За една година лихвите по депозитите паднали с 50 процента

http://www.moreto.net/novini.php?n=366080

Лихвите по депозитите са спаднали с 50% за една година, съобщи за "Хоризонт" експертът от финансовия сайт "Моите пари" Десислава Николова. За сравнение - при потребителските кредити спадът на лихвата е с 20%. „Макар и при потребителските кредити да има намаляване на лихвите, условията по отпускането на заема не са се подобрили значително", заяви Десислава Николова.

Сърбия предаде на Турция издирван от турските власти кюрд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631104

Сърбия предаде на Турция издирван от 
турските власти кюрд
Сръбската адвокатка Ана Търкуля съобщи днес, че Сърбия е екстрадирала кюрдски политически активист, който е поискал убежище в Сърбия, след като избягал от Турция, където е осъден на 15 години затвор, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Търкуля каза, че клиентът й Джевдет Аяз е бил изведен вчера от център за чужденци,

В чужбина се вълнуват: какво е предсказала Ванга за 2018?

http://www.mediapool.bg/v-chuzhbina-se-valnuvat-kakvo-e-predskazala-vanga-za-2018-news273536.html

Тя е смятана за най-голямата ясновидка на времето си, пише германското издание на "Хъфингтън поуст". Преди смъртта си през 1996 година българската пророчица баба Ванга прави предсказания за докъм 5079-та - годината, в която според нея трябва да очакваме края на света. Някои от предсказанията на Ванга междувременно са се оказали верни. Например това, че 44-ият американски президдент ще е афроамериканец - прогноза, която Ванга е направила много години преди Барак Обама да спечели през 2009 президентските избори в САЩ. Още през 1989 Ванга предупреждава за терористичните нападения от 11-ти септември 2001. Твърди се, че освен това тя е предсказала Брекзит и възхода на т.нар. "Ислямска държава". Германското списание "Фокус" също се спира на темата за баба Ванга и публикува кратък текст и видео за нея. От него научаваме, че в 85 от случаите Ванга действително се е оказвала права. Какво ни чака през 2018? А какво да очакваме - според прогнозите на Ванга - през предстоящата 2018-та? Предсказанията ѝ за настъпващата година са две. Едното е, че Китай ще се превърне в световна сила номер едно, измествайки САЩ от водещата позиция. Второто пророчество е, че на Венера ще бъде открита нова форма на енергия, както пише "Хъфингтън поуст". Изданието посочва и няколко случая, при които предсказанията на Ванга са се оказали неверни. Например това, че 44-ият американски президент ще бъде последният президент на САЩ. С идването на Доналд Тръмп на власт през януари 2017 това предсказание се оказа погрешно. Въпросът, разбира се, е колко големи са шансовете предсказанията на Ванга за 2018-та година да се окажат верни? Първата прогноза - за това, че Китай ще бъде новата водеща световна сила - звучи вече познато. Редица медии вече коментираха, че Китай измества САЩ от водещата позиция в света. Британското списание "Икономист" например нарече китайския правителствен шеф Си Цзинпин "най-силният човек в света" - определение, което досега е било използвано само за американските президенти. Китай набира мощ и по отношение на икономиката. Още през 2015 производството на страната е съставлявало 15.6% от световната икономика. Нов енергиен източник на Венера? Що се отнася до второто предсказание, то е по-скоро безпочвено, смята "Хъфингтън поуст". Според Ванга, на Венера ще бъде открит нов енергиен източник. Понастоящем обаче изобщо няма планове за експедиции на Венера, да не говорим за планове да се търсят някакви енергийни източници. Изданието обаче посочва, че през 2018 "Parker Solar Probe" - космическата сонда на американската агенция за космически изследвания НАСА - ще прави изследвания на Слънцето и за тази цел ще премине покрай Венера. По същата тема пише и британското булевардно издание "Сън". Заглавието на публикацията гласи: "Коя е баба Ванга? Жената, която предрече терористичното нападение от 11 септември 2001, Брекзита и възхода на т.нар. "Ислямска държава", има две големи предсказания за 2018 година".  

Русия отново изрази готовност да посредничи между САЩ и КНДР

http://www.cross.bg/rysiya-govoritelyat-peskov-1564204.html

/КРОСС/ Русия отново изрази готовност да бъде посредник в бъдещи преговори между САЩ и КНДР. След като вчера това направи министърът на външните работи Сергей Лавров, сега за подобен ангажимент потвърди и говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков. Той обяви, че Русия може да бъде медиатор в диалога между Северна Корея и САЩ, стига двете страни да са съгласни Москва да поеме тази роля, предава радио Voice of America. „Готовността на Русия да павира пътя за отслабване на напрежението е очевидна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.  

Левицата внася промени в КСО през януари

https://www.actualno.com/politics/levicata-vnasja-promeni-v-kso-prez-januari-news_651435.html

Ще внесем промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще подпомогнат родителите на жертвите от военни мисии. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща със семействата на загиналите военнослужещи в атентата в Кербала. Нинова обяви, че ПГ на „БСП за България” ще внесе законодателните промени през януари 2018 г. „Утре се навършват 14 години от смъртта на 13 военни в Ирак. Срещнахме се с родители, съпруги, деца на нашите войници. Имат на

Китай измества САЩ и как ще се пренаредят най-богатите

https://www.vesti.bg/sviat/kitaj-izmestva-sasht-i-kak-shte-se-prenarediat-naj-bogatite-6077606

През 20132 година страните с най-голям БВП ще се подредят различно и в класцията място намира и Южна Корея

Русия наложи постоянно военно присъствие в базите си в Сирия

https://frognews.bg/svqt/rusiia-naloji-postoianno-voenno-prisastvie-bazite-siriia.html

Русия е започнала сформирането на постоянно военно присъствие в двете си бази в Сирия, предаде ТАСС, цитирайки военния министър Сергей Шойгу.

Почина Костадин Чакъров, последният политически съветник на Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631141

Почина Костадин Чакъров, последният  политически съветник на Тодор Живков„Тази нощ, внезапно, от нас си отиде Костадин Чакъров – член на Политическото бюро на СКБ и председател на Съюза на комунистите в България до 2013 година“, съобщиха от съюза. „Коста почина едва навършил 70 години! Отиде си човекът, отдал цялото си сърце и мисъл на България, на Българската комунистическа партия, на Съюза на комунистите в България!

Македония през 2018 г. - край на спора за името и покана за НАТО

http://clubz.bg/62272-makedoniq_prez_2018_g_kraj_na_spora_za_imeto_i_pokana_za_nato

Първата половина на 2018 година е отличен период за окончателното решение на спора за името и Македония да направи крачка напред - да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС и автоматично да официализира поканата от НАТО за членство“.

Това каза македонският премиер Зоран Заев при визитата си днес в град Прилеп, в централната част на страната, предаде БГНЕС.

Според Заев "все още не се водят преговори по същество за името". Коментарът бе по повод на вчерашното изявление на неговия вицепремиер Кочо Ангюшев, че за него са еднакво приемливи наименованията като: Горна, Северна или Нова Македония.

"Съществува решителност за разрешаването на този проблем", каза още македонският министър-председател, цитиран от държавното радио в Скопие.

Единственият начин Република Македония да се върне към нормалността е, ако час по-скоро влезе в НАТО и получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз“.

Това заяви пък македонският президент Георге Иванов по време на годишното си обръщение в парламента.

Очакваме ЕС да потвърди своята политика на отворени врати. Република Македония заслужено очаква на следващата среща на върха да получи препоръка и да започне преговори за пълноправно членство“, каза държавният глава.

Успоредно с евроинтеграцията Македония показва, че е стратегически партньор на НАТО, на който може да се има доверие и да се разчита, посочи още Георге Иванов.

„През идващата 2018 г. се навършват две годишнини, свързани с НАТО: 25 години от едностранното решение на македонския парламент за членство в алианса (23 декември 1993 г.) и 10 години от попарването на нашите надежди на срещата на върха в Букурещ (2008 г.). През следващата година НАТО може да поправи неправдата от Букурещ. Това е исторически шанс да завършим това, което започнахме преди 25 години“, заяви македонският президент. Според него голямото мнозинство от македонските граждани подкрепят тези две стратегически цели.

Нинова: Ще внесем промени, подпомагащи родителите на жертвите от военни мисии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631101

Нинова: Ще внесем промени, подпомагащи родителите на жертвите от военни мисииЩе внесем промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще подпомогнат родителите на жертвите от военни мисии. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща със семействата на загиналите военнослужещи в атентата в Кербала, предаде репортер на Агенция "Фокус" Нинова обяви, че ПГ на „БСП за България” ще внесе законодателните

Десетки коли блокирани в транспортен хаос на Витоша

https://www.actualno.com/sofia/desetki-koli-blokirani-v-transporten-haos-na-vitosha-news_651434.html

Десетки коли са блокирани в транспортен хаос на Витоша, предаде bTV. Автомобилите се намират на пътя за хижа „Алеко”, където няма организация на движението. Стотици хора се възползваха от празничния и слънчев ден, за да се качат в планината. Заради паркиралите и от двете страни коли обаче придвижването и в двете посоки е почти невъзможно и се извършва изключително бавно.

Прокуратурата в Париж започна разследване на заразените със салмонела детски млека

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-v-parizh-zapochna-razsledvane-na-zarazenite-sas-salmonela-detski-mleka-news273535.html

Прокуратурата в Париж започна разследване на заразените със салмонела детски млека на световният лидер в производството на млечни продукти Лакталис, съобщи Франс прес, като се позова на съдебен източник. Миналата седмица Лакталис съобщи, че изтегля цялата продукция от детски млека, произведена от февруари в завода в западния френски град Краон поради наличие на зараза. Изтеглянето се отнася за всички продукти с марките Пико и Милюмел - детско мляко на прах и зърнени закуски, а също така Таранис - аминокиселини на прах за лечение на патологични състояния. 

Почина Костадин Чакъров, политически съветник на Т. Живков

http://dnes.dir.bg/news/kostadin-chakarov-26726137

На 70 години внезапно почина Костадин Чакъров - последният политически съветник на Тодор Живков.

Песков: Москва е готова да посредничи между САЩ и Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631130

Песков: Москва е готова да посредничи 
между САЩ и Северна Корея
Москва е готова да посредничи между САЩ и Северна Корея, но за това е нужно съгласието на противостоящите една на друга страни, съобщи пред журналисти руският президентски прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Става дума за готовност на Русия при наличието на необходимост и желание от двете страни, - каза той.

Ръст от 30% на престъпленията срещу животни

http://www.cross.bg/zhivotni-kycheta-kamen-1564203.html

/КРОСС/ Зоополицаи в действие. От януари 2016 година у нас заработиха разследващите, които трябва да се занимават с престъпленията срещу животни. Камен Николов е зоополицай в Националната полиция от една година. „Факт е, че голяма част от обществото, дори по-голямата част от обществото, не припознава в жестокостта срещу гръбначни животни нищо нередно", коментира Камен Николов, полицейски инспектор, сектор „Кинология и престъпления срещу животни", каза той пред „Нова телевизия" Зоополицаите у нас са 80. По двама или трима във всяка област. Денят им започва с преглед на социалните мрежи. И на получените сигнали. „Най-често подаваните сигнали са за жестокост над животно", обясни инспектор Камен Николов. А жестокостите са все по-чести. За последните 2 години има 30 % ръст на престъпленията срещу животни.Едно от проблемите места у нас, където има доста бездомни кучета, е 4-хилядното село Гара Елин Пелин. „Проблемът е, че има много кучета, които се навъртат тук, имаме случаи на ухапани хора и изплашени дечица", обяснява Светла Трендафилова, кмет на селото. Проблемът започнал преди около 3 години, когато много хора започнали да ходят в селото, за да изоставят домашните си любимци. Или просто за да се отърват от бездомни кучета. „За съжаление минават нощем обикновено -коли, бусове, които в движение изсипват кучета", обяснява Светла Трендафилова

Румънски фен на "Реал" опита да се запали след тежката загуба в "класико"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/26/3103873_rumunski_fen_na_real_opita_da_se_zapali_sled_tejkata/?ref=rss


Фен на "Реал" (Мадрид) от румънския град Арад е опитал да се самоубие след загубата срещу "Барселона" в събота, предаде "Индипендънт". 70-годишният запалянко е приел тежко поражението на мадридчани с 0:3. Той е решил да запали дома си, докато е бил вътре.<br /><br />Един от съседите е усетил дима и се е обадил незабавно на противопожарната служба. Пожарникарите са успели да измъкнат мъжа от дома му, преди да пострада. Според местните медии той е...

Еминем сътвори история в класацията на "Билборд" за албуми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6631096

Еминем сътвори история в класацията на "Билборд" за албумиРапърът Еминем сътвори история в престижната класация Топ 200 на "Билборд", ставайки първият изпълнител, оглавил я с осми пореден албум, съобщи сайтът на изданието. По данни на Нилсен Мюзик от новия албум "Revival" на Еминем за периода на отчитане са продадени 267 000 единици, които му отреждат първенството.

Важни документи за историята на Великобритания се водят безследно изчезнали

http://www.mediapool.bg/vazhni-dokumenti-za-istoriyata-na-velikobritaniya-se-vodyat-bezsledno-izcheznali-news273534.html

Британското правителство призна, че около хиляда документи, свързани с чувствителни и спорни моменти в историята на страната през XX век, се водят безследно изчезнали, след като служители са ги преместили от националния архив и са ги обявили за изгубени. Сред тях са и документи за убийството на българския дисидент Георги Марков през 1978 година, съобщи БНР. Вестник "Гардиън" съобщава, че не е известно местонахождението на много документи, свързани с Фолкландската война, бурните събития в Северна Ирландия и прочутото писмо на Зиновиев, довело до катастрофална загуба на лейбъристите в изборите през 1924 година. Липсват файлове и от британската колониална администрация в Палестина, изпитанията на ваксината за детски паралич и старите териториални спорове между Великобритания и Аржентина. Сред загубените документи е и част от папката за убийството на българския дисидент и журналист Георги Марков през 1978 година с миниатюрна капсула с отровата рицин чрез прословутия "български чадър". Смята се, че около хиляда документи, всеки един от тях състоящ се от десетки страници, се водят безследно изчезнали, след като са били преместени в министерството на външните работи (Форин офис) от местата за публичен достъп в националния архив. От Форин офис са отказали коментар на вестника по въпроса защо документите са били преместени или дали има копия от тях, но са заявили, че част от тях вече са намерени и върнати в архива. 

Велосипедисти от Варна организират атрактивно коледно шествие

http://www.moreto.net/novini.php?n=366085

Традиционното коледно шествие с велосипеди ще проведат тази вечер във Варна почитатели на колоезденето, научи Moreto.net. Целта е велосипедистите да покарат, да се позабавляват и предадат коледно настроение на гражданите и гостите на морската столица.

Рижавите хора имат "генетични суперсили", показват проучвания

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/26/3103901_rijavite_hora_imat_genetichni_supersili_pokazvat/?ref=rss


Хората, които се раждат с рижа коса, са едва около 2% от населението на Земята и се разпознават отдалече, но това не е единственото, по което се различават от останалите. Редица проучвания доказват, че същите гени, които определят светлия цвят на кожата, очите и косата им и често пъти наличието на лунички, им дават и някои еволюционни предимства, почти като "генетични суперсили", пише "Индипендънт".<br /><br />Рижавите хора са най-типични за Северна и Западна...

Франция разследва възможно заразяване на бебешко мляко със салмонела

https://www.actualno.com/europe/francija-razsledva-vyzmojno-zarazjavane-na-bebeshko-mljako-sys-salmonela-news_651433.html

Френските прокурори започнаха разследване за заразеното със салмонела бебешко мляко и мащабното изземване на продукта, произведен от млечния гигант "Лакталис", предаде AFP. Разследването ще се съсредоточи върху възможните обвинения за причиняване на неволни наранявания и застрашаване на живота на други хора, но също така и за възможни измами и неуспехи при извършването на изземване на продукта, казал източник от средите на прокуратурата на агенцията. Разследването беше съобщен

Кремъл: Неучастието на Навални в изборите няма да се отрази на легитимността им

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kremyl-neuchastieto-na-navalni-v-izborite-niama-da-se-otrazi-na-legitimnostta-im-252809/

Говорителят на руския президент заяви, че руските власти трябва внимателно да проучат дали призивите на Навални за бойкот на изборите не нарушават законите

10 души в болница от преяждане и препиване по празниците

http://www.cross.bg/bolnitza-predizvikani-ymbal-1564202.html

/КРОСС/ Преяждането и препиването по празниците вкара поне десетима души в болница. И по-конкретно само в една болница - в Отделението по гастроентерология, на УМБАЛ "Св. Анна". Новината съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. Пациентите с двата проблема са точно поравно - 5 с чернодробни проблеми, предизвикани от препиване и 5 със сериозни здравословни проблеми, предизвикани от преяждане. Междувременно от УМБАЛ „Св. Анна" съобщават и за далеч по-хубави новини - в родилното отделение на болницата на бял свят са се появили седем бебета по Коледа.

Коли задръстиха Витоша, тапа на пътя за Алеко

https://offnews.bg//obshtestvo/koli-zadrastiha-vitosha-tapa-na-patia-za-aleko-671863.html

Десетки коли са блокирани на Витоша, заради паркираните от двете страни на пътя за хижа Алеко автомобили, задръстването е голямо, съобщи бТВ. 

Любителите на планината използваха почивния слънчев ден, за да отидат на Витоша, но много от тях атакуваха чистия въздух с автомобилите си.

В резултата транспортният хаос е налице, колите пъплят и в двете посоки.

Организация на движението в планината няма. 

От 23 декември маршрутите на автобусни линии № 122 и 123 се възстановяват до лифтова станция Симеоново, съобщи ЦГМ преди почивните дни. Крайната и начална спирка са разположена пред лифтовата станция. 

Кабинков лифт "Симеоново - х.Алеко" официално е открит на 4 април 1983г. Това е най-дългата пътническа въжена линия в България с дължина 6270м и има капацитет за 1200 души на час. Въжената линия е с 6-местни кабинки, свързваща квартал Симеоново на София с хижа "Алеко" на Витоша. Лифтът е с две междинни станции. 

Техническа неизправност е причинила жестоката катастрофа край Враца

http://www.mediapool.bg/tehnicheska-neizpravnost-e-prichinila-zhestokata-katastrofa-krai-vratsa-news273533.html

Техническа неизправност е причината за тежката катастрофа, отнела пет човешки живота на Коледа във Врачанско. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца. Катастрофата е станала на прав участък между селата Борован и Девене. Автомобил "Пежо" се е завъртял странично на шосето и се ударил в насрещно идващ ”Фолксваген“. Техническа неизправност на "Пежо"-то е причина за пътното произшествие. Вследствие на катастрофата загинаха 48-годишният водач на френската кола, съпругата му на 49 години, непълнолетната им дъщеря и 18-годишен младеж. При инцидента загина и пътничка от "Фолксвагена" - 57-годишна жена. 33-годишният шофьор на немската кола е настанен в хирургичното отделение на врачанската болница с фрактура на глезен и комоцио. Не е бил изпробван за алкохол заради тежкото му състояние.  

Около 1 км е опашката на ГКПП „Кулата“ в посока Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631093

Около 1 км е опашката на ГКПП „Кулата“ в посока ГърцияОколо 1 км е опашката на ГКПП „Кулата“ в посока Гърция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Две са образуваните колони в участъка предимно от гръцки автобуси и автомобили, които се прибират към Гърция от Коледа в България, тъй като в съседната ни държава почивните дни са само 25 и 26 декември. В посока България няма образувани колони и трафикът

Съдът върна Лазар Влайков като общински съветник

https://frognews.bg/novini/sadat-varna-lazar-vlaikov-kato-obshtinski-savetnik.html

Административният съд в Пазарджик отмени решението на Общинската избирателна комисия в град Септември за предсрочно прекратяване на пълномощията на Лазар Влайков като общински съветник.

Във Франция разследват заразени детски млека

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26726114

Прокуратурата в Париж започна разследване на заразените със салмонела детски млека на световният лидер в производството на млечни продукти Лакталис (Lactalis).

Екзекутираха 15 терористи в Египет

https://www.actualno.com/africa/ekzekutiraha-15-teroristi-v-egipet-news_651430.html

В Египет бяха изпълнени смъртните присъди срещу 15 души, осъдени за тероризъм. Това съобщи в. „Ал Уатан“, като се позова на представители на съда, предаде БГНЕС. Според изданието най-тежкото наказание е било приложено по отношение на екстремисти, осъдени за организирането на терористични нападения срещу военни и полицаи на Синайския полуостров. 11 души били екзекутирани в затвор край Александрия, а други четирима – в Уади ан-Натрун. През последните години е

Зарадваха две социални заведения с подаръци в "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6631095

Зарадваха две социални заведения с подаръци в "Тракия"Над 100 пакета с подаръци, санитарни материали и лакомства осигуриха за празниците от структурата на ГЕРБ в пловдивския район „Тракия“ за малчуганите от Центъра за настаняване от семеен тип и мъжете и жените от Комплекса за социални услуги „Свети Георги”. Членове на организацията, сред които районният ръководител и кмет на „Тракия“ Костадин

Изгорели са четири автомобила на паркинг в Харманли

https://www.24chasa.bg/region/article/6631089

Изгорели са четири автомобила на паркинг 
в ХарманлиНа паркинг близо до жп гарата в Харманли снощи са изгорели четири леки автомобила, а още две коли са с щети от пламъците, съобщиха от ОД на МВР-Хасково. Сигнал за пожара на плаца, който е обслужвал близкия сервиз за моторни превозни средства, е бил подаден към 19.30 часа. "На този етап не можем нито да потвърдим,

Лек трус е регистриран край Сърница

http://www.mediapool.bg/lek-trus-e-registriran-krai-sarnitsa-news273532.html

Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано на територията на язовир "Доспат" в близост до Сърница. Това сочи справка на сайта на Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Земният трус е регистриран в 01.48 часа тази нощ и е с дълбочина 11.3 км. Земетресението край Сърница е остатък от гръцко земетресение, което се е случило по същото време. Това каза дежурният сеизмолог oт Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН Илиана Попова, цитиран от "Фокус". "Просто автоматичната система е преценила, че там е епицентърът, но такова земетресение няма и затова го махнахме от картата на сайта", обясни Попова.

Без камиони по магистралите утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=366079

Тежкотоварни камиони не трябва да се движат утре, 27 декември, във времето от 14 ч. до 20 часа. Забраната в последния почивен ден от коледните празници не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR), научи Moreto.

Екшън легендите Сталоун и Шварцнегер празнуват заедно Коледа

http://www.cross.bg/staloyn-shvartzeneger-ekshun-1564201.html

/КРОСС/ Арнолд Шварценегер отиде на гости на приятеля си Силвестър Сталоун навръх Коледа. „Вижте кой се отби на Коледа! Шварценегер винаги изпълва стаята с позитивна енергия", написа в "Инстаграм" Сталоун под тяхна обща снимка, на която той позира с известния си колега пред статуята на Роки в дома си, предава БГНЕС. Сталоун, който в момента работи върху продълженията на „План за бягство" и „Крийд", публикува в социалната мрежа и фотография с цялото си семейство - жена си Дженифър Флавин и трите си дъщери - София, Систин и Скарлет. И макар сега взаимоотношенията между Сталоун и Шварценегер да са приятелски, то през годините те не винаги е били такива. Наскоро в интервю Терминатора призна, че през 80-те и 90-те години между двамата може би най-големи екшън звезди е имало толкова много професионална завист, че не са преставали „да се атакуват, да си разменят обиди и да изкарват наяве слабите места на другия" при всяка своя медийна изява. Шварценегер разкри още, че конкуренцията между екшън актьорите не била само около това кой има по-хубаво тяло, кой ще спечели повече от боксофисите и кой ще има повече бойни сцени и убийства в дадена лента, но и кой ще борави с по-големите оръжия.  

Задържаха 12 бойци на ИД в Турция, планирали нападения на Нова година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631084

Задържаха 12 бойци на ИД в Турция, планирали нападения на Нова годинаТурската полиция задържа12 бойци от терористичната групировка "Ислямска държава", които планирали да извършат нападения на територията на Турция по време на новогодишните празници, съобщи днес в. "Сабах", цитиран от ТАСС. По информация на вестника екстремистите били арестувани в град Адана в южната част на страната по време на специална операция.

Как две жени заловиха джебчийки в столицата?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-dve-zheni-zaloviha-dzhebchijki-v-stolicata-2069300

Две решителни дами заловиха джебчии в столицата в навечерието на празниците. Гергана Попова, жертва на крадците, успява да ги проследи заедно със своя приятелка. В залавянето се включва полицията. Готови за помощ са  и хората, които пътуват заедно с двете жени в тр

На Коледа 184 души са нощували в кризисния център за бездомни в София

http://www.mediapool.bg/na-koleda-184-dushi-sa-noshtuvali-v-krizisniya-tsentar-za-bezdomni-v-sofiya-news273531.html

В Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в столицата са нощували 184 души на Коледа, съобщиха от институцията. Нощта е протекла нормално и без инциденти. За хората в нужда, които са потърсили подслон за нощта там, е била организирана вечеря за Коледа, макар че храна се осигурява и в останалите дни от годината. Капацитетът на Центъра е за 170 души, но от приюта уверяват, че не връщат никого. Когато местата се запълнят, се вадят походни легла за нуждаещите се. Условие е само да се представи лична карта, а ако човекът няма личен документ, се прави справка в близкото поделение на МВР.

Евростат: Българите ядат умерено, много пушат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631087

Евростат: Българите ядат умерено, много пушатБългария е сред умерените страни в Евросъюза по консумация на храни и алкохол. Това сочи проучване на „Евростат” за изминаващата година, цитирано от NOVA.  Най-много се хранят в Белгия - близо 4000 килокалории дневно на човек. Това са средно по три пържоли на ден. Сред по-умерените са Франция и Германия,

Почина бившият съветник на Тодор Живков

https://www.actualno.com/society/pochina-bivshijat-syvetnik-na-todor-jivkov-news_651429.html

На 70-годишна възраст почина Костадин Чакъров, който преди 1989 г. беше съветник на Тодор Живков. Костадин Чакъров е роден е през 1947 г. в Пловдив. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийския университет. Работи последователно като първи секретар на ДКМС в Пловдив, съветник в апарата на Държавния съвет на Народна република България, заместник-завеждащ икономическия отдел на ЦК на БКП, предаде БГНЕС. Той е последният политически съветник (политически помощник спор

Кремъл: Неучастието на Навални в изборите в Русия няма да се отрази на тяхната легитимност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/26/3103880_kremul_neuchastieto_na_navalni_v_izborite_v_rusiia/?ref=rss


Според Кремъл неучастието на блогъра опозиционер Алексей Навални в руските президентски избори през март догодина няма да се отрази на тяхната легитимност, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес. <br /><br />Това заяви пред журналисти в Москва днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, който коментира отказа на руската ЦИК да регистрира Навални за кандидат за президент поради това, че срещу него има влязла в сила присъда (за присвояване и разхищение на финансови средства)....

Зигмар Габриел предложи на ЕС нов модел на отношения с Турция и Украйна (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631078

Зигмар Габриел предложи на ЕС нов модел на отношения с Турция и Украйна (Обзор)
Брюксел може да започне да гради отношения с Турция и Украйна по нов модел на сътрудничество, който ще бъде оформен след излизането на Великобритания от структурите на Общността. Такова предложение отправи министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел във вторник, 26 декември. „Ако успеем да постигнем разумно споразумение с Великобритания,

Прокуратурата проверява инсталация за инертни материали в Странджа

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-instalatsiya-za-inertni-materiali-v-strandzha-news273530.html

Прокуратурата в Царево проверява законно ли работи инсталация за инертни материали в Странджа. От години жителите на село Кости се оплакват, че машини унищожават коритото на река Велека, съобщи бТВ. Водомерите са запечатани от Басейнова дирекция и е забранено от реката да се изземва вода, но инсталацията за пресяване на инертни материали не спира да работи. Разрешителното за добив на фирмата е изтекло през 2015 г., като от тогава е проверявана пет пъти. Въпреки че от две години фирмата няма право да изземва наноси от реката, материалът, с който инсталацията не спира да работи, не се изчерпва. Експерти от Басейновата дирекция облитат с дрон реката, но местността е силно пресечена и е трудно да бъде засечена незаконна дейност. Фирмата подава сигнал до Областната дирекция, че реката е затлачена и има нужда от изгребване на наноси. Комисията обаче е категорична – проводимостта на Велека не е нарушена. Хората в селото настояват дейността край реката да бъде преустановена. В противен случай плашат с протести.

Арестуваха треньора на Аржентина

http://www.cross.bg/arestyvaha-trenyora-na-arzhentina-1564197.html

/КРОСС/ Селекционерът на аржентинския национален отбор по футбол Хорхе Сампаоли бе арестуван за шофиране в нетрезво състояние, предава „Фокус". Съгласно разпространената информация, Сампаоли е влязъл в остър спор с пътни полицаи в близост до родния му град Касилда, където треньорът се е връщал след сватбено тържество на дъщеря си. От разпространени в интернет пространството кадри става ясно, че Сампаоли е оказал сериозна съпротива и и отправя обиди към полицаите. Към момента остава неясно какво ще бъде наказанието за аржентинеца, нито колко време ще остане в ареста.  

Учителката, уличена в убийство на бебето си в Горна Оряховица, ще отърве затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6620549

Учителката, уличена в убийство на бебето си в Горна Оряховица, ще отърве затвораОбвинената в удушаване на бебето си учителка от Горна Оряховица, която кри бременността си и роди в парк в железничарския град, ще се отърве от затвора и ще се размине само с административна глоба, прогнозират юристи. Макар да е с обвинение за убийство на новородено и държавата да харчи куп пари на данъкоплатците за експертизи и разследване,

Бащи, лишени от възможността да виждат децата си, протестираха в София

https://www.actualno.com/sofia/bashti-lisheni-ot-vyzmojnostta-da-vijdat-decata-si-protestiraha-v-sofija-news_651428.html

Инструментална група от родители, лишени от възможността да виждат и общуват с децата си, изнесоха Коледен концерт пред Народния театър, предаде БГНЕС. Концертът е по повод днешния Ден на бащата. Да обичаме децата е посланието на концерта. Най-важното са децата и нека добротата да победи, каза Иван Пенчев, баща на две деца, които не е виждал от седем години. Освен това татковците ще връчат и символично награди на някои държавни институции. „Ще връчим символично награди на няк

40 - годишнината от първата българска ветроходна обиколка на света ще бъде отбелязана във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366083

Яхт Клуб "Кап. Георги Георгиев - Порт Варна" организира поздравителен концерт, премиера на документалния филм "Около света за 202 дни" и фотоизложба, във връзка с отбелязването на 40 - годишнината от завършването на първата българска самотна ветроходна обиколка на Света направена от кап.

Корнелия Нинова обеща добавки на роднините на загиналите в Ирак

http://clubz.bg/62271-korneliq_ninova_obeshta_dobavki_na_rodninite_na_zaginalite_v_irak

„Утре се навършват 14 години от смъртта на наши военни в Ирак. Срещнахме се с близки на загиналите. Тези хора се чувстват забравени, чувстват, че децата им са забравени. И за тях, и за нас загиналите наши момчета са герои”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с близките на българските военнослужещи, загинали в Ирак, предаде пресцентърът на БСП.

На срещата присъстваха и зам.-председателите на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, както и народният представител от левицата Петър Витанов, които изразиха своята подкрепа за близките на загиналите бойци.

Срещнахме се с близките на загиналите, за да им засвидетелстваме уважение, че обществото няма да ги забрави. Поехме ангажимент да преиздадем книгата „Обречени на дълга”, в която се описват биографиите на загиналите”, посочи лидерът на БСП.

„Има нужда от една поправка в Кодекса за социално осигуряване, която да даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават едно социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба.

Ще внесем такова предложение в Народното събрание, в първите дни на януари. Ще направим и една паметна плоча с имената им, като всичко подчиняваме на едно човешко уважение към загиналите и към техните близки, които се чувстват забравени”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че е предвидено паметната плоча да бъде изградена в София, за да може военните, които заминават на мисии, да поставят цветя и изразят своето уважение към колегите си. 

Ангажираме се с това да направим и документален филм за загиналите”, каза също председателят на БСП.

„Никой не е предприел по-сериозни мерки, за да се направи нужната поправка в кодекса. Това което искаме е да се изравнят правата ни като на родителите на загиналите в казармата. Вече десет години се борим за това. Надявам се от тук нататък да има резултат.”

Това каза след срещата майката на загиналия Антон Петров Иванка Петрова.

„Искаме все пак да усещаш, че държавата стои до теб, че не са забравени. Ние сме хора възраст, децата ни ги няма”, каза също тя.

„Заслужаваме един голям хубав паметник за загиналите. Когато минава всеки един народен представител или офицер, тръгващ за мисия, да се поклони, да даде своята клетва и тогава да тръгва за мисия. Всеки един трябва да го усети със сърцето си”. Това бяха думите на Надежда Саръева, майка на загиналия Николай Саръев.

Варна става дигитален иновационен хъб

https://www.24chasa.bg/region/article/6631045

Варна става дигитален иновационен хъбВарна става дигитален хъб за цифрова информация, съобщи кметът на морската столица Иван Портних. Градът е един от 30-те в Европа, които ще получат подкрепа от Европейската комисия за развитие на сектора с най-висок икономически потенциал - дигиталният. "Благодаря на Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика, за насърчението и подкрепата!

Техническа неизправност е причината за трагедията, отнела живота на петима души на Коледа

http://www.cross.bg/neizpravnost-prichinata-tehnicheska-1564198.html

/КРОСС/ Техническа неизправност е причината за тежката катастрофа, отнела живота на петима души на Коледа във Врачанско. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца, цитирани от "Дарик". Катастрофата е станала на прав участък между селата Борован и Девене. Автомобил "Пежо" се е завъртял странично на шосето и се ударил в насрещно идващ „Фолксваген". Техническа неизправност на "Пежо"-то е причина за пътното произшествие. Вследствие на катастрофата загинаха 48-годишният водач на френската кола, съпругата му на 49 години, непълнолетната им дъщеря и 18-годишен младеж. При инцидента загина и пътничка от "Фолксвагена" - 57-годишна жена. 33-годишният шофьор на немската кола е настанен в хирургичното отделение на врачанската болница с фрактура на глезен и комоцио. Не е бил изпробван за алкохол заради тежкото му състояние. Първоначалната версия бе, че причината за катастрофата е спукана гума.  

Григор Димитров е единственият от топ 20 със заявка за участие в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/26/3103877_grigor_dimitrov_e_edinstveniiat_ot_top_20_sus_zaiavka/?ref=rss


Световният номер 3 Григор Димитров е единственият тенисист от топ 20, който е подал заявка за участие в тенис турнира в София. Третото и последно по договор издание на надпреварата от категория "АТП 250" ще се проведе от 4 до 11 февруари в зала "Арена Армеец".<br /><br />Организаторите обявиха днес окончателния списък със заявки. Освен Димитров, който ще защитава титлата от 2017 г., в турнира ще се включат още трима представители на топ 30. Най-предно класираният...

Григор Димитров ще е единственият играч от топ 20 в турнира в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/26/3103877_grigor_dimitrov_shte_e_edinstveniiat_igrach_ot_top_20/?ref=rss


Световният номер 3 Григор Димитров е единственият тенисист от топ 20, който е подал заявка за участие в тенис турнира в София. Третото и последно по договор издание на надпреварата от категория "АТП 250" ще се проведе от 4 до 11 февруари в зала "Арена Армеец".<br /><br />Организаторите обявиха днес окончателния списък със заявки. Освен Димитров, който ще защитава титлата от 2017 г., в турнира ще се включат още трима представители на топ 30. Най-предно класираният...

Турция арестува 12 предполагаеми членове на ИД, подготвяли атентат

https://www.actualno.com/balkani/turcija-arestuva-12-predpolagaemi-chlenove-na-id-podgotvjali-atentat-news_651426.html

Турските сили за сигурност са задържали 12 предполагаеми членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, планирали да извършат терористични атентати на Нова година. Това съобщава вестник Daily Sabah, цитиран от "Фокус". Съгласно информация от източник от правоохранителните органи, пожелал анонимност, антитерористичната полиция е извършила едновременни акции на няколко адреса в Адана. В резултат са арестувани 12 заподозрени, включително двама сир

Почина Костадин Чакъров

https://frognews.bg/novini/pochina-kostadin-chakarov.html

Почина последният политически съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров, съобщиха от Съюза на комунистите.

1941: Нацисткото коледно парти на Хитлер

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/1941-nacistkoto-koledno-parti-na-hitler-6077607

Фюрерът организира празненство не в чест на раждането на Исус, а на прераждането на Слънцето

Почина Костадин Чакъров, последният съветник на Тодор Живков

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-kostadin-chakarov-posledniat-savetnik-na-todor-zhivkov-671861.html

Тази нощ внезапно е починал Костадин Чакъров – член на Политическото бюро на СКБ и председател на Съюза на комунистите в България до 2013 година, съобщи настоящият председател на организацията Павел Иванов. 

Коста почина едва навършил 70 години! Отиде си човекът, отдал цялото си сърце и мисъл на България, на Българската комунистическа партия, на Съюза на комунистите в България! След него остава делото му, което за нас ще бъде пример. Нека бъде светъл споменът за нашия приятел, другар и съратник! Вечна слава, благодарност и поклон пред паметта за другаря Костадин Чакъров!, се казва още в съобщението. 

Костадин Чакъров е последният политически съветник (политически помощник според партийното наименование на длъжността, съществуващо до 1989 г.) на Тодор Живков , а преди 1981 г. и на Людмила Живкова. Роден е през 1947 г. в Пловдив. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийския университет. Работи последователно като първи секретар на ДКМС в Пловдив, съветник в апарата на Държавния съвет на Народна република България, заместник-завеждащ икономическия отдел на ЦК на БКП.

Фалира „Борсалино”, най-обичаната шапка от звездите и гангстерите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6631003

Фалира „Борсалино”, най-обичаната шапка от звездите и гангстеритеТочно 160 г.след раждането си в италианския град Алесандрия, област Пиемонт, фалира най-известната марка шаки в света „Борсалино”. Това стана, след като съдът на Алесандрия отхвърли плана за спасяването й от страна на последния й собственик швейцарски бизнесмен, и обяви фалит за историческата компания. През 1857 г.

Германия поставя на първо място Германия

https://www.actualno.com/europe/germanija-postavja-na-pyrvo-mjasto-germanija-news_651424.html

От края на Втората световна война германски държавници от целия политически спектър настояват, че нацията им няма национални интереси, а само наднационални, пише Джеймс Кирчик в анализ за Politico.  Като основател канцлер на разделената следвоенна федерална република Конрад Аденауер избра да рехабилитира победената си страна по пътя на „Westbindung“ (буквално "обвързване със Запада"), подчинявайки я на европейска и трансатлантическа интеграция. Две

Протести и сблъсъци в Перу заради помилването на бившия президент

http://www.cross.bg/fyhimori-kychinski-protesti-1564196.html

/КРОСС/ Протести и сблъсъци в Перу заради помилването на бившия президент Алберто Фухимори. Демонстрантите настояват за оставката на сегашния държавен глава Педро Пабло Кучински, когото обвиняват в политически договорки за решението, предава БТВ. Голям брой полицаи бяха разположени по улиците на Лима, за да попречат на протестиращите да стигнат до клиниката, в която Фухимори беше приет с ниско кръвно налягане и аритмия. На места силите на реда използваха сълзотворен газ и халосни патрони. 79-годишният Фухимори излежава 25-годишна присъда затвор за корупция и престъпления срещу човечеството. В неделя той беше помилван от президента Кучински по хуманитарни причини.  

30% ръст на престъпленията срещу животни (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630992

30% ръст на престъпленията срещу животни (Видео)Зоополицаи в действие. От януари 2016 година у нас заработиха разследващите, които трябва да се занимават с престъпленията срещу животни. Камен Николов е зоополицай в Националната полиция от една година. „Факт е, че голяма част от обществото, дори по-голямата част от обществото, не припознава в жестокостта срещу гръбначни животни нищо нередно”,

Строителството през 2017 г.: История за оттласкване от дъното

http://www.moreto.net/novini.php?n=366078

2017 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg. След няколко години на надежди, че европейските пари ще оттласнат строителния сектор дългоочакваното възстановяване най-накрая започна към края на 2016 г.

Без студ на Нова година

https://frognews.bg/novini/bez-stud-nova-godina.html

Днес ще бъде слънчево и почти тихо с максимални температури между 9 и 14°, по-ниски в местата с по-трайни мъгли.

Опозиционни части капитулират край Дамаск

http://dnes.dir.bg/news/opozitzia-siria-26725996

Сирийската армия е прекратила бойните действия срещу терористите от групировката "Джебхат ан Нусра" в подножието на връх Хермон (Джебел еш Шейх).

26 млн. лв. е бюджет на община Гоце Делчев, няма да вдигат данъците

https://www.24chasa.bg/region/article/6631019

26 млн. лв. е бюджет на община Гоце Делчев, няма да вдигат данъците"Бюджетът за следващата година е балансиран и в него са осигурени средства за всички дейности в общината", каза кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов на публичното обсъждане на проекто-бюджета за 2018 г. Бюджетът на общината е 25 988 120 лв. От тях приходите с държавен характер са 15 770 000 лв., а тези с общински характер – 10 218 120 лв.

Шампиони от "Мастърс" ще се борят за титлата на Sofia Open 2018

https://www.24chasa.bg/sport/article/6631020

Шампиони от "Мастърс" ще се борят за титлата на Sofia Open 2018Григор Димитров и още трима от топ 30 в света идват за турнира в България от 4 до 11 февруари Двамата победители във финалните турнири на АТП за 2017 г. ще играят в „София Оупън 2018“ между 4 и 11 февруари. Към голямата българска звезда Григор Димитров, който триумфира в битката на най-добрите 8 в Лондон,

Мъж застреля жена и две деца в жилищен блок във Финикс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630980

Мъж застреля жена и две деца в жилищен блок във ФиниксАмериканската полиция заяви, че мъж е застрелял жена и две деца в жилищен блок във Финикс - столицата на щата Аризона, САЩ, предаде Асошиейтед прес. Вчера следобед полицията била повикана на мястото по сигнал за стрелба и открила отвън тялото на мъртвата жена. Полицейски говорител заяви, че полицаите опитали да разговарят със заподозрения,

Песков: Отсъствието на Навални няма да повлияе на изборите

https://www.actualno.com/europe/peskov-otsystvieto-na-navalni-njama-da-povlijae-na-izborite-news_651422.html

Неучастието на Алексей Навални на президентските избори в русия догодина няма да се отрази на тяхната легитимност. Това заяви Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, след като руската Централна избирателна комисия отказа да регистрира Навални като кандидат за президентския пост, предаде БГНЕС. По думите на Песков в Кремъл били наясно с различните изказвания на анализатори, но не били съгласни с мнението, че отказът за регистриране на Навални може да се отрази на к

След 7 г. почти всяка втора кола ще има и електрически мотор

https://www.24chasa.bg/avto/article/6631008

След 7 г. почти всяка втора кола ще има и електрически мотор 
2025 г. Оптимистите на тема екология прогнозират, че тогава поне 35 процента от колите ще са или изцяло електрически, или най-малкото хибридни. Делът на дизеловите автомобили пък щял да падне от около 50 процента сега, на нищожните 15% след 8 години. След 8 години автомобилните гиганти вече обещаха да се откажат изцяло от двигателя с вътрешно

Самотни бащи с музикален протест срещу хаоса в институциите за децата им

https://offnews.bg//obshtestvo/samotni-bashti-s-muzikalen-protest-sreshtu-haosa-v-institutciite-za-de-671860.html

Бащи, лишени от възможността да виждат и общуват с децата си заради развод, протестираха пред Народния театър "Иван Вазов". Те свириха на различни музикални инструменти, за да покажат в какъв хаос работят институциите у нас. 

Импровизираният концерт беше посветен на днешния Ден на бащата и поздрав към институциите, които не си вършат добре работата,
обясни Карло Луканов от фондация "Бащи за отговорно родителство", цитиран от БНР. 

Искаме да покажем работата на институциите образно, защото институциите не работят в унисон и се получава една истинска какофония. Съдът постановява решение. Тези, които трябва да следят за изпълнението, не си вършат работата – нито прокуратурата, нито съдебните изпълнители, социалните… Така се получава разнобой, от който страдат децата, защото не могат да виждат единия си родител, заяви Карло Луканов, син на убития бг премиер Андрей Луканов. 

Бащи излязоха на протест за споделено родителство и в началото на април пред Съдебната палата. През ноември на същото място татковци протестираха за промяна в Закона за защита от домашното насилие.

Китайски активист е осъден на 8 години затвор за подривна дейност срещу властта

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/26/3103875_kitaiski_aktivist_e_osuden_na_8_godini_zatvor_za/?ref=rss


Известен блогър и правозащитник в Китай е бил осъден днес на 8 години затвор от съда в град Тиендзин за подривна дейност срещу властта, съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от БТА. Това е най-тежката издавана присъда след началото на правителствената кампания срещу активисти и гражданското общество преди повече от две години, посочва агенцията.<br /><br />Адвокатът на блогъра У Ган, известен в интернет с прозвището си "Super Vulgar Butcher" (супер вулгарен...

В Турция арестуваха 12 души, планирали атентати по Нова година

http://www.cross.bg/planirali-izvurshat-dopulni-1564195.html

/КРОСС/ Турските сили за сигурност са задържали 12 предполагаеми членове на „Ислямска държава", планирали да извършат терористични атентати на Нова година, съобщава вестник Daily Sabah. Съгласно информация от източник от правоохранителните органи, пожелал анонимност, антитерористичните органи са извършили едновременни акции на няколко адреса в Адана. В резултат са арестувани 12 заподозрени, включително 2 сирийски граждани. Предполагаемите терористи са планирали да извършат отделни атаки с превозни средства и хладни оръжия, обясни източникът, като същевременно допълни, че те са набирали последователи за редиците на радикална групировка в Сирия. Полицията е конфискувала цифрови материали и други документи, открити по време на операцията, допълни още източникът на редакцията.  

Лазерни обувки помагат на страдащите от Паркинсон

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6630936

Лазерни обувки помагат на страдащите от  ПаркинсонХоландски специалисти са разработили иновативни насочващи лазерни обувки, които в значителна степен ще помогнат на страдащите от болестта на Паркинсон да ходят свободно, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Известно е, че един от симптомите на заболяването засяга походката на пациентите и крачката им "замръзва" по средата.

Бумът на плочите и капанът на недостига на производството

https://www.investor.bg/zoom/355/a/bumyt-na-plochite-i-kapanyt-na-nedostiga-na-proizvodstvoto-251901/

Музикалните плочи преживяват ренесанса си, но фабриките не могат да отговорят на търсенето

Прокуратурата проверява инсталация за инертни материали в Странджа

https://www.actualno.com/burgas/prokuraturata-proverjava-instalacija-za-inertni-materiali-v-strandja-news_651421.html

Прокуратурата в Царево проверява законно ли работи инсталация за инертни материали в Странджа. От години жителите на село Кости се оплакват, че машини унищожават коритото на река Велека. Водомерите са запечатани от Басейнова дирекция и е забранено от реката да се изземва вода, но инсталацията за пресяване на инертни материали не спира да работи, предаде bTV. Разрешителното за добив на фирмата е изтекло през 2015 г., като от тогава е проверявана пет пъти. Въпреки че от две години фирмата няма

Семейство откри изчезналата си преди години котка (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/semejstvo-otkri-izcheznalata-si-predi-godini-kotka-snimki-2069299

Историята на семейство от САЩ, открило изчезналата си преди три години котка, свидетелства, че по Коледа наистина стават чудеса, съобщи ЮПИ.

Прокуратурата проверява законно ли се добиват материали от Велека

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/26/3103872_prokuraturata_proveriava_zakonno_li_se_dobivat/?ref=rss


Прокуратурата в Царево проверява законно ли работи инсталация за инертни материали в Странджа, съобщи БиТиВи. От години жителите на село Кости се оплакват, че машини унищожават коритото на река Велека.<br /><br />Водомерите са запечатани от Басейнова дирекция и е забранено от реката да се изземва вода, но инсталацията за пресяване на инертни материали не спира да работи.<br /><br />Разрешителното за добив на фирмата е изтекло през 2015 г., като оттогава е проверявана пет...

Много нарушения в училищните лавки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366077

Масираната проверка за качеството на храната в детските градини, училищните столове и бюфети и по време на ученически тържества и екскурзии в крайна сметка излезе с мижави резултати. На фона на масовото предлагане на нездравословни и некачествени закуски областните дирекции по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителя и областните дирекции на МВР са глобили едва 14 фирми в цялата страна от проверени 1838 търговски обекта.

В Южна Корея са оптимисти: КНДР ще започне преговори със САЩ през 2018-а

http://www.cross.bg/koreya-pregovori-yadrenite-1564194.html

/КРОСС/ Южна Корея предвижда, че през следваща година Северна Корея ще се стреми към започването на преговори със САЩ в оптимистична прогноза, направена въпреки плановете на страната да създаде специализирани военни части за борба с ядрените заплахи, произтичащи от северния ѝ съсед, предава „Ройтерс", цитирана от „Фокус". „Северна Корея ще се стреми към преговори със САЩ, като същевременно ще продължи да полага усилия да бъде призната за фактически притежаваща ядрено оръжие страна", се казва в доклада на южнокорейското министерство на обединението, без да се посочват причините за направените заключения. Министерството на отбраната в Сеул обяви, че ще създаде четири отдела, чиято цел ще бъде да „възпират и реагират на ядрената и ракетна заплаха от Северна Корея". Напрежението на Корейския полуостров се засили заради ядрената и ракетна програма на Пхенян, които разработва в разрез с решенията на Съвета за сигурност на ООН. По-рано американските дипломати увериха, че търсят дипломатическо решение на проблема, но президентът на САЩ Доналд Тръмп често използва войнствена реторика срещу Пхенян. Американският лидер е категоричен, че за да седне на масата за преговори, най-напред режимът на Ким Чен-ун трябва да се откаже от ядрените си амбиции.  

Наградиха най-добрия клип на екологична тематика в Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6630877

Наградиха най-добрия клип на екологична тематика в ПавликениПетокласничката Емилия Иванова създаде най-красивия клип на екологична тематика в Павликени. Тя спечели конкурса, организиран от Община Павликени и фирмата за разделно събиране на отпадъци „Екоколект“ АД. Наградата за победителя е таблет, съобщиха от местната администрация. През целия месец декември учениците в общината можеха да запишат свое

Разработва се морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия – Шабла

https://www.actualno.com/society/razrabotva-se-morski-prostranstven-plan-za-transgranichnata-zona-mangalija-shabla-news_651418.html

Пилотен морски пространствен план, обхващащ трансграничната зона Мангалия – Шабла, се разработва по проект, един от участниците в който е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Общо 10 са партньорите от Румъния и България в него, като водещ е румънското Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове. По проект „Трансгранично морско пространствено планиране в Черно море &nd

Топло и слънчево цяла седмица, в петък - дъжд и сняг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6630944

Топло и слънчево цяла седмица, в петък - дъжд и снягПрез нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и почти тихо. На места в низините и котловините ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност, които в Югоизточна България ще се задържат почти през целия ден. Над останалата част от страната през деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб южен вятър.

Ядем малко, пием повече и пушим много

http://www.cross.bg/minyti-litra-dnevno-1564193.html

/КРОСС/ Европейският съюз е единен пазар на стоки - но в рамките на този пазар има много различни апетити и много различни стилове на живот. В тази връзка "Политико" направи равносметка по някои показатели, по които страните от ЕС се различават съществено, предава Actualno. По отношение на храните, т.е. на консумираните дневно калории от човек, средно на първо място е Белгия с 3793, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия - 3591. Франция и Германия са в златната среда - съответно 3524 и 3539, като с толкова е и Италия. Ние, българите, го караме "по-полека" - 2877 калории дневно, почти колкото словаците, които са с 2902. Отношението към трапезата си личи и по времето, което жителите на съответните държави прекарват на масата. Шампиони са французите - въпросът е какво друго правят, след като се хранят средно по 135 минути на ден. Следват ги Италия и Белгия - 114 и 109 минути. Първа под 100 е Полша - 94 минути. Финландците са още по-бързи - 81 минути. Стигаме до една "сериозна" дисциплина - употребата на твърд алкохол. Тук номер 1 е Литва - с 15,4 литра чист алкохол средно на човек от населението годишно. Гонят ги северните ни съседи от Румъния с 14,4 литра. Унгарците изостават, но не с много - 13,3 литра. Ние, българите, сме сред по-умерените - с 11,4 литра на човек. По този показател сме почти колкото британците, които са спрели мярката на 11,6 литра. Отиваме в "континента на пушека", т.е. на тютюневия дим

Русия установява постоянно военно присъствие в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/rusia-siria-bazi-26725903

Русия е започнала сформирането на постоянно военно присъствие в двете си бази в Сирия, предаде ТАСС, цитирайки военния министър Сергей Шойгу.

Целувката

http://www.eurochicago.com/2017/12/celuvka/

Свободата си струва да загинеш за нея. Доближил я за малко, ти за малко поне я докосни, но не чакай да остане при тебе. Виж я - вече катери безпределния хребет.

Откъс от "Днес всички ще умрем по малко" на Ричард Аскуит

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/26/3096706_otkus_ot_dnes_vsichki_shte_umrem_po_malko_na_richard/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Днес всички ще умрем по малко", с автор Ричард Аскуит, предоставен от Издателство "Вакон"<br /><br />"Днес всички ще умрем по малко" (Издателство "Вакон") – единствената официална биография на бегача Емил Затопек, чиито пламенен дух, човечност и несломима воля го превръщат в най-обичания олимпиец на всички времена.<br /><br />1 декември 1956 г. Емил Затопек и...

Почина Костадин Чакъров - съветникът на Тодор Живков

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pochina-kostadin-chakyrov-syvetnikyt-na-todor-zhivkov-2069295

На 70-годишна възраст почина Костадин Чакъров, който преди 1989 г. беше съветник на Тодор Живков.

Костадин Чакъров е роден е през 1947 г. в Пловдив. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийския университет. Работи после

Горна Оряховица посреща 2018 г. с Йордан Марков, квартет „Belcanto“ и ансамбъл „Сидер войвода"

https://www.24chasa.bg/region/article/6630902

Горна Оряховица посреща 2018 г. с Йордан Марков, квартет „Belcanto“ и ансамбъл „Сидер войвода"Горнооряховчани ще могат отново да се забавляват заедно в новогодишната нощ. Сцената отново ще бъде построена в кв. „Пролет”. Празничната „Новогодишна магия”, организирана от Община Горна Оряховица ще започне в 22.30 ч. Първи на сцената ще излезе младият поп изпълнител Йордан Марков. Той има в репертоара си авторски песни от най-големите поети,

Социолог събра Борисов с ДПС

http://www.moreto.net/novini.php?n=366076

„ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза – ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате… И те обичат”, коментира Андрей Райчев в предаването „Тази сутрин”.

Нов сезон на 'Откраднат живот' ще има, снимките започват на Богоявление

https://offnews.bg//medii/nov-sezon-na-otkradnat-zhivot-shte-ima-snimkite-zapochvat-na-bogoia-671855.html

Пети сезон на хитовия медицински сериал "Откраднат живот" ще има, снимките започват на 6 януари. 

Това обяви един от създателите на филма Евтим Милошев по Нова тв. Работихме много, докато стигнем до този момент. Зрителите на NOVA ще могат да се наслaдят на любимите образи и през 2018 година, сподели Милошев.

Четвъртият сезон на българския сериал "Откраднат живот" е най-успешният до момента от старта му през 2016

За 4 сезона и 190 епизода, наред с десетките емблематични актьори, отделението на МБАЛ "Св. Кирил" посрещна и над 800 епизодика, които влязоха в ролята на лекари и пациенти, а сложните медицински казуси надвишават 250. Над 6 300 снимачни часа и 7 500 сценарни страници са в основата на хитовата медицинска драма.

Освен в телевизионния ефир, сериалът бележи изключителен успех и онлайн, както и в социалните медии. 4,8 милиона видео гледания регистрира 4-ти сезон в канала на сериала в NOVA PLAY и в лайфстрийма в nova.bg, а от старта си до момента – видео гледанията на всички епизоди са близо 20 милиона.

Македонският митрополит Тимотей: Започнахме преговори с Църквата-майка

https://www.actualno.com/balkani/makedonskijat-mitropolit-timotej-zapochnahme-pregovori-s-cyrkvata-majka-news_651417.html

Въпросът е решен. Няма нищо ново. Писмото е изпратено и вече са започнати преговори. Това каза говорителят на Светия синод на Македонската православна църква-Охридска архиепископия митрополит Тимотей преди днешното заседание на Синода в Скопие. Коментарът бе направен в отговор на въпроса "дали днес ще бъде поставен и въпросът за искането Българската православна църква да бъде Църква-майка на Охридската архиепископия". "По този въпрос няма никакви дилеми. Имаше някакви недо

Кричим изпраща с плач загиналата зам.-кметица и двете й деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630945

Кричим изпраща с плач загиналата зам.-кметица и двете й децаХристияни и мюсюлмани се стичат на погребението Стотици християни и мюсюлмани се стичат към дома на 37-годишната инж. Нурджан Ристемова, която загина на 24-и в зверска катастрофа с двете си невръстни деца. Кричим е в шок, каза кметът Атанас Калчев. Върволица от хора приижда към къщата на Ристемова, където току-що докараха от джамията тленните

Трима души загинаха от лавини в Швейцария

http://www.cross.bg/lavini-alpi-shveiitzarskite-1564192.html

/КРОСС/ Серия от лавини отнеха живота на трима души в Швейцарските Алпи. Жертвите в три отделни инцидента са французин и двама швейцарци, съобщава "Нова телевизия". Падналият през последната седмица сняг осигури много добра снежна покривка и на места тя достига над 4 метра. Опасността от лавини е висока. Въпреки че карането на ски извън писти е много популярно, броят на жертвите от лавини в Швейцарските Алпи остава относително стабилен през последните години - 20 годишно.  

ФИФА благодари на Мутко за оттеглянето му от Руския футболен съюз

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/26/3103863_fifa_blagodari_na_mutko_za_otteglianeto_mu_ot_ruskiia/?ref=rss


Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко получи специални благодарности от ФИФА за оттеглянето си като президент на Руския футболен съюз (РФС). От световната централа определиха това като едно отговорно решение в името на световното първенство през 2018 г.<br /><br />В понеделник на заседание на изпълнителния комитет на РФС Мутко сдаде поста, който заемаше повече от 12 години. На негово място до избирането на нов президент беше назначен Александър Алаев.<br /><br...

С 250 баници с късмети и 300 чаши вино посрещат Новата година в Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6630884

С 250 баници с късмети и 300 чаши вино посрещат Новата година в ПавликениС 250 баници с късмети и 300 чаши вино и пелин от с.Караисен ще посрещнат Новата година жителите на град Павликени. На площад „Свобода“ ще се съберат всички желаещи да празнуват заедно. По традиция веселието ще започне половин час след полунощ. На площада ще свири оркестър „Извор“ и солисти, а пръв ще приветства гражданите кметът на Община

Бойко Борисов направи голяма сделка с ДПС

http://pogled.info/bulgarski/boiko-borisov-napravi-golyama-sdelka-s-dps.91526

/Поглед.инфо/ „ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза - ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате... И те обичат", коментира социологът Андрей Райчев в предаването „Тази сутрин" по БТВ.

Путин предупреди да се внимава за чужда намеса на президентските избори в Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-predupredi-da-se-vnimava-za-chuzhda-namesa-na-prezidentskite-izbori-v-rusiya.91527

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин призова да се внимава за чуждестранна намеса в президентските избори в страната през март, предава ТАСС, цитирана от БТВ.

Половин килограм дрога иззеха за ден в Девин

https://www.24chasa.bg/region/article/6630883

Половин килограм дрога иззеха за ден в ДевинБлизо половин килограм дрога иззе полицията в Девин за един ден при извършване на процесуално-следствени действия.В трима местни на 18, 21 е 44 години на ул. „Васил Левски“, при извършване на обиск и изземване е намерена 1.34 гр. суха тревна маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на марихуана.

САЩ орязаха драстично оперативния бюджет на ООН

https://www.actualno.com/america/sasht-orjazaha-drastichno-operativnija-budjet-na-oon-news_651416.html

САЩ ще намалят двугодишния оперативен бюджет на ООН с 285 млн. долара. Това заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, предаде Fox News. „Неефективността и свръхразходите на ООН са добре известни“, каза Хейли. „Вече няма да позволим да се злоупотребява с щедростта на американския народ или тя да остане неконтролирана“. Тя добави, че „това историческо орязване на разходите – в допълнение на много други инициативи за едно п

Масова истерия при рипъла

https://news.bg/finance/masova-isteriya-pri-ripala.html

Валутата е новият хит на пазара, дава големи възможности, но и крие сериозни рискове

Северна Корея се готви да изстреля разузнавателен спътник

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-se-gotvi-da-izstrelya-razuznavatelen-spatnik-news273529.html

Северна Корея, чиято космическа програма според някои експерти е само параван за балистичната й програма, се готви да изстреля нов спътник, съобщи южнокорейският в. "Чунан илбо", цитиран от световните агенции.   Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН гласува девети пакет санкции, за да принуди Пхенян да се откаже от забранената си ядрена и ракетна програма, както и от изстрелването на спътници.   "По различни канали напоследък научихме, че Северът е завършил нов спътник, наречен "Кванмьонсон-5", заяви южнокорейски правителствен източник за вестника.   Те планират да изстрелят в орбита сателит, оборудван с камери и телекомуникационна техника", добави той.   Според южнокорейските разузнавателни служби сателитът може да бъде изстрелян от подвижна установка, а не от обичайния ракетен полигон Сохе (Тончхан-ри).   През октомври заместник-посланикът на Пхенян в ООН Ким Ин-рьон каза, че страната му следва четиригодишен план (2016-2020 г.) за разработване на "спътници, спомагащи за икономическото развитие и подобряване на условията на живот на населението".   Той отбеляза, че Северна Корея е "навлязла във фаза на практическо разработване на собствени сателити" с успешното, според Пхенян, извеждане в орбита през февруари 2016 г. на спътника "Кванмьонсон-4".   Според специалисти "Кванмьонсон-4" не е успял да предаде никакви сигнали, което означава, че не работи.

Националният фенклуб на Черно море организира тържество

http://www.moreto.net/novini.php?n=366074

Националният фенклуб на Черно море кани всички привърженици на коледно-новогодишно тържество, научи Moreto.net. Купонът ще се проведе на 27 декември от 19,13 ч. в сградата на фенклуба до стадион Варна. Очаква се по време на партито да има специална изненада за всички привърженици, които милеят за зелена идея, обясниха от фенклуба.

Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковская галерия в Москва

http://www.cross.bg/bulgariya-galeriya-izkystvo-1564191.html

/КРОСС/ Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковская галерия в Москва, съобщава БНР. Забележителните експонати ще бъдат изложени през идната година в световноизвестния музей в Москва, дом на най-голямата в света сбирка с руско изкуство. „Изложбата е била подготвяна от двама поредни министри на културата - Вежди Рашидов и Боил Банов. За наш престиж, това е покана от самата Третяковская галерия, от нейния директор, която прави една поредица от представяне на най-добрите шедьоври на християнското изкуство. След Гърция идва ред на България, което е уникално уважение, но и логично, защото ние имаме чудесни произведения на християнското изкуство. Експерти от галерията подбраха 94 предмета". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей (НИМ). Откриването на изложбата ще бъде през юни следващата година. „Имаме желанието самата изложба да бъде под патронажа на двамата президенти. Поне такова е желанието на руското посолство", допълни шефът на НИМ. България ще участва с мощехранителници, икони, църковни предмети, кръстове. „Категорично отказах да транспортираме икони, които са в лошо състояние, тъй като нямаме техническо време да им направим реставрация, иначе щяхме да получим финансиране. Те се съгласиха, че можем да ги заменим по наш избор. Те познават българската иконопис", обясни доц. Бони Петрунова

"Билд": Пророчествата за 2018 г. на Ванга, Нострадамус и другите

http://clubz.bg/62270-bild_prorochestvata_za_2018_g_na_vanga_nostradamus_i_drugite

“Това (най-вераятно) ще ни връхлети през 2018 г.!”

Под това заглавие на челната си страница днес най-тиражният германски всекидневник “Билд” публикува пророчествата на нашата Ванга, на французина Нострадамус, бавареца Ирлмайер и на все още живия британски гадател Крейг Хамилтън-Паркър.

Предлагаме ви акцентите от публикацията.

Баба Ванга (1911 – 1996 г.)

Сляпата Вангелия Пандева Гушерова, наричана от народа баба Ванга, беше най-известната българска пророчица, почитаха я като “живата светица”. Славата й се носеше в България, бивша Югославия, в бившите съветски републики, но не само там.

През 1989 г. баба Ванга е предрекла: “Американските братя ще паднат в жертва, след като бъдат нападнати от стоманени птици. Вълците ще вият из храсталаците, ще се пролее невинна кръв.”

Привържениците й твърдят, че така тя е предрекла атантата от 11 септември 2001 г. (срещу Световния търговски център в Ню Йорк, когато загинаха над 3000 души – б. р.).

Предрекла е също войната в Сирия, излизането на Великобритания от ЕС и потъването на руската подводница «Курск».

По адрес на един американски президент е казала: «Всеки ще отправи надежда към него, за да се сложи край на лошото. Ще стане обаче точно обратното. Той ще съсипе страната. Ще ескалират конфликтите между Севера и Юга.»

Мнозина вярват, че е визирала Доналд Тръмп и ескалацията на напрежението между Северна и Южна Корея.

Относно 2018 г. баба Ванга е предсказала, че Китай ще е новата суперсила и така ще измести САЩ. На Венера пък ще бъдел открит нов вид енергия.

Нострадамус (1503 – 1566 г.)

Френският лекар, фармацевт и астролог Мишел дьо Нострдам (на латински Нострадамус) и до днес е смятан за най-великия и точен пророк, добил известност още приживе.

За 2018 г. ученият е предсказал терор, наводнения, бури, страховити земетресения, трета световна война и тежки обгаряния заради опасно слънчево лъчение. Буквално е написал: “Кралете ще откраднат горите, небето ще се отвори и жегата ще изгори полята.”

Мнозина обаче смятат, че в случая става въпрос за опустошителния пожар в Чикаго през 1871 г.

Все пак Нострадамус е пророкувал, че през 2025 г. на планетата ще настъпи мир.

Крейг Хамилтън-Паркър (роден през 1954 г.)

И пророчествата на британския предсказател Крейг Хамилтън-Паркър не дават повод за оптимизъм. В миналото той предсказа излизането на Великобритания от ЕС и изборната победа на Доналд Тръмп.

Според Хамилтън-Паркър особено мрачно ще е положението в Америка и Азия. Там ще бушуват урагани и тайфуни. Индия, Исландия и Италия ще бъдат разтърсени от опустошителни земетресения, ще изригнат и вулкани, сред които и Везувий.

“2018-а ще е година на политически раздори и природни катастрофи, които ще бъдат предизвикани от драматични и небивали досега метеорологични условия”, оповести във видео Хамилтън-Паркър.

Той смята също, че ще настъпи край на режима на Ким Чен Ун, диктаторът ще бъде свален от власт от свои хора.

Ще бъде направен опит и за свалянето на Доналд Тръмп, но той ще бъде провален.

В Европа бежанската криза ще продължава да е голям проблем. По мнението му ще укрепнат дяснопопулистки движения. Според него в Лондон и Берлин ще бъдат осъществени атентати с химически оръжия.

И все пак ясновидецът дава и малка надежда: “Конфликти, беди и нарастващи проблеми при околната среда ще сплотят хората и ще отприщят копнежа им да се посветят на онова, заради което е създаден човекът.”

Алоис Ирлмайер (1894 – 1959 г.)

Майсторът по градеж да кладенци и откривател на подземни води от Фрайласинг (Бавария) се прочува като гадател по време на Втората световна война, след като с точност предсказва местата, където ще паднат бомби, както и къде точно се намират войници, смятани за безследно изчезнали.

Баварецът е смятал, че в бъдеще ще избухне трета световна война, която ще бушува най-вече в Европа. От безпилотни самолети ще се хвърлят бактеорологично-химически бойни вещества. Предрича, че в Германия, Италия и Франция ще избухнат безредици като при гражданска война.

Относно 2017 г. е пророкувал: “В страната ще дойдат много чужди хора.”

Най-вероятно е съзрял бежанската криза.

Коледа е - и вестник "Билд" прибягна до Ванга

http://clubz.bg/62270-koleda_e_i_vestnik_bild_pribqgna_do_vanga

“Това (най-вераятно) ще ни връхлети през 2018 г.!”

Под това заглавие на челната си страница днес най-тиражният германски всекидневник “Билд” публикува пророчествата на нашата Ванга, на французина Нострадамус, бавареца Ирлмайер и на все още живия британски гадател Крейг Хамилтън-Паркър.

Предлагаме ви акцентите от публикацията.

Баба Ванга (1911 – 1996 г.)

Сляпата Вангелия Пандева Гушерова, наричана от народа баба Ванга, беше най-известната българска пророчица, почитаха я като “живата светица”. Славата й се носеше в България, бивша Югославия, в бившите съветски републики, но не само там.

През 1989 г. баба Ванга е предрекла: “Американските братя ще паднат в жертва, след като бъдат нападнати от стоманени птици. Вълците ще вият из храсталаците, ще се пролее невинна кръв.”

Привържениците й твърдят, че така тя е предрекла атантата от 11 септември 2001 г. (срещу Световния търговски център в Ню Йорк, когато загинаха над 3000 души – б. р.).

Предрекла е също войната в Сирия, излизането на Великобритания от ЕС и потъването на руската подводница «Курск».

По адрес на един американски президент е казала: «Всеки ще отправи надежда към него, за да се сложи край на лошото. Ще стане обаче точно обратното. Той ще съсипе страната. Ще ескалират конфликтите между Севера и Юга.»

Мнозина вярват, че е визирала Доналд Тръмп и ескалацията на напрежението между Северна и Южна Корея.

Относно 2018 г. баба Ванга е предсказала, че Китай ще е новата суперсила и така ще измести САЩ. На Венера пък ще бъдел открит нов вид енергия.

Нострадамус (1503 – 1566 г.)

Френският лекар, фармацевт и астролог Мишел дьо Нострдам (на латински Нострадамус) и до днес е смятан за най-великия и точен пророк, добил известност още приживе.

За 2018 г. ученият е предсказал терор, наводнения, бури, страховити земетресения, трета световна война и тежки обгаряния заради опасно слънчево лъчение. Буквално е написал: “Кралете ще откраднат горите, небето ще се отвори и жегата ще изгори полята.”

Мнозина обаче смятат, че в случая става въпрос за опустошителния пожар в Чикаго през 1871 г.

Все пак Нострадамус е пророкувал, че през 2025 г. на планетата ще настъпи мир.

Крейг Хамилтън-Паркър (роден през 1954 г.)

И пророчествата на британския предсказател Крейг Хамилтън-Паркър не дават повод за оптимизъм. В миналото той предсказа излизането на Великобритания от ЕС и изборната победа на Доналд Тръмп.

Според Хамилтън-Паркър особено мрачно ще е положението в Америка и Азия. Там ще бушуват урагани и тайфуни. Индия, Исландия и Италия ще бъдат разтърсени от опустошителни земетресения, ще изригнат и вулкани, сред които и Везувий.

“2018-а ще е година на политически раздори и природни катастрофи, които ще бъдат предизвикани от драматични и небивали досега метеорологични условия”, оповести във видео Хамилтън-Паркър.

Той смята също, че ще настъпи край на режима на Ким Чен Ун, диктаторът ще бъде свален от власт от свои хора.

Ще бъде направен опит и за свалянето на Доналд Тръмп, но той ще бъде провален.

В Европа бежанската криза ще продължава да е голям проблем. По мнението му ще укрепнат дяснопопулистки движения. Според него в Лондон и Берлин ще бъдат осъществени атентати с химически оръжия.

И все пак ясновидецът дава и малка надежда: “Конфликти, беди и нарастващи проблеми при околната среда ще сплотят хората и ще отприщят копнежа им да се посветят на онова, заради което е създаден човекът.”

Алоис Ирлмайер (1894 – 1959 г.)

Майсторът по градеж да кладенци и откривател на подземни води от Фрайласинг (Бавария) се прочува като гадател по време на Втората световна война, след като с точност предсказва местата, където ще паднат бомби, както и къде точно се намират войници, смятани за безследно изчезнали.

Баварецът е смятал, че в бъдеще ще избухне трета световна война, която ще бушува най-вече в Европа. От безпилотни самолети ще се хвърлят бактеорологично-химически бойни вещества. Предрича, че в Германия, Италия и Франция ще избухнат безредици като при гражданска война.

Относно 2017 г. е пророкувал: “В страната ще дойдат много чужди хора.”

Най-вероятно е съзрял бежанската криза.

Слънчевата активност достигна минимума си по-рано от обичайното

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630914

Слънчевата активност достигна минимума си по-рано от обичайнотоСлънчевият цикъл е достигнал минимума си година и половина по-рано от очакваното и през следващите години едва ли ще има силни магнитни бури, предаде БТА. Прогнозата е на лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към физическия институт "П. Н. Лебедев". При липсата на изригвания главен фактор за космическото време става слънчевият вятър -

Гришо: Тенисът не може да бъде единственото нещо в живота ми

https://www.actualno.com/tennis/grisho-tenisyt-ne-moje-da-byde-edinstvenoto-neshto-v-jivota-mi-news_651414.html

Българският тенисист Григор Димитров даде обширно интервю за италианския вестник "Ла Република", в което говори за кариерата, личния си живот, целите и България.  "Тенисът не може да бъде всичко за мен, искам да правя и други неща с живота си. Не искам да ме асоциират само с едно нещо, може би ми се ще и да преподавам знанията си на другите. Искам да бъда пример за по-младите играчи, които ще дойдат след мен. Ако не допринеса с нищо, защо изобщо съм живял? Бих искал да с

Късметът на Явашеви

https://offnews.bg//mama-nindzha/kasmetat-na-iavashevi-671857.html

Автор: Калоян Явашев От 10 дена сме със сополи и кашлица. Не сме излизали, понеже е студено. На ръба сме на граждански бунт и масови безредици. Тайно ходя в гардероба да си блъскам главата и да плача. Не знам къде ходи Росито, но често я засичам с глава във фурната. Близнаците са в страхотна форма, въпреки симптомите. Това ще е много гаден вид бактерия. Имат сополи и кашлица, не можем да ги пратим на ясла, но енергията им е на познатото ниво. Идват празници, а нашето настроение е като на гладно коте пред затворен рибен магазин. Трябват спешни мерки и…

Нямаме граници дори в падението

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284075_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

 - Г-н Гранитски, като човек на словото и на вярата, който добре познава Библията, със сигурност сте си задавал въпроса: В началото бе словото, а в края - какво?

 
- Философски въпрос. В края... веднага и идва на ум как ангелът на бездната е дал ключовете, отворил я е и от нея изпълзяват скорпионите. Това е едно от виденията на Йоан Кръстител в неговия апокалипсис. Дано да не е такъв краят на нашето човечество. Макар, че подобни размишления ме карат да си спомня, че всяко от последните 4-5 столетия започва в първите си 10-15 години с катаклизми - войни, революции, метежи. Има някаква цикличност в социалните, обществените, и човешките потресения. Дано това не е бъдещето.
 
- Моят отговор е по-прост - Джино.
- Кой е той?
 
- Победителят от ВИП Брадър преди около 2 седмици. Това е човек, който се гордее, че не е прочел нито една книга в живота си.
- Позор. Но това също част от апокалиптичните процеси, които се разразяват и у нас, и в света. Как е възможно една сериозна цивилизация като нашата, и едно общество, което иска да има уважение към себе си, да допуска такъв вид зомбиране. Всеки нормален човек вижда, че това е лудост, а ние го търпим.
 
- Подобни предавания ни превърнаха в риалити общество, което води някакъв виртуален живот без ценности.
- Точно така е. Този вид предавания имат за цел да се подгаврят с човека, да изкарат на преден план най-гадното от отношенията между хората, да компрометират участниците, да ги вкарат в ситуации на унижение, на опозоряване. Крайно просташко е това. Оправданието, че било развлекателно шоу, е цинично. За съжаление обаче човешката природа е такава - злото и насилието имат изключително съблазнителна сила, особено за по-крехките натури. В същото време бих искал да дам един добър контрапример - "Фермата" на Иван и Андрей. Тези две момчета са много умни, много добре се развиват. Инициативите им са патриотични. В тяхната кампания Движение за национална кауза бе извършено масово кръщение на над 1000 деца. Те търсят обратното на пошлото, на разложителното, на долните инстинкти. В същото време тяхното риалити - "Фермата", е не по-малко гледано. Значи може.
 
- Какъв знак за обществото е самото послание, че ВИП-личност е човек, който не чете?
- Много трагичен. Това значи, че като общество сме стигнали дъното. Трябва да се стреснем, това е особено тревожно. Оставям на страна това, че СЕМ, като регулатор би трябвало да реагира. Те не забелязват такива неща. Но фактът, че обществото не реагира, показва колко болно е то. В другите страни все пак има някакви рамки, дори в падението.
 
- Кои са трите задължителни книги за всеки човек?
- Ако говорим за българската литература, бих избрал "Записки по българските въстания" на Захарий Стоянов, "Епопея на забравените" на Иван Вазов и стихотворенията на Ботев. Сега издаваме едно библиофилско издание на стихотворенията му със заглавие "Борба", тъй като това е смисълът на цялата поезия и живот на Ботев. Книгата ще бъде с великолепни илюстрации на Борис Ангелушев.
 
- Често организирате в издателство "Захарий Стоянов" срещи с ученици, дори с деца от детските градини. Какво четат младите хора днес?
- Знаете ли, въпреки примра с Джино, връща се интересът, любовта, даже преклонението на младите хора към българската класическа литература. Четат и Ботев, и Захарий Стоянов, и Каравелов. Въобще не са верни твърденията, че те били неразбираеми, особено публицистиката им. В последните години соросоидите непрекъснато твърдяха, че тези автори трябва да се извадят от учебните програми, защото били неразбираеми, насаждали чувство за национализъм и други подобни глупости. Не е вярно. Обратно, млади хора, които са пред завършване и които бяха готови да напуснат България, сега, на тези срещи, декларират пред нас, че след като са прочели примерно биографията на Ботев, на Захарий Стоянов или "Епопея на забравените", са решили да не емигрират, да живеят тук, да се борят тук. Това не са единици, а десетки, дори стотици млади хора от гимназиите в София, Варна, Търново, Русе, Стара Загора, Плевен. В гимназиите е забележим обратът. Допреди десетина години, когато правехме срещи с нашите големи писатели, историци, академици в тези гимназии, имаше шум, побутване, бяха разсеяни учениците. Сега слушат извънредно внимателно какво се говори. Тоест - Словото, с което започнахме нашия разговор, вече се въплъщава в добри намерения, в добри идеи, приема плът. Това е прекрасно.
 
- Роден сте на Рождество Христово - точно в полунощ. Винаги сте ми казвал, че приемате това като знак от Бога за мисията, която имате да подпомагате българските творци. За 20 години издателство "Захарий Стоянов" каква е равносметката, успешна ли е мисията Ви?
- Много ми се иска да е успешна. Ако говорим в цифри - 20 години, над 2000 заглавия с клеймото на издателство "Захарий Стоянов", от които 1000 са именно българска класическа и съвременна литература. Но не цифрите са важни, колкото тези хиляди срещи в страната, които сме организирали и продължаваме да правим. Пресметнахме, че само с академиците Антон Дончев, Георги Марков, Константин Косев и Васил Гюзелев в последните десетина-петнадесет години сме имали над 1500 срещи. Ако приемем, че на всяка среща има средно между 50 и 150 души, имало е срещи с 500, виждате, че става дума за пряк диалог между тези велики наши творци и 50-60-100 хиляди наши съотечественици от всички възрасти, но все по-често - млади хора. От тази гледна точка може би сме положили началото, надявам се, на едно ново възраждане на българския дух. Такава задача си поставяме ние.
 
- Издавате предимно българска литература и световна класика. Един твърде ограничен пазар. Как свързвате двата края?
- Ами как? Обикаляме, продаваме...Приличаме на битолски просяци. Борим се за оцеляване - с кредити. Роби на банките сме. Молим за спомоществувателство, но рядко го получаваме. Нали знаете - делото на давещите е в ръцете на самите давещи се. Но както казахте - имаме мисия: да помагаме на българските творци. Няма да се откажем колкото и трудно да е днес това.
 
- И макар че издавате само българска литература, скандални автори като Калин Терзийски или пък хитови писатели като Георги Господинов не са в порт фолиото на издателството Ви. Защо?
- Да, не са. В последните години предприехме такава издателска стратегия. Най-много държа на свободата на избора, на независимостта ни като издатели. Някои от тези автори са обвързани с различни чужди фондации, с грантове. Не бих си позволил да се обърнем за такива грантови помощи, тъй като те биха ни направили зависими. И затова смятам, че макар и да ни е по-трудно, важното е, че сме свободни и слушаме само гласа на своята съвест.
 
- За 2018 година какви са новите проекти на издателството?
- Както знаете, започнахме една много интересна поредица "Дълг и чест". Тя ще се разраства. 12 книги вече излязоха. Те са посветени на върхове на българската държавна мисъл и управление - ханове, царе, духовни лица, революционери, поборници. През 2018 ще излязат още 12 книги. Те ще разказват за храбри генерали като Стефан Тошев и Иван Колев, за писатели като Христо Ботев и Захарий Стоянов, за духовни лица като Иван Рилски и Патриарх Евтимий. Тази поредица нарочно е направена в популярен стил, за да бъде много достъпна. Но в същото време нейни автори са големи наши академици и писатели. Тя е хем сериозно задълбочена като анализ и като представяне биографията, живота и делото на тези велики хора, хем е и популярно написана, за да бъде интересна и четивна. За 2018 г. най-важният ни проект е 120-години от рождението на Димитър Талев. Поднасяме на публиката 15 тома пълни събрани съчинения, в които е включена и публицистиката му от вестник "Македония", на който е бил главен редактор. Голяма част от нея досега не е публикувана в отделни книги.
 
- Поведохте битка за спасяване на родната къщата на Димитър Талев в Прилеп. Докъде стигна тя?
- Упорито пишем писма до Външно министерство. Вече на трети външен министър пращаме писма, но сякаш попадат в черна дупка.
 
- Какво трябва да направи държавата?
- В родната къща на Талев сега живее една жена, която е македонка, но с българско национално самосъзнание. Повече от 6 години тя се обръща към различни институции у нас с молба българската държава да купи тази къща. Тя е малка и няма да струва кой знае колко...
 
- Правена ли е оценка? За какви пари става дума?
- Не повече от 50-60 хиляди евро. Но и 100 хиляди евро да е, какво значение има. Тя е свързана с националната памет. Тази къща би могла да се превърне в литературен музей към Българския културен център в Скопие. Да има дейност. Иначе рано или късно ще бъде продадена, може би на някой албанец, и ще бъде разрушена. Защото тя самата е в доста неугледно състояние. Ще загубим един от символите на българския дух. Но на нашите писма до външно министерство никой не обръща внимание. Разбиране срещаме единствено в Министерство на културата. С министър Боил Банов говорихме няколко пъти. Помолих го да се обърне и той към Външно министерство и чакаме. Между другото самите наследници на Талев искат това, упълномощили са ни.
 
- Разкажете ми за тях?
- Синът на Талев - Владо Талев, живее в Берлин отдавна, голям патриот. Внукът - Климент Талев, живее в София. Те също пишат писма до различни институции. Нямат права върху къщата. Тя е продадена някога.
 
- Те самите нямат ли възможност да я купят?
- Не, нямат. Тя трябва да бъде превърната в музей. Това би било разумното решение на българската държава.
 
- Фамилията Ви не е Гранитски, а Димитров. Гранитски е литературният псевдоним на баща Ви, взет от името на село Гранитово, където е роден. Как решихте да го използвате и кога за първи път се нарекохте Гранитски.
- Моят баща е дошъл в София края на 40-те години. Той беше дългогодишен журналист във "Вечерни новини", сам си е избрал този псевдоним. Аз съм роден в София, но години наред през лятото посещавах моите баби и дядовци в този район. Прекрасен е - Ямболско, Елховско... Там имаше чудесни села, които за съжаление днес са изоставени и загиват. Гробищата са по-големи от самите села вече. Това също е един много мрачен, жесток белег на нашето време. Никоя сериозна държава не допуска да загиват селата й. Още повече държава като българската. Защото българската държава последния век след няколко национални катастрофи се е възраждала към живота именно благодарение на българското село, на селското стопанство. Но, уви, в последните години загубихме тези ценни качества - солидарност, трудолюбие, почтеност. Сега къщите са барикадирани с решетки и пак ги разбиват и ограбват. А някога, не само в селата, а и в градовете хората не се заключваха. Сега те живеят в страх и ужас от циганските нашествия и безчинства. Държавниците, партиите сякаш не искат да разберат, че България би имала бъдеще, ако се опита да се възкреси селското стопанство, леката промишленост, да върне на хората в селото, да върне живота в селото. Може би вече не всички села могат да бъдат спасени. Имаше потресаваща статистика, че всяка година около 200-300 български села загиват, умира и последният човек в тях, стават призрачни. Това е ненормално.
 
- Напоследък обаче като че ли има интерес към селото и то от млади хора, към фермерството, към развитие на еко земеделие...
- Стига да могат да се върнат. Но се връщат само там, където има производство на зелени култури. Зарязано е зеленчукопроизводството, плодопроизводството, животновъдството. Тези сектори са били години наред жизненоважни.
Не би трябвало да запускаме тези райски места. В Германия, Австрия, Дания съществуват и се развиват махали - 2-3 къщи, 5 къщи, 2 ферми. Защо при нас да го няма това. Ако има държавна политика, ще стане. Още повече, че нашите братя от Бесарабия и Молдова, които са над 500 хиляди, мечтаят да се върнат в майката родина. Ако има държавна стратегия, те биха могли да бъдат оземлени, да им се даде един безлихвен държавен кредит да си направят къщи, ще почнат работа. Те са много трудолюбиви хора. Но това наистина трябва да е държавна политика. Тя би спасила в демографски план България.
 
- Какъв човек беше баща Ви?
- Много добър и почтен човек, повече от 50 години работи като журналист във вестник "Вечерни новини". Много приятели има той, които и досега имат добри спомени за него. Работил е с Йордан Радичков, Дончо Цончев, Дико Фучеджиев, с художници. Той е автор на 5-6 книги, очерци, на една родова хроника, няколко стихосбирки. Но нямаше литературна суета у него. Обратно - той се беше вглъбил в пряката журналистика и така изживя целия си живот и си отиде като журналист. Даже предсмъртното му желание беше, и ние го изпълнихме с моя брат, да поставим на гроба му един гранитен къс, на който пише само Йордан Гранитски, журналист.
 
- Вие също сте завършил журналистика.
- Да. И аз завърших журналистика и покрай него отраснах в коридорите на Полиграфическия комбинат с колегите от "Вечерни новини". Там се научих да пиша на пишеща машина, всеки следобед прекарвах там, така тръгна и литературният ми живот. Затова взех и този псевдоним Гранитски.
 
- Ако днес трябва да влезете във Факултета по журналистика и да преподавате, на какво ще научите студентите?
- Първо на почтеност, защото журналистиката, ако иска да е четвърта власт, трябва да е почтена, да не манипулира, да не дава фалшиви новини. За мен "Стандарт" е един от последните острови на свободното слово и на почтената журналистика. В морето от медии има много, които изкривяват информацията, лъжат директно, поръчват фалшиви новини, манипулации. Тази подлост, с която се сблъскват младите журналисти, е много вредна. И за тях, и за държавата.
 
- Имате ли обяснение как се роди този феномен - фалшиви новини?
- Много лесно, купиха съвестта на много колеги. Продадоха се. Аз ги разбирам, трудно се живее без пари, мъчително, но все пак съвестта е над всичко. Не бива да си продаваш душата, абсурдно е. И както казва Спасителят не само с хляб живее човек.
 
- Как това порочно явление може бъде пресечено?
- Когато обществото осъзнае, че има нужда от достойни медии и започне да държи на тях. В момента няколко сериозни вестника се борят с 20-30 манипулативни сайта.
 
- Догодина България поема председателството на ЕС. Кое е най-важното нещо, което трябва да покаже на Европа за себе си?
- Древната история на България и нашата неразривна връзка с няколко велики цивилизации. Ние сме една от първите в Европа. Ние сме наследници на 7 велики цивилизации. И сме трети по брой артефакти в Европа след Италия и Гърция. Може да се окаже, дори, че сме и по-напред, ако броим неолита и последните открития на чл.-кор. Васил Николов в Провадия - Солницата и столичния квартал Слатина. Става дума за живот, организиран на много високо равнище десет хиляди години преди новата ера.
 
- Много повече. С кампанията си "Чудесата на България" ние непрекъснато разказваме, че първите следи от човешко присъствие в Европа са 1,6 милиона години и са открити в пещерата "Козарника" край Белоградчик.
- Ето това трябваше да бъде лайтмотив на нашето председателство. Чудесата на България. Тази кампания на вестник "Стандарт" е прекрасна. Не е късно всичко това да се покаже на чужденците, защото сигурно покрай чиновниците от Брюксел, у нас ще дойдат и учени - историци и археолози, и хора на културата, които със сигурност ще се впечатлят от уникалното наследство, което пазим. Но пак опира до държавна стратегия. Ще ви дам един пример, който всички знаят, поразителен за нашата безотговорност. Повече от 15 години гробницата в Старосел стоя с едни криви колове за подпори, накрая купулът падна. И колко пари трябват, за да се оправи това? Срамно е, позорно.
 
- На 24-ти вечерта пак ли ще си изключите телефона, както правите обикновено на рождения си ден?
- Знам, че не е редно, но...звънят хиляди хора и човек просто полудява. Чисто физически не можеш да поемеш всички разговори. Пък и аз самият не обичам да си празнувам рождените дни. За мен не трябва да се търси повод за някакъв празник. Дали Нова година, дали рожден ден... всеки ден може да бъде празник. Така съм устроен и най-добре се чувствам, когато съм усамотен и чета някоя книга. Обикновено чета няколко наведнъж. Тези дни препрочитам за десети път "Бесове", велик роман на Достоевски. Заедно с него чета Ерих Фром. Винаги чета по 3-4 книги едновременно, така се зареждам.
 
- Казват, че след 33-та година мъжът не се интересува от подаръците, които ще получи, а от даровете, които ще направи.
- Така е. За мен подаръкът няма значение. И нещата, които ми подаряват, аз ги преподарявам.
 
- И все пак, кой е подаръкът, който би ви зарадвал?
- Духовният - книга или картина. Това ме вълнува. През годините са ми подарявали поне 20 часовника, аз ги раздавам. Някой път хората се обиждат, но тези подаръци за мен нямат стойност. Бижута пък хептем. Такъв съм, има нещо аскетично в характера ми, но смятам, че това е добро за мен. Това е моят избор и така живея.

”Българската Коледа” събра над 2 млн. лева

http://www.mediapool.bg/balgarskata-koleda-sabra-nad-2-mln-leva-news273528.html

Над 2 милиона лева събра благотворителната кампания "Българската Коледа" след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър "Иван Вазов". Изпратени са над 480 хиляди дарителски есемеса и гласови обаждания, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От началото на декември, когато президентът Румен Радев даде началото на кампанията, по банковата сметка на инициативата са постъпили на 1.5 млн. лева. Инициативата се провежда за 15-и пореден път, а тази година мотото е "В подкрепа на спасения детски живот". Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.  

Русия утвърди постоянно военно присъствие в Сирия

http://www.cross.bg/tartys-hmeiimim-shoiigy-1564189.html

/КРОСС/ Русия премина към постоянно групиране на военнослужещи в Сирия, които ще бъдат разположени във военноморската база в Тартус и авиобазата в Хмеймим, провинция Латакия. Това обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу пред Съвета на федерациите по време на ратификацията на споразумението между Москва и Дамаск за разширяване на базата в Тартус. „Миналата седмица Върховният главнокомандващ утвърди структурата и щата на основните точки на базиране в Тартус и Хмеймим. Пристъпихме към формирането на постоянни групи там", заяви Шойгу. Договорът определя въвеждането на руски бойни кораби в сирийските пристанища, тяхната регистрация и прехвърлянето на военна техника в арабската страна. Предвидено е, че едновременно в базата в Тартус ще могат да се помещават 11 плавателни съда, включително ядрени. Инвестицията на Русия се очаква да възлезе на 3,2 милиарда рубли (около 46,4 милиона евро). Договорът е за 49 години с възможност за удължаване с още 25. Наскоро руският президент Владимир Путин обяви, че започва изтегляне на руските военни от Сирия след победата над "Ислямска държава", но въпреки това Сергей Шойгу обяви, че базите в Тартус и Хмеймим ще продължат да функционират.

ЕС срещу отказа на Русия да регистрира Навални

http://clubz.bg/62269-es_sreshtu_otkaza_na_rusiq_da_registrira_navalni

Алексей Навални е непримирим противник на Путин.

Решението на Централната избирателна комисия в Русия да не допусне Алексей Навални до участие в изборите за президент догодина хвърля сянка върху политическия плурализъм в страната и поражда съмнения за демократичността на избора. Това се посочва в изявление на говорител на Европейската служба за външно действие, предаде БТА.

Отбелязва се, че Европейският съд по правата на човека е отчел, че Навални не е имал достъп до независимо и честно правосъдие.

„Обвинения на политическа основа не бива да бъдат използвани срещу участие в политиката. Очакваме руските власти да осигурят равни условия, включително по отношение на президентските избори догодина“, се допълва в изявлението.

ЕС изразява очакването представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат поканени за наблюдатели на предстоящите избори за президент на Руската федерация. Посочва се, че ЕС ще оцени резултата от изборите на основата на заключенията на наблюдателите, както постъпва обичайно.

Руската ЦИК обяви вчера, че не допуска Навални до участие в президентските избори, защото е осъждан. Срещу него е издадена условна присъда за злоупотреба с държавни средства и за да бъде допуснат до изборите, присъдата трябва да бъде отменена, или той трябва да получи специално разрешение.

Мъж застреля жена и две деца във Финикс

//dariknews.bg/novini/sviat/myzh-zastrelia-zhena-i-dve-deca-vyv-finiks-2069291

Американската полиция заяви, че мъж е застрелял жена и две деца в жилищен блок във Финикс - столицата на щата Аризона, САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Вчера следобед полицията била повикана на мястото по сигнал за стрелба и открила отвън тялото

Шест коли изгорели на паркинг в Харманли

//dariknews.bg/regioni/haskovo/shest-koli-izgoreli-na-parking-v-harmanli-2069288

Шест коли са изгорели на паркинг в Харманли около 19.30 ч. снощи, потвърдиха от полицията. Четири автомобила са напълно изпепелени, а два - частично засегнати от пожара.

Дал: Какво се промени в ДПС, та политическите инженери се втурнаха да обединяват

https://offnews.bg//politika/dal-kakvo-se-promeni-v-dps-ta-politicheskite-inzheneri-se-vturnaha-d-671853.html

Какво толкова съществено се е променило в ДПС, че политическите инженери се втурнаха да „обединяват“. Това коментира създателят и зам.-председател на Народна Партия „Свобода и Достойнство“ (НПСД) Касим Дал на страницата си във фейсбук. 

Поводът са думите на почетния председател Ахмед Доган на новогодишното парти в сараите: Може би тук му е мястото да се отбележи, че "външният натиск" се преобразува в усилия за помирение и обединение на всички, които са се отцепили от ДПС. Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който реално се разкайва-да заповяда. Но ДПС си има Устав, който регламентира подобни ситуации. Външното акуширане на аналогични процеси на разделяне и обединяване не е здравословно за нашите избиратели, обяви Доган.

Всички политически партии в България, чиито членове се явяват етнически турци, да се обединят“, призова на 24 декември почетният председател на Конфедерацията на балканските и румелийски турци Турхан Генчоглу по време на конгреса на най-влиятелната изселническа организация „Балгьоч“. 

Зам.-председателят на ДОСТ Мехмед Ходжа отговори, че обединение може да има само под шапката на ДОСТ.

Текстът на Касим Дал сега:

С оглед на спекулациите от последните дни за някакви обединения и тем подобни заявявам следното:
С декларация от 02.12.2017 г. Националния координационен съвет на НПСД препотвърди, посоката на развитие на партията, и заяви ясно, че ние няма да предадем тези над 120 000 души които дадоха гласа си вярвайки, че имаме ясна цел и знаем как да я постигнем. Ние продължаваме напред и като самостоятелен политически субект, ще търсим възможност за реално политическо присъствие на малцинствата в българския политически живот. Нашата позиция е ясна още от учредяването на НПСД и ние не сме упълномощавали никой да говори от наше име.
След всичко казано, обаче възниква един важен въпрос. Какво толкова съществено се е променило в ДПС, че политическите инженери се втурнаха да „обединяват“?
НПСД не търгува с доверието на своите избиратели!

Днес на "Тюркян чешма" ДПС провежда митинг-мевлид в памет на жертвите на т.нар. Възродителен процес, лидери и привърженци на ДОСТ ще се поклонят пред паметника, след като председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отпътува за Момчилград. 

„Политико“: Българите са по-умерени по ядене и пиене

https://frognews.bg/novini/politiko-balgarite-umereni-iadene-piene.html

Европейският съюз е единен пазар на стоки – но в рамките на този пазар има много различни апетити и много различни стилове на живот. В тази връзка „Политико“ направи равносметка по някои показатели, по които страните от ЕС се различават много.

Серия от лавини убиха трима души в швейцарските Алпи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630903

Серия от лавини убиха трима души в швейцарските АлпиСерия от лавини отнеха живота на трима души в швейцарските Алпи. Жертвите в три отделни инцидента са французин и двама швейцарци, предаде NOVA.  Падналият през последната седмица сняг осигури много добра снежна покривка и на места тя достига над 4 метра. Опасността от лавини е висока. Въпреки че карането на ски извън писти е много популярно,

"Гугъл" нае бившия дизайнер на чипове за "Епъл"

http://www.moreto.net/novini.php?n=366075

В стремежа си към създаване на свои собствени процесори, "Гугъл" е наел бившия дизайнер на чипове за "Епъл" Джон Бруно, съобщава тех порталът "Енгаджет". Преди да се присъедини към корпорацията Бруно е бил ръководител на екипа в "Епъл", отговарящ за изготвянето на анализи на конкуренцията и е едно от главно действащите лица извели процесорите на iPhone и iPad една стъпка напред пред всички останали.

Вучич: Изпълняваме великосръбската програма на Новакович

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-izpylnjavame-velikosrybskata-programa-na-novakovich-news_651411.html

Като държава ние се ръководим от думите на Стоян Новакович от 1900-та година, когато той е премиер на страната. Това каза сръбският президент Александър Вучич в многочасовото си интервю за телевизия "Пинк". Изявлението му е цитирано от държавната телевизия РТС, Танюг и общественото радио в Белград. "Новакович искаше гражданите да са по-малко австрофили или русофили и да бъдат повече сърби... Няма нито една рационална причина, поради която Сърбия да въведе санкции срещу Рус

Честваме Деня на бащата

http://www.cross.bg/chestva-bashtata-iiosif-1564190.html

/КРОСС/ На втория ден от Рождество Христово, 26 декември, Българската православна църква почита земния баща на Исус Христос - Свети Йосиф Обручник. Той се отбелязва като Деня на бащата. Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи. В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Нашата православна църква го чества на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Йерусалим. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф 19 март - в Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни. В Русия път празникът се чества на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа

Утре спират камионите над 12 тона​ между 14:00 и 20:00 часа

https://frognews.bg/novini/utre-spirat-kamionite-nad-12-tona-mejdu-14-00-20-00-chasa.html

Заради очаквания засилен трафик, утре от 14.00 ч. до 20.00 ч. ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщават от АПИ.

Лайфстайл 2018: Студено къдрене, протеин в кафето, вещици!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6628406

Лайфстайл 2018: Студено къдрене, протеин в кафето, вещици!Догодина на мода ще са корейското ядене, хърватските острови и широките гащи Какво ще е модерно догодина? Яркожълтият цвят, маникюрът с геометрични фигурки и овчите кожухчета са добрата новина от модния свят на идните 12 месеца. Лошата е, че обратно се завръща студеното къдрене! Буйни къдрици, по възможност поне до раменете,

"Българската Коледа събра 2 милиона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284074_%22%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0+2+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0

 Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа" в подкрепа на спасения детски живот продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов" под патронажа на президента Румен Радев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Към момента са изпратени над 484 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в началото на декември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили близо 1 525 000 лв., a над 16 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.


На благотворителния спектакъл „Българската Коледа" присъстваха президентът Румен Радев, Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Росен Плевнелиев, президент на Република България (22 януари 2012 – 22 януари 2017), дипломати, лекари и много деца на „Българската Коледа".


Допълнителна информация за „Българската Коледа", както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива: www.bgkoleda.bg. На същия е посочен и реда за кандидатстване за подпомагане.


Спират камионите утре, две ленти през Владая за голямото прибиране

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-kamionite-utre-dve-lenti-prez-vladaia-za-goliamoto-pribirane-671852.html

Движението на камиони над 12 тона е забранено утре по магистралите и най-натоварените пътища от 14 до 20 часа, съобщи АПИ. Очаква се засилен трафик в последния от почивните дни заради голямото прибиране. 

Забраната не важи за автомобили, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари. 

През Владая от 10.00 ч. до 20.00 ч. ще има две ленти за прибиращите се към София.

Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на почивните дни за Коледа. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", съветват от АПИ. 


Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2017-12-26.html

На 28 декември 2017 г. (четвъртък), във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. 2 , кв. „Враждебна“ , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

6 души са загинали, а 21 са пострадали при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630897

6 души са загинали, а 21 са пострадали при катастрофи през изминалото денонощие
6 души са загинали, а 21 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 16 тежки пътнотранспортни произшествия. Един от пострадалите е с опасност за живота. В София са регистрирани 47 леки

Военно напрежение между Великобритания и Русия

https://www.actualno.com/europe/voenno-naprejenie-mejdu-velikobritanija-i-rusija-news_651410.html

Британски кораб е ескортирал руски плавателен съд близо до териториалните води на кралството, предаде bTV. Британската фрега "Сейнт Олбънс" отплавала на 23 декември да проследи новия руски боен кораб "Адмирал Горшков" при движението му в Северно море. Няма да се поколебаем да защитим териториалните си води и няма да допуснем каквато и да било форма на агресия, посочи в изявление британският министър на отбраната Гавин Уилямсън. От ведомството съобщиха, че друг кораб е бил

Строителството през 2017 г.: История за оттласкване от дъното

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284073_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2017+%D0%B3.%3A+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%BB%D0

 2017 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg

След няколко години на надежди, че европейските пари ще оттласнат строителния сектор дългоочакваното възстановяване най-накрая започна към края на 2016 г. и продължи през цялата 2017 г. Основен двигател на процеса са частните инвестиции – компонентът с най-голяма тежест в строителната продукция.

Сградното строителство, в което се включват строителството на жилища, офиси и производствени и логистични сгради, пак дава тласък на бранша, както беше и преди кризата. Очакванията са инвестиционната дейност да се ускори, още повече, че за първи пътслед кризата Камарата на строителите в България регистрира ръст на чуждестранните инвестиции в сектора.

Що се отнася до публичните инвестиции, които се правят с европейски средства, има известен пробив при обществените поръчки. Най-големите обекти обаче остават за 2018-2019 г. Това означава, че пак ще има ударно строителство в 12 без 5 с цел усвояване на средства в края на програмния период 2014-2020 г., както се случи и в предишния програмен период.

Другият източник на публични средства за сектора – програмата за саниране, се развива стабилно. Заделеният ресурс е почти изчерпан предвид броя на подадените заявления, но обещанието на властите е, че процесът ще продължи и през следващите години, макар и да не се коментира откъде ще се намери финансиране за продължаване на програмата.

Оттласкване от дъното

Строителната индустрия остава с положителна динамика при трайно отстъпване от установената от години отрицателна тенденция на годишна база, посочват от Камарата на строителите в последния си доклад за строителната продукция към края на полугодието.

Данните на организацията показват, че към края на юни на годишна база показателят се увеличава с почти 21%, а за тримесечието ръстът достига почти 51% до 5,186 млрд. лева. Това доближава нивата на строителната продукция от нивата на 2010-2011 г., когато все още се довършваха започнати строежи отпреди кризата и осезаемият спад в сектора не беше започнал.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) за октомври сочат, че строителната продукция отбелязва най-силен ръст от две години насам, който се дължи почти изцяло на активността в частния сектор, т.е. на строителната продукция от сградното строителство.

Постигнатите положителни резултати за януари – юни на 2017 г. в голяма степен се дължат на нарастване на инвестиционна дейност, констатират от Камарата. Преките чуждестранни инвестиции в отрасъл „Строителство” пък бележат увеличение от 45,7% за първата половина на 2017 г., като се очаква тенденцията да се задържи.

Издадените разрешителни за строеж през 2017 г. също подсказват за набраната инерция на строителния сектор, особено в жилищния сегмент. Активността логично остава най-силна в най-големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, но се разпространява и в други ключови градски центрове, като Стара Загора, Русе, Велико Търново, Плевен, Пазарджик и други.

Според данни, представени наскоро от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, за първите девет месеца на 2017 г. се увеличават и заетите в строителството до 255 хил. души – логично предвид засилването на сектора. За същия период на миналата година броят им е бил 175 хил. души.

МРРБ участва в разработване на пилотен морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия – Шабла

http://www.cross.bg/planirane-prostranstveno-rymuniya-1564188.html

/КРОСС/ Пилотен морски пространствен план, обхващащ трансграничната зона Мангалия - Шабла, се разработва по проект, един от участниците в който е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общо 10 са партньорите от Румъния и България в него, като водещ е румънското Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове. По проект „Трансгранично морско пространствено планиране в Черно море - Румъния, България" или MARSPLAN-BS се изготвя цялостен анализ на румънските и български териториални води и прилежащи територии. Получената информация за морското пространствено планиране в Черно море и добрите практики ще бъдат разпространени сред заинтересованите страни. Това ще доведе до изпълнение на основната цел на проекта - да се подобри и укрепи трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на стратегическото и пространствено планиране на Черно море, съгласно Директива 2014/89/ЕС от 23 юли 2014 г. за установяване на рамка за морско пространствено планиране. Сред целите му са също създаване на институционална рамка за трансграничното морско пространствено планиране за България и Румъния, консолидиране на трансграничното сътрудничество и обмяна на информация по въпросите, свързани с морската зона, определяне на визията и стратегическите цели за Черно море, приложими за морското пространствено планиране

Автогара - Варна работи с делнично разписание

http://www.moreto.net/novini.php?n=366072

Без промяна в работно време ще работи Автогара - Варна през празничните дни, съобщи дежурният диспечер Светлана Стоянова. В обичайното си време ще работи и нощната чакалня – от 20.00 до 4.00 часа. За почивните дни по Коледа автобусите ще пътуват при разреден график, но няма да останат необслужвани линии.

"Магистрала" в знанията: Какво се случи в образованието през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284072_%22%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%22+%D0%B2+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%B2+%

 "Магистрала в знанията" – това беше амбицията на кабинета за образованието през отиващата си 2017 г., а и до края на мандата на този кабинет. Изразът излезе от устата на премиера Бойко Борисов, който поиска всяко дете да посещава училище и да излиза оттам образовано.


Защото на всички е ясно - променим ли образованието, ще променим икономиката, ще намалим безработицата особено при някои етноси, ще се улесни работата на МВР, като се намалят маргинализираните елементи.

"България трябва да има образовани хора, виждате в Асеновград, в Столипиново образованието не е на необходимото ниво", даде за пример Борисов. Според него безработицата не пада, "защото в някои от етносите не знаят да четат и да пишат и не могат да си намерят каквато и да е работа".

И за да се подплатят думите с дела, още от началото на годината Министерството на образованието тръгна с амбициозни планове – двойно повишаване заплатите на учителите, въвеждане на дуално образование, обхващане на децата от ромските квартали, промяна на учебните програми и написване на нови учебници, въвеждане на технологиите в образованието. И въпреки добрите намерения, повечето от тях бяха съпътствани със скандали или имаха резултат, различен от очаквания.

Още от средата на лятото министерството обяви, че тръгва да издирва деца, които не посещават училище. По думите на министър Красимир Вълчев около 200 хил. ученици не са в клас, а над 80% от тях са в чужбина.

В края на годината, след акцията по издирване, в която участваха 1 103 екипи, от образователното министерство се похвалиха, че са върнали в клас 17 297 деца.

От друга страна перманентни скандали съпътстваха приема на първи клас в София заради фалшиви бележки за настоящ и постоянен адрес в района на предпочитаното школо. Пред редица училища родители изкараха безсънни нощи, за да успеят да запишат наследниците си. Но въпреки това десетки деца, живеещи на метри от столични училища, останаха извън първото класиране.

Виновник за хаоса се оказа Столичната община, която миналата година въвела критерий за уседналост и тогава проблемът не съществувал. Заради скандалите родителите се оплакаха на главния прокурор.

В края на кампанията просветният министър призна, че са се провалили с приема на първолаци в София, а от РУО обещаха, че за догодина условията ще бъдат променени и отново ще се върне критерият за уседналост.

Есента обаче гръмна нов скандал с първолаците - оказа се, че поне в 143 училища в страната са въведени дискриминационни практики за предимство. Част от тях - прием в елитно школо по наследство, първолаци, които се возят с наети от школото бусчета, въпреки адресна регистрация в района, прием с предимство на чиновнически деца. Оказа се, че виновникът за въвеждането на "бонусите" този път са...родителите, които участвали в обществените съвети и изработили допълнителните критерии за прием.

А покрай скандалите с приема на първолаци и търсенето на отпаднали ученици в края на годината излезе нов проблем - мъртви души в класните стаи източват бюджета за образование.

Какви са другите проблеми в образованието – четете в Dnes.bg

По статията работи: автор Екип на Dnes.bg

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване