Тръмп или Путин предпочитате за президент? Светът избира руския държавен глава

http://www.cross.bg/sveta-trump-pytin-1566386.html

/КРОСС/ Общо 29% от населението по света декларира, че между президента Тръмп и президента Путин, хипотетично би предпочело руския президент да оглавява неговата страна. Доналд Тръмп е предпочетен от 17%. Това сочи 41-вото глобално изследване „Край на годината" на световната Асоциация „Галъп интернешънъл". Данните са част от поредица провокативни, експериментални въпроси, които да породят хипотези за глобалната структура на нагласите. В 9 от изследваните 55 страни американския президент бележи превес над руския си колега, като сред тези страни са Косово, Албания, Филипините и САЩ. Владимир Путин пък печели потенциалния вот за лидерство в 25 страни. Сред тях има и много страни, които обичайно показват симпатия към Путин, но тук са също и Германия, Франция и Ирландия. В 20 страни по света се наблюдава отхвърляне и на двамата кандидати - или сред около 45% от всички изследвани лица. Владимир Путин е предпочитан като държавен глава в повечето региони по света (освен в САЩ). Дори и в критично настроената Европа, руският президент пак получава повече подкрепа. В Африка, Индия и Източна Азия двамата опоненти получават почти един и същ резултат. В крайна сметка, резултатите от изследването сочат, че американският президент вече не е „абсолютният световен лидер"

Добрев: ГЕРБ натискат за Истанбулската конвенция, а си затварят очите за бити деца

https://offnews.bg//politika/dobrev-gerb-natiskat-za-istanbulskata-konventcia-a-si-zatvariat-ochi-673653.html

Докато ГЕРБ се бият в гърдите какви европейци са, опитвайки се да притискат политическите си опоненти, в Габрово се случва точно това, срещу което УЖ се борят - насилие върху деца. Насилие върху деца и то в неравностойно положение. 

Това коментира във Фейсбук зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Нали Габрово е емблемата на ГЕРБ, нали Габрово е огледалото на ГЕРБ. В тази община няма назначение, което да не е с протекции на управляващите. Въпросът е, докато прокламират, че Истанбулската конвенция е от изключителна важност и всички, които са против нейната ратификация, значи са за насилието - кметът на Габрово (забележете жена!) си затваря очите от миналата година за случващото се насилие в Дом “Хризантема” - пише още Добрев.
Той коментира и изявленията на Десислава Атанасова, базирани на публикации във вестници и социалните мрежи. “Тежката артилерия”, “леката кавалерия”, всички са се заровили дълбоко в архивите на вестник Дума, решенията на ръководните органи на БСП и ги цитират както дяволът чете Евангелието" - подчертава Кирил Добрев.
Той припомня, че ГЕРБ имат мнозинство в парламента, което им е напълно достатъчно: “да приемат какъвто и да било документ, независимо колко глупости са написани в него - антикорупционният закон е пример за това. Могат с това мнозинство да отхвърлят и вето на президента - пример е мораториумът за лекарствата.”

Ето и оригиналният коментар във Фейсбук-страницата на Кирил Добрев

Вече 24 часа ГЕРБ се “упражняват” върху гърба на БСП по повод Истанбулската конвенция. “Тежката артилерия”, “леката кавалерия”, всички са се заровила дълбоко в архивите на вестник ДУМА, решенията на ръководните органи на БСП и ги цитират както дяволът чете Евангелието. 

Ако ГЕРБ са забравили, да им припомня, че имат мнозинство в парламента, което им е напълно достатъчно да приемат какъвто и да било документ, независимо колко глупости са написани в него - антикорупционният закон е пример за това. Могат с това мнозинство да отхвърлят и вето на президента - пример е мораториумът за лекарствата.
#БСП е най-голямата опозиционна партия и преди да бъде “натискана” да приема решения на управляващите, е хубаво ГЕРБ да се огледат и да проведат разговори първо с коалиционните им партньори от Обединените патриоти. Ако коалиционните им партньори, с които управляват, не ги послушат - то да се обърнат към ДПС. Те винаги са отворени за разговор, а и вече са показвали подкрепа при гласувания с ГЕРБ. При положение, че и там ГЕРБ не срещнат “разбиране”, най-лесно е да говорят с Веселин Марешки и неговата скромна група, както знаем “приятел в нужда се познава” и след това с единствения независим депутат в парламента.
Явно ГЕРБ са в проблем и всячески се опитват да огъват и натискат БСП с всевъзможни изрезки от вестници и публикации от Фейсбук.

Е, на “тежката артилерия” или на “леката кавалерия” на ГЕРБ мога да й кажа да не се тормози да търси из архивите, а да дойде на Позитано - ще я заведа лично в деловодството да си чете на спокойствие жената.
Само да им кажа, че докато се бият в гърдите какви европейци са, опитвайки се да притискат политическите си опоненти, в Габрово се случва точно това, срещу което УЖ се борят - насилие върху деца. Насилие върху деца и то в неравностойно положение.

Ама нали Габрово е емблемата на ГЕРБ , нали Габрово е огледалото на ГЕРБ. В тази община няма назначение, което да не е с протекции на управляващите. Въпросът е, докато прокламират, че Истанбулската конвенция е от изключителна важност и всички, които са против нейната ратификация, значи са за насилието - кметът на Габрово (забележете жена!) си затваря очите от миналата година за случващото се насилие в Дом “Хризантема”.

Принципност? 

Едва ли, просто цинизъм.

Поредица събития по повод 110-годишнината на курорта „Св. Св. Константин и Елена“

http://www.moreto.net/novini.php?n=367905

Тази година се честват 110 години от създаването на първия курорт по Черноморието в България- „Св. Св. Константин и Елена“. По повод годишнината е предвидена богата поредица от събития през цялата година. Това стана ясно на заседание на комисията по туризъм, предаде репортер на Moreto.

Шестима са обвинени за приема по "втория начин" в МУ

https://www.actualno.com/education/shestima-sa-obvineni-za-priema-po-vtorija-nachin-v-mu-news_656460.html

Шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в Университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти. В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв. В 9:30 ч. в Националното следствие дойде бившият ректор Ваньо Митев, за да се запознае с новото си обвинение. По д

6 сигнала, че черният дроб е пълен с токсини

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6682170

6 сигнала, че черният дроб е пълен с токсиниЧерният ни дроб е един от най-истинските и най-трудолюбивите ни приятели. Мислете за него като за ултраефективен чистач на токсините и господар на още 500 други функции в човешкото тяло. Как да разберем кога този жизненоважен орган крещи за помощ? Болка в областта на черния дроб Ако усещате болка в горната дясна част на коремната кухина,

Шофьорите в градския транспорт ще продават „зелени билети“

https://frognews.bg/novini/shofjorite-gradskiia-transport-shte-prodavat-zeleni-bileti.html

От Центъра за градска мобилност в София обявиха, че вече имат готовност и шофьорите в градския транспорт ще продават т.нар.“зелени билети“ на пътниците.

Съдът в Русия отсъди компенсация за дете, увредено от БЦЖ ваксина

https://www.actualno.com/asia/sydyt-v-rusija-otsydi-kompensacija-za-dete-uvredeno-ot-bcj-vaksina-news_656461.html

Краснотуринският градски съд постанови изплащането на 600 хиляди рубли от страна на градската болница на семейство на момиче, което се инвалидизира след усложнения след БЦЖ ваксина. Това съобщиха от прокуратурата на Свердловска област. Следствието е установило, че ваксината е била поставена на новороденото момиче в градската болница. Когато детето става на 13 месеца тя получава усложнение след ваксинирането, което лекарите от болницата не успяват да диагностицират на време. Заради липсата на пр

Експерт потвърди, че сега е пикът на грипа

http://dnes.dir.bg/news/grip-ebola-angel-kunev-26818493

Това е друга характеристика на грипа, че много рязко вдига заболеваемост, но също така и бързо отминава, казва д-р Кунчев.

Бивш зам.-здравен министър е обвиняем по схемата "болница в болницата"

http://www.mediapool.bg/bivsh-zam-zdraven-ministar-e-obvinyaem-po-shemata-bolnitsa-v-bolnitsata-news274771.html

Бившият зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев е обвиняем за това, че преди седем години е разрешил в нарушение на служебните си задължения частното лечебно заведение "Вива Медика" ООД да извършва дублиращи медицински дейности на територията на държавната болница "Христо Ботев" във Враца. Обвинението идва след като в началото на декември миналата година здравните власти, МВР и прокуратурата дадоха началото на акция срещу схемата "болница в болницата", при която държавни и общински лечебни заведения са ощетявани от съвместното си съжителство с частни в нарушение на закона. Според Закона за лечебните заведения на територията на една болница не може да пребивава друго лечебно заведение, което дублира нейните дейности. Под един покрив могат да съжителстват само лечебни заведения с различен премет на дейност. Има обаче десетки примери в страната, че тази забрана не се спазва и врачанската болница е един от тях. Около нейните ощетяващи я договори с частната болница се разшумя през миналата година покрай плачевното й финансово състояние и започналите опити на миналия екип на здравното министерство за спасяването й. През декември главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че договорът за наем, срещу който е било приютено частното лечебно заведение във врачанската болница, е 50 лв. за година. Освен, че "Вива Медика" е дублирала дейността на държавната болница, е ползвала и нейната аптека. Както и в други подобни слуачи, тежко болните пациенти са отивали за лечение в държавната болница, а към частната се насочвани случаите, при които могат да се реализират много по-големи приходи. Зортев е обвиняем за това, че в нарушение на Закона за лечебните заведения е разрешил на "Вива Медика" да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Настъпилата вреда от действията на Зортев се оценява на 12.8 млн. лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублиращи медицински дейности. От това са настъпили и значителни вредни последици за държавното лечебно заведение, тъй като при липса на частната структура, парите от НЗОК е можела да получи държавната болница. На Зортев е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева. Зортев бе зам.-министър на здравеопазването при първото правителство на Бойко Борисов по времето на здравния министър Стефан Константинов, но напусна заради различни виждания с министъра. 

Кирил Добрев: ГЕРБ натискат за Истанбулската конвенция, а си затварят очите за бити деца

http://www.cross.bg/gerb-gabrovo-detza-1566383.html

/КРОСС/ "Докато ГЕРБ се бият в гърдите какви европейци са, опитвайки се да притискат политическите си опоненти, в Габрово се случва точно това, срещу което УЖ се борят - насилие върху деца. Насилие върху деца и то в неравностойно положение." Това коментира във Фейсбук зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. "Нали Габрово е емблемата на ГЕРБ, нали Габрово е огледалото на ГЕРБ. В тази община няма назначение, което да не е с протекции на управляващите. Въпросът е, докато прокламират, че Истанбулската конвенция е от изключителна важност и всички, които са против нейната ратификация, значи са за насилието - кметът на Габрово (забележете жена!) си затваря очите от миналата година за случващото се насилие в Дом "Хризантема" - пише още Добрев. Той коментира и изявленията на Десислава Атанасова, базирани на публикации във вестници и социалните мрежи. "Тежката артилерия", "леката кавалерия", всички са се заровили дълбоко в архивите на вестник Дума, решенията на ръководните органи на БСП и ги цитират както дяволът чете Евангелието" - подчертава Кирил Добрев. Той припомня, че ГЕРБ имат мнозинство в парламента, което им е напълно достатъчно: "да приемат какъвто и да било документ, независимо колко глупости са написани в него - антикорупционният закон е пример за това. Могат с това мнозинство да отхвърлят и вето на президента - пример е мораториумът за лекарствата

67-годишен загина при пожар в дома си в Ямбол

https://www.24chasa.bg/region/article/6683744

67-годишен загина при пожар в дома си в ЯмболМъж е починал при пожар в Ямбол, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В 05:20 ч. на тел.112, в дежурната част на ОДМВР – Ямбол е получен сигнал за възникнал пожар в жилище, в комплекс „Златен рог“, блок 2. На адреса незабавно са изпратени екипи от огнеборци и полицаи. В хода на пожарогасителните действия е намерен трупа на 67-годишния

Столичната община вече е готова да продава билета за градски транспорт при мръсен въздух

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/26/3119405_stolichnata_obshtina_veche_e_gotova_da_prodava_bileta/?ref=rss


Центърът за градска мобилност (ЦГМ) вече разполага с целодневните зелени билети на цена от 1 лев, които ще важат за целия градски транспорт, когато въздухът в София е мръсен. Това съобщават от общинското дружество, като посочват, че билетите ще се продават от пунктовете ЦГМ, "Метрополитен" и водачите на превозните средства.<br /><br />Зеленият билет е една от мерките в плана за действие на Столичната община в дни, в които нивата на фини прахови частици във въздуха са над...

Надзорният съвет на НЗОК определи правилата за заплащане на болниците

https://www.actualno.com/healthy/nadzornijat-syvet-na-nzok-opredeli-pravilata-za-zaplashtane-na-bolnicite-news_656459.html

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) взе решение на свое заседание днес за определяне на правилата за заплащане на дейността на лечебните заведения за болнична помощ до влизане в сила на Националния рамков договор (НРД) 2018 за медицинските дейности. Това съобщиха от НЗОК. Средствата за изпълнителите на болнична медицинска помощ са определени в размер, съответстващ на средномесечните разходи за отчетените дейности през месеците октомври, ноември и декем

Тръмп: Осъзнах колко мръсни, злобни и фалшиви могат да бъдат медиите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-osyznah-kolko-mrysni-zlobni-i-falshivi-mogat-da-bydat-mediite-video-2074926

Откакто станах политик, осъзнах колко мръсни и фалшиви могат да бъдат медиите, заяви в речта си на Световния икономически форум в Давос президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

"Когато бях бизнесмен, меди

​Микробус уби мъж на пешеходна пътека в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/mikrobus-ubi-myzh-na-peshehodna-pyteka-v-sofiia-2074943

Микробус блъсна и уби на място пешеходец на кръстовището на столичните булеварди "Сливница" и "Опълченска". Инцидентът е станал на пешеходна пътека, съобщава БНТ

Холандските служби са предоставили най-важните данни за руска намеса в изборите в САЩ

http://www.mediapool.bg/holandskite-sluzhbi-sa-predostavili-nai-vazhnite-danni-za-ruska-namesa-v-izborite-v-sasht-news274770.html

Холандската разузнавателна агенция AIVD е получила достъп до компютърната система на руска хакерска група и въз основа на тези данни американското Федерално бюро за разследване започна разследване за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Разследвания на холандските вестници De Volkskrant и Nieuwsuur, в които са цитирани неназовани източници от Холандия и САЩ, разкриват, че през 2014 г. AIVD е проникнала в компютърните мрежи на скандално известната руска хакерска група, която е базирана в университетска сграда до Червения площад в Москва. Не е известно каква именно информация за руснаците са получили хакерите от AIVD, но е ясно, че тя съдържа ключа към една от най-известните в света хакерски групи - Cozy Bear известна също като APT29. Тази група от 2010 г. насам атакува правителства, енергийни и телекомуникационни компании по цял свят, включително холандски министерства и компании. Cozy Bear, заедно с друга хакерска група - Fancy Bear, са двете групи, посочени от американските разузнавателни агенции във връзка с вмешателството в изборите през 2016 г. Хакерите от Cozy Bear ползват помещения на университетска сграда до Червения площад Съставът на групата се мени, но обикновено активни са около десет човека. Пред стаите е монтирана камера, която следи кой влиза и кой излиза. Холандското разузнаване е получило достъп до тази камера и разбрало не само какво правят руснаците, но и кой го прави. Снимките на хакерите се сравняват с тези вече известни руски кибершпиони. През ноември, когато руснаците се готвят да атакуват една от главните си цели – Държавният департамент на САЩ, AIVD и холандското военно разузнаване MIVD информират американските спецслужби. Веднага след това започва "битка" между атакуващите, които се опитват да проникнат по-дълбоко в системата на Държавния департамент, и екипите на американските спецслужби. Руснаците са действали крайно агресивно, без да знаят, че са следени. Благодарение на холандското разузнаване, ФБР и Агенцията за национална сигурност на САЩ са успели да се справят много бързо, пише De Volkskrant. Впоследствие информирани източници заявяват пред СиЕнЕн, че това е била най-лошата хакерска атака срещу холандското правителство. Руските хакери са успели да изпратят на сътрудник в Белия дом имейл, който все едно е пратен от Държавния департамент, вследствие на което са получили достъп до сървъра с електронната поща на Барак Обама. Достъпът до Cozy Bear се оказал златна мина за холандското разузнаване, което получава ценна информация за целите, методите и интересите на руските спецслужби. Анализът на стига до извода, че групата руски хакери е под контрола на руската служба за външно разузнаване. Според източници на изданието американците са пратили в Зутермер (където е базирано холандското разузнаване) цветя и торта, а също така са предоставени технологии и разузнавателни данни. Президентът Доналд Тръмп отказва да признае факта на руското вмешателство и това е една от причините американските спецслужби охотно да дават информация. Това предизвиква гняв в Зутермер и Хага. Някои холандци дори са се почуствали предадени, тъй като смятат, че е абсолютно неприемливо да се разкриват методите на приятелско разузнаване, особено ако използваш информацията му. По данни на De Volkskrant, ръководителите на AIVD и MIVD са станали много по-внимателни при обмена на разузнавателна информация. Изданието съобщава, че AIVD вече не следи Cozy Bear", след като е правила това в продължение на година на 1-2.5 години. AIVD отказват да коментират данните, получени от De Volkskrant, уточнява изданието.

Заради обвинения в секстормоз Кейси Афлек ще пропусне оскарите

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/26/3119422_zaradi_obvineniia_v_sekstormoz_keisi_aflek_shte/?ref=rss


Миналогодишният носител на "Оскар" за главна мъжка роля Кейси Афлек няма да спази традицията и да връчи статуетката на най-добрата актриса тази година. Актьорът изобщо няма да присъства на церемонията, съобщиха едновременно неговата говорителка и представители на академията, цитирани от БТА.<br /><br />Кейси Афлек, който е брат на актьора и режисьора Бен Афлек, бе обвинен през 2010 г. в сексуален тормоз от жени от екипа на по-ранни филми с негово участие. Тогава по два...

Валери Симеонов: България ще продължи да подкрепя страните от Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз

http://www.moreto.net/novini.php?n=367896

Заместник министър-председателят Валери Симеонов приветства гостите на концерта в изпълнение на камерен оркестър „Софийски солисти“ по повод откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, проведен в Базиликата „Свети Стефан“ в Будапеща.

Испания обжалва в Конституционния съд правото на Пучдемон да управлява Каталуня

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/26/3119426_ispaniia_objalva_v_konstitucionniia_sud_pravoto_na/?ref=rss


Кабинетът на испанския премиер Мариано Рахой ще обжалва решението на председателя на парламента в Каталуня да номинира уволнения премиер Карлес Пучдемон за втори мандат на поста. Жалбата на Пучдемон вече е утвърдена от кабинета и предстои да бъде внесена.<br /><br />Това съобщиха испански издания ден след като висшият консултативен орган към правителството в Мадрид изготви по негова поръчка доклад, в който обяви, че няма основание за такова искане в съда и че никоя испанска...

Показаха "зеления билет" за столичния градски транспорт, ще бъде продаван и от шофьори и ватмани

http://www.cross.bg/zamursyavane-transport-prodava-1566382.html

/КРОСС/ Центърът за градска мобилност показа т.нар. „зелен билет", който ще се продава на стойност един лев в дните с високо замърсяване на въздуха. Билетчето ще се продава и от водачите на превозните средства на градския транспорт. Билетът ще важи за един ден и за цялата мрежа на градския транспорт. Ще се продава и на всички пунктове за превозни документи на ЦГМ, както и на станциите на метрото. „Пътуването със „зелен билет" е извънредна мярка, която цели да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с високо замърсяване", посочват от ЦГМ. От центъра съобщават също, че имат готовност да пуснат допълнителни коли по линиите на градския транспорт в периодите със силно замърсяване. Билетът ще се продава в дните, когато има данни за замърсяване от минимум две градски станции за два последователни дни или замърсяване, отчетено от 4 градски станции в рамките на един ден.

Милиони за Румъния, мъмрене за България

https://frognews.bg/novini/milioni-rumaniia-mamrene-balgariia.html

Европейската комисия определи 873 млн. евро за проекти за енергийна инфраструктура, след като в четвъртък (25 януари) държавите членки на общността постигнаха съгласие по предложението й.

КНСБ Кърджали излиза на протест срещу бюджета на общината

https://www.actualno.com/kardjali/knsb-kyrdjali-izliza-na-protest-sreshtu-budjeta-na-obshtinata-news_656456.html

Работещи в сферата на училищно и детско здравеопазване, образование и социални дейности в Кърджали излизат на протест в понеделник, 29 януари. Действията им са вследствие на обявения бюджет на общината за 2018 година. В декларация до всички синдикални организации, областният координатор на КНСБ в града Иванка Караколева посочва, че за пореден път приоритет в бюджета е капиталното строителство, а не работните заплати и допълнителни плащания. Според нея за образование са предвидени 150 000 лв. за

Русия няма да победи: как Украйна ще накаже Газпром

http://www.mediapool.bg/rusiya-nyama-da-pobedi-kak-ukraina-shte-nakazhe-gazprom-news274769.html

Вече над три години Украйна се съди с руския монополист Газпром и в Стокхолм, и в Киев, настоявайки за отмяна на заробващите условия на газовото споразумение. "Обозревател" попита народни депутати от Върховната рада на Украйна и енергийни експерти кой ще бъде победител през пролетта на 2018 година. Спорно съдебно решение Украйна, в лицето на Нафтогаз, се съди с руския Газпром в Стокхолмския арбитражен съд още от 2014 година. И то едновременно по два договора: за транзита на руския газ за Европейския съюз и за покупката на руски газ от Украйна.   На 31 май 2017 година Стокхолмският арбитраж обяви временното си решение, удовлетворявайки искането на украинската компания да бъдат преразгледани цените по договора, сключен през 2009 година, за закупуване на газ, от 2014 година. Съдът отмени задължението на Украйна всяка година да купува 52 милиарда кубични метра газ или да плаща стойността му (според принципа "вземай или плаща"). Освен това напълно отмени забраната, обявена от Газпром, за реекспорт на синьото гориво.   Тогава обаче страните не успяха самостоятелно да изчислят сумите за компенсациите и затова за определянето им се наложи да се чака спорното решение на съда от 22 декември 2017 година.   Защо спорно? Защото и Нафтогаз обяви "пълна победа", и руският Газпром съобщи, че са удовлетворени исканията му, а Украйна е претърпяла фиаско. Всяка страна трябва да изплати компенсации, но все пак по-големи плюсове и бонуси еднозначно получи Нафтогаз.   Според решението на съда Украйна наистина е успяла да намали до 47 милиарда кубични метра задължителния обем на закупувания газ и да докаже, че цената от 485 долара за 1000 кубични метра, при която Газпром й доставя синьо гориво, е несправедлива. Въпреки това обаче Нафтогаз, според решението на съда, ще трябва да плати на Газпром до 2 милиарда долара за газа, получен през 2013-а и 2014 година.   Макар това все още да не е факт. Окончателната точка ще бъде поставена през пролетта на тази година, когато се очаква решение по договора за транзитирането на газа.   Членът на комитета по въпросите на топливно-енергийния комплекс, народен представител от групата на Общоукраинското обединение "Баткившчина" ("Отечество") Алексей Рябчин коментира пред "Обозревател", че в действителност решението не е спорно, а компромисно.   "Арбитражът винаги намира компромисни решения. Трябва обаче наистина да изчакаме окончателното съдебно решение през февруари тази година по транзита, а не да се ръководим от победоносните изявления на Нафтогаз или Газпром", каза той. Не е само Стокхолм Съдебните страсти с Газпром кипят не само извън пределите на Украйна.   Само преди две години Антимонополният комитет на Украйна (АМКУ) излезе с решение руският монополист да бъде глобен с 85 милиарда гривни. А през 2015 година пак АМКУ призна Газпром за монополист на пазара по транзитиране газа през 2009-2015 година, а това пък позволи компанията да бъде санкционирана с до 30% от оборота й или с 3 милиарда долара.   "АМКУ заведе съдебно дело. Но и то не е приключило", каза пред "Обозревател" ръководителят на отдела за връзки с обществеността и взаимодействие с медиите Олга Жернова.   Тя припомни, че Киевският търговски съд е удовлетворил иска на АМКУ, но сега руската страна се опитва да оспори това решение на апелативна инстанция. И докато не бъде поставена голяма точка по това дело, АМКУ няма да завежда нови искове.   "Мисля, че Русия няма да спечели обжалването. Това вече е ясно. Решението на украинския съд ще бъде потвърдено. Нещата са ясни, на територията на Украйна не останаха толкова много активи на Газпром, че да ги запорираме. А сумата от 85 милиарда гривни е сериозна. Затова дали Украйна ще продължи по този път и ще настоява за изземване на имущество на Газпром извън пределите на страната ни - това ще се решава от тактиката и стратегията на компанията. Мисля, че и този въпрос много ще зависи от решението в Стокхолм, поясни пред "Обозревател" експертът по енергийните проблеми Валери Боровик. Има ли светлина в края на "газовия тунел"? Експерти твърдят, че тази светлина може да бъде окончателното решение по договора за транзит на газа, което се очаква в съд в Швейцария до края на февруари 2018 година.   Затова Нафтогаз иска от Газпром до 16 милиарда долара по "транзитния" иск. Ако Украйна спечели това дело, то плюсовете, просто казано, ще покрият компенсациите от 2 милиарда долара, наложени на Украйна, от първото решение на съда в Стокхолм.   "Искам да видя решението от 22 февруари, то ще бъде решаващо. И чак след това трябва да се анализира заключението на съда в Стокхолм като цяло", каза Рябчин.   По БТА

Задържаха за 72 часа двама готвачи на пико в Сливен

https://www.24chasa.bg/region/article/6683705

Задържаха за 72 часа двама готвачи на пико в СливенОкръжна прокуратура Сливен задържа за 72 часа двама мъже, поризвеждали синтетични  наркотични вещества. Зад решетките са прибрани 31-годишният Димитър М. и Драгия С. на 37 г., и двамата от Сливен. Те са обвинени за това, че на 24 януари т.г. са произвели около 15 грама пико, притежавали са и 10 грама марихуана.

Григор Димитров дава пресконференция в София утре

https://www.24chasa.bg/sport/article/6683722

Григор Димитров дава пресконференция в София утреГригор Димитров организира специална пресконференция утре в София. Григор ще разкаже за успешната си 2017г, за първите турнири от тази година в Австралия, и ще отговори на вашите

С парите за интеграция на мигранти ЕС плаща самолетните им билети за вкъщи

http://clubz.bg/63421-s_parite_za_integraciq_na_migranti_es_plashta_samoletnite_im_bileti_za_vkyshti

Великобритания получава най-много пари от фонда за убежища, миграция и интеграция на ЕС за периода от 2014 до 2020 г. Над 60% от средствата обаче са похарчени за връщане на неуспешни кандидати за убежище, съобщава EU Observer като се позовава на доклад на Агенцията на ООН за бежанците и Европейския съвет за бежанците и търсещите политическо убежище. Въпреки това едва 58% от неуспешните бежанци са върнати в сравнение със 76% през 2014 г.

В другите европейски страни, засегнати сериозно от миграционната криза, ситуацията не е много различна. Гърция например почти не харчи за интеграция.

"ЕС финансира чисто и просто мащабна схема за местене на мигранти", отбелязва генераният секретар на Европейския съвет за бежанците и търсещите политическо убежище Катрин Лулард.

Институцията иска да въведе задължително разпределение на средствата по фонда - поне 30% за интеграция и поне 20% за осигуряване на временно убежище. Подобни искания обаче вероятно няма да срещнат подкрепа.

По-рано тази седмица директорът на Фронтекс Фабрис Лежери обяви, че през 2017 г. агенцията е организирала 340  полета за връщане на мигранти през 2017 г. в сравнение с 39 през 2014 г.

"За три години броя на върнатите мигранти е нараснал шест пъти", отблязва той, и въпреки това едва 45% от нямащите право на убежище през 2016 г са върнати по родните си места.

Предвидените средства за програмния период са над 3 милиарда евро. От тях 2.39 милиарда са за финансиране на националните програми. Великобритания си е осигурила 16.3% от тях, следва Италия с 13.6%, Франция с 11.6% и Гърция с 11.3%. Германия, към която се стремят голяма част от търсещите убежище получава 9% от сумата, отделена от фонда. 

От тези близо 390 милиона долара, над 60% отиват за връщане на неуспешните кандидати на убежище.

"Фактът, че Великобритания получава най-много средства от фонда показва, че формулата за разпределение трябва да бъде преразгледана на базатана съвременна статистика, за да отговори на реалните нужди", коментира Лулард.

Средствата по фонда за убежища, миграция и интеграция се разпределят на база броя на търсещите убежище, броя на граждани на страни извън ЕС в съответната държава и броя на върнатите търсещи убежище през последните три години.

Заради миграционната криза някои европейски страни, поставени под-най голям натиск, получават допълнително финансиране. Въпреки това Великобритания е на второ място след Италия дори въпреки извънредното финансиране.

Проблемът е, че в регламента на Европейския съюз за  фонда е записано, че той служи за подкрепа на интеграцията на бежанците и за осигуряване на убежища. Когато националните власти ги получат, правят с тях каквото намерят за добре.

Под повърхността Европа не е толкова единна, колкото изглежда

https://www.investor.bg/evropa/334/a/pod-povyrhnostta-evropa-ne-e-tolkova-edinna-kolkoto-izglejda-254614/

Въпреки единството по някои въпроси все още остават много „червени линии“ между страните в ЕС

Променят софтуера на системата за детските градини, свободните места закъсняват с месец

https://offnews.bg//obshtestvo/promeniat-softuera-na-sistemata-za-detskite-gradini-svobodnite-mesta-673647.html

Свободните места за прием на деца в общинските детски заведения в София ще бъдат обявени месец по-късно от предвиденото. 

Вместо на 19 февруари свободните места за набори 2015, 2016 и 2017 ще бъдат публикувани на 19 март, става ясно от съобщение на сайта на ИСОДЗ. 

Причината е, че ще се променя софтуерът на информационната система, което изисква техническо време. Целта е да се осигури пълна достъпност и функционалност на ИСОДЗ.

От общината обясняват необходимостта от промени с проекта за Наредба за прием на деца в общинските детските градини и в подготвителните групи в общинските училища и получените предложения, мнения и становища от граждани, неправителствени организации и институции. 

Ердоган готов да прочиства Сирия до Ирак

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/erdogan-gotov-da-prochistva-siriia-do-irak-6078660

Операцията „Маслинова клонка“ в Сирия няма да се ограничи с прочистването в Африн, а ще стигне до границата с Ирак

Лагардер Травъл Ритейл (Lagardère Travel Retail) ще спре да използва яйца от клетъчно отглеждани кокошки до 2025 г.

https://pressbulgaria.com/m/HXUNG7YZ.html

Лагардер Травъл Ритейл се ангажира до 2025 година да спре използването на продукти, съдържащи яйца или яйчни субстанции, произведени от кокошки, отглеждани в клетки, в мрежата си от обекти в цял свят, включително и в България. Това решение касае всички заведения за хранене и търговски обекти, оперирани от Лагардер Травел Ритейл в Жп гари, Летища и други търговски зони, в Европа, Северна Америка, Африка, Близкия Изток, Азия и Тихоокеанския регион. Италианските и Германски дружества на компанията вече прекратиха доставките на яйца от клетъчно отглеждани кокошки и по настоящем използват единствено продукти от свободно отглеждани кокошки. Тази много важна стъпка е част от глобалната активна стратегия на Лагардер Травъл Ритейл, подкрепяща устойчивото развитие на планетата. Групата Лагардер обмисля сериозно разширяването на обхвата на това решение и за други категории продукти. Даг Расмусен, Председател и Главен Изпълнителен Директор на Лагардер Травъл Ритейл, заяви: ''Това решение показва нашата ангажираност да предоставим на нашите клиенти продукти с възможно най-високо качество. Лагардер Травел Ритейл благодари на ‘Дъ Хюман Лийг’ (The Humane League - THL) за тяхното постоянство, спомагащо за значително подобряване на условията, при които се отглеждат животни.’’ Александрия Бек, Мениджър на ‘Open Wing Alliance’, заяви: "Организациите, членуващи в ‘Open Wing Alliance’, приветстват Лагардер Травъл Ритейл за проявената ангажираност да премахнат жестоките клетки от глобалната си система за доставки. Като водещ световен лидер в търговията на дребно в пътнически зони (travel retail), тази политика за ползване на яйца само от свободно отглеждани кокошки ще постави нови стандарти на пътническата индустрия в целия свят." ЗА ЛАГАРДЕР ТРАВЪЛ РИТЕЙЛ: Едно от четирите подразделения на Лагардер Груп, водещ световен лидер в търговията и предлагането на услуги в пътнически зони. Към момента оперира верига от над 4500 търговски обекта, като безмитни магазини (duty-free), магазини за търговия на дребно с бързооборотни стоки и печатни издания (travel essentials) и хранителни концепции (foodservice) на Летища, Жп гари и други концесии в 33 държави в Европа, Северна Америка, Африка, Близкия Изток, Азия и Тихоокеанския регион (Австралия, Нова Зеландия и др.), Лагардер Травъл Ритейл генерира приходи от продажби за 2016 година в размер на над 4 милиарда Евро.

И фермерите в Северна Гърция изкараха тракторите

http://econ.bg/Новини/И-фермерите-в-Северна-Гърция-изкараха-тракторите-_l.a_i.757013_at.1.html

Земеделските производители в Централна Македония и в други части на Северна Гърция изкараха тракторите си на ключови възли на пътната мрежа,...

Ева Майдел: България е в топ 50 на глобалния индекс за таланти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683726

Ева Майдел: България е в топ 50 на глобалния индекс за таланти„България е в топ 50 на глобалния индекс за таланти. Динамичното развитие на икономиката и технологиите обаче правят инвестициите в модерно образование повече от наложителни. До няколко години всеки 9 от 10 професии ще изискват дигитални умения, а в момента около 44% от европейските граждани нямат такива.

23-годишна медицинска сестра стана бизнес дама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683272

23-годишна медицинска сестра стана бизнес дамаКак може да превърнем идеята си в успешен бизнес? Страхът от провал е една от основните причини, за да не започнеш да реализираш идеите си. Жените е по-малко вероятно да започнат собствен бизнес от мъжете, съобщи Би Би Си. Писателката Ема Ганън смята, че трите неща, които трябва да притежават жените са: време, пари и увереност.

Върховният съд на Венецуела разчисти пътя за преизбиране на Мадуро за президент

http://www.mediapool.bg/varhovniyat-sad-na-venetsuela-razchisti-patya-za-preizbirane-na-maduro-za-prezident-news274768.html

Върховният съд на Венецуела постанови в четвъртък коалицията Кръгла маса за демократично единство (КМДЕ), включваща трите основни опозиционни партии, да не бъде допусната до предстоящите предсрочни президентски избори, с което отвори пътя за преизбиране на Николас Мадуро, предаде Франс прес.   Националната избирателна комисия трябва да изключи КМДЕ от изборната надпревара, решиха магистратите. Те оправомощиха избирателната власт да отложи с половин година повторната регистрация на партиите, включително на тази коалиция, предвидена първоначално за близкия уикенд.   Коалицията представлява обединение на различни политически организации с подновена или не регистрация, затова регистрацията на КМДЕ нарушава "забраната за двойно партийно членство", поясни съдът.   В края на декември опозиционната коалиция обеща да излъчи единен кандидат за президентския пост, след като претенденти от управляващата Единна социалистическа партия спечелиха общинските избори в повечето региони. Най-големите опозиционни партии, включително членуващи в КМДЕ, бойкотираха вота.   Президентът Николас Мадуро заяви, че политическите сили, неучаствали в общинските избори, не може да бъдат допуснати до президентските.   Учредителното събрание на Венецуела постанови във вторник гласуването за държавен глава да се състои до 30 април т. г. Дотогава президентските избори бяха планирани за края на 2018 г., но някои експерти смятаха, че лагерът на президента може да ги изтегли по-рано.   Богатата на петрол държава е в тежка икономическа и политическа криза след бурните протести срещу президента Мадуро, при които от април до юли м. г. загинаха 125 души. Рейтингът на Мадуро леко се покачи оттогава, но недоволните в страната са близо 70 на сто, сочат данни на центъра "Делфос".

Бисер Петков: Ефектът от еднодневните трудови договори е положителен

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biser-petkov-efektyt-ot-ednodnevnite-trudovi-dogovori-e-polojitelen-254624/

Еднодневните трудови договори водят до изсветляване на заетостта в растениевъдството, отчете министърът на труда

Върховният съд на Венецуела изключи опозицията от президентските избори

https://www.actualno.com/america/vyrhovnijat-syd-na-venecuela-izkluchi-opozicijata-ot-prezidentskite-izbori-news_656455.html

Върховният съд на Венецуела изключи опозиционната коалиция от участие в президентските избори в страната. Това на практика гарантира победа на настоящия държавен глава Николас Мадуро, съобщава Voice of America. Регистрацията на партиите и кандидатите за изборите бе насрочена за предстоящите почивни дни. Късно в четвъртък (местно време) Върховният съд на латиноамериканската страна обяви пред Националния избирателен съвет, че ще отложи регистрацията за срок от шест месеца, без при това да приве

Близо до врага и Блудници в Лондон, Луи XIV във Версай и Ресторантът в Стокхолм по EPIC DRAMA

https://www.actualno.com/cinema/blizo-do-vraga-i-bludnici-v-london-lui-xiv-vyv-versaj-i-restorantyt-v-stokholm-po-epic-drama-news_656454.html

Вижте хитовете по Epic Drama за февруари 2018. Зрителите ще се радват на сюжети с исторически привкус, които ще им дадат нов поглед върху личности и събития, определяли съдбите на мнозина. Близо до врага  Жанр: Военен От петък, 2 февруари в 22:00ч Година: 2016  Сезон първи: 12 епизода x 60 мин. Режисьор: Стивън Полиакоф В ролите: Джим Стърджес (Cloud Atlas), Алфред Молина (Frida, Chocolate), Линдзи Дънкан (Rome), Алфи Алън (GOT), Анджела Басет (Strange Days) и д

Т. Дончев: Забравихме, когато имаше домове, в които умираха по 15 деца на година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683716

Т. Дончев: Забравихме, когато имаше домове, в които умираха по 15 деца на годинаДеинституционализацията няма път назад. Това че има един грозен случай, базиран на некомпетентни и на несъвестни служители, не може да поставя под въпрос целия процес. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира във Велико Търново въпросът за насилието над деца с увреждания в дом "Хризантема" в Габрово.

Промоция на течен шоколад във Франция завърши с полиция и пострадали

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/26/3119415_promociia_na_techen_shokolad_vuv_franciia_zavurshi_s/?ref=rss


Промоция на бурканчетата от течния шоколад "Нутела" във френска верига супермаркети завърши със сцени на насилие, докато клиентите се блъскаха, за да се сдобият с продукта, предаде Би Би Си.<br /><br />От вчера магазините "Интермарше" предлагат бурканчета "Нутела" от 950 грама намалени със 70% - вместо за 4.50 евро за 1.41 евро.<br /><br />"Те са като животни. Една жена бе оскубана, една възрастна дама бе ударена с кутия по главата, а...

Няма да има грипна ваканция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367915

Грипна ваканция и епидемия във Варна няма да има засега. Това реши на днешното си заседание Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа в морската столица, предаде репортер на Moreto.net. Очаква се комисията да се събере отново идната сряда - 31 януари, за да вземе решение съобразно данните до момента.

Върховният съд на Русия също отхвърли кандидатурата на Навални за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683715

Върховният съд на Русия също отхвърли кандидатурата на Навални за президентВърховният съд на Руската федерация отхвърли жалбата на опозиционера Алексей Навални срещу отказа на властите да го регистрират като кандидат за президент, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Руската ЦИК по-рано излезе със заключение, че Навални не може да се кандидатира за президент в изборите през март заради предишна присъда за финансови престъпления,

14-годишният, който преби и ограби старци в Момино село, със 7 престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683685

14-годишният, който преби и ограби старци в Момино село, със 7 престъпления7 кражби и грабежи само за миналата година е извършил 14-годишният Божидар Златанов от пловдивското Момино село. Това стана ясно в Окръжния съд, където се разгледа искането на прокуратурата за постоянен арест на тийнейджъра. На 23 януари т.г. той влязъл в дома на 77-годишния Петър Трифонов и му поискал 20 лв..

Родител нахлу в училище и удари 7-годишно момиче

http://www.cross.bg/-godishno-momiche-oblastniya-1566381.html

/КРОСС/ Полицията в Благоевград задържа мъж, проявил агресия към 7-годишно момиче. Инцидентът е станал вчера около 11 часа в двора на 11 училище "Христо Ботев" в областния център, предава "Дарик". 43-годишният мъж нахлул в учебното заведение и ударил шамар на 7-годишно момиче от село Мурсалево след възникнал скандал между нея и друго дете на същата възраст от Благоевград. Агресивният родител е задържан за 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура-Благоевград. Регионалното управление по образование в областния център започна проверка на случая.

Водачите в обществения транспорт ще продават ”зелен билет”

http://dnes.dir.bg/news/gradski-transport-zelen-bilet-26818354

Водачите на обществените превозни средства ще продават "зелен билет" в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в столицата са завишени.

Арестуваха мъж, нахлул в училище и ударил 7-годишно момиче

http://www.cross.bg/-godishno-momiche-chasa-1566381.html

/КРОСС/ Полицията в Благоевград задържа мъж, проявил агресия към 7-годишно момиче. Инцидентът е станал вчера около 11 часа в двора на 11 училище "Христо Ботев" в областния център, предава "Дарик". 43-годишният мъж нахлул в учебното заведение и ударил шамар на 7-годишно момиче от село Мурсалево след възникнал скандал между нея и друго дете на същата възраст от Благоевград. Агресивният родител е задържан за 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура-Благоевград. Регионалното управление по образование в областния център започна проверка на случая.

Людмил Ангелов и Веско Ешкенази канят на 'Танго' в НДК

https://offnews.bg//kultura/liudmil-angelov-i-vesko-eshkenazi-kaniat-na-tango-v-ndk-673643.html

Поради изключителния интерес на публиката към вече популярния музикалния проект „Танго“ на двамата виртуози на пианото и цигулката – Людмил Ангелов и Веско Ешкенази, НДК кани техните почитатели на концерт на 11 април от 19:00 часа в зала 11 /кино „Люмиер“/.

Програмата е от последния им съвместен компактдиск, която бе представена концертно за първи път през 2016 година в зала „България“, след което последва национално турне.

За албума „Танго“ Веско Ешкенази разказва, че е създаден с много любов, работа и вдъхновение, а публиката го приема наистина топло. Повод за създаването на проекта става 20-годишното сценично партньорство на двамата музиканти.

Изборът на пиесите е най-вече дело на Людмил Ангелов. В него са включени гениални произведения на майсторите на аржентинското танго Астор Пиацола и Карлос Гардел. Подборът е направен така, че да разказва история и да държи вниманието на слушателите от първия до последни тон. Включени са творби и на Ариел Рамирес и Хулио Сандерс. В аранжиментите на творбите пианистът обединява звученето на различните инструменти, а цигуларят се грижи за мелодичната линия. Пътят към тангото се превръща в пътешествие на приятелството и споделянето.

Билетите вече са в продажба на касите на Билетен център – НДК на цените от 40 лв., а за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение – 30 лв. Резервации могат да бъдат правени през онлайн платформата на НДК.

Мелания се покри във Флорида, докато се пече огромен секс скандал

https://www.actualno.com/curious/melanija-se-pokri-vyv-florida-dokato-se-peche-ogromen-seks-skandal-news_656453.html

През декември първата дама на САЩ Мелания Тръмп разказа на група от изоставени деца, че нейното коледно желание е да прекара ваканция на самотен остров. Един месец по-късно изглежда, че тя е една крачка по-близо до мечтата си. Въпреки че имението на първото семейството във Палм Бийч, Флорида, едва ли може да се доближи до тази представа, "Зимната резиденция“ на първото семейство заема цели 110 000 квадратни метра от слънчева Флорида. Изглежда точно за това Мелания е решила да се

Петокласник удари шамар на учителка в Царево, изключват го (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683649

Петокласник удари шамар на учителка в Царево, изключват го (Обновена)Петокласник от СУ "Н.Вапцаров" в Царево е бил изключен светкавично от училище заради шамар, койго ударил на учителка в час. Инцидентът е станал преди няколко дни, потвърди кметът на Царево Георги Лапчев, който е присъствал на педагогическия съвет в училището, на който се  е взело решение петокласникът да бъде изключен.

Фаворитът на оскарите е изплагиатстван от пиеса, твърди семейството на известен драматург

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/26/3119401_favoritut_na_oskarite_e_izplagiatstvan_ot_piesa_tvurdi/?ref=rss


Най-номинирания филм на оскарите - "Формата на водата", е заимстван от пиеса на Пол Зиндел, без да го упомене, твърди семейството на известния американски драматург пред "Гардиън", цитирано от БТА. Според сина на носителя на "Пулицър", Дейвид, фантастиката, номинирана за оригинален сценарий и още 12 други награди, е заела основния си сюжет и други елементи от драмата Let Me Hear You Whisper от 1969 г,.<br /><br />"Формата на водата" взе...

Руски агенти са създали във Фейсбук 129 събития за изборите в САЩ

http://www.mediapool.bg/ruski-agenti-sa-sazdali-vav-feisbuk-129-sabitiya-za-izborite-v-sasht-news274767.html

По време на президентската кампания през 2016 г. руски агенти са създали в социалната мрежа Фейсбук 129 събития, свързани с изборите, предаде Ройтерс, като цитира писмени показания на компанията пред Конгреса.   В публикуваното в петък писмено изявление на Фейсбук, което носи дата 8 януари, се съобщава, че събитията са били видяни от 338 000 различни акаунта. Общо 62 500 са заявили, че ще присъстват. Компанията заяви, че не разполага с информация кои от събитията са се състояли.   През септември Фейсбук заяви само, че руснаци са създали "няколко рекламирани събития". Появилите се след това копия на страници на събития показват, че поне някои от тях са били политически събирания, фокусиращи се върху спорни въпроси като имиграцията. Русия отхвърля изводите на разузнавателни агенции от САЩ, че се е опитвала да се намеси в демократичния процес в САЩ.   Фейсбук съобщи информацията на Конгреса в отговор на писмено запитване от Сенатската комисия по разузнаване.   Компанията съобщи, че е открила припокриване между маркетинга, извършен от руски агенти през 2016 г. и посланията на компанията на президента Доналд Тръмп, но го определи като незначителен. Фейсбук подчерта, че не е в положение, което да й позволява да съди за обвиненията в съглашателство между двата лагера, които Тръмп отхвърля. Президентът определи разследването на тези обвинения като лов на вещици.   Холандия наблюдавала как руски хакери проникват в компютри на Демократическата партия Холандските разузнавателни служби са предупредили американските си колеги, след като са наблюдавали как руски хакери прехвърлят хиляди електронни писма от Демократическата партия на САЩ преди президентските избори от 2016 г., съобщиха в петък холандски медии, цитирани от Франс прес.   Холандската разузнавателна служба АИВД е следила известната хакерска група Коузи Беър от 2014 г., съобщават в. "Волкскрант" и телевизионното предаване "Нюсюр".   Обаче освен че са попаднали на мрежата от компютри на групата в университетска сграда близо до Червения площад в Москва, разузнавачите са имали достъп и до наблюдателните камери в залата.   "Разузнавателните служби сега не само могат да видят какво правят руснаците, а и кой го прави", обясни "Волкскрант", цитирайки анонимни американски и холандски източници.   Холандското разузнаване уведомило американските си колеги, когато през 2015 г. станало свидетел "как руските хакери проникват в компютри на ръководители на Демократическата партия и прехвърлят хиляди имейли и документи", пише вестникът.   "На САЩ обаче са нужни месеци да осъзнаят какво означава това предупреждение: че с тези хакерски атаки руснаците се намесват в американските избори. А хакерите от АИВД са видели как това се случва пред очите им", добавя изданието.   Коузи Беър е обвинявана в намеса в американските избори от 2016 г., които бяха спечелени от Доналд Тръмп.   Според вестника хакерите на АИВД са имали достъп до залата на руските хакери от години и са дали технически доказателства за кибератаките.   Говорителка на АИВД отказа да потвърди информацията на холандските медии, а единствено заяви, че службата никога не обсъжда свои операции.

Северна Корея провежда "сплашващ" военен парад ден преди Олимпиадата

http://www.moreto.net/novini.php?n=367912

Северна Корея вероятно ще проведе "сплашващ" военен парад, за да отбележи 70-годишнината от създаването на армията си един ден преди откриването на Зимните олимпийски игри в южнокорейския зимен център Пьонгчанг, съобщава южнокорейската новинарска агенция "Йонхап", цитирайки министъра на обединението (със Северна Корея).

Грузинци протестираха в защита на актьор, осъден на осем години затвор за притежание на дрога

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/26/3119418_gruzinci_protestiraha_v_zashtita_na_aktyor_osuden_na/?ref=rss


Протести в защита на актьор, осъден на осем години затвор за притежание на наркотици, се проведоха снощи в Грузия. Демонстрантите настояват за промяна на политиките за борба с дрогата и твърдят, че актьорът Гьорги Гьорганашвили е жертва на прекалено строгата система.<br /><br />Преди три дни той бе осъден на 8 години заради покупката и притежанието на "голямо количество наркотици".<br /><br />Изявлението на прокуратурата гласи, че на 24 януари 2017 г. полиция е...

Обезщетения, помощи и години за пенсиониране - най-търсената информация в сайта на НОИ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obezshteteniia-pomoshti-i-godini-za-pensionirane-naj-tyrsenata-informaciia-v-sajta-na-noi-2074843

Електронната услуга за избор на трите най-добри години преди 1997-ма, нужни при пенсиониране, е най-бързо развиващата се като интерес от потребителите на сайта на НОИ, показва анализ за предоставените през 2017-та година онлайн справки и административни услуги.
 
За е

Таско Ерменков: Недопустимо е министърът на образованието да сравнява български период с хитлеризъм и фашизъм

http://www.cross.bg/bulgariya-hristov-predstavitel-1566378.html

/КРОСС/ „Министърът на образованието си позволи да направи инсинуация и да сравни български период от време с хитлеризъм и фашизъм". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Таско Ерменков от парламентарната трибуна. По време на парламентарен контрол, в изказването си министър, Красимир Вълчев заявява: „Не отричаме постиженията през периода '44-та - '89-а година. Има безспорни постижения в редица области в културата, спорта, науката. Не искаме да отнемем носталгията към младостта. Но постижения е имало и по времето на хитлеризма - строителство, спорт, но това не реалибилитира режима. Режимът все пак е определен като тоталитарен и има своите специфични белези като такъв. Това е, което е заложено в програмата по история". Таско Ерменков призова да не се правят явни опити за подмяна на историята на България. „Когато един министър застане на трибуната на НС, да се държи като министър на България, с цялата отговорност. И носталгията, която има към младостта, както той се изрази, да бъде изразена с признателност към образованието, което е получил тогава, а не със сравняването с неща, които никога не са били в нашата история. Не се учудвам защо програмите са такива, след като министърът има подобно мнение за миналото на България", коментира народният представител

Прокуратурата обвини бивш зам.-министър на здравеопазването в длъжностно престъпление

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/26/3119404_prokuraturata_obvini_bivsh_zam-ministur_na/?ref=rss


Прокуратурата е обвинила бивш зам.-министър на здравеопазването в длъжностно престъпление, съобщи пресцентърът ѝ. В съобщението се казва: "Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването М. З. за това..." и не се уточнява за кого става въпрос.<br /><br />Действащите към момента заместници на Кирил Ананиев нямат такива инициали.<br /><br />Може би обвинението е към Михаил Зортев, който през лятото на 2011 г. подаде...

Обвиниха бивш зам.-министър на здравеопазването

https://frognews.bg/novini/obviniha-bivsh-zam-ministar-zdraveopazvaneto.html

Бивш заместник министър на здравеопазването е обвинен от Софийска градска прокуратура.

Онлайн справките в НОИ се увеличават със 700 хил. за година

http://econ.bg/Новини/Онлайн-справките-в-НОИ-се-увеличават-със-700-хил-за-година_l.a_i.757012_at.1.html

Заявките за използване на електронните услуги на Националния осигурителен институт (НОИ) се увеличават с над 700 хил. само за една година. Това...

Шофьорите от столичния градски транспорт ще продават "зелен билет"

https://www.actualno.com/society/shofiorite-ot-stolichnija-gradski-transport-shte-prodavat-zelen-bilet-news_656451.html

Шофьорите от столичния градски транспорт ще продават „зелен билет“ в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в София са завишени. Центърът за градска мобилност (ЦГМ) вече поръча и разполага с картите за преференциално пътуване из цялата градска мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на ЦГМ. Те ще се разпространяват и в Пунктовете за продажба на превозни документи на ЦГМ и „Метрополитен“. На билета е изписана цената от 1 лев, както и че важи за

Бивша асистентка съди Харви Уайнстийн за "постоянен морален и сексуален тормоз"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683683

Бивша асистентка съди Харви Уайнстийн за "постоянен морален и сексуален тормоз"Бивша асистентка е завела дело срещу скандалния продуцент Харви Уайнстийн, обвинен в сексуален тормоз от десетки жени, предаде Асошиейтед прес. В съдебния си иск Сандийп Рехал, която е работила за Уайнстийн в периода между февруари 2013 и февруари 2015 г., посочва, че е пострадала от "тежък емоционален стрес" в резултат на "постоянния морален и

Няма и следа от изчезналия руски кораб

https://frognews.bg/novini/niama-sleda-izcheznaliia-ruski-korab.html

Руският риболовен кораб „Восток“, който изчезна в Японско море, продължава да е в неизвестност. За последно екипажът на плавателния съд се е свързал с екипажа на кораба „Абакан“, плаващ в района, предаде РИА Новости.

Криптопазарът пак тръгна надолу след проблем с борса в Япония

https://news.bg/finance/kriptopazarat-pak-tragna-nadolu-sled-problem-s-borsa-v-yaponiya.html

Coincheck спря търговията с почти всички криптовалути и прекрати временно възможността за изтегляне на пари

Холандия е предупредила САЩ, че руски хареки влизат в компютрите им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683676

Холандия е предупредила САЩ, че руски хареки влизат в компютрите имХоландските разузнавателни служби са предупредили американските си колеги, след като са наблюдавали как руски хакери прехвърлят хиляди електронни писма от Демократическата партия на САЩ преди президентските избори от 2016 г., съобщиха днес холандски медии, цитирани от Франс прес. Холандската разузнавателна служба АИВД е следила известната хакерска

Варненският ОбС решава каква да е такса смет за инвалидите

http://www.moreto.net/novini.php?n=367908

Броени дни преди сесия, Общинският съвет на Варна е изправен пред иновационна практика – сам да тълкува свое решение. Градският парламент трябва да вземе решение за събирането на такса смет от хора, които са с увреждания между 50 и 100 процента, предаде репортер на Moreto.

Московски нареди одит в БДЖ заради извънредния труд

http://dnes.dir.bg/news/bdz-izvanreden-trud-ivilo-moskovski-kabinet-borisov-3-26818263

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди да бъде извършен вътрешен одит в „Холдинг БДЖ“, „БДЖ-Пътнически превози“ и „БДЖ-Товарни превози“.

Бременността на Кейт напредва (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683608

Бременността на Кейт напредва (Снимки)За мнозина бъдещи майки напредването на бременността означава и смяна на гардероба. Това обаче не важи за херцогинята на Кеймбридж.  Бременността на Кейт Мидълтън напредва, но това не засегна стила и облеклото й. Коремчето й е малко, въпреки, че е в 6-тия месец, а тялото й е в перфектна форма. Докато беше бременна с принц Джордж и принцеса Шарлот

Светла Бъчварова към министър Бисер Петков: Закъснява се с доставката на храни за крайно нуждаещи се. Защо?

http://www.cross.bg/sushto-paketi-dostavkata-1566377.html

/КРОСС/ „Агенцията за социално подпомагане е управляващ орган и в новия програмен период именно тя управлява доставката на хранителните пакети. Констатацията, която следва да се направи от 2014 г. насам е, че се закъснява системно с доставката на хранителни пакети." Това разясни народният представител от „БСП за България" Светла Бъчварова от парламентарната трибуна относно ОП „Благотворителност" за доставка на храни на крайнонуждаещи се. Тя попита социалния министър Бисер Петков: „За 2017 г. също сме свидетели на закъсняване на обществената поръчка. Въпросът е - как предвиждате да се финализира или реализира поръчката, да се подпишат договорите така, че тези пакети да се доставят навреме? По програмата има една значителна техническа помощ за изпълнение ангажиментите на Агенцията за социално подпомагане- към началото на 2018 г. какви са средствата, изразходени по тази техническа помощ?" Тя обясни също, че за 2016 г. не са доставени 3 от договорените продукти, даже не са сключени и договори, а за два от продуктите търговете тотално са пропаднали. „Изводът е, че тези продукти няма да бъдат доставени", каза също тя.

Образователният министър увери БСП, че новата програма по история не цели да отнеме носталгията по комунизма

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/26/3119383_obrazovatelniiat_ministur_uveri_bsp_che_novata/?ref=rss


Новата програма по история и цивилизации за 10 клас, в която за първи път се уточняват понятия за комунистическия режим у нас, отново става повод за дебат в парламента днес. Депутатите от "БСП за България" пак обявиха, че програмата не е балансирана и че по нея се учи много за комунизма и нищо за фашизма, а образователният министър Красимир Вълчев цитира становище на БАН, че тя е балансирана и в нея няма крайности.Той уточни още, че фашизма се учи и в 9 клас.<br /><br...

Краси Анев с бронз от европейското по биатлон

https://www.actualno.com/moresport/krasi-anev-s-bronz-ot-evropejskoto-po-biatlon-news_656449.html

Българският биатлонист Красимир Анев спечели бронзов медал в спринта на 10 км от европейското първенство в италианския курорт Риднаун-Риданна. Той защити отличието си в дисциплината, като преди годината отново остана трети. Това е седмо отличие от европейски първенства в кариерата на Анев. Преди година българинът спечели сребро в индивидуалното и бронз в спринта. Вижте подробности за представянето му - в Sportlive.bg!

Няма да променят учебното съдържание заради конвенцията

http://dnes.dir.bg/news/promjana-krasimir-velchev-konventzia-istanbulsca-conventzia-istanbulscata-conventzia-uchebno-sadarzhanie-26817849

Няма да има промени в учебните програми във връзка с Истанбулската конвенция. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Бивш ректор на Медицинския университет е обвинен за корупция при прием на чужденци

http://www.mediapool.bg/bivsh-rektor-na-meditsinskiya-universitet-e-obvinen-za-koruptsiya-pri-priem-na-chuzhdentsi-news274766.html

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е обвинен като лидер на престъпна група за незаконен прием на чужденци срещу заплащане "под масата". Това стана ясно в петък по време на брифинг на спецпрокуратурата. Заедно с него за участие в групата са заподозряни още петима настоящи и бивши служители в университета.   За Ваньо Митев това ще бъде второ обвинение. През 2016 г. той се сдоби с обвинение за сключване на неизгодни сделки в качеството си на ректор и отново за незаконен прием на чуждестранни студенти. Сегашните обвинения са за документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от бТВ.   Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и "оправяне" на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти вероятно са над 20, а цената, която плащали за тази "услуга” е между 40 и 50 хил. евро. Огромната сума се генерира заради плащането на множество изпити по време на цялото следване. Вземането на един изпит вървяло между 2 и 5 хиляди евро.   Подобни цифри действат стряскащо, тъй като това е цената на обучението в елитни западни университети.   Според прокуратурата обаче тези пари са плащани, както от граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, така и от хора от арабски произход от Иран, Ирак, Египет, Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.   "Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и на националната сигурност, така че и по тази линия се работи", коментира Гешев.   Всичките шестима обвинени са с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 200 000 лв.   Прокуратурата се е сдобила с доказателства за престъпната група при при акцията си в Медицинския университет преди седмица. Тя бе по сигнал за нелегален прием на фиктивни студенти. Прокурор Иван Гешев допусна, че кръгът на обвиняемите вероятно ще се разшири, тъй като има данни за повече участници. В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв.   Ваньо Митев коментира преди медиите, че той няма нищо общо с приема на студенти, защото контролът на приема е многостепенен и е чисто техническа работа.

Продават 120 глътки въздух от планините около Давос за 25 долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683644

Продават 120 глътки въздух от планините около Давос за 25 долара Швейцарският предприемач Морис Кренман от Цюрих редовно посещава планините около курорта Давос, където събира до 70 хиляди литра чист въздух за продан, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА. Компанията на 25-годишния бизнесмен, филтрира събрания материал и го пълни в 8-литрови аерозолни флакони. Те се продават за 25 долара и стигат за 120 вдишвания.

Режат профилираните паралелки за сметка на професионалните

http://dnes.dir.bg/news/uchilishte-mon-gimnazii-tehnikumi-profesionalno-obuchenie-krasimir-valchev-paralelki-26818150

Просветното министерство предвижда постепенно увеличаване на професионални паралелки за сметка на профилираните.

Водачите в обществения транспорт в София ще продават "зелен билет"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683653

Водачите в обществения транспорт в София ще продават "зелен билет"Водачите на обществените превозни средства ще продават "зелен билет" в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в столицата са завишени. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност /ЦГМ/. ЦГМ разполага с картите за преференциално пътуване в цялата градска мрежа. Те ще се разпространяват и в пунктовете за продажба на превозни

ЦГМ отпечата зелените билети по лев на ден, и шофьорите ще ги продават

https://offnews.bg//obshtestvo/tcgm-otpechata-zelenite-bileti-po-lev-na-den-i-shofiorite-shte-gi-pro-673646.html

Водачите на обществените превозни средства ще продават „зелен билет“ в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в столицата са завишени. 

Центърът за градска мобилност вече поръча и разполага с картите за преференциално пътуване из цялата градска мрежа. Те ще се разпространяват и в Пунктовете за продажба на превозни документи на ЦГМ и „Метрополитен“. На билета е изписана цената от 1 лева, както и че важи за един ден и за цялата мрежа на градския транспорт.

Пътуването със „зелен билет“ е извънредна мярка, която цели да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици. Решението за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 януари т.г.

ЦГМ има готовност да пусне допълнителни коли по линиите на обществения транспорт в периодите със силно замърсяване на въздуха.

Обвиниха бивш заместник здравен министър в длъжностно престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683645

Обвиниха бивш заместник здравен министър в длъжностно престъплениеСофийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването М. З. за това, че в периода 30 декември 2010 – 18 май 2011 г. в гр. София, е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната

Депутати от торите обмисляли вътрешнопартиен преврат срещу Тереза Мей

http://www.mediapool.bg/deputati-ot-torite-obmislyali-vatreshnopartien-prevrat-sreshtu-tereza-mei-news274765.html

  Депутати от торите обмислят вътрешнопартиен преврат срещу Тереза Мей вследствие на растящо недоволство. Става дума за привърженици на Брекзит и депутати, фокусиращи се върху вътрешната политика, които стават все по-недоволни от управленския й стил, съобщава вестник "Гардиън".   В средите на Консервативната пария има депутати, които обмислят нов опит за отстраняване на Тереза Мей от властта, ако предстоящите местни избори се развият по лош начин, отбелязва вестникът.   Няколко парламентаристи от техните редици заявиха пред "Гардиън", че изказванията на бившия министър Ник Боулс, че Мей е "плаха и й липсва амбиция" са получили отглас сред парламентарната група на партията, особено сред онези депутати, които смятат, че премиерът не се справя добре по въпросите от вътрешната политика.   Мей вече стана обект на няколко опита за вътрешнопартиен преврат срещу нея след катастрофалните си резултати на изборите и след поредица гафове на последния партиен конгрес.   В онези моменти изглеждаше, че няма сериозно желание за отстраняване на премиера, преди Обединеното кралство да напусне ЕС през март 2019 г. Но недоволството заради вялото й представяне, зле направените рокади в правителството и променящата се стратегия по излизането от съюза са станали причина отново да започне да се говори за отстраняването й, пише "Гардиън".   "Тя върви по много тънък лед", каза пред изданието неназован депутат от Консервативната партия.

Григор Димитров вече е в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/grigor-dimitrov-veche-e-v-bylgariia-2074927

Григор Димитров вече е в България. Най-добрата ни ракета кацна на 26 януари около 14.00 часа в София.

След няколко дни Гришо ще участва в турнира DIEMA XTRA Sofia Open 2018. Турнирът от сериите

Показаха „зеления билет“ за градския транспорт в София (СНИМКА)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/pokazaha-zeleniia-bilet-za-gradskiia-transport-v-sofiia-snimka-2074911

Шофьорите в градския транспорт ще продават „зелен билет” в дните, в които стойностите на замърсяването на въздуха в София за завишени. img wide]32816840[/img]

Краси Анев грабна бронз на Евро 2018!

http://www.dnes.bg/sport/2018/01/26/krasi-anev-grabna-bronz-na-evro-2018.366264

Най-добрият български биатлонист не допусна грешка при стрелбата

Повече от половината ученици не разбират това, което четат

http://www.moreto.net/novini.php?n=367910

44% от учениците в училище не разбират математика, а 53% не разбират това, което четат. Това сочи Доклад за световното развитие на Световната банка на тема: "Да се научим да реализираме обещаното от образованието". Докладът не е посветен на България.

Всяко пето училище в България затвори заради грипа

https://frognews.bg/novini/vsiako-peto-uchilishte-balgariia-zatvori-zaradi-gripa.html

Всяко пето училище в България или общо 459 училища не работят днес заради висока грипна заболеваемост. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на министерството на образованието и науката.

Искаш да съдиш Facebook в рамките на ЕС - има особеност

https://www.actualno.com/sciencelogy/iskash-da-sydish-facebook-v-ramkite-na-es-ima-osobenost-news_656447.html

Facebook не може да бъде съдена в колективен иск. Това постанови Европейският съд, след като взе отношение по случай с австрийския гражданин Макс Шремс, съобщава The Local. Шремс съди Facebook с индивидуален иск – заради нарушение с личните му данни, тъй като социалната мрежа прехвърляла данните му от Европа в САЩ. Той опитал да включи в иска си и други недоволни от практиката потребители на Facebook, но това се оказва невъзможно след решението на Европейския съд. Тънкият момент в це

Учениците в София ще са във ваканция до 7 февруари

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/26/3119402_uchenicite_v_sofiia_shte_sa_vuv_vakanciia_do_7_fevruari/?ref=rss


Всички училища в София излизат в грипна ваканция. Това обяви Регионалното управление на образованието в столицата. По-рано през деня се разбра, че от утре в града е обявена грипна епидемия.<br /><br />Ваканцията обхваща всички пет учебни дни през следващата седмица. Запазва се и междусрочната ваканция, която е на 5 и 6 февруари и така учениците ще са на училище чак на 7 февруари.<br /><br />Директорът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева...

Британският министър на отбраната: Русия шпионира стратегическата ни инфраструктура

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-ministar-na-otbranata-rusiya-shpionira-strategicheskata-ni-infrastruktura-news274764.html

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната му за целите на евентуални планове за предизвикване на хаос във Великобритания, предаде Франс прес.   В интервю за британския в. "Дейли телеграф" Уилямсън твърди, че Русия е извършила проучвания на мрежите за доставка на електричество, свързващи Великобритания и Европа. Това навеждало на мисълта, че Москва се опитвала да разбере как може да предизвика паника или да атакува страната, смята министърът.   Той твърди, че Русия обмисляла как може да причини възможно най-голяма вреда на Великобритания, разрушавайки нейната икономика, нейните инфраструктури, предизвиквайки хиляди и хиляди смърти и намирайки елемент, който да провокира тотален хаос в страната.   "Защо те продължават да снимат или да наблюдават електрическите централи? Защо те наблюдават интерконекторите, които докарват ток в нашата страна?, пита Уилямсън. "Те наблюдават тези пунктове, защото мислят, че това са начини, по които да атакуват Великобритания", допълва той.   Лондон на няколко пъти вече разкритикува предполагаемата руска намеса. Британският премиер Тереза Мей спомена през ноември за враждебни действия от страна на Русия.   Кийрън Мартин, шефът на Националния център за киберсигурност пък каза, че руската намеса се е изразила миналата година в атаки срещу британски медии, телекомуникациите и сектора на енергетиката.

В БДЖ хора взимат заплати, за да играят футбол

https://www.actualno.com/society/v-bdj-hora-vzimat-zaplati-za-da-igrajat-futbol-news_656440.html

БДЖ - Товарни превози" назначава хора в компанията, които основно играят за футболния отбор на дружеството и много рядко ходят на работа. Това показва разследване на Нова телевизия. В него се припомня, че още през 2015 г. се разбра, че в железниците се назначава футболен отбор от 11 души, които ще бъдат разпределени на различни длъжности в БДЖ. Със скрита камера от медията са записали служители, които твърдят, че част от тези работници никога не са се появявали на работа, а ако с

Бритиш Американ Табако България е Най-добър работодател за 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Бритиш-Американ-Табако-България-е-Най-добър-работодател-за-2017-г-_l.a_i.757011_at.1.html

Бритиш Американ Табако България бе отличена за най-добър работодател за 2017 г. от консултантската компания Aon България. Националното проучване се...

Японска фирма пусна банани с ядливи кори

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683625

Японска фирма пусна банани с ядливи кори
Японската фирма "D&T Farm" пусна на пазара банана "монге", който е с ядливи кори, съобщава в. "Метро", цитиран от БТА. На езика на жителите в Страната на изгряващото слънце името на плода означава "невероятен". Той е дело на учени от изследователска компания, специализирана в селскостопански продукти.

Прокуратурата обвини заместник-министър на здравеопазването в длъжностно престъпление

https://www.actualno.com/healthy/prokuraturata-obvini-zamestnik-ministyr-na-zdraveopazvaneto-v-dlyjnostno-prestyplenie-news_656445.html

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването М. З. за длъжностно престъпление. В периода 30 декември 2010 – 18 май 2011 г. в гр. София той е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД – Враца, съобщиха от пресцентъра на

Обвиниха бивш зам.-министър, ощетил бюджета с близо 13 млн. лв.

https://offnews.bg//temida/obviniha-bivsh-zam-ministar-oshtetil-biudzheta-s-blizo-13-mln-lv-673645.html

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването д-р Михаил Зортев в първия кабинет на ГЕРБ за това, че ощетил бюджета с 12 881 505 лева.

От прокуратурата съобщиха, че в периода 30.12.2010 – 18.05.2011 г. в София той е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД – гр. Враца.

С това действие обвиняемият е нарушил Закона за лечебните заведения (чл. 9, ал. 6). „Вива Медика“ ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Настъпилата вреда от действията на М.З. е в размер на 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности. От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева.

Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък.

Зортев е обвинен по текстовете на чл. 282, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Пхенян може би е изнасяла въглища за Южна Корея и Япония през Русия

http://www.mediapool.bg/phenyan-mozhe-bi-e-iznasyala-vaglishta-za-yuzhna-koreya-i-yaponiya-prez-rusiya-news274763.html

Севернокорейски въглища вероятно са били доставени на Южна Корея и на Япония през Русия в нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, като се позова на европейски разузнавателни служби.   През август миналата година Съветът за сигурност забрани да се купуват въглища от Пхенян. Това е основната експортна стока на Северна Корея. След това най-малко три пъти Северна Корея е превозила въглища до руските пристанища Находка и Холмск. Там те са били разтоварени и после, както се твърди, били натоварени на кораби, които са ги доставили в Южна Корея и Япония.   Ройтерс признава, че не може да потвърди дали в Южна Корея и Япония са доставени точно тези въглища, които са били докарани преди това от Северна Корея.   Забраната за износ на въглища бе наложена на Пхенян заради пускането на междуконтинентална балистична ракета Хвасон 14.   Руското министерство на външните работи на няколко пъти каза, че Русия напълно съблюдава санкционния режим по отношение на Северна Корея.

Бедните ще получат безплатни храни чак през март

https://frognews.bg/novini/bednite-shte-poluchat-bezplatni-hrani-chak-prez-mart.html

Социалният министър Бисер Петков обясни пред депутатите по време на парламентарния контрол, че на бедните хора у нас ще бъдат раздадени първите пакети със 7 вида храни чак през март.

Министър Ивайло Московски разпореди спешна проверка за извънредния труд в БДЖ

http://www.cross.bg/eood-prevozi-odit-1566376.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен вътрешен одит в „Холдинг БДЖ" ЕАД, „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и „БДЖ-Товарни превози" ЕООД във връзка с появилите се медийни материали в публичното пространство. Проверката включва реда на отчитане на извънредния труд, както и проверка на осъществявания контрол на работното време на служителите в "Холдинг БДЖ" ЕАД, "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ-Товарни превози" ЕООД. Вътрешният одит ще се извърши от Звеното за вътрешен одит към МТИТС, съобщават от пресслужбата на ведомството.    

Foreign Policy: Новите технологии могат да отслабят „санкционния мускул“ на Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/Foreign-Policy-novite-tehnologii-mogat-da-otslabyat-sanktsionniya-muskul-na-vashington.92130

/Поглед.инфо/ „Основният външнополитически инструмент за натиск, използван от Вашингтон – икономическите санкции се оказват под заплаха, но в никакъв случай не от криптовалутите, както по-рано някои експерти предупреждаваха, а от технологията на блокчейна, на чиято основа те са основани“, съобщава американското списание Foreign Policy. В материала на изданието блокчейнът и другите плодове на децентрализираната световна икономика могат в бъдеще да лишат САЩ от възможността да налагат финансови мерки върху други страни.

Сирия е в опасност: САЩ имат намерение да провалят мирните преговори в Сочи

http://pogled.info/svetoven/siriya-e-v-opasnost-sasht-imat-namerenie-da-provalyat-mirnite-pregovori-v-sochi.92131

/Поглед.инфо/ На 25 януари 2018 г. неизвестен блогър, криещ се в интернет под псевдонима „JAsIrX“ публикува на личната си трибуна електронно писмо от специалния представител на САЩ по Сирия Майкъл Ратни. В текста на съобщението, изпратено до някой си Халед ал Махамид, Вашингтон дава преки указания на привържениците на сирийската опозиция, които целят провала на мирното разрешаване на конфликта в Близкия изток и подкопаване на дейността на Конгреса за национален диалог в Сочи. Блогърът отбеляза, че е получил данните чрез пробив в профила на крайния получател на писмото в пощенския сървър „Yahoo Mail Pro“ и също така публикува скрийншот от пробития профил с информация.

Агресивен родител нахлу в училище и удари 7-годишно дете в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683616

Агресивен родител нахлу в училище и удари 7-годишно дете в БлагоевградПолицията в Благоевград задържа мъж, проявил агресия към 7-годишно момиче. Инцидентът е станал вчера около 11 часа в двора на 11 училище "Христо Ботев" в областния център. 43-годишният мъж нахлул в учебното заведение и ударил шамар на 7-годишно момиче от село Мурсалево след възникнал скандал между нея и друго дете на същата възраст от Благоевград.

Берлускони иска Таяни за италиански премиер

http://www.mediapool.bg/berluskoni-iska-tayani-za-italianski-premier-news274762.html

Следващият премиер на Италия трябва да е Антонио Таяни, настоящият председател на Европейския парламент. Това предложение отправи в Туитър бившият италиански премиер Силвио Берлускони, предаде Ройтерс.   Берлускони припомни, че Таяни е сред основателите на партията му Форца Италия, че е много уважаван в Европа и е в синхрон с неговите собствени позициите.   Партията на Берлускони Форца Италия се обедини с две партии Северна лига и Италиански братя за предстоящите парламентарни избори, насрочени за 4 март. Социолозите вещаят на блока 37 процента от гласовете, а на Демократическата партия и на Движение Пет звезди по 27 процента.   Не всички в блока на Форца Италия обаче са съгласни с идеята на Берлускони за Таяни.   Според Матео Салвини, лидер на Северна лига, Таяни е прекалено умерен по европейските въпроси, а Джорджа Мелони, лидерката на Италиански братя, каза, че тя самата иска да стане премиер и така да бъде първата жена, оглавила италианско правителство.   Преди четири дни Таяни организира среща на Берлускони с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, припомня Ройтерс.

НАСА почете паметта на астронавтите от ”Колумбия”

http://dnes.dir.bg/news/nasa-astronavti-sovalkata-kolumbia-26817826

НАСА почете астронавтите, загинали в катастрофата със совалката "Колумбия" преди 15 г., с музикален трибют, изпълнен от сина на първия израелски астронавт.

"Порше" добавя електромобили и хибриди към класическите си модели

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/01/26/3119400_porshe_dobavia_elektromobili_i_hibridi_kum/?ref=rss


Най-печелившата марка в портфолиото на "Фолксваген груп" - "Порше" обяви плановете си за развитие в следващите година. Те включват лансиране на зареждащи се от контакта хибриди и електромобили, наред с традиционните спортни модели с двигатели с вътрешно горене.<br /><br />Новината дойде в четвъртък вечер от главния изпълнителен директор на "Порше" Оливер Блуме, по време на събитие, на което в Щутгарт беше отбелязана 70-тата годишнина от пускането на...

Рекорден брой кандидати за програмата VIVACOM Регионален грант

https://offnews.bg//ikonomika/rekorden-broj-kandidati-za-programata-vivacom-regionalen-grant-673644.html

329 проекта бяха подадени за одобрение в конкурса за финансиране по програмата VIVACOM Регионален грант, чието трето издание ще бъде тази година.

Общият брой на организациите, подали документи за финансиране са 249, тъй като условията на програмата позволяват да се кандидатства с повече от един проект. За стойност на програмата се приема и фактът, че условията й не предвиждат ограничения в темата и областите на финансиране. Така VIVACOM Регионален грант може да адресира най-актуалните и наболели проблеми, различни за отделните региони.

Целта на програмата е да подпомага регионалното развитие и да подкрепя местните инициативи и в най-малките и отдалечени кътчета в страната. Като телеком VIVACOM се стреми да достигне и до най-отдалечените и трудно достъпни населени места в България в името на тяхната свързаност със света, а като компания VIVACOM подкрепя иницативността и усилията и в най-малките градове и села за по-добро образование, обучение и развитие в името на бъдещето на цялата страна. Това е и един от основните мотиви за създаването на VIVACOM Регионален грант. С безвъзмездна помощ от общо 60 000 лв, компанията подкрепя проекти и местни инициативи, които водят до устойчива промяна в региона. Програмата се осъществява от VIVACOM в партньорство с Център за нестопанско право.

Проекти от 27 области в страната имат шанса да бъдат финансирани безвъзмездно, ако отговарят на критериите и бъдат одобрени от журито по програмата. Грантовата програма на VIVACOM все по-точно постига целта си – да достигне до малките населени места. Над ¼ от подадените проекти са от села и малки градчета - 59 проекта предвиждат активности в различни села от страната, докато миналата година кандидатстващите от селата проекти са били 43. 25 са проектите, подадени от малки градове с население под 10 000 души.

За финанисране през тази година отново най-много проекти са подадени от НПО - 218. В същото време се наблюдава завишен интерес към програмата от страна на читалищата – общо 80 проекта са подадени от тях. Настоятелствата на детски градини и училища също са проявили по-активен интерес – за третото издание на програмата са подадени повече проекти от училища и детски градини в сравнение с миналата година – 21 срещу 11 проекта за 2017 г.

Получените проекти ще бъдат оценени от 5 членно жури от обществени личности: Любен Панов – член на Настоятелството на БЦНП, Жаклин Вагенщайн – съдружник и директор на издателство Колибри и създател на кино-литературния фестивал Синелибри, Ива Дойчинова – журналист, Иван Кънчев – основател на сдружение Българска история и Мария Чернева от БНТ. Одобрените за финансова подкрепа проекти ще бъдат представени на www.vivacomfund.bg и www.ngobg.info.

Право на участие в програмата имат читалища, юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, училищни настоятелства и настоятелства към детски градини в партньорство с училища и детски градини.

Московски разпореди спешна проверка за извънредния труд в БДЖ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683607

Московски разпореди спешна проверка за извънредния труд в БДЖМинистърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен вътрешен одит в "Холдинг БДЖ" ЕАД, "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ-Товарни превози" ЕООД, съобщиха от пресслужбата на МТИТС Проверката е във връзка с появилите се медийни материали в публичното пространство.

В офиса на лидера на австрийската крайна десница са открити устройства за следене

http://www.mediapool.bg/v-ofisa-na-lidera-na-avstriyskata-kraina-desnitsa-sa-otkriti-ustroistva-za-sledene-news274761.html

Само за една седмица във виенския офис на лидера на крайната десница Австрийска партия на свободата бяха открити устройства за следене и имаше проникване с взлом. Крайната десница е част от правителството и е оглавявана от вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, предаде Ройтерс.   Проникването с взлом е станало в сряда вечерта, докато Щрахе е бил на вечеря извън офиса.   То стана броени дни, след като в офиса бяха открити средства за електронно наблюдение, скрити зад огледална стена. Те били намерени при проверка, извършвана обичайно от специалисти на разузнаването, когато една партия се мести в нов офис, разказа партийна говорителка.   Щрахе се премести в новия си офис през декември. Той се помещава в бароковия дворец Дитрихщайн във Виена. По случаите е започнало разследване.   Информациите за тях идват в разгара на скандал с кандидата на партията на изборите в провинция Долна Австрия Удо Ландбауер. Той бе принуден да подаде оставка като заместник лидер на студентска организация, когато излезе на яве, че тя е разпространявало книга с песни с нацистко съдържание, възхваляващи убийството на евреи и действията на нацисткия режим.

Северна Корея със смразяващ военен парад ден преди Олимпиадата

https://frognews.bg/novini/severna-koreia-sas-smraziavasht-voenen-parad-den-predi-olimpiadata.html

Северна Корея вероятно ще проведе ”сплашващ” военен парад, за да отбележи 70-годишнината от създаването на армията си един ден преди откриването на Зимните олимпийски игри в южнокорейския зимен център Пьонгчанг, съобщава южнокорейската новинарска агенция ”Йонхап”, цитирайки министъра на обединението.

Тръмп в Давос: Америка на първо място, не означава Америка сама

http://clubz.bg/63420-trymp_v_davos_amerika_na_pyrvo_mqsto_ne_oznachava_amerika_sama

Сега е идеалният момент да пренесете своя бизнес и своите инвестиции в САЩ. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на речта си на Световния икономически форум в Давос.

"Америка на първо място не значи Америка сама", заяви Тръмп. "Когато Америка расте, расте и останалият свят."

Президентът отбеляза като основно постижение на управлението си мащабната данъчна реформа, която прави САЩ подходящи за развитие на бизнес. От началото на мандата му са създадени 2.4 милиона работни места, а безработицата е най-ниската в американската история, заяви президентът.

Не може обаче да имаме честна и свободна търговия, ако някои страни експлоатират системата на гърба на други, отбеляза Тръмп. 

"Искаме свят, в който всички просперират. Всяко дете да живее в свят без насилие", каза още той.

Ключова за това е сигурността, отбеляза американският държаен глава.

"Ще направим всичко възможно, за да се предпазим от тероризма, и контролът върху  имиграцията е ключов за това", заяви Тръмп.

Новопристигащите, които могат да допринесат за развитието на икономиката, са винаги добер дошли, допълни той.

Президентът на САЩ отбеляза постиженията на водената от Вашингтон коалиция срещу "Ислямска държава".

"Коалицията срещу "Ислямска държава" вече я е изтласкала от почти 100% от територията ѝ в Ирак и Сирия", каза Тръмп, но отбеляза, че има още много работа за вършене.

Имаме нужда от максимален натиск за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, коментира още той и допълни, че трябва да се направи всичко възможно, за да се спре пътят на Иран към ядреното оръжие.

"Не е достатъчно да инвестираме в икономиката, трябва да инвестираме в хората", заключи Тръмп. "Ние издигаме хората от зависимост към независимост."

 Президентът използва повода да атакува за пореден път медиите:

"Когато бях бизнесмен, пресата се отнасяше наистина добре с мен. Едва когато станах политик осъзнах колко гадни, подли, порочни и фалшиви могат да са медиите."

Кандидатит-президентите на Чехия - съгласие за Европа и еврото, разногласия за Русия

http://www.mediapool.bg/kandidatit-prezidentite-na-chehiya---saglasie-za-evropa-i-evroto-raznoglasiya-za-rusiya-news274760.html

Кандидатите за президент на Чехия се обявиха за по-активна роля на Чехия в Европейския съюз. Това стана на дебати, проведени вчера вечерта и излъчени по Чешката телевизия, предаде ТАСС.   Проруски настроеният досегашен президент Милош Земан и прозападният учен Иржи Драхош се обявиха в хода на дебатите за това Чехия да бъде достоен партньор на останалите страни в ЕС. Двамата кандидати имаха сходни позиции по въпроса за миграцията и за преминаването към еврото. Драхош заяви, че Чехия сама трябва да решава кого да приема в страната си и припомни, че онези хора, които са дошли в Чехия, трябва да уважават законите и културата на страната.   Земан пък подчерта, че поддържа идеята за европейска федерация. Той каза, че е нужна съвместна външна политика, политика по отбраната и общи принципи на социална политика, както и съвместна охрана на външните граници на ЕС. Земан каза, че би искал процесът по интеграция по тези направления да продължи. Той заяви, че поддържа плановете за приемане на закон за общонационалните референдуми. Земан не изключи възможност за плебисцит по въпроса за участието на републиката в ЕС.   Относно еврото Земан каза, че е срещу приемането му сега, защото не иска Чехия да плаща гръцките дългове. Той допълни, че ще е за прием в еврозоната, когато тези дългове бъдат погасени. Според Драхош Чехия може да приеме еврото, ако ситуацията в еврозоната бъде стабилна и ако правителството на Чехия приеме съответното решение.   Двамата кандидати "сблъскаха" позиции по въпроса за Русия и за Крим.   Драхош каза, че западните страни трябва да оказват натиск върху Русия заради Крим, защото той е украински. Той се обяви за удължаване на антируските санкции и каза, че демократичните страни не трябва да признават анексията на Крим, която нарече "временно явление".   Земан пък каза, че "фактически Крим е безспорно руски, защото се намира под руска юрисдикция". Той обаче призна, че при присъединяването му са били нарушени международни споразумения.   Земан каза, че Русия не може да бъде заплаха за Чехия, само защото последната е част от ЕС и НАТО. За подобно нещо предупреждава Драхош. В дебатите той дори предупреди, че в Чехия се засилва активността на руските, а също и на китайските, тайни служби и каза, че Русия ще продължи да се меси в чешките дела.   По време на дебатите Земан каза, че допуска, че обвиненията в присвояване на европейски средства, заради които бе снет имунитетът на премиера Андрей Бабиш и парламентът не гласува доверие на правителството му, може да са изфабрикувани от неговите политически противници.   Дебатите между Земан и Драхош се проведоха преди втория тур на президентските избори, който е в петък и събота.   На първия тур Земан получи 38,56 процента, а Драхош - 26,60 процента, припомня Франс прес.   В навечерието на втория тур социологическите агенции са колебливи в прогнозите си за евентуалния победител. Допитване на Кантар/ТНС/Медиан, публикувано в неделя, дава 45,5 процента на Земан и 45 процента на Драхош, като 10 процента от анкетираните все още не знаят за кого ще гласуват.   Според допитване на СТЕМ/МАРК от понеделник Драхош има 47 процента, а Земан 43 процента.   Изборните секции ще са отворени днес в 13 ч. до 21 ч. по Гринуич и в събота в 7 ч. до 13 ч. по Гринуич. Резултатите ще станат известни утре следобед.

Бой и истерия заради „Нутела“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/boj-i-isteriia-zaradi-nutela-6078657

Голямо намаление в цената за бурканче от популярната марка предизвика сбивания във Франция, стигна се до намеса на полицията

Играл в Рединг се присъедини към лагера на Черно море в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=367909

Игралият в U18 на Рединг Радослав Василев се присъедини към лагера на Черно море в Алания, съобщиха от клуба за Moreto.net. Футболистът пристигна в хотела, където са настанени “моряците” късно снощи и днес направи първа тренировка с отбора.

Защо се увеличава приемът в професионалните училища? Възпитаниците им вече взимат повече от висшисти

https://offnews.bg//obshtestvo/zashto-se-uvelichava-priemat-v-profesionalnite-uchilishta-vazpitanitc-673639.html

Приемът на ученици в професионалните училища ще бъде увеличаван през годините. Това е наша политика от началото на мандата - да стимулираме обучението там - както чрез финансовия инструмент, така и с минимално административно увеличаване на приема в професионалните паралелки. Защо? Бизнесът все по-често и по-остро ни напомня за необходимостта от това. А и вече има завършили професионално образование, които получават по-високи заплати от висшистите в някои сектори. През следващите години ще има все по-голяма нужда от квалификация, отколкото от диплома за определена степен.

Така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни защо се планира увеличение на бройките за прием в професионални паралелки и защо в някои области това ще бъде направено дори за сметка на местата за прием в останалите общообразователни училища. План-приемът се подготвя на областно ниво и промяната вече е планирана например във Враца. Родители там обаче се притесняват, че тя би ограничила децата им.

Трябва да осъзнаем и подкрепим нуждата от ученици, които да се включват в професионално обучение. Във Враца са проведени достатъчно обществени консултации и мисля, че е намерен правилният баланс на областно ниво, коментира министърът.

"През следващите години във все по-голяма степен ще има нужда от квалификация, отколкото от диплома за определена степен. При променящия се пазар на труда и недостига на работна сила, който се очаква да се задълбочи в България, ние имаме нужда от увеличаване броя на учениците с професионално образование", увери Вълчев.

Такъв процес на промени в приема тече не само във Враца, а във всички области. И все пак ще има области, в които общообразователните училища няма да загубят бройки - там, където и общият брой на учениците се е увеличил.

През последните две десетилетия професионалното образование загуби репутацията си, призна министърът, но подчерта, че "позициите, за които се изисква средно професионално образование, са с по-високо заплащане от позиции, за които се иска висше образование по някои направления".

Може да го видите в отделни предприятия, особено в тези региони, в които има концентрация на технологични предприятия, в които има и най-голям недостиг на работна сила, посочи той.

"Надявам се да променим нагласите на родителите, които смятат, че ощетяваме децата им. След професионалното образование те могат да се включат във висшето образование, а допълнителната квалификация ще им е полезна. При един динамичен пазар на труда, какъвто очакваме следващите десетилетия, е много вероятно един млад човек да се реализира точно благодарение на тези си умения и квалификации", каза Вълчев.

Обвиниха зам.-министър от първия кабинет на Борисов, ощетил болницата във Враца с над 12 милиона лева

http://www.cross.bg/vratza-deiinosti-durzhavnoto-1566375.html

/КРОСС/ Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването М. З. за това, че в периода 30.12.2010 - 18.05.2011 г. в гр. София, е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика" ООД - гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев" АД - гр. Враца, съобщават от пресслужбата на Прокуратурата на Република България. С това действие обвиняемият е нарушил Закона за лечебните заведения (чл. 9, ал. 6). „Вива Медика" ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Настъпилата вреда от действията на М.З. е в размер на 12 881 505 лева - сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности. От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев" АД гр. Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък. Деянието е съставомерно по чл.282, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК. На М.З. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 5000 лв, допълват от държавното обвинение

Започват дискусии за промяна на районите за планиране

http://econ.bg/Новини/Започват-дискусии-за-промяна-на-районите-за-планиране_l.a_i.757010_at.1.html

Започват дискусии за промяна на районите за планиране в страната, съобщи днес в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие...

Сорос разкритикува Тръмп, Путин и интернет гигантите

http://www.mediapool.bg/soros-razkritikuva-tramp-putin-i-internet-gigantite-news274759.html

Джордж Сорос, американският милиардер и филантроп, каза, че вярва, че американският президент Доналд Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩ, но няма да може да го направи заради силата на онези институциите в страната, които са от съществено значение, предаде Асошиейтед прес.   "В САЩ Тръмп иска да установи една мафиотска страна, но не може, защото конституцията, другите институции и здравото и кипящо от енергия гражданско общество няма да го позволят", заяви Сорос, чиято фондация насърчава демокрацията и човешките права, предаде ДПА.   Това изказване Сорос направи по време на годишната вечеря, давана от него в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Той не навлезе в подробности относно изразеното мнение, но прогнозира, че Тръмп ще бъде "временен феномен" и ще изгуби изборите през 2020 г., ако стигне толкова далеч.   Сорос е отдавна критик на Тръмп, който също е в Давос и който ще произнесе реч в петък. Както и миналата година, милиардерът определи администрацията на Тръмп като "опасност за света", предаде Франс прес.   Той предупреди, че напрежението относно севернокорейската ядрена програма излага на риск оцеляването на човешката цивилизация, предаде ДПА.   "Идването на власт на лидери като Ким Чен-ун в Северна Корея и Доналд Тръмп в САЩ имат много общо с това", допълни той. "И двамата изглеждат готови да рискуват една ядрена война за да се задържат на власт", допълни той.   Сорос разкритикува и Русия на Владимир Путин, описвайки я също като мафиотска държава, допълва Франс прес.   Милиардерът отправи критики и към гигантите на интернет, описвайки ги като "все по-мощни монополи", които могат да бъдат изкушени да се свържат с "авторитарни режими", за да създадат "тоталитарна мрежа, каквато Олдъс Хъксли или Джордж Оруел самите не биха могли да си представят" в техните романи "Прекрасният нов свят" и "1984". Сорос спомена в тази насока Гугъл и Фейсбук.   "Давос е едно добро място, за да се обяви, че техните дни са преброени", каза Сорос по адрес на интернет гигантите, които също са пратили армия от свои представители на форума.   Сорос е критик на ултралибералния капитализъм и смята, че интернет гигантите трябва да се подчиняват на по-строги регулации.   На вечерята Сорос говори и за биткойна. Той припомни, че това не е валута и че честите покачвания на курса на биткойна са "типичен балон". Според милиардера обаче няма да има "брутален спад" в курса на биткойна, а по-скоро поетапно намаляване.

Грипната ваканция в област Стара Загора завърши, епидемията остава

https://www.24chasa.bg/region/article/6683585

Грипната ваканция в област Стара Загора завърши, епидемията остава3-дневната грипна ваканция за учениците от област Стара Загора завършва днес, в петък. От понеделник, 29 януари, всички училища и детски градини ще приемат отново своите възпитаници. Грипната епидемия в областта обаче остава, предупредиха днес от РЗИ. Това означава, че противоепидемичните мерки за лечебните заведения за болнична и извънболнична

Анев спечели бронз в спринта от европейското по биатлон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/26/3119356_anev_specheli_bronz_v_sprinta_ot_evropeiskoto_po/?ref=rss


Българският биатлонист Красимир Анев спечели бронзов медал в спринта на 10 км от европейското първенство в италианския курорт Риднаун-Риданна. Той защити отличието си в дисциплината, като преди годината отново остана трети.<br /><br />Това е седмо отличие от европейски първенства в кариерата на Анев. Преди година българинът спечели сребро в индивидуалното и бронз в спринта.<br /><br />Анев отново показа, че е биатлонистът в най-добра форма сред българите преди зимните...

Airbnb постига първа годишна печалба през 2017 г.

https://www.investor.bg/tehnologii/260/a/airbnb-postiga-pyrva-godishna-pechalba-prez-2017-g-254607/

Според запознати източници това се дължи на нарастването на резервациите със 150%

Находка в Израел преобръща представата за миграцията на Хомо сапиенс

http://www.cross.bg/hilyadi-godini-izrael-1566374.html

/КРОСС/ Част на челюст, открита в израелската пещера, преобърна историята на човечеството, пише „Ню Йорк таймс", цитиран от Vesti. Специалисти от близкоизточната държава, Великобритания, Германия, САЩ и Австралия обявиха резултати от проучване на останки на предшественик на съвременните хора, намерени през 2002 г. в Северен Израел. "Ние изследвахме костта с помощта на най-модерни технологии за датиране и направихме анализ на генетичната информация", каза доктор Джулия Уитъм от Музея за естествена история в Лондон. Специалистката посочи, че над 15-годишните изследвания са дали резултат. "Възрастта на челюстната кост със зъби, открита в пещерата Мислия, възлиза на 177-194 хиляди години. Находката е доказателство за това, че съвременните хора са населявали Източното Средиземноморие 50 хиляди години по-рано, отколкото се считаше досега", допълва Уитъм "Досега се смяташе, че първият Homo sapiens е тръгнал от Черния континент към Азия и Европа преди около 100 хиляди години. Находката в Израел обърна тази представа", каза британският учен.  

Варшава отказва да обвърже еврофинансирането с върховенството на закона

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/26/3119373_varshava_otkazva_da_obvurje_evrofinansiraneto_s/?ref=rss


Полското правителство "със сигурност няма да приеме" приписваното на Брюксел намерение да обвърже европейското финансиране със спазване на принципите на правовата държава. Това заяви днес външният министър Яцек Чапутович, цитиран от "Франс прес".<br /><br />Той говори пред частното радио "Внет" по повод съобщенията, че Европейската комисия работи по тази идея, след като наскоро започна безпрецедентна процедура срещу Варшава, която може да доведе до...

Сорос: Криптовалутите не са надеждни

http://www.moreto.net/novini.php?n=367887

Американският милиардер Джордж Сорос смята, че инвестирането в криптовалута е нецелесъобразно и понастоящем те не са подходящи за финансови операции. Сорос заяви това в изказването си на Световния икономически форум в Давос, а речта му беше излъчена от телевизионния канал "Блумбърг".

Бивш зам.-министър стана обвиняем за батака в МБАЛ-Враца

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-obvinenie-mihail-zortev-26818062

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем бившия зам.-министър на здравеопазването в кабинета "Борисов-1" д-р Михаил Зортев.

Тони Блеър ще помага на Борисов за Западните Балкани

https://frognews.bg/novini/toni-blear-shte-pomaga-borisov-zapadnite-balkani.html

Много се радвам да Ви видя и Ви поздравявам за всичко, което правите – с тези думи Тони Блеър, председател на Института за глобални промени и бивш британски премиер, започна срещата си с премиера Бойко Борисов, която се проведе в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Без промени в политическите нагласи на българите, парламентът остава с най-ниско доверие

http://www.cross.bg/otzenka-davat-podkrepa-1566373.html

/КРОСС/ Липса на динамика в обществените нагласи се наблюдава в последното тримесечие. Това става ясно от първата част на проучването на изследователски център "Тренд". Изследването е проведено "лице в лице" с общо 1002 пълнолетни български граждани между 10 и 18 януари 2018 г. От данните на изследователски център "Тренд" през януари основните партии и институции запазват сходни нивата си на подкрепа в сравнение с месеците ноември и декември. Управляващата партия - ГЕРБ - запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП, сочат отговорите на респондентите. Сходна е подкрепата за ДПС и Обединени патриоти. Разликата между двете формации е по-малко от 1%. Заради малката разлика между тях "Тренд" не се ангажират да дават оценка, коя от двете формации би била трета сила в реална изборна ситуация. Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. При запазване на тези нива на обществена подкрепа, за "Воля", която има 1,6%, би било предизвикателство попадането в ново Народно събрание. Динамика отсъства и при подкрепата на извънпарламентарните партии. "Да, България" получават 1,6% подкрепа, а ДСБ - 1%. От попитаните респонденти 37% декларират, че няма да упражнят правото си на глас.Парламентът остава с най-ниска положителна оценка за работата си (24%), докато 63% дават отрицателна оценка

"Риголето" - истината за нашето време на 26 и 27 януари в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683564

"Риголето" - истината за нашето време на 26 и 27 януари в Софийската операЕдна от най-обичаните опери на маестро Джузепе Верди, „Риголето“ винаги е вълнувала публиката във всички времена. След премиерата на творбата в 1851 г в театър „Ла Фениче“ - Венеция тя триумфира в цял свят. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет.  Верди е убеден, че може би никога няма да напише нещо по-хубаво.

Белият дом поискал Ван Гог, но получил оферта за златна тоалетна

http://www.mediapool.bg/beliyat-dom-poiskal-van-gog-no-poluchil-oferta-za-zlatna-toaletna-news274758.html

Белият дом искал да вземе от музея Гугенхайм в Ню Йорк шедьовър, но вместо това получил предложение за златна тоалетна, предадоха световните агенции.   Президентството искало да получи под наем картината на Винсент ван Гог "Снежен пейзаж" от 1888 г. Платното обаче било изложено във филиала на музея в Билбао. Поради тази причина творческата директорка на музея Гугенхайм в Ню Йорк Нанси Спектър предложила отдаването под наем на творба на италианския авангарден творец Маурицио Кателан.   Творбата се наричала "Америка" и представлявала напълно действаща тоалетна от 18-каратово злато. Творбата се оценявала на 1 милион долара. Тя била изложена от септември 2016 г. до лятото на 2017 г. в музея и дори посетителите имали правото да я ползват. Ето защо от скъпата творба се възползвали над 100 000 души.   В имейл до Белия дом от септември миналата година Нанси Спектър казала, че създателят на творбата "Америка" искал да я предложи на Белия дом в замяна на дългосрочен наем.   "Творбата е разбира се изключително ценна и много чуплива, но ние ще ви предоставим всички инструкции за инсталацията й и за поддръжката й", пише Спектър в имейла си.   "Съжаляваме, че не можем да удовлетворим вашето първоначално искане, но се надяваме, че тази изключителна оферта може да ви заинтересува", се казвало още в имейла на Спектър до Белия дом. Към него имало прикачена снимка на творбата.   Нанси Спектър е критикувала публично Тръмп на няколко пъти след избирането му на власт. Тя беше казала, че неговото президентство е белязано от скандали и от намаляване на много индивидуални свободи. Исканията за отдаване под наем на творби на Белия дом са практика, датираща от няколко десетилетия. Според американски издания относно офертата за златната тоалетна, отправена от директорката на музея Гугенхайм, Белият дом е запазил мълчание.

Белият дом очерта насоките на имиграционния план на Тръмп

http://www.mediapool.bg/beliyat-dom-ocherta-nasokite-na-imigratsionniya-plan-na-tramp-news274757.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предложи на американския Конгрес план, проправящ път до американско гражданство за 1,8 милиона мигранти, влезли в САЩ нелегално, предадоха световните агенции, като се позоваха на Белия дом.   Този процес на натурализация ще бъде от полза за така наречените мечтатели - мигрантите, дошли незаконно в САЩ като деца и защитавани до март тази година от експулсиране по силата на програма, въведена от предшественика на Тръмп - Барак Обама. Процесът ще е от полза и за имигранти, които не са се възползвали от програмата за мечтателите, уточнява Франс прес, като се позовава на Белия дом. Процедурата по натурализация ще отнеме между 10 и 12 години.   Тръмп също така ще поиска финансиране в размер на 25 милиарда долара от Конгреса за изграждане на стената по границата с Мексико. Този проект бе едно от предизборните обещания на Тръмп.   Белият дом се надява, че този план на Тръмп за имиграцията, който той е готов да подпише, ще бъде гласуван в Сената в началото на февруари, допълва Ройтерс.   Парите за стената по границата с Мексико ще бъдат в учреден от Конгреса доверителен фонд. Средствата в този фонд ще бъдат и за инвестиране в по-добра защита на северната граница с Канада.   Планът ще изиска също от Конгреса да ограничи семейното спонсорство на имигранти до съпруги и малолетни деца и да прекрати системата за издаване на визи на лотариен принцип за някои страни, разказаха пред Ройтерс представители на Белия дом.   Асошиейтед прес допълва, като се позовава на представителите на Белия дом, пожелали да останат анонимни, че ще бъдат премахнати разпореди, позволяващи на родители, възрастни братя и сестри и на други родственици да влизат в страната. Но това ще важи само за нови молби да издаване на визи на базата на така наречената семейна имиграция. Молбите, които вече са били подадени, ще бъдат обработени.   Конгресът ще трябва да отпусне допълнителни средства за граничната охрана и имиграционните съдии и да промени правилата, за да позволи бърза депортация на незаконните имигранти от страни, различни от Канада и Мексико, които идват на американска граница, допълва Ройтерс.   За да се превърнат в действащ закон мерките в плана трябва да бъдат гласувани и в Камарата на представителите.   В сряда Тръмп каза, че е отворен към идеята да проправи път към гражданство за младите имигранти, дошли в САЩ като деца. Тогава той също спомена, че това ще стане за период 10-12 години.   Онези, които получат легален статут, може да бъдат лишени от него заради криминално поведение или заради заплахи за националната сигурност, казаха пред АП представителите на Белия дом. Евентуално гражданство пък ще изисква все още неуточнени изисквания за образование и за работа и заключение, че имигрантите имат "добър нравствен характер".

Показваме творби на Златю Бояджиев във Виена

https://offnews.bg//kultura/pokazvame-tvorbi-na-zlatiu-boiadzhiev-vav-viena-673642.html

Творби на Златю Бояджиев ще бъдат изложени във Виена на временна изложба.

Проектът „Златю Бояджиев - живописец на традиционния български бит. Гостуване във Виена по повод Българското председателство на Европейския съюз - 2018“ ще бъде открит на 08 февруапи и ще продължи до 30 март в залите на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“.

Тя ще покаже някои от най-известните картини на големия художник.  Успоредно с откриването на експозицията на Златю Бояджиев в „Дом Витгенщайн“ ще гостува и съвременният пловдивски творец Стоян Куцев.

САЩ се оказват собствениците на най-големия арсенал химическо оръжие

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-se-okazvat-sobstvenitsite-na-nai-golemiya-arsenal-himichesko-orazhie.92128

/Поглед.инфо/ „Вашингтон остават собственици на най-големия арсенал химическо оръжие, разполагайки с повече от 2500 тона опасни отровни вещества. При това САЩ постоянно отлагат сроковете за унищожаването на своя арсенал“ заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

САЩ променят отношението си към долара

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-promenyat-otnoshenieto-si-kam-dolara.92129

/Поглед.инфо/ Близо три десетилетия министерството на финансите на САЩ се бори за висок курс на националната си валута. И изведнъж главата на американската институция заяви, че слабият долар е „нещо хубаво“. Освен това има признаци, че отслабването на долара ще бъде сериозно и продължително. Защо САЩ извършват такъв обрат и какво ще означава това за Русия?

Харчат близо 6 млн. лева за развитие на туризма във Варна през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=367904

Близо 6 млн. лева са заложени за разходи от страна на Община Варна в сферата на туризма и почивното дело през 2018-та. 4.5 млн. лева от сумата е планирано да дойде от туристическия данък за годината, а над 1.4 млн. лева е началото бюджетно салдо, с което стартира годината.

Получавате 120 глътки планински въздух срещу 25 долара (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/poluchavate-120-glytki-planinski-vyzduh-sreshtu-25-dolara-snimka-2074915

Швейцарският предприемач Морис Кренман от Цюрих редовно посещава планините около курорта Давос, където събира до 70 хиляди литра чист въздух за продан, пише в."Дейли мейл".

Петокласник удари преподавателка в Царево, брат му нападна охранителя на училището

//dariknews.bg/regioni/burgas/petoklasnik-udari-prepodavatelka-v-carevo-brat-mu-napadna-ohranitelia-na-uchilishteto-2074902

12-годишно момче, петокласник в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция

Русия разкритикува "перченето" на Турция в Сирия

http://www.cross.bg/mariya-zaharova-rysiya-1566372.html

/КРОСС/ Русия отправи официално критика към военната операция на турската армия „Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн, пише вестник „Джумхуриет", цитиран от „Фокус". По време на редовната си седмична пресконференция говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова определи турската операция като „ново и опасно предизвикателство и перчене". Същевременно Мария Захарова характеризира новата стратегия на САЩ в Сирия като „насочена към разделението на страната", посочва още „Джумхуриет".  

Вълчев: Трябват ни повече кадри с професионално образование

https://frognews.bg/novini/valchev-triabvat-poveche-kadri-profesionalno-obrazovanie.html

Министърът на МОН Красимир Вълчев обяви, че недостигът на работна сила е причина за по-широко въвеждане на професионалното образование. Коментарът му е пред националното радио по повод протест на родители във Враца.

Руски агенти създали във Фейсбук 129 събития за US изборите

http://dnes.dir.bg/news/feysbuk-rusia-putin-26818019

По време на президентската кампания през 2016 г. руски агенти са създали в социалната мрежа Фейсбук 129 събития, свързани с изборите.

Заради стари обвинения в сексуален тормоз Кейси Афлек пропуска Оскарите

http://www.mediapool.bg/zaradi-stari-obvineniya-v-seksualen-tormoz-keisi-aflek-propuska-oskarite-news274756.html

Американският актьор Кейси Афлек, който спечели миналата година награда Оскар за най-добра мъжка роля за филма "Манчестър край морето" и който бе обвинен в миналото в сексуален тормоз, няма да участва в 90-ата церемония по връчването на наградите Оскар в Лос Анджелис през март, предадоха световните агенции, като цитираха говорителка на Афлек и говорителка на Американската филмова академия. Четиридесет и две годишният Афлек трябваше да връчи наградата Оскар за най-добра актриса.   Афлек, който е брат на актьора и режисьора Бен Афлек, бе обвинен през 2010 г. в сексуален тормоз от жени от екипа на по-ранни филми с негово участие. Тогава по два иска срещу него бе постигнато извънсъдебно споразумение. Сумата по тези споразумения не бе съобщена. За тези обвинения стана ясно едва след като Кейси Афлек спечели Оскар миналата година.   Холивуд е разтърсван от скандали, свързани със сексуални посегателства. Редица звезди на шоубизнеса се оказаха обвинени. Церемониите по връчване на различни филмови и музикални награди пък се превърнаха в платформа за движението "Аз също", обединяващо жертви на сексуални посегателства, и новото движение "Времето изтече" срещу сексуалните посегателства.   Подобно нещо се очаква да се случи и на церемонията за наградите Грами тази неделя. Водещият й Джеймс Кордън каза пред Асошиейтед прес, че ще отдели известно време от церемонията, за да позволи на творците да изразят солидарността си с двете движения и че ще носи бяла роза в знак на солидарност с тях. Редица изпълнители също вече казаха, че ще носят бели рози в подкрепа на двете движения.   Кордън каза още, че шоуто за Грамитата ще включва емоционално изпълнение в знак на солидарност към двете движения, но не спомена повече подробности. Според медиите това ще е изпълнението на певицата Кеша, която беше във война с бившия си ментор и продуцент Доктор Люк, когото тя обвини в дрогиране и изнасилване. Той отрича тези обвинения, а Кеша миналата година се завърна към музиката с албум, в който някои от песните разказват за преживените от нея мъки. Тя спечели две номинации за Грами за този музикален проект, наречен Rainbow.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване