Задържаха учител, блудствал с 13-годишно момиче

http://dnes.dir.bg/news/uchitel-bludstval-26715160

Районната прокуратура в Казанлък задържа 66-годишен учител и му повдигна обвинение за блудство с 13-годишно момиче.

Руски пилоти си спретнаха "битка" в небето (видео)

http://www.cross.bg/spretnaha-piloti-ryski-1563946.html

/КРОСС/ Руски военни пилоти си спретнаха "битка" в небето над централния Ставрополски край, предаде московската телевизия "Звезда". Министерството на отбраната на страната публикува видеозапис от учения. "Целта на маневрите бе имитация на реални бойни действия. Бяха отработени и ракетни удари по въздушни и наземни цели, както и редица фигури от висшия пилотаж. Обшият брой на участниците в ученията бе около 100 души," пише в съобщението на силовото ведомство. video:https://www.youtube.com/watch?v=AnvWUAWY0yc  

Захариева: ЕК ще излезе със Стратегия за Западните Балкани през февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625756

Захариева: ЕК ще излезе със Стратегия за Западните Балкани през февруариЕК ще излезе със Стратегия за Западните Балкани през месец февруари, която ще обхваща всички държави. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването „Преди всички“ по БНР. „Външната политика стана по-видима за обществото заради активната политика по отношение на страните от Западните Балкани.

Вицепрезидентът на САЩ изненадващо посети Афганистан

http://www.mediapool.bg/vitseprezidentat-na-sasht-iznenadvashto-poseti-afganistan-news273407.html

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс направи в четвъртък изненадващо посещение в Афганистан, за да приветства разположените там американски войници и да разговаря с афганистанския президент Ашраф Гани, съобщи ДПА. Пенс изнесе реч пред войниците в летищен хангар във военновъздушната база "Баграм". Той каза, че е дошъл четири дни преди Коледа да ги поздрави от името на техния върховен главнокомандващ, президента на САЩ Доналд Тръмп. "Благодарение на вас сме в безопасност. Благодарение на вас сме свободни. Благодарение на вас свободата има бъдеще в Афганистан, Америка и по целия свят", каза Пенс пред войниците, цитиран от Асошиейтед прес. Съединените щати имат около 15 000 военни, разположени в южноазиатската държава - част от съюзническите сили, които се борят срещу талибаните и други терористични групировки. Пенс отбеляза, че над 3500 войници от тези сили – около две трети от които американци - са загинали в продължаващата вече 16 години война, започнала след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г. Посещението бе пазено в пълна тайна от съображения за сигурност, тъй като страната е честа мишена на атентати. Пенс се придвижи с хеликоптер от военната база до Кабул, където се срещна с президента Гани и с премиера Абдула Абдула. Там той обсъди с двамата афганистански лидери плановете за произвеждане на дълго отлаганите парламентарни избори и заяви, че САЩ очакват напредък в политическите реформи, необходими за това афганистанците да имат доверие в своята демокрация.

Екатерина Захариева: Външната политика стана по-видима за обществото

http://www.cross.bg/politika-vreme-zaharieva-1563945.html

/КРОСС/ „Външната политика стана по-видима за обществото заради активната политика по отношение на страните от Западните Балкани. Това е основен приоритет по време на българското председателство на Съвета на ЕС, но в същото време е много по-дългосрочна цел и България има интерес съседите да бъдат стабилни в дългосрочен план". Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването "Преди всички" по БНР. Захариева посочи и още резултати през тази година във външната ни политика: „Подписването на договора с Република Македония. Договорът не е ратифициран все още. Надявам се народните представители да го подкрепят. Още преди да се ратифицира договорът, той се изпълнява. Признаването официално на българското малцинство Албания. Откриването на консулство в Тараклия. Това е много важно събитие в Молдова, на което присъствах. Молдовските граждани от български произход са около 50 хиляди. Това са много важни неща. Това показва, че много високо в програмата на българското правителство е грижата за българските общности зад граница". За първи път от 12 години, един от основните външнополитически приоритети на Европейската служба за външна политика са Балканите, посочи министърът. „ЕК ще излезе със Стратегия за Западните Балкани през месец февруари, която ще обхваща всички държави. Организират се много срещи с лидерите

Районите без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365941

Заради аварии на водопроводи, различни части от Варна ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До обед вода няма да имат абонатите от ул. 17 в Траката. В 17 ч. ще бъде пусната водата на живущите в местността Манастирски рид, допълниха от ВиК.

Протестите на полицаи продължават

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/protestite-na-policai-prodyljavat-252678/

Исканията им остават непроменени – повишение на основните заплати от юли 2017 г. с 15% и промени в Закона за МВР

Никой не следва объркани водачи. Освен в отстъплението

http://clubz.bg/62161-nikoj_ne_sledva_obyrkani_vodachi_osven_v_otstyplenieto

FB ми припомни едно мое изказване от преди тамън година. Няма да споделям половинчасови речи, надявам се, че няма повече да ми се налага да бъда толкова досаден.

Накратко: 

"Проблемите, пред които сме изправени, изискват много смели решения, същинско изграждане на една нова, трета българска република.

Целите пред обществото ни са много високи. Те налагат сериозно обединение на демократичната десница, като алтернатива на съществуващото управление. Единство на ДСБ, Гражданския съвет и Да, България е задължителното, но недостатъчно условие..."

Да. Година по-късно, минималната стъпка все още не е направена, макар (както и тогава) да е доста близо. Последиците изглеждат тревожни, дори отчайващи. Не, не изглеждат - те са.

И нека не се сърдим на социолозите - те отразяват резултатите от нашите действия. В обществото цари примирение пред баналното зло, доволство от малкия залък, комфорт от застоя. И това е справедливо и логично - никой не тръгва на бой пред офицерите, никой не следва разделени, объркани водачи. Освен ... в отстъпление и обратно в окопа на “стабилността”, на сигурно, в калта.

Проблемът не е в 80-те% (по Парето, не по Иво Христов-Песимиста). Проблемът е в 20-те.

И не, не насаждам отчаяние преди празници (то си е отдавна, съвсем делнично, насадено в мнозина). Този текст е оптимистичен. На Рождество празнуваме началото на най-голямата промяна и най-мащабната морална революция в историята на човечеството. Тя е извоювана срещу най-мощната “репресивна машина” в историята, в - нека се изразя метафорично - крайно неблагоприятна медийна среда.

И е извоювана не от, а въпреки фарисеите (от една страна) и зелотите (от друга).

Светли празници желая, и съкровена радост.

А на политически коректните идеалисти и материалисти - нека (респективно) силата и подаръците бъдат с вас.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Ден на траур в Момчилград заради убийството на малката Дамла

http://www.mediapool.bg/den-na-traur-v-momchilgrad-zaradi-ubiystvoto-na-malkata-damla-news273406.html

Община Момчилград обяви петък за Ден на траур в памет 7-годишната Дамла, съобщиха от пресцентъра на общината. "Убийството потресе всички жители на общината, нека бъдем съпричастни с болката и мъката на близките на детето", посочват от Общината. По-рано тази седмица заради трагичния случай бяха отменени всички общоградски и публични празненства за предстоящите празници. Както е известно, за убийството бе обвинен братовчед на детето, който направил пълни самопризнания. Майката на Дамла също бе задържана за кратко, след което освободена, но с обвинение за това, че я е оставила без надзор. Разследването бе инспектирано лично от главния прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов, които посетиха Момчилград. Цацаров опита да успокои местното население, че убийството не било извършено от психопат, което предизвика критики срещу изказването му с аргумента, че нормален човек няма как да убие дете.

Полицаи пазят границата и протестират

http://clubz.bg/62160-policai_pazqt_granicata_i_protestirat

Полицейските протести продължиха днес по ГКПП на страната въпреки отчетения от МВР напредък на преговорите за заплати. 

Въпреки отпускането на 480 лв на човек като коледна "награда" и даването на 5 % за решение на проблема

Във вторник след среща при министър Валентин Радев синдикатите подписаха всичко на всичко една обща декларация - увеличението от 1 януари да бъде еднакво за всички.

"В интерес на истината не мога да кажа ,че сме се разбрали за каквото и да е", каза на другия ден Валентин Попов от СФСМВР.

Той допълни, че дори му е трудно да каже с колко е увеличението от 1 януари. Общата отпусната сума е 55 млн., но от нея трябва да се извадят социалните осигуровки, които са тайна, отбеляза синдикалният лидер. Затова Попов смята, че става въпрос за 50 - 50 и няколко лв. увеличение на всеки служител.

Те искаха 15 % върху заплатите, и то със задна дата. Според Попов при такива параметри на отпуснатите суми дори нямат за какво да преговарят.

Лидерът допълни още, че не става въпрос само за пари: другите две искания са моментални промени в Закона за МВР и подготовка за писане на чисто нов закон.

"Тези искания не са изпълнени - логично е нашите протести да продължат", каза той.

Той обяви, че няма да препречват ГКПП-та, както и напомни на ръководството, че сигурността на страната не страда, защото полицаите протестират в свободното си време.

"Следвайки обявената през месец юни 2017 г. програма, СФСМВР продължава протестните си действия на 22 декември 2017 г. – професионалния празник на служителите в ГД “Гранична полиция“, които ще са концентрирани около граничните контролно-пропусквателни пунктове", написаха на фейсбук страницата си синдикалистите.

Ето и местата на стачни действия днес, според СФСМВР.

В 11.00 часа началото на протеста ще бъде поставено от членовете на СФСМВР на ГКПП „Станке Лисичково“, ГКПП „Стрезимировци“ и пред РДГП „Елхово“. 

В 11.30 часа ще започнат протестите на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Илинден“. 

В 12.00 часа ще е началото на протестите на ГКПП „Дуранкулак“, в град Русе на пл. "Свобода" и в град Сливен пред РУ – Сливен.

Протестният маратон на 22 декември 2017 г. ще бъде закрит в 18.30 часа в град Варна на площада между "Транспортна болница" и Митница - Варна.

 

 

 

Прокурор разследва пътеките... КОНПИ щеше да запорира улиците

http://clubz.bg/62159-prokuror_razsledva_pytekite_konpi_shteshe_da_zaporira_ulicite

След като заради катастрофи на пешеходните пътеки главният прокурор е разпоредил проверка на пешеходните пътеки, ясно е какви са следващите стъпки:

Заради катастрофите поради преминаване на червено ще се проверява токът в светофарите.

А заради катастрофите, причинени от пияници, ще се проверява стъклото на чашите и бутилките, от които са пили.

Но, от някаква гледна точка, щом един вицепремиер рейдърстваше из барове и изземваше лаптопите на DJ-ите, то защо пък един главен прокурор да не проверява пешеходните пътеки. Най-вероятно ще разкрие Организирана Престъпна Група на Обединените Пешеходни пътеки, които целят проваляне на Европредседателсвото и с политическа цел бламират правителството.

От друга гледна точка, добре е, че главен прокурор се захвана с пътеките. Защото ако шефът на КОНПИ се беше захванал, то щеше да се върне до създателя им Джеймс Калахан и да го разследва него. Какво като е било през 1948 г. За КОНПИ няма давност. Сам шефът на комисията го каза. И сигурно щеше да запорира пътеките, а и самите улици, срещу бъдещи катастрофи. И щеше да предложи на общините да си продават пътеките, докато могат.

А ако Цветанов се занимаваше с този въпрос, щеше да прочете поименнно всички пешеходни пътеки от трибуната на Парламента.

Леко е смешно, доста е тъжно. Защото ние сме дали власт на тези хора. Дано Новата година ни донесе повече мъдрост. Ако не я разследват на границата за неплащане на мита и акцизи, разбира се...

Усмихнат ден! 

* Тексът е от профила на Любомир Аламанов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

 

 

Записват зависимостта от видеоигри като болест в регистъра на СЗО

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6625748

Записват зависимостта от видеоигри като болест в регистъра на СЗОПристрастеността към видеоигрите от догодина ще бъде считана за психично заболяване от Световната здравна организация и ще влезе в нейната Международна класация на болестите, съобщава сайтът Лайф. В черновия вариант на класификатора при неговата 11-а ревизия ще бъде въведено тъй-нареченото игрово разстройство.

Жилище за €120 000 в Перник? Продадено

https://news.bg/property/zhilishte-za-eur120-000-v-pernik-prodadeno.html

С 20-30 процента са се покачили цените на недвижимите имоти в града

Орбан: Унгария ще блокира всяко наказание на ЕС срещу Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625746

Орбан: Унгария ще блокира всяко наказание на ЕС срещу ПолшаУнгарският премиер Виктор Орбан днес заяви, че за Унгария една силна Полша е жизненоважен член на групата на централноевропейските държави и затова ще блокира всякакви действия за временно отнемане на правото на глас на Полша в ЕС, съобщи Ройтерс. Орбан каза, че Полша, атакувана от Брюксел заради съдебната й реформа,

Лампа с мигли

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6625590

Лампа с миглиТази лампа се нарича Wink и е с изчистен, но многозначителен дизайн, а неин автор е творческият дует Masquespacio от испанския град Валенсия. Това са Анна Милена Ернандес Паласиос и Кристоф Панес, които имат куп награди за интериорни проекти за хотели и ресторанти. Wink обаче е най-новото от портфолиото им в областта на продуктовия дизайн.

Над 220 000 жени са били обект на сексуален тормоз в обществения транспорт във Франция

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/22/3102337_nad_220_000_jeni_sa_bili_obekt_na_seksualen_tormoz_v/?ref=rss


Повече от 220 000 жени са били обект на сексуален тормоз в обществения транспорт във Франция през последните две години, показват данни на Националната обсерватория за престъпност и наказателна отговорност (ONDRP), цитирани от "Ройтерс".<br /><br />Скандалът с продуцента Харви Уайнстийн в САЩ доведе до преосмисляне на отношението към сексуалния тормоз във Франция, отбелязва агенцията.<br /><br />"Въпреки че хората основно се фокусират върху домашното...

Йонко Иванов: Пести се боя за зебрите

https://frognews.bg/novini/ionko-ivanov-pesti-boia-zebrite.html

Властите обявиха, че започва масирана проверка на всички „зебри” у нас. Сега на прицел са цветните пешеходни пътеки.

Бюджетът за олимпийските игри в Токио беше намален с още 300 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/22/3102382_bjudjetut_za_olimpiiskite_igri_v_tokio_beshe_namalen_s/?ref=rss


Бюджетът на летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. е намален до 12.6 млрд. долара, обяви организационният комитет. Това е с 300 млн. долара по-малко спрямо последните обявени планове по-рано през годината.<br /><br />Организаторите са си поставили за цел бюджетът да бъде свит допълнително, за да се намали тежестта върху японските данъкоплатци.<br /><br />Упоритата работа по ограничаването на разходите започна, след като миналата година проучване показа, че...

Още 16 турски висши военни отиват в ареста, помагали на Гюлен

http://www.cross.bg/gyulen-slyzhiteli-prevrat-1563944.html

/КРОСС/ Турските власти разпоредиха арестуването на седем полковници и девет подполковници заради връзки с Гюлен и миналогодишния преврат, съобщава "Хюриет", цитиран от "Ройтерс". Разследването е в столицата Анкара и в девет други провинции, като е насочено към служители в турската жандармерия, които поддържат сигурността в селските райони. Повече от 50 000 души, включително военни и държавни служители, са задържани в очакване на съдебен процес в резултат на неуспешния преврат, а като главен виновник и организатор Турция посочва ислямския проповедник Фетхула Гюлен.    

Самодейци от Приморско подариха концерт за Рождество Христово

https://www.actualno.com/burgas/samodejci-ot-primorsko-podariha-koncert-za-rojdestvo-hristovo-news_650989.html

Самостоятелен концерт на самодейците от Приморско зарадва жителите и гостите на морския град в навечерието на Рождество Христово. Танцьорите и певците от ФА „Приморско“, групата за стари градски песни „Морска звезда“ и съставът за руски песни “Берьозка“, ръководени от Христо Йорданов, представиха своя богат репертоар. Колоритните изпълнители се редуваха на сцената в пълен синхрон, а всяка тяхна изява бе съпътствана от бурни овации. Пор

Ново земетресение бе регистрирано в Иран

http://www.mediapool.bg/novo-zemetresenie-be-registrirano-v-iran-news273405.html

Най-малко осем души бяха ранени при силно земетресение в Иран, предават агенциите, като се позоват на държавната телевизия. Трусът с магнитуд 5.2 по скалатана Рихтер стана в западната провинция Керманшах, близо до границата с Ирак. Спасителни екипи са били изпратени в град Кухбанан, където е бил епицентърът на земетресението. Електроснабдяването в селището е прекъснато, а някои къщи са понесли щети. Иран е разположен в сеизмичен район. Миналия месец 620 души загинаха и хиляди бяха ранени при мощен трус с магнитуд 7.3 в провинция Керманшах. Десетки хора бяха ранени при няколко земетресения в региона на 12 декември. Двама човека загинаха и 117 бяха ранени при трус с магнитуд 5.2, който разлюля в сряда през нощта град близо до столицата Техеран.

В Пирогов спасиха две бебета с аномалии

https://offnews.bg//zdrave/v-pirogov-spasiha-dve-bebeta-s-anomalii-671689.html

Екипът на д-р Цветко Георгиев спаси живота на 2 бебета с вродени редки аномалии.

И двете момиченца са родени с рядко срещана аномалия, при която, още докато са в утробата, част от червата им некротизират и загиват, което води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъсдържимо и некротични тъкани. Тази формация не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им.

Докато са на няколко дни момичетата са преведени в уникалното за България Отделение на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов". Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват продължителни животоспасяващи операции. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции. Сега двете бебета могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот.

Основният принос за възможността да посрещнат първата си Коледа е на екипите на завеждащия Отделението на новороденото и вродените аномалии д-р Цветко Георгиев и на завеждащия Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски.

Подобна патология се среща изключително рядко, както в световен мащаб, така и у нас, споделя д-р Герогиев. За целия си професионален път лекарят е срещал около 15 подобни случая.

Последен учебен ден, от утре започва Коледната ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=365939

Днес е последен учебен ден за учениците от 1 до 12 клас в България, а от утре започва Коледната ваканция, припомня Moreto.net. Ваканцията ще продължи до 2 януари включително, съобщиха от Министерството на образованиетоо. И допълниха: Децата ще се върнат в класните стаи на 3 януари - сряда, като ще учат по програмата за съответния ден и в посочената от училището смяна.

Около 300 хил. автомобила ще напуснат София днес

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/okolo-300-hil.-avtomobila-shte-napusnat-sofiia-dnes-6077517

Очаква се трафикът да се засили към 16 ч., когато наближава и краят на работния ден

Пучдемон: Мнозинството ни е победа за Каталунската република над испанската държава

http://econ.bg/Новини/Пучдемон-Мнозинството-ни-е-победа-за-Каталунската-република-над-испанската-държава_l.a_i.755228_at.1.html

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че спечеленото на регионални избори мнозинство е победа за Каталунската република над испанската...

Спряхме работа заради един некадърник на държавен пост, обяви шефът на "Свилоза"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/22/3102347_spriahme_rabota_zaradi_edin_nekadurnik_na_durjaven/?ref=rss


Заради един некадърник, в едно държавно предприятие, "Свилоза" спря работа посред зима, което ще доведе до безумни разходи за отопление на над 1700 дка. съоръжения, каза днес по Би Ти Ви председателят на съвета на директорите на комбината за хартия в Свищов Красимир Дачев. Той допълни, че говори за директора на северозападното държавно горско предприятие, което не е изпълнил задължението си по договор за доставка на 50 000 тона дървесина.<br /><br />"През тази година,...

От 1 януари толтакса край сръбския Димитровград - 190 динара за леките коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625731

От 1 януари толтакса край сръбския Димитровград - 190 динара за леките колиПлащането на толтакса на източното разклонение на транспортен Коридор номер 10 край сръбския Димитровград започва на 1 януари, съобщава сръбският вестник "Новости". Толтаксата за новите отсечки е 190 динара и ще бъде плащана само от шофьорите на автомобили, които пътуват от и до България, защото рампата се намира в непосредствена близост до

Ще има трети кандидат за шеф на БФС

https://offnews.bg//futbol/shte-ima-treti-kandidat-za-shef-na-bfs-671688.html

Ще има трети кандидат за президент на БФС освен настоящия шеф Борислав Михайлов и бившият национален селекционер Любослав Пенев, твърди “Тема Спорт”. Той ще обяви кандидатурата си малко преди крайния срок за внасяне на документите, който е 1 януари.

Става въпрос за фигура, която е достатъчно близка и с Левски, и с ЦСКА, а също така и с Любослав Пенев.

Не е ясно дали това няма да е стратегически ход на опозицията, възможно е някой да се оттегли в полза на друг или да призове неговите симпатизанти за подкрепа на другия.

Новият кандидат вече има около себе си проверени хора, които да бъдат част от екипа му. Сред тях са както футболни деятели, така и специалисти по маркетинг и спорта, юристи и трима бивши рефери, най-авторитетният от които е гласен да оглави Съдийската комисия.

“България се нуждае от коренна промяна. Ситуацията през последните 12 години е катастрофална”, каза в интервю за “Ройтерс” Любо Пенев.

Дядо отиде на волейболен мач, откриха го мъртъв в Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/6625741

Дядо отиде на волейболен мач, откриха го мъртъв в Кърджали80-годишен е бил открит мъртъв в сервизно помещение на спортната зала в областния център вчера около 18 часа. Сигнал, че възрастният човек не се е прибрал в дома си, след като отишъл на волейболен мач, е подаден в сряда в управлението в Кърджали. Полицейски патрули са издирвали изчезналия, но без резултат.

Фалшивите новини за Исус Христос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625023

Фалшивите новини за Исус ХристосСпасителя бил от Македония, шетал по нашите земи и в Индия Исус Христос е най-манипулираният на земята, която покровителства от небето. Понеже е легенда, трудно може да се отсее истината от лъжата. Има обаче глупости, които вадят очите и на слепците. Никой не знае кога е роден Богочовекът. Историците сочат 28 март, 19 или 20 април, 20 май,

Захариева се надява през януари НС да подкрепи Договора за добросъседство с Македония

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-se-nadjava-prez-januari-ns-da-podkrepi-dogovora-za-dobrosysedstvo-s-makedonija-news_650986.html

Договорът за добросъседство с Македония е внесен от правителството в парламента, не е ратифициран все още, но се надявам януари месец народните представители да го подкрепят. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред БНР. „По-важното е, че още преди да се ратифицира договорът, тоест да влезе в сила, той се изпълнява“, заяви тя. „Дори да беше ратифициран, ако нашите отношения продължаваха да текат по същия начин, какво от това, че сме подп

Плевнелиев: Няма да оглавявам нито градската, нито селската десница

http://clubz.bg/62158-plevneliev_nqma_da_oglavqvam_nito_gradskata_nito_selskata_desnica

Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава. Снимка EPA/БГНЕС

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев твърди в интервю пред "24 часа", че нееднократно му е предлагано да оглави т. нар. градска или стара десница. Той обаче казал: "Не, не и не". И не се канил да оглавява нито градска, нито селска десница.

"Има такива очаквания. Но казвам пред вас най-отговорно и ясно: "Не, не, не и не. Аз няма да оглавя нито градската десница, нито селската левица. Няма да се връщам в която и да било партия. Няма да правя партия. Няма да ставам лидер на която и да е партия. Няма да обединявам която и да е, нито съвкупност от партии", обяснява той бъдещите си намерения.

Интервюто е рекламирано като "откровено и неприличащо на никое друго". В него Плевнелиев коментира еднакво охотно и важни политически проблеми и какви подаръци е направил на приятелката си Деси Банова. Научаваме още, че Плевнелиев е взел важна израелска награда преди Тръмп, а Корнелия Нинова, според оценките му, е хиперактивна. Така читателят остава еднакво добре информиран какво мисли предишният президент за тежки въпроси като ревизията на приватизацията, но и ако по някаква случайност е пропуснал, отново навлиза надълбоко в розовия роман на връзката Плевнелиев - Банова.

И някои от акцентите:

Как Плевнелиев изпреварил Тръмп

Доскорошният български президент взел преди Доналд Тръмп наградата на фондация "Приятели на Израел". Той уточнява, че преди него и след него са двама американски президенти.

"Да, изпратиха ми снимката от церемонията в Овалния кабинет отпреди няколко дни. Майк Евънс държи наградата. Отзад са Иванка Тръмп и нейният мъж, както и Майк Пенс - вицепрезидентът.

Аз съм носител на наградата, като преди и след мен са двама американски президенти - Джордж Буш-младши и президента Тръмп. Голяма чест за България е тази награда. Като миналогодишен носител бях поканен да присъствам на връчването, но бях в Китай по това време. Гордея се, че съм единственият от Централна и Източна Европа и четвъртият в света, който я получи. Петият е президентът Тръмп. Сребърния свещник подарих след това на синагогата в София", обяснява Плевнелиев.

В дух на скромност следват още уточнения за постиженията на Плевнелиев - той е станал "почетен професор" на два китайски университета - Пекинския и "Цинхуа".

Интервюиращата уточнява: "Не само на Запад, но и на Изток ви ценят". - "Да, така е", съгласява се той. 

Сърцето на Деси Банова, което не се купува с подаръци

Плевнелиев отхвърля категорично писанията, че приятелката му Деси Банова тъне в лукс и скъпи подаръци. Истинската любов не се купува с пари, обяснява той.

"Нима не разбраха, че аз съм може би малко по- мъдър, отколкото те си мислят? И че една позитивно мислеща, красива и добронамерена жена не се купува.

Нейното сърце не струва 30, 500 или 500 000 лева. Нейното сърце се печели с подадена ръка, с честен подход. Но в никакъв случай не струва пари. И нима някои не разбраха, че истинската любов не се измерва нито в пари, нито в подаръци, а е в очите, в сърцето, в подадената ръка. Аз съм там. Аз се радвам на една истинска любов, която не може да бъде измерена в пари. Продължаваме да живеем по начина, по който сме живели. Истинската любов не се базира на пари. Тя се базира на усещането, че имаш до себе си човек, който е твоят човек. И че двамата заедно, за ръка, може да стигнете далече. Аз имам това усещане и действам по този начин", казва той прочувствено.

Приятелката на Плевнелиев и водеща на прогнозата на времето по Нова тв обаче няма да остане без подарък.

Въпрос:  Купихте ли вече на Деси Банова скиорски екип? Нали ще я обучавате - да ви прави компания на пистите...

Отговор: Как може винаги “24 часа” да познава! Ето това е подаръкът. Не е електрическа “Тесла”, не е къща или апартаменти. Да, моят подарък е ски екип и ще се учим заедно да караме ски. Чакам този момент с нетърпение.

Въпрос: Вече си ходите спокойно за ръка. 

Отговор: Да. Ние не правим нищо лошо. Съдбата ни събра. Сега се радваме. Да, ходим за ръка, включително и в магазина за зимни якета. -

Тук в интервюто следва плавен преход и от скиорския костюм на Деси Банова се скача към грубата действителност в лицето на Румен Радев.

Радев - нито е господин Вето, нито води някакви грандиозни битки

"Президентът Радев не е наложил извънреден брой вето, в рамките на нормалното е. Но не бива да го преекспонираме. Той нито е "г-н Вето", нито води някакви грандиозни битки. Такива аз не виждам", това коментира Плевнелиев по отношение на сегашния президент и обвиненията на ГЕРБ към него, че налага непрекъснато вето върху различни закони.

Според Плевнелиев Радев тепърва трябва да се доказва, защото досега не му се е случило нищо извънредно, не е имал труден период, радвал се е на "много странно медийно добруване", намира се в много комфортна среда. Той не е водил битки, смята доскорошният държавен глава.

След това изброява какво се е случвало, докато той е бил президент, и сега:

"2017-а е една стандартна година, в нея нищо извънредно не се е случило, никакви драми и кризи, през които е необходимо той да се доказва, не е имало. Нека си спомним само от 2012 до 2014 г. - имаше терористичен акт в България, две вълни на протести, в които стотици хиляди българи из страната протестираха през 2013 г., през 2013-2014 г. - две извънредни парламентарни кризи, поради което се родиха 5 правителства и 3 парламента! В рамките на 2 г. имаше невиждана имиграционна вълна. Сега правителството си върши добре работата, държавата стои нормално, ползва се с признанието на международните партньори, министър-председателят Бойко Борисов има извънредно полезна, активна, много продуктивна външнополитическа програма."

Според Плевнелиев "ветото не е инструмент да пречиш на някого, да водиш битка с него или да правиш рейтинг. Трябва да се извадят съответните аргументи, но и да се дадат решения. На президента му прилича не просто само да регистрира един проблем. Нека да дава и решения"

Той признава, че също би наложил вето върху антикорупционния закон. От ГЕРБ разкритикуваха Радев, че е заявил намерението си да прибегне към това си правомощие преди въобще още законът да е приет в завършен вид.

"Мисля, че президентът Радев има достатъчно аргументи да наложи вето. Ако аз бях действащият държавен глава, щях да наложа също вето", казва Плевнелиев.

Той изброява и своите аргументи: "С аргументи, които предполагам, че ще бъдат аргументите и на президента Радев. Нека да се обоснова. Ако президентът Радев наложи вето заради начина, по който се структурира антикорупционното звено, няма да е прав. Аз лично вярвам, че не е добре българският държавен глава да назначава шефа на звеното. В парламента има много по-сериозен сблъсък и баланс на интересите и там е мястото да се роди ръководството на тази институция. Надявам се народните представители да бъдат на висотата на отговорността. Ако президентът просто с един акт назначи шефа на една агенция, това не е нито по-прозрачно, нито по-демократично. По-добре е, от гледна точка на баланса на силите и на институциите, президентът да стои настрана от този орган. Ако той наложи вето поради тези причини, свързани с конструирането на органа, аз няма да съм изненадан, но няма и да съм съгласен".

Причините, които той посочва за свое евентуалво вето са, че свидетелите няма да бъдат добре защитени.

"Вие трябва да можете да закриляте тези, които подават сигнали. Трябва да можете най-малкото да им създадете едно определено ниво на комфорт. Когато сигнализирате за корупция, очаквате подкрепа от държавата, а не нож в гърба. Ние имаме една институция, която в много отношения е вече проблематично и мъртво родена", смята той. 

 
Плевнелиев отново не пести критиките си към Радев:
 
Той се държи като президент на БСП, като президент на русофилите в България. Държи се като президент, който е срещу управляващите.
 
Спомняте си какво се случи на едно патриотично мероприятие в Свищов, когато народният представител Цветан Цветанов беше изгонен от президента. Такова скандално действие на български държавен глава никога не е имало. Това означава заяждане, това означава, че не сме разбрали, че държавният глава е над всички и трябва не само да работи с всички, но и да го прави по еднакъв начин.
Учудвам се понякога на толерантността на ГЕРБ - партия, подкрепена от милиони българи. Как така е изгубила човешкото си лице, след като милиони българи застават зад нея? Не му приляга на държавния глава. Не е прав, не действа като държавен глава - обединител, но има голям късмет, че срещу него в случая е ГЕРБ - партия, която винаги е била много толерантна и е прощавала. Ако беше БСП, нямаше никога да ми прости.
За мен е много странно, че президентът Радев не продължи почти нито една инициатива на предшествениците си.

За ново кандидатиране за президент? Не. Оставам президентът Плевнелиев

Плевнелиев отрича възможността отново да се кандидатира за президент. Както и слуховете, че ще оглави старата десница. 

Има очакване, че може би аз съм единственият, който би могъл да обедини разединеното дясно, на което за съжаление му отива толкова много да бъде разделено, разпарчетосано. Десните лидери не научиха нищо от историята на България. Повече от 25 г. - его, разделение, на инат. Да, вярно е, че т. нар. градска десница - стотици хиляди български граждани останаха непредставени заради абсолютно безобразните действия на лидерите вдясно. За съжаление. Казвам го най - отговорно.
 
Но казвам най-отговорно и най-ясно: Не, не, не и не. Аз няма да оглавя нито градската десница, нито селската левица. Аз няма да се връщам в която и да било политическа партия. Аз няма да правя политическа партия. Аз няма да ставам лидер на която и да е политическа партия. Няма да обединявам която и да е, или съвкупност от политически партии. Оставам президентът Плевнелиев.
После обяснява как според него е груба грешка един президент да направи партия и дава пример с Георги Първанов. "В крайна сметка в БСП днес го считат за предател, а виждате със собствената му партия докъде стигнаха нещата", припомня той. 
 
Борисов има много силен политически инстинкт, така той пише историята
 
Министър-председателят Бойко Борисов винаги е имал много силен, бих казал уникален политически инстинкт. Това е начинът, по който той пише история. Три пъти е министър-председател на България, неговата партия спечели всички избори, с изключение на последните президентски, в последните 10 г. Това е едно постижение, което почти никой друг не е имал в модерната история на България. На демократичното й развитие, не говорим за преди това.
 
Неговото политическо дълголетие се дължи на неговия политически инстинкт да реже веднага. Той реже - ако има проблем, се действа на секундата. Това може би невинаги е справедливо. Но ще ви кажа обратния вариант - ако той замиташе проблеми, ако не действаше веднага, това щеше да задълбочи проблемите и те да станат много по-големи.
 
А министър-председателят е прав, защото когато има големи скандали, когато има големи драми, той е научил урока си - той реже. Като министър-председател Станишев беше точно обратното - отлагаше максимално абсолютно всички възможни проблеми на тройната коалиция, и затова тя си и отиде в небитието.
 
Корнелия Нинова, двойният стандарт и хиперактивността ѝ
 
"Когато вие сте политически лидер на лявото и борите здраво лошата приватизация, а се оказва, че всъщност сте двигател и участник в не една приватизационна сделка, това е двоен стандарт. Не им прилича на политиците да действат по този начин и аз мисля, че това е дамоклиевият меч над г-жа Нинова. Този двоен стандарт ще й се отрази много тежко на нея, за съжаление." 
 
Това е коментарът на Плевнелиев за Корнелия Нинова и приватизацията на "Техноимпекс".
 
Според него заради това и лидерката на БСП е хиперактивна.
 
"Но така или иначе, колкото и хиперактивна да бъде, тя не може да избяга от двойния стандарт, в който е изпаднала. А българите имат голям проблем с това. " 
Против ревизията на приватизационните сделки, предлагана от ГЕРБ
 
Ревизията на приватизационните сделки е действие, което не помага по никакъв начин на българската икономика, смята Плевнелиев.
 
"Не считам, че създава перспектива, а и не вярвам, че ще доведе до справедливост. Нека да се обоснова. Ако търсим справедливост и отворим миналото на приватизацията, тогава трябва да се проверят хиляди сделки. Защото не е една, а хиляди са безобразните сделки, свързани с приватизацията в България. И това трябва да се мери с един аршин", казва той.
 
"В една модерна икономика ние трябва да гледаме напред, трябва да отваряме перспектива, да мотивираме който и да е да инвестира своите пари в България, защото само така се създават бързи и добре платени работни места. Но когато, вместо да гледаме напред, ровим в миналото, и то по един много бих казал въпросително справедлив и обективен начин, това ще демотивира много инвеститори. Ами те са участвали в приватизационни сделки. Много от тези инвеститори в тези приватизационни сделки са купили едни съсипани комунистически държавни предприятия, вложили са усилия, време, пари. И сега почваме да ровим пак назад във времето. Нещо повече - има закон, има конституция над всички нас. Те определят и срокове за давност, и всичко останало. Аз си мисля, че това действие на ГЕРБ няма да доведе до позитиви - нито за тях, нито за държавата. Моят съвет към моите колеги и приятели е да помислят три пъти, преди да прережат лентата" ,добавя той.
 
"За" втори лифт на Банско
 
Категорично да за втори лифт на Банско, казва доскорошният президент. И се изказва против "криворазбраните еколози от жълтите павета".
 
"Самият аз съм готов да го изкрещя от всяко телевизионно студио. Не само защото съм запален скиор. Не. Но аз обичам планината, аз обичам България. И искам да съм много ясен - аз вярвам, че точно хората, които живеят в планината, обичат планината. А не тези много често криворазбрани еколози от жълтите павета."
 
"Толкова е българско ние да се самозастрелваме, самопрецакваме, да пишем през някакви холивудски звезди някакви писма до министър-председателя, вместо да излезем и да кажем как да направим така, че да има перспектива за българските планински региони. От какво ще се хранят те? От какво ще живеят? Каква е перспективата за тях?" -
 
"Не съм сигурен, че коалицията ГЕРБ- "Обединени патриоти" ще издържи четири години
 
Плевнелиев коментира и управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" и своите прогнози колко време тя ще издържи.
 
"Тази коалиция в момента върши своята работа за България. Не е това идеалното партньорство В никакъв случай. Има много негативи, но и позитивни моменти.
 
Тази коалиция може да не е перфектна, но тя обогатява коалиционната култура в България Тя може да се срути догодина или по-догодина, тя може да не проработи дългосрочно. Все пак, да не забравяме, че българските националисти, които аз никога не нарекох патриоти, не са най-предвидимият партньор за всяка една от големите, системни партии."
Признава и че не е сигурен, че управляващата коалиция ще издържи четири години.
 
Той обяснява, че винаги е искал българският политически елит да бъде на ниво, че да се правят широки коалици между леви и десни, както в Германия (макар че след последните парламентарни избори в Германия все още няма кабинет, точно защото формирлането на такава широка коалиция се оказа твърде сложно-б.р. ). Смятах дори, че, от гледна точка на успешното председателство на България на ЕС това (ГЕРБ да управлява с БСП - б.а.) можеше да бъде един възможен вариант, но очевидно не сме дорасли. Надявам се някой ден да се случи.

Раул Кастро се оттегля през април 2018 г.

https://offnews.bg//sviat/raul-kastro-se-otteglia-prez-april-2018-g-671686.html

Раул Кастро се оттегля от поста си като председател на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба през април 2018 г., потвърди той пред парламента.

"Когато на 19 април бъде сформиран новият състав на Националното събрание на народната власт, ще завърши моят втори и последен мандат на поста държавен глава и правителствен ръководител. Куба ще има нов председател" (на Държавния съвет), заяви Кастро, цитиран от вестник "Хувентуд ребелде".

Първото заседание на парламента в новия му състав, на което ще бъдат избрани членовете на Държавния съвет и неговият председател, ще се състои два месеца по-късно от планираното - на 19 април. Решението за отлагането бе прието във връзка с разрушителните последици от урагана Ирма, който премина през острова през септември.

Раул Кастро управлява Куба от 2008 г., когато смени на ръководния пост по-големия си брат, лидера на кубинската революция Фидел Кастро.

Над 100 млн. лв. ще инвестира София в транспортна инфраструктура през 2018 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-100-mln-lv-shte-investira-sofiia-v-transportna-infrastruktura-prez-2018-g-252675/

Подготвя се купуването на нови 142 автобуса на природен газ и първите 20 електробуса, каза кметът Йорданка Фандъкова

Стоичков уреди трансфер на национал в САЩ

https://offnews.bg//futbol/stoichkov-uredi-transfer-na-natcional-v-sasht-671687.html

Националът от ЦСКА Антон Недялков ще продължи кариерата си в САЩ. Той беше продаден на американския Далас. Новината потвърди официалният сайт на "червените". В информацията се разкрива и трансферната сума от 1,5 млн. долара. Освен това, българският клуб може да получи още пари под формата на бонуси. "Армейците" имат и гарантиран процент от евентуална следваща продажба на левия бек. За трансфера е съдействал лично Христо Стоичков, който преди време също игра в американската Мейджър лийг.

ФК Далас вече обяви трансфера на официалния си сайт и на страницата си в Twitter.

Ето и пълният текст на съобщението в сайта на ЦСКА-София:

Армейци,

бранителят Антон Недялков вече е състезател на американския клуб Далас. След дълги преговори трансферът бе финализиран официално и сърцатият защитник поема към американската Висша лига.
Сумата, която ЦСКА ще получи по контракта, е 1,5 милиона долара, като тя може да нарасне при добро представяне на футболиста и новия му тим. Освен това червените запазват в специална клауза значителен процент от правата на Недялков при бъдеща негова продажба.

Към 24-годишния роден национал имаше засилен интерес и от други чуждестранни клубове, но за ЦСКА сделката в този момент не беше основен и задължителен приоритет. Със своя авторитет и позиции легендата Христо Стоичков изигра основна роля тя да стане факт.

По негова препоръка от Далас отдавна следяха изявите на Недялков и на няколко пъти повишаваха финансовите параметри. Ръководството на армейците направи много, за да задържи играча в редиците си и през пролетта, но в крайна сметка бе уважено изричното настояване на самия футболист и Стоичков кариерата му да продължи на ново поприще в САЩ.


Искаме да ви уверим, че ръководството на ЦСКА веднага предприе нужните мерки и задейства преговорите по привличането на качествен заместник на Недялков на този пост.

Биткойнът се срина с 30% от върха си

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/bitkoinyt-se-srina-s-30-ot-vyrha-si-252677/

Анализатори определят криптовалутата не като инвестиция, а като хазарт

Изба „Вила Ямбол“ предлага вина световни медалисти за коледната маса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6621957

Изба „Вила Ямбол“ предлага вина световни медалисти за коледната масаКои са основните принципи за съчетаване на специални ястия с подходяща напитка разказват експертите на един от най-старите винопроизводители Много са идеите какво да сложите на масата за Бъдни вечер и за Коледа. Някои предпочитат да спазват стриктно традициите и на 24-и вечерта приготвят определения брой постни ястия, а 25-и – местни.

Ще има ли подкрепа за бебето Денис

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6625216

Ще има ли подкрепа за бебето ДенисТочно преди Коледа хората се готвят за празниците, но покрай пазаруването и търсенето на подаръци за близките мнозина искат и да помогнат - на самотни съседи, на непознати хора, на болни деца. От такава помощ, но и от разбиране и подкрепа се нуждае и едно 4-месечно бебе на незрящи родители. (Виж 7-а стр.

Варненски полицаи излизат на протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=365936

Пореден рунд от протестите на служителите на МВР ще се проведе тази вечер във Варна, научи Moreto.net. В Деня на Гранична полиция униформени ще се съберат да демонстрират, защото според синдикатите им исканията не са изпълнени. Протестът започва точно в 18.

В ранния следобед ще бъде възстановено топлото в София

https://frognews.bg/novini/ranniia-sledobed-shte-bade-vazstanoveno-toploto-sofiia.html

Авария остави без парно и топла вода части от София. Засегнати са кварталите „Белите брези”, „Стрелбище”, „Красно село”, „Гоце Делчев” и части от „Борово”, „Мотописта” и ”Лозенец”. В ранния следобед ще бъде възстановено топлоподаването на засегнатите квартали, съобщиха от ”Топлофикация-София”.

Ким Чен-ун: Ние сме ядрена заплаха за САЩ и никой не може да отрече това

http://www.cross.bg/stranata-chen-yn-zaplaha-1563942.html

/КРОСС/ Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви, че развитието на въоръжените сили на страната ѝ позволява да се превърне в държава, способна да представлява непосредствена ядрена заплаха за САЩ, предава ТАСС. „Стремителното развитие на ядрените сили на страната ни в последно време оказва голямо влияние на структурата на световната политика и стратегическата обстановка. Републиката ни се превърна в стратегическа държава, способна да бъде непосредствена ядрена заплаха за САЩ и никой на света не може да отрече това", заяви Ким Чен-ун, цитиран от „Фокус". Той подчерта, че страната е постигнала прогрес в ядрената си програма, въпреки международните санкции.  

БДЖ осигурява 18 200 допълнителни места във влаковете за предстоящите празници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625729

БДЖ осигурява 18 200 допълнителни места във влаковете за предстоящите празници„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще осигури 18 200 допълнителни места за предстоящите празници, съобщиха от пресцентъра на холдинга. С допълнителни вагони ще бъдат увеличени съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. По този начин националният железопътен превозвач цели да гарантира удобното придвижване на своите

Русия възнамерява да завладее до 20% от пазара на втечнен газ до 2035 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-vyznameriava-da-zavladee-do-20-ot-pazara-na-vtechnen-gaz-do-2035-g-252674/

Доставките ще бъдат правени със специални ледоходи, защото находищата се намират в Полярния кръг, коментира руският енергиен министър

Проучване: Готовите салати са коктейл от химия (Видео)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6625715

Проучване: Готовите салати са коктейл от химия (Видео)Готовите салати, които купуваме от магазина, са коктейл от химия. Такова обобщение правят експертите от асоциацията „Активни потребители” след проучване съдържанието на въпросните продукти, предаде Нова тв. „В "Руската салата", например, основните компоненти ги има, с изключение на вареното яйце. Освен тях обаче в този вид храна се съдържат още

Бомба е избухнала до Aпелативния съд в Атина

https://www.actualno.com/europe/bomba-e-izbuhnala-do-apelativnija-syd-v-atina-news_650984.html

Апелативният съд в гръцката столица Атина е бил разтърсен от мощна бомбена експлозия снощи, съобщават гръцките медии. Взривът е хвърлил в шок жителите на гръцката столица, тъй като тътенът от него се е чул на много голямо разстояние. До момента няма данни за пострадали и ранени. Преди експлозията е имало обаждане по телефона и районът е бил отцепен от полицията. Неизвестно лице е телефонирало в 02:50 ч. в редакцията на „Вестника на редакторите” и в сайта на изданието &

Григор Димитров влезе в топ 10 на най-забавните тенисисти

http://www.cross.bg/myasto-tenisisti-dimitrov-1563941.html

/КРОСС/ Григор Димитров попадна в челото на любопитна класация в края на годината. И тя няма нищо общо със световната ранглиста по тенис. Първата ни ракета бе определен за един от най-забавните тенисисти в света. Класацията е на „Форбс", а в нея българинът попадна под номер 7. "Тъй като 2017-а г. отива към края си, е време да подредим професионалните тенисисти по начин, по който рядко са нареждани - според това колко забавни бяха тази година на корта", пише американското издание. „Ако класацията беше направена преди три години, вероятно Димитров би бил по-напред. Сега играта му е далеч по-изчистена от атрактивни удари в търсене на по-голяма успеваемост и концентрация. Чупенето на ракети също е част от миналото - факт", допълват от „Форбс". А на първо място в класацията е поставен Ники Кириос, следван от Роджър Федерер и Денис Шаповалов. Останалите в десетката са Рафаел Надал, Дъстин Браун, Гаел Монфис, Фабио Фонини, Саша Зверев, а на десетото място са поставени Давид Ферер и Джак Сок. При жените на първото място е поставена Коко Вандеуей, следвана от Серина Уилямс и Елена Остапенко.  

Една от най-секси рускините в света с нова фотосесия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/edna-ot-naj-seksi-ruskinite-v-sveta-s-nova-fotosesiia-6077512

Излезе 20-то издание на коледния видеокалендар на списание Love. Главна героиня на поредното коледно поздравление е руският супермодел Ирина Шейк

Илхан Андай: Доган гарантира живот на кабинета ”Борисов 3”

http://dnes.dir.bg/news/ahmed-dogan-ilhan-andi-kabinet-borisov-3-26715153

С речта си пред актива на ДПС Ахмед Доган гарантира живот на правителството на Бойко Борисов, коментира журналистът Илхан Андай.

Пучдемон след победата на Каталунските сепаратисти: Испания е победена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625705

Пучдемон след победата на Каталунските сепаратисти: Испания е победена
Бившият лидер на Каталуня Карлес Пучдемон обяви победа, след като сепаратистките партии в Каталуня спечелиха мнозинство след предсрочните избори в областта, пише The Independent, цитиран от "Фокус". „Испания е победена“, заяви Пучдемон, който в момента е в изгнание в Брюксел. Според него испанският министър-председател „Мариано Рахой получи шамар

Краят на Bitcoin или временно сътресение?

http://clubz.bg/62156-kraqt_na_bitcoin_ili_vremenno_sytresenie

Новата виртуална валута се харчи както за добри, така и за лоши цели. Снимка stockvault.net

Криптовалутата Bitcoin загуби 11% от стойността си и 40% от рекорда си от над 19 хил. долара. Световните пазари губят интереса към криптовалутите бързо.

Все пак в момента Bitcoin e на стойност над 13 хил. долара - 11 пъти повече от началото на годината. Може и целият ръст на криптовалутата да не се срине, както предполагат някои, а само подхраненото от манията около криптовалутите.

През последното денонощие Bitcoin cash пък загуби 38 процента от стойността си, а ethereum - 26 процента.

Bitcoin започна наскоро и продажба на фючърси. По-смелите купувачи на бъдещи фиксирани сделки може и да пострадат от срива. 

Бомба избухна пред Апелативния съд в Атина

http://www.mediapool.bg/bomba-izbuhna-pred-apelativniya-sad-v-atina-news273404.html

Апелативният съд в Атина е бил разтърсен от мощна бомбена експлозия в ранните часове на петък, съобщават гръцките медии. Взривът е хвърлил в шок жителите на гръцката столица, тъй като тътенът от него се е чул на много голямо разстояние, предава БТА. До момента няма данни за пострадали и ранени. Преди експлозията е имало обаждане по телефона и районът е бил отцепен от полицията.  Неизвестно лице е телефонирало в 02.50 часа в редакцията на "Вестника на редакторите" и в сайта на изданието "Зунгла" и е предупредило, че до 40 минути ще избухне бомба в Апелативния съд. На място са пристигнали специалисти по обезвреждане на взривни устройства, които събират данни, за да установят вида на бомбата и да открият улики за нападателите.  Властите смятат, че става дума за терористичен акт. Пред телевизия Скай представител на полицията е потвърдил, че взривът е нанесъл сериозни щети на сградата на съда и на сгради в близост до него.

Взрив в Апелативния съд в Атина

https://frognews.bg/svqt/vzriv-apelativniia-sad-atina.html

Мощна бомбена експлозия разтърси снощи Апелативния съд в Атина.

Смъртоносният пожар в Южна Корея има прилики с този в кулата "Гренфел" в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625701

Смъртоносният пожар в Южна Корея има прилики с този в кулата "Гренфел" в Лондон
Смъртоносният пожар в осеметажания фитнес център в южнокорейския град Чечхон напомня на пожара в кулата "Гренфел" в Лондон заради лесно запалимите материали на външната облицовка, посочват днес експерти, цитирани от Франс прес. При пожара загинаха 29 души, повечето жени, блокирани в сауна, и 29 бяха ранени.

Сепаратистите в Каталуния се връщат на власт

http://www.moreto.net/novini.php?n=365935

Сепаратистите се връщат на власт в Каталуния. Те печелят достатъчно гласове на проведените вчера регионални избори, за да си върнат мнозинството в парламента. Губят обаче подкрепа в сравнение с предишните избори през 2015 г. Най-голямата политическа формация в каталунския парламент става партията "Гражданите", която се бори Испания да остане единна.

Командирът на Сухопътните войски поздрави личния състав за празниците

http://www.cross.bg/voiiski-syhoputnite-slyzhiteli-1563940.html

/КРОСС/ Поздравление на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов към личния състав на войските по повод предстоящите Коледно-ховогодишни празници. "Уважаеми генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители, Приемете от името на Ръководството на Сухопътните войски и лично от мое име най-сърдечни поздрави по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници! Рождество Христово и посрещането на Нова година носят много емоции, пречистват душите ни, правят ни по-мъдри и целеустремени. Благодаря ви за проявените през годината висок професионализъм, всеотдайност и отговорност при изпълнението на ежедневните служебни задължения по време на проведените учения у нас, в чужбина и съвместните подготовки. Убеден съм, че ще продължавате да изпълнявате своите задачи все така коректно, с чест и достойнство. Приемете моите пожелания за добро здраве, щастие, лични и служебни успехи! На всички военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски пожелавам преди всичко Новата 2018 година да е мирна. Нека я посрещнем с надежда за по-добри дни, да я изпълним със съзидателен труд и я изпратим със сбъднати мечти. Весела Коледа и щастлива Нова година!"    

Христо Иванов за Цацаров: Ще замете "Булгартабак" под килима

http://clubz.bg/62155-hristo_ivanov_za_cacarov_shte_zamete_bulgartabak_pod_kilima

Гражданската анкетна комисия "Контрабантабак", чието формиране бе обявено от лидера на "Да, България" Христо Иванов, ще започне работа през първите седмици на новата година. А призивът на Иванов от днес е всеки, който има факти и документи да се свърже с формацията. Крайнта цел:

"Да направим така, че да бъде невъзможно затварянето на очите, което наблюдаваме от години в родните институции", заяви днес той във видеокоментар. 

Според Иванов обявлението на главния прокурор Сотир Цацаров от четвъртък, че започва проверка на казуса "Булгартабак" и споменаването на фирмата като "източник на контрабанда" в доклад на турските служби, е пореден "опит за прокуратурата да направи безочлива инсценировка, да отложи реакциите, да спечели време и да замете всичко под килима".

 
Лидерът на "Да, България" мотивира извода си с хронологията на фактите. И изброи, че първо медиите са съобщили за официалния доклад на турските служби още на 14 ноември. След като се е видяло, че институциите нямат намерение да реагират, "Да, България" сезира президента, парламента, МВР и прокуратурата по случая. Последваха, по думите на Иванов, "откровено срамни сцени, в които вътрешният министър Валентин Радев се опита да лъже, че в доклада не се споменава "Булгартабак". После започна едно търсене на оригиналния текст по официарни канали". Главният прокурор намери време да го прочете, разбрано е било, че няма да отмине темата без някаква проверка, но се оказва, че тя ще включва проверка на авторството и целите на доклада...
 
"Тоест Цацаров ще проверява турските служби и Интерпол", обяви Иванов.
Според него механизмът напомня т.нар. проверки на изтеклите преди години записи от Банкя с участието на Бойко Борисов и Николай Кокинов, в които се обсъждало назначението на самия Цацаров, а след това и проверките на записите от разговори, станали известни като "Двете каки" - за скандалите в Софийския градски съд. И тогава уж накрая бе обявена проверка, но не по съдържанието, а за това кой е автор и откъде са се появили записите. Релутатът според Христо Иванов е:
 
"Хем може да се каже за пред чужденците, че проверка има, хем е ясно, че тя ще е за друго. А пеевската пропагандна машина може да продължи да пише измислици. Няма новина. Все пак са преценили, че дори без фалшива проверка не може да се мине. Наскоро в София бяха докарани работниците от "Булгартабак", атаките срещу нас не спират, нито срещу медиите, които имат смелостта да задават неудобни въпроси. Това показва, че темата изнервя българската управляваща мафия".
Иванов припомни, че нито "борците срещу корупцията в парламента", нито президентът Румен Радев са реагирали по темата "Булгартабак". Затова и гражданската комисия започва да работи.

Зареждат банкоматите с половин милиард за празниците

http://econ.bg/Новини/Зареждат-банкоматите-с-половин-милиард-за-празниците_l.a_i.755225_at.1.html

Банките ще заредят банкоматите си с поне 500 млн. лв. за празниците, за да има пари за всички желаещи да теглят, изчислиха за "Монитор" експерти от...

Лекарите ще печатат таблетките си с принтер

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6625700

Лекарите ще печатат таблетките си с 
принтерНачинаещата компания от Роуд айлънд Vitae Industries е разработила триизмерен принтер за медицински цели, който може да печата таблетки по рецепта, съобщава сайтът Диджитъл трендс, цитиран от БТА.  За всеки пациент може да бъде програмиран и реализиран индивидуален препарат само в рамките на 10 минути.

Голди Хоун и Кърт Ръсел: Двойката, която ни кара да вярваме във вечната любов (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/goldi-houn-i-kyrt-rysel-dvojkata-koiato-ni-kara-da-viarvame-vyv-vechnata-liubov-snimki-2068769

Голди Хоун и Кърт Ръсел са едно от холивудските семейства, които карат много хора по цял свят да вярват, че любовта и романтиката между двама души могат да бъдат вечни.

Атанасов: Доган укрепва властта на Борисов

https://www.actualno.com/politics/atanasov-dogan-ukrepva-vlastta-na-borisov-news_650980.html

Столичният общински съвет (СОС) взе решение за продажба на мажоритарния дял на общината в общинска банка на лихтенщайнската компания „Новито опортюнитис“, която е и единственият явил се кандидат. Решението не беше подкрепено от съветниците от БСП и Коалиция „Сердика“. Надделя мнозинството на ГЕРБ. Според столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции офертата отговаря на изискванията, сред които е до 5 години да не се мести седалището на банката

Мощна експлозия в Атина - бомбата е за Апелативния съд

https://offnews.bg//sviat/moshtna-eksplozia-v-atina-bombata-e-za-apelativnia-sad-671684.html

Апелативният съд в Атина е бил разтърсен от мощна бомбена експлозия снощи, съобщават гръцките медии.

Взривът е хвърлил в шок жителите на гръцката столица, тъй като тътенът от него се е чул на много голямо разстояние.

До момента няма данни за пострадали и ранени. Преди експлозията е имало обаждане по телефона и районът е бил отцепен от полицията.

Неизвестен се обадил по телефона в 2.50 ч. в редакцията на "Вестника на редакторите" и в сайта на изданието "Зунгла" и е казал, че до 40 минути ще избухне бомба в Апелативния съд. На място са пристигнали специалисти по обезвреждане на взривни устройства, които събират данни, за да установят вида на бомбата и да открият нападателите.

Властите смятат, че става дума за терористичен акт. Пред телевизия Скай представител на полицията е потвърдил, че взривът е нанесъл сериозни щети на сградата на съда и на сгради в близост до него.

Маскиран бандит отмъкнал 799 лв. от павилион в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625686

Маскиран бандит отмъкнал 799 лв. 
от павилион в Горна ОряховицаКражба на около 799 лв. от павилион в Г. Оряховица, разследват служители на местното полицейско управление. Престъплението е извършено около 20,00 ч. в четвъртък. По данни на продавачката, докато тя била извън павилиона, за да подрежда вестници, вътре влязъл маскиран мъж и взел оборота. По случая е започнато досъдебно производство.

Шарената "зебра" - най-големият престъпник в България

http://clubz.bg/62154-sharenata_zebra_naj_golemiqt_prestypnik_v_bylgariq

"Тези шарени пътеки да изчезнат!" Заръката е на главния прокурор Сотир Цацаров. Става дума за популярните в последните години пъстри пешеходни пътеки, които млади творци рисуват в големите градове - с подкрепата на общинските власти, разбира се. „Има пътеки с такова причудливо оцветяване, което едва ли може да отговаря дори на минималните законови изисквания", каза Цацаров, преди да нареди да изчезнат. Главният прокурор разпореди „общонационална проверка на всички пешеходни пътеки“, а за повод послужиха „зачестилите случаи на пътно-транспортни произшествия“.

Войната срещу шарените пешеходни пътеки е на пръв поглед странна. Има данни за това колко са инцидентите на пътя и каква част от тях стават на пешеходни пътеки. Но няма данни за връзката между шарените пътеки и произшествията - и дали цветната маркировка увеличава вероятността някой пешеходец да бъде блъснат. Темата със сигурността по улиците и пътищата е прекалено сериозна и не заслужава подобно отношение. Защото акцията срещу шарените пешеходни пътеки е може би най-ярката илюстрация на израза „кипи безсмислен труд“. Но пък е в традициите на прокуратурата да се занимава с популистки въпроси и така да се опитва да замазва неуспеха си в борбата срещу голямата корупция и организираната престъпност.

Я, били незаконни!

Разкрасяването на пешеходните пътеки е нещо като епидемия. За 24 май пешеходците пред Софийския университет пресичаха върху изрисувани върху асфалта букви. През август пътеките се „развеселиха“ на още няколко места в столицата, а телевизиите излъчваха подробни репортажи. И не е само София: в последните години пешеходните пътеки привлякоха вниманието на уличните творци в повечето големи градове. Видяхме дори кметове да се снимат с новите придобивки. Навсякъде целта бе една и съща: да бъде заострено вниманието на шофьорите и да се осигури безопасно преминаване на пешеходците. В същото време обаче е факт, че шарените пътеки не отговарят на изискванията в наредба на регионалното министерство, която казва, че маркировката по платното е бяла, а само в определени случаи - жълта.

Наредбата отдавна е в сила. И никой не е забелязал противоречието ли? Не. Още миналата година медиите излязоха със заглавия „Край на шарените пътеки“, защото тогава и МВР, и регионалното министерство обърнаха внимание на противоречието. Сега прокуратурата нареди „пълна проверка“, а след година вероятно отново ще се занимаваме със същата тема по същия безотговорен начин. Отговорният начин включва анализ кои видове пътеки са най-сигурни. И когато знаем отговора на този въпрос, просто съобразяваме наредбата с резултата и следим правилата да се спазват навсякъде. В общи линии това не е работа на прокуратурата.

Контрабандата да почака

Докато за „зебрите“ веднага се мобилизира ресурс, в продължение на повече от месец прокуратурата не намери време за прочитането на три изречения от един документ. Турската Дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност публикува годишния си доклад, в който България се споменава веднъж: „Голяма част от контрабандните цигари, конфискувани в нашата страна, са цигари с произход от България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства“. Посочено е, че тези цигари влизат в Турция от Дубай през Ирак, Сирия и Иран. Пише също, че турските служби са изпратили на Интерпол свой специален доклад за „продукти на българската компания „Булгартабак“, превърнали се в източник на контрабанда в Турция“. Три изречения, в които всичко е ясно. Първо не бяха чели доклада, после не го бяха получили, а след това не откриваха името на българската фирма. И чак накрая бяха принудени да обявят, че ще проверят тези данни.

Така е избрала да работи прокуратурата. Енергията отива в масовки, но няма нито една осъдителна присъда на значима фигура от организираната престъпност или голямата корупция. В това време Сотир Цацаров се занимава с пешеходни пътеки, цената на водата, цената на тока, сигурността на язовирите и т.н. Все изключително важни теми, за които обаче отговарят достатъчно други институции. Гражданите виждат за какво става дума - одобрението за работата на главния прокурор от години е на дъното и се движи в рамките на 9-10%. А какво ли ще бъде след акцията със „зебрите“?

Дойче веле.

Български лекари спасиха две новородени с редки аномалии

https://www.actualno.com/healthy/bylgarski-lekari-spasiha-dve-novorodeni-s-redki-anomalii-news_650979.html

Екипът на д-р Цветко Георгиев спаси живота на 2 бебета с вродени редки аномалии. И двете момиченца се раждат с рядко срещана аномалия, при която още, докато са в утробата, част от червата им некротизират и загиват, което води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъсдържимо и некротични тъкани. Тази формация не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им. Докато са на няколко дни момичетата са пре

Застреляната държава на Бойко Борисов

https://www.actualno.com/actualno/zastreljanata-dyrjava-na-bojko-borisov-news_650893.html

Разглеждаме стрелбата по Иво Стаменов (бел. ред. - раненият тежко директор на отдел "Фискален контрол" в НАП) като изстрел към държавата и държавността. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов вчера (21 декември). Часове по-късно премиерът Бойко Борисов, на среща с прокуратурата, МВР, НАП и Агенция "Митници" в Министерския съвет, че "когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава". Коментар на редактора Господа управляващи, по държавата не просто

БДЖ осигурява 18 200 допълнителни места във влаковете по празниците

http://www.cross.bg/stranata-vlakovete-dopulnitelni-1563939.html

/КРОСС/ „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще осигури 18 200 допълнителни места за предстоящите празници,  съобщават от компанията. С допълнителни вагони ще бъдат увеличени съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. По този начин националният железопътен превозвач цели да гарантира удобното придвижване на своите клиенти по време на почивните дни по повод Коледа и Нова година. От днес (22 декември) до 2 януари включително, с увеличени състави ще пътуват влаковете по най-натоварените маршрути в страната: • София-Варна-София; • София-Бургас-София; • София-Пловдив-София; • София-Плевен-София; • София-Горна Оряховица-София; • София-Русе-София; • София-Лом-София; • София-Видин-София;• София-Петрич-София. „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена в зависимост от различните търговски оферти на дружеството. Клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат подробна информация за разписанията на влаковете от служителите на гишетата „Информация" и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната или на националния информационен телефон 0700 10 200.    

Колко струва животът в Германия, която търси 1 млн. работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625275

Колко струва животът в Германия, която търси 1 млн. работнициЗаслужава си да се иде, само ако заплатата стига за издръжката Над 1 милион работници не достигат в Германия. Прогнозите са, че до 2030 г. броят на липсващите кадри ще надхвърли 3 милиона. Търсят се специалисти най-вече в професиите от т.нар. МИНТ области – математика, информатика, наука и техника. Лекари, медицински сестри, санитари,

29 души загинаха при пожара в корейски фитнесцентър

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-zhna-koreja-fitnestzentar-26715144

Смъртоносният пожар в осеметажания фитнес център в южнокорейския град Чечхон напомня на пожара в кулата Гренфел в Лондон.

Най-продаваните Топ 10 коли в Европа

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/naj-prodavanite-top-10-koli-v-evropa-6077514

Ок, най-продаваните 10 коли са до края на ноември, но е добре да завършим годината с една подобна класация. А едва ли тя ще се промени драстично с данните за декември.

Апаш с 18 крими регистрации и присъди, обрал две жилища във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625683

Апаш с 18 крими регистрации и присъди,
обрал две жилища във Велико ТърновоСлужители на Районно управление - Велико Търново разкриха две домови кражби, съобщиха от ОД МВР. Престъпленията са извършени на 8 септември и 13 октомври 2016 г. В две жилища в областния град, чрез взломяване на секретни патрони на входни врати са извършени кражби на златни и сребърни накити и преносим компютър.

Лекарите в ловешката болница заплашиха с оставки, ако до обяд не получат заплати

https://www.actualno.com/healthy/lekarite-v-loveshkata-bolnica-zaplashiha-s-ostavki-ako-do-objad-ne-poluchat-zaplati-news_650978.html

Работещите в болницата в Ловеч заплашиха, че ако до обяд не получат заплатите си, ще подадат оставки. От НЗОК съобщиха снощи, че са превели на болницата около 234 500 лева, с които ще бъдат изплатени заплатите за октомври. Медиците обаче не са получили възнагражденията си и за септември, съобщи БНР. От НЗОК обявиха, че е постигнато споразумение със 7 кредитора на болницата за намаляване размера на запорите и тяхното разсрочване. Директорът д-р Анка Георгиева увери, че днес колективна

Гръцкият президент призова Турция да уважава Лозанския договор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625685

Гръцкият президент призова Турция да уважава Лозанския договорПрезидентът на Гърция Прокопис Павлополус заяви, че добрите отношения на страната му с Турция зависят от това, дали Анкара ще уважава суверенитета на Кипър и Лозанския мирен договор, изградил съвременните граници на Гърция и Турция, пише Ekathimerini, цитиран от "Фокус". По време на скорошното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в

Пучдемон: Каталунската република победи

http://www.cross.bg/pychdemon-katalyniya-repyblika-1563938.html

/КРОСС/ Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че спечеленото на регионални избори мнозинство е победа за Каталунската република над испанската държава. Пучдемон държа реч пред свои привърженици в Брюксел, където е в момента, след като беше отстранен от длъжност заради организирания през октомври референдум за независимост на Каталуния, обявен от Мадрид за незаконен. На свиканите от Мадрид извънредни регионални избори трите партии, подкрепящи независимостта на региона, спечелиха общо 70 мандата в 135-местния парламент. Формацията на Пучдемон "Заедно за Каталуния" потвърди позициите си на най-силна сред сеператистките партии, като спечели 34 места в парламента. Най-много гласове обаче спечели партия "Гражданите", като победата е историческа първа за въпросната формация, която ще бъде представлявана от 37 депутати. Пучдемон обаче заяви, че постигнатият на изборите резултат не може да бъде оспорен и това е категоричен успех. „Испания е победена", обяви Пучдемон и допълни, че испанският министър-председател „Мариано Рахой получи шамар през лицето от Каталуния". „Рахой загуби. Настъпи часът за поправяне и възстановяване на легитимното правителство. Каталунската република победи монархията на 155", обяви Пучдемон, като отново използва израза монархията на 155, като така визира член 155 от Конституцията на Кралство Испания, според който бяха отнети функциите на автономните власти в Каталуния

Кино ваканция за най-малките започва от днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365798

От днес във Фестивален и конгресен център Варна започва специална кино програма за най-малките. Специални прожекции на любимите им анимационни филмчета ще забавлява децата в зала "Европа" на Фестивалния център, докато те са в зимна ваканция.

Преглед на икономическите теми в печата, 22 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-22-декември_l.a_i.755224_at.1.html

"Дъpжaвaтa yдapи EBH и ЧEЗ c peĸopднитe 12 млн. лв. глoби"  Koмпaниитe твъpдят, чe caнĸциитe ca нeзacлyжeни и ca нaтиcĸ cpeщy чyжди...

Юлиян Вергов: Сцената е основната движеща сила в моя живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6624625

Юлиян Вергов: Сцената е основната движеща сила в моя животЮлиян Вергов е звездата в последния сезон на „Откраднат живот“. Дебютът му е на сцената на Народния театър в “Ромео и Жулиета”, последван от десетки роли на сцената и пред камерата. Сериозен пробив Вергов прави с участието си в най-касовия български филм в последните години „Мисия Лондон“. Откриваме актьора на „Масата на Стралджанска“ в ресторант

VelociRaptor 6x6 – работен пикап на цената на луксозна лимузина

https://www.actualno.com/cars/velociraptor-6x6-raboten-pikap-na-cenata-na-luksozna-limuzina-news_650965.html

Американското ателие Hennessey стартира началото на производството на екстремния пикап VelociRaptor 6x6. Инженерите на компанията са взели за основа супер-пикапа Ford F-150 Raptor, върху който са работили повече от 11 месеца. Крайният резултат е машина, струваща 349 000 щатски долара. За същата сума може да се купи луксозна лимузина от ранга на Mercedes-Benz S-Class, BMW 7-Series или Audi A8. Общият тираж на пикапа ще е 50 бройки, което със сигурност ще заинтригува любителите на екзотични автом

В ”Пирогов” спасиха две бебета с редки тумори

http://dnes.dir.bg/news/bebeta-pirogov-tumori-26715141

Детски хирурзи в "Пирогов" спасиха живота на две бебета с вродени редки аномалии, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Полицаи ”спасяват” фирма, близка до Камен Балбузанов-Куката от наказание

https://frognews.bg/kriminalno/politsai-spasiavat-firma-blizka-kamen-balbuzanov-kukata-nakazanie.html

Фирма, близка до местен бос в Плевен с прякор Куката, е на път да се спаси от наказание заради полицаи.

Две трети от руснаците си вярват, че са богоизбран народ

https://offnews.bg//sviat/dve-treti-ot-rusnatcite-si-viarvat-che-sa-bogoizbran-narod-671683.html

Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум, пише вестник "Ведомости", като се позовава на резултатите от анкета на независимия Център Левада.

Броят на руснаците, убедени, че руският народ има особено значение в света, е най-високият, откакто се правят изследвания на общественото мнение - 64 процента от анкетираните. Едва 32 процента са на мнение, че руснаците са като всеки друг народ.

За сравнение през 1992 г. за особената роля на руснаците в световната история говореха само 13 процента, отбелязва "Ведомости".

Максимум е достигнал и делът на руските граждани, които смятат, че Русия е велика държава - 72 процента (преди година те са били 64 процента).

Социоложката Карина Пипия от Центъра Левада обяснява тези резултати с "ехото от посткримската мобилизация".

"Ако в отношението към институциите на властта тази мобилизационна тенденция в настоящия момент е спряла и оценките постепенно се нормализират, с изключение на оценката за президента, то по отношение на националното самосъзнание и гордост тя е по-устойчива", посочва тя.

По думите й ръстът на великодържавническите настроения може да се разглежда като реакция на "несправедливата антируска политика на страните от Запада, която консолидира общественото мнение срещу враговете през последните три години".

Пипия нарича новата тенденция "защитен национализъм", предаде БТА.

Мосад си търси служители чрез Фейсбук

http://www.cross.bg/mosad-razyznavane-suobshti-1563937.html

/КРОСС/ Израелската служба за външно разузнаване Мосад пусна специална страница в социалната мрежа Фейсбук за публикуване на съобщения за свободни работни позиции и набиране на кандидати, съобщи ТАСС. Мосад разчита по този начин да осигури ефективен подбор, тъй като по-широката аудитория ще позволи да бъдат намерени най-добрите кандидати. През юни службата за външно разузнаване на еврейската държава обяви създаването на собствен фонд за иновационни технологии Либертад. Той е предназначен за обезпечаване на иновационни възможности за поддържане и развитие на технологично превъзходство, съобщи тогава правителствената пресслужба на Израел.  

Сръбски медии: Сърбия получава ново оръжие от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625678

Сръбски медии: Сърбия получава ново оръжие от РусияПрезидентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин са постигнали договор за купуването на шест руски хеликоптера Ми-17 и ракетна система С-300, съобщават сръбските медии. Информацията още не е официално потвърдена, което според експертите се дължи на желанието детайлите от договора, преди всичко финансовите, да останат делова тайна.

3/4 от руснаците смятат Русия за велика държава

http://dnes.dir.bg/news/rusnatzi-rusia-putin-26715138

Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум, пише вестник "Ведомости".

Над 26 млн. лв. е спестила община Варна от одобрени, но неизтеглени кредити

http://www.barometar.net/90135/

Благодарение на гъвкава финансова политика община Варна е спестила над 26 млн. лв. одобрени от общинския съвет, но неизтеглени кредити. Това заяви по време на днешното заседание на общинския съвет директорът на дирекция „Финанси и бюджет” Стефка Господинова. По думите й практиката досега показва, че не се достига максималния размер, допустим с решение на местния […]

Млад мъж загина след полет от седмия етаж на блок в Благоевград (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/mlad-myzh-zagina-sled-polet-ot-sedmiia-etazh-na-blok-v-blagoevgrad-snimki-2068742

Млад мъж загина след полет от седмия етаж на жилищен блок в Благоевград.

Трагедията се разигра на 21 декември, около 18:40 часа в квартал "Еленово".
 
На място е извикан медицински ек

Минко Христов: Инвестицията на търговската верига няма да пречи на спортните прояви в ДКС

http://www.barometar.net/90133/

Инвестицията на търговската верига в ДКС няма да попречи по никакъв начин на проявите, които се провеждат при нас. Това съобщи на пресконференция неговият изпълнителен директор Минко Христов. Поводът бяха подвеждащи и противоречиви информации в медиите. С решение на ОбС – Варна, от 5.08.2015 г. ни бе разрешено да обявим конкурс за наемане на неусвоени търговски […]

Автоинструктор: Пътни знаци за пешеходните пътеки, пестят боя при ремонтите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625623

Автоинструктор: Пътни знаци за пешеходните пътеки, пестят боя при ремонтитеЦветните пешеходни пътеки с нищо не допринасяли за сигурността на пешеходците. Това каза по Нова тв Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Темата за "зебрите" влезе в общественото внимание след случаите на блъснати пешеходци, които пресичат, както и след решението на главния прокурор Сотир Цааров,

Групата на проф. Христо Пимпирев достигна Антарктида

https://www.actualno.com/society/grupata-na-prof-hristo-pimpirev-dostigna-antarktida-news_650971.html

След шестдневно очакване в най-южния чилийски град Пунта Аренас на прозорец хубаво време, снощи групата на проф. Христо Пимпирев достигна Антарктида, предаде БГНЕС. Бразилският военен самолет Херкулес С130 кацна на макадамовата писта на о-в Кинг Джордж и българските антарктици очакват днес или утре малкото ветроходно корабче ”Аустралис” да ги отведе на базата ни „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън. Там те ще се присъединят към останалите българи, ко

Ден на траур в Момчилград заради Дамла

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-momchilgrad-den-traur-damla-musa-26715135

Днес е ден на траур в Община Момчилград в памет на 8-годишната Дамла Муса, която бе убита на 17 декември.

Групата на проф. Христо Пимпирев достигна Антарктида

http://www.moreto.net/novini.php?n=365929

След шестдневно очакване в най-южния чилийски град Пунта Аренас на прозорец хубаво време, днес групата на председателя на Управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев достигна Антарктида. Това съобщи самият той.

Управляващите приветстват завоя на Доган, ДПС мълчи

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-privetstvat-zavoya-na-dogan-dps-malchi-news273403.html

Ще се оттегли ли ДПС от подготвяния съвместно с БСП вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", след новата интифа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган? Засега отговор на този въпрос няма, а ваканцията на парламента улесни депутатите от ДПС да избягват неудобната тема. "Знаем толкова, колкото и вие", коментира в петък пред Mediapool народен представител от ДПС. В същото време ГЕРБ и "Обединени патриоти" приветстват позицията на Доган, че правителството им няма алтернатива и вотът на недоверие, планиран за 17 януари, ще навреди на българското европредседателство. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й няма да се откаже вота на недоверие и обобщи новата ситуация в ДПС с думите: "Доган подкрепя Борисов". С речта пред актива на ДПС, произнесена на предновогодишно тържество в сарая, почетният председател на ДПС спази традицията си да поднася предновогодишни политически сюрпризи, макар че този път не толкова стресиращи колкото през 2015 г. В четвъртък вечерта той заръка на ДПС да не сваля правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от власт, с което завъртя партийния курс на 180 градуса, след като преди месец активът на ДПС бе буквално "задължен" да работи за демонтаж на управляващата коалиция с националистическите партии. Всъщност опасност за сваляне на правителството вследствие вота на недоверие на БСП и ДПС няма, тъй като ГЕРБ и "Обединени патриоти" разполагат с нужния брой гласове за спасяването му. В този смисъл посланието на Доган от снощи е директна подкрепа на премиера Бойко Борисов, който наскоро го призова "да проявят за тези шест месеца малко разум". Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи с констатацията на Доган. "Няма кой да управлява освен ГЕРБ. Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган и това е така. Когато една позиция, макар направена от политическия опонент, е вярна, трябва да се признае", коментира той в петък пред бТВ. По думите му такова признание се чува и от представители на БСП, но това били хора, които предпочитали сега да не се афишират. "Това, което каза Доган, се препокрива със социологическите проучвания – че няма предпоставки за предсрочни избори", добави той. Цветанов побърза да уточни, че изявлението на Доган не означава, че между управляващите и ДПС има политическа договорка за вота на недоверие. "Готови сме за този вот на недоверие на 17 януари. Речта на Доган обаче се различава малко от позицията на ПГ на ДПС. Виждаме, че в момента има едно национално отговорно говорене да няма вот на недоверие, ще видим какво ще стане и ще има ли на 17-и вот. Доган казва, че мотивът за вота е стани, за да седна", каза Цветанов. Вицепремиерът и съпредседател на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов оцени високо позицията на Доган. "В ДПС има умни хора, които мислят правилно", коментира той. "Фактът, че почетният лидер на ДПС декларира, че това правителство няма алтернатива, това показва, че все пак и в тази партия, която най-крайно ни критикува, има хора, и то умни хора, които мислят правилно. Истината е, че наистина няма алтернатива. И тук въпросът не е само за европредседателството", каза Каракачанов, чиято патриотична коалиция през ден се заканва да "изтребва" ДПС. Той уточни, че "Обединени патриоти" не са обсъждали вариант за излизане от правителството. "От обръщението на г-н Доган си правим три извода. Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли г-н Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър. "За почетния председател на ДПС, "патриотите" в управлението са грешка. Разбирайте в подтекст: махни ги и ние ще те подкрепим. Тоест, няма нужда от нови избори, има нужда от смяна в правителството на едните с другите", посочи още Нинова, която кой знае защо чак сега констатира нещо, заявявано винаги в прав текст от ДПС. И уточни, че БСП искат промяна в модела на управление, а не смяната на "патриотите" с ДПС. "Всички да пазим стабилността. Но коя стабилност? Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ. Стабилно всеки месец има протести срещу това правителство. Благодаря, ние не сме съгласни! Ние искаме промяна на този модел на управление, а не просто смяна на патриотите с ДПС в правителството. Вот на недоверие ще има. Конгрес на БСП го реши, парламентарната група ще го внесе. Не сме в предишната ситуация с 38 депутати, която налагаше да търсим гласове от ДПС. Сега сме осемдесет и продължаваме напред. Очевидно оставаме единствената опозиция и алтернатива. Хората да избират. Техният глас ще реши", заяви Нинова. Така към момента единственото неизвестно е дали партийното ръководство на ДПС ще предприеме резкия завой, искан от Доган, като се има предвид, че депутатите му до вчера се заканваха по телевизията, че през 2018 г. ще внасят вот след вот на недоверие към правителството. От създаването си досега ДПС винаги е била лоялна към основателя си и бивш председател Доган. Преди няколко години той се оттегли от поста, но си остана неин безспорен лидер, независимо че най-влиятелният представител на ДПС се казва Делян Пеевски, който в момента е човекът, разпределящ порциите в държавата.

Цветанов се съгласи с Доган: Няма кой друг да управлява освен ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-se-saglasi-s-dogan-nyama-koi-drug-da-upravlyava-osven-gerb-news273403.html

Ден, след като почетният лидер на ДПС Ахмед Доган отправи на коледното парти на движението посланието, че сега не е време за предсрочни избори, шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи с него, заключвайки, че няма кой друг да управлява. "Няма кой да управлява освен ГЕРБ. Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган и това е така. Когато една позиция, макар направена от политическия опонент, е вярна, трябва да се признае", коментира той в петък пред бТВ. По думите му такова признание се чува и от представители на БСП, но това били хора, които предпочитали сега да не се афишират. "Това, което каза Доган се препокрива със социологическите проучвания – че няма предпоставки за предсрочни избори", добави заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ. Цветанов побърза да уточни, че изявлението на Доган не означава, че между управляващите и ДПС има политическа договорка за предстоящия през януари вот на недоверие към правителството. Публичните договорки били само между движението и БСП. "Готови сме за този вот на недоверие на 17 януари. Речта на Доган обаче се различава малко от позицията на ПГ на ДПС. Виждаме, че в момента има едно национално отговорно говорене да няма вот на недоверие, ще видим какво ще стане и ще има ли на 17-и вот. Доган казва, че мотивът за вота е – стани, за да седна", каза още Цветанов. По повод думите на Валери Симеонов, че за концесиите на плажовете ГЕРБ и ДПС "пак са ги извъртели", депутатът заяви, че е нормално да има различни мнения в управляващата коалиция и че му предстои разговор с вицепремиера и лидер на НФСБ. "Уважавам и Валери Симеонов, и Красимир Каракачанов, и Волен Сидеров, защото целите, които сме си поставили, е изпълнението на управленската програма за 4 години", опита да тушира напрежението Цветанов. В отговор на призива от вицепрезидента Илияна Йотова Цветанов да се извини на президента Румен Радев, той коментира: "Радев да каже позицията си за Крим и санкциите срещу Русия. В предизборната кампания говореше едно, а на първия Европейски съвет гласува за удължаването на санкциите. Защо не говори за председателството, а за посещението на президента Путин?!". След което на свой ред пък призова държавния глава да е съпричастен към външната политика на държавата. По отношение на мораториума върху новите лекарства, който бе отнемен от Народното събрание едва след намесата на премиера Борисов, Цветанов каза, че депутатите с консенсус са премахнали опасността от заиграване със страховете на хората. Запитан за настояването на Обединените патриоти да се ускори разрешението за строителство на втори лифт над Банско, Цветанов отговори, че това е желанието и на ГЕРБ, а и на всички любители на планината и туризма, които искали да карат ски в България, а не в чужбина. Всичко обаче трябвало да се случва според българското законодателство, а концесията да бъде съобразена с евродиректива от 2016 г.

Определиха дата на възможната оставка на Раул Кастро

https://www.actualno.com/america/opredeliha-data-na-vyzmojnata-ostavka-na-raul-kastro-news_650969.html

Лидерът на Куба Раул Кастро, който оглавява страната от 2008 г., заяви, че ще напусне позицията си през 2018 г., предава Regnum, цитиран от агенция "Фокус". „Когато на 19 април бъде формиран новият състав на парламента, тогава ще приключи моят втори и последен мандат като държавен глава“, заяви Кастро. „Куба ще си има нов лидер“, допълни той. Председателят на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба добави, че мандатите на позициите тряб

Гръцкият президент призова Турция да уважава Лозанския мирен договор

https://www.actualno.com/balkani/gryckijat-prezident-prizova-turcija-da-uvajava-lozanskija-miren-dogovor-news_650970.html

Гръцкият държавен глава Прокопис Павлопулос заяви, че добрите отношения на страната му с Турция зависят от това дали Анкара ще уважава суверенитета на Кипър и Лозанския мирен договор, изградил съвременните граници на Гърция и Турция, пише Ekathimerini. По време на скорошното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Гърция двамата държавни глави имаха необичайно рязка обмяна на думи относно договора. Според Ердоган той трябва да има по-голяма яснота и да бъде ревизиран, предаде Фок

Дони, Нети, “Фондацията”, Графа и Михаела Филева с песен за BG Коледа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625223

Дони, Нети, “Фондацията”, Графа и Михаела Филева с песен за BG КоледаТова е 15-ата кампания и първа за президента Румен Радев Специална песен за “Българската Коледа” написа Дони. Благотворителната инициатива под патронажа на президента се провежда за 15-а поредна година, но тази е първата за Румен Радев. В профила си във фейсбук държавният глава благодари на Добрин Векилов - Дони, за песента.

Еврото се понижава след изболите в Каталуния

http://econ.bg/Новини/Еврото-се-понижава-след-изболите-в-Каталуния_l.a_i.755223_at.1.html

Доларът се повиши, въпреки че е на път да отчете седмични загуби, докато еврото се срина след резултатите от вота в Каталуния, предварителните...

Как МВР "спасява" плевенски "охранител" - със 104 "случайни" грешки

https://www.actualno.com/crime/kak-mvr-spasjava-plevenski-ohranitel-sys-104-sluchajni-greshki-news_650962.html

104 грешни акта за неправомерна охранителна дейност на фирма "Хард Секюрити 2001", която реално е собственост на Камен Балбузанов-Куката, отървават засега компанията от глоба от 20 000 лева. Каква е грешката – датата. Инспектор Георги Иванов пише във всичките актове, че датата на издаване е 26-ти април, 2016 година, вместо 2017 година. През 2016 година „Хард Секюрити 2001” още няма лиценз за охрана. Съответно районният съд в Плевен решава, че всички актов

Цветанов: Доган е прав, но няма договорка между ГЕРБ и ДПС

http://dnes.dir.bg/news/ahmed-dogan-tzvetan-tzvetanov-kabinet-borisov-3-26715133

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Ахмед Доган е прав, когато казва, че няма кой друг да управлява в момента, освен сегашния кабинет.

Цветанов: Доган е прав, но няма договорка между ГЕРБ и ДПС

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-26715133

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Ахмед Доган е прав, когато казва, че няма кой друг да управлява в момента, освен сегашния кабинет.

България ще се рекламира като туристическа дестинация на големи спортни мероприятия

http://www.cross.bg/bulgariya-stranata-tyrizma-1563936.html

/КРОСС/ Министерството на туризма ще популяризира България като целогодишна туристическа дестинация и чрез големи спортни състезания, на които страната ни ще е домакин през следващата година. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след срещите си с ръководители на три спортни организации.С вицепрезидента на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев тя обсъди възможностите за представяне на туристическия потенциал на страната ни по време на световното първенство за мъже по този спорт, който е сред най-популярните у нас. От 10 до 30 септември Варна, София и Русе ще са домакини на състезанието, което се организира съвместно с Италия. Това ще е най-големият спортен форум, който страната ни ще приеме. „Министерството на туризма и федерацията ще си сътрудничат, за да се разкрие и туристическият потенциал на България, предлагаща разнообразни услуги за почивка и пътешествия", подчерта министър Ангелкова. По същото време в София ще се проведе и Световното първенство по художествена гимнастика. На срещата на министър Николина Ангелкова с председателя на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева бе оповестено, че за събитието се очакват над 2000 участници и гости, а зрителите ще са многократно повече. Световната проява ще привлече и много туристи, според федерацията и министерството

Заради избирането на Макрон Франция е страна на годината на сп. "Икономист"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/22/3102314_zaradi_izbiraneto_na_makron_franciia_e_strana_na/?ref=rss


Списание "Икономист" определи Франция за страна на 2017 г. заради избирането на Еманюел Макрон за президент, който е "измел стария режим", предаде "Франс прес".<br /><br />"Франция опроверга очакванията", отбелязва влиятелното британско издание в редакционен коментар. В него се припомня как бившият банкер спечели изборите, а неговата партия е обрисувана като новобранец в политиката, победил старата гвардия на парламентарните избори.<br...

Проф. Асен Балтов: Над 211 000 пациенти са преминали през ”Пирогов” през 2017 г.

https://frognews.bg/novini/prof-asen-baltov-nad-211-000-patsienti-preminali-prez-pirogov-prez-2017.html

Изпращаме ”Пирогов” с увеличение на дълга в размер на 2 млн. лева. 14 млн. лева са дължими без просрочие, което е добре за болницата, тъй като задържаме нивото на дълга на едно ниво при по-тежки условия.

Втората група български полярници достигна Антарктида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625672

Втората група български полярници достигна АнтарктидаСлед шестдневно очакване в най-южния чилийски град Пунта Аренас на прозорец хубаво време, днес групата на проф. Христо Пимпирев достигна Антарктида. Това съобщи проф. Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт, цитиран от БТА. Бразилският военен самолет Херкулес С130 кацна на макадамовата писта на о-в Кинг

Раул Кастро ще се оттегли през 2018 г. от управлението на Куба

http://www.transmedia.bg/2017/12/22/%d1%80%d0%b0%d1%83%d0%bb-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-2018-%d0%b3-%d0%be%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80/

Председателят на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба Раул Кастро потвърди вчера пред парламента, че ще се оттегли от поста си през април 2018 г.. „Когато на 19 април бъде сформиран новият състав на Националното събрание на народната власт, ще завърши моят втори и последен мандат на поста държавен глава и правителствен ръководител. Куба ще има нов председател“, бяха точните думи на Кастро, цитирани от вестник „Хувентуд ребелде“.

Председателят на Народното събрание на Куба Хосе Луис Толедо Сантандер, заяви че първото заседание на парламента в новия му състав, на което ще бъдат избрани членовете на Държавния съвет и неговият председател, ще се състои два месеца по-късно от планираното – на 19 април. Причината за отлагането бе прието във връзка с разрушителните последици от урагана Ирма, който премина през острова през септември.
Раул Кастро, който е на на 86 г., присъства на събранието в Хавана и бе заснеа близо до първия вицепрезидент Мигел Диас-Канел, който е на път да поеме управлението на Куба.

Раул Кастро управлява Куба от 2008 г., когато смени на ръководния пост по-големия си брат, лидера на кубинската революция Фидел Кастро.

Община Девня отчете добро сътрудничество с бизнеса и МВР

http://www.barometar.net/90131/

Разкриването на професионалните паралелки в Средно училище „Васил Левски“ за нуждите на индустриалния комплекс е най-голямото доказателство за успешното взаимодействие между общината и бизнеса. Това заяви кметът на Девня Свилен Шитов, който за втора поредна година домакинства предпразнична среща между представители на местната власт, бизнеса и правоохранителните органи. Градоуправникът подчерта, че успешно реализираният проект за […]

Интензивно е движението по АМ „Струма“ и главен път Е-79 край Благоевград

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6625667

Интензивно е движението по АМ „Струма“ и главен път Е-79 край БлагоевградИнтензивно е движението по автомагистрала „Струма“ и главен път Е-79 в частта им от област Благоевград. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Областно пътно управление – Благоевград. Навсякъде в областта пътните настилки са сухи и нормално проходими при зимни условия. Само по високите и усойни места е възможно пътищата да се частично мокри и

Методи Андреев: Доган постъпва като стратегически партньор на ГЕРБ

https://www.actualno.com/politics/metodi-andreev-dogan-postypva-kato-strategicheski-partnior-na-gerb-news_650961.html

Думите на Доган само показват, че между ГЕРБ и ДПС има стратегическа съвместимост. Това заяви бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев в ефира на bTV по повод годишната реч на почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Така се действа поне в това правителство и в предишното. Вотът на доверие е изключително приятна история, защото в този парламент няма опозиция. Доган постъпва като стратегически партньор на ГЕРБ. Доган не е излизал от властта поне от времето на Сакскобургготски насам, поясни още А

Има натиск за прием на деца в градините чрез смс-и, твърди уволнена директорка

https://offnews.bg//obshtestvo/ima-natisk-za-priem-na-detca-v-gradinite-chrez-sms-i-tvardi-uvolnena-671682.html

Има натиск чрез есемеси, обаждания и листчета кои деца да бъдат приети „по втория начин”, който идва от дирекция „Образование” в Столичната община и от районните кметове. Това обяви пред bTV уволнената директорка на 164 ОДЗ „Зорница“ в кв. „Горна баня” Мариана Иванова.

Тя е получила заповедта за уволнение на 20 декември. Мотивите са, че има нерегламентиран прием на 24 деца.

Иванова уточни, че тези 24 деца са приети за четири години. Този прием става чрез документи за хронично заболяване или за специални образователни потребности след обаждане или есемес от началници в Столичната община.

Директорката е получавала есемеси от районния кмет на „Овча купел” Христина Семерджиева. По думите й натиск упражнява и директорката на отдел „Образование” Мария Минчева – обикновено чрез експерта Ирен Николова.

Уволнената директорка е готова да есемесите като доказателство и е смята, че на подобен натиск са подложени директорите на всички общински градини в София. Тя е категорична, че пари не е взимала. Чувала е, че родители са плащали по 3000 до 5000 лв. на по-високо ниво, но признава, че няма доказателства.

ОДЗ „Зорница” е единствената детска градина с яслена група в „Горна баня”. Иванова е искала разширяване на градината и откриване на нови групи, но общината не е съдействала това да се случи.

Учителите в градината и родители на деца, които посещават или са посещавали ОДЗ „Зорница“ застават зад уволнената директорка.

Тези твърдения не са верни, чували сме ги и преди от Мариана Иванова, обяви зам.-кметът на Столичната община по култура и образование Тодор Чобанов. Той е категоричен, че тя не му е показвала есемеси. Ако наш служител има информация за натиск, е длъжен да дойде и да съобщи, каза още Чобанов.

Сливането на две неутронни звезди е научното откритие на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625706

Сливането на две неутронни звезди е научното откритие на годинатаПроследяването на процеса на сливане на две неутронни звезди, при който за пръв път бяха регистрирани едновременно гравитационни и електромагнитни вълни, беше обявено за научното откритие на 2017, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.  Агенцията се позовава на публикация на научното списание "Сайънс". Явлението беше наблюдавано през месец август.

Цветанов се съгласи с Доган - не е време за избори

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/22/3102295_cvetanov_se_suglasi_s_dogan_-_ne_e_vreme_za_izbori/?ref=rss


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е съгласен с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че сега не е време за предсрочни парламентарни избори. В интервю за Би Ти Ви Цветанов заяви, че няма политическа договорка между двете политически формации, а ГЕРБ е готов за вота на недоверие, готвен от БСП и ДПС. В същото време Цветанов каза, че речта на Доган се различава от позицията на парламентарната група на ДПС и препоръча на депутатите от движението "да си изяснят...

Двама са спортистите на Варна за 2017 - Христо Христов и Симона Дянкова

http://www.moreto.net/novini.php?n=365928

Щангистът Христо Христов и състезателката по художествена гимнастика-ансамбъл Симона Дянкова бяха избрани за спортисти №1 на Варна за 2017 година. ХРИСТО ХРИСТОВ, вдигане на тежести. СК Титан. Световен шампион за кадети до 17 г, кат.

Спипаха трима за въоръжения обир във Велинград

http://dnes.dir.bg/news/mvr-grabezh-velingrad-26715131

Трима мъже са задържани в София за въоръжения грабеж в бюро за международни парични преводи във Велинград, съобщиха за Дир.бг от полицията в Пазарджик.

Карлес Пучдемон пак спечели Каталуния

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/karles-puchdemon-pak-specheli-kataluniia-6077509

Вотът на 21 декември е удар за испанския премиер Мариано Рахой, който разпусна каталунския кабинет и обяви предсрочни избори с надеждата да не позволи на сепаратистите да се върнат на власт

Цветанов съгласен с Доган, че в момента Борисов няма алтернатива

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-syglasen-s-dogan-che-v-momenta-borisov-njama-alternativa-news_650966.html

Това, което е казал г-н Ахмед Доган, е сериозно политическо изказване. Думите му се припокриват със социологическите изследвания, които излязоха от различни социологически агенции. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в ефира на bTV, коментирайки речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че в момента няма алтернатива, която да поеме управлението на страната, ако правителството "Борисов 3" падне от власт.

БДЖ пуска допълнителни места във влаковете

http://econ.bg/Новини/БДЖ-пуска-допълнителни-места-във-влаковете_l.a_i.755222_at.1.html

18 200 допълнителни места ще има във влаковете по основните направления от днес до 2 януари, съобщи „Дарик”. Предварителната продажба на билети за...

Будапеща - рай за купонджиите, ад за жителите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/12/22/3101671_budapeshta_-_rai_za_kupondjiite_ad_za_jitelite/?ref=rss


"Нощно време стените ми вибрират от музиката, а на сутринта често трябва да чистя повръщано от колата си". На жителите на Будапеща - новата Мека на купонджийския туризъм, започва да им идва до гуша от вредните последици на това явление, казва Дора Гарай.<br /><br />С десетките евтини ежедневни полети, халбите бира по 1.5 евро и апартаментите по 30 евро на нощ унгарската столица се превърна в новото любимо място на купонджии от цяла Европа, които и лете, и зиме отиват там...

Мъж загина след падане от 7 етаж на блок в Благоевград

https://offnews.bg//112/mazh-zagina-sled-padane-ot-7-etazh-na-blok-v-blagoevgrad-671680.html

33-годишен мъж загина на място, след като падна от 7-я етаж на жилищен блок в жк. "Еленово" в Благоевград, съобщава БГНЕС.

Сигналът за инцидента е подаден в 18.40 ч. в четвъртък вечер.

Смъртта на младия мъж, който е паднал на тротоара пред входа на блока, е констатирана от лекарски екип, най-вероятно става дума за самоубийство. Всеки момент ще започне оглед на местопроизшествието от следователи на Второ РУП.

Загиналият не е имал психични проблеми, но бил затворен по характер. 

Гърция прие поправка в закон, забраняваща блокирането на онлайн търгове на имоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625648

Гърция прие поправка в закон, забраняваща блокирането на онлайн търгове на имотиГръцкият парламент прие спорна поправка в закон за защита на нотариусите, извършващи онлайн търгове на имоти, чиито собственици не са погасили ипотеките си, съобщава Нюз.ин. Поправката предвижда затвор от три или шест месеца за активисти, които навлизат без разрешение в зони, където се провеждат търгове, предаде БТА.

Самоделна бомба избухна до сградата на апелативния съд в Атина (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/samodelna-bomba-izbuhna-do-sgradata-na-apelativniia-syd-v-atina-snimki-2068735

Самоделно взривно устройство избухна тази сутрин до сградата на апелативния съд в гръцката столица Атина, съобщи порталът „Грийк рипортър”. По негови данни ранени при инцидента няма, но сградата е пострадала. Предупреждение за готвени взривове бяха получени в някол

Спасиха бебета с редки аномалии в „Пирогов”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spasiha-bebeta-s-redki-anomalii-v-pirogov-2068747

Екипът на д-р Цветко Георгиев в "Пирогов" спаси живота на 2 бебета с вродени редки аномалии.

И двете момиченца се раждат с рядко срещана аномалия, при която още докато са в утробата, част от червата им некротизират и загиват, което води до оформянето

Резултати от изборите: Ще продължи ли Каталуния похода към несигурното бъдеще?

//dariknews.bg/novini/sviat/rezultati-ot-izborite-shte-prodylzhi-li-kataluniia-pohoda-kym-nesigurnoto-bydeshte-2068730

Каталунците, които не желаят отцепване на областта им от Испания, показаха, че са по-многобройни и че сепаратистите вече не могат да говорят от името на цяла Каталуния, заяви водачката на листата на борещата се за запазване на целостта на Испания партия "Гражданите" Инес Аримадас,

КУРИОЗ: Семейство осъмна с „автобусна спирка“ пред прозореца на дома си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/kurioz-semejstvo-osymna-s-avtobusna-spirka-pred-prozoreca-na-doma-si-snimki-2068746

Семейство от Велико Търново осъмна със строителна площадка пред дома си. Имотът се намира на ул. "Сливница" 31, под сградата на Ректората. Пенка Божиновска, която е собсветник на къщата, обясни, че вчера сутринта група строители са изливали

Работещите в болницата в Ловеч заплашиха да подадат оставки, ако до обяд не получат заплати

http://www.cross.bg/bolnitzata-raboteshtite-podadat-1563935.html

/КРОСС/ Ако до обед работещите в болницата в Ловеч не получат заплати, ще подадат оставки, предава БНР. От НЗОК съобщиха снощи, че са превели на болницата около 234 500 лева, с които ще бъдат изплатени заплатите за октомври, въпреки че медиците не са получили възнагражденията си и за септември. От НЗОК съобщиха още, че е постигнато споразумение със седем кредитори на болницата за намаляване размера на запорите и тяхното разсрочване. Директорът д-р Анка Георгиева увери, че днес колективна оставка няма да има, въпреки че работещите в лечебното заведение са категорични, че ако не получат заплатите си, спират работа: В петък на обяд си подаваме всички оставките, ако нещата не се оправят. Не може да се живее без заплата. С две малки деца, ако разчитаме на тези пари от тука, досега да сме по кошовете и да събираме отпадъци, коментират работещите в болницата. Все още не е решен и проблемът с лекарствата, а пациентите са принудени сами да си ги купуват.  

Реконструкции и разширения преобладават на пазара на логистични имоти през 2017 г.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/rekonstrukcii-i-razshireniia-preobladavat-na-pazara-na-logistichni-imoti-prez-2017-g-252670/

Надграждането върху съществуващи сгради спестява време заради осигурената комуникация и разрешително за ползване

Уволнена шефка на детска градина: Има натиск чрез есемеси за прием „по втория начин”

https://frognews.bg/novini/uvolnena-shefka-detska-gradina-ima-natisk-chrez-esemesi-priem-vtoriia-nachin.html

Има натиск чрез есемеси, обаждания и листчета кои деца да бъдат приети „по втория начин”, който идва от дирекция „Образование” в Столичната община и от районните кметове. Това обяви в предаването „Тази сутрин” уволнената директорка на 164 ОДЗ „Зорница“ в кв. „Горна баня” Мариана Иванова.

Бомба е избухнала до Апелативния съд в Атина

http://www.cross.bg/raiiona-atina-politzeiiski-1563934.html

/КРОСС/ До апелативният съд в Атина снощи е избухна малка бомба, причинявайки материални щети, съобщават полицейски служители, цитирани от "Ройтерс". Няма съобщения за ранени. Две гръцки медии са получили предупредителни обаждания преди експлозията в 2 и 50 часа местно време, коментира полицейски служител. Полицията е отцепила района и е намерила чанта с експлозив извън сградата на съда. Към момента инцидентът се разследва и се проверяват камерите в района.  

Проф. Асен Балтов: Предстоят много сериозни реформи в "Пирогов"

https://www.actualno.com/healthy/prof-asen-baltov-predstojat-mnogo-seriozni-reformi-v-pirogov-news_650959.html

Изпращаме годината с общ дълг 14 млн., което е добре за "Пирогов". Приети на лечение са 44 хил. пациенти, като увеличението е с около 1500 пациенти спрямо миналата година. Това заяви в ефира на БНТ директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. На този етап нещата не са толкова зле спрямо това, което беше миналата година. Предстои една много сериозна работа за реформите в болницата, каза той. Около 300 000 лв. повече ще отидат във Фонд "Работна заплата" в "Пирого

Френското правителство нае котки, за да се отърве мишки

https://www.actualno.com/curious/frenskoto-pravitelstvo-nae-kotki-za-da-se-otyrve-mishki-news_650964.html

Париж е известен не само като дома на Айфеловата кула, но и на още нещо - на гризачите. Плъховете нахлули дори и в сградите на министерствата във Франция, пише Еuronews. Точно поради тази причина френското правителство измисли интересен начин да пребори с нападението на вредителите, които се настанили удобно в сградите на Министерството на вътрешните работи и офисите на говорителя на правителството Кристоф Кастанер. Така френското външно министерство наело две котки, които да се справят с проб

БДЖ пуска допълнителни 18 200 места във влаковете си до 2 януари

http://www.mediapool.bg/bdzh-puska-dopalnitelni-18-200-mesta-vav-vlakovete-si-do-2-yanuari-news273402.html

БДЖ осигурява допълнителни 18 200 места във влаковете по основните си направления от петък до 2 януари, съобщиха от железопътната компания. Предварителната продажба на билети за всички бързи влакове вече започна. Новият график е в сила от 10 декември. От железопътната компания препоръчват на клиентите си да проверяват разписанието, когато планират пътуване.  Допълнителни вагони с общо 18 200 места ще има по най-натоварените линии между София и Варна, Бургас, Русе, Видин, Петрич, Пловдив, Горна Оряховица. Осигуряването на повече места е по-ефективно от въвеждането на допълнителни влакове, обясни ръководителят на организация превози в „БДЖ – пътнически превози” Ивайло Георгиев. „Превозите на гражданите ги извършваме с вече съществуващите влакове с оглед на това, че ако се пускат нови влакове, гражданите трудно се информират за тях и има малка използваемост. Това сочи нашият опит през годините. Хората предпочитат традиционните влакове. В тази връзка ние ще осигурим допълнителен брой вагони в композициите на най-натоварените влакове, за да може хората нормално да се придвижват за пътуванията за коледните и новогодишните празници“, каза Георгиев прд Дарик радио. Вече започна предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за периода на коледните и новогодишни празници. Тя също ще продължи до 2 януари. За определени влакове има възможност за закупуване на билет и онлайн, като разплащането е по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща, след което се разпечатва на хартиен носител. При използване на таблети и смартфони, билетът не е задължително да се разпечатва, тъй като кондуктора го валидира директно от мобилното устройство. Системата е достъпна на сайта на БДЖ.

Медици от болницата в Ловеч заплашиха с оставки, ако до обяд не получат заплати

https://offnews.bg//zdrave/meditci-ot-bolnitcata-v-lovech-zaplashiha-s-ostavki-ako-do-obiad-ne-p-671679.html

Ако до обед работещите в болницата в Ловеч не получат заплати, ще подадат оставки, съобщава БНР.

От НЗОК съобщиха снощи, че са превели на болницата около 234 500 лева, с които ще бъдат изплатени заплатите за октомври, въпреки че медиците не са получили възнагражденията си и за септември.

От НЗОК съобщиха още, че е постигнато споразумение със седем кредитори на болницата за намаляване размера на запорите и тяхното разсрочване. Директорът д-р Анка Георгиева увери, че днес колективна оставка няма да има, въпреки че работещите в лечебното заведение са категорични, че ако не получат заплатите си, спират работа:

В петък на обяд си подаваме всички оставките, ако нещата не се оправят. Не може да се живее без заплата. С две малки деца, ако разчитаме на тези пари от тука, досега да сме по кошовете и да събираме отпадъци, коментират работещите в болницата.

Все още не е решен и проблемът с лекарствата, а пациентите са принудени сами да си ги купуват.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване