Мануела Малеева: Наша ли е още тази България

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/manuela-maleeva-nasha-li-e-oshte-tazi-balgaria-672562.html

Тези дни прочетох за планираното шествие под надслов "Да кажем “ДА” на развитието на зимния туризъм и спорт в България”, подкрепено от български спортисти като Христо Стоичков, Александра Жекова, Радослав Янков, Петър Попангелов, Наско Сираков, Тихомир Иванов, Илиана Раева…

Шествието им е планирано за почти същото време като следващия ни протест за Пирин в София. Няма нужда да ви обяснявам какво означава това. Няма и да изреждам всички имена, които прочетох в списъка. Болеше ме заради всеки от тях. Те са български спортисти, като мен.

Първата ми мисъл беше: “Какво ги е накарало?”. После си дадох сметка, че знам какво.

Българският спорт е като цяло съсипан след годините на неслучилия се преход. А българските спортни федерации са завладени по същия начин, по който е завладяно всичко останало в нашата държава. Всъщност наша ли е все още тази България?

България, в която така лесно се оставяме да ни разделят, да ни противопоставят. Това е едно от най-тежките последствия на завладяната държава - тя изкривява погледа така, че навсякъде да виждаш врагове. Тези хора обаче не са ми врагове.

Отказвам да ги видя като такива. Те са български спортисти, като мен. И аз и те сме шампионите, които сме, защото всичко сме си направили сами. При загуба и при победа плачем и се радваме по един и същи начин. Всичко, което сме направили, е било без никакви зависимости, освен помощта на треньорите и собствената си изключителна воля. И аз, и те знаем на каква цена сме постигнали победите си. Общото помежду ни е много и съм сигурна, че може да надделее, затова ми се иска да се обърна към тях:

Колеги, ние с вас искаме едно и също. Искаме съвременни условия за развитие на спорта в страната, която обичаме повече от всичко. Това, което предвижда планът за Пирин обаче не е развитие. То е заграбване, което ще облагодетелства единствено съмнителни предприемачи и свързаните с тях фирми, но не и държавата, нито нейните граждани, нито българските зимни спортове. Готова съм да седнем на една маса и да поговорим за зимните спортове и техните нужди, да потърсим добри за България, устойчиви решения. Но нека не позволяваме на хора, които не знаят нито какво е изстрадана загуба, нито какво е заслужена победа, да ни разделят, за да завладеят не само една от най-хубавите ни планини, а цялата ни държава. Нашата България.

Б. ред. - Позицията на Мануела Малеева е публикувана на профила ѝ във фейсбук.

Мая Манолова взема на прицел "свръхпривилегиите" на банките

http://clubz.bg/62689-maq_manolova_vzema_na_pricel_svryhprivilegiite_na_bankite

Омбудсманът Мая Манолова обяви защитата на правата на гражданите срещу свръхпривилегиите на банките, за свой приоритет през 2018 г. В интервю пред агенция "Фокус" Манолова съобщи, че си е поставила за цел и изработване на законопроект за частния фалит. Проблемът за липсата на закон за частния фалит беше поставен още през 2011 г. от Емил Радев, понастоящем евродепутат, а тогава народен представител от ГЕРБ. По-късно предложи законопроект за 10-годишна абсолютна давност на всички задължения, сходен с частния фалит, който така и не беше приет.

Доскоро България и Румъния единствени нямаха такъв закон, но в северната ни съседка вече приеха такъв.

България е единствената европейска държава, която няма подобна регулация, която да защити гражданите от тежки финансови неблагополучия, които биха могли да се случат в живота на всеки човек, заяви Мая Манолова.

Наред с това омбудсманът възнамерява да предложи отново някои промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници от фалирали предприятия, които обсъжда заедно с група депутати. "Защото въпреки голямата победа, която успяхме да постигнем срещу наглите работодатели, срещу модерното робство, има едни текстове, които депутатите отказаха да приемат м.г.", посочи Манолова.

Тя ще предложи и промяна в Кодекса за социално осигуряване в парламента, за да не бъдат накърнени пенсионните права на миньорите, които ще бъдат съкратени заради ликвидация на рудници през 2018-2019 година.

Манолова похвали съвместната си работа с прокуратурата, благодарение на която прокурорите са подали жалба в съда срещу повишенията в 14 области от 1 януари т.г. 

Браво на прокуратурата, която протестира тези актове, защото единствената институция, която може да подаде жалба в съда и слава богу, тя го направи. Прокурорите от Върховна административна прокуратура са написали изключително сериозни аргументи. Надявам се в рамките на съдебното производство, поне по отношение на няколко ВиК да бъде доказано, че повишението е спекулативно и необосновано. Цената е повишена в интерес на монополите, чиято страна КЕВР традиционно взема, казва Манолова.

С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше повишена цената на водата в 14 области, като най-високо е в Ямбол (20%) и във Враца (13%), за София поскъпването е с 9.5%. 

На прицела на омбудсмана и тази година остават столична топлофикация, мобилните оператори, електроразпределителните дружества, става ясно от интервюто на Манолова. През 2018 г. ще продължи и работата й по кауза, останала от предходната - промени в наредба, която не разрешава здрав генетичен материал от починал човек да се използва за зачеване след настъпила смърт. Предвидено е материалът - мъжки или женски, сперматозоиди, ембриони, яйцеклетки или зиготи, да бъде унищожен, дори ако приживе починалият е дал съгласието си за извършване на инвитро процедурата. Манолова ще настоява за промени в наредбата предвид конкретен случай на жена, чийто съпруг е починал, а иска да зачене инвитро. 

Относно разгорещените спорове за Истанбулската конвенция и предстоящата й ратификация от българския парламент, Манолова коментира, че не разбира тези, които разпалват истерия в обществото. 

По данни на неправителствения сектор всяка трета българка е подложена на домашно насилие, което понякога завършва фатално за жената или с тежки наранявания. Децата стават свидетели на това домашно насилие и на насилието, основано на пол, психическия натиск, преследването, липсата на подкрепа от страна на държавата - къде да отиде, къде да бъде подслонена, как да продължи живота си. Решение на тези толкова съществени проблема дава именно този важен международен договор - Истанбулската конвенция. Всеки, който иска, може да прочете конвенцията и да види, че нищо от тези забулени в тайнственост заплахи не застрашава реално България. Още повече, че има възможност парламентът да приеме поясняваща декларация, т.е. всички страхове да бъдат гарантирани със съответните юридически действия.

"Ако Министерството на правосъдието беше внесло заедно с Истанбулската конвенция и предложения за промени в няколко закона, които вече са готови и в които са участвали и експерти на омбудсмана, това щеше да разсее страховете в обществото, да се види, че те са абсолютно неоснователни. И предложенията за промени в Закона за домашното насилие, и в Наказателния кодекс по никакъв начин не кореспондират с тези страхове, които се разпалват от определени групи в обществото", каза Мая Манолова.

На 11 януари от 11 часа пред Народното събрание се организира мирна демонстрация в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Повече информация за събитието - тук.

Професор по сигурност: Темата на КСНС е закъсняла, но съветът е необходим

https://frognews.bg/novini/profesor-sigurnost-temata-ksns-zakasniala-savetat-neobhodim.html

Обсъждането на европредседателството ни е трябвало да стане на по-ранно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Това стана ясно от думите на проф. Димитър Димитров, ръководител на Катедра ”Национална и регионална сигурност” в УНСС пред БНР.

Какво прави Джоли, когато Анистън е на сцената

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kakvo-pravi-dzholi-kogato-anistyn-e-na-scenata-6078002

Един вълнуващ и в същото време забавен момент от наградите не убегна на потребителите в мрежата

Близо пет пъти е превишението на фини прахови частици в кв."Хиподрума" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653249

Близо пет пъти е превишението на фини прахови частици в кв."Хиподрума" в СофияБлизо пет пъти е било превишението на фини прахови частици /ФПЧ/ в столичния квартал "Хиподрума" вчера. Това сочат данните от Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух в реално време на Изпълнителната агенция по околна среда. В "Хиподрума" превишението е било 4,7 пъти, в "Павлово" - 3,88 пъти, а в "Надежда" - 3,74 пъти.

Над 500 000 българи подложени на „шумов тормоз“

https://frognews.bg/novini/nad-500-000-balgari-podlojeni-shumov-tormoz.html

Над 500 000 българи са подложени на „шумов тормоз“ от съседите си. Това сочат данни от проучване на Евростат.

Wizz Air пуска полет Виена - Варна

http://clubz.bg/62688-wizz_air_puska_polet_viena_varna

Wizz Air отваря нова линия Виена - Варна, съобщиха от нискотарифната компания. Стартът е на 28 април, като ще има два полета в седмицата – във вторник и в събота, за 29.99 евро.

Компанията открива и нова база във Виена през юни като това е инвестиция от 331 млн. долара, която ще доведе до създаване на 120 нови работни места. Първоначално в нея ще има един базиран Airbus A320, а през ноември ще бъдат добавени още два самолета Airbus A321. Нискотарифният превозвач планира да стратира общо 17 нови маршрута от австрийската столица през 2018 г., включително Варна-Виена.

„През 2018 г.  ще стартираме общо 5 нови услуги от България, включително полети до някои от най-популярните европейски градове като Атина, Ница, Малага и Лисабон", обещават от компанията. 

Утре - облаци, мъгли в равнините и слаб дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653255

Утре - облаци, мъгли в равнините и слаб дъждПрез следващото денонощие над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, максималните - между 4 и 9 градуса. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава,

Въздухът в София по-мръсен и от вчера

http://dnes.dir.bg/news/sofia-vasduh-yordanka-fandakova-mrasen-vasduh-26765444

Вече девети ден от началото на годината системите в цялата страна отчитат опасно замърсен въздух, като най-сериозно остава положението в столицата.

НПО: Няма трети пол в Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/nasilie-npo-istanbulsca-conventzia-26765419

Неправителствени организации призоваха Народното събрание да ратифицира в най-скоро време Истанбулската конвенция.

Фандъкова призова: В дни със замърсяване гражданите да се топлят на ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653116

Фандъкова призова: В дни със замърсяване гражданите да се топлят на токВ дни като днешния, с двукратно замърсяване с фини прахови частици, гражданите, които могат да се го позволят, да се отопляват на ток, а не с дърва и въглища. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова в мъгливата утрин при летището във вторник, където тя и министърът на транспорта Ивайло Московски откриха естакадата към терминал 2.

САЩ отказаха виза на премиера на Косово

https://www.actualno.com/balkani/sasht-otkazaha-viza-na-premiera-na-kosovo-news_653331.html

САЩ отказаха да издадат виза на косовския министър-председател Рамуш Харадинай. На 11 януари беше предвидено Харадинай да бъде гост на командващия националната гвардия в Охайо Тимоти Ор. Говорителят на гвардията Грег Хапуд потвърди информацията, че косовският премиер няма да може да присъства на церемонията. Вместо премиерът, на събитието ще присъства външният министър на Косово Беджет Пацоли, уточни излизащият в Прищина в. "Експрес". Самият Харадинай съобщи в собствения си про

Музикаутор: Държавата готви разпад на колективното управление на права

https://offnews.bg//kultura/muzikautor-darzhavata-gotvi-razpad-na-kolektivnoto-upravlenie-na-prav-672564.html

Държавата се готви да приеме закон, с който рискува да се въведат порочни и абсурдни практики, които могат да доведат до разпад колективното управление на права в България. За това сигнализират основните организации за колективно управление на права (ОКУП) – Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор, в своя позиция, изпратена до Комисията по правните въпроси и Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно събрание, както и до Министерство на културата.

Става въпрос за законопроект, с който следва да се транспонира Директивата за колективното управление на авторското право и сродните му права. Припомняме, че преди месец Европейската комисия реши да предяви иск срещу България в размер на близо 20 000 евро на ден заради забавянето на държавата в привеждането на директивата в българското законодателство.

Директивата, съответно и законопроектът, се отнасят изключително до организациите за колективно управление на права (ОКУП), което означава, че не трябва да се правят прибързани промени при непознаване на спецификите на дейността им. Новият проектозакон, обаче, не е преминал обществено обсъждане и не е обсъден официално с нито една ОКУП в България, които съвкупно представляват и защитават законните права и интереси на хиляди български и милиони чуждестранни творци, автори, изпълнители, продуценти, артисти, режисьори, сценаристи, оператори.

Организациите подчертават пасивната роля на Министерство на културата, което не е спазило досегашната практика при транспониране на директиви. Досега тя включваше изготвяне на законопроект от ресорното министерство, провеждане на обществено обсъждане с релевантните организации, подготвяне на становища от НАП, регулаторите, КЗК и т.н., след което внасяне на законопроекта в Народното събрание.

„Противното би означавало силово налагане на проекта, което е недемократично и би довело до дисбаланс в отношенията между правоносителите, ползвателите и държавата“, посочват още в писмото си организациите.

Те обясняват, че проблемите около транспонирането на директивата са логични и очаквани предвид липсата на адекватна, експертна и комплексна политика в сектора от много години. Доказателство за това са множеството международни индекси и класации, в които България е отново на последните нива.

Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор заявяват още, че "винаги са апелирали за търсене на правилния баланс в правната регламентация на този специфичен сектор и са предлагали решения, които да гарантират предвидимост и стабилност за правоносителите и ползвателите в тези правоотношения".

Възможният разпад на колективното управление на права, обаче, ще е критична последица за всички заинтересовани страни в сектора. Загубите, засягащи и носителите на права, и ползвателите, и фиска, и културните и творческите индустрии, ще са огромни като стойностно измерение, а освен това ще накърнят и реномето ни на правова държава членка на Европейския съюз, казват още организациите. 

В тази връзка Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор отправят покана за работна среща, на която да бъдат наваксани пропуските, генерирани от несъстоялото се обществено обсъждане.

Северна и Южна Корея ще възстановят "горещата" телефонна връзка между си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653213

Северна и Южна Корея ще възстановят "горещата" телефонна връзка между сиСеверна и Южна Корея решиха днес, в първите си разговори от две години, да възстановят военната телефонна връзка помежду си, съобщи южнокорейски представител, цитиран от Франс прес. Преди няколко дни бе възстановена цивилна телефонна линия между Сеул и Пхенян, предаде БТА. Северна Корея съобщи, че е завършила техническата поддръжка за

Единият син на Нетаняху пак завъртя скандал около себе си и баща си

http://www.cross.bg/netanyahy-maiimon-bashta-1565055.html

/КРОСС/ Един от синовете на Бенямин Нетаняху отново изигра лоша шега на баща си с потенциално неудобно изказване за бизнес връзките на израелския премиер, предаде Франс прес. Втори канал на израелската телевизия излъчи снощи записан тайно разговор, воден според нея през 2015 г. от Яир Нетаняху и негов приятел, син на Коби Маймон, един от най-богатите хора в Израел, на излизане от стриптийз бар. Яир Нетаняху и Нир Маймон, вероятно пийнали, разговарят в кола, където се намират още един младеж, Роман Абрамов, израелски сътрудник на австралийския милиардер Джеймс Пакър, шофьорът и един бодигард, уточни телевизията. Произходът на аудиозаписа е неизвестен, но никой, дори Яир Нетаняху, не оспори автентичността му. Яир Нетаняху говори цинично за стриптийзьорки и проститутки. "Баща ми даде на твоя да спечели 20 милиарда долара, защо не ми дадеш тогава 400 шекела", казва Яир Нетаняху на Нир Маймон. Яир Нетаняху явно намеква за едно мащабно споразумение за разработка на газови находища, открити в Средиземно море край Израел. Бащата на Нир Маймон е сред най-видните акционери в "Израмко", една от компаниите участнички в проекта, посочва АФП. Думите на Яир Нетаняху бяха разпространени в момент, когато баща му е обвиняван по повод връзките си с известни богаташи. Едно от разследванията се дължи на подозрения, че израелският премиер е получавал незаконно подаръци от такива хора, включително от австралиеца Джеймс Пакър и от холивудския продуцент Арнън Милчан

Странният бизнес на убития Петър Христов

http://dnes.dir.bg/news/biznes-ubiystvo-petar-hristov-26765381

В 22 фирми има пряко участие убития вчера бизнесмен Петър Христов, показва справка в "Дакси" към днешна дата.

Британският посланик: Българите са много прагматични хора, особено когато става дума за Европа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/09/3109226_britanskiiat_poslanik_bulgarite_sa_mnogo_pragmatichni/?ref=rss


Най-доброто на европредседателството е, че "останалата част от континента ще види какво има да предложи страната ви – и природата, и хората, и храната, и културата", каза британският посланик Ема Хопкинс в интервю пред "Нова телевизия".<br /><br />Тя посочи, че тепърва ще се обсъждат отношенията между Великобритания и ЕС-27 след Брекзит, "така че България до някаква степен ще е на горещото столче. () Ще трябва да играе роля на страна, която изгражда...

КНДР изпраща делегация на Зимната олимпиада в Южна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=366797

Северна Корея ще изпрати своя делегация на Зимните олимпийски игри през 2018 г., които ще се проведат в Южна Корея през февруари. Новината дойде по време на първата среща на високо равнище между двете страни за последните две години.

Радев говори с азербайджанския си колега за въздушната връзка между двете столици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653216

Радев говори с азербайджанския си колега за въздушната връзка между двете столициПрезидентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна линия София-Баку. Пряката въздушна връзка между двете столици беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври миналата година.

Готвят ли се абсурдни промени относно управлението на авторски права?

https://www.actualno.com/society/gotvjat-li-se-absurdni-promeni-otnosno-upravlenieto-na-avtorski-prava-news_653329.html

Държавата се готви да приеме закон, с който рискува да се въведат порочни и абсурдни практики, които могат да доведат до разпад на колективно управление на права (ОКУП). Това твърдят в специално писмо организациите Музикаутор, ПРОФОН, Филмаутор и Артистаутор. Въпросните организации посочват, че парламентът се готви да транспонира в българското законодателство евродиректива (2014/26/EC) без да има обществено обсъждане и консултация с нито една от организациите за колективно управление на права в

Полицаите посрещат с бунт Европредседателството

https://frognews.bg/novini/politsaite-posreshtat-bunt-evropredsedatelstvoto.html

Полицаите ще спазят заканите си и се вдигат на бунт по време на българското европредседателство на 11 януари, четвъртък, когато то стартира, обявиха днес от Синдикалната федерация на МВР. Напомняме, че паралелно с полицаите ще протестират още четири различни организации, недоволни от управлението на ГЕРБ.

БАБХ стартира електронна регистрация на пробите за мляко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653232

БАБХ стартира електронна регистрация на пробите за мляко

Във връзка с изпълнение на Плана за действие за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко, от 22.01.2018 г. стартира „Модул мляко“ като част от Интегрираната Информационна Система ВетИС на Българска Агенция по Безопасност на Храните. Това съобщиха от БАБХ. За да се гарантира изпълнението на самоконтрола,

Син на Нетаняху направи неуместен коментар на излизане от стриптийз заведение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653196

Син на Нетаняху направи неуместен коментар на излизане от стриптийз заведение Един от синовете на Бенямин Нетаняху отново изигра лоша шега на баща си с потенциално неудобно изказване за бизнес връзките на израелския премиер, предаде Франс прес. Втори канал на израелската телевизия излъчи снощи записан тайно разговор, воден според нея през 2015 г. от Яир Нетаняху и негов приятел, син на Коби Маймон,

Откриха новия участък от бул. Брюксел до летище София

https://offnews.bg//obshtestvo/otkriha-novia-uchastak-ot-bul-briuksel-do-letishte-sofia-672560.html

Завършихме скоростната пътна връзка до летище София след повече от 14-годишно забавяне.

Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното пускане на движението по новоизграденото трасе в столицата заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова.

През 2009 г. заварихме проекта в състояние, което не позволяваше неговото продължаване и това наложи да направим консервация на обекта, посочи Московски. През 2012 г., с решение на втория кабинет с премиер Бойко Борисов, осигурихме необходимите 13,7 млн. лева за довършването му и днес той е факт, два месеца предсрочно, заяви министърът. Финансирането е осигурено от бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Изграждането на естакадата е с голяма сложност от техническа и инженерна гледна точка и до момента у нас не бяха реализирани подобни проекти, съобщи транспортният министър. Новата пътна отсечка и връзката на софийското метро до летище София, ще доведат до значително облекчение на трафика към Терминал 2, заяви той. Днешното откриване символично можем да свържем и със старта на Председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема, акцентира още министърът. 

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова се е довършил един от занемарените обекти в миналото и едно пространство на София, покрай което не ни се е искало да минаваме. "Тази директна връзка от центъра на София до летището спестява на кв. "Дружба" и на Бизнес зоната много тежко движение и допълнителни емисии", посочи тя.

Проект „Пътна връзка за летище София с обхват от бул. „Брюксел“ до ул. „Мими Балканска” е на обща стойност 13,7 млн. лв. с ДДС. Строителните дейности стартират през септември 2016 г., а срокът за завършване е февруари 2018 г. В обхвата на дейностите е включено изграждането на директно скоростно трасе от бул. „Брюксел“ до Терминал 2 на летище София и две пътни връзки до Терминал 1. Общата дължина на директното трасе е 1100 м, които включват 360-метрова естакада. Изпълнител на проекта е "Брюксел 2015" ДЗЗД, съставено от "ПСТ Груп" и "Инфраструктурно строителство". Строителният надзор се осъществява от "Трансконсулт-БГ" ООД.

СУ е раздал неоснователно хиляди левове на служители от Ректората, установи одит на МОН

https://offnews.bg//obshtestvo/su-e-razdal-neosnovatelno-hiliadi-levove-na-sluzhiteli-ot-rektorata-u-672540.html

Неоснователно плащани бонуси, двойно финансиране, безотчетно раздавани пари над заплатите за незнайно какви задачи - това са само част от нередностите, открити при последния одит на Министерството на образованието в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За резултатите от него съобщиха от МОН за OFFNews в отговор на наше запитване.

Отидът бе възложен от министъра на образованието Красимир Вълчев след публикации на OFFNews за милиони, раздадени под формата на допълнителни плащания в Софийския университет, както и отказа на Сметната палата да завери годишния финансов отчет на СУ за 2016 г., тъй като той "не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ.

Тогава ректорът проф. Анастас Герджиков заяви, че всичко е законно - в СУ не се раздават бонуси, а се изпълнява Кодексът на труда и Наредбата за работната заплата, увери той. На откриването на академичната година през октомври 2017-а той дори заяви, че Университетът бил подложен на "охулващи кампании", а обществото гледало със задоволство.

Три месеца по-късно МОН също констатира тревожни практики в раздаването на пари в Университета. 

Непроснователните плащания към служители в Ректората* с пари от държавния бюджет, студентски такси и наеми са станали възможни благодарение на вътрешни правила за работната заплата, приети от Академичния съвет на СУ и променени за последно на 25 януари 2017 г. Те разрешават превеждането на допълнителни суми по неясни критерии, например "за извършване на нетипична административна дейност" (чл. 25, ал. 3), без да има ясно определение за "нетипична" в случая.

Именно промяна в правилата иска МОН чрез доклада на звеното си за вътрешен одит.

Одитът на МОН

В рамките на одита са анализирани получените възнаграждения в СУ през 2016 година от централната университетска администрация. При определяне размера на индивидуалните заплати няма нарушения, но не така стои въпросът с допълнителните плащания, извършени на база Колективния трудов договор, вътрешни правила на СУ и заповеди на ректора проф. Анастас Герджиков.

Във вътрешните правила са включени две разпоредби (чл. 25 и чл. 27), които позволяват допълнителни плащания на администрацията и обслужващия персонал за изпълнение на общоуниверситетски задачи и поради особености на трудовия процес. Именно тези общи фрази са използвани за някои неоснователни - според МОН - плащания.

Продължава на стр. 2


Продължава от стр. 1

Несъответствия

Неоснователно са били платени 36 540,00 лв. за изпълнение на дейности по перо "Бюджет НИС" (Научноизследователски сектор - бел. ред), констатират одиторите на МОН.

В заповед от ноември 2016 г. е допуснато плащане на основание чл. 25 "без наличие на доказателства за необходимостта от извършването им и за проследяване на конкретното им изпълнение, както и без да може да се установи дали тези задачи не попадат в обхвата на длъжностните характеристики на лицата, което крие риск от дублиране на плащането и неспазване на принципите за добро финансово управление на публичните средства", пише в заключение на доклада.

Служител на Ректората получил 2 068,24 лв. за "допълнително възложена дейност", но одиторите установили, че парите са били начислени и платени неоснователно, "тъй като не е спазена нормативната уредба за полагане на труд в извън установеното работно време".

Друг служител от Ректората е получил 3 346,16 лв. и при проверката от МОН не били представени доказателства нито за възлагане, нито за отчитане изпълнението на конкретни задачи с нестандартен характер, инициативности и др., пишат още от МОН.

"Одитът счита, че определянето на допълнително възнаграждение в максимален размер (30%), на основание чл. 25 от КТД № 10 - поради особености на трудовия процес, води до неспазване на принципите за добро финансово управление", заключават  одиторите.

Пореден служител от Ректората получил 1 080 лв. над заплатата си, след което се оказало, че парите са платени за представена диплома за завършена следдипломна квалификация за степен магистър по специалност "Стопанско управление", а, в същото време, това е било задължително изискване за заемане на длъжността от въпросния служител съгласно длъжностната му характеристика.

"Одиторското мнение е, че изплатеното допълнително възнаграждение към заплатата на това лице за допълнително придобитата от него дългосрочна професионална квалификация е неоснователно", пишат от МОН.

На основание чл. 242 от Кодекса на труда на служител от Ректората са били платени 2 700,00 лв., които одитът също счита за неоснователни.

На основание установените нередности от одитния екип на МОН пишат:

"Член 25, ал. 1 от вътрешните правила за работна заплата на СУ дава обща формулировка за изплащане на допълнителни възнаграждения за изпълнение на общи университетски задачи, които по правило не са свързани с работата на лицето по длъжностна характеристика, без да е посочено как ще се документира възлагането и отчитането им - уточняват в одитния си доклад от МОН. - Същата препратка е валидна и за чл. 27 от ВПРЗ, свързан с определяне на допълнително трудово възнаграждение на административния и обслужващ персонал, поради особености на трудовия процес. В цитираната разпоредба са заложени субективни критерии за определяне размера на това възнаграждение (инициативност, ритъм на работа и др.)."

Нередностите обаче продължават. Още двама служители на СУ са получили съответно 5 125,64 лв. и 6 450,71 лв. на основание КТД и други вътрешни нормативни актове, а от МОН констатират, че плащанията са направени неоснователно.

"Констатацията е, че при тези и в други случаи е допуснато неоснователно изплащане на еднократно/и допълнително/и възнаграждение/я на служители от Централната университетска администрация за счетоводно/административно обслужване или за административно-помощни дейности, осигуряващи изпълнението на присъщата за Университета дейност. Установяването на допълнителна работа, извън длъжностната характеристика на посочените лица е невъзможно, предвид липсата на доказателства за конкретното възложено и прието изпълнение", пишат одиторите.

Неправомерно са били изплатени обезщетения по Кодекса на труда в общ размер на 23 532,79 лв., установени като разлика между фактически начисленото и изплатено обезщетение по чл. 224, ал. 1 от КТ и обезщетението, което е следвало да се начисли и изплати на лицето.

Заключението на Звеното за вътрешен одит е, че начислените и изплатените допълнителни възнаграждения съответстват на вътрешните нормативни актове, но последните следва да бъдат конкретизирани и допълнени с оглед осигуряване на съответствие с приложимата нормативна уредба.

Във връзка с установените несъответствия одиторите са отправили следните препоръки до ректора проф. дфн Анастас Герджиков:

1. Ръководството да предприеме действия за привеждане в съответствие на разпоредбите на чл. 25 и чл. 27 от ВПРЗ с действащата нормативна уредба, тъй като съществува риск от неправомерно изплащане на възнаграждения на служителите/ работниците на Университета, които не подлежат на възстановяване. При промени същите трябва да се хармонизират с клаузите на колективния трудов договор. Промените следва да:

- съдържат обективни критерии за оценка на изпълнението на работата, както и да позволяват ясно да се разграничат допълнително възложените задачи, т.е. извън обема на длъжностната характеристика;

- позволяват извършването на обективно разпределение на бюджетните средства за материално стимулиране, което да е разписано в методология;

- позволяват доказването на критерия „при наличие на средства“ да бъде обосновано в доклад за изпълнението на бюджета до ректора на СУ „Св. Климент Охридски“, изготвен от лицето на длъжност „Ръководител сектор „Финансова политика“.“ Докладът следва да включва данни (в натурални показатели и в стойност) за изпълнението на § 01 „Заплати и обезщетения“ от ЕБК, реализираните икономии на средства от незаети щатни бройки, поради напуснали/пенсионирани служители, служители в отпуск по болест и др.;

- прецизират съдържанието на длъжностните характеристики на служителите/работниците, ангажирани с: общи университетски задачи; подпомагащи работи по изпълнението на проекти за научна дейност; административно/счетоводно обслужване на факултети/поделения/звена/УНБ и други административно-помощни дейности, присъщи за Университета.

2. Плащанията на месечни/еднократни допълнителни възнаграждения по реда на вътрешните правила и Колективния трудов договор, които имат характер на неоснователни или неправомерни, да бъдат преустановени;

3. Главният счетоводител да актуализира Счетоводната политика на Университета, с цел създаване на аналитична счетоводната отчетност, позволяваща хронологично проследяване на ниво „проект“ на отчетените разходи за изпълнението на всеки един от проектите, финансирани със средства от получената субсидия от държавния бюджет, предоставена по реда на Наредба № 3/2015 г. на МОН.

4. Ректорът да съблюдава спазването на действащите ВПРЗ, като не допуска случаи на нарушаването им, като например: изплащане на допълнително възнаграждение, при което е нарушена процедурата за докладване/оценяване, т.е. липса на доклад от прекия/оценяващия ръководител, а наличие само на молба от служителя/ работника.

5. При възлагане на задачи, извън задълженията по основния трудов договор, определени в длъжностна характеристика, ръководството на Университета да следи за прилагане разпоредбата на чл. 152 и чл. 153 от Кодекса на труда, отнасящи се до спазване правото на служителя/работника на междудневна и на седмична почивка.

* В информацията си за OFFNews от МОН не цитират имената на съответните служители.

Авария остави Перник без парно

https://offnews.bg//obshtestvo/avaria-ostavi-pernik-bez-parno-672561.html

Авария в Топлофикация-Перник остави града без парно, съобщава БНТ.

На студено са и детските заведения. Част от градините работят, като са им осигурени печки.

Очаквайте подробности.

Министерство на отбраната дава 5 млн. лв. за „Кугар“-ите

https://frognews.bg/biznes-turisam/ministerstvo-otbranata-dava-5-mln-kugar-ite.html

Министерството на отбраната публикува трите договора за ремонт на ”Кугар”-ите. Това става ясно от страницата на Агенцията за обществени поръчки. Стойността на трите договора е 2.4 милиона евро или близо 5 милиона лева.

Министерство на отбраната дава 5 млн. лв. за „Кугар“-ите

https://frognews.bg/novini/ministerstvo-otbranata-dava-5-mln-kugar-ite.html

Министерството на отбраната публикува трите договора за ремонт на ”Кугар”-ите. Това става ясно от страницата на Агенцията за обществени поръчки. Стойността на трите договора е 2.4 милиона евро или близо 5 милиона лева.

"Таймс“: Правителствените промени само показаха слабостта на Тереза Мей

http://www.mediapool.bg/taims-pravitelstvenite-promeni-samo-pokazaha-slabostta-na-tereza-mei-news274021.html

Промените в правителството бяха поредната демонстрация на слабостта на министър-председателя Тереза Мей. Те трябваше да бъдат възможност за лидерката на управляващите консерватори да затвърди властта си в партията в началото на новата година, но се превърнаха в унизителна илюстрация на некомпетентност на върха. Така британският в. "Таймс" коментира във вторник внесените вчера правителствени промени. Те не засегнаха министрите "тежка категория", които са на първа линия в преговорите между Лондон и Брюксел. Новото правителство трябва бързо да дефинира позицията си преди следващата фаза на преговорите за Брекзита, която ще започне още този месец. Разговорите ще засягат преходния период, а през март ще бъдат фокусирани и върху бъдещите търговски отношения на Великобритания и ЕС. Мнението на "Таймс“ се споделя в общи линии и от други авторитетни британски медии. Опитът на британската министър-председателка Тереза Мей да обнови своето правителство се провали, след като ключови министри отказаха да бъдат сменени, а един се оттегли от кабинета, пише в. "Индипендънт". Мей искаше да задържи в своя управленски екип министърката на образованието Джъстин Грийнинг, но не успя да я убеди да остане, след като тя отказа да бъде преместена на друг пост. Снощи Грийнинг подаде оставка след продължителна среща с премиеркат. Според ДПА тя не е приела предложението да заеме по-второстепенния пост на държавен секретар (заместник-министър на труда и пенсиите) по въпросите на заетостта. Авторитетът на министър-председателката още повече пострада, след като здравният министър Джереми Хънт не само отхвърли опит да бъде сменен, но успя да издейства по-силна роля на сегашната си длъжност. Друг член на правителството, за когото има информация, че Мей е искала да смени - лидерката на Камарата на общините Андрея Ледсъм, също запазва поста си. По-рано министър-председателката призна, че няма да бъдат сменяни водещите членове на правителството - външният министър Борис Джонсън, канцлерът на държавното съкровище Филип Хамънд, вътрешната министърка Амбър Ръд и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, въпреки твърденията миналата година, че някои може да бъдат прехвърлени на други постове или уволнени, изтъква "Индипендънт". Нищо не се промени, отново. Обновяване ли? Никакъв шанс, не и когато хората, заемащи най-висшите постове, остават същите, не и когато Мей продължава с пълна сила да следва досегашния курс в икономиката и по въпроса за Брекзит. Твърдо неподвижната министър-председателка не може да извърши значителна промяна, а само се крепи на поста благодарение на несигурния баланс в нейната обхваната от вътрешни борби Консервативна партия, пише в коментар в. "Гардиън". В крайна сметка, когато се правят промени в правителството, става дума за едно нещо - власт. Въпреки че преди това винаги има много пропаганда, че промените помагат за прокарване на нови идеи и пренастройване на програмата, в повечето случаи те имат една по-брутална и непосредствена цел - да позволят на министър-председателя да упражни своите правомощия и да покаже кой е шефът. Когато се правят промени, дори най-могъщите министри треперят от възможността да бъдат преместени на друг пост или уволнени, а тези, които се стремят към по-висши длъжности, са в напрегнато очакване да бъдат поканени от премиера да ги заменят. Властта, която министър-председателят има над своите колеги, най-ясно се разкрива при промени в правителството. Предприетите от Мей промени тази седмица не правят изключение, освен в едно важно отношение - те показаха, че тя не е шефът, отбелязва "Гардиън" в редакционната си статия.

Под натиск от ЕС и протести: петима уволнени министри в Полша

http://clubz.bg/62687-pod_natisk_ot_es_i_protesti_petima_uvolneni_ministri_v_polsha

Полският президент Анджей Дуда обяви промени в правителството часове преди срещата на премиера Матеуш Моравецки с еврокомисарите за обсъждане на наказателната процедура срещу страната.

С постовете си се разделят министърът на отбраната Антони Мачиеревич, на външните работи Витолд Вашчиковски, на околната среда Ян Шишко, на здравеопазването Константин Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска, съобщава Ройтерс.

Самият Моравецки бе назначен преди месец, заменяйки премиерката Беата Шидло. Той е определян за приближен до лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Зам.-министърката на финансите, отговорна за бюджета, Тереса Червинска зае мястото на Моравецки като финансов министър. Очаква се тя да продължи икономическата му политика. Външен министър стана Яцек Чапутович, досегашен заместник външен министър, а за военен министър бе избран Мариуш Блашчак, който до днес отговаряше за вътрешните работи и администрацията.

В края на декември Еврокомисията предложи задействане на наказателна процедура срещу Полша заради нарушаване на върховенството на закона. Решението е взето заради продължаващата спорна съдебна реформа в страната, която според ЕС налага политически контрол над съдебната система.

Процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда ограничаване на членските права на Полша и дори отнемане на правото ѝ на глас в Съюза.

След като полският парламент прие през лятото три закона, които се отнасят до съдебната система на страната, Еврокомисията отправи официално предупреждение, че може да задейства наказателна процедура по член 7 от Лисабонския договор.

Преди задействане на наказателна процедура по член 7 обаче се предвиждат разговори със съответната страна. Това е и причината за посещението на Моравецки в Брюксел днес. Целта е затопляне на отношенията с Евросъюза, за да се избегне наказателната процедура срещу страната.

"Не сме във война с Полша - далеч съм от тази мисъл", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод  Юнкер преди срещата. "Но ние приемаме сериозно безпокойствата на полската страна и аз бих искал и нашите полски приятели да приемат сериозно нашите."

Десетки хиляди поляци протестираха през лятото, след като долната камара на полския парламент прие спорни реформи на съдебната система. Президентът Анджей Дуда наложи вето на два от трите закона. 

Законопроектите, прокарани от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", поставят съдебната власт под контрола на изпълнителната, обяви тогава Европейската комисия.

Под натиск от ЕС и протести: пет уволнени министри в Полша

http://clubz.bg/62687-pod_natisk_ot_es_i_protesti_pet_uvolneni_ministri_v_polsha

Полският президент Анджей Дуда обяви промени в правителството часове преди срещата на премиера Матеуш Моравецки с еврокомисарите за обсъждане на наказателната процедура срещу страната.

С постовете си се разделят министърът на отбраната Антони Мачиеревич, на външните работи Витолд Вашчиковски, на околната среда Ян Шишко, на здравеопазването Константин Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска, съобщава Ройтерс.

Самият Моравецки бе назначен преди месец, заменяйки премиерката Беата Шидло. Той е определян за приближен до лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Зам.-министърката на финансите, отговорна за бюджета, Тереса Червинска зае мястото на Моравецки като финансов министър. Очаква се тя да продължи икономическата му политика. Външен министър стана Яцек Чапутович, досегашен заместник-външен министър, а за военен министър бе избран Мариуш Блашчак, който до днес отговаряше за вътрешните работи и администрацията.

В края на декември Еврокомисията предложи задействане на наказателна процедура срещу Полша заради нарушаване на върховенството на закона. Решението е взето заради продължаващата спорна съдебна реформа в страната, която според ЕС налага политически контрол над съдебната система.

Процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда ограничаване на членските права на Полша и дори отнемане на правото ѝ на глас в съюза.

След като полският парламент прие през лятото три закона, които се отнасят до съдебната система на страната, Еврокомисията отправи официално предупреждение, че може да задейства наказателна процедура по член 7 от Лисабонския договор.

Преди задействане на наказателна процедура по член 7 обаче се предвиждат разговори със съответната страна. Това е и причината за посещението на Моравецки в Брюксел днес. Целта е затопляне на отношенията с Евросъюза, за да се избегне наказателната процедура срещу страната.

"Не сме във война с Полша - далеч съм от тази мисъл", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод  Юнкер преди срещата. "Но ние приемаме сериозно безпокойствата на полската страна и аз бих искал и нашите полски приятели да приемат сериозно нашите."

Десетки хиляди поляци протестираха през лятото след като долната камара на полския парламент прие спорни реформи на съдебната система. Президентът Анджей Дуда наложи вето на два от трите закона. 

Законопроектите, прокарани от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", поставят съдебната власт под контрола на изпълнителната, обяви тогава Европейската комисия.

Призовават за имунизация заради морбили на Балканите

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prizovavat-za-imunizaciia-zaradi-morbili-na-balkanite-6078003

Важно за вируса е, че се насочва към нервната система, а в някои случаи дава много тежки менингити и енцефалити, обясняват експерти

Ден на траур обявяват в Самоводене за убития бизнесмен Петър Христов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653197

Ден на траур обявяват в Самоводене 
за убития бизнесмен Петър ХристовВ родното село на убития бизнесмен Петър Христов, Самоводене, ще бъде обявен ден на траур в деня на погребението му, каза кметът Николай Милаковски. Определена дата обаче все още няма. Не е известно и за кога ще бъде обявено поклонението и къде ще бъде погребан бизнесмена. "Сутринта се чух по телефона с майка му Момка Манолова,

Секретният сателит на "Спейс Екс" се разбил преди да достигне орбитата си

http://econ.bg/Новини/Секретният-сателит-на-Спейс-Екс-се-разбил-преди-да-достигне-орбитата-си_l.a_i.755960_at.1.html

Тайният правителствен сателит с кодово име "Зума" (Zuma), изстрелян в неделя от "Спейс Екс" (Space X), не достигна очакваната орбита и се разби,...

Азерски компании се включват в газификацията у нас

https://offnews.bg//obshtestvo/azerski-kompanii-se-vkliuchvat-v-gazifikatciata-u-nas-672559.html

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна линия София-Баку, съобщиха от "Дондуков" 2.

Пряката въздушна връзка между двете столици беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври миналата година.

„Благодаря ви за положените усилия и политическа воля за бързото откриване на самолетната линия, която обсъдихме по време на съвместната ни среща в Баку“, заяви Румен Радев.

Двамата президенти са изразили увереност, че пряката въздушна линия между България и Азербайджан ще донесе не само икономически ползи за двете страни и ще развие туристическите и бизнес връзки, но и ще насърчи двустранното сътрудничество.

Румен Радев и Илхам Алиев са обсъдили и възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас.

Интересът на местния бизнес беше заявен от президента Алиев още през октомври с оглед на ниското ниво на газификация на домовете в България.

„Работим в тази насока и очакваме специалисти от вашата страна, за да обсъдим темата на експертно ниво“, заяви президентът Радев.

Българският държавен глава отново потвърди подкрепата на страната ни за изграждането на Южния газов коридор, в реализацията на който Азербайджан има ключова роля.

„Този проект има важно значение не само за България, но и за енергийната диверсификация на Европа“, посочи Румен Радев.

Отборът по минифутбол Любимец 13 - Варна продължи с победната серия и през новата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=366798

На 08.01. се изиграха последните четири мача от XIII кръг на MFL Seria A. Цели тридесет гола бяха отбелязани в срещите, а здравата битка за първото място е все така завързана, научи Moreto.net. В първата среща от понеделничната вечер Ботев 18 надделя трудно над коравия тим на Абсолют с 3:2.

Ердоган: Възможно е да продължим операцията "Ефратски щит" в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653199

Ердоган: Възможно е да продължим операцията "Ефратски щит" в СирияТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес за пореден път за възможност за възобновяване на операцията "Ефратски щит" в Сирия, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция. Ако Аллах каже, ще продължим операцията "Ефратски щит" в Африн и Манбидж, каза Ердоган. В края на август турският проправителствен в.

Гърция: Без решение за името Македония няма да влезе в НАТО

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-bez-reshenie-za-imeto-makedonija-njama-da-vleze-v-nato-news_653326.html

Скопие не може да се интегрира в международни организации, докато не бъде намерено решение за името. Това заяви гръцкият външен министър Никос Кодзияс. Гърция предпочита като решение на спора със Скопие съставно име, което ще различава „БЮРМ“ от гръцка Македония и ще бъде за цялостна употреба, допълни той. В интервю за гръцката телевизия Антена Кодзияс се спря в детайли на въпроса за името и гръцките позиции по проблема. Той обясни, че гръцкият военен министър и лид

Близо 200 души преминали през грипния кабинет на ВМА за по-малко от две седмици

https://offnews.bg//zdrave/blizo-200-dushi-preminali-prez-gripnia-kabinet-na-vma-za-po-malko-ot-d-672558.html

Близо 200 души са преминали през открития специално за сезона грипен кабинет във Военномедицинска академия за по-малко от две седмици - от 29 декември 2017 г. до днес. 

„Този кабинет се разкрива всеки грипен сезон и в момента работи с пълна сила. След новогодишните празници наблюдаваме нарастване на броя на заболелите, като на място преценяваме дали се нуждаят от амбулаторно лечение или трябва да бъдат хоспитализирани”, обясни полк. доц. Георги Попов – началник на Катедра по инфекциозни болести.

Той е категоричен, че още при първите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, за да се избегнат усложнения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други.

„Пациентите, които идват в този кабинет, най-условно могат да бъдат разделени на две групи, в зависимост от симптоматиката”, заяви доц. Попов, като подчерта, че тънката разлика между грип и обща настинка трябва да бъде направена именно от специалист, за да се назначи и адекватното лечение.

Той напомни, че характерно за грипа е острото начало, болки в ставите, очите, обща интоксикация – болният е отпаднал, не му се работи, няма настроение, има висока температура над 38 градуса, придружена с втрисане, суха кашлица.

„При общата настинка нещата са постепенно започващи с първоначални белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е повишена, но е под 38 градуса”, пояснява специалистът.

Доц. Попов съветва да консумираме повече плодове, предимно цитрусови, зеленчуци и да приемаме повече течности и конкретно чай, за да се предпазим.

Важна, по думите му, е и здравната култура на хората: „Болните трябва да се изолират вкъщи, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете – грипните вируси се задържат по повърхностите и лесно можем да се заразим”.

„Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 - “Хонконг”, който е по-благоприятен, защото голяма част от населението вече се е срещала с него и има изграден имунитет. Засегнати от него ще са най-вече малките деца и хора с преходни и хронични заболявания. Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари”, прогнозира още доц. Георги Попов.

След КСНС: Правим "каталог" на отбранителните способности

http://clubz.bg/62686-sled_ksns_pravim_katalog_na_otbranitelnite_sposobnosti

Правителството да изготви конкретен финансов план за въоръжаването на българската армия и за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 г., какъвто ангажимент страната ни пое към НАТО преди няколко години, както и "каталог" на възможностите си в отбранителната индустрия. България да се превърне в Балкански център по сигурността и да привлича чуждестранни студенти по специалности в тази сфера.

За това са се разбрали днес участниците в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), посветен на общата европейска сигурност и отбрана в контекста на предстоящото европредседателство, обяви след края на продължилото над четири часа заседание домакинът - президентът Румен Радев. От Алианса отдавна поставят въпроса с увеличаването на парите за отбрана до 2 на сто, намеквайки, че България е страна консуматор на сигурност, но не и генератор на такава. В момента страната ни заделя около 1,5 на сто от БВП за тази цел. 

"Благодаря на правителството, че миналата седмица прие национален план за нарастване на БВП за отбрана до 2% до 2024 година. В същото време, предвид състоянието на нашите въоръжени сили достигнахме до консенсус, че този план остава открит и трябва да бъде надграждан, така че да сме адекватни. Тази дългосрочност изисква програма за развитие на въоръжените сили с хоризонт от поне 10 години - и след 2024 г. и да има финансов план. Да се решат проблемите относно неокомплектоваността, персоналното оборудване на военослужещите, придобиване на нова военна техника и привличане на мощни програми за индустриално сътрудничество", посочи Радев.

И изброи по дати как се разпростират във времето "задачите" на изпълнителната власт. До 15 март МС трябв ада изготви нова отбранителна програма с по-дълъг хоризонт - до 2030 г., до края на същия месец - да изготви актуализиран план за проектите в областта, както и да направи каталог на отбранителната ни индустрия, а до 30 септември - план на разходите до достигането на заветните 2% от БВП за отбрана.

Акцент този КСНС постави върху българската военна промишленост, науката и образованието с идеята, че те трябва да бъдат максимално интегрирани в общата европейска отбрана и сигурност.

"Трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички области, проекти, научни звена, предприятия, така че да участваме пълноценно в инициативите на европейската отбрана. Важно за нас е и да осъществим ефективна комуникация с останалите членки. От съществена важност е в качеството си на председатели на Съвета на ЕС да докажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля. Но затова трябва да покажем, че формираме политиката си по европейски образец", поспочи държавният глава. 

Тъй като България постави интеграцията на Западните Балкани в ЕС като един от акцентите на председателството си, тази тема също е била обсъдена на КСНС.

"Даването на европейска перспектива за Западните Балкани иска много по-засилено сътрудничество и в отбраната, науката и образованието. Следователно се обединихме около идеята за Международен институт за устройчиви технологии с център в Югоизточна Европа. Ще привлича и задържа младите хора тук, ще им дава перспектива", посочи Румен Радев и допълни, че идеята е този институт да бъде базиран в България.

"Всички тези амбициозни цели могат да бъдат постигнати само с координация между институциите. Много се радвам, че постигнахме общи решения. Това е пътят - заедно, с консолидирани усилия, да имаме успех. И аз наистина пожелавам успех на председателството", каза в заключение той.

Извън КСНС било обсъдено и "натрупването на тежки криминални престъпления". Било отчетено, че "МВР полага усилия за разкриването им" и всички се обединили около това "да има по-добра координация и усъвършенстване на модела на борбата с престъпността".

Радев обсъди с Алиев директната самолетна линия София-Баку

https://www.actualno.com/politics/radev-obsydi-s-aliev-direktnata-samoletna-linija-sofija-baku-news_653325.html

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна линия София-Баку, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пряката въздушна връзка между двете столици беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври миналата година. Двамата президенти изразиха увереност, че пряката въздушна линия между България и Азербайджан ще донесе не само ик

Видео: Тайната зад ренесанса на Роджър Федерер

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/09/3109213_video_tainata_zad_renesansa_na_rodjur_federer/?ref=rss


<br /><br />След седем месеца извън кортовете и първата по-тежка контузия в кариерата си Роджър Федерер направи изумително завръщане през 2017 г. На 35 години и под №17 в световната ранглиста, швейцарецът беше отписан от големите сметки. Той обаче опроверга всички прогнози и спечели първата си титла в Големия шлем от 2012 г. след епичен финал с Рафаел Надал на Australian Open.<br /><br />Федерер промени коренно нагласата си и започна да играе свръхагресивен тенис с цел...

Десетки леки трусове в Гърция днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653189

Десетки леки трусове в Гърция днесРегистрираните от последните часове днес десетки земни трусове в морския район между областта Атика и остров Евбея не будят безпокойство. Това уверява гръцкият професор сеизмолог Евтимиос Лекас пред местното издание "Нюз.бом", цитирано от БТА. Следим земетръсната активност, която отслабва, и няма основания за тревога,

Израел изстреля ракети по Сирия

https://frognews.bg/svqt/siriia.html

Самолети на израелската бойна авиация са изстреляли ракети по цели в Сирия, нанасяйки поражения близо до военна позиция, съобщи сирийската армия.

Горан Маркович е новият главен директор „Маркетинг“ на Теленор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653198

Горан Маркович е новият главен директор „Маркетинг“ на ТеленорГоран Маркович е новият главен директор „Маркетинг“на Теленор България, считано от утре, 10 януари 2018г. Маркович заменяна поста Саша Филипович, който поема позицията на главен маркетинг директор в Теленор Сърбия и Черна гора, съобщиха от компанията. Горан Маркович се присъединява към Теленор през 2004г.

Азерски компании искат да газифицират домакинствата в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/09/3109218_azerski_kompanii_iskat_da_gazificirat_domakinstvata_v/?ref=rss


Президентът Румен Радев и държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев са обсъдили възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства в България. Двамата са коментирали темата в телефонен разговор днес, съобщиха от администрацията на държавния глава.<br /><br />От там припомнят, че интересът към газификация на българските домакинства е бил заявен от президента Алиев още през октомври 2017 г., по време на официалното посещение на българския държавен глава в...

Фейсбук призиви за Let it be в БНТ заради Кошлуков

http://www.mediapool.bg/feisbuk-prizivi-za-let-it-be-v-bnt-zaradi-koshlukov-news274020.html

"Абсурдното дилетантство. Арогантното аматьорство. Агресивното любителство се докопаха здраво до и се окопаха дълбоко в БНТ. Това ми стана ясно тази вечер. В другите телевизии може да е всякак, но не и в БНТ, която се издържа с парите на данъкоплатците! Време е отново за Let it be..." Това написа експертът по външна политика и национална сигурност Николай Слатински в профила си във "Фейсбук". "Напълно съгласен - отново е време за Let it be - върнахме сме в началото, с надежда този път да оправим нещата. Конкретният повод е овладяването от Кой? на БНТ, но рефренът има много по-широк обхват", допълни енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев също във Фейсбук. Известната песен на "Бийтълс" се ползваше от работещите в БНТ при техните стачки в първите години на демокрацията. В момента журналисти от телевизията коментират помежду си дали да не излязат на протест отново, вместо да напускат поединично националната медия. Коментарите на Слатински и Василев са по повод първата поява на програмния директор на обществената медия Емил Кошлуков като водещ на предаването "Още от деня" в понеделник вечерта. В Него бяха засегнати темите за вота на недоверие срещу правителството, втория лифт на Банско, който изкара на протест екоорганизациите, и Истанбулската конвенция за насилието над жените.  Кошлуков даде и свой "различен ракурс към масовото убийство в Нови Искър", като от коментара му излезе, че за шесторното убийство са виновни тройната коалиция и  правителството на Сергей Станишев.

„Еврофутбол“: „Синя“ победа в лондонското дерби за Купата на Лигата

http://www.cross.bg/leva-live-evrofytbol-1565054.html

/КРОСС/ Небето над „Стамфорд Бридж" утре (10.01.) ще посинее от радостта на феновете на Челси, които ще празнуват победата на своите над Арсенал в първи мач между двата отбора от 1/2-финалите за Купата на Лигата - това сочат коефициентите на „Еврофутбол" за крайния изход на двубоя: 1.63 за домакините срещу 4.15 за „артилеристите" и 3.60 за равенство. Според ставките на букмейкърската къща за „Точен резултат Първо полувреме/Краен изход", най-вероятен е 0-0/1-0 с 9.65, а за залог „Сбор голове (точен брой)" коефициентите сочат, че най-голям е шансът да има две попадения в сблъсъка. Повече информация може да намерите тук.   Ето още от акцентите в програмата на „Еврофутбол" за идните дни: Манчестър сити - Бристол сити тук                                      Сингъл, Live, ТОП „1"-1.08 „Х"-5.75 „2"-13

Полицаите с два нови протеста през януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653186

Полицаите с два нови протеста през януариСиндикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) продължава своите протестни действия с исканията за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР, съобщиха от пресцентъра на синдиката. Първата серия от протести ще се проведе на 11 януари 2018 г.

18 важни неща за България и света, които трябва да знаете в началото на 2018 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=366781

Годишен анализ на Института "Иван Хаджийски" за събитията през 2018 г.: 1. Война зад ъгъла Не е направена решителна крачка към мир и успокояване на напрежението по света. Има вече структурна несигурност. През 2016 г.

Финансирането с рисков капитал в САЩ достигна върха си от дот-ком ерата

https://www.investor.bg/mejdunarodni-pazari/370/a/finansiraneto-s-riskov-kapital-v-sasht-dostigna-vyrha-si-ot-dot-kom-erata-253483/

Последния път, когато толкова средства са били съсредоточени в Силициевата долина и други технологични центрове, много от инвеститорите загубиха парите си

Финансирането с рисков капитал в САЩ достигна върха си от дот-ком ерата

https://www.investor.bg/mejdunarodni-pazari/370/a/finansiraneto-s-riskov-kapital-v-sasht-dostigna-vyrha-si-ot-dot-kom-erata--253483/

Последния път, когато толкова средства са били съсредоточени в Силиконовата долина и други технологични центрове, много от инвеститорите загубиха парите си

Опра Уинфри - президент? Не е невъзможно

http://clubz.bg/62685-opra_uinfri_prezident_ne_e_nevyzmojno

По време на церемонията на наградите "Златен глобус" водещият Сет Майерс се пошегува с възможността Опра Уинфри да се кандидатира за президент. Но когато по-късно вечерта Уинфри се качи на сцената, в речта, която произнесе нямаше никаква шега, пише Би Би Си. Все по-чести стават предположенията, че тя наистина мисли да се кандидатира на следващите избори.

Уинфри е една от най-влиятелните жени в САЩ, дълги години най-успешната и известна водеща на женско ток шоу, тя продуцира и играе във филми и има собствен кабелен тв канал. Чернокожа, жена, милиардерка, изключително популярна и продукт на собствените си усилия.

Речта ѝ на наградите "Златен глобус" звучеше в много голяма степен като реч, с която се поставя началото на кампанията - добре обмислена, силна, с ясни послания, ефективна.

Реакции не закъсняха.

Медиите усилено започнаха да анализират и коментират тази възможност и какво би означала тя, както и доколко е реална.

Цял куп знаменитости не скриха възторга си от речта на Опра и я призоваваха из социалните мрежи да се кандидатира за изборите през 2020 г. Хаштагът #Опра президент и производните му бързо набраха популярност. Сред поддръжниците на идеята милиардерката, която сама е изградила кариерата си и спечелила богатството си, да стане президент, са борецът за граждански права преподобният Джеси Джеймс, Сет Майерс, Сара Силвърман и дългогодишният партньор на Уинфри Стедман Греъм.

 Въпреки че Уинфри както и преди отхвърля подобни идеи, пред "Лос Анджелис таймс" Греъм каза, че това е решението на хората.

"Хората решават", обясни той пред вестника в неделя на въпрос за евентуално кандидатиране. "Тя ще го направи", твърди той.

Мерил Стрийп, прочутата актриса и миналогодишна носителка на "Златен глобус", коментира пред "Вашингтон пост", че речта на Опра Уинфри от неделя вечер е като ракета носител за нея.

"Аз искам тя да се кандидатира за президент", обясни Стрийп. "Не мисля, че има такова намерение. Но сега няма вече избор."

Актрисата даде още аргументи: "Тя ръководи просперираща компания. Ще може да ръководи и страната".

Уинфри започна речта си с размисли за своя живот и кариера, отбеляза, че е първата чернокожа жена, която печели подобно отличие и завърши като говори за нуждата от напредък в медийната индустрия.

"Искам всички момичета, които ни гледат сега, да знаят, че се задава нова ера на хоризонта. Когато тя накрая настъпи, това ще е заслугата на множество прекрасни жени, много от които са тук, в тази зала, и на някои феноменални мъже, които се борят здраво, за да станат лидерите, които ще ни отведат във времената, когато никой вече няма да трябва да казва: Аз също ('Me too)".

През октомври м. г. Уинфри твърдеше, че никога не е мислила да се кандидатира за президент.  Времената се менят.

Първите еднополови бракове в Австралия са вече факт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653105

Първите еднополови бракове в Австралия са вече фактПървите еднополови бракове в Австралия са вече факт. Десетки двойки застанаха пред олтара за първи път след влизането в сила на закона, предаде Би Ти Ви. Пищни церемонии се проведоха в Сидни, Мелбърн и цялата страна на първия законен ден за гей бракове. Извоюването на това право за австралийците е резултат от дългогодишна борба на активисти.

Легендарният Микис Теодоракис: Атина да не приема термина ”Македония” в спора със Скопие

https://frognews.bg/novini/legendarniiat-mikis-teodorakis-atina-priema-termina-makedoniia-spora-sas-skopie.html

Легендарният композитор Микис Теодоракис призова правителството в Атина да не приема термина ”Македония” при решаване на спора със Скопие за името на съседната държава, защото в противен случай ще има пагубни последствия за Гърция, предаде БТА, цитирайки гръцкия вестник ”Та неа”.

Иранският танкер край бреговете на Китай продължава да гори

http://www.mediapool.bg/iranskiyat-tanker-krai-bregovete-na-kitai-prodalzhava-da-gori-news274019.html

Иранският петролен танкер, сблъскал се с китайски товарен кораб в Източно китайско море край Шанхай в събота, все още гори. Борбата с пожара и издирването на останалите членове на екипажа се затруднява от лошото време. Все повече се засилват опасенията, че иранския кораб може да експлодира и да потъне, предава Ройтерс. Спасители откриха тяло, за което се предполага, че е на член на екипажа на подпалилия се в Източнокитайско море танкер, заяви днес китайското министерство на транспорта. Тялото, намерено вчера във водите близо до танкера, е носело защитно облекло, предназначено за предпазване от студено време в морето. Издирването на останалите 31 членове на екипажа на кораба продължава. Не е известно какъв е размерът на петролния разлив от танкера, превозвал 136 000 тона кондензат, нито степента на вредите за околната среда, но това може да се превърне в най-голямото бедствие от 1991 г., когато 260 000 тона петрол се изляха край бреговете на Ангола.

Полицаите също ще протестират в деня на откриването на европредседателството

https://www.actualno.com/politics/policaite-syshto-shte-protestirat-v-denja-na-otkrivaneto-na-evropredsedatelstvoto-news_653320.html

И полицейските служители подготвят протест в деня, в който официално ще бъде открито българското председателство на Съвета на ЕС – 11 януари. Това се разбира от съобщение на най-големия полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Полицейските служители подготвят серия от протести, първият от които ще бъде в четвъртък между 16.30 и 17 часа. Те ще "посрещат" делегациите на членовете на Европейската комисия с винили на кръстовището на

Железен рестарт с Турция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6652348

Железен рестарт с ТурцияВ момента и ЕС, и Ердоган имат интерес от връщане към добрите отношения и ще е така в следващите 2 години Желязна църква и желязна граница. Това получи Бойко Борисов от визитата си в Истанбул по покана на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той пък от своя страна даде сигнали, че Европейският съюз е готов отново да си говори с Турция без обиди и с

Проговори още една секс жертва на Росен Ангелов

http://www.barometar.net/90215/

Няколко часа преди шесторното убийство на 31 декември в Нови Искър 56-годишният Росен Ангелов – Горския е бил на гарата в Курило. Това разкри сестрата на Валя, с която Ангелов блудствал през 2007 г, когато била едва 11-годишна, пише „Телеграф“. Заради гаврата Горският е осъден през 2009 г. и оттогава се е укривал от правосъдието. […]

Президентът Радев проведе телефонен разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев

http://www.cross.bg/radev-aliev-rymen-1565052.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна линия София-Баку. Пряката въздушна връзка между двете столици беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври миналата година. „Благодаря ви за положените усилия и политическа воля за бързото откриване на самолетната линия, която обсъдихме по време на съвместната ни среща в Баку", заяви Румен Радев. Двамата президенти изразиха увереност, че пряката въздушна линия между България и Азербайджан ще донесе не само икономически ползи за двете страни и ще развие туристическите и бизнес връзки, но и ще насърчи двустранното сътрудничество. Румен Радев и Илхам Алиев обсъдиха възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас. Интересът на местния бизнес беше заявен от президента Алиев още през октомври с оглед на ниското ниво на газификация на домовете в България. „Работим в тази насока и очакваме специалисти от вашата страна, за да обсъдим темата на експертно ниво", заяви президентът Радев. Българският държавен глава отново потвърди подкрепата на страната ни за изграждането на Южния газов коридор, в реализацията на който Азербайджан има ключова роля. „Този проект има важно значение не само за България, но и за енергийната диверсификация на Европа", посочи Румен Радев.  

Двеста ранени при влакова катастрофа в Южна Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653113

Двеста ранени при влакова катастрофа в Южна Африка Двеста човека бяха ранени при сблъсък на два влака в южноафриканската провинция Гаутенг, предаде ДПА, като се позова на местни медии. Железопътната катастрофа е станала в град Джермистон. Няма данни за загинали хора. Миналата седмица при сблъсък между влак и камион в провинция Фри Стейт бяха убити 19 души, предава БТА.

Мъж си принтира шофьорска книжка, хванаха го край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366806

37-годишен мъж ще лежи 10 месеца в затвора, защото реши да си принтира шофьорска книжка, научи Moreto.net. На 25 ноември 2016 година, край бензиностанция в Синдел полицаи решили да спрат за проверка форд с немска регистрация. Зад волана бил Д.

Макрон посети Забранения град в Пекин

http://www.mediapool.bg/makron-poseti-zabraneniya-grad-v-pekin-news274018.html

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит посетиха Забранения град в Пекин във вторник, втория ден от посещението им в Китай, предаде Франс прес. Двамата обиколиха бившия императорски дворец в сърцето на столицата, където френският президент ще се срещне официално следобед с китайския си колега Си Цзинпин. Придружени от ученици от Френската гимназия в Пекин, Еманюел и Брижит Макрон позираха за снимки пред червените павилиони с покриви от жълти керемиди, от които е съставен огромния дворец. В Павилиона на пълната хармония Макрон поиска да му преведат надпис от четири йероглифа над трона. "Справедливо да се управлява от центъра", гласеше преводът. "Дошли сме тук със смирение и любознателност", обобщи Макрон. "Смирение, защото не може да претендираме, че сме схванали всичко за толкова кратко време. Това посещение ни позволява да научим нещо за духа на това място и дълбочината на китайската цивилизация", добави той. Макрон получи бърз урок по мандарински на първото си посещение в Китай преди да произнесе изречение на китайски в своя реч. "Да направим планетата си отново велика и красива", каза Макрон първо на френски, а после на китайски, в реч в северния град Сиан, откъдето започна тридневната му визита в Китай. Във видеозапис, който самият той пусна онлайн, се вижда как френският президент се упражнява да произнесе изречението под насоките на преводача на френското посолство. "Жан - дицю - цзайцъ - вейда", произнася Макрон преди да попита: "А кога си поемам дъх?" Изречението е нещо като ироничен отглас на лозунга на Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика". Президентът на САЩ реши да оттегли страната си от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, което е една от основните теми на посещението на Макрон в Китай. В речта си френският президент изрази готовност да предложи на китайския си колега Си Цзинпин "да се възобнови борбата за климата".

Кога ще се търси концесионер на Летище София?

//dariknews.bg/novini/biznes/koga-shte-se-tyrsi-koncesioner-na-letishte-sofiia-2071441

До месец трябва да бъдат готови предконцесионните анализи от международните финансови институции за Летище София и когато това стане, ще ги прегледаме и ще рестартираме процедурата по концесията. Това коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщени

Брекзит ще отвори дупка в бюджета на ЕС от 13 млрд. евро

http://econ.bg/Новини/Брекзит-ще-отвори-дупка-в-бюджета-на-ЕС-от-13-млрд-евро_l.a_i.755959_at.1.html

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз проби дупка от 13 милиарда евро годишно в бюджета на Съюза за следващия седемгодишен период...

Полицаите излизат на протест за старта на председателството

http://dnes.dir.bg/news/protest-politzai-evropredsedatelstvoto-2018-26765159

Полицейски протести ще има в деня на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Ще има ли фурор с новите 4 фонда на Expat на 17 януари?

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/shte-ima-li-furor-s-novite-4-fonda-na-expat-na-17-ianuari-253450/

Такъв имаше с книжата на първия Expat SOFIX ETF през есента на 2016 г., да видим какво ни е приготвил мениджърът с продуктите за Полша, Чехия, Румъния и Гърция

Един от синовете на израелския премиер отново вкара баща си в шумен скандал

http://www.mediapool.bg/edin-ot-sinovete-na-izraelskiya-premier-otnovo-vkara-bashta-si-v-shumen-skandal-news274017.html

Един от синовете на израелския премиер Бенямин Нетаняху отново изигра лоша шега на баща си с потенциално неудобно изказване за бизнес връзките на израелския премиер, предаде Франс прес. Втори канал на израелската телевизия излъчи снощи записан тайно разговор, воден според нея през 2015 г. от Яир Нетаняху и негов приятел, син на Коби Маймон, един от най-богатите хора в Израел, на излизане от стриптийз бар. Яир Нетаняху и Нир Маймон, вероятно пийнали, разговарят в кола, където се намират още един младеж, Роман Абрамов, израелски сътрудник на австралийския милиардер Джеймс Пакър, шофьорът и един бодигард, уточни телевизията. Произходът на аудиозаписа е неизвестен, но никой, дори Яир Нетаняху, не оспори автентичността му. Яир Нетаняху говори цинично за стриптийзьорки и проститутки. "Баща ми даде на твоя да спечели 20 милиарда долара, защо не ми дадеш тогава 400 шекела", казва Яир Нетаняху на Нир Маймон. Яир Нетаняху явно намеква за едно мащабно споразумение за разработка на газови находища, открити в Средиземно море край Израел. Бащата на Нир Маймон е сред най-видните акционери в "Израмко", една от компаниите участнички в проекта, посочва АФП. Думите на Яир Нетаняху бяха разпространени в момент, когато баща му е обвиняван по повод връзките си с известни богаташи. Едно от разследванията се дължи на подозрения, че израелският премиер е получавал незаконно подаръци от такива хора, включително от австралиеца Джеймс Пакър и от холивудския продуцент Арнън Милчан. Двайсет и шестгодишният Яир Нетаняху поднесе извинения с думите, че "не е бивало да говори под влияние на алкохола". А изказването му за газовата сделка "е шега, всеки, надарен с малко от малко здрав разум, го схваща веднага", заяви той в комюнике, разпространено от медиите. Лидерът на левоцентристката коалиция "Ционистки съюз" Ави Габай нарече записа "ново петно върху корупционното газово споразумение". В комюнике офисът на израелския премиер не спомена за сделката, но заяви по повод присъствието на бодигард в колата по време на гуляя, че с охраната на премиерските деца се занимават службите за сигурност, без да се консултират със самия Нетаняху.

Столично училище готви протест, дали сградата му на СУ

http://www.cross.bg/sgradata-gimnaziya-prepodavatelite-1565051.html

/КРОСС/ Преподаватели от столичната Професионална гимназия по облекло са останали изключително изненадани от изявлението на министъра на образованието Красимир Вълчев, от което са разбрали, че училището не само ще бъде преместено на друг адрес, но и че то вече било преместено. Вчера министър Вълчев заяви, че още преди две години - 2016 г. - е променен административният адрес на гимназията. В кратко изявление до медиите преподавателите заявяват, че са готови на ефективни стачни действия, ако действително министерството реши да отнеме сградата, в която те - преподаватели и ученици - имат учебни занятия и в момента. "В изявлението на Министъра бе съобщено, че учениците са преместени в друга сграда в "Лозенец", което не отговаря на истината. В сградата и в момента тече учебен процес и се обучават 240 ученици, заявяват преподавателите от ПГО "Княгиня Мария Луиза" и питат: Защо е нужно да се преместват 240 ученици, за да се настанят 120 студенти, в сграда, която вече е специално оборудвана за професионална подготовка на дизайнери, конструктори и моделиери на облекло. "Ние, учителите и служителите на ПГО "Княгиня Мария Луиза" сме готови за ефективни стачни действия", посочват преподавателите. Припомняме, вчера след среща в СУ "Свети Климент Охридски" бе оповестено решението сградата на Професионалната гимназия да се предостави на Алма Матер като компенсация за отнетата сграда на бул. "Ал

Пореден протест в защита на Пирин

http://www.eurochicago.com/2018/01/pirin/

Стела Николова: "За тези, които още се колебаят дали да дойдат на протест! За тези, които си мислят, че някой друг трябва да протестира вместо тях! За тези, които питат къде бяха зелените, пембените или не знам кой си! Ето, сега е времето да покажете, че Ви интересува и Вас, и че никой не е длъжен да пази природата ВИ без Вас!"

6 трика за оцеляване, които могат да спасят живота ви

https://www.actualno.com/curious/6-trika-za-oceljavane-koito-mogat-da-spasjat-jivota-vi-news_653319.html

Чудили ли сте се как да се филтрира вода, да се предпазите от комари, или как да намерите посоката, ако сте се изгубили? Тези съвети може да ви спасят живота на един ден. 1. Нужна ви е малко повече светлина, а една свещ няма да ви свърши работа? Вземете кутийка от безалкохолно, и разрежете, така че да разтворите двете страни, така че да ги разгънете настрани и поставете свещта в кутията. Това ще се отрази светлината и ще ви даде някаква прилична защита от стихиите. 2. Ако ви се случи да се ока

Раждаемостта за 2017 г. е рекордно ниска в България

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rajdaemostta-za-2017-g-e-rekordno-niska-v-bylgariia-253476/

Комплексни са причините за негативната тенденция - жените в репродуктивна възраст намаляват поради икономическата имиграция или влошаване на здравния им статус

Песков: Русия има достатъчно военни в Сирия срещу евентуални атаки

http://www.cross.bg/siriya-bazi-voenni-1565053.html

/КРОСС/ Русия има достатъчно останали военни сили в Сирия, за да се противопостави на евентуални атаки срещу нейните военни бази. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс". "Този контингент, който остава, военната инфраструктура, която остава във военните бази "Хмеймим" и "Тартус", те са напълно способни да се борят с тези случайни терористични действия", изтъкна Песков по време на конферентен разговор с журналисти. Руското военно министерство обяви вчера, че екстремисти са атакували руските бази в Сирия през нощта на 6 януари, използвайки 13 бойни дрона.    

МО дава близо 5 млн. лева за Кугарите

http://dnes.dir.bg/news/ministerstvo-otbranata-kugar-earbas-helikopters-26765147

Публикувани са трите договора на Министерството на отбраната с "Еърбъс Хеликоптерс"-Франция за ремонт на "Кугар"-ите.

Зелен билет срещу мръсния въздух в София след 18 януари

https://offnews.bg//obshtestvo/zelen-bilet-sreshtu-mrasnia-vazduh-v-sofia-sled-18-ianuari-672557.html

Зелен билет от лев в градския транспорт на София като част от битката срещу мръсния въздух може да се пусне най-рано след 18 януари. 

Краткосрочните мерки срещу високите нива на фини прахови частици, които общината обяви през декември, трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет. Днес кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще настоява СОС да приеме във възможно най-кратък срок мерките. Заседание преди 18 януари на СОС няма. Имам уверението, че следващия вторник ще бъдат разгледани от комисията по екология към Столичния общински съвет", посочи Фандъкова. Тя увери, че Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на гуми във всички райони, за да не се използват те за отопление в гетата.

Днес отново въздухът в София е силно замърсен. Системата, разработена от БАН, която Столичната община използва,  обаче не прогнозира високи нива днес и утре.

Пореден ден с високо замърсяване на въздуха в София, сочат данните на AirSofia.info.

Профилът на убиеца от Нови Искър не съвпада с този на Росен Ангелов, смята Марин Марковски

http://www.moreto.net/novini.php?n=366803

Профилът на убиеца от Нови Искър не съвпада с този на Росен Ангелов, смята адвокатът Марин Марковски. По думите му блудник педофил няма как да извърши подобно престъпление. „Блудникът е действително затворен човек. Педофилията е едно много мъчително страдание, което съпътства сексуалния начин на живот на някои хора.

Тенис турнирът в София претърпя кардинални промени

https://www.actualno.com/tennis/tenis-turniryt-v-sofija-pretyrpja-kardinalni-promeni-news_653317.html

Очакваният от всички българи тенис турнир от сериите ATP World Tour 250 има ново име - DIEMA XTRA Sofia Open. Събитието ще се проведе между 4 и 11 февруари в „Арена Армеец“, а шампионът от 2017 г. Григор Димитров се завръща пред българската публика с амбицията да защити титлата си от миналата година. Жребият и всички мачове от турнира ще бъдат излъчвани на живо по Diema Sport, като двубоите на Григор Димитров ще бъдат придружени със специална студийна програма. „С

Земеделци в Гърция се готвят за протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653083

Земеделци в Гърция се готвят за протестиОт петък фермерите от гръцкия град Кардица изкарват тракторите по площадите за участие в предупредителен протестен митинг, съобщава в. "Вима". Изданието твърди, че от неделя земеделски синдикалисти от района на Тесалия, Централна Гърция, са започнали съвещания, които се очаква да предопределят решенията им за излизане на протести по

Турнирът в София претърпя кардинални промени

https://www.actualno.com/tennis/turniryt-v-sofija-pretyrpja-kardinalni-promeni-news_653317.html

Очакваният от всички българи тенис турнир от сериите ATP World Tour 250 има ново име - DIEMA XTRA Sofia Open. Събитието ще се проведе между 4 и 11 февруари в „Арена Армеец“, а шампионът от 2017 г. Григор Димитров се завръща пред българската публика с амбицията да защити титлата си от миналата година. Жребият и всички мачове от турнира ще бъдат излъчвани на живо по Diema Sport, като двубоите на Григор Димитров ще бъдат придружени със специална студийна програма. „С

Уволнен инженер съди "Гугъл" за дискриминация към белите мъже и привържениците на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/09/3109198_uvolnen_injener_sudi_gugul_za_diskriminaciia_kum/?ref=rss


Бивш инженер на "Гугъл" съди компанията, че го е дискриминирала заради това, че е бял мъж и заради консервативните му политически възгледи.<br /><br />Миналата година Джеймс Дамор възмути колегите си с вътрешна паметна бележка, в която приписваше разликите в позициите и заплащането при жените и мъжете на биологическите им характеристики.<br /><br />"Гугъл" го уволни, задето разпространява полови стереотипи. В последвалите месеци наказанието бе широко...

Св. Филипов: След Желязната църква ще изникне ли джамия до паметника на Левски?!

https://frognews.bg/inteviu/filipov-sled-jeliaznata-tsarkva-shte-iznikne-djamiia-pametnika-levski.html

Колко и какво ще ни струва този дар – реставрацията на Желязната църква в Истанбул? В словата и интервютата при откриването се говореше за реципрочни действия от българска страна. За реставрация на три джамии в България или за строеж на нови джамии? Това заяви в интервю за Фрог нюз наследникът на Антим I Светозар Филипов.

Полицаите откриват европредседателството с протест

http://www.mediapool.bg/politsaite-otkrivat-evropredsedatelstvoto-s-protest-news274016.html

Полицейски протести ще има в деня на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. От Синдикална федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) обясниха, че на 11 януари от 16.30 до 17.00 часа протестиращите служители в МВР ще "посрещат" делегациите с винили на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе" и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18.15 часа в района на Народния театър "Иван Вазов", където ще е официалната церемония по старта на председателството. Синдикална федерация на служителите в МВР продължава своите протестни действия с исканията за увеличение на 15 на сто на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР. Следващата дата, на която ще протестират служители на МВР е 25 януари, когато ще се поведе и срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в България. Протестът ще започне в 11.00 часа в района на НДК. Успоредно с това, СФСМВР продължава своята кампания с билбордове, съдържащи послания към пристигащите делегации. Очаквайте подробности. 

Състоянието на Джеф Безос вече е 105 100 000 000 долара

https://offnews.bg//ikonomika/sastoianieto-na-dzhef-bezos-veche-e-105-100-000-000-dolara-672551.html

Нетното състояние на главния изпълнителен директор и основател на Amazon.com Inc. Джеф Безос вече е в размер на 105,1 млрд. долара.

Това показват новите данни от индекса на милиардерите на Bloomberg.

Причината за рязкото увеличаване на състоянието на Безос е ръста на акциите на сайта за електронна търговия.

за първи път основателя на Amazon задмина рекорда на Бил Гейтс през октомври миналата година, а вече е далеч пред него.

В момента богатството на Безос се изчислява на 105,1 милиарда долара, докато това на основателя на Майкрософт е 93,3 милиарда долара.

Третият най-богат човек в света е Уорън Бъфет. Състоянието на легендарния инвеститор се оценява на $87.2 милиарда. Веднага след него вече е бащата на Фейсбук. Богатството на Марк Зукърбърг се оценява на 77,5 милиарда долара. Пети е собственикът на Зара Амансио Ортега със 76 милиарда долара.

Скандален запис на сина на Нетаняху на излизане от стриптийз

http://dnes.dir.bg/news/zapis-sin-netanjahu-26765116

Един от синовете на Бенямин Нетаняху изигра лоша шега на баща си с потенциално неудобно изказване за бизнес връзките на израелския премиер.

Концесията на летище "София" може да бъде рестартирана след месец

http://www.mediapool.bg/kontsesiyata-na-letishte-sofiya-mozhe-da-bade-restartirana-sled-mesets-news274015.html

Концесията на летище "София" може да бъде рестартирана след месец. Това каза транспортният министър Ивайло Московски при пуска на новата скоростна връзка от  бул. "Брюксел" до Терминал 2 на аеропорта. Новият срок за пускането на концесията на столичното летище е бил изяснен на работна среща с консултантите от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). "Най-вероятно не по-рано от месец ще са готови с анализите. Когато са готови, преглеждаме ги и рестартираме процедурата. Надявам се до края на председателството да приключим с подаването на офертите", каза Московски. Това ще бъде втори опит за отдаване на концесия на летището. Първата процедура беше прекратена от служебния кабинет на Огнян Герджиков. Аргументът беше, че така обявена процедурата на защитава държавния интерес. Идеята е със средствата от концесията, внесени като еднократна такса, да бъде оздравено финансовото състояние на БДЖ. Тя беше лансирана от втория кабинет "Борисов" и дори заложена в бюджета за 2016 г.

200 ранени при влакова катастрофа в Южна Африка

http://www.cross.bg/sblusuk-provintziya-raneni-1565050.html

/КРОСС/ Двеста човека бяха ранени при сблъсък на два влака в южноафриканската провинция Гаутенг, предаде ДПА, като се позова на местни медии. Железопътната катастрофа е станала в град Джермистон. Няма данни за загинали хора. Миналата седмица при сблъсък между влак и камион в провинция Фри Стейт бяха убити 19 души.    

„Илюзионисти номер 1 в Русия“ братя Сафронови представят магическото шоу „Мълния“

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/iliuzionisti-nomer-1-rusiia-bratia-safronovi-predstaviat-magicheskoto-shou-malniia.html

За първи път в България, илюзионисти номер 1 в Русия - Братя Сафронови ще представят най-новото си шоу „Мълния“ на 11-и февруари в София, НДК зала 1 и на 13-и февруари във Варна ДКС.

Берлускони и "Пет звезди" носят опасности за икономиката на Италия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/berluskoni-i-pet-zvezdi-nosiat-opasnosti-za-ikonomikata-na-italiia-253473/

Според икономическия министър на страната платформите им поставят в опасност финансовата стабилност и плашат пазарите

ЦСКА обяви открита тренировка за фенове

https://offnews.bg//futbol/tcska-obiavi-otkrita-trenirovka-za-fenove-672556.html

От ЦСКА информираха чрез официалния си сайт, че утре отборът ще направи открита тренировка за фенове и медии. Заниманието ще започне в 11 часа и ще се проведе на стадион "Българска армия".

"ЦСКА ще тренира на стадион "Българска армия" утре (10 януари) от 11:00 часа, като заниманието ще бъде открито за фенове и медии. Старши треньорът Стамен Белчев ще говори пред журналистите преди заминаването на отбора за първия подготвителен лагер.

Той ще бъде в Сандански и ще продължи до 20 януари, когато ще се състои и първата контрола на ЦСКА - срещу местния Вихрен. Двубоят ще бъде излъчен на живо по ЦСКА ТВ, а началният час ще бъде уточнен в близките дни", написаха червените в сайта си.

Междувременно футболистите на ЦСКА преминаха задължителните медицински изследвания на старта на подготовката за пролетния полусезон.

Прегледите бяха направени от екип специалисти на базата в Панчарево тази сутрин. Резултатите показаха, че играчите са в отлично състояние.

Макрон посети Забранения град в Пекин (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6653064

Макрон посети Забранения град в Пекин (Снимки, видео)Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит посетиха Забранения град в Пекин днес, втория ден от посещението им в Китай, предаде Франс прес. Двамата обиколиха бившия императорски дворец в сърцето на столицата, където френският президент ще се срещне официално следобед с китайския си колега Си Цзинпин, предаде БТА.

"Уиз Еър" пуска пет нови линии от България през 2018 г.

http://www.mediapool.bg/uiz-ear-puska-pet-novi-linii-ot-bulgaria-prez-2018-g-news274014.html

"Уиз Еър" ще пусне полети до пет нови дестинации от България през тази година. Те са Виена, Атина, Лисабон, Ница и Малага, съобщиха от компанията. За някои от тях билетите вече са в продажба, показва проверка на сайта на компанията. Най-атрактивни са цените до гръцката столица, които започват от 9.99 евро за билет. Линията се открива на 25 март, а полетите ще бъдат всеки ден. "Уиз Еър" пуска линията от Варна до Виена от 28 април с два седмични полета – във вторник и в събота. Цените на билетите тръгват от 29.99 евро. През юни авиокомпанията ще открие и базата си в австрийската столица първоначално с един базиран самолет "Еърбъс", а от ноември ще бъдат добавени още два. Инвестицията възлиза на 331 млн. долара и ще доведе до създаване на 120 нови работни места, се казва в съобщение на "Уиз Еър". Плановете на компанията във Виена са свързани за стартирането на общо 17 нови маршрута от австрийската столица. През тази година "Уиз Еър" предлага полети по 44 маршрута до 20 държави, достъпни от три български летища.

Половин милион безработни учители в Турция

http://www.mediapool.bg/polovin-milion-bezrabotni-uchiteli-v-turtsiya-news274013.html

500 000 учители в Турция са безработни. Дори университетите да спрат да регистрират студенти по педагогическите специалности, ще е необходимо десетилетие, за да могат настоящите кандидати за учители да бъдат назначени, пише в. „Джумхуриет“, цитиран от БГНЕС. "Четиридесет и пет от нашите колеги приключиха с живота си, защото не можаха да бъдат назначени", казва пред вестника Ферай Айтекин Айдоган, директор на профсъюза на Работниците в образованието и науката. Той уточнява, че кризата засяга цялата страна, а не само учителите. Много вероятно е този брой да се увеличи, като се имат предвид студентите, които понастоящем са на път да получат дипломи като педагози. Има повече от 200 000 студенти пред дипломиране, което им дава възможност да преподават, сочи доклад на Министерството на образованието. Включвайки към тези числа и студентите, които изучават литература, хуманитарни и религиозни науки, повече от 650 000 студенти ги чака мрачно бъдеще. Когато в пресмятанията бъдат включени завършващите педагогически програми за напреднали, като курсове за педагогическо обучение, повече от един милион граждани, които притежават диплома, са останали безработни в Турция, пише вестникът.

Максим Ешкенази ще дирижира новата цигулкова звезда Алекси Кени

https://www.actualno.com/music/maksim-eshkenazi-shte-dirijira-novata-cigulkova-zvezda-aleksi-keni-news_653314.html

Максим Ешкенази ще дирижира концерт с участието на новата цигулкова звезда Алекси Кени. Младият американски музикант ще гостува за първи път на българска сцена в края на този месец в поредицата „Концертмайсторите“. Алекси Кени ще свири у нас с Оркестъра на Класик ФМ радио и ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон-Бартолди. Програмата на концерта съдържа още Симфония №4 „Италианска“ от Менделсон и Концертино за кларинет от К.

Ибупрофенът в големи дози вреди на мъжкия фертилитет

https://www.actualno.com/health/ibuprofenyt-v-golemi-dozi-vredi-na-myjkija-fertilitet-news_653315.html

Негативен ефект върху мъжката фертилност може да има редовният прием на аналгетика и антипиретик ибупрофен. Това сочат резултатите от изследване на френски и датски учени. Те са изследвали 31 спортисти на възраст от 18 до 35 години. Ибупрофенът е нестероиден противовъзпалителен препарат, който се продава без рецепта в много страни под различни търговски наименования като Advil, Antarène или Nurofen. Спортистите го приемат често заради обезболяващия му ефект. Учените предупреж

И полицаите ще протестират в деня на официалното откриване на председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/09/3109192_i_policaite_shte_protestirat_v_denia_na_oficialnoto/?ref=rss


И полицейските служители подготвят протест в деня, в който официално ще бъде открито българското председателство на Съвета на ЕС – 11 януари. Това се разбира от съобщение на най-големия полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).<br /><br />Полицейските служители подготвят серия от протести, първият от които ще бъде в четвъртък между 16.30 и 17 часа. Те ще "посрещат" делегациите на членовете на Европейската комисия с винили на кръстовището...

Тест на BMW Серия 6 GranTourismo: баварецът баровец (видео)

https://www.24chasa.bg/avto/article/6653119

Тест на BMW Серия 6 GranTourismo: баварецът баровец (видео)Отдавна не бях карал в рамките на 24 часа по време на групов тест толкова километри. С BMW Серия 6 Gran Tourismo буквално минахме надлъж и нашир през Югозападна България, прекосявайки през три планини - Рила, Пирин и Родопите, през магистрала, скоростни пътища и такива, от които дъхът ви спира и дори не подозирате, че ги има в красивата ни родина.

44-годишен мъж е с опасност за живота след сбиване в Якоруда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653112

44-годишен мъж е с опасност за живота след сбиване в Якоруда44-годишен мъж е с опасност за живота след сбиване в Якоруда. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Около 13.00 часа вчера в РУ - Разлог е получен сигнал за физическа саморазправа в Якоруда, при която 42-годишно лице с инициали З.Б. от град Якоруда е нанесло удар с твърд предмет в областта на главата на 44-годишен мъж от Якоруда.

81 годишна даде 10 000 лв. на "полицай" в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653096

81 годишна даде 10 000 лв. на "полицай" в Силистра81-годишна жена от Силистра е била заблудена от телефонно обаждане от мъж, представящ се за полицай. на драго сърце приела да се включи в акция за залавяне на телефонни измамници и затова окачила на вътрешната страна на портичката си торбичка с 10 000 лева в нея. Цял ден чакала да й благодарят за участието,

Общината впряга сили за борба със средиземноморската цикада и чемшировия молец във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366804

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ да се ангажира и с дейности по растителна защита. Това предлага кметът Иван Портних. Идеята му е да бъде изменен правилникът за работа на предприятието, с което да му бъдат вменени новите функции.

Петър Христов се притеснявал от ответна реакция от "Наглите", обяви Цветанов

http://www.mediapool.bg/petar-hristov-se-pritesnyaval-ot-otvetna-reaktsiya-ot-naglite-obyavi-tsvetanov-news274012.html

Разстреляният преди ден в София бизнесмен Петър Христов не е споделял опасения, свързани със сигурността си, освен притеснение от евентуален ответен удар от т.нар. банда за отвличания на "Наглите". Това коментира във вторник шефът на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, известен с близостта си до убития мъж. Петър Христов беше прострелян с осем куршума посред бял ден на столичния булевард "България" в понеделник недалеч офиса си. Почина от раните си по-късно във Военно-медицинска академия. Както е известно, именно Христов е човекът, посочен преди няколко месеца от бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев като този с основен принос, за да се стигне до пробив в разследването на зачестилите преди десетина години отвличания. Това бе потвърдено и от самия Цветанов, който припиомни във вторник, че "в периода, когато бях вицепремиер, той имаше възможност да подпомогне разкриването на тежки криминални престъпления". "Ако мотивът за това престъпление (убийството на Христов – бел. ред.) е ответна реакция на групата на "Наглите", това не е добър сигнал", коментира още Цветанов след днешното заседание на Консултативния съвет по нацжионална сигурност, посветено на отбраната. По повод информацията, че приживе Петър Христов бе близък до ГЕРБ, депутатът заяви още, че бизнесменът не е бил член на партията, а просто нейн симпатизант. Добави и, че през годините е правил само едно дарение на формацията на премиера Бойко Борисов. Става въпрос за 30 000 лева, дарени на ГЕРБ за евроизборите през 2007 г. Цветанов обаче отрече твърденията, че се е познавал добре с Христов още преди създаването на ГЕРБ, както и че през 2011 г. е имало идея той да бъде издигнат от партията за кандидат-кмет на Велико Търново. Според депутата убитият бизнесмен никога не е имал политически цели и амбиции. Междувременно източници от разследването съобщиха пред БНР, че оръжието, с което е убит Христов е чешки картечен пистолет "Скорпион". Според официалните твърдения на разследващите те все още проверяват всички възможни версии за покушението. "Работим активно и по отвличанията, и по разбиване на банкоматите. По вчерашния случай с убития биззнесмен правим всичко възможно да разкрием какво е станало. Работим по всички версии. Първата е че работим по неговия бизнес и личен живот", коментира след КСНС вътрешният министър Валентин Радев. В опит да опровергае за пореден път впечатлението, че има ескалация на престъпността, напомняща за ситуацията през 90-те години, МВР шефът отбеляза, че през 2016 г. са били разкрити 85% от убийствата, а през миналата година – 100%. "Извън КСНС обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални престъпления напоследък", коментира от своя страна президентът Румен Радев, подчертавайки, че "МВР полага всички усилия за тяхното разкриване". "Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността", добави държавния глава след заседанието. Човекът на Цветанов във Велико Търново Евентуална връзка на "Наглите" с покушението на Христов допусна и бившият вътрешен министър от тройната коалиция Румен Петков. "Първото, което ще ви кажат във Велико Търново, е че това е човекът на Цветанов", добави Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред Нова телевизия. Според него Христов е противоречива личност. Бизнесменът е притежавал охранителната фирма "Дито" ООД, която охранява най-големите захарни заводи у нас. "Той тогава е бил 25-27-годишен и някой му е помогнал. Това, което се твърди в района е, че "Мултигруп" са искали да вземат завода", каза Безлов. "За пръв път неговото име се появява в медиите през 1993 г. Той е интересен за медиите като част от борческата империя. И сам той се определя като част от нея", коментира и журналистката Анна Заркова. Бивш сикаджия като Борисов, бивш портиер като Косьо Самоковеца "Той е част от борческата империя, бивш сикаджия като премиера Борисов, бивш портиер като Косьо Самоковеца, приватизатор. В "Лактима" той влага почти 2 милиона, после е работодател на 300 души, автор е на прекрасния проект "Търново Хилс" и през 2007 г. е най-големият спонсор на ГЕРБ във Велико Търново", продължи Заркова. "Тази биография не ви ли напомня нещо от един италински филм за мафията", попита риторично тя. "Той казва: Бил съм в Афганистан, като се върнах в България бях продавач на сергия за зеленчуци, направих фирма, охранителна фирма, после и верига от фирми, която е на входа и на изхода на захарните заводи в Горна Оряховица", цитира Заркова интервюта на убития през годините. Петър Христов е собственик на холдинга "Пропъртис Мениджмънт Груп", който обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, финансови и консултанстски компании. Роден е на 17 ноември 1968 г. в Силистра, израснал е в Самоводене. Възпитаник на средното сержантско военно училище в Горна Оряховица и Висшето военно училище във Велико Търново. Завършил е пълния курс на обучение със степен магистър по финанси в Стопанската академия в Свищов. През 2011 г. е член на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет и на консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2008 г. е удостоен с наградата "Велико Търново" за принос в развитието на града, а през 2009 г. - с на приза "Дарител" на Националното сдружение на общините. Семеен, дъщеря му Михаела е на 22, а синът му Петър – на 9 години. Според публикации в медиите, Христов е сред гравитиращите около силовата групировка СИК, с която е свързван и самият Бойко Борисов. Христов е един от основните спонсори за лечението на Мануела Горсова, момичето, което изпадна в будна кома след катастрофа, причинена от шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки. През 2013 г. Петър Христов е издигнат от три организации на ГЕРБ за кандидат за депутат, но той си прави отвод като казва, че ще е по-полезен като бизнесмен. През 2014 г. той получава от името на "Лактима" ЕАД специален приз "Скритото добро" от Столичната община. Причината – компанията участва в много инициативи на общината, активно подпомага благотворителната кампания "Нека бъдем по-добри".

Разследват се няколко версии за убийството на бизнесмена Петър Христов

http://www.mediapool.bg/razsledvat-se-nyakolko-versii-za-ubiystvoto-na-biznesmena-petar-hristov-news274012.html

Полицията работи по няколко версии за убийството на бизнесмена Петър Христов. Основната е, че 49-годишният търновец е убит заради бизнеса си. Не бива да се изключва и версията, че Христов помага и за разкриването на групата за отвличания "Наглите", коментира бившият вътрешен министър Румен Петков пред Нова телевизия. Петър Христов беше прострелян с осем куршума посред бял ден на столичния булевард "България" в понеделник недалеч офиса си. Почина от раните си по-късно във Военно-медицинска академия. Бизнесменът има широк спектър от бизнеси, като основният му е свързан с инвестиции в недвижимите имоти и едно от големите предприятия в млечната промишленост "Лактима" ЕАД. Близък е и с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Първото, което ще ви кажат във Велико Търново, е че това е човекът на Цветанов", каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред Нова телевизия. Според него Христов е противоречива личност. Бизнесменът е притежавал охранителната фирма "Дито" ООД, която охранява най-големите захарни заводи у нас. "Той тогава е бил 25-27 годишен и някой му е помогнал. Това, което се твърди в района е, че "Мултигруп" са искали да вземат завода", каза Безлов. "За пръв път неговото име се появява в медиите през 1993-та година. Той е интересен за медиите като част от борческата империя. И сам той се определя като част от нея", коментира журналистката Анна Заркова пред Нова телевизия. "Той е част от борческата империя, бивш сикаджия като премиера Борисов, бивш портиер като Косьо Самоковеца, приватизатор. В "Лактима" той влага почти 2 милиона, после е работодател на 300 души, автор е на прекрасния проект "Търново Хилс" и през 2007 г. е най-големият спонсор на ГЕРБ във Велико Търново", каза Заркова. "Тази биография не ви ли напомня нещо от един италински филм за мафията", попита тя. "Той казва: Бил съм в Афганистан, като се върнах в България бях продавач на сергия за зеленчуци, направих фирма, охранителна фирма, после и верига от фирми, която е на входа и на изхода на захарните заводи в Горна Оряховица", цитира Заркова интервюта на убития през годините. Петър Христов е собственик на холдинга "Пропъртис Мениджмънт Груп", който обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, финансови и консултанстски компании. Роден е на 17 ноември 1968 г. в Силистра, израснал е в Самоводене. Възпитаник на средното сержантско военно училище в Горна Оряховица и Висшето военно училище във Велико Търново. Завършил е пълния курс на обучение със степен магистър по финанси в Стопанската академия в Свищов. През 2011 г. е член на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет и на консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2008 г. е удостоен с наградата "Велико Търново" за принос в развитието на града, а през 2009 г. - с на приза "Дарител" на Националното сдружение на общините. Семеен, дъщеря му Михаела е на 22, а синът му Петър – на 9 години. Според публикации в медиите, Христов е бил член на групировката СИК. Христов е един от основните спонсори за лечението на Мануела Горсова, момичето, което изпадна в будна кома след катастрофа, причинена от шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки. През 2013 г. Петър Христов е издигнат от три организации на ГЕРБ за кандидат за депутат, но той си прави отвод като казва, че ще е по-полезен като бизнесмен. През 2014 година той получава, от името на "Лактима" ЕАД, специален приз "Скритото добро" от Столична община. Причината - компанията участва в много инициативи на общината, активно подпомага благотворителната кампания "Нека бъдем по-добри", а почти всички нейни служители в София са били доброволци при организирането на Фестивала за поп и рок музика в София.

Разкриха незаконна сеч на 546 дървета в защитена местност в Старозагорско

https://www.24chasa.bg/region/article/6653072

Разкриха незаконна сеч на 546 дървета в защитена местност в СтарозагорскоСлужители от Регионална дирекция по горите - Стара Загора са извършили проверка по подаден сигнал на територията на Държавно горско стопанство - Мъглиж. В защитена местност "Туловска кория" проверяващите са установили незаконна сеч на 546 броя дървета от габър и летен дъб. Общият размер на незаконно добитата дървесина е 76 плътни кубически метра.

Жестоко убийство в силистренско село

http://dnes.dir.bg/news/zhena-prokuratura-ubiystvo-okorsh-26765034

69-годишен мъж от силистренското село Окорш е задържан за жестокото убийство на съпругата му, съобщиха от прокуратурата.

Зам.-кмет по екологията: София не е градът с най-замърсен въздух

https://www.actualno.com/sofia/zam-kmet-po-ekologijata-sofija-ne-e-gradyt-s-naj-zamyrsen-vyzduh-news_653313.html

София не е градът с най-замърсен въздух. Това увери в интервю за БНР зам.-кметът по екологията Йоана Христова. По думите ѝ в момента има превишение във всички квартали, в които има станции, но не трябва да се правят заключения на едночасови норми. "Бюлетинът, който генерира превишението, се издава от Изпълнителна агенция по околна среда и то е последващ деня, който е минал", каза тя. "Всички мерки, които се предприемат, трябва да се гледат като съвкупност, защото няма вълшебно х

Голямата изненада на китайския пазар на електромобили

https://www.investor.bg/analizi/447/a/goliamata-iznenada-na-kitaiskiia-pazar-na-elektromobili-253464/

Въпреки по-ниските субсидии пазарът не се е сринал въпреки, а изглежда развива свой собствен, устойчив импулс

Епидемия от морбили на Балканите, МЗ призова за спешна имунизация на децата

https://offnews.bg//zdrave/epidemia-ot-morbili-na-balkanite-mz-prizova-za-speshna-imunizatcia-na-672553.html

Здравното министерство призова родителите за спешна имунизация на децата за морбили след епидемията на Балканите. 

"В Гърция в момента има повече от 900 случая на болни. В Македония и Сърбия също има случаи", обясни пред Нова телевизия главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му за момента не може да се говори за предстояща епидемия в България, защото се вземат мерки това да не се допусне. 

"Искаме да напомним и на личните лекари, и на родителите да проверят имунния статус на децата си и където има неизпълнена имунизация, да бъде направена", посъветва той.

"От март до август миналата година се сблъскахме с малък епидемичен взрив. Това ни показа, че не сме толкова зле. Вирусът е много заразен и се предава много лесно", каза експертът.

Вирусът се насочва към нервната система. В някои случаи дава много тежки менингити и енцефалити. При закъсняло лечение понякога усложненията са много сериозни. В 90% от случаите болестта преминава без остатъчни явления, поясни д-р Кунчев.

В края на ноември Италия въведе 10 задължителни ваксини за децата, една от които е за морбили. В страната през миналата година беше отчетено драстично увеличение на случаите на морбили, като в 88% от случаите разболелите се не бяха ваксинирани. 

През миналата година имаше увеличение на случаите на морбили и в Румъния, като до август имаше регистрирани близо 8500 случая, особено в западната част на страната, където ваксинираните са под 50%. В Румъния бяха регистрирани и над 30 смъртни случая заради морбили.  

У нас също имаше увеличение на случаите на морбили миналата година.  

Токов удар уби младеж в Силистренско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653082

Токов удар уби младеж в СилистренскоДвайсет и осем годишен мъж е загинал в Дулово, ударен от ток при ремонтни работи, съобщиха от Инспекцията по труда в Силистра. Инцидентът е станал при ремонтни работи в дома на собственика на фирма, за която загиналият е работел и е имал трудов договор. Правят се необходимите проверки за

От Москва: САЩ координират атаки с дронове срещу руски бази

http://dnes.dir.bg/news/siria-26764578

Въоръжени ислямисти овладяват въздушното пространство, предупреждава "Комерсант" по повод отблъснатите в Сирия атаки с дронове срещу базите Хмеймим и Тартус.

Водеща строителна компания в Испания се подготвя за борсов дебют

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/vodeshta-stroitelna-kompaniia-v-ispaniia-se-podgotvia-za-borsov-debiut-253475/

Metrovacesa вече е определила консултанти за първичното публично предлагане, което може да се случи в началото на февруари

Фандъкова откри обновения бул. "Брюксел" в столицата

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-otkri-obnovenija-bul-bruksel-v-stolicata-news_653311.html

Това е много важен обект за София и за връзката с Терминал 2 от гледна точка на това, че облекчава движението в района. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на новопостроената пътна връзка от бул. "Брюксел" до Летище София, предаде "Фокус". "Тази директна връзка от центъра на София към летището спестява много тежко движение на кв. "Дружба" и на бизнес зоната, която се развива особено усилено през последните години. Спестява и допълнителни

"Независимите гърци" нямало да приемат име с "Македония"

https://www.actualno.com/balkani/nezavisimite-gyrci-njamalo-da-priemat-ime-s-makedonija-news_653312.html

Партия "Независими гърци" няма да подкрепи решение на спора за името със Скопие, съдържащо думата „Македония“. Това заяви Димитрис Каменос, депутат от партията, формираща управляващата коалиция в страната заедно с лявата СИРИЗА, пише Ekathimerini. Говорейки пред местна телевизия Каменос заяви, че партията му е твърдо против предложение, съдържащо думата „Македония“, защото това би загатнало териториални претенции спрямо гръцкия регион, &bdq

Кратки новини: След месец може да започне процедурата за концесията на столичното летище

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/09/3109181_kratki_novini_sled_mesec_moje_da_zapochne_procedurata/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Китай кани български фирми на международно изложение за вносни стоки<br /><br />International Import Expo ще се проведе в периода 5-10 ноември 2018 г. Компаниите могат да представят своите продукти и услуги в иновативното оборудване, ИТ услуги, потребителска техника и оборудване,...

"Минесота" нанесе най-тежката загуба на "Кливланд" за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/09/3109180_minesota_nanese_nai-tejkata_zaguba_na_klivland_za/?ref=rss


"Кливланд кавалиърс" претърпя най-тежкото си поражение от началото на сезона в Националната баскетболна асоциация (НБА). Вицешампионите загубиха с 99:127 при гостуването на "Минесота тимбъруулвс". "Кавалерите" изоставаха в резултата от началото до края, а в един момент разликата достигна 41 точки.<br /><br />Леброн Джеймс изигра един от най-слабите си мачове в последните години. Звездата на "Кливланд" вкара само десет точки и записа загуба...

Кратки новини: Сградата на Химическия факултет е евакуирана

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/09/3109181_kratki_novini_sgradata_na_himicheskiia_fakultet_e/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Евакуация в Химическия факултет<br /><br />Полицията проверява сигнал за изоставен багаж във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. Сградата е евакуирана, съобщи БНТ. На място има екипи на полицията и пожарната, а екипи на съответните служби правят оглед на мястото.<br...

Новата пътна връзка към Терминал 2 ще спести допълнителни вредни емисии, смята Фандъкова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/09/3109186_novata_putna_vruzka_kum_terminal_2_shte_spesti/?ref=rss


Новата пътна връзка към Терминал 2 на столичното летище ще спести допълнителни вредни емисии. Освен това ще облекчи до голяма степен движението в кв. "Дружба" и в района на бизнес зоната около аерогарата. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на пътния възел от бул. "Брюксел" към Терминал 2, съобщава "Фокус".<br /><br />Трасето е с дължина малко повече от километър и беше изградено за близо 2 години. Стойността на проекта е 13.7...

AT&T се отказа от важна сделка с Huawei

https://news.bg/deals/at-t-se-otkaza-ot-vazhna-sdelka-s-huawei.html

Властите в САЩ отдавна са подозрителни към китайската компания

Wizz Air стартира полети от Варна до Виена

http://www.barometar.net/90213/

Унгарският нискотарифен превозвач Wizz Air стартира нова линия от България. Компанията ще лети от морската ни столица Варна до австрийската Виена, показва справка в сайта й. Полетите започват от 28 април 2018 година и ще бъдат два пъти седмично – вторник и събота. Авиокомпанията отваря своята 44 база във Виена и ще разположи там три […]

Скандал в Израел: Премиерски син направил неуместен коментар пред стриптийз бар (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/skandal-v-izrael-premierski-sin-napravil-neumesten-komentar-pred-striptijz-bar-video-2071408

Един от синовете на Бенямин Нетаняху отново изигра лоша шега на баща си с потенциално неудобно изказване за бизнес връзките на израелския премиер, предаде Франс прес.

Втори канал на израелската телевизия излъчи снощи записан тайно разговор, воден според нея п

Каква ще бъде 2018 година за всяка зодия с една дума (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kakva-shte-byde-2018-godina-za-vsiaka-zodiia-s-edna-duma-video-2071424

Ето я и 2018 година и никой не може да бъде сигурен каква ще бъде тя и какво ще ни донесе. Но едно е сигурно - тя ще бъде неповторима!

Със сигурност ще бъде година, изпълнена с пъстри емоции и всякакви случки. Но как бихте могли да опишете предстояща

Опасно мръсен въздух в цялата страна, най-тежко е положението в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/opasno-mrysen-vyzduh-v-cialata-strana-naj-tezhko-e-polozhenieto-v-sofiia-2071410

През последната седмица на територията на цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици. Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка фандък

Жестоко убийство в дуловското село Окорш

//dariknews.bg/regioni/dobrich/zhestoko-ubijstvo-v-dulovskoto-selo-okorsh-2071384

67-годишна жена е намерена мъртва в дома си в село Окорш, община Дулово, със следи от насилие. Според говорителя на прокуратурата в Силистра, Ивелин Чефалонов, сигналът е подаден вчера от близки на убитата.

След направен обстоен оглед на местопрестъплението, от крими

Батков подари акциите си от в. "Стандарт" на журналистите

http://econ.bg/Новини/Батков-подари-акциите-си-от-в-Стандарт-на-журналистите_l.a_i.755957_at.1.html

Досегашният мажоритарен собственик на в. "Стандарт" - адвокат Тодор Батков, е подарил акциите си на журналистите в изданието. Това съобщиха на...

Принц Хари и Меган Маркъл пратиха благодарствени картички до свои фенове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6653063

Принц Хари и Меган Маркъл пратиха благодарствени картички до свои феновеПринц Хари и годеницата му Меган Маркъл изпратиха картички до свои фенове, с които им благодарят за милите пожелания, с които бяха „залети“ след официалното обявяване на годежа им, предаде "Дарик". Картичките представляват усмихната снимка на двойката. Краткият надпис разкрива, че принц Хари и Мегън Маркъл са били истински докоснати от посланията

Посланик Ема Хопкинс: Ще имате важна роля за Brexit

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/poslanik-ema-hopkins-shte-imate-vazhna-rolia-za-brexit-6077999

България до голяма степен ще е на горещото слолче, коментира британският посланик в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС

Иран: САЩ и Израел 4 години са подготвяли протестите

http://dnes.dir.bg/news/iran-protesti-glavprokuror-sasht-izrael-26765033

Генералният прокурор на Иран твърди, че САЩ, Саудитска Арабия и Израел четири години старателно са подготвяли протестите в страната от последните седмици.

Раждаемостта за 2017 г. е рекордно ниска в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=366795

Само 57 175 бебета са родени през 2017 г. в България. С това страната ни отбеляза печален антирекорд за периода след 1945 година. Това сочат данните от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването.

Полицията в Италия и Германия арестува около 200 души при антимафиотска операция

http://www.mediapool.bg/politsiyata-v-italiya-i-germaniya-arestuva-okolo-200-dushi-pri-antimafiotska-operatsiya-news274011.html

Близо 200 членове на една от водещите италиански мафиотски организации бяха арестувани при операция в Италия и Германия, съобщи Ройтерс. При операцията е разбит голям клан на калабрийската мафия ндрангета, каза италианската полиция. Операцията е извършена съвместно с германските органи на реда. Според полицията мафиотските фамилии Фарао и Маринкола са се внедрили в бизнес дейности в Италия и Германия, в частност в сферата на виното, храните, събирането на отпадъци и погребалните услуги. Органите на реда заявиха, че редица обществени служители са заподозрени в корупция. Конфискувани са били активи на стойност около 50 милиона евро.

Таксиджия рани крака на пътничка в Хасково

https://www.24chasa.bg/region/article/6653056

Таксиджия рани крака на пътничка в ХасковоТаксиметров шофьор рани пътничка в Хасково, съобщиха от областната дирекция на МВР. Инцидентът станал около 15:15 часа вчера на булевард „Освобождение“ (Кърджалийска). 53-годишният шофьор на лекия автомобил Дачия качил клиентката. При затваряне на задна дясна врата се защипала чантата на 76-годишната пътничка и при потегляне на колата,

Батков остави фалита на "Стандарт" в ръцете на журналистите

http://clubz.bg/62683-batkov_ostavi_falita_na_standart_v_rycete_na_jurnalistite

тодор батков 21082014

Мажоритарният собственик на "Стандарт" адвокат Тодор Батков, остави на журналистите да фалират - или да спасят изданието. Това става ясно от обявеното на страницата на вестника и на сайта му информация, че Батков е подарил акциите си на журналистите в "Стандарт".

Така "Стандарт" става първият вестник в последните 10 години, чието управление и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип, пишат оттам.

Според новината одаряването е станало в кантората му пред целия екип на вестника. "Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят", казал адвокат Батков.

"Издавах 13 години "Стандарт" в памет на баща си - големия журналист Коста Батков, имам морален ангажимент към "Стандарт" и затова ще продължа да помагам и никога няма да имам финансови претенции към вестника", казва още адвокатът, цитиран от изданието.

Вестникът, който излиза от 25 години, е обременен от неизплатени задължения за милиони, а на журналистическия екип се дължат заплати и осигуровки. За възможен фалит се заговори още преди две години, когато започнаха сериозни забавяния на възнагражденията. 

Въпреки че "Стандарт", сайтът "Стандарт нюз", наред с онлайн изданията "Блиц" и ПИК са предпочитани от управляващите за реклами на различни техни инициативи, като например европредседателството. Те са получили средства по комуникационната стратегия за председателството на ЕС от България през тази година. 

Не е ясно как е станало прехвърлянето на акциите, тъй като промени в Търговския закон, приети м.г., забраняват подобни сделки, ако продавачът дължи заплати и осигуровки на персонала, какъвто е случаят със "Стандарт". Това се удостоверява чрез проверка от НАП, където събират осигуровките, и ревизия от Главна инспекция по труда, които следят за редовното изплащане на заплатите. Поради нормативни пропуски, които пречат удостоверяването на подобни задължения от страна на ГИТ, прехвърлянето на дялове и дружества към момента е възможно единствено на честна дума - т.е. продавачът декларира, че няма натрупани дългове към персонала, а купувачът приема това за истина, на своя отговорност. Очаква се още на първите заседания на парламента тази седмица пропускът да бъде поправен.

Миналата есен стана известно, че вестник "Стандарт" има нов собственик, който влиза и в борда на директорите на компанията издател "Стандарт нюз", състоящ се от Славка Бозукова, Тодор Батков и Мартин Батков. Става въпрос за "Пресгрупа утро", издател на русенския вестник "Утро", чийто представител в борда е Светлин Панов.

Собственик на "Пресгрупа утро" е регистрираното в Австрия BG Privatinvest GmbH, притежавано от австрийския гражданин Карл Хабсбург Лотринген и от българина Христо Грозев. 

Дотогава близо 35% от "Стандарт нюз“ се държеше от "ГМ Прес" - дружество, обявено в несъстоятелност според Търговския регистър. Според медийни публикации причина за това е дълг от поне 6.5 милиона евро към "Булит 2007" - фирма, през която милионите са били прехвърляни от КТБ.

"ГМ прес" влезе във вестника през 2011 г., когато бе обявено, че адвокат Тодор Батков му е продал акциите си. Но явно в крайна сметка отново са се озовали при него, за да ги подари на журналистите. 

"Стандарт нюз" се явява и едноличен собственик на капитала на "Стандарт хънт", според Търговския регистър. Неговият предмет на дейност е проекти и дейности, свързани с лов, дивеч и ловни стопанства, но журналистите не стават собственици, тъй като от регистъра става ясно, че "Стандарт хънт" е в процес на преобразуване.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване