Фалшиви позвънявания от чужбина повишават сметките за мобилни разговори, предупреждава регулатор

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/24/3117504_falshivi_pozvuniavaniia_ot_chujbina_povishavat/?ref=rss


Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час от непознати номера от различни краища на света, съобщава Нова телевизия.Проверка показва, че става дума за измамна схема чрез пропуснати повиквания от чужбина.<br /><br />При връщане на обаждане сметката на съответния абонат се задължава с около 7-8 лева на минута.<br /><br />Неда Койчева от Комисията за регулиране на съобщенията посочва, че е възможно повикването да идва от номер, който изглежда от...

Великобритания създава специална структура за борба с фалшивите новини

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/24/3117506_velikobritaniia_suzdava_specialna_struktura_za_borba_s/?ref=rss


Властите във Великобритания ще създадат нова структура, която ще има задача да се противопоставя на т.нар. фалшиви новини и да дава отпор на дезинформационни кампании, провеждани от други страни, съобщи говорител на премиера Тереза Мей, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Агенцията припомня, че Мей неведнъж в последно време обвиняваше Русия, че се намесва в изборите в други страни и че нейните държавни медии са "фабрика за фалшиви истории" и подправени снимки в опит...

Партията на Бабиш пак го предлага за премиер на Чехия

http://dnes.dir.bg/news/chehia-premier-evropeyski-parlament-babish-26808087

Ръководството на чешката партия АНО обяви, че и.д. министър-председател на Чешката Република Андрей Бабиш е единственият кандидат за премиер на страната.

Влезеш ли с кола в центъра на София при мръсен въздух - няма къде да паркираш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679039

Влезеш ли с кола в центъра на София при мръсен въздух - няма къде да паркирашНяколко дни през годината, основно през зимата, центърът на София ще е затворен заради замърсяване на въздуха. Това обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев по Нова телевизия. Той коментира препоръката на екокомисията към Столичния общински съвет, която прие окончателния вариант за мерките за борба с мръсния въздух.

Президентът Радев: Да изведем отношенията с Русия от ледената епоха

http://clubz.bg/63302-prezidentyt_radev_da_izvedem_otnosheniqta_s_rusiq_ot_ledenata_epoha

Президентът Румен Радев отчете подобряването на отношенията с Русия като своя заслуга в първата година от мандата си и призова през 2018 г.  "да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварихме". Наред с това през тази година държавният глава се зарече да работи за свободата на словото и В края на словото си той благодари на екипа си за съвместната им работа за тази една година.

Вярвам, че 2018 година, когато отбелязваме 140 години от Освобождението на България, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих.

Президентът критикува действията на управляващите, като посочи, че сектор сигурност е в критично състояние. Не успях да убедя управляващите в спешната необходимост от ревизия на приетия от тях план за отбрана, за да се увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП, каза той. Получил уверение, че планът ще се преразгледа през септември, но с неясен резултат. Радев посочи, че работата на изпълнителната власт прилича на тържествен марш на място, корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество.

Свободата на словото е под въпрос в третото десетилетие на демократични промени. Парламентарната република атрофира, парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. 

"Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решения и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа на правосъдната система и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече", каза Радев относно приоритетите си през 2018 г.

По думите му децентрализацията на общините е важна стъпка и не може да бъде отлагана повече. Необходими са и спешни мерки в системата на образованието, които да не са свързани само със заплати и ремонт на училища.

Нямам никакво намерение да създавам свой политически субект, това съм го обявил отдавна, заяви държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

Почина Урсула Ле Гуин, авторката на Землемория

http://www.cross.bg/gyin-knigi-yrsyla-1566157.html

/КРОСС/ Известната авторка на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин почина на 88-годишна възраст в дома си в американския град Портланд, предава Ройтерс. Синът й Тео Даунс-Ле Гуин каза, че майка му е починала в понеделник, вероятно от инфаркт. По думите му през последните месеци тя е имала здравословни проблеми, свързани със сърцето. Урсула Ле Гуин е автор на 20 романа, шест тома поезия, 13 книги за деца, множество кратки разкази и литературна критика. Тя се прочува с романа си "Лявата ръка на мрака", който печели наградите "Хюго" и "Небюла" през 1969 г. Романът й "Освободеният" през 1974 г. също печели двете награди, връчвани за най-добри научнофантастични и фентъзи книги. Най-известните й творби са книгите от поредицата "Землемория", от които са продадени милиони екземпляри по целия свят.  

Как се харчат парите за културната програма за европредседателство

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/kak-se-harchat-parite-za-kulturnata-programa-za-evropredsedatelstvo-673465.html

Тази статия не е за обществени поръчки. И това е тъжно.

Последните години изхабихме сериозно количество обществена енергия, за да обсъждаме нивото на корупция в държавата и еманация на тази корупция традиционно представляваха обществените поръчки – заобикалянето на закона, манипулациите с процедурите, скалъпените правила. Да, но правила все пак има. Лоши или добри, национална приумица или по европейски разпоредби. Правила за изразходване на бюджетни средства има.

А сега за Национален фонд "Култура" (Фонда). Той също се разпорежда с бюджетни средства. Правила обаче няма.

През август месец миналата година Фондът обяви конкурс за финансиране на проекти, като част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - 2018 г. Съгласно приложимите норми (Закон за закрила на културата, Наредба № Н-5 от 27 юни 2007 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства от национален фонд "Култура" и др.), за провеждането на конкурси за предоставяне на средства за култура Фондът не прилага правилата за обществени поръчки, въпреки че по принцип е възложител на такива. За всеки конкурс се създават условия и ред ad hoc, определени от министъра на културата.

Специално по този конкурс изискванията за кандидатстване се променяха няколко пъти в хода на процедурата, което създаде забележителен хаос сред участниците в нея. Въпреки това повечето от тях се справиха с предизвикателствата и във Фонда бяха подадени рекорден брой проекти – 485! Общо средствата по този конкурс са 1, 650, 000 лв., като за един проект се отпускат максимум 100 хил. лв. Одобрените проекти се оказаха 55.

Според официалния сайт на Фонда, основни принципи в работата му са "прозрачността и конкурсното начало на проектен принцип", а "в конкурсите за финансово подпомагане имат право на участие с равни права отделни творци, частни, общински и държавни културни организации".

На фона на тази заявка обаче конкурсът в този случай се проведе не само непрозрачно и неравноправно, а буквално "в пълна мъгла".

Съгласно приложимите подзаконови норми всички проекти се оценяват съобразно три признака – 1) художествения и естетическия им потенциал в контекста на европейското културно разнообразие; 2) техния потенциал за утвърждаване и развитие на уникалността и автентичността на българската култура и изкуство и 3) икономическата обоснованост на предлагания бюджет."

Тези оценки очевидно оправдават субективният елемент в подобен род конкурси за избор на културни прояви, което е някак разбираемо и дори очаквано.

Отхвърлянето на проекти по "технически причини" обаче и на база неверни твърдения създава сериозен дискомфорт при опитите за възприемане на мотивите на Фонда.

Всъщност стъпките във въпросния конкурс за културни прояви по време на европредседателството са следните:

При подаване на проектите подробно се преглеждат всички необходими документи за кандидатстване, в присъствие на представители и на двете страни (кандидат и проверяващ служител от Фонда);

Проверяващият установява наличието на всички документи спрямо изискванията, като за целта се попълва контролен лист, който се подписва от двете страни;

Кандидатстващите подписват и декларация, с която заявяват че ако не представят всички изискуеми документи проектите им няма да бъдат разгледани. Това на практика означава, че единствената възможност проект да не бъде разгледан е по контролния лист да липсват документи.

След тази проверка проектите се разглеждат от 9-членна комисия от изтъкнати творци;

Крайното решение за финансиране се взема от управителния съвет на Фонда.

Как тогава се оказва възможно например мотив за отстраняване на проект да е единствено "техническа причина" – липса на даден документ?! А на подобно основание са отстранени близо 30 проекта.

Фондът не позволява кандидатите да притежават копие от документите по процедурата (включително и контролния лист), т.е. те нямат възможност да докажат правотата си, когато пред тях е подписан двустранно документ, в който е обективирано, че липсващи документи няма.

Още по-интересен е фактът, че кандидатстващият не само няма как да докаже твърденията си, но и приложимите нормативни актове не му дават право на възражение или обжалване. Решенията на Фонда не се преразглеждат и не се обсъждат повече по никакъв начин, след като резултатите се обявят публично.

Всъщност, казусът, макар на пръв поглед дребнав, предизвиква сериозен размисъл и задава много въпроси: Защо изобщо се провеждат подобен род конкурси, когато обективното вземане на решение е невъзможно? Защо над 430 кандидата трябва да загубят ресурси и време за да кандидатстват в конкурс, в който мотивите за преценка се свеждат до две изречения, а част от тях са обидни по своята елементарност и неистинност? Защо кандидатите нямат никаква възможност да получат насрещна информация за проведената процедура, нито да я оспорят? И не на последно място – защо обществени поръчки за по няколкостотин хиляди лева често стават основна храна за медиите седмици наред, а харченето на близо милион и седемстотин хиляди лева пари на данъкоплатците за културни прояви минава напълно незабелязано.

Да, тази статия не е за обществени поръчки, но пък може да е за корупция или просто за безхаберие. И въпреки това, пак ще отмине незабелязана, защото от Национален фонд "Култура" ще ви пожелаят бъдещи творчески успехи, а конкурсите им ще си останат необжалваеми.

Между другото, в една песен на "Металика" се пее "Моят съд заседава… Аз съм и съдията, и журито, и палачът". Ама те си я пеят и без конкурс.

Б. ред. - Ирена Георгиева е адвокат, управляващ съдружник в PPG Lawyers.

Как се харчат парите за културната програма за европредседателство

https://offnews.bg//analizi/kak-se-harchat-parite-za-kulturnata-programa-za-evropredsedatelstvo-673465.html

Тази статия не е за обществени поръчки. И това е тъжно.

Последните години изхабихме сериозно количество обществена енергия, за да обсъждаме нивото на корупция в държавата и еманация на тази корупция традиционно представляваха обществените поръчки – заобикалянето на закона, манипулациите с процедурите, скалъпените правила. Да, но правила все пак има. Лоши или добри, национална приумица или по европейски разпоредби. Правила за изразходване на бюджетни средства има.

А сега за Национален фонд "Култура" (Фонда). Той също се разпорежда с бюджетни средства. Правила обаче няма.

През август месец миналата година Фондът обяви конкурс за финансиране на проекти, като част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - 2018 г. Съгласно приложимите норми (Закон за закрила на културата, Наредба № Н-5 от 27 юни 2007 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства от национален фонд "Култура" и др.), за провеждането на конкурси за предоставяне на средства за култура Фондът не прилага правилата за обществени поръчки, въпреки че по принцип е възложител на такива. За всеки конкурс се създават условия и ред ad hoc, определени от министъра на културата.

Специално по този конкурс изискванията за кандидатстване се променяха няколко пъти в хода на процедурата, което създаде забележителен хаос сред участниците в нея. Въпреки това повечето от тях се справиха с предизвикателствата и във Фонда бяха подадени рекорден брой проекти – 485! Общо средствата по този конкурс са 1, 650, 000 лв., като за един проект се отпускат максимум 100 хил. лв. Одобрените проекти се оказаха 55.

Според официалния сайт на Фонда, основни принципи в работата му са "прозрачността и конкурсното начало на проектен принцип", а "в конкурсите за финансово подпомагане имат право на участие с равни права отделни творци, частни, общински и държавни културни организации".

На фона на тази заявка обаче конкурсът в този случай се проведе не само непрозрачно и неравноправно, а буквално "в пълна мъгла".

Съгласно приложимите подзаконови норми всички проекти се оценяват съобразно три признака – 1) художествения и естетическия им потенциал в контекста на европейското културно разнообразие; 2) техния потенциал за утвърждаване и развитие на уникалността и автентичността на българската култура и изкуство и 3) икономическата обоснованост на предлагания бюджет."

Тези оценки очевидно оправдават субективният елемент в подобен род конкурси за избор на културни прояви, което е някак разбираемо и дори очаквано.

Отхвърлянето на проекти по "технически причини" обаче и на база неверни твърдения създава сериозен дискомфорт при опитите за възприемане на мотивите на Фонда.

Всъщност стъпките във въпросния конкурс за културни прояви по време на европредседателството са следните:

При подаване на проектите подробно се преглеждат всички необходими документи за кандидатстване, в присъствие на представители и на двете страни (кандидат и проверяващ служител от Фонда);

Проверяващият установява наличието на всички документи спрямо изискванията, като за целта се попълва контролен лист, който се подписва от двете страни;

Кандидатстващите подписват и декларация, с която заявяват че ако не представят всички изискуеми документи проектите им няма да бъдат разгледани. Това на практика означава, че единствената възможност проект да не бъде разгледан е по контролния лист да липсват документи.

След тази проверка проектите се разглеждат от 9-членна комисия от изтъкнати творци;

Крайното решение за финансиране се взема от управителния съвет на Фонда.

Как тогава се оказва възможно например мотив за отстраняване на проект да е единствено "техническа причина" – липса на даден документ?! А на подобно основание са отстранени близо 30 проекта.

Фондът не позволява кандидатите да притежават копие от документите по процедурата (включително и контролния лист), т.е. те нямат възможност да докажат правотата си, когато пред тях е подписан двустранно документ, в който е обективирано, че липсващи документи няма.

Още по-интересен е фактът, че кандидатстващият не само няма как да докаже твърденията си, но и приложимите нормативни актове не му дават право на възражение или обжалване. Решенията на Фонда не се преразглеждат и не се обсъждат повече по никакъв начин, след като резултатите се обявят публично.

Всъщност, казусът, макар на пръв поглед дребнав, предизвиква сериозен размисъл и задава много въпроси: Защо изобщо се провеждат подобен род конкурси, когато обективното вземане на решение е невъзможно? Защо над 430 кандидата трябва да загубят ресурси и време за да кандидатстват в конкурс, в който мотивите за преценка се свеждат до две изречения, а част от тях са обидни по своята елементарност и неистинност? Защо кандидатите нямат никаква възможност да получат насрещна информация за проведената процедура, нито да я оспорят? И не на последно място – защо обществени поръчки за по няколкостотин хиляди лева често стават основна храна за медиите седмици наред, а харченето на близо милион и седемстотин хиляди лева пари на данъкоплатците за културни прояви минава напълно незабелязано.

Да, тази статия не е за обществени поръчки, но пък може да е за корупция или просто за безхаберие. И въпреки това, пак ще отмине незабелязана, защото от Национален фонд "Култура" ще ви пожелаят бъдещи творчески успехи, а конкурсите им ще си останат необжалваеми.

Между другото, в една песен на "Металика" се пее "Моят съд заседава… Аз съм и съдията, и журито, и палачът". Ама те си я пеят и без конкурс.

Б. ред. - Ирена Георгиева е адвокат, управляващ съдружник в PPG Lawyers.

Един загинал и 18 пострадали при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679038

Един загинал и 18 пострадали при катастрофи през изминалото денонощие в странатаЕдин човек е загинал, а 18 души са пострадали при станалите 13 тежки пътни произшествия през изминалото денонощие в страната, съобщи пресцентърът на МВР. При катастрофите има и един пострадал, който е с опасност за живота. В София през денонощието са регистрирани 53 леки и две тежки катастрофи, при които има двама пострадали.

Масова стрелба в САЩ: 15-годишен уби двама ученици и рани над 10 в Кентъки

http://www.cross.bg/kentuki-strelba-ychilishte-1566156.html

/КРОСС/ Тийнейджър откри стрелба в училище Кентъки, уби двама съученици и рани повече от 10 души, предаде АФП. Това е поредната масова стрелба в САЩ. 15-годишният ученик, чието име не се споменава, е в ареста. Той е обвинен в нападение в училището в Бентън, малък град в Западен Кентъки. Двама ученици на същата възраст са починали от раните си - единият на място, другият - в болница. Ранените са на възраст между 14 и 18 години, съобщава полицията, цитирана от АФП. 14 от ранените са момчета, шест са момичета. Четирима са още в болница, трима от тях са в критично, но стабилно състояние, а четвъртият е в стабилно състояние, съобщи още полицията. Останалите ученици избягали от мястото, след като чули стрелбата, съобщават местни медии, а училището е било заключено. По-късно учениците са били откарани до съседно училище, откъдето родителите могат да ги приберат. Заподозреният за стрелбата е бил задържан по "ненасилствен" начин. Той ще бъде обвинен в две убийства и множество опити за убийство. Стрелбата е започнала сутринта, в 7:57, когато 15-годишният ученик, въоръжен с пистолет, влязъл в училището и започнал да стреля, съобщи Рик Сандърс от полицията в Кентъки. Малко по-късно бил подаден сигнал на тел. 911 и първите екипи пристигнали в 8:06. Последната подобна стрелба в училище в Кентъки е от септември 2014 година.  

До 2023 г. Германия прекратява издирването на изчезнали хора от ВСВ

http://www.moreto.net/novini.php?n=367728

Германският червен кръст обяви, че до 2023 г. ще прекрати издирването на изчезнали хора от Втората световна война, информира АФП. Съдбата на 1,2 милиона души остава мистерия. "Няма да можем да хвърлим светлина върху тяхната съдба", каза пред ДПА Томас Хубер от организацията, ръководител на Специалната служба за издирване на изчезнали хора.

В Давос Тръмп ще се изправи срещу останалите лидери

http://dnes.dir.bg/news/davos-sasht-izbori-2016-svetoven-ikonomieski-forum-26808050

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне на Световния икономически форум в Давос тази седмица с редица световни лидери.

Холдинг Златен лев отчита загуба от 34 хил. лв. за 2017 г.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/holding-zlaten-lev-otchita-zaguba-ot-34-hil-lv-za-2017-g-254403/

Може би дивидент няма да бъде разпределян, въпреки че паричните наличности от 1,7 млн. лв. го позволяват

Световната купа по футбол на ФИФА идва в София с Coca-Cola

https://pressbulgaria.com/m/TNMQZYEU.html

23 януари 2018 г., София Coca-Cola ще даде на феновете на Световното първенство по футбол в България и на всички, които искат да станат част от едно историческо събитие, неповторимата възможност да се доближат до най-желаната футболна награда в света – оригиналния трофей на FIFA. Статуетката пристига в България със специален самолет на Coca-Cola и ще бъде изложена за широката публика на 14 февруари 2018 г. от 14:00 ч. в Sofia Event Center, Paradise Center. Статуетката е направена от масивно злато и тежи 6 кг и 142 г и изобразява две човешки фигури, които държат земното кълбо над тях. Сегашният дизайн на оригиналния трофей датира от далечната 1974 г. Като една от най-разпознаваемите емблеми на спорта, купата на FIFA може да бъде докосвана само от избран кръг от хора – отборите – победители на Световно първенство, и държавни глави. Отборите - победители от Световното първенство по футбол печелят оригиналния трофей на FIFA, но той неизменно остава притежание на FIFA. Според правилата на FIFA отборът победител задържа временно оригинала на купата до следващото Световно първенство, след което получава за постоянно реплика на трофея (позлатена, а не от масивно злато, гравирана с годината, държавата домакин на първенството и името на победителя). „За първи път българските фенове и широката аудитория в България могат да видят на живо легендарния трофей на FIFA и да сбъднат една своя футболна мечта. Като дългогодишен спонсор на FIFA и официален партньор на Световната купа по футбол за нас е гордост и отговорност, че хората имат уникалния шанс да станат свидетели на подобно значимо събитие. Като организираме такива инициативи, ние, заедно с FIFA, насърчаваме развитието на спорта и създаваме положителни емоции и еуфория около наближаващото посещение на купата в България“, сподели Стоян Иванов, изпълнителен директор на Coca-Cola за България. Обиколката на оригиналния трофей на ФИФА с Coca-Cola предоставя изключителна възможност за хората, да вземат участие в емблематичното събитие и да споделят своята страст към спорта. Емоцията от срещата с оригиналния трофей на Световното първенство по футбол на FIFA ще остане за дълго време в съзнанието на всички любители и футболни фенове.

Полицейски „електрички” почти не се използват

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/policejski-elektrichki-pochti-ne-se-izpolzvat-6078547

През 2016 г. в Лос Анджелис бяха закупени около 100 електромобила, които стоят почти неизползвани.

Пак масова стрелба в САЩ: 15-годишен уби двама ученици и рани над 10 в училище в Кентъки

https://offnews.bg//sviat/pak-masova-strelba-v-sasht-15-godishen-ubi-dvama-uchenitci-i-rani-nad-673461.html

Тийнейджър откри стрелба в училище Кентъки, уби двама съученици и рани повече от 10 души, предаде АФП. Това е поредната масова стрелба в САЩ.

15-годишният ученик, чието име не се споменава, е в ареста. Той е обвинен в нападение в училището в Бентън, малък град в Западен Кентъки.

Двама ученици на същата възраст са починали от раните си - единият на място, другият - в болница. Ранените са на възраст между 14 и 18 години, съобщава полицията, цитирана от АФП. 14 от ранените са момчета, шест са момичета. Четирима са още в болница, трима от тях са в критично, но стабилно състояние, а четвъртият е в стабилно състояние, съобщи още полицията.

Останалите ученици избягали от мястото, след като чули стрелбата, съобщават местни медии, а училището е било заключено. По-късно учениците са били откарани до съседно училище, откъдето родителите могат да ги приберат.

Заподозреният за стрелбата е бил задържан по "ненасилствен" начин. Той ще бъде обвинен в две убийства и множество опити за убийство.

Стрелбата е започнала сутринта, в 7:57, когато 15-годишният ученик, въоръжен с пистолет, влязъл в училището и започнал да стреля, съобщи Рик Сандърс от полицията в Кентъки. Малко по-късно бил подаден сигнал на тел. 911 и първите екипи пристигнали в 8:06.

Последната подобна стрелба в училище в Кентъки е от септември 2014 година.

Елена Йончева: Имала съм сметка в КТБ, но не съм участвала в никакви схеми

http://www.cross.bg/iioncheva-nedoverie-beshe-1566155.html

/КРОСС/ „Нямам никакви връзки с КТБ. Господин Добрев се опитва да ме атакува по всякакъв начин. Първо каза, че ще ме даде на съд. Сега излиза с информация от Търговския регистър за моята дейност като журналист. Това не е вярно. Имала съм сметка в КТБ, но не съм участвала в никакви схеми. Имала съм фирма и съм имала съдружник. Ако има нещо нередно в моята дейност, което е незаконно, даже неморално, да дадат сигнал към прокуратурата или в комисията по конфликт но интереси. Не съм ползвала държавни средства, не съм ползвала европейски средства." Това заяви по БНТ депутатът от БСП Елена Йончева по повод обвиненията и данните, изнесени от Делян Добрев по време на вчерашния вот на недоверие. Тя коментира актуални политически въпроси като ратификацията на Истанбулската конвенция и вота на недоверие за корупция. „Първият проблем на Истанбулската конвенция е, че обществото не беше запознато с нея. В конвенцията има една „дума-хемелеон", да цитирам д-р Николай Михайлов, джендър. Има много неясноти, а нямаше обществен дебат и достатъчно информация. В Румъния конвенцията беше приета, после хората излязоха на улицата и ще правят референдум", поясни Йончева. За целта и смисъла на вота на недоверие Йончева заяви: „Обществото трябва да започне да говори за корупцията. Корупцията отдавна се е превърнала в житейска норма. Купуват се дипломи, шофьорски книжки. Корупцията тръгва отгоре, феодализират се цели общини

Протест в защита на учителя, разбил уста на петокласник

https://frognews.bg/novini/protest-zashtita-uchitelia-razbil-usta-petoklasnik.html

Случаят, в който учител по физическо възпитание удари ученик в 65 СУ в Бусманци, продължава. Горната устна на трикратно започналия пети клас Роберто е сцепена. Пред сградата на училището започна протест в защита на учителя, спрямо когото следват дисциплинарни наказания.

Делян Добрев: Вотът на БСП беше един пълен фарс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679027

Делян Добрев: Вотът на БСП беше един пълен фарсВотът на БСП беше един пълен фарс. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в сутрешния блок на Би Ти Ви. "В пленарна зала на дискусията по вота бе целия кабинет. Началото на председателството е и няма как премиера да загуби цял ден, за да виси в Народното събрание. Министрите бяха там", заяви Добрев. "Вотът на БСП беше един пълен фарс.

Църквата отново в спор за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679023

Църквата отново в спор за Истанбулската конвенцияЗад маската на домашното насилие се опитват да ни прокарат джендър идеологията. Текстът на конвенцията е неясен и абсурден, заяви отец Александър Лашков храм "Св. Троица" в коментар на Истанбулската конвенция пред Нова телевизия. Налагат ни я сега, защото светът не отива към добро, хората не стават по-добри, основните ценности се рушат,

Facebook удвоява броя на служителите по сигурността

http://www.cross.bg/sandburg-materiali-sheril-1566154.html

/КРОСС/ "Фейсбук" възнамерява да удвои персонала си, който следи за публикуването на незаконни материали и тяхното премахване. Това съобщи в Брюксел главният изпълнителен директор на социалната медия Шерил Сандбърг, цитирана от БНР. Тя посочи, че в медията вече работят 10 хиляди души по въпросите на безопасността и сигурността и обеща до края на годината броят им да стане 20 хиляди, за да се подобри наблюдението и премахването на незаконни материали. Въпросът е сложен "поради липсата на универсална дефиниция за език на омразата", отбеляза още Шерил Сандбърг.  

За първи път разпитват министър на Тръмп за руската следа

http://clubz.bg/63301-za_pyrvi_pyt_razpitvat_ministyr_na_trymp_za_ruskata_sleda

Американският главен прокурор Джеф Сешънс е бил разпитан миналата седмица от екип на специалния прокурор, разследващ потенциален сговор между Русия и Доналд Тръмп по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г.

Новината съобщи Министерството на правосъдието, предаде Ройтерс.

Това е първият път, в който става известно, че екипът на спецпрокурора Робърт Мълър е разпитал министър на Тръмп, и е поредният важен етап от разследването, тегнещо над едногодишното управление на президента. В САЩ главният прокурор е и министър на правосъдието.

Същевременно вървят преговори между адвокатите на Тръмп и екипа на Мълър за възможността за разпит на президента и за какво може да бъде той. Така твърди човек, запознат с преговорите.

Хората на Мълър разпитали и бившия директор на ФБР Джеймс Коми малко след като Тръмп го уволни през май 2017 г., съобщи запознат източник. Уволнението на Коми доведе до назначаването на Мълър - също някогашен шеф на ФБР - за спецпрокурор, надзираващ разследването на руската връка.

Сешънс бе първият американски сенатор, подкрепил кандидатурата на Тръмп, и бе съветник в щаба му, преди да бъде назначен за главен прокурор. Президентът нееднократно го критикува, задето си направи отвод от разследването през март 2017 г. заради публикаии в медиите, че не е съобщил за свои срещи с тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Иън Прайър - говорител на правосъдното министерство, потвърди съобщението на в. "Ню Йорк таймс", че Сешънс е имал няколкочесова среща с екипа на Мълър миналата седмица. Но не даде допълнителни подробности. Представител на Сешънс отказа коментар.

Очаква се екипът на Мълър да прояви интерес към срещите между Сешънс и Кисляк по време на кандидат-президентската кампания, както и към участието на главния прокурор в уволнението на Коми. Този момент е от ключово значение за това възможно ли е Тръмп да е възпрепятствал правосъдието.

Президентът не отговори на въпросите на репортерите са Сешънс, като заяви:

"Изобщо не се притеснявам."

Говорителката на държавния глава Сара Сандърс отказа коментар за специфични разпити, но заяви, че Белият дом няма да пречи на разследването.

"Ще сътрудничим изцяло със специалния прокурор. Искаме всичко това да стигне до едно цялостно заключение", каза тя.

Американските разузнавателни агенции стигнаха до извода, че Русия се е намесила в кампанията през 2016 г. чрез хакерство и пропаганда, като е помогнала везната да бъде наклонена в полза на Тръмп. Москва отрича обвиненията. Президентът отрича какъвто и да било сговор с Кремъл и нарича разследването на Мълър "лов на вещици" и "измама".

Робърт Мълър иска да разпита самия Тръмп през следващите седмици за решенията му да уволни Коми и съветника по националната сигурност Майкъл Флин, който излъга за контактите си с Кисляк, пише в. "Вашингтон пост".

Президентът отказал наскоро да бъде разпитан, като изтъкнал:

"Ще говоря с адвокатите."

Джон Дауд - личният адвокат на държавния глава, отказва коментар.

Източник, запознат с разпита на Коми от екипа на Мълър, заяви, че той бил част от насочването на разследването към въпросите дали Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието, като уволни Коми, и дали щабът на кандидат-президента е влязъл в сговор с Русия. Според източника хората на спецпрокурора събрали целия материал, който Коми имал на началния етап на следствието.

Става дума за докладни записки на Коми, в които той писал за срещи с Тръмп и как президентът го помолил да прекрати разследването на ФБР срещу Майкъл Флин.

Русия предложи нов механизъм за разследване на химическите атаки в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679024

Русия предложи нов механизъм за разследване на химическите атаки в СирияРусия предложи Съветът за сигурност на ООН да създаде нова структура, която да разследва кой е виновен за нападенията с химически оръжия в Сирия, а САЩ разкритикуваха този ход като опит да се отклони вниманието от френска инициатива за определяне на извършителите на подобни атаки, предадоха световните агенции.

Над 50% от американците се опасяват, че Тръмп може да използва ядрено оръжие

http://www.cross.bg/trump-opasyavat-protzenta-1566153.html

/КРОСС/ Над половината американци (52 процента) се опасяват, че президентът Доналд Тръмп може да прибегне до неправомерно използване на ядрено оръжие, сочат данни от общонационално допитване, проведено съвместно от вестник "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, цитирано от ТАСС. 60 процента от запитаните отговорили, че не биха поверили на Тръмп ядреното копче, а 38 на сто изказали обратното мнение. Сред онези, които нямат доверие на Тръмп по този въпрос, почти 90 на сто се опасяват, че той може да даде заповед за ядрен удар по някоя страна. В допитването са участвали 1000 души, като грешката не превишава 3 процента.  

Предоговарянето със ”Софийска вода” е в интерес на столичани

https://frognews.bg/novini/predogovarianeto-sas-sofiiska-voda-interes-stolichani.html

Софийска вода ще трябва да подпише анекс към концесионния си договор, тъй като вече има яснота по предоговарянето на някои клаузи от основния контракт. За новостите съобщи общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев, който е и зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Променят движението във Варна заради нови улични ремонти

http://www.moreto.net/novini.php?n=367727

Във връзка със стартиране на строително-ремонтни работи и подмяна на подземна инфраструктура е преустановено движението на автомобили по следните участъци: бул. "Цар Освободител" в отсечката от бул. "Приморски" до бул.

Напрежение в Бусманци, след като учител удари шамар на ученик

http://www.cross.bg/ychitelyat-nikolov-shamar-1566152.html

/КРОСС/ Напрежение има в 65-о училище в Бусманци, където учител удари шамар на ученик, съобщи Нова телевизия. Във вторник след обяд учителят по физическо Николай Николов ударил петокласника Роберто през лицето и разкървавил устната му. Причината била, че Роберто ударил силно в слабините с баскетболна топка друго дете, което се оплакало на учителя. "Беше нервен, имаше тупаница с юмрук в устата без нищо", разказа момчето пред камерата. И обясни, че учителят и друг път се заяждал и биел учениците, удрял им шамари. Полицаи и следователи веднага пристигнали на място и Николов е задържан за 24 часа. Бащата на пострадалото дете се оплакал на директора, но не срещнал разбиране. Тази сутрин обаче в двора на училището се бяха събрали родители и ученици в подкрепа на учителя. Те разказаха, че Николов се държи добре с децата и никога досега не им е посягал, а винаги помага. "Учител е от 2 г. при нас, всеотдаен и сърцат човек", обясни и директорът на училището. Той ще предприеме мерки и наказание, след като учителят напише своето обяснение.  

Честит имен ден на Ксения, Аксиния и Оксана! (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/chestit-imen-den-na-kseniia-aksiniia-i-oksana-video-2074345

Православната църква чества Света преподобна дякониса Ксения Римлянка.

Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим. Тя била дъщеря на сенатор и носила името Евсевия, което означавало "благочестива".

Нейните родители я сгодили за един сенатор. Тя обаче р

Рекорд: температурите в Северен Китай паднаха до -44,5 градуса (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/rekord-temperaturite-v-severen-kitaj-padnaha-do-445-gradusa-snimki-2074344

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба.

Хьон Чун победи Тенис Сандгрен в мача на мечтателите и е на полуфинал в Мелбърн

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/24/3117501_hyon_chun_pobedi_tenis_sandgren_v_macha_na/?ref=rss


<br /><br />Шампионът от младежките финали на АТП Хьон Чун стана първият кореец, достигнал до полуфиналите в турнирите от Големия шлем в тениса. Той спечели с 6:4, 7:6 (5), 6:3 срещу Тенис Сандгрен и вече е сред четиримата най-добри на Australian Open.<br /><br />Мачът в Мелбърн противопостави двама от тенисистите, спечелили вниманието с огромното си желание, вдъхновената си игра и отстраняването на Новак Джокович, Стан Вавринка и Доминик Тийм.<br /><br />С...

Facebook купува стартъп за проверка на лични документи

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-kupuva-startyp-za-proverka-na-lichni-dokumenti-254406/

Технологията на Confirm.io може да помогне на социалната мрежа при онлайн трансакциите и разкриването на измамни дейности

Двоен бомбен атентат отне живота на над 30 души в Бенгази

https://www.24chasa.bg/novini/article/6679009

Двоен бомбен атентат отне живота на над 30 души в БенгазиНай-малко 33 човека загинаха, а десетки бяха ранени при двоен атентат с коли бомби в либийския град Бенгази, предаде Ройтерс, като се позова на властите. Първата експлозия избухнала пред джамия в квартал Ал Салмани, докато богомолците си тръгвали след вечерните молитви, предаде БТА. Около 10-15 минути по-късно,

Рекордно ниски температури в Северен Китай, термометрите показаха -44,5 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6679010

Рекордно ниски температури в Северен Китай, термометрите показаха -44,5 градусаРекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба. Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,5 градуса под нулата по Целзий - отрицателен рекорд за тази зима. Вчера в регионалната столица Харбин бяха измерени минус 43,

Нов вид телефонна измама, кликват и очакват обратно обаждане

http://www.cross.bg/vurne-obazhdane-izmamnitzite-1566151.html

/КРОСС/ Нов вид телефонна измама става все по-популярна, съобщи Нова телевизия. При нея измамниците кликват веднъж на телефона, колкото да се появи пропуснато повикване, след което затварят и очакват да им се върне обаждане, при което се начисляват високи такси. Измамените са десетки. Обажданията идват най-често от номера в чужбина - Хаити, Монако, Румъния, Гърция, Куба. Като се върне обаждане телефонът звъни и никой не вдига, на дори това начислява до 7-8 лева на минута, предупреждават от мобилните оператори. Те вече са блокирали повечето обаждания то остров Възнесение в Атлантическия океан, където най-вероятно била ситуирана базата на измамниците. Номерата се избират на случаен принцип. От Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да се върне обаждането - номерът да се провери в интернет или да се обърнем към мобилния оператор за проверка.  

България - 56-та сред най-добрите страни в света

https://www.investor.bg/analizi/91/a/bylgariia-56-ta-sred-nai-dobrite-strani-v-sveta-254384/

След нас в класацията се нареждат само още четири европейски страни - Латвия, Украйна, Беларус и Сърбия

Драгомир Стойнев: Държавата функционира чрез корупция

https://frognews.bg/politika/dragomir-stoinev-darjavata-funktsionira-chrez-koruptsiia.html

По думите на Драгомир Стойнев вотът е успешен. „Има превантивен характер този вот, защото в НС ще се говори вече за корупцията“, заяви той.

Драгомир Стойнев: Държавата функционира чрез корупция

https://frognews.bg/novini/dragomir-stoinev-darjavata-funktsionira-chrez-koruptsiia.html

По думите на Драгомир Стойнев вотът е успешен. „Има превантивен характер този вот, защото в НС ще се говори вече за корупцията“, заяви той.

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия

http://www.mediapool.bg/putin-i-erdogan-obsadiha-situatsiyata-v-siriya-news274640.html

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия, включително в района Африн, където турската армия провежда операция, предаде ТАСС, като се позова на Кремъл.   "Проведен беше телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Държавните глави обмениха мнения за ситуацията в Сирия, включително в северозападния район Африн във връзка с провежданата там военна операция от турските въоръжени сили. И двете страни изтъкнаха важността от продължаване на активната съвместна работа за разрешаване на кризата, която трябва да се основава на принципите за запазване на териториалната цялост и зачитане на суверенитета на Сирия", заяви пресслужбата на Кремъл.   Путин и Ердоган са обсъдили и подготовката за Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи на 29-30 януари.   "Изразена беше надежда, че конгресът ще има представителен характер и ще послужи за намиране на дългосрочно политическо уреждане в Сирия в съответствие с предвиденото в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, а също с договореностите, постигнати в рамките на процеса от Астана", каза Кремъл.

Земетресение край остров Крит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678980

Земетресение край остров КритЗемен трус с магнитуд 4,4 по Рихтер е регистриран след полунощ в морето южно от остров Крит, съобщиха гръцките медии, позовавайки се на института по геодинамика към националната обсерватория в Атина. Трусът е бил на 329 км южно от Атина, според същия институт. Няма данни за пострадали и нанесени, предаде БТА.

Повечето сърби подкрепят членство на страната им в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=367716

Повечето сърби подкрепят членство на страната им в ЕС. Това съобщи Министерството по въпросите на европейската интеграция на Сърбия, което се позовава на социологическо изследване, информира ТАНЮГ. Ако днес се провежда референдум за членството на балканската държава в ЕС, 52% от сръбските граждани ще гласуват за присъединяване към съюза, 24 на сто ще гласуват "против", а 12% няма да участват на националното допитване или не знаят как да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли Сърбия да стане страна член на ЕС".

Взрив избухна пред офис на благотворителна организация в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678969

Взрив избухна пред офис на благотворителна организация в АфганистанЕксплозия е избухнала пред офис на благотворителната организация „Спасете децата“ (Save the Children) в източната част на Афганистан, предава AFP. „Мога да потвърдя за експлозия пред офисите на „Спасете децата“ в град Джалалабад“, съобщи прессекретарят на управата на провинцията Нангархар Анаула Когяни, предаде "Фокус".

Петима ранени при стрелба в американско училище са в критично състояние

http://www.mediapool.bg/petima-raneni-pri-strelba-v-amerikansko-uchilishte-sa-v-kritichno-sastoyanie-news274639.html

Ученикът, застрелял във вторник двама свои съученици и прострелял други в училище в щата Кентъки, ще бъде обвинен в убийство и опит за убийство, съобщиха информационните агенции.   Във вторник двама тийнейджъри бяха убити, а 19 души бяха ранени при стрелба в гимназия в град Бентън в Кентъки. 14 от пострадалите са с огнестрелни рани. Състоянието на петима от ранените е критично.   Стрелецът - 15-годишен ученик, беше задържан без да окаже съпротива.   Началникът на местната полиция Ричард Сандърс обяви, че първи на мястото на стрелбата е пристигнал служител от силите за сигурност, опасявайки се за дъщеря си. Тя учела в училището, в което станала стрелбата.    

Доклад на Зелените за ”обърканата борба с корупцията” у нас

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-doklad-zelenite-kabinet-borisov-3-26807998

Групата на Зелените в Европейския парламент представи доклад, посветен на въпроса с корупцията в ЕС и в България.

Доклад на Зелените за ”обърканата борба с корупцията” у нас

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-doklad-zelenite-26807998

Групата на Зелените в Европейския парламент представи доклад, посветен на въпроса с корупцията в ЕС и в България.

Уволняват служителките, малтретирали деца с увреждания в дома в Габрово

http://www.cross.bg/prokyratyrata-mesetza-milcheva-1566150.html

/КРОСС/ Служителките в центъра за деца и младежи с увреждания в Габрово, които малтретираха възпитаниците си, ще бъдат уволнени. Това съобщи Нова телевизия. От общината, към която е детското заведение, са се самосезирали след пуснати в медиите клипове, които са изпратени и до прокуратурата и омбудсмана. Клиповете са правени от социален работник между 2016 и 2017 г. и показват как служителките в дома Донка Калчева и Татяна Донева заплашват и удрят децата с крясъци и обидни думи. Медицинската сестра от април е в болнични, а на детегледачката още утре ще й бъде връчено известие за освобождаване. В момента се извършва проверка от Агенция за закрила на детето, която ще излезе с резултати в петък, а от прокуратурата ще кажат резултатите от своята проверка до края на месеца. "Многократно съм информирала за насилие, директорката не е искала да се чуват такива сигнали", разказа Йорданка Милчева, заснела клиповете. Тя обясни, че ги е направила, за да послужат за доказателство пред компетентните органи. Милчева не работи в центъра от два месеца. Посочи обаче, че не всички служители се държали зле с децата. Ръководителят на център "Хризантема" Маринела Лазарова през декември изпратила сигнал до омбудсмана, а на 11 януари официално е сигнализирала прокуратурата. Когато видяла първия запис, тя го показала на директора на дирекция "Образование и социални дейности" Даниела Василева и нямало абсолютно никаква реакция.    

Първан Симеонов: Корупцията се приема за нещо нормално, 51% смятат, че демокрацията е в опасност

https://frognews.bg/novini/parvan-simeonov-koruptsiiata-priema-neshto-normalno-51procenta-smiatat-che-demokratsiiata-opasnost.html

Социологът Първан Симеонов коментира, че мнозина смятат корупцията за нещо нормално. По думите му, най-лошото е, че 51% от участниците в допитването на „Галъп“ смятат, че демокрацията у нас е застрашена.

В ЕП откриха изложба на съвременно българско изкуство

http://www.cross.bg/suvremenno-bulgarsko-izkystvo-1566149.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на културата Амелия Гешева откри изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент, предава БНР. Представени са творби на Андрей Даниел, Любен Генов, Станислав Памукчиев и други. Тя ще може да бъде разгледана в централната част на Европарламента до края на Българското председателство.    

Караянчева: Няма истинско желание от БСП да се включат в борбата с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678975

Караянчева: Няма истинско желание от БСП да се включат в борбата с корупцията"Мотивите за самия вот на недоверие не бяха много сериозни, нямаше много конкретика. Първите няколко изказвания бяха определено по темата, оттам нататък се използваха процедурни хватки. Един типичен дебат, който няма да стигне до никъде", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева пред БНТ. "Народните представители невинаги използват език,

В Стара Загора, Видин и Бобов дол е обявена грипна епидемия

http://www.cross.bg/gripna-obyavena-epidemiya-1566148.html

/КРОСС/ В област Стара Загора е обявена грипна епидемия. Всички училища и детски градини в района затварят до края на седмицата. Най-висока заболеваемост в региона е регистрирана сред децата от 0 до 4 години и от 4 до 14-годишна възраст. Затова до края на седмицата е обявена грипна ваканция за училищата в цялата област. Въвеждат се и всички ограничителни мерки в лечебните заведения, като преустановявания на свижданията, работа на детските и женски консултации, плановите операции, имунизациите и реимунизациите, както и профилактичната дейност. От Районната здравна инспекция препоръчват разкриване на грипни кабинети в извънболничната помощ. В област Видин и в община Бобов дол от днес също е обявена грипна епидемия, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В община Пазарджик се възобновяват учебните занятия, но другите противоепидемични мерки остават в сила. От днес спират учебните занятия восновното училище "Христаки Павлович" и средното училище "Свети Климент Охридски" в Дупница. Останалите учебни заведения в района на този етап продължават нормален учебен процес.    

Уволняват служителките, малтретирали деца с увреждания в дома в Габрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678973

Уволняват служителките, малтретирали деца с увреждания в дома в ГабровоСлужителките в центъра за деца и младежи с увреждания в Габрово, които малтретираха възпитаниците си, ще бъдат уволнени. Това съобщи Нова телевизия. От общината, към която е детското заведение, са се самосезирали след пуснати в медиите клипове, които са изпратени и до прокуратурата и омбудсмана. Клиповете са правени от социален работник между 2016

Тръмп ще призове Ердоган за "деескалация на ситуацията" в Африн

http://www.cross.bg/erdogan-afrin-tyrtziya-1566147.html

/КРОСС/ Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп ще призове турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "деескалация на ситуацията" в сирийския район Африн, заяви Белият дом, цитиран от ТАСС. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс коментира предстоящия телефонен разговор между двамата лидери, като подчерта, че не иска да избързва с темите. Турската офанзива в Северна Сирия стана повод за вече проведени телефонни разговори на президента на Турция Реджеп Ердоган с лидерите на Франция и Русия. ООН съобщи, че броят на бежанците в Африн е достигнал 5 хиляди души и че хуманитарните доставки за Сирия от Турция са прекъснати заради бойните действия.  

Как преди 23 г. кучета мистериозно разкъсаха 21-годишна жена

http://dnes.dir.bg/news/kucheta-zhena-razkasvat-26802612

На 24 януари 1995 г. 21-годишната Даниела Иванова е намерена мъртва с разкъсни рани до сервиз в Севлиево. Собственикът, който има 4 кучета, е осъден на затвор.

Русия иска нов механизъм за разследване на химическите атаки в Сирия

https://www.investor.bg/drugi/338/a/rusiia-iska-nov-mehanizym-za-razsledvane-na-himicheskite-ataki-v-siriia-254409/

Руският постоянен представител в ООН разпространи проекторезолюция за създаване на нов международен разследващ орган, който да замени предишното разследване

Над 150 души бяха евакуирани след лавина в Италия

http://www.mediapool.bg/nad-150-dushi-byaha-evakuirani-sled-lavina-v-italiya-news274638.html

Четири хеликоптера евакуираха над 150 души, блокирани в четиризвезден хотел и други отдалечени постройки в италианските Алпи след падане на лавина, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на властите. Намиращият се до границата с Австрия хотел "Лангтауферер" не е бил пряко засегнат от лавината, но районът е бил силно заплашен от още свличания на снежни маси, заяви службата за гражданска защита в италианския град Болцано. Евакуираните хора са били откарани във физкултурен салон в Сан Валентино, където са били нахранени. Селото е било откъснато от най-близкия главен път заради обилния снеговалеж и лавинната опасност. Властите заявиха, че по целия северен хребет на Алпите, граничещ с Австрия, има голяма лавинна опасност, след като в района е паднал два метра сняг, подобрявайки на някои места рекорда от началото на 80-те години на 20 век. 

Какво става в БНТ?

https://offnews.bg//dw/kakvo-stava-v-bnt-673464.html

Сигурно вече сте чули кой какво казва в този сюжет.

Журналистите твърдят, че програмният директор им казва как да си представят гостите и какви въпроси да им задават, а програмният директор твърди, че иска висок рейтинг и че няма да се обяснява пред други медии по този въпрос. Извънредна тук е първата част, а не втората. Досега не е имало нито едно ръководство на БНТ, което да се е опазило от петното на политическия натиск върху журналистите. Разлика е имало само в силата на натиска и в умението той да бъде пазен в тайна, маскиран като редакционно решение или като проява на репортерска несръчност. Явлението “цензура” е все пак безсмъртно чудовище с много ятаци по пътя му.

Дано читателят прави разлика между този политически натиск, който винаги е съществувал, и безогледната кампанийност, с която напоследък в много медии се очернят хора и идеи, за да не пречат на съмнителния бизнес да печели нови територии. Този втори грях никога не е тежал на БНТ. Или поне досега не ѝ е тежал.

Безпрецедентно

Но да оставим днешните кавър-версии на натиска и да видим нещо еднозначно и безпрецедентно: бунта отвътре. Авторите на предаването писмено изброиха намесите в тяхната работа, които няма как да минат за редакционен избор, защото засягат същината на работата. Ето пример: ако един учител по история говори за преподаването по история, а началникът ви нареди да представите този човек като партиен деец, какво всъщност ви казва вашият шеф? Да пробваме с този отговор: че мнението на учителя трябва да се омаловажи, като се представи като партийна повеля, а не като позиция, придобита от професионалния му опит. Ако така ви представят всичките стотина гости в рамките на няколко седмици, накрая сами ще повярвате, че партийното членство е някакъв срамен печат, способен да ви отнеме знанията, уменията и репутацията. Неуместно послание за каквато и да е журналистика, но много осъдително, ако е отправено от предаване за култура.

Вторият тип намеса се оказа по-стандартен и заради това по-разбираем за аудиторията: какво може и какво не може да се пита даден гост. Това е същински евъргрийн - всеки е гледал поне един филм за журналисти, които задават “неудобни въпроси” и накрая сами стават мишени. Но ако “неудобен въпрос” към Борисов е примерно нещо за Мишо Бирата, как ли да обясним неуместността на дадени въпроси към учени и артисти? Ето така, оказва се: като не им се позволява да говорят за политика или за обществени процеси, нямащи отношение към тяхната професия. На съветски език това се казваше “ЦУ”, съкращение от “централни указания”. Просто двете намеси - как да се представят гостите и какво да (не) бъдат питани - имат общ знаменател: културата на политиката да излезе от обсега на предаването, гражданската позиция на твореца да придобие негативна конотация, а професионалната репутация на партийни членове да бъде неглижирана и представена като партийна обремененост.

Написаното е само една стотна от всичко, което става в БНТ през тези дни, но от останалото няма и нужда. Достатъчно е, че авторите на предаването публично обявиха проблема и казаха, че няма да се съобразяват с натиска. После слязоха при протестиращите, които искаха оставката на програмния директор. За България през 2018, която редовно бива заливана със списъци на някакви врагове на съмнителния бизнес и на съмнителната политика (сякаш страната живее не в демокрация, а в подобие на сталинска публичност), това е акт на смелост и проява на достойнство. През последните 28 години не сме виждали журналисти от БНТ да демонстрират такова поведение.

Да си припомним

Първите протести срещу цензурата в БНТ са организирани в късната есен и зимата на 1989 от Независимото студентско дружество, ръководено тогава от Емил Кошлуков, както и от група преподаватели в Софийския университет. Тогава протестът е насочен срещу манипулативните твърдения на монополната медия, че различните антикомунистически бунтове са дело на екстремисти. Протестите са срещу генералния директор Филип Боков. Тогава, както и сега, в БНТ има много хора, симпатизиращи на протеста, но те наблюдават събитията през прозорците.

Втората серия по-бурни протести са срещу генералния директор Павел Писарев след първите демократични избори - отново става дума за цензура и за представяне на протестиращите като някаква заплаха за демокрацията. Нери Терзиева и още няколко журналисти отказват да следват "централните указания", но остават малцинство. Погледите на останалите отново са иззад прозорците.

По-нататък БНТ е критикувана по-скоро в свободните медии, отколкото по улиците. Например през 1995-1996 година, когато с просто око се вижда, че е наложено мълчание по теми като зърнена криза, хиперинфлация или първото пристигане на цар Симеон Втори. Критиките са срещу генералния директор Иван Гранитски. Някои журналисти сами се борят срещу натиска, без да обсъждат въпроса публично.

По-късно, вече в началото на 21 век, покрай изгубения монопол телевизията все повече се затваря в себе си: вече има множество телевизии, с далеч по-любопитна програма от тази на старомодната БНТ. Залогът на какъвто и да било натиск над журналистите неоснователно започва да изглежда като пренебрежим сюжет, докато ефирът ясно показва наличието на забранени теми и забранени събеседници - без да е винаги ясно доколко става дума за външен натиск и доколко за личен избор на журналиста "да си няма неприятности". По това време възниква и един въпрос, който не е напускал полето на телевизионната критика чак до онзи ден: не е ли малко нелепо да се защитава БНТ от цензура, след като самата БНТ не протестира срещу нея? Ами вече не е така.

Драгомор Стойнев: Този вот на недоверие вече е успешен

http://www.cross.bg/stoiinev-nedoverie-koryptziya-1566146.html

/КРОСС/ "Не смятам, че искания вот на недоверие е надут балон и е ялов както ни обвиняват колегите от ГЕРБ. За това говорят и социологическите изследвания, които ясно и категорично заявяват, че ние сме бедна и за съжаление корумпирана държава". Това каза по БТВ Драгомир Стойнев от БСП, зам.-председател на ПГ „БСП за България". "Считам, че този вот вече е успешен, защото 29 години приблизително нито една политическа сила не е предявявала упреци към управляващите на тема корупция, не е имало вот на тема корупция. Може би сега БСП скъса тази омерта между политическите сили и за първи път в Народното събрание има вот на недоверие на тема корупция", каза още Стойнев. Според него оттук нататък в парламента ще се говори по темата за корупцията и неслучайно и ГЕРБ са признали, че проблем има. "Това е един огромен напредък и това показва, че за в бъдеще ние можем да решаваме този проблем, защото няма да има само натиск отвън, а и вътре в държавата ще се говори и ще се търси начин да се справим с проблема с корупцията", коментира още зам.-председателят на парламентарната група на левицата. Драгомир Стойнев заяви, че неявяването вчера на премиера Борисов в Народното събрание и отказа му по този начин да дебатира по темата на вота на недоверие, показва за пореден път тенденцията, че ГЕРБ се опитват да обезличат институциите и че те са си самодостатъчни. Зам

Крум Зарков: Не съм оптимист за вота, ще продължим битката

http://dnes.dir.bg/news/vot-nedoverie-crum-zarcov-kabinet-borisov-3-26807892

Не съм оптимист за вота на недоверие, но ние ще продължим битката, каза Крум Зарков.

Стойнев: Вотът на недоверие вече е успешен, защото в парламента започна да се говори за корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678972

Стойнев: Вотът на недоверие вече е успешен, защото в парламента започна да се говори за корупцияВотът на недоверие вече е успешен, защото в парламента започна да се говори за корупция. Това заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев в сутрешния блок на Би Ти Ви. - "Не бих казал, че надуваме изкуствен балон. 82% от българските граждания заявиха, че в държавата има корупция. Този вот вече е успешен.

Нова тенденция във Варна: Фирми търсят работници над 50 г. със знания и опит

http://www.moreto.net/novini.php?n=367701

Напоследък има нова тенденция. Работодатели търсят кадри над 50 г. с доказани знания, умения, опит и отговорност към професията. Това съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. Една от причините е, че младежите, кандидати за определени позиции, са станали по-малко.

Малката Никол копира майка си Николета Лозанова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6678957

Малката Никол копира майка си Николета ЛозановаДъщерята на Николета Лозанова и Валери Божинов, с който вече не са заедно, Никол следва примера на своята майка и вече ползва телефона за селфита. Малката госпожица дори се опитва да наподоби и физиономиите, които правят повечето почитателки на този тип снимки. Лозанова сподели кадъра в Инстаграм и написа: "Mini Me".

Радев се обяви за пазител на демокрацията и свободата на словото

http://www.mediapool.bg/radev-se-obyavi-za-pazitel-na-demokratsiyata-i-svobodata-na-slovoto-news274637.html

Президентът Румен Радев обяви демокрацията и свободата на словото за застрашени и определи като своя мисия тяхното отстояване. "Моята дейност като президент през следващата година ще бъде посветена на защитата на демократичните права на българите, на върховенството на закона", заяви Радев в отчета на първата си година като държавен глава. "Свободата на словото е под въпрос в третото десетилетие на демократични промени. Парламентарната република атрофира, парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решения и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа на правосъдната система и антикорупционното законодателство", обяви президентът. Радев използва отчета си, за да критикува остро управляващите, като заяви, че не само парламентарната демокрация е атрофирала, а и на този фон "прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място". Все пак Радев заяви, че няма война между институциите, но има ценностни разминавания. Той конкретно критикува премиера Бойко Борисов, че си е позволи заедно с германския канцлер Ангела Меркел да оповестява покана към чужд държавен глава (бел. ред. турския президент Ердоган), а българският президент го е научил от медиите. Той разкритикува управляващите и за блокираната модернизация на армията и критичното състояние на сектора за сигурност. Радев за пореден път се обяви и срещу приетия антикорупционен закон и подкрепи вота на недоверие за корупцията, иницииран от БСП. По думите му войната с корупцията се води основно от гражданите и медиите. Радев обаче отхвърли коментари, че следваната от него политика се доближава повече до позициите на лидера на БСП Корнелия Нинова и също така декларира, че няма намерение да прави самостоятелен политически проект. По думите му е отминало времето, когато президентът следи безкритично какво прави правителството. Радев призова за усилия за преодоляване на моралната криза, която се дължи на корупцията и липсата на справедливост. Във външнополитически план президентът отчете като успех започнатото от него нормализиране на отношенията с Русия и разкритикува премиера Бойко Борисов, че досега не е искал да поставя пред турските ни партньори въпросите за намеса в изборите и в работата вероизповеданията. Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова демонстрираха единомислие през първата година от съвместната си работа, но въпреки това стана ясна принципната им разлика относно Истанбулската конвенция, която се ползва с подкрепата на Йотова, а Радев заяви, че не е сега моментът да бъде ратифицирана. Парламентарната република атрофира "Парламентарната република атрофира, парламентът се превръща все повече в нотариат, който подпечатва указите на правителството. Когато най-висшият орган на държавата отслабва, отслабват всички институции", заяви в отчета си президентът. Той посочи, че ще настоява за прозрачност на собствеността, на управленските решения и на харченето на публични средства. "Ще продължавам да работя за реформи в правосъдната система и антикорупционното законодателство, които да отговорят на високите обществени очаквания. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е задължителна стъпка, ако искаме да имаме инициативно и ангажирано гражданско общество и да преодолеем тежките регионални дисбаланси. Необходими са неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонт на училища, а с изграждането на система за развитие на съвременни компетенции в младите хора, за стимулиране на научните изследвания и иновациите", посочи Радев. Европредседателството не е алиби за бездействие По думите му европредседателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. "Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики. Нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Продължава обезлюдяването на обширни райони от страната, а демографските показатели са катастрофални. На този фон често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Партократските механизми убиват свободната воля на депутатите. Доверието в Народното събрание е критично ниско", каза президентът. Свободата на словото е под въпрос "На третото десетилетие от промените е под въпрос едно фундаментално демократично право - на свобода на словото. Българското общество трябва да се пребори за него и то зависи от морала и волята на всеки собственик, журналист и коментатор, както и от волята на всеки зрител. Това е ангажимент на всеки активен гражданин", заяви той. След което посочи, че българите трябва да отстояват демократичните си права, без да чакат разбиране или съдействие от Европа. "Безразличието на Брюксел не трябва да ни демотивира, а да ни направи по-ревностни. Това е битка за нашите права", каза президентът. Антикорупционният закон крие риск от злоупотреби "Приетият антикорупционен закон не просто е слаб, но и крие риск от злоупотреби", посочи Радев. "С ясното съзнание за неговата неефективност му наложих вето. С него управляващите изпълниха ангажиментите си формално към Европейската комисия, но не и към българските граждани. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите", каза той. Според президента, при попълването на състава на новия антикорупционен орган няма да има баланс между институциите, което още отсега поставя под въпрос неговата независимост. Нова доза критики за отбраната Президентът посочи, че сектор сигурност е в критично състояние. Не успях да убедя управляващите в спешната необходимост от ревизия на приетия от тях план за отбрана, за да се увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП, каза той. И допълни, че планът ще се преразгледа през септември, но с неясен резултат. "На КСНС се постигна важен консенсус около интегрираното развитие на сектора, ускоряване на модернизацията, по-добри условия за личния състав. Тенденциозно сформираната комисия за нов изтребител блокира цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. МО беше принудено да налива ресурси в техника, която няма отбранителни способности. Така положението е още по-тежко - нито нова, нито стара ремонтирана техника", каза Радев. Той заяви, че проблемите на личния състав остават нерешени, а постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакванията. Няма война, има ценностни разминавания с правителството Все пак Радев заяви, че няма война между институциите, но има ценностни разминавания. "С парламента работим в рамките на законите. С премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Но не приемам например български премиер и германски канцлер да оповестяват своето решение за покана на чужд държавен глава в България, а българският президент да го научава от медиите. Това не го считам за обида към мен, а към България и това нарушава духа на Конституцията", посочи Радев. Той коментира още, че президентът не дължи обяснения и извинения на властта, ако не подкрепя решенията й. "Нямам никакво намерение да създавам самостоятелен политически субект, това съм го обявил отдавна и не съм се отклонил в тази посока", заяви държавният глава в отговор на журналистически въпрос. "Нормално е моите разбирания и тези да срещат подкрепа и разбирания в една или друга политическа сила", добави той. Да изведем българо-руските отношения от ледената епоха Президентът Румен Радев отчете подобряването на отношенията с Русия като своя заслуга в първата година от мандата си. "Вярвам, че 2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих", добави той. По думите му "българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното". За отношенията ни с Турция, Радев коментира, че обстановката налага България да води активен диалог с големите съседи на ЕС. "Турция не просто е голям съсед на ЕС, тя е наш много важен съсед. С Турция имаме дългогодишни прекрасни отношения. Ние сме съюзници и партньори. Тези отношения обаче трябва да почиват на ясно изразени принципи за добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Турция явно имаше намеса в изборния процес. Не само това, има опити за намеса и в работата на Българското мюсюлманско вероизповедание. Когато говорим за отношения с Турция, трябва да бъдем много честни, много правдиви, открити един към друг, за да има ефект. България трябва по всякакъв начин да помага, да се избегнат рисковете, да има ясна перспектива в отношенията между ЕС и Турция. Тук ние можем и трябва да помогнем. Това трябва да става с ясно поставяне на откритите теми. Надявам се г-н Борисов да ги поставя, защото досега не съм чул неговото мнение по тези въпроси", каза Радев. Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция Попитан дали се чувства изместен от премиера във формирането на външната политика, президентът Румен Радев критикува действията по приемането на Истанбулската конвенция. "Тя е много показателна какво не трябва да правим - да подписваме документ, без да е дебатиран тук, без да знаем реално какво следва от него. Също така от сърцето на Европа да се дават декларации, че ние ще я приемем, без да се е произнесъл българският парламент и без да е изчерпан един задълбочен пълноценен дебат в обществото", коментира Радев. "Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Има много по-важни теми - корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Тази конвенция не трябва да се използва като параван, за да отвличаме вниманието на хората. Приемането на конвенцията без работещи закони няма да свърши работа", посочи той. Кубик rubik - отличный подарок для любого случая. Узнайте больше об этой удивительной головоломке на этой ссылке.

Радев: Парламентарната република атрофира

http://www.mediapool.bg/radev-parlamentarnata-republika-atrofira-news274637.html

Парламентарната република атрофира, парламентът се превръща все повече в нотариат, който подпечатва указите на правителството. Когато най-висшият орган на държавата отслабва, отслабват всички институции. Това заяви президентът Румен Радев по време на пресконференцията, в която отчита първата година от встъпването си в длъжност заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Според него корупцията деморализира цялото общество. "Свободата на словото е под въпрос. Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие и разбиране от Европа. Безразличието на Брюксел не трябва да ни демотивира, а да ни направи по-ревностни. Това е битка за нашите права", каза президентът. “Моята дейност като президент през следващата година ще бъде посветена на защитата на демократичните права на българите, на върховенството на закона“, посочи Радев. “Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното“, каза той. “Вярвам, че 2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих“, заяви още Радев. “Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания“, отчете още той. “С парламента работим в рамките на законите. С премиера на Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно“, допълни той. Радев обаче даде пример, че не приема българският премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава, а българският президент да го научава от медиите.   “Не успях да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Проблемите на личния състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакванията. Планът ще бъде прегледан едва през септември, но с неясен резултат“, заяви Радев. По думите му основен акцент в работата му е било отстояването на суверенитета и сигурността на България. Според него те не са даденост. Президентът заяви, че голяма част от усилията му са били посветени на изграждане на ефективен антикорупционен модел. “Цялата истина за КТБ гражданите очакват от съда. Приетият антикорупционен закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламента, който избира правителството. Това отсега поставя под въпрос неговата независимост. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. България е в критичен момент от своето развитие. Председателството не отменя дебата“, каза още той. “Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми“, каза Радев. “Мандатът започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни безупречно основната си мисия – проведе изрядни избори, подписан бе Националният рамков договор в Здравеопазването, правителството прояви характер, събра десетки милиони просрочени вземания и концесионни такси, пресечени бяха ощетяващи държавата управленски схеми, аргументирано бе спряна процедурата по концесионирането на Летище София. Служебното правителство отмени Наредба 208 за интеграция на чужденци без ясни критерии и механизми. Редовното правителство обаче побърза да я възстанови без оценка на риска за националната сигурност и без нейната задълбочена актуализация“, отчете Радев. “Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това си правомощие в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че тези закони ощетяват или не гарантират правата на хората. Четири от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА“, заяви Радев.

Радев и Йотова отчитат първата си година в президентството

http://www.mediapool.bg/radev-i-yotova-otchitat-parvata-si-godina-v-prezidentstvoto-news274637.html

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отчетат на пресконференция в сряда първата година от встъпването си в длъжност. На 22 януари миналата година Радев и Йотова заеха постовете президент и вицепрезидент. Дни след като пое поста, новият президент разпусна парламента, насрочи избори и назначи служебен кабинет на Огнян Герджиков. Едно от решенията на кабинета "Герджиков" - за избор на фирма, от която страната да купи изтребител, в последствие стана стана повод за престрелки между Радев и ГЕРБ по темата за модернизацията на армията. Като друга ос на напрежение между президента и управляващите се оформи антикорупционното законодателство. За една година Радев е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност четири пъти, два от които за борба с корупцията - тема, по която не се постигна консенсус. За една година президентът Радев има 22 визити зад граница. Радев упражни правото си на вето и върна на парламента 5 закона – новия антикорупционен закон, Закона за концесиите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за опазване на околната среда и Закона за бюджета на Здравната каса.  

"Каталуня като втора Куба" - може ли Барселона да обедини испанските националисти

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/24/3116719_katalunia_kato_vtora_kuba_-_moje_li_barselona_da/?ref=rss


Покрай кризата в Каталуня испанците преоткриват "националното" като част от идентичността си, но у други то изостря или изважда на бял свят крайни форми на национализъм.<br /><br />Подобни наблюдения споделят анализатори в страната, с някои от които "Дневник" разговаря и чиито мнения публикува в първата част на "Възражда ли се крайната десница в Испания". Каква обаче е причината за видимата промяна, ако изобщо я има, и до какво ще доведе тя?...

Грипна епидемия затваря училищата в Стара Загора от днес

https://offnews.bg//obshtestvo/gripna-epidemia-zatvaria-uchilishtata-v-stara-zagora-ot-dnes-673463.html

Грипна епидемия е обявена от днес в областите Видин и Стара Загора, както и в община Бобов дол, съобщи Министерството на здравеопазването.

От днес до 26 януари дните са и неучебни в област Стара Загора и община Бобов дол, а поради висока заболяемост от грип е предписано да не се провеждат учебни занятия за същия период и в две учебни заведения в гр. Дупница, едно - в с. Невестино, община Невестино, както и в учебно заведение в с. Раждавица, община Кюстендил.

Във Видин ще се учи - информацията за броя на болните ученици не дава основание за затваряне на училищата.

Днес децата от област Пазарджик се връщат в клас. Другите противоепидемични мерки остават в сила за областта.

До второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Вчера 153 училища бяха затворени заради висока заболеваемост, по данни на Министерството на образованието. Справката за днешния ден ще бъде обобщена в по-късните часове.

Напрежение в Бусманци, след като учител удари шамар на ученик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678962

Напрежение в Бусманци, след като учител удари шамар на ученикНапрежение има в 65-о училище в Бусманци, където учител удари шамар на ученик, съобщи Нова телевизия. Във вторник след обяд учителят по физическо Николай Николов ударил петокласника Роберто през лицето и разкървавил устната му. Причината била, че Роберто ударил силно в слабините с баскетболна топка друго дете, което се оплакало на учителя.

2017 г. за жилищния пазар: София води, но вече има успокоение

https://www.investor.bg/analizi/113/a/2017-g-za-jilishtniia-pazar-sofiia-vodi-no-veche-ima-uspokoenie--254371/

Ипотечният пазар продължава да се разширява заради все още ниските лихви, показват данните на Агенцията по вписванията

Предоговарянето със "Софийска вода" е в интерес на столичани

http://www.cross.bg/sofiiiska-voda-dogovor-1566145.html

/КРОСС/ "Софийска вода" ще трябва да подпише анекс към концесионния си договор, тъй като вече има яснота по предоговарянето на някои клаузи от основния контракт. За новостите съобщи общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев, който е и зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. "Има сформирана работна група от общински съветници за предоговарянето на концесионния договор, който не може да бъде развален. По него работихме година и половина. Направихме десетки срещи с ръководството на "Софийска вода". Промените, които сме постигнали са много добри, балансирани са и са в интерес на столичани", каза инж. Славчев, който е и член на работната група. Той обясни, че подписаният през 1999 г. концесионен договор е одобрен от друг състав на СОС и е подписан от друго ръководство на Столична община. "Това, което постигнахме е по-изгодни клаузи в договора и сме защитили интереса на гражданите. "Софийска вода" има кредити, които трябва да върне и да не остават в тежест на Столична община. Този анекс бе единственият вариант да се поправят някои несправедливости при подписването на концесията през 1999 г.", коментира Симеон Славчев. Докладът за предоговарянето вече е готов и на 25 януари т.г. трябва да бъде одобрен от СОС. Предложените от работната група промени са две категории

Внимание! Нов вид телефонна измама, кликват и очакват обратно обаждане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678963

Внимание! Нов вид телефонна измама, кликват и очакват обратно обажданеНов вид телефонна измама става все по-популярна, съобщи Нова телевизия. При нея измамниците кликват веднъж на телефона, колкото да се появи пропуснато повикване, след което затварят и очакват да им се върне обаждане, при което се начисляват високи такси. Измамените са десетки. Обажданията идват най-често от номера в чужбина - Хаити, Монако,

С дъх на човек - откъс от "Прашка" на Радичков

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/24/3117269_s_duh_na_chovek_-_otkus_ot_prashka_na_radichkov/?ref=rss


Повече от двайсет години след последното си издание на българския пазар отново ще се появи "Прашка" - вторият роман на Йордан Радичков, смятан за един от неговите най-лични. Книгата е част от усилията на издателство "Нике" за издаване на събраните съчинения на писателя.<br /><br />Романът ще бъде представен на 31 януари от 19 часа в Дома на киното от театралния режисьор Иван Добчев, а срещата ще бъде последвана от единствения документален филм, посветен на...

В пресата днес

http://www.cross.bg/grizhi-paliativni-dogovor-1566144.html

/КРОСС/ "Борисов слуша Тръмп в Давос", информира на първа страница "24 часа". По време на провеждащия се Световен форум на лидерите, премиерът ще участва и в дискусия за Западните Балкани. Изданието подчертава, че това е първото участие на български премиер във форума от 13 години насам. "Пишат некролога на хартиената администрация" е темата на днешния брой на "Труд". Чиновниците ще обменят документи само по електронен път от 1 ноември, обещава вицепремиерът Томислав Дончев. Държавното дружество "Булгаргаз" се оказа замесено в спор между търговец на газ и британско добивно предприятие, което експлоатира находището край Варна в Черно море. За това информира "Стандарт" с уточнението, че кредитори са запорирали вземания на доставчика от държавното дружество. "В градовете с най-много онкоболници никой не се занимава с умиращите", пише "Сега". Едва 12 на сто от раково болните у нас получават палиативни грижи заради нископлатената клинична пътека. По закон обаче трябва да се предостави комплексна грижа на пациента с диагноза рак. Вестник "Сега" припомня, че онкоклиниките са длъжни да представят и диспансерно наблюдение, и палиативни грижи, а ако нямат собствени структури за това, да сключат договор с друго лечебно заведение. Това изискване е задължително, за да се сключи договор със Здравната каса

Каролев: Мултифондове за парите за пенсия - да има различни портфейли според възрастта и риска

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6678711

Каролев: Мултифондове за парите за пенсия - да има различни портфейли според възрастта и рискаСега спестяването в лични пенсионни сметки е един вид “гащи за всеки” Работещите пенсионери да плащат данък Вноските за частни пенсии да са по-високи С 3 варианта излезе социалното министерство в концепцията си за изплащането на втората пенсия от универсалните фондове - пожизнена (но не наследяема), програмирани и еднократни плащания.

Плъховете са невинни за Черната смърт в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=367698

Не е необходимо да обвиняваме плъховете за разпространението на чумата в Европа през Средновековието, изясниха учените. По-рано се смяташе, че отговорността за разпространението на чумата в Европа през XIV - XIX век носят гризачите и живеещите върху тях бълхи.

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия по телефона

http://www.cross.bg/siriya-pytin-tyrtziya-1566143.html

/КРОСС/ Президентите на Русия и Турция обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия и операцията на турската армия в района Африн, предаде ТАСС, като се позова на Кремъл. И Путин и Ердоган са били съгласни с това, че продължаването на активната съвместна работа за решаването на кризата трябва да се основава на принципите за запазване на териториалната цялост и зачитане на суверенитета на Сирия. Двамата са обсъдили и подготовката за Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи на 29-30 януари. Президентите на Русия и Турция се надяват, че конгресът ще има представителен характер и че ще послужи за намиране на дългосрочно политическо уреждане в Сирия съгласно предвиденото в резолюция 22/54 на Съвета за сигурност на ООН, а също с договореностите, постигнати в рамките на процеса от Астана.  

Двоен убийствен атентат в Бенгази

http://www.cross.bg/eksploziya-bengazi-atentat-1566142.html

/КРОСС/ Най-малко 33 души загинаха, а десетки бяха ранени при двоен атентат с коли бомби в либийския град Бенгази, предаде Ройтерс. Първата експлозия избухнала пред джамия, докато богомолците си тръгвали след вечерните молитви. Около 10-15 минути по-късно, когато на мястото били пристигнали служители на силите за сигурност и медици, била взривена втора, по-мощна бомба, поставена в кола, паркирана на отсрещната страна на улицата. Втората експлозия причинила повече жертви. Засега не е ясно кой е отговорен за взривовете.  

Пребиха бай Митко с изгорялата къща при пожара в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678959

Пребиха бай Митко с изгорялата къща при пожара в Кресненското дефилеТрима дървосекачи пребиха 67-годишния Димитър Стоилов от махала Миланчевци на кресненското село Ощава. Пенсионерът е със счупен нос и лицеви кости, посинении очи и огромни отоци. Настанен е в отделението по УНГ в благоевградската болница. "В заведение в селото седнахме да се видим хора от махалите, които идваме за хляб в магазина.

Нападение срещу "Спасете децата" в Афганистан: 11 са ранени

https://offnews.bg//sviat/napadenie-sreshtu-spasete-detcata-v-afganistan-11-sa-raneni-673462.html

Най-малко 11 души са били ранени при нападение срещу международната хуманитарна организация "Спасете децата" в Афганистан, предаде Би Би Си.

Първо станала експлозия на двора пред офиса на организацията в източния град Джалалабад, а после мъже с оръжия нахлули в сградата. Според информация, цитирана от БТА, се е взривил атентатор самоубиец.

Местните медии съобщават, че деца от близкото училище са били видени да бягат, когато чули стрелбата.

Нападателите са неизвестни, но Джалалабад често е мишена на талибаните.

Грипната епидемия вече обхваща 7 области

http://www.mediapool.bg/gripnata-epidemiya-veche-obhvashta-7-oblasti-news274636.html

Седем са вече областите, обхванати от грипна епидемия, след като здравните власти обявиха, че от четвъртък грипна епидемия е в сила и в Софийска област и област Бургас. В предишните дни грипна епидемия беше обявена още в областите Стара Загора, Видин Благоевград, Перник, Пазарджик, както и в община Бобов дол. В засегнатите области са въведени всички ограничителни мерки в лечебните заведения, като преустановяване на свижданията, работата на детските и женски консултации, плановите операции, имунизациите и реимунизациите, както и профилактичната дейност. Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.  

В Стара Загора, Видин и Бобов дол е обявена грипна епидемия

http://www.mediapool.bg/v-stara-zagora-vidin-i-bobov-dol-e-obyavena-gripna-epidemiya-news274636.html

В област Стара Загора е обявена грипна епидемия. Всички училища и детски градини в района затварят до края на седмицата. Най-висока заболеваемост в региона е регистрирана сред децата от 0 до 4 години и от 4 до 14-годишна възраст. Затова до края на седмицата е обявена грипна ваканция за училищата в цялата област. Въвеждат се и всички ограничителни мерки в лечебните заведения, като преустановяване на свижданията, работата на детските и женски консултации, плановите операции, имунизациите и реимунизациите, както и профилактичната дейност. От Районната здравна инспекция препоръчват разкриване на грипни кабинети в извънболничната помощ. В област Видин и в община Бобов дол от днес също е обявена грипна епидемия, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В община Пазарджик се възобновяват учебните занятия, но другите противоепидемични мерки остават в сила. От днес спират учебните занятия восновното училище "Христаки Павлович" и средното училище "Свети Климент Охридски" в Дупница. Останалите учебни заведения в района на този етап продължават нормален учебен процес.

Спасиха 150 души, блокирани в хотел в Алпите от лавина (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/spasiha-150-dushi-blokirani-v-hotel-v-alpite-ot-lavina-snimki-2074332

Четири хеликоптера евакуираха 150 души, блокирани в четиризвезден хотел и други отдалечени постройки в италианските Алпи след падане на лавина, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

5 денонощия арест за мъж, залял жена с бира

//dariknews.bg/regioni/haskovo/5-denonoshtiia-arest-za-myzh-zalial-zhena-s-bira-2074325

Окръжният съд в Хасково намали присъдата на мъж от Ивайловград, който псувал, обиждал и залял с бира служителка на хранително заведение.

Румънски турист съ

Решават дали обвиненото момче за смъртта на бездомник да остане в ареста

//dariknews.bg/regioni/varna/reshavat-dali-obvinenoto-momche-za-smyrtta-na-bezdomnik-da-ostane-v-aresta-2074319

Варненският окръжен съд ще гледа мярката за неотклонение на 14-годишното момче, което е обвинено за жестокото убийство на 53-годишения бездомник Красимир Куртев. Прокуратурата настоява тийнейджърът да остане в ареста. 

Описват учителя, ударил шамар на ученик, като сърцат и всеотдаен, децата го обичали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/opisvat-uchitelia-udaril-shamar-na-uchenik-kato-syrcat-i-vseotdaen-decata-go-obichali-2074323

Директорът на 65-то училище в Бусманци Жельо Колев описа учителя, ударил вчера ученик, като сърцат, добронамерен, преподавател, който обича предмета си, а и децата го обичали.  Пред

Малки хитринки за тези, които мразят да чистят (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/malki-hitrinki-za-tezi-koito-mraziat-da-chistiat-video-2074235

Чистенето изисква много енергия, усилия и време. Ако чистенето не е сред най-любимите ви занимания, лесно може да поддържате дома си с тези малки хитринки. Вижте ги:

Матраците може да почистите с водка. Налейте водка в бутилка със спрей помпа, напръс

Екшънът "Бърлога на крадци" - най-гледаният филм у нас (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6678952

Екшънът "Бърлога на крадци" - най-гледаният филм у нас (Видео)Надпреварата между специалното ФБР-звено и най-добрите банкови обирджии в "Бърлога на крадци" стана най-гледаната у нас след миналия уикенд, сочат обобщените данни от киносалоните. Екшънът с Джерард Бътлър, 50 Сент, Соня Балморес за замисления обир на Федералния резерв на САЩ е видян от 8 805 зрители и има 81 669 лева приходи, предава БТА.

Реконструираха лицето на гръцко момиче, живяло преди 9000 години

http://www.cross.bg/avgi-godini-litzeto-1566141.html

/КРОСС/ Учени в Гърция са реконстриурали лицето на гръцко момиче, живяло преди 9000 години, за да покажат как са изглеждали хората през мезолита, около 7000 г. пр. н.е. Момичето е наречено Авги - гръцката дума за "зора", защото се предполага, че е живяла по времето, което се смята за зората на цивилизацията. Зъби и кости на девойката са намерени през 1993 г. в пещерата Теопетра в Тесалия. Смята се, че Авги е била на възраст между 15 и 18 години. Професор Манолис Папагрикоракис, който е ортодонт, е направил силиконова реконструкция на лицето на Авги от глинена отливка на главата й. Момичето има изпъкнала челюст, вероятно заради широкоразпространената практика да се дъвче животинска кожа, за да стане по-мека, и гневно изражение. Запитан защо Авги изглежда ядосана, професор Папагрикоракис се пошегува: "Било е невъзможно да не бъде ядосана в онази епоха". Авги е била анемична и вероятно е страдала от скорбут, смятат изследователите. Има доказателства за проблеми в бедрата и други заболявания, които вероятно са затруднявали движенията й и са допринесли за смъртта й. Пещерата Теопетра е била обитаема още преди 100 000 години, отбелязва гръцкото министерство на културата. Там са намерени сечива от епохите на палеолита, мезолита и неолита, както и съдове от неолита. Лицето на девойката Авги е изложено в музея на Акропола в Атина.  

Екозащитници отново внасят исканията си до правителството

http://www.cross.bg/ekozashtitnitzi-otnovo-vnasyat-iskaniyata-si-do-pravitelstvoto-1566140.html

/КРОСС/ В 9 часа за пореден път природозащитници ще внесат по символиен начин трите си искания до правителството във връзка със статута на Национален парк „Пирин". Те настояват, да не се допуска застрояване на Пирин и искат оставката на екоминистъра Нено Димов, както и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско. Екозащитниците са изпратили сигнали също до ОЛАФ, ЮНЕСКО и Главна дирекция „Околна среда" на Европейската комисия. За 25 януари е планиран следващият протест на екозащитниците. Той ще се проведе по едно и също време.  

150 евакуирани с хеликоптери след лавина в Италия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/150-evakuirani-s-helikopteri-sled-lavina-v-italiia-6078544

По целия северен хребет на Алпите граничещ с Австрия има голяма лавинна опасност, след като в района е паднал два метра сняг

Мазнина подпали варненска кухня

http://www.moreto.net/novini.php?n=367680

Мазнина на котлона стана причина за пожар във варненски апартамент, съобщиха от МВР за Moreto.net. Огънят лумнал вчера по обед във "Владиславово". Пожарникарите се намесили нареме и потушили пламъците. Няма пострадали хора.

Почина Урсула Ле Гуин, авторката на Землемория

https://offnews.bg//kultura/pochina-ursula-le-guin-avtorkata-na-zemlemoria-673460.html

Известната авторка на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин почина на 88-годишна възраст в дома си в американския град Портланд, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на семейството й.

Синът й Тео Даунс-Ле Гуин каза, че майка му е починала в понеделник, вероятно от инфаркт. По думите му през последните месеци тя е имала здравословни проблеми, свързани със сърцето.

Урсула Ле Гуин е автор на 20 романа, шест тома поезия, 13 книги за деца, множество кратки разкази и литературна критика.
Тя се прочува с романа си "Лявата ръка на мрака", който печели наградите "Хюго" и "Небюла" през 1969 г. Романът й "Освободеният" през 1974 г. също печели двете награди, връчвани за най-добри научнофантастични и фентъзи книги.

Най-известните й творби са книгите от поредицата "Землемория", от които са продадени милиони екземпляри по целия свят.

Кой атакува с химически оръжия в Сирия?

http://dnes.dir.bg/news/siria-himiesko-orazhie-26807866

Русия предложи Съветът за сигурност на ООН да създаде нова структура, която да разследва кой е виновен за нападенията с химически оръжия в Сирия.

Заев и Ципрас ще обсъдят името на Македония в Давос

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/24/3117000_zaev_i_cipras_shte_obsudiat_imeto_na_makedoniia_v_davos/?ref=rss


Премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев, ще обсъдят днес преговорите за името, които представители на Атина и Скопие водят отново от месец, съобщиха медии в Атина и Скопие.<br /><br />Ципрас и Заев ще се срещнат в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Македонският премиер ще разговаря в следващите дни и с еврокомисаря по въпросите на разширяването Йоханес Хан, както и с други политически и бизнес лидери.<br /><br />Срещата му с Ципрас...

Президентът отчита първата година от мандата си

http://www.cross.bg/radev-godina-purvata-1566139.html

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се отчетат за първата година от мандата си. Двамата ще дадат обща пресконференция. След като пое поста, новият президент трябваше да сформира служебен кабинет и да води консултации за редовно правителство. Няколко пъти Румен Радев наложи вето върху законопроекти на управляващите. До напрежение между президента и изпълнителната власт се стигна заради реформите в сектор „Сигурност", както и за начина, по който се води борбата с корупцията. В международен план Радев направи 22 визити в чужди държави и се обяви за приемането ни в Шенген, както и в Еврозоната. Той се обяви и за отпадането на икономическите санкции срещу Русия.    

Депутатите гласуват вота в четвъртък

http://www.transmedia.bg/2018/01/24/%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%82%d1%8a%d0%ba/

Първа точка в дневния ред на Народното събрание в четвъртък ще бъде гласуването на вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Той беше внесен от БСП с мотив – неуспешна борба с корупцията. Дебатът, на който премиерът не дойде, продължи 5 часа и приключи във вторник вечерта. Гласуването е минимум 24 часа след края на дебата.

Очаква се депутатите от ДПС да гласуват заедно с БСП, а народните представители от „Воля“ да подкрепят правителството. За да бъде успешен вотът, са необходими 121 гласа – 50% от народните преставители. Парламентарните групи на БСП и ДПС събират общо 105.

Снимка: БГНЕС

Хиляди бежанци след турската операция в Сирия

https://frognews.bg/svqt/hiliadi-bejantsi-sled-turskata-operatsiia-siriia.html

Около 5 хиляди жители на Африн са били прокудени от домовете си в първите три дни от операцията на турската армия в северната сирийска област, съобщи ООН.

Хиляди бежанци след турската операция в Сирия

https://frognews.bg/novini/hiliadi-bejantsi-sled-turskata-operatsiia-siriia.html

Около 5 хиляди жители на Африн са били прокудени от домовете си в първите три дни от операцията на турската армия в северната сирийска област, съобщи ООН.

Прокуратурата иска постоянен арест за 14-годишния, убил бездомник

http://www.cross.bg/informatziya-varna-bezdomnik-1566138.html

/КРОСС/ Постоянен арест за 14-годишното дете, което бе обвинено за убийството на бездомник, ще поискат от Окръжната прокуратура във Варна. Мярката на непълнолетния бияч ще се гледа преди обед. Соченото като съучастник 13-годишно момче е настанено в дом за малолетни извършители на престъпления. То не е посещавало училище.На 20 януари вечерта двете деца пребили до смърт 53-годишния Красимир Куртев, докато техни връстници наблюдавали и дори снимали случващото се. По информация на прокуратурата двете момчета са планирали посегателството. По информация на NOVA, те са съседи в една от ромските махали на Варна.  

Стогодишната гражданска война в България

http://pogled.info/bulgarski/stogodishnata-grazhdanska-voina-v-balgariya.92082

/Поглед.инфо/ Спорът, който се разгоря през последните седмици във връзка с новата трактовка на събитията от периода 1944-1989, появила се в програмите по "История и цивилизация" за учениците от десети клас в българските училища, показва, че рецидивите от започналата преди почти сто години българска гражданска война все още са живи и в днешното ни "демократично общество".

Грипната епидемия в Стара Загора, Видин и Бобов дол вече е в сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678950

Грипната епидемия в Стара Загора, Видин и Бобов дол вече е в силаНа територията на областите Видин и Стара Загора се обявява грипна епидемия в сила от днес (24 януари), съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Грипна епидемия е обявена и в община Бобов дол, считано от днес. До 26 януари 2018 г. дните са обявени и за неучебни в област Стара Загора и община Бобов дол,

Реки от кръв и десетки жертви след двоен атентат в Бенгази

https://offnews.bg//sviat/reki-ot-krav-i-desetki-zhertvi-sled-dvoen-atentat-v-bengazi-673458.html

Най-малко 33 човека загинаха, а десетки бяха ранени при двоен атентат с коли бомби в либийския град Бенгази, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Първата експлозия избухнала пред джамия в квартал Ал Салмани, докато богомолците си тръгвали след вечерните молитви.

Около 10-15 минути по-късно, когато на мястото били пристигнали служители на силите за сигурност и медици, била взривена втора, по-мощна бомба, поставена в кола, паркирана на отсрещната страна на улицата. Втората експлозия причинила повече жертви.

Сред жертвите е имало както военни, така и цивилни, включително египетски гражданин.

Здравни служители казаха, че броят на загиналите може да нарасне, тъй като някои от ранените са в критично състояние.
Засега не е ясно кой е отговорен за взривовете.

Актуална обстановка по пътищата тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1566137.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 11° до + 6°.Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите Варна, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Разград, Силистра и Смолян.Дъжд вали на места в област Пазарджик и в област Ямбол.Сняг вали в област Враца, в гр. Троян, гр. Ловеч /обл. Ловеч/, гр. Пещера /обл. Пазарджик/, на места в областите Плевен, Пловдив и Смолян, като слаб снеговалеж има и в проходите „Шипка" и на „Републиката" /обл. Стара Загора/, както и в гр. Пирдоп и на АМ „Хемус" в района на тунел „Витиня" /обл. София/.Пътните настилки са предимно мокри и частично заледени, но обработени - проходими при зимни условия.Намалена видимост поради мъгла:- до 50 м в района на АМ „Хемус" при тунел „Витиня";- до 200 м в района на гр. Криводол /обл. Враца/; ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия": няма ограничения. АМ „Хемус": Област София: Движението по АМ "Хемус" в тунел "Витиня" в посока Варна се осъществява в една лента поради ревизия на ревизионните шахти в активната и изпреварващата ленти. Движението се извършва в аварийната лента. Срок до 24.01.2018 г. АМ „Струма": няма ограничения. АМ „Марица": няма ограничения. АМ „Черно море": няма ограничения. АМ „Люлин": няма ограничения. ІІI

Земетресение с магнитуд 2.2 разлюля райони край Смолян

https://frognews.bg/novini/zemetresenie-magnitud-2-2-razliulia-raioni-krai-smolian.html

Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано тази нощ в близост до селата Кестен и Жребево. Това съобщават от сайта на Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География (НИГГГ) при БАН.

Преглед на печата - 24 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367726

4 часа Борисов слуша Тръмп в Давос Премиерът Бойко Борисов ще присъства на специално събитие по време на Световния икономически форум в Давос - сесия с участието на американския президент Доналд Тръмп, научи "24 часа".

Двоен бомбен атентат окървави Бенгази

http://dnes.dir.bg/news/terorizam-bengazi-kola-bomba-26807818

Най-малко 33 човека загинаха, а десетки бяха ранени при двоен атентат с коли бомби в либийския град Бенгази, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Лондон създава специална структура за борба с фалшивите новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678945

Лондон създава специална структура за борба с фалшивите новиниВластите във Великобритания ще създадат нова структура, която ще има задача да се противопоставя на т.нар. фалшиви новини и да дава отпор на дезинформационни кампании, провеждани от други страни, съобщи говорител на премиерката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс. Агенцията припомня, че Мей неведнъж в последно време обвиняваше Русия,

Предстоящи събития на 24 януари 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-deloto-1566135.html

/КРОСС/ ***София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. От 10.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще дадат пресконференция по повод годишнината от встъпването си в длъжност. ***София. От 9.00 часа пред Министерски съвет коалицията „За да остане природа в България" ще внесе по символичен начин още веднъж трите си искания до правителството, които включват отмяна на решението за отварянето на Пирин за застрояване, оставка на екоминистъра Нено Димов и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско. ***София. От 09.30 часа XVI състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Георги И., Геомил Н., Георги А. и Аксел Е. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09.30 часа 21 състав на СГС ще гледа делото срещу Герман К. (чл.116 НК). ***София. От 09.30 часа 15 състав на СГС ще гледа делото срещу Роман Л. (обвинен, че е организирал нападението над Алексей П., чл.116 НК) ***София. От 10.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА, Икономическия и социален съвет (ИСС) ще даде пресконференция относно присъединяването на България към ERM II и Еврозоната". ***София. От 10.00 часа в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО) ще бъде открит „Център за пациента"

Над 50% от американците се опасяват, че Тръмп може да използва ядрено оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678940

Над 50% от американците се опасяват, че Тръмп може да използва ядрено оръжиеНад половината американци (52 процента) се опасяват, че президентът Доналд Тръмп може да прибегне до неправомерно използване на ядрено оръжие, сочат данни от общонационално допитване, проведено съвместно от вестник "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, цитирано от ТАСС. 60 процента от запитаните отговорили,

Учителят, според когото историята трябва да се учи спрямо проблемите

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/01/24/3090524_uchiteliat_spored_kogoto_istoriiata_triabva_da_se_uchi/?ref=rss


Александър Кертин е учител по история. От няколко години вече не преподава, но както се казва - бивш учител няма.<br /><br />Спомя си, че избира професията, защото обича да споделя това, което знае. В университета влиза с оценка 5.50, а за изпита се подготвя по начин, за който днес казва, че вече не е достатъчен за учене - чете, чете, чете от един учебник по кратка история на България, като "човек, който се опитва да избяга от казармата". От казармата не успява да...

150 евакуирани след лавина в Италия

https://frognews.bg/novini/150-evakuirani-sled-lavina-italiia.html

Четири хеликоптера евакуираха 150 души, блокирани в четиризвезден хотел и други отдалечени постройки в италианските Алпи след падане на лавина, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Само глоба за дрифта под Шипка - това тъпа шега ли е?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6678555

Само глоба за дрифта под Шипка - това тъпа шега ли е?Спасителната операция струва 4000 лева - осмината младежи от Раднево трябва да я платят до стотинка Точно 4000 лева струва спасителната операция, за да бъдат извадени от снега 8 младежи от техникума в Раднево, тръгнали към Бузлуджа. Часове наред - още от ранни зори в понеделник, бяха мобилизирани хора и техника - 2 противопожарни автомобила,

Дължа успеха си на това...

http://www.cross.bg/dulzha-yspeha-si-na-tova-1566130.html

/КРОСС/ Дължа успеха си на това: никога не давах и не приемах извинения. - Флорънс Найтингейл    

Най-важното от Варна във вчерашния - 23 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367725

Нарастват чуждите инвестиции във Варна Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в предприятията от нефинансовия сектор в област Варна към 31.12.2016 г. възлизат на 1 785.2 млн. евро, което е с 1.4% повече в сравнение с 2015 година. През април отварят ремонтираната част на бул.

Зелените в Европарламента: България е объркана в борбата с корупцията

http://clubz.bg/63300-zelenite_v_evroparlamenta_bylgariq_e_obyrkana_v_borbata_s_korupciqta

Ден за борба с корупцията.

Групата на Зелените в Европейския парламент представи днес доклад, посветен на въпроса с корупцията в ЕС и в България. Докладът е изготвен по заявка на опозиционната парламентарна група.

Документът е озаглавен "Борба с корупцията - от обещания към действия. Обърканата борба с корупцията в България и нуждата от воля в институциите на ЕС". В доклада пише, че от държавите в ЕС България се представя най-зле по показателя на "Трансперънси интернешънъл" за усещане за корупция, съобщава БТА. Въпреки че борбата с това явление е сред водещите задачи на няколко български правителства, подходът остава почти непроменен и напоследък се политизира прекомерно. Необходимото законодателство е прието, но липсва достатъчно приложение и съгласуваност между обвързаните с процеса институции, се посочва в текста. 

Докато през 2015 г. в Румъния бяха повдигнати обвинения на 1250 обществени служители (включително премиер, петима министри, 16 депутати, 97 кметове и техни заместници), в България бяха обвинени едва осем души на обществена длъжност. В България гражданите имат най-ниско доверие в съда и съдиите в сравнение с останалите страни в ЕС.

Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия оказа натиск България да приеме закон за борба с корупцията, който обаче не отговаря на международните изисквания и дори създава допълнителни тревоги. Вероятно е новият закон да бъде използван за оправдаване на ограничаването на критиките срещу правителството и приглушаване на опозицията, пише в доклада.

Отбелязва се, че занапред у нас ще бъде възможно разследването на "корупционно поведение", без законът да включва определение за подобно поведение. Допълва се, че законът е насочен към отнемането на имущество, вместо да засяга конфликта на интереси на обществените служители. В доклада пише също, че някои български медии, уличени в нарушаване на журналистическите правила, получават европейско финансиране, за да рекламират програми на ЕС. Необходимо е самите институции на ЕС да покажат воля за борба с корупцията, добавят Зелените.

България отчита значителен напредък в борбата с корупцията за последните 17 години, но усилията трябва да бъдат насочени към предотвратяването. Особена тревога будят липсата на защита на подателите на сигнали, както и ограниченията на свободата на медиите в страната. На равнището на ЕС липсва желание за въвеждането на общ механизъм за наблюдение на корупцията. Самата ЕК с готовност наблюдава България, но не е решена да следи корупцията в институциите на ЕС. Комисията изостави идеята да представя годишни доклади за състоянието на корупцията в ЕС, се посочва в документа.

Според Зелените е необходимо равновесие между борбата с корупцията и защитата на гражданските права, особено в държавите от ЕС с комунистическо минало, където съществува опасност за възраждане на навиците за потисничество, тайно следене, лов на вещици сред политическите и идеологическите противници. България може да използва това, че е председател на Съвета на ЕС, за да насърчи преследването на корупцията в общностните институции, предлага парламентарната група.

Новият български закон срещу корупцията не предвижда мерки за предотвратяване, а цели отнемане на имущество, включително за престъпления, различни от корупция, и съдържа заплаха за преследване на подателите на сигнали. Свободата на медиите в България е опорочена заради връзките между някои медийни групи, бизнеси и политици, както и заради лошото прилагане на закона. Някои български медии полагат големи усилия да бъдат пазители на обществото и разкриха важни корупционни данни. Комисиите за финансов надзор, за отнемане на незаконно придобито имущество, за защита на конкуренцията и прокуратурата са използвани за оказване на натиск над медии, сочи докладът.

В България се наблюдава ясна политическа воля за приемане на строго законодателство срещу корупцията и това е знак за напредък, обобщават Зелените.

Те отправят няколко препоръки на нашата страна, сред които законодателството срещу корупцията и неговото приложение да отчитат международните стандарти и да не се насочват към борба с организираната престъпност и отнемането на имущество, които попадат в друга област. Препоръчва се прокуратурата да бъде прозрачна по случаите на корупция на високи управленски равнища и да се отчита за собствената си почтеност и способност да разследва такива случаи. Заявленията за конфликт на интереси на обществените служители трябва да бъдат проверявани от независима служба. Правителството трябва да уважава свободата на медиите, а властта на държавата трябва да бъде насочена срещу действителните заподозрени, а не да бъде използвана срещу критичните мнения и свободата на изразяване. Трябва да бъдат положени усилия за избягване на съсредоточаването на медийна собственост, се посочва в доклада на Зелените.

Зелените в ЕП: България е объркана в борбата с корупцията

http://clubz.bg/63300-zelenite_v_ep_bylgariq_e_obyrkana_v_borbata_s_korupciqta

Ден за борба с корупцията.

Групата на Зелените в Европейския парламент представи днес доклад, посветен на въпроса с корупцията в ЕС и в България. Докладът е изготвен по заявка на опозиционната парламентарна група.

Документът е озаглавен "Борба с корупцията - от обещания към действия. Обърканата борба с корупцията в България и нуждата от воля в институциите на ЕС". В доклада пише, че от държавите в ЕС България се представя най-зле по показателя на "Трансперънси интернешънъл" за усещане за корупция, съобщава БТА. Въпреки че борбата с това явление е сред водещите задачи на няколко български правителства, подходът остава почти непроменен и напоследък се политизира прекомерно. Необходимото законодателство е прието, но липсва достатъчно приложение и съгласуваност между обвързаните с процеса институции, се посочва в текста. 

Докато през 2015 г. в Румъния бяха повдигнати обвинения на 1250 обществени служители (включително премиер, петима министри, 16 депутати, 97 кметове и техни заместници), в България бяха обвинени едва осем души на обществена длъжност. В България гражданите имат най-ниско доверие в съда и съдиите в сравнение с останалите страни в ЕС.

Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия оказа натиск България да приеме закон за борба с корупцията, който обаче не отговаря на международните изисквания и дори създава допълнителни тревоги. Вероятно е новият закон да бъде използван за оправдаване на ограничаването на критиките срещу правителството и приглушаване на опозицията, пише в доклада.

Отбелязва се, че занапред у нас ще бъде възможно разследването на "корупционно поведение", без законът да включва определение за подобно поведение. Допълва се, че законът е насочен към отнемането на имущество, вместо да засяга конфликта на интереси на обществените служители. В доклада пише също, че някои български медии, уличени в нарушаване на журналистическите правила, получават европейско финансиране, за да рекламират програми на ЕС. Необходимо е самите институции на ЕС да покажат воля за борба с корупцията, добавят Зелените.

България отчита значителен напредък в борбата с корупцията за последните 17 години, но усилията трябва да бъдат насочени към предотвратяването. Особена тревога будят липсата на защита на подателите на сигнали, както и ограниченията на свободата на медиите в страната. На равнището на ЕС липсва желание за въвеждането на общ механизъм за наблюдение на корупцията. Самата ЕК с готовност наблюдава България, но не е решена да следи корупцията в институциите на ЕС. Комисията изостави идеята да представя годишни доклади за състоянието на корупцията в ЕС, се посочва в документа.

Според Зелените е необходимо равновесие между борбата с корупцията и защитата на гражданските права, особено в държавите от ЕС с комунистическо минало, където съществува опасност за възраждане на навиците за потисничество, тайно следене, лов на вещици сред политическите и идеологическите противници. България може да използва това, че е председател на Съвета на ЕС, за да насърчи преследването на корупцията в общностните институции, предлага парламентарната група.

Новият български закон срещу корупцията не предвижда мерки за предотвратяване, а цели отнемане на имущество, включително за престъпления, различни от корупция, и съдържа заплаха за преследване на подателите на сигнали. Свободата на медиите в България е опорочена заради връзките между някои медийни групи, бизнеси и политици, както и заради лошото прилагане на закона. Някои български медии полагат големи усилия да бъдат пазител на обществото и разкриха важни корупционни данни. Комисиите за финансов надзор, за отнемане на незаконно придобито имущество, за защита на конкуренцията и прокуратурата биват използвани за оказване на натиск над медии, сочи докладът.

В България се наблюдава ясна политическа воля за приемане на строго законодателство срещу корупцията и това е знак за напредък, обобщават Зелените.

Те отправят няколко препоръки на нашата страна, сред които законодателството срещу корупцията и неговото приложение да отчитат международните стандарти и да не се насочват към борба с организираната престъпност и отнемането на имущество, които попадат в друга област. Препоръчва се прокуратурата да бъде прозрачна по случаите на корупция на високи управленски равнища и да се отчита за собствената си почтеност и способност да разследва такива случаи. Заявленията за конфликт на интереси на обществените служители трябва да бъдат проверявани от независима служба. Правителството трябва да уважава свободата на медиите, а властта на държавата трябва да бъде насочена срещу действителните заподозрени, а не да бъде използвана срещу критичните мнения и свободата на изразяване. Трябва да бъдат положени усилия за избягване на съсредоточаването на медийна собственост, се посочва в доклада на Зелените. 

Земетресение разлюля района край селата Кестен и Жребево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678947

Земетресение разлюля района край селата Кестен и ЖребевоЗеметресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано тази нощ в близост до селата Кестен и Жребево. Това става ясно от сайта на Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География (НИГГГ) при БАН, цитиран от "Фокус". Трусът е регистриран в 01.15 часа тази нощ и е с дълбочина 15

Сенатът одобри новия централен банкер на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/24/3117498_senatut_odobri_noviia_centralen_banker_na_sasht/?ref=rss


Американският Сенат утвърди Джероум Пауъл за нов ръководител на Управлението за федерален резерв на САЩ, предадоха Ройтерс и БТА.<br /><br />Сенатът одобри кандидатурата на Пауъл с 84 на 13 гласа. Той ще заеме поста за четиригодишен мандат от началото на следващия месец, заменяйки Джанет Йелън.<br /><br />Пауъл беше номиниран от американския президент Доналд Тръмп през ноември. Утвърждаването му за следващ централен банкер вероятно ще осигури приемственост в паричната...

Президентът ще се отчита за първата година от мандата си

https://frognews.bg/novini/prezidentat-shte-otchita-parvata-godina-mandata.html

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се отчетат за първата година от мандата си. Двамата ще дадат обща пресконференция.

Кметът на Пирот Владан Васич: София е с голям потенциал и предизвикателство за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678936

Кметът на Пирот Владан Васич: София е с голям потенциал и предизвикателство за насПолагаме усилия българските туристи да се чувстват в Пирот като у дома си. Напоследък има голям прилив на туристи от България, нас това ни радва. София е само на 70 километра от нас, това е европейска столица с един и половина - два милиона жители и тук има голям потенциал и предизвикателство за Пирот,

На 24 януари са родени

http://www.cross.bg/na-yanyari-sa-rodeni-1566128.html

/КРОСС/ Проф. Георги Чапкънов, скулптор Дончо Донев, президент на Асоциацията на българските футболисти Ирена Соколова, областен управител на Перник Красимир Стоянов, летец-космонавт Д-р Людмил Веселинов, кмет на Попово Паруш Парушев, писател Стелиана Кожухарова, прокурор Цеци Красимирова, топмодел    

Аскерът готов да тръгне към втори град в Сирия

http://clubz.bg/63299-askeryt_gotov_da_trygne_kym_vtori_grad_v_siriq

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди американския държавен секретар Рекс Тилърсън, че военната операция на Анкара в сирийския район Африн може да се разшири към съседния град Манбидж, предаде ДПА.

Подобен ход би означавал нова конфронтация между Вашингтон и Анкара, които са съюзници в НАТО. Африн и Манбидж са контролирани от подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които Турция смята за терористи.

"Терористите в Манбидж постоянно тормозят със стрелба. Ако САЩ не могат да ги спрат, ние ще го направим", каза Чавушоглу.

Турският външен министър заяви, че поискал Тилърсън да не бъде говорител на кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС), които контролират Африн.

"САЩ не би трябвало да застават на страната на терористите, а да подкрепят своя съюзник Турция. Ако не стоите до нас, не ни стойте на пътя", призова Чавушоглу.

Американският президент Доналд Тръмп ще призове днес в разговор с турския лидер Реджеп Ердоган за деескалация на ситуацията в сирийския район Африн.

"Искаме те (турците - б.р.) да пристъпят към деескалация, - каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс. - За това ще става дума в разговора, но не искам да избързвам. Ще разпространим изявление след разговора между тях."

Турското командване съобщи, че за първите 4 дни на офанзивата в Сирия, започнала на 24 януари, са убити 260 бойци на ОНС и на "Ислямска държава".

Зимно слънце

https://frognews.bg/novini/zimno-slantse.html

Днес ще бъде предимно слънчево. По-значителна ще е облачността в Северозападна България, а преди обяд на места в западните райони на Дунавската равнина ще е с мъгла. Ще духа слаб североизточен, в източните райони - умерен северен вятър. Максималните температури ще са между минус 2° и 3°.

Пътна обстановка в страната - 24 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367724

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Facebook ще удвои броя на служителите си за сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678924

Facebook ще удвои броя на служителите си за сигурност"Фейсбук" възнамерява да удвои персонала си, който следи за публикуването на незаконни материали и тяхното премахване. Това съобщи в Брюксел главният изпълнителен директор на социалната медия Шерил Сандбърг, цитирана от БНР. Тя посочи, че в медията вече работят 10 хиляди души по въпросите на безопасността и сигурността и обеща до края на годината

Ново тайно решение за Пирин и бурканчета чист въздух за МС

http://dnes.dir.bg/news/pirin-ostane-priroda-bulgaria-kabinkov-lift-26807775

Kоалицията „За да остане природа в България“ предупреди за ново тайно решение за Пирин и ще внесе символично още веднъж трите си искания до правителството.

Днес ще бъде предимно слънчево с максимални температури между -2° и 3°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6678930

Днес ще бъде предимно слънчево с максимални температури между -2° и 3°Днес ще бъде предимно слънчево. По-значителна ще е облачността в Северозападна България, а преди обяд на места в западните райони на Дунавската равнина ще е с мъгла. Ще духа слаб североизточен, в източните райони – умерен северен вятър. Максималните температури ще са между минус 2° и 3°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и

На 24 януари...

http://www.cross.bg/vtorata-svetovna-suzdavat-1566127.html

/КРОСС/ 41 г. - По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула.1848 г. - Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто.1862 г. - Влахия и Молдавия се обединяват и създават държавата Румъния, а Букурещ е избран за столица на новата държава.1878 г. - Град Карнобат е освободен от Османската империя.1895 г. - Кралицата на Хавайските острови Лилилукалани се отрича от трона и се обявява за привърженик на републиканско управление.1903 г. - САЩ и Канада създават комисия, която да определи границите на Аляска.1918 г. - С декрет в Съветска Русия е въведен Грегорианския календар.1920 г. - В Пещера е убит от екстремисти на Земеделския народен съюз политикът и държавникът Михаил Такев.1922 г. - Американецът Кристиан Нелсън патентова сладоледа Ескимо.1924 г. - Петроград е преименуван на Ленинград.1933 г. - Дейци на ВМРО убиват в София народния представител, македонист Христо Трайков.1935 г. - В Ричмънд (САЩ) е пусната на пазара първата в света консервирана бира.1939 г. - При най-смъртоносното земетресение в Чили загиват около 30 хил. души.1940 г. - В Испания е забранено масонството.1940 г. - Състои се премиерата на американския драматичен филм Гроздовете на гнева.1942 г. - Втората световна война: Японските войски за първи път атакуват територията на Австралия.1944 г. - Втората световна война: Англо-американската авиация извършва бомбардировки върху градове Скопие и Враца, и селата Кунино (Врачанска област) и Беглеж (Плевенска област), загиват общо 124 души

Почина писателката Урсула Ле Гуин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678918

Почина писателката Урсула Ле ГуинИзвестната авторка на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин почина на 88-годишна възраст в дома си в американския град Портланд, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на семейството й. Синът й Тео Даунс-Ле Гуин каза, че майка му е починала в понеделник, вероятно от инфаркт.

Екозащитници сезират ОЛАФ и ЮНЕСКО

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ekozashtitnici-sezirat-olaf-i-iunesko-6078542

Екозащитницитие с нов опит да защитят Национален парк „Пирин“ - има сигнали до редица международни институции, протестите продължават

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=367723

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 24 януари ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. От 09:00 до 11:00 ч. без ток ще са на ул. "Мадара" N 4, 6, 8, ул.

Новият футболен турнир Лига на нациите ще направи първата си стъпка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/24/3117465_noviiat_futbolen_turnir_liga_na_naciite_shte_napravi/?ref=rss


Жребият за груповата фаза на Лига на нациите, най-новият футболен турнир в Европа, ще бъде изтеглен днес в Лозана. Надпреварата ще дебютира пре есента на 2018 година, като мачовете ще се играят през септември, октомври и ноември.<br /><br />Лига на нациите ще замени досегашните контролни срещи на националните отбори, които често не предизвикват интерес сред феновете.<br /><br />Новосъздаденият турнир включва всички 55 страни, членуващи в УЕФА. Тимовете са разделени в...

Петима ранени при стрелбата в Кeнтъки са в критично състояние

//dariknews.bg/novini/sviat/petima-raneni-pri-strelbata-v-kentyki-sa-v-kritichno-systoianie-2074301

Ученикът, застрелял във вторник двама свои съученици и прострелял други в училище в щата Кентъки, ще бъде обвинен в убийство и опит за убийство, съобщиха американски медии.
Вчера двама тийнейджъри бяха убити, а 19 души бяха ранени при стрелба в гимна

Десет неща, които незабавно трябва да изхвърлите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/deset-neshta-koito-nezabavno-triabva-da-izhvyrlite-video-2074206

В ежедневието си сме заобиколени от предмети, които трупаме с години, а нямаме нужда от тях. Дори и да осъзнаваме това, понякога е много трудно да ги изхвърлим. Вижте 10 неща, които незабавно трябва да изхвърлите:

Дрехи, които вече не носите
<

Нова телефонна измама, как да се предпазим

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nova-telefonna-izmama-kak-da-se-predpazim-2074311

Нова схема за телефонна измама действа чрез пропуснати повиквания от чужбина - Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако се върне обаждането, се плаща скъпо, съобщава

Евакуираха 150 души след лавина в Италия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678920

Евакуираха 150 души след лавина в Италия (Видео)Четири хеликоптера евакуираха 150 души, блокирани в четиризвезден хотел и други отдалечени постройки в италианските Алпи след падане на лавина, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Намиращият се до границата с Австрия хотел "Лангтауферер" не е бил пряко засегнат от лавината, но районът е бил силно заплашен от още свличания на

Остава седмица за отстъпката в личния данък

https://frognews.bg/novini/ostava-sedmitsa-otstapkata-lichniia-danak.html

Остава седмица до крайния срок, в който данъкоплатците могат да ползват 5-процентна отстъпка за данъка върху доходите си през 2017 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване