Тръмп не иска африканци, а повече норвежци в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/12/3111432_trump_ne_iska_afrikanci_a_poveche_norvejci_v_sasht/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп е попитал вчера за какво са им на Съединените щати имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и страните в Африка, съобщиха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс", позовавайки се на пожелали анонимност източници.<br /><br />"Защо искаме да идват всички тези африканци? Това са мизерни държави... Трябват ни повече хора от Норвегия".<br /><br />Тръмп направил този коментар пред сенатора демократ Дик Дърбин и...

17 души загинаха, а над 40 души са в неизвестност след калните свлачища в Калифорния

https://offnews.bg//sviat/17-dushi-zaginaha-a-nad-40-dushi-sa-v-neizvestnost-sled-kalnite-svlac-672777.html

17 души загинаха, а над 40 души са в неизвестност след калните свлачища в Южна Калифорния, съобщиха Франс прес и БТА.

"Издирваме 43 души... Това число се променя постоянно", заяви шериф Бил Браун от окръг Санта Барбара.

До момента властите са потвърдили смъртта на 17 души, но е възможно броят им да се увеличи. 

Калните свлачища в югозападния щат на САЩ разрушиха много къщи и прекъснаха пътища.

Природното бедствие бе причинено от проливни валежи в понеделник и вторник в райони, оголени от големия пожар в Калифорния миналия месец.

Вижте реакциите на американци, които опитват любими български ястия (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6659206

Вижте реакциите на американци, които опитват любими български ястия (Видео)Трима американци опитаха любимите ястия на българите, а техните реакция бяха заснети в клип, разпространяван в социалните мрежи. Мади, Черил и Ник вкусиха пържени картофи със сирене, кюфте с гарнитура от шопска салата, „Снежанка“ и картофи с копър, а за десерт – бисквитена торта, предаде "Дарик". Пържените картофи бяха добре приети от

Кола спря в тераса на блок след катастрофа в Айтос, шофьорката ранена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659197

Кола спря в тераса на блок след катастрофа в Айтос,  шофьорката раненаЛек автомобил "Кия Пиканто" спря в тераса на жилищен блок в Айтос минути след катастрофа на кръстовището на ул. "Хаджи Димитър"  и "Лозенград". Пострадала е водачката на колата Д.М. на 32 г. от благоевградското село Абланица, съобщиха от полицията. Жената е с контузия на левия крак, но след прегледи в УМБАЛ Бругас е освободена за домашно лечение.

На 73 г.: Даяна Рос с червен бански и буйна коса на плажа

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/na-73-g.-daiana-ros-s-cherven-banski-i-bujna-kosa-na-plazha-6078093

Даяна Рос сякаш е открила извора на младостта, пише сайтът за светски новини Popsugar за изпълнителката

Доналд Тръмп настоява за предоговаряне на условията на НАФТА

http://econ.bg/Новини/Доналд-Тръмп-настоява-за-предоговаряне-на-условията-на-НАФТА_l.a_i.756153_at.1.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че предоговарянето на условията на НАФТА ще донесе средствата, необходими за изграждането на обещаваната от...

Парламентът преодоля президентското вето

http://www.cross.bg/veto-koryptziyata-otnemane-1565324.html

/КРОСС/ Със 146 гласа „За", 76 - „Против" и нито един „въздържал се", парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, предава „Фокус". Сега Конституцията задължава държавния глава в 7-дневен срок от получаването на закона да го обнародва в „Държавен вестник". Така окончателно бе приет и въпросния антикорупционен закон. С указ от 29 декември 2017 г. държавният Румен Радев наложи вето върху приетия на второ четене Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). В мотивите на президентското вето бе записано, че с приетия на 20 декември 2017 г. „Антикорупционен закон" не се създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията и дори ще затруднява борбата с нея.  

Очаквано: НС отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

https://offnews.bg//politika/ochakvano-ns-othvarli-vetoto-na-prezidenta-varhu-antikoruptcionnia-za-672767.html

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху новия антикорупционния закон със 146 гласа "за", 76 "против" и 0 "въздържал се"

Законът беше оспорен от президента в неговата цялост на 2-ри януари. В мотивите се посочваше несъответствие с поставената цел - ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията.

Волен Сидеров защити антикорупционния закон, като заяви, че мотивите на президентското вето не са конструктивни. Той заяви, че критичните публикации за корупцията в България на британския вестник "Гардиън" са свързани със Сорос.  

"Вие виждате сега тук Европейското председателство. Дошли са първите хора на Европа и как няма да се отчетем с един закон за корупцията. Стига сме се самооплювали и стига сме цитирали чужди издания", каза още той и попита дали сега като подари на Жан-Клод Юнкер една бутилка хубава българска ракия, това ще бъде счетено за корупция.

Според зам.-председателя на ДПС Хамид Хамид е твърде рано да се твърди, че новият антикорупционен закон няма да проработи и че трябва да се даде шанс на законопроекта.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че трябва да използваме Председателството на ЕС като шанс да опровергаем твърденията, че България е най-бедната и корумпирана страна. 

"Ветото на президента беше последен шанс да коригирате политикита си по отношение на корупцията. Ако оценката на външните медии е под въздействие на соросоиди, ви питам 83% от българските граждани, които определят корупцията като проблем №1 на управлението, соросоиди ли са? 80% от българския бизнес, който казва, че обществените поръчки са нагласени и предварително нагласени за един изпълнител, соросоиди ли са? Целият български народ, който е с пропиващо усещане за корупция, и те ли са соросоиди", каза тя от трибуната на НС .

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити антикорупционния закон, като каза, че с отхвърлянето на президентското вето страната ни ще изпълни един ангажимент, който е препоръка на Европейската комисия. 

Полските проблеми в основата на Европредседателството

http://dnes.dir.bg/news/medii-polsha-protesti-evropredsedatelstvoto-2018-26770139

Българското Европредседателство е в прицела на европейските вестници днес. Основните обсъждани теми обаче са протестите в България и проблемите на Полша.

ВАП протестира поскъпването на водата

https://www.actualno.com/society/vap-protestira-poskypvaneto-na-vodata-news_653926.html

Върховната административна прокуратура протестира поскъпването на водата, утвърдено от Комисията за енергийно и водно регулиране. След подаване на протести против увеличението на цените, влезли в сила от 1 декември 2017 г., за Бургас, Ямбол и Враца, от ВАП оспорват и останалите решения на КЕВР за поскъпване. Увеличението е в сила от началото на годината за 16 града. Проверката на прокуратурата сочи, че енергийният регулатор е допуснал „съществени нарушения на административнопроизводс

На концерт на KRAFTWERK с 3D очила

https://www.actualno.com/music/na-koncert-na-kraftwerk-s-3d-ochila-news_653924.html

Легендите на електронната музика KRAFTWERK идват у нас с оригинална продукция за уникалното си 3D шоу, което ще представят пред родната публика на 28 февруари в зала Универсиада. Всеки, закупил билет за мултимедийния концерт, ще получи безплатно и 3D очила. Специален екип от професионалисти ще гарантира най-високо качество на светлинните и звукови ефекти. Музикантите, чието турне в подкрепа на новия им албум “3-D Catalogue” стартира на 2 февруари в Германия, наскоро получи

НАП запечатва обекти в Боровец, Банско и Разлог

https://www.actualno.com/blagoevgrad/nap-zapechatva-obekti-v-borovec-bansko-i-razlog-news_653925.html

Ски гардероб и хранителен магазин в Банско, четири търговски обекта в Разлог и един в Боровец ще бъдат запечатани за срок до един месец след констатирани в тях данъчни нарушения. На други 10 обекта са съставени актове за установени административни нарушения, съобщиха от НАП. От старта на проверките в зимните курорти Банско и Боровец служителите на ТД на НАП София са извършили над 550 проверки и са установили само 17 нарушения. За същия период на 2017 г. инспекторите са направили 380 проверки и

Западнобалканската дилема на ЕС - най-трудната задача на 2018-та година

http://www.euinside.eu/bg/analyses/eus-western-balkans-dilemma-the-trickiest-task-in-2018

Миналата година (2017-та) не беше годината на Западните Балкани, каквито анализи може да се прочетат. Това беше годината на събуждането на ЕС за този нестабилен район в най-близкото му съседство и осъзнаването, че той е от стратегическа важност за страните-членки във време на подновена геополити ...

Джеймс Франко обвинен в сексуална експлоатация

http://clubz.bg/62824-djejms_franko_obvinen_v_seksualna_eksploataciq

За американският актьор Джеймс Франко миналата неделя трябваше да е момент на чист триумф. Той спечели една от най-ценните награди на златните глобуси, валидирайки нетрадиционната си кариера като актьор с успешни главни роли, образован в престижен университет и ексцентричен автор.

Но в четвъртък „Лос Анджелис таймс“ съобщи, че пет жени го обвиняват в сексуална експлоатация. Четири от тях са бивши студентки от киношколата на артиста, а една нарича Франко свой ментор. Двe от бившите му ученички съобщават, че той поставял студентките си в неприятни ситуации извън нормалните параметри на актьорското обучение.

33-годишната Хилари Дюсъм, на която Франко преподавал през 2012 г., призна, че в началото тя го е смятала за човек с „щедро сърце“, който иска да помогне на младите актриси. Докато на снимки в стриптийз клуб, на които студентките трябвяло да бъдат с маски и по бельо, не поискал от тях да си свалят бельото. Когато нито една не се съгласила, Франко побеснял.

До този момент Дюсъм мислела, че се снима в един от „артфилмите“ на Франко.

На Натали Шмиел, друга студентка, било казано, че снимките в стриптийз клуба са за реклама на джинси. По думите на студентката, тя разбрала, че е избрана не заради професионалните си качества и талант, а заради хубавия си бюст.

Дюсъм добавя, че по подобен начин Франко е травмирал много хора в годините си като преподавател.

Според Кети Райън актьорът убеждавал студентките си, че ще получават роли само в случай, че са съгласни да се събличат или да правят секс.

Друга ученичка твърди, че на поредните снимки на оргия (но за друг филм – The Long Home), в сцена, която не присъствала в сценария, Франко трябвало да симулира орален секс с някои от жените. Той поискал от тях да свалят пластмасовите предпазители, която се поставят на интимните части при заснемане на секссцени. Тези, които отказали да участват, били изпращани да си ходят. Засега няма данни дали The Long Home ще бъде завършен и показван.

На 10 януари Джеймс Франко бе обвинен и в опит за принуждаване към орален секс и съблазняване на непълнолетна.

В разгара на сезона на наградите — в който промяната на отношението към жените в киноиндустрията вече играе голяма роля — не е ясно как тези обвинения ще се отразят на позицията на Франко. Във вторник „Ню Йорк Таймс“ отмени събитие с актьора заради обвиненията.

В сряда, 9 януари, в „Късното шоу“ на Стивън Колбърт, Франко отрече обвиненията като „неточни“, но защити правото на жените, които е накарал да се чувстват неудобно, да споделят какво са изпитали.

В  четвъртък актьорът спечели наградата „Изборът на критиците“, но не се появи на церемонията, за да си я получи.

Номинациите за наградите „Оскар“ ще бъдат обявени на 23 януари.

"Площад Славейков"

Великотърновци в ужас: Шизофреник, който закла майка си, броди край училища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659179

Великотърновци в ужас: Шизофреник, който 
закла майка си, броди край училищаГраждани във Велико Търново са притеснени, че Роналд, който намушка майка си преди пет години и тя почина, се разхожда свободно в града, гони децата и е опасен, съобщава в."Янтра днес". Според родители той е забелязан на новото игрище в кв. „Картала“, където плашил децата, а в четвъртък е бил и пред ОУ „Бачо Киро“.

Кулминация на скандал, свързан с компромат срещу Тръмп

http://www.eurochicago.com/2018/01/tramp/

Тези дни един скандал, който се се завихри в президентската кампания в САЩ, започна да търси своята кулминация. Става дума за компромата срещу Тръмп, спретнат от фирмата Fusion GPS, за който вече се разбра и доказа, че е поръчан директно от демократите и създаден с широката помощ на Москва. - Изглежда, че най-желаният партньор на Русия е Демократичният национален комитет и евентуално ФБР, работещи заедно с Глен Симпсън и Кристофър Стийл! - заяви по този повод конгресменът Мат Гасет. Така започна да се потвърждава написаното от мен точно преди преди година, когато се развихри скандалът. Ето какво посочих тогава:

Турция предупреди пътуващите за САЩ за опасност от терористични атаки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659173

Турция предупреди пътуващите за САЩ за опасност от терористични атакиВ петък, 12 януари, Министерството на външните работи на Турция коригира съветите към пътуващите в САЩ граждани на страната, предупреждавайки ги за опасност от „терористични атентати и произволни арести“, предава държавната агенция Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". Предупреждението, публикувано на официалната интернет страница на ведомството

Парламентът отхвърли президентското вето върху антикорупционния закон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SW9tQWPvRj8/

Със 146 гласа „За”, 76 – „Против” и нито един „въздържал се”, парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, предава „Фокус”. Сега Конституцията задължава държавния глава в 7-дневен срок от получаването на закона да го обнародва в „Държавен вестник”.

Така окончателно бе приет и въпросния антикорупционен закон.

С указ от 29 декември 2017 г. държавният Румен Радев наложи вето върху приетия на второ четене Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). В мотивите на президентското вето бе записано, че с приетия на 20 декември 2017 г. „Антикорупционен закон” не се създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията и дори ще затруднява борбата с нея.

Готвят голямо рок събитие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367032

Голямо рок събитие предстои да зарадва хилядите фенове на музиката и чуждите туристи това лято във Варна, научи Moreto.net. Виновник за рок купона е бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. Преди дни той сподели снимка във фейсбук, на която се вижда, че двамата с кмета Иван Портних обсъждат нещо.

Мария Габриел: 80 млн. европейци не ползват интернет

http://dnes.dir.bg/news/pregovori-aria-abriel-kibersigurnost-26770136

80 млн. европейци не ползват интернет. По време на Председателството ние ще имаме решаваща роля по теми от Директива-аудиовизуални услуги за Защита на малолетни

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659188

Депутатите отхвърлиха ветото на РадевСъс 146 гласа "за" и 76 "против" Народното събрание прие повторно Закона за борба с корупцията и предотвратяване конфликта на интереси и така отхвърли ветото на президента Румен Радев. Само БСП бе "против". Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на патриотите, ДПС и "Воля" за принципната позиция.

Шеф на фирма измина 800 км, за да пребие недоволен клиент (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/shef-na-firma-izmina-800-km-za-da-prebie-nedovolen-klient-video-news_653922.html

Собственик на фирма за онлайн търговия пропътува 800 км, за да пребие недоволен клиент, оплакал се от услугите на фирмата му. Шокиращата случка е била записана от улична камера за видеонаблюдение в град Джънджоу, Източен Китай, пише британският вестник Mirror. На кадрите се вижда как жена на име Хиао Ли е нападната брутално от мъж, който я удря, блъска и рита, докато тя не се строполява на земята. Според местните медии нападателят — г-н Жанг — бил собственик на компания

Премиерът Борисов се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CgeOB2FRFgs/

Западните Балкани са приоритет на Европейската комисия, както са приоритет и на България. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер при срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщава БТВ. Юнкер е посочил също, че е впечатлен от откриването на европредседателството снощи в Народния театър.
Основните теми, които ще се разглеждат са общата финансова дългосрочна рамка на Евросъюза членството в еврозоната и Шенген. Това е първата работна среща за днешния ден на председателя на Еврокомисията в София.

Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси, допълват от правителствената пресслужба.

Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще. „Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми.

“За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз”, подчерта българският премиер.

Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българското председателство.

Следващата среща на Жан-Клод Юнкер е с президента Румен Радев. На нея ще бъде обсъдена най-вероятно общата европейска отбрана, опасностите от миграционните потоци и тероризма, както и необходимостта от активен диалог с големите съседи на България, членки на НАТО – Турция.

Валери Симеонов e против допълнителните 100 млн. лв. за МВР

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-e-protiv-dopalnitelnite-100-mln-lv-za-mvr-news274185.html

Вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов се обяви срещу допълнителните 100 млн. лв. за увеличаване на заплатите в МВР. Нарече протестите на полицаите "рекет". Обяви почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за аут от политиката и прогнозира, че ще има още падащи огради по турската граница, заради природните стихии.   Валери Симеонов обеща да брани Пирин и да работи за законното изграждане на втора кабинка, както и за разширяването на курортите Пампорово, Чепеларе и Гела. Парите за МВР Допълнителните 100 млн. лв.за МВР, които премиерът Бойко Борисов обеща за повишаване на полицейските заплати в четвъртък, не са съгласувани с "Обединените патриоти", каза Симеонов пред бТВ и уточни, че той не подкрепя отпускането им. Въпросът предстои да бъде обсъден между коалиционните партньори във вторник. Симеонов нарече полицейските протести "рекет" и добави, че даването на тези пари е "наливане на вода в каца без дъно". "Изненада ме тази позиция на премиера. Скептичен съм, защото ми прилича на наливане на вода в каца без дъно. Има достойни служители на МВР, но трябва да се направят промени, за да бъдат ефективно използвани парите. Това е рекет да се протестира в първия ден на европредседателството", каза Валери Симеонов. Той допълни, че не само полицията има нужда от по-високи заплати, а цялата администрация в страната. "Не се чувствам извъртян, трябва да се опитаме да разберем какво му е положението на премиера, полицаите заплашват да блокират улици", каза Симеонов. Протестите Той коментира и протестите в деня на официалното откриване на председателството на Съвета на ЕС в София в четвъртък. Вицепремиерът водеше протеста за строителство на втора кабинка в Пирин, срещу което се обявиха хиляди защитници на природата.   "Гледаме да си покажем магариите при всяка възможност", каза Симеонов по повод на протестите. По думите му протестите не били девет, а "два и половина" и не са били насочени към еврокомисарите, а към нашите вътрешни проблеми. "Не мисля, че беше сега момента - натоварихме повече полицията, всичко това са пари", каза Симеонов. Защитата на курортите Той обеща да отговаря за спазването на закона, за да няма нередности и да не се презастроява Пирин при изграждането на втория лифт. "Няма да се изсичат вековни дървета, България става сериозна европейска държава и законът има върховенство", каза той. По думите му за Банско "няма мераклия да застрои 8% площ, камо ли 48%". Попитан дали министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да подаде оставка, както поискаха протестиращите, Симеонов отговори: "Не, естествено. Откъде-накъде? Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение на спазването на законодателството." "Има една остра съпротива на Зелените, организирана още от 90-те години, за да ограничи зимния туризъм. В закона за горите има текст, който забранява изграждането на спортни съоръжения без да се промени предназначението на земята под влека. Това за далекопроводи не е необходимо”, заяви Симеоново. Той обеща депутатите от партията му НФСБ да внесат промени в закона и да отпадне този текст. "Ние заставаме зад всички курорти. Държавата трябва да защити интереса на инвеститора на Банско. Там има безобразни опашки, които отблъскват хората. Не виждам защо се вторачваме в Банско, а например София винаги се избягва и заобикаля и от еколози и медии”, добави Симеонов . Той уточни, че защитава правото на всички курорти да се развиват и смята, че нужда от разширение имат още Пампорово, Чепеларе и Гела. Симеонов беше попитан и дали през лятото отново ще обикаля плажовете и дискотеките, както направи миналата година. "Ще видите Валери Симеонов там, където има проблеми за решаване и там, където институциите нямат сили да се справят“, отговори вицепремиерът. Доган аут от политиката На въпроса дали е съгласен с думите на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, че настоящото управление на Бойко Борисов няма алтернатива, той отговори: "Не го уважавам този човек, нито го смятам за кой знае какъв политик". "Не е вярно, че всички казват, че е най-големият политик... Други казват, че доста отдавна е аут от политиката, не по политически, а по други, по-скоро личностни съображения. Той толкова бели е направил на България, че не мисля, че трябва да се връщаме към него", коментира Симеонов. Вотът на недоверие и управляващата коалиция Колкото до вота на недоверие срещу правителството, който БСП ще внесе на 17 януари, вицепремиерът заяви: "Той няма аргументи - всичко е изсмукано от пръстите. Защо сега от опозицията заговориха за серията убийства, които се случиха през последните дни, а преди това имаха други изсмукани от пръстите и лишени от основания мотиви?" Вицепремиерът добави, че е спокоен за коалицията. По думите му установяването на НФСБ на ул."Раковска" 134 не е подарък. "Вчера влязохме в тези помещения, които ни се предоставиха. В плачевно състояние са, не е правен ремонт”, коментира Симеонов. По думите му сградата е знакова и за него, защото е сред първите основатели на СДС в Бургас. Оградата по турската граница По повод новата снимка, показваща Елена Йончева при срутен участък от ограда на турската граница, Симеонов заяви, че районът е такъв, че подобни стихии се случват. "В периода на големи дъждове има паднали участъци - виждате ли какво се е съборило, каква стихия е. Наклоните са стръмни, маса от дървета и камъни", коментира Симеонов. Той прогнозира, че и занапред ще има паднали огради, защото все пак има дъждове, ветрове, природни стихии. Уточни, че в последните три седмици няма нито един минал през оградата. Това е не само заради съдействието на турските власти, но и заради натрупания опит на полицаите.

Прокуратурата атакува поскъпването на водата в съда

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-atakuva-poskapvaneto-vodata-sada.html

Върховната административна прокуратура атакува поскъпването на водата, утвърдено от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Прокуратурата протестира в съда поскъпването на водата в още 12 града

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111425_prokuraturata_protestira_v_suda_poskupvaneto_na_vodata/?ref=rss


След като в края на миналата година Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира в съда поскъпването на водата в три града – Бургас, Ямбол и Враца, днес направи това и за още 12 населени места. Мотивът на държавното обвинение е, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е допуснала съществени нарушения на административнопроизводствени правила.<br /><br />Според Закона за енергетиката регулаторът трябва да проведе процедура за обществено обсъждане със...

Върховната административна прокуратура протестира в съда поскъпването на водата в още 12 града

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111425_vurhovnata_administrativna_prokuratura_protestira_v/?ref=rss


След като в края на миналата година Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира в съда поскъпването на водата в три града – Бургас, Ямбол и Враца, днес направи това и за още 12 населени места. Мотивът на държавното обвинение е, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е допуснала съществени нарушения на административнопроизводствени правила.<br /><br />Според Закона за енергетиката регулаторът трябва да проведе процедура за обществено обсъждане със...

НС отхвърли ветото на президента над антикорупционния закон

http://dnes.dir.bg/news/parlament-veto-prezidentat-radev-26770128

Очаквано, мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон.

Мария Габриел: Темата за киберсигурността ще е водеща за председателството

https://www.investor.bg/tehnologii/260/a/mariia-gabriel-temata-za-kibersigurnostta-shte-e-vodeshta-za-predsedatelstvoto-253726/

Достъпът до данни ще донесе конкретна полза за развитието на науката и индустрията, но и за обикновените хора, посочи еврокомисарят по цифровите технологии

Мъж стреля по полицаи след преследване в Разградско, задържаха го, но издирват сина му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659175

Мъж стреля по полицаи след преследване в Разградско, задържаха го, но издирват сина муВодач на лек автомобил „БМВ“ противозаконно е попречил на служители на Районно управление на МВР-Кубрат да изпълнят задълженията си като не спрял на подаден със стоп палка сигнал. На 10 януари 2018 г., около 21.00 часа, в село Брестовене на кръстовището между ул. „Маршал Толбухин“ и ул. „Н. Й. Вапцаров“ шофьорът ускорил движението си и продължил

Ветото върху антикорупционния закон падна, ДПС подкрепи ГЕРБ

https://www.actualno.com/politics/vetoto-vyrhu-antikorupcionnija-zakon-padna-dps-podkrepi-gerb-news_653918.html

Народното събрание отхвърли поредно вето на президента Румен Радев - този път на антикорупционния закон, внесен от ГЕРБ. Решението законът да бъде приет наново беше взето със 146 гласа "за", 76 "против" и без въздържал се. Впечатление направи гласуването на 19-те депутати от ДПС, които бяха в зала. Те до един подкрепиха проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон. Припомняме, че Радев обяви, че ще наложи вето върху проекта още преди той да бъде окончателно гласуван в парламент

Реплики за соросоиди и призиви за шанс белязаха отхвърлянето на ветото върху антикорупционния закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111386_repliki_za_sorosoidi_i_prizivi_za_shans_beliazaha/?ref=rss


Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон. Това се случи с гласовете на 146 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Воля и Обединени патриоти. Против бяха 76 депутати от БСП.<br /><br />В началото дебатът изгеждаше вял и мнозинството не взимаше думата. Срещу приетия в края на 2017 година текст се изказаха само депутати от БСП. От ДПС и "Атака" призоваха да се даде шанс на закона. Стигна се и до реплики между председателя на...

Цветанов: Президентът и БСП са в един отбор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659172

Цветанов: Президентът и БСП са в един отборПрезидентът и БСП играете в един отбор. Ние играем в отбора на България. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветнов по време на дебата за ветото върху антикорупционния закон. "Г-жо Нинова, вие дълго ще бъдете в опозиция. Да натрупате опит като опозиция", провокира Цветанов шефката на БСП. Тя отвърна незабавно - зам.

Доларът е под натиск след слаби макроданни за САЩ

http://econ.bg/Новини/Доларът-е-под-натиск-след-слаби-макроданни-за-САЩ_l.a_i.756152_at.1.html

Доларът се срина срещу съперниците си - шестте основни валути, в петък, след като бяха обявени данни за слабо понижение на индустриалната инфлацията...

Общинските болници излизат на протест

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Tt6HdbasLoY/

На 15 януари 2018 г. (понеделник), от 12.00 до 13.00 часа, членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ), ще прекратят работа, а персоналът им ще излезе пред самите лечебни заведения или пред сградата на съответната община, в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната. Протестът ще протече под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!”, а в него се очаква да се включат общинските болници, намиращи се извън областните градове.

Решението за провеждане на националния протест бе потвърдено от Управителния съвет на СОББ, на негово заседание, проведено на 9 януари 2018 г. Гости на заседанието бяха председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев и експертът към БЛС д-р Динчо Генев, които изразиха подкрепата на БЛС за протестните действия и стоящите зад тях искания.
Припомняме, че в края на 2017 г. проблемите на общинските болници бяха поставени на обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Участващите работодателски и синдикални организации подкрепиха становището, че общинскита болници трябва да се запазят. В хода на дискусията стана ясно, че в голямата си част те са в реални фалити. Неразплатените задължения на 31 болници (членове на СОББ) към края на 2017 г. са 24 млн. лв., а 12 млн. лв. от тях са просрочени. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените, а само задълженията за осигуровки към НАП са около 7 млн. лв.

Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв., а в допълнение има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т.н.

Междувременно, продължава подписката в подкрепа на общинското здравеопазване, която СОББ стартира в края на миналата година, предава Кросс. В подписката се казва:

“Господа Управляващи,
Вашите решения в последните 25 години създадоха две Българии.
В нашата България се закриха хиляди предприятия и така отнехте на много от нас правото на труд. Липсата на работа принуди повече от 2 милиона българи да напуснат страната, заради невъзможността да изхранват себе си и семействата си. Във Вашата България сте си гарантирали високо платен от всички нас труд.
В нашата България се закриха стотици училища и вече хиляди наши деца нямат възможност да учат и ще имат нерадостно бъдеще. Във Вашата България децата Ви учат в реномирани училища и чужди университети с перспективата да Ви наследят.
В нашата България се закриха десетки болници и България стана лидер по смъртност, заради лимитирано право на част от нас да живеят. Във Вашата България за Вашия живот се грижат определени болници или се лекувате в най-добрите европейски клиники.
Със закриването на нашите болници ни отнемате правото на достъпна медицинска помощ и надеждата, че нашата България ще я има!
Господа Управляващи, спрете да унищожавате нашата България!!!”

Данъчните запечатаха магазин и ски гардероб в Банско

https://offnews.bg//ikonomika/danachnite-zapechataha-magazin-i-ski-garderob-v-bansko-672773.html

Ски гардероб и хранителен магазин в Банско, четири търговски обекта в Разлог и един в Боровец ще бъдат запечатани за срок до един месец след констатирани в тях данъчни нарушения, съобщиха от НАП София.

На други 10 обекта са съставени актове за установени административни нарушения. От старта на проверките в зимните курорти Банско и Боровец служителите на приходната агенция са извършили над 550 проверки и са установили само 17 нарушения. За същия период на 2017 г. инспекторите са направили 380 проверки и са издали 30 акта.

„Фискалната култура в зимните ни курорти се е повишила значително. Наблюдаваме устойчива промяна в поведението на бизнеса. „Изсветляването“ на оборотите защитава коректните данъкоплатци, а това е една от нашите цели“, каза директорът на ТД на НАП София, г-жа Илиана Христова, във връзка с проверките.

Служителите на териториалната дирекция, съвместно с екипи от МВР, извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации и следят за реално отчитане на оборотите.

Заведения за обществено хранене в Банско, в които клиентопотокът е голям, са поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на Агенцията. Целта е да се сравняват оборотите отчитани за минали периоди с регистрираните по време на проверката и при съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия. Ежедневно в курортите обикалят патрулни двойки, които са в помощ на търговците и могат да дадат съвет за работата с фискалните устройства, уточняват от НАП.

Извършват се и съвместни контролни действия със служителите на МВР, както и с всички институции, които са отговорни по отношение на трудовото законодателство. Приоритет в работата на екипите са и апартхотелите в града. Чрез фиктивна резервация в интернет, която играе ролята на контролна покупка, инспекторите проверяват всичко свързано с данъчното и осигурително законодателство в тези т.нар. частни квартири.

От 1 януари 2018 г. влезе в сила промяна в разпоредбите на Закона за ДДС, която НАП инициира във връзка с честата практика след проверка и налагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“, веднага да се сменят лицата, които стопанисват обекта, с цел да се избегне затварянето. Мярката вече се прилага и към „новите“ стопанисващи, ако те са знаели, че обекта ще бъде запечатан. За да бъдат информирани, в официалния сайт на Агенцията, ежедневно се обявяват публично обектите, които предстои да бъдат запечатани. През миналия зимен сезон заради нарушения в Банско и Боровец бяха издадени 32 заповеди за затваряне, като в 9 от тях е направен опит за смяна на собствеността.

В курортния град е обособен координационен център, където ежедневно се отчитат и планират дейностите на съвместните проверки. Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим.

Корнелия Нинова към упрвавляващите: Вие не се борите с корупцията, вие я прикривате

http://www.cross.bg/koryptziyata-zakon-nyama-1565323.html

/КРОСС/ „Осемдесет и три процента от българските граждани определят корупцията като проблем номер едно на управлението. 80% от българския бизнес казва, че обществените поръчки са нагласени предварително за един единствен изпълнител. Целият български народ е с усещане за пропиваща се навсякъде корупция. За да решим един проблем, първо трябва да кажем, че го има и да го назовем. Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? За вас тя не е престъпление, не можете да се борите с нея, защото няма определение. 28 години всички крадат и не можем да преборим тази кражба, защото няма определение- какво е корупция. Що за аргументи са това?", обяви председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебатите за президентското вето върху антикорупционния закон, което впоследствие бе преодоляно и нормативният акт бе окончателно пиет. „Уважаеми управляващи, и най-вече ГЕРБ, които мълчите, сигурно нямате аргументи или искате да мине току- така дебатът и уважаеми опозиционни групи, които ще гласувате с управляващите, защо не използваме председателството като шанс да опровергаем всички твърдения, че България е най-корумпираната и бедна страна. Що за изказване е това: „В момента тук има чужденци и ние трябва да се отчетем с един закон за корупцията"

Нинова: Днес управлява ГЕРБ, утре ще е БСП, нека не правим закон за един мандат

http://www.cross.bg/koryptziyata-ninova-zakon-1565323.html

/КРОСС/ Днес управлява ГЕРБ, утре ще е БСП - нека не правим закон за един мандат, защото корупцията е надпартиен въпрос. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента по време на дебатите по президентското вето за антикорупционния закон, предава „Фокус". „Наистина ветото на президента беше като че ли последен шанс да коригирате политиката си по отношение на корупцията", каза Нинова. Тя коментира изказването на Волен Сидеров, който заяви по време на дебатите по ветото, че са му проглушили ушите от соросови медии за корупцията в България. „Колеги, ако оценката на външните медии е под въздействие на соросоиди, добре. Питам ви 83 % от българските граждани, които определят корупцията като проблем номер 1 на управлението, соросоиди ли са?", попита Нинова и зададе въпроса дали са соросоиди бизнесът и целият български народ, които са с усещане за пропиваща се корупция. „Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава?", попита риторично Нинова. Според нея много може да се спори по антикорупционния закон, за подробностите и детайлите по него, СРС-ата и бюрото. „Един голям въпрос стои и той е с юридически аргументи. В Конституцията и правото има един железен принцип и се казва разделение на властите. Няма такова нещо в света, властта, която управлява, т.е. априори, при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролирлат

Прокуратура пое поскъпването на водата

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-vik-kevr-26770148

Върховната административна прокуратура протестира поскъпването на водата, утвърдено от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Ройтерс: Има пробив в преговорите за правителство в Германия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/roiters-ima-probiv-v-pregovorite-za-pravitelstvo-v-germaniia-253731/

Съставянето на кабинет ще сложи край на нестабилността в страната и на отслабената международна позиция на Берлин

Човек в сянка: Кой пише речите на Доналд Туск

https://offnews.bg//evropa/chovek-v-sianka-koj-pishe-rechite-na-donald-tusk-672766.html

Вчера цяла България бе свидетел на изключителния жест от страна на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който изнесе реч на чист български по време на церемонията за откриването на българското председателство на ЕС. "Вярвам, че председателството ще бъде резултатно, както беше и Христо Стоичков преди 25 години", пошегува се полякът и усмихна гостите в Народния театър и зрителите пред екраните.

Речта му на български език е поредно доказателство за уважението, което поляците питаят към България. Такива има немалко. За 24 май и 3 март например полски дипломати и техните семейства рецитираха стихотворения на български.

Speech by Donald Tusk at the Opening ceremony of the Bulgarian Presidency from EU2018BG on Vimeo.

Речта на Туск бе колоритна и запомняща се, така изпипана, че да се понрави дори и на най-големия евроскептик. Имаше заигравки със Захари Бахаров и "Игра на тронове", Христо Стоичков, фактът, че нямаме пленено бойно знаме, бяхме наречени "потомци на Спартак".

Зад хубавите речи на успелите стоят един куп хора. Екипът на Туск не е изключение - в кабинета му работят 33-ма съветници. А и със сигурност самите съветници си имат съветници.

Интерес у нас буди човекът, написал речта на Туск - ирландецът Хюго Брейди.

Хората, които пишат речите и изобщо се грижат за имиджа на някой важен човек, често остават в сянка. Брейди обаче не просто пише речи.

Хюго Брейди

Биографията му е богата - публикува статии в престижни издания като "Гардиън" и "Файненшъл таймс". Главен изследовател е в Центъра по европейски реформи. Пише за бъдещето на Шенген, контратероризма, миграционните политики и общата борба на ЕС с организираната престъпност. И щом е специалист по тези теми, то нищо чудно, че е написал такава реч за България.

Всъщност реч на Туск, написана от него, не за пръв път възбужда подобен интерес. В Дъблин през декември останаха впечатлени, че Туск използва ирландска поговорка след речта си за бъдещето на Ирландия след Брекзит:

"Ní neart go cur le chéile" - Няма сила без обединение. Звучи познато, нали?

Бившият румънски премиер Виктор Понта получи сръбско гражданство

https://www.actualno.com/balkani/bivshijat-rumynski-premier-viktor-ponta-poluchi-srybsko-grajdanstvo-news_653917.html

Бившият румънски премиер Виктор Понта, оглавявал страната между 2010 и 2015 г., получи сръбско гражданство. „От 2016 г. съм почетен съветник на сръбския президент Александър Вучич и подкрепям партньорството между Сърбия и Румъния, както и интеграцията на Сърбия в ЕС“, заяви Понта пред румънски медии, предава ТАСС. „Получих, както и други лица, това почетно гражданство, което за мен е чест“, допълни той, цитиран от Фокус. Понта подаде оставка през ноемвр

Биткойнът се стабилизира след смекчаването на тона от страна на Южна Корея

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/bitkoinyt-se-stabilizira-sled-smekchavaneto-na-tona-ot-strana-na-iujna-koreia-253727/

Министерство на правосъдието на страната съобщава, че думата „забрана“ не е използвана в по-ранните информации до медиите

Започват официални преговори за правителство в Германия

http://dnes.dir.bg/news/Germania-koalitzia-pravitelstvo-evropeyski-parlament-26770134

Германските консерватори и социалдемократи постигнаха споразумение за започване на официални преговори за съставяне на правителство.

Втори ден от посещението на членовете на ЕК в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=367026

Втори ден от официалното посещение на Европейската комисия в България. В петък държавният глава Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещнат с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Откриха 18-годишен, обявен за издирване край Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659114

Откриха 18-годишен, обявен за издирване край Полски Тръмбеш18-годишен младеж, обявен за издирване, установиха служители на РУ – П. Тръмбеш. Вчера при извършена проверка на адрес в с. Петко Каравелово е установен С. А. от същото село. В хода на проверката е изяснено, че мъжът се издирва с мярка «принудително довеждане», във връзка с досъдебно производство. Той е настанен в помещенията за задържане на РУ –

Хората, които живеят в по-студени райони, отслабват по-бавно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6659160

Хората, които живеят в по-студени райони, отслабват по-бавноУчени установиха, че хората, които живеят в райони със студен климат, по-бързо натрупват телесно тегло и по-бавно отслабват, съобщи Лайф, цитиран от БТА.  Недостатъчната слънчева активност в северните страни е сред главните причини за затлъстяване, заключиха учените от университета на провинция Алберта в Канада.

Безплатни консултации в София с топ хирург, лекуващ диабет с операция

https://www.actualno.com/healthy/bezplatni-konsultacii-v-sofija-s-top-hirurg-lekuvasht-diabet-s-operacija-news_653929.html

Иновативен хирургичен метод, който се практикува само от няколко хирурзи по света, помага на пациенти с диабет тип 2 да преборят болестта. В 95% от случаите се постига ремисия и се спира приемът на инсулин, посочва д-р Турул Демирел, който прилага новия метод в Турция От него вече са се възползвали стотици пациенти, сред които и няколко от България. На 23 февруари доц. Демирел ще консултира безплатно в София пациенти, които се интересуват от иновативното лечение. Той пристига у нас по п

Продадоха на търг кутия за пури на Фидел Кастро за почти 27 000 долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659155

Продадоха на търг кутия за пури на Фидел Кастро  за почти 27 000 долара 

Кутия с 24 пури на Фидел Кастро бе продадена за почти 27 000 долара на търг на компанията "Ар Ар окшънс", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.   Дървената кутия е с автографа на дългогодишния кубински лидер. Придружена е със снимка как той я подписва за филантропа д-р Ева Халер през 2002г . Пурите са "Тринидат Фундадорес".

Предвидени контролни срещи на ОФК „Поморие“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SmRS57SjJr8/

Зимната подготовка на ОФК „Поморие“ ще протече изцяло в Поморие. В периода на подготовката са предвидени следните контролни срещи:

20.01. /събота/ от 14:00 часа с ФК „Созопол“ на стадион Поморие;

24.01. /сряда/ от 14:00 часа с ПФК „Нефтохимик“ на стадион Поморие;

27.01. /събота/ от 14:00 часа с ОФК „Несебър“ на стадион Поморие;

31.01. /сряда/ – търси се противник;

03.02. /събота/ от 14:00 часа с ФК „ЦСКА 1948“ на стадион в гр. Стара Загора;

07.02. /сряда/ от 14:00 часа с ОФК „Черноморец“ /Балчик/ на стадион Поморие;

10.02. /събота/ от 14:00 часа с ПФК „Черно море“ на стадион в гр. Варна;

17.02. /събота/ от 14:00 часа с ФК „Загорец“ /Нова Загора/ на стадион Поморие.

"Формата на водата" обра овациите на американските кинокритици

https://www.actualno.com/cinema/formata-na-vodata-obra-ovaciite-na-amerikanskite-kinokritici-news_653911.html

Филмът "Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо получи наградата на американските кинокритици от САЩ и Канада Critics' Choice в категорията "Най-добър филм". 23-тата церемония по раздаването на наградите в Санта Моника, щата Калифорния беше снощи и се излъчваше от телевизионния канал Си Дабълю. Филмът "Формата на водата" имаше номинации в 14 категории и получи 4, включително за най-добра режисура. Най-добър актьор стана Гари Олдман за ролята

Руски хакери вероятно планират атаки покрай олимпийските игри, предупредиха американци

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/12/3111394_ruski_hakeri_veroiatno_planirat_ataki_pokrai/?ref=rss


Хакери, действащи от Русия, може би планират атаки срещу някои антидопингови агенции. До този извод е стигнала американската компания за киберсигурност ThreatConnect Inc, съобщава "Ройтерс".<br /><br />Базираната във Вирджиния фирма e открила ранни сигнали за подготвяни атаки. Според информацията те били свързани с изключването на Русия от предстоящите следващия месец зимни олимпийски игри в Пьончан.<br /><br />Специалистите от ThreatConnect посочват, че в...

Заради шофиране с висока скорост: Младежи излетяха в дере край Благоевград (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/zaradi-shofirane-s-visoka-skorost-mladezhi-izletiaha-v-dere-kraj-blagoevgrad-snimki-2072064

Младежи полетяха в дере на пътя между Благоевград и село Делвино.
  Инцидентът е станал на 11 януари, около 18:14 часа на шосето, водещо към православния мемориал "Памет и вяра" над областния център, където се намира 33-метровия кръст.

Пучдемон ще опита да бъде премиер в изгнание

http://www.cross.bg/pychdemon-premier-katalyniya-1565322.html

/КРОСС/ Карлес Пучдемон ще бъде преизбран за премиер на Каталуния - двете основни партии, подкрепящи независимостта на Барселона, се съгласиха да подкрепят кандидатурата на отстранения по-рано регионален лидер, увеличавайки по този начин вероятността от подновяване на натиска за отделяне от Испания, коментира електронното издание New Europe, цитирано от „Фокус". Въпреки това обаче Пучдемон остава в изгнание в Брюксел, откъдето изглежда има намерение да упражнява властта си. Испанският премиер Мариано Рахой насрочи изборите в Каталуния миналия месец в опит да разреши най-тежката политическа криза в Испания за последните няколко десетилетия, която възникна след провеждането на референдума за независимост на североизточния автономен регион. Партиите, подкрепящи независимостта си гарантираха крехко мнозинство, но не успяха да спечелят повече от 50% от гласовете на каталунците - индикация, че ситуацията отново навлиза в горчива безизходица, отбелязват от редакцията. Новият каталунски парламент ще проведе първата си сесия на 17 януари, първата стъпка в възстановяването на местната власт, след като Мадрид разпусна администрацията в региона, ръководена от Пучдемон, заради незаконното обявяване на независимост. В същото време обаче стана ясно, че испанското правителство ще сезира Конституционния съд, ако Карлес Пучдемон се опита да заеме отново поста на премиер на Каталуния от чужбина, заяви пред „Франс прес" правителствен източник

Кметът Иван Портних награди участниците в конкурса „Да украсим Варна за Коледа 2017“

http://www.barometar.net/90232/

Кметът на Варна Иван Портних награди участниците в конкурса „Да украсим Варна за Коледа 2017“. Проявата се организира за втора поредна година от Община Варна, с медиен партньор БНТ 2. Участниците имаха възможност да изпращат снимки с коледна и новогодишна украса от своите жилищни сгради, фасади, тераси, дворове, междублокови пространства, търговски помещения, като кадрите бяха […]

Еколози настояват Германия да спре работата по "Северен поток" 2

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ekolozi-nastoiavat-germaniia-da-spre-rabotata-po-severen-potok-2-253725/

Германия рискува своята водеща позиция при опазването на климата и морските зони, пишат в писмо от WWF и Nabu

Спекулират за бъдещето на Каранга в ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/spekulirat-za-badeshteto-na-karanga-v-tcska-672772.html

Забавянето на голмайстора на ЦСКА Фернандо Каранга за началото на подготовката породи спекулации за бъдещето му на "Българска армия".

Треньорът Стамен Белчев каза, че е разрешил на бразилеца да закъснее, за да разреши имотен въпрос в родината си.

Столичен всекидневник пък разви версията с оферта от Китай, която го накарала да преосмисли бъдещето си в България и е поискал трансфер.

В същото време съпругата на нападателя Карла опроверга последното, като написа в социалните мрежи, че той иска да остане и да стане шампион с ЦСКА.

"Фернандо обича ЦСКА и иска да се върне. Лъжа е, че иска да напуска", написа Карла Каранга във Фейсбук.

Тръмп: Защо са ни имигранти от "скапани държави"?

http://clubz.bg/62823-trymp_zashto_sa_ni_imigranti_ot_skapani_dyrjavi

За какво са им на Съединените щати имигранти от "скапани държави" като Хаити и страните в Африка. Това е попитал американският президент Доналд Тръмп, съобщават медии, позовавайки се на пожелали анонимност източници.

Тръмп направил коментара си пред сенатора демократ Дик Дърбин и сенатора републиканец Линдзи Греъм, които отишли в Овалния кабинет, за да преговарят за връщане в сила на закон, който предвижда даване на разрешение на хора, избягали от природни бедствия в родните си страни като Салвадор, Гватемала и Хаити, да останат в САЩ. Тази седмица Тръмп отмени действието на закона за над 200 000 граждани на Салвадор, засегнати от опустошително земетресение през 2001 г.

Белият дом по-късно отхвърли предложението.

По време на разговора Дърбин обяснил, че споразумението предвижда и други мерки, включително спиране на лотариите за виза за страните от Африка, чиито граждани занапред ще могат да кандидатстват за това по други начини. 

"За какво са ни тук всички тези хора от Африка? Тези страни са скапани държави (оригиналният израз е доста по-цветистото "shithole countries")", реагирал Тръмп и предложил вместо това в САЩ да отиват хора от Норвегия.

Според друг източник, запознат с развоя на срещата, Тръмп е попитал защо САЩ трябва да приемат неквалифицирани работници от въпросните страни, вместо да приемат имигранти от страни, които могат да предложат квалифицирани работници. По думите му Тръмп не е искал да обиди никого. 

"Някои политици във Вашингтон избират да се борят за чужди страни, но президентът Тръмп винаги се бори за американския народ - коментира говорителят на Белия дом Радж Шах и не отрече твърденията на американските медии. - Той иска да направи нашата страна по-силна, като приеме тези, които могат да допринесат за нашето общество, за растежа на нашата икономика и да бъдат асимилирани от нашата велика нация."

И САЩ продадоха на Норвегия изтребители от... компютърна игра

След срещата си с премиерката на Норвегия Ерна Солберг Доналд Тръмп обяви, че САЩ са започнали доставки на изтребители за скандинавската страна.

"През ноември започнахме да доставяме първите изтребители F-52 and F-35", каза той.

Оказва се обаче, че въпросните F-52  съществуват само в... играта Call of Duty: Advanced Warfare.

Според Белия дом грешката е техническа - ставало е дума за 52 самолета и президентът се е объркал.

Тръмп: Защо са ни имигранти от "мизерни дупки"?

http://clubz.bg/62823-trymp_zashto_sa_ni_imigranti_ot_mizerni_dupki

За какво са им на Съединените щати имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и страните в Африка. Това е попитал американският президент Доналд Тръмп, съобщават медии, позовавайки се на пожелали анонимност източници.

Тръмп направил коментара си пред сенатора демократ Дик Дърбин и сенатора републиканец Линдзи Греъм, които отишли в Овалния кабинет, за да преговарят за връщане в сила на закон, който предвижда даване на разрешение на хора, избягали от природни бедствия в родните си страни като Салвадор, Гватемала и Хаити, да останат в САЩ. Тази седмица Тръмп отмени действието на закона за над 200 000 граждани на Салвадор, засегнати от опустошително земетресение през 2001 г.

Белият дом по-късно отхвърли предложението.

По време на разговора Дърбин обяснил, че споразумението предвижда и други мерки, включително спиране на лотариите за виза за страните от Африка, чиито граждани занапред ще могат да кандидатстват за това по други начини. 

"За какво са ни тук всички тези хора от Африка? Тези страни са мизерни дупки (оригиналният израз е доста по-цветистото "shithole countries")", реагирал Тръмп и предложил вместо това в САЩ да отиват хора от Норвегия.

Според друг източник, запознат с развоя на срещата, Тръмп е попитал защо САЩ трябва да приемат неквалифицирани работници от въпросните страни, вместо да приемат имигранти от страни, които могат да предложат квалифицирани работници. По думите му Тръмп не е искал да обиди никого. 

"Някои политици във Вашингтон избират да се борят за чужди страни, но президентът Тръмп винаги се бори за американския народ - коментира говорителят на Белия дом Радж Шах и не отрече твърденията на американските медии. - Той иска да направи нашата страна по-силна, като приеме тези, които могат да допринесат за нашето общество, за растежа на нашата икономика и да бъдат асимилирани от нашата велика нация."

И САЩ продадоха на Норвегия изтребители от... компютърна игра

След срещата си с премиерката на Норвегия Ерна Солберг Доналд Тръмп обяви, че САЩ са започнали доставки на изтребители за скандинавската страна.

"През ноември започнахме да доставяме първите изтребители F-52 and F-35", каза той.

Оказва се обаче, че въпросните F-52  съществуват само в... играта Call of Duty: Advanced Warfare.

Според Белия дом грешката е техническа - ставало е дума за 52 самолета и президентът се е объркал.

Да има по-голям избор на варианти за втората пенсия, предлагат бизнесът и синдикатите

http://econ.bg/Новини/Да-има-по-голям-избор-на-варианти-за-втората-пенсия-предлагат-бизнесът-и-синдикатите_l.a_i.756151_at.1.html

Родените малко след 1959 г., които са първите, които получават пенсии от втория стълб, имат най-малко натрупвания в личните си сметки. Тези, които са...

Меркел и Шулц се разбраха за официални преговори за съставяне на кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659144

Меркел и Шулц се разбраха за официални преговори за съставяне на кабинетГерманските консерватори и социалдемократи постигнаха тази сутрин споразумение по план за започване на официални преговори за съставяне на коалиционно правителство, предадоха световните агенции, като се позоваха на източници от партиите. Ройтерс отбелязва, че това увеличава шансовете за слагане на край на месеците на политическа несигурност в

Тръмп се притесни за отношенията с Южна Корея, Севера щял да ги саботира

http://www.cross.bg/trump-koreya-opita-1565321.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп смята, че Северна Корея може да се опита да внесе разкол между САЩ и Южна Корея. Това става ясно от негово интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", цитира news.bg. Тръмп отбеляза, че паузата във военните учения на САЩ и Южна Корея за предстоящите зимни олимпийски игри през февруари "дава добър сигнал към Северна Корея". В същото време президентът на САЩ посочи, че Пхенян може да се опита да развали отношенията между Сеул и Вашингтон. „Ако бях на тяхно място, щях да опитам", обяви Тръмп. Той е сигурен, че знае за разногласия "повече от всеки в историята". Президентът на САЩ отбеляза също така, че Китай играе положителна роля в опита си да убеди Пхенян да се откаже от ядрената си програма. Въпреки това, Тръмп подчерта, че Пекин "може да направи повече". Американският президент Доналд Тръмп намекна вчера, че е изградил добри отношения със севернокорейския лидер, но не пожела да каже дали двамата са разговаряли.

Сноубордист се изплъзна от лавина (видео)

http://dnes.dir.bg/news/snoubord-spasen-lavina-26770137

На клип, публикуван в You Tube се вижда как сноубордист предизвиква лавина, но успява да се измъкне в последния момент.

Борисов: Натрупахме опит в решаването на кризи в ЕС

http://clubz.bg/62822-borisov_natrupahme_opit_v_reshavaneto_na_krizi_v_es

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обсъдиха днес на среща помежду им партньорството между българското правителство и ЕК по време на ротационното европредседателство на страната ни, съобщиха от Министерския съвет.

Според двамата отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета и еврокомисарите, са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.

За десетгодишното си членство в ЕС България е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, смята Борисов. Той е убеден, че страната ни ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще.

"Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на ЕС", каза премиерът.

И той, и Юнкер очакват подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на българското председателство.

"Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и наш приоритет", заяви Юнкер.

По-рано председателят на Еврокомисията се срещна с президента Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова.

Радев се срещна също с Илияна Йотова и Румен Радев.

 

34-годишен загина при катастрофа между кола и тир на изхода на Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659136

34-годишен загина при катастрофа между кола и тир на изхода на ВидинВ 06.49 часа на тел.112 е получен сигнал за катастрофа на изхода на град Видин. Това съобщиха от ОДМВР - Видин. Пристигналите на мястото полицейски служители установили, че лек автомобил „Ауди”, управляван от Д. Д. /34 г./ от град Дунавци - пътуващ в посока областния град, навлиза в насрещната лента и се блъска в товарен автомобил.

Двама 18-годишни с комоцио след катастрофа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HTccTlqyMYQ/

Двама 18-годишни младежи пострадаха при самостоятелна катастрофа на пътя между селата Гълъбец и Горица. Тийнейджърите са получили комоцио, съобщават от ОД на МВР-Бургас. На 11.01.т.г. около 10.25 ч. по пътя между селата Гълъбец и Горица, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост,         при мокра асфалтова настилка, самостоятелно катастрофира, преобръщайки се извън пътното платно и удряйки се странично в крайпътно дърво, лек автомобил «Опел Астра», с бургаска регистрация, управляван от 21- годишния А.М. от с. Горица, с който се придвижвали и 18 -годишните В.М. от с. Горица /сестра на водача/ и С.Т. от с. Гълъбец. Тримата пътуващите в автомобила са откарани в УМБАЛ – Бургас, където са прегледани и В.М. и С.Т. са настанени в отделение «Неврохирургия» с комоцио, без опасност за живота, а водачът А.М. е освободен за домашно лечение с диагноза «счупена ключица».

Проф. Любен Тотев: Време е за мораториум за откриване на нови университети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6658688

Проф. Любен Тотев: Време е за мораториум  за откриване на нови университетиПроф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите Преди да говорим за проблемите на висшето образование, искам да пожелая на всички колеги преподаватели от висшите училища и на нашите студенти една много здрава, мирна и успешна 2018 година. Проблемите на висшето образование са в няколко посоки.

Полицаи откриха убито диво прасе в багажника на кола в Лясковец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659111

Полицаи откриха убито диво прасе
в багажника на кола в ЛясковецТруп на диво прасе намериха горнооряховски полицаи в лек автомобил. В четвъртък в 01,00 ч. в Лясковец е извършена проверка на лек автомобил «Мицубиши», управляван от 25-годишния Р. Ч. и пътник – 39-годишния Б. Ц. и двамата от същия град. В хода на проверката в багажното отделение на возилото униформените намерили труп на диво прасе.

Взеха книжките на двама от Варна, крали коли в Русе

http://www.moreto.net/novini.php?n=367023

Двама варненци изгубиха шофьорските си книжки за различни периоди от време заради кражби на коли в Русе, научи Moreto.net. Освен тези санкции, Районният съд даде на 20-годишния К.Д. условна присъда и пробация, а 29-годишният П.Й.

Калфин: Пренапрягането около председателството е излишно

http://www.cross.bg/kalfin-posochi-predsedatelstvoto-1565320.html

/КРОСС/ Преклонението пред чужденците като че ли е много вградено в нашия характер, въобще цялото пренапрягане около председателството го показва - как ще ни видят чужденците, да има ли протести, да няма ли, като че ги подреждаме протестите, да има ли билбордове... Това не е необходимо - има малки страни, които са председатели по няколко пъти и даже не го забелязват. Това коментира в предаването „Тази сутрин" по bTV бившият вицепремиер, външен и социален министър и евродепутат Ивайло Калфин, който в момента е съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Не познавам демократична страна в Европа, в която да няма протести. Така че не виждам никакъв проблем - както не виждам защо протестиращите трябва да минат при кортежа точно, за да ги видят чужденците, така и не виждам защо пък трябва да се скрият някъде, за да не ги видят чужденците. Това няма никакво отношение, това е вътрешен живот, който не спира по време на председателството, каза Калфин. По думите му при подготовката за председателството не е проведена комуникационна кампания, затова коментарите на чуждестранните медии за най-корумпираната страна в Европа не трябва да ни учудват. Сега се интересуват хората, журналистите трябва да пишат нещо. Вместо да ги оставяме да четат стари публикации, ние трябваше да ги захраним, но не през официалните сайтове, просто трябваше по журналистически да ги захраним с информация, което не направихме, посочи гостът

Турция с предупреждение към гражданите си, които пътуват за САЩ

https://www.actualno.com/asia/turcija-s-preduprejdenie-kym-grajdanite-si-koito-pytuvat-za-sasht-news_653909.html

Министерството на външните работи на Турция издаде предупреждения към гражданите, които планират пътувания към САЩ, съобщи вестник Daily Sabah. Препоръките на Анкара са отправени във връзка с опасността от терористични атаки. Министерството също така предупреждава, че турските граждани в САЩ може да бъдат изправени пред произволни задържания. Снимка: Архив

Заетостта в Италия достига връх благодарение на бума в почасовата работа

https://www.investor.bg/evropa/334/a/zaetostta-v-italiia-dostiga-vryh-blagodarenie-na-buma-v-pochasovata-rabota-253722/

Данните обаче са повод за притеснение, тъй като правителството се опитва да се справи с работните места на срочен трудов договор

Пучдемон ще е председател на каталунския Женералитат в изгнание

https://www.actualno.com/europe/puchdemon-shte-e-predsedatel-na-katalunskija-jeneralitat-v-izgnanie-news_653908.html

След като двете основни партии, подкрепящи независимостта на Каталуния, се съгласиха да подкрепят кандидатурата на отстранения по-рано регионален лидер, Карлес Пучдемон ще бъде преизбран за председател на Женералитата. По този начин нараства вероятността от подновяване на натиска за отделяне от Испания, коментира електронното издание New Europe. Въпреки това обаче Пучдемон остава в изгнание в Брюксел, откъдето изглежда има намерение да упражнява властта си. Испанският премиер Мариано Рахой на

"Кумгейт" се пренесе в новия политически сезон

http://clubz.bg/62821-kumgejt_se_prenese_v_noviq_politicheski_sezon

Така нареченият скандал с "дрийм тийма" на депутата от ГЕРБ Делян Добрев - "Кумгейт" се пренесе и в новия политически сезон. "Кумгейт" преди зимната ваканция на народните избраници бе една от основите, на която БСП стъпи, за да поиска вот на недоверие към правителството. Сега, когато вотът на тема "корупция" наближава, от левицата отново повдигнаха темата.

Основен рупор на социалистите отново бе депутатът Елена Йончева. И Йончева, и Добрев са депутати, избрани от Хасково. Бившата журналистка поиска прокуратурата да провери Добрев и неговите близки по няколко направления - усвояване на обществен ресурс и съмнителен произход на средствата. Йончева се позова на информация от хора в Хасково, както и на медийни публикации, в това число на разследващия сайт "Биволъ"и "Капитал", вероятно за да не си навлече съдебно преследване. Добрев обаче се закани, че в момента, в който тя внесе със собствения си подпис документи в прокуратурата, ще заведе дело за набеждаване.

Зетят

Първата точка, по която от левицата искат проверка на държавното обвинение, е за минимум 50 милиона лева, спечелени от обществени поръчки в Хасковско от група от фирми, свързани помежду си, които водят до съпруга на първата братовчедка на Делян Добрев - Даниел Гаргов, условно наречен "зет". Става въпрос за търгове най-вече за саниране. Това, по думите на Йончева, е "усвояване на огромен обществен ресурс" от едно лице. 

В тази връзка Йончева призова да се провери и "Форуком фонд имоти". Фирмата също печели обществени поръчки. Тя е бившата фирма на Делян Добрев, която поема Гаргов след влизането на Добрев в политиката.

10 от 11

Вторият сигнал до прокуратурата е свързан с конкретен търг, обявен от Община Хасково в края на юни миналата година. Поръчката е за санирането на 11 жилищни блока, явяват се 130 участника. В крайна сметка 10 от тези 11 блока били санирани от фирми, близки до Гаргов. "Зетът" към днешна дата все още е председател на бюджетната комисия в общината.

По третия сигнал Йончева иска от прокуратурата да провери произхода на средствата, с който родителите на Добрев са финансирали строителството на завод за пелети. Фирмата им "Визьор" е получила заем по 2 милиона лева за инвестицията (по информация на самите собственици). Според Йончева заемът е бил взет от офшорна фирма през фирмите около Гаргов.

В тази връзка Йончева поиска проверка и притежава ли самият Добрев офшорни компании и връзка с такива компании на Маршалските и Сейшелските острови.

На въпрос дали БСП е установила все пак нарушения, бившата журналистка заяви, че именно това ще поиска от прокуратурата да провери.

Смолянгейт

Брифинга Йончева даде в компанията на петима-шестима свои колеги депутати, а Добрев стоеше встрани и чу цялото изложение. След което на свой ревд влезе в обяснителен режим.

"Очарован съм, че моето име успява да събере половината парламентарна група на БСП", подхвърли язвително. - "В началото бяха 100 милиона, сега са 50 милиона, а след няколко месеца ще са нула."

Той посочи, че няма как да има нещо общо с изложените от Йончева данни, защото и да има свързани фирми, те не са свързани с него, нито пък бил кмет на Хасково, за да е възложител на обществени поръчки. По думите му фирмите на Гаров продължавали да печелят през последните шест месеца, през което време ГЕРБ свали доверието си от градоначалника Добри Беливанов и поиска оставката му.

На свой ред Добрев попита дали пък фирми, близки до левицата, не са печелили търгове в Смолян по времето на Дора Янкова. Янкова бе дългогодишен кмет на Смолян, сега е депутат.

По повод финансирането на фирмата на родителите му Добрев бе лаконичен:

"Няма превеждани пари от офшорки. Кредитът по инвестицията няма нищо общо с офшорни компании. Той е от юридическо лице в България." 

Той отказа да посочи името на фирмата. - "Фирма, която е имала възможност", бе всичко, което каза. 

"Досега не бях завел дело за клевета. Не исках да я изплаша (Йончева, б.р.), чаках да донесе документи в прокуратурата. Внесени документи означават опит за набеждаване. Г-жа Йончева да бъде така добра да се подпише под тях, да не се крие зад колегите си - закани се Добрев и в заключение заяви: Тази история сега започва." 

Иначе Добрев отново обясни защо е оттеглил оставката си като депутат, породена от "Кумгейт" 1, докато Конституционният съд разглежда казуса. Той посочи, че а) имало такова решение на парламентарната група и б) вкарвал КС в прецедент и нямало смисъл от това, тъй като решенията на съда нямат ретроактивна сила.

Григор за първа титла от Големия шлем: При подобна възможност, трябва да я сграбчиш

https://www.24chasa.bg/sport/article/6659120

Григор за първа титла от Големия шлем: При подобна възможност, трябва да я сграбчишГригор Димитров изрази готовност да прибере във витрината си първа титла от Големия шлем през 2018 г., предаде Би Ти Ви. Когато се отвори подобна възможност, трябва да си в състояние да я сграбчиш. Зареден съм с голяма увереност и усещам, че съм направил решителната крачка. Краката ми се чувстват добре и остава всичко това да се пренесе на корта",

Нинова: Утре ще управлява БСП, принципни сме за корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659122

Нинова: Утре ще управлява БСП, принципни сме за корупцията

Вече вашият антикорупционен закон няма разделение на властите. Няма да сработи, защото когато човекът, който краде, назначава този, който трябва да го контролира, той няма да влезе в затвора. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарния дебат по ветото на президента Румен Радев върху закона.

В. Симеонов е против допълнителните 100 млн. за МВР

http://www.transmedia.bg/2018/01/12/%d0%b2-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-100-%d0%bc/

Допълнителните 100 млн. лв.за МВР, които премиерът Бойко Борисов обеща за повишаване на полицейските заплати в четвъртък, не са съгласувани с „Обединените патриоти“.

Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов пред бТВ, като подчерта, че лично той не подкрепя отпускането им. Тази сума щяла да бъде предмет на обсъждане между коалиционните партньори във вторник.

Вицепремиерът нарече полицейските протести „рекет“ и посочи, че дотпускането на тази сума било „наливане на вода в каца без дъно“.

По думите му не само полицията има нужда от по-високи заплати, а цялата администрация.

 

Какво ще се промени, ако въведем еврото

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsedatelstvo-na-syveta-na-es/kakvo-shte-se-promeni-ako-vyvedem-evroto-6078129

Според евродепутатът Ангел Джамбазки българите ще могат да получават по-евтини кредити

Виктория Томова на крачка от основната схема на Australian Open

http://www.cross.bg/krug-kvalifikatziite-shema-1565319.html

/КРОСС/ Виктория Томова се класира за третия решителен кръг на квалификациите на Откритото първенство на Австралия. Най-добрата българска тенисистка изигра великолепен мач и победи с 6:2, 6:2 рускинята Евгения Родина за малко повече от час, съобщава „Спортал". Така на първата ни ракета остава само едно препятствие, за да влезе в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем. Съперничка в последния кръг от квалификациите За влизане в основната схема на турнира тя ще спори с победителката от двубоя между Анна Блинкова (Русия) и Антония Лотнер (Германия), чиито мач бе прекъснат при резултат 1:1 сета и 4:4 гейма в 3-тата част. Томова, която е 140-а в световната ранглиста, достигна до третия кръг на квалификациите в Австралия и през миналия сезон. Софиянката записа трета поредна победа над Родина, като предишните й два успеха бяха през 2016 г. Днешният двубой на Вики започна с час и половина по-късно поради превалявания в Мелбърн. Срещата обаче успя да приключи по обяд, като в по-късните часове на деня се очаква силна буря да мине през града.  

Учени: Жените с по-голям шанс от мъжете да оцелеят при апокалипсис

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6659108

Учени: Жените с по-голям шанс от мъжете да оцелеят при апокалипсисУчени от Университета на Южна Дания са анализирали данни за нивата на смъртност при жените и мъжете, които са преминали сериозни периоди на глад през историята, като големия картофен глад в Ирландия, глада в Украйна и масовия глад от 19 век в Швеция, както и данните от избухването на болестни епидемии и са открили,

Синди Крауфорд пресъздаде култова реклама от 90-те (СНИМКИ+ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/sindi-krauford-presyzdade-kultova-reklama-ot-90-te-snimkivideo-news_653907.html

В далечната вече 1992 година красивата моделка Синди Крауфорд снима една запомняща се реклама на Pepsi. В нея Синди е повече от изкусителна в къси панталонки и потник. Тя спира на бензиностанция и си купува Pepsi, а момчетата, които я виждат са повече от впечатлени. Cindy Crawford just recreated her iconic Pepsi advert 26 years later https://t.co/Pd4PDG5u6P pic.twitter.com/F8Dx3tUoXm — Harper's Bazaar UK (@BazaarUK) January 12, 2018 26 години по-късно 51-годишна Синди ще се

Цeнитe нa пeтpoлa yмepeнo ce пoнижaвaт в пeтъĸ

http://econ.bg/Новини/Цeнитe-нa-пeтpoлa-yмepeнo-ce-пoнижaвaт-в-пeтъ-_l.a_i.756150_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa yмepeнo ce пoнижaвaт в пeтъĸ, нo ocтaвaт нa мaĸcимaлни нивa oт тpи гoдини нacaм. Cyтpинтa мapтeнcĸитe фючъpcи зa copтa Вrеnt нa...

Анджелина Джоли като бял ангел в ретро шик

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/andzhelina-dzholi-kato-bial-angel-v-retro-shik-6078127

Актрисата присъства на 23-тата церемония по раздаването на наградите "Изборът на критиците", в Санта Моника.

Анджелина Джоли отново блести. Този път в ретро шик

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/andzhelina-dzholi-otnovo-blesti.-tozi-pyt-v-retro-shik-6078127

Актрисата присъства на 23-тата церемония по раздаването на наградите "Изборът на критиците", в Санта Моника.

Dropbox излиза на борсата

https://news.bg/companies/dropbox-izliza-na-borsata.html

През 2014 г. тя получи оценка от 10 милиарда долара

Доналд Туск на български: Ще бъдете резултатни като Стоичков преди 25 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=367024

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск спази обещанието си да изнесе реч изцяло на български език по време на официалното откриване на българското европредседателство. „Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световното по футбол”, заяви Туск пред препълнената зала на Народния театър „Иван Вазов”.

Даниел Панов гостува на церемонията за старта на българското председателство на Съвета на Европейския съюз

https://www.24chasa.bg/region/article/6659098

Даниел Панов гостува на церемонията за старта на българското председателство на Съвета на Европейския съюзКметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Даниел Панов гостува на церемонията за старта на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на общината. Събитието се състоя в залата на Народния театър „Иван Вазов“ в столицата София.

Пил таксиджия блъсна 18-годишно момче

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-mvr-taximetrov-avtomobil-26770129

18-годишно момче е блъснато от такси на кръстовището между булевардите „Руски“ и „Шести септември“ в Пловдив.

Евроизборите вероятно ще са на 23-26 май 2019

https://offnews.bg//politika/evroizborite-veroiatno-shte-sa-na-23-26-maj-2019-672771.html

Европейският парламент предложи следващите избори да се произведат в периода 23-26 май 2019 г, предаде Франс прес, като се позова на няколко парламентарни източника.

Според информацията датите са уговорени на среща на председателите на политическите групи в ЕП, пише БТА.

Решението трябва да бъде взето през следващите месеци с единодушие от Съвета на ЕС след консултация с ЕП.

Европейският парламент сега има 751 депутати. Техният брой обаче може да бъде намален след Брекзита, предвиден за март 2019 г.

Великобритания има 73 евродепутати. ЕП предложи наскоро 22 от тези места да бъдат преразпределени между други страни членки, а 51 - да бъдат премахнати.

Той направи уговорката, че въпросните 51 мандата все пак може да бъдат запазени при евентуално бъдещо разширяване на Европейския съюз, както и при създаване на транснационални листи - предложение на френския президент Еманюел Макрон.

Петър Курумбашев: Сега е моментът да покажем дали можем да бъдем достоен член на ЕС

http://www.cross.bg/kyrymbashev-dobavi-petur-1565318.html

/КРОСС/ „Бих се радвал, ако след 6 месеца в Европейския съюз има оценка, че България е била достоен председател, свършила си е добре работата и част от проблемите са получили своето решение, а диалогът е станал по-добър". Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев пред БНТ. Той добави, че досега сме свикнали да носим само нашите проблеми и да чакаме тяхното решение, а сега към нас се задават конкретни въпроси и се иска тяхното решение. „Сега е моментът да покажем дали можем да бъдем достоен член на ЕС", коментира Курумбашев. Евродепутатът добави, че двойните стандарти в храните са проблем, защото под една и съща марка се продава различна по качество стока. „Когато продуктите на една и съща марка са с различно качество за определена държава, очевидно има проблем и подходът към потребителите не е почтен. Тук е мястото България да каже, че когато ние сме председатели на ЕС, той не се движи на втора скорост", заяви още той. Петър Курумбашев добави, че България е във фокуса на Европа и това се е видя и вчера, когато Доналд Туск говори на български, Юнкер каза, че трябва да влезем в Еврозоната и Шенген. „Има няколко много важни досиета, които ще отидат във фокуса на съвета, тъй като вече са приети в парламента. Едно от тях е това за защита на личните данни . Много хора се притесняват, че когато са в интернет, техните устройства могат да бъдат хакнати", каза още евродепутатът от левицата

Турция възстановява на работа 1823 служители, подозирани преди, че са гюленисти

https://www.actualno.com/asia/turcija-vyzstanovjava-na-rabota-1823-slujiteli-podozirani-predi-che-sa-gulenisti-news_653904.html

Турските власти възстановиха на работа 1823 държавни служители, отстранени след опита за преврат, след като е установено, че нямат връзки с метежниците, съобщи държавната Анадолска агенция, цитирана от БГНЕС. Държавните служители са били уволнени по обвинения в изтеглянето на криптираното мобилно приложение за съобщения Bylock, което според властите е използвано от движението на живеещия в САЩ опозиционен проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан за организатор на опита за преврат. В края на миналат

Григор: Когато се отвори възможност, трябва да си в състояние да я сграбчиш

https://offnews.bg//tenis/grigor-kogato-se-otvori-vazmozhnost-triabva-da-si-v-sastoianie-da-ia-672770.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се надява, че е дошъл неговият момент за пробив в Големия шлем на първия за годината турнир - Откритото на Австралия в Мелбърн.

Световният номер 3 е в позицията на лидер на групата от млади тенисисти, които са гладни да сложат края на доминацията на т.нар. "голяма четворка" в световния тенис - Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри са спечелили цели 50 титли от Големия шлем от 2003 година насам, като абсолютен рекордьор в това отношение е швейцарецът Федерер с неговите 19.

Преди година малко не достигна на Григор да стигне до мечтан финал в Мелбърн срещу Роджър Федерер, но отстъпи пред Надал след изключителен мач.

След жребия, който му определи за съперници в първите два кръга квалификанти, той бе попитан дали е готов да спечели първата си титла от Големия шлем.

“Когато се отвори подобна възможност, трябва да си в състояние да я сграбчиш”, заяви Григор.

“Зареден съм с голяма увереност и усещам, че съм направил решителната крачка. Краката ми се чувстват добре и остава всичко това да се пренесе на корта“, добави българинът.

Първият сериозен тест за Димитров вероятно ще бъде в лицето на австралиеца Ник Кирьос в четвъртия кръг. След като загуби от австралиеца в полуфиналите в Бризбейн, сега Григор е предпазлив по отношение на този съперник.

“Беше много интересен двубой. Мислех, че държа нещата под контрол, но след първия сет всичко ми се изплъзна от ръцете“, коментира Димитров.

“Той направи няколко удара и си върна самочувствието, а и започна да сервира невероятно. Правех всичко по силите си, за да влизаме в разигравания, но нямаше много такива. Разбира се, той заслужаваше. Това е страхотен старт на годината за него и той един от претендентите“, заяви Григор.

Българите без положителни очаквания за председателството

https://frognews.bg/novini/balgarite-bez-polojitelni-ochakvaniia-predsedatelstvoto.html

Българите нямат положителни очаквания за председателството на Съвета на ЕС. Това показва изследване на „Маркет линкс”.

Крум Зарков: Президентското вето ни казва, че антикорупционният закон няма да проработи

http://www.cross.bg/veto-zakon-zarkov-1565317.html

/КРОСС/ „Президентското вето ни казва, че антикорупционният закон няма да проработи и е шанс да покажем, че законът не е прах в очите". Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков по време на дебатите в парламента по президентското вето за Антикорупционния закон, предава „Фокус". "Това вето беше посрещнато от много на нож. Истината е, че това вето е шанс, след като хората вече са убедени, че това е прах в очите, ние да дадем знак, че не е. Да отхвърлим този закон и да напишем такъв, какъвто ще проработи. Имаме шанс да се променим", заяви Зарков. Той обърна внимание, че министърът на правосъдието Цецка Цачева отсъства от обсъждането на закона и че не е чута позицията на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева. „Законът няма да проработи, защото логиката му е сбъркана и оттам неговата концепция. Според този закон корупцията не е престъпление. Тя е нещо повече и нещо по-малко, не разбрахме - усещане, чувство, възприятие", каза Зарков и обясни, че корупцията в България е приела такива размери, че нито един от съставите на Наказателния кодекс не успява да я опише. Според него общественото обсъждане има смисъл само когато страните са готови да се чуят, а не като досадна процедура, която просто трябва да мине. „Много от аргументите на ветото днес бяха изречени много пъти и нито един не беше оборен

ЕК мисли за суперкомпютри, докато 80 млн. европейци никога не са влизали в интернет

https://www.actualno.com/europe/ek-misli-za-superkomputri-dokato-80-mln-evropejci-nikoga-ne-sa-vlizali-v-internet-news_653894.html

В момента 80 млн. европейци никога не са използвали интернет от 500 млн. в Общността. Трябва пълна мобилизация. Това стана ясно от думите на българския еврокомисар Мария Габриел, която е инициатор на решението на Европейската комисия за инвестиции в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри от световна класа. Ние днес изпитваме недостиг на IT специалисти. 300 000 IT специалисти ни липсват. Ето защо ние искаме Европа да се върне на цифровата сцена, коментира още Габриел в ефира

Преглед на икономическите теми в печата, 12 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-12-януари_l.a_i.756149_at.1.html

"Упpaвитeлят нa БHБ: Бaнĸoвaтa cиcтeмa e мнoгo cтaбилнa"  "Ha cиcтeмнo нивo бългapcĸaтa бaнĸoвa cиcтeмa e мнoгo cтaбилнa. Koeфициeнтитe нa...

Парламентът отхвърли ветото върху корупционния закон

http://www.transmedia.bg/2018/01/12/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82%d1%85%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d1%83-%d0%ba%d0%be/

Със 146 гласа „за“ срещу 76 „против“ Народното събрание отхвърли наложеното от президента Радев вето върху антикорупционния закон. Той е първият, по който Радев наложи цялостно вето. Главният аргумент на държавния глава беше, че със закона се създават предпоставки за политическо овладяване на антикорупционната комисия.

В същото време президентът посочи, че има възможност за злоупотреби със СРС и за нарушаване на човешките права. Според него е недостатъчна защитата за подаващите сигнали против корупцията.

 

 

Влизане в Еврозоната ще донесе по-ниски лихви на кредите, обявиха евродепутати

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-strana-1565316.html

/КРОСС/ Покрай началото на българското председателство на ЕС, отново се заговори за намеренията на нашата страна да подаде документи за влизане в "чакалнята на Еврозоната" - ERM2. „При въвеждане на еврото, българските граждани и българският бизнес ще имат възможност да получават по-евтини кредити",, коментира в студиото на Нова телевизия „Здравей, България" евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. „Рискът на страната ще бъде по-нисък и банките ще може да се акредитират на по-ниски лихви. Ние обаче трябва да останем минимум 2 години в механизма ERM2, но можем да решим да бъдат и три години", заяви от своя страна евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. „Влизането в Еврозоната ще даде голяма възможност и гъвкавост на малките и средните предприятия в България и това ще ги направи по-конкурентоспособни. Те ще могат да разполагат с кредити на по-добри условия", смята евродепутатът от ДПС Илхан Кючук. Тримата коментираха и редица други теми, свързани с европейското членство на България, включително и темата за това какво трябва да бъде развитието на отношенията между ЕС и Турция. „Ние сме съседи с Република Турция. Наш национален интерес и да имаме добри отношения с Република Турция по отношение както на сигурността, така и на икономиката и енергетиката. За нас е важно да има размразяване на взаимоотношенията между ЕС и Турция", смята Андрей Ковачев

КЗП: Понякога инспекторите са "под прикритие"

https://www.actualno.com/society/kzp-ponjakoga-inspektorite-sa-pod-prikritie-news_653902.html

В своята контролна дейност за установяване на различен тип нелоялни практики на търговци Комисията за защита на потребителите (КЗП) си служи с прийоми като „контролна покупка”, „таен клиент” и „проверка под прикритие”. Това разкри председателят на контролния орган Димитър Маргаритов, съобщиха от пресцентъра на КЗП. „Контролната покупка е всеки случай, при който нашите екипи трябва да „закупят” дадена сто

"Фейсбук" въвежда големи промени за потребителите

http://www.mediapool.bg/feisbuk-vavezhda-golemi-promeni-za-potrebitelite-news274184.html

Социалната мрежа "Фейсбук" въвежда голяма промяна в политиката си. Потребителите ще започнат да виждат много по-малко реклами, за сметка на повече снимки и публикации от приятели, съобщи БНТ. През последните години "Фейсбук" започна да показва все повече търговски марки, медии и известни личности. Серия от критики обаче станаха причина алогритъмът да бъде променен за сметка на контактите с реални хора. Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърк написа, че целта е потребителите да имат "по-смислени социални контакти" и да могат виждат какво се случва в живота на техните близки, вместо да бъдат обект на пропагандни материали, например. Платените рекламни съобщения обаче ще продължат да се появяват.

Обвиниха в хулиганство мъж, насъсквал кучето си срещу полицаи

https://offnews.bg//temida/obviniha-v-huliganstvo-mazh-nasaskval-kucheto-si-sreshtu-politcai-672768.html

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Даниел Антов, който се държал агресивно срещу трима полицаи в столичния ж.к. Люлин.

Случаят е от 29 юни 2017 година. Тогава тримата полицаи, патрулирайки в близост до бл. 389, попаднали на обвиняемия и му поискали документи за самоличност.

Мъжът бил пиян, започнал да се държи агресивно, отказал да предостави своя лична карта, след което започнал да отправя нецензурни и обидни реплики към служителите на реда, като същевременно насъсквал кучето си срещу тях.

Поради това той бил задържан и отведен в сградата на 09 РУ СДВР, а по случая било образувано досъдебно производство.

Разследването е приключено под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, като на 12.01.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Антов, за извършено от него престъпление по чл.325, ал.2, вр. с ал.1 НК– хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост и цинизъм (наказуемо с лишаване от свобода до пет години).

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.

България се мъчи да догони европейските стандарти, пишат чужди медии за началото на председателството

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/12/3111387_bulgariia_se_muchi_da_dogoni_evropeiskite_standarti/?ref=rss


От 1 януари България пое за шест месеца председателството на Европейския съюз и столицата София ще посрещне за този период многобройни делегации от еврокомисари, министри и наблюдатели - общо над 20 000 души, пише френският в. "Монд".<br /><br />България ще направлява работата по горещи теми като приемането на мигранти и новия етап от преговорите за излизането на Великобритания от съюза, което е предизвикателство за малката страна със 7.1 милиона жители, най-бедната от...

6 малки родителски лудости

https://offnews.bg//mama-nindzha/6-malki-roditelski-ludosti-672769.html

Не е ли забавно как раждането тотално променя представите ни за света и живота и изведнъж започваме да правим куп неща, които преди са ни се стрували странни и дори сме се подсмихвали, когато ги забележим? Чували сте тази поговорка "Всеки си е малко луд". Е, мисля, че спокойно можем да я перифразираме във "Всеки родител си е малко луд". И макар че лудостите се различават у различните майки, тези шест може би са най-честите. А вие допълвайте смело списъка. 1. Говорим в множествено число за бебето. "Имаме колики." "Избиха ни пъпчици". "Ама какво сладко гащеризонче имаме." "Ние вече сме…

9 загинаха и 28 бяха ранени при катастрофа на автобус в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659101

9 загинаха и 28 бяха ранени при катастрофа на автобус в ТурцияДевет души загинаха и 28 бяха ранени днес при катастрофа на автобус в югоизточния турски окръг Шърнак, съобщи турската телевизия НТВ. Шофьорът е изгубил контрол над превозното средство и автобусът се е преобърнал в района на град Силопи. Ранените пътници се транспортират с линейки до болници в окръга. Автобусът е пътувал за Ирак.

Председателят на СОС свиква временната комисия за Витоша

http://www.cross.bg/vitosha-park-priroden-1565315.html

/КРОСС/ Специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк "Витоша" ще бъде свикана следващата седмица. Това са поискали общинските съветници от "Политическа група 5", каза нейният съпредседател инж. Симеон Славчев, който е член на комисията. Председателят на СОС Елен Герджиков, който оглавява временната комисия е обещал, че следващата седмица ще свика заседание на комисията. Датата допълнително ще бъде уточнена. Временната комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша" на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми, беше създадена по предложение на "Политическа група 5" през 2016 г. Сред приоритетите на ПГ5 са и решаването на проблемите на Природен парк "Витоша". По тази тема общинските съветници от ПГ5 дори успяха да постигнат политически консенсус в Столичния общински съвет, нещо, което трудно и доста рядко се случва. "Природен парк Витоша не е нито син, нито червен, нито на която и да е политическа партия или неправителствена организация. Той е на софиянци и всички гости на столицата. Абсолютен популизъм и е некоректно проблемите на Витоша да се използват в момента за изваждане на политически дивиденти", каза инж. Симеон Славчев

Зимата се завръща, започват валежи и застудяване

https://www.actualno.com/society/zimata-se-zavryshta-zapochvat-valeji-i-zastudjavane-news_653901.html

Над по-голямата част от страната днес ще започнат валежи – в Южна България от дъжд, в Северна примесени със сняг. Максималните температури все още ще са положителни – до 5-7 градуса над нулата. Зимата се завръща през почивните дни. В съботния ден започва застудяване, тогава ще вали над цялата страна, в повечето райони дъждът ще премине в сняг. Дневните температури ще започнат да се понижават и ще бъдат между 2 и 6 градуса, за София около 3 градуса. В неделния ден валежите

Кратки новини: Заради очакван снеговалеж се спират тежките камиони през Котленския проход

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111381_kratki_novini_zaradi_ochakvan_snegovalej_se_spirat/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />От 13 ч. се спират камиони над 12 т през Котленския проход<br /><br />Причината е очаквания снеговалеж, а обходните маршрути са през Прохода на Републиката и Ришки, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да тръгват на път само с автомобили, подготвени за зимни...

Кратки новини: Десетки хора са в неизвестност след свлачищата в Калифорния

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111381_kratki_novini_desetki_hora_sa_v_neizvestnost_sled/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Над 40 души са в неизвестност след свлачищата в Калифорния<br /><br />До момента е потвърдена смъртта на 17 души, след като свлачищата разрушиха много къщи и пътища в югозападния щат. "Издирваме 43 човека... това число се променя постоянно", заяви шериф Бил Браун от окръг Санта...

Кратки новини: Понякога инспекторите са "тайни клиенти" или "под прикритие"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111381_kratki_novini_poniakoga_inspektorite_sa_taini_klienti/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Понякога инспекторите са "тайни клиенти" или "под прикритие"<br /><br />"Контролна покупка", "таен клиент" и "проверка под прикритие" са някои от прийомите, с които Комисията за защита на потребителите (КЗП) си служи в своята контролна...

За двуличието на Зелените

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6658666

За двуличието на ЗеленитеМимикрията е начин за оцеляване в природата, но хамелеонщината е една от най-противните форми на обществено поведение В България има над 500 концесии за добив на подземни богатства и инертни материали, но срещу тях ЗЕЛЕНИТЕ не протестират. Публична тайна е, че се използва цианидното извличане на злато и успоредно с това сребро,

Ден на траур в Самоводене в памет на Петър Христов, може да кръстят стадиона в селото на него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659097

Ден на траур в Самоводене в памет на Петър Христов, може да кръстят стадиона в селото на негоПродължава разследването на убийството на бизнесмена Петър Христов, който беше застрелян в понеделник в София. В село Самоводене, където е израснал, днес е обявен ден на траур, предаде Би Ти Ви. Завръщаше се често, присъстваше на мачове, правили сме благотворителни инициативи, разказа кметът на селото - Милаковски.

Варненски лекар: Мръсният въздух може да ни докара хроничен бронхит или астма

http://www.moreto.net/novini.php?n=366986

Мръсният въздух може да докара на човек хроничен бронхит или бронхиална астма. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова доц. д-р Христо Ганчев, специалист по белодробни болести и управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Варна.

Facebook се променя... за доброто на потребителите

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-se-promenia-za-dobroto-na-potrebitelite-253720/

Социалната мрежа ще остави на заден план корпоративните публикации, за да насърчава комуникацията между потребителите

Неофициално за официалното откриване на председателството

https://www.actualno.com/viewpoint/neoficialno-za-oficialnoto-otkrivane-na-predsedatelstvoto-news_653890.html

Датата 11 януари, 2018 година, ще остане завинаги в най-новата ни политическа история. На този ден в София бе поставено официалното начало на първото българско ротационно шестмесечно председателство на Съвета на ЕС. През целия ден чуждестранните гости бяха посрещани по стар "европейски" обичай от граждански протести. И в това нямаше нищо странно. Заседанията на институциите на ЕС, които се провеждат в различни европейски столици, са съпроводени често от подобни протести по различни пов

Парламентът ще разгледа ветото върху антикорупционния закон

http://econ.bg/Новини/Парламентът-ще-разгледа-ветото-върху-антикорупционния-закон_l.a_i.756148_at.1.html

Както председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов предположи в началото на тази седмица, до края й парламентът ще разгледа ветото...

”Прас-прес” поиска три билборда от Борисов

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/pras-pres-poiska-tri-bilborda-borisov.html

Сатиричният вестник ”Прас-прес” поиска шест билборда за ползване по време на европредседателството. Издателите на вестника решиха да се възползват от предложението на Бойко Борисов на местата, определени за реклама на европредседателството, „всеки, каквото иска да сложи“.

Цитат на деня: Корупцията е тумор, за който трябва скалпел, а не замазване с баданарка

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/12/3111385_citat_na_denia_korupciiata_e_tumor_za_koito_triabva/?ref=rss


От този закон разбираме, че корупцията не е престъпление. Тя е някакво усещане, чувство, възприятие. Това не е просто социално явления, това е тумор, който да се изреже със скалпел, а не да бъде замазан с баданарка.<br /><br />Крум Зарков, депутат от БСП при обсъждане на ветото на президента върху антикорупционния закон в парламента. По-рано тази седмица правната комисия преодоля ветото. БСП подкрепиха връщането на закона.<br />

Юнкер: Българското председателство на ЕС може да помогне за отношенията с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659090

Юнкер: Българското председателство на ЕС може да помогне за отношенията с ТурцияПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че България, като председател на Европейския съвет през следващите шест месеца, може да има значителна роля в нормализирането на отношенията между Турция и ЕС. Това той каза в интервю за турската редакция на Дойче веле, пише в. "Дейли сабах".

Какво причиняват изданията му на България

http://clubz.bg/62820-kakvo_prichinqvat_izdaniqta_mu_na_bylgariq

Парламент Делян Пеевски1427956198324

От началото на годината огромна част от медиите в България твърдят, че приетата от правителството и предложена за ратифициране от парламента Конвенция за борба срещу насилието над жени и срещу домашното насилие узаконява гей браковете и въвежда „третия пол“. Телевизии, вестници и онлайн издания „страхуват“ българите с някакво налагане отвън на „нетрадиционни ценности“ и обсъждат от сутрин до вечер как идват „травестити от Иран“, как „мъже ще влизат в женските тоалетни“ или пък как децата ще бъдат принудени да учат за „извратености“. Радикални политици яхват вълната и се изправят да „бранят“ народа. Енергията изтича, времето минава. Не, това не е поредният текст за т.нар. Истанбулска конвенция. Става дума за медиите.

Описаното е класически пример за това как една фалшива новина може да завладее общественото пространство, да диктува политическия дневен ред и да принуждава дори и разумни политици да се съобразяват със страха, разпален у част от хората в резултат от тази фалшива новина. В Конвенцията няма абсолютно нищо от цитираното - става дума за първия сериозен ангажимент за систематична борба срещу насилието над жени. В подменената реалност обаче няма как да бъдат чути компетентните гласове, които да обяснят на притеснените хора за какво става дума и че нищо от това, което ги смущава, не присъства в този документ. Реалността бе подменена с помощта на пряко и непряко контролираните от депутата Делян Пеевски медии - тоест, мнозинството медии. Направиха го този път, правили са го много пъти преди, ще го правят и занапред.

Десет срамни години

Този случай съвпадна във времето с публикуването на т.нар. „Бяла книга за свободата на медиите в България“, изготвена от Съюза на издателите в България, който обединява малкото останали хартиени и онлайн издания, които са извън контрола на цитирания депутат. Книгата синтезира развитието на медийния пазар в последните десет години - от приемането на България в Европейския съюз, когато страната заема 36-о място в индекса на „Репортери без граници“, до днес, когато тя вече се нарежда чак на 109-а позиция. Сгромолясването в тази класация има обяснение - експанзията на Пеевски и майка му, която започва от покупката на няколко вестника, минава през монополизиране на разпространението на печатни издания, напредва към телевизиите, навлиза мощно в интернет и в крайна сметка постига пълна доминация. Всичко това става с чужди пари - първо с парите на вложителите в КТБ, а след нейния фалит започва „закачането“ на отделните медии към потоци от публични пари - като средствата за комуникиране на европрограми или пък компании на ключови места във веригите за обществени поръчки.

Подкрепеното с парите на вложители и данъкоплатци навлизане на медийния пазар е конкурентно предимство, което задушава останалите. По същото време интернет разрушава традиционния бизнес модел на хартиените издания. А превземането на разпространението е „последният съдийски сигнал“ - мачът е приключил. „Бялата книга“ описва и последвалия натиск срещу малкото останали издатели, които отделят средства от други свои икономически дейности, за да поддържат медии. Влиянието на Пеевски в държавните институции му позволява да атакува чрез прокуратура и регулатори икономическата основа на независимите от него издания. Всичко това е описано в „Бялата книга“. Десет години по-късно България има медиен сектор, който в мнозинството си е контролиран от един-единствен човек. И всеки друг в бранша изпитва на гърба си силата на държавната машина. Защото той така е поискал. А основният инструмент за устойчивост и захранване на модела е тоталната подкрепа за управлението, каквото и да е то, и оклеветяването на всеки различен глас.

Проблемът е не просто Пеевски

Проблемът обаче не е само, че депутатът Делян Пеевски контролира почти всички медии - големият проблем е, че неговите издания не се държат като медии. Тяхната цел не е да информират гражданите, да предоставят поле за дебат между различни гледни точки, да се опират на факти, да уважават достойнството на хората, за които пишат. Вместо това има клеветнически кампании срещу всеки, който е дръзнал да изрази дори и най-слабо несъгласие със статуквото. Има откровени измислици, заклеймяване на опоненти, фабрикуване на фантасмагорични сценарии, използване на агресивен, уличен език. Проблемът не е толкова самият собственик, колкото това, в което превърна своите медии - бухалки за саморазправа. Десетки са спечелените съдебни дела срещу негови издания - всеки процес досега е стигал до решение, че неговите медии лъжат. Но не всеки засегнат има енергията да търси правата си в съда.

Когато журналистиката бъде заменена с клевети и пропаганда, от това страда цялото общество. Защото губи естествената среда за размяна на мнения, за цивилизован сблъсък на позиции, за търсене на истината. Гражданите са лишени от правото си да бъдат информирани - вярно, коректно, без омраза. В тази ситуация обществото може лесно да бъде манипулирано, може лесно да бъде тласнато в някаква посока, за да хаби енергията си и да не забелязва как полицията все още не хваща бандити, как в здравеопазването изтичат все повече пари, а хората са все по-болни, как образованието е някъде в средата на 20-и век, докато икономиката търси хора от 21-и век. Така минава времето, така не се занимаваме с истински важните неща, така продължаваме да сме изостанало общество. И вместо да ценим знанието и истината и да гледаме напред, въпросните медии възпитават поколение, което цени грубостта и гледа назад. А това е безотказна рецепта за трайна бедност.

Дойче веле.

ЕП: Следващите европейски избори да бъдат в периода 23-26 май 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659082

ЕП: Следващите европейски избори да бъдат в периода 23-26 май 2019 г.
Европейският парламент предложи следващите европейски избори да бъдат произведени в периода 23-26 май - близо две години след излизането на Великобритания от ЕС, предаде Франс прес, като се позова на няколко парламентарни източника. Те съобщиха, че датите са уговорени на среща на председателите на политическите групи в ЕП.

Огнян Златев: България е достатъчно подготвена за предизвикателствата на Стария континент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659075

Огнян Златев: България е достатъчно подготвена за предизвикателствата на Стария континент
За 10 години членство в ЕС България е достатъчно подготвена за справяне с предизвикателствата на Стария континент. Това каза за „Фокус“ ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев. По думите му страната ни поема европредседателството в изключително динамичен геополитически период за Европа,

Глетчери на Марс може да поддържат човешките бази

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/gletcheri-na-mars-mozhe-da-poddyrzhat-choveshkite-bazi-6078125

Учени са открили няколко глетчера на Червената планета, които могат да дадат много отговори за нейната история

Валери Симеонов за Банско: Държавата трябва да защити инвеститора

http://www.moreto.net/novini.php?n=367018

След като оглави протеста в защита за развитието на ски зоната в Банско вицепремиерът Валери Симеонов отново изрази подкрепата си за новия план за управление на национален парк „Пирин", който бе приет точно между празниците в края на миналата година.

Зимата се завръща този уикенд

https://offnews.bg//obshtestvo/zimata-se-zavrashta-tozi-uikend-672765.html

Зимата се завръща през почивните дни. В съботния ден започва застудяване, тогава ще вали над цялата страна, а в повечето райони дъждът ще премине в сняг, показва прогнозата на НИМХ на БАН.

Дневните температури ще започнат да се понижават и ще бъдат между 2 и 6 градуса, за София около 3 градуса.

В неделния ден валежите ще продължат в Западна България, но до края на деня ще започнат да спират. В Източна България няма да вали, ще има разкъсана облачност. Максималните температури още ще се понижат и ще бъдат между 0 и 3 градуса.

Новата седмица ще започне с нови валежи от сняг. Отново ще вали почти над цялата страна. И минималните, и максималните температури ще се понижат. Сутрешните ще бъдат между минус 10 и минус 2 градуса, а дневните между минус 2 и 0 градуса.

Във вторник валежите ще спрат, но ще остане студено. В Северна България на места сутрешните температури ще паднат до около минус 15 градуса, за София около минус 6 градуса. През деня термометрите ще показват от минус 1 до 4-5 градуса.

В сряда и четвъртък ще бъде предимно слънчево и студено предимно в Западна България, където през деня температурите ще бъдат около 2-3 градуса над нулата. В Източна България ще бъде по-топло - до 9 градуса.

В петък и събота температурите ще останат почти без промяна, във втория ден ще започне заоблачаване, а от неделя отново валежи – предимно от дъжд и сняг.

Откъде идва прочутият израз за арменския поп?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkyde-idva-prochutiiat-izraz-za-armenskiia-pop-2072061

Откъде идва прочутият израз за арменския поп? Този въпрос усилено се дискутира в социалните мрежи, ден след като министърът на българското председателство на Съвета на ЕС го включи в коментара си за вчерашните протести.

„Нека протестират, всеки има право да изрази мн

Снегът се завръща уикенда, следващата седмица - истинска зима

//dariknews.bg/novini/bylgariia/snegyt-se-zavryshta-uikenda-sledvashtata-sedmica-istinska-zima-2072022

Началото на месец януари започна с температури и време, които са по-характерни за октомври или ноември. През следващите дни обаче това ще се промени и зимата постепенно ще се завърне. Още тази вечер и утре над страната ще п

Прокуратурата даде на съд новата по-висока цена на водата

http://www.cross.bg/kevr-kanalizatziya-vodosnabdyavane-1565314.html

/КРОСС/ Върховна административна прокуратура протестира решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за драстичното повишение на цената водата в 14 области в страната (София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца). Тя ще атакува покачването на цената по съдебен път, като е открила нарушения в дейността на КЕВР по отношение на административнопроизводствени правила и спазването на нормативните изисквания. Общо протестите срещу по-високата цена на водата от страна на прокуратурата са 16. Ето и какво гласи разпространеното съобщение на ВАП по повод протеста срещу КЕВР: Върховна административна прокуратура протестира повишението на цените на В и К услугите, утвърдено от КЕВР С решение № Ц-34/15.12.2017 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, са утвърдени, считано от 01.01.2018 г., цени без ДДС на водоснабдителните и канализационните /В и К/ услуги, предоставяни от „Софийска вода" АД, „Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Смолян, „Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД, „Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Пловдив, „Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Силистра, „В и К" ООД, гр. Кърджали, „Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Русе, „Напоителни системи" ЕАД, „В и К - Златни пясъци" ООД, „Водоснабдяване и канализация" ООД, гр

България е трета в ЕС по финансиране от плана "Юнкер" спрямо БВП

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-treta-v-es-po-finansirane-ot-plana-yunker-spryamo-bvp-news274183.html

България е на трета позиция в ЕС по отпуснати средства по плана "Юнкер" спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Преди нас са Естония и Гърция, показват данните на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), известен като плана "Юнкер", към декември 2017 г. До момента за страната ни е одобрено финансиране от 349 млн. евро, което се очаква да привлече допълнителни инвестиции до 1.57 милиарда евро.   Най-голямото одобрено финансиране е кредитната линия от 150 млн. евро за Българската банка за развитие. Очакванията са да бъдат привлечени до 408 млн. евро чрез търговските банки, които предоставят кредити на малкия и среден бизнес. Част от финансирането е насочено към проекти в райони с висока безработица, както и за насърчаване на фирми в начален етап на развитие или за разширяване на дейността им. Компанията за преработка на слънчоглед "Олива" АД, базирана в  Кнежа, беше първата българска фирма, която получи директен корпоративен заем по плана "Юнкер" от 31 млн. евро. Дружествто е най-голямото в хранителната промишленост у нас с оборот от над половин милиард лева за 2016 г. Финансираният по плана "Юнкер" проект е за изграждането на нов завод за производството на слънчогледово олио в Белослав на стойност 62 млн. евро. Очаква се първият етап от предприятието да е готов до края на тази година, а с пълния си капацитет да заработи през 2020 г. "Олива" има още два завода за преработка на слънчоглед, рапица и соя в Кнежа и Полски Тръмбеш. Мажоритарен собственик в компанията с дял от над 97% е "Билдком" ЕООД, която търгува със зърно. Другият одобрен заем от 100 млн. евро по плана "Юнкер" е за "Биовет" Пещера, част от групата "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Договорът с тях ще бъде подписан днес в НДК преди пресконференцията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на премиера Бойко Борисов. Целият проект е на стойност 212 млн. евро и е за изграждането на втори завод за лекарства в Пещера и разширяване на производството на предприятието в Разград. Отделно по плана "Юнкер" бяха подкрепени и търговските банки у нас с подписването на девет споразумения с Европейския инвестиционен фонд за общо 68 млн. евро. Очакванията са те да финансират над 6000 малки и средни предприятия с близо 923 млн. евро. Като добър пример за подкрепа от ЕФСИ за финансиране чрез банките е даден старозагорската фирма "Карад" ООД, която се занимава с продажба на машини за селското стопанство. Компанията е получила инвестиционен заем от "Сибанк", за да разшири дейността си. Отделно български компании и научни организации получават средства от одобрени съвместни проекти с други страни членки предимно в научно-развойната дейност.

За Тръмп африканските държави и Хаити са "мръсни дупки"

https://www.actualno.com/america/za-trymp-afrikanskite-dyrjavi-i-haiti-sa-mrysni-dupki-news_653897.html

Американският президент Доналд Тръмп нарекъл „мръсни дупки” редица държави, от които пристигат имигранти по време на среща със законодатели в Белия дом. Това съобщи телевизионната компания Си Ен Ен като се позова на присъствали на срещата. Според телевизионния канал когато сенаторът демократ Дик Дърбин при обсъждането на проблема с имиграцията споменал Хаити, Тръмп попитал защо някой иска в САЩ да идват имигранти от Хаити и африкански държави, които са „мръс

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване