Спаначени фетучини с лимонов сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6658230

Спаначени фетучини с лимонов сосВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Най-важното от Варна във вчерашния - 11 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367009

Стотина варненци протестираха срещу втори лифт в Банско Стотина варненци протестираха в дъжда срещу застрояването на Пирин, предаде репортер Moreto.net. Търсят шофьор с бял джип, блъснал дете на бул. "Васил Левски" във Варна Варненски полицаи и близки на малолетно момче от Варна издирват свидетели на пътен инцидент, станал снощи на кръстовището до Регионалната здравна инспекция, научи Moreto.

Facebook намалява новините и фирменото съдържание

https://www.vesti.bg/tehnologii/facebook-namaliava-novinite-i-firmenoto-sydyrzhanie-6078123

Социалната мрежа прави нова рязка промяна в подбора на публикации, които виждат потребителите

Събитията в страната на 12 януари

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1565296.html

/КРОСС/ ***София.От 11.00 часа на „Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. ***София.От 09.00 часа ще се проведе пленарно заседание на Народното събрание. ***София.От 14.15 часа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. От 14.30 часа Жан-Клод Юнкер и Колегиумът на европейските комисари ще разговарят в зала „Изток" с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии. ***София.От 12.30 часа в НДК председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер министър-председателят на Р България Бойко Борисов ще дадат пресконференция. ***София.От 09.30 час 2-ри състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещу прокурор Димитър Захариев (чл. 143, ал. 1, чл. 338, ал. 1 НК). ***София.От 09.30 часа 14-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Валери С., Севделин П. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа 16-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Георги Х., Иван И. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа 12-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Гриша Г., Данаил Г. и др

Земетресение край Петрич регистрирано тази нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658965

Земетресение край Петрич регистрирано тази нощЗеметресение с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ западно от Петрич. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Земетресението е регистрирано в 04.16 часа тази сутрин западно от град Петрич, в района на село Скрът.

Ракия за Юнкер подкуп ли е? Кой бърка в кацата с меда?

http://clubz.bg/62813-rakiq_za_yunker_podkup_li_e_koj_byrka_v_kacata_s_meda

Без никакви изненади управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", плюс техните поддръжници - ДПС и "Воля" обориха президентското вето върху т.нар. закон "Антикорупция". Ветото на Румен Радев, с което се атакуваше целият нормативен акт, падна със 176 гласа в подкрепа на закона и 76 "против" (БСП). От левицата до последно държаха дебат по темата да има и депутатите й се изказваха един след друг от трибуната.

В своите "правни" аргументи в защита на закона пък управляващите вкараха "ракията", "кацата с мед" и Джордж Сорос. 

Ето как бе отхвърлено ветото на държавния глава:

"Дано този път обсъждането не протече, както протичаха тези досега. Нито един от аргументите, изтъкнати против този закон, не беше взет предвид, не беше отразен. Общественото обсъждане не е досадна процедура, която трябва да мине. Президентът казва нещо просто: този закон няма да проработи. Корумпирани политици и тези, които ги корумпират, ще продължават да се радват на безнаказаността, както досега", заяви Крум Зарков.

"Не чухме позицията и на ресорния вицепремиер Екатерина Захариева. Някак си срамежливо този закон бива гласуван. Този орган ще се назначава от парламентарното мнозинтство, следователно ще е зависим от него. Този орган може да мачка - не само политици, а и всеки гражданин. И до ден днешен нямаме информация как СРС - подслушване, проследяване, инфилтриране и какво ли още не, ще се представят в граждански съд. В закона за СРС е казано, че такива средства се използват за предотвтаряване и разкриване на тежки престъпления, а този орган не се занимава с такива", посочи за пореден път Зарков. 

По думите му новият орган е съшит с бели конци.

"Комисията за конфликт на интереси, обезглавена след злополучното действие на Филип Златанов, очевидно не можеше да оглави органа. Затова видяхме тази комисия - КОНПИ, и хайде тя. После се огледахме - видяхме една дирекция в ДАНС и хайде и тя там. От вчера върви опорната точка, че който е против този закон, значи е против борбата с корупцията. Този закон е прах в очите", каза в заключение Зарков.

За ракията и салатата

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пък се почувства длъжна да оправдае отсъствието на правосъдния министър Цецка Цачева, заявявайки, че имала среща с еврокомисари.

След Зарков на трибуната се изредиха колегите му от левицата Тодор Байчев, Димитър Стоянов, Пенчо Милков.

"Вместо престъпление и наказание, ще имаме престъпление без наказание", обобщи Тодор Байчев.

Но нито един представител на вносителите на закона не излезе да го защити от президентското вето. Управляващите "отсрами" председателят на парламентарната група на Обединени патриоти и коалиционен партньор във формацията Волен Сидеров.

"Групата на ОП ще гласува в подкрепа на закона, не за друго, не че не уважаваме г-н Радев. Той много израсна като политики, защото ако беше дошъл в нашата група, щяхме да му кажем точно кои текстове да атакува, защото има още какво да се дяла  - започна Сидеров - Стига сме се оплювали и стига сме цитирали чужди издания. Хваща се един западен вестник, това са Соросови организации. И оттам идва тази нечиста струя: България е корумпирана, България е лоша. Този закон сигурно има недостатъци, но президентът направи грешката да атакува целият закон, а не текстове. Сега излиза, че той самият е против борбата с корупцията."

"Ето, аз сега имам намерение да подаря следобеда на Жан-Клод Юнкер една хубава ракия, това ще бъде ли корупция?", развесели една част от залата Волен Сидеров и призова да се съкратят дебатите, защото нямало смисъл. Юнкер нееднократно е заявявал, че харесва българските ракия, шопска салата и луканка.

Да не клатим управлението

От ДПС в съзвучие с празничната повеля на почетния си председател Ахмед Доган обявиха, че ще подкрепят управляващите и ще гласуват против президентското вето. Намерението им обобщи депутатът Хамид Хамид:

"Опитахме да направим по-добър законопроект, като внасяхме предложения. Някои се приеха, други - не. Дали е съвършен законът, ще видим. Аз не съм съгласен с констатацията от тази трибуна, че този закон няма да проработи. Както и констатацията "Нямате воля за борба с корупцията". Това не са юридически аргументи, може би колегите са имали среща с хора, които предсказват бъдещето. Нека да дадем шанс на закона да проработи. Ние сме готови отново и отново да внасяме предложения, ако някъде има спирачка или противоречия."

Думите на Сидеров и Хамид разгневиха лидера на БСП Корнелия Нинова: 

"Ако оценката на външните медии е под въздействие на "соросоиди", да ви попитам дали 80% от гражданите и 80% от българския бизнес, който казва, че обществените поръчки са нагласени, "соросоиди" ли са?! Уважаеми управляващи, най-вече ГЕРБ, които мълчите, може би защото нямате аргументи или си мислите, че дебатът ще мине току-така, и уважаеми опозиционни групи, които ще гласувате с управляващите: защо не използваме председателството и да покажем, че българските държавници наистина са готови да се борят с корупцията", посочи Нинова.

"Ако ние се съобразявахме с партийния си интерес, щяхме да ви подкрепим, защото утре ние ще управляваме, ще си назначим наши хора в Комисията и няма проблем. Ние не правим закон за един мандат. Да гарантираме, че изпълнителна, законодателна и съдебна власт взаимно могат да се контролират. Не се изненадвайте, ако началото и краят на председателството са едни и същи", допълни.

Нинова артикулира и публичната тайна: "не ни приемат в Шенген не защото не сме изпълнили техническите проблеми, а защото корупцията продължава да е проблем номер едно и управляващите продължават не да се борят с нея, а да я прикриват".

Кой бърка в кацата с меда

След като се изказа опозиционният лидер, все пак излезе и представител на ГЕРБ - председателят на правната комисия Данаил Кирилов. 

"И аз исках този дебат да бъде различен, да се чуят аргументи, звучащи ново и оригинално. Обсъждаме текстовете от пет или шест месеца. Дебатът започна още през декември 2016 г., на финала на 43-ото събрание (законът "Кунева", б.р.). Моля ви да не се подценяваме, обиждаме и да спазваме правилника - ако тук има корумпирани, има наказателен ред. Не приемам, че законодателният орган на държавата е корумпиран", удари го на чест Кирилов. 

След което се предаде под натиска на левицата и започна член по член да защитава закона си. "Аз не вярвам на вашите клетви и заплахи, че този закон няма да проработи", каза в заключение Кирилов.

Своеобразна ретроспекция на родилните мъки по антикорупционното законодателство от 2016-а насам направи и Цветан Цветанов и обвини БСП, че сменя мнението си по текстовете за това кой ще назначава състава на Комисията.

"ГЕРБ ще отхвърли ветото, защото президентът и БСП - вие играете в един отбор. Докато ние играем в отбора на България! Госпожо Нинова, дълго време ще бъдете в опозиция, за да можете да трупате опит като опозиционер. А ГЕРБ ще управлява!", завърши експозето си Цветанов и благодари на уж опозиционните партии ДПС и "Воля".

"Г-н Цветанов показа защо в тази държава присъдите се раздават не от съдебната система, а от парламентарната трибуна. Не вие казвате това кой ще управлява, а народът. Въздържайте се от това вие да определяте", отвърна му Нинова.

За дебата "допринесе" и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, за да акламира партията си като неопетнена от високи политически постове. И даде заявка за подкрепа на закона, за да не бъркат повече управленците "в кацата с меда".

Изказването на Марешки бе последно. След него бе обявено гласуване. След като ветото бе отхвърлено, последва серия от искания за прегласувания от страна на левицата. Злобното кискане на депутати ядоса Антон Кутев от БСП и той ги призова да излязат на трибуната, защото сега са анонимни за обществото - никога не са се изказвали, - а вероятно и анонимни ще си останат до края на мандата на това Народно събрание.  

"Искам да видя как с този закон ще разкриете показното убийство на свързания с Борисов и Цветанов бизнесмен Петър Христов", ядоса се Кутев.

И с тези финални думи дебатът приключи.

Представят първа у нас голяма инвестиция по Плана ”Юнкер”

http://dnes.dir.bg/news/evropeyska-komisia-investitzia-plan-unker-26770100

Българското председателство започва с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер", съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Фейсбук ще показва повече приятели и по-малко съдържание от страници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658961

Фейсбук ще показва повече приятели и по-малко съдържание от страници Американската компания "Фейсбук" (Facebook) обяви вчера, че въвежда голяма промяна в ползваната от над два милиарда потребители едноименна социална мрежа. Занапред в основната рубрика "Новини" (News Feed) ще се отдава предимство на снимки и публикации на семейството и приятелите, за сметка на съдържанието, публикувано от търговски марки, медии,

Животът не се измерва с това колко пъти сме си поели дъх, а с моментите...

http://www.cross.bg/poeli-zhivotut-momentite-1565261.html

/КРОСС/ Животът не се измерва с това колко пъти сме си поели дъх, а с моментите, които са ни карали да затаим дъх! Боб Муурхед  

10 г. затвор за нелегален износ на лекарства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658912

10 г. затвор за нелегален износ на лекарстваЗатвор при нелегален износ на лекарствени продукти в голям размер гласува комисията за борба с контрабандата с промени в Наказателния кодекс, приети на първо четене. Новите текстове предвиждат това да се квалифицира за контрабанда, а предвиденото наказание е лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Американци опитаха любимите ястия на българите. Как реагираха? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/amerikanci-opitaha-liubimite-iastiia-na-bylgarite.-kak-reagiraha-video-2071963

Трима американци опитаха любимите ястия на българите, а техните реакция бяха заснети в клип, разпространяван в социалните мрежи. Мади, Черил и Ник вкусиха пържени картофи със сирене, кюфте с гарнитура от шопска салата, „Снежанка“ и картофи с копър, а за дес

Снегът се завръща, температурите падат

//dariknews.bg/novini/bylgariia/snegyt-se-zavryshta-temperaturite-padat-2072022

Днес ще е облачно, на много места с валежи от дъжд. С нахлуването на студен въздух, привечер в Северна България и високите полета на Западна дъждът ще преминава в сняг. През нощта срещу събота почти навсякъде ще вали сняг, само в Югоизточна България валежът все още ще е от дъжд. Ще

Решение в 12 без 5: включването на Северна Корея ще усложни организацията на Пьончан 2018

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/12/3110688_reshenie_v_12_bez_5_vkljuchvaneto_na_severna_koreia/?ref=rss


До началото на олимпийските игри в Пьончан остава по-малко от месец. Приготовленията за най-голямото зимно спортно събитие в света са към своя край, като остава да бъде разяснена една може би последна, но много важна подробност - участието на Северна Корея. <br /><br />Усилията на Южна Корея да покани своята съседка на игрите с цел да смекчи напрегнатата обстановка на Корейския полуостров засега дават желания резултат. Във вторник Международният олимпийски комитет (МОК) удължи срока...

Заплахите на Тръмп към Северна Корея може и да са дали резултат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/12/3110841_zaplahite_na_trump_kum_severna_koreia_moje_i_da_sa/?ref=rss


Това, че Пхенян в крайна сметка реши да възобнови диалога със Сеул може да се дължи и на опасението, че САЩ накрая ще изпълнят заплахите за война на непредсказуемия Доналд Тръмп, допускат някои експерти по корейския въпрос.<br /><br />След две години покачване на напрежението на полуострова положението внезапно се успокои с първите междукорейски дискусии във вторник и решението на Пхенян да изпрати следващия месец делегация на Олимпийските игри в Пьончан, Южна Корея. Трябва да се...

Трети ден блокада в София, важни срещи

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsedatelstvo-na-syveta-na-es/treti-den-blokada-v-sofiia-vazhni-sreshti-6078122

Все още са затворени 12 главни улици в центъра, може да се затварят трасета като "Цариградско" и бул. "Брюксел"

Пътна обстановка в страната - 12 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367010

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Шест причини Германия да се нуждае бързо от правителство

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/12/3110746_shest_prichini_germaniia_da_se_nujdae_burzo_ot/?ref=rss


Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, нейните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) бавно се придвижват към подновяване на голямата коалиция, която управлява страната от 2013 г. Но трудните преговори могат да приключат чак през март, ако бъдат успешни.<br /><br />Дотогава Бундестагът не може да приеме нов федерален бюджет, а сегашните временни бюджетни разпоредби налагат ограничения върху това,...

Еврокомисарите и българските министри ще заседават заедно днес

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/12/3109456_evrokomisarite_i_bulgarskite_ministri_shte_zasedavat/?ref=rss


Европейските комисари и министрите от българското правителство ще заседават заедно днес в Националния дворец на културата в София. Те ще проведат успоредно три срещи по теми, свързани с приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и европейския дневен ред.<br /><br />Еврокомисари и министри ще обсъждат въпроси в областите: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна,...

Св. мчца Татяна. Св. Сава Сръбски

http://www.cross.bg/tatyana-hrama-zashtoto-1565259.html

/КРОСС/ Страдание на света мъченица Татяна Света мъченица Татяна се родила в Рим от знатни родители. Баща ѝ, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост. Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание. Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в девство и целомъдрие. Тя станала невеста на Христа, горейки от любов към Него и на Него Единия служела ден и нощ с молитва и пост, умъртвявайки плътта си и поробвайки я на духа. Заради добродетелния си живот тя се сподобила да послужи на църквата: била поставена за диакониса и в плът служила на Бога, подобно на безтелесните ангели. И Христос Господ увенчал невестата Си с мъченически венец. Когато римляните убили нечестивия си цар Антонин Хелиогабал и тялото му, влачено през града за поругание, било хвърлено в река Тибър, на царския престол бил издигнат Александър, тогава само на шестнадесет години. Неговата майка била християнка, на име Мамея. От нея той се научил да почита Христа, но не според Христовата вяра, защото едновременно с това продължавал да служи на идолите и да им се покланя като на древни римски богове. В двореца му имало изображения на Христа и на почитания от езичниците Аполон, на старозаветния Авраам и езическия Орфей и още много други. Самият Александър не преследвал християните, но наместниците му, управителите на области и консулите ги притеснявали силно

На много места днес ще вали дъжд, вечерта ще преминава в сняг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6658952

На много места днес ще вали дъжд, вечерта ще преминава в снягДнес ще е облачно, на много места с валежи от дъжд. С нахлуването на студен въздух, привечер в Северна България и високите полета на Западна дъждът ще преминава в сняг. През нощта срещу събота почти навсякъде ще вали сняг, само в Югоизточна България валежът все още ще е от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток.

Чехите избират президент между самоуверен популист и професор по химия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/12/3110935_chehite_izbirat_prezident_mejdu_samouveren_populist_i/?ref=rss


В Чехия днес започват изборите за президент, в които води антиимигрантски настроеният Милош Земан, пише агенция "Ройтерс".<br /><br />Държавният глава има ограничени правомощия, но назначава серия висши държавни служители и играе важна роля при формирането на правителства – процес, през който Чехия вероятно ще премине скоро. Президентът има и сериозно влияние върху общественото мнение, освен това представлява страната в чужбина.<br /><br />73-годишният Земан,...

Вероятно имам много добри отношения с Ким, каза Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-kim-chen-un-sasht-izbori-2016-26770099

Американският президент Доналд Тръмп намекна вчера, че е изградил добри отношения със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Вероятно имам много добри отношения с Ким, каза Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/sasht-izbori-2016-26770099

Американският президент Доналд Тръмп намекна вчера, че е изградил добри отношения със севернокорейския лидер.

"Форд" започва да прави спортни версии на кросоувърите си

http://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/12/3110489_ford_zapochva_da_pravi_sportni_versii_na_krosouvurite/?ref=rss


"Форд" ще започне да предлага спортни версии на кросоувърите си, като първият подобен модел ще е "Едж Ес Ти" (Edge ST). Автомобилът е подготвен от "Форд Пърформанс Тийм" и използва най-мощният V6 двигател в класа. 2.7-литровият турбодвигател, от генерацията Екобууст, генерира 335 конски сили.<br /><br />Двигателят е комбиниран с осемстепенен автоматик и задвижване на четирите колела с променливо разпределение на въртящия момент между левите и десните...

Посланикът ни в Москва осведоми властите за приоритетите на европредседателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658949

Посланикът ни в Москва осведоми властите за приоритетите на европредседателствотоПървият заместник-външен министър на Русия Владимир Титов прие посланика на България в Москва Бойко Коцев. По време на разговора им са обсъдени приоритетите на българското председателство в Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., както и актуалните аспекти от двустранното сътрудничество, предава Regnum.

България се върти в провинциалните си кръгове, би се радвала на успехи в художествената гимнастика

http://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/12/3105895_bulgariia_se_vurti_v_provincialnite_si_krugove_bi_se/?ref=rss


По традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнозите на философи, политолози и социолози. Четете всички в "Годината". <br /><br />Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?<br /><br />- Малко по-скучно продължение на 2017-та. През 2017-та се развиха драмите около Брекзит, Тръмп, Каталуня, т.нар. Ислямска държава, Северна Корея, глобалното отдръпване на САЩ, преместването на власт и...

"Икономист": Ако адът са другите хора, България е рай!

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/01/12/ikonomist-ako-adyt-sa-drugite-hora-bylgariia-e-rai.364834

Страната е най-екстремният случай на обезлюдяване в Източна Европа, пише изданието

Мая Манолова: Всички партии блокират електронното гласуване (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6658662

Мая Манолова: Всички партии блокират електронното гласуване (Видео)Още акценти от "Различното интервю": Пиша закон за частния фалит, подхващам банките Аз работя с всички. Разликата между опозицията и омбудсмана е, че за опозицията може би е достатъчно да критикува. От мен хората чакат резултат. Когато започна една тема, един проблем, аз трябва да го завърша. Говоренето на мен не ми

12 януари в историята

http://www.cross.bg/zapochva-voiina-vtorata-1565257.html

/КРОСС/ 475 г. - Флавий Василиск става император на Византийската империя. 1528 г. - Густав I е коронован за крал на Швеция. 1884 г. - Съставено е деветото правителство на България, начело с Драган Цанков. 1908 г. - От Айфеловата кула е излъчен първия дълговълнов радиосигнал. 1908 г. - Влиза в сила указ на княз Фердинанд I, с който Информационното бюро към Щаба на войската се преобразува в Разузнавателна секция. Ден на военното разузнаване на България. 1915 г. - В Конгреса на САЩ е отхвърлено предложението за даване на избирателни права на жените. 1940 г. - Втората световна война: СССР започва да бомбардира градове във Финландия. 1943 г. - Втората световна война: Червената армия започва операция за разкъсване на Блокадата на Ленинград. 1945 г. - Втората световна война: Съветския съюз започва т. нар. Януарска офанзива срещу Нацистка Германия на фронт от 1200 км в Източна Европа. 1964 г. - В Занзибар започва въстание, определено като революция, което довежда до обявяване на държавата за република. 1966 г. - В САЩ започва излъчването на телевизионния сериал Батман. 1969 г. - Рок групата Led Zeppelin издава първия си албум - Led Zeppelin. 1970 г. - Войната в Биафра завършва с анексирането на тази държава от Нигерия. 1981 г. - Започва излъчването на американската "сапунена опера" Династия. 1991 г. - Конгресът на САЩ оторизира правителството да използва военна сила за да отблъсне армията на Ирак извън границите на Кувейт. 1992 г

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zhivo-1565295.html

БНТ, „Денят започва" Тема: НАП проверява заведенията в зимните курорти. Какви са нарушенията? На живо Тема: Проблеми, скрити зад думите. Думата "инвалид" отпада от българското законодателство Тема: Въпроси след изстрелите. Председателството и вътрешната сигурност Тема: Европа и цифровата икономика. Българският еврокомисар Мария Габриел Тема: Брюксел, Страсбург, София - говорят българските евродепутати Тема: На живо: 160-те кукери от село Бачево Тема: Между сцената на книгата

Тръмп: За какво са ни мигранти от ”мизерни дупки”

http://dnes.dir.bg/news/afrika-imigranti-sasht-izbori-2016-26770098

Американският президент Доналд Тръмп е попитал вчера за какво са им на Съединените щати имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и страните в Африка.

12 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=367008

Събития: 475 г. — Флавий Василиск става император на Византийската империя. 1528 г. — Густав I е коронован за крал на Швеция. 1884 г. — Съставено е деветото правителство на България, начело с Драган Цанков. 1908 г. — От Айфеловата кула е излъчен първия дълговълнов радиосигнал.

Църквата почита Света мъченица Татяна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3106347_curkvata_pochita_sveta_muchenica_tatiana/?ref=rss


На 12 януари православните християни почитат света великомъченица Татяна.<br /><br />Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си римско семейство, тя поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от християнската вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.<br /><br />По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.) -...

Парламентът ще разгледа ветото върху антикорупционния закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111268_parlamentut_shte_razgleda_vetoto_vurhu/?ref=rss


Както председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов предположи в началото на тази седмица, до края й парламентът ще разгледа ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон. Точката е включена в дневния ред на Народното събрание за втория му работен ден след ваканцията, а най-вероятното ветото и ще бъде преодоляно, както се случи в сряда в правната комисия.<br /><br />Тогава с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС повторно разглеждане на...

Официално - Еквадор даде гражданство на Асанж

http://clubz.bg/62812-oficialno_ekvador_dade_grajdanstvo_na_asanj

Евадор е дал гражданство на Джулиан Асанж като част от усилията да позволи на основателя на "Уикилийкс" да напусне посолството на страната в Лондон, където пребивава повече от 5 години, предаде Ройтерс.

Южноамериканската страна направи това часове след като британското правителство отхвърли искането й да даде дипломатчески статут на Асанж. Този статут би могъл да даде на австралиеца имунитет срещу арест, ако той се опита да напусне дипломатическата мисия.

След цяла година, през която президентът на Еквадор говореше против Асанж, външната министърка Мария Фернанда Еспиноса заяви, че се надява да намери решение на дилемата.

"В момента Еквадор проучва други решения в диалог с Великобритания, други държави или международни организации, които биха могли да улеснят справедлив край и достойно решение за всички страни", каза Еспиноса на пресконференция в Кито.

Лондон вижда само едно решение на въпроса.

"Еквадор знае, че начинът за разрешаване на проблема е Джулиан Асанж да напусне посолството и да се изправи пред съда", заяви говорител на външното министерство в Лондон.

Бари Полак - американският адвокат на беглеца, не коментира.

Заплахи за живота

Асанж живее в сградата на посолството, след като получи убежище през 2012 г., за да избегне екстрадиране в Швеция, където да бъде разпитан по дело за сексуално насилие.

През май 2017 г. шведските прокурори оттеглиха обвиненията. От Скотланд ярд обаче заявиха, че Асанж ще бъде арестуван, ако излезе от дипломатическата мисия, тъй като е нарушил условията за пускане под гаранция.

Еквадорската външна министърка Мария Фернанда Еспиноса говори на пресконференция.

Асанж отрича обвиненията и смята, че Швеция ще го предаде на САЩ, където той да бъде съден заради публикуването в "Уикилийкс" на хиляди класифицирани военни и дипломатически документи. Това е едно от най-големите изтичания на информация в американската история.

"Имаме твърде основателни опасения за възможни заплахи за живота и неприкосновеността му, не е задължително да са от Великобритания или от трета страна", каза Еспиноса.

Тя не даде подробности как даването на гражданство на Асанж може да му помогне да излезе от посолството или да се спаси от арест.

Еквадорският президент левичар Ленин Морено, който встъпи в длъжност през май 2017 г., е по-малко приятелски настроен към основателя на "Уикилийкс" от предшественика си Рафаел Кореа.

Миналата година Морено заяви, че Асанж може да стои в посолството, но го нарече хакер и го предупреди да не се намесва в политиката на приятелски на Еквадор страни.

Разкритията на "Уикилийкс"

За някои хора Асанж е герой, затова че е разкрил злоупотреби с правомощия от страна на американското правителство и че се бори за свобода на словото. Според други обаче той е престъпник, който е подкопал сигурността на Запада чрез издаването на тайни.

"Уикилийкс" разкри имейли, довели до унизителни публикации за Хилъри Клинтън - кандидат-президентката на демократите на изборите в САЩ през 2016 г. Американските разузнавателни агенции смятат, че руското военно разузнаване е използвало "Уикилийкс" и други сайтове, за да публикува хакнатата кореспонденция от Националния демократически комитет (НДК) и висши представители на Демократическата партия. Асанж твърди, че не знае кой е източникът на писмата.

В САЩ австралиецът ще бъде разследван и от правоохранителните органи, и от Конгреса.

На този етап няма доказателства, че американските власти са повдигнали обвинения срещу Джулиан Асанж. Няма данни дори за тайни обвинения, но директорът на ЦРУ Майк Помпео нарече миналата година "Уикилийкс" враждебна разузнавателна служба.

През април американският главен прокурор Джеф Сешънс отговори утвърдително на журналистически въпрос зали арестуването на Асанж е приоритет.

"Каквото и дело да бъде заведено, ние ще се опитаме да вкараме някои хора в затвора", каза тогава Сешънс.

Намериха бижутата, откраднати при зрелищeн обир в хотел „Риц“

//dariknews.bg/novini/sviat/nameriha-bizhutata-otkradnati-pri-zrelishten-obir-v-hotel-ric-2072018

Полицията в Париж успя да намери всички бижута, откраднати от магазин в хотел "Риц" във френската столица при зрелищен обир, но все още издирват двама от крадците, съобщи полицейски източник, цитиран от Асошиейтед прес.
 

Вижте къде е „сгушена“ най-късата улица в България (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vizhte-kyde-e-sgushena-naj-kysata-ulica-v-bylgariia-snimki-2071962

Най-малката улица в България е „сгушена“ във Велико Търново. Нейното име е „Пролет“, а дължината й е 15 метра.

Втори ден блокада в София: вижте кои улици затварят

http://clubz.bg/62811-vtori_den_blokada_v_sofiq_vijte_koi_ulici_zatvarqt

ПРОТЕСТИ ПРОТЕСТИ Полиция  МС

Заради посещението на високопоставените политици от Европа, в столицата продължават да са в сила извънредни мерки за сигурност и днес.

Районите около Народния театър и НДК остават блокирани и в петък. Все още са затворени 12 главни улици в центъра. Оттам дори пешеходците минават след проверка на КПП-та, напомня Нова тв.

От 08.00 ч. до приключване на мероприятията престоят и паркирането ще бъдат забранени по улиците „Доспат”, между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”; „Баба Неделя”; „Д-р Христо Стамболски” и "Гурко", между "Раковски" и "Княз Александър I".

В интервала между 11.00 и 12.00 ч. средствата на градския транспорт няма да спират на спирката на бул. „Черни връх”.

Проблеми с трафика може да има и по основни трасета като „Цариградско шосе” и булевард „Брюксел” заради придвижването на европейските делегации.

От правителствената пресслужба съобщиха, че днес премирът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя се провежда в рамките на откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018.

Спорт по тв днес: сноуборд в Бад Гащайн с Радо Янков, Бундеслигата тръгва отново, мачове от Англия и Франция, тенис от Австралия, мъжка щафета в биатлона, ски, ски полети, волейбол - купа на България при мъжете, баскетбол, рали "Дакар", тото и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6658676

Спорт по тв днес: сноуборд в Бад Гащайн с Радо Янков, Бундеслигата тръгва отново, мачове от Англия и Франция, тенис от Австралия, мъжка щафета в биатлона, ски, ски полети, волейбол - купа на България при мъжете, баскетбол, рали "Дакар", тото и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Русия е готова да върне на Украйна десетки бойни кораби и самолети

http://pogled.info/svetoven/rusiya-e-gotova-da-varne-na-ukraina-desetki-boini-korabi-i-samoleti.91836

/Поглед.инфо/ Русия е готова да върне на Украйна десетки бойни кораби и самолети. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на среща с главните редактори на местни медии, информира ТАСС, цитирана от news.bg.

Прогноза за времето - 12 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367007

По Черноморието днес ще е облачно с валежи от дъжд, научи Moreto.net. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 8°-9°. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Днес през деня сняг ще вали в източната част на Стара планина, но с нахлуването на студен въздух привечер в Северна България и високите полета на Западна България дъждът ще преминава в сняг.

Съдът отказа да признае еднополов брак между българки сключен във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3110964_sudut_otkaza_da_priznae_ednopolov_brak_mejdu_bulgarki/?ref=rss


Административният съд - София е отхвърлил жалбата на млада жена с инициали - Д.К. срещу отказа на Столична община да признае брака й с жена, сключен във Великобритания. Това става известно от решение на съдия Снежанка Кьосева от осми януари тази година.<br /><br />Бракът между Д. К. и Лилия Бабулкова е сключен на 15 ноември 2016 година. Няколко месеца по-късно тя подава искане в Столична община, район "Люлин", в което иска бракът й да бъде отразен в личния й регистрационен...

Крадец изпуска сак с бижута от парижкия хотел "Риц"

http://clubz.bg/62810-kradec_izpuska_sak_s_bijuta_ot_parijkiq_hotel_ric

Един от бандитите, обрали бижутерския магазин на парижкия хотел "Риц", изпуснал сак, след като блъснал с мотоциклета си мешеходец, предаде АП.

В този сак били част от скъпоценностите.

Полицията във френската столица успя да намери всички бижута, откраднати от магазина. Смята се, че стойността им е най-малко 4,5 милиона евро. Двама от бандитите все още се издирват. Останалите бяха заловени малко след грабежа.

Макар и в крайна сметка неуспешен, обирът вечерта на 10 януари повдигна въпроси за сигурността в един от най-престижните квартали в света - този около площад "Вандом" в Париж. Там се намират френското Министерство на правосъдието, скъпи бутици и построеният през XIX век хотел.

Как е извършен обирът

Трима от извършителите влезли през заден вход на "Риц" и използвали брадви, за да счупят стъклените витрини с бижута в главното фоайе. След това те хвърлили плячката през прозореца на чакащите ги отвън двама съучастници. Единият от тях избягал с кола, другият - с мотор.

Част от откраднатите бижута и часовници били намерени в сака, изпуснат от единия беглец. Останалите скъпоценности били разпръснати сред счупените стъкла на витрините при разчистването на обекта.

На 12 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6658386

На 12 януари рожден ден имат Александър Дойнов, актьор Георги Торнев, продуцент и режисьор Елена Божкова, народна певица Емил Кабаиванов, кмет на Карлово Проф. д-р Искра Баева, историк Ласка Минчева, режисьор Людмил Тодоров, писател, сценарист и режисьор Мехмед Атаман, бивш депутат Милен Петков, бивш национал по футбол Проф. д-р Пюзант Касабян,

Най-малко 40 души остават в неизвестност след калните свлачища в Калифорния

//dariknews.bg/novini/sviat/naj-malko-40-dushi-ostavat-v-neizvestnost-sled-kalnite-svlachishta-v-kaliforniia-2072015

Няколко десетки хора остават в неизвестност след калните свлачища в Южна Калифорния, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

Къде България може да сгреши и успее пред лицето на големите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/12/3110933_kude_bulgariia_moje_da_sgreshi_i_uspee_pred_liceto_na/?ref=rss


В следващите месеци и години действията на ЕС все повече ще бъдат диктувани от логиката и възможностите на Европа на много скорости. Гъвкавите коалиции все повече ще бъдат начинът да се преодолеят разделенията между страните членки – и това вече се започна да се случва: тези, които искат да има обща европейска отбрана, например, подписаха ПЕСКО (постоянното структурирано сътрудничество), а противниците му останаха отвън.<br /><br />Под натиска на външните обстоятелства –...

Без вода на три места в столицата

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-na-tri-mesta-v-stolitcata-672701.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Сливница“, жк. „Св. Троица“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Зографски манастир“ от ул. „Цар Иван Александров“ до бул. „Сливница“. 

Изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Йосиф Соколски“ в кв. „Васил Левски“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Баба Тонка“ от ул. „Дряновски манастир“ до бул. „Ботевградско шосе“, ул. „Йосиф Соколски“. 

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района, ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Чавдар Мутафов“, кв. „Група Зоопарк“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:30 часа на ул. „Чавдар Мутафов“ от бул. „Симеоновско шосе“ до ул. „Чавдар Мутафов“ №35, бул. „“Симеоновско шосе“ №6А и 6Б. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!
Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Защо следващата ви кола ще е „произведена” в Китай

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/zashto-sledvashtata-vi-kola-shte-e-proizvedena-v-kitaj-6078090

Немският производител на авточасти Bosch иска да се фокусира върху автономните автомобили, докато Китай иска да влезе под капака на двигателя на следващия ви автомобил.

Днес почитаме "приказната царица". Имен ден имат...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/dnes-pochitame-prikaznata-carica.-imen-den-imat-6078006

Според библейския разказ Татяна била от богато, но боязливо римско семейство, което криело вярата си в християнството. Тя поела по пътя на целомъдрието от дете

Най-добрите университети за 2017 г. получават отличия днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658713

Най-добрите университети за 2017 г. получават отличия днесРекторите на българските университети отличници по новото издание на “Рейтинг на университетите в България” - 2017 г., ще получат призове днес на официална церемония в София. Седмото издание на рейтинговата система, което сравни 52 професионални направления в 51 висши училища по 44 обективни критерия, открои 19 първенци.

НС гледа ветото на президента върху Антикорупционния закон

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ns-gleda-vetoto-na-prezidenta-vyrhu-antikorupcionniia-zakon-2072013

Ново обсъждане на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от Народното събрание на 20 декември 2017 г. е първа точка за петъчния пленарен ден.
 
Законът беше върнат за ново обсъждане с ук

Допълнителни стипендии за студентите от приоритетни направления

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dopylnitelni-stipendii-za-studentite-ot-prioritetni-napravleniia-2071999

Допълнителни стипендии ще получават студентите от приоритетните професионални направления, за да се насърчават да се обучават там. В тях влизат математика, физически и химически науки, педагогика на обучението,  религия и теология, енергетика, химически технологии и материа

Защо клепачите ни понякога трептят? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-klepachite-ni-poniakoga-treptiat-video-2071960

Трептенето на клепачите е често срещано явление. Случва се най-често, когато сме стресирани и ядосани. Симптомите могат да изчезнат и да се появяват повторно през различни интервали от време.

Терминологично неволевото потрепване на клепача се нарича миокимия. В някои

Болницата в Ловеч няма да затваря врати, уверяват от МЗ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bolnicata-v-lovech-niama-da-zatvaria-vrati-uveriavat-ot-mz-2072009

Министерство на здравеопазването ще използва всички законови възможности многопрофилната болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Ловеч да продължи да работи, както до сега, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
 
От ведомството напомнят, че вчера зам.-министъ

Ще спрат ли полицейските протести?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-sprat-li-policejskite-protesti-2072010

В петък Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) ще обсъди въпроса дали при това развитие на ситуацията да не прекрати поне временно протестните действия. Това съобщи вчера председателят на синдиката Валентин Попов.

"Докато в

Православен календар за 12 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653164

Православен календар за 12 януариСв. мчца Татяна. Св. Сава Сръбски. Св. мчк Мертий. Мчк Петър Авесаломит  Родена в Рим от знатни родители. Баща    бил таен християнин. Той възпитал дъщеря си в благочестие и я научил на Божественото писание. Пълнолетната Татяна пожелала да прекара живота си в  целомъдрие. Тя станала невеста на Христа,  и на Него служела ден и нощ с молитва и пост,

Висшето по математика без пари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284320_%D0%92%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8

 

Спират евростипендиите, ще дават бонуси за успех от хазната

Студентите, които се обучават по математика, химия, физика и други приоритетни професионални направления като религия, педагогика и енергетика, да не плащат семестриални такси. Това е един от вариантите, които се обмислят, за да се стимулира обучението в тези сфери, в които има остър недостиг на кадри, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той изрично подчерта, че все още няма такова решение, а това е само вариант. Евентуално той може да се реализира най-рано през академичната 2019 – та година.

Също така студентите вече няма да получават европейски стипендии, но същите бонуси за успех ще продължат да съществуват, само че средствата ще идват от държавния бюджет. Причината е, че проектът за стипендии от европейските фондове е изтекъл и препоръката от Европа е тази практика да продължи като държавна политика, обясни Вълчев. Размерът на наградите за успех от еврофондовете досега беше 150 лв. Сумата се запазва, но университетите имат правото да намалят сумата и да изберат да дадат бонуси за успех на повече студенти. Европроектът предвиждаше и награди за специални постижения в размер на 300 лв., които обаче държавният бюджет няма да поема и така на практика те отпадат.

Редукция на приема в определени специалности предвижда проект на образователното министерство. В него отделните образователни области са разделени на четири групи. В първата влизат приоритетните професионални направления с остър глад за специалисти като математика, физични и химични науки, „Педагогика на обучението по...“ и др. И при тях предложеният прием от университетите няма да бъде намаляван от страна на държавата.

Във втората група са други професионални направления като педагогика, инженерни науки, аграрни науки и др., като при тях приемът може да бъде редуциран само при университетите с ниска оценка. Третата група са професионални направления извън приоритетните, като правото например. В този случай приемът няма да бъде намален само в университетите с най-висока оценка. И в четвъртата група са „Икономика“ и „Администрация и управление“, където приемът е най-раздут в последните години. Там мерките са най-строги. Документът предвижда прием да не бъде разкрит там, където има под 15 новоприети първокурсници във въпросните специалности. Университетите, в които не бъде утвърден държавен план-прием, ще могат да обучават студенти платено.

Заличиха думата „инвалид“ от законодателството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284319_%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B4%E2%80%9C+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%

 Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавните такси, чрез които думата „инвалид“ отпада от законодателството. Промените бяха внесени от БСП и единодушно подкрепени от 138 народни представители. Съгласно направените промени думата „инвалид“ ще бъде заменена със словосъчетанието „лица с увреждания“. Това налага промяната на девет закона. Според вносителите на законопроекта думата „инвалид“ носи негативен заряд и с отпадането ѝ ще се направи положителна крачка към социалното приобщаване на хората с увреждания.

Плащаме до 3 такси при предсрочно прекратяване на договор с „Теленор“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284318_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+3+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%

 

Искат ни всички пари за смартфона, ако са ни го дали по-евтино

При предсрочно прекратяване на договор с мобилния оператор „Теленор“ клиентите ще заплащат три месечни такси, а не за всички месеци до датата на изтичането му, съобщи вчера телекомът.

Промяната влиза в сила от днес (12 януари), а абонатите ще са задължени да заплащат като неустойка за предсрочно прекратяване на договор максимум 3 стандартни месечни абонамента независимо от срока на договора, който са подписали (12 или 24 месеца), вместо, както досега, всички оставащи стандартни месечни такси до изтичането на контракта. Промените са валидни за частни клиенти, сключващи нови договори за мобилни или фиксирани услуги, както и

 

за вече сключени договори

 

чийто срок към датата на промяната все още не е изтекъл.

По този начин „Теленор“ се присъединява към останалите два големи оператора - „Мтел“ и „Виваком“, които прилагат тази практика от доста време. Инициативата бе поета от Комисията за защита на потребителите (КЗП) още през 2014 г. При „Виваком“ промяната бе въведена от 1 май 2015 г., а „Мтел“ въведе новите условия през юли 2016 г.

Ако към договора обаче, който клиентът иска да прекрати, има покупка на устройство на преференциална цена, ще се дължи и част от отстъпката, която е получена, съответстваща на оставащия срок на договора. Отстъпката е разликата между цената на устройството без договор в брой към датата на сключване на абонамента и тази, която клиентът е заплатил - в брой или общата лизингова цена. Това означава, че ще трябва да си платим реалната цена на телефона или таблета, ако операторът ни го е дал по-евтино.

За да бъде по-ясно за клиентите, „Теленор“

 

ще включва в документите стойностите на всички параметри

 

които биха участвали във формирането на неустойката при евентуално предсрочно прекратяване на договора. Сред параметрите са стандартен месечен абонамент за избрания план и приложената отстъпка, ако е налична, стандартната цена на устройството (в брой и без абонамент), цена на закупеното устройство (в брой или обща лизингова цена) и срок на договора.

Новите правила за изчисляване на неустойките при прекратяване на срочен договор за мобилни и фиксирани услуги обаче няма да важат за плановете Джуниър и Любимец в случаите, в които в контракта предварително са описани неустойките.

Тагесцайтунг: Според Нено Димов екологията е излишна. Сега той ще председателства Съвета на екоминистрите

http://clubz.bg/62809-tagescajtung_spored_neno_dimov_ekologiqta_e_izlishna_sega_toj_shte_predsedatelstva_syveta_na

"Глобалното затопляне е бизнес със страха", „Нивото на океаните няма да се повиши заради топенето на ледниците", „Температурите днес са толкова високи, колкото и преди сто години" - тези изявления не са част от фалшивите новини на американския президент Доналд Тръмп.

Това са цитати на един човек, който в момента оглавява политиката на ЕС по опазване на околната среда и климата: Нено Димов, министър на околната среда и водите, който в рамките на българското европредседателство през следващите шест месеца ще ръководи Съвета на екоминистрите в ЕС", пише авторът на статията в "Тагесцайтунг" Бернхард Пьотер и добавя: "Според Димов екологията е излишна, а научните констатации за климатичните промени са измама".

Възгледите на Димов

По-нататък авторът уточнява, че от 1-ви януари България за пръв път пое председателството на ЕС: „Така начело на екологичната и климатична политика, засягаща 500 милиона европейци, за пръв път застава политик, който открито се обявява против научния консенсус за промяната в климата и против климатичната политика на ЕС. В момента Димов не вдига много шум по темата, но и не се отказва от предишните си изявления", пише „Тагесцайтунг" и цитира някои от тези изявления: климатът непрекъснато се променял, а това навеждало на мисълта, че дейността на Климатичния съвет на ООН почивала повече върху манипулация, отколкото върху сериозна загриженост. Според автора на статията, Димов твърди, че европейската климатична цел за снижаване на вредните емисии с поне 40 процента до 2030 година щяла да донесе само минимални резултати, но щяла да струва 500 милиарда евро, което било гигантско държавно преразпределяне на пари. И още: да, глобалното затопляне било факт, но човекът не бил отговорен за това развитие.

По-нататък авторът накратко представя биографията на българския екоминистър и продължава: „Той с удоволствие повтаря, че екологичното движение било новият социализъм, който правел хората несвободни. (...) А екологичната политика на Германия и Франция била „неизчерпаем източник на страх, за да се отклони вниманието от провала на тяхната политика"", пише авторът на статията и припомня, че в петък Еврокомисията ще се срещне с българското правителство в София, а днес (четвъртък) започва представянето на българските министри в Европейския парламент.

„Сега правителствата на държавите от ЕС, Еврокомисията и европейските парламентаристи ще могат подробно да обсъдят с Димов тези негови възгледи", пише авторът, който безуспешно се е опитал да получи от Брюксел становище относно Димов.

"Гореща среща" с министър Димов

„Самият Димов ще се яви пред евродепутатите на 24 януари. Това ще бъде „гореща среща", обещава енергийният експерт от Зелените Клод Тюрм. „Ще го питаме за отношението му към науката и за това как смята да изпълнява ролята си на председател на Съвета на министрите", казва Тюрм пред „Тагесцайтунг".

Авторът на статията добавя, че самият Димов отговорил уклончиво на въпрос на вестника за отношението му към науката за климата. Неговите приоритети били чистият въздух (истински проблем за София, както уточнява авторът) и новите гранични стойности за въглеродния двуокис, който отделят автомобилите. "За климатичните промени Димов пише: „В Европа има политически консенсус по въпроса за затоплянето на Земята и по планираните мерки. България е част от този консенсус". Освен това той смятал да се концентрира върху „по-добрата регулация" и „по-ефективното прилагане на егологичното законодателство" с цел постигането на една „устойчива околна среда" - все понятия, които самият Димов доскоро сатанизираше", пише авторът Бернхард Пьотер и добавя: "Една от лекциите на Димов беше озаглавена: „Устойчивото развитие е новият социализъм"".

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

БГ пианист поправя велосипеди в Сингапур

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284317_%D0%91%D0%93+%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BF%D1%83

 Българският учител по пиано Живко Гиргинов, който е живее в Сингапур вече девет години, не е доволен от счупените велосипеди, които е среща, изоставени по пътища и пешеходни пътеки там.

Море от жълти и оранжеви колелета в обществените пространства задръстват острова, където културата на споделените велосипеди е хит, след като големи оператори като китайските фирми "Офо" и "Мобайк" за пръв се появиха преди година, съобщава "Ройтерс".

„Приятелите ми се оплакаха, че навсякъде има повредени велосипеди и няма какво да се направи“, разказва Гиргинов. 32-годишният пианист решава да се заеме, като събира екип от съмишленици, с които да върнат велосипедите в складовете на съответните компании.

Започнала през септември 2017 г., инициативата на Гиргинов за доброволен байк патрул, е събрала над 400 повредени велосипеди. Групата събира счупените велосипеди в един квартал и ги премества на централно място. След това Гиргинов наема камион за 150 долара, с който взима събраните колела и ги връща.

Музикантът сам финансира инициативата досега, но разрастването на дейността може да наложи търсенето на спонсори. Трите основни оператора в Сингапур "Офо", "Мобайк" и местната фирма "оБайк" определено оценяват неговата работа.

„Говорим с Живко за това как можем да работим заедно, за да изградим още по-силна среда за пътуване с велосипед“, коментира Шарон Менг, управител на „Мобайк Сингапур“", добавяйки, че компанията е дала на Гиргинов неограничен достъп за ползване, за да му помогне с връщането на велосипедите им.

Сингапур се стреми да се справи с безразборното оставяне на велосипеди на обществени места. През 2017 г. държавното дружество за наземен транспорт определя 4 000 допълнителни жълти зони за паркиране на велосипеди около обществените жилищни комплекси, автобусни спирки и гари.

Въпросната инициатива е един от многото подобни проекти, с които Григинов се е захванал и смята, че времето и парите са добре изразходвани.

Според него, такива социални експерименти предизвикват хората да мислят, как могат и те да допринесат индивидуално за обществото.

„Някои от моите приятели ми казват, че усилията ми са безполезни. Но аз вярвам, че сме част от една общност и трябва да направим каквото можем“, коментира Гиргинов.

АРД: В България почти нищо не става без подкуп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284316_%D0%90%D0%A0%D0%94%3A+%D0%92+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%BE

 "Горе-долу за 30 евро минаваш границата. Понякога съм давал и 50 евро" - с това откровение на един български шофьор на камион започва репортажът на германската телевизия AРД от България. Шофьорът, който предпочита да остане анонимен, признава, че мнозина избягват дългите опашки на българската граница с помощта на подкупи. "Шофьори, които знаят, че са претоварени, отиват направо в митницата, плащат си и минават без да ги проверяват", казва той.

Александър Стамболийски от Съюза на транспортните работници потвърждава тази порочна практика. "Тази корупция се приема за даденост, като нещо нормално. Транспортните фирми дори специално предвиждат разходи за такива практики", отбелязва той.

1,3 млн корупционни сделки за една година

Проблемът далеч не приключва с транспортния бранш, посочва авторът на репортажа Сърджан Говедарица. Той разказва, че почти навсякъде в България се дават подкупи - от службата по гражданско състояние до пътната полиция. Репортерът е разговарял и с представители на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), откъдето са установили, че през 2016 година в България са осъществени 1,3 милиона корупционни сделки, като 22 процента от българските граждани са участвали пряко в такива договорки. "Това се явява корупция, чието ниво съответства на това в страните от Западните Балкани, които все още не са част от ЕС. Сравнено с Централна Европа, корупцията в България е от 3 до 4 пъти по-висока", казва Руслан Стефанов от ЦИД.

Ваня Нушева от българското представителство на "Трансперънси интернешънъл" свързва проблема с лошо работещата българска администрация. Пред германската телевизия АРД тя казва следното: "Неефективното функциониране на администрацията в сектора на услугите, например при издаването на разрешителни, лицензи и т.н. принуждават представителите на бизнеса и обикновените граждани да си плащат, за да им се решават проблемите".

Според изследване на Европейския парламент от 2016 година, годишно корупцията "изяжда" почти 15 процента от българския БВП. И положението почти не се е променило от приемането на страната в ЕС, посочва Нушева. "Международният индекс за възприятие на корупцията показва, че няма постигнат напредък в борбата срещу корупцията - тенденция, която се запазва през последните 10 години. Най-големият ни проблем е с политическата корупция, с търговията с влияние, злоупотребата с власт и раздаването на постове на различни нива - парламент, политически партии, съдебна система."

Проблем е и фактът, че корупцията рядко се докладва. А в редките случаи, когато това все пак се случва, обикновено всичко остава без последици. Годишно в България за корупция биват осъждани едва 150 до 200 души. Това нещо трябва спешно да се промени, казва Руслан Стефанов от ЦИД: "От една страна трябва да има по-лесен начин гражданите да могат да сигнализират, а от друга трябва да е ясно, че всеки, който участва в корупционна схема, подлежи на наказание. Днес при нас това определено не е така. Защото ако някой реши да докладва случай на корупция, е твърде вероятно да не постигне нищо - най-много сам да бъде наказан. Така е, след като е тръгнал да се бори срещу една установена практика."

"Тук работят само срещу подкуп"

Именно срещу тази практика ЕС често дърпа ушите на България, посочва репортерът на АРД и добавя, че обикновено това остава без последствия. В репортажа се припомня още, че заедно с Румъния страната е поставена под особено наблюдение - включително заради пропуски в борбата срещу корупцията. Изтъква се и това, че през шестте месеца на своето европредседателство България ще настоява за премахването на механизма за наблюдение. Авторът цитира заместник-председателката на парламента Деница Златева, според която е важно да бъде задействан ефективен механизъм за справяне с корупцията, а не просто да бъде създаден един нов административен орган - само за пред Брюксел.

България изглежда твърде далеч от тази цел, заключава АРД и припомня, че приетият в края на 2017 година антикорупционен закон не може да влезе в сила. Причината: президентът на страната Румен Радев наложи вето, тъй като, според него, законът не разкрива корупционните схеми и модели, а инструментите за превенция на явлението не са ефективни, посочва авторът и добавя: Нещо повече - държавният глава смята, че законът може да бъде използван от управляващите като инструмент за разправа с неудобните. А междувременно опозицията обяви, че ще внесе вот на недоверие на правителството.

В края на репортажа на AРД се посочва, че България остава в плен на корупцията. Тя е нещо като неписан закон, казва шофьорът на камиона, който е цитиран и в началото на материала. "Тук работят само срещу подкуп. И всички трябва да си плащат", признава той.

 

Любим виц на Део

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6658388

Любим виц на Део Сама жена стои на бара. До нея сяда мъж. Той започва разговор: - Впечатлен съм от дълбочината на погледа ви, тихото спокойствие, което излъчват очите ви, усещането за хармония, което виждам в лицето ви. Какво пиете? - Диазепам от 10

Депутатите ще контролират сделки с имоти на забранени за приватизация компании*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284315_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82

 Парламентът прие на второ четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложени от БСП. Текстовете бяха гласувани с пълен консенсус, предаде БТА. 

 

Целта на промените е да се сложи край на практиката обособени части от държавни дружества, които са в забранителния за приватизация списък, да се продават без знанието и санкцията на Народното събрание.

 

Социалистите се опасяват, че има риск предприятия от забранителния списък да се превърнат в кухи структури с разпродадени активи, пише в мотивите на проекта. 

„Така ще бъде затворена възможността за злоупотреби и за заобикаляне на волята на законодателя поради недостатъчно ясния досегашен текст на закона“, заяви в пленарна зала социалистът Кристиан Вигенин, цитиран от пресцентъра на БСП. По думите му вече няма да може ключови дружествата от забранителния списък да бъдат лишавани от най-апетитните им обособени части, зад гърба на парламента.   

Вносителите подчертаха, че повод за предложените промени е станал случаят с приватизацията на бизнес клуб „Бояна“ като обособена част от „Агенцията за дипломатически имоти в страната“ ЕООД. 

Започнатите до влизането в сила на промените процедури от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще се довършват по новия ред.

*Новината е допълнена в 16.17 ч. с коментара на Вигенин.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Вашето място е в Европа, в еврото. Комисията е на страната на България

http://pogled.info/bulgarski/vasheto-myasto-e-v-evropa-v-evroto-komisiyata-e-na-stranata-na-balgariya.91835

/Поглед.инфо/ "Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък".

Завихри се спор около стопанисването на лифтовете на Витоша

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284314_%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0

 Планината Витоша е отнета от гражданите и е превърната в заложник на конюнктурни интереси, заявиха на пресконференция днес ПП „Движение Да България“, ПП „Демократи за силна България“ и ПП „Зелените“.

Политиците припомниха, че Витоша е уникален ресурс за София. Тя дава възможности за летен, зимен и ски туризъм на едва 20 минути от центъра на милионен град.

Те обвиняват стопанина на въжените линии „Витоша ски“ ЕАД, който ги стопанисва от декември 2007 г., че отказва да поддържа и модернизира съоръженията, въпреки че приватизационният договор го задължава да инвестира в лифтовете и да запази предмета на дейността им. 

 

„Столична община не е предприела никакви мерки за упражняването на следприватизационен контрол върху купувача относно изпълнение на поетите ангажименти или да преустанови изнудването на софиянци“, казват политиците. Те обвиняват общината, че тенденциозно намалява и спира градския транспорт до Витоша.

Другият основен виновник според тях е Министерството на младежта и спорта, че не ремонтира влек „Заека“, който е негова собственост.

От дружеството „Витоша ски“ отговориха с прессъобщение, в което се казва: „Най-после с ДСБ и Зелените имаме обща визия за туризма във Витоша“.

Дружеството заявява, че е разработило и от години предлага цялостен план за създаване на ски зона „Алеко“.

Проектът, според съобщението, не е реализиран, тъй като първоначално е блокиран в съда от зелени неправителствени организации.

„Впоследствие изменения в Закона за горите де факто забраниха всяко ново развитие на туризма в парка. По-специално, това са изискванията за смяна на предназначение на земята под спортната инфраструктура, която е изрично забранена от действащия план за управление на парк Витоша – своеобразен параграф 22“, се казва в позицията.

Компанията настоява да се изчисти нормативната рамка.

„И днес препотвърждаваме готовността си да приемем всяка юридически валидна идея и да развием планинската инфраструктура в рамките на закона“, пише в съобщението.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Забраната за високо строителство в центъра на София се придвижва скоростно през НС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284313_%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82

 В централната градска част на столицата няма да се разрешава строеж на сгради по-високи от 50 м, реши парламентът, като гласува на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Поправките бяха приети със 109 гласа "за", 2 "против" и 11 въздържали се.

Въвежда се понятие за "територия на много високо строителство", с което небостъргачи ще могат да се изграждат двустранно на Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и бул."Цариградско шосе"- от кръстовището на 7-ми км до р. Искър, предава БТА.

 

Независимо от зоната, в която попадат, високите сгради ще трябва да бъдат съобразени и с изискванията, заложени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) по отношение разстоянието между тях.

 

Депутатите предвидиха обаче за зоните, които са от значение за възприятие на планината, строителството на Околовръстното шосе да не е по-високо от 75 м, а извън него - от 15 м. В останалите части на града се позволяват сгради и до 125 м.

С други текстове за пръв път се въвежда понятието "междублоково пространство", регламентират се точно и местата на озеленените обществени площи.

Промените разписват и мерки за облекчаване на административната тежест. Например, премахват се ограниченията за площ и лице на урегулиран поземлен имот в зоните за ниско жилищно застрояване.

Предвидени са и промени в закона за териториалното деление на Столичната община с цел конкретизиране границите между районите "Витоша" и "Панчарево" и "Люлин", "Овча купел" и Банкя.

Христо Проданов от "БСП за България" отбеляза, че според европейските регламенти и изисквания на една кокошка, за да се чувства щастлива и свободна, са й необходими четири квадратни метра. Мисля, че в последните години на един софиянец започна да му се полага по-малко, отколкото на една свободна и щастлива кокошка в ЕС, коментира той.

 

Наистина трябва да се замислим и да направим конкретни стъпки за решаване поне отчасти на проблемите, призова Проданов. Ако гласувам "за", това означава ли, че ще решим проблема с небостъргача в Стрелбище, попита той.

Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че законопроектът има за цел да каже къде могат да се строят високи сгради и къде не могат. Според него София се развива балансирано. Колкото по-бързо приемем закона и го усъвършенстваме, толкова по-вероятно е такива проекти, които споменахте, да не се случат по начина, по който се предлагат, коментира Ненков, но отбеляза, че не може да се спре инвестиционният интерес.

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" коментира, че решението за обособяване на специални зони за високо строителство е добра идея. Той добави, че между първо и второ четене ще предложат промени в закона относно новите правомощия на главния архитект и районирането.  

По статията работи: Миглена Иванова

Посещението на Аушвиц: задължително за ученици и мигранти?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284312_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B8%D1%86%3A+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1

 Коментар на Марсел Фюрстенау:

Антисемитизмът има безкрайно много грозни лица: виждаме ги по нацапаните с пречупени кръстове стени и осквернените паметници в еврейските гробища, при изгарянето на израелския национален флаг по време на демонстрации, при нападенията срещу евреи. Сякаш Германия е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско. А под повърхността на тези явления се крие феномен, който е отдавна познат: антисемитските обществени настроения са широко разпространени - и то не от вчера. И независимо от всички извършени от Германия престъпления по времето на националсоциализма, те си остават неизкоренени и на германска земя.

За разлика от близкото минало обаче, днес омразата се проявява сякаш все по-безогледно и по-свободно. Това, разбира се, предизвиква съответните ужасени реакции. Мнозина се питат как се стигна дотук. Та нали от десетилетия насам Германия полага образцови усилия да осмисли своята вина, поради което много страни смятат, че в това отношение тя служи за пример.

В училище се учи твърде малко за нацизма?

И все пак: явно на някои места са били допуснати пропуски. Много често например се чува упрекът, че в училищата се изучава твърде малко за нацисткия режим. Същият упрек, впрочем, засяга и отношението към комунистическата диктатура.

В случай, че тези две твърдения са верни, решението на проблема би било съвсем очевидно: необходимо е повече и по-добро образование! Едва ли има обаче нужда от задължителни посещения на бивши концентрационни лагери, превърнати в музеи - за каквито пледират сега някои политици и партийни функционери. Те го правят с най-добри намерения, но подобни задължителни посещения биха могли да предизвикат главно отегчение, а в най-лошия случай - дори отхвърляне. От опита на бившата ГДР се знае докъде води подобен държавно разпореден антифашизъм. И уж нерушимата германско-съветска дружба се обезсмисли в кухи ритуали.

И едно свободно общество обаче понякога изпитва трудности да изрази позициите си правилно. Но то ги изразява доброволно - в открит диалог без предизвестен резултат. Нека припомним тук за дългите, често изпълнени с огорчение, дебати за строежа на възпоменателен монумент в памет на жертвите от Холокоста край Бранденбургската врата в Берлин. Или предизвиканите от писателя Мартин Валзер протести през 1988, когато той заговори за "моралната бухалка Аушвиц", с която се удряло по всеки, който се опитвал да изрази по-диференцирано мнение за миналото.

Хубавото от тези и други спорове беше, че размисълът на Германия за нейната собствена и несравнима с нищо вина постоянно се подхранва от нови импулси. А те винаги са необходими, най-късно, когато възпоменанията за жертвите започнат да се превръщат в рутина.

 

Deutsche Welle Marcel Fürstenau Kommentarbild ohne Mikrofon (DW )

Марсел Фюрстенау

 

Съпричастието не идва по команда

Който посещава Бухенвалд, Дахау, Заксенхаузен, Аушвиц или някое друго място, свързано с ужасяващите престъпления на националсоциализма, би трябвало обаче да го прави по собствена воля. И - което е още по-важно: би трябвало да е интелектуално и емоционално подготвен за подобно посещение. Нещо, което, за съжаление, не винаги се случва. Най-първата и най-важна задача следователно е свързана с преодоляването на този дефицит. Всичко останало после само ще си дойде на място.

Многобройните, месингови възпоменателни плочки, вградени в паважа на германските улици, които носят имената на избитите евреи, може би предизвикват у хората дори повече размисли, отколкото посещението на един бивш концентрационен лагер. Съпричастието е качество, което не се проявява по команда. За щастие.

Тръмп е продал имоти за над 35 млн. долара през 2017 г., но на тайни купувачи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284311_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+35+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D1%8

 Компаниите на президента на САЩ Доналд Тръмп са продали имоти за над 35 млн. долара през 2017 г. Купувачите се пазят в тайна, добре скрити зад офшорни компании, пише CNBC.

Само в Лас Вегас Тръмп продаде 41 луксозни апартамента. Повечето купувачи са използвали юридически лица, за да не се разкриват имената им.

Тенденцията купувачите на имоти на Тръмп да крият самоличността си се наблюдава още отпреди той да бъде номиниран за кандидат за президент, отбелязва изданието. По-рано само 4% от купувачите са използвали тази тактика, докато сега делът им достига около 70%.

Печалбите от продажбите на тези имоти преминават през доверителен фонд, управляван от синовете на американския президент. Той е единствен бенефициент и може да тегли пари по всяко време.

Непрозрачните продажби идват по време, когато Конгресът и всички комисии по етика призовават Тръмп да бъде по-прозрачен за своите местни и чуждестранни клиенти и партньори, включително купувачите на недвижимите имоти на неговите компании. В отговор президентът на САЩ назначи независим съветник по етика, адвокат Боби Бърчфийлд, за да преразгледа новите сделки.

През миналата година в. USA Today за първи път съобщи за бързия ръст на дела на купувачите на имоти от компаниите на Тръмп, които крият самоличността си. Тогава Бърчфийлд отказа да публикува докладите си. Сега той твърди, че при оценката на сделките се използва система от четири части – оценка на справедливата пазарна стойност, оценка на контрагента, оценка на ползите от сделката и оценка на вероятността от злоупотреби и злепоставяне на президента.

Липсва обаче външен контрол на вътрешната етика на компаниите му.

През миналата година купувачите на имоти от Доналд Тръмп варират от фондове за инвестиции в недвижими имоти, през богати лица, осъществяващи частни инвестиции, до забулени в пълна тайна личности, които и репортери не успяват да разкрият.

Рамзис Гаали, неврохирург до Чикаго, например е закупил апартамент от Тръмп в Лас Вегас чрез юридическо лице. Той обяснява, че е предпочел този вариант по съвет на финансов консултант, за да защити самоличността си, защото името му ще бъде свързано с това на президента на САЩ.

Други купувачи, до чиято самоличност журналистите са достигнали, също защитават избора си да се скрият зад юридическо лице, като някои определят това като „стандартна процедура“.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

 

Великобритания може да загуби половин милион работни места без сделка за Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284310_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD+%D0%BC

 Великобритания може да загуби близо половин милион работни места и 50 млрд. паунда (67 млрд. долара) инвестиции в рамките на 12 години, ако Лондон не успее да сключи търговско споразумение с Европейския съюз. Това става ясно от доклад, поръчан от кмета на британската столица Садик Хан.

Изследването разглежда пет различни сценария за Brexit и анализира икономическото им влияние върху девет индустрии – от строителство до финанси, съобщава Ройтерс.

Според проучването при вариант, в който няма постигнато споразумение, най-силно ударени ще бъдат финансовият сектор и професионалните услуги. Там работните места ще намалеят с 119 000. 

Само в Лондон се очаква т. нар. „твърд Brexit“ да причини загубата на 87 000 работни места. В същото време при такъв сценарий през 2030 г. икономическата продукция на столицата ще е с 2% по-ниска в сравнение с вариантите с постигнато споразумение.

Но въпреки удара върху икономиката на Лондон градът ще е в много по-изгодна позиция от останалата част на страната, посочва вестник Guardian. В национален мащаб „твърд Brexit“ ще причини спад с 3,3% на икономическото производство до 2030 г.

„Ако правителството продължи с лошото справяне с преговорите, може да се окажем на път към едно изгубено десетилетие на нисък растеж и слаба заетост“, заяви Хан и допълни, че времето за преобръщане на хода на преговорите изтича.

Очаква се скоро Великобритания и ЕС да започнат втората част от диалога си, който засяга именно бъдещите им търговски взаимоотношения, след като преди това уредиха общите въпроси около развода си.

Една от основните точки на конфликт между Брюксел и Лондон ще бъде евентуалният бъдещ достъп на британския финансов сектор до европейския единен пазар, допълва Ройтерс. 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Деляна Петкова

 

Тереза Мей: Финансовият сектор е приоритет в преговорите за ЕС при Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284309_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9%3A+%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1

 Висши британски банкери казаха на министър-председателката Тереза Мей днес, че искат повече яснота за бъдещите регулаторни отношения между Великобритания и Европейския съюз (ЕС), въпреки че бяха обнадеждени от предварителното споразумение за "развода", постигнато миналия месец. Това заяви говорител на Мей, цитиран от Ройтерс.


"Бизнес лидерите единодушно подчертаха необходимостта за възможно най-голяма яснота", каза говорителят след среща днес на Мей и финансовия министър Филип Хамънд с ръководители на финансови фирми на Даунинг стрийт 10.

"Приключването на първата фаза от преговорите трябва да им е вдъхнало увереност", добави той.

Тереза Мей е казала на висшите представители на финансовия сектор, че той е приоритет в предстоящите преговори с ЕС за Brexit, предаде Ройтерс, като се позова на източници, запознати със срещата.

"Това бе обнадеждаваща, позитивна среща", каза банкер пред агенцията. Миналата година банкерите се оплакаха, че не са били изслушани от правителството на Мей в подготовката за излизането от ЕС, добавя Ройтерс.

Министър-председателят е потвърдила, че Великобритания няма да плаща за достъп до европейския финансов пазар, предаде Франс прес. Финансовият сектор отдавна настоява за преходен период след Brexit, за да се избягнат сътресения при преминаването към нови търговски отношения с ЕС, добавя АФП.

 

По статията работи: Деляна Петкова

ЕЦБ вижда шанс за преразглеждане на политиката си в началото на 2018 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284308_%D0%95%D0%A6%D0%91+%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B

 Европейската централна банка (ЕЦБ) вижда възможност за преразглеждане на политическите си насоки в началото на 2018 г., докато икономиката се подобрява. Същевременно обаче се уточнява, че ако се наложи, промените ще се правят бавно. Това става ясно от протокола от последното заседание на Европейската централна банка,публикуван в четвъртък. От документа става ясно, че скоро пазарите могат да започнат да се подготвят за края на паричните стимули. 

По време на последното си заседание в средата на декември регулаторът потвърди решението си за удължаване на количествените улеснения за пазарите поне до септември тази година с намален месечен темп от 30 млрд. евро. Уточнява се, че всъщност тази мярка ще продължи, докато се забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с целта от около 2%.

Инфлацията в еврозоната през ноември е била 1,5% според предварителната оценка на Евростат, като е нараснала леко от 1,4% през октомври, се казва още в доклада на ЕЦБ. Лекото увеличение се дължи на скока в цената на енергията, което донякъде е било компенсирано от поевтиняването на храните. 

 

Последните данни, включително прогнозите на експертите подхранват очакванията, че инфлацията ще се приближи до целта на ЕЦБ, но все още няма трайна тенденция. Именно поради тази причина решението на Управителния съвет на ЕЦБ за запазване на досегашната парична политика на последното заседание е оправдано, се казва в документа. Последните прогнози на централната банка показват, че инфлацията ще се увеличи до 1,7%.

Според ЕЦБ последните показатели за икономиката дават ясен сигнал за продължаваща силна и все по-устойчива експанзия в еврозоната. Растежът на реалния БВП е 0,6% през третото тримесечие на 2017 г. Пазарите на труда показват също продължаване на тенденцията към подобрение. По отношение на компонентите на вътрешното търсене растежът на частното потребление остава силен, подкрепен от ръста на реалния разполагаем доход на базата на увеличение на заетостта и ниската инфлация.

Синхронизираното глобално възстановяване на икономическата активност продължава. Наблюдава се стабилен и шорокообхватен темп на растеж на световната икономика през втората половина на 2017 г. Търговията в световен мащаб също се възстановява, като вносът на стоки е нараснал с 1,6% през третото тримесечие спрямо 0,4% през предходното.

Глобалната инфлация леко се понижава през октомври. Годишният ръст на потребителските цени в страните, част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се понижава до 2,2% през октомври спрямо 2,3% през септември.

Според втората оценка на Евростат растежът на реалния БВП в еврозоната е бил 0,6% през третото тримесечие на 2017 г., в съответствие с предварителната оценка за октомври.

Разбивката по компоненти разкрива, че вътрешното търсене е основният двигател на растежа, но и че износът също има положителен принос. Износът в еврозоната остава стабилен през третото тримесечие.  

През декември макроикономистите прогнозираха реалният БВП за еврозоната да се повиши през 2017 г., 2018 г., 2019 г. и 2020 г. със съответно 2,4%, 2,3%, 1,9% и 1,7%.

Докладът на ЕЦБ повиши стойността на еврото с половин цент до 1,1985 долара.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Бъфет: Лудостта с биткойна няма да свърши добре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284307_%D0%91%D1%8A%D1%84%D0%B5%D1%82%3A+%D0%9B%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D

 Американският милиардер и инвеститор Уорън Бъфет заяви пред CNBC, че сегашната лудост при биткойна и другите криптовалути няма да свърши добре.

„По отношение на криптокомпозициите по принцип мога да кажа със сигурност, че това ще свърши зле", каза председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway. „Кога ще се случи сривът или как - не знам", добави той в интервюто.

Човекът, който се счита за „дясната ръка“ на Бъфет, Чарли Мънджър, също вижда много врява, но малко смисъл в криптовалутите.

От декември 2017 г. борси като CME Group и Cboe Global Markets отвориха своите платформи, за да позволят търговията с фючърси върху биткойна. 

 

Бъфет заяви, че не би заложил на кратки позиции с фючърсите върху биткойна. „Нямаме и никога няма да имаме позиции", заяви той.

„Защо, при всички останали възможности, трябва да заемам дълга или къса позиция за нещо, от което не разбирам нищо", добави инвеститорът.

Бъфет не е единственият критик на криптовалутите. Още през септември 2017 г. председателят и главен изпълнителен директор на J.P. Morgan Джейми Даймън коментира критично криптокомпозициите. По това време той нарече биткойна измама.

Във вторник обаче Даймън заяви, че съжалява за това изявление. "Блокчейнът е истински", добави той.

J.P. Morgan Chase обяви през октомври 2017 г. въвеждането на своя собствена блоксистема. Тя има за цел "значително намаляване" на броя на страните, необходими за проверка на глобалните плащания и намаляване на времето за извършване на сделки "от седмици на часове". Партньори в проекта, наречен Interbank Information Network, са Die Royal Bank of Canada и New Zealand Banking Group. Даймън продължава да е загрижен за това как правителствата ще реагират на криптовалутите, когато те станат наистина големи.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Няма синори за русофобската злоба!

http://pogled.info/bulgarski/nyama-sinori-za-rusofobskata-zloba.91832

/Поглед.инфо/ Няма синори за русофобската злоба! Която отдавна щеше да крее, ако не беше щедрото „зелено” поливане на Сорос.

The Daily Beast: В Съвета за национална сигурност на Тръмп обмисляли да изведат войските си от Източна Европа

http://pogled.info/svetoven/The-Daily-Beast-v-saveta-za-natsionalna-sigurnost-na-tramp-obmislyali-da-izvedat-voiskite-si-ot-iztochna-evropa.91833

/Поглед.инфо/ The Daily Beast изясни, че в началото на президентството на Доналд Тръмп един от членовете на неговия Съвет за национална сигурност Кевин Харингтън представил предложение да бъдат изведени войските от Прибалтика. Както съобщиха на изданието бившите сътрудници на администрацията на президента, Харингтън даже подлагал на съмнение интересите на САЩ в региона и действеността на антируските санкции, но както се вижда, на неговите инициативи така и не са дали ход.

Родна реч

http://pogled.info/bulgarski/rodna-rech.91834

/Поглед.инфо/ Всяка нощ, всеки ден ти нахлуваш във мен моя истинска и сладкогласна! От безкрайно далеч! Моя българска реч! Моя вечна съдба... И прекрасна...

Българин спасява от калта счупени велосипеди в Сингапур

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658587

Българин спасява от калта счупени велосипеди в СингапурУчителят по пиано живее на острова от 9 години и помага безвъзмездно На българин му дойде до гуша от гледката на счупени велосипеди, изоставени по пътища и пешеходни пътеки в Сингапур. Морето от жълти и оранжеви колелета на обществени места в азиатската страна показва колко бързо градът е прегърнал културата на споделените велосипеди,

Как и откъде е разстрелян бизнесменът Петър Христов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658942

Как и откъде е разстрелян бизнесменът Петър ХристовВсе още няма следа от убиеца на бизнесмена Петър Христов, който беше показно разстрелян в началото на седмицата. В понеделник около 8 ч. сутринта убиецът е влязъл в строежа до сградата, до която беше убит Христов. Стрелецът е нагласил дъски до прозореца, вероятно за да не се вижда какво прави вътре.

"Русия и целият свят се смеят над глупостта, която виждат"

http://pogled.info/svetoven/rusiya-i-tseliyat-svyat-se-smeyat-nad-glupostta-koyato-vizhdat.91831

/Поглед.инфо/ Twitter акаунтът на президента на САЩ е главното оръжие на Доналд Тръмп. Там той ту е безпощаден към едни, ту великодушен към други, въпреки че най-често на някого се нахвърля, без значение дали това са средства за масова информация, които според мнението на Белия дом възпроизвеждат Fake News или „дребосък с ракета“ като Ким Чен Ун.

Тайните операции: как през 1945 г. САЩ планират ядрена атака срещу СССР?

http://pogled.info/svetoven/tainite-operatsii-kak-prez-1945-g-sasht-planirat-yadrena-ataka-sreshtu-sssr.91827

/Поглед.инфо/ Американските власти са планирали ядрена атака срещу СССР – на практика веднага след края на Втората световна война. Пентагонът не се е тревожел от факта, че това би било атака срещу съюзник, който играе основна роля в разгрома на нацистка Германия.

"Терминаторите" влизат в руската армия през март

http://pogled.info/svetoven/russia/terminatorite-vlizat-v-ruskata-armiya-prez-mart.91828

/Поглед.инфо/ Първата партида БМПТ "Терминатор" ще пристигне при руската армия през март 2018 година, съобщи "Интерфакс", като се позова на източник от корпорацията "Уралвагонзавод".

Бивш евродепутат: Западът за Чехия вече не е надежда, а заплаха

http://pogled.info/svetoven/evropa/bivsh-evrodeputat-zapadat-za-chehiya-veche-ne-e-nadezhda-a-zaplaha.91829

/Поглед.инфо/ Западът сега вече не прилича на „фар на свободата, проблясъците на който даваха надежда“ на жителите на Източна Европа, заяви в интервю пред Parlamentní Listy бившият депутат от Европарламента от Чехия Иво Стрейчек. Според него въпреки гръмките заявления на политиците и Средствата за масова информация, „главна заплаха“ за европа като цяло и за Чехия в частност сега стана не Русия, а „самият съвременен Запад“.

Министерството на отбраната на Русия установи източника на атаката с дронове срещу базата Хмеймим

http://pogled.info/svetoven/ministerstvoto-na-otbranata-na-rusiya-ustanovi-iztochnika-na-atakata-s-dronove-sreshtu-bazata-hmeimim.91830

„Пускането на дронове се осъществява от района на населения пункт Муазара, разположен в югозападната част на зоната за деескалация „Идлиб“, контролиран от въоръжените формирования на така наречената умерена опозиция“ - се казва в коментара на Министерството на отбраната на РФ, публикувано във вестник „Красная звезда“.

Кравата, новата иранска революция и бутоните на лудите

http://pogled.info/svetoven/kravata-novata-iranska-revolyutsiya-i-butonite-na-ludite.91825

/Поглед.инфо/ Всички харесваме киното, нали? Понякога то изглежда толкова истинско и очарователно, а е просто една илюзия. Понеже темата е Иран, нека ви разкажа за един прословут ирански филм, а немалко хора може и да са го чували. Казва се "Кравата". Сниман е през далечната 1969-а. В него се разказва за един много беден, щастливо женен, но бездетен мъж на име Хасан, чието цяло богатство е една крава, единствената в цялото село. Един ден, докато мъжът бил извън селото, кравата починала. Неговите познати и съселяни се опасявали Хасан да не се срине психически и затова не му казали истината, а му обяснили, че кравата е избягала. Хасан, чието състояние и статут в селото изцяло зависели от кравата, а и много се привързал към нея, накрая се поболял и полудял. Самият той започнал да се мисли за крава.

„Мафия!“ и „Оставка!“ скандира многохиляден протест в столицата

http://www.transmedia.bg/2018/01/12/%d0%bc%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4/

В 19 български града се проведоха шествия с искане за запазване на българската природа

 

Със скандирания „Мафия!“ и „Оставка!“ премина многохилядно шествие в столицата. То беше организирано в четвъртък вечерта в знак на протест срещу правителственото решение за застрояване на Пирин.

Близо час районът между бул. „В. Левски“, „Гурко“, „Раковска“ и НДК остана блокиран от протестиращите – семейства с деца, ученици, студенти и работещи българи. Те носеха саморъчно изработени плакати с призиви „Спасете Пирин“, „Пирин не е баница“, „Искаме природа, не искаме бетон“.

По същото време в Народния театър се провеждаше официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Полиция и жандармерия охраняваше протестите, които бяха няколко по едно и също време на различни места. Привърженици на строителството в Пирин бяха докарани с автобуси на Министерството на образованието и проведоха своето шествие по бул. „Витоша“.

Протестиращите обявиха, че ще настояват за разкриване на реалния собственик на фирмата-концесионер, която иска да строи в Банско.

Индийски щрихи

http://www.transmedia.bg/2018/01/12/%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%89%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b8/

Отново контрастите на Индия – от претовареното шестлентово движение, клаксони, миризми, до пълното спокойствие в парка. Ученици от различни възрасти спортуваха или почиваха на зелените площи.

Разглеждаме двореца на махараджата, езерото, цветните градини. И отново медитация, водена от омайващия глас на Меги, там – на поляната в парка. Аз окончателно се отпуснах, реех се като неприсъстваща тук и сега, състояние, близко до преживяване извън тялото, но .. . до време.

Като достоен завъшек на престоя ни в този огромен град, решихме да посетим най-големия пазар на открито в Индия- улицата Чанди чоук. Доста рисково желание! Нашият любим водач Кумар, за когото “всичко е възможно”, се притесни как ще ни опази. Наехме две рикши, за да  слизаме от тях само на определени места, там където искахме да пазаруваме. Не може да се опише това гъмжило от хора, свирки, викове, не може и да се отрази на снимка, трябва само да се преживее! На моменти ми се струваше почти толкова екстремно преживяване колкото рафтинга.

Преди да се приберем минахме през друго малко пазарче, където имаше майстори на рисуване върху кожата с къна, т.н. техника “хенна”.

Рисуването с хенна /естествена индийска къна/ е ритуал, датиращ от преди 5000г. Заел е трайно място в религиозните и културни обреди в Индия. Например няколко  дена преди сватбата приятелки на булката, майсторки на хенна, я подготвят за празненството. С много търпение и сръчност изрисуват дланите и стъпалата на бъдещата булка.Задължителен елемент от сватбената украса на булката е името на жениха, което се добавя умело в шарките и орнаментите на рисунките с къна.

Разбира се, всички се подложихме на тази интересна процедура. Симпатични майсторки на хенна  ни  изрисуваха ръцете и пазейки ги , се прибрахме в хотела. Вечеряме на любимата си тераса…

За съжаление престоят ни в Индия приключва, но белязани с красивите преживявания и орнаменти по ръцете, щяхме да съхраним през границите духа й.

Никой не си тръгва от Индия завинаги!

Стоянка Тодорова – Сту

24 рецепти с мед, които ще ви предпазят и излекуват от грип

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6643303

24 рецепти с мед, които ще ви предпазят и излекуват от грипПредстоящата грипна епидемия наближава. Както всяка година, така и тази няма да се разминем без вече традиционния за този сезона грип. Ето защо ви предлагаме няколко бързи, прости и най-вече безвредни рецепти с мед, които не само ще ви помогнат да преборите болестите, но и са страхотно средство да се предпазите от тях.

Ваня Цветкова: Ако не бях заминала за САЩ, щях да се пропия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6658510

Ваня Цветкова: Ако не бях заминала за САЩ, щях да се пропияПрез 80-те години на миналия век Ваня Цветкова е една от най-сниманите български актриси. Прави няколко много силни роли, играе любима или любовница на актьори като Коста Цонев, Стефан Данаилов, Иван Иванов, Филип Трифонов, Чочо Попйорданов, Любен Чаталов, Стойко Пеев, Петър Деспотов и дори на самия Инокентий Смоктуновски.

Голово шоу изпрати "Барселона" в четвъртфиналите за Купата на краля

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/12/3111238_golovo_shou_izprati_barselona_v_chetvurtfinalite_za/?ref=rss


"Барселона" се класира с лекота за четвъртфиналите в турнира за Купата на краля. Каталунците, които са носители на отличието през последните три сезона, спечелиха с 5:0 срещу "Селта".<br /><br />Те продължиха в следващата фаза с общ резултат 6:1.<br /><br />Лионел Меси даде тон на вихреното начало с два гола до 15-ата минута, а след половин час игра резултатът вече беше 4:0 чрез головете на Жорди Алба и Луис Суарес. В края Иван Ракитич отбеляза с...

Australian Open оправда избора си да включи Шарапова в церемонията по жребия

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/12/3111247_australian_open_opravda_izbora_si_da_vkljuchi/?ref=rss


Редно ли е завърналата се след наказание за употреба на допинг Мария Шарапова да бъде звездата, поканена да участва в церемонията по тегленето на жребия за Australian Open. Този въпрос предизвика много коментари в социалните мрежи и доведе до критики към организаторите.<br /><br />Рускинята, която е шампионка в Мелбърн от 2008 г., се появи в центъра на прожекторите. Тя дори позира с трофея на победителя.<br /><br />Изборът на организаторите на практика беше сведен до...

Без последна спирка

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/01/12/3110741_bez_posledna_spirka/?ref=rss


Драма, Криминален, Мистери<br />Франция, Великобритания / 2018 / 0 минути<br />Сценарист: Байрън Уилингер, Фил ДиБлейси<br />Режисьор: Жауме Колет-Сера<br />В ролите: Лиам Нийсън, Вера Фармига, Патрик Уилсън, Сам Нийл<br />Вчера денят му започна в същия влак, с койго пътуваше от години, в компанията на познати отдавна лица, но сега тайнствена непозната му предлага да участва в експеримент. Една спирка за взимане на решение и шанс едно на хиляда да спечели....

Малък голям живот

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/01/12/3087547_maluk_goliam_jivot/?ref=rss


Режисьор: Александър Пейн<br />сценаристи: Александър Пейн и Джим Тайлър.<br />Продуценти: Марк Джонсън, Александър Пейн и Джим Тайлър<br />в ролите: Мат Деймън, Кристен Уиг, Кристоф Валц, Джейсън Судейкис и Хонг Чау<br />Най-новият филм на Александър Пейн – Малък голям живот – завладява родните киносалони този януари. В продукцията, която откри фестивала във Венеция и предизвика истински фурор у зрителите и критиката<br /><br />Малък голям живот сътворява...

Днес имен ден празнуват Татяна и Таня

https://offnews.bg//na-tozi-den/dnes-imen-den-praznuvat-tatiana-i-tania-660979.html

На 12 януари православната църква почита паметта на Св. мъченица Татяна, чието име от древногръцки означава „устройваща“.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но криещо вярата в християнството римско семейство, тя поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното ѝ положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Татяна изповядвала християнската вяра и отказала да се подчини, паднала на колене и започнала да се моли на Бог - силата на искрените ѝ думи счупи статуята на хиляди парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите ѝ и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана. Чудото потресло римските войници и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им прости. Императорът се разгневил още повече е повече - посякъл войниците си.

Той продължил да я подлога на жестоки изтезания и хвърлил Татяна на изгладнели лъвове, но дори те не я докоснали, а започнали да се галят в нозете ѝ.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Имен ден празнуват жените с имената Таня, Татяна, Татяна и Траяна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване