На фона на секс скандала в Холивуд: Кейси Афлек пропуска Оскарите

//dariknews.bg/novini/liubopitno/na-fona-na-seks-skandala-v-holivud-kejsi-aflek-propuska-oskarite-2074819

Американският актьор Кейси Афлек, който спечели миналата година награда Оскар за най-добра мъжка роля за филма "Манчестър край морето" и който бе обвинен в миналото в сексуален тормоз, няма да участва в 90-ата цере

За сексуален тормоз се говори от години, защо обвиненията бяха чути едва сега?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/za-seksualen-tormoz-se-govori-ot-godini-zashto-obvineniiata-biaha-chuti-edva-sega-2074829

Обвинителките на продуцента Харви Уайнстийн бяха чути, защото влиянието му намалява, заяви британската актриса Рейчъл Уайс пред в. "Ивнинг стандарт", предаде Франс прес.

След слънчевата пауза: Кога да очакваме сняг?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-slynchevata-pauza-koga-da-ochakvame-sniag-2074822

Хубаво време и слънце ще ни радват през следващите дни, а температурите ще скочат със 7-8 градуса, сочи краткосрочната прогноза за времето, представена в „Дарик Кафе“.
 
Слънчево ще бъде и през почивните дни, а хубавото време ще продължи и понеделник, вторник и сряда,

Eврокомисията пpeдyпpeждaвa: Бългapия зaĸъcнявa c eвpoпeйcĸaтa зaпoвeд зa paзcлeдвaнe пo нaĸaзaтeлни дeлa

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ppedyppejdava-balgapiia-zaacniava-evpopeicata-zapoved-pazcledvane-naazatelni-dela.html

Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия e изгoтвилa мoтивиpaнo cтaнoвищe зa Aвcтpия, Бългapия, Люĸceмбypг и Иcпaния зa нeизпълнeниe нa зaдължeниeтo зa пpилaгaнe нa paзпopeдбитe нa EC, cвъpзaни c eвpoпeйcĸaтa зaпoвeд зa paзcлeдвaнe пo нaĸaзaтeлнoпpaвни въпpocи в нaциoнaлнoтo cи зaĸoнoдaтeлcтвo.

Eврокомисията пpeдyпpeждaвa: Бългapия зaĸъcнявa c eвpoпeйcĸaтa зaпoвeд зa paзcлeдвaнe пo нaĸaзaтeлни дeлa

https://frognews.bg/novini/ppedyppejdava-balgapiia-zaacniava-evpopeicata-zapoved-pazcledvane-naazatelni-dela.html

Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия e изгoтвилa мoтивиpaнo cтaнoвищe зa Aвcтpия, Бългapия, Люĸceмбypг и Иcпaния зa нeизпълнeниe нa зaдължeниeтo зa пpилaгaнe нa paзпopeдбитe нa EC, cвъpзaни c eвpoпeйcĸaтa зaпoвeд зa paзcлeдвaнe пo нaĸaзaтeлнoпpaвни въпpocи в нaциoнaлнoтo cи зaĸoнoдaтeлcтвo.

Тръмп: Обичам Великобритания, силно подкрепям Тереза Мей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683058

Тръмп: Обичам Великобритания, силно подкрепям Тереза МейПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "обича Великобритания, обича Обединеното кралство, обича Шотландия". Това предаде Ройтерс, като цитира негово интервю пред британската телевизия Ай Ти Ви, цитирана от БТА. Тръмп увери, че има много добри отношения с британската министър-председателка Тереза Мей и силно я подкрепя.

Агроминистерството: Схемата субсидии срещу фактури изсветлява млечния сектор

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/agroministerstvoto-shemata-subsidii-sreshtu-fakturi-izsvetliava-mlechniia-sektor-254580/

Без документи за легални продажби няма да има подпомагане за животновъдите, категорични са в земеделското министерство

Берлускони иска председателя на Европарламента за италиански премиер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/26/3118942_berluskoni_iska_predsedatelia_na_evroparlamenta_za/?ref=rss


Следващият премиер на Италия трябва да е Антонио Таяни, настоящият председател на Европейския парламент. Това предложение отправи в "Туитър" бившият италиански премиер Силвио Берлускони, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Берлускони припомни, че Таяни е сред основателите на партията му "Форца Италия", че е много уважаван в Европа и е в синхрон с неговите собствени позиции.<br /><br />Партията на Берлускони "Форца Италия" се обедини с...

Част от Св. Св. Константин и Елена без вода до късно вечерта

http://www.moreto.net/novini.php?n=367876

Част от Курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" е без вода поради авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Очаква се повредата да бъде отстранена късно тази вечер, а водоподаването възстановено до около 22 часа, уточниха от водоснабдителното дружество.

Екоминистърът твърди, че протестите за Пирин са политически

https://frognews.bg/novini/neno-dimov-niama-podade-ostavka.html

Като политически определи протестите за Пирин министърът на околната среда и водите Нено Димов. Лидерите им са партии, които не можаха да влязат в парламента, добави той.

Тръмп искал да уволни прокурора, водещ разследването за руска намеса

http://clubz.bg/63398-trymp_iskal_da_uvolni_prokurora_vodesht_razsledvaneto_za_ruska_namesa

Американският президент Доналд Тръмп е наредил остраняването на специалния прокурор Робърт Мълър, водещ разследването за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., съобщават световните медии. Тръмп обаче отрече и определи статията на "Ню Йорк таймс", където първо се появиха разкритията, за "типична фалшива новина".

Това е станало през юни миналата година, малко след като Мълър бил назначен на поста. Съветник на Тръмп обаче го е убедил да се откаже от намерението си.

Президентът смятал, че Мълър няма да бъде безпристрастен към него по три причини.  Двамата имали разногласия за цените в един от голф клубовете на Тръмп, а след спора Мълър се отказал от абонамента си в клуба. Освен това Мълър е работел в кантора, представляваща интересите на зетя на Тръмп - Джаред Къшнър. Третата причина, според Тръмп, била, че в навечерието на номинацията за специален прокурор Мълър е бил на интервю за номинация за шеф на ФБР.

Юридическият съветник на Белия дом Дон Макган обаче казал на Тръмп, че отстраняването на Мълър ще има катастрофален ефект върху президентството му. Съветникът дори заплашил да подаде оставка, ако Тръмп не промени мнението си.

През тази седмица американският президент заяви, че очаква с нетърпение да бъде разпитан от Робърт Мълър, защото би потвърдил, че няма никакво съглашателство между щаба му и Русия.

Американско гражданство за 1,8 милиона имигранти?

Нов план за миграцията, който президентът ще предложи на Конгреса, ще проправи път до американско гражданство за 1,8 милиона мигранти, влезли в САЩ нелегално, разкри Белият дом. Това ще ще бъде от полза за така наречените мечтатели - над 700 000 мигранти, дошли незаконно в САЩ като деца и защитавани до март тази година от експулсиране по силата на програма, въведена от предшественика на Тръмп - Барак Обама.

Процесът ще помогне и на близо 1 милион имигранти, които не са се възползвали от програмата за мечтателите, но отговарят на условията, уточнява Би Би Си. Процедурата по натурализация ще отнеме между 10 и 12 години.

В замяна Тръмп ще поиска финансиране в размер на 25 милиарда долара от Конгреса за изграждане на стената по границата с Мексико. Този проект бе едно от предизборните обещания на Тръмп. Парите за стената по границата с Мексико ще бъдат в учреден от Конгреса доверителен фонд. Средствата в този фонд ще бъдат и за инвестиране в по-добра защита на северната граница с Канада.

Планът ще изиска също от Конгреса да ограничи семейното спонсорство на имигранти до съпруги и малолетни деца и да прекрати системата за издаване на визи на лотариен принцип за някои страни, разказаха пред Ройтерс представители на Белия дом. Асошиейтед прес допълва, като се позовава на представителите на Белия дом, пожелали да останат анонимни, че ще бъдат премахнати разпореди, позволяващи на родители, възрастни братя и сестри и на други родственици да влизат в страната. Но това ще важи само за нови молби да издаване на визи на базата на така наречената семейна имиграция. Молбите, които вече са били подадени, ще бъдат обработени.

Белият дом се надява, че този план на Тръмп за имиграцията, който той е готов да подпише, ще бъде гласуван в Сената в началото на февруари. За да се превърнат в действащ закон, мерките в плана трябва да бъдат гласувани и в Камарата на представителите.

Тръмп vs Палестина

Вчера президентът на САЩ заплаши да спре финансовата помощ за палестинците, ако те не се върнат към мирните преговори с Израел.

През миналата седмица ръководството на палестинската автономна власт отказа да се срещне с вицепрезидента Майк Пенс. Тръмп определи това като проява на неуважение към САЩ. Той припомни, че палестинците получават "стотици милиони долари" американска помощ и че тези пари "са на масата", но няма да стигнат до тях, "докато не седнат и да преговарят за мир". 

След среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в кулоарите на Световния икономически форум в Давос Тръмп изрази надежда, че здравият разум ще надделее сред палестинците и те ще се обърнат към мира. Нетаняху пък оцени високо решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Палестинците искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата си държава. След като Тръмп обяви, че ще премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, палестинското ръководство каза, че скъсва отношенията си със САЩ, защото те вече не могат да бъдат добросъвестен посредник в мирния процес. 

Отговорът на Палестина не закъсня:

"Отказът да се срещнеш с потисника си не е липса на уважение, а проява на себеуважение", заяви Ханан Ашрауи от Организацията за освобождение на Палестина.

Набил Абу Рудейна, говорителят на палестинския президент Махмуд Абас, потвърди отказа за участие на палестинците в мирни преговори с Израел под егидата на САЩ, докато Вашингтон не промени решението си от 6 декември да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Американската администрация продължава да се самоизключва от масата за преговори, ако не преразгледа решението си да признае Йерусалим за столица на Израел", каза той.

Де Ниро открива хотел в Марбея

http://clubz.bg/63397-de_niro_otkriva_hotel_v_marbeq

Холивудската звезда Робърт де Ниро разширява империята си от хотели и се готви да открие поредната сграда за гости в популярния испански курорт Марбея. И сега партньор му е знаменитият японски готвач шеф Нобу Матсухиса.

Новият хотел ще се казва "Нобу хотел Марбея" и ще бъде открит в началото на март тази година. Вече се предлагат и резервации за най-нетърпеливите. Най-евтината стая струва 250 евро на нощ, а луксозните апартаменти излизат над 2000 евро.

Сградата е построена в самия център на Марбея. Прозорците гледат към най-оживения площад с барове и ресторанти. Хотелът естествено има и собствен ресторант, в който се сервират и изтънчени ястия с марката на Нобу Матсухиса. На разположение на гостите е и басейн със сауна и фитнес, както и излаз към един от най-красивите плажове в Марбея. Пясъчната ивица в курорта е над 27 км.

На покрива за романтичните двойки има бар под звездите.

През септември миналата година актьорът откри своя хотел номер 13, който се намира в Барселона.

Руските знамена ще бъдат допускани в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/26/3118933_ruskite_znamena_shte_budat_dopuskani_v_pyongchang/?ref=rss


Знамето на Русия ще може да се развява по трибуните по време на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, въпреки недопускането на страната до участие, реши Международният олимпийски комитет (МОК).<br /><br />В становището се казва, че показването на флага "не може да бъде забранено", пише insidethegames.biz. Въпреки това МОК уточнява, че може да предприеме мерки, ако руският флаг бъде въвлечен в "организирана политическа демонстрация".<br /><br...

Нови твърдения и обвинения за дом "Хризантема". Шефката вече подавала сигнали, но пък снимала насилието за развлечение?

http://www.cross.bg/lazarova-doneva-zayavi-1566341.html

/КРОСС/ Уволнената директорка на дом „Хризантема" в Габрово подавала сигнали за насилието над децата още през 2016 г. Това твърди самата тя. „Устен ми беше сигналът, подкрепен с видео, на което хигиенистката Татяна Донева удря с парцал настанено момиче", заяви вече бившата директорка Маринела Лазарова пред „Нова телевизия". Лазарова е уволнена от ръководния пост на още един център в града. Маринела Лазарова обясни, че Татяна Донева е от Дряново - родният град на Даниела Василева - директор дирекция „Образование и социални дейности". „Всеки може да си направи извод защо тя е прикрила точно тази жена, с мотивите това да не се чува, момичето ще бъде изведено", заяви Лазарова. Тя твърди още, че в началото на декември е разговаряла и с кмета на Габрово за насилието в дома. „Едната среща беше с целия персонал", заяви Лазарова. „Поискаха да гласуват дали да ме отстранят, или да ми дадат шанс да остана да работя". Лазарова смята да подаде сигнал в прокуратурата срещу пряката си началничка в общината - Даниела Василева. Самата Даниела Василева отрича да е получавала сигнали за нередности от ръководителката на центъра, заведени по надлежния ред. Лазарова също признава, че не е внесла писмени докладни, нито пък е сигнализирала някой висшестоящ за бездействието на пряката си началничка.Пред БТВ, пък говори служителката, заснета как удря момиче

Уволнената директорка на дом "Хризантема" подавала сигнали още през 2016-а

http://www.cross.bg/lazarova-direktorka-zayavi-1566341.html

/КРОСС/ Уволнената директорка на дом „Хризантема" в Габрово подавала сигнали за насилието над децата още през 2016 г. Това твърди самата тя. „Устен ми беше сигналът, подкрепен с видео, на което хигиенистката Татяна Донева удря с парцал настанено момиче", заяви вече бившата директорка Маринела Лазарова пред „Нова телевизия". Лазарова е уволнена от ръководния пост на още един център в града. Маринела Лазарова обясни, че Татяна Донева е от Дряново - родният град на Даниела Василева - директор дирекция „Образование и социални дейности". „Всеки може да си направи извод защо тя е прикрила точно тази жена, с мотивите това да не се чува, момичето ще бъде изведено", заяви Лазарова. Тя твърди още, че в началото на декември е разговаряла и с кмета на Габрово за насилието в дома. „Едната среща беше с целия персонал", заяви Лазарова. „Поискаха да гласуват дали да ме отстранят, или да ми дадат шанс да остана да работя". Лазарова смята да подаде сигнал в прокуратурата срещу пряката си началничка в общината - Даниела Василева. Самата Даниела Василева отрича да е получавала сигнали за нередности от ръководителката на центъра, заведени по надлежния ред. Лазарова също признава, че не е внесла писмени докладни, нито пък е сигнализирала някой висшестоящ за бездействието на пряката си началничка.

Не е моя работа да знам кой е собственик на "Юлен", обяви Нено Димов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/26/3118938_ne_e_moia_rabota_da_znam_koi_e_sobstvenik_na_julen/?ref=rss


Министърът на околната среда Нено Димов обяви, че не е негова работа да знае кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен". В сутрешния блок на Нова телевизия посочи, че не вижда проблем по тази тема, а ако има, то той не е свързан с околната среда, за която отговаря.<br /><br />Наскоро представители на "Юлен" отказаха да съобщят кой е реалният собственик на компанията в ефира на същата телевизия, но обявиха, че всички държавни...

Мелания Тръмп отдаде почит на жертвите на Холокоста (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683047

Мелания Тръмп отдаде почит на жертвите на Холокоста (Снимки)Първата дама на САЩ Мелания Тръмп отдаде почит на жертвите на нацизма при посещението си в мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. "В мислите и молитвите ми съм с хората, чиито животи и семейства бяха разбити от ужаса на Холокоста", каза първата дама. "Сърцето ми е с вас и ние ви помним", допълни тя.

Уволнената шефка на дома в Габрово с контраобвинения

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/uvolnenata-shefka-na-doma-v-gabrovo-s-kontraobvineniia-6078639

Маринела Лазарова смята да подаде сигнал в прокуратурата срещу пряката си началничка в общината – Даниела Василева

Днес във Варна е спектакълът "Фън Мо" - по случай китайската Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=367842

Днес в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна от 19 часа ще се проведе танцовият спектакъл "Фън Мо", посветен на посрещането на китайската Нова година, научи Moreto.net. Нежна феерия, хармония и преливане на енергията.

Устройства за следене бяха открити в офиса на австрийския вицеканцлер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/26/3118939_ustroistva_za_sledene_biaha_otkriti_v_ofisa_na/?ref=rss


Само за една седмица във виенския офис на лидера на крайната десница Австрийска партия на свободата бяха открити устройства за следене и имаше проникване с взлом. Крайната десница е част от правителството и е оглавявана от вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Проникването с взлом е станало в сряда вечерта, докато Щрахе е бил на вечеря извън офиса. То стана броени дни, след като в офиса бяха открити средства за...

"Тренд": Разликата между ГЕРБ и БСП е 3,5%

http://clubz.bg/63396-trend_razlikata_mejdu_gerb_i_bsp_e_35

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП. Това показват данните от последното национално представително изследване на "Тренд"*.

Данните са на база всички запитани. ДПС и "Обединени патриоти" се ползват със сходна подкрепа, като разликата между двете формации е по-малко от 1% в полза на движението. Трудно може да се дават категорични оценки в реална изборна ситуация коя от двете политически сили ще заеме трета позиция. "Воля" при сегашните си резултати от 1,6% трудно би могла да повтори присъствието си в НС.

Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии „Да, България“ (1,6%) и ДСБ (1%).

37% декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

Данните показват, че няма съществена промяна в нагласите на българите спрямо предходните месеци.

От "Тренд" отчитат покачване на одобрението  към кабинета - с 4 на сто, както и спад на отрицателните оценки с 6 на сто.

Според данните близо една четвърт от българите харесват работата на Народното събрание. Тук отново има лек подем - като негативното отношение към паралмента е намаляло с 5 на сто.

Една година след като встъпи в длъжност, президентът Румен Радев е одобряван от близо две трети от хората. Една пета не го харесват. 15 на сто нямат мнение.

Европредседателството може и да е повлияло положително на оценките за работата на кабинета, но на оптимизма на българите - все още не. Все пак едни 49 на сто декларират, че са оптимисти за развитието на България. 55 на сто смятат, че няма нужда от предсрочни избори. Според 23 на сто те са необходими, а 22 на сто не могат да преценят.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 10.01. – 18.01.2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

Бойко Борисов ще участва в икономическия форум в Давос

http://econ.bg/Новини/Бойко-Борисов-ще-участва-в-икономическия-форум-в-Давос_l.a_i.756982_at.1.html

Премиерът Бойко Борисов ще участва в годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, под мотото „Да създадем общо бъдеще в един...

Как Венеция се справя със скандала с ресторантска сметка от 1100 евро

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/01/26/3118430_kak_veneciia_se_spravia_sus_skandala_s_restorantska/?ref=rss


По всеобщо мнение Венеция е един от най-скъпите градове за туристите. Тя обаче буквално "събра очите" на целия свят, след като миналата седмица четирима японски туристи получиха сметка от 1100 евро за обяд в скромно заведение в центъра.<br /><br />Младежите, които са студенти в университета в Болоня, поръчали четири пържоли, риба и минерална вода и останали втрещени от сумата от 1143 евро, която трябвало да платят, разказва Би Би Си. Платили, но се оплакали в полицията, а...

Пак готвят преврат срещу Тереза Мей

http://clubz.bg/63395-pak_gotvqt_prevrat_sreshtu_tereza_mej

Депутати от торите обмислят вътрешнопартиен преврат срещу Тереза Мей вследствие на растящо недоволство. Става дума за привърженици на Брекзит и депутати, фокусиращи се върху вътрешната политика, които стават все по-недоволни от управленския й стил, съобщава вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

В средите на Консервативната пария има депутати, които обмислят нов опит за отстраняване на Тереза Мей от властта, ако предстоящите местни избори се развият по лош начин, отбелязва вестникът. Няколко парламентаристи от техните редици заявиха пред "Гардиън", че изказванията на бившия министър Ник Боулс, че Мей е "плаха и ѝ липсва амбиция" са получили отглас сред парламентарната група на партията, особено сред онези депутати, които смятат, че премиерът не се справя добре по въпросите от вътрешната политика.

Мей вече стана обект на няколко опита за вътрешнопартиен преврат срещу нея след катастрофалните си резултати на изборите и след поредица гафове на последния партиен конгрес. 

В онези моменти изглеждаше, че няма сериозно желание за отстраняване на премиера, преди Обединеното кралство да напусне ЕС през март 2019 г. Но недоволството заради вялото ѝ представяне, зле направените рокади в правителството и променящата се стратегия по излизането от съюза са станали причина отново да започне да се говори за отстраняването ѝ, пише "Гардиън".

"Тя върви по много тънък лед", коментира пред изданието неназован депутат от Консервативната партия.

ЕС иска свой „Гигазавод”

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/es-iska-svoj-gigazavod-6078640

Повечето батерии за електромобилите идват от Азия, но Европейската комисия иска да стартира производство на Стария континент.

Започват официалните преговори за коалиция в Германия

http://www.cross.bg/germaniya-merkel-pregovori-1566340.html

/КРОСС/ В Германия Консервативният блок на канцлера на Германия Ангела Меркел ще започне официални преговори за ново коалиционно правителство с Германската социалдемократическа партия. Лидерите на консервативната десница Ангела Меркел и Хорст Зеехофер ще седнат на масата за преговори с лидера на социал-демократите Мартин Шулц в 9 ч. местно време. По-късно към тях ще се присъединят и водещи политици и експерти от двете формации. Преди днешните консултации консерваторите дадоха да се разбере, че няма да отстъпят от позициите си по отношение на миграцията. Консерваторите не са готови да правят отстъпки по въпроса с бежанците по време на преговорите, което може да се превърне в точка на конфликт. Споразумението със социалдемократите за годишен таван на приема на имигранти между 180 хил. и 220 хил. души е от ключово значение. Блокът на Меркел настоява за по-стриктна имиграционна политика, защото се страхува да не загуби още позиции от антиевропейската „Алтернатива за Германия", която стана трета политическа сила на парламентарните избори.  

Моля, мийте си ръцете!

https://offnews.bg//mama-nindzha/molia-mijte-si-ratcete-673612.html

Неотдавна бременна жена, която очаква в детето си през март, сподели във форума на портала Babycenter.co.uk правила за близките и приятелите, които биха искали да видят новороденото. Свикнали сме с необичайните постове в майчински групи и затова нейният списък не ни изненадва особено. Жената го поства с въпрос: „Как мислите, има ли смисъл да съставя основни правила за приятели и роднини и да го окача на входната врата?“ Жената пояснява, че не иска да се конфронтира със семейството и роднините на мъжа си, защото много ги обича и им е благодарна за помощта. Но според нея на всички ще е…

Изправят на подсъдимата скамейка наркодилър от Берковица

https://www.24chasa.bg/region/article/6683042

Изправят на подсъдимата скамейка наркодилър от Берковица
Окръжна прокуратура – Монтана е предала на съд 34- годишния Св. Велков, обвинен за незаконно придобиване и разпространение на наркотични вещества, извършени при условията на опасен рецидив. Обвиняемият Велков е криминално проявен и осъждан. В края на 2016 г. органите на МВР – Берковица разполагали с оперативна информация за това,

Цветанов: БСП са правили акции „за“ Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/tzvetanov-tzvetan-konventzia-istanbulscata-conventzia-istanbulska-26816478

Имаше усещане в Министерския съвет, че Истанбулската конвенцията не предизвика противоречие между основните политически сили.

Нено Димов: Протестите за Пирин са политически, лъжат и манипулират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683045

Нено Димов: Протестите за Пирин са политически, лъжат и манипулират"Протестите за Пирин всъщност са политически. Лидерите са политици от партии, които не успяха да влязат в политиката. Служат си с манипулации и откровени лъжи. Имат цели, които нямат нищо общо с околната среда", каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в сутрешния блок на Нова тв. Той отново посочи, че не става въпрос за 48 % от парка,

Георги Михайлов: Проблемите на здравеопазването не просто чукат на вратата, те влизат през отворената врата

http://www.cross.bg/bolnitzi-mihaiilov-zdraveopazvaneto-1566339.html

/КРОСС/ Големите градове, където е концентрирано около 40% от населението, изобщо не са витрина на българското здравеопазване, заяви в интервю за предаването "Преди всички" проф. Георги Михайлов, депутат от БСП и член на парламентарната здравна комисия. Той коментира отложеното обсъждане по питане на левицата за Стратегията за запазване и развитие на общинските болници, заради отсъствие на здравния министър от страната. Дебатите ще се проведат идната седмица, съобщи Михайлов. „Този проблем стои от години и не се решава от години. Реформа в последните години не можем да кажем, че има. Единствената сериозна реформа в българското здравеопазване се случи преди 20 години и тя практически не беше завършена", обобщи проф. Михайлов: „Общинските болници лекуват около два милиона от жителите на страната, но тези два милиона са в трудно достъпни райони, отдалечени от големите градове райони, с население с относително ниски доходи, много голяма част от населението, които не са здравноосигурени... И поради това, че те обслужват доста голяма част от неосигурените граждани, които са социално слаби, поради това, че при тези болници не е възможно да се свият по чисто технологични причини т.нар. скъпо струващи клинични пътеки, те непрекъснато трупат задължения. А всичко това се е вкоренило и в цялата конструкция на финансирането на здравната система, която не е мръднала напред повече от десет години"

Двама загинаха при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6683040

Двама загинаха при катастрофи в страната през изминалото денонощиеДвама души са загинали, а 17 са били ранени при станалите 16 катастрофи през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР. Има опасност за живота на един от пострадалите. На територията на столицата са били регистрирани 176 леки и 6 тежки пътни инциденти; седмина са били

Патриот: Не са необходими толкова много болници на България

https://frognews.bg/novini/patriot-neobhodimi-tolkova-mnogo-bolnitsi-balgariia.html

Според Калин Поповски злоупотребите в здравеопазването в по-малките населени ощетяват държавата с хиляди левове.

Британски министър обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната му

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/26/3118936_britanski_ministur_obvini_rusiia_che_shpionira/?ref=rss


Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната му за целите на евентуални планове за предизвикване на хаос във Великобритания, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />В интервю за британския в. "Дейли телеграф" Уилямсън твърди, че Русия е извършила проучвания на мрежите за доставка на електричество, свързващи Великобритания и Европа. Това навеждало на мисълта, че Москва се опитвала да...

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/stranitza-informira-purva-1566338.html

/КРОСС/ "Европейската комисия откри осем наказателни процедури срещу България едновременно", информира "Сега" на първа страница. Съд и глоба от 44 хиляди лева грозят страната ни всеки ден заради това, че не прилага директивата за бърз интернет. Брюксел отправи последно предупреждение към София и заради "непълно прилагане" на директивата за тока и природния газ, което спъва конкуренцията. Необясним спад в цената на млякото, съобщава "Земя". Животновъди от Кърджалийско поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. По думите на фермерите, чиновници ги заплашвали с данъчни ревизии, ако протестират срещу ниските изкупни цени. Водните помощи се оказаха мизерни, коментира "Дума" по повод идеята на управляващите да компенсират поскъпването на водата за битови нужди. Вестниците отбелязват участието на министър-председателя Бойко Борисов в Световния икономически форум в Давос. "Стандарт" цитира думи на Борисов "Европа е длъжник на Западните Балкани". "Труд" също цитира този призив и акцентира и върху това, че Международният валутен фонд отчита отлични показатели за България. "Монитор" помества снимка на първа страница от срещата на Бойко Борисов с бившия американски държавен секретар Джон Кери в кулоарите на форума. Вестник "Сега" също е избрал да публикува снимка от Давос на първа страница, но на пристигащия в курорта американски президент Доналд Тръмп

Заради мъгла видимостта на АМ "Хемус" е намалена до 50 м., до 100 м. в Плевенско

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6683031

Заради мъгла видимостта на АМ "Хемус" е намалена до 50 м., до 100 м. в ПлевенскоДо 50 м е намалена видимостта в района на автомагистрала "Хемус" - от км 0 до км 8, до 100 м - в районите на Деков и Муселиево /обл.Плевен/. Това съобщиха от МВР. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, а по усойните и планински райони частично заледени, но обработени и проходими при зимни условия.

Над 40 загинали при пожар в болница в Южна Корея

http://www.mediapool.bg/nad-40-zaginali-pri-pozhar-v-bolnitsa-v-yuzhna-koreya-news274741.html

Загинали са 41 души, а 80 са ранени при пожар в болница в град Мирян в Южна Корея, съобщи  Франс прес. Пожарът е започнал в 7:30 часа местно време в спешното отделение на първия етаж на основната сграда на болницата. Около 200 души е имало в пететажната сградата, когато пламъците са се разгорели. Петдесет и двама пациенти са били прехвърлени в четири съседни болници. Около 93 обитатели на старчески дом, намиращ се в сградата на болницата, са евакуирани. Причините за пожара са неизвестни. Трагедията става месец след пожар във фитнес клуб в град Чечхон, в който загинаха 29 души. Тогава причините за големия брой жертви бяха липсата на аварийни изходи, неправилното париране на автомобили, блокиращи достъпа на пожарникарските коли до горящата сграда и наличието на запалими материали в конструкцията на сградата.

Канадски министър подаде оставка заради вербален и сексуален тормоз

http://www.cross.bg/tormoz-ministur-kent-1566337.html

/КРОСС/ Канадският министър на спорта и на хората с увреждания Кент Хейр подаде оставка заради неуместно поведение. Срещу него се води разследване за вербален тормоз от сексуално естество, съобщава „Дарик". По времето, когато той бил депутат в парламента на провинция Албърта жените избягвали да пътуват в асансьор с него, защото той им подхвърлял коментари от сексуално естество, което ги карало да се чувстват застрашени. По случая се води разследване. Във връзка с обвиненията срещу Кент Хейр, канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че ги приема много сериозно и припомни, че всяка форма на тормоз е неприемлива и канадците имат правото да живеят и работят в една свободна от тормоз среда. Задълженията на Кент Хейр като министър ще поеме Кърсти Дънкан, министър на науката.  

Сорос: Доналд Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩ

https://www.investor.bg/analizi/91/a/soros-donald-trymp-iska-da-syzdade-mafiotska-strana-v-sasht-254577/

Интернет гигантите са "все по-мощни монополи", които могат да бъдат изкушени да се свържат с "авторитарни режими", твърди милиардерът

Тръмп говори пред глобалните лидери в Давос сред опасения за търговска война

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/26/3118934_trump_govori_pred_globalnite_lideri_v_davos_sred/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп, който пристигна в Давос в четвъртък, ще произнесе слово в петък пред Световния икономически форум в швейцарския курорт, събрал същите глобални лидери, които той остро нападаше по време на предизборната си кампания.<br /><br />Белият дом заяви, че САЩ продължават да поддържат близки отношения със съюзниците си, но в същото време искат да намалят търговския дефицит с мнозина от водещите икономики на света. Девизът "Америка на първо...

Течен шоколад на промоция предизвика размирици във френски супермаркети (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683025

Течен шоколад на промоция предизвика размирици във френски супермаркети (Видео)Промоция за намаление със 70 процента на бурканчетата от прочут течен шоколад  станаха повод за блъсканица и напрежение в редица супермаркети във Франция, предаде Франс прес. "Хората направо се нахвърлиха отгоре, те стъпкаха всичко, те счупиха всичко. Направо беше оргия!", разказва служителка на супермаркет  в град Форбаш в Североизточна Франция.

Руски медии коментират оръжейните амбиции на Русия

http://dnes.dir.bg/news/samolet-rusia-putin-aviozavod-26816415

Модернизираният стратегически бомбардировач Ту-160М ще струва на Русия колкото една олимпиада, коментира "Ведомости".

Парламентът ще разбива монопола в авторските права заради санкции от Европа

http://clubz.bg/63394-parlamentyt_shte_razbiva_monopola_v_avtorskite_prava_zaradi_sankcii_ot_evropa

Първа крачка за "спасение" от евроглоби от 19 000 евро на ден направи днес Народното събрание, като прие на първо четене промени в Закона за авторското право и сродните му права. Брюксел ни даде на Съда на ЕС и поиска санкции, защото от 2014 г. насам не сме въвели в законодателството си евродирективата, която се отнася до колективното управление на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар. Срокът за това изтече в края на 2016 г. 

Целта на еврорегулацията е да се създадат общ стандарт, прозрачност и финансова дисциплина в сектора. С промените в законодателството у нас се очаква да отпадне монополът на няколкото дружества за управление на правата на аудиовизуалните и музикалните произведения - поне това е заявката на вносителите - депутатите Християн Митев от "Обединени патритои" и Данаил Кирилов от ГЕРБ са сред тях. 

Проектът бе приет днес на първо четене без гласове "против" и "въздържал се" и без каквато и да било дискусия. В него се предлага създаването на т.нар. независими управляващи права дружества. Вносителите твърдят, че за да няма сътресения и за да продължат да функционират нормално, сегашните организации за управление на колективни права ще запазят тарифите и статута си.

Идеята накратко е с колективни права вече да могат да се занимават не само сдружения с нестопанска цел, "каквато е посевместната практика по света до края на ХХ век", а и от търговски дружества за управление на права. Сегашните организации са контролирани от членовете си - носители на правата, и трябва да разпределят между тях всички средства, които съберат за тях, като задържат само парите за издръжката си. Разликата с търговските дружества би била, че те ще изплащат на носителите на правата част от събраните суми, за каквато са се договорили помежду си, а останалото си остава като печалба.

Директивата въвежда и правила за организациите, които искат да управляват авторски права върху музикални произведения, които се предлагат в интернет. Идеята на авторите е това да се прави в бъдеще "от няколко големи, добре подготвени и технически оборудвани дружества, които да поемат представителството на репертоара и на останалите по-малки такива".

В предходния парламент имаше написан подобен закон, но той така и не бе приет и му бяха вменени тежки пороци - най-вече с мотива, че се опитва да фаворизира няколкото големи дружества у нас за управление на колективно авторско право. Ревностен критик му бе Християн Митев от Патриотичния фронт (днес "Обединени патриоти"). Сагата завърши със свалянето на депутатката от "патриотите" Поли Карастоянова от поста шеф на културната комисия в парламента. Тя бе от квотата на НФСБ на настоящия вицепремиер Валери Симеонов. Карастоянова се раздели с поста си в комисията, и то по настояване на Симеонов, който я обвини в откровен лобизъм заради този закон.

Автобус без шофьор тръгна в градския транспорт в Стокхолм

http://www.moreto.net/novini.php?n=367874

Първият градски автобус без шофьор се включи тази седмица в обществения транспорт на микрорайона Щиста в шведската столица Стокхолм, съобщи шведското радио SR, цитирано от БНТ. „Той се движи бавно и безшумно, защото е електрически", предаде радиото.

Десислава Атанасова: В обществото ни се насадиха страхове, които са безпочвени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683020

Десислава Атанасова: В обществото ни се насадиха страхове, които са безпочвени„За никого не е изненада, че ГЕРБ е единствената партия, която може да чуе аргументи. Неведнъж досега сме коментирали въпроса дали има диалог с гражданите и с неправителствените организации. Достатъчно демократични сме, за да чуваме друго мнение. Има редица страхове по тази тема, според мен неоснователни,

Въздухът в София отново е опасно мръсен

http://www.mediapool.bg/vazduhat-v-sofiya-otnovo-e-opasno-mrasen-news274740.html

Високи концентрации на фини прахови частици в София отчитат станциите на Изпълнителната агенция по околната среда, показват данните на сайта на Столичната община. Още в четвъртък местната власт предупреди за очакваното опасно запрашаване на 26 януари. Такова се очаква и в събота, 27 януари, но в по-малка степен. Администрацията призовава жителите и гостите на София да ограничат движението с личните си автомобили и да използват градски транспорт. Особено внимание се обръща на собствениците на автомобили с екологичен клас под Евро 4, които се молят да не ги използват в петък. "В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути", призовават от общината. СДВР започва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове. Столичният инспекторат, съвместно с РИОСВ, започват извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди или друго екологично отопление, призовават още от "Московска" 33. При подходящи метеорологични условия, Столична община ще предприема допълнително машинно метене и миене на улици. Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди, гласят още препоръките. Това са част от спешните мерки за действие при прекомерно замърсяване на въздуха, гласувани в четвъртък от общинския съвет. Те бяха приложени и на 25 януари, когато отново имаше прогноза за замърсяване. Според официалните данни призивите на общината не са повлияли особено на качеството на въздуха в града, тъй като са отчетени превишения във всичките пет градски станции. Най-големи са били концентрациите на фини прахови частици в района на "Хиподрума" (2.84 пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър) и "Павлово" (2.6 пъти над нормата). Станциите в "Надежда" и "Младост" са отчели около 2 пъти превишение, а тази в "Надежда" - 1.16 пъти. В четвъртък общинският съвет на София окончателно прие механизма за действие в дни с прекомерно запрашаване. Той предвижда затваряне на платените зони за паркиране и пускането на по-евтин градски транспорт в дните с най-сериозно запрашаване. Действията в него засягат замърсяването от трафика, но не и от битовото отопление, за което ще се разчита на действия от страна на правителството. Механизмът ще влезе в сила най-късно след 14 дни. Част от действията, разписани в него, не изискват санкция на Общинския съвет и реално можеше да се прилагат от администрацията преди да бъдат приети от съветниците. Според приетия от общинските съветници механизъм за действие при мръсен въздух при прогнозата, обявена за четвъртък и петък, трябва да се задействат мерките за среден риск (от 101 до 150 микрограма). Те включват призиви към гражданите да не ползват личните си автомобили и таксита, а да се движат с градски транспорт, да не се отопляват на твърдо гориво, миене на улиците при добро време, както и извънредни проверки на КАТ за цапащи коли, а също на Столичния инспекторат и Регионалната инспекция по околната среда и водите - на пунктовете за вторични суровини и автосервизите. Пускането на т. нар. "зелен билет" на цена от 1 лев за цялата градска мрежа за един ден е най-крайната мярка срещу замърсяването, гласувана от общинарите. Тя ще влиза в сила, ако има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма за денонощие) в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни, или в 4 за един ден. Тази мярка обаче няма да влиза в сила на следващия ден след отчетеното опасно запрашаване, а ден след това. Причината е, че официалната информация за концентрациите на прах идва в общината към 10 часа на следващия ден и тогава вече е късно за евтин градски транспорт или затваряне на зоните за платено паркиране. Сред другите мерки, приети от съветниците, са пълна или частична забрана за паркиране в синята и зелената зона в София при прогноза за най-сериозното замърсяване – над 200 микрограма на кубичен метър. При умерено замърсяване (между 51 и 100 микрограма на кубичен метър) ще се предприема и оросяване на улиците и допълнително машинно метене и миене.Това обаче ще се прави, ако времето позволява.

Столична община предупреди за мръсен въздух

http://www.mediapool.bg/stolichna-obshtina-predupredi-za-mrasen-vazduh-news274740.html

На 26 януари в София се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха, съобщи Столична община. Призовават се жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт. Особено внимание се обръща на собствениците на  автомобили с екологичен клас под ЕВРОІV, които да ограничат придвижването с тях. "В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути", призовават от общината. СДВР започва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове. Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление, призовават още от "Московска" 33. При подходящи метеорологични условия, Столична община ще предприема допълнително машинно метене и миене на улици. Столичният инспекторат, съвместно с РИОСВ, започват извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди, гласят още препоръките. В четвъртък Общинският съвет на София окончателно прие механизма за действие в дни с прекомерно запрашаване. Той предвижда затваряне на платените зони за паркиране и пускането на по-евтин градски транспорт в дните с най-сериозно запрашаване. Действията в него засягат замърсяването от трафика, но не и от битовото отопление, за което ще се разчита на действия от страна на правителството. Механизмът ще влезе в сила най-късно след 14 дни. Част от действията, разписани в него, не изискват санкция на Общинския съвет и реално можеше да се прилагат от администрацията преди да бъдат приети от съветниците. Според приетия от общинските съветници механизъм за действие при мръсен въздух при прогнозата, обявена за четвъртък и петък, трябва да се задействат мерките за среден риск (от 101 до 150 микрограма). Те включват призиви към гражданите да не ползват личните си автомобили и таксита, а да се движат с градски транспорт, да не се отопляват на твърдо гориво, миене на улиците при добро време, както и извънредни проверки на КАТ за цапащи коли, а също на Столичния инспекторат и Регионалната инспекция по околната среда и водите - на пунктовете за вторични суровини и автосервизите. Пускането на т. нар. "зелен билет" на цена от 1 лев за цялата градска мрежа за един ден е най-крайната мярка срещу замърсяването, гласувана от общинарите. Тя ще влиза в сила, ако има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма за денонощие) в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни, или в 4 за един ден. Тази мярка обаче няма да влиза в сила на следващия ден след отчетеното опасно запрашаване, а ден след това. Причината е, че официалната информация за концентрациите на прах идва в общината към 10 часа на следващия ден и тогава вече е късно за евтин градски транспорт или затваряне на зоните за платено паркиране.  Сред другите мерки, приети от съветниците, са пълна или частична забрана за паркиране в синята и зелената зона в София при прогноза за най-сериозното замърсяване – над 200 микрограма на кубичен метър. При умерено замърсяване (между 51 и 100 микрограма на кубичен метър) ще се предприема и оросяване на улиците и допълнително машинно метене и миене.Това обаче ще се прави, ако времето позволява.

Жена се самозапали и почина след скандал със съпруга си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-se-samozapali-i-pochina-sled-skandal-sys-sypruga-si-2074809

Жена се самозапали и почина след скандал със съпруга си. В ранния следобед вчера в Районно управление - Бяла Слатина е получен сигнал за горяща жена в село Бъркачево, съобщи Областната дирекция на МВР във Враца.

14-годишен преби и ограби възрастно семейство

http://dnes.dir.bg/news/semeystvo-prebi-momche-otrabi-vazrastno-momino-26816386

Нов случай на жестоко престъпление, извършено от дете. 14-годишно момче преби възрастно семейство и ги ограби.

Цветанов: Президентът ни въвлича в постоянни конфликти, завижда на Борисов

https://frognews.bg/novini/tsvetan-tsvetanov-ostro.html

Президентът Румен Радев иска да ни въвлича в постоянни конфликти. Основателна ли е критиката, че разбираш от медиите, че премиерът кани президент от друга държава. Завистта или обидата не е присъща на президентската институция. Това заяви вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Промени в движението в Банско заради състезанията от Световната купа по сноуборд

http://www.cross.bg/dvizhenieto-chasa-mestnostta-1566336.html

/КРОСС/ Въведена е временна организация на движението в Банско заради състезанията от Световната купа по сноуборд, които се провеждат в куротния град. Организацията е в сила за времето от 07:00 часа до 16:00 часа на 26, 27 и 28 януари 2018 година. В този период движението на МПС и граждани от местността „Мотиката" до „Бъндеришка поляна" и местността „Шилигарника" ще се осъществява с пропуски, получени от организаторите на събитието. В района на мероприятието граждани ще бъдат допускани с карта за ски влека, която е валидна за деня. От полицията призоваха хората да се съобразяване със създадената организация и да спазват разпорежданията на контролните органи.  

Разузнаване: Северна Корея може би е изнасяла въглища за Южна Корея и Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683010

Разузнаване: Северна Корея може би е изнасяла въглища за Южна Корея и ЯпонияСевернокорейски въглища вероятно са били доставени на Южна Корея и на Япония през Русия в нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, като се позова на европейски разузнавателни служби. През август миналата година Съветът за сигурност забрани да се купуват въглища от Пхенян.

Нивото на Сена продължава да се покачва, около 400 души оставиха домовете си

http://www.cross.bg/sena-navodneniya-nivoto-1566335.html

/КРОСС/ Около 400 души трябваше да напуснат домовете си в парижкия окръг Вал дьо Марн заради повишеното ниво на река Сена, съобщава БНТ. Високите води, лишиха туристите от някои атракции, като панорамните корабчета, които спряха да се движат.Заради опасност от наводнения, в Лувъра бяха преместени около 35 хиляди експоната. Синоптиците предупредиха, че нивото на Сена ще продължи да се покачва и през следващите дни. Днес нивото на Сена следобед бе над 5,50 метра при моста Остерлиц в Париж. Музеите покрай двата бряга на реката - Лувъра, Орсе и Оранжри - засега предвиждат да останат отворени. В тях обаче е задействан план за защита при наводнения.  

Канадски министър подаде оставка заради сексуални коментари в асансьор

http://clubz.bg/63393-kanadski_ministyr_podade_ostavka_zaradi_seksualni_komentari_v_asansor

Канадският министър на спорта и на хората с увреждания Кент Хейр подаде оставка заради неуместно поведение, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Срещу него се води разследване за вербален тормоз от сексуално естество.

По времето, когато той бил депутат в парламента на провинция Алберта, жените избягвали да пътуват в асансьор с него, защото той им подхвърлял коментари от сексуално естество, което ги карало да се чувстват застрашени.

По случая се води разследване. 

Във връзка с обвиненията срещу Хейр канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че ги приема много сериозно и припомни, че всяка форма на тормоз е неприемлива и канадците имат правото да живеят и работят в една свободна от тормоз среда.

Задълженията на Хейр като министър ще поеме Кърсти Дънкан, министърка на науката.

Въздухът в София отново е замърсен

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/26/3118932_vuzduhut_v_sofiia_otnovo_e_zamursen/?ref=rss


Нивата на фини прахови частици във въздуха в София са превишени. Най-високи са стойностите на азотния и серния диоксид, които са съответно 200 µg/m3 и 350 µg/m3, което е с няколко пъти над допустимите нива.<br /><br />В кварталите "Павлово" и "Хиподрума" нивата на фини прахови частици са най-големи. Това са отнася и за "Надежда", но там към момента превишението е по-малко.<br /><br />Данните от измервателните уреди на независимата гражданска...

9 катастрофи и блъснат пешеходец за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367873

9 пътно транспортни произшествия са регистрирани в КАТ-Варна през изминалото денонощие, съобщава Радио Варна. При един от инцидентите е пострадала пешеходка, която е била блъсната, докато пресича кръстовището на улица "Св. Св.

Цветанов: Борисов не е изпращал смси на депутатите, никой не ни притиска със срок за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683006

Цветанов: Борисов не е изпращал смси на депутатите, никой не ни притиска със срок за Истанбулската конвенцияЕвропейският съюз се присъединява към Истанбулската конвенция, всички държави членки подписват тази конвенция. В момента в 18 държави тя е приета, а в другите процесът продължава. Замисляме ли се какво причиняваме на тези 1 млн. жени, подложени на домашно насилие. Трябва да се създаде интегритет на всички институции.

Канадският спортен министър подаде oставка, обвинен е в сексуален тормоз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683007

Канадският спортен министър подаде oставка, обвинен е в сексуален тормозКанадският министър на спорта и на хората с увреждания Кент Хейр подаде оставка заради неуместно поведение, предадоха световните агенции. Срещу него се води разследване за вербален тормоз от сексуално естество. По времето, когато той бил депутат в парламента на провинция Алберта жените избягвали да пътуват в асансьор с него,

Системата БДЖ - едни ще унищожим, други ще позлатим

https://offnews.bg//razsledvane/sistemata-bdzh-edni-shte-unishtozhim-drugi-shte-pozlatim-673610.html

Българските държавни железници (БДЖ) са сред най-големите възложители на обществени поръчки. Стотици милиони се отделят всяка година за ремонти на влакове и инфраструктура.

Когато държавните регулатори обаче се намесят пряко в интерес на един от играчите и поставят другите в невъзможност да кандидатстват на търговете, то те пряко ощетяват интереса на данъкоплатците – и заради цените, и заради качеството. Следващият случай е точно такъв – кара ни да си зададем въпроса не само за какво се използват държавните институции, но и на кого служат онези, чиито заплати плащаме.

Това е една история за това, как държавната администрация се опитва с помощта на регулаторни функции да съсипе два работещи завода за ремонт на локомотиви, разчиствайки пътя на „правилната фирма“. На мушката са две компании, които нямат нищо общо помежду си – русенската „Експрес Сервиз“ и софийската „БДЖ-Кончар“. Всъщност единственото общо е, че и двете ремонтират локомотиви.

Къде тук е интересът на данъкоплатеца ли? Той е съвсем директен, защото в крайна сметка става въпрос за нашите пари, от които 230 милиона всяка година отиват за издръжката на държавните БДЖ. А през следващите месеци предстои националният превозвач да похарчи огромни средства за модернизацията на влаковете. В момента на трупчета е търг за ремонт на мотрисите „Сименс“ с бюджет от 136 милиона лева, а отделно се подготвя и обществена поръчка за 41 нови влака за около 380 милиона лева.

Азбучна истина е, че когато отстраниш конкуренцията и проправиш път на един-единствен кандидат, то той може да повишава цените, а и няма стимул да поддържа високо качество. Защото просто няма други. Затова тази история не е само война между различни бизнеси.

КАКВО Е ИАЖА?

Компаниите „Експрес Сервиз“ и „БДЖ-Кончар“ твърдят, че правилата на честната конкуренция в сектора не се спазват и се оплакват от регулаторен терор от страна на ИАЖА. Разшифровката зад четирите букви е Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ – това е структура към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. За разлика от други регулатори като КЗК, СЕМ, КЕВР, КФН, буквите ИАЖА звучат някак си по-малко познати. Този орган ос- тава извън светлината на прожекторите, защото ролята му е строго специализирана. Това по закон е независимият регулатор в жп транспорта, който трябва да е еднакво от- далечен от всички играчи на пазара на железопътни бизнеси.

Секторният регулатор е на подчинение на транспортното министерство, което пък е принципал на двете най-големи компании в сектора – националния превозвач БДЖ и релсовата Национална компания „Железопътна инфраструктура“. ИАЖА дава и отнема лицензи за превозвачи и жп заводи. Т.е. държи и ножа, и хляба, а също така разследва и железопътните инциденти. Още преди година еврокомисарят по транспорта Виолета Булц изпрати писмо до властите в София, че в българското законодателство има много сериозен проблем с независимостта на звеното, което разследва транспортните инциденти у нас.

НЕУДОБНАТА ФИРМА № 1

Но да се върнем към ремонта на локомотивите. Едната фирма от тази история е русенската „Експрес Сервиз“ – единственият работещ локомотивен завод в България. В него се ремонтира железопътен подвижен състав на всички частни жп превозвачи у нас и на румънски такива. От списъка с клиенти от българските предприятия в сектора липсват само БДЖ.

Освен че произвежда и ремонтира локомотиви, „Експрес Сервиз“ има и лиценз за частен жп превозвач, който използва, за да извършва маневрена дейност само на една гара.

Компанията произвежда маневрени локомотиви и успява да ги продава успешно в Китай, Бразилия, Швейцария, Германия, Австралия и Великобритания.

През 2016 г. „Експрес Сервиз“ упорито кандидатства във всички търгове за ремонт на локомотиви на БДЖ и във всичките случаи компанията е… отстранявана.

ВИЖ КОЙ ПЕЧЕЛИ?

БДЖ в продължение на години е отлагала ремонти на дизеловите и електрическите си локомотиви и в един момент става ясно, че скоро просто няма да има какво да тегли вагоните. Затова спешно се подготвят обществени поръчки за ремонтите, които стартират в края на 2015 г., а в началото на 2016 година БДЖ сключва серия от договори с фирма, наречена „ЖП Тракция“. Те са на обща стойност 2.526 милиона лева. Поръчките са за компания, която едва няколко месеца по-рано получава сертификат за извършване на ремонти на релсов подвижен състав.

НЯКОИ ЛЮБОПИТНИ СЪВПАДЕНИЯ

Предисторията ни връща до „царско“ време. На 29 януари 2004 г., с решение на транспортния министър Николай Василев, БДЖ образува смесено дружество с компанията „Трансимпекс“ на известния бизнесмен Васил Божков. В новото дружество „БДЖ-Трансимпекс“ АД, БДЖ е миноритарен акционер с дял от 35%.

В края на същата година акционерите взимат решение за увеличение на капитала. БДЖ участват в увеличението с непарична вноска под формата на жп завода в София. Вноската е оценена само на 1 846 667 лева, а става дума за стотици декари площи в центъра на София, десетки сгради и хиляди машини и съоръжения.

Новото дружество не развива никаква дейност. По време на тези събития изпълнителен директор на „БДЖ-Трансимпекс“ е Веселин Василев, който в момента е… изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, за която вече стана дума.

Именно Василев връчва сертификат за функция по под- държане на жп превозни средства (електрически и дизелови локомотиви) по изискванията на Наредба №59 на но- вата фирма „ЖП Тракция“ ЕООД. Това се случва на 8 април 2015 г. Дружеството е създадено от Николай Росенов Кръстев, който през 2010 г. наследява на шефското място в „БДЖ-Трансимпекс“ споменатия вече Василев, когато той отива в ИАЖА. Името му фигурира и в други фирми, свързвани с Васил Божков.

„ЖП Тракция“ излиза на сцената, след като са направени промени в Наредба № 59 за управление на безопасността в железопътния транспорт, с които ремонтът на локомотиви става лицензионна дейност под контрола на ведомството му. Новото дружество веднага получава лиценз за ремонт на електрически и дизелови локомотиви, въпреки че към този момент фирмата няма назначени специалисти, машини и инструменти. Всички други кандидати в търговете на държавните железници са отстранени и спечелването на милионните поръчки е осигурено.

ОТСТРЕЛВАНЕТО

На 17 януари в русенския завод „Експрес Сервиз“ получават писмо, с което ИАЖА ограничава лиценза на завода за извършване на ремонти на железопътен подвижен състав – може да ремонтира само своите локомотиви, но не и такива на други превозвачи. Веднага след ограничаването на лиценза на русенското предприятие ИАЖА разпраща писма до клиентите на завода, в които любезно ги уведомява, че „Експрес Сервиз“ са с ограничен сертификат и ги приканва да си изберат друго предприятие за ремонт на локомотиви, което е директен удар срещу бизнеса и приходите на фирмата. Клиентите, естествено, изпълняват разпореждането на секторния регулатор и развалят договорите си с „Експрес Сервиз“, но го правят по уличаващ ИАЖА начин – посочват, че причината за скъсването на контрактите са получени писма от държавното ведомство.

Операцията по отстраняването на конкурента върви с пълна сила, нищо че Административен съд София-град издава определение на 22 март 2017 г., в което се казва, че писмото от ИАЖА за ограничаване на лиценза на русенската фирма се явява административен акт, който подлежи на обжалване и който все още не е влязъл в сила. „Всичко това означава, че ИАЖА незаконно е разпращала писма до наши клиенти, моделирала е пазара, отнемала ни е пазарен дял и позиции, уронвала е доброто ни име“, казва Цветелин Колев, мениджър в „Експрес Сервиз“.

Според него клиентите на завода знаят, че става дума за преднамерени действия, но няма как да не спазят указания на ИАЖА.

Но историята не спира дотук. ИАЖА спира от движение два от общо трите локомотива на компанията заради формален пропуск в документацията – непопълнен протокол за ултразвукова дефектоскопия на едно от приспособленията. Спирането на двата локомотива е случка без аналог в родната жп практика и реално блокира превозваческата дейност на фирмата в продължение на месеци.

ДА ИЗГОНИМ И ФИРМА № 2

Паралелно с отстраняването на „Експрес Сервиз“ същата схема се прилага и към друга фирма за ремонти, чиито клиенти са частните жп превозвачи. Става дума за компанията „БДЖ-Кончар“, в която националният жп превозвач държи 49%. Партньор на държавната ни фирма е чужд инвеститор – хърватската компания „Кончар“. Въпреки че от смесеното дружество са подадени всички необходими документи, ИАЖА им отказва лиценз и така е осигурен допълнителен бизнес по поддръжката на локомотиви за познатата вече „ЖП Тракция“.

Смесеното дружество „БДЖ-Кончар“ е основано през 2001 г. До 2008 г. отношенията между българските железници и хърватския им партньор са перфектни, но след това започват спорове. БДЖ настоява да получава наеми за халето, а „Кончар“ вади насреща фактури за извършени инвестиции. Започват дългогодишни дела, които в крайна сметка тази година приключват със съдебно решение в полза на дъщерното дружество.

Държавните железници обаче започват серия от действия, с които да затворят собствената си фирма. Първо се правят опити да бъдат спрени токът и водата на „БДЖ-Кончар“. Те се провалят и следва още по-радикално решение – фирмата се поставя под обсада, като се прекъсват трите жп линии, които водят до халето. Предлогът е, че релсите, които водят до помещението, са стари и че се нуждаят от спешен ремонт. Такъв обаче няма, „БДЖ-Кончар“ не работи, няма как да влязат локомотиви за ремонт, няма приходи, не може да плаща заплати – задълженията към Националната агенция по приходите наближават 100 хиляди лева.

Любопитното в случая е, че до халето на българо-хърватското дружество е долепено производственото помещение, в което е настанена познатата вече фирма „Жп Тракция“. Релсите, които водят до халето на правилната фирма са абсолютно същите като тези на „Кончар“, но те не са затворени за спешен ремонт.

„Единствената причина да ни се създават проблеми е, че искат да ни фалират и да напуснем помещението, което заемаме, за да настанят там конкурентната компания „Жп Тракция“, казва икономическият директор на българо-хърватското дружество Стоян Павлов. Той директно обвинява ръководството на държавните железници, че играе в комбина с частното предприятие, за да фалира дружеството, в което държавата има дял от 49%.

Случаите с „Експрес Сервиз“ и „БДЖ-Кончар“ са пример за това, как държавни институции се използват за прокарване на интересите на частен икономически играч. Така администрацията проправя пътя на един конкретен участник към серия от победни търгове, защото конкуренцията е елиминирана. Това отнема по условие възможността за постигане на конкурентни, т.е. по-ниски цени. И поставя въпроса на кого плащат заплати данъкоплатците и дали техните служители защитават точно техния интерес.

Б. ред. - Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2017", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

'Аерофлот' пуска линия Москва-Бургас

https://offnews.bg//turizam/aeroflot-puska-linia-moskva-burgas-673611.html

Пътническата авиационна компания „Аерофлот“ пусна своя авиолиния от Москва до българския град Бургас, съобщава tourprom.ru.

Туроператорът рекламира Бургас като град, който е "само на 40 минути от Слънчев бряг и Несебър".

Полети по линията ще бъдат извършвани всекидневно, като самолетът ще излита от московското летище Шереметиево в 15:55 местно време и ще пристига в Бургас в 19:20 часа българско време.

'Аерофлот' пуска линия Москва-Бургас

https://offnews.bg//obshtestvo/aeroflot-puska-linia-moskva-burgas-673611.html

Пътническата авиационна компания „Аерофлот“ пусна своя авиолиния от Москва до българския град Бургас, съобщава tourprom.ru.

Туроператорът рекламира Бургас като град, който е "само на 40 минути от Слънчев бряг и Несебър".

Полети по линията ще бъдат извършвани всекидневно, като самолетът ще излита от московското летище Шереметьово в 15:55 местно време и ще пристига в Бургас в 19:20 часа българско време.

Красимира Райчева: Мобилните разплащания набират сила в България

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/krasimira-raicheva-mobilnite-razplashtaniia-nabirat-sila-v-bylgariia-252916/

Парите в брой са може би най-важният фактор за съществуването на сива икономика, твърди мениджърът на Visa за България

Пожар в болница в Южна Корея отне живота на над 40 души

http://www.cross.bg/dyshi-bolnitzata-pozhar-1566334.html

/КРОСС/ Най-малко 41 души са загинали, а 80 други са били ранени при пожар в болница в южнокорейския град Мирян, предава "Ройтерс". Десет души от ранените са в тежко състояние. Пожарът е избухнал рано сутринта местно време. Предполага се, че огънят е тръгнал от първия етаж, където се намира спешното отделение. Снимки в медиите показват напълно унищожените помещения. Градът, в който се намира болницата е на около 270 км югоизточно от столицата Сеул. Евакуирани са около 200 души. По принцип болницата разполага с 200 легла за болни, както и персонал от 35 души. Тече разследване, което трябва да установи причините за трагедията. Само преди месец друг пожар във фитнес в Южна Корея отне живота на 30 души.

"Барселона" се сбогува с една звезда и посрещна друга

http://clubz.bg/63392-barselona_se_sboguva_s_edna_zvezda_i_posreshtna_druga

"Барселона" се присъедини към "Леганес", "Севиля" и "Валенсия" на полуфиналите за Кралската купа на Испания. Каталунците елиминираха "Еспаньол" в четвъртфинален реванш на "Камп Ноу", завършил 2:0. "Еспаньол" спечели първата среща с 1:0.

Двубоят ще се запомни с изпращането на един футболист на Барса и посрещането на друг. Преди първия съдийски сигнал отборът и феновете се сбогуваха със защитника Хавиер Масчерано, който продължава кариерата си в Китай.

В чест на аржентинеца бе организирана специална церемония.

Без големи фойерверки снощи Фелипе Коутиньо дебютира за новия си клуб. Той влезе като смяна на Андрес Иниеста в 68-ата минута и макар и за краткото време показа защо каталунците ще платят над 160 милиона евро на "Ливърпул" за услугите му.

А "Барселона" рано заличи пасива, но в последните минути трябваше да чака последния съдийски сигнал на нокти. Луис Суарес откри резултата в 9-ата минута, а в 25-ата Лео Меси удвои.

До края домакините на няколко пъти можеха да направят резултата 3:0, а опасностите пред вратата им не бяха много. Ден по-рано от надпреварата отпадна големият противник на "Барселона" - "Реал" (Мадрид).

Откриха устройства за следене в офиса на вицеканцлера на Австрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683004

Откриха устройства за следене в офиса на вицеканцлера на АвстрияСамо за една седмица във виенския офис на лидера на крайната десница Австрийска партия на свободата бяха открити устройства за следене и имаше проникване с взлом. Крайната десница е част от правителството и е оглавявана от вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, предаде Ройтерс. Проникването с взлом е станало в сряда вечерта,

Атанасова: Отложихме Истанбулската конвенция не заради набожност, а за още обсъждания

https://frognews.bg/politika/atanasova-otlojihme-istanbulskata-konventsiia-zaradi-nabojnost-oshte-obsajdaniia.html

„В обществото ни се насадиха страхове, които в голямата си част са безпочвени“, заяви депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка с отлагането на гласуването на Истанбулската конвенция.

Атанасова: Отложихме Истанбулската конвенция не заради набожност, а за още обсъждания

https://frognews.bg/novini/atanasova-otlojihme-istanbulskata-konventsiia-zaradi-nabojnost-oshte-obsajdaniia.html

„В обществото ни се насадиха страхове, които в голямата си част са безпочвени“, заяви депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка с отлагането на гласуването на Истанбулската конвенция.

Руска авиокомпания пусна линия до Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682997

Руска авиокомпания пусна линия до БургасПътническата авиационна компания „Аерофлот“ пусна своя авиолиния от Москва до българския град Бургас, който се намира само на около 40 минути от Слънчев бряг и Несебър, съобщава tourprom.ru. Според превозвача, полети по линията ще бъдат извършвани всекидневно, като самолетът ще излита от московското летище Шереметьово в 15:55 местно време и ще

Обявиха грипна епидемия в Ямбол и Габрово

https://offnews.bg//obshtestvo/obiaviha-gripna-epidemia-v-iambol-i-gabrovo-673609.html

РЗИ – Ямбол обяви грипна епидемия на територията на област Ямбол от днес, с всички произтичащи от това противоепидемични мерки, и преустановяване на учебните занятия за шест календарни дни – до 31 януари включително, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

От днес грипна епидемия е обявена и на територията на община Габрово. Учебните занятия се преустановяват до 29 януари, включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.

Ето каква е ситуацията по пътищата на 26 януари

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1566333.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 26.01.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 17 до - 1°. Времето над страната е ясно. Слаб вятър духа в областите Добрич, Варна, Смолян и Сливен. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, а по усойните и планински райони частично заледени, но обработени - проходими при зимни условия. Намалена видимост поради мъгла до 50 м в района на АМ „Хемус" /от км 0 до км 8/ и до 100 м в районите на Деков и Муселиево /обл.Плевен/. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия": няма ограничения. АМ „Хемус": няма ограничения. АМ „Струма": няма ограничения. АМ „Марица": няма ограничения. АМ „Черно море": няма ограничения. АМ „Люлин": няма ограничения. ІІI. ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ: 1. Проходи:- „Върбишки" - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно; - „Златишки" - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;- „Троянски" - затворен за всички МПС

Европа ще защитава пчелите и ще се бори срещу фалшивия мед

http://www.moreto.net/novini.php?n=367872

Пчелите не само играят съществена роля в нашата околна среда, но са важни и за икономика. Европейският парламент иска мерки за по-добра защита и борба с фалшивия внос на мед. Пчелите опрашват културите и дивите растения, което помага да се поддържа биоразнообразието.

Призоваха столичани да слязат от колите

http://dnes.dir.bg/news/vasduh-stolichna-obshtina-zamarsjavane-fini-prahovi-astitzi-26816324

Превишени са нивата на фини прахови частици (ФПЧ) в София днес, съобщи Столична община и отправи редица препоръки към гражданите.

Расте броят на евакуираните заради вулкана Майон на Филипините (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682990

Расте броят на евакуираните заради вулкана Майон на Филипините (Снимки)Близо 75 000 станаха евакуираните хора от района на вулкана Майон във Филипините, който се активизира преди две седмици, предаде Асошиейтед прес. Вулканът продължава да бълва пепел и лава на височина от около 5 километра над кратера. В района му бяха регистрирани и 15 труса, свързани с вулканичната активност, предаде БТА.

Рождениците на 26 януари

http://www.cross.bg/predsedatel-borba-myzikant-1566332.html

/КРОСС/ Тодор Кавалджиев, юрист, вицепрезидент на България (1997-2002 г.) Валентин Йорданов, дългогодишен председател на федерацията по борба, олимпийски, седемкратен световен и европейски шампион по свободна борба Йордан Йончев-Гъмзата, музикант Людмил Каравасилев, пиар мениджър на "Метро" Алена (Светлана Тилкова), астроложка Борис Димитров, председател на ДКСИ Георги Дилков-Лорда, адвокат Даниел Цочев, актьор Дорчо Илчев, изпълнителен директор на Алианц Банк България Евгени Кирилов, бивш депутат и евродепутат Иван Ибришимов, депутат в 44-ото НС Красимир Узунов, президент и собственик на радио и агенция "Фокус" Радка Попова, европейска шампионка по биатлон Светослав Витков-Светльо, певец и музикант, председател на ПП "Глас народен" Божидар Колев, съсобственик на "Технополис    

Путин хвали новата перла в руската авиация, щяла да засили ядрената мощ на страната

http://www.cross.bg/rysiya-versiya-zasili-1566316.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин похвали новия свръхзвуков стратегически бомбардировач на Русия, след като го наблюдава по време на полет, подчертавайки, че той ще засили способностите на руските ядрени оръжия, съобщава "Ройтерс". По силата на договор, подписан днес, 10 от модернизираните ядрени бомбардировачи Tу-160М ще бъдат доставени на руските военновъздушни сили на стойност на 15 млрд. рубли (около 270 млн. долара) всеки до 2027 г. Гигантският самолет е значително модернизирана версия на бомбардировача от съветската епоха, който СССР би използвал в случай на ядрена война със Запада, за да доставя ядрени оръжия на големи разстояния. "Това е сериозна стъпка към развитието на нашата високотехнологична сфера и укрепването на способността на страната да се отбранява", изтъкна Путин, като допълни, че новият самолет ще засили ядрената военна мощ на Русия. Ту-160М може да пренася 12 крилати ракети или 12 ракети с малък обсег и може да лети 12 хил. км непрекъснато без презареждане. Съществуващите версии на Ту-160 летяха от бази в Русия до Сирия, където бомбардираха сили, противопоставящи се на сирийския президент Башар Асад, един от най-близките съюзници на Москва в Близкия изток. "Туполев", производителят на самолета, уверява, че модернизираната версия ще бъде с 60% по-ефективна от по-старата версия, със значителни подобрения в неговото въоръжение, навигация и авионика

Няколко изненадващи връзки между известни личности

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/niakolko-iznenadvashti-vryzki-mezhdu-izvestni-lichnosti-6078581

Едва ли сте предполагали, че тези хора са свързани помежду си, а някои от тях са дори кръвни роднини

Хьон Чун - новият национален герой на Южна Корея

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/26/3116621_hyon_chun_-_noviiat_nacionalen_geroi_na_jujna_koreia/?ref=rss


Той носи очила на корта, но не заради модна прищявка. Надарен е с изключителна скорост и удря топката здраво от всяка част на корта. Притежава огромен потенциал и талант, който може да го изведе до върха на световния тенис. Запознайте се с Хьон Чун - новия национален герой на Южна Корея.<br /><br />Чун се превърна в една от големите звезди на тазгодишния Australian Open. 21-годишният тенисист, който заема 58-ото място в световната ранглиста, направи истински фурор на кортовете в...

Путин хвали новата перла в руската авиация, щяла да засили руската ядрена мощ

http://www.cross.bg/versiya-rysiya-yadreni-1566316.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин похвали новия свръхзвуков стратегически бомбардировач на Русия, след като го наблюдава по време на полет, подчертавайки, че той ще засили способностите на руските ядрени оръжия, съобщава "Ройтерс". По силата на договор, подписан днес, 10 от модернизираните ядрени бомбардировачи Tу-160М ще бъдат доставени на руските военновъздушни сили на стойност на 15 млрд. рубли (около 270 млн. долара) всеки до 2027 г. Гигантският самолет е значително модернизирана версия на бомбардировача от съветската епоха, който СССР би използвал в случай на ядрена война със Запада, за да доставя ядрени оръжия на големи разстояния. "Това е сериозна стъпка към развитието на нашата високотехнологична сфера и укрепването на способността на страната да се отбранява", изтъкна Путин, като допълни, че новият самолет ще засили ядрената военна мощ на Русия. Ту-160М може да пренася 12 крилати ракети или 12 ракети с малък обсег и може да лети 12 хил. км непрекъснато без презареждане. Съществуващите версии на Ту-160 летяха от бази в Русия до Сирия, където бомбардираха сили, противопоставящи се на сирийския президент Башар Асад, един от най-близките съюзници на Москва в Близкия изток. "Туполев", производителят на самолета, уверява, че модернизираната версия ще бъде с 60% по-ефективна от по-старата версия, със значителни подобрения в неговото въоръжение, навигация и авионика

Идеи за празнуване на детски рожден ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6682266

Идеи за празнуване на детски рожден денНосталгията по детските рождени дни от едно време се завръща с все домашно приготвените сандвичи, лимонада и торта. Въпреки всевъзможните детски клубове, които предлагат организиране на парти за вашето дете, активните и взискателни (главно към себе си) майки предпочитат да направят всичко сами, по възможност по нетрадиционен начин.

"Тренд": ГЕРБ - 21,8%, БСП - 18,3%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6682564

"Тренд": ГЕРБ - 21,8%, БСП - 18,3%ГЕРБ е лидер с 21,8% подкрепа, води с 3,5% пред столетницата 50% от симпатизантите на БСП искат предсрочни избори През януари основните партии и институции запазват сходни нивата си на подкрепа в сравнение с месеците ноември и декември. Това показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” за нагласите на

Общината в Габрово изглежда големият виновник за насилието над деца с увреждания

https://www.actualno.com/gabrovo/obshtinata-v-gabrovo-izglejda-golemijat-vinovnik-za-nasilieto-nad-deca-s-uvrejdanija-news_656352.html

Уволнената дисциплинарно директора на сдобилия се със скандална слава център за деца с увреждания „Хризантема” Маринела Лазарова е категорична, че е уведомила кметицата на Габрово Таня Христова за насилието над деца в центъра още от декември миналата година – 4-5 декември. Припомняме, че Actualno.com беше първата медия, която хвърли светлина върху случаите. По думите на Лазарова е имало обща среща с персонала на "Хризантема" и Таня Христова. Попитах перс

Кървави боища за "Нутела" във Франция

http://clubz.bg/63391-kyrvavi_boishta_za_nutela_vyv_franciq

Невероятни сцени на насилие се разиграха във френски супермаркети след тройното намаление на прочутия течен шоколад "Нутела", предава Би Би Си.

"Хората бяха обезумели. Бяха като животни. Една жена дърпаше разярено друга за косата. Тя пък я прасна по главата с голяма кутия, видях една жена и с окървавена ръка", разказва шокирана свидетелка на "чудото" в магазин в провинцията.

Служителите се опитали да предотвратят боя, но бързо били избутани от разярената тълпа.

"Хората направо се нахвърлиха отгоре, те стъпкаха всичко, те счупиха всичко. Направо беше оргия!", разказва продавачка в супермаркет от веригата в град Форбаш в Североизточна Франция.

Като видели, че не могат да овладеят положението, служителите повикали полиция, разказва уплашен касиер пред местния вестник "Прогрес".

Цялата налична нутела в този супермаркет "Интермарше" била разграбена за 15 минути. Намалението било от 4,50 евро на 1,40 евро за бурканче от 950 грама.

Подобни случки имало и в други магазини из цяла Франция. Някои служители ги описват като масови бунтове. Навсякъде е имало огромни опашки още преди отварянето на супермаркетите. Едва на малко места не е имало насилие и пазаруването се е разминало без бой. Но навсякъде стоката е свършила за минути.

Италианската компания "Фереро", която произвежда прочутия течен шоколад, се разграничи от събитията и обяви, че намалението е било предприето само от веригата "Интермарше". Над 360 милиона килограма се изяжда всяка година от шоколада "Нутела", който се продава в около 160 държави по света.

Отново мръсен въздух в София

http://www.cross.bg/sofiya-chastitzi-fini-1566330.html

/КРОСС/ Отново опасно мръсен въздух в София. Данните от измервателните уреди на „Еър София" показват, че над почти целия град има голямо превишение на нормите за фини прахови частици. В някои квартали замърсяването е повече от пет пъти над допустимите нива, съобщава „Нова телевизия". Системата за ранно предупреждение за замърсявания на Община София отчита завишени нива в кварталите „Павлово", „Хиподрума", „Надежда" и „Дружба". Още вчера от Столична община предупредиха, че се очакват завишени стойности на фини прахови частици. За намаляване на замърсяването от Общината призоваха жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление. Възложено е на Столичен инспекторат, съвместно с РИОСВ, да направи извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а на „Пътна полиция" при СДВР да извърши извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка. Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито

До пет пъти над допустимото мръсен въздух в София днес

http://www.cross.bg/sofiya-vuzmozhnost-prahovi-1566330.html

/КРОСС/ Отново опасно мръсен въздух в София. Данните от измервателните уреди на „Еър София" показват, че над почти целия град има голямо превишение на нормите за фини прахови частици. В някои квартали замърсяването е повече от пет пъти над допустимите нива, съобщава „Нова телевизия". Системата за ранно предупреждение за замърсявания на Община София отчита завишени нива в кварталите „Павлово", „Хиподрума", „Надежда" и „Дружба". Още вчера от Столична община предупредиха, че се очакват завишени стойности на фини прахови частици. За намаляване на замърсяването от Общината призоваха жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление. Възложено е на Столичен инспекторат, съвместно с РИОСВ, да направи извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а на „Пътна полиция" при СДВР да извърши извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка. Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито

Мръсен въздух до пет път над допустимото в София днес

http://www.cross.bg/sofiya-izvunredni-fini-1566330.html

/КРОСС/ Отново опасно мръсен въздух в София. Данните от измервателните уреди на „Еър София" показват, че над почти целия град има голямо превишение на нормите за фини прахови частици. В някои квартали замърсяването е повече от пет пъти над допустимите нива, съобщава „Нова телевизия". Системата за ранно предупреждение за замърсявания на Община София отчита завишени нива в кварталите „Павлово", „Хиподрума", „Надежда" и „Дружба". Още вчера от Столична община предупредиха, че се очакват завишени стойности на фини прахови частици. За намаляване на замърсяването от Общината призоваха жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление. Възложено е на Столичен инспекторат, съвместно с РИОСВ, да направи извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а на „Пътна полиция" при СДВР да извърши извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка. Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито

Еврокомисарят по правосъдието: Искаме да видим по-ефикасна съдебна система в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evrokomisariat-po-pravosydieto-iskame-da-vidim-po-efikasna-sydebna-sistema-v-bylgariia-2074806

"Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата с корупцията и организираната престъпност. Искаме да видим осезаеми резултати от българските реформи". Това каза еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова преди да вземе участие в неформалния Съвет "Правосъдие и въ

Свикват комисия за борба с грипа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367871

Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа във Варна ще се събере днес за втори път тази година, научи Moreto.net. Срещата е насрочена за 14:00 часа в Регионалната здравна инспекция(РЗИ). На нея представителите на здравните власти, Общината и Регионалното управление на образованието(РУО), ще обсъдят ситуацията във Варна и областта.

Берлускони: Антонио Таяни трябва да е следващият премиер на Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682986

Берлускони: Антонио Таяни трябва да е следващият премиер на ИталияСледващият премиер на Италия трябва да е Антонио Таяни, настоящият председател на Европейския парламент. Това предложение отправи в Туитър бившият италиански премиер Силвио Берлускони, предаде Ройтерс. Берлускони припомни, че Таяни е сред основателите на партията му Форца Италия, че е много уважаван в Европа и е в синхрон с неговите собствени

БСП-Габрово поиска още оставки заради насилието над деца

https://www.actualno.com/velikotarnovo/bsp-gabrovo-poiska-oshte-ostavki-zaradi-nasilieto-nad-deca-news_656351.html

Заради скандала с насилието над деца с увреждания в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" от БСП – Габрово искат оставката на Даниела Василева, директор дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово. На 25 януари, по време на първото за 2018 г. редовно заседание на Общински съвет – Габрово, Николай Григоров, общински съветник от БСП, открито заяви, че трябва да се поеме отговорност за случ

Нено Димов: „Не е моя работа да знам кой е собственик на „Юлен“

http://www.transmedia.bg/2018/01/26/%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d1%8f-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bc-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b5/

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че не е негова работа да знае кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“. В сутрешния блок на Нова телевизия посочи, че не вижда проблем по тази тема, а ако има, то той не е свързан с околната среда, за която отговаря.

Собственикът на „Юлен“ е скрит зад две нива на офшорки от Британските Вирджински острови. Официално те са управлявани и притежавани от безработният кипърски гражданин Георгиус Георгиу. Наското представители на „Юлен“ обявиха в национален ефир, че това е само номинален собственик на компанията, а реалният собственик бил друг и той бил деклариран пред всички държавни институции.

В анализ на продължаващите шествия в защита на Пирин министърът обяви, че те са политически от самото начало и че голяма част от участниците в тях не си дават сметка за какво протестират.

Лидерите на тези протести на практика са политически партии, които не успяха да влязат в парламента, кандидати, които получиха по 20-30 гласа, които се опитват да прокарват решения, които спират развитието на България, обясни още министърът. Освен това, според него, лидерите на този протест си служат с манипулации и откровени лъжи.

Отново повтори, че няма нормално мислещ човек, който да си мисли, че наистина е разрешено строителство върху 48% от Пирин, а че ставало дума само за 2%, от които вторият лифт бил нищожна част.

Най-малко 40 жертви при пожар в болница в Южна Корея

https://frognews.bg/svqt/nai-malko-40-jertvi-pri-pojar-bolnitsa-iujna-koreia.html

Най-малко 41 жертви и десетки пострадали – това е тъжната равносметка, след като пожар избухнал в болница в южнокорейския град Мирян.

Най-малко 40 жертви при пожар в болница в Южна Корея

https://frognews.bg/novini/nai-malko-40-jertvi-pri-pojar-bolnitsa-iujna-koreia.html

Най-малко 41 жертви и десетки пострадали – това е тъжната равносметка, след като пожар избухнал в болница в южнокорейския град Мирян.

Обвиниха Русия, че готви хаос и паника във Великобритания

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-haos-rusia-putin-26816255

Лондон обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната му за целите на евентуални планове за предизвикване на хаос във Великобритания.

Трагедия в Южна Корея: Пожар в болница отне живота на десетки

https://offnews.bg//sviat/tragedia-v-iuzhna-koreia-pozhar-v-bolnitca-otne-zhivota-na-desetki-673608.html

41 души загинаха, близо 80 са ранените при пожар в болница в южнокорейския град Мирян, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Пожарът е започнал в 7,30 местно време в спешното отделение на първия етаж на основната сграда на болницата. Около 200 души е имало в пететажната сградата, когато пламъците са се разгорели.

Петдесет и двама пациенти са били прехвърлени в четири съседни болници. Около 93 обитатели на старчески дом, намиращ се в сградата на болницата, са евакуирани.



Причините за пожара са неизвестни. Трагедията става месец след пожар във фитнес клуб в град Чечхон, в който загинаха 29 души.

Тогава причините за големия брой жертви бяха липсата на аварийни изходи, неправилното париране на автомобили, блокиращи достъпа на пожарникарските коли до горящата сграда и наличието на запалими материали в конструкцията на сградата.

Автобус без шофьор тръгва в градския транспорт в Стокхолм

http://www.cross.bg/avtobys-probno-prevoznoto-1566309.html

/КРОСС/ Първият градски автобус без шофьор се включи тази седмица в обществения транспорт на микрорайона Щиста в шведската столица Стокхолм, съобщи шведското радио SR, цитирано от БНТ. „Той се движи бавно и безшумно, защото е електрически", предаде радиото. Плановете за пробно пускане на такъв автобус станаха известни още в края на миналата година, след като беше издадено разрешение от националното управление по транспорта. В продължение на 6 месеца 2 автобуса, снабдени с електрически двигатели, ще се движат пробно. Маршрутът, който ще обслужват със скорост от 20 км./ч., е дълъг 1500 метра. Новите автобуси тежат по 3,3 тона и могат да возят 12 пътници. През изпитателния период в автобуса ще има човек, който ще следи за движението на превозното средство, съобщи ръководителят на проекта и ръководител на компанията Петер Хафмар. Новият автобус има специални сензори, които регистрират всяко препятствие на пътя и превозното средство спира. Радиото допълва, че понякога сензорите реагират и на безобидни прегради като облак от пара, характерен за зимния период.    

Близки на затворници излизат на протест

https://frognews.bg/novini/blizki-zatvornitsi-izlizat-protest.html

Близки и приятели на лишени от свобода излизат на протест пред Министерството на правосъдието, като се обявяват против корупцията и изтезанията в затворите.

Сорос разкритикува Тръмп, че иска да създаде мафиотска държава

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/26/3118924_soros_razkritikuva_trump_che_iska_da_suzdade_mafiotska/?ref=rss


Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос каза по време на годишната вечеря, давана от него в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, че според него президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да създаде "мафиотска държава", но няма да може да го направи заради силата на институциите в страната, съобщава БТА.<br /><br />"Конституцията, институциите и здравото и кипящо от енергия гражданско общество няма да позволят това", заяви Сорос, чиято фондация...

Почитаме паметта на жертвите на Холокоста

https://www.actualno.com/society/pochitame-pametta-na-jertvite-na-holokosta-news_656343.html

Международният ден за възпоменание на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязан в Министерството на външните работи на 26 януари от 11:00 часа със специална програма във МВнР. Старт на програмата ще даде заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от външно министерство. Ще бъде представена изложбата "Отвъд дълга" - проект на Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста "Яд Вашем" и подготве

Обвиненият в сексуални посегателства Кейси Афлек ще пропусне Оскарите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6682975

Обвиненият в сексуални посегателства Кейси Афлек ще пропусне ОскаритеАмериканският актьор Кейси Афлек, който спечели миналата година награда Оскар за най-добра мъжка роля за филма "Манчестър край морето" и който бе обвинен в миналото в сексуален тормоз, няма да участва в 90-ата церемония по връчването на наградите Оскар в Лос Анджелис през март, предадоха световните агенции,

Опасно мръсен въздух в София и днес

https://offnews.bg//obshtestvo/opasno-mrasen-vazduh-v-sofia-i-dnes-673607.html

Превишени са нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

За намаляване на замърсяването Столична община призовава жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Възложено е на Столичен инспекторат, съвместно с РИОСВ, да направи извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а на „Пътна полиция“ при СДВР да извърши извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

"Екопротестите са политически, ние си гледаме много добре околната среда"

http://clubz.bg/63390-ekoprotestite_sa_politicheski_nie_si_gledame_mnogo_dobre_okolnata_sreda

Екоминистърът Нено Димов смята, че продължаващите многолюдни протести в защита на Пирин са политически. Както и че "много добре си гледаме околната среда".

„Този протест много ясно виждаме, че е политически. От самото начало беше политически”, заяви Димов пред Нова тв.

Голяма част от хората, които протестират, вероятно не си дават сметка за какво точно протестират, смята той.

"Не става дума за 48% строителство, а за 2%, на които и в момента може да се прави спортна инфраструктура. Лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%”, пак повтори известната си теза министърът.

И коментира, че „лидерите на тези протести са политически партии, които не можаха да влязат в парламента.”

„През всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия”, допълни той.

Министърът даде за пример глобалния индекс за екологична ефективност. В него България е на 30-о място в света, като през 2017 г. се е качила с 3 места. А по отношение на биоразнообразието и хабитатите от 64-то място се е качила на 23-то място. Така той реши да подкрепи твърдението си, че много добре се грижим за околната си среда.

По-късно в парламента Димов каза още, че "вече стана много ясно, че протестиращите не са наясно". Но отбеляза, че нямало нищо лошо да има протести.

Днес е поредният ден, в който от Столичната община предупреждават, че има завишено ниво на фини частици във въздуха, т.е. високо замърсяване.

Нено Димов: Екопротестите са политически, ние си гледаме много добре околната среда

http://clubz.bg/63390-neno_dimov_ekoprotestite_sa_politicheski_nie_si_gledame_mnogo_dobre_okolnata_sreda

Екоминистърът Нено Димов смята, че продължаващите многолюдни протести в защита на Пирин са политически. Както и че "много добре си гледаме околната среда".

„Този протест много ясно виждаме, че е политически. От самото начало беше политически”, заяви Димов пред Нова тв.

Голяма част от хората, които протестират, вероятно не си дават сметка за какво точно протестират, смята той.

"Не става дума за 48% строителство, а за 2%, на които и в момента може да се прави спортна инфраструктура. Лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%”,пак повтори известната си теза министърът.

И коментира, че „лидерите на тези протести са политически партии, които не можаха да влязат в парламента”.

„През всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия”, допълни той.

Министърът даде за пример глобалния индекс за екологична ефективност. В него България е на 30 място в света, като през 2017 г. се е качила с 3 места. А по отношение на биоразнообразието и хабитатите от 64-то място се е качила на 23-о място. Така той реши да подкрепи твърдението си, че много долбре се грижим за околната си среда.

Днес е поредният ден, в който от Столична община предупреждават, че има завишено ниво на фини частици във въздуха, т.е. високо замърсяване.

Ние сме нашият мозък

https://www.actualno.com/books/nie-sme-nashijat-mozyk-news_656321.html

На 26 януари излиза от печат „Ние сме нашият мозък. От утробата до Алцхаймер” – една неимоверно задълбочена и изчерпателна биография на мозъка, чиято увлекателност я превръща в световен хит. Според „Файненшъл Таймс” изтъкнатият холандски учен Дик Сваб е създал „същински блокбастър за мозъка – провокативен, очароващ, забележителен”. „Ние сме нашият мозък“ (превод: Мария Енчева, стр. 448, цена: 18

Нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата са превишени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682988

Нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата са превишениПревишени са нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата, съобщиха от пресцентъра на Столична община. За намаляване на замърсяването Столична община призовава жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата,

Леко земетресение край Благоевград

https://frognews.bg/novini/leko-zemetresenie-krai-blagoevgrad.html

Земетресение с магнитуд 2.4 е регистрирано снощи в близост до благоевградското село Габрово. Това показа справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

ГЕРБ си прибраха оная работа /третия пол/, дето си я размахваха през последните дни като ексхибиционисти

http://pogled.info/bulgarski/gerb-si-pribraha-onaya-rabota-tretiya-pol-kadeto-si-ya-razmahvaha-prez-poslednite-dni-kato-ekshibitsionisti.92124

/Поглед.инфо/ „Смятаме че обществото много сериозно е подведено с всичко, което се изговори за Истанбулската конвенция. Хората трябва да бъдат информирани по-добре за целите и онова, което е заложено в документа.“ Това обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Джордж Сорос: Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682979

Джордж Сорос: Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩДжордж Сорос, американският милиардер и филантроп, каза, че вярва, че американският президент Доналд Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩ, но няма да може да го направи заради силата на онези институциите в страната, които са от съществено значение, предаде Асошиейтед прес. Това изказване Сорос направи по време на годишната вечеря,

Преглед на печата - 26 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367870

Срещу замърсяването. "Сега": Столична община въвежда "зелен билет" от 1 лев Столична община одобри окончателно мерките срещу мръсния въздух в града, съобщава bTV. "Зелен билет" от 1 лев и затваряне на зони за паркиране при високо замърсяване са част от новите правила, които ще се прилагат в дни с по-сериозно замърсяване.

Евростат: България е отличник в ЕС по използване на ВЕИ

http://dnes.dir.bg/news/evrostat-vazobnovjaema-energia-26816226

България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията "Европа 2020".

12-метров древен Рамзес II ще краси входа на нов музей в Египет

http://www.cross.bg/myzeii-vhoda-ramzes-1566318.html

/КРОСС/ По поръчка на Министерството на антиките в Египет на входа на музей, който все още е в процес на строеж, бе поставен 12-метров древен колос на прочутия фараон Рамзес Втори, съобщава news.bg. Музеят се намира в близост до египетските пирамиди до Гиза и се очаква скоро да бъде открита първата част от него. Той ще носи името „Великият египетски музей" и ще стане дом за едни от най-ценните археологически находки, разкриващи величието на древните египтяни. Огромният древен колос вече бе поставен. Той тежи над 80 тона и е висок 12 метра. Статуята датира на около 3 300 години. На поставянето на статуята присъстваха доста любители на древноегипетската култура, както и официални представители на властите в страната, включително и министърът на антиките Халед ел Анани. Колосът ще бъде постоянно изложен на входа на музея. В самия музей ще бъдат поместени някои от най-уникалните и ценни археологически артефакти, включително и такива, принадлежащи на известния фараон Тутанкамон. На поставянето на колоса Халед ел Анани посочи, че на входа на грандиозния музей е предвидено да се сложат и други 87 артефакта. Музеят ще отвори врати по-късно през 2018 година. Припомняме, през месец март 2017 година археолози откриха огромна статуия в близост до останките на храма на Рамзес Втори в античния град Хелиополис, намиращ се в източните райони на днешната столица - Кайро. Статуята е висока 8 метра и датира на повече от 3 000 години

Слънчево време очакваме днес

https://offnews.bg//obshtestvo/slanchevo-vreme-ochakvame-dnes-673606.html

Днес ще е предимно слънчево, преди обяд на отделни места в низините ще има мъгла или инверсионна облачност. Ще е почти тихо.

Максималните температури ще са предимно между 1° и 6°, за София - около 4° - такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

По Черноморието ще има инверсионна облачност, която ще се разкъсва и намалява в следобедните часове. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 3°-4°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, по билата и силен вятър от север-североизток. Температурите ще се повишат още и максималната на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 1°.

127 г. от рождението на Уайлдър Пенфийлд

https://www.actualno.com/interest/127-g-ot-rojdenieto-na-uajldyr-penfijld-news_656353.html

Google създаде Doodle (Драскулка) по повод 127-та годишнина от рождението на Уайлдър Пенфийлд. Той е известен с революционните си методи за хирургическо лечение на епилепсията. Роден е на 26 януари 1891 година в Спокан, Вашингтон, САЩ. Завършва с пълно отличие академичното си образование по медицина към Университета в Принстън. Уайлдър Пенфийлд отваря нова страница в съвременната инвазивна неврохирургия, използвайки методите на електрофизиологията, за да получи достъп до епилептогенните огнищ

Сорос не вярва на криптовалутите

https://www.actualno.com/sciencelogy/soros-ne-vjarva-na-kriptovalutite-news_656342.html

Американският милиардер Джордж Сорос смята, че инвестирането в криптовалута е нецелесъобразно и понастоящем те не са подходящи за финансови операции. Сорос заяви това в изказването си на Световния икономически форум в Давос, а речта му беше излъчена от телевизионния канал Bloomberg, предаде БГНЕС. "Биткойн не е валута, защото валутата трябва да е стабилна инвестиция на средства, а с валута, чийто курс се променя с 25% на ден например не може да се изплащат заплати, защото тогава тя може да

Земетресение в Благоевградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682984

Земетресение в БлагоевградскоСлабо земетресение с магнитуд 2.4 е регистрирано снощи в близост до благоевградското село Габрово. Това сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Трусът е регистриран снощи към 22.16 часа и е с дълбочина 0 км, предаде

Микробус и джип катастрофираха на пътя между Сандански и Петрич, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682982

Микробус и джип катастрофираха на пътя между Сандански и Петрич, има пострадалиКатастрофа между микробус и джип е станала на пътя между Сандански и Петрич в района на Дамяница, има пострадали. Това съобщи за  „Фокус“  дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград. Инцидентът е станал около 22.30 часа на 25 януари. За почти три часа движението в района на пътнотранспортното произшествие е било ограничено,

Предимно слънчево с температури малко над нулата днес

http://www.cross.bg/temperatyri-minys-maksimalnite-1566323.html

/КРОСС/ Сутринта ще е студено, с минимални температури между минус 10° и минус 5°, в югоизточните райони и по крайбрежието малко по-високи. Максималните температури ще са предимно между 1° и 6°. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна - значително по-високо от средното за януари. По Черноморието ще се образува мъгла, която в отделни райони ще се задържи почти през целия ден. Повече слънце ще има след обяд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са от 3°-4°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. В планините ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, по билата и силен вятър от север-североизток. Температурите ще се повишат още и максималната на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 1°. И през следващите дни времето ще бъде предимно слънчево. В събота ще е тихо, сутринта студено с минимални температури между минус 10° и минус 5°, на места в Североизточна България и по-ниски. В низините и котловините ще останат условията за мъгла или инверсионна облачност. Максималните температури ще са между 1° и 6°. В неделя ще духа слаб, в понеделник - умерен северозападен вятър и бързо ще се затопли.  

Цветанов: Румен Радев участва в рушенето на парламента, за да се чувства по-значим

http://clubz.bg/63389-cvetanov_rumen_radev_uchastva_v_rusheneto_na_parlamenta_za_da_se_chuvstva_po_znachim

Президентът Румен Радев има една цел – иска да се поддържа противопоставянето в българския парламент, той да участва в допълнителното рушене на българския парламент, за да може да се чувства по-консенсусен, по-значим и по-забележим. Така шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов атакува Румен Радев по бТВ..

Цветанов коментира изявлението на президента по повод една година от встъпването му в длъжност. В него Радев не спести критиките си към работата на парламента.

„Основателна ли е критиката да да отчетеш едногодишното си участие в президентската институция и да кажеш, че си разбрал от медиите за това, че премиерът кани друг президент от друга държава. Завистта или обидата не е присъща на президентската институция. Президентът трябва да бъде обединител и да подкрепя и поощрява всяка външна международна активност на българското правителство и на българския парламент”, продължи Цветанов.

Според него Румен Радев бил в международна изолация. Той противопостави външнополитическата дейност на активността на премиера Бойко Борисов.

Цветанов не пропусна и обичайните си обвинения към Радев по темата за избора на изстребители.

Той отново повтори и обясненията на ГЕРБ от вчера, с които от управляващата партия решиха да отложат гласуването на Истанбулската конвенция от парламента. Като хвърли обвинението върху БСП. Като внимателно не споменя коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединените патриоти".

„Когато говорим за Истанбулската конвенция, когато се заграваме със страховете на хората, замисляме ли се какво причиняваме на всички тези 1 милион жени в България, които са подложени на домашно насилие”, попита той.

„ЕС се присъединява към Истанбулската конвенция. Всички държави членки я подписват и започва ратификацията в съответните парламенти. В момента в 18 държави Истанбулската конвенция е приета, в другите процесът все още продължава”, подчерта Цветанов.

По думите му държави, които са много по-консервативни и са извън ЕС – Турция, Сърбия, Албания, Грузия, са приели Истанбулската конвенция и там няма такъв проблем.

Когато се гласува в ЕП, европейските депутати от БСП, ГЕРБ и от ДПС гласуват за Истанбулската конвенция”, изтъкна още Цветанов.

Той отново отрече Борисов да е изпращал есемеси до парламентарната група.

„Премиерът Бойко Борисов не е изпращал есемеси, но имаме практика в нашата парламентарна група, когато има важно гласуване и знаем, че присъствието на народните представители в пленарната зала е много по-важно, да се освобождават от всякакви други странични ангажименти”, посочи той.

„Ние сме системна партия, когато имаме поет ангажимент да се придържаме към европейското законодателство и гарантиране на защитата на жените и на децата от насилие, сме длъжни на първо място като родители, като хора да подкрепим подобни мерки”, допълни лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Депутатите ще бистрят Закона за авторското право на първо четене

https://frognews.bg/novini/deputatite-shte-bistriat-pzakona-avtorskoto-pravo-parvo-chetene.html

Депутатите ще разгледат промени в Закона за авторското право и сродните му права на първо четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Катастрофа между джип и микробус на пътя Сандански-Петрич

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-26816193

Катастрофа между микробус и джип е станала на пътя Сандански - Петрич в района на Дамяница. Има пострадали. Няма информация за състоянието им засега.

Сорос: Тръмп иска да създаде мафиотска страна в САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/soros-trymp-iska-da-syzdade-mafiotska-strana-v-sasht-2074795

Джордж Сорос, американският милиардер и филантроп, каза, че вярва, че американският президент Доналд Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩ, но няма да може да го направи заради силата на онези институциите в страната, които са от съществено значение, предаде Асошиейтед пре

ВНИМАНИЕ: Измамници се представят за червенокръстци, обещават евтини дърва за огрев

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vnimanie-izmamnici-se-predstaviat-za-chervenokrystci-obeshtavat-evtini-dyrva-za-ogrev-2074785

Българският червен кръст в Габрово се обърна към жителите на общината с призив  за повишено внимание при контактите с лица, които се представят за служители или доброволци на организацията.

В последните дни зачестяват опитите за измама, в които различни лица, о

15 реплики, с които да обидите някого като джентълмен (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/15-repliki-s-koito-da-obidite-niakogo-kato-dzhentylmen-video-2074738

Лесно е да си груб и да "зашлевиш" някого с обиден епитет (все пак някои хора полагат огромни усилия да си го заслужат). Но има доста по-интелигентен и забавен начин да се справите с дразнителите. 

Храните, които помагат на мъжете в леглото

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hranite-koito-pomagat-na-myzhete-v-legloto-2074710

Еректилната дисфункция може да бъде причинена от тревожност, стрес, умора, стеснение на кръвоносните съдове, повишени холестерол и кръвно налягане, злоупотреба с алкохол, з

14-годишен преби и ограби възрастно семейство, задигна и храната им (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/14-godishen-prebi-i-ograbi-vyzrastno-semejstvo-zadigna-i-hranata-im-video-2074793

Нов случай на жестоко престъпление, извършено от дете - 14-годишно момче преби възрастно семейство и ги ограби. Освен пенсиите им, той задигнал и храната им, съобщи

Д-р Ненков: Не се правете на герои, взимайте си болничен при грип

//dariknews.bg/novini/bylgariia/d-r-nenkov-ne-se-pravete-na-geroi-vzimajte-si-bolnichen-pri-grip-2074799

314 училища в страната затвориха врати заради високата заболеваемост. Непрекъснато се увеличава и броят на боледуващите от грип.

Брюксел откри едновременно 8 наказателни процедури срещу България

https://www.actualno.com/society/bruksel-otkri-ednovremenno-8-nakazatelni-proceduri-sreshtu-bylgarija-news_656330.html

Еврокомисията обяви новия месечен списък на държавите нарушителки, които не спазват общото законодателство на ЕС. България, която в момента играе важната роля на европредседател, фигурира като нарушителка на 7 директиви и 1 регламент, засягащи пазара на ток и газ, европейската заповед за разследване, правото на адвокат, защитата на географски наименования и др. Сферите на нарушенията ясно показват, че управляващите в България бавят истинската либерализация на енергийния пазар, не улесняват битк

Регистрираха земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер край бреговете на Аляска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682972

Регистрираха земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер край бреговете на АляскаЗеметресение с магнитуд от 5,3 от скалата на Рихтер е регистрирано край бреговете на Аляска към 03:00 часа българско време, показва справка на интернет страницата на Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е с епицентър, намиращ се на 20 километра под земната кора в залива на Аляска, предаде "Фокус".

Най-важното от Варна във вчерашния - 25 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367869

Въвеждат Синята зона във Варна в началото на май Въвеждането на Синята зона във Варна ще започне в началото на месец май. Това заяви шефът на предприятието „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов, предаде репортер на Moreto.

Бизнес на гърба на печата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683110

Бизнес на гърба на печатаКомисията за защита на конкуренцията проверява какъв е мащабът на приходите от незаконното ползване на авторско съдържание, пакетирано като пресклипинг Бизнес, който носи между 5 и 10 милиона лева приходи всяка година, е разследван от Комисията за защита на конкуренцията. КЗК проверява какъв е мащабът на незаконното ползване на авторско

Днес ще е предимно слънчево, максималните температури ще са до 6°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6682965

Днес ще е предимно слънчево, максималните температури ще са до 6°Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна – значително по-високо от средното за януари. Днес ще е предимно слънчево. Преди обяд на отделни места в низините ще има мъгла или инверсионна облачност. Ще е почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 1° и 6°, за София - около 4°.

ЕК обяви срещу България 8 наказателни процедури

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/obiavi-sreshtu-balgariia-otkri-8-nakazatelni-protseduri.html

Еврокомисията обяви новия месечен списък на държавите нарушителки, които не спазват общото законодателство на ЕС. България, която в момента играе важната роля на европредседател, фигурира като нарушителка на 7 директиви и един регламент.

ЕК обяви срещу България 8 наказателни процедури

https://frognews.bg/novini/obiavi-sreshtu-balgariia-otkri-8-nakazatelni-protseduri.html

Еврокомисията обяви новия месечен списък на държавите нарушителки, които не спазват общото законодателство на ЕС. България, която в момента играе важната роля на европредседател, фигурира като нарушителка на 7 директиви и един регламент.

Най-малко 41 души загинаха при пожар в болница в Южна Корея

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/26/3118916_nai-malko_41_dushi_zaginaha_pri_pojar_v_bolnica_v/?ref=rss


Най-малко 41 души са загинали пожар в болница в град Мирян в Южна Корея. Ранените са близо 80, съобщава БТА.<br /><br />Пожарът е започнал в 7:30 ч. местно време в спешното отделение на първия етаж на основната сграда на болницата. Имало е около 200 души в пететажната сградата, когато пламъците са се разгорели.<br /><br />Петдесет и двама пациенти са били прехвърлени в четири съседни болници. Около 93 обитатели на старчески дом, намиращ се в сградата на болницата, са...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване