Кола се преобърна в Бургаско, има ранени

https://www.24chasa.bg/region/article/6659056

На 11 януари т.г. около 10.25 ч. по пътя между селата Гълъбец и Горица, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост при мокра асфалтова настилка, самостоятелно катастрофира, преобръщайки се извън пътното платно и удряйки се странично в крайпътно дърво, лек автомобил "Опел Астра", с бургаска регистрация, управляван от 21-годишния А. М.

КЕВР утежнява положението на потребителите, смята прокуратурата

https://offnews.bg//temida/kevr-utezhniava-polozhenieto-na-potrebitelite-smiata-prokuraturata-672764.html

С подмяната на информация Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се утежнява положението на потребителите. Това се посочва в становище на Върховната административна прокуратура (ВАП), с което се протестира решението на енергийния регулатор за повишаване цената на водата в страната. 

Първоначално от прокуратурата оспориха цената на водата само в Бургас, Ямбол и Враца - градовете, където се предвижда сметките за вода да бъдат най-завишени. Сега държавното обвинение намери нарушения на енергийния регулатор и при останалите произнасяния на КЕВР.

Решението на КЕВР е от 15 декември 2017 г. и с него от 1 януари бяха утвърдени нови, по-високи цени на водоснабдителните и канализационните услуги, предоставяни от „Софийска вода“ АД, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Смолян, „Водоснабдяване и канализация - Варна“ ООД, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Силистра, „ВиК“ ООД, гр. Кърджали, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Русе, „Напоителни системи“ ЕАД, „ВиК - Златни пясъци“ ООД, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Перник, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Монтана, „Водоснабдяване и канализация - Шумен“ ООД, „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД, „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД, гр. Бургас, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол и „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Враца.

В хода на проверката прокуратурата установила значителни нарушения. 

Първото е липса на обществено обсъждане при изготвянето на административни актове, когато става въпрос за обществена значимост.

"Макар в регулаторната функция на КЕВР да не се включват конкретните стойности по договорите между ВиК оператори и клиенти, то решенията на административния орган са определящи за съдържанието на тези правоотношения. Ето защо единствените време и място, когато и където заинтересованите лица /в частност крупните групи потребители на територията, на която оперират изброените дружества/ могат да представят засягането си, са пред КЕВР. Обществено обсъждане в административното производство не е организирано", посочват от прокуратурата.

В същото време в открито заседание на КЕВР са взети предвид становища и промени в проекторешението за цените, но тези промени, но на закрито заседание на комисията са внесени "нови моменти", без да е предоставена възможност за искания, бележки и възражения на други лица.

На следващо място, при вземане на решението е разкрито противоречие с материалноправни разпоредби, съобщават още от прокуратурата.

Според Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги цената се определя по формула, в която присъства показател И - инфлацията за периода от влизането в сила на утвърдената цена за първия ценови период до датата на изчисление на изменението, която влияе върху разходите на ВиК оператора.

В конкретните изчисления от КЕВР е използвана информацията от интернет-страницата на НСИ за индекс на потребителските цени /ИПЦ/ - месечна инфлация през 2017 г.

Данните са приложени незаконосъобразно от административния орган. От характера на сведенията, публикувани от НСИ е видно, че обсегът на ИПЦ е несравнимо по-голям от инфлацията, която влияе върху разходите на В и К операторите. Затова не е случайно, че видовете разходи, върху които влияе инфлацията, съотв. начисляването на инфлация само върху тях не намират реално описание и в материалите по административната преписка, и в други актове, произхождащи от КЕВР.

По посочения начин от комисията директно е пренебрегната императивна правна уредба, заключават от държавното обвинение.

Не на последно място, при издаване на решението от КЕВР е допуснато противоречие с целта на закона, пряко произтичащо от несъобразяването с нормативните изисквания, фиксирани по-напред.

Така е, защото с преждеописания подход комисията на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури спокойното повишаване на съответните цени. Подобна ситуация не е в унисон и с основните цели по чл.4 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги /ЗРВКУ/, и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност /според чл.10, ал.3 ЗЕ/. Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на В и К услугите неминуемо ще се повиши. Нещо повече - стореното по настоящия случай, при неспазените нормативни задължения се отдалечава твърде и от друг първостепенен принцип на административния процес - на съразмерността по чл.6, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс, обвързващ административните органи, на първо място, да упражняват правомощията си по разумен начин, добросъвестно и справедливо. А игнорирането на общественото обсъждане е в пряко противоречие както с целта по чл.4, ал.1, т.6 ЗРВКУ за балансиране интересите на В и К операторите и на потребителите, така и с принципа на чл.7, т.3 от с. з. за защита на интересите на потребителите.

В същата насока от ВАП е установено и несъблюдаването на правилата за документално оформяне на произнасянето на комисията и по-специално на чл.13, ал.4 ЗЕ, според който начинът на гласуване на всеки гласувал и мотивите на всеки гласувал против се отразяват в протокол към решението /тези правила са доразвити в устройствения правилник на КЕВР/.

От ВАП не е подминато и процедирането на административния орган при определяне на т. нар. „социална поносимост на цената на В и К услугите“, която /по смисъла на ЗРВКУ/ е налице в случаите, когато тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м. на едно лице, не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

При тази дейност от КЕВР са отречени данните от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“ и са приети данните от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“, което не е публично достъпно и затова всички, извън членовете на комисията са в невъзможност да се запознаят със съдържанието му.

Преди това още през 2015 г. от КЕВР е направено сравнение и е установено, че изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ „…значително ще увеличи размера на социалната поносимост на цените на В и К услугите…“ и същите данни „…на практика неутрализират ефекта от намаляването на размера на социалната поносимост от 4 на сто на 2,5 на сто, извършен с промените в Закона за водите от 2015 г.“

От своя страна, ВАП констатира, че разликата е главно във фактора „териториални нива на домакинствата“. От тази гледна точка, приложимо е изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“, защото с по-ниско ниво на социалната поносимост се обхващат повече домакинства, а въвеждането на тази уредба е извикано именно от нуждата да се минимизират слоевете от населението, за които цените са непосилни. И всичко това е, защото критерият за социална поносимост е отреден за отчитане на ефекта върху потребителите, а не само върху В и К операторите на фона на нормативната регламентация, че водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане.

В ползваното от КЕВР изследване „Статистика на доходите и условията на живот“ данните за доходите са по-високи с около 50% спрямо доходите от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“ /а според НСИ по-голяма е и максималната грешка/. Това процедиране, чисто аритметически обуславя по-висок размер на социалната поносимост, респ. осигурява облекчено и безпроблемно завишаване на визираните цени, вкл. и за в бъдеще. И така конкретно за региони Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас образуваните цени надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него.

В контекста на отразеното, показателна е нагласата на административния орган непременно да увеличава цените на В и К услугите.

С описаните аргументи Върховна административна прокуратура протестира пред Административен съд - София град с искане за отмяна на решението на КЕВР от 15.12.2017 г. за повишаване на цените на В и К услугите.

Държавното обвинение оспори цената на водата в още 16 области

https://offnews.bg//temida/darzhavnoto-obvinenie-ospori-tcenata-na-vodata-v-oshte-16-oblasti-672764.html

С подмяната на информация Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се утежнява положението на потребителите. Това се посочва в становище на Върховната административна прокуратура (ВАП), с което се протестира решението на енергийния регулатор за повишаване цената на водата в страната. 

Първоначално от прокуратурата оспориха цената на водата само в Бургас, Ямбол и Враца - градовете, където се предвижда сметките за вода да бъдат най-завишени. Сега държавното обвинение намери нарушения на енергийния регулатор и при останалите произнасяния на КЕВР.

Решението на КЕВР е от 15 декември 2017 г. и с него от 1 януари бяха утвърдени нови, по-високи цени на водоснабдителните и канализационните услуги, предоставяни от „Софийска вода“ АД, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Смолян, „Водоснабдяване и канализация - Варна“ ООД, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Силистра, „ВиК“ ООД, гр. Кърджали, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Русе, „Напоителни системи“ ЕАД, „ВиК - Златни пясъци“ ООД, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Перник, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Монтана, „Водоснабдяване и канализация - Шумен“ ООД, „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД, „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД, гр. Бургас, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол и „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Враца.

В хода на проверката прокуратурата установила значителни нарушения. 

Първото е липса на обществено обсъждане при изготвянето на административни актове, когато става въпрос за обществена значимост.

"Макар в регулаторната функция на КЕВР да не се включват конкретните стойности по договорите между ВиК оператори и клиенти, то решенията на административния орган са определящи за съдържанието на тези правоотношения. Ето защо единствените време и място, когато и където заинтересованите лица /в частност крупните групи потребители на територията, на която оперират изброените дружества/ могат да представят засягането си, са пред КЕВР. Обществено обсъждане в административното производство не е организирано", посочват от прокуратурата.

В същото време в открито заседание на КЕВР са взети предвид становища и промени в проекторешението за цените, но тези промени, но на закрито заседание на комисията са внесени "нови моменти", без да е предоставена възможност за искания, бележки и възражения на други лица.

На следващо място, при вземане на решението е разкрито противоречие с материалноправни разпоредби, съобщават още от прокуратурата.

Според Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги цената се определя по формула, в която присъства показател И - инфлацията за периода от влизането в сила на утвърдената цена за първия ценови период до датата на изчисление на изменението, която влияе върху разходите на ВиК оператора.

В конкретните изчисления от КЕВР е използвана информацията от интернет-страницата на НСИ за индекс на потребителските цени /ИПЦ/ - месечна инфлация през 2017 г.

Данните са приложени незаконосъобразно от административния орган. От характера на сведенията, публикувани от НСИ е видно, че обсегът на ИПЦ е несравнимо по-голям от инфлацията, която влияе върху разходите на В и К операторите. Затова не е случайно, че видовете разходи, върху които влияе инфлацията, съотв. начисляването на инфлация само върху тях не намират реално описание и в материалите по административната преписка, и в други актове, произхождащи от КЕВР.

По посочения начин от комисията директно е пренебрегната императивна правна уредба, заключават от държавното обвинение.

Не на последно място, при издаване на решението от КЕВР е допуснато противоречие с целта на закона, пряко произтичащо от несъобразяването с нормативните изисквания, фиксирани по-напред.

Така е, защото с преждеописания подход комисията на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури спокойното повишаване на съответните цени. Подобна ситуация не е в унисон и с основните цели по чл.4 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги /ЗРВКУ/, и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност /според чл.10, ал.3 ЗЕ/. Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на В и К услугите неминуемо ще се повиши. Нещо повече - стореното по настоящия случай, при неспазените нормативни задължения се отдалечава твърде и от друг първостепенен принцип на административния процес - на съразмерността по чл.6, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс, обвързващ административните органи, на първо място, да упражняват правомощията си по разумен начин, добросъвестно и справедливо. А игнорирането на общественото обсъждане е в пряко противоречие както с целта по чл.4, ал.1, т.6 ЗРВКУ за балансиране интересите на В и К операторите и на потребителите, така и с принципа на чл.7, т.3 от с. з. за защита на интересите на потребителите.

В същата насока от ВАП е установено и несъблюдаването на правилата за документално оформяне на произнасянето на комисията и по-специално на чл.13, ал.4 ЗЕ, според който начинът на гласуване на всеки гласувал и мотивите на всеки гласувал против се отразяват в протокол към решението /тези правила са доразвити в устройствения правилник на КЕВР/.

От ВАП не е подминато и процедирането на административния орган при определяне на т. нар. „социална поносимост на цената на В и К услугите“, която /по смисъла на ЗРВКУ/ е налице в случаите, когато тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м. на едно лице, не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

При тази дейност от КЕВР са отречени данните от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“ и са приети данните от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“, което не е публично достъпно и затова всички, извън членовете на комисията са в невъзможност да се запознаят със съдържанието му.

Преди това още през 2015 г. от КЕВР е направено сравнение и е установено, че изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ „…значително ще увеличи размера на социалната поносимост на цените на В и К услугите…“ и същите данни „…на практика неутрализират ефекта от намаляването на размера на социалната поносимост от 4 на сто на 2,5 на сто, извършен с промените в Закона за водите от 2015 г.“

От своя страна, ВАП констатира, че разликата е главно във фактора „териториални нива на домакинствата“. От тази гледна точка, приложимо е изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“, защото с по-ниско ниво на социалната поносимост се обхващат повече домакинства, а въвеждането на тази уредба е извикано именно от нуждата да се минимизират слоевете от населението, за които цените са непосилни. И всичко това е, защото критерият за социална поносимост е отреден за отчитане на ефекта върху потребителите, а не само върху В и К операторите на фона на нормативната регламентация, че водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане.

В ползваното от КЕВР изследване „Статистика на доходите и условията на живот“ данните за доходите са по-високи с около 50% спрямо доходите от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“ /а според НСИ по-голяма е и максималната грешка/. Това процедиране, чисто аритметически обуславя по-висок размер на социалната поносимост, респ. осигурява облекчено и безпроблемно завишаване на визираните цени, вкл. и за в бъдеще. И така конкретно за региони Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас образуваните цени надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него.

В контекста на отразеното, показателна е нагласата на административния орган непременно да увеличава цените на В и К услугите.

С описаните аргументи Върховна административна прокуратура протестира пред Административен съд - София град с искане за отмяна на решението на КЕВР от 15.12.2017 г. за повишаване на цените на В и К услугите.

Що е кохезия, бенефициер и план “Юнкер”?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658562

Що е кохезия, бенефициер и план “Юнкер”?Речник на брюкселските термини в началото на председателството ни С приемането на България в ЕС в българския език нахлуха десетки европейски термини, дефиниции и определения. Проведоха се редица дебати за езиковата и културната преводимост на специализираните термини, които наричаме европейски език.

Симеонов: Ще притискам инвеститора да извърши изграждането на втория лифт час по-скоро

https://www.actualno.com/politics/simeonov-shte-pritiskam-investitora-da-izvyrshi-izgrajdaneto-na-vtorija-lift-chas-po-skoro-news_653892.html

"Ще притискам инвеститора да извърши изграждането на втория лифт час по-скоро, дай Боже след две години да се похвалим с втори лифт. Промените, които ги правим, са за това да се изгради час по–скоро, но ще съблюдавам и за спазването на екологичното законодателство." Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по темата "Банско". По думите му, снощният протест срещу застрояването на Пирин се е провел само в София и от софиянци: "Ставаше въпрос за един митинг от на

Тихомир Безлов: Петър Христов вероятно е убит със снайпер

http://dnes.dir.bg/news/hristov-petar-sniper-bezlov-26770122

Петър Христов вероятно е убит със снайпер! Комуникацията на МВР с медиите е професионален проблем, коментира пред БНТ Тихомир Безлов.

Мария Габриел: Българското председателство ще води преговорите за киберсигурност

http://econ.bg/Новини/Мария-Габриел-Българското-председателство-ще-води-преговорите-за-киберсигурност_l.a_i.756147_at.1.html

По време на Европредседателството България ще има решаваща роля по теми от Директива за аудиовизуални услуги за Защита на малолетни и ще води...

Меркел: Хората искат държавата да функционира

http://clubz.bg/62819-merkel_horata_iskat_dyrjavata_da_funkcionira

След седмица проучвателни разговори и над 24-часов маратон от преговори на последната права между десницата и социалдемократите, приключил днес, беше приет 28-страничен заключителен документ по постигнатите договорености. Така пътят към съставяне на широка управленска коалиция в Берлин е отворен.

Това заявиха на съвместна пресконференция лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц.

"Водихме интензивни, сериозни, задълбочени проучвателни разговори. Документът, който изработихме, не е нещо повърхностно, а е доказателство, че работим сериозно, за да създадем такива предпоставки, че след 10 и 15 години да можем да живеем добре в Германия. Знаем, че хората са заинтересовани държавата да функционира, да бъде гарантирана социална сигурност", заяви Меркел.

Ставало обаче въпрос и за отговорността на Германия в световен мащаб.

"След общите избори на 24 септември прозряхме, че светът не ни чака. А що се отнася до Европа, то ние сме убедени, че ни е нужен нов тласък.

Ние, християндемократите, препоръчваме започване на коалиционни преговори по съставяне на стабилно правителство. Предстои ни обаче още много работа, докато се стигне до сформиране на правителство", посочи Меркел.

Мартин Шулц обяви:

„Още от началото на проучвателните разговори бяхме наясно, че ще се наложи за се правят компромиси. Но беше и ясно, че трябва да се срещнем, за да обсъдим как можем да управляваме страната с две партии, с които бяхме конкуренти на общите избори (ХДС и ХСС – б. р.). Ето защо от самото начало беше ясно, че не е лесно да се водят подобни проучвателни разговори.“

Лидерът на социалдемократите откровено призна:

„През цялата седмица положихме големи усилия да говорим сериозно и интензивно и искам да благодаря за конструктивния дух. Като социалдемократи ние възнамеряваме да дадем приноса си за сплотеността в нашата страна и да съблюдаваме принципа на солидарността – от детската ясла, училището, университета до грижата за възрастните хора. Това е и задачата на бъдещото германско правителство. Длъжни сме да възвърнем доверието на гражданите.

Вярвам, че при проучвателните разговори постигнахме забележителни резултати. Залегналото в заключителния документ не е реторика, а нещо сериозно.”

Шулц се зарече да препоръча на делегатите на конгреса, както и на партийнитие членове да одобрят приетия тази нощ заключителен документ от 28 страници и така да се даде старт на преговори по съставяне на широка коалиция.

„Преговорите бяха продължителни, трудни, а изминалата нощ напрегната, интересна и турбулентна, но белязана от взаимно уважение, за което най-сърдечно благодаря“, заключи Шулц.

От своя страна Хорст Зеехофер заяви:

„Щастлив съм, че се потвърди оптимизмът ми, с който тръгнах към сондиращите разговори. Разговорите през последните дни показаха, че политиците са способни да разговарят. Аз, както и моята партия, съм изключително доволен от резултата, който е видим. Обсъдихме всичко, макар и от различни гледни точки и в крайна сметка се обединихме около въпроса каво е от полза за хората в страната от яслата до старческия дом. Дадохме верния отговор на това, което се случи миналия септември. И тримата (той, Меркел и Шулц – б. р.) не бяхме опиянени от изборния резултат. Но това не беше само исторически най-слабия изборен резултат за ХСС, ХДС и ГСДП, а беше и сигнал към политиците, че не може да продължава така, както досега. На хората в нашата страна трябва да се обясни, че сме ги разбрали.

Това беше в основата на работата ни, резултатите могат да се видят. Без ирония пожелавам на ГСДП успех на партийния конгрес, а на председателя Мартин Шулц и късмет.“

Зеехофер изрази надежда, че Германия ще има правителство през март, преди Великден. Възкресение Христово страната отбелязва на 1 април.

Отстъпки от всички страни

При изготвянето на документа всяка от страните е направила отстъпки.

Социалдемократите са се отказали от настояването си за вдигане на данък общ доход за заможни граждани от 42 на 45 на сто, срещу което ХДС и ХСС бяха категорично против.

Известна остъпка е направила и десницата по искането на социалдемократите за събиране на семейства на бежанци – ако един е получил убежище или статут на постоянно пребиващ в Германия, да има право да доведе и семейството си. Според сегашната договорка докато не се приеме съответен закон, ще бъдат приемани максимално 1000 души на месец.

И двете страни са се обявили за обхватни реформи на ЕС и Еврозоната с цел да се постигне финансова стабилност.

"Война на нерви" нарекоха находчиви журналисти маратона от разговори между лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП.

Меркел, Шулц и Зеехофер се разбраха след денонощна война на нерви

http://clubz.bg/62819-merkel_shulc_i_zeehofer_se_razbraha_sled_denonoshtna_vojna_na_nervi

След повече от 24 часа словесен маратон, започнал в 8 ч вчера, днес стана ясно, че лидерите на Християндемократическия съюз (ХСС) Ангела Меркел, на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц са постигнали съгласие да започнат преговори по съставяне на широка управленска коалиция в Берлин.

Договореностите по различни теми, някои от които бяха доста спорни, са записани на 28 страници. От текста става ясно, че и двете страни – консерватори и социалдемократи, са направили компромиси.

Социалдемократите са се отказали от настояването си за вдигане на данък общ доход за заможни граждани от 42 на 45 на сто, срещу което ХДС и ХСС бяха категорично против.

Известна остъпка е направила и десницата по искането на социалдемократите за събиране на семейства на бежанци – ако един е получил убежище или статут на постоянно пребиващ в Германия, да има право да доведе и семейството си. Според сегашната договорка докато не се приеме съответен закон, ще бъдат приемани максимално 1000 души на месец.

И двете страни са се обявили за обхватни реформи на ЕС и Еврозоната с цел да се постигне финансова стабилност.

"Война на нерви" нарекоха находчиви журналисти маратона от разговори между лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП.

Проблемът е, че той още не е приключил. След постигнатите договорености между Меркел, Зеехофер и Шулц в момента екипът преговарящи от страна социалдемократите проучват 28-страничния документ, който трябва да приемат или отхвърлят. Според изтекла информация "другарите" настоявали за корекции при формулировките.

Проучвателните преговори се водят от общо 39 души – по 13 политици и експерти от всяка партия.

Така очакваната пресконференция на Меркел, Зеехофер и Шулц, която бе насрочена за 10 ч днес, се отлага за неопределено време.

Но дори да се приеме документът от 28 страници, макар и след редакция, това не означава начало на същинските преговори по съставяне на широка управленска коалиция.

Социалдемократите трябва да решат на конгреса си, насорчен за 21 януари, дали да влизат в широка коалиция или не. След това ще бъде направено писмено допитване до всичките 440 300 партийни членове.

Пробив - Меркел и Шулц започват преговори за нов кабинет

http://clubz.bg/62819-probiv_merkel_i_shulc_zapochvat_pregovori_za_nov_kabinet

Християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц постигнаха тази сутрин споразумение за започване на официални преговори за коалиционно правителство, предаде Ройтерс.

Така Меркел ще оглави третата голяма коалиция от 2005 г. насам.

Чрез пробива, постигнат след цяла нощ преговори, ще бъде разсеяна несигурността около ролята на Германия в световните дела и окоро това колко време Меркел ще остане на власт.

През септември 2017 г. канцлерката спечели за четвърти пореден път парламентарните избори.

Очаквайте подробности.

Fiat Chrysler ще инвестира 1 млрд. долара в Мичиган

https://www.investor.bg/novini/444/a/fiat-chrysler-shte-investira-1-mlrd-dolara-v-michigan-253718/

Компанията ще модернизира фабриката си, за да премести производството на пикапи от Мексико, и ще създаде 2 500 нови работни места

Ален Делон: Мразя сегашната епоха, ще си отида от този свят без съжаление

http://www.cross.bg/delon-zhivota-zhenite-1565313.html

/КРОСС/ Един от най-известните френски актьори - Ален Делон е изживял живота си пълноценно и е сигурен, че ще напусне този свят без съжаление. Това той призна това в откровено интервю по повод 60-ата годишнина от началото на кариера му пред списание „Пари мач", цитирано от „Нова телевизия". "Животът не ми носи кой знае какво. Всичко съм видял, всичко съм изпитал. Но най вече мразя сегашната епоха. Повръща ми се от нея!", обяснява 82-годишният екранен идол. "Има създания, които наистина мразя. Всичко е фалш, всичко е подменено. Няма уважение към дадената дума. Важни са само парите. По цял ден чуваме за престъпления. Знам, че ще напусна този свят, без да ми е мъчно за него!", каза той. В интервюто, озаглавено: "Аз, Делон: интервюто на живота му" актьорът разказва за кариерата си, за трудните отношения със семейството му, за жените, които е обичал и за приятелите, които е изгубил. "Почти всички починаха!", тъгува Делон, който особено тежко понесе загубата на Мирей Дарк, с която споделяше живота си през 70-те години на миналия век. Запитан за мястото на жените в сегашния му живот, актьорът сподели, че още не е открил партньорка. "Не казвам, че нямам кандидатки. Те са десетина, но нито една от тях не ми допада, за да приключа с нея живота си. Бих могъл да се оженя за жена, която е готова да ме придружи до края на дните ми!", обобщава актьорът

Добри са условията за туризъм в планините, но следобед времето се влошава

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6659070

Добри са условията за туризъм в планините, но следобед времето се влошаваДобри са условията за туризъм в планините, но в следобедните часове се очаква влошаване на времето. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от "Фокус". На Боровец има средно висока облачност, която в ниските планински части е преминала в мъгла. Сутрешните температури са между -8 и 0 градуса.

Автомобил катастрофира в светофара до Икономически университет Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367019

Лек автомобил Ситроен катастрофира в сфетофарната уредба на кръстовището до Икономически университет Варна, видя репортер на Moreto.net Инцидентът е станал малко преди 9 часа тази сутрин. По непотвърдена информация при инцидента няма сериозно пострадали хора.

Симеонов: Ще притискам инвеститора за втория лифт

http://dnes.dir.bg/news/bansko-pirin-protest-aleri-imeonov-26770116

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви ангажимент да отговаря за спазването на закона и да не се презастроява Пирин при изграждането на втория лифт.

Мария Габриел: България ще има решаваща роля в преговорите за киберсигурността

http://www.cross.bg/gabriel-komentira-evropa-1565312.html

/КРОСС/ По време на Европредседателството България ще има решаваща роля по теми от Директива за аудиовизуални услуги за Защита на малолетни и ще води преговорите по темата за киберсигурността. Това коментира в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Мария Габриел, еврокомисар за цифрова икономика и общество, която е инициаторът за въвеждане суперкомпютрите на Европа. Тя коментира още, че Европейската комисия е обявила историческо решение и целта е да се осъществи до 2022 година. Мария Габриел обяви, че след месец ще стартира пилотен проект за безплатен безжичен интернет на обществени места в Европа, а лично тя ще инициира пилотен проект за създаване на мрежа от центрове за високи постижения в държавите членки на ЕС. „Суперкомпютри означава много по-бързо да бъдат разработвани лекарства, медицината, ранното диагностициране и лечението да бъде много по-персонално ориентиран, коментира още еврокомисарят. Означава много по-бързо да познаваме климатичните проблеми, да успеем да предвиждаме максимално бързо трусове, земетресения, които да позволят евакуиране на хора навреме и да бъдат спасени човешки животи. Означава определени производствени цикли да бъдат редуцирани, по-висока сигурност, повече технологии свързани с киберсигурността, криптирането, запазване на лични данни и подозрително поведение", коментира Габриел. Българският еврокомисар допълни, че цифрови умения са неин първи приоритет и по думите ѝ в момента 80 млн. от 500 млн

Симеонов: Не съм съгласен с допълнителните пари за МВР

https://frognews.bg/novini/simeonov-sam-saglasen-dopalnitelnite-pari-mvr.html

Не съм съгласен с отпускането на допълнителните 100 млн. лв. за МВР. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов, като уточни, че действията на Бойко Борисов не са съгласувани с Обединени патриоти.

Да има по-голям избор на варианти за втората пенсия, предлагат бизнесът и синдикатите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111343_da_ima_po-goliam_izbor_na_varianti_za_vtorata_pensiia/?ref=rss


Да има по-голям избор на услуги при втората пенсия, а решението как тя да се изплаща да се взима от осигурения. Около това се обединиха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и президентът на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов в разговор в Би Ти Ви.<br /><br />Те коментираха публикувания преди дни концептуален модел за промени във втория стълб на осигуряване. Документът предвижда втората пенсия да може да се изтегли наведнъж, да се получава на...

Гърция в блокада: Всички видове транспорт спират за 24 часа

https://offnews.bg//ikonomika/gartcia-v-blokada-vsichki-vidove-transport-spirat-za-24-chasa-672763.html

Гръцките транспортни работници обявиха в петък 24-часова стачка, в знак на протест срещу внесения в парламента законопроект, предвиждащ нови мерки за икономии.

Днес в цялата страна няма да работят служителите в железопътния транспорт.

Корабите на Гръцката морска федерация, включително фериботите между гръцките острови и континенталната част, ще останат в пристанищата.

В Атина няма да се движат метрото и трамваите. Столичните профсъюзи на водачите на тролейбуси и автобуси ще проведат 24-часова стачка в понеделник, 15 януари.

Стачката е подкрепена и от Съюза на лекарите на болниците в Атина и Пирея. В петък в столичните клиники ще се оказва само спешна помощ.

Синдикатите смятат, че новият закон ограничава правото им на стачка. Новият законопроект въвежда мерки, съгласувани с международни кредитори, отнасящи се до организирането на търгове за продажба на имущество на ипотечни длъжници, провеждането на стачки, разпределянето на помощи за деца и бедни, функционирането на кадастралната система.

Според новия закон, решението за провеждане на стачки ще бъде вземано не от управителния съвет на профсъюза, както сега, а от самите работници, съобщава БГНЕС.

Симеонов срещу Борисов за 100 млн. за полицаите, рекетирали

http://dnes.dir.bg/news/aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-26770113

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че 100 млн. лв., които Бойко Борисов одобри за протестиращите полицаи, не са съгласувани с Патриотите и той не е съгласен.

Погребаха един от убитите в Нови Искър - 18-годишния Боби

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-pogrebenie-novi-iskar-bobi-ivanov-26770112

Стотици близки, роднини и приятели изпратиха вчера в последния му път 18-годишния Боби Иванов - една от жертвите на шесторното убийство в Нови Искър.

Транспортен хаос в Гърция заради протести срещу новите мерки за икономии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659062

Транспортен хаос в Гърция заради протести 
срещу новите мерки за икономииТранспортен хаос цари в Гърция заради протести срещу мерките за икономии, а на този фон финансови експерти от еврозоната днес се събират отново по линия на Европейската работна група, за да обсъждат хода на реформите в страната преди срещата на министрите на финансите от еврозоната на 22 януари. От тази среща Атина очаква в замяна на тези

БНБ разреши вливането на СИБАНК в ОББ

http://www.moreto.net/novini.php?n=367017

Управителният съвет на БНБ взе решение за разрешаване на преобразуването на СИБАНК ЕАД чрез вливане по реда на чл. 262 от Търговския закон в Обединена българска банка АД (ОББ), съобщи пресцентърът на БНБ. Разрешението се издава при договорните условия, че „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА“ АД ще придобие цялото имущество на „СИБАНК“ ЕАД и ще гарантира спазването на надзорните изисквания, установени в приложимата регулаторна рамка, за защита интересите на вложителите и другите кредитори на участващите в преобразуването банки.

Политическата криза в Германия продължава

http://econ.bg/Новини/Политическата-криза-в-Германия-продължава_l.a_i.756145_at.1.html

18 часа продължиха проучвателните разговори между консерваторите на Ангела Меркел и лявоцентристите от Германската социалдемократическа партия,...

Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-othvyrli-vetoto-na-prezidenta-vyrhu-antikorupcionniia-zakon-2072073

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Асен Йорданов: „Юлен“ е част от организирана престъпна група

https://bivol.bg/pirin-yulen-georgius.html

Участие на Асен Йорданов в „Шоуто на Слави“ от 10.01.2017. Транскрипция с препратки към разследванията, споменати в предаването. Асен Йорданов: Не става въпрос за втори лифт. Интересите на хората в Банско са ясни. Целия този сценарий се разигра по морето преди 15-20 години. Съшият сценарий се разигра по морето – около Несебър, около Поморие. Интересите […]

8 месеца условно за шофьор заради опит за подкуп на полицай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659058

8 месеца условно за шофьор заради опит за подкуп на полицайШофьор бе осъден на 8 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и на 1000 лева глоба след опит за подкупи служител на полицията, съобщи Хасковският окръжен съд, който е постановил наказанието. Р. Й. е бил признат за виновен след като на 25 ноемви миналана година дал 100 турски лири на младши автоконтрольора Д.Г.Г.

Тръмп изненадващо отмени визитата си в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/posolstvo-velikobritania-sasht-izbori-2016-26770114

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени посещението си другия месец във Великобритания, където трябваше да открие новото посолство на страната си в Лондон.

Ген. Кирил Радев: Няма 100% сигурност

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsedatelstvo-na-syveta-na-es/gen.-kiril-radev-niama-100-sigurnost-6078126

Бившият директор на службата за борба с организираната престъпност коментира мерките за сигурност по време на европредседателствот на България

Масов бой между шестокласнички в училищен двор

http://dnes.dir.bg/news/boy-burgas-mvr-shestoklasnichki-26770111

Зверски бой между шестокласнички потресе родители и учители в Бургас. Момичетата са от две елитни училища – “Васил Априлов” и “Княз Борис I”.

Мобилни пунктове събират стари гуми в София

https://www.actualno.com/sofia/mobilni-punktove-sybirat-stari-gumi-v-sofija-news_653888.html

Мобилни пунктове ще събрат стари гуми от домакинствата в район "Люлин" на 12 и 13 януари. Акцията по събиране на стри гуми от домакинствата ще продължи на 12 и 13 януари в районите Люлин и Връбница. Това е третата поредна съвместна инициатива между Столична община и Столичният инспекторат, която е насочена към намаляване на изхвърлянето на стари гуми до кофите за смет и минимизиране на възможността да бъдат изгаряни за отопление. В рамките на предходните две акции, проведени в райони

Парадокс: САЩ купуват руски газ

https://www.actualno.com/features/paradoks-sasht-kupuvat-ruski-gaz-news_653895.html

САЩ отдавна се опитват да изтласкат Русия от европейския пазар на природен газ. Парадоксално е, че сега тъкмо американците явно са започнали да купуват руски втечнен газ. Как се обяснява това? Русия е най-големият в света износител на природен газ. Десетилетия наред Москва беше зависима от газопроводите, по които горивото от северните райони на страната или от Сибир достигаше до Западна Европа. Голяма част от доставките на "Газпром" продължават да се осъществяват именно по този

"Евронюз": България прави заявка за Шенген, като демонстрира стриктна охрана по границата

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/12/3111363_evronjuz_bulgariia_pravi_zaiavka_za_shengen_kato/?ref=rss


България се надява през шестте си месеца председателство на Съвета на Европейския съюз да успее да убеди Брюксел, че е готова да стане член на шенгенското пространство, се казва в репортаж на телевизия "Евронюз" от българо-турската граница.<br /><br />София мобилизира ресурси за засилване на контрола по границата си с Турция и по данни на българските власти броят на мигрантите, които са я пресекли, е намалял с над 80 процента от 2015 г.<br /><br />Въпреки това...

Макрон към Тръмп: Иранското ядрено споразумение трябва да се уважава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659040

Макрон към Тръмп: Иранското ядрено споразумение трябва да се уважаваПрезидентът на Франция Еманюел Макрон заяви на своя американски колега Доналд Тръмп, че е необходимо той да уважава Иранското ядрено споразумение, предава AFP. „По време на телефонния си разговор с Тръмп, Макрон заяви, че страната му възнамерява да види строго прилагане на споразумението и посочи, че е необходимо всички, които са го подписали,

27 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659047

27 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие27 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 22 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 136 леки и три тежки катастрофи, при които са пострадали трима

Среднощни преговори с неясен изход за правителство в Германия

http://www.cross.bg/pregovorite-yanyari-angela-1565311.html

/КРОСС/ Маратонът от предварителни преговори за съставяне на коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) продължава. След 21 часа на интензивни разговори, краят на сондажите - и изходът от тях - все още не е обявен официално, предава "Фокус". Преговорите между работните групи на партиите се проточиха до ранните часове на петък, 12 януари. Дълго време преговорите по ключови въпроси като миграцията, финансите и данъците бяха в задънена улица. Преговорите се състояха от шест отделни кръга, последвани от споразумения в отделните обсъждания и заседания за одобряването им. Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, в неделя, 7 януари, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започнаха предварителни разговори, които ще покажат дали има шансове за съставяне на федерално правителство - втори опит за канцлера Ангела Меркел, след като през ноември усилията за формиране на „ямайска" коалиция претърпяха пълно фиаско.  Първият от общо шестте кръга на разговорите се проведе в централата на германските социалдемократи в Берлин. В рамките на текущата седмица преговорите продължиха в седалищата на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер. Предварителните сондажи трябва да приключат до петък, 12 януари, когато трябва да бъде направено официално изявление от партиите

Представят книгата „Варна-връщане назад към миналото и поглед към бъдещето“

http://www.moreto.net/novini.php?n=367015

Премиера на книгата „Варна-връщане назад към миналото и поглед към бъдещето“ ще се състои днес в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, припомня Moreto.net. Авторският колектив – специалисти краеведи и историци от варненските музеи ще представи малко известни факти и събития, свързани с миналото и настоящето на културния живот в морската столица.

Правозащитници обвиниха Макрон, че планира масово експулсиране на мигранти

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/12/3111361_pravozashtitnici_obviniha_makron_che_planira_masovo/?ref=rss


Плановете на френския президент Еманюел Макрон за по-строго законодателство за имиграцията на фона на растящия брой молби за убежище срещат остра съпротива, като правозащитни и хуманитарни организации обвиняват правителството му, че планира масово експулсиране на хора, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />За да намали напрежението, Макрон изпрати премиера Едуар Филип да се срещне вчера с хуманитарни организации и да разясни законодателството, което в идните...

Държавата трябва да защити инвеститора за Банско, смята Симеонов

https://offnews.bg//politika/darzhavata-triabva-da-zashtiti-investitora-za-bansko-smiata-simeonov-672762.html

Държавата в случая трябва да защитава интересите на инвеститора, по отношение на изграждането на втори лифт, тъй като там се струпват безобразни опашки. Те са огромни и отблъскват и отвращават всички хора, които са дошли да ползват този чудесен курорт.

Това каза в интервю за bTV вицепремиерът Валери Симеонов. 

Той опроверга информацията, че промяната в плана за управление на парка ще позволи застрояването на 48% от територията му. „То няма мераклии 8% да застроят. Това е точно такава лъжа, каквато е и легендата за изсичането на вековни гори, каквито няма в концесионната зона. Те са обособени в биосферен резерват, описани са и са обозначени“, коментира вицепремиерът.

По думите му това, че собствеността на концесионера е офшорна фирма, не е проблем, защото това е законно. "Регистрирането на фирма в офшорна зона не е престъпление и това се прави, за да се икономисат данъци. Така например бТВ е регистрирана в Бермудските острови. Вие плащате ли си данъците?", попита Симеонов. 

На въпрос трябва ли министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да подаде оставка, както поискаха протестиращите, Симеонов отговори: „Не, естествено. Откъде-накъде? Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение на спазването на законодателството“.

Симеонов коментира и екопротестите в защита на Банско, срещу застрояването на Пирин и протестите на полицаите. Според Симеонов протестите на жителите на Банско и региона са били по-многолюдни. В същото време протестът на полицаите той определи като рекет.

„Протестите са насочени към нашите вътрешни проблеми, не към еврокомисарите. В една демократична държава всеки може да протестира, но не беше това момента, защото се ангажира част от работата на силите на реда – трябва да охраняват и протестите, както и европредседателството – това са допълнителни разходи“, каза Симеонов.

Според него това е наливане на пари в "каца без дъно".

Ford представи първия си спортен SUV

https://www.actualno.com/cars/ford-predstavi-pyrvija-si-sporten-suv-news_653893.html

Компанията Ford представи първия кросоувър, подготвен от спортното подразделение на марката Ford Performance. Това е ST-версията на обновения всъдеход Edge, която разчита на 2,7-литров V6 битурбодвигател, развиващ мощност от 340 к.с. и 515 Нм въртящ момент. Агрегатът се съчетава с 8-степенен „автомат” Скоростите при тази версия на кросоувъра могат да се сменят от волана, където са разположени специални лостчета. В оборудването на модела влизат още система за избор на режим н

Еврокомисарите и българските министри ще заседават заедно днес

http://econ.bg/Новини/Еврокомисарите-и-българските-министри-ще-заседават-заедно-днес_l.a_i.756144_at.1.html

Европейските комисари и министрите от българското правителство ще заседават заедно днес в Националния дворец на културата в София. Те ще проведат...

Алеята край Сена в Париж и центърът на Рим са най-търсените забележителности в "Уикипедия"

http://www.dnevnik.bg/na_put/2018/01/12/3110855_aleiata_krai_sena_v_parij_i_centurut_na_rim_sa/?ref=rss


Крайбрежната алея на река Сена в Париж и историческият център на Рим са най-популярните туристически обекти, част от културното наследство на ЮНЕСКО, за които е била търсена информация в "Уикипедия". Това показва изследване на европейската статистическа агенция "Евростат", а данните са за 2015 г..<br /><br />Близо 7 млн. души са потърсили информация в "Уикипедия" за крайбрежната алея на Сена във френската столица. Това е едно от най-популярните места в...

Руски медии коментират българското европредседателство

http://dnes.dir.bg/news/ruski-medii-evropredsedatelstvoto-2018-26770108

"Отговорния подход на българските власти към почетните им задължения" във връзка с председателството на страната ни на Съвета на ЕС изтъква в. "Новая газета".

Гергана Паси: Ние може да попаднем в капана на собствените си големи очаквания към Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659028

Гергана Паси: Ние може да попаднем в капана на собствените си големи очаквания към Европа„Снощната церемония ни показа колко много се променя един разговор, когато е воден от лидер“, казва относно речта на Доналд Туск Гергана Паси в ефира на Нова тв. „Председателството ще бъде изпитателна площадка“, смята тя. Според нея протестите са един от големите бонуси, които получават българите от членството си в ЕС.

Масови стачки днес в Гърция, очаква се транспортен хаос

http://www.cross.bg/dnes-ikonomicheski-novi-1565310.html

/КРОСС/ Стачки днес в Гърция. Парламентът в Атина ще обсъжда проектозакон с нови икономически мерки. Наред с тях са включени и промени в закона за стачките, което активизира синдикатите в страната. Моряците вече прекратиха достъпа до пристанищата. За 24 часа спря движението на фериботи и кораби. Синдикатът на пристанищните работници заплашва с продължаване на протестите, ако правителството не оттегли всички промени, които са "във вреда на работниците". Метрото в Атина не се движи за едно денонощие. Стачкуват и лекарите в държавните болници. Днес се очакват и първите фермерски протести, но като символична блокада на държавни учреждения по места.Проектозаконът, който днес се обсъжда в парламента, включва нови икономически мерки с намаляване на помощите за многодетни семейства, увеличаване на годините за пенсия и осигурителните вноски, съобщава БНР. Стачки се организират и за понеделник, когато ще се гласува проектозаконът в парламента. Авиокомпаниите предупреждават пътниците през гръцки летища в понеделник да проверят анулираните полети.

Български евродепутати: Въвеждането на еврото ще доведе до европейско кредитиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658998

Български евродепутати: Въвеждането на еврото ще доведе до европейско кредитиране"При въвеждане на еврото ще има достъп до европейско кредитиране", каза в ефира на Нова тв депутатът от НФСБ Ангел Джамбазки. "Цената на парите ще бъде по ниска за България", допълни депутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Според Илхан Кючюк влизането в еврозоната ще даде голяма гъвкавост на средния и малкия бизнес.

Къде и кога пада първият сняг

https://www.vesti.bg/bulgaria/kyde-i-koga-pada-pyrviiat-sniag-6078124

През деня ще вали, но привечер ще падне и сняг, през нощта ще вали навсякъде сняг без Югоизтока

"Феминистка" версия на операта "Кармен" предизвика скандал в Италия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/12/3111159_feministka_versiia_na_operata_karmen_predizvika/?ref=rss


Дебатът докъде трябва да стигнат "политически коректните" норми в изуството - особено в създаденото преди векове - се разгоря с пълна сила в Италия, след като опера във Флоренция представи "Кармен" на Жорж Бизе с необичаен край. В спектакъла на режисьора Лео Мускато загива не жертвата на дон Хосе, а самият той, който я малтретира и умира от куршум, разказва "Ел паис".<br /><br />Мотивът за това е нуждата да се осъди насилието над жените, което според...

"Не" значи "не": евродепутатка иска сваляне на клипа на председателството

http://clubz.bg/62818-ne_znachi_ne_evrodeputatka_iska_svalqne_na_klipa_na_predsedatelstvoto

"Когато я срещнете за пръв път, може да Ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами."

Така започва рекламният клип на българското европредседателство, представен миналата седмица. "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед!" е посланието на видеото, в което двама младежи, в ролите актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов, се запознават във влака и постепенно, обикаляйки страната, се влюбват.

Не всички в Европа обаче са разбрали намека за прословутото българско утвърдително поклащане на глава, което често обърква гостите на страната.

Френската евродепутатка от Зелените Карима Дели започна кампания за сваляне на рекламния клип, защото откри в него... толериране на сексуалния тормоз.

"Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: "не" никога не значи "да". Основно правило за съгласие и уважение към жените", написа в туитър Дели, която оглавява комисията по транспорт и туризъм в Европарламента.

"Искам свалянето му"

#metoo

"Не" значи "не" е лозунг на много кампании срещу сексуалното насилие. Получилата широк отзвук кампания #MeToo ("И на мен"), която започна след разкритията за постоянен сексуален тормоз от страна на холивуския продуцент Харви Уайнстийн, също издигна това послание. Жените, разкрили насилниците си, са определени за "Личност на годината" от редакционната колегия на сп. "Тайм". Стотици случаи на сексуален тормоз в европейските институции също излязоха наяве през последните месеци.

В този контекст незапознатите с утвърдителното поклащане на глава в страната ни, което навсякъде другаде значи "не", явно не разбират шегата. В рекламното видео на българското председателство на Съвета на Европейския съюз това така и не става ясно за незапознатите зрители, към които на практика е насочен.

Вчера пък неправителствени организации се събраха на протест пред Народното събрание в подкрепа на т.нар. Истанбулска конвенция, която цели противодействие на домашното насилие. 

След истерична реакция срещу несъществуващ в текста "трети пол" от страна на коалиционните партньори "Обединени патриоти" и други политици и популярни лица,  Конвенцията предизвика бурни дебати, които може да са затвърдили представата на европейските наблюдатели за ситуацията в сраната.

 

Проектът за модерно жп трасе по линията София - Перник - Радомир е готов

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/proektyt-za-moderno-jp-trase-po-liniiata-sofiia-pernik-radomir-e-gotov-253713/

Планира се композициите да могат да се движат със скорост 160 км/ч., а между Перник и Радомир са проектирани два двупътни тунела и седем моста

Мария Габриел: Българското председателство ще води преговорите за киберсигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659033

Мария Габриел: Българското председателство ще води преговорите за киберсигурност
По време на Европредседателството България ще има решаваща роля по теми от Директива за аудиовизуални услуги за Защита на малолетни и ще води прегорите по темата за киберсигурността. Това коментира пред БНТ  Мария Габриел, еврокомисар за цифрова икономика и общество, която е инициаторът за въвеждане суперкомпютрите на Европа.

Забраната за реклама на алкохол в Литва е проблем за чуждестранните списания

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/12/3111358_zabranata_za_reklama_na_alkohol_v_litva_e_problem_za/?ref=rss


Разпространителите на печатни издания в Литва са принудени да късат страници от списания като "Вог" и "Нешънъл джиографик", след като в страната бе въведена забрана за рекламиране на алкохол от 1 януари, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Ситуацията е непредвидена последица от закона за контрол върху алкохола, който президентът Далия Грибаускайте подписа през юни.<br /><br />Литва е третият по-големина консуматор на алкохол на...

Обединените патриоти ще внесат поправка за по-лесно строителство на ски лифтове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111348_obedinenite_patrioti_shte_vnesat_popravka_za_po-lesno/?ref=rss


Националният фронт за спасение на България с лидер вицепремиера Валери Симеонов ще внесе чрез парламентарната група "Обединени патриоти" поправка в закона, с която да се намалят процедурите за строителство на ски лифтове. Това съобщи Симеонов в интервю за Би Ти Ви.<br /><br />Според сега действащите разпоредби в Закона за горите при строителство на лифт се изисква промяна на предназначението на земята под него, което е дълга и сложна административна процедура. Такова...

Безобразно пълнят дупките на магистрала ”Тракия”

https://frognews.bg/novini/bezobrazno-palniat-dupkite-magistrala-trakiia.html

Дупките на автомагистрала ”Тракия” се запълват безобразно, информира бТВ. Според сигнала на надлеза над магистрала Тракия край село Черногорово има опасна дупка. Ронели се асфалт и бетон, които падали на магистралата, когато по надлеза минават тежко-товарни автомобили. Това създавало реална опасност за тежък инцидент на магистралата.

Валери Симеонов за Банско: Държавата трябва да защити инвеститора

http://www.cross.bg/simeonov-valeri-plan-1565309.html

/КРОСС/ След като оглави протеста в защита за развитието на ски зоната в Банско вицепремиерът Валери Симеонов отново изрази подкрепата си за новия план за управление на национален парк „Пирин", който бе приет точно между празниците в края на миналата година. Това предизвика гнева на природозащитните организации, заради което последваха и серия протести. Те са против приетия тихомълком план, който разширява ски зоната и който на практика позволява строителство в голяма част от парка, макар и само на спортни съоръжения и водохващания - т.е. писти, лифтове, влекове и дори язовири, и прилежащата към тях инфраструктура. Според Валери Симеонов това, че планът за управление на парка ще позволи застрояването на 48% от територията му е лъжа. Вицепремиерът изрази и ясна подкрепа за концесионера и за пореден път се застъпи за идеята за изграждане на втори кабинков лифт. „Държавата в случая трябва да защитава интересите на инвеститора, по отношение на изграждането на втори лифт, тъй като там се струпват безобразни опашки", обясни Симеонов пред БТВ. На въпрос дали министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да си подаде оставката, каквото е искането на протестиращите в защита на Пирин, Валери Симеонов обяви: „Не, естествено. Откъде-накъде? Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение на спазването на законодателството".

Видео: "Бостън" направи обрат срещу "Филаделфия" в шоуто от НБА в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/12/3111352_video_bostun_napravi_obrat_sreshtu_filadelfiia_v/?ref=rss


<br /><br />Водачът в Източната конференция в НБА "Бостън" спечели осмия мач от редовния сезон на НБА, игран в Лондон. "Селтикс" се наложи със 114:103 срещу "Филаделфия севънтисиксърс" в пълната "О2 арена".<br /><br />Отборът от Филаделфия, който беше домакин, влезе уверено в мача след серия от четири поредни победи. Тимът водеше с 57:48 на почивката.<br /><br />"Бостън" обаче показа воля, за да удължи...

Шест причини, поради които Германия бързо се нуждае от правителство

https://www.investor.bg/analizi/91/a/shest-prichini-poradi-koito-germaniia-byrzo-se-nujdae-ot-pravitelstvo-253715/

Разходите, позволяващи на властите да продължат своята работа, са разрешени, но в други области забавянето след изборите на 24 септември оказва влияние

Руски издания коментират българското председателство на Съвета на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659022

Руски издания коментират българското председателство на Съвета на ЕС "Отговорния подход на българските власти към почетните им задължения" във връзка с председателството на страната ни на Съвета на ЕС изтъква руският в. "Новая газета" по повод официалното поемане на щафетата от България. За първи път от влизането си в ЕС през 2007 г. балканската държава ще координира през следващото полугодие дейността на

Борисов: ЕС трябва да помисли за рисковете от влошаване на отношенията му с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659023

Борисов: ЕС трябва да помисли за рисковете от влошаване на отношенията му с Турция"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС". Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА българският премиер Бойко Борисов. По думите на министър-председателя "ЕС трябва да помисли много сериозно за рисковете и последствията от влошаване на отношенията му с Турция".

"Ти рай си, да; но кой те прилично оценява?" (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/62817-ti_raj_si_da_no_koj_te_prilichno_ocenqva_pylen_tekst

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск развълнува с великолепната си реч, в която един от гвоздеите в нея беше добре познатото ни стихотворение на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти!", прочетено на български език. А дали ни е добре познато?

Туск всъщност припомни само началото на творбата. Ето защо ви я припомняме цялата, с недотам оптимистичния ѝ финал.

Отечество любезно, как хубаво си ти!

Иван ВАЗОВ

Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти:
тук весели долини, там планини гиганти,
земята пълна с цвете, небето със брилянти…
Отечество любезно, как хубаво си ти!

II

Коя земя от теб е по-пъстра, по-богата?
Ти сбираш в едно всички блага и дарове:
хляб, свила, рози, нектар, цветя и плодове,
на Изтокът светлика, на Югът аромата;
горите ти са пълни с хармония и хлад,
долините с трендафил, гърдите с благодат.
Коя земя от теб е по-пъстра, по-богата?

III

Отечество, не си ли достойно за любов?
Кой странник без въздишка можа да те остави?
Кой има сила твоите картини да забрави?
Що нямаш ти? Що липсва под синий ти покров
в случай, че бог би искал Едемът да премести
и своя рай прекрасен при Емус да намести?
Отечество, не си ли достойно за любов?

IV

Ти рай си, да; но кой те прилично оценява?
Не те познават даже децата ти сами
и твойто име свято не рядко ги срами!
Какъв ли свят прекрасен в теб йоще скрит остава?
Какви ли тайни дремят, богатства, красоти
по твоите долини, поля и висоти?
Ти рай си, да; но кой те прилично оценява?

V

Ах, ний живейме в тебе кат същи чужденци,
и твоят дивен вид ни не стряска, не привлича.
Рогачът в планините по-много те обича,
по-харно те познават крилатите певци,
но ний не видим нищо, нам нищо не ни тряба,
доволно е, че даваш покривката и хляба,
и ние в тебе, майко, ще умрем чужденци!

Хисар, 1882

Борисов пред кипърска агенция: Турция има ефикасна армия

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-turtzia-kipar-kabinet-borisov-3-26770107

"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС". Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА Бойко Борисов.

Иракското правителство: ИДИЛ нанесоха щети на страната за 100 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659019

Иракското правителство: ИДИЛ нанесоха щети на страната за 100 млрд. долараПравителството на Ирак оцени щетите, нанесени на страната от „Ислямска държава“ на 100 млрд. долара, предава Regnum. Данните са изведени от прессекретарят на иракското правителство Саад ал Хадиси, който отбеляза, че Багдад се надява да възстанови пострадалите от войната райони в следващите десет години.

Facebook с радикални промени

http://www.moreto.net/novini.php?n=367014

Социалната мрежа "Фейсбук" обяви, че въвежда големи промени, съобщават световни агенции. В основната рубрика "Новини" (News Feed) ще се отдава предимство на снимки и публикации на семейството и приятелите за сметка на съдържанието, публикувано от търговски марки, медии, известни личности и други страници.

"Фейсбук" въвежда големи промени

http://www.cross.bg/feiisbyk-promeni-hegman-1565308.html

/КРОСС/ "Фейсбук" обяви, че въвежда големи промени. Първата и голяма промяна е, че в основната рубрика "Новини" (News Feed) ще се отдава предимство на снимки и публикации на семейството и приятелите за сметка на съдържанието, публикувано от търговски марки, медии, известни личности и други страници. Вероятно резултатът ще доведе по-малко прекарано време от потребителите във водещата социална мрежа.Промяната ще доведе до по-голяма тежест на социалните контакти и отношения, според продуктовия мениджър на News Feed Джон Хегман. "Това е голяма промяна", каза той пред „Франс прес", цитиран от news.bg. „Хората реално ще прекарват по-малко време във "Фейсбук", но ще се чувстваме добре, защото ще направим прекараното време по-ценно", изтъкна Хегман. „Например, семеен видеоклип ще се смята за по-важен, за да му се обърне внимание, отколкото на информация за звезда или любим ресторант. Смятаме, че комуникацията между хората е по-важна от пасивно консумирано съдържание", подчерта Хегман и добави, че това ще бъде една от най-важните промени, които са правили. Съоснователят и шеф на "Фейсбук" Марк Зукърбърг заяви, че свързването на хората и засилването на комуникациите в реалния свят са приоритети за компанията. Google, Twitter и Facebook са под натиск, тъй като позволяват разпространението на фалшиви новини. "Фейсбук" вече въведе серия от промени за разрешаване на проблема.

Валери Симеонов: По традиция си показахме магариите с двата протеста и половина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3111353_valeri_simeonov_po_tradiciia_si_pokazahme_magariite_s/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов смята, че с вчерашните протести, организирани едновременно с церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, "по стара традиция си показахме магариите". Пред Би Ти Ви той коментира, че протестите са били "не девет, а два и половина" и излишно са натоварили силите на реда, а това означава повече разходи.<br /><br />Симеонов разкритикува вчерашното обещание на премиера Бойко Борисов към...

За доброто и усмивките: Момчета върнаха изгубен телефон, собственичката откри изненада (СНИМКА)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/za-dobroto-i-usmivkite-momcheta-vyrnaha-izguben-telefon-sobstvenichkata-otkri-iznenada-snimka-2072049

История за доброто обикаля социалните мрежи няколко дни. Доброто, което не чака да чуе „Благодаря“, а онова добро, което събужда усмивки и ни кара да вярваме, че има надежда. Историята звучи съвсем прозаично, а „главният герой“ в нея е един изгубен телефон.

Деца продължават да умират от рубеола и тетанус заради отказа на родителите да ги ваксинират

http://clubz.bg/62816-deca_prodyljavat_da_umirat_ot_rubeola_i_tetanus_zaradi_otkaza_na_roditelite_da_gi_vaksinirat

„Представете си, че срещу вас летят стрели и имате щит, но не го използвате. Вместо това чакате да бъдете ранен, надявайки се, че няма да е в сърцето, за да оживеете.“ Така председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров коментира пред БНР „антиваксър“ движенията.

„Няма как да резюмирам митовете, на които робуват родителите по отношение на ваксините. Моето лично мнение е, че на хора, които са антиваксинално настроени, не може да се обяснява. Ние обясняваме на хората, които разумно се интересуват от нещо. Не може хиляда пъти да се каже и да се покаже, че няма връзка между дадено заболяване и ваксината и пак да се повтаря един и същи въпрос“, каза още той.

Според него хората, които търсят обяснение за възникването на определени заболявания и състояния във ваксините, би трябвало да гледат храните, въздуха, начина на живот, разни лъчения или хиляди други фактори, които евентуално биха могли да доведат до тези състояния.

„Хърватският съд преди време гледа подобен казус и окончателното му решение беше, че правото на родителите да решават вместо децата си не означава, че могат да ги лишават от здраве. А в случая се прави това“, каза той по повод все по-често срещания отказ на родителите по света да ваксинират децата си. Примери има и в България, в резултат на което се разпространи заразата от морбили, отбеляза той.

Доц. Киров припомни, че само преди век България става първата страна в Европа, успяла да изкорени едрата шарка, благодарение на указ, направил ваксинацията задължителна. Към тази практика днес се връщат редица държави – последната е Франция, която задължи родителите от началото на новата година да имунизират децата си. В Европа ваксините са задължителни още в Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и Белгия. Въпреки това, коментира той, в 21 век невръстни продължават да умират от менингит, детски паралич, рубеола, тетанус.

Преди дни Министерство на здравеопазването призова родителите в страната да проверят здравния статус на децата си и задължително да ги ваксинират, ако това все още не е станало. Причината е в нарастването на броя на заболелите от дребна шарка на Балканите.

В Румъния епидемията обхвана вече близо 6000 души, има десетки смъртни случаи. Засегнати са също Италия, Германия и Гърция. В Сърбия и Македония също има регистрирани случаи. В момента на територията на България няма случаи на заболели от морбили, като последният такъв е регистриран през август 2017 г. 

С твърд тон Борисов поиска медиите от ЕС да спрат клишетата за България

http://www.mediapool.bg/s-tvard-ton-borisov-poiska-mediite-ot-es-da-sprat-klishetata-za-bulgaria-news274182.html

Призив да паднат клишетата за България по отношение на присъединяването към Шенген и еврозоната беше най-запомнящата се част от изказването на премиера Бойко Борисов по време на откриващата българското председателство на Съвета на ЕС съвместна пресконференция в София с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. В последните години почти всеки материал в западна медия за България описва страната като "най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС". Освен от български журналисти пресконференцията бе посетена и от десетки представители на медиите от останалите 27 страни от ЕС. Голяма част от тях са в София на четиридневно посещение, организирано от министерствата на външните работи и на Лиляна Павлова. За Шенген не сте прави На въпрос на "Зюддойче Цайтунг", според който Германия не подкрепя присъединяването на България към Шенген, Борисов репликира, че журналистът не е прав. "За Шенген не сте прави. На 6 и 7 февруари в България идва премиерът на Холандия Марк Рюте. Той снощи ми потвърди, че на 6 и 7 февруари ще дойде и ще го заведа на границата да види как се охранява. България в момента пази най-добре европейската граница. Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, тогава самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген", заяви решително и леко сърдито Борисов. "Клишето "България и Румъния, Шенген" се надявам да изчезне скоро, защото не го заслужаваме, както и за еврозоната", продължи той със строг тон. Впоследствие се разпали по въпроса за еврозоната. Всички мои правителства спазват критериите "Всички мои правителства досега са спазвали стриктно маастрихтските критериите. Винаги сме били в тройката на Европа (по отношение на дълг и дефицит, б. р.)", посочи премиерът. "Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили", отговори той на въпрос на португалска медия. За пръв път от години южна столица като Лисабон поема председателството на еврогрупата. "България е във валутен борд с огромен фискален резерв. Реално 2 лева е 1 евро", разясни на чуждите журналисти министър-председателят. Юнкер: Мястото на България е в Шенген И в София председателят на ЕК Жан Клод Юнкер за пореден път се изказа категорично в полза на членството на България в Шенген и присъединяването на лева към валутно-курсовия механизъм, предшестващ приемането на еврото (ERM II). В четвъртък за първи път, откакто България членува в ЕС, представител на официалните власти – финансовият министър Владислав Горанов, назова пред чуждите медии конкретен срок, в който страната ще подаде заявка за включване в ERM II. По думите на Горанов това ще стане до юни 2018 г. "От началото на мандата си винаги съм се изказвал за присъединяването на България към Шенген. Тя изпълнява всички условия, но има някои правителства, които въпреки реалността, блокират членството", посочи Юнкер. "Мястото на България е в Шенген и аз не бих отстъпил от тази позиция и по време на Европейски съвет", добави шефът на ЕК, който предишната вечер заяви в речта си при тържественото откриване на председателството, че като премиер на Люксембург бил против влизането на България в ЕС, но бил "в добро настроение" и подписал. Не съм казвал, че още утре България трябва да влезе в еврозоната За разлика от предходни изказвания този път думите на Юнкер бяха малко по-обтекаеми по отношение на членството в еврозоната. В началото на ноември в Брюксел след среща с Борисов председателят на ЕК заяви, че България е готова за еврото, докато в София изказването му бе леко по-умерено. "Не съм казвал, че още утре в 12 ч. България трябва да стане член на еврозоната. Но България е на добър път. Дългът й е един от най-ниските. Бюджетен дефицит тук е нещо непознато. Безработицата е ниска. Има явен напредък по отношение на реалната конвергенция. Нещата не са достатъчни, но има явен напредък", заяви Юнкер. Той обаче смята, че страната е готова за присъединяване на лева към валутния механизъм, предшестващ членството в паричния съюз. Юнкер повтори и обещанието си, че в момента се работи по създаването на предприсъединителна помощ за държавите, които искат да се присъединят към еврозоната. Опростенческо е да се обобщава, че България е корумпирана В отговор на журналистически въпрос дали блокирането на присъединяването към Шенген и еврозоната не се случва заради корупцията Жан Клод Юнкер отговори, че "това е твърде опростенческа идея". "В противен случай аз трябва да кажа, че всичко и всички в България са корумпирани", добави той. "Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение, което ще покаже, че в никакъв случай не може да се каже, че България е изцяло корумпирана страна. Проблем с корупцията в България има, но го има и в други страни", коментира още председателят на ЕК. Борисов твърд и за кохезионните фондове Междувременно, освен за членството в Шенген и еврозоната Борисов се разпали и за бюджета на ЕС. Той даде категорична заявка, че България няма да отстъпи в дебата за кохезионните фондове. "Първо, защото сме поели вътрешнополитически ангажимент и второ, защото това е жизненоважно за Балканите", разясни министър-председателят. Премиерът каза, че ако ЕС сега не даде перспектива на Западните Балкани по отношение на свързаността – жп линии, магистрали, пристанища, това ще носи рискове за съюза. Юнкер подкрепи фокуса на българското председателство върху Западните Балкани и подчерта, че е ясно, че ЕС няма да може да се разшири по време на настоящия мандат на евроинституциите, тоест до към 2020 г. По думите му обаче това трябва да бъде акцентът през следващия мандат. Неотдавна Юнкер заяви, че очаква до 2025 г. Сърбия да стане член на ЕС, а другата най-напреднала държава е Черна гора. Турция е голям съсед на ЕС За разлика от крайно сдържания коментар на председателя на ЕК по темата за отношенията между ЕС и Турция, Борисов бе по-отворен, като каза, че и Турция, и Русия са големи съседи на ЕС и "трябва да се опитаме да нормализираме отношенията". Той припомни, че спазването на миграционното споразумение с Турция е много важно за ЕС, защото мигранският поток е намалял в пъти. В същото време обаче "трябва да следим законите за спазването на свободата на медиите", смята Борисов. Снимка с картата на газовия хъб "Балкан" Борисов не пропусна да спомене и приоритета си за газовия хъб "Балкан", а в знак на подкрепа Юнкер извади от джоба си картата на трасетата на газовите връзки, които ще допринесат за диверсификацията. Преди два месеца в Брюксел председателят на ЕК се снима с чертеж с химикалка на газовите пътища, който Борисов лично му бил скицирал през 2015 г. Премиерът повтори тезата си, че България има право на компенсация за това, че заради спазване на еврозаконодателството е понесла икономически загуби от изпадането си от проекта "Южен поток". "Докато ние бяхме най-лоялните членове на ЕС, "Южен поток" се трансформира в "Турски поток", който ще минава през натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия. Това да бъдеш лоялен, не значи, че трябва да бъдеш наказан", възмути се Борисов. Германия пак трябва да извади много пари От своя страна Юнкер разви тезата си, че най-вероятно ще се наложи държавите донори на европейския бюджет да надскочат тавана на вноските си от 1% от БВП след Брекзит, за да се получи разумно увеличаване на капацитета на европейския бюджет. В отговор на въпроси лидерите коментираха и опитите за формиране на стабилно правителство в Германия. "Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС. Стабилността й индиректно влияе изцяло върху ЕС. Германия е най-големият донор. Днес говорихме за обща европейска отбрана, миграционен фонд, кохезионни фондове, селскостопанска политика. Очаква се най-много пари да дойдат от Германия. Всички разчитаме този процес в Германия да завърши колкото се може по-бързо - за доброто на всички", заяви Борисов. Четири дни чужди журналисти опознават България По време на 4-дневния си престой в България журналистите от чуждестранни медии ще имат много срещи у в София и Пловдив и ще посетят Рилския манастир. В програмата им, брандирана с изглед към светата обител, са записани срещи с представители на правителството, на НПО сектора – Весела Чернева, Харалан Александров, Антони Гълъбов, на влиятелни бивши политици – Росен Плевнелиев, Симеон Сакскобургготски, Соломон Паси, а също и множество презентации на предприемачи от високотехнологичния бранш. Организирано е и посещение на "София тех парк", където са предвидени срещи със специалисти и бизнес лидери от сферата на иновациите в биотехнологиите, нанотехнологиите, софтуерното инженерство и т. н. В четвъртък групата от журналисти, които са настанени в официалния хотел на европредседателството "Маринела", ще посети забележителностите на Пловдив. Румен Радев и Юнкер обсъдиха бъдещия бюджет на ЕС ЕС трябва да бъде още по-силен, когато приключи българското председателство. Българските институции ще работят активно и обединени за изпълнението на тази цел, заяви по-рано в петък президентът Румен Радев, който също проведе среща с Жан-Клод Юнкер. Лидерите обсъдиха бюджета на ЕС след напускането на Обединеното кралство. Жан-Клод Юнкер и Румен Радев се съгласиха, че при изготвянето на бъдещата многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.

Българското председателство започва с първата голяма инвестиция по плана "Юнкер"

http://www.mediapool.bg/balgarskoto-predsedatelstvo-zapochva-s-parvata-golyama-investitsiya-po-plana-yunker-news274182.html

Ден след официалното откриване на председателството на ЕС европейските комисари и министрите от българското правителство ще заседават за първи път заедно в НДК в София. Те ще проведат успоредно три клъстърни срещи по теми, свързани с приоритетите на българското председателство и европейския дневен ред. Ще бъдат обсъдени въпроси в областите: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа; конкурентност, иновации и дигитализация. Непосредствено след обсъжданията ще се проведе общо заседание на колегиума на комисарите и българското правителство с участието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В присъствието на Борисов и Юнкер ще се състои и церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. Най-големият одобрен кредит от 100 млн. евро на частен български инвеститор по плана "Юнкер" е на компанията "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Целият проект е за 222 млн. евро, които ще бъдат вложени в изграждането на нов завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград. Вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл ще подпише договора с "Хювефарма". В програмата на Юнкер са включени самостоятелни срещи с президента Румен Радев,с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и с премиера Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с председателския съвет на парламента.  

Валери Симеонов: Рекет е протестът на полицаите за по-високи заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659017

Валери Симеонов: Рекет е протестът на полицаите за по-високи заплати

Не съм особено съгласен с обещаните 100 милиона лева за по-високи заплати на полицаите след срещата на синдиката с премиера Бойко Борисов. Това е вид рекет, заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред Би Ти Ви. Ще обсъдим темата на председателски съвет на коалицията във вторник, такъв съвет ще има всяка седмица, посочи Симеонов.

Тръмп отмени посещението си другия месец във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659015

Тръмп отмени посещението си другия месец във ВеликобританияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп отмени посещението си другия месец във Великобритания, където трябваше да открие новото посолство на страната си в Лондон, предадоха ТАСС и ДПА. Той съобщи това в туит от днес. "Причината, поради която отмених моето пътуване до Лондон, е, че аз не поддържам решението на администрацията (на предишния президент на САЩ

Финансовият сектор ще е приоритет за Лондон при преговорите за Брекзит

http://www.cross.bg/velikobritaniya-finansoviyat-sektor-1565307.html

/КРОСС/ Финансовият сектор е приоритет за Великобритания в предстоящите преговори за излизане на страната от Европейския съюз. Това увери премиерът Тереза Мей по време на среща с висши британски банкери, предава "Ройтерс". Те заявиха, че искат повече яснота за бъдещите регулаторни отношения между Великобритания и Европейския съюз, а в отговор Мей обясни, че именно това ще е една от основните точки, по които ще се преговаря с Брюксел. Тереза Мей е потвърдила, че Великобритания няма да плаща за достъп до европейския финансов пазар. Финансовият сектор отдавна настоява за преходен период след Брекзит, за да се избегнат сътресения при преминаването към нови търговски отношения с ЕС.

Намериха всички бижута откраднати от бандата с брадвите

https://offnews.bg//sviat/nameriha-vsichki-bizhuta-otkradnati-ot-bandata-s-bradvite-672761.html

Всички бижута, откраднати при дръзкия обир на магазин в луксозния хотел „Риц“ в Париж, вече са намерени.

Част от плячката бе намерена още в сряда при задържането на трима от петимата извършители на обира, които останаха блокирани в хотела.

Останалата част е намерена в „чанта, иззета вчера в сряда от служители на полицията“, без да се съобщават подробности как е станало това и задържани ли са и другите двама крадци, които първоначално успяха да избягат.

Обирджиите разбиха с брадви луксозен бутик и откраднаха бижута и луксозни часовници за над 4 милиона евро.

Ограничават достъпа до НДК на 12 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6659012

Ограничават достъпа до НДК на 12 януари
На 12 януари (петък) достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен. Промяната е във връзка с първото събитие на високо ниво от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Затворени за посетители ще бъдат Литературен клуб „Перото“ и Билетен център на НДК. Подобни ограничения ще бъдат в сила до юли 2018 г.

Половината от българите смятат, че европредседателството ще стабилизира властта

http://clubz.bg/62815-polovinata_ot_bylgarite_smqtat_che_evropredsedatelstvoto_shte_stabilizira_vlastta

Около половината от българите смятат, че европредседателството ще стабилизира управлението. Това сочат данните от изследване на "Маркет линкс", проведено между 5-9 януари, сред 609 души, по поръчка на бТВ.

49 на сто смятат, че европредседателството ще стабилизира управлението. Сред тях голяма част са симпатизантите на ГЕРБ.

Според 17 на сто ще се постигне обратният ефект - дестабилизация. 28 на сто смятат, че няма да повлияе нито положително, нито отрицателно на управлението.

40 на сто приемат европредседателството като обикновена формалност.

Очакванията като цяло са позитивни, съмения обаче има какъв би бил прекият резултат от европредседателството. Така обобщи картината от изследването социологът Петър Живков пред бТВ.

52 на сто от анкетираните казват: "Да, европредседателството ще бъде успешно." 27,7 на сто са на обратното мнение. Около 20 на сто, или една пета, са без позиция по темата. Много харесвана е инициативата за евроинтеграцията на Западните Балкани. Тя е одобрявана от близо две трети - 64 на сто от анкетираните. Около половината са на мнение, че това дава шанс на България да се превърне в лидер на Балканите.

Българите обаче не могат да приведат външнополитическите успехи в полза за решаването на вътрешнополитически, социални проблеми, отбелязват от "Маркет линкс".

Необходима ли е вътрешнополитическа сигурност по време на европредседателството? 76 на сто от българите отговарят положително на този въпрос.

Същевременно около 45-50% подкрепят провеждането на протести по същото време. Това означава, че определено са налице сериозни проблеми и българите не са склонни да се откажат от правото си на протести, коментира социологът Петър Живков от "Маркет линкс". Станало е демократичен рефлекс, което е добра новина, смята той.

Чавушоглу: Меркел е единственият истински водач в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659009

Чавушоглу: Меркел е единственият истински водач в ЕвропаСпоред турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу германският канцлер Ангела Меркел е единственият истински лидер в Европа през последните години, предава Politico. „Уважавам силно Ангела Меркел“, заяви Чавушоглу. „За последните години тя бе единственият истински лидер в Европа“, допълни той.

Куче ще охранява бостънски музей от вредители

http://www.cross.bg/vrediteli-myzeya-raiili-1565306.html

/КРОСС/ Бостънски музей ще охранява произведенията на изкуството от вредители с помощта на куче. То е от породата ваймаранер, съобщава БНР. Музеят за изящни изкуства в Бостън представи най-новото попълнение към персонала си, наречено Райли, което ще бъде обучено да подушва насекоми и други вредители, които могат да нанесат вреди на безценните творби. Собственик и треньор на Райли е Ники Луонго, който е директор на охраната в музея. Заместник-директорът на институцията Кейти Гетчел каза, че насекомите са един от проблемите им и вече има създадени протоколи за действие при потенциално нашествие. Кучето ще подсили защитата и ще подушва вредители, които хората не могат да видят, но ще работи в часовете, когато в музея няма посетители.  

Още два дни с наднормено запрашаване на въздуха отчетоха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367004

Общо пет поредни дни с наднормена концентрация на фини прахови частици (под 10mm – ФПЧ10) във въздуха на Варна е отчела измервателната станция СОУ „Ангел Кънчев“ на РИОСВ, научи Moreto.net. Серията от пети, шести и седми януари е допълнена от осми и девети, когато също са отчетени средноденонощни нива, надвишаващи повече от един път допустимите 50 µg/m3.

Стачки блокират Гърция заради поредните мерки за икономии

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-protest-stachka-pobedata-siriza-26770105

Транспортът, здравните услуги и корабите в Гърция днес са блокирани заради стачни действия.

Australian Open 2018: Може ли някой да свали Федерер от трона в Мелбърн

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/12/3111331_australian_open_2018_moje_li_niakoi_da_svali_federer/?ref=rss


Със започващия в понеделник Australian Open ще бъде даден старт на същинската част от новия тенис сезон. Миналата година беше забележителна по две причини - невероятния ренесанс на Роджър Федерер и Рафаел Надал и появата на много нови лице в челото на световната ранглиста. Сред тях беше и Григор Димитров, който спечели финалите на АТП още при дебюта си и завърши сезона на историческото за българския тенис трето място.<br /><br />Със завръщането на част от големите имена, които...

Ген. Кирил Радев: Не може да се осигури 100% сигурност

https://frognews.bg/novini/gen-kiril-radev-moje-osiguri-100procenta-sigurnost.html

Няма как да бъде осигурена 100% сигурност и никой не може да гарантира такова нещо. Това заяви генерал Кирил Радев пред Нова телевизия.

Какъв е въздухът в София днес? Вижте

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6659004

Какъв е въздухът в София днес? ВижтеСистемата за ранно предупреждение за чистотата на въздуха на сайта на столичната община всеки ден показва какво е нивото на замърсяване и предвижда какво ще бъде то за два дни напред. Тя е разработена от екип от БАН. Дава прогноза за предстоящо повишение на нивата на фини прахови частици. Системата ползва данните от четирите станции,

Йоханес Хан: Като адвокат на Балканите, България е ангажирана с нормализирането на отношенията на ЕС с Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-zapadnite-balkani-1565305.html

/КРОСС/ Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване е Йоханес Хан, пристигна в София за официалното откриване на българското европредседателство. Австриецът е член на управляващата в страната си консервативна Народна партия. Той даде интервю пред „Хоризонт", в което говори за предстоящото българско председателство и приоритетите в него. „Искам да благодаря на българското европредседателство, че се ангажира с интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Благодарен съм на България за предстоящата през май среща на върха между ЕС и Западните Балкани - това е първата среща от този ранг след Солун през 2003 година. Моментът е много важен. На европейско ниво през миналата година създадохме предпоставките - имам предвид декларацията на държавните и правителствени ръководители и речта на Жан-Клод Юнкер за бъдещето на Съюза. Така че е важно да използваме инерцията на момента за интеграцията на страните от Западните Балкани и да я доразвием. Пределно ясно е, че отделните държави на Балканите се намират в различен стадий на подготовката си. Трябва да се съобразяваме с напредъка им, но и да го оценяваме. Ако погледнем данните от социологическите проучвания не бих казал, че подкрепата за ЕС в страните от Западните Балкани намалява. Тя е стабилна, а в някои страни - например Сърбия - дори се увеличава. Тази подкрепа зависи от това, до каква степен гражданите на отделните страни усещат предимствата от членството в ЕС

Асад: Все още има терористи на територията на Сирия заради САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659001

Асад: Все още има терористи на територията на Сирия заради САЩСпоред президента на Сирия Башар Асад военните победи на Сирия и на нейните съюзници, сред които е и Русия, над терористите помагат кризата в страната да бъде разрешена мирно, предава Regnum. Сирийският президент заяви това по време на срещата си със специалния представител на Кремъл по разрешаването на конфликта в страната Александър Лаврентиев.

Европейски медии за българското председателство на ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/evropejski-medii-za-bylgarskoto-predsedatelstvo-na-es-2072041

От 1 януари България пое за шест месеца председателството на Европейския съюз и столицата София ще посрещне за този период многобройни делегации от еврокомисари, министри и наблюдатели - общо над 20 000 души, пише френският в. "Монд".
 
Българи

Започва 24-часова транспортна стачка в Гърция

http://www.mediapool.bg/zapochva-24-chasova-transportna-stachka-v-gartsiya-news274181.html

Гръцките транспортни работници обявиха в петък 24-часова стачка, в знак на протест срещу внесения в парламента законопроект, предвиждащ нови мерки за икономии, предадоха агенциите. Днес в цялата страна няма да работят служителите в железопътния транспорт. Корабите на Гръцката морска федерация, включително фериботите между гръцките острови и континенталната част, ще останат в пристанищата. В столицата Атина няма да се движат метрото и трамваите. Столичните профсъюзи на водачите на тролейбуси и автобуси ще проведат 24-часова стачка в понеделник- 15 януари. Стачката е подкрепена и от Съюза на лекарите и в петък в столичните клиники ще се оказва само спешна помощ. Синдикатите смятат, че новият закон ограничава правото им на стачка. Новият законопроект въвежда мерки, съгласувани с международни кредитори, отнасящи се до организирането на търгове за продажба на имущество на ипотечни длъжници, провеждането на стачки, разпределянето на помощи за деца и бедни, функционирането на кадастралната система. Според новия закон решението за провеждане на стачки ще бъде вземано не от управителния съвет на профсъюза, както е сега, а от самите работници.

Ангел Ирибозов: Онлайн хазартът завзема все по-сериозна част от пазара

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/angel-iribozov-onlain-hazartyt-zavzema-vse-po-seriozna-chast-ot-pazara--252532/

България е в Топ 5 на Европа и Топ 10 в световен план по отношение на технологичния сектор в игралната индустрия, твърди председателят на БТАПОИИ

От еврото полза има за всички

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6658647

От еврото полза има за всички Намерението България да подаде искане за приемане в чакалнята на еврото и след 2 години да въведе и самата валута, е добро. Защото полза от еврото има за всички. За хората тя се изразява в по-ниски лихви по кредитите, тъй като България е част от общата част от банковия механизъм в еврозоната и ще може да ползва евтино финансиране от ЕЦБ.

Ангел Ирибозов: Онлайн хазартът завзема все по-сериозни част от пазара

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/angel-iribozov-onlain-hazartyt-zavzema-vse-po-seriozni-chast-ot-pazara--252532/

България е в Топ 5 на Европа и Топ 10 в световен план по отношение на технологичния сектор в игралната индустрия, твърди председателят на БТАПОИИ

Владимир Каролев: Волен да погледне Търговския регистър за 'тайните' златни концесии

https://offnews.bg//nashite-avtori/vladimir-karolev-volen-da-pogledne-targovskia-registar-za-tajnite-z-672728.html

Наскоро в интервю Волен Сидеров изяви желание вицепремиерът Симеонов да разкрие суперсекретните договори на златодобивните компании в България, за да стане ясно какво печелят те и какво оставало за държавата – пак там нещо около митичния един процент. И че това била истински важната тема, а не борбата на Симеонов срещу плажни концесии, преместваеми обекти и усилията му за развитие на планинския туризъм в България.

Тъй като смятам щенията и на двамата политици за важни, ще използвам възможността да отговоря на г-н Сидеров, понеже не съм сигурен, че вицепремиерът Симеонов ще го направи.

Първо ще започна с факта, че няма никакви секретни договори за концесии и отдавна има публичен онлайн сайт http://www.nkr.government.bg. От него всеки, който се интересува, може да прочете информация за всяка концесия в България - както за съответния концесионен договор, така и за неговото изпълнение всяка година, в това число за платените концесионни такси.

Второ, и трите основни компании в България, които добиват руди с 3-6 грама злато на тон руда, публикуват финансовите си отчети в българския Търговски регистър, където е кристално ясно какво е съотношението между парите, които остават за акционерите и парите, които държавата получава в директни бюджетни плащания от концесионерите. Следващата таблица обобщава резултатите:

Златодобивна фирма - Концесионна такса + Данък печалба + данък дивидент / печалба

Елаците МЕД - 24%

Дънди Прешъс - 27%

Асарел МЕДЕТ - 35%

Макар да има много финансови условия и инструменти за оптимизация на разходите, генерално можем да кажем, че трите фирми плащат около 10% корпоративен данък, около 10% от брутната печалба концесионна такса* и дължимите 5% данък дивидент. Процентът при "Асарел" обичайно също е по-близък до другите две дружества, но през последната отчетна година рентабилността им е намаляла вероятно краткосрочно.

Любопитно е, че и трите компании са надхвърлили многократно изискуемите от тях по договор инвестиции и съответно са създали много по-мащабен бизнес и стойност за икономиката. Например, споменаваната от Волен Сидеров канадска компания е трябвала да направи едва 18 млн. долара инвестиции според концесионния договор, подписан 1999 година, а са направили почти 500 млн. долара.

Трето, съгласен съм с правилните критики на Сидеров, че България добива руда с 3-6 грама злато на тон, прави концентрат и го изнася в трети държави, където се извършва производството на краен продукт (т.е. нещо като „кюлче“). Само че Сидеров пропуска факта, че за самите рудни компании цялото това логистично разхождане на концентрата по света и разпръскване на производствените мощности по цял свят е допълнителен разход и риск. Сигурен съм, че и трите дружества биха се съгласили на драго сърце да концентрират целия кръг производство само и единствено в България. Проблемът обаче са постоянните политически и псевдо-екологични нападения срещу рудната индустрия у нас. След като Волен Сидеров вече е в управлението и политическият му инстинкт не е насочен единствено към набиране на рейтинг за влизане в парламента, то следва той да прояви истинска отговорност към българската икономика и да „повдигне БВП“ през партньорство с коректния и спазващ законите бизнес. Имайки предвид, че рудодобивната индустрия в България е от малкото сектори, в които почти всички играчи (е, има и няколко родни пишман бизнИсмени за изключение) са с доказан опит, умения и желание да спазват закона, то към нея следва да се подходи със стимули, а не с размахване на тояги за несъществуващи проблеми.

И не, концесионната такса към брутната печалба не е 1% - над 10% е. Този митичен 1% е просто отделно число в сложна формула, която накрая произвежда тези 10%.

*Концесионната такса не е вързана с брутната печалба, а с много по-сложна формула. Даденото е просто съотношение при крайния резултат.

Парламентът ще обсъди президентското вето върху Антикорупционния закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658997

Парламентът ще обсъди президентското вето върху Антикорупционния законПарламентът ще обсъди президентското вето върху Антикорупционния закон. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Депутатите ще разгледат наново Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като той бе върнат за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 29 декември 2017 г.

Путин: Готови сме да върнем десетки бойни кораби и самолети на Украйна

http://www.cross.bg/korabi-desetki-pytin-1565304.html

/КРОСС/ Русия е готова да върне на Украйна десетки бойни кораби и самолети. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на среща с главните редактори на местни медии, информира ТАСС, цитирана от news.bg. По думите му Москва също не възразява украински военнослужещи да присъстват на утилизацията на боеприпаси в Крим. „Готови сме да продължим процеса и да върнем на Украйна бойни кораби, които все още се намират в Крим, както и да предадем самолетите и бойните машини", каза Путин. „Истина е, че тази техниката е в лошо състояние, но ние говорим за десетки кораби и десетки самолети", добави той. Владимир Путин каза още, че има голямо количество боеприпаси, което не може да бъде транспортирано, защото крие сериозни опасности и трябва да бъде подложено на утилизация на място. „Готови сме да поканим украинските военни да присъстват на утилизацията", съобщи държавният глава.

Поптодорова: Доналд Туск ни даде урок по ораторско майсторство, не само по дипломация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658994

Поптодорова: Доналд Туск ни даде урок по ораторско майсторство, не само по дипломация„Урок по ораторско майсторство, не само по дипломация“, каза относно речта на Доналд Туск бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в ефира на Нова тв. „Политическото лидерство е първо да говориш на хората, да ги водиш“, допълва тя. Според нея сега е моментът на голямото българско завръщане не само в ЕС и НАТО, но и в границите на страната.

Виктория Томова се доближи на крачка от основната схема в Australian Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/12/3111346_viktoriia_tomova_se_dobliji_na_krachka_ot_osnovnata/?ref=rss


Виктория Томова се доближи на крачка от основната схема в Australian Open. Най-предно класираната българската тенисистка в световната ранглиста стигна третия кръг от квалификациите след убедителна победа.<br /><br />Тя спечели с 6:2, 6:2 срещу поставената под номер две в пресявките Евгения Родина от Русия. Томова имаше нужда от малко повече от час, за да победи.<br /><br />В третия квалификационен кръг нейна съперничка ще е германката Антония Лотнер или рускинята Ана...

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vestnik-politzaite-zaglavieto-1565303.html

/КРОСС/ Водеща тема в изданията днес е снощното официално откриване на българското европредседателство в Народния театър Иван Вазов. "Стандарт" акцентира на емоционалния рецитал на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на "Отечество любезно, как хубаво си ти.". С този свят за българите стих на Иван Вазов Туск изправи снощи цялата страна на крака. Изданието допълва, че емоционалната му реч за старта на председателството е била изцяло на български език. "Успех, България" е заглавието на на първата страница на вестник "Земя". "2 години ни делят от еврото", пише в заглавие на първата си страница "24 часа". Изданието обяснява, че България ще кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм , известен като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка преди проемането на еврото. Това е заявил финансовият министър Владислав Горанов пред представители на чужди емдии, които са у нас по повод старта на българското еврпредседателство, уточнява всекидневникът. "Борисов спря протеста на полицаите със 100 млн. лв.", пише вестник "Сега". Не е ясно откъде ще дойдат парите, нито как ще бъдат разпределени между служителите на МВР, но синдикатите са доволни, коментира изданието

Откриха всички бижута, откраднати при обира с брадви в Париж

http://www.cross.bg/bizhyta-sryada-namerena-1565302.html

/КРОСС/ Всички бижута, откраднати при дръзкия обир на магазин в луксозния хотел „Риц" в Париж, вече са намерени, съобщи източник от разследването, предава БТВ. Част от плячката бе намерена още в сряда при задържането на трима от петимата извършители на обира, които останаха блокирани в хотела. Останалата част е намерена в „чанта, иззета вчера в сряда от служители на полицията", без да се съобщават подробности как е станало това и задържани ли са и другите двама крадци, които първоначално успяха да избягат. Те разбиха с брадви луксозен бутик и откраднаха бижута и луксозни часовници за над 4 милиона евро.  

Крачка напред към промяната, стъпка назад към истината

http://dnes.dir.bg/news/promjana-konkurs-napred-krachka-istina-nazad-web-report-ista-zhurnalistika-26770052

Изразът “фалшиви новини” се превърна във фраза на годината за 2017 г., според проучване на Collins Dictionary.

Слабо земетресение край Петрич

http://www.cross.bg/petrich-zapadno-instityt-1565301.html

/КРОСС/ Слобо земетресение с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ западно от Петрич. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Земетресението е регистрирано в 04:16 часа тази сутрин западно от град Петрич, в района на село Скрът. Няма данни земетресението да е усетено. Това съобщи пред „Фокус" Мария Филипова - дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  

Подписват най-голямата голяма инвестиция по плана 'Юнкер' у нас

https://offnews.bg//politika/podpisvat-naj-goliamata-goliama-investitcia-po-plana-iunker-u-nas-672760.html

Българското председателство започва с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер", съобщават от Представителството на ЕК в България.

Днес ще се състои церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа.

По този повод председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата.

Подписването на споразумението ще е в присъствието и на вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл. 

Планът "Юнкер" предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години. До момента България е осигурила 100 млн. евро за подпомагане на проекти от ЕФСИ.

За днес са предвидени срещи на Янкер с президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В петък еврокомисарите се събират на първо заседание в НДК в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Колегиумът на европейските комисари ще заседава заедно с министрите от българското правителство.

Слабо земетресение до Петрич

https://frognews.bg/novini/slabo-zemetresenie-petrich.html

Слабо земетресение е регистрирано тази сутрин западно от Петрич. Магнитутът на труса е 2.1 по скалата на Рихтер.

Откриването мина, започва същинската част по председателството

http://www.cross.bg/yunker-sreshti-evropeiiskata-1565300.html

/КРОСС/ Официалното откриване на българското европредседателство мина и сега започва същинската част. А именно срещи и заседания на висшите чиновници на Европейския съюз. Колегиумът на европейските комисари и министрите от Българското правителство ще заседават заедно днес в Националния дворец на културата в София. Те ще проведат успоредно три клъстърни срещи по теми, свързани с приоритетите на Българското председателство и европейския дневен ред. Комисари и министри ще обсъждат въпроси в областите: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. Основни докладчици на трите срещи са заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова. Непосредствено след обсъжданията ще се проведе общо заседание на колегиума на комисарите и Българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на което ще бъдат представени резултатите от дискусиите. Председателят на ЕК Юнкер и премиерът Борисов ще дадат и пресконференция за медиите. Освен това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия ще проведат срещи и в Народното събрание днес. В 14.15 часа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В 14

Света Татяна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367013

Днес православната църква почита паметта на светицата Татяна и всички, носещи името Таня и Татяна, празнуват своя имен ден. Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светии, които са почитани и в Католическата, и в Православната църква.

Готов е проектът за модернизация на железопътния участък София - Перник - Радомир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658988

Готов е проектът за модернизация на железопътния участък София - Перник - РадомирГотов е комплексният проект за модернизация на железопътния участък София - Перник - Радомир, съобщиха на БТА от община Перник. Той е част от проекта за модернизация на железопътна линия Видин - София - Кулата, който е в списъка на приоритетните проекти за Трансевропейската железопътна мрежа. Трасето е включено в Ориент /Източен Средиземноморски

Актуална пътна обстановка за 12 януари

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1565299.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 12.01.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 6° до + 8°. Времето над цялата страна е облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Бургас, Варна, Пазарджик, Смолян и в района на прохода „Шипка". Дъжд вали в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Слаб сняг вали в проход „Троянски". Пътните настилки в почти цялата страна са мокри. Намалена видимост поради мъгла до 20 м има в района на с. Бистрица /обл. София/, до 50 м в района на гр. Котел и гр. Сливен, както и в района на проход „Котленски" и с. Менгишево /обл. Търговище/, а до 60 м в района на проходите „Дюлински" и „Обзорски" /обл. Бургас/. До 100 м е видимостта по високите части на област Велико Търново, както и на места в областите Ловеч, Разград, Русе, Сливен и София, а също и в прохода „Шипка" /обл. Стара Загора/. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия": няма ограничения. АМ „Хемус": няма ограничения. АМ „Струма": няма ограничения. АМ „Марица": няма ограничения. АМ „Черно море": няма ограничения. АМ „Люлин": няма ограничения. ІІI. ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ: 1

Протести "за" и "против" застрояването на Пирин за старт на председателството

http://www.cross.bg/pirin-zastroyavaneto-tyrizma-1565298.html

/КРОСС/ Официалният старт на европредседателството дойде с протести и контрапротести по горещата тема застрояването на Пирин. В столицата и в други градове от страната, както и в Лондон и Брюксел се събраха демонстранти, недоволни от приетите промени в плана за управление на Пирин, съобщава БТВ. Най-масови бяха демонстрациите в София, където едновременно се проведоха две шествия - едното „за" развитието на ски туризма у нас и за застрояването на Пирин, а другото - на природозащитници против решението да се позволи строителството в природния парк. Против застрояването на Пирин Хиляди излязоха на улицата, за да кажат „не" на плановете на правителството за промяна в управлението на Пирин. Сред протестиращите беше и алпинистът Боян Петров. Хората поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов. Шествието премина по улиците „Гурко" и „Раковски", за да спре пред Националния дворец на културата.Въпреки проливни дъжд повече от 100 души се събраха пред сградата на общината във Варна, за да защитят Пирин. Десетки се включиха в протеста в защита на Пирин и във Велико Търново. Протест имаше и в Благоевград, където защитниците на природата заявиха, че са „за" развитието на туризма, но не подкрепят престъпния начин, по който то се случва. Протест „за" развитието на ски туризма Противоположната позиция за развитие на ски спорта и туризма в Банско също събра своите привърженици

Десетки са в неизвестност след калното бедствие в Калифорния (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658979

Десетки са в неизвестност след калното бедствие в Калифорния (Снимки)Няколко десетки хора остават в неизвестност след калните свлачища в Южна Калифорния, предаде Франс прес, като се позова на местните власти. "Издирваме 43 човека... Това число се променя постоянно", заяви шериф Бил Браун от окръг Санта Барбара. До момента е потвърдена смъртта на 17 човека, предава БТА.

”Евронюз”: България направи заявка за Шенген

http://dnes.dir.bg/news/kabinet-borisov-3-26770102

България се надява през шестте си месеца председателство на Съвета на ЕС да успее да убеди Брюксел, че е готова да стане член на Шенгенското пространство.

Къде са архивите на големите български композитори

http://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/12/3110995_kude_sa_arhivite_na_golemite_bulgarski_kompozitori/?ref=rss


"Дневник" публикува коментара на известния български диригент Герган Ценов за тревожното състояние на българското музикално наследство. Текстът от профила на Ценов във "Фейсбук" е публикуван със съгласието на автора, а акцентите и заглавието са на редакцията.<br /><br />От 1999 г. Герган Ценов живее в САЩ, където е основател и музикален директор на Камерен ансамбъл "Ценов" с основна мисия изпълнението и популяризирането на българската класическа музика....

Преглед на печата - 12 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=367012

24 часа: В София ще се строят нова болница, хотели и жилищни комплекси Болница, няколко хотела, логистичен център и цял куп жилищни комплекси ще се строят в София през тази година. 13 обекта с разгъната застроена площ над 10 000 кв.

Тръмп попитал сенатори за какво са им имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658977

Тръмп попитал сенатори за какво са им имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и АфрикаАмериканският президент Доналд Тръмп е попитал вчера за какво са им на Съединените щати имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и страните в Африка, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на пожелали анонимност източници. Тръмп направил този коментар пред сенатора демократ Дик Дърбин и сенатора републиканец Линдзи Греъм,

Рождениците на 12 януари

http://www.cross.bg/bivsh-rezhisyor-badminton-1565297.html

/КРОСС/ Александър Дойнов, актьор Георги Торнев, продуцент и режисьор Елена Божкова, народна певица Емил Кабаиванов, кмет на Карлово Проф. д-р Искра Баева, историк Ласка Минчева, режисьор Людмил Тодоров, писател, сценарист и режисьор Мехмед Атаман, бивш депутат Милен Петков, бивш национал по футбол Проф. д-р Пюзант Касабян, легенда на българския бадминтон, бивш президент Българската федерация по бадминтон Ваня Цветкова, актриса  

Облаци и дъжд днес

https://frognews.bg/novini/oblatsi-dajd-dnes.html

Времето днес ще се задържи облачно, на много места с валежи от дъжд. През деня сняг ще вали в източната част на Стара планина, но с нахлуването на студен въздух привечер в Северна България и високите полета на Западна България дъждът ще преминава в сняг.

Парламентът гледа ветото на президента върху антикорупционния закон

https://offnews.bg//politika/parlamentat-gleda-vetoto-na-prezidenta-varhu-antikoruptcionnia-zakon-672759.html

Парламентът ще гледа ветото на президента върху антикорупционния закон.

Очаква се депутатите да го отхвърлят, тъй като ветото беше преодоляно от правната комисия преди два дни.

Законът беше оспорен от президента в неговата цялост на 2 януари. В мотивите се посочваше несъответствие с поставената цел - ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията. След близо два часа дебати мнозинството събра 10 срещу 7 гласа Законът отново да бъде подкрепен. Предстои гласуване и в пленарната зала.

„Това не е изненадващо за мен", коментира след президентът, след като ветото падна в правната комисия. "Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите", каза още Румен Радев.

Според държавния глава този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Депутатите разглеждат ветото на Радев за антукорупционния закон

https://frognews.bg/novini/deputatite-razglejdat-vetoto-radev-antukoruptsionniia-zakon.html

Депутатите ще разгледат днес ветото на президента Румен Радев наложено върху антикорупционния закон.

Симеонов: Доган е аут от политиката по личностни съображения

http://clubz.bg/62814-simeonov_dogan_e_aut_ot_politikata_po_lichnostni_syobrajeniq

"Не го уважавам този човек, нито го смятам за кой знае какъв политик", каза пред бТВ вицепремиерът Валери Симеонов по адрес на Ахмед Доган.

Така той отговори на въпроса дали е съгласен с думите на почетния лидер на ДПС, че настоящото управление на Бойко Борисов няма алтернатива.

"Не е вярно, че всички казват, че е най-големият политик... Други казват, че доста отдавна е аут от политиката не по политически, а по други, по-скоро личностни съображения. Той толкова бели е направил на България, че не мисля, че трябва да се връщаме към него", каза Симеонов.

Колкото до вота на недоверие срещу правителството, който БСП ще внесе на 17 януари, вицепремиерът заяви:

"Той няма аргументи - всичко е изсмукано от пръстите. Защо сега от опозицията заговориха за серията убийства, които се случиха през последните дни, а преди това имаха други изсмукани от пръстите и лишени от основания мотиви?"

Симеонов не подкрепя и допълнителните 100 милиона лева, които Борисов одобри за повишаване на полицейските възнаграждения. Те не са съгласувани с "Обединени патриоти". Предстоят обсъждания между коалиционните партньори във вторник.

Вицепремиерът нарече рекет полицейските протести и допълни, че даването на тези пари е наливане на вода в каца без дъно.

„Изненада ме тази позиция на премиера. Скептичен съм, защото ми прилича на наливане на вода в каца без дъно. Има достойни служители на МВР, но трябва да се направят промени, за да бъдат ефективно използвани парите. Това е рекет - да се протестира в първия ден на европредседателството”, смята той.

По повод протестите вчера Симеонов каза, че "гледаме да си покажем магариите при всяка възможност". Протестите обаче не били 9, а два и половина. Те не били насочени към еврокомисарите, а към нашите вътрешни проблеми.

Според вицепремиера не само полицията има нужда от по-високи заплати, а цялата администрация в страната.

Валери Симеонов заяви ангажимент да отговаря за спазването на закона, да няма нередности и да не се презастроява Пирин при изграждането на втория лифт.

На въпрос дали министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да подаде оставка, както поискаха протестиращите, той отговори:

"Не, естествено. Откъде накъде? Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение на спазването на законодателството."

Имало остра съпротива на Зелените, организирана още от 90-те години на ХХ век, за да ограничи зимния туризъм. В закона за горите има текст, който забранява изграждането на спортни съоръжения, без да се промени предназначението на земята под влека. Това за далекопроводи не е необходимо”, заяви той. НФСБ, оглавяван от Симеонов, планира да внесе промени в закона и да отпадне този текст. 

"Ние заставаме зад всички курорти. Държавата трябва да защити интереса на инвеститора на Банско. Там има безобразни опашки, които отблъскват хората. Не виждам защо се вторачваме в Банско, а например София винаги се избягва и заобикаля и от еколози и медии", изтъкна вицепремиерът.

Той смята, че Чепеларе, Пампорово, Гела също имат нужда от разширяване.

Симеонов бе попитан дали през лятото отново ще обикаля плажовете и дискотеките, както направи през миналата година.

"Ще видите Валери Симеонов там, където има проблеми за решаване, и там, където институциите нямат сили да се справят. Колкото за твърденията на Елена Йончева за оградата по границата, ще ви кажа, че и занапред ще има паднали огради. Все пак там има дъждове, ветрове, природни стихии", каза вицепремиерът.

"Евронюз": България прави заявка за Шенген, като демонстрира колко стриктно охранява границата си с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658974

"Евронюз": България прави заявка за Шенген, като демонстрира колко стриктно охранява границата си с Турция България се надява през шестте си месеца председателство на Съвета на ЕС да успее да убеди Брюксел, че е готова да стане член на Шенгенското пространство, се казва в репортаж на телевизия "Евронюз" от българо-турската граница. София мобилизира ресурси за засилване на контрола по границата си с Турция и по данни на българските власти броят на

Подписват голяма инвестиция по плана ”Юнкер” в София

https://frognews.bg/novini/podpisvat-goliama-investitsiia-plana-iunker-sofiia.html

Голяма инвестиция по плана ”Юнкер” ще бъде подписана днес в София. Днес ще се състои церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) , който е централен стълб на плана ”Юнкер” за растеж и работни места в Европа.

Путин призна маршал Ким за победител на Америка

http://pogled.info/svetoven/putin-prizna-marshal-kim-za-pobeditel-na-amerika.91837

/Поглед.инфо/ Похвалата, с която Владимир Путин удостои Ким Чен Ун, е съвсем заслужена – корейският лидер действително излиза победител от противопоставянето със САЩ. Той постигна това, което отговаря на националните интереси на страната му – и сега остана само да фиксира тази победа.

Фейсбук с нова политика към медиите: Искаш да те виждат? Плащай!

https://offnews.bg//tehnologii/fejsbuk-s-nova-politika-kam-mediite-iskash-da-te-vizhdat-plashtaj-672757.html

Американската компания "Фейсбук" (Facebook) обяви, че въвежда голяма промяна в ползваната от над два милиарда потребители едноименна социална мрежа.

Занапред в основната рубрика "Новини" (News Feed) ще се отдава предимство на снимки и публикации за семейството и приятелите, за сметка на съдържанието, публикувано от търговски марки, медии, известни личности и други страници, освен ако то не бъде подсилено под формата на реклама, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Това е най-голямата стратегическа реформа на съдържанието през последните години в социалната мрежа. Нейният алгоритъм досега приоритизираше съдържание, което сложните й компютърни алгоритми преценяваха, че ще провокира потребителя да хареса или коментира.

Марк Зукърбърг, 33-годишният съосновател на компанията, написа вчера в профила си, че целта вече не е такава и вместо това "Фейсбук" ще помага на потребителите си да имат "по-смислени социални контакти".

"Когато въведем това, ще виждате по-малко публикации на фирми, марки и медии", каза той.

"Фейсбук" и конкурентните му социални мрежи бяха залети от критики, че техните продукти засилват възгледите на потребителите по социални и политически въпроси. Компанията бе разкритикувана, че алгоритмите й може да са отдали приоритет на подвеждащи новини и неверни информации и по този начин е било повлияно на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Промените няма да засегнат рекламите и вероятно ще нанесат удар върху бизнеси, които искат да се популяризират, без да плащат за реклама, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Фейсбук с нова политика към медиите: Искаш да те виждат? Плащай!

https://offnews.bg///fejsbuk-s-nova-politika-kam-mediite-iskash-da-te-vizhdat-plashtaj-672757.html

Американската компания "Фейсбук" (Facebook) обяви, че въвежда голяма промяна в ползваната от над два милиарда потребители едноименна социална мрежа.

Занапред в основната рубрика "Новини" (News Feed) ще се отдава предимство на снимки и публикации за семейството и приятелите, за сметка на съдържанието, публикувано от търговски марки, медии, известни личности и други страници, освен ако то не бъде подсилено под формата на реклама, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Това е най-голямата стратегическа реформа на съдържанието през последните години в социалната мрежа. Нейният алгоритъм досега приоритизираше съдържание, което сложните й компютърни алгоритми преценяваха, че ще провокира потребителя да хареса или коментира.

Марк Зукърбърг, 33-годишният съосновател на компанията, написа вчера в профила си, че целта вече не е такава и вместо това "Фейсбук" ще помага на потребителите си да имат "по-смислени социални контакти".

"Когато въведем това, ще виждате по-малко публикации на фирми, марки и медии", каза той.

"Фейсбук" и конкурентните му социални мрежи бяха залети от критики, че техните продукти засилват възгледите на потребителите по социални и политически въпроси. Компанията бе разкритикувана, че алгоритмите й може да са отдали приоритет на подвеждащи новини и неверни информации и по този начин е било повлияно на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Промените няма да засегнат рекламите и вероятно ще нанесат удар върху бизнеси, които искат да се популяризират, без да плащат за реклама, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Facebook въвежда голяма промяна

//dariknews.bg/novini/sviat/facebook-vyvezhda-goliama-promiana-2072032

Американската компания Facebook обяви, че въвежда голяма промяна в ползваната от над два милиарда потребители едноименна социална мрежа.
 
Занапред в основната рубрика "Новини" (News Feed) ще се отдава предимство на снимки и публикаци

Денонощни проверки започнаха данъчните в Банско

https://offnews.bg//ikonomika/denonoshtni-proverki-zapochnaha-danachnite-v-bansko-672758.html

През последното денонощие са извършени 30 съвместни проверки на НАП, МВР и Общината в обекти разположени на територията на град Банско като няма нито едно констатирано нарушение. Това каза за БНТ Владимир Василев, началник на Сектор "Оперативни проверки" към НАП - София.

По-голяма част от извършените проверки са били "Проверки с наблюдение" в заведения за хранене и няколко проверки съвместно със служители на МВР в обменни бюра, уточни Василев.

Проверките с наблюдение са явни, при които служителите на НАП се легитимират и извършват явно наблюдение на работата на търговския обект като следят дали всички продажби се маркират във фискални устройства, каза Василев и увери, че по-голяма част на проверките се извършат без предварителна легитимация:

Представяме се за клиенти, пазаруваме и по този начин искаме да установим дали от търговския обект се издават фискални бонове.

Василев коментира, че в Банско проверките са значително повече от Боровец, като до този момент в града и околните места те са над 500. При тях има констатирани само 18 нарушения, 8 от тях са за неиздаване на фискален бон като за тези обекти предстои запечатване. Срокът, за който ще бъдат запечатани, е до 30 дни. Четири от нарушенията са на главните търговски улици в Банско и четири в Разлог.

Намериха откраднатите от хотел Риц бижута

http://dnes.dir.bg/news/kradtzi-obir-paris-jewellery-hotel-ritz-26770101

Полицията в Париж успя да намери всички бижута, откраднати от магазин в хотел "Риц" във френската столица, но все още издирват двама от крадците.

Намерени са всички бижута, откраднати при обира на магазин в парижкия хотел Риц

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658972

Намерени са всички бижута, откраднати при обира на магазин в парижкия хотел Риц "Всички откраднати бижута" в зрелищния обир на магазин в сградата на луксозния хотел "Риц" в Париж са били намерени от следователите, съобщи снощи близък до разследването източник, цитиран от Франс прес. Част от плячката бе намерена в сряда при задържането на трима от петимата извършители на обира, които останаха блокирани в хотела.

Хиляди гърци протестират днес в защита на правото да стачкуват

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/12/3111105_hiliadi_gurci_protestirat_dnes_v_zashtita_na_pravoto/?ref=rss


Хиляди служители в Гърция, работещи в метрото, на пристанищата и в държавни болници, стачкуват днес в първия по-голям протест за 2018 г. - срещу нов закон, който ще ограничи именно правото им да стачкуват.<br /><br />Парламентът се очаква да гласува спорната реформа на 15 януари. Тя ще въведе по-твърди правила за стачки, едно от условията на международните кредитори на Атина. В момента профсъюзите могат да насрочват стачки с подкрепата на една трета от членовете. Новият закон ще...

Парламентът обсъжда президентското вето на антикорупционния закон

http://www.cross.bg/zakon-zakona-koryptziyata-1565294.html

/КРОСС/ Парламентът ще обсъди президентското вето върху антикорупционния закон. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Депутатите ще разгледат наново Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като той бе върнат за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 29 декември 2017 г. В мотивите на президента се посочва, че борбата с корупцията не може да се ограничи само с мерките в Антикорупционния закон. Преди да бъде разгледано в зала, ветото бе преодоляно в Правна комисия. На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за собствеността, които ще бъдат разгледани на първо четене.

Колегиумът на европейските комисари и българското правителство ще заседават заедно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658970

Колегиумът на европейските комисари и
българското правителство ще заседават заедно Колегиумът на европейските комисари и министрите от българското правителство ще заседават заедно днес в Националния дворец на културата в София. Това съобщиха от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Те ще имат успоредно три клъстърни срещи по теми, свързани с приоритетите на Българското председателство и европейския

Пътната обстановка в страната към 5:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6658967

Пътната обстановка в страната към 5:30 часаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 12.01.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 6° до + 8°. Времето над цялата страна е облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Бургас, Варна, Пазарджик, Смолян и в района на прохода „Шипка“.

Еврокомисарите се събират на заседание с българските министри в НДК

https://offnews.bg//politika/evrokomisarite-se-sabirat-na-zasedanie-s-balgarskite-ministri-v-ndk-672756.html

Еврокомисарите се събират на първо заседание в НДК в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Колегиумът на европейските комисари ще заседава заедно с министрите от българското правителство.

Ще бъдат проведени успоредно три клъстърни срещи по теми, свързани с приоритетите на българското председателство и европейския дневен ред.

Комисари и министри ще обсъждат въпроси в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа; конкурентност, иновации и дигитализация.

Непосредствено след обсъжданията ще се проведе общо заседание на колегиума на комисарите и българското правителство с участието на премира Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В програмата на Юнкер са включени самостоятелни срещи с президента Румен Радев, с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и с Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с председателския съвет на Народното събрание.

Снощи в Народния театър беше официалната церемония по откриването.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване