САЩ орязаха парите на ООН заради Йерусалим

https://frognews.bg/novini/sasht-oriazaha-parite-oon-zaradi-ierusalim.html

САЩ орязаха парите на ООН с 285 млн. долара. Това идва броени дни след като близо 130 държави гласуваха срещу решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел.

Част от варненския кв. "Виница" е без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=366067

Високата част на варненския кв. "Виница" и местност "Малко Ю" са без вода днес, съобщиха от пресцентъра на ВиК - Варна за Moreto.net. Очаква се водоснабдяването да бъда възстановено до около 15.00 часа.

Шефът на руския футбол се оттегли в навечерието на Мондиал 2018

https://offnews.bg//futbol/shefat-na-ruskia-futbol-se-ottegli-v-navecherieto-na-mondial-2018-671840.html

Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко няма да бъде президент на Футболния съюз, съобщава ТАСС. Ръководителят е решил да си вземе почивка, но остава шеф на организационния комитет на Мондиал 2018 през следващото лято.

Александър Алаев ще заеме поста на 59-годишния Мутко, който е съобщил новината по време на заседание на Изпълнителния комитет на руската футболна централа.

Виталий Мутко ръководи футбола в Русия в периода 2005-2009 година. През 2015 година отново зае поста след оттеглянето на Николай Толстой. В последно време името му се свързва с огромния допинг скандал около олимпиадата в Сочи 2014.
Мутко говори близо половин час преди да засегне главната тема, а именно отеглянето си и причините за това.

"Наказват ме. Твърдят, че в Сочи е имало манипулации. Не мога да се съглася с това и ще обжалвам в Спортния арбитражен съд. Ако човек не оспорва, значи е съгласен с обвиненията. Докато тече обжалването се оттеглям временно от президентския пост във футбола. Засега за шест месеца, но може да се върна и по-рано. Постъпката ми е продиктувана от желанието футболният съюз да работи спокойно", каза Мутко.

Във ФИФА приветстваха решението му да оттегли и му благодариха за отговорния ход.
"Решението няма да повлияе на организацията на световното първенство. Продължаваме да си сътрудничим с правителството на Русия, футболния съюз и организационния комитет. В близките дни предстои среща с всички страни, за да съгласуваме следващите си стъпки", пише в прессъобщение на световната футболна централа.

В самата Русия не бяха толкова дипломатични относно оттеглянето на Мутко временно от поста.

"За първи път се сблъсквам с подобна формулировка - "временно прекратяване на изпълнението на задълженията президент на РФС". Временно човек може да бъде само бременен. Това е бягство от отговорност и опит да оцелее. Постъпката му не е мъжка. Защо едва сега реши да се прави на патриот и да се съди с МОК, след като обвиненията към него се точат ог година. Явно има проблеми с организацията на световното, вината за които иска да прехвърли на заместника си", коментира заместник председателят на парламентарната комисия по физически култура, спорт, туризъм и младежка политика Валерий Газаев.

Пожарникари: Няма време да мислим за друго освен да спасим хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630760

Пожарникари: Няма време да мислим за друго освен да спасим хораБяхме на дежурство на 5 август, когато получихме съобщение за пострадали 5-има души. Тръгнахме без да имаме много информация, разказаха пред Би Ти Ви пожарникарите, които извадиха 5-има души, паднали след катастрофа в 70-метрова пропаст в Кресненското дефиле. Когато пристигнахме, видяхме че имат множество травми.

Гражданската отговорност скача до 600 лева за шофьорите с прегрешения

http://www.cross.bg/otgovornost-grazhdanskata-leva-1564169.html

/КРОСС/ Гражданската отговорност ще зависи от поведението на пътя. До месеци тя поскъпва драстично за провинилите се шофьори, съобщава БТВ. Формулата, според която ще се изчислява кой колко да плаща, ще включва поведението ни на пътя за година назад. До въвеждането на системата Гражданската отговорност няма да поскъпва, обещават от Асоциацията на застрахователите. Средната полица ще остане 200 лева. Очаква се шофьорите с най-лоша история да плащат 200% повече от средната стойност на застраховката в момента, което означава почти 600 лева, а за онези, които нямат нарушения, полицата да е наполовина.Опитите гражданската да е по-евтина за изрядните и по-скъпа за джигитите продължават вече почти 10 години. От Комисията за финансов надзор този път са категорични - така наречената система „бонус малус" ще влезе в сила през 2018 г. Нормативната уредба се очаква да бъде приета до март. Консултант, нает от комисията, изготвя конкретната формула, според която ще се изчислява кой колко да плаща. Тъй като у нас този тип застраховка е свързана с автомобила, а не с шофьора, собствениците ще трябва да внимават на кого дават колата си. Данните за автомобилите ще се получават директно от системата - така срещу името на собственика ще се появява коефициент например +100% или пък минус 20%. Подготвяйки новите правила, експертите ще трябва да изчистят и въпроса какво се случва с кола, с която са извършени множество нарушения и след това я купува изряден шофьор

Какви са историческите доказателства, че Иисус Христос е съществувал

http://www.transmedia.bg/2017/12/26/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2/

Истинска личност ли е Иисус, или е просто „идея“? Този въпрос все по-често си задават все повече хора. Британският „Гардиън“ е подбрал няколко исторически факти,  които доказват, че Иисус е реална историческа фигура, съществувала преди повече от 2000 години

 

Може ли да сме уверени, че Иисус Христос наистина е живял?

Историческите доказателства за Иисус от Назарет са както отдавна установени, така и широко разпространени. В рамките на няколко десетилетия от предполагаемия му живот той е споменат от еврейски и римски историци, както и от десетки християнски писания. Сравнете това с историята например за крал Артур, който предполагаемо е живял около 500 година сл. Хр. Основният исторически източник за събитията от онова време дори не споменава Артур. За първи път името му се 300 или 400 години, след като е неговото предполагаемо съществуване.  Доказателствата за Иисус не са ограничени до по-късния фолклор, какъвто е случаят с Артур.

 

Какво ни казват християнските писания?

Голямата стойност на тези доказателства е, че са ранни и подробни. Първите християнски писания, които говорят за Иисус се намират в посланията на апостол Павел. Учените са убедени, че най-ранната писмени доказателства са написани в рамките на 25 години от смъртта на Иисус, а историята на Иисус присъства детайлно в евангелия  от Новия завет, които датират от около 40 години след смъртта му.

Всички те се появяват в рамките на живота на множество очевидци и предоставят описания, които се отнасят към културата и географията на Палестина от първи век. Трудно е да си представим защо християнски автори биха измислили такъв детайл за еврейската страна.

Какво казват нехристиянски автори за Иисус?

 

Доколкото знаем, първият автор извън църквата, който споменава Иисус е еврейският историк Йосиф Флавий около 93 година сл. Хр. Той има две препратки към Иисус. Едно от тях е спорно, защото се смята, че е повредено по-късно от християнски книжовници, които са отричали писанията на Йосиф Флавий. Второто обаче е лишено от съмнение за достоверност. В него се говори за „Иисус, така наречения Христос“.

Само около 20 години след Йосиф Флавий имаме римските политици и историци Плиний и Публий Корнелий Тацит, които заемат едни от най-високите позиции в началото на II в. Сл. Хр. От Тацит научаваме, че Иисус е бил екзекутиран, а Пилат Понтийски е бил римският префект, който отговаря за юдейските територии, а Тиберий е император. Все исторически свидетелства, които се вписват във времевата рамка на евангелията. Плиний допринася за информацията, че там, където е бил губернатор в Северна Турция, християните почитали Христос като бог. Тацит нарича тяхната религия „унищожително суеверие“.

 

Колко противоречиво е съществуването на Иисус сега?

 

В една неотдавнашна книга френският философ Мишел Онфрей говори за Иисус като обикновена хипотеза, за съществуването му като за идея, а не за историческа фигура. Преди около 10 години в САЩ беше създаден „Проектът Иисус“. Един от основните му въпроси за обсъждане е съществувал ли е Иисус или не. Някои автори дори твърдят, че Иисус от Назарет е бил „двойно несъществуващ“, като твърди, че Иисус и Назарет са християнски измислици. Заслужава да се отбележи, обаче, че и двамата историци, които са написали тези срещу съществуането на Иисус са атеисти. Това са Морис Кейси от Nottingham University и Барт Ерман University of North Carolina. Те имат остри критики към „Мутът Иисус“, като го наричат ​​като псевдо-научен.

Въпреки всичките факти едно скорошно проучване разкри, че 40% от възрастните в Англия не вярват, че Иисус е истинска историческа фигура.

Снимка: Кадър от филма „Иисус от Назарет“

Земетресение със сила 4,7 по Рихтер в Гърция

https://frognews.bg/novini/zemetresenie-sas-sila-4-7-rihter-gartsiia.html

Земетресение от 4,7 по Рихтер е регистрирано тази нощ в Гърция, съобщава Европейския сеизмологичен център.

Британци проследили нов руски боен кораб

http://dnes.dir.bg/news/rusia-velikobritania-nato--rusia-boen-korab-26725222

Британски кораб е съпроводил руски плавателен съд близо до британски териториални води, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Германският външен министър: На базата на Брекзит ЕС трябва да изгради нов модел на отношения с Турция и Украйна

http://www.cross.bg/tyrtziya-ykraiina-model-1564168.html

/КРОСС/ Европейският съюз може да започне да изгражда отношения с Турция и Украйна, опирайки се на нов модел, който ще бъде създаден след излизането на Великобритания от структурите на Общността. Това предложи министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел, предава Deutsche Welle. „Ако успеем да изработим разумно споразумение с Великобритания, което да урежда нейните взаимоотношения с Европа след Брекзит, то може да стане модел, който да бъде използва и за други страни като Украйна и Турция", отбеляза първият дипломат на Берлин. Според Габриел тези две страни няма да станат част от Общността в близките години. „В тази връзка сме длъжни да помислим за алтернативни форми на по-близко сътрудничество" с тях, допълни германският външен министър.  

Катастрофа на АМ "Хемус", движението е ограничено

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-na-am-hemus-dvizhenieto-e-ogranicheno-2069272

Ограничено е движението около 14-ия километър на магистрала „Хемус” в посока Варна заради катастрофа, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".
Колите се насочват по обходен маршрут през Елешница – Столник – път I-6 Саранци – път III-1001

Кричим в траур заради жертвите на катастрофа

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/krichim-v-traur-zaradi-zhertvite-na-katastrofa-2069270

Ден на траур е обявен в Община Кричим в памет на загиналите в тежката катастрофа на разклона за село Йоаким Груево до Пловдив. Тази нощ светлините на елхите в Кричим ще бъдат загасени. „Нека бъдем съпричастни с болката и тъгата по изгубените без вр

Северна Корея се готви да изстреля разузнавателен спътник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630757

Северна Корея се готви да изстреля 
разузнавателен спътник
Северна Корея, чиято космическа програма според някои експерти е само параван за балистичната й програма, се готви да изстреля нов спътник, съобщи южнокорейският в. "Чунан илбо", цитиран от Франс прес и ТАСС. Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН гласува девети пакет санкции, за да принуди Пхенян да се откаже от забранената си ядрена и

Андрей Райчев: Ерата на Борисов може да си отиде на местни избори

https://frognews.bg/novini/andrei-raichev-erata-borisov-moje-otide-mestni-izbori.html

ГЕРБ е неспособна на реформи. Дават на електората си по един бонбон и остава на власт. Това ще спре един ден, прогнозира в предаването „Тази сутрин” социологът Андрей Райчев.

39 души бяха ранени при експлозия на фойерверки на фестивал в Куба

http://www.cross.bg/raneni-sred-festival-1564167.html

/КРОСС/ Общо 39 души пострадаха при експлозия на фойерверки по време на традиционен фестивал в кубинския град Ремедиос. По-рано се съобщаваше за 22-ма ранени, сред които шест деца на възраст между 11 г. и 15 г., ранени навръх Бъдни вечер. По данни на местните средства за масова информация, които цитират здравните власти, сред ранените има някои с „много тежки наранявания, някои - с по-малко сериозни и други, които са в критично състояние". Всички пострадали са кубинци, в разпространените доклади не се споменава информация за ранени туристи. Вековният фестивал „Парандас" в централния град Ремедиос на северния бряг на острова се провежда на 24 декември и привлича хиляди кубинци и туристи. Два от кварталите на града се състезават всяка година на Бъдни вечер, за да направят най-зрелищното шоу с фойерверки сред карнавална атмосфера. Причината за експлозията се разследва, според официалните медии.  

Андрей Райчев: Борисов сдобри Доган и Ердоган

http://clubz.bg/62261-andrej_rajchev_borisov_sdobri_dogan_i_erdogan

Бойко Борисов подобри отношенията между ДПС и Турция, Ахмед Доган му е задължен и няма никакъв интерес правителството да пада. Това каза пред бТВ социологът Андрей Райчев. Той обобщи годината така - "лошо за света и хубаво за България". И изтъкна, че това е интересно явление, защото "обиконовено като е лошо в света, у нас е по-лошо".

"Турция стана съмнителен член на НАТО, член на Европа, член на Запада. Много се оплете. И Европа, и САЩ едновременно решиха да мислят Балканите като свой последен рубеж. Това е огромна промяна. Западът е много активен, мнгоо иска стабини Балкани и промени политиката си. Особено САЩ", заяви Райчев.

И припомни, че на Сърбия ясно й е казано, че или е със Запада, или е с Русия, което също е част от общата промяна на политиката по отношение на региона.

"България, в случая Борисов успя да се възползва от тази ситуация. Стана емисар на всичко това", смята Райчев.

Той припомни, че само преди няколко месеца големият политически въпрос у нас е бил дали Лютви Местан ще успее да направи парламентарен пробив.

"Турция организираше партия, плашеше ни с бежанци в страната", допълни Райчев.

Според него обаче Борисов е успял да "избори" своя посланическа роля.

"Той е единственият, който има легитимно право да защитава Ердоган в Европа. Един не минава през границата, Местан беше блокиран. Такава партия (ДОСТ - б.р.) няма. Това бяха очевидно условията на Борисов. България е в невероятно хубаво политическо място Нямаме нафта, желязо, но място имаме", поясни Райчев.

Според него Турция все още се старае да удържи някакво двойнствено положение, но вероятността скоро да бъде приета в Европа е нула, макар всички да се правят, че не е така.

"България винаги е създавала проблемите, никога не сме ги решавали. Сега за пръв път сме в ситуация тук да идват всички балкански лидери, ние да даваме акъл", каза Райчев.

Според него ДПС е било смъртно ранено с Местан, "близо до сърцето". И продължава да има тази рана.

"Борисов прави голяма сделка, и то не задкулисна: Аз спасявам ДПС,  но вие ако обичате... И те обичат. ДПС политически дължи много на Борисов. Ердоган прекрати агресията. Те получиха огромна политическа услуга. Не са заинтересовани това да престане. Те нямат никакъв интерес Борисов да пада", каза още Райчев.

Според него това е "политическа сделка в най-добрия смисъл", която е изгодна за Ахмед Доган. А това, че ГЕРБ нямат алтернатива било очевидно.

Слънце и днес, вятър само в планините

https://offnews.bg//obshtestvo/slantce-i-dnes-viatar-samo-v-planinite-671839.html

Слънчево ще е времето днес, сутрешните мъгли и ниски облаци ще се разсеят до обяд и в низините. се навсякъде в 

Максималните температури ще са между 9 и 14 градуса, според прогнозата на НИМХ към БАН.

Над Черноморието ще грее слънце, почти няма да духа вятър.  Температурите на въздуха и в морето ще са равни - около 10 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините също ще бъде слънчево, но ще духа умерен и силен вятър от запад-югозапад. По високите върхове температурите ще се качат най-много до между 4 и 9 градуса. 

Осуетиха опит за покушение срещу президента на Аржентина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630754

Осуетиха опит за покушение срещу президента на АржентинаПолицията в Аржентина задържа човек, опитващ се да влезе на територията на резиденцията на президента Маурисио Макри със самоделно огнестрелно оръжие. Това съобщи в понеделник телевизионният канал "Тодо Нотисиас", цитиран от БГНЕС. По данни на медията задържаният се е отправил с автомобила си към един от входовете на резиденцията,

Отново слънчево и необичайно топло за сезона

http://www.cross.bg/slunchevo-mugla-temperatyri-1564166.html

/КРОСС/ Днес ще бъде слънчево и почти тихо. Преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Топло време, с максимални температури между 9 и 14°, по-ниски в местата с мъгла. Атмосферното налягане е по-високо от средното за декември - слабо ще се понижи. Над Черноморието ще бъде слънчево и почти тихо. Максимални температури на въздуха: 10°-12°. Температурата на морската вода е 9° - 10°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Над планините ще бъде слънчево. Ще духа умерен, по билата и силен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 9°, на 2000 метра - около 4°.

Пътната обстановка на 26 декември

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1564165.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 26.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 10° до + 5°.Времето над страната е предимно ясно.Слаб вятър духа в областите Варна, Русе, Смолян, Шумен.Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на места - мокри, а по усойните и планински райони - частично заледени и обработени.Намалена видимост поради мъгла- до 50 м. в района на гр. Раднево и гр. Гълъбово /обл. Стара Загора/;- до 150 м. в района на гр. Трън и гр. Перник /обл. Перник/ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в

Гонят руски военни кораби от британски води

http://www.moreto.net/novini.php?n=366065

Кралският военноморски флот съобщи, че вечерта срещу Коледа британска фрегата е прихванала руски военен кораб в Северно море до териториалните води на Великобритания, предаде Би Би Си. От командването уточняват, че корабът HMS St Albans контролира движението на руския "Адмирал Горшков" в районите, представляващи национален интерес.

Рождениците на 26 декември

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-dekemvri-1564176.html

/КРОСС/ Ники Кънчев, телевизионен и радио водещ Елизабет Костова, писателка Акад. Васил Големански, зоолог Веселин Вучков, адвокат, бивш министър на вътрешните работи Димитър Коруджиев, писател Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк Кольо Георгиев, писател и драматург Митхат Метин, депутат от ДПС в 43 НС Юри Ступел, композитор Тодор Попов, кмет на гр. Пазарджик

И тази година оцеляхме, но младите и интелигентните трудно ще бъдат задържани в България

http://www.cross.bg/bulgariya-suyuz-evropeiiskiya-1564152.html

/КРОСС/ Развитието на икономиките води до може би необратими последици върху природната среда, върху демографската система, върху състоянието в обществата и така нататък. Данните, че световната икономика е отбелязала растеж над 3,5% през тази година, вероятно, сами по себе си изглеждат като чудесни и добри за световната икономика, но оттук натам започват проблемите, които ще се проявят вероятно като черни лебеди през следващата година, тъй като дисбалансите между отделните страни и дисбалансите вътре в обществата водят след себе си различни последици. Това обяви по „Хоризонт" професор Боян Дуранкев. „България ще постигне икономически растеж може би и 4% през тази отиваща си година, но това е по-малко, отколкото е необходимо, за да не изоставаме от средното ниво на развитие на Европейския съюз. Това означава, че България ще се отдалечава от най-развитите и средно развитите икономики в Европейския съюз и единствените, с които ще продължаваме да мерим донякъде някакви сили остават на румънски съседи от ЕС или тези страни, които още не са членки на Европейския съюз. Това е единственото поле за състезание, което остава на България. България не успява да постигне тези темпове от 6-7-8 процента даже, които в някои години бяха напълно постижими за българската икономика, за да не се отдалечава от средните нива на развитие на Европейския съюз", коментира икономистът

САЩ орязаха финансирането на ООН с 285 млн. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630752

САЩ орязаха финансирането на ООН с 
285 млн. долараСъединените щати орязаха финансирането на ООН с 285 млн. долара. Бюджетното съкращение идва броени дни след като близо 130 държави гласуваха срещу решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел, предаде NOVA.  Американският представител в световната организация Ники Хейли обвини ООН за прекомерните си бюджетни разходи,

Напрежение между Великобритания и Русия в Северно море

http://www.cross.bg/more-ryski-severno-1564164.html

/КРОСС/ Британски военен кораб е ескортирал руски плавателен съд, преминаващ в близост до териториалните води на Обединеното кралство в Северно море, съобщават Министерството на отбраната в Лондон. Случката се е разиграла по коледните празници, като от британската страна обявиха, че „се наблюдава засилена активност на руските военноморски сили край Острова". Фрегата HMS St Albans изпратена на 23 декември да проследи новия руски военен кораб „Адмирал Горшков", прекосявал Северно море. Плавателният съд на Кралските военноморски сили е наблюдавал движението на руския кораб навръх Коледа и се очаква да се завърне в пристанището в Портсмут по-късно във вторник, 26 декември. Министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън заяви в изявление след инцидента, че „няма да се поколебае да защитава нашите (британските - бел. р.) води и няма да толерира каквато и да било форма на агресия". От британското военно министерство допълниха, че е бил изпратен и хеликоптер да наблюдава други два руски плавателни съда. Отношенията между Великобритания и Русия са напрегнати, а наскоро първият дипломат на Лондон Борис Джонсън заяви, че са налице „изобилни доказателства" за руската намеса в чужди избори. Неговият колега Сергей Лавров на свой ред подчерта, че подобни твърдения не са аргументирани.  

На Свети Йосиф се чества Денят на бащата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/26/3088836_na_sveti_iosif_se_chestva_deniat_na_bashtata/?ref=rss


На църковния празник Събор на Пресвета Богородица - денят след Рождество Христово, се чества паметта на Свети Йосиф, на цар Давид и на Яков.<br /><br />По решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" (28 март 1997 г.) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път той е честван в България през 1997 г.<br /><br />Денят на бащата е празник, на който...

„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лева за децата

http://clubz.bg/62260-%E2%80%9Ebylgarskata_koleda%E2%80%9C_sybra_nad_2_mln_leva_za_decata

Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на спасения детски живот продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов“ под патронажа на президента Румен Радев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Към момента са изпратени 484 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в началото на декември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 525 000 лв., a над 16 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.

На благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ присъстваха президентът Румен Радев, Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017), дипломати, лекари и много деца на „Българската Коледа“.

В подкрепа на спасения детски живот на сцената на Народния театър излязоха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти. Тази година концертът бе реализиран от екипа на „Dream Team Productions” и излъчен пряко по Българската национална телевизия, Нова телевизия и Българското национално радио.

Васил Найденов, Орлин Горанов и Еделина Кънева, група „БТР“ и група „Фондацията“, Михаела Филева, Графа, Криско, Миро, Поли Генова, Васил Петров, Орлин Павлов, Мариана Попова, Михаела Маринова, както и възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група „Бон-Бон“, Фолклорен танцов ансамбъл „Пламъче“, Софийска филхармония и хора към Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ посветиха своите изпълнения на изпадналите в беда деца и призоваха за подкрепа.

Като застъпници на „Българската Коледа“ на сцената излязоха и журналисти от трите национални телевизии – БНТ, бТВ и Нова ТВ. Сред застъпниците, които призоваха за съпричастност към децата в беда бяха актрисата Мартина Вачкова, тенисистът Григор Димитров, лекоатлетката Ивет Лалова, сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, алпинистът Боян Петров, волейболистите Радостин Стойчев и Владимир Николов, лекоатлетката Мирела Демирева, един от най-добрите български състезатели по тенис на маса - Денислав Коджабашев, съзтезателката по художествена гимнастика Невяна Владинова, актрисата Десислава Бакърджиева, актрисата Яна Маринова и спортният журналист Иво Иванов.

Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива: www.bgkoleda.bg. На същия е посочен и реда за кандидатстване за подпомагане.

ДПС с митинг на Тюркян чешма, Местан почита жертвите след края му

https://offnews.bg//politika/dps-s-miting-na-tiurkian-cheshma-mestan-pochita-zhertvite-sled-kraia-671814.html

С възпоменание за жертвите на т. нар. Възродителен процес днес в село Могиляне Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид.

Пред паметника „Тюркян чешма”, изграден в памет на 17- месечната Тюркян, убита по време на протестите през 1984 г. в Родопите, ще присъстват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.- председателите на ДПС, членове на ЦОБ на ДПС, ПГ на ДПС, евродепутати, Младежко ДПС, кметове, общински съветници, гости от Турция, активисти и граждани, които ще изразят почитта си към жертвите, значимостта на събитията за падането на тоталитарния режим и настъпването на демократичните промени в България, съобщиха от ДПС. 

Преди 33 години масовите протести на турците в България имаха символа на съпротивителна гражданска енергия срещу режима на комунистическия диктатор Тодор Живков. Невинните жертви на репресивната комунистическа машина бяха трагична дан за демокрация и свобода, а не за нечий партиен авторитет и надмощие. 17-месечната Тюркян и другите жертви са герои на цялата демократична кауза и е неморално да бъдат присвоявани посмъртно от егоистичните напъни на която и да е партия, заяви в своя позиция лидерът на ДОСТ Лютви Местан. 

В текста му се казва още:

Това бяха моите човешки аргументи да призова за департизиране на възпоменанието и за отбелязване на събитието със смирена почит без пропаганда. Гробовете на невинните жертви не са място за трупане на политически капитал. 

За съжаление, не бяха чути. Не бе чут и синът на убитата Айше Моллахасан, който миналата година в Могиляне призова депесарите да свалят партийните си знамена и да не си присвояват деня на майка му, на Тюркян и на другите жертви.

За ДПС призивът на Фикри няма никаква стойност. Те и тази година грубо ще партизират възпоменанието и ще превърнат героичните дати на цял един народ в свои партийни афиши. Гибелта не е партийна манифестация. Така всяка поредна година 26 и 27 декември вместо да обединяват демократичната общност в България, противопоставят хора с различни политически възгледи, но с еднакво право да почитат паметта на жертвите. ДПС и тази година ще монополизира събитието. А къде да застанат безпартийните български граждани и членовете на други партии, които не искат да са под знамената на ДПС, защото не одобряват политиката на тази партия?

Тюркян е ценностен символ на всички български граждани – демократи, и не може да бъде „разкъсвана“ партийно. На ДПС е полезно да се припомни притчата за Соломон, вдъхновила Бертолт Брехт за разказа му „Кавказкият тебеширен кръг“, където Соломон отсъжда майчинство на детето на онази жена, която отказва да участва в разкъсването му.

ДОСТ няма да участва в „разкъсването“ и партизирането на символи, които трябва да ни обединяват, а не да ни противопоставят партийно. Героите стоят по-високо от всички партии. 

Лютви Местан обяви, че ще  почете паметта на убитите, след като митингът на ДПС приключи.

Остатъчен гръцки трус бе регистриран край язовир "Доспат"

http://www.cross.bg/popova-trys-geografiya-1564163.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 2,9 е регистрирано на територията на язовир „Доспат" в близост до Сърница. Това сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география, цитирана от „Фокус".Земният трус е регистриран в 01.48 часа и е с дълбочина 11,3 км. Земетресението край Сърница е остатък от гръцко земетресение, което се е случило по същото време. Това каза дежурният сеизмолог oт Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН Илиана Попова, цитирана от "Фокус". „Просто автоматичната система е преценила, че там е епицентъра, но такова земетресение няма и затова го махнахме от картата на сайта", обясни Попова.

Шанхай с план за развитие, ограничава броя на населението

//dariknews.bg/novini/sviat/shanhaj-s-plan-za-razvitie-ogranichava-broia-na-naselenieto-2069264

Китайският финансов и икономически център град Шанхай ще ограничи до 2035 г. броя на населението си до 25 милиона души в опит да се пребори с "болестите на големия град", съобщи градската управа, цитирана от Ройтерс.

На сайта си градският съвет съобщ

Силвестър Сталоун се зарадва на известен гост на Коледа (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/silvestyr-staloun-se-zaradva-na-izvesten-gost-na-koleda-snimki-2069267

Арнолд Шварценегер отиде на гости на приятеля си Силвестър Сталоун навръх Коледа. „Вижте кой се отби на Коледа! Шварценегер винаги изпълва стаята с позитивна енергия“, написа в "Инстаграм“ Сталоун под тяхна обща снимка, на която той позира с известния си колега пред статуята на Рок

А как да му кажеш, че изглежда ужасно?

//dariknews.bg/novini/komentar/a-kak-da-mu-kazhesh-che-izglezhda-uzhasno-2069271

Сипем комплименти за облеклото на някой приятел или за прическата на някоя позната, вместо да признаем, че са ужасни. В замяна на това те пък не ни казват в очите, че трябва да поотслабнем. Полезна е лъжата?

"Много добре изглеждаш" ....
 
Фалшиви

Военно напрежение в Северно море между Великобритания и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630750

Военно напрежение в Северно море между Великобритания и Русия
Военно напрежение в Северно море! Британски фрегата е съпроводила руски боен кораб близо до британски териториални води, предаде NOVA.  Британската фрегата „Сейнт Олбънс” отплавала на 23 декември да проследи кораба „Адмирал Горшков” заради повишена активност при движението му в Северно море. Властите в Лондон съобщават,

Празнуваме Деня на бащата

https://www.actualno.com/celebrate/praznuvame-denja-na-bashtata-news_651387.html

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата. Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи, информира БГНЕС. В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати.

Звездите подкрепиха "Българската Коледа"

http://www.cross.bg/godina-kampaniyata-sred-1564162.html

/КРОСС/ За 15-а поредна година навръх Рождество звездите на България се обединиха в помощ на най-малките пациенти на традиционния благотворителен спектакъл "Българската Коледа". Тази година кампанията е под мотото "В подкрепа на спасения детски живот". Набраните средства ще помогнат в грижата за продължителното лечение и активната рехабилитация. Инициативата се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Сред изпълнителите, които подкрепиха каузата са Васил Найденов, Орлин Горанов, групите БТР и „Фондацията", Михаела Филева, Графа, Поли Генова, Васил Петров, Орлин Павлов, Мариана Попова, детска вокална група „Бон-Бон", Софийска филхармония и хора към ансамбъл „Филип Кутев". Сред застъпниците за каузата са и тенисистът Григор Димитров, лекоатлетката Ивет Лалова, сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, алпинистът Боян Петров, гимнастичката Невяна Владинова. За изминалите 14 години в рамките на благотворителната инициатива са събрани близо 30 милиона лева. Подпомогнати са над 3800 деца и 259 лечебни заведения. Дарителските сметки на кампанията остават отворени през цялата година.  

Намалена видимост заради мъглата

https://frognews.bg/novini/namalena-vidimost-mesta-zaradi-maglata.html

Намалена е видимостта заради мъгла в района на Раднево и Гълъбово, област Стара Загора, както край Трън и Перник.

Отбелязваме Деня на Бащата

http://www.moreto.net/novini.php?n=366064

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня.

Днес ще бъде топло и слънчево с максимални температури между 9 и 14°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6630741

Днес ще бъде топло и слънчево с максимални температури между 9 и 14°
Днес ще бъде слънчево и почти тихо. Преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Топло време, с максимални температури между 9 и 14°, по-ниски в местата с мъгла. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската

Почитаме всички бащи, а имен ден имат...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/pochitame-vsichki-bashti-a-imen-den-imat-6077542

След Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на св. Богородица, родила Спасителя

Британска фрегата следяла руски боен кораб в Северно море

https://frognews.bg/novini/britanska-fregata-shpionirala-ruski-boen-korab-severno-more.html

Британски фрегата е съпроводила руски боен кораб близо до британски териториални води.

Прогноза за времето - 26 декември (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-26-dekemvri-vtornik-news_651390.html

През изминалата нощ беше ясно и почти тихо. Минималните температури бяха между минус 2 и 3°. Сутринта на места в низините и котловините се образува мъгла или ниска слоеста облачност, като там дневните температури ще останат по-ниски. Над останалата част от страната ще бъде слънчево и топло за края на годината. Максималните температури ще са предимно между 9 и 14°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция "

Никой не проверява машинистите за наркотици

http://dnes.dir.bg/news/alkohol-narkotitzi-proverki-mashinisti-26708616

Всички машинисти в страната подлежат на постоянен контрол за употреба на алкохол преди работа. Оказва се обаче, че никой не ги проверява за употреба на дрога.

Разпределени роли в семейството на Христо Гърбов и Иглика Трифонова: Ицо разсмива хората, а Иглика ги разплаква

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6627836

Разпределени роли в семейството на Христо Гърбов и Иглика Трифонова: Ицо разсмива хората, а Иглика ги разплакваСлед Нова година пак ще снимат “Комиците” и защо е фалшива новина написаното в жълти издания, че съпругата не харесва скечовете им. Напротив, когато са смешни, искрено се забавлява - Иглика, защо бяхте в Сърбия? Иглика Трифонова: С продуцента и оператора на “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” присъствахме на прожекция на филма в

За какво ще отидат 237 млн. лв. от програма „Региони в растеж“

http://clubz.bg/62259-za_kakvo_shte_otidat_237_mln_lv_ot_programa_%E2%80%9Eregioni_v_rastej%E2%80%9C

NIK тролейбус софия градски транспорт 01

25 „интелигентни“ пешеходни пътеки ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от догодина. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Датчиците трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника.

Инсталирането на „умните“ системи за безопасност ще стане със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна.

Ще се подобри и диспечерската програма на града – светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуси, като стойността на целия проект е 37 млн. лв. 

Варна е един от 39-те големи града, които модернизират градския си транспорт с 237 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Амбициозни са и проектите на останалите бенефициенти - община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а Перник – с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул.“Придунавски“, който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт. Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки с цел дистанционно регулиране на движението. 

124 млн. лв. ще бъдат вложени в транспорта на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", което ще позволи по-висока скорост на движение. Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска“ от кръстовище с бул. „К. Стоилов“ до кв.„Орландовци“. Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси. Според урбанистите трамвайният транспорт трябва да е във фокуса на вниманието, защото е не само екологичен, но позволява на хората да се чувстват част от градската среда, да виждат настъпващите промени и пътувайки да се радват на слънцето и зелените площи. 

През първия програмен период по ОПРР в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв. 

Автобусният парк на тези градове беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.

С цел насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи, а за удобство на гражданите бяха монтирани по спирките 1975 електронни информационни табла (ЕИТ).  

Реализацията на тези проекти е проява на европейската солидарност и за пореден път показва ползите от европейските средства за подобряване на качеството на живот в българските градове и региони и намаляване на различията между тях.

Преглед на печата - 26 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366063

Коледната тематика е водеща за електронните всекидневници на втория ден от Рождество. "На този чуден празник - раждането на Исус Христос, трябва винаги да помним неговите завети и да живеем според тях, за да има мир, любов и разбирателство.

Британски фрегати и хеликоптери срещу руски кораби в Северно море

https://offnews.bg//sviat/britanski-fregati-i-helikopteri-sreshtu-ruski-korabi-v-severno-more-671838.html

Британски фрегата е съпроводила руски боен кораб близо до британски териториални води, съобщи Би Би Си. Фрегата "Сейнт Олбънс" е наблюдавала руския военен кораб " Адмирал Горшков", заради повишена активност при движението му в Северно море.

Корабът "Адмирал Горшков" преминава поредни изпитания и затова още не може да бъде включен към Военоморския флот на Русия, твърди ТАСС. 
Военното министерство в Лондон съобщи, че друг кораб - "Тайн", е бил повикан да ескортира руска разузнавателна машина в Северно море и Ламанша на Бъдни вечер. Хеликоптер пък бил изпратен по-късно да наблюдава други два руски плавателни съда.

Преди дни началникът на въздушната отбрана сър Стюарт Пийч заяви, че Великобритания и НАТО трябва да изведат като приоритет защитата на инфраструктурата, която се намира в морските територии. 

Бащите днес празнуват

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/bashtite-dnes-praznuvat.html

На втория ден от Коледа, 26 декември, отбелязваме Деня на бащата.

Фирми масово си тръгват от Каталуня

http://clubz.bg/62258-firmi_masovo_si_trygvat_ot_katalunq

След изборите на 21 декември в Каталуня започва нова вълна, при която фирми ще продължат да напускат испанската автономна област.

Това прогнозира пред в. "Ел Мундо" Хавиер Вега де Сеоане. Той е председател на Предприемаческия кръг (ПК) - една от най-важните бизнес асоциации в Испания.

Притесненията му се споделят и от други подобни организации в страната. Такива опасения прозвучаха и в коледното приветствие на крал Фелипе VI към испанските граждани.

На предсрочните регионални избори в Каталуня трите главни сепаратистки партии, взети заедно, спечелиха абсолютно мнозинство. Това до голяма степен обезсмисля факта, че първа политическа сила в автономната област е антисепаратистката "Сиудаданос" ("Граждани").

Повечето големи компании и банки в Каталуня започнаха да местят централите си още след обявения за незаконен референдум за независимост на 1 октомври. Последваха ги по-малки предприятия. Сега всичко ще продължи с по-голяма сила, смята Хавиер Вега де Сеоане. Такова е мнението и на Испанската конфедерация на бизнес организациите (ИКБО), Испанската камара и Американската търговска камара в Испания.

И доскорошният каталунски премиер Карлес Пучдемон, и намиращият се в ареста негов заместник Ориол Жункерас отправиха послания, че са готови за диалог, без да дават сигнали, че се опитват да поемат отново по пътя на независимостта. Според Вега де Сеоане обаче това не е достатъчно.

"Кой ще инвестира в Каталуня след тези изборни резултати? За съжаление, ще видим нов икономически спад, по-голям от този, на който сме свидетели от 1 октомври насам", споделя той.

Хавиер Вега де Сеоане

Според последните данни от 1 октомври до изборите на 21 декември от Каталуня са се изнесли 3139 компании. Тоа е нещо нечувано досега в еврозоната, отбелязва "Ел Мундо". Само в деня на вота областта на напуснали 19 фирми.

В момента централите си местят двете най-големи банки в Каталуня - "Ла Кайша" и "Сабадел".  Ръководствата им смятат, че много трудно биха могли да прекратят този започнат от тях процес.

"Единственото положително нещо е победата на Инес Аримадас (лидерката на "Сиудаданос" в Каталуня - б.р.), на една рефоматорска и конституционалистка партия", отбелязва Хавиер Вега де Сеоане.

И допълва:

"В Европа могат да си помислят, че в Испания сме полудели с изборната подкрепа за партии, които докараха Каталуня до ръба на пропастта."

"Навън е много трудно да се обясни случилото се", заявява Хайме Малет - председател на Американската търговска камара в Испания.

Според Вега де Сеоане не е за отхвърляне вариантът с провеждането на нови избори в Каталуня. Дотогава разумът има шанс да надлелее, изтъква председателят на Предприемаческия кръг. Същевременно той се надява, че сепаратистките лидери, които сега могат да формират правителство в Барселона, са получили урок и няма да бутнат Каталуня към пропастта.

Шофьорът на автобуса в Москва не е задействал спирачката?

https://frognews.bg/novini/shofjorat-avtobusa-moskva-zadeistval-spirachkata.html

Шофьорът на автобуса, който се вряза вчера във входа на подлез към станцията на метрото ”Славянски булевард” в Москва, вероятно не е задействал спирачната система, предаде ТАСС, като се позова на компанията ГАЗ, която е производител на автобуса.

На 26 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628060

На 26 декември рожден ден иматВеселин Вучков, бивш министър на вътрешните работи Димитър Коруджиев, писател Кольо Георгиев, писател и драматург Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк” Митхат Сабри Метин, юрист, бивш депутат Ники Кънчев, журналист и тв водещ Петър Иванов, управляващ партньор на “Солитрон България” ООД,

Най-важното от Варна във вчерашния - 25 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366062

Догодина във Варна изграждат 25 "интелигентни" пешеходни пътеки, модернизация в още 39 града 25 „интелигентни“ пешеходни пътеки ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от догодина. Търсят средства от дарители за ремонт на покрива на Катедралата във Варна Кампания за набиране на дарителски средства за възстановяване на покрива на катедралния храм "Свето Успение Богородично" е стартирал Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, научи Moreto.

Земетресение край язовир "Доспат", остатък от гръцки трус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6630709

Земетресение край язовир "Доспат", остатък от гръцки трусЗеметресение с магнитуд 2,9 е регистрирано на територията на язовир, "Доспат", в близост до Сърница. Това сочи справка на сайта на Национален институт по геофизика, геодезия и география, цитирана от Фокус. Земният трус е регистриран в 01.48 часа и е с дълбочина 11,3 км. Земетресението край Сърница е остатък от гръцко земетресение,

От дом на дом, от сърцето на сърцето, Коледа ни...

http://www.cross.bg/ot-dom-na-dom-ot-surtzeto-na-surtzeto-koleda-ni-1564161.html

/КРОСС/ От дом на дом, от сърцето на сърцето, от едно място на друго. Топлината и радостта на Коледа ни приближават по-близо един до друг. Емили Матюс    

Признание от „Кристи‘с“: „Спасителят“ на Леонардо наскоро ретуширана

http://clubz.bg/62257-priznanie_ot_%E2%80%9Ekristi%E2%80%98s%E2%80%9C_%E2%80%9Espasitelqt%E2%80%9C_na_leonardo_naskoro_retushirana

Дали боята на картината от Леонардо „Салватор Мунди“ („Спасителят на света“) още не е била изсъхнала, когато бе продадена на търг за изумителната сума от $450 млн.? 

Това е въпросът, който артексперти повдигнаха миналата седмица след откритието на фотографско доказателство, че някой е рисувал върху нея между излагането ѝ в Националната галерия в Лондон през 2011-а и аукциона в Ню Йорк миналия месец, пише „Дейли Мейл“.

Д-р Мартин Прахер, немски преподавател по история на технологиите в изкуството, изрази изненадата си, че според снимките, направени тогава и сега, картината се е променила. Той предупреди Майкъл Дейли, директор на „Артуоч Великобритания“ (организация, която се бори за по-добри практики при реставрация и консервация на произведения на изкуството), който също остана учуден от различията.

Промените са най-вече в гънките на лявото рамо на Христос, които се виждат на снимките от 2011-2012, когато произведението бе изложено в Националната галерия като откритие, а на снимките от търга на „Кристи‘с“ през 2017-а са изчезнали от картината.

Картината на Леонардо за $450 милиона не е толкова откритие, колкото недовършена работа – каза д-р Прахер. – Никога не би ми хрумнало, че ще продължат да я рисуват, след като вече е била официално показана в изложбата „Леонардо“ и избражението ѝ е влязло в архивите и в историческите книги. Това означава, че картината, продадена миналия месец, не е същата като онази, обявена за работа на Леонардо от Националната галерия“, допълни експертът.

Никой не отрича, че преди излагането в Националната галерия картината е бил подложена на сериозна реставрация, новото доказателство обаче накара друг специалист да заяви:

Имало е и допълнително почистване и ретуширане след автентификацията – и това не е добре, защото творбата се е отдалечила още повече от оригиналния си вид“.

Говорител на „Кристи‘с“ е потвърдил, че Диана Модестини, първоначалният реставратор на картината, е работила отново върху нея преди продажбата ѝ.

Някои от най-изтъкнатите световни учени потвърдиха авторството на Леонардо през 2011 г., когато Люк Сайсън, тогавашният куратор на Националната галерия, включи картината в изложбата „Леонардо“.

Творбата бе продадена на 15 ноември от „Кристи‘с“, Ню Йорк, след като бе обявена за артистичното преоткриване на ХXI век, „една от по-малкото от 20 известни картини на Леонардо“.

Но някои от водещите учени се усъмниха в авторството. Франк Зьолнер от Лайпцигския университет смята, че произведението може би е „висококачествен продукт от ателието на Леонардо“ или дори на по-късен негов последовател.

Списание „Beaux Arts“ публикува материал на Жак Франк, в който експертът по техниката на рисуване на Леонардо и реставратор-съветник в Лувъра казва, че според него истинският автор е асистент на Леонардо, известен като Салаи.

След седмици на хипотези относно името на купувача и статии, сочещи, че той вероятно е престолонаследникът на саудитската корона принц Мохамед бин Салман, „Кристи‘с“ обявиха официално, че купувачът е Министерството на културата и туризма на Абу Даби и че творбата ще бъде изложена в Лувъра, Абу Даби.

Говорител на „Кристи‘с“ съобщи, че според реставраторката „разликата“ между изображенията се дължи на „естествен страничен продукт от процеса на почистване, съхранение и изсъхване“.

В свой доклад от 2014 г. тя посочва „деградация в драперията, причинена от „ултрамариново заболяване“ – „често срещана промяна на този пигмент в съчетание с маслена боя“ – и отбеляза, че „сенките на гънките над лявото рамо прогресивно се засилват“.

Днес Модестини отново твърди, че „черните ивици в лявото рамо на синята мантия на „Салватор Мунди“ не са гънки“:

„Това са следи, причинени от влошаването на синия пигмент, направен от полускъпоценния камък lapis lazuli… Разтворителите, използвани за почистване и ретуширане, за кратък период от време наситиха боята в областта на лявото рамо и доведоха до изчезването на ивиците“ (в изчистеното състояние на изображението).

Говорителят на „Кристи‘с“ уточни:

Преди представянето на картината за продажба Модестини частично почисти следите от боя на рамото и тъмните ивици изчезнаха. Да се ​​каже, че се е случило нещо нередно, само по себе си е нередно“.

Но според „Дайли Мейл“ това е опит за манипулация:

„Известният феномен на „ултрамариновото заболяване“ е опит за заблуда. Гънките са били там през 1912 г., на най-старата снимка на картината, и през 2011 г., когато тя е била изложена в Националната галерия и в доклада на реставратора. Никакви природни явления не биха могли да променят изобразените от художника гънки в една картина“.

Площад Славейков.

Днес е денят на бащата, честит имен ден на Йосиф

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-e-deniat-na-bashtata-chestit-imen-den-na-josif-671699.html

През втория ден на Коледа честваме Събора на Пресвета Богородица - празникът е в чест на св. Дева Мария, майката на Исус Христос.

Днес се чества и паметта на Св. праведни Йосиф Обручник и на св. цар Давид, както и на св. Яков, брат Божий.

Според традициите на този ден на трапезата се слагат месни ястия, ракия и вино.

Имен ден имат Йосиф и Давид, Дарина и Дачо, Дако и Дацо. 

От 1997 г. 26 декември се отбелязва и като празник на бащата. Прието е на този ден бащите да получават подаръци и изненади от най-близките.

Въпреки че датата се отбелязва по целия свят, в различните държави специалният ден се чества и на други дати.

✝ Събор на Пресвета Богородица. Св. Йосиф Обручник. Св. цар Давид. Св. Яков, брат Божий

http://www.cross.bg/iosif-iakov-brat-1564160.html

/КРОСС/ Събор на пресвета Богородица Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл. "Дойдете - подканя ни Църквата тоя ден - да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!" Това събрание на вярващите на другия ден след Рождество Христово за прославяне на св. Богородица, която родила Спасителя, е наречено "Събор на пресвета Богородица". Същия ден се чествува паметта на св. праведни Йосиф, обручник на св. Дева, за живота на когото са запазени малко сведения, а също и паметта на св. цар Давид като славен родоначалник на Иисуса Христа и на св. Яков брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим. Житие на св. Иосиф Обручник Свети Иосиф бил от царски род, от дома Давидов и Соломонов, внук Мататов, правнук Елиезеров, син на Иаков по природа, а на Илия по закона за кръвното сродствоРечник. Защото дядо му Матат умрял, след като се родил баща му Иаков. А Мататовата жена, майката на Иаков, била взета за жена от Мелхий, от коляното на Натан, син Давидов, и му родила Илия

Пътна обстановка в страната - 26 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366061

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Събитията в страната на 26 декември

http://www.cross.bg/chasa-pravda-selo-1564159.html

/КРОСС/ ***Видин.От 09.00 часа в катедралния храм „Св. Димитър Солунски" ще започне тържествена света литургия за празника на света Богородица. *** Горна Оряховица/с. Правда. От 10.00 часа в НЧ „Звезда-1905" - село Правда ще бъде посрещнат Дядо Коледа. Ще има игри и забавления за най-малките жители на село Правда. *** Горна Оряховица/с. Правда. От 11.00 часа в НЧ „Звезда-1905" - село Правда ще бъде открита изложба на сурвакници и ще бъде представен обичая „Коледуване". ***Кирково/с. Могиляне.От 10.00 часа в село Могиляне пред паметника „Тюркян чешма", Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид в памет на жертвите на т. нар. „Възродителен процес" и по случай 33 годишнината от трагичните събития през 1984 г. На събитието ще присъстват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.- председателите на ДПС, членове на ЦОБ на ДПС и др. ***Пазарджик.От 09.00 часа в катедралния храм „Успение Богородично", Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави от архиерейска света Литургия. ***Сливен/ с. Мечкарево.От 10.00 часа на площада пред кметството в село Мечкарево ще се състоят „Зимни празници 2017". ***Стара Загора.В 08.00 часа в зала „Иван Вазова" ще започне двудневният коледен турнир „Футболна Стара Загора". ***Хасково.От 11

Две са версиите за врязването на автобус в подлез в Москва

//dariknews.bg/novini/sviat/dve-sa-versiite-za-vriazvaneto-na-avtobus-v-podlez-v-moskva-2069263

Шофьорът на автобуса, който се вряза вчера във входа на подлез към станцията на метрото "Славянски булевард" в Москва, вероятно не е задействал спирачната система, предаде ТАСС, като се позова на компанията ГАЗ, която е производител на автобуса.

"Пре

26 декември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-film-zemetresenie-1564158.html

/КРОСС/ 795 г. - Лъв III е избран за римски папа.1805 г. - В Братислава е подписан Пресбургски мирен договор между Австрия и Франция.1825 г. - В Русия избухва въстание на декабристите.1898 г. - Мари и Пиер Кюри обявяват, че са успели да изолират химичния елемент радий.1925 г. - Сформирана е Комунистическата партия на Индия.1925 г. - Турция въвежда в употреба Григориански календар.1933 г. - Регистрирана е фирмата Нисан със седалище Токио, Япония.1940 г. - Състои се премиерата на американския игрален романтичен филм "Филаделфийска история" - първият хитов филм с участието на Катрин Хепбърн.1947 г. - В България е извършена национализация на банките.1959 г. - Официално е открита Българската телевизия.1972 г. - Софийският градски съд произнася задочна присъда срещу писателя Георги Марков за шпионаж - лишаване от свобода за 6 години и 6 месеца.1973 г. - Космическият апарат Союз 13 се връща на Земята.1974 г. - Започва космическата програма Салют 4.1979 г. - Съветски специални части превземат президентския дворец в Кабул, Афганистан.1980 г. - Създаден е Общонароден юбилеен комитет за честване на 1300-годишнината от основаването на българската държава с председател държавния глава - Тодор Живков.1982 г. - В списание Тайм, за първи път за Човек на годината не е избран човек, а персоналния компютър.1989 г. - В България независимият профсъюз КТ Подкрепа организира първата политическа стачка с искане за назначаване на временно правителство и провеждане на свободни избори.1991 г

Православен календар за 26 декември, вижте кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6620091

Православен календар за 26 декември, вижте кой има имен ден днесСъбор на Пресвета Богородица. Св. Йосиф Обручник. Св. цар Давид. Св. Яков, брат Божий. Православната Църква, след тържеството в чес на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на други ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл.

26 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=366060

Събития: 795 г. – Лъв III е избран за римски папа. 1805 г. – В Братислава е подписан Пресбургски мирен договор между Австрия и Франция. 1825 г. – В Русия избухва въстание на декабристите. 1898 г. – Мари и Пиер Кюри обявяват, че са успели да изолират химичния елемент радий.

“Гражданската отговорност“ ще зависи от поведението на пътя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/grazhdanskata-otgovornost-shte-zavisi-ot-povedenieto-na-pytia-2069256

Гражданската отговорност ще зависи от поведението на пътя. До месеци тя поскъпва драстично за провинилите се шофьори.
По информация на bTV формулата, според която ще се изчислява кой колко да плаща, ще вк

Осигуряват 1500 бавачки за децата извън градините

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osiguriavat-1500-bavachki-za-decata-izvyn-gradinite-2069255

Безработни в надпревара да бъдат детегледачи. Следващия месец за общо 20 милиона лева държавата ще осигури безплатни бавачки за 1500 семейства, чиито деца не са приети в детска градина. От Агенцията по заетостта отчитат рекорден интерес към програмата, съобщава

Отбелязваме Деня на бащата

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/otbeliazvame-denia-na-bashtata-2069254

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на бащата.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. В последните години че

Прогноза за времето - 26 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366059

Над Черноморието ще бъде слънчево и почти тихо. Максимални температури на въздуха: 10°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между минус 2 и 3°.

Днес ще бъде топло и слънчево

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/26/3103720_dnes_shte_bude_toplo_i_slunchevo/?ref=rss


Днес времето ще бъде слънчево и топло за края на годината, като се очакват максимални температури между 9 и 14°. Сутринта на места в низините и котловините ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност и там дневните температури ще останат по-ниски, съобщи агенция "Фокус", цитирайки Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).<br /><br />Над Черноморието ще бъде слънчево и почти тихо. Максимални температури на въздуха - между 10°и 12°, а на морската вода -...

Имен ден днес празнуват...

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/imen-den-dnes-praznuvat-2069252

Православната църква след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, този ден - 26 декември - събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избраница на Божия промисъл.

Това събрание

Кой колко яде и пие в ЕС?

//dariknews.bg/novini/sviat/koj-kolko-iade-i-pie-v-es-2069253

В Европейския съюз, който е единен пазар на стоки, вкусът и апетитът на хората са различни. „Политико“ представи статистика за това какъв е вкусът на живота в страните от Общността.

Кога почиваме през 2018 година

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3dNoe6_dCyI/

Новата година започва с почивен ден -1 януари. На 2 януари, вторник, е първият работен ден от новата 2018 г., която има 249 работни дни. През 2018-та ще има няколко дълги почивки от 3-4 дни. Едната е от 6 до 9 април, когато е Великден. Ще почиваме и от 3 до 5 март по случай Националния празник на България. За Гергьовден ще почиваме от 5 до 7 май, за Деня на независимостта – от 22 до 24 септември, а за Коледа – от 24 до 26 декември.

Прозрачни дрехи и сладоледени цветове през 2018-а

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6627733

Прозрачни дрехи и сладоледени цветове през 2018-аСпортните шорти стават част от ежедневното облекло догодина От последните ревюта, представящи тенденциите за 2018 година, излязоха много и различни линии. Част от тях са продължение на вече актуални дрехи, носени през последните месеци, други са нови или по-скоро отдавна забравени идеи, които пак си проправиха път към уличната мода.

CNN: Твърдата реторика на Путин е знак за това, че Кремъл не се интересува от Тръмп

http://pogled.info/svetoven/CNN-tvardata-retorika-na-putin-e-znak-za-tova-che-kremal-ne-se-interesuva-ot-tramp.91520

/Поглед.инфо/ Въпреки че съвсем неотдавна Владимир Путин и Доналд Тръмп размениха топли думи по телефона, руският президент достатъчно твърдо реагира на новата военна доктрина на САЩ, предава CNN. Както отбелязва кореспондента на канала в Москва Фредерик Плайтген. , възможно е надеждите на Москва за подобряване на отношенията с Вашингтон при Тръмп угасват.

Защо Тръмп започна тази история с Йерусалим!?

http://pogled.info/svetoven/zashto-tramp-zapochna-tazi-istoriya-s-ierusalim.91521

/Поглед.инфо/ Въпреки своята екстравагантност, президентът на САЩ Доналд Тръмп е умен и пресметлив човек. В опитите си да помогне на страната си той започва да съкращава пасивите, спиращи развитието й. Към такива пасиви безусловно се отнася разнообразната помощ, която САЩ дълго време оказват на своите съюзници и поклонници.

Китай: «Триумф» слага край на господството на САЩ

http://pogled.info/svetoven/kitai-triumf-slaga-krai-na-gospodstvoto-na-sasht.91515

/Поглед.инфо/ В световен мащаб Съединените щати се смятат за водеща държава във военната сфера, но в бъдеще Китай възнамерява да сложи край на това господство. Русия планира да предади на Китай противоракетната отбранителна система C-400 „Триумф”. Китайските радиолокационни станции и С-400 толкова добре са се сработили, че ако в зрителното им поле се появи американски изтребител, той веднага ще се превърне в купчина метал.

Разложението на войнстващия либерализъм

http://pogled.info/svetoven/razlozhenieto-na-voinstvashtiya-liberalizam.91516

/Поглед.инфо/ Либерализмът, като господстващо на Запад идеологическо течение през ХХ век, многократно променяше своя облик. Многократно се опитваше и да се самоопредели, но всеки път това се оказваше безуспешно. Без да задълбаваме в този дебат, в който Западът иска да ни вкара, веднага може да се види, че на ратуващия за свобода либерализъм е присъщо вътрешно противоречие: той не приема коквато и да било традиция, отхвърляща неговите стереотипи. И е неспособен за диалог с тази традиция. В този смисъл либерализмът е войнстваща доктрина.

Politiken/Дания: Какво представляват христианските ценности?

http://pogled.info/svetoven/Politiken-daniya-kakvo-predstavlyavat-hristianskite-tsennosti.91517

/Поглед.инфо/ Според автора на текста – датски специалист по история на религиите, така наречените "християнски ценности" могат да бъдат всичко – от съчувствието до масовите убийства.

Как Америка изпращаше в Русия революционерите с параходи

http://pogled.info/svetoven/kak-amerika-izprashtashe-v-rusiya-revolyutsionerite-s-parahodi.91518

/Поглед.инфо/ На този ден, 22 декември 1017 г. от САЩ на парахода «Buford» бяха изпртени в Съветска Русия 249 човека, заподозрени в симпатии към болшевиките.

Йерусалим, или поражението на администрацията на Тръмп в ООН

http://pogled.info/svetoven/ierusalim-ili-porazhenieto-na-administratsiyata-na-tramp-v-oon.91519

/Поглед.инфо/ На 18 декември Съветът за сигурност на ООН в пълен състав (тоест с гласовете на четирите постоянни и десет непостоянни члена) гласува за резолюция, осъждаща признаването на Йерусалим за столица на Израел. Авантюризмът на крачката, предприета от Вашингтон и Тел-Авив е толкова очевиден, че отговорът беше рядката сплотеност на световното общество. Даже Великобритания и Франция отказаха да подкрепят американския си съюзник.

Путин: Русия преодоля като че ли непреодолимите проблеми в икономиката

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-rusiya-preodolya-kato-che-li-nepreodolimite-problemi-v-ikonomikata.91514

/Поглед.инфо/ Руският лидер Владимир Путин заяви, че Русия реши като че ли изглеждащите непреодолими проблеми в икономиката. За това руският лидер заяви на XVII конгрес на партията „Единна Русия“.

Как да си купим билети за участие на популярна група

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6627819

Как да си купим билети за участие на популярна групаЗа обикновения фен става все по-невъзможно да се добере до билети за участие на популярна група През 2018-а отново ще е звездно по залите, стадионите и фестивалите из Европа. Имена като Muse, “Пърл Джем”, “Фу Файтърс”, “Металика”, “Гънс енд роузис”, Били Айдъл, Ерик Клептън, Лейди Гага, Стинг, “Никълбек”, Rag'n'Bone Man, А-ха, Ани Ленъкс,

Официално е открита Българската национална телевизия

https://www.actualno.com/chronicles/oficialno-e-otkrita-bylgarskata-nacionalna-televizija-news_651093.html

Българската национална телевизия (БНТ) е официално открита на 26 декември 1959 г. в резултат от 8-годишна разработка и изпитания на екип от учени от Машинно-електротехническия институт в София. БНТ осъществява своята дейност по силата на Закон за радиото и телевизията, обнародван в бр. 138 от 1998 г. на „Държавен вестник”. БНТ е юридическо лице със седалище град София. Тя е национален обществен телевизионен и далекосъобщителен оператор. БНТ излъчва една 24-часова

Научно доказаната помощ при махмурлук: сън, вода, сладко

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6628241

Научно доказаната помощ при махмурлук: сън, вода, сладкоПо-лесно и бързо се напиват жените, възрастните и пълните хора. На Коледа - със семейството вкъщи, на Нова година - където е купонът. Този сценарий предполага, че християнският свят ще изпие повече алкохол в нощта, в която изпращаме 2017-а и посрещаме 2018-а? Приобщаването на 5 неработни дни около Рождество внасят несигурност в подобна прогноза.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване