Цвета Караянчева: Съдебната реформа върви, не я развяваме като байрак

http://clubz.bg/63235-cveta_karaqncheva_sydebnata_reforma_vyrvi_ne_q_razvqvame_kato_bajrak

Парламентът работи, съдебната реформа върви, макар че ние не я развяваме като байрак, да обясняваме колко много работим. Това заяви пред бТВ днес шефът на парламента Цвета Караянчева. Така тя отговори на въпрос защо съдебната реформа е била забравена в този парламент.

"Вървят промени в  НК, НПК, АПК. Много важна тема е административната реформа, която се провежда", допълни Караянчева без да навлиза в конкретика.

Тя коментира вота на недоверие, внесен от БСП, който ще се дебатира утре. Караянчева заяви, че не може партията, която внася вот на недоверие за корупцията да не подкрепи закона за борба с корупцията.

"Върховете се превземат с бавни, но с решителни стъпки, нека ни помагат и те", призова Караянчева.

Тя няма притеснения, че правителството ще падне.

"Правителството се справя добре, добре се справяме и с председателството. Отношенията на тримата големи от Европа към България беше показателно, това няма как да не дразни опозицията, те искат да намерят място под слънцето", коментира Караянчева.

Тя призна, че корупция има, но според нея правителството прави стъпки в борбата с нея. Караянчева припомни, че премиерът Бойко Борисов е поискал от германския канцлер Ангела Меркел "да дойдат колеги, които добронамерено да помагат"

"Никоя държава не се е справила. Да се каже, че не я виждаме - и я отричаме, е лъжа", каза Караянчева.

Според нея БСП и ДПС "държат линия на въоръжена борба срещу правителството".

"Когато си в опозиция, не можеш да правиш кой знае какви политики", коментира Караянчева.

Тя обаче изтъкна, че критиките на опозицията помагат на правителството.

"То е като в спринта. Ако имаш добър спринтьор до себе си, ти вдигаш резултатите", заяви Караянчева.

Председателят на парламента ще има скоро профил в Туитър, в който ще съобщава колко хора посещават парламента - 150-200 души всеки ден. 

Цацаров: Няма данни за изтрити записи в БАЦИС

https://www.vesti.bg/bulgaria/cacarov-niama-danni-za-iztriti-zapisi-v-bacis-6078486

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев заяви при изслушването си за доклада за системата БАЦИС, че при проверката не са установени намеса и покровителство от най-високо политическо ниво за манипулации в акцизната система

Работодателите представиха приоритетите си за 2018-а

http://www.cross.bg/aobr-velev-vasil-1566027.html

/КРОСС/ Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи на пресконференция днес, 22 януари 2018 г., приоритетите си за 2018 г. В пресконференцията участваха: Васил Велев - председател на АИКБ, Божидар Данев - изпълнителен председател на БСК, Цветан Симеонов - председател на БТПП, и Кирил Домусчиев - председател на КРИБ. „Приветстваме приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, но държим към общоевропейските приоритети да поставим и тези на българския бизнес, а те са свързани основно с реформи в ключови сфери на обществено-икономическия живот у нас. Без реформи не можем да говорим за просперитет", каза при откриването на пресконференцията изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, който през 2018 г. е ротационен председател на АОБР, съобщават от пресслужбата на Камарата. Той информира, че членуващите в АОБР организации обединяват предприятия, които формират 86% от брутната добавена стойност на България и в тях работят 82% от всички заети в българската икономика. „Това прави АОБР действителен представител на българския бизнес и, поради тази причина, настояваме гласът ни да бъде чуван и отчитан при взимането на решения, които се отнасят до развитието на икономиката", каза Божидар Данев. Приоритетите на АОБР за 2018 г. са разпределени в три основни групи: бизнес климат, развитие на човешките ресурси и реформи в енергетиката

БСП препита Горанов и Георги Костов има ли пробив в БАЦИЗ

http://dnes.dir.bg/news/mitnitzi-sistema-kabinet-borisov-3-26801882

Няма манипулация на акцизната информационна система на Агенция „Митници”, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов.

Унгарската прокуратура разследва зетя на Орбан за злоупотреба с еврофондове

http://clubz.bg/63234-ungarskata_prokuratura_razsledva_zetq_na_orban_za_zloupotreba_s_evrofondove

Унгарската прокуратура разследва зетя на премиера Виктор Орбан Ищван Тиборч за злоупотреби с еврофондове, съобщи EU Observer. Така официално се потвърждава, че той е собственик на компанията, уличена от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Причината е в поредица от договори за изграждане на улично осветление в унгарски общини, за който са били харчени средства от европейски фондове.

Службата препоръча унгарските власти да започнат национално разследване.

Въпреки че в заключенията на ОЛАФ не са посочени имена, "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че компанията, която е спечелила повечето от тези търгове в периода 2011-2015 г., е Elios Innovative Ltd. Зетят на премиера Виктор Орбан е бил съсобственик в нея. В допълнение, ОЛАФ намери и "доказателство за конфликт на интереси". От 2014 г. Ендре Хамар, бизнес партньор на Ищван Тиборч, е собственик на фирма, която "помага на местните власти да подготвят търговете".

В изявление ОЛАФ съобщи, че спорните търгове обхващат 35 проекта за подновяване на улично осветление под егидата на министерството на околната среда и енергетиката. Службата препоръча също Европейската комисия да поиска от Унгария да върне 43.7 милиона евро, използвани при финансиране на проектите.

Правителството в Будапеща се оправда, че организацията на търговете била извършена при управлението на предишното ляво правителство. Орбан е на власт обаче от 2010 година.

Испански върховен съдия отказа да издаде отново европейска заповед за арест на Пучдемон

https://www.actualno.com/europe/ispanski-vyrhoven-sydija-otkaza-da-izdade-otnovo-evropejska-zapoved-za-arest-na-puchdemon-news_655635.html

Европейска заповед за арест на бившия лидер на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон по обвинения в бунт и злоупотреба с държавни средства няма да бъде издадена. Това стана ясно след отказа на испански върховен съдия. Съдебното решение на върховния съдия Пабло Лярена беше обявено малко след като председателят на регионалния парламент в Каталуния предложи кандидатурата на Пучдемон за следващ лидер на регионалното правителство Женералитет. Днес Пучдемон за пръв път напусна Белгия, к

Гърция намалява дефицита по текущата си сметка през ноември

http://econ.bg/Новини/Гърция-намалява-дефицита-по-текущата-си-сметка-през-ноември_l.a_i.756698_at.1.html

Дефицитът по текущата сметка на Гърция се сви през ноември 2017 година в сравнение със същия месец на предходната година поради подобряване на...

Геометрия в тапети от Патрисия Уркиола

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6676111

Геометрия в тапети от Патрисия УркиолаИспанската дизайнерка и архитект Патрисия Уркиола създаде колекция от тапети за местния бранд Tres Tintas. В нея влизат 9 принта, като всеки е разработен в 5 цветови вариации. Орнаментите са с интересни форми и в изненадващи комбинации. Целта на Уркиола е била да направи стенни покрития, които може да се впишат в различни по тип интериори,

Откритата мъртва актриса учила в Пловдивския университет, искала да става учителка

https://www.24chasa.bg/region/article/6676202

Откритата мъртва актриса учила в Пловдивския университет, искала да става учителкаи44-годишната Дафина Таушиц, чийто труп бе открит  заедно с този на майка й доц. Цанка Кацарска, е учила в Пловдивския университет. Пред съседи тя се хвалила, че щяла да става учителка. В актьорската професия не успяла да се реализира заради проблем с алкохола. Затова търсила ново поприще. Във входа, където е жилището на майката и дъщерята,

Вижте първите стъпки на Тони, останала без крака, вече е с протези (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676037

Вижте първите стъпки на Тони, останала без крака, вече е с протези (Снимки, видео)21-годишната Антония Спасова, останала без крака след като скочи пред влак в Бургас в  пристъп на отчаяние, днес направи първите си стъпки отново. Екип от столични рехабилитатори й донесе така жадуваните от младото момиче протези. Веднага след  поставянето им Тони направи и първите опити пак да ходи.

Мая Манолова стигна до ЕП за двойния стандарт при храните

http://dnes.dir.bg/news/standart-evropeyski-parlament-hranite-maja-anolova-dvoynia-26801830

Мая Манолова призова всички активни потребители с позиция срещу „Европа на два стандарта“ да подкрепят петицията на специален линк, който ще бъде обявен.

Ученик убиец лъже в съда, че е болен от рак

http://dnes.dir.bg/news/ruse-uchenitzi-okrazhen-sad-26801829

Русенският окръжен съд реши, че няма пречки делото срещу двамата 17-годишни ученици, обвинени в грабеж и убийство на 60-годишен таксиметров шофьор, да започне.

Бабиш: Как може Гърция да е в Шенген, а България и Румъния - не

https://offnews.bg//politika/babish-kak-mozhe-gartcia-da-e-v-shengen-a-balgaria-i-rumania-ne-673355.html

Чешкият премиер Андрей Бабиш изрази недоумение защо страна като като Гърция е в Шенген, докато България, Румъния и Хърватия не са.

Бабиш изрази мнението си по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов. 

Чешкият премиер подчерта, че с водената политика страната ни е заслужила да е част от Шенгенското пространство, съобщи БТА. 

Андрей Бабиш заяви, че с премиера Борисов са разговаряли по темите, които са от общ интерес в Европа. Той се радва, че в момента именно България е председател на ЕС, защото пред Европа стоят за разрешаване много важни и фундаментални теми. По думите му по тези теми България и Чехия имат много общи възгледи.

Бабиш бе категоричен, че Дъблинското споразумение не работи ефективно, особено в частта за квотите за разпределението на бежанците. Андрей Бабиш Той изрази възмущението си, че това споразумение е било взето на ниво министри на вътрешни работи, затова се надява още по време на българското председателство на ЕС да започне промяната на споразумението.

По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, като според Бабиш страните членки трябва да имат повече влияние върху тях.

Борисов се съгласи, че Дъблинското споразумение не работи ефективно. Според него трябва да се намери компромисен вариант, като той настоява бежанците да преминават границите в ЕС само чрез официалните ГКПП-та.

Освен това Борисов призова да се работи с дипломатични средства за подпомагане на мирния процес в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Премиерът предложи още да се създадат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени извън ЕС. Той настоя още за удължаване на споразумението с Турция, тъй като нормализирането на отношенията със страната ще гарантира по-сигурно участие на южната съседка в НАТО.

Двамата премиери обърнаха внимание и на предстоящия Голям съвет за единен стандарт на храните, който ще се проведе през април в София. Бабиш и Борисов се обединиха около мнението, че това е много важна тема, на която трябва да се обърне особено внимание.

Висок предепидемичен стадий за грип в Бургаско

https://www.actualno.com/healthy/visok-predepidemichen-stadij-za-grip-v-burgasko-news_655634.html

В много висок предепидемичен стадий по отношение на грипа е област Бургас, но няма още данни за епидемия, съобщи за Радио „Фокус“-Бургас зам.-директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Бургас Вергиния Цанова. През изминалата седмица броят на заболелите от остри респираторни заболявания се е увеличил до 442 при наблюдавано население от 20 000 души. За да се обяви грипна епидемия трябва да има 470 заболели. По думите ѝ при децата класическият грип е с висока температура,

В принудителна ваканция са 142 училища

http://www.mediapool.bg/v-prinuditelna-vakantsiya-sa-142-uchilishta-news274568.html

Заради грипна епидемия 142 училища в страната са във ваканция в понеделник, съобщиха от Министерството на образованието и науката. От миналата седмица до 23 януари затворени остават 116 училища в Пазарджишко. В областта е обявена грипна епидемия. В 17 училища в община Благоевград също няма да има занятия от 22 до 24 януари поради висока заболеваемост на учениците. Затворени са и 3 училища в област Враца, както и едно в гр. Суворово, област Варна. От 22 до 24 януари няма да учат и четири училища в Пловдивска област. До 24 януари продължава и грипната ваканция за СУ "Васил Левски" – гр. Опака, обл. Търговище.

Авария остави част от "Виница" без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=367624

Заради авария на водопровод част от квартал "Виница" е без вода, съобщиха от ВиК - Варна за Moreto.net. Засегнати са абонатите край Дом "Майка и дете" в квартала. Очаква се водата там да бъде пусната около 20 ч.

Доспат и Сливен в задочен спор за песента "Драгиева чешма"

https://www.actualno.com/smolyan/dospat-i-sliven-v-zadochen-spor-za-pesenta-dragieva-cheshma-news_655633.html

В задочен спор влязоха Доспат и Сливен за авторството на песента „Драгиева чешма“ и нейното местонахождение. В центъра на доспатското село Чавдар, до кметството, е построена чешма, наречена „Драгиева“. И тъй като туристическият интерес към нея е голям, кметът на селото Емил Кушев решава да монтира информационна табела на самата чешма с текста на историята й. Ето я и самата история: Тя датира от 1934 година, когато командир на граничната застава е капита

Дейвид Гарет с поздрав към българските фенове месеци преди шоуто в Арена Армеец

https://offnews.bg//kultura/dejvid-garet-s-pozdrav-kam-balgarskite-fenove-mesetci-predi-shouto-v-a-673353.html

Малко преди да пристигне за първия си напълно разпродаден концерт в България на 4 февруари, суперзвездата Дейвид Гарет записа кратко видео обръщение към българските си фенове.

Цигулковият виртуоз, превърнал се в световен феномен, посвещава няколко специални минутки на многобройните си фенове у нас.

Гарет изразява своето вълнение, че на 6 юни в зала "Арена Армеец" ще можем да го видим заедно с неговия бенд в един динамичен и пълен с визуални ефекти спектакъл.

В него Гарет ще разгърне изключителния си импровизационен талант и ще представи на живо добилите световна известност аранжименти за цигулка, написани от самия него, на хитове като Dangerous и Smooth Criminal (Майкъл Джексън), Stairway to Heaven и Kashmir ( Led Zeppelin), We Will Rock You ( Queen), Bitter Sweet Symphony (The Verve), Nothing Else Matters (Metallica), November Rain (Guns’n‘Roses) и много други.

Виртуозът, който от години покорява най-престижните световни концертни зали по целия свят признава, че интересът към него у нас е надминал очакванията му: първият му концерт, който предстои само след две седмици в зала 1 на НДК, бе разпродаден за отрицателно време, а вторият, в "Арена Армеец" на 6 юни, се запълва със смайваща скорост.

Най-лесно меломаните могат да го направят онлайн на Eventim.bg и на касите от мрежата на Eventim. Цените са между 65 и 185 лв.

И визите за САЩ повлияни от блокирането на правителството

http://clubz.bg/63233-i_vizite_za_sasht_povliqni_ot_blokiraneto_na_pravitelstvoto

Сградата на посолството на САЩ в София.

И американското посолство в България е повлияно от блокирането на федералното правителство в САЩ, съобщиха от мисията във Фейсбук.

Те отбелязват, че до възстановяване на дейността на правителството, страниците им в социалните мрежи ще бъдат обновявани само по спешност. А рутинни услуги - издаване на паспорти и визи - ще бъдат изпълнявани, стига това да е възможно при липса на финансиране.

Ситуацията с посолствата е добра в сравнение с тази на останалите американски федерални институции.

Републиканците в Сената на САЩ не успяха да се споразумеят с колегите си от Демократическата партия за продължаване до 8 февруари на временното финансиране на федералното правителство. В момента работят само спешните медицински центрове, пощата и щатските институции, всички федерални затвориха, а служителите са в принудителен отпуск. Преговорите между двете партии продължават.

Прогноза на бизнеса: Домакинствата може да плащат с до 30% по-скъп ток от лятото

https://www.actualno.com/business/prognoza-na-biznesa-domakinstvata-moje-da-plashtat-s-do-30-po-skyp-tok-ot-ljatoto-news_655631.html

От лятото цената на тока за бита може да се увеличи с между 15 и 30 процента. Това прогнозираха работодателски организации. Според тях ако цената на електричеството на свободния пазар продължи да расте, това ще се отрази и на цените за бита. "КЕВР определя за регулирания пазар цени за домакинствата. Той е един микс, но ако се приеме, че цените, които в момента са на свободния пазар са истински, референтни, съответно ще трябва да определи такива цени и за населението", заяви Васил

"Керала" иска да прекрати договора на Бербатов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6676153

"Керала" иска да прекрати договора на Бербатов"Керала" обмисля да прекрати договора на Димитър Бербатов, за да може да привлече на негово място друга чуждестранна звезда през януарския трансферен прозорец, съобщава Sportskeeda. Според местното издание от управата на клуба са насрочили за по-късно през седмицата среща с бившия играч на "Манчестър Юнайтед",

142 училища в страната останаха празни заради грипа

http://www.cross.bg/yanyari-oblast-nyama-1566028.html

/КРОСС/ Поради високата заболеваемост в страната, днес в 142 училища няма да се провеждат учебни занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Учебният процес е преустановен в 116 училища в област Пазарджик. Това ще е така от 19 до 23 януари 2018 година поради обявената грипна епидемия. В област Благоевград няма да работят 17 училища заради високата заболеваемост на учениците. Грипната епидемия там ще продължи до 24 януари, сряда, като има възможност този срок да бъде увеличен. От 19 до 24 януари няма да работят и 2 училища в област Враца. Става въпрос за СУ "Васил Воденичарски" в село Хайредин, Обединено училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Краводер. До 22 януари занятия няма да има и в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Малорад, но там почивката за учениците са налага поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация. Поради висока заболеваемост няма да се учи от 22 до 24 януари и в ПГСС "Св. Георги Победоносец", град Суворово, област Варна. От 22 до 24 януари няма да учат и четири училища в Пловдивска област - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий - село Стрелци, НУ "Св. Св. Кирил и Методий"- село Борец, СУ "Христо Смирненски"- град Брезово, и ПГ "Зл. Бояджиев"- град Брезово. До 24 януари продължава и грипната ваканция за СУ "Васил Левски" - град Опака, област Търговище.

Искат от Община Варна 300 хил. евро, за да има MTV Presents Varna Beach 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=367620

Организаторите на миналогодишния концерт MTV Presents Varna Beach се готвят за ново събитие през 2018-та в морската столица. За целта обаче се надяват Община Варна да осигури финансиране от 300 хил. евро. Това става ясно от писмо до администрацията и градската управа, научи Moreto.

Камата плаче: Не познавам по-голям спортист от Наим

https://frognews.bg//kamata-plache-poznavam-goliam-sportist-naim.html

Христо Стоичков посети за първи път гроба на най-великия щангист за всички времена Наим Сюлейманоглу, пишат турските медии. Джобният Херкулес почина през ноември 2017-а в болница в Истанбул на 50-годишна възраст.

Децата вече се развиват от по-рано, но за по-дълго

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/22/3116422_decata_veche_se_razvivat_ot_po-rano_no_za_po-dulgo/?ref=rss


Ако до неотдавна е било вярно, че подрастването започва на 12-13 и приключва около 19-ата година, или така наречените тийнейджърски години, това вече не е валидно за новите поколения. Границите трябва да се разширят значително и в двете посоки, за да обхващат реалния процес на израстване при съвременните условия на живот, защото децата започват да се развиват от по-рано, но им отнема повече време. По-удачна рамка днес би била между 10 и 24 години, твърди екип от специалисти от Детската болница...

Река вместо коридор свързва стаите на къща в Маями

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6676093

Река вместо коридор свързва стаите на къща в МаямиИзумителна къща има собствена река, която протича през имота и дава достъп до стаите му, пише в. "Метро". Вероятно, когато сте си представяли къщата на мечтите си, в нея е бил предвиден необичаен начин за придвижване между различните й части. Например, огромна пързалка от третия до приземния етаж или релси, по които минава малко влакче.

"Фейсбук" ще открие центрове за обучение по дигитални умения в Европа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/22/3116437_feisbuk_shte_otkrie_centrove_za_obuchenie_po_digitalni/?ref=rss


"Фейсбук" (Facebook) съобщи днес, че ще открие три нови центъра в Европа, за да обучава хората на дигитални умения, като се ангажира за две години да обучи един милион души, предаде "Ройтерс".<br /><br />Американската компания, която е подложена на регулаторен натиск на Стария континент заради проблеми, вариращи от защита на личните данни до антимонополни въпроси, съобщи, че ще открие три учебни центъра в Испания, Полша и Италия, както и ще инвестира 10 милиона...

Това е началото на европейския суперкомпютър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6675131

Това е началото на европейския суперкомпютърЕдин пример: високопроизводителните изчислителни технологии ни позволяват да симулираме ефекта на нови медикаменти, да получим по-бърза диагноза и по-добро лечение, както и да предвидим бъдещи епидемии От днешните икономика и общество на данните ще могат да се възползват само онези компании и бизнеси,

Снежната покривка в община Враца достигна 20 сантиметра

https://www.24chasa.bg/region/article/6676110

Снежната покривка в община Враца достигна 20 сантиметраСнежната покривка достигна 20-30 сантиметра по високите места на територията на община Враца, съобщават от общинския пресцентър. Пътищата в общината са проходими при зимни условия. Улиците във Враца се почистват от 8 снегорина и 4 трактора на общинското предприятие "БКС-Враца". Повече от 140 работници обработват пешеходните зони и спирките.

Красимир Георгиев събра над 16 хил. лева от 36-часовото благотворително бягане

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/22/3116381_krasimir_georgiev_subra_nad_16_hil_leva_ot/?ref=rss


Благотворителното 36-часово бягане на пътека на Красимир Георгиев е събрало 16 089 лева до ранните часове на понеделник, съобщиха организаторите. Те поясниха, че това не е крайната сума, като се очакват още постъпления по банков път.<br /><br />Средствата ще отидат за тренировъчен лагер, самолетни билети и настаняване на деца, които ще участват в световната олимпиада "Игри за победители" в Москва - състезание за деца, преборили рака.<br /><br />По-голямата част...

Джокович отпадна безславно на 1/8-финалите в Мелбърн от корейски талант

https://offnews.bg//tenis/dzhokovich-otpadna-bezslavno-na-1-8-finalite-v-melbarn-ot-korejski-tal-673354.html

Завръщането на Новак Джокович на Откритото първенство на Австралия в Мелбърн никак не беше успешно.

Още на осминафиналите бившият лидер в световната ранглиста се сбогува с турнира, след като Хюон Чунг го елиминира след шокираща победа в 3 сета - 7:6 (4), 7:5, 7:6 (3).

Ноле, който лекуваше дълго време контузия, беше надигран от корееца, който показа сериозно сходство в стила си с този на 6-кратния шампион в Мелбърн.

Сърбинът допусна цели 9 двойни грешки и, въпреки че стигна до 19 шанса за пробив, той реализира едва 5. В същото време Чунг стигна до пробив 6 пъти от едва 10 възможности.

Кореецът, който е шампион във Финалите на ATP за младежи, ще играе на първия си четвъртфинал в турнир от Големия Шлем. Там той ще се изправи срещу друга сензация - Тенис Сандгрен, който отстрани Доминик Тийм.

Каталунският парламент предложи Пучдемон за регионален лидер

https://www.actualno.com/europe/katalunskijat-parlament-predloji-puchdemon-za-regionalen-lider-news_655630.html

Председателят на каталунския парламент Роже Торен съобщи, че предлага кандидатурата на бившия регионален лидер Карлес Пучдемон за ръководител на правителството на автономната област. Торен взе решение след консултации с представители на парламентарно представените политически сили. „Предлагам Пучдемон за кандидат за длъжността председател на Женералитета”, каза Торен. „Давам си сметка за неговото положение и за напълно законното му право да оглави Женералитета

Тимерманс: Ако сме влюбени в митологичното минало, ще пропуснем възможностите за бъдещето

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/22/3116424_timermans_ako_sme_vljubeni_v_mitologichnoto_minalo/?ref=rss


Само ако прегърнем бъдещето като време на потенциално развитие и напредък, само тогава можем да продължим напред. Ако сме толкова влюбени в едно митологично минало, ще пропуснем възможностите да създадем по-добро бъдеще за нашите общества, за нашите деца. Това заяви Франс Тимерманс по време на първото заседание от парламентарното измерение на председателството на България на Съвета на ЕС - КОСАК (конференция на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз).<br...

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

http://www.moreto.net/novini.php?n=367621

Светият Синод се обръща към представителите на държавната власт и обществото с официалната си позиция против ратифицирането на "Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие", известна като Истанбулска конвенция.

Те владеят България: Политическият Ал Капоне – домакин на елита на ЕС

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/politicheskiiat-kapone--domakin-elita.html

България приема първото си председателство на Съвета на Европейския съюз управлявана от премиера Бойко Борисов. Едва ли европейските политици и чиновници обаче са наясно с всички подробности от биографията на своя домакин.

"София прайд" обяви датата за шествието тази година

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/22/3116429_sofiia_praid_obiavi_datata_za_shestvieto_tazi_godina/?ref=rss


Организаторите на "София прайд" обявиха датата за тазгодишното шествие за равенство и недискриминация на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ).<br /><br />Шествието ще се проведе на 9 юни, като по традиция ще тръгне от Паметника на съветската армия в София. То ще започне в 16 ч., като за момента не се съобщават повече детайли около организацията.<br /><br />Мотото на "София прайд 2018" е "Различни хора, равни...

Вигенин: Сигурността на Западните Балкани означава и стабилност на целия ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676088

Вигенин: Сигурността на Западните Балкани означава и стабилност на целия ЕСОбединението на Европа няма да бъде завършено, докато към ЕС не се присъединят Западните Балкани.Това заяви председателят на Комисията по европейски въпроси към Народното събрание Кристиян Вигенин пред журналисти след срещата на КОСАК. “Направихме изключително ползотворни и интересни обсъждания в рамките на трите панела за приоритетите на

Лотария България зарадва две дами с разкошни печалби

http://www.cross.bg/leva-bilet-reni-1566029.html

/КРОСС/ Невероятен късмет споходи две българки, които имат различни съдби и мечти, но общо „шесто чувство", което им подсказва, че ще спечелят. И те наистина печелят! 57-годишната Невена Денчева от град София се сдоби с 10 000 лева, докато банковата сметка на 19-годишната Рени Костова от град Враца се увеличи с 5 000 лева. Невена, която работи в сферата на търговията, си купува един билет от Магазин 345 на ул. „Земен" 2А, като си избира „Кеш лабиринт". Споделя, че изведнъж нещо я накарало да изтегли точно този билет. Нетърпеливо започва да изтрива полетата и след секунди пред очите й се появява сумата от 10 000 лева. Следват много сълзи от радост и положителни емоции. Сега на Невена ѝ остава най-приятната част - да реши за какво ще похарчи печалбата си. Странно усещане изпитва и Рени Костова, която решава, че трябва да предизвика късмета си с билет „Златото на инките". И тя си купува един билет, който се оказва напълно достатъчен, защото й носи 5 000 лева. Лъчезарната Рени, която в момента е студентка, ще вложи спечеленото в образованието си. Вече има специален „ВТОРИ ШАНС" и за непечелившите Ви билети, който Ви дава страхотната възможност да участвате в жребии за атрактивни предметни и парични печалби. Регистрирайте се за участие на eurobet.bg. Научете повече ТУК

Рияд може да прибере над 100 млрд. долара след края на разследването за корупция

https://www.investor.bg/drugi/338/a/riiad-moje-da-pribere-nad-100-mlrd-dolara-sled-kraia-na-razsledvaneto-za-korupciia-254282/

Очаква се процедурата по сключването на споразумения с някои от най-богатите хора в Саудитска Арабия да приключи до края на месеца

Спецсъдът протака делото за клевета на Цветан Василев срещу Бисер Лазов

https://frognews.bg/novini/spetssadat-protaka-deloto-kleveta-tsvetan-vasilev-sreshtu-biser-lazov.html

Делото на Цветан Василев срещу Бисер Лазов и петима негови приближени за клевета пак зацикли. Този път причината за това е Специализираният съд, който втори месец не предоставя исканите от Районния съд материали по процеса, предаде Фрог нюз.

Повече пари за учителите в отдалечените райони

https://offnews.bg//obshtestvo/poveche-pari-za-uchitelite-v-otdalechenite-rajoni-673340.html

Доходите на учителите в отдалечените райони ще бъдат увеличени. Повече пари ще получават и тези, които работят с деца от уязвимите групи. Държавата вече ще финансира транспорта на всички учители, а не само на тези, които пътуват, за да работят в училища в малки населени места. 

Промените са заложени в проект за промени на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, който днес бе публикуван за обсъждане от Министерството на образование и представен на пресконференция от министър Красимир Вълчев.

Повечето доходи ще дойдат както от увеличението на основните заплати благодарение на новите критерии за финансиране, така и от заплащане за допълнителна дейност, например работа с родителите на деца от уязвимите групи. То ще бъде различно за различните учители, трудно е да се посочи среден процент, уточни министърът.

Една от причините за допълнителното финансиране е да се осигурят достатъчно учители в системата, в която основен проблем е предстоящото навлизане на много педагогически специалисти в пенсионна възраст, а друга - да отдалечените населени места да станат по-привлекателни за специалистите.

Регионален коефициент

Средствата от държавния бюджет за децата и учениците в детските градини и училищата ще зависят от броя на децата/учениците, броя на групите/паралелките, вида и броя на образователните институции и стандартите за дете/ученик, за група/паралелка и за образователна институция. Получената сума ще се умножава по т. нар. регионален коефициент, който се въвежда с промените в наредбата.

Коефициентът ще се определя в зависимост от:

- отдалеченост на общинския център от населено място с население над 100 000 жители;

- отдалеченост на общинския център от областен град;

- брой на населението в общинския център.

За целите на определянето на регионалния коефициент общините се групират в 8 групи.

Допълнителна тежест ще се дава на:

- малка гранична община (с население под 20 хил. души, чиято граница съвпада с държавна граница, с изключение на морската, както и община, която е заобиколена само от гранични общини);

- Северозападния район;

- географските територии Родопи и Странджа-Сакар.

Общините с допълнителна тежест са 112 според приложение в проекта за изменение на наредбата. Сред тях са Ардино, Златоград, Априлци, Велинград, Белене, Ивайловград, Враца, Кърджали, Белоградчик, Видин, Мадан, Ловеч, Маджарово, Сатовча, Малко Търново, Лом, Свиленград, Монтана, Болярово, Бойчиновци, Момчилград, Перущица, Симитли, Плевен, Сърница, Невестино, Рудозем, Тетевен, Никопол, Тополовград, Девин, Чепеларе, Троян, Доспат, Кнежа, Трън, Шабла, Крумовград, Ябланица и др.

Регионалният коефициент ще донесе средно с 12% повече средства, но в училищата в някои общини те може да са с 16-18% повече. Други може да получат допълнително пари и по този показател, и за работа с деца, застрашени от отпадане при натрупването процентът да е по-висок.

Уязвими групи

Детските градини и училищата, в които има концентрация на деца с родители с начално или по-ниско образование (т. нар. уязвими групи, застрашени от отпадане) също ще получават допълнителни средства от държавния бюджет. Парите може да отиват за увеличение на основните заплати или за допълнителни възнаграждения, както и за ангажиране на други специалисти, например образователни медиатори или социални работници, обясни министър Вълчев. С тези пари може да се покриват и разходите за допълнителни уроци по български език, например за децата, за които той не е майчин.

Задължителни условия за получаването на допълнително финансиране са институциите да са подали информация за не по-малко от 80% от децата и учениците (в основната степен на образование) в Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, както и в тях да са записани не по-малко от 15 деца/ученици (в основна степен).

Училищата и градините, които отговарят на критериите, ще бъдат разделени в пет групи за финансиране. Списък с детските градини и училищата, които отговарят на критериите за допълнително финансиране по този показател предстои да бъде публикуван на сайта на МОН, след което регионалните управления на образованието могат да правят предложения за промени в 7-дневен срок.

Ще бъде разрешено формирането на паралелки с брой деца под минималния, когато става въпрос за придобиване на квалификация по специалности и професии, в които се очаква недостиг на специалисти на пазара на труда, предвижда друга промяна в наредбата.

Урежда се и статутът на центровете за кариерно ориентиране, създадени с финансиране по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Те ще продължат дейността си в общините, в които са били разкрити, с държавно финансиране. 80% ще дава държавата, 20% - общината.

Общо за новите политики по наредбата ще бъдат разпределени 90 млн. лева.

Двама загинаха в Турция при ракетен обстрел в близост до границата със Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676018

Двама загинаха в Турция при ракетен обстрел в близост до границата със СирияДвама души са загинали при ракетен обстрел срещу лагер в Турция, разположен в близост до границата със Сирия, предава Reuters, като се позовава на Dogan News Agency. Съгласно разпространената информация, снарядът е изстрелян от района на Африн, където вече трети ден турската армия провежда операция „Маслинова клонка“ срещу сирийските кюрди от

Сто бебета повече са се родили в Бургас за 2017-та година

https://www.actualno.com/burgas/sto-bebeta-poveche-sa-se-rodili-v-burgas-za-2017-ta-godina-news_655628.html

Близо 3700 бебета са се родили в бургаските болници през изминалата година. С това се похвалиха акушерите и неонатолозите от родилните отделения на УМБАЛ Бургас, МБАЛ "Бургасмед" и  УМБАЛ "Дева Мария", които днес отбелязват професионалния си празник - Деня на родилната помощ - Бабинден. 1620 бебета са проплакали в УМБАЛ Бургас за 2017-та, 1337 в УМБАЛ "Дева Мария" и 720 в МБАЛ "Бургасмед". Спрямо 2016-та година увеличението е с близо 100 бебета з

БСП – Пловдив със свои предложения за общинския проектобюджет 2018

http://www.cross.bg/plovdiv-godina-leva-1566026.html

/КРОСС/ Групата съветници от БСП в Пловдив депозира предложения към проектобюджета на Община Пловдив за 2018 година. Те бяха обсъдени и приети на разширено заседание на Изпълнителното бюро с членове на Градския съвет на столетницата в града на тепетата. Предложенията отразяват приоритетите на социалистите и касаят общински дейности, свързани с културата, образованието, здравеопазването, екологията и инфраструктурата. През финансовата рамка от БСП настояват Община Пловдив да продължи ангажимента за подобряване материалната база на училищата чрез закупуване на техническо оборудване, необходимо за учебния процес. Мотивът е повишаване на качеството на образование, а предлаганата сума е 200 000 лв. И тази финансова година БСП предлага създаването на Програма за финансово подпомагане на лекари специализанти в общинските болници, които след завършване на специализацията да остават по трудов договор в съответното лечебно заведение. За възнагражденията на 15 лекари специализанти ще са необходими 250 000 лева годишно, но така ще се подпомогнат общинските здравни заведения, а на завършващите медици ще се даде шанс да останат в България. 3 000 000 лева от собствените приходи на общината да бъдат инвестирани в построяването на общински жилища, които да се отдават под наем, гласи предложение на социалистите към Функция IV - Жилищно строителство, благоустройство и опазване на околната среда

Дизайнерката Невена: Десислава Радева преднамерено се облича провокативно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6676044

Дизайнерката Невена: Десислава Радева преднамерено се облича провокативно"Със сигурност смятам, че стилът на първата дама Десислава Радева се промени през последната година - точно така, както всеки умен и уважаващ себе си човек се вглежда в себе си на всички нива и се самоизследва". Това заявява дизайнерката Невена Николова пред Vesti.bg. "Това, което много силно прави впечатление обаче е, че тя,

Евродепутатът Неков продължава битката срещу двойните стандарти при храните

https://frognews.bg/novini/evrodeputatat-nekov-prodaljava-bitkata-sreshtu-dvoinite-standarti-pri-hranite.html

Общо европейско законодателство и общ контролен орган трябва да прекратят практиката на големите корпорации да предлагат еднакви храни с различно качество за пазарите в старите и новите страни-членки на ЕС.

Бизнесът: Има ”икономическа шизофрения” в енергетиката

http://dnes.dir.bg/news/energetika-elektroenergia-biznesat-asotziatziata-organizatziite-balgarskite-rabotodateli-26801742

Бизнесът прогнозира скок в цената на тока с до 30% за домакинствата, ако цената на електроенергия, която купуват на свободния пазар, продължава да расте.

Стоичков се разплака на гроба на Наим

http://dnes.dir.bg/news/hristo-stoichkov-grob-naim-suleymanoglu-26801741

Христо Стоичков отиде за първи път на гроба на легендарния Наим Сюлейманоглу в гробището "Едирнекапъ" в Истабул, съобщиха турските медии.

AirFrance може да придобие Alitalia

https://news.bg/deals/airfrance-mozhe-da-pridobie-alitalia.html

Италианското правителство не харесва досегашните предложения

Борисов ще търси компромис с Вишеградската четворка за мигрантите

http://www.mediapool.bg/borisov-shte-tarsi-kompromis-s-vishegradskata-chetvorka-za-migrantite-news274567.html

България ще търси компромис със страните от Вишеградската четворка за промяна на т.нар. Дъблинско споразумение, който минава през създаването на центрове за настаняването на мигранти извън територията на Европейския съюз, обясни премиерът Бойко Борисов, след като се срещна с чешкия премиер Андрей Бабиш в София. "Дъблинското споразумение буквално цепи Европа и затова ще се наблегне на компромис, да се затворят границите, да се влиза само през КПП, да се изградят центрове за сигурност в Либия и Турция. Дипломацията ни да е такава, че да работи за мирен процес", заяви Бойко Борисов. Намирането на решения за мигрантската криза е един от приоритетите на българското ротационно европредседателство, но сред страните членки на ЕС няма консенсус по тази тема. Страните от Вишеградската четворка се обявиха категорично срещу квотното разпределение на мигрантите и отказаха да приемат мигранти от други страни членки, заради което са заплашени от европейски санкции. В същото време според действащото Дъблинско споразумение бежанците трябва да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани, и това поставя в много затруднено положение държавите от първа линия – Италия, Гърция и България. Чехия очаква от София да започне промяна на правилата "Решението за квоти за мигранти беше взето без нас, това е неприемливо", каза от своя страна Андрей Бабиш. Чешкият премиер бе категоричен, че квотите за разпределението на бежанците не работят и затова той се надява по време на българското председателство на ЕС да се стигне до намирането на ново решение. Досега по този въпрос няма напредък, въпреки че той бе приоритет и за малтийското, и за естонското председателство на Съвета на ЕС. Борисов обаче смята, че е възможно да се стигне до консенсус. "Тези, които бягат от войната, трябва да се погрижим за тях и да знаем за колко време ще се върнат по родните си места или за времето, за което са тук, да им създадем нормални условия на живот. Това ни подхожда на Европа. Колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око, ако се грижим за жените и децата, но в центрове за сигурност извън ЕС. С разбирателство и такт ще намерим верния тон. Всички сме солидарни, че нашата Европа е обща и трябва да си я защитим", добави Борисов без да става ясно какви точно биха били параметрите на една бъдеща сделка между страните членки. Борисов заяви още, че трябва да бъде продължено споразумението с Турция за спиране на мигрантите, и коментира, че нормализирането на отношенията с Анкара гарантира по-силно участие на самата Турция в НАТО. Бабиш: Защо страна като Гърция е в Шенген, докато България не е? Чешкият премиер Андрей Бабиш подкрепи присъединяването на България към Шенгенското споразумение и заяви, че "недоумява защо страна като Гърция е в Шенген, докато България, Румъния и Хърватия не са". Той коментира, че се радва, че в момента именно България е председател на ЕС, защото пред Европа стоят за решаване много важни и фундаментални теми. По думите му по тези теми България и Чехия имат много общи възгледи. По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, като според Бабиш страните-членки на ЕС трябва да имат повече влияние върху тях.

Брюксел потвърди за среща ЕС-Турция, но под условие

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-evropeyski-parlament-evropeyski-sauz-26801709

Европейската комисия потвърди, че среща ЕС-Турция ще се има, но когато условията бъдат изпълнени. Преди дни от ЕК обявиха, че подобна среща била "обмисляна".

Шофьор блъсна две момичета във Варна и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=367618

Шофьор блъсна две момичета във Варна и избяга от местопроизшествието, съобщиха от полицията за Moreto.net. Неприятният инцидент станал около 19.30 ч. вчера. На кръстовището на ул. "Отец Паисий" и бул. "Цар Освободител", две непълнолетни момичета решили да пресичат.

Горанов потвърди за слабости в акцизната система (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/business/goranov-potvyrdi-za-slabosti-v-akciznata-sistema-video-news_655621.html

Министърът на финансите Владислав Горанов потвърди появилите се в последните седмици слухове за слабости в Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Това стана ясно по време на изслушване в Народното събрание, където комисиите по вътрешна сигурност и бюджетна комисия проведоха общо заседание. Министърът се яви в парламента, за да бъде изслушан по скандала с информационната система на митниците, след като от опозицията, в лицето на БСП, разпространиха данни, че 300 хил. зап

Азиатските пазари приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.756694_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в пoнeдeлниĸ, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 напредна с 0,03% до 23 816,33...

Зам.-председателят на БСП – София проф. Ваня Добрева и общинският съветник Борис Цветков ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/sofiya-tzvetkov-boris-1566025.html

/КРОСС/ На 23 януари, от 15.00 до 17.00 часа, заместник-председателят на БСП - София проф. Ваня Добрева и общинският съветник Борис Цветков  ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП - София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.    

Студент по национална сигурност победи в „Крета Рън-2018”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6676055

Студент по национална сигурност победи в „Крета Рън-2018”Близо 60 любители на планинското бягане от Враца, Мездра, с. Крета, Видин, Монтана, София, Берковица, Пловдив, Панагюрище, Койнаре, Стара Загора, Чипровци, Русе и Добрич се включиха във второто издание на състезанието „Крета Рън”. Атрактивната надпревара се проведе на . в околностите на мездренското село Крета.

Двойната смърт в Пловдив: Майката умряла от инфаркт, щерката актриса - от шок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676048

Двойната смърт в Пловдив: Майката умряла от инфаркт, щерката актриса - от шок76-годишната Цанка Кацарска е починала от инфаркт. Тя и дъщеря й Дафина са били открити от роднина в жилището им в блок 2 в кв. "Тракия". Сигналът е бил подаден на тел 112, допълват от МВР. Дафина е на 44 г. и е актриса по професия. Напоследък обаче имала проблем с алкохола заради житейски несполуки.

Издирва се 12-годишната Лиляна Камелиева Кирилова от гр. Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676040

Издирва се 12-годишната Лиляна Камелиева Кирилова от гр. МонтанаНа 04.01.2018 г. 12-годишната Лиляна Кирилова е напуснала учебните занятията в Шесто СОУ гр. Монтана и оттогава е в неизвестност. Момичето е обявено за общодържавно издирване. За установяване на местонахождението й са проведени редица оперативно-издирвателни мероприятия - срещи с негови роднини и познати на територията на Монтана и община Лом,

Испанската прокуратура отново поиска Европейска заповед за арест на Пучдемон

http://www.moreto.net/novini.php?n=367609

Испанската прокуратура поиска съдията, който разследва бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон отново да издаде Европейска заповед за арест, съобщи съдебен източник, цитиран от АФП. Съдията не е задължен да изпълни молбата, след като Пучдемон пристигна в Копенхаген, Дания.

Гейтс плаща дълга на Нигерия към Япония

https://frognews.bg/svqt/geits-plashta-dalga-nigeriia-kam-iaponiia.html

Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че ще изплатят дълга на Нигерия към Япония в размер на $76 милиона.

Над 12 млн евро ще бъдат инвестирани в пограничния район между България и Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676022

Над 12 млн евро ще бъдат инвестирани в пограничния район между България и Сърбия
В пограничния район между България и Сърбия ще бъдат инвестирани 12.2 млн. евро. Това съобщиха от пресслужбата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Втората покана за набиране на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни е била обявена днес. Срокът за кандидатстване е 23 април.

Задържаха мъж, застрелял кучето си във великотърновско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676025

Задържаха мъж, застрелял кучето си във великотърновско селоВеликотърновски полицаи задържаха мъж, застрелял кучето си, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в областния град. Срещу 46-годишният К. К. е образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в прокуратурата той е привлечен като обвиняем. Сигналът срещу него е подаден на тел.112 около 2.20 часа от 40-годишна жена от село Хотница.

Издигнаха Пучдемон като кандидат за премиер на Каталуния

http://www.cross.bg/pychdemon-katalyniya-premier-1566024.html

/КРОСС/ Председателят на регионалния парламент Каталуния Рожер Торен предложи за нов премиер на автономната област да бъде избран Карлес Пучдемон, предава „Ла Вангуардия". Съгласно думите на Торен, кандидатурата на Пучдемон за лидер на регионалното правителство е „абсолютно законно", въпреки че бившият премиер е изправен пред наказателно преследване заради ролята му в едностранното обявяване на независимост на Каталуния. Според новият председател именно Пучдемон е и единственият кандидат, който може да удовлетвори мнозинството в парламента, още повече, че някои от другите партийни лидери са в ареста. В тази връзка Рожер Торен изпрати писмо до испанския премиер Мариано Рахой, в което иска официална среща, на която да се „отблокира, създадената ненормална ситуация" покрай разследването срещу Карлес Пучдемон. Още преди дни Рахой обаче обяви, че е невъзможно Пучдемон отново да поеме премиерския пост на Каталуния или пък да управлява в изгнание от Брюксел. Той дори намекна, че ако регионалните власти опитат нещо такова, то член 155 от испанската конституция, който отнема автономните функции, може да продължи да действа.   

Номинираният за Златна палма 'Луната на Юпитер' с премиера на София филм фест

https://offnews.bg//kultura/nominiraniat-za-zlatna-palma-lunata-na-iupiter-s-premiera-na-sofia-f-673350.html

Номинираният за „Златна палма“ филм на Корнел Мундруцо „Луната на Юпитер“ ще има своята специална премиера на тазгодишното издание на София филм фест.

Когато с третия си филм Корнел Мундруцо е номиниран за голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед“ на Кан, а със следващия през 2008 година получава наградата на ФИПРЕССИ и е номиниран за „Златна палма“, вече всички специалисти са наясно, че се е появил сериозен глас в унгарското кино, който е наблюдаван и ценен от авторитетите в света на киното.

През 2010 и 2014 година следват още два филма – единият с номинация за „Златна палма“, другият – с голямата награда на „Особен поглед“ и със специалната „Palm Dog“ за уникалните кучета-актьори, които пресъздават страхотната история в „Белия бог“. Да не пропускаме и впечатляващия „Приятни дни“, който спечели първата голяма награда за най-добър филм на София Филм Фест през 2003.

Миналата година режисьорът представи отново в Кан за първи път „Луната на Юпитер”, навлизайки смело в жанровото кино със свръх-актуална тематика - разглежда бежанската криза през обектива на свръхестественото. А основният въпрос, с който авторът на филма иска да провокира публиката, е „Трябва ли да вярвам в онова, което виждам?“

Млад имигрант е прострелян при опит за незаконно преминаване на границата. Уплашен и шокиран, раненият Ариан мистериозно се сдобива със способността да левитира. Захвърлен в бежански лагер, той е измъкнат оттам от доктор Щерн, който цели да експлоатира невероятната тайна на младежа. Гонени от разгневения директор на лагера Ласло, бежанците продължават да се изплъзват на косъм в търсене на убежище и пари. Вдъхновен от изключителните способности на Ариан, Щерн решава да му се довери в един свят, където чудесата се продават за жълти стотинки...

Филмът се превръща в драматична история със супергеройски елементи, която поставя важни въпроси и се фокусира върху главния герой, както и върху усложненията, с които „дарбата“ му го обременява. Главните роли са поверени на Мераб Нинидзе, Дьорд Черхалми, Моника Балшай и Жомбор Йегер.

И общинският съвет във Варна отхвърли предложения референдум за Морската градина

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/01/22/3116416_i_obshtinskiiat_suvet_vuv_varna_othvurli_predlojeniia/?ref=rss


Общинският съвет във Варна окончателно отхвърли идеята за провеждане на референдум с въпроси за това какъв трябва да бъде обхвата на Приморския парк и как трябва да се развива крайбрежната му алея. Това стана с 37 гласа "за" , само 1 "против" и 2 "въздържал се". Кметът Иван Портних също е подкрепил отрицателното становище, изразено от всички постоянни комисии на съвета, стана ясно по време на днешното заседание.<br /><br />Референдумът беше предложен от...

Държавата дава бонуси за учителите в отдалечените райони

http://clubz.bg/63232-dyrjavata_dava_bonusi_za_uchitelite_v_otdalechenite_rajoni

ПОЛИТИКА матури клас училище ученици бгнес

Ако 50 на сто от родителите в отдалечено населено място са с начално и с дори по-ниско образование, преподавателите на техните деца ще получат по-високи суми. Общо 35 милиона лева са предвидени за увеличение на заплатите само в тази сфера, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

За първи път държавата предвижда увеличение на парите за средно образование в няколко сфери. Първата от тях е свързана с това да се компенсира отдалечеността на определени населени места и преподавателите в Северозапада да получават подобаващи пари за това, че още не са напуснали държавата.

Втората е свързана с това доколко в един регион са концентрирани деца, които нямат родители или са напълно лишени от родителска грижа. Парите за тези ученици са също бонус за учителите върху стандартната им заплата.

На практика с последните промени в учителските доходи учителите в крайните региони ще получават дори повече от тези, които са в елитни математически или езикови гимназии. Като цяло МОН приема този вариант за корекция, който променя модела, при който учителите в най-елитните гимназии получаваха най-добри пари.

Отделно от това МОН е спуснало списък на професиите, в които има недостиг, за да могат местните професионални гимназии да приемат желаещи. Министерството предвижда в пъти по-голям прием там, където се очаква да се пенсионират хора в близките 2 години.

Среща между ЕС и Турция ще има, когато условията бъдат изпълнени, заяви еврокомисията

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/22/3116411_sreshta_mejdu_es_i_turciia_shte_ima_kogato_usloviiata/?ref=rss


Европейската комисия потвърди днес, че среща между Европейския съюз и Турция ще се състои, след като в петък заяви, че подобна среща била "обмисляна доскоро", предаде БТА.<br /><br />Идеята за такава среща съществува, но още не можем да потвърдим точна дата, поясни днес говорител на комисията. "Ще видим. Това не е среща в рамките на общата програма на председателите на институциите на ЕС и държавните и правителствените ръководители. Това е среща, която в някакъв...

Василики Кадоглу спортист №1 на Варна за декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=367613

Василики Кадоглу бе избрана за стана спортист на Варна за месец декември. Тя е състезател на КПС „Астери“. Плувкинята спечели също и приза за №1 на варненското спортно училище за изминалия месец. Василики има златен медал при жените на 800 м.

Борисов и Тимерманс дискутираха Западните Балкани

http://dnes.dir.bg/news/evropredsedatelstvoto-2018-26801606

Приоритетите на България по време на своето Председателство, е основната тема на разговора на премиера Борисов и зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

Президентът Радев отчита една година дейност

http://www.transmedia.bg/2018/01/22/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

В сряда президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отчетат едногодишната си дейност.  Двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Първата годишнина от встъпването в длъжност се навърши на 22 януари.  По данни на „Галъп интернешънъл“ президентът се ползва с около 60% доверие.

Борисов и Бабиш против Дъблинското споразумение

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-i-babish-protiv-dyblinskoto-sporazumenie-6078482

Между България и Чехия няма нерешени въпроси, има огромно приятелство и доверие, категоричен е българският премиер

ЕК готви 'машина за цензура', предупреждават евродепутати

https://offnews.bg//evropa/ek-gotvi-mashina-za-tcenzura-preduprezhdavat-evrodeputati-673352.html

Шестима евродепутати от всички политически групи на ЕП изразиха опасения, че новата директива на Европейската комисия за авторското право и единния цифров пазар е "машина за цензура". Политиците визират спорния член 13-ти в директивата, за който OFFNews писа през май месец 2017-а.

Евродепутатите публикуваха и видео, с което стартират кампанията "Сложете край на машината за цензура".

Защо член 13-ти е спорен?

Той ще задължи всички доставчици на интернет и уеб услуги (можем да вземем за пример Мтел у нас) да наблюдават и следят всичко качвано от потребителите за нарушения в авторското право. Това би следвало да става чрез поставянето на филтри, които да "изчистват" подобни нарушения.

Именно за тези "филтри" говори и евродепутатът Юлия Реда от групата на "Зелените" в ЕП.

"Представете си, че всеки път, преди да си отворите в устата, някой ще проверява какво искате да кажете", казва Реда.

Нейното изказване бе направено по време на работната група, която работи по директивата. Консенсус между евродепутатите няма, а гласуването е след два месеца.

Евродепутатът от групата на ЕНП Михал Бони предупреждава, че приемането на директивата може да доведе до "неискани последствия", които могат да наранят способността на интернет да бъде "свободен, отворен и безплатен".

Мариета Шаале от Холандия и групата на АЛДЕ даде личен пример с вредата от автоматичните филтри.

"Качих видео от моя реч в Ютуб и го свалиха. Още не знам защо", каза тя.

Европейските консерватори също въстанаха срещу директивата и член 13-ти.

Дан Далтън от Великобритания и групата на консерваторите заяви, че само големите компании биха имали възможността и предимството да сложат подобни скъпи "филтри", а малкият бизнес и компании ще страдат.

Влизането в сила на такъв закон би ограничило елементарното изпращане на картинки, mp3-ойки и други подобни.

Първата глава, която ще се търкулне, е тази на торент тракерите.

Подобни "филтри" са и част от тема на разговор, която поставя въпроса как компаниите ще си позволят такава технология.

Не си мислете, че този тип наблюдение е лесно или евтино. Youtube разполагат с нещо подобно. Когато качвате клипове в сайта, софтуер преглежда видеото, за да засече дали вече не е качено и един вид го разпознава. Такава система обаче не е разпространена масово, а и Youtube едва ли би я дала евтино и лесно.

Какво следва?

Решаващото гласуване в европейската парламентарната комисия по право ще бъде или на 26, или на 27 март тази година. В ЕП и ЕК мненията са разделени, но все пак недоволните евродепутати са оптимисти, че могат да спрат спорния член 13.

Стоичков плаче на гроба на Наим: Не познавам по-голям спортист в света

https://www.24chasa.bg/sport/article/6676006

Стоичков плаче на гроба на Наим: Не познавам по-голям спортист в светаХристо Стоичков посети за първи път гроба на най-великия щангист за всички времена Наим Сюлейманоглу. Джобният Херкулес почина през ноември 2017-а в болница в Истанбул на 50-годишна възраст. Камата не успя да скрие сълзите си. Той постави огромен венец и даде кратко изявление пред турските журналисти, съобщава местното издание "Фанатик",

София прайд 2018 ще е на 9 юни

https://offnews.bg//obshtestvo/sofia-prajd-2018-shte-e-na-9-iuni-673351.html

София Прайд 2018 ще се проведе на 9 юни, 11-ото поредно шествие ще премине по улиците на столицата под мотото  “Различни хора, равни права”. 

Както всяка година, шествието ще бъде предхождано от поредица културни събития и филмов фестивал, съобщиха от организационния комитет. 

Миналата година в шествието се включиха около 3000 души. Организаторите очакват тази година броят на участниците да достигне 5000. 

Кола пламна в движение пред сградата на община Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6675999

Кола пламна в движение пред сградата на община ВарнаКола пламна в движение пред сградата на община Варна. Все още няма информация дали е умишлен палеж или инцидент. Очаквайте

Richemont купува онлайн търговеца Yoox Net-a-Porter за 2,7 млрд. евро

https://www.investor.bg/novini/346/a/richemont-kupuva-onlain-tyrgoveca-yoox-net-a-porter-za-27-mlrd-evro-254281/

Швейцарската компания вече притежаваше половината от италианския сайт за луксозни стоки

Обвиняват двамата арестувани за обира на банкомат в Сапарева баня

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obviniavat-dvamata-arestuvani-za-obira-na-bankomat-v-sapareva-bania-2074000

Районна прокуратура-Дупница е привлякла в качеството на обвиняеми 35-годишния Кирил Микев-Джонката и Красимир Йорданов-Свещичката (на 40 години) за участие в обира на банкомат в Сапарева баня. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-

Включиха кюрдите в мирните преговори за Сирия

http://www.cross.bg/kyurdite-spisuka-pokanenite-1566023.html

/КРОСС/ Кюрдите са включени в списъка на поканените за участие в мирните преговори за Сирия в черноморския курорт Сочи. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в рамките на пресконференция. „Що се отнася до ролята на кюрдите в политическия процес, то със сигурност тяхната роля трябва да бъде гарантирана... На тази основа кюрдите бяха включени в списъка на поканените на конгреса на сирийския национален диалог, който ще се проведе в Сочи следващата седмица", подчерта Лавров.  

Обявяват грипна епидемия в Габровско от утре

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6675994

Обявяват грипна епидемия в Габровско от утреГрипна епидемия ще бъде обявена от 23 януари на територията на общините Трявна и Дряново. Това съобщи за „Фокус“ – Велико Търново, д-р Татяна Велиславова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Габрово. Тя посочи, че пробите изпратени в Националната референтна лаборатория през изминалата седмица са

Румен Гълъбинов за Фрог: ЕК иска намаляване на ДДС-то, правителството отказва

https://frognews.bg/biznes-turisam/rumen-galabinov-frog-iska-namaliavane-dds-pravitelstvoto-otkazva.html

Българското правителство проявява учудващо твърдоглавие да не намали ДДС и да не въвежда диференцирано ДДС за храни, лекарства, книги, учебници и др. Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов по повод искането на ЕК да се реформира ДДС-то.

Румен Гълъбинов за Фрог: ЕК иска намаляване на ДДС-то, правителството отказва

https://frognews.bg/novini/rumen-galabinov-frog-iska-namaliavane-dds-pravitelstvoto-otkazva.html

Българското правителство проявява учудващо твърдоглавие да не намали ДДС и да не въвежда диференцирано ДДС за храни, лекарства, книги, учебници и др. Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов по повод искането на ЕК да се реформира ДДС-то.

Грипна епидемия ще бъде обявена от утре в общините Трявна и Дряново

https://www.actualno.com/society/gripna-epidemija-shte-byde-objavena-ot-utre-v-obshtinite-trjavna-i-drjanovo-news_655623.html

От 23 януари ще бъде обявена грипна епидемия на територията на общините Трявна и Дряново. Това съобщи д-р Татяна Велиславова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Габрово. Тя посочи, че пробите изпратени в Националната референтна лаборатория през изминалата седмица са били отрицателна, но въпреки всичко в периода от 15-21 януари заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания за двете общини е достигнал предепидемич

Ердоган: Няма да отстъпим от военната си операция в Африн, договорихме се с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675993

Ердоган: Няма да отстъпим от военната си операция в Африн, договорихме се с РусияТурският президент Реджеп тайип Ердоган заяви днес, че Турция се е договорила с Русия за военната си операция в Африн срещу подкрепяната от САЩ сирийска кюрдска милиция Сили за защита на народа, предаде Ройтерс. Ердоган даде да се разбере, че Анкара няма да отстъпи от операцията, предаде БТА. В реч в турската столица той каза също,

Р. Илиев: Стартъп еуфорията у нас не е изчезнала, но се насочва към стойността

https://www.investor.bg/novini/261/a/r-iliev-startyp-euforiiata-u-nas-ne-e-izcheznala-no-se-nasochva-kym-stoinostta-254276/

Все повече български стартиращи компании се насочват към чуждестранни акселератори, твърди партньорът в LauncHub

Нима Путин е католик? Вижте го как се кръсти (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63231-nima_putin_e_katolik_vijte_go_kak_se_krysti_video

Блогъри заподозряха руския президент Владимир Путин в тайна принадлежност към католическата вяра, предаде Нюз.Ру.

Поводът е клип от 19 януари. Навръх православното Богоявление Путин се потопи при минусови температури в ледените води на езерото Селигер край Москва. Потребители на социалните мрежи обърнаха внимание на кръстенето му. Според тях той се прекръстил не от дясно на ляво като православните християни, а от ляво на дясно, както правят католиците. Такова впечатление се създава от клипа, разпространен от РИА Новости.

"А нашият любител на нощни къпания, излиза, че е католик? Защо във водите той се кръстеше от ляво на дясно? Това, разбира се, си е негова лична работа. Просто преди за това, като че ли, не бе съобщавано", пише в туитър журналистът Владимир Варфоломеев.

"Именно така обикновено се случва у нас - тези, които най-много говорят за духовност и традиции, дори не могат правилно да се кръстят", отбелязва той.

По-скоро обаче Путин изпълнява ритуала небрежно, отбелязва Нюз.Ру. Според медията ясно се вижда, че движението на дясната му ръка е хаотично. Неведнъж президентът е бил уличаван в небрежност при религиозни ритуали. Така че вероятно не става дума за католицизъм, а за опит на руския лидер да се пребори със студа.

От филма "Патриарх", излязъл на екраните през 2016 г., става ясно, че Путин е бил тайно кръстен през 1952 г. в Преображенския събор в Санкт Петербург, тогава Ленинград.

Росатом е подала заявление за строителство на АЕЦ в Кувейт

https://www.investor.bg/evropa/334/a/rosatom-e-podala-zaiavlenie-za-stroitelstvo-na-aec-v-kuveit-254279/

Русия обмисля и износ на втечнен газ за емирството, разказва енергийният министър Александър Новак

Амазон отвори първия магазин без продавачи и каси

http://clubz.bg/63230-amazon_otvori_pyrviq_magazin_bez_prodavachi_i_kasi

Първият магазин в света без каси и без продавачи отвори врати в Сиатъл, САЩ. Супермаркетът е дело на компанията Амазон и откриването му може изцяло да преобрази начина на пазаруване в бъдеще, съобщава Би Би Си.

Преди да бъде пуснато за масова употреба, "чудото" е било тествано цяла година от сътрудници на Amazon Go в Сиатъл. 

Как се пазарува?

На входа на магазина, наречен Amazon Go, купувачите сканират със смартфона си код от приложението, което носи същото име. След това се пристъпва към избора на продуктите - хляб, сандвичи, салати, напитки, месо, сирене и т.н.

Всеки път, когато бъде взета дадена стока, сензорите на рафтовете я отчитат и добавят към сметката. Ако след колебание даден артикул бива върнат на място, то цената му веднага се изважда от общата сума. При напускане на магазина, цялата сума се удържа от сметката на клиента, която е регистрирана в Амазон.

Единственият случай, когато може да се появи човек, е когато възникне съмнене относно възрастта на купувача при продажбата на алкохол. Тогава служител проверява личните карти, за да позволи покупкат на бира, вино или твърд алкохол. 

Има ли проблеми?

Разбира се, не всичко е гладко в началото. Според източник на компанията имало известни трудности при правилното разпознаване на купувачите с приблизително еднаква форма на тялото. А когато в магазина влизат деца, те предизвикват пълен безпорядък, като разместват стоките и така датчиците отчитат цени за артикул, на чието място седи друг. 

Вицепрезидентът на Амазон Джана Пуерини обаче смята,че това са преодолими пречки и магазинът е работил много добре в тестовия период благодарение на четирите години подготвителна работа. Тя допълва, че такава технология не е съществувала досега и представлява напредък във възможностите на компютъра да вижда и учи.

"Ако погледнете тези два продукта, те изглеждат изключително сходни", показва Пуерини две напитки на Старбъкс. "Едната обаче е с обезмаслена сметана, а другата - с обикновена, и технологията на Амазон може да ги различи", отбелязва гордо тя.

За традиционните хранителни магазини стартът на Amazon go вещае нови сътресения, предизвикани от най-големия търговец на дребно в света. Дългите опашки могат да откажат купувачите, така че компанията, която измисли как да елиминира времето за чакане, ще направи почти революция. Наред с това ще има и масови съкращения на касиери от веригите за магазини.

Амазон не съобщава кога ще отвори нови магазини от този тип, но изтъкна, че няма планове да въвежда технологията в по-големите магазини от веригата Whole Foods Market, която купи м.г. за 13.7 милиарда долара.

Супермоделът Наоми Кембъл се среща с грайм певеца Скепта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6675979

Супермоделът Наоми Кембъл се среща 
с грайм певеца СкептаБританският супермодел Наоми Кембъл се среща със сънародника си, грайм изпълнителя Скепта, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА.  Според мълвата 47-годишната Кембъл е открила любовта в лицето на 35-годишния певец. "Наоми и Скепта неведнъж са се срещали тайно. Взаимното им привличане се обяснява с творческите им натури.

ТИР се обърна край Кнежа

http://www.cross.bg/tir-se-oburna-kraii-knezha-1566021.html

/КРОСС/ Камион се преобърна на пътя Бяла Слатина-Кнежа, на около 5 км преди Кнежа. Превозното средство е попаднало встрани от пътя, заради което не затрудни движението в участъка. Причините за инцидента се изясняват, но шофьорът на камиона разказа пред БТВ, че пътят е бил заледен, непочистен, духал е много силен вятър.

Националният фонд "Култура" – и съдията, и журито, и палачът

http://clubz.bg/63229-nacionalniqt_fond_kultura_%E2%80%93_i_sydiqta_i_jurito_i_palachyt

Тази статия не е за обществени поръчки. И това е тъжно. Последните години изхабихме сериозно количество обществена енергия, за да обсъждаме нивото на корупция в държавата и еманация на тази корупция традиционно представляваха обществените поръчки – заобикалянето на закона, манипулациите с процедурите, скалъпените правила. Да, но правила все пак има. Лоши или добри, национална приумица или по европейски разпоредби. Правила за изразходване на бюджетни средства има.

А сега за Национален фонд "Култура" (Фонда). Той също се разпорежда с бюджетни средства. Правила обаче няма. 

През август месец миналата година Фондът обяви конкурс за финансиране на проекти, като част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - 2018 г. Съгласно приложимите норми  (Закон за закрила на културата, Наредба № Н-5 от 27 юни 2007 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства от национален фонд "Култура" и др.), за провеждането на конкурси за предоставяне на средства за култура Фондът не прилага правилата за обществени поръчки, въпреки че по принцип е възложител на такива. За всеки конкурс се създават условия и ред ad hoc, определени от министъра на културата.

Специално по този конкурс изискванията за кандидатстване се променяха няколко пъти в хода на процедурата, което създаде забележителен хаос сред участниците в нея. Въпреки това повечето от тях се справиха с предизвикателствата и във Фонда бяха подадени рекорден брой проекти – 485! Общо средствата по този конкурс са 1, 650, 000 лв., като за един проект се отпускат максимум 100 хил. лв. Одобрените проекти се оказаха 55.

Според официалния сайт на Фонда, основни принципи в работата му са "прозрачността и конкурсното начало на проектен принцип", а "в конкурсите за финансово подпомагане имат право на участие с равни права отделни творци, частни, общински и държавни културни организации".

На фона на тази заявка обаче конкурсът в този случай се проведе не само непрозрачно и неравноправно, а буквално "в пълна мъгла". 

Съгласно приложимите подзаконови норми всички проекти се оценяват съобразно три признака – 1) художествения и естетическия им потенциал в контекста на европейското културно разнообразие; 2) техния потенциал за утвърждаване и развитие на уникалността и автентичността на българската култура и изкуство и 3) икономическата обоснованост на предлагания бюджет."

Тези оценки очевидно оправдават субективният елемент в подобен род конкурси за избор на културни прояви, което е някак разбираемо и дори очаквано.

Отхвърлянето на проекти по "технически причини" обаче и на база неверни твърдения създава сериозен дискомфорт при опитите за възприемане на мотивите на Фонда.

Всъщност стъпките във въпросния конкурс за културни прояви по време на европредседателството са следните:

  • При подаване на проектите подробно се преглеждат всички необходими документи за кандидатстване, в присъствие на представители и на двете страни (кандидат и проверяващ служител от Фонда);
  • Проверяващият установява наличието на всички документи спрямо изискванията, като за целта се попълва контролен лист, който се подписва от двете страни;
  • Кандидатстващите подписват и декларация, с която заявяват че ако не представят всички изискуеми документи проектите им няма да бъдат разгледани. Това на практика означава, че единствената възможност проект да не бъде разгледан е по контролния лист да липсват документи.
  • След тази проверка проектите се разглеждат от 9-членна комисия от изтъкнати творци;
  • Крайното решение за финансиране се взема от управителния съвет на Фонда. 

Как тогава се оказва възможно например мотив за отстраняване на проект да е единствено "техническа причина" – липса на даден документ?! А на подобно основание са отстранени близо 30 проекта.
Фондът не позволява кандидатите да притежават копие от документите по процедурата (включително и контролния лист), т.е. те нямат възможност да докажат правотата си, когато пред тях е подписан двустранно документ, в който е обективирано, че липсващи документи няма.

Още по-интересен е фактът, че кандидатстващият не само няма как да докаже твърденията си, но и приложимите нормативни актове не му дават право на възражение или обжалване. Решенията на Фонда не се преразглеждат и не се обсъждат повече по никакъв начин, след като резултатите се обявят публично.

Всъщност, казусът, макар на пръв поглед дребнав, предизвиква сериозен размисъл и задава много въпроси: Защо изобщо се провеждат подобен род конкурси, когато обективното вземане на решение е невъзможно? Защо над 430 кандидата трябва да загубят ресурси и време за да кандидатстват в конкурс, в който мотивите за преценка се свеждат до две изречения, а част от тях са обидни по своята елементарност и неистинност? Защо кандидатите нямат никаква възможност да получат насрещна информация за проведената процедура, нито да я оспорят? И не на последно място – защо обществени поръчки за по няколкостотин хиляди лева често стават основна храна за медиите седмици наред, а харченето на близо милион и седемстотин хиляди лева пари на данъкоплатците за културни прояви минава напълно незабелязано.

Да, тази статия не е за обществени поръчки, но пък може да е за корупция или просто за безхаберие. И въпреки това, пак ще отмине незабелязана, защото от Национален фонд "Култура" ще ви пожелаят бъдещи творчески успехи, а конкурсите им ще си останат необжалваеми.

Между другото, в една песен на "Металика" се пее "Моят съд заседава… Аз съм и съдията, и журито, и палачът". Ама те си я пеят и без конкурс.

*Авторът е адвокат, управляващ съдружник в PPG Lawyers

Националният фонд "Култура" – и съдията, и журито, и палача

http://clubz.bg/63229-nacionalniqt_fond_kultura_%E2%80%93_i_sydiqta_i_jurito_i_palacha

Тази статия не е за обществени поръчки. И това е тъжно. Последните години изхабихме сериозно количество обществена енергия, за да обсъждаме нивото на корупция в държавата и еманация на тази корупция традиционно представляваха обществените поръчки – заобикалянето на закона, манипулациите с процедурите, скалъпените правила. Да, но правила все пак има. Лоши или добри, национална приумица или по европейски разпоредби. Правила за изразходване на бюджетни средства има.

А сега за Национален фонд "Култура" (Фонда). Той също се разпорежда с бюджетни средства. Правила обаче няма. 

През август месец миналата година Фондът обяви конкурс за финансиране на проекти, като част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - 2018 г. Съгласно приложимите норми  (Закон за закрила на културата, Наредба № Н-5 от 27 юни 2007 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства от национален фонд "Култура" и др.), за провеждането на конкурси за предоставяне на средства за култура Фондът не прилага правилата за обществени поръчки, въпреки че по принцип е възложител на такива. За всеки конкурс се създават условия и ред ad hoc, определени от министъра на културата.

Специално по този конкурс изискванията за кандидатстване се променяха няколко пъти в хода на процедурата, което създаде забележителен хаос сред участниците в нея. Въпреки това повечето от тях се справиха с предизвикателствата и във Фонда бяха подадени рекорден брой проекти – 485! Общо средствата по този конкурс са 1, 650, 000 лв., като за един проект се отпускат максимум 100 хил. лв. Одобрените проекти се оказаха 55.

Според официалния сайт на Фонда, основни принципи в работата му са "прозрачността и конкурсното начало на проектен принцип", а "в конкурсите за финансово подпомагане имат право на участие с равни права отделни творци, частни, общински и държавни културни организации".

На фона на тази заявка обаче конкурсът в този случай се проведе не само непрозрачно и неравноправно, а буквално "в пълна мъгла". 

Съгласно приложимите подзаконови норми всички проекти се оценяват съобразно три признака – 1) художествения и естетическия им потенциал в контекста на европейското културно разнообразие; 2) техния потенциал за утвърждаване и развитие на уникалността и автентичността на българската култура и изкуство и 3) икономическата обоснованост на предлагания бюджет."

Тези оценки очевидно оправдават субективният елемент в подобен род конкурси за избор на културни прояви, което е някак разбираемо и дори очаквано.

Отхвърлянето на проекти по "технически причини" обаче и на база неверни твърдения създава сериозен дискомфорт при опитите за възприемане на мотивите на Фонда.

Всъщност стъпките във въпросния конкурс за културни прояви по време на европредседателството са следните:

  • При подаване на проектите подробно се преглеждат всички необходими документи за кандидатстване, в присъствие на представители и на двете страни (кандидат и проверяващ служител от Фонда);
  • Проверяващият установява наличието на всички документи спрямо изискванията, като за целта се попълва контролен лист, който се подписва от двете страни;
  • Кандидатстващите подписват и декларация, с която заявяват че ако не представят всички изискуеми документи проектите им няма да бъдат разгледани. Това на практика означава, че единствената възможност проект да не бъде разгледан е по контролния лист да липсват документи.
  • След тази проверка проектите се разглеждат от 9-членна комисия от изтъкнати творци;
  • Крайното решение за финансиране се взема от управителния съвет на Фонда. 

Как тогава се оказва възможно например мотив за отстраняване на проект да е единствено "техническа причина" – липса на даден документ?! А на подобно основание са отстранени близо 30 проекта.
Фондът не позволява кандидатите да притежават копие от документите по процедурата (включително и контролния лист), т.е. те нямат възможност да докажат правотата си, когато пред тях е подписан двустранно документ, в който е обективирано, че липсващи документи няма.

Още по-интересен е фактът, че кандидатстващият не само няма как да докаже твърденията си, но и приложимите нормативни актове не му дават право на възражение или обжалване. Решенията на Фонда не се преразглеждат и не се обсъждат повече по никакъв начин, след като резултатите се обявят публично.

Всъщност, казусът, макар на пръв поглед дребнав, предизвиква сериозен размисъл и задава много въпроси: Защо изобщо се провеждат подобен род конкурси, когато обективното вземане на решение е невъзможно? Защо над 430 кандидата трябва да загубят ресурси и време за да кандидатстват в конкурс, в който мотивите за преценка се свеждат до две изречения, а част от тях са обидни по своята елементарност и неистинност? Защо кандидатите нямат никаква възможност да получат насрещна информация за проведената процедура, нито да я оспорят? И не на последно място – защо обществени поръчки за по няколкостотин хиляди лева често стават основна храна за медиите седмици наред, а харченето на близо милион и седемстотин хиляди лева пари на данъкоплатците за културни прояви минава напълно незабелязано.

Да, тази статия не е за обществени поръчки, но пък може да е за корупция или просто за безхаберие. И въпреки това, пак ще отмине незабелязана, защото от Национален фонд "Култура" ще ви пожелаят бъдещи творчески успехи, а конкурсите им ще си останат необжалваеми.

Между другото, в една песен на "Металика" се пее "Моят съд заседава… Аз съм и съдията, и журито, и палача". Ама те си я пеят и без конкурс.

Политолог: Радев, Нинова и Манолова в едно - опасно за ГЕРБ

http://dnes.dir.bg/news/gerb-politolog-prezidentat-radev-26801484

Ако Румен Радев, Корнелия Нинова и Мая Манолова се съберат срещу партия ГЕРБ, тогава за нея може да стане опасно.

Amazon oтвори първия супермаркет на самообслужване

https://offnews.bg//sviat/amazon-otvori-parvia-supermarket-na-samoobsluzhvane-673346.html

Гигантът Аmazon откри първия супермаркет в света, който прави революция в начина, по който купуваме хранителни стоки. Компанията откри първия си магазин на самообслужване в Сиатъл.

Amazon Go използва камери, монтирани на тавана, и електронни датчици, за да идентифицира всеки клиент и да проследява какви продукти избира. Покупките се таксуват на кредитните карти на клиентите, когато напуснат магазина.

При влизането си в магазина купувачите преминават през порти, подобни на тези в метрото, ​​като докосват със смартфоните си датчици с инсталирано приложение Amazon Go. След това те могат свободно да поставят сандвичите, салатите, напитките и бисквитите от рафтовете направо в собствените си чанти.

Няма нужда от количка или кошница, а единственото взаимодействие с хора може да ви се наложи, ако решите да си купите алкохол и проверят личната ви карта.

Сензорите на рафтовете добавят продуктите към сметката или ги изтриват, когато клиентът ги връща.

Засега системата е успешна, споделят от компанията. Но още не са решили дали ще предоставят технологията на още магазини.

Най-прочутите народни цигулари взривяват Белозем, публика се стича от страната и чужбина

https://www.24chasa.bg/region/article/6675977

Най-прочутите народни цигулари взривяват Белозем, публика се стича от страната и чужбинаНай-големите виртуози на цигулката се събират на втора творческа среща в пловдивското село Белозем и обещават шеметен концерт. Майсторите на народна музика ще свирят до зори емблематични парчета, а публиката се очаква да полудее. Началото е от 19 часа на 25-и януари. "Срещата е в памет на големия цигулар от Белозем Иван Михов.

Откриха мъртъв край Пазарджик обявен за издирване пенсионер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675914

Откриха мъртъв край Пазарджик обявен за издирване пенсионерПланински спасители са открили в неделя тялото на обявен за издирване от полицията в Пазарджик възрастен мъж. Трупът на 70-годишния Стоян Тодоров е бил намерен до напоителен канал край село Ляхово. Пенсионерът бе обявен за издирване на 12 януари след сигнал на дъщеря му, която се грижила за него в дома си в село Дебращица.

Обменяме с Гърция информация за борба с данъчните измами

http://www.moreto.net/novini.php?n=367610

Ръководителите на приходните агенции на България - Галя Димитрова, и на Гърция - Джордж Пицилис, се срещнаха в края на миналата седмица в Атина, в продължение на визитата на гръцка делегация от октомври миналата година. Целта на разговорите беше да продължи и да задълбочи сътрудничеството между двете институции в обмена на информация и противодействието на укриването на данъци.

Еврокомисията: Срещата между ЕС и Турция ще се състои, когато се изпълнят условията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675963

Еврокомисията: Срещата между ЕС и Турция ще се състои, когато се изпълнят условиятаЕвропейската комисия потвърди днес, че среща ЕС-Турция ще се състои, след като в петък заяви, че подобна среща била "обмисляна доскоро". Идеята за такава среща съществува, но още не можем да потвърдим точна дата, поясни днес говорител на комисията. Ще видим. Това не е среща в рамките на общата програма на председателите на институциите на ЕС и

През дупка в стената обраха спедиторска фирма в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675853

През дупка в стената обраха спедиторска фирма в Бургас5300 лв. са задигнати от административния офис на спедиторска фирма в Бургас, който се намира в Северна промишлена зона, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Сигнал за кражбата е получен в полицията около 10 ч. на 19 януари. Установено е, че в касовото помещение на спедитора е проникнато чрез дупка в тухлената стена на сградата.

Започват консултации по общия устройствен план на Шабла

http://www.mediapool.bg/zapochvat-konsultatsii-po-obshtiya-ustroistven-plan-na-shabla-news274566.html

Започват консултации по предварителния проект на Общия устройствен план (ОУП) на община Шабла и на доклада за екологична оценка към него, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Планът, който е с прогнозен период на действие 20 години, се разработва по възлагане на МРРБ с финансиране от държавния бюджет. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Националния експертен съвет по устройство на територията, а за прилагането му ще отговаря община Шабла. Общият устройствен план трябва да създаде оптимална пространствена и функционална структура на територията на общината, която да осигури нейното развитие в хармонично единство на селищата със съществуващите природни и антропогенни елементи и специфичните социално-икономически условия. В обхвата на плана попадат части от осем защитени зони. За опазване на дивите птици са "Шабленски езерен комплекс", "Дуранкулашко езеро", "Калиакра" и "Било". Защитените зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна са "Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра" и "Крайморска Добруджа". Затова като приложение към екологичната оценка е изготвен и доклад за оценка на въздействието на общия устройствен план върху предмета и целите на опазване в защитените зони. Общият устройствен план и доклада за екологичната оценка към него са на разположение на заинтересованите лица в сградата на общинска администрация Шабла от днес до 22 февруари и могат да се ползват всеки работен ден от 9 до 17 часа. Документите могат да бъдат намерени и на интернет страницата на община Шабла. Становища и мнения по предварителния проект на Общия устройствен план и доклада за Екологична оценка към него могат да се депозират в сградата на общинатаили на електронна поща: obshtina@ob-shabla.org до 17 часа на 22 февруари. Проектът на Общ устройствен план на Община Шабла ще бъде подложен и на обществено обсъждане. То ще се проведе на 9 март 2018 г. от 10 часа в сградата на община Шабла.

Напаст от плъхове заплашва улиците на Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675961

Напаст от плъхове заплашва улиците на ПарижВсе повече плъхове изпълзяват от канализацията на Париж по улиците, а властите на града и службите за борба с вредителите се надпреварват да измислят нови начини как да се отърват от тях, предаде Асошиейтед прес. Страховит клип на стотици плъхове в контейнер за боклук беше публикуван от в. "Паризиен" и оказа нов натиск за неотложни действия от

Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

http://dnes.dir.bg/news/USA-turtzia-siria-vladimir-ukov-26801220

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.

Политическа позиция за двойния стандарт при храните - трябва специална директива

https://www.actualno.com/business/politicheska-pozicija-za-dvojnija-standart-pri-hranite-trjabva-specialna-direktiva-news_655609.html

"От много години сме наясно, че съществува двоен стандарт при храните, при услугите също. Обществото не вярваше, че можем да преборим мултинационалните компании и тази тема да бъде призната. От тази гледна точка бе много важно да се отпуснат 2 млн. евро за изследвания в различни държави членки на ЕС за еднаквите продукти, с еднаква марка, но с различно съдържание". Това заяви на работна среща евродепутатът Момчил Неков за изготвянето на парламентарно становище относно "Двойния ста

Цацаров: Няма данни за изчезнали 300 хиляди записа в системата на митниците

http://econ.bg/Новини/Цацаров-Няма-данни-за-изчезнали-300-хиляди-записа-в-системата-на-митниците_l.a_i.756688_at.1.html

  Няма данни за манипулиране на записи в БАЦИС - митническата акцизна информационна система, и затова прокуратурата не е образувала...

В 142 училища в страната днес няма да има учебни занятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675800

В 142 училища в страната днес няма да има учебни занятия
Поради висока заболеваемост в 142 училища в страната днес няма да има учебни занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и културата. В 116 училища в област Пазарджик е преустановен учебният процес от 19 до 23 януари 2018 г. поради обявената грипна епидемия.      В 17 училища в община Благоевград няма да се учи от 22

Училищните бюджети ще зависят и от образованието на родителите

http://www.mediapool.bg/uchilishtnite-byudzheti-shte-zavisyat-i-ot-obrazovanieto-na-roditelite-news274565.html

Училищата, които обучават деца на родители с ниско образование, ще получават повече пари от бюджета. Средствата могат да се използват за увеличение на заплатите на персонала или за бонуси към възнагражденията. Те може да отиват и за преподавателите, които са включени в екипите за връщане на отпаднали ученици в клас, за заплата на социален работник, на помощник на учителя в проблемните паралелки, или за допълнителни часове по български, ако за голям процент от децата този език не е майчин. Това са част от промените в наредбата за финансиране на училищата и детските градини. Те се правят, за да се разпишат механизмите за разпределяне на допълнителни 90 млн. лева към парите за предучилищното и училищното образование за тази година. С тях се слага край и на делегираните бюджети, при които финансирането на училищата и детските градини зависеше само от броя на записаните в тях деца. Повече средства има и за училищата в отдалечени общини в региони като Северозапада, Родопите, Странджа-Сакар, както и за такива в малки погранични райони. На този критерий отговарят 112 общини, а допълнителното финансиране за тях ще зависи от броя на жителите и отдалечеността от град с над 100 000 души население или от областен център. Колкото по-малки и по-отдалечени са общините, толкова повече пари допълнително получават за всяко дете в училище или детска градина. Дава се възможност и за съществуването на паралелки с по-малко от минималния към момента брой деца, ако те са в училища с много ученици от уязвими групи. Причината е, че работата с тези деца е по-трудна и големия брой деца я прави недостатъчно ефективна, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Подобна възможност се дава и за професионалните гимназии, които обучават по определени от министерството професии, в които се очаква недостиг на кадри в следващите години. Районът има значение Измененията предвиждат училищата да получават различна по размер субсидия за обучението на един ученик в зависимост от допълнителни критерии. Общините, които покриват тези критерии, са разделени по групи и тези в най-неблагоприятни позиции ще получат най-много средства. Промените в делегираните бюджети бяха обявени още при приемането на Закона за държавния бюджет в края на миналата година. Затова и част от допълнителните средства вече се отразени в сумите, които те получават от държавата и които са записани в бюджета. Става въпрос за 55 млн. лева повече от парите за издръжка за миналата година. Други 35 млн. лева трябва да бъдат разпределени за обучение на деца от уязвими групи и на специалисти по приоритетни професии. Според образователния министър парите от бюджета за някои общини нарастват с до 30%. В други, като Ивайловград, ръстът е 16 - 17%. Само по критерия за отдалеченост и големина на общината допълнителните средства са средно около 12% за местните власти в най-неизгодни позиции. А в тази група влизат общини с население до 5000 души, чиито общински център е на над 100 км от град с население от над 100 000 души и над 16 км от областен град. По тези критерии се разпределят само училищата в уязвимите региони - Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните райони. Образованието на родителите Фактор за финансирането на училищата ще има и образованието на родителите на децата. Ако преобладават ученици, чиито родители са с основно или по-ниско образование, бюджетът на училището или детската градина трябва да е по-висок, предвиждат правилата. Най-голямо увеличение по този показател ще получат образователни институции, в които над 60% от децата са с родители с основно образование или в които над 50% от децата са от семейства с начално и по-ниско образование. В тези категории ще попаднат основно училища от райони с етнически малцинства и слабо икономическо развитие. Допълнителното финансиране за обучението на тези деца образователният министър оправда с това, че с тях се работи по-трудно, а и те са най-застрашени от отпадане от образователната система. За това и в такива училища ще е възможно да съществуват паралелки под определения минимум за брой деца. За класовете от І до ІV той е 16 ученици, а за по-горните класове - 18. Вълчев добави, че към момента не се предвижда минимален брой на децата в паралелка в тези училища, което на практика означава, че може да съществува и клас с двама души. Същото изключение ще се прави и за обучението по търсени на пазара на труда професии. За такива са определени 55 специалности от 12 професионални направления като машиностроене, металообработване и металургия, електротехника, енергетика, хранителни технологии, строителство, пътностроителна техника, стругарство и др. В същото време в новата наредба е записано, че бюджетите на училищата и детските градини ще зависят и от броя на паралелките или групите. Допълнителните средства - 90 млн. лева за цялата година, могат да се изразходват само за заплащане на учители или специалисти в образователните институции. Техните заплати ще нараснат с различни проценти за всяко училище. Това увеличение е извън вече повишените възнаграждения на преподавателите с 15% от септември миналата година.

Британската принцеса Юджини се сгоди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6675918

Британската принцеса Юджини се сгодиБританската принцеса Юджини се е сгодила за дългогодишния си приятел Джак Бруксбанк, съобщават Ройтерс и Би Би Си, позовавайки се на Бъкингамския дворец. 27-годишната внучка на кралица Елизабет Втора е осма поред за наследяване на британския престол. Юджини е по-малката от двете дъщери на херцозите на Йорк Андрю и Сара, предава БТА.

Пуснаха кръв на Роналдо, португалецът си направи селфи

https://offnews.bg//futbol/pusnaha-krav-na-ronaldo-portugaletcat-si-napravi-selfi-673349.html

Нападателят на Реал Мадрид Кристиано Роналдо преживя кошмарни мигове по време на мача от 20-ия кръг на Примера димисион срещу Депортиво Ла Коруня.

Португалецът получи удар в главата от крака на футболист на съперника в края на срещата, спечелена от "белия балет" със 7:1.

В резултат на удара Роналдо получи аркада, а лицето му се обля в кръв. Лекарският екип на Реал изведе Кристиано от терена, за да му окаже първа помощ, а при излизането си португалецът направи нещо, което изуми феновете.

Той поиска телефона на лекаря, за да си снима лицето и да види пораженията. Гледката никак не му хареса и на лицето му се изписа, че е разстроен.

Бивш служител на ГДБОП: Ако контрабандист работи без политически чадър, паметник да му издигнат

https://frognews.bg/inteviu/bivsh-slujitel-gdbop-ako-kontrabandist-raboti-bez-politicheski-chadar-pametnik-izdignat.html

Ако някой работи в контрабандата без политическа подкрепа три месеца, трябва да му издигнат паметник за пред целия свят. Това каза пред Фрог нюз Симеон Иванов, бивш служител на НСБОП в сферата на контрабандата с горива. Ето какво разказа той по повод изтритата информация от митническата информационна система БАЦИС:

Бивш служител на ГДБОП: Ако контрабандист работи без политически чадър, паметник да му издигнат

https://frognews.bg/novini/bivsh-slujitel-gdbop-ako-kontrabandist-raboti-bez-politicheski-chadar-pametnik-izdignat.html

Ако някой работи в контрабандата без политическа подкрепа три месеца, трябва да му издигнат паметник за пред целия свят. Това каза пред Фрог нюз Симеон Иванов, бивш служител на НСБОП в сферата на контрабандата с горива. Ето какво разказа той по повод изтритата информация от митническата информационна система БАЦИС:

Прокурор иска постоянен арест за 16-годишен измамник

http://dnes.dir.bg/news/postojanen-arest-16godishen-izmamnik-26801480

Районната прокуратура в Търговище привлече като обвиняем за участие като извършител в телефонна измама за 76 000 лева 16-годишния Никола Р.

Гранични полицаи откриха с газ-анализатор трима в товарен автомобил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675939

Гранични полицаи откриха с газ-анализатор трима в товарен автомобилНа 21 януари на ГКПП Капитан Петко войвода пристигнал за влизане в страната товарен автомобил „Рено“, превозващ бяла техника за Литва, с водач полски гражданин. При извършената от гранични полицаи проверка с газ-анализатор са отчетени завишени стойности на въглероден двуокис в товарната част. съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция "Гранична

Кралят на Australian Open беше изхвърлен от турнира

https://www.actualno.com/tennis/kraljat-na-australian-open-beshe-izhvyrlen-ot-turnira-news_655619.html

Завръщането на Новак Джокович на Australian Open не беше успешно. Още на осминафиналите бившият №1 в световната ранглиста и шесткратен шампион в Лебърн се сбогува с турнира, след като Хьон Чун го елиминира след шокираща победа в 3 сета - 7:6 (4), 7:5, 7:6 (3). Ноле, който лекуваше дълго време контузия, беше надигран от корееца, който има доста сходен стил с този на сърбина - страхотно покриване на основната линия и равностойно опасни удари и от форхенд, и от бекхенд. Двамата имаха сходни пок

"Модена" на Стойчев унижи шампиона и Соколов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6675799

"Модена" на Стойчев унижи шампиона и Соколов"Модена" спечели по категоричен начин дербито срещу "Кучине Лубе" от поредния кръг на италианската Суперлига. Воденият от Радостин Стойчев тим разби съперника с 3:0, въпреки че бе без две от основните си фигури Ървин Нгапет и Джулио Саби. Нгапет, който има проблеми с коленете, се появаваше за кратко на полето,

Кола се запали в движение пред Община Варна (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=367614

Кола гори на пътното платно пред Община Варна, видя репортер на Moreto.net. Водачи от други автомобили се опитват да загасят пламъците с личните си пожарогасители. В потушаването на пламъците се включиха и от сградата на администрацията.

32 турски бойни самолета са поразили 45 цели на кюрдите край Африн

http://www.cross.bg/afrin-kraii-armiya-1566020.html

/КРОСС/ На втория ден на операцията срещу Африн, обкръжен от турската армия, сухопътни части преминаха границата със Сирия, пише вестник „Ватан", цитиран от „Фокус". Подкрепяните от турската армия части на Свободната сирийска армия (ССА) влязоха на сирийска територия през района на Гюлбаба в провинция Килис. ССА превзема села край Африн и прогонва частите на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. По данни на турските въоръжени сили вчера 32 бойни самолети на ВВС са бомбардирали и унищожили общо 45 цели край Африн.  

Полицията в Перник задържа двама от издирваните за взривените банкомати

http://www.mediapool.bg/politsiyata-v-pernik-zadarzha-dvama-ot-izdirvanite-za-vzrivenite-bankomati-news274564.html

Пернишката полиция задържа двама от тримата бегълци, заподозрени за серията обири на банкомати в София и областта миналата година. Те бяха издирвани неотдавна при мащабна акция на МВР и военното министерство край село Боснек. По неофициална информация арестуваните са Тодор Богданов и Красимир Йорданов. Те са били засечени при рутинна проверка на автомобил в пернишкия квартал "Църква", съобщава БНР. След като са били спрени за проверка, двамата са опитали да избягат. Последвало е преследване, при което в крайна сметка те са заловени. Богданов и Йорданов успяха да избягат, след като взривиха банкомат в Сепарева баня, а МВР организира мащабна операция с дронове и хеликоптери за издирването им. За момента в неизвестност остава третият от групата – Кирил Микев.

Мелания, която не бърза да се хареса

http://clubz.bg/63228-melaniq_koqto_ne_byrza_da_se_haresa

Мелания Тръмп изглежда не проявява особен интерес към ролята на първа дама. Но тя не е единствената - много други не са изгаряли от желание да отидат в Белия дом.

Най-забележителното в досегашните изяви на Мелания Тръмп като първа дама на САЩ е отсъствието ѝ: минаха пет месеца, докато тя се премести от Ню Йорк в Белия дом - нечувано дълъг срок за съвременна първа дама.

Бившият модел рядко се появява на обществени места и още по-рядко се чува за нея. Макар да не е толкова популярна, колкото предшественичката й Мишел Обама, тя е далеч по-популярна от съпруга си. За нещастие на неговото републиканско правителство, тя изглежда не проявява особен интерес към използване на тази популярност, за да направи нещо съществено с позицията си.

Не е съвсем ясно какво е разумно да се очаква от една първа дама през 2018 г., предвид, че ролята ѝ не е добре определена, не е по нейно желание и - нещо забележително в момент, когато тя е разширена до работа на почти пълно работно време, подобна на политическа сурогация - но не е платена.

Това, което е ясно, е че Мелания - която посрещна победата на съпруга си със "сълзи, не не от радост" според книгата на Майкъл Улф "Огън и ярост", далеч не е единствената, проявявала антипатия към позицията.

Ролята на първа дама се е променила значително от времето, когато Марта Вашингтон е създала стереотипа, като редовно играела ролята на домакиня за високопоставени посетители и членове на Конгреса при президентството на Джордж Вашингтон. Тя обаче поставя и прецедент за недоволство от задълженията си, като споделя с племенница, че се чувства "по-скоро като затворничка на държавата, отколкото каквото и да е друго".

Дори в 19-и век, когато към първите дами са предявявани далеч по-малко очаквания от днес, много от тях, според историчката Джийн Х. Бейкър, биограф на първата дама, "не са били особено радостни от идеята, че ще отидат в Белия дом, само защото са казали "да" на съпрузите си".

Има сведения, че Луиза Адамс, родената в Лондон съпруга на Джон Куинси Адамс - единствената първа дама, освен Мелания, която е родена извън САЩ - е прекарала в Белия дом депресирана и тъпчеща се със шоколад. Повече от век по-късно

Елизабет Вирджиния "Бес" Труман отказва да даде пресконференция, защото, както се изразява, "не аз бях избрана. Нямам какво да кажа на обществото".
Но още в епохата на телевизията Бес вече е станала нещо като изключение в избягването на нарастващите задължения на първите дами. По това време Елинор Рузвелт е установила висока летва за това, на което са способни съпругите на президентите.

Други първи дами, като Лейди Бърд Джонсън със самостоятелната си експресна обиколка на 47 американски града, Джаки Кенеди с нейния иконичен статус и Хилари Клинтън, която открито се бореше за здравна реформа, промениха още повече ролята. Оттогава насам обществените изяви на съпругите в предизборни кампании и в Белия дом само ставаха по-важни за президентската стратегия, дори когато не бяха с толкова открито политическа насоченост.

В този смисъл Мелания се вписва ясно в традицията на най-ранните първи дами на САЩ, според Бейкър, която е написала книга за Мери Тод Линкълн.

"Живеем във време, когато по отношение на различни обществени политики се връщаме назад в сравнение с това, което искаме като прогресивно общество", каза тя. "И ми се струва, че първата дама Тръмп е отражение на това".

Днес позицията на първата дама може да бъде сред най-влиятелните в страната. Повече хора разпознават имената на първите дами, отколкото тези на вицепрезидентите, според неотдавнашни данни, публикувани от "Уайт хауз транзишън проджект", неправителствена организация, която предоставя информация на новия персонал на Белия дом.

Предшественичката на Мелания в Белия дом се възползва от това с немалък ефект, както Барак Обама напомни на американците в новия си разговор с Дейвид Летърман миналия петък.
"Едно от нещата, които Мишел разбра, в известна степен по-бързо от мен, беше, че част от способността ви да водите страната не е свързана със законите, правилниците, а се отнася до оформянето на начина на мислене, на културата, привличането на внимание", заяви бившият президент.

В края на управлението на съпруга си, Мишел беше една от най-популярните политически фигури в страната. Речта ѝ на Националната конференция на Демократическата партия беше споменавана в Туитър повече, отколкото тези на самите кандидат-президенти.

За разлика от нея, потенциалният впечатляващ политически дебют на Мелания на Националната конференция на Републиканската партия беше опетнен от разкритието, че части от речта ѝ изглежда са били копирани от реч, произнесена през 2008 г. от Мишел. Оттогава обществените й прояви са рядкост и изявленията й са толкова внимателно обработени, че получи прякора "Инстаграмската първа дама".

Мелания Тръмп на срещата на Г-7 получи много критики заради скъпата си връхна дреха от "Долче и Габана".

Когато Мелания направи изявление, то често е зле премислено. Да вземем за пример публичния ѝ сблъсък с първата съпруга на Тръмп, Ивана, по въпроса коя е истинската първа дама - или кампанията й за премахването на тормоза в интернет, която привлече остри критики, защото (предвид че съпругът й има репутацията на "най-влиятелния трол на света"), беше сметната за неуместна.

Неотдавна тя публикува туит, отбелязващ Деня на Мартин Лутър Кинг, заявявайки, че "за мен е чест да бъда първа дама на страна, която постоянно се стреми към равенство и справедливост за всички". Това ѝ навлече аналогични критики, заради усещането, че се опитва да прикрие истината за Тръмп и действията на неговото правителство.

Въпреки това тя не трябва да бъде държана отговорна за грешните решения на съпруга си, смята Лорън А. Райт, авторка на книгата "От името на президента: президентските съпруги и съвременната комуникационна стратегия на Белия дом". Нито трябва да пренебрегваме начините, по които тя избягва неотдавнашните установени практики.

За разлика от други съвременни първи дами, които са взели отпуска от платени работни места, за да се заемат с работа, която не са избирали и за която не им плащат, Мелания изглежда не бърза да се хареса на никого.

"В известен смисъл тя избягва натиска, оказван над тези първи дами да бъдат помощници на съпрузите си", каза Райт, добавяйки: "Ако погледнем по този начин, Мелания е също толкова модерна първа дама, колкото първите дами, които сме виждали - просто е много различна".

26 юни 2017 г. Посещение на индийския премиер Нарендра Моди в Белия дом. Първата дама Мелания изглежда, както обикновено, леко дистанцирана.

Неотдавнашните съобщения за назначения - Мелания е наела директори на политиката и операциите, както и помощник по комуникациите за нейния пресотдел в Източното крило - може наистина да показват преход към по-голяма активност в ролята на първа дама, макар че идеята, че тя може да противоречи публично на съпруга си по политически въпроси със сигурност е фантазия.

Всъщност, главният урок от година неоснователни надежди на либералите към дъщерята на Тръмп, Иванка, изглежда е, че макар че тя се оказа мощно средство за печелене на обществени симпатии за него, политическите разговори на Тръмп вървят само в една посока: неговата.

Материалът е публикуван в "Гардиън". Преводът е на БТА. Заглавието е на Клуб Z.

 

Традициите не са това, което бяха

https://offnews.bg//mama-nindzha/traditciite-ne-sa-tova-koeto-biaha-671943.html

Автор: Анелия Икономова Спомням си баба ми – корава, съсухрена, мъничка - най-безстрашният човек, когото съм познавала. Когато бях малка, задължително празнувахме Коледа на село, при нея. Останала вдовица съвсем млада, с две бебета на ръце, тази жена не познаваше думи като „не мога“, не познаваше безнадеждността, пазеше свирепо вярата и следеше за спазването на традициите до последния детайл.Помня, че седяхме на земята върху слама, покрита от черги, тъкани от моята прабаба. Помня също суетнята на жените около приготвянето на храната, смирените усмивки на мъжете, докато пийват греяна ракия. И нетърпението на децата за скъпоценната пара.Всички сядахме в кръг. Най-възрастният…

Образователното министерство няма да се меси по казуса с Медицинския университет

http://www.mediapool.bg/obrazovatelnoto-ministerstvo-nyama-da-se-mesi-po-kazusa-s-meditsinskiya-universitet-news274563.html

За Медицинския университет-София трябва да оставим институциите и органите, които работят, да си довършат работата, и те ще дадат повече информация по случая. Така министърът на образованието Класимир Въчлев коментира акцията на МВР и ДАНС във висшето училище през миналата седмица. По неофициална информация тя е заради фиктивен прием на студенти от страни извън ЕС. Вълчев допълни, че в образователното ведомство не е правило проверка във висшето училище от 2016 г., когато беше отстранен и тогавашният ректор Ваньо Митев, срещу когото има и обвинение и за незаконен прием на студенти. Мотивът да не се правят нови проверки, е че тогавашната била достатъчно всеобхватна, а нередностите - отстранени. "Междувременно, не сме получавали сигнали", заяви министър Вълчев за новата ситуация в Медицинския университет в София. Според него няма основание за прекратяване на акредитацията на висшето училище към момента. Той уточни, че след като се запознае с конкретните факти от разследването за Медицинския университет, тогава ще ги коментира. Рискувам сега да не бъде точен, посочи министър Вълчев. Вълчев обясни още, че има политически консенсус за приемане на Закона за академичния състав, който беше приет на първо четене през лятото и все още не е имало нито едно заседание на образователната комисия в парламента на второ четене. Според министъра през това време текстовете се гледали на ниво работна група, дискутирани са със Съвет на ректорите и отделните висши училища. Според образователното министерство до пролетта законът ще е приет окончателно. Според закона академичното израстване трябва да става на базата на минимални задължителни изисквания. Това трябва да спре безконтролното роене на доценти и професори, което е факт откакто висшите училища сами определят как да се получават научните звания.

Ловно куче отстреля стопанина си в Русия

http://www.cross.bg/lovno-bili-suobshtava-1566019.html

/КРОСС/ Ловно куче е застреляло стопанина си по време на лов в южната част Русия, съобщава The Moscow Times, цитиран от news.bg. Инцидентът е станал, когато едно от двете му кучета е стъпило на спусъка на ловна пушка. "Спусъкът вероятно е бил изтеглен, когато животните са били преместени от превозното средство. Кучетата са скочили на човека", след като са били извадени от колата, коментират регионални следователи. Те съобщават, че 64-годишният ловец е починала от рани в стомаха на пътя към болницата, а регионални медии информират, че мъжът е починал един час след хоспитализацията. "Жертвата успя да съобщи на медиците обстоятелствата довели до смъртта му", съобщава "Взгляд-инфо".  

Гонят Бербатов от Индия?

https://offnews.bg//futbol/goniat-berbatov-ot-india-673348.html

Ръководството на индийския Керала Бластърс обмисля да освободи Димитър Бербатов, съобщава изданието "Sportskeeda", цитирано от bTV.

Според местното издание от управата на клуба са насрочили за по-късно през седмицата среща с бившия играч на Манчестър Юнайтед, за да решат въпроса за бъдещето му в отбора.

Керала започна сезона с големи очаквания, като в състава, освен Бербатов, бяха привлечени друг бивш футболист на "червените дяволи" Уес Браун, както и най-добрия реализатор в индийската Суперлига Иън Хюм, а за старши треньор бе назначен бившият асистент на Сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юнайтед Рене Мюленстийн.

След слабо начало на кампанията Мюленстийн беше заменен с Дейвид Джеймс, но само с три победи в 12 мача Керала заема седмото място от десет отбора в лигата.

Бербатов, който в момента е контузен, пък взе участие в едва шест срещи заради различни травми, в които не оправда високите очаквания, които имаше към него.

Керала обмисля да прекрати договора на българина, за да може да привлече на негово място друга чуждестранна звезда през януарския трансферен прозорец.

Живко Георгиев пред „Фрог нюз”: Румен Радев не допусна гафове и личностна деформация

https://frognews.bg/politika/jivko-georgiev-pred-frog-niuz-rumen-radev-dopusna-gafove-lichnostna-deformatsiia.html

Какво успя и не успя да направи за една година президентът Румен Радев? Социологът Живко Георгиев коментира пред „Фрог нюз”

НАТО: Операцията на Турция срещу кюрдите в Сирия е самоотбрана

https://www.actualno.com/asia/nato-operacijata-na-turcija-sreshtu-kurdite-v-sirija-e-samootbrana-news_655614.html

За НАТО операцията на Турция срещу сирийските кюрди е самоотбрана и отговор на терористична заплаха. Това заяви източник от щаб квартирата на пакта в Брюксел. Алиансът отбелязва и необходимостта Анкара да спазва пропорционалност в действията си. „Турция се намира във взривоопасен регион и пострада значително от тероризма. Всички страни имат право на самоотбрана, но е много важно това да се прави по пропорционален и балансиран начин”, заяви източникът, предаде БГНЕС.

СЕМ се заема със сигнала за Емил Кошлуков

http://clubz.bg/63227-sem_se_zaema_sys_signala_za_emil_koshlukov

Снимки за галерии Емил Кошлуков Протест Тв 7 3

Съветът за електронни медии (СЕМ) се заема със сигнала от предаването "Денят започва с култура" срещу програмния директор на БНТ Емил Кошлуков. До СЕМ е изпратено и писмо, подписано от видни интелектуалци и публични личности като проф. Александър Кьосев, Александрина Пендачанска, Мануела Малеева и др., които се противопоставят на опитите да бъде променяно предаването чрез натиск от Кошлуков, защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура".

Писмото е изпратено и до омбудсмана на телевизията Иван Такев. Пред Club Z той заяви, че е изпратил официален отговор на проф. Кьосев, след обмяната на мнения между двамата, направена преди ден в социалните мрежи. В отговора си Такев заявява, че е необходим широк дебат за ролята й на обществена медия и начините за финансиране и изобщо каква БНТ ни е нужна. 

Ето пълния текст на писмото:

"Уважаеми господин Кьосев.
Драги Сашо.
След като разменихме позиции в социалните мрежи,и както ти обещах, още днес да ти върна официален отговор по повод на изразените от теб тревоги за съдбата на предаването "Денят започва с култура"! Ще повторя позицията си, че мнението ми за предаването "Денят започва с култура" по нищо не се различава от твоето и на редица други зрители, които ми писаха. Пак ще повторя,че аз високо ценя качествата и усилията на моите уважавани колеги в мисията им на просветители. Странното за мен беше, когато прочетох писмото ти във ФБ, че липсва тяхната позиция  и аз, уверявам те, не знаех никакви подробности за срещите им с програмния и генералния директор и за съдържанието на разговорите им. Днес нещата се изясниха. Има декларация на колегите, изявления на Програмния и Генералния Директор на БНТ, с проблема е запознат и СЕМ! Аз вярвам на  изявленията на Ген. директор К. Каменаров, цитирам "Няма никакъв вариант това предаване да бъде убивано,потъпквано и мачкано", защото от практиката си знае,че грубото администриране и намесата в редакционната независимост водят до катастрофа. Това е и моето разбиране, не само защото съм Омбудсман на БНТ, но и защото в моята  практика на журналист в БНТ съм ставал жертва на такъв административен произвол. Но случилото се с "Денят започва с култура" поставя отново на дневен ред един основополагащ въпрос - за ролята и принципите на Обществената национална телевизия, каквато е БНТ! Тя продължава да съществува и да се гърчи в "прокрустовото ложе" на остарял и неадекватен на времето закон/ЗТР/, най-вече, в частта за финансирането й! И мисля, че твоята и другата обществена енергия трябва да бъдат насочени натам, да се отвори широк обществен дебат каква БНТ ни е нужна и как тя отговаря на характеристиките на национален обществен оператор!

Докато това не се случи и проблемът с финансирането не се реши, така както е в редица други европейски страни, ще има рецидиви на командно администриране! Готов съм да се включа и активно да участвам в подобен дебат.Отварям една скоба, за да ти кажа, че в редицата писма, които получих има и доста разумни предложения към колегите ми от предаването за неговото обогатяване чрез разтварянето на ветрилото и обогатяването на палитрата от творци на изкуството и културата!Принципите на една обществена телевизия са да информира, образова и забавлява! БНТ ще продължава да произвежда и разпространява формати , утвърждаващи постиженията на българската и световната култура. Надявам се, че отговорът ми е дал отговор на твоите тревоги. Ако смяташ, че той е недостатъчен, готов съм да продължим нашата кореспонденция. С най-добри чувства и пожелания.
Иван Такев. Омбудсман на БНТ

"Като чуя култура и се хващам за кобура..." Крилатата фраза от времената на нацистка Германия се съживява днес. Снимка: Костадин Кокаланов

"Мнението ми за качеството на предаването не се различава от твоето и на редица други зрители, високо ценя и качествата на колегите, които го правят. Получих и много разумни предложения към създателите на предаването да разширят ветрилото от теми и гости". 

Коментарите заради натиска, оказван от програмния директор на БНТ Кошлуков, не спират. 

В БНТ върви процес на овладяване от страна на същите олигархични интереси, които подчиниха почти изцяло печатните медии, разпростряха се върху голяма част от електронните медии и организират преследване над независими медии. БНТ е обществена телевизия. Да започва денят с култура в БНТ е важно в едно общество, в което денят твърде често започва с клюки, с интриги, с чалга и с конфликти по най-различни поводи. Гонитбата на рейтинг с култура е проблемно. Истинската култура се случва в средата на вдъхновени малцинства, а масовата култура преследва масова екзалтация. Една комерсиална телевизия може да си позволи предимно масова култура - за да печелят нейните собственици. Толкова по-важно е една обществена телевизия да се обърне с лице към дълбоките, истинските, вечните културни стойности за да ги предаде напред. Но аз не съм сигурен дали проблемите се изчерпват с рейтинги, или по-скоро рейтингите се ползват за оправдание на настъпваща цензура. В БНТ има гости, които не са добре дошли за медийния монопол на олигархията. Затова изборът там се ориентира към неблагоприятна за обществото дилема - или беззъби журналисти, или свалени от екран предавания, заяви политологът Огнян Минчев.

Политологът Даниел Смилов също не подмина темата.

Защо г-н Бареков не е в БНТ? Защо само малка част от екипа барековци е на ръководни постове в БНТ? Докога отсъствието на такъв ценен журналист, политик и меринджей ще влече БНТ надолу? Щом е решено БНТ да стане ТВ7, редно е г-н евродепутатът Бареков да води сутрешния блок и политиката на националната телевизия! Вярно е, че г-н Кошлуков не отстъпва много на г-н Бареков, но народът го е казал: ако ще е гарга, да е рошава.

"СЕМ ще действа според своите правомощия, като подчертавам, че за нас основен принцип е да се спази правата на словото и ненамесата в редакционната политика на която и да е медия. Поради стечение на обстоятелствата утре имаме среща с ръководството на БНТ по друг повод - тригодишната програма на генералния директор Константин Каменаров. Но обект на коментар, разбира се, ще бъде и казусът с предаването, очакваме да ни запознаят изчерпателно какви мерки ще предприемат, защото това е до голяма степен вътрешен проблем на телевизията", каза членът на СЕМ София Владимирова пред онлайн изданието Dir.bg.

Тя заяви, че сигналът до СЕМ ще бъде разгледан и ако експертите установят, че наистина има нарушения на Закона за радиото и телевизията, то тогава ще се реши и как БНТ може да бъде санкционирана.

Сирия рекламира опустошените Алепо и Палмива за туризъм

http://econ.bg/Новини/Сирия-рекламира-опустошените-Алепо-и-Палмива-за-туризъм_l.a_i.756687_at.1.html

Сирийските градове Алепо и Палмира, които бяха опустошени от Ислямска държава, се рекламират от сирийското правителство за туризъм. Това се случи по...

Хьон Чун прекърши надеждите на Джокович за седма титла в Мелбърн

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/22/3116367_hyon_chun_prekurshi_nadejdite_na_djokovich_za_sedma/?ref=rss


Шампионът от младежките финали на АТП Хьон Чун сложи край на надеждите на Новак Джокович за триумфално завръщане на корта. 21-годишният кореец победи рекордьора по титли от Australian Open със 7:6 (4), 7:5, 7:6 (3) и се класира за първия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.<br /><br />Въпреки че двубоят приключи в три сета, Чун и Джокович сътвориха един от най-зрелищните мачове от началото на турнира. Битката на "Маргарет Корт" продължи 3.21 часа и предложи...

Работодателите: Държавната енергетика да се листва на борсата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675855

Работодателите: Държавната енергетика да се листва на борсатаДържавните енергийни компании да се листват на борсата, защото не се управляват добре, това заявиха работодателите, които представиха приоритетите си за тази година. Въпреки че енергетиката бе трета поред в списъка им с приоритети, най-острите думи бяха за нея. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви,

СЕМ: Ще проверим нарушава ли се свободата на словото в БНТ

http://dnes.dir.bg/news/bnt-sem-emil-koshlukov-26800860

Съветът за електронни медии (СЕМ) e получил сигнала от предаването "Денят започва с култура" срещу програмния директор на БНТ Емил Кошлуков и се заема с него.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване