Милка Христова: Огромният провал на Бюджет 2017 в София е в усвояването на европейски средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679451

Милка Христова: Огромният провал на Бюджет 2017 в София е в усвояването на европейски средстваОгромният провал на Бюджет 2017 на Столична община е в усвояването на европейски средства - само 29%. Подобен провал, аз, като общински съветник, не помня! Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова в предаването "Делници" по телевизия "Евроком". "София повтаря модела, който в момента е в държавата, обясни тя.

Как несъществуващ ресторант стана номер 1 в Лондон (видео)

https://offnews.bg//offtopic/kak-nesashtestvuvasht-restorant-stana-nomer-1-v-london-video-673485.html

Как несъществуващ ресторант стана номер 1 в Лондон?

The Shed of Dulwich или просто The Shed (в превод - Навесът) за 7 месеца се превърна в ресторант номер едно в Лондон в най-реномираното приложение за туристически обекти TripAdvisor. Само че... ресторантът не съществува.

Идеята на The Shed хрумнала на Ууба Бътлър - репортер в списание Vice. За себе си той разказва, че първата му свързана с писане работа била да публикува фалшиви ревюта на ресторанти в TripAdvisor. За това му давали по 10 долара. Лесни пари!

Опитът му в TripAdvisor го кара да започне любопитен експеримент, а неговият край се оказва изненадващ за всички, включително и за самия него.

През пролетта на 2017-а Ууба си купува нов телефон. Оказва се, че това е напълно достатъчно, за да бъдеш верифициран ресторант в приложението. Ууба прави снимки на The Shed, като "ресторантът" всъщност е дворът на къщата под наем, където живее журналистът в Южен Лондон.

"Ресторантьорът" кара свои приятели да пиша ревюта, някои от тях са комични, други много сериозни.

В Лондон има над 18 хил. ресторанта, така че конкуренцията на Ууба съвсем не е за подценяване. Пет месеца отнема на журналиста да направи The Shed номер 121 в TripAdvisor, а през това време телефонът не спира да звъни. Хора започнали да му пишат имейли с молби за резервации от служебните си адреси с надеждата Ууба да види, че са големи клечки и че ще им запази места. Журналистът обаче казва на всеки, че местата са резервирани с месеци напред. Междувременно в TripAdvisor фалшивите ревюта валят, а The Shed се изкачва стремглаво в класациите.

В менюто си The Shed не предлага храна - предлага емоции. "Бих желал малко любов, моля" - така в ресторанта може да си поръчате менюто за любовчиите, ако пък търсите "комфорт", също може да го получите.

Седем месеца се оказват достатъчни за мнимия The Shed да се превърне в ресторант номер едно на Лондон. И тогава идва големият ден - дворът за пръв път ще посрещне истински гости, които си мислят, че отиват в топ мястото на британската столица. 

Тролването не спира до тук - в TripAdvisor пише, че храната е домашна, затова Ууба решава да предложи на своите първи гости полуготова лазаня с разни листенца и билки отгоре, за да изглежда "арт" и гурме.

Вместо истинска супа - клиентите получават полуфабрикат в чаша, който е представен за "изключителен деликатес".

Все пак в края на 2017-та Ууба сам разкрива какво е направил и как е успял. Това води до интервюта в повечето големи световни медии, вестници и телевизии. Ууба обикаля предавания, за да разкаже как е тролнал целия ресторантьорски бизнес на Лондон.

Сайтът на "ресторанта" и неговата Фейсбук страница продължават с чувството за хумор. Една от последните публикации на The Shed в социалната мрежа е: "Не знаем каква е тази пропаганда, че не съществуваме, но да знаете, че сме отворени и приемаме резервации за 2019-та".

Разказът на Ууба за The Shed At Dulwich:

Бербо практикува йога, докато от Керала обмислят бъдещето му в тима

https://offnews.bg//izvan-terena/berbo-praktikuva-joga-dokato-ot-kerala-obmisliat-badeshteto-mu-v-tima-673487.html

Димитър Бербатов по всичко изглежда не се впечатлява много от писанията в индийските медии, че настоящият му клуб Керала Бластърс обмисля да го освободи.

Българският нападател към момента тотално разочарова с изявите с жълтия екип и преди дни се появи информация, че от управата на клуба са насрочили за по-късно през седмицата среща с бившия играч на Манчестър Юнайтед, за да решат въпроса за бъдещето му в отбора.

Освен това 36-годишният футболист често е контузен и има едва 6 мача, в които няма гол. Неприятната статистика очевидно не притеснява Бербо, който продължава да е активен в социалната мрежа Инстаграм.

Нападателят публикува снимки, на които се вижда как демонстрира нагледно познанията си в йогата.

Утре в равнините ще е облачно или мъгливо, с максимални температури до 4°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6679415

Утре в равнините ще е облачно или мъгливо, с максимални температури до 4°През следващото денонощие на много места в равнинната част от страната ще има инверсионна облачност или мъгла. В часовете около обяд облачността ще се разкъсва и намалява, а видимостта ще се подобрява. В планинските райони през нощта ще е ясно, а утре - слънчево. Почти тихо. Сутринта ще е студено, с минимални температури между минус 11 и минус 6

В община Поморие няма грипна ваканция за учениците! Не е достигнато критичното ниво на заболеваемост!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iZ50bnaB2nc/

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас, съобщава официалният сайт на община Поморие.

В правомощията на кметовете от областта е да обявят грипна ваканция за учебните заведения, на база данни за заболеваемостта на територията на съответната община.

Към момента, в община Поморие няма данни за достигнато критично ниво на заболеваемост или други условия, които да налагат обявяването на грипна ваканция.

От всяко училище на територията на общината се изискват данни за отсъстващите ученици, а грипна ваканция в Поморие ще бъде обявена в случай, че процентът на болните от грип се увеличи.

Кремъл: САЩ "замотаха" разследването на химическите атаки в Сирия и лепят етикети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679432

Кремъл: САЩ "замотаха" разследването на  химическите атаки в Сирия и лепят етикетиСАЩ "замотаха" реалното разследване на предишните случаи с употреба на химически оръжия в Сирия и предпочитат да лепят етикети. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС. Песков обаче не коментира директно изявленията на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, възложил отговорността за използване на химически

Ася Петрова: Осъден до живот от "Килърите" търси 70 000 евро за отмъщение

http://clubz.bg/63318-asq_petrova_osyden_do_jivot_ot_kilyrite_tyrsi_70_000_evro_za_otmyshtenie

Има достатъчно достоверна информация, че един от тримата осъдени по делото "Килърите" (групата на Пешо Сумиста) е търсил спешно 70 000 евро. Това каза днес пред журналисти зам. главната прокурорка Ася Петрова, която имаше сериозна заслуга за вкарването на "Килърите" в затвора.

Петрова отказа да обяви дали става въпрос за заплаха за нея и кой от осъдените е търсил колосалната сума. На въпрос на Клуб Z - дали става въпрос за някой от тримата осъдени "до живот без право на замяна", тя потвърди. Т.е. става дума за Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца или Георги Вълев (по делото имаше и по-леки присъди, б.р.).

"Това, което зная от едно лице, чиито имена ще запазя, е, че едно от осъдените лица е търсило сумата от 70 000 евро. Говоря за информация, която е буквално отпреди месец - каза днес Петрова. - Това лице сподели с мен, че тази сума се е търсила в тази посока.

По мой източник тази сума се търси с цел отмъщение спрямо лица, свързани с делото."

"Не говоря, че тази поръчка е свързана с мен. Говоря ви за 70 00 евро, търсени от осъдено лице, което понастоящем се намира в затвора", застрахова се тя още веднъж.

На въпрос на Клуб Z - според опита й на прокурор доколко сериозно преценява сигнала, тя каза: 

"Смятам, че по този сигнал... Вярвам че, службите работят! Би трябвало да работят."

След убийството на великотърновския бизнесмен Петър Христов в София, Цветан Цветанов лансира версията, че може би става дума за отмъщение на "Наглите". Известно е обаче, че бизнесменът имал роля за вкаравнето в затвора и на "Килърите".

В медиите се появиха твърдения, че "Килърите" са се заканвали да премахнат трима - Петрова, бившия шеф на отдел "Контратерор" към ГДБОП Валентин Цоновски и свидетеля Боян Джамалов.

Един от осъдените е "протекъл" по канали на Петрова с информацията, но тя днес отказа да обяви източника си заради неговата сигурност.

Зам. главната прокурорка само допълни, че със сигурност знае за две по-стари, но достатъчно сериозни заплахи за убийство на Цоновски (който междувременно вече напусна системата, б.а.).

Румен Радев ще пази демократичните права на българите, недоволен е от парламентарната република

http://www.moreto.net/novini.php?n=367755

Държавният глава Румен Радев декларира, че дейността му като президент през следващата година ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите. Това каза той на пресконференция с вицепрезидента Илияна Йотова по повод на изминалата първа година от встъпването им в длъжност.

Заев и Ципрас решават за името на Македония в Давос

https://frognews.bg/novini/zaev-tsipras-reshavat-imeto-makedoniia-davos.html

Министър-председателите на Република Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас ще проведат ключова среща във връзка със спора за името в швейцарския курорт Давос, където се провежда Световният икономически форум.

"Икономедиа" организира конкурс за есе "Защо искам да живея на село"

https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2018/01/24/3117648_ikonomedia_organizira_konkurs_za_ese_zashto_iskam_da/?ref=rss


Броят на младите хора, които в последните години напускат големите градове и се преместват да живеят в по-малки населени места, непрекъснато расте.<br /><br />Устойчива ли е тази тенденция и ще доведе ли до съживяване на изостаналите региони? Кое мотивира тези хора? Природосъобразният начин на живот? Различното ниво на стрес? Желанието да се занимават със земеделие? Стремежът да отглеждат сами храната си?<br /><br />Това са въпросите, чиито отговори търси конкурсът за...

Психологът Елка Божкова пред ”Фрог”: Законът трябва да се изправи срещу агресията при децата

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/psihologat-elka-bojkova-pred-frog-zakonat-triabva-izpravi-sreshtu-agresiiata-pri-detsata.html

Проблемите и всепозволеността във възпитанието на децата у нас, неспазването на Закона и последнитe, но поредни случаи на агресия, проявена от деца и срещу деца, пред „Фрог нюз” коментира клиничният психолог и психотерапевт в Александровска болница Елка Божкова. Тя е обществено ангажирана и в две работни групи по проблемите на здравеопазването и социалната политика в „Да, България”.

Психологът Елка Божкова пред ”Фрог”: Законът трябва да се изправи срещу агресията при децата

https://frognews.bg/novini/psihologat-elka-bojkova-pred-frog-zakonat-triabva-izpravi-sreshtu-agresiiata-pri-detsata.html

Проблемите и всепозволеността във възпитанието на децата у нас, неспазването на Закона и последнитe, но поредни случаи на агресия, проявена от деца и срещу деца, пред „Фрог нюз” коментира клиничният психолог и психотерапевт в Александровска болница Елка Божкова. Тя е обществено ангажирана и в две работни групи по проблемите на здравеопазването и социалната политика в „Да, България”.

Хакери са откраднали близо 150 млрд. евро от потребители по света през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Хакери-са-откраднали-близо-150-млрд-евро-от-потребители-по-света-през-2017-г-_l.a_i.756839_at.1.html

Хакери са откраднали общо 130 млрд. лири (148 млрд. евро) от потребителите през 2017 г., показва доклад на компанията за киберсигурност Norton,...

Заради тормоз двама от "Пуси райът" поискаха убежище в Швеция

http://clubz.bg/63317-zaradi_tormoz_dvama_ot_pusi_rajyt_poiskaha_ubejishte_v_shveciq

Двама членове на руската музикална група "Пуси райът", известна с провокативните си изпълнения и протестите си срещу Владимир Путин, подадоха документи с искане за убежище в Швеция, предаде ДПА, съобщава БТА.

Лусине Джанян и Алексей Кнедляковски заявиха пред Шведската държавна телевизия, че от 10 месеца са в Швеция с малкия си син.

Двойката участва в протест на "Пуси райът" в Сочи през 2014 г. по време на зимните Олимпийски игри и заедно с още членове на групата бяха бити от охранители. Тогава групата тъкмо бе пуснала нова песен, наречена "Путин ще те научи на любов към родината".

След това Лусине, която е художник, изгуби работата си в университета в Краснодар. Тя твърди, че заедно с Алексей са били заплашвани, тормозени и бити. 

Двойката се намира сега в бежански център в Централна Швеция. Пред шведската телевизия Лусине и Алексей казват, че са свикнали да бъдат в центъра на събитията, непрекъснато да пътуват и да присъстват на откриване на изложби. Сега им било трудно да свикнат с тишината и спокойствието в Швеция. Алексей, който е един от малкото мъже, членове на "Пуси райът", казва обаче, че за тях няма да е добре да се върнат в Русия.

"В Швеция не се страхуваме през цялото време, както в Русия", обяснява той.

"Пуси райът" станаха известни през 2012 г. с протест срещу Путин в московската катедрала "Христос Спасител". Тогава три момичета от групата бяха съдени.

 

Облекчиха тежести за бизнеса в 10 закона

http://dnes.dir.bg/news/biznes-administratzia-tezhesti-26808976

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за посевния и посадъчния материал, с които се изменят 10 други закона.

В контролна среща Поморие загуби от Нефтохимик с 0:1

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DFqdd2_L6V0/

Отборът на ОФК „Поморие“ загуби във втората си контрола от подготовката за пролетния полусезон на ВПЛ от Нефтохимик /Бургас/ с 0:1.

През първото полувреме играта бе равностойна, без сериозни положения и пред двете врати и логично резултатът остана 0:0.

През втората част на мача домакините от Поморие първи стигнаха до голово положение, след хубав удар на Християн Казаков в напречната греда на вратата на гостите, но в края на срещата при една бърза контраатака на Нефтохимик бе отбелязан гол във вратата на Поморие, който остана единствен в срещата.

Следваща контролна среща на Поморие е с отбора на Несебър на 27.01. /събота/ от 11:00 часа на стадион Поморие.

Да, юлски скок на тока ще има, но от 2 до 5 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678720

Да, юлски скок на тока ще има, но от 2 до 5 %Това са прогнози, след допитване до големите в българската енергетика Сметките на държавата се разминават драстично с прогнозите на едрия бизнес. Във вторник в дебата след енергийния министър се включи и Комисията за енергийно и водно регулиране Увеличение на цените за бита от 1 юли с инфлацията или малко над нея прогнозират експерти в

За Турция – без емоции, омраза и исторически възпоменания

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-turtzia-metezhat-turtzia-26808974

Турция днес е голямата тема. Западът и Анкара се карат, вместо да разговарят. И така изгря златният шанс на България, а Борисов може дори да влезе в историята.

14-годишният Денис, пребил мъж до смърт, остава в ареста

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-varna-bezdomnik-26808975

Варненският окръжен съд остави в ареста 14-годишния Денис Живков, обвиняем за убийството на бездомник по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин.

Президентът: Не е сега моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679403

Президентът: Не е сега моментът да ратифицираме Истанбулската конвенцияСега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Призовавам парламентът да прояви разум. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференцията по повод отчета на първата година от мандата му. В момента има други изключително важни и болни теми за обществото, ние изчезваме като нация. Затова нека правителството запретне ръкави и да си

ДЕСПОТИЗМЪТ Е НАВСЯКЪДЕ ОКОЛО НАС: ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА НА МОНТЕСКЬО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284483_%D0%94%D0%95%D0%A1%D0%9F%D0%9E%D0%A2%D0%98%D0%97%D0%9C%D0%AA%D0%A2+%D0%95+%D0%9D%D0%90%D0%92%D0%A1%D0%AF%D0%9A%D0%AA%D0%94%D0%95+%D0%9E%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%9E+%D0%9D%D0%90%D0%A1%3A+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94%D0

 Обичайно е за гражданите на либералните демократични държави да вярват, че деспотизмът е чужд на собствения им опит. Техните политически конституции показват друго разделение на властта, което е специално предназначено да предотврати натрупването на произволна и безотговорна власт във всяка функция на тяхното правителство.

Обратно, деспотизмът е екстремна форма на управление, концентрираща произволна сила, която може да обхване всяко царство на живота. С конституционните и правни бариери, гражданите на либералните общества могат да вярват, че деспотизмът е проявление на по-малко щастливите народи.

Ако законовите бариери понякога не успяват да ни предпазят от миниатюрни деспоти, тогава политическият деспотизъм не е толкова отдалечен, колкото мнозина мислят. Монтескьо, френският философ от 18-ти век, който въведе думата „деспотизъм“ в нашия политически речник, няма да бъде изненадан от разминаването между предполагаемата свобода на нашето общество и опита, който мнозина имат като жертви на безотговорна власт.

В „Духът на законите“ (1748) той показва, че деспотизмът е постоянна опасност и постоянна заплаха за човека, който процъфтява навсякъде и винаги. Дори тези, които имат щастието да живеят извън границите на деспотично правителство, все още могат да бъдат жертва на деспотични практики. В отговор Монтескьо учи, че разкриването на деспотизма трябва да остане централно начинание в социалния и политическия живот, пише Вики Съливън, професор по политология в Университета Туфс в Масачузетс.
.

Доколкото се помни днес, Монтескьо се смята за вдъхновител на теорията за разделението на властите, за конституционните бариери пред деспотизма, които парадоксално могат да ни дадат свобода.

Разсъжденията върху неговите писания разкриват, че деспотизмът е много по-широко разпространено и непримиримо явление, отколкото хората, в така наречените свободни общества, са склонни да вярват. В духа на законите той показва, че деспотизмът е в самата същност на европейския начин на мислене.

Прочетете целия текст на: Sofiapress. com

МИСИС БЪЛГАРИЯ АНА ИВАНОВА: БАРБИТА-БОГИНИ НИ РЕКЛАМИРАТ ПРЕД ЕС – ДА ЧАКАМЕ ЛИ НАТО И НАСА?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284482_%D0%9C%D0%98%D0%A1%D0%98%D0%A1+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%90%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%90%3A+%D0%91%D0%90%D0%A0%D0%91%D0%98%D0%A2%D0%90-%D0%91%D0%9E%D0%93%D0

 След 10-годишна кариера в чужбина и завръщайки се в България носителката на титлата Мисис България Ана Иванова, стана свидетел на Европредседателството ни с разиграването на сцени пред и зад кулисите. По повод мизансцена и необявените роли в целия спектакъл, тя написа коментар в профила си във фейсбук, ставайки свидетел на струпването на силиконки и златотърсачки в 5-звездния хотел, в който са настанени гостите от ЕС.

„Добре дошли, скъпи европредседатели в страната на неограничените възможности и Богини – България!

Ще направя един много лек анализ на Вашата предстояща визита или по-точно как лично аз виждам развитието на нещата в следващите шест месеца в нашата мила родина…
Започнахме добре, всичко беше на ниво, дори имахме честта да чуем прочувствена откриваща реч на майчиния ни език – поклон за труда и уважението, което ни бе указано!
Седмица, две – опознаване на колектива, размяна на визитки, завързване на контакти, запознаване с българската култура, а имено “шопската салата” и домашната ракия на дядо Ставри, между маските, на не със сигурност разбраните Кукери?!…

Но след дългите и уморителни преговори и дебати, идва моментът за най-сладкото…за почивката, за разпускането… Още повече – щом имате удоволствието да бъдете гости на един от най-изтънчените и вълнуващи….(тук е моментът на въображението)….ще оствя Вие да довършите….в България!
Вижте пълната публикация на: Sofiapress.com

Момчето, задържано за убийството на бездомник във Варна остава в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=367757

Въпреки че е само на 14 години и четири месеца, задържаният за убийството във варненския квартал “Владиславово”, Денис Живков остава зад решетките. Днес Окръжният съд в морската столица не пусна момчето под домашен арест заради изключителната жестокост на извършеното престъпление, предаде репортер на Moreto.

Съдът остави в ареста 14-годишния, обвинен за убийството на клошар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679395

Съдът остави в ареста 14-годишния, обвинен за убийството на клошарВарненският окръжен съд днес остави в ареста 14-годишния Денис Живков, който е обвиняем за убийството на бездомник, извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен за жертвата начин, предаде БТА.  Съучастник на Живков при извършване на престъплението е било 13-годишно момче, което обаче не може да носи наказателна отговорност.

6 години затвор за рецидивист, опитал да изнасили жена, след като я наръгал с нож

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679389

6 години затвор за рецидивист, опитал да изнасили жена, след като я наръгал с нож6 години лишаване от свобода получи 24-годишен рецидивист, нападнал с нож жена и направил опит да я изнасили. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново. По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново 24-годишен рецидивист, нападнал с нож жена и направил опит да я изнасили е осъден.

Учени са убедени, че жените са най-проблемните членове в семейството

http://www.moreto.net/novini.php?n=367739

Жените са членовете на семейството, които причиняват най-много главоболия, тъй като влагат най-много чувства в отношенията си с близките, пише в. "Дейли мейл". Изданието цитира проучване на специалисти от израелския университет Бар Илан и на техни колеги от калифорнийския университет Бъркли.

Спират паркирането в центъра в дните с мръсен въздух

http://econ.bg/Новини/Спират-паркирането-в-центъра-в-дните-с-мръсен-въздух_l.a_i.756838_at.1.html

Не се обмисля вариант за пълна забрана на преминаването на автомобили през определени части на София, при замърсяване над нормите на въздуха в тях,...

Не политиците, а мечтателите водят света. Плевнелиев за срещите си с най-важните хора на планетата

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/ne-polititcite-a-mechtatelite-vodiat-sveta-plevneliev-za-sreshtite-s-673457.html

Трябва ли да напусна България, за да успея? Мога ли тук да получа качествено образование, или ако се запиша в български университет, ще пропилея времето и шансовете си? Какво да уча, кои са индустриите на бъдещето? Своите отговори на тези въпроси даде президентът Росен Плевнелиев (2012– 2017 г.) пред студенти от Американския университет, които снощи се събраха в литературен клуб "Перото", за да чуят настоящия специален посланик на висшето училище и държавен глава до 22 януари 2017 г. Ето какво им каза той:

Бях предприемач, бях министър, бях президент, бях бизнесмен, но най-смислената част от живота ми предстои. Тя не е свързана с борба за международна позиция, за стола на депутат, на министър или министър-председател, а с това да споделя с моите любими сънародници - с младите хора на България, научените уроци. Живях в чужбина, успях в чужбина, но най-вече успях в България.

Ние (бел. ред. с Американския университет) няма да можем да решим вашите проблеми, няма да ви наложим каквото и да било решение по който и да било проблем. Правим нещо много по-важно - споделяме, за да може вие сами да вземете своите отговорни решения. Не някой да ви каже "Станете такъв или онакъв", не да ви диктуваме оценките, а самите вие да знаете кое е добро и кое е лошо за вас, за обществото, за родината и за света като цяло.

Образование - тук или в чужбина?

Аз съм от Благоевград. Най-хубавото, което се случи на Благоевград беше Американският университет. Градът стана прекрасен за живеене, отворен към младите хора, към света заради тази невероятна образователна институция. Фабриките затвориха, но остана Американският университет, който отваря глобален хоризонт и мотивира хората в Благоевград да знаят, че и в този прекрасен български град се случва нещо на световно ниво и да се гордеят с него.

Аз съм специален пратеник на Американския университет – нещо, което върша с огромна гордост и мотивация. Получавам шанс от водещата образователна институция в България и региона да допринеса с нещичко за успеха на младите. Имаме около 7 000 завършили АмУ. Всеки един от тях е успешен, всеки един от тях живее достоен живот, всеки един от тях е щастлив от постигнатото и амбициозен да постигне и повече.

Същевременно, когато бях министър, ми направи впечатление, че хиляди млади хора идваха в министерството и търсеха работа. Голяма част от тях бяха завършили университети в чужбина. Докато бях президент, този тренд се увеличи. Звъняха, пращаха биографии от Англия, от Германия, от която и да е точка и питаха има ли възможност да работят в президентството или в друга институция.

Дадох си сметка, че се случва нещо историческо, нещо много важно и аз искам да допринеса. Все повече и повече млади хора си задават въпросите: „Кое е правилното образование? Къде мога да го получа? Кои са индустриите на бъдещето? Кои са професиите на бъдещето? Как мога да успея? А мога ли да успея в България? А мога ли през България да успея в света? Мога ли в България да получа образование, което да ми помогне да видя хоризонт, да получа възможност за развитие?“.

Кой ли не напусна страната? Отидоха в хиляди средностатистически и не толкова значими западни университети. И какво от това? Отиваме в някой случаен университет, мием чинии, разхождаме пици, ставаме таксиметрови шофьори. Живеем шест, седем и повече години от живота си някъде в чужбина и накрая равносметката е: „Може би ако се върна в България, ще успея повече“.

А вече виждаме – много млади хора успяват в родината.

Този процес, скъпи млади приятели, е изключително важен за мен. Най-голямата драма на всички българи е, че младите напускат. Най-голямата криза в България е демографската. Много хора си дават сметка за това. Да, де, но какви са решенията? Да задължим жените да раждат повече? Да си внесем българи от Украйна или Молдова?

Много голяма част от правилното решение е всъщност в адекватното образование. Ако младите могат да получат перспектива за развитие в собствената си държава, ако успеем и да привлечем и работодатели, и индустрии на бъдещето, и добре платени работни места, за да може да я видят тази перспектива, в крайна сметка те ще преосмислят решението си.

Защото истината е, че да, аз бях 8 години в Германия – може би една от най-подредените държави на планетата, имах всичко – имах фирма, имах работници, имах кола, имах къща, имах перспектива, плащах си данъците. Успях не къде да е, а в Германия и можех да стоя спокойно там до края на живота си. Но не беше това моето място. И сърцето ми казваше, че не е това моето място. Когато се върнах в България ми откраднаха колата – първата вечер. Не знам какво не се случи, но няколко месеца по-късно вече знаех, че съм на прав път и че решението да загърбя фирми, офиси, високи заплати, коли, апартаменти беше правилно, защото това бях аз. Бях щастлив, виждах перспектива, виждах, че мога да постигна нещо много повече от това да живея удобно и просто да правя пари.

И Господ ме възнагради, защото днес мога да кажа: да, живял съм в Германия, живял съм в Щатите, успял съм в Германия, работил съм за американски компании, работил съм за немски компании, създавал съм от нулата български компании, но истината е, че най-щастлив, най-успешен аз бях в родината си. Тук намерих личното си щастие, тук спечелих всъщност и парите си в по-голяма степен, тук постигнах нещо в живота си, така че да мога да застана пред моите сънародници и да кажа: „Аз бях вашият президент“ и да бъда горд.

Днес, една година след края на мандата, ходя свободно – няма вече НСО зад мен и около мен, нямам и нужда от това, защото гледам хората в очите, а и те ме гледат. Обикалям България, безкрайно съм щастлив, че с Американския университет имаме тази кауза за една по-добра България и споделям наученото, видяното. Заставам пред вас и казвам, че всъщност човек е силен, човек е щастлив тогава, когато има здрави корени. Парите са техника, те не са цел в живота. По същия начин и биографията – важен е смисълът. Аз видях смисъла именно тук, в България. Работих в смислени проекти и като министър, и като държавен глава, но най-смисленият тепърва предстои – да помогна на хиляди млади българи да направят сами своя избор.

Патриоти или националисти

Искам да ме разберете правилно – аз съм единственият политик в България - вече не съм активен политик, но съм активен гражданин - който никога, никога, никога не нарече националистите в България "патриоти".

Считам, че това е голям, дългосрочен проблем за българската демокрация и ненаучен урок от историята. Всеки от нас може да бъде патриот. Не може само националистите в една държава да изземват патриотичното, защото това е много опасно за демокрацията.

Патриоти има и вляво, и вдясно. Българите, които живеят и работят в чужбина са страхотни патриоти – те обичат България много повече от националистите.

Говоря за България не защото съм националист. Аз съм широко скроен, глобално мислещ човек – свободен, както всички българи, мога да отида във всяка точка на света.

Аз не съм националист и се гордея с това, но съм патриот и обичам България в истинския смисъл на това. Вярвам, че всеки може да допринесе за родината, в която и точка на света да се намира и че всеки от нас може и трябва да има позиция за случващото се в родината.

Нагледах се на националисти, които по-скоро размахваха руското знаме, отколкото българското. Това не знам дали е патриотично.

Следва на стр. 2


От стр. 1

На върха в бизнеса

Искам да споделя научените уроци и да отговоря на всички ваши въпроси. Самият аз задавах много въпроси. Например веднъж попитах Бил Гейтс как ще направи така, че децата му да станат добри хора. Той много се изненада и каза, че никой политик досега не му е задавал този въпрос. Защо ме питате, каза той, господин президент? "Ами вижте, вие сте най-богатият човек на планетата."

Той можеше да оглавява вечните ранглисти, но реши да дава и даде 99.99% от богатството си. Остави мъничко на децата си, а всичко останало даде и даде надежда на цяла Африка. Защото не политиците в Африка, а фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" реши проблема със СПИН там. Те спасиха живота на десетки милиони, политиците не дадоха никакво решение.

И в момента той работи по невероятни проекти, свързани с енергиите на бъдещето, с образованието на бъдещето. Но как да направим така, че децата да станат добри хора, да успеят?

По същия начин говорих с Масайоши Сан - най-важният човек на планетата в момента, много по-важен в някои отношения от Илон Мъск, когото всички вие много обичате.

Масайоши Сан създаде Softbank и, ако се върнем назад във времето, е създател на Yahoo – инвеститор, който от 10 милиона направи 10 милиарда. Това е човекът, който при 10-милионна инвестиция в много ранна фаза в най-голямата китайска търсачка направи десетки милиарди. Тоест един от най-големите собственици. Това е човекът, който създаде най-високотехнологичния и най-голям фонд от над 100 милиарда долара и е в основата на изкуствения интелект, на възхода на машините, на самообучаващите се компютърни програми и на развитието, което следващите 10 години ще промени всичко на планетата, включително в България.

Бях на негова реч в Ню Йорк. Кое ме впечатли безкрайно много? Масайоши Сан първо извади телефона си и каза, че в този телефон има чип, който към днешна дата има компютърната мощ на цялата планета преди 10 години.

Същевременно това отново ще се промени през следващите 10 години с възхода на машините, на изкуствения интелект и на така наречените квантови изчисления – съвсем нови поколения компютри.

Тоест каза, че можем да разберем изкуствения интелект по следния начин: един средностатистически човек има коефициент на интелигентност от 60-80, много интелигентните хора – 100, Айнщайн - 200, а през 2030 г. машините ще имат коефициент на интелигентност 10 хил.

Какво правим тогава?

Наскоро имах среща с главния изпълнителен директор на Bosch в Германия, за които работят 380 хил. човека, а оборотът им е 80 милиарда. Каза ми, че имат съвсем нов двигател за автомобилите на бъдещето и че голямата революционна промяна не е там, а в т. нар. автономно шофиране. Но компанията планира да освободи 1/3 от служителите си в следващите 10 години - изключително високо платени и образовани хора.

Големият въпрос беше какво прави Bosch за 100 хил. свои страхотни специалисти, как те да получат шанс, след като след 10 години няма да могат да работят там? Какво е образованието на бъдещето според Bosch, или според Бил Гейтс, или според Масайоши Сан?

То се свежда до нещо много елементарно, което аз искам да споделя с вас, защото го чух от тези големи пионери на планетата.

Каквито и факти да научите днес, те няма да ви помогнат след пет или десет години по никакъв начин, защото всичко ще се е променило. Важни са не фактите, не да наизустим нещо, важни са уменията и преди всичко е важен подходът. Голямата задача за образованието в България, но и по принцип за света, ще бъде как да ви дадем правилния подход, така че вие да може да успеете в една бързо променяща се реда, в която на всеки няколко години ще се променят технологиите.

Ще дам един пример. Навремето имаше компания "Ериксон" - и сега ги има. Те бяха абсолютният лидер в цифрови централи заедно със „Сименс“. Навремето имаше аналогови централи, които се произвеждаха 100 години. След това дойдоха полуцифровите, които се произвеждаха 20 години, а след това - цифровите, които се произвеждаха може би 10 години. "Ериксон" и "Сименс" не можеха да издържат с цялата си мощ на темпото на промяната, така че изоставиха тези бизнеси.

В момента сме на прага на четвъртата индустриална революция, която ще промени всичко.

Първата беше тази на доковете в Манчестър, на парната машина, на текстилните фабрики и началото на глобалната търговия.

Втората е по-скоро свързана с конвейра, с тока, електричеството. Хенри Форд има една показателна реплика: "Аз обичам всички свои клиенти, стига да поръчат „Форд“ и той да е черен". Всъщност той никога не е произвел друг - има само черни.

Новата индустриална революция е свързана точно с обратното – тя ще дава единствено и само клиентово ориентирани решения. Автомобилът ще бъде тотално персонализиран, лекарството, мобилният телефон, телевизията ще бъдат клиентово ориентирани и тотално персонализирани. Лекарствата вече няма да бъдат например аспирин с витамин С, а аспирин за Петър, аспирин за Гошо. С декодирането на човешките гени лекарствата ще бъдат индивидуализирани за всеки от вас поотделно – това е огромна индустрия на бъдещето, която тепърва се заражда.

Наскоро бях в BMW, където един от членовете на борда ми показа прословутия „Rolls-Royce Phantom“, който има таван звездно небе, който някой арабски шейх може да поръча срещу галактическа сума. Той каза: „Точно след две години този таван ще струва 300 евро за който си го пожелае“.

"Адидас" в момента тотално преформатират всички фабрики. Те искат да произвеждат клиентово ориентирани обувки, тоест обувката на всеки един от вас. Абсолютно и само за вас, без това да струва повече пари. Влизате на техния сайт, избирате дизайн, модел, правите каквото искате, получавате го вкъщи и тя няма да струва 1 лев повече от стандартната обувка.

Новата индустриална революция позволява да се произвеждат клиентово ориентирани решения и ще даде шанс на всички вас, ако сте част от тази трансформация.

Какво означава това?

За да се произвеждат клиентово ориентирани решения, например BMW не възприемат себе си като производител на автомобили, а като платформа за мобилност. BMW ще произвежда индивидуални, клиентово ориентирани автомобили чрез платформи за мобилност. Какъвто искате цвят, какъвто искате дизайн. "Адидас" са по същия начин. Това ви казва къде е вашият шанс.

Индустрията на бъдещето е свързана с клиентово ориентираните решения и най-много от нея ще се възползват държави като САЩ и тези в Европа, защото ако произвеждаме клиентово ориентирани решения, къде са клиентите? Кой ще си поръча индивидуална обувка, индивидуално BMW, кой ще си поръча неговото лекарство? В първата фаза на развитие това ще бъдат около 1 милиард души – от САЩ, Канада, Европа. Затова фабриките днес се връщат със страшна сила в Щатите.

Следва на стр. 3


От стр. 2

Гордея се, че си тръгнах с Обама и не служа с Тръмп

Обама ми е разказвал – моят добър приятел, аз съм имал десетки срещи с него и много се гордея, че си тръгнах с Обама и не служа с Тръмп – как през последните 3 години от мандата му са създадени над 12 хиляди нови фабрики, 8 милиона нови работни места. Защо се случва това? Защото тези фабрики, които са свързани, и цялата верига към индустриите на бъдещето са по-близо до клиентите на тази революция. Тоест няма как да бъдете в Сахара и да произвеждате клиентово ориентирано BMW. Обратното – новата индустриална революция ви дава възможност да сложите един 3D принтер и в Сахара и той да ви произведе клиентово ориентирано решение за клиента, който е там.

Това означава, че България получава страхотен шанс, както и Балканите, и това е част от амбицията на Американския университет, за която аз толкова работя. Да дадем шанс на Балканите, отвъд собственото ни блато – миришещо, с ниската ни амбиция и невъзможност да се откажем понякога от балканизация на всичко, което пипнем, с донякъде ниската ни ефективност – да не се движим от точка А до точка Б напред, а по някакъв странен зигзаг.

Балканите получават страхотен нов шанс, защото 500 млн. от тези милиард клиенти са в Европа. Това е най-голямата икономика, най-големият пазар и за тези 500 млн. на 18 езика трябва да се създават клиентово ориентирани решения. Много фабрики се връщат в Европа. Китай е страхотна държава, с огромен прогрес, но е символ на конвейра.

Затова си мисля, че ние имаме голям шанс тук, в България, да направим нещо от историческа значимост, което е свързано с просветата, с начина, по който преподаваме. Да не забравяме, че веднага след Освобождението в България са се строили 6000 училища, да не забравяме, че на всяко второ от тях на знамето е пишело "С просвета за България". Това е било национална кауза – народът е бил беден, не са могли да пишат, но "С просвета за България".

Мисля, че отново идва време да си дадем сметка, че нищо друго, освен просвета и образование. То може да даде страхотен шанс на младите българи. Все повече и повече от тях се връщат, все повече и повече качествени работни места се създават и тук, а все повече ще се създадат, защото новата индустриална революция идва, а България е част от нея.

Гордеех се като държавен глава да бъда патрон на три индустрии, където в рамките на моя мандат се създадоха 90 хил. работни места за млади хора, които останаха. Например автомобилният клъстер се създаде в първите месеци на моя мандат. Бяха 10 компании, които произвеждаха нещо за автомобилната индустрия. Сега членуват 135 компании. Сега спирачките за Porshe или новата мултимедийна система на новия Mercedes S класа се произвеждат в България. Господин Цетше – един от най-великите мениджъри на планетата, звъни всяка седмица в България на една компания, която разработва не само новата мултимедия за S класата, но и операционна система на Mercedes.

Lufthansa имаха идеята просто евтино да боядисват самолети. Днес в Хамбург се случва нова инвестиция от 2.5 млрд. евро на чисто нов завод на Airbus, защото успяха да прехвърлят в България поддръжката на Airbus А319 и то толкова качествено и успешно, че в нито една точка на света няма такава поддръжка. 1300 български инженери от целия свят се върнаха, много млади хора получиха една изключително успешна операция.

Извън автомобилната индустрия - по пътя сме към една нова инвестиция в Плевен за около 7 000 нови работни места, много свързана с автомобилната индустрия.

В сектора за информационните и комуникационните технологии се случиха чудеса от млади хора, например учили за юристи, съвсем други неща. Например създателите на "Телерик" са учили в Американския университет в България – нито един от тях не е учил програмиране и направиха чудо. Със сигурност те са едни днешни съвременни български герои, каквито искаме да покажем на младите български хора. Не мутрите и „Радка пиратка“, а „Върви, народе възродени“.

Тези хора вървят и стигнаха много далече. Направиха компания, която превзе света, създаде най-добрият продукт – операционна система за програмистите на планетата. Оттам – и самообучителните програми - компютрите сами си пишат и програмите, базирани на подобни решения, които са мислени в България.

Тези хора днес са достойни българи, плащат данъци, дават, стартират академии за образование. Ще ми се повече богати хора в България да разберат, че си богат не с това, което си взел, а с това, което си дал. И че отивайки на другия свят, не можеш да отидеш с това, което си взел. Какво отива там, горе? Няма как да повярваме, че смисълът на човешкия живот е просто в това да умреш. С какво отиваш? Със сигурност не с това, което си взел. Не с агресията, не с егоизма. Може би отиваш с натрупаното човешко достойнство, мъдрост, с добрите дела и с любовта на ближните и тези около теб.

Затова, скъпи млади хора, си мисля, че в България се случва страхотна трансформация. Все повече млади хора си задават въпроса: „Добре, но кое е добре за мен с оглед на всичко, което се случва през годините?“. Все повече млади хора от чужбина, повярвайте ми, искат да се връщат. Нещо повече – има очакване, че през 2018 и 2019 г. количеството на българите, които ще се връщат в България, ще бъде по-голямо от това на тези, които ще напуснат България.

България получава своите шансове. Не можем да спрем възхода на машините, но след като те ще произвеждат по-ефективно и качествено от хората, какво правят хората? Може би ще има повече време за индустриите, свързани с човешкото здраве. Може би ще се родят съвсем нови професии. Може би ще успеем да овладеем тази нова енергия така, че желаната справедливост да се случи.

Няма водачи

Краткосрочно съм песимист, защото не виждам тези световни лидери, които разбират индустриалната революция. Ще го кажа много ясно: не политиците, а мечтателите водят днес. Това е в България, така е по света. Не политиците, а предприемачите, иноваторите, създателите създават една съвсем нова перспектива за планетата. Проблемът обаче е, че в един момент тази нова индустриална революция, нови средства за производство трябва да бъдат облечени в регулации и правила, за да има справедливост. Не съм сигурен, че управляващите в момента – през Тръмп и Путин до Ердоган – разбират и искат да работят за силни институции, регулации и правила. Но ще се надяваме, че в следващите години и самото човечество ще осъзнае необходимостта. Българите ще гласуват не за националисти, а за патриоти. Хората по света ще разберат – и това отново е образователен проблем, защото в основата на голяма част от драмите на планетата стоят ненаучени уроци от историята.

България получава шанс и всеки от нас може да допринесе, най-малкото когато се замисля, когато си дадем правилните отговори, но за целта трябва да си зададем правилните въпроси. Когато видим, че всъщност да, в страната има много проблеми, но има и много успешни компании. Скоро се запознах с млад българин – единственият носител на наградата за иновации на Елън Мъск е българин. Тази компания дава надежда на милиони хора по целия свят - произвеждат ток от слънцето, но го складират в батериите и управляват по изключително интелигентен начин, като са измислили собствена операционна система.

Наскоро гледах филм на един университет в Нигерия, където са на свещи. Как българска компания отива, монтира инсталациите. Нямате представа какво означава да имаш течаща вода, а не да я влачиш от 100 км, нямате представа какво означава да имате ток, да прогледнеш и всичко това от български компании. Тази компания, създадена от нищото, днес вече струва над 200 млн.

Не е важно всеки да стане компютърен специалист или инженер, защото това е много модно. Голяма част от успелите хора нямат такова образование, но те са научени на правилния подход.

В Германия без дума немски

Заминах за Германия, без да знам една дума немски език. Да, но 2 години по-късно имах много успешна фирма. Не само, че не знаех немски език, но не бях и строителен инженер. Не знаех какво е строителство, а направих строителна компания в Германия и успях като такъв. Не защото строях и полагах тухлите - гледай открито хората, споделяй с тях и неволите. Те ми повярваха, едни страхотни строителни работници и инженери. Те ме избутаха напред, без да знам нищичко. Върнах се в България, станах управител на огромна немска компания, никога не съм го учил. Никога. След това станах министър. Аз не знаех какво е това обществена поръчка. Никога не ме е интересувало това. Аз живеех в - наричах си го "рая", в моя си затворен свят, в Бизнес парка, сред огромни немски проекти на компании, базирани в Мюнхен, там има 100% прозрачност, ясни правила, спиш спокойно с това, което правиш, можеш да стигнеш много далече. Не ме интересуваше българската държава, нито държавните пари. Не сме взели 1 лев, подарихме на София инфраструктура за 30 милиона лева, около Бизнес парка. Станах министър, без да знам какво е това. Две години по-късно бях най-популярният български министър. Със сигурност мога да кажа успешен. Станах президент, без да съм учил за това. Нито съм го тренирал, нито съм си поставял за цел. Същевременно мога да застана пред вас и да кажа, че имам самочувствието, че съм допринесъл с нещо за България. Където и да ходя по света, получавам огромно признание. Хората казват: "Вие бяхте един успешен президент". Чувствам се много щастлив от това, че съм допринесъл, защото аз търсех не силата, а смисъла. Не рейтинга, а проекти, които да помогнат на България.

Самият аз съм пример за това, че съм учил едно, а след това се е случило съвсем друго. Не само, че не съжалявам, но ви пожелавам да получите такъв подход, да бъдете открити, честни, да гледате хората в очите, да можете да обединявате другите, да застъпите смелата позиция, понякога да сте сам срещу медийни империи и техните прокурори, но в крайна сметка да спите спокойно с това, което правите, да сте готови да се адаптирате към бързо променящата се среда.

Образованието в Американския университет дава подход и когато човек си зададе въпроса "Къде да получи своето образование?", е добре да си помисли, че понякога спасението дебне зад ъгъла.

Арестуваха американец, ухапал полицейско куче

https://offnews.bg//sviat/arestuvaha-amerikanetc-uhapal-politcejsko-kuche-673486.html

Мъж беше арестуван, след като ухапа полицейско куче в Ню Хемпшир. 

Инцидентът е станал в неделя. Полицаи са се отзовали на сигнал за прострелян човек в дом в град Боскауен. На адреса са открити двама мъже, които опитали да избягат. 

Двамата са оказали съпротива при ареста, като единият ухапал полицейско куче, ритнал го и го ударил. 

Мъжът е обвинен в съпротива при арест и нападение над полицейско куче.

По-късно властите обявиха, че кучето К9 Веда не е пострадало сериозно и е готово да се върне към служебните си задължения. 

Радев: Не е моментът да приемаме Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/prezidentat-radev-istanbulscata-conventzia-26808967

Моят призив към парламента е да се прояви разум - сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция, заяви президентът Румен Радев.

Природозащитници искат оставката на министър Димов

http://dnes.dir.bg/news/pirin-ostavka-ekoaktivisti-dimov-neno-26808948

Природозащитници отново се събраха пред МС с празни бурканчета, които според демонстрантите са пълни с чист въздух от Пирин.

Еврокомисар критикува отказа да се приемат бежанци

http://dnes.dir.bg/news/evrokomisar-bezhantzi-dimitris-avramopulos-bezhanskiat-natisk-evropredsedatelstvo-26808949

Неприемливо е страни от Европейския съюз да отказват да участват в приема на кандидати за убежище, за да облекчат други страни членки, като Гърция и Италия.

Черно море се изправя срещу руския Криля Советов във втората си контрола

http://www.moreto.net/novini.php?n=367743

Черно море ще изиграе втората си контрола от подготвителния лагер в Турция в сряда от 17,00 часа (16:00 българско време). Съперник на “моряците” е руският тим на Криля Советов, научи Moreto.net. Вторият съперник на варненци се намира на 3-о място във временното класиране на местната втора дивизия.

Въпреки бедствията, презастрахователния капитал расте

http://dnes.dir.bg/news/kapital-prezastrahovateli-gi-karpentar-26808942

Въпреки изплатените сериозни суми от застрахователи заради природни бедствия и катастрофи, презастрахователния капитал се е увеличил през 2017 година с 2%.

България изтегли приемлив жребий в Лигата на нациите

http://clubz.bg/63316-bylgariq_iztegli_priemliv_jrebij_v_ligata_na_naciite

Националният отбор по футбол се падна в група със Словения, Норвегия и Кипър в новия турнир на УЕФА - Лига на нациите, който стартира от есента.

Надпреварата бе одобрена през миналата година и ще замени приятелските мачове между квалификациите. Отбори от нея ще попаднат на европейското през 2020 г., ако не се придобили това право чрез квалификациите.

Вижте пълният жребий в дивизия С, в която беше и България.

Група 1

Шотландия

Албания

Израел

Група 2

Унгария

Гърция

Финландия

Естония

Група 3

Словения

Норвегия

България

Кипър

Група 4

Румъния

Сърбия

Черна гора

Литва

Очаквайте пълният жребий.

Докато кабинетът тества еколозите, Нено Димов защитава решението за Пирин в ЕП

http://clubz.bg/63315-dokato_kabinetyt_testva_ekolozite_neno_dimov_zashtitava_reshenieto_za_pirin_v_ep

Докато кабинетът тества екозащитниците склонни ли са на компромис относно решението за Национален парк "Пирин", на министъра на околната среда и водите Нено Димов му се наложи да защитава правителственото решение и пред Европейския парламент.

Както стана ясно, от екокоалицията "За да остане природа в България" са получили писмо от пресцентъра на Министерския съвет, в което без мотиви и обяснителни бележки от МС дават заявка, че са склонни да променят едно от двете си решения за Пирин, взети на 28 декември м.г. Става въпрос за проекторешение, изготвено във вид за приемане като точка на заседание на министрите, с което се прави промяна във второто решение на МС (номер 823), с което се указва на министъра на околната среда и водите да предприеме спешни действия по съгласуване с екозаконодателството при наличие на инвестиционни намерения. Няма и намек за изменение на първото решение (821), с което се промени плана за управление на парка така, че да се даде разрешение не само за уж искания втори кабинков лифт, но и за изграждането на нови ски писти и съоръжения към тях.

По същество новият текст е опит на правителството да покаже, че засега гарантира строителството само на втория кабинков лифт. Но само засега. Тома Белев определи опита като "тест дали ще мине номерът". От екокоалицията отказват да приемат този вариант и настояват за отмяна на решение 821.

Това е българска работа

Междувременно на екоминистър Нено Димов му се наложи да се обяснява за това решение не само у нас, но и пред Европейския парламент. Днес Димов бе на изслушване в ресорната комисия в ЕП в качеството си на министър от председателството на България на Съвета на ЕС.

Въпросът за Пирин му бе зададен от Катрин Каденбах, член на Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Аз самата съм виждала този парк само на снимка, за съжаление. Твърдите, че само 2% ще бъдат отворени за застрояване и нов въжен лифт, но има и планове за нови писти и реконструкция, не само за въжен лифт. 42% се отварят за водохващания за питейни нужди, опасенията обаче се, че те ще се използват и за производството на изкуствен сняг. Вашето решение не отговаря изцяло на еврозаконодателството, ние смятаме, че е нарушена директивата за опазване на околната среда", посочи евродепутатката.

Нено Димов отговори с неохота с мотива, повторен на няколко пъти по време на цялото изслушване, че му се иска да говори като председател на Съвета за всичките 28 страни членки, не за България.

"Задавате ми въпрос, свързан с изключително национална политика и няма допирни точки с председателството на европейския Съвет. Бих влезнал в подробности в разговор след това, но сега да не кажете че бягам от въпроса... Двата процента, за които говорим, са "буферна зона", разрешена от ЮНЕСКО, тоест това става зона за туризъм и всички действия, които са разрешени, са в рамките на тази зона и нищо извън това. А останалите 45%, за които говорите, те са действително за питейни нужди и това е разрешено от българския закон и не противоречи по никакъв начин на никой европейски закон. Нещо повече, ние говорим в момента за достъпа до вода на гражданите, не може да имаме двоен аршин. Гражданите на ЕС трябва да имат достъп до чиста питейна вода. Не виждам противоречие, нещо повече, и комисар Вела (Кармену Вела, комисар по екологията, б.р.) в интервю каза, че на този етап няма нарушено българско законодателство и европейско. Аз съм убеден, че ние няма да нарушим и в бъдеще време законодателството и на България, и на ЕС.", посочи той.

И допълни, че "само балансът между икономическо развитие и опазването на околната среда" може да гарантира развитие.

Моля, без спекулации

На българския министър не му се разминаха и критичните бележки относно климатичните промени. Както е известно, той е скептик за наличието на глобално затопляне и нееднократно е изказвал мнение, че не вярва в него. Бе критикуван за това и у нас, веднага след като стана ясно, че ще оглави екоминистерството в кабинета "Борисов" 3. Предусещайки, че ще бъде атакуван по тази линия, още в началото на изложението си Димов подчерта, че за да се избегнат спекулациите заявява, че Европа има консенсус по климатичните промени и България е част от този консенсус.

"Малко е шокиращо мнението ви за климатичните изменения, като че ли не се доверявате на ЕС и на науката. Не знаем защо са изчезнали динозаврите, но трябва да се позоваваме на научните изследвания. Има наводнения, горски пожари и пр. през последните последните десетилетия", атакуваха евродепутати:

"И аз съм шокиран от дебата, който се води тук и не е достатъчно да обявим консенсус и че вие го одобрявате като председателство. Не смятам, че е приемливо вие с формулировки да се опитвате да поставите под съмнение научните доказателства за изменения в климата".

На Димов бе припомнено и че страната ни, заедно с Полша, атакува стандартите за вредни емисии от големите промишлени предприятия.

"Не е маловажно, когато се постигне политически консенсус. Науката не борави с термина "консенсус", докато политиката борави. В рамките на председателството ние ще работим за този консенсус между 28-те членки", отвърна на въпросите Нено Димов.

Цялото изслушване можете да гледате ТУК.

Еколози подариха на министрите и премиера по бурканче с чист въздух от Пирин

http://www.cross.bg/pirin-vuzdyh-byrkanche-1566171.html

/КРОСС/ Природозащитничка от "За да остане природа в България" подари на всички министри от кабинета "Борисов 3" по едно бурканче с чист въздух от Пирин. Бурканче с въздух беше предвидено и за премиера Бойко Борисов. Защитничката на Пирин Мартина заяви, че всяко едно бурканче има въздух от планината, който е събран тази сутрин специално за министрите и министър-председателя. Мартина прави този жест с посланието, че ако те наистина продължат с действията си не спрат решението на МС за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин", горите на Пирин ще бъдат изсечени и няма да има повече чист въздух в България. "Съответно това бурканче ще им остане за спомен и да могат да разказват на следващите поколения каква е била гората на Пирин някога", заяви екозащитникът. Пред сградата на МС се събраха няколко души, които отново настояваха за отмяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин". На недоволството се видя плакат с надпис: "Воеводите умираха за Пирин. А вие какво си позволявате?!!" Според присъстващите решението на МС трябва да се отмени, защото е прието в нарушение на няколко закона

Изследване: Съвременните тийнейджъри са по-примерни от предишните поколения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679375

Изследване: Съвременните тийнейджъри са по-примерни от предишните поколенияСъвременните тийнейджъри избират хакерството като форма на бунт срещу семейството и обществото, а сексът, наркотиците и пушенето вече не са толкова разпространени сред тях, пише в. "Дейли телеграф". Предишните поколения се бунтуваха като пушеха цигари, употребяваха наркотици и правеха секс от рано. Съвременните 14-годишни обаче избягват тези

Чешкият президент днес ще приеме оставката на правителството

http://www.cross.bg/babish-chehiya-pravitelstvoto-1566170.html

/КРОСС/ Президентът на Чехия Милош Земан каза, че днес ще приеме оставката на правителството на министър-председателя Андрей Бабиш и отново ще му възложи да започне преговори с партиите в парламента за съставяне на ново правителство, предаде ТАСС. Преди седмица Бабиш не получи вот на доверие от парламента. Партията му "Действие на недоволните граждани" спечели парламентарните избори в Чехия през октомври.  

Работодателите отказаха среща с министъра на енергетиката заради пазара на ток

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/24/3117594_rabotodatelite_otkazaha_sreshta_s_ministura_na/?ref=rss


Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е отхвърлила поканата за среща в Министерството на енергетиката, насрочена за днес, съобщава пресцентърът на Българската стопанска камара, която в момента председателства асоциацията, в която влизат и Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).<br /><br />Асоциацията е изпратила писмо, в което обяснява,...

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване

http://www.mediapool.bg/nachalnikat-na-nso-ne-e-podaval-raport-za-osvobozhdavane-news274650.html

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване, обяви президентът Румен Радев при отчитането на първата година от мандата си. Преди ден стана ясно, че военна прокуратура–София проверява Националната служба за охрана (НСО) за злоупотреби. Говорителят на обвинението полк. Елин Алексов потвърди, че е в ход проверка, но не уточни дали е насочена конкретно срещу шефа й Ангел Антонов. Резултатът от проверката трябва да стане ясен до три месеца, като на този етап тя не се води срещу конкретно лице. Радев обаче използва случая, за да коментира, че има проблем в законодателната уредба на работата на службата. “Знаете, че в момента тече прокурорска проверка, но тук става въпрос за проблеми със законите. Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола на Държавната агенция за разузнаване (ДАР) и на Националната служба за охрана“, припомни президентът. Той посочи, че ДАР от служба, пряко подчинена на президента, е станала служба пряко подчинена на Министерския съвет. А НСО от служба пряко подчинена на президента, е станала служба към президента, който осъществява по същество нейното ръководство и контрол по 3 начина - да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание. А реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента. “Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", коментира Радев. "През годините от президентската институция се отнемат правомощия. Мисля, че това, което става не е добре за българската демокрация, тя се основава на баланса на власти. Когато този баланс между институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекалена концентрация на власт в ръцете на правителството - и формална, и неформална, резултатите са налице", каза още Радев. 

В Китай термометрите удариха минус 44,5 по Целзий

http://www.cross.bg/minys-gradysa-heiilyntzzyan-1566169.html

/КРОСС/ Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай. Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,5 градуса под нулата по Целзий - отрицателен рекорд за тази зима. Вчера в регионалната столица Харбин бяха измерени минус 43,1 градуса - най-ниската стойност от 57 години. Китайските метеоролози обясниха студеното време в Хейлунцзян със силен антициклон от Сибир. Според прогнозите утре в провинцията ще започне леко затопляне, като на места температурите ще се повишат до минус 30 градуса. В северната част на Хейлунцзян обаче термометрите ще продължат да показват под минус 40 градуса.  

Почетните консули все пак ще могат да ползват червени номера на колите си

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/24/3117555_pochetnite_konsuli_vse_pak_shte_mogat_da_polzvat/?ref=rss


Почетните консули вече могат да имат червени дипломатически номера на колите си, информира в днешния си брой в. "Сега", позовавайки се на решение на Върховния административен съд, което е влязло в сила. <br /><br />Делото бе заведено през 2016 г. по жалба на 10 почетни консули в България: Ивайло Дерменджиев (на Кения), Красимир Методиев (на Израел), Борислав Боянов (на Малта), Максим Бехар (на Република Сейшели), Виктор Меламед (на Кралство Тайланд), Христо Илиев (на...

Да не бързаме с Истанбулската конвенция, призова президентът

https://offnews.bg//politika/da-ne-barzame-s-istanbulskata-konventcia-prizova-prezidentat-673482.html

Вярвам в разума на българския парламент, вярвам, че този път депутатите ще изразят своята свободна воля като българи, като граждани, като родители. Нека наистина да изчакаме, как ще се произнесе българският парламент, но не одобрявам да бързаме и да поемаме гаранции отвън, че ще ратифицираме тази конвенция.

Така президентът Румен Радев коментира предстоящото ратифициране на Истанбулската конвенция по време отчета за първата си година.

Той заяви, че нямат различие с вицепрезидента Илияна Йотова по темата. Според него обаче има по-належащи проблеми като демографската криза например, за което институциите "трябва да запретнат ръкави" и да свършат работата си. 

"Правителството и парламентът да си напишат домашното и да запретнат ръкави. Тази конвенция не трябва да се използва като параван за отвличане на общественото внимание. Не е моментът да ратифицираме тази конвенция", обясни Радев.

Според него Истанбулската конвенция е "много показателна какво не трябва да правим – да подписваме документ, без дебат, без да знаем какво пише в него".

Румен Радев каза още, че е научил от медиите, че премиерът Бойко Борисов смята да покани турския президент Реджеп Таийп Ердоган на среща с лидерите на ЕС във Варна. 

"С премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно, но не приемам българският премиер и германският канцлер да оповестяват своето намерение за покана на чужд държавен глава, а аз да научавам за това от медиите. Това не го отчитам като обида към мен. Това нарушава духа на конституцията", коментира още президентът.

В същото време Радев коментира, че диалогът с Турция е много важен, но отчете, че южната ни съседка се е намесила в последните избори, както и в работата на българското мюсюлманско изповедание. Президентът каза, че очаква тези въпроси да бъдат поставени от Борисов. 

В същото време операцията на Турция в Сирия той определи като "опасна". Според него това може да доведе до ескалация на обстановката в страната. "Аз се надявам че ЕС ще излезе със своя позиция, най-сетне ще има намеса и няма да чакаме тези въпроси да решават извън нас, в някакви други преговори, които се връщат върху нас като бумеранг", каза Радев.

Той коментира и вота на недоверие към правителството, който определи като част от усилията, които обществото полага за справяне с корупцията.

"Президентът по презумпция не трябва да бъде подгласник на властта. Това го приемам за абсурдно, аз имам своите виждания и няма нищо лошо те да са близко до една или друга политическа сила. В случая няма нищо ненормално тази политическа сила да бъде БСП, която издигна моята кандидатура и тази на Илияна Йотова", коментира държавният глава.

По думите му "президентът не дължи извинение на властта, ако не подкрепя решенията ѝ". "Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател на правителството и на българския парламент, отмина", каза още президентът. 

Той коментира и появилата се новина за това, че началникът на НСО Ангел Антонов е освободен. По думите му в момента тече прокурорска проверка, но Антонов не е подавал рапорт за освобождаване. Радев отчете, че на практика ръководи НСО формално и според законодателството началникът на НСО няма пряк началник, а реалният контрол на службата се осъществява от парламента.

"Мандатът на предишния президент беше белязан с голям срив в институцията, която загуби контрола над службите", коментира президентът и посочи, че през годините от президента са отнети поредица от правомощия.

Според него това се случвало и с новия антикорупционен закон, в който "изчезват" квотите на президента в комисиите по конфискация и конфликт на интереси.

Късо съединение запали къща в Габрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679367

Късо съединение запали къща в ГабровоКъсо съединение предизвика пожар на къща в Габрово. Това съобщиха за  „Фокус“  от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово. Сигналът пожар в къща в кв. „Сирмани“ е получен в 21.11 часа. На място е изпратен екип на Районната служба с един противопожарен автомобил и седем пожарникари.

Сирия обяви за "лъжи" твърденията, че използва химически оръжия

http://www.cross.bg/himicheski-oruzhiya-izpolzva-1566168.html

/КРОСС/ Сирийското правителство обяви, че твърденията на външните министри на САЩ и Франция, че то все още използва химически оръжия, са "лъжи", съобщава "Ройтерс". Вчера държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че сирийското правителство все още може да използва химически оръжия след предполагаемо нападение с хлор в бунтовническия анклав Източна Гута в понеделник, при което са пострадали десетки цивилни. Тилърсън също така нападна Русия, че е отговорна за действията на сирийския режим. САЩ и още 28 страни вчера обявиха план да бъдат наказвани страните, които използват химически оръжия.  

Захариева: Външните фактори имат силно влияние на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679339

Захариева: Външните фактори имат силно влияние на БалканитеМинистърът на външните работи на България Екатерина Захариева заяви, че външните фактори имат силно влияние в някои страни от Западните Балкани, предава англоезичната редакция на белградското радио В92. Според нея, отговорността за това е на Европейския съюз, защото той не е достатъчно ангажиран в региона.

И кметът на Бургас обяви грипна епидемия

http://dnes.dir.bg/news/burgas-kmet-epidemia-nikolov-dimitar-gripna-26808709

На основание процента болни хора и разпространението на сезонната зараза, кметът Димитър Николов издаде заповед за обявяване на грипна епидемия в Бургас.

Студен ви е носът? Значи ви е изпушил мозъкът

http://www.moreto.net/novini.php?n=367736

Студеният нос при човека е признак за умствено претоварване, защото мозъкът отклонява кръвта, за да подпомага невроните, съобщава британския "Дейли телеграф", цитирайки ново проучване. Според него крайните точки като носа са първите потърпевши, защото трябва повече енергия, за да стигне до тях кръвта.

Уволняват шефката на Агенцията за закрила на детето

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uvolniavat-shefkata-na-agenciiata-za-zakrila-na-deteto-2074408

Премиерът Бойко Борисов е поискал уволнението на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева заради липсата на адекватни мерки срещу насилието в центъра за деца и младежи с увреждания в Габрово, съобщиха от правителствената пресслужба.
 

Най-големите изненади и най-интересните моменти на номинациите за Оскар

//dariknews.bg/novini/komentar/naj-golemite-iznenadi-i-naj-interesnite-momenti-na-nominaciite-za-oskar-2074409

Очакванията на наблюдателите, че "Формата на водата" ще грабне най-много номинации за наградите Оскар, се оправдаха.

Фентъзи драмата на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо получи

Акция срещу дрогата в Сандански и с. Игралище

https://www.24chasa.bg/region/article/6679366

Акция срещу дрогата в Сандански и с. ИгралищеПолицейски служители на РУ-Сандански са провели акция по линия за противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества. В къща в гр. Сандански, обитавана от К.И, на 45 г. е намерена и иззета около 3,63 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. К.И. е задържан със заповед за задържане до 24 часа. В къща в с.

Леброн Джеймс стана най-младият играч с 30 000 точки в НБА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/24/3117606_lebron_djeims_stana_nai-mladiiat_igrach_s_30_000/?ref=rss


Лидерът на "Кливланд кавалиърс" Леброн Джеймс стана най-младият играч с 30 000 точки в историята на НБА. 33-годишният баскетболист подобри с повече от година досегашния рекорд, който се държеше от легендата на "Лос Анджелис лейкърс" Кобе Брайънт.<br /><br />Джеймс отбеляза 28 точки при загубата на "Кливланд" от "Сан Антонио спърс" със 102:114. Крилото на "кавалерите" увеличи общия си актив на 30 021 точки. Той стана седмият играч в...

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-radev-parlamentarnata-republika-atrofira-254428/

България е в критичен момент от своето развитие, заяви президентът в отчета си за една година начело на поста

Ученички от Исперих намериха скъп телефон и го предадоха в полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679340

Ученички от Исперих намериха скъп телефон и го предадоха в полициятаУченички намериха скъп мобилен телефон и го предадоха в полицията, съобщиха от ОДМВР - Разград. Седмокласничката Селин Сами и петокласничката Даяна Янкова от ОУ „Васил Априлов“ – град Исперих се прибирали от училище около 17.00 часа на 23 януари. По пътя на тротоара намерили изгубен GSM, сребрист на цвят, висок клас.

Драстично поскъпване на водата в София със 70%

http://dnes.dir.bg/news/sofiyska-voda-kevr-tzena-vodata-26808835

Януарските сметки за потребителите на вода в София са по-високи от тези преди година. Това показват няколко фактури на частни лица, предоставени на Дир.бг.

Цветанов: Важното е да се намерят възможности за канали за легална миграция в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679332

Цветанов: Важното е да се намерят възможности за канали за легална миграция в ЕС"Най-важното в момента е да се намерят възможности за канали за легална миграция в Европейския съюз, за да можем да се противопоставим на нелегалната". Това заяви в Брюксел пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешни

Президентът: Шефът на НСО не е подал оставка, но има проблем

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-shef-nso-prezidentat-radev-26808823

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване. Знаете, че в момента тече прокурорска проверка, но тук става въпрос за проблеми със законите.

Цяла нощ гасят пожара в старото военно училище във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679311

Цяла нощ гасят пожара в старото военно училище във Велико ТърновоНапълно изгасен е пожарът в старото военно училище във Велико Търново. Това съобщи за „Фокус“  инж. Красимир Кръстев, началник на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново. Сигнал за възникнал пожар в изоставените постройки е получен вчера около 17.30 часа от преминаващи граждани.

Груев и "Дуисбург" започнаха 2018-а с победа 2:0 в дерби, вече са пети

https://www.24chasa.bg/sport/article/6678941

Груев и "Дуисбург" започнаха 2018-а с победа 2:0 в дерби, вече са петиСтрахотно стартира официалните си мачове за 2018 г. воденият от Илия Груев "Дуисбург". В среща от 19-ия кръг на Втора бундеслига момчетата на българския треньор победиха с 2:0 като гост "Бохум" за 3 точки от едно от знаковите локални дербита. Пред 17564 зрители, от които 3500 фенове на "Дуисбург", за "зебрите" резултата откри в 40-ата мин

Бербатов с йога предизвикателство (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6679312

Бербатов с йога предизвикателство (Снимки)Димитър Бербатов се подложи на йога предизвикателство. В личния си профил във фейсбук футболистът публикува снимки на различни йога упражнения.  "Ден на трудните за мен йога пози... Очевидно е, че има още над какво да се работи. И че трябва да се тренира редовно", написа над поста си

Зелените в ЕП критикуват в доклад борбата с корупцията в България

https://offnews.bg//evropa/zelenite-v-ep-kritikuvat-v-doklad-borbata-s-koruptciata-v-balgaria-673483.html

Групата на Зелените в Европейския парламент представи днес доклад, посветен на въпроса с корупцията в ЕС и в България. Докладът е изготвен по заявка на опозиционната парламентарна група, предаде БТА.

Документът е озаглавен "Борба с корупцията - от обещания към действия. Обърканата борба с корупцията в България и нуждата от воля в институциите на ЕС". В доклада пише, че от държавите в ЕС България се представя най-зле по показателя на "Трансперънси интернешънъл" за усещане за корупция. Въпреки че борбата с това явление е сред водещите задачи на няколко български правителства, подходът остава почти непроменен и напоследък се политизира прекомерно. Необходимото законодателство е прието, но липсва достатъчно приложение и съгласуваност между обвързаните с процеса институции, се посочва в текста.

Докато през 2015 г. в Румъния бяха повдигнати обвинения на 1250 обществени служители (включително премиер, петима министри, 16 депутати, 97 кметове и техни заместници), в България бяха обвинени едва осем души на обществена длъжност. В България гражданите имат най-ниско доверие в съда и съдиите, в сравнение с останалите страни в ЕС, се посочва още там.

Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия оказа натиск България да приеме закон за борба с корупцията, който обаче не отговаря на международните изисквания и дори създава допълнителни тревоги. Вероятно е новият закон да бъде използван за оправдаване на ограничаването на критиките срещу правителството и приглушаване на опозицията, е записано в доклада.

Отбелязва се, че занапред у нас ще бъде възможно разследването на "корупционно поведение", без законът да включва определение за подобно поведение. Допълва се, че законът е насочен към отнемането на имущество, вместо да засяга конфликта на интереси на обществените служители. В доклада пише също, че някои български медии, уличени в нарушаване на журналистическите правила, получават европейско финансиране, за да рекламират програми на ЕС. Необходимо е самите институции на ЕС да покажат воля за борба с корупцията, добавят Зелените.

България отчита значителен напредък в борбата с корупцията за последните 17 години, но усилията трябва да бъдат насочени към предотвратяването. Особена тревога будят липсата на защита на подателите на сигнали, както и ограниченията на свободата на медиите в страната. На равнището на ЕС липсва желание за въвеждането на общ механизъм за наблюдение на корупцията. Самата ЕК с готовност наблюдава България, но не е решена да следи корупцията в институциите на ЕС. Комисията изостави идеята да представя годишни доклади за състоянието на корупцията в ЕС, се посочва в документа.

Според Зелените е необходимо равновесие между борбата с корупцията и защитата на гражданските права, особено в държавите от ЕС с комунистическо минало, където съществува опасност за възраждане на навиците за потисничество, тайно следене, лов на вещици сред политическите и идеологическите противници. България може да използва това, че е председател на Съвета на ЕС, за да насърчи преследването на корупцията в общностните институции, предлага парламентарната група.

Новият български закон срещу корупцията не предвижда мерки за предотвратяване, а цели отнемане на имущество, включително за престъпления, различни от корупция, и съдържа заплаха за преследване на подателите на сигнали. Свободата на медиите в България е опорочена заради връзките между някои медийни групи, бизнеси и политици, както и заради лошото прилагане на закона. Някои български медии полагат големи усилия да бъдат пазител на обществото и разкриха важни корупционни данни. Комисиите за финансов надзор, за отнемане на незаконно придобито имущество, за защита на конкуренцията и прокуратурата биват използвани за оказване на натиск над медии, сочи докладът.

В България се наблюдава ясна политическа воля за приемане на строго законодателство срещу корупцията и това е знак за напредък, обобщават Зелените.

Те отправят няколко препоръки на нашата страна, сред които законодателството срещу корупцията и неговото приложение да отчитат международните стандарти, и да не се насочват към борба с организираната престъпност и отнемането на имущество, които попадат в друга област. Препоръчва се прокуратурата да бъде прозрачна по случаите на корупция на високи управленски равнища и да се отчита за собствената си почтеност и способност да разследва такива случаи. Заявленията за конфликт на интереси на обществените служители трябва да бъдат проверявани от независима служба. Правителството трябва да уважава свободата на медиите, а властта на държавата трябва да бъде насочена срещу действителните заподозрени, а не да бъде използвана срещу критичните мнения и свободата на изразяване. Трябва да бъдат положени усилия за избягване на съсредоточаването на медийна собственост, се посочва в доклада на Зелените. 

Метрото празнува 20 години с концерт под земята днес

https://offnews.bg//obshtestvo/metroto-praznuva-20-godini-s-kontcert-pod-zemiata-dnes-673484.html

Софийското метро става на 20 години на 28 януари, първият концерт за ЧРД е днес на терасата на метростанция „Сердика 2“ на Дикси Бойс Бенд. 

Столична община и „Метрополитен“ организират безплатни музикални и артистични изпълнения до края на седмицата. Те ще се проведат в метрото, съобщиха от "Московска" 33. 

В неделя се навършват 20 години от пускането в експлоатация на първия участък между метростанциите „Сливница” и „Константин Величков”. На този ден през 1998 г. потегля първото влакче на столичната подземна железница по трасе с дължина 6,4 км и 5 станции. Строителството на първите 5 станции започва през 1979 г., когато е направена първата копка на станция „Вардар”.

20 години по-късно столичната подземна железница има вече изградено трасе от 40 км.

За пръв път американски сенатор ще роди по време на мандата си

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/24/3117601_za_pruv_put_amerikanski_senator_shte_rodi_po_vreme_na/?ref=rss


За пръв път американски сенатор ще роди по време на мандата си – става въпрос за сенатор Тами Дъкуърт, която очаква дете през април, съобщи Би Би Си.<br /><br />Дъкуърт е ветеран от войната в Ирак и първата жена с увреждания, избрана в горната камара на Конгреса. Тя е изгубила двата си крака по време на службата си като пилот на хеликоптер в армията. Друг рекорд също е неин - тя е и първият член на Сената, роден в Тайланд.<br /><br />В интервю за "Чикано...

Спират паркирането в центъра в дните с мръсен въздух

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/spirat-parkiraneto-v-centyra-v-dnite-s-mrysen-vyzduh-6078557

Общината окончателно се отказа от спорната мярка за затваряне на улици или направо на цяла София за коли с четни или нечетни номера

Вл. Тодоров: Имаме 148 камери за 20 хил. км пътища у нас

http://dnes.dir.bg/news/katastrofi-todorov-vladimir-asotziatzia-postradalite-balgarskata-26808291

Имаме 148 камери за 20 хил. км пътища у нас Загиналите при катастрофи през миналата година у нас са 680, около 7 000 са ранените на пътя.

"Телерик Академия" въвежда нови програми за деца от София, Разград, Враца и Габрово

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/24/3117598_telerik_akademiia_vuvejda_novi_programi_za_deca_ot/?ref=rss


През февруари "Телерик Академия" започва нови програми по дигитални науки (Digital Science) и разработка на игри (Game Development) за деца и младежи в София, Габрово, Враца и Разград, съобщиха от образователната организация.<br /><br />Чрез новите програми децата ще развият ключови дигитални умения и ще се запознаят с професиите на бъдещето извън програмирането. С подкрепа на фондация "Америка за България" участието на всички ученици остава безплатно, като им...

Маестро Федерер изнесе поредна лекция и е на полуфинал

http://clubz.bg/63314-maestro_federer_iznese_poredna_lekciq_i_e_na_polufinal

Роджър Федерер е на 14-и полуфинал в Откритото първенство на Австралия по тенис. Маестрото продължава без загубен сет, дори намиращия се в отлична форма Томаш Бердих (Чехия) не успя да смути сериозно швейцареца - 7:6(1), 6:3, 6:4.

На полуфинала рекордьорът по титли от Големия шлем ще се изправи срещу един от новата генерация - Хьон Чун (Южна Корея), който по-рано тази сутрин срази Тенис Сандгрен (САЩ) с 6:4, 7:6(5), 6:3.

Това ще е истински сблъсък на поколенията в тениса. Другият полуфинал противопоставя Кайл Едмънд (Великобритания) и Марин Чилич (Хърватия).

Федерер срещна сериозна съпротива от Бердих, но спокойствието и класата му не позволиха на чеха да запише нещо повече от почетна загуба. А двубоят почна отлично за Томаш, който направи ранен пробив и поведе с 3:0 в първия сет.

В един момент Федерер поиска "Ястребово око", но не се стигна до разглеждане на ситуацията с помощта на технологията. А моментът бе критичен, тъй като Бердих сервираше за спечелване на сета.

Швейцарецът видимо се ядоса, но моментално съумя да съхрани нервите си. И обърна гейма, върна пробива, а оттам взе превес и дръпна с 1:0. До края нямаше особени проблеми.

При жените с интерес се чака полуфиналът между двете най-силни в Австралия тази година - шампионката от 2016 г. Ангелик Кербер (Германия) и Симона Халеп (Румъния).

Германката отстрани набързо Мадисън Кийс (САЩ) - 6:1, 6:2, докато румънката се справи с Каролина Плишкова (Чешия) с 6:3, 6:3.

В другия полуфинал съпернички са Каролина Вожняцки (Дания) и Елизе Мертенс (Белгия).

Варненци предлагат да отворят за автомобили част от пешеходната зона на бул. "Княз Борис І"

http://www.moreto.net/novini.php?n=367754

Временно да се отвори за автомобили част от пешеходната зона на бул. "Княз Борис І", там където се пресича с ул. "27 юли" (край черквата "Свети Николай Чудотворец"). Това предлагат варненци в социалните мрежи, а причината за искането им е ремонтът на бул.

Йотова: Защо българите в чужбина бяха изключени от дебата за председателството?

https://frognews.bg/novini/iotova-zashto-balgarite-chujbina-biaha-izkliucheni-debata-predsedatelstvoto.html

Недоумявам защо българските общности в чужбина бяха изключени от темата за българското европредседателство. Това каза на пресконференция вицепрезидентът Илияна Йотова по повод една година от встъпването си в длъжност.

Кейт с визия като на Меган Маркъл (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6679198

Кейт с визия като на Меган Маркъл (Снимки)Херцогинята на Кеймбридж Катрин посети начално училище в Лондон, където стартира програма за по-добре психично здраве в училищата, предаде "Телеграф". Кейт беше посрещната топло от децата, които й подариха букет от жълти и бели рози. Херцогинята беше облечена с дълго синьо палто, а красив шал в син десен допълваше тоалета й.

Кратки новини: Грипна епидемия е обявена от утре в Софийска област (карта)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/24/3117560_kratki_novini_gripna_epidemiia_e_obiavena_ot_utre_v/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Прокурор и селски кмет ползват жилища за крайно нуждаещи се<br /><br />Кмет на старозагорско село, прокурор и служител на Районната здравна каса от години живеят в общински жилища. Това е показала до момента проверката на Временната комисия за ревизия на общинските жилища в Стара Загора,...

Радев: Парламентарната република атрофира

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/radev-parlamentarnata-republika-atrofira-6078559

Президентът отчете, че сектор "Сигурност" е в критично състояние, а стабилността - като марш на място

Кратки новини: И община Бургас обяви грипна епидемия (карта)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/24/3117560_kratki_novini_i_obshtina_burgas_obiavi_gripna/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />И община Бургас обяви грипна еипдемия<br /><br />Със заповед на кмета Димитър Николов от днес до обяд на 29 януари учениците излизат в грипна ваканция, съобщиха от общинската администрация. Детските градини и ясли ще работят при засилен филтър. Прекратяват се плановите операции и...

Златото поскъпва

http://econ.bg/Новини/Златото-поскъпва_l.a_i.756833_at.1.html

Цената на златото в сряда се увеличава, поради отслабването на долара и се търгува до най-високото си ниво от четири месеца насам. Цената на...

Бум на пазара на имоти в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=367735

Чужди инвеститори се завръщат на пазара на имоти в Гърция. Това разкрива в. "Нафтемборики". Тази тенденция се дължи на няколко фактора. Постепенното възстановяване на политическата и икономическата стабилност свързано с отстраняването на риска от излизането на Атина от Еврозоната.

Президентът пред "24 часа": Няма да правя партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679281

Президентът пред "24 часа": Няма да правя партияПрезидентската институция е силна с правомощията си по конституция. Нямам никакво намерение да създавам самостоятелен политически субект. Обявил съм го отдавна и не съм се отклонил по никакъв начин. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос на "24 часа" по време на отчета на първата година от мандата си.

Водата в Добрич е с повишена мътност, предупреждават от РЗИ

https://www.24chasa.bg/region/article/6679278

Водата в Добрич е с повишена мътност, 
предупреждават от РЗИВодата в Добрич е с повишена мътност, съобщават от Регионалната здравна инспекция за резултатите от проверка по сигнали на граждани за влошени качества на питейната течност. Взети са две проби от водата в различни пунктове в Добрич, които са с повишени органолептични показатели. Изчакват се резултатите от анализите по микробиологични показатели,

Мюфтийството: Който вярва в исляма, няма нужда от Истанбулска конвенция

http://clubz.bg/63313-myuftijstvoto_kojto_vqrva_v_islqma_nqma_nujda_ot_istanbulska_konvenciq

След Светия синод на Българската православна църква, и мюфтийството излезе със становище срещу ратификацията на Истанбулската конвенция. Основен аргумент за това е, че насилието над жени и деца е санкционирано от исляма, а конвенцията не е привилегия за българските мюсюлмани, защото "крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни". Според становището, насилие вършат онези, отлъчили се от исляма, и поради това ратификацията на документа не е сред "злободневните нужди" на българските мюсюлмани.

Така след официалното вероизповедание по Конституция, и ръководството на българските мюсюлмани - втората най-голяма група у нас, се изказа по документа, който осъжда документа, подписан през април 2016 г., за превенцията и борба с насилието над жени и домашното насилие. Към днешна дата конвенцията е подписана от 44 държави - 28 членки на ЕС, като 17 от тях са я ратифицирали.

Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни.

В становището си Главно мюфтийство цитира решението на българското правителство, което е за ратификация на конвенцията, като отбелязва, че в "мотивите се предвижда създаване на цялостна правна рамка за защита на жените и децата от женски пол против насилие, но не са посочени мерки за прилагане, като обръщаме внимание и на факта, че конвенцията е неприложима в сегашната й форма в правната ни система, поради редица недефинирани понятия".

От мюфтийството припомнят известните вече факти, че в  България има 1 милион регистрирани случая на домашно насилие "върху нежния пол".

Дискусията  около съдбата на конвенцията разцепи българската общественост. Религиозните деноминации, защитниците на човешки права, младото поколение, което се тревожи дали ще имат внуци, юристи, научни работници и др. заедно се опълчиха срещу одобрения от Съвета на министрите на ЕС закон.

Ратификацията й  предвижда промени в Семейния кодекс, Закона за Защита от дискриминация, Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за младежта, Закона за правната помощ и др., също и приемане на актове против домашното насилие над нежния пол, регламентиране на допълнителни мерки за защита на пострадали по отношение на които при извършване на престъплението е упражнено физическо или психическо насилие, се посочва в становището на Главното мюфтийство.

"Нашето становище по Истанбулската конвенцията е основано преди всичко на договора за „Защита правата на човека и основните свободи“; На препоръките на Комитета на Министрите от ЕС до държавите членки на ЕС за защита на жените срещу насилие; Договора за стандарти и механизми относно равнопоставеността на половете; както и Конвенцията  относно ролята на жените и мъжете в предотвратяването и разрешаването на конфликти и установяване на мирни отношения; и не на последно място документите на ООН относно насилието над жените, правата на децата и хората с увреждания приети и ратифицирани и от българският парламент. Всички те осъждат насилието над жените, домашното насилие, но години наред те не са приложени у нас в цялост.  Всичко това доведе до разцепление на обществото ни по най различни признаци, в това число и  до неравнопоставеност между двата пола в социалния, трудовия и семеен живот".

Ръководството на мюсюлманското вероизповедание у нас отбелязва, че в Корана е дефинирано отношението към жената като майка, дъщеря и съпруга.

Семейният мир и толерантност, взаимното уважение между хората от различен пол и възраст са определени и дефинирани в нашия морален кодекс. Подражава се на живота и делото на нашия Пророк. Свещеният Коран определя жената като „майка, дъщеря и съпруга“, правното й положение в семейството и обществото е дефинирано в 12 сури и многобройни аети. Всички те са залегнали в традициите и в семейните ни отношения.

Според становището, именно моралните норми, залегнали в свещената книга, забраняват използване на насилие в семейството, срещу майката, жената и децата от женски и мъжки пол. Не се позволява   грубото поведение по отношение на женския пол. По много ясен начин се дефинират правата и задълженията на бременните, кърмачета, майките, при развод, след развод, аборт, имуществени и наследствени такива; домашно насилие; физическо и психическо насилие върху женския пол; при сключване на брак или изповядване на развод пред свидетели; функциите на жената като съпруга и майка; материалната й обезпеченост като съпруга й майка и др., а също въпросите отнасящи се до нейната духовна роля в семейството и обществото.

Тези правни канони и морални норми бяха в сила и се прилагаха официално от Ислямските съдилища на Царство България до 1934 г. През последните 80 години те останаха определящи в мюсюлманските райони в смесените райони на България. И днес те определят и гарантират физическото и духовното ни възпроизводство.

В Глава трета от конвенцията "Жената“ е основно понятие. Включва и момичета под 18-годишна възраст. "Жертва" на насилие са всички физически лица от нежния пол. Обект на "насилие", основано на "пола" е жената, защото е жена. Конвенцията определя "домашното насилие" като съвкупност от всички актове на физическо, сексуално, психологическо и икономическо насилие като отношение и между бивши членове на семейството, настоящи съпрузи или партньори, независимо дали извършителят живее или живял заедно с жертвата, припомнят от мюфтийството.

Ислямското право предвижда 3-етапна скала за решаване на семейните конфликти свързани с жените. На първи етап се напътства; На втори етап "съпруга и съпругата разделят леглата си".  На трети етап – "религиозен арбитраж". Четвъртата сура на свещената книга е озаглавена „Жените“ и е посветена изцяло  на правата и задълженията на вярващите жени. Ценностната система на жената заема централно място в Корана. На юридическото положение на проповядващата ислям жена, на нейното определящо положение в семейството са посветени енциклопедии  в много томове. Тя е освободена от робското си положение в семейството и обществото, в което положение се намирала преди Исляма. Ислямското право отрежда равно и много отговорно място на жената в семейството като мъжът губи даже правото си да унаследява изцяло жена си.

Сура 6/139 Проклина посегателството над собствени деца.
Сура 43/17 Благославя равнопоставеността между половете.
Сура 65/6 е с заглавие "Развод". В детайли са дефинирани условията на развода и последствията произтичащи от него. Всички, които не оказват насилие върху жените след развод и помагат на жените изпаднали в беда,са благословени.

Насилието над жените не е посрещнато никога с одобрение от страна на българските мюсюлмани. Те остават верни на следните завети на Пророка Мохамед: "Бъдете учтиви с жените!", "Женете се!", "Дайте благи съвети на жените си!"

Мюсюлманката е на почит и уважение в семейната среда. Тя е обичана съпруга и майка. За разлика от положението й в много страни с гражданско общество, които ратифицираха „Истанбулската конвенция“, семействата на българските мюсюлмани се управляват от съпрузите. В годините на социализма и през прехода тезии отношения не се промениха съществено. Защото през втората половина на последното столетие голяма част от мъжката половина на мюсюлманските ни семейства бяха изселени в различни села и градове на страната.

Според становището на мюфтийството, насилие вършат онези, които са се отлъчили от ислямската култура, морал и семейни традиции, употребяващи алкохол, наркотици, занимаващи се с проституция, с залагания и т.н. Затова и "изкореняването" на насилието над женския пол, залегнало в Истанбулската конвенция, "не е наш естествен проблем, отговарящ на злободневните ни нужди".

Недостатъчното религиозно образование в българските училища и пренебрегването му е в същността в гръмналия скандал в обществото, причинена от опасността, че приемането на конвенцията  ще обезличи половата, моралната, етническата, национална и религиозна идентичност на гражданите, като на  определящо място в отношенията между половете ще заеме "социалната" личност. 

Чл. 30 на конвенцията определя биологичния пол и новото за нас явление "Джендър". Той е една от многото нови понятия, които навлязоха през последните 30 години в българския език. Английска дума от американската лексика. По първото разяснение "Джендър" е жена от "социален пол", от "трети пол". В този смисъл чуждицата няма значение в българското ежедневие и литература. Разяснението по случая, дойде от научните среди. "Джендър" е бил името на ритуал по обрязване на женския полов орган в Йемен.  Според нашета религия залъгалката "трети пол", "гей общество", "гей бракове", а също  “Мюнхаузенския синдром“ и особено "Джендър" тематиката са опасни бездънни капани, скрити под Истанбулската конвенция. Този тип явление предвещава голяма драма за България, която без това преживява тежка демографска криза, причините за която не трябва да се търси само в насилието върху нежния пол. В обществото ни все още не са зараснали дълбоките душевните рани на тоталитаризма.

Фашизмът и комунизмът от близкото ни минало се предадоха и рухнаха, защото посегнаха на религиозните ни ценности и устои, отбелязват от Главно мюфтийство. "Бранител на семейните нрави и ценности, изключващи насилието над женския пол в мюсюлманското семейство е вярата в Аллах и произтичащите от него право, морал и предания на пророка Мухаммед (с.а.с). В това отношение да останем верни на повелята на Всевишния, който казва  “Не посягайте на жените!“, завършва становището.

Ислямът е единствената вярна религия (без в другите религии да се съдържат някои основни истини) според 20.5% от българските мюсюлмани, установи сравнително проучване на НБУ и "Алфа рисърч" "Нагласи на мюсюлманите в България: 2011-2016 г.", направено с финансовата подкрепа на фондацията "Конрад Аденауер".

Открояват се с придържането си към този краен възглед мюсюлманите в гетата (62%) и имащите под основно образование (52%). Шест на сто смятат религията за важна в техния живот. 

Въпреки това делът на тези, които не спазват част от религиозните изисквания, продължава да е висок - 54 на сто не се молят, 41 на сто не посещават джамия. Има спад с повече от 5 пункта на заявилите, че са религиозни (87 на сто през 2016 г.), и с повече от 8 на сто на дълбоко религиозните (20 на сто през 2016 г.).
Забелязва се висока религиозност сред най-бедните в гетата. Отчита се и ръст на религиозността сред най-младите, като качественото проучване показва, че един от съществените фактори за него е пребиваването в чужбина.

Откриха тялото на 76-годишен, издирван от 2017 г., в канал край Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679277

Откриха тялото на 76-годишен, издирван от 2017 г., в канал край ПловдивТяло на 76-годишен мъж, обявен за издирване през 2017 година, е открито в напоителен канал между пловдивския квартал „Коматево“ и село Марково. Това съобщиха за „Фокус“ – Пловдив, от Областната дирекция на МВР. Сигналът за намереното тяло е подаден около 14.00 часа вчера от случайни минувачи. При извършения оглед не са открити следи от насилие.

Милка Христова: Огромен провал в усвояването на европейски средства в Столична община - само 29% за 2017 г.

http://pogled.info/bulgarski/milka-hristova-ogromen-proval-v-usvoyavaneto-na-evropeiski-sredstva-v-stolichna-obshtina-samo-29-za-2017-g.92083

/Поглед.инфо/ Огромният провал на Бюджет 2017 на Столична община е в усвояването на европейски средства - само 29%. Подобен провал, аз, като общински съветник, не помня! Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова в предаването "Делници" по телевизия "Евроком".

Издигането на българския флаг в Чикаго – в официалния календар на щата Илинойс

http://www.eurochicago.com/2018/01/flag/

Имаме удоволствието да информираме, че церемонията по издигането на националния трибагреник в Чикаго по случай 3-ти март е включена в официалния събитиен календар за честванията на 200-годишнината от основаването на щата Илинойс. Инициативата беше предложена от българска страна по време на среща на генералния консул Иван Анчев с представители на офиса на губернатора Брус Раунър, в началото на януари 2018 г.

Създадоха робот, който сгъва изпраните дрехи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679241

Създадоха робот, който сгъва изпраните дрехиИзраелски конструктори разработиха компактен робот, който сгъва изпрани и гладени дрехи, съобщи ТАСС. Роботът е висок наполовината на човешкия ръст. Може да бъде инсталиран до пералнята или дъската за гладене., предава БТА. Той "сгъва дрехите бързо и качествено, като обработва няколко едновременно", твърдят създателите му.

Смяна в Агенцията за закрила на детето след сигнал за насилие в социален дом

http://clubz.bg/63311-smqna_v_agenciqta_za_zakrila_na_deteto_sled_signal_za_nasilie_v_socialen_dom

Премиерът Бойко Борисов е внесъл предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето, съобщиха от правителствената информационна служба.

За временно изпълняващ длъжността е определен Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Борисов е разпоредил и на Главния инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на агенцията, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдения и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца за спазването на правата на детето.

Поводът за действията на премиера е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово. От телевизионен репортаж във вторник се разбра, че двама служители в дома са удряли настанени в него деца.

Прокуратурата и дирекция "Социално подпомагане" правят проверка в центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема", съобщи бТВ в Габрово. Бяха разпространени видеозаписи, направени през 2016 и 2017 г. Разкритията им прави ръководителят на центъра за настаняване Маринела Лазарова, след като подчинени ѝ пращат проверка, припомнят от телевизията.

Центърът за настаняване от семеен тип "Хризантема" е отворен по проект през 2013 г. През 2016 г. след първия направен запис от социален служител на побой над момиче директорката твърди, че е сезирала социалната служба към местната община. Оттам обаче твърдят, че разбират за нередностите в средата на януари.

Общинските съвети ще имат собствен апарат и чиновници

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/24/3117577_obshtinskite_suveti_shte_imat_sobstven_aparat_i/?ref=rss


В общинските администрации ще се създаде звено, което да подпомага работата на общинския съвет, решиха депутатите с промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Те бяха приети на първо четене.<br /><br />Звеното ще е на пряко подчинение на председателя на общинския съвет. Служителите ще се назначават и освобождават от кмета на общината по предложение на председателя на общинския съвет. Подробностите по процедурата ще бъдат обсъдени и предложени преди второ...

Президентът: Парламентарната република атрофира

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/W_x3Yq_mUH0/

„Парламентарната република атрофира. Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство”. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент.

„Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища”, заяви президентът.

Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество. „Предстоят важни посещения у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС. Считам, че в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип”, каза още Румен Радев.”Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното”, категоричен е президент.

“Мандатът започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни безупречно основната си мисия – проведе изрядни избори, подписан бе Националният рамков договор в Здравеопазването, правителството прояви характер, събра десетки милиони просрочени вземания и концесионни такси, пресечени бяха ощетяващи държавата управленски схеми, аргументирано бе спряна процедурата по концесионирането на Летище София. Служебното правителство отмени Наредба 208 за интеграция на чужденци без ясни критерии и механизми. Редовното правителство обаче побърза да я възстанови без оценка на риска за националната сигурност и без нейната задълбочена актуализация.”

„Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА”. За наложеното от него ветото на 5 закона Радев каза: “Упражних това си правомощие в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че тези закони ощетяват или не гарантират правата на хората.”

„Вярвам, че 2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих”, подчерта президентът.

„Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде  Агенция „Фокус”.

„Трябва да си отговорим на въпроса има ли корупция в България. Очевидно има. Трябва да си отговорим на въпроса как се противопоставяме на тази корупция. За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото за справянето с корупцията. Оценявам всяко едно усилие в тази насока”, допълни държавният глава.

„Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите. С премиера на Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Не приемам българският премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава, а българския президент да го научава от медиите”, заяви Радев.

По думите му Турция явно е имала намеса в изборния процес у нас, както и в работата на българското мюсюлманско изповедание. „Когато говорим за отношения с Турция трябва да сме много честни. България трябва да помага да се избегнат рисковете. Досега не съм чул мнението на г-н Борисов”, каза още Румен Радев.

„С г-жа Нинова се виждам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на Народното събрание. Президентът не дължи обяснения и извинения на властта”, добави президентът.

Решават дали обвиненото момче за смъртта на варненския бездомник да остане в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=367747

Варненският окръжен съд ще гледа мярката за неотклонение на 14-годишното момче, което е обвинено за жестокото убийство на 53-годишения бездомник Красимир Куртев. Прокуратурата настоява тийнейджърът да остане в ареста, научи Moreto.

НКЖИ изгради оптична кабелна мрежа в жп участъци Червен бряг - Горна Оряховица - Бяла

http://www.cross.bg/oryahovitza-gorna-tzentralizatziya-1566167.html

/КРОСС/ Компанията продължава да модернизира още 20 жп прелеза в страната През 2017 г. Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) завърши изграждането на оптична кабелна мрежа в участъците по 2-ра жп линия от Червен бряг до Горна Оряховица и по 4-та жп линия от Горна Оряховица до Бяла. Всички телекомуникационни услуги в посочените жп участъци са изцяло цифровизирани и с високо ниво на надеждност и експлоатация. В момента усилено се работи по изграждане на оптичната свързаност по жп участъците Радомир-Благоевград и Горна Оряховица-Каспичан. Така в бъдеще, със стартирането на проекта Русе-Каспичан ще се осигури възможност да бъде затворен оптичен кръг Русе-Варна-Горна Оряховица с модерна оптична мрежа, което значително ще подобри жп комуникациите и повиши тяхната сигурност. През изминалата година беше завършено строителството и предстои въвеждането в експлоатация на маршрутно-релейна централизация в гара Карлуково. За 2018 г. е планирано да продължат дейностите и по повишаване на надеждността на системите и съоръженията на осигурителната техника и телекомуникациите. Очаква се и да стартира изграждането на маршрутно-релейни централизации (МРЦ) с компютърно управление и визуализация, с броячи на оси в гарите Бов, Плевен, Раднево, Червен бряг, Любеново/Предавателна и Дралфа, също и проектиране, доставка и изграждане на маршрутно-компютърна централизация (МКЦ) в гара Синдел

Стоянка Мутафова: В театъра има много талантливи млади хора, които дават надежда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6679223

Стоянка Мутафова: В театъра има много талантливи млади хора, които дават надежда"В театъра има много талантливи млади хора, които дават надежда". Това каза в интервю за БТА в Русе голямата българска актриса Стоянка Мутафова. В библиотеката в крайдунавския град тя и дъщеря й - Мария Грубешлиева-Муки, представиха пред препълнената зала вчера вечерта биографичната книга "Добър вечер, столетие мое!".

Нийл Даймънд прекрати турнето си заради заболяване от Паркинсон

https://offnews.bg//zvezdi/nijl-dajmand-prekrati-turneto-si-zaradi-zaboliavane-ot-parkinson-673433.html

Нийл Даймънд обяви, че се оттегля от турнето си по повод 50 години на сцената, след като наскоро му бе поставена диагнозата „болест на Паркинсон“, съобщи Би Би Си.

Певецът, който навършва 77 години днес, отмени датите за концертите си в Австралия и Нова Зеландия по съвет на лекарите.

В изявление той съобщи, че е взел решението с голямо нежелание и разочарование.

Болестта на Паркинсон е прогресиращо заболяване, което уврежда мозъка. Може да доведе до треперене, затруднения в движението, промени в говора и проблеми с паметта.

„Толкова съм горд, че успях да забавлявам публиката си и да правя концерти цели 50 години. Моите най-искрени извинения към всеки, който е закупил билети и е планирал да дойде на предстоящите предавания“, каза Даймънд.

„Благодаря на моите лоялни и отдадени фенове по целия свят. Никога няма да забравя подкрепата ви“, добави певецът.

Въпреки здравословното си състояние Даймънд се надява да продължи да пише и записва още известно време.

Тази неделя по време на наградите „Грами“ изпълнителят на Solitary Man получи награда за цялостно творчество.

Доларът остава под натиск

http://econ.bg/Новини/Доларът-остава-под-натиск_l.a_i.756832_at.1.html

Доларът удължава слабостта си спрямо кошница от основни валути, след като вчера достигна 3-годишно дъно, а еврото се повиши, подкрепено от данните за...

Източна Европа – икономическият тигър с лоши политически навици

https://www.investor.bg/analizi/91/a/iztochna-evropa--ikonomicheskiiat-tigyr-s-loshi-politicheski-navici-254421/

Икономическият бум в региона кара местните лидери да искат повече тежест в дебата за бъдещето на ЕС, пише в анализ Politico

„Резултатите бяха доста шашкащи“ (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63310-%E2%80%9Erezultatite_bqha_dosta_shashkashti%E2%80%9C_video

Вярвате ли в това, че децата и младежите имат уникален потенциален? С този въпрос започва клип, който популяризира кампанията на УНИЦЕФ и Националната мрежа за децата „Търсачи на (не)равенства“.

Млади момчета и момичета проучват къде най-често се появява слово на омраза и дискриминация срещу деца от различни етнически групи.

Децата влизат в ролята на социолози, детективи, психолози, изследователи. Направили са собствени проучвания в училище, в общността, в медиите, както и сред местните политици. Целта им била сами да проверят къде най-често се появяват слова на омраза и дискриминация спрямо деца и младежи от етнически малцинства.

„Резултатите бяха доста шашкащи“, казва едно от децата.

„Отношението на места е отвратително – при възраст 12-14 години особено“, споделя друго.

Резултатите от проучванията показват, че стереотипите са основна причина за нетолерантността сред децата и младежите. Младите изследователи припомнят, че всеки човек се ражда с равни права независимо от неговия пол, етнос, възраст, социален статус, религия или способности.

Те призовават всички свои връстници да се поставят на мястото на младежите от различен етнически произход, вместо да ги дискриминират.

 

 

Описват учителя, ударил шамар на ученик, като всеотдаен, децата го обичали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/opisvat-uchitelia-udaril-shamar-na-uchenik-kato-vseotdaen-decata-go-obichali-2074323

Учителят, който вчера удари ученик в 65-то училище в Бусманци, е всеотдаен в работата си не се щади, но е бил предизвикан от поведението на ученика, който за трета година е в пети клас. Така коментира случая пред Дарик директорът на учебното заведение Жельо Колев, който уточни, че

Радев: Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-ne-e-momentyt-da-ratificirame-istanbulskata-konvenciia-2074394

В края на първата година от своя мандат президентът Румен Радев разкритикува състоянието на сектор "Сигурност" и го определи като критично. На фона на постигнатия консенсус за развитието и модернизацията на сектора с малки изключения този консенсус не беше

Обвиненото за убийство момче нападало и преди възрастни хора

//dariknews.bg/regioni/varna/obvinenoto-za-ubijstvo-momche-napadalo-i-predi-vyzrastni-hora-2074389

14-годишният Денис Живков, който обвинен за жестокото убийство на бездомник във варненския квартал „Владиславово”, остава зад решетките. Това постанови Окръжният съд в морската столица. 

За налагане на най-тежката мярка настояха от п

Еколози занесоха по бурканче пирински въздух на правителството

https://offnews.bg//obshtestvo/ekolozi-zanesoha-po-burkanche-pirinski-vazduh-na-pravitelstvoto-673480.html

По едно бурканче пирински въздух за премиера Бойко Борисов и министрите му донесоха от коалиция "За да остане природа в България" на "Дондуков 1.

Така от организацията внесоха символично исканията си за отмяна на решението за промяна плана за управление на Националния парк „Пирин”, оставката на министър Нено Димов и обявяване на  собственикът на концесионера Юлен АД. 

В коалицията са получили имейл от правителството с проект на ново решение на кабинета. То гласи, че до влизането в сила на нов устройствен план за управление на парк "Пирин" Министерството на околната среда няма право да разрешава каквото и да било строителство в границите на зоната за туризъм и "включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура" или "и в затворената от външните ѝ граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения". 

Изпратеното проекторешение е без обяснения, без мотиви и без информация за какво е изпратено. В него не се предлага отмяна на решение 821, което отваря 48% от територията на парк Пирин за застрояване, отговарят от коалицията. В отговора им се казва още: 

Предложеното изменение на решение 823 на Министерски съвет не може да реши проблемите от нарушаването на българските закони и европейските директиви, не само защото не е обвързано с отмяна на решение 821, но и защото в него съществуват термини без ясни определения и значение като "включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура" или "и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения". Коалицията „За да остане природа в България“ би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерски съвет, само ако той е публичен." 

Утре вечер ще има пореден протест срещу застрояването на Пирин. 

Преди ден 5 неправителствени организации, сред които и "Бъдеще за община Банско", разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което поискаха лична среща с него.

В писмото организациите критикуват властта, че пренебрегва тяхната гледна точка. 

БСП поиска референдум за Истанбулската конвенция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1N73QnIc608/

ПГ на „БСП за България” поиска спиране на гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание и референдум „за” и „против” нея. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предава „Фокус”.

Нинова поиска истинска обществена дискусия. Тя добави, че към конвенцията не е приложен допълнителен доклад, който да каже какви закони трябва да се променят след ратифицирането ѝ.

„Внасяме подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция – само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация”, заяви Нинова.

Тя обясни, че необходимите подписи ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в утрешния ден. Лидерът на БСП каза, че партията предлага въпросът на референдума да бъде „За” или против” сте ратификацията на Истанбулскака конвенция?”.

Нинова заяви, че ако управляващите бързат и настояват и тази ратификация бъде направена, то тогава народът няма да може да се произнесе.

„Ние продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над деца. Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него и затова продължаваме да внасяме тези закони”, каза Нинова и припомни, че ПГ на „БСП за България” вече внесе промени в Наказателния кодекс.

Турските власти задържаха група членове на ИД от шест различни страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679225

Турските власти задържаха група членове на ИД от шест различни страниТурските власти са задържали 14 заподозрени при антитерористични операции, извършени в страната, съобщават турски медии. Част от арестуваните са заподозрени за връзки с "Ислямска държава", като двама от тях са били издирвани с червена бюлетина от Интерпол. По решение на съда 13 от задържаните при антитерористичните операции са поставени в

Важни съвети за съхраняване на продуктите

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6679234

Важни съвети за съхраняване на продуктитеМного голяма част от продуктите запазват или губят своите качества според начина, по който ги съхраняваме. Затова прочетете внимателно тези съвети за съхраняване на продуктите и ги запомнете. Защото не е достатъчно да си купите домати за салата, за да сте сигурни, че ще хапнете здравословно. Трябва да знаете дали доматите може да се държат в

Вицепрезидентът: Срещнах една разделена България и един обезверен народ

http://www.cross.bg/bulgariya-obshtnosti-tazi-1566166.html

/КРОСС/ „За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ. Хората очакват от нас да бъдем и техни говорители. Хората очакват промяна. Фокусът в моята работа беше тази с нашите сънародници зад граница, с разбирането, че не са само формални задължения, а кауза. За тези хора България е истинската родина. Със силата на президентската институция искам да им кажа, че България стои зад тях. Казах им навсякъде, че те са огромен потенциал за страната. Амбицията ми надскача отделни политики, надскача един мандат". Това каза на пресконференция по повод една година от встъпването си в длъжност вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя уточни, че не могат да върнат всички наши сънародници у нас, но могат да работят спешно за съхранение на самосъзнанието. „Българските общности могат да бъдат чудесно лоби на България. Недоумявам защо тези общности бяха изключени от темата за българското председателство. С ясното съзнание сме, че тази политика не може да бъде самоцел. Срещнах се с българските общности в 10 страни с ясното съзнание, че решаваме конкретни проблеми. Очертавахме дългосрочни перспективи. Вчера един български министър каза фразата, че България в това председателство не трябва да има позиции, защото решенията се взимат от ЕС. Питам аз - а къде сме ние?", посочи вицепрезидентът.

Обсъждат трамваи по Патриарха при промените на Петте кьошета

https://offnews.bg//obshtestvo/obsazhdat-tramvai-po-patriarha-pri-promenite-na-pette-kiosheta-673477.html

Как да се движат трамваите, тролеите и колите в района на Петте кьошета в София ще обсъждат граждани и експерти в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“ на 1 февруари.

Ще бъдат представени задание за Комплексно транспортно проучване за решаване проблемите на транспорта в югозападната част на големия център на София, изготвено от НПО „Група Град“, и извършеното проучване от "Транспро“ ООД, съобщиха от НАГ.  

Първата възможност е трите трамвая да минават от „Петте кьошета“ по бул. „Скобелев“ към площад „Баба Неделя“, като в зоната на входящата рампа към подлез трасето преминава на една релса до началото на тунела. Трамвайните мотриси се изчакват. Релсовият път се разполага на конструкция над рампата, която заема част от съществуващото трамвайно трасе в рампата. По този начин Югозападното локално платно на бул. „Скобелев, което сега се използва за единичен релсов път, се освобождава за автомобилно движение, а трамваят се отдалечава от прилежащото застрояване. През транспортния подлез преминават само автомобили и тролейбуси.

Вторият вариант предвижда същото трасе за трамваи 1 и 7, а за Шестицата успоредно на съоръжението, изградено за еднорелсов трамваен път на нивото на входящата рампа, се изгражда също еднорелсов трамваен път. Преди началото на рампата и в тунела той става двоен, а на горно и на долно ниво трамваите се изчакват. При този вариант в транспортния подлез се възстановява старото положение на трамвайното трасе на маршрут 6, който отива по бул. „Черни връх“ до хотел „Хемус“ и продължава по бул. „Арсеналски“ до трамвайното ухо в Южен парк ІІ част.

Трети вариант: От кръстовище „Петте кьошета“ трамваите 1, 6 и 7 влизат в транспортния подлез при НДК като маршрут 6 продължава в тунела към съществуващата изходяща рампа. Маршрути 1 и 7 завиват на дясно на подземно ниво, като за това решение е изработен проект за реконструкция на бул. Скобелев от бул. Хр. Ботев до бул. Витоша със запазване на трамваен маршрут №6. Автор на решението е ОП „Софпроект“. Предвижда се пробиване на стената на изградения тунел под бул. „Витоша“ и чрез късо тунелно съоръжение и рампа с дължина около 240м., трамваят излиза на ниво. На долно ниво се разполагат и перони за устройване на спирки. Пероните се обвързват със съществуващия пешеходен подлез и вход-изходите от него.

При вариант 4-А трамвайните маршрути 1, 6 и 7 се запазват както във Вариант 1. През транспортния подлез
преминават само автомобили и тролейбуси. Изходящата рампа от тунела по бул. „Фр. Нансен“ се използва за автомобили. В този вариант трамваен маршрут 1 се движи по старото си трасе до ухото в кв. „Иван Вазов“. Изгражда се ново трасе за трамвай 6, като се полагат релси по бул. „Витоша“ до централния вход на „Южен парк“ ІІІ част, след което трасето завива на ляво по бул. „Арсеналски“ и достига до кръстовището с бул. „Черни връх“. Поради липсата на достатъчно място за устройване на трамвайно „ухо“ пред МОЛ „Сити Център“ трамвайното трасе завършва на „пендел“. Чрез това трасе се осигурява добро транспортно обслужване на територята около бул. Арсеналски. За да се реализира този вариант, се налага преместване на паметника на „Иван Вазов“.

Вариант 4б се различава от предходния единствено по удълженото трасе на трамвай 6 от кръстовището при хотел „Хемус“ до кръстовището при хотел „Хилтън“ (бул. „Черни връх – бул. „България“). Отново поради липсата на място за „ухо“ се налага да се предвиди пендел. При този вариант се осъществяват допълнително връзки и с всички автобуси, които минават по бул. „България“.

Вариантът на Столичен електротранспорт цели да се постигне постоянно решение за експлоатация на трамвайните трасета на линии №№ 1,6 и 7 чрез елиминиране на сегашното временно трасена ТМ 1 и 7 по югоизточното локално платно на бу. „Скобелев“. Проектът предлага изграждане на мостова плоча от началото на подпорните стени на входящата рампа до началото на тунела и релсов път върху сегашното трасе на ТМ 6.. на нивото на локалното платно.

Трамвайното трасе ТМ6 ще се отклони със система от трамвайни релсови съоръжения в единичен коловози коловози тип „2D“ Коловозът минава северно на новата мостова конструкция на нивото на входящата тунелна рампа и при влизане в тунела се съединява с постоянните си коловози. Единичният коловоз е със самостоятелни ленти за движение в двете посоки. Това решение намалява с 50% използването на сложните и скъпи релсови съоръжения – стрелки и кръстачки. 
Във входящата рампа на тунела остават 3,20м за движение на автомобили, което осигурява
само една лента. Поради наличието и на тролейбусни маршрути се предлага тролейте в
участъка на рампата да се движат по трамвайното трасе, като движението се управлявя със
съответната синхронизирана светофарна уредба. 

Представеният вариант от сдружението „Спаси София“ предлага прокарването на двуколовозно трасе по булевардите „Патриарх Евтимии“ и „Витоша“, което да поеме маршрутите на трамвайни линии 1 и 7. Трамвайна линия № 6 остава в тунела под НДК. По този начин се избягва всякаква интервенция по отношение на тунела и рампите. Осигурява се и добра връзка с метростанциите 2МС-9 НДК и 3МС10 „Патриарх Евтимии“ при кръстовището на булевардите „Патриарх Евтимии“ и „Витоша“. Предлаганото трамвайно трасе се разполага
успоредно на южния тротоар на бул. „Патриарх Евтимии“ и след това минава по бул. „Витоша“. Според това предложение в участъка на бул. „Патриарх Евтимии“ от „Петте кьошета“ до бул. „Витоша“ отпада паркирането от южната страна. За автомобилното и тролейбусното движение остават две ленти. Коментирана е и бъдеща възможност за споделяне на тролейбусното движение с трамвайното на общо платно. Не е изяснено как ще се осъществява обслужването на съществуващото застрояване в южната част на бул. „Патриарх Евтимии“.

Хората, които живеят между Скобелев, Витошка и Патриарха, ще бъдат обградени с трамваи от три страни. 

Рекорден студ в Северен Китай - минус 44 градуса

http://dnes.dir.bg/news/china-stud-temperaturni-rekordi-26808642

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба.

Днес имен ден празнуват Аксения, Аксиния, Ксения и Oкcaнa

http://www.moreto.net/novini.php?n=367744

На 24 януари Православната църква чества Света преподобна дякониса Ксения Римлянка. Тя била дъщеря на сенатор и носила името Евсевия, което означавало "благочестива". Родители й я сгодили за сенатор, но тя решила да посвети живота си на Исус Христос, затова избягала от дома си.

Хакери откраднали 148 млрд. евро от потребители през 2017 г.

https://offnews.bg//sviat/hakeri-otkradnali-148-mlrd-evro-ot-potrebiteli-prez-2017-g-673478.html

Хакери са откраднали около 148 млрд. евро от потребители през 2017 г., сочи доклад на компанията за киберсигурност Norton, цитиран от "Гардиън".

Общо около 978 млн. души по света са станали жертви на киберпрестъпления, като всеки е прекарал средно два работни дни, за да се погрижи за последствията.

В повечето случаи атаките са били нискотехнологични - когато се правят опити потребителите да бъдат измамени сами да разкрият лична информация. 

Според доклада много от потребителите не се грижат достатъчно за сигурността си.

Данните от проучване на компанията за киберсигурност показват, че засегнатите често са относително квалифицирани, но показват небрежност, когато са онлайн.

Най-често срещани грешки са споделяне на пароли с други хора или използване на една и съща комбинация от букви и цифри за няколко различни акаунта. 

Според доклада 23 млн. германци са станали жертва на киберпрестъпления през 2017 г. 7% от германските потребители са били жертва на зловреден софтуер с искане на пари, за да им се отблокира личната информация, а около един на всеки десет жертви са плащали откупа.

Загинал и 2-ма ранени след бягство от полицаи

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-nova-zagora-26808641

39-годишен мъж е загинал, а две момчета са ранени след тежка катастрофа в Нова Загора. Тримата са били в БМВ и се опитали да избягат от полицаи.

Задържаха контрабандни парфюми с логото на световноизвестни марки на "Лесово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679212

Задържаха контрабандни парфюми с логото 
на световноизвестни марки на "Лесово"
Митнически служители на ГКПП "Лесово" откриха и задържаха 1901 недекларирани парфюма, носещи логото на световноизвестни марки, съобщиха от митницата в Бургас. Контрабандната стока е открита при проверки на два микробуса, влизащи в страната от Турция и управлявани от молдовски граждани. Между личните вещи на шофьора на единия микробус са открити

Радев: Председателството не е алиби за бездействие по болните теми (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679213

Радев: Председателството не е алиби за бездействие по болните теми (На живо)Българското председателство започна силно, но то не суспендира демокрацията и не е алиби за бездействие по болните теми. Това заяви президентът Румен Радев, който в този час прави отчета за първата година от мандата си на "Дондуков" 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Макроикономическите показатели са добре,

Радев: Парламентът се е превърнал в нотариат, парламентарната република атрофира

https://frognews.bg/novini/radev-parlamentat-prevarnal-organ-koito-samo-ofitsializira-resheniiata.html

Изминаха 12 много напрегнати и динамични месеца. Ще си позволя да прочета отчета за тази една година, за да избегна риска да пропусна нещо. Това заяви на специална пресконференция държавният глава Румен Радев, на която отчете дейността си през първата година в президентството.

Жените, които "държат" бъдещето на най-богатите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zhenite-koito-dyrzhat-bydeshteto-na-naj-bogatite-6078554

Кралски особи, кинозвезди, богати хора от целия свят: всички те искат децата им да бъдат възпитавани от най-добрите детегледачки

Видно е, че борбата с корупцията ще се води от гражданите, смята Радев

https://offnews.bg//politika/vidno-e-che-borbata-s-koruptciata-shte-se-vodi-ot-grazhdanite-smiata-673479.html

Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. Това каза президентът Румен Радев по време на отчета за първата година, откакто заема поста. 

В експозето си за изминалата година той акцентира на темите за сигурността и корупцията, темите, по които той има сериозни противоречия с изпълнителната власт и парламента. Той коментира върнатия от него антикорупционен закон и структурирането на новия антикорупционен орган:

Законът е слаб и крие опасност от злоупотреби. Ръководството ще се излъчва от мнозинството, което подкрепя и правителство. Това поставя под въпрос неговата независимост. 

Радев посочи също, че не е срещнал разбиране и по темата за сигурността и отбраната. По думите му "тенденциозно формираната комисия" за избора на нови изтребители на практика е блокирала модернизацията на армията. "МО е принудено да налива средства в техника, но и това не се случи. Това доведе до нито нова, нито ремонтирана стара техника. Стотиците милиони за модернизация потънаха в харчене на излишък", каза Радев.

Президентът посочи, че председателството на Съвета на ЕС е сред приоритетите му за тази година. Според него обаче председателството не трябва да бъде "алиби" за болните теми. Сред тях той посочи спадът на чуждестранните инвестиции, обезлюдяването и демографския срив.

"Корупцията деморализира обществото. Под въпрос е фундаменталното право на свободата на словото. Това не е само политически въпрос а ангажимент на всеки активен гражданин. Ние трябва да отстояваме демократичните си права без да очакваме разбиране и съдействие от Европа", смята Радев. 

Той допълни също, че през годината заедно с вицепрезидента Йотова са показали, че могат да работят "ефективно и в екип". 

Сенатът одобри новия централен банкер на САЩ

http://econ.bg/Новини/Сенатът-одобри-новия-централен-банкер-на-САЩ_l.a_i.756829_at.1.html

Сенатът на САЩ утвърди Джероум Пауъл за председател на Федералния резерв – американската централна банка, става ясно от публикации на чуждите...

Синодът се разграничи от Дионисий, който призова Борисов да не се пуска в храм

http://clubz.bg/63309-sinodyt_se_razgranichi_ot_dionisij_kojto_prizova_borisov_da_ne_se_puska_v_hram

Нито ден без съобщение от Светия синод. Днес висшият клир в съобщение на сайта си официално се разграничи от архимандрит Дионисий. "Той не може да бъде и не е изразител на позициите на Св синод", уточняват оттам.

Вчера божият служител призова по Нова тв Светият синод да действа "много по-остро" след становището си срещу приемането на Истанбулската конвенция, като се наложи забрана на премиера Бойко Борисов и министрите да посещават храмовете на Българската православна църква, ако не оттеглят документа за ратификация, а депутатите, които подкрепят конвенцията, "веднага да бъдат отлъчени от църквата".

Отецът нарече "сган" последователите на неолиберализма, които според него стоели зад Истанбулската конвенция и нейното приемане, заговори за "протестърския дух", който бил против "всичко, което е здравомислещо", произнесе се и за Ангела Меркел и християндемократическите ценности на Германия и европейския свят. 

"Във връзка с медийните изяви на архимандрит Дионисий, Св. синод припомня, че същият е завел съдебни дела срещу Българския патриарх Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил, поради което срещу него е заведено Църковно-наказателно дело и същият се намира под каноническо запрещение от свещенослужение.

Архимандрит Дионисий не може да бъде и не е изразител на позициите на Св. Синод", се казва в официалното съобщение от Синода от днес.

Дионисий е твърде спорна личност. Отецът е назначен в Светия синод за първи път през 2006 г. като сътрудник в отдел „Културно-просветен”. Две години по-късно по решение на Светия синод е възведен в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици” чрез Доростолския митрополит Иларион. През 2011 г. архимандрит Дионисий по благословение на патриарх Максим и решение на Св. синод е назначен на длъжността „началник отдел „Богослужебен” при Светия синод, става ясно от официалната му биография в сайта на БПЦ.

През 2014 г. той трябваше да бъде произведен в епископ с решение на Синода и да поеме поста на втори викарий на патриарха. Това обаче не се случи, след като духовници и миряни излязоха на протест, а патриарх Неофит обясни решението да не се случи ръкополагането със "запазване на мира в църквата".

През 2016 г. архимандритът бе отстранен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с решение отново на Светия синод и след две провалени заседания по темата преди това. На отеца му бе наложена и временна забрана да извършва богослужения.

Повод за второто наказание бе и опитът на Дионисий да въведе такса от 5 лв. на човек за посещение на туристически групи в храма "Св. Александър Невски", както и решението му Възкресение Христово през 2016 г. пред храма да бъде отбелязано със заря и изпълнение на "Тих бял Дунав" от гвардейския оркестър. Тогава Дионисий обяви, че акцията била съгласувана със Синода, а идеята била негова - с цел възстановяване на традиция до 1946 г. у нас, както и практика в различни страни.

Преди решението да бъде отстранен, Дионисий излезе с над 40-минутно изявление пред медиите своя защита в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, пред светия олтар.

На 17 февруари 2017 г. Синодът взе решение да се заведе Църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий. 

Дионисий е известен със скандалните си изказвания.

"Църквата не се управлява от патриарха, а от хора, свързани с БКП и в нея има много нерегламентирано богати хора", това обяви той, докато разхождаше екип на бТВ из пищно декорирания си апартамент през февруари 2016 г.

„Защо човек да стане епископ при условие, че в Българската православна църква ти нямаш какво да управляваш – както цялата БПЦ не се управлява нито от патриарха, нито от Светия синод. Управлява се от система, която е структурирана твърде отдавна в миналото, тази система може привидно да е разрушена, но хората, които са били начело, още ги има (...) Става дума за БКП, Държавна сигурност е била обслужващия персонал. (...) БПЦ се съобразява с тези, които искат да се харесат на Москва”, сподели още размисли той тогава.

Той обяви още, че въобще не го вълнува луксът на фона на скъпо обзаведеното си жилище. В неговите 67 кв.м. доминиращ цвят е златистият – както на тапетите, така и на завесите и по рамките на големите огледала. Камерата на бТВ видя още камина, богата орнаментика по стените, голям телевизор, добре обзаведена кухня и просторна всекидневна.

„Аз съм си тук в моя манастир”, каза духовникът, който показа и епископските си одежди. Те стрували около 3000 лв., но, по думите му, били подарък.

Тогава Дионисий обясни, че заплатата му била 820 лв., но се издържал с помощта на майка си и наследството от баща си.

 

Бургаските ученици излизат в грипна ваканция

http://www.cross.bg/zasilen-rezhim-yanyari-1566165.html

/КРОСС/ Детските градини ще работят, но с режим на "засилен филтър" На основание данните за процента болни хора и разпространението на сезонната зараза, кметът Димитър Николов издаде заповед за обявяване на грипна епидемия на територията на общината. В тази връзка от днес наобед, 24 януари, до 29 януари /понеделник/ включително, се преустановяват учебните занятия във всички бургаски училища. В сила влизат и противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта, като прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Детските градини ще продължат да работят с режим на "засилен филтър". Община Бургас призовава своите жители и гости да избягват посещаване на събития от масов характер.    

Обявяват грипна епидемия в Бургас, ваканция до 29 януари

https://www.24chasa.bg/region/article/6679174

Обявяват грипна епидемия в Бургас, ваканция до 29 януариВсеки момент в Бургас ще бъде обявена грипна епидемия, съобщи за 24 часа шефът на  Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. В 11 ч. започва заседание на областния щаб, след което решението ще бъде обявено официално. Грипната епидемия ще бъде до края на другата седица, а учениците ще са във ваканция до понеделник влючително.

Президентът Радев: Парламентарната република атрофира

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/24/3117532_prezidentut_radev_parlamentarnata_republika_atrofira/?ref=rss


Парламентарната република атрофира, а парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Това заяви президентът Румен Радев, който днес обобщи работата си за изминалата една година, откакто е на поста.<br /><br />Държавният глава припомни, че три десетилетия след началото на промените България трябва да отстоява основни демократични права като свободата на словото и подчерта, че в следващите месеци и години усилията му ще бъдат съсредоточени върху...

Френският парламент прие закон за "правото да грешиш"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/24/3117530_frenskiiat_parlament_prie_zakon_za_pravoto_da_greshish/?ref=rss


Френските граждани ще имат "правото да допускат грешки" в отношенията си с правителството без да бъдат автоматично наказвани, решиха депутатите в страната, предаде "Гардиън".<br /><br />Новият член, който бе приет с вдигане на ръце във вторник вечерта в Националната асамблея, е "крайъгълният камък" в закона за "държавата в услуга на заслужаващото доверие общество", заяви правителството.<br /><br />Законът е част от реформите,...

През 2017 г. „Електроразпределение Юг" изгради нови 23 км изолирани проводници в рамките на проекта „Живот за царския орел" (Life for safe grid)

http://www.cross.bg/proekta-mrezha-orel-1566164.html

/КРОСС/ Дружеството продължава да обезопасява мрежата в рамките на проекта, съфинансиран от програма Life на Европейската Комисия Проектът "Живот за царския орел" (LIFE 12/NAT/BG/000572) се реализира в осем специално защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000" на територията на Югоизточна България. Дългосрочната цел е да се увеличи популацията на царския орел в страната, като се намали конфликтът между птиците и въздушните електропроводи. През 2017 г. в общините Елхово и Тополовград „Електроразпределение Юг" (част от EVN България) продължи дейностите, свързани с изграждането на 43 км подземна кабелна мрежа. В резултат на това от разпределителната мрежа ще отпаднат около 50 км опасни за царския орел въздушни електропроводи, чийто демонтаж предстои през 2018 г. На територията на същите общини, като част от техническите дейности по проекта, въздушна мрежа от голи проводници се заменя с т.нар. ПАС система (система от изолирани проводници). През изминалата година са изградени 23 км от тази система. В началото на 2018 г. ще бъдат завършени последните 4 км, което представлява сериозно предизвикателство предвид разположението на мрежата по поречието на р. Тунджа. Друга техническа дейност, изпълнявана в рамките на проекта, е обезопасяването на електрически стълбове. До края на 2017 г. на териториите на общините Сливен и Ямбол са монтирани изолации на 742 стълба

Мъж загина, а две момичета пострадаха при катастрофа в Нова Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679197

Мъж загина, а две момичета пострадаха при катастрофа в Нова ЗагораЕдин човек е загинал, а двама са пострадали при катастрофа на улица „Цар Освободител“ в Нова Загора. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен. Около 00.20 часа тази нощ е получено съобщение за настъпило пътно произшествие на улица „Цар Освободител“ в град Нова Загора. Автопатрулен екип на РУ - Нова Загора е падал сигнал на лек автомобил "БМВ 330 СI" с

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване