Всички питат за асфалт - най-много въпроси към регионалния министър

http://clubz.bg/62153-vsichki_pitat_za_asfalt_naj_mnogo_vyprosi_kym_regionalniq_ministyr

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков е отговарял на най-много въпроси от парламентарния контрол по време на втората сесия на 44-то Народно събрание. Това става ясно от справка на парламента

Членовете на правителството са отговорили на 381 въпроса и 15 питания. Нанков е отговорил на 65, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на 40, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на 38, министърът на околната среда и водите Нено Димов на 33, министърът на финансите Владислав Горанов на 30 и т.н.

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Георги Гьоков (БСП) – 37, Георги Свиленски (БСП) – 26, Светла Бъчварова (БСП) – 24 и др. От ПГ "БСП за България" са внесли най-много въпроси и питания - 343 въпроса и 17 питания. От ПГ "Обединени патриоти" са отправили 50 въпроса, от ПГ на ПП ГЕРБ 24 въпроса и 2 питания, от ПГ на ДПС  13 въпроса и от ПГ на ПП ВОЛЯ 7 въпроса и едно питане.

През втората си сесия 44-тото Народно събрание е приело 54 закона и 72 решения. Парламентът е имал 46 редовни и 3 извънредни пленарни заседания.

За периода от 1 септември до 21 декември 2017 г. в парламента са внесени 90 законопроекта, като 41 от тях са на народни представители. Постъпили са 52 проекта за решения, от тях 47 са от депутати, както и един проект за обръщение и декларация.

Сред приетите от Народното събрание нови закони са Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закон за държавните помощи, Закон за концесиите, Закон за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и др. Парламентът е гласувал промени в Гражданския процесуален кодекс, в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, в Наказателния кодекс, в Кодекса на труда, в Кодекса за социално осигуряване и др.

От началото на мандата си 44-тото Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации

От началото на мандата си 44-тото Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации. От 19 април до 21 декември 2017 г. в Народното събрание са постъпили 164 законопроекта, като 91 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 170, от които 153 са на депутати.

От началото на мандата си 44-ото Народно събрание е провело 92 пленарни заседания, три от които извънредни.

Използваното време за осъществяване на контролната функция на 44-ото Народно събрание за 2017 г. е 88 часа и 58 минути. Проведени са разисквания по 10 питания на народни представители и 4 изслушвания.

Раул Кастро сдава властта в началото на 2018-а

http://www.cross.bg/kastro-suvet-rayl-1563933.html

/КРОСС/ Лидерът на Куба Раул Кастро, който оглавява страната от 2008 г., заяви, че ще напусне позицията си през 2018 г., предава Regnum. „Когато на 19 април бъде формиран новият състав на парламента, тогава ще приключи моят втори и последен мандат като държавен глава", заяви Кастро. „Куба ще си има нов лидер", допълни той. Председателят на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба добави, че мандатите на позициите трябва да бъдат ограничени до два.  

Експерт: Доган гарантира живот на правителството на Борисов

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ekspert-dogan-garantira-zhivot-na-pravitelstvoto-na-borisov-6077513

Според Андай рискът сега за Борисов е как подадената ръка от ДПС ще рефлектира върху имиджа на ГЕРБ

8 неща, които не бива да правим на служебно парти

https://offnews.bg//mama-nindzha/8-neshta-koito-ne-biva-da-pravim-na-sluzhebno-parti-671681.html

Служебните коледни тържества са в разгара си. Понякога те може да са старт за успешна кариера. Но напълно възможно е да се случи и обратното – веселият празник да се окаже пълен провал. Какво изисква етикетът при подобни събития? Мнозина смятат, че на служебно парти е оправдано да се явиш неглиже или да се напиеш, и от това няма да има сериозни последствия. Празник е, а и сме в „цивилна“ обстановка. Това е сериозна заблуда! Британският експерт по етикет Уилям Хенсън, разказва, какво е категорично недопустимо на едно служебно парти. 1. Не закъснявайте„Закъснението не може да се нарече „стилно“, каквито…

Най-дългият стъклен мост в света ще бъде открит в Китай

https://www.actualno.com/asia/naj-dylgijat-styklen-most-v-sveta-shte-byde-otkrit-v-kitaj-news_650957.html

Най-дългият пешеходен мост със стъклен под в света ще бъде открит в провинция Хъбей в източната част на Китай на 24 декември, съобщи в петък вестник "Чайна дейли", цитиран от БГНЕС. Дължината на моста е 488 метра, а ширината - около два. Той съединява два планински върха в местността Хунягу в окръг Пиншан и минава на 218 метра над долината. В конструкцията са 1077 стъклени панела с дебелина около 4 с. Общото тегло на стъклото е 70 тона. Конструкцията е способна да задържи около 2 хил

Цветанов: Не позволихме заиграване със страховете на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625657

Цветанов: Не позволихме заиграване със страховете на хоратаДумите на Ахмед Доган пред актива на ДПС на коледното тържество, че няма защо да се сваля правителството, тъй като нито една партия от опозицията не е готова да упрявлава, се припокриват с резултатите от различни социологически проучвания от последните дни, които показват, че оценката на хората за управлението е положителна.

Еврокомисията ще разследва вноса на китайски електрически велосипеди

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/22/3102305_evrokomisiiata_shte_razsledva_vnosa_na_kitaiski/?ref=rss


Европейската комисия започна днес разследване на внасяните от Китай електрически велосипеди, след като европейски производители се оплакаха, че изкуствено занижените цени затрудняват конкуренцията, предадоха БТА и ДПА.<br /><br />Китай е най-големият доставчик на стоки за Европейския съюз, но блокът е на мнение, че част от вноса незаконно подкопава европейските цени, отчасти благодарение на държавното субсидиране. В отговор Брюксел наложи значителни вносни мита на различни китайски...

200 000 коли напускат София по празниците, най-натоварено по "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625605

200 000 коли напускат София по празниците, най-натоварено по "Тракия"200 000 автомобила се очакват да напуснат София за Коледните празници, по прогнози на пътната полиция, съобщи Нова тв. Най-натоварено ще е по магистрала "Тракия".   Пикът на отпътуването с автобуси за Коледа ще е днес и утре. На първи януари пък е  денят на голямото завръщане, съобщи Георги Атанасов, управител на една от превозваческите фирми.

Над 60% от потребителите в България пазаруват онлайн поне веднъж седмично

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/263/a/nad-60-ot-potrebitelite-v-bylgariia-pazaruvat-onlain-pone-vednyj-sedmichno-252546/

32% от тях биха искали да плащат в държавни и общински институции със своята карта, твърди Артур Туремка, генерален мениджър на Mastercard за Балканите

Без стари автобуси по пътищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=365927

Старите автобуси с първа регистрация преди 2001 г. ще бъдат пенсионирани. Това ограничение ще бъде въведено след промени в наредба, в която да се заложи всички превозни средства, превозващи пътници, да са категория Евро 3. Експерти в министерството готвят промените, за да преборят инцидентите по пътищата.

Френското правителство нае две котки, за да гонят мишките по министерствата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625640

Френското правителство нае две котки, за да гонят мишките по министерстватаПариж е известен не само с Айфеловата кула, но и със сериозните си миши проблеми. Гризачите са навлезли дори и в правителствените сгради, предава Euronews. Френското външно министерство е „наело“ две котки, за да гонят нежеланите посетители на сградата, предаде "Фокус". Котките на име Номи и Ное, наречени на имената на първите крале на Бретан,

Ден на траур в Момчилград в памет на на 7-годишната Дамла

https://offnews.bg//obshtestvo/den-na-traur-v-momchilgrad-v-pamet-na-na-7-godishnata-damla-671678.html

Общината в Момчилград обяви ден на траур за днес в памет на 7-годишната Дамла. Местната управа призова за съпричастност с мъката на близките на детето. Отменени са всички общоградски и публични прояви за предстоящите празници.

„Убийството потресе всички жители на общината, нека бъдем съпричастни с болката и мъката на близките на детето”, посочват от Общината.

По-рано тази седмица заради трагичния случай бяха отменени всички общоградски и публични празненства за предстоящите празненства.

Убиецът на момченцето е братовчедът на Дамла - Мехмед, на 25 години.

Майката на Дамла дала в събота 50 лева назаем на племенника си, а той часове по-късно той влязъл в апартамента в блок „Слава“ в центъра на Момчилград да търси още пари. В този момент, призори в неделя – 17 декември, обаче от шума се събудила 7-годишната му братовчедка. Мехмед удушил Дамла, а после облепил главата ѝ с тиксо.

Мехмед е обвинен за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвори без замяна.

Защо има проблем, ако правим "Гражданска" със стар талон?

http://clubz.bg/62152-zashto_ima_problem_ako_pravim_grajdanska_sys_star_talon

Данните от старите (сиви) автомобилни талони изключително трудно се подават от масива на КАТ - а без това вече не можете да сключите застраховка "Гражданска отговорност". Това сигнализираха читатели на Клуб Z, след като кампанията е в разгара си.

След дългогодишни напъни на Ралица Агайн - шеф на Комисията по финансов надзор, от 11 ноември всеки застраховател, за да ви напише задължителната полица, "тегли" данните на колата от МВР. 

"Първо имаше две денонщия, в които никой не можеше да направи нито една "Гражданска", казаха пред Клуб Z застрахователи, пожелали да не ги споменаваме.

Целта е благородна: МВР вече е свързано с Гаранционния фонд, а това сваля до минимум вероятността от фалшиви полици, както и контролиращият на пътя полицай директно има на таблета си информация дали вашата "Гражданска" е истинска или само имате стикер...

Откъде обаче идва проблемът.

Няма срок, в който да сте длъжен да смените старите картонени талони на МПС-то, освен ако не правите прехвърляне. И въпреки че са законни, типично по нашенски новите талони (или "свидетелство за регистрация", както е правилно) са с 8 цифри. А старите - с 6 цифри и буква. Естествено - на кирилица.

При вкарването на тези данни системата на КАТ често прави проблеми, освен ако не напишете буквата главна, поясниха застрахователи. И да внимавате да не е на латиница - например "Х" да не е "Хикс", "С" да не е "Це" и т.н.

Всъщност виновни няма. Масивът на КАТ си има цялата информация, но е безразборно написана - според уменията и възможностите на служителя, който някога е правил първата регистрация на МПС. Проблемът на хилядите агенти и гишета, на които се сключва задължителната "Гражданска отговорност", е, че трябва да отгатнат всички букви и цифри да са съвършено точни.

Проблеми има още с изписването на дамите на бащинско и по мъж име с тире (КАТ не ги е приел така, а слято), изтрити цифри или... гениалното БГ изобретение на старите талони: при западните автомобили, където номерът на рамата е дълъг с много букви и цифри, той отива на сгъвката на картончето и задължително 2-3 знака са изтрити. 

Застрахователите срещат проблем да отгатнат и как точно КАТ ви е "запомнил", когато собственикът е име на фирма с множество кавички, тирета и - не дай, Боже - чужди думи.

Също толкова "забавно" е и с различна земеделска техника, която се води на отчет не в МВР, а в Министерството на земеделието. Но пък и тя има нужда от Гражданска.

Цветанов прави метани на Доган

https://frognews.bg/novini/tsvetanov-pravi-metani-dogan.html

Речта на Доган се различава от парламентарната му група. Партията му заяви, че ще има вот на недоверие. ДПС и БСП сигурно са се надявали, че ще управляват заедно. Това заяви в предаването „Тази сутрин” зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В "Пирогов" има и много вожд, и много индианец

https://www.actualno.com/cite/v-pirogov-ima-i-mnogo-vojd-i-mnogo-indianec-news_650958.html

Това заяви в ефира на БНТ директорът УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов по темата с реформата на болницата.

В "Пирогов" има много вожд и много индианец

https://www.actualno.com/cite/v-pirogov-ima-mnogo-vojd-i-mnogo-indianec-news_650958.html

Това заяви в ефира на БНТ директорът УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов по темата с реформата на болницата.

Илхан Андай: Доган гарантира живот на правителството на Борисов

http://www.cross.bg/dogan-borisov-andaii-1563932.html

/КРОСС/ Доган достатъчно ясно казва, че ДПС е много по-голям приятел на Борисов, отколкото "Обединените патриоти". Това заяви за "Здравей, България" журналистът Илхан Андай след обръщението на лидера на ДПС Ахмед Доган към партийния актив. В четвъртък вечерта в резиденцията на Доган в "Бояна" ръководството и членове на ДПС се събраха на традиционното за края на годината тържество. "Той гарантира живот на правителството на Борисов", смята Андай. В речта си Доган заявява, че няма опозиционна партия, която може да поеме отговорността за управлението на страната в този момент. Според него властта като самоцел може да вкара страната в опасна спирала на предсрочни избори. И още - че езикът на омразата и агресията разделят и противопоставят обществото и нацията и застрашават сигурността и стабилността на държавата.      

Тийнейджъри от момчешкия затвор Бойчиновци играха на монтанска сцена

https://www.24chasa.bg/region/article/6625633

Тийнейджъри от момчешкия затвор Бойчиновци играха на монтанска сцена
Тийнейджъри от момчешкия затвор Бойчиновци играха на монтанска сцена в необичаен спектакъл „Забравените“. Те разкaзаха неподправeно за своите човешки съдби и трогнаха публиката с представление, от което сърцето боли. Актьорът под прикритие Любен Кънев влезе в ролята на техен социален работник. Първата ми крачка е тийнейджърите лишени от свобода да

Раул Кастро се оттегля от лидерския пост в Куба

http://www.mediapool.bg/raul-kastro-se-otteglya-ot-liderskiya-post-v-kuba-news273401.html

Председателят на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба Раул Кастро потвърди пред парламента, че ще се оттегли от поста си през април 2018 г. "Когато на 19 април бъде сформиран новият състав на Националното събрание на народната власт, ще завърши моят втори и последен мандат на поста държавен глава и правителствен ръководител. Куба ще има нов председател", заяви Кастро, цитиран от вестник "Хувентуд ребелде". Кубинските власти обявиха в четвъртък, че първото заседание на парламента в новия му състав, на което ще бъдат избрани членовете на Държавния съвет и неговият председател, ще се състои два месеца по-късно от планираното – на 19 април. Решението за отлагането бе прието във връзка с разрушителните последици от урагана Ирма, който премина през острова през септември. Раул Кастро управлява Куба от 2008 г., когато смени на ръководния пост по-големия си брат – лидера на кубинската революция Фидел Кастро.

Майк Пенс пристигна на изненадващо посещение в Афганистан

http://www.cross.bg/pens-pristigna-sreshtna-1563931.html

/КРОСС/ Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пристигна вчера в Афганистан на изненадващо посещение и се срещна с президента Ашраф Гани, съобщи Франс прес. Пенс, който е най-високопоставеният представител на администрацията на Доналд Тръмп, е посетил до момента азиатската страна - пристигна на борда на самолет на военновъздушните сили на САЩ в базата "Баграм" и благодари за службата на разположените там военни. Посещението бе пазено в пълна тайна от съображения за сигурност, тъй като страната е честа мишена на атентати. Пенс се придвижи с хеликоптер от военната база до Кабул, където се срещна с президента Гани и с премиера Абдула Абдула. "Заедно извървяхме дълъг път и направихме много жертви", но "сме тук, за да стигнем до края", заяви той.  

Италиански вестник: Берлускони е плащал всеки месец на мафията

https://www.actualno.com/europe/italianski-vestnik-berluskoni-e-plashtal-vseki-mesec-na-mafijata-news_650955.html

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е плащал всеки месец на босовете на мафията. Това съобщи вестник "Република", който се позовава на записки на убития от "Коза ностра" през 1992 година тогавашен антимафиот №1 на Италия Джовани Фалконе. При разпита през 1989 година на разкаялия се мафиот Франческо Марино Маноя, Фалконе записал в личното си тефтерче, че Берлускони давал всеки месец по 20 млн. лирети (бел. ред. - 10 000 сегашни евро) на няколко видни тартори на орган

От днес се ограничава движението на камиони над 12 тона по най-натоварените пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625631

От днес се ограничава движението на камиони над 12 тона по най-натоварените пътищаДнес, в последният работен ден преди почивните дни за Коледа, между 16.00 и 20.00 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на

Раул Кастро се оттегля като лидер на Куба през пролетта

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/22/3102302_raul_kastro_se_otteglia_kato_lider_na_kuba_prez/?ref=rss


Председателят на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба Раул Кастро потвърди вчера пред парламента, че ще се оттегли от поста си през април 2018 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Когато на 19 април бъде сформиран новият състав на Националното събрание на народната власт, ще завърши моят втори и последен мандат на поста държавен глава и правителствен ръководител. Куба ще има нов председател", бяха точните думи на Кастро, цитирани от вестник "Хувентуд...

Деветима чужденци са сред ранените в Мелбърн, където мъж блъсна пешеходци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625625

Деветима чужденци са сред ранените в Мелбърн, където мъж блъсна пешеходциДеветима от 19-те души, които бяха блъснати в четвъртък в Мелбърн от джип, шофиран от австралиец от афганистански произход, са чужденци, съобщи пред журналисти премиерът на Австралия Малкълм Търнбул, предаде ДПА. Търнбул добави, че консулски служители се опитват да се свържат с близките на ранените в страните им.

Най-голямата зимна пързалка в България отваря врати в Камчия

http://www.moreto.net/novini.php?n=365926

Най-голямата зимна пързалка в България ще бъде открита днес - 22 декември, в 10,00 ч. в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". По традиция "леденият стадион" отваря врати за трета поредна година за Коледните и Новогодишни празници в "Камчия", но този път ще работи още по-дълго - до края на януари 2018 г.

Структурата на "Пирогов" не е променяна от 40 години и това трябва да се направи, каза неговият директор

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/22/3102299_strukturata_na_pirogov_ne_e_promeniana_ot_40_godini_i/?ref=rss


"Пирогов" трябва да бъде преструктуриран, като при този процес ще има и съкращения, каза днес по БНТ изпълнителният директор на болницата професор Асен Балтов. Той посочва, че структурата на лечебното заведение не е пипана от 40 години.<br /><br />Сега в "Пирогов" имало 4 хирургии и 4 травматологии, всяка със свой ръководител. "В Пирогов има много вожд и много индианец", описа образно ситуацията Балтов. В същото време сестрите били два пъти по-малко от...

Мей подкрепи управляващите в Полша за законодателните промени, порицани от Брюксел

http://www.cross.bg/polsha-podkrepi-tereza-1563930.html

/КРОСС/ Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, която посети Полша, подкрепи управляващите за направените от тях законодателни промени, порицани от Брюксел. Според нея конституционните въпроси би трябвало да са преди всичко работа на страната, която засягат. Така Мей коментира решението на Европейската комисия да задейства член 7-ми на Лисабонския договор, лишаващ Полша от глас, заради реформата, която дава повече права на изпълнителната власт в съдебната система. Тереза Мей и полският премиер Матеуш Моравецки изразиха притеснения от политиката на Русия и обявиха, че ще засилят сътрудничеството си срещу дезинформационните кампании в Източна Европа.    

Ще стане ли Румъния следващата черна овца на ЕС?

https://www.actualno.com/balkani/shte-stane-li-rumynija-sledvashtata-cherna-ovca-na-es-news_650960.html

Решението на Европейската комисия да стартира най-тежката наказателна процедура срещу Полша - отнемане на правото на глас в Европейския съвет съгласно член 7 от Лисабонския договор, предизвика притеснения и в Румъния. Според румънския президент Клаус Йоханис същото може да се случи и на Румъния. Причината - приеманите куп спорни закони от управляващите социалдемократи (бел. ред. - наследниците на румънските комунисти), с които се променя основно съдебната система. "ЕК може да поиска да се

Романтика и нежност в годежните снимки на принц Хари и Меган

https://www.actualno.com/curious/romantika-i-nejnost-v-godejnite-snimki-na-princ-hari-i-megan-news_650963.html

Най-обсъжданото светско събитие на 2018 г. със сигурност ще бъде сватбата на принц Хари с американската актриса Меган Маркъл. Kолкото повече наближава датата на сватбата - 19 май, толкова повече детайли около голямото събитие излизат наяве. Вече са факт и традиционните за британското кралско семейство официални годежни снимки на двойката. Любопитно е, че техен фотограф е Алекси Любомирски, известен с това, че прави едни от най-хубавите снимки на принцеса Даяна. Снимките са направени пр

В ранния следобед ще пуснат парното след аварията в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625619

В ранния следобед ще пуснат парното след аварията в СофияАвария остави на минусови температури и без топла вода части от София. Засегнати са кварталите „Белите брези", „Стрелбище", „Красно село", „Гоце Делчев" и части от „Борово" и „Мотописта". Малко по-късно на студено останаха "Лозенец" и центъра, но там аварията беше отстранена през нощта, информира БНТ.

Групата на проф. Христо Пимпирев достигна Антарктида

http://www.cross.bg/antarktida-bazata-dostigna-1563929.html

/КРОСС/ След шестдневно очакване в най-южния чилийски град Пунта Аренас на прозорец хубаво време, днес групата на председателя на Управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев достигна Антарктида. Това съобщи самият той. Бразилският военен самолет Херкулес С130 кацна на макадамовата писта на о-в Кинг Джордж и българските антарктици очакват утре или вдругиден малкото ветроходно корабче "Аустралис" да ги отведе на базата ни "Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън. Там те ще се присъединят към останалите българи, които са разимили и подготвили базата за работа през настоящия астрален сезон.  

Какъв е въздухът в София днес? Вижте

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6625615

Какъв е въздухът в София днес? ВижтеСистемата за ранно предупреждение за чистотата на въздуха на сайта на столичната община всеки ден показва какво е нивото на замърсяване и предвижда какво ще бъде то за два дни напред. Тя е разработена от екип от БАН. Дава прогноза за предстоящо повишение на нивата на фини прахови частици. Системата ползва данните от четирите станции,

ЦСКА-София продаде защитник в САЩ за $1,5 милиона

http://clubz.bg/62151-cska_sofiq_prodade_zashtitnik_v_sasht_za_15_miliona

Бранителят на ЦСКА-София Антон Недялков вече е състезател на американския клуб "Далас", съобщиха официално и двата клуба на официалните си страници, а също така в социалните мрежи. След дълги преговори трансферът бе финализиран официално и националът на България поема към американската Мейджър лига (МЛС).

Сумата, която "червените" ще получи по контракта, е 1,5 милиона долара. Тя може да нарасне при добро представяне на футболиста и новия му тим. Освен това клубът запазва в специална клауза значителен процент от правата на Недялков при бъдеща негова продажба.

Към 24-годишния защитник имаше засилен интерес и от други чуждестранни клубове. За да стане сделката с "Далас" е помогнал и Христо Стоичков. По негова препоръка клубът от щата Тексас отдавна е следял изявите на Недялков и на няколко пъти е повишавал финансовите параметри.

Ръководството на ЦСКА-София е направило много, за да задържи играча в редиците си и през пролетта, но в крайна сметка е уважено изричното настояване на самия футболист и на Стоичков кариерата му да продължи на ново поприще в САЩ, се казва в съобщението на сайта на клуба на Гриша Ганчев.

"Червените" уверяват, че вече работят по привличането на ляв защитник на мястото на Недялков.

Футболистът е подробно представен на официалния сайт на ФК "Далас" и дори има негово изявление:

"Това е изцяло нов свят за мен и аз съм много щастлив, казва роденият в Ловеч Антон Недялков. - Не знаех много за "Далас", само нещата, които прочетох в интернет. Знам, че новият ми клуб има страхотна база и фенове. През миналата година "Далас" е спечелил много турнири. Надявам се с моя помощ да печели отново. Обичам да играя с топката и да помагам на моите съотборници. Опитвам се да бъда ефективен и да действам опростено. Най-силното ми качество на терена е, че играя с мисъл."

Ласкави думи за Недялков казва техническият директор на "Далас" Фернандо Клавихо.

Нападателят от Мелбърн извършил атаката заради лошото отношение към мюсюлманите

http://www.cross.bg/otnoshenie-loshoto-politziyata-1563928.html

/КРОСС/ Мъжът, който в сряда умишлено блъсна с кола пешеходци в Мелбърн, е казал на полицията, че една от причините за престъплението му е лошото отношение към мюсюлманите, предаде ДПА. Тридесет и две годишният нападател - австралиец от афганистански произход - е страдал от психично заболяване и е употребявал наркотици. Известен е на полицията със сбивания и нарушения на закона за движение по пътищата. Главен полицейски комисар Шейн Патън каза, че няма доказателства мъжът да е свързан с терористични групировки и че не е бил в списъка за наблюдение за потенциална терористична дейност.  

Сепаратистите отново са мнозинство в парламента на Каталуния

https://offnews.bg//sviat/separatistite-otnovo-sa-mnozinstvo-v-parlamenta-na-katalunia-671677.html

Трите сепаратистки партии в Каталуния са на път да си възвърнат абсолютното мнозинство в регионалния парламент след проведените регионални предсрочни избори. Въпреки че първа политическа сила в новия парламент е партия "Гражданите", която се бори за запазване на целостта на Испания, мнозинство в него ще имат симпатизантите на отделянето на Каталуния от Испания.

Либералната партия, предвождана от Инес Аримадас, получава 36 места в 135-местния каталунски парламент, показват официални резултати от обработването на данните от 87,2 процента от изборните секции.

Листата "Заедно за Каталуния" на сваления от власт каталунски ръководител Карлес Пучдемон получава 34 места, а Републиканската левица на Каталуния на неговия бивш заместник Ориол Жункерас, който бе вкаран в затвора, получава 32 места. Заедно с антикапиталистическата партия Кандидатура за народно единство (4 места), трите сепаратистки партии ще разполагат с общо 70 депутати, което им гарантира отново абсолютно мнозинство в регионалния парламент.

"Каталунците, които не желаят отцепване на областта им от Испания, показаха, че са по-многобройни и че сепаратистите "вече не могат да говорят от името на цяла Каталуния", заяви водачката на листата на борещата се за запазване на целостта на Испания партия "Гражданите" Инес Аримадас. Нейната партия, създадена през 2006 г. именно с цел да се бори срещу националистите в Каталуния, стана първа политическа сила в парламента след вчерашните избори с 37 места. Досега тя разполагаше с 25 депутати. 

Каталунският изборен закон гарантира по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките населени места, където сепаратистите имат силна подкрепа. По тази причина трите сепаратистки партии са с по-малък процент от гласовете, но получават абсолютно мнозинство в регионалния парламент като брой места (70 от 135).

Разраства се пожарът в Калифорния

http://www.cross.bg/razrastva-se-pozharut-v-kaliforniya-1563927.html

/КРОСС/ Нови пожари се разгоряха в американския щат Калифорния. Огънят е избухнал от коритото на пресъхнала река и се е разпрострял към центъра на град Ривърсайд. Ветровете със скорост 48 км/ч затрудняват борбата с пламъците. Наложена е евакуация на част от живеещите в района. Тази година беше една от най-тежките за Калифорния заради сериозното засушаване и продължителните пожари.    

Илхан Андай: Доган гарантира живот на правителството на Борисов

https://frognews.bg/novini/ilhan-andai-dogan-garantira-jivot-pravitelstvoto-borisov.html

Доган достатъчно ясно казва, че ДПС е много по-голям приятел на Борисов, отколкото ”Обединените патриоти”. Това заяви за ”Здравей, България” журналистът Илхан Андай след обръщението на лидера на ДПС Ахмед Доган към партийния актив.

Гърция на практика подготви приватизация на пристанището в Солун

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-na-praktika-podgotvi-privatizacija-na-pristanishteto-v-solun-news_650953.html

Гръцкото правителство съобщи, че е подписало споразумение за продажбата на мажоритарния пакет от акциите от пристанището в Солун, предаде БГНЕС. Гръцката държавна агенция за приватизация уточни, че 67 на сто от акциите са продадени за 232 млн. евро на консорциум, в който влизат компании от Китай, Франция, Германия и Гърция. Според официалните власти, сделката възлиза на 1.1 млрд евро. В нея са включени и 180 млн. евро инвестиции за развитието на пристанището през следващите 7 години. Сделката

Ето какво ще е времето по празниците

http://clubz.bg/62150-eto_kakvo_shte_e_vremeto_po_praznicite

Синоптиците обещават хубаво време в дните около Коледа. Това може да се види на сайта на БАН.

Днес, когато започва голямото пътуване за празниците, облачността ще е разкъсана, на места намаляваща до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 0° и 5°, за София около 1°.

Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за декември и ще остане без съществена промяна.

В предстоящата седмица температурите ще бъдат относително високи, като дори минималните често ще са над 0°.

В събота минималната ще е - 3°, а максималната 2°.

В неделя темературите ще отбележат леко повишение. Минималната ще е - 2°, а максималната 6°.

В понеделник повишението става значително. Минималната температура ще бъде 2°, а максималната 12°. В следващите дни от седмицата ще има съвсем леко понижение. Минималната температура ще е 1°, а максималната 10°. 

Ден на траур в Момчилград в памет на убитата Дамла

http://www.cross.bg/damla-trayr-mehmed-1563926.html

/КРОСС/ В Момчилград е ден на траур в памет на убитото 7-годишно момиченце. Майката беше освободена от следствения арест в Кърджали вчера. Тя е обвинена, че е оставила без надзор малолетната си дъщеря и с това е застрашила живота ѝ. За убийството е задържан 25-годишният Мехмед Хасан, който е първи братовчед на малката Дамла. Той е направил самопризнания. Очакват се експертизите по делото. Провежда се следствен експеримент, който трябва да установи дали Мехмед е убил Дамла.    

Вижте актуалната пътна обстановка в страната към 05.30 ч.

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6625609

Вижте актуалната пътна обстановка в страната към 05.30 ч.І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 16° до + 3°. Времето над страната е ясно. Слаб вятър духа в областите Варна, Добрич, Пловдив, Разград, Силистра и Смолян. Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места влажни, а по усойните и планински райони – частично заледени и обработени.

Дядо Коледа чака децата в трамвая и в операта, бал в НДК

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6624211

Дядо Коледа чака децата в трамвая и в операта, бал в НДКэКоледно матине в Народния театър за познавачи За Коледа - матине в Народния театър, бал в НДК Двете големи музикални събития в София преди Коледа и Нова година ще бъдат дирижирани от маестра Любка Биаджони. В Народния театър “Иван Вазов” на 23 декември от 11 ч ще има матине “Вълшебна Коледа” с участието на Симфоничния оркестър,

Сепаратистите в Каталуния загубиха изборите, но отново имат мнозинство

http://www.mediapool.bg/separatistite-v-kataluniya-zagubiha-izborite-no-otnovo-imat-mnozinstvo-news273400.html

Трите каталунски сепаратистки партии възвърнаха абсолютното си мнозинство в регионалния парламент след изборите в четвъртък, въпреки че първа политическа сила стана борещата се за запазване на целостта на Испания партия "Гражданите". Резултатът е удар за испанския премиер Мариано Рахой и заплашва да ескалира и без това високото напрежение между Барселона и Мадрид. Трите партии, които се борят за независимост на Каталуния, получават общо 70 места в 135-местния парламент, с което намаляват депутатите си в сравнение с миналите избори през 2015 г. Трите групи не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, тъй като получиха 48 процента, но разполагат с изискваното мнозинство от 68 депутати, за да съставят правителство. Изходът от изборите в Каталуния доведе до понижение на еврото в петък. Базираните в Каталуния банки CaixaBank и Banco Sabadell загубиха по три процента при отварянето на борсата в Мадрид. Листата "Заедно за Каталуния" на сваления от власт бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон получава 34 места, а Републиканската левица на Каталуния на неговия бивш заместник Ориол Жункерас, който бе вкаран в затвора, разполага с 32 места. Заедно с антикапиталистическата партия Кандидатура за народно единство (4 места), трите партии ще разполагат с общо 70 депутати, което им гарантира отново абсолютно мнозинство в регионалния парламент. Едва ли обаче това може да се нарече категорична победа, тъй като сепаратистите загубиха подкрепа в сравнение с предходното гласуване през 2015 г., а партия, бореща се Испания да остане единна, за първи път стана най-голямата политическа формация в каталунския парламент, отбелязва АП, цитирана от БТА. Резултатът остави повече въпроси, отколкото отговори за бъдещето на испанската автономна област, където дългогодишният тласък за независимост доведе до челен сблъсък с испанското правителство преди два месеца. Вотът също така е удар за испанския министър-председател Мариано Рахой, който разпусна каталунския кабинет и обяви предсрочни избори с надеждата да не позволи на сепаратистите да се върнат на власт. Вместо това изходът от изборите бе в полза на беглеца и бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон, който води кампания от Белгия, където избяга от съдебно разследване в родината си заради опита да откъсне Каталуния от Испания. Разследването би могло да доведе до обвинения в бунт и противодържавна подривна дейност, които могат да го вкарат за десетки години в затвора. Пучдемон, който получи най-много гласове от всички сепаратистки кандидати, приветства резултатите с удовлетворение и ги нарече удар за централното правителство на Испания. "Испанската държава е победена", каза Пучдемон. "Мариано Рахой получи шамар в лицето от Каталуния". В телевизионно обръщение от Брюксел, 54-годишният бивш журналист не разясни дали ще се опита да се върне у дома, където има издадена заповед да бъде арестуван. Другият голям победител беше Инес Аримадас, водещият кандидат на поддръжниците на оставането на Каталуния в кралството. Взимайки 25 процента от гласовете, пробизнес партията й "Гражданите" спечели 37 места, които я правят най-голямата фракция в 135-местното регионално събрание. "Отцепническите сили повече не могат да твърдят, че говорят от името цяла Каталуния", каза Аримадас, обещавайки, че нейната партия ще продължи да се противопоставя на сепаратистите. "Ще продължим да се борим за мирно съвместно съществуване, здрав разум и за Каталуния за всички каталунци". "Гражданите" и другите формации, противници на отцепването на Каталуния - Испанската социалистическа работническа партия, "Каталуния заедно" и Народната партия - събират общо 52 процента от гласовете. Само че каталунският изборен закон гарантира по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките населени места, където сепаратистите имат силна подкрепа. По тази причина трите сепаратистки партии са с по-малък процент от гласовете, но получават абсолютно мнозинство в регионалния парламент като брой места (70 от 135). Избирателната активност бе рекордна - близо 82 процента от имащите право да гласуват 5.5 милиона избиратели се явиха пред урните. Според анализатори изборните резултати не са дали мандат за подновяване на искането за независимост. Победата на трите сепаратистки партии обаче ще засили конфликта между Мадрид и Барселона и ще затрудни намирането на компромис, което означава, че кризата може да се задълбочи. Испанският премиер "загуби плебисцита, към който се стремеше" и това, че борещият се за независимост лагер запазва мнозинството си, е "шамар" за министър-председателя, заяви Пучдемон пред неколцина каталунски активисти и фламандски националисти, събрали се в зала в центъра на белгийската столица. "Искам да благодаря на каталунския народ, че даде урок на света", "урок по гражданска доблест и демокрация", каза той и бе приветстван от присъстващите със скандирания: "Президент, президент!". Лидерът на победителите от "Гражданите" Инес Аримадас пък обяви на свой ред, че каталунците, които не желаят отцепване на областта им от Испания, показаха, че са по-многобройни и сепаратистите "вече не могат да говорят от името на цяла Каталуния. Сепаратизмът не е бъдещето на Каталуния и "ние ще продължим да се борим срещу този несправедлив изборен закон, който дава повече места на тези, които имат по-малко гласове", предупреди 36-годишната юристка Аримадас. Тя отбеляза, че за пръв път изборите в Каталуния се печелят от ненационалистическа партия.

Сепаратистите в Каталуня загубиха изборите, но отново имат мнозинство

http://www.mediapool.bg/separatistite-v-katalunya-zagubiha-izborite-no-otnovo-imat-mnozinstvo-news273400.html

Трите каталунски сепаратистки партии възвърнаха абсолютното си мнозинство в регионалния парламент, въпреки че първа политическа сила стана борещата се за запазване на целостта на Испания партия "Гражданите", предаде Франс прес. Либералната партия, предвождана от Инес Аримадас, получава 36 места в 135-местния каталунски парламент, показват официални резултати от обработването на данните от почти 100% от изборните секции. Листата "Заедно за Каталуния" на сваления от власт каталунски ръководител Карлес Пучдемон получава 34 места, а Републиканската левица на Каталуния на неговия бивш заместник Ориол Жункерас, който бе вкаран в затвора, получава 32 места. Заедно с антикапиталистическата партия Кандидатура за народно единство (4 места), трите сепаратистки партии ще разполагат с общо 70 депутати, което им гарантира отново абсолютно мнозинство в регионалния парламент. По думите на Пучдемон, който се намира в Брюксел, това е "резултат, който никой не може да оспори", предаде Франс прес. Испанският премиер Мариано "Рахой "загуби плебисцита, към който се стремеше" и това, че борещият се за независимост лагер запазва мнозинството си е "шамар" за министър-председателя, добави Пучдемон пред неколцина каталунски активисти и фламандски националисти, събрали се в зала в центъра на белгийската столица. "Искам да благодаря на каталунския народ, че даде урок на света", "урок по гражданска доблест и демокрация", каза той и бе приветстван от присъстващите със скандирания: "Президент, президент!". Лидерът на победителите от "Гражданите" Инес Аримадас пък обяви на свой ред, че каталунците, които не желаят отцепване на областта им от Испания, показаха, че са по-многобройни и сепаратистите "вече не могат да говорят от името на цяла Каталуня Нейната партия, създадена през 2006 г. именно с цел да се бори срещу националистите в Каталуня, получи 37 места в местния парламент. Досега тя разполагаше с 25 депутати. За "Гражданите" гласуваха 1.1 млн. души, с което постигнаха 52% от гласовете на изборите, проведени в каталунският изборен закон гарантира по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките населени места, където сепаратистите имат силна подкрепа. Сепаратизмът не е бъдещето на Каталуния и "ние ще продължим да се борим срещу този несправедлив изборен закон, който дава повече места на тези, които имат по-малко гласове", предупреди 36-годишната юристка Аримадас. Тя отбеляза, че за пръв път изборите в Каталуня се печелят от ненационалистическа партия.

Винетките за 2018-а са в продажба от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=365925

Винетките за 2018 г. са в продажба от днес. За първи път годишният стикер ще е валиден от датата на купуването. Друга новост при винетките, която ще важи за три месеца - цената ѝ е 54 лв. Цените на останалите винетки остават без промяна.

Родители са плащали на хора в столичната община за прием в детска градина, твърди уволнен директор (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/22/3102297_roditeli_sa_plashtali_na_hora_v_stolichnata_obshtina/?ref=rss


Родители са давали на високопоставени хора в общината между 3000 и 5000 лева, за да бъдат приети децата им в детска градина, това каза днес по Би Ти Ви уволненият директор на 164-та детска градина "Зорница" в столичния квартал "Горна баня" Мариана Иванова. Тя беше отстранена от работа на 20 декември с аргумента, че е приела деца, които не са минали през системата за електронно класиране на общината.<br /><br />"Разговаряла съм с родители, които казват, че са...

Родители са плащали на хора в столична община за прием в детска градина, твърди уволнен директор

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/22/3102297_roditeli_sa_plashtali_na_hora_v_stolichna_obshtina_za/?ref=rss


Родители са давали на високопоставени хора в общината между 3000 и 5000 лева, за да бъдат приети децата им в детска градина, това каза днес по Би Ти Ви уволненият директор на 164-та детска градина "Зорница" в столичния квартал "Горна баня" Мариана Иванова. Тя беше отстранена от работа на 20 декември с аргумента, че е приела деца, които не са минали през системата за електронно класиране на общината.<br /><br />"Разговаряла съм с родители, които казват, че са...

По кое време на годината е най-полезен сексът - ще се изненадате

https://www.actualno.com/health/po-koe-vreme-na-godinata-e-naj-polezen-seksyt-shte-se-iznenadate-news_650949.html

Учени от Пенсилванския университет в САЩ установиха, че интимната близост е най-важна за човешкия организъм през зимата, пише изданието Times Now, цитирано от БГНЕС. Сексът осигурява изработването на антитела, които укрепват имунитета и помагат да бъдат победени болестите. Според учените, щом човек усети, че се е простудил, трябва незабавно да се заеме със секс. По време на секс се увеличава с 30% изработката на антитела. Освен това се засилва производството на колаген, който подмладява органи

Мощна бомбена експлозия разтърси Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625598

Мощна бомбена експлозия разтърси АтинаАпелативният съд в Атина е бил разтърсен от мощна бомбена експлозия снощи, съобщават гръцките медии. Взривът е хвърлил в шок жителите на гръцката столица, тъй като тътенът от него се е чул на много голямо разстояние, предаде БТА. До момента няма данни за пострадали и ранени. Преди експлозията е имало обаждане по телефона и районът е бил отцепен от

Започва продажбата на новите винетки за 2018 г.

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochva-prodazhbata-na-novite-vinetki-za-2018-g-671676.html

Започва продажбата на новите винетки за 2018 г.

Валидността на стикера няма да важи както досега за календарната година, а от датата на закупуване. Ако я вземете на 2 януари за 12 месеца, тя ще важи до 2 януари 2019 г. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена. Цените им остават без промяна като 2018 г. ще е последната година, в която се ползват хартиени стикери.

От регионалното министерство разчитат, че с изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. ще се премине изцяло към електронно таксуване. Цената на най-масово продаваните винетки за леки автомобили е 97 лв. за година, 30 лв. за месец и 15 - седмична. Въвежда се и тримесечна винетка на цена 54 лв.

Методи Андреев: С подслушването демокрацията се изражда в режим

https://frognews.bg/novini/metodi-andreev-podslushvaneto-demokratsiiata-izrajda-rejim.html

С вота на недоверие БСП иска да покаже, че има опозиция. Ако иска да бута правителството, трябваше да използва ситуацията с Главчев. Вотът на недоверие е оперетен. Това заяви в предаването „Тази сутрин” Методи Андреев, оглавявал Комисията по досиетата.

В Горна баня протестират в защита на уволнена директорка на детска градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625596

В Горна баня протестират в защита на уволнена директорка на детска градинаРодители и ученици протестираха тази сутрин срещу уволнението на директорката на 164 детска градина "Зорница" в Горна баня Мариана Иванова. Пред Би Ти Ви те я защитиха като отличен мениджър на детското заведение. Те смятат, че благодарение на нея екипът на детската градина работи изключително добре.

Приближен на Груевски - единствен кандидат за председател на ВМРО-ДПМНЕ

https://www.actualno.com/balkani/priblijen-na-gruevski-edinstven-kandidat-za-predsedatel-na-vmro-dpmne-news_650952.html

Сегашният генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски е единственият кандидат за лидерския пост в партията. Това съобщиха официално от партията, която на 23-ти и 24-ти декември във Валандово се събира на извънреден конгрес. Мицковски се смята за изключително близък на Груевски. Той зае поста генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ преди 5 месеци. Вчера, 21 декември, в 15:00 часа изтече срокът, в който трябваше да се подават кандидатурите за нов ръководител на най-голямата опозиционна партия в

Новият резонанс от Сараите: Доган дари живот на кабинета Борисов 3

https://offnews.bg//politika/noviat-rezonans-ot-saraite-dogan-dari-zhivot-na-kabineta-borisov-3-671675.html

"Днес Доган е много по-голям оптимист, отколкото преди две години. Той достатъчно ясно казва, че ДПС е много по-голям приятел на Борисов, отколкото "Обединените патриоти". Това заяви журналистът Илхан Андай пред Нова телевизия по повод обръщението на лидера на ДПС Ахмед Доган към партийния актив от снощи.

В четвъртък вечерта в сараите на почетния председател в "Бояна" ръководството и членове на ДПС се събраха на традиционното за края на годината тържество.

"Той гарантира живот на правителството на Борисов", смята Андай.

В речта си Доган заявява, че няма опозиционна партия, която може да поеме отговорността за управлението на страната в този момент. Според него властта като самоцел може да вкара страната в опасна спирала на предсрочни избори. И още - че езикът на омразата и агресията разделят и противопоставят обществото и нацията и застрашават сигурността и стабилността на държавата.

В изказването си Ахмед Доган намеква и за връщане в редиците на партията на отцепниците, които преди две години напуснаха ДПС. 

Северноамериканското военновъздушно командване ще следи пътя на Дядо Коледа

http://www.cross.bg/dyado-koleda-severnoamerikanskoto-1563925.html

/КРОСС/ Северноамериканското военновъздушно командване НОРАД обяви, че вече е готово да проследи в реално време предстоящото околосветско пътуване на Дядо Коледа. От организацията обясняват, че ще използват сателити, както и инфрачервени сензори. С тях ще бъдат улавяни сигналите от червения нос на елена Рудолф. По този начин военните ще знаят къде е шейната на Дядо Коледа във всеки един момент. Всички, които искат да проследят движението на Дядо Коледа, ще могат да го направят на сайта на НОРАД (NoradSanta.org) или чрез специално мобилно приложение.  

Коледно тържество за животните и посетителите на варненския зоокът

http://www.moreto.net/novini.php?n=365924

Празнично тържество с Дядо Коледа, който ще раздава лакомства на животните, ще се проведе днес - 22 декември - петък, от 11 ч. във варненския зоопарк, научи Moreto.net. Всички питомци ще получат любима за тях храна, а в контактната зона Добрият старец ще поднесе лично подаръци на малките еленчета, пауни, патета и алпаката Президент.

Проскубаната коледна елха на Рим (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/proskubanata-koledna-elha-na-rim-snimki-2068656

Коледната елха на Рим изсъхна, преди да изчака Коледа. Игличките на дървото изпопадаха две седмици, след като беше поставено на площад „Венеция“ в италианската столица. Случката помрачи коледното настроение на жителите на Рим, като

10-те най-добри филма за коледните дни (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/10-te-naj-dobri-filma-za-kolednite-dni-video-2068717

Какво е Коледа без най-популярните и обичани коледни филми? Подарете си незабравими вечери с тях. Вижте 10-те най-добри филма за коледните дни:

"Елф" (2003)

Актьорът Уил Феръл играе ролята на човек отгледан от елфите, помагащи на Дядо

Изпращаме годината с хубаво време

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izprashtame-godinata-s-hubavo-vreme-2068718

Няма да има зимни изненади, сочи краткосрочната прогноза, представена в "Дарик кафе".

Времето ще бъде спокойно, но студено. В събота и неделя ще бъде с разкъсана облачност, с югозападен вятър.

В сряда ще се зароди сред

Задържаха трима мъже за обир във Велинград

http://www.cross.bg/velingrad-prevodi-drygi-1563924.html

/КРОСС/ Задържани са извършителите на въоръжения грабеж на бюро за парични преводи във Велинград от преди седмица. Престъпниците са успели да откраднат 15 хил. лв. и 5 хил. евро. В ареста като извършител е 27-годишен софиянец. Заедно с него са прибрани и двамата му съучастници, които са осигурявали превоза. Извършителят е криминално проявен, има и други присъди за грабежи. Установява се дали тримата не са автори и на други обири. Касиерката на бюрото за международни преводи във Велинград бе нападната от въоръжен мъж рано сутринта на 13 декември. Жената изпразнила цялата каса. Групата е замислила предварително грабежа, наблюдавали бюрото от седмици.  

Третият “Райх” настъпва: Швейцария обвини ЕС в опит да я направят по-слаба като финансов център

http://pogled.info/svetoven/evropa/tretiyat-raih-nastapva-shveitsariya-obvini-es-v-opit-da-ya-napravyat-po-slaba-kato-finansov-tsentar.91458

/Поглед.инфо/ Берн рязко негативно реагира на взетото от Евросъюза решение да ограничи с годишен срок признаването на еквивалентността на швейцарското борсово право, означаващо за швейцарските финансисти ограничение за покупка и продажба на акции на регистирирани в ЕС компании. Президентът на Швейцария Дорис Лойтхард излезе със заявление на 21 декември, в което оцени действията на Брюксел като дискриминационна мярка, насочена към отслабване на Швейцарската конфедерация като финансов център и заплаши с ответни мерки.

Уволниха директорка на градина, приемала деца ”с връзки”

http://dnes.dir.bg/news/uvolnenie-detska-gradina-gorna-banja-26715125

Столичната община уволни директора на 164 ОДЗ „Зорница“ в квартал Горна баня заради нерегламентиран прием на 24 деца.

Момчилград е в траур заради 7-годишната Дамла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625589

Момчилград е в траур заради 7-годишната ДамлаРъководството на Община Момчилград обяви днес ден на траур в памет Дамла, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Убийството потресе всички жители на общината, нека бъдем съпричастни с болката и мъката на близките на детето”, посочват от Общината. По-рано тази седмица заради трагичния случай бяха отменени всички общоградски и публични празненства за

От любов към играта: защо ръгбист избра да ампутира частично единия си пръст

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/22/3102092_ot_ljubov_kum_igrata_zashto_rugbist_izbra_da_amputira/?ref=rss


Опазването от контузии влиза в графата на задължителните цели за всеки спортист. Травмите обаче са част от спорта, а повтарянето им може да влуди мнозина състезатели.<br /><br />Подобна е историята на една от звездите от Националната ръгби лига на Австралия и Океания (NRL) - 21-годишния Ангъс Кричтън. Състезателят на рекордьора по титли "Саут Сидни рабитос" e ампутирал наполовина средния пръст на лявата си ръка... за да се включи пълноценно в игра от началото на сезона,...

Винетките за 2018-а са в продажба от днес

http://www.cross.bg/dnes-prodazhba-vinetkite-1563923.html

/КРОСС/ Винетките за 2018 г. са в продажба от днес. За първи път годишният стикер ще е валиден от датата на купуването. Друга новост при винетките, която ще важи за три месеца - цената ѝ е 54 лв. Цените на останалите винетки остават без промяна. Годишната за леки автомобили струва 97 лв., 30 лв. е месечната и 15 лв. - седмичната. От днес в продажба влизат над 2 млн. винетки, като почти половината от тях са годишните. 2018 г. трябва да бъде последната година с хартиени стикери. С изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. се очаква да се премине изцяло към електронно таксуване.  

Сериалите на 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/22/3101668_serialite_na_2017_g/?ref=rss


Телевизията е новото кино - тази констатация вече нито изненадва някого, нито звучи светотатско. Рекорден брой от над 400 заглавия се бориха за вниманието на публиката тази година, и то само в англоезичния свят - според статистиката на наградите "Еми". Ето сериалите, които направиха впечатление - и ангажираха много от свободното време на зрителите през годината, според няколко класации, начело с "Гардиън".<br /><br />На първо място от "Гардиън" класират...

Гранични полицаи протестират на професионалния си празник

http://www.cross.bg/slyzhitelite-nyama-politzaite-1563922.html

/КРОСС/ Въпреки споразумението между ръководството и синдикатите на МВР и вдигането на заплатите на служителите, протестите на полицаите продължават. По обед на граничен пункт Дуранкулак излизат служителите от Добричко, но пунктът няма да затваря. Исканията им остават непроменени - вдигане на основните заплати от юли 2017 г. с 15% и спешен ремонт на закона за МВР. Във вторник стана ясно, че 55 млн. лв. допълнително ще отидат за увеличение на заплатите в сектора. Това прави около 60 лв. над заплатата на полицаите и служителите в администрацията. Парите дошли от икономии във ведомството. За първи път от 10 години полицаите получават и близо по 500 лв. коледни бонуси. „Изпълнено е само едно от исканията ни. Министърът до ден днешен не спазва закона и не влиза в преговори с протестиращите", заяви Благой Ванкин от Синдикалната федерация на служителите в МВР. „Средства както виждаме има - коледните бонуси, например, показаха, че може да бъде увеличена заплатата на служителите и средства има. Разпределението им от бюджета е неправилно", смята Ванкин. Той е категоричен, че протестът на МВР няма да попречи на гражданите и няма да се блокират гранични пунктове.    

Над 20 хил. абонати на „Топлофикация – София” все още са без парно

http://www.cross.bg/parno-sofiya-vchera-1563921.html

/КРОСС/ Продължава отстраняването на голямата авария, която остави хиляди домакинства без парно и топла вода в София, предава бТВ. Над 20 хиляди са засегнатите абонати на „Топлофикация - София". Причината за аварията е нов пробив на тръбата, заради която южните столични квартали бяха на студено преди 10 дни. Друга авария остави без парно кв. „Лозенец" и част от центъра на града вчера, но през нощта топлоподаването е възстановено. Новият пробив е на няколко метра от предишния теч. Аварията е голяма и изисква подмяната на 20 метра тръби. От дружеството вчера обещаха, че проблемът ще бъде отстранен до 48 часа.  

Годината на суджука и на сапунените мехури

http://www.transmedia.bg/2017/12/22/%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%83%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bf%d1%83%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b5/

 

 

 

Политическата 2017-а беше белязана от немалко протести, парламентарни скандали, политически престрелки и вътрешнопартийни борби. Партиите занимаваха обществото със себе си, като продължаваха да не виждат както терора на монополите, така и другите видове натиск чрез държавни структури, използвани като бухалки. В парламента продължиха напразните усилия, а правителството се изяви като основен законотворец. И всичко това – гарнирано с неумел, несръчен и откровено непрофесионален пиар.

В парламента си кипи безсмислен труд

Депутатската работа все повече се обезсмисля заради изместването на нейния основен фокус – създаването на закони. Така или иначе у нас те се създават и внасят от правителството. Крайно компрометиран е и парламентарният контрол. Дотолкова компрометиран, че дори вносителите на питания не идват в зала, когато председателстващият изчита отговора от съответния министър (който също си има по-важна работа, основно – пътуване в чужбина).

Почти празната пленарна зала по време на парламентарния контрол поставя въпроса дали не сме свидетели на пълното погазване на парламентарната демокрация. Защото, ако не създава закони и ако не контролира изпълнителната власт ефективно, какво тогава прави Народното събрание? В добавка към това трябва да посочим, че според самите управляващи правителството се доминира, и не само се доминира, а персонално се контролира от Бойко Борисов. Подобен стил на управление граничи с еднолична власт. С тоталитаризъм, но не комунистически, а напълно капиталистически по характер.

44-ото Народно събрание започна работата си през април 2017, но не блесна с особени различия пред предсрочно приключилото 43-о. Медиите охотно отразяваха парламентарните скандали, които и тази година бяха достатъчно, за да пренасочат общественото внимание от реално важните теми към чантата на някоя министърка. Подобни маньоври – дали нарочно, дали от само себе си или просто от глупост, имаше през цялата година. Пиарските действия продължаваха престрелката, водена между политическите сили. Не беше рядкост и гаф в официално прессъобщение на управляваща партия, като последният – с объркания Джафери, си беше откровена некадърност. Впрочем, отдавна у нас управляваща партия не е имала по-слаб, по-некомпетентен и на моменти безпомощен пиар. Вероятно в ГЕРБ разчитат на това, че Борисов сам си е пиар, сам си прави имиджа и сам най-добре знае какво, къде и как трябва да говори.

В иначе вялата работа на Народното събрание акцент беше оставката на председателя Димитър Главчев. Превъплъщавайки се в управленец по начин, който смята за правилен заради сходство с вождисткия стил, той изгони опозициония лидер Корнелия Нинова, като й отне думата и в общи линии „каквото можа, направи”. При предходно искане на оставката му Главчев оцеля с 4 гласа, но след челния сблъсък с Нинова не оцеля.

Лидерите се бетонираха

Самата Нинова също си имаше неприятности. След свикан кой знае защо конгрес тя на пръв поглед оцеля и заздрави позициите си. Но вътрешните борби в столетницата продължават. Въпреки това Нинова изглежда решена да води с Борисов лидерска битка. Вероятно вътрешните й противници си дават сметка, че бутайки Нинова, правят услуга на Борисов. Или пък може би точно това им е целта?

ГЕРБ също свика конгрес, който останави две следи – преизбрания със севернокорейско единодушие лидер и разточителните мултимедийни илюминации, избожадащи очите на мизерстващия електорат. Лидерството на Борисов изглежда по-стабилно отвсякога. Самите партийни деятели в прав текст и публично съобщават, че еди-какво си ще стане, ако премиерът реши/разреши. Това не е ново за българските георгафски ширини. Образът на грижовен бащица изглежда е дълбоко вкоренен в манталитета ни, щом Тодор Живков управлява повече от 40 години, а Борисов – трети мандат.

Вместо да му бъдат коректив, Обединените патриоти играят по свирката му. Ако Валери Симеонов предприема солови акции понякога, това вероятно се дължи на сблъсък на големи интереси, а не на защитаване на обществените такива. И бидейки в коалиция с ГЕРБ, патриотите достигнаха максимума, който биха могли да желаят. Коалиционното им послушание освен с участие на сериозни нива в изпълнителната власт беше доосребрено и с председателско място в Народното събрание –  Цвета Караянчева замени Главчев. Партията на Валери Симеонв пък получи от Дядо Коледа сградата на „Раковска“ 134. Може би не трябва много да се радват в НФСБ. Предишният обитател на същата сграда – СДС – завърши безславно.

В политическата кухня, по-точно в трапезарията, се случиха и куп по-едри и по-дребни скандали, сред които оставката на Делян Добрев заради обвинения в шуробаджанащина, кадруване и уреждане на свои хора с апетитни сделки. Структурата на ГЕРБ в Хасково се опъна на депутата, но парламентът не гласува оставката му. Вероятно за някои изследователи ще е интересно как централната власт притиска местната, но в България това не е част от теорията, а от ежедневната практика.

Вън от Народното събрание се оказа и Антон Тодоров. Авторът на „Шайка”, сложил този етикет дори персонално на Борисов, се превърна в едва ли не негов пръв защитник. Не знаеше обаче докъде може да се простре и малко надхвърли позволеното. Формално Тодоров е аут заради заплаха към Виктор Николаев в ефир, но по-вероятно е заради напъните да оглави Комисията по досиетата. За наблюдателите случаят с него беше поредното доказателство, че Борисов еднолично решава всичко в управлението, включително персоналните скандали, които заплашват самия него.

Президентът като очакван и логичен контрапункт

Президентът Румен Радев, колкото и противоречиви оценки да събира, засега се експонира повече като очакван и логичен контрапункт на Борисовото управление, отколкото като властови център, генериращ политики. Липсата на каквато и да е следа от далавераджийство в биографията му го прави противоположен по същност на Борисов. Развитието на държавния глава във времето вероятно ще покаже дали очакванията за нов тип политика, възлагани на Радев, ще се реализират.

Привържениците му прогнозират създаването на президентска партия. Доколко подобна прогноза има почва и доколко самият Радев се вижда като партиен строител, ще разберем, когато му дойде времето. На този етап можем само да броим реакциите в социалните мрежи, свързани с изяви на президентската съпруга. Със сигурност те не дават добавена стойност към мандата на президентската институция, нито пък са безспорен плюс за българската политика.

Ролята на президентската институция би могла да бъде укрепена и разширена, но в сегашния екип очевидно липсва визия как точно да стане това. Опирайки се единствено на личността на Радев, имиджът на институцията рискува много. И разширяването в посока на съпругата едва ли е правилният път. Около президента би трябвало да има експерти, знакови фигури, чрез които институцията да формира политики и да упражнява влияние. Ролята на вицепрезидента Илияна Йотова засега изглежда малко по-успешна. Видими са усилията й да не бъде просто сянка на държавния глава, както се случваше досега с нейните предшественици. Йотова показва загриженост за българите зад граница, за социалните проблеми и за нещата, вълнуващи обикновения човек. Но, разбира се, няма как да избяга от образа си на партиен човек, което е минус за всеки, озовал се на подобна позиция.

 

Пъпът на политиката или къде са десните

За разлика от предходната година, през 2017 десните политици като че ли разбраха къде се намират. И какво се случва с тях. Играейки за и против коалиция с ГЕРБ, част от тях мислеха, че са на пъпа на политиката. Това им изигра лоша шега, изразяваща се в процент – процент и нещо на изборите. Движение България на гражданите не се долавя вече от радарите. СДС – също.

Бидейки с малко повече разум, ДСБ и „Да България“ опитаха да се сближат. Както и безчет гравитиращи вдясно субекти. Резултатът засега е само това, че хората не успяват да запомнят имената на новите десни проекти. Защото докато ги запомнят, те изчезват.

Брандингът си е изконен проблем на дясното и докато не го осъзнаят, лидерите ще остават с все по-нисък процент. За справка – нека да видят какви битки се водиха и се водят все още за бранда БСП. Защото на масовия избирател му трябват само три неща: разпознаваема абревиатура, неколцина лидери и нормално говорене. А не проект след проект, име след име и „този от кои беше“.

Истината е, че опозиционното говорене и истински опозиционните действия идват само от дясно. БСП е против ГЕРБ, но не и против схемите, по които ГЕРБ управлява. Истинската опозиция трябва да вижда проблемите в тяхната цялост, а това включва и работата на съдебната система и на цялата контролно-репресивна машина, включваща безбройните агенции и служби. Засега отдясно идват доста адекватни сигнали в тази насока и евентуалното обединение на десните сили би спечелило, ако се придържа към обществено одобряваната реакция на безумната ни действителност. Това, разбира се, включва и по-радикални мерки, целящи радикални промени. Ако ги има вдясно, би трябвало скоро да ги видим.

Ултиматуми, изцепки и откровена простотия

„Това, което имаме като управление“, ражда ежедневни, ежечасни и ежеминутни шедьоври. Едва ли някой би могъл да преброи гафовете, замазвани със себеотрицателен пиар. Едва ли и всички тези гафове са поради лапсуси, бързане и разсеяност. Повечето са истинска катастрофа на манталитетно ниво.

Представяте ли си европейски премиер да бъде замесен в афера със суджуци и да оцелее? Да съобщи някой, че са му искани 4 тона наденички от името на Меркел, например, да е готов да го потвърди пред съда и всичко това да се размине? Не е смешно. „Суджукгейт” остана в историята на българската политика с това, че самият главен прокурор ожали премиера, че „нито един суджук не е получил”. Заради проклетите суджуци един депутат отгърмя по живо – по здраво още преди да сме запомнили името му.

Гафове и изцепки имаше и отляво. Проф. Иво Христов стана притча во язицех със своите 80 процента, които според него са процентът на българите – дебили. Някои го оправдаха – „ами така е, не е ли прав”, други го атакуваха – „не се говори така”, но човекът си е депутат и до днес. А ние поне научихме какво мисли обикновеният депутат за обикновения български избирател.

Няма как да не дадем полагащото се място на вицепремиера Валери Симеонов, който на моменти надминава дори Борисов по бисери – и в ефир, и пред медиите. Какъв е пред подчинените си – можем само да гадаем. Институционален уникум остава идеята му да се публикува на правителствения сайт ултиматум към медиите. Вероятно е поредният български принос към световната политика.

Впрочем, за такъв принос битката е свирепа. Кое да класираме: „Пекин е във Виетнам” (от Цвета Караянчева, но признато като „лапсус”), „Ви-ай-ай” (съобщаване на римска цифра от парламентарната трибуна), Борисов Три (което няма как да е лапсус) или представяне на милиарди като хиляди от шеф на бюджетна комисия? Или пък последните високоинтелектуални дискусии на молекулярна тема…

Което и да изберем, едва ли ще пребори проекта за сапунени мехури, включен в културната програма на председателството. По-добра метафора за българската политика едва ли може да бъде намерена.

Полицаи излизат на протест в деня на граничаря

https://offnews.bg//obshtestvo/politcai-izlizat-na-protest-v-denia-na-granicharia-671674.html

Синдикатите в МВР излизат на протест на граничните пунктове у нас. Основното искане на служителите е за увеличение на заплатите. Синдикатите настояват за спешни промени в сегашния закон за МВР и изработване на нов.

През седмицата се проведе заседание на съвета за социално партньорство в МВР, на което синдикатите се обединиха около мнението допълнителните 55 млн. лв., които бяха отпуснати допълнително на ведомството, да бъдат разпределени сред всички служители с равна сума. Първоначалните намерения на ръководството на МВР бяха увеличението да бъде в процентно изражение и различно за отдлните категории служители.

Решението на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) за протести на контролно-пропускателните пунктове е свързано с днешния професионален празник на „Гранична полиция“. 

Местата, на които ще се събират служители на МВР, са Елхово, Варна – в близост до КПП Варна – пристанище, в Русе, в Сливен. Като говорим за гранични пунктове – „Дуранкулак“, „Илинден“, „Кулата“, „Станке Лисичково“, „Стрезимировци“. Там полицаите ще се събират преди зоната за контрол без да пречат на трафика и работата на граничните пунктове. 

"Имат право – протестират. Ние слушаме внимателно и с което можем, се съобразяваме с него. За да има протести, за да има двама души отвън, това означава, че има някакъв проблем. Дали е голям, дали може да бъде решен, кога може да бъде решен – аз се стремя да ги чуя и да се опитаме с колегите ми да намерим някакво решение", коментира през седмицата вътрешният министър Валентин Радев.

Ако не се постигне разбирателство, след Нова година, когато страната ни поема Европредседателството, синдикатите в МВР не изключват протести пред НДК.

Депутатите помилваха шофьорите с изтекли книжки

https://www.actualno.com/society/deputatite-pomilvaha-shofiorite-s-iztekli-knijki-news_650922.html

Заради шума, който вдигнаха икономистът Владимир Каролев и бившият журналист от Нова телевизия Васил Иванов, управляващите се отказаха изцяло от строгите законови текстове, които влязоха в сила през януари. За шофиране с изтекла книжка пак ще се налага само глоба от 100 до 300 лв., реши Народното събрание, като промени на второ четене Закона за движение по пътищата. В края на ноември полицаи свалиха регистрационните номера на колата на Каролев, а скоро след това без табели на колата остана и

Спорт по тв днес: дерби в Англия, още футбол от Испания, Италия и Индия, баскетбол, ски, волейбол, дартс и тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6625193

Спорт по тв днес: дерби в Англия, още футбол от Испания, Италия и Индия, баскетбол, ски, волейбол, дартс и тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Росен Плевнелиев: Има разговори да оглавя старата десница. Отговорът ми е не (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6625342

Росен Плевнелиев: Има разговори да оглавя старата десница. Отговорът ми е не (Видео)Още акценти от ексклузивния разговор на Кристина Кръстева с президента на републиката в периода 2012 - 2017 г. в рубриката й "Различното интервю": И аз щях да наложа вето на закона за борба с корупцията Не трябва да се отваря конституцията за ревизия на приватизацията Радев дотук се държи по-скоро като президента на лявото и на

Задържани са трима мъже за обир във Велинград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625581

Задържани са трима мъже за обир във ВелинградЗадържани са извършителите на въоръжения грабеж на бюро за парични преводи във Велинград от преди седмица. Престъпниците са успели да откраднат 15 хил. лв. и 5 хил. евро. В ареста като извършител е 27-годишен софиянец. Заедно с него са прибрани и двамата му съучастници, които са осигурявали превоза.

Партията „Граждани“ печели изборите в Каталуния

http://www.cross.bg/mesta-katalyniya-parlament-1563920.html

/КРОСС/ Партията „Граждани" (Ciudadanos, Cs), която се бори за запазване на целостта на Испания, печели най-много места в регионалния парламент на Каталуния. Трите сепаратистки партии обаче са напът да си възвърнат абсолютното мнозинство. Това показват резултати от вчерашните регионални предсрочни избори в областта при обработени 87,2% от изборните секции. Либералната „Граждани", предвождана от Инес Аримадас, получава 36 места в 135-местния каталунски парламент, показват данните до момента. Листата „Заедно за Каталуния" (Junts per Catalunya, JuntsxCat) на сваления от власт каталунски ръководител Карлес Пучдемон получава 34 места, а Републиканската левица на Каталуния (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC-CatSí) на неговия бивш заместник Ориол Жункерас, който бе вкаран в затвора, получава 32 места. Заедно с антикапиталистическата партия „Кандидатура за народно единство" (4 места), трите сепаратистки партии ще разполагат с общо 70 депутати, което им гарантира отново абсолютно мнозинство в регионалния парламент, обобщава АФП. Чрез видеовръзка от Брюксел Пучдемон обяви пред привържениците си, че има мнозинство да състави правителство, макар и с един глас и че е крайно време да се върне като министър-председател.  

Актуална пътна обстановка тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1563919.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 16° до + 3°. Времето над страната е ясно. Слаб вятър духа в областите Варна, Добрич, Пловдив, Разград, Силистра и Смолян.Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места влажни, а по усойните и планински райони - частично заледени и обработени. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:• Автомагистралите; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна"-Велико Търново-Шумен;• път I-5 Русе-Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина"-София;• път I-9 Варна-Бургас;• път II-18 Околовръстен път София;• път II-99 Бургас-Царево

Вот на недоверие за корупцията. Но не и борба срещу нея

http://clubz.bg/62147-vot_na_nedoverie_za_korupciqta_no_ne_i_borba_sreshtu_neq

Първото голямо политическо събитие за новата година ще бъде готвеният от БСП и ДПС вот на недоверие. Той ще бъде по темата за корупцията. С едно от последните си гласувания в края на миналата година обаче социалистите дадоха доста протиовречив сигнал. И с основание се подвига въпросът: дали пък темата на вота не трябва да бъде друга.

БСП подкрепи текста в закона за корупцията, според който авторите на недоказаните сигнали могат да бъдат дадени на съд. По този начин социалистите заедно с ДПС и "Обединени патриоти" създадоха сериозна пречка пред ефективната борба с корупцията. Още по-иинтересно е, че депутатите от ГЕРБ гласуваха против този текст. Така тези, срещу които ще бъде внесен въпросният вот, изглеждат по-големи борци срещу корупцията от онези, които ще го внасят.

Пред Клуб Z депутатът от БСП Филип Попов обясни, че е гласувал "за" този текст, тъй като все някой трябва да носи отговорност за "доноси".

"В закона бе прието, че антикорупционният орган няма да носи съдебна отговорност за недоказани сигнали. При това гласуване аз подкрепих текста, според който органът носи такава отговорност. След като това не бе прието, подкрепихме текста, според който такава отговорност ще има за подателите", каза Попов.

Според него обаче не е задължително, че подателят на всеки сигнал, по който не е започнало производство, ще подлежи на съд. Попов смята, че този текст важи само за откровените доноси.

Други червени юристи обаче заявиха, че не са подкрепили налагането на съдебна отговорност за подателите на сигнала. Според тях отговорността трябва да е за антикорупциония орган, тъй като в крайна сметка той решава по кой сигнал да започне проверка и по кой не.

Сигналите за корупция са най-деликатната тема в новото антикорупционно законодателство още от миналия мандат. Тогава екипът на вицепремиера Меглена Кунева изготви законопроект, според който антикорупционният орган щеше да приема и анонимни сигнали. Всички партии, освен ГЕРБ, бяха против и законът така и не стигна до второ четене. В този парламент и ГЕРБ, и БСП бяха единодушни, че анонимни сигнали няма да се подават.

Полярниците на Христо Пимпирев вече са на Антарктида

https://offnews.bg//obshtestvo/poliarnitcite-na-hristo-pimpirev-veche-sa-na-antarktida-671673.html

След шест дневно очакване в най-южния чилийски град Пунта Аренас на прозорец хубаво време, групата на проф. Христо Пимпирев достигна Антарктида.

Бразилският военен самолет Херкулес С130 кацна на макадамовата писта на о-в Кинг Джордж и българските антарктици очакват днес или утре малкото ветроходно корабче ”Аустралис” да ги отведе на базата ни „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън.

Там те ще се присъединят към останалите българи, които са раззимили и подготвили базата за работа през настоящия астрален сезон.

Граничари искат увеличения на заплатите с 15%, излизат на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625578

Граничари искат увеличения на заплатите с 15%, излизат на протестСиндикатите избраха протестът да е днес, на професионалния празник Граничните полицаи в Русе, Силистра, Варна и Елхово ще протестират днес, на професионалния си празник, съобщи Нова тв. До решението се стигна в понеделник след среща на синдикатите с ръководството на МВР, на която двете страни се договориха за увеличение на заплатите между 1 и 15

Проучване в Германия: Жените са принудени да плащат повече за услуги от мъжете

https://www.actualno.com/curious/prouchvane-v-germanija-jenite-sa-prinudeni-da-plashtat-poveche-za-uslugi-ot-myjete-news_650951.html

Защо в Германия едно ножче за бръснене, предназначено за мъже, струва 3,89 евро, а за жени - 4,49 евро? Единствената разлика между тези две ножчета е в опаковката - тази за мъжете е синя, а за жените - розова. А защо дамските подстрижки са значително по-скъпи от мъжките? Често пъти разликата в заплащането е двойна, дори и когато става дума за еднаква дължина на косите, пише БГНЕС. Това са само два от многобройните примери, изброени в представеното в Берлин изследване за разликите в цените на ня

Проф. Асен Балтов: Над 211 000 пациенти са преминали през "Пирогов" през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625574

Проф. Асен Балтов: Над 211 000 пациенти са преминали през "Пирогов" през 2017 г.Изпращаме "Пирогов" с увеличение на дълга в размер на 2 млн. лева. 14 млн. лева са дължими без просрочие, което е добре за болницата, тъй като задържаме нивото на дълга на едно ниво при по-тежки условия. През годината през болницата са минали 211 000 пациенти, 44 000 от тях са приети на лечение. Това заяви пред БНТ проф.

Преглед на печата - 22 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365923

24 часа: СОС одобри купувача на Общинска банка Столичните общински съветници дадоха съгласието си общината да продаде мажоритарния си дял в Общинска банка на лихтенщайнската компания "Новито опортюнитис". Решението бе взето след близо час и пловина дебати с 45 гласа "за", 9 "против" и четирима "въздържал се".

Афганистан постигна рекорд по производството на опиумен мак

https://www.actualno.com/asia/afganistan-postigna-rekord-po-proizvodstvoto-na-opiumen-mak-news_650944.html

Производството на опиати в Афганистан се е увеличило с 90% и през 2017 достигна рекордните 9 хиляди тона, съобщи ООН. Изпълнителният директор на Управлението на ООН по наркотиците и престъпностто Юрий Федотов обяви тези данни на заседание на Съвета за сигурност на ООН по проблемите на Афганистан. Той напомни, че преди година вече е обърнал внимание на влошената ситуация в областта на борбата с производството на наркотици в страната и е подчертавал необходимостта от спешна реакция на тази запла

Синдикатът на полицаите ги вдига на протест на КППТ-та

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625579

Синдикатът на полицаите ги вдига на протест на КППТ-та
Синдикалната федерация на служителите в МВР ще организира днес свои членове на протест, групи полицаи ще се отправят на някои гранични пунктове, но няма да ги блокират. Това заяви Емил Митев от синдикалната федерация пред Би Ти Ви. Нашият протест ще е в рамките на закона, няма да спрем движението и няма да блокираме придвижването на гражданите,

Протестират граничните полицаи

http://dnes.dir.bg/news/politzia-protest-mvr-granichna-politzia-26715123

Гранични полицаи ще протестират без да блокират работата на пунктовете и да пречат на гражданите.

Сепаратистите запазват абсолютното си мнозинство в Каталуния

https://www.investor.bg/evropa/334/a/separatistite-zapazvat-absoliutnoto-si-mnozinstvo-v-kataluniia-252668/

Въпреки това партия, бореща се Испания да остане единна, за първи път стана най-голямата политическа формация в местния парламент

Годишен хороскоп за 2018 година - Рак

https://www.actualno.com/curious/godishen-horoskop-za-2018-godina-rak-news_650847.html

Новата 2018 година предполага да се вслушвате повече в доводите на разума си, особено през първите два месеца януари и февруари. Любовта е хубаво нещо, но тя трябва да носи положителни промени в живота ви и да не се налага да жертвате интересите си. Най-голямата ви задача през зимния период на 2018 година ще бъде стремежът към стабилност във всички сфери от живота. Приключенията тогава са ви строго противопоказни. В края на февруари и началото на март настъпва благоприятно време за развитието в

Мъжът, блъснал пешеходци в Мелбърн: Направих го заради мюсюлманите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625568

Мъжът, блъснал пешеходци в Мелбърн: Направих го заради мюсюлманитеМъжът, който блъсна вчера умишлено с кола пешеходци в Мелбърн, е казал на полицията, че една от причините за престъплението му е лошото, по думите му, отношение към мюсюлманите, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Тридесет и две годишният нападател, австралиец от афганистански произход, е страдал от психично заболяване и е употребявал наркотици.

Ден на траур в Момчилград в памет на убитото момиченце

https://frognews.bg/novini/den-traur-momchilgrad-pamet-ubitoto-momichentse.html

Петък е ден на траур в Община Момчилград в памет на убитото 7-годишно момиче от града.

Гладни деца във Великобритания: Недохранването връща "викторианските неволи" - рахит, забавяне на развитието и т.н. (Independent)

http://pogled.info/svetoven/evropa/gladni-detsa-vav-velikobritaniya-nedohranvaneto-vrashta-viktorianski-nevoli-rahit-zabavyane-na-razvitieto-i-t-n-Independent.91457

/Поглед.инфо/ Специалистите от здравеопазването предупреждават за връщането на "викторианските болести", като например рахит и закъснение в развитието на децата поради хранителна бедност и недохранване.

Родени на 22 декември

http://www.cross.bg/bivsh-suvetnik-ministur-1563918.html

/КРОСС/ О.р. ген. Аню Ангелов, съветник по отбрана и военна сигурност на премиера Борисов, бивш военен министър Десислав Чуколов, депутат от Обединени патриоти в 44-ото НС Костадин Чакъров, бивш съветник на Т. Живков Марин Марковски, адвокат Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, бивш министър на външните работи    

Предстоящи събития в страната на 22 декември 2017

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1563917.html

/КРОСС/ ***София.От 10.00 часа в сградата на Министерството на отбраната Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и председателите на синдикалните организации ФНСО „Българска армия" и на НС „Отбрана" Георги Братованов и Тодор Воденов ще подпишат нов Колективен трудов договор в Министерството на отбраната и Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите с оглед интересите на цивилните служители по служебно правоотношение. ***София.Ще бъде изпълнен първият редовен полет по маршрута София - Одеса - София. В него ще участват народни представители и правителствена делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов. ***Русе.Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще бъде на официална визита в град Русе. Той ще проведе среща с кмета на общината Пламен Стоилов във връзка с военните паметници и сигурността в региона. ***София.От 09.00 часа пред Паметника в градинката на църквата „Св. Седмочисленици" Главна дирекция „Гранична полиция" ще отбележи професионален си празник. ***София.От 09.30 часа 4 състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по дело срещу Ценко Ч., Мартин Ч. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа в зала 702 в Агенция „Пътна инфраструктура" председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж

Президентът на Перу оцеля при гласуването за импийчмънт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625565

Президентът на Перу оцеля при гласуването 
за импийчмънтПрезидентът на Перу Педро Пабло Кучински оцеля при гласуване за импийчмънт, с което депутатите от опозицията искаха да го свалят от власт заради връзки с бразилския строителен гигант "Одебрехт", замесен в най-големия корупционен скандал в Южна Америка, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  След 10-часов дебат обаче,

Каталуня зависи от 8 депутати - арестувани или избягали

http://clubz.bg/62146-katalunq_zavisi_ot_8_deputati_arestuvani_ili_izbqgali

Осем от избраните в регионалния парламент на Каталуня депутати рискуват да не могат да положат клетва. Така те няма да могат да изпълняват функциите си, а без тях сепаратистите остават без абсолютно мнозинство, съобщи в. "Ел Мундо".

Тяхната и на парламента съдба са в ръцете на съдията Педро Лярена от Върховния съд в Мадрид.

Трите главни отцепнически партии в испанската автономна област спечелиха над 50 на сто от местата след вчерашните предсрочни регионални избори. Те бяха свикани, след като каталунските депутати обявиха независимост на 27 октомври. В резултат испанският премиер Мариано Рахой разпусна парламента в Барселона.

Сепаратистките сили са коалицията "Заедно за Каталуня" на доскорошния премиер Карлес Пучдемон, Републиканската левица на Каталуня (РЛК) на бившия вицепремиер Ориол Жункерас и Кандидатурата на народното единство (КНЕ).

Трима от споменатите 8 депутати са в ареста в Испания по обвинение в сепаратистка дейност. Това са Ориол Жункерас, бившият вътрешен министър Жоаким Форн и лидерът на Националното събрание на Каталуня Жорди Санчес. А Пучдемон и бившите му министри Антони Комин, Клара Посанти, Люис Пуч и Меричел Сере са в доброволно изгнание в Белгия. Срещу тях също има заповед за арест за сепаратистка дейност.

Сепаратистите ще имат общо 70 депутати в 135-членния каталунски парламент. Което означава, че без тези 8 души те губят абсолютното си мнозинство.

Регламентът на парламента в Барселона не изисква физическото присъствие на един човек, за да стане той депутат. За да изпълнява функциите си обаче, той трябва да е положил клетва, да представи депутатска карта и да декларация за своите доходи. Всичко това може да бъде направено писмено, обясняват юридически източници пред "Ел Мундо".

Друг въпрос е обаче участието в откриването на парламента. Там вече е задължително присъствието и на заклеващия се депутат, и на този, който трябва да одобри встъпването му в длъжност. А делегирането на гласовете не включва случаите, когато избраният народен представител е в ареста или в чужбина, а само когато е в болница или страда от тежко заболяване.

При това положение за да участват в откриването на парламента, арестуваните депутати трябва да поискат от Върховния съд звънредно разрешение да бъдат пуснати.

С други думи, съдбата на осмимата обвинени и изобщо на каналунския парламент е в ръцете на съдията Педро Лярена от Върховния съд, аключава изданието. Той е човекът, който взема решенията за тях.

Победата на сепаратистите е шокираща за мнозина, включително за привържениците на независимостта. Проучванията не им даваха абсолютно мнозинство. То обаче е факт и така обезсмисля победата на проевропейската партия "Сиутаданс" ("Граждани"), оглавявана от Инес Аримадас. Все пак трябва да се отбележи, е за първи път първа сила в каталунския парламент става партия, бореща се за единна Испания. По ирония на съдбата "Сиудаданос", както е нейното испанско име, е създадена именно в Барселона. А лидерът й в национален мащаб е каталунец - Албер Ривера.

Изненадваща е и рекордната активност. Правото си на глас упражниха над 83 на сто от избирателите. Само преди две години активността бе малко над 60 процента.

Големият губещ е испанският премиер Мариано Рахой. Неговата консервативна Народна партия, (НП) която управлява Испания, постигна най-слабите резултати от влизащите в каталунския парламент формации.

Мнозина смятат, че срещу него е упражнен наказателен вот. Причината е прекалената бруталност на полицията по време на референдума за независимост на Каталуня на 1 октомври. Тогава по заповед на Рахой в областта бяха пратени подкрепления от цялата страна. Те влязоха в сблъсък с привърженици на независимостта, при които бяха ранени близо 800 души. Хората са убедени, че премиерът не е трябвало да използва прекалена сила, още повече референдумът бе обявен за незаконен от Конституционния съд още преди провеждането му.

"Или Рахой ще смени рецептата си, или ние ще променим Испания", заяви Карлес Пучдемон в реч, предавана по телевизията. Той говори от Брюксел, а заедно с него бяха четиримата му министри, избягали с него.

"Каталунската република победи монархията на член 155", допълни Пучдемон.

Това е членът от конституцията, приложен от испанското правителство след обявяването на каталунската независимост. Той временно суспендира автономията на областта и въведе пряко управление на Мадрид.

Путин обясни на Меркел защо изтегля руските представители от контрола на примирието в Украйна

https://www.actualno.com/europe/putin-objasni-na-merkel-zashto-izteglja-ruskite-predstaviteli-ot-kontrola-na-primirieto-v-ukrajna-news_650942.html

Президентът на Русия Владимир Путин разясни в телефонен разговор на изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел причините за изтегляне на руските офицери от мисия за мир в Украйна. Военните напускат Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня и стабилизация на линията на съприкосновение на страните (СЦКК). Путин отбеляза по-специално че "украинските власти чрез различни ограничения и провокации от дълго време целенасочено затрудняват условията за п

Повече от 20 000 абонати остават без парно в София

http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzia-parno-avaria-26715120

Продължава отстраняването на голямата авария, която остави хиляди домакинства без парно и топла вода в София.

Можеш да ядеш, но не и да дебелееш - Франция се бори с дискриминацията на пълните хора

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/22/3101555_mojesh_da_iadesh_no_ne_i_da_debeleesh_-_franciia_se/?ref=rss


Франция даде на света кроасаните с масло и фоа гра (пастета от гъши дроб), но въпреки това е страна, в която да имаш наднормено тегло често се смята почти за грях.<br /><br />Сега, след като се вгледа в противоречивата картина в огледалото, нейната столица поде кампания срещу негативизма към "големите размери" - често пренебрегван вид дискриминация в един град, загрижен за външния вид и известен с луксозните си модни брандове и тънките талии.<br /><br />Шефът...

Пучдемон: Постигнахме победа, която никой не може да оспори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625562

Пучдемон: Постигнахме победа, която никой не може да оспориКаталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон поздрави вчера вечерта в Брюксел сепаратисткия лагер за победата на регионалните избори в Каталуния и подчерта, че това е "резултат, който никой не може да оспори", предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Мариано "Рахой загуби плебисцита, към който се стремеше" и това,

Граничари излизат на протест навръх празника си

https://frognews.bg/novini/granichari-izlizat-protest-praznika.html

Граничните полицаи излизат на протест на професионалния си празник. Те ще излязат пред граничните пунктове днес в Русе, Силистра, Варна и Елхово.

НДК дължи близо 500 хил. лева на Столичната община

https://www.actualno.com/sofia/ndk-dylji-blizo-500-hil-leva-na-stolichnata-obshtina-news_650923.html

На последната си сесия за годината Столичният общински съвет одобри разсрочването на почти 500 000 лева, които Националният дворец на културата дължи за такса смет и данък сгради за 2017 г. Сумата ще се погасява от средата на 2018 г. до края на 2020 г., а НДК ще плаща по 16 165 лева на месец. От решението не се разбира от кога са задълженията на НДК към Столичната община. В него обаче се казва, че дружеството ще изплаща сумата на равни месечни вноски от 16 165 лева, като първата ще бъде плате

Не се тревожи за големината на коледното...

http://www.cross.bg/goleminata-kolednoto-trevozhi-1563896.html

/КРОСС/ "Не се тревожи за големината на коледното си дърво. В очите на децата всички изглеждат еднакво огромни." Лари Уайлд, Веселата коледна книга  

Момчилград потъна в скръб за Дамла

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/momchilgrad-potyna-v-skryb-za-damla-6077508

Какво е обърнало погледа на разследващите към 25-годишният Мехмед Хасан, който впоследствие беше посочен като извършител на убийството

Най-важното от Варна във вчерашния - 21 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365920

Голям супермаркет отваря врати в ДКС във Варна, търсят инвеститор за спортен магазин Започна изграждането на магазин на голяма верига за хранителни стоки в част от подземните помещения на Двореца на културата и спорта във Варна. Варненското енерго разкри как да пестим ток Енергийно ефективното използване на електроуредите в домакинството предотвратява излишния разход на електроенергия, казаха от Енерго про за Moreto.

Съветът за сигурност на ООН приема нови санкции срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625560

Съветът за сигурност на ООН приема нови санкции срещу Северна КореяПроекторезолюция, внесена от Съединените щати и имаща за цел да направи още по-сурови санкциите на ООН срещу Северна Корея, ще бъде подложена на гласуване в Съвета за сигурност днес, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Петнайсетте членове на съвета ще се произнесат в 20 часа българско време по този текст,

"Арсенал" и "Ливърпул" дават старт на празничната програма във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/22/3102195_arsenal_i_livurpul_davat_start_na_praznichnata/?ref=rss


С двубой между "Арсенал" и "Ливърпул" тази вечер в 21.40 ч. ще бъде даден старт на най-натоварената част от футболния сезон в Англия. От днес до 4 януари ще се изиграят четири кръга от Висшата лига, като в този период само на 24 и 25 декември няма да има мачове.<br /><br />"Арсенал" и "Ливърпул" започват коледно-новогодишната програма от съседни позиции в класирането. Домакините са пети с 33 точки, а гостите са четвърти с точка повече. За...

Япония увеличава парите за отбрана

https://www.actualno.com/asia/japonija-uvelichava-parite-za-otbrana-news_650950.html

Япония утвърди бюджета за 2018 финансова година (започва на 1 април 2018), който предвижда рекордни разходи за отбрана, предаде БГНЕС. Според одобрения официален закон, общият обем на японския бюджет ще бъде 97,7 трилиона йени (около 861 милиарда долара), което е с 260 милиарда йени (2,2 милиарда долара) повече отколкото през тази финансова година (завършва на 31 март догодина). Повече от една трета от него ще се използва за разходи в социалната област, в която се включва и здравеопазването, н

Петима са загинали и 252 души са спасени при крушение на ферибот във Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625558

Петима са загинали и 252 души са спасени при крушение на ферибот във ФилипинитеБреговата охрана на Филипините съобщи днес, че е спасила 252 души и е извадила от морето телата на петима загинали при потъването на ферибот източно от столицата Манила, предаде Ройтерс. Филипинският плавателен съд се преобърна вчера заради силни ветрове и големи вълни източно от най-големия остров Лусон,

Коледата безопасна

//dariknews.bg/regioni/shumen/koledata-bezopasna-2068704

Зимата и идващите празници освен радост могат да крият и опасности.

С настъпването на зимния период се увеличава и риска от пожари. Началникът на шуменската пожарна Красимир Колев посочи, че уреди, които отделят топлина, не трябва да се оставят без н

Не е за вярване, че тази блондинка е на 71 години (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ne-e-za-viarvane-che-tazi-blondinka-e-na-71-godini-snimki-2068655

Колко смятате, че пише в графата „Година на раждане“ в паспорта на тази блондинка? Отговорът със сигурност ще ви изуми – 1946 г.

Стартира продажбата на винетки за следващата година

//dariknews.bg/novini/bylgariia/startira-prodazhbata-na-vinetki-za-sledvashtata-godina-2068709

От днес започва продажбата на винетките за 2018 година. За първи път годишният стикер ще е валиден от датата на купуването. Друга новост са 3-месечните винетки.
 
В продажба ще бъдат пуснати над 2,1 млн. стикера, от които 900 хиляди с

Задържани са трима мъже за обира във Велинград

https://frognews.bg/kriminalno/zadarjani-trima-maje-obira-vav-velingrad.html

Задържани са извършителите на въоръжения грабеж на бюро за парични преводи във Велинград от преди седмица. Престъпниците са успели да откраднат 15 хил. лв. и 5 хил. евро.

Шофьорът мачкал в Мелбърн заради мюсюлманите

http://dnes.dir.bg/news/peshehodtzi-avtomobil-melbarn-26715118

Една от причините за престъплението на щофьора в Мелбърн е лошото, по думите му, отношение към мюсюлманите.

На 22 декември...

http://www.cross.bg/bulgariya-ystanoveni-diplomaticheski-1563895.html

/КРОСС/ 1216 г. - Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския орден.1849 г. - Отменена в последния момент е екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски.1885 г. - Самураят Ито Хиробуми, става първият министър-председател на Япония.1894 г. - Във Франция започва съдебния процес по Аферата Дрейфус.1895 г. - Създателят на рентгеновия апарат Вилхелм Рентген прави първата рентгенова снима - на ръката на съпругата си.1920 г. - В СССР е утвърден плана за електрификация на страната (ГОЕЛРО).1920 г. - В Германия започват емисии на първото обществено радио.1926 г. - Правителството на България сключва договора за Бежанския заем след продължителни преговори с посредничеството и при гаранцията на Обществото на народите.1930 г. - Извършен е първият полет на първия в света стратегически боен самолет - съветския Ант-6 (ТБ-3).1938 г. - Германският физико-химик Ото Хан извършва първи опит за разбиване на атомното ядро.1944 г. - Втората световна война: Сформирана е армията на Виетнам, за да се противопостави на японската окупация.1945 г. - САЩ признават правителството на Югославия начело с Йосип Броз Тито.1954 г. - Установени са дипломатически отношения между България и Индия.1971 г. - Дака е обявена за столица на Бангладеш.1979 г. - Испанската област Каталуния получава автономия.1989 г. - Румънската революция: След седмица кървави демонстрации, Йон Илиеску взима президентската власт в Румъния и сваля Николае Чаушеску и комунистическия режим.1989 г

Фандъкова: Kачеството на въздуха е стратегически приоритет за общината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625556

Фандъкова: Kачеството на въздуха 
е стратегически приоритет за общинатаВсички проекти на Столична община за 2018 г. се подчиняват на основната цел - подобряване на околната среда и качеството на въздуха. Това е стратегически приоритет и за следващите години, и изисква обединяване на усилията на общината, държавата и цялото общество. Това заяви в интервю за БТА кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Полицаите продължават с протестите

https://www.actualno.com/society/policaite-prodyljavat-s-protestite-news_650863.html

Исканията, заради които синдикалните организации в МВР са в състояние на протест, не са изпълнени. Следвайки обявената през месец юни 2017 г. програма, Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) продължава протестните си действия на 22 декември 2017 г. – професионалния празник на служителите в ГД “Гранична полиция“, които ще са концентрирани около граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от СФСМВР. В 11:00 часа началото на протеста ще бъде по

Пътна обстановка в страната - 22 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365921

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Спират от движение ТИР-овете днес

https://frognews.bg/novini/spirat-dvijenie-tir-ovete-dnes.html

Днес, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщиха от Агенция ”Пътна инфраструктура”.

Днес максималните температури ще са между 0° и 5°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6625550

Днес максималните температури ще са между 0° и 5°
Днес облачността ще е разкъсана, на места намаляваща до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 0° и 5°, за София около 1°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките

Втора жалба за сексуален тормоз срещу Сталоун - за случай отпреди 27 години

https://www.actualno.com/showbusiness/vtora-jalba-za-seksualen-tormoz-sreshtu-staloun-za-sluchaj-otpredi-27-godini-news_650956.html

Полицията в Санта Моника вероятно ще бъде принудена да започне официално разследване срещу един от най-популярните холивудски актьори Силвестър Сталоун. Причината – обвинение в сексуален тормоз, пише The Hollywood Reporter. Жалбата в полицията е подадена още през миналия месец, но информацията беше потвърдена официално чак сега. Оплакването касае инцидент от 1990 година и е подадено от жена. Това означава, че е изтекла всякаква давност, тъй като в Калифорния давността за сексуални пре

Почитаме Св. великомъченица Анастасия

https://www.actualno.com/celebrate/pochitame-sv-velikomychenica-anastasija-news_650943.html

Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. Но Хрисогон й предал друго безц

Традиционно и празникът на граничарите ще се отбележи официално и алтернативно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/22/3102157_tradicionno_i_praznikut_na_granicharite_shte_se/?ref=rss


Днес гранична полиция отбелязва своята 130-та годишнина и вече като по традиция, празникът ще бъде отбелязан с официално честване и протести на най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР).<br /><br />На 22 декември 2017 г. се навършват се 130 години от създаването на структура за охрана на границата в следосвобожденска България, когато Народното събрание приема първия Закон за пограничната стража, информира пресцентърът на МВР.<br...

"Маркет Линкс": ГЕРБ пред БСП. Следват патриоти, ДПС и "Да, България"

http://clubz.bg/62145-market_links_gerb_pred_bsp_sledvat_patrioti_dps_i_da_bylgariq

Правителството на страната е с по-нисък рейтинг на доверие от този на Европейската комисия. Това е един от изводите в последното социологическо проучване на "Маркет линкс". Според авторите на изследването това отново повдига редица въпроси за политическата легитимност и за търсената в дългосрочен план стабилност на управлението.

Позитивното отношение към президентската институция обаче превишава над два пъти отчетеното негативно такова. По този начин Президентството се превръща в много значим, своеобразен властови център по отношение на ресурса на общественото доверие.

ГЕРБ остава първа политическа сила с по-скоро комфортна и дори по-голяма преднина пред БСП, която въпреки силното публично присъствие не успява да извлече по-сериозни политически дивиденти сред избирателите. Продължава тенденцията "Обединени патриоти" да губят подкрепа, а последните събития около Пирин вероятно ще окажат своето влияние в една или друга посока, което предстои да разберем през първия месец на 2018 г. 

Вътрешно-политическите измерения на отчетените тенденции са в регистрираната готовност на малко над половината българи, имащи право на глас да подкрепят нови политически проекти. Евентуална партия, сформирана около личността на президента Румен Радев има, макар и условен потенциал драматично да промени политическата карта на страната. Търсенето на нов "спасител" с  антикорупционен ореол отново събужда интерес към потенциален проект на Слави Tрифонов, вече облечен в по-конкретната публична заявка.

Потенциална коалиция между "Да, България" и ДСБ към момента демонстрира потенциал за присъствие в следващ парламент и то с резултат по-висок от механичния сбор на електоралната подкрепа на двете партии. Видимо, обаче е, че евентуалната подкрепа е в пъти по-ниска от тази на възможните нови конкуренти на политическата сцена.

Според "Марект линкс" в ситуация на преобладаващ песимизъм, криза на гражданското доверие към основните държавни институции, към политическата класа и не на последно място най-ниският жизнен стандарт в ЕС, голяма част от българските граждани продължават да приемат демократичното развитие на страната като силно проблематично. В последните седмици преди българското председателство на Съвета на Европейския съюз, неудовлетвореността от  настоящото състояние на страната е фактор, постоянно захранващ носталгичната митологема за "времето на социализма". Прекият резултат е подриване на доверието в ЕС и на трудно интернализираните в националния ни манталитет ценности на демокрацията и личната свобода.

Социолозите смятат, че изпълнителната власт е в подготовка за председателството и в стремежа си да "овладее" възможно най-много публични сфери и да минимализира възможните рискове от опозиционно говорене и поведение, оказва натиск в различни посоки. Противоречието между образа на българската действителност в очите на гражданите и това, което целят да представят управляващите пред европейските ни партньори изглежда дълбоко.

Нивото на оптимизъм се покачва съвсем минимално в сравнение с предишни периоди, но това явление е обичайно в навечерието на коледните празници. Общият песимистичен фон дава основания за подкрепа на хипотезата, че страната, макар и бавно, се приближава към обществено- политическа криза. Доверието към основните институции остава критично ниско, особено спрямо Народното събрание.

Според "Маркет линкс" на 10-тата годишнина от членството в ЕС, България е на своя голям европейски кръстопът. И отново той не е толкова икономически и може би дори политически. Той е ценностен за това накъде ще поеме страната - по пътя на Унгария и Полша, като примери за отстъпление от демократичните принципи, или по посока на това, с което най-развитите и благоденстващи европейски страни са успели да изградят тъканта на обединена Европа.

Мустафа Избищали: Религията изгражда мостове, а не стени

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/12/22/3099603_mustafa_izbishtali_religiiata_izgrajda_mostove_a_ne/?ref=rss


Един духовник, независимо дали принадлежи към мюсюлманското или християнското вероизповедание, не може да произведе голяма новина, сензация, която да привлече внимание. Затова духовното остава в този материализиран свят на заден план, за съжаление. Но не може да се каже, че духовните общности искат да бъдат затворени. Така смята Мустафа Избищали. Той е районният мюфтия на София от юли 2012 г. Завършил е държавно средно общообразователно духовно училище в Кувейт, след това - Висшия ислямски...

Ахмед Доган: Няма кой да управлява, ако вотът мине

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ahmed-dogan-niama-koj-da-upravliava-ako-votyt-mine-6077507

„Ако целта е „стани да седна“, не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом“, категоричен е почетният лидер на ДПС

Баща преби като куче 9-годишния си син

https://frognews.bg/novini/bashta-prebi-9-godishniia-sin-metalen-prat.html

Баща преби 9-годишното си дете с метален прът и след това го завърза за оградата на гробището в пловдивското село Дуванлии.

Прогноза за времето - 22 декември (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-22-dekemvri-petyk-news_650925.html

През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, през деня - намаляваща на места до предимно слънчево. Това съобщиха за „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между минус 6° и минус 1°, а максималните - между 0° и 5°. По Черноморието ще има променлива облачност. Ще духа слаб до умерен се

8-годишната Габи разчита за 4-и път на “Българската Коледа”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625259

8-годишната Габи разчита за 4-и път на “Българската Коледа”Тя е с детска церебрална парализа, неподвижна е и не може да говори За четвърти път 8-годишната Габриела Георгиева от Кърджали е включена в инициативата “Българската Коледа”. Детето е с тежката диагноза детска церебрална парализа. “Беше на 3 г. и половина, когато кандидатствахме за участие в инициативата и бяхме одобрени.

Боян Чуков: Светът се намира в болезнена трансформация

http://dnes.dir.bg/news/boyan-ukov-26713739

ЕС е в латентен разпад, митичната „руска заплаха“ е инструмент на Пентагона.

Св. вмчца Анастасия

http://www.cross.bg/anastasiya-vsichki-hrisogon-1563894.html

/КРОСС/ Житие на св. великомъченица Анастасия Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. Но Хрисогон й предал друго безценно съкровище. Той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила познания за истинския Бог. Пламенната вяра, която загоряла от ранни години в нейното сърце, й дала възможност да понесе с търпение тежките изпитания, които й предстояли. Рано се запознала Анастасия със скърбите. Тя още на младини се лишила от майка си, а баща й я омъжил против волята й за един богат и знатен римлянин езичник, човек с груб и жесток характер. Много сълзи проляла нещастната Анастасия. Едничката утеха тя намирала в молитвата и в изпълнението на християнските си задължения. Често облечена в прости дрехи, придружена от вярната си слугиня, тя посещавала тъмниците, изпълнени в това време с християни, и всякак залягала да облекчи участта на страдащите за Христа. Но за тия посещения узнал нейният мъж и й отнел тая последна утеха

Хората с говорни и слухови проблеми ще имат достъп до телефон 112 от август 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/22/3100347_horata_s_govorni_i_sluhovi_problemi_shte_imat_dostup/?ref=rss


Хората с говорни и слухови увреждания трябва да имат достъп до спешния телефон 112 от август 2018 г. Това се разбира от проектонаредба, изготвена от МВР и качена за обществено обсъждане на портала за консултации strategy.bg.<br /><br />По реда на тази наредба на хората със слухови или говорни увреждания се осигурява непрекъснат, бърз и безплатен достъп до спешния телефон.<br /><br />Достъпът се осигурява ако те имат:<br /><br />- валидно експертно решение,...

Юнионистите с най-много гласове, но сепаратистите печелят

http://dnes.dir.bg/news/izbori-evropeyski-parlament-katalunia-26715116

Каталунските сепаратистки партии спечелиха достатъчно гласове на вчерашните регионални избори, за да възвърнат крехкото мнозинство в регионалния парламент.

Ракията - гордостта на българина (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/komentar/rakiiata-gordostta-na-bylgarina-video-2068639

Шотландците се гордеят с уискито. Германците - с бирата. А българите – с ракията си. Особено с домашната.

Много българи варят ракията си сами. В ракиджийницата „Дядо Пламен“ до Асеновград се работи на пълни обороти. В този край се произвежда най-вече гроздова ракия. Хората там сподел

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване