Цачева: Проектът за Истанбулската конвенция не е оттеглен

http://dnes.dir.bg/news/tzetzka-tzacheva-istanbulscata-conventzia-26819049

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция не е оттеглен.

Дончев: Деинституционализацията в домовете няма път назад

http://dnes.dir.bg/news/pat-tomislav-donchev-nazad-deinstitutzionalizatziata-domove-detza-26818809

Деинституционализацията в домовете за деца няма път назад, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Грами 2018: Бели рози срещу сексуалния тормоз, шоуто извън Ел Ей за първи път от 15 г.

https://offnews.bg//kultura/grami-2018-beli-rozi-sreshtu-seksualnia-tormoz-shouto-izvan-el-ej-za-673656.html

Музиканти, продуценти и звезди, които ще бъдат гости на наградите Грами на 28 януари, ще се появят с бяла роза на своите тоалети в знак на съпричастност към движението "Тime's up" и каузата #metoo.

След черните тоалети на церемонията по раздаване на наградите "Златен глобус", сега музикалният елит ще се обяви срещу сексуалния тормоз с бели рози. 

Организаторите на инициативата са изпратили имейл до всички гости на събитието с молба да дойдат закичени с бели рози. Според тях цветето е символ на надежда, мир, съчувствие и съпротива.

Тази година престижните статуетки ще бъдат връчени за 60-ти път. За първи път от 15 г. насам церемонията ще се състои извън Лос Анджелис. На 28 януари Ню Йорк и "Медисън скуеър гардън" ще бъдат домакини на шоуто, чийто водещ ще бъде Джеймс Кордън, водещият на "Carpool karaoke".

На живо пред многохилядната публика ще пеят Бруно Марс, Пинк и Кендрик Ламар, Рияна, Лейди Гага и още много от най-нашумелите звезди, а шоуто и преките включвания могат от червения килим да се гледат по телевизия CBS, както и на страницата на телевизията във Facebook, в официалния сайт на наградите, както и на платформата за видео на Facebook - Facebook watch. 

За първи път членовете на Академията ще гласуват онлайн, вместо с хартиена бюлетина, а церемонията започва в 19:30 ч. местно време или в 2:30 часа българско време.

ОПЕК разработва механизъм за постоянно сътрудничество по ограничението на добива

http://econ.bg/Новини/ОПЕК-разработва-механизъм-за-постоянно-сътрудничество-по-ограничението-на-добива-_l.a_i.757020_at.1.html

Организацията на страните експортьори на петрол (ОПЕК) планира разработването на механизъм за постоянно сътрудничество със страните, участващи в...

Путин бил по-харесван от Тръмп за световен лидер

https://frognews.bg/svqt/putin-bil-haresvan-tramp-svetoven-lider.html

Това сочи 41-ото световно проучване„Край на годината” на Асоциация „Галъп интернешънъл”, цитирано от международните агенции.

Община Бургас подготвя незабравим празник на ледената пързалка

https://www.actualno.com/burgas/obshtina-burgas-podgotvja-nezabravim-praznik-na-ledenata-pyrzalka-news_656492.html

Незабравим празник с много приятни емоции и изкушаващи награди очакват участниците в Ледения празник на 1 февруари на пързалката в Бургас. Зимната фиеста ще започне в 18.30 часа. Присъстващите ще имат възможност да се насладят на брилянтното изпълнение на кънки на лед на професионалната фигуристка Елизабета Макарова, магнетичното изпълнение на вокална формация от Детски хор "Милка Стоева" към МКЦ с ръководител Мариета Секлемова, емоционален мач по хокей между състезатели на елитния СК

И сега е забранена дискриминацията по полова идентичност

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/26/3119517_i_sega_e_zabranena_diskriminaciiata_po_polova/?ref=rss


Истанбулската конвенция измести разговорите дори за цените на тока около семейната маса, наложи се правителството да отложи ратификацията, а не се намират и юристи, които да се ангажират с експертен анализ и изводи какви задължения произтичат от влизането в сила на този документ на Съвета на Европа, ако бъде ратифициран.<br /><br />Засега "Обединени патриоти" са групирали най-конкретно аргументите си срещу ратификацията на конвенцията, като главното им острие е насочено...

Зидан е уверен, че ще изведе "Реал" от кризата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/26/3119521_zidan_e_uveren_che_shte_izvede_real_ot_krizata/?ref=rss


Треньорът на "Реал" (Мадрид) Зинедин Зидан е уверен, че ще изведе отбора от тежката криза. "Чувствам се силен", каза французинът.<br /><br />Положението на мадридчани се усложни преди два дни, когато загубиха с 1:2 от "Леганес" у дома и отпаднаха в четвъртфиналите за Купата на краля.<br /><br />В испанските медии се повдигна темата за смяната на Зидан. Според "Марка" фаворити за поста при евентуална раздяла с французина са Маурисио...

Обвиниха в плагиатство филм с 13 номинации за "Оскар"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/obviniha-v-plagiatstvo-film-s-13-nominacii-za-oskar-6078665

Семейството на американски писател обвини в плагиатство създателите на филма "Формата на водата"

Три млади българки с признание от "Форбс"

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tri-mladi-bylgarki-s-priznanie-ot-forbs-6078667

Нашите момичета са избрани сред 15 000 души от 34 държави в класация за бизнес лидери в престижното издание "Форбс"

Тръмп пак видя търговски конспирации срещу САЩ, но предложи американско приятелство на света

http://www.cross.bg/trump-strani-turgoviya-1566395.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи „американските приятелство и партньорство" на света по време на своята реч при първата си поява пред глобалния бизнес елит на Световния икономически форум в Давос,. Той увери , че неговият предизборен лозунг „Америка на първо място" не означава „Америка сама". „Светът очаква издигането на силни и проспериращи САЩ. Ние сме открити към бизнеса и отново сме конкурентоспособни", заяви Тръмп по време на речта си в Давос. "Като президент на САЩ аз винаги ще поставям Америка на първо място. Точно както лидерите на другите страни трябва да поставят своите страни на първо място", допълни американският президент и разясни, че е готов да преговаря по споразуменията за свободна търговия на индивидуално равнище или на равнище групи държави с тези, които остават в Транстихоокеанското търговско споразумение, от което той оттегли страната си. Тръмп заяви още, че търговията трябва да бъде честна и реципрочна. „Нечестната търговия вреди на всички ни", убеден е той. Според него САЩ са готови да преговарят по взаимноизгодни двустранни търговски споразумения със всички страни, включително и с тези от Транстихоокеанското партньорство

Най-мръсен въздух дишат в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6683990

Най-мръсен въздух дишат в Горна ОряховицаНай-мръсен въздух през последното денонощие са дишали живеещите в Горна Оряховица. От РИОСВ – Велико Търново казаха, че стойностите на фините прахови частици са регистрирани от началото на месеца до 25.01. В последните дни са регистрирани превишения на нормите. Максималното надхвърляне на нормите е било тройно.

"Теленор" потвърди, че има кандидат за купуване на бизнеса ѝ в България

https://www.actualno.com/business/telenor-potvyrdi-che-ima-kandidat-za-kupuvane-na-biznesa-v-bylgarija-news_656490.html

Има интерес към покупка на бизнеса на "Теленор" в Централна и Източна Европа, включително България. Това заявяват от компанията в съобщение до медиите, като по този начин потвърждават слухове от последните дни. Не се разкрива обаче от чия страна е интересът. "Теленор Груп" е получила заявление за интерес към покупка на компаниите на групата в Централна и Източна Европа, които се състоят от мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия. С цел създаването на

Москва: Фобиите на британския военен министър са достойни за 'Монти Пайтън'

https://offnews.bg//sviat/moskva-fobiite-na-britanskia-voenen-ministar-sa-dostojni-za-monti-pa-673659.html

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната му, като целта е да предизвика хаос във Великобритания.

В интервю за британския в. "Дейли телеграф" Уилямсън заяви, че Русия е извършила проучвания на мрежите за доставка на електричество, свързващи Великобритания и Европа. Това навеждало на мисълта, че Москва се опитвала да разбере как може да предизвика паника или да атакува страната, смята министърът.

Той твърди, че Русия обмисляла как може да причини възможно най-голяма вреда на Великобритания, разрушавайки нейната икономика, нейните инфраструктури, предизвиквайки хиляди и хиляди смърти и намирайки елемент, който да провокира тотален хаос в страната.

Лондон на няколко пъти вече разкритикува предполагаемата руска намеса. Британският премиер Тереза Мей спомена през ноември за враждебни действия от страна на Русия. Кийрън Мартин, шефът на Националния център за киберсигурност пък каза, че руската намеса се е изразила миналата година в атаки срещу британски медии, телекомуникациите и сектора на енергетиката, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Руският отговор не закъсня. 

Министерството на отбраната обяви, че изказването на британския министър е опит за привличане на вниманието и печелене на политически дивиденти. 

"В борбата си за парични знаци за военния бюджет шефът на британското отбранително ведомство изглежда е изгубил представа за границите на разумното. Фобиите на министъра, че Русия снима електроцентрали или изучава на маршрутите на британските газопроводи са достойни за детски комикси или за сериала "Летящият цирк на Монти Пайтън", заяви говорителят на руското министерство ген.-майор Игор Конашенков.

Всяка информация за местоположението на британските електроцентрали и тръбопроводи е точно толкова "секретна", колкото и снимките и местонахождението на Уестминстърското абатство или Биг Бен например, подчерта той.

"Пълни фантазии. Казвайки подобно нещо, министър Уилямсън изглежда е бил под впечатлението на романа на Хърбърт Уелс "Война на световете", който току-що е прочел и който се описва марсианско нашествие в Англия. Правилно твърдят, че такива книги човек трябва да е прочел в детството си", коментира и председателят на комисията за отбрана и сигурност в Съвета на Федерацията Франц Клинцевич. 

Руски агенти създали във Facebook 129 събития за изборите в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=367918

По време на президентската кампания през 2016 г. руски агенти са създали в социалната мрежа Facebook 129 събития, свързани с изборите, предаде Ройтерс, като цитира писмени показания на компанията пред Конгреса. В публикуваното писмено изявление на Facebook, което носи дата 8 януари, се съобщава, че събитията са били видeни от 338 000 различни акаунта.

"Теленор" ще реши до края на март дали да продаде бизнеса си в България и региона

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/26/3119523_telenor_shte_reshi_do_kraia_na_mart_dali_da_prodade/?ref=rss


Норвежката "Теленор" (Telenor group) е получила заявление за интерес към покупка на компаниите на групата в Централна и Източна Европа, които се състоят от мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, се казва в съобщение от компанията.<br /><br />Официалното съобщение от компанията идва седмица след като "Капитал" съобщи, че тя води преговори с американски фонд.<br />С цел създаването на стойност за акционерите на компанията,...

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград

https://www.actualno.com/smolyan/gotov-e-generalnijat-plan-za-organizacija-na-dvijenieto-v-zlatograd-news_656487.html

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград и предстои неговото представяне пред обществеността, съобщиха от местната администрация. Разработката ще бъде обсъждана в три последователни дни в различни части на града. Според кмета Мирослав Янчев основно два са аргументите за изработването на генерален план на движението – увеличеният брой автомобили и потокът коли, които преминават към и от ГКПП Златоград – Термес. Той информира, че неотдавна е било изв

Микробус уби на място 80-годишна пешеходка на оживен булевард в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683977

Микробус уби на място 80-годишна пешеходка на оживен булевард в София
Микробус уби на място жена на пешеходна пътека на бул. „Сливница“ в района на Зона Б-5. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. По първоначални данни жената е на 80 години. Инцидентът е станал в 14.45 часа. Предприети са огледи на

Сена прелива, затвори пътища и тунели в Париж (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/navodnenie-paris-sena-26818951

Парижани запазват спокойствие на фона на покачващото се ниво на река Сена, което доближава върхови стойности, предаде Асошиейтед прес.

Древният страх от края на света в холивудските филми

//dariknews.bg/novini/liubopitno/drevniiat-strah-ot-kraia-na-sveta-v-holivudskite-filmi-2074960

Блокбастърите са по-склонни да обвиняват егото и алчността на човека за глобалните катастрофи, като пренебрегват бедствията, породени от безразличието на обществото към екологията, установиха учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, цитирани от Върдж.

Джипита искат 5.10 лв. потребителска такса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dzhipita-iskat-5.10-lv.-potrebitelska-taksa-2074959

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5.10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата, научи Дарик. Тя получава подкрепа, както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващ

Вера Йоурова: Конвенцията цели превенция срещу насилието

http://dnes.dir.bg/news/es-istanbulscata-conventzia-vera-yourova-26818938

Еврокомисарят по правосъдие и равенство между половете Вера Йоурова защити Истанбулската конвенция по време на визитата си у нас.

Цачева: Проектът за Истанбулската конвенция не е оттеглен

https://frognews.bg/novini/tsacheva-proektat-istanbulskata-konventsiia-otteglen.html

Законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция не е оттеглен. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието.

Николай Цонков, БСП: Министърът на образованието да подаде оставка, виновен е за скандала с учебната програма за Х клас

http://www.cross.bg/tazi-programa-tzonkov-1566394.html

/КРОСС/ Министърът на образованието трябва да подаде оставка, защото е виновен за скандала с учебната програма по история за Х клас. Това заяви народният представител от "БСП за България" Николай Цонков при участието си в предаването "Делници" по телевизия "Евроком". "Ние ще направим необходимото, ще предприемем всички позволени от закона мерки и действия във и извън парламента, за да се противопоставим на въвеждането на тази програма. Ще настояваме тя да бъде върната обратно за обсъждане, коментира Николай Цонков. - Освен това ще държим да бъде възложено на историци, доказани авторитети в тази област, които да изработят програмата, тя да бъде исторически обективна и да осигурява на учениците необходимите им знания". Според Николай Цонков, скандалът с учебната програма по история за Х клас тепърва ще набира скорост. "Още миналия петък на парламентарния контрол остро изразихме нашето несъгласие в декларация. В началото на тази седмица на заседание Градският съвет на БСП - София прие позиция, в която остро разкрикитува утвърдената програма. Аз, като депутат от София, напълно подкрепям тази позиция и се присъединявам към искането на оставката на министъра. Не сме съгласни с начина, по който е утвърдена тази програма. Манипулативно са подбрани факти и исторически данни, което е недопустимо!". Николай Цонков заяви, че е напълно съгласен с тезата на президента Румен Радев за атрофирането на българския парламент

Борисов: Свързаността между ЕС и Западните Балкани е ключов фактор за инвестиции

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-svyrzanostta-mejdu-es-i-zapadnite-balkani-e-kliuchov-faktor-za-investicii-254638/

Премиерът участва в дискусия за дългосрочното развитие на Западните Балкани в рамките на Световния икономически форум

Затварят пътища и тунели в Париж заради наводненията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683963

Затварят пътища и тунели в Париж заради наводнениятаПарижани запазват спокойствие на фона на покачващото се ниво на река Сена, което доближава върхови стойности, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Районът на Париж е силно засегнат от наводненията, причинени в страната през изминалата седмица, но животът във френската столица като цяло запазва обичайния си ритъм.

Тръмп обяви от Давос война на "хищническите" търговски практики

http://www.mediapool.bg/tramp-obyavi-ot-davos-voina-na-hishtnicheskite-targovski-praktiki-news274778.html

Американският президент Доналд Тръмп предприе яростна атака срещу "хищническите" търговски практики, предупреждавайки че САЩ повече няма да толерират нечестната търговия. "САЩ повече няма да си затварят очите за несправедливи търговски практики, включително мащабна кражба на интелектуална собственост, промишлени субсидии и държавно участие в икономическото планиране", заяви държавният глава. Той каза, че САЩ винаги ще бъдат на първо място, но добави, че стратегията му "Америка на първо" ("America First") не означава Америка сама”. "Тук съм, за да представлявам интересите на американския народ и за да потвърдя приятелството и сътрудничеството на Съединените щати за построяването на един по-добър свят", обяви той. "Светът очаква съживяването на силна и благоденстваща Америка. Америка е отворена за бизнес и ние отново сме конкурентни", каза Тръмп. Въпреки това речта му контрастираше на целите на Световния икономически форум в Давос за сътрудничество и глобализация, отбелязва БиБиСи. Тръмп каза пред аудиторията от политици и лидери в промишлеността, технологиите и финансите, че през първата година от неговия мандат САЩ са по-привлекателни от всякога за чужди инвестиции. САЩ могат да се върнат към преговорите за свободна търговия "Не можем да имаме свободна и отворена търговия, ако някои държави се възползват от системата за сметка на други", заяви американският президент и добави, че САЩ подкрепят свободната търговия, но тя трябва да е честна и реципрочна. По думите му САЩ са готови да сключат взаимноизгодни търговски споразумения с всички страни в името на създаване на търговска система, която би била от полза не само за САЩ, но и за целия свят. Тръмп каза, че Вашингтон може да се върне към преговорите за свободна търговия с държави от двете страни на Тихия океан. По-рано тази седмица 11 страни от Тихоокеанския регион приключиха преговорите по регионално споразумение за свободна търговия без САЩ, след като Вашингтон се оттегли от преговорите за Транстихоокеанско партньорство миналата година, припомня ДПА. Бихме обмислили да преговаряме с тях поотделно или може би като група, ако търговските условия могат да бъдат направени по-изгодни за САЩ отколкото в първоначалния пакт, заяви Тръмп. По-малко регулации и повече работни места Той използва изявлението си пред политическите и бизнес лидери на конференцията, за да представи работата на администрацията си за реформиране на данъчната система и намаляване на регулациите. Тръмп заяви, че работата му започва да се изплаща, отбелязвайки 2.4-те милиона работни места, създадени от избирането му през 2016 г. и плановете на компании като Епъл (Apple) да инвестират милиарди в САЩ. Президентът отбеляза, че постига напредък в това да даде на американците мечтата за "страхотна работа, сигурен дом" и "по-добър живот" за техните деца. Фалшивите медии Американският президент продължи и войната си с медиите. "Откакто станах политик, осъзнах колко мръсни и фалшиви могат да бъдат медиите", каза Тръмп в Давос, след което бе освиркан от публиката. Той систематично обвинява някои от най-големите и авторитетни медии в САЩ в производството на фалшиви новини.

"Теленор": Има интерес към покупка на компаниите ни в България и други страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683958

"Теленор": Има интерес към покупка на компаниите ни в България и други страни"Теленор Груп" е получила заявление за интерес към покупка на компаниите на групата в Централна и Източна Европа, които се състоят от мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия. Това съобщиха от компанията.  В съобшението за медиите се казва още: С цел създаването на стойност за акционерите на компанията,

Тръмп планира да предложи гражданство на 1.8 милиона нелегални имигранти

http://econ.bg/Новини/Тръмп-планира-да-предложи-гражданство-на-1-8-милиона-нелегални-имигранти_l.a_i.757019_at.1.html

Белият дом очерта имиграционен план за близо 2 милиона души, които искат да станат американски граждани. Става дума за мигрантите, дошли незаконно в...

Бой за евтин течен шоколад във френски супермаркети (видео)

http://dnes.dir.bg/news/shokolad-nutela-26818702

Промоция за намаление със 70% на бурканчета течен шоколад Нутела доведе до невероятни сцени на насилие в редица супермаркети от веригата Интермарше във Франция.

Американската икономика изненадващо забавя темпа си в края на годината

https://www.investor.bg/novini/130/a/amerikanskata-ikonomika-iznenadvashto-zabavia-tempa-si-v-kraia-na-godinata-254640/

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 2,4 на сто на годишна база, озовавайки се под очакванията за скок от 3%

"Барселона" ще играе с "Валенсия" в полуфиналите за Купата на краля

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/26/3119518_barselona_shte_igrae_s_valensiia_v_polufinalite_za/?ref=rss


"Барселона" ще срещне "Валенсия" в полуфиналите за Купата на краля. В другия дуел се противопоставят "Леганес" и "Севиля".<br /><br />Първите мачове са на 31 януари и 1 февруари, а реваншите са седмица по-късно.<br /><br />"Барселона" продължава опита си да вземе 30-а купа, както и четвърта поред. Каталунците ще приемат "Валенсия" на "Камп ноу" в първата среща.<br /><br />Лионел Меси и...

Цачева: Законопроектът за Истанбулската конвенция не е оттеглен

https://www.vesti.bg/bulgaria/cacheva-zakonoproektyt-za-istanbulskata-konvenciia-ne-e-otteglen-6078668

Една от всеки 3 жени е била обект на посегателство според статистиката, посочи правосъдният министър

Краси Анев с бронз на спринта в Риднаун

https://offnews.bg//zimni/krasi-anev-s-bronz-na-sprinta-v-ridnaun-673661.html

Звездата ни в биатлона Красимир Анев спечели бронзов медал в спринта на 10 километра на Европейското първенство в италианския зимен център Риднаун-Вал Ридана.

Българинът повали всичките 10 мишени и остана на 24.5 секунди зад победителя Андрей Расторгуев от Латвия.

30-годишният биатлонист завоюва седми медал от европейско първенство в кариерата си и втори в спринта след бронза в Душники-Здрой 2017.

Анев излезе четвърти след последната стрелба и успя да се стигне до бронза след отлично бягане по последната обиколка.

Защитаващият титлата си Владимир Илиев остана на 31-о място, след като пропусна две мишени и завърши с пасив от 1:38.3 минута. Антон Синапов остана 55-ти с три наказателни обиколки и на 2:81.0 минути зад победителя.

Испания обжалва номинацията на Пучдемон за кандидат-лидер на Каталуния

https://www.actualno.com/europe/ispanija-objalva-nominacijata-na-puchdemon-za-kandidat-lider-na-katalunija-news_656483.html

Испанското правителство реши да обжалва пред Конституционния съд решението на председателя на каталунския парламент да номинира бившия регионален лидер Карлес Пучдемон като кандидат отново да бъде лидер на областта, предава Reuters. Пучдемон избяга в Белгия скоро след като през октомври обяви каталунската независимост от Испания – решение смятано за незаконно от испанския закон. Той рискува да бъде съден за подтикване към бунт и за присвояване на служебни средства, ако се завърне в с

НАБЧ: Икономическо обвързани медии разпространяват фалшиви новини

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YjqLtQ4kJHQ/

Медии, за които е доказано, че са обвързани с икономическите интереси на издателите си разпространяват фалшиви новини. Последният пример за публикуването на откровени лъжи е интернет изданието на издаваният от собственика на „Овергаз“ Сашо Дончев вестник „Сега“ – ,, www.segabg.com”.

 

На 25.01.2018 г., интернет страницата www.segabg.com, публикува статия със следното заглавие:,,В “ниви” край морето пак ще може да се строи’’. От Национална асоциация Българско Черноморие категорично заявяваме, че това заглавие е лъжливо, независимо дали то е пуснато умишлено по този начин или заради непознаване на нормативната уредба от страна на журналистите във в. „Сега“. В ниви покрай морето, покрай реките, покрай планините, никога не е било възможно да се строи, освен селскостопански постройки за нуждите на селското стопанство по параметри дадени от закона.

 

В статията е записано още: ,,…В земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение….”. Игнорирайки некомпетентността на журналистическия текст, в който думата ,, сменено’’, правилно трябва да се запише „променено“, това значи, че тази земя не е вече земеделска, а урбанизирана. Лъжа е и следното твърдение: ,,…да се иска разрешение за строеж в ниви…”. Българското законодателство не позволява в ниви да се строи, освен за определени селскостопански постройки при определени параметри.

 

Промяната на Закона за посевния и посадъчния материал се извърши с цел намаление на административната тежест. Това изискваше и промяна на още 15 Закона, един от които бе и Закона за опазване на земеделските земи. Тази промяна на ЗОЗЗ касае имоти  на дребни собственици на територията на цялата държава, а не както се твърди в статията ,,… Предложението за на практика безсрочно разрешение за бетониране на крайбрежието…”.

 

По-надолу статията внушава, че Закона е предназначен за ,,…окончателното бетониране на Черноморието…”. Тази лъжа разпространявана от ,,природозащитни’’ НПО е идентична с лъжата за застрояване на Пирин. Групата на ПП ,,Да България”, ПП ,,ДЕОС”, ПП ,,Зелените” и ПП ,,ДСБ”, подпомагани от медиите ,,Сега“, „Клуб Z“, „Зелен дневник“ и др., най-редовно разпространяват фалшиви новини за унищожаване на българската природа. Те не отчитат факта, че има и български семейства притежаващи имоти, с които трябва да развиват своя бизнес за да изхранват себе си и своите деца. Болшевишкия подход за унищожаване на частната собственост е идентичен с прогонване на хората от техните имоти, чрез „природозащитни“ акции.

 

Редовните протести на групичката „природозащитници“, се препокрива и с протестите за приемане на Истанбулската конвенция. Унищожаването на частната собственост и посегателството върху битността и моралните ценности залегнали в основите на четирите най-големи религиозни общности в България- Източно православие, Мюсюлманство, Католицизъм и Протестантство, не може да бъде прието спокойно и равнодушно.

 

Когато става въпрос за индивидуален бизнес интерес на собственик на някой от горе посочените медии, то тогава протестиращите „природозащитници“, споделящи джендър философията, забравят за природата. Фирма свързана с г-н Сашо Дончев, желае чрез сондиране в Добруджа, на територията на Община Генерал Тошево да добива природна газ. Сондажите преминавали през водоносния слой. Местните жители направиха референдум ,,ПРОТИВ“ и протестират против инвестиционните намерения на фирмата свързана с г-н Дончев. За опазване на Генерал Тошевската природа „природозащитници“, джендъри и т.н. не организират протестърски действия.

 

Всички тези действия показват, че икономическо обвързаните медии и техните издатели изповядват една единствена мантра и тя е „Моето си е мое, чуждото е общо“.

Лъжливата статия може да намерите тук: http://www.segabg.com/article.php?id=890662

НАБЧ

Ниска облачност и мъгла по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=367913

По Черноморието утре - 27 януари на места ще има мъгла или ниска облачност, като временно подобрение на видимостта и разкъсване на облачността ще настъпва в часовете около и след обяд, научи Moreto.net. Почти тихо време. Максимални температури на въздуха: 4-5°.

Неравенство и във футбола, и то не само в резултатите

https://www.investor.bg/zoom/355/a/neravenstvo-i-vyv-futbola-i-to-ne-samo-v-rezultatite-254545/

Най-богатите 20 футболни клуба в света генерират все по-високи приходи, показва докладът „Футболната лига на парите“ на Deloitte

Вижте най-любопитното от изминалата седмица (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/vijte-naj-lubopitnoto-ot-izminalata-sedmica-video-news_656482.html

За добро настроение и повече усмивки и през тази седмица, редакционният екип на Actualno.com избра за Вас най-любопитните новини и видеа от последите пет дни. Насладете се на тях и се заредете с положителни емоции за предстоящия уикенд! Мини Маус получи звезда на Алеята на славата в Холивуд (ВИДЕО) 40 години след като Мики Маус получи своята звезда в Алеята на славата, приятелката му Мини Маус също имаше честта да грабне своята. Домакин на церемонията беше певицата Кейти Пери, която предст

АПИ: Започва предпроектно проучване за тунел под Петрохан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683943

АПИ: Започва предпроектно проучване за тунел под ПетроханЗапочва предпроектно проучване за тунел под „Петрохан“, съобщиха от АПИ. През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжните процедури за избор на изпълнители за строителство и надзор при изграждането на два участъка от път І-1 (Е-79) Видин - Ботевград. Това са отсечките от Видин до Ружинци - 52 км, и от Мездра до Ботевград - 33 км.

МРРБ показа вариантите за ново райониране на България

http://www.cross.bg/oblastite-raiion-nivo-1566393.html

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подложи на обществено обсъждане три варианта за промяна в обхвата на районите за планиране. След като по-рано днес от парламентарната трибуна регионалният министър Николай Нанков обяви, че във ведомството вече имат изготвени варианти, сега те бяха предсавени в официално прессъобщение на МРРБ. В момента районите от ниво 2 (NUTS 2) в страната са шест - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен. Междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите от ниво 2, съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони по отношение на броя на населението в тях и осигуряването на съответствие с нормативната рамка на ЕС", посочи министър Нанков. И уточни, че съгласно европейския регламент минималният брой население за район от ниво 2 е 800 000 души, а максималният - 3 000 000 души. Според статистическите данни в момента Северозападният район за планиране е под 800 000 души, а Северен централен район е с население малко над изискуемия минимум

Измамници се представят за активисти от БЧК

https://frognews.bg/novini/izmamnitsi-predstaviat-aktivisti-bchk.html

За нова схема за измами, която се прилага в Габрово, съобщава БНР. Неизвестни се представят за активисти на Червения кръст с обещания за доставка на дърва за отопление и раздаване на помощи.

Шофьор на бус уби жена на пешеходна пътека в София

http://dnes.dir.bg/news/mvr-peshehodna-pateka-26818886

Шофьор на микробус е блъснал възрастна жена на пешеходна пътека в София. Тя е загинала на място, съобщиха пред Дир.бг от пресцентъра на МВР.

Москва сравни британски министър с цирка на Монти Пайтън

http://dnes.dir.bg/news/rusia-velikobritania-ministerstvo-otbranata-26818592

"В борбата си за парични знаци за военния бюджет шефът на британското отбранително ведомство изглежда е изгубил представа за границите на разумното.

Евентуалните коалиционни партньори в Германия искат да приключат преговорите още до 4 февруари

http://www.mediapool.bg/eventualnite-koalitsionni-partnyori-v-germaniya-iskat-da-priklyuchat-pregovorite-oshte-do-4-fevruari-news274777.html

Партиите, участващи в коалиционни преговори за сформиране на следващото германско правителство, се опитват да приключат с тях до 4 февруари, предаде Ройтерс, като цитира Михаел Гросе-Брьомер, член на парламентарната група на консерваторите в парламента.   Партиите обаче ще си дадат резерва от няколко дни след тази дата, добави Гросе-Брьомер.   Той направи изявлението си след днешното начало на официалните преговори за сформиране на коалиция на консервативните Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС) с Германската социалдемократическа партия (ГСДП).   След изборите на 24 септември миналата година, които не доведоха до ясен резултат, канцлерката Ангела Меркел се опитваше в продължение на четири месеца да намери изход от политическата безизходица в най-голямата европейска икономика. Както ГСДП, така и ХДС и ХСС понесоха тежък удар на изборите.   След провала на първия опит за сформиране на коалиция резултатът от тези преговори ще бъде особено важен, за да се избегне безпрецедентното състояние на политическа неопределеност, в което изпадна Германия.   Меркел, лидер на Християндемократическия съюз, Хорст Зеехофер, лидерът на баварските консерватори от сестринската партия Християнсоциален съюз, и Мартин Шулц, лидерът на ГСДП започнаха в петък интензивни разговори по програмата на евентуалното ново издание на така наречената "голяма коалиция".   Преди началото на днешните преговори между лидерите Меркел изрази оптимизъм и каза също, че нейният политически блок и ГСДП ще преговарят бързо.   "Хората очакват бързо да съставим правителство и именно затова съм голям оптимист", каза тя.   Шулц заяви, че Европа има нужда от силна проевропейска Германия на фона на предизвикателствата в лицето на САЩ при Тръмп и на Китай.   "В деня, в който американският президент е в Давос, където ще подчертае отново, че САЩ поемат в нова посока, както и с оглед на предизвикателствата в лицето на Китай и САЩ, ЕС се нуждае от силна и проевропейска Германия", каза Шулц.   Лидерът на ХСС Зеехофер изрази надежда преговорите да са приключили до средата на февруари.   За Меркел тези преговори са най-голямата й надежда да си осигури четвърти мандат като канцлер, а според повечето експерти те вероятно ще доведат до споразумение.   За много от членовете на ГСДП обаче ново издание на тази коалиция би било в най-добрия случай болезнена саможертва на тяхната партия в името на стабилността на икономическия и политически двигател на Европа.   Извеждайки на преден план залога за ГСДП, една от двете "народни партии", доминирали в следвоенната история на Германия, проучване за обществената телевизия АРД показа, че ако изборите се повторят, само 19 процента биха дали отново гласа си за тази политическа сила, което би я поставило само на 7 пункта от крайната десница, "Алтернатива за Германия".   Раздирана от противоречия по въпроса дали няма да е по-добре да остане да възстановява силите си в опозиция, ГСДП и в частност ръководството й е под натиск от младежката организация на партията да спечели отстъпки от консерваторите, и то конкретно по въпроса за имиграцията.   Консервативният блок изпитва безпокойство, отбелязва Ройтерс. Той е под натиск от АзГ, която на изборите на 24 септември влезе за пръв път в парламента, като беше катапултирана в него от обществените тревоги заради решението на Меркел да отвори вратите на Германия за над 1 милион бежанци през 2015 г.   В проектоспоразумението, което двата лагера сключиха на проучвателните си разговори по-рано този месец, те записаха "мек" горен праг за приема на имигранти от 200 000 годишно. По този праг обаче компромис отказва да направи баварският ХСС.   Председателят на парламентарната група на ГСДП Андрея Налес заяви пред АРД, че партията й ще настоява и за премахване на практиката да се наемат хора на срочни договори и подобряване на условията за гражданите, които плащат вноски в публичната, а не в частната здравноосигурителна система, като ще се настоява за отстъпки по тези въпроси.   Преговарящите се надяват да приключат преговорите, преди същинското начало на сезона на карнавалите в Германия на 8 февруари, което би позволило до Великден да има правителство.   Времето обаче ги притиска. На членската маса на ГСДП беше обещано, че ще се произнесе на вътрешнопартийно гласуване по всякакво окончателно споразумение за управляваща коалиция. При положение че в редиците на партията има значително увеличение на новопостъпващите членове, които стават такива с надеждата да гласуват срещу нова коалиция, шансовете да бъде осигурено одобрението на партийния актив чезнат с всеки изминал ден, отбелязва Ройтерс.

Ярослав Качински: Няма да забавим реформите в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683931

Ярослав Качински: Няма да забавим реформите в Полша
Председателят на управляващата полска партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че „програмата за дълбоки промени в страната няма да се забави, дори напротив“, предава Politico. „Не може да става дума за постигане на споразумение със силите, които в течение на години се отнасяха към Полша като място, откъдето могат да грабят“,

Вицепремиер зове да затворят „Хризантема“

https://frognews.bg/novini/vitsepremier-zove-zatvoriat-hrizantema.html

Децата от Дома за деца с увреждания ”Хризантема“ в Габрово трябва да бъдат изведени от там, а домът трябва да бъде изграден отново, заявил пред кореспондента на националното радио вицепремиерът Томислав Дончев. Коментарът му е по повод информацията за насилие спрямо децата от страна на персонала.

Ердоган плаши да разшири офанзивата към други градове в Северна Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=367916

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да "прочисти" екстремистите от пограничните райони на Турция със Сирия, изтъквайки, че Анкара може да разшири настоящата си военна операция в Северозападна Сирия на изток чак до границата с Ирак, съобщава "Ройтерс".

Ученици от Разлог, Банско и Благоевград са конструирали роботи в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683929

Ученици от Разлог, Банско и Благоевград са конструирали роботи в ПолшаСедем ученици от Разлог, Банско и Благоевград конструираха роботи в Полша, предаде БТА.  Яна Михайлова, Ивайло Стоянчев, Мария Тимева, Бойка Кочева, Елина Хаджипопова, Магдалина Бистрина и Кирил Чорбаджийски са участници в проект "Забавление за придобиване на умения" по програма "Еразъм +", заедно с още 26 участници от Румъния, Полша и Естония.

Конгресът иска обяснения за ембаргото около "Meltdown" и "Spectre"

http://www.mediapool.bg/kongresat-iska-obyasneniya-za-embargoto-okolo-meltdown-i-spectre-news274776.html

Комисията по енергетика и търговия към Американския конгрес изпрати в сряда писмо с въпроси към големите IT компании, относно кризата с процесорните уязвимости. Това е вторият документ, с който администрацията в САЩ иска обяснения от Amazon, AMD, ARM, Google, Intel и Microsoft. Докато първият е главно за технически подробности около потенциалните хакове, със сегашното писмо конгресът пита за сериозното забавяне на информацията по случая. В началото на януари бяха обявени два сериозни пробива в процесорните архитектури. Фирмите от IT индустрията започнаха да разработват поправки за операционните системи и софтуера, а списъкът на засегнатите нараства и към момента. По-сериозният проблем получи името Meltdown (Разтапяне). Той е хардуерен, заложен е още при производството на Intel архитектурите и може да бъде решен само с вторични мерки. Възможните решения са софтуерни, но в този случай се проявяват проблеми с производителността на компютрите и съвместимостта между различните платформи. Вторият бъг, който е посочван като софтуерен, води до същите рискове, но с повече възможни поправки. Получил е името Spectre (Привидение) и от своя страна има две документирани разновидности. Според текста на писмото, Комисията оценява усилията на компаниите за овладяване на кризата около "Meltdown" и "Spectre", но изникват притеснителни въпроси по казуса. Те са свързани с решението на Google и останалите участници в първоначалното откриване на бъговете да наложат "ембарго" върху информацията по случая. Мълчанието е планирано със срок от юни 2017 г. до януари 2018 г. Информация обаче изтича преди края на ембаргото, а уязвимостите "Meltdown" и "Spectre" се превръщат в основна тема за сектора. Комисията изследва защо сериозният проблем, засягащ широк кръг от производители и потребители в компютърния бранш е бил укриван толкова дълго. Според писмото, е възможно информационното затъмнение да е попречило на много компании да предвидят защита, а изготвените поправки са довели до забавяне, сривове и технически проблеми с компютрите в индустриалния и частния сектор. Оказва се, че всички производители на хардуер и софтуер, извън тесния кръг на посветените за "Meltdown" и "Spectre", са сварени абсолютно неподготвени, като това най-вероятно включва и Центъра за координация при компютърни кризи (US-CERT) в Щатите. На компаниите е даден срок за отговор на въпросите до 07.02.2017 г.

Азиатските индекси приключиха седмичната търговия разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-седмичната-търговия-разнопосочно_l.a_i.757018_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в петъĸ, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 завърши сесията с понижение от 0,16% до 23...

7 неща, които съсипват репутацията ни в офиса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6682318

7 неща, които съсипват репутацията ни в офисаИма някои уж дребни фалове, които обаче са в състояние да разрушат завинаги имиджа ви на работното място. Намерихме поне 7 неща, които не бива да правите в офиса. И не става дума за пушене или разлято кафе, а за навиците, които ще навредят сериозно на кариерата ви. Минимум усилия Става дума за случаите, когато получавате задача от шефа си,

Борисов: Изграждането на свързаност между ЕС и Западните Балкани е ключов фактор за инвестиции в региона

http://www.cross.bg/borisov-balkani-zapadnite-1566391.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов участва в дискусия за дългосрочното развитие на Западните Балкани, която се проведе в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум. В нея се включиха и лидерите на страните от Западните Балкани, на Хърватия, както и комисарят по разширяването и политиката за съседство на Европейския съюз Йоханес Хан, съобщават от правителствената пресслужба. При обсъжданията българският премиер акцентира върху необходимостта от свързаност във всички измерения в региона - инфраструктурна, транспортна, дигитална, енергийна и социална. „Това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите и подобряване на връзките с държавите-членки", каза Борисов. Той посочи също, че ЕС очаква страните от Западните Балкани да постигнат осезаем напредък в изпълнението на критериите за членство. „Вече абсолютно всички приемат, че двата процеса трябва да вървят паралелно - изграждането на инфраструктура и в същото време тези, които са отбелязали напредък, да затварят главите по присъединяване. Това ще покаже, че Европа е силно ангажирана към Западните Балкани", подчерта министър-председателят. Борисов добави и че разглежда планираната в рамките на Българското председателство среща по темата като подходящ форум, на който държавите-членки да изразят своите виждания

Еврокомисарят по правосъдието: Искаме по-ефикасна съдебна система в България

https://www.actualno.com/europe/evrokomisarjat-po-pravosydieto-iskame-po-efikasna-sydebna-sistema-v-bylgarija-news_656474.html

За по-голяма ефективност на българската съдебна система срещу корупцията призова в София еврокомисарят за правосъдието Вера Юрова. "След 2020-а година отпускането на пари от еврофондовете ще бъде обвързано и с условието да се спазва върховенството на закона. Това не трябва да се възприема като наказателна мярка", посочи от своя страна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя председателства проведения в София неформален съвет на правосъдните министри от Евросъюза. Както се очакваш

Официално е одобрен бюджетът на Благоевград за 2018 година

https://www.actualno.com/blagoevgrad/oficialno-e-odobren-budjetyt-na-blagoevgrad-za-2018-godina-news_656478.html

Общински съвет Благоевград одобри бюджета на общината, който е в размер на над 67 млн. лв. На редовна сесия, 26 от местните парламентаристи гласуваха “за“, 11 „против“ и 3-ма „въздържали се. Почти 10 милиона лева е увеличението на бюджета спрямо 2017 година. Кметът Атанас Камбитов го определи като напълно реалистичен. „Бюджет 2018 е прозрачен, съобразен с всички правила, реален и абсолютно постижим. Това е най-големият бюджет до този м

Николай Цонков: Министър Вълчев да подаде оставка заради скандала с програмата за Х клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683921

Николай Цонков: Министър Вълчев да подаде оставка заради скандала с програмата за Х класМинистърът на образованието трябва да подаде оставка, защото е виновен за скандала с учебната програма по история за Х клас. Това заяви народният представител от "БСП за България" Николай Цонков при участието си в предаването "Делници" по телевизия "Евроком", предават от пресцентър на партията.  "Ние ще направим необходимото,

​Микробус уби на място мъж на пешеходна пътека в София

https://offnews.bg//112/mikrobus-ubi-na-miasto-mazh-na-peshehodna-pateka-v-sofia-673657.html

Микробус блъсна и уби на място пешеходец на кръстовището на столичните булеварди "Сливница" и "Опълченска".

Инцидентът е станал на пешеходна пътека. На място се извършва оглед от полицията. Шофьорът на микробуса все още е на мястото и се разпитва от полицията.

Инцидентът е станал около 14.40 часа близо до пешеходна пътека.

Шофьорът на буса е останал на мястото. Към момента обаче не се знае дали причината за случая е неправилно пресичане от страна на пешеходеца.

Цонков: Министърът на образованието да даде оставка заради учебната програма за Х клас

https://offnews.bg//obshtestvo/tconkov-ministarat-na-obrazovanieto-da-dade-ostavka-zaradi-uchebnata-673660.html

Министърът на образованието трябва да подаде оставка, защото е виновен за скандала с учебната програма по история за Х клас. 

Това заяви народният представител от "БСП за България" Николай Цонков при участието си в предаването "Делници" по телевизия "Евроком". 

Ние ще направим необходимото, ще предприемем всички позволени от закона мерки и действия във и извън парламента, за да се противопоставим на въвеждането на тази програма. Ще настояваме тя да бъде върната обратно за обсъждане, коментира Николай Цонков. - Освен това ще държим да бъде възложено на историци, доказани авторитети в тази област, които да изработят програмата, тя да бъде исторически обективна и да осигурява на учениците необходимите им знания".

Според Николай Цонков, скандалът с учебната програма по история за Х клас тепърва ще набира скорост. "Още миналия петък на парламентарния контрол остро изразихме нашето несъгласие в декларация. В началото на тази седмица на заседание Градският съвет на БСП - София прие позиция, в която остро разкрикитува утвърдената програма. Аз, като депутат от София, напълно подкрепям тази позиция и се присъединявам към искането на оставката на министъра. Не сме съгласни с начина, по който е утвърдена тази програма. Манипулативно са подбрани факти и исторически данни, което е недопустимо!".

Николай Цонков заяви, че е напълно съгласен с тезата на президента Румен Радев за атрофирането на българския парламент. "Какво по-голямо доказателство за верността на тази оценка от начина, по който протече вотът на недоверие, коментира народният представител от "БСП за България". - Липсата на премиера по време на дебатите показа отношението му към българския парламент. Ясно си пролича как се погазват законите и конституцията на България и по този начин се принизява работата на основния орган на Републиката".

Тръмп: Америка на І-во място не означава да е сама

http://dnes.dir.bg/news/USA-davos-sasht-izbori-2016-26818808

В Давос Тръмп обеща на света приятелството и сътрудничеството на САЩ: "Америка на първо място не означава Америка сама". Той за пореден път охули медиите.

Цачева и европейските ѝ колеги се готвят за тежка работа около службата на европейския прокурор

http://www.cross.bg/slyzhbata-prokyror-tzacheva-1566390.html

/КРОСС/ Предстои немалко работа съвместно с Европейската комисия за изготвяне на правилата за институционализирането на службата на европейския прокурор. Това каза на пресконференция в НДК министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието, предава „Фокус". „Обсъждахме приоритетни теми за българското председателство в сектор „Правосъдие". Първата тема бе посветена на институционализирането на службата на европейския прокурор. Регламент, приет и с участието на България в условията на засилено сътрудничество. По време на българското председателство предстои немалко работа съвместно с ЕК по изготвяне на правилата, регламентиране на редица въпроси, за да отговорим на интереса на българските граждани възможно най-скоро да заработи тази нова служба. Днес обсъждахме взаимодействието между службата на европейския прокурор с останалите служби. Коментирахме и необходимостта от взаимодействие между държавите част от засиленото сътрудничество в службата за европейския прокурор и държавите, които на този етап не участват. Добрата новина дойде от Нидерландия, като колегата сподели, че новото правителство обсъжда възможността да се присъедини към службата", заяви Цачева. По думите ѝ през месец март в София ще се проведе експертна конференция, на която ще се даде конкретен отговор на въпросите, които се поставят

Мадрид реши да оспорва в съда номинирането на Пучдемон за лидер на Каталуния

http://www.mediapool.bg/madrid-reshi-da-osporva-v-sada-nominiraneto-na-puchdemon-za-lider-na-kataluniya-news274775.html

Испанското правителство реши да оспори пред Конституционния съд решението на председателя на парламента на автономната област Каталуния да номинира бившия регионален лидер Карлес Пучдемон за лидер на Каталуния след парламентарните избори в края на декември, предаде Ройтерс, цитирайки говорителя на правителството в Мадрид.   Вчера Държавният съвет на Испания - висшият консултативен орган на правителството - не намери основания да оспори в съда издигането на кандидатурата на Пучдемон, но правителството все пак реши да се обърне към Конституционния съд по въпроса въпреки липсата на поддръжка от страна на Държавния съвет.   Пучдемон избяга в Белгия малко след като провъзгласи независимост на Каталуния от Испания през октомври, което е незаконно според испанската правна система. Срещу него са предявени съдебни обвинения, включително за бунт и противодържавна дейност, които го заплашват с арест, ако се върне в страната.   Дебатите за кандидатурата на Пучдемон са на 30 януари в каталунския парламент. Ако конституционният съд приеме за допустим иска на правителството, той може да забрани провеждането на тези дебати. Днес испанският заместник-премиер Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Асошиейтед прес, каза, че като беглец от страната Пучдемон не може да бъде избран.

Здравната каса отново въвежда прогнозни бюджети за някои дейности в болниците

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zdravnata-kasa-otnovo-vyvejda-prognozni-biudjeti-za-niakoi-deinosti-v-bolnicite-254633/

Става въпрос за дейностите в онкологията, лъчелечението, хемодиализата, където се наблюдават най-големи отклонения

Варна остава извън пика на грипната епидемия

http://www.moreto.net/novini.php?n=367919

Само за няколко дни броят на болните с грип и остри респираторни заболявания във Варна е нараснал, но засега остава под епидемичните стойности. На този етап няма основания за обявяване на грипна ваканция в морската столица и в областта.

Борисов: Свързаността между ЕС и Западните Балкани е ключова за инвестициите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683886

Борисов: Свързаността между ЕС и Западните Балкани е ключова за инвестициитеМинистър-председателят Бойко Борисов участва в дискусия за дългосрочното развитие на Западните Балкани, която се проведе в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум. В нея се включиха и лидерите на страните от Западните Балкани, на Хърватия, както и комисарят по разширяването и политиката за съседство на Европейския съюз Йоханес

Григор Димитров пристигна в България

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-pristigna-v-balgaria-673658.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров вече е в България. Малко преди 15 часа родния талант кацна на летище "София".

"Вкъщи винаги е чудесно!", сподели Григор на аерогарата при пристигането на родна земя.

Утре от 11 часа Гришо ще даде пресконференция в хотел "Хилтън" преди очаквания с голям интерес турнир "София Оупън", който ще се проведе в "Арена Армеец" от 4 до 11 февруари.

Българинът вече направи отстъпление от завюваните позиции, след като отпадна на полуфинал в Бризбейн, където също взе трофея преди година, а след това стигна до 1/4-финал на Откритото на Австралия.

Мащабен ДНК тест започва в Холандия заради убийство на дете

https://www.actualno.com/europe/mashtaben-dnk-test-zapochva-v-holandija-zaradi-ubijstvo-na-dete-news_656476.html

Най-големият в историята на Холандия ДНК тест ще бъде направен, за да бъдат установени лицата, замесени в убийството на 11-годишно момче през 1998, съобщи холандската полиция. "Общо 21 500 мъже на възраст между 18 и 75 години ще получат покана да дадат доброволно образец и така да помогнат на следствието", посочиха от полицията. 11-годишният Ники Ферстапен изчезва от летен лагер близо до холандския град Маастрихт в нощта на 9 август 1998. На следващата вечер близо до лагера полицията

Кметът на Монтана подписа проект за 8,5 млн. лева в образователна инфраструктура

https://www.24chasa.bg/region/article/6683888

Кметът на Монтана подписа проект за 8,5 млн. лева в образователна инфраструктура
Четири сгради на училища и детски градини в Монтана, прилежащите им дворове и физкултурни салони ще бъдат изцяло обновени по оперативна програма „Региони в растеж”, съобщи кметът Златко Живков. Това са сградата, която делят езиковата и математическата гимназия, сградата, в която са ІІІ и ІV то основно училище,

Дончев за случая "Хризантема": Преди 7-8 години никой нямаше да разбере за станалото

http://www.cross.bg/donchev-predi-slyzhiteli-1566389.html

/КРОСС/ Деинституционализацията няма път назад. Това че има един грозен случай, базиран на некомпетентни и на несъвестни служители, не може да поставя под въпрос целия процес. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира във Велико Търново въпросът за насилието над деца с увреждания в дом "Хризантема" в Габрово, където преди години той бе кмет. „Чуват се гласове, че деинституционализацията била грешка. Ако такова нещо се беше случило в дом, каквито домове имаше преди 7 или 8 години, никой нямаше да го разбере, никой нямаше да го чуе. Защо забравихме, че когато имаше домове от казармен тип в България, умираха по 15 деца на година в тях без някой да разбере. Деинституционализацията няма път назад. Това, че има един грозен случай, базиран на некомпетентни и несъвестни служители във въпросната институция, не може да поставя под въпрос целия процес. Това е едно от малкото неща, които България е свършила. Да има проблем - мотивацията на работещите. Заплатите не са такива каквито трябва да бъдат. За съжаление голяма част от обучените специалисти, като част от целия проект за деинституционализацията, се разбягаха. Върнаха се служители, които преди това бяха работели в домовете, с лошите си навици. Това са проблеми, които са решими. Деиснтитуционализацията, извеждането на децата от домовете, не може да бъде поставена под въпрос и съм готов да споря с всеки", заяви Томислав Дончев

Борисов обсъди с ”Шел” сондажите за петрол у нас

http://econ.bg/Новини/Борисов-обсъди-с-Шел-сондажите-за-петрол-у-нас_l.a_i.757017_at.1.html

Бойко Борисов се срещна и разговаря в Давос с ръководителя на департамента за международен добив на нефт и газ на "Шел" Андрю Браун. Това...

Шефът на АПИ за тунел под Петрохан: Правим предпроектни идейни проучвания

https://www.actualno.com/vidin/shefyt-na-api-za-tunel-pod-petrohan-pravim-predproektni-idejni-prouchvanija-news_656475.html

Работната среща се организира във връзка с посещението на инж. Дончо Атанасов – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя се проведе в Конферентния център на Областна администрация Видин, с участието на кметове, председатели на общински съвети и директори на териториални звена. На срещата са обсъдени актуални въпроси, свързани с инфраструктурни проекти в областта и предстоящи ремонтни дейности в новия строителен сезон. След събитието об

Новата 2968 година настъпи. В Алжир

http://clubz.bg/63424-novata_2968_godina_nastypi_v_aljir

Честита 2968 година!

Не, не е грешка. Това си пожелаха берберите в Алжир в деня, в който по нашия календар е 12 януари 2018 г., пише в. "Ел Паис".

Само допреди няколко години такова нещо е можело да доведе до затвор или изгнание. В края на миналата година обаче алжирският президент Абделазиз Бутефлика подписа указ, който разреши на берберите да честват празника си, наречен йенайер. На езика амазиг това означава първо число от месеца. Празненствата са тридневни и са в чест на победата на берберския цар през 950 г. преди Христа срещу дошлия да ги колонизира египетски фараон.

Особено пищни бяха първите разрешени от закона тържества. Бербери, облечени с кожуси от кожи на животни, разиграваха унищожаване на враговете.

Властите в съседно Мароко също се очаква да направят официален празник берберската нова година. Това заяви Рашид Хазжа - председател на Световното събрание на амазигите (другото название на берберите - б.р.). Според него всички партии от управляващата в Мароко коалиция с изключение на ислямистката Партия на справедливостта и развитието (съименничка на тази в Турция) подкрепят идеята.

"Нас ни има в Северна Африка преди исляма и преди идването на арабите. Официалната история обаче винаги е била писана от арабите", изтъкна Хаджа.

Кои са берберите

В Алжир, чието население е 33 милиона души, живеят близо 15 милиона бербери. В Мароко обаче, чието население е почти равно на алжирското, те са почти 27 милиона.

Официално берберите не са дискриминирани заради своя етнос и език. Но това става само при условие, че подкрепят управляващата идеология. В такъв случай те дори могат да достигнат високи позиции. Бербери са бившият президент на Алжир Лиамин Зеруал и настоящият премиер на Мароко Дрис Джету.

Може би най-известният бербер днес е легендарният френски футболист Зинедин Зидан. Син на преселници от Алжир, той израства във Франция и става последователно световен и европейски шампион с нейния национален отбор.

Освен велик футболист, Зинедин Зидан се оказа и успешен треньор. Доказа го начело на "Реал" (Мадрид).

Указът на Абделазиз Бутефлика бе посрещнат със смесени реакции. Най-оптимистично настроените смятат, че с новата година е настъпила нова епоха в Алжир. Други смятат, че стъпката има две цели. От една страна, според тях президентът иска да успокои жителите на областта Кабилия, които вече трети есец поред демонстрират срещу отказа на парламента да приеме закон за обучението на амазиг в училищата в страната. От друга страна, редица анализатори предполагат, че държавният глава се опитва да спечели гласовете на берберите да изборите през 2019 г.

Самият Бутефлика много рядко се появява публично от 2013 г., когато получи мозъчен инсулт. През 2014 г. той спечели изборите, без да става от инвалидната си количка и без да се появява пред хората. Догодина изтича четвъртият му поред мандат.

Кюрдите убили над 300 турски войници

https://frognews.bg/novini/kiurdite-ubili-nad-300-turski-voinitsi.html

Над 300 турски войници са убити от сирийските кюрди по време на операция Маслинова клонка” в Африн в Северна Сирия. Информацията идва от ”Отрадите за народна защита” на кюрдските сили.

Фобиите на британското министерство на отбраната са достойни за "Монти Пайтън", заяви Москва

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/26/3119480_fobiite_na_britanskoto_ministerstvo_na_otbranata_sa/?ref=rss


Руското министерство на отбраната нарече изказване на британския отбранителен министър Гавин Уилямсън, че Русия разработва планове за унищожаване на ключова британска инфраструктура, опит за привличане на вниманието и печелене на политически точки, предаде ТАСС.<br /><br />"В борбата си за парични знаци за военния бюджет шефът на британското отбранително ведомство, изглежда, е изгубил представа за границите на разумното. Фобиите на министъра, че Русия снима електроцентрали или...

Цачева: Законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция не е оттеглен

https://www.actualno.com/politics/cacheva-zakonoproektyt-za-ratificirane-na-istanbulskata-konvencija-ne-e-otteglen-news_656473.html

Законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция не е оттеглен. Това каза на пресконференция в НДК министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието. „Истанбулска конвенция не е била изцяло основна тема. Партньорите ни са наясно с дебата в българското общество. Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с д

Номинираната за премиер на Румъния Виорика Дънчила обяви състава на новия кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683867

Номинираната за премиер на Румъния Виорика Дънчила обяви състава на новия кабинетВиорика Дънчила, която беше номинирана за премиер на коалиционното правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите в Румъния, обяви след заседание на ръководствата на двете партии състава и структурата на бъдещия кабинет, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Лишени от свобода и близките им протестираха срещу директора на Софийския централен затвор (видео)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/26/3119479_lisheni_ot_svoboda_i_blizkite_im_protestiraha_sreshtu/?ref=rss

Лишени от свобода протестираха срещу директора на Софийския централен затвор Петър Кръстев, носейки ленти на дрехите си. Техни близки направиха акция и пред правосъдното министерство, където беше внесена и жалба до министъра на правосъдието Цецка Цачева с искане за отстраняването на Кръстев.<br /><br />Затворниците се оплакват от "насилието, издевателствата, корупцията и систематичната злоупотреба с власт в затворите в София (и не само!), възобновени с връщането на длъжност на...

Мъж и жена налагат с колове плевенски полицаи

http://www.cross.bg/zhena-disevitza-selo-1566388.html

/КРОСС/ Мъж и жена са нанасяли удари с дървени колове спрямо полицейски служители в село Дисевица, съобщава Областната дирекция на МВР в Плевен. „Вчера, 25 януари, около 7 часа сутринта, в хода на разследване в село Дисевица полицаите станали жертва на ударите на 24-годишен мъж и 27-годишна жена. Пострадалите полицаи са служители на Първо и Второ районно управление в областния град. Вследствие на ударите са им причинени средни телесни повреди, за които полицаите са извадили медицинско. Двамата нападатели са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство под ръководството на прокурор от Районната прокуратура в Плевен. Работата по случая продължава. Към момента не е ясна причината за нападението срещу органите на реда.

Мъж и жена биха полицаи с дървени колове

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-pleven-26818701

Мъж и жена са задържани, след като нападнали и удряли с дървени колове полицаи в плевенското село Дисевица, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Затварят пътища и тунели заради наводненията в Париж

//dariknews.bg/novini/sviat/zatvariat-pytishta-i-tuneli-zaradi-navodneniiata-v-parizh-2074953

Районът на Париж е силно засегнат от наводненията, причинени в страната през изминалата седмица, но животът във френската столица като цяло запазва обичайния си ритъм. Очаква се равнището на Сена скоро до достигне върхови стойности, но без да надхвърля рекордните нива, съобщи инфор

Как започва разривът между бившата шефка на центъра за деца с увреждания и служителите й?

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kak-zapochva-razrivyt-mezhdu-bivshata-shefka-na-centyra-za-deca-s-uvrezhdaniia-i-sluzhitelite-j-2074956

Допреди около година и половина ситуацията в Центъра за деца с увреждания в габровския квартал Трендафил, станал известен като „Хризантема”, ситуацията е била нормална. Това разказа пред Дарик представителка на персонала, която не пожела името й да бъде оповестено.
 
Маринела Лазарова

Заради грипа и срока: Повече ваканция за учениците, да се избягват събирания на закрито

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaradi-gripa-i-sroka-poveche-vakanciia-za-uchenicite-da-se-izbiagvat-sybiraniia-na-zakrito-2074949

9 вместо 4 дни ще почиват учениците в София. До приятната за тях изненада се стигна, след като днес беше обявена грипна ваканция в столицата, считано от понеделник, 29 януари до края на седмицата. След това тя ще се слее с междусрочната вак

Google и Twitter не са открили доказателства за руска намеса в US изборите през 2017-а

http://clubz.bg/63423-google_i_twitter_ne_sa_otkrili_dokazatelstva_za_ruska_namesa_v_us_izborite_prez_2017_a

Компаниите Google и Twitter не са открили доказателства за руска намеса в изборите за губернатори, проведени през 2017 г. в два американски щата - Ню Джърси и Вирджиния, и са уведомили американските власти за това, съобщава Politico.

Освен това комисията по разузнаването към американския Сенат е получила отговорите на Google и Twitter на писмените въпроси, изпратени от сенаторите, за евентуална руска намеса в изборите през 2016 г. Комисията беше отправила запитвания във връзка с провежданото от нея детайлно проучване как и колко свързани с Русия групи са използвали социалните платформи, за да сеят хаос и да повлият на изборните резултати по време на президентските избори през 2016 г.

В отговорите, които са публикували, Google и Twitter твърдят, че не са осведомени за каквито и да било спонсорирани от държави опити да се повлияе на американските избори м.г.

"Въпреки, че не открихме злоупотреба с нашата платформа във връзка с изборите в щатите през 2017 г., ние продължаваме нашата работа, и ще продължим да развиваме инструменти и процеси, за да се противопоставим на нарастващи заплахи," се казва в отговора на Google. От Twitter също заявиха, че нямат информация за руската намеса в изборите чрез социалните мрежи.

Компаниите са под микроскоп за ролята си в улесняването на руския достъп до изборите в САЩ през 2016 г., пише Politico, но те се опитват да омаловажат степента на това влияние в писмените отговори, публикувани от сенатската комисия по разузнаване.

Въпросите бяха продължение на изслушването от 1 ноември м.г., когато членовете на сенатската комисия извикаха представители на трите компании. Комитетът удължи срока за писмените им отговори до 8 януари, след като компаниите поискаха повече време.

Facebook заяви, че Internet Research Agency, фабрика за тролове, свързана с Кремъл, е създала 129 страници за реални събития от изборите през 2016 г., като около 25 800 от акаунтите са маркирали, че се интересуват от събитията, а 62 500  - че ще ги посетят.

В отговор на въпрос от сенатора-републиканец Сюзън Колинс, от Facebook казват, че са констатирали само "това, което изглежда незначително припокриване между таргетирането и съдържанието, използвано от IRA, и използваното от кампанията на президента Доналд Тръмп", включително от трети доставчици.

Facebook също така заяви, че таргетирането, използвано от IRA за реклами, е "относително елементарно", докато кандидатите например са използвали за тази цел Contact List Custom Audiences на Facebook, където е събрана информация за профила на гласоподавателите.

През ноември м.г. сенаторите Крис Ван Холън и Марко Рубио внесоха законопроект, който предвижда възможност за допълнителни санкции спрямо Русия, ако отново се опита да се намеси в изборния процес в САЩ.

Google и Twitter не са открили доказателства за руска намеса в US изборите през 2017

http://clubz.bg/63423-google_i_twitter_ne_sa_otkrili_dokazatelstva_za_ruska_namesa_v_us_izborite_prez_2017

Компаниите Google и Twitter не са открили доказателства за руска намеса в изборите за губернатори, проведени през 2017 г. в два американски щата - Ню Джърси и Вирджиния, и са уведомили американските власти за това, съобщава Politico.

Освен това комисията по разузнаването към американския Сенат е получила отговорите на Google и Twitter на писмените въпроси, изпратени от сенаторите, за евентуална руска намеса в изборите през 2016 г. Комисията беше отправила запитвания във връзка с провежданото от нея детайлно проучване как и колко свързани с Русия групи са използвали социалните платформи, за да сеят хаос и да повлият на изборните резултати по време на президентските избори през 2016 г.

В отговорите, които са публикували, Google и Twitter твърдят, че не са осведомени за каквито и да било спонсорирани от държави опити да се повлияе на американските избори м.г.

"Въпреки, че не открихме злоупотреба с нашата платформа във връзка с изборите в щатите през 2017 г., ние продължаваме нашата работа, и ще продължим да развиваме инструменти и процеси, за да се противопоставим на нарастващи заплахи," се казва в отговора на Google. От Twitter също заявиха, че нямат информация за руската намеса в изборите чрез социалните мрежи.

Компаниите са под микроскоп за ролята си в улесняването на руския достъп до изборите в САЩ през 2016 г., пише Politico, но те се опитват да омаловажат степента на това влияние в писмените отговори, публикувани от сенатската комисия по разузнаване.

Въпросите бяха продължение на изслушването от 1 ноември м.г., когато членовете на сенатската комисия извикаха представители на трите компании. Комитетът удължи срока за писмените им отговори до 8 януари, след като компаниите поискаха повече време.

Facebook заяви, че Internet Research Agency, фабрика за тролове, свързана с Кремъл, е създала 129 страници за реални събития от изборите през 2016 г., като около 25 800 от акаунтите са маркирали, че се интересуват от събитията, а 62 500  - че ще ги посетят.

В отговор на въпрос от сенатора-републиканец Сюзън Колинс, от Facebook казват, че са констатирали само "това, което изглежда незначително припокриване между таргетирането и съдържанието, използвано от IRA, и използваното от кампанията на президента Доналд Тръмп", включително от трети доставчици.

Facebook също така заяви, че таргетирането, използвано от IRA за реклами, е "относително елементарно", докато кандидатите например са използвали за тази цел Contact List Custom Audiences на Facebook, където е събрана информация за профила на гласоподавателите.

През ноември м.г. сенаторите Крис Ван Холън и Марко Рубио внесоха законопроект, който предвижда възможност за допълнителни санкции спрямо Русия, ако отново се опита да се намеси в изборния процес в САЩ.

Испания обжалва номинацията на Пучдемон за лидер на Каталуня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683856

Испания обжалва номинацията на Пучдемон за лидер на КаталуняИспанското правителство реши да обжалва пред конституционния съд решението на председателя на каталунския парламент да номинира бившия регионален лидер Карлес Пучдемон като кандидат отново да води испанската област, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. Пучдемон избяга в Белгия скоро след като през октомври обяви каталунската независимост от Испания

Няма да има джендър обучение в българските училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=367911

Няма да има промени в учебните програми във връзка с Истанбулската конвенция, категорично заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Това означава, че няма да има джендър обучение в българските училища. "Всичко, което се изисква от нас като страна, която има стратегия за равнопоставеност на половете, е направено в учебните програми", потвърди Вълчев.

Цачева: Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683854

Цачева: Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенцияНе е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция. Това каза на пресконференция в НДК министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието, предаде „Фокус“. „Истанбулска конвенция не е била изцяло основна тема. Партньорите ни са наясно с дебата в българското общество.

Бизнесмен: Кучетата ми не са убили Даниела, лежах невинен

http://dnes.dir.bg/news/kucheta-biznesmen-daniela-26817595

Бизнесменът Милко Стайков, който беше осъден за това, че кучетата му са разкъсали 21-годишната Даниела в Севлиево през 1995 г., заяви пред Дир.бг, че е невинен.

САЩ вече няма да си затварят очите за хищническа търговия, обяви Тръмп в Давос

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/26/3119453_sasht_veche_niama_da_si_zatvariat_ochite_za/?ref=rss


САЩ няма да си затварят очите за нечестни, "хищнически" търговски практики като кражба на интелектуална собственост, държавно икономическо планиране и нерегламентирано субсидиране на индустрии, които вредят не само на Съединените щати, но и на други държави по целия свят. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в заключителната реч на Световния икономически форум в Давос.<br /><br />"Не можем да търгуваме честно и свободно, ако други страни използват системата...

Aтанас Зафиров: Организации в сферата на сигурността подкрепиха БСП за Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/ratifikatziyata-konfederatziyata-konventziyata-1566384.html

/КРОСС/ Членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров и народният представител от „БСП за България" и зам.-председател на Комисията по отбрана Николай Цонков проведоха среща с разширения състав на Управителния съвет на Конфедерацията на обществените организации в сигурността и отбраната, съощават от пресцентъра на партията. По време на срещата стана ясно, че конфедерацията изцяло подкрепя позицията на БСП по отношение на Истанбулската конвенция, както и предложението за провеждане на референдум по темата за ратификацията на конвенцията. От конфедерацията заявиха, че ще излязат с декларация против ратификацията на конвенцията.

САЩ вече няма да си затварят очите за нечестна търговия, обяви Тръмп в Давос

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/26/3119453_sasht_veche_niama_da_si_zatvariat_ochite_za_nechestna/?ref=rss


САЩ няма да си затварят очите за нечестни търговски практики като кражба на интелектуална собственост, държавно икономическо планиране и нерегламентирано субсидиране на индустрии, които вредят не само на Съединените щати, но и на други държави по целия свят. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в заключителната реч на Световния икономически форум в Давос.<br /><br />"Не можем да търгуваме честно и свободно, ако други страни използват системата за сметка на...

ЕЦБ отчита забавяне на растежа на банковото кредитиране в еврозоната

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-отчита-забавяне-на-растежа-на-банковото-кредитиране-в-еврозоната_l.a_i.757016_at.1.html

Растежът на обема на парите, циркулиращи в рамките на еврозоната, се забави през декември, като в същото време има известно отслабване и на банковото...

Тръмп в Давос: Медиите са мръсни и фалшиви. Освиркват го (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683816

Тръмп в Давос: Медиите са мръсни и фалшиви. Освиркват го (Обновена)Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи „американските приятелство и партньорство“ на света по време на своята реч пред глобалния бизнес елит на Световния икономически форум в Давос“, предава AFP. Президентът увери , че неговият предизборен лозунг „Америка на първо място“ не означава „Америка сама“, предаде "Фокус".

Оскъпяването на жилищните заеми падна до 4%

http://www.mediapool.bg/oskapyavaneto-na-zhilishtnite-zaemi-padna-do-4-news274774.html

Оскъпяването по новоотпуснатите жилищни кредити в левове е паднало до 4.01% в края на 2017 г., става ясно от лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ) към декември 2017 г, обявена в петък. Намалението е с близо 0.90 процентни пункта в сравнение с края на 2016 г., когато годишният процент на разходите (ГПР), включващ таксите и комисионите, е бил 4.86%. В евро тези продукти остават малко по-скъпи – ГПР 4.44% към декември 2017 г. При кредитите за потребление в левове не се отчита поевтиняване. ГПР е средно 11.65%, което е незначително увеличение спрямо края на 2016 г. Само лихвите по новите жилищни заеми в левове са паднали средно до 3.66%, а по потребителските също почти не се регистрира понижение – средната лихва в левове е 8.85%. Лихвите по всички жилищни заеми, тоест новоотпуснати плюс заварени, са малко по-високи, защото някои от договорите са на старите, по-високи лихви. В левове процентът е средно 4.61%, а в евро – 5.67%. Именно със спада на цените на банковите продукти се обяснява ръстът на кредитирането, засечен през 2017 г. от БНБ. Той е най-висок в нишата на жилищните кредити – 7.4%. При кредитите за бизнеса нивата на лихвите също са исторически ниски и се движат към 3.4% - 3.7% към края на 2017 г. "Ниските лихвени проценти остават основно предизвикателство за банките, които запазват благоразумно ниво на риск и не се впускат в агресивно кредитиране, макар и в условията на силна конкуренция", коментира чрез бюлетина на Асоциацията на банките в България председателят й и шеф на ОББ (Част от КВС Груп) Петър Андронов. По думите му от водещите централни банки в света ще зависи кога лихвеният цикъл ще обърне посоката си. "В тази връзка клиентите трябва да са наясно, че в даден момент повишаването на лихвените проценти е очаквано плавно да започне. Подготовката за това развитие трябва да е с премерен риск и отговорност, не само за банките, но и от страна на потребителите на финансови услуги", посочва Андронов. В същото време доходността по спестяванията в банките у нас продължава да се движи около нулата. Средната лихва по срочните депозити на домакинствата в левове е паднала от 0.45% в края на 2016 г. до 0.19% в края на 2017 г. В евро процентът е още по-нисък – 0.16%. Срочните депозити на бизнеса също са на сравними нива и се движат около 0.1%.

Цачева: Предстои работа с ЕК за правилата на службата на европейския прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683814

Цачева: Предстои работа с ЕК за правилата на службата на европейския прокурорПредстои немалко работа съвместно с ЕК за изготвяне на правилата за институционализирането на службата на европейския прокурор. Това каза на пресконференция в НДК министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието, предава„Фокус“. „Обсъждахме приоритетни теми за българското председателство в

Икономика на мръсните старчета

http://clubz.bg/63422-ikonomika_na_mrysnite_starcheta

Докато беше кандидат, Доналд Тръмп непрекъснато говореше за международната търговия и за това как ще направи Америка отново велика, като договори такива споразумения, които ще спрат чужденците да отнемат работните места на американците. Но през първата година от мандата си той не направи нищо на този фронт – вероятно защото корпоративна Америка успя да го информира, че е инвестирала много пари с очакването, че ще продължим да спазваме НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия – б.р.) и другите споразумения, както и че ще загубят много, ако президентът ги отмени.

Тази седмица, все пак, Тръмп най-накрая наложи мита върху пералните и соларните панели. Предишното мито беше, според мен, повече заради самото мито, а не толкова пречка. Новото обаче напълно съвпада с генералната визия на администрацията. За това тя е администрация от мръсни старчета.

За пералните: мотивът за новото мито е заключение на Комисията по международна търговия на САЩ, че производителите страдат от увеличаващия се внос. Определението на „страда“ е доста странно: Комисията признава, че местната индустрия „не страда от значително затваряне на производствени мощности“ и че „няма значителна безработица“. Въпреки това, комисията твърди, че производството и заетостта са могли да бъдат по-високи от реалните, на фона на икономическия растеж между 2012 и 2016 г. (същият бум от времето на Обама, който Тръмп настойчиво отричаше).

Ако този мотив изглежда неубедителен за действие, което ще повиши цените за потребителите, това е защото е точно такъв. Но Тръмп реши да действа въпреки това.

Митото за соларните панели е по-интересно и по-обезпокоително, защото със сигурност ще унищожи повече работни места, отколкото ще създаде.

Истината е, че САЩ почти са извън пазара на производството на соларни панели и каквито и да са причините за този факт, промяната на Тръмп едва ли ще го промени. Както митото за пералните, така и митото за соларните панели бяха наложени с помощта на т.нар. „право на дерогация“, което позволява временна защита за дадена индустрия, ако е подложена на изненадващ натиск. Важната дума тук е „временна“. След като не говорим за трайна защита, това мито няма да привлече дългосрочни инвестиции и няма да възстанови американското производство на соларни панели.

Това, което ще направи обаче, е да попречи на големия успех на американската икономика – бързият ръст на енергията от възстановяеми източници. Ето какво се получава:

Всичко, което знаем за администрацията на Тръмп, предполага, че от тяхна гледна точка е добре да се пречи на зелената енергия. Както казах, това е администрация от мръсни старчета.

През последните десетина години наблюдавахме забележителна технологична революция в производството на енергия. Част от тази революция е разпространението на фракинга, който направи природния газ евтин и в изобилие. Но също имаше и зашеметяващо поевтиняване на енергията от слънце и вятър.

Някои хора все още мислят, че тези алтернативни енергийни източници са нещо модно, което не може да оцелее без държавна субсидия, но истината е, че те вече са конкурентни на конвенционалната енергетика. А цените им продължават да падат. Възобновяемите енергийни източници, освен това, създават висока заетост. И най-важното: работещите в соларната индустрия хора са пет пъти повече от тези във въглищните мини.

Но соларният сектор не получава любовта на Тръмп и екипа му, които отчаяно се стараят страната да остане основно с мръсните енергийни източници, специално въглищата. (Момент - когато ги нарекох мръсни старчета, да не си помислихте, че говоря за подкупи за порно звезди? Как не ви е срам!) Те дори пренаписаха докладите на енергийното министерство, за да очернят енергията от ВЕИ.

Те опитаха да превърнат своето предпочитание към мръсната енергия в конкретна политика. Миналата есен Рик Пери, министърът на енергетиката, опита да наложи наредба, която да задължи електрическите мрежи да субсидират въглищните и ядрените централи. Наредбата не бе приета, но показа какво искат тези момчета. От тяхна гледна точка, унищожаването на работните места в соларния сектор е нещо добро.

Защо Тръмп и приятелите му обичат мръсната енергия? Отчасти това е заради парите – което е добро за братята Кох, може и да не е добро за Америка (или за света), но е добро за финансирането на Републиканската партия. Отчасти е и заради избирателите, които работят във фабрики и все още си представят, че Тръмп може да върне работните места във въглищната индустрия. (През 2017 г. въглищната индустрия създаде 500, правилно прочетохте, 500 работни места. Това е 0,0003 % от цялата заетост в САЩ.)

Отчасти се дължи и на културната носталгия – Тръмп и другите си спомнят за разцвета на изкопаемите горива като златна ера, забравяйки за замърсения въздух и отровените води. Предполагам, че и това е някакъв вид мачизъм – чувството, че истинските мъже не поглъщат енергия от слънцето, те горят разни неща вместо това.

Каквито и да са конкретните мотиви, първият значим ход на администрацията в политиката по търговия е отчайващо глупав. Дори не може да се нарече протекционизъм, защото прекият ефект ще бъде унищожаването на работни места, а не създаването. Освен това е вреден за околната среда. Голям победител, няма що!

...

Коментарът на Пол Кругман е от "Ню Йорк таймс". Преводът е на Клуб Z.

Вижте как ще изглежда "зеленият билет" в София

https://www.actualno.com/sofia/vijte-kak-shte-izglejda-zelenijat-bilet-v-sofija-news_656468.html

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) в София публикува визията на новия "зелен билет", който ще се продава в дните, в които замърсяването на въздуха е над нормата. Преференциалният билет ще струва 1 лев, като ще важи за цял ден и за цялата мрежа на градския транспорт при обявяване на извънредно високи нива на замърсяване - над 200 микрограма фини прахови частици на кубичен метър.

Захариева и Външно се включиха в инициативата #WeRemeber

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683810

Захариева и Външно се включиха в инициативата #WeRemeberВ навечерието на международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста 27 януари министерството на външните работи начело със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се включи в инициативата #WeRemember, съобщиха от пресценттъра на Външно.

БАН дава награди от по 850 лв. на трима журналисти

http://www.mediapool.bg/ban-dava-nagradi-ot-po-850-lv-na-trima-zhurnalisti-news274773.html

Българската академия на науките (БАН) смята да раздаде парични награди от по 850 лева на трима журналисти за "популяризиране на дейността" на институцията, става ясно от съобщение на сайта ѝ. Наградите ще бъдат в три категории – за публикации от 2017 г. в печатни медии, в онлайн медии и в електронни медии (радио и телевизия). Класираните на първо място журналисти ще бъдат отличени с грамота и 850 лв. "Приемат се номинации за принос в популяризирането на дейността на БАН на материали, публикувани или излъчени в национални и регионални медии", пише в обявлението. Оценката ще се прави от специално жури. Подобен конкурс тече и в Националния археологически институт с музей при БАН, но там наградата е 700 лв. В научни форуми учени оспориха идеята и поставиха въпроса дали подобна практика – да се дават парични награди на журналисти от страна на отразявани от тях институции, е редна. Те цитират т. 3.4 от Етичния кодекс на българските медии, където е посочено, че "Ние не приемаме каквито и да било лични, политически или финансови стимули, които могат да повлияят на нашата способност да предоставяме на обществото точна информация". "Този въпрос не е уреден в етичния кодекс. Но тук стои принципният въпрос защо институции, които се занимават с политика (например министерства, Сметна палата и др.), изобщо раздават подобни награди. Каква морална и ценностна легитимност в демократичното общество може да има подобно раздаване на награди, при положение че ролята на медиите е да бъдат критични. БАН, разбира се, е различна институция, която не е свързана с управляването на властта", коментира пред Mediapool адв. Александър Кашъмов, председател на Националния съвет за журналистическа етика. От БАН отговориха пред Mediapool, че целта е да се стимулира отразяването на научната тематика в медиите и академията да се отвори за обществото. Обявяването на конкурса е в изпълнение на решение на управителния съвет на академията от 1996 г., но поради финансовата криза през последните 10-ина години наградата не е била давана. Тази година обаче е решено практиката да се възстанови. "Решихме БАН да се отвори към обществото, защото чуваме, че не сме видими и че гражданите не знаят какво работим, особено когато стане дума за бюджета на академията. Искаме да възстановим некоректно наранения имидж на най-старата научна организация в България", заяви чл. кор. Васил Николов, зам.-председател на институцията. Преди няколко седмици БАН получи извънредни 15 млн. лв. от държавния бюджет, след като преди това беше заплашила с протести заради "хронично недофинансиране". "Един министър преди време ни нарече "феодални старци", знаем, че не сме идеални, но имаме много добри научни постижения, които искаме да покажем пред обществото и да мотивираме хората от медиите да се интересуват от тях", посочи Николов. Той каза още, че по никакъв начин не става дума за "купуване" на журналисти и че материалите ще бъдат оценявани в зависимост от тяхната обективност и съответно могат да бъдат и критични към дейността на академията. По думите на Николов преди дни БАН е приела специална стратегия за връзки с обществото, според която във всички институти ще се създаде длъжността "ПР специалист", който на разбираем език ще представя научните постижения на академията пред медиите и обществото. Николов уточни, че наградата за журналистите не е само морална, а съдържа и финансов стимул, защото това следва от решението от 1996 г. По думите му обаче нищо не пречи спечелилите журналисти да дарят средствата за благородни каузи.

Париж може да смени Лондон като финансов център на Европа

https://www.actualno.com/europe/parij-moje-da-smeni-london-kato-finansov-centyr-na-evropa-news_656467.html

След излизането на Великобритания от ЕС Париж може да стане новият финансов център на Европа. Това заяви френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер в интервю за Ройтерс. „След Брекзит ще се появи нов лидер”, каза Льо Мер. „Виждам възможност за Франция да стане в близките години най-важният финансов център в Европа”. Министърът отбеляза, че във Франция в момента е създадена силна нормативна база за провеждане на реформи, благоприя

Организират конкурс за есе във Варна за 140 години от Освобождението от турско робство

http://www.moreto.net/novini.php?n=367891

Конкурс за есе по случай 140 години от Освобождението на България от турско робство организират от Детския кът в Морската градина във Варна, научи Moreto.net. Темата на есето е "140 години от Освобождението. Ще помним имената им.

"Еврофутбол": Федерер ще дублира титлата си от Аавстралия

http://www.cross.bg/singul-live-evrofytbol-1566387.html

/КРОСС/ Роджър Федерер е напът да спечели „Аустрелиън оупън" за втора поредна година, показват прогнозите на „Еврофутбол" за финала между него (коефициент 1.24) и Марин Чилич (3.50), който ще се играе на 28.01.2018 г. от 10.30 ч. При успех на швейцареца това ще е неговият шести трофей и 20-а титла от турнир от Големия шлем. За Чилич това ще е първи приз от Австралия. Всички възможности, които „Еврофутбол" предоставя за предстоящата среща, ще намерите тук.  При жените се очертава оспорван финал на 27.01.2018 г. между Симона Халеп и Каролин Возняцки. Букмейкърската къща дава лек превес за румънката с коефициент 1.57 срещу 2.05 за съперничката й от Дания. И за двете тенисистки това ще е първа титла от Големия шлем. Повече за двубоя можете да видите тук. През уикенда почитателите на футбола ще станат свидетели и на няколко драматични сблъсъка от европейските първенства. „Еврофутбол" дава лека преднина на Шалке 04 пред Щутгарт за срещата им в събота и очаква Милан да постигне трудна победа над Лацио в неделя

Петокласник и брат му биха учителка и охранител в Царево

https://offnews.bg//112/petoklasnik-i-brat-mu-biha-uchitelka-i-ohranitel-v-tcarevo-673655.html

12-годишно момче, петокласник в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение, съобщава "Дарик".

Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция, уточнили пред радиото от регионалния инспекторат на образователното министерство.

Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседание с основна точка преместването му в друго училище.

В деня, в който трябвало да се проведе съвещанието, ученикът нахлул в клас по средата на шестия час и пред очите на останалите деца зашлевил учителката. По-късно по-големият му брат, възпитаник на същото училище, пък нахълтал в школото и посегнал на охраната.

Двамата ще бъдат изключени.

„Преподавателката не е със сериозни физически, а емоционални и психически травми. Заявих на ръководството на училището и на преподавателите, че оттук нататък, аз ще съм гарант да има дисциплина в училищата в община Царево. Казах им да не се страхуват, да бъдат по-строги и да не се притесняват ,че ще останат без деца заради делегираните бюджети. Ако е необходимо, общината ще ги дофинансира”, коментира пред журналисти кметът на Царево Георги Лапчев. 

Полицията е информирана за инцидента и вече е започнала проверка. Случаят се следи и от Регионалния инспекторат на МОН. И двамата братя са от уязвими социални групи. Именно към тях е фокусирана и кампанията на МОН за връщането на децата в училищата.

Директорът на елитната СМГ съди управление на образованието

https://frognews.bg/novini/direktorat-elitnata-smg-sadi-upravlenie-obrazovanieto.html

Тръгва делото на бившия директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов, който съди Регионалното управление на образованието.

Би Би Си намали заплатите на четирима журналисти, получавали повече от колегите си жени

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/26/3119457_bi_bi_si_namali_zaplatite_na_chetirima_jurnalisti/?ref=rss


Четирима от най-високоплатените журналисти на Би Би Си приеха заплатите им да бъдат намалени, съобщи британската национална медия. Това се случи след публикуването на информация, че "звездите" мъже получават значително повече от колежките си, вършещи аналогична работа, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Радиоводещите Джереми Вайн и Джон Хъмфрис, водещият на новините Хю Едуардс и редакторът за Северна Америка Джон Сопел са приели официално или...

Saudi Aramco се готви за IPO през втората половина на 2018 г.

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/saudi-aramco-se-gotvi-za-ipo-prez-vtorata-polovina-na-2018-g-254629/

Според изпълнителния директор на петролната компания обаче всичко зависи от основния ѝ акционер - правителството

“Мудис“ повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Русия

http://econ.bg/Новини/-Мудис-повиши-перспективата-пред-кредитния-рейтинг-на-Русия_l.a_i.757015_at.1.html

Руската рубла се поскъпва предпазливо спрямо долара и продължава да се търгува в близо 9-месечни върхове в резултат на решението на агенция “Мудис“...

Забъркаха Алексис Санчес в допинг скандал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6683669

Забъркаха Алексис Санчес в допинг скандалНовото попълнение на "Манчестър Юнайтед" Алексис Санчес е в центъра на предполагаем допинг скандал, след като се твърди, че е пропуснал тест, който се е състоял на тренировъчната площадка на "Арсенал" в понеделник. Не е ясно кой е виновен и дали е Санчес или "Арсенал", който може да е изправен пред възможна санкция.

Google забрани приложение, което заплашва деца с нож

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683496

Google забрани приложение, което заплашва деца с ножПриложение, което води до кибертормоз над деца, се забранява от Google , съобщи Би Би СИ. Софтуерна компания, предлагаща защита на децата от кибертормоз, блокира такива приложения в реално време. Приложението е премахното от Google Play, след оплаквания на родители. В самото приложение се говори - в началото с приятелски тон: "Здравейте деца аз

Поглед от 2022: В изгнание Тръмп туитва от Москва

https://www.vesti.bg/sviat/pogled-ot-2022-v-izgnanie-trymp-tuitva-ot-moskva-6078662

ЕС, който се състои от 7 държави - Германия и страните от Бенелюкс и Прибалтика, остава стабилен и верен на единната валута

"Гнездо" за организиран хаос

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6683571

"Гнездо" за организиран хаосТова място за съхранение е наречено "Гнездото" и е дело на германския дизайнер Пол Кетц, чието студио е базирано в Истанбул. Според автора творението му е едновременно забавно и много полезно, а тийнейджърите ще го приемат с удоволствие. Защото ще могат да хвърлят вътре всичко, което пожелаят, без да се притесняват, че после трудно ще го открият,

Бой за течен шоколад на промоция във Франция (видео)

https://offnews.bg//sviat/boj-za-techen-shokolad-na-promotcia-vav-frantcia-video-673649.html

Промоция на течен шоколад доведе до бой в редица супермаркети във Франция. 

Магазините "Интермарше" пуснаха течния шоколад "Нутела" със 70% отстъпка вчера - от 4.50 евро на 1.40 евро, съобщи Би Би Си. 

Стигнало се обаче до бой за течния шоколад. Хората започнали да се блъскат и удрят и се наложило да извикат полиция. 

"Бяха като животни. Една жена я оскубаха, възрастна жена беше ударена с кутия по главата, друг пък имаше кръв по ръката", разказа очевидец пред френска медия. 

"Хората се блъскаха, бутаха всичко, чупеха друга стока, беше нещо страшно и се наложи да извикаме полиция", разказаха служители в магазините.

Подобни сцени е имало в супермаркетите от веригата в цялата страна. 

Над 365 милиона килограма “Нутела“ се консумира всяка година в на 160 страни по света. Сладкото изкушение е създадено от семейство „Фереро“ през 1940 г. в Италия.

Одит в БДЖ заради извънрендия труд

https://frognews.bg/novini/odit-bdj-zaradi-izvanrendiia-trud.html

Одит в „Холдинг БДЖ“, „БДЖ-Пътнически превози“ и „БДЖ-Товарни превози“ заради обвиненията за извънреден труд поиска транспортния министър Ивайло Московски.

Варшава ще блокира обвързването на еврофондовете с правосъдието

http://www.mediapool.bg/varshava-shte-blokira-obvarzvaneto-na-evrofondovete-s-pravosadieto-news274772.html

Полското правителство "със сигурност няма да приеме" приписваното на Брюксел намерение да обвърже европейското финансиране със спазване на принципите на правовата държава. Това обяви в петък полският външен министър Яцек Чапутович, предаде АФП, цитирана от БТА.   "Полша със сигурност няма да приеме подобна ориентация. Не вярвам тя да отговаря на принципите на ЕС. Структурните фондове не са благотворителност, а средство да се изравнят стартовите шансове, те се отпускат според доходите в дадена държава", каза Чапутович.   Той каза, че след влизането си в ЕС Полша е отворила своя пазар за чуждестранни фирми, които "получават съществени печалби от това".   "В замяна Полша получи правото на обезщетение под формата на структурни фондове", добави министърът, според когото тези средства ще намаляват с оглед бързия напредък на полската икономика.   Идеята за обвързването на еврофондовете с наличието на върховенство на закона в страните от ЕС принадлежи на еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова (Чехия).   "Трябва да сме сигурни, че европейските средства не отиват в държави, където победителят взима всичко", коментира по-рано Йоурова. Според нея процедурата няма да служи като механизъм за наказание на отделни държави.   "Получих задачата да предложа определение как да обвържем спазването на върховенството на закона с получаването на средства от бюджета на ЕС след 2020 г. Това не трябва да се възприема като възможно наказание на отделни държави. Не говорим за поставянето на условия за получаване на средства от ЕС - не бива да се бърка - а за изготвянето на определение, според което държавите, получатели на средства, трябва да имат работеща и независима съдебна система", каза Йоурова.   Тя напомни, че спазването на върховенството на закона е залегнало в чл. 2 от Договора за ЕС, така че не се въвежда нищо ново.   "Не става дума за нищо ново, но си давам ясна сметка за възникналите опасения. Определението, което трябва да предложа, следва да не оставя никакво място за тълкувания, каквито вече се появиха. Съвсем логично е, когато отпускаме пари, събрани от европейските данъкоплатци, да има гаранции за независимо правосъдие и върховенство на закона", обясни Йоурова в сряда.   Европейските институции са в началото на преговорите за новия бюджет, който възлиза на близо 1 трилион евро. Той трябва да бъде публикуван през май.   Идеята на Йоурова идва заради тежките проблеми на ЕС с Полша, където правителството прави сериозни опити да придобие контрол над съдебната система. Подобни проблеми има в Унгария, където управляващите се опитват да озаптят медиите и гражданския сектор. Сега притеснения за обрат в борбата с корупцията има и в Румъния.   На този фон България също има тежки проблеми с правосъдната система, политизираният си Висш съдебен съвет и концентрацията на медийна собственост.   Срещу Варшава вече започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което може да доведе до лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. Ако тази процедура бъде задействана, Варшава няма да може да блокира инициативата на ЕК за обвързване на еврофондовете с правосъдието.   Преди няколко дни "Ройтерс" коментира, че западноевропейските държави трябва да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Великобритания, а техните партньори в Източна Европа създават постоянно нови проблеми. Затова се засилва и натискът да има ясна връзка между получаването на субсидии и спазването на стандартите на ЕС.   Качински: Невъзможно е помирение със "силите" в ЕС, които от години "експлоатират" Полша Полският премиер Матеуш Моравецки заяви в петък, че вярва в "силна и интегрирана Европа", но Европа на суверенни държави, които са свободни да реформират своите национални институции, предаде Ройтерс.   На среща в Будапеща с премиерите на трите други членки на т.нар. Вишеградска група - Словакия, Чехия и Унгария - Моравецки каза на съвместната пресконференция, че миграцията на таланти от региона към Западна Европа е голям проблем.   В публикувано днес интервю лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав Качински заявява, че неговата страна няма да се поддаде на натиска на Европейската комисия заради съдебната реформа, съобщи Асошиейтед прес.   През декември комисията заяви, че новото полско законодателство, което дава на управляващата партия "Право и справедливост" повече власт върху съдебната система, нарушава основни европейски ценности. Комисията заплаши да започне процедура, която може да доведе до санкции за Варшава, припомня агенцията.   Пред вестник "Газета Полска" Качински казва, че "програмата за дълбоки промени в нашето общество няма да спре, а напротив". Той добавя, че е невъзможно помирение със "силите" в ЕС, които според него от години "експлоатират" Полша.

Полша ще блокира обвързването на еврофондовете с правосъдието

http://www.mediapool.bg/polsha-shte-blokira-obvarzvaneto-na-evrofondovete-s-pravosadieto-news274772.html

Полското правителство "със сигурност няма да приеме" приписваното на Брюксел намерение да обвърже европейското финансиране със спазване на принципите на правовата държава. Това обяви в петък полският външен министър Яцек Чапутович, предаде АФП, цитирана от БТА.   "Полша със сигурност няма да приеме подобна ориентация. Не вярвам тя да отговаря на принципите на ЕС. Структурните фондове не са благотворителност, а средство да се изравнят стартовите шансове, те се отпускат според доходите в дадена държава", каза Чапутович.   Той каза, че след влизането си в ЕС Полша е отворила своя пазар за чуждестранни фирми, които "получават съществени печалби от това".   "В замяна Полша получи правото на обезщетение под формата на структурни фондове", добави министърът, според когото тези средства ще намаляват с оглед бързия напредък на полската икономика.   Идеята за обвързването на еврофондовете с наличието на върховенство на закона в страните от ЕС принадлежи на еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова (Чехия).   "Трябва да сме сигурни, че европейските средства не отиват в държави, където победителят взима всичко", коментира по-рано Йоурова. Според нея процедурата няма да служи като механизъм за наказание на отделни държави.   "Получих задачата да предложа определение как да обвържем спазването на върховенството на закона с получаването на средства от бюджета на ЕС след 2020 г. Това не трябва да се възприема като възможно наказание на отделни държави. Не говорим за поставянето на условия за получаване на средства от ЕС - не бива да се бърка - а за изготвянето на определение, според което държавите, получатели на средства, трябва да имат работеща и независима съдебна система", каза Йоурова.   Тя напомни, че спазването на върховенството на закона е залегнало в чл. 2 от Договора за ЕС, така че не се въвежда нищо ново.   "Не става дума за нищо ново, но си давам ясна сметка за възникналите опасения. Определението, което трябва да предложа, следва да не оставя никакво място за тълкувания, каквито вече се появиха. Съвсем логично е, когато отпускаме пари, събрани от европейските данъкоплатци, да има гаранции за независимо правосъдие и върховенство на закона", обясни Йоурова в сряда.   Европейските институции са в началото на преговорите за новия бюджет, който възлиза на близо 1 трилион евро. Той трябва да бъде публикуван през май.   Идеята на Йоурова идва заради тежките проблеми на ЕС с Полша, където правителството прави сериозни опити да придобие контрол над съдебната система. Подобни проблеми има в Унгария, където управляващите се опитват да озаптят медиите и гражданския сектор. Сега притеснения за обрат в борбата с корупцията има и в Румъния.   На този фон България също има тежки проблеми с правосъдната система, политизираният си Висш съдебен съвет и концентрацията на медийна собственост.   Срещу Варшава вече започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което може да доведе до лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. Ако тази процедура бъде задействана, Варшава няма да може да блокира инициативата на ЕК за обвързване на еврофондовете с правосъдието.   Преди няколко дни "Ройтерс" коментира, че западноевропейските държави трябва да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Великобритания, а техните партньори в Източна Европа създават постоянно нови проблеми. Затова се засилва и натискът да има ясна връзка между получаването на субсидии и спазването на стандартите на ЕС.

Как Църквата виждаше Истанбулската конвенция преди 2 години

https://offnews.bg//obshtestvo/kak-tcarkvata-vizhdashe-istanbulskata-konventcia-predi-2-godini-673648.html

Един от най-големите противници на Истанбулската конвенция, Българската православна църква, преди две години изглежда е била доста по-благосклонна към нея.

За това свидетелства публикация в православния сайт "Двери" от ноември 2015 г., когато представители на БПЦ са участвали в обсъждане на Истанбулската конвенция. Конференцията е била организирана от Асоциация на жените-адвокати и участие взима омбудсманът Мая Манолова.

От името на БПЦ представител е бил Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който през 2015-та изчита декларация в подкрепа на документа.

В своя доклад митрополит Антоний подчертава, че Църквата не може да остане безразлична към проблема с насилието срещу жени, защото е призвана да дава закрила и утеха на страдащите и уязвими членове на обществото. 

"В същото време Българската православна църква е длъжница на нашето общество по отношение на закрилата на жените, страдащи от различни посегателства. Днес грижата за тях е предоставена основно на енорийските свещеници и разчита на тяхната духовна зрялост и такт да помогнат на пострадалите жени да се справят с травмите и да продължат живота си пълноценно", се казва още в неговата позиция.

От репортажа на "Двери" става ясно, че макар и със същия текст като днес, Истанбулската конвенция преди две години се е радвала на одобрението на БПЦ, а критики тогава не са отправени.

Две години по-късно представители на БПЦ яростно заклеймиха Конвенцията.

OFFNews попита говорителя на БПЦ защо Църквата междувременно е променил толкова рязко оценката си за документа. Ето какво гласи отговорът:

"Вие попаднахте на важния детайл - Църквата е против всякакъв вид насилие, но е и против допускането на чужди и външни за българските традиции неясни и объркващи термини.

Българската Православна Църква е стълб и крепило на Истината и традициите, завещани ни от над хиляда години.

Митрополит Антоний е пунктуално ясен в изказването си, както и становището на Св. Синод, с което Ви препоръчвам да се запознаете на официалния сайт на БПЦ-БП."

Сорос: Биткойнът е типичен "финансов балон", но не очаквам да гръмне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683751

Сорос: Биткойнът е типичен "финансов балон", но не очаквам да гръмнеИзвестният американски милиардер Джордж Сорос заяви, че биткойнът е типичен „финансов балон“, но поради силното влияние на диктаторските режими в различните региони на света, тази криптовалута не я чака крах, предава kaldata.com. Bloomberg съобщи, че Сорос е направил това изявление в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Петокласник удари учителка в Царево

https://www.actualno.com/crime/petoklasnik-udari-uchitelka-v-carevo-news_656465.html

12-годишно момче, петокласник в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция от регионалния инспекторат на образователното министерство. Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседа

Радослав Янков получи куп подаръци за рождения си ден

https://www.24chasa.bg/sport/article/6683782

Радослав Янков получи куп подаръци за рождения си денРадослав Янков получи куп подаръци за рождения си ден. Домакините в Банско му направиха доста изненади. Той получи торта от Fibank, специален подарък от министъра на спорта Красен Кралев и часовник от "Юлен". След това му бе представена и кабинката, която е изцяло брандирана с негова снимка. Победители в стартовете от световната купа станаха

Вечер на Хари Потър ни очаква и тази година в 'Перото'

https://offnews.bg//kultura/vecher-na-hari-potar-ni-ochakva-i-tazi-godina-v-peroto-673650.html

Ежегодното събитие, посветено на героя от фантастичните романи на Джоан Роулинг – Хари Потър, ще събере отново всички негови почитатели на едно място в „Нощ на книгите за Хари Потър“.

На 3 февруари от 11:00 до 19:00 часа в литературен клуб „Перото” младите магьосници, вещици и мъгъли ще имат възможност да вземат участие във вечер, изпълнена със състезания, магии, отвари и фантастични животни.

За най-добрите ще има награди и специални изненади и награди.

Участието в събитието е безплатно.

Записванията продължават до 29 януари /включително/, а пълните условия за участие може да видите тук.

Повече от половината ученици не разбират какво четат

http://dnes.dir.bg/news/uchenitzi-svetovnata-banka-26818495

В света има голямо увеличение на обхванатите ученици в образованието, като милиони ученици посещават училище, но не разбират това, което учат.

"Барселона" срещу "Валенсия" в полуфинала за Купата на краля

https://www.24chasa.bg/sport/article/6683700

"Барселона" срещу "Валенсия" в полуфинала за Купата на краляОтборът на "Барселона", който отстрани "Еспаньол" в четвъртфинала от турнира за Купата на краля, ще се изправи срещу "Валенсия" в спор за място на финала. Другата полуфинална двойка е - "Леганес" - "Севиля". "Леганес" поднесе изненадата в турнира, отстранявайки "Реал" (Мадрид). "Лос пепинерос" загубиха първата среща у дома с 1:0,

Гастрольор от Бяла Слатина крал дарения от църква в Ракитово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683732

Гастрольор от Бяла Слатина крал дарения от църква в Ракитово Мъж, извършвал кражби от кутии за дарения в църковен храм в Ракитово, е задържан от служители на местния полицейски участък, съобщи говорителят на областната полицейска дирекция Мирослав Стоянов. Сигнал към полицаите бил подаден от свещеника на храма, който забелязал непознат мъж със съмнително поведение да посещава няколко пъти църквата.

Европейски бронз за Красимир Анев

http://www.moreto.net/novini.php?n=367917

Красимир Анев спечели бронзов медал в спринта на 10 километра на европейското първенство по биатлон в италианския зимен център Риднаун-Вал Ридана. 30-годишният Анев повали всичките 10 мишени и остана на 24.5 секунди зад победителя Андрей Расторгуевс (Латвия).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване