Кошлуков: Карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали

http://www.transmedia.bg/2018/01/22/%d0%ba%d0%be%d1%88%d0%bb%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bc-%d0%bd%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d1%8f%d1%82-%d0%bf/

Скандалът около предаването „Денят започва с култура“ накара програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков да публикува в профила си във Фейсбук своето разбиране за това каква трябва да бъде обществената телевизия и какви да са нейните цели и задачи.

Писмото съдържа 14 точки.

 

Кошлуков пояснява, че пише това, защото видял, че „някои хора се вълнуват много от обществената телевизия“. По думите му, той карал „някои хора да работят повече, отколкото са свикнали“. Всичко това , защото българската общствена телевизия била с нисък рейтинг за разлика обществените телевизии в чужбина, които имали висок рейтинг. „Твърдо убеден съм, че продукциите на БНТ1 могат да станат още по-популярни и обичани“, казва той.

 

Повод за реакцията е публикация в сайта „Клуб Z“ за това, че Кошлуков подготвя промени в съдържанието, с която да се застъпи повече лайфстайл тематиката и да се повиши рейтингът на предаването. Публикацията предизвика сериозен обществен отзвук.

 

Новият програмен директор смята, че ако телевизията се гледа „от шепа хора“, тя не изпълнява обществената си функция, а белег за добро предаване според него е наличието на зрители.

 

„Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена, или е нарушен законът по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз, в качеството си на директор“, пише Кошлуков.

 

Той уверява, че като е поел да бъде водещ на предаването „Още от деня“ с това е дава пример на колегите си за работоспособност. „Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване“, пише Кошлуков, който доскоро водеше предаване в свързваната с ДПС депутата Делян Пеевски телевизия „Канал 3“.

 

Ето какво написа Кошлуков във Фейсбук:

 

Понеже гледам, че някои хора силно се вълнуват от обществена телевизия, нейните цели и задачи:

 

  1. Обществената телевизия е именно това, телевизия на обществото. Не е на ръководството, нито на водещите, нито на служителите. Още по-малко на една партия. Тя защитава обществения интерес.
    2. Нейните задачи, цели и функции са описани ясно в закона, особено в чл. 6. Ако някой смята, че може да ги определи по-добре, да влезе в парламента, да напише нов закон и да го приеме. Засега действа този.
    3. За да изпълни своята мисия, обществената телевизия трябва да е отново именно това, телевизия. Ако те гледат една шепа хора, как точно изпълняваш ролята си?
    4. Обществените телевизии имат висок рейтинг в цяла Европа. Достатъчно е да видите френската, италианската, британската, сръбската и т. н. Просто когато имаш добри предавания, имаш и зрители.
    5. БНТ има добри предавания, качествени журналисти и производство, постига и добри резултати. Не винаги, но постига. Нашата цел е да станат още по-добри.
    6. Обсъжданията на продукциите, тяхната промяна и подобрение, структурно, съдържателно и програмно, е наша задача. Ние го правим в телевизията, всекидневно. Анализираме данните, следим конкуренцията, проучваме опита на другите по света.
    7. Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения.
    8. Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена, или е нарушен закона по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз, в качеството си на директор.
    9. БНТ е длъжна да осигурява плурализъм на мненията, както и на гледните точки. Именно затова е важно хората да знаят кой какъв е, когато говори от ефира на БНТ. Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие.
    10. Ако имаме проблеми в БНТ, аз вярвам, че трябва да ги решаваме, не да се оправдаваме, че не можем. Нито пък смятам, че дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове.
    11. Твърдо убеден съм, че продукциите на БНТ1 могат да станат още по-популярни и обичани от много хора. Това е моя цел и задача.
    12. Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече.
    13. Видях призива на едни политици, които зоват да си върнат БНТ. Не знаех, че е била тяхна. Но знам, че вече няма да е на нито една партийна централа, колкото и да не им се вярва. БНТ ще бъде обществена телевизия.
    14. Надявам се и да бъде гледаема и качествена, каквато тя е била почти винаги. Ще се опитваме да я направим още по-добра, с помощта на нашите зрители.

КНСБ: Никой в България не може да каже колко са неизплатените заплати

http://econ.bg/Новини/КНСБ-Никой-в-България-не-може-да-каже-колко-са-неизплатените-заплати_l.a_i.756666_at.1.html

Никой в България не може да каже колко са неизплатените заплати. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов в интервю за предаването „Преди...

Указите за българско гражданство. Отговорите на Президентството

http://www.eurochicago.com/2018/01/otg3/

В отговора на първия въпрос се казва, че за периода от 22 януари 2017 г. до 31 декември 2017 г. вицепрезидентът на Р. България Илияна Йотова е подписала 60 укази за придобиване на българско гражданство "от 3380 лица". Какво значи това "от 3380 лица", не е ясно. Защото в отговора от Министерството на правосъдието се казва, че от 4 май 2017 г. (откогато е началото на мандата на Цецка Цачева като министър на правосъдието) до края на годината са били предложени за издаване на укази за българско гражданство молбите на 4742 души.

Профилът на президента може да е пострадал от фишинг измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675339

Профилът на президента може да е пострадал от фишинг измамаНямаме достатъчно информация, че профилът на президента Румен Радев е бил хакнат. По всяка вероятност става въпрос за типичен случай на отнемане на права върху профила, но не в чистия вид хакерство, за което сме чували досега, заяви в пред Нова тв експертът по киберсигурност Спас Иванов. На страницата на президента се е появила публикация на

165 машини почистват София

https://www.actualno.com/sofia/165-mashini-pochistvat-sofija-news_655525.html

В София във връзка с валежите от сняг 165 машини, специализирана техника, цяла нощ извършва обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 района на територията на Столична община, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Приоритетно се обработват всички улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, основи улици в районите, както и общински пътища и Южната дъга на околовръстен път. Работата по почистване на снега не е спирала през нощта и продължава до към, 05:30 часа включите

Арестуваха двама от издирваните за взрива на банкомат в Сапарева баня

https://frognews.bg/novini/arestuvaha-dvama-izdirvanite-vzriva-bankomat-sapareva-bania.html

Задържани са двама от тримата издирвани за взрива на банкомат в Сапарева баня през ноември миналата година.

От 5 години има проблеми с БАЦИС

http://www.cross.bg/sistemata-delchev-batzis-1565991.html

/КРОСС/ Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. В студиото на „Тази сутрин" по БТВ той посочи, че само за 6 месеца от системата са изчезнали около 300 000 транзакции. Това са стотици милиони левове. Темата стана актуална покрай вота на недоверие срещу правителството. Именно на проблемите в системата на БАЦИС, които са били засекретени в доклад на ДАНС БСП базира и част от обвиненията си към управляващите от ГЕРБ в корупция. Точно поради тази причина от левицата поискаха разсекретяване на доклада, което вече бе прието. „За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години", посочи Делчев. Той допълни, че приетата с недостатъци система е струвала на икономическите оператори 150 млн. лв., а след това и още пари в хода на нагаждането на системата. „Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата", допълни шефът на Българската петролна и газова асоциация. По думите му ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите

Федерер стигна четвъртфиналите в Мелбърн без загубен сет

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/22/3116236_federer_stigna_chetvurtfinalite_v_melburn_bez_zaguben/?ref=rss


Роджър Федерер не загуби нито един сет по пътя към четвъртфиналите на Australian Open. Петкратният шампион в Мелбърн продължи убедително защитата на титлата от 2017 г. след безапелационен успех срещу една от изненадите на турнира - Мартон Фучович от Унгария.<br /><br />Федерер победи 80-ия в световната ранглиста с 6:4, 7:6 (3), 6:2 за 2.01 часа. В предишните си три мача 36-годишният швейцарец даде десе гейма на Аляж Бедене (Словения), 14 на Ян-Ленард Щруф (Германия) и 11 на Ришар...

Вандал потроши витрините на златар, пицария и офис

http://dnes.dir.bg/news/burgas-vandalshtina-vitrini-26800041

Вандал потроши витрините на златарско ателие, пицария, офис на фирма и лек автомобил, паркиран в центъра на Бургас.

Хлябът поскъпва заради новата цена на промишления ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675338

Хлябът поскъпва заради новата цена на промишления токПоскъпване на хранителни продукти, други изделия и стоки заради новата по-висока цена на промишления ток очакват производители. Причината е повишението на цената на промишления ток с от 30 до 60%, стана ясно в рубриката "Чети етикета" по bTV. Според прогнозите увеличението на цената на месните продукти ще е с 5%, при олиото - 4,2%,

Преписките за българско гражданство. Отговорите на Министерство на правосъдието

http://www.eurochicago.com/2018/01/otgovor2/

В справката пише, че за периода 4.05.2017 г. до 29.12.2017 г. в Дирекция "Българско гражданство" към Министерство на правосъдието са постъпили 10 811 молби за промяна на гражданството. От тях 3143 преписки са били подадени по консулски път. За същия период в дирекция "Българско гражданство" към Министерство на правосъдието са били проведени 7988 интервюта.  От началото на мандата на Цецка Цачева като министър на правосъдието до 29.12.2017 г. са били одобрени от Съвета по гражданството и предложени за издаване на указ за българско гражданство молбите на 4742 души.

В Япония се проведе първото евакуационно учение от Втората световна война насам

https://www.actualno.com/asia/v-japonija-se-provede-pyrvoto-evakuacionno-uchenie-ot-vtorata-svetovna-vojna-nasam-news_655528.html

Стотици жители на токийския квартал Бункьо участваха в първото евакуационно учение в страната срещу военна атака от Втората световна война насам. И докато населението на вечно разтърсваната от земетресения Япония е свикнало с противопожарните учения и евакуационните планове в случай на природни бедствия, това за тях бе новост. Защото сценарият предполагаше възможността от изстрелване на балистична ракета от КНДР, която да прелети над територията на Япония, предаде БГНЕС. Така в уречения час по

Взривиха златарско ателие в Бургас

https://frognews.bg/kriminalno/vzriviha-zlatarsko-atelie-burgas.html

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас. Сигналът е подаден тази нощ.

Взривиха златарско ателие в Бургас

https://frognews.bg/novini/vzriviha-zlatarsko-atelie-burgas.html

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас. Сигналът е подаден тази нощ.

120 г. от рождението на кинорежисьора Сергей Айзенщайн

https://www.actualno.com/cinema/120-g-ot-rojdenieto-na-kinorejisiora-sergej-ajzenshtajn-news_655537.html

Google създаде Doodle (Драскулка) в чест на 120-годишнина от рождението на кинорежисьора и кинокритика Сергей Михайлович Айзенщайн. Той е роден на 22 януари 1898 година в Рига, тогава част от Руската империя, в семейство от средната класа. През 1920 г. се премества в Москва и започва кариерата си в театъра. През април 1930 г. "Парамаунт Пикчърс" му предлагат възможност да снима филм в Съединените щати. Той приема краткосрочен договор за 100 000 долара и пристига в Холивуд през май 19

Удостоверенията на български произход. Отговорите на ДАБЧ

http://www.eurochicago.com/2018/01/dabch-zdoi/

На 15 януари 2018 г. Държавната агенция за българите в чужбина изпрати отговор на заявление за Достъп до обществена информация, подадено от нашето издание до председателя на Агенцията Петър Харалампиев още преди коледните празници миналата година. Заявления по същата тема - за доказването на български произход и даването на българско гражданство бяха изпратени и до министъра на правосъдието Цецка Цацева, както и до вицепрезидента Илияна Йотова. Техните отговори, получени своевременно, може да се видят тук и тук. Факсимиле от отговора, получен от ДАБЧ и подписан от г-н Петър Харалампиев, може да се види по-долу в тази публикация. Въпросите към председателя на ДАБЧ бяха следните...

Протест пред БНТ иска оставка на Кошлуков

https://offnews.bg//medii/protest-pred-bnt-iska-ostavka-na-koshlukov-673316.html

За днес от 11,30 часа пред БНТ на столичната ул. "Сан Стефано" е насрочен протест с искане на оставка на програмния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков.

До скандала се стигна след като новият началник дал ултиматум на предаването "Денят започва с култура" да вдигне рейтинга си в срок от две седмици или екипът ще бъде сменен.

В защита на предаването и екипа му се обявиха редица обществени личности, а в социалните мрежи бе организиран протеста срещу Кошлуков, който се изявява и като тв водещ на предаването "Още от деня" след като Аделина Радева напусна БНТ в посока сутрешния блок на Нова телевизия.

Ето и призива за протеста във фейсбук:

Назначеният по поръча на управляващите нов програмен директор на БНТ Емил Кошлуков си позволи да налага политика на цензура и опошляване на единственото предаване със свободни дискусии по БНТ1 "Денят започва с култура"! Нека да се обявим против напора на мафията да завладее обществената медия чрез лакея на Пеевски, Борисов и Доган! Нека като гражданско общество да застанем в понеделник по обед пред сградата на обществената телевизия БНТ и да поискаме оставката на Емил Кошлуков!

“Денят започва с култура”: Кошлуков се меси в избора ни на теми и гости

http://www.transmedia.bg/2018/01/22/%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d1%81-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%88%d0%bb%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%81/

Екипът на предаването „Денят започва с култура“ обяви, че е подложен на натиск от програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков, и че са давани указания какви въпроси да бъдат задавани и как да бъдат представяни определени гости. Позицията на предаването беше прочетена от водещите в началото на днешното предаване и е публикувана във профила на предаването във Фейсбук.

В неделя се разбра, че новият програмен директор на БНТ1 е замислил промени в предаването за култура, така че то да се преориентира към лайфстайл тематиката, като от екипа е изискано за две седмици рейтингът на „Деня с култура“ да бъде удвоен. Срещу това вече реагираха редица учени, творци, преподаватели, журналисти, а в отговор Емил Кошлуков коментира, че кара хората да работят повече, отколкото са свикнали.

Ето и пълната позиция на екипна на предаването:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората.

Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков.

Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че

„Денят започва с култура“ ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Венцислав Ангелов - Чикагото: Не се укривам, службите ни знаят къде съм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675333

Венцислав Ангелов - Чикагото: Не се укривам, службите ни знаят къде съм„Аз не се укривам. Аз съм локализиран от местните служби в Испания. Нашите служби знаят къде се намирам", каза за Нова тв от Валенсия Венцислав Ангелов, известен като Чикагото. Издирваният от българското правосъдие сам се обозначи в писмо, в което приканя институциите да си свършат работата и да го върнат в България, за да излежи присъдата си.

Арестувани са двама от издирваните за взрива на банкомат в Сапарева баня

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/22/3116239_arestuvani_sa_dvama_ot_izdirvanite_za_vzriva_na/?ref=rss


Задържани са двама от тримата издирвани за взрива на банкомат в Сапарева баня през ноември миналата година, съобщи Би Ти Ви.<br /><br />На 9 ноември край пернишкото село Боснек се проведе безпрецедентна полицейска акция с хеликоптери и специализирани сили за залавянето на извършителите на взрива. Операцията бе ръководена от главния секретар на МВР Младен Маринов. Един мъж бе задържан, но други трима успяха да избягат и се укриваха досега, като бяха обявени за общодържавно...

Закъсалите осем младежи в преспите са спасени

http://www.mediapool.bg/zakasalite-osem-mladezhi-v-prespite-sa-spaseni-news274550.html

Техника на пътната агенция е успяла да извади от преспите закъсалите осем младежи на пътя между връх Бузлуджа и връх Шипка, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Въпреки забраната за пътуване, младежите тръгнали с два автомобила към хижа "Тинтява", но заседнали в преспите на около километър след връх Бузлуджа в посока връх Шипка. Подали сигнал около 3:30 часа на тел. 112 за бедствие. Веднага е била сформирана спасителна група. С помощта на специализирана техника на пътната агенция и два противопожарни автомобила бедстващите са спасени. Транспортирани са до Казанлък живи и здрави. С предприемането на неразумни действия младежите са поставили под опасност не само собствения си живот, но и живота на спасителните екипи, се казва в съобщението на пътната агенция. По този начин се затрудняват работата на пътните дружества, защото се изразходва финансов ресурс, предвиден да се използва за поддържане на пътната мрежа, се казва още в съобщението АПИ. Пътната агенция апелира гражданите за отговорно поведение и спазване на въведените ограничения на движението особено във високопланинските райони. <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/1GNhle_MS7k?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Осем души са блокирани от преспите в Стара планина

http://www.mediapool.bg/osem-dushi-sa-blokirani-ot-prespite-v-stara-planina-news274550.html

Осем души са блокирани от виелицата в Стара планина в понеделник рано сутринта. Бурята ги е хванала по пътя между връх Шипка и връх Бузлуджа. Те са пътували към хижа Теменуга, съобщава БГНЕС. Сигналът за бедстващите в Балкана е подаден 3.30 часа. Сформирана е спасителна група, която със специализирана техника ще опита да стигне до хората. Хората се намират близо до хижата. Сред тях няма деца. Закъсалите имат гориво в автомобилите, имат мобилни телефони и батерии. Един противопожарен автомобил е тръгнал към тях, но не е успял да стигне.

Травмай и микробус се удариха в столицата, 9 души пострадаха

http://www.cross.bg/dyshi-krustovishteto-prestzentura-1565990.html

/КРОСС/ Към 7.30 часа микробус и трамвай са се ударили на кръстовището на булевардите „Никола Петков" и „Цар Борис III" в София, съобщава "Фокус", като се позовава на информация от пресцентъра на МВР. Общо  девет души бяха ранени при катастрофата, уточнява БНТ. Двама от пострадалите са мъже, на 40 г. и 49 г., и са откарани във ВМА за преглед, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Останалите 7 души са в "Пирогов" и също се преглеждат. Движението в района на кръстовището временно е затруднено и се регулира от патрул.

Светът на Тони, Страшко, Косьо и Яница, който ухае на кафе и домашни бисквитки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6666021

Светът на Тони, Страшко, Косьо и Яница, който ухае на кафе и домашни бисквиткиКогато ми отваря вратата на дома им, първото, което ми идва да й кажа е: “Малката, вашите вкъщи ли са?” Слабичка, спортно облечена, русолява, с небрежно прихваната на тила коса и широко усмихната,Тони прилича на тийнейджърка. Досещам се, че всъщност тя е едната основна половина от семейство Антония и Страхил Кюлюмови само, защото съм наясно,

Борисов стана официално мост на ЕС към Турция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6674932

Борисов стана официално мост на ЕС към Турция  Меркел пък го награди с категорична подкрепаза Шенген и показа защо все още е най-влиятелната жена в света ВСИЧКИ сме parlez-vous francais. С тази реплика премиерът Бойко Борисов посрещна през август във Варна френския президент Еманюел Макрон. Оттогава не беше ходил да посреща никого лично на летището.

Борисов обещал пари за ремонт на язовир и "Атака" вече няма претенции

https://www.actualno.com/politics/borisov-obeshtal-pari-za-remont-na-jazovir-i-ataka-veche-njama-pretencii-news_655531.html

Не отказвам абсолютно нищо. Това обяви управителят на София-област Илиан Тодоров, добавяйки, че управлението на язовир "Бели Искър" е в ръцете на регионалното министерство (МРРБ). Именно заради този случай лидерът на "Атака" Волен Сидеров намекна, че може да не гласува с "не" на вота на недоверие, който ще се дебатира тази седмица в парламента. Не смятам, че вотът на недоверие е по-голям от живота на българите. Имаше административен произвол няколко месеца, може би

Макрон посреща 140 бизнес лидери в опит да привлече инвестиции

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/22/3116238_makron_posreshta_140_biznes_lideri_v_opit_da_privleche/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон ще приеме днес 140 ръководители на компании във Версай в опит да ги убеди да инвестират и най-вече да наемат служители във Франция, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Макрон ще представи промените, които правителството му направи във френския данъчен кодекс и трудовото законодателство. Целта му е да привлече чуждестранните инвеститори, които са предпазливи заради традиционно високите данъци и силната защита на...

Зимата - сирене, лятото - шоколад, или как да накараш туристите да се качат на влака

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/01/22/3114966_zimata_-_sirene_liatoto_-_shokolad_ili_kak_da_nakarash/?ref=rss


От пет години в Швейцария се поддържа една необикновена туристическа атракция - шоколадов или кашкавален влак, информира www.myswitzerland.com.<br /><br />Идеята е туристите да попътуват с ретро влакче из красивия кантон Во, а по пътя да се отбият в няколко малки градчета и да посетят фабрики за производство на традиционни хранителни продукти, с които страната е известна в цял свят. А именно - сиренето грюер и шоколадът.<br /><br />Кашкаваленият влак се движи през зимата...

94 свободни места във варненските ясли

http://www.moreto.net/novini.php?n=367582

94 свободни места за целодневен прием са обявени в детските ясли във Варна за поредното класиране на 2 февруари, съобщиха от дирекция „Здравеопазване" към общината за Moreto.net. В тази връзка електронната система за прием ще бъде затворена за редакции и регистрации на нови заявления от 31 януари до 2 февруари, включително.

Хванаха двама от издирваните за взривения банкомат в Сапарева баня

http://www.cross.bg/banya-noemvri-sapareva-1565989.html

/КРОСС/ Задържани са двама от тримата издирвани след взрива на банкомат в Сапарева баня, съобщават БТВ и БНР. Мъжете успяха да избягат след безпрецедентна полицейска акция в района на пернишкото село Боснек през ноември. Те са били хванати в Перник след полицейско преследване. Счита се, че въпросната група, която удари банкомата в Сапарава баня е твърде вероятно да е отговорна и за серията грабежи на подобни устройства в София в края на миналата година. По-късно от МВР излязоха и с официално прессъобщение, което гласи: На К.И. /40г./- Джонката и К.М. /35г./-Свещичката е наложена полицейска мярка за задържане в рамките до 24 часа. Те са задържани тази нощ от служители на Второ и Първо РУ-Перник. Към 12.30 ч. авторатрул на „Пътна полиция" спрял за проверка лек автомобил Фолксваген „Голф". Колата се движела от пернишкия кв. „Църква" посока с. Студена и след като полицаите подали сигнал на шофьора, колата спряла на около 150 метра от униформените. Двама мъже изскочили от автомобила и побягнали - прескачали огради, бягали през дворове. Преследването продължило около час, когато единият бил задържан на улицата, а другият - заграден докато опитвал да се покрие във водите на р. Струма. К.И. и К.М. бяха обявени за издирване през миналата година, след като ноември месец бяха предприети активните издирвателни действия на територията на областите Кюстендил и Перник, във връзка с разследване за увреден банкомат в Сапарева баня

Хванаха двама от издирваните за взривения банкомат в Сапарева баня

http://www.cross.bg/banya-bankomat-dvama-1565989.html

/КРОСС/ Задържани са двама от тримата издирвани след взрива на банкомат в Сапарева баня, съобщават БТВ и БНР. Мъжете успяха да избягат след безпрецедентна полицейска акция в района на пернишкото село Боснек през ноември. По неофициална информация арестуваните са Тодор Богданов и Красимир Йорданов. Те са били хванати в Перник след полицейско преследване. За момента от МВР не дават официално информация по случая. Счита се, че въпросната група, която удари банкомата в Сапарава баня е твърде вероятно да е отговорна и за серията грабежи на подобни устройства в София в края на миналата година.

Испански съдия отказа да издаде нова заповед за арест на Пучдемон

http://clubz.bg/63212-ispanski_sydiq_otkaza_da_izdade_nova_zapoved_za_arest_na_puchdemon

Испанският съдия, натоварен с разследването дрещу каталунския експремиер Карлес Пучдемон, е отказал да издаде европейска заповед за ареста му, поискана от прокуратурата, предаде АФП.

Това се казва в съобщение на Върховния съд в Мадрид

Съдията Пабло Лярена смята, че днешното пътуване на Пучдемон от Белгия до Дания цели единствено "да провокира ареста му в чужбина" като част от стратегията му да си осигури аргументи, за да получи управленски правомощия въпреки отсъствието си от Каталуня.

Пучдемон пристигна днес в датската столица. Той ще участва в дебати, организирани от Копенхагенския университет - въпреки предупреждението на испанската прокуратура да активира незабавно европейската заповед за ареста му.

Пучдемон пристигна в Копенхаген с полет на нискотарифната компания "Райънеър" от "Шарльороа". Той се наредил на опашката за "други" без никакво предимство при качването. Каталунският политик се качил последен в самолета. Той бил доста забързан и минал през залата за редовни пътници, а не през ВИП зоната.

Експремиерът дойде в Дания заедно с бизнесмена Жозеп-Мария Матамала, който също пребивава в Брюксел. Той не обели и дума пред очакващите го на летището в Копенхаген десетки журналисти.

В университета Пучдемон ще участва в беседа, посветена на сепаратисткия процес в Каталуня. Той напуска за първи път Белгия от 30 октомври 2017 г. насам. Пучдемон пристигна там, след като три дни по-рано - на 27 октомври - регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост на автономната област от Испания. В резултат централното правителство в Мадрид задейства член 155 от испанската конституция. То отне временно автономията на Каталуня, уволни правителството начело с Пучдемон и свика предсрочни регионални парламентарни избори на 21 декември м.г.

Пучдемон избяга в Белгия заедно с четирима свои министри, за да не бъде изправен пред съда в Испания. Мадрид го обвинява в бунт, отцепничество и злоупотреба с обществен пост.

Още тогава Испания издаде европейска заповед за арест на сваления премиер на Каталуня и хората му. Тя обаче бе отменена на 5 декември. Остана обаче в сила заповедта за задържане на петимата, ако те влязат в Испания.

Според плановете на Пучдемон утре той трябва да се срещне с датски депутати в парламента в Копенхаген. Новината обяви още през миналата седмица Магни Арге - член на сепаратистка партия от автономните Фарьорски острови, които се управляват от Дания.

Партиите от управляващата в Дания коалиция обявиха, че няма да присъстват на тази среща, за да не се месят в делата на Испания, както и за да не създадат грешно впечатление, че симпатизират на сепаратистите в Каталуня.

Карлес Пучдемон бе на посещение в Копенхаген през лятото на 2017 г. Тогава той откри представителството за Северна Европа на каталунското правителство.

Много е вероятно сепаратистите в Каталуня отново да изберат Пучдемон за премиер. Трите отцепнически партии в автономна област, взети заедно, спечелиха абсолютно мнозинство в парламента в Барселна на изборите на 21 декември. Изборът на нов регионален министър-председател се очаква да стане до 31 януари.

Докато Пучдемон е в Дания, новоизбраният председател на каталунския парламент Роже Торен го предложи за регионален премиер, който да състави ново правителство . Торен обяви кандидатурата след консултации с каталунските политически сили.

Пучдемон дойде в Дания въпреки заплахата от арест

http://clubz.bg/63212-puchdemon_dojde_v_daniq_vypreki_zaplahata_ot_arest

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон пристигна тази сутрин в Дания от Белгия, съобщи в. "Ел Мундо".

Той ще участва днес следобед в дебат, организиран от Копенхагенския университет - въпреки предупреждението на испанската прокуратура да активира незабавно европейската заповед за ареста му.

Пучдемон пристигнал в Копенхаген с полет на нискотарифната компания "Райънеър" от Шарльороа. Той се наредил на опашката за "други", без никакво предимство при качването. Каталунският политик се качил последен в самолета. Той бил доста забързан и минал през залата за редовни пътници, а не през ВИП-зоната.

Експремиерът пристигнал с Дания заедно с бизнесмена Жозеп Мария Матамала, който също пребивава в Брюксел. Той не обелил и дума пред очакващите го на летището в Копенхаген десетки журналисти.

В университета Пучдемон ще участва в беседа, посветена на сепаратисткия процес в Каталуня. Той напуска за първи път Белгия от 30 октомври 2017 г. насам. Пучдемон пристигна там, след като три дни по-рано - на 27 октомври - регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост на автономната област от Испания. В резултат централното правителство в Мадрид задейства член 155 от испанската конституция. То отне временно автономията на Каталуня, уволни правителството начело с Пучдемон и свика предсрочни регионални парламентарни избори на 21 декември м.г.

Пучдемон избяга в Белгия заедно с четирима свои министри, за да не бъде изправен пред съда в Испания. Мадрид го обвинява в бунт, отцепничество и злоупотреба с обществен пост.

Още тогава Испания издаде европейска заповед за арест на сваления премиер на Каталуня и хората му. Тя обаче бе отменена на 5 декември. Остана обаче в сила обаче заповедта за задържане на петимата, ако те влязат в Испания.

Според плановете на Пучдемон утре той трябва да се срещне с датски депутати в парламента в Копенхаген. Новината обяви още миналата седмица Магни Арге - член на сепаратистка партия от автономните Фарьорски острови, които се управляват от Дания.

Партиите от управляващата в Дания коалиция обявиха, че няма да присъстват на тази среща, за да не се месят в делата на Испания, както и за да не създадат решно впечатление, че симпатизират на сепаратистите в Каталуня.

Карлес Пучдемон бе на посещение в Копенхаген през лятото на 2017 г. Тогава той откри представителството за Северна Европа на каталунското правителство.

Много е вероятно сепаратистите в Каталуня отново да изберат Пучдемон за премиер. Трите отцепнически партии в автономна област, взети заедно, спечелиха абсолютно мнозинство в парламентав Барселна на изборите на 21 декември. Изборът на нов регионален министър-председател се очаква да стане до 31 януари.

Експерт: Експанзията на биткойна показва нуждата от нова финансова система

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-ekspanziiata-na-bitkoina-pokazva-nujdata-ot-nova-finansova-sistema-254247/

Регулация на публичната сфера и на икономиката, като цяло, вече престава да бъде монополна, твърди Йордан Янков

Аудиторията в нужда се познава - gledam@bnt.bg

http://clubz.bg/63211-auditoriqta_v_nujda_se_poznava_gledambntbg

Появиха се публикации за натиск върху предаването „Денят започва с култура“ по БНТ. (по-късно и екипът на предаването разпространи декларация по този повод - б.р.)

Почеркът (да намалим говоренето) е познат. Информацията за натиск както винаги е трудно достъпна, но въпросът е принципен. Заради обществената мисия на БНТ и по примера на колеги написах до адреса, който е предоставен за зрители.

Аудиторията в нужда се познава.

*

gledam@bnt.bg

Според правото на Европейския съюз обществените радио и телевизия в държавите от ЕС са пряко свързани с демократичните, социалните и културните потребности на всяко общество, както и с необходимостта от запазването на плурализма в медиите.

Борбата за европейското ни бъдеще е борба за култура. Предаването “Денят започва с култура” е предаване в Българската национална телевизия за култура, културни събития и културна политика – в изпълнение на мисията, определена в правото на ЕС.

Идеи за олекотяване, разчупване, по-малко говорене, отпадане на дискусионните форми и поставяне на изисквания за рейтинг като условие за съществуване на утвърдено предаване като “Денят започва с култура” не могат да се обяснят иначе, освен с неразбиране на същността на обществената телевизия и смисъла й или – по-лошо – с намерение да отпадне едно утвърдено пространство за културни дебати.

Надявам се и членовете на Обществения съвет на БНТ да защитят обществената мисия на БНТ и предаванията, чрез които тя се реализира.

...

Коментарът е от блога на проф. Нели Огнянова. Заглавието е на Клуб Z.

Парламентарният звънец удря в НДК заради Председателството

https://offnews.bg//obshtestvo/parlamentarniat-zvanetc-udria-v-ndk-zaradi-predsedatelstvoto-673315.html

Председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз ще заседават в НДК. Със срещата се открива парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. Председателски КОСАК, ще дискутира три основни теми - едната е свързана с приоритетите на Българското председателство, която ще представи ресорният министър Лиляна Павлова. Делегатите ще разискват и бъдещето на ЕС, а третата дискусия е фокусирана върху ролята на европейските макрорегионалните стратегии на ЕС, като са предвидени изказвания по стратегията за развитие на региона на Балтийско море и на Дунавската стратегия. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие срещата с реплика на парламентарния звънец, той ще бъде ползван за процедурно водене на заседанията. 

Делегатите на първата среща от парламентарното измерение са над 130, сред тях и делегати на Европейския
парламент, поканени са и посланиците на страните членки на Европейския съюз. Специални гости ще бъдат представители на парламентите на Исландия, Норвегия, Швейцария, Република Косово и на кандидатите за еврочленство - Сърбия, Черна гора, Македония и Турция. 

На откриването ще говорят първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс,
вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския
парламент Искра Михайлова.

В програмата на Франс Тимерманс са предвидени срещи с министъра на правосъдието Цецка Цачева и с
министъра на българското председателство Лиляна Павлова. 

Инвазия в пълен лукс

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/invaziia-v-pylen-luks-6078464

Изглежда огромен и супер проходим, но вътре е пълно с кожа и има 40-инчов телевизор.

Британски началник на Генералния щаб: Заплахата е пред портите на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675336

Британски началник на Генералния щаб: Заплахата е пред портите на ЕвропаУмението на Великобритания да се защити „ще бъде подкопано ако финансовите средства за нужните на военните не бъдат увеличени, предупреди британския началник на Генералния щаб генерал Николас Картър. Той ще държи реч в Обединения кралски институт (RUSI) в Лондон в понеделник, но част от неговото обръщение бе публикувано от министерството на

САЩ пращат още 1000 военни в Афганистан

http://www.cross.bg/amerikanskata-armiya-voenni-1565988.html

/КРОСС/ САЩ планират да изпратят в Афганистан допълнителен контингент от хиляда военни през пролетта, съобщава вестник "Вашингтон пост". Източници в американската армия обаче посочват, че заповедта за това все още не е подписана от военния министър Джеймс Матис. Целта на инициативата е засилване на операциите срещу талибаните, посочва изданието. Посочва се, че увеличението вече е подкрепено от щаба на американската армия, който определя какви видове войски да бъде изпратени на афганистанска територия.

Втори референдум за Брекзит няма да има, увери Тереза Мей

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/22/3116233_vtori_referendum_za_brekzit_niama_da_ima_uveri_tereza/?ref=rss


Втори референдум във Великобритания по въпроса за излизането от Европейския съюз няма да има, заяви британският премиер в интервю за германския в. "Билд", цитирано от БТА.<br /><br />"Не, втори референдум няма да има. Парламентът даде право на избор на британската общественост и тя взе своето решение. Ние напускаме ЕС, но не и Европа, искаме партньорство с ЕС", заяви Мей.<br /><br />По думите й Великобритания не възнамерява "да изгори всички...

Корпоративният свят след майчинството – практически съвети и насоки

https://offnews.bg//mama-nindzha/korporativniat-sviat-sled-majchinstvoto-prakticheski-saveti-i-naso-673317.html

 Автор: Мария Истатков Връщането на работа след майчинство често е процес, който изпълва съзнанието и душата ни със страхове и предизвикателства. Ще съумеем ли да изградим добър баланс между корпоративния и семейния живот? Ще се справим ли с работните задължения след такава дълга пауза? Има ли много неща, с които ще трябва да наваксаме? Ще прояви ли работодателят ни разбиране, че освен професионалисти сме и майки и като такива ще трябва да отсъстваме на моменти в грижа за децата си? В следващите редове ще ви предложа някои добри практики и насоки как да се подготвите за този пореден етап от…

Мая Манолова: Работодателите трябва да бъдат респектирани

https://frognews.bg/novini/maia-manolova-rabotodatelite-triabva-badat-respektirani.html

Предприехме законодателна инициатива за промени, при които работници, които не са си получили възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред Нова тв във връзка с казуса за неизплатени заплати на работнички в Дупница, които не са си получили заплатите от италиански работодател.

Над 900 машини обработват пътните настилки

http://www.cross.bg/tona-preminavaneto-avtomobili-1565987.html

/КРОСС8 Над 900 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. През деня работата на снегопочистващата техника продължава, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия. Снеговалеж и силен вятър има в момента в областите София, Ловеч, Плевен, Шумен, Перник, Велико Търново, Стара Загора, Търговище, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Русе, Враца и в районите на Благоевград, Черна Места, и проход Предел и проход Ришки, Студенец, Паничково, Лъки по високите места на област Смолян, на област Сливен и на Пазарджик. Необходимо е шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно и със съобразена скорост. Настилките се обработват непрекъснато. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Поради снегонавявания и опасност от заледявания временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по път II-842 Юндола - Белово. Обходният маршрут е по път Белово - Варвара - Велинград - Юндола. Забранено за МПС над 12 тона е преминаването през проходите Петрохан, Превала, Котленски и Шипка.Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход. Без ограничения е преминаването през проходите Айтоски, Обзорски, Печинско, Предел, Републиката, Ришкии Рожен

С въвеждането на тол системата транспортният министър очаква трансфер на товари от пътищата към влаковете

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/22/3116235_s_vuvejdaneto_na_tol_sistemata_transportniiat_ministur/?ref=rss


Въвеждането на тол системата за заплащане на преминаване по магистралите и първокласните пътища ще доведе до трансфер на товари към влаковете, коментира днес по БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той уточни, че към момента не може да се каже в какъв обем ще е това преориентиране, но е логично да се случи.<br /><br />"Сега толкова евтино се минава транзитно през България, че се отнема правото на железниците да возят стоки и...

Вече е известен началният час на четвъртфинала на Григор Димитров на Australian Open 2018

https://www.actualno.com/tennis/veche-e-izvesten-nachalnijat-chas-na-chetvyrtfinala-na-grigor-dimitrov-na-australian-open-2018-news_655535.html

Не по-рано от 05:30 часа утре сутринта българско време (23 януари) ще започне четвъртфиналания мач на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров от тазгодишното издание на Australian Open. Димитров ще играе срещу британеца Кайл Едмънд. Досега двамата са играли два пъти на ниво ATP, като Григор спечели и двата мача, но и в двата мача Едмънд взе сет. Последният им мач беше в Бризбън тази година, на четвъртфинал. Иначе през днешния ден дотук няма особени изненади. Петкратният шампион в Мелбърн

"Доброволната военна служба" отваря врати за паравоенни групировки

http://clubz.bg/63210-dobrovolnata_voenna_slujba_otvarq_vrati_za_paravoenni_grupirovki

Атлантическият съвет в България се противопостави на предложенията за въвеждане на "доброволна военна служба", като изтъкна няколко аргумента за това: няма да реши проблема с недостига на кадри за армията - близо 20% незаети места, и отваря врати за групи, насочени срещу демокрацията, свободата и правовата държава

Въвеждане на доброволна военна служба и дори бонуси за тези, които я пожелаят - при постъпване на работа или във ВУЗ, предложи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По време на предишното управление на кабинета "Борисов-2" Каракачанов, подкрепен от парламентарната група на Патриотичния фронт, внесе законопроект за 6 месеца задължителна военна служба, но идеята беше отхвърлена. Сега, като коалиционен партньор и министър, той подготвя нов законопроект. Каракачанов заяви, че получил уверенията на премиера Борисов, че промените ще минат.

Още не е ясно какъв срок на военно обучение ще залегне в законопроекта за доброволната военна служба - 6 или 9 месеца. Каракачанов смята, че от тази година може да започне експериментално военно обучение в онези градове, в които има военни училища или големи гарнизони. 

 

Ето пълния текст на декларацията:

Всяка инициатива, свързана с укрепване на отбранителния потенциал на Република България има смисъл, доколкото е част от цялостната и дългосрочна политика за изграждане на модерни въоръжени сили като част от колективната отбрана на НАТО и общата отбрана на ЕС.

Предложенията за въвеждане на „доброволна военна служба”, но в смисъла на „военна подготовка на цивилните граждани“ не трябва да се отхвърлят по принцип. Те обаче, не могат да заменят отсъствието на Национална програма „България в НАТО и Европейската отбрана“, която да създаде професионални, високотехнологични и интегрирани със съюзниците ни модерни въоръжени сили. 

В този си вид направените предложения изместват фокуса от значимите въпроси за решаване в сферата на отбраната.

Разширяването на възможностите за доброволно участие на цивилните граждани в отбраната на страната би имало ефект само при следните условия:

  • Налице е изграден подготвен, професионален и модерен „гръбнак“ на въоръжените сили в лицето на редовната армия;
  • Цивилните граждани не носят краткотрайна „военна служба“, а преминават през интензивна военна подготовка, която е финансово и материално осигурена на съвременно равнище;
  • Ресурсите, необходими за военната подготовка на цивилните граждани, не се осигуряват за сметка на изграждането на модерни и професионални редовни въоръжени сили;
  • Подготвените цивилни граждани са включени в постоянно действащи редовни или резервни военни формирования като част от цялостна национална програма за развитие на отбранителните способности;
  • Гарантира се стриктен гражданския контрол, който да пресече всички възможности под прикритието на въоръжените сили да се създават паравоенни организации или паравоенни формирования да получат официален статут.

В противен случай, инициативите за въвеждане на военна подготовка на цивилни граждани отклоняват вниманието от критичните въпроси на отбранителната политика и вместо да надграждат отбранителните способности – трайно ги подкопават.

Атлантическият съвет на България (АСБ) има за цел провеждането на отговорна отбранителна политика за изграждане на модерни, професионални и високотехнологични въоръжени сили, интегрирани със съюзниците ни от НАТО и ЕС.

В тази връзка считаме, че прилагането на цялостна програма за развитие на отбранителните способности „България в НАТО и Европейската отбрана“ ще допринесе за:

  • мащабно превъоръжаване с модерно западно оборудване на основата на портфолио от инвестиционни проекти за трите вида въоръжени сили и осигуряващи военни формирования;
  • Значителен ръст на възнагражденията и разходите за подготовка и осигуряване на въоръжените сили;
  • Своевременно увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2020 г.
  • Изграждане на българските въоръжени сили като неразделна част от колективната отбрана на НАТО и общата отбрана на Европейския съюз.

Единствено тези действия, координирани на национално ниво, са в състояние да доведат до изграждането на модерна, професионална и високотехнологична редовна армия.

Въвеждането на „доброволна военна служба“ при сегашните проблеми може само да подкопае военния професионализъм, да отклони ограничените финансови средства и да предизвика демотивация в редиците на редовната ни армия.

„Военната служба“ в смисъла на познатите от миналото наборни армии е анахронизъм, съществуващ само в технологично изостанали държави. Тя може да осигури необходимото равнище на подготовка за боравене със съвременно въоръжение и техника само при продължителен период на военна повинност (поне 12-24 месеца) за войнишкия и част от сержантския състав. Такъв срок на доброволна военна служба ще осигури минимален брой кандидати и ще бъде напразна инвестиция. От друга страна, въвеждането на задължителна всеобща военна служба за посочения период ще означава не само коренна промяна на модела на въоръжените сили, но и сериозни промени във функционирането на българското общество като цяло. Подобни идеи към момента и в обозримо бъдеще могат да се квалифицират като „екстравагантни“ и на практика –неосъществими.

Реалистична възможност е въвеждане на доброволна военна подготовка с продължителност 3-6 месеца. Важно е да се има предвид, че военната подготовка не означава военна служба, тъй като за периода на подготовката гражданите не изпълняват пряко задачи по трите мисии на въоръжените сили.

Решението за въвеждане на военна подготовка на гражданите има четири основни аспекта – правен, военен, икономически и политически.

Правен аспект

На първо място е редно да бъдат изяснени понятията. Българската армия е „професионална“ от 1879 г. насам, тъй като през целия този период офицерският корпус и част от подофицерите (сержанти/старшини) са професионалисти – те сами са избрали военната кариера. Т. нар. „професионализация“ на армията, започнала в края на 90-те години, се отнася до набирането на войнишкия и част от сержантския/старшинския състав. Всеобщата наборна военна служба е заменена с доброволна служба по трудов договор и срещу заплащане. Трябва да се обърне внимание на факта, че професия „войник“, разбирана като военна служба за времето на цялата кариера на гражданина, на практика не съществува нито в България, нито в съюзните армии. Войниците, които покажат необходимите качества, могат да изберат военната кариера като сержанти и (при определени обстоятелства) като офицери. Допълнителна категория са „резервистите“, които са сключили договор за служба в резерва срещу заплащане.

В този смисъл „доброволна военна служба“ е твърде спорно и неясно понятие и е по-коректно да бъде заменено от „доброволна военна подготовка на цивилните граждани“.

На второ място стои задължението на всеки български гражданин за участие в отбраната на страната. Това задължение не е отменено нито в българското законодателство, нито като практика в цивилизования свят. Напротив, то се смята за висша форма на изпълнение на граждански дълг. В условията на въоръжен конфликт, всички български граждани са отговорни и могат да бъдат призовани да защитават родината или нейната конституция. В този смисъл на тях може да се предостави възможност или да се изиска да преминат съответната подготовка. Липсата на военна подготовка не е основание за отказ от изпълнение на този граждански дълг.

Военен аспект

Трябва да се има предвид, че т. нар. „доброволна военна служба“, която е по-коректно да се нарича „доброволна военна подготовка на цивилните граждани“ по никакъв начин не може да замени, а само да надгради (и то при определени условия) доброволната военна служба на трудов договор и срещу заплащане.

Основните бойни и поддържащи формирования във въоръжените сили трябва да бъдат изцяло окомплектовани с личен състав (офицери, сержанти и войници) на трудов договор, срещу заплащане. Съвременното оборудване, високите изисквания към подготовката и участието в операции зад граница изисква войници, които са ангажирани във въоръжените сили за продължителен период от време.

Военната подготовка на цивилните граждани, каквито примери се привеждат от държави като Швейцария или Финландия, за да бъде пълноценна, трябва да се провежда активно и да бъде материално осигурена на достатъчно високо равнище. Използването на тези цивилни граждани за поддръжка на войсковите райони или изпълнение на охранителни задачи в голяма степен ще обезсмисли военната подготовка.

Практическото приложение на военната подготовка на цивилните граждани е в два основни аспекта:

На първо място – част от тези цивилни граждани да изберат офицерската професия, кандидатствайки във висшите военни училища или да изберат доброволната военна служба на трудов договор и срещу заплащане, като по-късно поемат към сержантска/ старшинска кариера. Но тази мярка сама по себе си няма да доведе до преодоляване на кадровата криза във въоръжените сили.

На второ място – чрез осигуряване на достатъчно възможности за опресняване и задълбочаване на подготовката през годините, цивилните граждани да бъдат зачислявани като резервисти (сключили договор за служба в резерва) или запасни (активирани по задължение) към редовни военни формирования или да формират военни формирования от резерва. Съответно резервистите могат да бъдат активирани за участие и в трите мисии на въоръжените сили, а запасните – на националната територия, във военно време или в условия на криза.

Но трябва да се подчертае, че резервистите и запасните надграждат, а не заместват формированията на редовната армия. За да имат действителен принос към военните способности (каквито примери имаме от Швейцария, Полша и скандинавските държави), тези резервисти или запасни трябва да бъдат подготвени и оборудвани на относително съвременно равнище. Не е приемливо за оборудването на тези цивилни граждани да се използват остатъчни запаси от времето на Студената война или дори Втората световна война.

Икономически аспект

Формированията от Националната гвардия на САЩ, силите за самоотбрана (Защита на родината) на скандинавски държави или резерва на Финландия и Швейцария по отношение на своето материално осигуряване и технологично равнище се намират на по-високо ниво от редовните сили на Българската армия, като това важи в значителна степен и по отношение на оперативната им съвместимост със силите на НАТО (независимо, че Швейцария, Финландия и Швеция не са страни-членки на Алианса).

За да може военното обучение на цивилните граждани действително да надгради отбранителните способности и да допринесе за националната сигурност, е необходимо:

  • Да се заделят средства за достигане на 2% от БВП за отбрана и да се реализират проектите от основната инвестиционна програма, за да се гарантира, че формированията на редовната армия са в достатъчна степен материално осигурени и технологично превъоръжени;
  • В рамките на тези 2% от БВП да се извърши значително повишение на възнаграждението на всички офицери, сержанти/старшини и войници, сключили договор за доброволна военна служба, за да се осигури окомплектоването с личен състав;
  • Да се направи преглед на Плана за развитие на въоръжените сили, като в него военните формирования се категоризират като „редовни“ (окомплектовани с личен състав на 100% в мирно време с военнослужещи на трудов договор), „редовни с ограничения“ (окомплектовани с личен състав на по-малко от 100% в мирно време, които следва да се попълнят с резервисти/запасни във военно време) и „резервни“ (които в мирно време поддържат 0-20% окомплектоване с личен състав);
  • Тези промени да намерят отражение в приета от Народното събрание „Национална програма „България в НАТО и Европейската отбрана““, съдържаща ясни и стриктни финансови разчети.

Без вземането на тези решения, въвеждането на военна подготовка на гражданите няма да допринесе за повишаването на отбранителните способности на страната и ще има деструктивен ефект, защото ще отклони жизнено важен за армията ресурс.

Политически аспект

Една от главните задачи на отбранителната политика на България след 1990 г., е изграждането на отбранителна институция, която защитава военния професионализъм срещу партийно-политическа намеса и насочва военната експертизата в професионалното, а не в политическото поле.

Въпреки множеството недостатъци на българската политика през последните почти 30 години, българското общество и българските политически елити не допуснаха използването на въоръжено насилие в политическия живот на страната. Българската армия запази своя професионализъм и не се намеси пряко в политическия живот.

Но яркият пример на разрушенията, предизвикани от вътрешно въоръжено насилие в държави от региона избледня в обществото и в същото време вдъхнови някои радикални политически и/или икономически групировки да мислят в тази посока. Такива групировки заплашват живота и собствеността на гражданите и призовават за познатите от мрачното минало „Народен съд“ и „Народна власт“. В своята пропаганда те използват и послания за защита на „националните интереси“ или „националната идентичност“, независимо, че са се поставили в услуга на чужда държава и саботират националната сигурност и просперитета на България. На практика те отричат българската национална идентичност, ако тя не включва „признателност“ или дори „родство“ и „вярност“ към чужда държава. А това е равносилно на национално предателство.

Тези групировки нямаше да представляват интерес, ако не бяха толкова агресивни в пропагандата си, ако не бяха благосклонно пренебрегвани от службите за сигурност, ако нямаха легална политическа подкрепа и най-накрая – ако не създаваха паравоенни структури. Но днес всичко това е налице.

Доброволна военна подготовка на цивилни български граждани и сега се провежда в рамките на неправителствени (нестопански) или частни (стопански) организации. Тази дейност не се наблюдава или регламентира от министерство на отбраната.

Въвеждането на военна подготовка на цивилните граждани създава реална опасност под прикритието на въоръжените сили да бъдат подготвяни политически и/или икономически обвързани паравоенни групи или, от друга страна – политически и/или икономически паравоенни групи да се опитат да получат официален статут под прикритието на „доброволни формирования“.

За да се гарантира, че центровете за подготовка или военните формирования (редовни или резервни) нямат да бъдат използвани за предателска или антиконституционна дейност, е необходимо:

  • За всички кандидати за доброволна военна подготовка да се извърши проверка по условията на ЗЗКИ, и по-специално, че не са осъждани, следствени, психически нездрави и не членуват (или ако са членували, да се извърши задълбочена проверка) в организации, проповядващи омраза или насилствена промяна на конституционния ред;
  • Категорично да се отхвърли възможността за вливане на неправителствени/ частни доброволни военни формирования във въоръжените сили, като минимум старшите офицери във всички военни формирования от резерва/запаса следва да бъдат офицери от кариерата с доказан морал, професионализъм и липса на обвързаност с политически/икономически паравоенни групи;
  • Да бъде създаден публично достъпен електронен регистър, под надзора на министерство на отбраната, в който да бъдат посочени организациите (включително собственици, управители, инструктори, въоръжение и техника), които осигуряват подготовка за боравене с оръжие или други свързани с отбраната умения, както и на лицата, преминали съответните курсове на подготовка.

Подготовката за участие в отбраната на страната и защитата на живота и собствеността на гражданите, независимо дали се провежда по държавна или частна инициатива, заслужава признание и подкрепа от страна на държавата и обществото. В същото време са очевидни признаците на радикализация в Европа и България.

Това ни принуждава да настояваме да бъдат предприети всички необходими действия и превантивни мерки, така че под прикритието на подготовката за защита да не се подготвят групи, които са насочени срещу свободата, демокрацията, правовата държава, националната независимост и сигурността на обществото и на всеки отделен гражданин.

АТЛАНТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРИЯ

Програма „Национална и международна сигурност“

Махмуд Абас иска ЕС да признае Палестина за държава

http://www.moreto.net/novini.php?n=367581

Палестинският лидер Махмуд Абас ще поиска от ЕС официално да признае Палестина за държава по време на срещата си днес с външните министри на съюза. Това заяви палестинският министър на външните работи Рияд ал Малки пред АФП. Според представителя молбата е в отговор на решението на американския лидер Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Митниците 5 г. работели с ”пробита” система

http://dnes.dir.bg/news/mitnitzi-kabinet-borisov-3-batzis-26799995

БАЦИС е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита.

Защо румънците са пак по площадите

https://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-rumyncite-sa-pak-po-ploshtadite-254244/

Управляващите социалдемократи не за първи път правят опит да превърнат борбата срещу престъпността в книжен тигър

"Три билборда.." и Франсис Макдорманд с нов триумф

http://clubz.bg/63209-tri_bilborda_i_fransis_makdormand_s_nov_triumf

Франсис Макдорманд, която изпълнява главната роля във филма "Три билборда извън града", взе наградата за най-добра актриса на Гилдията на филмовите актьори. Филмът спечели приза за най-добър актьорски състав - главната премия на Гилдията на филмовите актьори, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Сам Рокуел също е отличен за поддържащата си роля във филма.

Макдорманд повтори триумфа си от "Златния глобус" за ролята си на скърбяща майка. "Излизам от гората на няколко години един път и вие ме поканихте на партито", каза тя, докато приемаше наградата си като не пропусна да припомни на гилдията да обръща внимание и на по-младите актьори, които също заслужават да бъдат признати.

Наградите на Гилдията на филмовите актьори се смятат за добър индикатор за успех на "Оскарите", защото нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука. 

Никол Кидман стана най-добра актриса в телевизионен филм или минисериал. 

На церемонията в "Шрайн одиториъм" в Лос Анджелис Кидман, която беше номинирана 10 пъти, първа получи приза за ролята си в "Големите малки лъжи". 

В речта си тя говори колко е важно Холивуд да дава на жените над 40 г. ролите, които заслужават. "Само моля индустрията да ни подкрепя, защото нашите истории накрая са разказвани и това е само началото", каза Кидман.

Никол Кидман и партньорът ѝ от "Големите малки лъжи" Александър Сгарсгард.

Наградата за най-добър актьор в телевизионен филм или минисериал взе Александър Сгарсгард, също за "Големите малки лъжи". В минисериала Никол Кидман е в ролята на жена, жертва на семейно насилие, а Сгарсгард е нейният съпруг.

В категорията за най-добър комедиен сериал надделя "Вице" с Джулия Луис-Драйфъс. За нея е и наградата за най-добра актриса в телевизионна комедия. 

Уилям Мейси от "Безсрамници" е победител в категорията най-добър актьор в комедиен сериал. 

Британецът Гари Олдман, който е неузнаваем в ролята на Уинстън Чърчил във филма на режисьора Джо Райт "Най-мрачния час", спечели наградата за най-добър актьор във филм.

Морган Фрийман е първият носител на отличието за цялостен принос. "Това е нещо много повече от чест, това е място в историята", каза той под продължителните амплодисменти на залата.

Отличията в общи линии повториха наградите "Златен глобус".

14 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675321

14 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в странатаЧетиринайсет души са били ранени при 11 тежки катастрофи, станали през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР. На територията на столицата са били регистрирани 71 леки и 1 тежка катастрофа; един човек е бил

Такова чудо няма никъде по света – за добросъвестно поведение да се налага санкционна норма

https://www.actualno.com/cite/takova-chudo-njama-nikyde-po-sveta-za-dobrosyvestno-povedenie-da-se-nalaga-sankcionna-norma-news_655533.html

Това заяви омбудсманът Мая Манолова, визирайки чл. 245 от Кодекса на труда, в който пише следното: "При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната". Трябва да бъдат респектирани тези работодатели, които не уважават българските граждани, обяви Манолова, която е подела инициатива заедно с К

Митниците работят от пет години с пробита система

http://www.mediapool.bg/mitnitsite-rabotyat-ot-pet-godini-s-probita-sistema-news274549.html

Доклад на ДАНС е показал, че централизирана информационна система на митниците позволявала заличаване без следа на информация за акцизните товари. До системата имали достъп митничари и специалисти от поддръжката, които можели да заличават транзакции, без да оставят следа. “Всяка транзакция отговаряза влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз“. Това раказа в понеделник изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред бТВ. Той обясни, че браншовата организацияе предупреждавала за проблема от години, но митниците не са обърнали внимание. В крайна сметка организацията е сезирала главния прокурор, а той – ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса. Българската акцизна централизирана информационна система е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи защита от външни намеси. Делчев обясни, че за последните шест месеца от системата са “изчезнали“ 300 000 транзакции за стотици милиони левове. “За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години. Приетата с недостатъци система е струваше на икономическите оператори 150 млн. лв. Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата, а след това и още пари в хода на нагаждането на системата“, каза Андрей Делчев. По думите му ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите. “Много години ние в разговори с Агенция “Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – казваха ни: “Няма такова животно”, разказа Делчев. Според него по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й – директорът на Агенция „Митници”. Той посочи, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов техническите проблеми са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година. “Докато разчитаме на доверие, се получава този гигантски сив сектор в търговията с горива”, допълни Делчев.

30 млн. са неизплатените заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675303

30 млн. са неизплатените заплати30 млн. по официална статистика са неплатени заплати у нас. През тази календарна година те ще могат да си получат средствата лв. от Фонда за гарантиране на вземанията, но е нужно цялостно решаване на проблема с по-добро законодателство. Като ограничаване до най-много на 1 месец срока за неплащане на заплати при затруднения на раотодателя,

Битката за младите най-накрая започна

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/bitkata-za-mladite-naj-nakraia-zapochna-673314.html

Както можеше да се очаква, през тази седмица БСП поиска отмяна на промените в програмата по история за 10 клас, които предвиждат да се изучава и комунистическият режим в страната.

Засега искането е заявено в декларация, но социалистите едва ли ще се ограничат с нея, тъй като залогът е далеч по-голям от една дори не нова тема в учебното съдържане.

Досега те успяваха да наложат собствената си оценка за комунизма у нас в резултат, на което превърнаха соцносталгията в масова нагласа, както показват и социологическите проучвания. Реабилитираха дори Тодор Живков, въпреки че сами го бяха изключили от партията си.

Помагаше им битово-психологическото изкривяване на паметта, в чиято перспектива общите травми отстъпват пред личните радости и миналото от само себе си започва да изглежда по-добро от настоящето. Възползваха се, разбира се, и от разочарованията от прехода, както и от естественото нежелание на младите да се връщат назад и да бъдат съдници на родителите си. Така комунизмът се оказа, вместо историческо зло, време като всяко друго, в което животът на хората е текъл по обичайния си начин.

Промените в учебната програма атакуват именно тази идилия на принудителната забрава. Те изваждат комунизма от персоналните спомени и преживявания, от човешките отношения, от самозащитните реакции и политическите употреби и го поверяват на историята като наука с легитимна методология и категориален апарат. Така това, че сме живели в безмилостен тоталитарен режим става въпрос не на мнелие и сблъсък на гледни точки, а на научно изведени обективни белези: еднопартийна система, срастване на партията и държавата, официална идеология, репресивни служби и пр.

В публичната среда подобна интерпретация се блокираше от представители на нашата историография тип „Божидар Димитров” с наследени зависимости от бившето общество, включително и от ДС. Те работят за приемственост между комунизма и посткомунизма и се опитват да запазят просъветската ни ориентация като я представят за русофилия. Не напразно основното оплакване в декларацията на БСП е: откъде са се намерили някакви други историци, готови да се противопоставят на тази инерция в отношението към комунизма, която по замисъла си трябваше да владее всяко следващо поколение.

Краткостта на визитата на Меркел сякаш придаде допълнителна значимост на всичко, което тя каза тук. Подтикна коментаторите да търсят в думите й послания, насочени към общото ни бъдеще. И едно от тях, разбира се, беше подкрепата за ролята, която България иска да изиграе за интегрирането на Западните Балкани към ЕС. Да използваме европредседателството си, за да им предадем собствения си опит.

В какво обаче се състои той? Във влизане в съюза, въпреки непълното покриване на критериите му. В способността да го убедиш, че си по-голям проблем за него, когато си извън, отколкото ако те приеме, без да си готов.

А ситуацията в Западните Балкани е такава, че те могат да разчитат именно на този интеграционен модел, в който София е безспорен лидер.

Когато и да влезеш в ЕС, е изключителна културна и икономическа привилегия. От друга страна обаче видяхме с очите си, че ако преди това не си преодолял слабостите си, след това те се превръщат в статукво, което е много по-трудно да преодолееш. Казано на правен език, узаконил си беззаконието.

Андрей Райчев: За 1 г. Румен Радев успя да наложи свой стил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675327

Андрей Райчев: За 1 г. Румен Радев успя да наложи свой стил
За 1 г. президентът Румен Радев успя да наложи свой стил и си завоюва собствено място. Това заяви социологът Андрей Райчев пред bTV по повод една година от встъпването в длъжност на Радев. Според политолога Румяна Коларова Радев е успял да изпълни представата за президентската институция. "Когато има остро противопоставяне в парламента,

Полицията в Италия ще се бори с дезинформацията в интернет преди изборите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/22/3116230_policiiata_v_italiia_shte_se_bori_s_dezinformaciiata_v/?ref=rss


Полицията в Италия въвежда нова услуга за гражданите, които се опасяват от дезинформация в интернет па време не кампанията преди парламентарните избори в страната на 4 март, предаде ДПА.<br /><br />Като попълнят онлайн формуляр, италианците ще могат да искат от полицейски експерти да проверят верността на някоя информация. Ако тя се окаже лъжлива, това може да доведе даже до снемане на материала от съответния уебсайт.<br /><br />"Това е напълно прозрачно и законно...

САЩ са знаели предварително за операцията на Турция срещу кюрдите в Сирия

https://www.actualno.com/asia/sasht-sa-znaeli-predvaritelno-za-operacijata-na-turcija-sreshtu-kurdite-v-sirija-news_655523.html

Американският министър на отбраната Джеймс Матис призна, че Турция е информирала предварително страната му за провеждането на операцията "Маслинова клонка" срещу кюрдите в Сирия. В частност Анкара е предупредила, че планира да нанесе въздушни удари срещу поддържаните от САЩ кюрди, част от коалицията "Сирийски демократични сили". "Турция беше откровена. Те ни предупредиха преди да изпратят авиацията си там и го сториха едва след като се консултираха с нас", каза Мат

Бюджетът ще финансира ремонта на язовир „Бели Искър“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675282

Бюджетът ще финансира ремонта на язовир „Бели Искър“Ще има бюджетно финансиране на ремонта на язовир „Бели Искър“. Това станало ясно от разговор на областният управител на София - област от "Атака" Илиян Тодоров с премиера Бойко Борисов, каза Тодоров пред Нова тв. При това положение областният управител не се притеснявал да поеме управлението.  Язовирната стена се нуждае от спешен ремонт.

1% от населението по света държи 82% от световното богатство

http://www.cross.bg/sveta-bogatite-oksfam-1565986.html

/КРОСС/ Общо 82% от богатството по света е притежание на 1% от населението на планетата. Това показват най-нови данни на неправителствената организация „Оксфам", цитирани от БНТ. Докладът бе оповестен преди началото на Световния икономически форум, който се открива утре в Давос. Четири от всеки пет долара, спечелени през 2017 г., са в джоба на най-богатите хора в света. Същевременно най-бедната половина от човечеството не притежава нищо, според последния доклад на британската организация „Оксфам". Едно от основните заключения в него е, че през изминалата година е регистрирано историческо увеличение на милиардерите, което прави още по-непреодолима пропастта между богатите и бедните. „Докладът на „Оксфам" тази година показва как икономиките ни възнаграждават богатите, вместо тежкия труд на милиони хора. С други думи, богатите стават по-богати, а хората на дъното остават в капана на бедността. Нашите данни сочат, че миналата година 82% от цялото богатство по света е било притежание на 1% от населението. Обратно, 3 милиарда и 700 милиона души нямат нищо, 0% от световния растеж през 2017 г.", коментира Уини Биянима, изпълнителен директор на Оксфам. От 2010 г. досега, т.е. малко след кризата през 2008 г., богатството на т.нар. "икономически елит" се е увеличавало с 13% годишно, като пикът на този ръст е между март 2016 г. и март 2017 г

Трима загинаха при експлозия на бомба на пазар в Тайланд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675315

Трима загинаха при експлозия на бомба на пазар в ТайландТрима души загинаха и 18 бяха ранени при експлозия на бомба в южната тайландска провинция Яла днес, съобщиха Ройтерс и ДПА, като се позовава на местните власти. Самоделното взривно устройство било поставено в резервоара на мотоциклет, паркиран пред пазар за хранителни стоки. Полицията подозира, че нападението е извършено от действащи в района

Андрей Райчев: Явно Радев не е нито руски агент, нито президент на БСП

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/raichev-prezidenta-radev.html

Румен Радев явно не е нито руски агент, нито е президент на БСП. Това става видимо от дейността му през последните шест месеца. Той е независим човек. Корнелия Нинова се оказа права, като заяви, че го издига, за да победи, а не да й слугува.

Андрей Райчев: Явно Радев не е нито руски агент, нито президент на БСП

https://frognews.bg/novini/raichev-prezidenta-radev.html

Румен Радев явно не е нито руски агент, нито е президент на БСП. Това става видимо от дейността му през последните шест месеца. Той е независим човек. Корнелия Нинова се оказа права, като заяви, че го издига, за да победи, а не да й слугува.

Появата на Тръмп е дългоочакваното събитие на форума в Давос тази седмица

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/22/3115398_poiavata_na_trump_e_dulgoochakvanoto_subitie_na_foruma/?ref=rss


Участието на американски президент за пръв път от почти 2 десетилетия ще бележи четирите дни на Световния икономически форум в Давос, който започва този вторник.<br /><br />Решението на Тръмп беше изненадващо и заради критиките му към форума, който според него събира богатите и овластени елити, без те действително да правят нещо, за да решават световните проблеми, а бившият му главен стратег Стивън Банън дори заяви, че "на работещите им омръзна да им диктуват" участниците...

Катастрофа межбу микробус и трамвай в София, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675319

Катастрофа межбу микробус и трамвай в София, има пострадалиКъм 7.30 часа микробус и трамвай са се ударили на кръстовището на столичните булеварди "Никола Петков" и "Цар Борис Трети". Това съобщиха от МВР. По първоначални данни петима души са пострадали. Предстои да им бъде оказана медицинска помощ. Движението в района на кръстовището временно е затруднено и се регулира от патрул.

Младежи закъсали в преспите тази нощ, спасяват ги

https://offnews.bg//112/mladezhi-zakasali-v-prespite-tazi-nosht-spasiavat-gi-673313.html

Група младежи закъсали в преспите тази нощ. Осем момчета и едно момиче тръгнали в затворения път между Бузлуджа и Шипка в 4 часа сутринта. 

Заради бурния вятър посетителите на хижа "Теменуга" край връх Шипка ще бъдат спасени от пожарникари със тежка техника. Хижата се намира на 2 километра югоизточно от връх Шипка.

Не са бедстващи, но това е безотговорно отношение, заяви инж. Михаил Рашков - директор на дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ, по БНТ.

В 6:30 сутринта пуснахме движението, което беше ограничено по АМ "Тракия" в софийския участък, информира още той.

През нощта е било ограничено движението между Мездра и Ботевград, но и там вече е освободено. Като цяло няма проблеми по пътищата, каза още Рашков. 

Силният вятър е предпоставка за снегонавявания, предупреждават от АПИ. Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим.

Валежите спират днес, студено в следващите дни

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-januari-normalno-studeno-26800131

Преваляванията ще спрат до довечера. В следващите дни времето ще бъде по-спокойно, с температури, близки до обичайните за януари.

Настоящият щам на грипния вирус бил като троянски кон, след него идва по-голяма епидемия

http://www.cross.bg/virys-epidemiya-popov-1565985.html

/КРОСС/ Грипната вълна обхваща все повече области - от днес грипна епидемия е обявена за Благоевград. В Пернишко пък тя приключва. Област Перник беше първата, която обяви епидемия. Учениците там не учиха миналата седмица. В Пазарджик грипна епидемия беше обявена в четвъртък. Тя е в сила до утре включително - в понеделник и вторник учениците са в грипна ваканция. Епидемията в област Благоевград важи до сряда, но след това може да бъде удължена. Там заболеваемостта е над 380 души на 10 хиляди. Специалистите напомнят да не се подценяват симптомите на грипа и да не се прибягва до самолечение. Междувременно стана ясно, че рязко се е увеличило нивото на заболеваемост в София през почивните дни. Това твърди доц. полк. Георги Попов - началник на Катедра по инфекциозни болести във ВМА пред БНТ. „На ден средно около 25-20 души преминават през специалния кабинет по грипа във ВМА. Броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата седмица", коментира Попов. Той уточни, че прегледаните са били заразени с грипния вирус Б. „Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици", предупреди още доц. Попов. „Не сме навлезли още в епидемия, но се очаква към края на месеца. При всички случаи върху този грип Б ще се наложат и щамовете на грипен вирус А", отново подчерта той. Според доц

Ремонт в центъра на Варна затваря движението от Червения площад до подлеза на ФКЦ

http://www.moreto.net/novini.php?n=367580

Във връзка със стартиране на строително-ремонтни работи и подмяна на подземна инфраструктура ще бъде преустановено движението на автомобили в участъка от автоподлеза на Фестивален и конгресен център до Червения площад, съобщиха за Moreto.

Гущеров бил видимо пиян. Отказал проба за алкохол и наркотици

https://offnews.bg//112/gushterov-bil-vidimo-pian-otkazal-proba-za-alkohol-i-narkotitci-673312.html

Синът на милионера Добромир Гущеров - Християн, който бе арестуван след среднощен запой и сбиване в дискотека в събота, е бил видимо пиян и е отказал проба за алкохол и наркотици.

Конфликтът тръгнал от централното столично чалга заведение "Домби", където младият Гущеров се забавлявал с авери. Компанията му се спречкала с друга и се стигнало до разправа. Тя се пренесла извън дискотеката, като двете групи се гонели с колите си. После спрели "да се разберат" и там били укротени от полицаи от 6-о РПУ.

След акцията за 24 часа са били задържани общо 7 души, включително и милионерският син, който междувременно блъснал патрулен автомобил при маневра на заден.

По неофициална информация Гущеров вече е освободен от полицейския арест, съобщи бТВ. Християн е една от любимите персони на жълтите издания. Женен е за фолк певицата Мария, известна и като Мара Отварачката. В момента те се развеждат, а Християн Гущеров започна връзка с плеймейтката Светлана Василева.

През 2017 г.: 82% от новото богатство е отишло в ръцете на 1%

https://news.bg/macro/prez-2017-g-82-ot-novoto-bogatstvo-e-otishlo-v-ratsete-na-1.html

42 от най-заможните в света са получили толкова, колкото най-бедните 3,8 милиарда души

Издирван от две години се появи без проблем в национален ефир

https://www.actualno.com/crime/izdirvan-ot-dve-godini-se-pojavi-bez-problem-v-nacionalen-efir-news_655529.html

Бившият полицай Венцислав Ангелов-Чикагото е един от стотиците издирвани от българската държава с ефективни, окончателни присъди. Според прокуратурата има над 500 такива случаи. Случаят на Чикагото обаче е по-различен – той се появи в ефира на Нова телевизия и заяви, че не е осъден за наркотрафик, макар че така било съобщено. Ангелов се намира във Валенсия и се обяви за създател на сайта "Бастанюз". Не съм осъден за наркотрафик, а съм осъден по член 356а от Наказателния коде

Оранжев код за вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6675302

Оранжев код за вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в странатаОранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Оранжев код: В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград,

"Чуждият враг" - най-добрият приятел на Путин

http://clubz.bg/63208-chujdiqt_vrag_naj_dobriqt_priqtel_na_putin

През управлението на Владимир Путин е нараснал в пъти броят на хората в Русия, според които страната им е обкръжена от врагове, пише във "Ведомости" Алексей Левинсон от социологическия център "Левада".

В края на 90-те, когато Путин още не бе президент, една трета от жителите на страната не можеха да посочат кой трябва да бъде смятан за враг на Русия. Днес едва 6 на сто от гражданите срещат трудности с отговора, предава БТА.

"Убеждението, че има външна заплаха, поддържа рейтинга на държавния глава", смята Алексей Левинсон от "Левада".

Естествено САЩ заемаха първо място сред враговете и през 1999 г. по традиция от Съветския съюз. Малцина обаче виждаха тогава враждебната им същност - само 22 на сто.

"После се заредиха години на путински президентства, телевизията у нас напредна в майсторлъка да изобличава врага и сега хората в Русия, които виждат враждебността на Щатите, са тройно повече - 68 процента", отбелязва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

"Изобилието от врагове, присъствието им по целия периметър излезе съставна част от една нова радваща реалност: най-сетне пак сме велика сила! И пълчищата от неприятели най-добре доказват това. Тъй че нито враговете, нито санкциите са повод за огорчение", иронизира авторът.

И добавя, че сред днешната младеж в Русия половината не вижда никакви врагове.

Социологическият център "Левада" няма да публикува изследвания за предстоящите през март в Русия президентски избори, на които се кандидатира отново Владимир Путин, този път като независим кандидат. Причината за това е, че реномираната агенция беше обявена за чужд агент в списък на руското министерство на правосъдието още преди парламентарните избори в Русия през 2016 г.

Туристи са блокирани в хижа край връх Шипка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675314

Туристи са блокирани в хижа край връх ШипкаТуристи са поискали помощ за извеждането им от хижа в Стара планина, съобщава NOVA. Заради бурния вятър и преспите, посетители на хижа "Теменуга" край връх Шипка ще бъдат спасени от пожарникари със тежка техника. Хижа "Теменуга" се намира на 2 километра югоизточно от връх Шипка. В цялата страна в понеделник е в сила предупреждение за валежи и

Важно за шофьорите: Пътната обстановка в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vazhno-za-shofiorite-pytnata-obstanovka-v-stranata-2073833

В цялата страна е обявено предупреждение за обилни валежи от сняг, придружени със силен вятър и ниски температури. В Северна и Източна България и областите Хасково и Кърджали предупреждението е от втора степен.

Над 900 машини са обработвали през нощта пътните настилки

Южнокорейски активисти запалиха снимка на Ким Чен Ун и севернокорейското знаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675298

Южнокорейски активисти запалиха снимка на Ким Чен Ун и севернокорейското знамеЮжнокорейски активисти подпалиха в Сеул снимка на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Демонстрацията, в която участваха между 150 и 200 души, протестиращи срещу сближаването между двете Кореи, се състоя на железопътната гара в южнокорейската столица. Демонстрантите се събраха,

Доцент във ВМА: Още не сме навлезли в грипна епидемия, очаква се в края на месеца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6675304

Доцент във ВМА: Още не сме навлезли в грипна епидемия, очаква се в края на месецаГрипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици. На ден средно около 25-20 души преминат през специализирания кабинет по грипа във ВМА. Броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата

"Ню Инглънд" и "Филаделфия" ще играят в Супербоул LII

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/22/3116189_nju_inglund_i_filadelfiia_shte_igraiat_v_superboul_lii/?ref=rss


Легендарният куотърбек Том Брейди класира "Ню Инглънд пейтриътс" за десето участие в Супербоул и осмо, откакто той е в отбора. "Патриотите" победиха "Джаксънвил джагуарс" с 24:20, а 40-годишната звезда на НФЛ направи поредния си забележителен мач и записа 27-а победа в плейофите от 36 участия.<br /><br />Във финала шампионите ще защитават трофея "Винс Ломбарди" срещу "Филаделфия Ийгълс". "Орлите" спечелиха безапелационна...

Заради катастрофа ограничиха движението по пътя Самоков-Дупница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675301

Заради катастрофа ограничиха движението по пътя Самоков-ДупницаЗаради катастрофа на пътя Самоков-Дупница, временно е ограничено в двете посоки движението на тежкотоварни камиони в отсечката. Инцидентът е станал рано тази сутрин. Заради лошото време е ограничението движението на тирове по пътя Видин – Монтана в посока Монтана. Без ограничение е движението в посока Видин.

Областният управител на София: Сидеров не знае как ще гласува на вота

https://frognews.bg/novini/siderov-tekmeta-sreshtu-gerb-zaradi-iazovir.html

”Питайте Сидеров, поканете го. Смятам че ще стигнем до разбирателство в интерес на българските граждани”. ”Сидеров каза, че не знае как ще гласува на вота, защото искаше да запази живота и здравето на българите, това е най-важното нещо”.

Измъкнаха закъсали младежи, правили си екшън на пътя между Бузлуджа и Шипка

http://www.cross.bg/shipka-prespite-byzlydzha-1565984.html

/КРОСС/ Младежи бяха измъкнати, след като прекараха няколко часа, закъсали в преспите на пътя между Бузлуджа и Шипка. Новината първи обяви инж. Михаил Рашков - директор на дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ пред БНТ. „В 4:00 часа сутринта 8 момчета и едно момиче между Бузлуджа и Шипка, където е затворен пътя, но те са тръгнали да си правят някакъв екшън и са закъсали в преспите. От там полиция, пожарна и пътната служба и в момента ги вадим. Не са бедстващи, но това е безотговорно отношение", коментира инж. Рашков. По-късно от АПИ пуснаха съобщение за спасението на младежите, а също така и от МВР. Спасителните екипи са стигнали до тях малко след 9 часа, след като е бил разчистен пътят.  По-късно стана ясно и какво точно се е случило. Младежите от Раднево решили да се разходят по заснежения път между връх Шипка и връх Бузлуджа, в посока хижа "Тинтява", който по това време на година е затворен за всички превозни средства. След като попаднали сред преспите, младежите се обадили на родителите на един от тях и поискали помощ.Родителите се отправили към младежите с личния си автомобил, но също закъсали в преспите. Така общо 10 души имали нужда от помощ - двама възрастни и 8 младежи - 7 момчета и едно момиче, разказва "Нова телевизия". В крайна сметка след няколкочасова операция, всички са спасени и вече. Вероятно на родителите на учениците ще бъде наложена глоба.    

Измъкнаха закъсали младежи, правили си екшън на пътя между Бузлуджа и Шипка

http://www.cross.bg/dvizhenieto-putnata-rashkov-1565984.html

/КРОСС/ Младежи са закъсали на пътя между Бузлуджа и Шипка, заради което и в момента тече операция по измъкването им от преспите. Това обяви инж. Михаил Рашков - директор на дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ пред БНТ. „В 4:00 часа сутринта 8 момчета и едно момиче между Бузлуджа и Шипка, където е затворен пътя, но те са тръгнали да си правят някакъв екшън и са закъсали в преспите. От там полиция, пожарна и пътната служба и в момента ги вадим. Не са бедстващи, но това е безотговорно отношение", коментира инж. Рашков. По-късно от АПИ пуснаха съобщение за спасението на младежите, а също така и от МВР. Спасителните екипи са стигнали до тях малко след 9 часа, след като е бил разчистен пътят. Според информацията на МВР обаче младежите са били 8. Относно пътната обстановка той обяви: „В 6:30 сутринта пуснахме движението, което беше ограничено по АМ "Тракия" в софийския участък. Около 3:00 ч. имаше ограничение на движението между Мездра и Ботевград, но и там беше освободено. Като цяло няма проблеми по пътищата. През проходите има ограничение само за тежкотоварните автомобили. Те могат да се движат през Искърското дефиле, през Витиня, Прохода на Републиката, Ришкия проход, но шофьорите го знаят. Изцяло затворени са Троянския, Златишкия и Върбишкия проходи", допълни Рашков

Полиция и пожарна измъкват закъсали 9 младежи, правили си екшън на пътя между Бузлуджа и Шипка

http://www.cross.bg/dvizhenieto-zakusali-putnata-1565984.html

/КРОСС/ Младежи са закъсали на пътя между Бузлуджа и Шипка, заради което и в момента тече операция по измъкването им от преспите. Това обяви инж. Михаил Рашков - директор на дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ пред БНТ. „В 4:00 часа сутринта 8 момчета и едно момиче между Бузлуджа и Шипка, където е затворен пътя, но те са тръгнали да си правят някакъв екшън и са закъсали в преспите. От там полиция, пожарна и пътната служба и в момента ги вадим. Не са бедстващи, но това е безотговорно отношение", коментира инж. Рашков. Относно пътната обстановка той обяви: „В 6:30 сутринта пуснахме движението, което беше ограничено по АМ "Тракия" в софийския участък. Около 3:00 ч. имаше ограничение на движението между Мездра и Ботевград, но и там беше освободено. Като цяло няма проблеми по пътищата. През проходите има ограничение само за тежкотоварните автомобили. Те могат да се движат през Искърското дефиле, през Витиня, Прохода на Републиката, Ришкия проход, но шофьорите го знаят. Изцяло затворени са Троянския, Златишкия и Върбишкия проходи", допълни Рашков. Междувременно от Агенция „Пътна инфраструктура" съобщават, че е ограничeно движението на МПС над 12 тона по АМ "Хемус" София - Коритна, в посока Варна при км 66. Причината е аварирал тежкотоварен автомобил

Спипаха двама за взривени банкомати

http://dnes.dir.bg/news/bankomat-26799926

Полицията в Перник е задържала двама от издирваните трима души за взривове на банкомати в София.

Facebook навлиза с обучителни центрове в Европа

https://www.actualno.com/sciencelogy/facebook-navliza-s-obuchitelni-centrove-v-evropa-news_655522.html

До края на годината Facebook ще открие центрове за безплатно обучение по дигитална компетентност в четири европейски страни и ще инвестира допълнително над 12 милиона евро в разработването на изкуствен интелект, обяви оперативният директор на американската компания Шерил Сандбърг в интервю за Reuters. Очаква се учебните центрове да се появят засега само в Испания, Полша, Италия и Франция и да спомогнат за интеграцията на повече от 1 млн. души в дигиталното общество, като специално внимание ще б

"Фейсбук" инвестира милиони в развитие на човешкия потенциал и изкуствения интелект

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675288

"Фейсбук" инвестира милиони в развитие на човешкия потенциал и изкуствения интелектДо края на годината „Фейсбук“ ще открие центрове за безплатно обучение по дигитална компетентност в четири европейски страни и ще инвестира допълнително над 12 милиона евро в разработването на изкуствен интелект, обяви в понеделник оперативният директор на американската компания Шерил Сандбърг в интервю за „Ройтерс“.

На пето място сме в Европа по дял на лошите кредити

http://www.moreto.net/novini.php?n=367579

България продължава да бъде сред страните в ЕС с най-висок дял на необслужваните кредити. След финансовата криза и краха на КТБ делът им бе достигнал 20% и въпреки стрес тестовете на банките и предприетите мерки, нивото им все още е тревожно високо, пише в.

Иван Таков, БСП: Бюджетът на Столична община е заченат в лъжа

http://www.cross.bg/godina-takov-ivan-1565983.html

/КРОСС/ „Приемам сериозно работата в Общинския съвет. Всеки път когато кметът Фандъкова е предложила нещо разумно, ние сме го подкрепили. Рекорден е бюджетът на столицата за тази година - 1,5 милиард лева, но този бюджет е като предния. Това са само цифри и числа. Инвестиционната програма за 2017 година остана неизпълнена на 48 процента. 201 милиона лева останаха неизразходвани". Това обяви в интервю за предаването „Беновска пита" по „Канал 3" общинският съветник от БСП Иван Таков. „Освен всичко, бюджетът на Столична община за тази година е заченат и в лъжа. Защото управляващите поеха ангажимент да се изготви по друг начин, включително и инвестиционната програма. Бяхме подведени и излъгани. Имаше работна комисия, в която участваха и от ГЕРБ, те трябва да негодуват, защото бяха излъгани", каза още Иван Таков.

Другото лице на спорта: да откажеш да изпревариш съперник във финалния спринт (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/22/3116183_drugoto_lice_na_sporta_da_otkajesh_da_izprevarish/?ref=rss


По-бързо, по-високо, по-силно. Ключови думи в спорта, където в основата в заложена борбата за всеки метър и всяка секунда. Но не и на всяка цена.<br /><br />През уикенда носителката на три златни олимпийски медала в биатлона Дария Домрачова впечатли с жеста си към Доротея Вирер. Във финалния спринт в преследването в Антхолц състезателката от Беларус... се отказа в полза на съперничката си.<br /><br />При влизането на последния завой Домрачова закачи Вирер, заради което...

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-da-ochakvat-pazarite-prez-novata-sedmica-254188/

Във фокуса на инвеститорите ще са новини от Европейската и Японската централна банка

Московски: Приоритети на региона са дигиталната и транспортната свързаност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675285

Московски: Приоритети на региона са  дигиталната и транспортната свързаност"Политическата обстановка в последния месец е изключително динамична. Един от основните приоритети за развитие на региона е свързаността - не само транспортна, но и дигитална. Искаме да ускорим развитието на дигиталните технологии. Освен концепцията за 5G интернет, ще се опитаме и да завършим някои други оптични мрежи".

Пореден нов кандидат за ролята на Джеймс Бонд

https://www.actualno.com/showbusiness/poreden-nov-kandidat-za-roljata-na-djejms-bond-news_655521.html

Из холивудските среди упорито се разпространява слухът, че вече е ясно кой ще детронира Даниъл Крейг от ролята му на Джеймс Бонд. И това няма да е кой да е, ами звездата Хари Стайлс – бивш член на момчешката поп група One Direction и актьор с една-единствена роля в киното – през 2017 година във военната драма "Дюнкерк" на Кристофър Нолан. Всъщност вероятността именно 23-годишният Стайлс да замени Крейг беше загатната от монтажиста на "Спектър" Лий Смит, п

Европейски ценности без русофобия. Възможно ли е?

http://clubz.bg/63207-evropejski_cennosti_bez_rusofobiq_vyzmojno_li_e

Как дясноцентристка сила може да защитава европейски ценности без да играе с русофобската карта. Този въпрос зададе Добромир Живков, директор на "Маркет линкс" и поясни, че това е голямо предизвикателство за десницата. Изказването на Живков бе на кръгла маса, организирана от Сдружение "Граждански съвет" и фондация "Конрад Аденауер".

Живков поясни, че все още голям брой български избиратели симпатизират на Русия. Той обаче изтъкна, че в обществото има голяма неудовлетвореност от състоянието на страната.

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" заяви, че демократичната общност е била най-силна тогава, когато е протичал период на кардинални обществени трансформации. И посочи за пример 1990 г. и 1997 г., когато според нея не само е имало икономическа криза, но и цялото общество е било на кръстопът. Димитрова допълни, че когато има противоречия в демократичната общност се отваря вратата за леви и популистки партии. И отбеляза, че избирателите на десницата в годините намаляват, дори ако се вземе предвид сборът от гласувалите за ГЕРБ и партиите, които останаха извън парламента. Според Димитрова въпросът за коалиционния партньор не може да бъде избегнат от демократичната общност. Тя посочи, че много хора гласуват за ГЕРБ само за да не изгубят гласа си и да не дадат възможност на БСП да бъде първа полтическа сила. Според нея на предстоящите евроизбори ще се разиграва картата за ислямизацията на Европа. А голяма част от българите вярват, че ЕС е като СССР - той нареджа, а ние изпълняваме и покрай това губим националната си идентичност.

Според проф. Георги Фотев в момента има впечатление за криза на демокрацията и той посочи като примери "Брекзит" и референдума в Каталуня. Според него обаче демокрацията не е в криза. Той определи идеята за ревизия на приватизацията като кошмарна и отбеляза, че тя не е срещнала почти ниаккъв отпор в обществото. Фотев изтъкна, че общественото мнение не е мястото на истината, а на полуистината и фантазиите, но е част от социалната реалност.

"Най-опасното е безразличието. Най-големите беди са предхождани от безразличие в обществото", заяви Фотев.

Според Цветозар Томов българите не вярват, че индивидът не може да бъде жертван за сметка на обществото. Те също така не вярват в равните права и в това, че частната собственост е неприкосновена.

"На нашите магистрали няма завои", изтъкна Томов.

И припомни, че на запад на магистралите често има повече завои, защото някои е отказал да си даде имота. Томов отбеляза, че завои няма и по магистралите, строени в Германия от Хитлер.

"Има мощна, надигаща се антидемократична вълна в България. Тя се дължи включително на външни влияния.Ще доведе до пълен разпад на демократична общност", заяви Томов.

Според него пикът на националистите предстои и е възможно да има радикализация на лявото, което да достигне до рекомунизация. Томов смята, че около 500 000 души са избирателите на демократичната общност, които сега не са представени в парламента заради поведението на тези политици, които имат претенцията да ги представляват.

Георги Лозанов изтъкна, че има усещане, че демократичната общност се стопява и няма какво да се направи. Той зададе и въпроса защо тази общност, в която са по-културни, по-способни и по-близки до знанието хора има най-лошия политически резултат. Според него за това има и външни причини и невидима пречка. Лозанов припомни, че след 1989 г. е изглеждало, че противоречието между Изтока и Запада са се разпаднали. Това обаче се е оказало кратък период. Споед него това противоречие продължава и сега, като Западът изповядва демократични ценности, а Изтока по-скоро авторитарни.

"Ние, заедно с Румъния, сякаш сме към политическия Запад, но сме на фронта между Запада и Изтока. Заадът иска това да бъде мек фронт. Не трябва да бъде твърд и агресивен. Тук все повече се създава среда, в която от една страна да се демонстрира принадлежност към европейски ценности, но да не се пречи на проникването на политичексия изток. Дилърите, които осъществяват това проникване имат важна икономическа роля", посочи Лозанов.

Той припомни, че Румъния се е опитала да се измъкне от това да бъде "мек фронт", но в момента и там вървят реставрационни процеси. Според Лозанов в България и Румъния не трябва да има Студена война, а хибридност, за която трябва да се осигури избирател.

"Това е предпоставена ситуация. Ние сме в тази предпоставена ситуация. Няма да може да дойде на власт сила, която да е еднозначно, категорично свързана с демократичните ценности и да ги наложи в България", заяви Лозанов.

Според Трайчо Трайков има различни стратегии за развитие на демократичната общност. Едната стратегия е да се търсят големи каузи, като например преучредването на държавата по нови правила. Тази кауза обаче е събрала малка подкрепа на изборите. Другата стратегия, според Трайков, е ситуацията у нас да стане толкова зле, че да има революционни промени, както през 1997 г. Той припомни, че през 2013 г. хората са протестирали, но в крайна метка са дали отново властта на по-малко приемливата част от статуквото. Третата стратегия е битка по битка за отделни по-дребни каузи.

НДК ще е с ограничен достъп днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675284

НДК ще е с ограничен достъп днесДостъпът до централната сграда на НДК ще е ограничен днес заради събитие на високо ниво (клас "С")от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщават от НДК. Затворени за посетителите до 15.00 ч. ще бъдат Литературният клуб "Перото" и Билетният център на НДК. Подобни ограничения ще бъдат в сила до юли 2018 г.

По-важното от миналата седмица

https://www.investor.bg/analizi/91/a/po-vajnoto-ot-minalata-sedmica-254243/

Германският канцлер Ангела Меркел изрази очакванията си скоро България да влезе в Шенген, а социалдемократите в Германия подкрепиха провеждането на преговори

Курумбашев: Европредседателството не означава 6 месеца да не говорим за случващото се в България

http://www.cross.bg/bulgariya-kyrymbashev-firmi-1565982.html

/КРОСС/ „Няма как всичко да е точно, когато офшорни фирми изкупиха ключови дружества в България", смята евродепутатът След като се случват нередни неща, не означава, че по време на председателството ще има 6-месечен мораториум ние да коментираме какво се случва в България. Не може да не коментираме кой е купил „Булгартабак", след като предприятието е купено от офшорна фирма. Не може да не коментираме на кого е предоставена концесията на Пирин, която в момента се обсъжда, тъй като отново собственик е офшорна фирма. Не може да не коментираме кой купува Общинска банка, защото отново става въпрос за офшорна фирма. Когато тези офшорни фирми са собственици, те очевидно не плащат данъци в България. Очевидно българският държавен бюджет е по-малък. И когато стане дума за кохезионна политика, провеждана от самата държава; когато стане въпрос, че болницата в Ловеч ще фалира; когато стане въпрос, че не достигат пари за служителите на МВР, изведнъж се появява аргументът, че няма пари в бюджета. Същевременно офшорни фирми изкупиха тези ключови дружества в България - и всичко е точно. Няма как да е точно." Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, в предаването „120 минути" по bTV. „От 10 години в Столичния общински съвет мнозинство има ГЕРБ. От една страна стои вносителят на конкретно предложение

Франция: Русия няма да може да възстанови сама Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675280

Франция: Русия няма да може да възстанови сама Сирия Русия няма да може да реши сама сирийската кризи, защото не разполага със средствата за възстановяване на страната, предупреди френският външен министър в интервю, публикувано в днешния брой на в. "Фигаро", предаде Франс прес. "Руснаците не могат сами да решат кризата. Един ден Сирия ще трябва да бъде възстановена,

Автобус падна в пропаст в Колумбия, загинаха всички пътници

https://www.actualno.com/america/avtobus-padna-v-propast-v-kolumbija-zaginaha-vsichki-pytnici-news_655520.html

Автобус с 13 пътници падна в пропаст в Колумбия. Няма нито един оцелял след трагичния инцидент, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от местната преса. По думите на говорителя на местната полиция, катастрофата се е случила на пътя между градовете Пасто и Тумако, известен като "Дяволския нос". Според информацията, налична към момента, причината за пропадането на автобуса е било свлачище. Снимка: Архив

Валежите продължават, снегът застига и морето

http://www.cross.bg/byren-vyatur-severozapaden-1565981.html

/КРОСС/ В по-голямата част от страната, валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат в Северна и Източна България. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще остане ветровито със силен, по Черноморското крайбрежие временно и бурен, северозападен вятър, който ще е причина за снежни виелици и образуване на преспи и навявания. Максимални температури - между минус 1° и 4°, по Черноморието до 8°. През нощта срещу вторник в цялата страна снеговалежите ще спрат и над много райони облачността ще се разкъса. Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, на много места значителни. Около обяд почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Ще бъде ветровито със силен, временно и бурен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 7-8°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, в открито море 4-5 бала. Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. По-късно през деня в масивите от Югозападна България валежите ще спрат. Ще духа силен и бурен северозападен вятър и ще има снежни виелици и по проходите ще се образуват преспи. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра - около минус 8°.

Ето какво е състоянието на пътищата на 22 януари

http://www.cross.bg/dvizhenieto-srok-ogranicheno-1565980.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 22.01.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 7° до 7°. Времето над цялата страната е предимно облачно. Вятър духа в областите Търговище, Монтана, Кърджали, Благоевград, Добрич, София, Смолян, Велико Търново, Стара Загора, Перник, Сливен, Пазарджик, Варна, Шумен, Ямбол и Силистра. Дъжд вали в областите Кърджали, Благоевград, Пловдив, Добрич, Сливен, Варна, Шумен, Ямбол Бургас. Сняг вали в областите София, Ловеч, Плевен, Шумен, Перник, Велико Търново, Стара Загора, Търговище, Монтана/слаб/, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Русе, Враца и в районите на Благоевград, Черна Места и проход "Предел"; Студенец, Паничково и Лъки /обл. Пловдив/; по високите места на обл. Смолян; в планинската част на обл. Сливен; по високите места на обл. Пазарджик; проход „Ришки"; Слаб сняг вали в областите Габрово и Видин.Пътните настилки са мокри,частично заснежени, заледени но обработени.Намалена видимост поради мъгла: - до 50 м има в района на проход „Вратник"- до 100 м има в района на Кубрат /обл.Разград/; Приморски проход и Вълчаново ханче /обл. Бургас/ ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия": няма ограничения. АМ „Хемус": няма ограничения. АМ „Струма": няма ограничения. АМ „Марица": няма ограничения. АМ „Черно море": няма ограничения

Рождениците на 22 януари

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-yanyari-1565979.html

/КРОСС/ Доц. д-р Божидар Славчев, началник на Първа гинекологична клиника в УАГБ "Майчин дом", член на лигата "Лекарите, на които вярваме" Биляна Петринска, актриса Богдан Николов, президент на Федерацията по мотоциклетизъм, световен и европейски шампион Вельо Горанов, актьор Димитър Греков, бивш министър на земеделието Добринка Маркова, директор на Института по криминалистика и криминология Драгомир Драганов (Драго Чая), тв водещ Пламен Бончев, дипломат Теодор Черешев, спортен журналист  

Общинският съвет се събира на извънредно заседание за Референдума в Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=367578

Общинският съвет във Варна се събира днес на извънредно заседание за да обсъди предложението за местен референдум в Морската градина. Заседанието ще се състои днес 22 януари 2018 г. (понеделник) от 10:00 ч. в зала „Пленарна“ на община Варна.

Гръцките фермери блокират пътища

https://offnews.bg//sviat/gratckite-fermeri-blokirat-patishta-673311.html

Фермерите в Гърция ще блокират пътища днес. Те са недоволни от "драстичното намаляване на доходите им". Блокадите ще се осъществяват с трактори. 

Фермерите настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 хиляди евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените. 

Земеделските производители искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия. 

Миналата седмица гръцкият парламент одобри проектозакон за нови мерки за икономии, съдържащ фискални, енергийни и трудови реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на отпускане на нов транш от спасителната програма за страната. Докато вървяха дебатите преди гласуването, пред сградата на законодателния орган имаше многохилядна демонстрация.

Евгений Дайнов: България е опасна за европейския ред

https://frognews.bg/politika/dainov-komentira-merkel.html

Бойко Борисов искаше да отиграе няколко хода. Първият беше, че искаше да се покаже като помирител между ЕС и Турция. Вторият беше да получи гаранции, че България ще влезе в еврозоната и Шенген. Третият беше да покаже, че води борба с корупцията.

Евгений Дайнов: България е опасна за европейския ред

https://frognews.bg/novini/dainov-komentira-merkel.html

Бойко Борисов искаше да отиграе няколко хода. Първият беше, че искаше да се покаже като помирител между ЕС и Турция. Вторият беше да получи гаранции, че България ще влезе в еврозоната и Шенген. Третият беше да покаже, че води борба с корупцията.

Кръвта за преливане да е 100% сигурна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6674855

Кръвта за преливане да е 100% сигурнаПрактиката кръвните центрове да пропускат зарази, защото не са оборудвани с модерна технология за разпознаване на риска, трябва да бъде преустановена. (Виж 7-а стр.) Ясно е защо - твърде много пациенти са изложени на риска да бъдат заразени с ХИВ, СПИН и хепатит С. Все достатъчно тежки диагнози, за да бъдат взети спешни мерки.

Грешка за 50 лв. акциз разкрива 300 000 изтрити товара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675106

Грешка за 50 лв. акциз разкрива 300 000 изтрити товараМитниците искат проверка от ДАНС, тя продължава 5 месеца и в средата на 2016 г. резултатите са при премиера. Работна група открива и отстранява пробивите. Изтрит документ за доставка на горива от голяма петролна компания става причина за разкриването на пробива в акцизната система на митниците, научи “24 часа” от няколко независими източника.

До края на европредседателството даваме пауза на борбата с корупцията

https://www.actualno.com/politics/do-kraja-na-evropredsedatelstvoto-davame-pauza-na-borbata-s-korupcijata-news_655510.html

До края на българското европредседателство борбата с корупцията ще бъде на практика блокирана, алармираха юристи и депутати. Причината е, че новата ресорна мегакомисия, която по закон трябва да заработи от началото на тази седмица, ще се формира месеци наред. Не е ясно какво ще работят дотогава служителите, които се прехвърлят в нея. Това ще забави плановете на премиера Бойко Борисов "до две-три години" да се справи с корупционния проблем, както обеща пред европарламента миналата сряда

Салвадор Собрал ще пее на живо на „Евровизия“ през май

http://clubz.bg/63206-salvador_sobral_shte_pee_na_jivo_na_%E2%80%9Eevroviziq%E2%80%9C_prez_maj

Салвадор Собрал, който спечели „Евровизия 2017“ в Киев през пролетта на 2017-а, бе планирал миналия уикенд да посети Грьонинген, Холандия, за фестивала „Евросоник“ (на който Кристиан Костов получи награда ЕBBA). Португалецът обаче не е успял да пътува, тъй като все още се възстановява след успешната трансплантация на сърце, но е отговорил по телефона на няколко въпроса на Би Би Си.

„За щастие, възставяването ми върви много добре и се надявам, че през май ще се кача отново на сцената и ще пея пред публика. Стискайте ми палци“, казва 28-годишният певец, който в края на миналата седмица бе изписан от болницата.

На 8 декември Собрал се подложи на операция за трансплантация на сърце.

Пред Би Би Си Салвадор споделя, че след победата на „Евровизия“ животът му се е променил изцяло:

„Преди не продавах много дискове и бях окей с това – знаех, че музиката, която правя, няма да се продава много. Но след това изведнъж хората откриха музиката ми и албума ми“.

След победата си в Киев Собрал записал концертен диск, който в момента е най-добре продаваният албум в Португалия.

„Това е доста необичайно, защото става дума за джаз албум, в който има 6-минутно соло на барабани. За мен това е най-хубавото постижение“, казва Собрал.

За 2018-а певецът смята да издаде нови записи, а също и да пътува и пее на живо, колкото може повече.

В края на разговора Собрал обявява и че смята да пее на живо в Лисабон през май, по време на „Евровизия 2018“.

Започва същинската част на председателството ни

http://www.cross.bg/evropeiiskite-evropeiiskiya-vuprosi-1565976.html

/КРОСС/ Председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз ще заседават в конгресния център в НДК. Със срещата се открива парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. Председателски КОСАК, ще дискутира три основни теми - едната е свързана с приоритетите на Българското председателство, която ще представи ресорният министър Лиляна Павлова. Делегатите ще разискват и бъдещето на ЕС, каза председателят на комисията по европейските въпроси в Народното събрание Кристиян Вигенин. Третата дискусия е фокусирана върху ролята на европейските макрорегионалните стратегии на ЕС, като са предвидени изказвания по стратегията за развитие на региона на Балтийско море и на Дунавската стратегия. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие срещата и парламентарното измерение с реплика на парламентарния звънец, той ще бъде ползван за процедурно водене на заседанията. Делегатите на първата среща от парламентарното измерение са над 130, сред тях и делегати на Европейския парламент, като са поканени и посланиците на страните членки на Европейския съюз. На Председателския КОСАК няма да има представители на комисиите по европейските въпроси на двете камари на Британския парламент, които в последния момент са отказали визитата

Комисиите по вътрешна сигурност и финанси с извънредно заседание

https://frognews.bg/novini/komisiite-vatreshna-sigurnost-finansi-izvanredno-zasedanie.html

В парламента ще се проведе извънредно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и финанси. На тях ще бъдат изслушани шефовете на службите и финансовия министър Владислав Горанов.

Язовир вби клин в Сидеров & партньори

http://clubz.bg/63205-qzovir_vbi_klin_v_siderov_partnori

Преминаването на язовир "Бели Искър" на отговорност към областната управа в София е на път да вбие клин в коалицията преди гласуването на вота на недоверие тази седмица. Причината е, че водоемът е сред най-опасните язовири в страната, който се нуждае от спешен ремонт и това е посочено в доклад от проверка на прокуратурата. А областен управител е Илиан Тодоров от "Атака".

-С решението язовирът да бъде прехвърлен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) към областната управа, проблемът се превърна и в политически, припомня Нова телевизия. Лидерът на "Атака”, която е част от коалиционния партньор "Обединени патриоти", Волен Сидеров предупреди, че казусът може да повлияе на това как парламентарната му група ще гласува тази седмица на вота на недоверие към кабинета.

В предаването "Здравей, България" на Нова телевизия управителят на Софийска област разказа, че в началото на 2017 г. след едно прокурорско писмо предишният областен управител издал акт за публично-държавна собственост и управление на МРРБ. От този момент този язовир се управлява от регионалното министерство.

По една или друга причина, те не са взели никакви мерки за ремонт на тази опасна стена. Впоследствие аз получих една молба от министерството, в която те ми казват, че вече аз трябва да го управлявам. Не бягам от отговорност, но с 15 000 лв. капиталови разходи няма как да направя ремонт на язовирната стена, който струва някъде около десетки милиона лева, каза още Илиан Тодоров.

Запитан как ще гласува парламентарната група на "Атака" на вота, Тодоров прехвърли отговора на въпроса към лидера Сидеров.

Язовир вби клин в Сидеров&партньори

http://clubz.bg/63205-qzovir_vbi_klin_v_siderovpartnori

Преминаването на язовир "Бели Искър" на отговорност към областната управа в София е на път да вбие клин в коалицията преди гласуването на вота на недоверие тази седмица. Причината е, че водоемът е сред най-опасните язовири в страната, който се нуждае от спешен ремонт и това е посочено в доклад от проверка на прокуратурата. А областен управител е Илиан Тодоров от "Атака".

-С решението язовирът да бъде прехвърлен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) към областната управа, проблемът се превърна и в политически, припомня Нова телевизия. Лидерът на "Атака”, която е част от коалиционния партньор "Обединени патриоти", Волен Сидеров предупреди, че казусът може да повлияе на това как парламентарната му група ще гласува тази седмица на вота на недоверие към кабинета.

В предаването "Здравей, България" на Нова телевизия управителят на Софийска област разказа, че в началото на 2017 г. след едно прокурорско писмо предишният областен управител издал акт за публично-държавна собственост и управление на МРРБ. От този момент този язовир се управлява от регионалното министерство.

По една или друга причина, те не са взели никакви мерки за ремонт на тази опасна стена. Впоследствие аз получих една молба от министерството, в която те ми казват, че вече аз трябва да го управлявам. Не бягам от отговорност, но с 15 000 лв. капиталови разходи няма как да направя ремонт на язовирната стена, който струва някъде около десетки милиона лева, каза още Илиан Тодоров.

Запитан как ще гласува парламентарната група на "Атака" на вота, Тодоров прехвърли отговора на въпроса към лидера Сидеров.

Държавните институции в САЩ хлопнаха кепенци

http://clubz.bg/63204-dyrjavnite_institucii_v_sasht_hlopnaha_kepenci

Републиканците в Сената на САЩ не успяха да се споразумеят с колегите си от Демократическата партия за продължаване до 8 февруари на временното финансиране на федералното правителство, предаде Ройтерс.

Така работата на правителството остава парализирана вече трети ден.

Очакваше се гласуването за финансирането да се състои тази нощ (рано сутринта българско време). Законодателите не стигнаха до никакво споразумение нито за финансирането, нито за исканото от демократите изключване от депортация на хора, доведени като деца от нелегални имигранти в САЩ.

Документът ще бъде отново подложен на гласуване днес по обяд (привечер българско време).

Страната изпадна в т. нар. "шътдаун". От днес в САЩ работят само спешните медицински центрове, органите по националната сигурност, пощите, контрола на въздушното пространство, органите по стихийните бедствия, затворите и доставчиците на електроенергия. Всички останали учреждания и държавни офиси хлопват кепенци, а чиновниците излизат в принудителен отпуск.

Същевременно властите в щата Ню Йорк решиха да поемат финансирането на Статуята на свободата и остров Елис, обяви губернаторът Андрю Куомо. Така тези две местни забележителности ще бъдат отново отворени днес за посетители, след като бяха затворени през уикенда.

Властите на щата Ню Йорк поеха финансирането на Статуята на свободата, за да остане тя отворена за посетители.

 

Младежи закъсали между Бузлуджа и Шипка

http://dnes.dir.bg/news/oranzhev-kod-potopat-26799810

Седем момчета и едно момиче тръгват да си правят екшън в 4.00 часа сутринта - безотговорна постъпка между Бузлуджа и Шипка, каза по БНР Михаил Рашков от АПИ.

Джеймс Матис: Турция предупреди САЩ за операцията си в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675263

Джеймс Матис: Турция предупреди САЩ за операцията си в СирияТурция предупреди САЩ, че планира въздушна и сухопътна операция срещу кюрдски милиции в северна Сирия, заяви вчера американският министър на отбраната Джим Матис, цитиран от Франс прес и БТА. "Турция беше откровена, те ни предупредиха преди да изпратят авиацията, казаха ни, че ще го сторят консултирайки се с нас", заяви Матис пред журналисти,

Неяснотата за финансирането на американското правителство остава

https://www.actualno.com/america/nejasnotata-za-finansiraneto-na-amerikanskoto-pravitelstvo-ostava-news_655519.html

Американският сенат отложи ключовото гласуване, с което трябваше да бъде постигнато съгласие относно дълга на САЩ за следващата финансова година и да върне американското правителство в нормалния му режим на работа, съобщава Reuters. Гласуването беше отложено заради липса на разбирателство между републиканците и демократите относно т.нар. "мечтатели" - младежи, доведени нелегално в САЩ още като деца. Съгласно намеренията на администрацията на Доналд Тръмп такива лица подлежат на екстра

Няколко души са блокирани в хижа в Стара планина

https://www.actualno.com/starazagora/njakolko-dushi-sa-blokirani-v-hija-v-stara-planina-news_655530.html

Преспите хванаха в капан няколко души в Стара планина. В понеделник рано сутринта силният вятър и снегонавявания са блокирали хора между връх Шипка и връх Бузлуджа в хижа Теменуга, предаде БГНЕС.  Сигналът за бедстващи в Балкана е подаден тази сутрин. В момента се сформира група, която със специализирана техника ще опита да стигне до хижата и хората да бъдат свалени на проходим път, уточнява кореспондентът на БГНЕС от Казанлък. Хижа Теменуга се намира на 2 км югоизточно от връх Шипка.

Преглед на печата - 22 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367577

Македония е сред водещите теми на вестниците в понеделник. "Десетки хиляди гърци се събраха в центъра на Солун, за да протестират срещу възможността бъдещото име на Македония да продължи да съдържа тази дума, пишат гръцки и македонски медии.

Как да тренираме, за да има ефект

https://www.actualno.com/health/kak-da-trenirame-za-da-ima-efekt-news_655505.html

Фитнесът вече е основна част от живота на хората, които искат да изглеждат добре и да се грижат за здравето си. Тренировките, тяхната продължителност и интензивност повлияват различно организма. Ето кои са основните правила за постигане на по-добра форма. Според фитнес-инструктора Николай Петров престоят във фитнеса може да е различен, като е препоръчително минимум 3 пъти седмично по 1 час, а най-малко около 40 минути, но това зависи от плътността на тренировката. Той уточни, че тренировките з

Обявиха грипна епидемия и в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675277

Обявиха грипна епидемия и в БлагоевградВ Община Благоевград ще бъде обявена грипна епидемия, съобщи за „Фокус“ – Пирин д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция. По думите ѝ в последните дни е регистрирано повишение на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип, с което са достигнати епидемични стойности.

Събитията в страната на 22 януари

http://www.cross.bg/chasa-gerb-ofisa-1565978.html

/КРОСС/ ***София. От 14.00 часа на Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Чешката република Андрей Бабиш, който ще бъде на посещение в България. ***София.Министър-председателите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш ще проведат работна среща в Министерския съвет. ***София.От 8.30 часа в зала „3" на НДК ще се проведе форум на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС, където ще бъдат обсъдени приоритетите Българското председателство. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин ще приветстват участниците в срещата. Говорител по първата сесия на форума - „Приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС" ще бъде министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. В 10.00 часа в зала „3" на НДК вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие дискусия на тема „Бъдещето на Европейския съюз - сила в единството". В 13.45 часа след приключване на срещата председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин ще даде пресконференция за представителите на медиите в зала „6" на НДК. ***София. От 10.30 часа в залата на ет. 7 в Министерство на образованието и науката ще се проведе пресконференция по актуални теми. В нея ще вземат участие министър Красимир Вълчев и екипът му. ***София

Никол Кидман е най-добра актриса в минисериал според Гилдията на актьорите (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6675254

Никол Кидман е най-добра актриса в минисериал според Гилдията на актьорите (Галерия)Никол Кидман получи наградата на Гилдията на филмовите актьори за най-добра актриса в телевизионен филм или минисериал, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. На церемонията в "Шрайн одиториъм" в Лос Анджелис Кидман, която беше номинирана 10 пъти, първа получи приза за ролята си в "Големите малки лъжи".

Пътищата са мокри, частично заледени, на много места вали

https://frognews.bg/novini/patishtata-mokri-chastichno-zaledeni-mnogo-mesta-vali.html

Пътищата са мокри, частично заснежени, със заледявания, на места има мъгли. Над голяма част от страната вали. Температурите са в интервала от -7° до 7°. Проблемните участъци по пътищата са обработени, съобщиха от АПИ.

Хората ще решават съдбата на медиите във Facebook

https://www.vesti.bg/tehnologii/horata-shte-reshavat-sydbata-na-mediite-vyv-facebook-6078460

Компанията реши да се допита до потребителите кои медии са доверени, за да им дава приоритет

Жените в САЩ протестират срещу Тръмп

https://www.actualno.com/america/jenite-v-sasht-protestirat-sreshtu-trymp-news_655524.html

Във втория ден от американските улични шествия за правата на жените и срещу 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп , "маршируващите" завзеха улиците на Лас Вегас. Демонстрацията имаше за цел да подчертае необходимостта от политическа организация преди изборите в Конгреса, определени за по-късно тази година. Освен това американските жени се обявиха против расизма и дискриминацията, проявявани от американския държавен глава, предаде БГНЕС. "Трябва да маршируваме заедно, трябва да орг

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване