Шибани държави! Как Доналд Тръмп говори за имигрантите

https://offnews.bg//sviat/shibani-darzhavi-kak-donald-tramp-govori-za-imigrantite-672786.html

Доналд Тръмп изригна срещу имигрантите в Овалния кабинет на Белия дом с изказване, което беше осъдено като "шокиращо", "срамно" и "расистко" от говорител на ООН, пише Би Би Си.

"Защо позволяваме на всички тези хора от шибани (Тръмп казва букв. "shithole countries" - бел. ред.) държави да идват тук?", пита неколкократно американският президент законодатели по време на разговори за имиграционно споразумение.

Очевидно той има предвид Хаити, Ел Салвадор и африкански страни.

До момента Белият дом не е направил опит да отрече коментара.

През последните седмици администрацията на Тръмп се старае да ограничи броя на на членовете на семействата на имигранти, които могат да ги последват в САЩ и прекрати защитения статут на хиляди имигранти в Щатите.

Тръмп избухва по темата "имигранти", когато представители и на двете партии го посещават в четвъртък, за да отправят предложения, свързани със статута на имигрантите. Сенаторът от Демократите Ричард Дърбин тъкмо коментирал американското временното разрешение за пребиваване на граждани от страни, пострадали от природни бедствия, войни или епидемии, когато американският президент изригнал, пишат американски медии. Той заявил, че вместо да правят това, САЩ трябва да приемат мигранти от страни като Норвегия, чийто министър-председател посети страната преди няколко дни.

"За какво са ни повече хаитяни? Изведете ги", казал Тръмп.

Сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, е бил на срещата в Белия дом, но не коментира съобщенията за обидните коментари на президента, коментира Би Би Си.

В изявление от Белия дом говорител заяви: "Определени политици от Вашингтон избраха да се борят на чужди държави, но президентът Тръмп винаги се бори за американския народ". Според позицията Тръмп се борил за трайни решения, които "правят страната ни по-силна, като приветства с "Добре дошли!" тези, които могат да допринесат за обществото ни, за растежа на икономиката ни и да станат част от нашата велика нация".

Той винаги ще отхвърля временните, слабите и опасните временни мерки, които заплашват живота на трудещите се здраво американци и подкопават пътя на имигрантите, които търсят по-добър живот в САЩ по законен начин.

Реакции

Говорителят на ООН за човешките права Рупърт Колвил заяви: "Ако се потвърди, това са шокиращи и срамни коментари от президента на Съединените щати. Съжалявам, но няма друга подходяща дума, освен "расист".

"Подобни коментари - продължи той - поставени в контекста на други забележки на президента относно мексиканците или насилието в Шарлотсвил, застават срещу ценностите, за които светът се бори от края на Втората световна война. Те отварят вратата на най-лошата страна на човечеството."

БИЗНЕС хороскоп за 12 януари

https://www.actualno.com/curious/biznes-horoskop-za-12-januari-news_653986.html

Какво ви очаква днес в професионален план, разберете от дневния ни БИЗНЕС хороскоп за 12 януари! Зодия Овен В офиса ще бъде натоварен ден! Определено ще има трудни моменти, с които ще трябва да се справите. В края на деня обаче ще успеете да си починете подобаващо. Зодия Телец Днес няма да имате много задачи и ще се насладите на спокоен ден. Наумили сте да свършите някои лични задължения и ще успеете да отделите нужното време за тях. Зодия Близнаци Никак не ви се работи днес. Чувствате се

Как да разпознаем телефонна измама

//dariknews.bg/regioni/shumen/kak-da-razpoznaem-telefonna-izmama-2072098

Шумен е един от градовете, които са под атаката на телефонни измамници. Само за няколко седмици десетки шуменци хвърлиха спестяванията си през терасите на непознати. Най-често сценарият е еднакъв, за да помогнат на мнима полицейска операция по залавяне на измамници. Последният случай е със 79-годиш

Иран: ”Аятолах Майк” е организирал протестите

http://dnes.dir.bg/news/tzru-protesti-iran-ajatolah-26770193

Главният прокурор на Иран Мохамед Джафар Монтазери обяви, че протестите в страната са заговор на САЩ, Израел и Саудитска Арабия.

Икономическото възстановяване на Русия се оказа твърде кратко

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ikonomicheskoto-vyzstanoviavane-na-rusiia-se-okaza-tvyrde-kratko-253724/

Според JPMorgan Chase & Co. Русия приключил миналата година с две последователни тримесечия на спад, което значи техническа рецесия

Километрични опашки от тирове на турско-българските граници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659509

Километрични опашки от тирове на турско-българските граници
Седемкилометрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП Капъкуле на турско-българската граница. Над 250 тира чакат на опашката да преминат на българската митница на Капитан Андреево. Според информации в турските медии опашката на другия ГКПП Хамзабейли/Лесово е 2,5 км с над 100 тирове. Медиите посочват,

Президентските избори в Чехия - игра на "двойно или нищо" за Милош Земан

http://www.mediapool.bg/prezidentskite-izbori-v-chehiya---igra-na-dvoino-ili-nishto-za-milosh-zeman-news274199.html

Чехите са призовани пред урните да избират президент днес и утре, пише агенция Франс прес и определя изборите като тест за популярността на досегашния държавен глава Милош Земан - спорен фаворит, който може да загуби на евентуалния втори тур.   Земан - 73-годишен ветеран на чешката левица, с проруски и прокитайски виждания и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите - ще се бори за втори петгодишен мандат независимо от критиките към често спорните му думи и дела.   Той ще си съперничи с още осем претенденти, като главен негов конкурент е 68-годишният Иржи Драхош, бивш председател на Чешката академия на науките. Центрист либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз.   Допитване от началото на януари показва, че той може да победи сегашния президент на евентуалния балотаж на 26 и 27 януари с 48,5 процента от гласовете срещу 44 процента за Земан.   Сред останалите кандидати са бизнесменът и популярен автор на песни Михал Хорачек, бившият премиер Мирек Тополанек, бившият посланик във Франция Павел Фишер, лекарят и активист на гражданското общество Марек Хилшер, а също бившият шеф на автомобилостроителната компания "Шкода" Вратислав Кулханек, директорът на Асоциацията на промишлеността в сферата на отбраната и сигурността Иржи Хинек и композиторът и певец Петър Ханиг.   Който и да спечели, бъдещият обитател на Пражкия замък ще се сблъска незабавно с проблема за съставяне на ново правителство след парламентарните избори през октомври.   В средата на декември Земан назначи кабинет на малцинството, оглавено от милиардера популист Андрей Бабиш, който няма гаранции, че ще спечели вота на доверие в парламента във вторник.   Конституцията позволява на Бабиш втори опит и Земан, чийто мандат изтича чак в началото на март, вече обяви, че смята да възложи тази задача на политическия си съюзник, въпреки подозренията към него за злоупотреби.   При избирането на друг кандидат обаче политическата ситуация в страната ще се промени коренно, казва политическият анализатор Иржи Пехе.   "Гласувайте за когото искате, но вотът ви трябва да се базира на това каква работа са свършили за Чехия кандидатите, а не на на обещанията им", заяви миналата седмица Земан.   Действащият президент, който отказа да участва в предизборните дебати, е почни сигурен, че ще стигне до втори тур, главно благодарение на подкрепата в селските райони и нискоквалифицираните работнически среди.   В страната преобладава враждебно отношение към имигрантите и Земан среща подкрепа, определяйки миграционната криза като "организирано нашествие", а мюсюлманите - като хора, "които е невъзможно да бъдат интегрирани".   До момента Чехия е приела само 12 мигранти по силата на приетата от ЕС квотна система за разпределение.

5 навика за добра организация всеки ден

https://www.actualno.com/curious/5-navika-za-dobra-organizacija-vseki-den-news_653984.html

Какво правят организираните хора всеки ден? Искате да се справяте по-добре с повече задачи и да подобрите ефективността си през деня? Искате да бъдете и по-успешни в кариерата си? Да разполагате с личното си време не е никак лесно, особено когато постоянно имате множество задачи и времето не стига за всичко. Ето кои са 5-те навика, които можете да изградите и да следвате всеки ден, за да подобрите организацията си! 1. Приоритетите… Подреждайте правилно приоритетите си! В един момен

Правителство на хоризонта за Германия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/pravitelstvo-na-horizonta-za-germaniia-6078145

ХДС на Меркел и ГСДП на Мартин Шулц одобриха план от 28 страници за преговори за нова коалиция

Борисов: България ще държи твърдо на кохезионните фондове

http://www.cross.bg/bulgariya-borisov-boiiko-1565347.html

/КРОСС/ Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо - това е темата кохезионните фондове. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предава „Фокус". „Ние сме го поели като ангажимент. Убедени сме, че те са жизненоважни", заяви той. „Темата Западни Балкани е много ясна. Дълбоката ми убеденост е, че ако сега дадем най-безрисковата перспектива за Европейския съюз за изграждане на инфраструктура, ще даде възможност за конкурентоспособност, инвестиции, туризъм и сближаване на културите в Съюза", изтъкна премиерът. Според него отношенията на ЕС с Русия и Турция трябва да се нормализират. „Това не може да стане на срещата на балканските лидери, защото се измести фокусът, но ще търсим друга форма да се опитаме да подобрим отношенията между най-големия съсед на ЕС - Турция. Надявам се това да стане с необходимите корекции от турска страна и с политическата ни воля за доброто на региона", коментира премиерът. „Турция е голям наш съсед. Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа", заяви Бойко Борисов. „Откакто ЕС подписа споразумението, миграционният поток намаля в пъти. Помните в каква криза беше Европа, а последиците от това продължават да тресат големи държави", обясни премиерът

Предприятия ще протестират заради скъпия ток

http://econ.bg/Новини/Предприятия-ще-протестират-заради-скъпия-ток_l.a_i.756164_at.1.html

Предприятия, членуващи в основните бизнес организации, се готвят да протестират заради високите цени на тока. Протестът е насрочен за 31 януари, но...

Борисов: България ще държи твърдо на кохезионните фондове

http://www.cross.bg/borisov-durzhi-tvurdo-1565347.html

/КРОСС/ Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо - това е темата кохезионните фондове. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предава „Фокус". „Ние сме го поели като ангажимент. Убедени сме, че те са жизненоважни", заяви той. „Темата Западни Балкани е много ясна. Дълбоката ми убеденост е, че ако сега дадем най-безрисковата перспектива за Европейския съюз за изграждане на инфраструктура, ще даде възможност за конкурентоспособност, инвестиции, туризъм и сближаване на културите в Съюза", изтъкна премиерът. Според него отношенията на ЕС с Русия и Турция трябва да се нормализират. Преди пресконференцията премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведоха работна среща. Двамата обсъдиха партньорството между правителството и Комисията по време на Председателството. На срещата е подчертано, че отношенията на доверие и сътрудничеството са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.    

Юнкер: Не може да се каже, че България е изцяло корумпирана страна. И други страни са корумпирани

https://offnews.bg//politika/iunker-ne-mozhe-da-se-kazhe-che-balgaria-e-iztcialo-korumpirana-stra-672791.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подкрепи мощно властта и похвали борбата с корупцията у нас.

"Не може да се каже, че България е изцяло корумпирана страна, както се твърди. И други страни са корумпирани. Виждам, че българските власти се борят с корупцията и че нещата се променят", заяви Юнкер на пресконференция, която даде днес съвместно с премиера Бойко Борисов.

Думите на Юнкер идват на фона на дългогодишните критики на Еврокомисията за състоянието на правосъдието и вътрешния ред у нас и след като за поредна година ЕК отказа да отмени мониторинговия механизъм. Днес, в деня на брифинга, българският парламент отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон и така даде зелена светлина за създаване на новия обединен орган за борба с корупцията.

Повече новини от брифинга

Тръмп заяви, че "вероятно" има "много добри отношения" с Ким Чен-ун

http://www.mediapool.bg/tramp-zayavi-che-veroyatno-ima-mnogo-dobri-otnosheniya-s-kim-chen-un-news274198.html

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е изградил добри отношения със севернокорейския лидер, но не пожела да каже дали двамата са разговаряли, съобщи Асошиейтед прес. За нито един действащ президент на Съединените щати не е известно да е разговарял с лидер на Северна Корея. Двете страни още са в състояние на война и нямат дипломатически отношения, тъй като Корейската война приключва през 1953 г. без мирен договор.   "Вероятно имам много добри отношения с Ким Чен-ун", заяви Тръмп в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл". Запитан дали е разговарял с Ким, Тръмп отговори уклончиво: "Няма да кажа дали съм, или не съм. Просто не искам да коментирам".   Президентът даде това интервю, след като двете Кореи проведоха първите си преговори от две години насам и Пхенян се съгласи да участва следващия месец на Зимните олимпийски игри в Южна Корея.   Тръмп си приписа заслугите за подновения междукорейски диалог и каза, че Северна Корея е усетила натиска от предвожданата от САЩ кампания по налагане на санкции заради ядрената и ракетната й програма.   Тръмп и Ким поддържаха войнствена реторика и си размениха обиди през изминалата година, през която Северна Корея ускори изпитанията на оръжия и изглежда на прага на това да се сдобие с ракета с ядрена бойна глава, която може да удари континенталната част на САЩ.   Американският президент нарече Ким "Човекът ракета", тръгнал на "самоубийствена мисия", а севернокорейският вожд нарече 71-годишния Тръмп "умопобъркано американско изкуфяло старче". В новогодишното си обръщение миналата седмица Ким каза, че има "ядрен бутон", който може да изстреля ракети навсякъде в САЩ, а Тръмп отговори, че има много по-голям и по-мощен "ядрен бутон".

Макенроу: Този сезон Григор Димитров има най-добри шансове за титла от Големия шлем

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/12/3111590_makenrou_tozi_sezon_grigor_dimitrov_ima_nai-dobri/?ref=rss


През този сезон Григор Димитров има най-добри възможности да стане шампион в турнир от Големия шлем, смята Джон Макенроу. Носителят на седем титли от най-значимите турнири в тениса и анализатор в "Евроспорт" каза, че българинът навреме е осъзнал докъде е стигнал в кариерата си.<br /><br />"Бях започнал да се тревожа, че времето на Димитров отминава, но той очевидно осъзна съвсем навреме къде се намира в развитието и кариерата си, а това е много важно за един играч....

Макенроу: Този сезон Григор Димитров има най-добри шансове за титла от Големия шлем

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/12/3111590_makenrou_tozi_sezon_grigor_dimitrov_ima_nai-dobri/?ref=rss


През този сезон Григор Димитров има най-добри възможности да стане шампион в турнир от Големия шлем, смята Джон Макенроу. Носителят на седем титли от най-значимите турнири в тениса и анализатор в "Евроспорт" каза, че българинът навреме е осъзнал докъде е стигнал в кариерата си.<br /><br />"Бях започнал да се тревожа, че времето на Димитров отминава, но той очевидно осъзна съвсем навреме къде се намира в развитието и кариерата си, а това е много важно за един играч....

Борисов: Въздухът в София ще е мръсен, докато по един човек се вози в автомобил (Стенограма)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659492

Борисов: Въздухът в София ще е мръсен, докато по един човек се вози в автомобил (Стенограма)Въздухът в София ще е мръсен, докато по един човек се вози в автомобил. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на последното заседание на Министерски съвет. Екоминистърът Нено Димов обяснява, че страната ни е единствената, която надвишава емисиите от серни окиси, и Борисов прави коментар, че тези емисии могат да спаднат,

Дейселблум: Еврозоната все още не е „устойчива към шокове“

https://www.investor.bg/evropa/334/a/deiselblum-evrozonata-vse-oshte-ne-e-ustoichiva-kym-shokove-253745/

Скоро бившият председател на Еврогрупата са нужни още усилия от страните членки на еврозоната за укрепването ѝ

Синдикатите на МВР спират протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659490

Синдикатите на МВР спират протеститеВъв връзка с настъпилата на 11 януари 2018 г. промяна в ситуацията около исканията, за които Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) протестира от лятото на 2017 г., Управителният съвет на СФСМВР реши Федерацията временно да преустанови протестните действия, считано от 12 януари 2018 г. Това съобщиха от синдикалната федерация на

"Евронюз": България прави заявка за Шенген като стриктно охранява границата си с Турция

http://www.mediapool.bg/evronyuz-bulgaria-pravi-zayavka-za-shengen-kato-striktno-ohranyava-granitsata-si-s-turtsiya-news274197.html

България се надява през шестте си месеца председателство на Съвета на ЕС да успее да убеди Брюксел, че е готова да стане член на Шенгенското пространство, се казва в репортаж на телевизия "Евронюз" от българо-турската граница.   София мобилизира ресурси за засилване на контрола по границата си с Турция и по данни на българските власти броят на мигрантите, които са я пресекли, е намалял с над 80 процента от 2015 г.   Въпреки това Европейският съюз не допуска България и съседна Румъния в Шенген заради неизпълнение на някои критерии в областта на върховенството на закона, посочва "Евронюз".   "Отношенията между българските гранични власти и турските гранични власти са отлични", заявява в интервю за телевизията Деян Моллов, регионален началник на граничната полиция.   "Въпросът с миграцията не ни тревожи в момента", казва кметът социалист на намиращото се до границата село Лесово, Димитър Бившев.   Хората в селото още си спомнят вълните от мигранти отпреди три години. Сред тях има и британски емигранти, които изглеждат доволни от сегашното положение. "Тук се чувствам в безопасност, защото не отваряме границите за всеки, чувствам се в безопасност", заявява Джанет пред камерата на "Евронюз".   Миграцията остава голям проблем за ЕС и България възнамерява да покаже на Брюксел, че прави всичко възможно да помогне с облекчаването на напрежението, посочва в заключение телевизията.

Синът на режисьора Дзефирели отхвърли обвиненията в секс тормоз срещу баща му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6659487

Синът на режисьора Дзефирели отхвърли обвиненията в секс тормоз срещу баща муСинът на известния италиански режисьор Франко Дзефирели, Пипо, отхвърли обвиненията в сексуален тормоз, отправени срещу баща му от страна на американския актьор Джонатън Шек, предаде Асошиейтед прес. По думите на Пипо Дзефирели клеветите на Шек носели всички белези на "преднамерена вендета", извършена срещу 94-годишния му баща.

AFP: Българското председателство започна удавено от протестни викове

https://www.actualno.com/europe/afp-bylgarskoto-predsedatelstvo-zapochna-udaveno-ot-protestni-vikove-news_653982.html

Българското шестмесечно председателство на ЕС започна шумно, тъй като протестиращи срещу корупцията блокираха улици в силно охраняваната столица София, пише агенция France Presse, цитирана от БГНЕС. Множество демонстранти скандираха „Мафия!”, „Оставка!”, „Спасете Пирин”, и „Искаме природа, не бетон”, осъждайки плановете за защитения от ЮНЕСКО Национален парк „Пирин”, в половината от който, според

България има право да стане член на Еврозоната, според Жан-Клод Юнкер

http://www.cross.bg/yunker-bulgariya-zapadnite-1565346.html

/КРОСС/ „Не казвам непременно, че България трябва да е следващият член на Еврозоната, но тя има пълно право да се присъедини". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на официалната пресконференция след срещите му с премиера Бойко Борисов и президент Румен Радев в петък. „Страната ви върви в правилната посока. Безработицата спада, а прогресът е много бърз", каза още Юнкер. Той подчерта, че работата по изготвянето на финансовата рамка на Европейския съюз не бива да се бави. Юнкер за пореден път изрази задоволството си от факта, че България определя бъдещето на Западните Балкани като един от основните приоритети на своето европредседателство. За мен е огромно удоволствие да съм в София отново. Отблизо следях подготовката не само за председателството, но и на процеса на присъединяване към ЕС от толкова години и винаги съм се гордял, че бяха човекът, който от името на ЕС подписах договора за присъединяване на България. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Българското председателство се случва в съществен момент за ЕС, имаме нужда от съгласие относно приоритетите на българското председателство, не само с българите, но и с другите граждани на ЕС, подчерта Юнкер. За нас от комисията това, което е най-важно, е подобряването на свързаността на Западните Балкани и относно Турция. Ако 1% от БВП стане реален бюджет, бихме могли да изпълним всичките очаквания на ЕК

България и Словения най-слабо засегнати от твърд Brexit

http://clubz.bg/62836-bylgariq_i_sloveniq_naj_slabo_zasegnati_ot_tvyrd_brexit

България, Словения и Кипър са държавите в ЕС, които ще са най-слабо засегнати от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това показва изследване на икономистите от инвестиционната банка Jefferies Дейвид Оуен и Марчел Александрович за това какъв дял от БВП ще изгуби всяка от страните от общността и ЕС като цяло.

Brexit ще навреди на британската икономика и с тази констатация се съгласяват и най-уважаваните анализатори. Вече има ясни доказателства, че британската икономика се е забавила значително и е изправена пред несигурност, пише Business Insider.

Тази несигурност принуди предприятията да забавят разходите, а инфлацията, причинена от слабия паунд, увеличи разходите за потребителите.

По-малко ясно е въздействието, което Brexit ще окаже върху икономиките на други страни в ЕС, особено при твърд Brexit, където търговските отношения на Великобритания с Общността се променят съществено.

Анализаторите от инвестиционната банка Jefferies са използвали проучване на специалисти по икономическа география, които анализират огромни масиви от данни, за да опишат потенциалните въздействия, които Brexit може да има върху страните от ЕС-27.

Според Оуен и Александрович проучването показва ясна картина на потенциалния икономически удар за отделните нации. Това е количествен израз за това каква част от БВП на всяка страна е изложена на риск в случай на твърд Brexit. 

Фактът, че Великобритания и Ирландия ще пострадат най-лошо едва ли е изненадващ, нито ударът в търговските центрове на Белгия и Холандия. Но от по-големите страни в ЕС-27 Германия е най-силно засегната, като на Италия и Испания това ще се отрази много по-малко, отбелязват икономистите.

Междувременно проучване на компанията Morgan McKinley показа, че броят на новите свободни работни места, регистрирани във финансовия център на Обединеното кралство - Ситито в Лондон, е намалял с 37% през декември 2017 г. спрямо декември 2016 г. - до 3150. Пореден знак, че опасенията, свързани с Brexit, набират сила, коментират от компанията.

Великобритания и Европейският съюз са изправени пред тежък Брекзит, каза през декември в Брюксел премиерът на България преди да предупреди, че ЕС не е готов за горчив развод с Обединеното кралство.

Броят на хората, търсещи работа, също регистрира огромен спад от 30% през декември, което създава възможност за увеличение на заплатите на работещите с 14 на сто. Има признаци, че европейците са все по-малко запленени от риска да работят във Великобритания, казва Хакан Енвер, оперативен директор на Morgan McKinley.

Петър Курумбашев: Регионите и градовете трябва да имат водеща роля в насърчаването на иновации в чиста енергия

http://pogled.info/european-parliament/petar-kurumbashev-regionite-i-gradovete-tryabva-da-imat-vodeshta-rolya-v-nasarchavaneto-na-inovatsii-v-chista-energiya.91838

/Поглед.инфо/ Евродепутатът призова да се улеснят тежките административни процедури за патентоване на продуктите, които затрудняват малките и средни предприятия

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум по проблемите на трудовата експлоатация и трафика на хора

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-svikva-forum-po-problemite-na-trudovata-eksploatatsiya-i-trafika-na-hora.91839

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова и фондация „Асоциация Анимус“ организират в партньорство кръгла маса на тема „Трудова експлоатация vs. Трудови права в България – законодателна рамка и предизвикателства“.

Над 31 млн. лева за отчуждаване на имоти дава Община Варна през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=367043

Над 31 млн. лева планира да заплати през 2018-та Община Варна за принудително отчуждаване на имоти, които са собственост на физически или юридически лица. От общата сума 16 млн. 465 хил. лева ще отидат за обезщетяване собствениците на земя, а 14.

Уволниха водача на протестите в "Пирогов"

http://www.cross.bg/pirogov-protestite-nito-1565345.html

/КРОСС/ Водачът на протестите в "Пирогов" доцент Стоян Сопотенски е дисциплинарно уволнен. Заповедта е от четвъртък. На този етап нито лекарят, нито ръководството на спешната болница коментират случая, информира Нова. Медиците от "Пирогов" протестираха с искане за оставка на директора си. Обвиненията им към професор Асен Балтов са, че управлява хаотично и некомпетентно. Лекарите се оплакват още от ниски възнаграждения, недостиг на лекарства и консумативи, както и от скандални назначения.  

Кралица Елизабет II се оплака от тежестта на короната (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6659477

Кралица Елизабет II се оплака от тежестта на короната (Снимки)Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната във филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен в неделя, предаде Ройтерс. В него тя за първи път говори за коронацията си преди 65 години. Принц Чарлз е разказвал как майка му се е упражнявала да носи 2,2-килограмовата корона на Св. Едуард, докато са го къпели като дете.

Без Коукалова на олимпиадата?

https://offnews.bg//zimni/bez-koukalova-na-olimpiadata-672790.html

Носителката на Световната купа по биатлон за сезон 2015/2016 година Габриела Коукалова от Чехия няма да участва на олимпиадата в Пьончан, гръмна местното издание blesk.cz.

Звездата на чешкия биатлон има проблеми със здравето, а решението за отпадането й от състава на страната за зимната олимпиада ще бъде обявено на 15 януари. Шефът на местната федерация Иржи Хамза обаче не беше чак толкова категоричен.

"Ще обсъдим всичко с Габи в понеделник. Тогава ще бъде обявен и съставът на Чехия за игрите и ще кажем категорично какво става около участието й в Пьончан", каза Хамза на свой ред в интервю пред местна медия.

Коукалова е участвала на две олимпиади в кариерата си - Ванкувър 2010 и Сочи 2014, като има в актива си два сребърни и един бронзов медал. Коукалова има и две световни титли. Заради травма обаче тя не е участвала все още в стартове през сезон 2017/2018 г.

Huawei отново осъди Samsung за патент

http://clubz.bg/62835-huawei_otnovo_osydi_samsung_za_patent

Китайската технологична компания Huawei успешно осъди Samsung за нарушаване на патент, съобщи Engadget.

Южнокорейският гигант трябва да спре продажбата на всеки продукт, който ползва въпросната технология (в случая - за безжична комуникация), както и да плати малка такса за китайският съд.

Съдебният спор между двете компании започна още през 2016 г, когато Huawei повдигна дело за нарушаване на редица патети, както в Китай, така и в САЩ. Китайците дори предложиха сделка за споделено лицензиране, но Samsung решиха, че ще има битка в съдебната зала. Миналият април китайски съд присъди в полза на Huawei и нареди на южнокорейците да платят 11,6 милиона долара за нанесени щети.

Проблем за Samsung са делата в Китай - при други обстоятелства компанията може просто да игнорира решението на съда, но за технологичният гигант изтегляне от огромния пазар на Поднебесната империя би било сериозен финансов удар.

Любопитно е, че Huawei от години е една от китайските компании, които активно крадат идеи от конкуренцията си за Китай. Това ги блокираше от западния пазар доскоро, докато не започнаха да разработват свои оригинални смартфони. Въпреки това и съвсем скорошни модели на компанията заемат дизайнерски елементи от iPhone и Samsung Galaxy.

Важно е да се признае на Huawei, че те са много по-внимателни от сънародниците си - редица китайски компании копират продукти на 100% и без никакви скрупули. Но ги продават само в страната.

Полицаите решиха временно да спрат с протестите

https://offnews.bg//obshtestvo/politcaite-reshiha-vremenno-da-sprat-s-protestite-672789.html

Полицейските протести временно ще бъдат преустановени. Това решение е взел Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Решението идва само ден, след като премиерът Бойко Борисов склони на искането, което полицаите поставят от миналото лято, за по-високо увеличение на заплатите им. Премиерът обеща да бъдат отпуснати 100 млн. лв. за 2018 г., като пое ангажимент подобно увеличение да има и през 2019 г., при условие, че МВР участва активно за пресичане на финансовите и данъчни престъпления, като по този начин повиши приходите в хазната.

По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов нарече протестите на полицаите "рекет"

„Протестите са насочени към нашите вътрешни проблеми, не към еврокомисарите. В една демократична държава всеки може да протестира, но не беше това моментът, защото се ангажира част от работата на силите на реда – трябва да охраняват и протестите, както и европредседателството – това са допълнителни разходи“, каза Симеонов.

За тази година правителството отпусна веднъж 55 млн. лв., които вече бяха разпределени. Това обаче не удовлетвори поставените искания за 15-процентно увеличение на заплащане в сектора, още повече, че от сметките бяха изключени държавните служители.

На дневен ред остават исканията за подобряване условията на труд и изцяло нов Закон за МВР

Исканията на синдикатите бяха поставени още през юли, когато се заканиха да протестират всеки ден от началото на българското председателство на Съвета на ЕС. Оттогава досега исканото от тях увеличение им беше отказвано от вътрешния министър Валентин Радев. Още тогава той поиска служителите да му посочат аргументи, с които държат на по-високи заплати. 

Японският премиер потегли за обиколката си в Европа, която включва и България

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/12/3111582_iaponskiiat_premier_potegli_za_obikolkata_si_v_evropa/?ref=rss


Японският премиер Шиндзо Абе отпътува от Токио за първата визита на японски ръководител в трите балтийски страни, България, Сърбия и Румъния, предаде агенция "Франс прес".<br /><br />Въпреки относителното успокояване на обстановката с наближаване на зимните олимпийски игри в Южна Корея, Абе продължава да призовава за "максимален натиск" върху Северна Корея заради ядрената ѝ и ракетна програма. "Искам да потвърдя сътрудничеството ни по севернокорейския...

Акула може да оцелее на вегетарианска диета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6659438

Акула може да оцелее на вегетарианска диетаАмерикански учени откриха, че вид малка чукоглава акула може да оцелее, като се храни само с водорасли, въпреки репутацията си на хищник, съобщи в. "Дейли телеграф". Някои чукоглави акули Sphyrna tiburo се хранят така и в естествена среда. Още преди 10 години биолози, изследвали стомаха на чукоглави акули Sphyrna tiburo,

В Кнежа задържаха двама заради незаконни цигари за 900 000 лв.

http://www.cross.bg/broya-tzigari-kytii-1565344.html

/КРОСС/ 248 кашона, съдържащи 124 090 кутии с цигари без акцизен бандерол са иззели вчера служители на РУ-Кнежа при поредната си спецакция. По случая са задържани 42-годишен и 44-годишна. На 11 януари, за времето от 07.00 часа до 11.00 часа е проведена полицейска операция по линия "Разпространение на акцизни стоки - цигари без бандерол" от служители на РУ - Кнежа. Извършени са проверки по ЗМВР на частни домове в града, обитавани от 42-годишен и 44-годишна. В помещение на стопанска постройка, използвано за склад за дърва за огрев, в чанта са установени да се държат 40 броя кутии цигари марка "Compliment blue" и 50 броя кутии цигари марка "Merilyn", всичките необлепени с български акцизен бандерол. В двора на имота се установи паркиран лек автомобил "Джип Чероки", собственост на 44-годишната. В багажното отделение и купето са намерени 3 броя кашони, съдържащи общо 1 500 броя кутии цигари марка "Cosmopolitan", 2 кашона, съдържащи 1 000 броя кутии цигари марка "Donatella", 2 кашона, съдържащи 1 000 броя кутии цигари марка "Corset", 3 броя кашони, съдържащи 1 500 броя кутии цигари марка "Merilyn" и кашон, съдържащ 500 броя кутии цигари марка "Compliment", всичките необлепени с български акцизен бандерол

Японският премиер потегли за обиколката си в Европа, която включва и България

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/12/3111582_iaponskiiat_premier_potegli_za_obikolkata_si_v_evropa/?ref=rss


Японският премиер Шиндзо Абе отпътува от Токио за първата визита на японски ръководител в трите балтийски страни, България, Сърбия и Румъния, предаде агенция "Франс прес".<br /><br />Въпреки относителното успокояване на обстановката с наближаване на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, Абе продължава да призовава за "максимален натиск" върху Северна Корея заради ядрената ѝ и ракетна програма. "Искам да потвърдя сътрудничеството ни по севернокорейския...

Азиатските пазари последваха възходящия импулс на Уолстрийт

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-последваха-възходящия-импулс-на-Уолстрийт_l.a_i.756163_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с повишения в петък, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 0,24% и затвори на...

Още един български треньор в Казахстан

http://clubz.bg/62834-oshte_edin_bylgarski_trenor_v_kazahstan

Бившият старши-треньор на "Лудогорец" Георги Дерменджиев започна в казахстанския "Ордабаси", съобщи клубът на официалния си сайт и в социалните мрежи.

Това е отборът, завършил на трето място в последния шампионат на страната след "Астана" на Станимир Стоилов и "Кайрат". Което означава, че през лятото ще играе в Лига Европа.

Целта пред Дерменджиев, който два пъти игра с "Лудогорец" в груповата фаза на Шампионската лига, и "Ордабаси", отново е призово класиране в първенството и добро представяне във втория по престиж евротурнир.

Специалистът от седмици преговаряше с "Ордабаси". Тимът вече води предсезонна подготовка.

Дерменджиев е третият наш специалист, начело на отбор в елита на Казахстан. Освен Мъри Стоилов там е и Стойчо Младенов, който предвожда "Кайсар". До миналата година в бившата съветска република беше и Димитър Димитров-Херо - в "Иртиш". 

Именно той замени Дерменджиев в Разград.

Затвор за бившия кмет на Рим, обядвал за сметка на държавата

http://www.moreto.net/novini.php?n=367041

Бившият кмет на Рим Иняцио Марино беше осъден на две години затвор за злоупотреби с държавни средства за лични цели. Марино обядвал 50 пъти, за което платил общо 13 000 евро. На първата съдебна инстанция Марино беше оправдан.

Кралицата смени доставчик на бельо заради недискретност

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kralicata-smeni-dostavchik-na-belio-zaradi-nediskretnost-6078141

Собственичката на фирмата за бельо 82-годишната г-жа Кентън сподели, че загубата на Елизабет Втора като клиент "я е убило"

Затвор за бургаски дилър, пласирал марихуана на Слънчака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659419

Затвор за бургаски дилър, пласирал марихуана на Слънчака22-годишният Иван Р. от Бургас влиза в затвора за пласиране на наркотици в курорта Слънчев бряг, решиха окръжни магистрати. Те наложиха ефективно наказание от 6 месеца на подсъдимия, който се призна за виновен и сключи споразумение със съда.. „лишаване от свобода“ на Иван Р., държал с цел разпространение и разпространил марихуана По данни от

Големи залежи от лед се показаха на повърхносттана Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659439

Големи залежи от лед се показаха на повърхносттана Марс Учени, които използваха изображения от орбитален космически кораб на НАСА, откриха осем места с големи залежи от лед близо до повърхността на Марс, които могат да подпомогнат бъдещи мисии на планетата, предаде Ройтерс. Ледените участъци са пробили на повърхността и са изложени върху стръмни склонове. Те са потенциални източници на вода.

Широката коалиция в Германия е договорена

http://www.transmedia.bg/2018/01/12/%d1%88%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be/

Пътят към нова широка коалиция в Германия е широко отворен. Канцлерът Ангела Меркел сключи споразумение за съвместно управление с досегашните си коалиционни партньори от Германската социалдемократическата партия (SPD), с което се дава началото на формални преговори за съставяне на ново правителство.

Споразумението трябва да бъде одобрено от конгрес на SPD, който вероятно ще се проведе на 21 януари. В партията има притеснения, че ако продължат напред с Меркел в коалиция, управляваща в Берлин от 2013 г. насам, само ще изгубят още популярност сред избирателите. Това беше и първият коментар на лидера на SPD Мартин Шулц алед като на септемврийските избори през 2017 г. партията отчете най-слабите резултати от основаването на Федералната република през 1949 г. насам.

„След изборите усещаме, че светът няма да ни чака и специално за Европа сме убедени, че е нужен нов тласък“, каза Меркел след края на преговорите, продължили до ранните часове на петъчния ден. „Предстоят ни трудни задачи. Коалиционните преговори вероятно няма да са по-лесни, отколкото проучвателните разговори.“

Лидерът на баварските партньори на Меркел от CSU Хорст Зеехофер заяви, че най-вероятно правителство ще има около Великден – някъде през март или април.

От София председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението е от голяма полза за Европа. „Изглежда, че от Германия днес идват добри новини“, коментира Бенжамен Грево, говорител на френското правителство. „Сделката е важна за стабилността и бъдещето на френско-германските отношения и особено за Европа“, добави той с надежда, че и двете партии ще одобрят споразумението.

Кога "не" означава "да", или има ли сексизъм в клип за европредседателството

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/12/3111562_koga_ne_oznachava_da_ili_ima_li_seksizum_v_klip_za/?ref=rss


<br /><br />Един от клиповете на българското председателство предизвика недоразумение и критики в социалните мрежи.<br /><br />Става въпрос за закачката с факта, че българите кимат "погрешно" според западняците и често жест с главата, който за нас означава "да", се тълкува от тях като "не".<br /><br />"Когато я срещнете за първи път, може да ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не...

Кога "не" означава "да", или има ли сексизъм в клип за европредседателството

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/12/3111562_koga_ne_oznachava_da_ili_ima_li_seksizum_v_klip_za/?ref=rss


<br /><br />Един от клиповете на българското председателство предизвика недоразумение и критики в социалните мрежи.<br /><br />Става въпрос за закачката с факта, че българите кимат "погрешно" според западняците и често жест с главата, който за нас ознавача "да", се тълкува от тях като "не".<br /><br />"Когато я срещнете за първи път, може да ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не...

Варна - новата столица на рока

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6659430

Варна - новата столица на рока

"В откритата атракционна зона на Морска гара ще се проведе през тази година голям рокфестивал. Той ще е с продължителност два дни, а публиката ще може да слуша на живо цели 8 рок банди. Ще е яко размазване", каза бившият кмет на Каварна Цонко Цонев след разговори с кмета на Варна Иван Портних. Община Варна определено има планове да продължи

Почина простреляният през декември данъчен служител

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pochina-prostrelianiiat-prez-dekemvri-danychen-sluzhitel-2072159

Почина простреляният данъчен служител Иво Стаменов, съобщиха от пресцентъра на Военномедицинска академия (ВМА), където мъжът беше настанен.

Простреляха слу

Русия готова да върне военната техника от Крим на Украйна

http://dnes.dir.bg/news/rusia-ukrina-voenna-tehnika-krim-26770186

Готови сме да предадем на Украйна цялата останала в Крим военна техника, в това число кораби, самолети и бронирани машини.

БСП с нов залп по Делян Добрев - дава го на прокурор за участие в схеми с обществени поръчки

https://offnews.bg//politika/bsp-s-nov-zalp-po-delian-dobrev-dava-go-na-prokuror-za-uchastie-v-sh-672781.html

БСП дава на прокуратурата сигнал за участие на депутата от ГЕРБ Делян Добрев в схеми за обществени поръчки.

"Налице е усвояване на огромен обществен, общински ресурс от един роднински кръг. Днес внасяме в прокуратурата документи за спечели обществени поръчки за над 50 млн. лв. Това са група търговски дружества, свързани помежду си чрез акционери, съдружници и управители. В тези дружества пряко или чрез свързани лица участва зетят на Делян Добрев - г-н Гаргов", заяви Елена Йончева от трибуната в Народното събрание. Тя каза още, че "Биволъ" и "Капитал" са правили разследвания и назовават по-висока сума, но документите, с които БСП разполага на този етап, са за 50 млн. лв.

"Настояваме също така прокуратурата да извърши проверка за участието на г-н Добрев в дружества, свързани с офшорни компании. Прилагаме документи, които показват, че роднинските фирмите, които печелят огромни обществени поръчки в различни сектори в община Хасково, получават парични средства от офшорни компании. Прокуратурата да провери как са обезпечени тези заеми и произхода на средствата", каза още тя. 

Делян Добрев отвърна на обвиненията на БСП, като заяви, че ако Елена Йончева не се уплаши и се подпише под сигнала до прокуратурата, ще я съди за набеждаване.

"Аз се радвам, че внасят този сигнал до прокуратурата, за да установи, че аз не съм свързано лице с фирмите, които се цитират. Нито пък съм възложител по смисъла на закона, за да съм в конфликт на интереси с който и да било", каза още той.

На въпрос дали Делян Добрев ще съди сайта "Биволъ" за разследванията, които Елена Йончева цитира, той отговори, че собствеността на медията вероятно е прикрита по начин, по който не може да бъде съдена. 

Грък, издирван 6 г. за серия измами, предаден на полицията в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6659378

Грък, издирван 6 г. за серия измами, предаден на полицията в БургасГрък, издирван от 6 г. за серия измами, е задържан и предаден на българските власти, съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас. На 8 януари т.г. 59-годишният Михаил Каракостас е предаден на полицията в морския град, тъй като част от престъпните си деяния извършил в Слънчев бряг. Той е обвинен за това, че в периода 7-19 юли, 2009 г.

Българското председателство започва със заем в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BgySECPWpZI/

Докато Kолегиумът на комисарите е на посещение в София по случай началото на Българското председателство на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа заем в размер на 100 млн. евро с българското предприятие за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“ за финансиране с цел повишаване на нивата на производство и научноизследователска и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните. Заемът се гарантира от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на Плана за инвестиции за Европа (плана „Юнкер“). В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов присъстваха на подписването на днешното споразумение от заместник-председателя Юрки Катайнен, българския министър на земеделието Румен Порожанов, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Проектът обхваща проектирането, изграждането и управлението на две нови съоръжения: съоръжение за ферментация в Пещера, Южна България, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени препарати за подобряване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов завод в Разград, Североизточна България, за производството на ваксини за животни.

Актриси обвиниха Джеймс Франко в сексуална експлоатация

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/12/3111567_aktrisi_obviniha_djeims_franko_v_seksualna/?ref=rss


Обвинения в злоупотреба с положение и непристойно поведение хвърлиха сянка върху репутацията на Джеймс Франко, който преди дни бе удостоен със "Златен глобус". Пет жени обвиняват актьора в различни форми на сексуална експлоатация, като според актрисата Роуз Макгауън Холивуд проявявал "избирателна глухота" и "слушал истории за този негодник" от години.<br /><br />Основните обвинения идват от четири бивши студентки на Франко, както и актриса, която той...

Актриси обвиниха Джеймс Франко в сексуална експлоатация

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/12/3111567_aktrisi_obviniha_djeims_franko_v_seksualna/?ref=rss


Обвинения в злоупотреба с положение и непристойно поведение хвърлиха сянка върху репутацията Джеймс Франко, който преди дни бе удостоен със "Златен глобус". Пет жени обвиняват актьора в различни форми на сексуална експлоатация, като според актрисата Роуз Макгауън Холивуд проявявал "избирателна глухота" и "слушал истории за този негодник" от години.<br /><br />Основните обвинения идват от четири бивши студентки на Франко, както и актриса, която той...

5 698 заявления за предоставяне на безплатни винетни стикери на хора с увреждания във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367039

5 698 заявления-декларации за предоставяне на безплатни винетни стикери на хора с увреждания са приети в социалните дирекции във Варна от началото на кампанията. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

Елизабет Втора се оплака, че короната ѝ тежи

http://clubz.bg/62833-elizabet_vtora_se_oplaka_che_koronata_%D1%9D_teji

Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната във филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен в неделя, предаде Ройтерс. В него тя за първи път говори за коронацията си преди 65 години.
Принц Чарлз е разказвал как майка му се е упражнявала да носи 2,2-килограмовата корона на Св. Едуард, докато са го къпели като дете. Кралицата носи две корони - тази и Имперската корона, която слага на официални събития. Такива са например откриването на годишната сесия на парламента, когато тя произнася речи, очертаващи законодателните планове на правителството.

Снимка БТА

"Не можеш да погледнеш надолу и да прочетеш речта, трябва да държиш речта високо. Защото ако се наведеш, вратът ти ще се счупи и короната ще падне - каза с усмивка Елизабет Втора. - Така че има някои недостатъци на короните, но иначе са доста важни".

Документалният филм показва как тя се взира с любопитство и след това се усмихва, докато потупва перлите, висящи от короната, тежаща един килограм. Две от тях са купени от нейната съименичка кралица Елизабет Първа от династията на Тюдорите.

"Те трябвало да послужат за обеци на кралица Елизабет. Не изглеждат много щастливи сега. Повечето перли искат да бъдат живи същества. Тези просто висят тук години наред, което е доста тъжно", каза британската кралица.

Елизабет Втора разговаря 1,5 часа с експерта по коронации Аластър Брус.

"Не задаваш на кралицата пряк въпрос, а правиш коментар, на който тя отговаря", обясни той.

Специалистът добави, че е останал с впечатлението, че Елизабет Втора не е привърженичка на тежката корона и е "много практична" в отношението си към този тип кралски украшения.

Връщайки се към спомените от коронацията си, британската кралица каза, че е имала затруднения и с роклята. Тя била украсена с копринена бродерия, перли, златни и сребърни нишки. 

"Спомням си момент, в който заседнах във власинките на килима и не можех да помръдна", добави тя.

Документалният филм, озаглавен "Коронацията", фокусира вниманието върху 2 юни 1953 г., когато кралицата е коронасяна след смъртта на баща си, крал Джордж Шести, предишната година.

В продукцията са използвани архивни кадри, които показват децата на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ана, тогава съответно на 4 и 2 години.

БТА

БСП внася сигнал в прокуратурата за поръчки за 50 млн. лв., печелени от близки до "зетя" на Делян Добрев фирми

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/12/3111544_bsp_vnasia_signal_v_prokuraturata_za_poruchki_za_50/?ref=rss


БСП иска прокуратурата да провери обществени поръчки в община Хасково за около 50 млн. лева, които са спечелени от "групи търговски дружества, свързани помежду си, пряко или косвено с едно лице - Даниел Гаргов". Това обясни пред "Дневник" депутатът от "БСП за България" Елена Йончева днес, след като в парламента социалистите съобщиха за сигнал до прокуратурата за фирми на "зетя на Делян Добрев от ГЕРБ" покрай скандала, станал известен като...

БСП внася сигнал в прокуратурата за поръчки за 50 млн.лв., печелени от близки до "зетя" на Делян Добрев фирми

http://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/12/3111544_bsp_vnasia_signal_v_prokuraturata_za_poruchki_za_50/?ref=rss


БСП иска прокуратурата да провери обществени поръчки в община Хасково за около 50 млн. лева, които са спечелени от "групи търговски дружества, свързани помежду си, пряко или косвено с едно лице - Даниел Гаргов". Това обясни пред "Дневник" депутатът от "БСП за България" Елена Йончева днес, след като в парламента социалистите съобщиха за сигнал до прокуратурата за фирми на "зетя на Делян Добрев от ГЕРБ" покрай скандала, станал известен като...

Ето къде ЧЕЗ ще спира тока

https://frognews.bg/novini/eto-kade-chez-shte-spira-toka-2018-01-12.html

Уважаеми клиенти, ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

”Формата на водата” взе наградата на американските кинокритици

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/formata-vodata-vze-nagradata-amerikanskite-kinokrititsi.html

Филмът „Формата на водата” (The Shape of Water, 2017) получи наградата на американските кинокритици занай-добър филм, съобщават световните агенции. Това стана на 23-тата церемония на тези награди в Санта Моника, калифорния. Режисьор на лентата е Гийермо дел Торо.

Домусчиев получи най-голямата до момента инвестиция по плана 'Юнкер'

https://offnews.bg//ikonomika/domuschiev-poluchi-naj-goliamata-do-momenta-investitcia-po-plana-iunk-672787.html

В присъствието на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов беше подписан заем в размер на 100 млн. евро. Средствата се отпускат Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и отиват при компанията на братя Домусчиеви "Хювефарма".

Средствата ще отидат за строеж на два нови завода за ветеринарни продукти в България, като очакваната обща инвестиция ще бъде на стойност 222 млн. евро. Двата нови завода ще бъдат в Пещера и Разград. 

Заемът се отпуска от Европейска инвестиционна банка и договорът за него беше подписан в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов на церемония в София. Подписите си под договора сложиха от заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделският министър Румен Порожанов и изпълнителният директор на "Хювефарма" Кирил Домусчиев.

Очаква се с тази инвестиция да бъдат създадени 210 нови работни места в селското стопанство в България. С този проект България влиза в топ 3 в плана „Юнкер“ като инвестиции на глава от населените и БВП.

Очаквайте подробности! 

Пред Юнкер и Борисов Домусчиев подписа най-голямата европейска сделка

https://offnews.bg//ikonomika/pred-iunker-i-borisov-domuschiev-podpisa-naj-goliamata-evropejska-sdel-672787.html

В присъствието на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов беше подписан заем в размер на 100 млн. евро. Средствата се отпускат Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и отиват при компанията на братя Домусчиеви "Хювефарма".

Очаквайте подробности! 

Затвор за бившия кмет на Рим, обядвал за сметка на държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659380

Затвор за бившия кмет на Рим, обядвал за сметка на държаватаБившият кмет на Рим Иняцио Марино беше осъден на две години затвор за злоупотреби с държавни средства за лични цели, съобщава БГНЕС. Марино обядвал 50 пъти, за което платил общо 13 000 евро. На първата съдебна инстанция Марино беше оправдан. Сега бившият градоначалник, който нарече присъдата „политическо преследване”,

ЕС финансира голям проект в българското земеделие

http://dnes.dir.bg/news/zemedelie-kiril-domusiev-plan-unker-huvefarma-biovet-26770187

Споразумение за 100 млн. евро в областта на селското стопанство беше подписано днес.

Борисов: 350 милиона евро влизат у нас по програма за намаляване на лихвите (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659394

Борисов: 350 милиона евро влизат у нас по програма за намаляване на лихвите (На живо)Започна пресконференцията на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов. Тя е относно подписването на проект в рамките на плана "Юнкер" за 100 милиона евро. Проектът е за нови работни места и да подпомогне развитието на българското селско стопанство. "Първо за току-що подписаните договори искаме да благодарим на Юнкер,

Издирват шофьор, блъснал дете във Варна и избягал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659391

Издирват шофьор, блъснал дете във Варна и избягал

Полицията издирва шофьор, блъснал дете на кръстовището на ул. "Подвис" и бул. "Левски" във Варна и избягал. Детето пресичало кръстовището с майка си, на пешеходна пътека, а колата завиваля наляво. Според очевидци возилото е бял джип, но марката не е известна. Момчето е откарано в болница, където са установено различни контузии.

В Македония се чудят дали президентът ще подпише закона за езиците

https://www.actualno.com/balkani/v-makedonija-se-chudjat-dali-prezidentyt-shte-podpishe-zakona-za-ezicite-news_653975.html

Македонският президент Георге Иванов предстои да подпише указа за утвърждаването на Закона за употребата на езиците, с който албанският ще бъде признат за официален език в Македония. Това отбелязва скопският телевизионен канал A1 On. Остава обаче открит въпросът дали Иванов ще сложи подписа си под указа за закона, който бе изпратен от парламента веднага след утвърждаването му. Македонският президент разполага със седемдневен срок, за да вземе решение. Телевизията припомня, че ако Георги Ивано

Днешни възрожденци от Широка лъка: Имаме 200 години просветно дело

https://www.actualno.com/smolyan/dneshni-vyzrojdenci-ot-shiroka-lyka-imame-200-godini-prosvetno-delo-news_653974.html

Хора с възрожденски дух и днес живеят в родопското село Широка лъка. Бегли изречения в стари книги навеждат на идеята, че просветно дело там има отпреди 200 години. С амбицията да го докаже се заема директорката на местното училище Маруся Бочукова. А мъждукащата пътеводна светлинка били само едно-две изречения в стари книги. В Държавния архив на Смолян тя открива и доказателствата. Още в първия ден със служители от архива в края на миналата година открили записки на историка Стефан Калайджиев

Уволниха дисциплинарно една от емблемите на ”Пирогов”

http://dnes.dir.bg/news/pirogov-uvolnenie-stojan-sopotenski-26770184

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов е уволнил дисциплинарно един от емблематичните лекари на болницата - доц. Стоян Сопотенски.

Почина простреляният в София данъчен

http://clubz.bg/62832-pochina_prostrelqniqt_v_sofiq_danychen

Починал е данъчният Иво Стаменов, който бе прострелян в София. Мъжът беше в изключително тежко състояние във Военномедицинска академия (ВМА).

Началникът на отдел във "Фискален контрол" на Националната агенция за приходите (НАП) беше прострелян на столичната ул. "Дунав" на 18 декември. Той бе гръмнат професионално в движение, докато кара джипа си БМВ Х5.

По повода премиерът Бойко Борисов свика внезапно съвещание в Министерския съвет, в което участваха ръководството на приходната агенция, главният прокурор Сотир Цацаров, министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на финансите Владислав Горанов.

След съвещанието беше обявено, че институциите приемат стрелбата като "изстрел срещу държавността". 

 

25 часа преговори дали да има преговори: Меркел и Шулц се разбраха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659395

25 часа преговори дали да има преговори:
Меркел и Шулц се разбраха24 часа продължиха преговорите в последния ден на сондажите за голяма коалиция в Берлин. Това е абсолютен рекорд дори за канцлера Ангела Меркел, която е известна с издръжливостта си по време на кризисн иситуации и вече има зад гърба си 17-часови заседания в Брюксел по време на еврокризата. В крайна сметка към 9 сутринта от кръговете на

Чепеларе се готви за 180-годишнина от освобождението си

https://www.actualno.com/smolyan/chepelare-se-gotvi-za-180-godishnina-ot-osvobojdenieto-si-news_653973.html

На 16 януари (вторник) община Чепеларе организира тържествено честване на 140-годишнината от освобождението на родопския град от турско иго. Празничните прояви започват от 11,30 часа на площад „Олимпийски“. Официалните лица ще произнесат своите поздравления към жителите и гостите на града. Ще бъде отслужен и водосвет за благоденствието на Чепеларе. В 12 часа тръгва литийно шествие към паметната плоча, поставена на мястото, където са посрещнати руските войски на ген. Черевин

Юнкер: България не е готова за Еврозоната

http://www.transmedia.bg/2018/01/12/%d1%8e%d0%bd%d0%ba%d0%b5%d1%80-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0/

България е постигнала напредък в усилията си да приближи икономиката си до тези на страните от Еврозоната, но направеното не е достатъчно и все още ѝ предстои работа Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София, цитиран от Reuters след заседание на еврокомисарите с българските министри в Националния дворец на културата ден след откриването на председателството на ЕС от България.

Юнкер похвали успехите на България в областта на публичните финанси, но добави, че всички членки на Евросъюза трябва първо да покрият критериите, ако искат да приемат еврото. „Не съм казвал, че България автоматично ще е следващият член на Еврозоната, но тя се движи в правилната посока,“ каза Юнкер. Сред причините той изтъкна, че „безработицата спад, бюджетната ситуация е силна, така че ако говорим за истинска конвергенция, България е постигнала напредък.“

„Това още далеч не е достатъчно и нашите български приятели го знаят“ добави Юнкер.

Коментарите на Юнкер следват изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, който вчера обяви, че България иска още това лято да подаде документи, за да стане част от т. нар. механизъм ERM-2, който да подготви страната за членство в Еврозоната.

Престоят на страна кандидат в ERM-2 е поне 2 години, а Горанов казва, че България не бърза и може да остане в механизма като наблюдател на част от институциите на Еврозоната. Готови сме да чакаме, докато сме напълно готови – колкото години се налага“.

Борисов: ЕС трябва да помисли за последствията от влошаване на отношенията с Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=367037

"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС". Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА българският премиер Бойко Борисов, предаде БТА. По думите на министър-председателя "ЕС трябва да помисли много сериозно за рисковете и последствията от влошаване на отношенията му с Турция".

Любомир Шопов: Разменният акт за ”Св. Стефан” ще е втора джамия в София

https://frognews.bg/novini/liubomir-shopov-razmenniiat-akt-stefan-shte-vtora-djamiia-sofiia.html

За мен голямата цел е да бъде изградена втора голяма джамия в София. Това е скритият ход на Ердоган, по мое мнение. Очаквам по време на европредседателството, той да заяви това желание на Турция. Това казва дипломатът Любомир Шопов.

Eвроизборите ще са догодина на 23-26 май

https://frognews.bg/svqt/evroizborite-shte-dogodina-23-26-mai.html

Франс прес съобщава, че следващите избори за Европейски парламент ще се проведат на 23-26 май. Датите били уговорени на среща на председателите на политическите групи в парламента.

В Турция върнаха на работа 1823 държавни служители

http://www.cross.bg/vlasti-ankara-slyzhiteli-1565343.html

/КРОСС/ Турските власти възстановяват на работа 1823 държавни служители, след като разследването срещу тях е показало, че нямат връзки с мрежата на ФЕТО, сочена от Анкара за организатор на опита за преврат от 2016 г. Служителите в публичния сектор бяха освободени от длъжност след обвинения, че са изтеглили кодираното приложение за съобщения Bylock, което според властите в Анкара е използвано от движението на намиращия се в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. В края на миналата година обаче турските власти обявиха, че приложението е било изтеглено от хиляди хора без тяхното знание.  

Нов епизод на "Хасковогейт": БСП с обвинения към Делян Добрев, той ще съди Йончева

https://www.actualno.com/politics/nov-epizod-na-haskovogejt-bsp-s-obvinenija-kym-deljan-dobrev-toj-shte-sydi-joncheva-news_653965.html

БСП ще сезира прокуратурата за обществени поръчки за над 50 млн. лв., спечелени от фирми, свързани с депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Това съобщи на брифинг в парламента народният представител от левицата Елена Йончева, предаде БГНЕС. Йончева обърна внимание, че става въпрос за спечелени поръчки за саниране на блокове от фирми, свързани с Добрев. Тя каза, че от документите, които ще внесат в прокуратурата, се посочват търговски дружества, в които участва зетят на Добрев. Веднага след брифинга н

Вносът от страни извън ЕС нараства с една четвърт до ноември

http://econ.bg/Новини/Вносът-от-страни-извън-ЕС-нараства-с-една-четвърт-до-ноември_l.a_i.756159_at.1.html

Между януари и ноември 2017 г. българският износ нараства с 11.8%, а вносът - с 15.4%, сочат данните на Националния статистически институт. За...

Съдят мъж за опит за убийство с нож пред столично заведение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659366

Съдят мъж за опит за убийство с нож пред столично заведениеСофийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Мартин Г. Той е обвинен за това, че на 28 август 2017 г. е направил опит умишлено да умъртви Ивайло Г. Деянието, макар и довършено, не е довело до смъртта на пострадалия, поради оказана своевременна медицинска помощ - престъпление по чл. 115 , във вр.чл.

Увеличават с половин милион лева парите за реставрация и консервация на паметници на културата

http://www.cross.bg/kyltyrata-tazi-durzhavata-1565342.html

/КРОСС/ „За реставрация и консервация на паметници на културата по принцип досега бяха отпускани 1 млн. лева, но от тази година вече ще бъдат 1,5 млн". Това обяви министърът на културата Боил Банов пред „Фокус" във връзка с грижата за недвижимото културно-историческо наследство в България и неговото финансиране. Той уточни, че средствата ще бъдат разпределяни чрез комисии за кандидатстване. „Тоест, могат да кандидатстват общини и частни собственици на имоти, които са ценност, след това комисията разглежда исканията и подпомага там, където е възможно и там, където желанията са адекватни. Така че правят се крачки в тази посока, не мога да кажа, че това е достатъчно, но при всички положения ние разработваме механизми, при които да има законови форми във фондове, от които да може да се инвестира пряко и да се помага много по-сериозно. Защото паметниците са много, тъй като нашата страна е богата както на археология, така и на интересни къщи, построени във времето. И истината е, че само с подадената ръка на държавата, на общините и на собствениците може да се върви напред", каза още министър Банов. Той поясни, че Министерството на културата работи активно за създаването на механизми, чрез които ясно да се вижда грижата на държавата за недвижимото културно наследство

Делян Добрев: Не съм свързан с фирмите, цитирани в иска на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659370

Делян Добрев: Не съм свързан с фирмите, цитирани в иска на БСПФирмите може да са свързани помежду си, но аз не съм свързан с тях. Това заяви депутатът Делян Добрев в парламента в отговор на изказването на народния представител от БСП Елена Йончева, че ще внесат иск в прокуратурата за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв от фирми, свързани с Делян Добрев.

Бездомник от Париж стана звезда в Twitter

https://www.actualno.com/europe/bezdomnik-ot-parij-stana-zvezda-v-twitter-news_653968.html

Френски бездомен мъж стана сензация в социалните медии като събра почти 20 000 последователи в Twitter с разказите си какво е да живееш из главните улици на Париж. Кристиан Паж, който е бил оберкелнер в скъп ресторант в луксозния столичен квартал Мадлен, остава без дом след развод, който го хвърля в депресия. 45-годишнишят мъж, роден в западното парижко предградие Версай, където са живели френските крале, си спомня, че е сервирал на бившия нападател от „Пари Сен Жермен” Зла

Тържество в Българското посолство в Лондон във връзка с Българското европредседателство

http://www.eurochicago.com/2018/01/tarjestvo/

Част от атмосферата на този концерт - който събра най-доброто от виртуозността на двамата талантливи джаз изпълнители, братя Владигерови, и красотата на българския ни фолклор, в изпълнението на Лондонския български хор с диригент Десислава Стефанова - може да се почувства от видеозапис с финала на концерта, когато тези две изкуства „заживяха” в непредвидима хармония.

Спад с почти 13% на българския износ за трети страни и увеличение с над 23% на вноса

http://www.cross.bg/noemvri-strani-treti-1565332.html

/КРОСС/ През периода януари - ноември 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 12.7% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 16 148.1 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия, Бившата югославска република Македония и Съединените американски щати, които формират 52.0% от износа за трети страни, сочи проучване на Националния статистически институт. През ноември 2017 г. износът на България за трети страни намалява с 12.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 385.7 млн. лева. През периода януари - ноември 2017 г. при износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2016 г. е отбелязан в секторите „Артикули, класифицирани главно според вида на материала" (47.7%) и „Разнообразни готови продукти" (25.8%) (табл. 4 от приложението). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Храни и живи животни" (14.0%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти" (8.5%). Вносът на България от трети страни през периода януари - ноември 2017 г. се увеличава с 23.6% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 19 322.5 млн. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия. През ноември 2017 г

Уволниха лекаря, повел протестите в "Пирогов"

https://www.actualno.com/healthy/uvolniha-lekarja-povel-protestite-v-pirogov-news_653967.html

Водачът на протестите в "Пирогов" доцент Стоян Сопотенски е дисциплинарно уволнен. Заповедта е от четвъртък. На този етап нито лекарят, нито ръководството на спешната болница коментират случая, предаде Нова телевизия. Медиците от "Пирогов" протестираха с искане за оставка на директора си. Обвиненията им към професор Асен Балтов са, че управлява хаотично и некомпетентно. Лекарите се оплакват още от ниски възнаграждения, недостиг на лекарства и консумативи, както и от скан

14 фотографи представят древните обичаи на България в Будапеща

https://www.actualno.com/goodnews/14-fotografi-predstavjat-drevnite-obichai-na-bylgarija-v-budapeshta-news_653969.html

Обичаят "Мъжко хоро в Калофер", провеждащ се всяка година на 6 януари, е включен в предстоящата изложба на Асоциацията на професионалните фотографи, която ще бъде открита в Будапеща на 18 януари 2018. Изложбата е под наслов "Древни традиции и обичаи от България" и ще бъде експонирана в унгарската столица със съдействието на Българския Културен Институт - Будапеща. Свои фотографии ще представят Александър Михайлов, Ани Петрова, Анастас Търпанов, Богдан Стойко, Владимир Мачоко

Мания за толерантност - клипът за председателството ни поощрявал сексуалния тормоз

https://www.actualno.com/curious/manija-za-tolerantnost-klipyt-za-predsedatelstvoto-ni-pooshtrjaval-seksualnija-tormoz-news_653959.html

"Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: "Не" никога не значи "да". Основно правило за съгласие и уважение към жените". Това написа относно клипа за българското председателство на ЕС в официалния си профил в Twitter френския евродепутат Карима Дели, която е председател на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент. Contrairement à ce que prétend ce clip

Другото лице на 11 януари. „Хубава си, моя горо“

http://www.eurochicago.com/2018/01/hubava/

В деня на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, когато в Народния театър в София имаше тържествена церемония с участието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на ЕП Антонио Таяни, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и други официални лица, не само по улиците на София, но и в други български и европейски градове имаше протести, организирани от наши сънародници. Освен в защита на Пирин, те бяха и против корупцията и беззаконието, които за съжаление въобще не са си отишли от страната, която в момента председателства Европейския съюз.

"Орфей" излиза на варненска сцена

http://www.moreto.net/novini.php?n=367035

Визуалният спектакъл по мотиви от древната митология "Орфей" ще види тази вечер варненската публика, припомня Moreto.net. Спектакълът е ще се играе в Кукления театър, но е предназначен за възрастни. Постановката е на Боян Иванов, а в ролите ще видим Стоян Стоянов, Миляна Ношкова, Теодор Христов, Боян Стоянов, Веселина Калчева, Гергана Господинова, Иван Шумаров, Диана Цолевска, Красимир Добрев.

EVN България с отличие за най-добър проект в сферата на човешките ресурси

http://www.cross.bg/bulgariya-beshe-ypravlenie-1565341.html

/КРОСС/ Компанията беше отличена от Българска асоциация за управление на хора в "Годишните HR награди" на асоциацията EVN България спечели първо място в категория „Най-добър HR проект на голяма компания" в петите „Годишни HR награди", организирани от Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). Наградата беше връчена на церемония в София на 11.01.2018 г. Отличието е присъдено за проект "ПЕП - Програма за Ефективност и Постижения". ПЕП е международно позната програма, която в EVN България беше въведена по иновативен начин, с което беше провокиран интересът и спечелена подкрепата на всички сътрудници в компанията. ПЕП е насочен към цялостен модел на поведение: от личностно присъствие пред колегите и клиентите, до начин на работа и сътрудничество в екип; използване на IT решения и умения за управление на стреса. Въвеждането на програмата цели осигуряване на позитивна атмосфера на работа, повишаване на ангажираността, добра организация и баланс на работното място. EVN България е един от най-големите работодатели в България, осигуряващ заетост на над 2200 български специалисти и ежегоден стаж на десетки младежи. Конкурсът за годишните HR награди на БАУХ е престижна платформа за споделяне и отличаване на иновативни и успешни практики, реализирани на национално ниво в България. Журито, оценяващо кандидатурите, е съставено от утвърдени експерти в областта на човешките ресурси в страната.  

Боил Банов: Половин милион повече за рестарвация на културни паметници през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659364

Боил Банов: Половин милион повече за рестарвация на културни паметници през 2018 г.За реставрация и консервация на паметници на културата по принцип досега бяха отпускани 1 млн. лева, но от тази година вече ще бъдат 1,5 млн. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с грижата за недвижимото културно-историческо наследство в България и неговото финансиране.

Предприятия ще протестират заради скъпия ток

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/12/3111556_predpriiatiia_shte_protestirat_zaradi_skupiia_tok/?ref=rss


Предприятия, членуващи в основните бизнес организации, се готвят да протестират заради високите цени на тока. Протестът е насрочен за 31 януари, но подлежи на допълнително съгласуване между организациите.<br /><br />Това се разбира от съобщение на Българската стопанска камара до медиите след проведено снощи заседание на Асоциацията на организациите на българските работодатели, която през 2018 г. ще се председателства на ротационен принцип от камарата.<br /><br...

Хиляди на опашка да се простят с Петър Христов

http://dnes.dir.bg/news/poklonenie-biznesmen-petar-hristov-26770180

Хиляди хора чакат пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски във Велико Търново, за да се простят с убития Петър Христов.

Предотвратиха опит за внасяне на наркотици в Плевенския затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659358

Предотвратиха опит за внасяне на наркотици в Плевенския затворПредотвратен е опит за внасяне на наркотици в Плевенския затвор, съобщиха от областната дирекция на МВР в Плевен. Открити са амфетамин и марихуана при проверка, извършена от служители на "ГДИН", в личния багаж на 25-годишен мъж от Плевен, който изтърпява присъда в затвора. На дъното на сак за дрехи са намерени седем полиетиленови топчета с размери

Режисьорът на клипа за председателството ни: Не трябваше да има неща, с които не всеки се гордее

https://www.actualno.com/cinema/rejisioryt-na-klipa-za-predsedatelstvoto-ni-ne-trjabvashe-da-ima-neshta-s-koito-ne-vseki-se-gordee-news_653964.html

Захванах се с клипа за първото ни председателство на Съвета на ЕС, защото темата е България. Така режисьорът на клипа за европейското ни председателство Божидар Велинов сподели пред Actualno.com защо е приел задачата да направи видеото "България - Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед". "Беше предложение от приятел, който реши, че аз съм човекът за тази задача... искаше ми се да не го разочаровам", добави г- Велинов. Режисьорът каза и, че е имало много отпаднали от

Лекари от общински болници в страната излизат на протест на 15 януари

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/12/3111563_lekari_ot_obshtinski_bolnici_v_stranata_izlizat_na/?ref=rss


Лекари от общински болници в цялата страна ще протестират на 15 януари (понеделник) срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.<br /><br />Между 12 и 13 ч. персоналът на лечебните заведения ще спре работа и ще излезе или пред съответната болница, или пред сградата на общината в знак на протест, съобщиха от Сдружението на общинските болници в България. Към момента участие в протеста са потвърдили повечето членове на сдружението – общински болници,...

Общински болници от цялата страна излизат на протест на 15 януари

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/12/3111563_obshtinski_bolnici_ot_cialata_strana_izlizat_na/?ref=rss


Общински болници в цялата страна ще протестират на 15 януари (понеделник) срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.<br /><br />Между 12 и 13 ч. персоналът на лечебните заведения ще спре работа и ще излезе или пред съответната болница, или пред сградата на общината в знак на протест, съобщиха от Сдружението на общинските болници в България. Към момента участие в протеста са потвърдили повечето членове на сдружението – общински болници, намиращи се...

Заради очаквания снеговалеж спират камионите през Котленския проход

https://www.actualno.com/society/zaradi-ochakvanija-snegovalej-spirat-kamionite-prez-kotlenskija-prohod-news_653963.html

Поради очакваните снеговалежи и влошаването на времето от 13.00 ч. се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 т през Котленския проход - път II-48 Котел - Омуртаг. Обходните маршрути за шофьорите на МПС над 12 т са през Прохода на Републиката и Ришки проход. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). През нощта се очаква снеговалеж и понижение на температурите. Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов ре

Мраморен блок премаза работник до смърт във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659417

Мраморен блок премаза работник до смърт във ВрацаРаботник от фирма за обработка на скални материали в западната промишлена зона на Враца загина след като бе премазан от мраморен блок. Скалният къс се стоварил върху главата на 42-годишния Пламен Петков и в много тежко състояние той бил приет в местната реанимация. Въпреки усилията на лекарите, премазаният мъж починал вследствие на несъвместими с

Повишени са нормите на "естествен уран" във водата на село Владимирово, Хасковско

https://www.24chasa.bg/region/article/6659346

Повишени са нормите на "естествен уран" във водата на село Владимирово, ХасковскоНаднормено съдържание на показателя "естествен уран" е установено в питейната вода на село Владимирово, община Тополовград, съобщиха от РЗИ - Хасково. Здравната инспекция е издала на ВиК - Стара Загора предписание да осигури чиста вода за пиене и готвене, след като употребата за такива нужди се ограничава.

Износът ни за ЕС с 10.9 % повече през януари - октомври 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659360

Износът ни за ЕС с 10.9 % повече през януари - октомври 2017 г.През периода януари - октомври 2017 г. износът на България за ЕС се увеличава с 10.9 на сто спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 28 769.3 млн. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт. През октомври 2017 г. износът за ЕС нараства с 11.2 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 226.

"Икономист": Ако адът са другите, България е рай

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111554_ikonomist_ako_adut_sa_drugite_bulgariia_e_rai/?ref=rss


Ако адът са другите хора, Екатерина Светулкова, 82-годишна жителка на село Баница в Северозападна България, трябва да е в рая, пише британското списание "Икономист" в статия под заглавие "Ако адът са другите, България е рай", цитирана от БТА.<br /><br />"Тук няма жива душа", въздъхва Светулкова. Децата ѝ живеят другаде, останали са ѝ малцина приятели и тя не знае към кого да се обърне, ако има нужда от помощ. "Това е страшна самота", добавя...

ЧЕЗ информира за планови прекъсвания през следващата седмица

http://www.cross.bg/mahala-mestnost-georgi-1565340.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 15 - 19 януари 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ СОФИЯ-ГРАД Община БАНКЯ На 15.01.2018 г. /08:30 - 13:00 ч./ - Банкя, Общ. Столична: УПИ VІ-1445, Варна, Жан Дьо Лафонтен, Жан Дьо Лафонтен, Княз Борис I/Д.Благоев/, Кресна, Кресна, Майор Коста Паница/Толбухин, Методи Иванов, Методи Иванов, Окол, Перущица/19-та/, Св.Св.Кирил и Методий, Св.Св.Кирил и Методий, Свилен Миланов, Синеморец, Синеморец, ХV-78а Кв 54, Чешма IIНа 15.01.2018 г. /08:30 - 13:00 ч./ - София На 15.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч.; 12:00 - 16:15 ч./ На 16.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч./ - Банкя, Общ

Над 100 млрд. евро са дълговете на гърците към държавата

http://dnes.dir.bg/news/evro-darzhavata-pobedata-siriza-dalzhat-gartzite-26770179

Не само Гърция има дългове към международните кредитори, но и самите гърци имат задължения към собствената си държава, възлизащи на трицифрено число милиарди евро.

От туристическия бранш с писмо до премиера, търсят консенсусно решение за Банско

http://www.cross.bg/razvitie-sreda-pirin-1565339.html

/КРОСС/ Туристическият бранш внесе предложение в Министерски съвет в търсене на консенсусно решение за Пирин и ски зоната в Банско. Новият план за управление на Пирин предизвика протести на природозащитниците, изкара и на контрапротест привърженици на развитието на ски зоната. В тази връзка от Асоциацията на българските туроператори и травъл агенти, Българската асоциация за алтернативен туризъм и директора на Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма беше внесено в МС следното предложение за търсене на консенсусно решение за Пирин и ски зона Банско за устойчиво развитие на планински туризъм в Р България Ето какво гласи то: Уважаеми Г-н Министър-Председател, На 26.12.2017 г. по мейл и в деловодството на МС беше внесено предложение за създаване на оперативна работна група към Министерски съвет от представители на туристическия бизнес и на екологични сдружения, за търсене на консенсус за развитието на ски-туризма в Национален парк Пирин и развитие на планинския и ски-туризъм в България. С Решението на МС от 28.12.2017 г. по същество не беше предложено никакво смислено и обществено приемливо решение. Факт е, че общественото напрежение расте и то не е защото това решение беше взето между празниците, в отсъствие на икономически анализ и добре защитени от практиката мотиви, решение, което обижда българския народ и то на старта на българското европредседателство

Командирът на военния флот: Само ВМС могат да гарантират морския суверенитет на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659349

Командирът на военния флот: Само ВМС могат да гарантират морския суверенитет на БългарияВоенният флот е лицето на морска България и само той може да гарантира морския суверенитет на страната, каза днес командирът на Военноморските сили /ВМС/ контраадмирал Митко Петев по време на тържеството по случай 119-та годишнина от основаването на Щаба на ВМС. Той допълни, че ако в настоящия момент не бъдат взети необходимите мерки,

С децата в почивните дни (13 и 14 януари)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/12/3108837_s_decata_v_pochivnite_dni_13_i_14_ianuari/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

В Кипър се мръщят на Валери Божинов

https://offnews.bg//futbol/v-kipar-se-mrashtiat-na-valeri-bozhinov-672784.html

Бившият нападател на националния отбор Валери Божинов не е особено желан от треньора на кипърския Анортозис Рони Леви.

Валери кара проби в Анортозис, но формата му явно не е впечатлила израелския специалист, който търси подсилване на атаката, пише  местното издание "Политис", цитирано от Спортал. Бившият нападател на грандове като Ювентус, Манчестър Сити, Парма, Спортинг (Лисабон), Левски, Партизан Белград не е негов първи избор.

Леви търси нападател в добра игрова форма, който да бъде готов незабавно да помогне на тима в борбата за титлата в Кипър.

Провъзгласилият се Императора по време на престоя си в Китай таран не е играл от септември, а от началото на октомври е без отбор, след като прекрати договора си с швейцарския Лозана. Именно това не пасва на концепцията на треньора за желаното ново попълнение.

Наставникът на гранда от Острова на Афродита все пак не се е отказал от българина и може да се обърне към него, ако не намери по-подходящ нападател.

Междувременно бившият национал продължава да тренира самостоятелно в Белград в очакване да си намери нов клуб.

Огромен пожар на гарата в Нотингам (видео)

https://offnews.bg//sviat/ogromen-pozhar-na-garata-v-notingam-video-672782.html

Огромен пожар избухна на гара в английския град Нотингам. Тя е евакуирана. 60 огнеборци се борят с пламъците, предаде Би Би Си.

Няма данни за пострадали, обяви говорител на спешната медицинска служба.

Пожарът е тръгнал от основната чакалня и се е разпрострял чак до покрива.

Инцидентът предизвика закъснения в местната транспортна мрежа.

Видео клипове, публикувани в социалните мрежи, показват пламъци и дим да излизат от сградата в ранните петъчни часове.

Борисов: Ние винаги ще сме с Европа по въпроса за Турция

https://frognews.bg/novini/borisov-nie-vinagi-shte-sme-evropa-vaprosa-turtsiia.html

”Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС”. Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА българският премиер Бойко Борисов.

3-те зодии с най-силна интиуция

https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-s-naj-silna-intiucija-news_653960.html

Всеки има 6-то чувство, но при някои хора то е развито до по-висока степен. Ето кои зодии могат напълно да се доверят на вътрешните си усещания и няма да сбъркат, защото се открояват с най-силна и вярна интуиция. 1. Скорпион Представителите на този зодиакален знак се отличават с голяма проницателност. Обикновено имат специфичната дарба да предричат разни неща, още преди да са се случили. Любими реплики са им "Е, казах ли ти?" и "Бях сигурна, че съм прав!" Хубаво е да се в

В интерес на всички е европрокуратурата да заработи възможно най-бързо, смята Цачева

https://offnews.bg//politika/v-interes-na-vsichki-e-evroprokuraturata-da-zaraboti-vazmozhno-naj-bar-672783.html

В интерес на всички европейски граждани е Европейската прокуратура да започне да функционира възможно най-бързо. Ще работим приоритетно за институционализиране на Службата и за изграждане на отношенията с партньорските институции и служби, с неучастващите държави членки и с трети страни, заяви преди минути министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на клъстерната среща „Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие“, съобщават от Министерството на правосъдието.

Пред колегиума на еврокомисарите Франс Тимерманс, Федерика Могерини, Йоханес Хан, Невен Мимица, Димитрис Аврамопулос, Кристос Стилианидис, Вера Йоурова и Джулиан Кинг Цачева е заявила, че българското председателство разчита на добра комуникация и взаимно сътрудничество в насока структуриране на Европейска прокуратура.

„Окуражени сме от обстоятелството, че с голямо мнозинство Европейският парламент даде зелена светлина на инициативата“, допълни Цачева.

В изказването си тя акцентира, че ключово значение в област „Правосъдие“ е подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства, както и създаването на работещ механизъм за съхраняване на данни.

По думите ѝ въвеждането на минимален стандарт на европейско равнище за изпращането и изпълнението на молби за правна помощ за предоставяне на електронни доказателства ще е полезен инструмент в борбата срещу престъпността. Мерките ще улеснят разследващите органи при упражняването на тяхната компетентност.

Министър Цачева обърна внимание и на амбицията на българското председателство за успешното приключване на тристранните разговори по предложението за Директива за борба с изпирането на пари по наказателноправен ред.

Големите актьори, претърпели пълна трансформация

https://www.vesti.bg/lyubopitno/golemite-aktiori-pretyrpeli-pylna-transformaciia-6078142

В стремежа си към перфектно изпълнение, звездите надхвърлят границите на възможностите на телата и психиката си

Стотици във Велико Търново чакат да се простят с бизнесмена Петър Христов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659345

Стотици във Велико Търново чакат да се простят с бизнесмена Петър ХристовСтотици чакат пред Двореца на културата и спорта във Велико търново, за да се простят с убития бизнесмен Петър Христов. Представители на различни прослойки, от работници в неговите фирми през бизнес партньори, представители на местната власт в цялата област, университетски преподаватели, спортисти чакат търпеливо с букети и венци,

Чавушоглу и Лавров се чуха по телефона, обсъдили ситуацията в Идлиб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659343

Чавушоглу и Лавров се чуха по телефона, обсъдили ситуацията в ИдлибМинистрите на външните работи на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров разговаряха днес по телефона, съобщи източник от турското министерство на външните работи, цитиран от ТАСС и БТА.  Източникът посочи, че разговорите са се състояли по инициатива на Русия. Според информация на в. "Сабах" двете страни са обсъдили ситуацията в зоната за

"Белият петрол", който захранва джихада

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/beliiat-petrol-kojto-zahranva-dzhihada-6078136

Парите от наркотрафика дават нова възможност групи като "Ислямска държава" да продължат дейността си, пише Руслан Трад за Vesti.bg

Вносът от страни извън ЕС нараства с една четвърт до ноември

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/12/3111537_vnosut_ot_strani_izvun_es_narastva_s_edna_chetvurt_do/?ref=rss


Между януари и ноември 2017 г. българският износ нараства с 11.8%, а вносът - с 15.4%, сочат данните на Националния статистически институт.<br /><br />За единадесетте месеца на миналата година от България са изнесени стоки на обща стойност 48.1 млрд. лв., а вносът е за 53.7 млрд. лв.<br /><br />Само през ноември износът е за 4.7 млрд. лв., с 4.8% по-висок от същия месец на предходната, а вносът нараства с 15 на сто до 5.5 млрд. лв.<br /><br />През периода...

Споразумението между Меркел, Зехофер и Шулц в детайли

https://www.investor.bg/evropa/334/a/sporazumenieto-mejdu-merkel-zehofer-i-shulc-v-detaili-253751/

Договорен е таван за приема на бежанци, Германия е готова да плаща повече в общия европейски бюджет, няма да има увеличение на данъците

Министър Цачева: В интерес на всички е Европейската прокуратура да заработи възможно най-бързо

http://www.cross.bg/tzacheva-prokyratyra-bulgarskoto-1565338.html

/КРОСС/ В интерес на всички европейски граждани е Европейската прокуратура да започне да функционира възможно най-бързо. Ще работим приоритетно за институционализиране на Службата и за изграждане на отношенията с партньорските институции и служби, с неучастващите държави членки и с трети страни, заяви преди минути министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на клъстерната среща „Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие". Пред колегиума на еврокомисарите Франс Тимерманс, Федерика Могерини, Йоханес Хан, Невен Мимица, Димитрис Аврамопулос, Кристос Стилианидис, Вера Йоурова и Джулиан Кинг министър Цачева изтъкна, че българското председателство разчита на добра комуникация и взаимно сътрудничество в насока структуриране на Европейска прокуратура. „Окуражени сме от обстоятелството, че с голямо мнозинство Европейският парламент даде зелена светлина на инициативата", допълни Цачева. В изказването си тя акцентира, че ключово значение в област „Правосъдие" е подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства, както и създаването на работещ механизъм за съхраняване на данни. По думите й въвеждането на минимален стандарт на европейско равнище за изпращането и изпълнението на молби за правна помощ за предоставяне на електронни доказателства ще е полезен инструмент в борбата срещу престъпността. Мерките ще улеснят разследващите органи при упражняването на тяхната компетентност

Уволниха водача на протестите в „Пирогов“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uvolniha-vodacha-na-protestite-v-pirogov-2072108

Водачът на протестите в "Пирогов" доцент Стоян Сопотенски е дисциплинарно уволнен. Заповедта е от четвъртък, посочва

Елена Йончева с нови сигнали срещу Делян Добрев, той се закани да я съди

//dariknews.bg/novini/bylgariia/elena-ioncheva-s-novi-signali-sreshtu-delian-dobrev-toj-se-zakani-da-ia-sydi-2072123

Депутатът от БСП Елена Йончева ще предаде в прокуратурата доказателства, че фирми, близки до Делян Добрев и зет му, са санирали различни сгради и са усвоили обществени поръчки за 50 млн. лева. Йончева обяви в кулоарите на парламента, че скандалите

Предизвикателство: Познайте коя от тези красавици е майката и коя е дъщерята (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/predizvikatelstvo-poznajte-koia-ot-tezi-krasavici-e-majkata-i-koia-e-dyshteriata-snimki-2072132

Можете ли да познаете коя от тези красавици е майката и коя е дъщерята?

След обещание за допълнителни 100 млн. лв. - най-големият полицейски синдикат спира протестите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-obeshtanie-za-dopylnitelni-100-mln.-lv.-naj-golemiiat-policejski-sindikat-spira-protestite-2072131

След като получиха 100 млн. лева за заплати на среща при премиера, очаквано най-големият полицейски синдикат спира протестите. Това става ясно от съобщение до медиите.
 

Депутатите приеха повторно Антикорупционния закон въпреки президентското вето

http://econ.bg/Новини/Депутатите-приеха-повторно-Антикорупционния-закон-въпреки-президентското-вето-_l.a_i.756158_at.1.html

Народното събрание прие повторно Антикорупционния закон въпреки президентското вето, предаде БГНЕС. При първото гласуване 222 народни представители...

24-часова транспортна стачка в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=367030

Гръцките транспортни работници обявиха в петък 24-часова стачка, в знак на протест срещу внесения в парламента законопроект, предвиждащ нови мерки за икономии. Днес в цялата страна няма да работят служителите в железопътния транспорт.

Добрев: Не съм свързан с фирми, за които ме обвинява БСП

http://dnes.dir.bg/news/bsp-firmi-deljan-dobrev-26770176

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отхвърли новите обвинения на Елена Йончева - че свързани с него фирми са печелили обществени поръчки на стойност 50 млн. лева.

Берлускони: Съвсем естествено е жените да бъдат доволни, когато един мъж ги ухажва

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6659331

Берлускони: Съвсем естествено е жените да бъдат доволни, когато един мъж ги ухажваЗа бившия италиански премиер Силвио Берлускони е съвсем естествено жените да се почувстват поласкани, когато станат обект на ухажване от страна на мъжете, съобщават Франс прес и Ройтерс. Апенинският политик приветства позицията на френската актриса Катрин Деньов, която защити мъжете след лавината от скандали,

Борисов и Юнкер се обединиха около Западните Балкани като приоритет

https://www.actualno.com/politics/borisov-i-unker-se-obediniha-okolo-zapadnite-balkani-kato-prioritet-news_653958.html

Западните Балкани бяха изтъкнати като основен приоритет на българското европредседателство и ЕС по време на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Също така беше обсъдено и партньорството между българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство на страната ни. Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са п

От 13 часа се спира движението на камионите над 12 т през Котленския проход

http://www.cross.bg/dvizhenieto-prohod-putna-1565337.html

/КРОСС/ Шофьорите да тръгват на път само с автомобили подготвени за зимни условия Поради очакваните снеговалежи и влошаването на времето от 13 ч. днес - 12 януари, се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 т през Котленския проход - път II-48 Котел - Омуртаг. Обходните маршрути за шофьорите на МПС над 12 т са през Прохода на Републиката и Ришки проход. През нощта се очаква снеговалеж и понижение на температурите. Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. За поддържане на републиканските пътища в готовност са около 3000 машини. Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които не им се налага спешно да пътуват през нощта, да отложат тръгването за утре сутрин. Необходимо е автомобилите им да са с подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е необходимо, и да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за пътуване при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ

Царските имоти се делят между Симеон, Мария Луиза и 5-те деца на леля им Надежда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658737

Царските имоти се делят между Симеон, Мария Луиза и 5-те деца на леля им НадеждаБратовчедите на царя нямат наследници, само един незаконен, който никога не се е виждал с майка си княгиня Маргарета Херцогинята Софи 50 г. работила като моден директор на “Нина Ричи” Срещу колко души България води дела за царските имоти? И кой освен Симеон II и сестра му Мария Луиза са наследници на царете Фердинанд и Борис III?

БСП внася сигнал в прокуратурата на Делян Добрев

https://frognews.bg/novini/bsp-vnasia-signal-prokuraturata-delian-dobrev.html

БСП ще внесе в прокуратурата сигнал за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв. от близки до Делян Добрев фирми.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване