Доц. Хинков: Психопат не може да бъде излекуван. Защото не е болен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6652439

Доц. Хинков: Психопат не може да бъде  излекуван. Защото не е боленЗнае какво прави, но няма морални спирачки, за него убийството може да е нормално, като да премести предмет, казва психиатърът. Доц Хинков е директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Завършил е медицина в София през 1980 г. Има специалност по психиатрия. Работил е като участъков лекар, във ВМА и в “Пирогов”.

Пострадали от наводненията в Бургаско готвят протест

https://www.actualno.com/burgas/postradali-ot-navodnenijata-v-burgasko-gotvjat-protest-news_653235.html

Пострадали от последните катастрофални наводнения у нас - в Бургас от миналата есен, излизат на протест, ако държавата спешно не почисти затлачените дерета. Над 300 души са внесли подписка в местната управа, в която настояват да се изчистят опасните участъци. От областната администрация обаче обясняват, че нямат бюджет за почистване на речните корита. За сметка на това намерили алтернативен подход и пратили затворници да разчистват на ръка, става ясно от репортаж на bTV. Проверка на в. "С

Северна и Южна Корея започнаха преговори на високо равнище

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-severna-1565023.html

/КРОСС/ Северна и Южна Корея започнаха преговори на високо равнище за нормализиране на отношенията помежду им. Това е първата подобна среща от две години насам. Освен акцент на разговорите е евентуалното участие на Северна Корея в Зимните олимпийски игри през 2018 г. Те ще се проведат в Южна Корея следващия месец. Преди началото на срещата, Южна Корея заяви, че ще повдигне въпроса за подобряване на двустранните отношения като цяло.  

Съкилийник на Росен Ангелов: Не той е убиецът

https://frognews.bg/novini/sakiliinik-rosen-angelov-toi-ubietsat.html

Погрешно е да се смята, че Росен Ангелов е отговорен за убийствата от Нови Иксър. Това заяви бившият му съкилийник Марин Ташков, с когото се запознават в ареста през 1999 г.

Google пусна Doodle за уникално паразитно и хищно растение

https://www.actualno.com/interest/google-pusna-doodle-za-unikalno-parazitno-i-hishtno-rastenie-news_653258.html

​Google създаде Doodle (драскулка) по повод 25-годишнината от опазването на паразитното и хищно растение​ Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii). Растението е известно с това, че формира най-големия единичен цвят на нашата планета. Рафлезия арнолди се среща в дъждовните екваториални гори на индонезийските острови Суматра и Борнео. Растението живее само между 7 и 10 дни. Чрез малките си коренови образувания, то пробива лианите и се храни с растителните им сокове. Като хищник обаче Рафлезията

От сряда първа тапа в центъра на София заради председателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652229

От сряда първа тапа в центъра на София заради председателствотоПри спиране на движението пускат резерв от автобуси, за да няма струпване по спирките Първа тапа заради председателството на Съвета на ЕС ще има в центъра на София. Забраните за паркиране около Народния театър, където в четвъртък ще е церемонията за старта на председателството, ще почнат в сряда и ще продължат до петък. (Виж картите).

Откриват новия път до Терминал 2 на летище София

https://offnews.bg//obshtestvo/otkrivat-novia-pat-do-terminal-2-na-letishte-sofia-672535.html

Новият път до Летище София ще бъде открит днес от кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на транспорта Ивайло Московски.

Проектът включва директен път до Терминал 2, както и две връзки с Терминал 1. Строителството започна през септември 2016 г.

Общата стойност е малко над 13 млн. лева.

Откриват новия участък от бул. „Брюксел" към Летище София

http://www.cross.bg/sofiya-letishte-terminal-1565022.html

/КРОСС/ Новият път до Летище София е готов. Министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова ще открият новата връзка от бул. „Брюксел" до летище София. Проектът включва директен път до Терминал 2, както и две връзки с Терминал 1. Строителството започна през септември 2016 г.  

Китай е закрил 128 000 "вредни" сайта през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652770


Китай е закрил 128 000 "вредни" сайта през 2017 г. Китай е закрил през 2017 г. около 128 000 интернет сайта, съдържащи нецензурна или друга "вредна" информация, съобщи официалната държавна агенция Синхуа, цитирайки националното бюро за борба срещу порнографията и нелегалните публикации. През годината са били конфискувани 30,9 млн. нелегални публикации, а над 4,55 млн.

Над 100 000 души са потърсили убежище във Франция през 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=366735

През 2017 г. във Франция са регистрирани малко над 100 000 молби за убежище - "исторически" резултат, за който допринася по-специално повишеният брой кандидати от Албания и Западна Африка. Това заяви директорът на френската служба за защита на бежанците и лицата без гражданство Паскал Брис, цитиран от "Франс прес" и БТА.

Търсят убиеца на Петър Христов

http://www.cross.bg/beshe-prostrelyan-petur-1565021.html

/КРОСС/ Продължава разследването на убийството на Петър Христов. Бизнесменът беше прострелян показно посред бял ден на столичния бул. "България". Полицията работи по няколко версии, но основната е, че разстрелът е свързан с бизнес делата на 49-годишния мъж. Той беше прострелян пред офиса си с 8 куршума, а по-късно почина в болницата. Работата на следователите продължава.  

Общински болници решават дали да организират национален протест

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/09/3109088_obshtinski_bolnici_reshavat_dali_da_organizirat/?ref=rss


Ръководството на сдружението на общинските болници се събира, за да обсъди финансовото състояние на лечебните заведения, съобщи БНТ. От сдружението ще решават и дали да излязат на национален протест на 15 януари.<br /><br />Най-малко 12 общински болници са заплашени от фалит, защото разходите им са по-високи от приходите, които получават от здравната каса. Много от тях вече имат и натрупани дългове.<br /><br />Според болнични директори тази година проблемът се...

6 сценария за АЕЦ "Белене" в доклада на БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652778

6 сценария за АЕЦ "Белене" в доклада на БАНИмаме проиграни 6 сценария за АЕЦ "Белене" - от инвестиционно най-тежкия възможен, умерен, до най-оптималния. Това съобщи по повод доклада на БАН за АЕЦ "Белене" проф. Александър Тасев от академията на науките. По Би Ти Ви той коментира разсекретения доклад, изработен от септември до ноември 2017 г. по поръчка на Българския енергиен холдинг.

"Най-яката маймуна в джунглата"

http://clubz.bg/62672-naj_qkata_majmuna_v_djunglata

H&M се извини за реклама, която изобразява малко чернокожо момче, което носи суитчър с надпис "Най-яката маймуна в джунглата".

Снимката, част от рекламната кампания във Великобритания на шведския производител на дрехи, предизвика бурни отрицателни реакции основно в социалните медии. Според критиците изображението съдържа неприятен расистки намек.

"Разбираме, че много хора са притеснени от рекламата. Ние, които работи, в H&M, може само да се съгласим с тях", излязоха от шведската компания със специално изявление до "Вашингтон пост". "Много съжаляваме, че е направена такава снимка. Затова не само премахнахме изображението, но и предлагането на самия продукт", се казва в коментара от H&M. "Ясно е, че нашите стандарти не са били следвани правилно. В това няма никакво съмнение. Внимателно ще разследваме случая, за да предотвратим подобен тип грешки в бъдеще", уточняват оттам.

В туитър потребители още в понеделник писаха за рекламата, като акцентираха, че други суитчъри от същата линия се носят от бели деца като модели. Някои от тях са с изображение на тигър и надпис "Експерт по оцеляването". Социалната мрежа се изпълни с критики от знаменитости, журналисти и защитници на човешките права.

"Събудих се тази сутрин шокиран и притеснен от тази снимка", написа музикантът Abel Makkonen Tesfaye, по-известен като the Weeknd. "Силно съм обиден и повече няма да работя с @hm", добави той.

Звездата от NBA Леброн Джеймс публикува своя версия на снимката в инстаграм, като на главата на момчето сложи корона и написа няколко окуражителни думи.

"Виждам млад крал", написа той.

Наскоро Dove предизвика всеобщо неодобрение с реклама на продукт за тялото - като видеото показваше чернокожа жена, която маха кожата си и оттам се появава бяла жена. От компанията после реагираха с извинение, че "са пропуснали да представят жените от различните цветове правилно".

Бунтовници атакуват с дронове 2 руски бази в Сирия

http://clubz.bg/62671-buntovnici_atakuvat_s_dronove_2_ruski_bazi_v_siriq

13 въоръжени дрона атакували две руски военни бази в Сирия, съобщи във фейсбук Министерството на отбраната в Москва.

Нападенията били извършени през нощта на 5 срещу 6 януари. За едното от тях - срещу военновъздушната база "Хмеймим", съобщи още вчера руската редакция на Би Би Си.

Военното ведомство призна няколко часа по-късно.

Срещу "Хмеймим" били използвани 10 дрона. Други три такива машини атакували военноморската база в Тартус.

И в двата случая малките самолети били свалени, преди да успеят да причинят щети, твърдят от министерството. Няма пострадали военослужещи.

Нападенията обаче вероятно са знак, че бунтовниците, сражаващи се срещу правителството на Башар Асад, засилват атаките срещу руския военен контингент, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Кремъл започна военната си кампания в подкрепа на режима в Дамаск на 30 септември 2015 г.

Тези експлозиви били прикрепени към дроновете.

Терористите (така Русия нарича всички бунтовнически групировки в Сирия - б.р.) за първи път използвали дронове, изстреляни от разстояние над 50 километра чрез използване на съвременни технологии за насочване по сателитни координати, заявяват от руското Министерство на отбраната.

Техническата експертиза на апаратите показала, че подобни атаки могат да бъдат осъществявани от разстояние близо 100 километра.

"Инженерните решения, използвани от терористите, биха могли да бъдат получени само от една от страните, притежаваща високи технологични възможности по осигуряване на спътникова навигация и дистанционно управление на хвърляне на професионално сглобени самоделни взривни устройства в посочените координати", се казва в изявлението.

(Името на страната не се споменава, но вероятно в Москва имат предвид САЩ - б.р.)

Експлозивите, прикрепени към летателните апарати, също били чуждестранно производство. Самият факт, че бунтовниците използват дронове свидетелства, че са из предадени технологии, позволяващи да бъдат извършени атентати с такива апарати в която и да било страна.

Според опозиционни и други източници в Сирия атаките са дело на ислямистка фракция, действаща в района на най-голямото сирийско пристанище Латакия. "Хмеймим" се намира близо до него.

Военновъздушната база бе атакувана и вечерта на 31 декември 2017 г. - часове преди настъпването на Нова година. Тогава срещу нея бе извършен минометен обстрел.

От руското Министерство на отбраната признаха за нападението цели 4 дни по-късно и дори съобщиха за двама загинали военнослужещи. Това стана след публикация на в. "Комерсант", в която не се съобщаваше за убити, но се твърдеше, че джихадистите унищожили няколко бойни самолета. Военното ведомство обаче нарече тази новина фалшива. То не коментира разпространените по-късно от военния кореспондент Роман Сапонков снимки от повредена бойна машина.

 

 

Пхенян праща на Олимпиадата спортисти, танцьори и политици

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-pregovori-26763797

Северна Корея обяви на преговорите с Южна Корея, че ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея, идния месец.

Френската прокуратура разследва "Епъл" заради забавянето на телефони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652768

Френската прокуратура разследва "Епъл" заради забавянето на телефониФренската прокуратура започна разследване срещу американската високотехнологична компания "Епъл", обвинявайки я в измама във връзка с нейната производствена практика за т.нар. "планирана амортизация", чрез която съзнателно било забавяно функционирането на по-старите модели "Айфон", съобщи Франс прес, цитирайки съдебни източници.

Борисов и Ананиев откриват подновена послеродова клиника в “Майчин дом”

https://www.actualno.com/healthy/borisov-i-ananiev-otkrivat-podnovena-poslerodova-klinika-v-majchin-dom-news_653217.html

Най-големият акушеро-гинекологичен център в страната обнови клиниката, която първа посреща и поема майките и техните бебета. Днес (9 януари) министърът на здравеопазването премиерът Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев ще открият изцяло реновираната Послеродова клиника на “Майчин дом” (етаж 7). Общият размер на инвестицията е близо 600 хил. лв., от които за ремонт на клиниката – 394 000 лв., капиталови средства, отпуснати от Министерството на здравеопа

Президентът свиква КСНС

http://www.cross.bg/prezidentut-sigyrnost-svikva-1565020.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заседанието ще започне от 10.30 часа на „Дондуков" 2 на тема „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".  

Шофирайте внимателно, на много места в страната има мъгла

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1565019.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 5° до + 8°.Времето над страната е предимно облачно.Слаб до умерен вятър духа в областите: Варна, Русе и Смолян.Дъжд вали по Черноморието в обл. Добрич.Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на местата с мъгла - влажни, а по усойните и планински райони частично заскрежени и обработени.Намалена видимост поради мъгла: - до 20 м в районите на Деветак и Дюлински проход /обл. Бургас/ и Сливен и Котел /обл. Сливен/;- до 50 м в районите на Карнобат и Пода /обл. Бургас/, по речните корита /обл. В.Търново/, Бяла Слатина, Алтимир и Борован /обл.Враца/, Летница и Дойренци /обл. Ловеч/, Перник и Извор /обл. Перник/, Твърдица и Н. Загора /обл. Сливен/, ССТ /обл. София/, Ст. Загора, Богданово, Раднево, Гълъбово, Главан и Средец /обл. Ст. Загора/, Антоново /обл. Търговище/, Хитрино, Мътница и Никола Козлево /обл. Шумен/.- от 50 до 150 м в почти целите области Варна, Добрич, Плевен, Разград, Русе, Търговище, Хасково и Ямбол;- до 100 м в районите на Благоевград, Кресненското дефиле и с. Баня /обл. Благоевград/, Айтос и Драганци /обл. Бургас/, Ел. Пелин, Сливница, Драгоман и Костинброд /обл. София/;- до 150 м в районите на Луковит, Тетевен и Дерманци /обл. Ловеч/, и гр. Монтана;- до 200 м в района на АМ Хемус /обл. Шумен/

Двете Кореи започнаха да преговарят

https://frognews.bg/svqt/dvete-korei-zapochnaha-pregovariat.html

Северна и Южна Корея започнаха преговори на високо равнище. Поводът е участието на Северна Корея в зимните Олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея.

Двете Кореи започнаха да преговарят

https://frognews.bg/novini/dvete-korei-zapochnaha-pregovariat.html

Северна и Южна Корея започнаха преговори на високо равнище. Поводът е участието на Северна Корея в зимните Олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея.

Ако закъсняваш за сватбата си - глоба!

https://www.actualno.com/curious/ako-zakysnjavash-za-svatbata-si-globa-news_653248.html

Викарият на малка енория в Югоизточна Англия реши радикално проблема с често закъсняващите младоженци. Той налага глоба от 100 паунда за закъснение пред олтара, пише британският вестник The Times, цитиран от БГНЕС. Уморен да чака младоженците, които идват да сключат брак в неговата църква, Джон Корбин не се поколебал да наложи строги мерки в тази посока. Дори и десет минути закъснение, могат да струват скъпо според правилата, наложени от викария. Той все пак е проявил малко милосърдие към млад

Матс Виландер пред "Дневник": Григор Димитров има големи шансове да завърши сезона като №1

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/09/3108849_mats_vilander_pred_dnevnik_grigor_dimitrov_ima_golemi/?ref=rss


Бившият номер 1 в света Матс Виландер от години си е извоювал статута на един от най-авторитетните експерт-коментатори в тениса. Шведската легенда коментира за "Дневник" и чуждестранни медии своите очакванията за новия сезон и първия турнир от Големия шлем - Australian Open, който е печелил три пъти. И тази година носителят на седем титли от Шлема ще бъде експерт в студиата на "Евроспорт", който ще излъчи над 350 часа на живо от Мелбърн, като ще има картина от всички кортове...

Бус уби на място 72-годишен пешеходец на пътя Варна - Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=366778

Около 17:40 часа в понеделник, на пътя Варна - Бургас, на около 300 м след разклона за с. Дюлино, в посока Бяла, е възникнало ПТП, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. 59-годишният водач на микробус "Ивеко", по време на движението си, блъска пешеходец, който се движи в обхвата на пътя.

Въргала: Христов сам си беше групировка, спасяваше животи

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-petar-hristov-vladislav-karamfilov-vargala-26763889

Повече от брат и спасител на човешки животи - така определи убития Петър Христов Владислав Карамфилов-Въргала. Сам си беше групировка, добави той.

На 9 януари са родени

http://www.cross.bg/yurist-pisatel-stefan-1565018.html

/КРОСС/ Бойко Василев, журналист Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването Васко Жеков, писател Венцислав Мартинов, хуморист, режисьор Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата Костадин Бонев, режисьор Нина Добрев, канадска актриса с български корени Доц. д-р Райна Николова, медиен експерт Росен Кожухаров, юрист, бивш главен секретар на президента Плевнелиев Светлин Михайлов, юрист Стефан Личев, бизнесмен и политик Проф. Стефан Брезински, езиковед Тодор Скримов, волейболист Цветан Северски, писател Явор Милушев, актьор, бивш депутат    

Северна Корея ще изпрати спортисти и делегация на зимната олимпиада в Пьончан (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652764

Северна Корея ще изпрати спортисти и
делегация на зимната олимпиада в Пьончан (Обновена)Първият кръг от диалога за нормализация на отношенията между Република Корея и КНДР започна тази сутрин в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, разделяща на две Корейския полуостров, съобщи южнокорейското министерство на обединението, цитирано от Ройтерс и ТАСС. Съобщава се, че главна тема на първите от декември 2015 г.

Предстоящи събития на 9 януари 2018 година

http://www.cross.bg/chasa-provede-deloto-1565017.html

/КРОСС/ ***София.От 10.30 часа на „Дондуков" 2 ще се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018". ***София.От 09.30 часа министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще открият новопостроената пътна връзка от бул. „Брюксел" до летище София. Откриването ще се състои в началото на новопостроения мост в посока на движение от Терминал 2 на летище София към бул. „Цариградско шосе". ***Сoфия.От 11.00 часа министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще открие изцяло реновираната Послеродова клиника на „Майчин дом" (етаж 7). ***София.От 09.30 часа 2-ри състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Емил М., Лазарин Л. и др., на които са повдигнати обвинения за приготовление за убийство по чл.115 и чл.116 НК. ***София.От 10.00 часа 7-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Иван И., Христо Г. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.30 часа 9-и състав на на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Илиян О., Емил М. и др

Президентът свиква КСНС днес

https://offnews.bg//politika/prezidentat-svikva-ksns-dnes-672532.html

Президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) днес. 

Заседанието на „Дондуков“ 2 е от 10,30 часа. Темата му е „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“.

Очаква се обаче Радев да постави и въпроса за модернизацията на армията. 

Тереза Мей с още промени в кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652762

Тереза Мей с още промени в кабинета Британската министърка на образованието Джъстин Грийнинг подаде оставка след продължителна среща с премиерката Тереза Мей снощи, предаде ДПА. Срещите на Мей с хора от нейния управленски екип са в рамките на провежданата от нея в момента реорганизация на правителството. Според ДПА Грийнинг не е приела предложението на премиерката да заеме

Откриват новия участък от бул. „Брюксел" към летище София

https://www.actualno.com/sofia/otkrivat-novija-uchastyk-ot-bul-bruksel-kym-letishte-sofija-news_653216.html

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще открият новопостроената пътна връзка от бул. „Брюксел“ до летище София. Проект „Пътна връзка за летище София с обхват от бул. „Брюксел“ до ул. „Мими Балканска” е на обща стойност 13,7 млн. лв. с ДДС, а финансирането е осигурено от бюджета на Министерството на транспорта, информационните техноло

Шпионски спътник на САЩ не можа да достигне орбита и се смята за изгубен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652760

Шпионски спътник на САЩ не можа да достигне орбита и се смята за изгубен Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания "Спейс Екс" от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, не е достигнал орбита и се смята за напълно изгубен, съобщиха двама американски служители, цитирани от Ройтерс. Секретният шпионски сателит, произведен от корпорацията "Нортроп Груман",

Преглед на печата - 9 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366777

24 часа Росен Ангелов гледал детско порно след убийствата Шесторният убиец Росен Ангелов следил от таблет новините за полицейското му издирване и гледал детско порно на него, научи "24 часа" от висш полицай в МВР. До трупа на самоубилия се мъж, намерен в неделя, Военна полиция открила дигиталното устройство.

Днес пускат новата естакада до Терминал 2 на Летище София

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dnes-puskat-novata-estakada-do-terminal-2-na-letishte-sofiia-253455/

Строителството на отсечката беше рестартирано през 2015 г. с ревизия на проектите, а реалното ѝ изграждане започна през септември 2016 г.

Московски и Фандъкова откриват пътна връзка от бул. "Брюксел" до летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652766

Московски и Фандъкова откриват пътна връзка от бул. "Брюксел" до летище СофияМинистърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще открият в 9.30 часа новопостроената пътна връзка от бул. "Брюксел" до летище София, съобщи пресцентърът на МТИТС. Проектът "Пътна връзка за летище София с обхват от бул. "Брюксел" до ул.

Спорт по тв днес: 1/2-финал за купата на лигата в Англия, мачове от Испания и Франция, тенис от Оклънд и Сидни, ски, баскетбол, рали "Дакар" и хокей на лед

https://www.24chasa.bg/sport/article/6652453

Спорт по тв днес: 1/2-финал за купата на лигата в Англия, мачове от Испания и Франция, тенис от Оклънд и Сидни, ски, баскетбол, рали "Дакар" и хокей на лед8,00 ч Тенис, турнир за мъже в Оклънд F+/Sport+ HD (пряко) 9,30 ч Рали „Дакар“ Eurosport 2 12,00 ч Тенис, турнир за мъже в Сидни Eurosport 2 (пряко) 18,00 ч Хокей на лед, „Удар със стик“ Mtel sport 2 18,45 ч Ски, слалом (ж) във Флахау Eurosport 1/БНТ HD (пряко) 20,30 ч Футбол, „Атлетико“ (М) - „Леида“ RING (пряко) 21,30 ч Баскетбол, еврокупа,

EcoSport: Как ще ги стигнем румънците? (тест драйв)

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/ecosport-kak-shte-gi-stignem-rumyncite-test-drajv-6077975

Този риторичен въпрос на Тодор Колев кънти в главата ми, докато се радвам на новия Ford EcoSport, произведен в Крайова. С отлично качество. А наш министър не се свени да обяснява, че сме щели да произвеждаме електромобили…

На 9 януари...

http://www.cross.bg/voiina-vtorata-svetovna-1564988.html

/КРОСС/ 475 г. - Император Зенон е изгонен от Константинопол.1317 г. - Филип V е коронован за крал на Франция.1349 г. - Под претекст, че са носители на чума, в Базел (Швейцария) са изгорени заедно с домовете им около 700 евреи.1399 г. - Войските на монголския хан Тимур завземат Бейрут.1431 г. - Започва процесът срещу Жана Д'Арк в Руан.1768 г. - Филип Астли отваря в Лондон първия модерен амфитеатрален цирк.1788 г. - Кънектикът става петият щат, който се присъединява към САЩ.1799 г. - В Англия за първи път в света е въведен данък върху дохода.1861 г. - Параходът Star of the West, изпратен от президента Джеймс Бюканън в помощ на Форт Съмтър с храна и амуниции, е обстрелван от оръдията на Южна Каролина.1878 г. - Руско-турска война (1877-1878): Руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново.1878 г. - Умберто I става крал на Италия.1882 г. - Оскар Уайлд изнася първата си лекция на тема „Английският ренесанс в изкуството" в Ню Йорк.1892 г. - Приета промяна в организационната структура на българската армия - от полкова към дивизионна.1900 г. - В Рим е основан футболният клуб Лацио.1901 г. - Генерал Рачо Петров застава начело на служебен безпартиен кабинет.1909 г. - Ирландският изследовател Ърнест Шакълтън достига на 156 км от Южния полюс - най-близко от всички изследователи дотогава.1912 г. - Военноморски кораби на САЩ навлизат в Хондурас.1927 г

Убийството на Петър Христов е преразпределение на бизнес територии, обяви експерт

https://www.actualno.com/crime/ubijstvoto-na-petyr-hristov-e-prerazpredelenie-na-biznes-teritorii-objavi-ekspert-news_653239.html

Убийството на бизнесмена Петър Христов е поредното за преразпределение на бизнес територии. Това мнение изрази проф. Николай Радулов, водещ експерт на националната сигурност по повод убийството на бизнесмена. Христов беше застрелян с осем куршума пред офиса си вчера (8 януари) и по-късно почина в болница. По думите на Радулов, убийството на моделиера Александър Антов, извършено на 9 януари 2016 година, пък е било знаково за процеса - как ще се преразпределя вече натрупаният легализиран, същес

През 2017 г. има увеличение на загиналите цивилни от експлозиви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652754

През 2017 г. има увеличение на загиналите цивилни от експлозиви Над 40 цивилни са загивали всеки ден от оръжия с експлозиви миналата година. Това се посочва в предварително обобщение на данни от медиите, чиито резултати представят значително увеличение от 2016 г., а причината до голяма степен е в по-големия брой на нанасяните въздушни удари с жертви, заяви правозащитна организация, цитирана от Ройтерс.

Най-важното от Варна във вчерашния - 8 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366774

Грипът във Варна удря в края на януари Към края на януари месец се очаква да удари по-силно грипът във Варна. Това прогнозира пред Moreto.net шефката на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция д-р Янка Драганова.

Сняг падна в пустинята Сахара за втора поредна година (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652749

Сняг падна в пустинята Сахара за втора поредна година (Снимки) Сняг падна в пустинята Сахара за втора поредна година, съобщи алжирският вестник ТСА, цитиран от ТАСС. Според изнесената информация снеговалежът е започнал в неделя сутринта в района на град Айн Сефра в Северен Алжир. Снежната покривка е достигнала около 40 см, но до вечерта се е стопила, предава БТА Изданието отбелязва, че за последните 37 г.

Унгарската диаспора в Украйна се бои от принудителна езикова асимилация

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/09/3108806_ungarskata_diaspora_v_ukraina_se_boi_ot_prinuditelna/?ref=rss


Слушайки как си приказват клиенти с продавачи по главната улица в Берегово, човек би помислил, че е в Унгария. Градчето обаче се намира в Украйна и жителите му днес са разтревожени от намеренията на Киев, който гласува закон, засилващ мястото на украинския език в училищата.<br /><br />"Киевските управляващи направиха глупост!", възмущава се Федир Шандор, преподавател от Университета в Ужгород, главния град на Закарпатска област. Осем на сто от хората в Закарпатието - близо...

Румен Радев свиква КСНС

https://frognews.bg/novini/rumen-radev-svikva-ksns.html

Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

МОК удължи срока за регистрация на спортисти от Северна Корея за Пьончан 2018

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/09/3109073_mok_udulji_sroka_za_registraciia_na_sportisti_ot/?ref=rss


Международният олимпийски комитет (МОК) удължава срока за регистрация на спортисти от Северна Корея за олимпийските игри в Пьончан. До старта на зимните олимпийски игри остава точно един месец, но участието на страната все още не е сигурно, след като предстоят заключителни преговори между Северна и Южна Корея.<br /><br />Срещата е първа между двете страни от повече от две години и ще се проведе в демилитаризиранаа зона Панмунджом.<br /><br />От МОК не съобщиха до кога е...

Променят движението в София заради строителството на третия лъч на метрото

https://www.actualno.com/sofia/promenjat-dvijenieto-v-sofija-zaradi-stroitelstvoto-na-tretija-lych-na-metroto-news_653213.html

От 00.00 часа на 09.01.2018 г. до 24.00 часа на 09.07.2018 г. се въвеждат промени в организацията на движение, в София заради строителни дейности, свързани с изграждането на третия лъч на метрото, съобщиха от СО. Забранява се влизането на пътни превозни средства по северното пътно платно на бул. „Патриарх Евтимий” между бул. „Витоша“ и ул. „Цар Самуил“. Движението ще се извършва еднопосочно в две пътни ленти по южното пътно платно на б

Не, това над София не е само мъгла

http://clubz.bg/62668-ne_tova_nad_sofiq_ne_e_samo_mygla

Днес дали ще се съмне?

Това се питахте вероятно и вие, когато видяхте мъглата тази сутрин в София. Но дали е само мъгла?

Потребители на социалните мрежи масово споделят тази сутрин снимки от мъгливия град, но повечето коментари са свързани с чистотата на въздуха.

Данните от независимата мрежа за измерване на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) airbg.info показват, че замърсяване има и то е огромно. В различните станции концентрацията се движи между 300 и 700 микрограма за кубичен метър при ФПЧ10 и между 100 и 250 микрограма на кубичен метър за ФПЧ2,5.

Европейската норма за концентрация на ФПЧ10 (с диаметър до 10 микрона, което е една стотна от милиметъра) е 50 микрограма на кубичен метър, а на ФПЧ2,5 (с диаметър до 2,5 микрона) - не повече от 25 микрограма.

Традиционно през зимните месеци данните от София показват превишаване не с проценти, а в пъти. Проблемът с незабележимите прашинки е, че те не се преработват и проникват до белите дробове и кръвоносните съдове и причиняват сериозни заболявания. 

Според кмета на София Йорданка Фандъкова трафикът е отговорен за 60% от замърсяването. През зимните месеци обаче то се дължи основно на отоплението с въглища и дърва.

Ето как изглежда картата с данните от София - колкото по-червени са светлините, толково по-голямо е замърсяването:

Така изглежда картата на Европа тази сутрин. Вижда се, че България е сред най-замърсените райони.

Ето и два изгледа на София тази сутрин от редакцията на Клуб Z:

 

Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652747

Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурностПрезидентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заседанието ще започне от 10.30 часа на „Дондуков“ 2 на тема „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на

Красотата на ума...

http://www.cross.bg/krasotata-na-yma-1564990.html

/КРОСС/ Красотата на ума предизвиква удивление. Красотата на Душата - уважение... Бернар дьо Фонтенел  

Полският премиер ще обяви промени в кабинета

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/09/3108891_polskiiat_premier_shte_obiavi_promeni_v_kabineta/?ref=rss


Новият полски премиер Матеуш Моравецки ще обяви промени в управлявалото две години консервативно правителство във вторник, преди да замине за Брюксел, за да обсъжда спорните правосъдни реформи в страната, предизвикали критиките на международната общност, предаде "Ройтерс".<br /><br />Дългоочакваните промени вероятно ще включват назначаването на нови министри на финансите, външните работи, околната среда и здравеопазването, твърдят няколко източника, близки до управляващата...

Има ли полезни игри? Кои игри ще развият уменията на децата ви? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ima-li-polezni-igri-koi-igri-shte-razviiat-umeniiata-na-decata-vi-video-2071265

С развитието на технологиите, времето, което прекарваме както ние, така и нашите деца, пред устройствата си, рязко се увеличи. Насилието и сексът станаха неразделна част от интернет пространството и от игрите, които децата харесват. Но за щастие това не се отнася за всички игри. В новия епизод на <

Нов КСНС при Румен Радев

https://www.actualno.com/politics/nov-ksns-pri-rumen-radev-news_653219.html

Днес (9 януари) президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност. Темата, която ще обсъждат висшите политици и държавници е „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“. Заседанието на КСНС започва в 10.30 ч. на „Дондуков“ 2. През октомври държавният глава свика заседание на КСНС за противодействие

Рекордно мръсен въздух от началото на годината

https://frognews.bg/novini/rekordno-mrasen-vazduh-nachaloto-godinata.html

Рекордно мръсен въздух е отчете в цялата страна от началото на годината. Това е отчела системата на Изпълнителната агенция по околна среда.

Пътна обстановка в страната - 9 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366775

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Облачно днес, на места ще вали дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6652740

Облачно днес, на места ще вали дъждАтмосферното налягане е значително по-високо от средното за месец януари. Ще продължи да се повишава. Днес над страната ще преобладава облачно време и на отделни места ще превали слаб дъжд. Образувалите се на места в низините мъгли около обяд ще се разсейват. Временни разкъсвания на облачността ще има над югозападните райони.

Bloomberg: Полша с "дълбоки" кадрови промени заради влошените отношения с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652738

Bloomberg: Полша с "дълбоки" кадрови промени заради влошените отношения с ЕС
Министър-председателят на Полша Матеуш Моравиецки ще анонсира „дълбоки“ кадрови промени в правителството на страната във вторник, в навечерието на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на която те ще обсъдят правосъдните реформи на управляващата полска партия „Право и справедливост“,

Св. пророк Самей

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prorok-samej-news_653169.html

Светият Божий пророк Самей се родил в Силом по време на царуването на Соломон (oт 1020 до 980 г. пр. Р. Хр.). При неговия син и приемник Ровоам (oт 980 г. до 963 г. пр. Р. Хр.) еврейското царство се разделило, като Иудиното и Вениаминовото коляно останали верни на Ровоам, а останалите десет колена се обявили за цар Иеровоам, син на Нават. Ровоам събрал многобройна войска с намерение да си върне със сила откъснатите от Иеровоам израилеви колена. Тогава Самей, Божият човек, получил откровение от

Всяка десета нова кола в България е луксозна

http://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/01/09/3108427_vsiaka_deseta_nova_kola_v_bulgariia_e_luksozna/?ref=rss


Луксозните автомобилни марки формират около 10% продажбите на нови коли в България, показват данните за регистрацията, водени от Пътната полиция. Брандове като БМВ, "Ауди", "Мерцедес", "Порше", "Ленд Роувър", "Ягуар", "Инфинити", "Лексус", Волво" и т.н. са намерили 3852 купувачи.<br /><br />Общият брой купени нови автомобили в страната за миналата година е 39 094. Най-популярни сред луксозните марки са...

Св. мчк Полиевкт. Св. Петър, еп. Севастийски. Преп. Евстратий. Св. пророк Самей

http://www.cross.bg/polievkt-nearh-kazal-1564987.html

/КРОСС/ По времето на Деций и Валериан в град Мелитин, в арменската земя, живели двама уважавани войници, Неарх и Полиевкт, които така се обичали един друг, както рядко се случва и между едноутробни братя: те били един за друг живот и дихание. Неарх бил християнин, твърд във вярата, верен изпълнител на закона Господен, а Полиевкт - езичник, още непросветен от светлината на истинската вяра. Но живеел според християнските обичаи и се подвизавал в различни добродетели, бил тъй да се каже плодовита маслина. Оставало само да се приобщи към Христовата Църква. Неарх се стараел да го обърне към християнската вяра, често му четял Божествените писания и му говорел за Единия истинен Бог, като в същото време му показвал суетата и мерзостта на идолопоклонството. Но още не бил настъпил часът за обръщането и спасението му, определен от Бога. Един ден по улиците и тържищата започнали да разгласяват безбожна заповед на нечестивите царе, които призовавали всички да се поклонят на мерзките богове и заплашвали с мъки и смъртно наказание ония, които не се подчинят. Неарх, като верен Христов раб, започнал да се готви за смърт, но скърбял за другаря си Полиевкт, когото все се надявал да види като християнин. Скърбял, защото мислел, че от страх пред заплахите на царя той ще си остане невярващ и така ще се лиши от вечно спасение. Скръбта и плачът наложили своя отпечатък върху лицето на Неарх, чийто вид издавал душевно смущение

Промени в движението в центъра от днес заради третия лъч на метрото

https://offnews.bg//obshtestvo/promeni-v-dvizhenieto-v-tcentara-ot-dnes-zaradi-tretia-lach-na-metroto-672531.html

Движението в част от центъра на София се променя от днес до 10 юли, заради строителството на третия лъч на метрото, съобщи Столична община. 

Забранява се влизането на пътни превозни средства по северното пътно платно на бул. „Патриарх Евтимий” между бул. „Витоша“ и ул. „Цар Самуил“. Движението ще се извършва еднопосочно в две пътни ленти по южното пътно платно на бул. „Патриарх Евтимий“ в посочения участък в посока бул. „Христо Ботев“. Забранено е и влизането на пътни превозни средства по южното пътно платно на бул. „Патриарх Евтимий” между ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Хан Крум“. Движението ще се извършва еднопосочно в две пътни ленти по северното пътно платно на бул. „Патриарх Евтимий“ в посочения участък в посока бул. „Витоша“. 

Забранява се влизането на пътни превозни средства по северното пътно платно на бул. „Васил Левски” между ул. „Проф. Н. Михайлов“ и ул. „Граф Игнатиев“. Движението ще се извършва еднопосочно в три пътни ленти по южното пътно платно на бул. „Васил Левски“ в посочения участък в посока ул. „Граф Игнатиев“. 

Обръща се посоката на движение на ул. „Цар Самуил” между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Хан Аспарух“ към бул. „Патриарх Евтимий”.

В транспортния тунел под НДК движението на пътни превозни средства в посока бул. „България“ ще се извършва върху трасето на трамвайната линия. 

Забраняват се престоят и паркирането на автомобили както следва:
- по бул. „Патриарх Евтимий” между бул. „Витоша” и ул. „Цар Самуил” – северна страна;
- по бул. „Патриарх Евтимий” между бул. „Витоша” и ул. „Княз Борис I” – южна страна;
- по бул. „Патриарх Евтимий” на 30 м след ул. „Княз Борис I” в посока бул. „Христо Ботев” – южна страна;
- по бул. „Патриарх Евтимий” между ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Хан Крум” – южна страна;
- по бул. „Васил Левски” на 20 м преди ул. „Проф. Н. Михайлов” в посока ул. „Граф Игнатиев” – северна страна.

В същите участъци се закриват местата за почасово платено паркиране „синя зона“.

Истина или лъжа? 11 слуха в мрежата след шесторното убийство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6652503

Истина или лъжа? 11 слуха в мрежата след шесторното убийствоПотребител, представящ се като Митко: Убиецът е друг Слухове заляха социалните мрежи след бруталното шесторно убийство в Нови Искър и последвалото самоубийство на обвинения за кървавата баня 56-годишен Росен Ангелов.  Той ли е убиецът, или целта на криминалистите е да успокоят обществото, а екзекуторът е друг?

Прогноза за времето - 9 януари (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-9-januari-vtornik-news_653234.html

Днес над страната ще преобладава облачно време и на отделни места ще превали слаб дъжд. По-значителни разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минимални температури между 0° и 5°, по морския бряг 6-7°, максимални между 5° и 10°, в крайните югозападни райони до 12°-13°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция

2018 - брюкселско време до юни и буреносни облаци наесен

http://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/09/3100359_2018_-_brjukselsko_vreme_do_juni_i_burenosni_oblaci/?ref=rss


По традиция след оценките за миналата година "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички мнения в специалната тема "Годината". <br /><br />Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове... <br /><br />- С брюкселско време през първата половина на годината и буреносни облаци наесен.<br /><br class="kix-line-break" />Колко важно е европредседателството? <br...

9 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=366773

Събития: 475 г. – Император Зенон е изгонен от Константинопол. 1317 г. – Филип V е коронован за крал на Франция. 1349 г. – Под претекст, че са носители на чума, в Базел (Швейцария) са изгорени заедно с домовете им около 700 евреи.

Дъждовно и облачно време днес

https://frognews.bg/novini/dajdovno-oblachno-vreme-dnes.html

Ще преобладава облачно време и на отделни места ще превали слаб дъжд. Временни разкъсвания на облачността са възможни над Югозападна България. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 5° и 10°, в крайните югозападни райони до 12°-13°.

Можем ли да отслабнем с чай? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mozhem-li-da-otslabnem-s-chaj-video-2071263

Има голямо разнообразие от чайове за отслабване, които имат една цел - да ни помогнат да свалим излишните килограми.

Чаят наистина е най-добрата напитка, която според проучванията намалява риска от преждевременна смърт с 25%. Но можем ли да свалим излишните килограми с чай за

Има ли полезни игри? Кои са игрите, които ще развият уменията на децата ви? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ima-li-polezni-igri-koi-sa-igrite-koito-shte-razviiat-umeniiata-na-decata-vi-video-2071265

С развитието на технологиите, времето, което прекарваме както ние, така и нашите деца, пред устройствата си, рязко се увеличи. Насилието и сексът станаха неразделна част от интернет пространството и от игрите, които децата харесват. Но за щастие това не се отнася за всички игри. В новия епизод на <

Принц Хари и гоненицата му изненадаха свои фенове (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/princ-hari-i-gonenicata-mu-iznenadaha-svoi-fenove-snimka-2071289

Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл изпратиха картички до свои фенове, с които им благодарят за милите пожелания, с които бяха „залети“ след официалното обявяване на годежа им.

Заплашени ли сме от епидемия от морбили?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaplasheni-li-sme-ot-epidemiia-ot-morbili-2071338

Епидемия с хиляди болни от морбили в съседните страни, с редица смъртни случаи. Заплашена ли е и България от евентуална епидемия? Здравното министерство призова родителите за спешна имунизация след епидемията на Балканите. Ка

Ученици дариха нови книги на библиотеката в Луковит

http://dnes.dir.bg/news/uchenitzi-biblioteka-lukovit-detski-knigi-26763744

Учениците от IV „в“ кл. с класен ръководител Рени Радомирска при СУ „Алеко Константинов“ гр. Луковит организираха коледен базар през месец декември.

Шофирайте внимателно, на много места има мъгла

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IV5FVLg6Wpk/

Днес ще преобладава облачно време. Шофирайте внимателно, заради образувалите се  мъгли, които около обяд ще се разсеят. Над Черноморието ще бъде предимно облачно и главно по южното крайбрежие ще превали слаб дъжд, сочи прогнозата на НИМХ към БАН. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 8°-9°. Температура на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за месец януари. Ще продължи да се повишава.

Облачно цяла седмица, започва застудяване

https://offnews.bg//obshtestvo/oblachno-tciala-sedmitca-zapochva-zastudiavane-672530.html

Зимата се завръща в края на седмицата, още от днес обаче започва постепенно застудяване. Времето ще е облачно със слаб дъжд предимно в източната част от страната.

Максималните температури ще са между 7 и 10 градуса. Така ще е до петък, когато термометрите няма да се качат над 8 градуса, а валежите вече ще са и от сняг. 

Облачно ще и по Черноморието, водата и въздухът ще са еднакво топли през деня - около 9 градуса, а вълните ще са от 3-4 бала. Ще духа умерен североизточен вятър, според прогнозата на НИМХ. 

В планините няма да вали, по най-високите върхове температурите ще се качат до 4 градуса. 

Любим виц на Емо Чолаков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6652319

Любим виц на Емо Чолаков Разговор между софтуерни инженери: - Днес имаше частично слънчево затъмнение. Гледа ли го? - Не - отвръща другият. - Като го качат по торентите, ще си го изтегля да го

"Лидл" осъди ПИК заради публикации с неверни твърдения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/09/3108899_lidl_osudi_pik_zaradi_publikacii_s_neverni_tvurdeniia/?ref=rss


Търговската верига "Лидл България" е осъдила жълтия сайт ПИК за неимуществени вреди след две онлайн публикации, които съдържат неверни твърдения. Съдия Десислава Джарова от Софийския районен съд е осъдила ПИК да заплати на засегната страна обезщетение от 10 100 лв. заедно със законната лихва след две статии от 2015 г., в които се твърди, че "Лидл" мами клиентите с фалшиви промоции.<br /><br />Решението е от лятото на миналата година и от портала за съдебни актове...

Северна Корея ще изпрати спортисти на олимпиадата в Пьончан

http://clubz.bg/62667-severna_koreq_shte_izprati_sportisti_na_olimpiadata_v_ponchan

Северна Корея обяви на преговорите с Южна Корея, че ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната олимпиада в Пьончан, в Южна Корея идния месец, предадоха световните агенции.
Пхенян ще изпрати в Пьончан също танцьори, музиканти и демонстрационни екипи по таекуондо.

В първите от две години преки преговори между двете Кореи, които се състояха тази сутрин в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, Сеул предложи преговори между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението, както и събиране на разделени семейства по случай Лунната Нова година следващия месец. 

Преговорите между Северна и Южна Корея започнаха в граничния пункт Панминчжон рано тази сутрин.

На 2 януари Сеул предложи на Пхенян среща на високо равнище в граничното селище Панминчжон на 9 януари, за да обсъдят участието на севернокорейски спортисти в Зимните олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан през другия месец, както и други въпроси от взаимен интерес за подобряване на двустранните отношения. Ден по-късно Северна Корея възстанови "горещата линия" в демилитаризираната зона на полуострова.

Източна Европа и национализмът: защо се стигна дотук?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284275_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82%3A+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D

 Надали някой е искал да поставя под въпрос самочувствието на източноевропейските страни-членки на ЕС. Въпреки това унгарският премиер Виктор Орбан използва гостуването си в централата на баварския Християнсоциален съюз, за да заяви ясно, че неговите сънародници смятат мюсюлманските бежанци за мюсюлмански завоеватели. "Ние не искаме такова нещо", заяви той. Освен това Унгария нямало да се остави да бъде принуждавана да прави нещо, което не иска, заяви той за вестник "Билд". Неговата страна заслужавала много повече уважение и респект - така пък Орбан отговори на критиката на председателя на социалдемократите Мартин Шулц. 

Източните срещу западните ценности

Няма спор: ЕС се разцепва политически. При това страните от бившия източен блок копнееха да станат членове на Общността. И оттогава изминаха само 25 години. Междувременно ЕС среща все по-сериозни проблеми със своите млади членове. И обратното. Полша и Унгария одобряват брюкселската общност на ценностите само като дойна крава. Те категорично отхвърлят брюкселския централизъм и съзират заплаха в мултикултурализма на Западна Европа. Вместо това във Варшава и Будапеща се издигат новите стари ценности - родината, христянската вяра, семейството. Същите политически обществени идеали изповядват Чехия и Словакия. Постепенно възникна едно контрадвижение срещу отворените западноевропейски общества.

Зад него се крие следната идея: в безкрайно глобализираното съществуване на преден план трябва отново да застане нацията. Така Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС дефинират ценностните стандарти за унгарската нация по новому. Те се опитват да превърнат сложния и изпълнен с усещането за заплаха свят в по-лесен. Същия курс е поел и полският премиер и председател на партията "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински. И двамата управляват автократично и изобщо не крият своите резерви спрямо западните общества. Виктор Орбан кръсти своята нова Унгария "нелиберална държава", а Качински нарича своите държавни промени "една добра промяна". Създава се впечатлението, че на Изток предефинират европейската идея.

След социализма дойде неолиберализмът

Вследствие на това в източната периферия на ЕС се наблюдава значителен завой на дясно. Този завой е свързан само частично с икономическото положение. Предположението, че разтърсената от кризи икономика и безработицата насърчават националистическото съзнание бързо може да бъде опровергано - например в Чехия. Страната отбелязва икономически ръст от почти пет процента, а безработицата от три процента е най-ниската в целия ЕС. Това обаче не осуети чешкия завой на дясно. Подобно е развитието и в Полша. През 1990-те години средният поляк печелеше само една дванадесата част от това, което печелеше средният германец. А през 2016 година - една трета. Въпреки това национализмът в Полша е в подем. А "Ню Йорк Таймс" писа, че "популизмът се е настанил в Източна Европа".

Това се дължи на факта, че след 1990-та трансформиращите се източноевропейски страни не преминаха през една социалдемократична ера, твърди известният полски политолог Пьотр Бурас. Според него, неолиберализмът изведнъж е навлязъл изцяло в раздробеното от комунизма общество. "Нямаше социална държава, синдикатите бяха слаби и капитализмът навалезе безпрепятствено. А всичко това остави дълбоки следи. Например комплекса за малоценност на тези общества, който съществува до днес", казва той. Писателят Земовит Шчерек казва, че поляците гледат на себе си така, както Западът гледа на тях. "Те се чувстват малко бедни, малко изостанали и неефикасни."

 

Polen Rechtsradikale Protestieren in Warschau

Протест на десни радикали във Варшава

 

Полша: склонност към аутизъм

Миналата седмица новият полски премиер Матеуш Моравецки направи първата си чуждестранна визита. Не в Брюксел, а в Будапеща. И това е ясно политическо послание: Унгария е по-важна за Полша от ЕС. След това той посети и колегата си в Словакия. В Полша всъщност почти не се надигат гласове, които да призовават страната да обърне гръб на ЕС. Но въпреки това Варшава се държи като чуждо тяло в европейското семейство.

Много хора смятат, че ЕС им отнема достойнството, казва полската писателка Инга Ивасьов. От Запада идвали само "ограничения, проблеми и морални упреци". "В Полша все още не се обсъждат теми като равнопоставеността, светската държава и правата на малцинствата", твърди писателката. Вместо това - в ерата на ПиС- поляците са заети най-вече със самите себе си. И тази склонност към аутизъм се забелязва отчетливо в юбилейната 2018 година, когато Полша отбелязва възстановяването на държавния си суверенитет преди 100 години. Нацията е мащаб за всичко. Варшава не иска поучения от Брюксел или Берлин. А правосъдието, според логиката на ПиС, се е подчинило на "волята на народа". Зад всички нови феномени на десния завой стои усещанато на поляците, че винаги са били жертва. И отговорът им гласи: патриотизъм и национализъм.

Унгария: несигурна национална идентичност

Унгария върви по същия път. Премиерът Орбан назначава в правосъдната система и администрацията само верни хора. Ректорът на Централния Европейски Университет в Будапеща Майкъл Игнатиев казва, че представата, че политическата промяна през 1990-те години ще бъде последвана от демократична конституция, пазарна икономика и мултикултурализъм е били погрешна. Основаният от унгарско-американския ивнеститор Джордж Сорос университет е известен по цял свят. Това учебно заведение е трън в очите на Виктор Орбан. "В него следват онези, на които унгарците нямат доверие. Джордж Сорос е символична личност на онзи финансов капитализъм, за когото популистите твърдят, че застрашавал традициите", писа през декември списание "Шпигел".

И тук културната битка дава дълбоко отражение върху колективната идентичност. Унгария става независима държава едва през 1920 година. Младата нация се откъсна от Австро-унгарската империя и имаше да наваксва по отношение на идентичността. Завръщането на Орбан към "унгарските традиции" вдъхва на много унгарци сигурност и стабилност. Или както пише "Шпигел", той създава един свят "без чужденци, без биоманиаци и брюкселски чиновници".

Преди 25 години мнозинството от умните европейски глави изобщо не предполагаше, че в източната периферия на ЕС може да последват подобни развития. Приемането на демократичните стандарти и свободната пазарна икономика, с или без социални елементи, минаваха за закон. През 1990 година германският социолог Ралф Дарендорф опроверга това становище. Той прогнозира, че за изграждането на едно демократично общество ще се необходими 60 години. Сега тъкмо отличниците сред новоприетите страни-членки доказват, че пътят към храмонизирането на Европа е дълъг.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-petur-1565016.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Лесни пари - бързи загуби. Колко ни струват наистина бързите кредити? Тема: Накъде се движат цените на основните хранителни продукти? На живо от борсата Тема: Все по-малко медицински сестри в болниците. Отразява ли се на качеството в здравеопазването недостигът на кадри? Тема: Енергийни стратегии. Какво да очакваме за цената на тока? Министър Теменужка Петкова Тема: Възстановяване на Желязната църква „Св. Стефан" в Истанбул. За значението, символиката и посланията - митрополит Киприян Тема: За европредседателството и националната сигурност. Какви са очакванията преди Консултативния съвет при президента БТВ, "Тази сутрин" Тема: Показен разстрел в София. Кой е поръчителят на убийството на бизнесмена Петър Христов? Тема: Кои са неразкритите факти около шесторното убийство в Нови Искър? И буди ли съмнение самоубийството на Росен Ангелов? Гостува адвокат Марин Марковски Тема: Ще има ли отново политическо напрежение на консултативния съвет при президента? Коментар на Кънчо Стойчев и Ружа Смилова Тема: Пряко включване от Враца - двама загинали на пешеходна пътека. Защо се стигна до поредния инцидент? Тема: На живо - как доброволци намериха нов дом на семейство, живеещо в мизерия? Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: След показния разстрел на крупен бизнесмен Нова търси отговор на въпроса - Кой е убитият Петър Христов? Говорят близките до него Влади Въргала и Красимир Горсов

Започнаха преговорите между Северна и Южна Корея

https://www.actualno.com/asia/zapochnaha-pregovorite-mejdu-severna-i-ujna-koreja-news_653247.html

Първият кръг от преговори за нормализиране на отношенията между КНДР и Южна Корея вече започна в общата зона за сигурност край разделителната линия в Панмунджом. Както беше съобщено по-рано, срещата между двете воюващи страни-съседки е първата от декември 2015 година и нейна основна тема ще бъде участието на севернокорейските атлети в Зимните олимпийски игри през 2018 година Пьончан. И двете делегации се състоят от по пет души. Южнокорейската е предвождана от министъра на обединението Чо Мьон

"Моята бира е четири пъти по-евтина"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284274_%22%D0%9C%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B5+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%22

 "Първо ни трябва гореща вода", обяснява Вузлат Йоздемирхан. Неговата кухня вероятно е най-малката пивоварна в Истанбул. Един път месечно той произвежда собствена бира в един специален пластмасов бидон. Малц, захар и мая - това са основните съставки. Вузлат Йоздемирхан си е свалил рецептата от интернет. А вече е натрупал и доста опит. "Варя си сам бирата, за да пестя пари. Алкохолът в Турция поскъпна страхотно. Просто не мога да си позволя да купувам бира от магазина. Моята бира ми излиза четири пъти по-евтино от тази, която продават в магазините", споделя той. Вузлат разказва, че междувременно хиляди турци са започнали да варят бира в домашни условия. Макар че това не е съвсем безопасно. Потребителите на различни сайтове си разменят рецепти за различни алкохолни напитки. Вузлат има една любима - домашната му бира с лек аромат на кафе. Сместа, която забърква, трябва да ферментира около четири седмици, след което бирата е годна за пиене, казва той.

Вузлат Йоздемирхан

Вузлат Йоздемирхан

Алкохолът - все по-скъп

Консумацията на алкохол в Турция е значително по-ниска от тази в много други страни, тъй като повечето от 80-те милиона турци са мюсюлмани. Германците например консумират пет пъти повече алкохол. Ататюрк, който превърна остатъците от бившата Османска империя в светска национална държава, обичаше да се показва пред хората с чашка "ракъ" в ръка. Сегашният президент Ердоган обаче, като благочестив мюсюлманин, не употребява алкохол. При неговото ислямско-консервативно правителство акцизите върху алкохолните напитки се повишават постоянно. При някои напитки данъкът представлява две трети от цената. Имайки предвид и високата инфлация, е разбираемо, че много турци не могат да си позволят лукса да посещават заведения. Това се забелязва и по кръчмите в европейската част на Истанбул. Много собственици на барове се оплакват от намаляващ оборот.

Борак Кочоглу все още работи всеки ден в своя бар. Казва обаче, че познава много собственици, които вече са се отказали. "Нищо чудно, при тези цени", споделя той. Една чашка "ракъ" например днес струва двойно или дори тройно повече, отколкото преди няколко години. "И ще става още по-лошо. Данъците се вдигат два пъти в годината. А сега ги увеличиха още веднъж. Имам усещанато, че властите са си наумили да закрият баровете и клубовете. Може би причината е свързана с религията", казва той.

Türkei Alkoholpreise Reportage Borak Kocoglu (DW/J. Hahn)

Борак Кочоглу

Айрян вместо ракия?

Правителството заявява, че данъчната му политика няма нищо общо с религията. Президентът Ердоган обаче не крие, че би се радвал, ако айрянът стане националната напитка на Турция. И се застъпва лично за по-строги закони.

От 2014 година насам рекламата на алкохолни напитки в Турция е забранена. И тази забрана се отнася до всички: до собствениците на магазини, ресторанти, кръчми и супермаркети. Производителите на алкохолни напитки нямат право да стават рекламни спонсори. А сцените с употреба на алкохол във филмите и сериалите се тушират. От 2013 година магазините нямат право да продават алкохол между десет вечерта и шест сутринта. Само в кръчмите и ресторантите се сервира алкохол по всяко време.

Правителството оправдава тези забрани със загрижеността си за здравето на турците. Критиците пък виждат в новите правила и покачването на акцизите още доказателства за пълзящото ислямизиране на страната. В истанбулския квартал Юскюдар, където живеят много консервативни мюсюлмани, никой не се оплаква от високите цени на алкохолните напитки. "Аз съм за пълна забрана на алкохола. Никой не трябва да пие алкохол. Това е вредно", казва един млад мъж. Друг му приглася: "Трябва да бъдат въведени още забрани за защита на нашите деца." "Ислямът забранява употребата на алкохол", казва една жена, която току-що излиза от джамията. Тя обаче допълва, че "всеки трябва да решава сам за себе си". 

Вузлат Йоздемирхан гледа на нещата по същия начин. Той иска и в бъдеше сам да решава какво ще пие. Освен това е убеден, че "домашно приготвеното питие е най-вкусно".

***

Вижте нашето уебвидео за българската домашна ракия:

Президентът свиква съвета за национална сигурност заради ролята на страната за европейската сигурност и отбрана

http://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/09/3108789_prezidentut_svikva_suveta_za_nacionalna_sigurnost/?ref=rss


Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата е "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".<br /><br />През октомври м.г. и държавният глава, и премиерът Бойко Борисов, и лидерът на БСП Корнелия Нинова се обявиха за обща европейска отбрана. В края на м.г. президентът Радев обяви, че смята да...

Що за бизнес е въртял разстреляният Петър Христов?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284273_%D0%A9%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8F%D0%BB+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8

 Името на застреляния в София бизнесмен Петър Христов е свързано с управлението на над 50 юридически лица. Голяма част от тях обаче вече не са активни. Това показва справка в Търговския регистър. Петър Христов е пpoизвoдитeл нa млeчни пpoдyĸти - aйpян, ĸиceлo и пpяcнo мляĸo.  Haй-paзпoзнaвaeмият пpoдyĸт e „Aйpян Бaлĸaн”, c ĸoйтo дъpжи 75-80% пaзapeн дял в ĸaтeгopия тeчни млeĸa. Фиpмaтa пpoизвeждa пълнa гaмa мacлeнocт нa ĸиceли млeĸa. Πpиxoдитe нa дpyжecтвoтo зa 2016 г. дocтигaт 12,8 млн. лв., ĸoeтo e pъcт т 18,5% cпpямo гoдинa пo-paнo. Eднoличeн coбcтвeниĸ нa ĸoмпaниятa e дpyжecтвoтo "Πpoпъpтиc Meниджмънт Гpyп" EAД. Дo мapт мeceц 2013 г. тo e билo eднoличeнa coбcтвeнocт нa Πeтъp Xpиcтoв, cлeд ĸoeтo e билo пpexвъpлeнo нa дъщepя мy - Mиxaeлa, coчaт дaнни oт Tъpгoвcĸия peгиcтъp. Христов е собственик на четири действащи компании. Във „Велико Търново Хилс” и  „Ай Би Пи Мениджмънт той е едноличен собственик, а в ДИТО и „Болкан тръст интернешънъл” държи процент. Фирмата „Ай Би Пи Мениджмънт” от своя страна е собственик в други четири компании – „Политрейд Кънстръкшън”, „Люлин Гардън”, „Сън Фючър Пропъртис” и Регионално Деп – Велико Търново 2015 ДЗЗД. През 2014 г. българо-унгарски консорциум „Екобау – ВТ” печели поръчката за строеж на новото регионално сметище, което обслужва 6 общини от Великотърновска област. Стойността на проекта беше над 23 милиона евро, а в консорциума от българска страна участваше „Политрейд Кънстръкшън”. Дружеството бе и сред изпълнителите на първия воден проект на Велико Търново.

 
Blitz.bg

Прогноза за времето - 9 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366772

Над Черноморието днес ще бъде предимно облачно и главно по южното крайбрежие ще превали слаб дъжд, научи Moreto.net. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 8°-9°. Температура на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Без вода в части от центъра, Лозенец и Кръстова вада

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-tcentara-lozenetc-i-krastova-vada-672528.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Алдомировска“, Център, налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа в района на бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Алдомировска“, бул. „Инж. Иван Иванов“, ул. „Димитър Петков“. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Козяк“, жк. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на ул. „Козяк“ от бул. „Никола Й. Вапцаров“ до ул. „Люботрън“, ул. „Беломорски проход“ от ул. „Козяк“ до ул. „Кап. Тодор Ночев“, ул. „Св. Осий Кордобски“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. 

Поради подмяна на пожарен хидрант на ул. „Търново“, с. Иваняне, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 19:30 часа на ул. „Родопи“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Вардар“. 

Диагностика на сградно водопроводно отклонение на бул. „Черни връх“, кв. „Кръстова вада“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на бул. „Черни връх“ от ул. „Джон Атанасов“ до ул. „Проф. Марин Големинов“. 

Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ибровица“, с. Лозен, налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на ул. „Караджин“ от ул. „Връх Острокап“ до ул. „Половраг“, ул. „Ибровица“ от ул. „Караджин“ до ул. „Блазна“. 

Заради почистване на филтри на редуктор за налягане на ул. „Славей“, вилна зона „Манастира“ в община „Панчарево“ , се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 12:00 часа на ул. „Цар Асенов път“ и ул. „Спортист“. 

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Кестен“ в кв. „Курило“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Кестен“ от ул. „Циклама“ до ул. „Тодорини кукли“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. 
След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Десетки загинали на Мадагаскар заради ураган

https://www.actualno.com/asia/desetki-zaginali-na-madagaskar-zaradi-uragan-news_653246.html

Почти 30 са загиналите в Мадагаскар, след като тропическият циклон "Ава" удари островната държава миналата седмица, съобщава БГНЕС. По данни на АФП, само в понеделник (8 януари), стихията е отнела живота на 17 души. "По предварителни данни 29 души са загинали, 22 са безследно изчезнали, 17 170 души са били принудени да напуснат домовете си, а още 83 023 са пострадалите", гласи изявлението на Националното бюро по управление на риска от катастрофи. "Ава" връхлетя о

Илиана Раева към Ковачев от "Зелените": Млъкнете!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284272_%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BE%D1%82+%22%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%22%3A+%D0%9C%D

 Защо е такава драма този втори лифт? С този въпрос стартира Емил Кошлуков по БНТ дебатът между Андрей Ковачев от "Зелените" и Илиана Раева за втори лифт в Банско. "Някакви неясни хора рекетират държавата", отговори Андрей Ковачев. "Нено Димов каза, че няма предложения, няма и да има, защото рекетират хората с опашките. 2011 година тогавашния кмет каза, че трябва да се построят 333 ски писти", допълни Ковачев. "Вижте сега. Аз съм много озадачена от начина, по който отговаря господина. Моето отношение като гражданка и спортистка е, че тук не става въпрос за рекет, а за развитието на туризма. Намерих в интернет какво е "Юлен", защото не знаех. "Юлен" е представил проект за втори лифт в Банско. Защо казвате тези неща без да имате представа какво говорите", попита Илиана Раева. "Г-не, това е абсолютен проект. Какво значи "намерение". Това, което говорите са лъжи", категорично добави Раева. "Застрояването с нови ски писти е с единствена цел да се надуе имотния балон. Тази концесия не може да инвестира нищо повече, защото ще наруши концесионалното законодателство на ЕС. Той вече няма право да прави нови инвестиции", опита да обясни Ковачев.

 
"От тук нататък аз няма да говоря на Андрей Ковачев, а ще се обърна към зрителите. Ще говоря с интересни факти. Ето какво казва един френскли депутат през 2006 година "Бързото развитие на зимните курорти в Бъглария е заплаха към френските курорти и техните чуждестранни туристи". Тук става въпрос за едни страхотни интереси. Сам казахте, че ЕС ни забранява. Това тръгва още 2006 година. Вчера попаднах на интервю на швейцарски експерт на световно ниво, който казва, че не разбира защо "Зелените" не позволяват застрояването на курорти, при положение, че има огромен процент в планините, който е годен за ски туризъм. "Зелените" категорично пречат на туризма в България. Андрей Ковачев опита да прекъсне Илияна Раева, но тя побърза да го среже. "Спрете да говорите неистини. Имам абсолютен факт. Доклад на френски депутат не е факт ли? Какви клевети говоря? Не ме обвинявайте". По-добре замълчете", обърна се тя към него. 
 
 
 
Ковачев подло се опита да атакува голямата шампионка, като я захапа за средствата в спорта. Раева обаче му отговори, че там всичко е прозрачно и ясно. "Спрете да ме заплашвате, явно обслужвате чужди интереси. Цяла България иска втори лифт на Банско", захапа в типично свой стил Раева. Ковачев видимо се смути и не може да отговори защо продължава зеления рекет. Водещият Кошлуков едва успяваше да взима думата и накрая просто прекрати предаването
 
Blitz.bg

На 9 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6652307

На 9 януари рожден ден иматТодор Скримов, волейболист Бойко Василев, журналист Нина Добрев, канадска актриса с български корени Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването Васко Жеков, писател Венцислав Мартинов, хуморист, режисьор Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата Проф. д-р Камен Велев, бивш ректор на ХТМУ-София, и зам.

САЩ иска повече от Пакистан в борбата с тероризма и екстремизма

https://www.actualno.com/asia/sasht-iska-poveche-ot-pakistan-v-borbata-s-terorizma-i-ekstremizma-news_653245.html

САЩ очакват от Пакистан активизация на действията за борба с тероризма и едва след това ще бъде преразгледан въпроса за възобновяването на военните помощи за Исламабад. Това заяви говорителят на Пентагона Робърт Манинг, предаде БГНЕС. "Казахме на Пакистан какви конкретни стъпки очакваме от тях по отношение на борбата с екстремистите", отбеляза Манинг и допълни, че САЩ са готови да съдействат на страната в усилията ѝ. "Продължаваме да таим надежди, че Пакистан ще предприеме решит

Ъндърграундът бълбука

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284271_%D0%AA%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0

 Продължилото с години дезорганизиране на държавата вече стана опасно за самите управляващи. Преди официално европредседателството ни да е факт, девизът "Нито ден без труп!" буквално разстила кърваво червен килим за представителите на Брюксел. И докато главният Политик пои народа с триумфи край Босфора, тук, в държавата Му, главните Бизнесмени не сдържат апетитите си. Може и да е прав бившият МВР-шеф Емануил Йорданов, че зад шумните и показни убийства, на които сме свидетели в последния месец, обикновено стоят неуредени финансови отношения.
В куршумената тишина, вместо да рецитират целите на европредседателството, управляващите да обяснят какво става в задкулисието. Защо бълбука ъндърграундът? Какво се крие зад стрелбата по данъчния Иво Стаменов, за която МВР вече мълчи? Каква е истината за убийствата в Нови Искър и "самоубийството" на предварително обявения за убиец Росен Ангелов? Защо показно убиха човека на Цветан Цветанов, от когото тръгна сагата с "Наглите"?
Мафиотски само по почерк ли са изброените убийства? Или зад любовните афери, зад пируетите на МВР и прокуратурата стои неумел опит за прикриване на ужасното нещо, за което вече Европа не мълчи.
За какви приоритети на европредседателството говорят и Цветан Цветанов, и Лиляна Павлова, и Екатерина Захариева, и Бойко Борисов? Не, не просто корупция е прояла държавата. Тук мафията командва, разчиства сметки и не се притеснява, че оставя следи.
Забелязвате ли, че Бойко Борисов мълчи? Защо не направи щаб в Банкя заради шесторното убийство? Защо не каза и дума, че куршумите в Нови Искър са изстрели срещу държавността?
Близките до властта медии какви версии ще изтипосат за разстрела на бизнесмена Петър Христов? Жалко - любовната афера изгърмя. Твърде рано самоубиха Росен. Ще им се наложи да измислят нещо по`така. Защо главният прокурор, шефът на следствието и главният секретар на МВР този път липсваха от местопрестъплението? Изпратиха по-малките да се оправят. За да не вдигат толкоз шум или... Да не би Цацаров и компания да се страхуват да изрекат на глас онова, което всички мислим? Мафиотски убийства, мафия. Да, ама това означава да признаят, че организираната престъпност е сраснала с властта.
Докато прокуратурата и МВР се занимават с измислени рейтинги и не разкриват истинските убийци, не търсят издирваните и не залавят извършителите на престъпления, в държавата ще се изпълняват всякакви мръсни поръчки. При това по най-бруталния начин. Здравето и животът на всеки българин на практика са в опасност, защото всеки треторазряден престъпник вече е с ясно съзнание, че няма да бъде търсен и заловен. Има и нещо по-страшно. Дори и да бъде установено кой е той, ако работи за държавата, която по всички характеристики е мафиотизирана, ще бъде прикрит, за да бъде използван при друг удобен случай. Като нищо и ще го възнаградят. Превърнахме се в държава на самоубити убийци и липсващи такива.
Осветяването и разбиването на порочните, престъпни и всеобхватни по размери и нива схеми, в които е оплетена властта, е истинският приоритет на държавата. А не измислени тези за саботаж на европредседателството, дългата ръка на Путин, втори лифтове и трети полове.

Китайският конгломерат HNA ще продаде две сгради в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284270_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82+HNA+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D

 Китайският конгломерат HNA Group Co. е наел брокери за евентуална продажба на две офис сгради в Canary Wharf в Лондон заради програмата за свиване на активите на компанията в чужбина и намаляване на дълга, предава Bloomberg, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

Компанията е отправила запитвания и към някои инвеститори, които може да се заинтересуват от придобиване на имотите, оценени на стойност около 366 млн. паунда, допълват източниците на информационната агенция.

Не е взето окончателно решение за продажбата на сградите. HNA засега отказва да коментира.

HNA, която започна съществуването си като регионален авиопревозвач в Китай, планира да продаде активи за около 5 млрд. долара до април. Главният изпълнителен директор Адам Тан заяви през ноември 2017 г., че групата ще продава активи, за да се съобрази и с политиката на правителството в Пекин за ограничаване на чуждестранните инвестиции.

HNA планира да продаде и сгради в Ню Йорк и Сидни, както и да излезе от няколко свои инвестиции в Хонконг чрез инвестиционни тръстове.

През последните години конгломератът натрупа сериозни дългове заради амбициозните му инвестиции извън Китай за десетки милиарди долари, включително трофейни имоти и дялове в Deutsche Bank AG и Hilton Worldwide Holdings Inc. Това обтегна значително финансовите разходи на компанията. През последното десетилетие само инвестициите в имоти на групата са в размер на над 14,5 млрд. долара.

Наемател на едната от сградите, които HNA ще продава, е Thomson Reuters Corp. Компанията обаче планира да се премести на друго място.

В другата сграда се разполага Credit Suisse Group AG, но компанията не възнамерява да подновява договора си за наем, който изтича през 2024 г. и също планира преместване.

Необходимостта от намиране на нови наематели и за двата имота означава, че сградите вероятно ще се продадат на по-ниски цени в сравнение с това, което китайската група е платила за тях. Brexit освен това значително намали привлекателността на Canary Wharf за някои инвеститори заради реалния риск от загуба на работни места във финансовия сектор, който е концентриран в района.

HNA обмисля преструктуриране на наемните договори, намиране на нови наематели и реконструкция на имотите, което би помогнало да се увеличи стойността им. Друга възможност е двете сгради да бъдат продадени като част от по-широк пакет активи.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Най-малкият домат просто експлодира в устата (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-malkiiat-domat-prosto-eksplodira-v-ustata-snimka-2071281

Израелска компания създаде „домат-капка“, голям колкото боровинка, съобщи Асошиейтед прес. Доматът е най-малкият, отглеждан в Израел, а вероятно и в света. Той е гордост за компанията "Кедма", която уверява, че въп

Пустинята Сахара побеля от сняг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pYQT6PIxMVI/

В пустинята Сахара валя сняг. Снеговалежът е започнал в неделя сутринта в района на град Аин Сефра в северната част на Алжир. Снежната покривка е достигнала 40 см. До вечерта обаче той се е стопил.  Алжирският вестник ТСА припомня, че за последните 37 години сняг е валял в пустинята общо четири пъти, като последният случай бе през декември 2016 година, цитира Кросс.

Търговските центрове на бъдещето ще са дестинации със смесена употреба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284269_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B

 Търговските центрове на бъдещето ще станат само "центрове" и ще се преоткрият като дестинации със смесена употреба. Здравните, образователни и развлекателни услуги ще се превърнат в основна част от моловете, прогнозира консултантската компания CBRE.

Мениджърите на търговски центрове и инвеститорите все повече ще се съсредоточават върху това какво искат потребителите и ще започнат да създават интегрирани общности, в които да живеят, работят и пазаруват.

Експертите очакват да се промени и фокуса на бензиностанциите, които ще превърнат в мини логистични центрове, защото са идеални места потребителите да си прибират направени онлайн покупки.

Освен това бензиностанциите все повече ще се превръщат в точки за бързо зареждане на електромобили, особено за хората, които нямат достъп до зарядни станции у дома.

"Става въпрос за промяна на ролите на търговския център, на бензиностанцията и самата търговия. Скоростта на промяната може неочаквано да уплаши някои хора, тъй като се развива по-бързо, отколкото индустрията може да се адаптира. Това означава, че инвеститорите и търговците трябва да се подготвят и да се изправят пред променящите се тенденции, а не да чакат да ги приемат след като са се случили“, коментира Андрю Фипс, ръководител на звеното за проучвания на CBRE за Европа, Близкия изток, Африка и Великобритания.

Компанията очаква и все по-сериозно навлизане на виртуалната реалност в търговията. Това ще доведе до намаление на общата зависимост от смартфоните. Вместо тях по-малките джаджи ще свързват хората с интернет на нещата и ще осигурят достъп до повечето информация и услуги.

Търговците на дребно и наемодателите ще трябва да се подготвят да предоставят дигитално активна среда, която може да стимулира връзките на потребителите. Тя трябва да допълва, а не да се конкурира с цифровия достъп на потребителите.

Очакванията са да се разпространяват повече и независимите магазини, които ще са част от уникалните предложения на търговските дестинации. Веригите за търговия на дребно ще разпознават съществуващите възможности и ще започнат да развиват по-нататък "местни" концепции и търговски марки, за да придадат външен вид на независимостта.

Касите в магазините ще бъдат заменени с по-бързи безкасови начини за плащане. Много магазини вече правят тази промяна. Тенденцията ще продължи и технологиите ще играят все по-важна роля в улесняването на продажбите на дребно.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Слухове: Браян Хойт Ии ще става посланик в Босна

https://www.actualno.com/balkani/sluhove-brajan-hojt-ii-shte-stava-poslanik-v-bosna-news_653244.html

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Браян Ий ще бъде назначен като посланик на САЩ в Босна и Херцеговина. Това твърди сръбското издание "Блиц", цитирано от БГНЕС "Човекът на американския президент Доналд Тръмп Хойт Браян Ий има нова задача. Той ще бъде новият американски посланик в босненската столица Сараево", пише изданието, което се позовава на дипломатически източници. В края на миналата година имаше информации, че Хойт Браян Ий ще бъде посланик в Републи

Фондовете за имоти отчитат най-лошата година за набиране на средства от 2013 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284268_%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%B

 Фондовете за инвестиции в недвижими имоти по света отчитат най-лошата си година за набиране на средства след 2013 г. Инвеститорите започват да ги избягват заради опасенията за рисковете от прегряване на пазара, пише Financial Times.

Вместо това инвеститорите предпочитат компании за частен капитал и дълг.

Затворените фондове за недвижими имоти, в които инвеститорите влагат пари за определен период от време, са набрали 109 млрд. долара през 2017 г. - най-слаб резултат от четири години насам и с 13,5% по-малко спрямо 2016 г., показва статистиката на компанията за данни Preqin.

Същевременно фондовете за частен капитал и частен дълг са набрали съответно 453 млрд. долара и 107 млрд. долара, които са рекордни стойности, сочат още данните.

Оливър Сенчал, директор имоти в Preqin, казва, че набирането на средства в сектора „не се радва на скока на активността, която се отчита в други сектори“, тъй като се ребалансират портфейли.

Според него ситуацията отразява усещането, че пазарът е изложен на риск от прегряване.

Ирфан Юнус, ръководител изследователска дейност за Европа в консултантската компания Savills Investment Management, допълва, че според данните инвеститорите смятат, че стойностите на имотите са достигнали връх.

Според него затворените фондове за недвижими имоти вероятно ще се съсредоточат върху закупуването на евтини активи.

Все пак и секторът на имотите може да се отчете с малко оптимизъм - дълговите фондове за недвижими имоти са успели да привлекат 28 млрд. долара през миналата година. „Инвеститорите се интересуват от доходността, но и от ръста на капитала“, казва Юнус в тази връзка. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

САЩ са приели значително по-малко бежанци от началото на фискалната 2018 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284267_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%8

 Властите в САЩ са приели в страната около 5000 бежанци през първите три месеца от фискалната 2018 г., което е значително по-малко в сравнение на същия период през последните години, съобщава вестник Wall Street Journal. Това се дължи отчасти на политиката на новата администрация, която въведе по-строги правила за прием от някои държави и пълна забрана за други.

Ако темпото не се увеличи, броят бежанци, допуснати в страната, ще бъде под тавана от 45 000 души, зададен от властите през есента. Този праг е най-ниският от 80-те години насам.

За първото тримесечие на фискалната година, която започва на 1 октомври, отражение върху броя на мигрантите оказа и почти пълната забрана за влизане в САЩ на граждани от 11 държави, сред които и Иран, Ирак, Сомалия и Сирия. През по-голяма част от този период администрацията е разрешавала достъп само на хора от тези страни, които могат да докажат, че пристигането им е в „национален интерес“ на САЩ.

За разглеждания срок хора от тези страни са представлявали 5% от всички 5323 приети в страната бежанци.

 

За сравнение през първите три месеца на фискалната 2017 г. в САЩ са били приети 25 671 души, или пет пъти повече. Значително по-голяма е била бройката и за предходните 2016 г. и 2015 г., когато те са били съответно 13 791 и 17 207 души.

Заради новия закон най-много бежанци през първото тримесечие са били регистрирани от Бутан – малка държава в Азия с население от под 1 млн. души. Нейни граждани представляват 29% от всички приети бежанци.

Промяна се наблюдава и в религиозното съотношение на новопристигащите. През последните години мюсюлманите бяха около 40% от приетите. През октомври, ноември и декември те са били 14% - спад в сравнение с нарастването на дела на християните и до известна степен на будистите и хиндусите.

Според критици това доказва, че целта на новото законодателство е да спре идването в страната на мюсюлмани – обвинение, което Белият дом отрича. Според Вашингтон целта е да се ограничи идването в страната на предполагаеми терористи и действията на администрацията не са свързани с конкретна религия. През предходните три години по-голям е бил и процентът мюсюлмани сред новодошлите, като за периода той варира между 41% и 46%.

Междувременно правителството работи по по-строги правила за проверка на кандидатстванията за убежище в страната. Според държавни служители ще се събира повече биографична информация като имена на членове от семейството, минали работодатели, както и проверка на присъствието в социалните мрежи. Властите в САЩ смятат, че подобни проверки са от съществено значение за сигурността в страната и е по-добре на бежанците да се помага в регионите, от които идват. 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Дилемата на Зукърбърг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284266_%D0%94%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3

 Когато учените започват да правят връзката между цигарите и рака, тютюневата индустрия им „затваря устата“, но признава истината десетилетия по-късно, когато е притисната от закона.

Никой не е обвинил Facebook в причиняването на рак, но Марк Зукърбърг в момента стои на подобен кръстопът, пише Wall Street Journal в свой анализ.

Под натиска на нарастващия списък от инвеститори в социалната мрежа и от бивши директори, много от които публично обявиха, че Facebook е пристрастяващ и вреден за демокрацията, основателят и главен изпълнителен директор на компанията обеща да „поправи“ Facebook. Той планира да го направи по няколко начина, включително „като се увери, че времето във Facebook, е добре прекарано“. 

Освен това наскоро Зукърбърг каза на инвеститорите, че иска компанията „да насърчава смислени социални взаимодействия“, допълвайки, че „времето, прекарано в социалната мрежа, не е самоцел“.

И тук идва въпрос за няколко милиарда долара: Готов ли е Зукърбърг да жертва приходи в името на доброто за над 2 млрд. потребители на социалната мрежа?

Зукърбърг вече заяви, че компанията му ще наеме толкова много модератори на съдържание, за да се справи с фалшивите новини и с руската намеса, че това ще засегне печалбата на фирмата, но дали ще продължи още напред и ще промени основите на алгоритмите на Facebook в името на психичното здраве на потребителите, все още не е ясно.

Facebook - компания, която Зукърбърг създава, докато е в колежа, се е променила толкова много, че дори създателят ѝ трудно свиква с факта, че тя е световна сила.

През юни той промени мисията на компанията от „свързане“ на света до сближаване на света. Той твърди, че е смятал, че ако даде глас на хората, ще направи света по-добър, „но нашето общество все още е разделено. Сега вярвам, че имаме отговорността да направим дори повече“.

 

През декември експерти, провели собствени изследвания, обявиха публично, че въпреки че директната комуникация и споделянето между отделните хора и малките групи във Facebook могат да имат позитивен ефект, разглеждането и потокът от статусите на останалите в социалната мрежа прави хората нещастни.

В проучване, проведено в началото на 2017 г., базираната във Великобритания Royal Society for Public Health кара 1500 млади хора да оценят петте най-големи социални мрежи, за да открие дали те са добри или лоши за психичното здраве. Резултатите показват, че всички, без една от мрежите, имат негативен ефект върху психичното здраве на хората. Facebook, Twitter, Snapchat и Instagram карат потребителите да следят отблизо живота на другите – феномен, известен като социално сравняване. Изключение е само YouTube, отчасти, защото динамиката там е комуникация от един към много, докато личната комуникация се случва предимно в коментарите.

 

Друго проучване, направено от учени от Университета на Тел Авив, също посочва, че Facebook може да накара потребителите на социалната мрежа да смятат, че животът им не е толкова хубав, колкото този на другите. Интересното е, че ефектът е особено изразен при младите хора, но намалява с възрастта – практически не съществува при потребителите над 30 години, твърди Охад Барзила, един от авторите на проучването.

Проучвания показват, че това колко много ползвате социалните мрежи е също толкова важно, колкото това как ги ползвате. Това важи за всичко, което хората потребяват, така че определено не е изненада.

"Нека си представим, че един от изводите от това проучване е, че най-доброто за хората ще бъде да намалят ползването на Facebook и да влизат в него само веднъж седмично“, коментира Робърт Краут, професор в Carnegie Mellon University. “Какви ще бъдат последиците за бизнеса, ако проучването стигне до този извод?“

Може скоро да разберем. Facebook вероятно има силата да ни отблъсква, ако искаме да ползваме услугата по опасен начин. Социалната мрежа вече използва част от най-развития изкуствен интелект, за да ни кара „да се ангажираме“ с нейните продукти и реклами. Публичните изявления на компанията подсказват, че тя смята, че може да използва същите тези инструменти, за да кара потребителите да не прекаляват с потреблението.

Facebook вече взема мерки за променянето на част от услугите си, предимно нюзфийда, сърцето на нейния успех след пускането му през 2006 г. Както посочват от компанията, тези стъпки включват неща, за които Facebook вярва, че ще намалят ангажираността към услугата, включително скриването на кликаемите, фалшивите новини и промотирането на публикации от приятели.

Очаквано сега Facebook се насочва към аспекти на своите услуги, които тя и други твърдят, че са по-добри за нашето психично здраве. 

Facebook е изградена върху идеята да сближи света, както гласи мисията ѝ. Иронията е, че Зукърбърг се сблъсква с проблема, че платформата изглежда пристрастява и е вредна за хората. За разлика от главните изпълнителни директори, които преди отричаха вредите от своите продукти, Зукърбърг изглежда по-готов да признае какво се случва. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Защото никой не избира родителите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284265_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8

 Никой не може да избира родителите си. Нито живота, който те могат да ни дадат. Важното е да ни обсипят с любов, всичко друго е без значение. Защото когато децата пораснат, няма да питат колко таблета са им подарили, а колко време са им отделили. Дали са били обичани. Ако възпитанието беше лесна работа, на много хора нямаше да им липсват първите седем години. И това да им оставя отпечатък за цял живот.
Ако всеотдайността беше присъща на всички майки, много от тях след години нямаше да съжаляват, че са пренебрегвали децата си. Но тогава вече е късно, защото вече нямат такава нужда от тях. Ако само знаехме как да отглеждаме децата си, ако имаше рецепта, която да ги направи щастливи... Но разписана такава няма. Всяка майка я чувства със сърцето си. А сърцата на децата - ако знаехме само как копнеят за ласки, за прочетена приказка... И ако знаехме само каква омраза се пробужда след години в тези, които са били наранени и отблъснати. Наръчник за тези отношения няма. Говорим непрекъснато за отговорно родителство, а в същото време всеки месец 86 майки изоставят децата си на грижата на държавата. Причините - тривиални. Нежелание да се грижат за тях или липса на пари. И отново си казваме, че не е редно да съдим, за да не ни съдят и нас. Но докога? Докога ще сме толерантни, когато става дума за бъдещето на децата. Защото животът е странно нещо. Едни смятат едно бебе за бреме и го захвърлят с лека ръка, а други 200 000 двойки у нас копнеят и се молят всеки ден за този дар. Най-голямото им желание е да чуят детски плач. Защото дори да не са заможни, са склонни да дадат любов. Защото децата не са просто стока, която можеш да върнеш в магазина. Жалко е, че много хора не го осъзнават. Изоставят ги до контейнери, до детски площадки, уж с надеждата, че някой ще ги намери и ще им осигури по-добър живот. Най-доброто извинение. Дори за пред съвестта ни. Защото никой не казва, че е лесно да отгледаш и възпиташ едно малко човече, да го изградиш като личност, да му предадеш ценности. И вместо да се изправиш очи в очи с трудностите и да се бориш да задържиш това щастие, ти просто решаваш да се избавиш от него. Други пък ги раждат сякаш на килограм, с единствената идея, че носят доход. Непълнолетните родилки пък са скочили двойно за няколко години. Все тенденции в обществото ни, но негативни. Странно нещо е животът, нали! И чак ти става болно - от бездушието, от безразсъдството, от егоизма дори. Защото сякаш вече никой не иска да се раздели със свободата си. Нали тя ще се замени с безсънни нощи, ангажименти, разходки в парка вместо нощни клубове. Но никой не избира родителите си. Странно нещо е животът, нали!

Дразни ме, че България няма визия за бъдещите 50 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284264_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%

 

Този, който си хвърля пластмасовата бутилка в канавката, не осъзнава ли, че не се е отървал от нея, а я е завещал на внука си


 

 

- Г-н Радоев, ако трябва да запазите едно преживяване от изминалата година в албума на спомените, кое ще е то?

- За пръв път ми се случи да посетя американския континент – САЩ и Канада. Бяхме на турне там с постановката „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“, в която участваме с Елена Петрова и Мариела Топалова. Имахме възможност да обиколим десетина града, играхме пред пълни салони. Разбира се, това са по-малки зали, за около 200-300 човека, но в Чикаго, където е най-голямата българска общност, имаше към 600 души. Публиката ни посрещна много топло, с много любов и внимание, сънародниците ни в чужбина са жадни за български представления. През малкото свободно време, което имахме, успяхме да поразгледаме по-големите градове, а те всички бяха големи. Особено ме впечатли Ню Йорк. Имахме удоволствието да спим в хубав хотел в центъра на Манхатън, близо до Бродуей, и всичко интересно ни беше на една ръка разстояние. Беше приятно 3 дни да поживеем в напрегнатата атмосфера на мегаполиса. Целият свят е събран там.

- Можахте ли да гледате някой от нашумелите бродуейски спектакли?

- Не, предпочитах да се разхождам и да се потопя в уличния живот. А и тези представления, които ме интересуваха – с Глен Клоус и други големи актьори, точно в момента не се играеха. Имаше основно мюзикъли, а аз в интерес на истината не съм голям почитател на този жанр. Предпочитам да гледам истински театър. Може би следващия път...

- Изпратихме Ивановден. За Стефановците от съсловието например се знае, че правят най-хубавите купони за именни дни у Денолюбов, Командарев и Вълдобрев. А къде празнуваха Ивановците?

- В последните години все се случва да имам представления на Ивановден. И сега имах - играех „Дядо Коледа е боклук“ в „Сълза и смях“. Така че пак бях на работа. Аз не съм по буйните купони – не че не обичам, но не се събирам с други Ивановци.

- Какво означава за вас да носите името на големия поет и драматург Иван Радоев – привилегия, отговорност? Налагало ли се е да се доказвате по-упорито от другите заради това, че баща ви е изтъкнат творец?

- Това име е гордост за мен. Не съм го чувствал като тежест никога. Не съм се отнасял към работата си по-отговорно или по-безотговорно заради произхода си, не съм злоупотребявал с това и като че ли многото работа през изтеклите години ми се е отблагодарила по някакъв начин. Баща ми пишеше, аз играя – това са много различни неща и никога не съм се чувствал комплексиран, че нещо трябва да постигам или някого да надмина. Според мен той не може да бъде надминат, той беше уникална личност – с творчеството си, с ясно изявената гражданска позиция във времена, когато това беше доста трудно и опасно. Той даде пример за достойно поведение – малко са творците, които могат да се похвалят с такова, могат да се изброят на пръстите на едната ръка.

- Сигурно често срещате хора, които ви говорят за него дори и днес?

- Слава Богу, все още доста негови приятели са живи, все още си спомнят и разказват за него – и Стефан Цанев, и Недялко Йорданов, и Найден Вълчев не пропускат никога да споменат името на баща ми, когато стане дума за времената на тяхната съвместна работа и тяхното приятелство, за което им благодаря. Да, все още е жив споменът за него. За съжаление в България хората много бързо се забравят, но, ето, пиесите му се играят, а за стиховете – това вече е строго индивидуално кой чете и кой не чете, времето ще покаже какво ще остане.

- Научавате ли нови истории от колоритната му младост, за които не сте знаели досега?

- Винаги излизат и нови истории, и непознати снимки – случки всякакви. Поетът Найден Вълчев помни най-добре тези неща и често ги разказва. Общо взето, баща ми е бил малко хулиган като млад. Скоро се сетих за една случка, която изключително точно го характеризира като човек. Като е бил бригадир в Хаинбоаз, в лагера се оформили групи по интереси и се създал кръжок от хора, които пишат. В един момент забравил съм точно кой от големите наши поети отишъл там за провеждането на някакъв конкурс. Всеки чел свои произведения, анализирали ги, коментирали ги. Накрая известният поет попитал: „Ама къде е Иван Радоев? Аз заради него съм дошъл!“ И му казали: „Той отиде на риба“. Това много точно характеризира баща ми: той си беше свободолюбив човек и не амбициозен в болезнения смисъл на думата. Може би целият му живот е събран в това: винаги, когато в ония времена са се раздавали награди и привилегии, той е бил някъде на риба.

- Иван Радоев-старши успя ли да види първите ви изяви на професионална сцена? И какво бъдеще предвиждаше за вас като актьор?

- Не, баща ми почина още докато бях студент. Гледал ме е във ВИТИЗ първи или втори курс на някакъв изпит и това беше. Той винаги се е предпазвал да дава съвети. По-скоро имаше страхове заради това, че искам да се занимавам с тая професия, може би е имал съмнения в способностите ми, което е нормално. Но никога не ми е натрапвал свое решение. Каза ми: „Като искаш, троши си главата“. Защото самият той е работил дълго в театър и е бил наясно с това, че колкото и красив да изглежда отвън, в себе си носи и завист, и интриги, и предателства, и подлост. Може би от тези неща се е опитвал да ме предпази, но те съпътстват всяка професия, така че не ме спря.

- В театър „Българска армия“ от години сякаш сте „абониран“ за главните роли. Това носило ли ви е и негативи, коствало ли ви е приятелства?...

- Когато човек има много работа, той гледа да се съсредоточи в нея и като че ли не му остава време да го вкарат в интрига. Аз се стремя да си свърша добре работата и оттам нататък нищо не ме интересува. Ако някой иска, да дойде и да го направи по-добре.

- Вашият син Калоян ще продължи ли артдинастията със свой собствен принос?

- Калоян си избра рисуването и аз съм много доволен от това. Той е вече на 18 години и скоро ще завърши гимназията за приложни изкуства „Св Лука“. Има талант, което ме успокоява – дано да успее да го развие и съхрани.

- Още ли сте част от екипа на развлекателното шоу „Комиците“, което ви направи популярен и сред не-театралите? И как се връзват „плебейските“ тв скечове с високата класика, която играете – Отело, Тартюф, Онегин?...

- „Комиците“ от февруари трябва да се върнат в тв ефир, но ще има ли някакви промени във формата на шоуто, не знам. Това е друг опит, който до голяма степен спомага за поддържане на актьорските качества. Освен това в днешно време човек не може да работи само на едно място, за да живее, така че и аз като повечето си колеги съм принуден да работя на няколко места, за да си изкарвам прехраната. Такава ни е професията – човек трябва да може да прави всичко. Целият ни живот е смесица от комични и драматични случки, това е и представлението, което даваме на публиката – веднъж е смешно, друг път е тъжно, а най-добре е, когато и двете неща съществуват.

- В най-новия спектакъл от афиша на „Армията“ – „Детектив“ по комедията на Антъни Шафър, си партнирате с Добрин Векилов-Дони и през цялото време се усеща взаимното ви удоволствие, че сте заедно на сцената.

- Дано да е така, защото ние в живота от много години сме приятели и винаги съм го смятал за човек от моята кръвна група, с чувство за хумор, близко до моето. Той е изключително интелигентен, с него можеш да говориш по широк кръг от теми, за които е много подготвен. Примерно, ако стане дума за американска история, винаги питам Дони, защото е наясно с всички подробности, а на мен познанията ми куцат, въпреки че по принцип съм фен на историята. Приятно ми е, че играем заедно, чувствам се спокойно с него на сцената.

- Правите ли си номера зад кулисите, каквито си погаждат героите по пиеса?

- Засега не, тъй като представлението е ново и още не е „стабилно“. Макар че съм от актьорите, които обичат да правят номера, в случая не си позволявам, понеже, както се казва, бетонът не е стегнал. То няма и нужда, самите герои през цялото време не спират да си правят номера, толкова забавни и смешни неща има вътре... Иначе примерно в „Ножица трепач“, която е в репертоара ни почти 20 години, насън да ме бутнат, мога да изиграя всяка една роля. Там обичам да правя номера, особено на Ненчо Илчев. Има едно сако, на което той много държи – скрих го веднъж по време на представление и Ненчо буквално спря да играе и почна да обикаля сцената, докато си го намери. И той на мене ми прави номера също, понякога само един поглед е достатъчен да ни разсмее, много се забавляваме.

- А кои са сериозните неща, които напоследък ви тревожат в живота около нас?

- Дразни ме това, че България няма визия за бъдещите 50 години, няма национална доктрина за запазването си. Възхищавам се на държави, които са малки като нас, но не се съобразяват нито със САЩ, нито с Русия, нито с който и да било в името на националните си интереси. А ние сме готови да си дадем задната част на всеки, който дойде и ни пожелае. Чудя се толкова ли е трудно една малка държава да се приведе в ред. Осъзнаването на проблемите опира до всеки отделен човек. Този, който си хвърля пластмасовата бутилка в канавката, не осъзнава ли, че не се е отървал от нея, а я е завещал на внука си?! Ето това ме потриса у българина, това чувство, че си за малко на тая земя. В Европа една катедрала се строи 1000 години. Този, който е почнал, знае, че няма да я завърши, но че след 1000 години неговите потомци ще я завършат и те така са и направили. Това е разликата между красивата катедрала на Кьолн и катедралата от боклуци, в която ще се превърне някой ден България.

Снимка театър „Българска армия“

ВИЗИТКА

* Роден е на 7 октомври 1972 г. в София в семейството на поета и драматург Иван Радоев и балерината Весела Радоева

* Възпитаник е на Националната гимназия за древни езици и култури

* Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова

* От 1995 г. е в трупата на театър „Българска армия“, където в момента има главни роли в спектаклите „Отело“, „Тартюф“, „Детектив“, „Жан и Беатрис“, „Много шум за нищо“, „Декамерон“, „Ножица трепач“ и др.

* В момента репетира ролята на Сенебирски в „Албена“ на Йордан Йовков

* Носител е на „Аскеер“ за изпълнението си в „Йонадав“ (1996) и награда за водеща мъжка роля от Варненския кинофестивал „Златна роза“ за филма „Емигранти“ (2003)   

Опашката на шесткратното убийство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284263_%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 Би следвало да има облекчение в обществото след като зловещото убийство на шестима души приключи със смъртта на заподозрения. Но не е така, оказа се, че издирваните за престъпления лица като Росен Ангелов са над 10 000, от тях близо 600 са с влезли в сила присъди. Те са сред нищо не подозиращите граждани и застрашават живота им. Причината е една основна – липса на добра комуникация на информационния поток между отделните звена в МВР и останалите институции, борещи се с престъпния свят.

Има и една специфична законодателна причина, приета очевидно под натиск от правозащитните НПО-та. Тя е, че от 2014 г. не може да се подслушват разследвани лица и свързаните с тях близки, както и да се следят разпечатките на телефонните им разговори. Което не само дава шанс престъпниците да се измъкнат, но и помага да осъдят държавата в Страсбург, както са го направиха близките на издирван за две убийства пред дискотека “Соло” младеж.

Ситуацията се отежнява от хора, работили в системата на службите като сегашния лидер на Костовата партия ДСБ, Атанас Атанасов, по известен като джобния генерал, който вместо да поеме своята част от отговорността за сегашното състояние на системата, налива масло в огъня и сее интриги. Лицемерното търсене на политически дивиденти, обаче е опасен бумеранг, защото цената за това са невинните жертви.

Изводите са прозрачни. Политическите напъни на изхвърлени от парламента политици са безполезни, те обслужват единствено подсъдните олигарси. Вторият извод е за управляващите, които и да са те - не бива да се жалят средства за модерни информационни технологии в институциите, призвани да се борят с престъпността. Не по-малко съществен е и другият – законодателите не трябва да се поддават на натиска на псевдозащитници на човешките права. Демокрацията няма да пострада от ограничаването на някои права, в полза на сигурността на гражданите.

Гигантски пожар избухна в Лондон (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/gigantski-pojar-izbuhna-v-london-video-news_653243.html

Огромен пожар избухна в склад за картини на улица "Ватерло" в Северен Лондон, съобщава британското издание The Daily Express. Огнената стихия е толкова голяма, че цели 15 пожарни коли и общо 90 пожарникари се включиха в овладяването и погасяването ѝ. Има специално предупреждение гражданите да избягват района. Пламъците осветяват небето над "Стейпълс корнър", намиращ се в Северен Лондон, в близост до Брент Крос, пише Агенция "Фокус". Обитателите на околните сгради

Вита баница с тиква и орехи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6652125

Вита баница с тиква и орехиВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Председателството започва със задръствания, всичко за него

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsedatelstvo-na-syveta-na-es/predsedatelstvoto-zapochva-sys-zadrystvaniia-vsichko-za-nego-6077961

Близо 25 000 делегати, организиране на важни срещи, над 500 000 лв. за храна на еврочиновниците - всичко това вече започва

Председателството започва със задръствания, всичко за него

https://www.vesti.bg/bulgaria/predsedatelstvoto-zapochva-sys-zadrystvaniia-vsichko-za-nego-6077961

Близо 25 000 делегати, организиране на важни срещи, над 500 000 лв. за храна на еврочиновниците - всичко това вече започва

Румен Петков: Надявам се, че убиецът на Петър Христов няма да бъде самоубит

http://clubz.bg/62666-rumen_petkov_nadqvam_se_che_ubiecyt_na_petyr_hristov_nqma_da_byde_samoubit

Румен Петков. Снимка БГНЕС

Бившият вътрешен министър Румен Петков (АБВ) коментира пред Нова ТВ показното убийство на бизнесмена Петър Христов пред офиса му в София вчера.

"Много се надявам, че до обед убиецът няма да бъде идентифициран и той да бъде намерен самоубит. Важно е държавата да не насажда недоверие чрез свои анализи", заяви Петков.

Така той направи аналогия със шесторното убийство в Нови Искър, при което след няколко дни издирване заподозреният Росен Ангелов бе намерен самоубил се.

Петков припомни, че в последните дни са се случили две престъпления, като шесторното убийство е било изключитлено брутално и жестоко.

"В началото на европедседатеството в страната ни натегна един спомен за 2001-2005 г., когато годишно имахме 25-30 убийства. Службите да бъдат оставени да си свършат работата, но да я свършат както трябва", призова Петков.

И допълни, че в социалните мрежи има висока степен на недоверие по повод работата на службите по случая в Нови Искър, която според него е оправдана.

"Не може един човек, за който се изважда психопортрет колко коварен е, колко подготвен е, какъв брутален тип е, толква да е загрижен за обществото, че да се застреля със заглушител. За един човек, който е с малокалибрено оръжие да бъде изкарана цялата инстиуционална мощ на държавата. Ако дойде терорист какво правим тогава? Кого ще изкарваме? Когато искаме по този начин да покажем мощта на държавата ние показваме дезорганизираност. Ще трябва да влезем в режим на обяснения пред нашето общество и пред тези, които ще председателстваме. Когато гледаш на разследването като на инстурмент за манипулация  и пи ар това е резултатът", каза Петков.

Той все пак заяви, че е склонен да приеме, че Ангелов е извършителят на шесторното убийство. Но припомни, че никой никъде не е казал еднозначно, че извършените убийства са с едно оръжие.

Петков коментира и убийството на банкера Емил Кюлев, което стана по времето, когато той бе вътрешен министър. Той призна, че подобни показни убийства, като това на Христов и Кюлев са удар срещу управлението, което и да е то.

"Целта в случая не е управлението. Става дума за милиони от обществени поръчки. Сериозен бизнес. Говори се, че във Велико Търново и Горна Оряховица няма обществена поръчка, която да е заобиколила убития, години наред", каза Петков по повод версиите за убийството на Христов.

Бившият вътрешен министър разкритикува и осветяването на Христов като човек, който е помогнал за залавянето на бандата за отвличания, известна като "Наглите".

Петков припомни, че ако навремето цяла София е била "опасана" с камери сега разкриването на подобни престъпления е щяло да става по-лесно. Той изтъкна че подобни престъпления насаждат страх в обществото. Според Петков хората си мислят следното:

"След като този, който има такъв сериозен бизнес, го гръмнаха като куче пред офиса му какво остава за мен".

Православен календар за 9 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6652676

Православен календар за 9 януари 

По времето император Валериан живели двама уважавани войници - Неарх и Полиевкт. Неарх, който бил християнин, споделял с езичника Полиевкт упованията си на Христовата вяра. Когато започнало жестокото осмо гонение на християните, Полиевкт се отрекъл от идолопоклонничеството. Заради това бил обезглавен и предал духа си на Бога,

Тръмп ще се кандидатира за втори мандат, заяви говорителят му

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-shte-se-kandidatira-za-vtori-mandat-zaiavi-govoriteliat-mu-2071335

Президентът на САЩ Доналд Тръмп безусловно смята да се кандидатира за втори мандат в Белия дом на изборите през 2020 т., защото постиженията му говорят сами за себе си, каза пред журналисти снощи неговият заместник - говорител Хоган Гидли, цитиран от ДПА.

Грешките, които звездите допуснаха на червения килим на Златен глобус (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/greshkite-koito-zvezdite-dopusnaha-na-cherveniia-kilim-na-zlaten-globus-snimki-2071260

Изглежда не всички звезди са разбрали правилно идеята да бъдат облечени в черно на церемонията по връчването на наградите Златен глобус и някои, като Бланка Бланко и Барбара Мейер, се появиха с цветни рокли, пише в. "Дейли мирър". img wide]328

Време е отново за Let it be

http://clubz.bg/62665-vreme_e_otnovo_za_let_it_be

Абсурдното дилетантство.

Арогантното аматьорство.

Агресивното любителство, 

се докопаха здраво до и се окопаха дълбоко в БНТ.

Това ми стана ясно тази вечер.

В другите телевизии може да е всякак, но не и в БНТ, която се издържа с парите на данъкоплатците!

Време е отново за Let it be...

Коментарът е от профила на Николай Слатински във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Коментарът е по повод първата поява на Емил Кошллуков като водещ на предаването "Още от деня"

Известната песен на "Бийтълс" бе ползвана от работещите в БНТ при техните стачки в първите години на демокрацията

След като и Стефан Данаилов стигна публично до тези изводи...а той е известен, че е "всеяден", то явно и на него му е писнало!

http://pogled.info/bulgarski/sled-kato-i-stefan-danailov-stigna-publichno-do-tezi-izvodi-a-toi-e-izvesten-che-e-vseyaden-to-yavno-i-na-nego-mu-e-pisnalo.91775

/Поглед.инфо/ Стефан Данаилов, първи зам-председател на БСП: "БСП все още не е готова да управлява, трябва да бъдем подготвени и да предложим решения. Нинова е нужна на БСП, но понякога залита в емоцията. Радев винаги е имал леви убеждения, но там съгласуване с БСП няма, вярвайте ми, каза още Данаилов".

Щетите от бедствията в САЩ през 2017 г. - най-големите в историята

//dariknews.bg/novini/sviat/shtetite-ot-bedstviiata-v-sasht-prez-2017-g.-naj-golemite-v-istoriiata-2071330

2017 г. е най-скъпо струващата в аналите на природните бедствия в САЩ, след като поредица урагани и опустошителни пожари са нанесли щети за 306 милиарда долара, се казва в доклад на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, цитиран от Фра

20 атентати са били осуетени във Франция през 2017 г.

//dariknews.bg/novini/sviat/20-atentati-sa-bili-osueteni-vyv-franciia-prez-2017-g-2071325

Двайсет атентата са били осуетени във Франция през 2017 г. Това заяви френският вътрешен министър Жерар Колон в интервю за в. "Прогре", предаде Франс прес.

Опра Уинфри - кандидат за президент през 2020 г.?

//dariknews.bg/novini/sviat/opra-uinfri-kandidat-za-prezident-prez-2020-g-2071328

Американската телевизионна звезда Опра Уинфри произнесе пламенна реч на церемонията по връчването на наградите Златен глобус, когато тя получи наградата "Сесил Б. Демил" - "Златен глобус" за цялостни постижения.
 

Консултативният съвет за национална сигурност с важно заседание

//dariknews.bg/novini/bylgariia/konsultativniiat-syvet-za-nacionalna-sigurnost-s-vazhno-zasedanie-2071323

Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще се проведе при президента Румен Радев.

Нощ

http://pogled.info/bulgarski/nosht.91773

/Поглед.инфо/ Ето, че изтича тази зимна нощ... Някой ме обича.... А пък аз съм лош... Будя се и ставам... Вече съм готов... И не заслужавам толкова любов..

Мълчите, а? Гиди пачаври н'йедни!

http://pogled.info/svetoven/balkani/malchite-a-gidi-pachavri-n-iedni.91774

/Поглед.инфо/ По повод публикацията "Кървав Божик - по заповед на Тито избиват 1200 българи в Македония"

С пари от стари вещи хранят и обличат бежанци и бездомни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650423

С пари от стари вещи хранят и обличат бежанци и бездомниНад 100 тона от боклуците на Виена се продават годишно за повторна употреба От дрехи и обувки, през стара китара, електроуреди и картини могат да бъдат купени от виенски общински магазин за стоки втора употреба. Той ежедневно се “зарежда” от виенчани, а освен че помага на хората да се отърват от старите вещи и пази околната среда,

САЩ устройват дипломатически спектакъл в Съвета за сигурност на ООН за Иран

http://pogled.info/svetoven/sasht-ustroivat-diplomaticheski-spektakal-v-saveta-za-sigurnost-na-oon-za-iran.91770

/Поглед.инфо/ На 5 януари се състоя заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждането на ситуацията в Иран. Високопоставен чиновник на ООН заяви, че въпреки прекратяването на антиправителствените протести в Ислямската Република, ООН ще продължава да следи ситуацията и да взаимодейства с иранските власти за мирно решаване на законните проблеми на населението.

Какви са шансовете да се уредят отношенията между Русия и САЩ през 2018 година

http://pogled.info/svetoven/kakvi-sa-shansovete-da-se-uredyat-otnosheniyata-mezhdu-rusiya-i-sasht-prez-2018-godina.91771

/Поглед.инфо/ Противопоставянето на Москва и Вашингтон стана за целия свят една от главните особености на 2017 година. Русия и САЩ си разменяха и нелицеприятна реторика, и взаимни ограничителни мерки. Как ще се развива този сюжет през 2018 година и в какви направления страните все пак имат шансове да се договорят?

Кисинджър за ситуацията в Белия дом: „Това е война между евреи и неевреи“ + Тръмп за себе си: „Аз съм гений“

http://pogled.info/svetoven/kisindzhar-za-situatsiyata-v-beliya-dom-tova-e-voina-mezhdu-evrei-i-neevrei-tramp-za-sebe-si-az-sam-genii.91772

/Поглед.инфо/ „Това е война между евреи и неевреи“, - заяви Кисинджър (бивш държавен секретар и съветник по националната сигурност на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд) пред Майкъл Волф ( за книгата „Огън и ярост: инсайд от Белия дом“).

Президентът Радев привика министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР заради тежките престъпления

http://pogled.info/bulgarski/prezidentat-radev-privika-ministara-na-vatreshnite-raboti-i-glavniya-sekretar-na-mvr-zaradi-tezhkite-prestapleniya.91766

/Поглед.инфо/ „Президентът Румен Радев привика на „Дондуков“ 2 министъра на вътрешните работи Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен Маринов. Това съобщиха от пресслужбата на „Дондуков“ 2. Двамата са информирали президента за криминогенната обстановка в страната от последните седмици, както и за хода на разследванията по тежките престъпления от изминалите дни.

Убиха близък до Цветанов бизнесмен

http://pogled.info/bulgarski/ubiha-blizak-do-tsvetanov-biznesmen.91767

/Поглед.инфо/ Бизнесменът Петър Христов беше прострелян в джипа си в столичния квартал „Манастирски ливади” и по-късно почина в болница, съобщи бТВ. Петър Христов е собственик на „Лактима Балкан", една от най-големите компании за млечни продукти. Твърди се също, че е бил личен приятел с Цветан Цветанов и бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Турция движи българския троянски кон в Европа

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-dvizhi-balgarskiya-troyanski-kon-v-evropa.91768

/Поглед.инфо/ Историята около повторното откриване на Желязната църква в Истанбул се превърна в дипломатически триумф за Анкара и пореден повод за национален срам за България

Щатите губят европейската подкрепа в Съвета за сигурност на ООН

http://pogled.info/svetoven/shtatite-gubyat-evropeiskata-podkrepa-v-saveta-za-sigurnost-na-oon.91769

/Поглед.инфо/ САЩ редовно си търсят съперници – онези страни, чийто авторитет може да подкопаят в изгода за себе си. Тях постоянно ги подкрепят съюзниците им от Евросъюза и така се създава мощен алианс, който действително склонява „жертвата“ към това, да приеме мнението на Вашингтон и в кая на краищата да му се подчини. Една от тези площадки, където се определя съдбата на държавите е Съвета за сигурност на ООН – онова място, където освен англосаксонския алианс са представени и техните потенциални врагове.

В Древния Рим събирали данък урина и проститутки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6649152

В Древния Рим събирали данък урина и проституткиНа бедните били гарантирани безплатен подслон и жито Рим на императорите не спира да удивлява и до днес с фантазията, когато е трябвало да се печелят пари от данъкоплатеца. Веспасиан е особено “прозорлив” в това отношение през периода, в който е на власт (69-79 г. сл. Хр.) Той измисля известните днес като веспасиански тоалетни (химическите

Дара първа в онлайн класация да  представя България на Евровизия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6652339

Дара първа в онлайн класация да  представя България на Евровизия Младата певица Дара е първа в онлайн класация, направена от официалната българска интернет страница на Евровизия. В допитването бяха включени 16 изпълнители, които се съревноваваха в дуели, определени на случаен принцип. Анкетата беше в 4 кръга, а потребителите гласуваха в социалните мрежи фейсбук и инстаграм, както и на сайта eurovision-bulgaria.

Холивуд се облече в черно: Не на сексхищниците (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6652250

Холивуд се облече в черно: Не на сексхищниците (Обзор)Сексуалните скандали и защитата на правата на жените сякаш смениха фокуса на церемонията по раздаването на наградите “Златен глобус” в неделя вечерта. Това бяха основните теми и в речите, и в шегите на звездите. И беше доста очаквано - все пак това беше първата толкова голяма и значима церемония в света на филмовата индустрия,

БСК поиска Сребърният фонд да е агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652251

БСК поиска Сребърният фонд да е агенцияСребърният фонд да се преобразува в агенция към финансовото министерство или да стане държавен фонд за управление на финансовите активи на държавата. Това предлагат от Българската стопанска камара (БСК) с писмо до финансовия и социалния министър. Предлагат още да се обмисли възможността той да управлява фискалния резерв и държавния дълг в

Схеми за корупция описва БСП в мотивите си за вота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652387

Схеми за корупция описва БСП в мотивите си за вотаСкандалите при санирането щели да са сред примерите. ИБ и групата ги гледат в сряда Какви са основните схеми за корупция и конкретни модели за отклоняване на средства, ще изброи БСП в мотивите си към вота на недоверие. Те се подготвят от ръководството на лявата парламентарна група и трябва да бъдат обсъдени в сряда.

15 независими руски кандидат-президенти дадоха документи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652214

15 независими руски кандидат-президенти дадоха документи15 са независимите кандидат-президенти, които подадоха документи за участие в изборите през март 2018 г., съобщи руската ЦИК. За тях кепенците хлопнаха и избирателната комисия няма да приема повече книжа. Като независим се кандидатура и сегашният руски президент Владимир Путин. Заявките са били 46, но 31 души са се отказали да подават документи.

Венета Райкова: Приключих с мъжете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6652344

Венета Райкова: Приключих с мъжетеТв водещата обяви, че има стриктен план за следващото десетилетие и той не включва връзка с нов мъж. “Това ще правя и следващите десет години - ще си гледам детето, ще си правя интервютата и ще си пиша книгите. С мъжете приключих, нито ще ходя по срещи, нито ще се запознавам с някого, личен живот нямам и няма и да имам”,

Пренаписват закон заради прехвърляне на фирми с дългове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652238

Пренаписват закон заради прехвърляне на фирми с дълговеТака заплати и обезщетения на работниците не се губят Заради прехвърлянето на фирми с дългове предстои нова промяна в Търговския закон. С нея депутатите ще запишат, че който прехвърля фирми и фирмени дялове, трябва да декларира, че няма неплатени задължения. При неверни данни ще му се търси отговорност по Наказателния кодекс.

Сърбите в Босна обявяват своя република - Република Сръбска

https://www.actualno.com/chronicles/syrbite-v-bosna-objavjavat-svoja-republika-republika-srybska-news_653186.html

Република Сръбска е една от трите съставни части на Босна и Херцеговина. Възниква в хода на войната в бившата югорепублика и е утвърдена с Дейтънското споразумение. От 1998 г. официално седалище на Република Сръбска е град Баня Лука. Едностранното обявяване на Република Сръбска на 9 януари 1992 г. е в отговор на придвижването на босненските мюсюлмани и хървати към независимост от тогавашната Югославия. Босненците искат независимост в референдум, проведен на 29 февруари и 1 март 199

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване