtita-na-ptitsite/

ЧЕЗ Разпределение стартира проект за защита на живота и здравето на птиците и осигуряване на възможности за безопасно гнездене. Проектът е в продължение на дългосрочната политика на компанията за съхраняване на биологичното разнообразие.

ЧЕЗ Разпределение стартира проект за защита на птиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619944

ЧЕЗ Разпределение стартира  проект за защита на птицитеПроектът е част от програма „Life” на Европейския съюз и е на стойност 2, 65 млн. евро ЧЕЗ Разпределение стартира проект за защита на живота и здравето на птиците и осигуряване на възможности за безопасно гнездене. Проектът е в продължение на дългосрочната политика на компанията за съхраняване на биологичното разнообразие.

Нинова звънна на Борисов за решение за лекарствата. Той мисли

http://clubz.bg/62022-ninova_zvynna_na_borisov_za_reshenie_za_lekarstvata_toj_misli

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е провела разговор по телефона с премиера Бойко Борисов заради мораториума върфу плащанията на НЗОК за иновативни лекарства през 2018 г. Това съобщи самата тя на "Позитано" 20.

Соцлидерката е звъннала на Борисов, след като била упълномощена от пациенти с ракови и други тежки заболявания, които са написали и отворено писмо защо не приемат "заобикалянето" на мораториума с обяснение, че комисия в здравното министерство щяло да решава за лечение с иновативни документи. Протестиращите срещу мораториума обвиняват и Цветан Цветанов в разпространението на "неистини" заради твърдения, че и в Румъния имало подобни регламенти.

"Единственият легитимен начин да излезем от създадената ситуация, е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще е прецедент, но това е единственият шанс пациентите да не останат необгрижени от 1 януари 2018 г.", декларира Нинова, че е заявила на Борисов. И го е призовала за разум.

По думите й Борисов е обявил, че ще помисли по въпроса, а малко по-късно ѝ се е обадил председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е обявил, че тази вечер групата ще обсъди темата и решение ще бъде представено пред Председателския съвет на Народното събрание утре сутрин. 

Корнелия Нинова каза, че депутатите от БСП са готови на извънредни пленарни заседания, на работа през нощта, на скъсени срокове, само и само актуализацията на бюджета на НЗОК за 2018 г. да мине до края на тази година и мораториумът за нови лекарства да отпадне. 

Социалистите още днес ще са внесли и законопроект за промяната в бюджета на касата, който днес бе публикуван в "Държавен вестник", след като не мина наложеното от президента Румен Радев вето.  То бе преодоляно с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и решаваща подкрепа на "Воля", без чиито гласове управляващите нямаше да успеят да съберат нужните при гласуване на вето 121 гласа (в залата бяха 119 души от двете парламентарни групи - б.р.).

Нинова каза, че ако от ГЕРБ не приемат предложението за ремонт на бюджета на НЗОК за догодина, лекарственият мораториум отива право в Конституционния съд - жалбата вече била готова, каза лидерката на червените. 

Социалистката се опита да отклони сюжета с издателя Иво Прокопиев и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която поиска запор на акции и сметки за 199 млн. лв и обяви приватизацията на "Каолин" през далечната 1999-2000 г. за незаконна. Въпреки че давността е отдавна изтекла и сделката е проверявана нееднократно, има и произнасяне на съд на три инстанции. 

 
От БСП до момента реакция за случилото се няма, а днес на въпрос какво мисли за ситуацията, Нинова отвърна кратко:

"Уважаваме решенията на институциите в държавата, а КОНПИ е такава."

Нинова каза, че няма как дори врабче да го е страх от новия антикорупционен закон, защото той няма да може да върши никаква работа срещу корупцията. 

 

Русия и Китай дружно разкритикуваха стратегията за национална сигурност на Тръмп

https://www.actualno.com/america/rusija-i-kitaj-drujno-razkritikuvaha-strategijata-za-nacionalna-sigurnost-na-trymp-news_650390.html

Русия определи новата стратегия за национална сигурност на САЩ като "империалистическа" - заради виждането на Вашингтон, според Кремъл, че светът трябва да е "еднополюсен" "Империалистическият характер на този документ е очевиден, както и отказът да бъде отхвърлен едннополюсния свят, един упорит отказ", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, добавяйки, че руските власти "не могат да приемат, че страната се третира като заплаха за сигурността

Миди и рапани или пух и дантела

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6619939

Миди и рапани или пух и дантелаИма неща, които трудно си представяме в друга роля, освен познатата. Така е и с мидите и рапаните, които обичайно виждаме в морето или като фигурки, продавани в курортите. Младият англичанин Роуен Мерш обаче разчупва представите, като създава големи пана с необичайния материал. Едно от най-популярните изглежда като пухкав килим,

Анна Курникова роди близнаци на Енрике Иглесиас

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/anna-kurnikova-rodi-bliznatsi-enrike-iglesias.html

Бившата тенисистка Анна Курникова роди близнаци на Енрике Иглесиас, съобщи TMZ.сом.

Анна Курникова роди близнаци на Енрике Иглесиас

http://frognews.bg/news_147553/Anna-Kurnikova-rodi-bliznatsi-na-Enrike-Iglesias/

Бившата тенисистка Анна Курникова роди близнаци на Енрике Иглесиас, съобщи TMZ.сом.

Цацаров пристига в Кърджали заради убитото дете

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ubiystvo-sotir-tzatzarov-26704826

Главният прокурор Сотир Цацаров ще пристигне в Кърджали, където ще се запознае с хода на разследването на убийството на 8-годишната Дамла в Момчилград.

Китай разкритикува новата стратегия за национална сигурност на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619912

Китай разкритикува новата стратегия за национална сигурност на САЩВъв вторник от Пекин разкритикува новата стратегия за национална сигурност на САЩ, в която Китай е определен като предизвикателство за американската власт, като подчертаха, че в документа се откроява „манталитет от Студената война“, предава AFP, цитирана от БТА.   „Всяка страна или всеки доклад, който изкривява фактите, или злонамерено клевети,

5-те зодии, за които щастието идва през 2018

https://www.actualno.com/curious/5-te-zodii-za-koito-shtastieto-idva-prez-2018-news_650389.html

Нова година, нов късмет! Вече с нетърпение тръпнем в очакване на Коледа и Нова година. Предстои много хубав и приятен период, в който всеки има повод да празнува. Някои с радост ще изпратят 2017-та и ще се надяват на успешна 2018-та. Други пък с нетърпение ще се впуснат в приключенията, които ги зоват през новата годината В хороскопа има 5 зодии, които ще бъдат истински късметлии тази година. Вижте кои са те: Телец Годината ще бъде много положителна за вас. Ще сте изправени пред големи препят

Кремъл: Новата стратегия за националната сигурност на САЩ има имперски характер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619900

Кремъл: Новата стратегия за националната сигурност на САЩ има имперски характерСпоред Кремъл новата стратегия за националната сигурност на САЩ има имперски характер, предава РИА Новости. По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, след „бегло“ прочитане на документа, особено в онези части, в които се споменава Русия, се забелязва очевидно нежелание на Вашингтон да се откаже от еднополюсния свят.

ЧЕЗ Разпределение стартира проект за защита на птиците

http://www.cross.bg/ptitzite-razpredelenie-zashtita-1563674.html

/КРОСС/ Проектът е част от програма „Life" на Европейския съюз и е на стойност 2,65 млн. евро ЧЕЗ Разпределение стартира проект за защита на живота и здравето на птиците и осигуряване на възможности за безопасно гнездене. Проектът е в продължение на дългосрочната политика на компанията за съхраняване на биологичното разнообразие. Усилията на дружеството в тази посока спомагат и за опазване на електроразпределителната мрежа от пожари, вследствие на запалване на гнезда или прекъсване на електрозахранването при досега с птиците. Инициативата ще се реализира в продължение на 5 години и в нейните рамки компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани и стандарти за безопасни за птиците електропроводи. Със съдействието на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), партньор на ЧЕЗ Разпределение по проекта, дейностите ще се извършат в 19 специално защитени зони по Директива на птиците на ЕС, част от мрежата Натура 2000. БДЗП ще определи важните за птиците места и местообитанията им, което ще гарантира целенасоченото и ползотворно извършване на предвидените от ЧЕЗ Разпределение дейности. Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България", LIFE16/NAT/BG/000612 е с бюджет 2,65 млн. евро

ЕС vs Русия: Кой ще снабдява с природен газ Западните Балкани?

http://clubz.bg/62021-es_vs_rusiq_koj_shte_snabdqva_s_priroden_gaz_zapadnite_balkani

Европейският съюз и Русия влизат в битка за пазара на втечнен природен газ в Западните Балкани. Вчера блокът подписа споразумение за финансиране на хъб за втечнен природен газ на остров Кърк, Хърватия. Целта е да се диверсифицират енергийните източници в региона в изпълнение на стратегията за енергийно сътрудничество в рамките на ЕС. Руската държавна газова компания "Газпром" пък обяви, че ще инвестира 70 милиона евро в предпиятие за втечняване на руски природен газ край Зворник в сръбската част на Босна и Херцеговина.

Проектът за газов хъб на остров Кърк е на стойност 383,6 милиона евро, а Евросъюзът ще известира 101,4 милиона. Останалата част от сумата ще бъде покрита от Хърватия и частни инвеститори. За целта е основана компанията LNG Croatia LLC, която ще обедини инвеститорите в строежа и управлението на инфраструктурата, необходима за пренасянето и складирането на втечнения природен газ.

Основната цел на газовия хъб е да гарантира сигурността в доствките на газ в Централна и Източна Европа, пише в проекта.

В първата фаза максималният капацитет на газовия хъб на остров Кърк ще бъде 2,6 милиона кубични метра годишно.

Споразумението за финасиране е подписано вчера на среща на министрите на енергетиката на ЕС в присъствието на ресорния еврокомисар Мигел Ариас Канете.

"Финасирането на проекта показва, че енергийният съюз вече е реалност - строим липсващата инфраструктура, обединяваме пазари и подобряваме сигурността на доставките", коментира Канете. "Тази инвестиция не само ще позволи снабдявенито на Хърватия и Унгария с втечнен природен газ. Тя ще спомогне за диверсифицирането на енергийните източници в Централна и Източна Европа и ще предизвика икономически подем в региона."

Един от приоритетите на Еврокомисията на Юнкер е изграждане на устойчив енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата. Целта му е да гарантира сигурна, устойчива, конкурентоспособна и икономически достъпна енергия за европейските домакинства и предприятия.

Сред ключовите мерки в приетия през 2016 г. пакет е стратегията за втечнения природен газ като алтернативен източник на енергия. Евросъюзът ще създаде стратегическа инфраструктура за завършване на изграждането на вътрешния енергиен пазар и ще подкрепи проекти за прекратяване на зависимостта на някои държави членки от външни източници на газ.

Според оценки от 2015 г. ЕС успява да подсигури от местен добив около 43 % от втечнения природен газ, който потребява. Вносът пък е главно от Русия и Норвегия.

Два дни преди сключването на споразумението за газовия терминал в Хърватия руската държавна компания "Газпром" подписа договор с босненската Gas-Res за сътрудничество в областта на производството на втечнен природен газ. В град Зворник, в Република Сръбска (една от двете автономни части на Босна и Херцеговина), ще бъде построено предприятие за втечняване на руски природен газ, който ще се транспортира през Сърбия. Проектът е на стойност 70 милиона евро, а "Газпром" ще бъде мажоритарен акционер. 

Проектът ще гарантира енергийната сигурност в региона, заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик на церемонията по подписването на договора в Баня Лука.

За снабдяването си с природен газ Босна разчита само на Русия, от която получава доставки в размер на 350 милиона кубични метра годишно през Украйна, Унгария и Сърбия. Страната получи предупреждение от Еврокомисията, че трябва да разнообрази източниците си, ако иска да получи финасова помощ от ЕС за енергийния си пазар. Босна и Херцеговина подаде молба за членство в ЕС през февруари 2016 г.

Република Сръбска, която е една от двете части на държавата заедно с Федерация Босна и Херцеговина, държи да има автономна енергийна политика.

Джамбазки: Смешно, жалко, тъжно. 8 м. за нападение с брадва

http://dnes.dir.bg/news/prisadi-asenovgrad-angel-jambazki-26704825

Отказ от правосъдие - така евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира присъдите по делото за побоя над деца спортисти в Асеновград.

"Борсалино" обяви фалит

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/19/3100031_borsalino_obiavi_falit/?ref=rss


Италианският производител на шапки "Борсалино" (Borsalino) обяви фалит, хвърляйки в неизвестност бъдещето на 160-годишната марка, информира ДПА.<br /><br />Сред почитателите на шапките "Борсалино" са десетки звезди от киното и музиката като Ален Делон, Робърт Редфорд, Марлон Брандо, Хъмфри Богард и Майкъл Джексън. Ален Делон и Жан-Пол Белмондо дори играят във филм с това име (откъс от него вижте в края на текста).<br /><br />Компанията има финансови...

Шофьор блъсна момче и баща му на пешеходна пътека

https://frognews.bg/kriminalno/shofjor-blasna-momche-bashta-peshehodna-pateka.html

Шофьор блъсна 12-годишно момче и баща му на пешеходна пътека в Казанлък. Инцидентът се е случил в понеделник следобед.

НКЖИ: Спазвайте правилата за преминаване през прелез

http://www.cross.bg/preminavane-putishtata-dvizhenie-1563673.html

/КРОСС/ В рамките на само два дни на територията на страната се случиха два инцидента на прелези поради несъобразяване или незнание на правилата за преминаване през прелез, заложени в Закона за движение по пътищата. В първия инцидент, от 15 декември 2017 г. (петък), на прелез с редовно задействана електрическа бариера и светлинна сигнализация в района на гарата в Костинброд лек автомобил, извършвайки забранено преминаване, е блъснат от товарен влак, движещ се от Драгоман към с. Волуяк. Пострадали са тежко 20-годишната водачка и нейният 24-годишен спътник. На 16 декември 2017 г. (събота), в 18.57 ч., на прелез в района на гара Лакатник при опит за преминаване при спуснати бариери и задействана светлинна сигнализация, лек автомобил е бил ударен от преминаващия пътнически влак.Произшествията на прелези от началото на годината до 16 декември са 22, при които са загинали 5 души, 9 са ранените. За сравнение, през 2016 г. произшествията са 17, с 4 загинали и 6 ранени. По повод наближаващите празници и очакваното повишаване на интензивността на движението по пътищата, НКЖИ изработи листовки с правилата за преминаване през железопътни прелези, регламентирани в Раздел 12 от Закона за движение по пътищата, които ще бъдат раздавани на прелезите с прелезопазачи в страната. Ръководството на „Национална компания „Железопътна инфраструктура" призовава водачите на пътни превозни средства да бъдат внимателни, да спазват правилата за движение по пътищата

Над 300 домакинства получават помощи в Горна Оряховица за Коледа

https://www.24chasa.bg/region/article/6619878

Над 300 домакинства получават 
помощи в Горна Оряховица за КоледаЧували с играчки са осигурени за най-малките пациенти в болницата Под патронажа на народния представител от ГЕРБ и член на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Клавдия Ганчева, в Горна Оряховица започна раздаването на дарения за домакинства в нужда, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ във Велико Търново.

Българите са най-оптимистично настроени от 20 г. насам

http://www.moreto.net/novini.php?n=365723

„През 1998 г. има по-позитивни очаквания за следващата година. След 98-а обаче започват песимистичните очаквания. Сега ножицата се разтваря”, обясни социологът от „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова. За 25,7% 2017 г. е била по-добра от 2016-а, а за 17,4% тя е била по-лоша.

С 15,3% се повиши средната цена на "Гражданска отговорност" за година

https://www.actualno.com/business/s-153-se-povishi-srednata-cena-na-grajdanska-otgovornost-za-godina-news_650302.html

196,37 лева е средната цена на "Гражданска отговорност" в края на 2017. За година тя се е увеличила с 15,3%, показват данни от статистиката за леки автомобили на SDI - най-големия застрахователен брокер в България. Увеличението варира не само за различните региони в страната, но и за различните класове автомобили. В София и по-големите градове рискът се преценява като по-висок, съответно и цените са по-високи. Стойността на застраховката се определя и от мощността на двигателя, като

Напускам. Явно не ме искат, защото водя подчинени в затвора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6619217

Напускам. Явно не ме  искат, защото водя подчинени в затвораВидях, че агенти от ДАНС работят около моята служба и реших, че е по-добре аз да заведа служителите превантивно, казва Владимир Добрев, шеф на ДАИ в Пазарджик - Г-н Добрев, заведохте подчинените си от ДАИ в Пазарджик на посещение в затвора като превантивна мярка срещу корупцията. Как ви хрумна? - Няколко са причините да направя този инструктаж в

Фройдистки напъни около емблемата на Пловдив 2019

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6619287

Фройдистки напъни около емблемата на Пловдив 2019Междуградска или професионална завист дорисува емблемата на културната столица на Европа ВЪРВЯТ три пловдивчанки по Главната и ядат сладолед на клечка. Една го отхапва, втората го ближе, а третата го засмуква. Коя от тях е омъжена? За този виц от началото на 80-те години се сетих тия дни покрай ожесточения дебат за емблемата на “Пловдив 2019 -

Джамбазки: Присъдите за пребитите деца в Асеновград са отказ от правосъдие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619853

Джамбазки: Присъдите за пребитите деца в Асеновград са отказ от правосъдиеОтказ от правосъдие. Така евродепутатът и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки коментира оповестените присъди по делото за нападението над деца-спортисти в Асеновград. Съдебни решения не се коментират. Основно правило, принцип, закон. Но все пак. Присъдите на първа инстанция на нападателите от Асеновград

Тръгват масови проверки за Коледа и Нова година

http://econ.bg/Новини/Тръгват-масови-проверки-за-Коледа-и-Нова-година_l.a_i.755023_at.1.html

От днес Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки за Коледа и Нова година.   Ще се инспектират...

Пентагонът харчи 200 млн. долара за бази в Източна Европа

https://frognews.bg/novini/pentagonat-harchi-200-mln-dolara-bazi-iztochna-evropa.html

Над 200 млн. долара САЩ ще изразходват за възстановяване на старите и създаването на нови военни обекти предимно в Източна Еврлопа. Това се прави в рамките на „инициативата за сдържане на руската агресия“.

Пентагонът харчи 200 млн. долара за бази в Източна Европа

http://frognews.bg/news_147551/Pentagonat-harchi-200-mln-dolara-za-bazi-v-Iztochna-Evropa/

Над 200 млн. долара САЩ ще изразходват за възстановяване на старите и създаването на нови военни обекти предимно в Източна Еврлопа. Това се прави в рамките на „инициативата за сдържане на руската агресия“.

Спилбърг и Лукас са най-богатите знаменитости

http://clubz.bg/62020-spilbyrg_i_lukas_sa_naj_bogatite_znamenitosti

КУЛТУРА джордж лукас

Американското списание „Форбс“ представи годишния си списък с 10-те най-богати знаменитости в САЩ. Лидер в класацията е режисьорът Джордж Лукас. Състоянието на бащата на "Междузвездни войни" през 2017 г. е оценено на 5,5 милиарда долара.

Лукас обаче не е спечелил основната част от парите си пряко от режисиране. За близо 50-годишната си кариера в киното на практика той е режисирал 6 филма, като 4 от тях са отделни части от сагата „Междузвездни войни“. Първият филм спечели 6 оскара, но само във второстепенни категории. Самият Лукас още няма „Оскар“, но рано или късно ще получи почетна статуетка „за цялостен принос“.

През 2012 г. той продаде своята компания „Лукасфилм“ на „Дисни“, заедно с правата за космическата опера. От сделката забогатя с 4,05 милиарда долара, а „Дисни“ – с много повече.

Джордж Лукас не оглавява за първи път списъка на „Форбс“, а от 2016-а насам състоянието му се е увеличило с 1 милиард долара.

На второ място е отново режисьор – Стивън Спилбърг, който може да се похвали с далеч по-богата на филми и награди и много по-разнообразна в жанрово отношение кариера. Сред неговите над 30 филма са тези за Индиана Джоунс, "Джурасик парк" и още десетки хитове. Има и три оскара – два за „Списъкът на Шиндлер“ и един за „Спасяването на редник Райън“. Спилбърг има 3,6 млрд. долара.

На трето място е телевизионната водеща Опра Уинфри със състояние от 2,8 млрд. долара.

В десетката на най-богатите знаменитости попадат още баскетболистът и актьор Майкъл Джордан ($1,4 млрд.), илюзионистът Дейвид Копърфийлд ($875 млн.), рапърите Диди (започнал като Пъф Деди, с $820 млн.), Джей-Зи ($810 млн.), играчът на голф Тайгър Уудс ($750 млн.) и хип-хоп изпълнителят и продуцент Доктор Дре ($740 млн.).

Накрая на списъка е свръхпродуктивният писател Джеймс Патерсън, чието състояние е изчислено на $730 млн.

Прави впечатление, че за разлика от преимуществено "белите" списъци на номинираните за най-известните кинонагради, предизвикали гняв и скандали през последните години, в списъка на най-богатите цветовото равновесие вече е постигнато, но половото (1 жена сред 9 мъже) далеч не е.

"Площад Славейков"

Президентът Макрон, премиери, еврокомисар и 26 посланици посетиха Варна през 2017г.

http://www.barometar.net/90118/

Домакин на международни срещи от високо равнище бе Варна през 2017 г. Морската столица посрещна президента на Република Франция Еманюел Макрон и съпругата му, а по-късно в „Евскиноград“ се проведе Балканската среща между премиера на България Бойко Борисов с министър-председателите на Гърция – Алексис Ципрас, на Румъния -Михай Тудосе, и президента на Сърбия – Александър […]

Как да спестим от сметката за ток по празниците

https://offnews.bg//ikonomika/kak-da-spestim-ot-smetkata-za-tok-po-praznitcite-671470.html

EVN България предлага няколко практични съвета на своите клиенти, които планират по-дълго отсъствие от дома по време на коледните и новогодишни празници и искат да спестят от сметката за ток.

Електроснабдителят напомня да изключвате всички електроуреди, които не необходимо да работят във ваше отсъствие. Някои от тях като телевизор, аудио-уредба и монитор трябва да бъдат изключени от щепсела, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия.

Преди да напуснете дома си, уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел. инсталацията на вашия имот. Препоръчително е да запишете показанията на електромера си преди да заминете, за да сравнете данните при завръщането си.

От EVN България съветват още да използвате рационално електроенергията в дома си. Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението. Избягвайте да изключвате напълно отоплението, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

Енергоразпределителното дружеството препоръчва на потребителите да използват енергоспестяващи крушки.

ДА БЪДЕ новият храм на Габрово

https://www.actualno.com/gabrovo/da-byde-novijat-hram-na-gabrovo-news_650385.html

Инициативата "ДА БЪДЕ новият храм на Габрово" беше стартирана официално от кмета на Габрово Таня Христова. Храмът трябва да бъде изграден в габровския квартал "Младост". От името на общинските власти, г-жа Христова обяви подкрепа за Архиерейското наместничество в Габрово специално по отношение на изграждането на храма. Към помощта, получена до сега от дарители, ще бъдат добавени инициативи и събития, чрез които ще се търси подкрепата на цялата габровска общественост. Първо

10 000 лв. за свободата на адвокат, вкарал дрога в затвора във варненско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619893

10 000 лв. за свободата на адвокат, вкарал дрога в затвора във варненско селоСъстав на Варненския апелативен съд пусна от ареста срещу 10 000 лв. парична гаранция адвокат Йордан Роев, опитал да вкара дрога в затвора за двама свои клиенти. Адвокатът ще напусне ареста, ако в следващите 7 дни внесе посочената гаранция. На 4-и декември окръжният съд в морската столица остави юриста в ареста с постоянна мярка за неотклонение

Дават на БАН още 15 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619894

Дават на БАН още 15 млн. лв.Още 15 млн. лв. ще получи БАН към бюджета си за догодина. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев след разговори на премиера Бойко Борисов с протестиращите академици. Парите ще бъдат взети от централния бюджет за научни изследвания, обясни Вълчев. Допълнителните средства ще бъдат разпределени между институтите в БАН на база

Топ 10 на звездите с най-голямо влияние в модата (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/top-10-na-zvezdite-s-naj-goliamo-vliianie-v-modata-snimki-2068035

Риана е звездата с най-голямо влияние в модата, защото феновете ѝ изкупуват за секунди тоалетите, с които се появява, съобщи в. "Дейли мейл".

Република Сръбска се присъединява към Сърбия по дело срещу НАТО

https://www.actualno.com/balkani/republika-srybska-se-prisyedinjava-kym-syrbija-po-delo-sreshtu-nato-news_650384.html

Република Сръбска ще се присъедини към Сърбия по делото срещу НАТО за причиняване на хуманитарна и екологична катастрофа по време и след бомбардировките със снаряди, съдържащи обеднен уран. Това отбелязва скопското електронно издание „Нова Македония“, като се позовава на данни от Глас Српске. Правният екип на Кралската академия в Белград, който работи за подготовката на делото срещу членовете на НАТО, заяви, че е налице правно основание за започването на процес. То ще бъде

Нова книга на академик Черньо Чернев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2DsK9a1rsaI/

%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82_12_korica-1В  навечерието на Рождество Христово, един от най-големите и обичани християнски празници излезе от печат най новата, 12-та  по ред книга на нашия съгражданин академик Черньо Чернев – „СКРИТАТА РЕАЛНОСТ-ТАЙНИТЕ НА ДРЕВНИЯ  КОНСТАНТИНОПОЛ”.

Тя е плод на многогодишни научни изследвания за християнството, която е основната тема на автора във всички негови книги. Един невероятен калейдоскоп за отминали събития, факти, легенди и загадки за историята на този град, който е бил столица на три империи- Римска, Византийска и Османска.

Още в първи страници автора подсказва, като лична изповед за мотивите си да бъде написана тази книга: „ Големият урок, който трябва да научим от ветровете на промяната е, че ценен е онзи човек, който може да каже истината, когато я види, а не предпочита да живее в комфорта на измисления свят. И да си спомним думите на великия Гьоте, че човек вижда толкова, колкото знае”.

Като мое верую в съзнанието ми са записани словата на блажения Августин преминали през вековете: „До всеки връх има няколко пътеки. Праведните избират най-трудната, тази на идеалите, морала и честността. Тези, които изберат заобиколните, лесните пътеки, рано или късно се сгромолясват там”.

„Между 330 г. и 610 г. предимно траки са тези, които защитават Константинопол. Запомнете това много добре – в първите три века на своето съществуване Източната Римската Империя е управлявана предимно от траки! Три века е огромен период от време, напълно справедливо е да се каже, че нашите деди траките са изконните наследници на Източната Римска Империя …наречена през ХVІ-ти век Византия. Не можем да пренебрегнем факта, че не само града е тракийски, но и това, че траки имат най-големите заслуги за неговото устройване и укрепване. Изконното право на траките над Константинопол е причината на Тервел да бъде дадена титлата кесар, а Симеон Велики да бъде провъзгласен за цар на всички българи и ромеи”.

Впечатляват от първи прочит  огромните 450 страници с 128 цветни снимки в които отделните глави са над 100, а цитираните библиографски източници още повече. Несъмнено е положен огромен труд, анализи и изводи подсказващи усета на автора да разкрие част от многовековните тайни и загадки на древния Константинопол. Личните му участия в научните експедиции, включително октомври 2017 г. с приложени автентични доказателства увличат читателите, докосвайки се до неразкритите все още тайни. И въпросите които вълнуват учени от цял свят.

фициалното представяне на книгата ще бъде в Истанбул, Република Турция по време на откриването на ремонтираната българска църква „Св.Стефан” на 7 януари 2018 г.  На тържествата ще присъства българска делегация начело с министър председателя Бойко Борисов и българския патриарх Неофит. Очакват се над 1000 гости между които и турския президент Тайп Ердоган.

Нашия съгражданин има официална покана от генералното консулство на България, като е предвидена нарочна среща в българската Екзархия пред церемонията с председателя на българското църковно настоятелство г-н Васил Лиязе. На която той ще подари своите авторски книги отпечатани до сега за библиотеката на Екзархията.

%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d1%83-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%ba

Сензационно! Енергията върху владишкия стол е непонятно.

Риана е звездата с най-голямо влияние в модата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6619873

Риана е звездата с най-голямо влияние в модатаРиана е звездата с най-голямо влияние в модата, защото феновете й изкупуват за секунди тоалетите, с които се появява, съобщи в. "Дейли мейл". Модната платформа Lyst анализира за класацията 100 милиона търсения от 2017 г. Данните бяха използвани, за да бъде установено какво искат да носят пазаруващите по света.

Шефът на ДАИ-Пазарджик: Пак бих вкарал подчинените си в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619858

Шефът на ДАИ-Пазарджик: Пак бих вкарал подчинените си в затвораМоите действия са правилни. Затова съм обжалвал тази заповед, с която са ме наказали за това, че съм завел моите служители в затвора и бих го направил пак. Това каза за БНР началникът на ДАИ-Пазарджик Владимир Добрев, който заведе подчинените си в затвора като превантивна антикорупционна мярка. Той е получил предложение от Изпълнителната агенция

”Екзакта”: Само 14% от българите са успели да спестят пари

https://frognews.bg/novini/ekzakta-samo-14procenta-balgarite-uspeli-spestiat-pari.html

Българите, успели да спестят пари през изминаващата 2017 г., са едва 14%. По-често в тази категория попадат мъже, млади хора под 30 години, високообразовани и заможни хора, както и жители на градовете областни центрове.

”Екзакта”: Само 14% от българите са успели да спестят пари

http://frognews.bg/news_147550/Ekzakta-Samo-14procenta-ot-balgarite-sa-uspeli-da-spestiat-pari/

Българите, успели да спестят пари през изминаващата 2017 г., са едва 14%. По-често в тази категория попадат мъже, млади хора под 30 години, високообразовани и заможни хора, както и жители на градовете областни центрове.

Откриха труп на улица в Ардино

https://www.24chasa.bg/region/article/6619876

Откриха труп на улица в АрдиноТрупът на 58-годишен мъж е бил намерен тази сутрин около 7,30 часа на улица в Ардино, съобщиха от полицията. Съсед на починалия открил тялото. Криминалисти са извършили оглед на мястото на произшествието. Не са открити следи от насилствена смърт. Тялото е транспортирано за аутопсия в кърджалийската болница.

Пуснаха под гаранция варненския адвокат, обвинен за наркоразпространение

http://www.moreto.net/novini.php?n=365737

Варненският апелативен съд отмени „задържането под стража“ на адвокат Йордан Роев, привлечен като обвиняем за притежание на наркотични вещества, предназначени за разпространение и определи той да търпи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Продължава развитието на Морска гара - Варна

http://www.cross.bg/varna-godina-tona-1563672.html

/КРОСС/ Над 9,9 млн. тона товари ще бъдат обработени в „Пристанище Варна" ЕАД до края на 2017 година. Дружеството, опериращо най-големите пристанищни терминали в страната, за поредна година отчита увеличение на товарооборота. С над 350 хил. тона повече са обработените товари, спрямо миналата година. Основен ръст има при обработката на насипни нерудни товари, които са над 1,2 млн. тона, химическите наливни продукти, които са 825 000 тона и обработените контейнери, които през тази година са около 150 000 TEU. Поради състоянието на пазара на земеделската продукция, пристанището отчита минимален спад при зърнени товари, като през годината са обработени над 2,6 млн. тона. 12 млн. лева ще бъде печалбата на „Пристанище Варна" ЕАД за годината, при достигнат размер на приходите от около 72 млн. лева. Дружеството запазва постигнатите високи финансови резултати от предходната година, следвайки стриктна финансова политика при постоянни инвестиции за техническо обновяване и подобряване на инфраструктурата на терминалите. През 2017 г. „Пристанище Варна" ЕАД придоби нови колесни товарачи, вилкови повдигачи, терминални влекачи и специализирани терминални почистващи машини на стойност над 4 млн. лева. В пристанището вече функционира и единствената у нас по своя тип специализирана установка на наклоняване на контейнери, осигуряваща контейнеризиране на зърнени товари. Наред с инвестициите в нова техника, дружеството е инвестирало и над 1 млн

Звездите си поръчаха на Дядо Коледа това...

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6619856

Звездите си поръчаха на Дядо Коледа това...От работилницата на Дядо Коледа пристигна информация, че цял куп родни красавици са си поръчали едни и същи подаръци за празника. И били толкова нетърпеливи, че дори не искали да чакат 24-и... Под елхите им вече розовеят най-желаните подаръци. Тази година беше силна за козметичната компания Juman – след като стъпиха най-после и на българския пазар,

САЩ обвиниха Северна Корея за вируса WannaCry

http://econ.bg/Новини/САЩ-обвиниха-Северна-Корея-за-вируса-WannaCry_l.a_i.755022_at.1.html

Според администрацията на президента Доналд Тръмп, Пхенян е директно отговорен за пускането на зловреден софтуер, който атакува стотици хиляди...

Кремъл: Новата стратегия за националната сигурност на САЩ има имперски характер

http://www.cross.bg/kremul-peskov-rysiya-1563671.html

/КРОСС/ Според Кремъл новата стратегия за националната сигурност на САЩ има имперски характер, предава РИА Новости. По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, след „бегло" прочитане на документа, особено в онези части, в които се споменава Русия, се забелязва очевидно нежелание на Вашингтон да се откаже от еднополюсния свят. Песков подчерта, че този „достатъчно обемен" документ ще бъде внимателно проучен и осмислен - задача, с която ще се заемат съответните ведомства. В същото време говорителят на Кремъл отбеляза, че в стратегията се открояват и „скромни позитивни моменти" - готовност за сътрудничество с Русия по въпросите, които са в интерес на американците. „Москва също търси сътрудничество със САЩ там, където такова е изгодно за нас, и дотолкова, доколкото имат готовност нашите американски колеги", увери Песков.  

NOVA събира цялото семейство у дома в коледните дни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nova-sybira-cialoto-semejstvo-u-doma-v-kolednite-dni-6077388

Любими български звезди, хитови премиерни филми и вълнуващи концерти очакват зрителите на NOVA в предстоящите дни

Българските власти са искали от Facebook данни за 16 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619867

Българските власти са искали от Facebook данни за 16 души Facebook публикува редовния си доклад, в който съобщава колко искания за личните данни на потребители е получила от властите на държавите по света. България отново присъства в изданието на доклада, но този път с по-малко заявки, предаде vesti.bg. Данните на Facebook са за периода от януари 2017 г. до юли 2017 г.

Мечтата на Валентин Радев: да стигне рейтинга на Цветанов като МВР шеф

http://clubz.bg/62019-mechtata_na_valentin_radev_da_stigne_rejtinga_na_cvetanov_kato_mvr_shef

Настоящият мнистър на вътрешните работи Валентин Радев си имал една мечта - да достигне рейтинга на Цветан Цветанов, от времето когато оглавяваше МВР. Това се разбра днес от думите на самия Радев. В основата на изказването му стоеше обявеният му приоритет - да се повиши доверието във ведомството чрез повишаване на заплатите на полицаите. 

На нове среща на масата за преговори днес синдикатите в МВР обявиха, че не се отказват от исканията си и не отменят обявените протести.

"Протестите на полицаите остават, обяви Валентин Попов от Синдикалната организация на служителите в МВР (СФСМВР). Протест ще се състои в присъствие на полицаите около ГКПП по границите. Служителите на МВР ще са преди зоната за контрол и няма да се пречи на трафика, обясни Попов", цитиран от "Нюз бг".

Полицаите продължават да настояват за увеличение на заплатите с 15-20% със задна дата, както и за спешен ремонт на Закона за МВР.  В опит да подобри диалога Радев издейства 13-а заплата на МВР служителите, нещо отдавна нечувано. Днес той подписа със синдикатите нов колективен трудов договор.

"Моята оценка е, че ние работихме добре със синдикатите. Започнахме буквално с фалстарт, аз очаквах друг разговор със синдикатите в тая зала. Не се получи точно така, но постепенно ми се струва, че успяхме да направим така, че за всички в Министерство на отбраната да бъде по-добре. На отбраната ли казах? Това вече много рядко ми се случва, но ето, че се случва", сбърка Радев настоящото си министерство с предходното, в което бе зам.-министър.

Което пък беше отдавна.

"... Та, в МВР. Надявам се нашата работа, това, което правим в тази зала на съветите за социално партньорство, включително и на протестите, които правят колегите на всички празници, това си е тяхно решение - всичко това бавно и полека да спомага за подобряване работата на МВР и на колегите, да се чувстват по-добре, по-спокойни и по-мотивирани. Това е крайната цел, аз така си мисля, на новото политическо ръководство, на професионалното ръководство, което не е ново, на всички, които са заети тука", каза още неподражаемият Радев, цитиран от "Медиапул".

И допълни, че сега започнал да разбира, че полицаите работят в риск, който трябвало да бъде добре платен, а всички, "които си дават левчетата" - данъкоплатците, трябва да го осъзнаят.

На финала обяви как общественото одобрение към министерството растяло. Преди година било 30%, а сега достигало до 46 на сто. 

"Може да достигнем 50-те процента на г-н Цветанов, тогава е бил толкова", обнадежден е Радев. Но така и не стана ясно какви точно данни цитира.

Някой обжалва ремонта за 81 млн. лв. на изтребителите МиГ-29

http://clubz.bg/62018-nqkoj_objalva_remonta_za_81_mln_lv_na_iztrebitelite_mig_29

Някой е подал жалба срещу решението на Министерството на отбраната да обяви обществена поръчка без състезание за ремонт и поддръжка на 15-те съветски изтребителя МиГ-29 на Военновъздушните сили. Търгът, в който е ясно посочено, че ще се водят преговори само с руската компания - производител на самолетите РСК "МиГ", е на стойност до 81 млн. лв. за период от 48 месеца.

Преговорите с руснаците трябваше да започнат днес в 10 ч сутринта. В сайта на военното министерство обаче се появи съобщение, че събитието се отлага с два дни и ще се случи на 21 декември, четвъртък. От ведомството сами признават, че причината на това е жалба срещу решението за откриване на процедурата. Тя стартира на 7 декември. Не се споменава обаче кой е предявил въпросната жалба.

Още по-любопитното е, че в електронния регистър на Комисията за защита на конкуренцията, пред която се обжалват обществени поръчки, до следобед днес нямаше регистрирано оплакване срещу търга за поддръжката на МиГ-29.

От военното ведомство мотивираха решението си за ремонт и грижа за изтребителите да бъде потърсен производителят с писмо от самия него, че не е предоставян другиму лиценз да поддръжка на машините. 

 

Снегът спира утре, максималните температури ще са до 4 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6619851

Снегът спира утре, максималните температури ще са до 4 градуса 
През нощта снеговалежът над цялата страна ще спре, а облачността над много райони ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, по морския бряг - малко по-високи. Утре над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево.

Румен Гечев: БСП е разделена заради участието на лидера в приватизацията

http://www.moreto.net/novini.php?n=365734

В БСП има разделение заради участието на лидера Корнелия Нинова в приватизацията. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Румен Гечев от БСП. Той е обиден от изказването на социалиста Кирил Добрев в интервю за bTV, с което той прехвърля вината за разграбването по време на масовата приватизация на Жан Виденов и Гечев.

Само във Фрог: Сумиста от „Килърите” готви бягство от затвора, сочи сигнал на службите

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/samo-vav-frog-sumista-kilarite-gotvi-biagstvo-zatvora-sochi-signal-slujbite.html

Осъденият на доживотен затвор без право на замяна Петър Стоянов-Сумиста от групата за мокри поръчки „Килърите” подготвял бягство от затвора. Този сигнал първо постъпил в ГДБОП, но по-късно бил прехвърлен в Главна дирекция „Национална полиция”. Това научи Фрог нюз от разследващи.

Само във Фрог: Сумиста от „Килърите” готви бягство от затвора, сочи сигнал на службите

http://frognews.bg/news_147549/Samo-vav-Frog-Sumista-ot-Kilarite-gotvi-biagstvo-ot-zatvora-sochi-signal-na-slujbite/

Осъденият на доживотен затвор без право на замяна Петър Стоянов-Сумиста от групата за мокри поръчки „Килърите” подготвял бягство от затвора. Този сигнал първо постъпил в ГДБОП, но по-късно бил прехвърлен в Главна дирекция „Национална полиция”. Това научи Фрог нюз от разследващи.

Възстановено е движението по околовръстното на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619847

Възстановено е движението по околовръстното на СофияВъзстановено е движението по околовръстното на София, информира АПИ. По-рано временно бе затруднено движението по околовръстния път на София, заради запалила се кола в участъка Казичене - магистрала "Тракия". Отпада забраната за движение на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, по пътя Девин -

Щастлива новина за Иглесиас, която изненада феновете му

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/shtastliva-novina-za-iglesias-koiato-iznenada-fenovete-mu-6077387

Бившата звезда на тениса Анна Курникова и певецът Енрике Иглесиас са станали родители на близнаци, пишат световни медии

Ще водим председателството на български език

https://www.actualno.com/politics/shte-vodim-predsedatelstvoto-na-bylgarski-ezik-news_650380.html

Председателството ще водим на български език. Българската реч да се чува, да се говори на български език и всички документи да се преведат и на български. Българският език е официален език в ЕС. Това каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“. „Считаме, че всички министри трябва да водим заседанията на български език. Българската реч да се чува, да се говори на български ези

Фосили на 3,5 милиарда години са най-ранното свидетелство за живот на Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619845

Фосили на 3,5 милиарда години са най-ранното свидетелство за живот на ЗемятаОпонентите на т.нар. "микрофосили" смятат, че те са просто необичайни скални форми. Нов анализ обаче потвърждава, че скала от формация в Западна Австралия съдържа най-старите фосили, откривани някога, съобщават Франс прес и в. "Индипендънт", позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Барние и Борисов: Правата на българите във Великобритания след Брекзит са гарантирани

http://econ.bg/Новини/Барние-и-Борисов-Правата-на-българите-във-Великобритания-след-Брекзит-са-гарантирани_l.a_i.755021_at.1.html

Постигнатото споразумение с Лондон в първия етап от преговорите за Брекзит гарантира правата на българите във Великобритания и на британците в...

Българите отделят близо 6 ч. дневно за телевизия и интернет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/19/3100016_bulgarite_otdeliat_blizo_6_ch_dnevno_za_televiziia_i/?ref=rss


Българите гледат телевизия средно по 3 ч. на ден и това ги прави едни от най-активните зрители в Европа, сочат данни от редовното тримесечно национално представително проучване за обществените нагласи на социологическата агенция "Алфа рисърч".<br /><br />Нараства времето, прекарвано в интернет. Общо 63% от пълнолетните българи са в мрежата и прекарват там средно по 2ч. 40 минути - време, което отстъпва съвсем малко на телевизионното. Сред хората до 50 години съотношението...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване