Гръцката икономика е в подем, но това не се отразява на доходите на хората

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckata-ikonomika-e-v-podem-no-tova-ne-se-otraziava-na-dohodite-na-horata-254617/

Проучване на бизнес организация показва, че увеличението на доходите се "изяжда" от по-високите данъци и осигуровки

Чорапите на Джъстин Трюдо, за които всички говорят

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/chorapite-na-dzhystin-triudo-za-koito-vsichki-govoriat-6078651

Ексцентричните чорапи са запазена марка за канадския премиер. Вижте някои от добрите му попадения

Глиган се погаври с манекени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683530

Глиган се погаври с манекениДиво прасе вилня в градче в южната част на Германия, причинявайки щети за близо 10 000 евро, предаде ДПА. В полицията в Дилинген е постъпил сигнал от местен жител, който е забелязал глигана в двора на градината си, преди развилнялото се животно да се отправи към градския център. Веднъж озовало се на централно място,

Борисов включи Тони Блеър в програмата на председателството

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-toni-blear-zapadni-balkani-evropredsedatelstvoto-2018-26817965

„Много се радвам да Ви видя и Ви поздравявам за всичко, което правите“ – с тези думи Тони Блеър започна срещата си с премиера Бойко Борисов.

Пиян военен предизвика тежка катастрофа

https://www.vesti.bg/bulgaria/piian-voenen-predizvika-tezhka-katastrofa-6078656

Военният се е движел от Карлово към Казанлък с личния си автомобил Фолксваген, когато застига товарен микробус

На хотел в капсула, но със сауни

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6683552

На хотел в капсула,
но със сауниМиниатюрните жилища и хотелски стаи са обичайни за Япония, а в последните десетилетия на голяма популярност се радват и капсулите за сън. През 70-те години на миналия век е отворен първият обект с такива - в Осака, и тогава мнозина изразяват скептицизъм, че ще има интерес. Първоначално това били хостели за по-ниско платежоспособни туристи,

Експерти: Разтревожени сме от плановете на САЩ за ядрено оръжие с малка мощност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683549

Експерти: Разтревожени сме от плановете на САЩ за ядрено оръжие с малка мощностОчаква се следващата седмица Пентагонът да разкрие новата ядрена стратегия на президента Доналд Тръмп и критиците вече предупреждават за риска от задействане на нова надпревара във въоръжаването или неволен ядрен конфликт. Изтекъл работен документ на Нюклиър посчър ривю (доклад за ролята на ядрените оръжия в стратегията за сигурност на САЩ)

Близо 70% от потребителите в България не биха купували бутилирана вода, ако тя е преработена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683544

Близо 70% от потребителите в България не биха купували бутилирана вода, ако тя е преработенаПочти 70% от потребителите в България заявяват, че биха спрели да купуват или биха купували единствено по изключение дадена марка бутилирана вода, ако установят, че тя съдържа преработена вода с неясен произход или от водопреносната мрежа. Резултатите са от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017

Лоялността на служителите е в пика си въпреки глада за кадри

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/26/3119338_loialnostta_na_slujitelite_e_v_pika_si_vupreki_glada/?ref=rss


Въпреки оплакванията на работодателите от липсата на квалифицирана работна ръка проучване на пазара на труда в България показа, че ангажираността на работещите с успеха на компаниите през 2017 г. е достигнала най-високата си стойност за единайсетте години, в които този параметър се изследва. Най-благоприятен е микроклиматът в ИТ сектора, фармацията, транспорта и логистиката, а най-голямо е разочарованието в аутсорсинга на услуги.<br /><br /><br />Общо 68% от анкетираните...

Шестима са обвинени за незаконен прием на чужденци в Медицинския университет

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/26/3119340_shestima_sa_obvineni_za_nezakonen_priem_na_chujdenci_v/?ref=rss


Седмица след акцията на ГДБОП и агенти от ДАНС в Медицинския университет, Специализираната прокуратура започна да повдига първите обвинения за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на студенти с неистински документи, информира БНР след брифинг на държавното обвинение.<br /><br />Бившият ректор на университета Ваньо Митев в момента е подсъдим отново във връзка с предишната му длъжност. Повече четете тук.<br /><br />Сега е обвинен като ръководител на...

86% от българите по Черноморието не биха купували бутилирана вода, ако тя е преработена

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/06CZxFHvwIo/

86% от потребителите по Черноморието заявяват, че биха спрели да купуват или биха купували единствено по изключение дадена марка бутилирана вода, ако установят, че тя съдържа преработена вода с неясен произход или от водопреносната мрежа. За България този процент е 70% от потребителите. Резултатите са от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017 г. от агенция за маркетингови изследвания Ноема*.

Изследването още показва, че българските потребители не обръщат достатъчно внимание на етикетите на продуктите и не са напълно информирани по отношение разликите в предлаганите на пазара бутилирани води, които се отличават по редица показатели.

Често потребителите не се замислят каква вода купуват – дали тя е изворна, минерална или трапезна. В многообразието от стоки на пазара, не винаги имаме време да се запознаем със съдържанието на етикетите и опаковките на бутилираните води, което може да доведе до погрешно тълкуване на характеристиките и произхода на водата. Ето защо, когато избираме бутилирана вода, е добре да отделим няколко минути, за да  се информираме какво точно купуваме.

Какви са основните характеристики на бутилираните води?

На пазара има 3 основни вида бутилирана вода: натурална минерална вода, изворна вода и трапезна вода.

Натуралната минерална вода е с естествен произход и се добива от защитени подземни източници, обикновено с дълбочина над 600-700м, което е гаранция за нейната чистота и постоянно качество. Тя има специфична минерализация и уникален баланс на минерални соли, което я прави изключително добър източник на хидратация, особено при хора с активен начин на живот.

Изворната вода, както и натуралната минерална вода, е изцяло природен продукт. Тя е с естествен произход и притежава относително постоянен минерален баланс. Изворните води се добиват от изрично определени и защитени подземни източници, по-близо до повърхността на земята и не се подлагат на обработка при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният географски произход, който задължително се посочва на етикета на продукта.

За разлика от натуралните минерална и изворна вода, трапезната вода най-често е промишлено-обработен продукт. Тя няма определена географска принадлежност и нейният източник може да бъде дори водопреносната мрежа. Обикновено трапезните води се нуждаят от допълнителна обработка, за да станат годни за пиене. Най-често това става чрез „обратна осмоза“. При този процес от водата се отстраняват вредните примеси, в това число бактерии, тежки метали, пестициди и други.

Розовият етикет бе наложен като отличителна характеристика на изворната вода в България през последните 10 години. Това показват и данните от изследването, според които близо половината от българските потребители асоциират розовия цвят на етикета на бутилираната вода с изворна вода. За 36.4% от хората розовият цвят е символ на това, че водата е подходяща за деца, а 32.2% смятат, че водата с розов етикет е за ежедневна употреба*.

Важно е да знаем обаче, че не всички води с розов етикет са изворни. Някои от марките трапезни води също използват розовия цвят на етикета, но това съвсем не означава, че те притежават уникалните природни качества на изворните води.

Какво отличава изворната от трапезната вода?

Основната разлика е, че всяка изворна вода има свой собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където се добива. Именно тези характеристики определят натуралните качества на водата.

За разлика от трапезната, изворната вода не подлежи на никаква дезинфекция или друга химична обработка при бутилиране. Тя се отличава с точно определен и постоянен източник на добив, а нейният лек и нежен вкус, ниска минерализация и чистота на произход я превръщат в предпочитан продукт за ежедневна употреба, включително от бременни жени, бебета и малки деца.

Консумацията на бутилирана вода е въпрос на личен избор, но е важно да бъдем добре информирани какъв продукт купуваме за себе си и за своите близки и да четем внимателно етикетите, преди да вземем решение за покупка.

 

*Резултати от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017г. от агенция за маркетингови изследвания Ноема. То изследва  нагласите на потребителите към различните видове бутилирана вода и водещите критерии при избора й. Изследването покрива 28 области селско и градско население и обхваща хората на възраст над 15г.

Борисов обсъди с ”Шел” сондажите за нефт и газ у нас

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-shel-sondazh-cherno-more-26817982

Бойко Борисов се срещна и разговаря в Давос с ръководителя на департамента за международен добив на нефт и газ на “Шел“ Андрю Браун.

Северозападът вдига митинг с духова музика и хора за тунел под Петрохан

https://www.24chasa.bg/region/article/6683537

Северозападът вдига митинг с духова музика и хора за тунел под Петрохан
Митинг за построяването тунел под Петрохан и за изграждането на магистрален път София – Берковица - Монтана – Видин организират ентусиасти в събота. Хората се събират в 10.30 ч. на местността Чепраза край Берковица, организирани от инициативен комитет. Жителите на Вършец пък ще протестират в местността Малката Бързия.

Китай насърчава резултатите на LVMH

https://www.investor.bg/stil/348/a/kitai-nasyrchava-rezultatite-na-lvmh-254616/

Търсенето на луксозни стоки в азиатската страна започва да се възстановява

Ограничават монопола в авторските права

http://www.moreto.net/novini.php?n=367892

Ограничават монопола в авторските права. Това стана след като парламентът прие нужните законодателни изменения на първо четене. Промените в Закона за авторското право са стъпка към демонополизация на съществуващите организации за колективно управление на права, коментира Христиан Митев.

Бой и опашки за течен шоколад с отстъпка във Франция

http://www.mediapool.bg/boi-i-opashki-za-techen-shokolad-s-otstapka-vav-frantsiya-news274755.html

Голямо намаление на течен шоколад "Нутела" във френска верига от супермаркети бе отбелязано с масов бой, предаде БиБиСи в петък. Баталните сцени се разиграха, след като магазините "Интермарше" обявиха намаление от 70% за буркан. Служителите на магазина коментират пред местните медии, че тълпата е направила истински погром, съпроводен с множество сблъсъци в борбата за шоколадовия крем. В резултат някои от състезателите получили травми и наранявания. "Те бяха като животни. Една от жените бе скубана за косата, възрастна дама получи удар с кутия по главата, трета бе с разкървавена ръка.", споделя очевидец пред френските медии. След безполезните опити да въведат ред, служителите от магазина извикали полиция. Въпреки това продуктът бил разграбен за 15 минути. В заснетите видео клипове обстановката силно напомня злополучните черни петъци в САЩ. Подобни сцени се разиграли из цяла Франция, а очевидци и служители от магазините ги оприличават на "бунтове". В същото време мениджърът на друга верига магазини -"Рив дьо Жиер", отрече да е имало такива сблъсъци. "Имаше много хора, много шум, но съобщенията за насилие бяха изненадващи за мен – те не са верни.", разказа той пред сайта thelocal.fr. Според него разпродажбата е "абсолютен успех". Над 360 милиона килограма "Нутела" се продава годишно. Само във Франция се доставят над 100 милиона буркана. Производителят "Фереро" изрази съжаление по повод "бунтовете", но уточни, че инициативата за намаленията е изцяло на търговските вериги. <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/TaRBjUl4rbI?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Регионалното министерство е изготвило три варианта за ново райониране на страната

http://www.cross.bg/razvitie-mesetz-blagoystroiistvoto-1566371.html

/КРОСС/ Изготвени са три варианта за ново райониране на страната, които ще бъдат представени до края на месец март. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в отговор на въпрос от депутата от БСП Крум Зарков във връзка със статута на град Русе като център на Северен централен район, предава „ Фокус". Министърът поясни, че вариантите изобщо не са крайни. „В края на 2017 г. в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се инициираха действия във връзка с промяната на териториалния обхват на шестте района за развитие. Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони за развитие", каза Нанков. Той поясни, че целта е създаване на силни, трайни и жизненоспособни райони на основа за стратегическите документи за регионално развитие. „В МРРБ беше създадена междуведомствена работна група със задачата да разгледа и предложи варианти за нов териториален обхват на районите", каза министърът и допълни, че тя е приключила с доклад за определяне на минимум три варианта за ново райониране на страната. „През месец януари 2018 г. Министерски съвет разгледа и одобри доклад, с който ни беше даден мандат да бъдат подложени на обществено обсъждане тези три, предложени от групата варианти

Турски министър: Европейците трябва да са на страната на Турция в Северна Сирия

http://www.mediapool.bg/turski-ministar-evropeitsite-tryabva-da-sa-na-stranata-na-turtsiya-v-severna-siriya-news274754.html

Турция би искала европейците да са на нейна страна в операцията й срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия, заяви в Брюксел турският министър за ЕС Йомер Челик, цитиран от Франс прес.   "Това, което искаме да чуем от нашите съюзници и приятели, е да кажат: ние сме с Турция, ние сме на страната на Турция в борбата с тероризма, по-специално при прочистването на Африн от терористични елементи", заяви Челик.   "Турция има легитимни интереси в сигурността" за тази операция, увери той. "Към днешна дата от Африн е имало над 700 обстрела срещу Турция. Не можем да търпим това!", заяви Челик, който снощи се срещна в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.   "Ясно заявихме на нашите приятели и съюзници, че не трябва да подкрепят Силите за защита на народа", добави Челик и съобщи, че Турция отначало неуспешно е предложила на западняците да направят операцията заедно, преди да я започне сама.   СЗН са подкрепяни от САЩ и изиграха важна роля в освобождаването на сирийски територии от "Ислямска държава". Турция обаче ги обвинява, че са сирийският клон на Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба на турска територия от 1984 г., отбелязва АФП.

Руски агенти са създали 129 събития във Фейсбук за изборите в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683533

Руски агенти са създали 129 събития във Фейсбук за изборите в САЩПо време на президентската кампания през 2016 г. руски агенти са създали в социалната мрежа Фейсбук 129 събития, свързани с изборите, предаде Ройтерс, като цитира писмени показания на компанията пред Конгреса. В публикуваното днес писмено изявление на Фейсбук, което носи дата 8 януари, се съобщава, че събитията са били видяни от 338 000 различни

128.3 млн. евро са швейцарските инвестиции в България за първите 9 месеца на 2017 г.

http://econ.bg/Новини/128-3-млн-евро-са-швейцарските-инвестиции-в-България-за-първите-9-месеца-на-2017-г-_l.a_i.757007_at.1.html

Инвестициите от Швейцария в България за първите девет месеца на 2017 г. са в размер на 128.3 млн. евро. Това заяви министърът на икономиката Емил...

SoftBank навлиза в строителния сектор с инвестиция в американски стартъп

https://www.investor.bg/aziia/336/a/softbank-navliza-v-stroitelniia-sektor-s-investiciia-v-amerikanski-startyp-254595/

Японският телекомуникационен гигант инвестира 865 млн. долара в Katerra, която си поставя за цел да индустриализира строителството

Няма да има грипна ваканция във Варна!

http://www.barometar.net/90331/

Учениците във Варна няма да бъдат разпуснати в грипна ваканция. Това реши на заседанието си днес Областната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания, научи Varna24.bg. В нея се включиха експерти от Регионалния инспекторат по образованието, Община Варна, РЗИ, здравните заведения, Спешна помощ и джипита от Варна, които направиха анализ на ситуацията. Днес […]

Градежът на бул. „Васил Левски" във Варна със срок до декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=367907

Въпреки че през миналото лято премиерът Бойко Борисов обеща варненци и гостите на града да могат да се придвижват по новия бул. „Васил Левски" още за 15 август, реалният срок на ремонта е до края на годината. „Всички работим, нещата да станат по-бързо от предвидената крайна дата, но и в договорите е заложено той да трае до края на 2018-та".

Истанбулската конвенция няма да доведе до промени в учебните програми

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/26/3119327_istanbulskata_konvenciia_niama_da_dovede_do_promeni_v/?ref=rss


Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до промени в учебните програми, т.е. в тях няма да влиза ново учебно съдържание. Това увери образователният министър Красимир Вълчев в парламента днес.<br /><br />В четвъртък ГЕРБ реши да отложи ратификацията на конвенцията, но заяви, че тя трябва да бъде факт до края на европредседателството. БСП предлага въпросът да се реши след референдум.<br /><br />Министър Вълчев обясни днес, че на заседанието на...

Мъж и жена биха полицаи с дървени колове

https://offnews.bg//112/mazh-i-zhena-biha-politcai-s-darveni-kolove-673640.html

В плевенското село Дисевица мъж и жена са нанесли удари с дървени колове на полицаи, съобщи Областната дирекция на МВР в Плевен.

Нарушителите са задържани за 24 часа.

Инцидентът е станал на 25 януари около 7.00 часа, когато в селото полицаи от Първо и Второ полицейски управления в Плевен са извършвали процесуално-следствени действия.

27-годишна жена и 24-годишен мъж от селото с колове са нанесли на служителите на реда средни телесни повреди. Пострадалите полицаи са освидетелствани в КСМД в Плевен.

За случая е уведомен прокурор от Районната прокуратура, образувано е досъдебно производство.

Ирена Анастасова, БСП: Скрито подмениха програмите в училище

http://www.cross.bg/programa-ychebnata-anastasova-1566370.html

/КРОСС/ „Скрито подмениха програмите в училище. Искаме обективно изучаване на всички исторически периоди в развитието на страната ни. Начинът, по който са зададени темите в учебната програма за 10 клас, допуска неравнопоставеност, едностранчивост и изкривяване. 11 века от историята на България се учат в рамките на 7 теми." Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Ирена Анастасова пред журналисти в парламента. Тя заяви, че депутатите от левицата ще поискат официално всички предложения, които са направени по време на общественото обсъждане на учебната програма за история за 10 клас, която е била качена на сайта на Министерството на образованието в края на месец септември. „Направихме сравнение между темите в програмата, която е била предложена за обществено обсъждане и темите в утвърдената - разликите са очевадни, дори за човек непрофесионалист", допълни народният представител. Анастасова подчерта, че на сайта на министерството, материалите от предложенията не са публикувани. „Би трябвало да бъдат публикувани предложенията - кой ги е направил, приети ли са или не, и с какви мотиви", обясни народният представител

Над 100 интелектуалци: Отлагането на ратификацията ни прави отговорни за всяка жертва

http://clubz.bg/63419-nad_100_intelektualci_otlaganeto_na_ratifikaciqta_ni_pravi_otgovorni_za_vsqka_jertva

"Отлагането на ратификацията би ни направило отговорни за всяка жертва на насилие, основано на пола, защото сме го позволили с бездействието си."

Това се казва в писмо обръщение до народните представители, подписано от изявени университетски преподаватели и преподавателки. То е озаглавено "Интелектуалци за правото на жените да живеят без насилие в публичната и частната сфера". Ще бъде внесено в понеделник в Народното събрание.

Обръщението идва ден след като управляващата партия ГЕРБ съобщи, че разглеждането и ратифицирането на Истанбулската конвенция се отглага за до края на европредседателство, за да може да бъдат проведени обществени дебати, а премиерът Бойко Борисов съобщи, че смята лично да говори с висшия църковен клир и с представители на Главното мюфтийство. Светият синод беше един от най-яростните отрицатели на приемането на конвенцията, като оттам дори насрочиха молитва за 28 януари, за да молят "Божията милост" за НЕприемане на документа. Сред политическите партии най-гласовите противници на конвенцията са "Обединените патриоти" и БСП, като соцпартията дори внесе в четвъртък 74 подписа с искане за насрочване на референдум "за" и "против" приемането ѝ.

 

Ние като университетски преподаватели и преподавателки няма как да не подкрепим ратифицирането на тази конвенция, защото тя е насочена към преодоляването на структурното неравенство, основано на пола.

Ние, изхождайки от разбирането си за обществен дълг, настояваме българското общество да приема правни рамки, които разширяват социалните шансове на индивидите и овластяват потиснати социални групи, а Конвенцията цели именно това.

Ние като ангажирани граждани настояваме да изграждаме заедно общество, основано на взаимно разбиране и толерантност, на солидарност с по-слабите, на уважение към равните права на всички хора, независимо от техния пол, възраст, етническа принадлежност и социално положение.

Това се казва в обръщението на интелектуалците.

Ето и всички техни аргументи:

Интелектуалци за правото на жените да живеят без насилие в публичната и частната сфера

Уважаеми народни представители,

Настояваме България без отлагане да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, която страната ни вече е подписала. 

Конвенцията задава правната рамка за 
- устойчив ангажимент на публичните институции с подкрепата и защитата „на правото на всеки човек и особено на жените да живеят без насилие в публичната и частната сфера“; 
- за провеждането на политики за подкрепа на жертвите и превенция на насилие, основано на пол; 
- за провеждане на обучение в ненасилническо поведение в междуличностните отношения;
- за преодоляване на стереотипни разбирания за половите роли, които блокират социални шансове на индивидите.

Ние като университетски преподаватели и преподавателки настояваме решението за Конвенцията да не бъде основано върху страхове и неразбиране, а върху рационални аргументи. Именно за да помогнем на обществото ни в изясняването на базовите понятия и смисъл на Конвенцията като основа за провеждане на конструктивна и разумна дискусия, заявяваме следното: 

Понятието gender, преведено като „социален пол“, следва да бъде интерпретирано единствено и само така, както то е дефинирано в текста на самата Конвенция (чл. 3, в), а именно “социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“. Тази дефиниция за социално изградените роли на пола не отрича, нито заплашва съществуването на биологичните полове. „Социалният пол“ не е въпрос на свободен избор, напротив, той е зададен от наложени обществени норми. Конвенцията настоява за промяна на тези норми, които нарушават равнопоставеността на половете и допускат злоупотреба с правата на жените. 

Бихме искали да подчертаем, че понятието „социална роля на пола“ (gender) е част от българското законодателство от 2016 г., използвано в Допълнителните разпоредби на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. Накратко, с Конвенцията не се въвежда ново за законодателството ни понятие, следователно няма как да очакваме нито правен хаос, нито промяна на Конституцията. Конвенцията създава единствено правна рамка за по-ефективна защита на съществуващи вече права с редица законодателни мерки и конкретни политики. 

Неоснователни са и внушенията, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие задължава ратифициралите я държави да въведат „трети пол“ и да узаконят брака между еднополови двойки. Понятие “трети пол” в Конвенцията не съществува, нито може да бъде изведено от нея. Чл. 4 т. 3, който се посочва като признаващ “трети пол”, няма връзка с подобно понятие. С него се въвежда задължение за недискриминация при прилагане разпоредбите на Конвенцията на база редица признаци, включително сексуална ориентация и полова идентичност. Този текст отново не внася нищо ново в нашето законодателство - Законът за защита от дискриминация не позволява подобна дискриминация. От недопускането на дискриминация срещу хора с нетрадиционна полова идентичност или сексуална ориентация обаче не следва ангажимент за правно признаване на „трети пол“, нито за узаконяване на еднополови бракове. Това са теми, които не са предмет на тази Конвенция. 

Разтревожилото обществото ни „полово образование“ предполага обучение в разбирането за социалните роли на пола като утвърждаващи равнопоставеността, взаимното уважение, правото на лична неприкосновеност и възпитание в ненасилственото разрешаване на конфликти в междуличностните отношения между жените и мъжете. Такъв тип образование би имало за цел да преодолее онези стереотипни роли, които унижават достойнството и принизяват равната ценност на жените и като такива са сред основните системни източници на насилието над жени. 

Ние като университетски преподаватели и преподавателки няма как да не подкрепим ратифицирането на тази конвенция, защото тя е насочена към преодоляването на структурното неравенство, основано на пола.

Ние, изхождайки от разбирането си за обществен дълг, настояваме българското общество да приема правни рамки, които разширяват социалните шансове на индивидите и овластяват потиснати социални групи, а Конвенцията цели именно това.

Ние като ангажирани граждани настояваме да изграждаме заедно общество, основано на взаимно разбиране и толерантност, на солидарност с по-слабите, на уважение към равните права на всички хора независимо от техния пол, възраст, етническа принадлежност и социално положение.

Бихме искали да подчертаем, че отлагането на ратификацията би ни направило отговорни за всяка жертва на насилие, основано на пола, защото сме го позволили с бездействието си.

С уважение

  1. Албена Хранова, професор, доктор на философските науки
  2. Александър Кънев, професор, доктор на философските науки
  3. Александър Кьосев, професор, доктор
  4. Александър Шурбанов, професор, доктор
  5. Амелия Личева, професор, доктор
  6. Ангел Игов, главен асистент, доктор
  7. Андрей Бунджалов, доцент, доктор
  8. Анета Димитрова, доцент, доктор
  9. Анна Бешкова, доцент, доктор
  10. Анна Кръстева, професор, доктор
  11. Антоан Божинов, доктор
  12. Атанас Славов, главен асистент, доктор
  13. Атанас Стаматов, професор, доктор на философските науки
  14. Бойко Пенчев, доцент, доктор
  15. Боряна Мусева, доцент, доктор
  16. Боян Знеполски, професор, доктор
  17. Валентина Георгиева, доцент, доктор
  18. Валентина Кънев, доцент, доктор
  19. Васил Видински, доцент, доктор
  20. Веселина Вълканова, професор, доктор
  21. Велислава Петрова, главен асистент, доктор
  22. Владимир Раденков, главен асистент, доктор
  23. Галина Гончарова, главен асистент, доктор
  24. Георги Каприев, професор, доктор на философските науки
  25. Гергана Герова, доцент, доктор
  26. Гергана Динева, главен асистент, доктор
  27. Гергина Кръстева, главен асистент, доктор
  28. Даниела Колева, доцент, доктор
  29. Даниел Смилов, доцент, доктор
  30. Десислава Лилова, доцент, доктор
  31. Диана Върголомова, главен асистент, доктор
  32. Димитър Атанасов, главен асистент, доктор
  33. Димитър Божков, главен асистент, доктор
  34. Димитър Вацов, професор, доктор
  35. Димитър Димитров, главен асистент
  36. Димитър Стоименов, хоноруван асистент
  37. Дияна Николова, главен асистент, доктор
  38. Добрин Тодоров, професор, доктор на философските науки.
  39. Добринка Парушева, доцент, доктор
  40. Евгений Дайнов, професор, доктор
  41. Екатерина Търпоманова, доцент, доктор
  42. Елена Стойкова, главен асистент, доктор
  43. Елена Тарашева, доцент, доктор
  44. Емануела Свиларова, асистент, доктор
  45. Емилия Славова, главен асистент, доктор
  46. Жана Попова, доцент, доктор
  47. Жюстин Томс, хоноруван асистент
  48. Ивайло Дичев, професор, доктор на социологическите науки
  49. Идилия Бачкова, професор, доктор
  50. Илдико Отова, главен асистент, доктор
  51. Илиана Мирчева, професор, доктор
  52. Искрен Иванов, главен асистент, доктор
  53. Калин Янакиев, професор, доктор на философските науки
  54. Катя Михайлова, доцент, доктор
  55. Кольо Коев, професор, доктор на социологическите науки
  56. Красимир Стоянов, професор, доктор
  57. Красимира Даскалова, професор, доктор
  58. Красен Станчев, доцент, доктор
  59. Леа Вайсова, асистент
  60. Лилия Димова, доцент, доктор
  61. Лиляна Деянова, професор, доктор
  62. Мария Нейкова, професор, доктор
  63. Мария Огойска, главен асистент, доктор
  64. Мария Соскова, доцент, доктор
  65. Мартин Осиковски, главен асистент, доктор
  66. Миглена Николчина, професор, доктор
  67. Мила Минева, главен асистент, доктор
  68. Милена Кацарска, асистент
  69. Милена Стефанова, доцент, доктор
  70. Милена Якимова, доцент, доктор на социологическите науки
  71. Михаил Неделчев, професор, доктор
  72. Момчил Баджаков, доцент, доктор
  73. Момчил Христов, главен асистент, доктор
  74. Недялка Видева, професор, доктор
  75. Нели Огнянова, професор, доктор на политическите науки
  76. Николай Аретов, професор, доктор
  77. Николай Чкорев, доцент, доктор
  78. Огнян Касабов, доцент, доктор
  79. Орлин Спасов, доцент, доктор
  80. Пепка Бояджиева, професор, доктор на социологическите науки
  81. Петя Георгиева, доктор
  82. Петя Илиева, главен асистент, доктор
  83. Петя Кабакчиева, професор, доктор
  84. Пламен Ралчев, доцент, доктор
  85. Радка Влахова-Руйкова, професор, доктор
  86. Райна Гаврилова, професор, доктор
  87. Райчо Пожарлиев, професор, доктор
  88. Росица Генчева, главен асистент, доктор
  89. Ружа Смилова, главен асистент, доктор
  90. Румен Петров, главен асистент, доктор
  91. Румяна Коларова, доцент, доктор
  92. Румяна Стоилова, професор, доктор на социологическите науки
  93. Румяна Чолакова, асистент, доктор
  94. Светла Маринова, доцент, доктор
  95. Светлана Божилова, доцент, доктор
  96. Силвия Петрова, главен асистент, доктор
  97. Слава Янакиева, хоноруван асистент, доктор
  98. Стилиян Йотов, професор, доктор на философските науки
  99. Стоян Асенов, доцент, доктор
  100. Татяна Буруджиева, доцент, доктор
  101. Татяна Дронзина, професор, доктор на политическите науки
  102. Теодора Карамелска, главен асистент, доктор
  103. Теодора Цанкова, главен асистент, доктор
  104. Тодор Тодоров, доцент, доктор
  105. Христо Христев, главен асистент, доктор
  106. Христо Тодоров, професор, доктор
  107. Цветозар Томов, доцент, доктор
  108. Цветомира Пашова, доцент, доктор.
  109. Стоян Асенов, доцент, доктор
  110. Татяна Буруджиева, доцент, доктор
  111. Татяна Дронзина, професор, доктор на политическите науки
  112. Теодора Карамелска, главен асистент, доктор
  113. Теодора Цанкова, главен асистент, доктор
  114. Тодор Тодоров, доцент, доктор
  115. Христо Христев, главен асистент, доктор
  116. Христо Тодоров, професор, доктор
  117. Цветозар Томов, доцент, доктор
  118. Цветомира Пашова, доцент, доктор.

"Отлагането на ратификацията ни прави отговорни за всяка жертва на насилие, основано на пола"

http://clubz.bg/63419-otlaganeto_na_ratifikaciqta_ni_pravi_otgovorni_za_vsqka_jertva_na_nasilie_osnovano_na_pola

"Отлагането на ратификацията би ни направило отговорни за всяка жертва на насилие, основано на пола, защото сме го позволили с бездействието си."

Това се казва в писмо обръщение до народните представители, подписано от изявени университетски преподаватели и преподавателки. То е озаглавено "Интелектуалци за правото на жените да живеят без насилие в публичната и частната сфера".

Обръщението идва ден след като управляващата партия ГЕРБ съобщи, че разглеждането и ратифицирането на Истанбулската конвенция се отглага за до края на европредседателство, за да може да бъдат проведени обществени дебати, а премиерът Бойко Борисов съобщи, че смята лично да говори с висшия църковен клир и с представители на Главното мюфтийство. Светият синод беше един от най-яростните отрицатели на приемането на конвенцията, като оттам дори насрочиха молитва за 28 януари, за да молят "Божията милост" за НЕприемане на документа. Сред политическите партии най-гласовите противници на конвенцията са "Обединените патриоти" и БСП, като соцпартията дори внесе в четвъртък 74 подписа с искане за насрочване на референдум "за" и "против" приемането ѝ.

 

Ние като университетски преподаватели и преподавателки няма как да не подкрепим ратифицирането на тази конвенция, защото тя е насочена към преодоляването на структурното неравенство, основано на пола.

Ние, изхождайки от разбирането си за обществен дълг, настояваме българското общество да приема правни рамки, които разширяват социалните шансове на индивидите и овластяват потиснати социални групи, а Конвенцията цели именно това.

Ние като ангажирани граждани настояваме да изграждаме заедно общество, основано на взаимно разбиране и толерантност, на солидарност с по-слабите, на уважение към равните права на всички хора, независимо от техния пол, възраст, етническа принадлежност и социално положение.

Това се казва в обръщението на интелектуалците.

Ето и всички техни аргументи:

Интелектуалци за правото на жените да живеят без насилие в публичната и частната сфера

Уважаеми народни представители,

Настояваме България без отлагане да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, която страната ни вече е подписала. 

Конвенцията задава правната рамка за 
- устойчив ангажимент на публичните институции с подкрепата и защитата „на правото на всеки човек и особено на жените да живеят без насилие в публичната и частната сфера“; 
- за провеждането на политики за подкрепа на жертвите и превенция на насилие, основано на пол; 
- за провеждане на обучение в ненасилническо поведение в междуличностните отношения;
- за преодоляване на стереотипни разбирания за половите роли, които блокират социални шансове на индивидите.

Ние като университетски преподаватели и преподавателки настояваме решението за Конвенцията да не бъде основано върху страхове и неразбиране, а върху рационални аргументи. Именно за да помогнем на обществото ни в изясняването на базовите понятия и смисъл на Конвенцията като основа за провеждане на конструктивна и разумна дискусия, заявяваме следното: 

Понятието gender, преведено като „социален пол“, следва да бъде интерпретирано единствено и само така, както то е дефинирано в текста на самата Конвенция (чл. 3, в), а именно “социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“. Тази дефиниция за социално изградените роли на пола не отрича, нито заплашва съществуването на биологичните полове. „Социалният пол“ не е въпрос на свободен избор, напротив, той е зададен от наложени обществени норми. Конвенцията настоява за промяна на тези норми, които нарушават равнопоставеността на половете и допускат злоупотреба с правата на жените. 

Бихме искали да подчертаем, че понятието „социална роля на пола“ (gender) е част от българското законодателство от 2016 г., използвано в Допълнителните разпоредби на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. Накратко, с Конвенцията не се въвежда ново за законодателството ни понятие, следователно няма как да очакваме нито правен хаос, нито промяна на Конституцията. Конвенцията създава единствено правна рамка за по-ефективна защита на съществуващи вече права с редица законодателни мерки и конкретни политики. 

Неоснователни са и внушенията, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие задължава ратифициралите я държави да въведат „трети пол“ и да узаконят брака между еднополови двойки. Понятие “трети пол” в Конвенцията не съществува, нито може да бъде изведено от нея. Чл. 4 т. 3, който се посочва като признаващ “трети пол”, няма връзка с подобно понятие. С него се въвежда задължение за недискриминация при прилагане разпоредбите на Конвенцията на база редица признаци, включително сексуална ориентация и полова идентичност. Този текст отново не внася нищо ново в нашето законодателство - Законът за защита от дискриминация не позволява подобна дискриминация. От недопускането на дискриминация срещу хора с нетрадиционна полова идентичност или сексуална ориентация обаче не следва ангажимент за правно признаване на „трети пол“, нито за узаконяване на еднополови бракове. Това са теми, които не са предмет на тази Конвенция. 

Разтревожилото обществото ни „полово образование“ предполага обучение в разбирането за социалните роли на пола като утвърждаващи равнопоставеността, взаимното уважение, правото на лична неприкосновеност и възпитание в ненасилственото разрешаване на конфликти в междуличностните отношения между жените и мъжете. Такъв тип образование би имало за цел да преодолее онези стереотипни роли, които унижават достойнството и принизяват равната ценност на жените и като такива са сред основните системни източници на насилието над жени. 

Ние като университетски преподаватели и преподавателки няма как да не подкрепим ратифицирането на тази конвенция, защото тя е насочена към преодоляването на структурното неравенство, основано на пола.

Ние, изхождайки от разбирането си за обществен дълг, настояваме българското общество да приема правни рамки, които разширяват социалните шансове на индивидите и овластяват потиснати социални групи, а Конвенцията цели именно това.

Ние като ангажирани граждани настояваме да изграждаме заедно общество, основано на взаимно разбиране и толерантност, на солидарност с по-слабите, на уважение към равните права на всички хора независимо от техния пол, възраст, етническа принадлежност и социално положение.

Бихме искали да подчертаем, че отлагането на ратификацията би ни направило отговорни за всяка жертва на насилие, основано на пола, защото сме го позволили с бездействието си.

С уважение:
Боян Знеполски, професор, доктор
Валентина Георгиева, доцент, доктор
Велислава Петрова, главен асистент, доктор
Гергана Динева, главен асистент, доктор
Даниела Колева, доцент, доктор
Даниел Смилов, доцент, доктор
Ивайло Дичев, професор, доктор на социологическите науки
Красимира Даскалова, професор, доктор
Леа Вайсова, асистент
Лиляна Деянова, професор, доктор
Мила Минева, главен асистент, доктор
Огнян Касабов, доцент, доктор
Петя Кабакчиева, професор, доктор
Райна Гаврилова, професор, доктор
Ружа Смилова, главен асистент, доктор
Анна Кръстева, професор, доктор

Обвиниха в плагиатство 'Формата на водата', която събра 13 номинации за Оскар

https://offnews.bg//kultura/obviniha-v-plagiatstvo-formata-na-vodata-koiato-sabra-13-nominatcii-673635.html

Създателите на филма "Формата на водата", който събра 13 номинации за Оскар, бяха обвинени в плагиатство.

Според семейството на починалия писател и сценарист Пол Зиндел създателите на филма "Фокс" са използвали неговата пиеса от 1969 г. - "Let me hear your whisper". Синът на писателя Дейвид Зиндел твърди, че сюжетът на филма е изцяло взет от постановката на неговия баща. По думите му "Фокс" не са се обърнали към семейството за авторските права. 

От компанията обаче отричат да са плагиатствали - нито те, нито режисьорът Гийлермо Дел Торо. В свой отговор на обвиненията те заявяват, че Дел Торо никога не е чел произведенията на Зиндел. 

В свои интервюта режисьорът на "Формата на водата" разказва, че се е вдъхновил за лентата от филм та ужасите от 1954 г. - "Creature from the Black Lagoon", предава британският "Гардиън".

Въпреки това вестникът отбелязва, че има сходства между постановката на Зиндел и лентата, превърнала се във фаворит на Оскарите. И в двете произведения главната героиня работи в секретна военна лаборатория и се влюбва в морско същество. Отново в двете пиеси учените правят експерименти със съществото, което хигиенистката спасява.

Това не е първо обвинение в плагиатство за "Формата на водата". По-рано Дел Торо бе обвинен, че е заимствал идеята за филма от студент от Холандската филмова академия - Марк Нолкемер. В късометражния му филм "Тhe space between us" се разказва за работничка в лаборатория, която се влюбва в човекоподобно морско същество, пленено от учените, което освобождава. 

Ердоган обеща, че операцията срещу кюрдите в Сирия ще обхване цялата граница

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/26/3119311_erdogan_obeshta_che_operaciiata_sreshtu_kjurdite_v/?ref=rss


Турските военни действия срещу кюрдските бунтовници в Северна Сирия ще разшири обхвата си и ще се разпростре по цялата граница между двете държави и ще стигне до най-източната ѝ точка, където е и границата с Ирак.<br /><br />Това обещание направи пред медиите турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс" и турската държавна телевизия. Държавният глава увери, че действията на Анкара, която в момента провежда операция "Маслинова клонка" срещу...

Борисов и Тони Блеър обсъдиха съвместни инициативи за Западните Балкани (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683522

Борисов и Тони Блеър обсъдиха съвместни инициативи за Западните Балкани (Снимки, видео)„Много се радвам да Ви видя и Ви поздравявам за всичко, което правите“ – с тези думи Тони Блеър започна срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, която се проведе в рамките на Световния икономически форум в Давос. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Бившият британски премиер, а сега председател на Института за глобални промени

Регистрирани независими дружества ще могат да управляват авторски права

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/registrirani-nezavisimi-drujestva-shte-mogat-da-upravliavat-avtorski-prava-254599/

Контролът върху приходите и разпределението на събраните възнаграждения в организациите са определени в нов Закон за авторското право

Двустранни бизнес срещи откриват нови хоризонти пред компаниите

https://www.actualno.com/business/dvustranni-biznes-sreshti-otkrivat-novi-horizonti-pred-kompaniite-news_656432.html

Създаването на устойчива среда и добър екип са два oт основните фактори за успешен бизнес. За да се разгърне обаче пълният потенциал на една компания и да бъдат оптимално развити възможностите на бизнеса, е изключително важно представителите на компаниите да се срещнат „на четири очи“. Именно тази уникална възможност предоставя международното изложение MachTech&InnoTech. Двустранните бизнес срещи между български и чуждестранни компании ще се проведат от 26 до 29 март

За сексуален тормоз се говори от години, защо обвиненията бяха чути едва сега?

http://www.moreto.net/novini.php?n=367894

Обвинителките на продуцента Харви Уайнстийн бяха чути, защото влиянието му намалява, заяви британската актриса Рейчъл Уайс пред в. "Ивнинг стандарт", предаде Франс прес. Над 100 жени обвиниха Харви Уайнстийн в сексуален тормоз или сексуално насилие, след като през октомври м.

Парламентът прие промени в Закона за авторските права, заради който ЕК бе започнала процедура срещу България

http://www.cross.bg/ypravlenie-prava-kolektivno-1566369.html

/КРОСС/ Депутатите приеха днес на първо четене без дебати промени, уреждащи колективно управление на авторските права в законопроекта за изменение и допълнение на закона за авторското право и сродните му права, предава БГНЕС. Целта на законопроекта е в българското законодателство да бъдат въведени разпоредбите на Директива 2014/26/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 г. относно колективното управление на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху произведения за използване онлайн на музикални произведения на вътрешния пазар. Директивата е насочена да създаде нормативна уредба за колективно управление на авторските права, с която да се осъществи на практика по-добро управление, по-голяма прозрачност и отчетност; да насърчи и улесни организациите за колективно управление на авторските права да получават многотериториален лиценз, който касае правата на авторите. Срокът за транспониране на Директивата във вътрешното законодателство на държавите членки на Европейския съюз е не по-късно от 10 април 2016 г., който не е изпълнен от България и заради това Европейската комисия е образувала процедура за нарушение, по която е взето решение за сезиране на Съда на Европейския съюз за неизпълнение на това задължение

Седем антибиотика от природата, които ще подобрят здравето ни (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sedem-antibiotika-ot-prirodata-koito-shte-podobriat-zdraveto-ni-video-2074860

Днес сме свикнали да намираме лесно решение на всеки проблем. В това число попада и лекуването на различни заболявания. При лека настинка прибягваме до антибиотик, при болки в тялото използваме същия метод.

Вижте кои са най-ефективните природни средства за борба с често среща

Крадец изобрети уред за измъкване на пари от кутии за дарения

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kradec-izobreti-ured-za-izmykvane-na-pari-ot-kutii-za-dareniia-2074900

Крадец изобретател, прибирал пари от дарения за църква в Ракитово, е заловен от служители на местния полицейски участък. У него е намерено метално приспособление, с което изтеглял от запечатаните кутии банкнотите, дарени от миряните за храма. Иззети са и близо 50 л

Петокласник удари учителка в Царево, брат му нападна охранителя на училището

//dariknews.bg/regioni/burgas/petoklasnik-udari-uchitelka-v-carevo-brat-mu-napadna-ohranitelia-na-uchilishteto-2074902

12-годишно момче, петокласник в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция

Сделка Русия - Турция: Газопровод срещу кюрди

http://dnes.dir.bg/news/rusia-turtzia-siria-turtzia-svali-rusci-samolet-26817848

Две важни събития, свързани с Турция, Русия и САЩ и още някои регионални сили, белязаха последните десет дни.

Красимир Анев взе бронз на европейското по биатлон

http://clubz.bg/63418-krasimir_anev_vze_bronz_na_evropejskoto_po_biatlon

Красимир Анев грабна бронзов медал в спринта на 10 км на европейското първенство по биатлон в Риднау-Вал Ридана (Италия).

Това е първо отличие за България от шампионата. 

Анев повали всичките 10 мишени на стрелбището и излезе на 4-та позиция след последната стрелба. Той показа голям хъс във финалната обиколка и успя да стигне до бронзовия медал в дисциплината.

Интересен факт е, че точно преди една година нашият биатлонист отново завърши трети в състезанието на 10 км на първенството в Душники Здруй (Полша). 

Още петима българи участваха в надпреварата при мъжете, като двама от тях се класираха за утрешното преследване. Това са Владимир Илиев и Антон Синапов.

Илиев, миналогодишен европейски шампион в дисциплината, сбърка два пъти и завърши 31-и, а младият чепеларец остана 55-и с три наказателни обиколки.

Димитър Герджиков също сбърка три мишени и е 62-и, а Михаил Клечоров с две обиколки зае 72-а позиция. Последен от нашите е Димитър Парталов с безпогрешна стрелба и 88-о място.

Новият шампион в спринта е Андрейс Расторгуев от Латвия, който повали 9 от 10 мишени. Александър Логинов от Русия направи същия брой грешки и грабна сребърното отличие.

Ето го "зеления билет" за дни с мръсен въздух

http://clubz.bg/63417-eto_go_zeleniq_bilet_za_dni_s_mrysen_vyzduh

Столичният "Център за градска мобилност" показа новия "зелен билет", който да стимулира хората да оставят автомобилите си и да ползват градския транспорт.

Това ще става два дни след отчетен особено мръсен въздух в София, тъй като че официалната информация за концентрациите на прах идва в общината към 10 часа на следващия ден и тогава вече е късно за евтин градски транспорт или затваряне на зоните за платено паркиране.

Билетчето ще се продава, ако има превишаване на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма за денонощие) в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни или в 4 за един ден. В тази ситуация ще трябва да бъдат пуснати повече коли, за да се поеме увеличеният брой пътници. Допълнителните разходи на транспортните оператори за това ще бъдат компенсирани от бюджета на общината.

Новият билет ще струва 1 лев, ще важи за цял ден и за цялата мрежа на градския транспорт.

Решението за извънредната мярка срещу мръсния въздух в столицата бе гласувано на 25 януари тази година от Столичния общински съвет. Освен билетите, СЦГМ ще разпространява и карти за преференциално пътуване в цялата градска мрежа.

Pycĸитe бaнĸи c 15% cпaд нa пeчaлбaтa зa 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Pyc-итe-бaн-и-c-15-cпaд-нa-пeчaлбaтa-зa-2017-г-_l.a_i.757005_at.1.html

Pycĸитe бaнĸи изпpaщaт тpyднa гoдинa, a нeтнитe им пeчaлби oтбeлязaxa двyцифpeн cпaд. Бaнĸoвият ceĸтop e cпeчeлил 790 млpд. pyбли (oĸoлo 13.5 млpд....

БСП пита кой вкара комунизма в учебниците, министърът не казва

https://www.actualno.com/education/bsp-pita-koj-vkara-komunizma-v-uchebnicite-ministyryt-ne-kazva-news_656431.html

Нов скандал по стара тема. Така може да се определи днешната тема - комунизъм, която за пореден път раздели управляващи и опозиция. Припомняме, че понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" влязоха в новата програма по История и цивилизация за 10 клас. Темата предизвика дискусия за периода между 1944 и 1989 година.  Именно затова днес социалистите поискаха да разберат кой е написал промените в учебните програми. Според "червния" депутат

Ловец от Луково: Търсихме Росен Ангелов в радиус от 30 км

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683506

Ловец от Луково: Търсихме Росен Ангелов в радиус от 30 кмОбвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов е бил търсен в радиус от 30-ина км, разказа Цветан Цветков – един от местните жители на село Луково, съдействали на полицията при мащабното издирване. Цветков е от ловната дружинка на селото, а преди дни МВР му благодари официално, защото е помогнал в издирването.

Смартфоните поскъпнали, но продажбите им се увеличили през 2017-а

http://www.cross.bg/smartfoni-smartfonite-godina-1566368.html

/КРОСС/ Средната продажна цена на смартфоните се е покачила с 10% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2016-а и вече възлиза на 363 долара, сочи доклад на анализаторската компания GfK, цитиран от Technews. 2017-а година ще се запомни с няколко значими събития и тенденции на пазара за смартфони. Сред тях са, например, анонсът на iPhone X, преходът към съотношение на страните 18:9, двойните задни камери и др. Анализаторите от GfK изтъкват още един важен тренд, който се проявява на базата на многобройни статистически данни. Оказва, че миналата година е рекордна по отношение на средната продажна цена на смартфоните. По-конкретно, тенденцията се наблюдава през четвъртото тримесечие, когато излезе iPhone X - най-скъпият масов смартфон на пазара. Неговата поява доведе до увеличаване на средната цена на смартфоните с 10%, спрямо 2016 г., достигайки 363 долара. И други популярни смартфони поскъпнаха - iPhone 8 и 8 Plus спрямо своите предшественици, а също така Samsung Galaxy Note8 и Huawei Mate 10/10 Pro. Тенденцията е особено отчетлива, ако се сравнят продажбите и приходите на пазара за смартфони. През четвъртото тримесечие на 2017 г. са продадени 397,2 млн. смартфона, което е само с 1% повече, спрямо същия период на предходната година. Но в парично изражение, пазарът е нараснал през тримесечието с 11%, достигайки 144 млрд. долара

Готвени рокади в енергийния системен оператор шокираха Валери Симеонов

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/26/3119331_gotveni_rokadi_v_energiiniia_sistemen_operator/?ref=rss


Подготвяни промени в състава на управителния съвет на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) възмутиха вицепремиера Валери Симеонов от "Обединените патриоти". Според него най-големият проблем на управляващата коалиция е кадровият, а той самият отказва да носи отговорност за несъгласувани с него решения.<br /><br />От съобщение на сайта на ЕСО с вчерашна дата се разбира, че надзорният съвет на държавното дружество предлага изцяло нов състав на управителния съвет поради...

Едва през март раздават пакети с храни за бедни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683394

Едва през март раздават пакети с храни за бедниЕдва през март ще бъдат раздадени на бедните първите пакети със 7 вида храни. Те обаче са поръчани през 2017 г. и съдържат рибни консерви, леща, лютеница, доматено пюре, грах. Това съобщи социалният министър по време на парламентарния контрол. Едва през ноември Агенцията за социално подпомагане обяви конкурс за храните,

Тръмп отрече да е искал уволнението на прокурора за руската намеса

http://www.mediapool.bg/tramp-otreche-da-e-iskal-uvolnenieto-na-prokurora-za-ruskata-namesa-news274753.html

Американският Доналд Тръмп отрече да е искал да уволни натоварения с разследването на евентуална руска намеса в американските избори специален прокурор Робърт Мълър, както твърди в. "Ню Йорк таймс", предаде Асошиейтед прес.   "Фалшива новина, хора. Фалшива новина. Типичните фалшиви истории на "Ню Йорк таймс", отвърна Тръмп, който в Давос за участие в Световния икономически форум.    Според в. "Ню Йорк таймс" Тръмп е наредил Мълър да бъде уволнен през юни м.г., но се отказал от решението си, след като началникът на правния отдел на Белия дом Доналд Макган заплашил да подаде оставка.   Вестникът се позовава на четири осведомени източника, отбелязва Ройтерс.   Според изданието Тръмп смятал, че Мълър няма да бъде безпристрастен към него по три причини. Той ги изтъкнал пред юридическия съветник на Белия дом Дон Макган. Първата била разногласие между Тръмп и Мълър за цените в един от голф клубовете на Тръмп.   След този спор Мълър се отказал от абонамента си в клуба. Втората причина била, че Мълър е работел доскоро в кантора, представляваща интересите на зетя на Тръмп - Джаред Къшнър. Третата причина била, че Мълър в навечерието на номинацията за специален прокурор, е бил на интервю за номинация за шеф на ФБР. След като изслушал трите причини, Дон Макган казал на Тръмп, че остраняването на Мълър ще има катастрофален ефект върху президентството му. Съветникът дори заплашил да подаде оставка, ако Тръмп не промени мнението си.   Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви още в Давос, че е готов за диалог с Русия.   На въпрос на руската агенция ТАСС на Световния икономически форум в Давос дали планира да води диалог с Русия, Тръмп отвърна: "Надяваме се на това."   Тръмп каза, че не е искал и да оскърбява британците със споделянето на антимюсюлмански видеоклипове, които първоначално бяха постнати от лидер на британска крайнодясна организация и изрази готовност да се извини, ако се окаже, че тези хора са расисти.   В интервю за британската телевизия Ай Ти Ви Тръмп заяви, че не знаел нищо за организацията, но бил "най-малко расисткият човек, който можете да срещнете" и че неговото ретуитване не било знак на подкрепа.   Ретуитванията през ноември на антимюсюлманските видеоклипове, пуснати от заместник-председателката на британската крайнодясна партия "Великобритания на първо място" предизвикаха възмущение във Великобритания.   Премиерът Тереза Мей дори заяви, че Тръмп е допуснал грешка, отбелязва Франс прес.   Интервюиращият посочи, че ретуитванията на Тръмп са породили "голямо безпокойство и гняв" във Великобритания, "защото "Великобритания на първо място" е банда расисти, фашисти", на което Тръмп отвърна: "Аз не знаех това, разбира се."   "Ако ми кажете, че те са ужасни хора, ужасни расисти, аз със сигурност ще се извиня, ако искате да го направя", каза Тръмп.   "Не знаех нищо за тях, днес не знам нищо за тях, освен каквото съм попрочел. Това може да е вдигнало много шум във Великобритания, но не и в САЩ. Като се правят ретуитвания, те може да породят проблеми", добави Тръмп.   Той увери, че не е искал да създаде проблеми за Великобритания, "на която е огромен привърженик".  

Тръмп отрече да е искал да уволни прокурора за руската намеса

http://www.mediapool.bg/tramp-otreche-da-e-iskal-da-uvolni-prokurora-za-ruskata-namesa-news274753.html

Американският Доналд Тръмп отрече да е искал да уволни натоварения с разследването на евентуална руска намеса в американските избори специален прокурор Робърт Мълър, както твърди в. "Ню Йорк таймс", предаде Асошиейтед прес.   "Фалшива новина, хора. Фалшива новина. Типичните фалшиви истории на "Ню Йорк таймс", отвърна Тръмп, който в Давос за участие в Световния икономически форум.    Според в. "Ню Йорк таймс" Тръмп е наредил Мълър да бъде уволнен през юни м.г., но се отказал от решението си, след като началникът на правния отдел на Белия дом Доналд Макган заплашил да подаде оставка.   Вестникът се позовава на четири осведомени източника, отбелязва Ройтерс.   Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви още, че е готов за диалог с Русия.   На въпрос на руската агенция ТАСС на Световния икономически форум в Давос дали планира да води диалог с Русия, Тръмп отвърна: "Надяваме се на това."   Тръмп каза, че не е искал и да оскърбява британците със споделянето на антимюсюлмански видеоклипове, които първоначално бяха постнати от лидер на британска крайнодясна организация и изрази готовност да се извини, ако се окаже, че тези хора са расисти.   В интервю за британската телевизия Ай Ти Ви Тръмп заяви, че не знаел нищо за организацията, но бил "най-малко расисткият човек, който можете да срещнете" и че неговото ретуитване не било знак на подкрепа.   Ретуитванията през ноември на антимюсюлманските видеоклипове, пуснати от заместник-председателката на британската крайнодясна партия "Великобритания на първо място" предизвикаха възмущение във Великобритания.   Премиерът Тереза Мей дори заяви, че Тръмп е допуснал грешка, отбелязва Франс прес.   Интервюиращият посочи, че ретуитванията на Тръмп са породили "голямо безпокойство и гняв" във Великобритания, "защото "Великобритания на първо място" е банда расисти, фашисти", на което Тръмп отвърна: "Аз не знаех това, разбира се."   "Ако ми кажете, че те са ужасни хора, ужасни расисти, аз със сигурност ще се извиня, ако искате да го направя", каза Тръмп.   "Не знаех нищо за тях, днес не знам нищо за тях, освен каквото съм попрочел. Това може да е вдигнало много шум във Великобритания, но не и в САЩ. Като се правят ретуитвания, те може да породят проблеми", добави Тръмп.   Той увери, че не е искал да създаде проблеми за Великобритания, "на която е огромен привърженик".  

Полша няма да отстъпи пред ЕС за съдебната реформа, закани се Качински

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/26/3119325_polsha_niama_da_otstupi_pred_es_za_sudebnata_reforma/?ref=rss


Полша няма да направи никакви отстъпки в спора си с Европейския съюз за правосъдната реформа в страната, заяви Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост", цитиран от "Ройтерс".<br /><br />"Програмата за дълбоки промени в нашата страна няма да бъде възпрепятствана, напротив – не може да се говори по никакъв начин за постигане на споразумение със силите, които години наред са се отнасяли към Полша като към тяхна лична плячка",...

Министър Вълчев: Няма да променяме учебни програми заради Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683505

Министър Вълчев: Няма да променяме учебни програми заради Истанбулската конвенцияНяма да има промени в учебното съдържание и учебните програми във връзка с Истанбулската конвенция. Това декларира образователният министър Красимир Вълчев в кулоарите на парламента. Всичко, което се изисква да знаят учениците за равнопоставеността на половете, отдавна е залегнало в учебниците, допълни той.

Много руснаци са получили бггражданство

https://frognews.bg/novini/mnogo-rusnatsi-poluchili-bggrajdanstvo.html

Рекорден брой руснаци са получили българско гражданство по заслуги, в сравнение с граждани от други националности. Това показва проучване на правния екип на ”Антикорупционен фонд”, пише „Офнюз“.

Обгазиха Бургас с пропан-бутан

https://frognews.bg/novini/maj-jena-biha-politsai-darveni-kolove.html

7 сигнала за задушлива миризма са получени след 8 часа тази сутрин на телефон 112 и в РИОСВ Бургас. Това съобщи директорът на екоинспекцията Тонка Атанасова. Сигналите са от различни квартали на Бургас и са за това, че се усеща задушлива миризма на газ пропан-бутан.

Разкриха 2 нарколаборатории в Сливенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683500

Разкриха 2 нарколаборатории в СливенскоДве нарколаборатории са разкрити в Сливенско, иззети са метамфетамин и канабис. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен. При специализирана операция в сряда в Сливен е извършена проверка на двама мъже - на 31 и 32 години, и на 21-годишна жена. У тях са намерени и иззети общо седем грама метамфетамин и пет грама канабис.

С децата в почивните дни (27 и 28 януари)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/26/3117010_s_decata_v_pochivnite_dni_27_i_28_ianuari/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Искаме да видим по-ефикасна съдебна система в България, обяви еврокомисар Йоурова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/26/3119315_iskame_da_vidim_po-efikasna_sudebna_sistema_v/?ref=rss


"Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата с корупцията и организираната престъпност. Искаме да видим осезаеми резултати от българските реформи". Това каза еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова, цитирана от "dariknews.bg", преди да вземе участие в неформалния съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в София.<br /><br />Еврокомисарят акцентира, че днес ще представи и позицията си за върховенството на закона в онлайн сферата, за...

Възрастен шофьор прати варненска пешеходка в болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=367900

73-годишен шофьор блъсна вчера пешеходка във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал по обед в "Аспарухово". 65-годишната жена опитвала да пресече пътното платно, но изневиделица била блъсната от волво.

Фаворитът за Оскар "Формата на водата" - плагиатстван?

https://www.actualno.com/cinema/favorityt-za-oskar-formata-na-vodata-plagiatstvan-news_656428.html

Създателите на един от тазгодишните филми, фаворити за "Оскар", "Формата на водата" са обвинени в плагиатство, пишe The Guardian. Обвиненията са от семейството на американския писател и сценарист Пол Зиндел, който е и носител на наградата "Пулицър". Според тях режисьорът Гийермо дел Торо е плагиатствал от произведения на Зиндел. "Ние сме удивени как такава голяма филмова къща е могла да създаде филм, сюжетът на който е толкова явно заимстван от постановката н

Шестима с обвинения след акцията в Медицинския

https://www.vesti.bg/bulgaria/shestima-s-obvineniia-sled-akciiata-v-medicinskiia-6078655

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на студенти с неистински документи

Захариева се срещна с директора на центъра за миграционна политика Шпинделегер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683483

Захариева се срещна с директора на центъра за миграционна политика ШпинделегерЗаместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес генералния директор на Международния център за развитие на миграционната политика (МЦРМП) Михаел Шпинделегер. Двамата обсъдиха политиките за управление на миграцията и възможностите за подобряване на тяхната ефективност,

Задълбочават ли се производствените затруднения на Tesla?

https://www.investor.bg/novini/444/a/zadylbochavat-li-se-proizvodstvenite-zatrudneniia-na-tesla-254578/

Батериите в Model 3 се монтират на ръка, твърди CNBC. Компанията заяви, че няма забавяне в производството

"Летище София" отчете рекордна 2017 г.

http://www.mediapool.bg/letishte-sofiya-otchete-rekordna-2017-g-news274751.html

Изминалата 2017 година е била рекордна в историята на столичното летище, отчетоха от държавното дружество. Обслужените пътници са близо шест и половина милиона (6 490 096), което е ръст от 30.3% спрямо 2016 г. Рекордно увеличение на пътниците е отбелязвано през всеки един месец на 2017 година. През Терминал 1 са преминали 36 на сто от всички пътници, а останалите през Терминал 2. Традиционно, най-силни месеци по отношение на обслужените пътници са юли, август и септември с над 600 хиляди пътуващи във всеки един от тях. Десетте най-предпочитани дестинации през изминалата година са Лондон, Милано, Варна, Рим, Амстердам, Брюксел, Мадрид, Тел Авив, Франкфурт и Мюнхен. През изминалата година са излетели и кацнали общо 57 670 самолети, което е ръст от над 11 на сто спрямо 2016 г. Обработените товарни и пощенски пратки са сходни спрямо тези от предходната година и възлизат на 21 хиляди тона на годишна база. От "Летище София" не съобщават какви са финансовите резултати на държавното дружество за изминалата година и не става ясно дали рекордният брой пътници е довел до рекордни приходи и печалба. Зимното разписание на летище "София" 2017/2018 г. предлага избор от над 20 авиокомпании, които изпълняват директни полети до 63 дестинации в Европа и Близкия Изток. За последно транспортният министър Ивайло Московски обяви, че очаква до края на месеца да бъдат обявени параметрите за бъдещата концесия на летището. Предишният опит на правителството на ГЕРБ да отдаде аерогарата на частен оператор се провали след като служебния кабинет на Огнян Герджиков прекрати процедурата с аргумента, че така направена е неизгодна за държавата.

Volvo ще предложи конкурент на камиона на Tesla

https://www.actualno.com/cars/volvo-shte-predloji-konkurent-na-kamiona-na-tesla-news_656424.html

Шведската компания Volvo Trucks обяви намеренията си да започне производството на камиони с изцяло електрическо задвижване. Разработката на първата подобна машина ще стартира още през тази година, а през 2019 г. тя трябва да излезе на пазара в Европа. Стартът на продажбите в Северна Америка ще бъде почти веднага след европейските. Представителите на Volvo са на мнение, че появата на подобни транспортни средства ще изиграе много важна роля в подобряване на живота на хората в големите градове, тъ

Какви са „Твоите 25 причини да избереш България“?

http://clubz.bg/63416-kakvi_sa_%E2%80%9Etvoite_25_prichini_da_izberesh_bylgariq%E2%80%9C

Водещата консултантска компания и работодател PwC България (ПрайсуотърхаусКупърс") провежда мащабната инициатива „Твоите 25 причини да избереш България“ в подкрепа на българските студенти. По повод 25-годишнината си в страната PwC България заедно с водещи компании партньори ще подкрепи 25 студенти с: 

  • едногодишни стипендии по 6000 лв.
  • стажове в престижни компании
  • менторство 

В конкурса могат да участват български студенти на възраст от 18 до 24 г., обучаващи се у нас или в чужбина и със силна мотивация да се развиват в България. Кандидатите трябва да подготвят есе на тема „Моите 25 причини да избера България“. Срокът е 10 февруари 2018 г. 

Партньори на кампанията „Твоите 25 причини да избереш България“ са водещи български и международни компании, които развиват успешен бизнес в страната – банки, ритейл и IT компании, хипермаркети, компании за бързооборотни стоки и др.

Независимо жури с членове певицата Михаела Филева, ТВ водещите Надежда Узунова и Добрина Чешмеджиева, създателката на проекта „Пощенска кутия за приказки“ Гери Турийска, зам.-ректорът на УНСС доц. д-р Стела Радева, и представители на популярни бизнес медии - Боян Томов и Георги Минев, ще избере победителите. 

„Във връзка с годишнината ни взехме решение вместо да инвестираме пари в поредния бизнес коктейл да ги вложим в нещо много по-смислено и значимо – бъдещето на младите хора у нас. Чрез проекта „Твоите 25 причини да избереш България“ целим да мотивираме българските студенти да изберат България и да се развиват у нас, да им помогнем да натрупат ценен опит и да получат полезни знания и съвети за личностно и професионално развитие“, заяви Божидар Нейчев, управляващ съдружник в PwC България.

„Твоите 25 причини да избереш България“ се провежда под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и с съдействието на Министерство на образованието и науката.  Зад кампанията застанаха и някои от най-популярните и известни звезди и обществени личности у нас – Михаела Филева, Преслава Пейчева, Ива Дойчинова, Владо Николов, Симона Халачева, Калин Врачански, Асен Блатечки, Ники Кънчев, Мира Добрева, Георги Любенов, Спас Кьосев, Константин Каменаров, Надя Обретенова, Радина Червенкова и др.

Кандидатстването за конкурса „Твоите 25 причини да избереш България“ се осъществява в официалния уебсайт на инициативата, а повече информация е достъпна във Facebook и LinkedIn профилите на PwC България.

Русия: Информацията за доставки на въглища от Северна Корея е чиста лъжа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683484

Русия: Информацията за доставки на въглища от Северна Корея е чиста лъжаИнформацията, че Северна Корея доставя въглища за Южна Корея и Япония през руски пристанища е опит за опорочаване на Министерството на външните работи в Москва. Това заяви депутатът от Държавната дума Алексей Корниенко по повод публикацията на агенция Reuters, предава РИА Новости. „Всичко това може да бъде проверено.

Дяловото инвестиране в България вече не е толкова екзотично

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/dialovoto-investirane-v-bylgariia-veche-ne-e-tolkova-ekzotichno-254585/

Фонд мениджърът трябва да стои близо до компаниите от портфолиото, за да забележи проблемите навреме и да вземе мерки, съветва Валери Петров

Грипна ваканция в София от 29 януари до 2 февруари

https://offnews.bg//obshtestvo/gripna-vakantcia-v-sofia-ot-29-ianuari-do-2-fevruari-673637.html

Софийските училища затварят от 29 януари до 2 февруари включително заради грипна ваканция, съобщи МОН. От 3 февруари пък започва междусрочната ваканция, която продължава до 6 февруари. Учениците ще се върнат в клас чак на 7 февруари, сряда.

Днес 459 училища в страната останаха затворени днес заради високата заболеваемост от грип и други вирусни заболявания.

Днес не се учи в:

- 121 училища в област Стара Загора;

- 138 училища в област Бургас, където грипната ваканция продължава до 29 януари;

- 98 училища в София - област;

- 17 училища в област Видин;

- 44 училища в област Ямбол;

-19 училища в област Габрово;

- 14 училища в област Хасково (ОУ „Христо Ботев“ - с. Крепост, ОУ „Васил Левски“ - с. Ябълково, ОУ „Д. Матевски“ - град Меричлери, ОУ „Христо Смирненски“ в село Радиево и 10 училища в Димитровград);

- 7 училища в област Кюстендил (ОУ “Н. Вапцаров“, СУ „Хр. Ботев“ и ПГ в гр. Бобов дол, ОУ „Хр. Ботев“ - село Невестино, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Раждавица, ОУ „Хр. Павлович“ и СУ „Св. Климент Охридски“ в град Дупница);

- едно училище в област Враца - СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Криводол.

Грипът затвори 459 училища днес

https://offnews.bg//obshtestvo/gripat-zatvori-459-uchilishta-dnes-673637.html

459 училища в страната остават затворени днес заради високата заболеваемост от грип и други вирусни заболявания, съобщи Министерството на образованието и науката.

Днес не се учи в:

- 121 училища в област Стара Загора;

- 138 училища в област Бургас, където грипната ваканция продължава до 29 януари;

- 98 училища в София - област;

- 17 училища в област Видин;

- 44 училища в област Ямбол;

-19 училища в област Габрово;

- 14 училища в област Хасково (ОУ „Христо Ботев“ - с. Крепост, ОУ „Васил Левски“ - с. Ябълково, ОУ „Д. Матевски“ - град Меричлери, ОУ „Христо Смирненски“ в село Радиево и 10 училища в Димитровград);

- 7 училища в област Кюстендил (ОУ “Н. Вапцаров“, СУ „Хр. Ботев“ и ПГ в гр. Бобов дол, ОУ „Хр. Ботев“ - село Невестино, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Раждавица, ОУ „Хр. Павлович“ и СУ „Св. Климент Охридски“ в град Дупница);

- едно училище в област Враца - СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Криводол.

Освен тях от 29 януари до края на седмицата е обявена грипна ваканция в София-град..

459 училища затвориха врати заради грипа

http://www.cross.bg/ychilishta-oblast-nyama-1566366.html

/КРОСС/ Продължава да се увеличава бройката на училищата, които затварят врати заради грипа. Поради висока заболеваемост в 459 училища в страната днес няма да има учебни занятия, съобщават от Министерството на образованието и науката. В четвъртък броят на училищата, затворили врати беше 404, а в началото на седмицата те не надхвърляха 200. На 26 януари 121 училища в област Стара Загора няма да има учебни часове. 138 училища в област Бургас са в грипна ваканция до 29 януари. В София - област няма да има учебни занятия в 98 училища. В област Видин няма да учат в 17 училища, а в област Ямбол - в 44 училища. В област Габрово в 19 училища няма да има учебни занятия. В област Хасково в 14 училища и днес няма учебни часове - ОУ „Христо Ботев" - с. Крепост, ОУ „Васил Левски" - с. Ябълково, ОУ „Д. Матевски" - град Меричлери, ОУ „Христо Смирненски" в село Радиево и 10 училища в Димитровград. В област Кюстендил няма да има занятия в 7 училища - ОУ" Н. Вапцаров", СУ „Хр. Ботев" и ПГ в гр. Бобов дол, ОУ „Хр. Ботев" - село Невестино, НУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Раждавица, ОУ „Хр. Павлович" и СУ „Св. Климент Охридски" в град Дупница. В СУ „Св. св. Кирил и Методий" в град Криводол, област Враца, и днес няма да учат учениците. От 29 януари 2018 г. до края на седмицата е обявена грипна ваканция и за София-град.

Трети сме сред държавите в ЕС с най-нисък дълг спрямо БВП

http://econ.bg/Новини/Трети-сме-сред-държавите-в-ЕС-с-най-нисък-дълг-спрямо-БВП_l.a_i.757003_at.1.html

България запазва третата си позиция в Европейския съюз (ЕС) сред държавите с най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) през третото...

459 училища в страната затвориха заради грипа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683470

459 училища в страната затвориха заради грипаПоради висока заболеваемост в 459 училища в страната днес няма да има учебни занятия. Това съобщиха от пресцентъра Министерството на образованието и науката (МОН). На 26 януари 121 училища в област Стара Загора няма да има учебни часове. 138 училища в област Бургас са в грипна ваканция до 29 януари.

Изготвят три варианта за ново райониране на страната, представят ги до края на март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683471

Изготвят три варианта за ново райониране на страната, представят ги до края на мартИзготвени са три варианта за ново райониране на страната, които ще бъдат представени до края на месец март. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в отговор на въпрос от депутата от БСП Крум Зарков във връзка със статута на град Русе като център на Северен централен район, предаде Фокус“.

Мъж и жена налагат с колове полицаи в Плевенско

https://frognews.bg/novini/maj-jena-nalagat-kolove-politsai-plevensko.html

Това съобщават от областната дирекция на МВР в Плевен. В село Дисевица мъж и жена са нанесли удари с дървени колове на полицаи.

"Роял Дъч Шел" започва да търси нефт и газ в "Хан Кубрат" до края на годината

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/26/3119318_roial_duch_shel_zapochva_da_tursi_neft_i_gaz_v_han/?ref=rss


"Роял Дъч Шел" ще започне сондажите за търсене на петрол и газ в блок "Хан Кубрат" в Черно море до края на тази или в началото на следващата година. Това е казал на среща с премиера Бойко Борисов, провела се на форума в Давос, ръководителя на департамента за международен добив на нефт и газ на компанията Андрю Браун, предаде правителствената информационна служба.<br /><br />Борисов посочил, че бъдещ добив от блок "Хан Кубрат" в Черно море е един от...

До минус 12 градуса и с мъгли утре сутрин, следобед ще е слънчево и до 8 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6683465

До минус 12 градуса и с мъгли утре сутрин, следобед ще е слънчево и до 8 градусаПрез нощта ще бъде ясно и тихо. На отделни места в равнините ще се образува мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, по Черноморието - минус 4-минус 1 градус, предава БТА. Утре ще се задържи предимно слънчево и почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 1 и 4 градуса в Северна и между 3 и 8 градуса в Южна

Тръмп: Готов съм на диалог с Русия

http://dnes.dir.bg/news/rusia-dialog-sasht-izbori-2016-26817596

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов за диалог с Русия, предаде ТАСС.

Еврокомисарят по правосъдието: Искаме да видим по-ефикасна съдебна система в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=367897

"Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата с корупцията и организираната престъпност. Искаме да видим осезаеми резултати от българските реформи". Това каза еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова преди да вземе участие в неформалния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в София.

Световната ядрена асоциация: България трябва да има втора АЕЦ

https://offnews.bg//ikonomika/svetovnata-iadrena-asotciatcia-balgaria-triabva-da-ima-vtora-aetc-673636.html

България трябва да ускори изграждането на нова ядрена мощност, за да посрещне нарастващата нужда от надеждна, нисоквъглеродна електроенергия, каза Агнета Ризинг, генерален директор на Световната ядрена асоциация (World Nuclear Association) пред българския парламент.

България има дългогодишен положителен опит в областта на ядрената енергетика, познава предимствата, които тя има за хората и за околната среда, сподели тя, като отбеляза, че за нейното развитие има силна институционална и обществена подкрепа. Ризинг призова българското правителство да придаде нова сила на изграждането на нова ядрена мощност в страната. 

„Ние подкрепяме правителствата, които провеждат ясна и последователна енергийна политика, която разглежда АЕЦ като нисковъглеродни енергийни източници, понижаващи системните разходи и гарантиращи сигурността на доставките. Сега е времето България да поведе и даде силен принос към реализацията на програма за нова ядрена мощност“, каза Ризинг.

Увеличаването на ядреното производство в България ще бъде от полза за икономиката на страната, за екологията и за общината, на чиято територия би била изградена новата мощност. След въвеждане в експлоатация, тя ще осигурява надеждна, нисоквъглеродна енергия денонощно и ще осигури високоспециализирани работни места.

Над 33 млн. лв. струва чистотата на Варна

http://www.barometar.net/90329/

План-сметката за дейност „Чистота” в бюджета на Варна за тази година е 33,3 млн. лв., от които 27,5 млн. ще са постъпленията от такса битови отпадъци. Документът беше утвърден от комисията по благоустройство и комунални дейности. В разходната част най-голям дял се пада на обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на боклука – 13,183 млн. лв. От […]

Започна покерът по съставяне на правителство в Берлин

http://clubz.bg/63414-zapochna_pokeryt_po_systavqne_na_pravitelstvo_v_berlin

Помни ли някой кога се проведоха парламентарните избори в Германия? Точно преди 124 дни и страната все още е без правителство. Е, предишният кабинет под канцлерството на Ангела Меркел продължава да изпълнява служебно задълженията си, но иде реч за друго. Никога досега в историята на ФРГ не е било толкова дълго след парламентарен вот политическите сили да не са успели да сформират кабинет.

След провалени опити да се състави правителство на консерваторите с либералите и зелените днес започна покерът по сформиране на кабинет между десницата – Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

В 9 ч местно време (час по-късно българско) в централата на ХДС в Берлин – дом "Конрад Аденауер", първо се срещнаха партийните лидери – Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц. Час и 40 минути по-късно към тях се присъединиха и екипите им от преговарящи – общо 15 души.

При пристигането си тази заран в дом "Конрад Аденауер" Ангела Меркел заяви пред журналисти: "Хората очакват от нас да поемем по посока сформиране на правителство. Мисля, че това е възможно и то в обозримо  време."

По повод приключилите преди две седмици проучвателни разговори между десницата и социалдемократите, които отвориха пътя към сегашните преговори, Меркел съзира "една много добра рамка". Сега основното било да се преговаря бързо, тъй като ставало дума за нова динамика в името на Германия.

Мартин Шулц също се обяви за бързи и конструктивни преговори. Целта на социалдемократите била да се постигне справедливост в страната (разбирай наливане на милиарди евро в социалната сфера), а на международната арена Германия отново да е водеща сила в рамките на Европейския съюз. С оглед на предизвикателствата, идващи от САЩ и Китай, светът се нуждаел от силна и проевропейска ФРГ.

Социалдемократите нямат друга алтернатива, освен да склонят на сформиране на широка коалиция с десницата, каквато след парламентарния вот техният лидер Мартин Шулц категорично отхвърли и обяви, че партията му излиза в опозиция.

Рейтингът на ГСДП обаче непрестанно се срива. На общите избори, проведени на 24 септември м. г., бюлетина за социалдемократите пуснаха 20,5 на сто от участвалите във вота. Ако изборите биха били сега, за ГСДП биха гласували едва 19 на сто, сочат последните социологически проучвания. При консерваторите няма промяна – 33 на сто подкрепа.

Шулц е опитен политик и много добре знае, че крайнодясната популистка партия Алтернатива за Германия печели все по-голяма подкрепа. Няма да е изненада, ако при евентуални предсрочни избори тя излезе втора сила, което би било съкрушителен удар за социалдемократите. Така за тях е далеч по-добре да влязат в управлението на страната, отколкото да се обезличат при евентуални предсрочни избори.

Проблемът на Мартин Шулц е наложеното след парламентарния вот през 2013 г. от предишното ръководство на партията му допитване до всички партийни членове дали ГСДП да участва или не в широка коалиция.

Така, ако сега коалиционните преговори с десницата приключат с успех, всичките над 440 000 членове на ГСДП ще гласуват с писма подкрепят или не широка управленска коалиция в Берлин. Настроенията засега са по-скоро "не". Най-отявлени противници на управление под канцлерството на Меркел са членовете на младежката организация на ГДСП, които водят жестока кампания срещу управление с ХДС и ХСС.

За подобно допитване са нужни две до три седмици.

При най-оптимистичния вариант Германия ще има правителство най-рано през март.

Все пак прожектираха "Смъртта на Сталин" в московско кино

http://clubz.bg/63413-vse_pak_projektiraha_smyrtta_na_stalin_v_moskovsko_kino

Британската комедия "Смъртта на Сталин" бе прожектирана в московското кино "Пионер", предаде Би Би Си.

Това се случи въпреки че Министерството на културата отне разрешението за прожекция два дни преди обявената премиера.

Сеансът минал без инциденти. Нямало и протестиращи срещу подигравателното според властите изобразяване на Сталин и други съветски лидери.

Освен зрителите в "Пионер" дошли само журналисти. Но въпреки това само няколко места останали незаети.

"Този филм няма да оскърби дори един сталинист", заявил пред Би Би Си след прожекцията възрастен зрител.

Друг зрител споделил, че решил да гледа комедията именно заради действията на Министерството на културата.

"Разбрах, че непременно трябва да го гледам, щом го забраняват", споделил той.

Журналистката от АФП Ола Циховлас обаче съобщи, че след прожекцията в "Пионер" влезли полицаи, а заедно с тях и цивилни агенти. Тя дори публикува снимка.

Управата на киното отказала да коментира дали е имало такова нещо.

От Би Би Си се опитали да разберат защо в кино "Пионер" са решили да покажат филма въпреки липсата на разрешение. Прессекретарката на киното Роза Ампилян отказала да отговори на въпроса. Собственикът - милиардерът Александър Мамут, заявил, че не е директор на киносалона и не знае причините.

Представител на "Пионер" съобщил за РИА Новости, че киното не нарушава закона, тъй като в регистрите на културното министерство пище, че разрешението за прожекция продължава да е валидно.

От компанията, прожектираща филма, обаче заявили, че веднага са уведомили "Пионер" за отнемането на разрешението.

Министерството на културата на Русия отне на 23 януари разрешението за прожекция на "Смъртта на Сталин". Това стана след призива на юристи от ведомството до културния министър Владимир Медински да не разрешава разпространението в страната на филма. В творбата те открили признаци на екстремизъм.

Мамят ни с онлайн оферти за езикови курсове

http://dnes.dir.bg/news/izmama-sitove-kzp-ezicovi-cursove-26817469

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява онлайн оферта за езикови курсове със съмнителни обещания за бързи и ефективни резултати.

Доналд Тръмп представя икономическата стратегия на САЩ пред елита в Давос

https://frognews.bg/novini/donald-tramp-predstavia-ikonomicheskata-strategiia-sasht-pred-elita-davos.html

Американският президент Доналд Тръмп ще изложи икономическата стратегия на Съединените щати пред световния политически и бизнес елит в Давос. Той вече даде да се разбере, че в речта си ще защити своя принцип „Америка на първо място”.

Еднодневните трудови договори в земеделието се увеличават в пъти

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/26/3119267_ednodnevnite_trudovi_dogovori_v_zemedelieto_se/?ref=rss


Близо 17 пъти са нараснали еднодневните трудови договори в земеделието през януари 2018 г.. благодарение на онлайн регистрация, която през същия месец на миналата година не е била възможна. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.<br /><br />От началото на годината са регистрирани около 5000 образци, а по същото време на миналата година, когато е-услугата още не е била въведена, едва около 300, каза министърът.<br...

СТО отсъди срещу митата на ЕС върху биогоривата от Индонезия

https://www.investor.bg/aziia/336/a/sto-otsydi-sreshtu-mitata-na-es-vyrhu-biogorivata-ot-indoneziia-254586/

В Джакарта определят решението като "голяма победа" и очакват то да даде тласък на износа на биогорива

Навръх рождения си ден Радослав Янков не успя да премине квалификациите в Банско

http://www.cross.bg/bansko-yspya-slalom-1566365.html

/КРОСС/ Радослав Янков не успя да премине квалификациите в първия паралелен гигантски слалом за Световната купа по сноуборд, който се провежда в Банско, съобщава БТВ. Празнуващият днес рожден ден чепеларец остана на 18-а позиция в пресявките, като само 10 стотни го разделиха от 16-ата позиция, даваща право на участие на 1/8-финалите. Най-добрият ни сноубордист беше 6-и след първия манш по червеното трасе с 37.03 секунди, но не успя да направи добро второ спускане по синьото трасе, а времето от 40.10 секунди по него се оказа недостатъчно. Квалификацията бе спечелена от австриеца Себастиан Кислингер. В двата старта в Банско през миналия сезон Янков записа победа и второ място, а впоследствие взе и малката Световна купа в дисциплината паралелен гигантски слалом. Другите трима българи отпаднаха още след първия манш в квалификациите. Димитър Ганичев се нареди 49-и, Станислав Вангелов остана 51-и, а веднага след него завърши Михаил Кръшняк. При жените най-добрата българка Теодора Пенчева финишира на 33-то място и не успя да се класира за втория кръг на пресявките. В неделя е вторият старт от паралелния гигантски слалом в Банско.

Търсили Росен Ангелов в радиус от 30 км от Луково

https://www.actualno.com/society/tyrsili-rosen-angelov-v-radius-ot-30-km-ot-lukovo-news_656423.html

В радиус от 30 км е бил търсен обвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. Това разказа Цветан Цветков – един от местните жители на село Луково, съдействали на полицията при мащабното издирване. Цветков е от ловната дружинка на селото, а преди дни МВР му благодари официално, защото е помогнал в издирването. „Познаваме Балкана – да им покажем пътища, има много изоставени вили, пресечени местности, които трудно се достигат”, посочи той.

Почина жената, която се самозапали след скандал със съпруга си

http://www.mediapool.bg/pochina-zhenata-koyato-se-samozapali-sled-skandal-sas-sapruga-si-news274750.html

Починала е 57-годишната жена от врачанското село Бъркачево, която в четвъртък се заля с бензин и се запали, съобщиха от МВР-Враца. Основната версия за трагичния инцидент са честите физически посегателства върху жената от страна на съпруга й.   Според свидетели от селото съпругът е злоупотребявал с алкохол и често е пребивал жена си, която бягала при съседи или близки, но после отново се връщала при него, съобщава dir.bg.   Сигналът до полицията, че жената се е подпалила е подаден в 13.20 ч. в управлението на МВР в Бяла Слатина. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил, че след скандал между съпрузи, 57-годишната Павлина А. се е заляла с бензин и се е самозапалила.   Жената е транспортирана за лечение в Клиниката по изгаряния на "Пирогов", където въпреки усилията на лекарите е починала снощи около 21 часа. Тя е била с около 85 процента изгаряния по цялото тяло.   Съпругът е задържан в управлението на МВР-Бяла Слатина за изясняване на случая.

Федерер - Чилич е финалът при мъжете в Мелбърн

https://offnews.bg//tenis/federer-chilich-e-finalat-pri-mazhete-v-melbarn-673634.html

Швейцарската легенда Роджър Федерер се класира за седми път в кариерата си за финала на Откритото първенство на Австралия, след като срази корееца Хьон Чун с 6:1, 5:2 и отказване на младия талант.

Маестрото започна с обичайния си агресивен стил и проби съперника си още на старта, след което взе подаването му още веднъж, за да вземе първия сет с 6:1.

Швейцарецът проби рано и във втората част, след което Чун поиска медицински тайм аут за проблем със стъпалото. В следващите минути кореецът трудно се движеше по корта и в крайна сметка реши да се откаже при 5:2 за Федерер.

Така Федерер ще защитава титлата си в неделя срещу шестия в схемата Марин Чилич, който вчера елиминира в три сета британеца Кайл Едмънд в първия полуфинал.

Маестрото и хърватската звезда играха финал на Уимбълдън миналата година, когато швейцарецът нямаше проблеми да спечели в три сета.

Родител нахлу в училище и удари 7-годишно момиче

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/roditel-nahlu-v-uchilishte-i-udari-7-godishno-momiche-2074876

Полицията в Благоевград задържа мъж, проявил агресия към 7-годишно момиче.

Инцидентът е станал вчера около 11 часа в двора на 11 училище "Христо Ботев" в областния център. 43-годишният Б. Т. нахлул в учебното заведение и ударил по лицето 7-годишна ученичка от село Мурсалево след възн

Няма да има джендър обучение в българските училища

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-da-ima-dzhendyr-obuchenie-v-bylgarskite-uchilishta-2074874

Няма да има промени в учебните програми във връзка с Истанбулската конвенция, категорично заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Това означава, че няма да има джендър обучение в българските училища.

Бил Гейтс финансира генотипа на "перфектната крава"

http://clubz.bg/63412-bil_gejts_finansira_genotipa_na_perfektnata_krava

Бил Гейтс финансира генетични изследвания за това как да бъде създадена перфектната крава, която ще произвежда повече мляко и ще бъде в състояние да издържа на температурни промени повече от сегашния тип.

Създателят на Microsoft е инвестирал 40 млн. долара в Глобалния алианс за ветеринарномедицински препарати (GALVmed), организация с нестопанска цел, базирана в Единбург, Шотландия, която провежда изследвания в областта на ваксинирането и генетиката на добитъка.

Гейтс иска да помогне за създаването на съвършената крава, която ще произведе толкова мляко, колкото европейската крава, и ще може да издържи на топлина като африканска крава, според вестник "Таймс". 

"Ефектът от всеки долар, който харчим за тази цел, е изключително висок. Може да имате крава, която е четири пъти по-продуктивна със същата способност за оцеляване", посочва.

Въпреки че не е ясно как точно ще бъдат създадени тези крави, Гейтс вече предложи създаването на крави чрез изкуствено осеменяване.

Дарението, направено  чрез благотворителната му фондация "Бил и Мелинда Гейтс", е част от по-голяма инвестиция, която включва и субсидия от британския Департамент за международно развитие.

Пред BBC Гейтс заяви, че е развълнуван преди предстоящото си посещение в Единбург. "Виждам как ръководството на Обединеното кралство в областта на научните изследвания и иновациите не само облагодетелства Великобритания, но и се стреми да подобри живота на най-бедните райони в света".

Въпреки че специалисти по климатичните промени предупреждават, че кравите и производството на млечни продукти могат да доведат до по-нататъшно влошаване на състоянието на околната среда, Гейтс казва, че те могат да помогнат за намаляване на глобалната бедност и глад:

"Въпреки че мнозина се питат как светът може да посрещне апетита си за животински продукти без да унищожи околната среда, факт е, че много бедни хора разчитат на едър рогат добитък - както за храненето, така и за доходите си".

Комарницки нежелан за гост и в Денят започва с култура

https://offnews.bg//medii/komarnitcki-nezhelan-za-gost-i-v-deniat-zapochva-s-kultura-673626.html

Известният карикатурист Христо Комарницки се оказа нежелан за гост и в единственото всекидневно предаване на културна тематика "Денят започва с култура" по БНТ.

Това става ясно от пост на твореца във фейсбук по повод откриването на изложбата на невъзпитаните карикатуристи по повод родното европредседателство.

Около предаването "Денят започва с култура" наскоро се развихри скандал с новоназначения програмен директор на БНТ Емил Кошлуков. Журналистите от екипа обвиниха началника си в цензура заради негова намеса след гостуване на учителя Емил Джасим и бяха подкрепени от колегите си от дирекция "Информация" в обществената телевизия.

Ето какво написа Комарницки.

На откриването на изложбата на ПРАС-ПРЕС дойде репортерка от "Денят започва с култура" на БНТ. Полу-нашега, полу-сериозно и казах, че очаквах покана за участие на живо в предаването. Все пак нашата изложба е културно събитие, част от културния живот в страната. Тя притеснено заобяснява, че в момента това не може да се случи, понеже имали проблеми и т.н.

Категорично мога да кажа, че подобна свинска атмосфера на страх в обществото и в медиите съм виждал само по времето на соца, и след това при управлението на Жан Виденов.

Всъщност това не е първият подобен случай с Комарницки. Преди време той потърси като последна инстанция съдействие от предаването "Съдебен спор" по Нова телевизия, в което искаше да разкаже как разпространителските фирми на ДПС депутата Делян Пеевски бойкотират изданието ПРАС-ПРЕС. 

От предаването обаче така и не поканиха известния карикатурист да постави проблема в национален ефир, въпреки заявената от него готовност да им гостува.

Ердоган: Ще се бием до смъртта на последния терорист

http://dnes.dir.bg/news/erdogan-siria-afrin-26817685

Операцията в сирийската провинция Африн е ясно предупреждение за онези, които не искат да разберат решимостта на Турция в борбата срещу тероризма.

Тръмп: Готов съм за диалог с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683455

Тръмп: Готов съм за диалог с РусияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов за диалог с Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  На въпрос на ТАСС на Световния икономически форум в Давос дали планира да води диалог с Русия, Тръмп отвърна: "Надяваме се на това." Тръмп отрече да е искал да уволни натоварения с разследването на евентуална руска намеса в американските избори

Айшегюл от Окорш - една от жертвите на домашно насилие

http://dnes.dir.bg/news/istanbulscata-conventzia-okorsh-ishegul-salieva-jebraim-26817468

Айшегюл Салиева е една от жените, които си отидоха от този свят, защото станаха жертва на жестоко домашно насилие. Трагедията е от началото на тази година.

Айшегюл от Окорш - една от жертвите на домашно насилие

http://dnes.dir.bg/news/okorsh-ishegul-salieva-jebraim-26817468

Айшегюл Салиева е една от жените, които си отидоха от този свят, защото станаха жертва на жестоко домашно насилие. Трагедията е от началото на тази година.

Борисов обсъди разширяването на енергийната инфраструктура с Андрю Браун (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683437

Борисов обсъди разширяването на енергийната инфраструктура с Андрю Браун (Видео)Министър-председателят Бойко Борисов и ръководителят на департамента за международен добив на нефт и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун обсъдиха развитието на газовите проекти на територията на България. Срещата им беше в рамките на провеждащата се в Давос Годишна срещата на Световния икономическия форум,

Приходите в бюджета на Китай със 7.4% ръст през миналата година

http://econ.bg/Новини/Приходите-в-бюджета-на-Китай-със-7-4-ръст-през-миналата-година_l.a_i.757008_at.1.html

Финансовото министерство на Китай информира, че бюджетните приходи на страната за 2017 г. са се увеличили със 7.4% спрямо по-миналата година, а...

С 300 000 лв. рекламират Варна като туристическа дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683432

С 300 000 лв. рекламират Варна като туристическа дестинация

300 000 лв. от бюджета на Община Варна ще бъдат вложени в рекламна кампания, като да представи морската столица като атрактивна туристическа дестинация. Половината от сумата е предвидена за въвеждане на нови туристически продукти, инициативи и събития. Останалата част е заложена за изработването на рекламни материали и карти на Варна и на България.

Ако новият план за Витоша не може да бъде приет скоро, ще се правят промени по настоящия, обяви Нено Димов

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/26/3119298_ako_noviiat_plan_za_vitosha_ne_moje_da_bude_priet/?ref=rss


Трудно е да се отговори кога може да бъде приет планът за Витоша, защото съществува потенциална възможност след преценката дали е необходима екологична оценка, да има съдебно обжалване. Успоредно с това сме разгледали на среща с кмета на Столична община и с министър Кралев възможността ако влезем в тази процедура, да бъде изменен текущият план за Витоша, за да може да разреши планината отново да бъде върната на софиянци - нещо, което те отдавна заслужават. Така че ние имаме два варианта и ще...

Варна с 33 млн. в план-сметката си за чистота през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=367902

С малко над 33, 3 млн. лева ще разполага тази година Община Варна в план-сметката си за дейност "Чистота". За сравнение, през миналата година тя е била в размер на 32,7 млн. лева, стана ясно на заседанието на Комисията по благустройство и комунални дейности, предаде репортер на Moreto.

КЗП ще проверява езикови курсове със съмнителни обещания

https://frognews.bg/novini/kzp-shte-proveriava-ezikovi-kursove-sas-samnitelni-obeshtaniia.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява онлайн оферта за езикови курсове с обещания за бързи и ефективни резултати. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов.

Лагард: Пенсиите в Гърция са твърде високи

http://econ.bg/Новини/Лагард-Пенсиите-в-Гърция-са-твърде-високи_l.a_i.757002_at.1.html

“Пенсиите в Гърция са значително по-високи от средното за ЕС”, каза директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард.  „Гърците...

Нено Димов: Протестите са политически

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/neno-dimov-protestite-sa-politicheski-6078654

Според министърът на околната среда и водите лидерите на тези протести са политически партии, които не можаха да влязат в парламента

Меркел е оптимистка за коалиционните преговори

http://www.cross.bg/suyuz-merkel-pregovorite-1566364.html

/КРОСС/ Преди официалния старт на първия ден от преговорите за съставянето на ново федерално правителство в Берлин канцлерът на ФРГ Ангела Меркел увери, че ще влезе в тях с „оптимизъм, но и с много решителност", отбелязва вестник Der Standard, цитиран от „Фокус". Меркел подчерта, че би искала с новата голяма коалиция със социалдемократите да бъде даден нов импулс за бъдещето на Германия, като същевременно допълни, че с оглед краткия срок на преговорите ще действа много внимателно. „Хората очакват да се преместим към сградата на правителството", коментира канцлерът при пристигането си в централата на Християндемократическия съюз (ХДС) във федералната столица. Затова „ще преговаряме бързо. Смятам, че това е постижимо", заяви канцлерът. Лидерът на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер също бе категоричен: „ХСД иска тази коалиция". Четири месеца след изборите за федерален парламент, в Германия най-накрая стартират преговори за съставяне на новото правителство със среща между лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц. Тримата днес се събират за разговор в сутрешните часове на деня, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. След това 15 представители на трите партии ще заседават в първи рунд от преговорите за нова голяма коалиция

Иззеха контрабандни лекарства и цигари на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683428

Иззеха контрабандни лекарства и цигари на "Капитан Андреево"Контрабандни таблетки за полова мощ и цигари без акцизен бандерол задържаха митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Иззети са били 7200 таблетки и 250 кутии цигари. Те са били открити в пътуващ за Западна Евпора камион с турска регистрация.

Чудото не стана - Чун се отказа срещу Федерер заради травма

https://www.24chasa.bg/sport/article/6683415

Чудото не стана - Чун се отказа срещу Федерер заради травмаХьон Чун впечатли с представянето си на Australian Open, но не успя да стигне до чудо в полуфинала срещу емблемата на тениса Роджър Федерер (Швейц). 21-годишният кореец, който ще видим в зала "Арена Армеец" на турнира Sofia Open, се отказа във втория сет заради травма. Така по-големият от него с 15 г.

България е на пето място по брой на осъдителни решения в съда по правата на човека

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/26/3119156_bulgariia_e_na_peto_miasto_po_broi_na_osuditelni/?ref=rss


България се нареди на пето място - след Русия, Турция, Украйна и Румъния - по брой на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за 2017 г., в които е било констатирано поне едно нарушение на Конвенцията по правата на човека, информира "Капитал". Това се е разбрало на вчерашната годишна пресконференция на председателя на съда Гуидо Раймонди. <br /><br />Държавите с най-голям брой осъдителни решения за миналата година са Русия (с 305...

Големият фаворит на оскарите с обвинение в плагиатство

http://clubz.bg/63411-golemiqt_favorit_na_oskarite_s_obvinenie_v_plagiatstvo

Във  филма „Формата на водата“ Гийермо дел Торо практически изцяло повтаря сюжета на пиесата Let Me Hear You Whisper („Нека чуя твоя шепот“) на американския драматург и носител на „Пулицър“ Пол Зиндел, написана през 1969 г. Това твърди неговият син Дейвид, цитиран от „Гардиън“.

Пиесата „Нека чуя твоя шепот“ разказва за чистачка, работеща в секретна лаборатория през 60-те години. Тя започва връзка с делфин, подложен на експерименти от сътрудниците в лабораторията. Когато разбира за плановете на учените да направят вивисекция на делфина, тя се опитва да го спаси, като го пусне в морето.

Сцена от телевизионната постановка по пиесата на Пол Зиндел Let Me Hear You Whisper.

Сюжетът на „Формата на водата“ е сходен, само че в ролята на делфина е хуманоидно същество. Дейвид Зиндел отбелязва, че много сцени от пиесата се повтарят във филма едно към едно.

И в двете произведения жената е чистачка, която се сприятелява с водното създание, като му носи храна. И в двете произведения тя танцува пред резервоара, в който го държат, с моп в ръце. И двете жени имат приятелка – друга чистачка, която им помага.

Но има и разлики – във „Формата на водата“ главната героиня е няма и комуникира със съществото чрез езика на знаците. Жената от пиесата говори, но споменава за немите хора в разговор за невъзможността на делфина да говори, казвайки:

„Някои хора са неми, нали знаете. Но само защото не могат да говорят, ние не ги убиваме.”

Във „Формата на водата“ има и още един важен герой – съседът гей, близък приятел на жената.

Творческият екип, създал „Формата на водата“, е представил филма като оригинална идея и не е споменал произведението на Зиндел като вдъхновение.

На 23 януари „Формата на водата“ получи 13 номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър сценарий.

„Шокирани сме, че толкова голямо киностудио без притеснение е направило филм по мотиви от работата на моя баща, без да спомене името му в надписите и без да се обърне към наследниците му по повод авторските права“, посочва Дейвид Зиндел.

Пол Зиндел (1936-2003) печели „Пулицър“ през 1971 г. с пиесата си „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“, поставяна и в България.

Според Бони Зиндел, бивша съпруга на драматурга, „Нека чуя твоя шепот“ е една от ранните му творби и сред първите, показани по телевизията. Тази пиеса имаше „специално място в сърцето на Пол“, пише тя в имейл до вестника.

В четвъртък от Fox Searchlight, студиото, което държи правата на филма на Дел Торо, отговориха:

„Гийермо дел Торо никога не е чел, нито е гледал пиесата на г-н Зиндел под каквато и да е форма. Г-н дел Торо има 25-годишна кариера, в която е направил 10 игрални филма и винаги е бил много открит относно влиянията и вдъхновенията си. Ако семейството на Зиндел има въпроси относно тази оригинална работа, ние приветстваме разговор с тях.“

Някои онлайн коментатори посочиха, че в интервю за списание, наречено Written By, режисьорът е разказал, че отчасти идеята за филма е възникнала от разговор с писателя Даниъл Краус (асоцииран продуцент на филма), който му разказал за „чистачка, която отвлича човек амфибия от тайна правителствена лаборатория”. В сайта на Краус е посочено, че филмът е базиран на оригинална идея, която е негова и на Дел Торо. Засега Краус не отговоря на запитванията на „Гардиън“.

Междувременно зрители на „Формата на водата“ все по-често правят сравнения с пиесата на Зиндел в социалните мрежи.

„Доста хора ни казват, че са поразени от приликите – пише Дейвид Зиндел. – Ние сме много благодарни на почитателите на Пол Зиндел, че привлякоха вниманието ни към този проблем.”

"Площад Славейков"

Нено Димов: Протестиращите за Пирин не са съвсем наясно

http://dnes.dir.bg/news/pirin-vitosha-neno-dimov-kazusat-dnite-26817362

Хората, които протестират за парк Пирин, не са съвсем наясно, говорейки за 48 на сто застрояване, убеден е министърът на околната среда Нено Димов.

Пет бездомни кучета са били отровени в Каварна

https://www.actualno.com/crime/pet-bezdomni-kucheta-sa-bili-otroveni-v-kavarna-news_656422.html

Пет бездомни кучета са били отровени в Каварна. Сигналът за проявената жестокост е получен на 25 януари, около 11:30 часа. Инцидентът е станал на ул. „Ал. Стамболийски” в град Каварна. Това съобщиха от ОДМВР-Добрич. Установено е, че за времето от 11:15 часа до 11:30 часа неизвестен извършител чрез натравяне е умъртвил пет животни. По случая е образувано досъдебно производство.

"Епъл" увеличи флота си от тестови автономни коли в Калифорния

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/26/3119290_epul_uvelichi_flota_si_ot_testovi_avtonomni_koli_v/?ref=rss


Американската компания "Епъл", популярна основно със своите телефони, таблите и компютри, разшири флота си от автономни автомобили, които се тестват в щата Калифорния с 24. През април тръгнаха първите подобни модели, доработени от "Епъл", но те бяха само три.<br /><br />Компанията залага отново на модела "Лексус" RX450h, каквито са и първите автомобили в проекта. Както и до сега те ще бъдат наети от "Херц".<br /><br />Целта на...

Бившият ректор на МУ ръководил група за незаконен прием на чужденци

https://offnews.bg//temida/bivshiat-rektor-na-mu-rakovodil-grupa-za-nezakonen-priem-na-chuzhdentc-673632.html

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е бил ръководител на група за незаконен прием на чужденци. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата. Това ще бъде второ обвинение за Митев, свързано с работата му в учебното заведение, след като през 2016 г. се сдоби с обвинения за сключване на неизгодни сделки.

Миналата седмица служители на ГДБОП и ДАНС влязоха в университета в рамките на специализирана операция, а по-късно от държавното обвинение съобщиха, че разследват криминален прием на студенти.

Обвинения по разследването са получили шестима души, като само двама от тях са служители на университета. Другите четирима са били посредници. Единият от тях - британски гражданин чрез фирма свързвал чужденците, предимно граждани на Иран, Ирак, Египет и Ливан. 

Допреди две години фирмата е била официален легален посредник към Медицинския университет.

Британецът е набирал хора, желаещи да бъдат студенти в България. Фирмата свързвала чужденците с шефовете на университета и с фалшиви документи ги приемат.

Целта е била получаване на диплома и възможност да имат статута на постоянно пребиваващи у нас.

Според прокурорите на практика „елитът на България е търгувал дори с националната ни сигурност”.

Има данни за 20 души, които са приети по този нерегламентиран начин.

Гърция излиза от зоната на виновните

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-izliza-ot-zonata-na-vinovnite-254560/

Комбинацията от местни реформи и по-широко европейско икономическо възстановяване означава, че южната страна най-накрая е на ръба на нормализирането

Пиян шофьор се блъсна в няколко дървета при опит да избяга от полицията в Сливенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6683423

Пиян шофьор се блъсна в няколко дървета при опит да избяга от полицията в СливенскоМъж на 47 години катастрофира, след като се опита да избегне полицейска проверка. Установява се, че мъжът е управлявал с 2,13 промила алкохол. Това съобщиха от ОДМВР-Сливен. На 25 януари, около 17,50 часа, в град Шивачево полицейски екип забелязва лек автомобил „Опел Вектра“, който криволичи по пътното платно.

Подкрепата към политическите сили същата като преди три месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=367898

Липса на динамика в обществените нагласи се наблюдава в последното тримесечие. Това става ясно от първата част на проучването на изследователски център "Тренд". Изследването е проведено "лице в лице" с общо 1002 пълнолетни български граждани между 10 и 18 януари 2018 г.

Сорос: Google и Facebook са вредни за обществото

https://frognews.bg/svqt/soros-google-facebook-vredni-obshtestvoto.html

Джордж Сорос обяви Google и Facebook за ”вредни за обществото”, защото пречели на иновациите, съобщава BusinessInsider.

Мила Кунис получи наградата "Бухнал пудинг" за Жена на годината (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683230

Мила Кунис получи наградата "Бухнал пудинг" за Жена на годината (Снимки)Актрисата Мила Кунис беше отличена на шеговита церемония с наградата "Бухнал пудинг" за Жена на годината, присъждана от театралната трупа на студентите в Харвардския университет, предаде Асошиейтед прес. Отличието се връчва всяка година на изпълнители с траен и впечатляващ принос към шоубизнеса от най-старата студентска театрална трупа в САЩ,

Мафията се готви за големи печалби след Brexit

https://news.bg/politics/mafiyata-se-gotvi-za-golemi-pechalbi-sled-brexit.html

За организираната престъпност това е най-обещаващата промяна от падането на комунизма

Еврокомисарят по правосъдие отново настоя за по-ефективна борба с корупцията в съдебна система

https://offnews.bg//temida/evrokomisariat-po-pravosadie-otnovo-nastoia-za-po-efektivna-borba-s-ko-673630.html

Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата с корупцията и организираната престъпност. Искаме да видим осезаеми резултати от българските реформи.

Затова призова еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова, която е в София, за да вземе участие в неформалния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в София, провеждащ се в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Темата за обвързаност между европейските фондове и върховенството на закона ще продължи да се обсъжда и по време на австрийското председателство, каза Йоурова. Днес тя ще представи и позицията си за върховенството на закона в онлайн сферата, за езика на омразата и незаконнното съдържание онлайн.

ЕК следи отблизо ситуацията в Румъния, където гражданите протестират срещу новата реформа в съдебната система и корупцията, посочи еврокомисарят.

Еврокомисарят по правосъдие отново настоя за по-ефективна срещу корупцията съдебна система

https://offnews.bg//temida/evrokomisariat-po-pravosadie-otnovo-nastoia-za-po-efektivna-sreshtu-ko-673630.html

Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата с корупцията и организираната престъпност. Искаме да видим осезаеми резултати от българските реформи.

Затова призова еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова, която е в София, за да вземе участие в неформалния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в София, провеждащ се в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Темата за обвързаност между европейските фондове и върховенството на закона ще продължи да се обсъжда и по време на австрийското председателство, каза Йоурова. Днес тя ще представи и позицията си за върховенството на закона в онлайн сферата, за езика на омразата и незаконнното съдържание онлайн.

ЕК следи отблизо ситуацията в Румъния, където гражданите протестират срещу новата реформа в съдебната система и корупцията, посочи еврокомисарят.

Шестима обвинени за незаконен прием на студенти в Медицинския университет в София

http://www.cross.bg/stydenti-prestupleniya-litza-1566355.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура започна предявяване на обвинения на лица за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на студенти с неистински документи в Медицинския университет в София. По този повод в Съдебната палата в София бе даден брифинг, на който стана ясно, че общо шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба.  Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в Университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти. Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители. По думите на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници. Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне" на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга" е между 2000 и 5000 евро. Основната част от тях са граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, но най-често от арабски произход. Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. „Все още сме на ранен етап на разследване, защото делото е образувано септември 2017 г

Шестима обвинени за незаконен прием на студенти в Медицинския университет в София

http://www.cross.bg/stydenti-priem-sofiya-1566355.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура започна предявяване на обвинения на лица за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на студенти с неистински документи в Медицинския университет в София. По този повод в Съдебната палата в София бе даден брифинг, на който стана ясно, че общо шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба.  Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в Университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти. Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители. По думите на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници. Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне" на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга" е между 40 и 50 хил. евро. Основната част от тях са граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, но най-често от арабски произход. Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. „Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи", посочи Гешев, цитиран от БТВ

Психичноболен вилня пред лекарски кабинет, друг подпали дома си във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6683411

Психичноболен вилня пред лекарски кабинет, друг подпали дома си във ВарнаВ рамките на няколко часа двама психичноболни мъже са настанени в клиника, след като единият вилнял пред лекарски кабинет във варненския квартал "Виница", а другият умишлено подпалил дома си. По случаите са образувани предварителни производства. От заключението на лекарите ще зависи дали мъжете ще бъдат настанени за принудително лечение,

Федерер е на финал в Мелбърн след отказване на Чун

https://www.actualno.com/tennis/federer-e-na-final-v-melbyrn-sled-otkazvane-na-chun-news_656418.html

Роджър Федерер достигна последното стъпало в защитата на титлата си на Australian Open. Швейцарецът се класира за финала след 6:1, 5:2 и отказване на Хьон Чун. 21-годишният кореец бе голямата сензация в Мелбърн през последните две седмици, след като победи шесткратния шампион Новак Джокович и 4-ия в света Александър Зверев по пътя си към полуфиналите, но днес очевидно не бе в добра физческа кондиция. С победата си носителят на 19 титли от Големия шлем се класира за седмия си финал в Мелбърн Па

Шестима обвинени за незаконен прием в МУ-София

http://dnes.dir.bg/news/meditzinsci-universitet-obvinenia-ivan-geshev-26817523

Шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба.

7 пъти повече наркотици са задържани на ”Капитан Андреево”

http://dnes.dir.bg/news/narkotitzi-kapitan-andreevo-poveche-7-pati-26817522

Седем пъти повече наркотици са заловили митничарите на ГКПП Капитан Андреево през 2017 г. в сравнение с предходната, сочи отчетът на Митница Бургас.

Радослав Янков започна с разочароващо отпадане в Световната купа по сноуборд в Банско

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/26/3119211_radoslav_iankov_zapochna_s_razocharovashto_otpadane_v/?ref=rss


Световната купа по сноуборд в Банско започна с огромно разочарование за Радослав Янков и българските почитатели. Голямата надежда на България за медал от олимпийските игри в Пьонгчанг отпадна още в квалификациите в паралелния гигантски слалом.<br /><br />Той остана едва 18-и и не намери място в същинската част от състезанието.<br /><br />Миналия сезон Янков спечели малкия кристален глобус в дисциплината. През 2017 г. в Банско той спечели първия паралелен гигантски слалом...

Меркел: Влизам в коалиционните преговори с оптимизъм, но и с много решителност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683414

Меркел: Влизам в коалиционните преговори с оптимизъм, но и с много решителностПреди официалния старт на първия ден от преговорите за съставянето на ново федерално правителство в Берлин канцлерът на ФРГ Ангела Меркел увери, че ще влезе в тях с „оптимизъм, но и с много решителност“, отбелязва вестник Der Standard в местната си редакция. Меркел подчерта, че би искала с новата голяма коалиция със социалдемократите да бъде даден

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване