Диана Тодорова, етнограф: Хлябовете, посветени на Бъдни вечер, са с мотиви от земеделието, животновъдството или дома на стопаните

http://www.moreto.net/novini.php?n=366037

Навечерието на Бъдни вечер минава в подготовка за вечерната трапеза. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Диана Тодорова, уредник в Етнографския музей във Варна. „Това е последната постна вечеря, ястията трябва да бъдат нечетен брой – 7, 9 или 11 на брой, защото числата са сакрални за християнството.

Хиляди са без ток в Полша заради ураганни ветрове, има загинало дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629313

Хиляди са без ток в Полша заради ураганни ветрове, има загинало детеУраганни ветрове бушуваха през миналата нощ над територията на Полша, повредиха електропроводи и лишиха от ток над 70 хиляди домакинства, предадоха полски медии и ТАСС. Към 9 часа тази сутрин в северния град Гданск скоростта на вятъра е достигала 81 км/ч, а в Сувалки на изток и Белско Бяла на юг - до 68 км/ч.

Милан гони Гатузо, връща Монтела

https://offnews.bg//futbol/milan-goni-gatuzo-vrashta-montela-671800.html

Треньорът на Милан Дженаро Гатузо може да бъде уволнен още до края на тази календарна година, пише "Кориере дело спорт".

Специалистът ще бъде освободен, ако отборът не успее да спечели предстоящите два мача срещу градския съперник Интер за Купата на Италия и след това срещу Фиорентина в Серия А.

Съперникът на Лудогорец в Лига Европа загуби снощи от Аталанта с 0:2 у дома след слаба игра и Гатузо беше изпратен с освирквания от трибуните на "Джузепе Меаца". Под ръководството на Гатузо "росонерите" изиграха 4 мача в калчото, от които спечелиха едва 4 точки от 12 възможни и заемат 11-о място в класирането.

Според торинският вестник "Стампа" начело на Милан може да се завърне Винченцо Монтела. Монтела бе сменен от Гатузо миналия месец, но договорът му все още не е разтрогнат и при негативна развръзка в следващите мачове Монтела отново ще оглави отбора.

В същото време от Милан обявиха, че слагат край на наказателния лагер, който определено не даде резултат в последната седмица.

"Ще има тренировки, но не и лагер. Отборът има нужда от спокойствие и много, много работа", пише в официалния сайт на Милан.

Папата: Моля се за жителите на опустошения от буря филипински остров Минданао

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629202

Папата: Моля се за жителите на опустошения от буря филипински остров МинданаоПапа Франциск заяви, че се моли за населението на Минданао, филипинския остров, пострадал от наводнения и свлачища, предаде Асошиейтед прес. В днешното си приветствие към събралите се на площад "Свети Петър", часове преди литургията на Бъдни вечер, Франциск каза, че бурята "е причинила многобройни жертви и големи разрушения", предава БТА.

Наказателният тренировъчен лагер в "Милан" приключи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/24/3103409_nakazatelniiat_trenirovuchen_lager_v_milan_prikljuchi/?ref=rss


"Милан" преустанови наказателния тренировъчен лагер, който беше наложен на футболистите след загубата с 0:3 от "Верона" на 17 декември. Въпреки че вчера "росонерите" изживяха поредно разочарование - домакинско поражение с 0:2 от "Аталанта", играчите вече няма да бъдат "заточени" на клубната база "Миланело".<br /><br />Седемкратният европейски шампион има още един мач до края на 2017 г. Тимът, воден от Дженардо Гатузо,...

Швейцарският президент иска да се проведе референдум за отношенията с ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/24/3103411_shveicarskiiat_prezident_iska_da_se_provede_referendum/?ref=rss


Швейцарският президент Дорис Лойтхард заяви, че би било полезно да се организира референдум за отношенията на страната с Европейския съюз. Изявлението бе направено, след като тази седмица двустранните отношения охладняха.<br /><br />Швейцария не членува в ЕС, но търканията й с общността съвпаднаха с преговорите за излизане на Великобритания. От известно време между Берн и Брюксел вървят преговори за нов рамков договор, като желанието на Европейския съюз е той да замени над стоте...

Графика на деня: Печалбата на най-големите компании в секунда

https://www.investor.bg/drugi/338/a/grafika-na-denia-pechalbata-na-nai-golemite-kompanii-v-sekunda-252535/

Apple води класацията за най-висока сума, спечелена за една секунда, а конкурентите ѝ са доста зад нея

Европа приема още 10 000 бежанци от Либия

https://frognews.bg/novini/evropa-priema-oshte-10-000-bejantsi-libiia.html

Още 10 000 бежанци от Либия ще приеме Европа през идващата година. Това обяви италианският министър на вътрешните работи Марко Минити.

Чрез теория на Айнщайн обясниха как Дядо Коледа пътува по света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6629245

Чрез теория на Айнщайн обясниха как Дядо Коледа пътува по светаБританска изследователка използва Теорията на относителността на Айнщайн, за да обясни как Дядо Коледа пътува по света, предаде в. "Дейли мейл". Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 милиона километра в час. Той може да бъде видян като зелен проблясък, докато шейната му прелита в небето, предаде БТА.

25 декември ще е ден на траур в Харманли

https://www.actualno.com/crime/25-dekemvri-shte-e-den-na-traur-v-harmanli-news_651308.html

Със Заповед на Кмета на Община Харманли Мария Киркова, 25 декември 2017 година в Харманли е обявен за ден на траур. Това съобщиха от общинската администрация. Причината е станалата през нощта на 23 срещу 24 декември тежка катастрофа, в която загинаха трима младежи от града. В тази връзка се отменят всички общоградски мероприятия на територията на общината в деня на траур. Националното и общинско знаме на сградата на Община Харманли в деня на траур ще бъдат спуснати наполовина. Ще бъдат изключе

Харманли няма да празнува на Коледа, обявен е ден на траур в града

http://www.cross.bg/harmanli-obshtina-trayr-1564094.html

/КРОСС/ Със заповед на кмета на Община Харманли Мария Киркова, 25 декември 2017 година в Харманли е обявен за ден на траур. Това съобщиха от общинската администрация. Причината е станалата през нощта на 23 срещу 24 декември тежка катастрофа, в която загинаха трима младежи от града. В тази връзка се отменят всички общоградски мероприятия на територията на общината в деня на траур. Националното и общинско знаме на сградата на Община Харманли в деня на траур ще бъдат спуснати наполовина. Ще бъдат изключени и светлините на празничната украса на сградите на Културен център Харманли и Община Харманли. Кметът на Община Харманли Мария Киркова и ръководството на общината изказват искрените си съболезнования към семействата на загиналите.  

Патриаршеско и синодално послание за Рождество Христово

http://clubz.bg/62235-patriarshesko_i_sinodalno_poslanie_za_rojdestvo_hristovo

Снимка БГНЕС

“Божията любов към нас в това се яви,

дето Бог проводи в света Своя Единороден Син,

за да бъдем живи чрез Него”

(1 Йоан. 4:9)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Благоговейно притихнали пред дивната тайна на явяването в плът на Божия Син, и тази година посрещаме раждащия се в света Богомладенец ­ Господ наш Иисус Христос. Прекланяме се пред величието на безграничната и жертвена Божия любов към нас и, следвайки звездата, заедно с мъдреците, мислено се отправяме към приютилата Го пещера, където, присъединявайки се към ангелския хор, пеем и възпяваме: “Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието” (Тропар, гл. 4).

Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. И затова, в неизразимата си радост и благодарност, Църквата тържествува и изповядва: “Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера ­ Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото заради нас се роди Младенец ­ Предвечният Бог” (Кондак, гл. 3).

Днес се изпълнява обещанието, дадено на съгрешилите наши праотци (Бит. 3:15) и на ветхозаветните патриарси (Бит. 22:18; 49:10). Открива се “тайната, умълчавана от вечни времена” (Рим. 14:24), днес за всички нас и за цялото творение настъпва “благоприятната Господня година” (Ис. 61:2; Лука. 4:19).

Възприел човешката природа, Бог се ражда, за да освободи човечеството от онзи, който незаконно e притежавал властта на греха и смъртта (Евр. 2:14-15). “Затова се и яви Синът Божий ­ свидетелства св. апостол и евангелист Йоан Богослов, ­ за да разруши делата на мрака” (1 Йоан. 3:8), защото в Христа Иисуса “имаше живот, и животът беше светлината на човеците” (Йоан. 1:4). И защото, както свидетелства и Сам Господ: “Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие” (Йоан. 10:10).

За същото многократно говори и апостолът на народите ­ св. апостол Павел, който казва: “Когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението” (Гал. 4:1). И още: “Благодатта се яви в голямо изобилие, та, както грехът царува, причинявайки смърт, тъй и благодатта да се възцари с правда за живот вечен, чрез Иисуса Христа, нашия Господ” (Рим. 5:20-21).

Към този живот, който ни носи великото и дивно тайнство на Боговъплъщението, към победата над смъртта и наследяването на вечния живот в Божието царство сме призовани всички ние, които сме преминали през банята на светото Кръщение в името Христово, които се подвизаваме във вярата и се спасяваме в Христа, чрез живота и делата си и днес възвестяваме на света великата тайна на благочестието: “Бог се яви в плът, засвидетелствуван бе от Духа, показа се на Ангели, проповядван биде на народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава” (1 Тим. 3:16).

Като разсъждава върху тайната на Боговъплъщението и ролята на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица в нея, великият отец на Църквата свети Ириней Лионски казва: “Силата на Всевишния осенила св. Дева и затова роденото от нея е свято и Син на Всевишния Бог, Който сътвори и Неговото въплъщение, и откри пред нас ново раждане ­ та, както чрез предишното раждане ние наследявахме смъртта, така чрез това ново раждане да наследим живота” (Против ересите, 5, 1, 3).

На свой ред божественият наш отец св. Йоан Златоуст, разглеждайки явяването на Божия Син в плът като най-съвършената изява на Божията любов към творението, ни съветва неизменно да усвояваме плодовете на Боговъплъщението и да подражаваме на тази всепобедна Божия любов и казва: “Любовта е нещо велико и непобедимо... нека да я проявяваме на дело. Господ ни помири със Себе Си, следователно сега, когато Му станахме приятели, нека и останем такива. Той отвори пътя ­ затова нека го следваме...” (Беседи върху Евангелието според Йоан, 76, 3).

Възлюбени в Господа,

Като следваме Господните повели, апостолските наставления и думите на светите наши отци, да постоянстваме във вярата и в усвояването на плодовете от спасителното за нас Въплъщение на Божия Син и наш Господ Иисус Христос. Нека с думите и делата си бъдем истински Господни ученици, Негови свидетели и възвестители на святата Му воля, проповедници на спасителното за човеците евангелско благовестие, та по завета Христов, като виждат делата ни, всички да познаят Истината и да прославят Небесния наш Отец (Мат. 5:16). Нека със слово и дело подражаваме на Неговата жертвена любов към нас, както и Сам Той ни казва: “По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Йоан. 13:35).

В деня на славното Христово Рождество отечески приветстваме всички верни чеда на светата наша Православна Църква в Родината ни и далеч от нейните предели, като всесърдечно благопожелаваме на всички вас крепко здраве, бодър дух и благословени от Бога успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание!

Божията милост и любов, благодат и мир на раждащия се днес във Витлеем Богомладенец и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Най-опасният противник на Путин се кандидатира за президент на Русия

https://offnews.bg//sviat/naj-opasniat-protivnik-na-putin-se-kandidatira-za-prezident-na-rusia-671799.html

Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха днес кандидатурата му като независим кандидат за президент и са готови да внесат номинацията му в ЦИК. Това стана на събрание в Москва в присъствието на представители на градската избирателна комисия.

"Всичките 742-ама участници в събранието гласуваха "за", против бяха нула, въздържали се нула", каза Иван Жданов, юрист на основаната от Навални Фондация за борба с корупцията.

По думите му, Навални и упълномощени от него лица ще внесат още днес в ЦИК документите за издигането му за кандидат.

Навални каза днес, че е убеден, че ще спечели, ако участва в изборите, и прикани привържениците си да бойкотират вота, ако властите откажат да ги регистрират.

Той е най-опасният противник на президента Владимир Путин, но няма право да се кандидатира в избори заради влязла в сила присъда по криминално дело, смятано за политически мотивирано, припомня  Асошиейтед прес.

Той би могъл да стане съперник на Путин на изборите през март догодина, ако за него бъде направено изключение или присъдата бъде отменена.

Кампанията на Навални въодушеви хората в най-отдалечените кътчета на Русия, но почти сигурният победител на изборите е Путин, който има 80 процента одобрение на национално равнище, отбелязва АП.

Според руското изборно законодателство, за да бъде регистриран един независим кандидат (какъвто е Навални), той трябва да събере поне 300 хиляди подписа на избиратели.

Срокът за внасяне в ЦИК на списъците с подписите е от 27 декември до 31 януари. 

Принц Хари и Меган Маркъл ще празнуват Коледа с кралица Елизабет Втора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6629205

Принц Хари и Меган Маркъл ще празнуват Коледа с кралица Елизабет ВтораСгодените принц Хари и Меган Маркъл ще празнуват традиционна Коледа с кралица Елизабет Втора и други членове на британското кралско семейство в двореца Сандрингам в Източна Англия, предаде ДПА. Братът на Хари, принц Уилям, и семейството му също ще се присъединят на Коледа, 25 декември. Очаква се кралското семейство да спази годишната традиция и да

Цитат на деня: В Катар няма демокрация, но хората са щастливи

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/12/24/3103407_citat_na_denia_v_katar_niama_demokraciia_no_horata_sa/?ref=rss


"Вярно е, че в Катар няма демокрация, но хората са щастливи. Te се радват на кралското семейство, имат негови снимки в колите си. То от своя страна дава заплати на хората, само за да живеят там, и се грижи за своите граждани."<br /><br />Това заяви испанският футболист Шави Ернандес, който играе за местния отбор "Ал Сад". 37-годишният халф кара третия си сезон в катарското първенство, след като през 2015 г. напусна своя роден клуб "Барселона", където...

Камериерката, изритана от шведски турист, го съди за 50 000 лв.

http://www.mediapool.bg/kamerierkata-izritana-ot-shvedski-turist-go-sadi-za-50-000-lv-news273485.html

Камериерката Диана Петкова, която бе изритана в главата от шведския турист Ралф Сундберг през лятото, е завела граждански иск срещу него за 50 000 лв. за нанесени неимуществени вреди. "Не се отказах, защото наказанието, което получи Сундберг в България, бе обидно за мен. Една глоба от 4500 лв., която за него е нищо. Накрая той си тръгна с чисто съдебно досие, сякаш нищо не се е случило, а моят кошмар продължава и едва ли някога ще мога да изтрия нанесения ритник от съзнанието си", коментира тя, цитирана от Webcafe. Петкова е подала иска си на 21 декември и предстои документите да бъдат изпратени в Швеция в първите работни дни на 2018 г. Сундберг изрита жената на 3 юни в Слънчев бряг. На 26 септември той беше освободен от наказателна отговорност, а Районният съд в Несебър му наложи само глоба. До това се стигна заради чистото съдебно минало на шведа, липсата на нанесени материални щети и квалификацията на нараняванията на Диана като "лека телесна повреда". 

Израел се оттегля от ЮНЕСКО в края на годината

http://www.cross.bg/izrael-yunesko-netanyahy-1564093.html

/КРОСС/ Израел ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица. Това съобщи премиерът на страната Бенямин Нетаняху, цитиран от БТВ. През октомври Нетаняху обяви, че Израел ще излезе от организацията, след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли от нея САЩ заради "антиизраелските ѝ пристрастия". "Инструктирах министерството на външните работи да се оттеглим в края на седмицата от ЮНЕСКО", заяви Нетаняху в началото на днешното редовно правителствено заседание. "Смятам това за необходимо с оглед на пристрастното, едностранчиво и смехотворно отношение на организацията към нас, както и на фона на категоричната позиция на САЩ в ООН, която приветстваме", каза още той. Израел се оплака, че в поредица резолюции на ЮНЕСКО, осъждащи израелските действия в Йерусалим, не е била взета под внимание връзката на евреите с града и предизвикващото спорове свещено място, наричано от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите - Храмовият хълм. Тази година организацията добави към списъка си с обектите на световното културно наследство старата част на Хеброн на Западния бряг - място за поклонение за християни, евреи и мюсюлмани, предизвиквайки възмущение в Израел. През седмицата Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция срещу решението на Вашингтон да признае Йерусалим за израелска столица

Утре ще е предимно слънчево, максимални температури до 16 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6629153

Утре ще е предимно слънчево, максимални температури до 16 градусаВ нощта на Рождество Христово северозападният вятър ще отслабне, а облачността над много райони ще намалее до предимно ясно време. Минималните температури ще бъдат между нула и 5 градуса. Утре ще е предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад.

Гневно писмо на Джон Ленън отива на търг със стартова цена от 35 000 долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=366033

В писмото от 1968 година легендарният бийтълз Джон Ленън обвинява компанията ЕМИ, че спира разпространението на експерименталния му албум "Unfinished Music No. 1: Two Virgins", защото е показан гол с Йоко Оно на обложката на плочата.

Майка и децата й загинаха в катастрофа

http://clubz.bg/62234-majka_i_decata_j_zaginaha_v_katastrofa

Жестока катастрофа на пътя Пловдив-Пещера взе три жертви. Челно са се сблъскали микробус "Фолксваген" и лек автомобил "БМВ". Загинали са майка и двете й деца, пътували в БМВ-то, съобщава бТВ.

Загинала жена е била на 37 години, а децата са били момиче на 15 години и момче на 6 години. Жертвите са от Кричим. Шофьор на колата е бил бащата. Той и водачът на другото превозно средство са откарани в болница със сериозни травми.

Катастрофата е станала край разклона за Йоаким Груево, а сигналът за нея е подаден около 15.45 ч. Местопроизшествието е запазено. Извършва се оглед. Разследват се причините. Движението е ограничено.

Фискалната 2017 г. – различна, но все пак същата

https://www.investor.bg/analizi/85/a/fiskalnata-2017-g--razlichna-no-vse-pak-syshtata-252784/

Всичко това засилва усещането, че на закона за бюджета се гледа като на врата в полето, вместо на рамка, която вдъхва усещане за предвидимост, коментират от ИПИ

Катастрофа ограничава движението по пътя Пещера - Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629274

Катастрофа ограничава движението по пътя Пещера - ПловдивВременно движението по път III-375 Пещера - Пловдив при с. Йоаким Груево е ограничено, поради ПТП. Обходен маршрут през Куртово Конаре - Кричим - Устина - Перущица - Йоаким Груево и обратно. Това съобщиха от пресцентъра на

Студенти от Русе превръщат благотворителността в своя мисия

https://www.actualno.com/goodnews/studenti-ot-ruse-prevryshtat-blagotvoritelnostta-v-svoja-misija-news_651307.html

Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“ са превърнали благотворителността в своя мисия. Младите хора от различните клубове в учебното заведение постоянно организират различни инициативи, с които помагат не само на хора в нужда, но и на свои колеги в неравностойно положение, предадеБГНЕС в Русе.  Сред най-активните са студентите от клуба за изобразително изкуство „Палитра“, ръководен от Валентина Радева. Техните изложби се организират н

Дядо Коледа - първият глобализатор

http://dnes.dir.bg/news/djado-koleda-26721957

На едно място го вози елен, на друго магаре, на трето коза. Тук е св. Николай, там е Ноел Баба. Навсякъде носи радост на децата и планини от прахосъбирачки.

Отменят празничните прояви в Харманли заради тежката катастрофа

https://www.24chasa.bg/region/article/6629240

Отменят празничните прояви в Харманли заради тежката катастрофаСъс заповед на кмета на община Харманли Мария Киркова утре е обявен Ден на траур. Причината е станалата през нощта на 23 срещу 24 декември тежка катастрофа, в която загинаха трима младежи от града, съобщиха от местната администрация, цитирани от БНТ. В 1,20 часа тази нощ трима млади мъже на възраст 25,

Израел напуска ЮНЕСКО до края на годината

https://frognews.bg/novini/izrael-napuska-iunesko-kraia-godinata.html

До края на идната седмица Израел ще напусне ЮНЕСКО. Това обяви премиерът Бенямин Нетаняху.

Гневно писмо на Джон Ленън отива на търг за 35 хиляди долара

http://www.cross.bg/lenun-pismoto-iioko-1564092.html

/КРОСС/ Писмо на легендата на „Битълс" Джон Ленън отива на търг с начална цена от 35 хиляди долара, съобщава БГНЕС. В писмото от 1968 година той обвинява компанията ЕМИ, че спира разпространението на експерименталния му албум "Unfinished Music No. 1: Two Virgins", защото е показан гол с Йоко Оно на обложката на плочата. Година по-късно Йоко му стана жена. В писмото си непрежалимият Ленън пише: „EMI (които имат истински контрол) са изпратили предупредителни писма до всичките си клонове и протежета по света да не го предлагат (албума) по никакъв начин". Въпросният албум е първият на Ленън, композиран след напускането му на „Бийтълс". В крайна сметка албумът бе издаден от друга компания, но в обложка от кафява опаковъчна хартия.  

Иде ли нова вълна от арести на сепаратисти в Каталуня?

http://clubz.bg/62233-ide_li_nova_vylna_ot_aresti_na_separatisti_v_katalunq

Възможно е в Каталуня да последва нова вълна от арести на политици сепаратисти, пише в. "Обзървър".

Такива могат да бъдат последиците от предсрочните регионални избори, проведени на 21 декември. Те бяха свикани от централното испанско правителство, което разпусна каталунските парламент и правителство. Причина бе едностранното обявяване на независимост на 27 октомври.

Най-много гласове на изборите взе антиотцепническата партия "Сиудаданос". Трите главни сепаратистки формации обаче, взети заедно, запазиха абсолютното си мнозинство. Така политическата криза в Испания е на път да се задълбочи още повече.

19 от новоизбраните каталунски депутати са в ареста, пуснати под гаранция или в изгнание. Отправените срещу тях обвинения носят до 30 години затвор.

Сега съдията Пабло Лярена от Върховния съд смята да издаде заповеди за арест срещу още 11 души, свързани с разпуснатото правителство на Каталуня за ролята им м организирането на референдума за независимост на 1 октомври и подбуждане към сепаратизъм.

Сред тях е Жозеп Люис Траперо - бившият шеф на каталунската Гражданска гвардия, известна под названието Мосос д’Ескуадра. Той е национален герой за каталунците заради действията си след атентата в Барселона на 17 август, взел 13 жертви. Сега обаче го обвиняват, че не се е намесил решително при сблъсъците с привържениците на отделянето от Испания след референдума.

Арест заплашва дори треньора Гуардиола

Жозеп Гуардиола. Снимка ЕПА/БГНЕС

На мушката може да се окаже дори знаменитият футболен треньор Жозеп Гуардиола, създал най-силния отбор в историята на "Барселона", който днес е наставник на английския "Манчестър Сити". Според полицейски доклад за събитията, довели до декларацията за независимост, той участвал в мирна демонстрация на каталунски националистически организации през лятото, които "посели семената на омразата към испанската държава". При една такава проява на 11 юни Гуардиола прочел манифест за независимост.

Отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон коментира от Брюксел, където е в доброволно изгнание, че испанските прокурори и съдии действат по заповед на политиците в Мадрид.

Държавата взе на мушка сепаратистите още през март. Тогава Върховният съд наложи двегодишна забрана на бившия каталунски премиер Артур Мас да заема държавен пост заради организирането на допитване за независимост през 2014 г. Такава мярка бе взета и срещу трима министри от неговия кабинет.

През септември испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса (починал внезапно на 18 ноември) заплаши да арестува 712 кметове в Каталуня, защото се съгласиха подопечните им градски управи да бъдат използвани при референдума на 1 октомври, който още преди провеждането му бе обявен за незаконон от Конституционния съд.

През октомври бяха задържани Жорди Санчес и Жорди Куишар - лидерите на две обществени движения за независимост. Те и до днес са в ареста.

След обявяването на независимост по заповед на Мадрид бяха арестувани 8 членове на разпуснатото каталунско правителство. А Пучдемон заедно с петима свои министри избяга в Белгия.

Испанският премиер Мариано Рахой постоянно се позовава на върховенството на закона и отрича правителството му да използва правосъдието, за да му върши то мръсната работа.

"В Испания има разделение на властите, - казва Пабло Касадо от отдела за комуникации на управляващата в страната Народна партия. - Живеем при върховенство на закона в страна, където съдебната система е независима. При демокрацията човек никога не се страхува от закона."

Има обаче много възможности за политическа намеса, отбелязва "Обзървър". 20-те членове на Общия съдебен съвет (ОСС), който назначава висшите съдии, се избират от Конгреса и Сената. Членовете на Конституционния съд, който обяви референдума в Каталуня за незаконен, също са политически назначения.

Правосъдието - малко по-добро от българското

През 2017 г. Испания е била трета отзад напред в ЕС по обществено възприятие на независимостта на съдебната система. Зад нея са единствено Словакия и България.

Мнозина в Испания смятат, че политиците използват съдилищата с политически цели.

"Конфликтът между Испания и Каталуня е политически. Испанското правителство се отказа от политическата си отговорност и се скри зад съдебния процес, - смята Аржелия Кералт, преподавателка по конституционно право в Барселонския университет. - Това обаче не значи, че те манипулират съдилищата а само че използват съществуващите законови средства. Проблемът не е в липсата на разделение на властите, а че правителството, вместо да използва политиката, третира въпроса като законов."

"Обзървър" припомня думите на испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, която бе назначена за временен премиер на Каталуня след обявяването на независимостта. Ето какво каза тя броени дни преди регионалните избори на 21 декември на среща със симпатизанти на Народната партия:

"Кой заповяда ликвидирането на каталунския сепаратизъм? Мариано Рахой и народната партия.Кой направи така, че сепаратистите да нямат лидери, защото бяха обезглавени? Мариано Рахой и народната партия."

На което председателката на разпуснатия каталунски парламент Карме Форкадел (пусната от ареста под гаранция срещу 150 000 евро) отговори:

"Благодаря ви, че потвърдихте нещо, което всички знаем, а то е, че в Испания няма разделение на властите и че правителството казва на съдилищата какво да правят."

Израел ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629135

Израел ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмицаИзраелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица, предаде ДПА. През октомври Нетаняху обяви, че Израел ще излезе от организацията, след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли от нея САЩ заради "антиизраелските й пристрастия".

Европа ще приеме 10 000 бежанци от Африка

https://www.actualno.com/europe/evropa-shte-prieme-10-000-bejanci-ot-afrika-news_651306.html

До 10 000 бежанци от Либия ще бъдат приети в Европа идната година, обяви италианският министър на вътрешните работи Марко Минити, предаде БГНЕС. Всички те ще влязат в ЕС през създаваните хуманитарни коридори. По-рано тази седмица 162 африкански бежанци бяха първите, които влязоха в Италия през такъв коридор. Те бяха семейства, самотни жени, безпризорни деца, както и арестувани лица от Еритрея, Етиопия, Сомалия и Йемен. „За пръв път е отворен хуманитарен коридор от Либия за Италия. Дне

Президентът на Швейцария иска референдум за позицията на страната спрямо ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629212

Президентът на Швейцария иска референдум за позицията на страната спрямо ЕСПрезидентът на Швейцария Дорис Лютард заяви в неделя, че иска да назначи референдум за изясняване на позицията на страната спрямо Европейския съюз, след като отношенията между Берн и Брюксел се охладиха през последната седмица, предава Reuters. Между Швейцария и ЕС се появиха търкания, след като Великобритания започна да подготвя сделка

ТИПИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ НЕЩА, КОИТО СТУДЕНТИТЕ ПРАВЯТ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284054_%D0%A2%D0%98%D0%9F%D0%98%D0%A7%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%9D%D0%95%D0%A9%D0%90%2C+%D0%9A%D0%9E%D0%98%D0%A2%D0%9E+%D0%A1%D0%A2%D0%A3%D0%94%D0%95%D0%9D%D0%

 Предназначението на статията е хумористично и не претендира да поставя всички студенти под общ знаменател.

 

1 Да се натъпчат с мандарини

Коледа започва в момента, в който започват промоциите на тропически плодове в супермаркетите. Няма по-празнична обстановка от два килограма мандарини, гарнирани с любимия филм.

 

2 Да вечерят „набързо“ със семейството и да излязат

Няма по-сладко от това, да се прибереш у дома за празниците, за да се видиш с приятели. Пълният празничен дух е осъществим тогава, когато хапнем със семейството и прекараме остатъка от вечерта в местната дискотека/кръчма, където започва истинският празник.
Вижте пълната статия на Sofiapress.com

Камериерката, която бе изритана в главата от швед в Слънчев бряг, е завела иск

http://www.moreto.net/novini.php?n=366038

Камериерката, която беше изритана от шведски турист в Слънчев бряг, е завела граждански иск срещу нападателя си. Ралф Сундберг вече веднъж се изправи пред българския съд, но се размина само с глоба. Сега пострадалата Диана Петкова иска 50 000 лева от шведа за нанесени неимуществени вреди.

Турските власти уволниха близо 2800 държавни служители

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/24/3103404_turskite_vlasti_uvolniha_blizo_2800_durjavni_slujiteli/?ref=rss


Турските власти днес отстраниха от длъжност 2756 души, работещи в държавни институции, заради предполагаеми връзки с терористични организации. Сред уволнените има военни, преподаватели и служители в министерства, съобщава БТА.<br /><br />Смята се, че уволнените са членове или са свързани с терористични групировки, които действат срещу националната сигурност, се казва в укази, публикувани днес в Държавен вестник. Сред уволнените има 637 военни, 360 жандармеристи и 150 университетски...

И нека бъде рок - какво, къде, кога в Европа през 2018-а

http://clubz.bg/62232-i_neka_byde_rok_kakvo_kyde_koga_v_evropa_prez_2018_a

Еди Ведър е суперзвезда от началото на 1990-те. Снимка ЕПА/БГНЕС

След като 2017-а зарадва феновете на рок, хеви и алтернативната музиката в Европа с турнета като тези на Guns`n`Roses, Depeche mode, Radiohead, с нов албум на Metallica в традициите на автентичния им саунд, който в предишни години беше поостанал на заден план, концертите в Европа, за които вече се знае, не звучат по-малко обещаващо.

Eдна от големите новини - Pearl Jam, които отдавна не бяха идвали да посвирят на Стария континент, този път пристигат с цяло турне. Концертите ще са точно 14 - между 12 юни и 14 юли, като първата спирка е Амстердам, Холандия, а последната - Лисабон, Португалия. Сиатълската банда с вокал Еди Ведер идва в Европа година след смъртта на Крис Корнел от Soundgarden и Audioslave. Неслучайно един от призивите след тъжната вест, че Корнел е посегнал на живота си и изходът е фатален, бе "пазете Еди Ведер.

Засега не се чува дали Pearl Jam ще имат и нов албум, а последният е от 2013-а. Това обаче далеч не значи, че няма да си заслужава всяка минута от турнето им. А билетите доста бързичко свършват. Ето пълния списък с датите ТУК.

Една от датите на Pearl Jam е на годишното издание на рок фестивала Werchter в Белгия. През 2018-а хедлайнерите във всеки от четирите дни с впечатляващи. Освен сиатълци, на сцената ще излязат Queens Of The Stone Age, Gorillaz  - вокала на Blur и Nick Cave and The Black Seeds - продължение на турнето им от 2017-а. Повече за фестивала - ТУК.

Още една американска банда ще гастролира в Европа през 2018-а - Stone Sour - другият, една идея по-лек за слушане проект на вокала на Slipknot Кори Тайлър. От 1 юни до 11 юли групата ще изнесе 18 концерта, като повечето дати са в Германия. Тайлър и компания ще представят албума, който излезе миналото лято  - Hydrograd. Информация за цялото турне - ТУК

За любителите на блус звученето - в Европа ще има и концерти на Ерик Клептън, единият от тях - с друг легендарен китарист - Карлос Сантана. Датите според един от големите сайтове за продажба на билети, са три - в Кльолн и Хамбург, Германия - съответно на 2 и 3 юли, и в Хайд Парк в Лондон - на 8 юли. За последния концерт места вече почти... няма. В официалния сайт на музиканта обаче като предстоящо събитие е отбелязан само концертът в Лондон - ТУК. 

Roger Waters от Pink Floyd също ще направи голямо турне в Европа, а за разлика от останалите - той няма да пропусне и София. ТУК можете са видите всички дати, ако предпочитате и за този концерт да заложите на музикалния туризъм.

В Пловдив пък ще дойде Sting. Двата му концерта в Античния театър са и първите от европейското му турне - 19 юни и 20 юни. Концертите ще продължат до 23 юли - повече - ТУК

 
Depeche mode също решиха да радват феновете си в Европа и тази година - продължение на турнето за последния им албум - Spirit. Уви, те ще пропуснат София, въпреки че досега при европейските си турнета бандата идваше и тук - досега два пъти. Къде можете да чуете Depeche mode пак през 2018-а - ТУК 

Metaliica също продължават тура си в Европа, но за тях билетите са почти напълно изчерпани. Разбира се, всеки рок фен знае, че на място не е невъзможно човек да се сдобие с ценните хартии - макар и на доста по-солена цена. Според официалния сайт на бандата все още има билети за датите във Виена, Австрия - 31 март и за Женева, Швейцария - 11 април. Всички дати, ако решите рискувате - ТУК.

Президентът на Швейцария поиска референдум за отношенията с ЕС

http://clubz.bg/62231-prezidentyt_na_shvejcariq_poiska_referendum_za_otnosheniqta_s_es

Швейцарският президент Дорис Лойтхард поиска страната да проведе референдум за отношенията си с Европейския съюз.

Въпреки че формално Швейцария не е член на ЕС, след Брекзит между се появиха търкания. Причината е, че Съюзът смята да ревизира двустранните договори, които регулират отношенията им. Тази седмица обаче отношенията се обтегнаха, след като съюзът гарантира на швейцарските фондови борси само ограничен достъп до ЕС и това накара Швейцария да заплаши, че ще предприеме ответни мерки, тъй като според нея това е дискриминация, пише Дневник.

В преговорите за сключване на всеобхватно споразумение миналия месец беше постигнат напредък, след като Швейцария се съгласи да увеличи вноската си към бюджета на ЕС. Сключването на подобно споразумение ще гарантира, че Швейцария ще приеме законодателство на съюза в замяна на разширен достъп до единния му пазар, което е изключително важно за износа на страната.

На подобно споразумение обаче би се противопоставила евроскептичната Швейцарска народна партия, която в момента има най-голямата група в парламента. Президентът уточни, че разбира швейцарския скептицизъм към ЕС, но няма алтернатива на приспособяването към съюза, защото в него отиват две трети от швейцарския износ.

"Можем да засилим сътрудничеството с Китай и Индия, но ЕС си остава на централно място", заяви Лойтхард.

10 хиляди бедстващи в Либия ще бъдат доведени в Европа

http://www.cross.bg/evropa-hilyadi-libiya-1564089.html

/КРОСС/ До 10 хиляди души, бедстващи в бежански лагери и центрове в Либия, ще бъдат доведени в Европа през 2018 година, съобщиха от италианското правителство, предава „Франс прес". Инициативата е част от опитите на европейските страни да предприемат мерки във връзка с влошаващите се условия на бежанците в Либия, където хиляди хора, тръгнали към Европа, са заловени и предлагани на робски пазари и докато чакат новите си господари са държани в нечовешки условия. Министърът на вътрешните работи на Италия Марко Минити заяви в интервю пред „Ла Република", че „през 2018 година до 10 хиляди бежанци ще могат да дойдат в Европа без риск, по хуманитарни коридори".  

Швейцария прави референдум за отношенията си с ЕС

https://frognews.bg/novini/shveitsariia-pravi-referendum-otnosheniiata.html

Какви да бъдат отношенията на Швейцария с ЕС ще бъде решено на референдум в страната. Това стана ясно от думите на швейцарският президент Дорис Лойтхард, след като връзките между двете страни се охладиха тази седмица.

МОН и синдикатите подписаха анекс към Колективния трудов договор

https://www.actualno.com/education/mon-i-sindikatite-podpisaha-aneks-kym-kolektivnija-trudov-dogovor-news_651296.html

Министерството на образованието и науката и национално представените синдикални организации подписаха днес, 24 декември, Анекс към Колективния трудов договор за системата на народната просвета. В документа е договорено, че с отпуснатите със Закона за държавния бюджет за 2018 г. средства за системата за предучилищно и училищно образование трябва да се осигури увеличението на минималната работна заплата за страната, както и вноските за фонд "Пенсии" за 2018 г., съобщиха от МОН. Със сре

Силни колебания в кръвното налягане вещаят наближаваща смърт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628761

Силни колебания в кръвното налягане вещаят наближаваща смъртСпециалисти от британския университет в Ексетър стигнаха до извода, че постепенното понижаване на артериалното налягане при възрастните хора вещае наближаващата им смърт, съобщава JAMA - изданието на Американската медицинска асоциация, цитирано от БТА.  Изследователите анализирали данни от 46 хиляди британци, починали на 60 и повече години.

Икономисти: Между 300 и 500 лв. ще похарчи всяко домакинство в края на декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629220

Икономисти: Между 300 и 500 лв. ще похарчи всяко домакинство в края на декемвриМежду 300 и 500 лева ще похарчи всяко домакинство в края на декември. Икономистите обаче предупреждават, че при пазаруването в последния момент най-често харчим повече, отколкото можем да си позволим. От НАП пресметнаха, че само за Коледа и за трапезата миналата година сме похарчили почти 1,2 млрд. лева, предава Би Ти Ви.

Две дълбоки съмнения хвърлят сянка върху икономиката на Еманюел Макрон

https://www.investor.bg/analizi/91/a/dve-dylboki-symneniia-hvyrliat-sianka-vyrhu-ikonomikata-na-emaniuel-makron-252782/

Държавните разходи на Франция са неефективни, което може да се превърне в бремето на неговия президентски мандат

Футболист на Славия се ожени в бяло на Малдивите

https://offnews.bg//izvan-terena/futbolist-na-slavia-se-ozheni-v-bialo-na-maldivite-671798.html

Футболистът на Славия Галин Иванов и любимата му Диляна си казаха "Да" на уникална церемония на Малдивите. Двамата влюбени се венчаха по местните традиции. Церемонията бе като от филм на частен павилион в Океана. На нея са били само специалните гости на Галин и Диляна, които са били възхитени от красотата на Малдивите.

Всичко е било украсено със стотици естествени цветя поръчани специално за звездното събитие от столицата Мале.

Венчавката бе извършена от свещеник, а местна група се грижела за доброто настроение, както на влюбените, така и на техните гости. За сватбата на Галин и красивата му съпруга Диляна ще се говори дълго на острова.

Младоженецът и булката бяха заложили на бялото за костюма и роклята, които бяха по последен писък на модата, но и съобразени с местните традиции.

"Още не можем да осъзнаем какво ни се случи. Много сме щастливи и благодарим на всички за пожеланията, които получихме", казаха младото семейство Иванови. 

85 процента от читателите на КРОСС ще посрещнат празниците у дома

http://www.cross.bg/protzenta-praznitzite-chitatelite-1564088.html

/КРОСС/ Къде ще посрещнете празниците? Това Ви попитахме в нашата предколедна анкета. Мнозинството от читателите на КРОСС предпочитат да си останат вкъщи или по-точно 85,1 процента. 4,5 процента ще бъдат на гости у роднини, а пък 3 процента са тези, които няма как да се измъкнат от работа. Общо 6,5 са читателите, които ще пътуват. 4,5% са тези, които ще изберат страната, а 2 процента ще посрещнат празниците в чужбина.  

Привърженици на Алексей Навални го издигнаха за кандидат-президент на Русия

http://www.mediapool.bg/privarzhenitsi-na-aleksei-navalni-go-izdignaha-za-kandidat-prezident-na-rusiya-news273484.html

Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха в събота кандидатурата му като независим кандидат за президент и са готови да внесат номинацията му в Централната избирателна комисия (ЦИК), предадоха АП и ТАСС. Това стана по време на събрание в Москва в присъствието на представители на градската избирателна комисия. "Всичките 742-ама участници в събранието гласуваха "за", против бяха нула, въздържали се – нула", съобщи Иван Жданов, юрист на основаната от Навални Фондация за борба с корупцията. По думите му Навални и упълномощени от него лица ще внесат в ЦИК документите за издигането му за кандидат. Самият опозиционер бе обявил по-рано, че в събота ще се състоят събрания на избиратели в 20 руски града, на които ще бъде подкрепена неговата кандидатура. Това става само ден, след като управляващата партия "Единна Русия" номинира за пореден президентски мандат държавния глава Владимир Путин. Алексей Навални е най-опасният му политически противник, но няма право да се кандидатира в избори заради влязла в сила присъда по криминално дело, смятано за политически мотивирано, припомня АП. Той би могъл да стане съперник на Путин на изборите през март догодина, ако за него бъде направено изключение или присъдата му бъде отменена. Кампанията на Навални въодушеви хората в най-отдалечените кътчета на Русия, но почти сигурният победител на изборите е Путин, който има 80% одобрение на национално равнище, отбелязва още АП. Според руското изборно законодателство, за да бъде регистриран един независим кандидат, той трябва да събере поне 300 000 подписа на избиратели. Срокът за внасяне в ЦИК на списъците с подписите е от 27 декември до 31 януари. Самият Алексей Навални обяви в събота, че е убеден, че ще спечели, ако бъде допуснат да участва в изборите. Опозиционерът призова привържениците си да бойкотират президентския вот, ако властите откажат да го регистрират като независим кандидат. 

Нападатели убиха трима клиенти на кафене в южната част на Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629123

Нападатели убиха трима клиенти на кафене в южната част на ЕгипетМаскиран нападател откри огън по кафе в южната част на Египет и уби трима от клиентите, предава AFP, като се позовава на информация от местните полицейски власти. Нападението се е случило през нощта срещу неделя, 24 декември, в село Ал Аят, намиращо се на около 50 километра от столицата Кайро, като още най-малко пет души са сериозно ранени,

Стотици подкрепиха Алексей Навални за кандидат-президент

http://dnes.dir.bg/news/izbori-rusia-alexey-navalni-rusia-putin-26721837

Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха кандидатурата му като независим кандидат за президент.

Лондонската зоологическа градина отвори врати след пожара (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/londonskata-zoologicheska-gradina-otvori-vrati-sled-pozhara-video-2069127

Лондонската зоологическа градина отново отвори врати, ден след пожар, в който загинаха четири суриката и мравояд, предоха световните информационни агенции.
 
От ръководството на зоопарка публикуваха в уебсайта му, че ще спазват нормалния си ра

Срещаме Коледа с положителни температури, за Нова година - дъжд

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sreshtame-koleda-s-polozhitelni-temperaturi-za-nova-godina-dyzhd-2069136

Празничните дни покрай Коледа ще бъдат приятно топли и предимно слънчеви, за Нова година времето ще бъде по-меко от миналата година, но ще има валежи около 30 декември.
 

Човекът не е тухла четворка

https://offnews.bg//nashite-avtori/chovekat-ne-e-tuhla-chetvorka-671793.html

Има ли една общовалидна истина за всички хора на света или има много истини и всички до една истинни и правилни? Този въпрос е колкото философски, толкова и ежедневен. Всеки ден и даже всеки миг сме му подвластни. Биело Дугме в една песен твърдят: Ima neka tajna veza za sve ljude zakon krut – за всички хора на земята има една обща неизбежна връзка, отношение, закон... (По това се различаваха те някога от българските рокаджии, бяха по-мъдри и не се срамуваха от балканските си корени.)

Как да продължа да пиша в състояние на гражданска война? Такава се води срещу интелигенцията на България, срещу учители, срещу лекари, срещу всички, които разбират какво действително става наоколо пред очите ни и не са съгласни с твърдението, че алтернатива на ББ няма. А всички онези общински и държавни бюрократи, адвокати и останали кърлежи, които се възползват от ситуацията, смучат кръв народна и не им дреме какво ще последва след тяхната смърт, са нещо друго, те не са част от интелигенцията, те са избирателната критична маса на управниците към момента. Те себе си и децата да уредят, другото не е важно. Ако ги оставим сами на себе си, колко ли ще са – стотина, двеста хиляди?

Отклонявам се от главното, но нещата са много свързани с тая тайна връзка, която споменах. В качеството си на издател преди година влязох за първи път през служебния вход на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Влиза се от задната страна, откъм градинката. Там доставих книги от тези, които издавам - „Резерват Северозапад“, алманах, „Среща с Живота“, сборник с православни проповеди на отец Владимир Дойчев, „Срещи със смъртта“, продължението. Достигнах до извода, че не мога да променя никого и никого не се стремя да променям. Освен себе си. Най-мъдрото нещо, което съм осмислил е толкова просто. Както и да е. Та влизам в Библиотеката, тази огромна сграда и съм впечатлен от нея и хората, които работят вътре. Те имат такова отношение към книгите, което изглежда спасително за народа ни. Спокойно, уравновесени, усмихнати на пръв поглед, може би и те си имат грижите, не знам на какви заплати са там, но те все още притежават нещо важно.

Народната библиотека е като храм за всички български книги, добри и лоши. Те се съхраняват вътре за бъдещето. Защото хората, които работят там, ще остареят. След това ще се пенсионират. На тяхно място нови може и да не дойдат. Колонията, в която ни превърнаха, не се нуждае от такъв лукс – огромна сграда, съхраняваща националната ни памет. Някой ден всичко това ще е минало – Библиотеката, Университетът до нея. Или ще заемат някаква друга форма и ще станат все по-незначителни. Що ли съм в такова кофти блус настроение? Понеже някаква бедна женица някъде из медиите спомена, че не било фатално, дето младите днес не четат, какво пък толкова, вика, голяма работа, като не четат, ще си говорят във фейсбук, ще оцелеят и без книги. Физически може. Донякъде. До известна степен. После и физически няма да оцелеят без книги, но това тази госпожа не го знае.

Разбирате ли, души безкнижни и голи, без това богатство, без знанието и четенето сме само временен въпрос? Схващате ли смисъла на думите ми? Може гените ни да продължат в следващите едно – две поколения, но ние тях ги обричаме на душевна мизерия и човешко падение без книги, тесният им кръгозор ще ги превърне в биороботи, зомбита, в тухли четворки.

В ролята си на автор на книги получих подарък от читатели - „Писма за доброто и прекрасното“ от Дмитрий Лихачов. Ееех... Ако почна с цитатите, няма да мога да спра. Но как да си премълча? Чуйте днес как звучат тия думи и ги сравнете с думите на многознайковците, твърдящи, че няма проблеми, дето хората вече не четат. И с другите думи на онези, които искат да опростачат езика ни. Той им пречел, разбирате ли, сложен им бил.

„Учение – ето какво е нужно сега на младите от най-ранна възраст. Човек трябва винаги да се учи. Всички големи учени до края на живота си не само са учили другите, но и сами са се учили. Ако спреш да се учиш, няма да можеш да учиш и другите. Защото знанията непрекъснато се увеличават и усложняват.“ Прочитам това, а половин час по-късно по път за училище, където се опитвам да уча децата, минавам покрай няколко бургаски училища. Учение? Знания? Не ме интересуват онези лекомислени махвания с ръка – и ние не бяхме цвете, и ние пушехме, и ние не учехме... Защото не е точно така. Не пушехме толкова нагло. Върви си красивото четиринайсетгодишно момиченце по тротоара, а от устата му хулигански стърчи димящ фас. То ли ще схване все по-усложняващите се знания? То е бъдеща продавачка, сервитьорка, обслужващ персонал. Единиците, които изпъкват, ни ги крадат чуждите университети. „Държава на духа“? Не. Вече не. Вече държава от последния свят. Че не успяхме да опазим работещата си част от икономиката е престъпление, но че не успяхме да опазим духа си е престъпление на квадрат.

Между другото, не смятам, че Лихачов днес е важен само за нас, българите. Мисля, че светът трябва да се вслуша в думите му. Оскъдяването на ума води до нов тип човечество, от което не знам дали искам да съм част. „Интелигентността не означава само знания, но и способност да разбираш другите. Тя се проявява в хиляди дребни неща – в коректното водене на спор, в скромното поведение, в умението незабелязано (именно незабелязано) да се помага на другите, да се опазва природата, да не се замърсява околната среда – нито с отпадъци, нито с ругатни, нито с вредни идеи (това е също смет и то каква!).“ Ако тези думи не са доказателство за пропадането ни, поразходете се по улиците, а после и извън града, поогледайте се, качете се в градския транспорт, послушайте разговорите, погледнете вестниците и списанията, които се продават – смет, смет и пак смет. А после си пуснете холивудски филм. Тухли четворки. В това се опитва някой да ни превърне.

За финал оставям още един цитат от Лихачов: „Класическо е онова произведение, което е издържало проверката на времето. С него времето ви не е изгубено. Но класиката не дава отговор на всички въпроси на съвременността ни. Затова трябва да се чете и съвременна литература. Но не се хвърляйте към всяка нашумяла книга. Не бъдете суетни. Суетата кара човека безразсъдно да изразходва най-големия и скъпоценен капитал, с който разполага – времето си.“ Толкова по въпроса кое бива и кое не бива да се чете. Ако някой се смята за твърде богат и иска да разхищава своя единствен капитал, негова воля. Свобода. Пълна и неотменима свобода. Докато се поробим сами.

Мъж с мачете рани осем души в Лос Анжелис преди полицаи да го застрелят

http://www.mediapool.bg/mazh-s-machete-rani-osem-dushi-v-los-anzhelis-predi-politsai-da-go-zastrelyat-news273483.html

Най-малко девет души бяха ранени при нападение с мачете в Лос Анжелис само ден преди Коледа. Мъжът, който носил противогаз, извършил нападението в близост до парка "Канога" в града, съобщава в. "Дейли Стар". По сведения на очевидците на мястото е имало полицаи, които са открили огън по престъпника и са го ранили.  Той и другите 8 пострадали са хоспитализирани. Според някои информации заподозреният за атаката е мъртъв. Причините и обстоятелствата около нападението се изясняват.

Привърженици на Алексей Навални го издигнаха за кандидат-президент на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629200

Привърженици на Алексей Навални го издигнаха за кандидат-президент на РусияСтотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха днес кандидатурата му като независим кандидат за президент и са готови да внесат номинацията му в ЦИК, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Това стана на събрание в Москва в присъствието на представители на градската избирателна комисия.

Астероидът на дявола отново се приближава до Земята

http://www.cross.bg/asteroidut-godina-dyavola-1564087.html

/КРОСС/ Астероидът на дявола, който подозрително прилича на човешки череп, отново се приближава към Земята. Въпреки това, че той ще премине покрай нашата планета стотици пъти по-далеч, отколкото през есента на 2015 година, журналисти и конспиратори плашат международното общество с настъпващи катаклизми. Учените съобщават, че през октомври следващата година зловещото космическо тяло 2015 TB145, неминуемо ще се приближи до нас, пише „Езорейтер". Преди две години гигантският космически „череп" прелетя само на 49 000 километра от Земята. За сравнение, Луната се намира на около 384 000 километра от планетата. След откриването му, астрономите предположиха, че става дума за ядро на изродила се комета. По тази причина астрономическият обект не оставя след себе си прах и газ, а също и няма традиционната опашка. Астероидът с диаметър 700 метра на практика е абсолютно черен, отразява само 6% от попадащата върху него слънчева светлина. Освен това, той по загадъчен начин излъчва собствена топлина. Въпреки това учените се опитват да обяснят произхода на „черепа" рационално, те признават, че и в момента не разбират напълно неговата природа. Интерсен е фактът, че както през 2015 година, така и през 2018 година Астероидът на дявола ще премине покрай земята в края на октомври, тъкмо за Хелоуин.  

Санкциите срещу Северна Корея = военни действия

http://clubz.bg/62230-sankciite_sreshtu_severna_koreq_voenni_dejstviq

СВЯТ северна корея 6cr(1)

Новите санкции на ООН срещу Северна Корея (КНДР) се равняват на военни действия и на пълна икономическа блокада на страната, се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, предаде БТА, цитирайки Ройтерс, която от своя страна цитира Корейската централна телеграфна агенция.

"Напълно ужасени от нашите постижения във великата историческа кауза на завършване на ядрените сили на страната, полагат все по-отчаяни усилия да наложат най-строгите санкции в историята и да засилят максимално натиска срещу нашата страна", се казва в изявлението.

"Ще укрепим допълнително нашите сили за защитно ядрено възпиране, целящи да прекратят американските ядрени заплахи, изнудване и враждебни действия, като създадем практически баланс на силите със САЩ", добавя външното министерство на КНДР.

"Ако САЩ искат да живеят в безопасност, трябва да се откажат от враждебната си политика към КНДР и да се научат да съществуват съвместно със страната, която притежава ядрени оръжия", се подчертава в изявлението, цитирано от Йонхап.

"Те трябва да разберат също, че надеждата нашата страна да се откаже от ядрените оръжия, които развихме и завършихме с всякакви трудности, е илюзия", заявява министерството.

На 29 ноември Съветът за сигурност на ООН наложи таван на вноса на суров и пречистен петрол и блокира ключови източници на доходи, с които се финансираше оръжейната програма.

Японски полицай догони ламборгини с колело и глоби шофьора му

http://www.mediapool.bg/yaponski-politsai-dogoni-lamborgini-s-kolelo-i-globi-shofyora-mu-news273482.html

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/5BdGWPrfy20" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe> Японски полицай догони ламборгини с велосипед и глоби шофьора му, съобщават световните агенции в събота. Шофьорът на "Ламборгини Хуракан" прави нарушение, като завива наляво на червен светофар. Той ускорява, но виделият провинението полицай на велосипед се втурва след него и го настига на следващия светофар. Там му нарежда да се отклони и му съставя акт. "Ламборгини Хуракан" има 5.2-литров двигател V10, който генерира мощност от 580, 610 или 640 конски сили в зависимост от модификацията. Скорост 100 км/ч достига за 3.2 секунди.

Френските власти мобилизираха 100 000 души от силите за сигурност за охрана през празничните дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=366030

Френската държава ще разположи близо 100 000 полицаи и военни през празничния период поради сериозни опасения от екстремистки нападения, предаде Асошиейтед прес. Засилените мерки за сигурност ще са насочени най-вече към коледни базари, търговски центрове, религиозни сгради, обществения транспорт и туристически обекти.

Десетки военни пострадаха от мълния в Колумбия

http://www.mediapool.bg/desetki-voenni-postradaha-ot-malniya-v-kolumbiya-news273481.html

Най-малко 58 колумбийски военнослужещи пострадаха в събота в резултат на удар от мълния по военния им лагер в град Попаян, департамент Каука. Инцидентът се е случил по време на подготовка за празнична тържествена церемония във военното звено. "Молим се на Господ за скорошното възстановяване на нашите войници от трета дивизия, които бяха ранени от удар от мълния във военната част на Попаян. Солидарни сме със семействата им", посочиха от командването в официално изявление. Генерал Луис Фернандо Рохас заяви пред радио "Каракол", че войниците са с различна степен изгаряния. "Надяваме се, че няма да има други сериозни последствия. За момента някои имат проблеми със слуха", каза Рохас.

Трима млади мъже загинаха в катастрофа в Харманли

http://www.mediapool.bg/trima-mladi-mazhe-zaginaha-v-katastrofa-v-harmanli-news273480.html

Трима млади мъже са загинали при катастрофа в Харманли, съобщиха от полицията в Хасково. Инцидентът е станал тази нощ, в 01.20 часа на улица "Македония" в града. Мъж на 26 години е загубил контрол над "Ауди", излязъл е от платното и се е ударил челно в бетонен гараж. От удара на място са загинали водачът и возещите се в колата двама пътници – на 25 и 27 години. По случая е образувано досъдебно производство.

Годината в снимки: Май 2017

http://www.dnes.bg/index/2017/12/24/godinata-v-snimki-mai-2017.362640

Иранският Меси, красиви абитуриенти и футболни страсти

Риби, паричен хороскоп за 2018 г.: Изобилие от награди за положените усилия

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628554

Риби, паричен хороскоп за 2018 г.: Изобилие  от награди за  положените усилияМного добри новини очакват Рибите по отношение на парите и бизнеса през 2018 г. Започвате да получавате награди за положените по-рано усилия и ще имате прекрасни възможности за увеличение на заплатата или повишение. Най-важната новина за 2018 г. за Рибите дойде 11 дни преди началото на новата година,

Руският опозиционен лидер Алексей Навални се кандидатира за президент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/24/3103396_ruskiiat_opozicionen_lider_aleksei_navalni_se/?ref=rss


Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха кандидатурата му като независим кандидат за президент, като внесоха номинацията му в местната избирателна комисия, съобщава БТА.<br /><br />Алексей Навални обаче няма право да се кандидатира в избори заради влязла в сила присъда. Той би могъл да стане съперник на Владимир Путин на изборите през март догодина, ако за него бъде направено изключение или присъдата бъде отменена.<br /><br...

Луиз Хей, която излекува рака, прощавайки на родителите си

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628802

Луиз Хей, която излекува рака, прощавайки на родителите сиПрез август Луиз Хей - един от най-популярните имена в литературата за самопомощ, си отиде от този свят. Автор е на световни бестселъри на тема силата на позитивното мислене и волята като начин за положителна промяна на живота.Припомняме ви нейната история. Модерно е да се говори за силата на позитивното мислене,

Ливанец уби британска дипломатка заради късата й пола

//dariknews.bg/novini/sviat/livanec-ubi-britanska-diplomatka-zaradi-kysata-j-pola-2069138

Ливански таксиметров шофьор изнасилил и убил британска дипломатка, защото била с къса пола, съобщи "Дейли мейл".
 
Престъплението бе извършено в столицата Беруйт от Тарека Хаучи. Следствието установи, че Ребека Дайкс, която работила в

Ден на траур в Харманли след катастрофата тази нощ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/den-na-traur-v-harmanli-sled-katastrofata-tazi-nosht-2069137

Със заповед на кмета на Община Харманли Мария Киркова 25 декември е обявен за ден на траур. Това съобщиха от общинската администрация. Причината е станалата в нощта срещу 24 декември тежка катастрофа, в която загинаха трима младежи от града.
 

Кокичета цъфнаха за Коледа в кметски двор в Смолянско (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kokicheta-cyfnaha-za-koleda-v-kmetski-dvor-v-smoliansko-snimka-2069134

Кокичета цъфнаха за Коледа в Смолянско.
 
Предвестниците на пролетта украсиха градинката на кметът на смолянското село Търън Явор Говедаров. "Сега след като се стопи падналия сняг и видях, че са се показали. За първи път кокичета поникват толкова рано

Сноудън представи приложение за защита на електронни устройства

http://www.mediapool.bg/snoudan-predstavi-prilozhenie-za-zashtita-na-elektronni-ustroistva-news273479.html

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който през 2013 г. разкри американската програма за шпионаж, публикувайки секретни документи, вече работи като програмист на приложения за телефони, предаде Асошиейтед прес. Във видеообръщение, публикувано в петък, Сноудън показва ново приложение, за чието създаване е помогнал. Програмата "Хейвън" има за цел да защити лаптопи от физическа намеса. Кодът й е със свободен достъп и тя е предназначена за активисти, защитаващи човешките права и други хора, изложени на риск. "Хейвън" използва сензорите на телефоните "Андроид", за да засича промени в стаята. Програмата е разработена съвместно с Фондацията за свобода на медиите и "Гардиън проджект". Реакциите в социалните медии бяха смесени. Някои приветстваха новите възможности, а други заявиха, че не вярват на Сноудън, който живее от 2013 г. в Русия, която му даде убежище въпреки натиска на САЩ да го екстрадира.

Кадиров: Чакаме няколко терористи, когато преминат границата, ще ги унищожим

http://www.cross.bg/teroristichni-kadirov-repyblika-1564086.html

/КРОСС/ Органите на реда в Чечения се готвят да предотвратят проникване на екстремисти на територията на руската република, готвещи терористични нападения. Това заяви в хода на телевизионно интервю президентът на Чечения Рамзан Кадиров, цитиран от ТАСС. „Вече знаем, имаме положителна информация за няколко "дявола", изпратени да извършват терористични нападения в Чеченската република. В момента те са в Грузия. Чакаме ги и в момента, в който преминат границата, ние веднага ще ги задържим или унищожим", заяви той. „Напълно контролираме всички канали, всички входове и изходи, защото ако те дойдат, наистина ще извършат престъпления, терористични актове. Затова ние трябва да знаем предварително къде са и с какво се занимават", добави Кадиров.

5 причини да се обича и мрази Lada Vesta

https://news.bg/auto/5-prichini-da-se-obicha-i-mrazi-lada-vesta.html

Полезно четиво за сегашните и бъдещите собственици на модела

Масови измами с банкови карти по празниците

https://frognews.bg/novini/masovi-izmami-bankovi-karti-praznitsite.html

Опасността от източване на банкови карти по време на празниците е много по-голяма, предупреждават от Комисията за защита на потребителите. Причината е, че банковите клонове са затворени и все повече хора прибягват до теглене на пари или разплащане с карти.

Себастиан Курц: Турция няма място в ЕС

https://www.actualno.com/europe/sebastian-kurc-turcija-njama-mjasto-v-es-news_651294.html

Турция и политиката ѝ през последните години не бива да намират място в ЕС и е редно да бъдат прекратени преговорите за присъединяването на страната към еврообщността. Това заяви в събота австрийският канцлер Себастиан Курц в интервю за в. "Билд ам Зонтаг". "Наблюдаваме значителни нарушения на основните права на човека. Няма да се съглася с това ЕС да вижда всичко това и да се държи сякаш нищо не се е случило", категоричен бе 31-годишният Курц. "По мое мнение, Турция,

Турция уволни 2 756 държавни служители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629089

Турция уволни 2 756 държавни служителиТурските власти днес отстраниха от длъжност 2756 души, работещи в държавни институции, заради предполагаеми връзки с терористични организации, предаде Ройтерс. Сред уволнените има военни, преподаватели, служители в министерства. Смята се, че уволнените са членове или са свързани с терористични групировки,

Проф. д-р Диляна Вичева, председател на Българското ринологично сдружение: Премахването на сливиците е премахване на имунен страж

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628781

Проф. д-р Диляна Вичева, председател на Българското ринологично сдружение: Премахването на сливиците е премахване на имунен стражИма достатъчно алтернативни методи, с които тази процедура може да се избегне Проф. д-р Вичева, в момента хремата е много актуален проблем. Медиите ни заливат с реклами на различни капки и спрейове за нос и е лесно човек да се изкуши. Знаем ли достатъчно за тяхното действие? За съжаление, българинът си мисли,

Болница "Св.Марина" получи една модерна ехокардиографска апаратура

http://www.moreto.net/novini.php?n=366034

Клиниката по кардиохирургия в университетската болница „Св. Марина" във Варна получи ехокардиографска апаратура, която е върхов клас и е една от най-модерните в света, съобщава БНТ. Новата техника беше предоставена на болничното заведение от Медицинския университет в града.

"Малкият бомбаджия" срещу "стария безумец"

http://www.cross.bg/koreya-trump-severna-1564085.html

/КРОСС/ Над 20 ракетни изпитания, един ядрен опит и остри нападки между Пхенян и Вашингтон. Това е отрезвителната равносметка на един от най-опасните конфликти през 2017 година. В главните роли: Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. В началото на годината перспективите не бяха всъщност толкова лоши. Диалог вместо провокации - това беше надеждата преди встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Надеждата, че с него начело в Белия дом ще повее свеж вятър в конфликта със Северна Корея. По време на президборната си кампания Доналд Тръмп многократно заявяваше, че може да си представи лична среща със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун. По време на предизборен митинг в щата Джорджия той заяви: "Защо пък не? Какво по дяволите е толкова лошо да говорим за това? Това се нарича открит диалог!" Доналд Тръмп заяви, че искал да се опита да откаже Ким от "неговите проклети ядрени оръжия". Дори мислим прием в Белия дом, допълни Тръмп. Двамата биха могли "да седнат заедно на масата за преговори и да похапват хамбургери". Една успешна година - според Северна Корея Малко след президентските избори обаче Тръмп приключи с шармантните си оферти. Още преди да се нанесе в Овалния кабинет, той даде да се разбере какво ще последва в хода на годината. Той поства в Туитър едно послание към севернокорейското ръководство. "Току-що Северна Корея обяви, че разработката на ядрено оръжие, което може да достигне до части на САЩ, е в заключителната си фаза

Северна Корея сравни новите санкции на ООН с военни действия

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-sravni-novite-sanktsii-na-oon-s-voenni-deistviya-news273478.html

Режимът в Северна Корея сравни новите санкции, наложени на страната от ООН, с военни действия и пълна икономическа блокада, предаде Ройтерс, като цитира Корейската централна телеграфна агенция. "Напълно ужасени от нашите постижения във великата историческа кауза на завършване на ядрените сили на страната, полагат все по-отчаяни усилия да наложат най-строгите санкции в историята и да засилят максимално натиска срещу нашата страна", се казва в изявлението. "Ще укрепим допълнително нашите сили за защитно ядрено възпиране, целящи да прекратят американските ядрени заплахи, изнудване и враждебни действия, като създадем практически баланс на силите със САЩ", добавя външното министерство на КНДР. "Ако САЩ искат да живеят в безопасност, трябва да се откажат от враждебната си политика към КНДР и да се научат да съществуват съвместно със страната, която притежава ядрени оръжия", се подчертава в изявлението, цитирано от Йонхап. "Те трябва да разберат също, че надеждата нашата страна да се откаже от ядрените оръжия, които развихме и завършихме с всякакви трудности, е илюзия", заявява министерството. На 29 ноември Съветът за сигурност на ООН наложи таван на вноса на суров и пречистен петрол и блокира ключови източници на доходи, с които се финансираше оръжейната програма.

Митрополит Антоний: Светият синод е категоричен - ще помогне на Македонската църква

https://www.actualno.com/politics/mitropolit-antonij-svetijat-sinod-e-kategorichen-shte-pomogne-na-makedonskata-cyrkva-news_651304.html

Позицията на Светия синод на Българската православна църква е много категорична по отношение на искането на Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Ние искаме да помогнем. Това каза в навечерието на Рождество Христово западно и средноевропейският митрополит Антоний. Светият синод със своя опит и мъдрост ще вземе най-правилното решение. Митрополит Антоний категорично отхвърли някои твърдения, че става въпрос за провокация. "В никакъв случай това не е провокация", подч

Ванга: За да имате своя рожба, първо трябва да отгледате чужда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6481613

Ванга: За да имате своя рожба, първо трябва да отгледате чуждаУникален вестникарски сериал - четете от понеделник до събота само истински истории на реални хора - без измишльотини и руски шашкънии. (Продължение от миналия брой) Все повече семейства в XXI век изживяват голяма драма, когато месеци или години наред се опитват да заченат, а тестът за бременност все е отрицателен.

Доналд Тръмп с поредна атака срещу ФБР

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-s-poredna-ataka-sreshtu-fbr-news273477.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави отново под въпрос безпристрастността на заместник-директора на ФБР Андрю Маккейб, който планира да се пенсионира след отправените от държавния глава нападки за предполагаемите настроения против него във ФБР, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. "Как може заместник-директорът на ФБР Андрю Маккейб, който ръководеше, заедно с доносника Джеймс Коми, разследването на лъжкинята Хилари Клинтън (включително нейните 33 000 нелегално изтрити имейла) да получава по време на разследването 700 000 долара за кампанията на жена си от марионетките на Клинтън", пита Тръмп в Туитър. През 2015 г. Джил Маккейб, съпругата на заместник-директора на ФБР, получи дарения от 700 000 долара за нуждите на предизборната си кампания за Сената на щата Вирджиния от губернатора на щата, смятан за съюзник на Хилари Клинтън, както и от местния клон на Демократическата партия. По това време обаче Маккейб не е заместник-директор на ФБР и няма надзорна роля в случая с имейлите на Клинтън, отбелязва АП. Освен това Тръмп отбеляза в друг туит, че Маккейб "чака да изтече срока, за да се пенсионира с пълна пенсия. Остават му 90 дни?!!?". Тръмп и неговите републикански съюзници показаха ясно, че не искат Маккейб във ФБР, но той е граждански служител, който не може да бъде уволнен без ясни доказателства за провинения.  Президентът на САЩ е подложен на нови критики поради публикуваната вчера във в. "Ню Йорк таймс" информация, че на среща със сътрудници в Овалния кабинет през юни е заявил, че всички хаитянски имигранти в Америка са болни от СПИН, а новодошлите нигерийци "трябва да се върнат в колибите си", припомня ДПА. На същата среща Тръмп се е оплакал от 2500-те новопристигнали мигранти от Афганистан, наричайки страната "убежище за терористи". Говорителката на Белия дом Сара Сандърс отрече президентът да е правил обидни изявления за мигрантите.

Доналд Тръмп с нова атака срещу ФБР

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-s-nova-ataka-sreshtu-fbr-news273477.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави отново под въпрос безпристрастността на заместник-директора на ФБР Андрю Маккейб, който планира да се пенсионира след отправените от държавния глава нападки за предполагаемите настроения против него във ФБР, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. "Как може заместник-директорът на ФБР Андрю Маккейб, който ръководеше, заедно с доносника Джеймс Коми, разследването на лъжкинята Хилари Клинтън (включително нейните 33 000 нелегално изтрити имейла) да получава по време на разследването 700 000 долара за кампанията на жена си от марионетките на Клинтън", пита Тръмп в Туитър. През 2015 г. Джил Маккейб, съпругата на заместник-директора на ФБР, получи дарения от 700 000 долара за нуждите на предизборната си кампания за Сената на щата Вирджиния от губернатора на щата, смятан за съюзник на Хилари Клинтън, както и от местния клон на Демократическата партия. По това време обаче Маккейб не е заместник-директор на ФБР и няма надзорна роля в случая с имейлите на Клинтън, отбелязва АП. Освен това Тръмп отбеляза в друг туит, че Маккейб "чака да изтече срока, за да се пенсионира с пълна пенсия. Остават му 90 дни?!!?". Тръмп и неговите републикански съюзници показаха ясно, че не искат Маккейб във ФБР, но той е граждански служител, който не може да бъде уволнен без ясни доказателства за провинения.  Президентът на САЩ е подложен на нови критики поради публикуваната вчера във в. "Ню Йорк таймс" информация, че на среща със сътрудници в Овалния кабинет през юни е заявил, че всички хаитянски имигранти в Америка са болни от СПИН, а новодошлите нигерийци "трябва да се върнат в колибите си", припомня ДПА. На същата среща Тръмп се е оплакал от 2500-те новопристигнали мигранти от Афганистан, наричайки страната "убежище за терористи". Говорителката на Белия дом Сара Сандърс отрече президентът да е правил обидни изявления за мигрантите.

Водолей, паричен хороскоп за 2018 г.: Изключителни успехи и просперитет

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628552

Водолей, паричен хороскоп за 2018 г.:  Изключителни  успехи и  просперитетПочти през цялата година Юпитер ще се намира в Скорпион и 10-ия астрологичен дом на Водолеите, с което ще им осигури изключителен напредък в кариерата, повишение на заплатата и почести. Това е планетата на растежа, просперитета и най-големия късмет. Още в първите месеци на 2018 г. се увеличава признанието за вас и професионалните ви успехи.

Внезапно почина мениджърът на "Маруун 5" Джордан Фелдстийн

//dariknews.bg/novini/sviat/vnezapno-pochina-menidzhyryt-na-maruun-5-dzhordan-feldstijn-2069126

Дългогодишният мениджър на групата "Маруун 5" Джордан Фелдстийн, който е брат на актьора Джона Хил, почина внезапно на 40-годишна възраст, предаде АП. Това потвърди и говорител на бандата.
 
Семейството на Джордан Фелдстийн се обадило

Теория на Айнщайн помага да си изясним как Дядо Коледа пътува по света

//dariknews.bg/novini/liubopitno/teoriia-na-ajnshtajn-pomaga-da-si-iziasnim-kak-diado-koleda-pytuva-po-sveta-2069133

Британска изследователка използва Теорията на относителността на Айнщайн, за да обясни как Дядо Коледа пътува по света, предаде в. "Дейли мейл".

Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 млн. км/ч. Той може да бъде видян кат

Нетаняху: Израел напуска ЮНЕСКО

https://offnews.bg//sviat/netaniahu-izrael-napuska-iunesko-671796.html

Израел ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на седмицата, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от ДПА.

Инструктирах министерството на външните работи, заяви Нетаняху в началото на правителственото заседание. Смятам това за необходимо с оглед на пристрастното, едностранчиво и смехотворно отношение на организацията към нас, както и на фона на категоричната позиция на САЩ в ООН, която приветстваме", каза още той.

В петък премиерът Бенямин Нетаняху е инструктирал Кармел Шама Хакоен - посланик към ЮНЕСКО, официално да връчи писмото на генералния директор Одри Азуле. Тя е с мароканско и френско гражданство и е първият ръководител на организацията от еврейски произход. Азуле пое поста от Ирина Бокова през ноември.

Израел се оплака, че в поредица резолюции на ЮНЕСКО, осъждащи израелските действия в Ерусалим, не е била взета под внимание връзката на евреите с града и предизвикващото спорове свещено място, наричано от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите - Храмовият хълм. 
Тази година организацията добави към списъка си с обектите на световното културно наследство старата част на Хеброн на Западния бряг - място за поклонение за християни, евреи и мюсюлмани, предизвиквайки възмущение в Израел, припомня БТА. През седмицата Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция срещу решението на Вашингтон да признае Ерусалим за израелска столица. 

Палестинците са тези, които не искат решение на конфликта, каза Нетаняху, имайки предвид изявлението на палестинския президент Махмуд Абас, че няма да работи със САЩ по никакъв мирен процес. 

През октомври Нетаняху обяви, че Израел ще излезе от организацията, след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли от нея САЩ заради "антиизраелските й пристрастия".

Израел напуска ЮНЕСКО следващата седмица

http://www.mediapool.bg/izrael-napuska-yunesko-sledvashtata-sedmitsa-news273476.html

Израел ще напусне ЮНЕСКО в края на следващата седмица, обяви премиерът на страната Бенямин Нетаняху, цитиран от ДПА. Той обяви съобщи за това намерение още през октомври след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от организацията заради "антиизраелските й пристрастия". "Инструктирах министерството на външните работи да се оттеглим в края на седмицата от ЮНЕСКО", заяви Нетаняху в началото на днешното редовно правителствено заседание. "Смятам това за необходимо с оглед на пристрастното, едностранчиво и смехотворно отношение на организацията към нас, както и на фона на категоричната позиция на САЩ в ООН, която приветстваме", каза още той. Израел се оплака, че в поредица резолюции на ЮНЕСКО, осъждащи израелските действия в Ерусалим, не е била взета под внимание връзката на евреите с града и предизвикващото спорове свещено място, наричано от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите – Храмовият хълм. Тази година организацията добави към списъка си с обектите на световното културно наследство старата част на Хеброн на Западния бряг – място за поклонение за християни, евреи и мюсюлмани, предизвиквайки възмущение в Израел.  През седмицата Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция срещу решението на Вашингтон да признае Ерусалим за израелска столица. "Палестинците са тези, които не искат решение на конфликта", каза Нетаняху, визирайки изявлението на палестинския президент Махмуд Абас, че няма да работи със САЩ по никакъв мирен процес.

Гурбетчиите пратили 1.5 млрд. лв. на роднините си в България

https://frognews.bg/novini/gurbetchiite-pratili-1-5-mlrd-rodninite-balgariia.html

1.5 млрд. лв. са изпратили на роднините си работещите ни в чужбина сънародници. Това показва справка за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ), представена от investor.bg.

2,7 хил. държавни служители са били уволнени в Турция

https://www.actualno.com/asia/27-hil-dyrjavni-slujiteli-sa-bili-uvolneni-v-turcija-news_651293.html

Властите в Турция са уволнили повече от 2,7 хил. служители на различни министерства и държавни институции. Това стана ясно от правителствения указ, публикуван в неделя в официалния вестник "Ресми Газета". Съгласно указа, "по силата на закона" са били уволнени 637 военнослужещи, над 400 служители в Главното управление на жандармерията и 341 работници от Управлението по въпросите с религията, допълва БГНЕС. "Постановлението със сила на закона" е правителствено поста

Всяко българско домакинство ще изхарчи между 300 и 500 лева в края на декември

http://www.cross.bg/leva-dekemvri-bulgarsko-1564084.html

/КРОСС/ Между 300 и 500 лева за празниците ще похарчи всяко българско домакинство в края на декември, съобщава БТВ. Икономистите обаче предупреждават, че при пазаруването в последния момент най-често харчим повече, отколкото можем да си позволим. Справка на НАП показва, че само за Коледа и за трапезата миналата година сме похарчили почти 1,2 млрд. лева. Пикът е бил на 23 декември, когато от джоба на българина са излезли почти 270 млн. лева.

Две чудни гръцки рецепти за сладки

https://offnews.bg//mama-nindzha/dve-chudni-gratcki-retcepti-za-sladki-671797.html

Автор: Антоанета Матзиари В силно религиозна страна като Гърция Коледа е голям празник и традициите са спазват безусловно. В началото на декември всеки дом ухае на пресни портокали и мандарини, а наравно с тях и на неизменните за това време на годината сладки-меламакарона и курабиедес. Лесни за направа и много вкусни, подходящи за коледната трапеза.  Меламакарона- Μελομακάρονα произлиза от гръцкото μέλι, което означава мед. За тестото: • 750 г брашно • 300 мл слънчогледово олио  • 150 г меко масло • 100 г захар • 1 яйце • 150 мл портокалов сок • 2 чаени лъжици бакпулвер • 1/2 чаена…

Внезапно почина мениджърът на групата "Маруун 5"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629099

Внезапно почина мениджърът на групата "Маруун 5"Хил, почина внезапно на 40-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. Това потвърди и говорител на бандата, информира БТА. Семейството на Джордан Фелдстийн се обадило на спешния телефон 911, след като мъжът не могъл да си поеме въздух. Той починал от спиране на сърдечната дейност, докато дойдат парамедиците.

Започва регистрацията по проект "Ученически практики"

https://www.actualno.com/education/zapochva-registracijata-po-proekt-uchenicheski-praktiki-news_651302.html

До 5 януари 2018 г. директорите на всички професионални гимназии и училища с професионални паралелки могат да подадат заявка за участие в проекта „Ученически практики – Фаза 1“ на сайта на проекта - www.upraktiki.mon.bg. В проекта могат да участват всички ученици в дневна и дуална форма на обучение, които са навършили 16 г. към момента на сключване на договора. Максималният брой участници е 8000, от които 2000 да са в приоритетни за икономиката направления - техник

Ламбо: Животът преминава много бързо, искам да ме запомнят като актьор

https://offnews.bg//kultura/lambo-zhivotat-preminava-mnogo-barzo-iskam-da-me-zapomniat-kato-akti-671795.html

Багажът на миналото ми е много претоварен, много неща са се случили в този мой активен живот. Най-важното е, че той премина с много весели, щастливи моменти. Имало е и тъжни, но това прави животът интересен - разнообразието.

Това каза Стефан Данаилов в навечерието на Рождество Христово по БНТ. 

Животът преминава много бързо. Въпросът е да има съдържание в него, това е много важно за мен. И когато се наложи вече да се поукротя, да седна сам в размисли, установих, че моят живот е минал пълноценно, заяви актьорът. Той призна, че обичта на толкова много хора винаги го е радвала.

Постарах се да не спекулирам с тази народна обич. Имал съм моменти, в които си мисля, че обществото не ме понася. Имал съм тежки размисли да се оттегля от актьорската професия, много преди да се захвана с политиката, но винаги нещо ме е връщало и най-вече това беше жена ми Мария, призна той. 

Според Данаилов актьорът трябва да бъде харесван от публиката, но е много важно да има късмет.

Талантливият човек рано или късно избуява, излиза. Няма как да покриеш един талант, ако той самият не си попречи... И другото много важно - колко време ще удържиш да бъдеш горе нависоко, да бъдеш в устата на хората в добрия смисъл на думата, отбеляза той.

Хората са ме видели като актьор, обикнали са ме като актьор, овации съм получавал като актьор и, разбира се, искам с това да ме запомнят, каза още Ламбо. 

Водолази извадиха потънали подаръци за децата в Бургас

http://www.cross.bg/detzata-moreto-temperatyra-1564083.html

/КРОСС/ Тринадесет водолази, облечени с коледни костюми, донесоха подаръци за децата в Бургас. Инициативата е на сдружение "Приятели на морето". При температура на въздуха само 0 градуса и температура на водата 2 градуса, Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата без притеснение се гмурнаха в морето. Там те пиха шампанско и извадиха гърне с лакомства, с които почерпиха децата, дошли да ги наблюдават от моста. "Организирахме това гмуркане, за да покажем, че морето е хубаво и през зимата", каза Стоян Димитров от Сдружението. "Тюлените бяха много превъзбудени и бяха размътили водата. Имаше лоша видимост. Не беше студено. Ние сме подходящо облечени, с много желание и радост. Трябва да донесем подаръците на децата. Има и морска Коледа", допълни водолазът. Морското коледно гмуркане продължи 15 минути и се провежда за трета поредна година, ден преди празника.  

Козирог, паричен хороскоп за 2018 г.: Река от пари потича към вас

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628550

Козирог, паричен хороскоп за 2018 г.:  Река от пари потича към васПрез 2018 г. Сатурн ще ви направи още по-големи реалисти, а Марс ще увеличи потока на парите към вас. Още на 20 декември 2017 г. управителят на вашия знак – Сатурн, влезе в дома си в Козирог, след като прекара над 25 години в другите 11 зодии. Той ще ви помогне да стъпите още по-здраво на земята. Ще се чувствате по-зрели и ще поемате повече

6 месеца затвор за майстор на документи менте

https://www.24chasa.bg/region/article/6629136

6 месеца затвор за майстор на документи ментеПетричанин ще лежи 6 месеца в затвора за изработка на фалшиви документи. Петър П. призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата, одобрено от районния съд. При полицейска акция в апартамента на петричанина са били открити компютърна конфигурация, принтер, скенер и копия на диплома за висше образование на името на Стефано П.

Навални се кандидатира за президент на Русия

https://frognews.bg/novini/navalni-kandidatira-prezident-rusiia.html

Опозиционният лидер Алексей Навални се кандидатира за президент на Русия. Изборите за лидер на държавата ще се проведат на 18 март следващата година.

Дали бил знаял..?

http://pogled.info/bulgarski/dali-bil-znayal.91496

/Поглед.инфо/ На А. К. – мой студент и колега, с обич и омерзение

Ще бъде ли Саудитска Арабия новият посредник между Израел и Палестина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/24/3103248_shte_bude_li_sauditska_arabiia_noviiat_posrednik_mejdu/?ref=rss


Покрай посещението на американския президент Доналд Тръмп в Близкия изток тази пролет някои дипломати се шегуваха, че той е осъществил първия директен полет от Израел до Саудитска Арабия и това може да е добро начало. Разбира се, идеята звучеше научнофантастично и все още звучи така, а и Рияд не признава държавата Израел и няма дипломатически отношения с нея.<br /><br />След признаването на Ерусалим за столица на Израел от САЩ, сближаването на Вашингтон със Саудитска Арабия и...

Космическа ракета стресна хиляди американци (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=366027

Хиляди американци прегряха спешния телефон 911 в страната, защото помислили, че виждат НЛО. Жителите на Калифорния и Аризона препълниха социалните мрежи със снимки и видео на огромна светеща следа в небето. Някои дори решили, че това е нападение с балистична ракета от Северна Корея.

Годишен хороскоп за 2018 година - Стрелец

https://www.actualno.com/curious/godishen-horoskop-za-2018-godina-strelec-news_651287.html

Началото на годината може да ви поднесе противоречиви събития, но лошото бързо ще остане зад гърба ви. Използвайте първите два месеца на Новата година активно за решаването на въпроси, свързани с личния ви живот. Активността в работата ви ще ви донесе повече самочувствие и увереност, така че не пренебрегвайте усилията и в тази насока. През февруари може да ви бъде възложена изключително отговорна дейност. Напълно способни ще бъдете да се справите с нея, така че не отказвайте поради опасения, че

Навални кандидат за президент. С едно "но"

http://clubz.bg/62229-navalni_kandidat_za_prezident_s_edno_no

Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха днес кандидатурата му като независим кандидат за президент и са готови да внесат номинацията му в ЦИК, съобщава БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес и ТАСС.

Това стана на събрание в Москва в присъствието на представители на градската избирателна комисия. "Всичките 742-ама участници в събранието гласуваха "за", против бяха нула, въздържали се нула", каза Иван Жданов, юрист на основаната от Навални Фондация за борба с корупцията. По думите му Навални и упълномощени от него лица ще внесат още днес в ЦИК документите за издигането му за кандидат. Самият опозиционер бе казал, че днес ще се състоят събрания на избиратели в 20 руски града, на които ще бъде подкрепена неговата кандидатура, съобщи ТАСС. 

Алексей Навални е най-опасният противник на президента Владимир Путин, но няма право да се кандидатира в избори заради влязла в сила присъда по криминално дело, смятано за политически мотивирано, допълва АП. Той би могъл да стане съперник на Путин на изборите през март догодина, ако за него бъде направено изключение или присъдата бъде отменена. Кампанията на Навални въодушеви хората в най-отдалечените кътчета на Русия, но почти сигурният победител на изборите е Путин, който има 80 процента одобрение на национално равнище, отбелязва АП. 

Според руското изборно законодателство, за да бъде регистриран един независим кандидат (какъвто е Навални), той трябва да събере поне 300 хиляди подписа на избиратели. Срокът за внасяне в ЦИК на списъците с подписите е от 27 декември до 31 януари. 

Навални каза днес, че е убеден, че ще спечели, ако участва в изборите, и прикани привържениците си да бойкотират вота, ако властите откажат да ги регистрират.

Дядо Коледа тръгна по света с шейната си

http://www.cross.bg/dyado-koleda-hora-1564082.html

/КРОСС/ Дядо Коледа тръгна по света с шейната си. В най-вълнуващата нощ на годината той ще донесе радост на милиони хора. След седмици напрегната работа, за да приготви подаръците, Дядо Коледа пое по дългия път до дома на всяко дете. По стара традиция той беше изпратен от десетки малчугани от цяла Финландия, предава БТВ. „Най-горещото ми коледно пожелание е всички хора по света за момент да се замислят, че около нас има самотни хора. Обадете се на съседите, позвънете на отдавна забравени приятели, на вашите близки, изпратете им съобщение по телефона, или се свържете по чата или просто им звъннете. Най-добрата помощ в самотата е любовта на другите хора", заяви Дядо Коледа. Домът на Дядо Коледа в Рованиеми е една от най-посещаваните туристически атракции в родината му не само в навечерието на празника, а и през цялата година. По традиция пътуването на добрия старец внимателно се следи от радарите и сателитите на северноамериканското въздушно командване НОРАД.  

Българите изхвърлят близо 700 000 тона храна годишно

http://www.moreto.net/novini.php?n=366035

На фона на трескавото пазаруване за празничната трапеза бяха оповестени тревожни данни. Близо 670 000 тона храна се похабяват всяка година у нас. Половината от тази храна е напълно годна и може да бъде спасена. Дарителите обаче все още са малко, въпреки законодателните промени, които вече са в сила.

Почина велик български оперен певец

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pochina-velik-bylgarski-operen-pevec-6077582

Поклонението и опелото е на 25 декември от 12 часа в храм Свето Успение Богородично - Стара Загора

Бойци на шиитски милиции бяха убити от "Ислямска държава" в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629060

Бойци на шиитски милиции бяха убити от "Ислямска държава" в ИракДжихадисти от "Ислямска държава" убиха четирима бойци на проправителствени милиции при нападение в Северен Ирак, предаде ДПА. Около 30 джихадисти атакували позиции на шиитските милиции "Народна мобилизация" близо до град Тикрит, на 170 км северно от Багдад, заяви пожелал анонимност източник от местните сили за сигурност.

Коледен сън

http://www.mediapool.bg/koleden-san-news273475.html

Столицата се събуди в сняг. Комините пушеха и върху снежната покривка незабелязано се лепяха сажди от недогорели каменни въглища. Децата се гушеха в зимните си палта и отиваха на училище. Минувачите бързаха, плъзгаха се по плочниците и изчезваха във вратите на големите къщи и магазини. В тоя ден на софийската гара слезе възрастен мъж с малък куфар в ръка и веднага се качи на трамвая. Остана на задната платформа и когато кондукторът му подаде билети, той го попита: – Искам да сляза при църквата „Св. Неделя“. Площад „Св. Неделя“ бе задръстен от трамвайни коли и минувачи. Снегът по улиците се беше замърсил от движението, но покривите се белееха и замрежваха очите на пътника с куфарчето. Той пресече трамвайната линия, спря се за малко до една вестникарска будка, бръкна в джобовете си, но не намери дребни пари и забърза по плочника. По улиците той се губи повече от час. Нещо си мислеше и не можеше да вземе решение. По едно време се досети, че трябва да отиде на хотел и се върна назад. Тръгна по една странична улица и се спря пред вратата на голям хотел. Прислужникът го посрещна още на стълбите и посегна за куфарчето. – Не, остави, аз ще си го нося. Дадоха му самостоятелна стая и му поискаха личната карта. – Нямам лична карта. – Не може без лична карта. – Защо да не може? – Такива са наредбите. – Добре. – Да не сте чужденец? – Не съм – името ми е Павел Новаков. То ми е личната карта. – Търговец ли сте? – Безработен търговец. Прислужникът и стопанинът на хотела се спогледаха и взеха бързо решение. Единият погледна куфарчето на Новаков, а другият дигна рамене и разтвори ръце. – Съжалявам, но без лична карта не може! Павел Новаков се усмихна и на двамата, кимна им с глава и пак се намери на улицата. Отново се задвижи по плочниците. Стана му студено и влезе в едно кафене. Застана до печката да се стопли. Посетителите го изгледаха подозрително, а келнерът грубо го попита: – Какво ще вземете? – Един топъл чай. Но почакай, аз съм безработният търговец Павел Новаков, бих ли могъл да получа на кредит чаша чай? – Не може! – И срещу куфарчето ли не може? – Не може. Тук не е приют. Напуснете веднага кафенето. Новаков се усмихна на посетителите, които го гледаха отвисоко, размаха куфарчето като ученическа чанта и с въздишка напусна кафенето. Почувства умора в краката си и спря пред първата витрина, замисли се. Разни мисли минаваха през главата му. Но една го грабна цял и усили пулса на сърцето му. В родния му град всички го почитаха и всеки се надпреварваше да му се покаже верен и приближен, а тук, в столицата, той не беше нищо друго освен една дрипа. Не са ли почитали в негово лице само богатия търговец, този, който беше господар на златото? Къде беше човекът Павел Новаков и каква цена той имаше? Сам се увери, че човекът не можа да си намери място в хотела и да получи един топъл чай. Погледна куфарчето си и захапа побелелите си мустаци. Защо бе дошъл той в столицата? Не носеше ли пълен куфар с пари, за да купи стока, нужна за коледните празници? – Не, няма да купя нищо. Аз не съм човек! И веднага реши да тръгне из града, да скита до пълна умора, до замръзване, но все пак да срещне някой, който да го приближи до сърцето си като човек. В тоя час той нямаше нужда нито от парите си, нито от познатите си, а жадуваше да получи гостоприемство, без да знаят кой е и откъде иде. Новаков почувствува глад и влезе с просълзени очи в първата гостилница. – Мога ли да получа храна даром? Гладен съм. Не съм оттука и нямам близки! – Не може!… Намери търговската къща, с която търгуваше, и влезе при директора. – Какво обичате, моля? – Мога ли да си почина на топло при вас? – Кой сте вие? – Един човек. – Всички сме човеци. – Тогава моля да почина и да се постопля. – Извинете, но не може. – Защо? – Не даваме обяснения – и директорът посегна към телефона. – Полицията ли ще викате? – Тя е, която се разправя с бездомните скитници. – Не си правете труд. Търговецът Павел Новаков не е бездомен скитник. Сбогом!… Новаков още повече се огорчи и реши да напусне центъра на града и да потърси човешко сърце в средата на бедните. Макар че беше много огладнял, той не се нахрани. Сега той мислеше, че парите в куфарчето не са негови и че те никога не ще могат да го нахранят. Смрачи се. Улиците, по които се движеше Павел Новаков, запустяха. Сегиз-тогиз прибягваха деца, отбиваха се в бакалниците, купуваха за лев-два разни дреболии и се връщаха. Кривна надясно, забеляза малко прозорче и погледна през него. В една малка стаичка седяха мъж и жена и гледаха земята. Две дечица си играеха около угасналата печка. Жената стана от мястото си, приближи иконостаса, запали кандилото, прекръсти се и след това извика децата и им даде по късче хляб. По-голямото от децата излезе на двора и като забеляза, че човекът стои до техния прозорец, приближи и го попита: – Кого търсите? – Замръзнах. Гладен съм и няма къде да спя. Момченцето изгледа още веднъж непознатия, след това му подаде своя хляб. Павел Новаков сложи ръка на рамото му и му се усмихна просълзен. – Благодаря. Яж ти, че си по-гладен от мене. – Аз не съм гладен. Заповядай вкъщи да си починеш. – Ами какво ще кажат родителите ти? Момчето улови Новаков за ръката и го затегли към къщи. Мъжът и жената станаха прави и учудени погледнаха към вратата. – Мамо, този човек е много гладен и няма къде да спи! – Заповядайте, господине! Ние сме бедни хора, но щом Бог те е пратил у нас, добре дошъл! Мъжът подаде ръка на гостенина и му се усмихна. – Бъди като у дома си. Хора сме, трябва да си помагаме! Мъжът излезе и се върна с няколко дървета. Запалиха печката и сложиха хляб и сол на гостенина си. Павел Новаков седна до печката, постопли се и с голяма охота изяде хляба. – Извинете, но повече хляб нямаме! – Бог да ви възнаглади! Благодаря ви от все сърце! Двете деца седнаха до Павел Новаков и дълго го забавляваха с въпросите и приказките си. Дойде време за сън. Той помоли да не се грижат много за него и легна върху дъсченото седче. Изгасиха лампата и всички легнаха. Павел Новаков се загледа в пламъчето на кандилото и тъй се унесе в мислите си, че неусетно заспа. – На мястото на иконостаса се появи ярка светлина и заля цялата стая. Кандилцето се превърна в детска люлчица, а пламъчето в малко дете. Детенцето размаха ръчички и въздухът веднага се раздвижи и запя. Поиска да види кой пее и жадно задири с очи из светлината. Но в това време детенцето от люлката се изправи и само тръгна. Лицето му бе толкова светло, че Новаков почувства болка в очите си и се уплаши да не ослепее. Направи сянка с ръка над очите си, но и ръката му се стопи в светлината. Сепна се от страх и се събуди. И до сутринта не заспа. Непрекъснато мислеше за съня, който сънува през нощта. На сутринта той стана пръв, излезе на двора и дълго ходи из снега. Извикаха го да се постопли и да закуси с късче хляб. Павел Новаков остана прав до леглото, в което лежаха двете дечица. Помисли, че това е светлата люлчица, която той сънува, погали момченцето по косичката и въздъхна. – Само то ме посрещна като човек. Добър мъж ще стане! Гостенинът се обърна към домакините, които стояха прави до стената. Той взе куфарчето и го подаде на жената. – Много съм радостен, че ме подслонихте. Сега наистина съм човек! Вземете това куфарче, подарявам го на децата ви за Коледа. Те един ден ще станат истински човеци. Бог да ги поживи. Сбогом, добри хора!… Павел Новаков целуна децата по бузичките и бърже напусна бедната стаичка. Децата се събудиха от целувката на гостенина. Майката сложи куфарчето на леглото им и го отвори. То бе пълно с банкноти. Тя се изплаши и коленичи от слабост. – Тате, куфарчето е пълно с пари! – извика момченцето. – Какви пари? – и бащата се надвеси над леглото. Майката бавно се изправи, политна към иконостаса, запали угасналото през нощта кандило, прекръсти се и продума: – Благодаря ти, Боже! Много, много си милостив! * Константин Петканов е роден на 12 декември 1891 г. в с. Каваклия, Одринска Тракия, в семейството на свещеник. Завършва гимназия „Д-р Петър Берон” в Одрин. Учителства в Малко Търново и Бунар-Хисар. Следва славянска филология в Софийския университет. Доброволец в Македоно-Одринското опълчение по време на Балканската война и участник в Междусъюзническата и Първата световна война. През 20-те години на ХХ век живее и работи в Бургас и региона, където редактира вестниците „Странджа” и „Демократически преглед”, става уредник на общинската библиотека, избран е за помощник-кмет на Бургас. От 1930 г. се премества в София. Секретар е на Върховния комитет на тракийската организация и редактор на вестник „Тракия” и на сп. „Завет”. През 1934 г. издава романа „Морава звезда кървава”, предизвикал – поради неговата подчертано антивоенна насоченост – един от най-шумните скандали в Третото българско царство. Година по-късно романът му е конфискуван, а Петканов е уволнен от Дирекцията на обновата. След преврата на 9 септември 1944 г. е назначен за директор на Народната култура в Министерството на пропагандата (по-късно – Министерство на информацията и изкуствата). През 1945 г. е избран за академик – редовен член на БАН. Редактира сп. „Балкански преглед” (1946–1949). Член на църковното настоятелство на храма „Св. София”. След закриването на Министерството на информацията и изкуствата в края на 1947 г. Петканов остава без работа и редовни доходи. Умира на 12 февруари 1952 г. в София. Автор е на повече от 60 книги – романи, повести и сборници с разкази, между които „Без деца” (1927), „Старото време” (1930), „Хайдути” (1931), „Вятър ечи” (1933), Индже войвода” (1935), „Вълнолом” (1937), „Иде от равнината” (1937), „Кирпичената къща” (1939), „Ангелина” (1940), „Магия” (1941), „Дамянова челяд” (1943), „Белите извори” (1946) и др. Разказът „Коледен сън“ е публикуван в сборника на Константин Петканов „Слънчева роса“ (разкази за деца ), изд. „Ив. Коюмджиев“, 1938 г. Mediapool го публикува от Портал "Култура".

Серена Уилямс се завръща на корта още следващата седмица

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/24/3103380_serena_uiliams_se_zavrushta_na_korta_oshte/?ref=rss


Носителката на 23 индивидуални титли от Големия шлем Серена Уилямс ще се завърне на корта много по-рано от очакваното. 36-годишната американка, която през септември стана майка за пръв път, ще се включи в демонстративния турнир в Абу Даби, съобщи "Спорт 360".<br /><br />Уилямс ще излезе на корта в събота, 30 декември. Нейната съперничка все още не е известна, но се очаква също да бъде шампионка от Големия шлем. Това ще бъде първият женски мач в десетгодишната история на...

Диабетът може да се победи с гладуване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628759

Диабетът може да се победи с гладуванеЛечебният глад помага в борбата с диабет тип 2, твърдят специалисти от Нюкасълския университет. Изследването им е публикувано от списание The Lancet. В експеримента са взели участие 298 души на възраст от 25 до 65 години, на които през последните шест години е бил диагностициран диабет тип 2, предава БГНЕС.

25 причини, които ще доведат до изчезването на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628485

25 причини, които ще доведат до изчезването  на хоратаМиналата година световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг предупреди, че на човечеството едва ли му остават още 1000 години на Земята. Той призова колкото е възможно по-бързо да бъдат създадени колонии на други подходящи за живот планети в Слънчевата система, тъй като изтреблението вече е неизбежно.

Откриха зазидано в къща любовни писмо, останало скрито над 60 години (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-zazidano-v-kyshta-liubovni-pismo-ostanalo-skrito-nad-60-godini-snimki-2069123

Полицията в американския щат Масачузетс се опитва да разреши мистериозен случай с вградено в стените на къща любовно писмо от 1944 г., предаде АП.
 
Властите в град Грийнфийлд искат да открият кой е мъжът, нап

Изританата камериерка заведе дело за 50 хиляди лева срещу шведа агресор

http://www.cross.bg/syndberg-ritnik-shveda-1564081.html

/КРОСС/ Ново дело започва срещу шведа Ралф Сундберг, който изрита камериерка в Слънчев бряг на 3 юни, съобщава „24 часа". Пострадалата Диана Петкова вече е внесла граждаски иск в размер на 50 000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Процедурата е задействана на 21 декември, предстои в първите работни дни на новата година документите да бъдат изпратени в Швеция. Делото срещу Ралф Сундберг ще се гледа в родината му, обясни адвокатът на камериерката Станко Кралев от Бургаската адвокатска колегия. „Да, адвокатът внесе жалбата преди дни. Не се отказах, защото наказанието, което получи Сундберг в България, бе обидно за мен. Една глоба от 4500 лв., която за него е нищо. Накрая той си тръгна с чисто съдебно досие, сякаш нищо не се е случило, а моят кошмар продължава и едва ли някога ще мога да изтрия нанесения ритник от съзнанието си", коментира пострадалата Диана Петкова пред изданието. Тя отнесе злополучния ритник в главата на 3 юни, а на 26 септември Ралф Сундберг бе освободен от наказателна отговорност и глобен от районния съд в Несебър. До този парадокс се стигна заради чистото съдебно минало на шведа, квалификацията на нанесения ритник като "лека телесна повреда" и липсата на нанесени материлани щети по време на деянието.Още на следващия ден шведът отлетя за родината, а след като присъдата бу потвърдена и на втора инстанция преведе глобата по банков път

Стрелец, паричен хороскоп за 2018 г.: Златни възможности в бизнеса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628547

Стрелец, паричен хороскоп за 2018 г.: Златни възможности в бизнесаТази година Сатурн ще усложни малко положението с парите, но пък Марс ще ви помогне да поемате инициативата и вихрено да подобрите финансите си. Венера в 10-ия ви дом пък ще ви направи изключително очарователни за околните. Още от края на 2017 г. Сатурн влезе във втория дом на хороскопа ви, отговарящ за парите.

Спорт тв днес: 2 мача и тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6628320

Спорт тв днес: 2 мача и тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Франция се готви за атентати на Коледа

https://frognews.bg/svqt/frantsiia-gotvi-atentati-koleda.html

Извънредни мерки за сигурност по време на празниците във Франция. Правителството мобилизира и разположи над 100 000 полицаи заради опасения от екстремистки атаки.

Франция се готви за атентати на Коледа

https://frognews.bg/novini/frantsiia-gotvi-atentati-koleda.html

Извънредни мерки за сигурност по време на празниците във Франция. Правителството мобилизира и разположи над 100 000 полицаи заради опасения от екстремистки атаки.

Тереза Мей: Във Великобритания можем да практикуваме вярата си без страх

https://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-vyv-velikobritaniia-mojem-da-praktikuvame-viarata-si-bez-strah-252779/

В коледното си послания тя призова съгражданите си да си спомнят за християнското си наследство и да се радват на религиозните си свободи

Алексей Навални се кандидатира за президент на Русия

https://www.actualno.com/europe/aleksej-navalni-se-kandidatira-za-prezident-na-rusija-news_651292.html

Събрание на избиратели от руската столица подкрепи намерението на опозиционния блогър Алексей Навални да се кандидатира за президентските избори на 18 март идната година. Събранието се проведе в шатра на плаж в природния парк Серебряний бор в Москва. Днес подобни събрания се провеждат в още 20 града в Русия. Решението на Навални да се кандидатира за президент вече бе гласувано на събрания на избиратели в Иркутск и Новосибирск. "Отиваме на избори, за да победим", заяви Навални. Споре

Израел ще обяви на Коледа, че напуска ЮНЕСКО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/24/3103377_izrael_shte_obiavi_na_koleda_che_napuska_junesko/?ref=rss


Израел ще обяви на Коледа, че напуска организацията за образование, наука и култура към ООН, като реално това ще стане до края на 2018 г. Това означава, че много обекти на ЮНЕСКО в страната вече ще се съхраняват според политиката и възможностите на израелската държава, а не на световната организация, която ще изгуби от бюджета си и израелската вноска, а така или иначе не се внася от 2011г. насам.<br /><br />В петък премиерът Бенямин Нетаняху е инструктирал Кармел Шама Хакоен -...

Японски полицай догони ламборгини с велосипед, за да глоби шофьора

https://offnews.bg//sviat/iaponski-politcaj-dogoni-lamborgini-s-velosiped-za-da-globi-shofiora-671790.html

Японски полицай догони ламборгини с велосипед и успя да глоби шофьора му. 

Водачът на "Ламборгини Хуракан" завил наляво на червен светофар и дава яко газ. Виделият нарушението полицай на велосипед обаче се втурва след него и го настига на следващия светофар. Там му нарежда да отбие и му съставя акт.

"Ламборгини Хуракан" има 5,2-литров двигател V10, който генерира мощност от 580, 610 или 640 конски сили в зависимост от модификацията. Скорост 100 км/ч достига за 3,2 секунди.

Строителството през 2017 г.: История за оттласкване от дъното

https://www.investor.bg/analizi/113/a/stroitelstvoto-prez-2017-g-istoriia-za-ottlaskvane-ot-dynoto-252109/

Частните инвестиции се активизират и подкрепят възстановяването на сектора, но зависимостта на големите фирми от обществените поръчки продължава да тежи

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване