ЕК представи доклад за напредъка в мерките за борба с тероризма

http://www.mediapool.bg/ek-predstavi-doklad-za-napredaka-v-merkite-za-borba-s-terorizma-news274677.html

Европейската комисия представи в сряда данни за напредъка в борбата с радикализацията, укрепването на киберсигурността и защитата на обществените места.   В междинен доклад на експертната група по въпросите на радикализацията се призовава за постоянен обмен между държавите в ЕС, специалистите и изследователите по въпросите на борбата с радикализацията. Комисията възнамерява да повиши съгласуваността в ЕС за предотвратяване на тероризма. ЕК ще предприеме допълнителни действия срещу радикализацията в затворите и терористичната пропаганда. Комисията призовава настоятелно онлайн платформите да ускорят усилията си за отстраняването на терористично съдържание възможно най-бързо.   Комисията проучва възможността за по-ясни мерки за подобряване на действията в отговор на терористично съдържание онлайн, преди да реши дали е необходимо законодателство в тази област. През април ЕК ще обсъди с държавите в ЕС подхода към завръщащите се в Европа терористи след загубите, претърпени от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.   Предвижда се да бъдат осигурени 50 милиона евро за Европейския научен център за изследвания в областта на киберсигурността. Пет милиона евро ще бъдат предоставени на Европол в подкрепа на извършваните разследвания.   По отношение на защитата на обществените пространства се повишава сътрудничеството между частните дружества и местните власти. Комисията насърчава обмена на данни за откриването и изпробването на нови технологии и решения в областта на сигурността. ЕК отбелязва, че се обмислят съвместни действия, с които да се затрудни наемането на превозни средства от терористи за извършване на нападения. До края на месеца ще бъде представен наръчник по сигурността, съдържащ насоки, свързани с възможни заплахи от тероризъм.

Меркел: ЕС се нуждае от единна външна политика, ако искаме да бъдем световен играч

http://www.cross.bg/merkel-politika-golemi-1566201.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейския съюз да осигури единство на външната политика на фона на разногласията с големи международни играчи, предава БГНЕС. „Единната външна политика на Евросъюза все още не е достатъчно развита. Ако 27 държави от ЕС не могат да изпратят съгласуван сигнал до големи държави като Китай, Индия, САЩ и Русия, ако външната политика ще се води на национално равнище, а ние ще се опитваме да станем световен играч, няма да успеем", каза Меркел пред Световния икономически форум в Давос. Канцлерът подчерта, че Германия е готова да даде своя принос в търсенето на решения на световните проблеми и не смята протекционизма за правилен отговор на съвременните заплахи. Меркел отбеляза също, че „на прага на ЕС" се разпалват няколко големи кризи, там е и терористичната организация „Ислямска държава".  

ЕК предлага европейските фондове да бъдат използвани за приобщаване на мигрантите

http://www.mediapool.bg/ek-predlaga-evropeiskite-fondove-da-badat-izpolzvani-za-priobshtavane-na-migrantite-news274676.html

Европейската комисия представи в сряда насоки, които да улеснят националните власти за приобщаване на мигрантите със средства от бюджета на ЕС, съобщи БТА от Брюксел.   Насоките обхващат приема, образованието, трудовата заетост, жилищното настаняване и достъпа до обществени услуги.   В областта на образованието, например, могат да бъдат използвани различни фондове на ЕС и училищата да станат по-малко дискриминиращи, отбелязва комисията. За осигуряването на достъпна среда могат да бъдат използвани средства от Европейския фонд за регионално развитие. Европейският социален фонд и фондът "Убежище, миграция и приобщаване" могат да помогнат преподавателите да преминат обучение за борба с отпадането от училище, а Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се може да предоставя материална подкрепа за учениците, се допълва в предложенията.   Държавите в ЕС разполагат с множество възможности за европейско финансиране на различни проекти в областта на приобщаването - от предоставяне на езикови курсове и здравни грижи при пристигането на мигрантите, до помощ за намирането на работа, дом и място в обществото, се посочва в съобщението.   Въпреки че приобщаването е преди всичко в ръцете на държавите в ЕС, съществуват мерки за насърчаване на европейско равнище. Тези мерки включват целево финансиране и възможности, предназначени за общественото и икономическото сближаване между държавите.   Едно от действията по новата европейска програма за умения включва създаването на възможност за развитие на уменията на граждани на страни извън ЕС.   Комисията предложи политиката на сближаване да включва инвестиции за приобщаването на мигрантите. Целта е да се пренасочат средства към новите задачи, свързани с миграцията, пояснява комисията.

Съветник в британско министерство подаде оставка след скандал за сексуален тормоз

https://offnews.bg//sviat/savetnik-v-britansko-ministerstvo-podade-ostavka-sled-skandal-za-seksu-673521.html

Съветникът в британското министерство на образованието Дейвид Мелър подаде оставка след скандал за сексуален тормоз на жени, наети като персонал на запазена само за мъже благотворителна проява за набиране на средства. 

Скандалът се разрази след разкрития на в. "Файненшъл таймс" за ВИП-проявата, която се е провела миналата седмица. 

За проявата били ангажирани 130 жени, които трябвало да се грижат за обслужването на около 360 бизнесмени, видни политици и финансисти.

След проявата част от жените се оплакали, че са били подложени на сексуални посегателства като опипване, нецензурни коментари, неприлични предложения и поведение, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Някои от тях са получили многократно покани "да се включат във вечеря в спалните".

"Файненшъл таймс" изпратил тайно двама души на проявата. Според вестника на наетите жени било казано да облекат оскъдни черни рокли със съответното бельо и да носят "секси" високи обувки, преди да преминат под строй пред надаващите викове на одобрение мъже. Те казали, че всички е трябвало да подпишат договор за поверителност от пет страници, от който не получили екземпляр.

Изданието посочва, че Клубът на Президентите има двама съпредседатели - лондонският предприемач на недвижими имоти Брус Ричи и Дейвид Мелър, който има фирма за луксозни стоки, същевременно управлява мрежа от училища и е неизпълнителен член на управителното тяло на образователното министерство.

Публикацията на вестника предизвика всеобщо възмущение и спешни дебати в парламента.

Пред Камарата на общините образователният министър Ан Милтън осъди остро описаното поведение и изрази изумление, че през 21-ви век е възможно да се случва подобно нещо.

Говорител на британския премиер Тереза Мей каза, че тя се почувствала неловко, четейки изнесеното от вестника.

Природните бедствия през 2017 г. са причинили загуби за 344 млрд. долара

http://econ.bg/Новини/Природните-бедствия-през-2017-г-са-причинили-загуби-за-344-млрд-долара_l.a_i.756869_at.1.html

2017 година е най-скъпо струващата година в историята по икономически загуби от природните бедствия за 344 млрд. американски долара, които основно се...

Слави към Корнелия Нинова: Откога бе, како?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680454

Слави към Корнелия Нинова: Откога бе, како?Уважаеми съграждани, всеки ден новини, но днес една новина направо ме сащиса. Корнелия Нинова иска референдум! Референдум за Истанбулската конвенция. Откога бе, како? Откога приемаш референдума за някаква форма на демокрация? Ами, нали един референдум с гласували 3 милиона и половина българи за тебе не съществува?

Процесът по ратификация на Истанбулската конвенция в Народното събрание е спрян

http://www.moreto.net/novini.php?n=367789

Процесът по ратификация на Истанбулската конвенция в Народното събрание е спрян. Парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта отхвърли документа с 10 на 9 гласа, като решаващ се оказа гласът "против" на депутата от ГЕРБ Георги Марков.

Външната комисия в НС очаквано прие Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/vanshnata-komisiia-ochakvano-prie-istanbulskata-konventsiia.html

Външната комисия в парламента съвсем очаквано прие норматива, като 10 от членовете бяха „за”, 7 „против” и 1 „въздържал” се. „Фрог нюз” писа, че часове по-рано Комисията за младежта и спорта го отхвърлиха, а правната комисия отложи гласуването.

Еврокомисарят по правосъдието: Парите на ЕС не бива да отиват в държави, където победителят взема всичко

http://www.mediapool.bg/evrokomisaryat-po-pravosadieto-parite-na-es-ne-biva-da-otivat-v-darzhavi-kadeto-pobeditelyat-vzema-vsichko-news274675.html

"Трябва да сме сигурни, че европейските средства не отиват в държави, където победителят взима всичко". Това коментира еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова в сряда по повод идеята си за обвързване на върховенството на закона в страните членски с отпускането на еврофондове. По думите й това не е лост за наказание на отделни държави. "Получих днес (сряда) задачата да предложа определение как да обвържем спазването на върховенството на закона с получаването на средства от бюджета на ЕС след 2020 г. Това не трябва да се възприема като възможно наказание на отделни държави. Не говорим за поставянето на условия за получаване на средства от ЕС - не бива да се бърка - а за изготвянето на определение, според което държавите, получатели на средства, трябва да имат работеща и независима съдебна система", каза Йоурова, цитирана от БТА. Тя напомни, че спазването на върховенството на закона е залегнало в чл. 2 от Договора за ЕС, така че не се въвежда нищо ново. "Не става дума за нищо ново, но си давам ясна сметка за възникналите опасения. Определението, което трябва да предложа, следва да не оставя никакво място за тълкувания, каквито вече се появиха. Съвсем логично е, когато отпускаме пари, събрани от европейските данъкоплатци, да има гаранции за независимо правосъдие и върховенство на закона", каза Йоурова. Европейските институции са в началото на преговорите за новия бюджет, който възлиза на близо 1 трилион евро. Той трябва да бъде публикуван през май. Идеята на Йоурова идва заради тежките проблеми на ЕС с Полша, където правителството прави сериозни опити да придобие контрол над съдебната система. Подобни проблеми има в Унгария, където управляващите се опитват да озаптят медиите и гражданския сектор. Сега притеснения за обрат в борбата с корупцията има и в Румъния. На този фон България също има тежки проблеми с правосъдната система, политизираният си Висш съдебен съвет и концентрацията на медийна собственост. Срещу Варшава вече започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което може да доведе до лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. В началото на годината заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че върховенството на закона навсякъде в ЕС не е по избор. "Върховенството на правото не подлежи на избор на основата на националния суверенитет. Това е основен въпрос за съществуването на ЕС", обясни Тимерманс по случай събитията в Полша. Преди него еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер съобщи, че се обмислят два подхода - за неспазване на върховенството на правото да следва отнемане на достъп до финансиране от ЕС, а при гарантирано върховенство на закона да бъдат осигурявани повече европейски пари. Преди ден "Ройтерс" коментира, че западноевропейските държави трябва да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Великобритания, а техните партньори в Източна Европа създават постоянно нови проблеми. Затова се засилва и натискът да има ясна връзка между получаването на субсидии и спазването на стандартите на ЕС.

Майка на 3 деца покани Борисов на протест в защита на Пирин

http://dnes.dir.bg/news/pirin-boyko-borisov-kazusat-dnite-kabinet-borisov-3-prtesti-26810519

Майка на три деца "изпрати" писмо до премиера Бойко Борисов, с което го покани да се присъедини към протестите в защита на Пирин, за да докаже че е "зелен".

Проститутките са благодарни на интернет, правел занаята им достъпен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6680452

Проститутките са благодарни на интернет, правел занаята им достъпен

Британските проститутки са много благодарни на интернет, защото мрежата прави занаята им достъпен и безопасен, установиха учени, цитирани от портала Beyond the Gaze и БТА.  В платформата са публикувани резултатите от изследването на специалисти от университетите в Лестър и "Стратклайд" в Глазгоу. Било направено допитване сред 641 британски жрици

Честваха 125 години от рождението на капитан І ранг Георги Славянов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367761

125 години от рождението на капитан І ранг Георги Славянов бяха чествани във Варна днес, научи Moreto.net. По този повод се проведе военен ритуал за поднасяне на цветя на паметната му плоча, поставена на „Алея на преподавателя” във ВВМУ „Н.

Идея за нововъведение: Нощен градски транспорт в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/ideia-za-novovyvedenie-noshten-gradski-transport-v-sofiia-2074519

18 млн. лева повече дава Столична община за градски транспорт през тази година. Това показват разчетите на икономическата рамка, която се очаква да бъде приета заедно с бюджета на София утре. Зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев посочи, че повече средства ще бъдат предназ

Пенсионерка изминава всеки ден 24 км, за да води болния си внук на училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680446

Пенсионерка изминава всеки ден 24 км, за да води болния си внук на училище

Китайка на 74 години изминава всеки ден 24 км, за да води на училище внука си, който е болен от церебрална парализа, съобщи Нюзру, цитиран от БТА. Шъ Юин съпровожда осем пъти дневно внука си, който се придвижва само в инвалидна количка. Той е на девет години. Въпреки заболяването си, е много умен, има отлична памет и е добър по математика.

Облекчава се процедурата по съгласуване на подробен устройствен план за национални и общински обекти

http://www.cross.bg/plan-obekti-ystroiistven-1566200.html

/КРОСС/ Облекчава се процедурата при съгласуване на подробен устройствен план за национални обекти, обекти с национално значение, общински обекти с първостепенно значение и за обекти, финансирани изцяло или частично от фондове на Европейския съюз, за които до 20.12.2017 г. има разрешение за изработването им. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-5 от 15.12.2016 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Промените предвиждат проект за подробен устройствен план и в частност парцеларен план за такъв обект да се внася за съгласуване пред служба по геодезия, картография и кадастър, а проектът за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри да се внася за разглеждане в СГКК след одобряване на подробния устройствен план. Изменението се въвежда поради съкратените срокове и облекчените процедури, които се прилагат за такива обекти по реда на други закони. В проекта на наредбата се определя нормативно понятието „форсмажорни обстоятелства", с което се дава дефиниция на ситуации, които могат да възпрепятстват извършването на геодезически измервания

МВР благодари на 5 мъже, помогнали за разкриването на убийствата в Нови Искър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680445

МВР благодари на 5 мъже, помогнали за разкриването на убийствата в Нови ИскърПетима мъже от Луково, помогнали на полицията за разкриването на шесторното убийство в Нови Искър получиха поздравителни адреси от главния секретар на МВР Младен Маринов, съобщиха от пресцентъра на МВР. Наградените са Бисер Занков, Цветан Цветков, Валери Димитров, Димитър Цветков и Александър Кръстев.

Заради проверка охранители на строеж бутаха кмета на „Младост” в София

https://frognews.bg/novini/zaradi-proverka-ohraniteli-stroej-butaha-kmeta-mladost-sofiia.html

При изненадваща проверка на строителен обект в столичния кв. „Младост” кметът на района Десислава Иванчева е била бутана и дърпана от охранители на строителната площадка.

Жена оцеляла след опит за убийството, защото не се събрала във фризера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679894

Жена оцеляла след опит за убийството, защото не се събрала във фризераЖена, която е оцеляла от предполагаема атака от обвиняем изнасилвач и убиец е описала това, което е смятала за неините последни мигове живот, съобщи Би Би Си. Жената, която не може да бъде назована поради правни причини, казва пред съда, че 33-годишният Муджахид Аршид я е изнасилил и й порязъл китките и врата.

МО приема кандидати за начална военна подготовка

http://dnes.dir.bg/news/mo-dobrovoltzi-otbrana-voenno-obuchenie-kabinet-borisov-3-voenna-podgotovka-26810524

Министерство на отбраната (МО) приема кандидати за обучение по начална военна подготовка. До 360 човека ще се подготвят в Плевен, Велико Търново и Варна.

Чавушоглу: САЩ ни предложиха да се създаде зона за сигурност в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680440

Чавушоглу: САЩ ни предложиха да се създаде зона за сигурност в СирияСАЩ са предложили на Турция да бъде създадена 30-километрова зона за сигурност в Северна Сирия, съобщи днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турските медии и ТАСС. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън ми каза, че САЩ не искат да се противопоставят на Турция. Той предложи да бъде създадена 30-километрова зона за

Кметицата на ”Младост” съборена в калта от гардове на фирма

http://dnes.dir.bg/news/mladost-kmetitza-desislava-ivancheva-26810523

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е била бутана, дърпана и накрая съборена в калта от гардове на строителен обект.

Съдбата на разградските лъвчета опря до прокуратурата

http://www.mediapool.bg/sadbata-na-razgradskite-lavcheta-oprya-do-prokuraturata-news274674.html

Кметът на Разград ще сезира прокуратурата за намерението на фондация "Четири лапи" да изнесе в Холандия двете малки лъвчета Масуд и Терез, които бяха родени в ужасни условия местния зоопарк в началото на септември 2017 г., изпотъпкани от майка си и спасени от неправителствената организация Заедно с болния лъв Асен от зоопарка в Разград, който също бе приет за лечение от неправителствената организация, животните трябва да отпътуват от страната за настаняване в холандския спасителен център "ФЕЛИДА Биг Кет" (FELIDA Big Cat Center). Според кмета на града Валентин Василев това се прави без знанието и съгласието на общината, която претендира да е собственик на трите лъва. На пресконференция той заяви, че преди ден научил, че фондация смята да изнесе животните на 26 януари, а същия ден общинският съвет ще гласува отново дали малките да бъдат предоставени на зоопарка в Пазарджик. Независимият общински съветник Милена Орешкова е внесла предложение на заседанието в петък да се отмени решението за даряване на малките в зоопарка в Пазарджик и те, заедно с Асен и още един мъжки и един женски екземпляр лъвове – Рая и Хектор, да заминат в холандския спасителен център. На 21 декември 2017 г. местната власт реши да даде спасените от "Четири лапи" и отглеждани от организацията лъвчета на зоопарка в Пазарджик. Това предизвика недоволството на защитници на животните и провокира среща с участието на премиера Бойко Борисов, екоминистъра Нено Димов и шефа на "Четиир лапи" Явор Гечев, след която Димов заяви, че Масуд и Терез няма да бъдат пратени в пазарджишката зоологическа градина , защото тя не разполага с подходящи условия за отглеждане на малки лъвове. Ако се наложи, министърът може да пристъпи към конфискацията им в полза на държавата, заявиха тогава от ековедомството. Кметът Валентин Василев сега заяви, че общината не е била уведомена, че двете малки лъвчета се намират в столичния зоопарк и че фондацията възнамерява да ги изнесе от страната. Според него, докато няма влязло в сила решение на общинския съвет за съдбата на Масуд и Терез, не може те да заминат за Холандия. "Община Разград е собственик на лъвовете, не е прехвърляла собствеността им на фондацията и те нямат фактически правни основания да се разпореждат с тях", каза кметът. По думите му е подготвена жалба до Районната прокуратура с искане да се образува предварителна проверка и ако има данни за престъпление, да започне досъдебно производство.обаче В предложението си до общинския съвет за отхвърляне на даряването на Масуд и Терез на пазарджишкия зоопарк, Орешкова посочва, че лъвчетата не са актувани като общинска собственост и затова местната власт не може да се разпорежда с тях. Съветничката предлага местната власт да уреди въпроса със собствеността на лъвчетата и те да бъдат дарени на холандския център. Масуд и Терез спасени от местни доброволци, след като бяха изоставени и изпотъпкани от майка си. Те бяха транспортирани в София и лечението им беше поето от столична ветеринарна клиника благодарение на организацията "Дивите животни". По-късно в София бе транспортирана и 12-годишната лъвица Рая от разградския зоопарк, за да роди в нормални условия, каквито в градчето липсват. Заедно с нея замина и партньорът й Хектор, а малко преди това в специализирания кът за лечение на диви животни в столичния зоопарк бе настанен и лъвът Асен, който тогава бе във видимо тежко физическо и психическо състояние.

Трифонов към Нинова за референдума: Откога бе, како?

http://dnes.dir.bg/news/kornelia-ninova-slavi-trifonov-referendum-prezidentski-izbori-2016-26810522

Шоуменът Слави Трифонов излезе с остра позиция срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, която днес настоя да се проведе референдум за Истанбулската конвенция.

Антон Тодоров се връща на екран

https://offnews.bg//medii/anton-todorov-se-vrashta-na-ekran-673520.html

Скандалният бивш депутат от ГЕРБ Антон Тодоров се завръща на телевизионния екран, този път в телевизия "Европа".

Тодоров ще води познатото си предаване "Документите", което доскоро вървеше по Канал 3. То бе свалено от програмата на медията след скандала със сутрешния блок на Нова телевизия, когато при свое участие депутатът каза на водещия Виктор Николаев:

"Много силни думи. Ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя и тя беше тръгнала в такава посока, ама гледам -липсва столчето ѝ."

След разразилия се скандал Тодоров се раздели с депутатския си пост.

"Документите" ще се излъчват по тв "Европа" всяка събота от 10 до 12 ч, а пилотното издание е на 3 февруари.

От 1 февруари пък в телевизията се мести Георги Коритаров. Той ще води предаването "Свободна зона" от понеделник до петък, от 9 до 12 ч.

Колко е голямо влиянието на Стивън Милър върху Доналд Тръмп

http://www.mediapool.bg/kolko-e-golyamo-vliyanieto-na-stivan-milar-varhu-donald-tramp-news274673.html

Президентът Доналд Тръмп се обръща за съвет към редица хора - и от Белия дом, и извън него. Но най-изтъкнатият и може би най-влиятелният от тях е Стивън Милър.   По време на финансовата парализа на федералната администрация през уикенда един от препъникамъните, осуетили споразумението, бе въпросът какво да прави Конгресът с имигрантите, вкарани незаконно в САЩ в детска възраст от своите родители. Според сенатора републиканец Линдзи Греъм старшият политически съветник Милър не е искал президентът да отстъпва. "Докато Стивън Милър отговаря за преговорите по имиграцията, ние сме наникъде", казва Греъм.   След това говорителката на Белия дом Сара Сандърс отвърна на удара. Милър следва дневния ред на президента, а не своя, обясни тя.   И тъй, доколко Милър има влияние върху Тръмп? Той и другите съветници работят по черновите на речите, така е прието, така бе и при предишните администрации. Но досега всички президенти на САЩ са били преди това на изборна или държавна работа или са служили във въоръжените сили. Бизнесменът Тръмп няма такъв опит в политиката, казва Матю Далик, автор на книга за Роналд Рейгън.   Така че Тръмп се обръща за помощ към Милър.   Трийсет и две годишният Милър превръща идеите на Тръмп в политически речи и ги прави достъпни за "лаиците", казва Джей Бергман от Щатския университет в Централен Кънектикът.   Той познава и публиката си.   "Милър разбира базата на Тръмп и като реторика, и като политически възгледи", казва Мат Маковяк, републикански консултант и председател на републиканците в окръг Травис, Тексас. "Ето защо е толкова ефикасен за едни и опасен за други", казва той. Четири подхода, помогнали на Милър да въздейства на президента   1. Възхваляване на лидера   Тръмп изненада хората с издържаната в мрачни краски реч при встъпването в длъжност и със споменаването на "американската касапница". Речта бе написана от бившия главен стратег Стивън Банън, Милър и други. Според някои наблюдатели, като обрисува така Америка, Тръмп просто казва истината за една страна, която е изгубила пътя. Но критиците имат друга гледна точка.   Апокалиптичните визии са типични за авторитарни лидери, казва Рут Бен-Гиат от Нюйоркския университет, автор на книга за Мусолини. Основната идея е, че обществото е в упадък и разложение и трябва да бъде пречистено.   С оттеглянето на Банън сега Милър има повече власт в Белия дом като хардлайнер по имиграцията и национализма. Той засили позициите си с подкрепата за президента.   Миналата година той каза по телевизията, че решенията на президента "не подлежат на съмнение" и освен това описа Тръмп като "най-талантливия политик на нашето време".   Методология: Милър подсилва самомнението на президента с "възвеличаване на лидера", казва Бен-Гиат, и подчертава ключовото послание: "Той е вашият спасител". 2. Подсигуряване на границите   В речта, която президентът трябваше да произнесе през декември във Флорида, Милър добави няколко реда за случая с Катрин Стейнли - жена, убита от мексикански имигрант без документи. Представител на администрацията обясни, че Милър е искал да види как ще реагира на тези изречения благоразположената аудитория на митинга.   "Той каза, че не е знаел, че това е пистолет", каза тогава Тръмп по повод твърдението на адвоката, че стрелбата от 2015 г. е била нещастен случай. Президентът добави, че САЩ са изправени пред наркотици и банди, "стичащи се в нашата страна". Тръмп продължи темата, като спомена, че "ние сме започнали процес за изграждане на стена по границата". Тълпата изрева.   След това Милър се качи в "Еър форс уан" и говори с колегите си за речта. Той бе доволен от реакцията на тълпата, каза един от тях.   Методология: Милър подбира езика на президента, като изпробва пасажи пред публика от локални привърженици, преди да ги използва в речи пред национална аудитория. В този случай той насърчи президента да поднови призива си за стената - популярен мотив сред симпатизантите му. 3. Атаки срещу медиите   Милър подкрепя президента, като подсилва критиките му срещу медиите. През януари Милър се появи по Си Ен Ен и в яростна размяна на реплики с Джейк Тапър обвини телевизията в "сензационни и смущаващо неверни репортажи". Милър отказа да отговори на въпросите му, твърди водещият, като заявил, че телевизията "сега я е грижа само за един зрител". Интервюто рязко приключи. Скоро след това Тръмп написа в "Туитър", че Тапър е бил "разбит" в интервюто.   Методология: Милър като рупор усилва критиките на президента и го насърчава да действа по-агресивно спрямо медиите. 4. Прокламиране на Америка на първо място   Милър помогна да се оформи политиката на президента към Европа, като изтри текст от негова реч за НАТО въпреки желанието на други съветници в Белия дом. Като привърженик на националния суверенитет, подкрепил Брекзита (той се появяваше на обществени места с Найджъл Фараж), Милър махна от речта редовете, в които се изразява ангажираност към член 5 от Севернотлантическия договор (обещание да се помогне на съюзници, изложени на агресия), казват приближени на Милър.   Член 5 е ключов принцип в 70-годишния пакт за взаимна отбрана. Тръмп спомена член 5, но не наблегна на това, че държи на него, както искаха неговите съветници.   След това репортерите се събраха в едно от помещенията в централата на НАТО в Брюксел и питаха дали ангажиментът на САЩ към алианса отслабва. В това време Милър крачеше из залата, явно раздразнен от въпросите.   Методология: Чрез отстраняването на изречения от речта Милър принуди президента да покаже публично и по нов начин своето двойствено отношение към НАТО. Възходът на Милър - израснал в либералния анклав Санта Моника, Калифорния с родители демократи; - още в гимназията изразява десни възгледи и страст към огнестрелните оръжия; списва консервативна рубрика в Университета Дюк в Северна Каролина; - работи за сенатора Джеф Сешънс (сега главен прокурор и министър на правосъдието); сближава се със Стив Банън,тогавашен шеф на "Брейтбарт нюз"; - през януари 2016 г. влиза в предизборния щаб на Тръмп, пътува с кандидата и е "подгряващ" оратор на митингите му.   По БТА

Карадайъ: Оценяваме положително първата година на Радев

http://www.moreto.net/novini.php?n=367786

Ние от ДПС оценяваме положително първата година от мандата на президента. Той имаше и успешни опити да бъде коректив и на законодателната и на изпълнителната и на съдебната власт. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на БГНЕС.

Два труса в Япония за три часа- магнитуд 6.2 и 4.4

http://dnes.dir.bg/news/japonia-zemetresenie-hokido-26810521

Силно земетресение с магнитуд 6.2 бе регистрирано в Япония около 13 часа българско време.

Урсула Ле Гуин се пресели в Землемория с „най-красивата си награда – свободата”

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/ursula-guin-preseli-zemlemoriia-nai-krasivata-nagrada--svobodata.html

На 88-годишна възраст в дома си в Портланд, щата Орегон почина световноизвестната писателка Урсула Ле Гуин. За смъртта й е съобщил синът й.

Урсула Ле Гуин се пресели в Землемория с „най-красивата си награда – свободата”

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/ursula-guin-preseli-zemlemoriia-nai-krasivata-nagrada--svobodata.html

На 88-годишна възраст в дома си в Портланд, щата Орегон почина световноизвестната писателка Урсула Ле Гуин. За смъртта й е съобщил синът й.

Българският Хачико: Куче се връща всеки ден на мястото, където загубва стопанина си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680426

Българският Хачико: Куче се връща всеки ден на мястото, където загубва стопанина сиИсторията на Сара е като от филм... От няколко месеца тя живее на входа на Западен парк, имала е стопанин на който по време на разходката в парка му става лошо, идва линейка и го откарва, а Сара остава да го чака там. За съжаление той не се връща (може и да е починал, никой не знае) и тя е там от месеци.

От какво е недоволен президентът

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/24/3117789_ot_kakvo_e_nedovolen_prezidentut/?ref=rss


В отчета за първата година от мандата си президентът Румен Радев призова за национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество, чиито рожби са "и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъплението срещу свободата на словото". Той поиска "всеки да даде своята дан" в това усилие, тъй като няма кой да го стори вместо нас.<br /><br />"На третото десетилетие от промените е под въпрос едно фундаментално демократично...

Външната комисия на НС прие Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680436

Външната комисия на НС прие Истанбулската конвенция

След като по-рано днес парламентарната комисия по младежта отхвърли Истанбулската конвенция, а правната отложи гледането й, външната комисия на Народното събрание току-що я прие. "За" бяха 10-има, 7 - против, а един се въздържа. Резерви обаче изразиха и депутати от ГЕРБ, които обясниха, че произхождат от традиционни християнски семейства и

Георги Марков: Като тръгнат джендърите по градини и училища и като ги емнат да ги бият футболните фенове, Бойко не може да ги спаси

http://www.cross.bg/markov-konventziya-istanbylskata-1566199.html

/КРОСС/ Правната комисия в парламента отложи разглеждането на Истанбулската конвенция, а Комисията по младежта и спорта директно я отхвърли. Изненадващо или не конвенцията бе отхвърлена само с един глас и то глас на ГЕРБ. На бившия конституционен съдия и член на управата на футболния „Левски" Георги Марков. И именно с футбола той аргументира решението си да се противопостави на Истанбулската конвенция, с която се въвежда понятието „джендър" - присъстващо в българския превод на конвенцията като „пол" или „социален пол", в българския правен ред. "Не съм съгласен. Като тръгнат джендърите по детските градини и училищата и като ги емнат да ги бият футболните фенове, Бойко не може да ги спаси", предупреди Марков пред Комисията по млаежта и спорта Марков, като си изказването и аргумента си леко стъписа останалите депутати. "Аз съм най-верният на Борисов - само Юнкер е преди мен, че го и целува, но не съм мислил някога, като член на 3 законодателни комисии, включително и на Великото народно събрание, а после и като конституционен съдия, че ще дойде момент да се четат молитви, за да не се приеме закон! Отличници сме на Европа, прилежни и лоялни към Европейския съюз, но всин път може да кажем, че това, че сме най-бедни, не значи, че сме ненормални

Елтън Джон планира да прекрати концертите си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/eltyn-dzhon-planira-da-prekrati-koncertite-si-6078577

Би Би Си съобщава, че Джон ще направи официално изявление, в което ще разкаже повече за бъдещите си планове

Президентът на Чехия прие оставката на правителството

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-chehiya-prie-ostavkata-na-pravitelstvoto-news274672.html

Президентът на Чехия Милош Земан прие днес оставката на кабинета на премиера Андрей Бабиш, който преди седмица не получи вот на доверие от парламента, предаде Франс прес.   Земан настоя пред Бабиш правителството да продължи нормалната си работа, докато бъде назначен нов кабинет.   "Възлагам ви да преговаряте за съставяне на ново правителство", добави президентът и съобщи, че през февруари отново ще назначи Бабиш за премиер. Церемонията в Прага бе излъчена от Чешката телевизия.   Конституцията на страната разрешава на държавния глава два опита за формиране на правителство и назначаване на министър-председател. Мандатът на Земан изтича на 8 март, но той ще се бори за нов срещу проевропейски настроения бивш председател на Чешката академия на науките Иржи Драхош на втория тур от президентските избори, насрочен за 26 и 27 януари.

Реформаторите поискаха проверки на АЕЦ, НЕК и Марица Изток 2

http://dnes.dir.bg/news/energetika-reformatorski-blok-26810516

КП Реформаторски блок - Глас Народен изпратиха отворено писмо до министъра на енергетиката Т. Петкова във връзка с предвиждащото се шоково увеличение на тока.

Обвиниха учителя, ударил ученик в "Бусманци", за лека телесна повреда, пуснаха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680422

Обвиниха учителя, ударил ученик в "Бусманци", за лека телесна повреда, пуснаха гоУчителят по физическо, ударил шамар на ученик в 65-о училище в столичния кв. "Бусманци" вече е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, научи "24 часа". Николай Николов е на свобода с мярка за неотклонение "подписка". Във вторник след обяд  Николов ударил петокласника Роберто през лицето и разкървавил устната му.

Турция предупреди САЩ, че може да разшири операцията си в Сирия

http://www.mediapool.bg/turtsiya-predupredi-sasht-che-mozhe-da-razshiri-operatsiyata-si-v-siriya-news274671.html

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди американския държавен секретар Рекс Тилърсън, че военната операция на Анкара в сирийския район Африн може да се разшири към съседния град Манбидж, предаде ДПА.   Подобен ход би означавал конфронтация между Турция и САЩ, които са съюзници в НАТО. Африн и Манбидж са контролирани от подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които Турция смята за терористи.   "Терористите в Манбидж постоянно тормозят със стрелба. Ако САЩ не могат да ги спрат, ние ще го направим", каза Чавушоглу, цитиран от турския в. "Хабертюрк". Той говореше за неотдавнашния си телефонен разговор с Тилърсън.   Турският външен министър заяви, че поискал неговият американски колега да не бъде говорител на кюрдските Сили за защита на народа, които контролират Африн.   Чавушоглу каза, че САЩ не би трябвало да "застават на страната на терористите", а да подкрепят своя съюзник Турция. "Ако не стоите до нас, не ни стойте на пътя", заяви той.   Тръмп ще призове Ердоган за деескалация   Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще призове в разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "деескалация на ситуацията" в сирийския район Африн, заяви Белият дом по-рано.   "Искаме те (Турция) да пристъпят към деескалация", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.   "За това ще става дума в разговора, но не искам да избързвам. Ще разпространим изявление след разговора между тях", заяви тя.   По думите й се очаква Тръмп и Ердоган да разговарят по телефона по-късно в сряда.   Държавният департамент заяви, че САЩ разбират тревогата на Турция във връзка с терористите и Кюрдската работническа партия (ПКК), но ситуацията в Северозападна Сирия трябва да се стабилизира.   "Въпреки че ние сме крайно обезпокоени от дестабилизиращите действия в Северозападна Сирия, Турция е важен съюзник в НАТО. И напълно разбираме безпокойството на Турция във връзка с различните терористични организации и ПКК. Обсъждаме с турското правителство начини за уреждане на тези проблеми", каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.   Същевременно САЩ настояха за стабилизиране на обстановката в Северна Сирия. "Призоваваме Турция да деескалира ситуацията", каза Науърт.

Денят в снимки - 24 януари

http://www.dnes.bg/index/2018/01/24/deniat-v-snimki-24-ianuari.366049

Риболов на минус 35 в Русия, празник на метрото и френски манекенки

Варна с рекорден бюджет за образование през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=367782

С рекорден бюджет за образование ще разполага Варна през 2018-та. Сумата, която се предвижда за това перо, е в размер на 118.5 млн. лева, стана ясно на заседание на комисията по образование към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Сирийските кюрди обвиниха Турция, че лъже, че в Африн има бойци на ИД

http://www.mediapool.bg/siriyskite-kyurdi-obviniha-turtsiya-che-lazhe-che-v-afrin-ima-boitsi-na-id-news274670.html

Опозиционната групировка Сирийски демократични сили (СДС) заяви, че турската армия лъже, когато твърди, че има сили на "Ислямска държава" в района на Африн в Северозападна Сирия, срещу който турската армия предприе военна офанзива. Според СДС Анкара се опитва да заблуди световното обществено мнение, предаде Ройтерс.   Целият свят знае, че ДАЕШ ("Ислямска държава") не действа в Африн, каза Редур Кселил - висш представител на СДС, цитиран от Ройтерс.   Турското военно командване съобщи снощи, че при операцията срещу Африн са били убити най-малко 260 сирийско-кюрдски бойци от Силите за защита на народа и екстремисти от ИД. Според Кселил турското командване силно преувеличала броя на убитите сирийски и кюрдски бойци. Той потвърди, че има убити техни бойци, но отказа да назове броя им.   Кселил добави, че Сирийските демократични сили са убили десетки турски войници и бойци от съюзената с Турция Свободна сирийска армия, но отново не посочи конкретни цифри.   Редица чужденци, сред които американци, британци и германци, сражавали се на страната на кюрдските сили срещу "Ислямска държава", сега са в района на Африн, за да се бият срещу нахлулата турска армия, съобщи още той. Според Кселил става въпрос за десетки доброволци.

Единият от "килърите" събирал от затвора крупна сума пари за отмъщение

http://www.cross.bg/petrova-otmushtenie-syma-1566197.html

/КРОСС/ Член на бандата на „Килърите" прави опити да събере крупна сума, за да отмъсти на замесени в разследването срещу извършителите на поръчкови убийства. Това заяви зам.-главният прокурор Ася Петрова, която беше и обвинител по делото, предава БТВ. От думите ѝ стана ясно, че един от тримата, осъдени на доживотен затвор без право на замяна (Петър Стоянов - Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов - Кеца) е търсел спешно 70 000 евро от свой близък. „Говоря за информация, която е буквално отпреди месец-два. По мой източник тази сума се търси с цел отмъщение спрямо лица, свързани с делото", заяви Петрова, която допълни, че знае всичко това от човек, който е говорил с осъдения. Разстреляният в София търновски бизнесмен Петър Христов имаше роля в операциите „Килърите" и „Наглите" и имаше твърдения, че покушението е отмъщение, поръчано от затвора и което може да застигне още хора. „Вярвам, че службите работят. Би трябвало да работят", каза Петрова. Тя посочи, че знае за две по-стари заплахи срещу бившия шеф на „Антитерор" в ГДБОП Валентин Цоновски, а в медиите като потенциални мишени се сочат и тя, както и свидетелят Боян Джамалов.

Нова порция грандиозни обещания от Мъск

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/nova-porciia-grandiozni-obeshtaniia-ot-mysk-6078573

Прогнозите на Bloomberg казват, че Tesla скоро трябва да банкрутира. Вместо това Илон Мъск обещава, че след 10 години компанията му ще има 6 пъти по-висока пазарна капитализация от Volkswagen.

Британски министър към гражданите на ЕС: Спокойно, няма да ви депортираме

http://econ.bg/Новини/Британски-министър-към-гражданите-на-ЕС-Спокойно-няма-да-ви-депортираме_l.a_i.756863_at.1.html

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис увери гражданите на Европейския съюз, които живеят във Великобритания, че не трябва да се безпокоят от...

Меркел в Давос: Без обща външна политика ЕС не може да е световен играч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680414

Меркел в Давос: Без обща външна политика ЕС не може да е световен играчГерманският канцлер Ангела Меркел призова Европейския съюз да осигури единство на външната политика на фона на разногласията с големи международни играчи, предава БГНЕС. „Единната външна политика на Евросъюза все още не е достатъчно развита. Ако 27 държави от ЕС не могат да изпратят съгласуван сигнал до големи държави като Китай, Индия,

Си Ен Ен препоръча на туристите да избягват Дубровник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680416

Си Ен Ен препоръча на туристите да избягват ДубровникАмериканският медиен гигант Си Ен Ен публикува списък от 12 дестинации, които туристите би трябвало да избягват през 2018 г., в който фигурира и хърватският град Дубровник, предаде Танюг, цитирана от БТА.  Списъкът е съставен въз основа на факта, че през последните 12 месеца отделни популярни туристически дестинации са настояли да се намали броят

Пучдемон не изключи възможността да се върне в Каталуния, за да бъде избран за регионален лидер

http://www.mediapool.bg/puchdemon-ne-izklyuchi-vazmozhnostta-da-se-varne-v-kataluniya-za-da-bade-izbran-za-regionalen-lider-news274668.html

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон не изключи възможността да се върне в Испания, за да присъства на гласуването в каталунския парламент на неговата номинация за регионален лидер, предаде Ройтерс.   По-рано тази седмица той бе номиниран от председателя на каталунския парламент Роже Торен. В сряда Пучдемон се срещна в Брюксел с Торен и група каталунски депутати.   "Има много възможности", каза Пучдемон пред репортери, имайки предвид начините, по които той би могъл да гласува или да положи клетва като премиер на Каталуния.   "Най-идеалното би било да го направя лично. Това, което ние всички искаме. Но не изключваме нищо", каза той.   Пучдемон избяга в Брюксел след референдума в Каталуния за независимост, обявен от Мадрид за противоконституционен и след като обяви независимост на областта. Ако се върне в Испания, той може да бъде задържан, защото е разследван за бунт и злоупотреби, може да бъде даден и на съд. Ако съдът признае вината му, може да влезе за няколко десетилетия в затвора.   На изборите на 21 декември в Каталуния Пучдемон се кандидатира и спечели депутатско място. Той бе и единственият номиниран за регионален лидер и негови привърженици казват, че може да управлява областта дистанционно, чрез видеоконферентна връзка.   Мадрид и дори правните експерти на каталунския парламент обаче заявиха, че това не е възможно. Испанският премиер Мариано Рахой каза, че правителството му ще се опита да блокира всеки опит в тази насока.   След срещата с Пучдемон Роже Торен каза, че бившият каталунски лидер има пълното право да бъде преизбран на поста. Той също не изключи възможността Пучдемон да участва в церемонията в Барселона за встъпване в длъжност на новия премиер.   Торен се обяви за бързо съставяне на каталунско правителство и изрази надежда, че Мадрид ще отмени прилагането на 155-и член от испанската конституция, чрез който бе ограничена автономията на Каталуния.   Испанската агенция ЕФЕ съобщи, че парламентът на Каталуния може да се събере на 30 януари, за да разгледа кандидатурата на Пучдемон. На това заседание кандидатът трябва да представи своята програма за управление. После изказвания могат да направят и представители на други политически сили.   След това ще има гласуване. На него кандидатът трябва да получи подкрепата на абсолютното мнозинство от депутатите. Ако това не стане, два дни по-късно в парламента, отново ще има дебати и гласуване. Този път обаче подкрепата за кандидата трябва да е с обикновено мнозинство.   Ако и тогава не бъде избран, започват нови политически консултации за получаване на подкрепа за кандидата или за издигане на друг кандидат. В противен случай парламентът се разпуска и следват нови избори.

Парламентарната комисия за децата отхвърли Истанбулската конвенция

http://www.moreto.net/novini.php?n=367784

Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 10 на 9 гласа. Решаващ е бил гласът "против" на депутата от ГЕРБ Георги Марков. Ратификацията на спорния документ била подкрепена от останалите народни представители на ГЕРБ, както и от ДПС.

Георги Марков: Футболните агитки ще бият джендърите, Бойко не може да ги спаси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680410

Георги Марков: Футболните агитки ще бият джендърите, Бойко не може да ги спасиС убийствена реч депутатът от ГЕРБ Георги Марков зашемети всички членове на парламентарната комисия по младежта и спорта, която, както първо "24 часа" писа, отхвърли преди час и половина документа. "Не съм съгласен. Като тръгнат джендърите по детските градини и училищата и като ги емнат да ги бият футболните фенове, Бойко не може да ги спаси",

Атаката срещу акцизната система сочи частен интерес, според създателите й

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/24/3117845_atakata_sreshtu_akciznata_sistema_sochi_chasten/?ref=rss


Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) сравнява информацията, подавана към различни бази данни, и при всяко разминаване автоматично се изпраща сигнал към органите на митническото разследване и разузнаване. Заличаването на хиляди документи е невъзможно, а всички потребители на системата (и митничари, и представители на фирмите) са влизали в нея само чрез квалифициран електронен подпис и ПИН код.<br /><br />Това се казва в становище до медиите на ръководителя...

Вижте 20-годишнината на метрото в София в снимки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679911

Вижте 20-годишнината на метрото в София в снимкиС концерт на "Дикси Бойс Бенд" започва отбелязването на 20 години от пускането на първия участък от метрото в София. Столична община и "Метрополитен" организират безплатни музикални и артистични изпълнения. До края на седмицата във връзка с годишнината се предвиждат различни музикално-артистични прояви, които ще се проведат в метрото.

Проф. Минеков за Фрог: Връщаме се във времето на Вълко Червенков

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/prof-minekov-frog-vrashtame-vav-vremeto-valko-chervenkov.html

Евродокладът на Зелените в ЕП и равносметката на президента Румен Радев за изминалата година звучат по сходен начин. Наричат нещата с истинските имена – корупция, фалшив закон за корупция, унищожаване на българската природа. Това заяви пред Фрог нюз проф. Велислав Минеков.

Проф. Минеков за Фрог: Връщаме се във времето на Вълко Червенков

https://frognews.bg/novini/prof-minekov-frog-vrashtame-vav-vremeto-valko-chervenkov.html

Евродокладът на Зелените в ЕП и равносметката на президента Румен Радев за изминалата година звучат по сходен начин. Наричат нещата с истинските имена – корупция, фалшив закон за корупция, унищожаване на българската природа. Това заяви пред Фрог нюз проф. Велислав Минеков.

Анев остана на крачка от медал от европейското по биатлон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/24/3117868_anev_ostana_na_krachka_ot_medal_ot_evropeiskoto_po/?ref=rss


Българският биатлонист Красимир Анев остана на крачка от медала в индивидуалния старт на 20 км от европейското първенство по биатлон. Той завърши на 4,3 сек след третия и не можа да защити постигнатото преди година, когато взе сребро.<br /><br />Анев допусна две грешки в четирите си стрелби и финишира за 54:33,7 мин - на 1:00,9 мин зад победителя Феликс Лайтнер от Австрия.<br /><br />Треньорът Николай Захаров каза през октомври, че целта пред българския отбор е място в...

Невъзпитаните карикатуристи увековечиха председателството в изложба (галерия)

https://offnews.bg//kultura/nevazpitanite-karikaturisti-uvekovechiha-predsedatelstvoto-v-izlozhba-673518.html

Невъзпитаните карикатуристи увековечиха българското европредседателство в изложба. 

Третата съвместна работа на Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов се казва "Артпредседателство" и обединява гения на световноизвестните художници като Леонардо да Винчи, Пикасо, Ван Гог и Гоя и безкомпромисната ирония на карикатуристите.

Резултатът е доста смешен, а авторите споделят, че са убедени, че "един ден красотата ще спаси света, но представят грозотата на съвременната политика чрез красотата от произведенията на великите художници".

"Нека заедно изпитаме удоволствието да се надсмеем на европейското и българско съединение и лицемерие, дало си среща тези дни в София", призовават карикатуристите.

Можете да посетите "Артпредседателство" всеки ден до 7 февруари в галерия-книжарница "София прес" на ул. "Славянска" 29 в столицата, а част от карикатурите вижте в галерията ни.

Във Варна отново протестират срещу строителство в Пирин

http://www.moreto.net/novini.php?n=367775

Протест срещу евентуално застрояване в Пирин ще се проведе утре - 25 януари във Варна, научи Moreto.net. Еколозите са на мнение, че зад решението на МС от 28 декември миналата година, за изграждане на втори лифт стоят интереси за застрояване на планината.

ЕК призова румънския парламент да размисли за съдебната реформа

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-prizova-rumynskiia-parlament-da-razmisli-za-sydebnata-reforma-254465/

Промените трябва да бъдат взети след дебати и при съобразяване с препоръките на ЕК, смятат в Брюксел

Кой уби Лора Палмър?

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/24/3117719_koi_ubi_lora_palmur/?ref=rss


"Дневник" публикува текст, изпратен до редакцията от бившия министър на здравеопазването от Реформаторския блок в кабинета "Борисов" Петър Москов, който отговаря на аргументите на богослова Калин Янакиев в спора "за" или "против" Истанбулската конвенция.<br /><br />В статията си "Фалшивият скандал с Истанбулската конвенция" проф. К. Янакиев, човек когото уважавам и ценя, развива тезата си като контрапункт на моята позиция за...

Слави към Нинова: Откога бе, како?

https://frognews.bg/novini/slavi-kam-ninova-otkoga-kako.html

Шоуменът Слави Трифонов излезе със своя позиция относно референдума, предложен от БСП за Истанбулската конвенция:

Един глас от ГЕРБ отряза Истанбулската конвенция в НС

http://dnes.dir.bg/news/gerb-glas-istanbulscata-conventzia-26810375

Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с гласа на депутата от ГЕРБ Георги Марков.

Икономическата активността в еврозоната се ускорява в началото на 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Икономическата-активността-в-еврозоната-се-ускорява-в-началото-на-2018-г-_l.a_i.756861_at.1.html

Икономическата активността в еврозоната достига близо 12-годишен връх в началото на 2018 година, благодарение на подем в сферата на услугите, показва...

Как да отгледаме карамфили от семена

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6680078

Как да отгледаме карамфили от семенаКарамфилите растат добре на всякакви почви освен на кисели. Това може да се коригира, ако варувате почвата. За засаждането на карамфили изберето светло място. На сянка тези растения не се чувстват добре. Всички видове карамфили се размножават лесно. Засяването на семената обикновено се прави в края на февруари - началото на март.

Албанската полиция залови 1,7 тона марихуана в Адриатическо море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680362

Албанската полиция залови 1,7 тона марихуана в Адриатическо море

Албанската полиция е заловила 1,7 тона марихуана в изоставена моторна лодка в Адриатическо море, предаде Танюг, цитирана от БТА. Контрабандистите изоставили гумената лодка с марихуаната недалеч от пристанище Вльора и избягали, съобщи албанската полиция. Лодката е напусната най-вероятно заради повреда в мотора.

Обречен референдум за начесване на политически сърбеж

http://dnes.dir.bg/news/referendum-istanbulsca-conventzia-26810374

Смаян съм от идеята да се организира референдум за това дали да приемем или не Истанбулската конвенция.

Истината за системата в Митниците

http://dnes.dir.bg/news/istinata-mitnitzi-sistema-goran-angelov-26809960

През последните седмици се изписа много по темата за Агенция Митници и т.нар. система Българска акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/.

Ако сме победители, жребият за Лигата на нациите ще бъде добър, каза Хубчев

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/24/3117853_ako_sme_pobediteli_jrebiiat_za_ligata_na_naciite_shte/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по футбол Петър Хубчев се изказа лаконично за жребия в първия сезон на Лигата на нациите. България попадна в група със Словения, Норвегия и Кипър.<br /><br />"Най-точен коментар за групата можем да направим, след като минат мачовете. Ако сме победители, жребият ще бъде добър, ако не сме - няма да бъде добър", каза Хубчев.<br /><br />"Схемата, по която се провежда този турнир, свежда до минимум възможността да има изявен...

Директорка: Най-трудно е с деца на родители без образование - за тях училището е без значение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678487

Директорка: Най-трудно е с деца на родители без образование - за тях училището е без значениеДопълнителните средства към заплатите си ще получат учители, които работят в отдалечени от големите градове селища. Това предвиждат промени в наредбата за финансиране на институциите. Парите ще зависят от различни фактори - от отдалечеността от общинския център, от големината на общината. Общините, които попадат в т.нар.

Брюксел разтревожен от ситуацията в Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=367779

Европейската комисия обяви, че е разтревожена от последното развитие в Румъния и призова парламента на страната да преразгледа съдебните реформи, информира "Ройтерс". През декември 2017 г. румънският парламент прокара спорни реформи в съдебната власт, които според критици отслабват независимостта на съда.

Лавров и Тилърсън са обсъдили ситуацията в Сирия и Северна Корея

http://www.cross.bg/siriya-tilursun-sityatziyata-1566196.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън са обсъдили ситуацията в Сирия и севернокорейската криза по време на телефонен разговор в сряда, предава ТАСС. Данните са съобщени от руското външно министерство. „Засегната беше ситуацията около намирането на решение за конфликта в Сирия, както и операцията в северните райони на страната и срещите относно бъдещето на Сирия във Виена и Сочи", разкриха от Москва. Освен това, от руското външно министерство допълниха, че Лавров и Тилърсън са подчертали нуждата Северна Корея да се съобразява с постановленията на Съвета за сигурност на ООН, който многократно осъди ядрената и ракетна програма на Пхенян.  

Цветанов се срещна с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680344

Цветанов се срещна с председателя на Европейската народна партия Жозеф ДолПредседателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. В Брюксел двамата разговаряха по въпроси, свързани с актуалната политическа обстановка в България и Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Караянчева vs Радев: Ниското доверие в парламента - и заради президентски нападки

http://clubz.bg/63335-karaqncheva_vs_radev_niskoto_doverie_v_parlamenta_i_zaradi_prezidentski_napadki

Контраатака от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева по адрес на президента Румен Радев - в специално изявление. Няколко часа, след като в отчета си за първата година от мандата държавния глава обяви, че "парламентарната република атрофира, парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството", Караянчева прочете реч  - без опция за въпроси от медиите.

"С огромно съжаление констатирам, че катастрофичното говорене изглежда е предпочитано от държания ни глава похват", заяви Караянчева - "В годишния си отчет той говори за критичен период от развитието на България, за опасност от суспендиране на демокрацията и отменяне на обществения дебат за Председателството като алиби за бездействие по болните теми. Естествено мрачната картина веднага беше подсилена от обвинения към Брюксел - в безразличие и липса на разбиране и съдействие. Толкова тънко прикрит израз на раздразнение заради силната европейска подкрепа за правителството - по-добре да го беше казал направо“, продължи тя. 

По думите на Караянчева парламентът не превърнат в нотариат, който утвърждава решенията на правителството, както президентът каза. Ситуацията тя описа така: "Избирателите са ни избрали да гласуваме именно така и това е част от демократичния процес, за който толкова сте се притеснили".

Председателката на Народното събрание накрая заяви и кое допринася за ниското доверие на гражданите в институцията, която представлява:

"Прав сте, г-н Радев, че доверието в Народното събрание е критично ниско. Това се дължи на много фактори, но и до голяма степен се дължи на грубите и непремерени нападки на държавния глава, който по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации, заяви Караянчева. 

Очаквайте подробности.

Папа Франциск: Фалшивите новини са зло

http://dnes.dir.bg/news/novini-falshivi-papa-rantzisk-26810318

Папа Франциск нарече фалшивите новини зло и призова журналистите да изпълняват мисията си в търсене на истината, предадоха световните агенции.

ЕК глоби с милиард евро производителя на чипове "Куалком"

http://www.mediapool.bg/ek-globi-s-miliard-evro-proizvoditelya-na-chipove-kualkom-news274667.html

Европейският антитръстов регулатор удари американския гигант в производството на чипове "Куалком" (Qualcomm) с глоба от 997 млн. евро (1.2 млрд. долара), заради това, че през 2011 г. компанията е платила на "Епъл" ( Apple) за да използва само неговите чипове в телефоните "Айфон" (iPhone) и "Айпад" (iPad), съобщиха световните агенции в сряда. Санкцията идва след разследване, започнало през 2015 г. и обхванало период от 2011 до 2016 г., което установило, че с постигането на споразумение с Apple през 2011 г. "Куалком" е злоупотребил с господството си на пазара. "Куалком" е платил милиони долари на ключовия си клиент "Епъл", за да не купува чипове от конкурентите му. И това плащане не се е изразявало само в отстъпка в цената, а е включвало условие "Епъл" да използва само техни чипове за всички свои айфони и айпади", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в сряда. Сделката включва комплекти от електронни компоненти в интегрална схема, които позволяват на смартфони да изпращат и получават гласови повиквания и данни по мобилни мрежи, за използване при видео разговори и използване на интернет. "Това означава, че нито един от конкурентите не би могъл ефективно да се състезава с "Куалком" на този пазар, независимо колко добри са техните продукти", допълни тя. По думите й гигантът е утвърдил пазарните си позиции като незаконно е изключил от пазара своите конкуренти за повече от пет години. От друга страна са били ограничени потребителите и другите компании от по-голям избор и иновации. Разследването разкрило също така вътрешна документация, според която в проверявания период на няколко пъти "Епъл" е смятала да смени "Куалком" с основния й конкурент "Интел" (Intel)= Глобата представлява 4.9 процента от оборота на "Куалком" за 2017 г., обявиха от Еврокомисията. Това е поредният антимонополен удар на ЕС срещу технологичните гиганти в САЩ, както и нов удар за водещия световен доставчик на чипове за смартфони "Куалком" след друга антитръстова глоба от 800 млн. долара, наложена миналата година от тайванските власти. В момента "Куалком" и "Епъл" се намират в сериозен съдебен спор за патенти и възнаграждения. Производителят на "Айфон" заведе съдебно дело в САЩ през януари 2017 г., обвинявайки "Куалком" в злоупотреба с пазарната си мощ за някои мобилни електронни компоненти в интегрална схема, за да поиска несправедливи възнаграждения.

Европейските фондове ще се отпускат след тест за независимост на съда?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-fondove-shte-se-otpuskat-sled-test-za-nezavisimost-na-syda-254459/

Идеята се обсъжда в ЕК и може да засегне страните от Източна Европа, сред които и най-големият бенефициент на евросредства Полша

Истанбулската конвенция не мина първото си изпитание пред парламентарни комисии

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/24/3117813_istanbulskata_konvenciia_ne_mina_purvoto_si_izpitanie/?ref=rss


Истанбулската конвенция не мина първото си изпитание пред две парламентарни комисии. Първо комисията по младежта и спорта отхвърли ратифицирането на документа с десет гласа "против" и девет гласа "за", като решаващ е бил гласът на Георги Марков от ГЕРБ, който не е подкрепил конвенцията, научи "Дневник". Темата не е била в дневния ред на комисията. Може би е обсъдена в точка "Разни".<br /><br />След това правната комисия реши да изключи от...

ДАЗД проверява двата центъра за настаняване в Габрово

http://www.cross.bg/nasilie-dazd-taka-1566195.html

/КРОСС/ ДАЗД проверява двата центъра за настаняване от семеен тип в община Габрово - за насилие, която ще продължи до петък. Ръководителят на екипа проверяващи Галя Атанасова обясни пред БНР как ще бъде извършена проверката, като подчерта, че след края й вече ще могат да говорят с факти по случая. Тя посочи, че ще се изяснява кога точно са правени записи със сцени на насилие в дома, които станаха обществено достояние чрез медиите. Ще се проверява всичко онова, което се видя и в медийното пространство - говоря за видеоклиповете. Също така в Държавната агенция закрила на детето от 18 януари има постъпил сигнал точно за насилие, така че ДАЗД ще проверява дали в услугата има насилие. Ще търсим, освен тези показани случаи, има ли и други прояви на насилие - изобщо лоша грижа, лошо отношение към децата.А самата проверка протича по следния ред: Водим разговори с целия персонал ( разбирайте с персонала на двете услуги), с управителя, включително и с напуснали служители, като във фокуса е насилието и прояви на насилие. Също така с децата ще водим разговор (разбира се с тези от тях, които предвид здравословното си състояние биха могли да споделят информация). Ще наблюдаваме самите деца и в двата центъра - дневният ритъм как протича, отношения деца- персонал. Също така върви проверка по документи

Цветанов пред Дол: Вотът показа несъстоятелните тези на БСП

http://dnes.dir.bg/news/bsp-tzvetan-tzvetanov-vot-nedoverie-zaguba-parlamentarno-vreme-26810257

Цветан Цветанов запозна Жозеф Дол с проведените дебати по вота на недоверие и предстоящото му гласуване в четвъртък в Народното събрание.

Внезапно почина уважаван лекар от Мездра

https://www.24chasa.bg/region/article/6680328

Внезапно почина уважаван лекар от Мездра
На 56-годишна възраст днес във Военномедицинска академия - София е починал д-р Марин Георгиев от Мездра, съобщиха негови близки. Преди около една седмица уважаваният от всички лекар е получил остро белодробно възпаление и е изпаднал в кома. Веднага е бил настанен за лечение във ВМА, където колегите му до последно са се борили за живота му,

Двама убити и 12 ранени при атака срещу хуманитарна организация в Афганистан

http://www.mediapool.bg/dvama-ubiti-i-12-raneni-pri-ataka-sreshtu-humanitarna-organizatsiya-v-afganistan-news274666.html

Най-малко двама души са били убити и 12 - ранени, при атака срещу офиса на международната хуманитарна организация "Спасете децата" в източния афганистански град Джалалабад, предаде ДПА, като се позова на представители на местните власти.   Загинали са по един войник и цивилен. Атаката е започнала със самовзривяването на атентатор самоубиец. Друг нападател е бил ликвидиран от силите за сигурност.   Девет от най-малко 12-те ранени вече са изписани от болница.   Точният брой на нападателите и на жертвите засега не е ясен.   По-късно отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава". Пропагандната медия на ИД "Амак" заяви в комюнике, че "трима мъченици са участвали в атаката срещу британските и шведските фондации и афганистанските правителствени институции". Става дума за хуманитарната организация "Шведски комитет" и офис на афганистанското министерство по въпросите на жените, чиито помещения са наблизо.   Атаката в Източен Афганистан бе извършена броени дни след като над 20 човека, сред които 14 чужденци, бяха убити при нападение на талибаните срещу хотел в столицата Кабул през уикенда, отбелязва Франс прес.   Джалалабад е столица на източната афганистанска провинция Нангархар, която граничи с Пакистан. Регионът гъмжи от талибани и бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава". Екстремистите превърнаха няколко окръга в провинцията в свои опорни бази в Афганистан, отбелязва още Франс прес.   Организацията "Спасете децата" развива хуманитарна дейност в страната от 1976 г.

Проф. Лалко Дулевски: До 1 юли трябва да влезем в ERM II

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/prof-lalko-dulevski-do-1-iuli-triabva-da-vlezem-v-erm-ii-254456/

Присъединителният процес към еврозоната ще ускори структурните реформи, ще увеличи доходите и производителността, смятат в ИСС

Момче събира пари, за да спаси живота на баща си

http://dnes.dir.bg/news/jambol-transplantatzia-babretzi-26810255

Преди 1 г. животът на тийнейджъра Николай Димитров от Ямбол се преобръща. Баща му се разболява тежко, а майка му ги напуска.

Как България замалко не стана югославска република

https://www.vesti.bg/bulgaria/kak-bylgariia-zamalko-ne-stana-iugoslavska-republika-6078574

През 1951 година Югославия моли Шести американски флот да влезе в пристанищата ѝ, за да попречи на съветска инвазия

Страните от ЕС са вложили в Турция €3.6 млрд. за 11 месеца

http://clubz.bg/63334-stranite_ot_es_sa_vlojili_v_turciq_%E2%82%AC36_mlrd_za_11_meseca

Турция е получила $4.5 млрд. (близо 3.6 млрд.евро) капиталови инвестиции от Европейския съюз за 11-те месеца на миналата година, отбелязвайки ръст от 64.3% спрямо същия период на 2016 г., съобщи турското министерство на икономиката. По отношение на капиталовите инвестиции прекият приток от страните от ЕС възлиза на 68% от общите капиталови инвестиции в Турция, които са за общо $6.6 млрд.

В топ 3 на държавите от ЕС, откъдето е най-големият приток на инвестиции, са Холандия ($1.64 млрд.), Австрия ($306 млн.) и Германия ($241 млн.). За същия период секторът на финансовото посредничество e получил най-голeмия дял от международния капитал, с $1.43 млрд., следван от сектора на транспорта, комуникациите и складовите бази, с 1.2 млрд. долара.

Производственият сектор и секторът на електроснабдяването/газ/вода са получили съответно 1.11 млрд. долара и 933 млн. долара.

От януари до ноември 2017 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Турция възлизат на $9.82 млрд. (7.9 млрд. евро) в сравнение с 10.85 млрд. долара за същия период на предходната година, което е спад с 9.5% спад. България е получила 883.7 млн. евро ПЧИ за 11-те месеца м.г., което е близо девет пъти по-малко в сравнение с югоизточната ни съседка. 

В Турция са създадени общо 14 545 нови дружества, чийто мажоритарни собственици са чуждестранни фирми, от които 55 са клонове, а 187 са местни компании. Към ноември м.г. над 58 000 компании с международен капитал оперират в Турция, от които 38% са свързани с държави членки на ЕС.

Близо 22 000 от тези компании работят в сектора на търговията на едро и дребно. Другите основни сектори включват отдаване под наем на недвижими имоти и бизнес дейности с 9 492 фирми, както и 6956 компании в сектора на производството.

Комисарят по миграцията критикува отказа на някои страни да одобрят квоти за бежанци

http://www.mediapool.bg/komisaryat-po-migratsiyata-kritikuva-otkaza-na-nyakoi-strani-da-odobryat-kvoti-za-bezhantsi-news274665.html

Неприемливо е страни от Европейския съюз да отказват да участват в приема на кандидати за убежище, за да облекчат по този начин други страни членки, като Гърция и Италия. Това заяви Димитрис Аврамопулос, европейският комисар по миграционните въпроси в интервю за Франс прес.   Аврамопулос ще бъде в четвъртък в София на заседание на министрите на вътрешните работи на 28-те страни членки, посветено на реформата на политиката по предоставяне на убежище. Реформата повече от година е блокирана от разделение между страните членки по въпроса за евентуални нови квоти за прием на мигранти в случай на бъдещи миграционни вълни. Европейските лидери са си поставили за цел до края на юни да бъде постигнат компромис по въпроса. Според Аврамопулос тази цел е постижима.   "Спешно необходимо е да постигнем напредък, за да приемем нов Дъблински регламент", подчерта Аврамопулос, който преди да заеме поста в Европейската комисия бе начело на гръцката дипломация и кмет на Атина.   "Онова, от което има нужда Европа, е обща европейска система за предоставяне на убежище. Днес Италия и Гърция са под огромно напрежение, но никой не може да гарантира, че бъдещето няма да ни поднесе нови изненади", предупреди европейският комисар. Той подчерта, че страните от Източна Европа, които се противопоставят енергично на миграционната политика на ЕС, не са защитени от бъдещ миграционен приток.   Въпреки острата полемика, която бе свързана с временните квоти за пренастаняване на мигранти от Италия и Гърция, които важаха за периода септември 2015 г. - септември 2017 г., Европейската комисия иска реформата на политиката за убежище да включва нова система за разпределяне на кандидатите. Този механизъм обаче ще се задейства само в случай на голям приток на мигранти в една страна членка. През останалото време основната отговорност за разглеждане на кандидатурите за убежище ще е на страната, в която мигрантите са влезли първо.   Но няколко страни като Полша, Унгария и Чехия, които отказаха да прилагат временните квоти, одобрени през 2015 г., сега отхвърлят категорично какъвто и да е задължителен прием на мигранти в бъдеще. Те предпочитат да изразяват солидарността си с другите страни посредством финансова помощ.   "Това е неприемливо. Става дума за споделена отговорност, всички страни трябва да участват в нашата политика за споделяне на бремето на този огромен натиск", смята Аврамопулос. "Ние трябва да споделяме всичко по един пропорционален начин", допълва той.   Еврокомисарят каза, че не икономическата криза е изложила на опасност европейския проект, а основно миграционната и бежанската криза, защото тя е пряко свързана с принципите и ценностите, на които се основава Европа.   Преди няколко седмици Аврамопулос не се поколеба да нарече "антиевропейски" документ на Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, в който той споменава за отказ от идеята за задължителни квоти, припомня Франс прес.   "Имам чувството, че тези изявления омаловажават нашата европейска стратегия по много важни въпроси", казва сега Аврамопулос.   "Аз съм политик и в същото време съм един от хората, които споделят голяма отговорност за защитаването на европейския проект и на европейските договори", допълва той.

Дългогодишен член на "Алтернатива за Германия" прие исляма и напусна пост в партията

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/24/3117829_dulgogodishen_chlen_na_alternativa_za_germaniia_prie/?ref=rss


Дългогодишен член на германската националистическа партия "Алтернатива за Германия" (AfD) се оттегли от партийния пост, който заемаше, след като прие исляма, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Артур Вагнер бе член на провинциалното бюро на партията в провинция Бранденбург, Източна Германия. Говорителят на партията Даниел Фризе потвърди, че Вагнер се е оттеглил преди две седмици (германски медии посочват датата 11 януари) и каза, че това е...

Пиян шофьор катастрофира в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6680318

Пиян шофьор катастрофира в РусеПил шофьор е катастрофирал тази сутрин на международния булевард "България" в Русе. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. Сигнал за инцидента е подаден в 6.13 часа. Лек автомобил "Форд" се обърнал по таван в района срещу училище "Алеко Константинов". Пристигналият на място екип на "Пътна полиция" е установил,

Брюксел предлага еврофондовете да се използват за приобщаване на мигрантите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/24/3117801_brjuksel_predlaga_evrofondovete_da_se_izpolzvat_za/?ref=rss


Европейската комисия представи днес насоки, които да улеснят националните власти за приобщаване на мигрантите със средства от бюджета на Европейския съюз, предаде БТА. Те обхващат приема, образованието, трудовата заетост, жилищното настаняване и достъпа до обществени услуги.<br /><br />В областта на образованието например могат да бъдат използвани различни фондове на ЕС и училищата да станат по-малко дискриминиращи, отбелязва комисията. За осигуряването на достъпна среда могат да...

Слънчево ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=367780

Над Черноморието утре - 25 януари ще бъде предимно слънчево, научи Moreto.net. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са от 3° до 5°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Маестрото продължава да мачка в Мелбърн

https://offnews.bg//tenis/maestroto-prodalzhava-da-machka-v-melbarn-673519.html

Швейцарската легенда Роджър Федерер се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия, след като победи с 3:0 сета (7:6, 6:3, 6:4) Томаш Бердих.

Маестрото записа 12-та поредна победа на Аустрелиън Оупън, след като няма загуба от миналогодишния турнир, който спечели.

Тогава Бердих отново бе отстранен от Федерер и отново в три сета. Това бе девета поредна победа на швейцареца над чеха.

В следващия етап на турнира легендата ще срещне корееца Хьон Чунг, който по-рано надделя в другия четвъртфинал над Тенис Сандгрен.

Федерер има респектиращите 92 победи и 13 загуби в Мелбърн, а сега ще се подготвя за рекорден 43-и полуфинал на турнир от Големия шлем.

Футболният "Лийдс" се насочи към бъдещето с "ужасна" емблема

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/24/3117796_futbolniiat_liids_se_nasochi_kum_budeshteto_s_ujasna/?ref=rss


<br /><br />Трикратният футболен шампион на Англия "Лийдс" погледна към бъдещето, като промени емблемата си. В подготовка за 100-годишния си юбилей през 2019 г. клубът представи новото си лого.<br /><br />То ще се появи на екипите на отбора за сезон 2018-2019.<br /><br />На него стилизирано е изобразен традиционният за привържениците и футболистите на клуба поздрав с потупване по гърдите от страната на сърцето. Досегашната абревиатура LUFC е...

Германски десен политик прие исляма и напусна АзГ

http://www.cross.bg/germaniya-vagner-chlen-1566193.html

/КРОСС/ Дългогодишен член на германска националистическа партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се оттегли от партийния пост, който заемаше, след като прие исляма, предаде АФП. Артур Вагнер бе член на местното бюро на партията в провинция Бранденбург, Източна Германия. Говорителят на партията Даниел Фризе потвърди, че Вагнер се е оттеглил преди две седмици и каза, че това е станало по лични причини. Той допълни, че е разбрал, че Вагнер е приел исляма, едва след като той се оттеглил от партийния пост. АзГ води кампания срещу риска от ислямизация на страната заради притока на имигранти и високата раждаемост сред мюсюлманите в Германия. Берлинският в. "Тагесшпигел" съобщи днес, че Вагнер, който стана член на "Алтернатива за Германия" малко след основаването й през 2013 г., а в миналото е играел активна роля в група, подпомагаща бежанците.    

Автобус помете кола до Централната гара в Пловдив (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/avtobus-pomete-kola-do-centralnata-gara-v-plovdiv-snimki-2074504

Автобус от градския транспорт помете паркирана на булеварда на Централна гара в Пловдив кола. Няма пострадали.

Лекият автомобил с марка "Мердедес" е смачкан, а от удара се е качил на тротоара на бул. „Христо Ботев“.  Очевидци разказаха, че ав

Мобилно приложение ще ни алармира за мръсен въздух в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/mobilno-prilozhenie-shte-ni-alarmira-za-mrysen-vyzduh-v-sofiia-2074510

До месец мобилно приложение ще известява за замърсяване на въздуха в София. Това съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова, по време на представяне на обществените нагласи за мерките, които общ

Спорната Истанбулска конвенция тръгна по комисии и получи първото „Не“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spornata-istanbulska-konvenciia-trygna-po-komisii-i-poluchi-pyrvoto-ne-2074492

Парламентарната комисия по младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 9:10 гласа. Същевременно Парламентарната правна комисия прие предложението на БСП за отмяна на разглеждането на конвенцията.

Работодателите отказаха среща с министъра на енергетиката заради пазара на ток

http://econ.bg/Новини/Работодателите-отказаха-среща-с-министъра-на-енергетиката-заради-пазара-на-ток_l.a_i.756860_at.1.html

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е отхвърлила поканата за среща в Министерството на енергетиката, насрочена за днес,...

Правосъдният министър на САЩ е бил разпитан по разследването, свързано с Русия

http://www.mediapool.bg/pravosadniyat-ministar-na-sasht-e-bil-razpitan-po-razsledvaneto-svarzano-s-rusiya-news274664.html

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс е бил разпитан от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ евентуално съглашателство между Русия и кампанията на американския президент Доналд Тръмп на изборите през 2016 г., предаде Ройтерс.   Правосъдното министерство каза, че Сешънс е бил разпитан миналата седмица. Това е първият известен разпит на член на правителството на Тръмп, проведен в хода на разследването, водено от Мълър.   За разпита първи съобщи в. "Ню Йорк таймс".   Според запознат източник екипът на Мълър също така е разпитал бившия директор на ФБР Джеймс Коми малко след като Тръмп го уволни през май 2017 г.   Екипът на Мълър обсъжда с адвокатите на Тръмп възможността за разпит на президента и какво евентуално да обхваща той, каза човек, запознат с разговорите.

В Силистра влиза в действие преносима система за контрол на скоростта

https://www.24chasa.bg/region/article/6680260

В Силистра влиза в действие преносима система за контрол на скоростта
Нова преносима система за контрол на скоростта на моторните превозни средства влиза в действие на територията на ОДМВР-Силистра. Техниката е предоставена от МВР и ще се ползва от служителите на сектор „Пътна полиция”. С нея могат да се визуализират регистрационните номера на автомобилите както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Един от ”Килърите” търсил €70 000 за отмъщение

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-kilarite-asja-petrova-26810229

Един от осъдените от групата "Килърите", зная кой е той, е търсил 70 000 евро от близък с цел отмъщение спрямо лица, свързани с делото.

Ася Петрова потвърди новината на Frognews за ”Килърите”

https://frognews.bg/novini/asia-petrova-potvardi-novinata-frognews-kilarite.html

Зам.-главният прокурор Ася Петрова потвърди новината на Frognews.bg, че член на бандата на „Килърите“ прави опити да събере крупна сума, за да отмъсти на замесени в разследването срещу извършителите на поръчкови убийства. Самата Петрова беше и обвинител по това дело.

Парламентът даде назад за Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//politika/parlamentat-dade-nazad-za-istanbulskata-konventcia-673510.html

Парламентарната правна комисия отхвърли от дневния си ред днес ред обсъждането на законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известена като Истанбулската конвенция. 

Предложението да отпадне точката от дневния ред беше направено от депутата от БСП Пенчо Милков и беше прието с 10 гласа "за", 9 "против" и 1 "въздържал се" 

Милков заяви, че това е "цивилизационен нормативен акт" и той има нужда от задълбочено обсъждане: 

"Аз ясно се изразих, че дебатите в обществото се задълбочават. Затова ние трябва да проявим чувствителност и да го отчетем като ново обстоятелство. Когато към 21 април 2016 г. е била подписана Истанбулската конвенция от български представител, такова разделение в обществото не е имало. Към настоящия момент има".

Депутатът от БСП Явор Божанов защити мотивите на колегата си, като заяви, че форсирането на процеса по ратифициране на Истанбулската конвенция, може да доведе до нейната нелегитимност в обществото.   

"Аз се съмнявам, че някой е влизал в детайли и чел Конвенцията. Не говоря за нас, говоря за обществото. Нормално е тези детайли да се появят и да бъдат обсъждани когато тя влезе в дневния ред. Затова и по-рано не е имало такава полемика в обществото, но виждаме, че сега има и тя е изключително остра", каза още той. 

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя Конвенцията да не бъде разглеждана в Народното събрание, тъй като е създала огромно напрежение в българското общество. От БСП поискаха още да се проведе национален референдум за Истанбулската конвенция.   

Сенатът утвърди Джероум Пауъл за следващ централен банкер на САЩ

http://www.mediapool.bg/senatat-utvardi-dzheroum-paual-za-sledvasht-tsentralen-banker-na-sasht-news274663.html

Американският Сенат утвърди Джероум Пауъл за нов ръководител на Управлението за федерален резерв на САЩ, предаде Ройтерс.   Сенатът одобри кандидатурата на Пауъл с 84 на 13 гласа. Той ще заеме поста за четиригодишен мандат от началото на следващия месец, заменяйки Джанет Йелън.   Пауъл беше номиниран от американския президент Доналд Тръмп през ноември.   Утвърждаването му за следващ централен банкер вероятно ще осигури приемственост в паричната политика на САЩ, чиято икономика отбелязва растеж девет години подред.

Фалшивите новини си свършиха работата, световното доверие в медиите се срина

https://offnews.bg//medii/falshivite-novini-si-svarshiha-rabotata-svetovnoto-doverie-v-mediite-673509.html

Медиите са институцията, които се ползват с най-ниско доверие у хората - това показва годишното изследване на Edelman Trust Barometer 2018. За първи път в историята на проучването медиите са институцията с най-ниско доверие в световен мащаб - в 22 от 28-те изследвани страни преобладава недоверието в медиите.

Недоверието в четвъртата власт се дължи основно на значително намаляване на вярата в платформите, особено в търсачките и социалните медии.

63% от респондентите казват, че не знаят как да разпознаят добрата журналистика от слуховете и лъжите или дали дадена новина идва от надеждна медийна организация.

Липсата на доверие в медиите води и до неспособност да се разпознае истината (59%), да се вярва на правителствени лидери (56%) или на бизнеса (42%).

Тази година се повишава доверието в експертите и намалява това в „човека като мен“. Техническите (63%) и академичните (61%) специалисти се определят като най-надеждните говорители. „Човекът като мен" отбелязва спад в доверието от 6 пункта до 54%.

"В свят, в който фактите са подложени на обсада, доказаните говорители стават по-важни от всякога. Доверието на хората в платформите и източниците на информация се срива, като оставя след себе си вакуум, а това създава възможност той да бъде запълнен от добросъвестните експерти,“ смята Стивън Кехоу, председател на направление „Репутация“ в Edelman.

Хората очакват бизнесът да бъде двигател на промяната. Работодателят е новият източник на сигурност в глобалното управление. 72% от анкетираните казват, че имат доверие в компанията, в която работят. Шестдесет и четири процента посочват, че бизнесът може едновременно да предприеме действия за увеличаване на печалбите и за подобряване на икономическите и социалните условия в общността, в която работи.

Нощни автобуси тръгват в София от пролетта

http://www.mediapool.bg/noshtni-avtobusi-tragvat-v-sofiya-ot-proletta-news274662.html

Нощни линии на градския транспорт ще бъдат пуснати в София до няколко месеца. Вероятно те ще тръгнат април-май и ще бъдат пуснати първо експериментално за 3 месеца през лятото. Линиите ще са три и ще свързват различните части на града. Съвсем скоро пък се очаква да има нов автобус до Витоша, който ще тръгва от центъра на града. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в интервю за Mediapool, което ще бъде публикувано в четвъртък. Автобусите по нощните линии ще се движат на интервал от 1 час. "Повечето големи европейски градове предлагат такъв транспорт. Мисля, че София също може да си го позволи", коментира Герджиков. Всъщност в София в началото на 1900-те имаше нощни трамваи, а през 2009 г. имаше подобен опит за няколко месеца. Тогава първо през нощта се движеше линия 94, която свързва Студентски град с центъра. След това бяха пуснати три специални линии, чиито маршрути се пресичаха в центъра. Заради проблемите около организацията, а вероятно и рентабилността, инициативата умря с приключването на срока на експеримента. От известно време неправителствената организация "Спаси София" настоява за автобуси през нощта и дори пусна подписка в подкрепа на идеята. Финансирането на нощните линии е заложено в икономическата рамка на обществения транспорт за 2018 г., която ще се гласува от общинския съвет в четвъртък. В нея е предвиден бюджет от над 260 млн. лева и увеличаване на пробега с 1.2 млн. километра. Транспортните оператори ще получат 17 млн. лева повече в сравнение с предходната година. "Специално е отделено внимание на това да има повече автобуси, обслужващи Витоша", коментира Герджиков. Проблемът с достъпа до планината излезе на дневен ред в началото на годината, покрай решението на правителството да ускори изграждането на нови ски съоръжения в националния парк "Пирин". Освен това на няколко пъти пътищата в планината бяха блокирани от коли, защото хората използват личните си автомобили, заради рядко работещите лифтове и нередовния градски транспорт http://www.mediapool.bg/desetki-koli-byaha-blokirani-v-transporten-haos-na-vitosha-news273539.html. Наскоро специалната общинска комисия за проблемите на Витоша реши http://www.mediapool.bg/obshtinata-puska-oshte-avtobusi-do-vitosha-news274323.html да се пусне още един автобус по единствената линия, която стига до високата част на планината - 66, и вместо на интервал от един час, колите да минават на 30 минути. Допълнителни превозни средства трябваше да изчакват по спирките, ако има повече пътници. Данните на общината показват, че и изчакващите автобуси са били използвани заради наплива от хора и за това колите по линията ще станат още повече, а интервалът между тях - по-малък. Освен това ще бъде пуснат и автобусен маршрут от центъра на София до Златните мостове. Това ще е линия 163, която ще тръгва от НДК. Тя отчасти ще дублира маршрута на съществуващата линия 63, която се движи от автогара "Овча купел" до Златните мостове, но само в почивните и празнични дни през лятото. Новият маршрут от НДК ще се обслужва целогодишно, но отново само в почивните и празнични дни. Тази линия ще тръгне веднага след като бъде приета в четвърткъ икономическата рамка на градския транспорт тази година. Повечето пари за градския транспорт ще се използват и за пускането на повече коли по част от линиите, за да се намали интервалът на движение, обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев при обсъждането на икономическата рамка в общинската комисия по транспорт. Не се предвижда увеличение на километрите пробег само на трамваите и тролеите през тази година, а обяснението е, че по ключови трасета ще се правят ремонти и колите няма да се движат. Според общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера километрите пробег може да се увеличат още и това повишение да е за сметка на електротранспорта и автобусните линии. Това означава повече трамваи, тролеи и автобуси, които да возят столичани, както и по-малки интервали на движение. Според него е наложително увеличение за крайградските линии, за да не се чака автобус по 60-90 минути. "Години наред са намалявани километри, увеличавани са интервали на движение на трамваи, тролеи, автобуси. Не е увеличаван пробегът на превозвачите, а в същото време се увеличава населението и нуждите на столичани, появяват се нови квартали, променят се маршрути", коментира Контрера. Според него е нужно пускането на повече автобуси по линия 59 за с. Мърчаево, по линии 117 и 119 в район "Кремиковци", както и пускането на повече автобуси по линия 111 и на повече тролеи с номера 1 и 2. При обсъждането в транспортната комисия предложението му беше подкрепено от БСП.

Русия ще води битка за спрените за олимпиадата спортисти

http://clubz.bg/63333-rusiq_shte_vodi_bitka_za_sprenite_za_olimpiadata_sportisti

Руският олимпийски комитет (РОК) е решен да води битка с Международния олимпийски комитет (МОК) за спрените без обяснение от зимните игри в Пьончан спортисти, пише "РИА Новости".

На 19 януари комисия на МОК отряза 111 състезатели в списък с 500 имена. Това обаче е предварителна и неокончателна мярка. На 27 януари в Южна Корея МОК ще вземе финално решение кои руснаци могат да участват и кои не.

Както е известно в края на 2017-а МОК забрани на Русия да присъства в Пьончан заради "системна и дирижирана употреба на допинг" в Сочи четири години по-рано. Организацията обаче отвори вратата за руски спортисти, които досега не са хващани със забранени стимуланти. Те няма да стартират от името на страната си, ще бъдат под неутрален флаг, няма да чуят и химна си, ако станат шампиони и т.н. и т.н.

Сред задрасканите "на първо време" има големи имена. Като например 6-кратният олимпийски шампион в шорттрека Виктор Ан, биатлонистът Антон Шипулин, ски-бегачът Сергей Устюгов, още потенциални медалисти в шорттрека, хокеисти, фигуристи, бобслеисти...

Всички те никога досега не са се проваляли на допинг тест, не са избягвали такъв и няма данни за злоупотреби, като например подмени на положителни проби, както се е случвало в Сочи. Поне така гласи официалната информация.

За хокеистите (в Пьончан няма да играят звезди от Националната хокейна лига на САЩ и Канада) МОК се е оправдал с Международната федерация по хокей, която е зачеркнала определени състезатели, без да дава обяснение. Не и с днешна дата.

Същото се отнася за фигуристите Ксения Столбова и Иван Букин.

Това е причината вече от няколко дни тези и други спортисти публично да изказват недоволство от намерението на МОК. Те са готови да подадат искове в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана. Сега институцията буквално е залята от жалби на състезатели, които бяха спрени още през миналата година.

РОК ще окаже финансова и юридическа помощ на спортистите, които останат извън игрите, заяви руският спортен министър Павел Колобков, цитиран от РИА Новости.

Има спортове, които са незасегнати от мерки на МОК, като например сноуборда. Всички руски спортисти в тези дисциплини, заявени за игрите, са получили "зелена" светлина.

Кои са нещата, с които жените отблъскват мъжете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6680241

Кои са нещата, с които жените отблъскват мъжетеЖените правят какви ли не жертви, за да са привлекателни за своите половинки, а всъщност някои от старателно постигнатите "красоти" ужасяват мъжете. Разбира се, те се страхуват да го кажат и жените с години живеят в заблуда. Ето кои са beauty трендове, които удивляват, дразнят и дори плашат мъжете. Твърде много аксесоари за коса Щипки, шнолки,

Карлес Пучдемон готов да се върне в Испания

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-katalunia-karles-puchdemon-regionalno-pravitelstvo-26810192

В Брюксел председателят на каталунския парламент Роже Торен обяви, че се е срещнал с Карлес Пучдемон.

Свободно заселване във Великобритания до март 2021 г.

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-brekzit-deyvid-deyvis-26810227

Гражданите на Европейския съюз ще могат свободно да се установяват във Великобритания в продължение на около две години преходен период след март 2019 г.

Франция даде на гражданите си „право да правят грешки”

http://www.moreto.net/novini.php?n=367773

Френските депутати гласуваха важен член в нов закон, който дава на гражданите "право да правят грешки", когато се занимават с правителството, без автоматично да бъдат наказвани, пише "Гардиън". Членът, който беше приет с вдигане на ръка в Националното събрание, е "крайъгълен камък" в закон за "държава в служба на надеждно общество", според правителството на Франция.

Ню Йорк съди фармацевтични гиганти за $500 милиона

https://news.bg/business/nyu-jork-sadi-farmatsevtichni-giganti-za-usd500-miliona.html

Компаниите умишлено създават наркотична епидемия, твърдят градските власти

Катар подкрепя турската военната операция в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680227

Катар подкрепя турската военната операция 
в АфринКатарският държавен министър, отговарящ за отбраната, Халид бин Мохамед ал Атия изрази подкрепа за операцията на Турция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн, предаде Анадолската агенция. Той разговаря снощи по телефона с турския министър на отбраната Нуреттин Джаникли. Двамата обсъдиха последните развития в рамките на турската

Извадиха голям и рядък тумор от окото на 4-годишен

https://www.24chasa.bg/region/article/6680192

Извадиха голям и рядък тумор от окото на 4-годишенОгромен рядък тумор отстраниха лекарите от университетската болница "Св. Георги" в Пловдив от окото на 4-годишно момченце. Образуванието е с дължина около 3 см и ширина 15 мм. Операцията е продължила два часа и половина. "Формацията се намираше дълбоко в орбитата, сраснала с костните стени. Притеснихме се,

Борисов на визита в Лихтенщайн утре, среща се с принца и премиера на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680217

Борисов на визита в Лихтенщайн утре, среща се с принца и премиера на странатаМинистър-председателят Бойко Борисов заминава утре, 25 януари, за Кралство Лихтенщайн. Той ще проведе срещи с принца-престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн, с премиера Адриан Хаслер и с министъра на външните работи, правосъдието и културата Аурелиа Фрик. По време на разговорите ще бъдат обсъдени възможностите за активизиране на двустранните

Комисията по младежта и спорта в НС отхвърли Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/komisiiata-mladejta-sporta-othvarli-istanbulskata-konventsiia.html

Парламентарната комисия по младежта и спорта току-що отхвърли Истанбулската конвенция с 9:10 гласа.

Член на германска националистическа партия подаде оставка, след като прие исляма

https://offnews.bg//sviat/chlen-na-germanska-natcionalisticheska-partia-podade-ostavka-sled-kat-673513.html

Дългогодишен член на германска националистическа партия "Алтернатива за Германия" се оттегли от партийния си пост, след като прие исляма.

48-годишният Артур Вагнер е бил член на бюрото на партията в провинция Бранденбург, Източна Германия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Информацията за оттеглянето на Вагнер беше потвърдена от говорителя на партията Даниел Фризе. Той допълни, че е разбрал, че Вагнер е приел исляма, едва след като се е оттеглил от поста. 

"Алтернатива за Германия" водеше кампания срещу риска от ислямизация на страната заради притока на имигранти и високата раждаемост сред мюсюлманите в Германия.

Берлинският в. "Тагесшпигел" съобщи, че Вагнер, който стана член на "Алтернатива за Германия" малко след основаването й през 2013 г., в миналото е играел активна роля в група, подпомагаща бежанците.

Японска компания конструира най-малкия спинър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680150

Японска компания конструира най-малкия спинър

Компания от Токио постави рекорд на Гинес, като създаде най-малкия фиджет спинър в света, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА.  Играчката е дълга само 5,09 милиметра. Компанията е използвала за направата й феноменално малките й лагери, които са големи едва 1,49 милиметра и също държат рекорд на Гинес.

7 продукта, които може да ядем през нощта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6680184

7 продукта, които може да ядем през нощтаВредата за здравето и фигурата от късната вечеря и похапването през нощта е отдавна известна. Но има продукти, които може да консумирате вечер и дори нощем, без да се притеснявате. Сред добрите ви нощни приятели е цвеклото, което съдържа бетаин – вещество, регулиращо мастния обмен. Освен че ще ви помогне да стопите излишните мазнини,

Слави гневен към Нинова: Откога бе, како?

https://offnews.bg//politika/slavi-gneven-kam-ninova-otkoga-be-kako-673515.html

Предложението на БСП за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция предизвика гневен пост на шоумена и все още нереализиран бъдещ политически водач Слави Трифонов.

Той упрекна лидера на Столетницата Корнелия Нинова в лицемерно отношение към допитванията до народа. Именно тв предаването на Трифонов организира референдум за въвеждане на мажоритарна изборна система у нас, на който своя вот дадоха рекорден брой избиратели. Въпреки това от това нищо не последва.

Ето и цялата позиция на гологлавия водещ:

Уважаеми съграждани, всеки ден новини, но днес една новина направо ме сащиса. Корнелия Нинова иска референдум!

Референдум за Истанбулската конвенция. Откога бе, како? Откога приемаш референдума за някаква форма на демокрация?

Ами, нали един референдум с гласували 3 милиона и половина българи за тебе не съществува? Според теб Такъв референдум няма, защото не ти изнася. Но понеже искаш да трупаш точки с народна любов, референдум за Истанбулската конвенция може да има. Много избирателно, бе!

Уважаеми български политици. Не, това не трябваше да го казвам. Български политици, колкото и емоционално да звучи и колкото и да се напрягате - всъщност вие будите само съжаление и отвращение.

Варна ще бъде домакин на годишната среща на аутсорсинг компаниите

http://www.moreto.net/novini.php?n=367769

Варна ще бъде домакин на годишната среща на аутсорсинг компаниите у нас. Морската столица ще посрещне гостите на 8 и 9 юни. Събитието е потвърдено от председателя на Бъларската аутсорсинг асоциация, съобщи кметът на града Иван Портних, предаде репортер на Moreto.

"Ислямска държава" пое отговорността за взрива пред организация в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680151

"Ислямска държава" пое отговорността за взрива пред организация в АфганистанГрупировката "Ислямска държава" пое отговорността за днешното нападение срещу британската неправителствена хуманитарна организация "Спасете децата" в източния афганистански град Джалалабад, при което загинаха най-малко двама души, предаде Франс прес. Пропагандната медия на ИД "Амак" заяви в комюнике,

ПРОТЕСТ ПРЕД РИОСВ ГР ВАРНА 25 .01.2018г - 9:40 часа относно ЕЕС на ДОВОС газ, находище Спасово блок Дбрич-Русгеоком

https://pressbulgaria.com/m/EXW8D2BH.html

ЧЕТВЪРТЪК 25 ЯНУАРИ, 09:30 – ПРОТЕСТ ПРЕД РИОСВ-ВАРНА срещу ДОВОС и осъществяване на ИП ' Разработка и усвояване на газово находище Спасово блок Добрич - с четири участъка Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина Изток " -Русгеоком БГ ЕАД Утре ще се проведе разширен Експертен Екологичен Съвет по преценяване Доклада по ОВОС за даване на концесия за добив на газ в блок Добрич, находище Спасово на фирма Русгеоком – БГ ЕА . Начален час обявен з а начало на експертния съвет 10 и 30 часа , 25,01,2018г РИОСВ гр Варна ул Ян Палах 4 ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕ НА дОКЛАДА ПО ОВОС И при НЕГОВОТО ОБСЪЖДАНЕ СТАНАХА ЯСНИ МНОГО ПРОПУСКИ и НЕДЪЗИ ВЪВ ВЪПРОСНИЯТ ДОКЛАД , гражданите на Област Добрич и района изпратиха над 900 възражения към РИОСВ Варна/МОСВ и инвеститора срещу осъществяване на инвестиционното намерение и срещу представеният Доклад по ОВОС . Проведен бе референдум с който също категорично бе изразено и затвърдено становището на гражданите против осъщетсвяване на инвестиционното намерение . Бележка: Прилагаме заповедта за свикване на ЕЕС (експертен екологичен съвет) в РИОСВ Варна и линк към видео на едно от обществените обсъждания https://www.youtube.com/watch?v=hHgH3J1spQU

БНТ излъчва пряко стартовете на световния сноуборд елит

https://www.24chasa.bg/sport/article/6680137

БНТ излъчва пряко стартовете на световния сноуборд елитОт 26 до 28 януари Банско ще бъде домакин на най-престижния форум в зимните спортове, който страната ни домакинства – Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини и сноубордкроса БНТ1 и БНТ HD ще излъчат всички стартове на българските сноубордисти. Страната ни ще бъде представена в паралелните дисциплини от носителя на Световната купа за

Екоминистърът защити плановете за Пирин пред евродепутатите

http://econ.bg/Новини/Екоминистърът-защити-плановете-за-Пирин-пред-евродепутатите_l.a_i.756859_at.1.html

Българският министър на околната среда Нено Димов защити плановете на правителството за Пирин по време на изслушване в ресорната си комисия в...

Граждани на ЕС ще могат да се заселват на Острова 2 години след Брекзит

https://offnews.bg//sviat/grazhdani-na-es-shte-mogat-da-se-zaselvat-na-ostrova-2-godini-sled-bre-673514.html

Гражданите на Европейския съюз ще могат свободно да се установяват във Великобритания в продължение на около две години, след като през 2019 г. страната напусне съюза. Това заяви днес британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от БТА.

Дейвис отбеляза, че по време на преходния период Великобритания "до голяма степен" ще спазва регулациите на ЕС. Това означава, че свободата на движение ще се запази, макар че гражданите на Евросъюза ще трябва да се регистрират пред британските власти, отбелязва АП.

Пред парламентарната комисия за Брекзита министърът каза, че 3 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще могат да продължат да живеят по досегашния начин и след Брекзита.

Дейвис заяви, че очаква Великобритания и ЕС да финализират условията на преходния период до края на март и да утвърдят сделката за бъдещите отношения преди напускането на Обединеното кралство през март 2019 г.

Великобритания няма да се опитва да хармонизира регулациите си с европейските след напускането на блока, а ще се стреми към "равностойност на резултатите" в някои области, отбеляза Дейвис, цитиран от Ройтерс.

Несъмнено има стремеж сред някои страни на континента и в Комисията да се направи опит да се изтъргува регулаторната свобода срещу достъп до пазара, каза министърът. Стратегията ни в това отношение е да заявим, че ще се стремим към равностойни резултати в някои области, а не към хармонизация, защото иначе можем просто да си останем в съюза, добави той.

Великобритания няма да бъде "васална държава" на ЕС по време на прехода, заяви Дейвис в отговор на запитване от парламентарист дали Обединеното кралство няма да остане в подчинена позиция, при положение че след излизането си от съюза временно ще остане под юрисдикцията на Европейския съд.

Федерер обяви Григор за "голямо име"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6680006

Федерер обяви Григор за "голямо име"Страхотен комплимент получи Григор Димитров от най-великия тенисист за всички времена Роджър Федерер. 36-годишният швейцарец отново демонстрира неповторимото си майсторство и победи със 7:6 (1), 6:3, 6:4 чеха Томаш Бердих, за да се класира за 1/2-финалите на Australian Open и то без загубен сет. В предпоследната стъпка към 20-ата си титла от

Ася Петрова: Един от осъдените по "Килърите" търсил 70 хил. евро за отмъщение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680068

Ася Петрова: Един от осъдените по "Килърите" търсил 70 хил. евро за отмъщениеЕдин от осъдените за мокри поръчки по делото Килърите е търсил 70 хил. евро от затвора за отмъщение на хора, свързани с мегапроцеса. Това обяви зам. главният прокурор Ася Петрова, без да споменава името му, въпреки, че го знае. "Това, което знам, ми е споделено от 1 лице, чиито имена ще запазя в тайна.

Юлия Андонова: Конвенцията пази жертвите на насилие

http://dnes.dir.bg/news/ulia-konventzia-istanbulska-andonova-26810161

С много голяма тъга прочетох декларацията на митрополитите, твърди Юлия Андонова

Булка побесня - фотограф я направил по-слаба

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bulka-pobesnia-fotograf-ia-napravil-po-slaba-6078570

Жената се учудила, когато видяла, че на снимките от годежа е направена по-слаба, годеникът й също

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване