ЕС удари американска компания с глоба от 1 млрд. евро

https://frognews.bg/biznes-turisam/udari-amerikanska-kompaniia-globa-1-mlrd-evro.html

Огромна глоба наложи ЕС на американската компания „Куалком” (Qualcomm). Причината е злоупотреба с господстващо положение на пазара на 4G чипове, съобщиха официално от ЕК. Нарушението се изразява в големи плащания към ключовия си клиент „Епъл” с цел той да не работи с конкуренти на компанията.

По-малко време пред екрана значи повече щастие за подрастващите

http://www.moreto.net/novini.php?n=367766

Учени от университета в Сан Диего, Калифорния, установиха, че подрастващите, които прекарват пред мониторите до един час на ден, изпитват по-голямо удевлетворение от живота, отколкото връстниците им, зависими от компютрите. Изследването е публикувано в списанието на Американската асоциация за психология Emotion.

Една комисия отхвърли Истанбулската конвенция, втора отложи разглеждането ѝ

http://www.cross.bg/konventziya-istanbylskata-razglezhdaneto-1566191.html

/КРОСС/ Правната комисия в парламента временно отложи разглеждането на Истанбулската конвенция. Това стана сллед предложение на БСП за отмяна на разглеждането на конвенцията, което бе прието, съобщава „Фокус". „За" отпадането на точката от дневния ред гласуваха 10 народни представители, 8 бяха „против", а един гласува с „въздържал се". Преди да мине през Правната комисия Истанбулската конвенция бе обсъдена и гласувана в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. И там ратификацията бе отхвърлена с 10 на 9 гласа. Решаващ е бил гласа "против" на депутата от ГЕРБ Георги Марков. Ратификацията на спорния документ била подкрепена от останалите народни представители на ГЕРБ, както и от ДПС. Срещу тях били депутатите от "БСП за България", Обединени патриоти и партия "Воля", предава БТВ. Днес, документът с пълно наименование Конвенцията на Съвета на Европа (ЕС) за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие, влезе в парламента и трябваше да бъде обсъден по комисии, след като в началото на годината правителството го одобри и внесе за ратификация в Народното събрание. От БСП поискаха да се отложи гледането на Конвенцията, като дори обявиха, „че започват действия за свикването на референдум, в който народът да реши дали тя да бъде приета. След наглед фалстарта за Истанбулската конвенция разглеждането ѝ обаче продължи по комисии. И външната комисия я прие

Парламентът отложи разглеждането на Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/otlozhi-konventziya-razglezhdaneto-1566191.html

/КРОСС/ Парламентът временно отложи разглеждането на Истанбулската конвенция. Парламентарната правна комисия прие предложението на БСП за отмяна на разглеждането на конвенцията, съобщава „Фокус". „За" отпадането на точката от дневния ред гласуваха 10 народни представители, 8 бяха „против", а един гласува с „въздържал се". Преди да мине през Правната комисия Истанбулската конвенция бе обсъдена и гласувана в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. И там ратификацията бе отхвърлена с 10 на 9 гласа. Решаващ е бил гласа "против" на депутата от ГЕРБ Георги Марков. Ратификацията на спорния документ била подкрепена от останалите народни представители на ГЕРБ, както и от ДПС. Срещу тях били депутатите от "БСП за България", Обединени патриоти и партия "Воля", предава БТВ. Днес, документът с пълно наименование Конвенцията на Съвета на Европа (ЕС) за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие, влезе в парламента и трябваше да бъде обсъден по комисии, след като в началото на годината правителството го одобри и внесе за ратификация в Народното събрание. От БСП поискаха да се отложи гледането на Конвенцията, като дори обявиха, „че започват действия за свикването на референдум, в който народът да реши дали тя да бъде приета.

Правната комисия отложи разглеждането на Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/istanbylskata-komisiya-konventziya-1566191.html

/КРОСС/ Парламентът временно отложи разглеждането на Истанбулската конвенция. Парламентарната правна комисия прие предложението на БСП за отмяна на разглеждането на конвенцията, съобщава „Фокус". „За" отпадането на точката от дневния ред гласуваха 10 народни представители, 8 бяха „против", а един гласува с „въздържал се". Днес, документът с пълно наименование Конвенцията на Съвета на Европа (ЕС) за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие трябваше днес да влезе в парламента и трябваше да бъде обсъден от правната комисия, след като в началото на годината правителството я одобри и внесе за ратификация в Народното събрание. От БСП поискаха да се отложи гледането ѝ, като дори обявиха, „че започват действия за свикването на референдум, в който народът да реши дали да бъде приета Истанбулската конвенция.

СДВР издирва изчезнал преди Коледа мъж

http://dnes.dir.bg/news/izdirvane-sdvr-veselin-ovcharov-26810082

Столичната дирекция на полицията издирва 54-годишния Веселин Павлов Овчаров, който е изчезнал преди малко повече от месец.

Презентират програмата RUSSIA.STUDY утре в София

http://www.cross.bg/programata-russiastudy-bezplatno-1566192.html

/КРОСС/ На 25 януари в 11:00 в конферентната зала на Руския културно-информационен център (3-и етаж, зала 305) ще се състои презентация на програмата RUSSIA.STUDY, която дава възможност за получаване на безплатно образование в Русия. Кампанията по подбор на чужди граждани и сънародници за обучение във вузовете на Руската Федерация се реализира от 2013 година, при това квотата, определяна за България, се увеличава всяка година. Благодарение на това, можете да получите безплатно образование във водещи руски вузове, предлагащи както хуманитарни, така и научно-технически програми. В брифинга ще вземат участие представители на Посолството на Русия в Република България, сътрудници от представителството на Россътрудничество, на Координационния съвет на сънародниците ни, участници в програмата RUSSIA.STUDY. Каним ви да се запознаете с условията за участие в програмата за безплатно обучение във водещи руски вузове RUSSIA.STUDY и да зададете на експертите интересуващите ви въпроси.  

Брюксел изрази загриженост за ситуацията в Румъния

http://clubz.bg/63332-bryuksel_izrazi_zagrijenost_za_situaciqta_v_rumyniq

Брюксел изрази в сряда "загриженост" относно противоречивите планове на Румъния за правосъдна реформа като отправи предупреждение за връщането назад в усилията в борбата с корупцията в страната, съобщава АФП.

Букурещ планира пакет от законодателни промени, които да намалят силата на антикорупционния орган на Румъния. Това доведе до многохилядни протести, последният от които беше в събота. 

ЕС предупреди Румъния, че не прави достатъчно, за да се справя с престъпността и корупцията и за да приведе правосъдната си система в съответствие със стандартите на съюза. Днес председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и неговият първи заместник Франс Тимерманс се присъединиха към критиките срещу Букурещ.

"Следим последните събития в Румъния със загриженост", казаха двамата в съвместно изявление.

"Независимостта на румънската правосъдна система и нейния капацитет да се бори ефективно срещу корупцията са основополагащи за силна Румъния в Европейския съюз", добавиха те.

В годишния си доклад за Румъния от ноември 2017 г. Европейската комисия предупреди страната за опасността да отстъпи от това, което е постигнала с реформите, които е извършила досега. Там съдебната независимост беше подчертана като сфера, която буди постоянни притеснения.

Юнкер и Тимерманс сега отбелязват, че от доклада досега румънските власти не са предприели нищо, за да отговорят на притесненията на Брюксел.

"Комисията призовава румънския парламент да преосмисли предлаганите промени, да започне дебати в съотвествие с препоръките на ЕК и да създаде широк консенус за пътя, който ще се следва занапред", подчертават двамата.

Лявото правителство на Румъния защити плановете си за промени като настоя, че е отдадено на спазването на върховенството на закона и на борбата с корупцията. Оттам заявиха и че са готови на "истински и конкретен диалог".

Брюксел следи изкъсо ситуацията и в още няколко източноевропейски държави като Полша и Унгария отново заради опити за ограничаване на независимостта на съдебната система, свободата на медиите, както и заради третирането на мигрантите.

ГЕРБ: Ако президентът иска политическа криза, да го каже ясно

http://www.mediapool.bg/gerb-ako-prezidentat-iska-politicheska-kriza-da-go-kazhe-yasno-news274661.html

Ако президентът желае политическа криза в България, да излезе и да го каже ясно, но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаването на всички проблеми, които изброи в своя отчет. Това коментира депутатът Тома Биков от името на ГЕРБ в кулоарите на парламента след пресконференцията на Румен Радев за първата му година като държавен глава. Според него е притеснително, че възгледите на президента съвпадат с тези на БСП, защото трябвало да е президент на всички българи. "Той трябва да бъде равно отдалечен от всички политически сили, в противен случай прави груба политическа грешка, ако се позиционира от страната на опозицията", обясни Биков. Според него Радев на практика е подкрепил мотивите на левицата за вота на недоверие. Биков добави, че ГЕРБ не води войни, а иска да решава проблемите на хората. Който има време - нека да ги води, посочи депутатът. Според него самият е бил като преглед на управлението на ГЕРБ. Вместо да каже какво е направил за тази една година, Румен Радев е казал какво всички останали са направили или не, докато той е президент. Ние в момента сме председател на ЕС и имаме ангажимент в тази посока, каза Тома Биков по повод евентуалната среща ЕС-Турция. Концепцията на Борисов, че отношенията между Турция и ЕС трябва да бъдат стабилни, е от времето, когато г-н Радев още не знаеше, че ще бъде кандидат за президент на БСП, отбеляза депутатът. По думите му Борисов няма вина, че Ердоган, Туск, Меркел имат желание да се срещнат с него, защото явно му имат доверие и това е добре за страната ни. Голяма част от срещите на Радев бяха благодарение на премиера Борисов, каза Биков. "В отчета си държавният глава е забравил да спомене, че неговото правителство е подписало санкциите срещу Русия и за СЕТА, а ГЕРБ са ги подкрепили", каза депутатът от ГЕРБ. Според БСП Радев изпълнил със смисъл президентската институция Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна посочи, че президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова за тази година са придали много съдържание на президентската институция и са я запълнили със съдържание. По думите й отчетът на Радев е бил респектиращ. "Впечатляваща международна дейност, в която президентът Румен Радев отстояваше националния интерес на България. Силни позиции, последователни и твърди по вътрешнополитически въпроси, съсредоточени по теми като национална сигурност, борба с корупция, социални въпроси", коментира Нинова. По думите й най-силната характеристика на президентската двойка е това, че "абсолютно последователно изпълняват това, което обещаха в предизборната си платформа". На въпрос какво не е успял да направи президентът за последната година, Нинова отговори, че той сам е посочил, че не е успял да убеди управляващите, а и БСП за достигане на 2 процента от БВП на разходите за превъоръжаване. "БСП има друга позиция по този въпрос, аз съм я изразявала пред него и пред КСНС открито и почтено", коментира Нинова. "Той каза, че не е успял да убеди управляващите по отношение на мерките за борба с корупцията. Остана на различна позиция от управляващото мнозинство по антикорупционния орган. Тук бяхме на една позиция с президента", коментира Нинова. Според нея има противоборство между институциите. "Управляващото мнозинство и президентът Радев имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване, това е битка на концепции по този въпрос", заяви тя. Нинова изрази подкрепа и по казаното от държавния глава за свободата на словото. Имаме нужда от свобода на словото, подчерта тя. ДПС: Очакваме повече "Румен Радев се опитва да бъде обединител на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него, имат малко по-големи очаквания", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той каза, че движението като цяло дава положителна оценка на първите 12 месеца от мандата на държавния глава. Той имаше и успешни опити да бъде коректив на законодателната, на изпълнителната и на съдебната власт, подчерта Карадайъ. "Воля": Президентът се сля със статуквото Според "Воля" президентът много бързо се е слял със статуквото. Това се посочва в позиция на партията по повод изминалата една година от президентския мандат. Основното, което наблюдавахме през изминалата първа година на президентския мандат, беше, че Румен Радев подкрепя правителството и неговата политика. От близо 100 закона, приети от НС, е наложил вето едва на 5 от тях", допълват още от "Воля". "За съжаление той не реагира в случаите, в които се предлагаха законови мерки в ущърб на хората. Като например ниската еднократна помощ за новородено дете, пенсиите и други закони, свързани с увеличаване стандарта на живот на българските граждани. Нашите очаквания бяха той да е много по-чувствителен към социалните теми, все пак е избран с подкрепата на лява партия", се допълва в позицията.

Главното мюфтийство: Истанбулската конвенция предвещава голяма драма за България

https://offnews.bg//obshtestvo/glavnoto-miuftijstvo-istanbulskata-konventcia-predveshtava-goliama-dr-673507.html

"Според нашата религия залъгалката „трети пол“, „гей общество“, „гей бракове“, а също “„Мюнхаузенския синдром“ и особено „Джендър“ тематиката са опасни бездънни капани, скрити под „Истанбулската конвенция“. Този тип явление предвещава голяма драма за България, която без това преживява тежка демографска криза, причините за която не трябва да се търси само в насилието върху нежния пол."

Това се посочва в становище на Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България, посветено на Истанбулската конвенция.

Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност, като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол, взима на прицел устойчивостта на семействата ни. "Изкореняването" на насилието над женския пол, което е в основата на Истанбулската конвенция, не е наш естествен проблем, отговарящ на злободневните ни нужди, пише в становището на Мюсюлманското изповедание в България.

Публикуваме пълния текст на документа:

"Обществена дискусия по Решение №17 от 11 януари 2018 г. на Министерски съвет на Р. България относно изготвеното предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа (ЕС) за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие, Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България изразява своето становище по този значим и за религиозната ни общност въпрос, залегнал в международен документ, изготвен в Истанбул и известен като „Истанбулска конвенция“.

Решението одобрява въпросната Конвенция на ЕС, подписана от Р. България на 21 април 2016 г. на Френски и Английски език.

В мотивите се предвижда създаване на цялостна правна рамка за защита на жените и децата от женски пол против насилие, но не са посочени мерки за прилагане, като обръщаме внимание и на факта, че конвенцията е неприложима в сегашната й форма в правната ни система, поради редица недефинирани понятия.

Към днешна дата конвенцията е подписана от 44 държави - 28 членки на ЕС като 17 от тях са я ратифицирали. Случаят е актуален и за България. У нас има 1 милион регистрирани случая на домашно насилие върху нежния пол. Дискусията около съдбата на конвенцията разцепи българската общественост. Религиозните деноминации, защитниците на човешки права, младото поколение, което се тревожи дали ще имат внуци, юристи, научни работници и др. заедно се опълчиха срещу одобрения от Съвета на министрите на ЕС закон.

При едно евентуално ратифициране на „Истанбулската конвенция“ предвижда се недопускането на промени от конституционен или нормативен характер. Но се знае, че ако се одобри тази конвенция в качеството си на международен договор, тя ще бъде с предимство и приоритет пред националните правни норми на България.

Ратификацията й предвижда промени в Семейния кодекс, Закона за Защита от дискриминация, Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за младежта, Закона за правната помощ и др., също и приемане на актове против домашното насилие над нежния пол, регламентиране на допълнителни мерки за защита на пострадали по отношение на които при извършване на престъплението е упражнено физическо или психическо насилие.

Нашето становище по Истанбулската конвенцията е основано преди всичко на договора за „Защита правата на човека и основните свободи“; На препоръките на Комитета на Министрите от ЕС до държавите членки на ЕС за защита на жените срещу насилие; Договора за стандарти и механизми относно равнопоставеността на половете; както и Конвенцията относно ролята на жените и мъжете в предотвратяването и разрешаването на конфликти и установяване на мирни отношения; и не на последно място документите на ООН относно насилието над жените, правата на децата и хората с увреждания приети и ратифицирани и от българският парламент. Всички те осъждат насилието над жените, домашното насилие, но години наред те не са приложени у нас в цялост. Всичко това доведе до разцепление на обществото ни по най-различни признаци, в това число и до неравнопоставеност между двата пола в социалния, трудовия е семеен живот.

Семейният мир и толерантност, взаимното уважение между хората от различен пол и възраст са определени и дефинирани в нашия морален кодекс. Подражава се на живота и делото на нашия Пророк

Свещеният Коран определя жената като „майка, дъщеря и съпруга“, правното й положение в семейството и обществото е дефинирано в 12 сури и многобройни айети. Всички те са залегнали в традициите и в семейните ни отношения.

Моралните норми, залегнали в свещената книга, забраняват използване на насилие в семейството, срещу майката, жената и децата от женски и мъжки пол. Не се позволява грубото поведение по отношение на женския пол. По много ясен начин се дефинират правата и задълженията на бременните, кърмачета, майките, при развод, след развод, аборт, имуществени и наследствени такива; домашно насилие; физическо и психическо насилие върху женския пол; при сключване на брак или изповядване на развод пред свидетели; функциите на жената като съпруга и майка; материалната й обезпеченост като съпруга й майка и др. а също въпросите отнасящи се до нейната духовна роля в семейството и обществото. Тези правни канони и морални норми бяха в сила и се прилагаха официално от Ислямските съдилища на Царство България до 1934 г. През последните 80 години те останаха определящи в мюсюлманските семейства в смесените райони на България. И днес те определят и гарантират физическото и духовното ни възпроизводство.

В Глава трета от конвенцията „Жената“ е основно понятие. Включва и момичета под 18-годишна възраст. „Жертва“ на насилие са всички физически лица от нежния пол. Обект на „насилие“, основано на „пола“ е жената, защото е жена. Конвенцията определя „домашното насилие“ като съвкупност от всички актове на физическо, сексуално, психологическо и икономическо насилие като отношение и между бивши членове на семейството, настоящи съпрузи или партньори, независимо дали извършителят живее или живял заедно с жертвата.

Ислямското право предвижда 3 етапна скала за решаване на семейните конфликти свързани с жените. На първи етап се напътства; На втори етап „съпруга и съпругата разделят леглата си.“ На трети етап – „религиозен арбитраж“.

Четвъртата сура на свещената книга е озаглавена „Жените“ и е посветена изцяло на правата и задълженията на вярващите жени. Ценностната система на жената заема централно място в Корана. На юридическото положение на проповядващата ислям жена, на нейното определящо положение в семейството са посветени енциклопедии в много томове. Тя е освободена от робското си положение в семейството и обществото, в което положение се намирала преди Исляма. Ислямското право отрежда равно и много отговорно място на жената в семейството като мъжът губи даже правото си да унаследява изцяло жена си.

Сура 6/139 Проклина посегателството над собствени деца.

Сура 43/17 Благославя равнопоставеността между половете.

Сура 65/6 е с заглавие „Развод“. В детайли са дефинирани условията на развода и последствията произтичащи от него. Всички, които не оказват насилие върху жените след развод и помагат на жените изпаднали в беда са благословени.

Насилието над жените не е посрещнато никога с одобрение от страна на българските мюсюлмани. Те остават верни на следните завети на Пророка Мохамед: „Бъдете учтиви с жените! “ „Женете се!“ „Дайте благи съвети на жените си!“

Мюсюлманката е на почит и уважение в семейната среда. Тя е обичана съпруга и майка. За разлика от положението й в много страни с гражданско общество, които ратифицираха „Истанбулската конвенция“, семействата на българските мюсюлмани се управляват от съпрузите. Загадъчни са традициите в семейните ни отношения. В годините на социализма и през Преходния период тези отношения не се промениха съществено. Защото през втората половина на последното столетие голяма част от мъжката половина на мюсюлманските ни семейства бяха изселени в различни села и градове на страната.

Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни.

Направените анкети по темата показват, че насилието над жените и въобще върху женския пол в семейството или извън него са дело предимно на онези, които са се отлъчили от ислямската култура, морал и семейни традиции, употребяващи алкохол, наркотици, занимаващи се с проституция, със залагания и т.н. „Изкореняването“ на насилието над женския пол, което е в основата на „Истанбулската конвенция“ не е наш естествен проблем, отговарящ на злободневните ни нужди.

Недостатъчното религиозно образование в българските училища и пренебрегването и е в същността в гръмналия скандал в обществото причинена от опасността, че приемането на конвенцията ще обезличи половата, моралната, етническата, национална и религиозна идентичност на гражданите, като на определящо място в отношенията между половете ще заеме „социалната“ личност.

Чл. 30 на конвенцията определя биологичния пол и новото за нас явление „Джендър“. Той е една от многото нови понятия, които навлязоха през последните 30 години в българския език. Английска дума от американската лексика. По първото разяснение „Джендър“ е жена от „социален пол“, от „трети пол“. В този смисъл чуждицата няма значение в българското ежедневие и литература.

Разяснението по случая дойде от научните среди. „Джендър“ е бил името на ритуал по обрязване на женския полов орган в Йемен.

Според нашата религия залъгалката „трети пол“, „гей общество“, „гей бракове“, а също “„Мюнхаузенския синдром“ и особено „Джендър“ тематиката са опасни бездънни капани, скрити под „Истанбулската конвенция“. Този тип явление предвещава голяма драма за България, която без това преживява тежка демографска криза, причините за която не трябва да се търси само в насилието върху нежния пол.

В обществото ни все още не са зараснали дълбоките душевните рани на тоталитаризмът .

Фашизмът и комунизмът от близкото ни минало се предадоха и рухнаха, защото посегнаха на религиозните ни ценности и устои.

Бранител на семейните нрави и ценности, изключващи насилието над женския пол в мюсюлманското семейство е вярата в Аллах и произтичащите от него право, морал и предания на пророка Мухаммед (с.а.с).

В това отношение да останем верни на повелята на Всевишния, който казва “Не посягайте на жените!“

Инфлацията при въвеждане на еврото средно е към 1%

http://www.mediapool.bg/inflatsiyata-pri-vavezhdane-na-evroto-sredno-e-kam-1-news274660.html

Въвеждането на еврото не създава почти никакви проблеми с инфлацията, стана ясно от изказвания на синдикати и работодатели, които се обединиха в подкрепата си за ускорено присъединяване към еврозоната. Според лидера на КНСБ Пламен Димитров не се очаква приемането на еврото в България да повлияе върху общия инфлационен натиск у нас. Вярно е, че най-ниските цени се закръгляват нагоре в момента, в който се приема еврото, но това не влияе върху общия инфлационен натиск, което да стига до непознати или притеснителни нива. "От 0.3 до 1.4 на сто е средното инфлационно ниво към съответните години на държавите, които са се присъединили последно към еврозоната“, заяви Димитров на специална пресконференция, на която работодатели и синдикати изразиха единодушната си подкрепа процеса на ускоряване на подготовката на България към Валутно-курсовия механизъм II (ЕRМ II) и след това към еврозоната. В началото на януари пред чуждестранните медии финансовият министър Владислав Горанов за пръв път реши да се ангажира с дата и обяви, че България ще кандидатства за ERM II до юни тази година. "Сигурно кафето няма да струва 60 ст., сигурно ще струва едно евро, това се случва с най-масовите "дребни" цени - закръгление нагоре и то в евро, но това не води до извода, че цените скачат до непоносими за хората нива“, подчерта лидерът на КНСБ. Димитров беше категоричен, че влизането в чакалнята и еврозоната няма да бъде пречка за продължаващото ускорено развитие и увеличение на заплатите и на доходите от труд в България. По думите му ръстът на минималната заплата при балтийските държави, с които България е съпоставима в процеса, е бил с 50 евро на година, след като са влезли в еврозоната. Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков смята, че ползите от въвеждането на еврото са дългосрочните ефекти върху икономиката и социалната среда, ускоряването на структурните реформи, промените в доходите, производителността и конкурентоспособността. Ще има и постигане на евентуален обрат в неблагоприятните демографски тенденции. Според него България сега е най-готова за присъединителния процес поради 20-годишното си пребиваване във валутния борд и фиксирания курс към европейската валута. "Ние надплащаме сметката си за присъединяване към Еврозоната повече от десет години и продължаваме да я плащаме“, каза той. Влизането на България в еврозоната ще намали общия системен риск за страната, банките, кредитната система. Достъпът до кредитиране на държавата, бизнеса и хората ще е по-облекчен от сегашните нива. Ще има и допълнителни гаранции върху депозитната база и друго ниво на надзора на българските банки - от Европейската централна банка, посочи Бранков. С освобождаването на огромен ресурс - валутният резерв, в това число и фискалният резерв, ще се дадат възможности за разумни политики в публичните сфери и възможности за предсрочно погасяване на държавния дълъг. От изказването на Бранков обаче не стана ясно защо смята, че огромните валутни резерви ще бъдат освободени, след Министерството на финансите и БНБ винаги са твърдели, че въпросните милиарди няма да се харчат. Според Бранков предизвикателствата в присъединителния процес са осигуряването на външнополитическата подкрепа и постигането на по-голяма информираност сред хората и бизнеса. Председателят на Икономическия и социален съвет проф. д-р Лалко Дулевски коментира, че има поляризация в българското общество по темата и посочи, че сега е моментът обществото да бъде информирано за ползите и за предизвикателствата. Според него стъпките към ЕRМ II трябва да са на принципа на тихата финансова дипломация, като подчерта, че сега е моментът, защото България изпълнява всички технически условия и е в центъра на управлението на ЕС.

Юнкер отмени участието си на форума в Давос заради грип

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680059

Юнкер отмени участието си на форума в Давос заради грип Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отмени участието си в Световния икономически форум в Давос поради заболяване, съобщи днес говорителят на комисията Маргаритис Схинас, цитиран от ТАСС и БТА.  "Председателят Юнкер има стомашен грип и затова не може да отиде в Давос", каза той пред журналисти в Брюксел.

Програмата за покупки на активи на ЕЦБ няма за цел да контролира курсa на еврото

http://econ.bg/Новини/Програмата-за-покупки-на-активи-на-ЕЦБ-няма-за-цел-да-контролира-курсa-на-еврото_l.a_i.756858_at.1.html

Движенията във валутния курс на еврото са страничен ефект, а не цел на програмата за покупки на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочи...

Двама от скандалната „Пуси райът” търсят убежище в Швеция

https://frognews.bg/svqt/dvama-skandalnata-pusi-raiat-tarsiat-ubejishte-shvetsiia.html

Двама членове на скандалната руска музикална група ”Пуси райът”, популярни с протестните си изяви срещу президента Владимир Путин, са поискали убежище в Швеция, съобщават световните агенции.

Обвързването на еврофондовете с върховенството на закона не е лост за наказание, каза комисар Юрова

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/24/3117790_obvurzvaneto_na_evrofondovete_s_vurhovenstvoto_na/?ref=rss


Предложението за обвързване на върховенството на закона с отпускането на средства от бюджета на Европейския съюз не е лост за наказание на отделни държави. Това заяви на пресконференция днес еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова, цитирана от БТА.<br /><br />Получих днес задачата да предложа определение как да обвържем спазването на върховенството на закона с получаването на средства от бюджета на ЕС след 2020 г., добави тя. Това не трябва да се възприема като възможно наказание...

ЕК предупреди Румъния да не върви назад в съдебната реформа

http://dnes.dir.bg/news/rumania-evropeyski-parlament-sadebna-reforma-26810113

Европейската комисия заяви днес, че е разтревожена от последните събития в Румъния и призова парламента в Букурещ да преосмисли съдебната реформа.

Общината дава на прокурор случая с протеклото училище в „Аспарухово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=367771

Община Варна възнамерява да отнесе до прокурор случая с протеклата сграда на училище „Васил Левски“ в „Аспарухово“, предаде репортер на Moreto.net. Зданието, което бе вдигнато преди около 5 години с общински средства, се оказа със сериозни проблеми и течове, които наложиха извеждане на учениците в друга сграда.

Консорциумът, създал БАЦИС: Проблемът не е при нас

https://offnews.bg//ikonomika/konsortciumat-sazdal-batcis-problemat-ne-e-pri-nas-673481.html

Твърденията, че в БАЦИС са създадени условия за манипулиране и/или заличаване на данни с цел набавяне на финансова облага и/или директна измама с акцизни стоки, са напълно несъстоятелни. Подобни действия биха изисквали промяна на данните не в една, а в няколко системи в Агенция "Митници", както и в системата на НАП. Видно и от доклада на ДАНС, условия за подобна манипулация на данни не са открити. Това се казва в становище на консорциума, изградил системата.

Ето и цялата позиция на Консорицум ДЗЗД “Айдом и Ай Би Ес”:

През последните седмици се изписа много по темата за Агенция Митници и т. нар. система БАЦИС. Всички данни, изнесени в медиите чрез интервюта на официални и не толкова официални лица, се базираха на засекретен доклад на ДАНС. С темата се
спекулираше ожесточено – от изтрити над 300 хиляди документа до свободен безконтролен достъп до системата. Някои публикации започнаха да уронват престижа на компаниите, влизащи в структурата на ръководения от мен консорциум ДЗЗД Айдом и Ай Би Ес с партньори IDOM 2000 Consultant Ltd и Ай Би Ес България ЕООД.

Сега, когато докладът на ДАНС вече не е секретен, мога да дам становище по изложените в него факти, както и по изнесените в медиите данни, за да спре манипулирането на общественото мнение.

ВЪВЕДЕНИЕ

През 2012 година, представляваният от мен консорциум печели обществена поръчка по ЗОП "Изграждане на Българска Акцизна Централизирана Информационна Система (БАЦИС) за Агенция "Митници" и изграждане на Информационна система "Контрол на горивата" за НАП" и сключва договори 101/10.07.2012 (НАП) и 1602/8/10.07.2012 (АМ) съответно с възложители НАП и Агенция Митници. Общата сума на договора е 4,4 милиона без ДДС, от които около 1,9 милиона за доставка на харудер, комуникационно оборудване и лицензи, предназначени да изградят инфраструктурата на системата. Договорът е сключен за 5 години, като периодът включва и гаранционната поддръжка на системите.

БАЦИС - договорът ни беше свързан с надграждане и интеграция на три вече съществуващи информационни системи, работещи в Агенция Митници - СУА - Система за управление на акцизите на национално ниво, EMCS (система за контрол на
движението на стоки в режим отложено плащане на акциза в ЕС) и Информационна система “Измервателни устройства”. Към последната са свързани т.нар. ИКУНК-и - контролни индустриални компютри със специално предназначение да събират и
изпращат информацията от измервателните уреди, монтирани в данъчните складове, съгласно нормативната уредба и специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване и контрол на акцизни стоки на Министъра на финансите.

Освен надграждането и интеграцията на текущите системи, както и създаването на над 15 допълнителни модула, основна цел на изграждането на БАЦИС бе да се реализират промените в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), влизащи в сила от 1.04.2013 г, с които се въвежда задължителното деклариране по електронен път на всеки Акцизен Данъчен Документ. С този документ (е-АДД) се освобождават стоките за потребление от данъчните складове. Именно в този документ Икономическият Оператор декларира конкретните стоки и си самоначислява съответните акцизни такси.

Процесът е аналогичен на начисляването на ДДС върху данъчните фактури, като разликата е, че от 1 Април 2013 г. издаването на всяка акцизна данъчна фактура реално става централизирано от сървърите на Агенция Митници.

Информационна система "Контрол на горивата" (ИСКГ) – тя реализира промените в нормативната уредба (Наредба Н-18 на Министъра на финансите) по отношение на проследяването на веригата на доставки на горива за потребление, в сила от лятото на 2013 г. За целта бе необходимо всяко регистрирано в Агенция Митници е-АДД за петролни продукти, както и всяка декларация за внос за същите от Българската Интегрирана Митническа Информационна Система (БИМИС), да се репликират в
близко до реално време от Агенция Митници в системата на НАП. В самата ИСКГ бе създаден модул за деклариране, в който всички търговци на горива са длъжни да декларират всяка търговска сделка и да регистрират всяко получаване на горива.
Получената по този начин информация се анализира спрямо данните от Агенция Митници и данните, получавани в НАП от Обектите за търговия с течни горива (бензиностанциите).

ФАКТИТЕ

С изграждането на БАЦИС и ИСКГ бе реализирано свързване в реално време на данните и процесите в Агенция Митници и НАП по отношение на интегрирания контрол на събираемостта на акцизите и ДДС при търговията с горива.

Договорите на “Айдом Ай Би Ес” с Агенция Митници и НАП приключиха през Юли 2017 г. с изтичането на предвидената в тях гаранционна поддръжка. Документацията и изходният код на БАЦИС са надлежно предадени на Агенция Митници и фирмата,
която изпълнява поръчка с номер в РОП 00210-2015-0010 за Изнесени дейности по управление на ИТ услуги в системата на Министерство на финансите.

Твърденията, че в БАЦИС са създадени условия за манипулиране и/или заличаване на данни с цел набавяне на финансова облага и/или директна измама с акцизни стоки са напълно несъстоятелни. Подобни действия биха изисквали промяна на данните не в една, а в няколко системи в Агенция Митници, както и в системата на НАП.

Видно и от доклада на ДАНС, условия за подобна манипулация на данни не са открити.

Ролята на ИС “Измервателни устройства” и събираните в нея данни чрез ИКУНК е изцяло с характер на допълнителен мониторинг на дейността на лицензираните данъчни складове. Информацията, събирана от данъчните складове, се сравнява с декларираните количества в е-АДД или придружаващ документ при движение под РОПА (режим отложено плащане на акциз). За всяка разлика между декларирани количества и измерени такива се регистрира сигнал в друг модул на БАЦИС - “Идентификация на Рискови Събития”. Органите за Митническо разследване и разузнаване на АМ в последствие анализират тези сигнали и натрупаната информация и при наличие на данни за нарушение предприемат съответните административни мерки или действия по събиране на допълнителна информация.

Едно от задълженията на всеки Икономически оператор - лицензиран складодържател, е да осигури и отдалечен достъп на служителите на Агенция Митници в реално време до собствената си система за управление на складовата дейност, за да могат да бъдат събрани допълнителни данни за дейността им.

МИТОВЕ СРЕЩУ ФАКТИ

Мит: Изтрити са над 300 хиляди документа от БАЦИС.
Факт: Практически подобно нещо е невъзможно да се осъществи без да спре изцяло да функционира системата. Информацията се разпространява на толкова много места и така е обвързана, че дори изтриване и/или модифициране само на един документ би довело до проблеми, които ще възпрепятстват работата и.

Мит: БАЦИС е хакната, пробита или нещо подобно и това е довело до директни загуби за фиска на Репубика България.
Факт: БАЦИС никога не е била обект на кибер престъпление било чрез външна или вътрешна намеса.

Мит: Всички могат да достъпят БАЦИС и то с проста парола.
Факт: Всички потребители на системата (вътрешни за Агенция Митници или външни - служители на Икономически оператори) още с пускането на системата в експлоатация са влизали само чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП) и ПИН код, което е стандарт в Агенция Митници. Оперирането на ниско ниво при системна администрация на операционни системи и/или базов софтуер е допустимо да става чрез автентикация на администратор (привилигирован потребител) с потребителско име и парола.

БАЦИС е централизирана web-базирана система състояща се от множество интегрирани модули (по настоящем над 30), като модулите които се виждат в Internet са отделени от вътрешните модули, както логически, така и мрежово. Самата мрежова
инфраструктура в Агенция Митници (АМ) е реализирана като трислоен зонов модел, тоест най-външният слой сървъри, няма достъп до вътрешните където на практика работи БАЦИС.

Мит: Поради несъвършенствата на БАЦИС камионите минават свободно през границата и танкери се разтоварват безконтролно, включително и на суша.

Факт: БАЦИС няма функции или контролните точки на гранична система. В нея се декларира освобождаването на стоки за потребление или движението в режим отложено плащане на акциза. Каквито и разкрития в областта на нереглементиран внос
през границата на акцизни стоки да се правят, те не могат и е погрешно да се свързват пряко или косвено с функционирането на тази система.

Мит: В Данъчните складове работят нивомерни системи.

Факт: Нивомерни системи може и да има в данъчните складове, но те не са свързани с ИКУНК и Агенция Митници, а се ползват от Икономическите оператори за собствените им дейности по управление на склада. За съжаление нивомерните системи не са допуснати като измервателни устройства от одобрен тип съгласно специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване и контрол на акцизни стоки на Министъра на финансите. Съгласно изискванията на нормативната уредба и модул ИКУНК на БАЦИС в данъчните складове за течни горива се използват измервателни устройства, които отчитат преминаващите през тях продукти.

УСТАНОВЕНИ СЛАБОСТИ В БАЦИС СПОРЕД ДОКЛАДА НА ДАНС

ДАНС установява девет слабости и уязвимости, като в случая е анализирано влиянието единствено и само върху модул ИКУНК.

В никакъв случай не може да се твърди, че тези слабости застрашават финансовата и икономическа сигурност на държавата.
Дори и да допуснем, че данните от ИКУНК могат да бъдат компрометирани, органите на Агенция Митници разполагат с допълнителен източник на данни за проверка, а несъответствията няма как да не бъдат засечени от модул “Идентификация на рискови събития” в БАЦИС или при по-задълбочен анализ, чрез изградените аналитични справки към системата.

Нека погледнем в детайли тези девет констатации и да видим до какво водят те:

Констатация 1. “Всички ИКУНК се достъпват и администрират отдалечено от служител на Агенция Митници с една и съща парола.”

В случая под служител следва да разбираме системен администратор. Отдалеченият достъп се ползва за управление на приложението върху ИКУНК (рестартиране, задаване на параметри) и за обновяване на софтуера. Въпросната констатация се отнася за възможност за достъп само през мрежовата среда на Агенция Митници с потребителско име и парола по криптиран комуникационен канал до индустриалния компютър (IPC) на ИКУНК за административни функции. Ползването на един и същ администраторски акаунт (привилигирован потребител) за всички ИКУНК-и може и да се класифицира като грешка от страна
на колегите от Агенция Митници, но трудно може да се определи като заплаха за националната сигурност.

Констатация 2. “UBUNTU - операционната система (ОС) на ИКУНК, не се актуализира за предпазване от установени уязвимости. Не е предоставена и детайлна информация за ядрото (kernel) на ОС на ИКУНК.”

ИКУНК е затворена специализирана индустриална система, която се подчинява на строго регулиран процес на внедряване, включваща дейност на интегратор с електронен подпис и митнически служител с електронен подпис. Всякакви действия по усъвършенстване, включително ъпдейт на базовата ОС следват детайлно задание за изпълнение, чието изпълнение е надлежно документирано.

Очакването специализирана индустриална система да бъде обновявана на ниво ОС за уязвимости е погрешно и заблуждаващо. Индустриалните системи се тестват да изпълняват конкретни специализирани задачи и се нуждаят от стабилност в дълъг период на самостоятелна работа.

Констатация 3. “Установено е, че достъпът до всички ИКУНК в страната се осъществява през компютър, свързан в Интернет и използващ ОС Windows XP, чрез сървър посредник. На компютъра, използващ ОС Windows XP се съхранява детайлна информация за адресния план на ИКУНК, местоположение на собственика и на данъчния склад, както и паролата в явен вид.”

Констатация 4. “Установено е, че през време на достъп до ИКУНК на компютъра, използващ ОС Windows XP са активни средствата за масова комуникация Skype и ICQ.”

В Констатации 3 и 4 се цитира компютър - работна станция на служител в Агенция Митници. Самата работна станция не е градивна единица от инфраструктурата на БАЦИС и вероятно се използва за обща администрация и на други информационни системи в агенцията. Съгласни сме, че в случая служителят на Агенция Митници, ползващ тази работна станция, е нарушил
добрите практики в информационната сигурност, но определянето му като заплаха за националната сигурност е твърде пресилено.

Констатация 5. “Служителите в Агенция Митници не са предоставили информация за наличието на система за мониторинг в “реално време”, която да дава информация какви събития и какъв е статуса на мрежата на ИКУНК.”

Към момента на одита всички ИКУНК се наблюдават чрез централизиран модул ИКУНК. Състоянието на услугите им се представя и като информация в портала за обслужване на икономическите оператори. Неработоспособността на всеки ИКУНК се третира като рисково събитие, за което се вдига сигнал в модул Идентификация на Рискови Събития.

Допълнително върху всеки ИКУНК към момента има инсталиран агент за системен мониторинг, който предоставя информация в реално време на системните администратори на Агенция Митници за текущото състояние на процесите върху устройството.

Констатация 6. “В ОС на ИКУНК не се водят лог файлове за одит на системни процеси, осъществявани комуникации, достъп и други.”

Тази констатация не отговаря на фактите. Лог файлове се подържат във всеки ИКУНК и на ниво ОС, и на ниво процес. В противен случай поддръжката на работоспособността на ИКУНК би била невъзможна.

Констатация 7. “Според служители на Агенция Митници, ОС на ИКУНК са 4 версии, като няма системна детайлна информация кой конкретен ИКУНК с коя версия се ползва в момента.”

Тази констатация отново се разминава с истината. Модул ИКУНК предоставя в реално време версията на всеки конкретен ИКУНК заедно с текущия му статус. Както вече споменах в т.5 тази информация е достъпна в реално време дори за служителите на Икономическите оператори.

Констатация 8. “На предоставените ИКУНК пред служители на ДАНС е установен автоматично стартиращ се процес (netcat), позволяващ отдалечен достъп, изпълняване на команди, трансфер на файлове и др.”

Инструментът netcat се е използвал целево, като инструмент за мониторинг на версията на ИКУНК в някои от първоначалните версии. В рамките на изпълнение на проекта са въведени други механизми за отдалечена администрация, мониторинг и контрол.

Констатация 9. “По данни на служители от АМ за периода 24.04.2016 - 27.04.2016 около 33 броя ИКУНК не са функционирали по неизяснени към момента причини в различни данъчни складове в страната. Липсва детайлна информация дали преминалите през време на нефункционирането на ИКУНК акцизни стоки са отчетени по установения ред."

ИКУНК са системи, които събират данни от измервания и докладват на Агенция Митници в реално време, при наличие на мрежова свързаност до съответният склад. При липса на свързаност, измерванията се съхраняват в самият ИКУНК до възстановяване на връзката, а и след и изпращането им за определено време, което гарантира трансфера на данни към Агенция Митници дори и при продължително отпадане на връзката.

Самите ИКУНК-и работят с модифицирана версия на Ubuntu, като за всички системни и приложни файлове се генерира чек-сума, и се проверяват за модификации, централизирано от Агенция Митници, а всяко съобщение, предавано от ИКУНК към АМ, се подписва с електронен подпис на Икономическия оператор. На всеки един ИКУНК в момента има инсталиран агент, чрез които се следи неговата работоспособност, а самото приложение, което събира данните от измервателните устройства, изпраща специализирано съобщение (аларма) при загуба на връзка.

Множество аларми от мониторинг системите индикират настъпили събития, свързани с работата на ИКУНК, както комуникационни, така и оперативни и са на разположение на Агенция Митници за контрол. Причините могат да варират в
широки граници, като временно отпадане на комуникационен канал, невалиден електронен подпис, частична или пълна авария на хардуерно ниво, за което има строго установени процедури за проверка и последващи действия от страна на служителите на АМ.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Станахме свидетели на медийна истерия, която бе подклаждана от спекулативни твърдения на определени лица. Основна причина за това според мен бе класифицирането на доклада на ДАНС като секретен. Докладът вече е публичен и е време спекулациите да бъдат прекратени и обществото да научи истината.

Опитите за компрометиране в публичното пространство на една от ключовите информационни системи в държавата могат да изпълняват единствено частни корпоративни интереси. Тези опити видимо се правят и с надеждата за извличане на необосновани политически дивиденти.

Недопустимо е имената на компанията и консорциума, които ръководя, да бъдат използвани за такива цели. Това е обидно за труда на всички експерти от наша страна, от Агенция Митници и НАП, на които всички дължим признателност и уважение за
положените многогодишни усилия и успешната реализация на този сложен и важен за държавата проект.

Горан Ангелов
Упраляващ Консорицум ДЗЗД “Айдом и Ай Би Ес”
Управител Ай Би Ес България ЕООД

За 5 години Черноморската банка е раздала кредити за близо 85 млн. лв.

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-5-godini-chernomorskata-banka-e-razdala-krediti-za-blizo-85-mln-lv-254457/

Стратегията на институцията за периода 2015 – 2018 г. предвижда финансиране на проекти в размер на 126 млн. евро, става ясно от отговор на депутатско питане

Хьон Чун: България, ще се видим в София!

https://offnews.bg//tenis/hion-chun-balgaria-shte-se-vidim-v-sofia-673512.html

Правещият фурор на Australian Open кореец Хьон Чун отправи послание към българската публика. След Откритото първенство на Австралия първият кореец, стигнал полуфинал на турнир от Големия шлем, пристига в София.

„Здравей, България. Очаквам да ви видя на DIEMA XTRA Sofia Open“, каза Хьон Чун от Австралия, където си подсигури място в топ 4.

След като елиминира №4 в света Александър Зверев и бившия №1 в света Новак Джокович, Хьон Чун ще играе с легендарния Роджър Федерер в битка за класиране на финала на Australian Open.

Хьон Чун разби с 3:0 сета (6:4, 7:6, 6:3) Тенис Сандгрен в 1/4-финалите в Австралия! Приказката за корейската звезда продължава, а след нея шампионът от Next Gen ATP Finals идва за DIEMA XTRA Sofia Open между 4 и 11 февруари! А в София го очаква шампионът от финалите на АТП за 2017 г. Григор Димитров.

„Чун ще бъде истинска сила в София“, обяви още на старта на похода на корееца в Австралия турнирният директор на DIEMA XTRA Sofia Open Пол Макнами. „Той задава стандартите за бъдещата генерация в световния тенис и феновете в София ще имат шанса отблизо да отправят поглед в бъдещето на тениса“, допълни Макнами.

Феновете вече с нетърпение очакват сблъсъка между двамата шампиони от финалите на АТП за 2017 г. Григор Димитров и Хьон Чун в София. Турнирът от сериите АТП 250 е между 4 и 11 февруари в „Арена Армеец“. Билетите са в продажба на eventim.bg и в партньорската мрежа в цялата страна.

Гърция отказа да екстрадира военни в Турция и предложи да бъдат съдени в Атина

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/24/3117760_gurciia_otkaza_da_ekstradira_voenni_v_turciia_i/?ref=rss


Гърция няма да екстрадира осемте турски военни, избягали след неуспелия опит за преврат в Турция през 2016 г., но остава в сила предложението те да бъдат съдени в Атина. Това обяви гръцкият министър на правосъдието Старвос Контонис, цитиран от "Ройтерс".Турция, която нарича войниците "предатели" и "превратаджии" и обвинява Гърция, че ги приютява, вчера отново поиска те да бъдат съдени при посещение на заместник-министъра на правосъдието Билал Учар в Атина....

Първо "не" на Истанбулската конвенция в парламента!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680037

Първо "не" на Истанбулската конвенция в парламента!Парламентарната комисия по младежта и спорта току-що отхвърли Истанбулската конвенция с 9:10 гласа. Везните наклони депутатът Георги Марков - единствения "против" от ГЕРБ. С неговия плюс гласовете на "Обединени патриоти" и БСП пратеният от Министерски съвет документ падна. В момента конвенцията се гледа и в останалите 5 комисии,

314 училища остават затворени заради много болни ученици

https://offnews.bg//obshtestvo/314-uchilishta-ostavat-zatvoreni-zaradi-mnogo-bolni-uchenitci-673511.html

В 314 училища днес няма занятия поради висока заболеваемост сред учениците, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

От 24 до 26 януари в 121 училища в област Стара Загора ще бъдат в грипна ваканция.

В област Бургас 138 училища са в грипна ваканция от днес до 29 януари.

В 17 училища в община Благоевград също не се учи.

До 24 януари продължава и грипната ваканция за СУ „Васил Левски“ в град Опака, област Търговище.

От 24 до 26 няма да има учебни занятия в СУ “Св. св. Кирил и Методий“ в Криводол, област Враца.

Поради висока заболеваемост днес не се учи и в ПГСС “Св. Георги Победоносец“ в Суворово, област Варна.

В Пловдивска област няма да учат 4 училища– ОУ „Св. Св. Кирил и Методий в село Стрелци, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“- село Борец, СУ „Христо Смирненски“ и ПГ „Зл. Бояджиев“ в град Брезово.

В област Хасково няма да има занятия в 15 училища – СУ „Д-р П. Берон“ - гр. Свиленград, ОУ „Христо Ботев“ - с. Крепост, ОУ „Васил Левски“ - с. Ябълково, ОУ „Д. Матевски“ - град Меричлери, ОУ „Христо Смирненски“ в село Радиево и 10 училища в Димитровград.

В област Габрово е обявена грипна ваканция за 6 училища – СУ „М. Райкович“ и ПГИ „Рачо Стоянов“ в град Дряново, ОУ „Проф. П.Н.Райков“, СУ „П.Р. Славейков“ и НГПИ „Тревненска школа“ в град Трявна, както и ОУ „В.Левски“ – с. Плачковци

В Софийска област няма да има учебни занятия в СОУ „Хр. Ботев“ – Горна Малина, поради ремонт на отоплителната инсталация, и в ОУ „Иван Вазов“ в Мусачево.

В област Кюстендил от 24 до 26 януари няма да има занятия в 7 училища - ОУ“ Н. Вапцаров“, СУ „Хр. Ботев“ и ПГ в гр. Бобов дол, ОУ „Хр. Ботев“ - село Невестино, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Раждавица, ОУ „Хр. Павлович“ и СУ „Св. Климент Охридски“ в град Дупница.

В ОУ „Хр.Ботев“ в ямболското село Кукорево също няма да се учи на 24 януари.

Разработчикът на акцизната система отрече наличието на „течове“

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/razrabotchikyt-na-akciznata-sistema-otreche-nalichieto-na-techove--254446/

Опитите за компрометиране на една от ключовите информационни системи в държавата обслужват частни корпоративни интереси, твърдят от компанията

Йълдъръм: Турските военни са поразили 214 цели в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680007

Йълдъръм: Турските военни са поразили 214 цели в АфринТурските въоръжени сили са поразили 214 цели в района на сирийския град Африн през първите пет дни на операцията "Маслинова клонка", заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от ТАСС и БТА. Операцията продължава по план. Досега са били унищожени 214 цели в Африн, посочи Йълдъръм. Той за пореден път подчерта,

Бойко Борисов с две министърки в Давос

http://clubz.bg/63331-bojko_borisov_s_dve_ministyrki_v_davos

След 13 години отсъствие, България отново участва в Световния икономически форум в Давос, този път с премиера Бойко Борисов, придружен от министърките по туризма и европредседателството Николина Ангелкова и Лиляна Павлова. За последно там беше поканен министър-председателят Симеон Сакскобургготски през 2005 г., а преди него - президентът Петър Стоянов.

За българската делегация се разбра днес, когато тече вторият ден от началото на форума в швейцарския курорт. Борисов, Павлова и Ангелкова ще участват във форум за икономическото възстановяване на Западните Балкани. Новината за това съобщи посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева в интервю за bTV. Неофициално се твърди, че нейните дипломатически усилия и контакти са помогнали за поканата, която се отправя от президента и създател на Световния икономически форум проф. Клаус Шваб.

Посланик Плугчиева изтъкна, че се следят много критерии, които страните трябва да изпълнят, за да бъдат поканени: икономическа характеристика, политическа стабилност и активност на съответния държавен лидер. Разбира се, има значение и председателството на Съвета на ЕС, както и положените от наша страна сериозни дипломатически усилия, заяви Плугчиева.

Във форума тази година участват близо 3000 души, като политиците са най-многобройни. Ще бъдат представени над 70 държави, като най-голям е интересът към американския президент Доналд Тръмп, който се очаква да представи на лекция на 26 януари стратегията си "Америка на първо място". Президент на САЩ участва за първи път от 18 години насам, тъй като за последно в Давос е бил президентът Бил Клинтън. Тук са и френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и др.

Форумът се провежда под мотото "Общо бъдеще в един разделен свят". По традиция в кулоарите на Давос се уреждат различни неформални лидерски срещи. Такава се очаква да е срещата между премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, по темата за името на бившата югославска република. По-рано днес Ципрас говори в панел на тема "Стабилизирането на Европа", където заяви, че Гърция се справя с кризата с бежанците с "достойнство" и обвини държавите членки на ЕС, обявили се срещу квотите за преместване, с думите, че така допринасят за "екзистенциалния проблем" на Общността.

Ципрас каза още, че страни като Унгария са отказали да се споразумеят, че всяка държава-членка приема определен брой бежанци, за да облекчат натиска върху Гърция и Италия и че "много страни вярват, че ако проблемът не е в собствения им заден двор, това не е техен проблем". В Гърция има близо 60 000 бежанци.

Европейският съюз трябва да бъде "по-смел в поставянето на въпроса за бежанците начело на дневния си ред. Ако смятаме, че ЕС е а-ла-карт организация, където някои хора могат да извлекат ползи, без да имат каквито и да било отговорности, това е проблем за съвместното ни бъдеще, заяви гръцкият премиер, цитиран от "Катимерини".

Той добави, че строгите мерки за икономии и реформи, приложени спрямо Гърция, са допринесли за проблема, проправяйки пътя за възхода на националистически и популистки десни сили, които се противопоставят на европейския принцип за споделени ценности. 

ЕК иска Румъния да преразгледа съдебната си реформа

https://frognews.bg/novini/iska-rumaniia-prerazgleda-sadebnata-reforma.html

Румъния да преразгледа плановете си за съдебна реформа, поиска Европейската комисия.

За Радев Истанбулската конвенция е важна, но не сега

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/24/3117718_za_radev_istanbulskata_konvenciia_e_vajna_no_ne_sega/?ref=rss


Президентът Румен Радев определи Истанбулската конвенция за важна, но призова управляващите за разум, тъй като не сега бил моментът за ратификацията й. Според него имало по-болни теми като бедност, корупция и демографска катастрофа, по които имало очаквания и правителството, и парламентът да запретнат ръкави и да си напишат домашното възможно най-бързо. А конвенцията се използвала за отвличане на вниманието.<br /><br />"Не одобрявам да бързаме и да даваме гаранции, и то навън,...

Какво правят очите ни, докато спим

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/kakvo-praviat-ochite-ni-dokato-spim-6078441

Екипът на Даниел Юбер установил, че зениците се разширяват и свиват ритмично по време на съня

Кметът на Разград сезира прокуратурата заради двете лъвчета

https://offnews.bg//obshtestvo/kmetat-na-razgrad-sezira-prokuraturata-zaradi-dvete-lavcheta-673500.html

Кметът на Разград д-р Валентин Василев ще сезира прокуратурата за намеренията на фондация "Четири лапи" да изнесе в Холандия двете малки лъвчета Масуд и Терез и лъва Асен без съгласието на общината, която е собственик на животните, съобщи БТА.

Кметът обяви че фондацията подготвя документи да изнесе трите лъва от страната на 26 януари - денят, в който Общинският съвет трябва да прегласува върнатото от областния управител решение за бъдещето на лъвчетата. Информацията за намерението на фондация "Четири лапи" градоначалникът получил вчера следобяд от д-р Емил Славев, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните в София.

Заявлението на фондацията до ОДБХ-София било с дата 23 януари. В него били описани паспортите на лъвовете, прикрепено било и писмо от МОСВ в отговор на запитване на фондацията относно необходимите документи за пътуване на лъвовете в страни от Европейския съюз.

Кметът на Разград заяви, че общината не е била уведомена, че двете малки лъвчета се намират в столичния зоопарк и че фондацията възнамерява да ги изнесе от страната. Той е категоричен, че докато няма влязло в сила решение на Общинския съвет, не може да даде съгласие за заминаването на лъвовете в Холандия.

"Община Разград е собственик на лъвовете, не е прехвърляла собствеността им на фондацията и те нямат фактически правни основания да се разпореждат с тях", категоричен бе д-р Валентин Василев и добави, че относно тези намерения на фондацията, община Разград е подготвила жалба до Районната прокуратура.

Алтернативата е лъвчетата да бъдат изпратени в зоопарка в Пазарджик. Кметът на града вече заяви готовност за това.

Повече за съдбата на лъвчетата - четете тук.

Опасните стайни растения

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6680016

Опасните стайни растенияЕлегантни, с интересни разкошни листа или с пищни цветове, те радват очите и създават уют, като допълват прекрасно интериара в дома ни. Някои стайни растения обаче са опасни – както за хората, така и за домашните любимци. На първо място трябва да знаете, че само от присъсвтието на отровни растения вкъщи няма как да пострадате.

Ветеран от автомобилната индустрия: Tesla ще фалира

https://www.investor.bg/novini/444/a/veteran-ot-avtomobilnata-industriia-tesla-shte-falira-254448/

Илон Мъск така и не разбра, че приходите трябва да са по-високи от разходите, казва бившият мениджър на General Motors Боб Луц

Съдят мъж за блудство спрямо 14-годишната му дъщеря

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679996

Съдят мъж за блудство спрямо 14-годишната му дъщеряСофийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за блудство спрямо 14 годишно дете – дъщеря на извършителя, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. Пострадалата С. - на 14 години, живеела в София, в къща, заедно с майка си А., биологичния си баща - Радослав В. и брат си. Същите обитавали първия етаж на къщата,

Бруталното убийство на малко момиченце накара пакистанките да проговорят

//dariknews.bg/novini/sviat/brutalnoto-ubijstvo-na-malko-momichence-nakara-pakistankite-da-progovoriat-2074481

Пакистан реагира с възмущение и погнуса на бруталното изнасилване и убийство на 7-годишното момиче Зайнаб Ансари, чието тяло бе намерено захвърлено на бунище.

Стана ясно, че това е част от поредица от отвличания и убийства на деца от заподозр

Първа комисия в парламента отхвърли Истанбулската конвенция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pyrva-komisiia-v-parlamenta-othvyrli-istanbulskata-konvenciia-2074492

Парламентарната комисия по младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 9:10 гласа. Същевременно Парламентарната правна комисия прие предложението на БСП за отмяна на разглеждането на конвенцията.

Пропадна многомилионният конкурс за частен полет до луната

http://www.moreto.net/novini.php?n=367756

Конкурсът за изпращане на космически апарат към Луната е отложен. Не се намериха готови да изпълнят този скок в установения срок - до 31 март 2018 г. Главната награда от 30 милиона долара няма да бъде връчена, съобщиха организаторите на конкурса XPRIZE, съвместно с компанией "Гугъл" (Google).

Гражданите на ЕС ще могат да се заселват във Великобритания по време на преходния период

http://www.mediapool.bg/grazhdanite-na-es-shte-mogat-da-se-zaselvat-vav-velikobritaniya-po-vreme-na-prehodniya-period-news274659.html

Гражданите на Европейския съюз ще могат свободно да се установяват във Великобритания в продължение на около две години, след като през 2019 г. страната напусне съюза. Това заяви  британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от Асошиейтед прес.   Дейвис отбеляза, че по време на преходния период Великобритания "до голяма степен" ще спазва регулациите на ЕС. Това означава, че свободата на движение ще се запази, макар че гражданите на ЕС ще трябва да се регистрират пред британските власти, отбелязва АП.   Пред парламентарната комисия за Брекзита министърът каза, че 3 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще могат да продължат да живеят по досегашния начин и след Брекзита.   Дейвис заяви, че очаква Великобритания и ЕС да финализират условията на преходния период до края на март и да утвърдят сделката за бъдещите отношения преди напускането на Обединеното кралство през март 2019 г.    Великобритания няма да се опитва да хармонизира регулациите си с европейските след напускането на блока, а ще се стреми към "равностойност на резултатите" в някои области, отбеляза Дейвис, цитиран от Ройтерс.   Несъмнено има стремеж сред някои страни на континента и в Комисията да се направи опит да се изтъргува регулаторната свобода срещу достъп до пазара, каза министърът.    Стратегията ни в това отношение е да заявим, че ще се стремим към равностойни резултати в някои области, а не към хармонизация, защото иначе можем просто да си останем в съюза, добави той.   Великобритания няма да бъде "васална държава" на ЕС по време на прехода, заяви Дейвис в отговор на запитване от парламентарист дали Обединеното кралство няма да остане в подчинена позиция, при положение, че след излизането си от съюза временно ще остане под юрисдикцията на Европейския съд.

Чешкият президент Земан връчи втори мандат на Бабиш за съставяне на кабинет

http://www.cross.bg/babish-zeman-mandat-1566190.html

/КРОСС/ Чешкият президент Милош Земан за втори път възложи мандат на премиера Андрей Бабиш в опит да сформира ново правителство, съобщава "Ройтерс". През декември 2017 г. Бабиш състави правителство на малцинството, което не получи доверие по време на гласуване в парламента през миналата седмица. Бабиш, милиардер и лидер на партия ANO, която спечели изборите през октомври миналата година, не може да привлече други партии за коалиция, тъй като е обвинен в злоупотреби с евросредства преди 10 г. Днес Земан прие оставката на Бабиш, но веднага му възложи мандат да се опита да формира правителство след преговори с другите партии. Преди двамата лидери имаха разногласия помежду си. Земан обеща да възложи нов мандат на Бабиш, оказвайки натиск върху другите партии да сътрудничат, докато Бабиш и ANO подкрепят Земан за нов мандат на предстоящия тази седмица балотаж за президент. Чешкият президент обяви, че ще даде време на Бабиш да сформира мнозинство в 200-местната долна камара, където ANO има само 78 места. Но Земан подчерта, че в случай на загуба на изборите тази седмица, той отново ще назначи Бабиш за премиер преди да му изтече мандатът на 7 март. Бабиш изрази надежда партиите да бъдат по-склонни на компромис при втория опит за формиране на правителство. Някои партии намекнаха, че са готови да участват в разговорите, но само Комунистическата партия обяви, че няма проблем Бабиш да бъде премиер, въпреки че е разследван

Ердоган: Турция иска да възстанови справедливостта, а не да заграби територия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679988

Ердоган: Турция иска да възстанови справедливостта, а не да заграби територияЧрез своята операция в Северозападна Сирия, Турция иска да възстанови справедливостта, а не да заграби територия, заяви президентът на страната Редцеп Таийп Ердоган в сряда, предава Anadolu Agency. В изказването си пред местни чиновници в президентския комплекс, Ердоган заяви, че операцията в сирийския район Африн, край турските граници,

Т. Биков: Президентът се отчете чрез нашето управление

https://frognews.bg/novini/bikov-prezidentat-otchete-chrez-nasheto-upravlenie.html

Това коментира народният представител от ГЕРБ Тома Биков пред журналисти в парламента.

Над 2/3 от софиянци смятат, че чистият въздух зависи от хората

http://www.mediapool.bg/nad-23-ot-sofiyantsi-smyatat-che-chistiyat-vazduh-zavisi-ot-horata-news274658.html

Масово живеещите в София подкрепят предприемането на мерки срещу замърсяването на въздуха в града, като 69 на сто са на мнение, че това зависи от поведението на гражданите, докато останалите смятат, че грижата за чистотата на въздуха е изцяло общинска. Най-силна е и подкрепата за дейностите, които общината трябва да на прави като миене на улици и въвеждане на безплатен билет за градския транспорт в дните с наднормено запрашаване на въздуха. Столичани декларират и голяма готовност да слязат от автомобилите си в такива случаи, както и са съгласни да бъдат спирани от движение колите, които нямат системи за пречистване на изхвърляните газове. Не толкова голямо е обаче одобрението за мерките, които засягат хората лично – например идеята на Столичната община да затваря паркингите от синя и зелена зона, когато атмосферата е замърсена, и за забранява движението на автомобили в райони с наднормено замърсяване. Това сочат данните от изследване на "Алфа Рисърч", представено в сряда относно нагласите на софиянци по предложените от общината мерки срещу мръсния въздух. То обаче е изследвало идеите на местната власт от преди промяната на значителна част от тях. Проучването е направено в периода 15-21 януари сред 800 души по поръчка на Столична община. Огромна част от анкетираните – 86%, независимо от квартала, в който живеят, смятат, че има проблем с качеството на въздуха в столицата в определени дни от годината. Според хората основната причина за това е автомобилният трафик (51%), следван от отоплението на дърва и въглища (24%) и нерегламентираното горене на отпадъци в някои квартали (19%). Сред обсъжданите през последните седмици възможни решения на проблема, ТОП 3 мерки, които гражданите са склонни да подкрепят, са по-честото миене на улиците (93%); осигуряване на безплатен градски транспорт в дни с високо замърсяване (92%), както и въвеждане на зелен билет на цена от 1 лв. за целия ден за пътуване в градския транспорт (89%). Силна е подкрепата и за безплатно паркиране в буферните паркинги срещу билет за използване на градски транспорт (87%). Одобрение за тези мерки изразяват представителите на всички социално-демографски слоеве, независимо от техния социален и материален статус, посочва агенцията. Софиянци обаче са разделени относно рестриктивните потенциални решения. Затварянето на центъра на София за автомобили в дни с високо замърсяване се одобрява от 60%, но останалите го отхвърлят. Аналогично, 55% одобряват идеята за намаляване на времето за паркиране в синя зона от 2 часа на 1 час. Евентуално увеличение на цената за паркиране в синя зона се посреща с още по-големи резерви и разделя хората в съотношение 50:50. Доколкото всяко второ домакинство в София - или приблизително 600 хиляди души ползват автомобил практически ежедневно, 74 процента от шофьорите декларират готовност да ползват буферните паркинги и безплатен или евтин градски транспорт в дни с повишено замърсяване на въздуха. Други 58% биха излезли без автомобила си при наличие на предварителна информация за предстоящо замърсяване. Почти всеки втори е готов да остави автомобила си и да ползва зелен билет за градски транспорт от 1 лв. в дни на изострен проблем със замърсяването. Най-ниско (35%) е одобрението за забраната за влизане на автомобили в райони с повишено замърсяване и глоби при нарушаването й. Идеята за проверки на КАТ, които да следят дали автомобилите в столицата отговарят на еконормите и дали са технически изправни, се подкрепя от 81% от анкетираните. По-поляризирани са мненията за санкциите към нарушителите: 43% смятат, че те трябва да бъдат спирани от движение, а 38%, че трябва само да бъдат глобявани. Позитивно настроени и към идеята да се отказва първоначална регистрация на автомобили, които нямат работеща система за очистване на отработените газове са 60%. 54 на сто пък смятат за полезно поставянето на стикери, отбелязващи екологичния клас на автомобила и в зависимост от това, избирателно допускане на автомобилите до определени зони в дни с високо замърсяване на въздуха. При едва 9 процента отопляващи се с дърва, въглища и пелети домакинства в София – основно семейства с ниски доходи, над две трети от запитаните – 69%, са за въвеждане на стандарти за дървата и въглищата като се продават само такива с ниско съдържание на пепел и сяра. За такива стандарти се говори от години, но нищо не се правеше за въвеждането им като последно обещанието е те да са факт през новия отоплителен сезон Три фактора ще имат ключова роля за успешното решаване на проблема – мотивирането на гражданите към по-отговорно поведение, начинът на прилагане на предвидените мерки и реалният ефект, който ще бъде постигнат и установен със средствата на независим мониторинг, сочат анализите на авторите на проучването.

Изправят пред съда баща, блудствал с 14-годишната си дъщеря

https://offnews.bg//temida/izpraviat-pred-sada-bashta-bludstval-s-14-godishnata-si-dashteria-673508.html

Мъж от София ще бъде изправен пред съда по обвинения за блудство с 14-годишната си дъщеря. От Софийската районна прокуратура съобщиха, че обвинителният акт е внесен в сряда, а предвид високата обществена опасност на деянието, мъжът е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Случаят е от април 2017 г. в къщата, която 14-годишното момиче живеело заедно с майка си, баща си и брат си. Четиримата обитавали първия етаж от жилището, което се състои от кухня, баня и две спални.

На 2 април 2017 година около 23.00 часа момичето легнало да спи при майка си и брат си в една от стаите. Малко след като заспала, в помещението влязъл биологичният ѝ баща, който започнал да извършва блудствени действия с детето. 14-годишното момиче се събудило и извикало на висок глас към майка си, след което обвиняемият напуснал спалнята.

Около 23.30 часа същата нощ бащата отново влязъл при дъщеря си и продължил да извършва действия на удовлетворяване половото си желание.

Последвал скандал между момичето, майката и бащата, при който мъжът ударил съпругата си, а 14-годишното момиче отишло във 2 Районно управление. Там тя разказала за случилото се и още същата нощ двете с майка й били настанени в кризисен център в гр. София.

Веднага обвиняемият е задържан, а а по случая било образувано досъдебно производство.

Разследването е приключено под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, като на 24.01.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу мъжа за извършено от него престъпление по чл. 150, ал. 1 НК (блудство).

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, на В. е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. 

Кметът на Разград вкара прокуратурата в спора за бъдещето на болните лъвове

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/24/3117761_kmetut_na_razgrad_vkara_prokuraturata_v_spora_za/?ref=rss


Кметът на Разград Валентин Василев обяви днес, че ще сезира прокуратурата за намерения на фондация "Четири лапи" да изнесе в Холандия двете малки лъвчета Масуд и Терез, и лъва Асен, без знанието и съгласието на общината, която е собственик на животните, съобщи БТА.<br /><br />На пресконференция Василев заяви, че фондацията подготвя документи да изнесе трите лъва от страната на 26 януари - деня, в който Общинският съвет трябва да прегласува върнатото от областния управител...

За година българинът оставя по 404 кг боклуци след себе си

https://offnews.bg//evropa/za-godina-balgarinat-ostavia-po-404-kg-boklutci-sled-sebe-si-673501.html

След средния европеец всяка година остават по 480 килограма боклуци. Румънците изхвърлят най-малко отпадъци в ЕС, датчаните - най-много, а българите сме под средата с 404 кг., показват данни на Евростат.

Ако 480 кг - средното количество през 2016 г., изглеждат много, е добре да се знае, че то дори е намаляло в сравнение със сметта, която сме "произвели" през 2002 г. Тогава е отбелязан пик от 527 килограма на човек. 

Най-много боклук изхвърлят в Дания (777 кг.), Малта (647 кг.), Кипър (640 кг.), Германия (626 кг.) и Люксембург (614 кг.) сред страните членки на ЕС. 

С 261-те си килограма на човек Румъния е в противоположния край, страната "произвежда" най-малко боклук в Съюза. Следват я Полша - 307 кг на човек, Чехия (339 кг.) и Словакия (348 кг.).

47% от европейския боклук е бил рециклиран (30%) или компостиран (17%) през 2016 г. 27% е бил изгорен, 25% - депониран.

Делът на рециклираните и компостираните отпадъци в ЕС постоянно се увеличава, през 1995 г. той е бил едва 17%.

Две трети от отпадъците в Германия се рециклират (66%), в Австрия процентите са 59, в Белгия - 54, в Холандия - 53, в Италия - 51%.

Силно земетресение удари Япония

https://frognews.bg/novini/silno-zemetresenie-udari-iaponiia.html

Силно земетресение в Япония. Магнитутът на труса е бил 6,4 по Рихтер, като епицентърът е на 96 км. североизточно от град Мисава и на дълбочина 60 км.

Пистолетът от убийството в Нови Искър - краден от софийски търговец

http://clubz.bg/63330-pistoletyt_ot_ubijstvoto_v_novi_iskyr_kraden_ot_sofijski_tyrgovec

Пистолетът "Берета" 22-ри калибър, с който заподозреният Росен Ангелов е избил 6-имата души в Нови Искър и накрая се самоуби, най-вероятно е обявен за откраднат отпреди няколко години от търговец на столичния бул. "Мария Луиза". Това казаха източници на Клуб Z, при положение, че експертизите още не са се произнесли финално.

Това донякъде хвърля светлина върху една от необяснените загадки около безпрецедентното масово убийство, извършено в новогодишната нощ. Разследващите така и не дадоха смислено обяснение както за произхода на такова класно оръжие у "Горския", така и как е могъл Ангелов да произведе толкова много изстрели и никой да не се спаси.

Пистолетът италианско производство е .22 (калибър 22, което се равнява на 5,56 мм). Той е обявен за краден от законния му притежател преди 3-4 години и там няма "мистерия", допълниха нашите източници.

Макар че нанася големи поражения, патроните на това оръжие са съвсем дребни, което позволява пистолетът да е 15-заряден. Това обяснява как Ангелов е използвал едва два пълнителя, т.е. - успял е само с едно презареждане да реализира над 20 попадения в жертвите си. (без да "лентова" на жаргон, т.е - да пълни ръчно пълнител, б.а.)

Иначе рецидивистът е правил опит да замита следи, като събира гилзи, защото на място са установени, при споменатото количество проектили, едва 4-5 гилзи.

Звукът, който издава при стрелба 5,56-милиметровата "Берета", е съвсем тих дори и без заглушител. Фактът е, че съседка на избитите Кети и Неделчо, живееща на 10 м, не е чула нищо от случката.

Макар и да бяха намерени още привечер джипът, а около 3 ч нощта и трупът на Кети в кладенеца, редови разследващи отчитат като най-голяма грешка , че ръковдството на МВР не опита да успокои извършителя и да го призове да се предаде още тогава срещу евентуалин гаранции, че ще остане жив. Вече впоследствие бе предприета "бронетанковата" обсада на Луково и съответно - Ангелов бе открит застрелян.

Поставят 11 станции за зареждане на електромобили във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367772

11 станции за зареждане на електромобили ще бъдат монтирани в зони за кратковременно паркиране във Варна. Днес съветниците от Постоянната комисия по собственост и стопанство одобриха схемите, предаде репортер на Moreto.net. Предложението идва от шефа на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов.

БСП и Патриотите заедно срещу ГЕРБ за Истанбулската конвенция

https://www.vesti.bg/bulgaria/bsp-i-patriotite-zaedno-sreshtu-gerb-za-istanbulskata-konvenciia-6078572

„Смятаме, че този, който трябва да се произнесе по този въпрос, е българският народ”, обяви Корнелия Нинова

Нинова: Няма яснота, иска референдум за Истанбулската конвенция

https://www.vesti.bg/bulgaria/ninova-niama-iasnota-iska-referendum-za-istanbulskata-konvenciia-6078572

„Смятаме, че този, който трябва да се произнесе по този въпрос, е българският народ”, подчерта лидерът на БСП

И Община Поморие обяви грипна ваканция за учениците от 25.01. до 29.01.2018г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/i_zK0lOHDgA/

В грипна ваканция излизат всички училища на територията на община Поморие, за периода от 25 до 29 януари 2018 г., включително.

Към момента, епидемиологичната обстановката в общината е нормална. Заповедта на кмета се основава на т.2 от Протокола от заседанието на Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/, в която се препоръчва „Преустановяване на учебните занятия във всички училища на територията на обл. Бургас”, като противоепидемична мярка срещу разпространението на грипа за която ви уведомихме по-рано.

По информация на РУО Бургас има възможност за преструктуриране на учебния материал, така че неучебните дни да не се отразят негативно върху учебния процес.

Сред другите превантивни мерки са: детските градини да работят, но в режим на засилен контрол, забранява се посещаването на болни деца, както и сливането на отделни групи, преустановяват се хоспитализациите и плановите операции, също така свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Сред другите превантивни мерки, които влизат в сила са: детските градини да работят, но в режим на „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, забранява се посещаването на болни деца, както и сливането на отделни групи, преустановяват се хоспитализациите и плановите операции, също така свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи
и имунизации.
В понеделник Щабът ще проведе повторно заседание и след запознаване с актуалната обстановка ще вземе решение кои мерки ще останат в сила и кои ще бъдат отменени.

Нелоялната търговия в хранителния сектор ще се обсъжда при българското председателство

https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2018/01/24/3117767_neloialnata_turgoviia_v_hranitelniia_sektor_shte_se/?ref=rss


Meрките срещу нелоялните търговски практики в хранителния сектор ще бъдат във фокуса на българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно по време на изслушване на земеделския министър Румен Порожанов в комисията по земеделие и развитие на селските райони в европейския парламент.<br /><br />През лятото на миналата година еврокомисарят по земеделието Фил Хоган обяви инициатива за подобряване на позицията на фермерите във веригата на доставки, паралелно с която стартира и...

Билет „Кръстословица“ зарадва с 20 000 лева пенсионерка от Пловдив

http://www.cross.bg/leva-lotariya-krustoslovitza-1566188.html

/КРОСС/ Цветана Златанова от Пловдив спечели 20 000 лева, след като реши една кръстословица. Тя обаче не е от обикновените - става въпрос за билет „Кръстословица" на Лотария България. Щастливата случка се разиграва в пункта на „Евробет" на улица „Хаджи Димитър" № 55, където Цветана отива на кафе с приятел. Спонтанно решава да опита късмета си с някой от билетите на Лотария България. Погледът ѝ се спира на „Кръстословица" и от цялото тесте грабва първия. Следва игра на думи, докато в един момент се обърква. Знае, че има печалба, но не и нейната стойност. От вълнение не може да преброи познатите думи и дава билета за проверка в пункта. Букмейкърът потвърждава разкошната сума от 20 000 лева, а пловдивчанката най-сетне се усмихва и се обажда на дъщеря си, за да ѝ съобщи добрата новина. Щастието е неописуемо, защото печалбата идва в много подходящ момент за семейството ѝ. Вече има специален „ВТОРИ ШАНС" и за непечелившите Ви билети, който Ви дава страхотната възможност да участвате в жребии за атрактивни предметни и парични печалби. Регистрирайте се за участие на eurobet.bg. Научете повече ТУК. Успех на всички с билетите на Лотария България!    

Как стресът влияe на апетита ни към въглехидратите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6679527

Как стресът влияe на апетита ни към въглехидратитеСтресът играе важна роля върху апетита - консумираме повече въглехидрати, отколкото изгаряме, съобщи Би Би Си. Защо понякога ядем твърде много шоколади, торти, сладкиши и след това съжаляваме? Стресът, под който сме подложени всеки ден, нарушава нивата ни на кръвната захар и това води до по-голям апетит.

ЕС глобява с 997 млн. евро американска компания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679924

ЕС глобява с 997 млн. евро американска компанияЕС удари американския гигант в производството на чипове "Qualcomm" с антитръстова глоба от 997 милиона евро. "Qualcomm" са платили на "Apple" да използва изключително техните чипове в телефони и таблети, предаде БГНЕС. Комисарят по конкуренцията на ЕС Маргрет Вестагер заяви, че с постигането на споразумение с "Apple" през 2011 г.

Мюфтийството: Истанбулската конвенция взима на прицел устойчивостта на семействата ни

http://www.cross.bg/nasilie-zhenite-konventziya-1566187.html

/КРОСС/ След Светия Синод и Главното мюфтийство също се обяви против възможното приемане на Истанбулската конвенция. От представителството на българските мюсюлмани публикуваха свое становище, в което изразиха опасенията си относно спорния документ, който вече се обсъжда в Народното събрание. Ето какво написаха от Мюфтийството: Обществена дискусия по Решение №17 от 11 януари 2018 г. на Министерски съвет на Р. България относно изготвеното предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа (ЕС) за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие, Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България изразява своето становище по този значим и за религиозната ни общност въпрос, залегнал в международен документ, изготвен в Истанбул и известен като „Истанбулска конвенция". Решението одобрява въпросната Конвенция на ЕС, подписана от Р. България на 21 април 2016 г. на Френски и Английски език. В мотивите се предвижда създаване на цялостна правна рамка за защита на жените и децата от женски пол против насилие, но не са посочени мерки за прилагане, като обръщаме внимание и на факта, че конвенцията е неприложима в сегашната ѝ форма в правната ни система, поради редица недефинирани понятия. Към днешна дата конвенцията е подписана от 44 държави - 28 членки на ЕС като 17 от тях са я ратифицирали. Случаят е актуален и за България. У нас има 1 милион регистрирани случая на домашно насилие върху нежния пол

Полицаи влизат в детските градини на пловдивския район "Централен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6679935

Полицаи влизат в детските градини на пловдивския район "Централен"До дни започват полицейски проверки в детските градини на пловдивския район "Централен". Служителите на реда ще разработят планове и ще дадат предписания за видеонаблядение и контрол в заведенията от гледна точка на сигурността им. Това се договориха на среща кмета на "Централен" Георги Стаменов с представители на районни полицейски управления,

КНСБ: Увеличаването на цените при въвеждането на еврото няма да е шоково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679915

КНСБ: Увеличаването на цените при въвеждането на еврото няма да е шоковоЗа ускорено присъединяване на България към еврозоната призоваха работодатели и синдикати. В общо становище на Икономическия и социален съвет категорично бе заявено, че в момента степента на сближаване на българската икономика със страните от еврозоната е на нивото на Латвия, когато е въвела еврото, предава БНР.

Съдят 6-ма бивши шефове в ”Напоителни системи”

http://dnes.dir.bg/news/sad-napoitelni-sistemi-26809886

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителни актове срещу 6 бивши длъжностни лица от ръководството на "Напоителни системи".

БСП настоява за референдум за Истанбулската конвенция

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-nastoiava-za-referendum-za-istanbulskata-konvenciia-254444/

От левицата не одобряват текстовете, с които се въвежда понятиято "социален пол" и се говори за нестереотипни роли на пола

Експерти: Глобалната икономика ще отчете рекорден ръст през 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Експерти-Глобалната-икономика-ще-отчете-рекорден-ръст-през-2018-г-_l.a_i.756856_at.1.html

Тази година световната икономика ще нарасне с висок темп и ще достигне ниво, което не е наблюдава от 2010 г. насам, тъй като сред развитите страни...

Работодателите отказват среща за тока – разговори в този формат вече имало

https://www.investor.bg/energetika/472/a/rabotodatelite-otkazvat-sreshta-za-toka--razgovori-v-tozi-format-veche-imalo-254441/

Енергийното министерство покани заинтересованите страни на среща, за да бъде обсъдена цената на тока за бизнеса

TrendY: Животът, разказван от родени след 1989 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679684

TrendY: Животът, разказван от родени след 1989 г.Владислава Вацова е родена през 1996 г. в Кресна. Студентка е трети курс във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет.  Елена Дочева е на 25 г. и е завършила в University of Greenwich във Великобритания със специалност “Маркетинг и реклама”. Има и магистърска степен “Различия в медиите” от University of Westminster.

Защо женските котки предпочитат да използват дясната си лапа?

http://www.moreto.net/novini.php?n=367748

Женските котки по-често използват дясната си лапа от мъжките, съобщи Прес асосиейшън. Изследването, обхванало 44 котки, показа, че в зависимост от пола си, котките посягат към храната, прескачат предмети и тръгват по стълби с различна лапа напред.

Грипът стигна и София, затварят 314 училища

https://frognews.bg/novini/gripat-stigna-sofiia-zatvariat-314-uchilishta.html

РЗИ – Софийска област обявява грипна епидемия на територията на цялата Софийска област от утре, 25.01.2018 г., с всички произтичащи от това противоепидемични мерки и преустановяване на учебните занятия за пет календарни дни, до 29 януари включително.

Божидар Димитров: Срещата между Гърция и Македония за името ще завърши с неуспех

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679892

Божидар Димитров: Срещата между Гърция и Македония за името ще завърши с неуспехС неуспех ще завърши срещата между Гърция и Македония за т. нар. „спор за името“. Това каза в дневния блок на Радио „Фокус“ историкът проф. Божидар Димитров за срещата между гръцкия и македонския премиер Алексис Ципрас и Зоран Заев в опит за решаването на спора. Според историка, ако името на Македония съдържа географско определение,

Каква е истината за смъртта на Джани Версаче?

https://offnews.bg//zvezdi/kakva-e-istinata-za-smartta-na-dzhani-versache-673344.html

На 15 юли 1997 година Джани Версаче е убит на място от неизвестен извършител. В 8:45 въпросния ден дизайнерът се връщал от пазар в имението си на крайбрежната улица в Маями, когато непознат мъж с къси панталони и бейзболна шапка излиза от фоайето на дома му и насочва пистолет 40-ти калибър  към него. Следват изстрели във врата и в главата и в 09:15 часа Джани Версаче е обявен за мъртъв.

Очевидци разказват, че стрелецът си тръгнал със съвсем спокойна походка и за жалост никой от тях не е имало какво да направи. 

Така се създава една неразкрита вече 21 години мистерия за смъртта на италианския дизайнер Джани Версаче, която вдъхновява създаването на криминалния сериал от девет части The Assassination of Gianni Versace, чийто дебютен епизод бе по Би Би Си 2. Сериалът предизвика скандал в семейството на Джани Версаче, а сестра му Донатела заяви, че нищо от информацията, представена в него, не е истина.

Според мнозина обаче истината за убиеца е повече от очевидна. На 8-мия ден след стартирането на разследването на по-малко от 5 км от имението на дизайнера в една яхта намират тялото на самоубилия се 27-годишен Андрю Кюнанан - красавец с хомосексуална ориентация, който работел като компаньон и имал слабост към богати по-възрастни мъже. Според запознати Версаче и Кюнанан са били повече от приятели и неприятен развой на отношенията им е довел до трагичния край и на двамата.

Съществува и друга теория, доста по-екстравагантна от тази, и тя е, че дизайнерът е бил убит от мафията. Има твърдения, че когато Версаче започнал своя бизнес в Калабрия, Южна Италия, е имал връзки с престъпната група Н'дрангета, която е контролирала областта. След като дизайнерът набира популярност, членовете на мафията започват да използват компанията му, за да перат пари, като има голяма вероятност самият Версаче да не е знаел това. Допуска се, че е възможно дизайнерът да даде гласност на техни действия и така да е разгневил мафията. В подкрепа на тази теория е фактът, че до убития е открит мъртъв гълъб - някои разчитат този знак като подпис на извършителя. Според близките на дизайнера обаче гълъбът е убит от някой от куршумите, изстреляни по него.

Ето защо основен заподозрян остава Андрю Кюнанан. Към датата на покушението срещу модния дизайнер Андрю вече е сериен убиец и е в Топ 10 на най-издирваните от ФБР престъпници. Смята се за отговорен за смъртта на петима души. 

Всичко започнало на 27 април 1997 г. в Минеаполис. Първата жертва бил 28-годишният Джефри Трейл - бивш лейтенант от флота, с когото се запознали в Сан Диего, Калифорния, когато и двамата живеели там. Кюнанан отишъл в Минеаполис на гости на Трейл. Казвал, че го смята за свой брат и най-добър приятел. Не така го виждал мистър Трейл.

Морийн Орт, журналист от сп. "Венити феър", от чиято книга Vulgar Favours са вдъхновени част от сериите на The Assassination of Gianni Versace, казва, че Трейл бил особено раздразнен от факта, че Кюнанан разправял какви ли не истории по негов адрес. Отношенията се били влошили рязко през 1996-а и Трейл не искал да го вижда повече. 

На 25 април 1997 г. Кюнанан долетял от Сан Франциско в Минеаполис, а от летището го взел Дайвид Медсън - приятел на Трейл. Самият Медсън бил талантлив архитект на 33. Освен това бил не просто бивш любовник на Кюнанан. Бил неговата голяма несподелена любов. Скъсали през есента на 1996 г., но Кюнанан все още държал снимката на архитекта на вратата на хладилника си.

Медсън не бил особено радостен от посещението на Андрю Кюнанан. Мислел, че може да се е забъркал с нещо нередно - като международен трафик на дрога. Затова и се бил разделил с него. Чудел се откъде приятелят му има пари да дава 200-доларови бакшиши на сервитьора и да плати цялата вечеря в скъп ресторант. Източникът на това разточителство, оказало се, били богати мъже с хомосексуална ориентация.

Седмица преди посещението в Минеаполис Кюнанан се видял с приятеля си Джон Семеро в гей бар. казал му, че ще ходи на садо-мазо парти и после се скарали жестоко. "Сграбчи ме за врата и едва не ме удуши", спомня си Семеро пред журналистката от "Венити феър". 

Това бил бившият приятел, когото Джефри Трейл срещнал в жилището на Медсън. 

В неделя вечерта съсед чул крясъци, последвани от звук на удар с тъп предмет. Свадата приключила за около 30 секунди. Три дни по-късно, било вторник, домакинът на блока влязъл в апартамента и видял кървави следи по вратата и две кървави стъпки. Там лежало тялото на Трейл, увито в килим. Бил ударен отзад и бит до смърт с чук, намерен до тялото му. Полицията открила също празен кобур за пистолет 40-и калибър и празна кутия за патрони. По това време Медсън вече два дни не се бил появявал на работното си място.

Тялото му било открито на 3 май, събота, в храсталаци край езерото Ръш, на 50 мили от Минеаполис. Бил прострелян три пъти. В гърдите му намерили куршум от същия вид оръжие.

През това време Кюнанан вече бил в Чикаго. Той откраднал колата на Медсън и отишъл в къщата на милиардера Лий Миглин. Убийството, което Кюнанан извършил там, е изключително жестоко. Миглин бил измъчван, обезглавен и сгазен няколко пъти със собствения му автомобил. 

На 9-ти май Кюнанан пристигнал във военното гробище в Пенсвил, Ню Джърси. Там той застрелва в тила Уилям Рийз, управител на гробището. Оказва се, че извършеното убийство било с цел Кюнанан да вземе колата на Рийз и да отпътува с нея към имението на Версаче. 

Тук идва въпросът защо Кюнанан убива Миглин и Версаче? Полицията се опитва да намери връзка и заявява, че двамата нямат нищо общо, докато ABC 7 Chicago не публикува доклади на ФБР, в които се обяснява, че Кюнанан бил приятел и с двамата, тъй като те често наемали момчета за секс. Освен това Миглин бил точно от този тип мъже, по които Кюнанан си падал. 

След всичко това се стига до убийството на Джани Версаче. Според Морийн Орт, двамата с Кюнанан са се запознали през далечната 1990 година във ВИП стаята на нощен бар. Според свидетели те са заприказвали, а през есента на същата година били забелязани заедно в кола. 

Една от версиите за мотива е, че Кюнанан смятал, че е заразен със СПИН именно от големия дизайнер. След смъртта на Джани, местен детектив разкрил пред Орт, че той наистина е бил ХИВ позитивен. 

Кюнанан разказвал на своите приятели, че ако някой го е заразил, би направил и невъзможното да си отмъсти. А към датата на убийството наистина смятал, че самият той е ХИВ позитивен. При аутопсията се оказало, че притесненията му са били напразни и той не е носител на вируса.

21 години по-късно и различни версии за смъртта на Джани Версаче, нито една от която потвърдена напълно, това остава една от най-интересните мистерии в света на богатите.

България ще мери сили с Норвегия, Словения и Кипър за Лигата на Нациите

https://offnews.bg//futbol/balgaria-shte-meri-sili-s-norvegia-slovenia-i-kipar-za-ligata-na-natc-673505.html

България се падна в група 3 на Дивизия С на новия турнир на УЕФА Лига на Нациите, където ще спори с отборите на Словения, Норвегия и Кипър.

Мачовете в този турнир ще започнат през есента на тази година, през септември. Целта е да бъде осигурено трайно развитие на националните отбори чрез участието им в повече оспорвани мачове

В турнира участват всички 55 европейски национални отбори. Те са разделени в 4 дивизии в зависимост от коефициента си в Националната ранглиста на УЕФА, която е различна от класацията за национални отбори на ФИФА. България се състезава в Лига "C".

Лига А и Лига В са от по 12 отбора, лига С- където е и България, е с 15. Най-ниската дивизия D e от 16 отбора. Всяка една лига е съставена от три или четири групи с по четири или три отбора.

Турнирът ще се организира на всеки две години, съгласно международния календар. Освен че първите отбори от всяка група се придвижват в по-горната дивизия, то победителите във всяка лига добиват право на участие на Евро 2020, ако не са се класирали през квалификациите.

Лига А:
Група 1: Германия, Франция, Холандия
Група 2: Белгия, Швейцария, Исландия
Група 3: Португалия, Италия, Полша
Група 4: Испания, Англия, Хърватия

Лига В:
Група 1: Словакия, Украйна, Чехия
Група 2: Русия Швеция, Турция
Група 3: Австрия, Босна и Херцеговина, Северна Ирландия
Група 4: Уелс, Република Ирландия, Дания

Лига С:
Група 1: Шотландия, Албания, Израел
Група 2: Унгария, Гърция, Финландия, Естония
Група 3: Словения, Норвегия, България, Кипър
Група 4: Румъния , Сърбия, Черна гора, Литва

Лига D:
Група 1: Грузия, Латвия, Казахстан, Андора
Група 2: Беларус, Люксембург, Молдова, Сан Марино
Група 3: Азербайджан, Фарьорски острови, Малта, Косово
Група 4: Македония, Армения, Лихтенщайн, Гибралтар

Това е най-добрият хотел в света

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6679893

Това е най-добрият хотел в светаНай-популярният туристически сайт TripAdvisor вече обяви кои ще са най-добрите за посещение големи градове в света, както и коя е била най-желаната дестинация за 2017-а. Сега рейтингът е за хотел №1. Оказва се, че това е Viroth's Hotel в Камбоджа. Класацията се изготвя на базата на отзивите на гостите през 2017 г.

Среднощна проверка на строеж доведе до сблъсък между кмета на "Младост" и охранители

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/24/3117720_srednoshtna_proverka_na_stroej_dovede_do_sblusuk_mejdu/?ref=rss


Отзовавайки се на сигнал, че късно снощи са се извършвали строителни дейности в комплекса "Гранд каньон" в столичния "Младост", кметът на района Десислава Иванчева е била бутана и дърпана от охранителите на обекта. За това сигнализира самата тя в профила си във "Фейсбук", като е публикувала и клип на част от сблъсъка, който е заснела с телефона си.<br /><br />Строителството на комплекса "Гранд каньон" на турската компания "Гаранти...

Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева е подала оставка

http://www.mediapool.bg/rektorat-na-rusenskiya-universitet-prof-velizara-pencheva-e-podala-ostavka-news274657.html

Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева е подала оставка, става ясно от нейно изявление, публикувано на сайта на висшето училище. Тя казва, че решението й е лично и доброволно - не е бягане от отговорност, а е свързано с оценката й, че административните задължения на ректора заемат голяма част от творческото му време. "Уверявам ви, че и в следващите години ще използвам по-ефективно това време отново в името на университета", казва проф. Пенчева. Тя пое ректорския пост на 12 януари 2016 г. В изявлението си проф. Пенчева посочва, че през тези две години е работила отговорно и всеотдайно, като времето не е било от лесните - демографска криза, свързана с намаляване на броя на кандидат-студентите, промени в нормативната уредба в системата за висше образование, което е наложило търсенето на нови нестандартни пътища и решения. Предизвикателствата са изисквали преустройство в работата на университета, което ще продължи и през идните години. "Въпреки това резултатите са факт - през тази академична година приетите студенти са с 300 повече, за първи път от няколко години субсидията на университета е увеличена, разкрит е филиал във Видин, постигнати са високи акредитационни оценки, увеличени са заплатите на преподавателите с 10 на сто и др.", посочва Пенчева. Във връзка с предсрочното прекратяване на мандата й предстои да бъде свикано общо събрание на Русенския университет на 20 февруари.

Еврокомисията призова Румъния да преосмисли съдебната реформа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/24/3117754_evrokomisiiata_prizova_rumuniia_da_preosmisli/?ref=rss


Европейската комисия заяви, че е обезпокоена от последните събития в Румъния, и призова парламентът в Букурещ да преразгледа съдебните реформи, предаде "Ройтерс".<br /><br />Според критици на правосъдните промени, одобрени от румънския парламент през декември, те отслабват независимостта на съдебната система. Проектозаконът, приет от законодателния орган, е един от трите, довели до протести из цялата страна и срещнали съпротива от мнозина в съдебната ѝ система.<br...

Toys 'R' Us затваря 180 магазина в САЩ

https://www.investor.bg/novini/346/a/toys-r-us-zatvaria-180-magazina-v-sasht-254440/

Компанията планира голяма реорганизация на бизнеса си, включително отваряне на по-малки и по-различни търговски обекти

Отнеха имущество на Иванов от ”Шейховете”

http://dnes.dir.bg/news/imushtestvo-georgi-ivanov-otneha-sheyhovete-26809815

С решение на Върховния касационен съд Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) отне собственост от Георги Иванов на стойност 135 460 лв.

Турската армия търпи поражения от кюрдите

https://frognews.bg/novini/turskata-armiia-tarpi-porajeniia-kiurdite.html

Турската армия търпи поражения от кюрдските сили в Сирия. Това съобщава руският специализиран сайт ”Военный Обозреватель”. Най-тежките боеве са били при граничното селище Хамам, на 7 километра от град Джиндерес.

Уволняват човека, който разкри корупцията в ДАИ

https://offnews.bg//ikonomika/uvolniavat-choveka-kojto-razkri-koruptciata-v-dai-673498.html

Шефът на "Автомобилна администрация" в София Кънчо Димитров най-вероятно ще бъде уволнен следващия понеделник, научи OFFNews.

Още на 12 юни м. г. транспортният министър Ивайло Московски обяви, че Димитров е уволнен. Това се случи след като след акция на ГДБОП за продажба на шофьорски книжки бяха арестувани 12 от общо 16 изпитващи от столичния ДАИ.

Всъщност шефът на столичната "Автомобилна администрация" до ден днешен не е освободен от работа, а още по-абсурдното е, че именно той е човекът, който е съдействал на ГДБОП за разкриването на схемата, по която подкупните му подчинени бяха разкрити.

Досега Кънчо Димитров бе в болнични, а междувременно осветлените за далаверата с разрешителните за правоуправление до един се върнаха на работа и в момента пак изпитват кандидат-шофьори. А това се случва въпреки че на шестима от тях прокуратурата повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с шофьорски книжки.

"Интересно защо г-н Московски иска да уволни единствено мен. Може би защото съдействах на компетентните органи за реализиране на арестите", заяви Димитров пред OFFNews.

Според него няма обяснение защо подчинените му, които са с повдигнати обвинения продължават да работят в системата.

"На 12 юни м. г. ми бе отправена заплаха, че ако не напусна доброволно, ще започнат проверки срещу мен и че за моето отстраняване ще се впрегне цялата държавна машина. Сега този план се реализира", каза още все още шефът на столичния ДАИ.

Според него след излизането му в болнични служители от администрацията му са карани да пишат доклади срещу него, които се регистрирали в деловодството само след одобрение на ръководството на ИА "Автомобилна администрация". Димитров твърди и че откакто Красимир Сребров е станал изпълнителен директор на ведомството там са започнали много странни назначения на хора без ценз и познания и са били уволнени добри професионалисти с дългогодишен опит. 

"Получих писмо, с което ми се искат обяснения за допуснати нарушения на база, на които срещу мен е започнато дисциплинарно производство. Всички те са подадени след като отказах да напусна доброволно. Някои от тях са смехотворни, например, че не съм отчел навреме фактури за ремонти, които са пристигнали след като вече съм бил в болнични, а други са заради доклади, които не са подписани от мен", обясни Димитров пред OFFNews.

Есента започва изграждането на рибарското пристанище на „Карантината“?

http://www.moreto.net/novini.php?n=367768

През есента има шанс да започне изграждането на рибарското пристанище на „Карантината“. Това стана ясно от думите на кмета Иван Портних при първата копка на рехабилитацията на бул. „Първи май“ в Аспарухово, предаде репортер на Moreto.

"Откога бе, како? Откога приемаш референдума като форма на демокрация?"

http://clubz.bg/63329-otkoga_be_kako_otkoga_priemash_referenduma_kato_forma_na_demokraciq

Намеренията на БСП да инициира референдум за Истанбулската конвенция  разгневиха Слави Трифонов. Според него соцпартията не е зачела организираното  от него народно допитване и сега е лицемерно от страна на червените да говорят за референдум. Тв предаването на Трифонов организира допитване за въвеждане на мажоритарна изборна система у нас. След това не последва нищо.

"Уважаеми съграждани, всеки ден новини, но днес една новина направо ме сащиса. Корнелия Нинова иска референдум!

Референдум за Истанбулската конвенция. Откога бе, како? Откога приемаш референдума за някаква форма на демокрация?", написа Трифонов във фейсбук.

В доста нападателен тон и на "ти" тв водещият се обръща пряко към лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Ами, нали един референдум с гласували 3 милиона и половина българи за тебе не съществува? Според теб такъв референдум няма, защото не ти изнася. Но понеже искаш да трупаш точки с народна любов, референдум за Истанбулската конвенция може да има. Много избирателно, бе!

"Уважаеми български политици. Не, това не трябваше да го казвам. Български политици, колкото и емоционално да звучи и колкото и да се напрягате - всъщност вие будите само съжаление и отвращение", завършва той.

 

 

„Киноепопея за НЕзабравените“ стартира в силистренската библиотека

https://www.24chasa.bg/region/article/6679832

„Киноепопея за НЕзабравените“ стартира в силистренската библиотекаЗапочна показването на филми по повод Освобождението в Регионалната библиотека в Силистра. „Киноепопея на НЕзабравените” включва излъчването на любими игрални и документални филми, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Началото бе дадено с „Козият рог” на режисьора Методи Андонов,

Добра форма може да се поддържа и без да се лишаваме от изкушенията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6679799

Добра форма може да се поддържа и без да се лишаваме от изкушениятаНа много загрижени за добрите си здраве и форма хора вероятно им е дошло до гуша от постоянното подканяне да се откажат от всевъзможни изкушения - мазно, сладко, солено, алкохол, предаде БТА. Идеалната "противоотрова" срещу манията да се загърби всичко нездравословно, е да не се отказваме от любимите си хранителни "прегрешения", пише в.

КЗК реши да проверява пазара на електроенергия

http://clubz.bg/63328-kzk_reshi_da_proverqva_pazara_na_elektroenergiq

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за извършването на секторен анализ на пазара електроенергия. Антимонополният орган е взел решението, след като работодателски организации и синдикати заплашиха с протести заради спекулации на пазара и съмнения за картел на търговците на ток, свързани с рязкото поскъпване на тока за фирмите. За някои поскъпването с до 60% е факт от 1 януари, за други - от следващия месец.

БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ обявиха, че ще изпратят сигнал до БСК за проверка на търговците на електроенергия за картелно споразумение и прилагане на нелоялни търговски практики. 

В съобщението си Комисията припомня, че през юли 2013 г. е извършила секторен анализ на пазара на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия в страната за периода за периода 2006-2012 г. В резултат на заключенията в секторния анализ, КЗК е образувала производство за установяване на нарушение по чл. 15 и чл. 21 от ЗЗК, и е информирала компетентните държавни органи за необходимостта от предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда в сектора.

Тогава КЗК установи и наличие на злоупотреба с господстващо положение от страна на снабдителни и разпределителни предприятия на българския енергиен пазар и наложи санкции за близо 6 милиона лева за извършени нарушения, изразяващи се в дискриминиране на лицензираните търговци на ток и ограничаване на търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

Обществената значимост на този сектор изисква извършването на ново широкоспектърно проучване на ситуацията на пазара на електроенергия, което да даде на КЗК детайлна представа за настоящите пазарни процеси и за нуждата от идентифицира евентуални допълнителни мерки, които да допринесат за правилното и ефективно функциониране на конкурентната пазарна среда.

 

„Алфа рисърч”: Софиянци искат да се мият улиците за чист въздух

https://frognews.bg/novini/alfa-risarch-sofiiantsi-iskat-miiat-ulitsite-chist-vazduh.html

Това показват резултатите от представително за пълнолетното население на София проучване на агенция ”Алфа рисърч”, цитирано от „Офнюз”.

Софийското метро навършва 20 години

http://econ.bg/Новини/Софийското-метро-навършва-20-години_l.a_i.756855_at.1.html

В навечерието на отбелязването на 20 години от пускането в експлоатация на първия участък от метрото в София, Столична община и „Метрополитен“...

Мебелна фабрика обгазява квартал на Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6679761

Мебелна фабрика обгазява квартал на ПазарджикМебелна фабрика обгазява всеки ден най-големия квартал " Запад" на Пазарджик, алармираха негови жители. Обгазяването започвало утрин в 6.30ч., когато фабриката започва работа и продължавало през целия ден. От комина на предприятието излизал черен дим и сажди, които вятърът разнасял из района. Най-засегнати са живеещите  на ул.

И конституцията на Македония притеснява Гърция, пише "Катимерини"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/24/3117735_i_konstituciiata_na_makedoniia_pritesniava_gurciia/?ref=rss


Атина е загрижена заради моменти в македонската конституция, които предполагат "иредентистки цели", т.е. допускат присъединяване на съседни територии. Това съобщава гръцкият в. "Катимерини", като цитира източник, близък до премиера Алексис Ципрас.<br /><br />Публикацията излезе в деня на очакваната среща между Ципрас и македонския му колега Зоран Заев в кулоарите на Световния икономически форум, на която се очаква да бъдат обсъдени преговорите за името на...

Папата: Пазете се от змийските тактики на фалшивите новини

http://clubz.bg/63327-papata_pazete_se_ot_zmijskite_taktiki_na_falshivite_novini

Папа Франциск нарече фалшивите новини зло и призова журналистите да изпълняват мисията си в търсене на истината, предадоха световните агенции. Главата на Римокатолическата църква направи това в нов документ, посветен на темата за социалните комуникации. 

Посланията на папата, посветени на социалните комуникации, се публикуват ежегодно, по традиция няколко месеца преди Световния ден на социалните комуникации, установен от Католическата църква и отбелязван на 13 май.

Новият документ е озаглавен "Истината ще ви освободи - Фалшивите нови и и журналистиката за мира", съобщи БТА. В него Франциск казва, че първите фалшиви новини датират от библейски времена, когато Ева била изкушена да вземе ябълка от Райската градина въз основа на дезинформация от дявола, приел образа на змия.

"Стратегията на този изкусен "баща на лъжите" е мимикрията, тази лукава и опасна форма на съблазън, която си пробива път към сърцата на хората с фалшиви и примамливи аргументи", обяснява главата на Римокатолическата църква.

Папата допълва, че журналистите и потребителите на социални медии трябва да отбягват и да разобличават манипулативните "змийски тактики", които подстрекават към разделение с цел обслужване на политически и икономически интереси.

"Фалшивите новини са знак за нетолерантно и свръхчувствително поведение и водят само до разпространяване на арогантност и ненавист. Това е крайният резултат от неистината", казва папата в първото си подобно послание, посветено на темата за фалшивите новини.

Документът бе публикуван след месеци на дебати за това до каква степен фалшивите новини може да са повлияли на кандидатпрезидентската кампания в САЩ през 2016 г. и избирането на Доналд Тръмп за президент. 

"Разпространението на фалшиви новини може да послужи за напредъка на определени цели, да повлияе на взимането на политически решения и да служи на икономически интереси", пише папата, осъждайки "манипулативното използване на социалните мрежи" и други форми на комуникация.

"Тези фалшиви, но звучащи правдоподобно новини са "подвеждащи", защото приковават вниманието на хората, като се позовават на стереотипите и на общите социални предубеждения като експлоатират моментни емоции, като страха, презрението, гнева и фрустрацията", допълва главата на Римокатолическата църква.

Той предупреждава, че неверните истории се разпространяват толкова бързо, че дори опроверженията на властите често пъти не могат да попречат да бъдат причинени щети и много хора са изложени на риска да "станат неволни съучастници в разпространението на пристрастни и безпочвени идеи".

Папата призовава за образование, което да помага на хората да различават истинските от фалшивите новини, да оценяват и да разбират новините, така че да разпознават фалшивите.

Франциск припомня, че журналистиката не е просто работа, а е мисия, че журналистите носят особената отговорност за спиране на фалшивите новини.

"Насред подхранването на бесове и трескавото търсене на сензационни новини журналистите трябва да помнят, че най-важното за информацията не е скоростта, с която тя е съобщена, или въздействието й върху аудиторията, най-важното са хората", казва папата.

Той допълва, че журналистите трябва по-малко да се концентрират върху сензационните новини, а повече върху изтъкването на причините за конфликтите.

Франциск разкритикува тази журналистика, която той нарича "сладникава" и която отказва да признае съществуването на сериозни проблеми или има привкус на сантименталност.

В документа папата цитира и откъс от романа "Братя Карамазови" на Достоевски, един от любимите му автори. Този пасаж гласи, че хората, които лъжат себе си и които се вслушват в своите собствени лъжи стигат до такова състояние, че вече не могат да различат истината в тях или около тях и така губят цялото уважение към себе си и към другите.

Мюфтийството: „Джендър” е жена от третия пол

https://frognews.bg/novini/miuftiistvoto-djendar-jena-tretiia-pol.html

Главното мюфтийство също излезе с официално становище срещу Истанбулската конвенция.

Грипът стигна и София-област, затварят 314 училища

https://www.vesti.bg/bulgaria/gripyt-stigna-i-sofiia-oblast-zatvariat-314-uchilishta-6078568

Грипна епидемия бе обявена на територията на Софийска област (без столицата) и Бургас

Цветанов обсъди с Щефан Майер възможностите за парламентарен контрол над Европол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679776

Цветанов обсъди с Щефан Майер възможностите за парламентарен контрол над ЕврополПредседателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов проведе работна среща с говорителя по вътрешни работи на парламентарната група на ХДС/ХСС в германския Бундестаг Щефан Майер. Двамата разговаряха в Брюксел за напредъка в работата на Групата за съвместен парламентарен

Грипът стигна и София, затварят 314 училища

https://www.vesti.bg/bulgaria/gripyt-stigna-i-sofiia-zatvariat-314-uchilishta-6078568

Грипна епидемия е обявена и на територията на областите София и Бургас

Гагарин, Висоцки и маршал Жуков – кумирите за ХХ век за руснаците

http://www.moreto.net/novini.php?n=367749

Главните руски кумири за ХХ век вече почти 20 г. за руснаците остават космонавтът Юрий Гагарин, певецът, поет и актьор Владимир Висоцки и маршалът на Съветския съюз Георгий Жуков. Това сочат резултатите от допитване до общественото мнение, проведено от Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Проф. Веселин Петров: Грипът може да доведе и до инсулт

//dariknews.bg/regioni/varna/prof.-veselin-petrov-gripyt-mozhe-da-dovede-i-do-insult-2074417

Специалистът препоръчва по един аспирин на ден за профилактика на сърдечно-съдови заболявания 

Разкриха кой стои зад рухването на биткойна

http://dnes.dir.bg/news/sriv-bitkoyn-kriptovaluti-26809708

Курсът на биткойна и останалите криптовалути започна рязко снижение на 8 януари 2018 година.

Британски министър към гражданите на ЕС: Спокойно, няма да ви депортираме

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/24/3117740_britanski_ministur_kum_grajdanite_na_es_spokoino_niama/?ref=rss


Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис увери гражданите на Европейския съюз, които живеят във Великобритания, че не трябва да се безпокоят от излизането на страната от блока и няма да бъдат депортирани, предаде "Ройтерс".<br /><br />В изказването си Дейвис подчерта, че Великобритания няма да бъде "васална държава" на ЕС по време на преходния период след Брекзит. Думите му бяха в отговор на критики срещу плановете страната да остане под юрисдикцията на Съда...

Задържаха наркодилъри в Малко Търново с над 300 гр. марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679731

Задържаха наркодилъри в Малко Търново с над 300 гр. марихуанаДвама наркодилъри са задържани в Малко Търново след съвместна акция на Криминална полиция към Областната дирекция на МВР  Бургас и местното полицейско управление. Зад решетките са прибрани 43-годишният А.М. и 38-годишният Й.Ш. В обитавания от  43-годишния мъж апартамент в к-с "Майор Вишняев" са  намерени и иззети три плика с общо 300 грама

Изтеглиха съперниците на България в първата по рода си Лига на нациите

http://www.cross.bg/diviziya-natziite-norvegiya-1566186.html

/КРОСС/ Словения, Норвегия и Кипър ще бъдат съперниците на България в първата по рода си Лига на нациите - футболен турнир, организиран от УЕФА, който ще има за цел да запълни календара на националните отбори и да замени част от приятелските срещи през годината. Съгласно раглистата на УЕФА отборите са разделени в 4 дивизии, като всяка дивизия е разделена на по 4 групи.България е в 3-та дивизия и там попадна в група 3 заедно със Словения, Норвегия и Кипър. Ще се играе всеки срещу всеки на разменено гостуване, като победителят в групата ще се изкачи в горната дивизия за следващото издание на турнира. Победителите в групите в първа дивизия пък ще излъчат помежду си шампиона на нациите. Ще бъдат излъчени и победители във всяка една от дивизиите, които ще си разпределят квоти за европейското първенство през 2020 г. Предстои да се състави програмата на турнира, като планът е мачовете да започнат през септември и за приключат през ноември.

Анхел ди Мария: Само джуджето Меси е сигурен за Мондиал 2018

https://offnews.bg//futbol/anhel-di-maria-samo-dzhudzheto-mesi-e-siguren-za-mondial-2018-673504.html

Лионел Меси може и да е идол в очите на милиони, но не така стои въпросът със съотборниците му в националния отбор на Аржентина. Халфът на Пари Сен Жермен Анхел ди Мария го нарече гном в интервю, като употреби думата без да влага зла мисъл.

Меси използва испанската дума enano, която означава гном, джудже, малък човек. Това е прозвището, лепнато на Меси още от детските му години в академията на Барселона.

"Не смятам, че мястото ми на световното първенство е сигурно. Селекционерът Хорхе Сампаоли каза, че единственият човек, който със сигурност ще пътува за Русия, е джуджето.

Останалите трябва да се борим за мястото си. Който се отпусне, ще сгреши. Джуджето не ми пречи, даже ми е приятно да играя с него. Не всеки ден срещаш извънземен", коментира Анхелито.

Арест за албанец, търсен в Белгия

https://www.24chasa.bg/region/article/6679760

Арест за албанец, търсен в БелгияПо искане на Окръжна прокуратура – Кюстендил съдът е определил мярка за неотклонение "задържане под стража" на албанския гражданин Д. Алайбеу (на 37 години), обявен за издирване от органите на Кралство Белгия. Чужденецът е бил задържан на ГКПП – Гюешево при влизане в Република България. Срещу него има Европейска заповед за арест,

Пак бити и нагрубявани деца в ясла

http://www.cross.bg/samo-drehite-yaslata-1566185.html

/КРОСС/ Пореден случай на грубо отношение в детско заведение. Този път е от близкия до Русе град Глоджево, разказа NOVA. Майка сложи записващо устройство в дрехите на детето си. А записът предизвика проверка. „Децата всяка сутрин отиват с рев, не искат да влязат, треперят, нощем се събужда с кошмари. И това продължава месеци наред", разказва Дениз. И продължава, че 2-годишният й син започва да плачe само като види как му приготвя дрехите за яслата. Разпитала и други родители как се чувстват техните деца. И те се оплакали. Затова младата жена решава да сложи звукозаписно устройство в дрехите на детето. И разбира не само, че децата биват обиждани, но и че вместо на български, с тях се говори само на турски. „Най-лошо впечатление ми направи, че псуват, удрят, обидни думи използват", разказва Дениз. Обвинените в насилие служители в яслата отрекоха.  

Чешкият президент прие оставката на правителството

https://offnews.bg//sviat/cheshkiat-prezident-prie-ostavkata-na-pravitelstvoto-673503.html

Президентът на Чехия Милош Земан прие оставката на кабинета на премиера Андрей Бабиш.

Земан настоя пред Бабиш правителството да продължи нормалната си работа, докато бъде назначен нов кабинет, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Възлагам ви да преговаряте за съставяне на ново правителство", добави президентът и съобщи, че през февруари отново ще назначи Бабиш за премиер. 

Според конституцията на страната държавният глава има право на два опита за формиране на правителство и назначаване на премиер. Мандатът на Земан изтича на 8 март. Той ще се бори за нов на втория тур на изборите на 26 и 27 януари, като ще се изправи срещу проевропейски настроения бивш председател на Чешката академия на науките Иржи Драхош.

Правителството на Андрей Бабиш подаде оставка миналата седмица, след като не получи вот на доверие от парламента. 

Преди гласуването Бабиш поиска депутатите да снемат имунитета му, за да може да бъде разследван по сигнали за измама. Проверява се дали преди десетилетие той е получил незаконно субсидия от ЕС в размер на 2 милиона евро, като е скрил информация, че е собственик на ферма и на конферентен център. 

Борисов узря за корупцията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6678637

Борисов узря  за корупциятаБорбата с подкупните е новата тема на премиера, а това гарантира шоу и гръмки имена на корумпирани B следващите 2-3 години България ще се справи с проблема корупция. Няма как на човек да му се е изплъзнала тази клетва, която премиерът Бойко Борисов даде пред евродепутатите в Страсбург. И много приеха думите на Борисов като поредната закана,

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция и спиране на ратификацията

http://www.mediapool.bg/bsp-iska-referendum-za-istanbulskata-konventsiya-i-spirane-na-ratifikatsiyata-news274656.html

БСП поиска в сряда референдум за Истанбулската конвенция и спиране на ратификацията на документа от Народното събрание. Лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че партията ще внесе необходимите подписи още в четвъртък. По закон предложение до парламента за свикване на референдум може да се направи с подписите на 48 депутати. Народното събрание може да приеме или отхвърли предложението с обикновено мнозинство. БСП предлага въпросът на референдума да бъде: "За" или "Против" сте ратификацията на Истанбулската конвенция?". Нинова поиска спиране на процедурата по ратификация, защото ако тя бъде извършена, тогава няма да може да се проведе референдум. БСП отново се ангажира с внасянето на всички законопроекти, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над жени и деца. "Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него и затова продължаваме да внасяме тези закони", каза Нинова. Според нея само народът може да каже своето мнение по този въпрос. Според БСП конвенцията е създала огромно напрежение в обществото и тече дискусия. Нинова каза, че няма яснота какви национални закони трябва да се променят след нейното ратифициране. Според нея конвенцията няма как да се ратифицира с резерви, защото спорните за българите текстове, няма как да бъдат гласувани с резерви. "Тази тълкувателна декларация (към конвенцията – б.р.) просто би била прах в очите на хората, за да успокои духовете. Още повече, че имаме вече прецедентът на Полша, която е ратифицирала с декларация и впоследствие тази декларация не е призната като правен акт", каза Нинова. БСП не одобрява текстовете, с които се въвежда понятието "социален пол" и се говори за нестереотипни роли на пола. Конвенцията обаче има за цел да разчупи стереотипни социални роли, основани на биологичния пол, като момичетата бъдат образовани, че могат да имат и друго бъдеще, освен, например, като домакини, които разчитат само на парите, изкарвани от техния мъж. Още преди две седмици Съветът на Европа коментира по повод дебата в България, че Истанбулската конвенция не задължава страните да признават "трети пол", "еднополови бракове", да приемат "травестити от Иран" и прочие „заплахи“, разпространявани от противниците на конвенцията. До момента конвенцията е ратифицирана от около 30 държави, сред които Турция, Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Дания, Финландия, Естония, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Швеция, Швейцария.

Нов случай на грубо отношение в детска градина (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679738

Нов случай на грубо отношение в детска градина (Видео)Пореден случай на грубо отношение в детско заведение. Този път е от близкия до Русе град Глоджево, разказа NOVA. Майка сложи записващо устройство в дрехите на детето си. А записът предизвика проверка. „Децата всяка сутрин отиват с рев, не искат да влязат, треперят, нощем се събужда с кошмари. И това продължава месеци наред”, разказва Дениз.

Елтън Джон планира да се спре да прави турнета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6679745

Елтън Джон планира да се спре да прави турнета

Елтън Джон, който е на 70 години, планира да спре да изнася концерти по света след едно последно турне, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Легендарният музикант е на сцената от 50 години. Напоследък обаче здравето му се влошава, а и иска да има повече време за децата си - 7-годишния Закари и 5-годишния Илайджа.

Варна дава над 31 млн. лева за отчуждаване на имоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=367774

За да се реализират големите инфраструктурни обекти във Варна, Общината трябва да отчужди имоти на обща стойност от 31 265 000 лева. Разходите са заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018-та, стана ясно на заседанието на Комисията по собственост и стопанство в местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Грипът ”превзе” още две области - Софийска и Бургас

http://dnes.dir.bg/news/grip-ebola-26809624

Софийска област и област Бургас обявиха грипна епидемия. Под карантина са още Стара Загора, Видин и отделни общини.

Нено Димов защити Плана за Пирин в Европарламента

http://dnes.dir.bg/news/pirin-neno-dimov-kazusat-dnite-evropeyski-parlament-evropredsedatelstvoto-2018-26809622

Българският министър на околната среда Нено Димов защити плановете на кабинето за Пирин по време на изслушване в ресорната си комисия в Европейския парламент.

Азиатските борсови индекси приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-борсови-индекси-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.756854_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с повишения в сряда, съобщава CNBC. Японският бенчарк Nikkei 225 изгуби 0,765 от стойността си до...

България се завърна в ТОП 50 на най-иновативните икономики

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-se-zavyrna-v-top-50-na-nai-inovativnite-ikonomiki-254420/

Южна Корея е на първо място за пета поредна година, а САЩ за първи път изпадат от челната десетка

14-годишният Денис, обвинен за убийството на бездомник, остава в ареста

https://offnews.bg//temida/14-godishniat-denis-obvinen-za-ubijstvoto-na-bezdomnik-ostava-v-ares-673502.html

14-годишният Денис Живков, който е обвинен за убийството на бездомник във варненския квартал "Владислав Варненчик", остава в ареста. Това реши състав на Окръжния съд във Варна.

Тийнейджърът е привлечен от прокуратурата като обвиняем за убийство по хулигански подбуди на 53-годишния бездомник Красимир К. като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Според обвинението задържаното непълнолетното дете има съучастник – 13-годишно малолетно момче, което не носи наказателна отговорност.

Според обвинението на 16 януари децата влезли в конфликт с бездомника пред пункт за вторични суровини, като ден по- късно му нанесли побой. На 20 януари тинейджърите се върнали при мъжа, който обитавал пространство до бл. 20 във варненския квартал, за да продължат с насилието.

Според съдебно-медицинската експертиза в досъдебното производство, смъртта на мъжа е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма.

За подобно тежко престъпление се предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Предвид непълнолетието, законът предвижда редуциране на наказанието и 14-годишният Дeнис може да получи „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години.

Защитата на момчето възрази спрямо исканата от прокуратурата мярка за неотклонение и поиска домашен арест. В залата 14-годишният младеж заяви, че иска да се върне при родителите си.

От събраните материали в досъдебното производство е видно, че момчето няма предишни криминални и противообществени прояви. Семейството му полага грижи за него, като Денис посещава училище.

При определяне на мерките за неотклонение НПК е предвидил от съда да бъде съобразено наличието на две кумулативно предвидени предпоставки, а именно авторството на деянието и опасност лицето да се укрие или извърши престъпление.

Съдът, като взе предвид всички данни събрани към момента в досъдебното производство - множество свидетелски показания, както и обясненията на самия обвиняем по делото, прие, че е налице първата изискуемата предпоставка за определяне на мярката за неотклонение, а именно обоснованото предположение за авторството на деянието.

За да достигне до извода за наличието на опасност да извърши престъпление, съдът съобрази начина на извършване на деянието, за което е повдигнато обвинението, което говори за висока обществена опасност на самия извършител. От представените писмени материали, съдът прецени, че въпреки липсата на предишни регистрации в Детска педагогическа стая, за Денис Ж. се съдържат лоши характеристични данни, касаещи както неговата личност, така и липсата на достатъчен контрол от страна на близките и липсата на адекватен контрол от страна на учебното заведение, в което той учи.

Съдът взе предвид и наличните към момента свидетелски показания, от които се установява, че този случай не е инцидентен в живота на младежа и че съществуват и други случаи на нанесен от него побой, основно върху възрастни хора, които за щастие не са довели до подобен фатален резултат. Всичко това мотивира съдът да приеме, че е налице и опасността от извършване на престъпление от страна на обвиняемия и определи мярка „задържане под стража“.

Най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ се определя за непълнолетни в изключителни случаи.

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.

Президентът на Чехия прие оставката на кабинета на Андрей Бабиш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679719

Президентът на Чехия прие оставката на кабинета на Андрей БабишПрезидентът на Чехия Милош Земан прие днес оставката на кабинета на премиера Андрей Бабиш, който преди седмица не получи вот на доверие от парламента, предадоха Франс прес и ТАСС. Земан настоя пред Бабиш правителството да продължи нормалната си работа, докато бъде назначен нов кабинет. "Възлагам ви да преговаряте за съставяне на ново правителство",

Експертът проф. Георги Касчиев: Докладът на БАН за АЕЦ Белене е поръчан от лобисти за лобисти

https://frognews.bg/novini/ekspertat-prof-georgi-kaschiev-dokladat-ban-aets-belene-porachan-lobisti-lobisti.html

„Новият доклад на БАН за проекта АЕЦ Белене е поръчан от лобисти в ядрената енергетика за лобисти. Прилича на курсова работа от студенти магистърска степен“. Това каза ядреният експерт проф. Георги Касчиев.

Осъдиха условно "мадам" във Варна за трафик на хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679723

Осъдиха условно "мадам" във Варна за трафик на хора

56-годишна собственичка на студио за еротични масажи във Варна подписа споразумение с прокуратурата и получи условна присъда с 3 години изпитателен срок. Тя се призна за виновна за трафик на хора и използването на пострадали от трафика за развратни действия. Нели Георгиева пуснала обяви, че търси масажистки за студиото си, без да споменава,

Елтън Джон спира турнетата

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/24/3117731_eltun_djon_spira_turnetata/?ref=rss


Британската поп звезда Елтън Джон ще прекрати концертните си турнета след близо 50 години сценична дейност, съобщи таблоидът "Дейли Мирър".<br /><br />Според изданието 70-годишният музикант спира да обикаля, след като направи едно прощално турне. "Дейли Мирър" припомня, че през последните години продажбите на албуми на Елтън Джон намаляват.<br /><br />Официалното обявяване на решението му за последното турне се очаква да бъде направено по-късно днес...

Русия одобри екологичната оценка на "Северен поток" 2

https://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-odobri-ekologichnata-ocenka-na-severen-potok-2-254447/

ЕС още няма единно становище как да реагира на плановете за строежа на новите две тръби по дъното на Балтийско море

Кюрдите в Сирия отбиват успешно турските атаки

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-siria-kurdi-26809588

Обединените турско-ислямски въоръжени сили, съставени от военни части на турската армия и Свободната сирийска армия не успяха да постигнат съществени успехи.

Урсула ле Гуин се оттегли в Землемория

http://clubz.bg/63326-ursula_le_guin_se_ottegli_v_zemlemoriq

На 88 години почина Урсула ле Гуин, автор на историите от света на Землемория. Смъртта ѝ е настъпила в дома ѝ в Портланд, щата Орегон, в понеделник. Тъжната вест е потвърдена от семейството ѝ в страницата на писателката в туитър.

Книгите на Ле Гуин са продадени в милионни тиражи по целия свят и са спечелили редица престижни награди като „Хюго“ и „Небюла“ за романа от 1969 г. „Лявата ръка на мрака“.

Съболезнования за Ле Гуин в социалните мрежи изразиха редица писатели.

„Нейните думи ще бъдат винаги с нас. Някои от тях са написани в душата ми. Ще ми липсва тази славна, забавна, закачлива личност, ще ми липсва тази най-задълбочена и умна личност сред писателите“, написа в Туитър Нийл Геймън.

„Урсула ле Гуин, една от големите, си е отишла. Тя не бе само автор на научна фантастика, а литературна икона. Бог да е с нея в галактиката!“, написа също в Тутиър Стивън Кинг.

Първият публикуван роман на Урсула ле Гуин е „Светът на Роканон“ от 1966-а. Две години по-късно тя издава „Магьосникът от Землемория“, смятана за една от най-хубавите и важни книги във фентъзи жанра. Маргарет Атууд посочва това заглавие като една от причините за избухването на фентъзи литературата. „Лявата ръка на мрака“ утвърждава Ле Гуин като водещ автор в научната фантастика.

Писателката през 1972 г.

Писателката споделя, че фантастиката и научната фантастика са несправедливо подценявани в литературните среди.

„Реализмът е много богат жанр, който ни дава и продължава да ни дава велика литература – каза Ле Гуин пред „Гардиън“ през 2016 г.  – Но когато превърнем този жанр в стандарт за качество, когато ограничим литературата до него, ние пренебрегваме твърде много сериозни книги. Изгаряме твърде много сериозни юргани заедно с бълхите. Твърде много критици и учители пренебрегват – ако въобще знаят за нея – всякакъв вид художествена проза, освен реализма.“

Тя посочва и пола си като причина литературата ѝ да бъде подценявана.

Освен с многобройните си фентъзи истории, Урсула ле Гуин е прочута още със своите поезия, разкази и есета. През 2014-а тя получава награда за цялостно творчество от Националната фондация за книги. В речта си при получаването ѝ тя критикува „Амазон“, наричайки онлайн търговията с книги „спекула“.

„Виждам собствените си издатели в глупавата паника на невежеството и алчността да взимат от обществените библиотеки за електронни книги шест или седем пъти повече, отколкото искат от купувачите“, коментира Ле Гуин.

Това не бе първият път, когато тя критикува онлайн търговията с книги. През 2009 г. писателката напусна Гилдията на авторите и нарече одобрения от Гилдията проект за дигитализиране на книги на Гугъл „сделка с дявола“.

В разговор за кариерата си миналата година тя каза:

„Не мисля, че наградите ми са прекалени. Мисля, че съм си ги заслужила. Те са добре дошли и са полезни за мен, защото подкрепят самочувствието ми, което се разклаща, когато остарявате и вече не можете да правите това, което сте правили“.

"Площад Славейков"

Внимание: Нов вид телефонна измама

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vnimanie-nov-vid-telefonna-izmama-6078566

Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина и натоварва сметката ни в пъти - до осем лева за минута

ЕК глобява Qualcomm с почти 1 млрд. евро

https://www.investor.bg/novini/261/a/ek-globiava-qualcomm-s-pochti-1-mlrd-evro-254443/

Компанията е имала ексклузивно споразумение за доставка на чипове за Apple, с което е ограничила своите конкуренти, казват от Брюксел

Почина генерал-лейтенант Люцкан Люцканов

http://www.cross.bg/komandvasht-voiiski-armiya-1566184.html

/КРОСС/ Почина бившият командващ Сухопътни войски генерал-лейтенант Люцкан Люцканов, съобщиха от ръководството на СОСЗР. Роден е на 8 ноември 1939 г. в хасковското село Орлов дол. Средно образование завършва в Тополовград, а по-късно . Висшето народно военно училище във Велико Търново. Започва службата си като командир на взвод. Учил е още във Военната академия в София и Генералщабната академия „Климент Ворошилов" в СССР. В периода 16 ноември 1990 - 30 август 1991 е командващ Трета армия с щаб в Сливен. От 30 август 1991 г. - 12 май 1993 г. е командващ Сухопътните войски на Българската армия. Между 1997 и 1999 г. е секретар (заместник-министър) на МВР. Председател е на клуб „Командване на Сухопътните войски" и клуб „Трета армия" в Столичната организация на СОСЗР. От 2007 до 2009 г. е заместник-кмет на район „Младост". Поклон пред светлата му памет!  

Над 50% от американците се опасяват, че Тръмп може да използва ядрено оръжие

http://www.moreto.net/novini.php?n=367763

Над половината американци - 52%, се опасяват, че президентът Доналд Тръмп може да прибегне до неправомерно използване на ядрено оръжие, сочат данни от общонационално допитване, проведено съвместно от вестник "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, цитирано от ТАСС.

Депутатите ни уредиха да хрантутим още общински чиновници

https://frognews.bg/novini/deputatite-urediha-hrantutim-oshte-obshtinski-chinovnitsi.html

Това гласуваха вчера народните избраници, които приеха на първо четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Шестима шефове на „Напоителни системи“ отиват на съд

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shestima-shefove-na-napoitelni-sistemi-otivat-na-syd-2074448

Прокуратурата внесе в съда обвинения срещу шестима ръководни лица от „Напоителни системи”. Четирима от тях са бивши изпълнителни директори на дружеството, а двама са били членове на Съвета на директорите. Обвиненията срещу тях са за присвояване, сключване на неизгодни сделк

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-iska-referendum-za-istanbulskata-konvenciia-2074442

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. По закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако конвенцията вече е ратифицирана, затова БСП иска първо да се сп

Трус с магнитуд 6,4 по Рихтер в Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679711

Трус с магнитуд 6,4 по Рихтер в ЯпонияЗеметресение с магнитуд 6,4 разтърси днес Япония, предаде Ройтерс, като се позова на американския Геофизичен институт. Епицентърът е бил в морето, на 103 километра североизточно от остров Хоншу и на дълбочина 64 километра. Няма данни за жертви и материални щети, предаде

"Еделман": Медиите са институцията с най-ниско доверие в света

http://www.mediapool.bg/edelman-mediite-sa-institutsiyata-s-nai-nisko-doverie-v-sveta-news274655.html

Медиите са институцията с най-ниско доверие в световен мащаб. Това показва ежегодното проучване на водещата глобална компания за комуникационен маркетинг "Еделман Тръст Барометър" (Edelman Trust Barometer 2018) за тази година, което се случва за първи път, откакто компанията прави изследването от 2000 г. В 22 от 28-те изследвани страни преобладава недоверието в четвъртата власт. То се дължи основно на значително намаляване на вярата в платформите, особено в търсачките и социалните медии. България не е включена в изследването на "Еделман". Шестдесет и три процента от анкетираните казват, че не знаят как да разпознаят добрата журналистика от слуховете и лъжите или дали дадена новина идва от надеждна медийна организация. Липсата на доверие в медиите води и до неспособност да се разпознае истината (59%), да се вярва на правителствени лидери (56%) или на бизнеса (42%). Близо седем от всеки 10 анкетирани се притесняват, че фалшивите новини и неверните данни могат да бъдат използвани като оръжие. Почти половината от запитаните посочват, че взаимодействат с новинарски медии по-малко от веднъж седмично, а една четвърт заявяват, че не четат никакви медии, защото са твърде натоварващи. По-голямата част от анкетираните смятат, че медийните организации са прекалено съсредоточени върху привличането на голяма аудитория (66%), горещи новини (65%) и политика (59%). Проучването на "Еделман" показва още, че тази година се повишава доверието в експертите и намалява това в "човека като мен". Техническите (63%) и академичните (61%) специалисти се определят като най-надеждните говорители. "Човекът като мен" отбелязва спад в доверието от 6 пункта до 54%. САЩ последни по доверие в институциите Проучването на "Еделман" показва, че в САЩ доверието към правителството, бизнеса, медиите и неправителствения сектор е претърпяло най-големия си спад с 9 пункта до 43% сред широката публика в историята на проучването. Доверието сред информираната публика в САЩ също се влошава и се понижава с 23 пункта до 45%, което поставя държавата на последно място от 28-те изследвани страни. Информираната публика включва всички на възраст от 25 до 64 години със завършено висше образование, доход на домакинство в топ 25% за тяхната възрастова група в страната им. Те четат или гледат бизнес и други новини най-малко няколко пъти седмично и следят новините, свързани с обществените и политическите въпроси поне няколко пъти в седмицата. Сривът на доверието към институциите в САЩ се дължи в голяма степен на липса на вяра в правителството, която се понижава с 14 пункта до 33% сред широката публика и с 30 пункта до 33% сред информираната публика, посочват авторите на изследването. Останалите институции на бизнеса, медиите и неправителствените организации също отбелязват спад от 10 до 20 пункта. Тези понижения премахват миналогодишната разлика от 21 пункта между масовата и информираната публика в САЩ. "Съединените щати преминават през безпрецедентна криза на доверието. Това е първият път, когато сериозният спад на доверието не е свързан с наболял икономически проблем или катастрофа от мащаба на ядреното бедствие във Фукушима. Голямата ирония е, че това се случва в момент на просперитет, когато фондовият пазар и заетостта в САЩ достигат рекордно високи показатели. Основната причина за този спад на доверието е отсъствието на обективни факти и рационален дебат", коментира Ричард Еделман, президент и главен изпълнителен директор на компанията. Китай е на върха на индекса на доверието На обратния полюс се намира Китай, който е на върха на Индекса на доверието както за широката публика (74%), така и за информираната общественост (83%). Институциите в Китай отбелязват значително увеличение на доверието, най-вече правителството, при което има увеличение от 8 пункта до 84% сред масовата публика и с 3 пункта до 89% при информираната публика. След Китай по Индекса на доверието се нареждат Индия, Индонезия, Обединените арабски емирства и Сингапур. "В свят, в който фактите са подложени на обсада, доказаните говорители стават по-важни от всякога. Доверието на хората в платформите и източниците на информация се срива, като оставя след себе си вакуум, а това създава възможност той да бъде запълнен от добросъвестните експерти", смята Стивън Кехоу, председател на направление "Репутация" в "Еделман". Бизнесът е новият източник на сигурност Хората очакват бизнесът да бъде двигател на промяната. Работодателят е новият източник на сигурност в глобалното управление. Седемдесет и два процента от анкетираните казват, че имат доверие в компанията, в която работят. Близо две трети (64%) посочват, че бизнесът може едновременно да предприеме действия за увеличаване на печалбите и за подобряване на икономическите и социалните условия в общността, в която работи. През изминалата година доверието в главния изпълнителен директор нараства рязко със седем пункта до 44%, след като високопоставени бизнес лидери изразиха своите позиции по актуални теми. Почти две трети от анкетираните заявяват, че искат главните изпълнителни директори да поемат водеща роля в смяната на политиките, вместо да чакат правителството, което се нарежда значително под бизнеса по отношение на доверието в 20 от включените в проучването държави. Тази промяна идва с нови очаквания – изграждането на доверие (69%) вече е задача номер едно за главните изпълнителни директори, изпреварваща производството на висококачествени продукти и услуги (68%). "Мълчанието възпрепятства истината. Доверието ще бъде възвърнато, едва когато истината излезе на сцената. Институциите трябва да отговорят на призива на обществото да предоставят фактическа точна и навременна информация, както и да се включат в обществения дебат. Медиите не могат да го направят сами поради политически и финансови ограничения. Всяка институция трябва да допринася за образоването на населението", посочва още Ричард Еделман. Технологиите и образованието са секторите с най-високо доверие Технологиите (75%) остават секторът с най-високо доверие, следван от образованието (70%), професионалните услуги (68%) и транспортът (67%), показва още проучването на "Енделман Тръст Барометър 2018". Финансовите услуги (54%) отново са секторът с най-ниско доверие, заедно с бързооборотните стоки (60%) и автомобилната индустрия (62%). Компаниите с централи в Канада (68%), Швейцария (66%), Швеция (65%) и Австралия (63%) се ползват с най-голямо доверие. С най-ниско доверие се ползват компании от Мексико (32%), Индия (32%), Бразилия (34%) и Китай (36%). Доверието в марката САЩ (50%) е спаднало с пет пункта, което е най-големият спад сред държавите, участващи в проучването. Проучването "Еделман Тръст Барометър 2018" е осемнадесетото поред годишно проучване на доверието. То е проведено в периода 28 октомври - 20 ноември 2018 г. под формата на онлайн интервюта сред 33 000 респондента, избрани на случаен принцип. В техния състав влизат по 1150 представители на широката публика от всяка страна, на възраст над 18 години, 500 представители на информираната публика в САЩ и Китай и 200 представители на информираната публика във всички 28 държави – САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Франция, Холандия, Швеция, Русия, Турция, Австралия, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Мексико, Малайзия, Индия, Китай, Хонконг, Южна Корея, Индонезия, Япония, Обединените арабски емирства, Сингапур, ЮАР. "Еделман" е водеща глобална компания за комуникационен маркетинг, която си партнира с много от най-големите и нововъзникващи фирми и организации в света, като им помага да развиват, популяризират и защитават своите марки и репутация. Компанията е отличена като глобална агенция на годината за 2016 г. от "Нолмс Рипорт" (The Holmes Report) и една от "Агенциите, които да следим" на списание "Адвертайсинг Ейдж" (Advertising Age) през 2014. "Еделман" притежава специализираните компании Edelman Intelligence (проучвания) и United Entertainment Group (забавления, спорт, експериментален маркетинг) - съвместно дружество с United Talent Agency.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване