Който иска да потуши страстите, като ги задоволява, той...

http://www.cross.bg/zadovolyava-strastite-iska-1566326.html

/КРОСС/ Който иска да потуши страстите, като ги задоволява, той гаси огън със слама. Конфуций  

Огромен джакпот от лотарията в Турция беше спечелен от един щастливец

https://www.actualno.com/asia/ogromen-djakpot-ot-lotarijata-v-turcija-beshe-spechelen-ot-edin-shtastlivec-news_656341.html

Жител на турската провинция Ерзинджан спечели 42,5 милиона турски лири (11,4 милиона долара) от националната лотария, съобщи телевизионният канал "Хабер Тюрк", цитиран от БГНЕС. Печелившите числа са 5, 12, 15, 17, 20, 40, посочиха организаторите на лотарията. Както отбелязва вестник "Сабах", най-големият в историята на Турция джакпотът в размер на 61 милиона турски лири (16,3 милиона долара) бе разигран в новогодишната нощ и беше разделен между четирима щастливци.

Грипната епидемия настъпва

https://frognews.bg/novini/gripnata-epidemiia-razrastva-2018-01-26.html

След Благоевград грипна епидемия бе обявена и в София област, Габрово, Ямбол и Бургас.

Тръмп предложи план за гражданство за 1,8 милиона мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682962

Тръмп предложи план за гражданство за 1,8 милиона мигрантиАмериканският президент Доналд Тръмп предложи план за предоставяне на гражданство за 1,8 милиона „мечтатели“ – мигранти, дошли в САЩ като деца, но неразполагащи с документи. Това съобщава AFP. Планът ще бъде официално представен следващата седмица, но според предоставената на Конгреса извадка, мигрантите ще бъдат включени в план за придобиване на

Пътна обстановка в страната - 26 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367868

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

САЩ и Турция са на ръба на военен конфликт в Сирия

http://www.transmedia.bg/2018/01/26/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%b8-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%8a%d0%b1%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%bb%d0%b8/

САЩ предупреди Турция да стъпва внимателно в Северозападна Сирия, докато високопоставени служители от двете държави предупредиха, че ситуацията е станала опасно запалима и заплашва да предизвика директен сблъсък между техните сили.

Всяко погрешно изчисление от страна на турските сили, които се бият с кюрдските милиции в Сирия, подкрепени от САЩ, може да доведе до „тежки последици“. Това заяви съветникът по вътрешна сигурност на САЩ Том Босерт пред репортери четвъртък, цитиран от Bloomberg, по време на  Световния икономически форум в Давос.

Само часове по-рано президентът Доналд Тръм предупреди по-открито за евентуален конфликт между войските на съюзниците на НАТО. Това пък предизвика реакцията на вицепремиера на Турция Бекир Боздаг.

„Онези, които подкрепят терористичната организация, ще станат мишена в тази битка,“ каза Боздаг. Пред телевизия „А Хабер“ Боздаг, който в момента е и говорител на правителството, каза, че „САЩ трябва да преразгледат войниците и елементите си, които подкрепят терористи на терен по такъв начин, че да се избегне конфронтация с Турция.“

Турция също така поиска от Съединените щати да спрат да подкрепят кюрдските Сили за защита на народа (YPG) в Северна Сирия, за да избегнат пряк военен сблъсък с турски части.

Анкара също така отказа да обсъжда предложението на Вашингтон отпреди два дни за създаване на 30-километрова „зона за сигурност“ по дългата 911 км граница със Сирия, преди „доверието да бъде възстановено“.

Междувременно говорител на Пентагона каза, че американската армия е разбрала от медиите за турските искания, но няма индикации позициите на САЩ по въпроса да са се променили.

Коментарите показват наличието на значително разделение между съюзниците от НАТО, тъй като те преследват противоречащи си интереси в Сирия.
Докато САЩ подкрепиха преобладаващо кюрдски сили в борбата си срещу ислямската държава, Турция ги смята за част от терористична сепаратистка група и се опитва а ги изтласка далеч от границата.
Спорът настъпи по-рано този месец, когато Ердоган изпрати войските си срещу кюрдските бойци, които са подкрепяни от САЩ, давайки заявки, че офанзивата ще бъде разширена до Манбий, където американските войски са смесени с кюрдите.

„Надявам се, че НАТО не се бие помежду си“, каза Босерт в Давос, но все пак добави, че Турция има „легитимна загриженост за сигурността относно“ кюрдските сили в Сирия и  Ердоган „е член на НАТО и мисля, че той ще осъзнае това, докато седи и мисли за последиците от своите решения“.

Предупрежденията на официалния представител на САЩ дойдоха ден след като Тръмп се обади на Ердоган, за да обсъдят военната операция на Турция към сирийския град Африн. Според официалната позиция на  Белия дом за разговора Тръмп е призовал Турция да „ограничи военните си действия“ и „да избегне всякакви действия, които биха могли да рискуват конфликт между турските и американските сили“.
Острите изявления на Белия дом сигнализират за нарастващото неодобрение от решението на Ердоган в неделя да изпрати танкове и бойни самолети през границата, за да преследват кюрдските сили далеч от границата си.

САЩ не са единственият член на НАТО, който се противопоставя на офанзивата на Турция. Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че е „много загрижен“ за нахлуването, като предупреди, че правителството в Берлин ще спре доставката на военно оборудване. Германското издание Der Spiegel съобщава, че ще бъде засегнaто подобряването на танковете с леопард, очаквано от турското правителство.

Габриел поиска Алиансът да организира дискусия след операцията. „Поисках от генералния секретар дискусия за ситуацията в Сирия и Северна Сирия,“ каза първият дипломат на Германия в комюнике, в което обяви и временното спиране на износа на германско оръжиe в Турция. Скандалът с германското оръжие започна, когато германски медии съобщиха, че военна техника от страната се използва в интервенцията в Африн.

В резултат на възникналото напрежение генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Съединените щати и Турция да започнат преки преговори за решаване на проблема с турската военна операция.

Поводът за турската операция беше план на ръководената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава да създаде нова въоръжена сила в района на Североизточна Сирия близо до турската граница, контролирана от кюрдски бойци в сътрудничество с американските войски. Турция казва, че кюрдските бойци в Сирия са свързани със сепаратистките кюрдски бойци от ПКК, с които се бори повече от три десетилетия.

След като Ердоган изпрати армията си в Африн, руските сили в тази област се оттеглиха, като прочистиха пътя за турския напредък.

Имен ден празнуват Живко и Живка

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/imen-den-praznuvat-jivko-jivka.html

На 26 януари имен ден празнуват всички, които носят имената Живко и Живка. Името Живко има славянски произход и означава „жизнен”. То е израз на родителското желание детето да е живо и здраво.

Имен ден празнуват Живко и Живка

https://frognews.bg/novini/imen-den-praznuvat-jivko-jivka.html

На 26 януари имен ден празнуват всички, които носят имената Живко и Живка. Името Живко има славянски произход и означава „жизнен”. То е израз на родителското желание детето да е живо и здраво.

Белият дом очерта насоките на имиграционния план на Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/imigranti-mechtateli-sasht-izbori-2016-26816155

Доналд Тръмп ще предложи на американския Конгрес план, проправящ път до американско гражданство за 1,8 милиона мигранти, влезли в САЩ нелегално.

Преп. Ксенофонт и дружината му. Св. Амон

http://www.cross.bg/arkadiii-iioan-ksenofont-1566325.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Ксенофонт и Мария и синовете им Йоан и Аркадий Преподобни Ксенофонт, съпругата му Мария и техните синове Йоан и Аркадий живели през V век в Цариград. Ксенофонт бил знатен патриций и Бог благословил християнският му брак с двама сина - Йоан и Аркадий. Голямо било благочестието на този богат велможа, който вършил всичко, за да даде на любимите си деца съвършено възпитание не само чрез едно блестящо образование, но и с личния си образцов пример на крайно добродетелен християнин. За да обогати техните знания, той ги изпратил да се учат в стария финикийски град Бейрут, където по онова време имало прочуто училище. При изпращането им благородният баща произнесъл дълго и прекрасно наставление, което е достатъчно за цял учебник по истинско християнско възпитание.Придружени от своите слуги, благородните младежи се качили на наетия кораб и попътния вятър опънал платната, за да ги отведе към финикийските брегове. Пътуването започнало приятно, но ненадейно се извила все по-застрашителна буря. Разбушуваните вълни подмятали кораба като жалка черупка. Напразно моряците свлекли палтната и употребили всички средства, за да спасят кораба, себе си и своите неопитни пътници. Моряците проявили рядко безчестие: като си давали вид, че вземат предпазни мерки, те се измъкнали с единствената спасителна лодка и оставили кораба с пътниците на произвола на морската стихия

Дейвид Гарет свири у нас със “Страдивариус” за 3,6 милиона паунда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6681973

Дейвид Гарет свири у нас със “Страдивариус” за 3,6 милиона паундаКонцертът на прочутия цигулар е на 4 февруари в зала 1 на НДК Големият цигулар Дейвид Гарет ще направи първия си концерт у нас на 4 февруари в зала 1 на НДК. Виртуозът от години пълни най-престижните зали по цял свят, а изпълненията си превръща във впечатляващи шоу спектакли. Дебютът на Дейвид Гарет пред българската публика ще бъде с

В центъра на парламентарния контрол - Нено Димов, заради Пирин

https://www.actualno.com/politics/v-centyra-na-parlamentarnija-kontrol-neno-dimov-zaradi-pirin-news_656340.html

Екоминистърът Нено Димов ще разясни по време на парламентарния контрол плана за управление на Природен парк "Витоша", предаде БГНЕС. Към него има отправен въпрос и относно частично изградени канализации за отпадъчни води в селата Мъглен и Карагеоргиево, община Айтос, област Бургас. Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството ще отговори на въпрос относно статута на гр. Русе като център на Северен централен район. Енергийният министър Теменужка Петкова ще да

Софиянци ще дишат по мръсен въздух и днес, проверяват колите

https://frognews.bg/novini/sofiiantsi-shte-dishat-mrasen-vazduh-dnes-proveriavat-kolite.html

Столичани ще дишат по мръсен въздух днес. За това алармира и кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

41 загинаха при пожар в болница в Южна Корея (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682957

41 загинаха при пожар в болница в Южна Корея (Снимки)41 души са загинали при пожар в южнокорейска болница в петък, съобщава AFP, като се позовава на информация от местните власти. Същевременно ранените са над 70 души, като това е най-смъртоносният пожар в Южна Корея в последното десетилетие. Огънят е избухнал към 00:30 часа българско време (7:30 местно) в шестетажна сграда в град Мирянг,

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=367867

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 26 януари ще бъде прекъснато електрозахранването в някои райони на Варна, научи Moreto.net. От 10:00 ч. до 12:00 ч. без ток ще са абонатите по ул.

Застрашени свидетели и близките им ще получават незабавна охрана или преместване на безопасно място

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/26/3118469_zastrasheni_svideteli_i_blizkite_im_shte_poluchavat/?ref=rss


Свидетели, подсъдими и др., както и техните близки, ще получават незабавна защита, когато са застрашени заради участието си в дело или разследване.<br /><br />Лична охрана или преместване на безопасно място например ще се дава още и на граждански ищци и частни обвинители, вещи и поемни лица, обвиняеми и техните близки, които са застрашени по наказателни дела. Това предвиждат промените, с вносител правосъдното министерство, в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с...

Слънчев и студен петък

https://frognews.bg/novini/slanchev-studen-petak.html

Днес ще е предимно слънчево. На отделни места в равнинната част от страната има условия за образуване на мъгла или инверсионна облачност, които по Черноморието ще са по-трайни, информира Националният институт по метеорология и хидрология. Ще е почти тихо.

Събитията в страната на 26 януари

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1566327.html

/КРОСС/ ***София. От 09.00 часа ще се проведе редовното пленарно заседание на Народното събрание. ***София. От 09.00 часа в Националния дворец на културата ще започне заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието. От 14.00 до 14.30 ще се проведе пресконференция. ***София. От 09.00 часа в Нова конферентна зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще участва в публична дискусия на тема „Да се научим да реализираме потенциала на образованието". ***София. От 10.30 часа в заседателната зала на Министерството на вътрешните работи министър Валентин Радев и ръководителят на Федералния департамент на правосъдието и полицията на Конфедерация Швейцария Симонета Сомаруга ще подпишат Междуправителствено споразумение за полицейско сътрудничество. ***София. От 11.00 часа, в Министерство на външните работи, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ще открие специална програма, посветена на Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста. ***София. От 09.00 часа IV състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Филип К., обвинен в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09.30 часа XVI състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Недялко Ц., обвинен в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09

Св. преподобни Ксенофонт и Мария

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobni-ksenofont-i-marija-news_656319.html

Преподобни Ксенофонт, съпругата му Мария и техните синове Йоан и Аркадий живели през V век в Цариград. Ксенофонт бил знатен патриций и Бог благословил християнският му брак с двама сина – Йоан и Аркадий. Голямо било благочестието на този богат велможа, който вършил всичко, за да даде на любимите си деца съвършено възпитание не само чрез едно блестящо образование, но и с личния си образцов пример на крайно добродетелен християнин. За да обогати техните знания, той ги изпратил да се учат

Великобритания: Руски кибератаки могат да донесат смъртта на хиляди в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682955

Великобритания: Руски кибератаки могат да донесат смъртта на хиляди в странатаРуски кибератаки срещу британските енергийни резерви и инфраструктура могат да донесат смъртта на хиляди хора, предупреди британският министър на отбраната Гавин Уилямсън в интервю за вестник The Telegraph. Според него, Москва е проучвала ключовите връзки между инфраструктурата на страната и енергийните резерви,

Европейският бизнес приветства Тръмп в Давос

http://dnes.dir.bg/news/biznes-davos-danatzite-sasht-izbori-2016-26816135

Ръководителите на големите европейски корпорации поздравиха американския президент Доналд Тръмп за негова данъчна реформа.

Може ли без еврофондовете Централна Европа да бъде икономическият тигър на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/26/3118241_moje_li_bez_evrofondovete_centralna_evropa_da_bude/?ref=rss


Нека забравим за малко политиката и да разгледаме икономиката. Макар Брюксел да не е особено доволен от демократичните и законови стандарти в страните от Централна и Източна Европа, икономиките на тези държави са едни от най-добре представящите се в Европейския съюз, пише "Политико".<br /><br />Миналата година Румъния бе най-бързо растящата икономика в ЕС с ръст на БВП от 6.4%. Полша, Чехия и Унгария също отбелязват по-бърз растеж в сравнение с някои големи икономики в...

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-gerb-istanbylskata-1566331.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Как баби продават терлици онлайн? Тема: Производители протестират за изкупната цена на млякото - какво е решението? Тема: Защо се покачва цената на бензина? Тема: Спорът за Пирин - в две гледни точки. Тема: Ратификацията на Истанбулската конвенция се отлага - какво мислят ГЕРБ и БСП? Тема: Как метрото промени София - 20 години по-късно. Тема: Зад кукерската маска: часове преди фестивала „Сурва". Тема: Звездите на българския сноуборд излизат пред родна публика - започва Световната купа в Банско. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Нови разкрития за скандалните видеоклипове с насилие от Габрово - на живо от дома за деца с увреждания „Хризантема" Тема: Има ли напрежение между парламент и президентство? И отказва ли се ГЕРБ от Истанбулската конвенция? Гост Цветан Цветанов Тема: С какви мерки общината ще се бори срещу мръсния въздух? И ще спрат ли протестите на софиянци след въвеждането им? Тема: „Чети етикета": Да научиш чужд език само за две седмици срещу 60 лева - уникален метод или измама в интернет? Тема: Меги и Нели от „Търси се" - 11 години в ефира на bTV Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: "Здравей, България" този петък разглежда темата за абсурда в БДЖ - назначени футболисти вместо машинисти! Разследване на Марин Николов Тема: Измамна схема с кредити от чужбина

И. Василев: Русия опитва да наклони везните срещу Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/vasilev-rusiia-opitva-nakloni-veznite-sreshtu-istanbulskata-konventsiia.html

„99% от хората, които спорят по темата за Истанбулската конвенция, никога не са я чели и не знаят какво съдържа”, смята бившият ни посланик в Русия Илиян Василев. Той вижда в скандала опит на Русия, която не я е подписала, да наклони везните срещу документа.

И. Василев: Русия опитва да наклони везните срещу Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/vasilev-rusiia-opitva-nakloni-veznite-sreshtu-istanbulskata-konventsiia.html

„99% от хората, които спорят по темата за Истанбулската конвенция, никога не са я чели и не знаят какво съдържа”, смята бившият ни посланик в Русия Илиян Василев. Той вижда в скандала опит на Русия, която не я е подписала, да наклони везните срещу документа.

Прогноза за времето - 26 януари (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-26-januari-petyk-news_656316.html

Днес ще бъде предимно слънчево. На отделни места в равнинната част от страната има условия за образуване на мъгла или инверсионна облачност, които по Черноморието ще са по-трайни. Такава е прогнозата за време на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Евгения Егова. Ще е почти тихо. Сутринта ще е студено, с минимални температури между минус 10° и минус 5°, в югоизточните райони и по крайбр

Съдът решава дали да върне уволнен директор начело на СМГ

https://offnews.bg//temida/sadat-reshava-dali-da-varne-uvolnen-direktor-nachelo-na-smg-673428.html

Да се върне ли Антони Стоянов като директор на Софийската математическа гимназия? Отговорът на този въпрос зависи от Софийския районен съд, който днес заседава по делото му срещу заповедта за уволнението му. 

Съдът ще заседава от 9:30 ч. при открити врата.

Стоянов бе отстранен от СМГ през септември 2017 г., дни преди началото на учебната година и непосредствено след скандала с дисциплинарното уволнение на учителката по математика Петя Тодорова.

Тя пък бе отстранена дисциплинарно през юли с мотив, че като член на националната комисия на математическото състезание "Европейско кенгуру" е ощетила именно учениците от СМГ. Тогава заради спор между съорганизаторите - Съюзът на математиците в България и сдружението "Европейско кенгуру", явилите се при СМБ не бяха допуснати до националния кръг независимо от резултатите си. Тодорова заяви пред OFFNews, че не е можела да повлияе на това решение, но Стоянов не бе съгласен - тя е подписала протокола, защо, недоумяваше той. Скандалът се разви в още една посока, след като срещу учителката бе подаден и сигнал от членове на Училищното настоятелство към СМГ за финансови злоупотреби.

Световната купа по сноуборд в Банско започва днес с първия старт на Радослав Янков

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/26/3118746_svetovnata_kupa_po_snoubord_v_bansko_zapochva_dnes_s/?ref=rss


С първия от двата паралелни гигантски слалом днес започва Световната купа по сноуборд в Банско. Носителят на малкия кристален глобус в дисциплината Радослав Янков ще се бори за втора победа в третия си старт на родна земя. Миналата година той спечели първия паралелен гигантски слалом и завърши на второ място във втория.<br /><br />В 8.30 часа започват квалификациите. Те ще отсеят 32-та участници (16 при мъжете и 16 при жените) в основната фаза на състезанието. Тя стартира в 12.30 и...

26 януари в историята

http://www.cross.bg/obyaven-avstraliya-stava-1566324.html

/КРОСС/ 1340 г. - Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция.1500 г. - Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил на брега на днешна Бразилия.1531 г. - Лисабон е засегнат от мощно земетресение с хиляди жертви.1736 г. - Кралят на Полша Станислав Лешчински е принуден да абдикира от престола.1788 г. - По време на първото заселване на Австралия като английски каторжен лагер е основан Сидни; денят е обявен за Ден на Австралия е се чества като национален празник.1808 г. - В Австралия избухва единственият успешен въоръжен бунт - Ромов бунт.1837 г. - Мичиган е обявен за щат на САЩ.1905 г. - В ЮАР, край Претория, е намерен най-големият диамант в света - наречен Кулинан, тежък 3106 карата (621 г).1911 г. - Американският авиатор Глен Къртис създава първият американски хидроплан.1942 г. - Втората световна война: Първите американски войски за участие във войната акостират в Северна Ирландия.1950 г. - Влиза в сила новата конституция на Индия, държавата е обявена за република, а денят за национален празник.1956 г. - В Кортина д'Ампецо (Италия) са открити Седмите Зимни олимпийски игри.1965 г. - Хинди е обявен за официален език в Индия.1980 г. - Между Египет и Израел са установени дипломатически отношения.1991 г. - Мохамед Сиад Баре е свален от власт в Сомалия, което е край на централизираното управление в страната.1992 г. - Президентът на Русия Борис Елцин обявява, че американските градове вече не са прицел на руските ядрени ракети.1993 г

Спорт по тв днес: футбол от Англия, Германия, Испания и Франция, тенис, сноуборд, биатлон, баскетбол, волейбол, ски, алпийски ски, северни дисциплини, голф, колоездене, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6682511

Спорт по тв днес: футбол от Англия, Германия, Испания и Франция, тенис, сноуборд, биатлон, баскетбол, волейбол, ски, алпийски ски, северни дисциплини, голф, колоездене, тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ася Петрова: Сумиста води над 40 дела от затвора, тормози полицаи и свидетели

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6682501

Ася Петрова: Сумиста води над 40 дела от затвора, тормози полицаи и свидетелиНе се страхувам за живота си, делото “Килърите” беше изпитание за мен, казва още зам. главният прокурор - Прокурор Петрова, как научихте, че осъден по делото “Килърите” е търсил от затвора 70 000 евро, за да отмъсти на хора, свързани с разследването? - Беше преди около месец. Човек, чиито имена ще запазя в интерес на неговата сигурност, ми довери,

Фаворитът за изборите в Бразилия бе oсъден за корупция, но не се предава

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/26/3118529_favoritut_za_izborite_v_braziliia_be_osuden_za/?ref=rss


Апелативният съд, който потвърди присъдата на бившия бразилски държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва за корупция, сериозно застраши шансовете му за президентските избори през октомври, но не проваля напълно кандидатурата.<br /><br />Решението на съда в Порто Алегре създаде обстановка на небивала несигурност в Бразилия, където ултрафаворитът в сондажите може да бъде обявен за неправоспособен да се яви на избори, но времето за това преди вота е съвсем малко.<br /><br...

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6682439

Любим виц на Буги Барабата - Скъпи, обещай ми, че ако умра, няма да погледнеш никоя друга и да ми изневериш. - Обещавам... ама да знаеш, че ако не умреш, не

Десетки жертви при пожар в южнокорейска болница

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-zhna-koreja-bolnitza-26816100

Поне 41 души са загинали, а 80 са ранените при пожар в болница в град Мирян в Южна Корея. 80. Броят на жертвите постоянно расте.

Започва вторият тур на президентските избори в Чехия

https://www.actualno.com/europe/zapochva-vtorijat-tur-na-prezidentskite-izbori-v-chehija-news_656339.html

Вторият тур на президентските избори в Чехия започва днес, 26 януари и традиционно ще се проведе в рамките на два дни. В първия кръг, който се проведе на 12-13 януари, бяха елиминирани седем от деветте кандидати. Двете най-успешните кандидатури дотук са на действащия президент Милош Земан, който спечели първия тур 38,56% от гласовете, и на бившия председател на Академията на науките Иржи Драгош, с 26,6% от гласовете. Президентът на Чехия има главно представителни функции. Той назначава министъ

26 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=367866

Събития 1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил на брега на днешна Бразилия. 1531 г. – Лисабон е засегнат от мощно земетресение с хиляди жертви.

Израел предупреди: Иран прави военно-промишлен комплекс в Сирия

https://www.actualno.com/asia/izrael-predupredi-iran-pravi-voenno-promishlen-kompleks-v-sirija-news_656337.html

Иран изгражда военни бази и заводи за производство на ракети в Сирия, а също така контролира 82 000 екстремисти в страната. Това твърдение изказа постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон, на заседание на Съвета за сигурност. Според него, това е "класифицирана информация, която ясно показва нарастващото присъствие на Иран в Сирия". "Днес на подчинение на Иран са 82 000 бойци в Сирия. 3000 членове на "Революционната гвардия ", 9000 бойци на марионетката на Ира

Прогноза за времето - 26 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367865

По Черноморието днес ще се образува мъгла, която в отделни райони ще се задържи почти през целия ден, научи Moreto.net. Повече слънце ще има след обяд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са от 3°-4°.

Спортната версия на "Киа Рио" ще дебютира в Женева

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/26/3118666_sportnata_versiia_na_kia_rio_shte_debjutira_v_jeneva/?ref=rss


"Рио" ще е четвъртият модел на "Киа", който ще се предлага в спортна версия, след "Спортидж", "Пиканто" и "Соренто". GT версията на мъника ще дебютира на автосалона в Женева (6-18 март).<br /><br />Автомобилът се задвижва от 1-литров бензинов турбо двигател с директно впръскване и мощност 120 конски сили, комбиниран с шестепенна механична скоростна кутия. Данни за динамиката на "Рио" GT към момента няма, но за разхода на...

Смъртоносен пожар изби десетки в болница в Южна Корея

https://www.actualno.com/asia/smyrtonosen-pojar-izbi-desetki-v-bolnica-v-ujna-koreja-news_656338.html

Малко след полунощ българско време пожар е избухнал в болница в южнокорейския град Мирянг. Пожарът е убил 41 души, като на територията на лечебното заведение е имало над 200 души. Ранените са над 70, което прави случилото се най-смъртоносният инцидент с огън през последните 10 години в Южна Корея. Според информацията, пожарникарите са успели да овладеят пламъците в рамките на около час и половина - два. Засега не е ясно каква е причината за пожара. Две от работещите в лечебното заведение медиц

Едни от най-известните модели в света без грим

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/edni-ot-naj-izvestnite-modeli-v-sveta-bez-grim-6078616

Ако за забързаните жени времето за грим липсва, то за тези момичета той е задължителен

Песен на музиканта

http://pogled.info/bulgarski/pesen-na-muzikanta.92122

/Поглед.инфо/ На Хайгашод Агасян Известна е баснята за щуреца и мравката. Е, аз съм щурецът! Ега ти минавката. И лятото свърши, снегът ме забръска. Къде да отида самотен зимъска?

Браво на Светия Синод и на патриарха, забиха такъв шамар на Пожарникаря!

http://pogled.info/bulgarski/bravo-i-na-patriarha-zabi-takav-shamar-na-pozharnikarya.92123

/Поглед.инфо/ Браво на Светия Синод! Браво и на патриарха, хич не му пука и заби такъв шамар на Пожарникаря! И му показа, че неговите просташки номера не минават!

На 26 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6682443

На 26 януари рожден ден иматТодор Кавалджиев, юрист, вицепрезидент на България (1997-2002 г.) Валентин Йорданов, дългогодишен председател на федерацията по борба, олимпийски, седемкратен световен и европейски шампион по свободна борба Йордан Йончев-Гъмзата, музикант Людмил Каравасилев, пиар мениджър на “Метро” Алена (Светлана Тилкова), астроложка Борис Димитров,

41 загинали и близо 80 ранени в пожар в южнокорейска болница (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/41-zaginali-i-blizo-80-raneni-v-pozhar-v-iuzhnokorejska-bolnica-snimki-2074787

41 загинали и близо 80 ранени - такава е трагичната равносметка след в пожар в южнокорейска болница.  Лечебното заведение се намира в град Мирян в Южна Корея, предаде Франс прес. Пожарът е започнал в 7,30 местно време в спешното отделение на първия

Канадски министър подаде оставка заради вербален сексуален тормоз

//dariknews.bg/novini/sviat/kanadski-ministyr-podade-ostavka-zaradi-verbalen-seksualen-tormoz-2074790

Канадският министър на спорта и на хората с увреждания Кент Хейр подаде оставка заради неуместно поведение, предадоха световните агенции. Срещу него се води разследване за вербален тормоз от сексуално естество.

14 храни, които не трябва да съхраняватe в хладилника (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/14-hrani-koito-ne-triabva-da-syhraniavate-v-hladilnika-video-2074706

Има някои храни, за които ниските температури въобще не са подходящи. В хладилника те променят вкуса и хранителните си качества. Вижте кои са те:

Авокадо

Ако съхранявате авокадо в хладилника, то бързо започва да абсорбира влагата и кор

Евростат: България е отличник в ЕС по използване на възобновяема енергия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evrostat-bylgariia-e-otlichnik-v-es-po-izpolzvane-na-vyzobnoviaema-energiia-2074786

България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията "Европа 2020", показват данни от анализ на Евростат за потреблението на възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ в ЕС през 2016 г.

През същата година страната ни е

Ново силно земетресение в Аляска

https://www.actualno.com/america/novo-silno-zemetresenie-v-aljaska-news_656336.html

Земетресение с магнитуд 5,3 разлюля рано тази сутрин бреговете на американския щат Аляска, предаде БГНЕС. Както съобщава Европейският и средиземноморски сеизмологичен център, епицентърът на земетресението е в залива Аляска, на 266 километра югоизточно от град Кодиак. Огнището е на дълбочина 20 километра. Не се съобщава за жертви и разрушения, както и за опасност от цунами. Сегашният трус напомня за голямото земетресение от 8,2 по Рихтер, което по-рано тази седмица удари в същия регион. Тогава

Православен календар за 26 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653239

Православен календар за 26 януариПреп. Ксенофонт и дружината му. Св. Амон  Ксенофонт и жена му Мария изпратили синовете си Аркадий и Йоан да  учат в Бейрут, но корабокрушение разделило братята. Родителите им прекарали  нощта в молитви за синовете си. Бог ги утешил с  видение, че децата им са живи. В Йерусалим станала щастливата среща между  братята  и техните родители.

Столичната община: Днес ще има повишени нива на фините прахови частици във въздуха

http://clubz.bg/63388-stolichnata_obshtina_dnes_shte_ima_povisheni_niva_na_finite_prahovi_chastici_vyv_vyzduha

На 26 януари в София се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха, съобщават от Столичната община.

Оттам призовават "жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт".

Особено внимание се обръща на собствениците на  автомобили с екологичен клас под ЕВРО4, които да ограничат придвижването с тях. "В случай че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути", призовават от общината.

СДВР започва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове.

Има още един призив: Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

При подходящи метеорологични условия, Столичната община ще предприема допълнително машинно метене и миене на улици.

Столичният инспекторат съвместно с РИОСВ започват извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди, са друга част от препоръките.

Вчера общинският съвет на София окончателно прие механизма за действие в дни с прекомерно запрашаване, който включва и затваряне на платените зони за паркиране, и пускането на по-евтин градски транспорт в дните с най-сериозно запрашаване. Действията в него засягат замърсяването от трафика, но не и от битовото отопление, за което ще се разчита на действия от страна на правителството. Механизмът ще влезе в сила най-късно след 14 дни. Част от действията, разписани в него, не изискват санкция на общинския съвет и реално можеше да се прилагат от администрацията, преди да бъдат приети от съветниците.

Според приетия от общинските съветници механизъм за действие при мръсен въздух при прогнозата, обявена за четвъртък и петък, трябва да се задействат мерките за среден риск (от 101 до 150 микрограма). Те включват призиви към гражданите да не ползват личните си автомобили и таксита, а да се движат с градския транспорт, да не се отопляват на твърдо гориво, миене на улиците при добро време, както и извънредни проверки на КАТ за цапащи коли, а също на Столичния инспекторат и Регионалната инспекция по околната среда и водите - на пунктовете за вторични суровини и автосервизите.

Целта на вторите проверки е да се спре използването на боклуци за отопление. Реално в четвъртък заработиха две от тези мерки - общината призова гражданите да ползват градски транспорт и пусна проверки на пунктовете за вторични суровини и автосервизите.

Пускането на т. нар. зелен билет на цена от 1 лев за цялата градска мрежа за един ден е най-крайната мярка срещу замърсяването, гласувана от общинарите. Тя ще влиза в сила, ако има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма за денонощие) в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни или в 4 за един ден. В тази ситуация ще трябва да бъдат пуснати повече коли, за да се поеме увеличеният брой пътници. Допълнителните разходи на транспортните оператори за това ще бъдат компенсирани от бюджета на общината.

Тази мярка обаче няма да влиза в сила на следващия ден след отчетеното опасно запрашаване, а ден след това. Причината е, че официалната информация за концентрациите на прах идва в общината към 10 часа на следващия ден и тогава вече е късно за евтин градски транспорт или затваряне на зоните за платено паркиране. 

Не е подминато и паркирането в синята и в зелената зона.

Сред другите мерки, приети от съветниците, са пълна или частична забрана за паркиране в синята и зелената зона в София при прогноза за най-сериозното замърсяване – над 200 микрограма на кубичен метър. При умерено замърсяване (между 51 и 100 микрограма на кубичен метър) ще се предприема оросяване на улиците и допълнително машинно метене и миене.

Това обаче ще се прави, ако времето позволява. При висок риск от замърсяване или нива на прах във въздуха от 151 до 200 микрограма на кубичен метър към призивите, проверките и миенето и метенето на улиците ще се прибави и влизането в сила на схема за паркиране на автомобили в крайните десни ленти на входно-изходните артерии на града. То ще е позволено само на около 10 места, където има връзка с градския транспорт. С тях ще се осигурят около 1600 извънредни места за паркиране. В бъдеще време общината предвижда и мерки като затваряне на целия или на части от центъра за коли, плаващо работно време в общинската администрация, за да не пътуват всички служители в пиковите часове, както и пълна забрана за коли и безплатен градски транспорт в целия град. Те обаче може да влязат в сила при промени в законодателството, с които да се въведат екостикери за колите.

Столична община: Днес ще има повишени нива на фините прахови частици във въздуха

http://clubz.bg/63388-stolichna_obshtina_dnes_shte_ima_povisheni_niva_na_finite_prahovi_chastici_vyv_vyzduha

На 26 януари в София се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха, съобщават от Столична община.

Оттам призовават "жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт."

Особено внимание се обръща на собствениците на  автомобили с екологичен клас под ЕВРО4, които да ограничат придвижването с тях. "В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути", призовават от общината.

СДВР започва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове.

Има още един призив: Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

При подходящи метеорологични условия, Столична община ще предприема допълнително машинно метене и миене на улици.

Столичният инспекторат, съвместно с РИОСВ, започват извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди, са друга част от препоръките.

Вчера Общинският съвет на София окончателно прие механизма за действие в дни с прекомерно запрашаване, който включва и затваряне на платените зони за паркиране и пускането на по-евтин градски транспорт в дните с най-сериозно запрашаване. Действията в него засягат замърсяването от трафика, но не и от битовото отопление, за което ще се разчита на действия от страна на правителството. Механизмът ще влезе в сила най-късно след 14 дни. Част от действията, разписани в него, не изискват санкция на общинския съвет и реално можеше да се прилагат от администрацията преди да бъдат приети от съветниците.

Според приетия от общинските съветници механизъм за действие при мръсен въздух при прогнозата, обявена за четвъртък и петък, трябва да се задействат мерките за среден риск (от 101 до 150 микрограма). Те включват призиви към гражданите да не ползват личните си автомобили и таксита, а да се движат с градски транспорт, да не се отопляват на твърдо гориво, миене на улиците при добро време, както и извънредни проверки на КАТ за цапащи коли, а също на Столичния инспекторат и Регионалната инспекция по околната среда и водите - на пунктовете за вторични суровини и автосервизите.

Целта на вторите проверки е да се спре използването на боклуци за отопление. Реално в четвъртък заработиха две от тези мерки - общината призова гражданите да ползват градски транспорт и пусна проверки на пунктовете за вторични суровини и автосервизите.

Пускането на т. нар. "зелен билет" на цена от 1 лев за цялата градска мрежа за един ден е най-крайната мярка срещу замърсяването, гласувана от общинарите. Тя ще влиза в сила, ако има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма за денонощие) в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни, или в 4 за един ден. В тази ситуация ще трябва да бъдат пуснати повече коли, за да се поеме увеличеният брой пътници. Допълнителните разходи на транспортните оператори за това ще бъдат компенсирани от бюджета на общината.

Тази мярка обаче няма да влиза в сила на следващия ден след отчетеното опасно запрашаване, а ден след това. Причината е, че официалната информация за концентрациите на прах идва в общината към 10 часа на следващия ден и тогава вече е късно за евтин градски транспорт или затваряне на зоните за платено паркиране. 

Не е подминато и паркирането в синя и зелена зона.

Сред другите мерки, приети от съветниците, са пълна или частична забрана за паркиране в синята и зелената зона в София при прогноза за най-сериозното замърсяване – над 200 микрограма на кубичен метър. При умерено замърсяване (между 51 и 100 микрограма на кубичен метър) ще се предприема и оросяване на улиците и допълнително машинно метене и миене.

Това обаче ще се прави, ако времето позволява. При висок риск от замърсяване или нива на прах във въздуха от 151 до 200 микрограма на кубичен метър към призивите, проверките и миенето и метенето на улиците ще се прибави и влизането в сила на схема за паркиране на автомобили в крайните десни ленти на входно- изходните артерии на града. То ще е позволено само на около 10 места, където има връзка с градския транспорт. С тях ще се осигурят около 1600 извънредни места за паркиране. В бъдеще време Общината предвижда и мерки като затваряне на целия или части от центъра за коли, плаващо работно време в общинската администрация, за да не пътуват всички служители в пиковите часове, както и пълна забрана за коли и безплатен градски транспорт в целия град. Те обаче може да влязат в сила при промени в законодателството, с които да се въведат екостикери за колите.

Двойният удар на Ердоган

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284510_%D0%94%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD

 Преди 25 години при бомбен атентат в Анкара загина най-добрият разследващ журналист в историята на Турция - Угур Мумчу. Бомбата, която го уби, беше заложена под колата му от ислямистки терористи. Със своите вестникарски колонки и книги Мумчу се бореше срещу религиозния фанатизъм и корупцията, но също и за свободата на турските медии. Негова е и следната мисъл: "Свободата на пресата никога не е дар от държавата".

Мумчу е само един от многото журналисти, които са били убити в Турция, защото са се борили за истината. Сред тях има турски и кюрдски репортери, коментатори, журналисти и блогъри, защитаващи правото на обществото да бъде информирано. Тяхната съдба не е по-различна от тази на много други техни колеги в редица диктатури по света. Със своите разследвания, публикации и коментари те рискуват живота и свободата си. Затова и не е изненадващо, че сега прокуратурата в Диарбекир в Югоизточен Анадол разпореди задържането на повече от 30 журналисти заради публикуването на критични информации в социалните мрежи. В Истанбул пък властите проучват действията на други 70 журналисти, поместили критични материали за турската военна операция в Сирия.

Националните интереси над всичко

Турският президент Реджеп Ердоган и неговото правителство обаче са убедени, че свободата на пресата е именно дар от държавата. И доказателството за това идва не от кого да е, а от турския премиер Бинали Йълдъръм. Той покани представители на проправителствени медии, както и (доста изненадващо) няколко внимателно подбрани опозиционно настроени журналисти, за да им разясни "очакванията" на държавното ръководство и правителството. Дневният ред на срещата се състоеше в това да им бъде напомнено, че имат "отговорност пред държавата", както и че трябва да работят за "националните интереси". Автократът Ердоган упорито отказва да проумее, че журналистите не носят отговорност за защитата на държавата, но пък държавата е отговорна за защитата на свободата на пресата.

На този фон може дълго да се разсъждава над въпроса защо Ердоган се впуска в сирийската авантюра в Африн, силно наподобяваща ходене по въже без осигурителна мрежа. Операцията "Маслинова клонка" може да се превърне в бумеранг за Турция, ако страната си мисли, че със солови акции е способна да си осигури спокойствие и ред по границите.

А защо САЩ и Германия, известни като защитници на сирийските кюрди, сега си заравят главите в пясъка? Засега това си остава същинска загадка. И Русия се крие зад банални фрази, вместо да обясни ясно и точно защо е изоставила сирийско-кюрдските бойци от Народните отряди за защита (YPG) в Сирия. Не е тайна, че YPG е военизираното крило на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която е определяна от ЕС и САЩ като терористична организация. Само че (временният?) успех в борбата срещу т.нар. "Ислямска държава" нямаше да е възможен без участието на отрядите на YPG.

Непрозрачният партньор на Турция

Сега Свободната сирийска армия е партньор на Турция в съвместната битка срещу сирийския диктатор Башар Асад. Никой обаче не знае със сигурност какъв радикален или дори терористичен потенциал крие тази напълно непрозрачна организация. Какво ще се случи, когато кюрдите бъдат прогонени от Африн и Свободната сирийска армия поеме управлението в този досега сравнително миролюбив град и регион? Едно нещо е сигурно: че в Африн досега десетки хиляди бежанци, например от Алепо, се чувстваха на сигурно място. Сега обаче се очертава нова голяма бежанска вълна от Сирия към Турция. А това със сигурност ще има последици и за Европа. 

От тази гледна точка тъкмо Берлин би трябвало ясно да заяви позицията си, вместо да се задоволява с безобидни предупреждения. Не на последно място и заради това, че както турската армия, така и кюрдските Народни отряди за защита са "съюзници" на Запада, който ги е обучавал и въоръжавал. А оръжията германско производство играят значителна роля и за двете страни в този конфликт.

 

Дразни ги "македонизмът"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284509_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%B8+%22%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82%22

 "Най-лесно би било протестът да се обяви за сборище на гръцки неонацисти", пише в самото начало на своя анализ Маркус Кайзер и цитира данни от представително проучване, проведено през януари 2018, от което става ясно, че 70% от анкетираните гърци отхвърлят идеята названието "Македония" да стане съставна част от бъдещото име на бившата югославска република. В същото време специалният пълномощник на ООН Матю Нимиц, който от няколко седмици насам води преговори с гръцката и македонската страна, ясно заяви, че компромисът, какъвто и да е той, непременно ще съдържа името "Македония". В момента предложенията са пет, сред които Северна Македония, Нова Македония и Горна Македония.


Спорът дълго тъпчеше на място

Марк Кайзер, който ръководи проекти на германската фондация "Фридрих Науман" в Гърция, припомня в своя анализ, че става дума за  стар спор, възникнал след разпадането на Титова Югославия, който в продължение на дълги години е тъпчел на място. По думите му, днес дори сред гръцките националисти не съществуват съмнения, че днешната Република Македония се намира в историческата област "Македония". Самите гърци наричат региона, намиращ се северно от Солун, "Македония". Според националистическите тълкувания обаче, само гърците имат право да се позовават на историческото наследство на Македония, но не и живеещите там днес славяни.

Маркус Кайзер характеризира гръцкото отношение като "ирационално". "Защото, дори и ако се беше разиграл обратният сценарий, гърците със сигурност щяха да се питат: как така славяните се осмеляват да не назоват този богат откъм историческо наследство регион "Македония"! И вероятно пак щеше да има протест от страна на Гърция", пише Кайзер.

От какво се дразнят просветените гърци

"Ако просветените гърци се дразнят от нещо, то е по-скоро от демонстрирания от доскорошните националистически правителства в Скопие "македонизъм", който води началото си от бивша Югославия. В миналото земите на днешна Република Македония са били населявани предимно от българи, албанци, гърци и османци. Поради това югославският президент Тито се е стараел да наложи една нова, регионална  "македонска" идентичност, за да разграничи етнически южните народи в Югославия от тясно сродените с тях техни съседи", пише още Маркус Кайзер.

В сегашните преговори Гърция настоява за изясняване на въпроса под формата на географско прецизиране на територията на Република Македония, за да се гарантира, че пасажите от нейната конституция, в които се говори за "неделимостта на територията на Република Македония", не представляват претенции над целия регион Македония, т.е. и над Северна Гърция. Някои националистически демонстрации в Скопие, които настояват за завладяването на Солун като столица на Велика Македония, карат гърците да изпитват страх.

Маркус Кайзер отбелязва още, че изявленията от либералния и от национално-консервативния лагер в Гърция по повод името на Бивша югославска република Македония са твърде различни. В тази връзка той пише: "За пореден път си проличава, че в Гърция дори въпроси с най-голямо национално значение не са способни да доведат до надпартиен компромис. Разбирателството в самата Гърция би било необходимо условие за взаимно приемливо решаване на спора за името."

Маркус Кайзер, ръководител на проекти на германската фондация за свободата "Фридрих Науман" в Гърция

"Мафиотски структури в българския въгледобив"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284508_%22%D0%9C%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%

 След Парижкото споразумение от 2015, предвиждащо ограничаване на глобалното затопляне, Европейската комисия (ЕК) настоява за отказ от въгледобива. Някои страни-членки на Общността обаче силно се съпротивляват на този курс. Едва ли обаче има друга държава, в която обвързаностите във въгледобива да са толкова очебийни и същевременно така непрозрачни, както в България, пише австрийският "Дер Щандарт". 

Авторът на статията Гюнтер Щробл посочва, че корените на злото трябва да се търсят още в масовата приватизация от периода 2001-2008 година. Той пише, че в България около 20 дружества - фирми от въгледобивната промишленост, топлофикации и електроцентрали - са свързани помежду си в нещо като тайна мрежа. В материала са цитирани данни от актуално разследване на "Грийнпийс-България", в което се говори за мафиотски структури и пране на пари, за експлоатация на работниците в мините и за огромните щети, които това производство нанася на природата.

 

Империя, потънала в дългове

Авторът на "Дер Щандарт" цитира твърденията на "Грийнпийс", според които по документи собствениците на тези двайсетина дружества са чужденци. Те обаче "очевидно са свързани с една или няколко български банки", пишат природозащитниците от "Грийнпийс". Гюнтер Щробл посочва, че организацията нарича този конгломерат от фирми с различен предмет на дейност "силно задлъжняла въглищна империя" - с реализирани загуби от около 200 милиона евро. Задълженията ѝ към бюджета, невнесените социални осигуровки на работниците и неизплатените им заплати възлизат на поне 113 милиона евро, уточнява австрийското издание и добавя, че въпреки това българските власти досега не са предприели нищо.

Освен това някои от фирмите, които са сред най-големите замърсители на природата в Европа, всe още получават високи субсидии за "енергийна ефикасност". Така например фотоволтаичните съоръжения или вятърните паркове в България получават с 15 до 30 процента по-малка финансова подкрепа, отколкото електро- и топлоцентралите на въглища. Авторите на публикацията дават пример с мините "Бобов дол" и посочват, че те са били приватизирани през 2007 година за едно евро от местен бизнесмен. Месеци по-късно собственикът ги продава за 35 милиона евро на компания с банкова сметка в КТБ - банка, която фалира зрелищно през 2014 година, посочва "Дер Щандарт" и добавя, че в момента "Мини Бобов дол" е собственост на компанията "Karlington Ltd", регистрираната в британското графство Йоркшир през 2015 година. Начело на "Karlington Ltd" е 70-годишен британец.

България не мисли за отказ

В статията на "Дер Щандрат" се подчертава, че докладът на "Грийнпийс" е особено актуален и поради факта, че през януари България пое европредседателството. Авторът обаче добавя, че заради съществуващите "паралелни икономически структури около въгледобива и високия дял на въглищата в производството на електричество в България (45%)", по време на българското европредседателство експертите не очакват никакъв прогрес относно предложенията на Еврокомисията за спиране на въгледобива.

В края на статията се посочва, че докато някои страни-членки на Общността вече разработват сценарии за отказ от въгледобива, София все още няма такива планове. Авторът добяве, че в Полша положението е подобно - това е и страната с най-висок дял на въглищата в производството на електроенергия (81%) в Европа.                                                                                                                                              

аг, дщ, ел                                                                            

Идва ли времето на инвестиционните сделки с офиси на пазара на бизнес имоти в България?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284507_%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB

 Инвестиционни сделки с офис сгради, балансиране на търсенето и предлагането на пазара на офиси под наем в София, разнообразяване на профила на чуждестранните инвеститори в бизнес имоти, които идват в България, навлизане на нови хотелски оператори в страната ни ... Това се очаква на пазара на бизнес имоти през 2018 г. след бурната 2017 г., запомнена като рекордна за пазара на търговски площи.

Анализаторите от консултантската компания Forton Cushman&Wakefield обаче са реалистично настроени. Нивата на инвестициите, отчетени през миналата година, не се очаква да се повторят и тази, предвид и че не останаха кой знае какви запаси от първокласни активи на пазара. От общо 1 млрд. евро вложения 870 млн. евро са за сделки с активи, които носят доход от наем (предимно търговски центрове), а от тях почти 680 млн. евро са инвестициите в молове.

Към консултантските компании има запитвания от различни инвеститори – и още южноафрикански фондове, които са с по-рисков профил, както и американски и британски фондове и нови играчи от Централна и Източна Европа.

Продължава и засилената активност на пазара на терени за жилищно и индустриално строителство. Хоризонтът на инвеститорите в производство се разширява вече и към Централна Северна и Североизточна България заради пренасищането на компании в района на Пловдив. За логистика обаче търсенето се концентрира основно около София и Пловдив и в известна степен във Варна, а за жилищно строителство – в столицата и другите най-големи градове, като този път фокусът е не толкова върху луксозното строителство, както беше в последните години, а върху по-достъпните жилища от среден клас.

 

Рекорден пазар на офис площи

Най-активният сегмент от пазара на бизнес имоти през миналата година е офисният. Рекорден обем площи са отдадени под наем – малко под 200 хил. кв.м, което е с 46% повече спрямо предходната 2016 г.

Само през последното тримесечие отдадените площи са 64 109 кв. м, което превръща периода октомври-декември в най-силния период от 2008 г. насам. Най-активните наематели са компаниите от IT сектора и центровете за споделени услуги.

През миналата година на пазара на офис площи за първи път след кризата излязоха и няколко мащабни проекта – Милениум център, City Tower, разширението на Полиграфия, новата сграда на Expo Center, BSR 2 и други. Въпреки това обаче общото предлагане нараства със само 117 хил. кв.м, тъй като по-голямата част от площите в сградите бяха наети още в строеж. Като цяло недостигът на големи площи Клас А (над 2000 кв. м) се запазва като тенденция.

През 2018 г. на пазара се очаква да излязат близо 180 000 кв. м нови офиси, чието строителство е започнало или е подновено през последните две години. Няма изгледи за пренасищане на пазара, тъй като около 40% от тези площи вече са договорени с наематели или са за собствено ползване.

За следващите три години в строеж или проект са около 440 хил. кв.м. Това предлагане се очаква да удовлетвори новото търсене, като плавно ще увеличи дела на незаетите площи (в момента под 10% за пазара в София) и ще постави под натиск и наемните нива, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Михаела Лашова на среща с медиите.

За момента обаче пазарът е стабилен. Към края на 2017 г. средният дял на свободните площи в София е 9,6%, а офертните наеми в първокласни проекти са 13,5 евро/кв. м, като отбелязват 4% ръст през годината, допълни Лашова.

Очаква се да се задържи и тенденцията за висок дял на предварително отдадените площи, т.е. на сгради на етап проект или строеж, защото банките се ангажират с финансиране при поне 30% отдадени на наематели офиси, каза още Лашова.

На пазара на молове – затишие?


През миналата година няколко мола смениха собствениците си, като се постигна и рекордна за българския пазар на бизнес имоти като цяло сделка – тази за Paradise Center, който беше купен от южноафриканския фонд NEPI. Така фондът стана най-крупният участник на пазара на търговски площи в София, което поражда определени притеснения у конкурентите, както се видя и от изпратените до антимонополния регулатор становища във връзка със сделката.

 

2017 г. отново приключи без нито един завършен мол или ритейл парк. Тази година обаче се очакват около 75 хил. кв.м нови площи. През втората половина на годината се очаква да отворят Delta Planet Mall във Варна – бившият Галерия Варна, и Plovdiv Plaza в Пловдив, който е в ремонт от повече от една година.

И в двата града вече има по два работещи мола и откриването на трети ще е предизвикателство въпреки нарастващото потребление и желанието на търговците да затвърдят пазарните си позиции с нови обекти, смята Иван Граматиков от Forton.

За момента в София се работи активно по проектите на Garanti Koza, но нови търговски площи тази година не се очакват. Пазарът остава стабилен, като фокусът е върху подобряването на търговските миксове на работещите проекти, както и запълването на освободените след затварянето на Carrefour и Piccadilly площи.

 

От веригите за бързооборотни стоки по отношение на експанзията най-активна е Billа. Повишава се активността и на дрогериите, аптеките, търговците на спортни стоки и други подобни, коментира Граматиков.

 

Той подчерта, че се наблюдава тенденция за засилване на интереса към областни градове като Ямбол, Сливен, Хасково, Велико Търново и т.н., след като веригите вече изградиха мрежа от обекти в най-големите градове.

Заетостта в софийските молове през последното тримесечие на 2017 г. остава около 90%. Наемите на първокласни площи се задържат на нива около 31 евро на кв. м, но промените в собствеността на водещи проекти и добрия наемен пазар се очаква да доведат до лек ръст на цените през следващите месеци.

По-осезаем ръст отбелязват наемите на търговските улици (главно бул. „Витоша“ в София), като за магазин за мода с добра локация и площ между 100 и 200 кв. м средният наем е 48 евро на кв. м. Има единични сделки и на по-високи цени, като има и случай на сделка от 70 евро на кв.м за площ от 200 кв.м предвид и слабото предлагане на „Витошка“, каза Граматиков.

Индустрия и логистика – собствени проекти на хоризонта

Ограниченото предлагане на качествени площи за складиране и логистика е причина за относително малкия обем наемни сделки в София през 2017 г. Годината приключва с 20 600 кв. м отдадени площи в с толицата, като в това число влизат само сделки над 1000 кв. м. Сред по-големите наемни договори през последното тримесечие е разширяването на TNT с 1 070 кв. м в района на летището. Сред по-мащабните завършени проекти през тримесечието е новата база на „Луфтханза Техник“, също в близост до летището.

През 2018 г. в София се очаква завършването на 50 000 кв. м нови логистични площи под наем, които ще раздвижат наемния пазар. Общо в строеж са над 220 000 кв. м, но по-голямата част от тези имоти са за собствено ползване или строителство по поръчка (built to suit).

Заради ограниченото предлагане и засиленото търсене делът на свободните качествени площи под наем остава под 1% за второ поредно тримесечие. Наемите на първокласни имоти остават стабилни около 4.5 евро/кв. м за столицата и близките индустриални зони.

Доста по-активен е обаче пазарът на парцели за строителство – на жилищни и бизнес сгради, както и хотели, коментира Владимир Гюрджиев от Forton. Интересът е и от международни, и от местни инвеститори, като фокусът е насочен основно към София и Пловдив, посочи той.

В София терени за строителство се търсят навсякъде, където има добри комуникации. Все по-често се реализират проекти в квартали като „Люлин“, „Надежда“, „Дружба“, които са и на по-достъпни цени в сравнение с луксозните сгради, които излизаха в предходните години на възстановяване след кризата, допълни той.

Що се отнася до терените за индустриално строителство, все повече фирми гледат към Плевен и региона, Русе, Шумен, където могат да намерят и работна ръка. Затвърждава се като водещ за индустрията районът около Димитровград, Сливен и Ямбол, Стара Загора.

Най-активни остават компаниите от автомобилния сектор – производители на компоненти, но все повече запитвания има и от инвеститори в химическата промишленост, авиосектора, електрониката и други.

 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Елена Кирилова

 

Сделките с луксозни имоти в София се увеличават с 6% през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284506_%D0%A1%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%

 Пазарът на луксозни имоти в София се развива стабилно през 2017 г. с умерен ръст от 6% на сделките за покупко-продажба и 9% на наемните трансакции. Това показват данните на консултантската компания Unique Estates.

За разлика от масовия пазар, чиято динамика до голяма степен се определя от нарастването на кредитирането, в по-високия сегмент ключов фактор са свободните средства на купувачите, отбелязва агенцията. Интересът е както към покупка на имоти за собствени нужди, така и с цел инвестиция.

Липсата на подходящи инвестиционни алтернативи също работи в полза на по-високата активност на пазара на луксозни имоти през последните тримесечия, отбелязват от компанията. Отчита се значителен ръст на сделките в най-високия ценови сегмент – над 800 000 евро, където попадат основно еднофамилни къщи и резиденции.

Активен е и пазарът в по-ниските ценови сегменти, които се придобиват основно с инвестиционна цел.

 

Търсене и сделки

През миналата година се увеличават клиентите, които търсят много висок клас имоти, но предлагането не нараства пропорционално на интереса им. "Това търсене доведе до ръст на сделките над 1 млн. евро, като включително реализирахме единични продажби и над 2 млн. евро“, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Активен интерес през годината се регистрира и в по-ниският сегмент на пазара на луксозни имоти – до 300 хил.-350 хил. евро, като основните покупки в този ценови клас се реализират от хора, търсещи апартаменти и къщи с инвестиционна цел. Те купуват имоти в престижни райони, които лесно се реализират на наемния пазар, отбелязват от Unique Estates.

При старото строителство в този ценови клас се наблюдава и силно търсене на жилища за цялостно обновяване и препродажба. Купувачите на такива имоти обичайно разполагат с бюджети до 150 хил. – 200 хил. евро, а търсенето е насочено към апартаменти в централната част на София.

 

Според Unique Estates този тренд се е усетил по-отчетливо през 2017 г. и все повече се превръща в бизнес за хората със свободни средства. Най-търсени са били апартаментите с две спални и площ около 100 кв. м. Възможността за отдаване под наем на такива имоти през Airbnb и напливът на чужди туристи през последните години още повече увеличават атрактивността им, отбелязват от компанията за луксозни имоти.

За сметка на оживлението във високия и ниския сегмент на луксозния пазар, обаче, имотите в средния ценови клас трудно намират реализация. Става въпрос основно за къщи в диапазона между 350 хил. и 600 хил. евро, отбелязват от Unique Estates. Най-често това са имоти с добри локации, но строени преди повече от 10 години, с относително малки дворове от 500 – 600 кв. м, липса на достатъчно бани, на гаражи, с недостатъчна височина на таваните. По тези причини те не покриват критериите на съвременните купувачи на луксозни имоти и трудно намират пазар, обясняват от компанията.

Според брокерите в този сегмент има голямо предлагане, но по-слабо търсене. Купувачите с по-високи финансови възможности мигрират към горния ценови клас, а тези с по-ограничени бюджети – към долния.

 

„В немалко случаи клиентите с бюджет от 300 хил. – 400 хил. евро инвестират в покупката на два апартамента, които да отдават под наем. Други се ориентират към висока категория апартаменти, които са с квадратурата на къща – 250 – 300 кв. м, но предполагат по-висок клас обитаване като среда, технологии, удобства, простор, височина“, изброява Светослава Георгиева.

 

Според нея преориентирането на купувачите към други типове луксозни имоти ще наложи корекция в цените на къщите от средния сегмент.

Цени, търсене и предлагане

През 2017 г. цените на луксозните апартаменти не реализират значителен ръст. В повечето квартали е регистрирано задържане или леко покачване, а средно за пазара цените запазват нивата си от предходната година, показва статистиката на Unique Estates.

Компанията отбелязва, че това се вписва в картината на масовия жилищен пазар, където цените през 2017 г. се увеличават средно с 6,3%. Задържането им в луксозния сегмент е обяснимо с по-малкия обем на този пазар и по-високия клас имоти, което ги прави по-слабо податливи на големи ценови колебания, обясняват от компанията за луксозни имоти.

 

По-забележимо поскъпване през 2017 г. е регистрирано при къщите по Витошката яка, където средните цени достигат 1 500 евро на кв. м. В сравнение с година по-рано ръстът е приблизително 13%. Поскъпването отчасти се дължи на преориентирането на купувачите към най-високия сегмент на луксозния пазар за сметка на средния клас имоти, отбелязва Unique Estates.

Новите зони

Компанията съобщава, че в резултат на увеличаващото се търсене и развитието на инфраструктурата в София са се обособили нови перспективни зони за позициониране на луксозни проекти. Макар че предлагането на луксозни имоти все още изостава спрямо търсенето, от Unique Estates смятат, че с новите проекти през 2018 г. пазарът ще върви към по-добър баланс. Благодарение на високата строителна активност наред с познатите и утвърдени квартали на пазара излизат все повече проекти в нови и предпочитани от купувачите луксозни райони, пише компанията.

Тя посочва като пример зоната около Paradise Center, която търпи бързо развитие с откриването на метростанция „Витоша“ и цялостното подобряване на инфраструктурата. Данните от сделки в района показват, че цените растат и стандартното предлагане вече започва от 1 200 евро/кв. м, като достига и по-високи нива за луксозни имоти.

От близостта си до Витоша и подобряващата се инфраструктура печели и районът около Камбаните и „Резиденшъл парк София“, който става все по-предпочитан от купувачите на луксозно строителство.

В централната част на града интересът за развитие на проекти и покупки се разраства и в посока паметника на Васил Левски и бул. „Дондуков“. Очакванията са той да търпи силно развитие през следващите години. Друг перспективен район са квартал Изгрев и периферията на Дианабад, където на мястото на бившия завод „Фурнир“ се появи зона с висок клас жилищни проекти.

Тази част на София също коренно променя облика си през последните години и се радва на силен интерес от страна на купувачите. По данни на Unique Estates в района вече има и вторичен пазар, а цените на имотите започват от 1 500 евро/кв. м.

„И в новите, и във вече утвърдените райони на пазара на луксозно строителство отбелязахме динамично търсене и сериозен обем сделки през изминалата година. Очакванията ни са за активен пазар и през 2018 г., като в същото време ръстът на новото строителство ще спомогне за успокояване на цените“, отбелязва Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Прогнози

Компанията очаква, че и през тази година няма да липсват изненади при най-търсените локации и че цените на уникалните имоти ще растат.

Заради нарастващото предлагане обаче Unique Estates прогнозира задържане на цените при стандартното луксозно строителство. Тя посочва, че подобна тенденция вече се наблюдава в райони като Лозенец, където през последните месеци на пазара излязоха знакови проекти. В момента там се наблюдава леко задържане на продажбите, тъй като купувачите се нуждаят от повече време, за да се ориентират на пазара и да вземат решение, отбелязват от компанията.

 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Ущипци

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6682409

УщипциВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Венецуела е загубила половината от икономиката си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284505_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD

 Венецуела е загубила половината от икономиката си от 2013 г. насам и положението се влошава. Очаква се безработицата в страната да достигне 30%, а цените на всички видове стоки в страната ще нараснат с 13 000% тази година, сочат нови данни, публикувани от Международния валутен фонд (МВФ).

Икономистът от МВФ Алехандро Вернер не е особено оптимистично настроен за бъдещето на Венецуела. „Кризата във Венецуела продължава“, пише той в блог публикация и допълва, че инфлацията тази година расте главозамайващо заради „загубата на доверие във валутата на страната“.

Тази година ще бъде третата поредна на двуцифрено свиване на брутния вътрешен продукт на Венецуела. БВП на страната се сви с 16% през 2016 г., с 14% миналата година и се очаква да регистрира спад от 15% тази година, съобщи МВФ.

Венецуела се намира в дълбока икономическа, политическа и хуманитарна криза, породена до голяма степен от политиката на правителството, твърдят икономисти, цитирани от CNN Money. В страната има недостиг на хранителни продукти и лекарства, хората ровят за храна в кофите за боклук.

 

Хиляди венецуелци напускат страната, а местната валута - боливарът, няма почти никаква стойност. Правителството обяви дефолт по дълга, а световните лидери наричат президента Николас Мадуро диктатор.

Не се очаква успокояване на политическата обстановка в страната. Администрацията на Мадуро съобщи тази седмица, че ще проведе президентски избори през пролетта. Той вече изключи лидерите на опозицията от участие на изборите и не е ясно дали някой ще има право да се изправи срещу него. В същото време икономиката не показва признаци на възстановяване.
 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

АЕЦ "Белене" чисто счетоводно е отделна компания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284504_%D0%90%D0%95%D0%A6+%22%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%22+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 Приключила е счетоводната операция по разделянето на пасивите и активите на АЕЦ "Белене", съобщи пред депутатите от комисията по енергетика към Народното събрание ресорният министър Теменужка Петкова. За фактическото отделяне от Националната електрическа компания (НЕК) ще е необходима яснота какво ще се прави с този проект в бъдеще.

Петкова беше категорична, че е нужен консенсус по темата, устойчиво решение, защото заради липсата на такива решения в последните 37 години проектът се "люшка между да и не".

Оборудването се съхранява при най-добрите условия и това са показали всички проверки, извършени досега, гарантира още Петкова.

 

В проекта са вложени 3 млрд. лева и една от идеите на правителството е да предложи за приватизация проекта. Именно това налага отделянето на активите и пасивите, свързани с централата, в отделна проектна компания.

По време на блиц контрола в енергийната комисия депутатът от БСП и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов коментира повишаването на мощността на V блок в централа до 104% от номиналната, за което се налага използването на един ротор от старото оборудване за "Белене". НЕК още не е получила тазиичаст и това може да коства загуба от 21 млн. лева, които АЕЦ "Козлодуй" може да получи от допълнителната мощност на блока.

Получаването на ротора се бави повече от 7 години, потвърди Валентин Николов (ГЕРБ), но причината е, че е трябвало да приключи арбитражното дело за "Белене". Енергийният министър обеща да провери този казус и защо се бави прехвърлянето на този ротор.

Цената на електроенергията на свободния пазар също беше дискутирана в енергийната комисия на Народното събрание. Теменужка Петкова запозна депутатите с исканията на бизнеса, изказани по време на срещи в министерството и изказа своята изненада, че организациите на работодателите са отказали последната среща в енергийното министерство.

Една от идеите на бизнеса е била да бъде освободен студеният резерв, за да се увеличат количества електроенергия на пазара. Активирането на студения резерв обаче става при определена законодателна процедура. Резервът е предназначен за покриване на увеличени нужди, както беше в зимата на 2017 година, а не за регулиране на цената, каза Петкова.

Енергийният министър отхвърли отново обвиненията на бизнеса, че не получават подкрепа от правителството. 283 млн. лева са компенсациите, които са получили големите енергийни консуматори като компенсация за скъпия зелен ток, припомни тя пред депутатите.

Тя коментира и подадената жалба от бизнеса в КЗК, която по-скоро се отнася до монополно положение на държавните централи на свободния пазар, отколкото със спекулации в офертите на търговците. ТЕЦ "Марица Изток"2, АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания (НЕК) участват на борсовия пазар по искане на Европейската комисия, припомни още енергийният министър.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Веселина Василева

Изказване на Манучин потопи долара до тригодишно дъно спрямо еврото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284503_%D0%98%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D1%82%D1%8

 Доларът поевтиня до близо тригодишно дъно спрямо еврото в четвъртък, след като финансовият министър на САЩ Стивън Манучин потвърди позицията си, че по-слабата щатска валута е добра за икономиката на страната, поне в краткосрочен план, съобщава Washington Post.

На пресбрифинг по време на Световния икономически форум, малко преди пристигането на американския президент Доналд Тръмп, Манучин не се опита да изясни коментара си от предишния ден, че поевтиняването на долара е „добро“ за американските износители. 

Мнението му до голяма степен се различава от дългогодишната политика на САЩ, при която се подкрепя силният долар. Това навежда на мисълта, че администрацията на Тръмп може би се опитва да омаловажи валутата, за да даде на американската икономика предимство в търговията като част от стратегията „Америка на първо място“.

„Мисля, че всъщност беше балансирано и логично спрямо това, което казах преди това, че не сме загрижени за нивото на долара в краткосрочен план, тъй като става въпрос за един много, много ликвиден пазар“, заяви Манучин. „Вярваме в свободно търгуващите се валути и че има както предимства, така и недостатъци за това къде е доларът в краткосрочен план“.

Коментарът на Манучин от днес доведе до едно от най-големите поевтинявания на долара от години. Еврото удари тригодишен връх спрямо щатската валута и отново леко се повиши в четвъртък, достигайки 1,2461 долара. По-късно еврото отново спадна до 1,2400 долара.

Мнозина на пазарите смятат, че Манучин реално отхвърля каквато и да е идея за политика на „силен долар“, която бе поддържана от повечето финансови министри през последните 20-ина години. По-слабата валута прави американските продукти по-конкурентни на международните пазари, макар че има потенциала да ускори инфлацията, повишавайки разходите за вноса.

Според Саймън Дерик, главен валутен стратег в BNY Mellon, нито един финансов министър през последните 15-ина години „не е бил толкова прям, подчертавайки предимствата на по-слабата валута“.

Манучин заяви, че САЩ не се опитват да използват валутата като оръжие в търговска война, но че правителството се опитва да направи всичко по силите си, за да подкрепи американския бизнес.

„Искаме свободна, справедлива и реципрочна търговия“, каза той. „Не се опитваме да започнем търговски войни. От друга страна се опитваме да защитим американските интереси“.

В дългосрочен план Манучин заяви, че стойността на щатската валута ще отрази базисната сила на икономиката на САЩ.

„Това, което е добро за САЩ, е добро за останалата част от света от гледна точка на растежа“, каза Манучин. 

„Програмата ще бъде, че САЩ са отворени за бизнес, че новият данъчен закон прави инвестирането в САЩ по-привлекателно, както и способността производствени работни места да се придвижат към САЩ и възможностите в САЩ“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

 

Обществото ни абдикира от проблемите с насилието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284502_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D0%B1%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B

 

Причината не е, че сме лоши хора, а защото знаем, че няма да има последици * Когато децата са били унижавани, после те дискриминират останалите

- Г-н Игов, изненада ли ви бруталното убийство във Варна, извършено от 14-годишно момче?

- Странното е, че не ме изненада. Миналата година например имаше две убийства, извършени от деца. Вярно е, че не бяха толкова брутални и по толкова мъчителен за жертвата начин. Тук мога да споделя нещо от личния си опит. Преди години работех с малолетно момче, който беше физическият извършител на убийството на клошарка в столичен квартал. В сегашния случай във Варна ми беше доста неприятно да видя коментари, че децата са роми и затова няма какво друго да очакваме.

- Затова ви попитах дали случилото се ви изненадва. Много хора си казват, че това е очаквано от роми. Това оневинява ли ги по някакъв начин?

- В никакъв случай. При историята от преди години ставаше дума за момчета от много прилични семейства, не бяха от малцинствата. Просто бяха решили да се правят на скинари и да изкарат ненавистта си върху някой друг. Дискриминационните нагласи, желанието да унижиш и нараниш някой друг се среща при хора, които имат ниско самочувствие и нестабилна самооценка. Ако се сетите, най-големите протести срещу приемането на мигранти бяха в бившите социалистически страни. Едно от обясненията ми защо в юношеска възраст се случват такива действия е подражанието и че тези деца са израснали в агресивна среда. Поради тази причина тяхното самочувствие и самооценка са изключително ниски. И за да могат по някакъв начин да се почувстват по-добре, проявяват дискриминация. Има много такива изследвания в социалната психология, които доказват, че когато хората са унижавани, са по-склонни да бъдат дискриминативни към други хора. Знаете колко е сложна възрастта на юношеството, когато не си наясно кой си, кои са приятелите ти, не знаеш какво искаш от живота. Затова ролята на възрастните, на училището е изключително важна. От една страна, обществото ни върви напред, уж ставаме по-цивилизовани, в същото време насилието срещу деца и между деца продължава да го има. Проследете и какво се случва сега с прословутата Истанбулска конвенция. Всички спорове се въртят около това дали да приемем този акт, който е препоръчителен, а никой не обръща внимание на това да си коригираме собствените закони. Така че този документ няма да оправи както законодателството ни, така и да реши проблема с насилието. Миналата година бях поканен на заседание на комисията на младежта и спорта. Идеята беше да се съберат експерти и те да предложат промени в законодателството. Моето предложение беше да се приеме антибулинг закон. Такъв има в много страни по света и е доказано, че насилието намалява с 10% още в началото след приемането му. Тогава обаче предложението не бе прието. У нас има пет министерства, които са свързани с работата с деца. В тях има десетки институции, които са задължени да работят с деца с проблемно поведение. Хаосът обаче се задълбочава. Затова е необходимо такова законодателство, което да помогне за справянето с деца с проблемно поведение. Ние нямаме обща информационна система, от която да разбираме противообществените прояви на подрастващите. Децата от Варна не са посещавали изобщо училище. Това означава, че са били рисков контингент. Само 20% от случаите на насилие на попаднали деца в медицински заведения и поликлиники са регистрирани. По света това е задължително. У нас няма механизъм, за да се знае какво се случва с тях. Защото истината е, че тези, които проявяват насилие, всъщност са били обект на такова. У нас обаче някои смятат, че е по-добре да закърпваме закони, които всъщност са неработещи. Големият социален психолог Олпорт от екипа на Кенеди, който е основната движеща фигура в приемането на антидискриминационните закони през 60-те години на миналия век, казва, че с насилието няма как да се справим само с мероприятия, а само чрез законодателство. Така че всичко, за което говорим, ще продължи да се случва, ако нямаме отговорни възрастни и политици, които да разберат, че без въвеждане на правила децата ще живеят в неопределена среда. Тези деца в случая също са жертва. У нас правим следното - когато се случи нещо драматично, започваме да разнищваме този случай, а забравяме какво се случва зад него. След това обаче забравяме за всичко. Затова искам да излезем от тези неща. Много хора вероятно са били свидетели на първия побой.

- Доколко наистина обществото ни е чувствително към насилието?

- Не се намесваме, когато виждаме, че се случва нещо подобно, не защото сме лоши хора, а защото си казваме, че няма да има последици. Всеки е абдикирал, чувствайки несигурност. В същото време всичко е в нашите ръце.

- Не мога да не питам и за другата голяма тема от тези дни - случаят с малтретираните деца в дома в Габрово. От години се знае тази ситуация, за да се стигне чак сега някой да снима, защо?

- Много е сложна ситуацията, ако трябва да погледнем нещата задълбочено. Първо трябва да изтъкнем, че никой не е учил тези жени да работят с деца с тежки психични проблеми и умствена изостаналост, те не знаят как да се справят. Второ - изключително ниско платени са. Това не може да ги оправдае, разбира се. Обстановката в тези домове беше изключително мизерна преди години.

- Сега обаче домовете са с по-добра фасада, но вътре ситуацията е същата. Защо нищо не се променя?

- Така е. Просто никой не е предвидил пари за хората, които ще се грижат за тези деца. И така отиват случайни и необучени хора. Трябва да мислим по-глобално. Директорите пък обикновено си затварят очите пред тези неща.

- Какво следва от тук насетне?

- Просто не трябва да мислим на парче, а как стратегически да се случват нещата. Когато не можеш да хванеш логическата им връзка, някъде те ще се издънят. А тогава дори представихме проект за закон, но прецениха, че ще е прекалено сложно да го приемат. Много е лесно да си обясняваме нещата с това, че нещо е извършено от роми, че така е България. А у нас има хора, които могат да се справят с тези проблеми.

 

Визитка:

 

Иван Игов е роден във Варна

Завършил е психология в Софийския университет и е специализирал консултативна психология

Повече от 25 години работи като училищен психолог. Автор е на държавните стандарти за обучение по психология в средното образование, както и на много статии, книги и учебници

Снимка на работното време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284501_%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5

 В една от държавните институции в Шумен има огън секретарка. Ама не в смисъл там ботокс, изкуствени бъмпери, минижуп или ееей такива очи, както е по стереотипа за секретарките. Гинка се казва. Като те погледне строго - изгаряш, или поне пламваш. Може да те е поканил шеф на отдел, дирекция, докато не каже Гинка "да", пазачът няма изобщо да те пусне. Точно за Гинка, а не за секретарките от вицовете се сетих покрай информацията, че секретарки и сътрудници имат най-продължителния ден от всички трудещи се в страната. Да не ви занимавам още с лични отношения, но ще добавя само, че същата Гинка ме спипа да влизам в институцията точно на ръба на работното време, когато във всички "нормални" учреждения персоналът вече е или на плочките пред офиса, или по касите на съседните супермаркети.

Оставяйки настрана симпатии и антипатии, вицове и легенди, всеки ръководител знае, че секретарката е ключът към правилното функциониране на организационната структура. Това, че най-много са работили секретарките в България говори за това, че със сигурност имаме една сфера, която се е реформирала изцяло - секретарките.

Най-малко се трудели фермерите. Мнозина станаха фермери с по една поляна с табела пасище, което даже е забранено да пипат, камо ли да го работят, и само си чакат евросубсидиите. Явно времето за чакане не влиза в работното време.

Класирането в останалата част от таблицата показва по-скоро развитието на различните отрасли в държавата. На второ място били строителите. Работят, та се късат, защото след серии обжалвания на процедури масовите възлагания на обекти, и те по европроекти, започват в последния момент, сроковете са кратки и се налага да се работи повече. Допускам дори, че тука не фигурират непозволените от инспекцията по труда часове извънреден труд, които ако се начислят легално, биха позволили на строителите да изпреварят секретарките по работливост.

После били чиновниците, учителите и лекарите. С чиновниците е малко условно положението, защото има дни и часове, в които ако влезеш в пълно учреждение, вътре работят асансьорът и климатикът, зиме парното. Останалите си разменят брошури на Avon и лайкове в социалните мрежи, продават чорапи на колежките, а в едно учреждение в Шумен пък финансовият контрольор продава домашно мляко, от клиенти знам.

Бил съм учител за кратко, но не дочаках лятна ваканция да ми завиждат за дългите отпуски. На тази професия не й искам нито жилото, нито меда. Работа под звънец, престой по време на прозорци - хем нямаш час, хем няма къде да идеш, извънкласни занимания, педагогически съвети с безумни обсъждания, за които няма плащане за допълнителни часове, плюс проверка на домашни работи - нормално е да са в тройката.

И уж българите сме били мързеливи, а като пресметнах, за една година сме изработили почти 16 милиона години със съботите и неделите. При това сме работили по 6 часа, смятайте какво щеше да е, ако се бяхме понапънали за 8.

 

Anthrax и Tremonti свирят преди Maiden в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284500_Anthrax+%D0%B8+Tremonti+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+Maiden+%D0%B2+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2

 Метъл гигантите от Anthrax и по-мелодичните им събратя по звучене Tremonti ще бъдат специални гости на концерта на Iron Maiden в третия ден на фестивала Hills of Rock. Легендарните нюйоркчани, които преди осем години разтърсиха националния стадион като част от „Голямата четворка“ на траша с Metallica, Slayer и Megadeath, ще избухнат в Пловдив на 22 юли. Преди тях тон за песен на Гребния канал ще даде Марк Тремонти, който феновете познават като глас на банди като Creed, Alter Bridge и един от най-великите китаристи на всички времена. Билети за Hills of Rock се продават в мрежата на ticketpro.bg на цена от 90 лв (двудневни, 20-21 юли), 80 лв (само за Iron Maiden), и 140 лв (комбиниран пас за трите дни).

Клета, клета конвенция

http://clubz.bg/63374-kleta_kleta_konvenciq

По всяка вероятност Истанбулската конвенция ще отиде на склад при военните изтребители. Те също бяха много спешни, помните ли, като че ли се налагаше да купим боен самолет преди да затворят магазина, защото войната а-ха да почне. Както беше този въпрос много важен и спешен, така го и забравихме. Той послужи да си наточат малко ноктите един на друг президентството и ГЕРБ. Раздели народът на две армии, едната от които се „въоръжи“ с „Грипен“, а другата с „Ф – 16“, което допринесе за стабилността в страната. Вижда ви се парадоксално това заключение ли? Ще обясня: когато народът се разделя на поне две части, то тези части поддържат системата в баланс, в равновесие.

На това състояние премиерът Бойко Борисов му вика стабилност. Я, си представете народът да не е разделен на поне две части, а да е единен и всички да са против правителството – каква стабилност е това?

По тази причина народът трябва периодично да се разделя на две и Истанбулската конвенция в това отношение свърши и ще продължава още дълго време да върши отлична работа. Освен това тя създаде звуков фон, който изцяло заглуши внесения вот на недоверието към правителството.

Третият пол разказа играта дори на втория лифт.

По сила на поражението Истанбулската конференция остави да ѝ дишат праха и бойната авиация, и Кевин Спейси, и вероятно ще остане на сцената, докато я изтика „Луков марш“. В Истанбулската конференция се установиха толкова залежи за уреждане и разтурване на политически схеми, че тя ще бъде изстискана докрай.

Всъщност става дума за един доста банален и – извинете!- безполезен документ. На всичкото отгоре мъгляво преведен. Може и да ви изглежда силна думата безполезен, затова обяснявам: тези, които извършват насилие над жени, няма да спрат да го извършват, защото България е ратифицирала конвенция. Биха спрели, ако държавата упражни ролята си за предотвратяване, възпиране и наказване на насилието. Но и държавата няма да го направи, по същите причини, по които не го е направила досега, когато също е била длъжна да го прави. Това сме го виждали, знаем го, живеем го. И никак не ни отива да се преструваме, че ратификацията на една конвенция ще промени манталитета на насилниците или ще накара институциите в България да заработят.  Колкото и да ми се иска да не е така, тук е така.

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Това случайно да означава, че правата на детето в целия свят са гарантирани? България ратифицира Конвенцията за правата на детето през 1991 година. В съответствие с нея има стандарти, има Агенция за защита на детето, която да ги прилага и съблюдава. Това случайно да предотврати грубото нарушаване на правата на децата в дома за деца с увреждания „Хризантема“ в Габрово – последното по хронология насилие над деца в институционални домове? Хайде сега някой да ме убеди, че ратифицирането на Истанбулската конвенция ще прекрати насилието над жени в собствените им домове.

Нека бъдем реалисти: ратифицирането на конвенцията ще означава, че сме част от цивилизования свят, който иска да се справи с насилието над жени, нищо повече от това. Точно заради това и само заради това тя трябва да бъде ратифицирана – като знак за желание да се справим с насилието над жени.

Разбира се, конвенцията не въвежда никакъв трети пол, макар и никой да не може да каже какво точно означава трети пол. Всичко, свързано с пола, го въвежда природата и тя е по-силна от всякакви конвенции. Природата няма нужда да бъде въвеждана с конвенции, нея просто я има. И няма никакво значение дали конвенциите признават природата, последната дума е винаги нейна. Авторитетно звучи аргументът, че Бог „създаде човека, мъж и жена го създаде“, но по-добре да не въвеждаме практиката да се аргументираме в подобни нормативни документи с Библията. Защото утре може да се появи някаква инициативна група от мъже с Едипов комплекс и да поискат специална защита, тъй като, както знаем от Библията, Адам и Ева са имали само синове, а изведнъж им се появяват и внуци и т.н. – откъде? Така че да оставим Библията на мира.

Този абзац вероятно ще бъде разбран основно от хора, на които е ясно, че Бог е природата, а не белобрад старец върху облак, началник на Бойко Борисов и работодател на Светия синод.

Природата създава всичко под това небе и всяко нещо има равно право на съществуване с всяко друго нещо, независимо дали разни активисти искат да го „въвеждат“, за да си осигурят поминък да обучават,  или брадати попове го забраняват, защото се притесняват, че човеците, от монопола над които те преживяват, им се изплъзват. Животът е по-прав от всички граждански активисти, религиозни деятели и конвенции накуп.

За да е още по-объркано положението, след всички караконджули и таласами, които се привидяха в конвенцията, тя най-усилено се обяснява от хора, които не са я чели. Корнелия Нинова,например, тази майка, която сън не я хваща от притеснение за детето ѝ, ако се приеме конвенцията, най-много се тревожи от чл. 14. (Впрочем детето пребивава в най-застрашената от сексуален законодателен разгул страна и тя трябва да намери време да го изтегли спасително оттам.) В чл. 14 се узаконяват нестандартните роли на пола, притеснена е Корнелия Нинова, какви са нестандартните роли, кои са нестандартните роли? Спокойно, г-жо Нинова, никъде не се споменават нестандартни роли. Говори се за нестереотипни роли и знаете ли какво е това? Това е например една жена да каже от парламентарната трибуна на един мъж, че му предлага да излязат навън и да се разберат като мъже – това е нестереотипна женска роля. Междувременно стана ясно, че словосъчетанието „социална роля на пола“ вече съществува в българското законодателство в параграф 1 на Допълнителните разпоредби на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете и Корнелия Нинова е гласувала през април 2016 г., когато разпоредбите са били приети. Без възражение, без дори да се забележи  „опасността“ от социалната роля. Същото щеше да стане и с тази злощастна конвенция, ако тя не беше толкова удобна за употреба.

Има неща, които в политиката са като две и две четири, ако си консерватор, социалист, либерал, националист и т. н. Истанбулската конвенция разби на пух и прах представите за ляво и дясно в политиката, за подкрепяни ценности, за международно сътрудничество.

Лявата партия БСП, от която се очаква по подразбиране да подкрепи конвенцията се обяви против нея. Идеите отстъпиха пред математическата сметка, че трябва да се угоди на страховете на мнозинството избиратели, за да се привлекат нови привърженици при бъдещи избори. И тъй като тук БСП тръгна на нож срещу своите колеги по идеология в Европа, както и срещу своя бивш лидер и сега водач на европейските социалисти Сергей Станишев, Корнелия Нинова измисли творчески изход от ситуацията. Референдум. С други думи, съжалявам колеги от ПЕС и ти, драги Сергей, но народът така реши. Това би било хвърлен спасителен пояс и към ГЕРБ, които се чудят как да отметнат ангажимента с конвенцията, но приемането му няма да е толкова лесно, колкото на ГЕРБ вероятно им се иска.

Т. нар. патриоти нямат вътрешен конфликт по отношение на конвенцията, те са били против в случаи, когато не е имало и намек за подкрепа на каквато и да е било нестандартност в сексуалната ориентация, камо ли сега. Но пък т. нар. патриоти са в управлението на държавата, а се очаква то да гласува в подкрепа. Сложно.

И за да е пълен парадоксът около тази конвенция, трябва да завършим с либералите. Истанбулската конвенция е либерална по характер, тя се отнася до човешки права. Представителите на либералите у нас са ДПС. Да сте чули ДПС да подкрепят конвенцията, да убеждават да бъде ратифицирана, да се заявяват като гарант за изпълнението ѝ? Ще кажете, че ДПС са толкова либерали, колкото проблемите се решават с конвенции. Ще кажете също така, че либералите в Европа признават ДПС за либерална единствено защото им осигурява няколко депутати повече в Европейския парламент, тоест използва ги така, както всички в този момент използват Истанбулската конвенция, за да уредят свои политически сметки, като разчитат на невежеството на хората и подклаждат страхове.

И ще бъдете съвсем прави. . Да

"Редута"

Infiniti тръгва на ток от 2021 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284499_Infiniti+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%BE%D1%82+2021+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 

Новите модели ще се предлагат и с изцяло електрически двигатели

Японската компания Infiniti ще представи нови автомобили с електрически силови агрегати от 2021 г., сподели Хирото Сайкава, главен изпълнителен директор на концерна, част от който е Infiniti, по време на световния конгрес на Automotive News. Клиентите на японската премиум марка могат да очакват автомобили с невероятен дизайн като прототипа Q Inspiration Concept, който беше представен на автосалона в Детройт, с изцяло различно ниво на електрифицирано шофиране, което ще е еволюцията на сегашните двигатели на Infiniti.

Японската марка ще предлага комбинация от изцяло електрически автомобили EV и хибриди e-POWER, като по този начин ще демонстрира пълната гама от технологии за понижаване на вредните емисии, с които разполага в позицията си на премиум марка.

 

 

Патентованата технология e-POWER на Infiniti се характеризира с малък бензинов двигател, който зарежда батерия с висока производителност и по този начин елиминира нуждата от външен източник за зареждане с енергия. Тази технология съчетава удобството от зареждането на бензин с изживяването при шофиране на напълно електрически автомобил. В резултат на наблягането на технологиите за понижаване на вредните емисии, Infiniti очаква до 2025 г.  повече от половината глобални продажби да са на електрически автомобили.

 

 

Междувременно прототипът Infiniti Q Inspiration Concept получи две престижни отличия – „Най-добър концептуален автомобил” и „Автомобил с най-красив интериорен дизайн” на събитието EyesOn Design по време на автомобилното изложение в Детройт. EyesOn Design е едно от водещите американски автомобилни събития. Всяка година то привлича представители на автомобилния бранш, ценители и колекционери, които оценяват новостите в автомобилния дизайн. Победителите в ежегодните награди EyesOn Design, включващи 7 категории, се определят от повече от 30 главни дизайнери в сферата на автомобилостроенето. Наградите се считат за утвърждаване на невероятния автомобилен дизайн от лидерите в индустрията.

 

 

Концептуалният модел Q Inspiration Concept показва пътя към бъдещето в сегмента на седаните със среден размер чрез комбинация от модерен силов агрегат VC-Turbo, технологии за автономно шофиране и интелигентен дизайн на интериора. Двигателят VC-Turbo, който задвижва Q Inspiration, е първият в света готов за производство силов агрегат с променливо съотношение на компресията, който позволява оптимална мощност при нужда, както и оптимизация на разхода на гориво. По този начин моторът VC-Turbo загатва за бъдещите ползи от двигателите с променлива компресия. Благодарение на най-новите системи за полуавтономно шофиране ProPilot, прототипът Infiniti Q Inspiration Concept позволява на водача да прехвърли някои натоварващи задачи на системите на автомобила и да се наслади на изживяването в интериора с интелигентен дизайн, предоставящ му пълен контрол.

Звезди с бели рози ще превземат наградите "Грами"

//dariknews.bg/novini/sviat/zvezdi-s-beli-rozi-shte-prevzemat-nagradite-grami-2074776

Знаменитости ще се появят с бяла роза към тоалета си в знак на подкрепа на движението "Таймс ъп" (Времето изтече) по време на 60-ата церемония по връчването на наградите "Грами" в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Заплита се загадката около едно от най-мистериозните бягства от "Алкатраз" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zaplita-se-zagadkata-okolo-edno-ot-naj-misterioznite-biagstva-ot-alkatraz-snimki-2074777

Близо 55 години след едно от най-мистериозните бягства от затвора „Алкатраз”, полицейското разследване по случая отново е възобновено. На 11 юни 1962 г. трима затворници успяват да избягат от смятания за непробиваем калифорнийски затвор, като пропълзяват по вентилационните тръби.

Столичани дишат по-мръсен въздух днес, ще има извънредни проверки на колите

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stolichani-dishat-po-mrysen-vyzduh-dnes-shte-ima-izvynredni-proverki-na-kolite-2074778

Столичани ще дишат по мръсен въздух днес - това потвърди и кметът на София Йорданка Фандъкова на личната си страница във Facebook.

Когато доларът рухне, ние ще забравим за Америка за сто години

http://pogled.info/svetoven/kogato-dolarat-ruhne-nie-shte-zabravim-za-amerika-za-sto-godini.92119

/Поглед.инфо/ Както се казва, кой за какво говори, а въшливия – за баня – тоест за прости понятия от типа на богоизбраност на руския народ и изграждането на Третия Рим. За достигане на последното и за аргументация на първото е необходимо от време на време да дърпаме детето си за ухото и внимателно да се интересуваме от него, помни ли непослушника, кой е победил по време на Втората световна война, кой излезе за пръв път в Космоса и кой има най-голямата територия. Защото има много глупави мнения.

Защо Русия позволи на Турция да започне нахлуване в Сирия

http://pogled.info/svetoven/zashto-rusiya-pozvoli-na-turtsiya-da-zapochne-nahluvane-v-siriya.92120

/Поглед.инфо/ Военната операция на Турция против кюрдите на територията на Сирия продължава и, нещо повече, Ердоган обещава нейното разширяване. Кюрдите обвиняват Русия в предателство и Москва явно не иска да се мести в ставащото. Защо Русия не се опитва да спре действията на турската армия и какви са нашите интереси в тази история?

Подозрително: Чубайс и Сорос заговориха за руския национализъм

http://pogled.info/svetoven/podozritelno-chubais-i-soros-zagovoriha-za-ruskiya-natsionalizam.92121

/Поглед.инфо/ Ръководителят на „Роснано“ Анатолий Чубайс се оплака от недооценяване на православието и национализма при изграждането на пазарна икономика в Русия със своите единомишленици. По думите на Чубайс още преди 20 години национализмът се възприемаше като позорно и много лошо явление.

Пожар в болница в Южна Корея - 41 загинали, 80 ранени

http://clubz.bg/63387-pojar_v_bolnica_v_yujna_koreq_41_zaginali_80_raneni

41 са загинали, а 80 са ранени при пожара в болница в град Мирян в Южна Корея, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Пожарът е започнал в 7,30 местно време в спешното отделение на първия етаж на основната сграда на болницата. Около 200 души е имало в пететажната сградата, когато пламъците са се разгорели. Петдесет и двама пациенти са били прехвърлени в четири съседни болници. Около 93 обитатели на старчески дом, намиращ се в сградата на болницата, са евакуирани.

Причините за пожара са неизвестни. Трагедията става месец след пожар във фитнес клуб в град Чечхон, в който загинаха 29 души. Тогава причините за големия брой жертви бяха липсата на аварийни изходи, неправилното париране на автомобили, блокиращи достъпа на пожарникарските коли до горящата сграда и наличието на запалими материали в конструкцията на сградата.

Британският военен министър: Русия шпионира наши елцентрали, за да ни атакува

http://clubz.bg/63386-britanskiqt_voenen_ministyr_rusiq_shpionira_nashi_elcentrali_za_da_ni_atakuva

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната му за целите на евентуални планове за предизвикване на хаос във Великобритания, предаде Франс прес.

В интервю за британския в. "Дейли телеграф" Уилямсън твърди, че Русия е извършила проучвания на мрежите за доставка на електричество, свързващи Великобритания и Европа.

Това навеждало на мисълта, че Москва се опитвала да разбере как може да предизвика паника или да атакува страната, смята министърът. Той твърди, че Русия обмисляла как може да причини възможно най-голяма вреда на Великобритания, разрушавайки нейната икономика, нейните инфраструктури, предизвиквайки хиляди и хиляди смърти и намирайки елемент, който да провокира тотален хаос в страната.

"Защо те продължават да снимат или да наблюдават електрическите централи? Защо те наблюдават интерконекторите, които докарват ток в нашата страна?, пита Уилямсън.

"Те наблюдават тези обекти, защото мислят, че това са начини, по които да атакуват Великобритания", допълва той.
Лондон на няколко пъти вече разкритикува предполагаемата руска намеса.

Британският премиер Тереза Мей спомена през ноември за враждебни действия от страна на Русия. Кийрън Мартин, шефът на Националния център за киберсигурност, пък каза, че руската намеса се е изразила през миналата година в атаки срещу британски медии, телекомуникациите и сектора на енергетиката.

Отговорът на Москва не закъсня.

Руското министерство на отбраната нарече изказване на британския отбранителен министър Гавин Уилямсън, че Русия разработва планове за унищожаване на ключова британска инфраструктура, опит за привличане на вниманието и печелене на политически точки, предаде ТАСС, съобщава БТА.

"В борбата си за парични знаци за военния бюджет шефът на британското отбранително ведомство изглежда е изгубил представа за границите на разумното. Фобиите на министъра, че Русия снима електроцентрали или изучава на маршрутите на британските газопроводи са достойни за детски комикси или за сериала "Летящият цирк на Монти Пайтън", заяви говорителят на руското министерство ген.-майор Игор Конашенков.

Според него всяка информация за местоположението на британските електроцентрали и тръбопроводи е точно толкова "секретна", колкото и снимките и местонахождението на Уестминстърското абатство или Биг Бен например.

Британският министър на отбраната е чел твърде много фантастика, за да твърди, че Русия се готви да унищожава инфраструктура на кралството, каза председателят на комитета за отбрана и сигурност в Съвета на федерация (горната камара на руския парламент) Франц Клинцевич.

"Пълни фантазии. Казвайки подобно нещо, министър Уилямсън изглежда е бил под впечатлението на романа на Хърбърт Уелс "Война на световете", който току-що е прочел и в който се описва марсианско нашествие в Англия. Правилно твърдят, че такива книги човек трябва да е прочел в детството си", каза Клинцевич.

Москва шпионирала елцентрали във Великобритания

http://clubz.bg/63386-moskva_shpionirala_elcentrali_vyv_velikobritaniq

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната му за целите на евентуални планове за предизвикване на хаос във Великобритания, предаде Франс прес.

В интервю за британския в. "Дейли телеграф" Уилямсън твърди, че Русия е извършила проучвания на мрежите за доставка на електричество, свързващи Великобритания и Европа.

Това навеждало на мисълта, че Москва се опитвала да разбере как може да предизвика паника или да атакува страната, смята министърът. Той твърди, че Русия обмисляла как може да причини възможно най-голяма вреда на Великобритания, разрушавайки нейната икономика, нейните инфраструктури, предизвиквайки хиляди и хиляди смърти и намирайки елемент, който да провокира тотален хаос в страната.

"Защо те продължават да снимат или да наблюдават електрическите централи? Защо те наблюдават интерконекторите, които докарват ток в нашата страна?, пита Уилямсън.

"Те наблюдават тези обекти, защото мислят, че това са начини, по които да атакуват Великобритания", допълва той.
Лондон на няколко пъти вече разкритикува предполагаемата руска намеса.

Британският премиер Тереза Мей спомена през ноември за враждебни действия от страна на Русия. Кийрън Мартин, шефът на Националния център за киберсигурност пък каза, че руската намеса се е изразила миналата година в атаки срещу британски медии, телекомуникациите и сектора на енергетиката.

Трето обвинение в плагиатство към Владко Мурдаров

http://clubz.bg/63385-treto_obvinenie_v_plagiatstvo_kym_vladko_murdarov

Ново обвинение в плагиатство на превод бе отправено по адрес на проф. Владко Мурдаров. Драматургът Константин Илиев сигнализира за случая с писмо до Съюза на преводачите, публикувано във в. „Култура“.

Илиев разказва, че е открил „неподлежащо на съмнение плагиатство от страна на проф. Владко Мурдаров“ на негов превод – „но така и не бях успял да преодолея нежеланието си да се занимавам с изложения, експертизи и съдилища“. Но край оповестените два случая – с превода на германистката проф. Ана Димова на произведения на австрийския писател Йозеф Рот и с преводи на Никола Толчев, Панайот Чинков и Недялка Попова на творби на Артур Шницлер, той решил да оповести и своя опит с Мурдаров.

Творбата, която Илиев дава за пример, че е заимствана в превод на езиковеда, е пиесата „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолд Брехт, част от „Избрани творби на Бертолт Брехт“ (1985), чийто съставител и редактор е драматургът. През 2009 г. в сборник с творби на Брехт, озаглавен „Едноактни и пиеси уроци“, пиесата се появява като „Сватбата“ в превод на Владко Мурдаров.

В писмото до Съюза на преводачите Константин Илиев заявява следното:

„Става дума за една и съща творба, на която Брехт през два периода от живота си е дал различни заглавия. Изпращам ви първите дванадесет страници (нататък до края е същото), за да се уверите, че над 80% от превода на проф. Владко Мурдаров буквално повтарят този, който аз съм издал преди 24 години. Това, което се е получило, е редакция на моя превод, от каквато аз нямам нужда.

Количеството на идентичните реплики е недвусмислено доказателство, но съществуват и достатъчно други указатели за същността на извършеното. Два примера:

Пиесата започва така:

DIE MUTTER trägt auf: Das ist der Kabeljau.

При мен:

МАЙКАТА (сервира). Ето го и калкана.

При Мурдаров:

МАЙКАТА (сервира): Това е калкан.

Преводът на Kabeljau на български не е калкан, а треска. В нашия език обаче думата, изписана като треска, има цели три значения: 1. Болестно състояние. 2. Малко късче дърво, което се отцепва при сечене. 3. Северна морска риба. Реших се на несъответстващото на оригинала, по-познато, недвусмислено, звучно и затова по-удобно за произнасяне от сцената калкан. И все пак, не съм доволен от превода си, защото навсякъде, където е познат, калканът се смята за деликатес, а основната драматична ситуация в „Сватбата” се свежда до това, че домакините са скъперници. (Този похват Брехт използва и в другите си пиеси, които съдържат сцени със сватба – „Кавказкият тебеширен кръг” и „Добрият човек от Сечуан”.)

Каква ли е причината от десетките видове риба, които би могла да предложи една немска домакиня, и в подписания от господин Мурдаров превод да се сервира именно този деликатес?“

Драматургът отбелязва още, че „количеството на преводите на проф. Владко Мурдаров за един относително кратък период от време е смайващо“:

„Ако някой има търпение да преброи авторите и заглавията, ще остане най-малкото силно озадачен“.

Пълният текст на писмото на Константин Илиев

"Площад Славейков"

Само Турция не ни е нападала след Освобождението

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6682340

Само Турция не ни е нападала след ОсвобождениетоВсички други съседи късат парчета от майка България Парадокс е, но само Турция не ни е нападала след освобождението от нейно робство. Логично е да търси реванш, но тя не го прави. Всички други съседи без причина са се нахвърляли върху многострадалното ни отечество. Късали са парчета от снагата на майка България. На 6 януари 1885 г.

Gazeta Wyborcza: Разследването на катастрофата край Смоленск клони към крах

http://pogled.info/svetoven/evropa/Gazeta-Wyborcza-razsledvaneto-na-katastrofata-krai-smolensk-kloni-kam-krah.92116

/Поглед.инфо/ Професор Висеслав Бинеда, член на правителствената комисия, която разследва катастрофата в Смоленск, заяви, че Лех Качински е бил убит при опит за покушение, зад който стоят руснаците. Той обвинява чуждестранната държава за убийството на главата на полската държава, без да има никакви улики, нито да се опита да отговори на основния въпрос: Кой може да е сложил взривно устройство на борда на Ту-154?

Руските военни могат да прекъсват връзката на противниковите комуникационни спътници към Земята

http://pogled.info/svetoven/russia/ruskite-voenni-mogat-da-prekasvat-vrazkata-na-protivnikovite-komunikatsionni-spatnitsi-kam-zemyata.92117

/Поглед.инфо/ Руските въоръжени сили ще получат системи за радиоелектронна борба, които могат да разрушават от Земята комуникационни спътници. Източник от отбранителната промишленост заяви това за "Интерфакс". Иде реч за проекта "Тирада-2", който се разработва от 2001 г. насам. Комплексът е предназначен за изваждане от строя на комуникационни спътници.

Иран призовава Русия съвместно да експулсират турските сили от Сирия

http://pogled.info/svetoven/iran-prizovava-rusiya-savmestno-da-ekspulsirat-turskite-sili-ot-siriya.92111

/Поглед.инфо/ "Аятолах Хаменей, чрез устата на своите съветници, призовава, включително Русия, към истинска конфронтация на коалицията, водена от Съединените щати"

Quo vadis, ДПС

http://pogled.info/bulgarski/Quo-vadis-dps.92112

/Поглед.инфо/ Слабостите на движението го държат далече от властта, колкото и да му се иска да се върне обратно в нея

Турция е бясна

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-e-byasna.92114

/Поглед.инфо/ На 20 януари Турция започна операция „Маслиново клонче” в Сирия с участието на 72 самолета, а на 21 януари – и със сухопътни сили. Както съобщава турският Генерален щаб, поразени са 108 от общо 113 цели в седем точки на селището Африна.

САЩ свършват парите за бомбардировачи

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-svarshvat-parite-za-bombardirovachi.92115

/Поглед.инфо/ Програмата за разработване на новия стратегически бомбардировач B-21 Raider за ВВС на САЩ може да спре поради липса на финансиране, пише списанието Defence News.

През 1998 г. метрото вози 8000 души, 20 г. по-късно - 340 000

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682575

През 1998 г. метрото вози 8000 души, 20 г. по-късно - 340 000През 2019 г. пускат още 12 станции, половин милион софиянци ще пътуват с влакчетата   Осем хиляди - толкова софиянци започва да превозва метрото през 1998 г. Тогава на 28 януари потегля първото влакче на столичното метро. Трасето е едва 6,4 км и има само 5 станции, разположени между “Сливница” и “Константин Величков”.

“Митарствените стражаре” - с униформа, с оружие и специална плата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6682548

“Митарствените стражаре” - с униформа,  с оружие и  специална платаМитничарите вече пазят не само нашите граници, а и тези на ЕС Паметната 1879 г. България вече е свободна, Търновската конституция е факт. С указ № 1 от 5 юли същата година княз Александър I Батенберг назначава министрите и председателя на Министерския съвет на първото свободно българско правителство.

"Барселона" допълни финалната четворка за купата, Коутиньо дебютира

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/26/3118903_barselona_dopulni_finalnata_chetvorka_za_kupata/?ref=rss


"Барселона" отстрани градския съперник "Еспаньол" и допълни полуфиналите за Купата на краля. Тимът на Ернесто Валверде преодоля загубата с 0:1 в първия мач след успех с 2:0 в реванша на "Камп ноу" и се присъедини към "Севиля", "Валенсия" и "Леганес".<br /><br />Луис Суарес и Лионел Меси дадоха спокойствие на "Барселона" с голове в първите 25 минути. Уругваецът откри резултата в деветата минута. Меси открадна...

12 силни

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/01/26/3117757_12_silni/?ref=rss


Екшън, Драма, Исторически<br />САЩ, 2018, 126 минути<br />Сценарист: Тейлър Шеридан, Питър Крейг, Тед Толи<br />Режисьор: Николай Фюлсиг<br />В ролите: Крис Хемсуърт, Роб Ригъл, Остин Стоуел, Елза Патаки, Майкъл Шанън, Тревант Роудс, Ясмин Акер, Бен О'Тул<br />Продуцент: Джери Брукхаймър, Моли Смит, Тад Лъкинбил<br />Крис Хемсуърт, Майкъл Пеня и номинираният за "Оскар" Майкъл Шанън са сред звездите в "12 СИЛНИ" - въздействаща военна...

В ЮАР е намерен най-големият диамант в света - Кулинан

https://www.actualno.com/chronicles/v-uar-e-nameren-naj-golemijat-diamant-v-sveta-kulinan-news_655668.html

Кулинан е най-големият и известен диамант в света. Тежи 3106 карата (или 621,2 грама). Открит е на 26 януари 1905 г. от обикновен работник в Южноафриканската република. Легендата разказва, че туземецът бил нает от предприемача Кулинан по време на диамантената треска в Африка. Кулинан решил да разработи рудник, кръстил го “Премиер”, но по време на изкопните работи се наложило да се изкопае кладенец, за да се търси вода. Само на 30 см. работниците ударили на камък,

Лабиринтът: Последният кандидат

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/01/26/3117687_labirintut_posledniiat_kandidat/?ref=rss


Жанр: Фантастика, Екшън<br />САЩ, 2017, 142 минути<br />Сценарист: Т. С. Наулин<br />Режисьор: Уес Бол<br />В ролите: Кая Скоделарио, Кейси Томас Браун, Натали Еманюел, Джанкарло Еспозито, Ейдан Гилън, Уолтън Гогинс, Бари Пепър, Дилан О'Браян, Томас Броуди-Сангстър, Ки Хонг Лий, Декстър Дарден, Уил Полтър<br />Оператор: Гюла Падош<br />Продуцент: Лий Столман, Уес Бол, Джо Хартуик-мл., Елън Голдсмит-Вейн, Уик Годфри, Марти Боуен<br />В Лабиринтът:...

Днес имен ден празнуват Живко, Живка и Зоя

https://offnews.bg//na-tozi-den/dnes-imen-den-praznuvat-zhivko-zhivka-i-zoia-660987.html

На 26 януари имен ден празнуват всички, които носят имената Живко, Живка и Зоя.

Името Живко има славянски произход и означава „жизнен". То е израз на родителското желание детето да е живо и здраво.

Освен през януари именният ден на Живко, Живка и производните им се чества и в първия петък след Великден.

Денят се нарича Живоприемни петък, Животворни петък или Светъл петък.

Световната федерация по гребане декларир

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=321733

  © FISA / Igor MeijerДве седмици преди началото на олимпийските игри в Южна Корея, най-старата международна спортна федерация, тази по гребане – ФИСА, стана първата световна спортна федерация, която декларира, че ще опазва световното природно наследство от списъка на ЮНЕСКО, заедно с буферните зони на защитените обекти.

WWF приветства поемането на това важно задължение и призовава останалите спортни федерации да последват примера на ФИСА. Като гарантира, че гребните състезания няма да се организират и провеждат с цената на увредена природа в обектите от списъка на ЮНЕСКО, Световната гребна федерация изгражда нови стандарти за устойчиво управление на спортни състезания и показва, че спортните организации могат да играят ключова роля за опазване на едни от най-ценните природни места по света.

Въпреки своето значение и уникалност, много от обектите на световното природно наследство са застрашени, включително и от спортни състезания, и от натиск за строежи на спортна инфраструктура, казва генералният директор на WWF Марко Ламбертини. Декларирайки, че ще опазва най-ценната и уникална природа по света, ФИСА показва, че е истински лидер в областта на спорта и че нашите любими спортове не може да се провеждат с риск за безценните природни обекти и загубата им за хората и за природата, посочва Ламбертини

Жан-Кристоф Роланд, президент на ФИСА, допълва: „Гребането е спорт, неразривно свързан с природата и ние си даваме сметка за нуждата да пазим природните обекти. ФИСА се надява, че останалите международни спортни организации ще ни последват, поемайки задължението да пазят тези така ценни места по света".

Местата от природния списък на ЮНЕСКО са най-значимите в природно отношение в света. Строителството, инфраструктурата и отпадъците, свързани със спорта, могат пряко да застрашат изключителната стойност на техните естествени ценности и да причинят непоправими щети и загуби. WWF припомня, че с решение на правителството на България през декември миналата година бяха приети промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", обект на ЮНЕСКО, които дават възможност за мащабни сечи и за изграждане на стотици километри нови писти и лифтове на територията на парка. Това ще увреди непоправимо едно от малкото останали убежища на дивата природа Европа.

Световната гребна федерация е първият спорт, който отговаря на опасенията, повдигнати от ЮНЕСКО за минали отрицателни въздействия от различни спортове в обектите на световното наследство. "С акцента върху предстоящите зимни олимпийски игри други спортове трябва да последват ФИСА в приемането на политики, които устойчиво управляват риска при спортни събития и свързаното с това развитие на инфраструктурата за околната среда. WWF призовава всички спортове да се ангажират с опазването на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство", казва още Марко Ламбертини

Решението на ФИСА е важна стъпка към опазване на всяка защитена природа от негативни последици при организиране на спортни състезания. Световната гребна федерация провежда състезания и в гребната база в Пловдив. Плановете за разширяването й обаче включват мащабни сечи и увреждане на местообитанията на защитени птици в Натура 2000 зона покрай река Марица. Днешното решение на ФИСА ще затрудни всеки  нов опит за организиране на международни гребни състезания с цената на увреждане на природата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване