Варненски лекар стана национален консултант по интервенционална неврология

http://www.moreto.net/novini.php?n=367586

За национален консултант по интервенционална неврология бе определена със заповед на здравното министерство проф. д-р Силва Андонова, научи Moreto.net. Проф. Андонова е директор на лечебно-диагностична дейност и началник на Втора неврологична клиника на УМБАЛ "Света Марина" във Варна.

9 храни, които са задължителни за менюто ни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/9-hrani-koito-sa-zadylzhitelni-za-meniuto-ni-6078469

Разбира се, за да бъде здрав човек е необходимо да намери добрия баланс между забързаното ни и натоварено с липса на време ежедневие, с време за спортуване

Цените на биткойна с нов спад

http://econ.bg/Новини/Цените-на-биткойна-с-нов-спад_l.a_i.756673_at.1.html

Основните криптовалути в понеделник стартират с нов спад, става ясно от данните от различните платформи. Стойността на Bitcoin (биткойна) на...

Павлова: Европа повече от всякога се нуждае от единство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675499

Павлова: Европа повече от всякога се нуждае от единство“Посланието, което искаме да отправим е, надявам се, повече от припознато в Европа. Послание, което беше потвърдено в последните дни, дори и от европейските лидери. Европа повече от всякога се нуждае от единство. Единство, за да бъде силна. Единство, за да просперира и да постигнем това развитие, от което всички се нуждаем”.

Райчев: Радев е независим човек, не е нито руски агент, нито президент на БСП

http://www.cross.bg/radev-rymen-nito-1566001.html

/КРОСС/ Румен Радев явно не е нито руски агент, нито е президент на БСП. Това става видимо от дейността му през последните шест месеца. Той е независим човек. Корнелия Нинова се оказа права, като заяви, че го издига, за да победи, а не да ѝ слугува. Пълна спекулация се оказа и тезата, че той не е натовски генерал. Това обяви пред БТВ социологът Андрей Райчев по повод годишнината от встъпването в длъжност на държавния глава. Заедно с него гост беше и политологът Румяна Коларова. Двамата коментираха първата година от президентския мандат на Румен Радев. "В момента има остро политическо противопоставяне. На този фон Румен Радев може само да печели. Има сериозен рейтинг. Радев изпълва представата за президент. Все пак първите три месеца бяха много слаби със служебното правителство. Имаше и други скандали, но Радев успя да се научи. Чисто пиарски успя да потули няколко скандала. Трябва да му отдадем заслуженото за това, че се учи", каза Коларова. "Румен Радев не държи дълги речи. Кратко, ясно и точно. Така печели, защото явно българският народ го хареса. Радев е реално независим и не е поставено лице. Радев седи на свое място и си изгради собствен образ. В момента Бойко Борисов е отдал приоритет на външната политика и Радев се вписва добре. Борбата между Бойко Борисов и Румен Радев е неизбежна. Все пак не трябва да забравяме, че Радев има 22 посещения в чужбина", разкри Райчев.      

Отмениха над 150 полета от летище Токио заради снеговалеж

http://dnes.dir.bg/news/tokio-letishte-poleti-snjag-otmeniha-26800534

Най-малко 150 полета бяха отменени от международното летище в Токио заради обилен снеговалеж. Отменени са основно полети по вътрешните линии, предаде ТАСС.

"Три билборда извън града" спечели голямата награда на Гилдията на актьорите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6675500

"Три билборда извън града" спечели голямата награда на Гилдията на актьоритеЧерната комедия "Три билборда извън града" спечели три отличия на церемонията за наградите на американската Гилдия на филмовите актьори, в това число и водещия приз за най-добър актьорски състав, предадоха световните информационни агенции. Топ отличието на гилдията се равнява по значимост на наградата за най-добър филм на останалите професионални

Свръхбогатите държат вече 82% от богатството на света

http://clubz.bg/63217-svryhbogatite_dyrjat_veche_82_ot_bogatstvoto_na_sveta

Свръхбогатите стават все по-богати - само 42 души притежават имане колкото по-бедната половина на човечеството. Допреди две години свръхбогатите, които можеха  да се похвалят с подобно богатство, бяха 62-има, а през 2010 - 388 крепяха този "баланс".  

Новите данни са от доклада, който британската неправителствена организация Оксфам традиционно публикува в навечерието на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

Състоянието на общо 3.7 милиарда души, които съставят най-бедната половина от човечеството, не се е повишило през 2017 година, докато 82 процента от генерираното богатство е отишло при най-богатия 1 процент от населението на света. 

Богатството на милиардерите е нараснало средно с 13% годишно през десетилетието от 2006 г. до 2015 г. За миналата година те са получили 762 милиарда долара в повече - това са средства, което седемкратно надхвърлят сумата, необходима, за да приключи човечеството с крайната бедност. Деветима от най-най-богатите в топ 10 са мъже, а общо милиардерите наброяват 2043 души.

Главен изпълнителен директор на една от петте водещи световни модни марки трябва да работи едва четири дни, за да заработи заплатата, която би получил работник от шивашката индустрия в Бангладеш за целия си живот, се казва в доклада, цитиран от БТА.

Трудно е да откриеш политик или ръководител на компания, който не казва, че се притеснява за неравенството. Но е още по-трудно да откриеш някой, който прави нещо по въпроса, посочва изпълнителният директор на Оксфам Уини Биянима.

Хората, които произвеждат дрехите ни, сглобяват телефоните ни и отглеждат храната ни, са експлоатирани, за да се осигури непрекъснат достъп на евтини стоки и да се надуват печалбите на корпорациите и милиардерите инвеститори, допълни тя.

Оксфам също така критикува реформата на данъчната система в САЩ, която подписа през декември президентът Доналд Тръмп. Вероятно по-бедните американски граждани ще трябва да попълват бъдещия бюджетен дефицит, който Оксфам очаква да се появи в резултат на по-ниските корпоративни и лични данъци.

Тръмп планира да участва в Световния икономически форум наред с още 3000 политици, бизнесмени и учени. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон също ще се включат. По традиция български политици не присъстват на форума в Давос, за разлика от управляващи в други балкански страни. През 2001 г. в Давос беше президентът Петър Стоянов, а впоследствие на форумите там участват родни предприемачи, единият от които организира през 2016 г. и парти, на което представи България.

Техника на АПИ извади от преспите група младежи, които въпреки забраната навлизат в затворен пътен участък

http://www.cross.bg/navlizat-zatvoren-zabranata-1566000.html

/КРОСС/ Сутринта техника на АПИ извади от преспите група младежи, които въпреки забраната навлизат в затворен за цялата зима участък от път III-5005 - на един километър след Бузлуджа в посока връх Шипка. Агенция „Пътна инфраструктура" апелира гражданите за отговорно поведение и спазване на въведените ограничения на движението особено във високопланинските райони. С предприемането на неразумни действия те поставят под опасност не само собствения си живот, но и живота на спасителните екипи и затрудняват работата на пътните дружества като се изразходва финансов ресурс, който е предвиден да се използва за поддържане на пътната мрежа.

Утре ще преобладава слънчево време, максималните температури до 5 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6675484

Утре ще преобладава слънчево време, максималните температури до 5 градусаПрез нощта снеговалежите ще спрат и над много райони облачността ще се разкъса. В по-голямата част от страната северозападният вятър ще отслабне и стихне, само в Източна България ще е все още умерен. Минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, предава БТА. Утре ще преобладава слънчево време с временни увеличения на

Джони Деп и Том Круз номинирани за антинаградите "Златната малинка"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6675488

Джони Деп и Том Круз номинирани за антинаградите "Златната малинка"Джони Деп, Том Круз и Ема Уотсън са сред номинираните звезди за антинаградите "Златна малинка", които отличават най-съмнителните постижения в киното за изминалата година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. В категорията за най-лош филм ще се състезават лентите "Емоджи-филмът", "Трансформърс: Последният рицар","Петдесет нюанса по-тъмно",

Една година от встъпването в длъжност на президента Румен Радев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bSFIGsNYA9E/

На 22 януари 2018 година се навършва точно една година от встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

В първите му 365 дни като президент имаше спорове за изтребители и за антикорупционно законодателство, разсекретяване на стенограми и вето върху няколко закона. Радев проведе десетки международни срещи на високо ниво и дори участва в учебни въздушни сражения.

Президентската мисия на Румен Радев започна в период на политическа криза. Още през първата седмица от мандата си той трябваше да сформира служебно правителство.

Отношенията между служебния кабинет и държавния глава се изостриха, когато се заговори за промени в изборното законодателство във връзка с уседналостта. По-късно раздорът с редовната изпълнителна власт дойде заради намерението на парламента да ревизира сделката за купуването на изтребилите за армията.
Антикорупционен орган, който да е независим от парламента и да разследва. Опит за това държавният глава събира по време на посещенията си в Гърция, Румъния и Италия.

През есента опитът на Румен Радев да заговори със законотворците на един език по въпроса за антикорупционния орган остана без резултат и той наложи вето на антикорупционния закон. В последствие управляващото мнозинство не се съобрази с критиките на президента и отхвърли ветото.

За гражданите и медиите Радев разсекрети стенограмите от заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност от 2014-та – тези, отнасящи се до кризата около КТБ. През медиите той дори покани Цветан Василев да се върне в България, за да даде показания.

В рамките на първите му 365 дни му се оплакаха и главният прокурор Сотир Цацаров, и председателя на ВКС Лозан Панов. Цацаров заяви, че не иска да бъде изваден от съдебната власт, а Лозан Панов се оплака за технически проблем с автомобила на НСО, който го вози.

Равносметката на президента в международен план – твърда позиция за приемането ни в Шенген и в Еврозоната, както и за отпадането на икономическите санкции срещу Русия.

През декември във Франция, за втори път от началото на мандата си, президентът облече бойната униформа и влезе в симулация на въздушно сражение.

Извън протокола през първата година на президента Румен Радев остана рафтингът – подарък от първата дама за рождения му ден, посрещането на две деца в резиденция „Бояна”, пазаруването в кварталния магазин и неформалните срещи с пострадалите от наводненията в Бургаско.

Очаква се на пресконференция тази седмица Румен Радев и Илияна Йотова да направят отчет за първата си година като президент и вицепрезидент.

Обзор: Нова телевизия

Петролът започва седмицата с повишение на цената

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-zapochva-sedmicata-s-povishenie-na-cenata-254254/

Котировките получиха подкрепа от информация за продължаване на споразумението за ограничаване на производството от страна на ОПЕК и след 2018 г.

Проф. Герджиков: Румен Радев е по-различен президент от всички предишни

http://www.moreto.net/novini.php?n=367590

„Румен Радев е по-различен президент от всички, които сме имали до момента. Най-малкото защото е с военна професия – бивш военен, което му личи. Това има своите плюсове. Той е един дисциплиниран и отговорен човек и смятам, че той е един добър избор за президент”.

"Денят започва с култура" обвини Кошлуков в оказване на натиск

https://www.actualno.com/society/denjat-zapochva-s-kultura-obvini-koshlukov-v-okazvane-na-natisk-news_655554.html

Екипът на предаването "Денят започва с култура" обяви, че е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков и че са давани указания какви въпроси да бъдат задавани и как да бъдат представяни определени гости. Това се казва в позиция, която бе прочетена от водещите в началото на днешното предаване. “Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и

Григор Димитров срещу Кайл Едмънд рано във вторник сутринта

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BCbe-4EtjI0/

Григор Димитров ще излезе за четвъртфинала си на Откритото първенство на Австралия срещу Кайл Едмънд във вторник рано сутринта. Срещата на българина е последна от дневната сесия на централния корт “Род Лейвър Арина” и ще започне не преди 5:30 ч. българско време.

Веднага след двубоя Димитров – Едмънд е мачът между световния номер 1 Рафаел Надал и хърватина Марин Чилич. Именно тази среща ще определи евентуалния следващ съперник на първата ни ракета, съобщава Кросс.

Все още не е обявена програмата при юношите, където Адриан Андреев ще играе във втори кръг срещу Себастиан Корда, както и при двойките при девойките, където Гергана Топалова продължава участието си във втория кръг на двойки заедно с латвийката Даниела Висман.

Откажете се от ГЕРБ и ще спечелите

http://clubz.bg/63216-otkajete_se_ot_gerb_i_shte_spechelite

Политиците от партиите, които в миналия мандат съставляваха Реформаторския блок, останаха извън парламента в този мандат. Сега те намират за нужно да употребят времето си за кръгли маси, на които да дискутират бъдещето на автентичната десница или демократичната общност. По принцип няма нищо лошо в дискусиите, те са полезни, в тях се раждат идеи. Крайно време е обаче тези политици да започнат да вършат реална политическа работа.

Истината е, че параметрите на ситуацията са горе-долу ясни и няма какво толкова да се дискутира. Избирателите, които биха гласували за автентичната десница/демократичната общност са около 500 000. Те обаче в момента гласуват за 3 политически субекта, а част от тях и за ГЕРБ. Единственият начин те да имат политическо представителство е да гласуват за един политически субект.

Този политически субект обаче няма да бъде успешен, ако е прост сбор на досегашните три субекта. Макар че организационното му изграждане да е изключителен важен въпрос. Субектът трябва да е разпознаваема политическа марка с ясно разписан модел на функциониране и най-вече - със стабилни структури в цялата страна.

По-важното е обаче около каква идея да се консолидират въпросните 500 хил. избиратели. Защото ако идеята е добра, мобилизацията на първо време може да стане дори през социалните мрежи. Принципните положения са ясни - истинско върховенство на закона, истинска борба срещу корупцията, прокуратура, която работи за обществото, а не за този или онзи олигархичен кръг, лоялно членство в ЕС и НАТО и т.н. И трябва да се признаем, че десните политици, дори когато бяха заедно в Реформаторския блок, независимо от различията си, винаги са отстоявали тези принципни положения. И това е добра основа за обединение.

Основната разделителна линия е отношението към ГЕРБ. И по-специално: редно ли е бъдещият политически субект да влиза в управленска коалиция с тази партия. Ако са достатъчно прозорливи, лидерите и активистите на този бъдещ субект би трябвало да пропагандират категоричен отказ от такава коалиция. Това е единственият път за този субект да постигне сериозен политически успех.

Със сигурност още на следващите избори ще се намерят 500 хил. избиратели, които да гласуват за формация, за която са убедени, че няма да бъде смокинов лист на модела #Кой. Защото точно това бе Реформаторският блок при последното му участие в управлението, заедно с ГЕРБ. Част от лидерите на блока дори признаха, че всъщност само са присъствали във властта, но реално е управлявал Делян Пеевски.

Може да се приеме, че това е било истински и искрен опит за сключване на сделка с дявола с цел провеждане на все пак някакви реформи. Крайният резултат обаче бе пореден провал на тези реформи, като на всичкото отгоре реформаторите, които най-сериозно лобираха за тях, се оказаха виновници за този провал.

Кабинетът "Борисoв-2" доказа категорично, че подобни коалиции не само не водят до реформи, а напротив - до разпад на политическото представителство на българите, които искат страната им да бъде реална, а не фасадна демокрация. С разпада на това представителство отпада и една сериозна пречка пред олигархията. Втори подобен опит от страна на автентичната десница/демократичната общност няма да е грешка, а глупост или меркантилност.

Затова бъдещият политически субект би трябвало да бъде против коалиция с ГЕРБ. Да, вярно, тази партия е член на ЕНП, а лидерът ѝ Бойко Борисов се радва на публичното одобрение на всички европейски десни лидери. Истината обаче е, че по фундаменталните български въпроси - съдебна реформа, борба с корупцията, върховенство на закона, санкциите срещу Русия и т. н. - партия ГЕРБ е със сходни позиции с БСП и ДПС. Като е така, далеч по-логично е следващия път, когато е в парламента, автентичната десница да остави герберите да се съберат с тях. Това би било честно към всички избиратели, не само към десните, защото задкулисието ще излезе и на сцената.

Подобен твърд отказ от коалиция с ГЕРБ ще донесе само дивиденти, особено в по-далечна перспектива. Всъщност може и да не е чак толкова далечна, предвид факта, че извънредните парламентарни избори у нас вече са по-скоро правило, отколкото изключение. Подобна категорична позиция ще консолидира онези 500 хил.  избиратели и нищо чудно след време дори да ги увеличи до степен, че скоро автенчитната десница/демократичната общност да може да поеме властта дори самостоятелно.

Никак няма да е лесно отстояването на подобна позиция. Лидерите на бъдещия политически субект трябва да се подготвят психически за огромни кофи помия от кафяви и хибридни медии. Те ще трябва да бъдат твърди в позицията си и пред Запада. Защото е съвсем очевидно, че по някакви причини големите западни държави имат интерес да крепят Борисов на власт у нас, макар да са наясно, че той не е демократ от западен тип.

Но това е пътят за автентичната десница/демократичната общност. Друг няма. И стига толкова кръгли маси. Крайно време е да се слезе при народните маси.

Защитниците на Банко искат среща с Борисов

https://offnews.bg//obshtestvo/zashtitnitcite-na-banko-iskat-sreshta-s-borisov-673324.html

15 неправителствени организации, сред които и "Бъдеще за община Банско", разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Те искат лична среща с него. 

В писмото организациите критикуват властта, че пренебрегва тяхната гледна точка. 

В текста им се казва: 

Уважаеми г-н Борисов,

Ние сме представители на неправителствени организации, чиито над 6000 симпатизанти на шествие в София подкрепиха решението на МС от 28.12.2017 година. Като организации на големи регионални и бизнес групи очакваме да бъдем включени в диалога с правителството по теми, които пряко засягат нашите региони и бъдещото им икономическо развитие. До този момент обаче, оставаме с впечатлението, че нашата гледна точка се пренебрегва, а представители на изпълнителната власт се договарят с други НПО, които не са реално загрижени за равновесието между икономически растеж и природа и които са по-скоро политически субекти. .

Научаваме , че в последните дни е имало активни, необявени публично контакти на високопоставени членове на Вашата администрация с неправителствени организации, афиширащи се като зелени. Били са обсъждани идеи за налагане на нови, допълнителни рестрикции за развитието на зимния туризъм в България и в частност - на туристическа и ски зона „Банско“. 

За никого вече не е тайна, че през последните години неправителственият сектор, гражданското общество и екологичната сфера бяха монополизирани от тесен кръг организации с политически и партийни амбиции, а изпълнителната власт води диалог приоритетно, а понякога единствено с тях.

Намираме тази комуникация само с няколко организации за непрозрачна и будеща съмнения за нерегламентирани връзки на високопоставени чиновници в Министерски съвет. В последните месеци браншови, работодателски организации и съюзи от всички области алармират за засиления и все по-агресивен екологичен рекет. Той ще се отрази пагубно на българската икономика и ще доведе до тежки, негативни последици. Пример за това е резкият спад на чуждестранни инвестиции в последните месеци и блокирането на цели сектори от икономиката, включително изграждането на инфраструктурни обекти от национално и общинско значение. 

Проблемът е налице и затова сме убедени, че е необходимо да чуете и нашата гледна точка. Настояваме за лична среща с Вас в близките дни, защото единствено при равнопоставен, открит и честен диалог, може да се вземат верни и балансирани решения. Регионите и бизнесът имат огромна нужда от решения, които да дадат възможност за нов, по-голям икономически ръст и увеличение на доходите на хората от цялата страна, включително и от изостаналите планински региони.

1.Сдружение „Бъдеще за община Банско“

2.Български ловно-рибарски съюз.

3.Българска асоциация на пострадалите при катастрофи
4.НГК „Природата за хората и регионите“
5.Федерация на потребителите в България
6.ПК „Екогласност“
7.Сдружение „Клъстър зелен транспорт“
8.Българска асоциация за селски и екологичен туризъм
9.Сдружение „Клъстер уелнес БГ“
10.Екологично сдружение „Марица 2004“
11.Съюз „Интелигентна България“
12.Балкански център за устойчивост и екоинженеринг
13.Сдружение „Зелена Кресна“.
14.Сдружение „Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле“.
15.Българска асоциация на експертите и консултантите“

Паричната и лихвената статистика ще са във фокуса на седмицата

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/parichnata-i-lihvenata-statistika-shte-sa-vyv-fokusa-na-sedmicata-254251/

Националният статистически институт ще обяви какъв е брутният вътрешен продукт на регионално ниво за миналата година

Гръмнаха златарско ателие в центъра на Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CUxtEPNUQ8k/

На 22.12.т.г. около 03.30 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за нанасяне на материални щети на златарско ателие, разположено на ул. „Фердинандова“ № 38 в Бургас. При извършения оглед е констатирано, че в ателието няма проникване и извършена кражба. Счупени са стъклата на златарското ателие, близко разположена пицария, офис на фирма за бързи кредити и предното стъкло на лек автомобил, паркиран в района. Образувано е досъдебно производство по чл. 333 от НК / унищожаване или повреждане на имущество със значителна стойност, чрез взрив/.

Няма пострадали хора.

По случая са назначени различни експертизи, сред които физико-химична, биологична и други, резултатите от които ще дадат яснота за начина на извършване на деянието и използваните средства.  Иззети са записи от видеокамери, намиращи се в района. Извършват се разпити на свидетели и живеещи в близост граждани,съобщават от ОДМВР-Бургас.

Процесуално-следствените действия на полицейските служители, ангажирани с инцидента продължават под прякото ръководство на Окръжна прокуратура – Бургас.

Вижте къде в столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6675465

Вижте къде в столицата спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 23 януари 2018 г. (вторник), съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Първанова чешма“, с. Доброславци, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Военният музей прави изложба с дарени реликви

https://offnews.bg//kultura/voenniat-muzej-pravi-izlozhba-s-dareni-relikvi-673323.html

Националният военноисторически музей в София ще открие изложбата „Памет за бъдещето“, която представя част от даренията, получени от музея през изминалата година. Експозицията ще бъде открита на 25 януари в 16 ч.

Тя е жест на признателност към всички, благодарение на които сглобяваме разказа за нашето минало, казват от музея.

Изложбата включва част от 1594-те дарени реликви на емблематични за българската история личности, получени от техни наследници, както и техника и снаряжение, дарени от военните формирования в страната. Сред тях са кортик и отличия на единствения командир на дивизия от Българската армия, загинал по време на Втората световна война – генерал-лейтенант Боньо Пиронков, албум на 53-ти Орловски випуск на Военното на Н.В. Училище (1931 – 1934), както и генералска шпага и отличия на генерал-майор Иван Хубенов. Колекцията от хладно оръжие на музея е допълнена и от еспадрон (тренировъчна сабя) на един от изтъкнатите военни юристи в междувоенния период и председател на Софийския военен съд от 1942 г. – полк. Иван Добрев. Любителите на авиацията ще имат възможност да видят съвременен летателен костюм на генерал Константин Попов, използван по време на службата му в авиобаза Граф Игнатиево, и други интересни експонати.

В знак на благодарност към дарителите всеки един от тях ще получи грамота за дарение и билет за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали.

Студио Viste е първият официален партньор за България на световен софтуерен гигант

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675479

Студио Viste е първият официален партньор за България на световен софтуерен гигантСтудио Viste е първият официален, сертифициран партньор на Prestashop в България. Софтуерната фирма работи с платформата вече 4 години. Още от самото начало привлече вниманието на френската компания и след около месец преговори и процедури в началото на 2018-та партньорството между Viste и PrestaShop вече е факт.

Спасиха младежи, заседнали в преспите под Шипка

http://dnes.dir.bg/news/snjag-shipka-prespi-api-26800454

Екипи на Областно пътно управление – Стара Загора спасиха 8 души, след като се оказаха блокирани в автомобилите си в преспите на пътя Бузлуджа - Шипка.

Трамвай катастрофира в София, има ранени

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tramvaj-katastrofira-v-sofiia-ima-raneni-6078468

Инцидентът е станал на кръстовището на бул. „Цар Борис III” и бул. „Никола Петков“, движението е временно затруднено

Абас ще поиска от ЕС да признае Палестина

https://www.actualno.com/asia/abas-shte-poiska-ot-es-da-priznae-palestina-news_655558.html

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас смята да поиска от външните министри на страните-членки на Европейския съюз да признаят независима Палестина. Това предава AFP, като се позовава данни от официални лица В интервю за агенцията, външният министър на Палестинската автономия Риад ал-Малки е разкрил, че Абас ще призове Европейският съюз да направи тази стъпка „като отговор“ на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска стол

Затвориха тунела под Монблан заради силния снеговалеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675466

Затвориха тунела под Монблан заради силния снеговалежСнеговалежи в Северозападна Италия наложиха да бъде затворен тунелът под връх Монблан, който съединява Италия и Франция, съобщи телевизия "РАИ нюз-24", цитирана от ТАСС. Това е превантивна мярка, наложена заради голямото количество навалял сняг. Лошото време доведе до временна изолация на редица високопланински курорти,

Ивайло Московски: Приоритетите ни са дигиталната и транспортната свързаност

https://frognews.bg/novini/ivailo-moskovski-prioritetite-digitalnata-transportnata-svarzanost.html

Политическата обстановка в последния месец е изключително динамична. Сред основните приоритети за развитие на региона е свързаността - транспортна и дигитална. Искаме да ускорим развитието на дигиталните технологии. Освен концепцията за 5G Интернет, ще се опитаме и да завършим някои други оптични мрежи. В тази мрежа България е закъсняла.

Трансформацията на Деси Радева за една година

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/transformaciiata-na-desi-radeva-za-edna-godina-6078440

От вечерта на победата на Румен Радев до днес всяка публична поява на Десислава Радева е следена изкъсо и предизвиква противоречиви коментари

Обявиха най-високо предупреждение за опасност от лавини в Алпите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675461

Обявиха най-високо предупреждение за опасност от лавини в АлпитеПродължителният снеговалеж в Австрийските и Швейцарските Алпи увеличи значително опасността от лавини, съобщава германският национален ежедневник Die Frankurter Allgemeine Zeitung. От Швейцарската метеорологична служба съобщиха, че в редица части на планината е обявена най-висока степен на предупреждение за опасност от лавини.

Виетнам разпродава държавните си компании

https://news.bg/finance/vietnam-razprodava-darzhavnite-si-kompanii.html

Комунистическата партия в Ханой залага на частния сектор и растящата средна класа

Председатели на парламентарни комисии от ЕС обсъдиха приоритетите на Общността в НДК

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-evropeiiskiya-bulgarskoto-1565999.html

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните от Европейския съюз (КОСАК). Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин приветства участниците във форума, с който започва и Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Вече близо 30 години КОСАК се утвърждава като успешен формат за участие на парламентите в процеса на вземане на решения по актуалните въпроси от европейския дневен ред", отбеляза председателят на парламента. Цвета Караянчева допълни, че форматът е изразител на фундаменталните ценности на Европейския съюз - равенството и свободата. Той е и своеобразен гарант за участието на гражданите на Съюза в демократичния контрол върху Европейските институции по отношение на спазването на принципите за субсидиарност и пропорционалност, добави още тя. Председателят на Народното събрание отбеляза, че участниците в срещата ще обсъдят приоритетите на Българското председателство - „Бъдещето на Европа и младите хора - икономически растеж и социално сближаване", „Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани", „Сигурност и стабилност в силна и единна Европа", „Цифрова икономика и умения на бъдещето"

Започна същинската част на председателството, председатели на парламентарни комисии от ЕС обсъдиха дневния ред на Общността

http://www.cross.bg/bulgarskoto-predsedatelstvo-evropeiiskite-1565999.html

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните от Европейския съюз (КОСАК). Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин приветства участниците във форума, с който започва и Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Вече близо 30 години КОСАК се утвърждава като успешен формат за участие на парламентите в процеса на вземане на решения по актуалните въпроси от европейския дневен ред", отбеляза председателят на парламента. Цвета Караянчева допълни, че форматът е изразител на фундаменталните ценности на Европейския съюз - равенството и свободата. Той е и своеобразен гарант за участието на гражданите на Съюза в демократичния контрол върху Европейските институции по отношение на спазването на принципите за субсидиарност и пропорционалност, добави още тя. Председателят на Народното събрание отбеляза, че участниците в срещата ще обсъдят приоритетите на Българското председателство - „Бъдещето на Европа и младите хора - икономически растеж и социално сближаване", „Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани", „Сигурност и стабилност в силна и единна Европа", „Цифрова икономика и умения на бъдещето"

Студени досиета: 9 куршума за касоразбивач №1 Джиджи

http://dnes.dir.bg/news/kalashnikov-yordan-tzonkov-razstrel-26800254

На 22 януари 2009 г. менторът на столичните крадци - 44-годишният Йордан Цонков-Джиджи, бе разстрелян от неизвестен килър с "Калашников" в жк "Люлин".

Фирма осъди НАП за 3.4 млн. лв. обезщетение заради забавена ревизия

http://www.transmedia.bg/2018/01/22/%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bf-%d0%b7%d0%b0-3-4-%d0%bc%d0%bb%d0%bd-%d0%bb%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

Фирма от Пазарджик осъди Националната агенция за приходите (НАП) за рекордното обезщетение от 3.43 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата и общини за вреди. Това съобщава в. „Сега“, като се позовава на решение на решението на Административния съд в Пазарджик.

„Ай инвест” ЕООД е претърпяла имуществени вреди за 2.9 млн. лв. плюс лихвите заради забавена ревизия. НАП е осъдена да плати и 20 150 лв. разноски.

През 2013 г. пазарджишкото дружество купува имот от друга фирма, който след това се опитва да продаде с печалба от 2.9 млн. лв. на трето дружество.  Цената на сделката е 5.7 млн. лв. без ДДС. Върху имотите има учредени ипотеки, които пазарджишката фирма е трябвало да заличи с парите от възстановения ДДС.

Веднага след първата сделка фирмата започва втората. В предварителния договор е уговорена цена от 8.14 млн. лв. без ДДС, като продавачът се задължава до декември 2013 г. да представи доказателства, че върху имотите няма тежести, а до юли 2014 г. да инвестира в ремонт.

Тази продажба обаче е провалена, тъй като, вместо да възстановят ДДС на фирмата от първата сделка – 1.14 млн. лв., през юни 2013 г. от НАП започват ревизия за дейността на фирмата през последните 3 месеца. В заповедта за ревизията е записано, че тя трябва да приключи до 3 месеца, т.е. до септември 2013 г.

Ревизионният акт обаче идва едва на 18 февруари 2014 г. Той е атакуван и отменен от Върховния административен съд, но това става през октомври 2015 г., когато вече е късно за сделката. След крайния срок за представянето на документите за липса на тежести, през декември 2013 г., кандидат-купувачите отправят писмено уведомление за прекратяване на договора. И така фирмата губи възможността за печалба.

От НАП твърдят, че всичко е зависело от действията на фирмата. От прокуратурата също пледират, че искът е неоснователен. Съдът обаче е категоричен: „Ищецът няма и не е имал законно установено задължение да счита, че дори и при започване на ревизия от страна на НАП тя ще бъде удължавана толкова много и ще приключи едва през месец февруари 2014 г.“

Съдът намира, че ако приходната администрация беше възстановила очакваната сума за ДДС в съответните срокове, дружеството щеше да изпълни задълженията си по предварителния договор и да спечели от сделката 2 928 000 с ДДС. Той не приема доводите на НАП, че ревизията се е забавила, защото са събирани доказателства за незаконни доходи.

Решението може да се оспори пред Върховния административен съд.

 

 

 

 

Подмяна на водомери оставя варненци без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=367593

Абонати на ВиК ще останат без вода днес заради подмяна на водомери, научи Moreto.net. Засегнати от безводието ще са живущите по ул. "д-р Иван Басанович" и ул. "Георги Бакалов". Водата там ще бъде пусната окол 13 ч.

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675455

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас (Видео)Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас. Сигналът е подаден тази нощ, съобщи Нова тв. На магазина са нанесени сериозни материални щети. До момента няма задържани по случая. Изяснява се и вида и силата на взривното

Вигенин: Притчата за хан Кубрат и синовете му е поучителна в контекста на днешния свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675458

Вигенин: Притчата за хан Кубрат и синовете му е поучителна в контекста на днешния святПритчата за хан Кубрат и синовете му е поучителна в контекста на днешния свят. Това заяви председателят на Комисията по европейски въпроси към парламента и депутат от БСП Кристиян Вигенин на срещата на председателите на европейските комисии в европейските парламенти днес. “Съзнаваме отговорността и значението на парламентарното измерение на

Григор Димитров ще се бори за място на полуфиналите във вторник рано сутринта

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/22/3116247_grigor_dimitrov_shte_se_bori_za_miasto_na_polufinalite/?ref=rss


Григор Димитров ще излезе на корта във вторник рано сутринта за двубоя си от четвъртфиналите на Australian Open. Българският тенисист, който преследва втори пореден полуфинал в Мелбърн, ще се изправи срещу британеца Кайл Едмънд.<br /><br />Мачът е последен в дневната сесия на централния корт "Род Лейвър" и ще започне най-рано в 5.30 часа българско време. Срещата между 26-годишния българин и 23-годишния британец ще бъде предавана пряко по "Евроспорт".<br...

Сирийските кюрди: Турската армия отстъпва

http://dnes.dir.bg/news/siria-metezhat-turtzia-siriyski-kurdi-26800341

Кюрдските отряди са принудили турските войски и подкрепяните от тях бойци на Свободната сирийска армия да отстъпят от вече заети позиции.

Предлагат референдум за Морската градина във Варна

https://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/predlagat-referendum-za-morskata-gradina-vyv-varna-254256/

Инициаторите искат да зададат два въпроса – да включва ли паркът крайбрежната алея и какво да има на самата алея

Една година от встъпването в длъжност на президента Румен Радев

http://www.cross.bg/radev-rymen-godina-1565998.html

/КРОСС/ На 22 януари 2018 година се навършва точно една година от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. В първите му 365 дни като президент имаше спорове за изтребители и за антикорупционно законодателство, разсекретяване на стенограми и вето върху няколко закона. Радев проведе десетки международни срещи на високо ниво и дори участва в учебни въздушни сражения. Президентската мисия на Румен Радев започна в период на политическа криза. Още през първата седмица от мандата си той трябваше да сформира служебно правителство. Отношенията между служебния кабинет и държавния глава се изостриха, когато се заговори за промени в изборното законодателство във връзка с уседналостта. По-късно раздорът с редовната изпълнителна власт дойде заради намерението на парламента да ревизира сделката за купуването на изтребилите за армията.Антикорупционен орган, който да е независим от парламента и да разследва. Опит за това държавният глава събира по време на посещенията си в Гърция, Румъния и Италия. През есента опитът на Румен Радев да заговори със законотворците на един език по въпроса за антикорупционния орган остана без резултат и той наложи вето на антикорупционния закон. В последствие управляващото мнозинство не се съобрази с критиките на президента и отхвърли ветото. За гражданите и медиите Радев разсекрети стенограмите от заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност от 2014-та - тези, отнасящи се до кризата около КТБ

Пучдемон напусна Белгия и отлетя за Дания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675436

Пучдемон напусна Белгия и отлетя за Дания
Бившият президент на Каталуня Карлес Пучдемон е напуснал тази сутрин Белгия с полет за Дания, съобщиха местни медии, като се позоваха на очевидци. Пучдемон е отлетял от летището в Шарльороа с полет на "Райънер". Уточнява се, че цел на пътуването му е участие в Копенхаген в среща, посветена на Каталуня, предава БТА.

Пучдемон замина за Дания въпреки предупрежденията на Испания

https://www.actualno.com/europe/puchdemon-zamina-za-danija-vypreki-preduprejdenijata-na-ispanija-news_655553.html

С цел да участва в конференция в университета в Копенхаген, посветена на политическото бъдеще на испанския регион, бившият лидер на испанската автономна област Каталуния Карлес Пучдемон замина от Белгия за Дания, съобщи в. „Паис”. Очаква се дискусията да започне в 14 ч. Така Пучдемон за пръв път напусна Белгия откакто пристигна там в края на октомври м.г. Политикът замина за Дания, въпреки че испанската прокуратура заяви, че ще поиска от върховния съд да издаде европе

Павлова: Връщаме младите хора с цифровите технолигии

http://dnes.dir.bg/news/liljana-pavlova-evropredsedatelstvo-evropredsedatelstvoto-2018-26800340

В България виждаме в индустрията на цифровите технологии важна ниша, с която да привлечем младежите да се върнат да работят тук, заяви министър Лиляна Павлова.

Лавров: Русофобията на Запада днес е безпрецедентна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675425

Лавров: Русофобията на Запада днес е безпрецедентнаРуският външен министър Сергей Лавров заяви, че „русофобията на Запада“ е по-ужасна, отколкото е била дори през Студената война и предупреди, че Москва има „червени линии“, които трябва да бъдат уважавани. „Русофобията е безпрецедентна. Не сме виждали подобно нещо по време на Студената война. Тогава съществуваха някакви правила,

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-01-22.html

На 23 януари 2018 г. (вторник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Първанова чешма“, с. Доброславци, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”.

КНСБ и Мая Манолова на война заради скандален законов текст за заплатите

https://www.actualno.com/business/knsb-i-maja-manolova-na-vojna-zaradi-skandalen-zakonov-tekst-za-zaplatite-news_655534.html

Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се криминализира. Това, което КНСБ направи заедно с омбудсмана Мая Манолова внесе 7 законопроекта на 20 април, 2017 година. Пет видяха бял свят, но с доста промени, а криминализирането остава нерешено и тази борба продължава. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Трябва да бъдат респектирани тези работодатели, които не уважават българските граждани, обяви Манолова. Няма решение от Конституционния съд (КС) – 6 от 12 съди

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6618462

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Играй и спечели с "Най-мрачният час"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/22/3115376_igrai_i_specheli_s_nai-mrachniiat_chas/?ref=rss


Четири седмици през 1940 г., в който нов и непопулярен министър-председател трябва да убеди страната си да се опълчи сама срещу нацистите и да спаси Европа - това е историята на "Най-мрачният час", филм, запътил се убедено към оскарите с неузнаваемия Гари Олдман в ролята на Уинстън Чърчил.<br /><br />"Най-мрачният час" вече бе обявен от гилдията на кинокритиците в САЩ за най-добър филм на 2017 г., а Олдман взе "Златен глобус" за главна роля. У нас...

Появата на Тръмп е дългоочакваното събитие на форума в Давос тази седмица

http://econ.bg/Новини/Появата-на-Тръмп-е-дългоочакваното-събитие-на-форума-в-Давос-тази-седмица_l.a_i.756670_at.1.html

Участието на американски президент за пръв път от почти 2 десетилетия ще бележи четирите дни на Световния икономически форум в Давос, който започва...

Цените на петрола отново тръгват нагоре

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-отново-тръгват-нагоре_l.a_i.756671_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa в пoнeдeлниĸ ce пoĸaчвaт, пoдĸpeпeни oт дyмитe нa eнepгийния миниcтъp нa cayдитcĸa Apaбия, чe cвeтoвнитe пpoизвoдитeли нa...

Журналисти в БНТ се надигнаха срещу Кошлуков

http://www.mediapool.bg/zhurnalisti-v-bnt-se-nadignaha-sreshtu-koshlukov-news274556.html

Понеделник, 22 януари, бе драматичен ден за БНТ. Месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ 1, журналисти от телевизията надигнаха глас за опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на "Денят започва с култура" обяви в ефир декларация за оказвания натиск върху предаването, след което журналисти и граждани се събраха на протест с искане за оставката на Кошлуков. Междувременно Съветът за електронни медии (СЕМ) съобщи, че е получил сигнала и се заема незабавно с него. Малко по-късно пък с позиция излезе и продуцентският съвет на дирекция "Информация" в телевизията. В нея се казва, че освен рейтингът в обществената медия има значение и доверието. "Тук досега БНТ водеше", пишат многозначително продуцентите на новините. И настояват за "ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени". Както става ясно, бившият депутат от "Новото време" Емил Кошлуков, чиято кариера в управлението на медии минава през фалиралите тв канали ТВ 7 и Нюз 7 (финансирани от КТБ), както и в партийния тв канал на "Атака" – "Алфа", е решил да се справи с по-независимите гласове в БНТ, като ползва претекста, че иска да повиши рейтинга. Така например на "Денят започва с култура" било препоръчано да се преориентира към лайфстайл тематика. В реакция на журналистическите брожения Кошлуков заяви пред БНР, че от "Денят започва с култура" трябва да представят доказателства, че ги е подложил на натиск. Кошлуков поиска доказателства, че оказвал натиск "Призовавам всеки, върху който е оказан натиск - спрян му е гост, свалена е тема, забранено е излъчване на материал, репортаж или цял брой на предаването, моментално да сезира СЕМ, а ако смята, че е по-тежко, защото свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз лично ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се обяснявам, работа е на този, който го твърди, да представи доказателства. Смятате ли, че трябва да отговарям на всеки, който има някакво мнение за мен?", коментира Кошлуков. Константин Каменаров: Не мога да задължа никого да харесва някой друг Генералният директор на БНТ Константин Каменаров, който назначи Кошлуков на поста, се опита да омаловажи конфликта в телевизията като комуникационен. "Няма да навлизам в детайли, защото никого не мога да задължа да харесва някой друг", посочи Каменаров и уточни, че според него нито едната, нито другата страна е нарушила журналистическата етика или Закона за радио и телевизия. Мой личен ангажимент е да защитавам доброто име на БНТ, добави директорът. Според него обществената телевизия е една от най-свободните медии, в която не е имало и няма да има забранени теми и гости. Същевременно фактът, че се издържа от субсидии, не значи, че тя трябва да бъде скучна. "Не бих нарекъл предаването "скучно", давам си сметка, че то не може да счупи рейтинги. Нашите формати са по-специфични", уточни Каменаров. Пред няколко медии вече той заяви, че предаването е ценно, а единственото му изискване към екипа е то да стане по-динамично.    Протест пред БНТ срещу действията на програмния директор Емил Кошлуков. Снимка: Клуб "Z" Протестът На протеста дойдоха известният мореплавател Дончо Папазов, членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров и др. Към акцията, организирана чрез социалната мрежа Фейсбук, се присъединиха и други журналисти от БНТ като ветерана от спортната редакция Камен Алипиев-Кедъра. Той припомни, че работи в националната телевизия още преди тя да се премести на "Сан Стефано" 20. Тя е моят дом и е много неприятно някой да дойде и да повърне в хола ти, коментира Кедъра новата ситуация в телевизията. "Това е покушение срещу свободата на словото. Тук съм, за да подкрепя тези хора и да протестираме срещу погазването на свободата на словото. Това в слушалката е факт - да се обаждаш, да говориш защо, как, и да заплашваш", коментира Васил Гюров. Екипът на "Денят започва с култура" бе посрещнат с овации. Продуцентът му Весела Петрова, също дългогодишен журналист от БНТ, коментира: "Знаете как се прави два часа жив ефир всеки ден. Работим и в събота и неделя, за да подготвим предаването за понеделник. А колкото до критиките, че то било на елитарен език, няма как да е друг при гостите, които каним". В понеделник сутринта екипът на предаването обяви, че е подложен на безпрецедентна намеса и оказван натиск от страна на Кошлуков при гости и дискутирани теми. Самият той е поставил условие предаването да вдигне рейтинга си в срок от 2 седмици или екипът ще бъде сменен. "Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", обявиха водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович. За поставения от Кошлуков ултиматум към "Денят започва с култура" се разбра неофициално миналата седмица, в резултат на което известни творци и общественици реагираха във Фейсбук. Проф. Александър Кьосев призова да не бъде променяно предаването "Денят започва с култура", защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура". Той написа писмо до омбудсмана на телевизията Иван Такев и до СЕМ, което беше подкрепено от над 450 души, между които Александрина Пендачанска, Петър Кърджилов, Мануела Малеева. Емил Кошлуков отговори в неделя, като написа на страницата си във Фейсбук: "Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения". Журналистите в БНТ бяха косвено упрекнати в мързел: "Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече". Ето пълния текст на декларацията на "Денят започва с култура": "Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на "Денят започва с култура" и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция: Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването "Денят започва с култура", което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване. Ето защо заявяваме: - Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти. - Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа. - Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии. - Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че - "Денят започва с култура" ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото". Дирекция "Информация" иска ясни гаранции за спазване на принципи и стандарти "Знаем какво означава "обществена телевизия”. Правим я отдавна - и твърдим, че БНТ има много предавания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години БНТ не е ставала обект на голям публичен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не защото сме нямали други предложения. А защото вярваме, че обществената медиа е основана на стандарти и принципи", обяви по-късно в понеделник Продуцентският съвет на дирекция "Информация" (Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева и Методи Манченко). "Тези принципи често се цитират, но припомняме, че те имат конкретно съдържание. Например, "редакционна независимост" означава решенията да се вземат след обсъждане, а не по прищевки. "Плурализъм" означава до ефир да имат достъп всички гледни точки съобразно тяхната тежест, а не според личните предпочитания на журналистите или началниците им. "Отговорност" означава да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва", се казва в декларацията. "Защитавали сме тези принципи досега, ще ги защитаваме и в бъдеще. И това е лесно проверимо. Всеки мониторинг ще докаже, че всекидневните битки са ни научили що е то редакционна независимост, плурализъм и отговорност. Затова не приемаме нашия труд и дългогодишни усилия да бъдат подценявани или обиждани. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук досега БНТ водеше. Знаем как се прави рейтинг на всяка цена, но не искаме. Вярваме, че телевизията може да бъде достатъчно интересна, но и сериозна, задълбочена, насочена към всички обществени позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на БНТ към обществото. Нямаме нужда да ни напомнят какво става другаде в Европа. БНТ не е най-малко гледаната европейска обществена телевизия, даже напротив. Със сигурност обаче е най-недофинансираната. Ние не смятаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на промяната. Вярваме, че обществената телевизия е процес; тя е непрекъсната промяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата срещу новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не смятаме да отстъпваме от принципите. Защото без тях обществена телевизия няма", се казва в становището. Което завършва с настояване за "ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени", завършва декларацията. Медийният регулатор "ще се задейства според правомощията си" "СЕМ ще действа според своите правомощия, като подчертавам, че за нас основен принцип е да се спази правата на словото и ненамесата в редакционната политика на която и да е медия", коментира председателят на СЕМ София Владимирова пред Дир.бг. "Поради стечение на обстоятелствата утре имаме среща с ръководството на БНТ по друг повод - тригодишната програма на генералния директор Константин Каменаров. Но обект на коментар, разбира се, ще бъде и казусът с предаването, очакваме да ни запознаят изчерпателно какви мерки ще предприемат, защото това е до голяма степен вътрешен проблем на телевизията", каза още София Владимирова. Тя уточни, че не би искала да коментира хипотетично какви биха могли да бъдат действията на съвета, но подчерта, че сигналът ще бъде разгледан и ако експертите им установят, че наистина има нарушения на Закона за радиото и телевизията, то тогава ще се каже и как БНТ може да бъде санкционирана. Медийният надзор няма правомощия по кадрови въпроси Бившият председател, а сега член на СЕМ Мария Стоянова, която преди години беше журналист в националната телевизия, пък каза за Дир.бг: "Отнасям се със загриженост и безпокойство към тазсутрешните събития в БНТ. Вероятно има необходимост да започна с уговорката, че отношенията между регулатора и БНТ не се развиват по оста власт и подчинение. Медийният надзор няма правомощия по кадрови въпроси. От друга страна, считам, че е важно да подчертая задачата, която имат всички обществени медии в Европа - чрез програмните предложения да привнесат към информираността, образованието, културата и развлечението на обществото като осигуряват разнообразие от мнения и гледни точки. Дори във времената на глобална дигитална обвързаност, аудиторията свързва ценности като надпартийност, независимост и обективност именно с програмите на обществените медии. Признавам, че не съм запозната нито със стратегията на програмния директор на БНТ1, нито с изискванията към екипа на предаването "Денят започва с култура", защото това не е част от правомощията ми на регулатор". Законът не допуска цензурирането в БНТ под никаква форма Стоянова изтъкна, че именно заради задачата на обществената телевизия да обхваща различните слоеве на обществото, в програмата на БНТ може да бъдат намерени предавания като "Бразди", детски специализирани предавания и такива с жестомимичен превод, които нямат място в комерсиалните телевизии. По думите й и всекидневната рубрика "Денят започва с култура" е отделила време за специфична част от аудиторията, която се интересува от културните достижения в страната. Стоянова подчерта, че Законът за радиото и телевизия гарантира програмната независимост в чл. 5,ал.1, а същевременно в чл. 5, ал. 2 е записано, че не се допуска цензурирането, под каквато и да е форма. А чл.11, ал.3, казва че публичната критика от страна на работещите в медията не е нелоялност към работодателя. "Ако това, което казват журналистите - те говорят за натиск, се докаже, това може да бъде съотнесено към Закона за радио и телевизията, където става въпрос за ненамеса в редакционното съдържание. Но това са тежки думи и ако има убедителни аргументи за нарушение на изброените членове, очаквам да бъдат предоставени на регулатора", добави Стоянова. По отношение на рейтингите, тя коментира, че трябва да се има предвид, че те имат важно значение за цените на рекламите и са индиректен резултат от стратегиите на рекламната индустрия. "Понеже в България обществените медии не се самоиздържат, а се финансират от данъкоплатеца чрез държавния бюджет, значението на рейтингите не бива да се противопоставя на качеството", допълни членът на СЕМ. АЕЖ-България: Опитите за цензура ще срещат яростна съпротива Асоциацията на европейските журналисти в България обяви пълната си подкрепа за екипа на предаването по БНТ "Денят започва с култура". "Денят започва с култура" се е утвърдил като зона за свободно слово, в която често се чуват критики към властта. Това трябва да се запази – България има нужда не от сервилни ласкатели на силните на деня, а от независими и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне яростната съпротива на АЕЖ и на журналистическата общност в България", пише в позицията на Асоциацията на европейските журналисти. От АЕЖ подчертават, че функцията на обществената телевизия е да се грижи за информационните нужди на всяка група от обществото. Според тях предаването е алтернатива на политическите и светските рубрики на частните телевизии, които се излъчват в същия часови пояс, и именно заради това има своята публика. "Залагането на количеството вместо на качеството би било абсолютно контрапродуктивно за обществената мисия на телевизията, а и обречено на неуспех действие, тъй като би я накарало да се конкурира с комерсиалните телевизии на техен терен", допълват от АЕЖ. В защита на предаването от асоциацията посочват още, че културната програма на БНТ подлага на обсъждане теми, "надхвърлящи строго злободневното и битовото". Освен това сутрешният блок на обществената телевизия често задава тона на културния дебат в държавата.

Журналисти от БНТ обвиниха в натиск програмния шеф Кошлуков

http://www.mediapool.bg/zhurnalisti-ot-bnt-obviniha-v-natisk-programniya-shef-koshlukov-news274556.html

Месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ 1, журналисти и граждани се събраха на протест в понеделник с искане за оставката му. Те посрещнаха с овации екипа на сутрешното предаване "Денят започва с култура", чиито журналисти малко по-рано обявиха в ефир, че са подложени на натиск от Кошлуков. На протеста дойдоха известният мореплавател Дончо Папазов, членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров и др. Към акцията, организирана чрез социалната мрежа Фейсбук, се присъединиха и други журналисти от БНТ като ветерана от спортната редакция Камен Алипиев-Кедъра. Той каза пред събралите си, че работи в националната телевизия още преди тя да се премести на "Сан Стефано" 20. Тя е моят дом и е много неприятно някой да дойде и да повърне в хола ти, коментира Кедъра новата ситуация в телевизията. "Това е покушение срещу свободата на словото. Тук съм, за да подкрепя тези хора и да протестираме срещу погазването на свободата на словото. Това в слушалката е факт - да се обаждаш, да говориш защо, как, и да заплашваш", коментира Васил Гюров. На протеста дойде и продуцентът на "Денят започва с култура" Весела Петрова, също дългогодишен журналист от БНТ. "Знаете как се прави два часа жив ефир всеки ден. Работим и в събота и неделя, за да подготвим предаването за понеделник. А колкото до критиките, че то било на елитарен език, няма как да е друг при гостите, които каним", посочи тя. В понеделник сутринта екипът на предаването излезе с декларация, в която разкри за безпрецедентна намеса и оказван натиск от страна на Кошлуков при гости и дискутирани теми. Самият той е поставил условие предаването да вдигне рейтинга си в срок от 2 седмици или екипът ще бъде сменен.    Протест пред БНТ срещу действията на програмния директор Емил Кошлуков. Снимка: Клуб "Z" "Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", обявиха водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович. За поставения от Кошлуков ултиматум към "Денят започва с култура" се разбра неофициално миналата седмица, в резултат на което известни творци и общественици реагираха във Фейсбук. Проф. Александър Кьосев призова да не бъде променяно предаването "Денят започва с култура", защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура". Той написа писмо до омбудсмана на телевизията Иван Такев и до СЕМ, което беше подкрепено от над 450 души, между които Александрина Пендачанска, Петър Кърджилов, Мануела Малеева. Емил Кошлуков отговори в неделя, като написа на страницата си във Фейсбук: "Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения". От изявлението му става ясно, че според него най-важното е БНТ да има повече зрители, както и че той се е самонатоварил с отговорността да е началник за пример, който работи много, включително като водещ. Журналистите в БНТ бяха косвено упрекнати в мързел: "Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече". Ето пълния текст на декларацията на "Денят започва с култура": "Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на "Денят започва с култура" и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция: Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването "Денят започва с култура", което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване. Ето защо заявяваме: - Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти. - Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа. - Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии. - Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че - "Денят започва с култура" ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото". До момента няма реакция нито от генералния директор на БНТ Константин Каменаров, нито от Управителния съвет. За сметка на това Кошлуков даде интервю за ПИК.

"Денят започва с култура" обвини Кошлуков в оказване на пряк натиск

http://www.mediapool.bg/denyat-zapochva-s-kultura-obvini-koshlukov-v-okazvane-na-pryak-natisk-news274556.html

Предаването "Денят започва с култура" по БНТ излезе в понеделник с декларация, с която екипът директно определи действията на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков като натиск. “Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване“, обявиха водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.. Кошлуков обвинява екипа на предаването, че недоволства от неговото изискване да работят повече. Той обяви, че е дал две седмици срок на предаването да удвои рейтинга си, иначе заплаши с преразглеждане на статута му. Пред БНТ се организира протест с искане на оставката на Емил Кошлуков от 11:30 часа в понеделник. Ето цялата декларация на "Денят започва с култура": "Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на "Денят започва с култура" и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция: Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването "Денят започва с култура", което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване. Ето защо заявяваме: - Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти. - Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа. - Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии. - Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че - "Денят започва с култура" ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото“.

Правила за участие в киноиграта "Най-мрачният час"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/22/3115368_pravila_za_uchastie_v_kinoigrata_nai-mrachniiat_chas/?ref=rss


Общи условия и правила за участие в играта "Най-мрачният час" (наричана за краткост само Играта)<br /><br />1. Организатори:<br /><br />"Икономедиа" АД, София, ул. "Иван Вазов" №20<br />и<br />"Форум филм България" ЕООД, София, ул. "Брегалница" 43, ет.4<br />2. Период:<br /><br />22.01.2018 г., 10:00 часа – 04.02.2018 г., 23:59 часа<br /><br />3. Награди:<br />10 двойни...

Григор излиза срещу Едмънд утре в 5,30 ч. сутринта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6675422

Григор излиза срещу Едмънд утре в 5,30 ч. сутринтаГригор Димитров ще излезе за четвъртфинала си на Откритото първенство на Австралия срещу Кайл Едмънд във вторник рано сутринта. Срещата на българина е последна от дневната сесия на централния корт "Род Лейвър Арина" и ще започне не преди 5:30 ч. българско време. Веднага след двубоя Димитров - Едмънд е мачът между световния номер 1 Рафаел Надал и

Двама от Черно море тренират индивидуално

http://www.moreto.net/novini.php?n=367589

Мартин Костадинов и Румен Касабов тренираха индивидуално по време на легера на Черно море в Турция вчера, научи Moreto.net. Причината е, че двамата са усетили болежки. Иначе варненци проведоха в неделя интензивна тренировка на базата в Алания.

Дайнов: България е опасна за европейския ред

http://www.cross.bg/bulgariya-daiinov-shengen-1565997.html

/КРОСС/ Бойко Борисов искаше да отиграе няколко хода. Първо той искаше да се покаже като помирител между Европейския съюз и Турция. На второ място премиерът искаше да получи гаранции, че България ще влезе в еврозоната и Шенген, а на трето място искаше да покаже, че води борба срещу корупцията. Това коментира в сутрешния блок на БТВ политологът Евгений Дайнов по повод на срещата между Бойко Борисов и Ангела Меркел, която се проведи. Той добави, че доста са му харесали посланията на германския канцлер, която в изказванията си няколко пъти е използвала думата ред, като за Турция тя я е използвала като „подредени отношения", за Шенген и еврозоната също е използвала думата ред. „За Западните Балкани отново каза, че има ред и правила", коментира още Дайнов. Според него посланието на Меркел в случая е било, окей, „ние приемаме вашите искания и желания, но си има ред, за да бъде постигнато това". Според политолога Бойко Борисов също така индиректно е признал, че съдебната реформа у нас не е съвсем завършена както обявиха преди време в Народното събрание. Очевидно в Европа са му обяснили каква би трябвало да бъде тя и че у нас липсва такава. „Нали си представяте, ако дойде някой германски прокурор и го пуснете в българската прокуратура? Мислите ли, че за два дни няма да му стане ясно всичко", попита риторично Евгений Дайнов. Дайнов смята, че България е опасна за европейския ред. България е опасна за европейския ред

Шлюзовете на историята се затварят...

http://pogled.info/bulgarski/shlyuzovete-na-istoriyata-se-zatvaryat.92039

/Поглед.инфо/ Отминалите няколко години ни поднесоха поредната сцена на българския „преход“, наблюдавахме още една „революция“, наречена борба с олигархията и смяна на „системата“, в която една част от господстващата върхушка, временно загубила властта, впрегна присъдружната си медийна, политическа, икономическа и криминална прислуга за борба с другата олигархична разцветка, като за целта бяха мобилизирани и хвърлени като площадно пушечно месо жертвите на олигархията, искрено убедени, че действително им е дадена историческата дума и шанс за действие.

Андрей Делчев: 5 години митниците работят с „теч“ в акцизната система

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/andrei-delchev-5-godini-mitnicite-rabotiat-s-tech-v-akciznata-sistema-254252/

Само за 6 месеца от системата са изчезнали около 300 хил. трансакции, което се равнява на стотици милиони левове, твърди директорът на газовата асоциация

Те владеят България: Политическият Ал Капоне – домакин на елита на ЕС

https://frognews.bg/novini/politicheskiiat-kapone--domakin-elita.html

България приема първото си председателство на Съвета на Европейския съюз управлявана от премиера Бойко Борисов. Едва ли европейските политици и чиновници обаче са наясно с всички подробности от биографията на своя домакин.

Учени: След няколко милиона години мъжкият пол ще изчезне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675408

Учени: След няколко милиона години мъжкият пол ще изчезнеБритански генетици изчислиха, че след няколко милиона години Y-хромозомата ще изчезне, а с нея и мъжкият пол, пише сп."Сайънс алърт". Мъжката хромозома съдържа гени, които не се явяват необходими за живота. В частност генът SRY, определящ развитието на организма от мъжки тип. Y хромозомната ДНК за цялата история на живота на Земята се е изродила,

Катастрофа спря трамваите по бул. "Цар Борис III" в София

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-sprja-tramvaite-po-bul-car-boris-iii-v-sofija-news_655547.html

Микробус и трамвай са се сблъскали на кръстовището на столичните булеварди "Цар Борис III" и "Никола Петков". Катастрофата е станала към 7.30 сутринта, съобщи МВР. БНТ съобщи за деветима пострадали - седем души са откарани в столичната болница "Пирогов", а двама - във Военномедицинската академия. Заради произшествието е затворен участъкът на бул. "Цар Борис III" от бул. "Никола Петков" до Княжево, а движението на трамваите по линии № 5,4 и 11

Възрастна жена загина при пожар, съпругът й е с опасност за живота

//dariknews.bg/regioni/shumen/vyzrastna-zhena-zagina-pri-pozhar-syprugyt-j-e-s-opasnost-za-zhivota-2073883

Пожар е изпепелил дома на възрастни хора в Търговище, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Жена на 68 години е починала вследствие на вдишания токсичен дим, а 73-годишният й съпруг е настанен в областната болница в Търговище с опасност за живота му.

Вероятната причи

Циклонът „Албена“ си отива, а с него и снегът

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ciklonyt-albena-si-otiva-a-s-nego-i-snegyt-2073884

Днес в по-голямата част от страната валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Северна и Източна България. Ще е ветровито със силен, в Дунавската равнина и Източна България врем

Испания обвини Шакира в укриване на данъци

http://www.mediapool.bg/ispaniya-obvini-shakira-v-ukrivane-na-danatsi-news274555.html

Испанските данъчни служби настояха колумбийската певица Шакира да бъде подложена на съдебно преследване заради неплатени данъци през периода 2011 - 2014 г., предаде АФП, цитирайки вестник "Вангуардия". Данъчните служби смятат, че Шакира, която има испанско гражданство, не е платила няколко десетки милиона евро данъци. Съдебните власти трябва да решат дали певицата да бъде подложена на съдебно преследване или не. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи двегодишна присъда. "Става дума за различни критерии, а не за данъчни измами", твърдят обаче източници от обкръжението на Шакира, които споменават, че има "технически въпроси", който певицата била готова да реши.

Ето 7-те цели на турската операция в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-siria-afrin-26800286

Турският премиер Бинали Йълдъръм разпространи в Туитър целите, които Анкара си е поставила с нахлуването си в сирийската провинция Африн.

Мика Зайкова: Политическото съсловие превърна Северна България в икономическа пустиня

https://frognews.bg/novini/mika-zaikova-politicheskoto-saslovie-prevarna-severna-balgariia-ikonomicheska-pustinia.html

Все по-голяма става пропастта между Северна и Южна България в икономически аспект. ”Това показва на цялото политическо съсловие, че не си е свършило работата и мотивира гражданите да си зададат въпроса докога ще търпят подобен сценарий”, каза в студиото на сутрешния блок на Bulgaria ON Air финансистът Мика Зайкова.

Вулканът Майон изхвърли огромен стълб пепел и дим

http://dnes.dir.bg/news/vulkan-filipinite-mion-26800277

Най-активния филипински вулкан Майон изхвърли огромен стълб пепел и дим и властите завишиха нивото на тревога до четвърта степен

Обявен за издирване от две години подкани държавата да го екстрадира

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/22/3116256_obiaven_za_izdirvane_ot_dve_godini_podkani_durjavata/?ref=rss


Венцислав Ангелов, известен с прякора си Чикагото, който повече от две години е издирван с европейска заповед за арест, използва днес ефира на "Нова телевизия", за да поиска от българските власти да поискат екстрадицията му от Испания. Той поясни, че от две години е във Валенсия, активен е във "Фейсбук", дори е направил новинарски сайт, но никой не го е търсил.<br /><br />"Локализиран съм от испанските служби, нашите служби знаят къде съм", допълни...

"Фейсбук" ще обучи 65 хиляди французи на компютърни умения

http://www.cross.bg/hilyadi-feiisbyk-rabota-1565996.html

/КРОСС/ Компанията "Фейсбук" обяви, че ще обучи на компютърни умения около 65 хиляди французи по безплатни програми, които да помогнат на жените да започнат свой бизнес и на дълготрайно безработни да се върнат на работа. Според изявление на компанията социалната мрежа ще работи с около 50 хиляди души, които търсят работа, в сътрудничество с френската агенция за борба с безработицата. Програмата за стартиране на фирми от жени ще обхване 15 хиляди души и ще бъде като част от вече същестуваща кампания по темата. Обученията ще продължат до края на следващата година, но все още не е ясно колко точно ще инвестират от "Фейсбук", предава БНР.  

Инджова: След визитата на Меркел, България я чакат висоти

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-turtzia-angela-merkel-shengen-vizita-reneta-injova-visoti-26800276

Как ще се справи България с ролята на помирител между Европейския съюз и Турция, и получи ли реална заявка за поетапно влизане в Шенген?

Тръмп свали доверието в институциите

http://clubz.bg/63215-trymp_svali_doverieto_v_instituciite

Доверието в американските институции, особено в правителството, е намаляло през първата година на Доналд Тръмп в Белия дом. Това показва допитване на американската консултантска компания Еделман, предаде Ройтерс.

Проучването, което компанията публикува ежегодно, е озаглавено Барометър на доверието. То показва, че като цяло доверието в четирите институции в САЩ - правителство, медии, бизнес и неправителствени организации, е спаднало с 14 пункта до 33 процента в сравнение с данните от миналата година. 

Тръмп скъса с традицията, спазвана от американските президенти, и неколкократно разкритикува медиите и съдебната система. Тези атаки, според неговите критици, рискуват да подкопаят общественото доверие в тези институции.

"САЩ преживяват безпрецедентна криза в доверието", казва Ричард Еделман, ръководителят на компанията, изготвила проучването.

В сравнение със САЩ, в допитването на Китай е постигнат напредък и доверието на китайците в институциите е нараснало с 8 процентни пункта до 84 процента в сравнение с данните от миналата година.

Изследването сочи още, че почти двама от трима души не могат да различат достоверните новини от слуховете и фалшивите новини.

Доверието в журналистиката е нараснало, но вярата в интернет търсачките и социалните платформи като Туитър, Гугъл и Фейсбук е намаляла в 21 от общо 28-те анализирани в проучването страни.

Допитването е извършено в периода 28 октомври - 20 ноември миналата година сред над 33 000 души от 28 страни, сред които САЩ, Китай, Русия, Южноафриканската република, Швейцария, Канада и др.

Лавров обвини Запада в "безпрецендентна русофобия"

http://www.mediapool.bg/lavrov-obvini-zapada-v-bezpretsendentna-rusofobiya-news274554.html

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че"„русофобията на Запада е по-ужасна", отколкото е била през Студената война и предупреди, че Москва има "червени линии", които трябва да бъдат уважавани. "Русофобията е безпрецедентна. Не сме виждали подобно нещо по време на Студената война. Тогава съществуваха някакви правила, спазваше се благоприличие... Сега подобно благоприличие не съществува", коментира Лавров в интервю за руския всекидневник "Коммерсант", цитирано от БГНЕС. В изказването си Лавров предупреди, че "Русия има своите червени линии и че тези линии не бива да се престъпват, а да бъдат уважавани, както през Студената война".

Грипната епидемия се разраства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675389

Грипната епидемия се разрастваОт днес в община Благоевград не се учи заради грипна епидемия. Спират се детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактичните имунизации, съобщи БНР. В пловдивската община Брезово също се учи заради грипа. Епидемия вече беше обявена и за областите Перник и Пазарджик, няма занятия в отделни училища в областите Търговище,

НАВСЯКЪДЕ ИМА КОРУЦИЯ, НО В БЪЛГАРИЯ Е ДОСТА ВИДИМА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284452_%D0%9D%D0%90%D0%92%D0%A1%D0%AF%D0%9A%D0%AA%D0%94%D0%95+%D0%98%D0%9C%D0%90+%D0%9A%D0%9E%D0%A0%D0%A3%D0%A6%D0%98%D0%AF%2C+%D0%9D%D0%9E+%D0%92+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%95+%D0%94%D0%9E%

 Носителката на титлата Мисис България Ана Иванова, която повече от 10 години живее в Монако,  е отличена за благотворителност у нас и в чужбина. Тя получи титлата „Дама на годината“ заради традиционната  кампания за абитуриенти в неравностойно положение  – „Дари усмивка“, носител е и на приза за благотворителност „Златно сърце“.  Като президент на фондация „Монако дриймс” Ана Иванова става първата българка, получила почетен медал от кмета на Монако.

– Ани, след титлата Мисис България ти успешно, че кариерата не е непосилна за омъжените българки. Твоите успехи са извън границите на България – но каква е цената на всичко това?

 

– Няма нищо лесно в живота, но човек иска ли нещо много силно и гони ли целите си, един ден всичко се получава. Да! Платих много висока цена, за да съм това, което съм сега, и цената ми беше – дългите раздели с моите рожби! 

 

– В интервюта говориш за трудностите, които си имала, рискувайки да започнеш от нула в чужбина. Повече от 10 години по-късно каква равномесметка си правиш?

 

  –  За сама жена емигрант е супер трудно, но с постоянство и изграждане на доверие в хората нещата се случват.  Равносметката ми е, че успях с много търпение и постоянство!

 

– България пое Европредседателството – като човек с опит в международните отношения, как според теб това ще помогне или навреди на страната ни?

 

– Европредседателството определено ще помогне за България, така повече хора ще знаят и разберат за България. Но да навреди – едва ли, стига чуждестранните журналисти, отразяващи Европредседателство ни, не видят повече от необходимото, случващо се в България!

 

– Големи са критиките към България заради нерешения проблем с корупцията. Как изглежда това през твоя поглед – тук се оправдават, че на Запад също има корупция?

 

– .На цялата планета има корупция, проблемът е, че в България е по-видима.  В кръга на шегата, винаги съм казвала, че е време да станем първата държава с узаконена корупция, така поне ще влизат пари в хазната ни.

– Какви са твоите амбиции в политиката, беше член на партията на Франсоа Оланд?

СЛЕД 10 ГОДИНИ В ЧУЖБИНА МИСИС БЪЛГАРИЯ АНА ИВАНОВА ТВРЪРДИ: НАВСЯКЪДЕ ИМА КОРУЦИЯ, НО В БЪЛГАРИЯ Е ДОСТА ВИДИМА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284452_%D0%A1%D0%9B%D0%95%D0%94+10+%D0%93%D0%9E%D0%94%D0%98%D0%9D%D0%98+%D0%92+%D0%A7%D0%A3%D0%96%D0%91%D0%98%D0%9D%D0%90+%D0%9C%D0%98%D0%A1%D0%98%D0%A1+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%90%D0%9D%D

 Носителката на титлата Мисис България Ана Иванова, която повече от 10 години живее в Монако,  е отличена за благотворителност у нас и в чужбина. Тя получи титлата „Дама на годината“ заради традиционната  кампания за абитуриенти в неравностойно положение  – „Дари усмивка“, носител е и на приза за благотворителност „Златно сърце“.  Като президент на фондация „Монако дриймс” Ана Иванова става първата българка, получила почетен медал от кмета на Монако.

– Ани, след титлата Мисис България ти успешно, че кариерата не е непосилна за омъжените българки. Твоите успехи са извън границите на България – но каква е цената на всичко това?

– Няма нищо лесно в живота, но човек иска ли нещо много силно и гони ли целите си, един ден всичко се получава. Да! Платих много висока цена, за да съм това, което съм сега, и цената ми беше – дългите раздели с моите рожби! 

– В интервюта говориш за трудностите, които си имала, рискувайки да започнеш от нула в чужбина. Повече от 10 години по-късно каква равномесметка си правиш?

  –  За сама жена емигрант е супер трудно, но с постоянство и изграждане на доверие в хората нещата се случват.  Равносметката ми е, че успях с много търпение и постоянство!

– България пое Европредседателството – като човек с опит в международните отношения, как според теб това ще помогне или навреди на страната ни?

– Европредседателството определено ще помогне за България, така повече хора ще знаят и разберат за България. Но да навреди – едва ли, стига чуждестранните журналисти, отразяващи Европредседателство ни, не видят повече от необходимото, случващо се в България!

– Големи са критиките към България заради нерешения проблем с корупцията. Как изглежда това през твоя поглед – тук се оправдават, че на Запад също има корупция?

– .На цялата планета има корупция, проблемът е, че в България е по-видима.  В кръга на шегата, винаги съм казвала, че е време да станем първата държава с узаконена корупция, така поне ще влизат пари в хазната ни.

2017 година е рекордна по убийства в Мексико

http://dnes.dir.bg/news/ubiystva-rekord-mexiko-26800275

През изминалата година са извършени над 25 000 убийства в Мексико, предаде Ройтерс, като се позова на правителствен доклад.

Преглед на икономическите теми в печата, 22 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-22-януари_l.a_i.756669_at.1.html

"Продължаваме да бъдем сред страните в ЕС с най-висок дял на необслужваните кредити" България продължава да бъде сред страните в ЕС с най-висок...

Ирландският премиер и още хиляди хора отдадоха почит в последния път на вокалистката на "Кренберис"

http://www.cross.bg/oriurdun-tzurkvata-predi-1565995.html

/КРОСС/ Хиляди хора се стекоха в ирландския град Лимерик, за да се простят с вокалистката на "Кренберис" Долорес О'Риърдън. Поклонението в църквата в родния град на изпълнителката е част от редица церемонии, преди Долорес О'Риърдън да бъде погребана в тесен семеен кръг. Ковчегът с тялото на певицата беше придружаван от майка ѝ, петимата ю братя и сестра ѝ. Кадри показаха хората, които се редят на опашка, за да влязат в църквата, въпреки лошото време и дъжда. Самото погребение ще се състои утре. Премиерът Лео Варадкар беше сред първите, които отдадоха почит към О'Риърдън. Той я нарече "гласът на едно поколение". 46-годишната певица издъхна внезапно в хотелска стая в Лондон преди седмица. Така и не бяха оповестени причините за кончината ѝ, но според полицията „няма подозрителни обстоятелства около смъртта ѝ".    

Не пускат тирове над 12 тона през прохода "Превала"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6675397

Не пускат тирове над 12 тона през прохода "Превала"Не се допуска преминаване на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала", информират от Областното пътно управление в Смолян. Същото ограничение е въведено и за пътя Доспат - Сърница за участък след разклона за Сърница. Пътищата в областта са проходими при зимни условия.

Лицево-челюстни хирурзи използваха 3D имплант за момче на 16 г. (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675358

Лицево-челюстни хирурзи използваха 3D имплант за момче на 16 г. (Видео)Лицево-челюстни хирурзи спасиха младеж с огромен тумор на лицето, на когото са имплантирали триизмерен принтиран имплант, разказва Нова тв. Този случай идва половин година, след като с уникална много сложна операция с 3D принтиран по индивидулани параметри и с автотранспланти и микросъдови техники у нас беше спасен млад българин с огромен тумор.

Френски министър иска реформа на еврозоната най-късно до юни

http://clubz.bg/63214-frenski_ministyr_iska_reforma_na_evrozonata_naj_kysno_do_yuni

Реформата на еврозоната трябва да бъде факт до юни, заяви френският министър Бруно льо Мер в интервю за "Политико". Френският президент Еманюел Макрон и кабинетът му се борят за създаване на общ бюджет и назначаване на финансов министър на еврозоната, което значи риск от изолация за държавите, които не са приели т. нар. Европа на две скорости.

"Ако не можем да се придвижим напред през следващите три месеца, това на практика би значело, че не искаме наистина да го направим", коментира Льо Мер въпроса доколко реалистичен срок е юни.

"За да постигнем напредък, определихме кои са пречките. Техническите ни екипи работят по детайлите... Тове не е същата дискусия като преди. Вече не говорим само за идеи, обсъждаме всеки технически детайл, за да постигнем споразумение", коментира още Льо Мер.

Франция вече има план за осъществяване на реформата - първо Париж и Берлин трябва да се споразумеят, после следва разговор с другите две икономически сили във валутния съюз - Италия и Испания. Накрая ще се иска и съгласието на останалите 15 членове.

Подобен план обаче изглежда нереалистичен. Едва вчера Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел се споразумя със Социалдемократическата партия за започване на формални преговори за съставяне на правителство. Прогнозите на наблюдателите са, че правителство ще има през март. Това определено ще забави консултациите с Франция по реформата на еврозоната, която Меркел по принцип подкрепя. За общ бюджет и финансов министър се обяви и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц.

49-годишният Льо Мер е единственият опитен политик от кабинета на президента Макрон. Той беше сред кандидатите за номинация на републиканците за кандидат-президент, но беше изместен от Франсоа Фийон. Още при избухването на скандала с роднинските назначения Льо Мер беше първият от партията, който оттегли подкрепата си от Фийон. По-късно той се присъедини към политическото движение на Макрон и получи поста на финансов министър.

Коментарите на Льо Мер идват в навечерието на първата среща на страните от Еврогрупата, ръководена от новия й председател Марио Сентено, избран в края на миналата година.

Французите щяха да изберат да напуснат Европейския съюз, ако бяха поставени пред същия избор като британците, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за британската обществена медия Би Би Си.

"Вероятно отговорът щеше да бъде "да", ако контекстът беше същият. Но във Франция ситуацията е много различна", уточни Макрон.

България се надява на покана за валутния механизъм ERM II, известен като "чакалнята на еврозоната". Макар че това зависи от Европейската централна банка и позицията на Берлин и Париж, министърът на финансите Владислав Горанов заяви пред чуждестранни журналисти, че София ще поиска това до края на юни. Тогава изтича 6-месечният период, в който България председателства Съвета на ЕС. Въпреки похвалните слова на председателя на Еврокомиисята Жан-Клод Юнкер няма насърчение от страна на германския канцлер в тази посока. Предвид предстоящата реформа на еврозоната евентуално присъединяване на нови членове е спорно, коментират наблюдатели.

Девет души пострадаха при сблъсък на микробус и трамвай в София

http://www.mediapool.bg/devet-dushi-postradaha-pri-sblasak-na-mikrobus-i-tramvai-v-sofiya-news274553.html

В 7:30 часа в понеделник микробус и трамвай са се ударили на кръстовището на столичните булеварди "Никола Петков" и "Цар Борис Трети", съобщи БНТ. По първоначални данни пострадали са 9 души. Двама от пострадалите са мъже на 40 г. и 49 г. и са откарани във ВМА за преглед. Останалите 7 души са в "Пирогов". Движението в района на кръстовището временно е затруднено и се регулира от полицейски патрул.

Има натиск от Кошлуков и указания какви въпроси да се задават, заяви екипът на "Деня започва с култура"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/22/3116249_ima_natisk_ot_koshlukov_i_ukazaniia_kakvi_vuprosi_da/?ref=rss


Екипът на предаването "Денят започва с култура" обяви, че е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков и че са давани указания какви въпроси да бъдат задавани и как да бъдат представяни определени гости. Това се казва в позиция, която бе прочетена от водещите в началото на днешното предаване.<br /><br />В неделя се разбра, че новият програмен директор на БНТ1 е замислил промени в предаването за култура, така че то да се преориентира към...

2017 била рекордна по убийства година в Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675390

2017 била рекордна по убийства година в Мексико
През изминалата година са извършени над 25 000 убийства в Мексико, предаде Ройтерс, като се позова на правителствени данни. Данните показват, че следователи са започнали разследване на 25 339 убийства миналата година, което е с 25 процента повече в сравнение с 2016 г. Броят на убийствата е най-високият регистриран в обхваната от война между

Република Вардарска Македония или Република Нова Македония

http://clubz.bg/63213-republika_vardarska_makedoniq_ili_republika_nova_makedoniq

Последната инициатива на ООН за решаване на дългогодишния спор за името между Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) се усложнява от вътрешното напрежение по спорния въпрос в двете страни, пише "Катимерини". На 21 яунари (неделя) близо 90 000 гърци излязоха по улиците на Солун в знак на протест срещу присъствието на "Македония" в бъдещото наименование на държавата. Макар тези 90 000, по оценки на гръцката полиция, да са много, те са в пъти по-малко от знаменитата демонстрация през 1992 г., когато, отново заради името на Македония, на протести се вдигнаха близо 1 милион гърци. В неделния протест в Солун се включиха представители на гръцката диаспора, както и критяни, някои на коне и в критски носии, дошли специално за демонстрацията, анархисти, представители на крайнодясната "Златна зора" и дори политици от "Нова демокрация". 

В Атина ключът към преодоляване на безизходицата изглежда е позицията на Панос Каменос, лидер на малкия коалиционен партньор "Независими Гърци" (ANEL). Каменос, който е и министър на отбраната, изглежда се надява на по-широка политическа подкрепа за решението. Въпреки това, тъй като консервативната "Нова демокрация" и Демократичният алинас показаха, че не желаят да съучастват за вътрешните разделения на коалицията по въпроса, Камменът вероятно ще бъде поставен в трудната позиция да реши дали да подкрепи решение, което най-вероятно включва името "Македония" - перспектива, която лидерът на ANEL отхвърли.

Междувременно в Скопие има все по-голяма загриженост за сблъсъка между управляващото ляво правителство на Зоран Заев и президента на страната Георге Иванов, който принадлежи към ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски.

На 24-ти или 25-ти януари се очаква среща в кулоарите на Световния икономически форум в Давос между Заев и гръцкия премиер Алексис Ципрас, които ще разговарят по напредъка на проучвателните преговори, чиято цел е да разрешат 27-годишния проблем с името. Следващата стъпка са насрочени за февруари преговори между външните министри на страните следващия месец.

Според добре информирани източници на "Катимерини", миналата седмица на срещата на Ципрас с министъра на външните работи Никос Коциас и главата на гръцката православна църква архиепископ Йеронимус, става ясно, че Гърция е склонна да приеме името Република Вардарска Македония, докато БЮРМ предпочита Република Нова Македония.

Специалният пратеник на ООН Матю Нимиц каза, че е представил пет предложения на масата: двете споменати по-горе, както и Република Горна Македония, Република Северна Македония и Република Македония (Скопие). Докато Гърция и Бившата югославска република Македония се борят с вътрешните разделения, а граждани от двете страни протестират срещу последната инициатива на ООН, няколко страни се опитат да окажат влияние върху резултата - Русия, Съединените щати, Европейският съюз и Турция, коментира "Катимерини".

Журналисти от БНТ: Кошлуков ни оказва натиск!

http://dnes.dir.bg/news/bnt-zhurnalisti-natisk-emil-koshlukov-26800253

Екипът на предаването "Денят започва с култура“ излезе с декларация срещу новия програмен директор на БНТ Емил Кошлуков, с която го обвини в натиск.

Facebook открива три центъра за дигитално обучение в Европа

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-otkriva-tri-centyra-za-digitalno-obuchenie-v-evropa-254249/

Компанията ще инвестира още 10 млн. евро във френския си Изследователски център за изкуствен интелект

Московски: До месец рестартираме концесията на софийското летище, до края на годината плащаме дълговете на БДЖ

http://www.cross.bg/moskovski-razvitie-chast-1565994.html

/КРОСС/ До месец се очаква да приключат анализите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за концесията на летище „София". Това съобщи в "Денят запoчва" по БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Според него след края на анализите процедурата за концесията на столичния аеропорт ще бъде рестартирана. „До края на годината се очаква да бъдат погасени голяма част от дълговете на БДЖ", допълни Ивайло Московски. „Говоря в голямата си част. Иначе такова дружество няма как да няма задължения. Но в по-голямата си част просрочените задължения на дружеството да успеем да ги заплатим. Паралелно с това да стартираме и процедурата за доставка на нов подвижен състав. Предварителните прочувания, които направиха колегите с три университета показаха едно ниво на подвижен състав, което трябва да бъде закупено, като първа стъпка. Те са разпределени - регионални, интерситита, крайградски влакове", уточни министърът. „Политическата обстановка в последния месец е изключително динамична. Един от основните приоритети за развитие на региона е свързаността - не само транспортна, но и дигитална. Искаме да ускорим развитието на дигиталните технологии. Освен концепцията за 5G интернет, ще се опитаме и да завършим някои други оптични мрежи. Това коментира още министър Московски

Патриотична тема: Пазари за булки

https://www.actualno.com/actualno/patriotichna-tema-pazari-za-bulki-news_655248.html

Какво прави държавата и конкретно вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов, за да спре феномена "деца раждат деца" и да накаже тези, които организират "пазари за булки" като в Бачково и Могилино – този въпрос беше поставен от депутата от БСП Теодора Халачева на парламентарния контрол в края на миналата седмица. Коментар на редактора Отговор, разбира се, се чакаше от лидера на НФСБ, борец за регионите, радетел за лифтовете, стралище за шума и патриот

Масови протести в Европа и САЩ срещу Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=367585

Стотици хора излязоха по улиците в няколко европейски градове вчера, за да защитят правата на жените и да протестират срещу американския президент Доналд Тръмп, дошъл на власт преди година, предаде Франс прес, цитирана от БТА и dnes.

Румъния: "Стига корупция. Така повече не може!"

https://www.actualno.com/features/rumynija-stiga-korupcija-taka-poveche-ne-moje-news_655544.html

До 100.000 румънци протестираха вчера в подкрепа на независимото правосъдие и срещу управляващите социалдемократи, които не за първи път правят опит да превърнат борбата срещу престъпността в книжен тигър. Във вчерашния (20.1.) масов протест в центъра на Букурещ и в други градове на страната участваха до 100 хиляди души. Някои от тях бяха изминали по 450 километра пеш, за да пристигнат от град Клуж в столицата на Румъния. Сорин Бобис – организаторът на този марш – заяви в на

Грък е една от жертвите на нападението в хотела в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675372

Грък е една от жертвите на нападението в хотела в КабулГражданин на Гърция е сред жертвите на нападението, което талибаните извършиха в хотел „Интерконтинентал“ в афганистанската столица Кабул в събота, съобщава електронното издание Ekathimerini, цитира "Фокус". Информацията бе потвърдена от властите на Афганистан. Група въоръжени нападатели, облечени в униформи на афганистанската армия,

Пуснаха Християн Гущеров от ареста през нощта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675373

Пуснаха Християн Гущеров от ареста през нощтаСинът на бизнесмена Добромир Гущеров – Християн Гущеров, е освободен от ареста в 6-то РПУ през изминалата нощ, съобщи Би Ти Ви. 29-годишният мъж беше арестуван вчера след скандал в столична дискотека и последвал удар на колата му в полицейска патрулка. Гущеров бил видимо пиян и беше арестуван заедно с останалите участници в скандала,

Цвета Караянчева откри срещата на КОСАК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675370

Цвета Караянчева откри срещата на КОСАКПървото заседание от парламентарното измерение на председателството на България на Съвета на ЕС - КОСАК, бе открито от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. На срещата ще присъстват председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС, както и първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс,

Цитат на деня: Като гражданин съм заслужил да съм в Шенген, но управляващите не са

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/22/3116246_citat_na_denia_kato_grajdanin_sum_zaslujil_da_sum_v/?ref=rss


Като гражданин съм заслужил да съм в Шенген, но управляващите не са. Това каза по Би Ти Ви политологът Евгений Дайнов. Той допълни, че България е крайно несигурна и опасна страна за европейския ред, най-малкото защото не е доказала, че контролира товарите, минаващи през нейната територия.<br /><br />Според Дайнов не случайно по време на визитата си в София в края на миналата седмица канцлерът на Германия Ангела Меркел е споменала на няколко пъти думата "ред", говорейки за...

Стефан Солаков: Бате Бойко се държи като благодетел - щял да протежира Турция пред Европа?!

https://frognews.bg/inteviu/stefan-solakov-pred-frog-bate-boiko-darji-kato-blagodetel-shtial-protejira-turtsiia-pred-evropa.html

За реалното и въображаемото в отношението ни с Турция, за политиката и манталитета на стратегически важните ни комшии на юг- „Фрог нюз“ разговаря с един от доказаните професионалисти в анализите за Ориента, журналистът, писателят Стефан Солаков. Близо 15 години той е бил кореспондент от Анкара за наши национални медии, гл. редактор на списание в Лион, издал е няколко книги за тази част от света.

Експерт: Държавата не е събрала десетки милиони от бизнеса с горивата

https://www.actualno.com/business/ekspert-dyrjavata-ne-e-sybrala-desetki-milioni-ot-biznesa-s-gorivata-news_655532.html

"Десетки милиони държавата не е събрала от бизнеса с горивата. Тези милиони ние с вас ги плащаме." Това заяви директорът на петролната и газова асоциация Андрей Делчев в коментар за нередности в работата на Българската акцизна централизирани информационна система (БАЦИС). Делчев обясни, че системата е гръбнакът на дейността на митниците: "Ние сме далеч от политическото говорене, това за нас е бизнес проблем, за който започнахме да говорим за това преди 5 години." Делчев каз

Добрев: Политика не се прави от кабинетите, структурите са най-важни

https://offnews.bg//politika/dobrev-politika-ne-se-pravi-ot-kabinetite-strukturite-sa-naj-vazhni-673321.html

За мен е много важна обратната връзка, която получаваме от членовете ни при тези работни срещи, защото няма как да правим политика, лабораторно, от кабинетите. 

Това заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев при срещите си с актива на партията в Бургас и Созопол. „Най-важното е да възстановим и вдъхнем доверие в структурите, защото без силни структури не можем да правим политика. И никой не може да оспори факта, че партията ни е оцеляла през всичките тези години на прехода, благодарение на своите структури”, категоричен бе Добрев. 

Зам.- председателят на партията каза, че реорганизацията вътре в БСП и обновлението на парламентарната група са дали живот на партията. Той допълни, че през тази година за БСП основни приоритети ще продължат да бъдат образованието, икономиката, здравеопазването и социалните дейности.

Кирил Добрев добави, че като единствена алтернатива на ГЕРБ, БСП трябва да работи в посока връщане на доверието у хората. „За мен, като отговарящ за партийната дейност, е важно самочувствието и отношението към всеки един партиен член. Съдбата на всеки един партиен член е важна за нас, за да се почувстваме отново един отбор”, заяви зам.-председателят на левицата.

Според Добрев вотът на недоверие е по всички политики на правителството и не е фиксиран върху определен министър или определено ведомство. „Корупцията започва от приемането на детето в детската ясла и свършва при плащане под масата за място в гробищата. По-лошото е, че хората приемат вече корупцията като нещо нормално - начин на съществуване и начин на функциониране на държавата”, коментира още той.

Кирил Добрев добави още, че огромна част от българския бизнес споделя, че трябва да си плати, за да получи обществена поръчка. „Искам да развенчая и мита, че злепоставяме България по време на европредседателството. Как точно я злепоставяме? Да не би всички тези европейски лидери и чиновници, които са тук заради председателството, да не знаят, че България е на първо място по корупция и на последно по доходи в Европа? Да не би в Европа да нямат представа от състоянието на страната ни след 10-годишно управление на ГЕРБ?”, попита Кирил Добрев.  

8 тийнейджъри от Казанлък вдигнаха на крак службите, правели си шоу по затворен път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675353

8 тийнейджъри от Казанлък вдигнаха на крак службите, правели си шоу по затворен пътОсемте тийнейджери от Казанлък, заради които тази сутрин от 5 часа бяха вдигнати на крак служители от Областното пътно управление и противопожарната служба, са добре. Това съобщи за "24 часа" директорът на ОПУ в Стара Загора Илия Златев, който преди минути успя първи да стигне до тях с джипа си. Намерил ги с трите им автомобила на затрупания със

Обстановката във Варна е нормална, пътищата в района са мокри

http://www.moreto.net/novini.php?n=367584

Пътищата във Варна и областта са мокри, обстановката е нормална. Това съобщи за Радио Варна дежурният в областната администрация. В района на община Девня има мъгла и видимост до 100 метра, там шофьорите трябва да пътуват с повишено внимание.

Взривено е златарско ателие в Бургас

http://www.mediapool.bg/vzriveno-e-zlatarsko-atelie-v-burgas-news274552.html

В понеделник сутринта е взривено златарско ателие в центъра на Бургас, намиращо се на улица “Фердинандова“. Сигналът до полицията е подаден около 3:30 часа. Бомбата е счупила стъклата на ателието, съседната пицария, офисът на фирма за бързи кредити, наблизо паркиран автомобил и жилища. Според първоначалния оглед не е извършена кражба.

Кратки новини: Борисов обеща на Тимерманс България да не допусне насилие над жени и деца

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/22/3116243_kratki_novini_borisov_obeshta_na_timermans_bulgariia/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Борисов обеща на Тимерманс България да не допусне насилие над жени и деца<br /><br />Премиерът Бойко Борисов обеща днес на среща в София със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, че ще положи необходимите усилия "Истанбулската конвенция" да бъде...

Кратки новини: На "Капитан Андреево" има 30 км. колона за влизане в България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/22/3116243_kratki_novini_na_kapitan_andreevo_ima_30_km_kolona_za/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />На "Капитан Андреево" има 30 км колона на вход и 19 км на изход от страната<br /><br />Огромни колони са се образували на ГКПП "Капитан Андреево", който е на границата между България и Турция. В посока вход опашката е дълга 30 километра, а в посока изход от България е...

Кратки новини: Катастрофа спря трамваите по столичния бул. "Цар Борис III"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/22/3116243_kratki_novini_katastrofa_spria_tramvaite_po/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Катастрофа спря трамваите по бул. "Цар Борис III" в София<br /><br />Микробус и трамвай са се сблъскали на кръстовището на столичните булеварди "Цар Борис III" и "Никола Петков". Катастрофата е станала към 7.30 сутринта, съобщи МВР. БНТ съобщи за деветима...

Филип Попов: Мотивите ни за вота на недоверие са съвсем ясни, има примери

http://www.cross.bg/popov-koryptziyata-filip-1565993.html

/КРОСС/ „Ние ясно сме описали нашите мотиви за вота на недоверие. Имаме и конкретни примери. Ясно е на кое място е България по отношение на корупцията." Това заяви народният представител от „БСП за България" Филип Попов по БНТ. По думите му обществото налага тази тема, бизнесът също я налага. „Страната ни е на едно от последните места по борба с корупцията", подчерта Попов и обясни, че антикорупционният закон на управляващите не е инструмент, за да се борим срещу корупцията. „Те се опитват да замажат очите на шефовете в Брюксел, че нещо се прави срещу корупцията, а в същото време реалността е съвсем друга, за което изнесохме и примери", каза той. Филип Попов даде пример с това какво точно пише в доклада на ДАНС за БАЦИС: „Налице са технически възможности за манипулиране или неоторизирано достъпване на компютъртната система, използвана за контрол и мониторинг на ИКУНК, използвана в Агенция „Митници". Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители от Агенция „Митници" са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея"

Филип Попов: Обществото и бизнесът налагат темата корупция за вот на недоверие

http://www.cross.bg/temata-koryptziya-popov-1565993.html

/КРОСС/ „Обществото и бизнесът налагат темата корупция". Така коментира въпроса защо точно тази тема е избрана от БСП за вота на недоверие срещу правителството секретарят на парламентарната група на левицата Филип Попов. „В момента в България почти няма фирма, която да е участвала в някаква обществена поръчка и да не ѝ се е налагало да плаща под масата. Или група от фирми, близки до властта, които вземат всички обществени поръчки. Този ресурс, който е национален, той е съсредоточен в няколко чифта ръце. 80 и няколко процента анкетирани след изследване казват, че основна тема за тях е корупцията в България на всички нива", допълни Попов. По думите му, темата корупция не от вчера и днес, тя е с натрупване. Според него, когато БСП е управлявала в коалиция, страната ни е стояла малко по-добре по отношение на борбата с корупцията.  

Пучдемон напусна Белгия, Мадрид отново иска европейска заповед за арест (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/puchdemon-napusna-belgiia-madrid-otnovo-iska-evropejska-zapoved-za-arest-snimki-2073843

Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон е напуснал тази сутрин Белгия с полет за Дания, съобщиха местни медии, като се позоваха на очевидци.

Учени изчислиха кога ще изчезнат мъжете

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-izchisliha-koga-shte-izcheznat-myzhete-2073875

Британски генетици изчислиха, че след няколко милиона години Y хромозомата ще изчезне, а с нея и мъжкият пол, пише сп. „Сайънс алърт“.

Мъжката хромозома съдържа гени, които не се явяват необходими за живота. В частност генът

Поразителна прилика: Двойничка на Кейт Мидълтън изкарва куп пари с имитация (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/porazitelna-prilika-dvojnichka-na-kejt-midyltyn-izkarva-kup-pari-s-imitaciia-snimki-2073839

Двойничка на Кейт Мидълтън изкарва купища пари заради поразителната прилика с любимата британска кралска особа. Хейди Ейгън работила като сервитьорка, когато нейни клиенти забелязали колко много прилича на тогава бъдещата съпруга на принц Уилям.

Щастлива развръзка: Младежи бяха спасени от снежен капан под Бузлуджа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shtastliva-razvryzka-mladezhi-biaha-spaseni-ot-snezhen-kapan-pod-buzludzha-2073800

Осем младежи с три автомобила прекараха нощта в снежен капан под връх Бузлуджа, съобщава от Районната пътна служба в Казанлък. Тази сутрин те бяха спасени, добре са, но много изплашени. Младежите вече пътуват към домовете си заедно с двама родители

Говорител на ЕК прогнозира създаване на "Бенелюкс на Балканите"

http://www.mediapool.bg/govoritel-na-ek-prognozira-sazdavane-na-benelyuks-na-balkanite-news274551.html

Няма обективни причини България и Румъния да не са част от Шенгенското пространство, каза  говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред БНР. Той допълни, че по време на своето европредседателство България трябва да разсее съмненията сред някои държави от Европейския съюз за приемането й в Шенген. “Обзалагам се като човек, който познава региона, че много скоро, когато България и Румъния станат част от Шенген, цялото това пространство от река Дунав до Бяло море и от Черно море до Халкидическият полуостров, ще бъде едно пространство, една територия. Това ще бъде Бенелюкс на Балканите и тогава ще видите това до какво ще доведе по отношение на взаимната зависимост на валутната обмяна на икономическата активност. Това е само началото“, каза Схинас. Бенелюкс (Belgium, Netherlands, Luxemburg) е нарицателно за тесните връзки между Белгия, Холандия и Люксембург. По повод на кандидатурата на България за еврозоната и готовността на страната ни за членство в еврогрупата, Схинас коментира, че в този случай не може да се направи политически жест към София. “Членството в еврозоната е територия, която е много добре нормативно очертана, има много специфични критерии за това. Прави се задълбочен преглед от страна не само на ЕК, но и от Европейската централна банка. Това е процес, който е много задълбочен и детайлен и няма място за политика. В миналото както Гърция, така и други страни, успяха да минат през вратичките на системата, защото Eвропейската статистическа система не беше с състояние да се увери сама в данните за държавите членки, а по-скоро беше нещо като нотариус - пишеше числата, които държавите й даваха. Сега има нови правила за водене на статистика“, допълни той. Той каза все пак, че икономическото представяне на България е изненадващо добро. “Тези, които твърдят, че България би била риск, не са запознати с това какво постига българската икономика от гледна точка на инфлацията и дълга“, обясни Схинас.

Пуснаха Християн Гущеров от ареста, отказал кръвна проба

http://dnes.dir.bg/news/poboy-arest-hristian-gushterov-26800129

29-годишният Християн Гущеров, който вчера бе задържан за 24 часа в столичното Шесто РПУ, е бил освободен от ареста тази нощ.

Акция в Стара планина заради 8 бедстващи туристи

https://frognews.bg/novini/aktsiia-stara-planina-zaradi-8-bedstvashti-turisti.html

Спасителна операция в стара планина заради бедстващи туристи, съобщава БГНЕС. Закъсалите са 8 души сред тях има и деца.

Заради профилактика спират тока в различни части на Асенoвград

https://www.actualno.com/asenovgrad/zaradi-profilaktika-spirat-toka-v-razlichni-chasti-na-asenovgrad-news_655539.html

Временно прекъсват електрозахранването през янучари и февруари в различни части на Асенoвград. Днес /22.01.18 г./ и на 24.01.18 г. без ток в рамките на работния ден ще останат множество домакинства. Електричеството в Асеновградско ще бъде прекъсвано за няколко часа и в дните 12.02.18 г. и 15.02.18 г. Обичайно, това се налага поради извършване на планирана профилактика по разпределителната мрежа или подманяна на остаряла техника, както и в случаи на изграждане на нова инсталация при подадена за

Защо Сидеров атакува партньорите си от ГЕРБ заради язовир

http://dnes.dir.bg/news/volen-siderov-jazovir-gerb-kabinet-borisov-3-26800126

Един от най-опасните язовири, който се нуждае от спешен ремонт и беше включен в доклад на прокуратурата – Бели Искър, се оказва нов горещ картоф между ОП и ГЕРБ

Хр. Мутафчиев: Политиците да помагат, а не да унизяват цирка

http://dnes.dir.bg/news/tzirk-mutafchiev-pomosht-polititzi-unizhenie-hristo-26780889

Депутатите в Народното събрание да не сравняват случващото се там и собствените си действия с цирк и театър.

Над 900 снегорина обработват пътните настилки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675360

Над 900 снегорина обработват пътните настилкиНад 900 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. През деня работата на снегопочистващата техника продължава, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Снеговалеж и силен вятър има в момента в областите София, Ловеч, Плевен, Шумен,

'Денят започва с култура' с протест срещу шефа си в ефир

https://offnews.bg//medii/deniat-zapochva-s-kultura-s-protest-sreshtu-shefa-si-v-efir-673319.html

Сутрешното предаване на БНТ "Денят започва с култура" излезе с остра позиция в ефир след ултиматума, който новият програмен директор на медията Емил Кошлуков постави на екипа. Преди ден стана ясно, че Кошлуков е поискал предаването да удвои рейтинга си в кратък срок, в противен случай ще се наложат промени.

Изразената от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович позиция бе прочетена наживо по БНТ1 тази сутрин. Това е първият изразен в ефира на БНТ протест срещу ръководството за последните почти 3 десетилетия.

Екипът изразява несъгласие с ултиматума за вдигане на рейтинга, като посочва, че предаването на културна тематика и е образоващи, възпитаващо общочовешки ценности, затова гледаемостта му не е в този диапазон.

"Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти", пише още в позицията.

"Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров", допълниха водещите, като подчертаха, че конфликтът не е междуличностен, а принципен.

Колкото до коментара на Емил Кошлуков, че кара хора от телевизията да работят повече, отколкото са свикнали (той не посочи конкретни имена - б.р.), водещите отговориха, че това показва неразбиране на спецификата на работата им и казаха, че всеки ден произвеждат 100 минути програма.

Пълната позиция на екипа:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Екипът на „Денят започва с култура“

Гръмнаха златарско ателие в Бургас

http://www.cross.bg/atelie-zlatarsko-byrgas-1565992.html

/КРОСС/ Взривно устройство изпотроши златарско ателие в центъра на Бургас, съобщава БТВ. Сигнал за силен шум и пукот на улица „Фердинандова" е подаден около 3:30 часа в Първо районно управление на МВР.  Изпочупени са стъклата на златарското ателие, съседната пицария, офисът на фирма за бързи кредити, наблизо паркиран автомобил и жилища. Според първоначалния оглед не е извършена кражба. По-късно тази информация бе потвърдена и от прокуратурата. За момента от полицията отказват изявления.

Седем души са пострадали в катастрофата между трамвай и бус в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6675354

Седем души са пострадали в катастрофата между трамвай и бус в столицатаСедем души са пострадали в катастрофата между трамвай и бус в столицата, която стана днес сутринта. Това съобщиха от пресслужбата на болница "Пирогов", където на пострадалите в момента се извършват прегледи и различни изследвания. Нито един от пострадалите не е в шокова зала на

Гръмнаха златарско ателие в Бургас

http://www.cross.bg/atelie-byrgas-zlatarsko-1565992.html

/КРОСС/ Взривно устройство изпотроши златарско ателие в центъра на Бургас, съобщава БТВ. Сигнал за силен шум и пукот на улица „Фердинандова" е подаден около 3:30 часа в Първо районно управление на МВР.  Изпочупени са стъклата на златарското ателие, съседната пицария, офисът на фирма за бързи кредити, наблизо паркиран автомобил и жилища. Според първоначалния оглед не е извършена кражба. За момента от полицията отказват изявления.

FT: Toshiba обмисля IPO за бизнеса си с чипове

https://www.investor.bg/harduer/459/a/ft-toshiba-obmislia-ipo-za-biznesa-si-s-chipove-254248/

Това е резервен план за непредвидени ситуации, ако сделката с Bain Capital не получи одобрение от властите

Трамвай и бус се удариха, има пострадали

https://offnews.bg//112/tramvaj-i-bus-se-udariha-ima-postradali-673318.html

Микробус и трамвай са се ударили в София. Инцидентът е станал около 07.30 часа на кръстовището на булевардите „Никола Петков“ и „ Цар Борис Трети“. По първоначални данни девет души са пострадалите, съобщиха от МВР. 

Двама от пострадалите са мъже на 40 г. и 49 г. и са откарани във ВМА за преглед, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Останалите 7 души са в "Пирогов" и също се преглеждат.

Движението в района на кръстовището временно е затруднено и се регулира от полицейски патрул. Заради инцидента временно е ограничено движението по трамвайни линии 5,4 и 11. 

Трамваите от посочените линии ще въртят на бул. „Братя Бъкстон“ и бул. „Цар Борис III”. Във връзка със затрудненото придвижване на трамваите се удължават автобусни линия 58 и 59, които ще се движат до „Овча купел“.

Освен удължените автобусни линии, по трасетата на трамваите ще бъдат насочени допълнителни автобуси.

И Герджиков заговори за зелен рекет, така си мислел, но не бил сигурен

https://www.actualno.com/politics/i-gerdjikov-zagovori-za-zelen-reket-taka-si-mislel-no-ne-bil-siguren-news_655536.html

Споделям това, което споделят доста хора – че има известен зелен рекет, който е финансиран отвън. Това заяви бившият служебен премиер Огнян Герджиков. Според него на протестите в подкрепа на парк „Пирин” имало много хора, които отивали там с чисто сърце и в защита на природата, но за водачите не бил сигурен. Той уточни пред Нова телевизия, че „така си мисли, можело да не е прав”. Припомняме, че протестите се организират от неправителствената ор

Арестуваха двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

https://www.actualno.com/crime/arestuvaha-dvama-za-vzriva-na-bankomat-v-sapareva-banja-news_655538.html

Задържани са двама от тримата издирвани за взрива на банкомат в Сапарева баня през ноември миналата година, съобщи bTV. На 9 ноември край пернишкото село Боснек се проведе безпрецедентна полицейска акция с хеликоптери и специализирани сили за залавянето на извършителите на взрива. Операцията бе ръководена от главния секретар на МВР Младен Маринов. Един мъж бе задържан, но други трима успяха да избягат и се укриваха досега, като бяха обявени за общодържавно издирване. По неофициална информация

Петролната асоциация ужасена от източени милиони през митническата система

https://frognews.bg/biznes-turisam/petrolnata-asotsiatsiia-ujasena-iztocheni-milioni-prez-mitnicheskata-sistema.html

БАЦИС е приета с множество недостатъци през май 2013 г., а чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита, коментира изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Петролната асоциация ужасена от източени милиони през митническата система

https://frognews.bg/novini/petrolnata-asotsiatsiia-ujasena-iztocheni-milioni-prez-mitnicheskata-sistema.html

БАЦИС е приета с множество недостатъци през май 2013 г., а чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита, коментира изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

1% от населението по света държи 82% от световното богатство

http://www.moreto.net/novini.php?n=367583

Общо 82% от богатството по света е притежание на 1% от населението на планетата. Това показват най-нови данни на неправителствената организация „Оксфам", цитирани от БНТ. Докладът бе оповестен преди началото на Световния икономически форум, който се открива утре в Давос.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване