Полицейски протест посреща делегатите за европредседателството

https://offnews.bg//obshtestvo/politcejski-protest-posreshta-delegatite-za-evropredsedatelstvoto-672554.html

Служители на МВР ще изпълнят заканите си да протестират по време на българското председателство на Съвета на ЕС. 

От Синдикалната федерация на МВР съобщиха, че на 11 януари, когато се очаква да бъде даден официално стартът на председателството, ще излязат на протест.

СФСМВР планира два протеста - единият на бул. "Брюксел", а другият на кръстовището на Орлов мост. Членове на синдиката ще отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В часовия диапазон 16.30 – 17.00 часа, протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите с плакати, като протестът ще продължи в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.

СФСМВР продължава своите протестни действия с исканията за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР. 

Следващата дата, на която ще протестират членовете на СФСМВР е 25 януари 2018 г., когато ще се поведе и срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в България. Протестът ще започне в 11.00 часа в района на НДК.

Успоредно с това, СФСМВР продължава своята кампания с билбордове, съдържащи послания към пристигащите делегации.

Заканата за протести по време на европредседателството беше отправена от полицаите още през лятото на 2017, когато беше проведен първият им голям протест. 

Още четири заявления за протести са подадени за 11 януари. Протестите са свързани с решението на Министерския съвет, с което беше дадена зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

На 2 януари са подали заявление от Гражданска инициатива за сувернитет на България. На 4 януари са подали от Бъдеще за община Банско, които подкрепят решението на МС. На 8 януари са подали от Дунавско-карпатска програма България, които искат отмяна на решението на МС. На същата дата заявление са подали и от Природа за хората и регионите, те са в подкрепа на решението на МС.

Технологията за видеоповторения ще бъде използвана в мача между "Челси" и "Арсенал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/09/3109176_tehnologiiata_za_videopovtoreniia_shte_bude_izpolzvana/?ref=rss


Полуфиналният мач за Купата на лигата между "Челси" и "Арсенал" в сряда ще бъде първият в историята на турнира, в който ще бъде използвана технологията за видеоповторения. Видео асистент съдии (VAR) ще помагат на Мартин Аткинсън за лондонското дерби на "Уембли".<br /><br />От Английската футболна лига уточниха, че технологията ще се използва и за финалния двубой на 25 февруари.<br /><br />"Опитът в много страни в Европа показва, че...

ЕС срещу Аун Сан Су Чи, някогашен Нобелов лауреат за мир

http://clubz.bg/62682-es_sreshtu_aun_san_su_chi_nqkogashen_nobelov_laureat_za_mir

Пратеникът на Европейския съюз в Мианмар призова канцлерката Аун Сан Су Чи да освободи двама арестувани журналисти от Ройтерс, задържани заради репортажите си за погромите срещу малцинството рохинджа. Аун Сан Су Чи, която е Нобелов лауреат за мир за 1991 г., е получила писмо, което описва арестите като сериозно нарушаване на свободата на словото и човешките права.

"Журналистите трябва да могат да работят в свободна среда без да се боят от арести и наказателни предследвания", пише Кристиан Шмидт, представител на 28-те в Янгон. "Затова призоваваме правителството Ви да осигури необходимата правна защита за тези двама журналисти, да уважава фундаменталните им човешки права и да ги освободи незабавно."

Двамата арестувани журналисти рабоят за агенция Ройтерс и отразяват кризата в щата Ракин, където през лятото започнаха погроми на властите над малцинството рохинджа, които предизвикаха най-тежката бежанска криза от десетилетия. Хуманитарната криза засяга над 650 000 души за по-малко от половин година.

Тет О Манг и Киау Со О са задържани на 12 декември. Срущу тях се води разследване за нарушаване на Закона за държавните тайни - рядко използван закон, приет още по време на британското колониално управление. Максималното наказание, предвиждано от него, е 14 години затвор.

Докато тече проверката двамата журналисти са държани в ареста.

Според Министерството на информацията те са задържани за "притежание на важни секретни държавни документи, свързани със силите за сигурност на щата Ракин". Според властите те са придобили информацията незаконно "с намерение да я предоставят на чуджестранни медии".

Журналистите ще се явят на второто съдебно заседание утре, когато се очаква срещу тях да бъдат повдигнати обвинения.

След задържането им на 12 декември мнозина призоваха за тяхното освобождаване.

Главният редктор на Ройтерс Стефан Адлер многократно призова за тяхното освобождаване:

"Датата за изслушването наближава и става все по-ясно, че журналистите са напълно невинни."

Бившият американски президент Бил Клинтън също призова канцлерката Аун Сан Су Чи да гарантира свободата на словото.

"Свободната преса е жизненоважна за свободно общество. Задържането на журналисти където и да е е напълно неприемливо. Журналистите от Ройтерс, арестувани в Мианмар, трябва да бъдат освободени незабавно."

Група от 12 журналисти в Мианмар поиска подробна информация за случая от мианмарските власти, които според тях представляват заплаха за свободата на всеки журналист в страната.

Местните власти блокираха дастъпа на журналисти до щата Ракин след избухването на хуманитерната криза на 25 август. Над 650 000 души от мюсюлманското малцинство рохинджа са принудени да напуснат страната след погромите на силите за сигурност и живеят при нечовешки условия в съседен Бангладеш. През ноември двете страни сключиха споразумение около 600 000 бежанци да бъдат върнати в мианмар, но никой не гарантира сигурността им.

Според ООН кампанията представлява "етническо прочистване", но Аун Сан Су Чи категорично отрича.

Журналисти проестират срещу "убийството на пресата" през 2014 г. Сред тях е и задържаният през декември Тет О Манг (дясно).

 

Какви приятели са зодиите Везни, Скорпион и Стрелец

https://www.actualno.com/curious/kakvi-prijateli-sa-zodiite-vezni-skorpion-i-strelec-news_653305.html

Едни от най-важните хора в живота ни са нашите най-верни приятели! Дори и близките ни познати, с които можем да прекарваме времето си добре е важно да познаваме отлично, за да върви гладко комуникацията. Ето какви черти в приятелските отношения проявяват представителите на зодия Везни, Скорпион и Стрелец: Везни Създават илюзия за себе си, че са въздухари и не изглеждат много сериозни на пръв поглед. Всъщност те държат много на отношенията си с околните и подбират внимателно приятелите си. Уме

Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за всяка зодия

https://www.actualno.com/curious/dneven-luboven-horoskop-za-vsjaka-zodija-news_653304.html

Любовта винаги е вълнуваща, различна и специална! Днес ще сме изправени пред някои противоречия, които могат да объркат някои знаци. Едно мощно съчетание на Слънцето, Венера и Плутон в смел Козирог ще се отрази на всеки по различен начин и ще донесе нови въпроси на сърцето. Зодия Овен Днес ще си задавате много въпроси относно връзката и си и вашата половинка. Ще бъдете леко озадачени, но ще прекарате прекрасен, приятен и спокоен любовен следобед. Зодия Телец Вашият партньор ще се погрижи да

71-годишна от Шумен хвърли през терасата си 10 хил. лв. на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653047

71-годишна от Шумен хвърли през терасата си 10 хил. лв. на ало измамници71-годишна жена от Шумен е станала жертва на телефонна измама. Жената била измамена по телефона, че се провежда полицейска акция, и хвърлила през терасата на жилището си 10 096 лева и с идеята, че помага на полицията. това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Шумен. Добре познатата в последно време схема била приложена около 18.00 часа в понеделник.

Отново опасно мръсен въздух в София

http://www.mediapool.bg/otnovo-opasno-mrasen-vazduh-v-sofiya-news274010.html

Пореден ден с високо замърсяване на въздуха в София, сочат данните на AirSofia.info. Мрежата използва сензори за измерване на замърсяването, които са разположени в цялата столица и предоставят информация в реално време. В същото време системата, разработена от НИМХ на БАН, която Столичната община използва за измерване на замърсяването във въздуха, дава съвсем различни данни. На сайта на Столичната община е публикувана прогнозна информация, според която днес и утре няма да има замърсяване. Опасно мръсен въздух отчитат системите в цялата страна от началото на годината. Европейският индекс за качество на въздуха показва високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен. Системата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) отчита замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/D9Yj2-SFxNw" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe> Според ИАОС причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия. Най-високите нива на замърсяване са измерени за 7-ми януари – отново в София и в Пловдив. В сайта на ИАОС няма обновена информация за вчерашния ден. Станция “Хиподрума” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите “Павлово” и “Надежда” - превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности.  Най-податливи на замърсяването са малките деца и възрастните хора. Превишеното съдържание на фини прахови частици във въздуха може да доведе до дразнене в очите, носа и гърлото, кашлица, задух, стягане в гърдите и сърдечни проблеми.  "Геноцид! Няма друго определение на случващото се в последните няколко дни в София - европейската столица на спорта за 2019 и кандидат за Зелена столица. Нито лилавите точки в сайта за измерване на мръсния въздух, нито многобройните вопли на граждани от целия град трогват Столичната община и тя предприема точно 0 (нула) спешни мерки, за да предпази населението - няма информация за гражданите какво се случва навън, нито какви отрови дишаме, нито как да се предпазим”, заявиха от неправителствената организация "Спаси София”.

ГЕРБ източвала държавата чрез Петър Христов. Осемте заговора

https://frognews.bg/novini/gerb-iztochvala-darjavata-chrez-petar-hristov-osemte-zagovora.html

Няма аргументи, които да оправдаят убийството на човек. Поне в мирно време. Всички нерешени проблеми и спорове трябва да бъдат предмет на правоохранителната и съдебната система. Така би било редно.

Panasonic представя първите Ultra HD Blu-ray плейъри, поддържащи технологията за динамични метаданни HDR10+

http://www.cross.bg/blu-ray-ultra-panasonic-1565042.html

/КРОСС/ Четири нови Ultra HD Blu-ray плейъра, сред които първите модели, поддържащи технологията за динамични метаданни HDR10+ Процесор HCX от последно поколение за зашеметяващо качество на HDR картината Лесна работа със „свободни ръце", благодарение на гласов контрол от Google Assistant (очаква се скоро) и Amazon Alexa (очаква се скоро) Моделът UB820 поддържа и Dolby Vision Днес Panasonic с удоволствие представя най-новите си Ultra HD Blu-ray плейъри, включително два модела, DP-UB820 и DP-UB420, които поддържат HDR форматът от най-ново поколение с технология за динамични метаданни HDR10+. Заедно със съпътстващата серия DP-UB330/DP-UB320, продуктовата гама за 2018 година се състои от четири плейъра, всичките с Ultra HD Premium сертификат. Новите модели Ultra HD Blu-ray плейъри за 2018 година са оборудвани с процесор HCX, експертно разработен и оптимизиран от специалисти в сърцето на Холивуд. Независимо от типа на възпроизвежданото съдържание, процесорът осигурява вълнуващо домашно развлечение, точно както е замислено от създателите на съдържанието. Ultra HD Blu-ray плейърите на Panasonic за 2018 година* поддържат гласов контрол от Google Assistant (очаква се скоро) и Amazon Alexa (очаква се скоро)**. Когато говорите на съществуващо Google Assistant или Amazon Alexa устройство, можете удобно да превъртате напред или да поставяте на пауза любимия си филм, без да се налага да използвате дистанционното управление

Прокуратурата: Убийството в Окорш е извършено по особено жесток начин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653049

Прокуратурата: Убийството в Окорш е извършено по особено жесток начин69 –годишният Джебраим С е привлечен като обвиняем за убийството на жена си  Айшегюл С. на 67 години, от дуловското село Окорш, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура в Силистра – Ивелин Чафаланов. Убийството е било извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, а наказанието, което се предвижда от закона е затвор от 15 до 20 години,

Светозар Филипов за Фрог: Реставрацията на Желязната черква е Данайски дар*

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/svetozar-filipov-frog-restavratsiiata-jeliaznata-cherkva-danaiski-dar.html

Реставрацията на Желязната черква е дар, дар, ама Данайски. Голям ”телешки възторг” обхвана поданиците на Султана-Ердогана по-повод откриването на реставрираната от Турция желязна черква ”Свети Стефан” в Константинопола. Това заяви в интервю за Фрог нюз наследникът на Антим I Светозар Филипов.

Светозар Филипов за Фрог: Реставрацията на Желязната черква е Данайски дар*

https://frognews.bg/novini/svetozar-filipov-frog-restavratsiiata-jeliaznata-cherkva-danaiski-dar.html

Реставрацията на Желязната черква е дар, дар, ама Данайски. Голям ”телешки възторг” обхвана поданиците на Султана-Ердогана по-повод откриването на реставрираната от Турция желязна черква ”Свети Стефан” в Константинопола. Това заяви в интервю за Фрог нюз наследникът на Антим I Светозар Филипов.

Тръмп ще се кандидатира за втори мандат, готов да се изправи и срещу Опра

https://offnews.bg//sviat/tramp-shte-se-kandidatira-za-vtori-mandat-gotov-da-se-izpravi-i-sresh-672548.html

Американският президент Доналд Тръмп смята да се кандидатира за втори мандат, тъй като постиженията му говорят сами за себе си, обяви неговият зам.-говорител Хоган Гидли, цитиран от ДПА и БТА. 

"Който и да се кандидатира срещу Тръмп, той ще се изправи срещу един президент, който има рекордни постижения за рекордно кратък срок досега в Белия дом", подчерта говорителят, който получи и въпрос за възможна кандидатура на известната телевизионна водеща Опра Уинфри. 

Спекулациите за кандидатура на Опра на изборите през 2020 г. започнаха след речта ѝ на церемонията по връчването на наградите "Златен глобус", където тя получи наградата "Сесил Б. Демил" - "Златен глобус" за цялостни постижения.

В речта си при приемането на наградата Опра обяви настъпването на нова ера за жените и момичетата, малтретирани от мъже.

"И когато новият ден най-накрая настъпи, това ще е благодарение на много прекрасни жени, много от които са в залата тази вечер, а и на някои забележителни мъже, които се борят упорито да станат лидери и да ни отведат във времето, когато на никого няма да се налага да казва "аз също" отново", каза Уинфри, имайки предвид движението в социалните мрежи срещу сексуалния тормоз. Тя изтъкна и примера на жени, борили се за гражданските права в САЩ.

Веднага след тази пламенна реч, последвана от бурни аплодисменти, в Туитър се появи хаштагът #Ophra2020.

Самата Уинфри опроверга след церемонията спекулациите, че може да се кандидатира за президент, но нейният дългогодишен партньор каза, че тя не е изключила категорично тази възможност.

"Зависи от хората, които ще решат", каза Стедман Греъм пред в. "Лос Анджелис таймс". А Си Ен Ен цитира двама приятели на 63-годишната медийна звезда, които казват, че тя действително мисли да се кандидатира като демократ и че нейни приближени я подтикват да обяви това свое намерение.

Не за първи път има подобни спекулации за Уинфри. В интервю за Блумбърг от миналия март тя каза, че победата на Доналд Тръмп на президентските избори я е накарала да преосмисли мнението си, че липсата й на опит в управлението може да бъде пречка пред нейното евентуално влизане в политиката.

"Ние бихме приветствали всеки съперник на президента в борбата му за преизбиране, независимо дали това е Опра Уинфри, или някой друг", коментира говорителят на Тръмп.

Очаквания за ръст на лихвите в САЩ натискат цената на златото

http://econ.bg/Новини/Очаквания-за-ръст-на-лихвите-в-САЩ-натискат-цената-на-златото_l.a_i.755956_at.1.html

Стойността на златото във вторник се понижава, поради очакваното повишение на лихвата от Федералния резерв на САЩ четири пъти през настоящата година,...

Румънски полицай, обвинен в педофилия, призна вината си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653017

Румънски полицай, обвинен в педофилия, призна вината сиРумънски полицай, който бе обвинен в сексуално посегателство срещу две деца в Букурещ, призна деянието, както и още едно сексуално нападение срещу 7-годишно дете през 2012 г., съобщава информационният сайт Зиаре. Съобщението бе направено снощи от адвоката на полицая, след като заподозреният бе задържан за 24 часа,

Студ, кога идва снегът

https://www.vesti.bg/bulgaria/stud-koga-idva-snegyt-6077990

Ще има краткотрайни валежи днес и утре, в четвъртък и петък те ще са на повече места, а после и сняг

20-годишен търновчанин блъсна варненка на пешеходна пътека

http://www.moreto.net/novini.php?n=366799

На осми януари, около 07:20 часа, в гр. Варна, на кръстовището на бул. «Осми Приморски полк» и ул. «Д-р Анастасия Железкова», е възникнало ПТП, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Водач на 65 г. от Варна, при завой наляво, не пропуска и блъска кола, която се движи направо.

Кола блъсна жена на пешеходна пътека във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6653176

Кола блъсна жена на пешеходна пътека във ВарнаНа 08.01. т.г. около 18:30 часа в гр. Варна на кръстовището на бул. "Генерал Колев" и бул. "Чаталджа", е възникнало ПТП. Водачът на Л.А. "Мазда" Г.С. (20 г.) от Велико Търново, не пропуска и блъска пешеходка – жена на 50 г. от Варна, пресичаща платното за движение на сигнализирана пешеходна пътека. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

Френски град забранява училищните менюта без свинско месо

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/09/3109161_frenski_grad_zabraniava_uchilishtnite_menjuta_bez/?ref=rss


Крайнодесните местни власти в южния френски град Бокер в понеделник отмениха програмата за храна без свинско месо в училищното меню, предаде "Гардиън". Мярката веднага бе определена като "антимюсюлманска" и "антиеврейска".<br /><br />Кметът Жюлиан Санчес, който е член на партията Национален фронт, премахна схемата, въведена от предшественика му, в първия ден от новия училищен срок. Мярката засяга около 150 ученици, основно мюсюлмани, които получават...

Издриват Елена Димитрова от София, няма я от 19 декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653043

Издриват Елена Димитрова от София, няма я от 19 декемвриСтоличното Трето РУ издирва Елена Димитрова Димитрова /43г./ от София. Жената напуснала дома си на 19 декември миналата година и оттогава е в неизвестност. Елена Димитрова е висока около 160 см, с кафяви очи, черна, дълга до раменете коса. Била е облечена в оранжево яке, сив панталон, обута в тъмно кафяви ботуши. Това съобщиха от СДВР.

Френски град забранява училищните менюта без свинско месо

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/09/3109161_frenski_grad_zabraniava_uchilishtnite_menjuta_bez/?ref=rss


Крайнодесните местни власти в южния френски град Бокер в понеделник отмениха програмата за храна без свинско месо в училищното меню, предаде "Гардиън". Мярката веднага бе определена като "антимюсюлманска" и "антиеврейска".<br /><br />Кметът Жюлиан Санчес, който е член на партията Национален фронт, премахна схемата, въведена от предшественика му, в първия ден от новия училищен срок. Мярката засяга около 150 ученици, основно мюсюлмани, които получават...

Учени унищожиха раково образувание с помощта на бактерия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6653015

Учени унищожиха раково образувание с помощта на бактерия Учени откриха средство за борба с рака буквално под нозете си - клетки от съдържаща се в почвата бактерия се оказаха ефикасни срещу меланом, съобщи Лайф. Учени от университета на Охайо намериха прост и ефикасен метод за борба с рака на кожата с помощта на бактерията Streptomyces bottropensis, която се съдържа в почвата.

Изнасяме по 7000 - 8000 тона мед годишно

https://www.actualno.com/business/iznasjame-po-7000-8000-tona-med-godishno-news_653300.html

Традиционно България изнася между 7000 и 8000 тона мед годишно. Това каза инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз. Той поясни, че страната ни изнася мед главно за страни от ЕС. По думите му българският мед се котира високо по качество, но количествата са ограничени. „България е и транзитна страна за вноса на китайски и украински мед за ЕС. През пристанищата Бургас и Варна от Украйна са преминали 57 000 тона пчелен мед за Европа. Една част от тези колич

Джейми Дорнан ще пее в "50 нюанса освободени" (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/cinema/djejmi-dornan-shte-pee-v-50-nuansa-osvobodeni-video-news_653301.html

Свикнали сме да виждаме актьорът Джейми Дорнан да размахва камшици, палки и най-различни сексуални BDSM играчки, така че ако видим нещо още по-откачено в дългоочаквания "Петдесет нюанса освободени", няма да се учудим. Неочаквано обаче този път създателите на лентата са режили да ни изненадат като покажат още от артистичните му умения. Оказва се, че актьорът, изиграл мистериозния богаташ Крисчън Грей, ще запише песен, част от саундтрака към филма. Според официалният траклист Джейми ще

Китай приветства преговорите между Северна и Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653033

Китай приветства преговорите между Северна и Южна КореяКитайското правителство съобщи, че приветства преговорите между Северна и Южна Корея – техният първи официален диалог за последните повече от две години, предава Reuters, цитиран от "Фокус". Прессекретарят на китайското МВнР Лу Канг също така съобщи, че правителството на страната му приветства всички положителни стъпки в отношенията между двете

И полицаи посрещат председателството с протести

http://clubz.bg/62681-i_policai_posreshtat_predsedatelstvoto_s_protesti

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) продължава своите протестни действия с исканията за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

Първата серия от протести ще се проведе на 11 януари 2018 г.

Това става ясно от страницата на най-големия профсъюз в системата - СФСМВР

Нещо повече - федерацията планира две групи от членове да протестират и отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"В часовия диапазон 16.30 – 17.00 ч протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ (разклона за Аерогарата, б.р.) и на кръстовището на Орлов мост.

Протестните действия ще продължат в 18.15 ч в района на Народния театър „Иван Вазов“. 

Следващата дата, на която ще протестират членовете на СФСМВР, е 25 януари 2018 г., когато ще се поведе и срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в България. Протестът ще започне в 11.00 часа в района на НДК.

Успоредно с това, СФСМВР продължава своята кампания с билбордове, съдържащи послания към пристигащите делегации, казват още синдикалистите.

Последният подобен протест на МВР с абсолютно същите искания всъщност бе съвсем скоро - на 22 декември, професионалния празник на Гранична полиция. Стачните действия протекоха тогава по ГКПП на страната въпреки отчетения от МВР напредък на преговорите за заплати. И въпреки отпускането на 480 лв на човек като коледна "награда" и даването на 5 % за решение на проблема.

Интересно е, че за деня на официалното откриване на европредседатерлството ни - 11 януари, вече има насрочени 2 други масови протеста: на екозащитници срещу промените в плана за управление на Национален парк "Пирин", и на контрапротест на поддръжници на проекта.

Ще проверяват болниците за поддържане на фалшив щат

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-proveriavat-bolnicite-za-poddyrzhane-na-falshiv-shtat-2071422

Предстоят проверки във всички лечебни заведения, за които има информация за поддържане на фалшив щат. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Министър Ананиев откри реновирана Послеродова клиника в "Майчин дом".
 
На много места, включи

Рекордно ниска раждаемост през 2017 г.

https://www.actualno.com/society/rekordno-niska-rajdaemost-prez-2017-g-news_653275.html

Рекордно ниска раждаемост е отчетена за изминалата 2017 година. Едва 57 175 бебета са се родили през последните 12 месеца в страната. Така се отбелязва печален рекорд за периода след 1945 година. Това сочат данните от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването. От 1 януари 2017 г. до 1 януари 2018 г. в 28-те области на страната новородените са със 7809 по-малко в сравнение с 2016 година. Тогава у нас са проплакали за първи път общо 64 894 бебета. Най-много беб

Посланик Ема Хопкинс: България ще има чувствителна роля в преговорите за Brexit

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-hopkins-suyuz-1565048.html

/КРОСС/ Начело на Eвропа, но все още на дъното по борба с корупцията. Преди официалното откриване на българското председателството на Съвета на Европа британският посланик Ема Хопкинс дава своята оценка. "Ние всички много подкрепяме вашето първо председателство на Съвета на Европейския съюз. Разбираме, понеже самите ние сме минали през това и знаем колко е важно", заяви тя за NOVA. И допълни, че следващите шест месеца са наистина критични за преговоритe за Brexit: "Ще си говорим за есенцията на бъдещите ни отношения, така че България до някаква степен ще е на горещото столче. Ще трябва да играе много чувствителна роля - на страна, която да изгражда консенсус в Европейския съюз". "Българите са много прагматични хора, особено когато става дума за Европа. Общуват с лекота, имам предвид, че стигат лесно до разговор, от който да излязат решения. Говорила съм с премиера Борисов и той много настоява да се работи за отношения, които да устройват и Европейския съюз, и Великобритания", допълни Хопкинс.  

Два дни преди европредседателството откриха 1,1 км естакада към летището (Снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6653021

Два дни преди европредседателството откриха 1,1 км естакада към летището (Снимки и видео)Два дни преди официалното откриване на българското европредседателство и 11 години след първата копка, естакадата, която свързва бул. "Брюксел" и терминал 2 на летище София бе отворена. Първите коли по нея минаха в 9,50 ч във вторник, след като министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова обявиха откриването на

Видео: Стотици дървета отсечени при незаконна сеч в защитена местност край Мъглиж

https://offnews.bg//obshtestvo/video-stotitci-darveta-otsecheni-pri-nezakonna-sech-v-zashtitena-mest-672550.html

546 броя незаконно отсечени дървета откриха проверяващи от агенцията по горите в Мъглиж. Поголовната сеч е извършена в защитената местност "Туловска кория", съобщават от ИАГ.

Служители от Регионална дирекция по горите – Стара Загора са извършили проверка по подаден сигнал на територията на Държавно горско стопанство – Мъглиж. В защитена местност „Туловска кория“ проверяващите са установили незаконна сеч на 546 бр. дървета от габър и летен дъб. Общият размер на незаконно добитата дървесина възлиза на 76 плътни кубически метра.

„Туловската кория“ е обявена за природна забележителност през 1961 г. През 2002 г. е прекатегоризирана в защитена местност, като целта е да се опазят остатъци от вековна дъбова гора.

Служителите по горите са констатирали, че безогледното посегателство срещу природата е извършено в периода 20.12.2017 г. – 03.01.2018 г. от неизвестен за сега извършител.

Всички материали по случая са изпратени в Районна прокуратура - Казанлък.

Стотици дървета отсечени при незаконна сеч в защитена местност край Мъглиж

https://offnews.bg//obshtestvo/stotitci-darveta-otsecheni-pri-nezakonna-sech-v-zashtitena-mestnost-kr-672550.html

546 броя незаконно отсечени дървета откриха проверяващи от агенцията по горите в Мъглиж. Поголовната сеч е извършена в защитената местност "Туловска кория", съобщават от ИАГ.

Служители от Регионална дирекция по горите – Стара Загора са извършили проверка по подаден сигнал на територията на Държавно горско стопанство – Мъглиж. В защитена местност „Туловска кория“ проверяващите са установили незаконна сеч на 546 бр. дървета от габър и летен дъб. Общият размер на незаконно добитата дървесина възлиза на 76 плътни кубически метра.

„Туловската кория“ е обявена за природна забележителност през 1961 г. През 2002 г. е прекатегоризирана в защитена местност, като целта е да се опазят остатъци от вековна дъбова гора.

Служителите по горите са констатирали, че безогледното посегателство срещу природата е извършено в периода 20.12.2017 г. – 03.01.2018 г. от неизвестен за сега извършител.

Всички материали по случая са изпратени в Районна прокуратура - Казанлък.

Стартира заседанието на КСНС

https://www.actualno.com/politics/startira-zasedanieto-na-ksns-news_653296.html

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, предаде репортер на Actualno.com. Темата на Съвета е посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС. Участниците в КСНС ще разискват “ролята на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018". FB_VIDEO  За разговорите пристигнаха премиерът Бойко Бо

851,25 лева е бил средният осигурителен доход през ноември

http://www.cross.bg/osigyritelen-dohod-stranata-1565047.html

/КРОСС/ Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец ноември 2017 г. е 851,25 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.12.2016 г. до 30.11.2017 г. е 815,96 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец декември 2017 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване.  

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията с ръст

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-Европа-и-САЩ-приключиха-търговията-с-ръст_l.a_i.755955_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията на 8 януари с повишения, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи с...

Конференция "Балканите и Югоизточното Средиземноморие: Споделени спомени, общо бъдеще" в ЕП утре

http://www.cross.bg/balkanite-sredizemnomorie-spomeni-1565046.html

/КРОСС/ На 10 януари 2018 г. от 13:30 ч. до 18:00 ч. в Европейския парламент в Брюксел евродепутатите Костадинка КУНЕВА (Европейската обединена левица/Северна зелена левица-Гърция), Георги ПИРИНСКИ (Прогресивен алианс на социалистите и демократите - България), Мария ГРАПИНИ (Прогресивен алианс на социалистите и демократите - Румъния) и Неоклис СИЛИКИОТИС (Европейската обединена левица/Северна зелена левица - Кипър) организират изложба и конференция на тема: "Балканите и Югоизточното Средиземноморие: Споделени спомени, общо бъдеще". От 13:30 ч. във фоайето на третия етаж на сграда Алтиеро Спинели на ЕП фотографът Иво Хаджимишев представя своята фотоизложба, отразяваща споделеното културно наследство на територията на днешните Гърция, България, Румъния и Кипър. От 15:00 ч. в зала 5E2 в същата сграда се открива конференция с участие на изтъкнати изследователи и експерти от водещи университети и центрове, както и с редица европейски и национални представители по две основни теми: - „Споделени спомени" - история, религия и цивилизация; - „Общо бъдеще" - в един обновен Европейски съюз

България ще има чувствителна роля в преговорите за Brexit

http://www.moreto.net/novini.php?n=366793

Начело на Eвропа, но все още на дъното по борба с корупцията. Преди официалното откриване на българското председателството на Съвета на Европа британският посланик Ема Хопкинс дава своята оценка. "Ние всички много подкрепяме вашето първо председателство на Съвета на Европейския съюз.

Лондон оглавява списъка на най-предпочитаните пазари за инвестиции в бизнес имоти

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/london-oglaviava-spisyka-na-nai-predpochitanite-pazari-za-investicii-v-biznes-imoti-253462/

Чуждестранните инвеститори са по-малко обезпокоени от влиянието на Brexit върху икономиката на Великобритания в сравнение с миналата година

Започна заседанието на КСНС при президента за отбраната

http://dnes.dir.bg/news/prezident-zasedanie-xns-26764816

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

Румен Петков: Дано и килърът на Христов не се самоубие

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/rumen-petkov-dano-i-kilyryt-na-hristov-ne-se-samoubie-6077995

Приятели на убития са категорични, че загубата му е от национално значение - бил е честен човек и дори е ходил без охрана

Може ли Опра да е вторият Барак Обама на САЩ

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/mozhe-li-opra-da-e-vtoriiat-barak-obama-na-sasht-6077994

След пламенната реч на Опра на наградите "Златен глобус" в Туитър се появи хаштагът #Ophra2020

10-те на най-харесвани филмa за 2017 г.

https://www.actualno.com/curious/10-te-na-naj-haresvani-filma-za-2017-g-news_652573.html

Кои филми допаднаха най-много на аудиторията по света през тази година? Отговорът ни дава "енциклопедията" на киноманите iMDB. От сайта (който има 250 млн. уникални потребители на месец) са подготвили класация на най-популярните филми на база прегледи на страниците им. Под внимание не са взимани оценките на критиците или представянето в боксофиса, така че подреждането е представително само за нагласите на зрителите. 10. Blade Runner 2049 ("Блейд Рънър 2049"). 9. Thor: Ragn

БАН: Нямахме за цел да отговорим трябва ли да строим АЕЦ "Белене", или не

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/ban-niamahme-za-cel-da-otgovorim-triabva-li-da-stroim-aec-belene-ili-ne-253474/

Решението как да се развива енергетиката ни е политическо, коментира ръководителят на екипа, работил по доклада

Роуз Макгауън осъди "холивудското лицемерие" на наградите "Златен глобус"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6652997

Роуз Макгауън осъди "холивудското лицемерие" на наградите "Златен глобус"Актрисата и активистка Роуз Макгауън - едно от главните действащи лица в скандала с обвинения в сексуални посегателства от десетки жени холивудски продуцент Харви Уайнстийн, осъди "холивудското лицемерие", демонстрирано на церемонията за наградите "Златен глобус", съобщават редица американски и британски медии, сред които Фокс нюз и в.

София отново е под похлупак от опасно мръсен въздух

http://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/09/3109149_sofiia_otnovo_e_pod_pohlupak_ot_opasno_mrusen_vuzduh/?ref=rss

Четвърти ден поред софиянци дишат опасно замърсен с фини прахови частици въздух, тежък смог има и други градове от страната, показват данните в реално време, подавани от българската екоагенция и отразявани в реално време от края на миналата година европейската карта за замърсяването на въздуха.<br /><br />В 11 ч. на 9 януари, според картата, въздухът в София е "много лош" ("very poor"), което е най-високата степен в скалата от пет нива. В редица други точки,...

Тодор Батков дебаркира от в. Стандарт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284277_%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B2.+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82

Вчера адвокат Тодор Батков обяви в кантората си на улица Алабин в София, че подарява акциите си на журналистите от вестника. Тази своебразна Рабтническо мениджърска приватизация едва ли е зарадвала трудовия колектив от редакцията. Това  по-скоро прилича на "Оправяйте се сами", или на "Отивайте при Пеевски". Последния вероятно с охота ще приеме наистина добрите професионалисти и доказалия си през годините бранд - вестник Стандарт.

Желаем успех на колегите!

„Чисто новата зала“ на „Девня цимент“ се оказа салонче на 89 години

http://www.barometar.net/90211/

„Чисто новата зала“ за репетиции, за която от „Девня цимент“ се похвалиха медийно, че били подарили на читалище „Отец Паисий“, е едно старо салонче на 89 години – част от сградата на някогашното училище в кв. „Река Девня“, в която сега се помещава читалището. Поредната дръзка манипулация на циментовия завод, откъдето определиха инвестицията си като […]

Принцеса Шарлот тръгна на детска градина

https://www.vesti.bg/lyubopitno/princesa-sharlot-trygna-na-detska-gradina-6077992

На снимки, направени от бременната й майка, се вижда, че двегодишната Шарлот е усмихната

Започна заседанието на КСНС за председателството (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652993

Започна заседанието на КСНС за председателството (Снимки)В този час в президентството започва заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност за европредседателството на България. Той е свикан от държавния глава Румен Радев с тема за ролята на България за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в рамките на председателството на нашата страна.

Zello - новата социална мрежа на терористите от ИД

http://dnes.dir.bg/news/teroristi-saobshtenia-sotzialni-mrezhi-26764819

В изявление руската ФСБ твърди, че терористите от "Ислямска държава" все по-често използват социалната мрежа Zello, за да осъществяват координация помежду си.

851,25 лева е средният осигурителен доход през ноември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/q2xuWEmhoCU/

Националният осигурителен институт обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец ноември 2017 г. е 851,25 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.12.2016 г. до 30.11.2017 г. е 815,96 лв.

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец декември 2017 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване.

Тръмп ще се кандидатира за втори мандат

https://frognews.bg/novini/tramp-shte-kandidatira-vtori-mandat.html

Американският президент Доналд Тръмп ще се кандидатира за втори мандат през 2020 г. Това каза неговият неговият заместник - говорител Хоган Гидли.

Отчетоха три поредни дни с наднормено запрашаване на въздуха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366796

В три поредни дни от началото на годината измервателната станция СОУ "Ангел Кънчев" на РИОСВ е отчела наднормена концентрация на фини прахови частици във въздуха на Варна. Това показа справка на Moreto.net с информационния бюлетин, публикуван в сайта на Изпълнителната агенция по околната среда и водите.

Премиерът, министри и партийни лидери влязоха на КСНС при президента Радев

http://www.cross.bg/sigyrnost-konsyltativniya-suvet-1565049.html

/КРОСС/ Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Темата е "Роля на Република България за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018". На заседанието присъстват премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и икономическият му колега Емил Караниколов, министърът на финансите Владислав Горанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, на Воля Веселин Марешки. В сградата на президентството влязоха началникът на ДАНС Димитър Георгиев и председателят на парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров. Ще бъдат изслушани шест доклада - на министрите на отбраната, на външните работи, на икономиката, на образованието и на председателя на БАН. През октомври 2017 и държавният глава, и премиерът Бойко Борисов, и лидерът на БСП Корнелия Нинова се обявиха за обща европейска отбрана. В края на годината Радев обяви, че ще постави пред Консултативния съвет по национална сигурност темата за "дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност" и „Отбрана".По думите му решенията се вземали хаотично и "на парче"

Няколко квартала в Перник останаха без парно

https://www.actualno.com/pernik/njakolko-kvartala-v-pernik-ostanaha-bez-parno-news_653287.html

Авария остави без парно част от Перник. От местното топлофикационно дружество уточняват, че работят по отстраняването на проблема, но не посочват конкретен срок, в който да приключат. Определената от дружеството като "крупна авария" обхваща всички жилищни и обществени сгради в централната градска част, както и в кварталите "Проучване", "Димова махала", "Хумни дол" и "Твърди ливади". По данни на БНТ част от детските градини в Перник работят, кат

"Удар" по реномето на система, която отдавна няма реноме

https://www.actualno.com/actualno/udar-po-renometo-na-sistema-kojato-otdavna-njama-renome-news_653288.html

Председателят на Съюза на българските учители Янка Такева заяви, че бившата директорка на детската градина в "Горна баня", повдигнала обвинения в неправомерен натиск за прием на деца, "омаскарява образователната система и то неоснователно".Прави впечатление, че въпросната образователна система у нас е особено чувствителна не толкова към язвите, които я разяждат, но основно към удари по реномето.Нека само си припомним случая с УНСС, когато на ръководството на университета изоб

Големият тенис турнир вече се казва DIEMA XTRA Sofia Open, Нова Броудкастинг Груп придоби тв правата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6652991

Големият тенис турнир вече се казва DIEMA XTRA Sofia Open, Нова Броудкастинг Груп придоби тв праватаОчакваният от всички българи тенис турнир от сериите ATP World Tour 250 има ново име - DIEMA XTRA Sofia Open. Събитието ще се проведе между 4 и 11 февруари в „Арена Армеец“, а шампионът от 2017 г. Григор Димитров се завръща пред българската публика с амбицията да защити титлата си от миналата година.

Боримиров критикува Спас Русев

https://offnews.bg//futbol/borimirov-kritikuva-spas-rusev-672547.html

Бившият спортен директор на Левски - Даниел Боримиров, разкритикува собственика на "сините" Спас Русев за това, че сбъркал като е предоставил цялата спортно-техническа власт в ръцете на треньора Делио Роси.

"Защо не съм намерил баланс в работата си с Делио Роси? Трудно може да говорим за баланс. По-скоро Спас Русев реши да даде цялата спортно-техническа власт на Делио Роси. Това е. Аз лично нямам дрязги с Делио Роси.

Бъдещето ще покаже дали е правилно решението на собственика. За мен това беше грешка, защото този модел в България трудно може да донесе успеха.

Така обаче реши Русев и се надявам да е за добро", коментира Боримиров пред "Нова телевизия".

Отборът на Левски пък замина тази сутрин за Малта, където ще изкара предсезонна подготовка и ще изиграе няколко контроли, но имената на съперниците все още не са известни.

Арестуваха 200 души при антимафиотска операция в Италия и Германия

http://www.cross.bg/germaniya-italiya-reda-1565045.html

/КРОСС/ Близо 200 членове на една от водещите италиански мафиотски организации бяха арестувани при операция в Италия и Германия, заяви днес полицията, цитирана от Ройтерс. При операцията е разбит голям клан на калабрийската мафия ндрангета, каза италианската полиция. Операцията е извършена съвместно с германските органи на реда. Според полицията мафиотските фамилии Фарао и Маринкола са се внедрили в бизнес дейности в Италия и Германия, в частност в сферата на виното, храните, събирането на отпадъци и погребалните услуги. Органите на реда заявиха, че редица обществени служители са заподозрени в корупция. Конфискувани са били активи на стойност около 50 милиона евро.    

Около 200 арестувани при антимафиотска операция в Италия и Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652987

Около 200 арестувани при антимафиотска операция в Италия и ГерманияБлизо 200 членове на една от водещите италиански мафиотски организации бяха арестувани при операция в Италия и Германия, заяви днес полицията, цитирана от Ройтерс. При операцията е разбит голям клан на калабрийската мафия ндрангета, каза италианската полиция. Операцията е извършена съвместно с германските органи на реда.

Удариха калабрийската мафия ”Ндрангета”, 200 арестувани

http://dnes.dir.bg/news/ndrangeta-kalabriyskata-mafia-26764721

Близо 200 членове на една от водещите италиански мафиотски организации бяха арестувани при операция в Италия и Германия.

Евакуираха Химическия факултет на СУ заради изоставен багаж

//dariknews.bg/regioni/sofiia/evakuiraha-himicheskiia-fakultet-na-su-zaradi-izostaven-bagazh-2071420

Oт полицията проверяват сигнал за изоставен багаж във Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Сградата е евакуирана, съобщи БНТ.

На място има екипи на полицията и пожарната, а в момента екипи на ДОТИ правят ог

13 жилища и 4 детски градини от област Смолян със завишени нива на радон

https://www.actualno.com/smolyan/13-jilishta-i-4-detski-gradini-ot-oblast-smoljan-sys-zavisheni-niva-na-radon-news_653284.html

В 13 жилища и 4 детски градини на Смолянска област са констатирани завишени нива на радон, се съобщава в доклад на Районната здравна инспекция (РЗИ). В изпълнение на ангажиментите ни към Световната здравна организация, Международната агенция по атомна енергия и ЕС през 2013 г. с решение на МС е приета „Национална програма за намаляване въздействието на радон в жилищни сгради върху българското население. В края на май месец 2015 г. в Смолянско са поставени 100 основни и 11 дублиращи д

Британският посланик не видя прекалена корупция в България

https://www.actualno.com/politics/britanskijat-poslanik-ne-vidja-prekalena-korupcija-v-bylgarija-news_653263.html

Не съм виждала корупция в България лично, но съм получавала сигнали от английския бизнес. Има някои успехи в борбата с организираната престъпност във вашата страна и мисля, че не е честно да се категоризира, че корупцията отразява по-голяма част от обществото. Това заяви британският посланик в България Ема Хопкинс. Тя изрично подчерта, че корупцията не е само български проблем и много държави се борят с този проблем. Българите ще имат статут на уседналост и това ще остане. Ще бъде позволено на

Откриха човешки череп в плевня във Видинско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652967

Откриха човешки череп в плевня във ВидинскоЧовешки скелет е открит в село Арчар. Това съобщиха от ОДМВР - Видин. Вчера около 15.30 часа жена от Видин сигнализирала в полицейския участък на Арчар, че открила в плевнята на наследствения си имот в селото човешки череп. При огледа на място разследващите установили човешки скелет. Останките били транспортирани във видинската болница.

Alibaba обмисля листване в Хонконг

https://www.investor.bg/novini/261/a/alibaba-obmislia-listvane-v-honkong-253460/

Хонконгската борса обмисля промени, с които да привлича иновативните компании

Удар: 169 мафиоти задържани в Италия и Германия

http://clubz.bg/62680-udar_169_mafioti_zadyrjani_v_italiq_i_germaniq

При масирана полицейска акция, започнала тази заран в Италия и Германия, са задържани 169 мафиоти от престъпния калабрийски клан Ндрангета, съобщават медиите в двете държави. 

Иззети са ценности на стойност 50 милиона евро.

Според италианската агенция АНСА сред арестуваните са членове на мафиотските фамилии Фарао и Маринкола, трима кметове от региона Калабрия, както и управителят на провинция Кротоне Никодемо Парила.

Според АНСА по време на предхождащи следствени действия е било установено, че “престъпният холдинг” е развивал криминална дейност в Италия и зад граница за милиони евро, предимно в областта на винения и хранителния бранш, погребални агенции и фирми за извозване на боклуци. Това е не само смрадлив бизнес в буквалния смисъл на думата, а носи милиони мръсни пари.

В корупционните схеми са били замесени редица държавни служители, твърди източник от италианските карабинери. Не става ясно обаче, дали и немски чиновници са били включени в престъпната схема.

Според италианския в. “Република” 13 от задържаните до този момент 169 мафиоти са били арестувани в Германия. По данни на в. “Билд” арестите са били извършени на територията на югозападната федерална провинция Баден-Вюртемберг.

Според онлайн изданието на сп.“Шпигел” кланът Фарао-Маринкола от мафиотския октопод Ндрангета действа от години в западните германски федерални провинции Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, както и в Саксония, намираща се на територията на бившата ГДР.

Полицейската акция в Италия и Германия продължава, очакват се нови арести.

Засега силите на реда и в двете държави отказват коментар. Очаква се по-късно днес да бъдат съобщени подробности за резултатите от удара срещу мафията.

Авария остави без парно няколко квартала в Перник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/09/3109138_avariia_ostavi_bez_parno_niakolko_kvartala_v_pernik/?ref=rss


Авария остави без парно част от Перник. От местното топлофикационно дружество уточняват, че работят по отстраняването на проблема, но не посочват конкретен срок, в който да приключат.<br /><br />Определената от дружеството като "крупна авария" обхваща всички жилищни и обществени сгради в централната градска част, както и в кварталите "Проучване", "Димова махала", "Хумни дол" и "Твърди ливади".<br /><br />По данни на БНТ...

Евакуираха Химическия факултет на Сoфийския университет заради изоставен багаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652971

Евакуираха Химическия факултет на Сoфийския университет заради изоставен багажОт полицията проверяват сигнал за изоставен багаж във Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Сградата е евакуирана, съобщи БНТ. На място има екипи на полицията и пожарната, а в момента екипи на ДОТИ правят оглед на

Дупка от €13 млрд. в бюджета на ЕС заради Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=366791

Решението на Великобритания да се оттегли от ЕС - Брекзит (Brexit), наруши бюджета на ЕС за следващия седемгодишен период от 2021 до 2027 г. Дупката е в размер на 13 милиарда евро годишно. Това заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер на тематичната конференция в Брюксел.

Въздухът в София отново е отровен

http://www.transmedia.bg/2018/01/09/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d1%83%d1%85%d1%8a%d1%82-%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b5-%d0%be%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd/

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Данни от европейската карта за замърсяването показват, че към 11 ч. на 9 януари въздухът в София е „много лош“ (very poor), което е най-високата степен в скалата от пет нива. В редица други точки, където се измерва въздухът в страната, данните са за замърсяване с една степен по-ниско до „лош“ въздух (poor). Мъглата и безветрието допринасят за влошаването на ситуацията.

Европейският индекс за качество на въздуха показва високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчита замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. Според ИАОС причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Според БГНЕС най-високите нива на замърсяване са измерени за 7-ми януари в София и в Пловдив. В сайта на ИАОС няма обновена информация за вчерашния ден. Станция „Хиподрума” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „Павлово” и „Надежда” – превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности.

Въпреки че това е пореден ден през този емсец с тежък проблем с въздуха в София, от Столичната община коментират за „Дневник“, че не могат да предприемат никакви мерки.

Най-сериозна критика към работата на общината отправят от неправителствената организация „Спаси София”, която непрестанно алармира за проблемите на столицата.

„Геноцид! Няма друго определение на случващото се в последните няколко дни в София – европейската столица на спорта за 2019 и кандидат за Зелена столица. Нито лилавите точки в сайта за измерване на мръсния въздух, нито многобройните вопли на граждани от целия град трогват Столичната община и тя предприема точно 0 (нула) спешни мерки, за да предпази населението – няма информация за гражданите какво се случва навън, нито какви отрови дишаме, нито как да се предпазим”, коемнтират в профила си във Фейсбук от „Спаси София”.

Македонските власти направиха обществения транспорт временно безплатен за Скопие като част от спешните мерки за борба със замърсяването на въздуха, пише БГНЕС местните медии. Мярката важи както за обществения транспорт, така и за частния. Безплатното пътуване ще струва на общината около 7 милиона денара дневно. Македонското правителството съобщи вчера, че замърсяването в Скопие е четири пъти над допустимите нива на безопасност и че е решило да забрани на тежкотоварните превозни средства да влизат в центъра на града.

Заради замърсяването бременните жени и хората над 60 години ще може да не ходят на работа. Кметът на Скопие Петре Шилегов призова жителите на града да не ползват автомобилите си, ако това не е крайно наложително и да се возят организирано – повече хора в един автомобил.

Снимка: cross.bg

Пуснаха за движение естакадата, свързваща Терминал 2 и бул. "Брюксел"

http://www.cross.bg/vruzka-moskovski-bryuksel-1565044.html

/КРОСС/ Нова пътна връзка ще свързва Терминал 2 на софийското летище и бул. "Брюксел". Символичното пускане на движението направиха министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и столичният кмет Йорданка Фандъкова, предава news.bg. Пътната връзка за летище София с обхват от бул. "Брюксел" до ул. "Мими Балканска" е на обща стойност 13,7 млн. лв., а финансирането е осигурено от бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Министър Московски обясни, че това е един проект, който е започнал през 2004 г. "Заварен от нас в състояние, което не позволяваше по никакъв начин да бъде продължен. С много големи усилия, съвместно със Столична община намерихме вариант, разбира се доста години след това, трябваше първоначално да консервираме обекта. Всички си спомняте как стърчаха само едни винкели от бетонови основи", коментира Московски. Оценката на транспортния министър е, че това е пътна естакада с висока сложност на изпълнението. "Една такава директна пряка пътна връзка, заедно с връзката, която успяхме да направим със Столичното метро със сигурност до голяма степен облекчават пътникопотока и гражданите, пътуващи към летището", коментира Московски. "Успяваме символично за председателството да бъде пусната тази естакада. Пожелаваме успех на председателството", каза още транспортния министър

Евроспорт анализира еволюцията в бекхенда на Федерер

https://offnews.bg//tenis/evrosport-analizira-evoliutciata-v-bekhenda-na-federer-672546.html

Спечелването на Australian Open 2017 превърна Роджър Федерер от тенис легенда в истинска спортна икона. На финала швейцарската легенда победи в 5-сетов трилър своя най-голям конкурент Рафаел Надал и вдигна 18-ата си титла от Големия шлем.

По традиция, Федерер изпитва най-сериозни затруднения именно в сблъсъците с Рафа, но този път Маестрото разполагаше с тайно оръжие.

Благодарение на иновативна технология и увеличена реалност, в новия епизод на специалната поредица на Евроспорт „Спортът отблизо“ феновете могат да видят как Роджър Федерер промени коренно един елемент от играта си, определян доскоро като най-голямата му слабост, но превърнал се през миналата година в сериозно оръжие – бекхенда.

Федерер създаде и разви бекхенд техниката, станала известна като “SABR” (Sneak Attack By Rodger). При нейното прилагане швейцарецът атакува по-бързо топката и ударът идва от по-ниска точка, като върнатите по този начин топки дават на противника по-малко време да се пласира и да подготви своя удар.

Този специфичен бекхенд се доказа като много ефективен срещу играчи, разчитащи на мощния си форхенд, какъвто е Рафаел Надал. През 2013 г. 26% от бекхендите на Федерер попадат в полето, докато по време на миналогодишния финал в Мелбърн Маестрото пласира цели 40% от тях в целта.

Сега той е амбициран да защити титлата си срещу играчи в отлична форма и други, които се завръщат на корта жадни за успехи след дълго отсъствие.

Евроспорт ще излъчи на живо над 300 часа от тазгодишното издание на Australian Open, с картина от всеки корт и всеки мач, която ще бъде достъпна за българските фенове на телевизионните канали и в дигиталната платформа Eurosport Player.

Цените на петрола продължават да се повишават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-се-повишават_l.a_i.755950_at.1.html

Цените на петрола в САЩ днес достигнаха най-високата си стойност от 2015 г. насам, тъй като спекулантите са заложили на по-нататъшното покачване на...

Макрон призова Китай и ЕС да избягват клопките на протекционизма

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/09/3109131_makron_prizova_kitai_i_es_da_izbiagvat_klopkite_na/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон предложи Франция да се отвори за китайските инвестиции в замяна на по-голям достъп на френските компании до китайските пазари и предупреди, че съществуващите търговски дисбаланси може да доведат до протекционизъм, предаде "Ройтерс".<br /><br />Изказването на Макрон дойде на втория ден от тридневната му визита в Китай с делегация от лидерите на 50 компании. Френският президент се надява, че посещението му ще помогне за намаляване на...

В СВЕТА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ И ЕВТИНОТО МОЖЕ ДА Е КАЧЕСТВЕНО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284276_%D0%92+%D0%A1%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%A2%D0%95%D0%A5%D0%9D%D0%9E%D0%9B%D0%9E%D0%93%D0%98%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%98+%D0%95%D0%92%D0%A2%D0%98%D0%9D%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%9C%D0%9E%D0%96%D0%95+%D0%

 Конкуренцията между компаниите в сферата на IT индустрята е огромна. Високото качество на предлагана стока или услуга, отдавна не е критерий, който те изкарват на преден план, за да привличат клиенти. Това е така, защото българските технологични компании предлагат високо-стойностни услуги и думата „качесвто“ е застъпена, без да бъде изричана. Кое тогава е водещо в избора на клиентите?

Цената

Грешно е да се твърди, че всичко свързано с технологичния свят е скъпо. Когато дадена компания има амбиция да се изяви на пазара, цената е движещата стратегия за успех.

Пример за това са Дамян и Пламен Пелтекови, които развиват собствен бизнес в сферата на съвременните технологии. Компанията на двамата братя PD Consult,  развива успешна маркетингова стратегия, с която привличат своите клиенти, посредством достъпни цени. Една от последните услуги, които те предоставят е смяна на стъкла на телефони, като стойността на услугата е два пъти по-ниска от конкурентните фирми. Как става това?

Пелтекови са инвестирали в закупуване на най-модерна техника, която е идентична на тази в завода производител. По този начин те спестяват такси и сами подменят стъклата. “Цените са такива, защото ние не сме прекупвач. Услугата, която предлагаме се извършва изцяло от нас. Повечето колеги предоставят счупените дисплеи на фирми като нас, които ги рециклират. Мащабът, с който работим, също позволява цените да са конкурентни“, споделя Дамян.

Това е една стратегия “win-win”, при която фирмата привлича клиенти и се доказва на пазара, а клиентите получават качествена услуга на ниска цена.

Пелтекови коментират, че обикновено конкурентните фирми избягват тази практика, тъй като изисква време и квалифициран персонал. Освен това, в много от случаите, не се подменя само стъклото, а целият дисплей, което е по-скъпо и по-некачествено, пожене масовите дисплеи които се предлагат на пазара не са оригинални. При смяна на стъкло, дисплеят остава оригинален, а и цената е значително по – ниска.

За двамата братя също би било по-лесно да изпращат телефоните в сервиз и да бъдат фирма-посредник, но политиката, която те създават е да са първоизточник, а от там и конкурентни на пазара с ниски цени и качество.

Други дейности, с които се занимава PD Consult са: видеонаблюдение, IT поддръжка, изграждане на мрежи, създаване на сайтове, ремонт на телефони и компютри, реклама

Две коли и камион катастрофираха на АМ „Тракия“ в посока Бургас, има пострадал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652954

Две коли и камион катастрофираха на АМ „Тракия“ в посока Бургас, има пострадалЕдин човек е пострадал при катастрофа между два леки автомобила и камион при 58 км на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас. Това съобщиха от ОДМВР - Пазарджик. Около 09.45 часа е получен сигналът за пътнотранспортното произшествие . Ударът е между два леки автомобила и камион, като единия от водачите на леките автомобили е пострадал.

„Илюзионисти номер 1 в Русия“ Братя Сафронови представят магическото шоу „Мълния“

http://www.cross.bg/bratya-safronovi-nomer-1565043.html

За първи път в България, илюзионисти номер 1 в Русия - Братя Сафронови ще представят най-новото си шоу „Мълния" на 11-и февруари в София, НДК зала 1 и на 13-и февруари във Варна ДКС. В мащабното, фантастично шоу „Мълния", иновативните технологии се преплитат с илюзия, магия, вълшебство и каскади. video:https://www.youtube.com/watch?v=fPwac6LJRdQ Престижното списание „FORBES" обяви Братя Сафронови за „Илюзионисти номер 1 в Русия". Братя Сафронови са победители и в номинациите: „World Best big illusion" от международния фестивал „Wizard trophy", „Най-добро илюзионно шоу" на ежегодната церемония на Fashion TV, носители са на премия за „Принос към световната илузия" - „Wizard trophy". Едни от най-впечатляващите номера на Братя Сафронови са:„Ходене по стена" - номер в който Сергей Сафронов изкачва вертикална стена с височина 15 м., при температура минус 20 градуса по Целзий. „Опасен влак" - номер в който през Илия Сафронов минава влак, а в кулминацията той остава невредим. Илюзията е готвена повече от три години. „Преминаване през стена" - номер в който Сергей Сафронов преминава през тухлена стена на сграда, след което илюзионистът се показва през прозореца и.„Измъкване от аквариум под вода" - номер в който Сергей Сафронов излиза от тесен аквариум пълен с вода за 1:30 м

"Амазон" планира да участва в търга за телевизионните права на Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/09/3109135_amazon_planira_da_uchastva_v_turga_za_televizionnite/?ref=rss


Американската компания "Амазон" планира да наддава на търга за телевизионните права на Висшата лига. Конкурсът ще бъде през следващия месец, а "Амазон" има желание да излъчва двубоите на територията на Великобритания.<br /><br />В момента срещите от най-скъпото футболно първенство в света се излъчват от телевизионните компании BskyB (SkySports) и BT (British Telecom), които през 2015 г. платиха общо 5.1 милиарда паунда (6.9 млрд. долара) за правата. Sky излъчва...

Гражданско движение призовава за символично угасване на светлините на 11 януари

http://www.eurochicago.com/2018/01/boetz-3/

Акция на ГД "БОЕЦ", обявена за 11 януари 2018 г., четвъртък, от 21.00 до 21.10 ч. местно време. На 11 януари ще бъде официално открито Българското председателство на Съвета на ЕС.

Цитат на деня: Европа струва много повече от чаша кафе на ден

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/09/3109112_citat_na_denia_evropa_struva_mnogo_poveche_ot_chasha/?ref=rss


"Европа (струва) много повече от чаша кафе на ден." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод дупката в бюджета на Европейския съюз, която ще се появи, след като Великобритания напусне блока.<br /><br />"Трудно е, когато един нетен вносител напуска бюджета на Европа. Аз не подкрепям изцяло идеята Европа да стане място, където има безплатна бира за всеки, без да се проверява първо за какво точно се плаща. Но подкрепям силно идеята да се...

Джеф Безос вече е по-богат, отколкото Бил Гейтс някога е бил

https://www.investor.bg/novini/346/a/djef-bezos-veche-e-po-bogat-otkolkoto-bil-geits-niakoga-e-bil-253467/

Доброто представяне на Amazon е увеличило нетното състояние на нейния изпълнителен директор до 105,1 млрд. долара

Водещият на "Оскар"-ите Джими Кимъл обеща тази година да няма гафове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6652947

Водещият на "Оскар"-ите Джими Кимъл
обеща тази година да няма гафове
Водещият на "Оскар"-ите, американският комик Джими Кимъл обеща, че ще направи всичко възможно на тазгодишната церемония да не се получи гаф и да не бъдат объркани носителите на златната статуетка, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Припомняме как на миналогодишните "Оскар"-и престижното отличие за най-добър филм беше погрешно връчено

Първи мерки срещу мръсния въздух в София - какви и кога

http://clubz.bg/62679-pyrvi_merki_sreshtu_mrysniq_vyzduh_v_sofiq_kakvi_i_koga

И днес София осъмна като в мъгла, въпреки че системата за ранно предупреждение за надвишаване на нормите на фини прахови частици (ФПЧ), разработена от БАН по поръчка на Столична община, показва, че на 9 януари всичко ще е наред. Според прогнозата, така ще е и утре. В същото време кметът Йорданка Фандъкова призна:

"Да, имаме всеки ден около двойно превишение на фини прахови частици".

В подкрепа на твърдението на Фандъкова е и почасовият мониторинг, публикуван пак на сайта на СО, като данните са на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС). Според него, станциите, разположени в различни части на София, измерват превишаване на нивата. За меродавни се приемат осреднените данни за изминалите 24 часа, но и те показват превишаване. Превишаване в пъти показват и двете граждански системи за мониторинг - airtube.info и airbg.info.

Прогнозата на БАН за днес и утре.

От Столична община обясниха "ведрата прогноза" с това, че системата на БАН все пак говори за бъдеще време и имало 20% вероятност да се окаже неточна, подобно на прогнозата за времето, в зависимост от атмосферното налягане, ветровете и пр. Системата на БАН използвала данните на ИАОС и също представя осреднена прогноза. Т.е. сутрин, в час пик, когато столичани се придвижват с автомобилите си до работните места, логично нормите са превишени. Или пък вечер, когато се прибират от работа и палят печките. По обяд пък са по-ниски. 

Европейската норма за концентрация на ФПЧ10 (с диаметър до 10 микрона, което е една стотна от милиметъра) е 50 µg/m3 и се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа.

Пример за почасовите замервания. В случая - в кв. "Дружба".

Какво се прави

Наскоро от общината анонсираха нарочен план за подобряване на чистотата на въздуха, който обаче все още не е в сила. Очаква се мерките да бъдат разгледани на заседание на ресорната екокомисия идния вторник и да влязат на сесия на местния парламент на 25 януари. Част от тях обаче ще може да се приложат чак след промяна в редица нормативни актове, в това число и закони. Следователно ще трябва да минат през нови обществени обсъждания и гласувания. Затова и председателят на комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева прогнозира, че планът в действителност може да проработи не по-рано от април-май. 

Какво прави общината междувременно?

"В момента правим проверки във всички пунктове за смяна на гумите, както и събират ли се отработените масла. Всички пунктове са задължени да събират и предават тези материали. Правят се и проверки за това дали пунктовете са регистрирани за реалните дейности, които извършват поради съмнения от злоупотреби най-вече с маслата. Отделно СО открива стационарни пунктове, в които гражданите, които искат да се отърват от старите си гуми, могат да ги предадат. Гуми се прибират редовно и при редовото сметосъбиране", каза за Клуб Z Лорита Радева. 

По думите й до момента са събрани около 3000 стари гуми, които са "любим" материал за отопление в някои райони на столицата. Обобщени данни за проверките на гумаджийниците все още няма.

Водят се разговори и с Министерство на околна среда и водите за ограничаване или цялостна забрана за продажба на материали за отопление, които замърсяват въздуха - като мокри дърва, въглища с високо съдържание на прах и пр., каза още шефката на екокомисията. Работи се и за въвеждане на стандартни екологични изисквания за горивата за отопление. От 205 000 души на енергийни помощи, 80% ползват твърдо гориво.

Зеленото билетче

Както Клуб Z писа сред най-любопитните мерки, които СО смята да приложи, са намаляване на билетчето за градския транспорт в дните с надвишаване на нормите, призиви към столичани и гостите на столицата да не използват колите си, увеличаване на цената на синята и зелената зони и забрана за автомобили в централните градски части.

Тези действия ще се прилагат на база на 2-дневната прогноза на БАН. Т.е. - ако се очаква въздухът да е замърсен, от СО ще обявяват предварително това и ще предприемат гореизброените мерки.

"При стойности от 51 до 100 µg/mще призоваваме хората "Молим ви, не карайте колите си", а тези, които се отопляват на твърдо гориво, ще бъдат призовани да преустановят, ако им е възможно, и да го заменят с по-екологичен вид отопление", посочи Радева.

По думите й има реална възможност тези призиви да достигат до повече хора, след като данните за бъдещо превишаване на нормите бъдат включени в прогнозата за времето на националните телевизии. Но такива разговори с медиите тепърва ще се водят. Очакванията на общината са, че поне 30 на сто от призованите да заменят автомобила с трамвая ще се отзоват.

При надвишаване на стойностите на ФПЧ10 между 101 до 200 µg/mобщината ще допуска безплатно паркиране в буферните паркинги на метрото като превозният документ - т.е. билетче или карта, ще служи за доказателство, че шофьорът е използвал градския транспорт и паркирането няма да му струва нищо. 

При тези стойности цената на "синята зона" в центъра ще скочи двойно - от 2 лева на 4 лева за час престой.

"Не искате да спрете да карате, не искате да оставите колата си на буферен парткинг, тогава влиза тази мярка като нещо като финансова спирачка", посочи Радева.

Безспорно най-приветствана е мярката с по-евтиното билетче за градския транспорт, т.нар. "зелено билетче" но и там има въпросителни. Предложението на СО е в "мръсните дни" билетчето да се продава за 1 лев и да важи за целия ден при 1,60 лева сега за еднократно пътуване. От "Московска" 33 обаче ще трябва да намерят решение, каквото признават, че все още нямат, на въпроса ще има ли вид преференция и за хората, които са си платили предварително за абонаментни карти. Спрямо тези, които си купуват евтин билет за деня, те са неравнопоставени.

"А при чувствителни превишения, каквито има в Скопие, да можем и ние да пускаме безплатен транспорт", даде заявка днес и Фандъкова, която заедно с транспортния министър Ивайло Московски откриха директен път до Терминал 2, както и две връзки с Терминал 1 на столичното летище.

"Механизмът не е съвършен, нито е уникален. Но полагаме всички усилия и разчитаме на гражданската подкрепа", каза в заключение Лорита Радева.

"Ще трябва хората да се настроят, че ще се наложи да променят понякога начина си на живот, за да имат мерките ефект", допълни зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Тодор Батков подари ”Стандарт” на журналистите

http://dnes.dir.bg/news/standart-todor-batkov-aktzii-26764620

Досегашният мажоритарен собственик на вестник "Стандарт" Тодор Батков е подарил акциите си на журналистическия екип по повод 25-ия юбилей на изданието.

Юнкер призова страните от ЕС да запълнят дупката в евробюджета след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/09/3109109_junker_prizova_stranite_ot_es_da_zapulniat_dupkata_v/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли идеята, че Великобритания може да промени мнението си за Брекзит, и призова останалите 27 държави членки да се съгласят да платят повече пари, за да запълнят бъдещата дупка от 13 милиарда евро на година в бюджета на съюза, предаде "Гардиън".<br /><br />Изказването му идва на фона на проучване, според което 51% от британците подкрепят оставането в ЕС срещу 41% поддръжници на Брекзит.<br /><br...

КЗП погна лавките близо до училищата за цигари и алкохол

https://www.actualno.com/society/kzp-pogna-lavkite-blizo-do-uchilishtata-za-cigari-i-alkohol-news_653278.html

Установени са 122 нарушения, за които са съставени 80 акта за продажба на цигари и алкохол в близост до училищата. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по BG On Air. За целта са извършени 796 инспекции в страната в рамките на разпоредената от Върховната административна прокуратура междуведомствена проверка за продажба на цигари и алкохол в близост до училищата.  Проверките са обхванали търговски обекти от типа на магазини и павилио

След катастрофа издъхна най-възрастният тв водещ в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652900

След катастрофа издъхна най-възрастният тв водещ в България94-годишният Иван Григоров от Бургас записал последното си предаване преди Коледа 94-годишният Иван Григоров от Бургас, който до последно водеше телевизинно предване по "СКАТ" е издъхнал в болницата на 9 янури, две седмици след катастрофа в центъра на града. По неофициални данни пътният инцидент е станал на Бъдни вечер в района на Етнографския

Правителството плати 40 хил. лв. за нов сайт, който трябвало да е активен преди година

https://offnews.bg//obshtestvo/pravitelstvoto-plati-40-hil-lv-za-nov-sajt-kojto-triabvalo-da-e-akt-672542.html

33 900 лв. без ДДС е платило правителството за изработването на интернет сайт, който би трябвало да е активен още от края на февруари миналата година.  

Обществената поръчка е обявена през септември 2016 година и включва изработване, дизайн и техническа поддръжка на интернет сайт на Министерския съвет, като той ще измести съществуващия сега правителствен сайт.

Според техническите спецификации в поръчката на началната страница на сайта трябва да има месечен календар със събитията, каре с последни новини, с програмата на правителството и каре с новини само за министър-председателя. 

Избраният изпълнител е АСАП ЕООД и договорът с фирмата е подписан на 31 януари 2017 година. Срокът за изработването на сайта е 28 дни, от което следва, че той е трябвало да заработи в края на февруари 2017 г. 

През лятото на 2017 г. от Програма Достъп до информация изпратили запитване до администрацията на Министерския съвет с искане за актуална информация и контакти със служителите на администрацията, главния секретар на МС, членовете на политическия кабинет на правителството и специализираната и общата администрация. Причината за отправеното искане е, че подобна информация в съществуващия сега сайт няма.

В отговор от правителството посочили, че тази информация може да бъде получена, едва след като заработи новият сайт на правителството. В заданието на обществената поръчка било заложено изискване за съдържание със структурата на администрацията на МС, като бъдат публикувани служебни телефони и служебни електронни адреси.

При повторно запитване от Достъп до информация за това кога новият сайт ще бъде достъпен от Министерския съвет отговорили, че интернет страницата на МС е подготвена в срок от „АСАП“ ЕООД, но "причините сайтът да не е видим от външни потребители са от технически характер и веднага след отстраняването им, за което се работи активно, той ще бъде активиран“.

Към днешна дата този сайт продължава да не е активен.

Девет лекари взеха специалност в УМБАЛ Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/A0RwePuUTEo/

9 лекари се дипломираха като специалисти в УМБАЛ Бургас. Откакто болницата стана база за специализация, интересът на младите лекари за едновременна работа и обучение нарасна. През последната декемврийска сесия 9 лекари взеха специалност, някои от тях – втора. 8 работят на щат в УМБАЛ Бургас.

В Отделението по кардиология успешно се дипломираха трима лекари – д-р Димитър Власакиев, д-р Свилен Николов, д-р Фатме Шакирова. За д-р Власакиев и д-р Николов специалността „Кардиология“ е втора. В момента отделението обучава още трима специализанти.

Останалите дипломирани специалисти са в отделенията по нефрология – д-р Петя Купенова (втора специалност), д-р Николета Балабанова, неонатология – д-р Ирина  Апостолова, образна диагностика – д-р Стефан Браяновски, очно отделение – д-р Деница Влайкова, ендокринология – д-р Стефка Стефанова. „Благодаря на колегите, които избраха нашата болница за своята специализация, благодаря им и за старанието, което положиха по време на своето обучение. Фактът, че болницата се сдобива с 9 нови специалисти показва важната й роля в подготовката на медицинските кадри“, коментира изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

В момента УМБАЛ Бургас има 6 места за специализанти по следните специалности: анестезиология и интензивно лечение, акушерство и гинекология, хирургия, трансфузионна хематология, гастроентерология. По време на обучението им болницата заплаща както трудово възнаграждение, така и допълнителни разходи.

КЕВР ще може да проверява за картели на свободния енергиен пазар

https://www.investor.bg/energetika/472/a/kevr-shte-moje-da-proveriava-za-karteli-na-svobodniia-energien-pazar-253468/

Имплементирането на регламента REMIT ще даде разследващи функции на регулатора, обясни енергийният министър Теменужка Петкова

Двама души са пострадали при катастрофи във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=366792

6 катастрофи са обслужени от екипи на „Пътна полиция” във Варна през последното денонощие. Това съобщиха от „Пътна полиция”. При инцидентите има пострадали двама души. Те са с различни контузии и няма опасност за живота им, допълниха от полицията.

Подъл кануист давал зоб на конкурент

https://offnews.bg//vodni/podal-kanuist-daval-zob-na-konkurent-672545.html

Японският кануист Ясухиро Сузуки беше дисквалифициран за осем години, след като се доказа, че умишлено и най-коварно е подхвърлил допинг на свой основен конкурент, вследствие на което той е бил наказан и отстранен от състезания.

Подлата си постъпка Сузуки е извършил през септември миналата година по време на националното първенство, което било и квалификация за включване в националния отбор за олимпийските игри в Токио през 2020 година, информира Спортал.

25-годишният Сейджи Комацу бил основен конкурент на 32-годишният Сузуки и той решил да го елиминира, като сипе в напитката му анаболния стероид метандиенон.

Комацу се проваля на допинг теста и е отстранен от първенството, но подава жалба. Японската антидопингова агенция провежда разследване, в хода на което се разплита аферата.

В решението за наказание на Сузуки се отбелязва, че той и друг път е постъпвал подло със съперници. По време на състезания и тренировки той крадял и криел части от екипировката им, за да получи предимство.

Студ, поледици и ледена мъгла очакват Ирландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652921

Студ, поледици и ледена мъгла очакват ИрландияИрландия ще остане в обятията на арктическия студ поне до края на седмицата като метеорологичните служби предупреждават за мраз, поледици и дори за ледена мъгла. Полицията предупреждава пътуващите с моторни превозни средства да бъдат особено внимателни заради ужасните пътни условия, пише Irish Independent .

Сръбският посланик: Българите в Западните покрайнини си създават проблеми сами

https://www.actualno.com/society/srybskijat-poslanik-bylgarite-v-zapadnite-pokrajnini-si-syzdavat-problemi-sami-news_653277.html

Причината за проблемите на българите от Западните покрайнини са "временни несъгласия в самата общност". Такова мнение изрази сръбският посланик у нас Владимир Чургус. На въпроса какво правят властите за разрешаване на проблемите на българското малцинство в Сърбия, Чургус казва следното пред в."Стандарт": "Не бих нарекъл това проблеми, защото Република Сърбия е мултикултурално общество в етническия смисъл и има много добър закон за правата на националните малцинств

Отварят за движение скоростната пътна връзка за летище "София"

http://econ.bg/Новини/Отварят-за-движение-скоростната-пътна-връзка-за-летище-София-_l.a_i.755949_at.1.html

В столицата днес ще бъде пусната за движение скоростната пътна връзка за летище "София", предава БНТ. Тя включва директно трасе от булевард "Брюксел"...

Ема Хопкинс: България е на горещото столче за Брекзит

https://offnews.bg//obshtestvo/ema-hopkins-balgaria-e-na-goreshtoto-stolche-za-brekzit-672544.html

"Ние всички много подкрепяме вашето първо председателство на Съвета на Европейския съюз. Разбираме, понеже самите ние сме минали през това и знаем колко е важно", заяви британският посланик в София Ема Хопкинс в интервю за Нова телевизия.

Според нея следващите шест месеца са наистина критични за преговоритe за Брекзит.

"Ще си говорим за есенцията на бъдещите ни отношения, така че България до някаква степен ще е на горещото столче. Ще трябва да играе много чувствителна роля - на страна, която да изгражда консенсус в Европейския съюз", каза тя.

"Българите са много прагматични хора, особено когато става дума за Европа. Общуват с лекота, имам предвид, че стигат лесно до разговор, от който да излязат решения. Говорила съм с премиера Борисов и той много настоява да се работи за отношения, които да устройват и Европейския съюз, и Великобритания", допълни Хопкинс.

Британският посланик: Българите са прагматични по отношение на Европа

https://frognews.bg/novini/britanskiiat-poslanik-balgarite-pragmatichni-otnoshenie-evropa.html

Българите са много прагматични хора, особено когато става дума за Европа. Общуват с лекота, имам предвид, че стигат лесно до разговор, от който да излязат решения. Говорила съм с премиера Борисов и той много настоява да се работи за отношения, които да устройват и Европейския съюз, и Великобритания.

Чужда компания щяла да получи двойна сума за доклада за АЕЦ "Белене"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/09/3109111_chujda_kompaniia_shtiala_da_poluchi_dvoina_suma_za/?ref=rss


Сумата, платена на БАН за изготвянето на анализа за АЕЦ "Белене", щеше да е същата, но в евро, ако беше изготвена от чужда компания. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви Александър Тасев, ръководител на екипа, изготвил документа.<br /><br />Тук става въпрос за възлагане на най-мащабния проект от 1989 г. насам, допълни той. Експертът уточни, че договорът за изработване на доклада е за 2.5 млн. лв. Участвали са 46 експерти плюс 7 института на БАН.<br /><br />В...

Как реагира Анджелина, когато Дженифър Анистън излезе на сцената на Златен глобус? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-reagira-andzhelina-kogato-dzhenifyr-anistyn-izleze-na-scenata-na-zlaten-globus-snimki-2071397

Холивудските звезди Дженифър Анистън и Анджелина Джоли бяха част от списъка със знаменитости, които връчиха отличия на призьорите на церемонията за наградите Златен глобус.

Пуснаха новата естакада до Летище София

http://dnes.dir.bg/news/letishte-sofia-estakada-evropredsedatelstvoto-2018-patna-vrazka-26764982

Откриха скоростната пътна връзка за летище София. Тя включва директно трасе от бул. “Брюксел“ до Терминал 2, както и 2 пътни връзки до Термина 1 на летището.

Британски депутати гледали по 160 пъти на ден порно

http://dnes.dir.bg/news/porno-britanski-deputati-26764498

Британските депутати и лордове правят средно 160 посещения дневно в сайтове с порнографско съдържание.

Цените на петрола достигнаха нивата си от 2015 г.

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-dostignaha-nivata-si-ot-2015-g-253466/

Според анализ обаче се очаква понижение заради спад на потреблението през пролетта

Манолова: Продължаващата битка с монополите е сред приоритетите за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652907

Манолова: Продължаващата битка с монополите е сред приоритетите за 2018 г.Продължаващата битка с монополите и защита правата на гражданите срещу свръхпривилегии на банките ще са приоритети за 2018 година. Това каза пред „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова. По думите ѝ след спечелената битка, касаеща пенсионирането на миньорите, предстои такава с повишените цени на водата,

Panasonic представя две нови 4K видеокамери и Full-HD видеокамера от висок клас

http://www.cross.bg/obraza-full-hd-videokameri-1565041.html

/КРОСС/ Водещият модел 4K видеокамера HC-VXF1 притежава функционалност от професионален ранг, включително електронен визьор и ринг за ръчни настройки HC-VX1 предлага качество без компромис с 4K картина и нови 4К функции за изрязване Full HD видеокамерата HCV-800 е оборудвана с новоразработен обектив и нов голям MOS сензор Panasonic с гордост представя две 4K видеокамери (HC-VXF1 / HC-VX1) и една Full-HD видеокамера (HC-V800) с нов сензор и нов обектив за значително по-високо качество на образа. Всичките нови модели видеокамери имат изключителни оптични характеристики, като широкоъгълен 25mm обектив* и 24x оптично приближаване, а също така подобрена функция за автофокус с бързо и прецизно фокусиране при 4K и Full-HD, особено важно за видеозаснемането. Новите допълнения към обширното портфолио от висококачествени видеокамери на Panasonic посрещат нуждите на всички потребители - от видео-ентусиастите, търсещи висококачествено 4K видео, до семейства, които искат да съхранят безценните си моменти с впечатляващи образи. Създайте брилянтни видеоклипове дори на слабо осветени местаНовият голям BSI MOS сензор, с който са оборудвани 4K видеокамерите HC-VXF1/HC-VX1 и Full-HD видеокамерата HC-V800, комбиниран със светлосилния F1.8 обектив, подобрява качеството на снимане при слабо осветление с приблизително 70 процента, в сравнение с предишните 4K модели

Задържаха осем членове на ПКК в Южна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652901

Задържаха осем членове на ПКК в Южна ТурцияЕкипи на турската полиция са задържали днес осем предполагаеми членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) при операции в Южна Турция, съобщиха източници от полицията, цитирани от Анадолската агенция. Екипи от отдела за борба срещу тероризма на полицията предприеха акции в градовете Шейтан и Юрегир (окръг Адана).

Все повече турци подкрепят членството в ЕС

https://www.actualno.com/asia/vse-poveche-turci-podkrepjat-chlenstvoto-v-es-news_653276.html

Увеличава се броят на турците, подкрепящи присъединяването на страната им към ЕС. Това сочат резултатите от анкета, проведена от Фондацията за икономическо развитие (ФИР). Според допитването 78,9% от анкетираните подкрепят членството на Турция в Евросъюза. През 2016 г. числото е било 75,5, а през 2015 г. - 61,8%. „Въпреки негативното развитие на процесите между Турция и ЕС през 2017 г., това съотношение е много важно", каза председателят на борда на ФИР Айхан Зейтиноглу н

Пак ще вземат мерки, но след нови две жертви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6652219

Пак ще вземат мерки, но след нови две жертвиИма пешеходни пътеки, направени така, че сами викат белята. Случаят от Враца, при който загинаха двама мъже, а възрастна жена бе тежко ранена, е точно такъв. (Виж 8-а стр.) По-страшен от тази трагедия е фактът, че това е трети подобен случай само за последните два месеца. По същия начин - на зебра към автобусната спирка до с. Атия, през ноември м.

Теменужка Петкова не вижда основание за ръст на цената на тока

https://www.actualno.com/business/temenujka-petkova-ne-vijda-osnovanie-za-ryst-na-cenata-na-toka-news_653264.html

Електроенергийната система на страната е стабилна, българските граждани нямат основание да се притесняват. Заради начина, по-който се развива българската енергетика, смятам, че не са налице основания за повишение на цената на електрическата енергия. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на БНТ. Министърът припомни, че българският бизнес ползва държавна помощ и плаща по-малко разходи за електрическа енергия, като уточни, че до 30 юни 2018 г. бизнесът ще пол

Сняг валя в Сахара за втора поредна година

http://www.moreto.net/novini.php?n=366788

За втора поредна година в пустинята Сахара пада сняг, съобщи алжирския вестник ТСА. По данни на изданието, снеговалежът е започнал в неделя сутринта в района на град Айн Сефра в северната част на Алжир. Снежната покривка е достигнала 40 см.

Издирват безследно изчезнала 43-годишна жена

http://dnes.dir.bg/news/sdvr-elena-dimitrova-26764493

Столичната дирекция на полицията издирва 43-годишна жена, която е в неизвестност от близо месец.

Aston Martin проучва възможностите за потенциално IPO

https://www.investor.bg/novini/444/a/aston-martin-prouchva-vyzmojnostite-za-potencialno-ipo-253463/

Според източници на Bloomberg британският производител на спортни автомобили цели оценка от 5 млрд. паунда

Нови рестрикции влизат в гръцкия парламент днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652882

Нови рестрикции влизат в гръцкия парламент днес Правителството в Атина днес внася за обсъждане в парламента законопроект с нови мерки за икономии, поискани от кредиторите в замяна на следващ транш от спасителните заеми за Гърция, съобщават изданията. В."Нафтемборики" пише, че мерките са били вчера тема на телеконферентна връзка между представители на кабинета и институциите.

Преглед на икономическите теми в печата, 9 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-9-януари_l.a_i.755948_at.1.html

"9 бoнa зaплaтa зa мeждyнapoдeн шoфьop" Зaплaтa oт 3500 дo 4 5000 eвpo пpeдлaгa шyмeнcĸa фиpмa, ĸoятo нaбиpa мeждyнapoдни шoфьopи в Πaзapджиĸ....

Райони без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366794

Абонатите в карето между ул. "Д-р Анастасия Железкова, бул. "8-ми Приморски полк", ул. "Студентска" и ул. "Генерал Георги Попов" са без вода днес, съобщиха от пресцентъра на ВиК - Варна за Moreto.

Петков: Действията на разследващите, особено по случая „Нови Искър“, са нелепи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652883

Петков: Действията на разследващите, особено по случая „Нови Искър“, са нелепиСерията тежки престъпления от последните дни са деморализиращ старт на европредседателството. Това коментира пред „Фокус“ бившият вътрешен министър Румен Петков след вчерашния разстрел на известен бизнесмен и шесторното убийство в Нови Искър, извършено в новогодишната нощ. Петков определи като нелепи някои от действията на разследващите,

Много се надявам, че до обед няма да бъде идентифициран убиецът чрез ДНК и той да бъде самоубит

https://www.actualno.com/cite/mnogo-se-nadjavam-che-do-obed-njama-da-byde-identificiran-ubiecyt-chrez-dnk-i-toj-da-byde-samoubit-news_653261.html

Това заяви бившият вътрешен министър Румен Петков в коментар за знаковото убийство на бизнесмена Петър Христов. Ако навремето беше продължено поставянето на видеонаблюдение и опасана цяла София, нещата щяха да са различни, уверено добави Петков, който все пак не каза, че това убийство ще остане неразкрито.

Принцеса Шарлот тръгна на детска градина (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/curious/princesa-sharlot-trygna-na-detska-gradina-snimki-news_653272.html

Дворецът Кенсингтън публикува две очарователни фотографии на дъщерята на принц Уилям и Кейт Мидълтън -принцеса Шарлот. Снимките са в чест на това, че принцесата ще пристъпи за първи път прага на детската градина. Шарлот, която е на 2 годинки, е заснета на стълбите на двореца от своята майка, точно преди да тръгне към детскаградина "Уилкикс" в Лондон. Тоалетът й за важното събитие включва червено палтенце, червени обувки, розов шал и раница. Шарлот ще бъде в учебното заведение целодне

Как да се предпазим от лавина

http://www.moreto.net/novini.php?n=366724

Какво трябва да правим и каква е подходящата екипировка, когато отиваме в зимната планина? Как да реагираме при лавини? В рубриката „Чети етикета” Биляна Гавазова разговаря със специалисти по темата. Черната статистика у нас показва, че най-големият инцидент с лавина е през 1965 г.

Над половин милион българи търпят ”шумов тормоз”

http://dnes.dir.bg/news/evrostat-shum-sasedi-26764439

Над половин милион българи са подложени на "шумов тормоз" от съседи, сочат данни от проучване на Евростат.

Японски астронавт пораснал в космоса с 9 см

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6652881

Японски астронавт пораснал в космоса с 9 смЯпонският астронавт Норишиге Канаи пораснал с 9 сантиметра по време на 3-седмичния си престой в космоса на борда на Международната космическа станция /МКС/, съобщава ТАСС. Агенцията цитира страничката на Канаи в Туитър. В нея той написа: "Днес имам важно съобщение. Проведох медицински прегледи на МКС и се оказа,

Изгуби се шпионски сателит на САЩ

http://www.cross.bg/satelit-shpionski-yspyal-1565040.html

/КРОСС/ Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания Space X от космодрума "Кейп Канаверал" в щата Флорида, не е успял да достигне орбита и се е загубил, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на двама правителствени служители, пожелали анонимност. Секретният шпионски сателит, произведен от корпорацията Northrop Grumman, не е успял да се отдели от втората степен на ракетата "Фалкон 9" и вероятно се е разпаднал или е паднал в океана. Въпросният сателит е част от секретна мисия на американското правителство, за която се знае единствено, че се нарича "Зума".  

Габлиеле Куби, „Глобалната сексуална революция“

http://www.eurochicago.com/2018/01/kubi/

Никога преди в историята властовите елити не са се одързостявали да променят половата идентичност на мъжа и жената чрез политически стратегии и законови мерки. За целта им липсваше ноу-хауто на социалното инженерство. Тъкмо това се случва днес пред очите ни в глобален мащаб. Името на стратегията: Gender-Mainstreaming. Тази борба се води под прикритието на равнопоставеността на жените и мъжете, което всъщност се оказва един тактически преходен стадий. В действителност обаче те воюваха срещу брака, срещу семейството, срещу детето, срещу жената като майка, за пълната дерегулация на сексуалността. Те воюваха срещу всичко, което е отказано на лесбийките. За да наложат това в обществено-политически план, беше нужна една нова дума, защото езикът не само отразява реалността, той я и създава. Вълшебната дума беше джендър (gender). Старата дума sex (пол) трябваше да бъде заменена от нова, защото дотогава на въпроса: „Какъв е вашият пол?”, на хората им хрумваха само два отговора: мъж или жена.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване