Турция разпореди арестуването на 16 висши военни, помагали на Гюлен

http://www.moreto.net/novini.php?n=365946

Турските власти разпоредиха арестуването на седем полковници и девет подполковници заради връзки с Гюлен и миналогодишния преврат, съобщава "Хюриет", цитиран от "Ройтерс". Разследването е в столицата Анкара и в девет други провинции, като е насочено към служители в турската жандармерия, които поддържат сигурността в селските райони.

Хванаха митничар, присвоил почти 60 хиляди лева

http://www.cross.bg/prokyratyra-raiionna-haskovo-1563969.html

/КРОСС/ Във връзка с преписка на Окръжна прокуратура - Хасково, изпратена по компетентност в Районна прокуратура - Хасково, бе образувано досъдебно производство, по което разследването се извършва от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Под ръководството на Районна прокуратура - Хасково вчера в Свиленград следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Хасково извърши неотложни действия, при които е установена липсата на 100 000 турски лири - веществени доказателства по решено друго досъдебно производство, по което разследването е било водено от разследващ митнически инспектор при Митница - Бургас (с месторабота в Свиленград). При съвместни действия на Районна прокуратура - Хасково и Районна прокуратура - Свиленград, вчера вечерта бе задържан разследващ митнически инспектор при Митница - Бургас - 49-годишен с инициали Д.М. за присвояване на сумата от 100 000 турски лири (левова равностойност-58 981 лв.) - веществени доказателства по решеното досъдебно производство, наблюдавано от Районна прокуратура-Свиленград. На Д.М. е повдигнато обвинение по за престъпление по чл.202 ал.2 т.1, вр. чл.201 вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс - за длъжностно присвояване на пари в големи размери. С постановление на Районна прокуратура - Свиленград, считано от 22.30 часа на 21 декември г., обвиняемият Д.М

Ако изборите са днес, ДСБ и 'Да, България' са трета политическа сила в парламента

https://offnews.bg//politika/ako-izborite-sa-dnes-dsb-i-da-balgaria-sa-treta-politicheska-sila-671706.html

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ запазва водеща електорална позиция - 22,1%. Втора е БСП с 16,9%, а Обединени патриоти получават 3,8%. След тях са ДПС с 3,7%, сочат данните от последния сондаж на Маркет ЛИНКС.

Проучването е финансирано и проведено от Маркет ЛИНКС в периода 24 ноември - 4 декември 2017 г. Обем на извадката: 1058 лица над 18 г. в цялата страна.

Според данните на агенцията, потенциална коалиция между "Да, България" (3,1%) и ДСБ (2,1%) към момента демонстрира потенциал за присъствие в следващ парламент и то с резултат по-висок от механичния сбор на електоралната подкрепа на двете партии.

"Всеки втори гласоподавател посочва, че би дал подкрепата си за нов политически проект. Партия, оглавена от президента Радев, би могла да окаже съществени промени върху политическата карта на страната. Образът на "спасител" с антикорупционен ореол буди интерес към потенциален проект на ТВ водещи Слави Трифонов" - посочват в анализа си социолозите от Маркет ЛИНКС.

Доверието към основните институции на страната остава критично ниско, особено спрямо Народното събрание. Понастоящем правителството на страната е с по-нисък рейтинг на доверие от този на Европейската комисия.

"В ситуация на преобладаващ песимизъм, криза на гражданското доверие към основните държавни институции, към
политическата класа и не на последно място - най-ниския жизнен стандарт в ЕС, голяма част от българските граждани продължават да приемат демократичното развитие на страната като силно проблематично" - пише още в анализа на данните на Маркет ЛИНКС.

Комисията за потребителите напомня как да се действа при проблеми с транзакции по празниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/22/3102602_komisiiata_za_potrebitelite_napomnia_kak_da_se_deistva/?ref=rss


В празничните дни, когато банковите клонове са затворени, хората често прибягват до теглене на пари от банкомати. Комисията за защита на потребителите (КЗП) напомня, че при опит за теглене от банкомат, когато пари не са получени, но транзакцията е отчетена, има механизъм за възстановяване на сумата. Такъв съществува и при установено неправомерно източване на средства от сметката.<br /><br />Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че транзакцията е неуспешна и не може да бъде...

Семейство осъмна с автобусна спирка пред дома си във Велико Търново (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6626042

Семейство осъмна с автобусна спирка пред дома си във Велико Търново (Снимки)Семейство осъмна с автобусна спирка под прозорците на дома си.Имотът се намира на ул. "Сливница" 31, под сградата на Ректората във Велико Търново, съобщи "Дарик". Пенка Божиновска, която е собсветник на къщата, обясни, че вчера сутринта група строители са изливали бетон точно под прозореца й. На въпрос от нейна страна какво ще правят,

Българската и македонската църква са "начертали действия“ за изпълнение решението на Светия синод

http://www.mediapool.bg/balgarskata-i-makedonskata-tsarkva-sa-nachertali-deistviya-za-izpalnenie-reshenieto-na-svetiya-sinod-news273412.html

Комисиите на Българската православна църква и на Македонската православна църква са се срещнали в София и са начертали действия за изпълнение на решението на Светия синод от 27 ноември, става ясно от съобщение на отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.   Както е известно, Светият синод реши, че при положение, че Македонската православна църква признава Българската православна църква - Българска патриаршия /БПЦ-БП/ за своя Майка - Църква, БПЦ - БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ, се припомня в съобщението.   Светият синод определи и Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и с останалите Поместни православни църкви за установяването на каноническия статут на МПЦ.   На 21 декември комисия от БПЦ в състав: Старозагорски Митрополит Киприан - председател на комисията; Ловчански митрополит Гавриил; Пловдивски митрополит Николай; Варненски и Великопреславски митрополит Йоан; Неврокопски митрополит Серафим и Врачански митрополит Григорий се е срещнала с комисия от МПЦ в състав: Македонски архиепископ Стефан; Преспанско-Пелагонийски митрополит и администратор Австралийско-Новозеландски Петър; Дебърско-Кичевски митрополит и администратор Австралийско-Сиднийски Тимотей и Хераклейски епископ Климент, секретар на комисията.   В съобщението се посочва, че "двете комисии с братска в Христа любов са обсъдили ситуацията около Македонската православна църква и нейния каноничен статут и в единомислие в името на добротворството, и братските взаимоотношения, са начертали действия за реализиране на взетото решение от Светия синод на БПЦ-БП от 27 ноември 2017 г.

"Да, България" създава гражданска анкетна комисия "Контрабандтабак"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/22/3102577_da_bulgariia_suzdava_grajdanska_anketna_komisiia/?ref=rss


"Дневник" публикува политическия коментар на председателя на партия "Да, България" Христо Иванов, разпространен от пресцентъра на формацията.<br />Акцентите са на редакцията.<br /><br />Вчера главният прокурор Цацаров обяви, че ще има проверка за свързването на Булгартабак с контрабанда в доклада на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата.<br /><br />Да си припомним: за първи път българските медии...

Махмуд Абас: Палестинците няма повече да приемат мирни планове на Вашингтон

https://frognews.bg/novini/mahmud-abbas-palestintsite-niama-poveche-priemat-mirni-planove-vashington.html

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че народът му няма повече да приема мирни планове, предлагани от Вашингтон, предаде AFP.

Откриха колата на стрелците по данъчния шеф

http://dnes.dir.bg/news/strelba-kola-ivo-stamenov-26715209

Открит е автомобилът, от който вероятно е стреляно по началника на отдел "Фискален контрол" Иво Стаменов преди дни в центъра на София.

Ерик Шмит вече няма да е председател на борда директорите на "Алфабет"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/22/3102593_erik_shmit_veche_niama_da_e_predsedatel_na_borda/?ref=rss


Ерик Шмид, председателят на борда на директорите на "Алфабет" (Alphabet), компанията майка на "Гугъл" (Google), ще напусне поста си през януари, за да се посвети на други проекти, съобщи дружеството, цитирано от "Франс прес" и "Асошиейтед прес".<br /><br />Шмит, който става един от първите ръководители на "Гугъл" в началото на века, ще остане технически съветник на "Алфабет" и член на борда на директорите.<br /><br...

Задържа 7 младежа в Добрич за притежание на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6626044

Задържа 7 младежа в Добрич за притежание на наркотици

Полицията в Добрич задържа седмина младежи при различни проверки през последното денонощие за притежание на наркотични вещества, съобщават от областната дирекция на МВР. Четирима са установени около 2.30 часа днес на улица "Васил Левски", докато са се подготвяли да употребят амфетамин. Бялото прахообразно вещество е открито върху мобилен телефон и

”Галъп”: 67% от българите искат втори лифт на Банско

http://dnes.dir.bg/news/bansko-lift-galap-26715208

67% от българите са принципно "за" изграждане на втори кабинков лифт в Банско, 23% са против, а 10% не могат да преценят.

Болницата във Враца няма да затваря, лекарите получиха пари

https://frognews.bg/novini/bolnitsata-vav-vratsa-niama-zatvaria-lekarite-poluchiha-chast-zaplatite.html

Врачанската многопрофилна болница няма да бъде закрита засега. Лекарите са получили част от заплатите си.

Добра новина в навечерието на Коледа: Спасиха бебета с редки аномалии в „Пирогов”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dobra-novina-v-navecherieto-na-koleda-spasiha-bebeta-s-redki-anomalii-v-pirogov-2068747

След двумесечна борба лекари от "Пирогов" спасиха две новородени деца с редки аномалии. Състоянието им не е позволявало те да живеят без лекарска намеса, тъй като и в двата случая при бебетата липсвала част от тънките черва. Поредицата от сложни операции е започнал

Как наричат добрия старец в европейските страни и как си честитят Коледа

https://offnews.bg//offtopic/kak-narichat-dobria-staretc-v-evropejskite-strani-i-kak-si-chestitiat-671708.html

Ако някога сте се чудили как наричат добрия старец в европейските страни, сайтът jakubmarian.com дава отговор на този въпрос. 

Сайтът публикува карта, на която върху всяка държава в Европа е нанесено името на белобрадия старец, който носи подаръците за децата. 

Във Великобритания той се казва Father Christmas, в Италия - Babbo Natale, във Франция - Père Noël, в Ирландия - Daidí na Nollag, в Гърция - Άγιος Βασίλης, в Румъния - Moş Crăciun. 

В Норвегия наричат добрия старец Julenissen, а във Финландия - Joulupukki. 

В Полша и Украйна името му идва от това на Св. Николай, откъдето се смята, че идва и идеята за старец, разнасящ подаръци на децата - Святий Миколай е неговото име в Украйна, а Swiety Mikolaj - в Полша. 

В други варианти пък раздаващият подаръци е свързан с Исус - в Словакия е Ježiško, а в Унгария - Jézuska. 

За България са отбелязани два варианта - Дядо Коледа и Дядо Мраз. 

Сайтът публикува и карта, на която се вижда как си честитят Коледа в европейските държави. 

В Норвегия и Швеция си казват „God jul”, в Унгария – „Boldog karacsonyt”, във Франция - „Joueux Noel”, в Испания – „Feliz Navidad”.

Как се поздравяват в останалите държави можете да видите на картата.

Британските паспорти ще станат сини след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6626029

Британските паспорти ще станат сини след БрекзитБританското правителство съобщи, че след Брекзит паспортите на гражданите на страната ще станат отново сини, както е било преди Великобритания да стане част от Съюза, пише Washington Post. Според заместник-вътрешния министър Брандън Люис излизането дава на Великобритания „уникалната възможност да възстанови националната си идентичност“.

Да не сме там някаква Полша

http://pogled.info/bulgarski/da-ne-sme-tam-nyakakva-polsha.91460

/Поглед.инфо/ Бедин ми, бедни Брюксел! Тръгнал си да плашиш Варшава със „задействане на процедура по чл. 7 от Договора на Европейския съюз” , заради намерения да ревизират закона за избор на съдии и други аспекти на съдебната система. С което ще се нарушала независимостта на властите, грях, заради който Полша може да бъде лишена от право на глас при обсъждане и приемане на общностни решения.

Българската хуманитаристика не е част от световната

http://www.mediapool.bg/balgarskata-humanitaristika-ne-e-chast-ot-svetovnata-news273411.html

Науката е наднационална. Това особено се отнася за фундаменталните и насочено-фундаменталните изследвания, каквито се извършват в институтите на БАН и катедрите на изследователските университети. Основна слабост на българската наука е че голяма част от научните публикации попадат в категорията "маргинални" - оставащи извън световните реферативни индекси на импактните публикации. Такива публикации остават незабелязани на международната научна сцена. Една част от тях съобщават само приложни резултати с регионално значение. Друга, за съжаление, съществена част не притежават необходимия, характеризиращ се с новост, принос, за да бъдат приети от индексирани списания. Те внасят "шум" в световния научноинформационен поток и служат само за кариерно израстване. 30% за природните науки срещу 5% за хуманитарните Данните показват, че средно около една трета от публикациите в природните науки на учените от БАН и СУ излизат в индексирани списания с импакт фактор. Забелязва се нарастване на този дял в последните години. Частта на публикациите в хуманитарните и обществени науки на учените от тези институции, публикувани в международни издания с импакт фактор, обаче, не надминава 5%. Независимо че в повечето области на хуманитарните и обществени науки се провеждат научно-приложни изследвания от национален интерес, чието публикуване на български е оправдано, този дял е ненормално нисък. Има сериозни основания да се твърди, че в тези области не са разрушени идеологическите бариери от времето на тоталитаризма, а също и че учените в тези области включват несъдържаща научна новост публицистика като научна продукция. Забелязва се интересно явление – публикува се по актуални теми, застъпени в реномираните световни списания, но на български в местно издание. Получава се паралелно и често различно дискутиране и оценка на сходни въпроси - на авангардната световна научна сцена и на национална почва. В някои области (например. историята, етнологията) у нас се е наложило специфично разбиране и оценяване, различаващи се от тези във върховите международно достигнати постижения. Все още е забележим стремеж за служене на идеология, политика, държавен апарат, а не на научната истина и хуманността. Цитируемостта на български автори е много ниска   Цитируемостта в различните области на обществените и хуманитарните науки е различна, но като цяло за българските автори тя е много ниска – средният брой цитати, които събира една статия от тези области за десетгодишен период, е 1.8 – значително по-малко от цитируемостта на автори от страни като Гърция и Унгария например. Цитируемостта на публикациите в хуманитарните и обществени науки поначало е сравнително ниска заради специфичните особености на областите (приложна насоченост, регионални проблеми), но в случая причина е и че много публикации на български автори по фундаментални въпроси не се предлагат (не се приемат) в международни импактни издания.   Много от монографиите са "самиздат" за приятели В обществените и хуманитарни науки научните резултати в голяма степен са плод на системни анализи и се съобщават в монографии, а не в списания. Едва в последните години монографиите се обхващат от световните индексиращи бази данни, но издателствата на научни монографии не са така строго ранкирани по научен импакт, както списанията. Въпреки това, в изследователските университети и центрове в развитите страни съществува осъзнат стремеж монографиите да се издават в определени реномирани издателства осигуряващи компетентно рецензиране (по правило на англйски). Освен това, за импакта на една монография се съди не само по броя на цитирания, но и по отзиви в списания от областта, излезли в първите две години след издаването й. Разпространено е схващането, че ако една монография не получи поне два отзива в съответната периодична литература, тя е точно толкова маргинална, колкото една статия публикувана в списание без никакъв импакт фактор (ранг).   За съжаление, българските учени-хуманитаристи от БАН и университетите не познават и не зачитат подобно правило. Преди всичко, за разлика от учените от природните науки, много рядко тяхна монография излиза в реномирано чуждестранно издателство на чужд (английски) език. Нещо повече – изключително много монографии на тези учени излизат в малки, неспециализирани издателства след съмнително (или без) рецензиране или пък като "самиздат" само възоснова на решение на съответния научен (катедрен) съвет. Излизат много повече монографии, отколкото е капацитетът на издателствата на БАН и СУ, въпреки че последните функционират без финансова рентабилност. Особено характерно  е издаването на монографии от институтите на БАН. Тези институти не би трябвало да се занимават с книгоиздаване поради трудно осигуряване на обективно рецензиране и отклоняване на средства с друго предназначение.   С една дума – при оценката на творчеството на българските учени от обществените и хуманитарните науки не се обръща необходимото внимание и не се прави съществената разлика къде е публикацията – в какво списание, с какъв импакт при списанията и дали е известно и реномирано издателството – за монографии. В отчети, рецензии и CV-та се отчита броят на "монографиите’, без да се държи сметка за същността им, къде и как са издадени, в авторските списъци на публикации често се срещат библиографски неиздържано представени книги, които дори трудно могат да бъдат намерени. Публикации се издават без рецензиране, за да красят CV-тата на учените Само хуманитаристите от БАН (от 8-те института в направление ‘Културно-историческо наследство и национална идентичност’ и 4-те института в направление ‘Човек и общество’) издават годишно между 100 и 150 "монографии". Избирам съвсем произволно един институт – Института за изследване на населението и човека, който има два департамента – ‘Демография’ и ‘Психология’ - и влизам в сайта му. Мисията на този институт предполага повече научно-приложни изследвания, особено в областта на демографията, където изследванията са насочени към българското население. На сайта са представени 23 издания, излезли през последните 5-6 години, които трябва да илюстрират монографичната продукция на института. Всички са издадени в България, на български език. Само около половината са издадени от Издателството на БАН или от сравнително специализирани издателства. Наред с тях са посочени книги, издадени от "Емайви Консулт" ООД (компания за  търговски, финансови и консултански услуги), "Колбис"  АД  (компания, занимаваща се с търговия с компютри, копирни машини, аксесоари и консумативи), "РА Очи" ЕООД (рекламна агенция), "Булвест Принт" (печатница). Това са типични примери за "самиздат", при които не се знае дали е имало някакво рецензиране и кой е заплатил изданията. Такива, издадени в минимален тираж "монографии", вероятно раздадени на колеги и приятели и прочетени от не повече от 3-4 души, допринасят ли за демографията и психологията? А те красят CV-то не само на отделни учени, а на цял институт.   Отчитайки характера на провежданите изследвания и обстоятелството, че в България няма международно индексирани списания с импакт фактор/ранг в областта на демографията и психологията, нормално би било поне половината публикации в областта на психологията и поне една трета от тези в демографията да излизат в чуждестранни импактни списания. Преглед на представените публикации на професори от института показват далеч по-различна картина – наред със статии в ‘Bulgarian Journal of Psychology’, позволяващо публикуване на английски език, и в слабо реферираните списания като "Психологични изследвания", "Сциологически проблеми" и "Население", преобладават статии, включени в сборници от конференции и други подобни. Хуманитаристите в БАН като дял са прекалено много   Учените от хуманитарните и обществените науки в БАН съставляват близо една четвърт от всички учени в академията. Този дял е твърде голям за национален изследователски център, какъвто е БАН, и в който по презумция трябва да бъдат застъпени предимно природните науки. Обществените и хуманитарните науки са широко застъпени в университетите. Държавата вече няма нужда от политическо обслужване. Обществените и хуманитарните науки трябва да бъдат съсредоточени главно в университетите и трябва да служат преди всичко на самата наука – на научната истина и хуманността.   Българските учени от обществените и хуманитарни науки са много слабо представени на международната сцена на фундаментални и насочено-фундаментални изследвания не само в сравнение със своите колеги от природните науки, но и съобразно техния количествен дял и тежест сред всички български учени. Българските изследвания в обществените и хуманитарните науки се отличават и с някои съдържателни особености, които не ги правят органична част от световната хуманитаристика. Под бремето на тоталитарното идеологическо наследство българските обществени и хуманитарни науки виждат мисията си повече в служене на държавата/политиката, отколкото на науката, учените не правят твърде разлика между публицистика и изследователско творчество, в някои области някои категории като например "национална идентичност","национална история" се трактоват по по-друг начин, несъответстващо на последните достижения на световната хуманитаристика. Не може и не трябва да живеем в отделен свят, българските обществени и хуманитарни науки трябва да влязат в крак със световните. *Авторът е доктор на химическите науки, бивш Хумболтов стипендиант, работил в няколко американски университета, основател и модератор на сайта ‘bulgarianscienceproblems’. 

Спортният талант на "Еврофутбол" Диана Петкова подобри пет национални рекорда по плуване

http://www.cross.bg/evrofytbol-talant-vreme-1563966.html

/КРОСС/ Спортният талант на „Еврофутбол" Диана Петкова постави пет рекорда и спечели три титли още в първия ден на държавното първенство по плуване на малък басейн в София (19-22.12.2017 г.). Тя „редактира" стандарта на 50 м бруст в две възрасти - при жените с време 32,00 секунди и при девойки старша възраст с време 55,99 секунди. Диана взе третата си титла с победата на своя отбор „Спринт" при смесената щафета на свободен стил 4х50 м (по двама мъже и жени на четирите поста). Към последния ден на надпреварата Спортният талант на „Еврофутбол" се очертава като най-титулувания състезател на шампионата с общо седем отличия. Петкова влезе и в ТОП 10 на най-добрите плувци на България за 2017 г. със седмо място, с резултата си от турнира в дисциплината 100 м свободен стил - 00:56.39 сек и 786 точки. Пети в същата класация стана друга звезда на родното плуване и Спортен талант на „Еврофутбол" - Петър Божилов. Той спечели позицията си в класирането с представянето си на Световно първенство за юноши и девойки в Индианаполис, където направи време 03:57.35 мин на 400 м свибоден стил. Петър стана втори в същата дисциплина, но на 1500 м и в предпоследния ден на Държавното първенство (21.12.2017 г.) с време 15:40,31 мин

БНБ пуска нова двулевка за председателството

https://offnews.bg//evropa/bnb-puska-nova-dvulevka-za-predsedatelstvoto-671716.html

Българската народна банка пуска нова разменна монета с номинална стойност два лева за българското председателство на Съвета на ЕС.

Как ще изглежда тя ще стане ясно на 28 декември, когато е представянето ѝ заедно с представянето на новата сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема "Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.".

Сребърните монети ще се подаряват на ВИП гостите на председателството.

"Финансово затруднен“ митничар от Свиленград е задържан за присвояване

http://www.mediapool.bg/finansovo-zatrudnen-mitnichar-ot-svilengrad-e-zadarzhan-za-prisvoyavane-news273410.html

Разследващ митнически инспектор от Свиленград е задържан за присвояване на 100 000 турски лири, съобщи пресцентърът на Пловдивската апелативна прокуратура. Първоначално била установена липсата на голямата сума валута с левова равностойност 58 981 лева. Тя е била веществено доказателство по решено друго досъдебно производство, по което разследването е било водено от задържания инспектор.   На Д. М. /49 год./ е било повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на пари в големи размери. С постановление на Районна прокуратура-Свиленград обвиняемият е бил задържан за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".   Като мотив за извършеното, обвиняемият Д.М. изтъкнал големите си финансови затруднения, уточняват от държавното обвинение.

Ерик Шмид няма да ръководи повече Alphabet

http://clubz.bg/62179-erik_shmid_nqma_da_rykovodi_poveche_alphabet

Главният изпълнителен директор на Alphabet Ерик Шмид се оттегля от поста, обяви самият той в изявление.

На топ-поста в Google от далечната 2001 г., по-късно Шмид имаше ключова роля в преструктурирането на интернет-гиганта в Alphabet - и пое контрола над организацията-майка.

Шмид бе ключовата бизнес фигура в годините с най-голямо развитие на Google. Когато компанията стана твърде голяма за създаделите Сергей Брин и Лари Пейдж, те наеха именно Шмид да се заеме с тежката бизнес-страна. Той изгради корпоративния имидж и структура на компанията, която започна като търсачка, но се превърна в един от главните доставчици на всякакви интернет услуги - за бизнес и удоволствие.

Доскорошният CEO е обсъдил решението си с тях и изпълнителния директор на самия Google - Сундар Пичай.

"Лари, Сергей, Сундар и аз вярвам, че времето в еволюцията на Alphabet за тази промяна е подходящо. Структурата работи добре, Google и другите проекти се развиват. В последните години прекарах доста време, занимавайки се с научни и технологични въпроси, а и филантропия. Смятам да продължа с тази работа."

Ерик Шмид не е просто бизнесмен - през далечната 1983 г. става първия софтуерен инженер на Sun Microsystems, дори може да се нарече един от първите софтуерни инженери въобще. За три години - от 2006 до 2009 г - е част и от борда на директорите на Apple. 

Все още не е ясно кой ще го замести на поста - видно Alphabet ще започнат новата година с търсене на директор.

Борис Джонсън в Москва: Аз съм убеден русофил

http://dnes.dir.bg/news/moskva-sergey-lavrov-boris-jonsan-brekzit-26715207

Обща пресконференция дадоха след преговорите помежду си външните министри на Великобритания и Русия-Борис Джонсън и Сергей Лавров.

Аквариумът и Археологическия музей във Варна затварят врати до 1 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=365955

От утре - 23 декември до 1 януари варненци и гостите на града няма да могат да посещават Аквариума. Затворен за посетители ще е и Археологическия музей в града, научи Moreto.net. Експозициите в двете културни институции ще могат да бъдат разглеждани в първия работен ден на новата 2018 година.

Норвежки пастир оспорва заповед да убие 41 елена от стадото си

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/22/3102570_norvejki_pastir_osporva_zapoved_da_ubie_41_elena_ot/?ref=rss


Пастир на елени от коренното население саами в Норвегия загуби обжалване във Върховния съд срещу решение да намали с 41 елена стадото си, в което има общо 116 животни, предаде "Гардиън".<br /><br />Два пъти досега той успешно оспори заповедта да намали размера на стадото, като заяви, че няма да може да се издържа, ако убие толкова много животни.<br /><br />Правителството обжалва заради политиката си да предотврати прекомерната паша в тундрата, където...

Вижте кои са най-предпочитаните размери и форми на дамския бюст

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6626024

Вижте кои са най-предпочитаните размери и форми на дамския бюст
Размерът и формата на бюста често пораждат опасения сред дамите, които се питат притеснено дали гърдите им са достатъчно обемни, стегнати или привлекателни. Мъжете от друга страна гледат на дамските дадености като на отлична възможност да "оплакнат окото". Проучване, направено във Великобритания, разкрива кои са предпочитаните размери и форми на

Стотици протестираха заради лъвчетата Терез и Максуд

http://clubz.bg/62178-stotici_protestiraha_zaradi_lyvchetata_terez_i_maksud

Стотици се включиха в протеста пред Министерския съвет в София в защита на двете лъвчета Терез и Максуд. Те се родиха преди няколко месеца в зоопарка в Разград. Общинският съвет в града реши да подари животните на зоокъта в Пазарджик. Според експерти от Фондация "Четири лапи" обаче лъвчетата няма да оцелеят дълго там, защото условията са неподходящи за тях.

След среща между природозащитниците и министъра на околната среда Нено Димов стана ясно, че министерството ще направи всичко необходимо, за да спаси лъвовете. Най-вероятно двете животни ще продължат живота си извън България, където ще получат необходимата специализирана помощ.

Фондация "4 лапи" вече е организирала изпращането на лъвчетата първоначално в Холандия, в убежище за големи котки. Когато станат самостоятелни те ще бъдат преместени в убежище за диви котки в ЮАР в максимално близка до естествената им среда/

От пресцентъра на министерство на екологията съобщиха, че протестиращите са имали среща и с премиера Бойко Борисов.  

 

Стотици протесттираха заради лъвчетата Терез и Максуд

http://clubz.bg/62178-stotici_protesttiraha_zaradi_lyvchetata_terez_i_maksud

Стотици се включиха в протеста пред Министерския съвет в София в защита на двете лъвчета Терез и Максуд. Те се родиха преди няколко месеца в зоопарка в Разград. Общинският съвет в града реши да подари животните на зоокъта в Пазарджик. Според експерти от Фондация "Четири лапи" обаче лъвчетата няма да оцелеят дълго там, защото условията са неподходящи за тях.

След среща между природозащитниците и министъра на околната среда Нено Димов стана ясно, че министерството ще направи всичко необходимо, за да спаси лъвовете. Най-вероятно двете животни ще продължат живота си извън България, където ще получат необходимата специализирана помощ.

Фондация "4 лапи" вече е организирала изпращането на лъвчетата първоначално в Холандия, в убежище за големи котки. Когато станат самостоятелни те ще бъдат преместени в убежище за диви котки в ЮАР в максимално близка до естествената им среда/

 

Полицаи излязоха на протест по граничните пунктове на страната

http://www.cross.bg/slyzhitelite-protest-pynkt-1563970.html

/КРОСС/ Полицаи излязоха на протест на няколко гранични пункта в знак на недоволство, че не са получили исканото увеличение на заплатите със задна дата. Граничен пункт „Кулата" е едно от местата, където протестират служителите на МВР. 30 служители от "Гранична полиция" и Областната дирекция на МВР се събраха преди зоната за граничен контрол. Организаторите на този етап спазват обещанието демонстрациите да не пречат на движението и да не затрудняват работата на граничния пункт. На протест излязоха само служителите, които не са на работа, съобщава БНР. Дейността на граничния пункт "Кулата" се извършва нормално. Увеличение от 15% на заплатите, спешен ремонт на сега действащия и подготовката на изцяло нов закон за МВР, обвързване на възнагражденията на работещите в МВР със социално измерим показател - средна или минимална работна заплата. Това са основните искания на протестиращите полицаи. Относно добавените 55 милиона в бюджета на МВР при подписването на Колективния трудов договор, Атанас Леондев, един от организаторите, заяви, че става дума за средства за увеличение на основното възнаграждение, като изчисленията не са направени диференцирано, а е решено всички да получат една определена сума. „Това не ни задоволява", каза Леондев. Той е категоричен, че заплатите трябва да бъдат увеличени с 15%

Какво да правим, ако банкоматът не пусне пари, но отчете трансакция

https://offnews.bg//kakvi-sa-pravata-ni-kato-potrebiteli/kakvo-da-pravim-ako-bankomatat-ne-pusne-pari-no-otchete-transaktcia-671712.html

Какво да правим, ако при теглене от банкомат, машината не ни даде пари, но, за сметка на това, отчете трансакция? Или пък ако стане грешка при разплащане с карта в магазина?

Съвети какво да предприемем даде Комисията за защита на потребителите (КЗП) в навечерието на празниците, когато банковите клонове ще бъдат затворени.

В случай на неуспешен опит за теглене от АТМ устройство, но отчетени и неотменени трансакции, както и при установено неправомерно източване на средства от сметката съществуват механизми за възстановяване на сумите.

Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че трансакцията е неуспешна и не може да бъде извършена в момента, а парите са отчетени като изтеглени, веднага се обадете в кол центъра на банката, която е издала картата ви. В случай, че не успеете да се свържете, в първия работен ден посетете най-близкия клон на банката и подайте възражение. В 14-дневен срок следва да получите отговор. Ако не ви удовлетворява, можете да се обърнете за съдействие към функциониращата към КЗП Помирителна комисия за платежни спорове.

При тегленето по време на празници има по-голям риск и от кражби, тъй като се ползват външни банкомати. Точно в такива периоди е най-вероятно да бъдат поставени скимиращи устройства, които могат да копират данните от картата Ви и да откраднат пин кода. Това са и едни от най-честите измами с пластики, според специалисти.

От КЗП напомнят на гражданите да бъдат внимателни и да съблюдават всички правила за финансовата си сигурност, както при трансакции на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, така и при загуба или кражба на картата.

По данни на БНБ у нас има близо 6000 банкомата, а по празниците в тях ще има стотици хиляди лева.

"Дай мигач" от теснолинейката

http://www.dnevnik.bg/video/2017/12/22/3102454_dai_migach_ot_tesnolineikata/?ref=rss


Героите на "Дай мигач" слизат от автомобила и се качват във влака (и то не в кой да е, а в теснолинейката по един от най-красивите маршрути в страната). В новия епизод на видео поредицата Мартин Граховски разказва какво предизвиква едно момче, израстнало в Канада, САЩ и Холандия да започне да представя "България в 3 минути". Историята му - гледайте през уикенда в "Дневник".<br /><br />"Дай мигач 2" е с подкрепата на Volkswagen.<br />

Каракачанов: Няма как да се коалираме с ДПС по време на европредседателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6626017

Каракачанов: Няма как да се коалираме с ДПС по време на европредседателствотоФактът че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган декларира, че това правителство няма алтернатива, показва, че в партията, която на-крайно ни критикува има умни хора, които мислят правилно. Това каза пред журналисти днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов в МО, след подписване на Колетвиния трудов договор във ведомството, предаде БТА.

БДЖ пуска допълнителни места във влаковете за празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=365937

18 200 допълнителни места във влаковете осигуряват от БДЖ за предстоящите празници, научи Moreto.net. С допълнителни вагони ще бъдат увеличени съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. От днес до 2 януари включително, с увеличени състави ще пътуват следните влакове: - София-Варна-София; - София-Бургас-София; - София-Пловдив-София; - София-Плевен-София; - София-Горна Оряховица-София; - София-Русе-София; - София-Лом-София; - София-Видин-София; - София-Петрич-София.

In memoriam: Българите, с които се разделихме 2017

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/in-memoriam-bylgarite-s-koito-se-razdelihme-2017-6077495

В началото на годината само на 56-годишна възраст почина най-младият вицепремиер на страната

Българите, с които се разделихме през 2017 година

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarite-s-koito-se-razdelihme-prez-2017-godina-6077495

В началото на годината само на 56-годишна възраст почина най-младият вицепремиер на страната

От 16:00 до 20:00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по най-натоваренитe пътища

http://www.cross.bg/dvizhenieto-dekemvri-putishta-1563967.html

/КРОСС/ Днес - 22 декември, последният работен ден преди петте почивни дни за Коледа, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението. Ограничено ще е преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци от републиканската мрежа: автомагистралите; път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София; път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма" при Благоевград - ГКПП „Кулата"; път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП „Калотина" - София; път I-9 Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път на град София; път II-99 Бургас - Царево. По същите направления тежкотоварните камиони ще бъдат спрени и в последния почивен ден - 27 декември, от 14 ч. до 20 ч

Здравната каса отхвърли обвиненията, отправени от напусналия я подуправител

http://www.mediapool.bg/zdravnata-kasa-othvarli-obvineniyata-otpraveni-ot-napusnaliya-ya-podupravitel-news273409.html

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) отхвърли обвиненията на напусналия я доскорошен подуправител Димитър Петров, който в многобройни медийни изяви предупреди за прогресиращ хаос в институцията, дължащ се на некомпетентността на управителя проф. Камен Плочев. “Твърденията за хаос в системата на НЗОК няма как да са обективна преценка на служител, който не е бил на работа поради ползване на платен годишен отпуск и след това, на отпуск по болест в периода 21 август 2017 г. - 13 декември 2017 г. – до освобождаването му от длъжност по взаимно съгласие, с изплащане на обезщетение в размер на 6 месечни заплати“, се казва в позицията на касата. “Като сериозна финансова институция, която е единствен платец на здравни услуги за здравноосигурените граждани, считаме, че е недопустимо да се хвърлят фриволно в медийното пространство неподплатени с доказателства обвинения, които накърняват достойнството и авторитета не само на цитираните от д-р Петров длъжностни лица, но и върху Националната здравно-осигурителна каса“, посочват от институцията. Според НЗОК “откровените манипулативни твърдения на бившия подуправител“ уронват престижа не само на управителя на институцията и на упоменатите колеги, но насаждат в една особено чувствителна аудитория – пациентите, недоверие и несигурност, че касата защитава техните интереси и изразходва средствата от здравноосигурителни вноски само за тяхното лечение. Касата отхвърля обвиненията на Петров, направени пред бТВ и други печатни и електронни медии, включително пред Mediapool, че управителят на НЗОК проф. Камен Плочев е некомпетентен и реално не той управлява институцията, а зам.-министърът и председател на Надзорния съвет Жени Начева. Освен това Петров твърди, че на Плочев се диктуват определени решения отвън, с което той е системно подвеждан. Петров твърди също така, че идеята за лекарствения мораториум, който беше отменен преди ден от парламента след двумесечни скандали и протести, е идея на Жени Начева и директорката на лекарствената дирекция на касата Галя Кондева. “В момент, в който екипът на Националната здравно-осигурителна каса, заедно с екипа на Министерството на здравеопазването, полагат неимоверни усилия да ограничат неефективното разходване на средства в сферата на здравеопазването (което е факт), д-р Петров насочва обществената енергия към раздухване на несъществуващ скандал с внушенията си, че някакви хора „…тласкат министъра на здравеопазването и правителството към провал“ с “незаконните“ си действия“, заявяват от касата. От касата отхвърлят и обвинението, че идеята за мораториума е на Жени Начева и Галя Кондева, и препращат към официалната стенограма от заседанието, на което решението е взето. От нея е видно, че окончателната редакция на мораториума е приета по предложение на тогавашния управител на надзорния съвет и настоящ здравен министър Кирил Ананиев. “Факт е, че парите за здравеопазване от година на година се увеличават, без това до доведе до подобряване на здравето на нацията. Необходими са сериозни мерки – макар и непопулярни в очите на обществото, за да се осигури на пациентите адекватно, навременно и достъпно здравеопазване при максимална ефективност на изразходване на обществения ресурс и балансиране на разходите в системата“, се казва още в позицията на НЗОК. “Тъй като цитираните от д-р Петров експерти в своите области правят всичко необходимо, при спазване на законовите изисквания, да постигнат това, заявяваме, че Националната здравно-осигурителна каса застава зад оклеветените от страна на д-р Димитър Петров и настоява за спиране на недостойната кампания, която е подел. В противен случай ще бъдем принудени да се обърнем към правозащитната ни система за предприемане на предвидени в закона мерки“, посочват от НЗОК. 

Коледни пожелания за зевзеци

https://offnews.bg//mama-nindzha/koledni-pozhelania-za-zevzetci-671740.html

Автор: Траяна Кайракова За Коледа по традиция се отправят благопожелания. Пак по традиция, моите нямат нищо общо с тези, защото традициите не са това, което бяха! Тъй, сега да подкарвам за момите и за дамите. Ако сте омъжени: Мъжът ви да ви издържа, докато е жив, а вие да ходите по маникюри, педикюри и всичко, завършващо на „юри“. Ако пък сте като мен, вързани в тока, може да поработвате нещо, колкото да не е без хич. Да направите застраховка "Живот" на благоверния (моят има няколко, без майтап) и тя да е във ваша полза. Все пак, доказано е, че  жените…

Прокуратурата се похвали с 14-месечна присъда за участник в банда за убийства и побои

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/22/3102580_prokuraturata_se_pohvali_s_14-mesechna_prisuda_za/?ref=rss


В съобщение, изпратено до медиите, държавното обвинение се похвали в петък, че е сключило споразумение с Николай Ташев-Чирпанския, който е получил 14 месечна присъда, след като се е признал за виновен за това, че от 2004 до 2014 г. е участвал в организирана престъпна група за убийства, побои и рекет, а от март до юли 2014 г. е ръководил група за разпространение на наркотици във Варна и Златни Пясъци.<br /><br />В началото на 2015 г. зам.-главният прокурор, а сега началник на...

Прокуратурата се похвали с 14 месечна присъда за участник в банда за убийства и побои

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/22/3102580_prokuraturata_se_pohvali_s_14_mesechna_prisuda_za/?ref=rss


В съобщение, изпратено до медиите, държавното обвинение се похвали в петък, че е сключило споразумение с Николай Ташев-Чирпанския, който е получил 14 месечна присъда, след като се е признал за виновен за това, че от 2004 до 2014 г. е участвал в организирана престъпна група за убийства, побои и рекет, а от март до юли 2014 г. е ръководил група за разпространение на наркотици във Варна и Златни Пясъци.<br /><br />В началото на 2015 г. зам.-главният прокурор, а сега началник на...

Александър Иванов: Антибългарските политици пречат на църквата да говори

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/aleksandar-ivanov-antibalgarskite-polititsi-prechat-tsarkvata-govori.html

”Атаката срещу БПЦ е огромна и целенасочена от страна на онези, които искат тя да стои ”забутана” в ъгъла и да мълчи”. Това казва богословът Александър Иванов.

Унгария ще блокира всеки опит за санкции срещу Полша

http://clubz.bg/62176-ungariq_shte_blokira_vseki_opit_za_sankcii_sreshtu_polsha

Унгарският премиер Виктор Орбан страната му ще блокират всякакви действия за временно отнемане на правото на глас на Полша в ЕС, съобщи Ройтерс.

Като мотив Орбан изтъкна, че за Унгария една силна Полша е жизненоважен член на групата на централноевропейските държави.

На 20 декември Еврокомисията предложи Европейският съвет да задейства наказателна процедура срещу Варшава заради нарушаване на върховенството на закона. Решението бе взето заради продължаващата спорна съдебна реформа в страната, която според Брюксел налага политически контрол над съдебната система.

Според Орбан Полша е критикувана несправедливо и пристрастно. И по тази причина Будапеща няма да подкрепи никакъв опит за задействане на член 7 от Договора на ЕС, водещ до налагане на санкции.

"ЕС трябва ясно да разбере, че е безсмислено дори да се започват процедури срещу Полша, защото Унгария ще реагира и ще издигне непреодолимо препятствие по този път", увери Виктор Орбан.

Спират се камионите днес до 20.00 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6626014

Спират се камионите днес до 20.00 часаОт 16 ч. до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 т по най-натоваренитe пътища. Шофирайте разумно! Днес - 22 декември, последният работен ден преди петте почивни дни за Коледа, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища.

В ДПС има умни хора, които мислят правилно, смята Каракачанов

https://offnews.bg//politika/v-dps-ima-umni-hora-koito-misliat-pravilno-smiata-karakachanov-671714.html

В ДПС има умни хора, които мислят правилно. Така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира мнението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Фактът, че почетният лидер на ДПС декларира, че това правителство няма алтернатива, това показва, че все пак и в тази партия, която най-крайно ни критикува, има хора, и то умни хора, които мислят правилно. Истината е, че наистина няма алтернатива. И тук въпросът не е само за Европредседателството, заяви вицепремиерът, цитиран от БНР.

„Обединени патриоти" не са обсъждали вариант за излизане от правителството, заяви още вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Подобна позиция заяви по-рано днес и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Речта на Ахмед Доган се различава от позицията на неговата партия, но Доган е прав – това е национално отговорно говорене, каза пред bTV шефът на парламентарната група на ГЕРБ. 

„Ако вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“ мине, няма партия от опозицията, която да поеме политическата отговорност за управление на страната”, заяви Ахмед Доган в реч пред партийния актив вчера.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова Доган е изразил подкрепа за Борисов, след като премиерът си я поискал от него:

"От обръщението на г-н Доган си правим три извода. Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли г-н Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов", каза Нинова.

Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има

https://frognews.bg/novini/chez-elektro-predlaga-razlichni-nachini-plashtane-smetkite-elektroenergiia.html

От обръщението на г-н Доган си правим три извода. Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли г-н Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Софийската опера представя най-младите си солисти на Коледен концерт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6626005

Софийската опера представя най-младите си солисти на Коледен концерт Софийската опера кани на Коледен концерт, на който ще представи най-младите си солисти, съобщиха от пресцентъра наоперата. Представяме най-младите солисти на Софийската опера: Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов, Стефан Димитров, Гергана Русекова Със специалното участие на: Иванка Нинова,

От БАБХ започват масови проверки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625986

От БАБХ започват масови проверкиВърховна административна прокуратура /ВАП/ е възложила съвместни проверки от областните дирекции по безопасност на храните, органите на Комисията за защита на потребителя и съответните областни дирекции на МВР за спазването на изискванията на Закона за храните и Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните,

Галъп: 80% от българите смятат предстоящото поскъпване на водата за изкуствено

//dariknews.bg/novini/bylgariia/galyp-80-ot-bylgarite-smiatat-predstoiashtoto-poskypvane-na-vodata-za-izkustveno-2068833

Осемдесет процента от българите смятат предстоящото поскъпване на водата за изкуствено, без да отчитат обявените от ВиК сектора инвестиции, сочи експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен по специална панелна методика, която осигурява представителност на данните.<

Половин София остана без градски транспорт

//dariknews.bg/regioni/sofiia/polovin-sofiia-ostana-bez-gradski-transport-2068844

Половин София остана без градски транспорт заради прекъснат кабел на ЧЕЗ.

Повредата обхваща район с движение на трамваи 7,1, 6, тролеи 8, 2, 9, 1, 5.

От Центъра за градска мобилност съобщават, че са пуснати автобуси, които да

До 20% е ръстът в продажбите на винетки спрямо 2016 г.

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/do-20-e-rystyt-v-prodajbite-na-vinetki-spriamo-2016-g-252700/

Догодина ще започне строителството на “Хемус” и процедурата за магистрала Русе - Велико Търново, обяви приоритетите на пътната агенция Дончо Атанасов

България в председателския стол на Европа

http://clubz.bg/62174-bylgariq_v_predsedatelskiq_stol_na_evropa

България ще поеме първото си председателство на Съвета на Европейския съюз. Темата, естествено, е в центъра на вътрешнополитическите дебати. Правителството обяви приоритетите си, опозицията – контраприоритети, странно наподобяващи правителствените.

БСП и ДПС изнудиха председателя на Народното събрание Димитър Главчев от управляващата ГЕРБ да подаде оставка със заплахата да причинят фалстарт на председателството, като бойкотират посветено на него заседание с участието на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Сред такива „шеги и закачки” сюблимният момент приближава: на 1 януари България ще седне на стола, от който се дава думата на държавите членки в Европа. И ще седи на него шест месеца в лицето на своите министри.

Какво знае обаче българинът за предстоящата роля на страната си, е въпрос с неясен отговор. На семинар за предстоящото председателство с журналисти от регионални медии в Северна България нито един от тридесетината участници не знаеше каква е разликата между Европейски съвет и Съвет на ЕС.

И така...

Какво ще председателстваме?

Съветът на ЕС, известен още като Съвет на министрите, е един от двата законодателни органа на ЕС. Другият е Европейският парламент. Докато Съветът представлява правителствата на държавите членки, Европарламентът представлява техните граждани.

В десетте различни формата на Съвета всяка страна е представена от своя ресорен министър. Заседанията, с изключение на Съвета по външни работи, води министърът на страната председателка. Ако някой от министрите е възпрепятстван да участва, страната му е представлявана от негов заместник, държавен секретар или от постоянния си представител в ЕС.

Съветът договаря и приема законодателството на ЕС. Той също координира националните политики в специфични области, като например икономическата и фискалната.Той определя и прилага общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС, сключва международни споразумения и приема европейския бюджет заедно с Европейския парламент.

За разлика от Съвета на ЕС, Европейският съвет не е законодателен орган. Той се състои от 28-те (в момента) държавни и правителствени ръководители и се среща най-малко четири пъти в годината, за да определя основните политически насоки на ЕС. За по-нагледно някои го описват като „политбюрото” на ЕС. За разлика от съветските политбюра обаче неговият състав е доста по-подвижен и зависи от демократичните избори в държавите членки. Освен това представлява целия политически спектър – от британските консерватори през традиционните европейски десница, левица и либерали до крайната левица, която управлява днес Гърция.

Кой ще председателства?

До влизането в сила на Лисабонския договор на 1 декември 2009 г. Европейският съвет се председателстваше от лидера на държавата членка, която държи шестмесечното ротационно председателство на Съвета на министрите. Бойко Борисов или Румен Радев обаче няма да имат тази възможност, защото от посочената дата членовете на Европейския съвет избират помежду си с квалифицирано мнозинство негов постоянен председател с мандат от две години и половина. От 2009 до 2014 г. на този пост беше белгиецът Херман ван Ромпьой, а след него вече втори мандат служи полякът Доналд Туск.

Външната министърка Екатерина Захариева също няма да води съветите по външни работи, защото от 1 декември 2009 г. техен постоянен председател е върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността – преди британката Катрин Ащън, сега – италианката Федерика Могерини. Захариева обаче може да води един от форматите на Съвета по външни работи, а именно – по търговията. Другите му три формата са съветите на външните министри, на отбраната и на развитието и международното сътрудничество.

Решенията на Съвета се подготвят в над 150 работни групи, в които заседават експерти от представителствата на страните членки. След това проектите се обсъждат в Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) и тогава стигат до масата на министрите. Работните групи нямат срок, в който трябва да ги разгледат, и не е задължително да постигнат съгласие по тях. КОРЕПЕР може да ги приема без обсъждане, ако по тях в работна група вече има съгласие, след което да ги предаде на Съвета на министрите. Ако няма съгласие, може пак да ги прехвърля на министрите или да ги връща за дообсъждане в работна група.  Когато в КОРЕПЕР има съгласие, предложението влиза като точка „А” в дневния ред на министрите. По тази точка решенията се приемат без обсъждане за разлика от тези по точка „Б”, които включват: неразгледаните на предишни заседания на Съвета; предложенията, по които на по-ниските нива не е постигнато съгласие, и въпросите, които са твърде чувствителни от политическа гледна точка, за да бъдат решени на по-ниско равнище.

Как приема законите си Европа

Законодателните процедури са два типа: обикновена и специални. Специалните включват процедура на одобрение и процедура на консултация.

Обикновената процедура се използва в областите, където ЕС има изключителна или споделена компетентност с държавите членки. Това прави над 80 на сто от приеманите актове. При нея законодателното предложение на Комисията се обсъжда отделно в Европейския парламент и в Съвета. Ако те не постигнат съгласие на две четения, проектът отива в помирителна комисия, където са представени държавите членки, парламентът и комисията. Ако при протичащия в помирителната комисия „триалог” бъде постигнат компромис, законодателството се приема от Съвета и парламента на трето четене. Ако и там не се стигне до съгласие, то не се приема.

Процедура на одобрение. При нея парламентът може да приеме или да отхвърли законодателно предложение с абсолютно мнозинство. Не може обаче да го изменя. Съветът не може да отхвърли становището на парламента.

Тази процедура се прилага при:

международни споразумения с изключение на свързаните с Общата външна политика и политиката за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС;

прилагането на член 7 на Лисабонския договор за ограничаване правата на държава членка;

приемане на нови държави в ЕС;

приемане на договори за оттегляне на държави членки съгласно чл. 50 от Лисабонския договор.

Абсолютното мнозинство в Европейския парламент изисква минимум 50% плюс един от всичките 751 евродепутати, т.е. най-малко 376 от тях.

Процедура на консултация. При нея Съветът взема законодателно решение, след като парламентът е дал становище по него. Съветът не е длъжен да се съобрази със становището на парламента, но не може да решава, без да го е получил.

Тази процедура се прилага при освобождавания от правилата на вътрешния пазар и конкуренцията и в международни споразумения от областта на Общата външна политика и политиката за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Митове и реалности

Какво може и какво не може председателят на ЕС

Тенденцията всичко у нас да се политизира не подмина и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Още през лятото на миналата година Меглена Кунева, която като ресорен вицепремиер тогава ръководеше подготовката за него, сподели, че в парламентарна комисия депутат я попитал: „Как ще използвате председателството, за да повишите жизненото равнище на българина?”

Едностранни изгоди

Повече от година по-късно на свой конгрес БСП прие алтернативни на правителствените приоритети за председателството, които включваха „присъединяване на България към Шенгенското пространство и... пътна карта за приемането на страната в еврозоната”.

Популисткият разказ за председателството често го представя като възможност страната ни да извлече едностранни изгоди за сметка на останалите държави членки.

Всъщност, точно това е забранено на председателя на Съвета. На тази длъжност България трябва да бъде „честeн посредник” (honest broker) в преговорите по дискусионните решения.

Тази позиция не означава, че България не може да има национални становища и интереси, а че те не бива да влияят на поведението ѝ на председател. То трябва да се основава на европейския, а не на националния интерес.

Председателството не носи привилегии в области, където ЕС има ясни правила и критерии – например присъединяването към еврозоната.

Членството на страната ни в нея или в европейското пространство без вътрешни граници, известна като Шенген, трябва да бъде преследвано от правителството, а не от председателството.

То не е награда или късмет, а отговорност, която всички държави членки поемат по приет от тях през 2007 година график.

Шансовете

Ограниченията, които председателството предполага, не означават, че то не носи шансове и ползи на упражняващата го страна.

Първата и най-очевидната от тях е видимостта от това да си в центъра на европейския законодателен процес. Българските министри ще са почти всекидневно пред камерите, микрофоните и в световните мрежи по всички европейски въпроси, които светът обсъжда. За шест месеца България ще бъде забелязвана, споменавана, цитирана много повече, отколкото през цялото си досегашно еврочленство. Това е несъмнена възможност тя да формира по-добър образ пред света и да се освободи от стереотипи, останали от миналото.

Друг шанс дава основната задача на председателя – да постига компромиси и напредък по трудни досиета. Ако например България допринесе ЕС да постигне съгласие по трънливи въпроси, каквито са бъдещата система за убежище в ЕС, архитектурата на икономическия и валутния съюз или бъдещето на кохезионната политика и на многогодишната финансова рамка, това би увеличило международното ѝ влияние и престиж.

Трети шанс за българските политици и институции е уникалният достъп до информация и контакти на най-високо ниво в Европа, който председателството предполага. То ще работи на практика в непрекъснат контакт с лидерите на върха на ЕС и на най-големите му държави.

Дневният ред

Най-важното предимство на председателството обаче е, че то предполага упражняващата го страна да участва във формирането на дневния ред на Европа. Наистина, тя не прави това произволно, а в съгласие със стратегическите дългосрочни цели на ЕС и с предшестващата и следващата страна председателка в т.нар. трио. В нашия случай то включва Естония и Австрия. Българското председателство дава на София легитимната възможност да постави в центъра на европейското внимание въпроси, които са колкото от европейски, толкова и от национален интерес, като например стабилизирането и свързаността на Западните Балкани и тяхната перспектива за членство в ЕС, съхраняването на политиката на ЕС за социално и икономическо сближаване и приемането на съобразен с нуждите на догонващите му икономики многогодишен бюджет след 2020 г.

Несъмнено председателството ще бъде изпитание за българската администрация – дори само заради това, че е първо и тя няма опит в такава дейност. Но то ще бъде предизвикателство и защото единството на ЕС е разклатено от серията кризи, през които той премина. „Брекзит” ще продължава да бъде драма с отворен край и потенциал да засенчи и блокира всичко друго в Европа. Глобалната среда също не е лишена от рискове – от напрежението на Корейския полуостров до кризите в Близкия изток и Украйна, които могат радикално да сменят дневния ред на Европа, тъй както направиха миграционната криза и референдума за „Брекзит”. Затова, когато след шест месеца оценяваме резултатите от председателството, не бива да бъдем максималисти и да помним, че политиката е изкуство на възможното.

-----

Този текст е публикуван в последния брой на списание "Клуб Z" за 2017 г. Още материали от същия автор можете да прочетете ТУК.

Раул Кастро потвърди, че се оттегля

https://frognews.bg/svqt/raul-kastro-potvardi-che-otteglia.html

Председателят на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба Раул Кастро потвърди вчера пред парламента, че ще се оттегли от поста си през април 2018 г.

Жельо Бойчев: Борисов поиска подкрепата на Доган и я получи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625983

Жельо Бойчев: Борисов поиска подкрепата на Доган и я получиВ последните дни Бойко Борисов поиска намесата и подкрепата на Ахмед Доган и от това слово разбирам, че я получава. Това заяви зам.-шефът на червената парламентарна група Жельо Бойчев пред "24 часа" в коментар на изказването на Ахмед Доган пред елита на ДПС. На купона в сараите снощи в речта си Доган обяснява,

Млади художници подариха свои рисунки на детското отделение в Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/6625994

Млади художници подариха свои рисунки на детското отделение в СилистраЦветно да е на децата в детското отделение, на силистренската болница, се погрижиха млади художници от Школата по изобразително изкуство към Обединения детски комплекс. Те подариха свои рисунки в навечерието на празниците. Скоро подобно дарение ще направят и за отделението по ортопедия. Малките пациенти на болницата в Силистра ще се радват на

Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има

http://www.cross.bg/stabilno-dogan-patriotite-1563968.html

/КРОСС/ От обръщението на г-н Доган си правим три извода: Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли г-н Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщават от пресцентъра на партията. „За почетния председател на ДПС патриотите в управлението са грешка. Разбирайте в подтекст: „махни ги и ние ще те подкрепим". Тоест, няма нужда от нови избори, има нужда от смяна в правителството на едните с другите.„Всички да пазим стабилността", но коя стабилност? Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ. Стабилно всеки месец има протести срещу това правителство. Благодаря, ние не сме съгласни! Ние искаме промяна на този модел на управление, а не просто смяна на патриотите с ДПС в правителството. Вот на недоверие ще има. Конгрес на БСП го реши, парламентарната група ще го внесе. Не сме в предишната ситуация с 38 депутати, която налагаше да търсим гласове от ДПС. Сега сме осемдесет и продължаваме напред. Очевидно оставаме единствената опозиция и алтернатива. Хората да избират. Техният глас ще реши", каза още Корнелия Нинова.  

Арда победи Черно море служебно на волейбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=365938

Арда (Кърджали) записа служебна победа с 3:0 над Черно море в мач от първенството във волейболната суперлига, научи Moreto.net. Мачът бе прекратен, тъй като варненци бяха несъгласни със съдийско отсъждане и треньорът Виктор Карагьозов извади отбора.

Красимир Каракачанов: Правителството няма алтернатива

http://dnes.dir.bg/news/pravitelstvo-krasimir-karakachanov-alternativa-kabinet-borisov-3-26715204

Фактът че почетният лидер на ДПС Доган декларира, че това правителство няма алтернатива, показва, че в партията, която най-крайно ни критикува има умни хора.

Според Нинова Доган ще подкрепи Борисов, ако ГЕРБ махне "патриотите" от властта

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/22/3102571_spored_ninova_dogan_shte_podkrepi_borisov_ako_gerb/?ref=rss


Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи три извода от обръщението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към партийния елит в четвъртък вечерта. Първият е, че Доган подкрепя премиера Бойко Борисов.<br /><br />"Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов", се казва в изявление на Нинова.<br /><br />"За почетния председател на ДПС...

Каракачанов обяви Доган за умен човек, който мисли правилно

http://clubz.bg/62173-karakachanov_obqvi_dogan_za_umen_chovek_kojto_misli_pravilno

В ДПС има умни хора, които мислят правилно. Така вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред БНР словото на почетния председател на движението Ахмед Доган пред актива на партията от снощи.

"Фактът, че почетният лидер на ДПС декларира, че това правителство няма алтернатива, показва, че все пак и в тази партия, която най-крайно ни критикува, има хора, и то умни хора, които мислят правилно. Истината е, че наистина няма алтернатива. И тук въпросът не е само за европредседателството", обясни Каракачанов.

Той каза още, че "Обединени патриоти" не са обсъждали вариант за излизане от правителството. Темата стана актуална покрай напрежението между вицепремиера Валери Симеонов и премиера Бойко Борисов по казусите с втория лифт на Банско и концесиите на плажовете.

По-рано зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Ахмед Доган е изключително прав в тезите си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък изтъкна, че Борисов е поискал помощ от Доган и почетният председател на ДПС се е отзовал.

Обявиха филмите и актьорите, допуснати до борбата за оскарите

http://clubz.bg/62172-obqviha_filmite_i_aktorite_dopusnati_do_borbata_za_oskarite

Американската академия за киноизкуства и науки публикува имената на филмите, допуснати в състезанието в най-важната категория на наградите „Оскар“ – „Най-добър филм“, и имената на участниците в тях, които могат да се борят за актьорските номинации.  

Допуснати са общо 341 заглавия. Сред тях е и филмът на Андрей Звягинцев „Нелюбов“. Участващите в него Мариана Спивак, Алексей Розин и Матвей Новиков могат да се състезават за статуетките в категориите за най-добра актриса и най-добър актьор. В списъка е и името на българската актриса Анжела Недялкова с ролята си в „Т2: Трейнспотинг“. Пълният списък е качен в сайта на организацията.

Сред посочените 341 заглавия са попаднали два филма на Ридли Скот – „Пришълецът: Завет“ и „Всичките пари на света“ (в който ролята на Кевин Спейси беше презаснета с Кристофър Плъмър), номинираният за европейскта награда „ЛУКС“ „120 удара в минута“, „Дюнкерк“, „Блейд Рънър 2049“, „Междузвездни войни: Последните джедаи“ и дори „Спасители на плажа“.

Номинациите във всички категории ще бъдат обявена на 23 януари 2018 г. Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 4 март.

Филмът на Звягинцев влезе и в краткия списък в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“. В него са избрани девет заглавия от 92 претенденти. За статуетката ще се борят още „Фантастична жена“ (реж. Себастиан Лелио, Чили), „In the Fade“ (реж. Фатих Акин, Германия/Франция), „За тялото и душата” (реж. Илдико Енеди, Унгария), „Фокстрот“ (реж. Самуел Маоз, Израел), „The Insult“ (Зияд Дуейри, Ливан), „Félicité“ (реж. Ален Гомис, Сенегал), „The Wound“ (реж. Джoн Тренгоув, ЮАР) и „The Square“ (реж. Рубен Остлунд, Швеция).

"Площад Славейков"

Сепаратистите обявиха победа след изборите в Каталуня (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625985

Сепаратистите обявиха победа след изборите в Каталуня (Обзор)След преброяването на 96% от гласовете трите партии в Каталуня, подкрепящи отделянето на областта от Испания получават общо 70 места в регионалния парламент. Това са два мандата повече от необходимите 68 за формиране на мнозинство в Женералитета. Бившият каталунски лидер заяви, че резултатът е "шамар в лицето" на испанския министър-председател

ЕК: Изменението на плана за Пирин трябва да има екооценка

http://dnes.dir.bg/news/pirin-plan-pismo-toma-belev-kazusat-dnite-26715203

Всеки план или дейност, които могат да засегнат зони от Натура 2000, се подлагат на оценка за въздействие в съответствие с европейското законодателство.

Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи

http://dnes.dir.bg/news/ahmed-dogan-kornelia-ninova-kabinet-borisov-3-26715202

Бойко Борисов помоли Ахмед Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Лавров пред Джонсън: Отношенията между Русия и Великобритания са на ниско равнище, но не заради нас

http://www.cross.bg/dzhonsun-rysiya-velikobritaniya-1563965.html

/КРОСС/ Отношенията между Русия и Великобритания са на ниско равнище. Това обяви министърът на външните на Русия Сергей Лавров и то по време на срещата с британския си колега Борис Джонсън, който е на посещение в Москва. „Нашите отношения, тук няма тайна, се намират на ниско равнище, но не по наша инициатива. Обърнахме внимание, че вие и вашите западни колеги имат свои възгледи за причините за тази ситуация и предпочитат да излагат публично тези причини. Ние искаме да излагаме взаимните притеснения пряко, не през микрофона, а очи в очи", обяви Лавров пред Джонсън. Същевременно руският външен министър заяви, че Москва и Лондон се нуждаят един от друг, но отношенията трябва да се градят въз основа на равноправие. „Въпреки различните позиции по редица въпроси, ни е необходимо да си сътрудничим", допълни той и изрази надежда, че срещата му с Джонсън ще позволи да се подобрят двустранните отношения. Борис Джонсън потвърди, че отношенията с Русия „от отдавна не са били толкова лоши" и повтори позицията, която в последните месеци излага и премиерът на Великобритания Тереза Мей, а именно, че Русия се опитва да дестабилизира Европа. Според Джонсън Москва „действа в пряк разрез със Запада и е заела враждебни позиции спрямо британските интереси. „Отношенията с Русия не могат да бъдат добри, докато тя продължава да се опитва да дестабилизира европейските държави", заяви Джонсън

Унгария ще блокира всяко наказание на ЕС срещу Полша, обяви Орбан

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/22/3102567_ungariia_shte_blokira_vsiako_nakazanie_na_es_sreshtu/?ref=rss


Унгарският премиер Виктор Орбан днес заяви, че за Унгария една силна Полша е жизненоважен член на групата на централноевропейските държави и затова ще блокира всякакви действия за временно отнемане на правото на глас на Полша в ЕС, съобщи "Ройтерс". <br /><br />Орбан каза, че Полша, атакувана от Брюксел заради съдебната ѝ реформа, е критикувана несправедливо и пристрастно и още веднъж заяви, че Унгария няма да подкрепи никакъв опит за задействане на член 7-и от договора на...

Задържаха разследващ митнически инспектор за присвояване в Свиленград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625984

Задържаха разследващ митнически инспектор за присвояване в СвиленградПри съвместни действия на районните прокуратури в Хасково и Свиленград в граничния общински център е задържан разследващ митнически инспектор към Митница Бургас за присвояване на сумата от 100 000 турски лири, съобщи пресцентърът на Пловдивската апелативна прокуратура. Първоначално следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура -

Спират камионите заради голямото пътуване

http://dnes.dir.bg/news/patuvane-trafik-patna-politzia-26715200

От 16 часа днес всички камиони над 12 тона ще бъдат спирани за движение по основните пътища.

Световете на Аглика

https://offnews.bg//mama-nindzha/svetovete-na-aglika-671711.html

Аглика Пелтешки е необикновена жена. Всичко, до което се докосне, всичко, което направи, излъчва изящество, деликатност и красота. Тя вече ни е гостувала веднъж с една мила ученическа история. Вероятно сте попадали на сайта й, може би сте се възхищавали на рецептите й, на фотографиите, на историите, които разказва. Днес я поканих да ни разкаже за картините си. Била съм капризно и гръмогласно плачещо бебе. Според днешните разбирания, била съм ужасно бебе, изискващо цялото внимание на околните. Някак ненормално рано проговарям - на 8 месеца, с цели изречения, което утежнява ситуацията. Защото на всичко отгоре съм започнала да бърборя безспир,…

Вкараха Чирпанския в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625974

Вкараха Чирпанския в затвораОкръжната прокуратура във Варна приведе в изпълнение ефективна присъда, произнесена от Специализирания наказателен съд спрямо члена на организирана престъпна група Николай Спасов, по-известен като Чирпанския. 37-годишният мъж ще изтърпи наказание 1 година лишаване от свобода при строг режим, след като се признал за виновен и сключил споразумение с

Гърция продаде пристанището в Солун

http://econ.bg/Новини/Гърция-продаде-пристанището-в-Солун-_l.a_i.755236_at.1.html

Гръцкото правителство съобщи, че е подписало споразумение за продажбата на мажоритарния пакет от акциите на пристанището в Солун, съобщава списваният...

Стопанската академия в Свищов ще си партнира с Алтайски бизнес колеж

https://www.24chasa.bg/region/article/6625911

Стопанската академия в Свищов ще си партнира с Алтайски бизнес колежС пореден договор за сътрудничество с чуждестранна образователна институция, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” приключва настоящата календарна година, съобщиха от учебното заведение. Ректорът на свищовското висше училище – доц. д-р Иван Марчевски посрещна на работна визита директора на Алтайски бизнес-колеж в гр.

Каракачанов: В ДПС има умни хора, които мислят правилно

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/22/3102557_karakachanov_v_dps_ima_umni_hora_koito_misliat_pravilno/?ref=rss


След председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов се съгласи с почетния председател на ДПС Ахмед Доган за това, че кабинетът "Борисов 3" няма алтернатива.<br /><br />В ДПС има умни хора, които мислят правилно, каза Каракачанов пред БНР. "Фактът, че почетният лидер на ДПС декларира, че това правителство няма алтернатива, показва, че все пак и в тази партия, която най-крайно ни критикува, има хора, и...

Във военен завод чиновниците били колкото работниците

http://www.mediapool.bg/vav-voenen-zavod-chinovnitsite-bili-kolkoto-rabotnitsite-news273408.html

Военното министерство започва да освобождава т.нар. работещи пенсионери, но ще преценява всеки казус индивидуално заради липсата на по-млади кандидати, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.   Той посочи, че в администрацията има 70-годишни хора, на които би следвало да им се даде възможност да почиват.   "В същото време в "Терем", а и не само там, има хора в пенсионна възраст, които са изключително добри специалисти, а млади експерти няма", добави той.    Практиката на работещите пенсионери датира от години в МО и не може да се разглежда еднозначно. Повечето назначения са спорни и обикновено обслужват т.нар. "наши хора", но в същото време има дългогодишни експерти, които продължават да движат цели процеси в армията.   Традиционно всеки един военен министър по някое време от управлението си казва, че ще освободи работещите пенсионери, за да даде път на младите, но това така и не се случва.    "Може и да бъркам, но на места администрацията е много голяма. В едно от предприятията на "Терем" администрацията е почти колкото работниците - това е абсолютно алогично", каза министърът без да посочва точно за кой завод става дума.    Той добави, че за да се спестят разходи, "ще се лишим от хора в пенсионна възраст - навършили или близо до 70-годишна възраст".   Нашето желание е да дадем възможност на млади специалисти, но ще подходим индивидуално, каза Каракачанов.   Той обаче не даде конкретни разчети колко хора точно ще бъдат освободени.    В петък военният министър и председателите на синдикалните организации ФНСО "Българска армия" и НС "Отбрана" Георги Братованов и Тодор Воденов подписаха нов Колективен трудов договор за следващите две години.    И двете страни отчетоха добър социален диалог.

Самоделна бомба избухна до сградата на апелативния съд в Атина

http://www.moreto.net/novini.php?n=365945

Самоделно взривно устройство избухна тази сутрин до сградата на апелативния съд в гръцката столица Атина, съобщи порталът „Грийк рипортър”. По негови данни ранени при инцидента няма, но сградата е пострадала. Предупреждение за готвени взривове бяха получени в няколко гръцки медии.

Депутатите приели 72 закона от началото на мандата си

https://frognews.bg/novini/deputatite-prieli-72-zakona-nachaloto-mandata.html

Депутатите приели 72 закона от началото на мандата си. Това съобщиха от пресцентъра на парламента. Освен законопроектите, депутатите са приели още 181 решения и две декларации.

Арестуваха 66-годишен учител за блудство с малолетна в Казанлък

https://offnews.bg//temida/arestuvaha-66-godishen-uchitel-za-bludstvo-s-maloletna-v-kazanlak-671710.html

Учител в гимназия в Казанлък е арестуван за блудство с малолетна ученичка.

66-годишният мъж е задържан за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за това, че като надзорник на 13-годишното дете е използвал властта си и е извършил блудствени действия с него.

Предстои разглеждане от съда на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него

Районна прокуратура - Казанлък е повдигнала обвинения по досъдебно производство, образувано на 20 декември 2017 г. Според държавното обвинение на 13 декември мъжът е извършил действие с цел възбуждане или удовлетворяване на полово желание без съвкупление по отношение на 13-годишно момиче, съобщават от Апелативна прокуратура в Пловдив.

До момента са извършени разпити на свидетели пред съдия и в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая, изготвена е техническа експертиза, приобщени са писмени и веществени доказателства и е повдигнато обвинение.

Предстои установяване на цялостната дейност по извършване на престъпление против половата неприкосновеност.

Районна прокуратура – Казанлък счита, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му, който е извършил престъплението, възползвайки се от положението на надзор спрямо малолетното лице.

Аргументите на представителя на Районна прокуратура-Казанлък за законосъобразност на мярка за неотклонение „задържане под стража“ е, че следва да се осуети възможност за въздействие от страна на обвиняемото лице спрямо пострадалата и свидетели на престъплението, уточняват от прокуратурата.

Орбан е категоричен: Няма да допуснем да бъде отнет гласа на Полша

http://www.cross.bg/polsha-orban-yngariya-1563964.html

/КРОСС/ Унгария ще блокира всяко действие на Брюксел за отнемане правото на глас на Полша в Европейския съюз. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан по повод задействаната процедура в Брюксел срещу Полша заради приети промени в полското законодателство, които позволяват намеса на правителството в съдебната система, което е в разрез с нормативната уребда на Евросъюза. „Унгария вижда силната Полша като основна част от групата на страните от Централна Европа", заяви унгарският премиер. Според Орбан Варшава критикувана несправедливо и пристрастно. Той заяви категорично, че Унгария няма да подкрепи никакъв опит за задействане на член 7 от договора на ЕС, който води до налагане на санкции и ще издигне "непреодолимо препятствие" по този път.

В. Енчев: Доган знае кога и на кого ръка да подаде и кинжал да забоде!

https://frognews.bg/politika/enchev-dogan-znae-koga-kogo-raka-podade-kinjal-zabode.html

Рамото, което Доган даде на кабинета „Борисов 3“, е най-големият фал на Сокола в цялата му политическа кариера. Сравним само с удара в гърба на правителството на Орешарски, когато с византийски замах ДПС предаде коалиционния си партньор и докара на власт кабинета „Борисов 2“.

"Левски" ще играе с втория отбор на "Байерн" по време на лагера си в Малта

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/22/3102555_levski_shte_igrae_s_vtoriia_otbor_na_baiern_po_vreme/?ref=rss


"Левски" ще изиграе пет приятелски срещи по време на лагера си в Малта. Сините ще срещнат втория отбор на "Байерн", съобщава Би Ти Ви.<br /><br />Воденият от Делио Роси състав ще играе също с шампиона на Малта "Хибърниънс". Другите съперници са осмият в украинското първенство "Олександрия" и с "Оренбург", където играе бившият национал Благой Георгиев.<br /><br />Очаква се определянето на другия съперник на...

В. Енчев: Доган знае кога и на кого ръка да подаде и кинжал да забоде!

https://frognews.bg/novini/enchev-dogan-znae-koga-kogo-raka-podade-kinjal-zabode.html

Рамото, което Доган даде на кабинета „Борисов 3“, е най-големият фал на Сокола в цялата му политическа кариера. Сравним само с удара в гърба на правителството на Орешарски, когато с византийски замах ДПС предаде коалиционния си партньор и докара на власт кабинета „Борисов 2“.

Арестуваха учител за блудство с ученичка

https://frognews.bg/novini/arestuvaha-uchitel-bludstvo-uchenichka.html

Учител в гимназия в Казанлък е арестуван за блудство с малолетна ученичка.

Откриха джипа, от който е прострелян данъчният шеф

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-dzhipa-ot-kojto-e-prostrelian-danychniiat-shef-2068839

Джипът, от който беше прострелян данъчният шеф Иво Стаменов, е открит в столичния квартал “Хаджи Димитър”, съобщава

Наградиха наблюдаващия прокурор по "Килърите"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625971

Наградиха наблюдаващия прокурор по "Килърите"Прокурор Стефка Якимова от Апелативна прокуратура във Варна бе отличена със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров с грамота и знак „За заслуга“ за висок професионализъм и отлична работа като наблюдаващ прокурор по делото „Килърите“ Отличието й бе връчено от изпълняващия функциите на административен ръководител на Апелативна прокуратура във

Започна продажбата на новите винетки, надеждите са да са последните във вид на стикери

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/12/22/3102540_zapochna_prodajbata_na_novite_vinetki_nadejdite_sa_da/?ref=rss


Продажбата на винетките за следващата година започна от днес, беше съобщено на пресконференция в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). От агенцията се надяват това да се последните във вид на стикери, като от 2019 г. се купуват електронни винетки.<br /><br />За да стане това обаче, трябва да влезе в сила тол-системата за плащане от товарните автомобили, част от която са и електронните винетки. До момента подписването на договор с изпълнителя беше спирано на няколко пъти от...

Започна продажбате на новите винетки, надеждите са да са последните във вид на стикери

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/12/22/3102540_zapochna_prodajbate_na_novite_vinetki_nadejdite_sa_da/?ref=rss


Продажбата на винетките за следващата година започна от днес, беше съобщено на пресконференция в Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). От агенцията се надяват това да се последните във вид на стикери, като от 2019 година се купуват електронни винетки.<br /><br />За да стане това обаче трябва да влезе в сила ТОЛ системата за плащане от товарните автомобили, част от която са и електронните винетки. До момента подписването на договор с изпълнителя беше спирано на няколко пъти...

ИДИЛ заплаши Тръмп заради Йерусалим: Ще счупим вратовете ви и ще пролеем кръвта ви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625935

ИДИЛ заплаши Тръмп заради Йерусалим: Ще счупим вратовете ви и ще пролеем кръвта виДжихадистите от „Ислямска държава“ отправиха нови терористични заплахи към САЩ. В пропаганден плакат, разпространен от атентаторите, се виждат президентът на Щатите Доналд Тръмп и израелският премиер Бенямин Нетаняху. Двамата са облечени като затворници и коленичат пред джамията "Ал-Акса" в Йерусалим, информира "Дейли Мейл".

Започна продажбите на новите винетки, надеждите са да са последните във вид на стикери

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/12/22/3102540_zapochna_prodajbite_na_novite_vinetki_nadejdite_sa_da/?ref=rss


Продажбата на винетките за следващата година започна от днес, беше съобщено на пресконференция в Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). От агенцията се надяват това да се последните във вид на стикери, като от 2019 година се купуват електронни винетки.<br /><br />За да стане това обаче трябва да влезе в сила ТОЛ системата за плащане от товарните автомобили, част от която са и електронните винетки. До момента подписването на договор с изпълнителя беше спирано на няколко пъти...

Нинова срещу Доган: Вот на недоверие ще има, можем да го внесем и без ДПС

https://offnews.bg//politika/ninova-sreshtu-dogan-vot-na-nedoverie-shte-ima-mozhem-da-go-vnesem-i-671709.html

От обръщението на г-н Доган си правим три извода. Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли г-н Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов. 

Това заявява лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. 

За почетния председател на ДПС патриотите в управлението са грешка. Разбирайте в подтекст: махни ги и ние ще те подкрепим. Тоест, няма нужда от нови избори, има нужда от смяна в правителството на едните с другите. 

Всички да пазим стабилността. Но коя стабилност? Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ. Стабилно всеки месец има протести срещу това правителство, казва още Нинова. 

Благодаря, ние не сме съгласни! Ние искаме промяна на този модел на управление, а не просто смяна на патриотите с ДПС в правителството. Вот на недоверие ще има. Конгрес на БСП го реши, парламентарната група ще го внесе. Не сме в предишната ситуация с 38 депутати, която налагаше да търсим гласове от ДПС. Сега сме осемдесет и продължаваме напред. Очевидно оставаме единствената опозиция и алтернатива. Хората да избират. Техният глас ще реши!, завършва Нинова. 

КЕВР: Спазихме буквата на закона при санкцията на EVN България

https://www.investor.bg/energetika/472/a/kevr-spazihme-bukvata-na-zakona-pri-sankciiata-na-evn-bylgariia-252698/

Размерът на санкцията е императивно записан в Закона за енергетиката и регулаторът няма право на тълкуване, смята председателят на регулатора

Учени: Производството на антитела се увеличава при секс

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6625951

Учени: Производството на антитела се увеличава при сексУчени от американския университет в Пенсилвания установиха, че интимните отношения са най-важни за организма на човека през зимата, пише изданието "Таймс нау". Сексът способства за изготвянето на антитела, които укрепват имунитета и способстват за преодоляването на болестите. По думите на учените, хората, които почувстват че се разболяват,

Варненските данъчни продават гора във Велико Търново

http://www.moreto.net/novini.php?n=365951

Гора край Велико Търново са решили да продават служителите на Националната агенция за приходите (НАП) във Варна, научи Moreto.net. Става дума за малко над 3 декара в село Въглевци. Началната цена на гората е 2496.75 лева, а депозитът за участие 499 лева и 35 стотинки, допълниха от НАП.

Нинова: Вот на недоверие ще има

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625966

Нинова: Вот на недоверие ще имаОт обръщението на г-н Доган си правим три извода. Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли г-н Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов. За почетния председател на ДПС патриотите в управлението са грешка. Разбирайте в подтекст: махни ги и ние ще те подкрепим.

Каракачанов и синдикати подписаха нов колективен трудов договор

http://www.cross.bg/bratovanov-vodenov-karakachanov-1563963.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и председателите на синдикалните организации ФНСО "Българска армия" и на НС "Отбрана" Георги Братованов и Тодор Воденов подписаха нов Колективен трудов договор в Министерството на отбраната и Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите с оглед интересите на цивилните служители по служебно правоотношение, предава news.bg. Договорът ще е в сила в следващите две години. Тодор Воденов благодари на участващите. „Ние си даваме сметка,че ни чакат много предизвикателства", коментира той. Служителите били наясно, че има какво още да се постигне в МО. Георги Братованов на свой ред също изрази благодарности са добрия колективен договор. Социалният диалог в МО е добър, категоричен бе той. В ТЕРЕМ също имаме добър социален диалог, увери Братованов. Очакват се договори и в други дружества в системата на МО. Самият военен министър се похвали, че много добре работи със синдикатите. „Без добър социален диалог няма как да работим добре", изтъкна Красимир Каракачанов. Индивидуално щяло да се подхожда към оттеглянето на пенсионерите от системата на МО. Имало специалисти, чийто опит ще се ползва, но имало и такива, които било крайно време да излязат в пенсия и да се даде път на младите. За ремонта на МИГ-овете той посочи, че сами не можем да си ги поправим

Значителна облачност през следващото денонощие, температурите между 0 и 5 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6625954

Значителна облачност през следващото денонощие, температурите между 0 и 5 градусаПрез следващото денонощие облачността над страната ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. През деня, главно в планинските райони ще превали слаб сняг. Минималните температури ще бъдат между минус 6 и минус 1 градуса. Дневните температури ще бъдат са предимно между 0 и 5 градуса, предаде БТА.

Прокуратурата обвини митнически служител за кражбата на 100 хил. турски лири

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/22/3102548_prokuraturata_obvini_mitnicheski_slujitel_za_krajbata/?ref=rss


Районната прокуратура в Свиленград повдигна обвинение за длъжностно присвояване на голяма сума пари на разследващ митнически инспектор при "Митница-Бургас". Той е бил задържан късно снощи, като се предполага, че е откраднал 100 хил. турски лири (близо 59 хил. лв.), които били веществени доказателства по досъдебно производство.<br /><br />До ареста на 49-годишния митничар се стигнало, след като следовател Окръжната прокуратура в Хасково установил липсата на парите. Те били...

Кодът на Доган: Обидно прост

http://www.transmedia.bg/2017/12/22/%d0%ba%d0%be%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bd-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82/

 

 

Предколедната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган тази година се оказа далеч от фундаменталната насоченост на миналогодишната, определена от повечето медии като историческа, геополитическа, стратегическа, тактическа, визионерска, магическа и т.н. все в този ред. И накрая за повече ефект и блясък подразбиращият се лидер вместо партиен анализ ритуално отряза главата на официалния такъв. След като разчете кодовете, публиката изпадна във възторг. Овации, викове „Браво!“, В. В. припадна от умиление.

Ето един кратък цитат, който по невнимание не бе кодиран, но пък и почти никой не реагира на тази откровеност:

„Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС… Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово.“

Ако е необходимо, дори силово, рече философът. Тук е заключена голямата причина за спънатия преход. Но това е друга тема, макар и същата.

Снощната реч на Доган бе издържана в кухненско-битова парадигма, точно по вкуса на пантофените разсъждения на същата В. В., основен тълкувател на невнятните кодове на политика. „Въпросът сега е дали премиерът Борисов ще разчете кода на Доган и как ще реагира“, коментира тя по едно радио със съответните придихания и възклицания. Защото Доган без излишни церемонии изпрати послание до премиера, че дава подкрепата си за правителството в името на стабилността. Не е нужно да си особено прозорлив, за да разбереш за какво иде реч.

Тоест кодът е обидно прост. Той може да се изрази в телеграфически стил така:

„Пеевски доволен. Съдебната власт под контрол. БТК и Булгартабак под похлупак. Медиите наши. Чакаме порции от властта. Обръчите от фирми – гладни.“

Борисов разбира се ще разчете посланието. Но въпросът е не как ще реагира, а дали може да реагира различно от очакванията на лидера на ДПС. Практиката досега недвусмислено показва, че не може, че е угнетен и притеснен от нещо и се е хванал за пустата стабилност, което е евфемизъм на „страх“.

Доган не случайно излезе от укритието си точно в този момент. Спокойно можеше да си спести предколедната реч. Миналата година тя бе предизвикана, застрашен бе моделът, матрицата. Местан по свои си съображения и интереси разклати самата конструкция. Или пък моментът бе подготвен старателно?

Така или иначе, той се оказа благоприятен и заради публичните сръдни между Бойко Борисов и Валери Симеонов, който допълнително разлюля стабилността, като дори отказа да присъства на няколко заседания на Министерския съвет.

В речта си от 2017г. Доган уважи сегашния формален председател на ДПС Карадайъ, като се обърна към него с „уважаеми“. Колко ли е треперил, милият, каква оценка ще получи за едногодишното си „управление“. (Добре че поне не го натоварват да държи дълги речи, че с неговото изразяване на нескопосан превод от китайски, минал през гугъл транслейд, разкодирането щеше да е непосилна задача дори за тесните специалисти.

Доган обаче го каза в прав текст:

„Ако вотът на недоверие мине, какво правим? Има ли партия, която е готова да  управлява страната след евентуални предсрочни избори?  Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата.“

Съвсем просто е. Корнелия Нинова не може да разчита на Доган за вота. Борисов може, но това си има цена. Сделка или не? Факт е, че връзка с ДПС само ще усложни ситуацията.  Имиджът на ГЕРБ и лично на Борисов започна да се срива, вече е с два-три пункта надолу според социолозите. И то баш в навечерието на Председателството.

Сигналите и намиганията на Доган към лидера на ГЕРБ пък са добре дошли за БСП, на които много им се ще да се разграничат от повелителя на порциите, защото и вътрешните лапачи не са малко. Ситуацията се усложнява и от тихата битка срещу Нинова от „дисидентите“, натирени от най-важните постове в партията. Моментът е подходящ, откъдето и да го погледнеш.

Но един момент от речта на Доган  наистина заслужава специално внимание. Лидерът неочаквано, но иначе съвсем закономерно, се изказа за медиите. Случайно или не, но подгряващата медийна група на депутата му Пеевски вече бе запалила аудиторията със серия дописки, флаери и извънредни издания срещу „олигархията и фалшивите новини“, сред които за наша чест попада и „Трансмедия“.

Та ето какво казва той по въпроса за медиите и свободата на словото:

„От особена важност е коригиращата функция на медиите. Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете. Дайте вашия позитивен дял в общата отговорност за стабилността на България! После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на Словото.“

После си дискутирайте, казва. В кръчмата, в кухнята или другаде. Ние вече окупирахме всичко. Добре дошли, европейци! Дано ви хареса меката мебел в НДК!

 

Защо не си отива Раул Кастро? Ураган му пречи

http://clubz.bg/62171-zashto_ne_si_otiva_raul_kastro_uragan_mu_prechi

Раул Кастро. Снимка БГНЕС

Някога покойният вече Фидел Кастро казваше, че ако не е той на власт, САЩ ще окупират Куба и ще я направят свой щат.

Това бе едно от оправданията той да управлява почти половин век - от 1959 до 2008 г.

Все пак дойде денят, в който Фидел реши да сдаде властта. Наследникът му е не друг, а брат му Раул, който бе негова дясна ръка и номер 2 във всичко.

Раул Кастро стана президент на Куба през 2008 г. и още тогава обеща да изкара най-много два президентски мандата. Той се бе зарекъл да се оттегли през февруари 2018 г., когато изтекат десет години от избирането му.

Миналата седмица обаче кубинският парламент гласува да удължи с два месеца мандата си, като по този начин отложи и сдаването на властта от Раул Кастро на неизвестния все още негов наследник.

Ураганът "Ирма" не само превърна в реки улиците на Хавана, но пречи на Раул Кастро да се оттегли от власта навреме.

Президентът в Куба не се избира пряко. Това е работа на Държавния съвет, чиито членове се избират от парламента.

Причината за забавянето на избирането на президент е... ураганът "Ирма", преминал през Куба през септември. Заради него с един месец бяха отложени изборите за местно управление. Вместо през октомври те се състояха през ноември.

Но макар че ще сдаде президентския пост, Раул Кастро ще остане начело на компартията до 2021 г. Това е единствената партия в Куба и на практика партийният ръководител е по-силен от държавния. В момента Раул е на 86 години. Когато окончателно се оттегли от властта, той ще бъде 90-годишен.

Отлагането на оттеглянето на Раул Кастро неизменно предизвиква асоциации с други лидери, които вземат ли веднъж властта, хич не им е по вкуса да се оттеглят от нея.

Последният такъв случай е зимбабвийският президент Робърт Мугабе. Дошъл на власт през 1980 г., той бе свален едва тази година. Това стана след намеса на военните през ноември, които обаче отрекоха да са извършили преврат. Мугабе бе обявил на висок глас, че смята да управлява до 100-годишна възраст. Само 7 години не му стигнаха да изпълни заветната си мечта.

Навремето Фидел Кастро се възмущаваше, че генерал Алфредо Стреснер управлявал Парагвай цели 35 години. По това време кубинският лидер бе навъртял "едва" 30 години на власт.

Нурсултан Назарбаев е първи и единствен президент на Казахстан, откакто републиката обяви независимост от СССР през 1991 г. В момента той кара пети поред мандат като държавен глава. Той бе обявил, че смята да се оттегли и да не се кандидатира през 2015 г. Но членовете на Асамблеята на народа, т.е. парламента в Астана, заявиха, че "в условията на сложната световна обстановка на президента трябва да бъде даден нов мандат на общонационално доверие".

Назарбаев, както винаги, спечели убедително с 97,75 на сто от гласовете.

"За свръхдемократичните държави тези числа са неприемливи. Но нищо не мога да направя", отвърна той на критиките на Запада.

Не можа да се оттегли и Ислам Каримов - президентът на Узбекистан. През 2015 г. той смяташе да пусне на изборите дъщеря си Гулнара, която да го наследи. После обаче той се скара с нея и я постави под домашен арест, прокуратурата я обвини в корупция.

Каримов бе "принуден" да се кандидатира тази година четвърти път поред за президент, въпреки че конституцията на страната забранява това. Нарушението бе оправдано с "възникнали непредвидени събития". И той получи над 90 на сто от гласовете. Но година по-късно почина. Смъртта му бе крита близо месец, като се твърдеше само, че има здравословни проблеми.

Казано накратко - повод за оставане на власт винаги има.

"Галъп интернешънъл": 67% подкрепят изграждането на втори лифт в Банско

http://clubz.bg/62170-galyp_interneshynyl_67_podkrepqt_izgrajdaneto_na_vtori_lift_v_bansko

67% от българите подкрепят изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Това показват резултаттите от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл". 83% заявяват, че не карат ски. Според 82% обаче туризмът е важен отрасъл за страната. Мнозинство от 72% по принцип одобряват строежа на нови писти и съоръжения.

Над 90% от българите смятат, че за всяко отсечено дърво трябва да се засаждат три нови. За 48% по-важна е икономиката, а за 44% природата. Опазването на природата и развитието на бизнеса и туризма нобаче е си противоречат в съзнанието на българите.

Взаимните обвинения на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези. Например, мнозинство от 64% се съгласява с тиражираното тези дни твърдение, че част от еколозите всъщност тенденциозно пречат на българския туризъм в името на външни интереси. Също мнозинство, от 58%, приема, че развитието на ски-туризма у нас е в интерес не на цялото общество, а само на малцина богати хора.

Когато пък трябва да изберат кое от двете е по-вярно, 45% казват, че зимните курорти са презастроени, а 36% - че липсват достатъчно писти. Останалите се колебаят.

80% намират предстоящото увеличение на цената на водата за изкуствено. Протестите срещу новите цени на водата се одобряват от общественото мнение.

75% не вярват, че новият антикорупционен орган реално ще успее да свърши нещо.

 

Взривиха съдебна сграда в Атина

http://dnes.dir.bg/news/vzriv-apelativen-sad-bomba-pobedata-siriza-26715193

Гръцките антитерористи подозират, че "Групата на народните борци" стои зад мощната експлозия рано тази сутрин в сградата на Апелативния съд в Атина.

С децата по празниците

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/22/3095187_s_decata_po_praznicite/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Част от градския транспорт в София ще работи в новогодишната нощ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/22/3102547_chast_ot_gradskiia_transport_v_sofiia_shte_raboti_v/?ref=rss


Метрото, част от автобусите, тролейбусите и автобусите в София ще работят в нощта на 31 декември срещу 1 януари, съобщиха от Столичния електротранспорт.<br /><br />В новогодишната нощ влаковете на метрото по маршрута от спирка "Младост"1 до метростанция "Витоша" ще се движат на интервал от 20 минути. На 40 минути ще се движи метрото между спирка "Младост"1 и "Бизнес парк София", както и от "Младост" 1 и "Летище София.<br...

Македонската църква на среща в Светия Синод

https://frognews.bg/novini/nashata-tsarkva-sreshta-makedonskata-svetiia-sinod.html

В сградата на Светия Синод в София се проведе среща между комисиите на Българската православна църква и Македонската православна църква, съобщиха от Българската патриаршия.

Ген. Григоров за Фрог: Охраната на външната ни граница не е приоритет. Честит празник на Гранична полиция!

https://frognews.bg/novini/gen-grigorov-frog-ohranata-vanshnata-granitsa-prioritet-chestit-praznik-granichna-politsiia.html

За филма на МВР за границата мога да кажа, че щом не е обърнат към реалностите, в която се намира службата, целта е една - да се представи Гранична полиция /ГП/ като служба, която няма качества и параметри. А филмът на Елена Йончева показва само една малка част от проблемите. Това каза за Фрог бившият шеф на ГП ген. Валери Григоров.

Хванаха митничар, откраднал отнети 59 000 лв.

http://dnes.dir.bg/news/mitnichar-svilengrad-arest-26715192

Разследващ митнически инспектор е задържан за длъжностно присвояване в големи размери. Той е присвоил 100 000 турски лири или 58 981 лв.

МОН промени регламента за математически състезания след публикация на OFFNews

https://offnews.bg//obshtestvo/mon-promeni-reglamenta-za-matematicheski-sastezania-sled-publikatcia-n-671702.html

Министерството на образованието и науката промени регламента за провеждането на Пролетните математически състезания догодина (за V-VIII клас), след като родители изразиха недоволството си и след публикация на OFFNews по проблема. А основният беше, че част децата бяха дискриминирани - чрез квоти за брой участващи деца по области, без да е ясно защо не може да се яви всеки желаещ. Квотите ощетяваха най-вече София (по 16 бройки за пети, шести и седми клас и 20 - за осми), където има най-много математически училища и, съответно, желаещи за се явят. Съмнителен беше и фактът, че нямаше ясно разписани обективни критерии за подбор - той щеше да се извършва от експерти, по тяхно усмотрение.

На сайта на просветното министерство вече са публикувани нови правила, които изключват налагането на квоти.

Регламентът предвижда предварителна регистрация на участниците - до 28 февруари 2018 г., които няма да решават задачите анонимно.

Вече няма ограничение за децата - могат да участват всички ученици от пети до осми клас включително, които учат в дневна, самостоятелна или индивидуална форма в български общински, държавни и частни училища, както и в училищата към посолствата.

Оценяването ще извършва национална комисия, назначена от министъра на образованието.

Регламентът изисква всеки 16 ученици да бъдат придружавани от двама учители, които да се командироват от самите училища - класният ръководител и втори учител, който може да участва в проверката на писмените работи на ученици, на които не преподава.

Класираните на първите три места ученици имат право на стипендия по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Координирането и контролът на дейностите по провеждане на пролетните математически състезания ще се осъществяват от експерта по математика в съответното РУО и експерта от МОН.

Писмените работи и материалите от състезанието ще се съхраняват от училището домакин за срок от една година, пише още в регламента.

Доверието в ОП и ”Воля” спада, интерес към партия на Радев

http://dnes.dir.bg/news/doverie-volja-market-linx-kabinet-borisov-3-26715189

ГЕРБ продължава да получава с около 5% по-голямо доверие от БСП, но подкрепата за "Воля" силно намалява и при нови избори вероятно не би влязла в парламента.

Български и македонски висши духовници обсъдиха сближаването на двете църкви

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/22/3102541_bulgarski_i_makedonski_visshi_duhovnici_obsudiha/?ref=rss


Български и македонски висши духовници обсъдиха в София по-нататъшните стъпки за сближаването на двете църкви.<br /><br />В заседанието участваха членовете на излъчените за целта комисии, които "с братска в Христа любов обсъдиха ситуацията около Македонската православна църква и нейния каноничен статут и в единомислие в името на добротворството, и братските взаимоотношения начертаха действия за реализиране на взетото решение от Светия синод на Българската православна църква, се...

Комисии на Българската и на Македонската православна църква се срещнаха в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625933

Комисии на Българската и на Македонската православна църква се срещнаха в СофияСреща между комисиите на Българската православна църква и на Македонската православна църква се състоя в София, съобщава отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ. На 21 декември по решение на Светия синод на БПЦ-БП, протокол 27 от 15 декември 2017 г., комисия от Българската православна църква в състав: Старозагорски Митрополит

Корнелия Нинова: Да бъдем съпричастни и солидарни с болката на хората и да им помогнем

http://www.cross.bg/ninova-ivan-budem-1563962.html

/КРОСС/ „Традиционно идваме и помагаме на дом за сираци „Св. Николай" на отец Иван в Нови Хан, не само по празниците". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че ПГ на „БСП за България" е направила дарение на стойност 5000 лв, както и коледни подаръци за всички деца. „Хубаво е преди празници да бъдем съпричастни и всеки, който има възможност, да помогне на някой слаб или човек в нужда. Да бъдем солидарни към болката на тези, които са сами", каза още Нинова. Тя е на мнение, че би било хубаво това да се прави и през цялата година и подчерта, че депутатите от „БСП за България" от София-област често идват тук и помагат. „За празниците искам да пожелая на всички да бъдат здрави, да имат сили, да имат вяра, че следваща година ще е по-добра и да бъдат обичани", каза още Корнелия Нинова след срещата с отец Иван. Отец Иван благодари за направеното дарение и подкрепата.

Посланик Рубин: Трябва ни повече солидарност, мислете за хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625945

Посланик Рубин: Трябва ни повече солидарност, мислете за хората с уврежданияЗа повече човечност и солидарност призова посланикът на САЩ Ерик Рубин на годишната среща на национално представените организации на хората с увреждания вчера. Тя бе организирана в Българо-американския културен център на хората с увреждания. Фокус на разговора бе чл. 4 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания,

Вижте кога е най-подходящото време да кандидатствате за мечтаната работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=365954

Декември, вторник, между 10:00 и 11:00 ч. сутринта е най-подходящото време да кандидатствате за мечтаната си работа. През последния месец от годината много хора напускат своите работни места, след като са получили Коледните си бонуси, а корпорациите са склонни да запълнят липсата на служители бързо и за да оползотворят докрай годишния си бюджет.

Българо-македонска църковна среща ”с братска в Христа любов”

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-tzarkva-patriarshia-26715188

В София се проведе среща между комисиите на Българската православна църква и на Македонската православна църква.

Студенти от Стопанска академия отново сред стипендиантите на Фондация „Атанас Буров”

https://www.24chasa.bg/region/article/6625901

Студенти от Стопанска академия отново сред стипендиантите на Фондация „Атанас Буров”Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отново са сред утвърдените стипендианти на фондация „Атанас Буров”. Четирима свищовски студенти спечелиха национални стипендии на Фондацията за учебната 2017/2018 г. в размер на 2250 лв. Фондация „Атанас Буров” отпуска стипендии за студенти от български висши учебни заведения,

72-годишен от Шумен даде над 20 000 лв. на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/region/article/6625917

72-годишен от Шумен даде над 20 000 лв. на телефонни измамнициМъж на 72 години от Шумен е предал на телефонни измамници 20 800 лева, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Той е измамен по познатата схема, след обаждане от непознат, който се представил за полицай и искал помощ за залавяне на телефонни измамници. С идеята че помага на полицията, мъжът поставил в торба парите и ги хвърлил през тераса,

Две котки от Книгата на Гинес загинаха при пожар

//dariknews.bg/novini/sviat/dve-kotki-ot-knigata-na-gines-zaginaha-pri-pozhar-2068788

Собственикът на две котки, вписани в Книгата на рекордите на Гинес, съобщи, че животните са загинали в пожар, който разрушил къщата му в Детройт, САЩ, миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Уил Пауърс каза, че останките на котарацит

Коледа по български (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koleda-po-bylgarski-snimki-2068828

Бъдни вечер е. От кухнята се носи прекрасен аромат на баница с тиква, до блещукащата елха са седнали децата, които гледат захласнати „Сам вкъщи", похапват сладко курабийки и трепетно очакват Дядо Коледа. Цари семеен уют в дома - всички заедно - усм

Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ninova-borisov-pomoli-dogan-za-pomosht-i-ia-poluchi-no-vot-na-nedoverie-shte-ima-2068818

Бойко Борисов помоли Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има, това казва лидерът на БСП Корнелия Нинова в свое изявление, изпратено от пресслужбата на партията.

'Да, България' инициира гражданска анкетна комисия 'Контрабандтабак'

https://offnews.bg//politika/da-balgaria-initciira-grazhdanska-anketna-komisia-kontrabandtabak-671707.html

Това казва в свой коментар лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

"Очевидно е, че темата с Булгартабак изнервя българската управляваща мафия. По много причини", казва в бившият правосъден министър.

В политическия си коментар Иванов обявява и началото на гражданската анкетна комисия за Булгартабак, която ще се казва "Контрабандтабак". Ще бъде гражданска, тъй като в парламента такава не бе създадена, обяснява Христо Иванов.

Пълният коментар: 

Вчера главният прокурор Цацаров обяви, че ще има проверка за свързването на Булгартабак с контрабанда в доклада на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата.

Да си припомним: за първи път българските медии съобщават за доклада още на 14 ноември тази година. Две седмици по-късно, ние сезирахме Парламент, Президент, МВР и прокуратура за твърденията в този доклад.

Първо, имаше срамни сцени, в които министърът на вътрешните работи Радев опита директно да лъже, че в доклада не се споменава Булгартабак. После почна едно търсене на доклада по официални канали. След това, докладът беше получен, обаче Цацаров не намираше време да го прочете…

И, най-сетне, докладът е получен по официален канал, прочетен, изречението за Булгартабак е намерено, и ще има проверка.

Обаче, оказва се, че проверката ще включва в обхвата си изясняване на авторството и целта на доклада. Демек, Цацаров ще проверява турските служби и Интерпол…

По същия сценарий протекоха казусите около записите от Банкя, с участието на Борисов, Кокинов и Мирослав Найденов и, по-късно, „Двете каки“. Отново след дълго увъртане, накрая Цацаров обяви, че проверка ще има, но ще е за източниците на записа. Така, хем за пред чужденците може да се казва, че проверка има, хем от самото начало се казва, че тя е за друго, така че засегнатите могат да бъдат спокойни от самото начало, че тях няма да ги проверяват. А Пеевската пропаганда може да разпространява измислици за някакви български предатели, които пишат докладите на чужди институции.

Тоест, очевидно сме свидетели на поредната безочлива инсценировка с цел печелене на време.

Същевременно, помним как в София бяха докарани с автобуси работниците от Булгартабак и други фирми, контролирани от Пеевски. Не спират атаките на неговите медийни бухалки срещу нас. Не спират ударите срещу медиите, които биха се престрашили да задават неудобни въпроси…Днес е излязла десетата пропагандна безплатна книга, посветена на нас.

Очевидно е, че темата с Булгартабак изнервя българската управляваща мафия. По много причини.

По тази причина, ние заявихме, че след като никой от големите борци с корупцията в Парламента и в Президентството няма смелост да внесе тази тема в дневния ред на институциите, ние ще направим гражданска анкетна комисия „Контрабандтабак“, която да събере и подреди в една картина публично достъпните факти.

Използвам замазването на Цацаров, за да съобщя, че ние усилено работим по подготовката на комисията Контратрабантабак и ще я стартираме в първите седмици на януари.

Отново, призоваваме всеки, които знае нещо по темата, да се свърже с нас.

Гугъл представи новата система за преобразуване на текст в човешка реч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625903

Гугъл представи новата система за преобразуване на текст в човешка речGoogle съобщи, че създаването на система за преобразуване на текст в естествено звучаща човешка реч е една от приоритетните цели на корпорацията. Новата версия Tacotron 2 на тази система се справя с тази задача много по-ефективно от предишните Tacotron и WaveNet, при това с използването на по-малко ресурси, информира "Калдата".

US доклад: Обвиненията на Цветан Василев по акта Магнитски са безпочвени (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625906

US доклад: Обвиненията на Цветан Василев по акта Магнитски са безпочвени (Видео)Бившият топагент от ФБР Том Лок и президентът на BGR Public Relations Джефри Бърнбаум са готови с доклада във връзка с обвиненията на избягалия в Сърбия обвиняем банкер Цветан Василев по Глобалния закон "Магнитски".Заключенията са, че обвиненията на Василев срещу депутата от ДПС Делян Пеевски са напълно безпочвени.

ЧЕЗ Електро предлага различни начини за плащане на сметките

https://frognews.bg/novini/chez-elektro-predlaga-razlichni-nachini-plashtane-smetkite.html

„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на своите клиенти, пропуснали да платят сметката си за електроенергия в срок, че през настъпващите празнични и почивни дни могат да се възползват от различните начини за плащане като изберат най-удобния за тях.

Каракачанов се възхити на Доган

https://frognews.bg/novini/karakachanov-vazhiti-dogan.html

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е поредният политик, който се възхити от визията на Ахмед Доган. Той приветства заявеното от Ахмед Доган с думите: ”В ДПС има умни хора, които мислят правилно”.

ЧЕЗ Електро предлага различни начини за плащане на сметките за електроенергия

http://www.cross.bg/plashtane-elektroenergiya-bezkasovo-1563961.html

/КРОСС/ През празничните и почивни дни клиентите могат да използват възможностите за безкасово плащане или да платят в брой на дежурни каси „ЧЕЗ Електро България" АД напомня на своите клиенти, пропуснали да платят сметката си за електроенергия в срок, че през настъпващите празнични и почивни дни могат да се възползват от различните начини за плащане като изберат най-удобния за тях. Дружеството предлага 9 начина за безкасово плащане - по банков път чрез директен дебит, банкомат или платежно нареждане, по интернет чрез интернет банкиране, системите на ePay.bg, ОББ, Icard.bg и Транскарт или директно през сайта на ЧЕЗ, с sms през системите на ePay и Icard. Клиентите могат да превеждат дължимата сума по клиентски номер и фактура и чрез терминалните устройства на Cashterminal. Подробна информация за възможностите за безкасово плащане е публикувана на http://www.cez.bg/bg/za-klienta/nachini-na-plashtane/bezkasovo-plashtane.html. Клиентите имат възможност през тези дни да платят сметката си за електроенергия и в дежурните каси на „Изипей", „Български пощи" и „УниКредит Булбанк" на територията на цялата страна. На 23 и 30 декември касите на „Фаст Пей" също ще работят и ще приемат плащания за консумирана електроенергия. Дежурните каси в офисите на „Изипей" и „УниКредит Булбанк" няма да работят на 1 януари 2018 г

С проект за 12.7 млн. лв. здравното министерство модернизира 33 неонатологични отделения

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/22/3102121_s_proekt_za_127_mln_lv_zdravnoto_ministerstvo/?ref=rss


На финала на проекта за "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи", Министерството на здравеопазването отчита успешното модернизиране на 33 акушеротинекологични и неонатологични отделения в страната. Проектът е на обща стойност от 12 774 308 лв., с които вече са закупени общо 436 нови кувьози, инфузионни помпи, детски дефибрилатори и други високотехнологични медицински апарати.<br /><br />Средствата са осигурени по Финансовия механизъм на...

Откъс от "Лондонски поля" на Мартин Еймис

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/22/3086704_otkus_ot_londonski_polia_na_martin_eimis/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Лондонски поля", с автор Мартин Еймис, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />Излезе от печат "Лондонски поля" – блестяща апокалиптична сатира, спрягана от почитателите на Мартин Еймис като най-добрата му творба!<br /><br />"Лондонски поля" разказва истинска история, но не е за вярване, че се е случила в действителност. Също така е история за убийство,...

Властта в Рим срещу Савоите: Дядото и бабата на Симеон нямат място в Пантеона

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625314

Властта в Рим срещу Савоите: Дядото и бабата на Симеон нямат място в ПантеонаСлед 70 г. в изгнание тленните останки на крал Виктор Емануил III и Елена Савойска се върнаха в Италия чрез секретна операция След почти 7 десетилетия изгнание по чужди гробища тленните останки на крал Виктор Емануил III и съпругата му кралица Елена Савойска - бабата и дядото на Симеон Сакскобургготски, се върнаха в родната си Италия.

Демонетизацията в Индия е свила хазната с 5,5 млрд. долара

https://www.investor.bg/aziia/336/a/demonetizaciiata-v-indiia-e-svila-haznata-s-55-mlrd-dolara-252448/

Въпреки това правителството вярва, че премахването на банкнотите с висок копюр си е струвало

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване