На Коледа 184 души са нощували в кризисния център за бездомни хора в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/26/3103856_na_koleda_184_dushi_sa_noshtuvali_v_krizisniia_centur/?ref=rss


Сто осемдесет и четири души са прекарали Коледа в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в столицата, съобщават от институцията, цитирани от Агенция "Фокус".<br /><br />Нощта е протекла нормално и без инциденти, казват от ръководството на Центъра. За хората в нужда, които са потърсили подслон за нощта там, е била организирана вечеря за Коледа, макар че храна се осигурява и в останалите дни от годината.<br /><br />Капацитетът на Центъра е за 170 души,...

Китайският град Шанхай ще ограничи населението си до 25 млн. души до 2035 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284071_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%A8%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%B0%D0%B9+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5

 Китайският финансов и икономически център град Шанхай ще ограничи до 2035 г. броя на населението си до 25 милиона души в опит да се пребори с "болестите на големия град", съобщи градската управа, цитирана от Ройтерс.

На сайта си градският съвет съобщи снощи, че набелязаната цел за контрол над мащаба е част от генералния план за развитието на града за периода 2017-2035 г., одобрен от властите, предава БТА.

До 2035 г. броят на постоянното население на Шанхай ще бъде контролиран на равнище от около 25 милиона души, а общата площ, предназначена за строителство, няма да надвишава 3200 кв. километра, посочи съветът.

Според държавни медии за "боледуване на големия град" може да се говори, когато един мегаполис започне да страда от замърсяване на околната среда, прекомерен трафик и недостиг на обществени услуги като образование и здравеопазване.

В много от най-големите китайски градове се наблюдава също скок в цените на жилищата, което поражда опасения от балон на пазара на имоти.

По данни на агенция Синхуа в края на 2015 г. Шанхай, който се намира на източното крайбрежие на Китай, е имал постоянно население от 24,15 милиона души.

Градските власти съобщиха също, че генералният план предвижда увеличаване на усилията за опазване на околната среда и запазване на забележителностите на града.

По статията работи: Виктория Тошкова

12 от най-лошите неща, които можете да направите на Коледа

https://www.actualno.com/curious/12-ot-naj-loshite-neshta-koito-mojete-da-napravite-na-koleda-news_651406.html

Може и да е най-прекрасното време от годината, но само защото духът на всички е приповдигнат, не означава, че няма да се намери някой, който да съсипе забавлението с неподходящи действия. За да не бъдете този някой, прочетете кои са най-кофти нещата, които можете да направите на Коледа, изброени от Business Insider.  1. Не купувате нов подарък, а давате нещо свое, старо, за което човекът прекрасно знае, че отлежава в шкафа ви отдавна. 2. Казвате на дете, че Дядо Коледа не съществува,

За една година лихвите по депозитите паднали с 50 процента

http://www.cross.bg/lihvite-krediti-nikolova-1564186.html

/КРОСС/ Лихвите по депозитите са спаднали с 50% за една година, съобщи за "Хоризонт" експертът от финансовия сайт "Моите пари" Десислава Николова. За сравнение - при потребителските кредити спадът на лихвата е с 20%. „Макар и при потребителските кредити да има намаляване на лихвите, условията по отпускането на заема не са се подобрили значително", заяви Десислава Николова. „Намаляването на лихвите се компенсира с някакви други такси, т.е. в реално изражение кредитите за потребление в лева на практика не се подобрява тяхната цена", допълни експертът. При ипотечните кредити има подобрение на условията, а осем банки предлагат и възможност за фиксиран лихвен процент за няколко години. „След фиксирания период, банката формира лихвата въз основа на референтен лихвен процент плюс надбавката. При кредити в лева се използва три или шестмесечен юрибор плюс надбавката", каза още Десислава Николова. А краят на периода е твърде възможно да съвпадне с възходяща тенденция при лихвите, която се очаква да започне в следващите години.  

„Българската Коледа” събра над 2 млн. лева

https://frognews.bg/novini/balgarskata-koleda-sabra-nad-2-mln-leva.html

Над 2 милиона лева събра благотворителната кампания ”Българската Коледа” след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър ”Иван Вазов”.

З. Габриел: Украйна и Турция няма скоро да станат членове на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284070_%D0%97.+%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB%3A+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE+%D0%B4%D0%B0

 Украйна и Турция няма да станат членове на Европейския съюз в обозримо бъдеще, прогнозира германският външен министър Зигмар Габриел в интервю за медийна група "Функе", цитиран от ТАСС.

Според Габриел трябва да се търсят "алтернативни форми за по-близко сътрудничество" с тези страни. Той смята, че пример за такива отношения може да стане споразумение подобно на това, което Брюксел се опитва да договори с Лондон.

"Ако успеем да постигнем разумно споразумение, което да регулира отношенията с Европа след Brexit, то може да стане образец за други страни - за Украйна или за Турция", отбеляза министърът.

По отношение на Турция той не изключи възможността в крайна сметка да се стигне до по-тясна форма на митнически съюз, но подчерта, че това не може да стане, докато ситуацията в Турция не се промени.

Отношенията между Германия и Турция в последно време са ударени от множество арести на германски граждани, заподозрени във връзки с терористични организации и в опит за подготвяне на държавен преврат.

По данни на германското външно министерство в затвори в Турция се намират повече от 50 германски граждани.

 

По статията работи: Виктория Тошкова

Най-малкият модел на Volvo сменя поколенията

https://www.actualno.com/cars/naj-malkijat-model-na-volvo-smenja-pokolenijata-news_651407.html

Шведският производител Volvo готви премиерата на поредния си нов модел. Това е хечбекът V40 (най-малкият автомобил в гамата на марката), който напоследък губи битката за клиенти срещу основните си конкуренти на европейския пазар. Според изданието Auto Exoress, новата генерация на автомобила вече е готова, като ще бъде представена в началото на 2018 г. Сегашното поколение на V40 се предлага в голям брой различни модификации, но тесният салон, малкият багажник и сравнително високата цена му изигр

Какво четат милиардерите

http://clubz.bg/62268-kakvo_chetat_miliarderite

Това са любимите автори на Зукърбърг, Мъск, Гейтс, Безос и Брансън. Както казва Гьоте, няма такава книга, от която не можеш да научиш нещо. Всъщност четенето вероятно е най-продуктивната човешка дейност и основният двигател на еволюцията. Живо доказателство са тези петима мъже, всеки от които е изградил бизнес империя и се е превърнал в събирателен образ на успеха. Нещото, което ги обединява, е че сред любимите им вещи задължително присъства хубава книга, пише Ескуайър.

Марк Зукърбърг, собственик на Facebook и всичките му подразделения, е фен на Вергилий и епопеята му "Енеида", разказваща за троянеца Еней, който отива в Италия и става родоначалник на римляните.

Вторият по богатство в света и собственик на Amazon – Джеф Безос, пък си пада по романа на Кадзуо Ишигуро – "Остатъкът от деня", а шефът на Virgin Ричърд Брансън е на военна тематика с внушителния епос на Антъни Бийвър "Сталинград: Съдбовната обсада 1942-1943"

Тенденцията се запазва и при Бил Гейтс с неговия любим роман "Спасителят в ръжта" на Селинджър.

Най-стандартен в избора си е собственикът на Tesla Илон Мъск, който си пада по научната фантастика (без изненади), а настолното му четиво е "Фондацията" на Айзък Айзимов.

И, ако не сте чели нищо от изброените, може би е редно да го направите. Току-виж ви вързал първият милион.

Откровено с Григор Димитров: За тениса, живота, приятелките и България

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/26/3103830_otkroveno_s_grigor_dimitrov_za_tenisa_jivota/?ref=rss


Човек с много интереси, който не иска да бъде добър само в едно нещо. Така Григор Димитров определи себе си. В навечерието на новия сезон световният номер 3 даде интервю за италианския вестник "Ла република", в което говори откровено за тениса, живота, приятелките и своята родина.<br /><br />"Тенисът е специфичен свят, който променя хората. В зависимост от темперамента и ДНК-то той може да те отведе в грешни посоки, ако не направиш правилните избори", споделя...

Приказката биткойн с край или без край?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284069_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD+%D1%81+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%3F

 Над 2000% доходност – така ще завърши 2017 г. за най-голямата по обем криптовалута в света биткойна. На фона на отрицателни или близки до нулата лихви в банковия сектор той успя за една година да поскъпне от малко над 790 долара в края на 2016 г. до около 19 086 долара в средата на декември 2017 г. по данни на Coindesk. Последва обезценяване с няколко хиляди долара за брой за дни. В същото време общата капитализация на всички криптовалути надмина 500 милиарда долара, а хардуерните мощности, с които се копаят валутите, се увеличиха над 6 пъти.

Балон или не

„Това определено беше годината, в която криптовалутите станаха масово събитие, но дали е балон – отговорът е и да, и не, защото той може да бъде балон и надценен краткосрочно в следващите  месец-два-три-пет или година, но дългосрочно да видим много по-високи цениот тези, които са сега“, коментира пред Investor.bg Благовест Белев, основател на Blockchain.bg. Според него за първи път имаме актив, който да поскъпва толкова много за толкова кратко време, но според Белев това все пак е глобален актив, който в някакъв момент ще бъде нужен на всеки човек на планетата.

„Годината беше фантастична за всички участници на пазара, като вероятно короната ще остане на главата на биткойн още дълго време“, коментира и Божидар Тодоров от "Булброкърс".

Втората по големина криптовалута етер също се надпреварва за интереса на инвеститорите. В последния месец на годината етер за първи път мина психологическата граница от 500 долара за брой, след като стана ясно, че швейцарският банков гигант UBS обяви, че ще пусне блокчейн платформа, базирана на технологията Етериум. А само около седмица по-късно етер вече се разменяше за над 700 долара за брой.

На въпроса дали става дума за балон, Благовест Белев от blockchain.bg отговаря, че със сигурност биткойнът има много по-голяма стойност, отколкото лалетата някога са имали, като виртуалните пари са и много по-ограничени на брой. Според него в момента сме свидетели на измамно много на брой криптовалути, но това е нормално в зората на всяка нова технология и трябва да видим кой ще оцелее.

„Има много хубав пример в началото на XX век в САЩ, когато има около 1800 производители на коли, а в момента са 4. Така че и сега светът няма нужда от толкова много криптовалути, те няма да оцелеят. В момента те имат стойност само заради спекулацията, че са криптовалути, но това ще отмине в един момент“, коментира още Белев.

Мненията дали криптовалутите имат бъдеще, или не, и дали търговията с тях е спекулации са изключително поляризирани, но е факт, че повечето представители на традиционния финансов сектор са доста скептични.
Това се потвърждава и от последната анкета на Wall Street Journal, в която 96% от анкетирани икономисти смятат, че биткойнът е балон.

„Не посягайте натам! Биткойнът е смъртоносен“, заяви Ларс Роде, управител на Датската централна банка пред местния радио канал DR, цитиран от Ройтерс. Ако някой обаче реши да игнорира това предупреждение, действа на свой риск, поясни Роде. „Това не е регулиран пазар. Не е в отговорността на властите. Всеки сам си носи отговорността“, каза още той. 

„Инвестирането в биткойн е хазарт, опасен балон сравним с манията около лалетата в Холандия през 17 век“, заяви още той.

В технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Асоциацията на трейдърите в България Васил Банов заяви, че за него балонът на биткойна трябва да се спука и ще се спука. 

„Поне за мен тази цена е нещо ненормално, със сигурност в момента има много силно купуване. Чисто пазарно това значи, че има няколко големи играчи, които са с голяма експозиция и търсят в момента начини за дистрибуция. Тази дистрибуция може да са фючърсите, имаше и идея за дистрибуция чрез други криптовалути. Но според мен става дума за балон. Вярвам, в криптовалутите и блокчейна, че те имат бъдеще, но тази цена е прекалена“, каза още Банов. 

Криптовалутите и банките

Някои централни банки вече проучват възможностите да имат собствени дигитални монети. Например Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия обявиха през декември партньорство за издаване на обща криптовалута за трансгранична търговия.

В началото на декември президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви пускането на криптовалута, наречена "petro". По този начин Каракас цели да намали зависимостта си от долара при търговията с петрол, но рискува да си навлече гнева на Вашингтон. Разбира се, все още не е ясно дали новата ванецуелска криптовалута въобще ще види бял свят, тъй като депутатите във Венецуела не възприеха идеята добре. Но дори и без да бъде реализирана, тази криптовалута може да промени търговията с петрол.

Централната банка на Китай също заяви, че е възможно да създаде собствена криптовалута. 

„Цифровите валути все още не са достатъчно зрели, за да бъдат разглеждани и надзиравани от регулаторните институции“, заяви наскоро управителят на Европейската централна банка Марио Драги. Според Евалд Новотни, гуверньор на Австрийската централна банка, обаче Европейският съюз трябва да се замисли за регулиране на биткойна, тъй като криптовалутата крие риск от пране на пари.

Като цяло централните банкери се опасяват от нарушаване на бизнес моделите на банките, проблемите около защитата на личните данни, както и от възможността чрез криптовалути да се финансира тероризъм или други престъпни дейности.

В средата на декември стана ясно, че и български банки не са изпълнявали трансфери от сметки на биткойн фирми или физически лица, търгуващи с дигитални валути от България.

„Според банките в биткойн бизнеса има по-силен риск от пране на пари и като цяло има рязко затягане в тази посока и на европейско и на световно ниво. Регулациите, свързани с изпиране на пари и тероризъм, стават все по-затегнати. Това е едно от основните обяснения на банките защо не изпълняват подобни трансакции“, обясни основателят на blockchain.bg. Друга възможна причина е отказ от страна на кореспондентските банки. 

„Вероятно съвсем скоро банковите лобита ще изискат незабавни регулаторни ограничения предвид огромните суми, които започват да изтичат от банковата сфера към този нов клас активи. Много правителства също ще се притеснят, че някой им нарушава монопола за печатане на пари“, смята Божидар Тодоров от Булброкърс. Според него участниците на пазара се надяват законотворците да изчакват развитието на технологията, за да не я задушат още в началото.

Великобритания вече заяви, че възнамерява да засили регулацията върху биткойна и другите дигитални валути, разширявайки обхвата на правилата на ЕС срещу прането на пари, които задължават търговците да оповестяват самоличността си и да съобщават за подозрителна дейност. В Австралия властите също обявиха намерението си да включат доставчиците на биткойни в обхвата на дейността на националната служба за финансово разузнаване. А скоро в Япония и Южна Корея се очаква да видим първите регулации, свързани с криптувалутите.

„Банките трябва да признаят реалността – те не са технологично подготвени за ерата, в която живеем, и изведнъж се появяват криптовалутите, които не пасват на сегашния свят, но със сигурност имат потенциал след 5-10 или 15 години, когато се развие технологията и стане достатъчно добре позната да бъде много по-добра и по-стабилна от сегашната система. А банките ще трябва да се трансформират, за да обслужват тази системата“, коментира Благовест Белев. Според неговите прогнози с или без подкрепата на банките след 15 години биткойнът и изобщо криптовалутите ще са масово използвани.

 

Рисковете

Не само за 2018 г., но и за следващите години остават на дневен ред технологични въпроси, като например как биткойнът да може да поеме всички трансакции, които са необходими, а таксите да останат ниски.

В краткосрочен план пред блокчейна предстоят поредица от надграждания или технически казано hard forks. Всеки един от тях носи определен технологичен риск, но при сегашния си вид потвърждаването на трансакциите е твърде бавно, а малкият размер на блока ограничава броя трансакции, които могат да бъдат записани в блокчейна на ден. Всичко това води до сериозно оскъпяване на всяка една трансакция.

„В момента бизнесът на миньорите, добиващи биткойн, изглежда като приказка, а очакваната доходност при тези цени е над 500%“, коментира Божидар Димитров от Булброкърс. Според него рязкото увеличаване на миньорските мощности ще повиши пропорционално и трудността за добив. Рязкото увеличение на миньорските мощности, комбинирано с евентуална лека корекция, може да доведе до временно прехвърляне на сериозни мощности към добив на други криптовалути и съответно до временно затруднение при обслужване на трансакциите, което от своя страна, и до шок на пазара. Освен това над 80% от миньорския капацитет са в Китай, което само по себе си е риск.

Инвестициите в криптовалути са застрашени и от хакерси атаки и тъй като сделките и притежателите на електронните пари са криптирани, трудно може да се говори за разследвания и възстановяване на загубите.

Друг основен риск, който се изтъква, е, че обикновено седалището на емитента е неизвестно и ако възникне проблем с валутата, няма място за подаване на претенция (няма и правила за гаранция).
Информационните единици, в които се съхраняват валутите, използвани за издаване и прехвърляне на валутата, са анонимни, съществува висок риск от изпиране на пари и финансиране на тероризъм, а маршрутът на средствата не може да бъде проследен.

Какво можем да си купим с биткойн?

В момента в България не са много места, където може да се плаща с биткойн и по-скоро това се възприема като нещо все още доста екзотично. Списъкът с компаниите, които приемат плащания с виртуална валута, може да бъде разгледан на btc-club.bg.

Проблемът в момента е, че заради бурното развитие на технологията и големия интерес тази година биткойнът стигна един лимит на трансакциите, който повишава таксите за разплащане в момента и една трансакция от България струва между 1 и 20 долара. Тази цена е свързана с технологичен проблем на биткойн мрежата, като този казус е в процес на решаване, обясни Благовест Белев.

В Япония например най-голямата верига за електроника в страната приема биткой за разплащане. В Швейцария също има много места за разплащане. Освен това интересен факт е, че там може да се купи биткой от всеки автомат за продажба на билети за влаковата мрежа.

Първият биткомат в София пък се появи още през 2014 г. в Интерпред. От машината можеха да се купят биткойни срещу левовата им равностойност.

Поглед към 2018 г.

Общата стойност на всички криптовалути в света ще достигне 1 трилион долара през 2018 г., прогнозира пред CNBC Питър Смит, главният изпълнителен директор на една от най-големите платформи за цифрофи портфейли в света Blockchain.

В момента в световен мащаб има над 1300 криптовалути с обща пазарна капитализация от над 587 млрд. долара, сочат данни от Coinmarketcap.com, цитирани от CNBC. Според Смит през следващата година сумата ще се удвои.

Биткойнът представлява над 50% от общата пазарна капитализация от пазара на криптовалути. Той е оценен на около 317 милиарда долара. Етер е втората по големина цифрова валута с пазарна капитализация от 68,9 млрд. долара.

В последния си доклад Deutsche Bank обаче предупреждава, че пазарът на криптовалути може да се сгромолясва и го е включила в списък си с опасности, които да се следят от близо през 2018 г.

Така или иначе мненията са от едната до другата крайност и остава да видим дали приказката криптовалутите ще има своя край, или ще продължи още дълго.

 

 

Топ тенисист от новата генерация идва на турнира в София

http://clubz.bg/62267-top_tenisist_ot_novata_generaciq_idva_na_turnira_v_sofiq

Двамата победители във финалните турнири на АТП за 2017 г. ще играят в тенис турнира „София Оупън 2018“ между 4 и 11 февруари, съобщават организаторите в официално съобщение.

Към третия в световната ранглиста Григор Димитров, който триумфира в битката на най-добрите 8 в Лондон, се присъединява и победителят в първото издание на турнира „Следващата генерация“ (Next Gen) - кореецът Хьон Чун. Той спечели надпреварата в Милано сред най-добрите тенисисти до 21 г. А в началото на 2018-а идва в България.

Станаха ясни имената на състезателите от световния елит, които официално заявиха участието си за турнира от категория АТП 250 в "Арена Армеец". Освен безспорния фаворит за трофея Григор Димитров, който ще защитава титлата си, в българската столица ще играят още трима тенисисти от топ 30. 

За трофея ще се бори и №25 в света Жил Мюлер (Люксембург), спечелил две титли през 2017 г. Именно Мюлер би Рафаел Надал на „Уимбълдън“ и спря серията му от 10 поредни победи без загубен сет в турнирите от Големия шлем.

Пристига и №28 в света Адриан Манарино (Франция), който игра финал на турнира от АТП 500 в Токио и даде сериозен отпор на Роджър Федерер в ¼-финала в родния град на швейцарската легенда Базел. В София идва и бившият №16 в света Филип Колшрайбер (Германия). Заемащият 29-ото място в ранглистата в момента Колшрайбер има общо 8 титли в кариерата си. Той пропусна изданието тази година, но участва в първото.

В „София Оупън 2018“ ще участва и сензацията на турнира „Мастърс 1000“ в Париж през ноември Филип Крайнович. Сърбинът достигна до финала. Освен Григор Димитров в българската столица ще играе още един тенисист, пребивавал в топ 10 в света - бившият №8 Михаил Южни (Русия).

В надпреварата ще участва и бившият №12 на сингъл и шампион на двойки от София през 2017 г. Виктор Троицки (Сърбия). В България ще играе и полуфиналистът от „Мастърс 1000“ в Канада през 2017 г. Робин Хаасе, както и стигалият до №18 в ранглистата Андреас Сепи (Италия). 

Участието си в „София Оупън 2018“ заявиха още Денис Истомин (Узбекистан), Жоао Соуза (Португалия), Йен-Хсун Лу (Тайван), Евгени Донской (Русия), Михаил Кукушкин (Казахстан), Матю Ебдън (Австралия), Раду Албот (Молдова), Ласло Джере (Сърбия), Максимилиан Мартерер (Германия), Лукаш Лацко (Словакия) и Мариус Копил (Румъния).

11 от изброените 21 участници в турнира в София през 2018 г. са спечелили общо 42 титли от турнири на АТП до момента.

Третото издание на турнира „София Оупън“ ще се проведе от 4 до 11 февруари 2018 г. в „Арена Армеец“. Билетите са в продажба. Пропуски може да купите онлайн от eventim.bg и в мрежата в цялата страна.

Защо размерът има значение... при чашите за вино

http://clubz.bg/62266-zashto_razmeryt_ima_znachenie_pri_chashite_za_vino

Има ли значение размерът, когато... става дума за чаши за вино? Ако пиете в по-малък съд, значи ли това, че ще изпиете по-малко алкохол? И обратното.

С този въпрос решава да се заеме екип на университета в Кембридж, който установява, че големината на чашите се увеличава драстично през вековете. Изследването е публикувано в Тhe British Medical Journal, разказва Би Би Си.

Учените са установили, че през 1700 г. обемът на съд за пиене на вино е бил 66 мл. Сега той достига 449 мл - тоест ръстът е седем пъти. След 1990 г. обемите набъбват по-бързо. Консумацията на вино пък се е удвоила в периода 1980-2004 г., специално във Великобритания. Има ли вторият факт връзка с тенденцията чашите да стават все по-големи? 

"Когато става дума за количеството, което изпиваме, чашата вероятно е от значение", смята авторът на проучването проф. Тереза Мартьо. Тя твърди, че една от причините във Великобритания чашите да стават по-големи, е привнесена практика от американските пазари. Но не е само това.

Заведенията на Острова, а и в Европа, в момента сервират виното в различни обеми, когато си поръчате чаша - 125 мл, 175 мл и 250 мл. Янсис Робинсон, писател, посветил част от работата си на виното, разказва пред Би Би Си, че според него има пряка връзка между размера на чашата и количествата, които пием.

"Дълго време критикувах чашите от 175 мл. Не само защото те насърчават хората да пият повече, отколкото самите те са имали намерение, а и защото червените вина и розетата, които се консумират охладени, се стоплят в големите съдове, а това кара хората да приключват напитката си много бързо", обяснява Робинсон. 

От Британската асоциация на бирата и пъбовете смятат, че клиентите трябва да имат избор - дали да консумират питието си в малка или в голяма чаша и какво да е количеството в тях. Така, както е при наливните бири, които се предлагат в няколко размера. 

Според проф. Мартьо има данни, според които хората ядат повече от големи чинии. И психологическият механизъм за чашите би трябвало да е подобен. Затова в Кембридж решили да направят експеримент. Освен това според данните на здравните власти на Острова, алкохолът е една от трите причини за влошаване на здравето на нацията, заедно с тютюнопушенето и затлъстяването. 

"Допускаме, че има два основни механизма на възприятие - по-големият съд означава, че го пълним повече и оттам - консумираме повече. И второ - едно и също количество вино, например, изглежда по-малко в голяма чаша, отколкото в по-малка. Хората обикновено измерват консумацията си в бройка, а не в количество - едно парче торта, една чаша кафе и т.н. Тоест ако сме с усещането, че не сме изпили цяла чаша вино, а по-малко (както се случва, когато чашата е по-голяма от количеството), то бихме изпили още една чаша.", обяснява професорката от изследователския екип.

Професорката и екипът й решават да направят експеримент на терен - в три питейни заведения в Кембридж - за да проверят теорията си. Те увеличили размера на чашите за вино без да променят количеството, което се е сервирало преди това - просто в големия съд то визуално изглежда различно. И ефектът не закъснял - продажбите на напитката скочили моментално. 

Разбира се, за порастването на чашите има исторически причини, които нямат нищо общо с пиенето само по себе си. Тенденцията има отношение например с развитието на технологиите за производство на стъкло, цената на това производство, забогатяването на обществата по време на технологичната революция, а и отношението към виното като напитка въобще. Във Великобритания от средата на 18-и до средата на 19-и век има данък върху стъклото, което налага и производството на по-малки предмети. След това стъклената индустрия се автоматизира - постепенно делът на трацидионното "издухване" на сгорещеното стъкло, за да му се придаде обем, което се е правило от живи хора, се заменя с автоматизация на процеса. През 20 век навлиза и схващането, че за различните видове вино са нужни различни по големина и форма чаши. Според специалистите това влияе на вкуса и качеството на напитката, а отттам - и на удоволствието от консумирането й. 

Майлс Бийл, генерален директор на Асоциацията на търговците с вино и спиртни напитки във Великобритания, разказва пред Би Би Си:

"Червеното вино, например, се сипва в по-големи чаши, за да може да диша - нещо, което едва ли е било приоритет прези 300 години, когато чашите са били малки". 

Здравословната мярка за консумация на вино се смята, че е 7 чаши от по 175 мл седмично (ако съдържанието на алкохол в него е 11,5%). При бирите мярката е 6 пайнта на 7 дни (при сила на напитката от 4%), а при твърдия алкохол - до 14 шота от 25 мл за същия период от време - при 40% алкохолно съдържание. 

184 души са нощували в Кризисния център за настаняване на бездомни в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630882

184 души са нощували в Кризисния център за настаняване на бездомни в столицата184 души са нощували в Кризисния център за настаняване на бездомни в столицата. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в столицата - Пепи Джуренов. Той уточни, че нощта е протекла нормално без инциденти. „Снощи имаше организирана вечеря за Коледа“, добави Пепи Джуренов.

Верижна катастрофа на "Хемус"

http://www.cross.bg/verizhna-katastrofa-na-hemys-1564187.html

/КРОСС/ Четири автомобила са катастрофирали при 14 км на АМ "Хемус" в посока Варна, съобщават от пресцентъра на МВР пред „Фокус".  Първоначално катастрофата е станала между три коли, след което още една се е ударила в тях. Няма сериозно пострадали при инцидента. Една жена е откарана за преглед в лечебно заведение, след което е освободена. Временно пътят бе затворен и движението се извършваше по обходен маршрут през Елешница. Малко след 10:30 часа трафикът бе напълно възстановен.

Верижна катастрофа с 4 автомобила на "Хемус"

http://www.cross.bg/verizhna-katastrofa-s-avtomobila-na-hemys-1564187.html

/КРОСС/ Четири автомобила са катастрофирали при 14 км на АМ "Хемус" в посока Варна, съобщават от пресцентъра на МВР пред „Фокус". Първоначално катастрофата е станала между три коли, след което още една се е ударила в тях. Няма сериозно пострадали при инцидента. Една жена е откарана за преглед в лечебно заведение, след което е освободена. Временно пътят е бил затворен, което е създало затруднения. Малко след 10:30 часа двжението бе напълно възстановено.

САЩ орязаха оперативния бюджет на ООН с 285 млн. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284068_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D1%81+285+

 Наричайки го „голяма стъпка в правилната посока“, постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли обяви в неделя вечер историческо орязване на двегодишния оперативен бюджет на ООН, съобщава Fox News.

Хейли заяви, че планът ще свие средствата, предоставяни от САЩ, с 285 млн. долара за фискалната 2018-2019 г.

„Неефективността и свръхразходите на ООН са добре известни“, каза Хейли. „Вече няма да позволим да се злоупотребява с щедростта на американския народ или тя да остане неконтролирана“.

 

Тя добави, че „това историческо орязване на разходите – в допълнение на много други инициативи за едно по-ефективно и отговорно ООН – е голяма стъпка в правилната посока“.

Бюджетът на ООН сега покрива двегодишен период, започвайки от януари на четна година.

САЩ искаха бюджетът за 2018-19 г. да бъде намален с 250 млн. долара в допълнение на икономиите за 200 млн. долара вече предложени от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде АФП преди две седмици.

Гутериш предложи свиване на двегодишния бюджет на ООН до 5,4 млрд. долара, отписвайки 200 млн. долара за 2016-2017 г.

САЩ плащат около 22% от бюджета на ООН, или около 3,3 млрд. долара, и 28% от бюджета за мироопазващи операции.

Оперативният бюджет на ООН е отделен от този за мироопазване, който бе намален с 600 млн. долара миналата година под натиска на президента Доналд Тръмп.

Американският президент заплаши миналата седмица да намали финансовата помощ за страните, гласували в подкрепа на проекторезолюцията на ООН, с която САЩ бяха призовани да оттеглят решението си да разпознаят Йерусалим за столица на Израел.

При вота 128 гласуваха „за“ резолюцията срещу 9 „против“, а 35 страни се въздържаха, включително пет страни членки на Европейския съюз.

По статията работи: Виктория Тошкова

Българската Коледа събра над 2 млн лева, президентът сам на спектакъла

https://offnews.bg//obshtestvo/balgarskata-koleda-sabra-nad-2-mln-leva-prezidentat-sam-na-spektakala-671849.html

Над 2 милиона лева събра “Българската Коледа” от началото на петнадесетото издание на благотворителната кампания след края на спектакъла в Народния театър „Иван Вазов“ под патронажа на президента Румен Радев снощи. 

Радев бе сам на концерта, въпреки че по-рано от "Дондуков" 2 съобщиха, че съпругата му Десислава Радева също ще присъства на спектакъла. 

Към момента са изпратени над 484 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в началото на декември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили близо 1 525 000 лв., a над 16 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.  

На благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ присъстваха и Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Росен Плевнелиев, президент на Република България (22 януари 2012 – 22 януари 2017), дипломати, лекари и много деца на „Българската Коледа“. 

Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива: www.bgkoleda.bg. 

Катастрофа с 5 коли затвори магистрала „Хемус” в посока Варна

https://frognews.bg/novini/katastrofa-5-koli-zatvori-magistrala-hemus-posoka-varna.html

Ограничено е движението около 14-ия километър на магистрала „Хемус” в посока Варна заради катастрофа, съобщават от Агенция ”Пътна инфраструктура”.

Светът през 2017 година: Европейският съюз – проблеми и кризи (I част)

https://www.actualno.com/europe/svetyt-prez-2017-godina-evropejskijat-syuz-problemi-i-krizi-i-chast-news_650930.html

Проблемите и кризите, с които ЕС трябваше да се справя и през тази година, не се зародиха през последните 12 месеца. Те са следствие от развитието на международните отношения и вечния глобален сблъсък на най-големите в света по дневния ред на планетата и това кой да го определя. Като един от големите глобални играчи, ЕС продължава да изпитва на гърба си постоянен натиск и опити да бъде отслабен – защото Съюзът все още е прекалено крехък и уязвим при интервенция на база ценности и опасн

Вл. Чуков: Шансът на България е да бъде стожер на Балканите

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-bulgaria-es-balkani-shans-vladimir-ukov-stozher-26710921

През 2018 г. България трябва да стимулира процеса на прилагане на регионална справедливост в рамките на ЕС.

След Брекзита: "германски паспорти" за британците?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284067_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0%3A+%22%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%22+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1

 Докато другите се готвят за Коледа, британците се вълнуват повече от въпроси, свързани с предстящия Брекзит. Например този: дали британските задгранични паспорти ще си върнат традиционния син цвят на кориците, вместо сегашното бургундско червено, в което са оцветени задграничните паспорти на страните от ЕС?

Началото на дебата постави Брандън Люис, държавният министър, отговарящ за имиграцията. В петък той заяви, че през идната пролет ще бъде възложена поръчката за отпечатването на новия "уникален син задграничен паспорт". А лондонският "Таймс" допълни, че договорът за изработването на проекта и отпечатването на документа чакал само за подпис. Конкурсът бил съобразен с европейската процедура за обществените поръчки, а договорът бил за 11 години се оценявал на около 490 милиона паунда (553 млн. евро). Според изданието, неговото изпълнение може да бъде "възложено на европейска компания". Припомня се и това, че кандидатите са имали възможност до 24 април 2017 да заявят своя интерес към конкурса, както и че британското вътрешно министерство издава годишно по около 6 милиона задгранични паспорта.

 

Кой ще изработи британските паспорти?

Миналата седмица британските медии съобщиха имената на три фирми, които биха могли да спечелят конкурса: британската De La Rue plc., както и две чужди компании - една германска и една френска. След германските кандидати биха могли да са мюнхенската Giesecke & Devrient и берлинската Федерална печатница. Двете произвеждат документите за самоличност (лични карти и задгранични паспорти) не само на германските граждани, но и на няколко чужди държави, сред които Венецуела, Либия и Обединените арабски емирства.

 

Having fished out my old passport, it’s also wrong to describe that as blue. It looks black to me, and that’s how any witness would describe it in court

 
 

Миналия петък консервативният британски депутат Марк Притчард попита колегите си от Долната камара на парламента дали им е ясно, че новият британски задграничен паспорт "може да бъде разработен и отпечатан в Германия, т.е. вместо "Made in Britain" да бъде "Made in Berlin"? Притчард искаше да знае също дали старите британски задгранични паспорти, издавани от 1920 до 1988 година, когато те са били заменени с европейските паспорти, наистина са били тъмносини или по-скоро черни, както му се струвало лично на него.

Цветът и външният вид на задграничния паспорт бяха сред аргументите, с които привържениците на Брекзита водеха кампанията си за напускане на ЕС преди референдума на 23 юни 2016 година. "Британският задграничен паспорт е израз на нашата независимост и суверенитет. Той символизира принадлежността към нашата горда и велика нация", написа този петък в Туитър британската министър-председателка Тереза Мей.

"Глупост за вътрешна употреба"

В дебата се намеси и булевардният вестник "Сън", според който тъмночервеният цвят на европейските задгранични паспорти е бил натрапен на британците отвън. Други медии, сред които ирландският портал journal.ie, обърнаха внимание на това, че Великобритания е имала възможност да си запази тъмния цвят на своите стари задгранични паспроти и след присъединяването ѝ към ЕС.

По повод на дебата консервативната противничка на Брекзита Ана Соубри написа следното: "Хората се готвят да отпразнуват шумно връщането на сините паспорти. Не съм сигурна обаче дали това е един вид обезщетение на провалилото се обещание за 350-те милиона паунда, които щели да влизат в системата на здравеопазването. А първият министър на Шотландия Никола Стърджън определи намерението на Лондон да замени сегашните европейски паспорти със сини като "глупост за вътрешна употреба, насочена изцяло навътре към Острова".

афп, ройтерс, Е. Лилов

Верижна катастрофа затрудни трафика на АМ Хемус

//dariknews.bg/novini/bylgariia/verizhna-katastrofa-zatrudni-trafika-na-am-hemus-2069272

Верижна катастрофа затрудни за няколко часа трафика по магистрала „Хемус”, съобщава

Разкриха причината за жестоката катастрофа на Коледа във Врачанско

//dariknews.bg/regioni/vraca/razkriha-prichinata-za-zhestokata-katastrofa-na-koleda-vyv-vrachansko-2069281

Техническа неизправност е причината за тежката катастрофа, отнела пет човешки живота на Коледа във Врачанско. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца.
 
Катастрофата е станала на прав участък между селата Борован и Девене.

Утре от 14.00 ч. до 20.00 ч. ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630878

Утре от 14.00 ч. до 20.00 ч. ще бъде спряно 
движението на камионите над 12 тонаЗаради очаквания засилен трафик, утре от 14.00 ч. до 20.00 ч. ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Това информират от АПИ. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на почивните дни за Коледа.

Кой колко яде и пие в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=366073

В Европейския съюз, който е единен пазар на стоки, вкусът и апетитът на хората са различни. „Политико“ представи статистика за това какъв е вкусът на живота в страните от Общността. По консумация на храна според калории средно на човек дневно първенец е Белгия с 3793, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия – 3591.

Израел обяви: Поне 10 държави искат да преместят посолствата си в Йерусалим

http://www.cross.bg/iierysalim-gvatemala-sred-1564185.html

/КРОСС/ Израел е в контакт с поне десет страни за преместването на посолствата им в Йерусалим по примера на САЩ. Това заяви израелският заместник-външен министър Ципи Хотовели, предава БНТ. Според нея сред тях има и европейски държави. Изказването дойде след като Гватемала обяви, че ще премести мисията си в Йерусалим. По информация на общественото радио, което цитира дипломатически източници, сред страните, които обмислят да последват САЩ и Гватемала са Хондурас, Филипините, Румъния и Южен Судан. От медията обаче подчертаха, че става дума за първоначални контакти, а не за преговори.  

"Спартан" за всяко болно дете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284066_%22%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BD%22+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%BE+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5

 Коментар на Ясен Бояджиев:

По нареждане на министър-председателя транспортен самолет на Военно-въздушните сили отвежда страдащо от тежко заболяване дете на лечение в Германия. Това съвсем не е първият подобен случай. Този обаче е по-особен – заради контекста, в който полетът бе осъществен и разгласен.
Мораториумът
Досещате се – става дума за предизвикалия еднозначно отрицателна обществена реакция мораториум върху плащанията на здравната каса за някои нови лекарства. След като заради президентското вето бе гласуван цели три пъти в парламента, в края на краищата, слава богу, той бе отменен - пак по лично нареждане на премиера. Но лошият вкус от цялата история остана.
Освен че бе жесток спрямо болните, които се нуждаят от тези лекарства, мораториумът бе много вреден за останалите. Особено като се има предвид съмнителният му и миниатюрен (на фона на огромния бюджет за здраве и на милиардния бюджетен излишък) финансов ефект. Вреден за „здравето“ на цялото общество, понеже затвърждаваше тоталното недоверие в държавата и всеобщото усещане за липса на справедливост. Вреден и за самите управляващи. Все едно как са стигнали до него - заради лоша преценка, коравосърдечие или обикновена глупост – това решение затвърди и съмнението в способността им да решават цялостно и трайно обществените проблеми, като извършват реформи, а не постоянни импровизации и кърпежи.
Кризисен пи ар
Имиджовите щети за управляващите бяха задълбочени от пламенния и още по-глуповат инат, с който седмици наред продължиха да защитават мораториума. Първо спретнаха показна акция срещу паралелния износ на лекарства. След това обвиниха протестиращите, че защитават „частни корпоративни интереси“ като извършват „огромна манипулация“ и „използват една много чувствителна тема“. После измислиха, че мораториумът всъщност не бил мораториум, защото някакви комисии щели да изписват забранените лекарства. И започнаха непрекъснато да повтарят колко е лошо „чувствителна тема като здравеопазването да се използва за политически спекулации и да се заиграва със страховете на хората".
Накрая, когато стана очевидно, че политическите щети далеч надхвърлят евентуалните ползи, се намеси премиерът и пое нещата в ръцете си. Първо вкара и своята лична история с болестта на майка си. После каза, че не иска опозицията да си играе със страховете на хората. И накрая обяви, че е поискал преразглеждане на мораториума като предупреди „никой да не си го приписва като политически дивидент".
 Ясен Бояджиев
Ясен Бояджиев
Малко по-късно правителственият пресцентър разпространи съобщението за мисията на военно-транспортния самолет, което всички медии отразиха. „Поради спешното състояние на детето, за часове премиерът и министрите на здравеопазването и на отбраната са създали организация за транспортирането му в Германия между държавните институции“, се посочваше в него.
Чувствителна тема
Първо да кажем, че по принцип няма нищо лошо в това в такива критични ситуации държавните институции да мобилизират ресурсите си, за да помогнат на човек в нужда, без значение от цената. И направеното за това дете безусловно и независимо от конкретните обстоятелства е много хубаво. Разгласата на подобни случаи обаче, винаги води след себе си съмнения. Като например: случайно ли е този път съвпадението с кулминацията в кризисния пи ар около лекарствения мораториум? Защо „Спартан“-ът е излетял точно в този момент, не можеше ли и нямаше ли да е още по-добре да излети по-рано? А и щеше ли въобще да излети? Кои причини са били водещи – медицинските или политическите?
Понеже темата наистина е „много чувствителна“, не бих си позволил да дам категорични отговори на тези въпроси. Във всеки случай обаче, има начин политиците да докажат, че добрината им е безкористна и да разсеят съмненията. Всъщност даже, начините са два.
Съвет към политиците
Първият е, ако обичат, да осигурят по един „Спартан“ за всяко болно дете. И в буквалния смисъл, когато обстоятелствата го налагат. И най-вече – в преносния. Да създадат такава система и такава „организация“, която автоматично да осигурява същата бърза и навременна грижа за всяко болно дете. Да сложат край на днешната изтощителна и неравна битка с бездушието и бюрокрацията и на унизителното DMS и SMS здравеопазване.
Вторият начин е, ако не могат да го направят за всички, да бъдат така добри, когато вдигат „Спартан“-ите, да си мълчат и да не се хвалят. Да забранят на пресцентровете и па ар-ите си въобще да съобщават за това. В противен случай да не се правят на обидени, когато чуят обвинението, че цинично използват властта си и човешкото нещастие, за да си правят политическа реклама и да „си го приписват като политически дивидент“. За да замазват собствените си грешки и непригодност.

ДПС дължи много на Борисов и няма интерес той да пада

https://www.actualno.com/cite/dps-dylji-mnogo-na-borisov-i-njama-interes-toj-da-pada-news_651405.html

Това заяви социологът Андрей Райчев в коментар за политическата картина у нас. "ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза – ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате… И те обичат", каза още той.    

Цената на биткойна отново тръгна нагоре

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/26/3103855_cenata_na_bitkoina_otnovo_trugna_nagore/?ref=rss


Курсът на биткойна се покачи с над 10 на сто за едно денонощие, нараствайки с повече от една трета спрямо спада под 12 000 долара миналата седмица, предаде "Ройтерс".<br /><br />Днес в 4.45 часа по Гринуич се котираше за окото 15 049 на люксембургската борса Битстамп (Bitstamp).<br />В петък най-известната криптовалута изгуби близо 30 на сто от стойността си до 11 159,93 долара, след като миналата неделя доближи прага от 20 000 долара.<br /><br...

Пиян опита да влезе с оръжие в резиденцията на аржентинския президент

http://www.cross.bg/rezidentziyata-oruzhie-vreme-1564184.html

/КРОСС/ Полицията в Аржентина задържа човек, опитващ се да влезе на територията на резиденцията на президента Маурисио Макри със самоделно огнестрелно оръжие, съобщава телевизионният канал "Тодо Нотисиас", цитиран от БГНЕС. По данни на медията задържаният се е отправил с автомобила си към един от входовете на резиденцията, разположена в предградията на Буенос Айрес, и е заявил на охраната, че иска да връчи лично подарък на държавния глава. Тъй като човекът се е сторил подозрителен на службата за сигурност, колата му е била претърсена. Именно там полицията е открила самоделното оръжие и патроните за него. Според телевизията мъжът е бил в явно нетрезвено състояние по време на ареста си. По време на инцидента Макри не е бил в резиденцията си. В момента той е на почивка със семейството си в град Вия Ла Ангостура в югозападната част на Аржентина.

Кампанията "Българската Коледа" привлече над 2 млн. лв. дарения през 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/26/3103852_kampaniiata_bulgarskata_koleda_privleche_nad_2_mln_lv/?ref=rss


Над 2 милиона лева са събрани до момента началото на благотворителната кампания "Българската Коледа", която се провежда под патронажа на президента за 15-та поредна година, обяви прессекретариатът на държавния глава. Инициативата е в подкрепа на българските деца, като този път парите ще отидат за деца, които имат нужда от продължителни грижи и рехабилитация след тежки заболявания под мотото "В подкрепа на спасения детски живот".<br /><br />Традиционно дарената...

Русия формира постоянно военно присъствие в Сирия

https://www.actualno.com/asia/rusija-formira-postojanno-voenno-prisystvie-v-sirija-news_651404.html

Започна формирането на постоянно разположена в Сирия руска войскова групировка. Това съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предаде ТАСС. „Миналата седмица върховният главнокомандващ утвърди структурата и щата на основните пунктове на базиране в Тартус и Хмеймим. Започнахме формирането на постоянна групировка там“, каза Шойгу. Той изрази благодарност към парламента за ратифициране на споразумението. Припомняме, че по-рано този месец руската армия се из

“Българската Коледа” събра над 2 милиона лева

http://dnes.dir.bg/news/balgarskata-koleda-26725613

Над 2 млн. лв. събра “Българската Коледа” от началото на петнадесетото издание на благотворителната кампания.

Лавини отнеха живота на трима души в Алпите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/26/3103828_lavini_otneha_jivota_na_trima_dushi_v_alpite/?ref=rss


Трима души загинаха при лавини в Швейцарските Алпи, предаде "Ройтерс", като се позова на полицията.<br /><br />Мъж от кантона Вале, който карал ски близо до връх Хофаторн, загинал, след като бил затрупан от лавина тази сутрин. Той бил открит от приятели, но пристигналите екипи за спешна помощ потвърдили смъртта му на място.<br /><br />Турист, изчезнал в събота, също бил намерен мъртъв. Французинът се опитал да изкачи сам планината Глатванг, след като карал ски...

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-тото си издание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630852

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-тото си изданиеБлаготворителната инициатива на държавния глава "Българската Коледа" в подкрепа на спасения детски живот продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър "Иван Вазов" под патронажа на президента Румен Радев.

Путин предупреди да се внимава за чужда намеса в президентските избори в Русия

http://www.mediapool.bg/putin-predupredi-da-se-vnimava-za-chuzhda-namesa-v-prezidentskite-izbori-v-rusiya-news273527.html

Руският президент Владимир Путин призова днес да се внимава за чуждестранна намеса в президентските избори в страната през март, съобщи ТАСС.   Законът за чуждестранните агенти може да бъде усъвършенстван, призна Путин на среща с ръководствата на двете камари на парламента. В същото време той подчерта, че нормативният акт трябва да изпълнява своята функция - да не позволи намеса отвън във вътрешните работи на Русия.   Путин призова за внимателно изучаване на работата на чуждестранни компании в социалните мрежи по време на предизборната кампания в Русия.   Делът на рекламите на руските медии Ар Ти и "Спутник" в западните социални мрежи бе стотни от един процент, въпреки целия шум по въпроса. А у нас чуждестранните компании имат много по-голямо присъствие в социалните мрежи, коментира руският президент.   Путин призова Държавната дума и Съвета на Федерацията да се занимават не само с политическа борба преди изборите, но и да не забравят за законотворческата си работа.   Руският президент се обяви за премахване на 13-процентовия данък печалба върху средствата, връщани в страната от чужбина, както и за нова амнистия за връщане на капитали в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.   Агенцията припомня, че на фона на големия отлив на капитали през 2014 г., влошаването на отношенията със Запада заради Украйна и ниските цени на петрола, руските власти обявиха амнистия за онези, които връщат капитали в страната. Тя изтече в средата на миналата година.   Сега не се налага широко използване на руските въоръжени сили в Сирия, отчете Путин, цитиран от ТАСС. Той уточни, че руските военни в тази страна ще изпълняват целенасочени задачи в борбата срещу тероризма, ако се налага.   Ситуацията с терористичната заплаха в Афганистан щеше да е още по-лоша, ако там нямаше американски войски, коментира Путин. Той призова за обективно признаване на този факт, въпреки "сложните отношения" между Русия и САЩ.  

През следващите години едва ли ще има силни магнитни бури

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prez-sledvashtite-godini-edva-li-shte-ima-silni-magnitni-buri-2069287

Слънчевият цикъл е достигнал минимума си година и половина по-рано от очакваното и през следващите години едва ли ще има силни магнитни бури, съобщи ТАСС.

125 години от приемането на закона за създаване на Българско търговско параходно дружество

http://www.moreto.net/novini.php?n=366071

На 31 декември 1889 г., група български предприемачи свикват във Варна общо събрание, за да поставят началото на българска параходна компания на Черно море. Три години по-късно, на 26 декември Шестото обикновено народно събрание приема „Закон за съставяне на Българско търговско параходно дружество по Черно море” със седалище в гр.

Андрей Райчев: Бойко Борисов направи голяма сделка с ДПС

http://www.cross.bg/raiichev-borisov-napravi-1564183.html

/КРОСС/ „ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза - ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате... И те обичат", коментира социологът Андрей Райчев в предаването „Тази сутрин" по БТВ. Преди дни почетният председател на ДПС Ахмед Доган изнесе реч пред партийния актив, в която той заяви, че в момента няма кой да замени ГЕРБ, ако те паднат от власт. „ДПС политически дължи много на Борисов и е заинтересована от тази връзка. Благодарение на него Реджеп Ердоган прекрати агресията си срещу тях. Те нямат интерес Борисов да пада", допълни Райчев. Речта на Доган предизвика коментари от страна на лидера на опозицията Корнелия Нинова, според която премиерът Бойко Борисов се бил притеснил от предстоящия вот на недоверие към правителството и заради това бил подкрепен от Ахмед Доган. „Нинова, ако в нещо греши, това е в прекалено агресивното си желание много бързо да има развръзка. Нинова трябва да си направи много сериозен извод - след блестящата победа на изборите, тя заживя в сюжета, че тръгваме да взимаме властта", коментира още Райчев. Във външнополитически план според него 2017 г. е била лоша за света, но хубава за България. „България, в случая Бойко Борисов, успя да се възползва от ситуацията много умело и стана емисар на Западните Балкани и Турция", коментира Райчев

Шанхай ограничава населението си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/26/3103826_shanhai_ogranichava_naselenieto_si/?ref=rss


Китайският финансов и икономически център град Шанхай ще ограничи до 2035 г. броя на населението си до 25 милиона души в опит да се пребори с "болестите на големия град", съобщи градската управа, цитирана от "Ройтерс" и БТА.<br /><br />На сайта си градският съвет съобщи снощи, че набелязаната цел за контрол над мащаба е част от генералния план за развитието на града за периода 2017-2035 г., одобрен от властите. <br /><br />До 2035 г. броят на...

Верижна катастрофа на Хемус, огромно задръстване на магистралата

https://offnews.bg//112/verizhna-katastrofa-na-hemus-ogromno-zadrastvane-na-magistralata-671847.html

Верижна катастрофа блокира магистрала Хемус, километрично задръстване има в района, съобщи читател на OFFNews от мястото на инцидента. 

Полиция отбива движението, обходният маршрут е по стария път през Елешница, Саранци и Горно Камарци. 

Вероятната причина за сблъсъка е несъобразена скорост и неправилно изпреварване. 

Все още не е ясно дали има загинали и ранени при инцидента с няколко коли. 

Гъста мъгла на АМ "Тракия" в областите Сливен и Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630844

Гъста мъгла на АМ "Тракия" в областите Сливен и Стара ЗагораДвижението да се извършва с повишено внимание по АМ "Тракия" за областите Сливен и Стара Загора, поради намалена видимост от мъгла до 50 м., съветват от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена

Верижна катастрофа на АМ "Хемус", движението е затруднено

https://www.actualno.com/crime/verijna-katastrofa-na-am-hemus-dvijenieto-e-zatrudneno-news_651403.html

Ограничено е движението около 14-ия километър на магистрала „Хемус” в посока Варна заради катастрофа, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Колите се насочват по обходен маршрут през Елешница – Столник – път I-6 Саранци – път III-1001 Горно Камарци – АМ "Хемус". Ударили са се пет коли, предаде Нова телевизия. Една жена е откарана в болница. Според очевидци са се образували колони от автомобили и тирове, ко

Виетнам се размина с тайфуна Тембин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/26/3103824_vietnam_se_razmina_s_taifuna_tembin/?ref=rss


Мощната буря, оставила след себе си смърт и разрушения на Филипините, отслабна до тропическа депресия днес и не връхлетя Виетнам, предаде Асошиейтед прес.<br /><br />Няколкостотин души в делтата на река Меконг във Виетнам бяха евакуирани в очакване на тайфуна Тембин, отнел живота на повече от 160 души при преминаването си над Филипините.<br /><br />Синоптиците предполагаха, че южният край на делтата ще попадне на пътя на Тембин и предупредиха, че очакваните от понеделник...

Селекционерът на Аржентина се забърка в пиянски скандал

https://offnews.bg//izvan-terena/selektcionerat-na-arzhentina-se-zabarka-v-pianski-skandal-671846.html

Селекционерът на Аржентина Хорхе Сампаоли се забърка в пиянски скандал с полицията в родината си.

Това се е случило след сватбата на дъщеря му, когато автомобил, в който се е возел Сампаоли е бил спрян за проверка.

Полицаят е направил забележка, че вътре пътуват повече от допустимия брой пасажери. В действителност пътниците са били цели осем, а зад волана е била жена, която не е употребявала алкохол.

Всички са били накарани да слязат от колата, при което почерпеният Сампаоли избухнал срещу полицая.

"Глупак, работиш за 100 песос на месец", избухнал селекционерът, а поведението му е било запечатано на видео. Реакцията му предизвика отрицателни коментари в Аржентина, като масовото мнение е, че той срами страната си с тези непремерени думи.

Освен за здраве на внука си, баба Ани от село Драганово тази Коледа се моли и доброто да пребъде

https://www.24chasa.bg/region/article/6630816

Освен за здраве на внука си, баба Ани от село Драганово тази Коледа се моли и доброто да пребъдеИма добри хора, стойностни хора, такива които ти стоплят сърцето и душата. Които те карат да плачеш, но не от мъка, а от радост. Това казва 70-годишната баба Ани от село Драганово, която от години се грижи сама за болния си от церебрална парализа внук. Възрастната жена не крие сълзите си от благодарност за изненадата,

SpaceX праща автомобил в Космоса

http://www.cross.bg/spacex-heavy-tesla-1564182.html

/КРОСС/ Американската компания SpaceX планира да пусне през януари ракета-носител Falcon Heavy, която ще изведе в Космоса електромобил Tesla Roadster, предава Technews. Мнозина приеха като шега информациите за подобна мисия, но шефът на Tesla и SpaceX - Илон Мъск - публикува в Instagram нови снимки, които демонстрират електромобила в хангара на SpaceX. От космическата компания вече се застраховаха, че първият старт на Falcon Heavy може да се окаже неуспешен. Всъщност, за успех ще се счита, ако ракетата излети и набере височина. Ето защо използването на ценен товар в случая е неоправдано. Но Илон Мъск не е от хората, които биха натоварили Falcon Heavy просто с бетонни блокове за целите на изпитанията. Той планира да достави в Космоса друго свое творение - електромобила Tesla Roadster. Идеята е колата да бъде изведена на орбита около Марс, а мисията ще бъде озвучена с песента Space Oddity (Космическа странност) на Дейвид Боуи, която е популярна сред астронавтите.  

Легендите Сталоун и Шварценегер заедно на Коледа (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/legendite-staloun-i-shvarceneger-zaedno-na-koleda-snimki-news_651401.html

Арнолд Шварценегер отиде на гости на приятеля си, но и вечен съперник във филмовия екшън жанр - Силвестър Сталоун, навръх Коледа. „А, вижте кой се отби на Коледа! Шварценегер винаги изпълва стаята с позитивна енергия“, написа в Instagram Сталоун под тяхна обща снимка, на която позират пред известната статуя на Роки в дома си. Well look who drop by on Christmas! @schwarzenegger always fills the room with positive energy! A post shared by Sly Stallone (@officials

На 27 декември от 14:00 до 20:00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по най-натоваренитe пътища

http://www.cross.bg/dvizhenieto-dekemvri-sofiya-1564181.html

/КРОСС/ Утре - 27 декември, от 14 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на почивните дни за Коледа. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението. Ограничено ще е преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци от републиканската мрежа: автомагистралите; път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София; път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма" при Благоевград - ГКПП „Кулата"; път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП „Калотина" - София; път I-9 Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път на град София; път II-99 Бургас - Царево. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR). За улеснение на трафика през Владая на 27 декември - от 10 ч

Стотици помагат на семейство, останало без дом (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6630825

Стотици помагат на семейство, останало без дом (Видео)Казват, че по Коледа се случват чудеса. А следващите ни герои искрено вярват в това. Преди две седмици NOVA  показа едно семейството от асеновградското село Тополово, което загуби дома си при пожар. За отрицателно време фамилията с две малки деца успя да получи подкрепата на стотици българи и да изгради нов дом.

Още 10 страни преговаряли да преместят посолствата си в Ерусалим

http://www.mediapool.bg/oshte-10-strani-pregovaryali-da-premestyat-posolstvata-si-v-erusalim-news273526.html

Израел е в контакт с поне десет страни за преместването на посолствата им в Ерусалим по примера на САЩ, това заяви израелският заместник-външен министър Ципи Хотовели, цитиран от световните агенции. Според Хотовели сред тях има и европейски държави. Изказването дойде след като Гватемала обяви, че ще премести мисията си в Ерусалим. Според дипломатически източници, сред страните, които обмислят да последват Вашингтон са Хондурас, Филипините, Румъния и Южен Судан. Те обаче подчертават, че става дума за първоначални контакти, а не за преговори. Решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството от Тел Авив в Ерусалим предизвика острото недоволство на палестинците и бурни протести в цял свят.

Траур в Кричим, елхите угасват за загиналите зам.-кметица и двете й деца

https://offnews.bg//obshtestvo/traur-v-krichim-elhite-ugasvat-za-zaginalite-zam-kmetitca-i-dvete-j-671844.html

Ден на траур е обявен в Община Кричим в памет на загиналите в тежката катастрофа майка и двете й деца на разклона за село Йоаким Груево до Пловдив. 

Светлините на елхите в града ще бъдат загасени. „Нека бъдем съпричастни с болката и тъгата по изгубените без време човешки животи!“, призова кметът на общината Атанас Калчев. 

На 24 декември на пътя Пловдив -Пещера при челен удар между микробус "Фолксваген" и лек автомобил БМВ загинаха 37-годишната Нурджам Ристемова, зам.-кмет на Кричим, и двете й деца - 6-годишно момче и 15-годишно момиче. Бащата, който е шофирал БМВ-то, е в тежко състояние в болница.

С опасност за живота е и другият водач - мъж на 31 години от Пловдив. 



Коментирай

Коледен подарък от „Хъбъл“ – искряща мъглявина с форма на звезда

http://www.moreto.net/novini.php?n=366068

Орбиталният телескоп "Хъбъл" е уловил необикновен "празничен орнамент" в космоса, съобщи NASA. Става дума за пъстра планетарна мъглявина със звездообразна форма, обозначена като NGC 6326. Зрелищната й форма се дължи на ярките потоци от газ, изригващи от умираща звезда в центъра на мъглявината.

В офиса избрахме най-любимите ни коледни песни

https://www.actualno.com/curious/v-ofisa-izbrahme-naj-lubimite-ni-koledni-pesni-news_651027.html

Сигурни сме, че покрай Коледа вече дори насън пеете "All I Want for Christmas is You". Тъй като всички радиостанции и телевизии се надпреварват да пускат празнични парчета, iWoman.bg реши да направи собствена селекция на най-любимите коледни песни в офиса ни. Разпитахме колегите ни какво обичат да си тананикат в очакване на прекрасния семеен празник. Ето и нашият музикален поздрав към вас: Милена - Джон Ленън, "A very merry Christmas"   Иво А. - Нат Кинг Кол,

Калин Терзийски: Непреходност

https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-neprehodnost-671564.html

Човешкото е преходно, да, да, мили братчета и сестрици – ходя по света, размотавам се, тичам – целеустремен като влак за Вакарел, застоявам се и наблюдавам незначителните човешки движения – в моловете и на бойните полета, в креватите и ресторантите, в умовете и сърцата на многолюдната тълпа: движения и страсти, които са нищо и половина и са само суета... и в същото време са единственото, с което разполагаме, защото човек и живот са едно и също. Всичко тече и всичко отминава - да си жив и здрав, Хераклите, за твоето „панта рей ет уден меней”! И ти, Протагоре, за твоето „Човек е мярка за всички неща”.

Сега ще ви разкажа за тия неща с пример.

Отивам вчера на откриването на изложбата на един художник. Ето – сега ще описвам с натрупвания: Един голям художник.

Един прочут, голям, много талантлив български художник.

Сега – пишейки и наставяйки това изречение – ми се стори, че на някой то може да прозвучи иронично.

И веднага с мъка си дадох сметка защо ще му прозвучи иронично. Защото, братчета и сестрици, сега, ако изразим възторга си от нещо и това нещо не е някой спортист с дълги крака и знания колкото кутийка за емфие, а да речем, това нещо е човек на изкуството... ако възторгът ни не е предизвикан от лъскава германска кола, а да речем – от картина – и го изразим с много думи и с възклицания...

...хм, ще ни помислят или за неудачник от тия, които нямат нови дрехи от мола, а ходят с прокъсано фишу на врата и странно кожено елече от дядо; или за луд. Или за подигравчия.

Е, да – понякога със захлас за изкуството говорят и снобите. Те имат и нови дрехи, и си падат и по лъскави германски коли. Но сега интелектуалният снобизъм не е модерен. Сега е модерно да бъдеш себе си. Тоест – откровен, нагъл, обичащ спорта и почивките в Гърция простак-патриот. Та така. Стига толкова – стана ли жлъчен, значи съм си дошъл на думата.

Та така. Отидох на откриването на изложбата на Кеазим Исинов. Голям художник.

Защо отидох? Това, братя и сестрици лекокрили, е важен въпрос; ако не си го задавате често – сега е моментът! Грабнете въпроса Защо! До Коледа само на най-атрактивна цена от Малко мислене! Веднага някой необичащ да мисли ще каже: Ами защото на изложби е хубаво да се ходи!

Не, не е! – ще кажа аз. И този път наистина ще бъда сардоничен. Хайде пък сега ме убедете – точно в това наше време, в което всеки си има правото да има своя си истина, и ако си плаща редовно сметките за джиесема и пазарува редовно – има право да си бъде себе си (мамка им идиотска!)...

...и да си е прав за себе си и да си налага своята си идиотска истина и така нататък, и така нататък...

Хайде сега ме убедете, че наистина е важно да се ходи по изложби!

Ако сте умни – ще разберете какво искам да подскажа. За другите ще кажа направо: Живеем във време, в което някой може да каже: Сикстинската капела е пълно лайно! И ако си плати – ще може да го казва всяка вечер и в национален ефир. Във вид на продуктово позициониране.

Всичко е относително. Всичко тече, нищо не остава.

Отидох на изложбата, защото аз съм от хората, които знаят, че при цялата относителност, при цялото това "Всеки е прав за себе си" при цялото това "Всеки си има своята истина", при цялото това олигофренско "Бъди себе си" и "Всеки си има вкусове" (в любимото на мъдрия ни народ шоу "Биг Брадър" един пич каза: "Ами книгите не са моето нещо, не чета, те не са в стила ми"), - та въпреки всичко това, аз мисля, че има универсални неща!

Неща, които ние – хората - по една свещена и животоспасяваща конвенция – сме приели да смятаме за важни!

И освен това - отидох на изложбата, защото Кеазим Исинов е съселянин на майка ми. Две селянчета. Селото е Садовец, Плевенско. На река Вит. В устието на която през 447-а година хуните на Атила са претърпели поражение от римляните, водени от гота Арнегискъл. Какво ви говори това? Че тук – в тоя край, на тия пусти Балкани – са се клали (но най-вероятно и обичали!) много и много хора от какви ли не народности, много от които вече изчезнали и забравени. Не много далеч от Вит – на изток, в Никюп – за първи път е преведена Библията на германски език. Но не на сегашния, а на германския готски език. От Свети Урфила, също гот. Кой ли в сегашното нагло забързано време знае такива „излишни” неща?

Но Кеазим не е гот. Нито пък майка ми. Заведох и нея на изложбата. Те са почти връстници. Той е по-голям. Като са били деца, той е бил батко. Но тогава пък турчетата и българчетата дали са се смесвали? Това не знам. Страх ме е и да попитам – за да не изплува от историята ни още някой грозен расизъм, от който после да се срамувам. Я да ви попитам: Само да се гордеете с историята ни ли сте свикнали?

Мисля, че както срамът от делата на отдавна изчезнали хора е глупав, така и гордостта от техните дела е не по-малка глупост. Но кажи това на олигавените патриоти и ще те изпохапят!

Та така. Осемдесет и... хайде сега да не издребняваме... ха! Над осемдесетгодишен мъж в разцвета на силите си. Чичко Кеазим! Прекрасно смело, велико, дребничко старче, слязъл от коня малък мускетар или по-скоро – татарин! С чингизханови мустачки и плитка на врата; с барета и костюм като истински художник от Монпарнас, който сутрин пие кафе с Фуджита, по обед пие вино с Жорж Папазов, вечер яде кроасан с Жул Паскин и разглежда последния проект на паметника на Винсент и Тео на Осип Цадкин, оле!

Бях чувал, от майка ми, че Кеазим има картини в Лувъра. Но не разпитвам, защото не искам да разбера, ако случайно не съм запомнил правилно, че той няма. За мен (!) той има картини в Лувъра!

Изложбата на Кеазим е в галерията на Министерството на културата. Аз не съм от писателите, които ги канят там. Не знам някой писател да го канят там. В министерството – имам предвид. А ако има такъв писател – ще му препоръчам да не ходи. Министерството на културата в последните години има общо с живата, дишаща култура, колкото (или по-малко) общо има с културата БДЖ. Но аз не отивам в министерството, а при Кеазим. Ето – ще кажат някои – направили са изложба на човека – значи се грижат!

Да, направили са – ще въздъхна аз. Но не те – от министерството - а жена му Калина. Тя е може би най-вдъхновеният артистичен мениджър, когото познавам. И знаейки как стоят нещата – сигурно е трябвало доста да се бори, за да се получи тая изложба. А освен това ще кажа – то и писатели се возят понякога с влак на БДЖ, така че и там има някаква култура.

Кеазим стои в средата на залата – към него се приближава майка ми – дъщерята на учители – дребна като бяла мишка, смела като бял тигър. И двамата са дребни и затова изглеждат като извънземни. От някаква стара извънземна раса от Йоди, които владеят особена сила. И мъдрост. Слабички и живички, с погледи повече остроумни, отколкото мъдри. Мъдростта е остроумие, всъщност. Здрависват се и си говорят за древността. За времена дошли малко след битката на Атила с римляните.

А аз разглеждам.

Ето тук ще кажа: Боже, Боже!

Какви са тия работи, дето ме ограничават?! Разните там неща като Всичко е относително и Всичко е преходно? Я да вървят на майната си! Аз... докато съм жив Аз - Аз определям Кое е Важно за Мен и Кое е Велико! Относителността – засмивам се на ум – е измислица на тия, които правят Световната Конспирация! Всичко е относително, братчета и сестрици – но тъй като ние имаме само един живот...

... и тъй като той е перверзно кратък и неусетен – затова нямаме нито право, нито нужда да смятаме всичко за относително!

Глупаво е да смятаме всичко за относително и затова да го омаловажаваме! Аз мога да кажа, че картините на тоя човек, на тоя малък татарски живописец Кеазим, са абсолютно велики.

И аз – воден от едно дълбоко съзнание за субективността, която е всъщност единствената обективност – ще допълня: щом за мен са велики, значи по принцип са велики!

Момиче на фон от златни жита, хайдутин и солдат, пейзажи с дъги, иконообразни лица с проблясващи като светлини на свещи отблясъци в пламтящо жълто. Картините са нещо неподходящо за описване. Разглеждам ги и изпитвам приятно чувство.

Нещо като смях започва да се надига в мен. Случвало ли ви се е като дете да се стремите към нещо, което сте смятали за много трудно и да се разсмеете от радост и облекчение, когато го постигнете? А и от гордост? Смехът е много по-универсален, отколкото сега го мислим. Хората в чисти времена са се смеели, правейки любов. Смеели са се даже умирайки за добро дело. Сега ръмжим на смешките на Слави Трифонов, майчице милостива. Аз се засмях. Това беше смях от удоволствие. Така се бях смял когато успях да подкарам колелото си за първи път – на седем.

Сега се смеех, защото бях успял да се трогна.

А аз съм сух човек, вгорчен от пошлостта на живота. Простете ми. Срамно е за човек на изкуството, но просто аз имам твърде остър поглед. И виждам това онова. Но сега успях да видя и друго. Тоест – да видя, че отвъд грозотата и пошлостта в тоя свят има и великолепни неща!

Не си мислете, че картините на Кеазим са някакви садистични шедьоври на виртуозността! О, не. Те са кротки и смирени като икони. Помислих си, че са подходящи за един хубав, мил селски рай.

Отидох при мъничкия татарин. Поговорихме си. За село. Там аз не обичах да ходя, защото съм претенциозно гражданче. Но го излъгах, че много обичам да ходя. За да му стане приятно. Казах си: Има не само благородни лъжи – има и свещени лъжи! Тия, които са от добрина и карат хората да са щастливи. Поне за малко. Защото кое в живота не е малко? И трябва ли при цялата тая относителност да пестим лъжите си, за да пестим от щастието, което можем да създадем на другите?

После се наведох над ухото му. Той се дръпна и каза: От казармата с това не чувам! Аз се наведох над другото му ухо. И казах: Да ти кажа, майсторе, ти си голям художник!

И сега не го лъжех. Колкото и скептичен, ироничен, усукан и жилав от надсмешка към света да съм станал с годините, нямаше как да не му го кажа!

Всичко в света е относително! – така крещеше някакъв бесен дявол в мене. Какво му се подмазваш?! – крещеше също дяволът. Защо с тия патетични думи? – заливаше се от злоба той. Нищо не е велико! – давеше се от отровната си плюнка даволът. Какво му е великото на тоя наивен дядо-художник?! – ревеше и стенеше безсилно мръсникът.

Но аз, аз (защото аз не съм едно и също с дяволите в себе си) се наведох още веднъж и повторих: Да, майсторе, ти си голям художник!

А Кеазим се извърна и притеснено забърбори: Не, не, нищо велико няма в мене... аз само предавам това, което е от Бога, само той, само той...

...така си забръщолеви той, заоправдава се, че не е виновен за прекрасните си картини, а че Бог, разбираш ли, е виновен... А аз ги знаех тия неща, които казват творците, най-хубавите и големите, когато ги похвалят много хубаво и от сърце. И го тупнах по рамото и му казах: Така е. Но все пак – ти!

А той каза: Само Бог е голям! – и посочи нагоре.

А аз посочих надолу и казах: Само че ние живеем само тоя живот. И нямаме други мерки освен своите – човешките. Аз не съм виждал ни един Божи метър. Ни едно Божие ах и ох. Ни един Божи килограм; ни едно Божие одобрение или възхита не съм чул. Само човешки мерки съм виждал и чувал!

Божиите, Кеазиме, са неопознаваеми! Да, аз съм агностик. А кой е виждал Бог? И не лекуваме ли с халоперидол и рисперидон тия, които го виждат?

Ние, Кеазиме, колкото и да ни се ще да е иначе, все пак винаги си боравим само с нашите, човешки мерки! И ще сме най-мъдри, ако се смирим с това! И приемем, че винаги ще мерим всичко по нашите си, човешки мерки. Моите и твоите. И ето – сега аз меря по моите мерки, тъй като други не знам. И по моите мерки ти си голям художник! Нали така?

Ами да, да... - размърда се Кеазим, заоглежда се – тържеството започваше.

И отпред излезе Стефан Цанев - сега е моментът всички хейтъри да излеят злобата си и към него, но ние ще ги отминем с презрителна усмивка - и Стефан Цанев, който е просто един голям поет и няма какво да гледаме друго, защото ще изпаднем в дребна злоба – той каза трийсетина думи... Не повече.

И какво? Взе, че каза едно стихотворение! Като едно време. Стихотворение, написано специално за случая! И аз се почувствах наистина като в историята. Като в оная пълна с достолепие древност, в която поетите не са мрънкали, а са възпявали и благо са леели ямбове за ваятели и магьосници. Почувствах се като сред готи и римляни и древни свещеници на някави неведоми религии, в които няма зли и ревниви богове, а само един общ Бог на всички...

...Бог на всички - които са относително добри и относително зли, но всички са хора и по тая причина са мярка за всички неща!

И накрая си тръгнах, напълно убеден, че аз съм мярка за всички неща. Защото съм човек. И съм даже малко повече човек от колкото бях преди час. Защото бях изпитал възхищение. А човекът е от малкото същества, които могат да се възхищават. Май не се сещам за други.

Добър ден.

Китай изстреля 3 сателита, официално ще изучават земната повърхност

http://www.cross.bg/grypa-kitaii-orbita-1564179.html

/КРОСС/ Китай изстреля трета група сателити „Яоган-30". Това стана тази нощ в 3:44 часа местно време (21:44 българско) от космодрума „Сичан" в югозападната провинция Съчуан, съобщава ТАСС. Изстреляни са 3 сателита, а час по-късно от китайската космическа агенция обявиха, че извеждането им в орбита е било успешно. Официално предназначението на трите спътника е изучаване на повърхността на Земята, като информацията трябва да се използва за опознаване и реакция при природни бедствия. Мнозина западни анализатори обаче твърдят, че сателитите се използват и с военни разузнавателни цели. Първата група „Яоган" бе изведена в орбита през 2006 г. video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=_dLHFAWhW14

"Голдън Стейт" удари "Кливланд" в коледното шоу на НБА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6630819

"Голдън Стейт" удари "Кливланд" в коледното шоу на НБА"Голдън Стейт" се наложи с 99:92 над "Кливланд" в голямото дерби от Коледната програма на НБА. Шампионите за миналия сезон и подгласниците им изиграха много равностоен мач, който бе решен в последните няколко минути. Въпреки че "Уориърс" играха без голямата си звезда Стеф Къри, те отново успяха да подчинят Леброн Джеймс и компания.

Андрей Райчев: Борисов направи много голяма сделка с ДПС

http://www.mediapool.bg/andrei-raichev-borisov-napravi-mnogo-golyama-sdelka-s-dps-news273525.html

”ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза – ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате… И те обичат”. Това коментира социологът Андрей Райчев във вторник пред бТВ по повод речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в която той заяви, че в момента няма алтернатива на ГЕРБ. ”ДПС политически дължи много на Борисов и е заинтересована от тази връзка. Благодарение на него Реджеп Ердоган прекрати агресията си срещу тях. Те нямат интерес Борисов да пада”, допълни Райчев. "Спомнете си изборите – най-вълнуващият въпрос беше ще направи ли Лютви Местан парламентарен пробив. Турция организираше партия в страната ни и плашеше с едни бежанци на границата и вижте сега – в резултат от това, че Борисов успя да избори своя посланическа роля, той е единственият, който има легитимното право да защитава Реджеп Ердоган в Европа”, поясни Райчев. По думите му ”сделката” между българския премиер и турския президент е била мигрантите да не минават границата и Местан да бъде ”демонтиран” изцяло. ”България никога не е била в центъра на събитията, ние винаги сме създавали проблемите. Никога не сме ги решавали. Сега за първи път стигаме до ситуацията тук да идват всички балкански лидери, ние да даваме акъл и наистина това идва дюшеш на България”, каза още Райчев. Речта на Доган предизвика коментари от страна на лидера на опозицията Корнелия Нинова, според която премиерът Борисов се бил притеснил от предстоящия вот на недоверие към правителството и заради това бил подкрепен от Доган. ”Нинова, ако в нещо греши, това е в прекалено агресивното си желание много бързо да има развръзка. Нинова трябва да си направи много сериозен извод – след блестящата победа на изборите, тя заживя в сюжета, че тръгваме да взимаме властта”, коментира още Райчев. Във външнополитически план според него 2017 г. е била лоша за света, но хубава за България.

The National Interest: Военната интеграция в ЕС подкопава интересите на САЩ в Европа

http://pogled.info/svetoven/The-National-Interest-voennata-integratsiya-v-es-podkopava-interesite-na-sasht-v-evropa.91524

/Поглед.инфо/ Анотация към статията: Това е първата пълна аналитична статия, която срещнах в американските медии, за създаването на алтернатива на НАТО в ЕС. Авторът ясно и разбираемо описва виждането на САЩ за ситуацията с американския прагматизъм, разглеждайки всеки долар.

Пхенян се готви да изстреля разузнавателен спътник

https://offnews.bg//sviat/phenian-se-gotvi-da-izstrelia-razuznavatelen-spatnik-671845.html

Северна Корея се готви да изстреля нов спътник, съобщи южнокорейският в. "Чунан илбо", цитиран от Франс прес. 

По различни канали напоследък научихме, че Северът е завършил нов спътник, наречен "Кванмьонсон-5", заяви южнокорейски правителствен източник за вестника. Те планират да изстрелят в орбита сателит, оборудван с камери и телекомуникационна техника, добави той. Според южнокорейските разузнавателни служби сателитът може да бъде изстрелян от подвижна установка, а не от обичайния ракетен полигон Сохе (Тончхан-ри), уточнява БТА.

През октомври заместник-посланикът на Пхенян в ООН Ким Ин-рьон каза, че страната му следва четиригодишен план (2016-2020 г.) за разработване на "спътници, спомагащи за икономическото развитие и подобряване на условията на живот на населението". Той отбеляза, че Северна Корея е "навлязла във фаза на практическо разработване на собствени сателити" с успешното, според Пхенян, извеждане в орбита през февруари 2016 г. на спътника "Кванмьонсон-4". 

Според специалисти обаче "Кванмьонсон-4" не е успял да предаде никакви сигнали, което означава, че не работи. 

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН гласува девети пакет санкции, за да принуди Пхенян да се откаже от забранената си ядрена и ракетна програма, както и от изстрелването на спътници.

Над 2 млн. лв. е събрала “Българската Коледа” от началото на петнадесетото си издание

https://www.actualno.com/society/nad-2-mln-lv-e-sybrala-bylgarskata-koleda-ot-nachaloto-na-petnadesetoto-si-izdanie-news_651398.html

Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на спасения детски живот продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов“ под патронажа на президента Румен Радев. Към момента са изпратени над 484 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на ка

Верижна катастрофа предизвика задръстване на магистрала Хемус

//dariknews.bg/novini/bylgariia/verizhna-katastrofa-predizvika-zadrystvane-na-magistrala-hemus-2069272

Верижна катастрофа предизвика голямо задръстване на магистрала „Хемус”. Общо четири коли са се ударили на около 10 километра от София в посока Варна, съобщава

Щастливи и влюбени: сватбите и годежите на известните през 2017-а (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shtastlivi-i-vliubeni-svatbite-i-godezhite-na-izvestnite-prez-2017-a-snimki-2069273

И 2017-а не мина щастливи събития: за редица звездни двойки зазвучаха или предстои да зазвънят сватбени камбани.
 
Две от щастливите новини тази година дойдоха от британското кралско семейство и неговия по-широк кръг. През май сестрата на херцогинята на Кеймбридж Катрин - Пипа

2018 г.: По-малко безработни и повече бедни

http://dnes.dir.bg/news/dohodi-bezrabotitza-sotzialna-politika-26715155

Безработицата намалява, доходите растат, но средства за нормален живот нямат 5 400 000 българи. Така изпращаме отиващата си 2017 година в социалната сфера.

Райчев: ДПС дължи много на Борисов и няма интерес от падането му от власт

https://www.actualno.com/politics/rajchev-dps-dylji-mnogo-na-borisov-i-njama-interes-ot-padaneto-mu-ot-vlast-news_651396.html

ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза – ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате… И те обичат. Това коментира социологът Андрей Райчев. Преди дни почетният председател на ДПС Ахмед Доган изнесе реч пред партийния актив, в която той заяви, че в момента няма алтернатива на ГЕРБ. „ДПС политически дължи много на Борисов и е заинтере

7 бебета родени в Св. Анна по Коледа, 10 преяли и препили в болницата

https://offnews.bg//obshtestvo/7-bebeta-rodeni-v-sv-anna-po-koleda-10-preiali-i-prepili-v-bolnitcat-671843.html

Седем бебета се родиха по Коледа в болница "Св. Анна" - София АД. Първо е изплакало момиченце с перфектните мерки 3080 гр. и 50 см.

Всички бебета и майки са здрави, съобщиха от клиниката. 

Лекарите са помагали на 10 преяли и препили на празника. Петима прекалили с алкохола и са постъпили с чернодробни проблеми, други пет са приети в отделението по гастроентерология заради преяждане. 

Борисова България през 2018 г. според Кремълския оракул

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/borisova-balgariia-prez-2018-spored-kremalskiia-orakul.html

Гадатели, врачки, оракули и политолози почват прогнозите си с това, че идва годината на Жълтото земно куче. Към Кучето прибавят международното положение и от микса вадят някакви общи приказки за бъдещето. Повечето са такива, които да не дразнят властта.

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа"

http://www.cross.bg/koleda-bulgarskata-kampaniyata-1564180.html

/КРОСС/ Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа" в подкрепа на спасения детски живот продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов" под патронажа на президента Румен Радев. Към момента са изпратени над 484 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в началото на декември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили близо 1 525 000 лв., a над 16 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg, съобщават от пресслужбата на президентството. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно. На благотворителния спектакъл „Българската Коледа" присъстваха президентът Румен Радев, Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Росен Плевнелиев, президент на Република България (22 януари 2012 - 22 януари 2017), дипломати, лекари и много деца на „Българската Коледа". В подкрепа на спасения детски живот на сцената на Народния театър излязоха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти

Ограничено е движението по АМ "Хемус" км 14, посока Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630820

Ограничено е движението по АМ "Хемус" км 14, посока ВарнаОграничено е движението по АМ "Хемус" км 14, посока Варна, поради ПТП. Обходен маршрут: по път III-105 Eлешница – Столник – път I-6 Саранци – път III-1001 Горно Камарци – АМ

ЕС оспорва решението на руските власти да не допуснат Навални до изборите

http://www.mediapool.bg/es-osporva-reshenieto-na-ruskite-vlasti-da-ne-dopusnat-navalni-do-izborite-news273524.html

Решението на Централната избирателна комисия в Русия да не допусне Алексей Навални до участие в изборите за президент догодина хвърля сянка върху политическия плурализъм в страната и поражда съмнения за демократичността на избора. Това се посочва в изявление на говорител на Европейската служба за външно действие. В него се отбелязва, че Европейският съд по правата на човека е отчел, че Навални не е имал достъп до независимо и честно правосъдие. Обвинения на политическа основа не бива да бъдат използвани срещу участие в политиката. "Очакваме руските власти да осигурят равни условия, включително по отношение на президентските избори догодина", се допълва в изявлението. ЕС изразява очакването представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат поканени за наблюдатели на предстоящите избори за президент на Руската федерация. Посочва се, че ЕС ще оцени резултата от изборите на основата на заключенията на наблюдателите, както постъпва обичайно. Руската ЦИК обяви вчера, че не допуска Навални до участие в президентските избори, защото е осъждан. Срещу него е издадена условна присъда за злоупотреба с държавни средства и за да бъде допуснат до изборите, присъдата трябва да бъде отменена, или той трябва да получи специално разрешение. Навални призова за бойкот на президентските избори. Междувременно стана ясно, че инициативен комитет в Москва ще издигне официално руския президент Владимир Путин като независим кандидат на президентските избори в страната през март. Преди дни Путин обяви намерението си да се кандидатира на изборите, но като независим кандидат. Въпреки това, управляващата в Русия партия "Единна Русия" официално подкрепи кандидатурата му за изборите догодина.

Инициативен комитет ще издигне Путин като независим кандидат за президент

http://www.mediapool.bg/initsiativen-komitet-shte-izdigne-putin-kato-nezavisim-kandidat-za-prezident-news273524.html

Инициативен комитет в Москва ще издигне официално руския президент Владимир Путин като независим кандидат на президентските избори в страната. Те ще се проведат през март. Преди дни Путин обяви намерението си да се кандидатира на изборите, но като независим кандидат. Въпреки това, управляващата в Русия партия "Единна Русия" официално подкрепи кандидатурата му за изборите догодина. Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да разреши на опозиционера Алексей Навални да участва във вота. 12-те членове на избирателната комисия единодушно отхвърлиха кандидатурата на Навални с мотива, че срещу него има влязла в сила петгодишна условна присъда за финансови нарушения. Навални призова за бойкот на президентските избори.

Защо със спорт не се отслабва и още 9 истории за здраве

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/26/3100055_zashto_sus_sport_ne_se_otslabva_i_oshte_9_istorii_za/?ref=rss


И през 2017 г. "Дневник" информира читателите си за най-новите открития в медицината и здравеопазването, даде надеждни съвети за здравословен живот и следеше проблемите в здравната система. Най-четената за годината се оказаха най-общочовешките теми - за това как работи метаболизмът и каква е ролята на спорта, как се преодолява професионалното прегаряне и преумора, има ли ефект от игрите за трениране на ума или пък от мултивитамините, как влияят смартустройствата на децата. <br...

Православната църква чества Събор на Пресвета Богородица

http://www.moreto.net/novini.php?n=366070

На втория ден на Коледа, 26 декември, е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария. На този ден се отбелязват и Свети Йосиф Обручник, Свети цар Давид, Свети Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

"Голдън стейт" спечели коледната първа битка с "Кливланд"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/26/3103814_goldun_steit_specheli_kolednata_purva_bitka_s_klivland/?ref=rss


Кевин Дюрант излезе победител в коледния двубой с Леброн Джеймс, а шампионът "Голдън стейт уориърс" победи "Кливланд кавалиърс" с 99:92 у дома в първия сблъсък за сезона между двата най-добри отбора в Националната баскетболна асоциация (НБА).<br /><br />Финалистите в лигата от последните три години изиграха много оспорван мач, в който нито веднъж не се стигна до двуцифрена разлика в резултата. Пет минути преди края "войните" стигнаха до най-големия си...

120 000 българи празнуват Коледа в Гърция, Сърбия и Македония

https://frognews.bg/novini/120-000-balgari-praznuvat-koleda-gartsiia-sarbiia-makedoniia.html

Стотици хиляди успяха да слеят празниците и тръгнаха на път в страната и чужбина. Десетки милиони левове ще се похарчат за почивка през следващите дни.

Маймуните слязоха от дърветата!

https://www.actualno.com/viewpoint/majmunite-sljazoha-ot-dyrvetata-news_651298.html

Да припомним: президентът Радев обвини управляващото мнозинство, че с гласувания мораториум на новите лекарства са "загубили човешкия си облик". После коментатори разтълкуваха думите му като приравняване на управляващото мнозинство с маймуната - щом именно тя като животински вид стои най-близо до човешкия род. Някои шегаджии, защитници на президентската теза, от своя страна, заявиха, че сравнявайки депутатите, "загубили човешки облик", с маймуната фактически сме обиждали майм

Путин предупреди да се внимава за чужда намеса на президентските избори в Русия

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-prizova-1564178.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин призова да се внимава за чуждестранна намеса в президентските избори в страната през март, предава ТАСС, цитирана от БТВ. „Законът за чуждестранните агенти може да бъде усъвършенстван", призна Путин на среща с ръководствата на двете камари на парламента. В същото време той подчерта, че нормативният акт трябва да изпълнява своята функция - да не позволи намеса отвън във вътрешните работи на Русия. Путин призова за внимателно изучаване на работата на чуждестранни компании в социалните мрежи по време на предизборната кампания в Русия. „Делът на рекламите на руските медии RT и "Спутник" в западните социални мрежи бе стотни от един процент, въпреки целия шум по въпроса. А у нас чуждестранните компании имат много по-голямо присъствие в социалните мрежи", коментира руският президент. Путин призова Държавната дума и Съвета на Федерацията да се занимават не само с политическа борба преди изборите, но и да не забравят за законотворческата си работа. Руският президент се обяви за премахване на 13-процентовия данък печалба върху средствата, връщани в страната от чужбина, както и за нова амнистия за връщане на капитали в Русия, предава „Ройтерс". Агенцията припомня, че на фона на големия отлив на капитали през 2014 г., влошаването на отношенията със Запада заради Украйна и ниските цени на петрола, руските власти обявиха амнистия за онези, които връщат капитали в страната

Ванга открила мъж, изчезнал в първата си брачна нощ заради черна магия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6489657

Ванга открила мъж, изчезнал в първата си  брачна нощ заради черна магияЯсновидката посочвала къде се намират отвлечени хора (Продължение от миналия брой) Към петричката ясновидка се обръщали и родители, чиито деца са изчезнали. Славата ѝ се носела нашир и длъж, защото тя познавала с точност местоположението на липсващите им чеда. Така при гадателката отива и жена, чийто син изчезва в първата си брачна нощ.

Лек трус е регистриран край Сърница

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/26/3103813_lek_trus_e_registriran_krai_surnica/?ref=rss


Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано на територията на язовир "Доспат" в близост до Сърница. Това сочи справка на сайта на Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Земният трус е регистриран в 01.48 часа тази нощ и е с дълбочина 11.3 км.<br /><br />Земетресението край Сърница е остатък от гръцко земетресение, което се е случило по същото време. Това каза дежурният сеизмолог oт Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН...

Китайска военноморска база в Джибути

http://pogled.info/svetoven/kitaiska-voennomorska-baza-v-dzhibuti.91523

/Поглед.инфо/ През юли тази година Китай обяви откриването на чуждестранна военноморска база, намираща се в малката африканска страна Джибути - много по-малка от Крим, населението е само 800 хиляди души.

Китайски блогър осъден на 8 години за подривна дейност срещу държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630806

Китайски блогър осъден на 8 години за подривна дейност срещу държаватаИзвестен блогър и правозащитник в Китай бе осъден на 8 г. затвор днес от съд в град Тиенцзин за подривна дейност срещу властта, съобщи неговият адвокат, цитиран от Ройтерс. Това е най-тежката присъда след началото преди над от 2 г. на правителствената кампания срещу активисти на гражданското общество посочва агенцията.

Обявен е ден на траур в Кричим

http://www.cross.bg/krichim-plovdiv-kalchev-1564177.html

/КРОСС/ Ден на траур е обявен в Кричим в памет на загиналите жители на града на пътя Пловдив - Пещера на 24 декември. Това съобщи пред радио „Фокус" кметът на общината Атанас Калчев. В знак на почит пред светлата памет на трите жертви - майка и нейните две деца, тази нощ светлините на елхите в Кричим няма да светят. „Нека бъдем съпричастни с болката и тъгата по изгубените без време човешки животи!", призова Калчев. На Бъдни вечер около 15.45 часа на пътя Пловдив - Пещера, край разклона за село Йоаким Груево, се сблъскаха челно микробус и лек автомобил. Катастрофата взе три жертви - 6-годишно момче, 15-годишно момиче и 37-годишната им майка. Бащата, който е шофирал лекия автомобил, е 47-годишен и е в тежко състояние. С опасност за живота е и другият водач, който е на 31 години от Пловдив. По-късно стана ясно, че загиналите при пътния инцидент са заместник-кметът на Община Кричим инж. Нурджан Ристемова и нейните две деца.  

САЩ орязаха оперативния бюджет на ООН с 285 млн. долара

https://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-oriazaha-operativniia-biudjet-na-oon-s-285-mln-dolara-252802/

Според постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли това е стъпка в правилната посока

Лъжите могат да ни разболеят и да ни направят самотни

http://dnes.dir.bg/news/lazha-konflikti-26725387

Сипем комплименти за облеклото на приятел или за прическата на някоя позната, вместо да признаем, че са ужасни. Те пък не ни казват, че трябва да поотслабнем.

Земетресение в Гърция, усети се и у нас

https://www.vesti.bg/bulgaria/zemetresenie-v-gyrciia-useti-se-i-u-nas-6077603

Трус с 5 по Рихтер бе регистриран около 30 км югозападно от Лефкада на дълбочина 10 км, у нас е усетен край "Доспат"

Бюджетен излишък или отложени разходи

http://clubz.bg/62265-byudjeten_izlishyk_ili_otlojeni_razhodi

Правителството се хвали колко е голям бюджетният излишък, колко повече приходи са събрани, как контрабандата и сивата икономика са преборени. Истината е, че в голяма степен това са просто отложени разходи за края на годината или просто неочакваните плодове на една силна икономически година. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). Според анализа  2017 г. е била фискално спокойна, но старите фискални практики на управлението си остават непроменени.

През 2017 г., както и през предходната, бюджетът най-вероятно ще приключи с излишък, но зад него се крият стотици милиони в непредвидени, а най-вероятно и ненужни, разходи. Всичко това засилва усещането, че на закона за бюджета се гледа като на "врата в полето", вместо като на рамка, която вдъхва усещане за предвидимост, надеждност и стабилност.

Все пак изминалата година е била спокойна, защото в предишни години беше кризата около КТБ, разплащане по европейски проекти, непредвидени разходи за покриване на задълженията на НЕК и т.н. Фискалната политика обаче остава почти непроменена в сравнение с последните години и все едно във всеки един момент може да възникне непредвидено и неотложно плащане.

Според анализа на ИПИ програмата за санирането може да доведе до високи нива на разходите в края на годината. Въпреки че средства има поради по-висока събираемост на приходите и надценяване на капиталовите разходи, изпълнението на програми и проекти, за които няма предварително осигурено финансиране, противоречат на Закона за публичните финанси, както отбеляза и Сметната палата. Това поведение води до изключително високи нива на разходите в края на годината, които невинаги са законосъобразни и прозрачни, а още по-малко са ефективни, тъй като не подлежат на оценка или обсъждане.

Криейки се зад приетата от парламента бюджетна рамка с дефицит от между 1 и 2 млрд. лв. през 2016-2017 г., управляващите спокойно преразпределят разходите от едни пера в други и ги увеличават, без това да влоши фискалната цел, тъй като в бюджетната прогноза приходите са били подценени, а разходи – надценени. По този начин през 2015 и 2016 г. около 15% от бюджетните разходи са концентрирани само през декември. През 2016 г. разходите за инвестиции и текуща издръжка са с 3,3 млрд. лв. по-ниски в сравнение с бюджетната прогноза, докато текущите разходи – заплати, социални разходи, субсидии и др., са с 1,2 млрд. по-високи от прогнозата. В резултат на това разходите се увеличават, което за момента заличава необходимостта от структурни реформи и повишаване на ефективността на тези разходи, а бюджетното салдо не се влошава.

Годишен хороскоп за 2018 година - Риби

https://www.actualno.com/curious/godishen-horoskop-za-2018-godina-ribi-news_651317.html

Започналата промяна през изминалата година ще продължи с пълна сила и през 2018-та или поне не се колебайте да продължавате в същия дух. Склонните сте да се измъчвате от съмнения, но сега може да сте сигурни, че сте поели в правилната посока. Януари посветете на подреждането на личния ви живот. Само така ще се чувствате максимално уверени и ефективни, за да продължите напред. Февруари е месец, в който да обмислите следващите си стъпки. Хубаво е да начертаете ясен график и да се опитате да се п

Втори ден на протести в Лима срещу помилването на Фухимори

http://www.mediapool.bg/vtori-den-na-protesti-v-lima-sreshtu-pomilvaneto-na-fuhimori-news273523.html

Втори пореден ден продължават протестите в Лима срещу помилването на бившия президент Алберто Фухимори. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Президентът Педро Пабло Кучински помилва Фухимори по здравословни причини на Бъдни вечер. Фухимори, който е осъден на 25 години за нарушаване на човешките права и корупция, беше преместен миналата седмица от затвора в болница. Той има ниско кръвно налягане и неравномерен сърдечен ритъм. Кучински отхвърля твърденията, че е помилвал Фухимори като част от споразумение с неговата партия, за да избегне импийчмънт. Междувременно привърженици на Фухимори, който беше начело на Перу от 1990 до 2000 г., празнуваха пред болницата, в която той е настанен за лечение. Фухимори е изключително спорна фигура. Някои го смятат за корумпиран диктатор, докато други го уважават заради прекратяването на икономическата криза и борбата му срещу маоистките бунтовници. 

Щастливи и влюбени: сватбите и годежите на известните през 2017-а

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shtastlivi-i-vliubeni-svatbite-i-godezhite-na-izvestnite-prez-2017-a-2069273

И 2017-а не мина щастливи събития: за редица звездни двойки зазвучаха или предстои да зазвънят сватбени камбани.
 
Две от щастливите новини тази година дойдоха от британското кралско семейство и неговия по-широк кръг. През май сестрата на херцогинята на Кеймбридж Катрин - Пипа

Кой колко яде и пие в ЕС?

http://www.mediapool.bg/koi-kolko-yade-i-pie-v-es-news273522.html

В Европейския съюз, който е единен пазар на стоки, вкусът и апетитът на хората са различни. ”Политико“ представи статистика за това какъв е вкусът на живота в страните от общността. По консумация на храна според калории средно на човек дневно първенец е Белгия с 3793 калории, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия – 3591. Франция и Германия са съответно 3524 и 3539 (с толкова е и Италия). За българите приемът е 2877 калории дневно, почти колкото словаците, които са с 2902. По този показател сме на опашката, сочи статистиката, изготвена от Евростат, и цитирана от списанието. Според данни на СЗО, на които се опира ”Политико“ по употреба на алкохол пък номер 1 са литовците с 15, 4 л. чист алкохол средно на човек от населението на година. Гонят ги северните ни съседи от Румъния с 14.4 литра. Унгарците изостават, но не с много – 13.3 л. Според тази статистика българинът пие 11.4 литра средно на човек. По този показател сме почти колкото британците, които консумират 11.6 литра на човек средно годишно. По дела на пушачите сме сред първенците и на равно с Франция - 36% от населението пуши, твърди ”Политико“, като се позовава на данни на Евробарометър от пролетта. Южните ни съседи – гърците, пък ни изпреварват с един процент. В тази класация във врата ни дишат хърватите, при които делът на пушачите е 35 на сто. Тези четири държави и Латвия затварят топ пет по пушачи сред населението. Швеция пък е единствената страна, където делът на пушачите е под 10 на сто. Там едва 7 на сто от населението посяга към цигарите. И поглед към кафето. Според международна организация финландецът изпива средно по 12 кг. кафе на година. Това превръща скандинавската страна в шампион по този показател. В Швеция, Дания и Холандия пък се пие между 8 и 9 килограма кафе на човек годишно. Консумацията на кафе от страна на българи и британци е горе-долу еднаква: българинът пие по 2.9 килограма на година, а британецът със сто грама по-малко. С двеста грама повече от нас пък консумират кафе унгарците. Най-малко кафе пък пият поляци и румънци – съответно 2.4 и 2.3 килограма.  

Рокери от Варна дават благотворителен коледен обяд за нуждаещи се

http://www.moreto.net/novini.php?n=366069

Благотворителен коледен обяд за възрастни и социално слаби хора ще има в часовете мевду 12.00 и 15.00 днес на цирковата площадка, научи Moreto.net. За хората ще има осигурени достатъчно кебапчета и кюфтета, няколко вида чорби и др.

Девет от пострадалите при катастрофата в Москва са в болница

http://www.cross.bg/devet-godini-suobshteno-1564175.html

/КРОСС/ Девет от пострадалите при инцидента в Москва, при който автобус се вряза в подлез на метрото, остават в болница, предава РИА „Новости". Катастрофата стана на 25 декември. В крайна сметка се оказа, че жертвите са общо 4, въпреки че първоначално бе съобщено, че те са 5. Загиналите са 12-годишно момиче, жени на 38 и 53 години и млад мъж на 27 години. „Ранените са 15 души. Девет от тях са хоспитализирани. Загиналите са четирима", съобщиха от властите пред агенцията. По-рано бе съобщено, че трима от ранените са в тежко състояние, като сред тях е и момче на 16 години.  

Самолет се подхлъзна на пистата при кацане на летището в Бостън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630798

Самолет се подхлъзна на пистата при кацане 
на летището в БостънСамолет на авиокомпания "Джетблу" излезе от пистата на летище "Логън" в американския град Бостън снощи, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки служители на компанията. Никой не е пострадал, предаде БТА. Самолетът идвал от Савана в южния щат Джорджия и се подхлъзнал по заледен участък на пистата при кацане, като се завъртял на 180 градуса.

Знаете ли кои са 8-те най-скъпи течности в света?

https://www.actualno.com/curious/znaete-li-koi-sa-8-te-naj-skypi-technosti-v-sveta-news_651395.html

Стотици хиляди долари за... течност? Да, има ценни вещества в течно състояние, които струват по толкова. От Bright Side ни запознават с най-скъпите от тях. 8. Живак – 2966 долара за галон Единственият метал, който остава в течно състояние на стайна температура. Използва се в термометри, барометри, осветителни тела и др. 7. Инсулин – 13 100 долара за галон Хормон, който се произвежда от панкреаса. Болните от диабет трябва да си го инжектират. 6. Шанел N 5 -23 300 долара з

Андрей Райчев: ДПС дължи много на Борисов, Нинова е явление в БСП

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/andrej-rajchev-dps-dalzhi-mnogo-na-borisov-ninova-e-iavlenie-v-bsp-671841.html

ДПС политически дължи много на Бойко Борисов и е заинтересована от тази връзка. Благодарение на него Реджеп Ердоган прекрати агресията си срещу тях. Те нямат интерес Борисов да пада”, коментира социологът Андрей Райчев по бТВ. 

Корнелия Нинова провежда с желязна ръка смяната на поколения в партията като явление в БСП. Обвиняват я слабите в партията, но грешат и ще си отидат те. Нинова, ако в нещо греши, това е в прекалено агресивното си желание много бързо да има развръзка. Тятрябва да си направи сериозен извод – след блестящата победа на изборите, заживя в сюжета, че тръгваме да взимаме властта”, коментира още Райчев. 

По думте му във външнополитически план 2017 г. е била лоша за света, но хубава за България. 

България, в случая Бойко Борисов, успя да се възползва от ситуацията много умело и стана емисар на Западните Балкани и Турция”, коментира Райчев.

„Спомнете си изборите – най-вълнуващият въпрос беше ще направи ли Лютви Местан парламентарен пробив. Турция организираше партия в страната ни и плашеше с едни бежанци на границата и вижте сега – в резултат от това, че Борисов успя да избори своя посланическа роля, той е единственият, който има легитимното право да защитава Реджеп Ердоган в Европа”, поясни Райчев.

Според Райчев „сделката” между българския премиер и турския президент е била мигрантите да не минават границата и Местан да бъде „демонтиран” изцяло.

България никога не е била в центъра на събитията, ние винаги сме създавали проблемите. Никога не сме ги решавали. Сега за първи път стигаме до ситуацията тук да идват всички балкански лидери, ние да даваме акъл и наистина това идва дюшеш на България, каза още Райчев.

Виталий Мутко сдаде за 6 месеца шефския пост на руския футбол

http://clubz.bg/62264-vitalij_mutko_sdade_za_6_meseca_shefskiq_post_na_ruskiq_futbol

Виталий Мутко сдаде за шест месеца президентския пост в Руския футболен съюз (РФС). Това стана на заседание на изполкома на РФС. Функциите на Мутко временно поема генералният директор на централата Александър Алаев.

Вицепремиерът на Русия взе решението заради натиск от международните спортни организации. Мутко не се ползва с добра слава извън пределите на Русия, сочен е за един от виновниците за допинг скандалите.

По-рано този месец той бе изключен доживот от олимпийското движение. Мутко заяви, че още днес ще обжалва решението в Арбитражния спортен съд в Лозана (КАС). Той добави, че е готов и да напусне позицията шеф на организационния комитет на световното по футбол в Русия през 2018 г. Обясни, че решение за това ще вземе държавното ръководство.

ФИФА излезе с официален коментар след рокадата в РФС:

"ФИФА се отнася с разбиране към решението на Мутко да напусне поста, което е продиктувано от интересите на световното първенство в Русия догодина. ФИФА благодари на Мутко за тази отговорна стъпка и свършената до момента работа по подготовката за провеждането на Мондиала в страната. Това решение няма да окаже влияние на успешната организация за световния шампионат. Ще продължим плодотворно да си сътрудничим с правителството на Русия, Руския футболен съюз и местния организационен комитет. В близките дни ще проведем разговори с всички страни и ще съгласуваме следващите стъпки."

Мутко обясни, че ще продължи да изпълнява функциите си на вицепремиер по спорта и ще наблюдава процесите в руския футбол. Ако за въпросните шест месеца КАС се произнесе в полза Мутко, той ще си върне позицията.

ДПС провежда възпоменателен митинг в Могиляне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630793

ДПС провежда възпоменателен митинг в МогилянеВъзпоменателен митинг за жертвите на Възродителния процес. Събитието се провежда в село Могиляне, община Кирково. Поводът е 33-годишнината от трагичните събития на 26 декември 1984 г., когато по време на спонтанен протест срещу смяната на имената загиват трима души, сред които е и най-малката жертва - 18-месечната Тюркян.

Мутко се оттегля от шефския пост на руската футболна федерация и организационния комитет на световното първенство

http://www.cross.bg/mytko-purvenstvo-suyuz-1564174.html

/КРОСС/ Вицепремиерът по въпросите на спорта в Русия Виталий Мутко се оттегли от поста президент на футболна федерация. Той смята да се махне и от този на председател на организационния комитет на световното първенство догодина. Оттеглянето е временно за срок от 6 месеца, но първо трябва да бъде одобрено от президента на страната Владимир Путин. Причината е в решението на МОК да отнеме доживот акредитацията на Мутко за Олимпийски игри заради ролята му в скандала с допинг на Олимпиадата в Сочи. Мутко смята във вторник да подаде жалба в арбитражния съд по спорта срещу това решение, обяви самият той след заседанието на футболния съюз на което се оттегли. Временно ръководител на футболния съюз става неговият генерален директор Александър Алаев. Двамата вицепрезиденти Никита Симонян и Сергей Анохин отказали поста, както и шефът на професионалната лига Сергей Прядкин. Русия ще изиграе приятелски мачове с Бразилия, Турция, Австрия и Франция преди световното.През януари ще бъде взето и окончателното решение за броя на чужденците в руското първенство. В момента там действа формулата 6+5 или не повече от шестима на терена. Идеята е от сезон 2020/2021 то да отпадне, а само да бъде въведена бройка от максимум 7 или 8 картотекирани в отбор, като максималната бройка на регистрираните професионални играчи става 25.    

Сара Отън: стани от леглото, излез навън, обиколи света с лодка и колело

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/26/3095429_sara_otun_stani_ot_legloto_izlez_navun_obikoli_sveta_s/?ref=rss


Сара Отън е от онези вдъхновяващи личности, с които е удоволствие да се срещнеш. Тя е първата жена, направила околосветска обиколка само със силата на своите мускули - чрез гребане, бягане, ходене и колоездене. Отън беше в България като един от основните гости на "Банско филм фест" и разказа пред "Дневник" какво я е повело напред към приключенията и екстремното пътешестване.<br /><br />Кога се роди идеята за околосветско приключение?<br /><br />-...

Лавини отнеха живота на трима души в Швейцарските Алпи

http://www.mediapool.bg/lavini-otneha-zhivota-na-trima-dushi-v-shveitsarskite-alpi-news273521.html

Трима души загинаха при лавини в Швейцарските Алпи, съобщи Ройтерс, като се позова на полицията.Мъж от кантона Вале, който карал ски близо до връх Хофаторн, загинал, след като бил затрупан от лавина тази сутрин. Той бил открит от приятели, но пристигналите екипи за спешна помощ потвърдили смъртта му на място. Турист, изчезнал в събота, също бил намерен мъртъв. Французинът се опитал да изкачи сам планината Глатванг, след като карал ски с приятелката си. Когато той не се прибрал, започнало издирване и тялото му било открито в пролом вчера сутринта. Според полицията мъжът предизвикал лавина, която го затрупала. При друг случай трима планинари били затрупани от лавина във Вале в събота. Групата се изкачвала в района на Сент Люк, когато станала злополуката. Един от тях успял да се измъкне от снега и да се обади за помощ. Тримата били откарани в болница, но един от тях - жена от кантона Во, починала снощи от получените наранявания.

Коледните писма и картички не са отживелица

http://econ.bg/Новини/Коледните-писма-и-картички-не-са-отживелица-_l.a_i.755377_at.1.html

"Коледните писма и картички не са отживелица". Това каза Даниела Георгиева от Централния пощенски клон в Стара Загора, предаде кореспондентът на...

Пожарникарите, спасили петима: Не се чувстваме герои

https://www.actualno.com/society/pojarnikarite-spasili-petima-ne-se-chuvstvame-geroi-news_651394.html

Пожарникарите Здравко Апостолов, Владимир Стоянов и Иван Кочев, които през лятото спасиха петима души, паднали с кола в 70-метрова пропаст над Кресна, казват, че не се чувстват герои и че това е част от работата им. „Не се уплашихме. В такива ситуации адреналинът ти е толкова повишен, че изобщо не мислиш. Имаш една цел – да се спасят хората”, заяви Здравко Апостолов, началник на дежурна смяна в районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Санда

Ден на траур е обявен в Кричим в памет на загиналите на пътя Пловдив - Пещера

https://www.24chasa.bg/region/article/6630782

Ден на траур е обявен в Кричим в памет на загиналите на пътя Пловдив - Пещера 
Ден на траур е обявен в Кричим в памет на загиналите жители на града на пътя Пловдив - Пещера на 24 декември. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на Общината Атанас Калчев. В знак на почит пред светлата памет на трите жертви – майка и нейните две деца, тази нощ светлините на елхите в Кричим няма да светят.

„Българската Коледа“ e събрала над 2 млн. лв. дарения през 2017 г.

http://www.transmedia.bg/2017/12/26/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-e-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-2-%d0%bc%d0%bb%d0%bd-%d0%bb/

Благотворителната дарителска кампания „Българската Коледа“ е събрала над 2 лн. лв. през 2017 г., обяви прессекретариатът на президента. Кампанията се провежда под патронажа на президента за 15-та поредна година. Инициативата е в подкрепа на българските деца, които имат нужда от продължителни грижи и рехабилитация след тежки заболявания.

От началото на кампанията за 2017 г.  до момента са изпратени 484 хиляди дарителски есемеси на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117. В дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1.525 млн. лв., и над 16 хил. лв. са дарени чрез системата ePay.

За 15-те години в рамките на благотворителната инициатива на президента са събрани общо 29 984 449 лв., съобщиха в началото на традиционния благотворителен концерт на Коледа. С парите до момента са подпомогнати над 3800 деца и 259 лечебни заведения.

Кулминацията на кампанията – благотворителният спектакъл, се проведе снощи в Народния театър „Иван Вазов“ и беше излъчван на живо по националните телевизии. На него присъстваха президентът Румен Радев, Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, дипломати, лекари и много от децата, подпомогнати от „Българската Коледа“.

 

САЩ орязват с 285 милиона долара вноската си в ООН

http://www.cross.bg/dolara-priznae-trump-1564173.html

/КРОСС/ САЩ орязват финансирането на ООН с 285 млн. долара. Бюджетното съкращение идва броени дни след като близо 130 държави гласуваха срещу решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел, предава „Нова телевизия". Американският представител в световната организация Ники Хейли обвини ООН за прекомерните си бюджетни разходи, но не спомена конкретно гласуването от миналата седмица. Тогава самият Доналд Тръмп заплаши да спре финансовата помощ за страните, които гласуват срещу решението му да признае Йерусалим за столица на Израел. По-късно тя допълни, че водят преговори за намаляването на вноската на САЩ с въпросните 285 милиона долара, като това стана малко преди ООН да приеме окончателния си бюджет за следващата година в размер на 5,4 милиарда долара. САЩ са най-големият „донор" на ООН и още по време на предизборната си кампания Тръмп обяви, че световната организация трябва да се реформира.

Григор Димитров: Пораснах, готов съм за големи неща

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-porasnah-gotov-sam-za-golemi-neshta-671842.html

"Вече пораснах и съм готов за големи неща", заявява Григор Димитров в интервю за италианската агенция АНСА по време на тренировъчните си занимания в Монте Карло преди началото на новия сезон.

"Винаги повтарям, че тенисът не може да бъде всичко за мен, искам да правя и други неща с живота си. Не искам да ме асоциират само с едно нещо, може би ми се ще и да преподавам знанията си на другите. Искам да бъда пример за по-младите играчи, които ще дойдат след мен. Ако не допринеса с нищо, защо изобщо съм живял? Бих искал да се самоопределя като човек с много страст.

Хората често не ме разбират правилно, когато постоянно ме питат за бившите ми приятелки. Особено когато не ме познават, остават с грешно впечатление. Имаше, разбира се, тежки моменти, в които не бях обграден от правилните хора, но нека не говорим с клишета за бившите ми приятелки - от Серина до Мария... Лесно е да се подведеш по красотата, но това толкова ли е грешно?

Сегашната ми връзка с Никол Шерцингер ме кара да съм много по-внимателен и да не излагам на показ личния си живот.

Забавно е, че ме наричаха Бейби Фед, а всъщност бях спасен от Рафа Надал и неговата академия. Рафа и Роджър са двама феномени, които оставят дълбока следа в спорта. Ако продължат да играят по този начин и през 2018-а, то тогава ще е ясно, че възрастта няма значение в тениса вече", казва още Григор Димитров.

На въпрос коя е най-българската черта от характера му, Григор отговаря, че е 100 процентов българин.
"Искате ли да ви покажа гърба на телефона си? На него е изрисуван лъв, националният символ на моята страна", казва Димитров.

Путин предложи да се удължи амнистията на капитали и да не се налага 13% данък върху репатрирания бизнес

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-predlozhi-da-se-udalzhi-amnistiyata-na-kapitali-i-da-ne-se-nalaga-13-danak-varhu-repatriraniya-biznes.91522

/Поглед.инфо/ Както бе споменато по-рано, Путин даде възможност на руски бизнесмени, които се страхуват от американските санкции, да прехвърлят своите капитали в руски еврооблигации в размера, дължим им в САЩ.

Пожарникарите, спасили хора, паднали в 70-метрова пропаст, разказват за подвига си

https://frognews.bg/novini/pojarnikarite-spasili-petima-padnali-70-metrova-propast-razkazvat-podviga.html

Пожарникарите Здравко Апостолов, Владимир Стоянов и Иван Кочев, които през лятото спасиха петима души, паднали с кола в 70-метрова пропаст над Кресна, си спомнят за подвига си. Те казват, че не се чувстват герои и че това е част от работата им.

Зигмар Габриел: Нито Украйна, нито Турция ще влязат в ЕС

https://www.actualno.com/europe/zigmar-gabriel-nito-ukrajna-nito-turcija-shte-vljazat-v-es-news_651393.html

Украйна и Турция няма да се присъединят към Европейския съюз, поне не в близко бъдеще, заяви в интервю за медийната група "Функе" германският външен министър Зигмар Габриел. "Не мога да си представя в близките години нито Турция, нито Украйна да станат членове на Евросъюза", коментира дипломатът, цитиран и от БГНЕС. Същевременно той изрази мнение и че ЕС трябва да развие определен модел на взаимодействие с Киев и Анкара. Габриел отбеляза, че ако Брюксел и Лондон мога

Защо совите не бива да стават чучулиги

http://www.moreto.net/novini.php?n=366066

Неведнъж сме чували, че ранното ставане е залог за успех в живота и в работата, но "совите" не бива да се насилват да живеят с ритъма на "чучулигите", твърди Би Би Си. Шефът на Apple Тим Кук става в 3:45 ч., шефът Fiat Серджо Маркионе - в 3:30, а Ричард Брансън - в 5:45 сутринта.

Днес празнуват Давид и Йосиф

http://econ.bg/Новини/Днес-празнуват-Давид-и-Йосиф_l.a_i.755376_at.1.html

На днешния ден православната църква почита св. Богородица. Това събрание на вярващите на другия ден след Рождество Христово за прославяне на св....

"Хъбъл" засече "празничен орнамент" в Космоса

http://www.cross.bg/zvezda-forma-hubul-1564172.html

/КРОСС/ Орбиталният телескоп "Хъбъл" е уловил необикновен "празничен орнамент" в Космоса, съобщава НАСА. Става дума за пъстра планетарна мъглявина със звездообразна форма, обозначена като NGC 6326, предава news.bg. Зрелищната ѝ форма се дължи на ярките потоци от газ, изригващи от умираща звезда в центъра на мъглявината. Тя се намира в съзвездието "Жертвеник", на около 11 хиляди светлинни години от Земята. Когато звездите остаряват и преминават от фазата на червен гигант към фазата на бяло джудже, те започват да изхвърлят струи от газ. Понякога те образуват причудливи симетрични фигури. NGC 6326 обаче е далеч по-малко структурирана, от което се получава силуетът с форма на звезда. Ярките червени и сини багри се дължат на йонизирани газове - кислород и водород, сияещи под действието на мощната ултравиолетова радиация на централната звезда. Планетарните мъглявини са една от основните форми, под които елементите по-тежки от водорода и хелия се разпръсват в пространството, след като са били "родени" в недрата на звездите. В някои от тях се образуват нови звезди и планети.

Земетресение с магнитуд 4.7 беше усетено в Гърция

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-s-magnitud-47-beshe-useteno-v-gartsiya-news273520.html

Земетресение с магнитуд 4,7 беше регистрирано в западното крайбрежие на Гърция, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът на труса е бил на около 94 км югоизточно от остров Корфу, а огнището - на дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали или разрушения.

Военно напрежение между Великобритания и Русия

https://www.vesti.bg/sviat/voenno-naprezhenie-mezhdu-velikobritaniia-i-rusiia-6077602

Британска фрегата е съпроводила руски боен кораб в Северна море, хеликоптер наблюдава други два военни кораба

Израел кани 10 страни за посолства в Ерусалим

http://dnes.dir.bg/news/izrael-erusalim-26725276

Израел е в контакт с поне десет страни за преместването на посолствата им в Ерусалим по примера на САЩ.

Празнуваме Деня на бащата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630765

Празнуваме Деня на бащатаНа втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на бащата. Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня.

Българите ядат колкото словаците, пият колкото британците и пушат колкото гърците

http://econ.bg/Новини/Българите-ядат-колкото-словаците-пият-колкото-британците-и-пушат-колкото-гърците_l.a_i.755375_at.1.html

В Белгия човек поглъща срездно 3793 калории дневно, докато у нас приемът е 2877 калории. В храненето белгийците са начело в ЕС, следвани от Австрия с...

До премиера: Ние не сме Леонардо ди Каприо, или Джаред Лето

http://clubz.bg/62263-do_premiera_nie_ne_sme_leonardo_di_kaprio_ili_djared_leto

ПРОТЕСТИ ПРОТЕСТИ Банско, лифт, протест 26022016 1

С наближаването на заветната дата 28 декември, за когато е предвидено последното за годината заседание на кабинета, битката за Банско между управленци и природозащитници придоби не само още по-ожесточен характер, но и светски такъв. На това заседание се очаква правителството да разгледа измененията в плана за управление на Национален парк Пирин, позволяващи разширяване на ски зоната не само чрез строителството на отдавна анонсирания втори кабинков лифт, а оттам и на ревизия на концесионния договор с "Юлен" АД.

Двете страни се обстрелват с аргументи "за" и "против" като в лобирането се включиха дори холивудските звезди Леонардо ди Каприо и Джаред Лето, а за последно - и президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев. Първите двама го направиха опосредствано - отправяйки призив в социалните мрежи да се защитят горите на Пирин планина от ски експанзията и изпращайки генерирано от световната природозащитна организация WWF писмо до премиера Бойко Борисов.

В отговор се включиха двама именити български хирурзи - проф. д-р Румен Пандев и проф. д-р Тома Пожарлиев, които също написаха писмо до премиера, разпространявано от кмета на Банско Георги Икономов. 

"Уважаеми г-н Борисов,

Ние не сме Леонардо ди Каприо, или Джаред Лето. Ние сме двама Български хирурзи, запалени скиори и почитатели на Пирин. Изненадани сме от внезапната „Холивудска подкрепа” за т.нар „спасение на Парк Пирин”.

Г-н Премиер, като специалисти с международен опит, сме озадачени от невъзможността държавата години наред да реши проблема свързан с построяване на втори кабинков лифт в Банско. 

Масовизирането на ски спорта има не само икономически, но и медико-социални измерения. Българските деца имат нужда да прекарват повече време в планината, да придобиват здравословни навици, да спортуват и това е по-важно за България от т.нар. "защитени видове" на Белев и компания", пишат те, визирайки еколога Тома Белев, отявлен критик на така предложеното разширяване на ски зоната.

Писмото се развива със сравнение на продължителността на живота в ски дестинации като Швейцария и България. Боят по природозащитниците пък продължава с питане защо те се занимават с магистрали и писти, а не с мръсния въздух и "защо не посещават ромските малцинства, за да им помогнат и обучат да не изгарят за отопление автомобилни гуми, пластмаси и други опасни за здравето материали".

 

Писмото завършва с:

"Молим Ви не разрешавайте екологични паразити да превърнат България, в "безлюдна защитена територия"...

Паралелно в защитата на изграждането на още ски писти в Пирин, както и в говоренето срещу природозащитниците, се включи и Плевнелиев. Преди няколко дни той даде интервю за в. "24 часа", в което с нехарактерен за него остър език напада еколозите. Плевнелиев е запален скиор. 

"...бих подкрепил министър-председателя не утре - днес да излезе и да каже "Да, ще има втори лифт на Банско". Самият аз съм готов да го изкрещя от всяко телевиозионно студио... И искам да съм много ясен - аз вярвам, че точно хората, които живеят в планината, обичат планината. А не тези много често криворазбрани еколози от жълтите павета", заявява президентът.

Той доразвива тезата си с това, че било толкова "българско да ние да се самозастрелваме, самопрецакваме, да пишем през някакви холивудски звезди някакви писма до министър-председателя". И прави сравнение между високата раждаемост в Банско и в Смолян, където липсвали майките с колички по улиците.

"...не съм приятел на никого от прословутите инвеститори. Но аз съм приятел на Банско, аз съм приятел на Чепеларе. Аз съм приятел на Пампорово, на Смолян, на Боровец. И заради тях ставам адвокат...", продължава Плевнелиев.

Това интервю на Плевнелиев предизивка ответна реакция на "криворазбраните" еколози. 

"Криворазбраният президент. Само не доразбрах как така ските в Банско правят деца, а в Смолян не правят, ама това е вероятно, защото съм "криворазбран еколог от жълтите павета". И все не мога да си обясня как едни хора управляват с години и чак след като излязат от властта почват да обясняват какво и как трябва да се направи, за да се подобри състоянието на хората. Да не е бил министър и президент, да го чуя, ама е бил и що не се е потрудил за планинските райони тогава, не казва", коментира Тома Белев.

А във връзка със заявките на Плевнелиев, че не е приятел на никой от инвеститорите, се припомня негова снимка от началото на годината, на която е в компанията на футболиста Димитър Бербатов и на шефа на федерацията по ски Цеко Минев, сочен за собственик на концесионера "Юлен", който има намерение да строи нови над 300 километра писти в Банско.

Развитието предстои на 28-и. Докато министрите заседават, екозащитниците и техни съмишленици ще скандидат под прозорците на Министерския съвет. Протестът за защита на Пирин от "ски експанзията" е насрочен за 8:30 ч. 

Ако ГЕРБ продължават така, ще обърнат дебата на "демокрация - недемокрация"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/26/3102115_ako_gerb_produljavat_taka_shte_oburnat_debata_na/?ref=rss


В края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Днес публикуваме мнението на Първан Симеонов - изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Още мнения четете в специалната тема "Годината". <br /><br />С какво ще запомните българската политическа 2017 г.? <br /><br />- Усети се известно съживяване в икономиката. България е и...

Карадайъ събира ДПС на митинг заради Възродителния процес

https://frognews.bg/novini/karadaia-povede-dps-miting-zaradi-vazroditelniia-protses.html

С възпоменание за жертвите на Възродителния процес днес в кирковското село Могиляне отбелязват 33 години от трагичните събития.

Приказката биткойн с край или без край?

https://www.investor.bg/analizi/9/a/prikazkata-bitkoin-s-krai-ili-bez-krai-252398/

В момента в световен мащаб има над 1300 криптовалути с обща пазарна капитализация от над 587 милиарда долара

Територията на ИД в Сирия намалява с всеки изминал ден

http://www.mediapool.bg/teritoriyata-na-id-v-siriya-namalyava-s-vseki-izminal-den-news273519.html

Контролираната от групировката "Ислямска държава" (ИД) територия в Сирия намалява с всеки изминал ден, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ). Рами Абдел Рахман, директорът на базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, каза пред агенцията, че джихадистите все още държат 11 малки села в източната сирийска провинция Дейр аз Зур. ИД освен това има присъствие в провинциите Хомс, Хама, Хасака и райони в покрайнините на столицата Дамаск. Тя все още контролира 3 процента от територията на Сирия, уточни директорът на СЦНПЧ. По-рано този месец Русия обяви, че е изпълнила своята мисия да освободи изцяло Сирия от присъствието на ИД, припомня ДПА. Жертвите на конфликта в Сирия са над 340 000. През изминалата година джихадистите понесоха тежки загуби в Сирия и в съседен Ирак. На 9 декември иракските власти обявиха, че са освободили цялата територия на страната от ИД.  

Спорт по тв днес: мачове на "Челси", "Манчестър Ю" и "Ливърпул" + още 4, баскетбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6628335

Спорт по тв днес: мачове на "Челси", "Манчестър Ю" и "Ливърпул" + още 4, баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Какви консуматори сме в ЕС - ядем малко, пием повече и пушим като комини

https://www.actualno.com/society/kakvi-konsumatori-sme-v-es-jadem-malko-piem-poveche-i-pushim-kato-komini-news_651388.html

Европейският съюз е единен пазар на стоки – но в рамките на този пазар има много различни апетити и много различни стилове на живот. В тази връзка "Политико" направи равносметка по някои показатели, по които страните от ЕС се различават съществено. По отношение на храните, т.е. на консумираните дневно калории от човек, средно на първо място е Белгия с 3793, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия – 3591. Франция и Германия са в златната среда – съответно 35

Акциите на Валери Симеонов през 2017 г. (снимки, видео)

http://dnes.dir.bg/news/aleri-imeonov-aktzii-kabinet-borisov-3-26708186

Вицепремиерът Валери Симеонов е министърът с най-много гафове - това смятат повечето българи в края на 2017 година, показа неотдавна социологическо проучване.

Политологът Андрей Райчев: ГЕРБ вече има опозиция, Нинова е явление в БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630763

Политологът Андрей Райчев: ГЕРБ вече има опозиция, Нинова е явление в БСП
Западът е активен, иска стабилни балкани, САЩ - също, заяви политологът Андрей Райчев пред БиТиВи. Причината е Турция. Бойко Борисов стана емисар на всичко това. Той успя да се възползва от ситуацията, не може да му се отрече. Влошената международна обстановка и нашето местоположение ни донесе успешна година - 2017-а.

Корнелия Нинова и депутати от БСП се срещат с близки на загиналите военни в Кербала

http://www.cross.bg/ninova-depytati-korneliya-1564171.html

/КРОСС/ В 12:00 часа днес в централата на БСП на ул. "Позитано" №20 в София лидерът на партията Корнелия Нинова и депутати от ПГ на "БСП за България" ще се срещнат с близките на българските военнослужещи, загинали при атентатa в Кербала. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.

Британски военен кораб ескортира руска фрегата

http://www.mediapool.bg/britanski-voenen-korab-eskortira-ruska-fregata-news273518.html

Британски кораб е ескортирал руска фрегата близо до териториалните води на кралството, съобщиха информационните агенции. Британската фрега "Сейнт Олбънс" отплавала на 23 декември да проследи новия руски боен кораб "Адмирал Горшков" при движението му в Северно море. Няма да се поколебаем да защитим териториалните си води и няма да допуснем каквато и да било форма на агресия, посочи в изявление британският министър на отбраната Гавин Уилямсън. От ведомството съобщиха, че друг кораб е бил повикан да съпроводи руски разузнавателен кораб в Северно море и Ламанша на Бъдни вечер. Хеликоптер бил изпратен по-късно да наблюдава други два руски плавателни съда. Според информация на агенция ТАСС корабът "Адмирал Горшков" преминава поредни изпитания, и затова още не може да бъде включен към Военоморския флот на Русия. Отношенията между Великобритания и Русия са напрегнати, а наскоро първият дипломат на Лондон Борис Джонсън заяви, че са налице ”изобилни доказателства“ за руската намеса в чужди избори. Неговият колега Сергей Лавров на свой ред подчерта, че подобни твърдения не са аргументирани. Преди дни началникът на въздушната отбрана сър Стюарт Пийч заяви, че Великобритания и НАТО трябва да изведат като приоритет защитата на инфраструктурата, която се намира в морските територии: Има нов риск - с новите възможности на Русия. Представете си, ако бъдат прекъснати кабелите, инфраструктурата, която минава през морето и свързва отделни държави. Затова ние и нашите партньори от НАТО трябва да продължим да развиваме военноморските си сили, за да отговорим на новите предизвикателства”,предупреди британският военен.  

Путин: Да не позволим чужда намеса на изборите

http://clubz.bg/62262-putin_da_ne_pozvolim_chujda_namesa_na_izborite

Руският президент Владимир Путин призова днес да се внимава за чуждестранна намеса в президентските избори в страната през март, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Законът за чуждестранните агенти може да бъде усъвършенстван, призна Путин на среща с ръководствата на двете камари на парламента. В същото време той подчерта, че нормативният акт трябва да изпълнява своята функция - да не позволи намеса отвън във вътрешните работи на Русия.

Путин призова за внимателно изучаване на работата на чуждестранни компании в социалните мрежи по време на предизборната кампания в Русия.

Делът на рекламите на руските медии RT и "Спутник" в западните социални мрежи бе стотни от един процент, въпреки целия шум по въпроса. А у нас чуждестранните компании имат много по-голямо присъствие в социалните мрежи“, коментира руският президент.

Путин призова Държавната дума и Съвета на Федерацията да се занимават не само с политическа борба преди изборите, но и да не забравят за законотворческата си работа.

Руският президент се обяви за премахване на 13-процентовия данък печалба върху средствата, връщани в страната от чужбина, както и за нова амнистия за връщане на капитали в Русия, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че на фона на големия отлив на капитали през 2014 г., влошаването на отношенията със Запада заради Украйна и ниските цени на петрола, руските власти обявиха амнистия за онези, които връщат капитали в страната. Тя изтече в средата на миналата година.

„Сега не се налага широко използване на руските въоръжени сили в Сирия“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че руските военни в тази страна ще изпълняват целенасочени задачи в борбата срещу тероризма, ако се налага.

Ситуацията с терористичната заплаха в Афганистан щеше да е още по-лоша, ако там нямаше американски войски, коментира Путин. Той призова за обективно признаване на този факт, въпреки "сложните отношения" между Русия и САЩ.

Силно земетресение в Гърция

http://www.cross.bg/silno-zemetresenie-v-gurtziya-1564170.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано на западното крайбрежие на Гърция, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът на труса е бил на около 94 км югоизточно от остров Корфу, на дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали или разрушения.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване