Илиян Василев: Организираната престъпност е активирана, преразпределят се порции

https://frognews.bg/novini/iliian-vasilev-organiziranata-prestapnost-aktivirana-prerazpredeliat-portsii.html

”След убийството на Петър Христов - вече съм сигурен - организираната престъпност е активирана, вероятно с политически цели, защото става въпрос за края на модела и нуждата от преразпределение на порциите. Това коментира във фейсбук бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

Видео: Ураганите и пожарите, които причиниха щети за $306 млрд.

http://www.dnevnik.bg/video/2018/01/09/3109016_video_uraganite_i_pojarite_koito_prichiniha_shteti_za/?ref=rss


<br /><br />Бедствия, причинени от екстремно време и климатични промени, са нанесли през миналата година на САЩ щети за рекордните 306 млрд. долара, изчисли Националната служба по океанография и изследване на атмосферата (NOAA). Най-големият застраховател в света Munich Re обяви преди дни, че в световен мащаб щетите от природни бедствия наближават 330 милиарда долара и значителна част от тях се падат на Северна Америка.<br /><br />Горските пожари в западната част на...

Бичите настроения се върнаха на БФБ-София

http://econ.bg/Новини/Бичите-настроения-се-върнаха-на-БФБ-София_l.a_i.755969_at.1.html

Всичките борсови измерители на родния капиталов пазар се движат днес в положителна посока, като най-силен ръст записва бенчмаркът на БФБ-София SOFIX...

Сгрешените ъпгрейди на Зукърбърг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6652368

Сгрешените ъпгрейди на ЗукърбъргКак ще успее с мерките си спрямо хората, свикнали да носят хомота си с радост и упование АКО сте прочели новогодишните обещания на Марк Зукърбърг, знаете, че днес, в пика на своето царуване, създателят на фейсбук се чувства разколебан и объркан. Измъчва го хилядолетен въпрос, смущавал съня на не един и двама велики владетели преди него:

Няма да съдят Полански за сексуални посегателства над 10-годишна

https://www.actualno.com/showbusiness/njama-da-sydjat-polanski-za-seksualni-posegatelstva-nad-10-godishna-news_653353.html

Прокуратурата в Лос Анджелис няма да повдигa обвинение за сексуално посегателство срещу 84-годишния световно известен режисъор и носител на "Оскар" Роман Полански. Съответно той няма да бъде екстрадиран в САЩ, пише Deadline. Поредното обвинение срещу Полански е за сексуално нападение на жена, което е станало през 1975 г., когато тя е била на 10 години. Жалбата е внесена през октомври миналата година, но е отхвърлена поради давност. Адвокатът на режисьора твърди, че обвинението е невяр

Синдикатите на МВР са готови да мобилизират 1 млн. души за масови протести (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/sindikatite-na-mvr-sa-gotovi-da-mobilizirat-1-mln-dushi-za-masovi-protesti-video-news_653355.html

Тези 55 млн. лева, които бяха отпуснати като увеличение от държавата в бюджета на МВР за тази година, се оказаха една гавра. Това заяви зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов пред Actualno.com, който уточни, че днес (9 януари) вече в сила е и наредба относно тези пари – реално изменението в Наредбата за основните възнаграждания в системата на МВР. Представителят на СФСМВР посочи, че работещите и свързаните с МВР представляват "нем

Нови над 15,6 милиона евро влизат в пограничния регион между България и Турция

http://www.cross.bg/proekti-nikolova-programata-1565062.html

/КРОСС/ България и Турция ще изпълняват Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави с проекти, подавани по електронен път. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която съпредседателства проведеното в гр. Одрин четвърто заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG-IPA България-Турция 2014 - 2020 г. Николова отбеляза, че досега потенциалните бенефициенти по програмата не са могли да се възползват от подаването на нужните документи онлайн. „Това ще даде възможност за подаване на по-широк спектър от проекти, ще улесни условията за сътрудничество и партньорство между двете страни, а и ще ускори процеса на оценка на проектите", отбеляза заместник-министърът. Програмата е с бюджет от близо 30 млн. евро. Към днешна дата са одобрени и се финансират 43 проекта, подадени по първата покана за набиране на проектни предложения, на стойност от почти 10 млн. евро. От тях 16 са инвестиционни, основно за борба с природните бедствия и опазване и управление на природните ресурси, а 27 са от типа „меки мерки" за промотиране и насърчаване на възможностите за туризъм. „Чрез тези 43 проекта се очаква да бъдат изпълнени напълно 13 от общо 21 индикатора на програмата, които показват изпълнение на заложените цели за развитие на трансграничния регион", каза зам.-министър Николова

Според ЕК 2018-а ще е 'година на постиженията'

https://offnews.bg//evropa/spored-ek-2018-a-shte-e-godina-na-postizheniata-672570.html

За Европейската комисия 2018 г. ще бъде година на постиженията. Това заяви днес говорител на институцията, цитиран от БТА.

Утре еврокомисарите се събират на първото си за годината заседание, за да обсъдят работната си програма.

Сред темите, по които ЕК очаква развитие през тази година, са финансовия съюз, сигурността по границите, законодателството за предоставяне на убежище, "връщането към Шенген", цифровия пазар, напредъка на държавите от Западните Балкани по пътя им към ЕС.

Комисията очаква до средата на идната година да отчете напредък по 98 водещи теми, 29 от които вече са завършени, отбеляза говорителят.

По повод предстоящата тази вечер среща на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с полския премиер Матеуш Моравецки той заяви, че това е добър знак и че Полша може да допринесе много за напредъка по европейския дневен ред. 

По думите му предложението на комисията Полша да бъде лишена от право на глас в ЕС ще бъде само един от "широк кръг въпроси от общ интерес", обсъдени на вечерята.

Издателство „Сиела” през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6653532

Издателство „Сиела” през 2018 г.Английската писателка, поетеса и журналист от XIX век Мери Ан Евънс, по-известна с псевдонима си Джордж Елиът, е казала, че „наградата за един дълг е способността да изпълним друг”. В края на миналата година ИК „Сиела” обеща да зарадва любителите на книгите в България с редица стойностни и разнолики заглавия през 2017 г.

Няма да обвинят Роман Полански за сексуално посегателство над 10-годишна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6653492

Няма да обвинят Роман Полански за сексуално посегателство над 10-годишнаЛосанджелиската прокуратура няма да повдигне обвинения срещу режисьора Роман Полански, който беше разследван за сексуално посегателство над 10-годишно момиче през 1975 г., предаде Асошиейтед прес. От прокуратурата отказват да повдигнат обвинения по случая заради изтекла давност. Полицията в Лос Анджелис предприе разследването през декември

Само във Фрог! Без Пеевски не може да правиш бизнес, ми каза приживе Петър Христов

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-bez-peevski-moje-pravish-biznes-kaza-prijive-petar-hristov.html

Без Пеевски не може да правиш бизнес в държавата. Това ми призна приживе великотърновския бизнесмен Петър Христов на единствената ми среща с него по време на кабинета „Орешарски”.

Само във Фрог! Без Пеевски не може да правиш бизнес, ми каза приживе Петър Христов

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-bez-peevski-moje-pravish-biznes-kaza-prijive-petar-hristov.html

Без Пеевски не може да правиш бизнес в държавата. Това ми призна приживе великотърновския бизнесмен Петър Христов на единствената ми среща с него по време на кабинета „Орешарски”.

Започва записването за кампанията 'Журналисти в училище'

https://offnews.bg//medii/zapochva-zapisvaneto-za-kampaniata-zhurnalisti-v-uchilishte-672571.html

Отворен е конкурсът за участие в петото юбилейно издание на инициативата „Журналисти в училище“

До 28 февруари училища от цялата страна могат да изпращат мотивации за участие в петото юбилейно издание на инициативата „Журналисти в училище“. Известни български журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ отново ще влязат в класната стая, за да дадат отговор на ученическите въпроси.

Фокусът в петото издание на инициативата е повишаване на медийната грамотност подрастващите. А приоритетно ще се разглеждат кандидатури от училища от по-малки населени места в страната, където достъпът до качествен информационен ресурс е ограничен.

Кандидатстването става чрез изпращане на попълнен формуляр за кандидатстване на електронен адрес: konkurs@wcif-bg.org в срок до 28 февруари. Формулярът за кандидатстване, както и указания са достъпни на сайта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) тук.

Училищата, които ще участват в инициативата ще бъдат израни по следните критерии: мотивация за участие; проявен интерес от страна на учениците; брой ученици, заявили участие в срещата; Брой жители на населеното място, където се намира кандидатстващото училище (под 100 000 души); предварително планиране на срещата. По места срещите с журналистите ще се проведат в периода: 1 март 2018 г. – 20 юни 2018 г.

През последните две години инициативата набра все по-голяма популярност в цялата страна. Само през изминалата 2017-та година повече от 3 000 учениците от 26 училища в цялата страна се срещнаха с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Освен повишаване на медийната грамотност, срещите допринасят за сформиране на гражданска позиция у подрастващите и не са последно място – провокират интереса към журналистическата професия като кариерен избор.

Инициативата „Журналисти в училище“ е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Петото издание на инициативата се реализира в партньорство с: БНТ, Nova TV, bTV, Bulgaria on air, БНР и сайтовете: OFFNews.bg и mediapool.bg.

Електрически коли чакат гостите от ЕС на летището от утре

https://offnews.bg//politika/elektricheski-koli-chakat-gostite-ot-es-na-letishteto-ot-utre-672569.html

Електрическите автомобили Renault Zoe, които ще превозват делегатите на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, ще бъдат позиционирани на паркинга на Терминал 2 на Летище София утре в очакване да бъде даден старт на трансферите. 

С нулеви СО2 емисии в рамките на шест месеца, колите ще осигуряват ежедневни трансфери на пристигащите за събитията от календара на Българското председателство гости на София от летището до НДК и хотелите, в които са настанени, съобщиха от министерството на европредседателството. 

Начало на партньорството ще дадат министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и генералният мениджър на Рено Нисан България, г-н Рено Пирел. Двамата подписаха договор за партньорство през декември, според който Renault предоставя 15 електрически автомобила и шофьори за тях на Българското председателство. Те са осигурени в партньорство със Сосиете Женерал Експресбанк и Шнайдер Електрик. 

Специален информационен пул на летището ще насочва пристигащите делегати Категория В и С (експерти в работните групи и участници в сесиите от парламентарното измерение) към трансферните автомобили, които са специално брандирани.

За целите на трансферите на Летище „София“ са инсталирани и три нови зарядни станции Schneider Electric. След председателството те ще могат да бъдат използвани от всички, които искат да заредят електромобилите си докато изчакват пристигащите пътници. 

Стартът на партньорството между Министерството за Българското председателство и „Рено Нисан България“ ЕАД в 13 часа. Автомобили ще бъдат позиционирани на Летище София, Терминал 2 (до стоянката на такситата на изхода за пристигащи пътници). 

Kia представи изцяло електрически кросоувър

https://www.actualno.com/cars/kia-predstavi-izcjalo-elektricheski-krosouvyr-news_653350.html

Корейската компания KIA Motors Corporation официално представи електрическия си кросоувър KIA Niro EV Concept. Това стана по време на изложбата за потребителска електроника, която се провежда в Лас Вегас. Над външния вид на екологичния чистия модел са работили дизайнерите от студиото на производителя в Южна Корея. От компанията са категорични, че автомобилът представлява следващата крачка на KIA Motors по пътя към пълната модификация на моделната гама. Електрическият кросоувър е получил множес

Полицаите отново излизат на протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=366809

Полицейски протести ще има в деня на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи БТА. От СФСМВР обясниха, че на 11 януари от 16,30 до 17,00 часа протестиращите служители в МВР ще "посрещат" делегациите с винили на кръстовището на бул.

Електромобили ще возят делегатите на председателството

https://www.actualno.com/society/elektromobili-shte-vozjat-delegatite-na-predsedatelstvoto-news_653352.html

Електрическите автомобили ще превозват делегатите на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Те ще бъдат позиционирани на паркинга на Терминал 2 на Летище „София“ утре. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. С нулеви СО2 емисии в рамките на 6 месеца, колите ще осигуряват ежедневни трансфери на пристигащите за събитията от календара на Българското председателство гости на София от летището до НДК и хотелите

Стадионите в Саудитска Арабия се отварят за жени

https://offnews.bg//futbol/stadionite-v-sauditska-arabia-se-otvariat-za-zheni-672549.html

Исторически уикенд се задава в Саудитска Арабия. За първи път жени ще могат да посетят мачове от националното първенство по футбол в три различни града на кралството.

На 12 януари влиза в сила указът, който премахва забраната жени да посещават футболни стадиони.

За дамите ще бъдат открити специални сектори, а те ще си купуват билети по специално разработена електронна система.

През юни 2018 година в Саудитска Арабия ще отпадне и забраната за управление на автомобили от страна на жени.

Гостите за европредседателството ще бъдат возени с електромобили

http://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/09/3109274_gostite_za_evropredsedatelstvoto_shte_budat_vozeni_s/?ref=rss


Електрическите автомобили "Рено Зое" ще превозват делегатите на българското председателство на Съвета на ЕС. 15-те коли на ток ще бъдат използвани от експерти в работните групи и участници в сесиите от парламентарното измерение, съобщиха от пресцентъра на председателството.<br /><br />Гостите с по-висок ранг ще разчитат и на по-висок клас автомобили.<br /><br />Електромобилите и шофьорите за тях се осигуряват от "Рено Нисан България". За целите на...

Левче от новогодишна баница се стопи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6653473

Левче от новогодишна баница се стопиРазтопена монета в новогодишната баница – този нетрадиционен късмет споходи семейство от Силистра по празниците, разказва Би Ти Ви. Даниела Митева решава да сложи за късмет в новогодишната баница монета. Приготвя корите и сиренето по традиционна рецепта. Слага и стотинка от един лев. Температурата на фурната е 200 градуса.

Тръмп вече мисли за кандидатура за втори президентски мандат

http://www.cross.bg/kandidatira-trump-prezident-1565061.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп едва направи една година, откакто е президент на САЩ и вече мисли за втори мандат. В администрацията му явно са готови той да се кандидатира и за изборите през 2020 г. Това стана по време на изявление на заместник-говорителя на Белия дом Хоган Гидли в Нешвил. Той бе запитан за изказване на Опра Уинфри, което за мнозина прозвуча като заявка популярната тв водеща да се кандидатира за президент. "Ние бихме приветствали всеки съперник на президента в борбата му за преизбиране, независимо дали това е Опра Уинфри или някой друг", каза Гидли. "Който и да се кандидатира срещу Тръмп, той ще се изправи срещу един президент, който има рекордни постижения за рекордно кратък срок досега в Белия дом", подчерта говорителят.

Д. Иванов: Борисов се движи в правилната посока за Турция

http://dnes.dir.bg/news/borisov-turtzia-dimitar-ivanov-posoka-pravilna-26765780

Премиерът Бойко Борисов се движи в правилната посока за Турция. Българите не са готови да приемат пола като социална, а не като биологична категория.

"О'Кей Супертранс" пак се оплака на комисията за конкуренция от фирми имитатори

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/09/3109275_okei_supertrans_pak_se_oplaka_na_komisiiata_za/?ref=rss


Столичната таксиметрова компания "О'Кей Супертранс" е пуснала две жалби до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), в които се оплаква от фирми имитатори. Исковете са за нелоялна конкуренция и са срещу "О.К. Супертайм" и "О.К. Суперстарс".<br /><br />От "О'кей Супертранс" често се оплакват от фирми, които се опитват да ги имитират. Най-често това става с имена, звучащи близки до нейното. Освен това нелоялната конкуренция използва...

Електрически коли ще извозват делегатите на Българското председателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653453

Електрически коли ще извозват делегатите на Българското председателствоЕлектрическите автомобили, които ще превозват делегатите на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, ще бъдат позиционирани на паркинга на Терминал 2 на Летище София утре в очакване да бъде даден старт на трансферите. С нулеви СО2 емисии в рамките на шест месеца, колите ще осигуряват ежедневни трансфери на пристигащите за събитията от

Михаил Екимджиев: Свързването на Истанбулската конвенция с гей бракове е продукция на болни мозъци

http://www.transmedia.bg/2018/01/09/%d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%b0%d0%b8%d0%bb-%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bc%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0/

 

„Ежегодно много жени биват убивани от своите съпрузи и партньори. Нерядко мъже, законно притежаващи оръжие, избиват целите си семейства. Поради това ми се струва парадоксален отказът да бъде разбрана, да бъде проумяна нуждата от засилване закрилата спрямо слабите, спрямо жените и децата.“

 

– Как си обяснявате емоциите, свързани с т.нар. Истанбулска конвенция, която успя да нажежи страстите и дори да раздели правителството?

– Аз наистина съм впечатлен как в българските условия може да се произведе съвсем произволно една фалшива новина, един алтернативен факт. Защото излязоха какви ли не твърдения, че от конвенцията, насочена към по-интензивна, по-ефикасна защита правата на жените, правата на непълнолетните момичета, на нашите съпруги, партньорки, дъщери, произтичала необходимостта да се променя българската конституция, да се признават гей бракове и т.н. Нищо подобно!

Не случайно конвенцията се подписва в Истанбул. Защото Турция е страна, в която все още за съжаление в някои нейни региони съществуват традиции млади момичета да бъдат линчувани, да бъдат убивани от техните роднини, ако не са девствени на годежа или сватбата. Има държави, в които все още се практикува обрязване на малки и млади момичета. Тази конвенция е насочена към хората, към това унизително отнасяне на жената като нечовешко същество, тя е насочена към еманципацията – реалната, истинската еманципация на жената, която да не бъде приравнявана като елемент от предметното обкръжение на собствеността на мъжа, да не бъде държана в подчинено положение, да не се очаква от нея да се ангажира само с домакински дейности, да не бъде обект на сексуален тормоз и посегателства или да бъде подценяван интелектуалният, духовният капацитет на жената.

Тоест това са едни допълнителни, стимулиращи мерки, които държавите-членки на Съвета на Европа трябва да предприемат  за по-пълноценно осъществяване на човешките същества от женски пол. Жените, девойките, както е написано в преамбюла на самата конвенция, традиционно, исторически са били зле поставени да получат по-надеждна защита и реални шансове за равно третиране с мъжете.

Държа да подчертая, че това е конвенция, която е подписана от почти всички държави-членки на Съвета на Европа – това са 47 държави със 700 милиона население на една огромна територия – може да се каже, от Рейкявик до Владивосток и от Мурманск до Палермо. И не мога да разбера на чий болен мозък в България какво му пречи този документ. И как му се провидя, че това отключвало вратата и едва ли не задължавало държавите, ратифицирали конвенцията, да разрешават гей бракове, да признават „трети пол“ и т.н.

Това наистина е патологична продукция на болни мозъци. И странното е, че тези измислици бяха разпространени най-активно от средите на някои самопровъзгласилите се и самозвани патриоти. И човек като ги слуша, остава с впечатление, че средностатистическият български патриот и националист много държи да бие жените и дъщерите си, че това е едва ли не неговата представа за патриотизъм и за традиционни християнски ценности.

Ежегодно много жени биват убивани от своите съпрузи и партньори. Нерядко мъже, законно притежаващи оръжие, избиват целите си семейства. Поради това ми се струва парадоксален отказът да бъде разбрана, да бъде проумяна нуждата от засилване закрилата спрямо слабите, спрямо жените и децата, която Истанбулската конвенция предоставя.

Единствено има една разпоредба в чл.3, буква-В, която именно в контекста на тази по-интензивна защита на жените, с повече въображение може да се тълкува, че примерно би била приложима и спрямо гей браковете и тези партньори, които са в ролята на жена. Но там си пише, че ако това съответства на традициите и ако се стигне до консенсус в съответната държава. Тоест само ако там, където конституциите, законите на държавите са признали гей браковете, тази защита, която  по начало се отнася само до жени в биологическия смисъл на думата, ще се отнася и до тези хора, които се самоопределят като жени и които обществото е приело за такива в този изключително тесен контекст. Така че няма никаква, абсолютно никаква опасност да се налага признаване на гей бракове, на „трети полове“ и т.н.

– Като се абстрахираме от разни патриотари и бабаити, но има и нещо друго. И това са непрекъснатите опити институционално да се регулира тази най-чувствителна, интимна сфера от естествените взаимоотношения между мъжа и жената. Страховете са от постепенното изместване на разумните граници в тези отношения. По времето на соца държавата не искаше да вижда повече жената пред печката и я курдиса върху трактори и кранове и провъзгласи пълно равенство между половете в „най-малката клетка“ на обществото, както наричаше семейството. Въпросът е как точно Истанбулската конвенция ще защити „по-интензивно и ефективно“ права, нарушаването на които отдавна се санкционира и определя като престъпление в наказателните кодекси на всички правови, и дори не толкова, държави? Тоест как ще се прилага?

– Много са предписанията на конвенцията. Има норми, които просто задължават държавите, за да постигнат резултат, да предписват конкретни действия. Примерно в центрове за защита на жени и девойки, жертви на домашно и сексуално насилие, там да могат да намират убежище, да бъдат консултирани от психолози, да получат защита от държавата в много по-надеждна форма. Казвате, че в наказателните кодекси това е престъпление и е така, но знаете ли колко трудно се разкрива престъпление, което се извършва на четири очи и между четири стени, каквото е домашното насилие. И когато някои наказателни кодекси интерпретират домашното насилие и като престъпление „от частен характер“, жертвата, която съжителства с насилника, трябва да намери тази смелост и да отиде да се оплаче, въпреки че знае какво ще се случи, когато се върне след няколко часа у дома, където е нейният насилник.

Има много какво да се работи и в усъвършенстване на наказателно-правната уредба, и в подобряване на синхрона между институциите, за да може наистина да се получи тази ефикасна защита. Защото ние колкото и да претендираме, че сме демократично общество, в което признаваме равните права на жените, знаем, че има субкултурни общности, в които жената е придатък на мъжа и в които се смята за нормално жената да бъде насилвана сексуално и психологически и е продавана като говедо, като вещ. Така че има много какво да се прави.

Някои опонират, като казват, че примерно в Скандинавските страни или Западна Европа 40 процента от жените са били обект на сексуален тормоз и насилие, докато в България той е само 30 процента. И знаете ли каква е причината за това? Първата причина е, че понятието „сексуален тормоз“ в България често пъти се възприема на базата на нашата народопсихология и южняшки темперамент.  Жената от българската двойка няма да се оплаче от поведение, докато от шведската двойка ще го сметне за сексуален тормоз, независимо дали се случва в офиса, в заведение, в дома й и т.н.

Тоест много българки, които са обект на сексуален тормоз, или не го разпознават, или не се оплакват. Защото когато една жена се оплаче, че е била изнасилена или тормозена, „доброжелателите“ казват, че това е така, защото „тя си го е търсела“. Има такова клише, което просто се задейства автоматично. Така че тази конвенция за българските условия би била изключително полезна и на ниво преодоляване на някои клишета и субкултурни поведенчески стереотипи.

– Стереотипите обаче са били първо наложени моди. Кампанията покрай секс скандала с продуцента Харви Уенстейн в САЩ взе застрашителни размери на модна индустрия. Страх скова мъжката част от Холивуд, за часове рухнаха кариери на звезди заради твърдения, които дори не се доказваха. Това натягане на пружината не създава ли нови поведенчески стереотипи, една стерилна среда, където мъжете и жените ще контактуват по строги правила. И къде отиде презумпцията за невинност, след като очевидно е налице и интерес за показ пред прожекторите?

– Там няма еднозначен отговор. Имайте предвид, че в обществените процеси, в правото резултатите не се получават бързо и еднопосочно като с магическа пръчка. Просто трябва време, натрупвания, дебатиране, за да се промени културата. Защото културата и манталитетът най-трудно подлежат на промяна. Да, неизбежно е когато се предприемат такива позитивни мерки, както беше преди 50-60 години. Тогава предприетите мерки бяха позитивни спрямо жените и малцинствата в САЩ, и, естествено, имаше случаи на злоупотреба с тях. Но погледнато в един по-дългосрочен исторически и статистически план, обществото печели много повече, когато повече представители на това общество ще са свободни да развият и да докажат своя потенциал, без да бъдат потискани, независимо от това дали са мъже, жени, хомосексуалисти, транссексуални и какви ли не трансджендъри. Важно е човекът да бъде свободен, което му позволява да се реализира като човек, независимо от това как и с кого си ляга, как и с кого прави секс.

Здравото общество се интересува от социалните и професионалните качества на човешкия индивид преди всичко и определено няма никаква опасност да ни стигне „Содом и Гомор“. Западните общества, които са най-свободни и затова и най-богати и проспериращи, все още  не са сполетени от Божия гняв, който за съжаление под различни форми спохожда такива като нас, дето се правим по католици от папата.

Та на въпроса ви – да, неизбежно и тук, както в мерките срещу расовата дискриминация, ще има косвени жертви, ще има злоупотреба, ще има лоши примери на търсене на дивиденти и привилегии от страна на някои представители на тези общности, които традиционно са дискриминирани. Но затова нормалните демократични общества и правовите държави разчитат на един мъдър и справедлив съд. Всеки един случай да се преценява конкретно в справедлив процес, да се доказва има ли злоупотреба с право или не. Наистина и тази система на схематизиране на казусите не е съвършена, но в този свят и в този живот няма нищо съвършено. Но по-малкото зло е това, другото е да търпим дискриминация.

– Значи все пак е полезно да се критикуват някои залитания, за да се минимизират щетите. При социализма те бяха максимални именно поради това отнето право. Кому беше нужно обаче полът да се определя чрез социална функция, както се случи при соца и естествено се постигнаха абсурдни резултати.

– По-различен е ракурсът, по-точно курсът, защото според стандартите на либералните общества, където по-голямо значение има как се чувства, как се самоопределя един човек, как обществото го възприема като такъв, отколкото как е записан в акта си за раждане и какво има между краката му. Според мен много хора се възбудиха точно от тази за съжаление добре проиграна пиар акция от т.нар. патриоти, които използваха тази ситуация за пореден път да изплашат хората, да създадат медийна пушилка, или плашилка, без да имат основания за това. Защото ако някой прочете конвенцията, ще види, че нищо такова няма, че всичко е насочено към правата на жените и на момичетата. Смятам, че всеки разумен човек, всеки християнин би искал жена му да не бъде бита, дъщеря му да не бъде изнасилвана. Нека мъничко стъпим в модерността и да се отдалечим от това родово-патриархално, да не кажа примитивно разбиране за ролята на мъжа и жената.

– Важно е все пак да не свием в някоя крива посока, да не се опитваме прекалено да коригираме природата, като например предложението за отпадане на забраната за кръвосмесителни бракове. Тези неща объркват и правят неспокойно съвременното общество.

– Обществото не трябва да се успокоява. Разумните хора трябва да разберат, че, за добро или за зло, обществото се развива много по-бързо и все по-бързо. Съвременният човек, за да оцелее и да се адаптира, трябва да свикне да понася много по-големи, много по-бързи промени и сътресения в обкръжаващия го свят. Светът става все по-шарен, все по-динамичен, все по-бързо променящ се и все по-трудно предсказуем и прогнозируем. От нас се изисква по-голяма гъвкавост, да свикнем с тази социална ентропия и да се адаптираме. От друга страна, в Европейския съюз решенията се вземат по демократичен път.

Но нека се върнем към конкретиката. Ако в България се приеме „трети пол“ и гей бракове, това ще стане с промяна на конституцията, тоест две трети от избраните от нас народни представители трябва да гласуват за промяната. В една демократична страна това може да стане само ако горе-долу същата пропорция – две трети от хората, желаят това, искат тази промяна. Това е хубавото на демокрацията. Аз мога да кажа, че това, което говорят патриотите, са пълни глупости, но уважавам правото им да изразят своето мнение.

Михаил Екимджиев е председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“, която се утвърждава като една от водещите неправителствени правозащитни организации в страната. Адв. Екимджиев има десетки спечелени дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

 

 

Президентът приветства увеличаването на разходите за отбрана

http://www.transmedia.bg/2018/01/09/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d1%83%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82/

Президентът Румен Радев приветства кабинета, че е приел Национален план за повишаване разходите за отбрана, стана ясно след проведения при него Консултативен съвет по национална сигурност.

Според държавния глава е необходима програма за развитие на въоръжените сили за десет години напред. Сегашният план е до 2024 г. Във въпросната програма ще се предвиди ново оборудване на армията, както и ремонт на остарялата техника.

Участниците в КСНС са постигнали съгласие България да изгради Международен институт за устойчиви технологии с научен център в Югоизточна Европа. Така страната ни ще стане регионален център в областта на политиката по сигурност и отбрана. Тази перспектива ще бъде поставена и по време на председателството на Съвета на ЕС.

Японският бенчмарк Nikkei покори 26-годишен връх

http://econ.bg/Новини/Японският-бенчмарк-Nikkei-покори-26-годишен-връх_l.a_i.755968_at.1.html

Водещите азиатски пазари затвориха сесията във вторник на зелена територия, като последваха настроенията на Уолстрийт. Японският индекс Nikkei...

Студени досиета: 7 куршума и 6 версии за убит кмет

http://dnes.dir.bg/news/kmet-janko-jankov-elin-pelin-studeni-dosieta-26765517

Преди 10 години 58-годишният кмет на Елин Пелин Янко Янков бе застрелян в двора на собствената си къща в село Мусачево. Убийството и до днес не е разкрито.

Чавушоглу: Силите на сирийския режим взимат под прицел умерената опозиция в Идлиб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653452

Чавушоглу: Силите на сирийския режим взимат под прицел умерената опозиция в ИдлибТурският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че силите на сирийския режим взимат под прицел умерената опозиция в провинция Идлиб, предадоха Анадолската агенция и Ройтерс. Той добави, че с тези действия се подкопават усилията за постигане на политическо решение на кризата в Сирия, предаде БТА.

Вътрешната и външната сигурност обсъжда КСНС при президента

https://www.vesti.bg/bulgaria/vytreshnata-i-vynshnata-sigurnost-obsyzhda-ksns-pri-prezidenta-6078009

Европейската сигурност и отбрана е третата тема, по която президентът свиква Консултативен съвет

Полският президент смени ключови министри в опит да смекчи тона към Брюксел

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/09/3109268_polskiiat_prezident_smeni_kljuchovi_ministri_v_opit_da/?ref=rss


Полският президент Анджей Дуда смени няколко министри в правителството на фона на опитите на Варшава да подобри отношения си с Европейския съюз, предаде "Ройтерс".<br /><br />Дуда смени министрите на отбраната Антони Мачиеревич, на външните работи Витолд Вашчиковски, на околната среда Ян Шишко и на здравеопазването и цифровизацията.<br /><br />Миналия месец Матеуш Моравецки бе назначен за нов премиер на Полша, заменяйки на поста Беата Шидло.<br /><br...

Пхенян: Ракетите ни са насочени само срещу САЩ

http://clubz.bg/62695-phenqn_raketite_ni_sa_nasocheni_samo_sreshtu_sasht

Севернокорейските ракети са насочени към САЩ, но не и към Южна Корея, Русия или Китай.

Това заяви днес шефът на пхенянската делегация Ри Сон Гвон, цитиран от Ройтерс.

Новината дойде няколко часа след започването на първите преговори от две години насам между двете Кореи. Те се провеждат в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона на 38-ия паралел.

Ядрената програма на Пхенян не е въпрос между двете страни, допълни представителят на КНДР. Според него една дискусия по този въпрос ще има отрицателно въздействие върху връзките между Пхенян и Сеул.

На започналите днес преговори Северна Корея обяви, че ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната олимпиада в южнокорейския град Пьончан идния месец. В замяна Южна Корея ще обмисли временно вдигане на санкциите срещу КНДР, за да улесни участието на нейната делегация в игрите.

Двете кореи се разбраха за преговори между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението, както и за събиране на разделени семейства по случай Лунната Нова година през  следващия месец.

Заради ракетните изпитания на Северна Корея американският президент заплаши сталинистката държава с "огън и ярост". Пхенян от своя страна заяви, че е в състояние вече да достигне с ракети до континенталната част на САЩ.

Изводите след КСНС: Председателството е отговорност, но и възможност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izvodite-sled-ksns-predsedatelstvoto-e-otgovornost-no-i-vyzmozhnost-2071473

Четири часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което бяха обсъдени политиката за сигурност и отбрана на ЕС. Шест доклада са били прочетени пред участниците, обясни президентът Румен Радев. Три от тях - о

Ясно ли е вече с какво оръжие е убит Петър Христов?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/iasno-li-e-veche-s-kakvo-oryzhie-e-ubit-petyr-hristov-2071470

Оръжието, с което вчера беше убит бизнесменът Петър Христов, е чешки картечен пистолет "Скорпион". Предстоят обаче и съответните полицейски експертизи, които да потвърдят това заключение. Това съобщава

Усмихнати детски снимки на Кейт Мидълтън превзеха социалните мрежи (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/usmihnati-detski-snimki-na-kejt-midyltyn-prevzeha-socialnite-mrezhi-snimki-2071474

Усмихнати детски снимки на херцогинята на Кеймбридж „превзеха“ социалните мрежи, ден след като бяха публикувани фотоси на сладката принцеса Шарлот, която започна да посещава детска градина.

Необходимо е усъвършенстване на модела за борба с престъпността, смята президентът

//dariknews.bg/novini/bylgariia/neobhodimo-e-usyvyrshenstvane-na-modela-za-borba-s-prestypnostta-smiata-prezidentyt-2071478

Извън Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални престъпления напоследък. Това каза президентът Румен Радев след заседанието на съвета.

Няма предпоставка за грипна ваканция във варненските училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=366819

Няма предпоставка за обявяване на грипна ваканция във варненските училища на този етап. Това каза за Moreto.net шефката на общинската дирекция по образование Лилия Христова. По данни, подадени от директорите, най-много отсъстващи има в Частна езикова гимназия „Джордж Байрон“-26%.

Д-р Гълъбова за Фрог: Политиците носят вина за увеличаването на психопатите

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/samo-pred-frog-galabova-polititsite-nosiat-vina-uvelichavaneto-psihopatite.html

Управлението, политиците въобще, носят огромна вина за геометричната прогресия на психопатите, социопатите, убиващи и самоубиващи се, коментира пред Фрог нюз психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на психоболницата „Св.Иван Рилски” в Курило.

Само пред Фрог д-р Гълъбова: Политиците носят вина за увеличаването на психопатите

https://frognews.bg/novini/samo-pred-frog-galabova-polititsite-nosiat-vina-uvelichavaneto-psihopatite.html

Управлението, политиците въобще, носят огромна вина за геометричната прогресия на психопатите, социопатите, убиващи и самоубиващи се, коментира пред Фрог нюз психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на психоболницата „Св.Иван Рилски” в Курило.

Актрисата Джилиан Андерсън получи звезда на Алеята на славата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6653409

Актрисата Джилиан Андерсън получи звезда на Алеята на славата (Снимки)Актрисата Джилиан Андерсън, прочула се с ролята на агент Скъли в хитовия сериал "Досиетата Х", беше почетена със звезда на холивудската Алея на славата, съобщават ЮПИ и в. "Дейли експрес". Звездата на Андерсън е 2625-ата на прочутата алея в Холивуд. На церемонията по откриването й присъстваха актьорите Брайън Фулър и Джоел Макхейл.

Анди Мъри се завръща на корта за сезона на трева

http://clubz.bg/62694-andi_myri_se_zavryshta_na_korta_za_sezona_na_treva

Анди Мъри ще бъде напълно готов за завръщане в големия тенис за сезона на трева, стана ясно след операцията на хълбока, която бившият №1 в света претърпя вчера.

Интервенцията е преминала успешно, което дава надежди на Мъри, че отново може да бъде сред най-силните в света, подобно на Роджър Федерер и особено на Рафаел Надал, който също имаше здравословни проблеми, преди да направи фурор през 2017-а.

Шотландецът ще може да поднови тренировки след най-много 7-8 седмици, а след 14 трябва да е готов да участва в турнири. Той няма да е на линия за Откритите първенства на Австралия и Франция, целта му е да играе на "Уимбълдън", на който притежава две титли.

Мъри пропусна не малка част от миналата година. Той опита да се върне в игра за началото на настоящата, но контузията продължи да го мъчи и в крайна сметка взе решение за операция.

30-годишният британец обяви, че иска да играе тенис поне още няколко години, за да може малката му дъщеря да порасне достатъчно и да го гледа. В специално обръщение в социалните мрежи Анди увери феновете си, че ще се върне на корта, при това иска да го направи подобаващо.

Руският сорт петрол Urals е поскъпнал с 27% през 2017 г.

https://www.investor.bg/surovini/365/a/ruskiiat-sort-petrol-urals-e-poskypnal-s-27-prez-2017-g-253495/

Цената на петролната смес за износ през декември е достигнала ниво от почти 64 долара за барел

10 месеца затвор за варненец за фалшива книжка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653410

10 месеца затвор за варненец за фалшива книжка37-годишен варненец влиза в затвора за 10 месеца, след като беше спипан с фалшива шофьорска книжка. Присъдата му е ефективна, тъй като мъжът е бил наказван повече от четири пъти досега за това, че кара без свидетелство за правоспособност. Този път поне си бил купил фалшиво. Димитър Ангелов бил спрян за проверка на 25 ноември 2016-а година близо до

Убитата от съпруга си жена в Окорш била удряна с горещ котлон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653434

Убитата от съпруга си жена в Окорш била удряна с горещ котлонВчера сутринта близки на 67–годишната Айшегюл Салиева подават сигнал в полицейският участък, че нещо се е случило в дома им. Отишли да я търсят, но съпругът й Джебраим ги върнал. Потърсили я пак и се усъмнили в поведението му. На място полицията установява, смъртта на Айшегюл, а наличните доказателства били безспорни,

"Да, България" иска публичен дебат за площада в Пловдив

http://clubz.bg/62693-da_bylgariq_iska_publichen_debat_za_ploshtada_v_plovdiv

Пловдивската организация на "Движение Да, България" призовава община Пловдив да организира публичен дебат за бъдещата реконструкция на централния площад. Целта на тази обществена дискусия е да очертае приоритетите на Пловдив. В позиция до медиите от "Да, България" предупреждават, че заради забавянето на обществената поръчка Пловдив ще посрещне 2019 г., когато е Европейска столица на културата, с център, който е строителна площадка.  

Сред виновните за тази унизителна ситуация те сочат кмета Иван Тотев, тъй като общината обявява обществената поръчка за реконструкция едва през декември м.г. Съгласно документа тя трябва да приключи чак в средата на 2020 г. Това означава сърцето на града да бъде разкопано през цялата 2019 година, се казва в декларацията, където са изчислили, че ще отнеме 800 дни.

От партията посочват, че община Пловдив никога не е внасяла за одобрение в Министерство на културата проекта на португалското архитектурно бюро FORA, което означава, че никога не е имала намерение да изпълни този проект, въпреки че закупува авторските права върху него за 95 000 лв. през лятото на 2015 г. 

През 2016 г. Министерство на културата изпраща становище до местната управа в Пловдив, в което казва, че "премираният проект (разработката на FORA), не е представян за съгласуване по реда на Закона за културното наследство и е недопустимо да се третира като база за изработване както на заданието, така и на бъдещия проект.“ По този начин проектът на FORA напълно изчезва от заданието по обществената поръчка.

"Резулатът от това е, че архитектурата на площада ще бъде в ръцете на строителната фирма, чийто избор ще бъде предопределен от най-ниската предложена цена. Едва през 2020 г. градът ще има нов площад, чиято архитектура е напълно неясна, няма предвидени обществени обсъждания и международна експертиза, но за сметка на това ще струва на Пловдив 12.3 млн. лева с ДДС".

В декларацията от "Да, България" припомнят, че през юни 2014 г. е обявен международен конкурс за площад Централен, в който са подадени 125 проекта от 41 държави. Международно жури избира трима финалисти, а победителят е избран от община Пловдив след проведено обществено обсъждане и гласуване. Победител е проектът на португалското архитектурно бюро FORA, който предвижда мащабен подземен музей на античния Филипопол, покрит в по-голямата си част с метална конструкция, облицована с дърво. На Античния площад е предвидено да се слиза по специални рампи.

Този идеен проект предвижда двата площада да имат отделен живот, което позволява непрекъсната работа по разкопките. Най-отличителното в този проект са двете нива на площада: подземен - с археологията и надземен - с настоящето. Общината обаче изключва проекта на FORA от Плановото техническо задание и ще трябва да се изготви нов проект, който и да се изпълни, се казва в декларацията.

Площад Централен обаче е един от проектите, по които се очаква да работи тази година община Пловдив. Освен центъра, в програмата за управление на общинските спортни имоти, която предстои да приеме местният парламент, са включени и изграждането на втори гребен канал и реконструкцията на стадион "Пловдив". 

За първи път от 28 години най-големият стадион в Южна България ще бъде реновиран по проект, за който са осигурени 600 000 лева, съобщи БНТ. За завършване на работата обаче ще са необходими още средства, които тепърва ще се изясняват.  

Втория гребен канал също е включен в приоритетните проекти на Пловдив като част от новия екопарк "Марица". Очаква се изграждането да струва между 4 и 7 млн. лева, като наред с това ще върви залесителна кампания за 4.2 милиона лева за четири години. Заради протести на екозащитници срещу изсичането на гори по поречието на Марица общината чака решението на Върховния административен съд през март. От него ще зависи дали ще има изкуствено езеро с 16 острова за гнездене на редки и защитени птици, както и други атракции. 

През тази година започва и строителството на нов плувен басейн в Пловдив за 11 млн. лева. 

Опра Уинфри може да се кандидатира за президент на САЩ

http://www.transmedia.bg/2018/01/09/%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b0-%d1%83%d0%b8%d0%bd%d1%84%d1%80%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf/

Опра Унфри може да се кандидатира за президент на Съединените щати през 2020 г., предаде CNN, позовавайки се на близки на водещата. Тази възможност била лансирана в медиите непосредствено след вълнуващата й реч в Лос Анджелис на церемонията по връчване на наградите „Златен глобус“.

Към момента звездата все още не е взела това решение.

По данни на „Форбс“ състоянието на Опра Уинфри възлиза на 2,8 млрд. долара.

Уинфри има собствено киностудио, телевизионен канал и списание.

„Нейната изключителна способност да се свързва с хора от всички сфери на живота и да изгражда империи, за да им помогне, особено тези, които са най-маргинализирани, е несравнима“, посочва CNN.

 

Цветанов за Петър Христов: Може да е убит заради "Наглите"

http://clubz.bg/62692-cvetanov_za_petyr_hristov_moje_da_e_ubit_zaradi_naglite

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов изреди надълго заслугите на убития вчера бизнесмен Петър Христов за обществото, за Мануела Горсова и намекна, че инцидентът може да е ответна реакция в резултат на разкриването на групата за отвличания "Наглите"*.

Иначе Христов само веднъж е правил дарение за партия ГЕРБ през далечната 2007 г., но бившият вицепремиер и вътрешен министър го окачестви като "симпатизант".

"Ако това е ответна реакция на "Наглите", не е добре за държавата и обществото. Той никога не е искал охрана", добави Цветанов.

На журналистически въпрос след днешния КСНС при президента - в какво се изразява съдействието на Христов, той отказа да коментира (Христов със сигурност е бил много близък с бившия антимафиот № 1 на Велико Търново - Орлин Тодоров, свързан с 2 от делата срещу самия Цветанов, по които той пък получи оправдателни присъди, б.р.).

Известно е обаче, че Христов има роля и в разкриването на "Килърите" - групата около Петър Стоянов - Сумиста, която само преди месец получи 3 присъди доживот без замяна за две убийства. Едното бе на адвокат от Велико Търново - Петър Лупов. Днес Цветанов изтъкна този факт, но думите му не включиха "Килърите" в заподозрените.

"Никога не е споделял за евентуални заплахи. Единственото му притеснение беше относно "Наглите", като човек, който е спомогнал за тяхното залавяне - заяви Цветанов днес. - Никога не е имал политически амбиции, в тази насока е бил много обществен във Великотърновско. Има едно единствено дарение за партия ГЕРБ и то е декларирано в Народното събрание", каза още Цветанов.

Според бившия вицепремиер, а сега шеф на вътрешната комисия в Народното събрание, той е изразил своето мнение относно тежките престъпления от последните дни пред премиера в разговори с него:

"Стигнахме до извода, че в сряда, когато няма да има заседание, да направим извънредно заседание, за да може министър Радев да запознае министрите с темите от обществения ред", заключи той.

---

Бел. ред. *„Наглите“ e групата около Любо Гребеца, Поли Културиста и пр., задържани през декември 2009 г. и обвинени в участие в ортанизирана престъпна група за отвличания с цел получаване на откупи. Те са арестувани след постъпване на оперативни данни от заловен случайно при друго престъпление информатор, който предлага да съдейства срещу статут на защитен свидетел и на практика предава групата доброволно и по своя инициатива, бидейки и участник в нея. Полицията тогава кръщава операцията по задържането на общо около 25 души в София, Велико Търново и Монтана с кодовото название „Наглите“.

Популист и учен в битката за президент на Чехия

http://dnes.dir.bg/news/chehia-evropeyski-parlament-prezidentski-izbori-26765711

Контрастите в президентските избори в Чехия тази седмица едва ли може да бъдат по-очевидни.

Грипът атакува, броят на заболелите нарасна след празниците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6653415

Грипът атакува, броят на заболелите нарасна след празницитеБлизо 200 души са преминали за последните две седмици през специално открития за сезона грипен кабинет във ВМА, предаде БНР. От лечебното заведение съобщиха, че след новогодишните празници има нарастване на броя на заболелите. Лекарите съветват още при първите симптоми да се търси лекарска помощ, за да се избегнат усложнения.

И полицаите излизат на протест на 11 януари

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/i-policaite-izlizat-na-protest-na-11-ianuari-253500/

До края на месеца е планиран още един полицейски протест по време на срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в България

Сърбин представи вибриращ сутиен, който уголемява бюста

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6653385

Сърбин представи вибриращ сутиен, който уголемява бюстаСлед 14 успешни теста, сръбският изобретател Милан Милич представи вибриращ сутиен, който уголемява бюста и прави излишни операциите с импланти, пише в. "Дейли мейл". Новият продукт е с търговска марка Enhancebra и се продава за 199 долара. Милич разработил сутиена, след като неговата приятелка му се оплакала, че не си харесвала бюста,

Френският президент призова Китай и ЕС да избягват клопките на протекционизма

http://econ.bg/Новини/Френският-президент-призова-Китай-и-ЕС-да-избягват-клопките-на-протекционизма_l.a_i.755967_at.1.html

Френският президент Еманюел Макрон предложи Франция да се отвори за китайските инвестиции в замяна на по-голям достъп на френските компании до...

Голият сватбен гащеризон - хит сред дръзките булки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/goliiat-svatben-gashterizon-hit-sred-dryzkite-bulki-6077996

Имаме добра новина за нетрадиционните бъдещи булки, желаещи да изпъкват, но с нещо наистина различно

Държавата, която изчезва заради влизането си в ЕС

https://news.bg/macro/darzhavata-koyato-izchezva-zaradi-vlizaneto-si-v-es.html

Нейните проблеми в по-голяма или по-малка степен засягат и други страни, като България

Руснаците все по-големи оптимисти, все по-доволни от живота си

http://www.moreto.net/novini.php?n=366802

Руснаците вече по-оптимистично оценяват положението както в Русия като цяло, така и в личния си живот. Това се изтъква в ново социологическо проучване на руския държавен социологически център ВЦИОМ, цитирано от руските медии. Уточнява се, че данните за социалните нагласи през 2017 г.

Традиционните Алекови дни започнаха в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6653331

Традиционните Алекови дни започнаха в СвищовПо повод 155 години от рождението на Алеко Константинов, в Свищов стартира богата програма в памет на достойния българин, съобщиха от местната администрация. Програмата ще продължи от 8 до 12 януари, когато кулминацията на честванията ще бъде традиционното факелно шествие от къщата музей «Алеко Константинов» до паметника на Алеко в градската

Изобретиха бикини срещу изнасилване, устойчиво на куршуми и ножове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6653369

Изобретиха бикини срещу изнасилване, устойчиво на куршуми и ножовеМлада индийка представи бикини срещу изнасилване, оборудвани с фотокамера и джипиес, съобщава в. "Дейли мейл". Разработката е дело на Сину Кумари от град Фарукабад в щата Утар Прадеш. Бельото е устойчиво на куршуми и на ножове. Изобретателката похарчила по-малко от 50 британски лири при направата на прототипа на бронираното бельо, предава БТА.

Рестартират концесията на Летище София

https://frognews.bg/biznes-turisam/restartirat-kontsesiiata-letishte-sofiia.html

Концесията на Летище София ще бъде подновена, съобщи министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Ивайло Московски.

Рестартират концесията на Летище София

https://frognews.bg/novini/restartirat-kontsesiiata-letishte-sofiia.html

Концесията на Летище София ще бъде подновена, съобщи министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Ивайло Московски.

Рестартират концесията на Летище София

https://frognews.bg/svqt/restartirat-kontsesiiata-letishte-sofiia.html

Концесията на Летище София ще бъде подновена, съобщи министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Ивайло Московски.

Бомба в селекцията на Левски. Взимат шампион с ПСЖ

https://www.actualno.com/bgfootball/bomba-v-selekcijata-na-levski-vzimat-shampion-s-psj-news_653346.html

Ръководството на Левски готви поредния гръмък трансфер в селекцията си за този сезон! След като през лятото в тима дойдоха бившият играч на Манчестър Юнайтед Габриел Обертан и халфът от школата на Барселона Жорди Гомес, сега в редиците на водения от Делио Роси тим се очаква още едно голямо име. Въпросният играч е двукратен шампион с най-богатият клуб в Европа към момента ПСЖ. Кой е той - разберете в Sportlive.bg!

"Мерцедес" вкарва в сервиза автомобили за над 100 хиляди долара заради дефекти

http://www.cross.bg/mercedes-benz-hilyadi-markata-1565060.html

/КРОСС/ Компанията Mercedes-Benz обяви сервизна кампания на територията на САЩ, която ще засегне някои от най-скъпите и луксозни машини на марката. Тя включва автомобили от моделите Mercedes-Benz GLE, GLS и S-Class, както и Mercedes-AMG GT и Maybach S600, предава Automedia. Всички машини са моделни години 2017 и 2018, като при 8700 от тях е открит проблем със задните врати, които не могат да се затварят напълно. Собственикът на всяка от колите ще бъде привикан в сервизен център на марката, където специалистите ще прегледат механизмите и при нужда, ще ги заменят с нови. Други 8314 коли Mercedes-Benz GLC се нуждаят от коригиране на предните фарове, а при 432 бройки от всъдехода G550 4×4², който в САЩ се продава срещу 120 хиляди долара, е открита грешка в блока на управление на двигателя, заради която той не може да постигне обявената мощност. В сервиза влизат и 10 бройки от купето AMG GT (също с цена около 120 хиляди долара), които опционална са оборудвани със спортни седалки AMG. При тях има дефект на въздушните възглавници на мястото до шофьора, които трябва да бъдат заменени.  

Висшето военноморско училище обучава офицери срещу кибератаки

https://www.24chasa.bg/region/article/6653388

Висшето военноморско училище обучава офицери срещу кибератакиНов кабинет по киберсигурност беше открит във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна. Това се случи в деня, в който морската алма матер отбеляза 137 години от основаването си. След посрещането на бойното знаме на училището и награждаването на военните и цивилни служители, ръководството поднесе цветя пред паметника на

Захари Бахаров и Александър Сано снимат нов бг сериал

https://www.actualno.com/cinema/zahari-baharov-i-aleksandyr-sano-snimat-nov-bg-serial-news_653345.html

Утре започват снимките на новия сериал на БНТ "Денят на бащата". В главните роли зрителите ще видят звездата от "Под прикритие" Захари Бахаров и актрисата Весела Бабинова, позната от филма "Вездесъщият" и театралните постановки "Хамлет" и "Нощна пеперуда". Серийният филм "Денят на бащата" е социална драма, базирана на истински случаи и разглежда общественозначим проблем. В шест епизода ще бъде разказана историята на разпадащо се семейс

67-годишна жена е убита по особено жесток начин в община Дулово

https://offnews.bg//obshtestvo/67-godishna-zhena-e-ubita-po-osobeno-zhestok-nachin-v-obshtina-dulovo-672566.html

67-годишна жена е намерена мъртва в дома си в село Окорш, община Дулово, със следи от насилие, съобщава силистренското издание "Параграф 44".

След направен обстоен оглед на местопрестъплението от криминалистите е установено, че убитата жена е Айшегюл С. Убийството е извършено по особено жесток начин за жертвата. Престъплението се наказва с доживотен затвор или присъда от 15 до 20 години, уточни пред журналисти днес Ивелин Чефаланов, говорителят на прокуратурата в Силистра.

След огледа е установено, че извършител на убийството е 69-годишният съпруг на жертвата - Джибраим С. Той е задържан за 72 часа и предстои да бъде внесена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Според информация на съседи на жертвата мъжът, който е бил с психични проблеми, често е предизвиквал скандали, за което жената е подавала сигнали в кметството. Тя е била убита след пореден скандал, а причината все още е неизвестна, уточниха от прокуратурата.

В Италия и Германия са задържани 169 мафиоти от Ндрангета

https://frognews.bg/novini/italiia-germaniia-zadarjani-169-mafioti-ndrangeta.html

В Италия и Германия са задържани 169 мафиоти от престъпния калабрийски клан Ндрангета, съобщават медиите в двете държави. Иззети са ценности на стойност 50 милиона евро.

Възрастен шофьор блъсна две момиче на зебра в центъра на Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653370

Възрастен шофьор блъсна две момиче
на зебра в центъра на Търново Възрастен шофьор от Русе е блъснал две 15-годишни момичета на пешеходна пътека в центъра на Велико Търново. За щастие инцидентът на ул."Вали Левски" се разминал само с натъртвания. Девойките са откарани в спешното отделение на великотърновската болница в 10.50 ч. във вторник. След преглед и изследвания се установило, че А.М. и А.С.

Процедурата за концесията на софийското летище може да се поднови след месец

http://econ.bg/Новини/Процедурата-за-концесията-на-софийското-летище-може-да-се-поднови-след-месец_l.a_i.755965_at.1.html

Процедурата за концесията на софийското летище може да се поднови след месец. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски, като уточни, че...

5-те зодии с най-голям КЪСМЕТ през януари

https://www.actualno.com/curious/5-te-zodii-s-naj-goljam-kysmet-prez-januari-news_653344.html

Дали късметът ще бъде на ваша страна? Дали ви очаква благоприятен период в любовта или кариерата? Това е свързано с разположението на планетите, които енергийно влияят доста силно върху емоциите и възприятията ни и определят късмета ни, както и най-благоприятните периоди. Ето кои са 5-те зодии, които ще имат неземен супер късмет до края на януари: Овен Очаква ви голямо щастие в любовен план! Късметът е на ваша страна. Всички решения, които взимате, ще бъдат правилни и ще успеете да се справит

Милионер предлага къща, "Ролс Ройс", икономка и градинар...на лотария (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6653392

Милионер предлага къща,
"Ролс Ройс", икономка
и градинар...на лотария (ВИДЕО)Британски милионер ще разиграва на лотария до 30 ноември тази година къща край градчето Тивъртън в графство Девън, пише в. "Дейли мейл". Победителят ще получи още автомобил "Ролс Ройс", колекция от вина, трактор, икономката и градинаря на имението и награда от 50 000 британски лири (57 000 евро). Къщата е на богата възрастна двойка,

Да живееш при Смехулник 2

https://offnews.bg//mama-nindzha/da-zhiveesh-pri-smehulnik-2-672567.html

Автор: Траяна Кайракова Знам, знам как се пише присмехулник. Ама аз живея при Смехулник, двайсет години при това. Не се оплаквам. Децата трудно свикнаха, докато бяха малки, бая се сърдеха, но сега вече виждам наченки на този характер и у тях. Завиждам на децата и мъжете/жените им. Няма лабаво, братче! Ако имат чувство за хумор – добре, ако нямат, да си трансплантират, щото иначе няма да изкарат много! Ако сте чели първата част, имате представа за какво иде реч. Ако не сте, няма страшно и тук ще схванете. Мъжът ми е шегаджия, майтапчия, гавраджия, каквото ви дойде на ум, завършващо…

Няма голям брой болни деца във варненските забавачници

http://www.moreto.net/novini.php?n=366816

Броят на болните деца във варненските забавачници на този етап все още не е висок. През декември малчуганите посещавали детска градина са малко над 7200, а към днешна дата са около 6000. Не всички отсъстват по болест обаче. Това каза за Moreto.

"Майкрософт" временно спира ъпдейтите за AMD процесори

http://www.mediapool.bg/maikrosoft-vremenno-spira-apdeitite-za-amd-protsesori-news274025.html

След многобройни оплаквания в потребителските форуми, ъпдейтите срещу наскоро огласените бъгове в сигурността на Интел платформите ще бъдат спрени за компютрите с AMD процесори, съобщава theverge.com. Някои от компютрите, които използват системен набор AMD, не могат да стартират операционната система в резултат на спешно публикуваните поправки и в резултат стават напълно неизползваеми Според "Майкрософт" проблемът се дължи на некоректна документация за някои от чиповете на AMD. Засегнатите потребители могат да посетят страницата, където се публикува информация за проблема и варианти за решаването му. Междувременно бе публикуван списък на уязвимите процесори за мобилни устройства ARM. Малко по-рано и "Интел" (Intel) огласи пълния списък на засегнатите си продукти. Заради сериозните пробиви в процесорните архитектури, обявен в края на миналата седмица, големите имена от IT индустрията започнаха да разработват поправки за софтуерните си продукти, а списъкът на засегнатите постоянно нараства. По-сериозният проблем получи името Meltdown (Разтопяване). Той е хардуерен, заложен е още при производството и може да бъде решен само с вторични мерки. Възможните решения са софтуерни, но в този случай се проявяват проблеми с производителността на компютрите и съвместимостта между различните платформи. Вторият бъг, който е посочван като софтуерен, води до същите рискове, но с повече възможни поправки. Получил е името Spectre (Привидение) и от своя страна има две документирани разновидности.

Следпразнична депресия...

https://www.actualno.com/curious/sledpraznichna-depresija-news_653343.html

С настъпването на празниците настроението ни се покачва и сме на седмото небе от щастие, че наближават най-светлите и красиви дни от годината, а именно Коледа и Нова година. Подготовката за прекрасните вечери в много случаи започва много по-рано и остава нетърпението да дойде дълго чакания момент, в който сме със семейство, приятели и близки. Всеки човек е весел, положително настроен и сякаш света става розов. Всички са мили и добри... Не случайно казват, че „По Коледа стават чудеса

Нова детска площадка за 50 000 лв. направиха в район "Източен" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6653324

Нова детска площадка за 50 000 лв. направиха в район "Източен" в ПловдивНова детска площадка е вече инсталирана на ул. "Преспа" в Пловдив и притегателно място за най-малките жители на квартала. При хубаво време мястото е пълно с деца и родители, сподели управителят на етажната собственост на ул. „Преспа“ 4 Вили Пенчева. Детската площадка е сертифицирана и отговоря на всички изисквания за качество и безопасност,

Теленор има нов главен директор "Маркетинг"

https://news.bg/management/telenor-ima-nov-glaven-direktor-marketing.html

Горан Маркович е бил на ръководни длъжности в Норвегия, Унгария и Черна гора

Ердоган обвини ЦРУ и ФБР, че подкопават авторитета на Анкара

https://frognews.bg/novini/erdogan-obvini-tsru-fbr-che-podkopavat-avtoriteta-ankara.html

Турският президент Реджеп Ердоган заклейми съдебния процес в САЩ срещу турски банков шеф като го нарече политически опит за преврат и съвместно усилие на ЦРУ и ФБР за подкопаване на авторитета на Анкара, предаде Ройтерс.

Какво ви очаква тази седмица според зодията

https://www.actualno.com/curious/kakvo-vi-ochakva-tazi-sedmica-spored-zodijata-news_653342.html

В началото на всяка седмица правим планове, чертаем цели и мечти, за да може следващите 7 дни да бъдат възможно най-продуктивни и щастливи. Планирането ни ще бъде много по-лесно, ако имахме малко повече яснота какво ни чака през седмицата. За щастие, звездите са се погрижили и за това. Ето какво ни очаква тази седмица според зодията: Овен Възможни са проблеми на работното място и в личен план. Колкото и да ви е напрегнато в работата се опитайте да се съсредоточите, а в личен план се отдайте на

Сеул и Пхенян възстановяват военната телефонна връзка помежду си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/09/3109253_seul_i_phenian_vuzstanoviavat_voennata_telefonna/?ref=rss


Северна и Южна Корея решиха днес, в първите си разговори от две години, да възстановят военната телефонна връзка помежду си, съобщи южнокорейски представител, цитиран от агенция "Франс прес".<br /><br />Агенцията припомня, че преди няколко дни бе възстановена цивилна телефонна линия между Сеул и Пхенян.<br /><br />Северна Корея съобщи, че е завършила техническата поддръжка за възобновяване на работата на военната линия на западното крайбрежие при границата с...

Индийка изобрети бикини срещу изнасилване

http://clubz.bg/62691-indijka_izobreti_bikini_sreshtu_iznasilvane

Млада индийка представи бикини срещу изнасилване, оборудвани с фотокамера и джипиес, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Разработката е дело на Сину Кумари от град Фарукабад в щата Утар Прадеш. Бельото е устойчиво на куршуми и на ножове. Изобретателката похарчила по-малко от 50 британски лири при направата на прототипа на бронираното бельо.

То е снабдено и с бутон за спешно обаждане и със заключване с шифър. При тормоз на притежателката на бикините, те изпращат сигнал до близките и полицията.

Полицаите могат до пристигнат на място, следвайки джипиес сигнала. Видеокамера ще запечата лицето на извършителя и неговите действия

Страховита акула, приличаща на извънземно, изненада учени (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/strahovita-akula-prilichashta-na-izvynzemno-iznenada-ucheni-snimki-2071455

Страховита акула, приличаща на извънземно, изненада учени. На редкия вид се натъкнали специалисти от специален институт в Тайван, който се занимава с проучване на рибите.

Приключи свиканото от президента заседание на КСНС (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prikliuchi-svikanoto-ot-prezidenta-zasedanie-na-ksns-snimki-2071382

Президентът Румен Радев ще направи изявление след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

[img wide]32801316[/img] Съветът заседава по темата "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в конт

Опасно мръсен въздух в цялата страна, най-тежко е положението в София (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/opasno-mrysen-vyzduh-v-cialata-strana-naj-tezhko-e-polozhenieto-v-sofiia-snimki-2071410

През последната седмица на територията на цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици. Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка фандък

Предстоят проверки в болниците за поддържане на фалшив щат

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/predstoiat-proverki-v-bolnicite-za-poddyrjane-na-falshiv-shtat-253499/

Някои от общинските болници биха могли да се преструктурират в диагностично-консултативни центрове, каза здравният министър

Артефакти поставят въпрос за древността на Троянския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650437

Артефакти поставят  въпрос за древността на Троянския манастирПредстоят разкопки и проучвания, които може да променят историята на района Преди 400 години ли е построен Троянският манастир, или още по-назад във времето? Това е въпросът, който тези дни бе поставен пред историците. Провокира го откриването на артефакти, говорещи за живот по тези места далеч преди 1600 година.

Заснеха сина на Нетеняху на излизане от стриптийз бар

https://frognews.bg/svqt/zasneha-sina-neteniahu-izlizane-striptiiz-bar.html

Един от синовете на израелския премиер Бенямин Нетаняху е заснет на излизане от стриптийз бар. Той е бил в компанията на негов приятел, син на Коби Маймон, един от най-богатите хора в Израел.

Аятолах Хаменей: САЩ и Великобритания не успяха да предизвикат размирици в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653367

Аятолах Хаменей: САЩ и Великобритания не успяха да предизвикат размирици в ИранВърховният духовен водач на Иран Аятолах Али Хаменей заяви днес, че властите в страната са осуетили опитите на САЩ и Великобритания да предизвикат размирици по време на вълната от протести, предаде Ройтерс. "Сега врагът многократно предприема ходове, но те са отразявани всеки път", каза Хаменей, цитиран от ирански медии.

Кои са номинираните за наградите BAFTA

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/09/3109232_koi_sa_nominiranite_za_nagradite_bafta/?ref=rss


Фантастиката "Формата на водата" на мексиканеца Гийермо дел Торо води по номинации за наградите BAFTA (БАФТА) с шансове в цели 12 категории, включително за най-добър филм, сценарий, режисура, главна женска роля, операторско майсторство, костюми и визуални ефекти. Наградите на Британската академия за телевизионно и филмово изкуство, известни със съкращението БАФТА, ще бъдат връчени на 12 февруари в Лондон.<br /><br />На второ място по шансове да спечелят са биографията за...

Средният осигурителен доход за ноември 2017 г. е 851,25 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653302

Средният осигурителен доход за ноември 2017 г. е 851,25 лв.Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за ноември 2017 г. е 851,25 лв. Това съобщих от пресцентъра на НОИ. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 12.2016 г. до 30.11.2017 г. е 815,96 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период

Спорната класация на научната дейност отива на поправителен

http://www.mediapool.bg/spornata-klasatsiya-na-nauchnata-deinost-otiva-na-popravitelen-news274024.html

Нов начин за оценяване на дейността на научните организации в България ще търси Министерството на образованието и науката. Това се налага заради слабости в сегашната система, открити след обявяването на класацията на научната дейност за 2016 г. в края на миналата година. Тя разбуни духовете в Софийския университет, който посочи подреждането като един от мотивите за започване на протести след 22 януари. Спорната оценка вече е "архивирана" и не се намира в съответната секция на сайта на Министерството на образованието и науката. Софийският университет пък се отказа от протестите след обещание за 10 млн. лева и нова сграда за студентите по медицина. Преди седмица ръководството на висшето училище обяви, че основен проблем на класацията е, че е правена и по субективни критерии като информация за научните постижения, дадена от самите университети, факултети и научни институти. От Министерството на образованието поясниха, че освен това са използвани и данни от световните бази данни Web of Science и Scopus, от Националния статистически институт и от Евростат, базите данни, поддържани от Националния център за информация и документация, от Патентното ведомство, както и международните бази данни за патенти. Въпреки това "точната оценка на постигнатите научни резултати е трудна задача, защото нито една метрика за оценка не е абсолютно точна". Явно самооценката на висшите училища е изиграла сериозна роля при подреждането, тъй като според представителите на Софийския университет при обективни показатели подобни резултати няма как да бъдат постигнати. Слабости в системата "Част от висшите училища и научните организации не са подали информация по някои от показателите за оценка или са подали невярна такава, което води до понижение на оценките им, не са оценени или не са включени в класирането", отговориха от образователното министерство на въпроси на Mediapool. От там добавиха, че събирането на данни от научните организации представлява самооценка, като елемент от общата оценка и се прилага и в други страни. "Въпреки това, поради установените разминавания между подадените и верифицирани данни, този подход е отчетен като слабост в системата", смятат още от министерството. Затова през ноември е сформирана работна група с представители на академичната общност, която трябва да предложи изменение и допълнение на правилника за оценка на научната дейност. "Една от най-важните промени е свързана с използването само на проверими данни от световните наукометрични бази данни, без да се изискват данни от оценяваните организации", пише още в отговорите. От министерството все пак допълват, че при представената през миналата година оценка са използвани обективни и проверими бази данни, а правилникът за това кой и как прави класацията е бил подложен на обществено обсъждане при приемането му през 2015 г. Очаква се новата методология за оценка да е приета до края на март, като преди това ще бъде подложена на обществено обсъждане. След това ще се прави нова класация. С информативен характер Оценката трябва да помага при определянето на държавната политика за подпомагане и финансиране на научната дейност. Нито обявената вече спорна оценка, нито предстоящата по новите правила, няма да повлияят на разпределянето на държавната субсидия за наука през тази година, става ясно от отговорите на МОН. Данните от тях ще се използват основно за усъвършенстване на методиката за класацията и имали "информативен характер". В понеделник министърът на образованието Красимир Вълчев обаче каза, че новата оценка може да повлияе при разпределението на парите за докторантите още през тази година. "През настоящата година допълнителните средства за наука ще бъдат насочени към възстановяването и развитието на човешкия потенциал в науката, както и за изпълнение на секторни научни програми, като този процес ще се осъществява на програмно-проектен принцип съгласно Закона за насърчаване на научните изследвания", обясниха от образователното министерство. На този принцип трябваше да се разпределят около 65 млн. лева, но не е ясно дали средствата не са намалели, след като правителството реши да даде извънредни 15 млн. лева на Българската академия на науките, за да спре протестите на учените по време на европредседателството. В архива Иначе оценката на научната дейност, която разбуни духовете в Софийския университет, вече не може да бъде намерена в секцията на сайта на образователното министерство, където беше качена първоначално. На въпрос защо е свалена от страницата от ведомството отговориха, че е "архивирана". Архивираната оценка на научната дейност беше определена от ръководството на Софийския университет като "карикатурна", "срамна", "лъжлива", "смешна", "безумна", "фалшива". Те дадоха пример как заради сбърканата методика Факултетът по славянски филологии на Софийския университет например бил след Филологическия факултет на Шуменския университет, а Колежът по туризъм в Благоевград изпреварвал с 20 места Философския факултет на СУ, зад който само на 0.001 точки бил Факултетът по пожарна безопасност на Академията на МВР. В Академичния съвет на университета се чуха и призиви имената на членовете на комисията, правила оценката, да бъдат публично обявени. От образователното министерство казаха за Mediapool, че комисията е избрана през 2016 г., състои се от председател без право на глас, и 12 експерти - "по двама представители от всяка научна област, които са водещи учени и към които са поставени много високи изисквания". Председател е проф. д-р Костадин Костадинов, а членове проф. Лилия Тодорова – Коларова, проф. Валери Стоянов, проф. Матилда Александрова, проф. Гарабед Минасян, проф. Борис Гълъбов, проф. Красимир Тодоров, проф. Николай Витанов, проф. Мая Игнатова, проф. Димитър Джилянов, проф. Йорданка Кузманова, проф. Добрин Свинаров и проф. Дроздстой Стоянов.

Пробив в преговорите между Северна и Южна Корея, Пхенян праща делегация на олимпийските игри

http://www.cross.bg/pregovorite-koreya-dvete-1565059.html

/КРОСС/ Пробив в преговорите между Сеул и Пхенян. Северна Корея ще участва на Зимните олимпийски игри в Пьончан следващия месец. Това беше постигнато на преговорите между двете държави. Днес двете съседни страни седнаха на масата за преговорите за първи път от две години. Срещата на високо ниво се състоя в демилитаризираната зона между двете държави. Начело на северкорейската делегация застана Ри Сон-гвон - приближен на военния министър на Северна Корея и председател на Комитета за мирно обединение. Ри Сон-гвон отказа да прави изявления като преди да се види с южнокорейските си колеги единствено заяви, че „срещата ще мине гладко". Новината за участието на КНДР в Игрите съобщиха южкорейските представители на преговорите. Пхенян се е съгласил да изпрати делегация на Зимната олимпиада, която ще включва спортисти, високопоставени лица, танцьори, музиканти и демонстрационен отбор по таекундо. „Ние предложихме среща с посредничеството на Червения кръст, на която да бъде обсъдено събирането на разделени семейства по време на Лунната нова година", обяви Чун Хе-сун, зам. министър на обединението на Южна Корея. Сеул предлага също среща между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението на полуострова. Какво ще бъде договорено на първия кръг от преговорите, предстои да се разбере. Вече е ясно, че двете страни са се разбрали да възстановят военната гореща линия помежду си

Пробив в преговорите между Северна и Южна Корея, Пхенян праща делегация на олимпийските игри

http://www.cross.bg/koreya-pregovorite-dvete-1565059.html

/КРОСС/ Пробив в преговорите между Сеул и Пхенян. Северна Корея ще участва на Зимните олимпийски игри в Пьончан следващия месец. Това беше постигнато на преговорите между двете държави. Днес двете съседни страни седнаха на масата за преговорите за първи път от две години. Срещата на високо ниво се състоя в демилитаризираната зона между двете държави. Начело на северкорейската делегация застана Ри Сон-гвон - приближен на военния министър на Северна Корея и председател на Комитета за мирно обединение. Ри Сон-гвон отказа да прави изявления като преди да се види с южнокорейските си колеги единствено заяви, че „срещата ще мине гладко". Новината за участието на КНДР в Игрите съобщиха южкорейските представители на преговорите. Пхенян се е съгласил да изпрати делегация на Зимната олимпиада, която ще включва спортисти, високопоставени лица, танцьори, музиканти и демонстрационен отбор по таекундо. „Ние предложихме среща с посредничеството на Червения кръст, на която да бъде обсъдено събирането на разделени семейства по време на Лунната нова година", обяви Чун Хе-сун, зам. министър на обединението на Южна Корея. Сеул предлага също среща между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението на полуострова. Какво ще бъде договорено на първия кръг от преговорите, предстои да се разбере. Вече е ясно, че двете страни са се разбрали да възстановят военната гореща линия помежду си

Пробив в преговорите между Северна и Южна Корея, Пхенян праща делегация на олимпийските игри

http://www.cross.bg/pregovorite-dvete-koreya-1565059.html

/КРОСС/ Пробив в преговорите между Сеул и Пхенян. Северна Корея ще участва на Зимните олимпийски игри в Пьончан следващия месец. Това беше постигнато на преговорите между двете държави. Днес двете съседни страни седнаха на масата за преговорите за първи път от две години. Срещата на високо ниво се състоя в демилитаризираната зона между двете държави. Начело на северкорейската делегация застана Ри Сон-гвон - приближен на военния министър на Северна Корея и председател на Комитета за мирно обединение. Ри Сон-гвон отказа да прави изявления като преди да се види с южнокорейските си колеги единствено заяви, че „срещата ще мине гладко". Новината за участието на КНДР в Игрите съобщиха южкорейските представители на преговорите. Пхенян се е съгласил да изпрати делегация на Зимната олимпиада, която ще включва спортисти, високопоставени лица, танцьори, музиканти и демонстрационен отбор по таекундо. „Ние предложихме среща с посредничеството на Червения кръст, на която да бъде обсъдено събирането на разделени семейства по време на Лунната нова година", обяви Чун Хае-сун, зам. министър на обединението на Южна Корея. Сеул предлага също среща между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението на полуострова. Какво ще бъде договорено на първия кръг от преговорите, предстои да се разбере.  

Офис площите ще са фокусът на инвеститорите в имоти тази година, прогнозират от "Фортън"

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2018/01/09/3109244_ofis_ploshtite_shte_sa_fokusut_na_investitorite_v/?ref=rss


След продажбите на големи търговски центрове през миналата година през 2018 фокусът на инвеститорите в имоти се измества към офис площите. Очакванията са придобиванията на първокласни офис сгради да са двигателя на пазара, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.<br /><br />Със сделки с бизнес имоти за близо 1 млрд. евро 2017 беше пикова за инвестиционния пазар. От тях около 870 млн. евро е стойността на придобиванията с инвестиционна цел – управление...

Ед Шийран е начело в класацията на "Билборд" за сингли за пета седмица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6653303

Ед Шийран е начело в класацията на "Билборд" за сингли за пета седмицаБританският певец и автор на песни Ед Шийран за пета седмица е начело в класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли с версия на парчето си "Perfect", записана в сътрудничество със суперзвездата от САЩ Бионсе, съобщи сайтът на изданието, цитиран от БТА. Второ място в седмичния чарт заема бившата певица от групата "Фифт хармъни" Камила Кабело със

Опожариха магазин за еврейски храни в парижко предградие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653336

Опожариха магазин за еврейски храни в парижко предградиеБакалия с еврейски стоки югоизточно от Париж, която вече е била изписвана с антисемитски символи, бе опожарена през изминалата нощ - точно три години след джихадисткото нападение срещу супермаркет с еврейски стоки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. За пожара е сигнализирано между 04.00 и 05.00 ч. сутринта местно време.

"Вашингтон пост": Специалният прокурор в САЩ иска да разпита Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/09/3109246_vashington_post_specialniiat_prokuror_v_sasht_iska_da/?ref=rss


Специалният прокурор Робърт Мюлър е поискал да разпита президента Доналд Тръмп във връзка с разследването за руската намеса в изборите в САЩ. За това съобщава в. "Вашингтон пост", позовавайки се на двама свои източници, запознати с разговорите. Според експерти такъв разпит може да е сигнал, че разследването наближава своя край.<br /><br />Мюлър е повдигнал въпроса на среща с двама от адвокатите на президента през декември. Възможно е разпитът да се случи в идните няколко...

Ще проверяват болниците за поддържане на фалшив щат

http://www.moreto.net/novini.php?n=366814

Предстоят проверки във всички лечебни заведения, за които има информация за поддържане на фалшив щат. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. На много места, включително и в държавни болници, е било установено, че персоналът, който трябва да работи там - лекари и сестри, не са на работното си място, каза още министър Ананиев в отговор на въпрос, свързан с твърдение, че определени болници лъжат за наличие на определен брой персонал.

Фандъкова в мъглата: Може, скоро, ще видим...

http://dnes.dir.bg/news/sofia-yordanka-fandakova-samarsen-vasduh-26765519

Въздухът над София има двойно превишение на допустимите норми и то в продължение на дни.

Азерски компании искат да газифицират домакинствата в България

http://econ.bg/Новини/Азерски-компании-искат-да-газифицират-домакинствата-в-България_l.a_i.755964_at.1.html

Президентът Румен Радев и държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев са обсъдили възможността азерски компании да участват в газификация на...

Велизар Енчев: Вече 27 години живеем в мафиотска държава

https://frognews.bg/novini/velizar-enchev-veche-27-godini-jiveem-mafiotska-darjava.html

Вече 27 години живеем в мафиотска държава, управлявана от некадърни правителства. Много държавници са били или са членове на престъпните групировки. Това, което се случва в България, е резултат от строежа на дивия капитализъм. Не живеем в демокрация, подчерта журналистът Велизар Енчев.

Каква е най-желаната работа в Северна Корея?

https://news.bg/career/kakva-e-nay-zhelanata-rabota-v-severna-koreya.html

Тя може да докара десетки долари дневно при средна заплата от 4 долара в страната

Екомузеят в Русе привлякъл най-много туристи през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6653297

Екомузеят в Русе привлякъл най-много туристи през 2017 г.
Екомузей с аквариум е експозицията с най-голям брой посетители през 2017 г в Русе. През залите на най-предпочитания русенски музей са преминали 17 852 души. Най-голям е делът на учениците от 1 до 12 клас (над 7 000) и на индивидуалните посетители – 5 204 човека. По традиция на второ място по посещаемост се нарежда Археологическият резерват

И полицаите излизат на протест в деня на откриването на председателството

http://www.cross.bg/protest-ofitzialnoto-krustovishteto-1565058.html

/КРОСС/ Трети протест е планиран за 11 януари, денят в който е официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Освен протестите за бъдещето на Пирин и за ратификацията на Истанбулската конвенция на протест ще излязат и полицаите, съобщава БТВ. Служителите на закона ще излязат на улицата с искането за 15% увеличение на заплатите Според официалното съобщение на синдикатите протестите ще бъдат разделени на две. Част от служителите на МВР ще отправят своите послания към делегациите, които пристигат у нас за официалното откриване на европредседателството. Своеобразната среща ще се състои между 16:30 и 17 ч. на кръстовището на булевардите „Брюксел" и „Цариградско шосе" и на кръстовището на Орлов мост, уточняват синдикатите. Протестът ще продължи и в района на Народния театър.

Том Дюмулен се прицели в дубъл Джиро и Тур за 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/09/3109239_tom_djumulen_se_priceli_v_dubul_djiro_i_tur_za_2018_g/?ref=rss


Шампионът от Обиколката на Италия Том Дюмулен обмисля преследване на титлата в "Джирото" и "Тур дьо Франс" през 2018 г. Холандецът обяви, че ще защитава трофея си от миналата година, но си оставя и вратичка за участие в Обиколката на Франция.<br /><br />През този сезона паузата между двете обиколки е шест седмици, а не както досега пет. Това е добре дошло за състезателите, които ще са в Италия и така ще имат повече време да се възстановят. "Тур дьо...

Радев и Алиев обсъдиха самолетната линия и газификацията

http://dnes.dir.bg/news/azerbijan-ilham-aliev-gazifikatzia-umen-adev-prezidentat-radev-prjaka-samoletna-vrazka-26765518

Президентът Радев проведе телефонен разговор с колегата си от Азербайджан Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна линия София - Баку.

Ало, Министерският съвет ли е?

http://www.mediapool.bg/alo-ministerskiyat-savet-li-e-news274023.html

На 9 юни 2017 г. изпратих по електронна поща заявление за достъп до информация до Министерския съвет на Република България. На 23 юни получих отговор по мейл. Със заявлението исках да получа актуална контактна информация (име, служебен телефон и служебен електронен адрес) на служителите в администрацията на Министерския съвет и по-конкретно на: Членовете на политическия кабинет на Министерския съвет Главен секретар Специализирана администрация (8 дирекции и 3 секретариата) Обща администрация на Министерския съвет (4 дирекции и техните отдели) Друго (администрация) – 3 отдела Преди да подам заявлението внимателно разгледах Административния регистър, за да проверя да не би търсената от мен информация да се намира някъде там. Не я намерих. Разбрах, че щатната численост на администрацията на МС е общо 481 души. Затова в заявлението направих изричното уточнение: "Желая да получа актуална контактна информация не за всички служители от изброените звена, а само за ръководния състав на администрацията на Министерския съвет – директори на дирекции, ръководители на отдели и секретариати." В Закона за администрацията, приет през 1998 г., се изброяват принципите, които администрацията трябва да спазва при осъществяване на своята дейност. Принцип № 2 е "откритост и достъпност". Този принцип обаче не се спазва от Министерския съвет. Многократно ми се е налагало да вляза във връзка с администрацията на Министерския съвет, за да отправя покана за събитие или да изпратя прессъобщение. Всеки, който е влизал в неговата интернет страницата, знае, че единствената налична контактна информация е телефонът и мейлът на правителствената информационна служба и централата. Гражданите не могат да разберат кои са директорите на дирекциите в специализираната и обща администрация на Министерския съвет, кой е главен секретар, кой е началник на кабинета на министър-председателя, как да се свържат с тях. Няма как да се разбере кой отговаря за конкретната област. Трябва да се разчита на личния контакт или на това, че на някое събитие са разменени визитки. Какво ми отговориха "...от фактическа страна беше установено, че исканата информация не представлява официална или служебна тайна по смисъла на Закона за достъп до обществена информация" Няма как да не е публична информацията, която се отнася до лица, заемащи публични длъжности – те са изброени изчерпателно в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Такива са служителите в администрацията на президента, на органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, служителите в местната администрация, служителите в администрацията на органи, създадени със закон, с изключение на служителите, които заемат технически длъжности. Следователно такива са и лицата на ръководна длъжност в администрацията на МС. Интересното В отговора на Министерския съвет има разсейваща топка. Хем не предоставят исканата от мен информация, хем получавам отговор от три страници, където ме информират, че е сключен договор с АСАП ЕООД. Договорът е с предмет "Изработване, дизайн и техническа поддръжка на сайта за нуждите на Министерския съвет на Република Българския". Съгласно договора работата по интернет страницата трябва да бъде извършена за 28 календарни дни. Това означава, че на 28 февруари 2017 г. новата интернет страница на Министерския съвет е трябвало да е готова. От 31 януари до 9 юни, когато подадох заявлението са 129 дни, а до 26 юни, когато получих отговор на заявлението – 146 дни. Новата интернет страница на МС все още я няма. А според заданието на обществената поръчка едно от нещата, което ще бъде включено в нея, е структура на администрацията на Министерския съвет. Ще бъдат публикувани служебни телефони и служебни електронни адреси. До кога ли ще трябва да чакаме?! *Препечатваме публикацията от информационния бюлетин на "Програма Достъп до информация" с незначителна редакция. Подзаглавието е на Mediapool.

Държавата ще помогне на общинските болници в замяна на преструктуриране

https://www.actualno.com/healthy/dyrjavata-shte-pomogne-na-obshtinskite-bolnici-v-zamjana-na-prestrukturirane-news_653337.html

Оптимизиране и преструкториране - това е цената, която общинските болници ще трябва да платят, ако искат помощ от държавата. "В добра координация сме с УС на Националното сдружение на общините у нас и вече имахме една среща - държавата безспорно може да помогне на общинските болници със средства, но работата им трябва да бъде оптимизирана и преструктурирана", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който откри в Майчин дом, на 7-ми етаж, най-модерната и най-голямата кл

Захари Бахаров ще е звездата в нов сериал на БНТ

https://offnews.bg//kultura/zahari-baharov-shte-e-zvezdata-v-nov-serial-na-bnt-672565.html

Новият сериал на БНТ „Денят на бащата“ започва да се снима от утре, а първите снимки ще бъдат направени в центъра на София, В главните роли ще бъдат Захари Бахаров и Весела Бабинова. Ще участват още Глория Петкова, Лидия Инджова и Патрик Шон Хенсън, който е най-младият член на екипа.

Сериалът е определен като социална драма, базирана на истински случаи и разглежда общественозначим проблем. В епизодите, които са шест на брой, ще се разкаже историята на разпадащо се семейство и болезнените последствия, които един развод може да предизвика. Темата е изключително актуална заради прогресиращия брой разводи както в България, така и в Европа.

Сюжетът проследява светлите и трудните дни в съвременното българско семейство. Той обхваща проблеми, свързани с детското отчуждение, родителската отговорност, травмите в ранна възраст, негласната практика бащите да бъдат лишавани от право на попечителство.

Сценаристи на продукцията са Теодора Маркова и Георги Иванов, а режисьор ще бъде Павел Веснаков.

Ердоган: Процесът в САЩ срещу турски банкер е опит за политически преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653285

Ердоган: Процесът в САЩ срещу турски банкер е опит за политически превратТурският президент Реджеп Тайип Ердоган окачестви днес като "опит за политически преврат" процес, воден срещу турски банкер в САЩ, предаде Ройтерс. Жури в американски федерален съд осъди миналата седмица бившия заместник-директор на турската държавна банка Халкбанк Мехмет Хакан Атила по обвинения, че е помогнал на Иран да заобиколи американските

От април "Уиз ер" ще лети между Варна и Виена

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/09/3109238_ot_april_uiz_er_shte_leti_mejdu_varna_i_viena/?ref=rss


От 28 април нискотарифната авиокомпания "Уиз ер" (Wizz Air) започва да лети между Варна и Виена. Полетите ще са два пъти седмично – във вторник и събота, а цената на билетите в посока ще започва от 29.99 евро с включен ръчен багаж, съобщиха от превозвача.<br /><br />До откриването на новия маршрут се стигна, след като компанията обяви, че вече има нова база в австрийската столица. Тя е на стойност 331 млн. долара.<br /><br />През март "Уиз ер" започва...

Кремъл: Останалите руски сили в Сирия са достатъчни за терористичните нападения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653281

Кремъл: Останалите руски сили в Сирия са достатъчни за терористичните нападенияРуските сили, останали в Сирия, са достатъчни, за да отразяват терористичните нападения, но са необходими по-интензивни усилия, насочени към политическо уреждане в страната. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той каза това в отговор на въпрос дали атаката с дронове срещу базата Хмеймим в събота не показва,

Откриха новия път до летището

https://www.vesti.bg/bulgaria/otkriha-noviia-pyt-do-letishteto-6078004

Новото трасе включва директен път до Терминал 2, както и две връзки с Терминал 1. Общата дължина на трасето е 1100 метра. 372 от тях са във въздуха – има изградена естакада

Wizz Air с нова база във Виена и нов маршрут Варна-Виена

http://econ.bg/Новини/Wizz-Air-с-нова-база-във-Виена-и-нов-маршрут-Варна-Виена_l.a_i.755963_at.1.html

Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа и една от най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа, днес обяви...

Година и два месеца затвор и пробация за апаши, задигнали две коли в Русенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653241

Година и два месеца затвор и пробация за
апаши, задигнали две коли в РусенскоПо обвинение на Районна прокуратура–Велико Търново двама са осъдени за противозаконно отнемане на леки автомобили. Кольо К. е осъден на една година и два месеца лишаване от свобода при общ режим. На непълнолетният Йордан М. е наложено наказание една година пробация с пробационни мерки задължителна регистрация и задължителни срещи с пробационен

Пускат още една директна самолетна линия Варна-Виена

http://www.moreto.net/novini.php?n=366815

Директна самолетния линия от Варна до Виена пуска нискотарифната авиокомпания Wizz Air, научи Moreto.net. До момента услугата се предлагаше само от Австрийските авиолинии. Полетите на Wizz Air започват на 28 април, като пътуванията ще се осъществяват всеки вторник и събота.

Трима депутати, сред които Пеевски, никога не са взимали думата в НС

https://frognews.bg/novini/trima-deputati-sred-koito-peevski-nikoga-vzimali-dumata.html

Преди началото на новия политически сезон – равносметка и за работата на Народното събрание досега.

Държавна агенция "Архиви" отрича да крие досиета

http://clubz.bg/62690-dyrjavna_agenciq_arhivi_otricha_da_krie_dosieta

Снимка БГНЕС

Шефът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев отрече твърденията, че агенцията не предава на комисията по досиетата документи, които по закон трябва да бъдат в централизирания архив на комисията. Груев каза това в право на отговор на публикация на Клуб Z

В публикацията се казва, че комисията по досиетата не може да си вземе папките от Агенция "Архиви" - в частност от Централния военен архив, който се намира във Велико Търново. Груев обяснява, че сроковете за предаването на архива, разписани в закона за досиетата, са били изтекли преди неговото назначение. Той допълва и че има противоречия в законодателството, които пречат на предаването на документите.

Ето отговорът на Груев:

"Във връзка с публикуван на 29.12.2017 г. материал в интернет страницата на КЛУБ Z считам за свой дълг и отговорност да опровергая неверните интерпретации в статията "Крият ли се пак досиетата"? Агенция "Архиви" не си дава документите“, с автор Лилия Цачева. Оставям настрана странния начин, по който бях "интервюиран" по телефона в последния работен ден на миналата година и неслучилата се уговорка с авторката да се видим след празниците "на живо", за да изложа позицията на Агенцията.

Не е вярно твърдението за категоричен отказ от моя страна за предаване на архивни единици, които следва да се съхраняват в Централизирания архив на Комисията по досиетата. Сроковете по предаването на архива, разписани в Закона за досиетата, бяха изтекли много преди назначаването ми за председател на Държавна агенция "Архиви" (ДАА), но фактическо предаване на оригинали на документи не се беше състояло. Причината за това е преди всичко в съществуващо противоречие между двата закона – Закона за Националния архивен фонд (ЗНАФ), по който е организирана цялата дейност на ДАА, и Закона за досиетата (ЗДРДОПБГДСРСБНА), който регулира дейността на Комисията. Разпоредбите на ЗНАФ и Наредбата за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и използването на документите в учрежденските архиви на държавните и общинските институции вменяват задължение на ДАА да приема за постоянно съхранение нормативно определените документи. Държавните архиви, включително Държавният военноисторически архив (ДВИА) – Велико Търново, са архиви с постоянен състав, които съхраняват документи от Националния архивен фонд (НАФ). В тях документите постъпват, регистрират се, съхраняват се с постоянен срок и се предоставят за публично използване. Тези документи формират НАФ и не са оперативен или служебен архив по смисъла на чл. 18 и чл. 19 от ЗДРДОПБГДСРСБНА.

В нормативните актове, уреждащи дейността на ДАА, не са предвидени разпоредби за "изваждане" на документи от НАФ. В този смисъл предаването на Комисията или на друга институция на документи, които съгласно ЗНАФ се съхраняват от ДАА, е нарушение на нашите законови разпоредби, както и пренебрегване на основния принцип в архивистиката – принципът за произход и осигурено единство и недробимост на архивните фондове, според който документите запазват първоначалния си ред, даден им в деловодството. В тази връзка некоректно е и твърдението, че от ДАА са искали от юристите на Министерския съвет да им кажат дали трябва да изпълнят закона за досиетата,  както и че отговорът е бил, че трябва. Всъщност става дума за искане от наша страна на правно становище как да се постъпи при очевидното противоречие между двата закона. Отговорът беше, че не е в техните правомощия да тълкуват законови разпоредби и да оказват на държавни органи как да прилагат закони. Което е и факт. 

В годините от влизането в сила на ЗДРДОПБГДСРСБНА до момента между двете институции е разменяна кореспонденция относно предаването на различни документи, провеждани са и двустранни срещи. Първоначално претенциите на Комисията бяха по-големи – изискваха се огромен брой документи, които не попадат в обхвата на чл. 1, ал. 1 и ал. 4 от ЗДРДОПБГДСРСБНА. Днес те са свели исканията си единствено до масива, съхраняван в ДВИА – Велико Търново. Предаването му беше договорено между нас, но междувременно мандатът на комисията беше изтекъл. Съгласно § 11 от Преходните и Заключителни разпоредби на ЗДРДОПБГДСРСБНА, след прекратяване дейността на Комисията, всички материали относно дейността ѝ се предават за съхранение съгласно ЗНАФ, а архивните документи от създадения централизиран архив се предават за ползване и съхранение на правоприемника на Комисията, определен със закон.

Предвид това обстоятелство, архивните документи от създадения централизиран архив ще бъдат предадени за ползване и съхранение на правоприемника на Комисията. Публично обсъждана тема е, че един от тези правоприемници може да бъде Държавна агенция "Архиви". В тази връзка предпочетохме да изчакаме решението на Народното събрание, тъй като предаването е свързано и с разшиване и преномериране на десетки архивни единици, за което се споменава в статията.

Недопустимо е и твърдението, че с решение на председателя на ДА "Архиви", документи, постъпили в държавните архиви, могат да бъдат унищожавани. Авторката е предпочела да вземе за "чиста монета" думите на г-н Евтим Костадинов, които издават, освен всичко друго, и сериозен дефицит на професионална компетентност, тъй като подобна експертиза на ценността се извършва само на новопостъпващи документи в НАФ, а не на исторически формирали се колекции. По същата логика през 1993 г. в системата на архивите постъпиха и документите от партийния архив на БКП.

Надявам се, че като общественополезна медия с достатъчно читатели, настоящото писмо ще намери място на Вашата интернет страница"

Булевард „Дондуков“ - ремонт без край (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/bulevard-dondukov-remont-bez-kraj-snimki-2071451

На столичния булевард "Дондуков" отново започнаха ремонтни дейности. От тази сутрин работници пренареждат паветата.

Ще

За какво да внимават шофьорите със старта на 2018-а?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/za-kakvo-da-vnimavat-shofiorite-sys-starta-na-2018-a-2071457

През 2018 г. ще влязат в сила някои нови правила за шофьорите и управляваните от тях автомобили. Освен измененията в Закона за движение по пътищата през миналата година бяха гласувани и други съществени изменения, които трябва да започнат да действат през Новата го

Столична община бори мръсния въздух с "евтина" и със "скъпа" мярка

https://www.actualno.com/sofia/stolichna-obshtina-bori-mrysnija-vyzduh-s-evtina-i-sys-skypa-mjarka-news_653292.html

По-евтин билет за градския транспорт на цена от 1 лев, двойно по-скъпа "Синя зона" за паркиране и забрана за движение на автомобили в центъра. Това са едни от мерките, с които Столична община предвижда да се бори с мръсния въздух. Да, имаме всеки ден около двойно превишение на фини прахови частици, това разбира се се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но и на отопляването на твърдо битово гориво. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова коментира случващото

Февруари - рестарт на концесията на летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653104

Февруари - рестарт на концесията на летище СофияДо месец вероятно ще бъдат готови концесионните анализи на летище София, които правят Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и тогава ще може да бъде рестартирана концесията на летище София. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова пусна

Адв. Рангелов: Мутренските времена не са си отивали

https://frognews.bg/novini/adv-rangelov-mutrenskite-vremena-otivali.html

Адвокат Рангелов свърза събитията от последните дни с отвличането на сина на бизнесмена Тони Златков - Адриан, както и стрелбата срещу един от шефовете в НАП Иво Стаменов, като по думите му тези случаи показват, че мутренските времена не са си отивали.

По 4 месеца условно за джебчийки, свили телефон в мол в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653226

По 4 месеца условно за джебчийки,
свили телефон в мол в ТърновоСлед внесен в съда обвинителен акт и постигнато в съдебно заседание споразумение с Районна прокуратура – Велико Търново двe жени са осъдени за жебчийска кражба в МОЛ. За кражба на мобилен телефон са им наложени наказания по четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години,

Първите пеликани вече са в резервата "Сребърна"

https://www.24chasa.bg/region/article/6653233

Първите пеликани вече са в резервата "Сребърна"Факт е оживлението в резервата „Сребърна“. Освен традиционно зимуващите птици – лебеди и водни кокошки, от няколко дни се наблюдава и малка група къдроглави пеликани, съобщават от екоинспекцията в Русе. В момента в колонията и на двете наколни платформи са се установили около 55 птици, а общият брой в езерото е около 80.

Северна и Южна Корея решиха да възстановят военната 'гореща линия'

https://offnews.bg//sviat/severna-i-iuzhna-koreia-reshiha-da-vazstanoviat-voennata-goreshta-lin-672563.html

Северна и Южна Корея решиха да възстановят военната "гореща линия" между двете държави. 

Решението беше взето по време на първите разговори между Пхенян и Сеул от две години насам, съобщи южнокорейски представител, цитиран от Франс прес и БТА. 

Преди дни беше възстановена и цивилна телефонна линия между Северна и Южна Корея. 

Пхенян съобщи, че е завършила техническата поддръжка за възобновяване на работата на военната линия на западното крайбрежие при границата с Южна Корея, заяви южнокорейският заместник-министър на националното обединение Чхун Хе-сун.

"Решихме да започнем отново да ползваме тази военна телефонна линия от утре в 08.00 ч. сутринта", уточни той.

По време на днешната среща беше постигнато споразумението Северна Корея да изпрати своя делегация на Зимните олимпийски игри през 2018 г., които ще се проведат в Южна Корея през февруари. Освен състезатели, севернокорейската делегация ще включва и зрители.

Заловиха с хероин 30-годишен от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366800

На седми януари, в гр. Варна, на ул. «Петко Напетов», при извършване на полицейска проверка на мъж на 30 г. от гр. Варна, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо кафеникаво прахообразно вещество, научи Moreto.

Тръмп ще се кандидатира за втори мандат, може и срещу Опра Уинфри

http://www.mediapool.bg/tramp-shte-se-kandidatira-za-vtori-mandat-mozhe-i-sreshtu-opra-uinfri-news274022.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп безусловно смята да се кандидатира за втори мандат в Белия дом на изборите през 2020 т., защото постиженията му говорят сами за себе си, каза пред журналисти неговият заместник-говорител Хоган Гидли, цитиран от ДПА. Той говори пред представители на медиите на борда на президентския самолет, с който Тръмп пътуваше за среща с фермери в Нешвил - столицата на щата Тенеси. Те го попитаха за коментар на словото на популярната телевизионна водеща Опра Уинфри в Лос Анджелис в неделя. То бе изтълкувано от много наблюдатели като заявка за възможно нейно кандидатиране на президентските избори през 2020 г. от Демократическата партия. "Ние бихме приветствали всеки съперник на президента в борбата му за преизбиране, независимо дали това е Опра Уинфри или някой друг", каза Гидли. Той уточни, че не знае дали Тръмп е гледал речта на телевизионната звезда, която е сред най-популярните медийни личности в САЩ и е първата чернокожа жена-милиардер, владееща собствено киностудио, тв канал и списание. "Който и да се кандидатира срещу Тръмп, той ще се изправи срещу един президент, който има рекордни постижения за рекордно кратък срок досега в Белия дом", подчерта говорителят. В словото си 63-годишната Опра Уинфри каза: "Много великолепни жени, намиращи се в тази зала, а и някои много достойни мъже, решително се борят, за да станат лидери".

Доналд Тръмп смята да се кандидатира за втори мандат през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653256

Доналд Тръмп смята да се кандидатира за втори мандат през 2020 г.Президентът на САЩ Доналд Тръмп безусловно смята да се кандидатира за втори мандат в Белия дом на изборите през 2020 т., защото постиженията му говорят сами за себе си, каза пред журналисти снощи неговият заместник - говорител Хоган Гидли, цитиран от ДПА. Той говори пред представители на медиите на борда на президентския самолет,

Проверяват болниците за поддържане на фалшив щат

http://www.cross.bg/bolnitzi-ananiev-obshtinskite-1565056.html

/КРОСС/ Предстоят проверки във всички лечебни заведения, за които има информация за поддържане на фалшив щат. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от "Дарик". Министър Ананиев откри реновирана Послеродова клиника в "Майчин дом". На много места, включително и в държавни болници, е било установено, че персоналът, който трябва да работи там - лекари и сестри, не са на работното си място, каза още министър Ананиев в отговор на въпрос, свързан с твърдение, че определени болници лъжат за наличие на определен брой персонал. Министър Ананиев каза още, че в някои от медицинските стандарти има изисквания, които вече не отговарят на времето и състоянието на системата и предстои с Българския лекарски съюз те да бъдат обсъдени. Безспорно държавата може да помогне на общинските болници, каза още той и припомни, че в края на миналата година беше изготвен доклад за състоянието на болниците. Направен е и анализ на финансовото състояние на общинските болници. Държавата може да подпомогне, но където е необходимо, общинските болници трябва да бъдат преструктурирани, допълни министър Ананиев. Дали тези лечебни заведения ще бъдат преструктурирани зависи от решението на всяка община, каза още той и добави, че някои от общинските болници биха могли да се преструктурират в диагностично-консултативни центрове с 10 до 20 легла. Той увери, че няма да бъдат закривани общински болници.  

Кирил Ананиев: "Майчин дом" няма задължения към доставчици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653272

Кирил Ананиев: "Майчин дом" няма задължения към доставчициФинансовото състояние на АГ-болницата "Майчин дом" е много добро, без никакви задължения към доставчиците, подчерта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на реновираната Послеродова клиника в "Майчин дом", предава БНТ. Ремонтът на клиниката е за близо 600 000 лева, предоставени от Министерството на здравеопазването.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване