165 машини обработват срещу заледяване пътищата в София

https://www.24chasa.bg/region/article/6675274

165 машини обработват срещу заледяване пътищата в СофияВ София във връзка с валежите от сняг 165 машини, специализирана техника, цяла нощ извършва обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 района на територията на Столична община, съобщават от пресцентъра на Столична община. Приоритетно се обработват всички улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, основи улици в районите,

"Денят започва с култура“: Кошлуков оказва натиск за гости и въпроси

http://clubz.bg/63203-denqt_zapochva_s_kultura%E2%80%9C_koshlukov_okazva_natisk_za_gosti_i_vyprosi

Предаването „Денят започва с култура“ по БНТ тази сутрин започна с декларация, която бе прочетена в ефир от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

Те директно определиха действията на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков като натиск.

Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване“, заявиха водещите.

В събота Клуб Z съобщи за оказания натиск от Кошлуков и за създаденото напрежение в БНТ. В отговор самият Кошлуков отговори от профила си във фейсбук, че не „дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове“.

Кошлуков обвини екипа на предаването, че недоволства от неговото изискване да работят повече. 

Пред БНТ се организира протест с искане на оставката на Емил Кошлуков днес от 11:30 часа. Вчера няколко души вече протестираха пред сградата на "Сан Стефано" 29.

Ето пълния текст на декларацията на екипа на „Денят започва с култура“:

 

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – 
Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти. 
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа. 
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии. 
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че 
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Екипът на „Денят започва с култура“

Чужденци без средно приемани в МУ-София

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/chujdentsi-bez-sredno-priemani-sofiia.html

Прокуратурата разследва Медицинския университет в София. Причината - фиктивен прием на чуждестранни студенти. ГДБОП и ДАНС проведоха специализирана акция в университета, като се разследва организирана престъпна група, която е фалшифицирала документи.

Чужденци без средно приемани в МУ-София

https://frognews.bg/novini/chujdentsi-bez-sredno-priemani-sofiia.html

Прокуратурата разследва Медицинския университет в София. Причината - фиктивен прием на чуждестранни студенти. ГДБОП и ДАНС проведоха специализирана акция в университета, като се разследва организирана престъпна група, която е фалшифицирала документи.

Левицата против Истанбулската конвенция - БСП пред огромна политическа грешка

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/22/3114073_levicata_protiv_istanbulskata_konvenciia_-_bsp_pred/?ref=rss


Дано БСП не е патриархална партия е оригиналното заглавие на тази статия, която "Дневник" препечатва от блога на политолога проф. Антоний Тодоров.<br /><br />Никога не бих предположил, че България ще бъде първата европейска страна, която няма да ратифицира Истанбулската конвенция – Конвенция N 210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното на насилие. А нещата отиват натам, след като изглежда в парламента няма да има достатъчно мнозинство за...

Силни гласове от Германия за премахване на санкциите срещу Русия

https://www.actualno.com/europe/silni-glasove-ot-germanija-za-premahvane-na-sankciite-sreshtu-rusija-news_655518.html

Зам.-председателят на германската "Свободна демократическа партия" (СвДП) Волфганг Кубицки и съпредседателят на популистката "Алтернатива за Германия" (АГ) Александър Гауланд се изказаха против санкциите, въведени от ЕС по отношение на Русия. Тази своя позиция двамата изразиха в общо интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", предаде БГНЕС. Припомняме, че свободните демократи бяха считани за възможен партньор в бъдещото управление на България, но именно те

Шестима украинци са убити при атаката срещу хотела в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675252

Шестима украинци са убити при атаката
срещу хотела в КабулШестима украинци са убити при атаката на талибани срещу хотел "Интерконтинентал" в афганистанската столица Кабул вчера, съобщи в Туитър украинският външен министър Павло Климкин, цитиран от Ройтерс и БТА. По-рано вчера афганистанските власти обявиха, че сред 14-те убити чужденци има девет украинци. Нападението срещу хотела,

Най-важното от Варна във вчерашния - 21 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367575

Девненци отбелязаха Бабинден с настроение С много настроение и ентусиазъм девненци от всички населени места на общината отбелязаха Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари. Променят маршрути на варненски автобуси Във връзка със стартиране на строително-ремонтни работи и подмяна на подземна инфраструктура от днес ще бъде преустановено движението на автомобили по следните участъци: бул.

Взрив избухна на входа на търговски център в Лейк Уелс

https://frognews.bg/svqt/vzriv-izbuhna-vhoda-targovski-tsentar-leik-uels.html

Самоделно взривно устройство избухна на входа на търговския център в град Лейк Уелс, в американския щат Флорида. За щастие няма пострадали, но са нанесени щети в коридора на мола.

Взрив избухна на входа на търговски център в Лейк Уелс

https://frognews.bg/novini/vzriv-izbuhna-vhoda-targovski-tsentar-leik-uels.html

Самоделно взривно устройство избухна на входа на търговския център в град Лейк Уелс, в американския щат Флорида. За щастие няма пострадали, но са нанесени щети в коридора на мола.

Грипна епидемия в Благоевград, Перник и Пазарджик

https://frognews.bg/novini/gripna-epidemiia-blagoevgrad-pernik-pazardjik.html

От днес е обявена грипна епидемия и в община Благоевград. През следващите три дни учениците ще бъдат в грипна ваканция.

Федералното правителство на САЩ все още е блокирано

http://dnes.dir.bg/news/imigranti-sasht-izbori-2016-federalnoto-pravitelstvo-26799787

Сенатът на САЩ отново не успя да се споразумее за продължаване на временното финансиране на федералното правителство.

Мачове за износ: докъде ще се развие бизнес моделът с двубоите в чужбина

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/22/3115248_machove_za_iznos_dokude_shte_se_razvie_biznes_modelut/?ref=rss


Спортът може да бъде много доходоносен бизнес в ръцете на тези, които умеят да го управляват. Важна роля при постигането на финансова печалба в световен план играе способността за продажба на съответния продукт на международния пазар.<br /><br />Професионалните първенства на САЩ в баскетбола, американския футбол, бейзбола и хокея полагат големи усилия в тази сфера. Все повече политиката за развитие на всеки един от четирите спорта гледа към мащабни проекти отвъд океана.<br...

Близо 1000 водолюбиви птици зимуват по поречията на Марица

https://www.actualno.com/pazardjik/blizo-1000-vodolubivi-ptici-zimuvat-po-porechijata-na-marica-news_655507.html

Близо 1000 водолюбиви птици от 28 вида зимуват по поречията на Марица и Тополница, в язовири и рибарници в област Пазарджик, съобщиха от РИОСВ – Пазарджик. Броят им е установен от експерти от РИОСВ-Пазарджик и БДЗП при поредното среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Най-многобройни тази година са птици от видовете: голям корморан – 301, скорец – 200, най-нисък е броя на малкия корморан – 36. Като цяло броят на зимуващите птици във влажните зони н

Махмуд Абас ще поиска ЕС да признае Палестина за държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675250

Махмуд Абас ще поиска ЕС да признае
Палестина за държаваПалестинският президента Махмуд Абас ще поиска от ЕС да признае Държавата Палестина, по време на днешното си посещение в Брюксел, заяви пред Франс прес палестинският външен министър Рияд ал Малки. Махмуд Абас "очаква от европейските външни министри колективно да признаят Държавата Палестина", в отговор на решението на американския президент Доналд

Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще...

http://www.cross.bg/kazvash-dokato-suglasen-1565973.html

/КРОСС/ Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш. Евелин Беатрис Хол  

Масови демонстрации в Европа и САЩ в защита правата на жените и срещу Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/masovi-demonstracii-v-evropa-i-sasht-v-zashtita-pravata-na-zhenite-i-sreshtu-trymp-2073817

Стотици хора излязоха по улиците в няколко европейски градове вчера, за да защитят правата на жените и да протестират срещу американския президент Доналд Тръмп, дошъл на власт преди година, предаде Франс прес.
 
В Лондон неколкостотин

Фирма осъди НАП за 3,4 млн. лева

https://frognews.bg/novini/firma-osadi-nap-3-4-mln-leva.html

Фирма от Пазарджик осъди Националната агенция за приходите (НАП) за рекордното обезщетение от 3.434 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата и общини за вреди. ”Ай инвест” ЕООД е претърпяла имуществени вреди за 2.9 млн. лв. плюс лихвите заради забавена ревизия, става ясно от решението на Административния съд в Пазарджик.

Оценката за първата година на президента Радев (графика)

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/22/3114786_ocenkata_za_purvata_godina_na_prezidenta_radev_grafika/?ref=rss


В първата си година на поста президентът Румен Радев има около 10 на сто по-високо одобрение от това, с което се е ползвал предшественикът му Росен Плевнелиев в началото на мандата.<br /><br />Това показва сравнение на данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч" от проучвания за оценката към дейността на държавния глава, правена за едни и същи месеци през 2012 г. и 2017г. (данните се разминават леко единствено при месец декември, защото за Плевнелиев са отчитани за...

Грипна епидемия - над 142 училища затварят врати

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/gripna-epidemiia-nad-142-uchilishta-zatvariat-vrati-6078461

Учениците получават тридневна ваканция, преустановяват се свижданията и женските консултации

Грипна епидемия - над 60 училища затварят врати

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/gripna-epidemiia-nad-60-uchilishta-zatvariat-vrati-6078461

Учениците получават тридневна ваканция, преустановяват се свижданията и женските консултации

Пътна обстановка в страната - 22 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367576

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Катастрофа ограничи движението по пътя Самоков-Дупница

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-ogranichi-dvijenieto-po-pytja-samokov-dupnica-news_655526.html

Поради пътнотранспортно произшествие временно e ограничено движение на МПС над 12 т по път II-62 Самоков-Дупница, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Оттам уточняват, че движението на МПС e ограничено и в двете посоки.

В европейския парламент тази седмица изслушват български министри за председателството

https://frognews.bg/novini/evropeiskiia-parlament-tazi-sedmitsa-izslushvat-balgarski-ministri-predsedatelstvoto.html

Министри от българското правителство ще представят тази седмица приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз в областите, за които отговарят, по време на изслушвания в комисиите на Европейския парламент.

Оранжев код в 19 области на страната

https://www.actualno.com/society/oranjev-kod-v-19-oblasti-na-stranata-news_655506.html

Предвид очакваните обилни валежи от дъжд и сняг, както и образуването на снежна покривка и силни ветрове, за 22.01.2018 г. /понеделник/ за област Бургас е обявен оранжев код. Оранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг важи за 19 области в страната, съобщи Институтът по метеорология към БАН. Става въпрос за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. Там ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В Добричко, Вар

Удължават кандатстването за награди за отговорен бизнес

http://dnes.dir.bg/news/biznes-lideri-konkurs-26789055

Кандидатства нето в Годишните награди за отговорен бизнес 2017 продължава. Българският форум на бизнес лидеритеудължава срока за участие в конкурса до 31 януари

Снеговалежите продължават и днес, максималните температури ще са до 4 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6675244

Снеговалежите продължават и днес, максималните температури ще са до 4 градусаВ по-голямата част от страната, валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат в Северна и Източна България. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Това съобщиха за „Фокус“  от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Гръцките фермери ще блокират пътищата днес

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/22/3115630_gruckite_fermeri_shte_blokirat_putishtata_dnes/?ref=rss


Фермерите в Гърция ще издигнат блокади по пътищата днес, по решение на земеделските производители от района на Кардица. В него са участвали 25 браншови сдружения, съобщава в. "Та неа", цитиран от БТА.<br /><br />Земеделските стопани в Гърция са недоволни от насъбралите се според тях проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им. Фермерите настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи,...

Св. ап. Тимотей. Прпмчк Анастасий Перски. Св. свщмчк Петър, еп. Български...

http://www.cross.bg/timoteii-anastasiii-pavel-1565972.html

/КРОСС/ Св. ап. Тимотей. Прпмчк Анастасий Перски. Св. свщмчк Петър, еп. Български. Св. мчк Сионий Български Житие на свети апостол Тимотей Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В този град се родил Тимотей (Деян. 16:1), който бил обърнат в християнството от св. апостол Павел по време на първото му мисионерско пътешествие. Майка му Евника и баба му Лоида били еврейки, а баща му бил елин. При второто си пътешествие великият апостол на езичниците го обрязал "заради юдеите, които бяха по ония места" (Деян. 16:3) и го взел за свой спътник. От това време нататък Тимотей бил постоянен спътник на св. ап. Павел, който му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт (1Сол. 3:1-3), станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун. Важна роля по отношение на коринтските християни има ап. Тимотей и при третото пътешествие на ап. Павел (1Кор. 4:17, 16:10; Рим.16:21). Заедно с други шест спътници Тимотей придружавал учителя си и до Йерусалим (Деян. 20:4). Тимотей бил заедно със затворения Павел в Рим (Кол. 1:1; Филим. 1; Фил. 1:1), и св. Павел съобщава, че ученикът му преди него бил освободен (Евр.13:23). През последните години на ап. Павел той бил поставен като негов заместник на отговорното апостолско поприще в Ефес (1Тим. 1:3). Скоро преди смъртта си ап. Павел чувства копнеж да го види и му поръчал да отиде в Рим (2Тим. 4:11), след което Тимотей отново се върнал в Ефес

Блокират НДК днес, затварят и улици в района

https://frognews.bg/novini/blokirat-ndk-dnes-zatvariat-ulitsi-raiona.html

Достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен днес, поради събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, което се провежда в Двореца.

Две села във Варненско без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=367574

Две села ще останат без ток днес - 22 януари във Варненско, научи Moreto.net. От 8.30 до 16.30 ч. ток няма да има в Бояна и Оборище.

Борисов ще се срещне в София с чешкия премиер в оставка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/22/3116125_borisov_shte_se_sreshtne_v_sofiia_s_cheshkiia_premier/?ref=rss


Министър-председателите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш ще проведат работна среща днес в София.<br /><br />Бабиш подаде оставка след като воденото от него правителство на малцинството не получи вот на доверие от парламента миналата седмица. Правителството му обаче остава на власт до съставянето на ново, което според международни наблюдатели, може да отнеме месеци.<br /><br />Борисов и Бабиш ще разговарят по теми от взаимен интерес за двете страни, сред...

Размерът на петролния разлив в Източнокитайско море се е утроил за 4 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675242

Размерът на петролния разлив в Източнокитайско море се е утроил за 4 дни Размерът на петролния разлив в Източнокитайско море, предизвикан от потъването на ирански танкер, се е утроил за четири дни и вече покрива над 300 кв.км, по последни данни на китайското правителство, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Площта на петролния разлив е установена с помощта на сателитни снимки.

Св. апостол Тимотей

https://www.actualno.com/celebrate/sv-apostol-timotej-news_655504.html

Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В този град се родил Тимотей (Деян. 16:1), който бил обърнат в християнството от св. апостол Павел по време на първото му мисионерско пътешествие. Майка му Евника и баба му Лоида били еврейки, а баща му бил елин. При второто си пътешествие великият апостол на езичниците го обрязал "заради юдеите, които бяха по ония места" (Деян. 16:3) и го взел за свой спътник. От това време нататък Тимотей бил постоянен спътник на св. ап. Павел, който

Турски удари сеят смърт в Сирия. Кюрдите отговарят с ракети

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-siria-kurdi-vazdushni-udari-26799755

Най-малко 11 цивилни, включително пет деца, бяха убити вчера при турските въздушни удари по кюрдския анклав в Северозападна Сирия Африн.

Циклонът ”Албена” носи опасен вятър и валежи

https://frognews.bg/novini/tsiklonat-albena-nosi-opasen-viatar-valeji.html

Предупреждение за опасно силен вятър и валежи обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология на Българската академия на науките. През страната ще премине средиземноморският циклон ”Албена”, съобщиха синоптици.

22 януари в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-rysiya-angliya-1565971.html

/КРОСС/1690 г. - Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. - В Русия е издадена заповед за борба с некачествената продукция на Тулския оръжеен завод. Счита се, че това е първата намеса на държава за по-качествени стоки.1724 г. - Петър I издава заповед за задължителното познаване на законите и указите от държавните служители и въвежда глоби за неизпълнение.1771 г. - Испания отстъпва на Англия Фолкландските острови.1863 г. - В Полша избухва т. нар. Януарско въстание срещу руското владичество.1872 г. - Изпратени са писма от патриаршията на всички български митрополити, в които с ултимативен тон се иска да се покаят, че са нарушили клетвата си към "Великата църква".1873 г. - Султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски.1878 г. - Открити са първите български пощенски станции в Свищов, Велико Търново и Габрово.1878 г. - Руски войски са съсредоточени в Одрин.1893 г. - Обнародван е Законът за търговските и индустриалните марки. 1901 г. - Едуард VII става крал на Обединеното кралство, след като неговата майка, кралица Виктория, умира.1903 г. - САЩ и Колумбия подписват договор за строителството на Панамския канал.1905 г. - Поставено е началото на трудовото законодателство в България с приемане на Закон за защита на женския и детския труд.1905 г

"Велостър" стана вторият "Хюндай" със спортна версия

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/22/3115437_velostur_stana_vtoriiat_hjundai_sus_sportna_versiia/?ref=rss


"Хюндай" представи изцяло новата гама на модела си "Велостър" на автосалона в Детройт. "Велостър", "Велостър Турбо" и спортната версия "Велостър" Ен се отличават със свеж дизайн, резултат от съвместните усилия на дизайнери в Сеул, Южна Корея и Ървайн, Калифорния.<br /><br />Автомобилите запазват силуета на спортно купе, като функционалността се повишава от допълнителна задна врата от страната на пътника. Фаровете вече са...

Г. Готев: Изказването на Борисов за корупцията и парк ”Пирин” в Страсбург прозвуча странно

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/gotev-izkazvaneto-borisov-koruptsiiata-park-pirin-strasburg-prozvucha-stranno.html

Аз съм съгласен със зелената евродепутатка Ска Келер,че беше една атмосфера на взаимно тупане по гърба. Защото Бойко Борисов е от Европейската народна партия- най-голямата политическа сила. И те умеят да организират шоу на подкрепа. Така журналистът Георги Готев коминтира, как бе прието изказвавето на Бойко Борисов в Страсбург за корупцията и парк „Пирин“.

Г. Готев: Изказването на Борисов за корупцията и парк ”Пирин” в Страсбург прозвуча странно

https://frognews.bg/novini/gotev-izkazvaneto-borisov-koruptsiiata-park-pirin-strasburg-prozvucha-stranno.html

Аз съм съгласен със зелената евродепутатка Ска Келер,че беше една атмосфера на взаимно тупане по гърба. Защото Бойко Борисов е от Европейската народна партия- най-голямата политическа сила. И те умеят да организират шоу на подкрепа. Така журналистът Георги Готев коминтира, как бе прието изказвавето на Бойко Борисов в Страсбург за корупцията и парк „Пирин“.

Прогноза за времето - 22 януари (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-22-januari-ponedelnik-news_655483.html

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморският циклон „Албена“, преминаващ през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни. Още през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В югоизточната половина на България ще превалява значително количество дъжд. С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. Минималните температури

В новите учебници комунизмът е отречен, не защото е ляв, а защото е недемократичен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6674900

В новите учебници комунизмът е отречен, не защото е ляв, а защото е недемократиченНека БСП каже защитава ли забраната на опозиционни партии, екзекуциите на опозиционни лидери, цензурата в медиите, отнемането на частната собственост, казва зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов   ВИЗИТКА Роден е в София през 1979 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култура Бакалавър по политология и магистър

Абас ще поиска ЕС да признае Държавата Палестина

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-palestina-26799716

Палестинският президент Махмуд Абас ще поиска от ЕС да признае Държавата Палестина, по време на днешното си посещение в Брюксел.

Токио проведе учения за евакуация при евентуално севернокорейско ракетно нападение

//dariknews.bg/novini/sviat/tokio-provede-ucheniia-za-evakuaciia-pri-eventualno-severnokorejsko-raketno-napadenie-2073808

Токио проведе първите учения за евакуация при евентуално севернокорейско ракетно нападение, предадоха световните агенции.
 
Учението се състоя в спортно-развлекателния комплекс Токио доум в японската

Активисти подпалиха снимката на Ким Чен-ун и севернокорейското знаме (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/aktivisti-podpaliha-snimkata-na-kim-chen-un-i-severnokorejskoto-zname-snimki-2073805

Южнокорейски активисти подпалиха в Сеул снимка на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес.
 
Демонстрацията, в която участваха между 150 и 200 души, протестиращи срещу сближаването между двете

Видео: Победната точка на Григор Димитров срещу Кириос, погледната от всички ъгли

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/22/3116102_video_pobednata_tochka_na_grigor_dimitrov_sreshtu/?ref=rss


<br /><br />Григор Димитров превключи на по-висока скорост и това даде резултат в ключовия мач с Ник Кириос. Българинът стигна четвъртфиналите на Australian Open след победа срещу австралиеца.<br /><br />Заслуженият успех дойде след много оспорван двубой, в който третият в света спечели три тайбрека. Организаторите представиха видео с последното разиграване, погледнато от различни ъгли.<br /><br />Следващият съперник на Димитров ще е Кайл Едмънд. Димитров е...

Евродепутатите тази седмица ще изслушват български министри за председателството

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/22/3115839_evrodeputatite_tazi_sedmica_shte_izslushvat_bulgarski/?ref=rss


Министри от българското правителство ще представят тази седмица приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз в областите, за които отговарят, по време на изслушвания в комисиите на Европейския парламент.<br /><br />Това е стандартна процедура в началото на всяко председателство. Заедно с обръщението на българския премиер към Европарламента, изслушванията са част от междуинституционалния диалог между Съвета и Европейския парламент.<br /><br...

22 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=367573

Събития: 1690 г. – Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. – В Русия е издадена заповед за борба с некачествената продукция на Тулския оръжеен завод. Счита се, че това е първата намеса на държава за по-качествени стоки.

НДК блокиран днес, затварят и улици в района

https://offnews.bg//obshtestvo/ndk-blokiran-dnes-zatvariat-i-ulitci-v-rajona-673302.html

Достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен днес, поради събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, което се провежда в Двореца. 

Затворени за посетителите до 15:00 часа ще бъдат Литературен клуб „Перото“ и Билетен център на НДК. Подобни ограничения ще бъдат в сила до юли 2018 г. за всички събития от клас „А“ и „С“ по време на Председателството.

За улеснение на почитателите на културните събития НДК разкри целодневна билетна каса в кино „Люмиер Лидл“, която ще работи в дните, в които достъпът до централната сграда на Двореца ще бъде ограничен, съобщиха от НДК. 

До приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автомобилите, превозващи участниците, на ул. „Доспат” между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”; на ул. „Баба Неделя” и на ул. „Д-р Христо Стамболски”.

По преценка и необходимост на отдел „Пътна полиция” при СДВР от 07.00 часа до приключване на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства с изключение на автомобилите, обслужващи мероприятията, в същия участък. Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението, информираха от СО. 

За 6 месеца от БАЦИС затрити близо 300 000 трансакции

http://clubz.bg/63202-za_6_meseca_ot_bacis_zatriti_blizo_300_000_transakcii

За 6 месеца от българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са изчезнали около 300 000 трансакции, което означава стотици милиони левове, тъй като зад всяка трансакция стои влакова композиция или танкер с горива. Това обяви в предаването "Тази сутрин" на bTV днес изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Темата за незащитената система и пробивите в нея изскочи покрай вота на недоверие на правителството, внесен от БСП и насрочен за обсъждане в парламента на 23 януари. Социалистите използват доклада на ДАНС за "пробитата" система за част от мотивите си за исканата оставка на кабинета заради корупция.

По думите на Делчев системата, струвала на предприемачите 150 милиона лева, е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и едва тази пролет може да се очаква да получи адекватно ниво на защита. Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата, а след това и още пари в хода на нагаждането на системата.

Делчев отбеляза, че ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите.

Много години ние в разговори с Агенция "Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана - отговаряха ни: "Няма такова животно",  разказа Делчев.

Незаинтересоваността на митниците накарала браншовата организация да сезира главния прокурор, а той - ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса – в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ специалисти от поддръжката.

"Всички те можели да заличават трансакции, без да оставят следа. Всяка трансакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз."

Според Делчев обаче по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й – директорът на Агенция "Митници". Резултатът е, че в сектора на горива остава гигантски сив сектор.

Той посочи, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година. 

На извънредно заседание на парламентарните комисии по бюжет и финанси и вътрешна сигурност днес по темата за пробива в БАЦИС ще бъдат изслушани както шефовете на службите, така и министър Горанов. От прокуратурата не установиха да има данни за престъпление или някой да се е облагодетелствал.

За 6 месеца от БАЦИС затрити близо 300 000 транзакции

http://clubz.bg/63202-za_6_meseca_ot_bacis_zatriti_blizo_300_000_tranzakcii

За 6 месеца от българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са изчезнали около 300 000 транзакции, което означава стотици милиони левове, тъй като зад всяка транзакция стои влакова композиция или танкер с горива. Това обяви в предаването "Тази сутрин" на bTV днес изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Темата за незащитената система и пробивите в нея изскочи покрай вота на недоверие на правителството, внесен от БСП, и насрочен за обсъждане в парламента на 23 януари. Социалистите използват доклада на ДАНС за "пробитата" система за част от мотивите си за исканата оставка на кабинета заради корупция.

По думите на Делчев системата, струвала на предприемачите 150 милиона лева, е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и едва тази пролет може да се очаква да получи адекватно ниво на защита. Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата, а след това и още пари в хода на нагаждането на системата.

Делчев отбеляза, че ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите.

Много години ние в разговори с Агенция "Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана - отговаряха ни: "Няма такова животно",  разказа Делчев.

Незаинтересоваността на митниците накарала браншовата организация да сезира главния прокурор, а той - ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса – в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ-специалисти от поддръжката.

Всички те можели да заличават транзакции без да оставят следа. Всяка транзакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз.

Според Делчев обаче по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й – директорът на Агенция "Митници". Резултатът е, че в сектора на горива остава гигантски сив сектор.

Той посочи, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година. 

На извънредно заседание на парламентарните комисии по бюжет и финанси и вътрешна сигурност днес по темата за пробива в БАЦИС ще бъдат изслушани както шефовете на службите, така и министър Горанов. От прокуратурата не установиха да има данни за престъпление или някой да се е облагодетелствал.

Любим виц на Краси Ранков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6674797

Любим виц на Краси Ранков Любим виц на Краси Ранков Разхождат се из парка баща и син габровци. Детето видяло, че продават пуканки наблизо, и пита баща си: - Тате, ще ми купиш ли пуканки? - Няма, сине, пуканките са много солени и ще ти се допие и

Грипният вирус бил като троянски кон, след него идва по-голяма епидемия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vXv7cb1DHRI/

Грипната вълна обхваща все повече области. Броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата седмица”, коментира Попов- началник на Катедра по инфекциозни болести във ВМА пред БНТ. Той уточни, че прегледаните са били заразени с грипния вирус Б.

„Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици”, предупреди още доц. Попов.
„Не сме навлезли още в епидемия, но се очаква към края на месеца. При всички случаи върху този грип Б ще се наложат и щамовете на грипен вирус А”, отново подчерта той.

Според доц. Георги Попов са важни първите 12-24 часа, през които болният може да направи профилактика с медикаментите, които са на пазара. Ако заболяването напредне и се появят симптоми за усложнение, болният трябва да се обърне към специалист.

ДПС предлага ускорени реформи и иска програмно правителство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284451_%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B

 България се нуждае от програма за ускорено развитие, за да навакса изоставането си спрямо останалите европейски страни

 
"Доста хора не са разбрали посланието на нашия почетен председател Ахмед Доган. Разбираме желанието на правителството да му бъде осигурен един вътрешнополитически комфорт, за да се концентрира върху Европредседателството, но ние от ДПС нямаме как да му го осигурим", каза за БНР депутатът и заместник-председател на ДПС Ахмед Ахмедов.
 
Той допълни, че в ДПС са убедени, че както техните избиратели, така и всички български граждани, искат точно обратното.
 
"Управляващите много грешат като тълкуват нашата институционална подкрепа, понякога в Народното събрание се забелязва, че ГЕРБ и ДПС подкрепят едни и същи закони, като подкрепа за стабилността на ГЕРБ. Не е! Това е една подкрепа за стабилността на нашата държава, като осигуряването на комфорт на определението с националистите няма как да си го позволим! Никой няма да ни прости, ако не поставим важните за всички български граждани проблеми - липсата на сериозни реформи, които да подобрят работата на всички обществени системи: здравеопазването знаете последните проблеми, които имахме там; образованието, сигурността, корупцията; корупцията влошава бизнес-средата и административните услуги; лошата ефективност, най-вече при разходване на публичните средства", изтъкна Ахмедов.
 
Докато не се справим с това и докато не се справим именно с бедността, демографския срив и най-вече да увеличим и доходите на нашите гласоподаватели и на всички жители на България, ние няма да спрем, декларира депутатът от ДПС.
 
България се нуждае от програма за ускорено развитие, за да навакса изоставането си спрямо останалите европейски страни, категоричен е Ахмедов.

Оранжев код за силен вятър и обилни валежи днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367572

Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е обявен за днес във Варна и областта, научи Moreto.net. Ще има значителни валежи от дъжд, които след обяд ще преминават в сняг. Сумарни количества в повечето райони между 20 и 40 л/кв.

Г. Свиленски: Ние постигнахме първата цел - управляващите да си признаят, че в България корупцията е на голямо ниво

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284450_%D0%93.+%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D

 Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски

Според Свиленски, внасянето на мотивите за вота на недоверие вече е довело до промени в позициите на правителството, защото дотогава в по-голямата си част народните представители от управляващата коалиция са отричали да има проблем с корупцията.

„Откакто внесохмe вота - от 17-ти до днес, вече виждам, че и управляващите, и правителството, и самият министър-председател признават, че в България има корупция. Тоест, ние постигнахме първата цел - те да си признаят, че в България корупцията е на голямо ниво, на високо ниво, което пречи на функционирането на държавата... Те си признаха, че България е най-корумпираната държава. Хайде сега да видим какви мерки, какво направиха през тези 8 месеца, ако искат и през трите правителства, за да спрем тази корупция, която удушава държавата“, заяви заместник-председателят на ПГ на БСП. „Единствено българският народ до този момент – 88% , твърдеше, че има корупция в България. Бизнесът – 83%, твърдеше, че е подложен на корупция. 79% от обществените поръчки са предизвестени. Всичко това ни накара да внесем този вот“, уточни той.

Борисов от 9 години управлява България, припомни депутатът и изтъкна, че премиерът и преди е търсел съдействие на европейски експерти по борба с корупцията. Така е била създадена и БОРКОР. „Борисов не е от вчера министър-председател. Министрите му не са от вчера министри. Те са втори, трети мандат министри и те сега да ни говорят, че до две-три години ще се сборят с корупцията…“

Важната задача според Свиленски е „да свалим правителството в предстоящия вот на недоверие. След като направим тази първа стъпка, ще седнем и ще обмислим всякакви варианти за управление на държавата. Според нас, единственият вариант, това са предсрочни избори. Няма как да се съглася с колегата Ахмед Ахмед от ДПС, че когато всички партии се обединят, ще стане някакво чудо в България. Напротив. Тогава народът ще ни стане опозиция и мисля, че доста по-бързо такъв тип управление ще катастрофира“.

Свиленски е категоричен, че най-важната мярка за борбата с корупцията e въвеждането на електронното управление, но по темата има „абсолютна имитация на дейност“, защото „когато се въведе електронното управление, спира корупцията, спират обществените поръчки. Спират обаче и гласовете, които ГЕРБ получава, благодарение на тази администрация, която стои на тези гишета.

Изхарчени са 200 милиона лева, а факт е, че резултатът от това електронно управление е нула. „И самият вицепремиер казва: "Борбата е да махнем гишето“, защото гишето в дадените администрации е инкубаторът на корупцията. Това е власт. Само че те не искат да го махнат. Те искат да харчат пари! Милион по милион за някакви проекти единични, които един с друг проект не си комуникират, не си говорят и към днешна дата ние нямаме никакво електронно управление“, твърди Свиленски.

Депутатът припомни и предложението на БСП разходите за доизграждане на управлението да бъдат разписани по пера.

 „Няма кой да даде 6 месеца спокойствие на която и да е управляваща партия - да си прави каквото си иска, под алибито, че сме председатели на Европейския съюз“, обобщи той.

На 4 места в столицата ще спират водата днес

https://offnews.bg//obshtestvo/na-4-mesta-v-stolitcata-shte-spirat-vodata-dnes-673300.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Одрин“, жк. „Зона Б-5“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа по ул. „Одрин “ от бул. „Александър Стамболийски“ до бул. „Тодор Александров“. 

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Орлица“, с. Мало Бучино, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на 
ул. „Бански път“, ул. „Орлица“, ул. „Колю Фичето“. 

Подмяна на спирателен кран на ул. „Ехо“, кв. „Горна баня“, налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Пладнище“, ул. „Ехо“, ул. „Каменист път“. 

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Багра“, кв. „Княжево“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Багра“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Ограничават достъпа до НДК заради събитие от председателството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ogranichavat-dostypa-do-ndk-zaradi-sybitie-ot-predsedatelstvoto-2073795

Достъпът до централната сграда на НДК ще е ограничен днес заради събитие на високо ниво (клас "С")от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщават от НДК.
 
Затв

Спасителна акция: Младежи са в снежен капан под Бузлуджа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spasitelna-akciia-mladezhi-sa-v-snezhen-kapan-pod-buzludzha-2073800

Осем младежи с три автомобила са попаднали в снежен капан под връх Бузлуджа, съобщава от Районната пътна служба в Казанлък.

Сигнал за това е подаден около 05:00 ч. тази сутрин. Към мястото е изпратен автомобил на местната про

Катастрофа между микробус и трамвай в София, има пострадали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-mezhdu-mikrobus-i-tramvaj-v-sofiia-ima-postradali-2073803

Микробус и трамвай са се ударили на кръстовището на столичните булеварди „Никола Петков“ и „Цар Борис Трети“ съобщиха от МВР.
 
Инцидентът е станал около 07:30 ч. тази сутрин. По първоначални данни петима души са пострадали. Предстои да им бъде оказана медицинска помощ.
 

София – европейска столица на мърсотията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284449_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1

 

За поредна година имаме антирекорда за най-замърсен главен град в ЕС, предупреждават от Гражданска мрежа за измерване на чистотата на въздуха

Данните на европейската агенция по околна среда показват, че София е най-замърсената столица в ЕС. Така беше и през 2016, ситуацията не се промени и през 2017, съобщи „Нова телевизия”. След като от началото на годината много граждански организации скочиха срещу невземането на мерки срещу мръсния въздух, следващата седмица на 25 предстои гласуване в общината. Четни и нечетни номера на колите, забрана за влизане на автомобили в определени зони, евтин градски транспорт в дните на замърсяване – са част от предложените мерки, ще проработят ли, питат се от.

Според експерти на мрежата България се намира в състояние на екологична катастрофа и няма как да не повярваме на осъдителната присъда от Европейския съд.

На 22 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6674760

На 22 януари рожден ден иматБиляна Петринска, актриса Богдан Николов, президент на Федерацията по мотоциклетизъм, световен и европейски шампион Доц. д-р Божидар Славчев, началник на Първа гинекологична клиника в УАГБ “Майчин дом”, член на лигата “Лекарите, на които вярваме" Вельо Горанов, актьор Димитър Греков, бивш министър на земеделието Добринка Маркова,

Цветанов и кметове от ГЕРБ на прокуратурата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284448_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%8

 БСП сигнализира прокуратурата за пет случая, свързани със злоупотреба с власт, нагласени обществени поръчки и източване на общински средства. До държавното обвинение са подадени нарушения в три гербаджийски общини, като единият казус е свързан с фирмата на бащата на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. Цветан Цветанов е даден на прокуратурата заради изявленията на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, че като вътрешен министър зам.-председателят на ГЕРБ се е срещал с оперативно интересни лица, свързани с групата за отвличания "Наглите".
Първият сигнал касае кмета на община Стамболийски Георги Мараджиeв. Членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров го определи като знаков за ГЕРБ кмет, цитиран поименно като пример от Бойко Борисов. Мараджиев е уволнил 42 души, а според сигнал до БСП на тяхно място в общинската администрация и в детските градини са назначени приближени до кмета лица. Става въпрос за действия, подобни на злоупотребите в Хасково, можем да говорим за Кумгейт 2, възмути се Зафиров. По думите му в много от случаите назначенията ставали без конкурс. Подобен е и сигналът срещу градоначалника на Тетевен Мадлена Бояджиева. Зафиров отбеляза, че и в тази община има назначения без конкурс и в нарушение на закона. Говорим за безпринципност, шуробаджанащина и обвързаности, подчерта той. Социалистът анонсира и бъдещи сигнали, свързани с подобни нарушения в Шумен, Бургас, Септември и др. По думите му общият знаменател е, че се управляват от хора на ГЕРБ и в тях работи схемата "Хасково".
Третият сигнал е за злоупотреби във фирмата за охрана в Министерството на отбраната. Зафиров припомни, че м.г. алармира за нарушения в "МОБА". "Смятахме, че прокуратурата ще се самосезира или министерството ще предприеме коригиращи действия, но не стана нищо подобно. Получихме само смехотворно обяснение", обобщи той. Зафиров напомни, че "МОБА" продава оръжие, което е част от уставния капитал на дружеството. Това не само че става без лиценз за продажба на боеприпасите, а към момента на сделката е изтекло и разрешителното за съхранението им. Зафиров изтъкна, че със сделките са нанесени сериозни финансови щети на държавния бюджет.
Сигнал е подаден и срещу фирмата "Партнер Консулт". Регистрацията й съвпада с адреса, на който е регистрирана фирма на бащата на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев "Инвест Консултинг 2002" АД. "Партнер Консулт" е заподозряна от социалистите заради договор за обществена поръчка в община Дулово, дейност по нея обаче никога не е извършвана. Зафиров отбеляза, че същата фирма е печелила обществени поръчки за стотици хиляди левове в много общини във Варненско. Елементарна проверка може да покаже, че собственичката на фирмата чрез други фирми е обвързано лице с бащата на евродепутата, добави членът на ИБ.
Последният сигнал е насочен срещу Цветан Цветанов. БСП настоява да знае има ли връзка между зам.-председателя на ГЕРБ с престъпния свят. Зафиров цитира бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, който през септември заяви в тв интервю: "Цветанов ни запозна с човек, който после направи контакт с друг, от когото получихме информация". Той определи едното лице като "вътрешно" за групата за отвличания, позната като "Наглите". Случаят отново предизвика внимание след убийството на Петър Христов в началото на тази година. Питаме откъде, как, кога и при какви обстоятелства Цветанов като министър на вътрешните работи познава лице, вътрешно за "Наглите", настояват от БСП. Зафиров припомни, че като министър Цветанов има политически, а не разследващи функции. Според БСП тези обстоятелства поставят въпроси, свързани с морала и закона.

Меркел и Макрон се готвят да осъвременят Елисейския договор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284447_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%8

 Германия и Франция искат да засилят сътрудничеството в икономическата, социалната, политическата и технологичната сфера, като осъвременят сключеното преди 55 години между тях двустранно споразумение, известно като Елисейския договор, предаде ДПА.

 

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обявиха това намерение в съвместно комюнике, публикувано днес.

 

Договорът е подписан на 22 януари 1963 г, между тогавашния германски канцлер Конрад Аденауер и френски президент Шарл де Гол. Документът е символ на края на дългогодишната враждебност между двете страни.

Парламентите на Германия и Франция призоваха споразумението да бъде осъвременено.

"По този начин ние правим така, че да можем да бъдем водени от основополагащата идея на Елисейския договор да обединим нашите граждани и да направим своето сътрудничество ясно за всички", посочват в изявлението си Меркел и Макрон.

Те казват още, че "нашата цел е да работим за общи позиции по всички важни европейски и международни въпроси".

 

По статията работи: Деляна Петкова

Оранжев код за опасно време в Бургаска област. Съвети за безопасност

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9rsY2Oa8Ho8/

Поради очакваните обилни валежи от дъжд и сняг, както и образуването на снежна покривка и силни ветрове, за 22.01.2018 г.  /понеделник/ за област Бургас е обявен оранжев код. В тази връзка от ОДМВР-Бургас напомнят какви мерки за безопасност трябва да предприемем, в случай на опасност от наводнение.

Под влиянието на средиземноморският циклон „Албена“, преминаващ през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка се усложнява. Валежите обхванаха цялата страна и се усилват. В югоизточната половина на България превалява значително количество дъжд. С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад нахлува студен въздух и температурите бързо  се понижават. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°.

Утре, в по-голямата част от страната, валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг. Валежите в Източна България ще бъдат значителни. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще остане ветровито със силен, в Дунавската равнина и Източна България временно и бурен северозападен вятър, който ще е причина за снежни виелици и образуване на преспи и навявания. Максимални температури по Черноморието до 6-8°.

През нощта срещу вторник в цялата страна снеговалежите ще спрат и над много райони облачността ще се разкъса. Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, на много места значителни. Около обяд почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Ще бъде ветровито със силен и бурен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 5-8°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, с тенденция на усилване.

В тази връзка хората трябва да бъдат особено внимателни и да не предприемат рискови пътувания. Ако въпреки това е наложително, резервоарът на автомобила да е пълен с гориво, да се вземат провизии и вода, а батерията на мобилния телефон да бъде заредена изцяло.

С помощта на служителите от Пожарна безопасност и защита на населението – Бургас, популяризираме :

ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЕ :

ПРЕДИ НАВОДНЕНИЕТО

– Подгответе личен багаж с лични вещи, документи, фенерче, особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, свирка, по една топла дреха за всеки, и вода.

– Съхранявайте пожароопасните вещества и препарати в плътно затворени съдове.

– Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.

– Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при наводнение най-опасни са ниските етажи на жилищата.

– Подгответе план за поведението на всеки член от вашето семейство.

– Информирайте се от кои реки, язовири и други водоеми близо до вашето населено място може да се очаква наводнение.

– Осведомете се за риска от наводнения и се осведомете за най – близкото безопасно място.

– Ако имате сключена застраховка, поставете я в личния багаж.

ПО ВРЕМЕ НА НАВОДНЕНИЕТО

– Информирайте се непрекъснато за обстановката и следвайте инструкциите на спасителните служби.

– При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Известете близките си или органите на МВР за местонахождението си.

– Ако трябва да се евакуирате изключете централно газта и електричеството. Вземете Вашия личен багаж.

– Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

– При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

– Избягвайте наводнени територии.

– При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.

– Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

– Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само, ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

– При поройни дъждове не заставайте под или на мостове, подлези, надлези и други съоръжения –  високата вода може да ви отнесе.

– Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на тел 112, уведомете органите на местната власт, пожарната и други структури на МВР. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

– Не пийте вода от наводнените площи, защото може да е замърсена.

"Албена" ни носи сняг, вятър и студ

http://clubz.bg/63201-albena_ni_nosi_snqg_vqtyr_i_stud

През България преминава средиземноморският циклон "Албена" и заради очаквани големи валежи от сняг и силен вятър е обявен оранжев код за Северна и Източна България, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология.

За Северна България очакваните количества валежи са до 30 л/кв.м, а в Източна - до 40 литра на квадратен метър. Поривите на вятъра ще надхвърлят 80 км/час. Жълт код е в сила за всички останали девет области в Югоизточна и Южна централна България, където се очакват валежи до 25 л/кв. метър и отново силен вятър.

Силният вятър е предпоставка за снегонавявания, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. За поддържане на републиканските пътища в готовност са около 3000 машини.

В София 165 машини обработват улиците, като с приоритет са тези, по които се движи градският транспорт, основните улици в районите и Южната дъга на Околовръстния път. Опесъчават се и пътищата "Драгалевци-Алеко" и "Бояна - Златни мостове" на Витоша.

През седмицата се очакват много ниски температури сутрин, до минус 10 градуса. Утре валежите ще намалеят, а в средата на седмицата се очаква постепенно леко затопляне, но няма да е рязко и няма да са много високи температурите. 

Преговорите за името на Македония се заплитат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284446_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B

 Преговорите за името на Македония се усложняват след повишаването на напрежението и в Македония, и в Гърция, пише "Катимерини". Проблеми има и на политическо ниво -коалиционният партньор на Сириза - "Свободни гърци", също са категорично против използването на думата "Македония" в името на бившата югославска република.

50 хил. души излязоха на митинг в Солун със скандирания "Македония е Гърция", съобщи БНТ. Организаторите откриха и специална страница за събиране на гласове против присъствието на "Македония" в името на съседната държава.

Главният преговарящ по казуса от ОНН Матю Нимиц пък отбеляза преди няколко дни, че "Македония" и днес е част от името, с което Атина признава своята съседка. За неизбежното включване на тази дума преди ден говори и гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за "Етнос".

Той обаче е категоричен, че македонска нация никога не е съществувала, така както няма и нация на атиняните или спартанците, пише още БТА.

 

"Антична Македония беше голяма сила в древния гръцки свят, която се разшири, особено по времето на Александър Велики, далеч извън днешната географска област Македония", казва още гръцкият премиер

Той посочва, че от VII в. нататък по тези земи освен гърците са се заселили и славяни, българи, сърби, евреи и османски турци. Сега географската област Македония е разделена между три държави, отбелязва премиерът.  

"В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония", казва Ципрас.  

 

Очаква се по-късно през следващата седмица гръцкият премиер да разговаря по темата със своя македонски колега Зоран Заев, допълва още "Катимерини". Вероятно това ще стане в рамките на Световният икономически форум, който се провежда в швейцарския курорт Давос. Планирани са и срещи на ниво външни министри през февруари.

Според източници на гръцкото издание обсъждан вариант за името са "Република Вардарска Македония", което се приема от Атина. В Скопие обаче предпочитат "Република Нова Македония".

Матю Нимиц е предложил още три варианта - "Република Горна Македония", "Република Северна Македония" и "Република Македония (Скопие)".

България призна бившата югославска република с конституционното й име през 1992 година.

По статията работи: Деляна Петкова

Пекин: САЩ трябва да се откажат от мисленето от времето на Студената война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284445_%D0%9F%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%

 Китай призовава САЩ да се откажат от мисленето от времето на Студената война. Това заявява пред Синхуа говорителят на китайското министерство на отбраната Жън Гоцян по повод огласената в петък от Вашингтон нова национална стратегия за отбрана, предаде ДПА.

 

В документа, очертаващ отбранителната политика на САЩ за 2018 г., се отбелязва, че "междудържавното стратегическо съперничество, а не тероризмът са сега първостепенен проблем на националната сигурност".

 

В текста се посочва още, че Китай е "стратегически конкурент, който сплашва съседите си чрез хищническа икономика и милитаризиране на Южнокитайско море".

Пред Синхуа Жън Гоцян остро критикува тази политика на САЩ, която нарича "мислене от Студената война" и "игра без победител". Говорителят декларира, че Китай "е поел уверено по пътя на мирното развитие и се придържа към отбранителна политика", като същевременно има "суверенното право" да разполага свои военни в Южнокитайско море.

Според Жън "някои страни не искат да има мир" там и настояват "да засилят своите военни сили и присъствие там".

По-рано тази седмица Пекин също критикува Вашингтон, че още живее във времената на Студената война и го обвини, че Китай не е бил поканен на организираната от САЩ и Канада среща на 20 държави във Ванкувър, посветена на проблема със Северна Корея. 

 

По статията работи: Деляна Петкова

Франция поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност заради Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284444_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+

 Франция поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради турската операция в сирийската провинция Африн, съобщи Ройтерс.

По-рано днес външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан призова в телефонен разговор със своя турски колега Мевлют Чавушоглу "Турция да действа със сдържаност". Хуманитарната ситуация в Сирия се влошава, отбеляза още френският външен министър.

За сдържаност призовава и САЩ, съобщава АФП, позовавайки се на думите на говорителя на Държавния департамент Хедър Науърт.

Призоваваме Турция да прояви сдържаност, да гарантира, че нейните военни операции са с ограничен обсег и са ограничени във времето, както и изключително внимателно да не допуска каквито и да било жертви сред гражданското население, заявява Науърт в комюнике, осъждащо "ескалация на насилието" в северозападната част на Сирия, посочва БТА.

"Продължаваме да подкрепяме Турция, която е наш съюзник в НАТО и ключов партньор в борбата срещу групировката "Ислямска държава", за да отговорим на законните й опасения в сферата на сигурността", се допълва в текста на комюникето.

В събота Анкара започна операция "Маслинена клонка" в Сирия с военно-въздушна операция. По-късно днес премиерът на страната Бинали Йълдъръм посочи, че Турция е започнала и сухопътна операция и турски военни са навлезли в град Африн. Кюрдските милиции обаче отричат тази информация и твърдят, че са отблъснали турските военни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че операцията ще продължи "много кратък срок", допълва БТА.

Ердоган обвини някои от съюзниците на Турция, че са предоставили 2000 самолетни товара и 5000 камиона с оръжия на СЗН, визирайки вероятно САЩ, пише още Ройтерс.

Турският президентът каза, че турските сили ще преследват "терористите от отрядите на СЗН, които се опитат да избягат от сирийския район Африн".

Реджеп Тайип Ердоган добави още, че иска да върне 3,5 милиона сирийски бежанци, намиращи се в момента в Турция, обратно в Сирия.

 

По статията работи: Деляна Петкова

Завръщането към корените на Facebook

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284443_%D0%97%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+Facebook

 Завръщане към корените. Така накратко може да се характеризира реформата на социалната мрежа Facebook, която обяви преди дни нейният съосновател и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Миналата година не беше добра за Facebook и Зукърбърг. Омразни коментари, фалшиви новини, влияние над изборите в САЩ от руска пропаганда – по-скоро признанието за това влияние. Ето защо не е съвсем чудно, че  Зукърбърг обяви в началото на новата година промяна.

Изненадващ е начинът, по който обяви това – през 2018 г. Facebook трябва да бъде поправен. Да си го кажем направо: поправката е равнозначна на капитулация.

По-малко марки, по-малко медии, по-малко политика – в бъдеще социалната мрежа ще стане по-персонална, по-човечна тоест, ще стане по-лична. Бебешките снимки на братовчедката, снимката от обяда на колегите, мненията от кръга ни с приятели – в бъдеще това ще бъдат най-важните неща в най-влиятелната онлайн социална мрежа. Те се показват с приоритет на началната страница – т. нар. Timeline.

Дотук добре. Защото в последно време мрежата ставаше все по-комерсиална. Освен това коментарите на омразата и фалшивите новини доста увредиха нейния имидж.

Същевременно обаче трябва да кажем, че и промените ще си имат недостатъци. Който например ползваше Facebook за източник на новини, ще бъде затруднен. Защото тук наистина има преглед на много новини – от тези на локалния вестник, до такива на големите агенции и медии. Извън социалната мрежа този достъп е, разбира се, възможен, но с повече трудност и отнема повече време. 

 

Въпросът е какво кара шефът на Facebook да направи тази стъпка обратно към началото. Филантроп, който иска да гарантира, че "по-значимите социални взаимоотношения" ще насърчават благосъстоянието, както твърди той?  Facebook иска да помогне на своите членове да имат по-значими социални контакти в бъдеще, ктвърди Зукърбърг. Той се е загрижил за психичното здраве на своите потребители.

Или на тези на компанията му. По-вероятно е ръстът на броя на потребителите да е в застой. А това е отрова за мрежата, която процъфтява от растежа и кликванията. А интерактивните контакти донесоха със себе си в платформата много омраза, фалшиви новини и пропаганда. Колкото и да се опитваше Зукерберг да избегне това - използването на технологиите на мрежата доведе до някои куриозни резултати, при които безопасни коментари бяха класифицирани като опасни и изчезваха от платформата.

Също така и анонсирането на наемането на повече служители за идентифицирането и премахването на критично съдържание не доведе до сериозен успех. Това показва и опитът с наскоро обнародвания Закон за прилагане на мрежите в Германия и работата с платформите.

 

Така например премахването на различните постове в услугата за кратки съобщения Twitter вече предизвика сериозни критики и обвинение в цензура. И това не е изненадващо, в края на краищата едва ли отговорните за това служители ще имат времето или необходимата юридическа експертиза, за да разгледат подробно съдържанието на съмнителните постинги.

И така – вместо да продължи да се излага на обвиненията за някакво влияние, заплахи или цензура, Зукърбърг избира отстъплението. Излежда, сякаш преоткриването на личния живот от страна на Facebook е чисто и просто капитулация. Но при една битка без изглед за победа и отстъплението понякога е добър избор. В бъдеще платформата няма да бъде зона без омраза и пропаганда, но обхватът и видимостта им ще намалеят, ако съобщенията, видеоклиповете или новините вече не се появяват постоянно в емисиите на потребителите. И така, отстъплението не е поражение, но може да се окаже и умен ход.

Рекламодателите също изказваха в миналото загриженост – заради неуместната околна среда за техните реклами. Както това се случи в YouTube. Но едно правило ще важи и при тези промени: който си плаща, остава видим.

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова

Социалдемократите подкрепиха преговори за широка коалиция в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284442_%D0%A1%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1

 Социалдемократите подкрепиха провеждането на преговори за широка управленска коалиция в Германия, съобщи Die Zeit. Решението беше взето по време на конгрес на партията, провел се в Бон.

В изказване пред своите съпартийци лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц посочи, че партията е зле подготвена за нови избори и че за Европа е важно да има добре работещо правителство в Германия.

Думите му бяха посрещнати със вяли аплодисменти, посочват световните медии. Противниците на участието на партията в нова управленска коалиция изтъкнаха, че партията няма да спази своите предизборни обещания.

Все пак искането на Шулц беше подкрепено от 362 срещу 279 от делегатите в залата, тоест "за" гласуваха 56,5% от делегатите, допълва Handelsblatt.

Сега резултатите ще бъдат дискутирани от ръководството на Социалдемократическата партия. Преговорите с консерваторите на Ангела Меркел вероятно ще започнат още през следващата седмица. Делегатите ще гласуват отново, ако партийните лидери се разберат и изготвят коалиционно споразумение за управление.

Социалдемократите могат да кажат "не" на нова широка управленска коалиция, но не може да откаже преговорите за това, допълни участник в заседанието пред Financial Times.

Канцлерът Меркел отново оцеля, отбелязва в коментар по повод гласуването в Бон британският The Express. Изданието посочва също, че стабилно управление в Германия ще е от помощ и за стабиността на целия ЕС. Делегатите в крайна сметка се съгласиха да подкрепят Шулц, защото той обеща да не отстъпва от позициите си в няколко области - за трудовия пазар, здравеопазването и политиката за миграцията. 

Очакванията в Германия също бяха много големи - местни медии посочиха в началото на деня, че Германия е изправена пред възможност за широка коалция или пред хаос, а посоката ще бъде определена именно от социалдемократите. 

По статията работи: Деляна Петкова

Бизнесът търси 10 000 строители

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284441_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+10+000+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8

 

Нашите кадри в Германия заради милиардна програма

Строителният бранш търси около 10 000 работници. Най-голяма е липсата на заварчици и водачи на машини, а дефицитът им кара бизнесът да вдига заплатите всяка година. Това съобщи за „Монитор“ инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите.

В студените месеци недостигът на хора не се усеща, защото периодът е мъртъв и няма много поръчки. Но за бранша липсата е двойна, от една страна на квалифицираните, а от друга на общите работници, твърди браншовикът.

По думите му в сектора има нулева безработица, но се търсят много специалисти. Дупката ще стане още по-голяма, ако тръгнат и плануваните европейски програми заедно със санирането, където и в момента има много поръчки.

През изминалата година икономическият растеж беше обусловен и от увеличението в строителството. В сектора са заети стотици хиляди души. За първото деветмесечие на 2016 г. по данни на НСИ средно месечно са били заети 175 хил. души, а през същия период на миналата година има увеличение до 255 хил. души. Средната годишна заплата в сектор Строителство е 9289 лв., показват още данните на статистическия ни институт, но те са към края на 2016 г. Година по-късно в строителството средната заплата е над 1000 лв., според представители на бранша. Инженерният персонал получава по няколко хиляди лева заплата, когато е на терен и работи по големи проекти. "Не може да се мерим с банкерите, но дефицитът ни кара всяка година да вдигаме заплатите", твърди Бойков. Миналата година, по данни на камарата, членовете й са вдигнали заплатата средно с 8 на сто.

Работниците ни заминават в Германия най-често, където има целогодишна програма за строителство за милиарди евро. Икономически най-развитата държава в Европейския съюз има огромен дефицит на кадри, а българските фирми вече са разпознаваеми и работят там. У нас строителството е много цикличен бизнес с редуване на периоди с много работа, следван от период без никаква. Най-често усилено се работи по строежите в края на европейските периоди т.е. на всеки 7-8 години. Последните две години не бяха силни за бранша, отчитат от Камарата на строителите, което води до невъзможност фирмите да задържат работна ръка и да им плащат високи заплати.

При пътното строителство ситуацията не е по-различна. Има недостиг на кадри, все по-драстично при операторите на пътно-строителни машини - за асфалто полагачи, грейдери, валяци, булдозери и багери. Все повече намаляват подготвените хора и в средния технически кадър - технически ръководители на обектите. А дупката се отваря повече и защото образователната система не произвежда квалифицирани кадри.

„За съжаление се наблюдава и тенденцията от ВИАС да излизат все по-малко кадри, явно не е чак толкова атрактивна професията пътен инженер“, коментира ситуацията инж. Стефан Чайков от браншовата организация „Пътища”. Затова се обсъждат варианти Камарата и УАСГ да предприемат съвместни мерки, за да се направи по-атрактивна професията - стипендии и стажантски програми.

За да компенсират достатъчната квалификация, фирмите наемат и хора, преминали курсове или сами ги пращат да се образоват допълнително. Също така ги учат на работа на принципа на чиракуването. „Идва някой по-грамотен млад човек, работи около по-възрастните оператори, минава курс за пътностроителни машини и придобива някаква квалификация“, казва още инж. Чайков. А практиката показва, че тези кадри може да разчитат на стартова заплата над 1000 лв.

Сняг, дъжд и вятър, цялата страна в оранжево и жълто

https://offnews.bg//obshtestvo/sniag-dazhd-i-viatar-tcialata-strana-v-oranzhevo-i-zhalto-673299.html

Жълт и оранжев код за сняг и дъжд, както и за силен вятър са в сила за цялата страна за днес, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. 

Оранжев код за валежи от сняг и вятър е обявен за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска. В тези райони ще вали между 20 и 30 л/кв.м, ще се образува снежна покривка и ще духа силен до бурен северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с. Ще има снежни виелици и условия за образуване на преспи и навявания.

В Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска област оранжевият код е за валежи от дъжд, който ще премине по-късно в сняг. Очакват се между 20 и 40 л/кв.м.  За останалите области на страната е обявен жълт код за валежи от сняг и вятър. 

От север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. Максималните ще са между минус 2 и 3 градуса, а по Черноморието до 6-8 градуса. 

През нощта срещу вторник валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне. Ще бъде студено, с минимални температури в много райони до минус 10°, в по-голямата част от страната и дневните ще са отрицателни.

Самолет кацна аварийно в Хелзинки заради запален двигател

https://www.actualno.com/europe/samolet-kacna-avarijno-v-helzinki-zaradi-zapalen-dvigatel-news_655517.html

Самолет Boeing 787 Dreamliner на японските авиолинии Japan Airlines, летящ от Хелзинки към летище "Нарита" в Токио, направи аварийно кацане на отправното летище в неделя вечерта, съобщава финландският вестник "Хелзинки саномат", цитиран от БГНЕС. По данни на медията причина за връщането на самолета във финландската столица е било запалването на един от двигателите почти веднага след излитането. Става въпрос за един от десните двигатели на машината, като се е наложило изхвърл

Конференция в Торонто за глобалната сигурност и ролята на ЕС

http://www.eurochicago.com/2018/01/global-security-tested/

Под егидата на генералните консули на държавите-членки на Европейския съюз в Торонто, на 18 януари 2018 г., в основания през 1943 г. Колеж на канадските въоръжени сили – Canadian Forces Staff College (CFC), се проведе конференция под наслов Global Security Tested – EU’s role and ambitions. Събитието, в подготовката на което основна роля бе отредена на Генералното консулство на Р. България в Торонто, бе посветено на актуалното състояние на глобалната среда на сигурност и проекцията на отделни политики, явления и закономерности върху състоянието на ЕС и трансатлантическите отношения в перспектива.

Ина от магазИНА

https://offnews.bg//mama-nindzha/ina-ot-magazina-673331.html

Ина Маринова познаваме от протестите на родителите на деца и лица с увреждания. Изключително непримирима жена, майка на специално дете. От известно време, „напук на хард темперамента си", е насочила част от неизтощимата си енергия в изработването на изящни сувенири. В часовете, които посвещава на създаването им, борецът за справедливост отстъпва пред естета. Казвам се Ина. Обичам да се представям само с краткото си име, някак по-приятелски звучи. От малка проявявам един куп таланти или само аз така си мисля. Всъщност съм противоречива личност, изглежда затова скачах от занимание на занимание и никога нищо не довеждах докрай. Истината е, че…

Циклонът "Албена" носи опасен вятър и валежи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/22/3116138_ciklonut_albena_nosi_opasen_viatur_i_valeji/?ref=rss


Предупреждение за опасно силен вятър и валежи обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология на Българската академия на науките. През страната ще премине средиземноморският циклон "Албена", съобщиха синоптиците пред БНР.<br /><br />Заради очаквани значителни валежи от сняг и дъжд и силен вятър е обявен оранжев код за цяла Северна и цяла Източна България. Предупреждението важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново,...

Бомба избухна в търговски център във Флорида

https://www.actualno.com/america/bomba-izbuhna-v-tyrgovski-centyr-vyv-florida-news_655516.html

Самоделно взривно устройство избухна на входа на търговски център в град Лейк Уелс, в американския щат Флорида. За щастие пострадали няма пострадали. По данни на телевизия WFTV 9, цитирани от БГНЕС, инцидентът се е случил в 17:20 местно време (00:20 българско време). Според информация на ABC първа на мястото е пристигнала пожарната, която е успяла да потуши бързо избухналия огън. След потушаването на огъня е намерена чанта, в която е имало още пет самоделни взривни устройства, но те не са се в

Православен календар за 22 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653214

Православен календар за 22 януариСв. ап. Тимотей. Прпмчк Анастасий Перски. Св. свщмчк Петър, еп. Български. Св. мчк. Сионий Български Св. ап. Тимотей бил посветен в християнството от ап. Павел. Той станал и първият епископ в Ефес. Тимотей бил умъртвен от тълпата, защото изобличил езическото шествие за безсрамните му действия по време на Артемидините тържества.

Испански данъчни искат Шакира да бъде преследвана за неплатени данъци

//dariknews.bg/novini/sviat/ispanski-danychni-iskat-shakira-da-byde-presledvana-za-neplateni-danyci-2073770

Испанските данъчни служби настояха колумбийската певица Шакира да бъде подложена на съдебно преследване заради неплатени данъци през периода 2011 - 2014 г., предаде Франс прес като цитира в. "Вангуардия".

Специалисти откриха лек срещу стареенето?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/specialisti-otkriha-lek-sreshtu-stareeneto-2073768

Оказа се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос - човек може да доживее до дълбока старост благодарение на протеин, съобщи Лента.

Учени от Йейлския университет в САЩ установиха, че структурата на протеина бета-Klotho

Оранжев и жълт код за сняг, дъжд и вятър, вижте къде

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oranzhev-i-zhylt-kod-za-sniag-dyzhd-i-viatyr-vizhte-kyde-2073772

В понеделник в по-голямата част от страната валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Северна и Източна България. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разк

Подариха на Тръмп shutdown на изпълнителната власт

http://pogled.info/svetoven/amerika/podariha-na-tramp-shutdown-na-izpalnitelnata-vlast.92029

/Поглед.инфо/ За годишнината от встъпване във властта на Доналд Тръмп като президент на САЩ демократите и републиканците поднесоха на лидера „подарък“: орязаха финансирането на федералното правителство. Стотици хиляди бюджетници са изпратени в неплатен отпуск. Продължават да работят само екстрените служби. Впрочем подобни кризи са ставали в страната нееднократно. В какво се състои причината за тяхната поява?

Times: За британската младеж социализмът престава да бъде нецензурна дума

http://pogled.info/svetoven/evropa/Times-za-britanskata-mladezh-sotsializmat-prestava-da-bade-netsenzurna-duma.92030

/Поглед.инфо/ Неотдавнашните допитвания до общественото мнение свидетелстват, че във Великобритания расте броя на младите привърженици на левите политически идеи, пише The Times. Все повече британски студенти се разочароват от капитализма и оценяват справедливостта по-високо от свободата, отбелязва изданието.

Меркел с пореден пристъп на параноя – отново я преследват руските специални служби

http://pogled.info/svetoven/evropa/merkel-s-poreden-pristap-na-paranoya-otnovo-ya-presledvat-ruskite-spetsialni-sluzhbi.92031

/Поглед.инфо/ Тъй като темата с „руските хакери“ вече е изиграна, налага се да се измислят нови заплахи – този път изпълняващата длъжността канцлер на Германия Меркел заподозря във възможност за сътрудничество с Москва правителството на Австрия, изключително по причина на това, че в него участва местната партия на „Свободата“, известна със своето приятелско отношение към Русия.

Ръстът на китайската икономика надмина прогнозите

http://pogled.info/svetoven/rastat-na-kitaiskata-ikonomika-nadmina-prognozite.92032

/Поглед.инфо/ Темповете на ръста на БВП на Китай през 2017 година се оказаха по-високи от прогнозираните от властите в страната с няколко процентни пункта. Държавното статистическо бюро на страната обнародва предварителните данни, съгласно които БВП на Китай през 2017 година е съставил 82.97 трлн. юана (около 12,72 трлн. долара), което е с 6,9% повече, отколкото през 2016 година. В същото време в началото на миналата година правителството на КНР установи очакваната летва на ръста на ниво 6,5% и по-високо.

Експерт: „Самохвалството“ на Тръмп пред Северна Корея е пряк път към война

http://pogled.info/svetoven/ekspert-samohvalstvoto-na-tramp-pred-severna-koreya-e-pryak-pat-kam-voina.92033

/Поглед.инфо/ Агресивната реторика на Доналд Тръмп по отношение на Пхенян само задълбочава северокорейската криза, постоянно увеличавайки вероятността от война с КНДР, предполага американския политолог Раджан Менън. Както пише Менън в статията си за The Nation, ще бъде възможно да се разреши създалата се ситуация, само ако радикално смекчим днешния курс, а за да постигнем това Южна Корея трябва да действа без да се оглежда към Вашингтон.

Политическата криза в Германия обхваща не само ГСДП

http://pogled.info/svetoven/evropa/politicheskata-kriza-v-germaniya-obhvashta-ne-samo-gsdp.92034

/Поглед.инфо/ Още дълго ли висшата изпълнителна власт в Германия ще бъде в ръцете на служебно правителство с изпълняващ длъжността канцлер начело? Основен фактор за неопределеността на резултата от втория опит да се формира федерално правителство стана Социалдемократическата партия.

Отива си живота, мила

http://pogled.info/bulgarski/otiva-si-zhivota-mila.92035

/Поглед.инфо/ Отива си живота, мила. Живота си отива. Ах, още топлото му тяло в ръцете ни изстива.

Да живее Китайската комунистическа партия!

http://pogled.info/svetoven/da-zhivee-kitaiskata-komunisticheska-partiya.92036

/Поглед.инфо/ Просто си мисля и съвсем инстинктивно издигнах този лозунг. Защо страдаме сега от варварите? Ами защото САЩ разсипаха Садам, който държеше в юмрук Ирак, убиха Кадафи, дето държеше в юмрук Либия и още преди десетина години беше казал на тогавашния италиански премиер Берлускони: Докато аз съм господар на Либия, един мигрант няма да дойде в Европа.

Японска министерша припада заради пристрастяване към киселото мляко

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6672241

Японска министерша припада заради пристрастяване към киселото млякоВъв фраковете Живков и компания изглеждали като пингвини Докато още сме под впечатлението от гостуването у нас на японския премиер Шиндзо Абе, искам да ви разкажа за невероятните приключения на Тодор Живков “и придружаващите го лица” в Япония. Два пъти през дългото си управление Живков посещава Страната на изгряващото слънце - през 1970 г.

Шампионът "Ню Инглънд" ще защитава титлата си на Супербоул

http://clubz.bg/63200-shampionyt_nyu_inglynd_shte_zashtitava_titlata_si_na_superboul

Шампионът "Ню Инглънд Пейтриътс" ще защитава титлата си в лигата на САЩ (НФЛ) по американски футбол на финала Супербоул на 4 февруари, неделя, срещу "Филаделфия Игълс".

Това е 52-ото издание на Супербоул и тази година ще се играе на един от най-новите и модерни стадиони в САЩ - US Bank в Минеаполис, щата Минесота. Арената е покрита и двубоят ще е на топло в една от най-северните си и студени дестинации.

"Ню Инглънд" е на трети финал в последните четири години. През изминалата нощ "патриотите" направиха късен обрат като домакини край Бостън срещу "Джаксънвъл Джагуарс" във финала на Американската конференция - 24:20.

С пореден голям мач ще се запомни техният куотърбек Том Брейди, който подаде за два тъчдауна. На 4 февруари той ще излезе в осмия си Супербоул (общо десети за клуба), което е рекорд.

След две седмици Брейди, треньорът Бил Беличик и компания са фаворити срещу "Филаделфия Игълс" в повторение на големия сблъсък отпреди 13 години, когато спечели "Пейтриътс".

"Орлите" разгромиха с 38:7 "Минесота Вайкингс" у дома във финала на Националната конференция. "Викингите" пропуснаха възможността да домакинстват на Супербоул, нещо, което досега не се е случвало в историята на най-комерсиалното спортно събитие в Щатите.

"Ню Инглънд" и "Филаделфия" завършиха редовния сезон с най-добри показатели и имаха домакинско предимство в плейофите.

На територията на САЩ двубоят за титлата на 4 февруари ще се предава от тв канала NBCи 30 секунди реклама струва 5 милиона долара.

Преди мачът химна ще изпълни певицата Пинк, а на полувремето шоуто е поверено на Джъстин Тимбърлейк. Звездата за трети път ще се изявява на Супербоул, но за първи ще гастролира сам.

През миналата година Супербоул ще се запомни с изумителния обрат, който "Ню Инглънд" направи срещу "Атланта Фалкънс" в Хюстън. "Патриотите" губеха с 3:28 в края на третата четвърт, но изравниха и доведоха срещата до продължение, в което успяха да отбележат решителен тъчдаун.

Румен Радев - по-скоро беквокал, отколкото алтернатива

http://pogled.info/bulgarski/rumen-radev-po-skoro-bekvokal-otkolkoto-alternativa.92025

/Поглед.инфо/ Президентът проходи в българската политика, отвори прозорците в институцията и я проветри... но дотук. Защото си избира все „леки противници“ и се снишава по важните теми

Чистка на инакомислещите?

http://pogled.info/svetoven/chistka-na-inakomisleshtite.92026

/Поглед.инфо/ Всеки знае легендата за Вавилонската кула. Всички искали да построят кулата, започнали да я строят, но не постигнали съгласие каква трябва да бъде.

Bloomberg: Бъдещето на свободата повече не принадлежи на САЩ

http://pogled.info/svetoven/Bloomberg-badeshteto-na-svobodata-poveche-ne-prinadlezhi-na-sasht.92027

/Поглед.инфо/ Беше време, когато САЩ успяха да завладеят въображението на целия свят. Но защо САЩ продължават да се позиционират като авторитет по въпросите на свободата и демокрацията, въпреки факта, че дори уважаваната аналитична организация Freedom House, която правителството на САЩ финансира и която е донякъде пристрастна към външната му политика, признава лидерството на Европа в тази област?

New York Times: Как промиват мозъка на американците

http://pogled.info/svetoven/amerika/New-York-Times-kak-promivat-mozaka-na-amerikantsite.92028

/Поглед.инфо/ Призракът на намесата на Русия в президентските избори предизвиква объркване в политическия живот на САЩ. Равнището на безпокойство обаче заплашва да надхвърли значението му. Един от забравените епизоди от началната фаза на студената война може да хвърли светлина върху настоящата паника: американците отдавна се страхуват, че могат да станат жертва на психологическа манипулация от страна на чужди субекти.

Социалдемократите в Германия отново ще се давят с Меркел

http://pogled.info/svetoven/evropa/sotsialdemokratite-v-germaniya-otnovo-shte-se-davyat-s-merkel.92024

/Поглед.инфо/ Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ даде зелена светлина за започването на официални коалиционни преговори с блока ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел. На провеждащия се в Бон конгрес 362 от 642 делегати гласуваха за започването на консултациите с консерваторите, съобщава БГНЕС.

Събудете глоксинията сега, за да цъфне през май

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6672322

Събудете глоксинията сега, за да цъфне през майГрудката се вади от саксията и се засажда наново Глоксинията, по-известна като каменно цвете, е сред най-популярните растения, които украсяват с цвят балконите. Родината ѝ е Бразилия и носи името на немския ботаник Петер Глоксин. Заради малките си размери - расте на височина до 25 см и се разпространява на ширина пак до толкова,

Рекорд: 130 млн. от продадени квоти за мръсен въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674977

Рекорд: 130 млн. от продадени квоти за мръсен въздухПарите отиват в НЕК като компенсация за изкупуването на скъп ток Рекорд в търговията с квотите за мръсен въздух има България през 2017 г. Приходите от тях са стигнали 130,2 млн. евро, което е ръст от 54,6% спрямо 2017 година. Това съобщава Институтът за енергиен мениджмънт, позовавайки са на данни на Европейската енергийна борса,

Стефан Командарев се срещна с Кустурица в Сърбия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6674806

Стефан Командарев се срещна с Кустурица в СърбияСтефан Командарев (вдясно на снимката) посети дървеното село “Кюстендорф” по лична покана на Емир Кустурица. Сръбският режисьор посрещна българския си колега с медовина, погача и сол. Посещението на Командарев във фестивалното селище на Кустурица продължи от 19 до 21 януари. Там българският режисьор направи уъркшоп със студенти и прожектира новия

Йосиф Сърчаджиев режисира Ивайло Калоянчев в “Шегите на любовта” на Чехов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6674809

Йосиф Сърчаджиев режисира Ивайло Калоянчев в “Шегите на любовта” на ЧеховИзвестният актьор Йосиф Сърчаджиев отново влиза в ролята на режисьор в Сатиричния театър. След като постави с голям успех там “Прелестите на изневярата” на Валентин Красногоров, той изкушава трупата да заложи на Чехов. Вече от няколко дни репетира с актьорите спектакъл по две негови миниатюри - “Мечка” и “Предложение”,

1/3 от бизнеса ползва социални медии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675010

1/3 от бизнеса ползва социални медии34% от компаниите в България използват поне една социална медия. Това показват данни на Евростат за 2017 г. Страната ни се нарежда на една от последните позиции в класцията. След нас са единствено Латвия и Полша, където съответно 30% и 27% от бизнеса се възползват от предимствата на социалните медии.

БКП закрива “Левски” и ЦСКА, създава БФС (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6674223

БКП закрива “Левски” и ЦСКА, създава БФС (Видео)БФС се ражда точно 8 дни след едни от най-скандалните моменти в историята на българския футбол. На 19 юни 1985 година ЦСКА “Септемврийско знаме” и “Левски-Спартак” изиграват скандалния финал за купата, спечелен от “червените” с масови битки на терена и извън него. Серкетариатът на ЦК на БКП взема спешни решения,

Веско Ешкенази свири в “Карнеги хол” в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6674824

Веско Ешкенази свири в “Карнеги хол” в Ню ЙоркПрочутият ни цигулар беше за малко в Ню Йорк, където свири в най-известната концертна зала “Карнеги хол”. С колегите си от кралския оркестър в Амстердам Веско Ешкенази изнесе два последователни концерта - на 17 и 18 януари.                                                                                                                              

За да няма заразени от кръв - изследване с NAT технология, иска сестрата на премиера (Обзор)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6674939

За да няма заразени от кръв - изследване с NAT технология, иска сестрата на премиера (Обзор) Единствено в България системата не е въведена, обясни д-р Иванова Преди преливане кръвта да се изследва с изключително модерната NAT технология, която е много експресна и в рамките само на 3 дни се знае със 100% сигурност дали тя е абсолютно чиста от вируси. За това настоява сестрата на премиера Бойко Борисов д-р Красимира Иванова,

Продължават ограниченията върху добива на петрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674980

Продължават ограниченията върху добива на петролДържавите от ОПЕК и страните извън картела са се разбрали да продължат ограниченията за добив на суровината, съобщава Ройтерс. Решението е взето на среща на ресорните министри в Оман в неделя, на която са били обсъдени въведените квоти и ситуацията на петролните пазари. Ако дисбалансите на пазара се запазят и предлагането пак е по-голямот от

Султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски

https://www.actualno.com/chronicles/sultan-abdul-azis-potvyrjdava-smyrtnata-prisyda-na-vasil-levski-news_655268.html

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да

Оранжев код в 19 области в страната

http://www.cross.bg/vyatur-snyag-byren-1565956.html

/КРОСС/ Оранжев код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за 19 области в страната за 22 януари, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. Оранжев код: В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра и Шумен ще има значителни валежи от сняг със сумарни количества между 20 и 30 л/кв.м, в планинските части на отделните области и повече. Ще се образува снежна покривка. Ще духа силен и временно бурен северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с. Ще има снежни виелици и условия за образуване на преспи и навявания. В областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали ще има значителни валежи от дъжд, които след обяд ще преминават в сняг. Сумарни количества в повечето райони между 20 и 40 л/кв.м. Ще духа силен и временно бурен северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с.В Сливен ще бъде ветровито, ще духа бурен вятър от север-северозапад с пулсации над 24 м/с. Ще вали дъжд, който по-късно през деня ще премине в сняг. Жълт код: В областите София, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив и Стара Загора ще има валежи от сняг със сумарни количества между 15 и 25 л/кв.м, в планинските части на областите и повече. Ще се образува снежна покривка

ПРОФИ КРЕДИТ България дарява по 5 лева от всеки отпуснат кредит през януари за деца в риск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671520

ПРОФИ КРЕДИТ България дарява по 5 лева от всеки отпуснат кредит през януари за деца в рискЗа всеки отпуснат кредит през първия месец на новата 2018 г. ПРОФИ КРЕДИТ България ще дарява по 5 лева в подкрепа на деца в риск. Спрямо броя на предоставените заеми през месец януари, компанията ще предостави натрупаната сума на Фондация "За нашите деца". Повече информация можете да намерите на https://proficredit.bg/charity.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване