Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони редовно си плащал на мафията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625907

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони редовно си плащал на мафиятаБившият италиански премиер Силвио Берлускони е плащал всеки месец такса "спокойствие" на босовете на мафията. Това съобщи вестник "Република“, цитиран от "Канал 3". Изданието се позовава на записки на убития от "Коза ностра" през 1992 г. тогавашен антимафиот №1 на Италия Джовани Фалконе. При разпита през 1989 г.

Нощен транспорт в София на Нова година

https://offnews.bg//obshtestvo/noshten-transport-v-sofia-na-nova-godina-671703.html

Метрото ще върви цяла нощ на 31 декември срещу 1 януари. Влаковете ще возят от метростанция Младост 1 до Витоша през 20 минути, а от Младост 1 до Бизнес парк София и Летище София през 40 минути. 

По Коледните празници, както и на 30 и на 31 декември и на 1 януари, линиите работят по разписания за предпразник и празник, в работните 28 и 29 декември по делничен график. Нощен транспорт ще осигуряват и трамваи номера 5, 7, 8, 12, 18, 20, 22 и тролеи 1, 2, 4, 9. 

През нощта на Нова година ще се организира нощно движение на автобуси по линии 11, 83, 102. На режим нощно движение ще бъдат и линиите на АТ Малашевци – 78, 85, 94, 285, 309, 310, както и линиите на АТ Дружба с номера 76, 213, 604.

Трамваите и тролеите на 23 и 30 декември ще се движат по предпразнични разписания. На 1 януари трамвайни линии № 5, 6 и 20 и тролейбусни линии № 1, 2, 4, 5, 9 и 11 ще работят с намален брой коли.

На 23, 24, 25, 26, 30 и 31 декември Столичен автотранспорт ЕАД ще осигури коли оперативен резерв, които при необходимост, съгласувано с главния диспечер, да извършат допълнителни курсове по маршрута на автобусни линии № 63 и 66.

На 27.12.2017 г. и на 01.01.2018 г. Столичен автотранспорт ЕАД ще осигури коли оперативен резерв и при необходимост, съгласувано с главния диспечер, могат да се подадат допълнителни коли по маршрути, осигуряващи превоза на пътниците от Централна автогара и Централна ж.п. гара.

Изпълнителните директори на Столичен електротранспорт ЕАД и Столичен автотранспорт ЕАД са създали необходимата организация на работа на сервизите за да се осигури пълно покритие по линии на 28.12.2017 г. и на 02.01.2018 г.

За гарантиране на безаварийна работа на електротранспорта по време на празниците Трансенерго и РП ще осигури дежурни екипи за поддръжка на съоръженията, в дружествата са регламентирани със заповеди осигуряването на реда, физическата и противопожарна охрана и дежурства по време на празниците. 

Нинова: Да бъдем съпричастни с болката на хората и да им помогнем

https://offnews.bg//politika/ninova-da-badem-saprichastni-s-bolkata-na-horata-i-da-im-pomognem-671705.html

Традиционно идваме и помагаме на дом за сираци „Св. Николай“ на отец Иван в Нови Хан, не само по празниците.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че ПГ на „БСП за България“ е направила дарение на стойност 5000 лв, както и коледни подаръци за всички деца.

„Хубаво е преди празници да бъдем съпричастни и всеки, които има възможност, да помогне на някой слаб или човек в нужда. Да бъдем солидарни към болката на тези, които са сами“, каза още Нинова. Тя е на мнение, че би било хубаво това да се прави и през цялата година и подчерта, че депутатите от „БСП за България“ от София-област често идват тук и помагат. 

„За празниците искам да пожелая на всички да бъдат здрави, да имат сили, да имат вяра, че следваща година ще е по-добра и да бъдат обичани“, каза още Корнелия Нинова след срещата с отец Иван.

Отец Иван благодари за направеното дарение и подкрепата.

СДС е символ, седесарят е корав и помни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6625109

СДС е символ, седесарят е корав и помниВ легендарната сграда на “Раковска” 134 в София се нанася Валери Симеонов с неговия Национален фронт за спасение на България. След толкова години това вече няма да е домът на Съюза на Демократичните Сили. И знаете ли, това няма никакво значение! Защото СДС не е една сграда, СДС не е място или локация.

ЧЕЗ Електро предлага различни начини за плащане на сметките за електроенергия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625910

ЧЕЗ Електро предлага различни начини за плащане на сметките за електроенергияПрез празничните и почивни дни клиентите могат да използват възможностите за безкасово плащане или да платят в брой на дежурни каси „ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на своите клиенти, пропуснали да платят сметката си за електроенергия в срок, че през настъпващите празнични и почивни дни могат да се възползват от различните начини за плащане като

Пристигна част от попълнението на общинския автопарк във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365953

Част от попълнението на автопарка на Община Варна пристигна на паркинга край сградата на администрацията, видя репортер на Moreto.net. Обществената поръчка за доставка на 42 леки автомобила и шест тежкотоварни автомобила, които да послужат за нуждите на Общината и на второстепенните й разпоредители с бюджет, бе обявена в средата на годината.

Тереза Мей: Великобритания ще действа твърдоглаво спрямо Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625894

Тереза Мей: Великобритания ще действа твърдоглаво спрямо РусияБританският министър-председател Тереза Мей заяви, че страната ѝ ще заеме „твърдоглави“ позиции в общуването с Русия. Междувременно министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън е на посещение в Москва, предава Reuters, цитиран от "Фокус". „Знаем за предприетата от Русия дейност, нелегалното присъединяване на Крим,

Пуснаха парното в центъра и Лозенец

https://www.actualno.com/sofia/pusnaha-parnoto-v-centyra-i-lozenec-news_651025.html

Аварията на главен топлопровод в карето между столичните улици “Граф. Игнатиев”,“Патриарх Евтимий”, “Фритьоф Нансен” и "Христо и Евлоги Георгиеви”, както и долната част на кв. “Лозенец”, е отстранена и топлоподаването е възстановено, съобщиха от Топлофикация София. Без парно и топла вода от снощи са “Красно село”, “Бели брези”, “Гоце Делчев”

Шефът на руския футбол Виталий Мутко готви оставка

http://clubz.bg/62168-shefyt_na_ruskiq_futbol_vitalij_mutko_gotvi_ostavka

Виталий Мутко. Снимка БГНЕС

Вицепремиерът на Русия и президент на футболния съюз (РФС) на страната Виталий Мутко е готов да подаде оставка като шеф на футбола, пишат медиите в Москва.

На 25 декември ще има заседание на изпъкома на РФС, на което това може да се случи. Датата на сбирката бе променена - от 26-и на 25-и.

Постът може да се заеме от приближен на Мутко - генералният секретар на организационния комитет на Мондиал 2018 Алексей Сорокин. До момента няма официално изявление от страна на вицепремиера.

Анализатори в Русия са на мнение, че актът на Виталий Мутко, ако въобще ще стигне до оставка, е в името на по-спокойното провеждане на световното догодина. 59-годишният функционер е сред най-влиятелните хора в целия руски спорт, не само във футбола.

Той не се ползва с добра репутация в чужбина. Сочен е за един от виновниците за масовите допинг скандали в руския спорт.

По-рано тази година, когато Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на Русия участие на зимните игри в Пьончан през февруари, Мутко получи доживотно изключване от олимпийското движение.

МОК препоръча на ФИФА да разследва за допинг руския национален тим. Твърди се, че има такава проверка, за която е в течение и Световната антидопингова агенция. В същото време репутацията на Алексей Сорокин е чиста.

"Не съм разговарял лично с Мутко, но имам достоверна информация, според която на заседанието на 26 декември (бел. ред. публикацията е преди промяната) той действително ще подаде оставка, казва Анзор Кавазашвили, бивш кандидат за президент на РФС и шеф на комисия за разследване на уговорени мачове пред "Газета.ру". - На свое място Мутко ще назначи Сорокин. Той категорично отказваше да го наследи. Все пак двамата са стигнали до съгласие."

Кавазашвили изказва теза, според която Сорокин ще бъде назначен за вицепрезидент, но ще поеме не само властта в РФС, а също така ще оглави организационния комитет за мондиала. Други членове на изпълкома на РФС казват пред руските медии, че не са чували за оставка на Мутко.

Визионерът Камджалов и Лиза Джерард с грандиозен проект и премиера в България

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/vizionerat-kamdjalov-liza-djerard-grandiozen-proekt-premiera-balgariia.html

Следващият грандиозен проект на Йордан Камджалов вече е ясен: концерт по Гурецки с гост-изпълнител от световна величина – магнетичната Лиза Джерард, позната на мнозина от австралийското дуо Dead Can Dance и емблематичния саундтрак на филма „Гладиатор“.

Пилоти от "Райънеър" стачкуваха отново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625882

Пилоти от "Райънеър" стачкуваха отновоГерманските пилоти от авиокомпания "Райънеър" отново стачкуваха. Протестът им беше от 5:00 до 9:00 часа сутринта, предаде БНТ. Германските летищни власти съобщиха, че стачката не е предизвикала големи нарушения в графика. Един от най-големите профсъюзи в Германия организира предупредителния протест,

Приключи конкурсът на "Български пощи" за най-красиво писмо до Дядо Коледа

http://www.cross.bg/dyado-koleda-pismo-1563960.html

/КРОСС/ Традиционният конкурс на „Български пощи" ЕАД „Най-красиво писмо до Дядо Коледа" приключи. Над 13 000 са детските послания, изпратени от всички краища на страната ни до приказния старец от Лапландия. Екипът на Дядо Коледа се погрижи всяко отговарящо на поставените условия писмо да получи своя отговор. Организаторите от „Български пощи" ЕАД изпратиха до най-талантливите автори 26 колективни и 32 индивидуални награди. Списък с наградените детски писма е публикуван на сайта на дружеството.  

Tри месеца до концерта на Lara Fabian в София

https://www.actualno.com/music/tri-meseca-do-koncerta-na-lara-fabian-v-sofija-news_651024.html

С наближаването на концерта на Lara Fabian у нас нетърпението на феновете расте, а местата в зала 1 на НДК намаляват. След издаването на последния албум на певицата „Camouflage”, който ще чуем на живо на 27 март 2018-а, както и видео клиповете към първите два сингъла от него, интересът на българската публика се увеличи значително. Първият изцяло англоезичен албум на Lara Fabian показва още веднъж красотата, дълбочината и искреността, с която тя твори, а 13-ият поред албум н

СГП отказа да образува досъдебно производство срещу Бойко Борисов

http://www.eurochicago.com/2017/12/bb-nevinen/

Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу премиера Бойко Борисов, по отправени сигнали до прокуратурата от партия "Възраждане", Гражданско движение "БОЕЦ" и парламентарната група на БСП. Според изпратените сигнали, в качеството му на министър-председател, г-н Борисов е знаел за извършени престъпления от народни представители, но е укрил тази информация от институциите и не е сезирал компетентните органи. Постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство е с дата 18 декември 2017 г. и е издадено от Ст. Моневски, прокурор при Софийска градска прокуратура.

Германия се надява да подобри връзките с Турция след освобождаването на затворник

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/22/3102450_germaniia_se_nadiava_da_podobri_vruzkite_s_turciia/?ref=rss


Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че решението на Турция да освободи шести германски гражданин от затвора в четвъртък дава надежда, че отношенията между двете страни може да се подобрят, предаде "Ройтерс".<br /><br />По-рано тази седмица след близо осем месеца в затвора бе освободена и германската журналистка Месале Толу.<br /><br />"Решения като тези дават надежда, че можем да възстановим доверието стъпка по стъпка и да успокоим...

Петиция настоява за изваждането на Мат Деймън от филма "Бандитките на Оушън"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625872

Петиция настоява за изваждането на Мат Деймън от филма "Бандитките на Оушън"Над 16 500 души се подписаха в онлайн петиция за премахването на сцените на актьора Мат Деймън от филма "Бандитките на Оушън ", който трябва да излезе на екран през месец юни 2018 година, съобщава Франс прес. Искането е във връзка с разразилите се скандали за сексуални посегателства, разтърсили напоследък Меката на киното - Холивуд.

Николай Нанков е най-разпитваният министър в парламента, най-питащите депутати са от БСП

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/22/3102468_nikolai_nankov_e_nai-razpitvaniiat_ministur_v/?ref=rss


От началото на мандата си 44-ото Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове" на Народното събрание за периода от 19 април до 21 декември 2017 г.<br /><br />През тази сесия в Народното събрание са постъпили 164 законопроекта, като 91 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 170, от...

Годишен хороскоп за 2018 година - Лъв

https://www.actualno.com/curious/godishen-horoskop-za-2018-godina-lyv-news_651022.html

Началото на годината ще бъде всичко друго, но не и скучно за вас. Ако имате планове за първите две седмици на периода бъдете готови за някои непредвидени промени. Добрата новина е, че след това всичко ще бъде точно, както сте го искали. Това важи най-вече за въпросите, свързани с личния ви живот. През февруари не предприемайте излишни рискове, а най-добре се въздържайте от такива. Не променяйте нищо в подхода си в работата. Март и април може да наложат наемането на повече хора в екипа ви, ако с

Комисиите на Българската и Македонската църква начертаха действия за по-нататъшно сътрудничество

https://www.actualno.com/society/komisiite-na-bylgarskata-i-makedonskata-cyrkva-nachertaha-dejstvija-za-po-natatyshno-sytrudnichestvo-news_651020.html

Комисиите на Българската православна църква и Македонската православна църква проведоха среща в сградата на Светия Синод в София, съобщиха от Българската патриаршия. Комисиите "с братска в Христа любов обсъдиха ситуацията около Македонската Православна Църква и нейния каноничен статут и в единомислие в името на добротворството, и братските взаимоотношения начертаха действия за реализиране на взетото решение от Св .Синод на БПЦ-БП протокол № 22 от 27.11.2017 г.", се казва в съобщ

След 60 години за първи път Кастро няма да е президент

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/sled-60-godini-za-pyrvi-pyt-kastro-niama-da-e-prezident-6077525

Първият му вицепрезидент, 57-годишният Мигел Диас-Канел, се смята за негов верен наследник. Предполага се, че именно той ще е следващият президент на Куба

Прокуратурата спряла повече от 50 кг храна и 100 л прясно мляко от детски кухни

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-spriala-poveche-ot-50-kg-hrana-i-100-l-priasno-mliako-ot-671704.html

Близо 500 кг храна и повече от 100 л прясно мляко е спряла прокуратурата от детски кухни в страната.

Върховна административна прокуратура (ВАП) е възложила извършването на съвместни проверки от Областните дирекции по безопасност на храните, органите на Комисията за защита на потребителя и съответните Областни дирекции на МВР, относно спазване изискванията на Закона за храните и наредбата за безопасност на храните в детски градини и училища. Направени са и проверки по закона за тютюневите изделия за предлагането на наргилета на ученици.

На територията на цялата страна са проверени общо 1 838 броя обекти, които включват: обекти за раздаване на храна и бюфети тип кетъринг, обслужващи учебни заведения или разположени на територията на училищата, кухни майки, кухненски блокове, автомати за храни и напитки на територията на учебни заведения, както и търговски обекти, разположени в непосредствена близост до детски заведения и училища.

За периода от 1 ноември 2017 г. до 1 декември 2017 г., в който е била осъществена междуведомствената проверка, от контролните органи, са били проверени 1838 търговски обекта. Съставени са били 176 акта за административно нарушение, както и 288 констативни протокола. Дадени са 84 броя предписания за отстраняване на установени несъответствия със законовите изисквания. Санкционирани са 14 юридически лица.

За констатираните несъответствия са издадени:

- 142 бр. предписания с определени срокове за отстраняването им, както и предписания за спиране реализацията на 44,2 кг храни от неживотински произход и 19 л. безалкохолни напитки;

- 7 бр. актове за забрана на реализацията на 109 л. прясно мляко и 11,5 кг храни от животински произход;

- 7 бр. разпореждания и протоколи за насочване за унищожаване на суровини и храни от животински произход;

- 3 броя заповеди за спиране експлоатацията на обекти предлагащи негодни храни и напитки, опасни за здравето на човека.

Най-често констатираните нарушения на Закона за храните и Наредба №9 от 16.09.2011 г. са били:

- извършване на търговия с храни в обект без регистрация, съгласно изискванията по чл. 12 от ЗХ;

- предлагане на имитиращи продукти неотговарящи на изискванията за безопасност на храните по чл.16а ал.1 от ЗХ;

- несъответствие на сграден фонд и оборудване с хигиенните изисквания на Наредба № 1/2016 г. , на ЗХ и спазване на изискванията на Наредба № 9/2011 г. при прием на храни и суровини;

- предлагане на продукти с изтекъл срок на годност;

- неизпълнение на предписания от предишни проверки относно спазване на асортимент на храни, съответстващ на изискванията на Наредба № 9/2011г.;

- откриване на съдържание в предлаганите храни на палмово масло, заместител на какаовото масло, стабилизатори, изкуствени оцветители и ароматизатори, кофеин , неотговарящи на изискванията за безопасност и качество на храните в детските заведения и училища съгл. чл.2 от Наредба № 9/2011 г.;

- използване на имитиращ продукт вместо българско краве бяло саламурено сирене;

- в част от обектите е установено неспазване на температурните режими на храни, изискващи контролирана температура за съхранение;

- продуктите , предлагани в обектите, без маркировка - етикет с данни за място на произход, име на производител или име на опаковчик, съобразно на изискванията на чл.28, ал.1 от Наредба № 9;

- неправилно съхранение на храните съгласно указанията на производителите;

- консервирани продукти от зеленчуци, които не отговарят на чл.33, ал.1 от Наредба № 9;

- хигиената в голяма част от обектите не съответства на чл.2 от Наредба №1/2016г. за хигиена на храните;

Най-често констатираните нарушения на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и Закона за здравето са били :

- предлагане на цигари и тютюневи изделия , включително наргилета, на ученици, без проверка от търговците в уверение на това , че лицето е навършило 18 години;

- нарушение на забрана за тютюнопушене в заведения, което се допуска от управителите в късните часове на денонощието;

- липса на обявяване на цените на тютюневи изделия и по подходящ за възприемане начин.

Най-много нарушения са констатирани в района на гр.София и областта, където са били и най всеобхватни извършваните проверки от контролните органи , за тези нарушения са съставени 78 бр. АУАН, като са проверени 479 обекта. За района на София са издадени 11 бр. АУАН за тютюнoпушене по ЗТТИИ. На следващо място е Варна с 245 проверени обекта и общо 63 бр. акта и предписания за констатирани нарушения , последвано от Пловдив със 163 проверени обекта и общо 27 бр. акта и предписания за констатирани нарушения, и Шумен със 115 проверени обекта и 24 бр. акта и предписания за констатирани нарушения.

При проверката не са били установени случаи на предлагане на храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда.

Нинова: Вот на недоверие ще има, не се налага да търсим ДПС

http://www.transmedia.bg/2017/12/22/%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d0%b0/

В специално изявление лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че въпреки подкрепата, заявена от Доган към Борисов, вот на недоверие ще има. „Конгрес на БСП го реши, парламентарната група ще го внесе. Не сме в предишната ситуация с 38 депутати, която налагаше да търсим гласове от ДПС. Сега сме осемдесет и продължаваме напред. Очевидно оставаме единствената опозиция и алтернатива“, се казва в изявлението на червения лидер.

„Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли г-н Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов“, заяви Нинова. Тя смята, че за Доган участието на патриотите в управлението е грешка. „Разбирайте в подтекст: махни ги и ние ще те подкрепим. Тоест, няма нужда от нови избори, има нужда от смяна в правителството на едните с другите“, посочва Нинова.

Лидерът на БСП реагира остро на вчерашното изявление на Доган, според когото сегашното управление няма алтернатива.

„Всички да пазим стабилността. Но коя стабилност? Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ. Стабилно всеки месец има протести срещу това правителство“, подчерта лидерът на БСП.

Брюксел: Планът за Пирин трябва да мине през екооценка

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/22/3102456_brjuksel_planut_za_pirin_triabva_da_mine_prez_ekoocenka/?ref=rss


Българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в плана за управление на национален парк Пирин в изпълнение на европейското законодателство. Това заявяват от Европейската комисия в писмен отговор на запитване по казуса, отправено от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.<br /><br />За такава екологична оценка настояват всички природозащитни организации в коалиция "За да остане природа в България". В същото време правителството и ресорният...

Разбиха лаборатория за амфетамини във Великотърновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625860

Разбиха лаборатория за амфетамини във ВеликотърновскоЛаборатория за производство на амфетамин е неутрализирана в процес на таблетиране. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП и колегите им от Велико Търново под наблюдението на прокуратурата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е осъществена на 20 декември от служители на отдел „Наркотици“ при ГДБОП и колегите им от ОД на МВР –

И Унгария защити Полша срещу ЕС

https://frognews.bg/novini/ungariia-zashtiti-polsha-sreshtu.html

Унгария защити Полша в конфликта на държавата с Европейския съюз. По думите на унгарския премиер Виктор Орбан страната му ще блокира всяко действие на Брюксел, насочено срещу Варшава.

Млади дами предлагат иновативни решения на наболели социални проблеми в трансграничния регион на България и Македония

https://www.24chasa.bg/region/article/6625892

Млади дами предлагат иновативни решения на наболели социални проблеми в трансграничния регион на България и МакедонияВ продължение на три месеца участничките в проект "FEMTERPRISE - Насърчаване на създаването на социални предприятия чрез укрепване на предприемаческия потенциал на младите жени", подкрепени от техните ментори, разработваха своите идеи за социални предприятия. Шест отбора се състезаваха помежду си за голямата награда – реализация на тяхното

Извънредни мерки по контрол на трафика в Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-pynktove-granichnite-1563959.html

/КРОСС/ От днес е заселен трафикът на автомобили по цялата пътна мрежа на Гърция, както и към граничните пунктове с България. Влезе в сила забраната за движение на товарни автомобили в празничните дни. Извънредни екипи са поставени както по централните пътища, така и по второкласните. С камери се наблюдава скоростта на движение. Масови са проверките за алкохол и предпазни колани. Спират и за проверка на личните документи, за да не се превозват мигранти. След граничните пунктове се проверява масово за алкохол, цигари и туби с бензин. За Коледа повечето хотели в северна Гърция са резервирани предимно от български туристи, съобщават гръцките туроператори. И тази година за празниците хит за гърците е почивка в нашите ски и спа дестинации - Банско, Пампорово, Велинград и Боровец. Изкупени са всички пакети, съобщават туристическите агенции.    

“Пирогов” ще е сред болниците, които ще бъдат преструктурирани

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pirogov-shte-e-sred-bolnicite-koito-shte-bydat-prestrukturirani-252690/

МЗ ще предложи визия за преструктурирането, която ще включва оптимизиране структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена

Парламентът в коледна ваканция до 10 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=365944

Парламентът излиза в коледна ваканция от 22 декември до 10 януари включително, съгласно правилника си за работа. Депутатите ще се върнат зад банките в пленарната зала на 11 януари. „Весели празници на всички“, пожела председателстващият заседанието зам.

На гости на съседите - запознайте се с Белград

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/na-gosti-na-sysedite-zapoznajte-se-s-belgrad-6077497

За любителите на науката – задължителна спирка трябва да бъде музеят на Никога Тесла в града, който съхранява и разказва историята на неговия живот

Бил Гейтс се включи в „Тайния Дядо Коледа“, зарадва непозната с дузина подаръци (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bil-gejts-se-vkliuchi-v-tajniia-diado-koleda-zaradva-nepoznata-s-duzina-podaryci-snimki-2068819

Милиардерът Бил Гейтс реши да продължи традицията и отново да участва в акцията „Тайният Дядо Коледа” за потребителите на интернет портала Reddit („Редит”), съобщи изданието Business Insider.

Задържаха разследващ митнически инспектор за присвояване

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-razsledvasht-mitnicheski-inspektor-za-prisvoiavane-2068813

При съвместни действия на районните прокуратури в Хасково и Свиленград в граничния общински център е задържан разследващ митнически инспектор към Митница Бургас за присвояване на сумата от 100 000 турски лири, съоб

Непознатите ски писти

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/nepoznatite-ski-pisti-6077498

Просто извадете най-топлите си дрехи и хващайте щеките – снегът ви очаква

Tри месеца до концерта на Lara Fabian в София

http://www.cross.bg/lara-fabian-albym-1563958.html

/КРОСС/ Събитието е на 27 март, а билетите за концерта, част от световното ѝ турне CAMOUFLAGE, се изчерпват С наближаването на концерта на Lara Fabian у нас нетърпението на феновете расте, а местата в зала 1 на НДК намаляват. След издаването на последния албум на певицата Camouflage, който ще чуем на живо на 27 март 2018-а, както и видео клиповете към първите два сингъла от него,  интересът на българската публика се увеличи значително. Първият изцяло англоезичен албум на Lara Fabian показва още веднъж красотата, дълбочината и искреността, с която тя твори, а 13-ият поред албум на Lara Fabian ще бъде притежание на всеки, закупил билет за предстоящия ѝ концерт в София. „Camouflage е проект с изцяло нов подход, който обаче се случи и разви много естествено. Експериментирахме не само с миксирането на музиката, но и с начина, по който го записахме. Всяка емоция и послание, които исках да предам с този албум са уловени и запечатани в песните, които ще чуете. Нямам търпение да се срещна с вас и да преживеем заедно историята на всяко едно парче от албума.", споделя Lara Fabian. Освен последния албум на Lara, от сцената на зала 1 на НДК ще звучат и най-големите ѝ хитове. Остават три месеца до срещата, а дотогава всички почитатели на впечатляващата френска изпълнителка могат да се насладят на видеото към синглите Growing wings и Chose what you love most.  Билети за концерта ще намерите в касите на OMV, EASYPAY, EPAYGO

Върнете си главата след новогодишната нощ

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vyrnete-si-glavata-sled-novogodishnata-nosht-6077500

За да бъде успешна тази мисия е необходимо да вземете превантивни мерки и да не чакате последния момент

Пиян помля умишлено с джипа си два полицейски автомобила във Велинград

https://www.24chasa.bg/region/article/6625851

Пиян помля умишлено с джипа си два полицейски автомобила във ВелинградШофьор от велинградското село Драгиново е задържан след като не спрял за проверка и е блъснал два служебни автомобила, съобщиха от ОДМВР - Пазарджик. Тази нощ около 03.00 часа на централния булевард във Велинград, автопатрул при местното полицейско управление засякъл джип „Чероки“, движещ се с висока скорост.

От началото на мандата си 44-то Народно събрание е приело 72 закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625848

От началото на мандата си 44-то Народно събрание е приело 72 законаОт началото на мандата си 44-то Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации. Това съобщиха от пресслужбата на парламента. От 19 април до 21 декември 2017 г. в Народното събрание са постъпили 164 законопроекта, като 91 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 170,

Азиатските борси посрещат Коледа в добро настроение

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-borsi-posreshtat-koleda-v-dobro-nastroenie--252693/

Акциите на японската фармацевтична компания Eisai потънаха с близо 15% заради провал с лекарство против Алцхаймер

''Шейново'' с дарителска кампания за рехабилитация на недоносени деца

https://offnews.bg//obshtestvo/shejnovo-s-daritelska-kampania-za-rehabilitatcia-na-nedonoseni-det-671496.html

Кампания на Райфайзен банк набира средства за рехабилитация на недоносени деца, родени в АГ болница "Шейново". 

Често децата, родени преждевременно и преживели месеци в интензивните отделения, се нуждаят от упорита и дълга рехабилитация, кинезитерапия и възстановителни процедури, за да се развият и укрепнат.

За съжаление, степента на уврежданията в някои случаи е сериозна и води до тежка инвалидизация, въпреки положените усилия на лекарите.

Финансовата подкрепа за рехабилитация е голяма помощ за родителите, които освен с шока от проблемното раждане и оцеляване на децата, се налага да се справят и с грижите за дете с увреждания, като детска церебрална парализа и ретинопатия.

Необходими са много време, средства и съдействие на различни специалисти, което може да бъде непосилно за семействата. 

"За да има успех една такава терапия, е много важно тя да се започне навреме, когато се регистрира изоставане в развитието, и да не се прекъсва. Диагнозата детска церебрална парализа се поставя на по-късен етап. Невинаги родителите имат финансовата възможност да плащат за всички процедури, тъй като НЗОК покрива само една седмица, а и понякога се налага изчакване за час при тесен специалист", обясни пред OFFNews неонатологът д-р Иванка Янкова. 

"Иска ни се да помогнем на тези деца, защото те са много изстрадали - те и родителите им, а целта ни е да се осигури достъп до рехабилитация и те да имат максимално добро бъдеще", допълни тя. 

Недоносените деца в България се увеличават и една от причините е, че все повече недоносени деца са спасявани след раждането им, така че и все повече деца се нуждаят от специални грижи. 

"Много индивидуално е от колко рехабилитация се нуждае всяко дете в зависимост от състоянието му, но често се налага рехабилитация в продължение на месеци. Важно е тази терапия да бъде непрекъсната и затова родителите да могат да правят упражненията вкъщи, дори и да не са толкова ефективни, колкото би било при терапевт, важно е да има постоянство", каза още д-р Янкова. 

"Терапията се прави в центрове, в които специалистите са обучени да се занимават с такава патология. Резултатът обаче зависи много от състоянието на детето. Колкото по-увредено е то, толкова по-продължително време са налага терапия и резултатът невинаги е здраво дете. Важен е напредъкът от изходното състояние на детето. Понякога за едно дете, което не може да се движи, е успех дори това да може само да се придвижва в пространството, да няма нужда от инвалиден стол", допълни неонатологът. 

"Повечето кампании са фокусирани в болниците, но за да има непрекъснатост на лечението, е много важно какво се случва и след изписването. За нас е важно децата да се възстановят напълно и да разгърнат максималния си потенциал, защото това е инвестиция в бъдещето. От това какви деца имаме днес зависи какво ще бъде обществото след време", категорична е д-р Янкова.

Целта е и да има все по-малко деца, които се нуждаят от рехабилитация, затова ако събраната сума е по-голяма, остатъкът ще отиде за закупуване на специални сензори, позволяващи обдишването на децата да става по по-щадящ начин. 

"Сензорът регистрира промените в състоянието на бебето и подава кислород и налягане в зависимост от него. Така обдишването е много по-щадящо и безопасно. Методът НАВА е нов за България и позволява бебето да остане на апаратна вентилация за по-кратко, което намалява риска от инфекция и травмата на белия дроб. Един такъв сензор струва около 350 лева и може да се използва само в рамките на три-четири дни", обясни д-р Янкова. 

От болницата уточниха, че дарените средства ще постъпват по отделна сметка. Родителите няма да получават пари на ръка, а средствата ще се превеждат директно на центъра, където ще се провежда рехабилитацията за всяко дете.

Няма да се налага и родителите да кандидатстват за финансиране на рехабилитацията. 

"Това са наши деца и ние знаем какво е състоянието им, следим го от първия ден и в развитие. Когато видим отклонение, сами насочваме родителите към детски невролог или рефхабилитатор", уточни д-р Янкова.

Една от целите на дарителската кампания на Райфайзен банк е служителите на банката да се ангажират с различни каузи, като за всяко дарение на служител банката добавя по до 100 лева за съответната кауза. 

Кампанията приключва на 30 септември 2018 г. 

Всеки, който има желание да помогне за рехабилитацията на недоносени деца, може да направи това чрез SMS с текст DMS START на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори. За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 SMS е 1 лв., а за потребители на предплатени услуги на мобилните оператори - 1,20 лв. с ДДС.
Дарение може да се направи и чрез банкова сметка: 

Получател/Титуляр: САГБАЛ ШЕЙНОВО

IBAN: BG27SOMB91301027523102

BIC: SOMBBGSF

При банка: Общинска банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

АБВ Поща съветва как да управляваме пощата си

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/abv-poshta-syvetva-kak-da-upravliavame-poshtata-si-6077523

Новото издание от поредицата „АБВ Съвети“ разкрива всичко за имейл мениджър в АБВ Поща

Приоритет в изготвяната от МРРБ стратегия за развитие на ВиК отрасъла е намаляване загубите на вода

http://www.cross.bg/krymova-tzenata-podobryavane-1563956.html

/КРОСС/ В разработваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Стратегия за финансиране на ВиК-отрасъла приоритетно място ще заеме намаляването на загубите на вода по водопреносната мрежа. Това цели подобряване ефективността на предоставяните услуги до крайния потребител. Стратегията предвижда и механизми за подобряване на търговските и техническите практики на ВиК-дружествата, контрол над кражбите на вода, както и финансово подпомагане на най-бедните социални групи. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова днес в предаването „Европа сутрин" на телевизия "Европа". „Предвиждаме и създаването на фонд, който да покрие нуждите на ВиК-инфраструктурата в малките населени места с население между 2 и 10 хил. жители, както и за онези райони, които не са допустими за финансиране по оперативна програма „Околна среда", поради факта, че не са консолидирани във ВиК асоциации", обясни регионалният заместник-министър. Тя заяви, че по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." немалко средства се инвестират за подобряване ВиК-инфраструктурата в страната, но по нейни думи те категорично не са достатъчни. Крумова подчерта, че продължителното недофинансиране на сектора е довело до необходимост от инвестиции в размер от 12 млрд. лв., за да се подобри състоянието на водопреносната мрежа

В „Пирогов” спасиха две бебета с редки аномалии

http://www.cross.bg/anomalii-georgiev-momichentza-1563957.html

/КРОСС/ Детски хирурзи в „Пирогов" спасиха живота на две бебета с вродени редки аномалии, съобщиха от болницата. И двете момиченца се раждат с рядко срещана аномалия, при която още, докато са в утробата, част от червата им некротизират, което води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъсдържимо и некротични тъкани. Туморът не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им. Докато са на няколко дни момичетата са преведени в „Отделение по хирургия на новороденото и вродените аномалии" в „Пирогов". Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват продължителни животоспасяващи операции. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции. Сега двете момиченца могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот. Основният принос за възможността да посрещнат първата си Коледа е на екипите на завеждащия Отделението на новороденото и вродените аномалии д-р Цветко Георгиев и на завеждащия Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски. Подобна патология се среща изключително рядко, както в световен мащаб, така и у нас, споделя д-р Георгиев. За целия си професионален път лекарят е срещал около 15 подобни случая.    

Условна присъда за младеж без книжка, катастрофирал във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=365949

Условна присъда получи 22-годишен младеж, участвал в катастрофа през лятото във Варненско, научи Moreto.net. На 8 юли следобед полицаи се отзовали на сигнал за катастрофа с два автомобила и мотопед в село Тополи. Когато започнали да проверяват водачите, се оказало, че моторджията няма книжка, защото никога не е карал курсовете за шофьор.

Спрени са щети за 34 млн. лв. от контрабанда на границата с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625758

Спрени са щети за 34 млн. лв. от контрабанда на границата с ГърцияПредотвратените щети за бюджета от заловени контрабандни и акцизни стоки през границата с Гърция за 11-те месеца на изминалата година са в общ размер на 33 798 876 лв. Конфискувани са 1 083 000 къса цигари , 34 115 литра алкохол и 3660 кг.нарязан тютюн. Иззетите наркотици на 6-те пункта на границата с Гърция общо са 5464 кг марихуана и 2,

Словакия се отказва от въглищните мини до 2023 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/slovakiia-se-otkazva-ot-vyglishtnite-mini-do-2023-g-252684/

Не само Брюксел оказва натиск за спирането на тази индустрия, но и местният бизнес, който иска насока на икономиката към туризма

КЗП: Има механизми за защита при проблем с трансакции и неправомерно изтеглени суми

https://www.actualno.com/society/kzp-ima-mehanizmi-za-zashtita-pri-problem-s-transakcii-i-nepravomerno-iztegleni-sumi-news_651013.html

По празниците клоновете на банките са затворени и хората обикновено прибягват до теглене на пари от банкомати или разплащане с карти в магазините. В случай на неуспешен опит за теглене от АТМ устройство, но отчетени и неотменени трансакции, както и при установено неправомерно източване на средства от сметката съществуват механизми за възстановяване на сумите. Това съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че трансакцията е неуспешна и н

Касите на EVN България ще работят и по време на празниците

http://econ.bg/Новини/Касите-на-EVN-България-ще-работят-и-по-време-на-празниците_l.a_i.755233_at.1.html

Клиентите на EVN България ще могат да заплащат консумирана енергия в касовите салони на „Български пощи“ ЕАД както във всички работни дни до края на...

Домашна нарколаборатория откриха полицаи в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625817

Домашна нарколаборатория откриха полицаи в Горна ОряховицаПри проведена специализирана полицейска операция за противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества вчера са извършени проверки в две жилища в Г. Оряховица и Павликени. На адрес в железничарския град, обитаван от 25-годишния Д. Н. от В. Търново, известен на полицията и осъждан и 22-годишната му приятелка,

Държавата не е засякла фалшиви винетки през 2017 г.

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-ne-e-zasjakla-falshivi-vinetki-prez-2017-g-news_651006.html

През 2017 г. държавата не е засякла фалшиви винетки. Това стана ясно от думите на инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), по време на пресконференция, на която бяха представени винетните стикери за 2018 г., предаде репортер на Actualno.com. "Хубавото на 2017 г. е освен по-високите приходи и по-голямата продажба, е че намаляваме бракуваните винетки и нямаме засечени фалшиви“, каза Атанасов. Той обяви, че

Проф. Славчева от БАН за Фрог: В стачна готовност сме

https://frognews.bg/novini/prof-slavcheva-ban-frog-stachna-gotovnost-sme.html

Продължаваме да искаме да ни бъдат отпуснати 38 млн. лв., което ще позволи да се изравнят нашите заплати с тези във ВУЗ-вете. Това заяви пред Фрог нюз председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева.

Борис Джонсън с остра критика към Русия

http://clubz.bg/62166-boris_djonsyn_s_ostra_kritika_kym_rusiq

“Отношенията ни с Русия не могат да продължават както досега, докато Русия продължава да се опитва да дестабилизира европейски държави, включително Украйна”.

Това посочва британският външен министър Борис Джонсън в свое писмено становище, цитирано от световните медии. То беше разпространено часове преди днешната среща в Москва на дипломат номер 1 на Великобритания с руския му колега Сергей Лавров.

Същевременно Джонсън подчертава, че за международната общност диалогът с Русия е от особена важност. В противен случай последствията от недоразумения биха били много лоши.

Висшият дипломат посочва, че визитата му в Русия - първата на британски външен министър от пет години, се осъществява в крайно трудни времена, и допълва:

“Ние обаче сме длъжни да работим съвместно за намирането на решения по важните глобални предизвикателства.” 

Според наблюдатели в конкретния случай Джонсън визира ядрената сделка с Иран и кризата в отношенията на Запада със Северна Корея.

По повод изразеното становище на британския първи дипломат с остър тон по адрес на Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова оповести, че то е предизвикало смях в Москва. Изобщо не си струвало дори да се замисляш върху него.

Да припомним, че през ноември британската премиерка Тереза Мей обвини руското правителство в разпространяване на фалшиви новини, за да сее несигурност сред Запада. Наред с това Москва се месела в чужди избори и стояла зад хакерските атаки срещу институции и служби, като германския парламент и датското отбранително министерство.

Преди Мей да обвини Москва в намеса в политическите процеси в чужди държави, Борис Джонсън беше обявил, че няма никакви доказателства Русия да се е месила както в последните парламентарни избори във Великобритания, така и по време на референдума миналата година за „Брекзит“.

Домашните любимци, които разрушиха Коледа (галерия)

https://offnews.bg//offtopic/domashnite-liubimtci-koito-razrushiha-koleda-galeria-671700.html

Вашият домашен любимец може да е най-сладкото и прекрасно същество на света, но стане ли Коледа и решите ли да украсите за празника, очаквайте тотален погром.

Мигащите светлини и висящите гирлянди са любимо предястие на кучета и котки, а комбинацията елха и домашен любимец често е взривоопасна.

Сайтът BoredPanda е събрал най-добрите попадения на своите читатели с домашните любимци, които разрушиха Коледа.

Предотвратиха опит за митническа измама в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625846

Предотвратиха опит за митническа измама  в Силистра
Опит за измама чрез фалшифициране на документи са предотвратили служители на митническия пункт в Силистра, съобщиха от митницата в Русе. Задържани са 500 килограма моносодиум глутамат заради опит да бъде избегнато начисляването на антидъмпингови мита. Нарушението е установено на 12 декември. Спрян е за проверка камион,

Дончо Атанасов: Магистрала "Струма" е кауза №1 на целия български народ

http://www.cross.bg/atanasov-stroitelstvo-prioritet-1563955.html

/КРОСС/ „Основен приоритет през 2018 г. е започване на реално строителство на АМ „Хемус". Това обяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура инж. Дончо Атанасов, по време на пресконференция, на която бяха представени винетните стикери за 2018 година, предаде репортер Инж. Атанасов посочи, че реално строителство ще започне на АМ "Хемус" в участъка от Ябланица до Боаза, като в момента върви техническия проект. Той обясни, че успоредно с това ще стартират и процедурите за строителство на автомагистралата Русе - Велико Търново. По думите му това ще се случи след приключване и получаване на положително становище от МОСВ на ОВОС. "Това ще даде възможност веднага да рестартираме процедурата", каза инж. Атанасов. По думите му върви сериозна подготовка по направлението Видин - Монтана - Враца - Мездра - Ботевград. „Това също е много голям приоритет на агенцията и там имаме готовност. Завършваме окончателната подготовка да стартират процедурите за строителство на отсечката от Видин до Ружинци и Мездра - Ботевград", коментира инж. Атанасов. Според него най-тежкото при строителството на магистрали са отчуждителните процедури. По отношение на АМ "Струма" инж. Атанасов поясни, че тя е кауза № 1 на целия български народ. "Там където мине магистрала, веднага идва бизнесът, идва нов живот - модернизация

Орбан: Унгария ще блокира всяко действие на ЕС, насочено срещу Полша

https://www.actualno.com/europe/orban-ungarija-shte-blokira-vsjako-dejstvie-na-es-nasocheno-sreshtu-polsha-news_651010.html

Унгария иска силна Полша като част от Европейския съюз и че ще блокира всяко действие, което е насочено към отменянето на правото на глас на Варшава в Съюза. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, предава Reuters. Орбан заяви, че Полша, която е критикувана от Брюксел заради провеждането на съдебни реформи, е нападана несправедливо и неоправдано. Той допълни, че Унгария няма да подкрепи опита да се задейства чл. 7 от Договора на ЕС, предвиждащ санкции срещу страни членки, пре

Желая от все сърце на Бойко Борисов да изпревари Тодор Живков

https://www.actualno.com/cite/jelaja-ot-vse-syrce-na-bojko-borisov-da-izprevari-todor-jivkov-news_651012.html

"Той пише история. Три пъти е министър-председател на България, неговата партия спечели всички избори, с изключение на последните президентски, в последните 10 г. Това е едно постижение, което почти никой друг не е имал в модерната история на България". Това казва бившият президент Росен Плевнелиев в интервю за "24 часа". След това отива и по-далеч в отговор на подадена реплика "Той скоро ще изпревари и Тодор Живков като дни министър-председател." "Аз му го по

Микробус се обърна в канавка преди пловдивското село Граф Игнатиево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625825

Микробус се обърна в канавка преди пловдивското село Граф ИгнатиевоМикробус се е обърнал в канавка преди село Граф Игнатиево в посока Карлово тази сутрин. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив говорителят на ОДМВР- Пловдив. Сигналът е подаден в полицията към 6 часа сутринта, а ПТП-то е станало около 4 ч. Водачът – 32-годишен, е прегледан в болница, но не е тежко пострадал. Няма употреба на алкохол.

Печатат лекарства с 3D принтер

https://frognews.bg/novini/pechatat-lekarstva-printer.html

Лекаства могат да бъдат печатани с 3D принтер. Проектът е на компанията от Роуд айлънд Vitae Industries, като таблетките ще могат да бъдат печатани по рецепта.

Има механизми за защита при проблем с трансакции и неправомерно изтеглени суми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625826

Има механизми за защита при проблем с трансакции и неправомерно изтеглени сумиПо празниците клоновете на банките са затворени и хората обикновено прибягват до теглене на пари от банкомати или разплащане с карти в магазините. В случай на неуспешен опит за теглене от АТМ устройство, но отчетени и неотменени трансакции, както и при установено неправомерно източване на средства от сметката съществуват механизми за

Задържаха 66-годишен учител за блудство с 13-годишно момиче в Казанлък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625821

Задържаха 66-годишен учител за блудство с 13-годишно момиче в КазанлъкРайонната прокуратура – Казанлък повдигна обвинение спрямо 66-годишен с инициали С.Г., учител. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив. Досъдебното производство е образувано на 20 декември за това, че на 13 декември в Казанлък, С.Г. е извършил действие с цел възбуждане или удовлетворяване на полово желание без съвкупление

Минетът - нова философска форма за укрепване връзката ГЕРБ-ДПС

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/minetat-nova-filosofska-forma-ukrepvane-vrazkata-gerb-dps.html

Доган бил гранде мъдрец и направил исторически прозрения по време на сбирката в сараите му в Бояна в четвъртък вечерта. Това клише, повтаряно от поръчкови коментатори а ла Валерия Велева може да предизвика позиви за повръщане и у най-железните стомаси...

Полицията разби лаборатория за амфетамини в процес на производство (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/22/3102435_policiiata_razbi_laboratoriia_za_amfetamini_v_proces/?ref=rss


<br />Служители на ГДБОП и полицаи от Велико Търново разбиха лаборатория за производство на амфетамини. Акцията е проведена в къща в село Осенарите на 20 декември, като при нея са задържани двама души, които са криминално проявени.<br /><br />При нахлуването в къщата специалните части на МВР попадат на производствен процес, като пригодена за това машина е таблетирала наркотиците.<br /><br /><br /><br />Единият от задържаните е на 48 години и е от Велико...

Парламентът е приел 72 закона тази година

http://dnes.dir.bg/news/zakoni-parlament-26715176

От началото на мандата си 44-тото Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации.

Москва ограничава криптовалутите със закон

http://www.cross.bg/kriptovalyti-vlasti-deiinosti-1563954.html

/КРОСС/ Нов руски закон за регулиране на криптовалутите предвижда лимити за инвестициите в първични криптомонетни предлагания, съобщава „Ройтерс", позовавайки се на изявление на Анатолий Аксаков, ръководител на Руската регионална банкова асоциация. Руските власти неотдавна обявиха всички криптовалути за незаконни - такива като биткойните. По-късно властите решиха, че е по-добре да регулират пазара на криптовалути, уточнява Technews. В края на ноември Централната банка на Русия предупреди в специален доклад инвеститорите за рисковете от вложения в криптовалути. В документа се говори за „очевиден балон на пазара на криптовалути". Докладът предупреждава, че това може да доведе до значителни загуби за инвеститорите. Криптовалутите могат да се използват за криминални дейности, включително пране на пари и финансирне на терористични дейности, алармира банката. Новата регулация, която се готви сега, следва да определи как ще работи пазарът на криптовалути до края на настоящата година, обещават руските власти.  

Красивите моменти на Кейт, принц Уилям и децата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/krasivite-momenti-na-kejt-princ-uiliam-i-decata-6077518

Където и да отидат, стъпките на кралското семейство се следят внимателно от журналисти и фотографи

Коригиращи изнасилвания - съдбата на един гей в Русия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/korigirashti-iznasilvaniia-sydbata-na-edin-gej-v-rusiia-6077520

След приемането през 2013 г. на закон, който наказва "пропагандирането" на хомосексуалността сред малолетни и непълнолетни положението е все по-тежко

Пак блъсната пешеходка от кола в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6625820

Пак блъсната пешеходка от кола в БлагоевградПешеходка бе ударена от лека кола на ул. "Ал. Стамболийски" в Благоевград. Инцидентът стана в четвъртък около 17,45 часа. Лек автомобил "Деу Нубира" с 30-годишен водач, движейки се по ул. "Ал. Стамболийски" и завивайки на ляво, не пропуска и блъска 42-годишна жена. Тя пресичала на обозначено за целта място.

Атака срещу Мерил Стрийп в Ел Ей, инициаторът проговори

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/ataka-sreshtu-meril-strijp-v-el-ej-iniciatoryt-progovori-6077516

Само преди няколко дни актрисата обяви, че ще се включи в инициативата в подкрепа на жертвите на продуцента Уайнстийн и ще отиде на наградите "Златен глобус", облечена в черно

Малина Крумова: Цената на водата е обвързана с качеството на услугата и инфраструктурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625815

Малина Крумова: Цената на водата е обвързана с качеството на услугата и инфраструктуратаПокачването в цената на водата е необходимо, за да бъде развита ВиК инфраструктурата и да се стигне до по-високо качество на услугата. Това заяви за "Европа сутрин" зам. - министърът на регионалното развитие Малина Крумова. За най-уязвимите групи, които изпитват затруднения в заплащането на водата, която консумират, ще бъде създаден механизъм,

Лекарите ще печатат таблетките си с принтер

http://www.cross.bg/ystroiistvoto-pechata-printer-1563953.html

/КРОСС/ Начинаещата компания от Роуд айлънд Vitae Industries е разработила триизмерен принтер за медицински цели, който може да печата таблетки по рецепта, съобщава сайтът Диджитъл трендс. За всеки пациент може да бъде програмиран и реализиран индивидуален препарат само в рамките на 10 минути. Устройството с търговската марка Auto Compounder е с размери на тостер и печата таблетките от различни компоненти. За създаването на лекарството е нужно да се избере неговият състав в специална програма и да се даде команда за печатане. Устройството е предназначено за изготвянето на медикаменти със строго ограничена дозировка. Неговата цена е 5000 долара.    

Шофьор с джип помете две патрулки

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pazarjik-patrulki-26715172

Шофьор от велинградското село Драгиново е задържан, след като не спрял за проверка и е блъснал два служебни автомобила.

Британец забрани на птици да кацат по дърветата

http://dnes.dir.bg/news/ptitzi-zabrana-shipove-kazane-26715174

В Англия местен собственик на имот е поставил шипове, които да пречат на птиците да кацат по дърветата в имота му, за да не цапат паркираните автомобили.

Млади дами предлагат иновативни решения на наболели социални проблеми в трансграничния регион на България и Македония

https://www.24chasa.bg/region/article/6625813

Млади дами предлагат иновативни решения на наболели социални проблеми в трансграничния регион на България и МакедонияВ продължение на три месеца участничките в проект "FEMTERPRISE - Насърчаване на създаването на социални предприятия чрез укрепване на предприемаческия потенциал на младите жени", подкрепени от техните ментори, разработваха своите идеи за социални предприятия. Шест отбора се състезаваха помежду си за голямата награда – реализация на тяхното

Общото събрание на ООН: Йерусалим не е столица на Израел

http://www.moreto.net/novini.php?n=365934

Общото събрание на ООН гласува с мнозинство резолюция срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел. Гласуването бе в отговор на решението на американския президент да признае града за израелска столица и да премести там посолството на САЩ.

Новият кмет на Щип гостува на кмета на Г. Делчев Владимир Москов

https://www.24chasa.bg/region/article/6625810

Новият кмет на Щип гостува на кмета на Г. Делчев Владимир МосковКметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, проведе среща с кмета на община Щип, Република Македония Благой Бочарски. Срещата и посещението в община Гоце Делчев са опознавателни и целят продължаване на досегашните добри контакти между двете общини. Кметът на община Щип е новоизбран на този пост и затова при първото си посещение в Гоце Делчев,

Феновете в Англия ще платят средно по 182 паунда за гостуванията на отборите си по празниците

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/22/3102077_fenovete_v_angliia_shte_platiat_sredno_po_182_paunda/?ref=rss


Феновете в Англия ще похарчат средно по 182 паунда, за да гледат гостуванията на любимите си отбори във Висшата лига през празничния период, съобщава Федерацията на футболните запалянковци (FSF). Проучването е направено на база на средствата, които ще се похарчат за пътувания, билети за двубоите и храна между 26 декември и 4 януари.<br /><br />За четирите професионални лиги - Висшата лига, Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2, сумата е 171 паунда средно.<br /><br />Традиционно...

Плевнелиев: Желая от все сърце на Бойко Борисов да изпревари Тодор Живков

https://offnews.bg//politika/plevneliev-zhelaia-ot-vse-sartce-na-bojko-borisov-da-izprevari-todor-671685.html

Бившият президент Росен Плевнелиев даде поредното си твърде любопитно интервю, разкриващо личността му по неподозиран начин за симпатизантите му. Разговорът е с журналистката Кристина Кръстева е публикуван днес във в. "24 часа". 

Ето някои от по-забележителните моменти от интервюто.

Президентът (2012-2017 г.) прави любопитен коментар в отговор на въпрос дали са верни публикациите в жълти медии, че е за краткия период от началото на връзката си със синоптичката на Нова телевизия Деси Банова ѝ е направил подаръци за 300 000 - 500 000 лева.

"Много малко останаха медиите, които вдигат високо знамето на истината. В. “24 часа” е точно такава медия, за което ви благодаря. Ще ви разочаровам, но истината е, че Деси си кара същата стара, нейна си кола, която винаги си е имала, живее си точно там, където винаги е живяла, има си същата тази къща - на майка ѝ и на прабаба ѝ, която винаги е имала. Всичките тези измислици обаче са симптом за това, че нашето общество е болно и като че ли и медиите, за съжаление, по един безотговорен начин го разболяват още повече. Нима не разбраха всичките тези медии и медийни империи, че аз не съм такъв човек? Нима не разбраха, че аз съм може би малко по-мъдър, отколкото те си мислят? И че една позитивно мислеща, красива и добронамерена жена не се купува. Нейното сърце не струва 30, 500 или 500 000 лева. Нейното сърце се печели с подадена ръка, с честен подход. Но в никакъв случай не струва пари. И нима някои не разбраха, че истинската любов не се измерва нито в пари, нито в подаръци, а е в очите, в сърцето, в подадената ръка. Аз съм там. Аз се радвам на една истинска любов, която не може да бъде измерена в пари", казва Плевнелиев.

Бившият държавен глава благодари и на журналистката от в. "24 часа" Кристина Кръстева с интервю, което взела от него седмица преди края на мандата му. От думите му се разбира, че тогава и той, и репортерката са плакали, но именно след като прочела тези думи Деси го възприела като сродна душа.

"С това интервю вие променихте моята съдба", казва Плевнелиев на журналистката.

Според него сегашният президент Румен Радев тепърва трябвало да се да се доказва, а в момента изглеждал по-скоро като изразител на интересите само на русофилите и лявоориентираните хора в България. Плевнелиев посочва и че българските медии като цяло били твърде услужливи към Радев, който пък трябвало да се държи по-мъдро.

"Той не е имал труден период, в какъвто се вижда истината за един политик. В първата година на мандата си президентът Радев се радва на много странно медийно добруване - като че ли почти никакви критики няма за него, или са много малко. Нито един от българските президенти досега не е бил в такава комфортна среда", казва още Плевнелиев.

Той посочва, че е в "прекрасни отношения" с ГЕРБ, макар да не членува в нея. За отношението ѝ към сегашния държавен глава той казва дословно:

"Учудвам се понякога на толерантността на ГЕРБ - партия, подкрепена от милиони българи. Как така е изгубила човешкото си лице, след като милиони българи застават зад нея? Не му приляга на държавния глава. Не е прав, не действа като държавен глава - обединител, но има голям късмет, че срещу него в случая е ГЕРБ - партия, която винаги е била много толерантна и е прощавала. Ако беше БСП, нямаше никога да ми прости."

На въпрос дали с него е разговаряно да оглави т.нар. "градска десница", Плевнелиев казва, че е имало не един или два разговора по тази тема.

"Има очакване, че може би аз съм единственият, който би могъл да обедини разединеното дясно, на което за съжаление му отива толкова много да бъде разделено, разпарчетосано. Десните лидери не научиха нищо от историята на България. Повече от 25 г. - его, разделение, на инат. Да, вярно е, че т.нар. градска десница - стотици хиляди български граждани останаха непредставени заради абсолютно безобразните действия на лидерите вдясно. За съжаление. Казвам го най-отговорно", казва бившият държавен глава.

След това добавя:

"Казвам го още по-отговорно, гледайки ви в очите. Може би около 400 000, че и отгоре, са непредставени. Но казвам най-отговорно и най-ясно: Не, не, не и не. Аз няма да оглавя нито градската десница, нито селската левица. Аз няма да се връщам в която и да било политическа партия. Аз няма да правя политическа партия. Аз няма да ставам лидер на която и да е политическа партия. Няма да обединявам която и да е, или съвкупност от политически партии. Оставам президентът Плевнелиев."

За премиера Бойко Борисов той казва, че винаги е имал много силен, уникален политически инстинкт.

"Той пише история. Три пъти е министър-председател на България, неговата партия спечели всички избори, с изключение на последните президентски, в последните 10 г. Това е едно постижение, което почти никой друг не е имал в модерната история на България", казва Плевнелиев.

След това отива и по-далеч в отговор на подадена реплика "Той скоро ще изпревари и Тодор Живков като дни министър-председател."

"Аз му го пожелавам от все сърце. Това е политически инстинкт. Много е трудно да си министър-председател в България. Много е трудно в тази отровна среда, в която всички ние работим - ниско доверие на гражданите към политиците и институциите, усещането на българите, че по-скоро всеки един сам по себе си трябва да се спаси, липсата на колективно усилие и общопризнати приоритети, около които всички да се обединим. Много е трудно, и от тази гледна точка всички ние трябва да разберем министър-председателя. Неговото политическо дълголетие се дължи на неговия политически инстинкт да реже веднага. Той реже - ако има проблем, се действа на секундата. Това може би невинаги е справедливо. Но ще ви кажа обратния вариант - ако той замиташе проблеми, ако не действаше веднага, това щеше да задълбочи проблемите и те да станат много по-големи."

"Еврофутбол": "Белия балет" ще празнува с танца на победата след "Ел Класико"

http://www.cross.bg/leva-live-singul-1563952.html

/КРОСС/ „Ел Класико" е гвоздеят на програмата в „Еврофутбол" сред всички предстоящи спортни събития през празничните дни - сблъсъкът на титаните е утре, 23.12.2017 г. от 14 ч. българско време, а букмейкърската къща очаква „Белия балет" да танцува танца на победата, според коефициентите за Краен изход: 1.92 за домакините от „Бернабеу" срещу 2.64 за каталунците и 3.34 за равенство.   Четвъртфиналът за Купата на Италия и едно от големите дербита на Ботуша - мачът между Милан и Интер, ще се играе два дни след Коледа, на 27.12.2017 г. Ставките на „Еврофутбол" за крайния изход от двубоя обещават на „нерадзурите" страхотен победен купон след битката: 1.88 за тях срещу 2.90 за „росонерите", които са и домакини и 3.08 за „Х". Ето още от акцентите в програмата на букмейкърската къща от идните празнични дни, до 28.12.2017 г., вкл.: Арсенал - Ливърпул тук                                             Сингъл, Live, ТОП „1"-2

25 късметчета от баницата за Коледа

https://www.actualno.com/curious/25-kysmetcheta-ot-banicata-za-koleda-news_650866.html

Виж какъв късмет от баницата ще ти се падне! Намисли си едно число от 1 до 30 и погледни надолу, за да видиш какво ти се пада. Екипът на Actualno.com Ви пожелава здраве и щастие, а другото тук: 1. Годината ти е добра - пътуване до тайнствена страна! 2. Любов необяснима през цялата нова година! 3. Очаква те радост голяма - билети до Париж за двама! 4. Дъжд ще те вали от всякакви пари! 5. Ще заживееш в новата си къща. А тъщата? 6. Навред ще си добре приет, защото паднал ти се е големият

Умен човек е Доган! Знае кога и на кого ръка да подаде и кинжал да забоде!

http://pogled.info/bulgarski/umen-chovek-e-dogan-znae-koga-i-na-kogo-raka-da-podade-i-kinzhal-da-zabode.91459

/Поглед.инфо/ Рамото, което Доган даде на кабинета „Борисов 3“, е най-големият фал на Сокола в цялата му политическа кариера. Сравним само с удара в гърба на правителството на Орешарски, когато с византийски замах ДПС предаде коалиционния си партньор и докара на власт кабинета „Борисов 2“.

УМБАЛ Бургас осигурява денонощен спешен прием по празниците

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fOXx3BMx7aw/

УМБАЛ Бургас осигурява денонощен спешен прием по празниците. Лекарите в отделенията работят на непрекъснат 24-часов график, с изключение на две отделения, в които няма спешност – по ревматология и физиотерапия. Те ще приемат пациенти от първия работен ден на следващата година – 2 януари.

Спешното отделение на УМБАЛ Бургас ще приема всички спешни случаи, които потърсят помощ в болницата. Преценката дали случаят е спешен или не, се извършва от медиците в Спешно отделение. Според медицинските критерии спешно е всяко състояние, което пряко застрашава живота на пациента.

Денонощно в празничните дни ще работи и кабинетът в медицинския център „Св. Николай Чудотворец“, който има сключен договор с общопрактикуващи лекари от Бургас и региона. Можете да намерите списъка им в сайта на центъра: http://www.mbalburgas.com/bg/index/static/59/

Ако вашият личен лекар има сключен договор с МЦ „Св. Николай Чудотворец“ и сте здравноосигурен, имате право на преглед в кабинета срещу потребителска такса. Безплатно се преглеждат децата и освободените от потребителска такса по закон.

Медицинският център осигурява и възможност за денонощен платен лекарски преглед за пациенти, с чиито общопрактикуващи лекари няма сключен договор.

За втора година Отделението за долекуване и продължително лечение на УМБАЛ Бургас няма да излиза в почивка за Коледа и Нова година. Отделението дава възможност на пациенти, чиято клинична пътека вече е приключила, да продължат престоя си в болницата, с включена рехабилитация. Обикновено това се налага при изписани от отделенията по ортопедия, хирургия, неврология.  С условията за прием в отделението можете да се запознаете тук: http://www.mbalburgas.com/bg/index/static/65/

ПреЦедателството :)

http://www.eurochicago.com/2017/12/evrobg/

Ден пети. Бойко решава да се похвали със санирането и води гостите в Благоевград. Там обаче срещат тризначките, които крещят срещу Бойко, че са разочаровани от ГЕРБ. Полицията ги прибира бързо, а на гостите се обяснява, че това е пърформанс. Ден шести. Лекция на н. прев. Бойко Борисов за бъдещото развитие на ЕС, Западните Балкани, Русия, Израел и Палестина, Северна и Южна Корея, и за конфликта между Горно и Долно Уйно. Резонанс от Ахмед Доган след обеда за по-добро храносмилане. Ден седми. Пристига Ердоган по покана на Борисов, за да го помири с ЕС. Ердоган отново декларира границите на сърцето си, а Валери избухва, че Баце пак е саботирал коалицията. Изнасят вицето бързо, да крещи във Фейсбук.

Boeing готви партньорство с бразилски производител на малки самолети

https://www.investor.bg/mejdunarodni-pazari/370/a/boeing-gotvi-partniorstvo-s-brazilski-proizvoditel-na-malki-samoleti-252686/

Евентуалното споразумение с бразилската Embraer ще даде на американския производител нов тласък в сектора на по-малките летателни средства

Лингвист: Езикът на Йода от "Междузвездни войни" прилича на хавайския

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625788

Лингвист: Езикът на Йода от "Междузвездни войни" прилича на хавайскияКорените на езика, който говори учителят Йода от сагата "Междузвездни войни", са в хавайския, твърди британски лингвист, цитиран от в. "Дейли мирър". Професор Дейвид Аджър от университета "Куин Мери" в Лондон изследва какъв е родният език на Йода, който зеленият герой е говорил около 900 години преди събитията в култовата сага, предаде БТА.

Таня Симеонова за Фрог: Коледните подаръци на Доган

https://frognews.bg/novini/tania-simeonova-frog-kolednite-podaratsi-dogan.html

Обичам да чета речите на Доган, защото за мен си е истинско предизвикателство да търся и откривам кодираните послания. Нещо като мозъчна гимнастика. Тази реч обаче, вече ни казва нещата ачик-ачик. ГЕРБ управлява с ДПС. Не че не си го знаехме и по основните гласувания не отбелязвахме този факт, но друго си е да ти го каже предколедно почетният председател.

НЗОК: Недопустимо е да се тиражират недоказани обвинения

https://www.actualno.com/healthy/nzok-nedopustimo-e-da-se-tirajirat-nedokazani-obvinenija-news_651003.html

Недопустимо е да се хвърлят фриволно в медийното пространство неподплатени с доказателства обвинения. Това заявиха в своя позиция от НЗОК. В предаването „Тази сутрин“ по БТВ от 19 декември бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров изказа обидни квалификации по адрес на управителя на институцията – проф. д-р Камен Плочев, д.м.н., и на директора на лекарствената дирекция в Централното управление – д-р Галя Кондева, как

Какво ще председателства България от 1 януари и защо това е важно

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/22/3099707_kakvo_shte_predsedatelstva_bulgariia_ot_1_ianuari_i/?ref=rss


На 1 януари България за пръв път в историята си ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.<br /><br />В тази нова роля управляващите ще трябва да бъдат и лидери, и посредници по темите от дневния ред на ЕС. Предвидени са над 270 събития у нас и 1500 в Брюксел, а над 25 000 гости и делегати се очаква да пристигнат в страната през първата половина на следващата година. Очаква се председателството да струва около 150 млн. лева.<br /><br />Това са...

Ахмед Доган не видя алтернатива на сегашния кабинет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ahmed-dogan-ne-vidia-alternativa-na-segashniia-kabinet-2068786

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не видя алтернатива на сегашния кабинет. Това става ясно от речта му в традиционната празнична вечеря по случай Коледа и Нова година в сараите. Тази година словото му беше публикувано в профила на Доган във Фейсбук. Преди седмица по време на

Трибуналът за Югославия отиде в историята. Ето равносметката

http://clubz.bg/62164-tribunalyt_za_yugoslaviq_otide_v_istoriqta_eto_ravnosmetkata

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия, известен като Хагският трибунал, приключи вчера работата си след 24-годишно съществуване, предаде Ройтерс.

Той съдеше виновниците за жестокостите, извършени при разпадането на Югославия през 90-те г. на ХХ век и подведе под отговорност бившия сръбски и югославски президент Слободан Милошевич.

"Днес е нещо нормално Съветът за сигурност на ООН да призовава извършителите на най-тежките престъпления да бъдат подведени под отговорност... Търсенето на сметка се корени в общото ни съзнание", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутереш на церемония в Хага.

Когато юготрибуналът бе създаден през 1993 г., балканските войни все още бушуваха и малцина смятаха, че той има шансове за успех. Чрез международно сътрудничество обаче бяха заловени и съдени всички 161 заподозрени, които той обвини приживе.

От тях бяха осъдени 90 души. Някои бяха оправдани, а други починаха по време на процесите срещу тях. Един дори се самоуби.

Заседанията на съда продължиха общо 10 800 дни. В този случай се брои всяко отделно дело.

Преди да чуе присъдата си, Ратко Младич крещя по съдиите в Хага.

Трибуналът изслуша 4650 свидетели и прегледа 2,5 милиона страници транскрибиран текст.

Това бе първият сериозен опит след Нюрнбергския процес военнопрестъпниците да бъдат съдени за действията им. Сега е много популярна идеята след един конфликт да бъдат създавани международни съдилища или специални трибунали.

Хагският трибунал за Югославия започна да се изпарява в съзнанието на хората извън Балканите до ноември т.г., кокато босненският сръбски генерал Ратко Младич бе осъден доживот за геноцид и убийството на хиляди невъоръжени мъже и момчета в Сребреница през 1995 г.

Дни по-късно босненският хърватски генерал Слободан Праляк се самоуби в съдебната зала, като изпи капсула с цианид, секунди след като 20-годишната му присъда бе потвърдена.

Най-неприятният момент бе през 2006 г., когато Слободан Милошевич, процесът срещу когото се влачеше години наред, почина от инфаркт в килията си, преди да бъде произнесена присъда.

Слободан Милошевич почина в затвора и така и не бе осъден.

На церемонията по закриването на трибунала присъстваха жертви, сред които Мунира Субашич, представляваща "Майките от Сребреница" - група, борила се за съд за убийството над 8000 момчета и мъже, избити от сръбските сили преди 22 години.

Сред видните осъдени от трибунала фигури е и бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич. През 2016 г. той получи 40 години затвор. И той, и Ратко Младич обжалваха присъдите си.

Създателите на съда се надяваха, че с дейността и присъдите си той ще помири сърбите, хърватите и босненските мюсюлмани. Прокурорът Серж Брамерц обаче заяви, че докато трибуналът е донесъл справедливост за някои, той не е помирил общностите.

"В целия регион военнопрестъпниците са почитани като герои, а жертвите са игнорирани", каза той.

По време на церемонията холандският съдия Алфонс Ори, осъдил Ратко Младич, изпя арията на Соломон от едноименната оратория на Георг Фридрих Хендел.

Корнелия Нинова: Борисов поиска помощ от Доган и я получи

http://clubz.bg/62163-korneliq_ninova_borisov_poiska_pomosht_ot_dogan_i_q_poluchi

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира вчерашното обръщение на почетния председател на ДПС към актива на партията.

"От обръщението на г-н Доган си правим три извода: Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли г-н Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов"

Това каза Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Според нея за почетния председател на ДПС патриотите в управлението са грешка.

"Разбирайте в подтекст: "махни ги и ние ще те подкрепим". Тоест, няма нужда от нови избори, има нужда от смяна в правителството на едните с другите", каза Нинова.

Тя обърна внимание и на призивите за запазване на стабилността.

"Всички да пазим стабилността, но коя стабилност? Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ. Стабилно всеки месец има протести срещу това правителство. Благодаря, ние не сме съгласни! Ние искаме промяна на този модел на управление, а не просто смяна на патриотите с ДПС в правителството", заяви Нинова.

Тя декларира, че ще има вот на недоверие, защото това е решениет на конгреса на БСП. Нинова заяви, че дори ДПС да се откаже от този вот той все пак ще бъде внесен.

"Вот на недоверие ще има. Конгрес на БСП го реши, парламентарната група ще го внесе. Не сме в предишната ситуация с 38 депутати, която налагаше да търсим гласове от ДПС. Сега сме осемдесет и продължаваме напред. Очевидно оставаме единствената опозиция и алтернатива. Хората да избират. Техният глас ще реши", каза още Корнелия Нинова.

Варна 2017: „Всички говорят френски“ и послания за стабилност от Евксиноградската четворка

http://www.moreto.net/novini.php?n=365862

В навечерието на Коледа, сред алените играчки, с които тази година грее елхата в Елисейския дворец в Париж, трябва да стои и една топка с ръчно везана българска шевица, но обагрена с цветовете на френското знаме. Тя е скромен подарък от една първа дама за друга, но е и знак за едно приятелство с варненски корени.

Пуснаха парното в центъра и Лозенец, 20 хиляди още мръзнат

https://offnews.bg//obshtestvo/pusnaha-parnoto-v-tcentara-i-lozenetc-20-hiliadi-oshte-mraznat-671695.html

Аварията на главен топлопровод в карето между столичните улици “Граф. Игнатиев”,“Патриарх Евтимий”, “Фритьоф Нансен” и "Христо и Евлоги Георгиеви”, както и долната част на кв. “Лозенец”, е отстранена и топлоподаването е възстановено, съобщиха от Топлофикация София.

Без парно и топла вода от снощи са  “Красно село”, “Бели брези”, “Гоце Делчев”, “Стрелбище” и “Мотописта", както и част от "Борово". 

Над 20 хиляди са засегнатите абонати. Причината за аварията е нов пробив на тръбата, заради която южните столични квартали бяха на студено преди 10 дни.

Жители на нов квартал в Асенoвград искат път до домовете си

https://www.actualno.com/asenovgrad/jiteli-na-nov-kvartal-v-asenovgrad-iskat-pyt-do-domovete-si-news_650998.html

Граждани, установили се в новоформиращ се жилищен квартал в Асенoвград, твърдят, че газят кал пред домовете си заради липсата на пътна инфраструктура. За проблема сигнализираха пред Actualno.com асеновградчани. Потърпевши казват, че са подавали сигнали и жалби до кмета на града доктор Емил Караиванов, но вече доста време резултат и отговор няма. Новият квартал се оформя над стадион "Шипка" в Асенoвград, като там са издигнати няколко кооперации и къщи. Градоначалникът коментира, че към

Първата стачка в историята на "Райънеър" наруши слабо полетите от Германия

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/22/3102391_purvata_stachka_v_istoriiata_na_raiuneur_narushi_slabo/?ref=rss


Усилията на "Райънеър" да предотврати първата в историята си стачка на пилотите се провалиха в петък, след като пилотите в Германия спряха работа за четири часа, предаде "Ройтерс". Според летищата обаче трафикът е бил слабо нарушен.<br /><br />Изправен пред безпрецедентни заплахи за стачки на пилотите си в Италия, Ирландия и Португалия, авиопревозвачът направи обратен завой в политиката си миналия петък и изрази готовност да признае синдикати.<br /><br...

Разбиха лаборатория за производство на амфетамини край Велико Търново

https://www.actualno.com/crime/razbiha-laboratorija-za-proizvodstvo-na-amfetamini-kraj-veliko-tyrnovo-news_650999.html

Лаборатория за производство на амфетамин е неутрализирана в процес на таблетиране. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП и колегите им от Велико Търново под наблюдението на прокуратурата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е осъществена на 20 декември от служители на отдел „Наркотици“ при ГДБОП и колегите им от ОД на МВР – Велико Търново, под ръководството на Окръжната прокуратура във Велико Търново. В хода й те предприели процесуално-следстве

Ryanair не успя да избегне стачка на пилотите в Германия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ryanair-ne-uspia-da-izbegne-stachka-na-pilotite-v-germaniia-252689/

Засега въздушният трафик е слабо нарушен заради стачния призива на пилотите на ирландската нискотарифна авиокомпания

АПИ чака 350 млн. лева от винетки през 2018 г.

http://dnes.dir.bg/news/vinetki-api-26715170

Започва разпространението на винетните стикери за 2018 г. - с 2 лв. се увеличава цената на еднодневната винетка за тежкотоварни автомобили.

Екологичните идеи на 13 стартъпа спечелиха участие в акселератор

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ekologichnite-idei-na-13-startypa-specheliha-uchastie-v-akselerator-252681/

Предприемачите продължават участието си в конкурса на БАКБ с практическо обучение за създаване на бизнесплан

Коледна картичка от Доган за управляващите

https://www.actualno.com/viewpoint/koledna-kartichka-ot-dogan-za-upravljavashtite-news_650997.html

Вотът на недоверие няма за цел да свали правителството, а само да коригира и насърчи правителството. Това казва в коледната си реч вечният лидер на ДПС Ахмед Доган. Думите на Сокола показват от ясно по-ясно – Движението няма да работи срещу Борисов засега, защото не му е изгодно. И е логично да е така – откакто съществува, ДПС го прави, за да е близо до властта, да е във властта, но не и да е официалната власт. Цел номер едно е обръчите да се въртят и да не спират. Всичко др

Музей на селфито ще бъде открит в американски град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625763

Музей на селфито ще бъде открит в американски град
Музей на селфито ще отвори врати през януари в американския град Глендейл, окръг Лос Анджелис, предаде агенция ЮПИ. Основателите се надяват посетителите да научат нещо за изкуството, докато се забавляват. В музея има няколко места за снимки, където желаещите ще могат да си направят селфита. Сред локациите са тематичните кътове за селфита с храна,

Разбиха нарколаборатория, докато произвеждала таблетки (видео)

https://offnews.bg//112/razbiha-narkolaboratoria-dokato-proizvezhdala-tabletki-video-671694.html

Полицията разби нарколаборатория във Велико Търново докато в нея са произвеждани таблетки.

Операцията е проведена на 20 декември от ГДБОП, под наблюдението на прокуратурата.

В хода на операцията в къща в с. Осенарите, където се помещавала лаборатория за производство на амфетамин, са задържани двама мъже - М.М. /48г./ от Велико Търново, криминално проявен и осъждан за извършени кражби и отвличане, и И.С. /50г./ от Петрич - криминално проявен за участие в организирана престъпна група и за разпространение на наркотици, за което е и осъждан.

На адреса са открити и иззети: таблетираща машина в процес на производство на таблетки; 10 найлонови плика, съдържащи бледо жълти таблетки с лого на каптагон, с приблизително общо тегло около 20 кг, които при тестване реагирали на амфетамин; прекурсори; помощни вещества за таблетиране, разпилени по пода таблетки; около 10 кг амфетамин-субстанция, подготвен за таблетиране; мобилни телефони и други.

По предварителни данни, наркотикът е бил предназначен за износ за страна от Близкия Изток.

След изтичане на 24 – часовите мерки за задържане, на двамата мъже са повдигнати обвинения за престъпление по чл.354 А и В от НК. С прокурорско постановление мярката им за задържане е удължена за 72 часа.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на прокуратурата.

Масови съкращения в "Благоевград-БТ"?

http://clubz.bg/62162-masovi_sykrashteniq_v_blagoevgrad_bt

Снимка БГНЕС

Очаква се още днес над 100 работници от "Благоевград - БТ" - дъщерно дружество на "Булгартабак-Холдинг" АД, да останат без работа като получат заповедите си за освобождаване, съобщи БНР. 

Преди два дни ръководството на цигарената фабрика е предложило на почти половината от 550-те работещи да бъдат съкратени. Новината потвърди и местният лидер на синдиката КНСБ Емануил Манолов пред националното радио. В предложението за съкращение се казва, че работниците, които бъдат освободени, ще получат определените в Колективния трудов договор (КТД) обезщетения от четири до 10 заплати в зависимост от трудовия стаж.

Според информацията повечето работещи, на които е предложено съкращение, са жени и са се съгласили заради все още действащите по-изгодни условия за обезщетения, ако се регистрират в Бюрото по труда. Причината е, че от началото на 2018 г. съкратените по чл. 331 от Социално-осигурителния кодекс могат да бъдат регистрирани на борсата с осигурено заплащане само четири месеца и то на минимална ставка, припомня БНР. 

Според Манолов промените в законодателтвтото, които взизат в сила от догодина, може да са използвани като аргумент от ръководството на фабриката, за да може да освободи работници веднага.

Позиция от "Благоевград- БТ" или "Булгартабак Холдинг" АД по случая към момента няма. Според КНСБ за последните години работещите в благоевградската фабрика за намалели 4 пъти. На въпрос дали това значи, че фирмата може да тръгне към закриване, Манолов отговаря, че според фактите до момента "вероятно ще се стигне до това", информира още БНР. 

Пиян шофьор опита да подкупи полицаи в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625778

Пиян шофьор опита да подкупи полицаи в Хасково
Употребил алкохол водач опита да подкупи двама полицаи при проверка в 2 часа след полунощ днес, съобщи ОД на МВР - Хасково. Тогава автопатрул спрял за проверка на кръстовището между улиците "Стара планина" и "Дунав" лек автомобил, който бил шофиран от 55-годишен мъж, когото полицаите тествали с уреда "дрегер".

Цветанов: Няма договорка между ГЕРб и ДПС, не може с патриотите да сме на едно мнение за всичко

http://www.cross.bg/tzvetanov-gerb-simeonov-1563951.html

/КРОСС/ Между ГЕРБ и ДПС няма уговорка. Думите на Ахмед Доган, че ако вотът на недоверие към кабинета "Борисов 3" мине, няма да има партия от опозицията, която да поеме политическата отговорност за управлението на страната, се припокриват с резултатите от различни социологически проучвания от последните дни, които показват, че оценката на народа за управлението е положителна. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов относно изказването на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган пред актива на партията, според когото няма партия, която е да готова да управлява, ако мине вотът на недоверие на БСП и ДПС, който трябва да се гласува на 17 януари. Цветанов категорично отрече думите на Доган да са резултат от разговори между ГЕРБ и ДПС. По думите му когато две политически сили гласуват заедно, това не означава, че те имат договорки. Според Цветанов обаче думите на Доган се различават от позициите на парламентарната група на ДПС, което може и да означава, че ще има някаква промяна. Според Цветанов ДПС са реална опозиция, но те са по-остри към участието на патриотите във властта, докато БСП са по-остри към ГЕРБ. "Уважавам и Валери Симеонов, и Красимир Каракачанов, и Волен Сидеров - нашите коалиционни партньори. Но ние не можем да бъдем на едно и също мнение по всички теми", заяви Цветанов относно разногласията в управляващата коалиция

44-тото Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации

http://www.cross.bg/subranie-pitaniya-ministurut-1563950.html

/КРОСС/ От началото на мандата си 44-тото Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове" на Народното събрание. От 19 април до 21 декември 2017 г. в Народното събрание са постъпили 164 законопроекта, като 91 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 170, от които 153 са на депутати. От началото на мандата си 44-ото Народно събрание е провело 92 пленарни заседания, три от които извънредни. Използваното време за осъществяване на контролната функция на 44-ото Народно събрание за 2017 г. е 88 часа и 58 минути. Проведени са разисквания по 10 питания на народни представители и 4 изслушвания. Втора сесия През втората си сесия 44-тото Народно събрание е приело 54 закона и 72 решения. Парламентът е имал 46 редовни и 3 извънредни пленарни заседания. За периода от 1 септември до 21 декември 2017 г. в парламента са внесени 90 законопроекта, като 41 от тях са на народни представители. Постъпили са 52 проекта за решения, от тях 47 са от депутати, както и един проект за обръщение и декларация. Сред приетите от Народното събрание нови закони са Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закон за държавните помощи, Закон за концесиите, Закон за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и др

Изгавриха се с логото на мача за шахматната корона

https://offnews.bg//izvan-terena/izgavriha-se-s-logoto-na-macha-za-shahmatnata-korona-671693.html

Съоснователите на популярния шахматен сайт chess.com се изгавриха жестоко с логото за двубоя за световната титла, който ще се проведе в Лондон през ноември 2018 година.

Графичният знак за мача беше представен на 20 декември и стана много популярен заради приликите с илюстрациите в индийската книга за любовта "Камасутра".

Дизайнът е дело на руснаците от бюро "Щука", които защитиха творбата си. В забавно видео, публикувано в сайта Youtube, двамата зевзеци играят шах така, както е показано на картинката от логото. След няколко минути упорита борба единият признава поражението си.

Мачът за шахматната корона ще противопостави настоящият шампион Магнус Карлсен от Норвегия и претендент, който ще бъде определен след турнир през март догодина.

Орбан: Унгария ще блокира всяко наказание на ЕС срещу Полша

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/orban-ungariia-shte-blokira-vsiako-nakazanie-na-es-sreshtu-polsha-252688/

ЕС трябва да е наясно, че е безсмислено дори да се започват процедури срещу Полша, заяви унгарският премиер

Арестуваха трима души за грабеж на 25 000 лева

https://offnews.bg//112/arestuvaha-trima-dushi-za-grabezh-na-25-000-leva-671692.html

Трима столичани са установени и задържани в хода на разследване на въоръжен грабеж на бюро за международни парични преводи във Велинград, извършен на 13 декември.

За инцидента е подаден сигнал от бюрото чрез паник-бутон от охранителната система на обекта. Пристигналите на мястото екипи от служители на РУ-Велинград установили, че неизвестен е влязъл в офиса, заплашил с пистолет 39-годишната служителка и избягал със сумата от оборота в размер на 15000 лева и 5000 евро.

Извършен е оглед, а по случая е образувано досъдебно производство. Веднага е сформиран екип от криминалисти при ОДМВР-Пазарджик и РУ-Велинград, към които се присъединиха и колегите им от сектор „Грабежи" при отдел „Криминална полиция" в ГДНП. 

В резултат на упорито денонощно разследване, проведено под наблюдението на прокуратурата, криминалистите установиха и задържаха тримата извършители на престъплението - Д.С./27г./ - криминално проявен, осъждан за кражби и грабежи, Ф.В./24г./ и А.Д./35г./, всичките от София.

Според събраните данни тримата са планирали и предварително подготвяли грабежа – проследили са начина на работа на бюрото, на служителката в офиса, използвали са различни автомобили за придвижването си. При проведените процесуално – следствените действия на три адреса в столицата са открити неголямо количество суха марихуана, два газови пистолета, парична сума в евро, множество мобилни телефони и SIM карти.

След задържането им в рамките на 24 часа, с постановление на Районната прокуратура във Велинград, мярката за задържане на Д.С. е удължена до 72 часа.

Работата по документиране престъпната дейност на „триото" продължава.

Биткойнът губи от цената си за пети пореден ден

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-губи-от-цената-си-за-пети-пореден-ден_l.a_i.755230_at.1.html

Най-популярната в света киптовалута биткойна (bitcoin) поевтинява с над 25 % за пети ден след като в неделя достигна рекордното ниво от 20 хил....

Разбиха нарколаборатория във великотърновско

http://www.cross.bg/turnovo-veliko-proizvodstvo-1563949.html

/КРОСС/ Операцията е осъществена на 20 декември т.г. от служители на отдел „Наркотици" при ГДБОП и колегите им от ОДМВР - Велико Търново, под ръководството на Окръжната прокуратура във Велико Търново. В хода й те предприели процесуално-следствени действия в къща в с. Осенарите, където разкрили лаборатория за производство на амфетамин в процес на таблетиране. На място били задържани двама мъже - М.М. /48г./ от Велико Търново, криминално проявен и осъждан за извършени кражби и отвличане, и И.С. /50г./ от Петрич - криминално проявен за участие в организирана престъпна група и за разпространение на наркотици, за което е и осъждан. На адреса са открити и иззети: таблетираща машина в процес на производство на таблетки; 10 найлонови плика, съдържащи бледо жълти таблетки с лого на каптагон, с приблизително общо тегло около 20 кг, които при тестване реагирали на амфетамин; прекурсори; помощни вещества за таблетиране, разпилени по пода таблетки; около 10 кг амфетамин-субстанция, подготвен за таблетиране; мобилни телефони и други. По предварителни данни, наркотикът е бил предназначен за износ за страна от Близкия Изток. След изтичане на 24 - часовите мерки за задържане, на двамата мъже са повдигнати обвинения за престъпление по чл.354 А и В от НК. С прокурорско постановление мярката им за задържане е удължена за 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на прокуратурата.  

Тази вечер е пикът на предпоследния звезден дъжд за годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=365932

Максимумът на метеоритния поток Урсиди, предпоследният звездопад за тази година, може да бъде наблюдаван на 22 декември, съобщи ТАСС, позовавайки се на Московския планетариум. Метеоритният поток носи името на съзвездието Малка мечка (Ursa Minor), откъдето произхожда.

"168 часа": Драма с Васил Левски, убийства и мистериозен ученик на Захарий Зограф

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625163

"168 часа": Драма с Васил Левски, убийства и мистериозен ученик на Захарий Зограф“168 часа” откри бобовдолска църква, чиито икони са платени от Апостола Дякона посочил иконописеца, който да ги изрисува - художник от самоковските школи на Димитър Христов и Иван Образописов Васил Левски е дарил кесия с жълтици, за да бъдат изрисувани иконите от негов доверен художник в църквата в бобовдолското село Голяма Фуча.

С какво да зарадвате любимия си по Коледа?

https://www.actualno.com/curious/s-kakvo-da-zaradvate-lubimija-si-po-koleda-news_650995.html

Коледните празници са любимо време, което прекарваме с най-скъпите на сърцето ни хора. Понякога обаче времето ни притиска, а всички знаем колко е неприятна "празничната лудница" и обикалянето по магазини в последния момент. До Коледа почти няма време, а ти все още не си готова с подаръка за своята половинка? Ето няколко идеи за коледни изненади, които наистина ще го зарадват: 1. Специални коледни сладки с любовни послания Коледа е, запретни ръкави и завладей кухнята. Той ще се разто

Дежурни каси за плащане на фактури към EVN България по време на коледните и новогодишни празници

http://www.cross.bg/klienti-bulgariya-plashtane-1563948.html

/КРОСС/ Клиентите на EVN България ще могат да заплащат консумирана енергия в касовите салони на „Български пощи" ЕАД както във всички работни дни до края на 2017 г., така и на 23 декември (събота) и 30 декември (събота), когато касовите салони на „Български пощи" ще работят с традиционното си работно време за съботни дни.На 27 декември 2017 г. (сряда) са осигурени дежурни касови салони в „Български пощи" в областните градове за часовете от 09:00 до 13:00 ч. Списъкът с всички касови салони по области е наличен на:http://www.evn.bg/Chastni_klienti/EVN-Online-plus/Nachin_na_plashtane/Kasi_Poshti.aspx Клиентите на EVN България могат да използват и интернет платформата за проверка и плащане на консумирана енергия „ЕVN Онлайн плюс": https://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx EVN България съветва своите клиенти да следят сроковете за плащане на консумираната електроенергия. Те са посочени в предишна фактура. EVN България напомня, че утвърденият месечен график за плащане на фактурите за електроенергия за отделните групи битови клиенти е както следва:- за клиенти група I - от 10-то число- за клиенти група II - от 17-то число - за клиенти група III - от 24-то число- за клиенти група IV - от 30-то число.  

Шефът на АПИ: Очакваме 350 милиона лева приходи от новите винетки

http://www.cross.bg/vinetki-prihodi-avtomobili-1563947.html

/КРОСС/ През 2017 г. се очаква да реализираме приходи от продажба на винетки в размер от 348 млн. лв. до 350 млн. лв. Това обяви инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура", по време на пресконференция, на която бяха представени винетните стикери за 2018 година. Както вече е известно от днес започва продажбата им. За първи път годишният стикер ще е валиден от датата на купуването, а освен това вече ще има и тримесечна винетка. С 2 лв. се увеличава цената на еднодневната винетка за тежкотоварни автомобили. Атанасов сравни приходите от винетки с тези през 2016 г., когато са реализирани 317 млн. лв. „Постъпленията на 2017 г. са с увеличение между 10 и 20 %. Постъпленията в бюджета също са с един доста голям ръст. Това се дължи на всички проверки и контролни функции, които МВР съвместно с АПИ осъществяваме по пътната инфраструктура", коментира председателят на УС на АПИ. По думите му съотношението между приходите от продажба на винетки за леки и за тежкотоварни автомобили е 70:30. Той уточни, че се очакват приходи от продажбата на винетки за леки автомобили в размер от 245 млн. лв. до 250 млн. лв., а от продажбата на винетки за тежкотоварни - в рамките на 95 млн. лв. Инж. Атанасов поясни, че с увеличението на винетката за ТИР-овете се очакват приходи от 3 млн. лв. Той припомни, че през 2018 г. се въвежда нов 3-месечна винетка за леки автомобили, чиято цена е в размер на 54 лв

Цената на биткойна се срина само за седмица с 30%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625764

Цената на биткойна се срина само за седмица с 30%Цената на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута – биткойн, се срина с 30% само за една седмица. От върха си от близо 20 хил. долара, който достигна в началото на седмицата, в петък сутринта котировките са около 12 600 долара, съобщава Reuters. За последния ден понижението е над 22%. Биткойнът, който в началото на 2017 г.

В ИРОНИЧНО ВИДЕО ЧЕЧЕНСКИЯТ ЛИДЕР КАДИРОВ КРИТИКУВА САНКЦИИТЕ НА САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284030_%D0%92+%D0%98%D0%A0%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%A7%D0%9D%D0%9E+%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95%D0%9E+%D0%A7%D0%95%D0%A7%D0%95%D0%9D%D0%A1%D0%9A%D0%98%D0%AF%D0%A2+%D0%9B%D0%98%D0%94%D0%95%D0%A0+%D0%9A%D0%90%D0%94%D0%98%D0%A0

 Кремъл беше категорично недоволен от санкциите на САЩ, поставени на чеченския лидер Рамзан Кадиров и четирима други руски граждани в сряда 20 декември, пишат световните медии.

Смятаме, че тези санкции са незаконни и ние ги считаме за неприятелски„, каза говорителят Дмитрий Песков.

Кадиров, от друга страна, заяви, че не се смущава от забраната да влиза в американските финансови институции или да влеза в страната поради предполагаемата му роля в „грубото нарушение на правата на човека“. Лидерът на бунтовната Република Чечения и близкият съюзник на Путин, има театрален усет: притежава златен пистолет, вълк, тигър и бяла котка, наречена Шанел, която може да изглежда познато на феновете на Джеймс Бонд.

Той се обърна към любимата си платформа „Инстаграм“, за да отговори.
Вижте цялата публикация на: Sofiapress.com

Напрежение между гуверньора на гръцката централна банка и кабинета

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/naprejenie-mejdu-guverniora-na-gryckata-centralna-banka-i-kabineta-252682/

Банката предлага да се изработи "превантивна програма за подкрепа" на Гърция след края на сегашната ѝ спасителна програма

Столична община раздава безплатни компостери

https://offnews.bg//obshtestvo/stolichna-obshtina-razdava-bezplatni-komposteri-671691.html

Столичната община стартира кампания за раздаване на безплатни домашни компостери. 

Всички желаещи граждани да получат безплатни контейнери за домашно компостиране, които да разположат в дворовете на къщите или кооперациите си, могат да подадат заявка за това в районната администрация до 26 януари догодина. След изтичане на срока, заявките ще бъдат обработени от СО и в началото на 2018 г. предстои закупуване и раздаване на компостерите на гражданите, съобщи Столична община. 

Инициативата е част от кампанията на Столична община „Компостирай вкъщи“, която цели да стимулира гражданите към намаляване на крайния битов хранителен и зелен отпадък, както и да насърчи стремежа към рециклиране на различни типове отпадъци. Заявления за участие в кампанията могат да бъдат подавани, освен от граждани, от администрациите на училища, детски градини и детски ясли.

Съгласно Програмата за управление на отпадъците на Столична община 2015-2020г., през 2018 г. са планирани за закупуване около 1000 бр. домашни компостери с обем от 700 л. При ефективна редовна употреба на компостерите с биоразградими отпадъци от домакинствата, както и при три пъти годишно зареждане със зелени отпадъци /треви, храсти, клони/, очакванията са за намаляване на крайния битов отпадък на домакинствата с 550 тона/годишно.

Кампанията на Столична община за предоставяне на безплатни компостери на домакинствата стартира през 2010 г., като общият брой раздадени домашни компостери до момента надвишава 8000 бр.

БДЖ осигурява 18 200 допълнителни места във влаковете за Коледа и Нова година

https://www.actualno.com/society/bdj-osigurjava-18-200-dopylnitelni-mesta-vyv-vlakovete-za-koleda-i-nova-godina-news_650993.html

18 200 допълнителни места за предстоящите празници ще осигури БДЖ. С допълнителни вагони ще бъдат увеличени съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от холдинга. По този начин националният железопътен превозвач цели да гарантира удобното придвижване на своите клиенти по време на почивните дни по повод Коледа и Нова година. От днес (22 декември) до 2 януари включително, с увеличени състави ще пътуват влаковете по най-натоварените маршрути в ст

Заледен участък заради ВиК авария във Варна. Бъдете внимателни!

http://www.moreto.net/novini.php?n=365942

Участъкът край автоподлеза на бул. "Левски" и пътния възел с бул. "Княз Борис І" е заледен заради снощната ВиК авария, припомня Moreto.net. Шофьорите трябва да бъдат изключителни внимателни. Ниските температури, в момента -4 градуса, превърнаха участъка в опасна ледена пързалка.

Полша - финалният пирон в ковчега на ЕС?

https://www.actualno.com/analysis/polsha-finalnijat-piron-v-kovchega-na-es-news_650954.html

Това беше тъжен ден за целия Европейски съюз! Най-силното оръжие на Европейските договори - член 7 - всъщност беше изковано с намерението то никога да не бъде използвано. С безотговорното си поведение национално-консервативното правителство на Полша вкарва Общността в нова криза, която разтърсва единството на ЕС из основи. Инатът, с който полското правителство защитава своята реформа на правосъдието, независимо че тя очевидно влиза в конфликт с правовите принципи, принуди Еврокомисията да предп

Днес жените не трябва да работят

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/imen-den-praznuva-anastasiia.html

На 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия.

АПИ: Винетките за 2018 г. са пуснати в продажба (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625755

АПИ: Винетките за 2018 г. са пуснати в продажба (Обновена)Започва разпространението на винетните стикери за 2018 г. - с 2 лв. се увеличава цената на еднодневната винетка за тежкотоварни автомобили. Това каза инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, по време на пресконференция, където бяха представени винетните стикери за 2018 година, предаде  „Фокус“.

Абсурд с фирма за охрана със 104 сгрешени акта от МВР

https://www.vesti.bg/bulgaria/absurd-s-firma-za-ohrana-sys-104-sgresheni-akta-ot-mvr-6077519

Според юрисконсулта на МВР-Плевен Петя Фердинандова обаче няма чадър над Куката

И Унгария срещу ЕС - ще блокира всяка наказателна процедура срещу Полша

https://offnews.bg//evropa/i-ungaria-sreshtu-es-shte-blokira-vsiaka-nakazatelna-protcedura-sres-671690.html

И Унгария се обърна срещу Европейския съюз, като обяви, че ще блокира всякакви действия на общността за отнемане правото на глас на Полша, предаде Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че ще действа така, защото Полша е жизненоважен член на групата на централноевропейските държави.

На 20 декември Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС и на Европарламента Полша да бъде лишена от правото си на глас при обсъждането и приемането на общностните решения заради несъгласие със съдебната ѝ реформа. Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че предложението се налага заради "постоянно неспазване на правилата на ЕС" от Полша, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.

В защитата си към Полша Орбан заяви, че критиките на Брюксел към съдебната ѝ реформа са несправедливи и пристрастни. 

Унгария няма да подкрепи никакъв опит за засдействане на член 7 от договора на ЕС, който води до налагане на санкции, подчерта той и допълни, че е безсмислено да се започват процедури срещу Полша, защото Унгария ще реагира и ще издигне "непреодолимо препятствие" по този път. 

Абсурд с фирма за охрана,104 акта сгрешени акта от МВР

https://www.vesti.bg/bulgaria/absurd-s-firma-za-ohrana104-akta-sgresheni-akta-ot-mvr-6077519

Според юрисконсулта на МВР-Плевен Петя Фердинандова обаче няма чадър над Куката

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване