Австрия призова ЕС да подкрепи "дори с военна сила" мигрантите

https://www.investor.bg/evropa/334/a/avstriia-prizova-es-da-podkrepi-dori-s-voenna-sila-migrantite-252771/

Канцлерът Себастиан Курц призова да се коригират проблемите в имиграционната политика на ЕС

Катастрофа в Харманли, трима младежи са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628884

Катастрофа в Харманли, трима младежи са загиналиТрима младежи са загинали при пътен инцидент в Харманли, съобщи ОД на МВР - Хасково. Катастрофата е станала тази сутрин в 01.20 часа на улица "Македония" в града. Мъж на 26 години е шофирал лек автомобил Ауди с несъобразена с пътните условия скорост. Той е загубил управлението, излязъл е от платното и се е ударил челно в бетонен гараж.

"Хемус" и "Струма" ще бъдат приоритет на МРРБ и през 2018-а

http://www.cross.bg/razvitie-predstoi-izpulniteli-1564067.html

/КРОСС/ Изграждането на автомагистралите „Хемус" и „Струма" ще бъдат приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и през 2018 г., съобщават в прессъобщение от ведомството. С „Хемус" е свързано бъдещето на Северна България, която изостава в развитието си от Южна България и заради липсата на модерни и бързи пътни връзки. Този дисбаланс трябва да бъде преодолян, за да се спре обезлюдяването на региона. Общата дължина на магистралата е 420 км. Към момента са изградени участъците София - Ябланица и Белокопитово - Варна или общо 165 км. Очаква се догодина в строителство да са още 75 км - от Ябланица до п.в. Боаза, от Боаза до пътя Ловеч-Плевен, както и участъкът Белокопитово-Буховци. По настояване на МРРБ в националния бюджет за 2018 г. са заделени допълнително 85 млн. лв. за изграждането на тази ключова пътна артерия. За ускореното развитие на Северна България е важна и магистралата „Русе -Велико Търново". Подготовката на строителството ѝ върви с бързи темпове. Предстои Министерството на околната среда и водите да излезе със становище по доклада за ОВОС на проекта и през 2018 г. да стартират процедурите за инженеринг и избор на изпълнител. Новата АМ „Русе-Велико Търново" може да бъде завършена през 2021-2022 година. 2018 г. ще бъде решаваща и за АМ „Струма". Очаква се Лот 3.3 от Кресна до Сандански да бъде готов с 6 месеца по-рано - още през ноември 2018 г

Днес е Бъдни вечер

http://econ.bg/Новини/Днес-е-Бъдни-вечер_l.a_i.755323_at.1.html

На 24 декември се събираме на Бъдни вечер. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е един от...

Тв поредицата “София – ден и нощ” излъчи 400-ия си епизод

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6624165

Тв поредицата “София – ден и нощ” излъчи 400-ия си епизодДве години и половина след старта на поредицата “София – Ден и Нощ” се излъчи 400-ият епизод на реалити формата по „Нова телевизия”. Най-любопитните моменти, както и всички епизоди зрителите могат да гледат в официалния канал на “София – Ден и Нощ” във Vbox7.com, както и в NOVA PLAY. Интересни снимки и видеа от живота на приятелите в най-забавната

Психолог: Да не изпадаме в крайности по празниците

https://frognews.bg/novini/psiholog-izpadame-krainosti-praznitsite.html

Не трябва да изпадаме в крайности по време на празниците, съветва психологът Кристина Дойчинова.

МРРБ: Догодина ще има бум в санирането, ремонт на най-малко 1000 сгради

https://offnews.bg//ikonomika/mrrb-dogodina-shte-ima-bum-v-saniraneto-remont-na-naj-malko-1000-sgr-671780.html

Бум в санирането се очаква през 2018 г. Догодина ще бъдат санирани най-малко 1000 сгради със сключени в периода 2015 - 2016 г. договори с Българската банка за развитие.

Чрез Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. МРРБ инвестира и 624 млн. лв. в образователна и спортна инфраструктура в 416 училища, детски градини и висши учебни заведения, съобщиха от Министерството на регионалното строителство и благоустройството. 

Изграждането на автомагистралите „Хемус" и „Струма" ще бъдат приоритет и през следващата година. Общата дължина на магистрала "Хемус" е 420 км. Към момента са изградени участъците София – Ябланица и Белокопитово – Варна или общо 165 км. Очаква се догодина в строителство да са още 75 км – от Ябланица до п.в. Боаза, от Боаза до пътя Ловеч-Плевен, както и участъкът Белокопитово-Буховци. По настояване на МРРБ в националния бюджет за 2018 г. са заделени допълнително 85 млн. лв. за изграждането на тази ключова пътна артерия. 

За ускореното развитие на Северна България е важна и магистралата „Русе –Велико Търново". Подготовката на строителството й върви с бързи темпове. Предстои Министерството на околната среда и водите да излезе със становище по доклада за ОВОС на проекта и през 2018 г. да стартират процедурите за инженеринг и избор на изпълнител. Новата АМ „Русе-Велико Търново" може да бъде завършена през 2021-2022 година.

2018 г. ще бъде решаваща и за АМ „Струма". Очаква се Лот 3.3 от Кресна до Сандански да бъде готов с 6 месеца по-рано – още през ноември 2018 г. Амбицията на Агенция „Пътна инфраструктура" е да влезе в график и с най-трудния участък – през Кресненското дефиле. Най-късно до края на март догодина трябва да е готова цялостната тръжна документация за избор на изпълнители на проектирането, строителството и строителния надзор. Индикативният краен срок за стартиране на обществените поръчки е 30 април 2018 г. и ако няма обжалване, в края на август трябва да има избрани изпълнители.

Много важен за връзките между балканските страни и бързото придвижване на трафика е и проектът за модернизация на скоростния път от Калотина до София. Вече започна подготовката за участъка от ГКПП „Калотина" до Сливница, който е с дължина 31 км и индикативна стойност 258,6 млн. лв. Обществените поръчки за избор на изпълнители на двете отсечки – от Калотина до Драгоман и от Драгоман до Сливница се обжалват, но КЗК не е образувала производство по жалбите и скоро поръчките ще бъдат обявени повторно.

Това е един от знаковите проекти, стартирани по времето на кабинета „Борисов 3". За периода от 5 май 2017 г. досега беше дадена „зелена" светлина на инвестиции за над 1,5 млрд. лв. Наред с участъците по „Струма" и „Хемус", по ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г. се ремонтират 193 км второкласни и третокласни пътища, като беше извършена първа копка на обекти за 160 млн. лв. Сред тях са пътищата Пловдив-Асеновград, Бучин проход-Берковица, Враца-Леденика и други. Предстои да бъдат възложени още около 246 км, като общата стойност на инвестициите по ОПРР е 380 млн. лв.

Много важна за повишаване на безопасността на движение е реконструкцията на участъка Поморие - Ахелой с изграждане на второ платно, както и строителството на обхода на гр. Ахелой, с което трафикът ще бъде изведен извън града. Предстои през 2018 г. да започне изграждането и на обхода на Поморие.

Тервел Пулев със седми успех в професионалната си кариера

http://www.moreto.net/novini.php?n=366024

Тервел Пулев продължава да да бъде непобеден на професионалния ринг. Той постигна седми успех в кариерата си, след като нокаутира още във втория рунд боксьорът от Беларус - Артьом Чарнякевич. Това беше и събитието на вечерта от провелата се снощни празнична гала в Берлин.

Тервел Пулев завърши годината със седми нокаут

https://www.24chasa.bg/sport/article/6628873

Тервел Пулев завърши годината със седми нокаутТервел Пулев постигна седмата си поредна победа на професионалния боксов ринг. Бронзовият медалист от олимпийските игри в Лондон нокаутира Артьом Чарнякевич от Беларус още във втория рунд на срещата им. Мачът в полутежка категория бе част от новогодишната гала в Берлин. Това бе и седмия успех с нокаут на българина,

Задържаха украинец, разбивал автомати за кафе в Приморско

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-ukrainetc-razbival-avtomati-za-kafe-v-primorsko-671779.html

28-годишен украинец е задържан в Приморско за разбиване на автомати за кафе, от които крадял пари. 

Полицаи от Приморско и Созопол арестували криминално проявения и осъждан М.Е., временно живеещ в с. Равадиново, който не притежава документ за самоличност. На 15 и 16 декември той разбил два кафе-автомата в Приморско и откраднал монети на стойност около 420 лева. Направил и опит за кражба на сумата от 70 лева от трети кафе-автомат, който взломил, както предходните два, съобщи МВР-Бургас. 

М.Е. направил пълни самопризнания за случаите и описал точния механизъм за извършване на кражбите. 28 годишният украинец взломил и четвърти кафе-автомат, собственост на 40 годишен мъж от Приморско, монтиран в крайморския град, от който извършил кражба на неустановена засега парична сума.

Мъжът е задържан с прокурорско постановление за 48 часа. 

Какво ни отнеха терористите през 2017?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kakvo-ni-otneha-teroristite-prez-2017-252770/

Близо 7500 са жертвите на терористични атаки в целия свят, а до днес тези атаки са 1100

В Палестина призовават за масов бунт срещу Израел по Коледа

http://www.cross.bg/prezident-mayadin-koleda-1564066.html

/КРОСС/ Движението "Фатах" на палестинския президент Махмуд Абас призова привържениците си и целия палестински народ да активизира уличните акции срещу изралеската окупация в периода на коледните ваканции. Това заяви пред телевизионния канал "Ал Маядин" представител на ръководния орган на формацията, цитиран от БНР. 11 са вече палестинците, загинали в сблъсъци с израелските сили за сигурност на Западния бряг и в ивицата Газа след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Вчера във Витлеем се състоя улично шествие, оглавено от активисти, преоблечени в карнавални костюми като Дядо Коледа. Според информация на "Ал Маядин" израелските сили за сигурност използвали гранати със сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Десет души от едно семейство загинаха при катастрофа в Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628861

Десет души от едно семейство загинаха при 
катастрофа в ПакистанДесет души от едно семейство загинаха рано тази сутрин в южната част на Пакистан, след като фургонът, в който са пътували, е бил смачкан между два автобуса, идващи от противоположни посоки, предаде ДПА. "Загинали са всичките 10 пътници", съобщи Нисар Ахмед, говорител на полицията в град Джамшоро. Сред загиналите има четири жени и пет деца.

Кабинетът изпраща годината с екопротест за Банско

http://clubz.bg/62220-kabinetyt_izprashta_godinata_s_ekoprotest_za_bansko

Последното за годината заседание на кабинета ще мине под надслова на екопротест. Природозащитници се събират пред сградата на Министерския съвет на 28 декември, за да да изразят недоволствиото си от намеренията на правителството да приеме две точки от дневния си ред - изменението в плана за управление на Национален парк "Пирин" и на концесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната в Банско.

Както е известно, екоминистерството пусна за обществено обсъждане измененията в плана за Пирин, за които настояваше кметът на Банско Георги Икономов. С тях се предвижда възможност за разширяване на ски зоната. Мотивът бе, че Банско иска втори кабинков лифт, който обаче и до момента остава мистичен, тъй като управляващите твърдят, че няма заявени инвестиционни намерения. Общественото обсъждане продължи до края на деня на 21 декември. 

Паралелно, вицецепремиерът Валери Симеонов и министърът на екологията Нено Димов внесоха извънредна точка на заседание на МС за измяна на договора с "Юлен", сключван през далелчната 2001 г. Според двамата министри, става въпрос само за осъвременяване на текстовете от договора, като и двамата дадоха заявка, че не се разширяват границите на сегашната концесия от 99,55 ха. Еколозите обаче запротестираха и обявиха, че всъщност на "Юлен" се дават 1077 ха, а новите планове излизат извън разрешената от ЮНЕСКО буферна зона за ски.

С решение на премиера Бойко Борисов точката за концесията бе отложена, което пък предизвика гнева на Симеонов. Управляващите дадоха заявка, че двата текста - за Пирин и за концесията, ще влязат заедно за разглеждане на 28-и.

Затова и природозащитниците призовават:

"На 28-и декември, когато всички са потопени в уюта на светлите семейни празници Коледа и Нова година, се планира приемането на унищожителни промени в плана за управление на национален парк "Пирин". 
Ние, хората, които обичаме природата, ще посрещнем отговорните за този акт в 8,30 ч. пред Министерски съвет, за да им кажем, че Пирин е част от нашето семейство и въпреки опита празникът да бъде помрачен, няма да отстъпим пред заплахата Пирин да бъде разрушаван от строителство и сечи. 
Защо ще сме пред МС:
- готви се нов План за управление на Пирин с пари от ЕС, но за по-бързо се приема промяна в сегашния, който да позволи строителство върху 46% от територията на парка
- управляващата коалиция бърза да приеме промяна в концесията на ЮЛЕН АД, която да разшири сегашната концесия от 99,5 ха на 1077 ха
- под предтекст че работят за България, министри открито обслужват офшорната компания притежаваща ЮЛЕН АД
- най-големите закононарушения се правят именно по време на европейското председателство"

Как Сталин заличи истината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284053_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Тук Ви предлагаме откъси от обширно есе на известния познавач на Русия Йорг Баберовски, публикувано на страниците на "Ди Цайт":

Съветската диктатура се опира върху идеята, че болшевишката партия трябва да превърне селяните в работници, а работниците - в комунисти. В този смисъл болшевизмът е превъзпитателна и пречупваща власт. Оковани в стоманените пранги на терора, хората нямат сили да се противопоставят на властта и да се съюзяват помежду си за битка срещу нея. Един от инструментите, чрез които властта подчинява хората, са спуснатите отгоре лъжи. Защото когато принудиш хората да величаят лъжите като чиста истина, тогава властта ти е подсигурена. Е, от време на време трябва да ликвидираш отклоняващите се от правата линия, за да може и последният скептик да проумее, че няма смисъл да се говори истината. Защото диктаторът може да бъде сигурен във властта си едва тогава, когато лъжата автоматично се отронва от устата на всеки един гражданин.

Йорг Баберовски

Йорг Баберовски

Сталин и лъжата

Лъжата става вездесъща и неудържима, защото тъкмо тя споява връзката между хората. Вярва се в нещо, което не съществува, а онези, които не вярват или го поставят под съмнение, са принудени да се подчиняват. Както всички групи, които са поставени под натиск или се намират в изолация, болшевиките се барикадират в собствената си крепост, зад чиито стени за истина се смята единствено онова, което вождът е обявил за истина. Невъзможно е да разбереш абсурдните спектакли на обвинения и покаяния, ако не си наясно с дисциплинарните ритуали, чрез които се консолидират властващите елити.

След години сплашване и дисциплиниране, в Съветския съюз лъжата постепенно се превръща в нормалност. И всеки съветски човек е готов по всяко време да потвърди, че слънцето грее, докато в действителност вали дъжд. Лъжата обаче вкарва диктатора в една неизбежна дилема. Сталин може да принуди всекиго да говори неистини, но в резултат от това той самият вече не знае какво всъщност мислят неговите изпълнители и наместниците му в провинцията. Тайната полиция го захранва единствено с новините, които той иска да чуе: най-вече информации за шпионски групировки и саботьори, които готвят покушения срещу вожда. Така Сталин се превръща в пленник на собствените си лъжи, а параноята обсебва и цялото му обкръжение, което в крайна сметка започва да вярва и на най-абсурдните истории, понеже вече никой не може да направи разлика между лъжа и истина. Но това не е и важно, защото властта е гарантирана благодарение на насадения страх и ужас.

Още в началото на 1930-те години лъжата плъзва навред отвъд стените на центъра на властта. Пресата е поставена под пълен контрол, а опозицията - победена, тъй че почти няма пространство, където може да се говори по съвест. В училищата се пеят химни във възхвала на диктатурата и на вожда, нежеланите книги са отстранени от библиотеките, детските буквари - пренаписани, фотографиите - ретуширани. Бивши съратници на Сталин, изпаднали в немилост, изведнъж изчезват от старите снимки. Историците и писателите имат право да пишат за историята единствено при условие, че са готови да разпространяват Лъжата. Цялата история е пренаписана, а вождът изведнъж се оказва в центъра ѝ. И нито един историк вече не смее да споменава факти, които влизат в противоречие с официално наложената интерпретация.

Сталин заличи паметта на руснаците

Така историческата наука прехвърля мост между едно фиктивно минало и едно фиктивно настояще, които изцяло противоречат на всекидневния опит на хората. Лъжите се превръщат във факти. Работниците и селяните трябва веднъж завинаги да забравят, че някога е съществувала Русия, която не е била управлявана от Сталин и нему подобните. Милиони селяни усвояват азбуката на омразата и се научават да живеят в лъжа. Паметта им е заличена, старият свят е изтрит от спомените им. А лишени от минало, хората с готовност се хвърлят в обятията на лъжата.

В годините на масовия терор умението да се преструваш се превръща в застраховка „Живот". Онези, които умеят „творчески" да си служат с лъжите, имат много по-големи шансове за оцеляване от хората, които не осъзнават, че всекидневно са изложени на опасност - както онези чуждестранни комунисти, които не владеят нито езика, нито обичайните конвенции, неизбежно необходими за всекидневното оцеляване в една чужда среда. В резултат от терора обществото се разпада, а гражданите вече взаимодействат с държавата единствено като отделни лица, неспособни да се обединят в съпротива срещу смъртната заплаха. Всеки се страхува от другия, всеки мисли единствено как да надживее другия.

Какво ли могат да направят срещу лъжата тези милиони отделни и уплашени до смърт хора? Поданиците просто истерично се включват в хора, който ден след ден е принуден да пее химна на омразата. В тази атмосфера на произвол и ужас, когато властите нощ след нощ забират хора от домовете им, за да ги отпратят завинаги в небитието, най-важното е да останеш невидим, да не се набиваш на очи. Абсурдът се превръща във всекидневна нормалност. Така лъжата се оказва размножена милиони пъти. И се превръща в действителност, от която вече никой не може да избяга, пише в есето си германският историк Йорг Баберовски.

 

http://www.dw.com

 

С музика и настроение девненци посрещнаха Дядо Коледа и Снежанка

http://www.barometar.net/90144/

С тъпани и гайди Девня посрещна Дядо Коледа и Снежанка, които раздадоха подаръци на всички послушни деца. Приказният парк в местността Разсадника се изпълни с малчугани, родители, баби и дядовци, които с нетърпение очакваха срещата с белобрадия старец и неговия антураж. Празничното събитие бе организирано от Община Девня с любезното съдействие на „Солвей соди“. От […]

Най-интересните IT сделки през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284052_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+IT+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2017+%D0%B3.

 Технологичният свят не успя да види особено много големи сделки през изминаващата година, но една от най-любопитните се случи буквално в последните дни на 2017 г. – Apple купи Shazam. Вижте няколко от любопитните трансакции:

Apple купува Shazam и Workflow

Цената на сделката не е оповестена публично, но се спекулира за цена от около 400 млн. долара. Това, което е по-интересно, е защо Apple има нужда от дейността на Shazam. Лондонската компания до този момент е най-популярна с едноименното си Аndroid приложение, което служи за разпознаване и откриване на музика. Означава ли това, че от Apple възнамеряват да подсилят собствените си музикални услуги?

А първото тримесечие на 2017 г. беше финализирана сделката, с която Apple закупи правата над Workflow. Приложението позволява на iPad и iPhone потребителите да създадат списък с функции и команди, които да автоматизират определени задачи в дадено приложение. След покупката от Apple наеха съответно и целия екип, работил над приложението. 

Verizon купи Yahoo

Сделката беше сключена през юни и бе в размер на 4,5 млрд. долара. След нея щатският телеком заяви, че планира да обедини своите нови активи със съществуващия AOL бизнес и да създаде дъщерно дружество, наречено Oath, което да покрива около 50 медийни бранда и около един милиард потребители по целия свят.

Hewlett Packard Enterprise придоби Nimble Storage и SimplyVity

Две са по-големите сделки, които HPE направи през изминалата година. При първата сделка, която бе в размер на 650 млн. долара, тя купи инфраструктурния провайдър SimplyVity. В резултат се очаква HPE да обедини основния продукт на SimplyVity – OmniStack software със своите DL380 сървъри.

При втората по-голяма сделка HPE придоби Nimble Storage. Стойността на сделката се равнява на 1,09 млрд. долара.

Покупките, които извършва Hewlett Packard Enterprise показват, че компанията извършва сериозно преструктуриране на бизнеса си, фокусирайки се на мрежови системи, хранилища и технологични услуги.

Google купи Kaggle

През март 2017 г. Google потвърди, че придобива Kaggle – онлайн общност на учени, работещи в сферата на компютърните данни. Една от най-популярните дейности на Kaggle се състои в хостване на съревнования по data science и machine learning. Сумата на сделката не е известна. Малко по-рано същия месец Google и Kaggle организираха съревнование с награден фонд 100 000 долара по machine learning и класификация на YouTube видеа.

И докато детайлите по придобиването на Kaggle са мистерия, спекулациите за мотивите на Google говорят, че концернът планира да инвестират сериозен ресурс в AI разработките си, а закупената общност включва 600 000 учени в сферата на Data Science.

По статията работи: Бойчо Попов

Лавров: Русофобите са агресивна група страни

http://dnes.dir.bg/news/es-rusia-sergey-lavrov-kipar-26720780

Русия се надява, че Евросъюзът ще престане да върви "на повода на малобройна, но агресивна група" русофобски настроени страни, заяви Сергей Лавров.

Овен, паричен хороскоп за 2018 г.: В края на годината ще сте много по-богати

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628515

Овен, паричен хороскоп за 2018 г.: В края на годината ще сте много по-богатиПрез 2018 година Марс – планетата, която управлява Овена, ще направи рядък 5-месечен транзит в дома на финансите ви. Парите ще започнат да стават по-важни за вас. Ще се съсредоточите върху тях. Ще поемете отговорността. Всичко, свързано с тях, ще ви интересува и тъй като Марс е благотворна планета за вас,

Учени: Диабетът е сред основните фактори за увеличаване на раковите заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628749

Учени: Диабетът е сред основните фактори за увеличаване на раковите заболяванияБритански учени са открили връзка между диабета и увеличаването на случаите на рак по света, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Lancet Diabetes and Endocrinology". Проучването на специалисти от лондонския Импириъл Колидж е базирано върху данни за 792 000 души от 175 страни през 2012 г.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/hilyadi-telegraf-meditzinata-1564065.html

/КРОСС/ Патриарх Неофит пожелава светли празнични дни от страниците на "24 часа". Своите рождественски послания отправят и трима митрополити. 430 хиляди именници по празниците, информира "Телеграф". Най-много ще празнуват името си Стефановците, на 27 декември, повече от 51 хиляди души. Днес са именните дни на всички с име Евгени и всякакви варианти, включително Женя, както и имената Малин и Малчо. "24 часа" откроява пробивите на науката в медицината през отиващата си година. Сред тях е новото лекарство срещу хепатит це, което се понася по-лесно от пациентите и се приема в по-кратък срок от сега използваните медикаменти. Американски изследователи откриха ефикасен метод за снижаване нивата на холестерола. Другото постижение на медицината тази година е изобретяването на медикамент, който спомага както за намаляване нивото на глюкоза в кръвта на болните от диабет, но не повишава теглото на пациентите както повечето лекарства за тази болест правят. Работници окрадоха изолация на два санирани блока в бургаския квартал "Братя Миладинови", съобщава "Телеграф" в електронния си вариант днес. Двамата са заловени минути, след като бригадата, в която са работили, е завършила задачите си за деня. Мъжете имали намерение да продадат откраднатите материали на друга бригада.

"Единна Русия" подкрепи Путин като независим кандидат в президентските избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284051_%22%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%22+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2

 Управляващата партия в Русия подкрепи официално кандидатурата на президента Владимир Путин на президентските избори догодина, предаде ТАСС.

На конгрес в столицата Москва днес партия "Единна Русия" очаквано застана зад Путин, който се кандидатира като независим на президентските избори на 18 март.

Управляващата в Русия партия иска "крайната победа" на президентските избори да е на Владимир Путин, заяви по-рано председателят на "Единна Русия" и премиер на страната Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

В словото си Медведев каза, че сега, а и в бъдеще, формацията ще даде на Путин "цялата възможна подкрепа".
Масово се очаква президентът да бъде преизбран за още един шестгодишен мандат, отбелязва Ройтерс.

"Тази година партията навърши 16 години. И през всички тези години тя имаше един безспорен лидер. Лидер, който обединява най-различни хора. Обединява гражданите на нашата страна - Владимир Владимирович Путин", каза Медведев, цитиран от ТАСС.

Той посочи още, че съпартийците му "отдавна и твърдо са определили на кого ще окажат подкрепа".
На конгреса самият Путин призова за борба с корупцията и равнодушието към проблемите на хората, предаде още ТАСС. 

"Нищо не подрива стабилността и не отнема ресурси за развитие толкова, колкото неправдата, несправедливостта, корупционната ръжда и подкупността, равнодушието към своята страна и откъсването от нуждите на гражданите, надменността и високомерието от страна на политиците, чиновниците, бизнеса или онези, които се наричат елит", каза руският президент. 

Путин представи на конгреса визията си за модернизиране на Русия, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията посочва, че руският президент се е кандидатирал като независим, запазвайки дистанция от управляващата партия, на чиято репутация вредят обвиненията в корупция срещу нейни високопоставени функционери. Въпреки това Путин говори днес на конгреса, обещавайки повече стимули за бизнеса, борба с корупцията и допълнителни ресурси за недостатъчно финансираната здравна и образователна система.

С рейтинг от над 80% се очаква руският президент да бъде преизбран лесно при гласуването на 18 март, отбелязва АП. На изборите Путин ще се изправи срещу няколко други кандидати, сред които номинираните днес Павел Грудинин от комунистическата партия и телевизионната водеща Ксения Собчак от партия "Гражданска инициатива", както и издигнатият преди няколко дни председател на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски.

Защо Европа не трябва да се поддава пред Китай?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284050_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0

 Често из китайските коментари се среща твърдението, че Европа е в необратим упадък. Надеждата, вероятно подозирате, е силно обвързана с очакванията. Демокрациите, продължават твърденията, са в беда, тъй като старите икономически сили изостават. Китай краде технологичния напредък. Докато САЩ се затварят в себе си, обърканата Европа ще трябва да се насочи на изток. Гигантският проект на Китай за „Новия път на коприната“ ще свърже изтока със запада, новото със старото. И познайте кой ще бъде начело, коментира редакторът на Financial Times Филип Стивънс.

Западният либерализъм, според тази прогноза, е изживял времето си. Тромав, неефективен и делителен, на него му липсва единството на целта, използвана от авторитарните режими. Той вече не може да отговаря и на исканията на хората – само вижте заличаването на стария елит в САЩ от Доналд Тръмп и националистическата вълна в голяма част от Европа. Бъдещето принадлежи на силни лидери, необезпокоявани от плуралистичните общества – Владимир Путин в Русия, Реджеп Тайип Ердоган в Турция и преди всичко – Си Дзинпин в Китай.

Европейците често са твърде слаби, когато се изправят пред подобни нападки. В твърденията на автократите има смисъл. Си Дзинпин свърза мощта на държавата с великата си мечта за Китай. Непрестанният напредък на технологиите позволява на автократите да затегнат хватката си върху държавата. Само вижте дигиталния експеримент на Китай да улавя всеки детайл от живота на гражданите си в единен електронен „рейтинг“, който комбинира всичко от кредитния статус до верността към партията.

Икономическата слабост у дома накара европейските правителства да се борят за ползите от правенето на бизнес с процъфтяващия Китай. Те позволиха на Китай да си играе на „разделяй и владей“. Лондон, Париж и Берлин се фокусираха върху богатия пазар за износ, а по-малките икономики в източната периферия търсят нов източник на инвестиции. Човешките права остават на малко по-заден план.

Така изглеждат нещата. Но, както казва European Council on Foreign Relations в отличен анализ за баланса на силите в отношенията ЕС-Китай, дори най-ентусиазираните меркантилисти са започнали да изчисляват цената да правят бизнес с Китай. Ситуация, в която има двойна печалба, често означава двойна за Китай, коментира Стивънс.


Със сигурност тези прогнози имат друг по-голям недостатък. Основното предположение е, че историята се движи праволинейно – че проблемите на Европа са непреодолими и че Китай ще бъде завинаги имунизирана срещу икономическия цикъл и човешкото желание за свобода.

А всъщност е точно обратното, ЕС се лекува. Да, Великобритания напуска, но всяка изминала седмица просто доказва, че Brexit е един гротесков акт на самонараняване. Останалата част от континента отново се завърна към икономически растеж. Безработицата намалява, а инвестициите се увеличават. Гърция вече не заплашва да срине еврозоната. Миграционната криза утихна. Има силни надежди в Париж и Берлин за вдъхване на нов живец във френско-германските отношения. Накратко, Европа вече не се чувства като паднала по гръб.

Колкото до европейската демокрация, популистите биват удържани. Всички проблеми и последователни кризи показаха и интересната устойчивост на демократичните системи. Колкото и да са ядосани, избирателите не протестират в защита на ограничения върху личната свобода и не копнеят за деспотично управление. Сега е необходимо Европа да възвърне доверието в ценностите и институциите си.

Често повтарян аргумент между тези, които са убедени, че Китай скоро ще управлява света, и тези, които са сигурни, че той ще се срине под сблъсъка между растящите жизнени стандарти и политическата репресия, е доста глупав, продължава Стивънс.

Това, което със сигурност може да се каже, е, че Китай трябва да преодолее множество препятствия, преди да осъществи мечтата на Си Дзинпин. Партийното управление зависи от крехка договорка – икономически просперитет в замяна липсата на свобода. Една от забележителните черти на авторитарните режими е колко крехки са те. Те са непоклатими до момента, в който се счупят.

Пекин е прав за това, че отношенията между Китай и Европа ще бъдат важни, включително за оформянето на геополитиката през следващите десетилетия. Малко вероятно е войнственият изолационизъм на външната политика на Тръмп да оцелее след мандата му, но е разумно да смятаме, че наследниците му в Белия дом ще очертаят по-строги линии около международните ангажименти на САЩ.

Затова фокусът на геополитическото внимание ще се измести от държавите по Северния Атлантически океан към това, което покойният Збигнев Бжежински веднъж нарече „аксиалния суперконтинент“ Евразия. Това е огромното пространство, над което Китай би искал да властва през втората половина на 21-и век. ЕС има избор: може да бъде в ролята на молещ се, партньор или пречка.

Европа е богата, технологично развита и с отлично образование. „Новият път на коприната“ е оферта, на която не може да откаже. Но най-малкото тя може да наложи свои собствени условия в отношенията. Ако Китай иска връзка, той трябва да отвори икономиката си; ако иска инвестиционен партньор, трябва да следи европейските стандарти и норми. Всичко, което се изисква от страните членки на ЕС, е малко увереност и споделена решителност.

Европа понесе удари, признава Стивънс. Възходът на Китай бе подсилен от безпорядъка на Запада. Геополитиката обаче е дълга игра. До неотдавна САЩ се самоопределяха за незаменима суперсила. Пекин не е имунизиран срещу подобно високомерие. Китай може да стои пред портите, но Европа не трябва да се чувства длъжна да му се кланя.

 

По статията работи: Виктория Тошкова

Икономическите загуби през 2017 г. скачат двойно за една година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284049_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2017+%D0%B3.+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B2

 Урагани, земетресения и горски пожари опустошиха света през 2017 г., както правят всяка година. Икономическите загуби от глобалните бедствия тази година обаче ще бъдат по-високи от обичайното, коментира Quartz. Застрахователната компания Swiss Re, която изчислява цената, която плащаме в тази врзъка, на всеки шест месеца посочва, че икономическите загуби през 2017 г. ще достигнат 306 млрд. долара, което е почти двойно повече от сумата от 188 млрд. долара през 2016 г. (и доста по-висока от десетгодишното средно ниво от 190 млрд. долара).

Ако разгледаме тенденциите в икономическите загуби от 1970 г., светът трябва да се подготви за още по-големи такива в бъдеще:


Тази година САЩ бяха ударени от най-мощните урагани от последните 12 години. Според оценките ураганите Харви, Ирма и Мария са допринесли с 93 млрд. долара към годишните икономически загуби от глобалните бедствия. Горските пожари в Калифорния, които продължават да бушуват, ще увеличат сумата с още 7 млрд. долара. А бурите в централните и източни щати в САЩ ще внесат още 2,5 млрд. долара. Икономическите загуби отчитат каква би била икономическата производителност, ако бедствието не се бе случило.

Само икономическите загуби от природните бедствия обаче може да изкривят перспективата ни за това, което е изстрадал светът. Причината е, че по-богатите страни, по дефиниция, биха отчели по-високи икономически загуби от по-бедните страни. Данните, например, не отчитат, че катастрофалните наводнения в Южна и Югоизточна Азия през 2017 г. са довели до 1200 смъртни случая и десетки хиляди хора, изгубили дома си.

Освен това макар че повечето загуби са в резултат на „природни“ бедствия, те включват последици от климатичните промени, предизвикани от човешките действия. Знаем, например, че с повишаването на средната глобална температура ураганите, наводненията и горските пожари ще станат все по-чести. Как това ще се отрази върху икономическите загуби е трудно за оценка.

А и може би няма смисъл да очакваме такава. Икономическите загуби през последните 40 години очевидно показват, че светът се насочва към все по-унищожителни времена. Най-добрата застраховка срещу тях е да преборим климатичните промени.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Веселина Василева

Бъдни вечер е! Подреждаме богати трапези за плодородна година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628863

Бъдни вечер е! Подреждаме богати трапези за плодородна годинаКолкото повече постни ястия сложим на трапезата днес, толкова по-плодородна ще е годината, гласят народните вярвания, свързани с Бъдни вечер. Броят им задължително трябва а да бъде нечетен - 7, 9 или 11. Вярва се, че храната на масата ще донесе изобилие. Традиционно се подреждат обредни хлябове, ошав, чесън, боб, ориз, орехи, мед и др.

Болницата "Св. Марина" във Варна получи свръхмодерна апаратура

http://www.cross.bg/varna-meditzinskiya-dava-1564063.html

/КРОСС/ Клиниката по кардиохирургия в университетската болница „Св. Марина" във Варна получи ехокардиографска апаратура, която е върхов клас и е една от най-модерните в света, съобщава БНТ. Новата техника беше предоставена на болничното заведение от Медицинския университет в града. Тя дава възможност за изключително точна диагностика. С нея медиците ще могат да определят максимално прецизно промените в сърдечния мускул. Апаратура дава възможност за видеоконферентни връзки и предаване на операции на живо, показвайки ехокардиографията преди операциите и резултатите след интервенциите. Тя ще се използва при обучението на студентите, докторантите и специализантите по кардиология и кардиохирургия в Медицинския университет във Варна.

Старозагорският владика отваря вратите на дома си предколедно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284048_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D

 С широко отворени врати за всички вярващи ще бъде на 25 декември старозагорският митрополитски дом веднага след като владиката Киприан отслужи утрената молитва в катедралния храм „Свети Димитър, чудотворец Солунски“.

Встъпилият на този пост преди година митрополит за втори път прави този жест към паството си, след като преди това  в покоите имаха привилегията да влизат само отбрани хора от епархията.

В навечерието на Рождество Христово избраният наскоро да бъде официален говорител на Светия Синод владика обяви намерението си да изгради музей на своите предшественици Методи Кусев, Павел, Климент, Панкратий и Галактион. Той се надява през следващата година митрополията да получи от община Стара Загора безвъзмездно имот на самия връх на Аязмото, където е била и първата килия на митрополит Методи Кусев. Там преди години е имало ресторант, откупен обратно от общината след фалита на приватизирал го бизнесмен.В съседство се намира и параклисът на свети Теодор Тирон,считан за покровител на Стара Загора. Според легендата край Аязмото е приел християнството княз Борис – Михаил Покръстител.

Осем автори с 35 платна преди Бъдни вечер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284047_%D0%9E%D1%81%D0%B5%D0%BC+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81+35+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80

 35 платна, рисувани през отиващата си година подредиха в една от залите на старозагорската художествена галерия осем живописци, лауреати на проведеното през 2016-а година Балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ“. Според регламента на квадриналето право на самостоятелна изложба има носителят на голямата награда, но тъй като тогава не бе дадена новите си платна показаха удостоените с други призове, коментира кураторът на експозицията, проф. д-р Марин Добрев.

Той изрази съжалението си, че буквално в последните месеци се е споминал носителят на наградата за дарителство, пазарджиклията  Марин Маринов.Сред поканените да представят картините са две дами:Валентина Лапчева и Светлана Косева, които преди две години си тръгнаха с награди от галерията и държавното „ВиК“ – Стара Загора.

Старозагорецът Валентин Дончевски, който вече няколко години е сред редовните участници в парижкия есенен салон показа три свои работи в голям формат, в които е вплел оригинални тъкани национални носии, а Веселин Симеонов изненада с голямоформатни „закачки“ в модернистичен стил.В хиперреалистичен стил са „пощенските картички“ на Росен Тошев,картини от своя си , обърнат навътре свят са предали Любен Малчев /награда за млад автор/ и Веско Велев.

Близо 800 са показаните досега творби в четирите издания на квадриналето. Пръв носител на голямата награда през 2004 г. беше Цветан Колев, последван от Юри Буков / 2008 / и  Никола Певичаров/ 2012 /.Съгласно регламента наградените творби остават във фонда на старозагорската галерия.

Курц: Бежанците не искат в България, а в Австрия

https://frognews.bg/novini/kurts-bejantsite-iskat-balgariia-avstriia.html

На бежанците трябва да се помогне там, откъдето идват. Това заяви новият австрийски премиер Себастиан Курц, който призова за спиране на опитите за налагане на квотна система за разселване на бежанци.

В 10 области е обявен жълт код за силен вятър

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628855

В 10 области е обявен жълт код за силен вятърВ 10 области е обявен жълт код за силен вятър. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Разград. От НИМХ предупреждават ще времето ще бъде ветровито със

Топ 5 на най-щурите места за зимните празници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284046_%D0%A2%D0%BE%D0%BF+5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%89%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D

 

Спа и снежна приказка в хотелите иглу

Обичате да се наслаждавате на ситните снежинки навън и не настръхвате всеки път, когато заледените улици ви напомнят, че нямате бъдеще във фигурното пързаляне – планирайте екскурзията си по празниците в снежен хотел. Първият подобен център отвори врати през 1990 г. Оттогава насам почивните резиденции, изградени от лед, придобиват все по-голяма популярност сред търсачите на силни усещания. Ако нямате против да вдигнете наздравица, прилежно облечени в най-дебелата си шуба, възхищавате се на културата на ескимосите или просто искате разнообразие от тривиалното дунавско хоро след полунощ на 1 януари, то пътешествието ви до хотелите, черпещи вдъхновение от къщите иглу, е строго препоръчително. „Монитор“ направи бърз преглед на най-популярните и щури места, на които можете да посрещнете зимните празници тази година.

 

Швеция

Сред най-добрите места, на които можете да попаднете, търсейки възможно най-автентичен начин да полеете Коледа и Нова година, е Юкасярви. Градчето е разположено в шведската част на Лапландия, където се намира и пионерът в снежните хотели. Пътешествието дотам си заслужава, независимо дали и колко пъти вече сте били на неговия терен. Хотелът се изгражда всеки ноември край брега на р. Торне, заради което и интериорът често се променя. Мебелите и скулптурите са изцяло от лед, а вечерите ще можете да отмаряте на легла от ледени блокчета, покрити с кожи от северни елени под хай-тек спални чували. Температурите в стаите за гости не надвишават повече от – 5ºС, като за направата на цялата постройка с площ от 6000 кв. м се използват близо 1000 тона лед и близо 30 пъти повече сняг.

Първите си посетители за годината снежният хотел посреща през декември, а последните изпраща напролет през април, когато цялата сграда се стопява в реката. Огромен водка бар, каране на шейна с елени, риболов, ски бягане, сафари със снегомобил и киносалон са само част от забавленията, с които можете да се поглезите на терен. Ако сте любопитни как преживяват местните, то задължително се включете в някоя от организираните екскурзии до селищата на саамите. В случай че все пак не искате да замръзнете, докато си почивате в ексцентричния център, то направете си и разходка до сауната на място. В хотела можете дори да се венчаете в снежен параклис, ако сте в по-романтично настроение.

Центърът възниква впрочем като изложбена зала, като първи в него „леденото“ си творчество излагат японски артисти. След като една година по-късно целият град е препълнен с туристи, на част от ентусиастите им се налага да прекарат нощта именно тук. Така те се превръщат в първите „гости“ на хотела.

 

Финландия

Не много далеч от Швеция ще намерите и друг център на снежния релакс. Изгрял върху територията на финландската част на Лапландия, комплексът Kakslauttanen Arctic Resort не забравя да ви предостави достъп и до модерните технологии, като ви предлага безплатен wi-fi – ще можете да се хвалите с щурите си селфита от хотела непосредствено след заснемането им. Изберете между стъклени иглута и традиционни дървени шалети (хижи). Ние ви предлагаме обаче първия вариант с цел да можете да се радвате на северното сияние от удобното си легло. Иглутата от термично стъкло включват спалня със стъклен покрив и луксозни легла. Някои от тях са с баня със сауна, а други са с обща баня. Ако въпреки всичко се спрете на втората опция, то знайте, че в шалетата са разположени и едни от най-големите димни сауни в света. Ще можете да разполагате още със съоръжения за готвене и камина. Сред специалитетите, които ще имате честта да опитате на терен, са еленско месо и сьомга на скара.

Развлеченията, встрани от безметежното излежаване, също заслужават вниманието ви. Задължително посетете откритата тази година художествена галерия. Тя също представлява изградено от стъкло иглу, разглеждането на изложбите е напълно безплатно за гости на комплекса, а в случай че попаднете във Финландия до средата на следващия месец, ще попаднете на творбите на 21 артисти, спомогнали за развитието на хотела.

Ако пък не искате да прекарате цялата си екскурзия на закрито, то поемете на сафари с хъски или северен елен, направете преход със снегомобил или си наемете екипировка и карайте ски. Разходете се и до националния парк Урхо Кеконен, който се намира само на 5 км от комплекса. Kakslauttanen Arctic Resort е отворен през цялата година, но ви съветваме да го посетите отново между декември и април за цялостното преживяване.

 

Канада

Като в снежна приказка ще се почувствате и в Hotel De Glace, намиращ се в покрайнините на канадския град Квебек. Заобиколени отвсякъде от произведения на изкуството от лед, престоят ви тук ще ви се стори по-скоро като разходка из чудна галерия. Още с пристигането поемете на организирания тур „зад кулисите“ на тазгодишната архитектура на сградата. На нея ще можете да проследите етапите, през които са преминали „ледените“ творци, преди да сътворят прекрасните интериор и екстериор, на който ще се любувате по време на престоя си. На място ще можете дори да се научите как сами да майсторите шедьоври от сняг и замръзнала вода. Уъркшоповете обаче оставете за по-свободните от гледна точка на планувани развлечения ден, тъй като – повярвайте, ще искате да останете и да ваете скулптури колкото се може по-дълго време. Иначе и в Hotel De Glace ще можете да релаксирате със сауна и спа. Имайте предвид, че по традиция и тук леглата са от лед, така че задължително си пригответе по една шуба, с която да се вмъкнете в спалния чувал.

Снежният хотел в Квебек е сред най-популярните зимни ексцентрични дестинации. Само за един сезон той дава покрив на 70 хиляди туристи. Безпощадно уцелените от стрелата на Купидон туристи ще намерят за любопитен фактът, че комплексът разполага и с параклис, който да даде терен на мечтаната от вас сватба. Към този момент над 275 двойки са предпочели именно Hotel De Glace за своята венчавка. И макар че няма да можете да посрещнете Коледа тук, имайки предвид, че комплексът отваря за туристи чак през януари, то това ви дава достатъчно време да направите резервацията си за Свети Валентин още сега.

 

Швейцария

Ръчно издялкани иглута ни посрещат и в швейцарския курорт Гщаад. И ако предишните снежни хотели предлагат единствено възможността да кажете заветното „да“ на любимия, то почти цялата концепция на местния Iglu-Dorf се върти около преживяванията на младоженците. Сред оборотните за туристите предложения са т.нар. романтични иглута. Камина, приятна музика и усамотена баня, което е рядкост за подобен вид резорти, ви очакват в любовните гнезда, изградени от сняг и лед. Не се свенете да планирате зимната си почивка тук, дори и да не сте заклет романтик. Дори напротив – от хотела следват и принципа „колкото повече, толкова по-весело“. Затова ви предлагат да се настаните и в иглута за цели шест души. Имайте предвид обаче, че местата са ограничени. Iglu-Dorf в Гщаад може да посрещне едва около 42-ма туристи наведнъж. Затова ако мястото ви звучи като перфектна отправна точка за зимни приключения, побързайте да се снабдите с резервация.

И тук ще ви дадат спален чувал, за да ви предпазят от замръзване, докато спите. В цената от 119 евро на човек за нощувка пък влиза и разходка из прелестните пейзажи в и по покрайнините на курорта.

 

Румъния

Най-близо до нашата страна е леденият хотел в Румъния. Отново изграден на принципа на иглуто, той отваря за посетители за първи път през 2005 г. Нестандартното кътче за зимен релакс се намира на 300 км от столицата Букурещ, а най-лесно до него се стига от намиращото се на 80 км летище Сибиу. По традиция всяка мебел в стаята ви ще е изградена от лед, но тук ще попаднете и на специално ръчно гравирани легла. За удобството ви на терен, където температурите рядко надскачат – 4ºС, ще се погрижат еленски кожи и термоодеяла. Закуска с шведска маса, бар и ресторант с международна кухня ще ви наситят за коледните и новогодишните празници.

Забавлението ви в ледения Hotel Of Ice е гарантирано и с разнообразните игри, вдъхновени и прекроени в духа на мястото. Можете да поиграете на боулинг със снежни топки, да се включите в състезание за направата на снежен човек или пък да си организирате своеобразна война в снега.

Изтеглят няколко адаптирани млека за бебета от пазара

http://www.moreto.net/novini.php?n=366021

След забрана за продажба на мляко за бебета и няколко бебешки храни във Франция, поради установено наличие на салмонела в храните и в България последва изтегляне на няколко продукта на компанията Лакталис. Според БАБХ в България няма налични продукти, които да съдържат салмонелни бактерии.

Калиева сол и аспирин вечер гонят махмурлука на сутринта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284045_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%BB+%D0%B8+%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80+%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BC%D1%83%D1%8

 

Шкембе чорбата нормализира електролитния баланс

Болестта с изисканото медицинско наименование веисалгия, всъщност, е баналният махмурлук, който е изпитвал всеки нетрезвеник. В България това заболяване е особено разпространено през зимните месеци, а по Коледа и Нова година взима епидемични размери.

Той може да е епизодичен при хора, които пият по-рядко и за да премахнат главоболието поглъщат по огромни количества кафе. Ако обаче човек започне от сутринта с едно малко или бира „за оправяне“, това вече е белег за зараждащ се пагубен навик и дори зависимост.

Главоболие, сухота в устата, болезнена чувствителност към ярка светлина и силен шум са традиционните прояви на посталкохолното опиянение. При мнозина то причинява още диария, гадене, повръщане загуба на апетит, треперене,общо неразположение, чувство за умора, слабост и безпомощност. Три поредни сутрини махмурлук със сигурност довеждат и до чувство за безпокойство, нарушение на съня и дори повишаване на телесната температура.

Британско проучване сочи, че той е в основата на депресивните състояния и дори може да доведе не до една, а до серия от панически атаки.

Махмурлукът, на практика потиска вазопресина (антидиуретичния хормон). Резултатът е често уриниране, което води до загуба на соли и часове по-късно до дехидратация. В опита си да възстановят нормалната си работа, свитите органи се конкурират помежду си и крадат вода от мозъка, а последният се свива. Мембраните на клетките на мозъчната кора, се „опъват” и причиняват на махмурлията неимоверна болка при всяко движение. Обезводняването е отговорно и за скованите и отслабнали мускули, треперенето, крампите и сухотата в устата.

В такива случаи, противно на всички навици, махмурлията не бива да пие кафе сутрин, тъй като то дехидратира допълнително, както и бира. Черният чай също подсилва уринирането. Слабоминерализираната вода обаче върши чудеса. До 3 литра от нея само преди обяд, като приемът е по литър на всеки два часа, елиминира дехидратацията, а с това оросяването на мозъка се активира, мускулните крампи изчезват, а с тях и главоболието и напъните за повръщане. Шкембе борбата и пилешката супа също подпомагат възстановяването на електролитния баланс.

Доказано добро средство, което се практикува от хора с добър стаж в консумацията на алкохол, е взимането на 1–2 таблетки аспирин, приети поне час преди запоя. Мезетата пък, се осоляват с калиева сол, която по-бавно освобождава течностите от организма и по този начин не се стига до силна дехидратация след препиване.

Учителят Тео Теодосиев: Прошката е рецептата за оцеляване днес

https://offnews.bg//obshtestvo/uchiteliat-teo-teodosiev-proshkata-e-retceptata-za-otceliavane-dnes-671778.html

Прошката е рецептата за оцеляване в днешния свят, който може да бъде унищожен само от един човек.

Това каза учителят по физика и приложна математика Теодоси Теодосиев по Нова тв. Той гостува в студиото заедно с един от своите ученици – Калоян Лозанов, който вече има докторска степен по Космология в университета в Кеймбридж.

Тео призна, че като малък не е искал да става преподавател. Мислел се за човек на изкуството. Оказа се обаче, че и преподаването може да бъде изкуство, призна Теодосиев. Той споделя още, че много бързо усеща и разбира кой от учениците му е добър и ще постигне успехи.

Г-н Теодосиев учи не само на физика, но и на това как да учиш”, каза Калоян Лозанов. 

Учителят обаче е категоричен, че най-добрите му възпитаници дължат успехите си не на него, а на самите себе си.

Лавров: Надяваме се, че ЕС ще спре да играе по свирката на малката, но агресивна, група страни русофоби

http://www.cross.bg/lavrov-rysiya-agresivna-1564061.html

/КРОСС/ Русия се надява, че Европейския съюз ще престане да играе по свирката на немногочислената, но агресивна група страни русофоби, които използват антируските настроения за решаване на своите собствени користни задачи. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, в интервю пред кипърското издание Simirini. Според неговите думи в политическите и деловите кръгове на ЕС все по-често звучи недоволство във връзка със санкционната спирала, размотана от Брюксел под натиска на Вашингтон. „В Москва се надяваме, че ЕС ще преодолее инерцията на това мислене и ще намери сили в себе си да се откаже от изграждането на политически отношения с Русия, на принципа „на най-малкия общ знаменател" - че ще престанат да играят по свирката на немногочислената, но агресивна група страни-русофоби, които разиграват руската карта, за решаването на собствените си користни задачи", подчерта руският дипломат. Освен това, Лавров даде висока оценка за позицията на Кипър, който иска максимално бързо нормализиране на отношенията между Русия и ЕС. „Въпросът за това, доколко се чува гласът на кипърците и другите прагматично настроени европейци в Брюксел, трябва, очевидно, да се задава на представителите на европейските структури", добави Лавров.  

Бъдни вечер е!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284044_%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80+%D0%B5%21

 Днес се празнува един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Той се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос.

Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството. На Бъдни вечер е началото на празненството, възславящо Христовото рождение.

Християнският празник, който предшества раждането на Христос, българите наричат "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Детешка Коледа" или по-рядко - "Мали Божич" и "Крачун".

Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен "Боговица", "Богова пита", "Божичник", "вечерник", "светец" или "харман". Той е замесен с "мълчана вода" от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и на домашните животни.

Освен този хляб, момата носи и "вит-превит кравай", който е предназначен за коледарите. Върху трапезата се нареждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството.

Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Под трапезата стопанката слага слама, която се асоциира със сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се изхвърля. Тя се поставя в градините или под плодните дръвчета, за да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника. Обикновено стопаните я пръскат в нивите и лозята - за плодородие. От нея слагат и в семето за посев. С тази пепел се лекуват и някои заболявания.

Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина. Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник. На Бъдни вечер завършват и 40-дневните коледни пости.

С църковни служби в цялата страна православните християни ще посрещнат Бъдни вечер. В навечерието на Рождество Христово, най-светлия християнски празник, във всички храмове на Българската православна църква ще бъде отслужена Света литургия. В много градове и села са организирани празнични прояви на открито за посрещането на Коледа.

 На 24 декември българската православна църква почита и паметта на Света преподобномъченица Евгения. Имен ден празнуват: Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо (от словосъчетанието Малка Коледа), Малик, Мален, Малена, Малин.

 

 


Земетресения бяха усетени в Исландия

https://www.actualno.com/europe/zemetresenija-bjaha-useteni-v-islandija-news_651260.html

Две земетресения с магнитуд 3,4 и 3,0 бяха регистрирани в събота в близост до исландския вулкан Хенгил в югозападната част на страната. Това съобщи Метеорологичната служба на Исландия, която извършва наблюдение и върху многобройните вулкани на островната държава. Към момента информация за разрушения няма, предаде БГНЕС.  Хенгил се намира в зона с повишена геотермална активност, но не е изригвал от близо 2 хил. Години. В околностите му са разположени обаче най-големите геотермални елек

Мъж с противогаз размахва мачете в Лос Анджелис, рани 8 души и беше прострелян

http://www.cross.bg/dyshi-napadatelya-protivogaz-1564060.html

/КРОСС/ Най-малко 9 души бяха ранени, след като мъж ги нападна с мачете в Лос Анджелис само ден преди Коледа. Както съобщава в. "Дейли Стар" мъжът е носил противогаз и е извършил нападението си в блок в града. Веднага на мястото пристигнали полицейски патрули, като служителите на реда са простреляли нападателя. Той веднага е хоспитализиран, като според някои от сведенията е в критично състояние, а според „Ей Би Си" той е издъхнал в болницата. Останалите 8 души са с леки наранявания. Причините и обстоятелствата около атаката още се изясняват. Мястото на инцидента е в близост до дома на нападателя, заради което основната версия е, че става въпрос за битова свада.

Тръмп отправи нови нападки към заместник-директора на ФБР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628837

Тръмп отправи нови нападки към заместник-директора на ФБРПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп вчера постави отново под въпрос безпристрастността на заместник-директора на ФБР Андрю Маккейб, който планира да се пенсионира след отправените от държавния глава нападки за предполагаемите настроения против него във ФБР, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Дневникът на Снежанка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6627085

Дневникът  на СнежанкаИли неволите на Дядо Коледа в годините на #metoo и тероризма Коледа е. До няколко часа един брадат мъж от чужбина ще полети право към къщата ти, а в превозното му средство ще е пълно с чужди пакети... Живеем в опасни времена, в които няма място за либерална толерантност. Нека кажем “не” на чужбинския Дядо Коледа и да се завърнем към родните

През 2018 година се очаква ръст на цените на недвижимите имоти във Велико Търново с до 10-15%

https://www.actualno.com/velikotarnovo/prez-2018-godina-se-ochakva-ryst-na-cenite-na-nedvijimite-imoti-vyv-veliko-tyrnovo-s-do-10-15-news_651249.html

През 2018 година се очаква ръст на цените на недвижимите имоти във Велико Търново с до 10-15%. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново брокерът Ивайло Славов. Той посочи, че следващата година ще е подобна на тази. "Аз вярвам, че тази тенденция на увеличаване на броя на сделките и поскъпването на имотите ще се запази в разумни граници. Не съм сигурен какви ще бъдат нивата на цените през следващата година, но ако трябва да дам прогноза бих казал, ч

МВнР на Русия: САЩ преминаха чертата и обявиха намерението си да предадат смъртоносно оръжие на Украйна

http://pogled.info/svetoven/mvnr-na-rusiya-sasht-prekrachi-dopustimoto-obyavi-namerenieto-si-da-predade-smartonosno-orazhie-na-ukraina.91494

/Поглед.инфо/ САЩ стигнаха твърде далеч, като позволиха доставка на смъртоносно оръжие за Украйна. Това съобщи в събота руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

БОЕЦ: Весела Коледа

http://www.eurochicago.com/2017/12/boetz-2/

Нека новата 2018-та бъде годината на Справедливостта и Свободата! Годината на възмездието за тези, които ограбват народа и държавата ни от десетилетия. БОЕЦ водим тази битка и знаем, че само ние, гражданите, останахме единствената сила, която може да се изправи срещу управляващата ни ченгеджийска мафия и да се преборим с това зло. Ще се преборим с разум, сърце, стратегия и последователност. Каузата ни е чиста и в това е силата ни. Защото се борим за родината си, за живота си, за децата си.

Мотористи, облечени като Дядо Коледа, поднесоха подаръци на деца

http://www.cross.bg/detza-podarutzi-tzentura-1564059.html

/КРОСС/ Десетки мотористи, пременени като дядо Коледа, занесоха дарения на два центъра за деца в София, съобщава БТВ. На минусови температури и лоша настилка десетки мотористи излязоха в името на една благородна кауза. За трета поредна година те събират пари, с които купуват подаръци за деца, лишени от родителска грижа.Моторите и колите, превърнати в шейни с подаръци, потеглиха към два центъра за деца в ж.к. „Люлин". А там ги очакваха с нетърпение. Продукти, облекла и играчки за над 5000 лева са подаръците за децата. А вниманието, което получават от дарителите, за тях е безценно.

Пучдемон поиска да се върне в Испания, сигурен е, че отново ще стане премиер на Каталуния

http://www.cross.bg/pychdemon-katalyniya-premier-1564058.html

/КРОСС/ Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който все още се намира в Брюксел, поиска да се върне в Испания. Той официално отправи молбата си към испанските власти в интервю за "Ройтерс". Той иска да присъства на откриването на сесията на каталунския парламент на 23 януари, като очаква отново да бъде избран за премиер на автономната област. "Искам да се върна в Каталуния възможно най-скоро. Бих желал да се върна веднага. Това би била добра новина за Испания", обяви Пучдемон. "Ако не ми бъде позволено да положа клетва като председател, това би било голяма аномалия за испанската демократична система. Аз съм премиер на регионалното правителство и аз ще остана премиер, ако испанската държава уважи резултатите от вота", каза пред „Ройтерс" Пучдемон. Пучдемон в момента не иска да се върне в Испания заради издадената заповед за ареста му. Причината е организирането на незаконния, според властите в Мадрид, референдум за независимост на Каталуния, като обвиненията срещу него са за подстрекаване към бунт и злоупотреба с обществени средства. Членове на неговото правителство вече бяха арестувани и впоследствие пуснати под гаранция, но самият Пучдемон реши да избяга в Белгия

Сноудън показа приложение за мобилни телефони, което шпионира шпионите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628836

Сноудън показа приложение за мобилни телефони, което шпионира шпионитеБившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който през 2013 г. разкри американската програма за шпионаж, публикувайки секретни документи, вече работи като програмист на приложения за телефони, предаде Асошиейтед прес. Във видеообръщение, публикувано в петък, Сноудън показва ново приложение,

Церова кория – едно обезлюдяващо се красиво село в Мизия

https://offnews.bg//obshtestvo/tcerova-koria-edno-obezliudiavashto-se-krasivo-selo-v-mizia-670627.html

В България има много почти изоставени села, които обаче са уютни. В много от тях има много красиви стари къщи. Дали тази красота може да се запази? 

Много от тези села се намират в Мизия. Това е мястото, където са били разположени три от четирите столици на двете средновековни български царства. Населението в този регион на България тенденциозно намалява. Днес там живеят два пъти по-малко хора, отколкото южно от Стара планина. Според последното национално преброяване на населението от 2011 г. северно от Балкана живеят 2 674 347 души, като гъстотата му на квадратен километър е 55 души.

Насред еднообразния и предимно хълмист релеф на Мизия се намират стотици слабо населени, но много уютни и китни селца. Сред тях е и Церова кория – едно от населените места в котловината между Средна гора и Велико Търново. Околностите на селото са били населявани още през тракийския период.

Днес в Церова кория живеят постоянно между 300 и 400 души. Повечето от трудоспособните работят в училището, в психиатричната болница и в дома за възрастни хора, които са разположени в селото. Но през летните месеци мястото се изпълва с живот, тъй като много хора от големите градове на страната притежават къщи в него. Селото е предпочитано не само заради чистия въздух и близостта му с Велико Търново и Горна Оряховица. А и защото всеки, който се разходи по неговите добре асфалтирани улици, може да се потопи както в магията на Възраждането, така и в тази на първите години на 20-ти век.

Почти всички къщи в Церова кория са построени в края на 19-и и в началото на 20-и век. На която и улица в селото да се озовете, неизбежно е да не бъдете пленени от красивите фасади и китните дворове на столетните кирпичени и тухлени къщи. Някои от тях се издигат зад каменни дувари и високи дървени порти. Други са заобиколени от красиви метални и дървени оградки, а трети от почти незабележима телена ограда.

Красивата архитектура на къщите в селото се състои в множество отлично изваяни орнаменти по фасадите, в разнообразните цветни мазилки, в старите червени или черни керемиди и в прозорчета с причудливи форми. Ако надникнете през тях в уютния интериор на старите и необитаеми къщи, със сигурност ще се потопите още повече в магията на отминалите епохи и поне за миг ще ви се прииска да живеете тъкмо в такъв дом.

Още през 19-ти век много от жителите на селото са работили на гурбет като градинари. Градинарската професия всъщност е била мечта за почти всяко момче от селото. Много от някогашните жители на Церова кория са работили като наемни градинари или са създавали свои собствени градини край Цариград (днес Турция), Брашов и Плоещ (Румъния), Белград и Крагуевац (Сърбия), Загреб (днес Хърватия), Одеса, Донбас и Харков (днес Украйна), Москва (Русия), както и на много други места. Жителите на селото са придобили отличните си градинарски умения в гръцките чифлици, които са съществували в неговите покрайнини в последните десетилетия на османското владичество.

Досегът на местните с други европейски култури през 19-ти век, поради работата на гурбет, дава изключително силно отражение върху цялостното развитие на селото. Оттогава постепенно обликът му се променя към това красиво място, което можем да видим днес.

Красивият дизайн на постройките, орнаментите и скулптурите, каменните дувари и големите порти стават задължителна част от външния вид на всяка новопостроена тогава къща в селото. По улиците е положена настилка, построени са стабилни мостове над местното дере и няколко селски чешми.

Продължава от стр. 2


Продължава от стр. 1

Много от старите къщи в селото днес са обявени за продан. Повечето изглеждат добре. Но се нуждаят не само от козметичен ремонт. Някои от тях трябва да бъдат приспособени към съвременните условия на живот.

Най-старите къщи в селото са предимно едноетажни, като са построени към края на 19 век. Покривите откъм улицата обикновено са ниски, около един метър, а откъм двора достигат височина от близо 4-5 метра. Стаите обикновено са големи, без северно изложение, като най-често са около 25 квадратни метра. Най-големите стаи имат красиви камини и дървени полици по стените, на които в миналото са се съхранявали иконите и книгите, които преди около век са били задължителна вещ във всеки дом в селото. Дворовете им са широки и големи, тъй като в миналото отглеждането на животни е било сред основните поминъци.

Засега Церова Кория и околните села привличат основно ентусиасти, които обичат селския живот и етнографска атмосфера, и желаят да притежават вила извън големия град. Мястото е подходящо и за развитие на етнографски и селски туризъм. Но за да започне развитие в такава посока е нужна воля както от страна на местната власт, така и от страна на потенциални инвеститори. Липсата на магистрала в Централна Северна България и добра реклама също възпира развитието на туризма в региона.

В селото има училище, много красив православен храм, който е възстановен след пожар през 1835 г., и читалище „Развитие“, основано още през 1883 г.

Южно от Церова Кория има два уютни манастира – Къпиновският и Плаковският. В близост до Къпиновския манастир падат водите на много красив водопад, който е любимо място за отдих на прохлада както на местните, така и на живеещите във Велико Търново и Горна Оряховица. На не повече от половин час от селото се намират прословутият етнографски рай гр. Елена, както село Миндя, където всяка година в края на август се провежда рокфест с хиляди посетители.

Ако сте любители на автентичната възрожденска атмосфера, със сигурност няма да съжалявате ако се отбиете до село Церова кория, например при ваше следващо посещение във Велико Търново. Местните хора ще ви посрещнат топло и любезно, а възрожденската красота ще плени сърцето ви задълго.

Нова мода - зарязваш работата и си гледаш живота

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628794

Нова мода - зарязваш работата и си гледаш животаПолучаваш стабилно образование, намираш си подходяща работа, правиш кариера, купуваш си кола, теглиш заем за апартамент, мечтаеш за къща край морето. За милиони хора този сценарий е доста привлекателен. Но има и други, за които материалното благополучие и успешната кариера съвсем не са най-важното в живота.

Дядоколедовци на мотори ще обикалят Велико Търново на Рождество

https://www.24chasa.bg/region/article/6628220

Дядоколедовци на мотори ще обикалят Велико Търново на РождествоБлаготворителна Мото Коледа организира общинският съветник и състезател по мотоциклетизъм Георги Недев. Акцията ще се състои на 25 декември, а сборният пункт е в 9:30 часа на бензиностанция на бул."България"41Б във Велико Търново. Моторизираните дядоколедовци ще обиколят всички социални домове за деца, лишени от родителски грижи в болярския град.

Борисов през 2017 г. - скандалите и крилатите фрази (обзор)

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-skandali-kabinet-borisov-3-krilati-frazi-26700232

През 2017 година Бойко Борисов стана премиер за трети път и, пак начело на властта, се замеси в нови скандали и роди поредните си крилати фрази.

Купи ми за Коледа ново сърце, че старото вече е сдало багажа...

https://www.actualno.com/curious/kupi-mi-za-koleda-novo-syrce-che-staroto-veche-e-sdalo-bagaja-news_651011.html

Купи ми за Коледа ново сърце, че старото вече е сдало багажа - не трепва, не чувства и вече не ще, дори и на мене, две думи да каже.   Лежи и не мръдва - същински мъртвец. И никаква болка, и никакъв трепет... Навярно, убила съм моя врабец - от толкова чувства, мълчи ми повреден.   Купи ми за Коледа кошче с мечти - купчинка от мохерни цветни кълбета. Да имам с какво, когато вали, да кърпя и да си наплитам небето.   Не искам големи - не са ми по ръст (джу

Какво да чистите всяка седмица в дома и какво - не

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kakvo-da-chistite-vsiaka-sedmica-v-doma-i-kakvo-ne-6077358

За едни чистенето е загуба на време, но за други - начин да контролират нещо в живота си

Путин иска отговорна опозиция и силно гражданско общество

http://clubz.bg/62219-putin_iska_otgovorna_opoziciq_i_silno_grajdansko_obshtestvo

Опозицията трябва да е дееспособна и отговорна, не само да спори с властта, но и да има ясна програма за действия. Това заяви руският президент Владимир Путин, който се кандидатира за четвърти мандат като независим. Путин представи на конгреса на управляващата партия "Единна Русия" визия за устойчив напредък на страната, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

Сред първостепенните задачи той посочи увеличаване на икономическия растеж, борбата с бедността, развитието на бизнеса, здравни и образователни реформи. Путин отбеляза и нуждата от разширяване на демократичните механизми в Русия и от уважение към дееспособната и отговорна опозиция.

"Да си такава опозиция не значи само да имаш желание и готовност да спориш с властта или да я обвиняваш във всички смъртни грехове. Ние знаем с какви проблеми се сблъсква страната. Да е отговорна опозицията означава да има ясна програма за позитивни действия", обясни Путин.

Той обърна и специално внимание на силното, свободно и отговорно гражданско общество, като ключова гаранция за необратимостта на промените.

"Такова общество отхвърля популизма и празнитe приказки. Устойчиво е към всякакви опити за дестабилизация. То никога не позволява страната да бъде хвърлена в хаос, да бъде отклонена от пътя й и да бъде превърната в слаба и зависима. А ние с вас знаем, примери около нас има, в много страни - това може много бързо да се случи", поясни Путин.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев, който е лидер на "Единна Русия", обеща партията да подкрепи Путин с всички сили, за да постигне той безусловна победа на изборите на 18 март догодина.

Рейтингът на Путин е над 80 процента На изборите той ще се изправи срещу няколко други кандидати - Павел Грудинин (дългогодишен началник на "Совхоз Ленин" - ферма за ягоди в Подмосковието) от комунистическата партия и телевизионната водеща Ксения Собчак от партия "Гражданска инициатива", както и издигнатият преди няколко дни председател на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски.

 

Мъж закла 8 души с мачете в Лос Анджелис

https://frognews.bg/novini/maj-zakla-8-dushi-machete-los-andjelis.html

Мъж рани поне 8 души с мачете в американския град Лос Анджелис. По информация на вестник ”Дейли Стар” мъжът носел противогаз и е извършил атаката в близост до парка ”Канога” в американския град.

Бъдни вечер е!

http://www.moreto.net/novini.php?n=366019

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от бдение или бъднини. В първия случай по-силна е християнската символика – с молитва да се посрещне раждането на Спасителя. Вторият вариант е отражение на езическите вярвания, според които раждането на младия бог се свързва с възкръсването на цялата природа и се смята за начало на новата година.

Тервел Пулев с нова победа на професионалния ринг

http://www.cross.bg/tervel-berlin-profesionalniya-1564057.html

/КРОСС/ Тервел Пулев продължава победния си ход на професионалния ринг. В навечерието на Бъдни вечер, в Берлин, той спечели седмата си поредна победа в седмия си професионален мач. По-малкият от двамата братя Пулеви не изневери на традицията, която сам поддържаше и в предишните си шест двубоя и отново триумфира с нокаут. Това той направи срещу Артьом Чарнякевич от Беларус, като го повали още във втория рунд на централния мач от новогодишната гала в Берлин.

Трвел Пулев с нова победа на професионалния ринг

http://www.cross.bg/pylev-berlin-ring-1564057.html

/КРОСС/ Тервел Пулев продължава победния си ход на професионалния ринг. В навечерието на Бъдни вечер, в Берлин, той спечели седмата си поредна победа в седмия си професионален мач. По-малкият от двамата братя Пулеви не изневери на традицията, която сам поддържаше и в предишните си шест двубоя и отново триумфира с нокаут. Това той направи срещу Артьом Чарнякевич от Беларус, като го повали още във втория рунд на централния мач от новогодишната гала в Берлин.

Северна Корея: Новите санкции на ООН се равняват на военни действия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628830

Северна Корея: Новите санкции на ООН 
се равняват на военни действияНовите санкции на ООН срещу Северна Корея (КНДР) се равняват на военни действия и на пълна икономическа блокада на страната, се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, предаде Ройтерс, като цитира Корейската централна телеграфна агенция. "Напълно ужасени от нашите постижения във великата историческа кауза на завършване на

Мъж рани с мачете осем души в парк в Лос Анджелис

https://offnews.bg//sviat/mazh-rani-s-machete-osem-dushi-v-park-v-los-andzhelis-671777.html

Мъж с противогаз на лицето нападна с мачете пешеходци в парк Канога в Лос Анджелис, съобщи Daily Star. Осем души са ранени.

Полицаи, които са патрулирали на мястото са стреляли по нападателя и са го ранили. Свидетел твърди, че е чул поне пет изстрела, преди да види полицейската кола да лети по улицата. 

Пострадалите са настанени в болница, няма данни за състоянието им. 

Причините и обстоятелствата около атаката се изясняват, не е ясно дали става дума за терористичен акт. 

Д-р София Ангелова: Не купувайте къща и кола на пушачи - токсични са

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628771

Д-р София Ангелова: Не купувайте къща и кола на пушачи - токсични саЗа 1 година само наслоените в дома смоли са 100 грама, заедно с другите отлагания от дима излъчват отрови. Учените ги наричат пушене трета ръка.  За държави с много пушачи като България е обичайна голяма търпимост към навика и омаловажаване на вредните му ефекти. Нови проучвания на педиатри в центъра по рака в Бостън доказват,

Съдебна реформа made in BG

http://clubz.bg/62218-sydebna_reforma_made_bg

Снимка БГНЕС

2017 година силно прилича на всяка една от останалите съдебни години от прехода. Отново на всички е известно какви действия трябва да бъдат извършени, за да имаме работещо и справедливо правосъдие. И отново политиците правят или обратното на препоръчаното, или нищо. В същото време във всеки удобен момент се отчитат успехи и напредък, а неуспехите са строго пазени в тайна, все едно са съдържанието на коледен подарък.

Така, въпреки многогодишната и неколкократно актуализирана стратегия за (справяне със) съдебната реформа, тази година имаме:

1. Избран председател на Върховния административен съд при пълно спазване на законовите изисквания. В същото време разписаните изисквания за „висок етичен стандарт” никак не кореспондират с някои факти и обстоятелства по имущественото състояние на Георги Чолаков. При подобни обстоятелства бе избран и настоящият главен прокурор в далечната 2012 г.

2. Новоизбран директор на Националната следствена служба при условие, че ВСС и Инспекторатът към ВСС са покрили данни за образуването на дисциплинарно производство на въпросния. А предметът на проверката е именно саморазправа с действащ следовател.

3. Прокуратурата отново работи на пълни обороти! Проверява, обаче, не дали Булгартабак е източник на контрабанда, а кой е авторът на доклада, представен от турските служби пред Интерпол. Очакваният резултат е ясен – на служители от турските служби и Интерпол ще бъде повдигнато обвинение. Освен това главният прокурор все така е основен фактор в предизборни кампании – през 2013 г. с аферата „Костинброд” спечели парламентарните избори, а през 2017 г. ги загуби от името и за сметка на неудобните нему партии. Препоръките да се създаде режим за контрол на дейността му и възможност за потенциалното му отстраняване последователно не се изпълняват.

4. Основополагащи проектозакони влизат в Народното събрание и излизат от него като действащо законодателство подобно един бивш министър-председател – през задния вход и в последния момент. След това приложението им буди възмутителното освиркване на основна част от юридическата общност. В този контекст винаги има и юридически контра-протестъри – все някой, отъркал се във властта, похвалва делото в опит да легитимира законотворчеството на властимащите. Към „контрите” добавяме и станалите казионни като организации обединения на част от магистратите. А законодателната власт строго внимава всички спорни закони да се приемат без реално обществено обсъждане, където да се срещнат аргументите. За справка, в последния момент и без ясни мотиви бяха приети изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а в предпоследния ден преди Коледа се представя проект за цялостна реорганизация на административния процес.

5. Докладът на Европейската комисия от есента е изключително положителен, негативното е само, че от 17-те препоръки на януарския доклад са изпълнени по-малко от 5, но у нас никой не гледа резултатите, а дали нещо е положително.

6. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество вече се явява като квази съд, който преразглежда решени от Върховния касационен съд спорове. За справка – запорираното имущество на собственика на Икономедиа, Иво Прокопиев. Скоро можем да очакваме съвсем да пребори корупцията предвид новоприетия Антикорупционен закон. Ако не пребори корупцията, със сигурност ще пребори неудобните на властта.

Очевидно съдебната реформа напредва. А до пълния ѝ успех остава единствено въпросът кога ще обезпечи на гражданите защита на правата им, а на бизнеса – благоприятна среда за предприемачество.

Коментарът е от сайта на Института за пазарна икономка

Северна Корея: Новите санкции се равняват на война

http://www.cross.bg/koreya-severna-sanktzii-1564056.html

/КРОСС/ Новите санкции на ООН срещу Северна Корея се равняват на военни действия и на пълна икономическа блокада на страната. Това обявиха от Министерството на външните работи на КНДР в изявление по повод санкциите, наложени от Съвета за сигурност към ООН. „Напълно ужасени от нашите постижения във великата историческа кауза за завършване на ядрените сили на страната, полагат все по-отчаяни усилия да наложат най-строгите санкции в историята и да засилят максимално натиска срещу нашата страна", се посочва в изявлението. От КНДР допълват, че ще укрепят допълнително силите си за защитно ядрено възпиране с цел да прекратят американските ядрени заплахи и враждебни действия. „Ако САЩ искат да живеят в безопасност, трябва да се откажат от враждебната си политика към КНДР и да се научат да съществуват съвместно със страната, която притежава ядрени оръжия. Определяме тази „санкционна резолюция", нагласена от САЩ и техните последователи, като смъртоносна хватка над суверенитета на нашата Република и като на акт на агресия, нарушаващ мира и стабилността на Корейския полуостров и региона. Категорично отхвърляме тази ‚резолюция‘", се казва в съобщението. Ще продължим да развиваме защитния си ядрен потенциал, като сдържащ фактор, целящ да неутрализира американските ядрени заплахи, изнудване и вражески действия, установявайки баланс на силите със САЩ

Гарата

http://pogled.info/bulgarski/garata.91493

/Поглед.инфо/ Тя е винаги пълна... Човеци... Човеци... Човеци... Най-различни по възраст... По зрялост... По вид... По съдба... Тя е общата гара за всички... Великата вечност... Тя – и край и начало на земната наша борба.

Честваме семейно светъл християнски празник - Бъдни вечер

http://dnes.dir.bg/news/traditzii-badni-vecher-26720637

Днес се празнува един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Той се чества семейно от всички християни.

Курц: Турция, с политика й от последните години, няма място в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628828

Курц: Турция, с политика й от последните години, няма място в ЕСТурция, с политиката, която провежда през последните години, няма място в Европейския Съюз и би било честно да се прекратят преговорите за влизане на страната в Съюза. Такова мнение изказа австрийският канцлер Себастиян Курц в интервю пред немското издание Bild am Sonntag, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

Патриархът оглавява празничните богослужения за Рождество Христово

http://www.moreto.net/novini.php?n=366020

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничните богослужения за Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София. В неделя, от 18.00 ч., патриархът ще застане начело на празничната служба по случай Бъдни вечер.

Рождениците на 24 декември

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-dekemvri-1564055.html

/КРОСС/ Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика Проф. Андрей Аврамов, режисьор Атанас Кацарчев, финансов експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната Иван Гранитски, литературен критик Константин Цеков, композитор Лютви Местан, лидер на ДОСТ Марио Събев - Буги Барабата, музикант Петър Кърджилов, кинокритик, писател Проф. Рупен Крикорян, председател на Националния съвет на религиозните общности Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести Явор Дачков, журналист    

Тервел Пулев със седма победа като професионалист

https://offnews.bg//bojni/tervel-pulev-sas-sedma-pobeda-kato-profesionalist-671776.html

Тервел Пулев остава непобеден на професионалния ринг, след като постигна седмата си поредна победа. Това се случи на галава вечер в Берлин, като по-малкият от братята Пулеви не изневери на традицията си и спечели с нокаут.

Този път Тервел надви убедително Артьом Чарнякевич от Беларус. Българинът отказа съперника си още във втория рунд.

В ъгъла на бронзовия медалист от олимпийските игри в Лондон 2012 в германската столица бяха треньорът му Борислав Бояджиев и брат му Кубрат Пулев.

Преди месец в Берлин Тервел нокаутира Михаил Куцишвили от Грузия в битка, която бе част от специална гала-вечер в памет на легендарния треньор Фриц Здунек.

При предишните си победи Пулев преодоля съпротивата на Томислав Рудан (Хър), Рамази Гогичашвили (Груз), Якуб Войчик (Пол) и Дражан Жанянин (Хър).

Инфографика на деня: Колко българи празнуват имен ден по Коледа

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/24/3101690_infografika_na_denia_kolko_bulgari_praznuvat_imen_den/?ref=rss


Над 430 хиляди българи празнуват своя имен ден по Коледа - в дните от Бъдни вечер до Стефановден. По-голямата част от празнуващите са мъже, показват данните в представена от Националния статистически институт инфографика.<br /><br />Най-много са мъжете с име Христо, които празнуват в първия ден на Коледа (25 декември) - близо 59 хил. души. От жените най-много празнуващи носят името Таня - над 22 хиляди, следвани от Христина и Стоянка - над 21 хиляди.<br /><br />Сумарно...

Обявен е жълт код в 10 области в страната

http://www.cross.bg/zhult-msek-oblasti-1564053.html

/КРОСС/ В 10 области е обявен жълт код за силен вятър на 24 декември. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките. Областите, за които важи предупреждението, са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Разград. От НИМХ предупреждават ще времето ще бъде ветровито със скорост 15-20 м/сек. и пориви, достигащи до 24 м/сек. При тази степен на опасност хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.  

Фатах призова палестинците за повече протести по Коледа

https://offnews.bg//sviat/fatah-prizova-palestintcite-za-poveche-protesti-po-koleda-671775.html

Движението "Фатах" на палестинския президент Махмуд Абас призова привържениците си и целия палестински народ да засили уличните акции срещу изралеската окупация по коледните празници. 

Това заяви пред телевизия "Ал Маядин" представител на ръководния орган на организацията. 11 палестинци загинаха в сблъсъци с израелските сили за сигурност на Западния бряг и в ивицата Газа след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, припомня БНР. 

Вчера във Витлеем се състоя улично шествие, оглавено от активисти, преоблечени в карнавални костюми като Дядо Коледа.

Според информация на "Ал Маядин" израелските сили за сигурност използвали гранати със сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти

Стефан Цанев: Предлагах пиесата си "Заговорът на Калигула" на 6 столични театъра. Отговорът е мълчание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6626862

Стефан Цанев: Предлагах пиесата си "Заговорът на Калигула" на 6 столични театъра. Отговорът е мълчаниеСтефан Цанев е роден е в с. Червена вода, Русенско, на 7 август 1936 г. През 1959 г. завършва журналистика в СУ 1960-1965 г. учи драматургия в Московския киноинститут. Бил е редактор в Студия за игрални филми, Драматург в Сатирата и много други театри Автор е на стихове, драми, публицистика, проза и на стихове и пиеси за деца Негови творби са

3 медицински екипа ще дежурят по време на празниците във Видин

https://www.actualno.com/vidin/3-medicinski-ekipa-shte-dejurjat-po-vreme-na-praznicite-vyv-vidin-news_651254.html

3 медицински екипа и 3 линейки са на денонощно дежурство по коледните празници във Видин. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин д-р Станислав Поломски, директор на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. Той посочи, че в Белоградчик дежурните екипи са два с две линейки. "В Кула, Димово и Брегово в спешните филиали ще дежурят по един екип с една линейка. В тези филиали има и по един стационарен дежурен екип", каза д-р Поломски. Той добави, че натоварван

Преглед на печата - 24 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366018

Проблеми. "Сега": Българското външно министерство предупреждава за големи пътни проблеми в Гърция заради снега Снежна буря удари централната и северната част на Гърция. Стотици шофьори останаха блокирани на главната магистрала Атина-Солун.

Радост за чернокожите - Зимбабве връща фермите на белите

http://clubz.bg/62217-radost_za_chernokojite_zimbabve_vryshta_fermite_na_belite

Зимбабве започна постепенно да връща фермите на белите, завзети насила от чернокожите по времето на Робърт Мугабе, пише Ройтерс.

Любопитното е, че доволни от този факт са не само белите фермери, но и чернокожите работници. Защото за тях отново ще има работа.

Чернокожите плакали от радост, когато в имението си миналата седмица се завърнал 71-годишният Роб Смарт. През юни той и семейството му били изгонени оттам от полиция, която ги държала под прицела на автомати "Калашников".

Ликуващите работници едва не повалили Смарт на земята от радост.

Това е един от случаите, с които лично се занимава Емерсън Мнагагва по прякор Крокодила. Той е новият президент на Зимбабве, който наследи управлявалия 37 години тиранин Мугабе. Това стана след де факто военен преврат През мтората половина от управлението на Мугабе икономиката на Зимбабве се срина. Сред главните причини бе насилственото завземане на хиляди притежавани от белите ферми под знака на следколониалната поземлена реформа.

Собствеността на земята е един от най-чувствителните политически въпроси в Зимбабве. Тя е завзета още навремето от белите заселници. Огромни часит от нея останаха в ръцете на потомците им след обявяването на независимост през 1980 г.

Емерсън Мнангагва-Крокодила се зарече да вдигне на крака икономиката на Зимбабве.

През 2000 г. Робърт Мугабе одобри нахлуванията във фермите и ги оправда с възстановяването на дисбалансите от колониалната епоха. В резултат хиляди фермери избягаха от страната. А безработицата скочи до 96 на сто.

В резултат на хиперинфлацията бе отпечатана банкнота от 100 трилиона зимбабвийски долара. По номинална стойност тя отстъпва само на отпечатаната през 1946 г. в Унгария банкнота от 100 квинтилиона пенгьо.

Белите фермери се оплакват, че чернокожите ги пъдели от фермите с помощта на силите за сигурност. Често това се случвало насред сезона за събиране на реколтата и дори след като правителството на Мугабе съобщи през 2013 г., че с конфискациите е приключено.

Емерсън Мнангагва-Крокодила, който е под натиск да съживи икономиката преди изборите догодина, заяви, че е решен да доведе до край промените, които въведе.

"Настъпи нова епоха", увери той на среща с бизнес лидери в съседна Южна Африка.

Новият селскостопански министър Перънс Шири нареди преди седмица на нелегално настанилите се във фермите да ги освободят незабавно. Това може да доведе до завръщането на редица бели фермери там и съответно до възстановяване на нормалната работа.

Шири, който преди оглавяваше военновъздушните сили на Зимбабве, нарече стъпката "задължително оздравяване на фермите".

Белите фермери обаче ще трябва да се примирят с разграбването на имотите им и личните им вещи. От фермите бяха отмъкнати дори стари дрехи. Но важното е, че земята е оцеляла и продължава да ражда. Само някой трябва да я обработва и да събира реколтата. Изглежда, това вече ще бъзе възможно след падането на Мугабе.

Млади мъже загинаха при катастрофа в Харманли

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mladi-myzhe-zaginaha-pri-katastrofa-v-harmanli-2069080

Трима млади мъже са загинали при пътен инцидент в Харманли, съобщи Областната дирекция на МВР - Хасково. Катастрофата е станала тази нощ, в 01.20 часа на улица "Македония" в града.

Променлива облачност и до 11° днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628820

Променлива облачност и до 11° днесАтмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за декември. Днес облачността ще е променлива и главно преди обяд в планините ще има слаби превалявания от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и силен запад-северозападен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 6° и 11°, в София – около 6°.

Бъдни вечер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bjnRM5ANVWo/

Бъдни вечер е. Празник, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Иисус Христос. Празникът  е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци – родственици, които също се смятат за част от семейството.

Според библейското предание, на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария. Тази вечер е начало на празненството, възславящо Христовото рождение.

Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен “Боговица”, “Богова пита”, “Божичник”, “вечерник”, “светец” или “харман”. Той е замесен с “мълчана вода” от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и домашните животни. Освен този хляб, момата носи и “вит-превит кравай”, който е предназначен за коледарите.

Върху трапезата се нареждат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Под трапезата стопанката слага слама, която се асоциира със сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се хвърля. Тя се поставя в градините или под плодните дръвчета, за да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника. Обикновено стопаните я пръскат в нивите и лозята – за плодородие. От нея слагат и в семето за посев. С тази пепел лекуват и някои заболявания.

Днешната коледна елха замества бъдника – пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно – цветовете на слънцето и на огъня, азапалените свещи са като искрици от горящия бъдник. На Бъдни вечер завършват и дългите 40-дневни коледни пости.

 

Почти 40 души загинаха при пожар във Филипините

http://www.cross.bg/dyterte-dyshi-zhertvite-1564052.html

/КРОСС/ Най-малко 37 души загинаха при пожар в мол във филипинския град Давао, предава „Ройтерс", като се позова на информация от местните власти. Пристигналият на място представител на противопожарната служба обяви, че шансовете тези 37 души да са оцелели са нулеви, обяви във „Фейсбук" заместник-кметът Паоло Дутерте, най-големият син на президента на страната Родриго Дутерте. Повечето от жертвите са служители в кол-център. Шестима души са спасени и са откарани в болница.Пожарът е започнал в събота сутринта местно време в магазин за мебели на третия етаж в сградата. Огънят бързо е обхванал кол-центъра на горния етаж. Причината за пожара все още не е изяснена, в момента тече разследване.Президентът Родриго Дутерте и дъщеря му Сара, която е кмет на града, посетиха мястото на инцидента и се срещнаха с близките на жертвите. Самият Дутерте беше кмет на Давао в продължение на две десетилетия и продължава да живее в града.

Мъж нападна с мачете пешеходци в Лос Анджелис, има ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628826

Мъж нападна с мачете пешеходци в Лос Анджелис, има ранениНай-малко 9 души бяха ранени, след като мъж ги нападна с мачете в Лос Анджелис само ден преди Коледа. Както съобщава в. "Дейли Стар" мъжът е носил противогаз и е извършил нападението си в близост до парка "Канога" в града. По сведения на очевидците на мястото е имало служители на реда, които са открили огън по престъпника и са го ранили.

До 11 градуса за Коледа

https://frognews.bg/novini/11-gradusa-koleda.html

Днес облачността ще е променлива и главно преди обяд в планините ще има слаби превалявания от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и силен запад-северозападен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 6° и 11°, в София – около 6°. В нощта на Рождество Христово вятърът ще отслабне, а облачността ще намалее до предимно ясно.

Повишаване на температури преди Бъдни вечер

http://www.cross.bg/oblachnostta-vyatur-dyha-1564051.html

/КРОСС/ Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за декември. Днес облачността ще е променлива и главно преди обяд в планините ще има слаби превалявания от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и силен запад-северозападен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 6° и 11°, в София - около 6°. В нощта на Рождество Христово вятърът ще отслабне, а облачността ще намалее до предимно ясно.  Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще духа умерен западен вятър. Малко по-топло с максимални температури на въздуха - между 5° и 8°. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. В планините ще преобладава облачно и мъгливо време, и главно в часовете преди обяд на места ще прехвърча сняг. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от север-северозапад и с него температурите ще се повишават. Максималната на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около минус 1°.

Паркирането в София - безплатно по време на коледните празници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628817

Паркирането в София - безплатно по време на коледните празниция. По време на празничните дни около Коледа и Нова година, в София ще се паркира безплатно в „Синя“ и „Зелена“ зона, съобщиха от пресцентъра на „Център за градска мобилност" ЕАД. Жителите и гостите на столицата могат да ползват безплатно зоните на 25, 26, 27 и 30 декември 2017 г., както и на 1 януари 2018 г.

Какво не знаем за постенето, а трябва

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kakvo-ne-znaem-za-posteneto-a-triabva-6077545

Въздържанието от храна не е крайната цел и нещото, което смятаме, че сме постигнали, сякаш кой знае какви духовни висини

Новият австрийски канцлер: Турция няма място в Европейския съюз

http://www.cross.bg/evropa-kantzler-nyama-1564050.html

/КРОСС/ „Турция, с политиката, която провежда през последните години, няма място в Европейския съюз и би било честно да се прекратят преговорите за влизане на страната в Съюза". Такова мнение изказа новият австрийски канцлер Себастиян Курц в интервю пред най-големия вестник в Европа - немският „Билд". „Наблюдаваме значителни нарушения на основни човешки права. Не мога да се съглася с това, че ЕС вижда какво се случва и се преструва, че нищо не се е случило. Според мен, Турция, особено отчитайки посоката на политиката ѝ от последните години, няма място в ЕС", подчерта австрийският канцлер, цитиран от „Фокус". „Би било честно да прекратим преговорите за нейното влизане (в ЕС)", смята Курц. В същото време той напомни, че „в момента, в ЕС няма общоприето мнение по този въпрос". „Но аз съм оптимистично настроен относно това, че в близките години ще успеем да го постигнем", добави канцлерът. Той твърди, че „Турция се опитва да оказва значително влияние на турското малцинство в Австрия, Германия и други държави и се опитва да възпрепятства интеграцията (на турците)". Темата за ЕС бе основна в интервюто му, като не подмина и въпроса за мигрантите и опитите да бъдат преразпределяни в различни държави. „Опитите за принуждаване на държавите да приемат бежанци няма да тласнат Европа напред

Топ 5 на най-скъпите апартаменти в света

http://dnes.dir.bg/news/skapi-sveta-top-5-apartamenti-26712292

Някои обичат да живеят в красива обстановка, заобиколени от прекрасни дизайнерски вещи. За да имаш това обаче трябва да си богат.

Посрещаме Бъдни вечер, а имен ден празнуват...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/posreshtame-bydni-vecher-a-imen-den-praznuvat-6077537

Върху трапезата на Бъдни вечер се нареждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Празничната маса включва обреден хляб, наречен "Боговица" или "вечерник"

Магистралите "Хемус" и "Струма" са приоритет за правителството

http://clubz.bg/62216-magistralite_hemus_i_struma_sa_prioritet_za_pravitelstvoto

Изграждането на автомагистралите "Хемус" и "Струма" ще бъде приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и през 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на министерството..

Общата дължина на магистрала "Хемус" е 420 км. Към момента са изградени участъците София – Ябланица и Белокопитово – Варна или общо 165 км. Очаква се догодина в строителство да са още 75 км – от Ябланица до п.в. Боаза, от Боаза до пътя Ловеч - Плевен, както и участъкът Белокопитово-Буховци. По настояване на МРРБ в националния бюджет за 2018 г. са заделени допълнително 85 млн. лв. за изграждането на тази ключова пътна артерия.

Подготовката на строителството на магистралата "Русе - Велико Търново" върви с бързи темпове. Предстои Министерството на околната среда и водите да излезе със становище по доклада за ОВОС на проекта и през 2018 г. да стартират процедурите за инженеринг и избор на изпълнител. Новата АМ "Русе - Велико Търново" може да бъде завършена през 2021-2022 година.

2018 г. ще бъде решаваща и за АМ "Струма". Очаква се Лот 3.3 от Кресна до Сандански да бъде готов с 6 месеца по-рано – още през ноември 2018 г. Амбицията на Агенция "Пътна инфраструктура" е да влезе в график и с най-трудния участък – през Кресненското дефиле. Най-късно до края на март догодина трябва да е готова цялостната тръжна документация за избор на изпълнители на проектирането, строителството и строителния надзор. Индикативният краен срок за стартиране на обществените поръчки е 30 април 2018 г. и ако няма обжалване, в края на август трябва да има избрани изпълнители.

Вече започна подготовката за участъка от ГКПП "Калотина" до Сливница, който е с дължина 31 км и индикативна стойност 258,6 млн. лв. Обществените поръчки за избор на изпълнители на двете отсечки – от Калотина до Драгоман и от Драгоман до Сливница се обжалват, но КЗК не е образувала производство по жалбите и скоро поръчките ще бъдат обявени повторно. 

Настоящото правитество е дало "зелена" светлина на инвестиции за над 1,5 млрд. лв. Наред с участъците по "Струма" и "Хемус", по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. се ремонтират 193 км второкласни и третокласни пътища, като беше извършена първа копка на обекти за 160 млн. лв.

Догодина ще бъдат санирани най-малко 1000 сгради със сключени в периода 2015 - 2016 г. договори с Българската банка за развитие. Чрез Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. МРРБ инвестира и 624 млн. лв. в образователна и спортна инфраструктура в 416 училища, детски градини и висши учебни заведения.

Бъдни вечер е

http://www.cross.bg/vecher-budni-hristos-1564049.html

/КРОСС/ Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството. Според библейското предание, на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария. Тази вечер е начало на празненството, възславящо Христовото рождение. Християнският празник, който предшества раждането на Христос, българите наричат "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Детешка Коледа" или по-рядко - "Мали Божич" и "Крачун". Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен "Боговица", "Богова пита", "Божичник", "вечерник", "светец" или "харман". Той е замесен с "мълчана вода" от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и домашните животни. Освен този хляб, момата носи и "вит-превит кравай", който е предназначен за коледарите. Върху трапезата се нареждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината

Празнуваме Бъдни вечер

https://frognews.bg/novini/praznuvame-badni-vecher.html

Днес пътуваме Бъдни вечер. В деня преди раждането на Христос приключват и 40-дневните коледни пости, започнали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Иисус на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден.

Почина легендарният астронавт Брус Маккендлес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628813

Почина легендарният астронавт Брус МаккендлесНа 80-годишна възраст си отиде легендарният астронавт Брус Маккендлес, направил първата в историята "свободна" разходка в Космоса. От разпространеното вчера съобщение на американската космическа агенция става ясно, че Маккендлес е издъхнал още в четвъртък в дома си в Калифорния, макар и да не се посочва причина за смъртта му.

Честваме Св. преподобномъченица Евгения

https://www.actualno.com/celebrate/chestvame-sv-prepodobnomychenica-evgenija-news_651256.html

Св. Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил управител на гр. Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с бляскаво образование и красота. Родителите й се надявали да осигурят нейното бъдеще чрез женитба с един от знатните и богати момци по онова време.   Но младата Евгения не се увличала от мечти нито за женитба, нито за някакво бляскаво бъдеще. Случайно попаднало в ръцете й такова четиво, което предизвикало преврат в нейните чувства и

Рикардо Мути ще дирижира Новогодишния концерт във Виена

http://www.transmedia.bg/2017/12/24/%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%be-%d0%bc%d1%83%d1%82%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%b6%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b8/

Рикардо Мути ще дирижира Новогодишния концерт във Виена, съобщават от Виенската филхармония. Както всяка година, на 1 януари 2018 в Златната зала на виенския Музикферайн ще се състои нейният Новогодишен концерт.

76-годишният маестро Рикардо Мути ще застане за пети път на диригентския пулт. Съвместната му работа с Виенската филхармония започва още през 1971 г. на сцената на Залцбургския музикален фестивал. Той е дирижирал нейни изпълнения в целия свят повече от 500 пъти и е неин почетен член.

Празничният концерт освен творби на композитори от фамилия Щраус, ще включва и произведения на Франц фон Супе и Алфонс Цибулка.

Концертът първоначално е организиран с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната. Но отдавна е надхвърлил първоначалния си замисъл и се е превърнал в мащабно културно събитие. Залата ще бъде украсена с 30 000 стръка цветя.

Неотделима част от Новогодишните концерти са балетните изпълнения, които се прожектират и в залата. Както всяка година, и този път Австрийската обществена телевизия ORF, която за 60-и път ще предава на живо концерта, е записала вече танците на солистите на балета при Виенската опера.

Филмът, създаден специално за антракта на Новогодишния концерт, този път е под мотото „Виенския модернизъм 1918-2018“ и представлява музикално пътешествие из Виена от края на 19-и и началото на 20-и век, когато са живели и творили и най-известните представители на Виенския модернизъм – Ото Вагнер, Густав Климт, Егон Шиле и Коломан Мозер, а всички те са починали именно през 1918 г.

 

Над 22 хиляди българи черпят за имен ден, почитаме св. Евгения

https://offnews.bg//obshtestvo/nad-22-hiliadi-balgari-cherpiat-za-imen-den-pochitame-sv-evgenia-671768.html

Православната църква почита на 24 декември Св. мчца Евгения. Имен ден празнуват 22 342 българи, според данните на НСИ. Най-много мъже с името Евгени - 9397, ще черпят днес, дамите, съименички на мъченицата са 7811. Празнуат още Жени, Женя, Жечка, както и Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Първан. 

Името е от гръцки произход и означава "благородна".

Света Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители - езичници. Баща й Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с бляскаво образование и красота. Девойката обаче се увлякла по християнството, напуснала родната къща и преоблечена като мъж, отишла в един мъжки манастир, където била покръстена, станала монах и след смъртта на игумена била единодушно избрана на негово място. Придобила голяма известност, изцерявайки бедните чрез молитва. Така приковала вниманието на една зла жена - Мелантия, която тя излекувала. Мелантия пожелала да прелъсти Евгения, защото я смятала за мъж. Като не успяла, тя я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.

Евгения била арестувана и се видяла принудена да разкрие самоличността си на управителя на града - нейния роден баща. Семейството й се зарадвало, че е жива, и всички приели нейната вяра, за което Филип бил уволнен. След смъртта му близките се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна девойка - Васила, за което и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово в 262 г. Клавдия погребала дъщеря си в своето имение извън града и сама скоро след това се поминала, като била предупредена насън за своята смърт от дъщеря си мъченица Евгения.

Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не искали да вземат участие в едно езическо жертвоприношение.

Ето каква е ситуацията по пътищата на 24 декември

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1564048.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 24.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 8° до + 6°.Времето над страната е предимно облачно.Слаб вятър духа в областите Видин, Враца, Добрич, Плевен, Смолян, София, Търговище и Шумен.Слаб сняг вали в района на гр. Разлог и проход „Предела" /обл. Благоевград/, на места в област Перник, както и в района на Гълъбец, Саранци и Самоков /обл. София/. Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места - на места мокри, а по усойните и планински райони - частично заледени, заснежени и обработени. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 с

Прогноза за времето - 24 декември (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-24-dekemvri-nedelja-news_651248.html

Днес облачността ще е променлива, по-често значителна и главно през нощта в планините ще има слаби превалявания от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и силен запад-северозападен вятър. Температурите ще се повишат: минималните ще са между минус 4° и 1°, максималните – между 6° и 11°. В нощта на Рождество Христово вятърът ще отслабне, а облачността ще намалее до предимно ясно. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

Орбан: Не искаме Коледа със спуснати завеси

http://dnes.dir.bg/news/ungaria-bezhanskiat-natisk-26720530

През 2017 година пред европейските държави е била поставена нова задача, която избраните от свободните им съграждани национални правителства трябва да изпълнят.

Ясновидецът Любомир Алексиев: В България ще се родят хора, които ще спасят света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6628792

Ясновидецът Любомир  Алексиев: В България ще се родят хора, които ще спасят светаМного от нас са скептични или направо се мръщят при споменаването на думата „ясновидец“, без дори да съзнават, че за пророците се говори още в Библията. Всъщност Любомир Алексиев е много повече от ясновидец. Завършил теология, изумително ерудиран и фин човек, Любомир е участвал във възстановяването на емблематична за България църква,

37 души загинаха във филипински мол

http://www.moreto.net/novini.php?n=366017

Най-малко 37 души загинаха при пожар в мол във филипинския град Давао, предаде Ройтерс, като се позова на информация от местните власти. Пристигналият на място представител на противопожарната служба обяви, че шансовете тези 37 души да са оцелели са нулеви, обяви във „Фейсбук” заместник-кметът Паоло Дутерте, най-големият син на президента на страната Родриго Дутерте .

Предстоящи събития на 24 декември

http://www.cross.bg/chasa-koledyvane-vecher-1564047.html

/КРОСС/ ***София.От 18.00 часа Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната служба на Бъдни вечер в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". *** Габрово. От 11.30 и от 13.30 часа в Етнографски музей на открито „Етър" ще се състои възстановка на обичая „Коледуване". *** Горна Оряховица. От 16.30 часа в НЧ „Пробуда-1904" в кв. „Калтинец" децата от фолклорен танцов състав при читалището ще представят народния обичай „Коледуване" - „Коледа - надежда за утре". *** Горна Оряховица./с. Драганово. В 18.00 часа в центъра на село Драганово ще бъде представен обичаят „Коледуване". ***Добрич. От 11.00 часа на пл. „Свобода" ще се проведе фолклорен концерт „Ой, Коледо, мой Коледо, роди ми се Боже чедо". ***Монтана. В 08.00 часа в църквата „Св. св. Кирил и Методий", Врачанският митрополит Григорий ще оглави богослужението в храма. ***Пловдив.В 09.00 часа в митрополитския храм „Св. Марина" Знеполският епископ Арсений ще отслужи архиерейска света Литургия за Бъдни вечер. ***Пловдив.В 17.00 часа в митрополитския храм „Св. Марина" Знеполският епископ Арсений ще отслужи Празнична вечерня за Бъдни вечер. ***Шумен. От 21.00 часа в Етнографска къща музей в кв. Дивдядово ще бъде пресъздаден обичая „Коледуване".  

Антикорупционният закон няма да проработи

http://pogled.info/bulgarski/antikoruptsionniyat-zakon-nyama-da-proraboti.91491

/Поглед.инфо/ Ще направя прогноза в края на 2017 г. и ще кажа, че антикорупционният закон няма да проработи и то не заради вот на недоверие, а защото съдържа текстове, които ще доведат до взаимно блокиране на институциите и ще започнат дела на хора, които ще пострадат от него. Този закон няма да доведе до справедливост. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР, съобщава "Епицентър".

Скандалите на 2017 г.: Белият мъж, врагът на тези дами

http://pogled.info/svetoven/skandalite-na-2017-g-beliyat-mazh-vragat-na-tezi-dami.91492

/Поглед.инфо/ Мъжете? Всички са свине. Това поне твърдят феминистките в заразителна виктимизация. Холивудският магнат Харви Уайнстийн, съсипан, за щастие, заради нападенията си срещу много актриси, се превърна в символ на мъжката безнаказаност.

Мъж с мачете рани 9 души в Лос Анджелос

http://clubz.bg/62215-myj_s_machete_rani_9_dushi_v_los_andjelos

Най-малко 9 души бяха ранени, след като мъж ги нападна с мачете в Лос Анджелос само ден преди Коледа. Това съобщава в. "Дейли Стар", цитирана от БГНЕС. Мъжът е носил противогаз и е извършил нападението си в близост до парка "Канога" в града.

По сведения на очевидците на мястото е имало служители на реда, които са открили огън по престъпника и са го ранили. Той заедно с другата 8 пострадали са хоспитализирани. Към момента е неизвестно състоянието на нито един от тях. Причините и обстоятелствата около атаката също се изясняват.

Очаквайте подробности!

Празнуваме Бъдни вечер

https://www.actualno.com/celebrate/praznuvame-bydni-vecher-news_651255.html

На 24 декември се събираме на Бъдни вечер. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Тогава приключват и четиридесетдневните коледни пости, които са започвали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден. На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според обичая тя винаги с

Дания отстъпи Дядо Коледа на Финландия

//dariknews.bg/novini/liubopitno/daniia-otstypi-diado-koleda-na-finlandiia-2069072

Северният остров Гренландия отдавна претендира да е домът на Дядо Коледа и хиляди деца изпращат писмата си до Добрия старец на тамошния му адрес. Тази традиция обаче може да се промени, предаде ДПА.

Лике Якабоилу, директорка на промоционалнат

Лавров: Надяваме се ЕС да преодолее инерцията на русофобското мислене

//dariknews.bg/novini/sviat/lavrov-nadiavame-se-es-da-preodolee-inerciiata-na-rusofobskoto-mislene-2069074

Русия се надява, че Евросъюзът ще престане да върви "на повода на малобройна, но агресивна група" русофобски настроени страни, които използват антируските си
настроения,
за да решават собствените си теснокористни задачи. Това заяви министърът на външните раб

Мъж нападна с мачете пешеходци в Лос Анжелис, има ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/myzh-napadna-s-machete-peshehodci-v-los-anzhelis-ima-raneni-2069070

Най-малко девет души бяха ранени при нападение с мачете в Лос Анжелис само ден преди Коледа. Мъжът, който носил противогаз, извършил нападението в близост до парка "Канога" в града, съобщава в. "Дейли Стар".

По сведения на очевидците на мястото е има

10 000 км на крак: Шуменец става пилигрим

//dariknews.bg/regioni/shumen/10000-km-na-krak-shumenec-stava-piligrim-2068657

Миналата година Венцислав Илиев измина 15 000 км. на две колела, като мина през Европа и стигна до пустинята Сахара. Пътешественикът е готов с нов проект, но този път – без колело. Венци ще стане пилигрим, обикаляйки поклонническите маршрути в Европа – през Рим, по митичния Ел Камино и ще стигне до

Пхенян: Новите санкции на ООН са все едно война

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-severna-koreja-oon-26720492

Новите санкции на ООН срещу Северна Корея се равняват на военни действия и на пълна икономическа блокада на страната, бе заявено от севернокорейското МВнР.

Биолози разбраха как да не се пълнее

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628747

Биолози разбраха как да не се пълнее Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха метод за предотвратяване на натрупването на излишни килограми дори при консумация на мазна храна, съобщи Лента. В рамките на изследването били активирани особени метаболитни пътища в миши клетки. Учените използвали генномодифицирани мишки със свръхекспресия на гените Hedgehog (Hh).

Ръкописи и икони от България в Третяковската галерия

http://dnes.dir.bg/news/izlojba-ikoni-tretjakovska-galeria-26704963

Икони, църковна утвар и ръкописи от България ще бъдат изложени през 2018 година в Третяковската галерия в Москва.

10 рецепти на ТВ кулинари за Коледа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6627976

10 рецепти на ТВ кулинари за КоледаЛора и Стоян ви подготвят за Коледа Коледна пуйка Продукти за 12 порции: 1 пуйка (около 5-6 кг), 300 г бекон (на ленти), 2 стръка розмарин, 1 лимон, 4 глави чесън, 1 глава лук, 4 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус За плънката: 600 г бял хляб (ненарязан), 200 г бекон, 100 г орехи, 3 стръка праз, 600 г печурки (едри), 3 скилидки чесън,

Пхенян обяви, че новите санкции на ООН са равни на война

https://offnews.bg//sviat/phenian-obiavi-che-novite-sanktcii-na-oon-sa-ravni-na-vojna-671774.html

Новите санкции на ООН срещу Северна Корея се равняват на военни действия и на пълна икономическа блокада на страната, се казва в изявление на външното министерство на страната.

„Напълно ужасени от нашите постижения във великата историческа кауза за завършване на ядрените сили на страната, полагат все по-отчаяни усилия да наложат най-строгите санкции в историята и да засилят максимално натиска срещу нашата страна”, се посочва още от изявлението, цитирано от Ройтерс. 

От КНДР допълват, че ще укрепят допълнително силите си за защитно ядрено възпиране с цел да прекратят американските ядрени заплахи и враждебни действия.

В изявлението се подчертава още, че надеждата КНДР да се откаже от ядрената си програма са илюзия. "Ще укрепим допълнително нашите сили за защитно ядрено възпиране, целящи да прекратят американските ядрени заплахи, изнудване и враждебни действия, като създадем практически баланс на силите със САЩ", добавя севернокорейското външно министерство.

„Ако САЩ искат да живеят в безопасност, трябва да се откажат от враждебната си политика към КНДР и да се научат да съществуват съвместно със страната, която притежава ядрени оръжия”, пише още в съобщението. 

През ноември Съветът за сигурност на ООН наложи таван на вноса на суров и пречистен петрол и блокира ключови източници на доходи, с които се финансираше оръжейната програма. 

Най-важното от Варна във вчерашния - 23 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366015

Мистериозна смърт на жена във Варна Възрастна варненка бе намерена мъртва в дома си край пазар "Чаталджа" във Варна, научи Moreto.net. Полицаи гониха микробус пълен с храна от Старо Оряхово до Варна Истински екшън по пътищата на Варненска област си устроиха вчера полицаи и невръстен крадец, научи Moreto.

Добри условия за ски на Пампорово, Боровец и Банско

http://clubz.bg/62214-dobri_usloviq_za_ski_na_pamporovo_borovec_i_bansko

Лоши са условията за туризъм във високите части на планините. Това съобщиха за "Фокус от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК.

На връх Ботев е минус 7 градуса и духа ураганен вятър над 120 км/ч. Образувала се е мъгла. От ПСС препоръчват хората да останат в горския пояс.

Има условия за ски на Пампорово, Боровец и Банско. Лифтовете работят на Пампорово и Мечи чал. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие. Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

В 10 области е обявен жълт код за силен вятър. Това сe съобщава на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Разград. От НИМХ предупреждават ще времето ще бъде ветровито със скорост 15-20 м/сек. и пориви, достигащи до 24 м/сек. При тази степен на опасност хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

 

 

На 24 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628049

На 24 декември рожден ден иматПроф. Андрей Аврамов, театрален режисьор Атанас Кацарчев, финансов експерт, председател на НС на Българската банка за развитие Доц. д-р Борислав Маринов, началник на клиниката “Обща патологична бременност” - УАГБ “Майчин дом” Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, бивш директор на агенция в НАТО Зорница Русинова,

#Добротърсачи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/24/3093924_dobrotursachi/?ref=rss


Всеки ден ни занимават с поредните актуални скандали, които сякаш разтърсват живота ни из основи. Социалните мрежи отдавна са се превърнали в една от новите медии, така че това се пренася и там. Животът у нас дава възможност да отворим уста и да започнем да изброяваме една безспирна върволица от проблеми. Прекалено много неща куцат в обществения и политическия живот в България. Не твърдя, че това е лошо. Напротив. Проблемите се решават, когато за тях се говори, когато се водят дискусии и се...

Започва затопляне, но ще духа силен вятър

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochva-zatopliane-no-shte-duha-silen-viatar-671767.html

Температурите тръгват нагоре от днес, но облачността ще е променлива и ще духа северозападен вятър. 

Термометрите ще се качат между 6 и 11 градуса. Жълт код заради вятър със скорост около 20 м/сек е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Търговище. 

В планините ще преобладава облачно и мъгливо време, и главно в часовете преди обяд на места ще прехвърча сняг. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от север-северозапад и с него температурите ще се повишават. Максималната на височина 1200 м ще е около 5 градуса, на 2000 м - около минус 1 градуса.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще духа умерен западен вятър. Малко по-топло с максимални температури на въздуха - между 5 и 8 градуса. Температурата на морската вода е 7-9 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Пътна обстановка в страната - 24 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366016

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-istoriite-myzika-1564054.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Един от последните мохикани: Учителят Теодосий Теодосиев. Тема: Актьорът Юлиан Вергов, извън правилата за добро поведение. Тема: Азис и неговия бенд, на живо, с песни за душата. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Как празнуват българите у нас и по света? Тема: Как да запазим доброто си настроение и след празниците и що за чудо е „Мениджър Щастие"? Тема: Историите на най-празничния духов оркестър - „Виво Монтана". Тема: Трима шефове и едно обичано кулинарно шоу. Тема: За най-високото и най-дълбокото в живота и спорта. Алпинистът Дойчин Василев и екстремният водолаз Михаил Балабанов. Тема: Историите на Джони Пенков, безкрайни поводи да се усмихваме. Тема: Специален гост: Голямата Йорданка Христова. БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: В очакване на Рождество Христово, разговор с Митрополит Антоний. Тема: Магическата музика на хор "Ваня Монева". Тема: Звездата на "Евровизия" Кристиан Костов пече тиквеник за Бъдни вечер. Тема: Романът на един живот. Говори Стефан Данаилов. Тема: Голямото семейство на БНТ - Искра Ангелова, Люба Пашова, Мария Андонова и Йордан Димитров. Тема: Специални гости: Дует „Ритон", с музика в студиото.

На Бъдни вечер желанията се сбъдват

https://offnews.bg//obshtestvo/na-badni-vecher-zhelaniata-se-sbadvat-671715.html

Християнското семейство се събира довечера около масата на Бъдни вечер, както се нарича денят преди Рождество Христово. Бъдни се свърза с бдение, както и с бъдеще, символиката подсказва за предстоящото чудо. 

Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа и Мали Божич. Според традицията на трапезата се слагат нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11. Обичаят изисква на масата да има храни, които набъбват, за да растат късметът, щастието, здравето и плодородието.

Централно място заема содената питка с паричка - в чието парче е парата, той ще е най-големият късметлия. Сервират се боб, зелеви сарми с ориз, пълнени сухи чушки, тиквеник, ошав, орехи, плодове, чесън и др. На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол, за да не влязат в къщата болестите и раздорите.

Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви през следващата година.

Масата не се вдига, според вярванията - за да могат да дойдат близките покойници да вечерят.

В полунощ срещу Рождество Христово поверието разказва, че небето се отваря, настъпва светлина, която могат да видят само праведните, а желанията се сбъдват. 

Паркирането около столичния храм "Св. Ал. Невски" е забранено на Бъдни вечер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/24/3101470_parkiraneto_okolo_stolichniia_hram_sv_al_nevski_e/?ref=rss


Във връзка с провеждането на празничните богослужения на Бъдни вечер в храм-паметника "Св. Александър Невски" се забранява престоят и паркирането на площада на катедралата. Забраната важи от 8 часа днес до отпадането на необходимостта, съобщи Центърът за градска мобилност.<br /><br />От 14 часа днес до отпадане на необходимостта се забранява и влизането на превозни средства в района около храм-паметник "Александър Невски":<br /><br />По ул....

11 алпинисти гинат от лавина край Мальовица през 1965 г.

http://dnes.dir.bg/news/malyovitza-lavina-zaginali-alpinisti-26704889

Няколко дни преди Коледа се навършиха 52 години от трагедията под Мальовица, при която година лавина затрупва 16 алпинисти. 11 от тях загиват.

Бъдни вечер е, вижте кои са именици днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6620053

Бъдни вечер е, вижте кои са именици днесСв. прпмчца Евгения. Преп. Николай воин, българин (Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Вас. лит.) (Бъдни вечер) Днешният ден е началото на празненството, възславящо Христовото рождение. Според Библията на днешния ден са започнали родилните мъки на Божията майка. В навечерието на празника, на Бъдни вечер, трапезата е постна - боб, сарми,

24 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=366014

Събития: 1161 г. – Уилям I става крал на Шотландия. 1717 г. – В резултат на ураган откъм Северно море са наводнени обширни територии от Нидерландия, Дания и Германия, загиват между 11 500 и 14 000 души. 1801 г. – Направена е демонстрация на първия пътен локомотив в света с парен двигател, произведен същата година от Ричард Тревитик.

Овладяването на БНТ е все едно Пеевски в ДАНС

http://clubz.bg/62213-ovladqvaneto_na_bnt_e_vse_edno_peevski_v_dans

Парламент Делян Пеевски 27012016 1

Овладяването на БНТ от #Кой е съпоставимо с назначаването на Пеевски в ДАНС. Де факто няма голяма медия, която да не е подчинена. Или се купува, или й се спира "кислорода" с рекламите, като се назначава политкомисар /така направиха в БГ он Еър и в БиАйТи/, или се репресира за да се държи под напрежение и контрол - това важи за БТВ и Нова ТВ.

ТВ Европа се превръща в Канал 3 - сега трескаво ухажват "десни" коментатори и политици, за да могат да запазят някакво влияние сред десния електорат - мисия, която им е възложена за да могат да изолират неприемливите за Борисов и Пеевски политици от ДаБГ, ДСБ, БЗНС и другите свободни анализатори. Да Ви е ясно - отдавна има "черни" списъци с хора, които не трябва да се появяват в гледано време по основните канали.

Целта на медийната репресия на #Кой е да маргинализират всеки опит за алтернатива на ГЕРБ в дясно, като я иронизират, като дават трибуна за вътрешни разбори в дясно, личностни ежби и интриги, и на този фон да прокарват тихо и системно безалтернативността на ГЕРБ.

Това вече сте го чували от един "мъдрец" от сараите, затова Ви звучи познато.

За това смятам, че тези хибридни медии и медийни звезди са по опасни от открито провеждащите политиката на Кой?

Няма разлика между Кой? и ГЕРБ. Вече.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във Фейсбук. Той е по повод новината за освобождаването на Константин Кисимов като шеф на новините на БНТ назначаването на Емил Кошлуков като програмен директор. Заглавието е на редакцията.

 

 

Днес е Бъдни вечер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/24/3088811_dnes_e_budni_vecher/?ref=rss


Християните празнуват днес един от най-светлите, семейни, религиозни празници - Бъдни вечер. Според Библията на този ден започват родилните мъки на Дева Мария. Празникът е посветен на дома, огнището, семейството и на починалите предци. По традиция семейството се събира в очакване на раждането на Исус Христос.<br /><br />На Бъдни вечер - вечерта преди Рождество Христово, най-важното, което трябва да помним, е какво ни е събрало с най-близките ни хора около празничната трапеза -...

Прогноза за времето - 24 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366013

Над Черноморието днес облачността ще е променлива, без валежи, научи Moreto.net. Ще духа умерен западен вятър. Малко по-топло с максимални температури на въздуха – между 5° и 8°. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Предупреждават за силен вятър в 10 области

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-za-silen-viatyr-v-10-oblasti-2069053

Днес облачността ще е променлива, по-значителна над планинските райони, където главно през нощта и до обяд ще има слаби превалявания от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и силен запад-северозападен вятър. Температурите ще

Традиции и обичаи за Бъдни вечер

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tradicii-i-obichai-za-bydni-vecher-2069052

В един от най-светлите семейни празници – Бъдни вечер, народът ни има отколешни традиции и обичаи, които неотклонно се спазват. Те са тези, които ни събират и които ще съхраним и занапред.
 
Дни наред във всеки дом кипи подготовка за Бъдни вечер. Жилището се почиства и украсява, готвя

В очакване на Бъдни вечер

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-ochakvane-na-bydni-vecher-2069051

В навечерието на Рождество Христово е един от най-светлите празници – Бъдни вечер.  Във всички православни църкви се отслужва Света литургия.
 
Според библейското предание на Бъдни вечер завършват родилните мъки на Дева Мария,

Коледа е това време...

http://www.cross.bg/koleda-e-tova-vreme-1564044.html

/КРОСС/ "Коледа е това време в годината, когато ни хваща носталгия по дома, дори когато сме си вкъщи". Карл Нелсън  

"Малкият бомбаджия" срещу "стария безумец"

http://clubz.bg/62212-malkiqt_bombadjiq_sreshtu_stariq_bezumec

В началото на годината перспективите не бяха всъщност толкова лоши. Диалог вместо провокации - това беше надеждата преди встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Надеждата, че с него начело в Белия дом ще повее свеж вятър в конфликта със Северна Корея. По време на президборната си кампания Доналд Тръмп многократно заявяваше, че може да си представи лична среща със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун. По време на предизборен митинг в щата Джорджия той заяви: "Защо пък не? Какво по дяволите е толкова лошо да говорим за това? Това се нарича открит диалог!" Доналд Тръмп заяви, че искал да се опита да откаже Ким от "неговите проклети ядрени оръжия". Дори е мислим прием в Белия дом, допълни Тръмп. Двамата биха могли "да седнат заедно на масата за преговори и да похапват хамбургери".

Една успешна година - според Северна Корея

Малко след президентските избори обаче Тръмп приключи с шармантните си оферти. Още преди да се нанесе в Овалния кабинет, той даде да се разбере какво ще последва в хода на годината. Той поства в Туитър едно послание към севернокорейското ръководство. "Току-що Северна Корея обяви, че разработката на ядрено оръжие, което може да достигне до части на САЩ, е в заключителната си фаза. Това няма да стане!" А това пък, че Пхенян не се впечатлява от подобни предупреждения, стана ясно малко по-късно. През февруари Северна Корея изстреля първата си ракета. Последваха над 20 ракетни изпитания. Севернокорейският режим никога преди това не е правил толкова много ракетни изпитания. Бяха изстреляни също три междуконтинентални ракети. Пхенян осъществи и шестия си ядрен опит. В края на ноември държавните медии обявиха, че страната успешно е завършила своята ядрена програма. "Севернокорейското правителство сигурно е доволно от тази година. Защото по принцип Северна Корея постигна една стратегическа цел, за която режимът мечтае от години. При това става дума за стратегическо или ядрено равновесие, а не за демонстрация на военна мощ пред САЩ", казва експертът по корейските въпроси от свободния университет в Берлин Ерик Балбах.

Попарени надежди

 А годината можеше да протече и другояче, твърди експертът. Северна Корея излъчи много сигнали, че отношенията със САЩ могат да бъдат поставени на нова основа. "При неофициални срещи преди встъпването на Тръмп в длъжност севернокорейците дадоха да се разбере, че са готови за диалог. Те повториха предложението си и след като Доналд Тръмп положи клетва", казва Ерик Балбах. Предишната американска администрация на Барак Обама залагаше на политика на стратегическо търпение. А Доналд Тръмп заложи на натиска върху севернокорейския режим. "И по отношение на ядрената програма на Пхенян не бяха проведени никакви разговори на правителствено равнище", изтъква Балбах.

Словесната война

В течение на годината на най-високо равнище се разгоря истинска словесна война. Северна Корея отдавна е известна със своите вербални атаки най-вече срещу Южна Корея и САЩ.  Новото бе, че един американски президент позволи да бъде въвлечен в тези взаимни хули.  Доналд Тръмп говори много за Ким Чен Ун пред медиите. В края на април той проведе и телефонен разговор с президента на Филипините Дутерте. Впоследствие част от този разговор беше прихванат и публикуван от разследващия журналистически портал The Intercept. "Ние не можем да позволим един луд с ядрено оръжие да си прави каквото си поиска. Ние разполагаме с 20 пъти по-голяма огнева мощ, но не искаме да я използваме", заявява Тръмп в разговора си с Дутерте.

Ким Чен Ун

Точно на 4 юли (националният празник на САЩ) Северна Корея обяви, че е извършила успешно изпитание на междуконтинентална ракета. Експертите изчислиха, че тя има радиус на действие от 6 700 километра и теоретично би могла да порази американското крайбрежие. Доналд Тръмп ядосано заяви в Туитър: "Северна Корея отново изпробва ракета. Този тип сякаш си няма друга работа." Ким Чен Ун веднага контрира. Държавните медии го цитираха с изявлението, че "американските копелета сигурно не са били много щастливи от този подарък!" Словесната война ескалира още повече през септември. В своята първа реч пред ООН Доналд Тръмп подбра драстични изрази срещу Ким Чен Ун. "Малкият бомбаджия" си търси смъртта, заяви американският президент и заплаши Северна Корея с "тотално разрушаване", ако страната не се откаже от ядрената си програма. Ким Чен Ун отговори две дена по-късно също с войнствен тон: "Аз ще укротя с огън изкуфелия американски старчок", заяви той.

Комуникацията - рисков фактор

Фактът, че двете страни не водят официални разговори, носи и конкретни рискове. Защото увеличава вероятността, да се стигне до недоразумения, които при определени обстоятелства могат да имат сериозни последици, обяснява Ерик Балбах. "През 2017 година се проведоха най-големите съвместни американско-южнокорейски военни учения и същевременно станахме свидетели на най-големия брой севернокорейски ракетни изпитания. А между двете страни почти няма открити комуникационни канали. Оттук могат да възникнат неправилни интрепретации, които биха могли да доведат и до въоръжен сблъсък", казва той.

На всичко отгоре САЩ нямат съгласувана стратегия. "Само преди няколко седмици видяхме това. Външният министър Рекс Тилърсън предложи диалог със Северна Корея без никакви предварителни условия, а Белият дом веднага опроверга това изявление", посочва Балбах. Според него, сегашният момент е изключително подходящ за нови разговори между САЩ и Северна Корея. "Когато обаче говорим за диалог, трябва да определим как може да изглежда един такъв диалог. Основното предизвикателство е да бъде създадено доверие. В такъв случай и двете страни трябва да направят съотвените компромиси. Северна Корея например може да наложи мораториум върху ядрените изпитания. А САЩ биха могли на първо време да се откажат от съвместните военни учения с Южна Корея, или най-малкото да съкратят числеността на участниците в тях", казва експертът.

Всички разбира се се надяват, че идните седмици ще преминат по-спокойно. И най-вече Южна Корея. През февруари там се провеждат Зимните олимпийски игри. "Северна Корея със сигурност е наясно, че евентуални ракетни изпитания по това време ще бъдат крайна провокация", казва Ерик Балбах.

И още веднъж Туитър

Взаимните вербални атаки между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун позатихнаха за кратко към края на годината. През ноември обаче и двамата ги подновиха още по-ожесточено. Севернокорейското външно министерство реагира злъчно на първата азиатска обиколка на американския президент и окачестви визитата му като "обиколка на един подстрекател към война", а самият президент като "стар безумец". Доналд Тръмп естествено отговори доста язвително в Туитър: "Защо Ким Чен Ун ме обижда и ме нарича "стар", след като аз НИКОГА не съм го наричал "дребен и дебел"?  Тръмп се опитвал "толкова много да му стане приятел". И вероятно това настина щяло "да стане някой ден".

Продължението можем да очакваме през 2018 година.

Дойче веле

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване