Хиляди столичани все още на студено

//dariknews.bg/regioni/sofiia/hiliadi-stolichani-vse-oshte-na-studeno-2068702

Нови аварии оставиха на студено хиляди домакинства в София в четвъртък вечер, съобщи

22 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=365919

Събития: 1216 г. — Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския орден. 1849 г. — Отменена в последния момент е екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски. 1885 г. — Самураят Ито Хиробуми, става първият министър-председател на Япония.

Най-важното за голямото пътуване около Коледа

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/12/22/3101836_nai-vajnoto_za_goliamoto_putuvane_okolo_koleda/?ref=rss


Голямото пътуване покрай коледните празници започва днес, като ще продължи и утре. Само от София, към различни части на страната, ще поемат над 300 000 автомобила, сочат прогнозите на пътната полиция.<br /><br />"Дневник" събра най-важното, като информация, свързана с организацията на движението днес и утре. От "Пътна полиция" съобщиха, че ще работят при пълна мобилизация, като екипи ще има на всички ключови места.<br /><br />Патрулките ще са с...

Защо биткойнът може да е основна заплаха за пазара догодина?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284029_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B

 Биткойнът и останалите криптовалути, са горещата тема на 2017-та година. Биткойнът поскъпна над 17 пъти от началото на годината, а други криптовалути, като лайткойнът и рипълът, умножиха стойността си от над 50 пъти.

И все пак, не всички експерти, са толкова ентусиазирани относно бъдещето на криптовалутите и въздействието им върху глобалните финансови пазари.

Въпреки, че бяха представени фючърси върху биткойна от две от водещите борси на деривати, а през втората половина на следващата година, това се очаква да направи и Nasdaq, според Майкъл Бапис, от HighTower, криптавалутите, могат да са в основата на сериозни проблеми за финансовите пазари като цяло през следващата година. Ето и причината за тези очаквания:

В момента силата е на страната на биткойна. Този момент обаче, бързо може да се промени и обърне. Правителствата по света, търсят все повече начини да започнат да разследват търговията с биткойн и да се намесят

регулаторно в търсенето и предлагането на криптовалути. Причината е очевидна – криптовалутите, като анонимна валута, безспорно е едно идеално средство за „изпиране на пари” от нелегалния бизнес.
На второ място, трябва да се има в предвид, че все още са налице твърде много неясноти относно биткойна и неговата прозрачност.

Цената на биткойна е изключително волатилна и след параболичен ръст, може да следва не по-малко по размер поевтиняване на криптавалутата.

Волатилността на биткойна, може допълнително да се подсили от не особено добрата запознатост на инвеститорите. Разбира се, това не означава, че цената на биткойна не може да продължи нагоре и през следващата година, уточнява Бапис.

Анализаторите на Deutsche Bank, вместиха по-рано през този месец „опасността от срив на биткойна”, като една от сериозните заплахи пред пазарите през следващата година.

Успешни Инвестиции!

Сараите са на власт. Доволни от Цацаров-Пеевски-Борисов

http://clubz.bg/62144-saraite_sa_na_vlast_dovolni_ot_cacarov_peevski_borisov

Скучна и посредствена реч. Дори няма и съспенс.

Всъщност тя доказва тезата, че сараите са на власт и са доволни от статуквото и от управлението на страната от Цацаров-Пеевски и Борисов. ДПС е някакъв хибрид - формално в опозиция, а с гарантирани властови позиции и Пеевски "на коня". Както виждате Симеонов падна в същата клопка, както навремето Реформаторите - уж са коалиционни партньори с ГЕРБ, а ГЕРБ във всеки момент може да ги заобиколи като гласува заедно с ДПС.

Доган предреши и омаловажи смисъла на вота на недоверие. Зачеркна БСП и Нинова. 

Както казах сутринта - този тип говорене е доказателство, че моделът на управление, на който той е Режисьор, ще се рестартира от началото на 2018 година с нова сила, нови пикове на демагогия и фейк борба с корупцията.

Изглежда изчерпан.

Коментарът е от профила на Илиан Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Амбицията за ревизия на приватизацията е заиграване с носталгията по комунизма

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/22/3100839_ambiciiata_za_reviziia_na_privatizaciiata_e_zaigravane/?ref=rss


В края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Днес публикуваме оценките на политолога Геновева Петрова - изпълнителен директор на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Четете още в специалната тема "Годината". <br /><br />С какво ще запомните българската политическа 2017 г.? <br /><br />- Българското политическо събитие на 2017г....

Основателят на лайткойн продаде монетите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284028_%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%

 Създателят на криптовалутата лайткойн – Чарли Лий, който създаде лайткойна през 2011-та година, обяви в Reddit вчера, че е продал всичките си лайткойни, с изключение на известен брой физически такива, които държи като „колекция“.

Често Лий бе обвиняван, че с коментарите си в социалните мрежи, се опитва да въздейства върху нивата на криптовалутата, с което да се облагодетелства.

„Някои дори смятат, че съм скъсил лайткойна“, коментира Лий, във връзка с горепосочените обвинения. „Така че, в известна степен, може да се приеме като конфликт на интереси да притежавам лайткойни и да коментирам цените в социалните мрежи. Винаги съм се опитвал да се въздържам от покупки, или продажби на лайткойн, преди да правя коментари в социалните мрежи, но това е нещо, което само аз знам. Разбира се най-вероятно винаги ще има съмнения, че моите действия и коментари са били инициирани с цел лично облагодетелстване“.

През изминалата седмица в интервю за финансовото издание СNBC, Лий призна, че не спекулира с цената на криптовалутата, защото „винаги бърка“. „Ако кажа, че лайткойнът ще поскъпва и това не се случи, хората ще бъдат разочаровани“, допълни още Лий в интервюто.

Лайткойнът, преживя изключителен момент през тази година, достигайки исторически връх при ниво от 375.29 долара, като се повиши с над 7 000 процента от началото на годината.

Продаденото количество лайткойни „не срина пазара“, заяви Лий, макар и да не уточни какво количество от криптовалутата е продал. Все пак, той уточни, че това е бил малък процент от дневния обем на борсата GDAX.

Лий често е обвиняван, че се опитва да „надуе“ цената на биткойн кеша, за който пуска позитивни коментари в социалните мрежи. Цената на криптовалутата изригна, след като стана ясно, че Coinbase подкрепя новата криптовалута, появила се на „бял свят“, едва през август, след трудна вилица при биткойна.

 

http://forexnews.bg

Ето го истинския Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284027_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%B3%D0%BE+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF

 Сега и последният човек разбра за какво точно се застъпва Тръмп, пише Михаел Книге по повод току-що прокараната данъчна реформа в САЩ.

След цяла серия от конфузии, републиканците в американския Конгрес най-после постигнаха първата си голяма законодателна победа, прокарвайки данъчната реформа. През идните месеци Тръмп и неговата партия несъмнено ще се хвалят, че са изпълнили най-важното си предизборно обещание, с което ще върнат величието на Америка. Но всичко това просто не е вярно, както отчетливо показват редица независими проучвания.

Защото данъчната реформа ще доведе най-вече до едно: ще направи богатите още по-богати. Според проучване на независимия Tax Policy Center, през 2027 година, когато трябва да приключи данъчната реформа, единият процент най-богати хора в САЩ ще са получили 82% от парите, които се освобождават в резултат от данъчните облекчения.

Какво направиха?

Но нещата не се изчерпват само с масивните данъчни облекчения, от които ще спечелят кнцерните, богаташите и семейство Тръмп. Един аспект на реформата, оставащ често пъти в сянка, особено осезаемо засяга долната средна класа и бедните, които и без това не печелят кой знае колко от данъчните облекчения: отпадането на един важен елемент от системата за здравно осигуряване, известна като „Обамакеър". Става дума за паричната глоба, налагана досега на онези, които отказват да се осигуряват. Без приходите от тези глоби вноските на здравно осигурените сериозно ще се повишат, а според оценката на Конгреса, 10 милиона души ще изпаднат от системата за здравно осигуряване. Пределно ясно е, че подобно развитие ще постави под въпрос цялата конструкция „Обамакеър". Въпреки многобройните проблеми, въведената от Обама здравна осигуровка даде достъп на милиони американци до здравни услуги. Републиканците обаче отдавна искат да я премахнат и с данъчната си реформа постепенно се приближават до тази цел.

Законът засяга средния американец и по още един показател, който често остава извън полезрението. Според редица оценки, през следващите десет години данъчната реформа ще отвори в бюджета нова дупка от над 1 трилион долара. И същите тези политици, които в момента подкрепят данъчната реформа, изведнъж ще започнат шумно да настояват за драстични съкращения на разходите, за да се намали бюджетният дефицит - съкращения, които ще засегнат най-вече бедните и възрастните.

Данъчната реформа окончателно слага точка на баснята, че Тръмп бил адвокат на малките хора. Разбира се, тази басня от самото начало не беше нищо повече от обикновена примамка. Днес обаче и последният човек вече разбра за какво точно се застъпва Тръмп.

Шанс за Демократите

Също толкова очевидно е, че - независимо от всички противоположни твърдения - Републиканската партия се ползва с подкрепата на големите концерни. Да, това не е някаква особена новина. Многозначителен обаче е фактът, че републиканците, които открай време ратуват за стриктна бюджетна дисциплина, сега изведнъж изхвърлиха това свое убеждение през борда и гласуваха един закон, който ще задълбочи бюджетния дефицит.

И накрая: за опозиционната Демократическа партия законът сервира като на тепсия шанса за успех на следващите избори за Конгрес, а по-късно - и за президент. Вредният закон може да бъде отменен с най-обикновено гласуване в Конгреса. И ако получат мнозинство там, демократите ще трябва да подготвят реалистичен план за подпомагане на трудовото население. Тъкмо това е сега задачата на Демократическата партия, която след поражението срещу Тръмп сякаш все още си ближе раните.

Текстът е публикуван от Дойче веле.

Любим виц на Шкумбата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6624970

Любим виц на Шкумбата Любим виц на Шкумбата 62-годишният шофьор бай Харалампи, който вече 40 г. караше автобус икарус тип “хармоника”, с ловко натискане на газ и спирачка успяваше да изсвири “Калинка

Само на две места няма да има вода днес в София

https://offnews.bg//obshtestvo/samo-na-dve-mesta-niama-da-ima-voda-dnes-v-sofia-671649.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Искър“, вилна зона „Мало Бучино“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на вилна зона „Симоница“ и вилна зона „Пладнище“.

Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Георги Георгиев - Гец“, вилна зона „Киноцентъра“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Георги Георгиев - Гец“ от ул. „Георги Парцалев“ до ул. „Боянска“, ул. „Боянска“ №19.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС. 

Започват редовни полети по авиолинията София - Одеса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284026_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+

 Първият редовен полет по маршрута София - Одеса - София, по който е назначен въздушният превозвач "България Ер", ще бъде изпълнен утре - 22 декември, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Започването на експлоатацията на линията е по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов. Проектът е осъществен с активното съдействие на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, уточниха от МС.

Всяка седмица - в петък и в неделя, ще се извършват полети в двете посоки.
Линията ще подобри свързаността между двете държави и ще позволи на историческите български общности в Украйна да заздравят своите връзки с родината. Така ще се създаде възможност учещите и работещи в България бесарабски българи да избегнат тежкото 10-12 часово пътуване с автобус.

През юни с промяна в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и в подзаконовата нормативна уредба беше облекчено договарянето със сезонни работници, което позволи в летния туристически сезон 2017 над 3000 граждани на Украйна и Молдова от български произход да работят у нас. Новата въздушна линия ще позволи по-високата им мобилност през 2018 г., както и развитието на двустранните туристически и икономически отношения с Украйна и Молдова, добавиха от МС.

В „Пирогов“ не спазват медицинските стандарти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284025_%D0%92+%E2%80%9E%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%E2%80%9C+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%82

 Пет отделения в „Пирогов“ не спазват медицинските стандарти. Това са отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология е установила проверка на Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството.

От там обясниха, че неспазването на стандартите се дължи на факта в нарушеното съотношение на лекари и медицински сестри, които са дефицит. Освен това редица от проблемите в работата на „Пирогов“ се дължат на липсата на действащи медицински стандарти по хирургия и гастроентерология.

От МЗ заявяват, че е необходимо преструктуриране на болницата, каквато е и тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие. Министерството на здравеопазването ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на леачебните заведения, уверяват от ведомството. Това ще включва оптимизиране структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена.

При разпределение на средствата за основни заплати в лечебното заведение има диспропорции и липсват единни правила и механизми, регламентиращи принципите за разпределение на основните и допълнителни възнаграждения на персонала.

В хода на проверката не е установен недостиг на медицински консумативи. Със заповед на изпълнителния директор от октомври 2017 г. в болницата се осъществява медицински триаж на постъпилите пациенти, което оптимизира приема и прегледите още с влизането в болницата.

По телевизиите в петък

http://www.cross.bg/tema-zhivo-zashto-1563916.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: На живо от Барселона: какъв път ще изберат каталунците? Тема: В здравния лабиринт - директорът на Пирогов проф. Асен Балтов Тема: Нова авария с парното в столицата - кога ще има парно и топла вода? Тема: На финала на политическата година - между скандалите и решенията - погледът на анализаторите Тема: Олимпийски триумф на 20 - шампионката Екатерина Дафовска специално за БНТ Тема: На живо от Русе: кой пази традицията в квартал Дружба Тема: Кой занесе писмата на българските деца до Дядо Коледа? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Политически гаф или необходим компромис е решението на ГЕРБ за новите лекарства? В студиото - Цветан Цветанов; Тема: На живо от Горна Баня: Протест на учители и родители в детска градина. Само в „Тази сутрин": Оказван ли е натиск върху директорката да приема деца по „втория начин"? Тема: Скандалът с подслушванията продължава - защо поискаха отново да бъде изслушат шефът на комисията за СРС-та? Гост - Методи Андреев Тема: На живо от Барселона - кой печели изборите и накъде тръгва Каталуния? Тема: Актьорите София Бобчева и Валентин Танев за най-чакания български сериал „Скъпи наследници" Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Защо разследваният за рекет Куката е недосегаем за закона и задава въпроса "Намесени ли са полицаи?". Разследване на Марин Николов дава отговорите Тема: Пешеходни пътеки под прицел

Jaguar E-PACE получи 5 звезди за безопасност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284024_Jaguar+E-PACE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+5+%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 

Новият компактен SUV постигна максимален рейтинг според Euro NCAP

Новият Jaguar E-PACE постигна рейтинг от 5 звезди на краштестовете на Euro NCAP, което затвърждава нетърпеливо очаквания автомобил като един от най-безопасните в света. Първият компактен SUV на Jaguar поддържа всички в безопасност с резултати от 86% за защита на възрастни пътници, 87% за защита на деца в автомобила и 77% за защита на пешеходците. Новият E-PACE отбеляза максимален брой точки в теста за страничен удар в бариера както и при тестовете за безопасност на деца в колата при челен и страничен сблъсък.

При тестовете с пешеходци E-PACE отбеляза висок резултат, особено за защита на главите на пешеходците в случай на сблъсък. Новият E-PACE съдържа богат набор от системи за безопасност като стандартно оборудване, като аварийна спирачка със засичане на пешеходци, асистент за придържане в зададената лента на движение, следене на състоянието на водача и много други. Модерната технология за безопасност е в състояние да засече риск от сблъсък с автомобили или пешеходци на пътя отпред и да приложи автоматично спирачките.

 

 

Според представители на Jaguar, новият E-PACE ще донесе нови клиенти на марката, като се очаква сред тях да бъдат млади семейства, затова безопасността е абсолютен приоритет. Първият компактен SUV на Jaguar е модерен до последния детайл, като съчетава впечатляващ дизайн, луксозен салон и спортна динамика на задвижване, което го прави още по-привлекателен избор за съвременните потребители. Новият Jaguar E-PACE вече се предлага у нас от „Мото-Пфое” на цени от 63 660 лева с ДДС.

Черен ден за ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284023_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%95%D0%A1

 Това беше тъжен ден за целия Европейски съюз! Най-острото оръжие на Европейските договори - Член 7 - всъщност бе изковано с намерението то никога да не бъде използвано. С безотговорното си поведение национално-консервативното правителство на Полша вкарва Общността в нова криза, която разтърсва единството на ЕС из основи. Инатът, с който полското правителство защитава своята реформа на правосъдието, независимо че тя очевидно влиза в конфликт с правовите принципи, принуди Еврокомисията да предприеме тази драстична мярка.


Инат до последно

Този прецедент маркира най-ниската точка от досегашните отношения на Полша с останалата част от ЕС. В края на цялата продължителна процедура по член 7 може да се стигне до най-тежкото наказание: на Полша действително да бъде отнето правото на глас в Общността. А това би било равнозначно на изключването ѝ от ЕС. Би представлявало нещо като пълзящ процес на излизане на Полша от Общността – т.е. своего рода "Пекзит". А едва ли някой желае действително подобно нещо.

Еврокомисията съвсем недвусмислено обърна внимание и на още нещо: че сегашната ситуация застрашава и членството на Полша в общия вътрешноевропейски пазар. Защото подобно участие е възможно само в условията на функционираща правова държава. А това би могло да засегне съвсем конкретно всички полски граждани. Те биха го усетили най-вече по портмонетата си, а и във връзка с правото на свободен избор на местожителство в рамките на Общността.

Полското правителство, което сипе яростни критики срещу Брюксел, но не отказва да прибира огромните финансови помощи от ЕС, има възможност да предотврати подобно развитие. Ако Варшава покаже готовност за отстъпки, тя може по всяко време да спре наказателната процедура и  по този начин тя да стане излишна. Само че лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински явно е решен да се инати докрай, за да се противопостави на тъй наречения диктат на Брюксел.

Riegert Bernd Kommentarbild App

Бернд Ригерт

Последен срок за Полша

Твърдият подход срещу Варшава ще окаже въздействие и над останалия ЕС. Ако Унгария действително застане на страната на Полша, както вече е обявила, това допълнително ще увеличи разцеплението между Изтока и Запада. Вече видяхме как Полша, Унгария, Чехия и Словакия като някакъв нов "Източен блок" в рамките на ЕС отказват да спазват взетите с мнозинство решения на Общността за разпределението на бежанците. Това е очевидно нарушение на европейското право. Потвърди го и Европейският съд. С тези свои действия въпросните държави увреждат самия фундамент, върху който е изграден ЕС. А именно: спазването на общите правни принципи. С настойчивото си желание да демонтира правовата държава в собствената си страна, Полша просто поставя кулминационната точка в този процес.

Какво ли биха казали поляците, ако данъкоплатците в страни като Германия и Италия откажеха да изпълняват задълженията си към ЕС, което неизбежно би ударило по джоба полските селски стопани например?

През март 2017 на тържествата в Рим, посветени на 60-ия рожден ден на ЕС, Полша за пореден път обяви, че съзнава своята отговорност пред Европа и смята да спазва основните принципи на Общността. Тези обещания вече нямат никаква стойност. Сега на Полша се дава последен срок от три месеца, за да промени позициите си. Съмнително е дали Качински ще се възползва от това време.

В самия край на 2017 Европейската комисия бе принудена да предприеме действия, за да спаси основните принципи на ЕС. Черен ден за Общността. Ден, който не предвещава нищо добро и за идната година.

Британски скулптор ще прави паметник на „ужасяващ“ диктатор

http://clubz.bg/62143-britanski_skulptor_shte_pravi_pametnik_na_%E2%80%9Eujasqvasht%E2%80%9C_diktator

Докато в България текат спорове какво да се прави с паметници на по 40-50 и 60 години, във Великобритания се опитват да мислят предварително. При това не само за монументи на Острова, но и за такива в чужбина. В случая става дума за паметник на спорна личност, който трябва да бъде издигнат в Москва. Проблемът, заради който темата е подхваната от „Гардиън“, е етичен, а авторът на бъдещата скулптура (б)е уважаван британски художник.

Бившият президент на Узбекистан Ислам Каримов е смятан за един от най-безмилостните диктатори в новата история. Неговият режим затваряше и измъчваше критиците му и уби стотици невъоръжени протестиращи в град Андижан през 2005 г. Независимо от смущаващата му репутация, изтъкнат британски скулптор работи по мемориал в Москва на Каримов, който почина миналата година, след като управлява Узбекистан в продължение на 27 години, съобщава „Гардиън“.

Пол Дей, чийто паметник на британските войници и цивилни, служили в Афганистан и Ирак, бе открит от кралицата тази година, е подложен на критики заради приемането на поръчката, организирана и финансирана от правителството на Узбекистан и на една от дъщерите на Каримов.

Каримов допусна ужасяващи нарушения на човешките права през четвъртвековното си управление като президент – каза Хю Уилямсън от „Хюман Райтс Уоч“. – Издигането на монументи в негова памет напълно игнорира ужасяващото му наследство и е пренаписване историята, което би трябвало да предизвика сериозна загриженост от страна на всички замесени.”

В пост във Фейсбук по-рано тази година дъщерята на Каримов, Лола Каримова-Тиляева, съобщи, че се е срещала в Москва с Дей, за да дискутират проекта с градските власти.

Пред „Гардиън“ Дей потвърди, че е приел поръчката и вече работи по проекта, но отказа да съобщи подробности за външния вид на монумента. Очаква се той да бъде открит през лятото на 2018-а. Дей е автор на няколко произведения, поставени на публични места в Лондон, включително The Meeting Place (Мястото на срещата) – 9-метрова статуя, която доминира над пътниците на гара „Сейнт Панкрас“.

В телефонно интервю за „Гардиън“ скулпторът твърди, че на този етап не е подготвен да разговаря по темата за етичната страна на работата си. Артистът споделя, че два пъти е посетил Узбекистан и е извършил редица проучвания:

Много съм ентусиазиран да си свърша работата по този паметник възможно най-добре за узбекското правителство, семейството и народа като цяло”.

Под лидерството на Каримов повечето узбеки живеят в крайна бедност, докато семейството му тъне в разкош. Дъщеря му Гюлнара Каримова записваше поппесни и имаше собствена марка бижута и парфюми, преди да изпадне в немилост. Тя не е забелязвана на публично място от 2014-а; по-рано тази година бе съобщено, че е разследвана за финансови измами и пране на пари.

Другата му дъщеря – Каримова-Тиляева – често се снима на събития сред европейското висше общество и има многомилионен бизнес заедно със съпруга си. През 2011-а тя се опита да осъди френски вестник, който я нарекъл „дъщеря на диктатор“, но загуби делото.

Монументът, финансиран от Фондация „Ислам Каримов“, управлявана от Каримова-Тиляева, ще се намира срещу посолството на Узбекистан, на централен московски доскоро безименен площад, кръстен тази година „Ислам Каримов“.

Каримов е критикуван от правозащитни групи и заради масовото използване на детски труд при прибирането на памук. Икономическите трудности в страната му са принудили милиони узбеки да си търсят работа в Русия, често при ужасни условия.

Ако ще се прави паметник на Каримов, той трябва да отразява истината за неговото управление: убитите в Андижан, милионите мигранти, политическите репресии, икономическата стагнация“, казва Данил Кислов, главен редактор на московската новинарска агенция „Фергана“, която покрива страните от Централна Азия.

Вера Леноова, градски съветник и заместник-декан на висшето училище по градоустройство в Москва, казва, че скулпторът би трябвало да има и „етични съображения“, приемайки такава поръчка.

Запознал ли се е Пол Дей с положението в Узбекистан и последиците от управлението на Каримов? Интересувал ли се е от отражението на тази поръчка върху своята репутация?”, пита тя.

„Като художник, а не политик или журналист, моята работа е да създавам обекти с трайно качество и красота, а субектите ще се различават – отвръща Пол Дей. – Всичко, което правя, може да има положителен или отрицателен ефект върху моята кариера. Животът предлага възможност и аз вървя по течението.”

Андрей Морев, председател на местният съвет в Якиманка, централния московски район, където ще бъде инсталиран мемориалът, съобщи, че досега са получени около 100 писма от местни жители, недоволни от бъдещия паметник, а още повече са изразили гнева си онлайн.

И най-често в оплакванията няма политически елемент, повечето хора просто не искат тук никакъв паметник – уточнява Морев. – С осем на един гласа местният районен Съвет отмени предишното си одобрение и се противопоставя на паметника, но московското правителство изглежда решено да продължи.“

„Решенията относно паметника и преименуването на площада бяха взети при закрити врата и без никаква публична дискусия “, коментира Леонова.

Площад Славейков.

Прогноза за времето - 22 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365918

По Черноморието днес ще има променлива облачност, научи Moreto.net. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 2-4°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Днес без тежки камиони по натоварените пътища

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-bez-tezhki-kamioni-po-natovarenite-patishta-671629.html

Днес, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничено ще е преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци от републиканската мрежа:
автомагистралите;

път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;

път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград - ГКПП „Кулата“;

път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;

път I-5 Русе - Велико Търново;

път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;

път I-9 Варна - Бургас;

път II-18 Околовръстен път на град София;

път II-99 Бургас - Царево.

По същите направления тежкотоварните камиони ще бъдат спрени и в последния почивен ден - 27 декември, от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност има две ленти за излизащите от София по път I-1 (Е-79). Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“.

На 27 декември (сряда) от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2017 г. в приложения линк - http://www.api.bg/index.php/bg/karti/vremenna-organizaciya-na-dvizhenieto-po-uchastci-ot-republikanskata-ptna-mrezha-za-oficialni-praznici-i-pochivni-dni-za-2017-g/

Вижте какво става в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284022_%D0%92%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Когато преди няколко години небезизвестната шефка на правната комисия в НС Искра Фидосова обясни след едни избори, че проблемите, лишили част от гласоподавателите от възможността да упражнят конституционните си права, не били нищо особено, а засегнатите хора били само “промили”, избухна истински скандал. Когато горе-долу по същото време министър-председателят Бойко Борисов разпореди службите да “почерпят” кучето, открило трупа на Мирослава от Перник, също се стигна до скандал. Скандал имаше и когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов изчете разговори от СРС-та от трибуната на парламента. Скандал беше и когато същият този вътрешен министър едва ли не разпореди публично на тогавашния Висш съдебен съвет да уволни магистрат (случаят „Мирослава Тодорова"), както и когато кръщаваше полицейски акции на имената на съдии.

Между всички тези скандали имаше нещо общо - те засягаха конкретни хора, но срещаха силен отпор сред обществото, сред отделни говорители и опозицията, които, макар и изплашени, все пак успяваха да покажат, че така не може.
А днес? Съпротива вече почти няма, а гласовете срещу цинизма в действията на властта са сякаш заглушени. Ако тогава управляващите не се свеняха да покажат, че човешкият живот и достойнството не са особена ценност за тях, днес вече наблюдаваме висша форма на озверяването. Човешкият живот и достойнството демонстративно се използват като политическо извинение за мачкането на една цяла държава. Ако тогава управляващите бяха груби и недодялани, което осветяваше реалните им нагласи, то днес те вече са усвоили умението да мачкат човека и същевременно да твърдят, че правят всичко в негово име. И, разбира се, в името на справедливостта.
Примерите
Затова и потъпквайки законите си, държавата посяга на частната собственост. А машата за подобни упражнения - КОНПИ - бива представяна в медиите като орган, преследващ едничката цел да се възцари справедливост. Така разказът за едно конкретно заграбване се превръща в разказ за справедливост срещу злите богаташи. А публиката мълчи.
Който пък не си мълчи, бива атакуван от страниците на същите тези медии. И така ненадейно се превръща или в част от олигархията, или в неин защитник, или в чужд агент, или в българомразец. Неговият лик грейва от плакати, които разлепват по улиците. “Вижте ги тези лошите, заради които сте на този хал”, казват позивите, адресирани най-вече до бедния средностатистически избирател.

И така стигаме до момента, в който защитниците на правовия ред биват представяни като защитници на разни грабители, които панически се опитват да спасят заграбеното. По същата логика болните, които протестират с цел да защитят правото си на лечение, бяха обявени за лобисти, които искат не да спасят живота си, а да ограбят хазната.

Преди седмица мнозинството в парламента реши да запази мораториума (който в крайна сметка ще отпадне) върху иновативните лекарства. След като обясни, че баща му е починал от рак, лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов сметна за необходимо да оповести, че БСП употребяват политически онкологичното заболяване на Стефан Данаилов. И докато призоваваха „да не спекулираме с тази тема", от ГЕРБ направиха най-големите спекулации, изреждайки кой от техните редици страда от коварната болест. Но видите ли - те си боледуват тихо, докато другите, онези лошите, не искат просто да се лекуват, а да точат здравната каса. Цялата тази арогантност беше скрита зад разкази за починали родители на политици и за изхарчените пари за тяхното лечение.

По същия арогантен начин главният прокурор Сотир Цацаров се скри зад шокиращото убийство на дете в Момчилград, за да омаловажи доклада на турските служби, свързващ „Булгартабак" с контрабанда на цигари. Защото кой ще настоява да задава въпроси за холдинга, когато отсреща му говорят за мъртво дете?

В същото време демонстриращите загриженост органи на реда задържат за 72 часа майка, която току-що е загубила 7-годишната си дъщеря. Задържат я по обвинение, че е оставила детето си "без надзор и достатъчно грижа и с това е създала опасност за неговото физическо и душевно развитие". И това при положение, че през въпросната нощ майката е била на работа, а бабата, която по принцип е гледала момичето, е трябвало да замине, за да се грижи за болната си сестра. Както попита един колега журналист: Какво иска да каже прокуратурата? Че ако майката си е била вкъщи, е нямало да има убийство?

Равносметката

Хората в тази държава служат само за фон на политическите маневри. Политиката не само не се прави заради тях, нещо повече дори: личните им съдби и нещастия се използват като оправдание и параван, а мъката им - като опаковка, която да скрие задкулисните обвързаности.

В една такава ситуация медиите се оказват оръжие, чието дуло трябва да бъде насочено срещу същите тези хора. И така те да бъдат накарани да повярват, че са център на властовите ангажименти. Без да подозират, че стига да има необходимост, държавната машина ще мине през тях. Същите тези медии, които представят циничната употреба на човека като грижа за него. Същите тези медии, които рисуват защитниците на демократичните устои като грабители. Същите тези медии, които изобразяват онкоболните като лобисти. Същите тези медии, които имат за цел не да информират, а да моделират. Да моделират средата така, че цинизмът да изглежда като загриженост. Което пък превърна обществото в такава пихтиеста маса, че ако сега Фидосова нарече избирателите „промили" или Цветанов “уволни” съдия, това изобщо не би представлявало проблем. Нещо повече дори: ако в онези години подобни случаи будеха възмущение, сега те биха били аплодирани. От самите жертви.

 

Тази вечер е пикът на предпоследния звездопад за годината

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tazi-vecher-e-pikyt-na-predposledniia-zvezdopad-za-godinata-2068660

Максимумът на метеорния поток Урсиди, предпоследният звездопад за тази година, може да бъде наблюдаван на 22 декември, съобщи ТАСС, позовавайки се на Московския планетариум.

Трейс Груп Холд купи имот за нова логистична база в София за 3 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284021_%D0%A2%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81+%D0%93%D1%80%D1%83%D0%BF+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B4+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%

 Трейс Груп Холд закупи недвижим имот в София за сумата от 3,033 млн. лв., който да превърне в нова логистична база, става ясно от съобщение, разпространено чрез БФБ – София.

Поземленият имот, закупен на 18 декември, се намира на ул. "Пробуда" 14, район "Сердика", и е с площ 32 340 кв. м., заедно с построените върху терена сгради.

Покупката включва административна сграда на четири етажа с площ 348 кв. м., пристройка със застроена площ от 82 кв. м., столова площ от 410 кв.м., склад с площ 204 кв. м., клуб-барака с площ 137 кв. м. и производствени сгради. Главният корпус е с площ 2 773 кв. м., има и спомагателен корпус с площ 1 711 кв. м. и диагностичен пункт с площ 102 кв. м.

На територията на закупения имот има бензиностанция, автомивка и метално хале.

 

Имотът е бил закупен след проведен търг с наддаване. Дружеството посочва в съобщението си, че той и построените в него сгради, след тяхната реконструкция и обновяване, ще бъдат превърнати в съвременна и модерна лигистична база.

 

Холдингът съобщи още и за вливане на няколко негови дъщерни дружества – „Трейс-Бургас“ ЕАД, „Родопа Трейс“ ЕАД и „Инфрастрой“ ЕАД. Те се вливат в „Трейс – Пътно строителство“ АД, което става техен универсален правоприемник.

При вливането основният капитал на „Трейс – Пътно строителство“ АД се увеличава от 5 507 955 лв. на 8 845 605 лв. чрез издаването на нови 74 170 броя обикновени поименни акции с номинална стойност 45 лв. всяка.

Титуляр на акциите от увеличението на капитала на приемащото дружество е „Трейс Груп Холд“, едноличен собственик на влелите се три дружества.

Акциите на холдинга поевтиняват с близо 14% от началото на годината и с 13% през последните 12 месеца при пазарна капитализация от 109,626 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Миглена Иванова

Правителството с план за намаляване на енергийното потребление

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284020_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 С план за подобряване на енергийните характеристики на отопляваните и/или охлаждани сгради, които са държавна собственост, както и с програма за насърчаване на инвестиции в сградния фонд, правителството ще работи за намаляване на енергийния интензитет на страната.

Мярката беше одобрена от министрите при актуализацията на Националния план по действия за енергийната ефективност, съобщават от правителствената пресслужба.

В документа е записано, че до 2020 година енергийната интензивност на страната трябва да бъде намалена с 41% спрямо нивата през 2005 година. Това означава, че енергийното потребление трябва да намалее до 16,87 млн. тона петролен еквивалент. Без мерки за енергийна ефективност прогнозата е, че потреблението ще бъде 18,46 млн. тона петролен еквивалент.

Според тези разчети България трябва пести годишно енергия в размер на 716 хил. тона петролен еквивалент до 2020 година. Отчетът за 2016 година сочи, че за периода 2014-2016 година са направени спестявания в размер на 303,8 хил. тона петролен еквивалент.

Мерките за постигане на енергийни спестявания се финансират от различни източници, сред които повечето оперативни програми, Програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство, Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“, Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и други.

Ежегодното обновяване на 5% от разгърнатата застроена площ на сградите, които са държавна собственост, каквото е изискването на Закона за енергийна ефективност, ще осигури спестяване на енергия в размер на 10,26 хил. тона петролен еквивалент и над 12 хил. тона въглероден диоксид.

От своя страна, обновяването на 1% от разгърнатата застроена площ на всички жилищни сгради годишно ще доведе до спестяване на 284 хил. тона петролен еквивалент енергия и 384 хил. тона въглероден диоксид.

Списъкът със задължени лица по Закона за енергийна ефективност и техните индивидуални цели за енергийни спестявания също е част от одобрения Национален план за действие по енергийна ефективност. Предвидено е, че търговците с електрическа и топлинна енергия, както и тези с природен газ, течни и твърди горива, трябва да спестяват по 51,69 хил. тона петролен еквивалент енергия годишно.

По статията работи: Деляна Петкова

Конгресът прие временна мярка за финансиране на американското правителство

https://www.actualno.com/america/kongresyt-prie-vremenna-mjarka-za-finansirane-na-amerikanskoto-pravitelstvo-news_650948.html

Благодарение на пълната мобилизация на републиканците,  Конгресът на САЩ прие временна мярка за финансиране на федералната администрация. По този начин критичната дата за американския бюджет беше отложена за 19 януари, предаде БГНЕС. Сенатът прие с 66 срещу 32 гласа текста няколко часа след като долната камара спази процедурата и също гласува за избягване на ситуацията. Една част от малцинството на Демократическата партия на САЩ се противопостави заради липса, според тях, на мерки за

Кабинетът одобри удължаването с 5 години на придобиването на имоти по давност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284019_%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81+5+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B

 Правителството одобри на днешното си заседание удължаването с 5 години на мораториума за придобиване по давност на държавни и общински имоти.

Това става с промени в Закона за собствеността, които ще бъдат внесени за разглеждане от Народното събрание.

Промяната дава възможност за изпълнение в максимална степен на Плана за действие с мерки за предотвратяване придобиването по давност на имоти частна държавна или общинска собственост, приет от Министерския съвет на 23 декември 2016 г., посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Основният мотив на вносителите за новото удължаване на този срок е „защита на държавния и обществен интерес в максимална степен“.

След анализ на информация, предоставена от областните управители, се вижда, че има нужда от допълнително време за актуване на някои имоти, за да бъдат защитени от придобиване от трети лица.

По статията работи: Миглена Иванова

Баща преби детето си с метален прът

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bashta-prebi-deteto-si-s-metalen-pryt-6077506

Той завързал детето за оградата на гробищата и го оставил да стои босо часове

Заплахите пред статуквото: централни банки, търговия и балони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284018_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE%3A+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%

 След година на стабилен световен икономически растеж анализаторите прогнозират почти същото развитие на нещата за 2018 година, т.е. очакванията са за един нито прекалено силен, нито прекалено слаб растеж или т. нар. сценарий на Златокоска. Ще се усеща обаче и известно присъствие на трите мечки.

Идеята е, че всичко подсказва растеж, който ще бъде по-силен от постигнатия през 2017 година, пише Джеръми Гонт в цитиран от БТА коментар за Ройтерс.

Частично това може да се дължи на факта, че анализаторите като цяло не познаха миналата година, подценявайки икономическото представяне, особено в еврозоната и Япония. Международният валутен фонд например предвиждаше световният икономически растеж през 2017 година да бъде 3,4%, а при развитите икономики - 1,8%. Сега показателите са преизчислени съответно на 3,6% и 2,2%. Фондът прогнозираше растеж на еврозоната и Япония 1,5% и 0,6%, а сега очакваният са за растеж от 2,1% и 1,5%.

„По-бързият растеж достига близо две трети от световното население", посочи в съобщение в блога си МВФ. Това представяне обнадежди някои икономисти. Nomura е сред по-оптимистичните: "Световният растеж има далеч повече самовъзстановяващи се характеристики сега, отколкото когато и да било през последните 20-30 години."

Мечките от приказката за Златокоска обаче имат навика да се появяват. Има множество потенциални политически и икономически рискове за статуквото. Както в приказката обаче нека бъдат само три: централни банки, търговия и балони.

В първия случай опасността е, че ще бъде предприета грешна политика, която ще притисне длъжниците. Втората опасност се свърза с подновения американски протекционизъм или недоволството от китайския износ, предизвикващо ответни задушаващи търговията бариери. Третият случай е свързан с неочакваните загуби на пазара, които пресушават разходите и търсенето.

Първа опасност

Част от тазгодишния световен икономически успех се обяснява със съчетаването на извънредно либерални парични мерки и компетентното управление на централните банки в опитите им да отучат света от досегашната щедрост.

За 2018 година Фед се готви за още три вдигания на лихвите, Европейската централна банка бавно съкращава програмата си за изкупуване на активи, а Китай повишава лихвите.

Всичко това е внимателно отчетено от хората, взимащи решенията, но могат да бъдат допуснати грешки, а всяка значима смяна на скоростите крие опасност да доведе до рязко намаляване на разходите на потребителите и компаниите.

Непокритите корпоративни задължения в САЩ например възлизат на близо 8,8 трилиона долара, според Sifma, организация, обединяваща компании, занимаващи се с ценни книжа. Дългът се е повишил с 35% от 2010 година и е значим двигател за корпоративното разрастване.

Рисковете за финансовата стабилност представляват по-голяма заплаха за продължаването на цикъла на растежа, отколкото рисковете, свързани със стабилността на цените, пише в прогнозата си за 2018 година Четан Айя, един от ръководителите на отдела за световна икономика в Morgan Stanley. Според него американските корпорации са най-уязвими от по-високите лихви.

Това означава, че затягането на политиката на централната банка, за да ограничи прекалено силния растеж или инфлационните рискове създава недостиг на кредитиране и поради това Вашингтон, Франкфурт, Пекин и Токио са предпазливи.

 

Втора опасност

Предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 година бе обсипвана с реториката "Америка на първо място" и солидна порция войнственост към другите страни.

Вече на власт, администрацията на Тръмп направи няколко неща в защита на интереса на САЩ да разстрои привържениците на мултилатерализма. Например администрацията започна разследване на вноса на стомана, блокира назначаването на съдии в Световната търговска организация и изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), в което сега членуват 11 държави.

Други мерки не напреднаха чак толкова и по-специално заплахата да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), както и да постави на колене Китай заради, както твърди, нечестни търговски практики.

Търговският дефицит на САЩ обаче се е увеличил до 43,5 милиарда долара въпреки подкрепяния от растежа американски износ. Дефицитът на САЩ с Китай леко е спаднал, но все още е 34,6 милиарда долара в полза на Пекин.

Огромният търговски дефицит трябва да бъде намален бързо, заяви в Туитър Тръмп след пътуване до Азия през ноември.

Ако реториката се превърне в реалност, икономическият климат на 2018 година бързо ще отчете понижение на температурите.

Според американския частен институт Conference board икономическото присъствие на Китай в САЩ е пет пъти по-голямо, отколкото американското в Китай. Това означава, че въвеждането на търговски бариери може да удари растежа на Китай, който пък допринася доста за богатството на страни износителки като Германия. Това далеч не е само въпрос между САЩ и Китай: Световната банка оценява, че световната търговия представлява 52% от световния брутен вътрешен продукт, което е над два пъти повече, отколкото през последните 50 години.

Трета опасност

Балоните се предвиждат трудно, докато не изскочат (има тенденция да се казва, "този път е различно, докато не стане ясно, че не е). Ако обаче икономистите са научили нещо за финансовите сривове този век, то е, че те завличат почти всичко със себе си.

Според оценка на Световната банка световният растеж се е забавил от 4,4% през 2000 година до около 1,9% през 2001 година, когато се пръсна балонът dot com, а финансовата криза предизвика рязко понижение на икономическия растеж - от 4,3% през 2007 година до свиване от 1,7 % през 2009 година.

Внезапните загуби на финансови инструменти карат компаниите да ограничат разходите си, което води до спад на растежа, закриване на работни места и изпадане в неплатежоспособност.

Има много примери за активи, които отчитат постоянен и рязък скок през изминалата година: поразяващото поскъпване на биткойна е най-очевидният пример.

Албърт Едуърдс, специалист по въпросите на стратегиите от Societe Generale винаги е нащрек за появата на балони. Според него като се има предвид, че фондовите пазари са в стратосферата, няма да е необходимо много време за преобръщане на нещата.

Може да се окаже нещо толкова скучно, колкото неочаквано слаба печалба, предполага той.

 

Бойчо Попов

Какво е важно да знаем за гумите през зимата

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/12/22/3101934_kakvo_e_vajno_da_znaem_za_gumite_prez_zimata/?ref=rss


През зимата е препоръчително гумите да бъдат напомпени с 0.2 бара над посочените от производителя на автомобила стойности, тъй като заради разликите в температурите налягането пада, това съветва автомобилистите мениджърът техническо обслужване на клиенти в "Нокиан Тайърс" Мати Мори. Той посочва, че спад от 10 градуса понижава налягането в гумите с 0.1 бара.<br /><br />Мори препоръчва също налягането да се проверява в гумите, когато те са студени, тъй като след шофиране, те...

Будапеща - рай за купонджиите, ад за жителите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284017_%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B0+-+%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

 "Нощно време стените ми вибрират от музиката, а на сутринта често трябва да чистя повръщано от колата си". На жителите на Будапеща - новата Мека на купонджийския туризъм, започва да им идва до гуша от вредните последици на това явление, казва Дора Гарай.

С десетките евтини ежедневни полети, халбите бира по 1,5 евро и апартаментите по 30 евро на нощ унгарската столица се превърна в новото любимо място на купонджии от цяла Европа, които и лете, и зиме отиват там за нискобюджетно веселие, разказва Питър Мърфи от Франс прес.

В сърцето на метрополията старият еврейски квартал се е превърнал в невралгичен център на всякакви ексцесии с близо 800 барове, нощни клубове и ресторанти на площ от по-малко от два квадратни километра. Допреди пет години половината не са съществували.

Според 32-годишната Дора Гарай, която се занимава с търговия и винаги е живяла в този квартал с красиви сгради от 19-и век, тази промяна, още по-рязка, отколкото в Барселона или Амстердам, е станала непоносима.

 

"Не мога да си представя да отглеждам деца в такава среда. Наричат ни досадници, които не обичат веселбата, но ние сме просто нормални хора, които искат да спят нощем", обяснява младата жена, която е председателка на сдружение на недоволни местни жители.

В разположения до голямата синагога бивш буржоазен квартал все още живеят не по-малко от 15 000 души. 18 процента от тях обаче обмислят да напуснат заради вредните въздействия, сочи проучване на университета "Корвин" в Будапеща.

С 3,5 милиона души миналата година броят на туристите в Будапеща на практика се е удвоил за осем години. А типът посетители, които преди бяха привличани предимно от ретро чара на бившия "Париж на Централна Европа", много се е променил.

Според ръководителката на изследването на университета "Корвин" Мелани Кей Смит "евтиният алкохол" и "купонът" днес са основните причини за пътуване до Будапеща.

"Невероятно е колко много получаваме тук срещу толкова малко пари", потвърждава за АФП група подпийнали датчани.

Нощният живот на квартала, в който едно време е имало само няколко бара в полуразрушени сгради, сега е придобил "индустриални" измерения, като някои заведения могат да приемат до 2000 души.

Посред нощ викач с мегафон насочва група туристи към заведение. "Готови ли сте да се размажете?" крещи той, след което обяснява на АФП, че недоволните местни жители "могат да се преместят".

Дора Гарай и сдружението ѝ, което наброява не по-малко от 1000 души, не са на това мнение.

"От една страна, много хора обитават социални жилища и не им е лесно да си тръгнат. От друга страна, защо да се местим само защото някакви хора идват тук за по няколко дни и правят каквото си искат?", възмущава се тя.

Все повече са апартаментите, които се наемат чрез интернет, и това се отразява отрицателно на местните жители. 

"Оная нощ някакъв пиян англичанин, който си търсеше апартамента, звъня на всички врати", разказва изгубил търпение местен жител.

Дора Гарай и сдружението ѝ организират все повече демонстрации, за да се чуе гласът им. Те смятат, че общината трябва да създаде купонджийска зона далеч от жилищните квартали и да въведе работно време на баровете до полунощ, а не до 06.00 ч. сутринта, както е сега.

Такава мярка обаче ще доведе до сериозни пропуснати ползи, смята Абел Жендовиц, собственик на бара "Симпла Керт", създаден през 2001 г. в изоставена жилищна сграда, откъдето тръгва бохемската, а после и купонджийската репутация на квартала.

"Положението по улиците наистина е станало непоносимо, но може да се реши с глоби за неприлично поведение, с повече полиция, боклукчийски коли и обществени тоалетни", смята той.

Той уверява, че баровете вече плащат за патрули от посредници, които да укротяват шумните клиенти.

Кварталното кметство пък спомена възможността за местен референдум за край на работното време на заведенията в полунощ.

Мелани Кей Смит обаче се съмнява, че ще се приеме такава мярка, имайки предвид "това преплитане на политиката и бизнеса". Още повече, че все повече изоставени жилища в квартала се купуват от инвеститори, които ги превръщат в квартири за купонджии. 

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Как липсата на два подписа коства 6 млн. лева глоба за EVN България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284016_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+6+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%

 Липсата на два подписа в протокол за смяна на електромери коства на EVN България санкция в размер на общо 6 млн. лева (по 3 млн. лева на нарушение). Липсата е установена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) след жалби на клиенти на дружеството.

Санкцията е наложена в четвъртък (21-и декември), тоест два дни преди дългите празници за Коледа и дружеството има ограничено време, за да изготви и отправи своето възражение - 7 календарни дни.

Това обясниха от ръководството на EVN България по време на пресконференция. Санкцията е максимална, а от дружеството са категорични, че не отговаря на извършеното нарушение.

Казусите са два - за подмяна на електромерите на двама клиенти на дружеството. И в двата протокола липсва подписът на втори свидетел. По закон дружеството е длъжно да сменя електромерите и в противен случай отново би търпяло санкция за нарушение, разказа Гочо Чемширов, заместник-председател на Управителния съвет на "Електроразпределение Юг" (разпределителното дружество в състава на EVN България).

Той уточни, че през 2016 година и 2017 година, от когато датират жалбите, са били подменени общо 800 хил. електромера и с тази задача са били заети 500 техници и сътрудници на дружеството.

От EVN настояват, че глобата, която налага КЕВР, не е съразмерна. Наказанието трябва да отговаря на степента на обществената опасност, на нарушенията на интересите на бизнеса, коментира Калина Трифонова, заместник-председател на Управителния съвет на "EVN България".

Тя даде за пример, че този принцип не винаги се спазва при налагането на санкции у нас и случаи с отравяне на деца, например, се санкционират с едва няколко хиляди лева.

"Казусът е абсурден - 6 милиона лева за два липсващи подписа", каза още тя. Глобите няма да се отразят върху цената на потребителите, но с тези пари могат да бъдат изградени 60 километра кабели средно напрежение или една модерна подстанция.

От 2013 г. от дружеството предлагат да отпадне изискването за втория подпис в протоколите за смяна на електромери, тоест необходимостта да бъдат намерени двама свидетели, които да не са служители в EVN. Причината е, че трудно се намира още един свидетел, който да подпише документа.

Това не е единствената санкция, която получава дружеството днес - Комисията за защита на конкуренцията му наложи глоба за злоупотреба с господстващо положение. И двете санкции ще бъдат обжалвани, увери Роберт Дик, регионален мениджър на EVN. "Надяваме се да е просто съвпадение", каза от своя страна Трифонова в отговор на въпроса как си обясняват двете санкции на две отделни институции в общ размер от 10 млн. лева, изпратени в един и същи ден.

Случаят е заинтригувал и посланика на Австрия у нас Н.Пр. Роланд Хаузер, който също присъства на пресконференцията. Той отбеляза на първо място размера на санкцията, наложена от КЕВР, който по думите му не отговаря на тежестта на нарушението, и на второ място - ограниченото време за реакция.

"Това е много лош сигнал за условията за инвестиции в България", заяви посланикът.

Австрия е един от най-големите инвеститори в България, а EVN е вторият по големина австрийски инвеститор в страната ни, припомни още той.

Огорчението няма да накара EVN да напусне България, но дружеството ще бъде предпазливо за бъдещото си развитие, каза Роберт Дик.

"За да развиваме бизнес, се нуждаем от нормална инвестиционна среда", категоричен беше той и допълни, че няма друга държава в ЕС, която да изисква наличие на двама свидетели при подмяна на електромерите, които са собственост на разпределителното дружество, а не на клиента.

Общо инвестициите на EVN България в инфраструктурата са на стойност 1,2 млрд. лева. През годините то е получавало санкции за неизпълнение на свои ангажименти, но те са били в размер на между 20 хил. лева и 1 млн. лева.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Президентът на компанията-майка на Google слиза от поста си

https://www.actualno.com/sciencelogy/prezidentyt-na-kompanijata-majka-na-google-sliza-ot-posta-si-news_650947.html

Президентът на административния съвет на Alphabet Inc. ще напусне през януари, за да се посвети на други проекти. Това съобщи компанията снощи, предаде БГНЕС. Alphabet е компанията-майка на Google, а фактическият ѝ ръководител Ерик Шмид беше един от първите хора, управлявали Google в началото на този век. Той ще остане "технически съветник по наука и технология" за Alphabet, добавят от компанията. Заместникът на Шмид (без роля на изпълнителен директор) ще бъде посочен през януари. Ц

На 22 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6624963

На 22 декември рожден ден иматСоломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, бивш министър на външните работи, автор и приятел на “24 часа” О.р. ген. Аню Ангелов, съветник по отбрана и военна сигурност на премиера Борисов, бивш военен министър Десислав Чуколов, депутат в 44-ото НС Костадин Чакъров, бивш съветник на Т.

Да умреш срещу заплащане: цивилните руснаци, които се бият в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/22/3102240_da_umresh_sreshtu_zaplashtane_civilnite_rusnaci_koito/?ref=rss


Когато Владимир Кабунин подписал граждански договор с армията, видял възможност да си осигури много по-висока заплата, отколкото би могъл да получава в провинциалния си роден град в Русия. Бившият полицай напуснал Оренбург, намиращ на почти 1500 км югоизточно от Москва, щастлив, че може да помогне на съпругата и сина си, и се присъединил към проруските бунтовници, биещи се с правителствените сили в Източна Украйна, заявиха за Ройтерс семеен приятел и роднина.<br /><br />Когато...

Голям празник е. Какво се приготвя днес

https://www.vesti.bg/lyubopitno/goliam-praznik-e.-kakvo-se-prigotvia-dnes-6077472

На 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия

Вижте най-дългия стъклен мост в света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/vizhte-naj-dylgiia-styklen-most-v-sveta-snimki-2068700

Най-дългият пешеходен мост със стъклен под в света ще бъде открит в провинция Хъбей в източната част на Китай на 24 декимври, съобщи вестник "Чайна дейли".

Разкриха защо пандата Мън Мън ходи назад (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-zashto-pandata-myn-myn-hodi-nazad-video-2068651

Загадката защо женската панда Мън Мън - обитателка на зоопарка в Берлин, ходи назад, най-после е разрешена - симпатичното създание е разбрало, че така привлича вниманието на посетителите и съответно получава повече бамбук, предаде ДПА.

Проскубаното дърво: коледната елха на Рим изсъхна (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/proskubanoto-dyrvo-kolednata-elha-na-rim-izsyhna-snimki-2068656

Коледната елха на Рим изсъхна, преди да изчака Коледа. Игличките на дървото изпопадаха две седмици, след като беше поставено на площад „Венеция“ в италианската столица. Случката помрачи коледното настроение на жителите на Рим, като

Веригите на свободното слово!

http://pogled.info/bulgarski/verigite-na-svobodnoto-slovo.91455

/Поглед.инфо/ Веригите на свободното слово! Вече ни ги сложиха: първата това е измисленият език на омразата. Значи, ако критикуваш мр...ните араби, дето идват да ни ч...кат жените и да хайлазуват – това е език на омразата! Ако критикувам ГЕРБ – пак език на омразата.

Какво Ви става бе, хора?

http://pogled.info/bulgarski/kakvo-vi-stava-be-hora.91456

/Поглед.инфо/ Какво Ви става бе, хора? Според представителното поручване на «Тренд» в «24 часа» от 21. т.м., на въпроса какво си пожелавате за 2018 г, само 5% от вас сте посочили – Любов. Та нали истински се живее само когато умираш от любов! Или и за нея искате гаранция с печат?

Православен календар за 22 декември, вижте имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6619945

Православен календар за 22 декември, вижте имениците днесСв. вмчца Анастасия Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Тя оставила светския живот, за да се грижи за бедните и затворниците, да облекчава участта на страдащите в името на Христа. Била подложена на различни мъчения заради вярата и делата си, осъдена на смърт и изгорена. По-късно мощите й били пренесени в Цариград.

Цветан Цветанов: Ахмед Доган е изключително прав, в БСП го знаят

http://clubz.bg/62142-cvetan_cvetanov_ahmed_dogan_e_izklyuchitelno_prav_v_bsp_go_znaqt

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и зам.-шеф на партията, коментира пред бТВ словото на Ахмед Доган пред актива на ДПС от снощи. Според Цветанов Доган е прав, когато казва, че настоящото правителство няма алтернатива.

Той изтъкна, че това се признава и от представители на БСП, които обаче не желаят публичност, защото изпълняват партийната дисциплина.

"Повече са добрите неща. Там, където има слабости, се отстраняват, това е философията на едно управление".

Така Цветанов коментира дейността на правителството. Той припомни, че казаното от Доган се припокрива и със социологическите изследвания от последните дни. Цветанов отрече да има разговори и политическа договорка между ГЕРБ и ДПС.

"Неговата реч ( на Доган - б.р.) малко се различава от позицията на парламентарната група. Тя трябва да бъде изяснявана от народните представители. Ще видим с политическите действия. Има едно национално отговорно говорене по темата защо не е необходимо да има вот на недоверие. Преди 6-7 месеца БСП и ДПС сигурно са се надявали, че ще имат съвместно управление. Възпроизведе се абсолютно същото", каза Цветанов.

И допълни, че ако сега има избори резултатите ще са сходни.

"Изключително прав е Ахмед Доган. Може да е политически опонент, но когато нещо е правилно трябва да се поощрява. Стани да седна - това е единственият мотив на БСП", каза Цветанов.

Той припомни, че през 2013-2014 г. БСП и ДПС са имали възможност да управляват "с измамата Костинброд".

"ДПС са реална опозиция, знаете колко са остри и към мен, и към парламентарната група", убеден Цветанов.

Зам.-шефът на ГЕРБ коментира и критиките на Валери Симеонов, че герберите са се обединили с ДПС по темата за концесията на плажовете.

 

"Много са гласуванията, в които различните политически сили, които спорят по принцип, някой път имат еднакви гласувания. Това не означава, че има промяна в коалиционното управление", категоричен бе Цветанов.

Той декларира, че работи добре с групата на "Обединени патриоти". И разкри, че днес заедно със Симеонов ще бъдат заедно на първия полет София - Одеса, който ще е полезен за българската диаспора в Украйна.

"Всеки ден си говоря с Валери Симеонов. Ние нямаме теми, за които да не можем да си говорим", заяви Цветанов.

По темата за втория лифт в Банско, която също внесе напрежение между Симеонов и премиера Бойко Борисов, зам.-шефът на ГЕРБ заяви, че "всеки иска да има втори лифт на Банско.

"Важно е да развием регионите. Любителите на планината искат да имат услвоия да караме ски в България. Всичко това трябва да се случва съгласно българското законодателство", каза Цветанов.

След мекия авторитаризъм следва изхвърлянето на демокрацията

http://clubz.bg/62141-sled_mekiq_avtoritarizym_sledva_izhvyrlqneto_na_demokraciqta

В продължение на четвърт век бяха възможни много неща - големи кражби, злоупотреба с институционална власт, едра корупция по върховете на властта. Диктатура не беше възможна. Препятствието се наричаше Европейски съюз. Първо - стремежът към членство. Второ - стремежът към парите след членството и необходимостта да се спазват поне видимо някакви критерии за получаването им.

Постепенно ЕС нагази в задълбочаваща се криза - финансова, икономическа, институционална, политическа. Бежанската криза беше последният - засега - акорд в раздружаването на ЕС. Тази криза отвори пространства за политическо действие, за движение към мека диктатура. В някои случаи под легитимацията за защита на националния интерес (Орбан, Качински), в други - под маската на загрижено проевропейско поведение (Б. Борисов), в трети - с полуоткрита цел за отдалечаване от европейска и атлантическа идентичност (Груевски), а също и в опит за лавиране между Изтока и Запада в своя изгода (Вучич).

Суспендирането на демократични правила, налагането на свръхконцентрация на властта в ущърб на балансите на нейното разделение, използването на властовите институции като сопа за разправа с неудобни съдии, бизнесмени, политици или медии - върви процес на синтезиране на един полуприкрит, затова "мек" авторитаризъм. Той се подкрепя от дългосрочното изтощаване на източноевропейските общества и от умората на общественото мнение да се бори за легитимност и прозрачност на институциите.

За някои сравнението между България, Полша, Унгария и Сърбия би изглеждало прекалено - защото националните модели са твърде различни. Да, различни са по стил, по външно зададени цели и по процедури на налагане на промяната в посока мек авторитаризъм. Но посоката е тази. В България власт имащите не се карат с Брюксел, не оспорват решенията на Юнкер или на Меркел. Затова се ползват от мълчаливата им подкрепа да правят "у дома си" каквото пожелаят. На фона на раздиращият се от конфликти свят около нас, "мекият" авторитаризъм е много лоша новина - той павира пътя към по-твърди форми на практическо изхвърляне на демокрацията едва четвърт век след условното й въвеждане.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Новото правителство на Австрия ще запази проевропейския курс, но ще търси и сближаване с Русия

http://pogled.info/svetoven/evropa/novoto-pravitelstvo-na-avstriya-shte-zapazi-proevropeiskiya-kurs-no-shte-tarsi-i-sblizhavane-s-rusiya.91453

/Поглед.инфо/ Два месеца след предсрочните парламентарни избори през октомври след поредица от консултации, някои от които бяха при закрити врата, Австрия вече има правителство, съставено от спечелилата изборите консервативна Австрийска народна партия /АНП/ и останалата на трето място крайнодясна Партия на свободата, определяна като антиевропейска и популистка.

Благодаря ви...

http://pogled.info/bulgarski/blagodarya-vi.91454

/Поглед.инфо/ Благодаря ви мили мои... Почти познати непознати! Как всяка сутрин всеки иска две думички да ми изпрати... На мен... На този, който свикна пред всички да се изповяда... Това е моята утеха... Това е моята награда...

Вижте кога е най-подходящото време да кандидатствате за мечтаната работа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-koga-e-naj-podhodiashtoto-vreme-da-kandidatstvate-za-mechtanata-rabota-2068690

Декември, вторник, между 10:00 и 11:00 ч. сутринта е най-подходящото време да кандидатствате за мечтаната си работа. През последния месец от годината много хора напускат своите работни места, след като са получили Коледните си бону

Започва регистрацията за „Ученически практики“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochva-registraciiata-za-uchenicheski-praktiki-2068687

Започва регистрацията по проект „Ученически практики“, съобщават от Министерството на образованието и науката. 
 
До 5 януари 2018 г. директорите на професионалните гимназии и на училищата с професионални паралелки могат да подадат заявка за в

Парламентът в коледна ваканция до 10 януари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-v-koledna-vakanciia-do-10-ianuari-2068695

Парламентът излиза в коледна ваканция от 22 декември до 10 януари включително, съгласно правилника си за работа.
 
Депутатите ще се върнат зад банките в пленарната зала на 11 януари.

Как ще пътуваме с влаковете по празниците

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-shte-pytuvame-s-vlakovete-po-praznicite-2068686

18 200 допълнителни места ще има във влаковете по основните направления от днес до 2 януари, съобщиха от БДЖ за „Дарик”. Предварителната продажба на билети за всички бързи влакове вече започна. Новият график е в сила от 10 декември. От железопътната компания препоръчват на клиентит

Ден на траур в Момчилград в памет на 7-годишната Дамла

//dariknews.bg/novini/bylgariia/den-na-traur-v-momchilgrad-v-pamet-na-7-godishnata-damla-2068697

Община Момчилград обяви петък за Ден на траур в памет Дамла, съобщиха от пресцентъра на общината.

17 деке

Путин насочва Русия към световно лидерство

http://pogled.info/svetoven/putin-nasochva-rusiya-kam-svetovno-liderstvo.91450

/Поглед.инфо/ Речта на Владимир Путин на форума на Народния фронт във вторник бе неговата първа главна реч по време на започналата президентска кампания. И въпреки, че предизборната му програма все още не е публично достояние, вече може да се съди за това, защо той отива на избори: за да изведе Русия на водещи позиции в света.

Андрей Фурсов: Сталинският буквар /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/russia/andrei-fursov-stalinskiyat-bukvar-video.91451

/Поглед.инфо/ Известният историк акад. Андрей Фурсов коментира значението на Сталин за настоящето и бъдещето на Русия. Каква е неговата тайна, в какво той принципиално се различава от фигурите на Ленин и Троцки? Какви са особеностите на нашата епоха и защо хората отново се обърнаха към Сталин? /ВИДЕО/

СNN: Тръмп общува с Путин заобикаляйки съветниците си

http://pogled.info/svetoven/sNN-tramp-obshtuva-s-putin-zaobikalyaiki-savetnitsite-si.91452

/Поглед.инфо/ Съветниците на Доналд Тръмп по националната сигурност са обезпокоени от зачестилите преки контакти между американския президент и неговия руски колега Владимир Путин. Както съобщава CNN, през миналата седмица Тръмп два пъти общува с Путин по телефона “без подготовка”. Американските аналитици се опасяват, че ръководителя на Белия дом може да стане обект на манипулации от страна на “бившия агент на КГБ” Путин.

Първата кръстословица се появява като коледен подарък във вестник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6624810

Първата кръстословица се появява като коледен подарък във вестникЗабраняват публикуването им през Втората световна война, за да не се предават тайни съобщения чрез тях Помните ли филма “Всичко за Стив”, в който Сандра Бълок беше автор на кръстословици? А може би много от вас са гледали и американския документален филм Wordplay (“Игра на думи”), в който съставители на кръстословици се състезават за награда от

Към днешна дата кабинетът на Борисов няма алтернатива

http://pogled.info/bulgarski/kam-dneshna-data-kabinetat-na-borisov-nyama-alternativa.91446

/Поглед.инфо/ Големият проблем на правителството на Борисов е коалиционната му политика и по-конкретно включването на отявлени националисти в кабинета. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред елита на ДПС.

МВР отговори на Йончева със свой филм за оградата по границата

http://pogled.info/bulgarski/mvr-otgovori-na-ioncheva-sas-svoi-film-za-ogradata-po-granitsata.91447

/Поглед.инфо/ МВР пусна свой филм за оградата на границата с Турция, след като депутатът и говорител на парламентарната група на „БСП за България“ Елена Йончева пусна свой филм за оградата. 20-минутният филм на Йончева разкрива неефективността на оградата по българо-турската граница, която би трябвало да спира бежанците от Близкия Изток. Според разкритията България е построила двойно по-скъпо съоръжение в сравнение с Гърция, което обаче не спира трафика на мигранти, като бежанци прескачат оградата и със стълба.

Европа се притесни от данъчната реформа на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/evropa-se-pritesni-ot-danachnata-reforma-na-tramp.91448

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ се надява да направи страната по-атрактивна за бизнес, а Старият континент се опасява, че ще бъде големият губещ

Русия създава нова армия в Далечния Изток

http://pogled.info/svetoven/rusiya-sazdava-nova-armiya-v-dalechniya-iztok.91449

/Поглед.инфо/ Съгласно указа на президента на Руската федерация, системите за противовъздушна отбрана в Далечния изток ще бъдат усилени и обединени със силите на военноморската авиация. В същото време, с цел да се обезпечи по-широка зона на обхват, в региона се формира нова армия, щаб-квартирата на която ще се намира на полуостров Камчатка. По този начин, с помощта на модернизирани системи за противовъздушна отбрана и военни изтребители, ще може да защитим и Арктика.

Депресията: тъмната страна на Коледа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6624997

Депресията: тъмната страна на КоледаВаксината срещу стреса и тъгата в края на декември е да се откажем от амбицията за “перфектния празник”. Декември и особено втората половина на месеца е най-вероятното време от годината човек да изпадне в депресия, казват специалистите по душата. Може да се отдаде на късия ден, на неуютното време, на пресата до края на годината да се довършат

На 4 се увеличават безплатните инвитро процедури от януари

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6625054

На 4 се увеличават безплатните инвитро процедури от януариПодпомагат онкоболни жени до 35 г. да съхранят генетичен материал, двойки, в които има генетично заболяване, с нов шанс за здраво дете. От 1 януари се увеличава броят на финансираните от Центъра за асистирана репродукция процедури. Правителството прие пакет от промени, с които се увелича подкрепата на раждаемостта Броят на процедурите инвитро се

"ЦСКА - София" продаде "непродаваемия" Антон Недялков за 1.5 млн. долара в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/22/3102237_cska_-_sofiia_prodade_neprodavaemiia_anton_nedialkov/?ref=rss


Един от най-добрите и постоянни футболисти на ЦСКА - Антон Недялков, преминава в американския "Далас". Червените обявиха, че трансферът на защитника с клуба от САЩ е завършен и ще получат 1.5 млн. долара (2.47 млн. лева).<br /><br />"Сумата може да нарасне при добро представяне на футболиста и новия му тим. Освен това червените запазват в специална клауза значителен процент от правата на Недялков при бъдеща негова продажба", се казва в информацията.<br...

Инес Аримадас от Андалусия - "печелившият губещ" кандидат-премиер на Каталуня

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/22/3102193_ines_arimadas_ot_andalusiia_-_pechelivshiiat_gubesht/?ref=rss


На 36 години Инес Аримадас може да се похвали, че вече веднъж е изпълнявала длъжността лидер на опозицията в Каталуня и вероятно ще я запази.<br /><br />От 2015 г. тя на практика оглавява в парламента най-голямата опозиционна партия в законодателния орган на автономната област и е главен противник на уволнения премиер Карлес Пучдемон по пътя му към референдума и обявяването на независимост.<br /><br />Две години по-късно тя беше и кандидатът за премиер на центристката...

Инес Аримадас - "печелившият губещ" кандидат-премиер на Каталуня

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/22/3102193_ines_arimadas_-_pechelivshiiat_gubesht/?ref=rss


На 36 години Инес Аримадас може да се похвали, че вече веднъж е изпълнявала длъжността лидер на опозицията в Каталуня и вероятно ще я запази.<br /><br />От 2015 г. тя на практика оглавява в парламента най-голямата опозиционна партия в законодателния орган на автономната област и е главен противник на уволнения премиер Карлес Пучдемон по пътя му към референдума и обявяването на независимост.<br /><br />Две години по-късно тя беше и кандидатът за премиер на центристката...

Любослав Пенев иска да намали броя на чужденците и да даде път на българските таланти

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/22/3102234_ljuboslav_penev_iska_da_namali_broia_na_chujdencite_i/?ref=rss


Любослав Пенев заяви, че една от големите цели за него, ако бъде избран за президент на Българския футболен съюз (БФС), ще е да подпомогне развитието на българските таланти. Той даде интервю пред "Ройтерс", в което разкри вижданията си.<br /><br />Пенев обяви, че ще се кандидатира за президент на БФС. Конгресът ще е на 16 февруари 2018 г., а срещу себе си той ще има търсещия четвърти пореден мандат Борислав Михайлов.<br /><br />"Българският футбол се...

Да кандидатстваме за еврозоната сега

http://clubz.bg/62140-da_kandidatstvame_za_evrozonata_sega

Дискусията трябва ли България да е част от еврозоната и кога тече отдавна. С различен интезитет. Ту се превръща в приоритет за политиците, ту се бие спирачка. Крачката е голяма и се иска политически кураж за нея. Иска се и много работа – да се обясни на хората защо трябва да сме част от клуба. Да се разсеят страховете – какво ще се случи с доходите, с цените, с инфлацията, с лихвите по кредитите, с банките...

Общественият разговор по същество сякаш още не е започнал, но без политически кураж има риск да изпуснем момента за първата крачка – място в чакалнята на Европейския валутен съюз. Защо моментът е СЕГА? Кои са икономическите плюсове от влизане в еврозоната и боледуваме ли вече от „болестта” на по-малките икономики в нея, но без да имаме достъп до „лечение”?

Цел № 1 на европредседателството

Първата стъпка е България най-после да кандидатства за механизма ERM 2 – или така наречената чакалня. Според регламента на еврозоната всяка страна, която иска да приеме еврото, трябва да постои в преддверието минимум 2 години. В този период икономическите плюсове, които ще дойдат с еврото, няма да се случат. Но ако не кандидатстваме – те няма да се случат никога.

Аз бих използвал момента и активно призовавам правителството, с оглед на председателството на Европейския съвет, което предстои, да кандидатстваме за механизма ЕRM 2. Успехът на председателството на България на Европейския съвет се състои само в тази точка – дали правителството ще посмее да кандидатства за чакалнята или не. Ако не – за мен председателството ни ще е неуспех, каквото и друго да постигнем. Защото всичко друго можем да направим и в други периоди. Ако да – това значи, че управлението има кураж и иска да влезем на първа скорост на Европа.

Защо сега?

Кураж да кандидатстваме в ERM 2 е нужен в две посоки – вътрешнополитически и външнополитически. Първо, във всички държави, които тръгват към еврозоната – наблюдавал съм ситуацията със Словакия, Естония, занимавал съм се с Литва, правителството за период от близо година трябва да фокусира изявите и комуникацията си в това да обясни какви са възможните позитиви и негативи от приемането на еврото. За България съм убеден, че плюсовете са несравнимо повече, а минуси на практика няма, но има хора, в това число и напълно разумни хора, които се притесняват например от рязко повишена инфлация. Която може да се случи, ако държавата влиза в еврозоната при плаващ курс, но не и ако е във валутен борд.

Във всички страни преди кандидатстване за еврозоната социологията показва, че около 60-65% от населението вярва, че еврото ще се отрази лошо на доходите и цените. Каквито и да са конкретните числа от изследвания в България, едва ли ще е голяма разликата. Затова тук е нужен политически кураж – все пак министрите, особено в това правителство, са по-скоро по-популистично настроени във времето и предпочитат да правят неща, които мнозинството от хора харесва.

Външнополитическият кураж обаче е още по-ключов. България е пробвала досега 3 пъти да води неформални разговори за влизане в чакалнята на еврозоната.

Първия път това се случва през 2008 г., когато финансов министър е Пламен Орешарски. Точно преди финансовата криза и преди изборите през 2009 г. Тогава България имаше добри финансови резултати, бюджетът беше на плюс, намаляваха задълженията на държавата и моментът беше добър. Но точно в периода, когато министър Орешарски правилно бе започнал неформални разговори с Европейската централна банка и страните от еврозоната, ни спряха еврофондовете. Тоест ЕК и ЕЦБ ни казаха, че трябва да изчакаме ново правителство.

През 2009 г. аз влязох в Министерството на финансите и още през есента – тъй като имаше добра подготовка от предшественика ми – тръгнах на обиколка – финансов министър по финансов министър, за да сондирам какво е отношението към България и да продължим започнатото. За приемане на дадена страна в чакалнята на еврозоната гласуват страните в нея и гуверньорите на централните им банки. Тогава, от една страна, ние имахме добри финансови резултати и покривахме критериите, кризата вече беше започнала да се отразява на макроикономиката, но финансово и фискално стояхме много добре. Но... в началото на 2010 г. падна Гърция. И разговорът нямаше как да се продължи.

В края на 2012-а и началото на 2013 година, когато ситуацията в Гърция бе вече овладяна, Европа и ние бяхме започнали да се измъкваме от кризата, растежът у нас беше около 2%, решихме да пробваме пак да водим разговори с ЕЦБ. Вече имахме доста повече опит, Естония току-що се беше присъединила и потърсихме съвет. Оттам ни казаха – ЕЦБ е консервативна, едва ли ще спре някога да е скептична за присъединяване на икономики от Централна и Източна Европа, защото са твърде малки, за да имат положителен ефект върху еврозоната, а пък крият рискове. И единственият шанс е правителството да реши БНБ да попълни апликацията от 3 страници и да кандидатства. Това може да стане в рамките на един ден. За чакалнята на еврозоната има няколко критерия, които България покрива отдавна – единственото изключение бе през 2014 г. заради КТБ, но според критериите кандидатът за ЕRM 2 трябва да отговаря на финансовите и икономическите параметри през последните две години.

Тоест и по този показател моментът е сега. И всичко е въпрос на кураж – решаваш и кандидатстваш, въпреки че в неформални разговори ЕЦБ може да е скептична и да призовава да се чака. Това са ми го казвали и финансовите министри на Словакия, на Литва, Естония и Латвия, които минаха вече по този път.

Мисля, че премиерът Борисов има този кураж, надявам се да го покаже и по време на председателството ни. Ключови са и разговорите с лидерите от еврозоната. Процесът би трябвало да е формален – изпълнявате ли тези критерии? Да! Да! Да! На следващо заседание на финансовите министри се съгласяват и готово. Знаем обаче, че в такива случаи става дума за политика, а не за формални критерии. Трябват политически разговори.

Идеята е проста – не е да питаме дали да кандидатстваме или не. А просто да уведомим ЕЦБ и Европейската комисия:

„От 1 януари 2018 г. поемаме председателството на Съвета на ЕС, тогава ще видите и кандидатурата ни за ЕRM 2 в Европейската комисия, надяваме се на отговорно решение.”

Ако направим това – те нямат изход, трудно се измислят политически причини за отказ, когато се покриват критерии. Този подход сработи във всички страни, присъединили се към еврозоната – от Словакия до Литва.

Моментът е подходящ не само заради председателството. Дори „Брекзит“ ни помага – и ЕС, и конкретно еврозоната са притиснати да покажат, че все още са нещо желано. А ние искаме в Европа на първа скорост.

Когато сме направили първата крачка – да видим какво ни чака в еврозоната?

Първият голям страх – „помощ, инфлация”

Една от основните теми преди влизане в еврозоната във всяка присъединяваща се страна е ще се повиши ли рязко инфрацията, оттам – ще се вдигнат ли цените и ще падне ли стандартът на живот?

Действително в някои държави след влизането в еврозоната се получава такъв еднократен ефект – повишение на инфлацията. Причината е, че при прехвърляне на цените от местната валута в евро значение има курсът, при който това се прави, а и има увеличение в рамките на „закръгляването” към по-голямото число – тоест, ако нещо струва 1,70, щом се пресметне цената от местна валута според курса на еврото, то в евро цената обикновено става 2.  Противниците на влизането в еврозоната изтъкват това като голяма тема и аргумент защо не бива да бързаме.

Само че има разлики между държавите, които влизат в еврозоната при плаващ валутен курс, и тези, които влизат в условията на действащ валутен борд – като България. Какво значи това?

Словакия и Словения влязоха в еврозоната в условия на плаващ валутен курс, докато балтийските републики Латвия, Естония и Литва – в условия на валутен борд, поддържан за сходен период като в България – около 20 години. Тази разлика е важна. Ако си в условия на свободен валутен курс – получаваш курса на еврото към местната валута в деня на присъединяване към еврозоната. Съответно оттам всички търговци и банки започват да „закръгляват” цените си към по-голямото цяло число.

Страни във валутен борд обаче влизат в еврозоната на курса спрямо еврото, който е обявен в самото начало – в нашия случай през 1997 г. При тези условия няма как да има ефект „инфлация” в голям размер, защото отдавна цените – на стоки, услуги, банкови кредити, са на цени, съобразени с курса на еврото, който няма да се промени. И той е около 1,96 за евро.

Разбира се, може да има лек ръст на инфлацията – в рамките на 1-2%, когато се закръглява от 1,96 – какъвто е курсът, на 2. Това обаче не е нещо, което ще се отрази зле на икономиката. Дори обратното – през последните години в България има по-скоро слаба дефлация, така че една малка здравословна инфлация от 1-2% може да се окаже добра за приходите – при такава инфлация се увеличават с малко заплати и пенсии.

Европейският банков съюз – „имунизация” от случки като КТБ

Друга тема, която не би трябвало да е основна за влизане в еврозоната, но от 2014 година насам за България е основна тема, това е, че с присъединяването си към еврозоната ние влизаме автоматично в Единния банков съюз. Какво значи това на практика?

Първо, трите най-големи банки в България – с най-много активи – автоматично минават под надзора на ЕЦБ. А не на БНБ. Второ – всички банки, които нямат „майки” в страни от еврозоната, също минават под надзора на ЕЦП. Да го кажем по-просто – ако утре влезем в еврозоната, автоматично Уникредит Булбанк, ДСК и банката на трето място по активи в момента минават под надзора на ЕЦБ с централа във Франкфурт. Същото се случва автоматично и с банките с българска собственост – например БАКБ, Инвестбанк, ЦКБ, ПИБ и... Тук щеше да бъде и КТБ, ако не беше във фалит. Правилото важи и за банките с „майки” в страни извън еврозоната, например Турция.

Това за повечето държави не е от кой знае какво значение. В България обаче, както видяхме, надзорът на БНБ не беше на ниво и страдаме всички от провала на КТБ. Това нямаше да се случи, ако бяхме в Единния банков съюз.

Между другото, страни като България могат да кандидатстват и доброволно за участие в Единния банков съюз – без да са в еврозоната. В края на 2012 г. пробвахме да направим това. Но ръководството на БНБ, от което на практика зависи кандидатстването, тогава беше против.

Но ако не тръгнеш доброволно, което явно БНБ не иска да направи, при влизане в еврозоната присъединяването към Европейския банков съюз е автоматично. А това значи наистина друго ниво на надзора над банковия сектор у нас.

Колко ще плащаме за Европейския банков съюз?

Друга тема, която противниците на присъединяването към еврозоната изтъкват, е именно във връзка с Европейския банков съюз. Влизането в него значи, че България става част и от единната банкова застраховка в Европа. Тоест – ако някоя банка в ЕС има проблеми, на нея й се дава ликвидност с пари от ЕЦБ. За да се отпуснат тези пари обаче, всички участници в еврозоната поставят като застраховка собствени пари. Това стана тема в периода между 2012 и 2014 г. в Европа заради проблемни банки в Гърция, Испания, Италия.

Това е факт – при влизане в еврозоната ще се изчисли коефициент на участие в единната застраховка на база колко е голяма банковата ни система спрямо тази в ЕС. Отговорът за България – банковата ни система е около 1,5% от тази на ЕС. Тоест доста е малка. Съответно в случай на проблеми в европейска банка страната ни ще трябва да поеме 1,5% от сумата на общата банкова застраховка в ЕС. В зависимост от годината това може да значи сума в границите между 200 и 400 млн. евро. България ще трябва да покрива този ангажимент през БНБ – тя трябва да постави резерв в случай на проблеми в европейски банки.

Какво обаче критиците на еврозоната спестяват?

В момента, в който банковата криза отмине – например дадени са пари за ликвидност на банка в Гърция и проблемът е преодолян, то тези пари се връщат с лихви в период от няколко години. А лихвите са солидни. Пример за това е как през последните месеци става ясно, че Гръцката централна банка дължи на Германия 908 млн. евро, защото Германската централна банка е дала значителна част от парите за банковата застраховка за Гърция.

С други думи – и тази „заплаха”, за която говорят противниците на еврозоната, не е реална – да, възможно е да се наложи да се платят едни пари при криза с банки в рамките на еврозоната, но тези пари се връщат впоследствие. С лихва.

Какво ще се случи с валутния борд?

Какво всъщност е валутният борд освен фиксиран курс на лева към еврото? В момента на всеки лев в обращение в БНБ има покритие в евро. Всичките пари в обращение в момента са около 90 млрд. лв. Срещу тези пари в БНБ стоят във всеки момент 40-45 милиарда евро – тоест по 1 евро за всеки 1,96 лв. Тези пари в европейска валута стоят и чакат – в условията на валутен борд те трябва да са ликвидни във всеки един момент. Тоест видът им най-общо е в банкноти и сумата покрива напълно сумата от левове в обращение.

Един от най-големите плюсове от присъединяването ни към еврозоната, освен че банковата ни система ще е в много по-сигурни ръце, е, че в момента, в който влезем, този резерв от евро повече не ни трябва. В деня на влизане БНБ изтегля левове и праща наличното евро навън. Това ще има еднократен – за година-две поне – положителен резултат за икономиката, защото една голяма парична маса, която е стояла „в бездействие”, започва да влиза в обращение наведнъж, завърта се в икономиката.

Какво показва опитът на другите страни от ЕС, приели еврото в условия на борд – появява се малка, по-скоро здравословна инфлация, но се наблюдава и доста осезаемо покачване на икономическия растеж. Той се повишава с около 1,5% само заради освобождаването на валутния резерв. Да дам пример с България – ако тази година бяхме влезли в еврозоната и имаме 4% икономически растеж, реално той щеше да е около 5,5%. Как изглежда това в пари – България е страна, чиято икономика върви около 100 млрд. лв. и расте с 4% тази година. При допълнителен ръст от още 1,5% това ще значи 2 млрд. лв. допълнително в икономиката.

Това вероятно най-малко се разбира от хората – че един голям паричен резерв се прехвърля към икономиката и може да доведе до положителен ефект, който трае 2-3 години.

Еврозоната е престиж. А той значи по-ниски лихви

Ако страната ни е в еврозоната, освен директните ефекти, за които говорим – трябва да видим има ли по-дългосрочен положителен ефект. И отговорът е – да, има. Той е по-скоро репутационен и от чисто икономическа гледна точка е трудно обясним. Но е факт. В момента, в който си част от еврозоната, цената на дълговете – и на държавата, и на домакинствата, и на бизнеса – пада значително. Това е още по-трудно обяснимо през правилата на пазара в страни във валутен борд, при които практически рискът е сведен до минимум. Финансовите пазари не са напълно рационални или винаги се мисли, че щом има борд, въпреки гаранциите във всеки момент по-глупава политика или група глупави политици могат да го свалят. Затова се държи по-висок лихвен процент.

Това се вижда и сега в България – ако семейство поиска ипотека в която и да е банка и каже – дайте ми срещу това обезпечение оферта в левове и в евро, лихвата в левове ще е с около 1,5% по-висока от тази в евро. Просто рискът в първия случай се смята за по-висок и това не зависи от конкретната банка, пред която кандидатствате. Реално такъв риск няма, защото за всеки 2 лв. в обращение има 1 евро в БНБ, но финансовите пазари се презастраховат. В момента, в който влезем в еврозоната, тези 1,5% разлика в лихвите ще отпаднат – и за държавата, и за домакинствата. Ефектът за кредитите за бизнеса ще е малко по-малък, защото обикновено, ако дадена фирма се занимава с търговия и външни инвестиции, така или иначе се теглят кредити предимно в евро. При домакинствата съотношението между кредитите във евровалута и в левове е приблизително 50:50. Тоест за поне половината от домакинствата ще намалеят лихвите по кредити. А това е значителна сума, която ще остане у хората.

През последните 3 години се вижда и колко по-евтино е правителството да взема заеми в евро. Вероятно затова и кабинетът „Борисов 2” преди 2-3 години се полакоми и взе доста повече пари, отколкото му трябват.

И все пак има ли минуси?

От икономическа гледна точка отговорът е по-скоро не.

Няма правителство, което да е достатъчно безразсъдно да поиска друг курс на еврото – различен от този по време на валутния борд. Не искам изобщо да си помислям друго. Инфлацията е тема, но в много по-малка степен, отколкото хората си мислят. Банковата застраховка е тема, но вече се вижда, че това не е загуба на пари, а тъкмо обратното.

Има обаче една тема, по която се говори все повече не само в България, а и в Европа. Тя се повдига от икономисти – дали изобщо присъединяването на нови по-малки икономики към еврозоната е добра идея. За тях и за еврозоната от чисто икономическа гледна точка. Отговорът, меко казано, е, че въобще не е ясно дали влизането в единния паричен съюз с много по-големи от твоята икономика е добра икономическа идея. Това се вижда в примери като Гърция, Португалия.

Ако се погледне назад във времето – от създаването на еврозоната до сега, кой печели и кой губи икономически, е доста лесно да се изчисли, че Германия е спечелила много, Холандия е спечелила много, Австрия е спечелила донякъде от създаването на еврозоната. По-малките икономики по-скоро са загубили просто защото не са били достатъчно конкурентоспособни да се състезават в една и съща валутна среда с немски, австрийски или холандски фирми. Този разговор съществува от 20 години, от самото създаване на еврозоната, но се обостри силно през последните няколко години заради Гърция.

В България конкретно обаче този разговор няма смисъл. Причината е, че ние сме във валутен борд от 20 години и сме обвързани с еврото. Ако нямахме борд и бяхме на плаващ курс – като Унгария, Румъния, Чехия, Полша, ситуацията би била друга. Тези държави затова са в по-изчаквателна позиция и този чисто икономически разговор за тях е интересен.

Но нашата ситуация е различна. Макар да използваме лева като своя валута, монетарната ни политика се управлява практически от ЕЦБ заради курса спрямо еврото. От тази гледна точка България вече носи всички икономически минуси от това, че икономиката ни е много зависима от големите икономики в еврозоната. Само че нямаме нито един от плюсовете – например по-ниските лихви. Казано простичко – болестта, до която еврото довежда в по-малки икономики, които са част от еврозоната – ние вече я имаме. И ще продължим да я имаме и занапред. Но пък нямаме достъп до „имуностимулатори”, които идват с присъединяването към общия валутен съюз. Тоест боледуваме си, без да има защо.

-----

Този текст е публикуван в списание "Клуб Z" през ноември 2017 г. Още материали можете да прочетете ТУК.

Dow и S&P 500 приключиха сесиите с лек ръст

https://www.investor.bg/sasht/337/a/dow-i-sp-500-prikliuchiha-sesiite-s-lek-ryst-252665/

Американските макроикономически новини не поднесоха единен ясен сигнал, а след приемането на данъчната реформа липсват сериозни двигатаели за пазара

Джуманджи: Добре дошли в джунглата

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/12/22/3101856_djumandji_dobre_doshli_v_djunglata/?ref=rss


Приключенски, Комедия, Екшън<br />САЩ / 2017 / 119 минути<br />Сценарист: Ерик Самърс, Джеф Пикнър, Крис Макена, Зак Хелм, Скот Розенбърг<br />Режисьор: Джейк Касдан<br />В ролите: Алекс Улф, Мадисън Айсмен, Ник Джонас, Кевин Харт, Карън Джилиан, Дуейн Джонсън, Морган Търнър<br />Оператор: Гюла Падош<br />Продуцент: Мат Толмак, Уилям Тайтлър<br />В новото приключение Джуманджи: Добре дошли в джунглата всичко се преобръща с краката нагоре, когато...

Румънската революция: Край на диктатурата на Чаушеску

https://www.actualno.com/chronicles/rumynskata-revolucija-kraj-na-diktaturata-na-chaushesku-news_650262.html

Точният начин, по който се развиват събитията от 21- 22 декември 1989 г., довели до падането на комунистическия режим в Румъния, и досега не е напълно изяснен. Широко разпространено е мнението, че група заговорници - генерали от Секуритате /аналог на румънската Държавна сигурност/ са извършили държавен преврат. Според друга версия превратът е планиран още през 1982 г. и трябвало да бъде осъществен в навечерието на 1990 г. И досега не може с категоричност да се каже имало ли е реално

Бикът Фердинанд

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/12/22/3101759_bikut_ferdinand/?ref=rss


108 мин., 3D<br />Режисьор: Карлос Салдана<br />Продуцент: Лори Форте, Джон Дейвис, Брус Андерсън, Лиза Мари Стетлър<br />Озвучен с гласовете на: Иля Пепеланов, Цветослава Симеонова, Петър Бонев, Евгени Будинов, Георги Стоянов, Явор Бахаров, Калина Асенова, Ива Стоянова, Кирил Бояджиев, Николай Върбанов<br />Филмът разказва за приключенията на миролюбив бик, който е осиновен от любящ фермер и неговата дъщеря. Неговият идиличен живот обаче се променя, когато е по погрешка...

Пич, къде е баща ти?

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/12/22/3101786_pich_kude_e_bashta_ti/?ref=rss


113 мин., 2D<br />Режисьор: Лорънс Шер<br />Сценарист: Джъстин Мейлън<br />Оператор: Джон Линдли<br />Музика: Рон Симонсен<br />Продуценти: Айвън Райтман, Али Бел, Бродерик Джонсън, Андрю А. Косови<br />В ролите: Оуен Уилсън, Ед Хелмс, Джек Кей Симънс, Кат Уилямс, Тери Брадшоу, Винг Реймс, Кристофър Уокън, Глен Клоус<br />Кайл (Оуен Уилсън) и Питър (Ед Хелмс) Рейнолдс са отчуждени братя близнаци, пълни противоположности, отгледани от доста ексцентрична...

ЕК: България трябва да подложи на оценка на &

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=319430

Save our treasures! WWF Campaign © Ogilvy SofiaПриродозащитната коалиция "За да остане природа в България" съобщава, че в писмо до Асоциация на парковете в България, член на коалицията, Европейската комисия подчертава, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които може да засегнат зона от Натура 2000, каквато зона е Национален парк "Пирин", задължително се подлага на оценка за въздействие върху околната среда.

Коалицията припомня, че въпреки това трима министри - Нено Димов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов натискат правителството да приеме изменения в плана за управление на на Пирин на 28 декември, като решително отхвърлят задължението да бъде направена необходимата екологична оценка. Подобно действие би било съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция - процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС. А това е впечатляващо слаб начин да се стартира българското европредседателство.

В писмото си Европейската комисия обяснява ясно, че при евентуално приемане на промените в плана за управление на Пирин, България подлежи на процедура за нарушение на Директивата за местообитанията и Директивата относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда: "Държавите-членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности".
 
ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение".

Коалиция "За да остане природа в България" пита министър Нено Димо дали е забравил за съществуването на тези европейските директиви или съзнателно подготвя погазването им? Вчера, 21 декември той обяви, че днес (22.12) е крайният срок на общественото обсъждане на промените в плана, след който ще се обобщи информацията и на следващото заседание на Министерския съвет ще бъде взето решение. Заседанието на МС е планирано за 28 декември - един от двата работни дни между Коледа и Нова година и дотогова няма как да бъде направена необходимата оценка, нито да бъде обработена информацията от подадени досега становища по изменения на плана на управление на Национален парк "Пирин". По данни на "За да остане природа в България" вече са подадени над 1000 становища и МОСВ не издава индивидуални входящи номера на отделните граждани-вносители, въпреки че трябва да го прави.

Природозащитниците призовават тези, които искат Пирин да бъде опазен, да подадат становище в оставащия срок до края на работния ден днес, 22 декември. Опитите за подмяна на процедурите и за заобикаляне на законовите правила за управление на природните ресурси, както и за политизиране на експертните решения чрез централизирането им в МС отварят големи врати за произвол. Гражданите не трябва да допускат това и подаването на становища по измененията на плана за управление на Национален парк "Пирин" е един от начините да отстоят правата си. Указания за подаване на становища има тук.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване