Как празнуват Бъдни вечер хората по света

http://dnes.dir.bg/news/badni-vecher-26721467

Днес християните по света празнуват Бъдни вечер, един от най-светлите празници. На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, се спазват строги пости.

Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=366031

Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година.

Част на ръководството на конкурса "Мис Америка" подаде оставки заради скандал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6629052

Част на ръководството на конкурса "Мис Америка" подаде оставки заради скандалРъководни членове на организацията, която провежда конкурса "Мис Америка" в САЩ, подадоха оставки, след скандал с имейли, в които влиятелните мъже са се изказвали грубо за външния вид, интелекта и сексуалния живот на миналогодишни победителки, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Какво се случи по света през 2017 г.

http://dnes.dir.bg/news/svjat-sabitia-26705128

През изтеклата година светът не стана по-сигурно и уютно място за живеене. По-скоро имаше процеси, водещи към нови трусове и кризи.

Износът на вино нарасна с 13%

http://www.moreto.net/novini.php?n=366025

Износът на вино през първите осем месеца на годината бележи ръст с 12,9% и е на стойност 17 млн. евро. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в церемония по награждаване на български производители на вино.

Японски полицай на велосипед догони "Ламборгини" и глоби шофьора му

http://www.cross.bg/svetofar-yaponski-politzaii-1564080.html

/КРОСС/ Японски полицай на велосипед догони нагъл шофьор на Lamborghini и му наложи глоба за ляв завой при червен светофар. Случката стана интернет сензация, след като бе качено видео от нея в YouTube. Гонитбата трая кратко - до следващия светофар, където италианския супер автомобил беше принуден да спре, след което му състави акт. Ако обаче го нямаше задължителното спиране за водача на автомобила, то полицаят едва ли щеше да има шанс срещу 5,2-литровия V10 мотор на Huracan, чиято мощност е от 580 до 610 к.с. в зависимост от това дали колата е със задвижване 4х4. А топ версията Performante е с 640 к.с. video: https://www.youtube.com/watch?v=5BdGWPrfy20

Скорпион, паричен хороскоп за 2018 г.: Изсипват се лесни пари като награда

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628542

Скорпион, паричен хороскоп за 2018 г.: Изсипват се  лесни пари като наградаИма много добри финансови новини за Скорпионите през 2018 г. – Сатурн напуска втория дом на парите ви и охлабва натиска, а Юпитер влиза в него през ноември и донася просперитет и суперпечалби за 13 месеца напред. На 20 декември 2017 г. Сатурн влезе в 3-ия дом на хороскопа ви и ще трябва да преосмисляте отношенията си с околната среда – как

Заради опасения от терор 100 000 полицаи и военни ще охраняват обществените места във Франция за празниците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/24/3103376_zaradi_opaseniia_ot_teror_100_000_policai_i_voenni/?ref=rss


Близо 100 000 полицаи и военни ще се грижат за обществения ред във Франция през празничния период поради сериозни опасения от екстремистки нападения, съобщи БТА. Засилените мерки за сигурност ще са насочени най-вече към коледни базари, търговски центрове, религиозни сгради, обществения транспорт и туристически обекти, предаде Асошиейтед прес<br /><br />В контекста на "все още повишения риск от тероризъм" властите са разпоредили да бъдат засилени и мерките за сигурност...

Защо да пием вода на гладно?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628800

Защо да пием вода на гладно?Пием вода, когато сме жадни, когато сме яли нещо люто или след хранене. Но експертите твърдят, че водата трябва да се пие на гладен стомах. Почти 70% от тялото ни е вода. Тя е кралицата на организма, без която нито един орган нямада функционира правилно.Пиенето на вода утолява жаждата, но консумирането й на празен стомах може да излекува доста от

Най-сладките моменти на принц Джордж и принцеса Шарлот през 2017-а (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-sladkite-momenti-na-princ-dzhordzh-i-princesa-sharlot-prez-2017-a-snimki-2069121

Британските принц Джордж и принцеса Шарлот са любимци на милиони не само в родната си страна, но и по света. Двамата се радват на също толкова обществено внимание, колкото и техните родители – херцозите на Кеймбридж, та ако не и по-голямо.
 
Третият п

Бъдни вечер… Бъдете благословени

http://www.eurochicago.com/2017/12/budni-2/

Бъдни вечер (Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка) се нарича денят преди Рождество Христово. На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва, да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество. Според библейското предание, на 24 декември започват родилните мъки на Божията майка. Тази вечер е начало на празненството за Христовото рождение.

Тежка катастрофа почерни Харманли за празника

https://frognews.bg/novini/tejka-katastrofa-pocherni-harmanli-praznika.html

Три жертви на тежка катастрофа в Харманли. Загиналите трима младежи са катастрофлирали към 1:20 часа на ул. ”Македония” в града.

Трима млади мъже загинаха при катастрофа в Харманли

http://www.cross.bg/muzhe-trima-betonen-1564074.html

/КРОСС/ Трима мъже са загинали при катастрофа в Харманли, съобщава „Фокус", като се позовава на информация от пресцентъра на МВР. Инцидентът, при който лек автомобил се е блъснал в бетонен гараж, е възникнал в 01.20 часа през нощта на 24 декември. Загинали са и тримата мъже, пътуващи в него, които са на възраст от 25 до 27 години. Причините за произшествието се изясняват. Шофьор е бил 26-годишен младеж. Най-вероятно той е шофирал с превишена скорост, вследствие на която е изгубил контрола над автомобила "Ауди", след което е забил колата челно в бетонен гараж.

Откъс от "Земята е плоска" на Ръдиард Киплинг

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/24/3086702_otkus_ot_zemiata_e_ploska_na_rudiard_kipling/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Земята е плоска", с автор Ръдиард Киплинг, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />Излезе от печат сборникът с разкази "Земята е плоска" от Нобеловия лауреат за литература Ръдиард Киплинг!<br /><br />"Земята е плоска" съдържа 14 разказа, представящи феноменалното тематично многообразие, продуктивността и литературната виртуозност на писателя от различни...

Заев: Отказваме се от претенциите, че единствено ние сме наследници на Александър Велики

http://www.cross.bg/makedoniya-veliki-aleksandur-1564079.html

/КРОСС/ Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е готов да се откаже от претенциите на страната си за наследството на Александър Велики, за да помогне за разрешаването на 26-годишния спор за името на страната с Гърция, пише гръцкото издание Kathimerini, цитирано от „Фокус". "Отказвам се от претенциите на Македония, че е единствена наследница на Александър Велики. Историята принадлежи не само на нас, но и на Гърция и много други страни", заяви Заев. След обявяването на независимостта си от Югославия през 1991 година, Македония претендираше най-малкото за част от наследството на най-прочутия владетел на древна Македония, разярявайки гърците, които гледат на името на балканската страна като скрита териториална претенция за гръцката част от областта Македония.  

Джони Деп не си знаел репликите

http://clubz.bg/62227-djoni_dep_ne_si_znael_replikite

Да предположим за секунда, че си Джони Деп. Точно така - ти си Джони Деп, сдобил си се с огромна популярност през 90-те, излизал си с Кейт Мос и си присъствал на абсолютно всички възможни холивудски партита. Виждал си много неща. Направил си повече от 750 милиона долара от филмовите си роли - окей. Днес вече си УМОРЕН. Дотолкова си уморен, че грам не ти се занимава да запаметяваш някакви си сценарии. 

В последните документи, представени в съдебното дело, повдигнато от Деп по адрес на мениджърския му екип (задето разпределяли приходите му неадекватно), се твърди следното – "години наред" актьорът наемал помощен персонал, който да му помага с репликите чрез слушалка, пише Ескуаиър.

"Деп държеше звукоинженерът да бъде на щатна позиция, за да не му се налага да наизустява текстове", пише в текста, депозиран от адвокат Майкъл Къмп, представляващ Джоуел и Робът Мандел от The Management Group.

Защитата на холивудската звезда, естествено, определи нападките като "психарии". Подобна е реакцията и на твърденията, че Джони твърде вероятно страда от "мания по харчене" и има нужда от "специална терапия".

Какви са огромните харчлъци на секссимвола? Ето някои от най-странните:

  • 18 млн. долара за 45-метрова яхта
  • 4 млн. долара за (фалирало) звукозаписно студио
  • 300 хиляди долара на месец за антураж от 40 човека
  • 200 хиляди долара на месец за частни самолети
  • 150 хиляди долара на месец за денонощна охрана
  • 30 хиляди долара на месец за внос на луксозно вино

Ако беше Джони Деп? Нямаше ли да пръскаш 750-те си милиона за същото?

Стела Николова: Истинските новини от 2017-та

http://www.eurochicago.com/2017/12/novini-2/

2017-та започна с избори, в които ни обясниха, че демокрацията ни отнема много, а на президента му назначиха Огнян Герджиков за служебен премиер. Нямаше никаква ревизия на управлението на ГЕРБ, което остави съмнение за съглашение, омерта за мълчание и съответно ГЕРБ отново спечелиха изборите. Ако пред обществото бяха добре огласени поне 10% от безобразията им, то може би бихме имали различни резултати. Последва ЦУМ-гейт, от който разбрахме, че Цацаров играе политически, и че на бизнесмени се намеква да не финансират и не се занимават с политически проекти, които желаят промяна в прокуратурата, която у нас е цацаратура. "Имате такъв хубав бизнес, защо ви е нужно?!" - трябва да стои като надпис над вратата на главния прокурор.

15 тежки катастрофи са станали за изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6629048

15 тежки катастрофи са станали за изминалото денонощиеПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 15 тежки катастрофи. Двама души са загинали, 17 са пострадали, информира МВР. В София са станали 125 леки и две тежки катастрофи. Двама са

Вижте градовете с най-красива коледна украса по света

http://dnes.dir.bg/news/koledna-ukrasa-26721374

Impressio ви показва едни от най-красиво украсените за Коледа градове в света.

Необоснован диабет може да подсказва за рак на панкреаса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628779

Необоснован диабет може да подсказва за рак на панкреасаПротича дълго без симптоми. Годишно у нас се откриват по 1000 нови болни Средно 1000 човека заболяват всяка година от рак на панкреаса у нас. Малка част от тях обаче достигат до операция, защото се открива твърде късно. Болестта протича без симптоми, а когато се проявят, се оказва, че е късно. Все по-често спада и възрастта,

Всичко за трапезата на Бъдни вечер

https://www.actualno.com/society/vsichko-za-trapezata-na-bydni-vecher-news_651285.html

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници. Наричат го още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер или Божич. Това каза Аделина Стефанова, уредник в Благоевградската църква. Тя уточни, че според библейското предание тогава започват родилните мъки на Дева Мария. "Тази вечер е начало на празненството, възславящо Христовото рождение. Цялото семейство се събира днес. На празничната трапеза има постни ястия (седем или девет), вярва се, че колкото повече са те, толкова по-богата ще

Пазаруването продължава: За Коледа и ЧНГ харчим между 300 и 500 лева

https://offnews.bg//obshtestvo/pazaruvaneto-prodalzhava-za-koleda-i-chng-harchim-mezhdu-300-i-500-le-671789.html

Между 300 и 500 лева ще похарчи всяко домакинство в края на декември. Икономистите обаче предупреждават, че при пазаруването в последния момент най-често харчим повече, отколкото можем да си позволим.

За Коледа и за трапезата миналата година сме похарчили почти 1,2 млрд. лева, сочат сметките на НАП, цитирани от бТВ. Пикът е бил на 23 декември, когато от джоба на българина са излезли почти 270 млн. лева. 

Изготвянето на списък е едно от основните правила за дисциплиниране на харчовете по празниците, категорична е икономистът Десислава Николова. „Ако се харчи повече, отколкото можете да си позволите, в един момент неминуемо се стига до някакъв дълг”, предупреждава специалистът.

Съветът на икономистите е първо да се плащат покупките с кредитна карта, за да не се плащат лихви за определения в договора с банката период, на второ място е потребителският кредит и чак накрая – бързите кредити, защото там рискът да плащаме огромни лихви е твърде голям.

Харчим между 300 и 500 лв. в празничната треска

https://frognews.bg/novini/harchim-mejdu-300-500-praznichnata-treska.html

Всяко домакинство ще похарчи между 300 и 500 лв. по време на празничната треска в края на декември. Според изчисления на НАП само за Коледа и за трапезата миналата година сме похарчили почти 1,2 млрд. лева.

5 страхотни коледни плейлисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=366022

За повече настроение в празничния сезон ви предлагаме няколко плейлисти с коледни песни в различни стилове. Тук няма да има Марая Кери, нито Джордж Майкъл, няма да чуете "Над смълчаните полета" или "Тиха нощ,свята нощ".

Везни, паричен хороскоп за 2018 г.: Големият финансов късмет е при вас

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628538

Везни, паричен хороскоп за 2018 г.: Големият  финансов  късмет е при васВезните ще са едни от най-големите щастливци по отношение на парите, тъй като Юпитер ще стои във втория дом на хороскопа им почти през цялата 2018 г. (до 8 ноември). Юпитер е наричан планетата на големия късмет. С неговата помощ имате най-добрите шансове да получите повишение на заплатата. Везните, които се стараят в работата си, не спят следобед,

От 55 до 58 лева на ден за ски карта - цени от миналата зима

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628433

От 55 до 58 лева на ден за ски карта - цени от миналата зимаНе могат да се преотстъпват, най-изгодни са сезонните Ако след 1 януари 2018 г. няма драстично поскъпване на тока за стопанските потребители, през цялата зима любителите на зимните спортове ще плащат същите цени за лифтовете и ски влековете в големите зимни курорти, както миналата година. Проверка на “24 часа” показа,

Американски дизайнер създаде колекция "Путин те обича"

http://www.cross.bg/pytin-koleda-obicha-1564076.html

/КРОСС/ Младият американски дизайнер Блейк Патърсън създаде коледна колекция от дрехи под надслова "Путин те обича", съобщава порталът Prnewswire. Патърсън е известен като участник в реалити-шоуто "Проект подиум", което се излъчва от 10 години по американската телевизия. Той създава както мъжки, така и дамски облекла. По думите му избрал Путин като източник на вдъхновение, за да демонстрира стремежа си към обединение. "Коледа е идеално време, за да се успокоим и да помислим за обединение и мир", коментира дизайнерът. В колекцията има две тениски с актуални коледни принтове.Текстът на едната гласи: "Хакнаха Коледа. Отново го направиха руснаците" (Christmas is hacked. Russians did it again). На другата тениска пише: "Хакнаха Коледа. Подаръци за всички" и на нея е изобразен Путин. Основната тема на колекцията е "Путин те обича", като името на президента дизайнерът е стилизирал със старославянски шрифт", пише сайтът.  

BMW запали с „Кока-Кола”

https://www.investor.bg/novini/444/a/bmw-zapali-s-koka-kola-252777/

Колата запали, но по-късно двигателят отказа напълно

Моуриньо се ядоса на "детинската игра" на своите футболисти

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/24/3103370_mourinyo_se_iadosa_na_detinskata_igra_na_svoite/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо остана много разочарован от начина, по който неговият отбор изпусна трите точки срещу "Лестър". Португалецът определи поведението на своите състезатели като детинско заради пропуските в атака и грешките в защита.<br /><br />"Манчестър юнайтед" успя да обърне резултата от 0:1 до 2:1, а след това имаше чудесни възможност да стигне до трето попадение. В 94-ата минута централният защитник на "Лестър"...

Столтенберг: Флотът на НАТО е загубил навиците си за борба по море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629026

Столтенберг: Флотът на НАТО е загубил навиците си за борба по мореГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руските подводници показват изключително висока активност и призна, че флота на Северноатлантическия алианс е загубил необходимите навици за борба по море, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". „Русия вложи значителни средства в своя флот, особено в подводниците си.

Кучето - най-добрият приятел на...инвеститора

https://www.investor.bg/novini/346/a/kucheto-nai-dobriiat-priiatel-nainvestitora-252776/

Китайските купувачи ще похарчат 46,3 млрд. юана (7 млрд. долара) за своите домашни любимци до 2022 г.

Експерт от Global Times объясни, защо Путин уверено подхожда към мартенските избори

http://pogled.info/svetoven/russia/ekspert-ot-Global-Times-obayasni-zashto-putin-uvereno-podhozhda-kam-martenskite-izbori.91495

/Поглед.инфо/ Владимир Путин отива на предстоящите избори като независим кандидат и не се кани да разгръща активна агитационна кампания. Според аналитика на Global Times Ван Хайюн, причините за такава „самоувереност“ се крият в това, че въпреки съществуващите проблеми, постиженията на изтичащия президентски срок на Путин – от Сирия до активното сътрудничество с Китай – говорят сами за себе си.

МОРА

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/mora.html

Киркегор, Киркегор! Ти ни вкара в тази каша политиката, с твоето откритие, че тя се интересува от живота на хората не само в отделна страна, но и в целия свят. И какво произтече от това? Само объркване и мъка. Защото политиката не просто се интересува и ровичка в живота ни, тя го превзе.

Отиде си оперният артист Никола Кутин

https://offnews.bg//kultura/otide-si-operniat-artist-nikola-kutin-671788.html

Почина големият български оперен певец Никола Кутин, поклонението ще е утре от 12 часа в храм Свето Успение Богородично в Стара Загора.

Близо три десетилетия творческата дейност на известния изпълнител е свързана със старозагорския оперeн театър, съобщиха от операта. 

Никола Кутин е роден през 1936 г. в град Белица. През 1956 г. завършва Учителски институт в София. Заниманията му по музика започват на 10 годишна възраст в духовия училищен оркестър на родното му място и продължават в художествената самодейност в София и Пазарджик.
През 1970 г. постъпва във Вокалната студия на проф. Христо Бръмбаров. От 1972 г. е артист-солист на Държавна опера - Стара Загора, където изпълнява над 40 централни басови партии: Дон Базилио от Севилският бръснар (Росини), Крал Филип ІІ и Инквизитор от Дон Карлос, Рамфис от Аида, Закария от Набуко (Верди), Борис Годунов и Пимен от Борис Годунов (Мусоргски) Ивайло от едноименната опера (Марин Големинов) , Георги Грозника от Янините девет братя (Любомир Пипков) и др. 

През 1979 г. специализира в Киевския театър за опера и балет Тарас Шевченко.

Пял е във всички оперни театри у нас, както и със състава на Държавна опера - Стара Загора в Брегенц (Австрия), Франкфурт на Майн (Германия) Лодз (Полша), Клуж и Яш (Румъния), Корфу (Гърция). 

Участва самостоятелно с оперни и концертни гастроли в Токио (Япония), Кошице (Словакия), Самара (Русия) и Темишоара (Румъния). Има записи със Симфоничния оркестър на БНР. Участва в телевизионния филм-опера „Янините девет братя" съвместно с Българската хорова капела „Светослав Обретенов" и изпълнителите Антон Горчев, Милкана Николова, Рени Пенкова, Стефка Минева и Здравко Гаджев.

Мерилин Менсън се притесни, че секс скандалите може да унищожат артистичността на Холивуд

http://www.cross.bg/mensun-holivyd-artistichnostta-1564077.html

/КРОСС/ Мерилин Менсън изрази притеснение, че обвиненията за сексуално посегателство ще унищожат завинаги артистичността на Холивуд. Това мнение скандалният рок музикант изказа в интервю за телевизионния канал „Ченъл 4", след като беше запитан каква е позицията му относно настоящата лавина от обвинения и особено как възприема действията на бившата си годеница Роуз Макгоуън, повела всъщност борбата срещу продуцента Харви Уайнстийн. „Не съм изненадан, че е подходила така, но не знаех особено много за случилото се, докато бяхме заедно с нея. Все пак не ми се иска обвиненията да отнемат цялото внимание на света към артистичността на Холивуд и филмите да бъдат унищожени заради това", коментира Менсън, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна още, че не подхожда с неодобрение към действията на бившата си приятелка, а по-скоро към целия ефект на снежната топка, който се заформи впоследствие. „Не съм съгласен с целия ефект на снежната топка, защото той може да унищожи живота на много хора, които не заслужават това", изтъкна Менсън. „Смятам, че ако имаш да кажеш нещо, то трябва да го кажеш в полицията, а не първо на пресата", категоричен бе изпълнителят.

Потвърдиха уволнение на полицай, услужил с 2100 патрона на търговец

https://www.24chasa.bg/region/article/6629037

Потвърдиха уволнение на полицай, услужил с 2100 патрона на търговецМладши инспектор, завеждащ служба "Въоръжение" в ОД на МВР Кюстендил е дисциплинарно уволнен за предадени 2100 патрона за автомат "Калашников" на търговец. Заповедта за тежкото дисциплинарно наказание е била обжалвана в административния съд в Кюстендил, но магистратите я потвърдиха, като решението им не е окончателно и може да се обжалва във ВАС.

Коледното дърво се появило у нас след Освобождението

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kolednoto-dyrvo-se-poiavilo-u-nas-sled-osvobozhdenieto-2069115

Коледното дръвче, което сега е обичайно за всяка къща, идва много късно от Западна Европа. Там елхата най-напред се е появила, окичена с лакомства, гевречета и сладкиши. След това се изобретяват играчките. Това каза проф. д-р Албена Георгиева от Института за етноло

Дева, паричен хороскоп за 2018 г.: Започва дълъг период на финансова стабилност

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628533

Дева, паричен хороскоп за 2018 г.: Започва дълъг период  на финансова стабилностПрез 2018 година планетата Уран напуска 8-ия ви астрологичен дом след дълъг 7-годишен транзит там, в който Девите трябваше да се научат да посрещат неочаквани финансови обрати. Оттук нататък за вас ще е много по-лесно да постигнете финансова стабилност. Още в началото на годината ще започнат много да ви харесват и уважават в работата.

Владиката Григорий оглавява празничните богослужения в Северозапада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629033

Владиката Григорий оглавява празничните богослужения
в Северозапада

В светлите дни около Рождество Христово в църковния календар има поредица от празници. В тези дни врачанският митрополит Григорий ще оглави тържествените богослужения във Враца, Видин, Монтана и с. Добруша. На 24 декември, неделя преди Рождество Христово (Бъдни вечер) – владиката ще бъде в Монтана, където ще се оглави богослуженията в този ден,

И през 2018 г. „Хемус“ и „Струма“ ще бъдат приоритет на Министерството на регионалното развитие

http://www.moreto.net/novini.php?n=366028

Изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“ ще бъдат приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и през 2018 г., съобщават от пресцентъра му. С „Хемус“ е свързано бъдещето на Северна България, която изостава в развитието си от Южна България и заради липсата на модерни и бързи пътни връзки.

Стефан Данаилов: Чичо ви Ламбо си го помнете като актьор

http://www.cross.bg/aktyor-danailov-stefan-1564078.html

/КРОСС/ Стефан Данаилов посрещна екипа на "Денят започва с Георги Любенов" в дома си по време на най-събитийния за него месец - след 75-ия си рожден ден, часове преди Бъдни вечер и Коледа, броени дни преди Стефановден и Нова година. Стефан Данаилов обяви, че малко му е в повече да бъде обожаван. „Много хора ме обичат, има и такива които не ме обичат, но то си е за тяхна сметка", уточни той. Разкри още, че е имал моменти, в които си е казвал, че не го понася обществото, имал е тежки размисли да се оттегли от актьорската професия, но нещо го е връщало и най-вече жена му Мария. „Хората са ме видяли като актьор, обикнали са ме като актьор, овации съм получавал като актьор и разбира се искам с това да ме запомнят. И добре, че тази книга ("Романът на моя живот") излезе, защото там говорим главно за професия на моя живот, което е любовта на моя живот - именно актьорската работа. Така че, чичо ви Ламбо си го помнете като актьор", допълни Данаилов.  

Православната църква почита Света Евгения

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/pravoslavnata-tsarkva-pochita-sveta-evgeniia.html

Православната църква почита днес паметта на Света преподобномъченица Евгения.

Карла Бруни стана на 50 (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6629004

Карла Бруни стана на 50 (Снимки)Свикналата открай време да бъде под светлината на прожекторите италианка, а сега натурализирана парижанка Карла Бруни, стана на 50 г. Родената в Торино Карла изгря на световния небосклон през 80-те години на миналия век. Тогава заедно с десетина други прелестни момичета, лансирани от покойния дизайнер Джани Версаче,

След жертвите от наводненията на Филипините: Десетки загинали при пожар в мол

https://offnews.bg//sviat/sled-zhertvite-ot-navodneniata-na-filipinite-desetki-zaginali-pri-poz-671787.html

37 души са загинали при пожар в търговски център във филипинския град Давао снощи. Това съобщи помощник кметът Паоло Дутерте, син на президента на страната Родриго Дутерте, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Пристигналият на място представител на противопожарната служба обяви, че шансовете тези 37 души да са оцелели са нулеви, заяви във Фейсбук Паоло Дутерте.

Пожарът е започнал в събота сутринта местно време в четириетажната сграда. Събралите се хора са попаднали в капан, съобщи Ралф Каной, местен полицай. Той допълнии, че пожарът е продължил часове.

Огънят е избухнал на третия етаж, където са се продавали текстилни, пластмасови и дървени продукти, които се гасят трудно.

Президентът Родриго Дутерте беше кмет на Давао в продължение на две десетилетия и продължава да живее в града. Снощи той посети мястото на пожара, за да изкаже съчувствие на близките на жертвите. 

Трагедията се разигра, докато страната все още се бори с последиците от тежките наводнения от последните два дни. Броят на жертвите вече достигна 200, като все още има хора в неизвестност.

Трима души загинаха при катастрофа в Харманли

https://www.actualno.com/crime/trima-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-v-harmanli-news_651283.html

Трима души загинаха при пътен инцидент в Харманли, съобщиха от областната дирекция на полицията в Хасково. Катастрофата е станала тази сутрин в 1:20 ч. на улица „Македония” в града. Мъж на 26 години е шофирал лек автомобил „Ауди” с несъобразена с пътните условия скорост. Той е загубил управлението, излязъл е от платното и се е ударил челно в бетонен гараж, предаде bTV. От удара на място са загинали водачът и возещите се в колата двама мъже – съ

Едуард Сноудън показа приложение за мобилни телефони, което шпионира шпионите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/24/3103345_eduard_snoudun_pokaza_prilojenie_za_mobilni_telefoni/?ref=rss


Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който през 2013 г. разкри американската програма за шпионаж, публикувайки секретни документи, вече работи като програмист на приложения за телефони.<br /><br />Във видеообръщение Сноудън показва ново приложение, за чието създаване е помогнал. Програмата "Хейвън" има за цел да защити лаптопи от физическа намеса. Кодът й е със свободен достъп и тя е предназначена за активисти, защитаващи човешките...

Три проблема на Интернет освен мрежовата неутралност

http://clubz.bg/62226-tri_problema_na_internet_osven_mrejovata_neutralnost

Премахването на регулациите, които спираха провайдърите на Интернет в САЩ да контролират скоростта на достъп, се превърна в тема №1 за интернет тази година.

Принципът на мрежовата неутралност, който спира възможността да има бързи ленти на трафик за едни и бавни за други, е важен елемент от защитата на интернет. Но Световната мрежа е оцелявала дълго без него.

Има поне три други проблема, с които се сблъсква Интернет по пътя към 20-те години на века.

 

1. Кибератаки и вируси

Като си говорим за 20-те, това е едно от десетилетия, в които България се движи заедно със света. По отношение на кибератаките и вирусите следваме същия принцип в днешния свързан свят.

Дали ще е някой, който имперсонира НАП, интернет-измамник с обществено присъствие и далавера с билети (???) или пък атака срещу сайтове на ключови институции в изборен ден, и у нас се следва тенденцията на драматичните кибер атаки. Някои от тях засегнаха избори по света по друг начин, но това е по-скоро към следващия проблем.

Вирусът WannaCry, прекръстен у нас с благозвучното "Майка плаче", успя да засегне много компютри по света сериозно, въпреки все по-грандиозните обеми на Мрежата. Да трябва да платиш няколкостотин долара, за да си запазиш данните? Добър бизнес план, лошо отношение към "клиента".

Но ето какво казва и Ерик Шмид, доскоро главен изпълнителен директор на Alphabet (Google):

"Интернет не е построен, вземайки предвид престъпниците. Когато построихме Интернет, не мислехме, че те ще се появят. Честно, аз помагах, би трябвало да знам."

Работата на фирмите за сигурност ще става все по-важна в един свят, в който стойността на създаденото от нас зависи и от стабилността на връзките ни.


2. Цензура и фалшиви новини

Фалшиви новини, фалшиви новини, фейк нюз... на всички ни писна. Не помага и факта, че на практика всяко издание се е връзвало на фалшива новина. На кого да вярваш?

Има и това как да се измери, но е друга тема, не особено коледна.

Факт е, че имаме все по-разнопосочна информация в медиите. Противоречия, обвинения, сочене с пръст. "Фалшиви новини" в медиите е по-лошо от "комунисти" през 90-те. Сериозно - една част тогава поне бяха видно десни. Сега всеки може да бъде обвинен за фалшиви или манипулативни новини. Но не действа особено обединяващо - защото наистина има медии, чиято цел е да произвеждат целенасочени фалшиви новини.

Проблемът е световен - виждаме го в САЩ, в Европа, а в най-голямата страна - Китай - го виждаме и в най-грозната му форма, тази на крайната цензура. Не помага и фактът, че Русия залита в тази посока, въпреки че руският интернет бе един див, див Запад доскоро. А пропагандните атаки и намесите в политическия диалог на друга държава от страна на Кремъл - това вече е факт, нали помните?

Социалните мрежи, които обвиват хората в пашкул, запечатана стая, в която се сблъскваш само с идеите на хора от обкръжението ти, не помагат особено. Нито пък засега слабата им способност да премахват ефективно фалшивите новини, която вместо това се ползва за агресивни кампании с масово докладване. И някои хора - и по свят широк, и у нас - бяха баннати за несимпатичност.

 

3. Сингулярността

След месеци мъки да се разбере какво е мрежова неутралност, сега нетехническите хора имат възможност да се сблъскат с ново предизвикателство - технологичната сингулярност.

Това е проста хипотеза - че в един момент ще създадем същински изкуствен интелект, който ще доведе до нов скок в технологичното развитие, бърз и рязък, от койтто човешката цивилизация ще се промен фундаментално.

Това все още изглежда като фантастичен проблем, но в близкото бъдеще може и да не бъде. Получаваме обаче демо-версия - автоматизацията.

Стотици милиони ще останат без работа в следствие на автоматизацията в следващите десетилетия. Това вече е необратим факт - какви мерки ще вземат правителствата на страните по света предстои да видим.

Примери, които не са фабрики - самоуправляващите се коли, ако навлязат успешно, а в момента се тестват десетки прототипи. А, и електромобилите, които ще разтърсят една от най-големите индустрии на планетата - петролната.

Въпросът е - готови ли сме за един свят, коренно променен от технологиите, и не задължително в добра посока? Можем ли да го насочваме? Сега може да не ви изглеждат като съществени проблеми, но в близките години отговори ще се появят сред първите точки на политическите програми.

Най-интересните коледни обичаи в Дания

https://www.actualno.com/curious/naj-interesnite-koledni-obichai-v-danija-news_651018.html

С наближаването на Коледа празничното настроение е заразяващо. Чувате коледни песни от тук и от там, a украсите навсякъде светят в красиви цветове. Освен това всеки от нас има специални традиции и обичаи, които правят Коледата със семейството уникална. Традиции, които са специфични само за семейството, за определен град или за цялата държава. Всяко място носи определен коледен дух. В тази статия ще ви разкажем за интересните коледни обичаи в Дания, която през последните години е класирана за на

Традиционните партии в Европа победиха

http://dnes.dir.bg/news/izbori-partii-evropeyski-parlament-26705947

Традиционните партии оцеляха на изборите в Европа през 2017 г., но мигрантската криза доведе до подем на крайнодесните формации.

Израел напуска ЮНЕСКО на Коледа

http://clubz.bg/62225-izrael_napuska_yunesko_na_koleda

Бенямин Нетаняху. Снимка БГНЕС

Израел ще обяви на Коледа, че напуска организацията за образование, наука и култура към ООН, като реално това ще стане до края на 2018 г.Това означава, че много обекти на ЮНЕСКО в страната вече ще се съхраняват според политиката и възможностите на израелската държава, а не на световната организация, която ще изгуби от бюджета си и израелската вноска, а така или иначе не се внася от 2011г. насам, пише Дневник.

В петък премиерът Бенямин Нетаняху е инструктирал Кармел Шама Хакоен - посланик към ЮНЕСКО, официално да връчи писмото на генералния директор Одри Азуле. 

Поводът е гласуването от Общото събрание на ООН в четвъртък на необвързваща резолюция, с която се призовават САЩ да оттеглят решението си да признаят Западен Йерусалим за столица на Израел. Причината е същата като тази, с която Вашингтон обяви преди няколко месеца, че до 2019 г. страната се оттегля от ЮНЕСКО заради системно антиизраелска позиция.

През октомври Нетаняху нареди само да се подготви подобен ход от Израел и това се коментираше като изчакване да се види дали нещо ще се промени. Това изчакване ще продължи и през цялата следващата година, тъй като писмото за напускане може да бъде оттеглено през това време. Посланик Хакоен вече запозна Азуле с вижданията на Израел как би трябвало да се реформира организацията, пише още Дневник.

Китай е закрил над 13 хил. уебсайта през последните три години

https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-e-zakril-nad-13-hil-uebsaita-prez-poslednite-tri-godini-252775/

Мнозинството граждани подкрепят усилията на държавата за прочистване на интернет пространството

Хванаха украинец, обирал кафе автомати в Приморско

http://www.cross.bg/primorsko-ypravlenie-raiionno-1564075.html

/КРОСС/ Украински гражданин е задържан за серия обири на кафе автомати в Приморско. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. Служителите от Районно управление - Приморско със съдействието на служители от Районно управление - Созопол са задържали криминално проявения и осъждан М.Е., 28-годишен (украински гражданин), временно живеещ в с. Равадиново, който не е притежавал документ за самоличност, за това че на 15 срещу 16 декември т.г., чрез взломяване на два кафе-автомата, разположени в Приморско, е откраднал монети на стойност около 420 лева и е направил опит за кражба на сумата от 70 лева от трети кафе- автомат, който взломил, както предходните два. М.Е. направил пълни самопризнания за случаите и описал точния механизъм за извършване на кражбите. В резултат на полицейските действия е констатирано, че 28-годишния украинец взломил и четвърти кафе- автомат, собственост на 40-годишен мъж от Приморско, монтиран в крайморския град, от който извършил кражба на неустановена парична сума. Извършителят на деянието е задържан с прокурорско постановление на прокурор от Районна прокуратура - Царево за срок от 48 часа. Работата по случаите продължава от служители на Районно управление - Приморско.  

Коледното дърво дошло у нас след Освобождението

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kolednoto-dyrvo-doshlo-u-nas-sled-osvobozhdenieto-2069115

Коледното дръвче, което сега е обичайно за всяка къща, идва много късно от Западна Европа. Там елхата най-напред се е появила, окичена с лакомства, гевречета и сладкиши. След това се изобретяват играчките. Това каза проф. д-р Албена Георгиева от Института за етноло

Как празнуват Бъдни вечер хората по света

//dariknews.bg/novini/sviat/kak-praznuvat-bydni-vecher-horata-po-sveta-2069112

Днес християните по света празнуват Бъдни вечер, един от най-светлите празници. На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, се спазват строги пости. В храмове по целия свят се отслужва тържествена рождественска литургия. На нея се припомнят старозаветни пророчества и събития, свързани с ра

Отмениха полети до и от Обединените арабски емирства заради гъста мъгла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628991

Отмениха полети до и от Обединените арабски емирства заради гъста мъглаГъста мъгла, спуснала се над Обединените арабски емирства(ОАЕ) в неделя, възпрепятства полетите за и от големите летища в страната, докато хиляди чуждестранни жители на Емирствата бързат да стигнат до родните си места за Коледа и Нова година, предава AFP. Десетки полети са отменени, пренасочени или със закъснение в трите основни летища на

Годишен хороскоп за 2018 година - Скорпион

https://www.actualno.com/curious/godishen-horoskop-za-2018-godina-skorpion-news_651284.html

Безгрижно и изпълнено с удоволствия начало на Новата 2018 година очаква представителите на знака Скорпион. Пред вас ще се разгърнат много възможности за развитие, но няма да са ви необходими кой знае колко усилия, за да се възползвате от тях. Все пак съществува минимален риск да се отпуснете прекалено и да не успеете да се възползвате от своя шанс. Не го допускайте. Пролетта ще е заслужено време за почивка, така че с чиста съвест може да планирате кратко или не толкова кратко пътешествие до меч

Трима мъже са загинали при катастрофа в Харманли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/24/3103344_trima_muje_sa_zaginali_pri_katastrofa_v_harmanli/?ref=rss


Трима мъже са загинали при катастрофа в Харманли, съобщи "Фокус", цитирайки пресцентъра на МВР. Мъжете са били на възраст между от 25 до 27 години.<br /><br />Инцидентът е станал в 01.20 часа през нощта на 24 декември. Лек автомобил се е блъснал в бетонен гараж. Загинали са и тримата мъже, пътуващи в него. Причините за катастрофата се изясняват. <br />

Столтенберг: Руските подводници са с най-висока активност

https://www.actualno.com/america/stoltenberg-ruskite-podvodnici-sa-s-naj-visoka-aktivnost-news_651281.html

Руските подводници демонстрират най-висока активност, докато флотът на НАТО загуби навиците за борба в морето. Това констатира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, в което участваха и вестниците „Файненшъл таймс“ и „Вашингтон пост“. "Русия вложил значителни средства в своя флот, особено в подводниците. Днес дейността на руските подводници е на най-високо равнище от вр

Ед Шийран оглави британската коледна класация за сингли

http://www.moreto.net/novini.php?n=366026

Ед Шийран оглави коледната класация за сингли във Великобритания с дуета "Perfect", в който участва и Бионсе, съобщи Контактмюзик. Певецът благодари на феновете си и им пожела весела Коледа и щастлива нова година. Ед Шийран има още един повод за празнуване, защото песента "Perfect" стана двойно платинена, с 1,23 комбинирани продажби и стрийминга във Великобритания.

Втори съд отмени забраната за транссексуални в американската армия

http://www.cross.bg/politikata-amerikanskata-armiya-1564072.html

/КРОСС/ Втори съд в САЩ се обяви срещу забраната транссексуалните да служат в армията, предава "Индипендънт", цитиран от news.bg. Този път става въпрос за Апелативния съд във Вашингтон. Преди това федерален съд във Вашингтон забрани през октомври на американския президент Доналд Тръмп да променя политиката на правителството относно военната служба на транссексуалните хора. От президентската администрация обаче обжалваха решението. Вероятно от там ще поискат да се произнесе по въпроса и Върховният съд. Тръмп обяви през август, че възнамерява да обърне курса на политиката, стартирана през 2016 г. от предишната администрация на Барак Обама, която позволява в американската армия открито да служат транссексуални хора.Тръмп уточни, че ще разпореди връщане към политиката, провеждана преди юни 2016 г., според която военнослужещи могат да бъдат отстранени от армията по причина, че са транссексуални. Транссексуалните хора ще могат да постъпват в американската армия от началото на следващата година. Това обявиха от Пентагона след съдийското решение от октомври.

Ford показа новия си Focus

https://www.actualno.com/cars/ford-pokaza-novija-si-focus-news_651282.html

Американският производител Ford публикува снимки на прототип на новото поколение на модела Focus. Официалната премиера на автомобила ще се състои през първата половина на 2018 г., като най-вероятно това ще се случи по време на автосалона в Женева в началото на март. Хечбекът на снимките е „опакован” в цветен камуфлаж, върху който е изписан хаштаг #TimeToFocus. С направата на модела се е занимавал същият екип, който подготви малолитражката Ka+ и новата генерация на Fiеsta. Бл

10 трика, с които да не качите килограми по празниците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628752

10 трика, с които да не качите килограми по празниците Празничният декември вече чука на вратата ни, а всеки знае, че през неговите 31 дни, е почти невъзможно да не качи някой и друг излишен килограм. Хранете се умно. Така не само няма да напълнеете, но и ще накарате организма си да се чувства по-добре, защото ще получава достатъчно фибри и протеини и няма да усеща дискомфорта на преялия стомах.

Шчесни излезе от дебелата сянка на Буфон

https://offnews.bg//futbol/shchesni-izleze-ot-debelata-sianka-na-bufon-671786.html

Феновете на Ювентус могат да бъдат спокойни за вратарския пост след очакваното в скоро оттегляне на големия Джанлуиджи Буфон.

39-годишният италианец има перфектен наследник в лицето на полския страж Войчех Шчесни. В това се убедиха милиони по време на дербито от 18-ия кръг на Серия А срещу Рома на "Ювентус Стейдиъм" снощи.

"Бианконерите" водеха почти през целия мач след попадение на Мехди Бенатия в началото на първото полувреме. Рома оказа яростна съпротива и до последно търсеше поне равенство и можеше да го постигне в третата минута на добавеното време.

Тогава Джорджо Киелини и Мехди Бенатия с дружни усилия подариха топката на младия чешки нападател на "вълците" Патрик Шик. Острието на Рома изскочи очи в очи с Шчесни, който с хладнокръвна намеса предотврати опасността по начин, който дори взискателният вкус на Буфон би харесал.

Какъв по-добър подарък за Коледа за феновете на "Старата госпожа" от три точки и увереността, че и в бъдеще вратата ще бъде в сигурни ръце?

С успеха Ювентус съкрати аванса на лидера Наполи на само една точка и вече е въпрос само на време да си върне водачеството в Серия А.

Лъв, паричен хороскоп за 2018 г.: Няма и да се сещате да мислите за пари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628529

Лъв, паричен хороскоп за 2018 г.: Няма и да  се сещате да мислите за париВторият астрологичен дом на парите в хороскопа ви не е особено подчертан през 2018 г. и няма да е нужно да се фиксирате върху тях особено. Финансите ви ще са наред, а животът – много повече от пари. Ще имате много добри възможности за успех в недвижими имоти (жилищни), ресторанти, хотели и индустрии, свързани с дома.

Германия се радва на все по-малко бежанци

https://frognews.bg/novini/germaniia-radva-vse-malko-bejantsi.html

Все по-малко бежанци пристигат в Германия през Австрия, Чехия и Швейцария. Според данни на немската полиция в Бавария и Баден-Вюртемберг, две от германските провинции, които граничат с тези три страни, са влезли 19 600 бежанци в края на ноември.

Молитва

http://www.eurochicago.com/2017/12/molitva-2/

Дай на моя съсед, който пие от виното сам шепа верни приятели, дето ще викнат: наздраве. И света, ако трябва, смали, да не е тъй голям, огън общ наклади - да се сгреем - насън и наяве.

Най-четените новини в света през 2017 г.: много Тръмп, секс скандали и...

http://clubz.bg/62224-naj_chetenite_novini_v_sveta_prez_2017_g_mnogo_trymp_seks_skandali_i

Няма съмнение, че светът намира американският президент Доналд Тръмп за занимателен. Той се появи на корицата на сп. Икономист девет пъти през 2017 г. - и това е рекорд за един човек в период на една година. Тръмп обяви, че всичко критично, написано срещу него, са фалшиви новини. Въпреки това внушителен брой хора продължаваха да четат, правят равносметка от "Икономист".

Статистиката показва, че другите новини освен свързаните с твърде ярката личност на американския президент, които са будели интерес през 2017 г., са били за скандали или природни бедствия, и атентати. Chartbeat, компания, която следи онлайн читателите за 8000 новинарски издатели в 50 страни, е предоставила на сп. "Икономист" събраните данни за дневната читаемост през 2017 г.

Световните събития, които привлякоха най-много читателско внимание през 2017 т.

Около половината от данните са от англоговорящи страни, една четвърт са от Европа. Статистиката е въз основа на 3 млн. материала и общо 2,5 млрд. думи във всички, които отразяват най-важните събития през годината.

Тръмп, Тръмп и пак...Тръмп

Встъпването в длъжност на Тръмп е привлякло четене от 4,4 млн. часа. Протестният марш на жените няколко дни по-късно се радва на още по-голям интерес - 6 млн. часа. И двете събития обаче отстъпват пред опитите на американския президент да забрани влизането в САЩ на гражданите на няколко мюсюлмански държави. Запознаването с това събитие е отнело 19 млн. часа читателско време между януари и март и 40 млн. часа  през цялата година. Други президентски прояви също са задържали вниманието - усилията на Тръмп да ревизира Обамакеър, уволнението на шефа на ФБР и разследването за намесата на Русия в амеирканските избори - общо те са събрали 60 млн. часа четене.

Същевременно изборите в Германия и Франция са предизвикали слаб читателски интерес по света, както и събитията в Миянмар, Кения или Япония. Все пак отразяването на Сирия е събрало 36 млн. часа четене, Ислямска държава - 33 млн.

Хората са отделили много повече време - 8,5 млн. часа, за да четат за стрелеца немюсюлманин, които уби 58 души в Лас Вегас през октомври, отколкото за самоубийствения атентат на мюсюлманин в Манчестър, при който загинаха 22-ма души през май.

Опитите за национално и регионално отделяне са били по-интересни - Брекзит и Каталуня заедно са събрали 24 млн. часа. На 10 септември ураганът Ирма, който мина през Флорида, е привлякъл най-много внимание - 2,5 млн. часа - като история на деня. За Ирма се е чело четири пъти повече, отколкото за урагана Мария, който удари Пуерто Рико.

Скандалът продава

Падението на Харви Уайнстийн след скандални разкрития за негови сексуални злоупотреби, привлече 15 млн. часа внимание. Кралските особи също продължават добре да вървят. Ратко Младич и Робърт Мугабе въобще не могат да се съревновават с принц Хари, който обяви, че се сгодява за Меган Маркъл. Добра старомодна любовна история? Не, истинска новина, отбелязва иронично "Икономист".

Десетки загинаха при пожар в мол във Филипините (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628973

Десетки загинаха при пожар в мол във Филипините (Снимки)Най-малко 37 филипинци загинаха, след като пожар избухна в търговски център в град Давао, съобщава БГНЕС. Според заместник-кмета на града Паоло Дутерте, който е син на филипинския президент, шансът да бъдат открити оцелели след пламъците е „равен на нула“. Съобщава се също за шестима души, които са били спасени и откарани в болница.

Левски гони най-скъпото си ново попълнение

https://offnews.bg//futbol/levski-goni-naj-skapoto-si-novo-popalnenie-671785.html

Най-скъпото ново попълнение на Левски Нелуц Рошу най-вероятно ще напусне „Герена“ още през януари, пише "Меридиан мач".

Старши треньорът на „сините“ Делио Роси не харесва румънеца и той записа участие в само 4 шампионатни мача от началото на сезона. Италианецът иска на негово място да бъде взет дефанзивен халф.

Припомняме, че Нелуц Рошу дойде на „Герена“, след като „сините“ спечелиха трансферна битка с румънския гранд Стяуа. Преди това халфът стана шампион с Виторул, където направи страхотен сезон. Румънските медии тогава останаха много изненадани, че Рошу е отишъл в Левски, въпреки че към него има много оферти.

Най-вероятно Нелуц ще се превърне в поредния футболист, за когото Левски плаща трансферна сума, а после го пуска със свободен трансфер, за което дори му плаща няколко заплати във вид на компенсация.

Ванга още се явява в съня на близките си, предупреждава ги за опасности

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6486477

Ванга още се явява в съня на близките си, предупреждава ги за опасностиЧесто дава съвети и заръки на довереницата си Витка (Продължение от миналия брой) Вчера ви разказахме история на Витка – жената, която е била най-близо до Ванга – как е избрала нея за довереница, как ѝ поръчвала да преде и боядисва вълна и какви пророчества е правила за нея. Днес историята продължава.

В Австрия въведоха 5000 евро глоба, ако колата работи, докато шофьорите си чистят снега

http://www.cross.bg/evro-snega-dokato-1564073.html

/КРОСС/ Собствениците на автомобили в Австрия ще бъдат глобявани, ако оставят колите на улицата с включен двигател, докато ги чистят от снега и леда. Санкцията идва след настояване на местни еколози, според които подобни действия нанасят сериозни щети на околната среда, съобщава Automedia. Според данните на вестник Kronen Zeitung, който цитира съобщение на Австрийския автомобилен клуб (ÖAMTC), ако шофьор не изключи двигателя, докато чисти колата си от снега, той ще трябва да плати глоба от внушителните 5000 евро. Забраната вече е приета от властите и влиза в сила незабавно. „Работещият на празен ход двигател замърсява сериозно върдуха, а шумът, издаван от него, пречи на останалите граждани", се казва в решението на властите. Те са издали заповед до всички собственици на места за паркиране, да постаят табели с надпис „Загасете двигателя!" Австрийските законодатели наскоро въведоха още една забрана за наглед безобидно действие. Не забраниха използването на видеорегистратори, като беше обявено, че устройствата нарушават личния живот на всички хора, които заснемат. При първо нарушение на тази забрана глобата е 10 000 евро, а при повторно използване на видеорегистратор тя скача на 25 000 евро.  

"Денвър" спря победния ход на "Уориърс" и върна "Хюстън" на върха

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/24/3103338_denvur_spria_pobedniia_hod_na_uoriurs_i_vurna_hjustun/?ref=rss


"Денвър нъгетс" прекъсна серията от 11 поредни победи на шампиона "Голдън стейт уориърс". Тимът на Майкъл Малоун спечели гостуването си в Оукланд с 96:81 и свали "войните" от първото място в Западната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА).<br /><br />Начело в класирането се върна "Хюстън рокетс", който отново е с най-добрите показатели в лигата - 25 победи и шест загуби. "Голдън стейт" е спечелил един мач повече, но...

Според Мерилин Менсън секс скандалите в Холивуд ще убият артистичността на филмите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6628917

Според Мерилин Менсън секс скандалите в Холивуд ще убият артистичността на филмитеМерилин Менсън изрази притеснение, че обвиненията за сексуално посегателство ще унищожат завинаги артистичността на Холивуд. Това мнение скандалният рок музикант изказа в интервю за телевизионния канал „Ченъл 4“, след като беше запитан каква е позицията му относно настоящата лавина от обвинения и особено как възприема действията на бившата си

”Малкият бомбаджия” срещу ”стария безумец”

http://dnes.dir.bg/news/USA-severna-koreja-26721081

Над 20 ракетни изпитания, 1 ядрен опит и остри нападки между Пхенян и Вашингтон.Това е отрезвителната равносметка на един от най-опасните конфликти през 2017 г.

2017 - управление, интегрирано в господстващата олигархия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/24/3102093_2017_-_upravlenie_integrirano_v_gospodstvashtata/?ref=rss


В края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Днес - отговорите на политолога Огнян Минчев. Още мнения четете в специалната тема "Годината".<br /><br />С какво ще запомните българската политическа 2017 г.?<br /><br />- С консолидиране на едно управление, което е все по-тясно и видимо интегрирано в господстващата олигархия. С ерозията на...

Трима млади мъже загинаха при катастрофа в Харманли

http://www.cross.bg/muzhe-trima-katastrofa-1564074.html

/КРОСС/ Трима мъже са загинали при катастрофа в Харманли, съобщава „Фокус", като се позовава на информация от пресцентъра на МВР. Инцидентът, при който лек автомобил се е блъснал в бетонен гараж, е възникнал в 01.20 часа през нощта на 24 декември. Загинали са и тримата мъже, пътуващи в него, които са на възраст от 25 до 27 години. Причините за произшествието се изясняват.

37 души изчезнаха след пожар във филипински мол

https://www.actualno.com/asia/37-dushi-izcheznaha-sled-pojar-vyv-filipinski-mol-news_651280.html

Най-малко 37 филипинци се водят за безследно изчезнали от пожар в търговски център в град Давао, съобщиха местните власти, на които се позова китайската агенция Синхуа. Според зам-кмета на града Паоло Дутерте, който е син на филипинския президента, шансът да бъдат открити оцелели от пожара е „равен на нулата“.  Съобщава се също за шестима души, които са били спасени и откарани в болница, те са служители на търговския център, допълва БГНЕС. Според полицията пожарът

ТИР се заби в къща, няма пострадали

https://offnews.bg//112/tir-se-zabi-v-kashta-niama-postradali-671784.html

Турски водач на ТИР се заби в къща в село Лозарево. Инцидентът е станал около 9 часа тази сутрин, съобщи Бургас инфо.

Няма пострадали при катастрофата, щетите са минимални. Шофьорът е загубил управление над тежкотоварния автомобил при ляв завой, защото върху заледения път е поднесло ремаркето му. Шофьорът е тестван за алкохол, пробата му е отрицателна.

Движението по път II-73 Вълчин – Прилеп „ Ришки проход“ при с. Лозарево, се осъществява в една лента.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на "Пътна полиция", призовават от АПИ.

Рак, паричен хороскоп за 2018 г.: Гарантирате си парична сигурност

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628524

Рак, паричен хороскоп за 2018 г.: Гарантирате  си парична сигурностМоже би най-добрата новина за парите и кариерата на Раците през 2018 година е свързана с края на 2017-а, когато Сатурн напусна 6-ия дом на службата в хороскопа им. Това означава, че сте решили своите проблеми в работата и значително ще подобрите производителността си. Всички трудности, които срещахте през последните 3 години – лошо общуване с

Трима млади мъже загубиха живота си при катастрофа в Харманли

http://www.cross.bg/muzhe-trima-harmanli-1564074.html

/КРОСС/ Трима мъже са загинали при катастрофа в Харманли, съобщава „Фокус", като се позовава на информация от пресцентъра на МВР. Инцидентът, при който лек автомобил се е блъснал в бетонен гараж, е възникнал в 01.20 часа през нощта на 24 декември. Загинали са и тримата мъже, пътуващи в него, които са на възраст от 25 до 27 години. Причините за произшествието се изясняват. Шофьор е бил 26-годишен младеж. Най-вероятно той е шофирал с превишена скорост, вследствие на която е изгубил контрола над автомобила "Ауди", след което е забил колата челно в бетонен гараж.

Северна Корея: Новите санкции на ООН приемаме за обявяване на война

http://www.moreto.net/novini.php?n=366023

Като обявяване на война разглежда Северна Корея наложените от Съвета за сигурност нови санкции, предаде "Гардиън". Пхенян заплаши с последствия държавите, подкрепили строгите мерки. Според властите, те "ще платят висока цена" за решението си.

Иран: Русия и Китай са единствените гаранти за сигурността в Близкия изток

http://www.cross.bg/regiona-sigyrnostta-kitaii-1564071.html

/КРОСС/ Русия и Китай са единствените гаранти на сигурността в региона на Близкия изток. Такова мнение изрази председателят на парламента на Иран Али Лариджани, цитиран от ТАСС. „Русия и Китай - в момента това са стълбовете на сигурността в региона", заяви той, в изказването си на първата регионална международна конференция, посветена на борбата с тероризма и сътрудничеството, провеждаща се в неделя в столицата на Пакистан - Исламабад. Според неговите думи, проблемът е в това, че Вашингтон няма да подкрепи успешни коалиции, защото не иска да търпи единство на страните в региона. „Именно затова, ние трябва да се обединим", смята Лариджани. Той отбеляза, че взаимодействието между страните от региона може да се прехвърли и в икономическата сфера, в частност, в построяването на транспортни коридори и сътрудничество в областта на енергоресурсите и енергосигурността.  

Лили Димкова: Лъжата е в основата на всички болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628796

Лили Димкова: Лъжата е в основата на всички болести“Бръчките са като стволовете на дърветата, времето дълбае в тях. Въпросът е какво е издълбало”, така мъдро започва разговорът ни с художничката Лили Димкова, дъщеря на прочутия лечител Петър Димков. Срещам се с нея с надеждата да получа съвет за младост и дълголетие, защото на 85 г., които навършва днес, тя излъчва толкова живот и енергия,

България през 2017 година: КТБ

https://www.actualno.com/business/bylgarija-prez-2017-godina-ktb-news_650915.html

Четвърта година вече се изтърколи, откакто аферата "КТБ" е централна тема за българското общество. А това, което се случи през тази година, затвърждава мнението, че историята за фалита на четвъртата по големина банка в България ще продължава да се пише и разказва още дълго. Стартът на 2017 година беше белязан от събитие типично по български – все още нямаше внесено официално дело за фалита на банката. Затова и валяха въпроси какво става – най-вече от неправителстве

Защо е полезно да прощаваме

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zashto-e-polezno-da-proshtavame-6077579

Не е лесно, но трябва да се научим да прощаваме за свое собствено добро

Сагата в образованието продължава: Заплати, учебници, деца..

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26702026

Образованието бе определено за един от приоритета на ГЕРБ и залегна в програмата на новият кабинет на Бойко Борисов.

Щайнмайер: Германия да не се страхува от политическата несигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628911

Щайнмайер: Германия да не се страхува от политическата несигурностВ първото си коледно обръщение към нацията германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призовава гражданите на страната да покажат търпение, докато страната приближава новата година без стабилно правителство, предаде ДПА. Самото обръщение ще бъде произнесено вечерта преди Коледа, но копие от текста вече е публикувано в неделните вестници.

Нанков очаква бум в санирането догодина, програмата ще обхване поне 1000 сгради

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/24/3103339_nankov_ochakva_bum_v_saniraneto_dogodina_programata/?ref=rss


През 2018 г. се очаква бум в санирането. Догодина ще бъдат санирани най-малко 1000 сгради със сключени в периода 2015-2016 г. договори с Българската банка за развитие. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.<br /><br />Миналата седмица правителството одобри допълнителни разходи от 1 млрд. лв., които ще отидат за саниране на жилищни сгради. Средствата са до размера на одобрените за изпълнение проекти за финансиране чрез Българската банка за...

Без коли около Св. Александър Невски, паяците дебнат

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-koli-okolo-sv-aleksandar-nevski-paiatcite-debnat-671783.html

Във връзка с провеждането на празничните богослужения на Бъдни вечер в храм "Св. Александър Невски" се забранява престоят и паркирането на площада на катедралата, съобщи Центърът за градска мобилност.

От 14 часа днес до отпадане на необходимостта се забранява и влизането на превозни средства в района около храм-паметник "Александър Невски" по ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски"; по ул. "15-ти ноември"; по ул. "11-ти август" между пл. "Св. Александър Невски" и ул. "Московска" и по ул. "Дунав" между пл. "Св. Александър Невски" и ул. "Московска". 

Ще бъдат осигурени специализирани автомобили за принудително преместване на паркираните в нарушение превозни средства. Паяците ще вдигат коли по нареждане на столичната "Пътна полиция".

ТИР се блъсна в къща в Бургаско

http://www.cross.bg/tir-se-blusna-v-kushta-v-byrgasko-1564070.html

/КРОСС/ Турски водач на румънски ТИР се е блъснал в къща в с. Лозарево. Това съобщиха пред „Фокус" от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. Инцидентът е станал тази сутрин, около 8:30 часа. Водачът е загубил управление над тежкотоварния автомобил при ляв завой, при който върху заледения път е поднесло прикаченото ремарке, след което се е ударил в близка къща. Няма сериозни щети. Шофьорът е тестван за алкохол, като пробата е отрицателна. Едното платно е свободно за движение. Няма образувани задръствания.

Доган „разтовари“ Борисов. Пеевски разкеши за масрафа в Сарая и получи нови задачи за „десните“

http://www.barometar.net/90147/

650 милиона бяха налети във Фонда в сряда. Доган подкрепи правителството в четвъртък и го бетонира на власт до пазарлъка за избори. Борисов го нарече „един мъдър човек“ в петък. Доган „разтовари“ Борисов. Пеевски разкеши за масрафа в Сарая. ГЕРБ и ДПС са „партия“. Остава само едно – Карадайъ да грейне в НДК покрай евролибералните […]

Изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“ ще бъде приоритет през 2018

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/izgrajdaneto-na-avtomagistralite-hemus-i-struma-shte-byde-prioritet-prez-2018-252773/

В националния бюджет за 2018 г. са заделени допълнително 85 млн. лв. за изграждането на тази ключова пътна артерия, съобщиха от МРРБ

Противовъзпалителната диета кои храни включва?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628774

Противовъзпалителната диета кои храни включва?Препоръчаха ми да забавя темпото, спорт и противовъзпалителна диета, поради напълняване, чувство за буца в гърлото и риск за артрит, как да се храня, пита редовна 48-годишна читателка на специализираните страници "Сила за живот" - съботната постоянната рубрика за здравословен живот на вестника. “24 часа” предоставя мнението на популярни

ТИР се заби в къща

https://frognews.bg/kriminalno/turski-tir-zabi-kashta.html

Турски водач на ТИР се заби в къща в село Лозарево, съобщиха от бургаската полиция.

ТИР се заби в къща

https://frognews.bg/novini/turski-tir-zabi-kashta.html

Турски водач на ТИР се заби в къща в село Лозарево, съобщиха от бургаската полиция.

Северна Корея - заплаха №1 за олимпиадата. Сега и преди 30 години

http://clubz.bg/62223-severna_koreq_zaplaha_%E2%84%961_za_olimpiadata_sega_i_predi_30_godini

През 1988 г. Северна Корея е считана като заплаха №1 срещу нормалното протичане на олимпийските игри в Южна Корея. 30 години по-късно положението е същото. С тази разлика, че тогава предстояха летни игри, а сега - зимни.

Вестник "Лос Анджелис таймс" разсекретява доклад на ЦРУ, в който се описват опасения, че КНДР може да застраши или дори да нанесе сериозни поражения на спортния форум през 1988 г. Вземат се мерки, а цяла армия от шпиони е впрегната да следи за терористи от север.

Опасенията се засилват след 26 ноември 1987 г., когато популярната впоследствие жена-агент на Северна Корея Ким Хюн-Хуй качва бомба в самолет, обслужващ полет от Багдад до Сеул. Самата тя слиза при междинно кацане в Абу Даби, а машината се взривява над Индийския океан. Загиват 115 пасажери.

Заловена е в Бахрейн и екстрадирана в Сеул, където до днес излежава доживотна присъда. През 1988 г. Ким Хюн разказва през Би Би Си, че получила заповед и инструкции за терористичния акт от човек от семейството на диктатора Ким.

А още през 1984 г. КНДР е поискала от съседите си да споделят домакинството на летните олимпийски игри. След три години на неуспешни преговори в крайна сметка не се стига до споразумение. Северна Корея не пуска свои спортисти в съседната държава.

В Международния олимпийски комитет растат страхове, че в Пхенян няма просто така да подминат факта, че не са част от най-голямото спортно събитие.

Така се вземат нечувани до момента мерки за сигурност. Пътниците по летищата до и от Южна Корея се проверяват щателно. Стадионите и залите се пазят от стотици униформени. В крайна сметка игрите преминават нормално.

Един факт само "за протокола". На някои няма да се хареса тази статистика (заради идеологическите окови на спорта в онези времена), но "Сеул '88" e най-успешната олимпиада в българската спортна история. Делегацията ни печели 35 медала (10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови), което отрежда 7-о място в класирането по медали, пред страни като Франция, Италия и Великобритания.

Поглед отгоре към част от олимпийските обекти в Пьончан.

А 30 години по-късно спортният свят има същите тревоги преди олимпийски игри - през февруари 2018 г. е форумът в Пьончан, който е на около 80 км от границата със Северна Корея.

Сега крайно обтегнати са отношенията между КНДР и САЩ. През септември Франция официално обяви, че ще бойкотира състезанията, ако Южна Корея не гарантира безопасността на спортистите й. Олимппийският комитет на САЩ пък коментира, че работи в "тясно сътрудничество" със Сеул, за да могат всички спортисти и зрители да се чувстват сигурни по пистите и ледените арени.

Според агенция "Ройтерс" министерството на отбраната на Южна Корея ще командирова 5000 войници в Пьончан. Страната ще похарчи 17,6 милиона долара за охранителни дейности и още $1,2 млн. за кибер сигурност.

Специални части ще дебнат не само по летища, гари, хотели и в олимпийското градче, а също така край спортните обекти. САЩ помагат - както и преди 30 лета.

"Подготваме се да направим тези олимпийски игри най-сигурните в историята", казва говорител на външното министерство на Южна Корея, цитиран от "Ройтерс".

Задържаха украинец за серия обири на кафе-автомати в Приморско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628888

Задържаха украинец за серия обири на кафе-автомати в ПриморскоУкраински гражданин е задържан за серия обири на кафе-автомати в Приморско. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. Служителите от Районно управление – Приморско със съдействието на служители от Районно управление - Созопол са задържали криминално проявения и осъждан М.Е., 28-годишен (украински гражданин), временно живеещ в с.

Ауди се удари челно в гараж, трима младежи загинаха

https://offnews.bg//112/audi-se-udari-chelno-v-garazh-trima-mladezhi-zaginaha-671782.html

Трима младежи са загинали при пътен инцидент в Харманли. Катастрофата е станала тази тази нощ около 1,20 часа,  съобщи ОД на МВР - Хасково. 

Мъж на 26 години е шофирал лек автомобил Ауди с несъобразена с пътните условия скорост. Той е загубил управлението, излязъл е от платното и се е ударил челно в бетонен гараж. 

От удара на място са загинали водача и возещите се в колата двама младежи - също от Харманли, на 25 и 27 години.

По случая е образувано досъдебно производство

Близнаци, паричен хороскоп за 2018 г.: С пълни джобове посрещате и изпращате годината

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628521

Близнаци, паричен хороскоп за 2018 г.: С пълни джобове посрещате и изпращате годинатаОще самото начало на 2018 година започва ударно за вас с пълнолуние на 2 януари в астрологичния дом на финансите ви. Ще ви се излеят пари, а по-късно през годината Сатурн ще ви помогне да поставите в ред големите суми. Юпитер пък ще се грижи да бъдете отличници в работата. Колко пари и притежания имате и печелите е основното,

Китай извърши успешен първи полет на най-големия хидроплан в света

http://www.cross.bg/polet-samoletut-metra-1564069.html

/КРОСС/ Успешен първи тестов полет извърши най-големият хидроплан в света, съобщава агенция "Дзинхуа". Самолетът е китайски и се нарича AG600. Машината е дълга 37 метра, а размахът на крилете е 38,8 метра. Максималната му маса при полет е 53 тона и половина, а пределната скорост, която може да е развие е 570 километра в час. Самолетът е с размерите на Боинг 737, може да побере 50 души и проектиран да изпълнява спасителни мисии в морето и при горски пожари. Тестът беше извършен на летище до Южно Китайско море. Полетът е продължил 1 час. Разработването на хидроплана продължи почти 8 години.  

Проблемите с коляното извадиха Надал от първия турнир за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/24/3103335_problemite_s_kolianoto_izvadiha_nadal_ot_purviia/?ref=rss


Световният номер 1 Рафаел Надал ще пропусне демонстративния турнир в Абу Даби. Надпреварата, с която по традиция се отбелязва началото на новия сезон в мъжкия тенис, ще се състои от 28 до 30 декември.<br /><br />Надал все още не е готов за игра заради контузията в коляното, която получи в началото на ноември на мастърса в Париж. 31-годишният испанец опита да се възстанови за финалите на АТП, но се оттегли след първия си мач в Лондон.<br /><br />"2017 г. беше тежка и...

Десетки колумбийски военни пострадаха след мълния

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-kolumbijski-voenni-postradaha-sled-mylniia-2069078

Най-малко 58 колумбийски военнослужещи пострадаха в събота в резултат на удар от мълния по военния им лагер в град Попаян, департамент Каука.
Инцидентът се е случил по време на подготовка за празнична тържествена церемония във военното звено.

Коледно предложение за брак: годежен пръстен за едно от златните момичета

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koledno-predlozhenie-za-brak-godezhen-prysten-za-edno-ot-zlatnite-momicheta-2069100

Едно от златните момичета на България Любомира Казанова получи прекрасен коледен подарък, съобщава gong.bg.

Приятелят ѝ Александър

Физикът Тео: Прошката е рецептата за оцеляване в днешния свят

//dariknews.bg/novini/bylgariia/fizikyt-teo-proshkata-e-receptata-za-oceliavane-v-dneshniia-sviat-2069093

Прошката е рецептата за оцеляване в днешния свят", каза в ефира на „Събуди се” именитият учител по физика и приложна математика Теодоси Теодосиев. Той гостува в студиото на предаването заедно с един от своите ученици – Калоян Лозанов, който вече има докторска степен по Космология

Откъде е Дядо Коледа- Гренландия или Лапландия?

http://dnes.dir.bg/news/dania-finlandia-djado-koleda-26720939

Северният остров Гренландия отдавна претендира да е домът на Дядо Коледа и хиляди деца изпращат писмата си до Добрия старец на тамошния му адрес.

Четвъртата власт на банкет в Сарая

http://clubz.bg/62222-chetvyrtata_vlast_na_banket_v_saraq

"От особена важност е коригиращата функция на медиите".

Да, д-р Ахмед, през зимата обикновено е по-студено, отколкото през лятото. И коригиращата функция на медиите е от особена, даже от изключителна важност във функциониращата демокрация.

Традиионната вече новогодишна реч на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган се превърна в новина заради категорично декларираната подкрепа за настоящото правителство. Нямаше главозамайващи купешки изрази, както бяхме свикнали – никакви резонанси, темпоралности, процесинги и т.н. Речта беше по-скучна от преди, но и по-нахална:

"Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете. Дайте вашия позитивен дял в общата отговорност за стабилността на България! После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на Словото".

А бе, д-р Ахмед, я ми кажи твоя милост леберал ли си, консерватор ли си? Доколкото си спомням, бахте либерали. От най-либералните. Как може един либерал да говори такива неща?! На първо място е стабилността, на второ място е свободата, така ли?

Заедно с колеги обсъждахме какво сте искали да ни кажете с това изречение:

После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на Словото“.

Може да сте ни казали: Не се занимавайте с глупости като свобода на словото.

Може пък да сте ни казали: Ако нямате стабилност, никаква свобода не може да имате. Затова си трайте.

А пък може и нищо да не сте ни казали, защото тая тема "за връзката на свободата и отговорността на Словото" ми е трудно да си я опредметя.

Като цяло е много нахално точно вие, д-р Ахмед, да говорите за медиите и свободата на словото. По няколко причини:

Първо, защото огромна част от работещите в медиите са си ваши служители – на семейство Кръстева-Пеевски или пък на зависими от тях компании. Защо не изпратихте новогодишното си послание до представителите на четвъртата власт направо с фиша за заплатите за декември?

Второ, защото "коригиращата роля" на вашите медии е да бъдат кафяви бухалки, които не признават истина, замерват с измислици вашите опоненти, изнудват, заплашват, целенасочено работят против демократичното и европейско развитие на България. За някоя друга коригираща роля ли говорите?

Трето, защото преди празниците е хубаво хората да се държат малко по-прилично. Вие, д-р Ахмед, не живеете в Сарая, нямате нищо общо с възхода и събарянето на КТБ, изобщо не сте чували за медиите на Пеевски, а най-вероятно даже не го познавате този човек. Аман де!

Иначе забелязвам трайна загриженост у вас за състоянието на медиите. През 2013 г. не успяхте да прочетете докрай речта си заради Октай Енимехмедов. После Филиз Хюсменова дочете речта и в нея отново стана дума за медиите:

"За първи път политиците започват да разбират как колаборацията на МВР и част от медиите на страната може да се превърне в месианска основа на Властовата система и да подмени Демокрацията с авторитарна диктатура".

Много прав сте били още тогава, д-р Ахмед. Добавете към МВР и прокуратурата, и ВСС, и КОНПИ, и каквито там институции искате, и получавате месианската основа на властовата система, която вашият депутат управлява.

Разбира се, ние не сме били на банкета в Сарая, не знаем дали тази реч е била произнесена изобщо, не знаем накъде сте гледал, докато сте я чели, не знаем каква е била интонацията на гласа ви, д-р Ахмед. Но качествената литература провокира читателя да си представя всичко това.

"Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете", казвате вие. А уважаемата четвърта власт – в лицето на едно едро момче, се усмихва разбиращо.

Варна 2017: Инцидентите и криминалните хроники, които белязаха годината (годишен обзор)

http://www.moreto.net/novini.php?n=365950

Разнородни събития белязаха живота във Варна през 2017-та. Поредица от обзорни материали на Moreto.net ще проследи и открои най-важното, случило се през изтеклата година. Редом с добрите новини, лоши вести и този път успяха да бележат изтичащите 12 месеца.

Весели празници от Econ.bg

http://econ.bg/Новини/Весели-празници-от-Econ-bg_l.a_i.755325_at.1.html

Уважаеми наши рекламодатели, читатели, приятели, благодарим ви, че бяхте с нас и през тази година и ни подкрепихте! Желаем ви сбъдване на...

"Хемус" и "Струма" ще бъдат приоритет на МРРБ и през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628890

"Хемус" и "Струма" ще бъдат приоритет на МРРБ и през 2018 г.Изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“ ще бъдат приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и през 2018 г. С „Хемус“ е свързано бъдещето на Северна България, която изостава в развитието си от Южна България и заради липсата на модерни и бързи пътни връзки. Този дисбаланс трябва да бъде преодолян,

ИПИ: 2017 година - най-силната икономически от кризата насам

http://clubz.bg/62221-ipi_2017_godina_naj_silnata_ikonomicheski_ot_krizata_nasam

Снимки 2 икономика бгнес

Не би било пресилено да се каже, че 2017 година беше най-силната година в икономически план от кризата насам, т.е. за последните 9 години. Растежът за цялата година се очаква да бъде поне 4%, пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места, а заетостта по последни данни е на най-високото си ниво изобщо, т.е. откакто НСИ провежда наблюдението си на работната сила (от 2003 г.). Коефициентът на заетост достигна 68,5% през третото тримесечие на 2017 г. за населението на 15-64 г. – предишният рекорд беше 65% и бе поставен през третото тримесечие на 2008 г.

Факторите зад доброто представяне на икономиката са както позитивната външна среда, така и нужните предпоставки у дома. Положителният бизнес климат се усеща в по-голямата част от Европа, като растежът в ЕС-28 се прогнозира да достигне 2,3% тази година – далеч по-висок темп от предишните прогнози и съпоставим с най-добрия растеж от кризата насам. В резултат износът на стоки от България за ЕС тази година се представя много добре и бележи ръст от около 11% за 10-те месеца до октомври (спрямо ръст от около 6% за същия период на миналата година). За разлика от миналата година, износът и към останалата част от света също е много силен през 2017 г., като растежът на продажбите извън ЕС е 16% за първите 10 месеца тази година.

Много малко са продуктовите групи, които не се радват на ръст на износа през 2017 г., като при повечето пера нарастването е двуцифрено. От четирите основни групи продукти (според статистиката на БНБ) – потребителски стоки, суровини и материали, инвестиционни стоки и енергийни ресурси, най-силен растеж на износа за 9-те месеца на 2017 г. бележат инвестиционните стоки (с 21%), като тук се включват транспортните средства, електрическите уреди, машините и апаратите и др.

Само преди 17 години, през 2000 г., инвестиционните стоки имаха дял от едва 13% в износа на всички неенергийни стоки, а тази година този дял достига вече 29%. Преструктурирането на износа към стоки с по-висока добавена стойност, каквито са инвестиционните, е може би една от най-добрите тенденции за българската икономика през последните 10-20 години – при това тази тенденция е трайна и показва реални, положителни промени в структурата на икономиката.

В дългосрочен план все по-голямата тежест на инвестиционните стоки  в износа е за сметка на потребителските стоки, както и на суровините и материалите. Все пак, през 2017 г. (от януари до септември) суровините и материалите също бележат много сериозен ръст и така техният дял в износа на неенергийни стоки се запазва на 43%. Тази година е била много силна за износа на метали, като износът на цветните нараства с 66%, а този на желязото, чугуна и стоманата – с  31%. Предвид чувствителността на стойността на износа на металите към международните цени, трябва да се отбележи, че през 2017 г. нарастват сериозно количествата на изнесените черни и цветни метали.

Когато се говори за износ, често фокусът пада върху стоките, а износът на услуги се пренебрегва. През последните години обаче България се превърна в много сериозен износител на услуги, като благодарение на това текущата сметка и миналата, и 2017 г. (октомври) е на излишък. Излишъкът се дължи най-вече на износа на туристически услуги, които от своя страна получиха силен тласък от стъпването на две нискотарифни компании в страната. Транспортните услуги и другите услуги също са с положителен баланс за България.

Освен външната среда, бизнес климатът в страната също е благоприятен. Крайното потребление расте, включително и заради силния пазар на труда, кредитната активност се засилва, а строителството отново набира скорост. Предвид това, че разрешителните за строеж в страната тепърва се увеличават и още са далеч от нивата си от предишния бум, има поле за по-нататъшно нарастване на строителната продукция. В София, обаче, вече можем да говорим за нов бум на строителството и вероятно и нов балон, предвид много бързия растеж на цените (двуцифрен от второто тримесечие на 2016 г. насам) и рекордната стойност на разрешителните за строеж.

Перспективите за 2018 г. също са силно положителни. Строителството тепърва набира сила в част от страната, туризмът се представя отлично и изгледите за ски сезона и лятото на 2018 г. са много добри, а износът ще продължи да се радва на добри пазари, което ще подкрепя износноориентираните отрасли. Туризмът и по-високите доходи на работещите пък ще тласкат нагоре вътрешното потребление и следващата година.

Дали растежът на българската икономиката ще успее да нахвърли 4% през 2018 г. ще зависи най-вече от способността на българския бизнес да се адаптира към все по-стегнатия пазар на труда, където свободният ресурс е силно ограничен (ако въобще го има). Това, което бизнесът може да направи, е да бъде още по-активен в обучението на собствените си кадри, както и да търси възможности не само за внос на кадри от чужбина, но и за механизация на дейностите си  - там, където това е възможно. Що се отнася до правителството, фокус върху образованието на всичките му нива, както и още по-облекчен внос на кадри отвъд висококвалифицираните специалисти и сезонните работници са задължителната подкрепа, без която потенциалът на икономиката няма как да се повиши.

*Анализът е публикуван на сайта на Институт за пазарна икономика. Подзаглавието е на редакцията.

В 10 области е обявен жълт код за силен вятър

https://www.actualno.com/society/v-10-oblasti-e-objaven-jylt-kod-za-silen-vjatyr-news_651276.html

В 10 области е обявен жълт код за силен вятър. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Разград. От НИМХ предупреждават ще времето ще бъде ветровито със скорост 15-20 м/сек. и пориви, достигащи до 24 м/сек. При тази степен на опасност хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. По таз

Откъс от "Щастливият принц" на Оскар Уайлд

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/24/3100028_otkus_ot_shtastliviiat_princ_na_oskar_uaild/?ref=rss


"Приказни истории от Оскар Уайлд" на издателство "Апостроф" събира най-превежданите и популярни приказки от писателя от сборниците "Щастливият принц и други истории" и "Къщата на наровете", които той пише и публикува за първи път през годините 1888–1892. Оттогава до днес тези текстове са непреходни послания, които възпитават и учат на доброта, човечност и лоялност. Преводът е на Сидер Флорин.<br /><br />Приказните истории на Оскар Уайлд имат...

Само в "24 часа": Изританата камериерка поиска 50 хил.лв. от шведа бияч, ще го съдят в родината му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628889

Само в "24 часа": Изританата камериерка поиска 50 хил.лв. от шведа бияч, ще го съдят в родината муНово дело започва срещу шведския турист Ралф Сундберг, който изрита камериерка в Слънчев бряг на 3 юни, научи 24 часа. Пострадалата Диана Петкова вече е внесла граждаски иск в размер на 50 000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Процедурата е задействана на 21 декември, предстои в първите работни дни на новата година документите да бъдат

Край с неясен изход на арбитража за газа между Русия и Украйна

http://www.cross.bg/dolara-miliarda-naftogaz-1564068.html

/КРОСС/ Русия и Украйна се обявиха за победители в спора си пред Арбитражния съд в Стокхолм за доставките и цената на руския природен газ, съобщава БНР. „Газпром" претендираше за повече от 37 милиарда долара за синьото гориво, което украинският му контрагент „Нафтогаз" е трябвало да закупи по договора от 2009 година. От своя страна, „Нафтогаз" искаше от руснаците да му върнат 18 милиарда долара за завишени „непазарни" цени, по които е трябвало да плаща от 2011 до 2015 година. В крайна сметка арбитражният съд запази оспорваната клауза „вземи или плати", но намали съществено цената. Арбитражното решение не бе публикувано, но според Москва украинската страна все пак ще трябва да ѝ плати 2 милиарда долара.  

Празниците в канадското училище

https://offnews.bg//mama-nindzha/praznitcite-v-kanadskoto-uchilishte-671781.html

Автор: Дарина Рангелова Покрай Коледа всички родители в училищна или детско градинска възраст са полудели. Добре си спомням и аз в България безкрайно дългите тържества, на края на които и деца, и родители са пред припадък от изтощение. Преди това има събиране на пари за почерпка, спорове за подаръци на децата и спорове за подаръци за учителките, които могат да достигнат невероятни висини. От майчинските групи разбирам и, че тези тържества с всяка година стават все по-пищни и дори се организират в ресторанти. Естествено и задължителните кичозни календари. Но това всичко си го знаете. И се замислих за комерсиалното. Нали…

Лавров: Надяваме се ЕС да преодолее инерцията на русофобското мислене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628872

Лавров: Надяваме се ЕС да преодолее инерцията на русофобското мисленеРусия се надява, че Евросъюзът ще престане да върви "на повода на малобройна, но агресивна група" русофобски настроени страни, които използват антируските си настроения, за да решават собствените си теснокористни задачи. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за днешния брой на кипърския вестник "Симерини",

„Честит рожден ден, палачи“ вкара Мария от Pussy Riot в съда, тя оспорва

https://frognews.bg/novini/chestit-rojden-den-palachi-vkara-mariia-pussy-riot-aresta-tia-osporva.html

Мария Алехина от скандалната група Pussy Riot ще обжалва присъдата, която и бе произесена от Районния съд на Москва. Музикантката бе арестувана заради опънат плаката „Честит рожден ден, палачи!“ през сградата на Федералната служба за безопасност (ФСБ) в руската столица.

Дания отстъпи Дядо Коледа на Финландия

http://econ.bg/Новини/Дания-отстъпи-Дядо-Коледа-на-Финландия_l.a_i.755324_at.1.html

Остров Гренландия отдавна претендира да е домът на Дядо Коледа и хиляди деца изпращат писмата си до Добрия старец на тамошния му адрес. Тази традиция...

Телец, паричен хороскоп за 2018 г.: Повишение на заплатата, издигане и почести

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628518

Телец, паричен хороскоп за 2018 г.: Повишение на заплатата, издигане и почестиМакар че Телците винаги се интересуват от парите, 2-ият дом на финансите в хороскопа им не е подчертан през 2018 г. Интересът им ще е по-малък от обикновено, а кариерата ще им е много по-важна от парите. Това е дългосрочна тенденция. Мнозина от вас си мислят: Ако професионалното или социалното ми положение е както трябва, парите сами ще потекат.

Сноудън работи като програмист, показа приложение за мобилни телефони

//dariknews.bg/novini/sviat/snoudyn-raboti-kato-programist-pokaza-prilozhenie-za-mobilni-telefoni-2069079

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който през 2013 г. разкри американската програма за шпионаж, публикувайки секретни документи, вече работи като програмист на приложения за телефони, предаде Асошиейтед прес.

Най-големият самолет амфибия направи първия си полет (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-golemiiat-samolet-amfibiia-napravi-pyrviia-si-polet-snimkivideo-2069088

Разработеният от Китай най-голям в света самолет-амфибия Ей Джи 600 направи първия си полет в град Чжухай (провинция Гуандун, Южен Китай). Китайската
централна телевизия съобщи, че той е бил във въздуха около час.
 

Азис: Бог ме е създал да пея и да обединявам

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/azis-bog-me-e-syzdal-da-peia-i-da-obediniavam-2069087

„Аз съм вярващ човек. Смятам, че Бог ме е създал с идеята да пея и да обединявам хората, каза поп фолк звездата Азис в интервю за

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване