Атаката със снежни топки срещу Кристоферсен в разгара на слалома предизвика остри критики

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/24/3117546_atakata_sus_snejni_topki_sreshtu_kristofersen_v/?ref=rss


Атаката със снежни топки срещу Хенрик Кристоферсен по време на нощния слалом в Шладминг предизвика остри критики. Норвежецът беше замерен в разгара на карането си във втория манш, докато се бореше за победата с местния любимец Марсел Хиршер.<br /><br />"Това наистина е липса на уважение. Състезанието в Шладминг е като старт у дома за мен, така че не е хубаво", каза разочарованият Кристоферсен пред австрийската телевизия ORF.<br /><br />Норвежецът поздрави...

Фотограф връща във Варна емблематичното Конче N7 от Входа на Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=367720

Може би почти няма варненец на възраст между 30 и 60 години, който да не пази в семейния си албум детска снимка с емблематичните кончета с номера 3 или 7. Пластмасовата играчка е добре позната на поколения малчугани в морската столица, позирали за спомен на Входа на Морската градина.

Арестуваха американец, ухапал полицейско куче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679191

Арестуваха американец, ухапал полицейско 
кучеМъж от американския щат Ню Хемпшър беше арестуван, защото ухапа полицейско куче, докато служителите на реда разследваха случай на стрелба в град Боскауен, предаде Ройтерс. Той е обвинен в оказване на съпротива при задържане и в ухапване на полицейско куче, предаде БТА. Полицаите реагирали на сигнал за прострелян човек в къща.

Обявиха епидемия от морбили в Пирот

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/obiaviha-epidemiia-ot-morbili-v-pirot-6078555

Причината за мярката са два регистрирани случаи, има съмнения за още три в детско отделение

6 знака, че сте намерили сродната си душа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6679193

6 знака, че сте намерили сродната си душаСтане ли дума за романтизъм, мисълта за сродните души винаги намира място. Всеки иска да срещне правилното си другарче, с което ще гледат вперени в хоризонта до края на дните си, че и отвъд, но не всеки го намира. Как да разберем, че сме срещнали душата си близнак? Нещата помежду ви са твърде прочувствени Ако всеки един аспект от връзката ви

"Файненшъл таймс" предлага на гимназисти по света безплатен достъп до сайта си

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/24/3117549_fainenshul_taims_predlaga_na_gimnazisti_po_sveta/?ref=rss


Авторитетното британско издание "Файненшъл таймс" (Financial Times) дава на гимназисти по света безплатен достъп до сайта си, чието съдържание до голяма степен е платено.<br /><br />В допълнение към достъпа до FT.com те ще получават и имейл с адекватно за училищната им програма съдържание, гласи съобщението на вестника.<br /><br />Медията разширява програма, която досега бе само за британските ученици. Тя действа във Великобритания от юни 2017 г., а сега е...

Йотова:Българите в чужбина са изключени от председателството

http://dnes.dir.bg/news/vitzeprezident-iliana-yotova-prezidentat-radev-26808551

Недоумявам защо българските общности в чужбина бяха изключени от темата за българското европредседателство, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Задържан е неправоспособен 28- годишен от Поморие, шофирал след употреба на наркотици

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cQE0O5z1BWY/

На 23.01.т.г. около 11.20 ч. на улица «Княз Борис I», служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка лек автомобил «ВАЗ 21213», със софийска регистрация, управляван от неправоспособния водач Д.Д., 28- годишен от Поморие, като е констатирано, че същият шофира след употреба на наркотични вещества, съобщават от пресцентъра на полицията. Д.Д. е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Ето го пълния текст на Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6679109

Ето го пълния текст на Истанбулската конвенцияДържавите-членки на Съвета на Европа и на другите подписали страни, Като се позовават на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (ETS № 5, 1950 г.) и протоколите към нея, Европейската социална харта (ETS № 35, 1961 г., ревизирана през 1996 г., ETS № 163), Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора (CETS № 197,

Почина американската писателка Урсула ле Гуин

http://www.transmedia.bg/2018/01/24/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d1%83%d1%80%d1%81%d1%83/

 

Американският автор на научна фантастика и фентъзи Урсула ле Гуин, една от най-известните жени, творящи в жанра, е починала на 88-годишна възраст, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

„Семейството на Урсула ле Гуин е дълбоко натъжено да обяви, че тя е починала вчера следобед“, пише в късо съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.

Ле Гуин е най-известна със своите книги от серията „Землемория“, които започва да пише през 60-ге години, в които чирак-магьосник се бори срещу силите на злото, както и с авторството на „Лявата ръка на мрака“. Тя е сравнявана с автора на „Властелинът на пръстена“ Толкин.

„Ще имаме нужда от писатели, които могат да си спомнят свобода. От поетите, мечтателите – реалистите на по-голямата реалност…“, каза известната американска фентъзи писателка Урсула Ле Гуин в своята забележителна реч, която изнесе по време на Американските награди за най-добри книги през 2014г.

В речта си тя каза още:

„Мисля, че идват тежки времена, когато ще искаме да чуваме гласовете на писатели, които могат да виждат алтернативи на сегашния ни живот и могат да поглеждат извън нашето покосено от страх общество и неговите натрапчиви технологии. Да виждат други начини за съществуване и дори да си представят някои реални основания за надежда. Точно сега имаме нужда от писатели, които знаят разликата между писането за пазара на широката публика и практикуването на едно изкуство. Разработването на писмени материали, за да прилягат на стратегии за продажби с цел да се максимизира корпоративната печалба и приходите от реклама не е съвсем същото като отговорното публикуване и писане на книга. И все пак виждам как отдела по продажби контролира редакционния. Виждам моите собствени издатели в една глупава паника на невежество и алчност, таксуват обществените библиотеки за електронна книга шест или седем пъти по-високо, отколкото клиентите.“

Автор на поредиците от романи, а също и на редица разкази, творбите на Урсула ле Гуин са изключително харесвани в цял свят. Освен фантастика, те вплитат в себе си и човешките отношения и развитието на личността през превратностите на съдбата.

 

 

 

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-01-24.html

На 25 януари 2018 г. (четвъртък), във връзка с монтаж на спирателен кран на бул. „Президент Линкълн“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”.

Всички ученици от Бургаска област излизат в грипна ваканция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9G9HJ7XLZ3U/

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас. Същото се налага във връзка с нарасналия брой на заболелите от грип и ОРЗ и по конкретно 236 регистрирани случаи на база 10 000 души, при граница 225/10000. По данни на специалистите от РЗИ най-засегнати са малките деца от 5 до 14 години и хората във възрастова група 30-64 години. С цел ограничаване разпространението на грипната епидемия Щабът ще предложи на кметовете на всички общини на територията на област Бургас да бъдат преустановени   учебните дейности в училищата в срок от днес, 24.01.2018 (за учениците втора смяна) – до 29.01.2018, понеделник (включително). По информация на РУО Бургас има възможност за преструктуриране на учебния материал, така че неучебните дни да не се отразят негативно върху учебния процес.
Сред другите превантивни мерки, които влизат в сила от днес са: детските градини да работят, но в режим на „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, забранява се посещаването на болни деца, както и сливането на отделни групи, преустановяват се хоспитализациите и плановите операции, също така свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи
и имунизации.
В понеделник Щабът ще проведе повторно заседание и след запознаване с актуалната обстановка ще вземе решение кои мерки ще останат в сила и кои ще бъдат отменени.

Цените на петрола са слабоподвижни в сряда

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-са-слабоподвижни-в-сряда_l.a_i.756827_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa в cpядa ca cлaбo динaмични, pъcтът нa зaпacитe oт cypoвинaтa в CAЩ cпиpaт пoдeмa нa пaзapa. Cyтpинтa фючъpcитe зa eвpoпeйcĸия...

Освобождават Офелия Кънева като председател на ДАЗД

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9QT2dFXrUu8/

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето. За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето.

Мотивът за предложената от премиера Борисов промяна в ръководството на ДАЗД е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

Задържаха 53-годишен, нападнал с нож мъж на паркинг в Исперих

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679173

Задържаха 53-годишен, нападнал с нож мъж на паркинг в Исперих53-годишен мъж е задържан за нападение с нож в Исперих. Мъжът е нападнал с нож друг мъж и опитал да избяга. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Около 18.30 часа на 23 януари е получен сигналът от полицейски служител, че на паркинг в града 53-годишен мъж с инициали А.И. нападал 51-годишен с инициали Г.К. с нож, като замахнал многократно към лицето му.

Митове и факти за митниците и системата БАЦИС

http://clubz.bg/63307-mitove_i_fakti_za_mitnicite_i_sistemata_bacis

Снимка БГНЕС

През последните седмици се изписа много по темата за Агенция "Митници" и т.нар. система БАЦИС. Всички данни, изнесени в медиите чрез интервюта на официални и не толкова официални лица, се базираха на засекретен доклад на ДАНС. С темата се спекулираше ожесточено – от изтрити над 300 хиляди документа до свободен безконтролен достъп до системата. Някои публикации започнаха да уронват престижа на компаниите, влизащи в структурата на ръководения от мен консорциум ДЗЗД Айдом и Ай Би Ес с партньори IDOM 2000 Consultant Ltd и Ай Би Ес България ЕООД.

Сега, когато докладът на ДАНС вече не е секретен, мога да дам становище по изложените в него факти, както и по изнесените в медиите данни, за да спре манипулирането на общественото мнение.

Въведение

През 2012 година, представляваният от мен консорциум печели обществена поръчка по ЗОП "Изграждане на Българска Акцизна Централизирана Информационна Система (БАЦИС) за Агенция "Митници" и изграждане на Информационна система "Контрол на горивата" за НАП" и сключва договори 101/10.07.2012 (НАП) и 1602/8/10.07.2012 (АМ) съответно с възложители НАП и Агенция "Митници". Общата сума на договора е 4,4 милиона без ДДС, от които около 1,9 милиона за доставка на харудер, комуникационно оборудване и лицензи, предназначени да изградят инфраструктурата на системата. Договорът е сключен за 5 години, като периодът включва и гаранционната поддръжка на системите. БАЦИС - договорът ни беше свързан с надграждане и интеграция на три вече съществуващи информационни системи, работещи в Агенция "Митници" - СУА - Система за управление на акцизите на национално ниво, EMCS (система за контрол на движението на стоки в режим отложено плащане на акциза в ЕС) и Информационна система “Измервателни устройства”.

Към последната са свързани т.нар. ИКУНК-и - контролни индустриални компютри със специално предназначение да събират и изпращат информацията от измервателните уреди, монтирани в данъчните складове, съгласно нормативната уредба и специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване и контрол на акцизни стоки на Министъра на финансите. Освен надграждането и интеграцията на текущите системи, както и създаването на над 15 допълнителни модула, основна цел на изграждането на БАЦИС бе да се реализират промените в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), влизащи в сила от 1.04.2013 г., с които се въвежда задължителното деклариране по електронен път на всеки Акцизен Данъчен Документ. С този документ (е-АДД) се освобождават стоките за потребление от данъчните складове.

Именно в този документ Икономическият Оператор декларира конкретните стоки и си самоначислява съответните акцизни такси. Процесът е аналогичен на начисляването на ДДС върху данъчните фактури, като разликата е, че от 1 април 2013 г. издаването на всяка акцизна данъчна фактура реално става централизирано от сървърите на Агенция "Митници". 

Информационна система "Контрол на горивата" (ИСКГ) – тя реализира промените в нормативната уредба (Наредба Н-18 на Министъра на финансите) по отношение на проследяването на веригата на доставки на горива за потребление, в сила от лятото на 2013 г. За целта бе необходимо всяко регистрирано в Агенция "Митници" е-АДД за петролни продукти, както и всяка декларация за внос за същите от Българската Интегрирана Митническа Информационна Система (БИМИС), да се репликират в близко до реално време от Агенция "Митници" в системата на НАП. В самата ИСКГ бе създаден модул за деклариране, в който всички търговци на горива са длъжни да декларират всяка търговска сделка и да регистрират всяко получаване на горива. Получената по този начин информация се анализира спрямо данните от Агенция "Митници" и данните, получавани в НАП от Обектите за търговия с течни горива (бензиностанциите).

Фактите

С изграждането на БАЦИС и ИСКГ бе реализирано свързване в реално време на данните и процесите в Агенция Митници и НАП по отношение на интегрирания контрол на събираемостта на акцизите и ДДС при търговията с горива. Договорите на “Айдом Ай Би Ес” с Агенция "Митници" и НАП приключиха през юли 2017 г. с изтичането на предвидената в тях гаранционна поддръжка. Документацията и изходният код на БАЦИС са надлежно предадени на Агенция "Митници" и фирмата, която изпълнява поръчка с номер в РОП 00210-2015-0010 за Изнесени дейности по управление на ИТ услуги в системата на Министерство на финансите.

Твърденията, че в БАЦИС са създадени условия за манипулиране и/или заличаване на данни с цел набавяне на финансова облага и/или директна измама с акцизни стоки са напълно несъстоятелни. Подобни действия биха изисквали промяна на данните не в една, а в няколко системи в Агенция "Митници", както и в системата на НАП. Видно и от доклада на ДАНС, условия за подобна манипулация на данни не са открити. Ролята на ИС “Измервателни устройства” и събираните в нея данни чрез ИКУНК е изцяло с характер на допълнителен мониторинг на дейността на лицензираните данъчни складове. Информацията, събирана от данъчните складове, се сравнява с декларираните количества в е-АДД или придружаващ документ при движение под РОПА (режим отложено плащане на акциз). За всяка разлика между декларирани количества и измерени такива се регистрира сигнал в друг модул на БАЦИС - “Идентификация на Рискови Събития”. Органите за Митническо разследване и разузнаване на Агенция "Митници" в последствие анализират тези сигнали и натрупаната информация и при наличие на данни за нарушение предприемат съответните административни мерки или действия по събиране на допълнителна информация.

Едно от задълженията на всеки Икономически оператор - лицензиран складодържател, е да осигури и отдалечен достъп на служителите на Агенция "Митници" в реално време до собствената си система за управление на складовата дейност, за да могат да бъдат събрани допълнителни данни за дейността им.

Митове срещу факти

Мит: Изтрити са над 300 хиляди документа от БАЦИС.

Факт: Практически подобно нещо е невъзможно да се осъществи без да спре изцяло да функционира системата. Информацията се разпространява на толкова много места и така е обвързана, че дори изтриване и/или модифициране само на един документ би довело до проблеми, които ще възпрепятстват работата и.

Мит: БАЦИС е хакната, пробита или нещо подобно и това е довело до директни загуби за фиска на Репубика България.

Факт: БАЦИС никога не е била обект на кибер престъпление било чрез външна или вътрешна намеса.

Мит: Всички могат да достъпят БАЦИС и то с проста парола.

Факт: Всички потребители на системата (вътрешни за Агенция Митници или външни - служители на Икономически оператори) още с пускането на системата в експлоатация са влизали само чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП) и ПИН код, което е стандарт в Агенция "Митници". Оперирането на ниско ниво при системна администрация на операционни системи и/или базов софтуер е допустимо да става чрез автентикация на администратор (привилигирован потребител) с потребителско име и парола. БАЦИС е централизирана web-базирана система, състояща се от множество интегрирани модули (по настоящем над 30), като модулите които се виждат в Internet са отделени от вътрешните модули, както логически, така и мрежово. Самата мрежова инфраструктура в Агенция Митници (АМ) е реализирана като трислоен зонов модел, тоест най-външният слой сървъри, няма достъп до вътрешните където на практика работи БАЦИС.

Мит: Поради несъвършенствата на БАЦИС камионите минават свободно през границата и танкери се разтоварват безконтролно, включително и на суша.

Факт: БАЦИС няма функции или контролните точки на гранична система. В нея се декларира освобождаването на стоки за потребление или движението в режим отложено плащане на акциза. Каквито и разкрития в областта на нереглементиран внос през границата на акцизни стоки да се правят, те не могат и е погрешно да се свързват пряко или косвено с функционирането на тази система.

Мит: В Данъчните складове работят нивомерни системи.

Факт: Нивомерни системи може и да има в данъчните складове, но те не са свързани с ИКУНК и Агенция Митници, а се ползват от Икономическите оператори за собствените им дейности по управление на склада. За съжаление нивомерните системи не са допуснати като измервателни устройства от одобрен тип съгласно специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване и контрол на акцизни стоки на Министъра на финансите. Съгласно изискванията на нормативната уредба и модул ИКУНК на БАЦИС в данъчните складове за течни горива се използват измервателни устройства, които отчитат преминаващите през тях продукти.

Установени слабости в БАЦИС според доклада на ДАНС

ДАНС установява девет слабости и уязвимости, като в случая е анализирано влиянието единствено и само върху модул ИКУНК. В никакъв случай не може да се твърди, че тези слабости застрашават финансовата и икономическа сигурност на държавата. Дори и да допуснем, че данните от ИКУНК могат да бъдат компрометирани, органите на Агенция Митници разполагат с допълнителен източник на данни за проверка, а несъответствията няма как да не бъдат засечени от модул “Идентификация на рискови събития” в БАЦИС или при по-задълбочен анализ, чрез изградените аналитични справки към системата. Нека погледнем в детайли тези девет констатации и да видим до какво водят те:

Констатация 1. “Всички ИКУНК се достъпват и администрират отдалечено от служител на Агенция Митници с една и съща парола.”

В случая под служител следва да разбираме системен администратор. Отдалеченият достъп се ползва за управление на приложението върху ИКУНК (рестартиране, задаване на параметри) и за обновяване на софтуера. Въпросната констатация се отнася за възможност за достъп само през мрежовата среда на Агенция Митници с потребителско име и парола по криптиран комуникационен канал до индустриалния компютър (IPC) на ИКУНК за административни функции. Ползването на един и същ администраторски акаунт (привилигирован потребител) за всички ИКУНК-и може и да се класифицира като грешка от страна на колегите от Агенция Митници, но трудно може да се определи като заплаха за националната сигурност. 

Констатация 2. “UBUNTU - операционната система (ОС) на ИКУНК, не се актуализира за предпазване от установени уязвимости. Не е предоставена и детайлна информация за ядрото (kernel) на ОС на ИКУНК.”

ИКУНК е затворена специализирана индустриална система, която се подчинява на строго регулиран процес на внедряване, включваща дейност на интегратор с електронен подпис и митнически служител с електронен подпис. Всякакви действия по усъвършенстване, включително ъпдейт на базовата ОС следват детайлно задание за изпълнение, чието изпълнение е надлежно документирано. Очакването специализирана индустриална система да бъде обновявана на ниво ОС за уязвимости е погрешно и заблуждаващо. Индустриалните системи се тестват да изпълняват конкретни специализирани задачи и се нуждаят от стабилност в дълъг период на самостоятелна работа.

Констатация 3. “Установено е, че достъпът до всички ИКУНК в страната се осъществява през компютър, свързан в Интернет и използващ ОС Windows XP, чрез сървър посредник. На компютъра, използващ ОС Windows XP се съхранява детайлна информация за адресния план на ИКУНК, местоположение на собственика и на данъчния склад, както и паролата в явен вид.”

Констатация 4. “Установено е, че през време на достъп до ИКУНК на компютъра, използващ ОС Windows XP са активни средствата за масова комуникация Skype и ICQ.”

В Констатации 3 и 4 се цитира компютър - работна станция на служител в Агенция Митници. Самата работна станция не е градивна единица от инфраструктурата на БАЦИС и вероятно се използва за обща администрация и на други информационни системи в агенцията. Съгласни сме, че в случая служителят на Агенция Митници, ползващ тази работна станция, е нарушил добрите практики в информационната сигурност, но определянето му като заплаха за националната сигурност е твърде пресилено.

Констатация 5. “Служителите в Агенция Митници не са предоставили информация за наличието на система за мониторинг в “реално време”, която да дава информация какви събития и какъв е статуса на мрежата на ИКУНК.”

Към момента на одита всички ИКУНК се наблюдават чрез централизиран модул ИКУНК. Състоянието на услугите им се представя и като информация в портала за обслужване на икономическите оператори. Неработоспособността на всеки ИКУНК се третира като рисково събитие, за което се вдига сигнал в модул Идентификация на Рискови Събития. Допълнително върху всеки ИКУНК към момента има инсталиран агент за системен мониторинг, който предоставя информация в реално време на системните администратори на Агенция Митници за текущото състояние на процесите върху устройството.

Констатация 6. “В ОС на ИКУНК не се водят лог файлове за одит на системни процеси, осъществявани комуникации, достъп и други.”

Тази констатация не отговаря на фактите. Лог файлове се подържат във всеки ИКУНК и на ниво ОС, и на ниво процес. В противен случай поддръжката на работоспособността на ИКУНК би била невъзможна.

Констатация 7. “Според служители на Агенция Митници, ОС на ИКУНК са 4 версии, като няма системна детайлна информация кой конкретен ИКУНК с коя версия се ползва в момента.”

Тази констатация отново се разминава с истината. Модул ИКУНК предоставя в реално време версията на всеки конкретен ИКУНК заедно с текущия му статус. Както вече споменах в т.5 тази информация е достъпна в реално време дори за служителите на Икономическите оператори.

Констатация 8. “На предоставените ИКУНК пред служители на ДАНС е установен автоматично стартиращ се процес (netcat), позволяващ отдалечен достъп, изпълняване на команди, трансфер на файлове и др.”

Инструментът netcat се е използвал целево, като инструмент за мониторинг на версията на ИКУНК в някои от първоначалните версии. В рамките на изпълнение на проекта са въведени други механизми за отдалечена администрация, мониторинг и контрол.

Констатация 9. “По данни на служители от АМ за периода 24.04.2016 - 27.04.2016 около 33 броя ИКУНК не са функционирали по неизяснени към момента причини в различни данъчни складове в страната. Липсва детайлна информация дали преминалите през време на нефункционирането на ИКУНК акцизни стоки са отчетени по установения ред."

ИКУНК са системи, които събират данни от измервания и докладват на Агенция Митници в реално време, при наличие на мрежова свързаност до съответният склад. При липса на свързаност, измерванията се съхраняват в самият ИКУНК до възстановяване на връзката, а и след и изпращането им за определено време, което гарантира трансфера на данни към Агенция Митници дори и при продължително отпадане на връзката. Самите ИКУНК-и работят с модифицирана версия на Ubuntu, като за всички системни и приложни файлове се генерира чек-сума, и се проверяват за модификации, централизирано от Агенция Митници, а всяко съобщение, предавано от ИКУНК към АМ, се подписва с електронен подпис на Икономическия оператор. На всеки един ИКУНК в момента има инсталиран агент, чрез които се следи неговата работоспособност, а самото приложение, което събира данните от измервателните устройства, изпраща специализирано съобщение (аларма) при загуба на връзка. Множество аларми от мониторинг системите индикират настъпили събития, свързани с работата на ИКУНК, както комуникационни, така и оперативни и са на разположение на Агенция Митници за контрол. Причините могат да варират в широки граници, като временно отпадане на комуникационен канал, невалиден електронен подпис, частична или пълна авария на хардуерно ниво, за което има строго установени процедури за проверка и последващи действия от страна на служителите на АМ.

Вместо заключение

Станахме свидетели на медийна истерия, която бе подклаждана от спекулативни твърдения на определени лица. Основна причина за това според мен бе класифицирането на доклада на ДАНС като секретен. Докладът вече е публичен и е време спекулациите да бъдат прекратени и обществото да научи истината. Опитите за компрометиране в публичното пространство на една от ключовите информационни системи в държавата могат да изпълняват единствено частни корпоративни интереси. Тези опити видимо се правят и с надеждата за извличане на необосновани политически дивиденти. Недопустимо е имената на компанията и консорциума, които ръководя, да бъдат използвани за такива цели. Това е обидно за труда на всички експерти от наша страна, от Агенция Митници и НАП, на които всички дължим признателност и уважение за положените многогодишни усилия и успешната реализация на този сложен и важен за държавата проект.

* Горан Ангелов, Упраляващ Консорицум ДЗЗД “Айдом и Ай Би Ес” Управител Ай Би Ес България ЕООД

Как да разчитаме кръвните изследвания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6679179

Как да разчитаме кръвните изследванияЛатински букви и всякакви цифри – кръвните изследвания изглеждат като на китайски за хората, които нямат медицинско образование. А всъщност не е трудно да се ориентирате в общи линии в стандартната кръвна картина. Разбира се, не става дума да си поставяте диагнози, а просто да имате представа как сте със здравето и нужно ли е да се обръщате към

Ако княз Борис беше провел допитване дали да се покръстим

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/ako-kniaz-boris-beshe-provel-dopitvane-dali-da-se-pokrastim-673476.html

Ако навремето княз Борис беше провел допитване сред тогавашните българи дали да се покръстим, най-вероятно щеше да получи следните отговори:

1. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, това противоречи на изконните български традиции и богове от пантеона на Тангра!

2. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, от народ на войници князът ще ни направи гейове в рокли.

3. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще има килийни училища, няма да губим времето с тъпотии като учене, имаме коне да си яздим.

4. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, каква е тази азбука, ние сме войни, наши изконни традиции са да въртим копието, писалка въртят само гейовете.

5. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще падам на коляно пред голо тяло, и то разпнато на кръст. Всички знаят, че: „Никога на колене, пред когото и да е!“ Даже в лексикона съм си го написал.

6. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, какъв е този изнежен рус младеж, много приличащ на Мел Гибсън на млади години, дето ни го пробутват за бог. Сам си мъкнел кръста, на който го разпнали. Аматьор. Нашият Тангра ще изпие 100 литра вино, ще ходи по жарава, ще танцува в ледени води и ще го схруска за закуска. Като мюсли. Екологични, макар и конски.

7. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, какви са тези семейни обреди, какви семейни ценности. Аз си яздим коня и като видя някоя засукана славянка на полянка, с едри гърди като любеници, пък как да не я уважа. Щото наш‘те женки от това яздене, никакви гърди не са им останали. Уважително си е начи, иначе какъв войн съм.

8. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така за „прелюбодеяние“ ще горим в ада? То тогава целата рода, даже целото племе трябва да е изгоряло досега…

9. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, каква е тази църква, ние ли трябва да плащаме за всичките попове, свещеници, па и патриарх трябвало. Изконна българска традиция е да има един жрец на Тангра, който да заколи едно агне или каквото има за колене, да го изядем, че много се огладнява от религиозни обреди и толкова.

10. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така всяка неделя ще им ходя на църква. Има си толкова женичкии, козички, овчици и други твари за уважаване. Пък и с верна дружина ще яздим насам натам, то си изконна българска традиция. Какво да им се завирам у църквата, пък и то всяка неделя.

11. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, какви са тези молитви, какви са тия песни, дето трябва да пеем. Ние си имаме бойни викове, нито едно българско знаме не е пленено в битка, това се постига с бой и крещене, а не с църковни песни.

12. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така жената е направена от ребро на мъжа. Тия чуват ли се какви глупости дрънкат. Аз съм виждал ребърца, с изконен български мед най-добре се получават на скарата. Да, факт, като има некоя сгодна женица да ги върти, че не е много мъжка професия, е по-арно. Не отричам. Ама чак, че жената е направена от ребърца, това са глупости.

13. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще обличате свещениците в рокли. Вие може раса да им викате, ама те са си рокли. Това противоречи на всички български традиции. Не могат кон да яздят така, алооо. Кви сте смешни с тия рокли…

14. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще имаме черкви. Изконна българска традиция е като ни писне и да яхнем коня, да съберем палатката или вигвама или юртата, кой каквото си има, и да подемем в галоп към нови хоризонти. Как така ще строим черкви? Не можем да ги носим с нас. Вие знаете ли камъните колко тежат?

15. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще се огъваме пред влияние от чужбина. Не им щем чуждоземските глупости, ние си имаме наша си, изконна, българска религия, която ни отличава, и ни прави единствени, и неповторими, и няма да я унищожим заради някакви международни тъпотии.

16. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще мътят главите на децата с тъпотии от малки. Нека си играят милите, да препускат, да изживеят истинско детство. Като станат на по 20, като си вземат женички, козички, овчици, тогава сами ще си решат какво да знаят. А не некви даскали да им пълнят главите с тия модерни глупости като учене.

17. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, то нашият княз няма една спечелена война, тръгнал нова религия да ни налага. Да ходи войник, да брани границата, да прави уборки и сапунки, да види какво е, пък тогава да видим дали ще иска тия модерни глупости с това християнство.

18. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, то даже синът на княза не иска да се покръства. Върна истинските, изконните, естествените български традиции. Които ни правят народ. Еваларката, Расате, ти си истински патриот!

19. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, то даже болярите ни не са съгласни. Пуснаха сърдита декларация, че започват протестни действия и всеки ден ще правят по една обиколка с кон на юртите си. Хепънинг един вид. Протестен. Така се прави. Евалата, болярите, истински религиозни водачи сте!

20. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така няма да крадем, няма да убиваме, как ще живеем тогава. То е изконна българска традиция да препускаме, да плячкосваме и да минаваме нататък. Плячкосване без убийства няма как да стане. Пробвали сме. Бият, майко, не прощават. А и как да квалифицираме деянието „плячкосване“, ако извадим грабежите, били те лека или тежка форма. А бе, тия, нашите управници, акъл нямат какво ни предлагат…

21. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, каква е тая тъпотия да не пожелаваме женките на комшиите. Още малко ще кажат да не пожелаваме овцете и козите. Естествено, че ако ти хареса нещо, женичка, козичка, овчица или друг подобен добитък, отиваш при човека и си се разбирате за цената и всичко е пито-платено. Чисти сметки, добри приятели, са казали старите хора. И са били прави. А не с тия модерни глупости…

И още много щеше да има. Накратко, ако княз Борис беше направил „народно допитване“, най-вероятно щяхме още да си яздим конете. Княз Борис обаче е направил друго. Имал е способността да гледа в бъдещето. И от няколко племена е направил хомогенен и модерен народ.

Княз Борис е бил умен човек. Бъди като княз Борис. Извади си главата от миналото. Погледни в бъдещето. Стани модерен.

Делян Добрев: Елена Йончева е свързана с офшорки и кухи фирми

http://www.moreto.net/novini.php?n=367741

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев с нова серия обвинения и въпроси към Елена Йончева. По думите му той разполага с данни, че тя е свързана с офшорни компании и кухи фирми, участвали в източването на КТБ. В студиото на „Тази сутрин” той посочи данни от търговския регистър, според които депутатката от БСП има своя фирма, която е в съдружие с офшорна компания.

Вижте къде в столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6679167

Вижте къде в столицата спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 25 януари. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с монтаж на спирателен кран на бул. „Президент Линкълн“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул.

Двама сноубордисти са спасени от екипи на ПСС

http://www.cross.bg/snoybordisti-dvama-ekipi-1566163.html

/КРОСС/ Двама сноубордисти са били спасени от екипи на Планинската спасителна служба (ПСС) през изминалото денонощие, предава БНР. Единият се е бил изгубил на Витоша, а другият - край Боровец. Спасителите съветват неопитните скиори и сноубордисти да не излизат извън пистите и да не навлизат в лавиноопасни зони.    

Турската армия: Неутрализирани са 260 "терористи" при операцията в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679165

Турската армия: Неутрализирани са 260 "терористи" при операцията в АфринДвеста и шейсет "терористи" са били неутрализирани досега в операция "Маслинова клонка", която днес навлезе в петия ден от началото си, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на изявление на турската армия. Същевременно турските военни, които действат заедно с бунтовниците от Свободната сирийска армия,

Хакери са откраднали близо 150 млрд. евро от потребители по света през 2017

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/24/3117542_hakeri_sa_otkradnali_blizo_150_mlrd_evro_ot/?ref=rss


Хакери са откраднали общо 130 млрд. лири (148 млрд. евро) от потребителите през 2017 г., показва доклад на компанията за киберсигурност Norton, цитиран от в. "Гардиън".<br /><br />978 млн. души по света са били жертви на киберпрестъпления, като всеки е прекарал средно два работни дни, за да се погрижи за последствията. Най-често атаките са нискотехнологични – опити да се измами потребителя да разкрие личната си информация.<br /><br />Компанията предупреждава,...

Представиха нов евродоклад за корупцията в България

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/predstaviha-nov-evrodoklad-koruptsiiata-balgariia.html

По заявка на групата на Зелените в Европейския парламент бе изготвен доклад, посветен на корупцията в ЕС. Разбира се, в него има част, в която се говори и за България.

Представиха нов евродоклад за корупцията в България

https://frognews.bg/novini/predstaviha-nov-evrodoklad-koruptsiiata-balgariia.html

По заявка на групата на Зелените в Европейския парламент бе изготвен доклад, посветен на корупцията в ЕС. Разбира се, в него има част, в която се говори и за България.

Президентът: Парламентарната република атрофира

http://www.cross.bg/radev-prezidentut-rymen-1566162.html

/КРОСС/ „Парламентарната република атрофира. Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство". Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент. „Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища", заяви президентът. Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество. „Предстоят важни посещения у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС

Президентът: Парламентарната република атрофира

http://www.cross.bg/prezidentut-zakona-pravitelstvo-1566162.html

/КРОСС/ „Парламентарната република атрофира. Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство". Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент. „Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища", заяви президентът. Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество. „Предстоят важни посещения у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС

Президентът: Българската външна политика трябва да се формира у нас

http://www.cross.bg/pravitelstvo-radev-formira-1566162.html

/КРОСС/ Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент. "Мандатът започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни безупречно основната си мисия - проведе изрядни избори, подписан бе Националният рамков договор в Здравеопазването, правителството прояви характер, събра десетки милиони просрочени вземания и концесионни такси, пресечени бяха ощетяващи държавата управленски схеми, аргументирано бе спряна процедурата по концесионирането на Летище София. Служебното правителство отмени Наредба 208 за интеграция на чужденци без ясни критерии и механизми. Редовното правителство обаче побърза да я възстанови без оценка на риска за националната сигурност и без нейната задълбочена актуализация." За наложеното от него ветото на 5 закона Радев каза: "Упражних това си правомощие в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че тези закони ощетяват или не гарантират правата на хората."  

Преглед на икономическите теми в печата, 24 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-24-януари_l.a_i.756825_at.1.html

"EK щe oбвъpжe eвpoфoндoвeтe c нeзaвиcимocттa нa пpaвocъдиeтo" Бpюĸceл щe пpeдлoжи cтpaнитe члeнĸи дa минaвaт пpoвepĸa нa пpaвopaздaвaтeлнитe cи...

Отчетът на Румен Радев: ГЕРБ - недоволни, БСП - доволни, ДПС - с по-големи очаквания

http://clubz.bg/63306-otchetyt_na_rumen_radev_gerb_nedovolni_bsp_dovolni_dps_s_po_golemi_ochakvaniq

Лидери и представители на основните политически сили в парламента коментираха отчета на президента Румен Радев за първата година от мандата му. От ГЕРБ заявиха, че президентът верояно иска политическа криза. От БСП пък смятат, че дуржавният глава е изпълнил институцията със съдържание. ДПС пък имат по-големи очаквания от него.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че президентът подкрепя мотивите за вота на недоверие срещу кабинета. И призова държавния глава да каже ясно дали желае политическа криза.

"Но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаването на всички проблеми, които изброи в отчета си", допълни Биков.

Според него възгледите на президента съвпадат с тези на БСП и това е притеснително. Той напомни, че президентът трябва да е на всички българи, включително на тези, които са гласували за ГЕРБ.

"Ние не водим войни. Искаме да решаваме проблемите на хората. Нямаме време за войни, който има време - нека да води войни", заяви Биков.

Той каза, че не споделя мнението на президента за това, че у нас няма достатъчно свобода на словото.

"Виждам колко медии има около мен, ако това не е свобода на словото... Всички проблеми се дискутират по телевизиите постоянно", смята Биков.

Според него само преди дни президентът е аплодирал ангажимента на правителството до 2024 г. да постигнем 2% от БВП за отбрана.

"Сега сме изненадани от позицията му, че е разочарован от това, че не са отделени 2%", каза Биков.

Според депутата президентът по-скоро е отчел управлението на ГЕРБ, а той е очаквал да чуе какво самият държавен глава е направил.

"Президентът Румен Радев се опита да бъде обединител на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него, имат малко по-голевми очаквания" - това заяви лидерът на ДПС Мустафа Каадайъ.

Водачът на ДПС отказа да отоваря на въпроси в какво точно се изразяват тези очаквания.

Карадайъ даде положителна оценка на първата година от президентския мандат на Румен Радев. Според председателя държавният глава е имал успешни опити да бъде коректив и на законодателната, и на изпълнителната, и на съдебната власт.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова президентската двойка е изпълнила институцията със съдържание и последователно изпълнява предизборните си обещания.

"Респектиращ беше отчетът на президента и вицепрезидента. Те придадоха ново съдържанив не празидентската институция. Имаха впечатляваща международна дейност, в която президентът отстояваше националния интерес", смята Нинова.

Тя призна, че президентът не е убедил всички партии, включително БСП, за отделяне на 2 % от БВП за армията. Нинова обаче изтъкна, че Румен Радев много пъти е бил на различни позиции с управляващи И като пример даде антикорупционния закон.

Нинова обаче не е съгласна с твърдението на Радев, че има само разминаване между институциите. Според нея между правителството и президента има противоборство.

"Управляващото мнозинство и президентът са на абсолютно различни позиции по важни за държавата теми като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване, това е битка на концепции", смята Нинова.

Тя е съгласна с твърдението на Радев, че парламентът е нотариат, който заверява подписа на Бойко Борисов. Нинова припомни, че Борисов отдавна не е идвал на парламентарен контрол, което е системно и последователно погазване на Конситуцията.

Албена АД получи приз от форум „Работодател на годината 2017“

http://www.barometar.net/90310/

Албена АД получи престижен приз от форум „Работодател на годината 2017“, организиран от Агенцията по заетостта. Официалната церемония се състоя в столицата, като на форума бяха отличени 12 от най – изявените работодатели от цялата страна. Те бяха разделени в две категории – „Работодатели с най – съществен принос на националния трудов пазар“ и „Работодатели […]

Кой е Хьон Чун - корейската сензация в Мелбърн

https://offnews.bg//tenis/koj-e-hion-chun-korejskata-senzatcia-v-melbarn-673474.html

21-годишният Хьон Чун пише историята на корейския тенис на кортове на Откритото първенство на Австралия. Младежът отстрани първо Новак Джокович, а след това стана първият представител на страната си на полуфинал на турнир от Големия шлем.

Кой е Хьон Чун и как се стига до този фурор - отговаря ни материал на "Евроспорт", посветен на изгряващата звезда.

Всичко започва преди десетина години, когато националният спорт на Корея - таекуондото, започва да запада. Причината е, че децата вече не искат да тренират, а прекарват все повече време в залите за киберспортове. Правителството решава да вкара тениса като задължителен предмет в държавните средни училища и университетите. Строят се пет големи тенис центъра на стойност 200 милиона долара. Корея следва примера на Китай, където тенисът измести бадминтона благодарение на успехите при дамите.

Като дете на Хьон Чун му откриват астигматизъм и седемгодишен той носи очила с големи лещи. Лекарите му предписват да гледа повече жълт и зелен цвят, тъй като те успокоявали и подобрявали зрението.

"Нося ги през цялото време, те са част от тялото ми", обяснява Чун.
Баща му прави корт в задния двор, където момчето играе тенис от сутрин до вечер с брат си.

"Представяхме си, че сме Федерер и Надал. Нарекохме корта Централен. Понякога трябва да ни изкарват оттам с бой", спомня си 21-годишният талант.

Той прави впечатление на любителски турнири, а на 12 печели първенството на Корея в тази възраст, след което е изпратен в САЩ. Там печели две най-престижни надпревари за деца - "Уди Хер" и "Ориндж Боул" във Флорида и е поканен заедно с брат си в академията на Ник Болетиери, откъдето са тръгнали имена като Андре Агаси, Мария Шарапова, Рафаел Надал и други.

Америка не е по вкуса на Чун и той се връща в родината си на 16-годишна възраст. Той участва на много турнири в Азия и трупа опит и самочувствие. През 2013 година стига до финала на юношеския "Уимбълдън", като отстранява Ник Кирьос.

Все пак Америка оставя отпечатък у Чун. Той се влюбва във фастфуда, качва килограми и получава остра форма на гастрит. С диета влиза във форма, но пропуска първата половина на сезон 2015. Прави силен полусезон и получава наградата на АТР за прогрес през годината, като се закрепва на 51-о място в света.

В края на годината кара и задължителна военна служба, като за него се прави изключение да премине само базова четириседмична подготовка.

2016 година не е ласкава за него в здравословен план. Той се срива до 146 в света, като има постоянно проблеми с гърба, глезените, колената. Той си дава сметка, че прекалено форсира подготовката и намалява темпото. През миналата година той наема за треньор специалиста Невил Годуин, който помага на Кевин Андерсън да стигна до финал на Ю Ес Оупън 2017.

Работата им дава плодове и вдъхва повече увереност на скромния кореец. В мача с Джокович той се държи като фаворит и дори прави неща за удоволствие на публиката. Така в Мелбърн Хьон Чун излиза от сянката на връстниците си, които обикновено са сочени за бъдеще на тениса като Кирьос, Шаповалов и Зверев. Докъде ще стигне Чун е въпрос на бъдещето, но в Корея вече са доволни, че децата най-сетне имат в негово лице пример за подражание да сменят клавиатурите с тенис ракети и скъпите центрове да се изпълнят с глъчка.

Може ли да изляза сам?

https://offnews.bg//mama-nindzha/mozhe-li-da-izliaza-sam-673475.html

Как се развива детската самостоятелност? Кога е време за първия телефон? В каква възраст децата могат да си лягат по-късно? Британски учени направили анкета сред няколко хиляди родители, за да уловят тенденциите във възпитанието. Обобщените резултати са интересно доказателство за промяната във възгледите за отглеждането на децата у съвременните майки и бащи. Когато припомняме собственото си детство, обикновено се съсредоточаваме върху тези етапи от него, през които преминават всички - „научих се да си завързвам обувките на 5 години.“, „бях на 6, когато се научих да карам колело“ и т.н. Британската компания My Namestags проведе изследване, в хода на което…

Дядо от Габрово даде над 16 000 лв. на мними полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679153

Дядо от Габрово даде над 16 000 лв. на мними полицаиНад 16 000 лева предаде възрастен мъж от Габрово на телефонни измамници, съобщиха от ОДМВР – Габрово. Възрастният мъж подал сигнал за измамата вчера. Той съобщил, че на 21 януари е получил обаждане по телефона, с молба да съдейства при полицейска операция за залавяне на измамници. Мъжът е предоставил на мнимите полицаи 16 595 лева.

Зелените в ЕП с доклад за "обърканата борба с корупцията в България"

http://www.mediapool.bg/zelenite-v-ep-s-doklad-za-obarkanata-borba-s-koruptsiyata-v-bulgaria-news274649.html

Групата на Зелените в Европейския парламент представи в сряда доклад, посветен на въпроса с корупцията в ЕС и в България. Докладът е изготвен по заявка на опозиционната парламентарна група. Документът е озаглавен "Борба с корупцията - от обещания към действия. Обърканата борба с корупцията в България и нуждата от воля в институциите на ЕС". В доклада пише, че от държавите в ЕС България се представя най-зле по показателя на "Трансперънси интернешънъл" за усещане за корупция. Въпреки че борбата с това явление е сред водещите задачи на няколко български правителства, подходът остава почти непроменен и напоследък се политизира прекомерно. Необходимото законодателство е прието, но липсва достатъчно приложение и съгласуваност между обвързаните с процеса институции, се посочва в текста. Докато през 2015 г. в Румъния бяха повдигнати обвинения на 1250 обществени служители (включително премиер, петима министри, 16 депутати, 97 кметове и техни заместници), в България бяха обвинени едва осем души на обществена длъжност. В България гражданите имат най-ниско доверие в съда и съдиите, в сравнение с останалите страни в ЕС. Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия оказа натиск България да приеме закон за борба с корупцията, който обаче не отговаря на международните изисквания и дори създава допълнителни тревоги. Вероятно е новият закон да бъде използван за оправдаване на ограничаването на критиките срещу правителството и приглушаване на опозицията, пише в доклада. Отбелязва се, че занапред у нас ще бъде възможно разследването на "корупционно поведение", без законът да включва определение за подобно поведение. Допълва се, че законът е насочен към отнемането на имущество, вместо да засяга конфликта на интереси на обществените служители. В доклада пише също, че някои български медии, уличени в нарушаване на журналистическите правила, получават европейско финансиране, за да рекламират програми на ЕС. Необходимо е самите институции на ЕС да покажат воля за борба с корупцията, добавят Зелените. България отчита значителен напредък в борбата с корупцията за последните 17 години, но усилията трябва да бъдат насочени към предотвратяването. Особена тревога будят липсата на защита на подателите на сигнали, както и ограниченията на свободата на медиите в страната. На равнището на ЕС липсва желание за въвеждането на общ механизъм за наблюдение на корупцията. Самата ЕК с готовност наблюдава България, но не е решена да следи корупцията в институциите на ЕС. Комисията изостави идеята да представя годишни доклади за състоянието на корупцията в ЕС, се посочва в документа. Според Зелените е необходимо равновесие между борбата с корупцията и защитата на гражданските права, особено в държавите от ЕС с комунистическо минало, където съществува опасност за възраждане на навиците за потисничество, тайно следене, лов на вещици сред политическите и идеологическите противници. България може да използва това, че е председател на Съвета на ЕС, за да насърчи преследването на корупцията в общностните институции, предлага парламентарната група. Новият български закон срещу корупцията не предвижда мерки за предотвратяване, а цели отнемане на имущество, включително за престъпления, различни от корупция, и съдържа заплаха за преследване на подателите на сигнали. Свободата на медиите в България е опорочена заради връзките между някои медийни групи, бизнеси и политици, както и заради лошото прилагане на закона. Някои български медии полагат големи усилия да бъдат пазител на обществото и разкриха важни корупционни данни. Комисиите за финансов надзор, за отнемане на незаконно придобито имущество, за защита на конкуренцията и прокуратурата биват използвани за оказване на натиск над медии, сочи докладът. В България се наблюдава ясна политическа воля за приемане на строго законодателство срещу корупцията и това е знак за напредък, обобщават Зелените. Те отправят няколко препоръки на нашата страна, сред които законодателството срещу корупцията и неговото приложение да отчитат международните стандарти, и да не се насочват към борба с организираната престъпност и отнемането на имущество, които попадат в друга област. Препоръчва се прокуратурата да бъде прозрачна по случаите на корупция на високи управленски равнища и да се отчита за собствената си почтеност и способност да разследва такива случаи. Заявленията за конфликт на интереси на обществените служители трябва да бъдат проверявани от независима служба. Правителството трябва да уважава свободата на медиите, а властта на държавата трябва да бъде насочена срещу действителните заподозрени, а не да бъде използвана срещу критичните мнения и свободата на изразяване. Трябва да бъдат положени усилия за избягване на съсредоточаването на медийна собственост, се посочва в доклада на Зелените.  

Пешеходец пострада във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367737

Пешеходец е пострадал при пътен инцидент във Варна. Той е бил блъснат на територията на 2 РПУ-Варна, съобщи дежурният в КАТ. Пострадалият е с контузия, без опасност за живота. За денонощието във Варна са регистрирани 11 пътни инцидента.

Убиец рецидивист влиза в затвора за 25 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679152

Убиец рецидивист влиза в затвора за 25 годиниЗа 25 години в затвора отива за убийство Красимир Каменов от свогенското с. Осеновлаг, реши врачанския окръжен съд. Убиецът трябва да плати кръвнина от 70 000 лв. за съпругата и по 50 000 лв. за двете дъщери на жертвата. Зловещото убийство бе извършено в нощта на 20 срещу 21 март в Мездра м.г. Във фаталната вечер Красимир Каменов и неговият

Свещеник: Истанбулската конвенция руши устои

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sveshtenik-istanbulskata-konvenciia-rushi-ustoi-6078552

„Разбира се, всички са против домашното насилие, но дали зад маската за борба с домашното насилие не се опитват да прокарат абсурдната джендър идеология”, казва отец Александър Лашков от храм „Св.Троица”

Св. Синод се разграничи от критиката на Дионисий към Борисов

http://dnes.dir.bg/news/borisov-sinod-sveti-dionisiy-konventzia-istanbulska-26808377

Св. Синод се разграничи от архимандрит Дионисий и думите му, че трябва да се забрани на премиера Бойко Борисов и целия Министерски съвет да влизат в църква.

Радев и Йотова отчитат 1 година в президентството

http://dnes.dir.bg/news/otchet-umen-adev-prezidentat-radev-26808376

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дават пресконференция по повод първата годишнина от встъпването им длъжност.

Определиха 3 зони за паркиране в район "Северен" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679116

Определиха 3 зони за паркиране в район "Северен" в ПловдивТри зони за паркиране на автомобили бяха обособени в пловдивския район "Северен". Те са с обхват: 1/ ул. Победа № 17, 19, 21, 21А; 2/ ул. ”Порто Лагос” № 28, ул.”Тимок” №2, №4, №6, ул.”Полк. Сава Муткуров” № 65,67,69,71,73; 3/ бул. ”България”№2 и 4. От кметството уточниха, че се е провела процедура за избор на ползвател по критериите,

Манолова: Двойният стандарт при храните е практика на компании, които целят печалба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679145

Манолова: Двойният стандарт при храните е практика на компании, които целят печалбаДвойният стандарт при храните е практика на мултинационалните компании, които целят печалба. Това коментира пред „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова по повод петицията срещу двойния стандарт при храните в ЕС. Манолова допълни, че това са обидни практики, които трябва да бъдат преустановени. „Реално липсва забрана на мултинационалните компании да

Гледайте на живо отчета на Румен Радев за първата му година като президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679070

Гледайте на живо отчета на Румен Радев за първата му година като президентВ този час на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев прави отчет за първата година от мандата си заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. В Гербовата зала се събраха всичките президентски съветници. Кабинетът "Герджиков" изпълни основата си мисия и проведе прозрачни и честни избори. Спря концесията за летище "София",

В Бургас обявиха грипна ваканция за учениците

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u3EPPvn574c/

На основание данните за процента болни хора и разпространението на сезонната зараза, кметът Димитър Николов издаде заповед за обявяване на грипна епидемия на територията на общината. В тази връзка от днес на обед – 24 януари, до понеделник, 29 януари, включително, се преустановяват учебните занятия във всички бургаски училища, съобщават от бургаската община.

В сила влизат и противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта, като прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Детските градини ще продължат да работят с режим на “засилен филтър”.

 

Община Бургас призовава своите жители и гости да избягват посещаване на събития от масов характер.

Глобалните чужди инвестиции през 2018 могат да достигнат 1,8 трлн. долара

http://econ.bg/Новини/Глобалните-чужди-инвестиции-през-2018-могат-да-достигнат-1-8-трлн-долара-_l.a_i.756824_at.1.html

През 2017 г. преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ са спаднали в света с 16% до 1,52 трилиона долара в сравнение с 1,81 трилиона долара година...

Германия отваря нови работни позиции за болногледачи от България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676552

Германия отваря нови работни позиции за болногледачи от БългарияРедица статистики сочат, че ако искате да работите в Европа, най-доброто място за това е Германия. Стандартът на живот, обстановката, социалните придобивки и всички останало са най-добре уредени в немската страна. Освен това, като хора от страна-членка на Европейския съюз, българите имат право да се движат свободно на територията на целия ЕС,

Денят започва с “Да, България”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6678548

Денят  започва с “Да, България”Засега не съществува друг критерий за оценка на тв продукция освен зрителския рейтинг ЗА мнозинството от българските граждани, които не гледат “Денят започва с култура” (ДЗК) по БНТ, скандалите около Емил Кошлуков са объркващи, трудни за проследяване и разбиране. Ситуацията е доста парадоксална - през уикенда няколко десетки профила във фейсбук

Няма да глобяват шофьори за кола в центъра при мръсен въздух в София

https://offnews.bg//obshtestvo/niama-da-globiavat-shofiori-za-kola-v-tcentara-pri-mrasen-vazduh-v-sof-673471.html

В дните с мръсен въздух в столицата колите няма да влизат в центъра. Автомобилите няма да бъдат спирани или водачите глобявани, но няма да има къде да паркират. 

Това обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев по Нова тв. Синя и зелена зона няма да работят и да гарантират места за паркиране в центъра. 

Мерките ще бъдат гласувани на заседанието на Столичния общински съвет утре. 

На колите ще се осигури възможност да паркират в дясната лента на големите булеварди в дните с високи нива на фини прахови частици в София. Градският транспорт ще струва един лев на ден. 

Общината ще решава дали ще бъде затворена дадена зона, паркинг или улица, обясни още Крусев.  

Венецуелското правителство свиква предсрочни президентски избори до края на април

http://www.mediapool.bg/venetsuelskoto-pravitelstvo-svikva-predsrochni-prezidentski-izbori-do-kraya-na-april-news274648.html

Венецуелската власт, затънала в икономическа криза, ще свика предсрочни президентски избори, на които държавният глава Николас Мадуро ще се яви в опит да използва благоприятната избирателна динамика и разногласията сред опозицията, съобщи Франс прес. "До 30 април във Венецуела трябва да се произведат президентски избори", се казва в указ, предложен от втория човек във властта - заместник-председателя на социалистическата партия Диосдадо Кабельо - и одобрен единодушно от Учредителното събрание, предано на Мадуро. Досега официално президентските избори бяха планирани за края на 2018 г., но някои експерти смятаха, че лагерът на президента може да ги изтегли по-рано. Одобрената днес промяна бе огласена на фона на деликатни преговори с опозицията в опит да се излезе от политико-икономическата криза във Венецуела, ден след като Европейският съюз прие санкции срещу високопоставени венецуелски представители, включително Кабельо. Именно тази причина за днешното решение изтъкна заместник-председателят на социалистическата партия. "Ако светът иска да ни наложи санкции, ние ще организираме избори. Империалистическите и нелегитимни сили подеха системна кампания на омраза срещу Венецуела", заяви пред Учредителното събрание той. "Няма да имаме проблеми, имаме само един кандидат, който да продължи революцията", добави Кабельо, докато няколкостотин членове на събранието скандираха "Николас, Николас!". 

Румен Радев: Председателството не е алиби за бездействие по болните теми

http://www.barometar.net/90308/

Българското председателство започна силно, но то не суспендира демокрацията и не е алиби за бездействие по болните теми. Това заяви президентът Румен Радев, който в този час прави отчета за първата година от мандата си на „Дондуков“ 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Макроикономическите показатели са добре, но нивото на чуждите инвестиции е ниско. Обезлюдяването […]

Двама сноубордисти са спасени от планински спасители

http://www.mediapool.bg/dvama-snoubordisti-sa-spaseni-ot-planinski-spasiteli-news274647.html

Двама сноубордисти са били спасени от екипи на Планинската спасителна служба през изминалото денонощие, съобщи БНР. Единият се е бил изгубил на Витоша, а другият - край Боровец. Спасителите съветват неопитните скиори и сноубордисти да не излизат извън пистите и да не навлизат в лавиноопасни зони. 

Двама сноубордисти се изгубили край Боровец, планинска служба ги откри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679101

Двама сноубордисти се изгубили край Боровец, планинска служба ги откриЕкипи на ПСС са оказали помощ на двама сноубордисти, изгубили се на Витоша и край Боровец. Това съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. Акциите са проведени през вчерашния ден. Единият сноубордист се е изгубил на Витоша в посока с. Чуйпетлово, а другият край Боровец в посока с. Бели Искър.

Лондон създава специална структура за борба с "фалшивите новини"

http://www.mediapool.bg/london-sazdava-spetsialna-struktura-za-borba-s-falshivite-novini-news274646.html

Властите във Великобритания ще създадат нова структура, която ще има задача да се противопоставя на т.нар. фалшиви новини и да дава отпор на дезинформационни кампании, провеждани от други страни, съобщи говорител на премиерката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс. Агенцията припомня, че Мей неведнъж в последно време обвиняваше Русия, че се намесва в изборите в други страни и че нейните държавни медии са "фабрика за фалшиви истории" и подправени снимки в опит да бъдат подкопани западните институции. Съобщението бе направено след среща на националния съвет за сигурност, в който участват министри и висши служители по сигурността. На срещата били потвърдени основните констатации на извършеното широкомащабно проучване на възможностите на Великобритания да отговори на заплахи от различно естество. Според говорителя на Мей "живеем в ера на фалшиви новини и конкурентни версии на събитията" и затова "правителството ще отговори с по-активно и по-добро използване на комуникациите на националната сигурност, за да се противопостави на тези взаимосвързани сложни предизвикателства". "Ще надградим структурите и възможностите, с които вече разполагаме, за да създадем една солидна комуникационна структура в рамките на системата за национална сигурност с цел борба с дезинформацията, произхождаща както от други държави, така и от други играчи на този терен", добави говорителят. Той отказа да даде повече информация как ще функционира новата структура, нито къде ще бъде базирана тя.  

Защо вотът на недоверие срещу Борисов-3 е само прах в очите?

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/zashto-votat-na-nedoverie-sreshtu-borisov-3-e-samo-prah-v-ochite-673473.html

Защо мисля, че вотът на недоверие срещу сегашното правителство цели хвърляне на прах в очите на хората и нищо друго:

1. Защото внушава, че смяната на това правителство с някое друго сама по себе си ще е напредък в борбата с корупцията, а това не е вярно, тъй като проблемът е другаде.

2. За да се ограничи корупцията в България, е необходимо да се случат минимум две неща - да се реформира съдебната система и да се съкрати рязко огромното количество регулаторни и лицензионни режими, които в много случаи функционират само като корупционни гнезда. А вносителите на вота досега с нищо не са показали, че желаят някое от тези неща да се случи.

3. Ако все пак искаме на власт да дойдат повече политици, които не са изкушени да злоупотребяват с власт, трябва да реформираме избирателната система така, че финансирането на медиите чрез държавата и спонсорирането на предизборните кампании на партиите от бизнеса да станат невъзможни. А това може да се случи само ако кампаниите са евтини и действат по-строги от сегашните ограничения върху разходите на участниците в тях. Отново не съм забелязал подобни идеи да вълнуват вносителите на сегашния вот.

Б. ред. - Позицията на социолога Цветозар Томов е публикувана на профила му във фейсбук.

Над 31 млн. лв. ще плати община Варна за отчуждени имоти

http://www.barometar.net/90306/

Принудителното отчуждаване на имоти, които попадат в обсега на мащабни инфраструктурни проекти, ще струват на община Варна 31 265 000 лв. Това реши комисията по собственост и стопанство към общинския съвет, която прие годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти. От това перо 16 465 000 лв. ще струва отчуждаването на земи, а […]

Австрийски инвеститори отчитат подобрение на икономическата среда у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=367734

Австрийските инвеститори отчитат подобрение на икономическата среда. Ниски данъци и ниски разходи за труд привличат австрийския бизнес в България. Те обаче са притеснени от корупцията и лошата инфраструктура. Чуждият бизнес се оплаква и от това, че трудно намира служители.

Над половината американци се опасяват, че Тръмп може да използва ядрено оръжие

http://www.mediapool.bg/nad-polovinata-amerikantsi-se-opasyavat-che-tramp-mozhe-da-izpolzva-yadreno-orazhie-news274645.html

Над половината американци (52 процента) се опасяват, че президентът Доналд Тръмп може да прибегне до неправомерно използване на ядрено оръжие, сочат данни от общонационално допитване, проведено съвместно от вестник "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си. 60 процента от запитаните отговорили, че не биха поверили на Тръмп ядреното копче, а 38 на сто изказали обратното мнение. Сред онези, които нямат доверие на Тръмп по този въпрос, почти 90 на сто се опасяват, че той може да даде заповед за ядрен удар по някоя страна. В допитването са участвали 1000 души, като грешката не превишава 3 процента.  

Дават на прокурор шефката на центъра с малтретирани деца в Габрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679120

Дават на прокурор шефката на центъра с малтретирани деца в ГабровоСигнал срещу ръководителката на центъра от семеен тип „Хризантема“ в Габрово ще бъде внесен в прокуратурата за това, че повече от година е укривала данните за насилие, което е създавало предпоставки то да се повтори. Това каза в сутрешния блок на Би Ти Ви директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова.

Twitter губи втория си по важност мениджър

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/twitter-gubi-vtoriia-si-po-vajnost-menidjyr-254408/

Главният финансов директор Антъни Ното напуска компанията, за да застане начело на финансовия стартъп Social Finance Inc

Range Rover във версия купе

https://www.24chasa.bg/avto/article/6679127

Range Rover във версия купеНа автосалона в Женева в началото на март ще бъде представен специален Range Rover SV Купе. От луксозния кросоувър ще бъдат произведени точни 999 бройки. Според Land Rover това е първото в света пълноразмерно луксозно SUV купе. Това е автомобил, който ще докосва на емоционално ниво, твърдят от британската компания.

Радев: Под конвенцията прозира друга идеология. Йотова: Тя защитава правата на жените

http://clubz.bg/63305-radev_pod_konvenciqta_prozira_druga_ideologiq_jotova_tq_zashtitava_pravata_na_jenite

Президент и вицепрезидент и днес останаха на противоположни мнения за Истанбулската конвенция, въпреки че и двамата повториха многократно, че разнобой в институцията по темата няма.

Според Румен Радев "сега не е моментът да се ратифицира тази конвенция".  Пренебрегвали се изключително важни теми за нашето общество като корупцията, бедността, демографската катастрофа, защото "изчезваме като нация", обясни той. Радев очаквал "правителството и парламентът да запретнат ръкави и да си напишат домашното". Стана ясно, че той смята "конвенцията за параван за отвличане на общественото внимание". Само приемането на конвенцията без закони няма да свърши работа, а трябвало да се видят какви точно ще са тези закони.

Радев смята, че трябва "да обновим нашите закони - държавата да не бъде наблюдател, а закрилник на правата на жените и децата". Той отново застъпи тезата на БСП. Партията е против ратификацията на конвенцията като излезе с предложение за промени в НК за домашното насилие - то да се третира като престъпление от общ характер. (Към момента то е от частен характер и не може да се преследва от държавното обвинение.) От БСП днес стигнаха още по-далече като поискаха референдум за Истанбулската конвенция.

Сред най-яростните противници на документа, който осъжда насилието над жените са и "Обединените патриоти".

Към заклеймителите на конвенцията със закъснение, но със замах се присъедини и Св. синод. Оттам даже са насрочили и специален молитвен ден - на 28 януари - в който да се измоли "божията милост", за да не бъде приет документът.

Със своя позиция против излезе и Главно мюфтийство.

"Надявам се на разум и отговорна гражданска позиция в българския парламент", поиска днес Радев.

Според него в президентската институция нямало никакво противопоставяне по този въпрос. Защото той призовал за дебати, а Илияна Йотова искала също дебати.

"Ясно призовах за задълбочен дебат. Позицията на г-жа Йотова е част от този дебат и звучи много силно. Факт е, че в България има насилие над жени и деца, домашно насилие. Факт е, че имаме пропуски в някои закони", каза Радев като днес все пак демонстрира някакво развитие от предишната си позиция, че в българското законодателство и до сега имало закони, които защитават правата на жените и децата в случаи на домашно насилие.

Но той привидя някакъв скрит замисъл в приемането на конвенцията.

"Факт е, че под тази конвенция прозира една друга идеология. Факт е, че трябва обществото да се произнесе за нея. Моят призив е към парламента да се прояви разум", каза българският президент. Той не се впусна в уточнение за каква друга идеология става въпрос.

Малко преди това вицепрезидентът Илияна Йотова определи диалога, който се води за конвенцията като абсурден.

"Насилието срещу жените е страшен проблем. Аз ще продължавам да се боря срещу него. Това е документ, който защитава правата на жените", отсече Йотова, която като евродепутат е работила усилено по темата.

Йотова отбеляза, че много важни ще бъдат конкретните законодателни промени, които ще следват конвенцията и това е работа на правителството и управляващото мнозинство. Тя опита да прехвърли вниманието към министрите от ГЕРб, които на заседание на МС отказаха да подкрепят документа. "До ден -днешен не съм чула аргументите на министрите, които не я подкрепиха", каза Йотова. 

Тя смята, че е добре, че се е случил дебатът. "Нещата да се докарат до абсурд, за да се върви напред.."

"Абсурдът на тази дискусия ме кара да си припомня чудесното произведение на Станислав Стратиев "Българският модел". Ако беше жив, той сигурно сега щеше да напише още една глава", каза Йотова.

Все пак тя поиска да не се приема конвенцията с апаратни хватки, защото това би било неуважение към жертвите.

Сблъсъкът на позициите на Радев и Йотова по темата повтаря разделението в БСП - Корнелия Нинова срещу лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Почина писателката Урсула Ле Гуин

http://www.mediapool.bg/pochina-pisatelkata-ursula-le-guin-news274644.html

Популярната авторка на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин почина на 88-годишна възраст в дома си в американския град Портланд, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на семейството й. Синът й Тео Даунс-Ле Гуин каза, че майка му е починала в понеделник, вероятно от инфаркт. По думите му през последните месеци тя е имала здравословни проблеми, свързани със сърцето. Урсула Ле Гуин е автор на 20 романа, шест тома поезия, 13 книги за деца, множество кратки разкази и литературна критика. Тя се прочува с романа си "Лявата ръка на мрака", който печели наградите "Хюго" и "Небюла" през 1969 г. Романът й "Освободеният" през 1974 г. също печели двете награди, връчвани за най-добри научнофантастични и фентъзи книги. Най-известните й творби са книгите от поредицата "Землемория", от които са продадени милиони екземпляри по целия свят.

Райони на Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=367738

По информация от пресцентъра на ВиК, днес без вода във Варна са следните райони: - кв. "Левски", кв."Чайка" и кв."Бриз" до около 17.00 часа. - абонатите от местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Перчемлията и Розмарин до около 20.

Двоен бомбен атентат отне живота на над 30 души в Бенгази

http://www.mediapool.bg/dvoen-bomben-atentat-otne-zhivota-na-nad-30-dushi-v-bengazi-news274643.html

Най-малко 33 човека загинаха, а десетки бяха ранени при двоен атентат с коли бомби в либийския град Бенгази, съобщи Ройтерс, като се позова на властите. Първата експлозия избухнала пред джамия в квартал Ал Салмани, докато богомолците си тръгвали след вечерните молитви. Около 10-15 минути по-късно, когато на мястото били пристигнали служители на силите за сигурност и медици, била взривена втора, по-мощна бомба, поставена в кола, паркирана на отсрещната страна на улицата. Втората експлозия причинила повече жертви. Сред жертвите е имало както военни, така и цивилни, включително египетски гражданин. Здравни служители казаха, че броят на загиналите може да нарасне, тъй като някои от ранените са в критично състояние. Засега не е ясно кой е отговорен за взривовете.

Обявиха епидемия от морбили в сръбския Окръг Пирот

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6679105

Обявиха епидемия от морбили в сръбския Окръг ПиротВ Окръг Пирот е обявена епидемия от морбили, съобщава белградският вестник "Политика", позовавайки се на Института за обществено здраве в Пирот. Епидемията е обявена, тъй като са регистрирани два епидемиологично свързани случая. Първият е регистриран и лабораторно потвърден на 3 януари при дете на десет месеца в детското отделение на общата

Кой получи номинации за наградите "Оскар"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/koj-poluchi-nominacii-za-nagradite-oskar-6078551

Приказният романс "Формата на водата" оглави списъка на филмите претенденти за награди "Оскар"

Приеха законови промени, облекчаващи административната тежест за бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679102

Приеха законови промени, облекчаващи административната тежест за бизнеса
Парламентът прие на второ четене законови промени, с които се облекчава административната тежест за бизнеса, предаде БТА.  С промени в Закона за техническите изисквания към продуктите се дава възможност на икономическите оператори, при заявяване на административна услуга, да не предоставят съдебно удостоверение за актуално състояние,

Три българки в Топ 30 на Forbes за млади европейски лидери

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-forbes-balgarki-26808293

Три българки влизат в тазгодишното европейско издание на класацията "30 под 30" на списание Forbes.

Рекордно ниски температури в Северен Китай

http://www.mediapool.bg/rekordno-niski-temperaturi-v-severen-kitai-news274642.html

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, съобщи ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба. Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,5 градуса под нулата по Целзий - отрицателен рекорд за тази зима. Вчера в регионалната столица Харбин бяха измерени минус 43,1 градуса - най-ниската стойност от 57 години. Китайските метеоролози обясниха студеното време в Хейлунцзян със силен антициклон от Сибир. Според прогнозите утре в провинцията ще започне леко "затопляне", като на места температурите ще се повишат до минус 30 градуса. В северната част на Хейлунцзян обаче термометрите ще продължат да показват под минус 40 градуса.

Д21: Една групировка направи стъпка към разпростирането на монопола си и върху БНТ

https://offnews.bg//medii/d21-edna-grupirovka-napravi-stapka-kam-razprostiraneto-na-monopola-si-673440.html

Националният изпълнителен съвет на "Движение 21" осъди опитите за налагане на цензура в БНТ.

"Настояването за „по-разчупени“ предавания, с „по-малко говорене“ за да бъдат продукциите „по-популярни“, „гледаеми“ и „качествени“ са фалшиви аргументи, прикриващи намерения за отнемане свободата на словото, на избор на теми и събеседници, за намеса в журналистическата работа с цел манипулация на зрителите", се казва в позицията на движението с председател Татяна Дончева.

"Случващото се в БНТ на практика е стъпка към разпростирането на медийния монопол на определена групировка и върху обществената телевизия. С явното или прикрито съдействие на управляващите, както и поради пасивността на опозицията, в ръководството на БНТ проникнаха лица, налагащи стил, реторика и поведение, характерни за огромната част от българските медии.

Пренасянето и в обществената телевизия на практиките на цензура, списъци на подходящи и неподходящи гости за дискусионни предавания, дежурни говорители и анализатори по всички теми, правилни и неправилни въпроси, ще нанесе много сериозно и трайно увреждане на вече значително деформираната среда за публична комуникация", предупреждават от Д21.

НИС на Движението заявява още, че подкрепя стремежа на журналистите в БНТ да съхранят характера на телевизията като обществен оператор, носещ отговорност за изграждане на обществен интегритет, плурализъм, култура и гражданското самосъзнание.

"Не приемаме и всячески ще се противопоставяме на ширещата се практика средствата за масово осведомяване да бъдат превръщани в инструменти за пропаганда, за манипулация на общественото мнение или за дискредитиране на неудобни общественици, политици, бизнесмени. Този медиен модел, съпровождан с циничен, профански и ругателен език стимулира агресията и задълбочаващите се конфликти във всички сфери на обществения живот. Налагането и възприемането на такъв тип отношения уврежда не само отделните личности, но и способността на обществото като цяло да взаимодейства ефективно, да намира адекватни решения на общи проблеми, да осъществява общ напредък и успешно развитие", пишат още от Движение 21.

Почина авторката на поредицата „Землемория“ Урсула Ле Гуин

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-avtorkata-na-poredicata-zemlemoriia-ursula-le-guin-2074351

Известната авторка на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин почина на 88-годишна възраст в дома си в американския град Портланд, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на семейството ѝ.

Синът ѝ Тео Даунс-Ле Гуин съобщи, че м

Най-великите филмови злодеи на всички времена

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-velikite-filmovi-zlodei-na-vsichki-vremena-2074369

Жокера, пресъздаден от покойния актьор Хийт Леджър в "Черният рицар", е начело в класация за най-великите филмови злодеи на всички времена, съобщи сайтът Диджитъл спай.

8 месеца условно за педофил, свалял 12-годишно момче

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/8-meseca-uslovno-za-pedofil-svalial-12-godishno-momche-2074317

Педофил получи 8 месеца условно от Районния съд в Пазарджик за това, че тормозел във Фейсбук 12-годишно момче от града. Сравнително лекото наказание е наложено на мъжа, след като се е признал за виновен и е приел споразумение с прокуратурата. С него ще бъде проведена възпитателна работа от Наблюдат

Селски кмет, прокурор и служител на РЗОК живеят в общински жилища

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/selski-kmet-prokuror-i-sluzhitel-na-rzok-zhiveiat-v-obshtinski-zhilishta-2074363

Действащ кмет на старозагорско село, прокурор и служител на Районната здравна каса живеят от години в общински жилища. Това сочат до момента резултатите от проверката на Временната комисия за ревизия на общинските жилища в Стара Загора. Установени са множество нару

Радев: Парламентарната република атрофира

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-parlamentarnata-republika-atrofira-2074354

Държавният глава Румен Радев декларира, че дейността му като президент през следващата година ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите. Това каза той на пресконференция с вицепрезидента Илияна Йотова по повод на изминалата първа година от встъпването им

Бургаските ученици излизат в грипна ваканция

//dariknews.bg/regioni/burgas/burgaskite-uchenici-izlizat-v-gripna-vakanciia-2074355

Кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед за обявяване на грипна епидемия на територията на общината. В тази връзка от днес на обед, 24 януари до 29 януари /понеделник/ включително се преустановяват учебните занятия във всички бург

Жителите на Хаваите масово гледали порно след фалшивата тревога за ракетна атака

http://www.moreto.net/novini.php?n=367733

Жителите на Хаваите масово гледали порнографски филми, след като станало ясно, че обявената преди повече от седмица тревога за ядрена атака се оказала фалшива. Това показват данните на най-големия уебсайт с порнографско съдържание „Порнхъб”.

Делян Добрев показа документи за обвиненията си към Елена Йончева

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/24/3117509_delian_dobrev_pokaza_dokumenti_za_obvineniiata_si_kum/?ref=rss


Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви в ефира на БиТиВи, че разполага с данни, според които депутатът от БСП Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми, участвали в източването на КТБ.<br /><br />Той посочи данни от Търговския регистър, според които Йончева има своя фирма, която е в съдружие с офшорна компания. Според информацията му, съгласно решението за учредяване на дружеството, капиталът е 10 хил. лв. – разделен в 100 дяла по 100 лв. Съдружникът "Авторска...

Борисов уволнява шефката на Агенцията за закрила на детето заради тормоза в детски дом

http://www.mediapool.bg/borisov-uvolnyava-shefkata-na-agentsiyata-za-zakrila-na-deteto-zaradi-tormoza-v-detski-dom-news274641.html

Премиерът Бойко Борисов е внесъл предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето заради липсата на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания “Хризантема“ в Габрово. Временно агенцията ще се оглавява от досегашния заместник-председател д-р Валентин Димитров. Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на Агенцията за закрилата на детето и по-специално на наблюдението и контрола върху специализираните институции за отглеждане на деца. За бруталното насилие над деца и младежи с увреждания в дома “Хризантема“ стана ясно преди два дни след изтекли видеоклипове, заснети от социален работник между 2016 и 2017 година, които обаче излизат наяве едва сега заради междуличностен конфликт. Видеоклиповете показват как служители в дома за деца и младежи с увреждания заплашват и удрят настанените с крясъци и обидни думи. От обясненията на социалния работник, ръководителя на центъра, кмета и дирекция “Социално подпомагане“ стана ясно, че за насилието са подавани сигнали и все пак никой не поема отговорността, а наказани до момента нямаше. От дадените обяснения от засегнатите хора и институции не стана ясно да е бил подаван сигнал за насилието в местния отдел за закрила на детето преди края на миналата година. Директорката на дома Маринела Лазарова заяви, че бездействието е от страна на прекия й ръководител от дирекция “Образование и социални дейности“ в общината  Даниела Василева  . “Удобната позиция, която заема в момента, че не е знаела и не е чувала“, заяви Лазарова и добави, че я е сигнализирала, като ѝ е показала видеоматериал в присъствието на Йорданка Милчева – социалния работник, заснел кадрите с насилие. Същевременно срещу директорката на дома Лазарова ще бъде внесен сигнал в прокуратурата за това, че повече от година е укривала данните за насилие над деца, което е създавало предпоставки то да се повтори, съобщи директорът на Дирекция “Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова. Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че кметът на Габрово е получил сигнал за насилие над подрастващи и конфликт между служителите и ръководството на Дома за деца с увреждания. Екип на омбудсмана през декември миналата година е бил на място в Габрово и е сигнализирал всички институции - Отделът за закрила на детето, Регионалната служба по социално подпомагане, кмета на Габрово, общинските отдели, местното РПУ за твърденията, че има освен пререкания и конфликт между хората в персонала, и насилие над деца. Манолова посочи, че след нейната проверка прокуратурата се е самосезирала по случая. 

Дават на прокуратурата директорката на центъра, в който са малтретирани деца

http://www.mediapool.bg/davat-na-prokuraturata-direktorkata-na-tsentara-v-koito-sa-maltretirani-detsa-news274641.html

Срещу ръководителката на станалия печално известен център от семеен тип “Хризантема“ в Габрово ще бъде внесен сигнал в прокуратурата за това, че повече от година е укривала данните за насилие над деца, което е създавало предпоставки то да се повтори. Това съобщи директорът на Дирекция “Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова в сряда пред бТВ. “Задачата ни е още днес този сигнал да бъде внесен“, каза тя. Преди два дни стана ясно, че деца и младежи с увреждания от дома за деца “Хризантема“ в Габрово са били жертва на брутално насилие от страна на персонала. Разкритията бяха направени от изтекли видеоклипове, правени от социален работник между 2016 и 2017 година, които обаче излизат наяве едва сега заради междуличностен конфликт. Видеоклиповете показват как служители в дома за деца и младежи с увреждания заплашват и удрят настанените с крясъци и обидни думи. Самата директорка Маринела Лазарова отново заяви, че бездействието е от страна на прекия й ръководител от дирекция “Образование и социални дейности“ в общината  Даниела Василева  . “Удобната позиция, която заема в момента, че не е знаела и не е чувала“, заяви Лазарова и добави, че я е сигнализирала, като ѝ е показала видеоматериал в присъствието на Йорданка Милчева – социалния работник, заснел кадрите с насилие. Самата Милчева посочи, че детегледачката от клипа е получила остра забележка, но е останала на работа, като се наблюдавало дали поведението ѝ ще се повтори. Следващият запис е от септември 2017 г. Междувременно проверките, които започнаха в дома, са показали, че от дълго време него не е имало медицинско лице. “От общината казаха, че три пъти са правили конкурс и никой не е пожелал да упражнява тази професия в този център“, обясни Братованова. 

Княз Борис е бил умен човек. Бъди като княз Борис

http://clubz.bg/63304-knqz_boris_e_bil_umen_chovek_bydi_kato_knqz_boris

Ако навремето княз Борис беше провел допитване сред тогавашните българи дали да се покръстим, най-вероятно щеше да получи следните отговори:

1. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, това противоречи на изконните български традиции и богове от пантеона на Тангра!

2. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, от народ на войници князът ще ни направи гейове в рокли.

3. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще има килийни училища, няма да губим времето с тъпотии като учене, имаме коне да си яздим.

4. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, каква е тази азбука, ние сме воини, наши изконни традиции са да въртим копието, писалка въртят само гейовете.

5. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще падам на коляно пред голо тяло, и то разпнато на кръст. Всички знаят, че: „Никога на колене, пред когото и да е!“ Даже в лексикона съм си го написал.

6. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, какъв е този изнежен рус младеж, много приличащ на Мел Гибсън на млади години, дето ни го пробутват за бог. Сам си мъкнел кръста, на който го разпнали. Аматьор. Нашият Тангра ще изпие 100 литра вино, ще ходи по жарава, ще танцува в ледени води и ще го схруска за закуска. Като мюсли. Екологични, макар и конски.

7. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, какви са тези семейни обреди, какви семейни ценности. Аз си яздим коня и като видя някоя засукана славянка на полянка, с едри гърди като любеници, пък как да не я уважа. Щото наш‘те женки от това яздене никакви гърди не са им останали. Уважително си е начи, иначе какъв воин съм.

8. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така за „прелюбодеяние“ ще горим в ада? То тогава целата рода, даже целото племе трябва да е изгоряло досега…

9. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, каква е тази църква, ние ли трябва да плащаме за всичките попове, свещеници, па и патриарх трябвало. Изконна българска традиция е да има един жрец на Тангра, който да заколи едно агне или каквото има за колене, да го изядем, че много се огладнява от религиозни обреди, и толкова.

10. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така всяка неделя ще им ходя на църква. Има си толкова женички, козички, овчици и други твари за уважаване. Пък и с верна дружина ще яздим насам-натам, то си изконна българска традиция. Какво да им се завирам у църквата, пък и то всяка неделя.

11. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, какви са тези молитви, какви са тия песни, дето трябва да пеем. Ние си имаме бойни викове, нито едно българско знаме не е пленено в битка, това се постига с бой и крещене, а не с църковни песни.

12. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така жената е направена от ребро на мъжа. Тия чуват ли се какви глупости дрънкат. Аз съм виждал ребърца, с изконен български мед най-добре се получават на скарата. Да, факт, като има некоя сгодна женица да ги върти, че не е много мъжка професия, е по-арно. Не отричам. Ама чак, че жената е направена от ребърца, това са глупости.

13. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще обличате свещениците в рокли. Вие може раса да им викате, ама те са си рокли. Това противоречи на всички български традиции. Не могат кон да яздят така, алооо. Кви сте смешни с тия рокли…

14. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще имаме черкви. Изконна българска традиция е, като ни писне и да яхнем коня, да съберем палатката или вигвама или юртата, кой каквото си има, и да подемем в галоп към нови хоризонти. Как така ще строим черкви? Не можем да ги носим с нас. Вие знаете ли камъните колко тежат?

15. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще се огъваме пред влияние от чужбина. Не им щем чуждоземските глупости, ние си имаме наша си, изконна, българска религия, която ни отличава и ни прави единствени и неповторими, и няма да я унищожим заради някакви международни тъпотии.

16. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще мътят главите на децата с тъпотии от малки. Нека си играят милите, да препускат, да изживеят истинско детство. Като станат на по 20, като си вземат женички, козички, овчици, тогава сами ще си решат какво да знаят. А не некви даскали да им пълнят главите с тия модерни глупости като учене.

17. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, то нашият княз няма една спечелена война, тръгнал нова религия да ни налага. Да ходи войник, да брани границата, да прави уборки и сапунки, да види какво е, пък тогава да видим дали ще иска тия модерни глупости с това християнство.

18. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, то даже синът на княза не иска да се покръства. Върна истинските, изконните, естествените български традиции. Които ни правят народ. Еваларката, Расате, ти си истински патриот!

19. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, то даже болярите ни не са съгласни. Пуснаха сърдита декларация, че започват протестни действия и всеки ден ще правят по една обиколка с кон на юртите си. Хепънинг един вид. Протестен. Така се прави. Евалата, болярите, истински религиозни водачи сте!

20. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така няма да крадем, няма да убиваме, как ще живеем тогава. То е изконна българска традиция да препускаме, да плячкосваме и да минаваме нататък. Плячкосване без убийства няма как да стане. Пробвали сме. Бият, майко, не прощават. А и как да квалифицираме деянието „плячкосване“, ако извадим грабежите, били те лека или тежка форма. Абе, тия, нашите управници, акъл нямат какво ни предлагат…

21. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, каква е тая тъпотия да не пожелаваме женките на комшиите. Още малко ще кажат да не пожелаваме овцете и козите. Естествено, че ако ти хареса нещо, женичка, козичка, овчица или друг подобен добитък, отиваш при човека и си се разбирате за цената и всичко е пито-платено. Чисти сметки, добри приятели, са казали старите хора. И са били прави. А не с тия модерни глупости…

И още много щеше да има. Накратко, ако княз Борис беше направил „народно допитване“, най-вероятно щяхме още да си яздим конете. Княз Борис обаче е направил друго. Имал е способността да гледа в бъдещето. И от няколко племена е направил хомогенен и модерен народ.

Княз Борис е бил умен човек. Бъди като княз Борис. Извади си главата от миналото. Погледни в бъдещето. Стани модерен.

Усмихнат ден! :)

...

Коментарът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов.

 

 

Добрев с разкрития срещу Йончева по бТВ, тя отговаря в БНТ

https://offnews.bg//politika/dobrev-s-razkritia-sreshtu-joncheva-po-btv-tia-otgovaria-v-bnt-673466.html

Поредният епизод на сагата на взаимните обвинения между Делян Добрев от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП тази сутрин се излъчваше на живо по две телевизии по едно и също време.

Герберът извади нова порция обвинения и въпроси към Елена Йончева и занесе папка в студиото на бТВ, която според него доказвала, че тя е свързана с офшорни компании и кухи фирми, участвали в източването на КТБ.

А Йончева по същото време в ефира на БНТ отрече обвиненията.

В студиото на „Тази сутрин” Добрев посочи данни от търговския регистър, според които депутатката от БСП има своя фирма, която е в съдружие с офшорна компания.

Според информацията му, съгласно решението за учредяване на дружеството, капиталът е 10 000 лв. – разделен в 100 дяла по 100 лв. Съдружникът „Авторска телевизия” на Елена Йончева внася 5 хил. лв., а офшорката внася 315 хил. лв. за едни и същи дялове. Задължава се и да даде други 250 хил. евро, обясни Добрев и показа удостоверение от КТБ, показващо, че парите са преведени.

Според друг документ, който той цитира, упълномощеното лице е Зорница Пламенова Блъскова, която е съдружник в „Инвестмънт проджектс” АД и тази фирма фигурира във всички доклади за източване на КТБ - дължи близо 70 млн. лв. на фалиралата банка, каза депутатът от ГЕРБ.

„За дружеството се констатира, че е куха фирма, в която са били насочвани кредити от КТБ. Канал за финансиране, който не докладва оперативни приходи, а дългосрочен дълг”, цитира Добрев доклада на британската компания "Аликс Партнерс", която бе наета да проследи източването на КТБ.

Последният въпрос, който той отправи към Йончева беше дали за периода 2004-2009 г., когато премиер е Сергей Станишев, тя е получила 696 172 лв., като по-голямата сума е от фирми с държавно участие – „Лукойл”, „Еон” и др.

По повод своите вземания и офшорни участия Добрев посочи, че е взел 250 хил. евро през 2006-а година и тези пари имат задължението да бъдат върнати, а ако не бъдат се плаща данък печалба. Той уточни, че от 2009-а година не е управител вече на фирмата и не знае изплатено ли е вземането, но добави, че ако не са върнати се дължи данък върху лихвата.

В същото време Йончева отговори на гербера по обществената телевизия.

„Нямам никакви връзки с КТБ. Господин Добрев се опитва да ме атакува по всякакъв начин. Първо каза, че ще ме даде на съд. Сега излиза с информация от Търговския регистър за моята дейност като журналист. Това не е вярно. Имала съм сметка в КТБ, но не съм участвала в никакви схеми. Имала съм фирма и съм имала съдружник. Ако има нещо нередно в моята дейност, което е незаконно, даже неморално, да дадат сигнал към прокуратурата или в комисията по конфликт но интереси. Не съм ползвала държавни средства, не съм ползвала европейски средства”, каза депутатът от БСП в „Денят започва” на БНТ.

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6679096

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите варират между минус 4 и минус 15 градуса. Облачно и мъгливо е. Във високите части на планините духа умерен вятър. Снежната покривка варира от 20 до 70-80 см, като на места има навявания.

Турция с ново искане за екстрадиция на осемте турски военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679093

Турция с ново искане за екстрадиция 
на осемте турски военниТурция е внесла ново искане за екстрадирането на осемте турски военни, които избягаха след неуспешния опит за преврат през 2016 г. срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава гръцкото издание Нюз.ин, цитирано от БТА. Гръцкият правосъден министър Ставрос Кондонис е отказал екстрадиране, като се мотивирал с решението на Върховния съд те да бъдат

Братът на Катя Лерца: Полицаят е допринесъл за смъртта си

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-policai-bogdan-lertza-26808268

Братът на 40-годишната Катя Лерца, която блъсна и уби на място 36-годишния полицай Делян Палазов, обвини медиите, че създават негативен образ на сестра му.

Вулкан изригна във Филипините, над 60 000 са евакуирани (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679082

Вулкан изригна във Филипините, над 60 000 са евакуирани (Снимки)Повече от 60 хиляди филипинци са били принудени да напуснат домовете си заради изригването на вулкана Майон, следва от съобщение на Националния съвет за управление в извънредни ситуации, предава РИА Новости. По-рано се съобщаваше за 40 хиляди евакуирани, предава "Фокус". „Според данните за 06.00 часа (24.

9-годишно българче - звезда на Националната хокейна лига на САЩ

http://www.cross.bg/ivan-natzionalnata-osven-1566161.html

/КРОСС/ Българче беше избрано за „бъдещата звезда" на мач на среща от Националната хокейна лига на Америка и Канада. Около 20 хиляди зрители присъстваха в залата по време на официалната церемония по откриването на двубоя между „Чикаго Блек Хоукс" и „Ню Йорк Айлендърс". Там беше и 9-годишният Иван Хараланов, който направи традиционното посрещане на лета на хокеистите. Българчето живее от малко повече от година в Чикаго и освен със спортен талант, може да се похвали и с участие във филм, видео клип на Дичо и 100 кила и дори телевизионна реклама. Семейството на Иван идва в Чикаго преди година именно заради хокея. Малкия се запалва по играта още в България. Преди Националната хокейна лига на САЩ обаче Иван е започнал в "Зимния дворец" в София. Но освен с хокея Иван може да се похвали с още таланти. Свири на китара, а освен това вече се е снимал и във видеоклип със 100 кила и Дичо. 

Еколози ще проведат символична акция пред Министерския съвет

http://econ.bg/Новини/Еколози-ще-проведат-символична-акция-пред-Министерския-съвет_l.a_i.756821_at.1.html

Еколози провеждат символична акция пред сградата на Министерския съвет, съобщава БНР. Те подаряват бурканче чист въздух от Пирин на премиера и...

Варненски яхт клуб ще популяризира ветроходния спорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=367732

Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” ще популяризира ветроходния спорт с проект, финансиран от Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура на Европейската комисия по Програма Еразъм + Спорт, научи Moreto.net.

Болногледач убил 103 пациенти в Германия

http://clubz.bg/63303-bolnogledach_ubil_103_pacienti_v_germaniq

Скандалът в Германия около бившия болногледач Нилс Хьогел се разраства. Той вече излежава доживотна присъда за умишлено убийство на шестима пациенти, произнесена през февруари 2015 г.

Сега обаче прокуратурата в Олденбург му повдигна ново обвинение след доказани още 97 убийства на пациенти.

Това е най-мащабното масово убийство в следвоенната история на Германия.

Болногледачът е умъртвявал пациентите, като им е поставял инжекции със смъртоносни дози медикаменти. Така се предизвикват фатални смущения на сърдечния ритъм, в повечето случаи настъпва смърт.

Установено е било, че освен първите 6 случая престъпникът е ликвидирал и 62-ма пациенти в клиника в град Делменхорст, където първоначално е работил. Впоследствие е преминал на работа в болница в град Олденбург, където е причинил умишлено смъртта на още 35 души. И в двете здравни заведения престъпникът е работил между 1999 и 2005 г., и то в интензивни отделения. Той е инжектирал на пациенти в тежко състояние завишена доза от 40 милилитра медикаменти за сърце и незабавно е напускал интензивното отделение. Секунди след това се задейства алармата, той се връща и започва животоспасяващи действия. Така сред колегите си, които не са подозирали престъпна дейност, Нилс се прославя с прозвището  “Рамбо Спасителя”.

Краят на престъпната му дейност настъпва през 2005 г., когато колежка на Нилс Хьогел го залавя на местопрестъплението в интензивното отделение на болницата в Делменсхорст. Тогава пациентът е спасен, а Хьогел изправен на съд. Година по-късно получава първата си присъда – пет години лишаване от свобода заради опит за убийство. Обвинението обжалва наказанието. През 2008 г. втора инстанция завишава наказанието на 7 години и половина лишаване от свобода и доживотна забрана за упражняване на професията болногледач.

Същата година Катрин Ломан подава сигнал в прокуратурата в Олденбург. Тя е убедена, че майка й не е издъхнала от естествена смърт в интензивното отделение, а най-вероятно е станала жертва на Хьогел.

Започва следствие и така се стига до разкриването на още престъпления. През февруари 2015 г. Нилс Хьогел е осъден на доживотен затвор.

Още през ноември м. г. прокуратурата в Олденбург съобщи, че има доказателства за извършени от Нилс Хьогел над 100 убийства.

Това сочели съдебномедицински експертизи на ексхумирани трупове на бивши пациенти. Това е станало по сигнали на близки, които са се усъмнили в причините за смъртта на болните им роднини, които са били поверени на грижите на Хьогел.

Че Нилс Хьогел още веднъж ще застане пред Темида, е ясно. Сигурно е също, че не е възможно да получи по-сурово наказание от доживотна присъда, която вече излежава. Новият процес обаче донякъде ще е утеха за близките на избитите от Хьогел, които чакат справедливост и ще я получат.

Големите вериги вдигнаха цената на бензина

http://dnes.dir.bg/news/poskapvane-benzinostantzii-tzeni-benzin-26808243

За последните три дни в страната е регистрирано поскъпване на бензините, показа проверка на Дир.бг в специализирания сайт "Фуело" (Fuelo).

Задържаха мъж, обявен за общодържавно издирване на ГКПП „Маказа“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679081

Задържаха мъж, обявен за общодържавно издирване на ГКПП „Маказа“На ГКПП „Маказа“ е задържан 61-годишен мъж, обявен за общодържавно издирване. Това съобщиха от ОДМВР - Кърджали.Мъжът е бил установен от полицаи на ГКПП „Маказа“ вчера. Той влизал встраната от Република Гърция и при извършена справка се установило, че се издирва като обвиняем по досъдебно производство на РУ - Димитровград.

Президентът няма да създава собствен политически проект

http://www.transmedia.bg/2018/01/24/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd/

 

Няма да създавам собствен политически проект, каза президентът Радев в отговор на журналистически въпрос при отчитането на своята едногодишна дейност.

Държавният глава посочи, че вотът на недоверие е част от усилията за справяне с корупцията. По думите му няма война между институциите. „С премиера можем да работим заедно“, каза Радев.

По темата за европредседателството държавният глава посочи, че то не суспендира демокрацията и не е алиби за бездействието по болните за страната теми.

В отчета си президентът отбеляза също така, че икономическите показатели за страната са добри, но продължават обезлюдяването и демографският срив. Той отново подчерта, че антикорупционният зано е слаб.

„Под въпрос е фундаменталното право на свобода на словото и аз ще стимулирам тази свобода“, каза още Радев.

Според него не е сега моментът да ратифициране на Истанбулската конвенция.

Вицепрезидентът Илияна Йотова открои свършеното по отношение на българите зад граница. Тя подчерта, че много нови български граждани завършват образование у нас, но какво става с тях впоследствие, няма информация. Според нея е необходим регистър на тези лица и вече се работи за създаването му.

Надал се оплака от настилката в Мелбърн

https://offnews.bg//tenis/nadal-se-oplaka-ot-nastilkata-v-melbarn-673470.html

Световният номер 1 Рафаел Надал се оплака от настилките в Мелбърн ден, след като беше принуден поради контузия да напусне надпреварата.

Испанецът се отказа в началото на петия сет срещу Марин Чилич по време на мача си от четвъртфиналите. Въпреки че Краля на клея не защити точките си от миналата година, когато игра финал, той ще запази първото място в световната ранглиста.

Очаква се Надал да се завърне на корта след около три седмици. Това се разбра, след като той мина на обстоен преглед и му бе направена снимка. Травмата е на мускул на бедрото на десния крак. Той ще се върне в Испания и ще се концентрира върху физиотерапия.

"Някой, който управлява тура, трябва да се замисли малко за това, което се случва. Прекалено много тенисисти започнаха да се контузват", сподели Рафа. Миналата година голяма част от сезона пропуснаха доста от водещите тенисисти поради контузии, като сред тях бяха Анди Мъри, Новак Джокович и Стан Вавринка.

"Не знам дали ръководителите не трябва малко да се замислят за здравето на играчите. В момента играем, но има живот и след тениса. Не знам дали ако продължаваме да играем на тези толкова, толкова твърди настилки, какво ще се случи в бъдеще", допълни Краля на клея.

Междувременно Хьон Чун стана първият кореец на полуфинал на турнир от Големия шлем. 21-годишният талант, който е 58-и в света, се справи с една от другите изненади на турнира - Тенис Сандгрен, като го победи с 6:4, 7:6(5), 6:3. Чун очаква победителя от двубоя между Роджър Федерер и Томаш Бердих в битката за място на финала.

Заради лавина в Алпите туристи са евакуирани с хеликоптери

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/24/3117517_zaradi_lavina_v_alpite_turisti_sa_evakuirani_s/?ref=rss


Четири хеликоптера евакуираха 150 души, блокирани в четиризвезден хотел и други отдалечени постройки в италианските Алпи след падане на лавина, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.<br /><br />Намиращият се до границата с Австрия хотел "Лангтауферер" не е бил пряко засегнат от лавината, но районът е бил силно заплашен от още свличания на снежни маси, заяви службата за гражданска защита в италианския град Болцано, цитирана и от БТА.<br /><br...

Ген. Михо Михов: Изтребителят ”Грипен” е подходящ, не е направено нещо солидно за заплатите на военните

https://frognews.bg/novini/gen-miho-mihov.html

Изтребителят ”Грипен” е най-подходящ за българските ВВС. Той харчи по-малко на час полет от , F-16 , F-18 и Еврофайтър. Това заяви в подкрепа на шведския самолет бившият шеф на генщаба ген. Михо Михов.

Учителят от Бусманци, ударил ученик, е задържан

http://dnes.dir.bg/news/uchitel-shamar-busmantzi-26808231

Напрежение има в 65-о училище в Бусманци, където учител удари шамар на ученик, съобщи Нова телевизия.

Зелените в Европарламента обявиха доклад за "обърканата борба с корупцията в България"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/24/3117515_zelenite_v_evroparlamenta_obiaviha_doklad_za/?ref=rss


Групата на Зелените в Европейския парламент представи днес доклад, посветен на въпроса с корупцията в ЕС и в България. Докладът е изготвен по заявка на опозиционната парламентарна група, предаде БТА.<br /><br />Документът е озаглавен "Борба с корупцията - от обещания към действия. Обърканата борба с корупцията в България и нуждата от воля в институциите на ЕС". В доклада пише, че от държавите в ЕС България се представя най-зле по показателя на "Трансперънси...

Кинолектории във Варненската библиотека продължават

http://www.moreto.net/novini.php?n=367731

Първата кинолектория за 2018 ще се проведе на 27 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна, научи Moreto.net. Входът е свободен. В отдел „Изкуство“ ще бъде представена последната творба на британската режисьорка Сали Портър „Партито“ (2017).

Ген. Михо Михов: Идеята за доброволна казарма е добра, но все още не е обмислена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679072

Ген. Михо Михов: Идеята за доброволна казарма е добра, но все още не е обмисленаИдеята за доброволна казарма е добра, но все още не е обмислена. Това заяви бившият началник на генералния щаб на армията акад. Михов Михов в сутрешния блок на Би Ти Ви по повод доброволната казарма за ученици, която вицепремиерът Красимир Каракачанов предлага. "С удоволствие приветствам такъв подход, но той не е подготвен според мен.

Добрев удари Борисов и ГЕРБ, както БСП само би мечтала

https://frognews.bg/novini/dobrev-udari-borisov-gerb-kakto-bsp-samo-mechtala.html

Делян Добрев от ГЕРБ май има тайна договорка с БСП. Така изглежда поведението на депутата, който обикаля телевизиите да обяснява, че създадената от него политико-роднинска мрежа в Хасково била пример за подражание. И това в разгара на дебата в парламента за корупцията по високите етажи на властта.

Ралито на капиталовите пазари в Европа и САЩ продължава

http://econ.bg/Новини/Ралито-на-капиталовите-пазари-в-Европа-и-САЩ-продължава_l.a_i.756820_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията на 23 януари с повишения, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс Stoxx 600 се изкачи с...

OneCoin-ът на д-р Ружа днес е собственост на бедняка Кристиян от “Модерно предградие”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678612

OneCoin-ът на д-р Ружа днес е собственост на бедняка Кристиян от “Модерно предградие”Фирмата, която ГДБОП и ДАНС проверяват по разследването в Германия, е прехвърлена на клошар Най-близкият ѝ сътрудник Игор Албъртс, който уж е печелил по 1 милион на месец, я напусна и основа своя криптовалута седмица преди акцията в България Имотите на Игнатова в България са купени от чуждо дружество като доверителна сделка Игор Албъртс,

В Китай температурите паднаха до -44,5 по Целзий

https://offnews.bg//sviat/v-kitaj-temperaturite-padnaha-do-44-5-po-tcelzij-673468.html

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде БТА.

Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,5 градуса под нулата по Целзий - отрицателен рекорд за тази зима. Вчера в регионалната столица Харбин бяха измерени минус 43,1 градуса - най-ниската стойност от 57 години.

Китайските метеоролози обясниха студеното време в Хейлунцзян със силен антициклон от Сибир.

Според прогнозите утре в провинцията ще започне леко затопляне, като на места температурите ще се повишат до минус 30 градуса. В северната част на Хейлунцзян обаче термометрите ще продължат да показват под минус 40 градуса.

Уволняват служителките, малтретирали деца с увреждания

http://dnes.dir.bg/news/uvolnenie-gabrovo-dom-detza-26808176

Служителките в центъра за деца и младежи с увреждания „Хризантема” в Габрово, които бяха заснети да малтретират децата, ще бъдат уволнени.

Йончева и Добрев продължиха сагата за корупцията от различни телевизии

https://frognews.bg/novini/ioncheva-dobrev-prodaljiha-sagata-koruptsiiata-razlichni-televizii.html

Свободата в журналистиката, в която работех повече от 20 години я няма. Ако тя се върне и аз ще се завърна отново към журналистиката. Свобода има в социалните медии, но има и такива медии, които влияят много на общественото мнение. Това заяви говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева в сутрешния блок на БНТ.

Драгомир Стойнев: БСП показа, че царят е гол

http://dnes.dir.bg/news/bsp-dragomir-stoynev-26808123

Вотът на недоверие вече е успешен, тъй като за 29 г. нито една политическа сила не е предявила упрек към кабинета на тема корупция, не е имало вот на тази тема.

Драгомир Стойнев: БСП показа, че царят е гол

http://dnes.dir.bg/news/dragomir-stoynev-26808123

Вотът на недоверие вече е успешен, тъй като за 29 г. нито една политическа сила не е предявявала упрек към кабинета на тема корупция, не е имало вот на тази тем

Корупция има, но навсякъде я има, обобщи председателят на парламента

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/24/3117514_korupciia_ima_no_navsiakude_ia_ima_obobshti/?ref=rss


Управляващите не отричат, че в България има корупция, но такава съществувала в Европа и целия свят. Освен това у нас се взимали и мерки - приема се Закон за борба с корупцията и се търси помощ от Германия. Така може да се обобщи позицията на председателя на парламента Цвета Караянчева, която тя изказа по БНТ по повод темата на вота на недоверие към кабинета.<br /><br />Тя опреди вчерашният дебат като безинтересен, защото не е имало конкретика. "Първите изказвания бяха по...

Испания към Карлес Пучдемон: Не опитвай да се завръщаш тайно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679064

Испания към Карлес Пучдемон: Не опитвай да се завръщаш тайноМинистърът на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Зойдо заяви, че страната му ще засили наблюдението по границите си, за да предотврати завръщането на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, предава Politico. „Притеснени сме, защото не знаем какво ще направи човек с подобно поведение“, заяви Зойдо.

В Русия забраниха филма "Смъртта на Сталин"

http://www.moreto.net/novini.php?n=367730

Премиерата в Русия на филма "Смъртта на Сталин" - мрачен, сатиричен филм на британския режисьор Армандо Янучи, беше отменена от руските цензури, след като предварително гледане преди излизането на филма предизвикало гнева на руски правителствени служители, съобщават руските медии.

Брекзит намалява европейските депутати с 46 до 705

http://dnes.dir.bg/news/evrodeputati-namaljavat-brekzit-26808122

Комитетът по конституционните въпроси на Европейския парламент иска да намали броя на европейските депутати от 751 до 705.

Президентът Румен Радев отчита една година

http://econ.bg/Новини/Президентът-Румен-Радев-отчита-една-година_l.a_i.756819_at.1.html

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще дадат пресконференция на 24 януари по повод една година от встъпването им в длъжност,...

Раздвижване на пазара на имоти в Гърция

http://www.cross.bg/imoti-pazara-gurtziya-1566160.html

/КРОСС/ Чужди инвеститори се завръщат на пазара на имоти в Гърция, пише в днешното си издание в. "Нафтемборики". Тази тенденция се дължи на няколко фактора. Постепенното възстановяване на политическата и икономическата стабилност свързано с отстраняването на риска от излизането на Атина от Еврозоната. Гръцките луксозни имоти са на особено атрактивни цени спрямо други популярни дестинации, без недостатъци в качеството. Анализаторът на Algean Property Константинос Сидерис подчерта, че в много случаи гръцките имоти в тази категория са по-луксозни и на много по-привилегировани места, отколкото имоти с подобна цена в чужбина. Всички тези фактори са привлекли включително френската компания Barnes International Realty.  

Атакуват офис на организацията "Спасете децата" в Афганистан

http://www.cross.bg/detzata-spasete-afganistan-1566159.html

/КРОСС/ Най-малко 11 души са ранени при продължаващата атака срещу офис на международната агенция за помощ "Спасете децата" в Афганистан, съобщава БиБиСи. Нападението започва с експлозия извън сградата на организацията в Джалалабад, след което атакуващите влизат в сградата, съобщават властите. Местните медии съобщават, че деца от близкото училище са бягали, докато са се чували множество изстрели в района. Нападателите към момента са неизвестни, но Джалалабад често е атакуван от талибански бойци. "Около 9:10 местно време, атентатор самоубиец нападна с кола бомба входа на комплекса "Спасете децата"", коментира говорителят на местното правителство Атаулах Когиани. Афганистанската телевизия е показала облак от черен дим, издигащ се от комплекса и поне едно горящо превозно средство. "Група въоръжени мъже влязоха в сградат. Досега 11 ранени са отведени в болници. Сблъсъците между нападателите и силите за сигурност все още продължават", допълва Когиани пред АФП. "Спасете децата" извършва образователни, здравни и защитни дейности за децата в Афганистан.    

Деца на 14 г. - единият убива, другият снима

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6678569

Деца на 14 г. - единият убива, другият снимаБавно, мъчително и жестоко убийство на беззащитен клошар, преследван с дни от мъчителите си, докато не го довършат - без колебание, без жал, без каквито и да било човешки угризения, че отнемат нечий живот. Всичко това са извършили не някакви закоравели рецидивисти, а две деца на по 13-14 години - единият довършва жертвата, другият снима.

"Луфтханза" издаде бирена карта

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/01/24/3116867_lufthanza_izdade_birena_karta/?ref=rss


Авиокомпанията "Луфтханза" разработи интерактивна бирена карта, която показва къде се намират най-добрите бирарии на Европа. Така клиентите на превозвача могат да се осведомят за най-добрите пъбове и барове, препоръчани от местни жители и експерти дегустатори на пенливата напитка.<br /><br />Клиентът кликва върху името на града, за който ще лети, и веднага получава името и адреса на препоръчаното питейно заведение и марката на бирата, която си заслужава да опита там.<br...

КЗП: Проверките в зимните курорти ще продължат поне месец и половина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679047

КЗП: Проверките в зимните курорти ще продължат поне месец и половинаОт няколко дни Комисията за защита на потребителите има по-засилено присъствие в зимните курорти, защото сезонът е в разгара си, обясни председателят Димитър Маргаритов в "Денят започва". В момента в Банско има 8 екипа, в Боровец - 6, в Пампорово - 5. Поне месец и половината Комисията ще прави проверки по зимните курорти,

Президентът отчита първата година от мандата си

https://offnews.bg//politika/prezidentat-otchita-parvata-godina-ot-mandata-si-673467.html

Президентът Румен Радев ще отчете първата година от мандата си.

Това ще стане на пресконференция в Гербова зала на "Дондуков" 2.

На 22 януари миналата година Радев и Илияна Йотова заеха постовете президент и вицепрезидент.

Дни след като пое поста, новият президент разпусна парламента, насрочи избори и назначи служебен кабинет. Радев и правителството му бяха критикувани от ГЕРБ заради кадруване, спиране на обществени поръчки и предложения за промени в изборното законодателство, припомня БНР.

Модернизацията на армията беше причина за тежки спорове между президента и новите управляващи. Острите реплики оставяха усещане за война между институциите. Публикувани бяха две стенограми от политическите консултации в президентството за фалита на Корпоративна търговска банка от 2014 г.

Паралелни бяха антикорупционните светове на президент и управляващи. След два консултативни съвета за национална сигурност по темата Радев и ГЕРБ останаха на различни позиции, а президентът наложи вето на антикорупционния закон на мнозинството.

Радев върна на депутатите още 4 закона – за концесиите, за отбраната и въоръжените сили, наложи вето върху текстове от Закона за опазване на околната среда и Закона за Здравната каса.

Конкурс за домашно вино ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367729

Второто издание от новта история на двадесет годишният традиционен Конкурс за домашно вино Варна ще се пповеде и тази година, съобщиха за Moreto. net организаторите на събитието. „Конкурс за домашно вино" Варна 2018 г. ще се проведе на 18 февруари - неделя от 12.

Как се харчат парите за културната програма за европредседателство

http://www.cross.bg/konkyrs-dokymenti-proekti-1566158.html

/КРОСС/ Тази статия не е за обществени поръчки. И това е тъжно. Последните години изхабихме сериозно количество обществена енергия, за да обсъждаме нивото на корупция в държавата и еманация на тази корупция традиционно представляваха обществените поръчки - заобикалянето на закона, манипулациите с процедурите, скалъпените правила. Да, но правила все пак има. Лоши или добри, национална приумица или по европейски разпоредби. Правила за изразходване на бюджетни средства има. А сега за Национален фонд "Култура" (Фонда). Той също се разпорежда с бюджетни средства. Правила обаче няма. През август месец миналата година Фондът обяви конкурс за финансиране на проекти, като част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - 2018 г. Съгласно приложимите норми (Закон за закрила на културата, Наредба № Н-5 от 27 юни 2007 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства от национален фонд "Култура" и др.), за провеждането на конкурси за предоставяне на средства за култура Фондът не прилага правилата за обществени поръчки, въпреки че по принцип е възложител на такива. За всеки конкурс се създават условия и ред ad hoc, определени от министъра на културата. Специално по този конкурс изискванията за кандидатстване се променяха няколко пъти в хода на процедурата, което създаде забележителен хаос сред участниците в нея

Опасни шахти дебнат шофьорите на Околовръстното

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/opasni-shahti-debnat-shofiorite-na-okolovrystnoto-6078549

Мястото е такова, че от Околовръстното шосе колите влизат с висока скорост в локалното, а ако една кола премине през тези шахти с 60 км/ч например, би могла да остане без колела

Радев отчита 1 г. като президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679045

Радев отчита 1 г. като президентПрезидентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дават пресконференция днес по повод една година от встъпването им в длъжност. Държавният глава отчита дейността си за времето от полагането на клетва в Народното събрание на 19 януари миналата година досега.  "24 часа" попита читателите как оценяват президентстването му.

Големите технологични главоболия

https://www.investor.bg/analizi/262/a/golemite-tehnologichni-glavoboliia-254264/

Гигантите в сферата на технологиите трябва да се променят, но засега не правят достатъчно по въпроса

Няма да има забрана за преминаването на колите през центъра на София при мръсен въздух

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/24/3117512_niama_da_ima_zabrana_za_preminavaneto_na_kolite_prez/?ref=rss


Не се обмисля вариант за пълна забрана на преминаването на автомобили през определени части на София, при замърсяване над нормите на въздуха в тях, каза днес по Нова телевизия заместник-кмета по транспорта в Столична община Евгени Крусев. Той поясни, че приетите вчера от комисията по екология спешни мерки при лош въздух, предвиждат закриване на зоните за платено паркиране в тези райони, като по този начин се разчита, че столичани ще предпочетат градския транспорт.<br /><br />Всяко...

Няма да има забрана за преминаването на колите през центъра на София при мръсен въздух

https://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2018/01/24/3117512_niama_da_ima_zabrana_za_preminavaneto_na_kolite_prez/?ref=rss


Не се обмисля вариант за пълна забрана на преминаването на автомобили през определени части на София, при замърсяване над нормите на въздуха в тях, каза днес по Нова телевизия заместник-кмета по транспорта в Столична община Евгени Крусев. Той поясни, че приетите вчера от комисията по екология спешни мерки при лош въздух, предвиждат закриване на зоните за платено паркиране в тези райони, като по този начин се разчита, че столичани ще предпочетат градския транспорт.<br /><br />Всяко...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване