24 декември в историята

http://www.cross.bg/ministerskiya-apolo-voiina-1564045.html

/КРОСС/ 1814 г. - В Гент е подписан мирен договор, който слага край на Британско-американската война 1818 г. - В Оберндорф край Залцбург за първи път е изпълнена коледната песен Тиха нощ, свята нощ 1865 г. - Ветерани от Гражданската война в САЩ създават организация Ку Клукс Клан, която впоследствие се превръща в расистка 1871 г. - Състои се световната премиера на операта „Аида" на италианския композитор Джузепе Верди в Кайро с изключителен успех 1912 г. - При експлозия в предприятие на Хокайдо (Япония) загиват 245 души 1924 г. - Албания е обявена за република 1940 г. - В България е приет Закон за защита на нацията, с който се забраняват обществените организации и се поставя началото на антисемитизма като държавна политика 1946 г. - Обявено създаването на Четвъртата Френска република 1951 г. - Либия обявява национална независимост 1952 г. - С Постановление № 922 на Министерския съвет се създава Главно управление на пътищата към Министерския съвет 1962 г. - Куба връща на САЩ 1100 военнопленници срещу хранителни продукти 1968 г. - Програма Аполо: Астронавтите на космическия кораб Аполо 8 стават първите хора осъществили орбитален полет около Луната; те извършват 10 лунни орбити и излъчват Коледен телевизионен сигнал, който става една от най-гледаната телевизионни програми 1979 г. - Съветския съюз нахлува в Афганистан, за да подкрепи марксиското правителство Източник: Википедия  

Зоран Заев готов да се откаже от Александър Велики

http://clubz.bg/62211-zoran_zaev_gotov_da_se_otkaje_ot_aleksandyr_veliki

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е готов да се откаже от твърдението, че неговата страна единствена има право на наследството на Александър Велики. Това съобщи Асошиейтед прес, цитирана от бТВ. Така Заев се надява да се реши дългогодишният спор с Гърция за името на Македония.

"Отказвам се (от твърдението), че Македония е еднственият наследник на Александър. Историята принадлежи не само на нас, а и на Гърция и на много други страни".

Това каза Заев в телевизионно интервю снощи.

Македония стана независима държава през 1991 г. От тогава досега Скопие твърди, че има право поне на част от наследството на Александър Велики, който е бил владетел на антична Македония. В Гърция обаче има регион, които се нарича Македония и тезата на Скопие е непреиемлива за Атина. В резултат Гърция наложи вето на членството на Македония в НАТО.

След подписването на договора за приятелство с България споровете с Гърция са единствената пречка за Македония към ускорена евроинтеграция.

Неделя пред Рождество Христово (Бъдни вечер), Св. прпмчца Евгения, Преп. Николай воин

http://www.cross.bg/rozhdestvo-praznika-hristovo-1564046.html

/КРОСС/ Бъдни вечер Един от най-милите спомени из ранните години на всеки благочестив българин християнин е денят срещу Рождество Христово на 25 декември, завършващ с постната вечеря, свързана с вековни християнски традиции. Всъщност тържеството за празника отпочва от 20 декември - предпразненство на Рождество Христово, когато се чества и паметта на св. Игнатий Богоносец - Игнажден. От този ден започва коледуването. По стар обичай благочестиви младежи, пременени в народни носии или облечени като овчари, коледуват, т.е. посещават домовете на вярващите християни, за да им честитят Рождество Христово - Коледа. Оттук и името им - коледари. Събрани на групи, те пеят тропара-химн на празника и коледарски песни. С тези песни се пожелава на стопанина домът му да бъде изпълнен с изобилие на земни плодове, радост и щастливи дни. Домакинът ги дарява с пари, плодове, краваи, погачи и други продукти. В навечерието на празника, на Бъдни вечер, трапезата е богата, но постна. На нея се поставя паница с боб, ошав и плодове, каквито са се народили през годината. Масата се краси и с боговица - прясно изпечен кръгъл хляб. В него поставят обикновено сребърна пара, та при разчупването от старшията на софрата, в чийто къшей се падне парата, се смята, че той ще бъде носител на благоденствие, щастие и радост през годината. Някъде разстилат слама на пода и слагат на нея софрата в спомен за Витлеемските ясли, в които се е родил Богомладенецът Иисус Христос

Вицове за Коледа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6626697

Вицове за КоледаДве съседки си говорят преди Бъдни вечер: - Стана ли ти тиквеникът? - Не, още спи Обява: “Продавам елха. Звънете след 1 януари” *** Писмо до Дядо Коледа от малкия Владунчо: „Скъпи Дядо Коледа! Китайските пиратки, които ми подари миналата година, много ми харесаха! Но тази година искам да ми подариш два пръста за лявата ръка.

Бойко на изпит по история

http://pogled.info/bulgarski/boiko-na-izpit-po-istoriya.91489

/Поглед.инфо/ Бойко на изпит по история при Георги Коритаров /ВИДЕО/

Коледното пазаруване: тръпка – транс – истерия

http://www.transmedia.bg/2017/12/24/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bf%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81-%d0%b8/

 

Рождество Христово отдавна не е само църковен празник. Най-светлата дата за католиците в последните десетилетия претърпя сериозна метаморфоза. По забелязваща се и в България тенденция, празникът върви към тотална комерсиализация.

В САЩ шопинг истерията започва с Черния петък в края на ноември, когато може да се купи техника с огромни намаления. Американците планират тези покупки, цялата бизнес машина работи за увеличаването на обемите. Медиите пригласят на лудешкото харчене на пари, защото и за рекламите моментът е пиков, а и атмосферата е силно комерсиализирана от поне 70 години.

Някои работодатели дори дават един ден отпуск на служителите си заради пазарната треска. В деня, обявен за Черен петък, магазините отварят рано сутринта, а някои най-големи търговски вериги даже в полунощ. Случва се в този ден да има и инциденти, и насилие, когато се струпват много хора на едно място, а намалените стоки не са в достатъчно количество. За някои хора пазаруването е просто тръпка и може да се изпита и с онлайн поръчка. Други изпадат в транс и забравят, че идва и следпразничен период със сметки и разходи. Трети изпадат в истинска истерия и дори задлъжняват, за да задоволят шопинг нагона си.

Пазарува се всичко – от коли и техника до дрехи и напитки. И всичко това се прави далеч не само заради така наречените коледни подаръци. Доста домакинства подменят остарелите си уреди точно в този ден. А предисторията му води към нещо доста по-некомерсиално – Деня на благодарността. Първоначално името на Черния петък се е свързвало със задръстванията, образуващи се точно след Деня на благодарността. Впоследствие обаче търговската окраска надделява и днес дори в България, при това – на най-различни дати, може да се види подобен надпис.

В Европа нещата не са съвсем същите, макар да има силно влияние на комерсиалната американска Коледа. Коледните базари в страните, където има такава традиция, започват в средата на ноември и приключват преди Бъдни вечер – на 24 декември. По базарите не се търсят намаления, а ръчно произведени стоки, лакомства, напитки за „на крак“, както и обичайни за съответния регион продукти. В градове с подобни базари обикновено има жива музика, празнична украса и много ведро настроение. Истинска феерия за германските базари. В Мюнхен, Дрезден, Щутгарт, Есен, Берлин, Дюселдорф и Франкфурт точно в този период от годината ходят и много туристи, защото базарите в тези градове са изключително атрактивни, наситени са с културни събития и с кулинарни вълшебства.

В България през последните 25 години  навлезе модата да се пазарува по Коледа. И както всичко, дошло от чужбина, това също се побългари. Практичният българин обаче пренасочи харчовете си основно към пътувания, богата трапеза и подарък за близките. През годините търговците отчитат повишаване на покупките, но няма ясна методика как точно се изчисляват похарчените по празниците пари. Безспорен факт е само нарастващото в този период потребление на храна, напитки и гориво.

Снимки: Авторката

 

Ишченко: целият свят е це ukraina или надбягване с Апокалипсиса

http://pogled.info/svetoven/ishchenko-tseliyat-svyat-e-tse-ukraina-ili-nadbyagvane-s-apokalipsisa.91488

/Поглед.инфо/ Съществува легенда за масовото самоубийство на лемингите, която вероятно по такъв начин регулират своя брой, за да не превишава капацитета на ареала на обитаване. В животинския свят тази легенда не намери потвърждение. Но затова пък в света на хората тя отдавна престана да бъде легенда и даже научна теория, превръщайки се в политическа практика.

Ремонти с Валери: Жилището се представя с антрето, започнете ремонта от него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627004

Ремонти с Валери: Жилището се представя с антрето,  започнете ремонта от негоЗа коридора е по-добре да използвате по-скъп и по-дебел паркет Ако се настанявате в нов дом или планирате да обновите изцяло старото си жилище, започнете от антрето. Може да звучи клиширано, но то е визитната картичка на дома, а често пъти се оказва доста трудно за ремонт. Въпреки общоприетото мнение, то се е наложило вече не просто като място,

Резултати от 2017-та, прогноза и факти

http://pogled.info/svetoven/rezultati-ot-2017-ta-prognoza-i-fakti.91486

/Поглед.инфо/ Разбирам, че прогнозирането е неблагодарна работа, но доколко се справих с това, отново може да оцени всеки. Освен това в този обзор ще бъдат засегнато не само онези събития, които бяха описани в прогнозата за 2017 година, но и тези случили се събития, а също и тенденции, които е необходимо да се имат предвид за да се състави пргноза за 2018-та.

О, неразумни, поради что се срамуваш? Защо най-после не осъзнаеш собственото си величие?!...

http://pogled.info/bulgarski/o-nerazumni-poradi-chto-se-sramuvash-zashto-nai-posle-ne-osaznaesh-sobstvenoto-si-velichie.91487

/Поглед.инфо/ В навечерието на Рождество Христово искам да ви призова да се опитате да започнете да осмисляте собственото си величие! Знам, прекрасно знам, че ще ви е трудно, изключително трудно, защото задачите около перманентното ви оцеляване неминуемо поставят бариери пред Духа, пред вашия Дух поотделно и онзи общобългарски Дух, който никога не сте самоосъзнавали! Никога дори не сте опитали да си помислите за момент в какво и поради кое се чувствате сякаш избрани, въпреки мизерното ви съществуване в продължение на векове и до ден-днешен! Интуитивно усещате, че "българската работа" не е само в това робски да търпите ярема на едно или друго управление, особено собствено българското, да не говоря за византийското, османското, руското, германското, съветското или американското и европейското!

Откъде започва руската земя?

http://pogled.info/svetoven/otkade-zapochva-ruskata-zemya.91482

/Поглед.инфо/ Палеоклиматолозите установяват, че преди около 50 хиляди години териториите на Русия между 55 и 70 градуса северна ширина, са имали оптимален климатичен режим. Средните зимни температури са били с 12 градуса по-високи от днешните, а средните летни – по високи с 8 градуса. Климатичните зони са били разположени не като днешните – колкото по на юг, толкова по-топло; тогава те са били колкото по на изток, толкова по-топло.

The Guardian: Русия вкара Джонсън в задънена улица

http://pogled.info/svetoven/russia/The-Guardian-rusiya-vkara-dzhonsan-v-zadanena-ulitsa.91483

/Поглед.инфо/ Счита се, че естественият инстинкт на всяко правителство е всячески да осъди кибервойната, която води Русия. В същото време консерваторите не могат да стигнат чак дотам, та да заявят, че резултатите от референдума (за излизане от ЕС) през 2016 г. пораждат достоверни съмнения за намесата на Русия.

САЩ започнаха да заплашват със санкции целия свят

http://pogled.info/svetoven/sasht-zapochnaha-da-zaplashvat-sas-sanktsii-tseliya-svyat.91484

/Поглед.инфо/ САЩ се опитаха да използват неприкрит шантаж за да постигнат благоприятно за себе си гласуване в Общото събрание на ООН по повод статуса на Йерусалим. Но мощо не заработи – в четвъртък осъдиха политиката на САЩ почти 60 държави повече, отколкото политиката на Русия във вторник. Но особено показателна е разликата в това, как в такива случаи Вашингтон се отнася към „международното право“

Crimsonаlter: „Американските песимисти“ предсказаха оставката на Путин и нефт по $10

http://pogled.info/svetoven/Crimsonalter-amerikanskite-pesimisti-predskazaha-ostavkata-na-putin-i-neft-po-10.91485

/Поглед.инфо/ Американската агенция Блумбърг състави традиционния си новогодишен „екскурзовод на песимиста“ с прогнози за близкото десетилетие. Според оценките на задокеанските експерти на Русия й предстои да мине през много жестока икономическа криза. Владимир Путин ще подаде оставка, нефтът ще струва 10 долара за барел и самото съществуване на нашата страна като единна държава ще се окаже под съмнение.

Тервел Пулев спечели седма победа на професионалния ринг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/24/3103279_tervel_pulev_specheli_sedma_pobeda_na_profesionalniia/?ref=rss


Тервел Пулев спечели седма победа в седмия си мач на професионалния ринг. Българският боксьор не срещна никакви проблеми с анонимния беларусин Арцьом Чарнякевич и спечели с технически нокаут във втория рунд.<br /><br />За Пулев това беше трети мач за по-малко от месец и половина. 34-годишният българин победи украинеца Артьом Редко на 11 ноември , а седмица по-късно се справи с грузинеца Михаил Куцушвили.<br /><br />Общо през годината той изигра пет двубоя, като две от...

Марио от “София - ден и нощ” стана грижовен и мил

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6628063

Марио от “София - ден и нощ” стана грижовен и милБарманът къса с плейбойския живот Марио от “София - ден и нощ” минава през сериозни перипетии и показва нова, неподозирана досега страна от характера си. Плейбоят с купонджийски дух изгуби майка си в предишните епизоди на риалити сериала и макар видимо да не се трогна от новината за кончината на жената, която го е родила и изоставила малко,

"Ювентус" излъга "Рома" и остава плътно зад лидера "Наполи"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/24/3103273_juventus_izluga_roma_i_ostava_plutno_zad_lidera_napoli/?ref=rss


"Ювентус" победи "Рома" с 1:0 в голямото дерби от 18-ия кръг на Серия А. Шампионите записаха четвърти успех в последните си пет мача и отново се доближиха на една точка от лидера "Наполи", който по-рано спечели драматично срещу "Сампдория" с 3:2.<br /><br />В герой за "Ювентус" се превърна бившият футболист на "Рома" Мехди Бенатия. Мароканският защитник, който "старата госпожа" купи през лятото от...

Създаден е Ку Клукс Клан

https://www.actualno.com/chronicles/syzdaden-e-ku-kluks-klan-news_651091.html

Ку-клукс-клан (ККК) е нелегална расистка организация възникнала в южните щати на САЩ след премахване на робството и даването на права на чернокожите, непосредствено след Американската гражданска война. Организацията се бори за превъзходство на белите хора над останалите раси, членовете й сформират наказателни отряди, като носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие. ККК използват насилие, тероризъм и линчуване за сплашване и потискане на чернокожите. На 24 декември 1865 годи

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване