Външните министри на Македония и Гърция ще се срещнат в София, пишат медии в Скопие

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/08/3126266_vunshnite_ministri_na_makedoniia_i_gurciia_shte_se/?ref=rss


Първите дипломати на Македония и Гърция, Никола Димитров и Никос Коциас, ще се срещнат в София на 15 и 16 февруари в кулоарите на среща между външните министри на страните от Европейския съюз и тези от Западните Балкани.<br /><br />Това отбелязват македонската НОВА ТВ, която цитира източници "на най-високо ниво във властта", и Независимата балканска новинарска агенция (IBNA), без да споменава източниците си. Съобщението е цитирано и от държавната македонска агенция...

САЩ вече разглеждат жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски"

http://clubz.bg/63971-sasht_veche_razglejdat_jalbata_na_cvetan_vasilev_po_zakona_magnitski

Жалбата на Цветан Василев по Глобалния закон "Магнитски" се разглежда от Държавния департамент и Министерството на правосъдието на САЩ и резултат може да има във всеки момент. Това заяви адвокатът на банкера Джоузеф Огъстин пред Клуб Z.

"Жалбата на г-н Василев по Глобалния закон "Магнитски" е внесена в Държавния департамент и Министерството на правосъдието още през август", коментира Джоузеф Огъстин пред Клуб Z. "Първата серия санкции е фокусирана върху ясните случаи... По-сложните дела все още се разглеждат и JWI научи, че американското правителство ще обявява резултатите непрекъснато през цялата година. Случаят на г-н Василев спада към тази категория."

Банкерът в изгнание нае адвокатската кантора Jefferson Waterman International (JWI) да задвижи процедура за санкциониране на замесени в корупционни схеми висши държавни служители в България по глабалния закон "Магнитски". Целта е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров.

Според източници на адвокатската кантора Държавният департамент и финансовото министерство правят самостоятелно проучване на случая.

"През последните няколко месеца JWI внесе две допълнения към първата жалба, в които посочваме няколко случая на българска корупция, които са директно свързани с Пеевски и Сотир Цацаров", коментира юристът по-рано пред телевизия БиТ. "Фактът, че Василев бе призован да се яви в съда на 14 февруари, е поредното доказателство, че не може да има справедлив съдебен процес спрямо него."

Срещу банкера има отправени обвинения за пране на пари и присвояване, свързано с фалита на КТБ, където той беше мажоритарен акционер. България издирва Василев с червена бюлетина на Интерпол за "злоупотреба в особено големи размери, представляваща особено сериозен случай". Това, че Василев е бил призован в България обаче няма директно влияние по закона "Магнитски", допълни Огъстин.

Вчера дъщерята на Цветан Василев Радосвета написа в Twitter, че случаят му вече се разглежда от Държавния департамент на САЩ и резултат може да има по-скоро от очакваното.

Глобалният закон "Магнитски" дава право на американското правителство да налага санкции срещу нарушители на човешките права и замесени в корупционни схеми навсякъде по света. Мерките включват забрана за влизане в САЩ, замразяване на авоарите под американска юрисдикция, както и забрана за американски граждани да поддържат бизнес отношения със санкционираните.

Първата серия санкции по глобалния закон беше обявена в на 21 декември миналата година. Санкционирани 52-ма души, сред които са най-голямата дъщеря на покойния вече узбекски президент Ислам Каримов – Гулнара, и синът на руския главен прокурор Юрий Чайка – Артьом.

"Всеки , които познава действителността в България е много наясно,че корупцията там продължава. Специалният прокурор е под силен натиск, факт е че България провежда напоследък повече директни разговори с руснаците, а фокусът на конгреса и САЩ е върху руската намеса в международните отношения", заключи Огъстин.

Актрисата Джилиън Андерсън от „Досиетата Х“ се съблече гола (Снимка 18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6706038

Актрисата Джилиън Андерсън от „Досиетата Х“ се съблече гола (Снимка 18+)Актрисата Джилиън Андерсън, която българските зрители познават като Агент Скъли от сериала „Досиетата Х“, се съблече гола в знак на протест, разказа "Дарик". 49-годишната блондинка участва в специална фотосесия за организацията PETA, която е насочена към защита на правата на животните. За снимките позира гола,

Отпада хартиеният обмен на документи между администрациите

http://econ.bg/Новини/Отпада-хартиеният-обмен-на-документи-между-администрациите_l.a_i.757612_at.1.html

144 са административните структури в страната, които могат да обменят документи изцяло по електронен път към момента, съобщиха от Държавната агенция...

Парламентът заличи думата "инвалид" от законите

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/08/3126218_parlamentut_zalichi_dumata_invalid_ot_zakonite/?ref=rss


Парламентът замени думата "инвалид" с "лице с увреждания" в цялото законодателство. Това стана факт след приемане на второ четене днес на поправки в закона за държавните такси, с които се изменят още осем закона.<br /><br />"Тази промяна няма да разреши трудностите, пред които са изправени хората с увреждания в България, но това е стъпка към социалното приобщаване на тези хора и реализацията им като пълноправни граждани", обясняват в мотивите...

Умните очила на Intel избягват грешките на Google Glass (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63970-umnite_ochila_na_intel_izbqgvat_greshkite_na_google_glass_video

След провала на Google Glass да се превърнат в комерсиален продукт, следващата компания, която се зае с идеята за смарт-очила - Intel - рискува много.

Затова и не е учудващо, че производителя на чипове представи прототип, който по нищо не прилича на провалената джаджа на интернет-търсачката.

Vaunt, както са кръстени новите очила, чиято разработка бе обявена в края на миналата година, на пръв поглед са най-обикновени. По тях няма камери, специални екрани, кабели или батерии. Под корпуса се крият само Bluetooth, компас, акселерометър и батерия. А до стъклото - лазер, който проектира изображения директно върху ретината на окото.

 

 

Засега това е единствено едноцветен текст и кратка информация в долната част на зрителното ви поле. Виждате ги, само ако погледнете натам. Идеята е там да получавате кратки съобщения - нотификации и други - от смартфона си или друго устройство, свързано безжично с очилата.

От Intel уверяват, че лазерът не може да навреди на очите, тъй като е изключително слаб.

Първият голям експеримент със смарт-очила - Google Glass - включваше камера, гласов асистент и безброй други потенциални функции във футуристичен корпус. Факта, че можете да снимате всичко около вас и очилата са разпознаваеми обаче доведе до провала им - твърде много хора имаха притеснения за сигурността и личното пространство на потребителите. Видно от Intel са взели това предвид, когато са разработвали новите си очила.

Разбира се, Vaunt за момента е просто концепция. Intel по всяка вероятност просто ще продаде лиценз на друга компания, която може да се опита да създаде комерсиален продукт.

Григор Димитров взе правилното решение да НЕ играе в София

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-vze-pravilnoto-reshenie-da-ne-igrae-v-sofija-news_658752.html

Всеки дебат има поне две страни, защитавани от своите подръжници. Човекът "А" защитава една позиция, човек "Б" - коренно различна. При тема, която подлежи на дебат, рядко може да има едно правилно мнение. Всичко е въпрос на гледна точка. Такъв е и случаят с (не)участието на Григор Димитров. Както е известно, той отказа да играе в България заради контузия и това отприщи същински вулкан от мнения по темата. Феновете на Григор Димитров (в сериозната си част негови, а не на тени

Паргов: Категорично сме против Луковмарш

https://offnews.bg//politika/pargov-kategorichno-sme-protiv-lukovmarsh-674480.html

Категорично сме против провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа. 

Това каза лидерът на БСП – София и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. Паргов прочете декларация от името на групата, с която социалистите се противопоставят на провеждането на Луковмарш в София.

„Историята показва, че България и българските граждани никога не са проявявали търпимост и толерантност към подобни демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е „кафявата чума“. Доказателство за това е и отбелязването с редица събития през 2018-а на 75-ата годишнина от онзи исторически момент, в който България спасява българските евреи от лагерите на смъртта. Въпреки това у нас вече се подготвя следващият парад на омразата Луковмарш. Ние, съветниците от групата на БСП, сме убедени, че е огромна грешка Столична община да допусне шествие с участието на поддръжници на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история от 20-и век – времена, които в действителност създадоха нуждата от Обединена Европа като гарант катастрофата да не се повтори. Ето защо настояваме кметът на СофияЙорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата „Луковмарш“ и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете за провеждане на парада на омразата. Предлагаме Столичният общински съвет да приеме и декларация, в която категорично се противопоставя на провеждането на Луковмарш в столицата и осъжда всички профашистки и националистки прояви на територията на София. С това наше действие категорично ще заявим, че няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа“, се посочва в декларацията.

Пълен текст на Декларацията на групата на БСП в СОС: 

В последно време все по-често ставаме свидетели на надигащи се в Европа и по света прояви на нетолерантност и ксенофобия. За съжаление, държавата ни не остава встрани от подобни прояви. Историята показва, че България и българските граждани никога не са проявявали търпимост и толерантност към подобни демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е "кафявата чума". Доказателство за това е и отбелязването с редица събития през 2018-а на 75-ата годишнина от онзи исторически момент, в който България спасява българските евреи от лагерите на смъртта.

Въпреки това у нас вече подготвят следващия парад на омразата Луковмарш. Проведен за първи път в София през 2003 година, той е организиран от крайнодесни групировки в памет на ген. Христо Луков. По времето на Втората световна война той е начело на Съюза на българските национални легиони - пронацистка организация, която е и сред най-яростните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в действие през януари 1941 г.

Антисемитизмът, в лицето на Луков и неговите верни последователи, е в пълен противовес на светлия момент в българската история, когато България, организира успешна кампания и спира депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта. Същевременно режимът, поддържан от Луков, разрешава депортацията на 11 343 евреи от териториите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, които намират смъртта си в лагера Треблинка.

Ние, съветниците от групата на БСП, сме убедени, че e огромна грешка Столична община да допусне провеждането на шествие с участието на поддръжници на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история на 20-ти век - времена, които в действителност създадоха нуждата от Обединена Европа като гарант катастрофата да не се повтори.

Ето защо настояваме кметът на София Йорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата „Луковмарш“ и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете за провеждане на парада на омразата. От началото на годината България пое европейското председателство. Страната ни е лидер, който трябва да отстоява споделените ценности на Европейския съюз, сред които са заклеймяване на екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация.

Предлагаме Столичният общински съвет да приеме и декларация, в която категорично се противопоставя на провеждането на Луковмарш в столицата и осъжда всички профашистки и националистки прояви на територията на София. За нейна основа предлагаме да стане настоящата декларация. С това наше действие категорично ще заявим, че няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа.

Равносметка: За година ветото на Румен Радев 6 пъти пада

https://frognews.bg/politika/frogoko-godina-rumen-radev-6-othvarleni-veta.html

За една година управление ветото на президента Румен Радев бе 6 пъти отхвърлено. Последното му бе върху закона за земеделските земи. Така управляващата партия и нейните коалиционни партньори затвърдиха всеобщото мнение, че за тях пет пари не струва думата на президента и че няма да се съобразяват с него.

Лидерът на демократите произнесе най-дългата реч в Конгреса за последното столетие

http://www.moreto.net/novini.php?n=368692

Лидерът на демократите в Конгреса Нанси Пелози произнесе най-дългата реч в парламента за последните 108 години. Тя говори в продължение на осем часа за защита на млади мигранти с нередовни документи от депортация. Пелози, която следващия месец ще навърши 78 години, започна обръщението си в 10.

Митничари пред Фрог: Да се провери Георги Костов и жена му дали са в конфликт на интереси

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/mitnichari-pred-frog-proveri-georgi-kostov-jena-dali-konflikt-interesi.html

Да се провери дали шефът на Агенция „Митници” Георги Костов и жена му са в конфликт на интереси. За това призоваха митнически служители пред Фрог нюз.

Митничари пред Фрог: Да се провери Георги Костов и жена му дали са в конфликт на интереси

https://frognews.bg/novini/mitnichari-pred-frog-proveri-georgi-kostov-jena-dali-konflikt-interesi.html

Да се провери дали шефът на Агенция „Митници” Георги Костов и жена му са в конфликт на интереси. За това призоваха митнически служители пред Фрог нюз.

Синдикат: Кубинките на полицаите не са удобни

https://frognews.bg/novini/sindikat-kubinkite-politsaite-udobni.html

Кубинките, които са част от полицейската униформа, не са удобни, показва изследване сред членовете на синдиката СФСМВР. Изследването е направено за периода октомври 2017 - януари 2018 година.

ЕП поиска оценка на смяната между зимно и лятно часово време

https://www.actualno.com/europe/ep-poiska-ocenka-na-smjanata-mejdu-zimno-i-ljatno-chasovo-vreme-news_658751.html

В резолюция Европейският парламент призова за задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и да бъде променен режимът, ако е необходимо. Резолюцията беше приета с 384 гласа "за", 153 "против" и 12 "въздържал се". Според евродепутатите множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве. Членовете на Европарламента призовават Европейската комисия да

КПКОНПИ: Инсталация с три паянтови елемента

http://www.transmedia.bg/2018/02/08/%d0%ba%d0%bf%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%bf%d0%b8-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%8f%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b5%d0%bb%d0%b5/

 

Мнозинството във Висшия съдебен съвет днес реши, че преместването на делата за корупция от Софийския градски съд в специализирания не е противоконституционно.

В демокрациите мнозинствата вземат решенията, това е нормално. Под „мнозинство“ във ВСС обаче се подразбира една константна величина, в случая кръгът около главния прокурор Сотир Цацаров. Искането съответно е на Върховния касационен съд, оглавяван от Лозан Панов, и на Висшия адвокатски съвет, основни опоненти на Цацаров.

Мотивите на ВКС и адвокатския съвет също нямат значение. Ще ги споменем само за прегледност: „Определянето на подсъдността на специализирания съд е според субекта на престъплението, а не по материя, което и го превръща в извънреден съд.“

Ако кажем, в нещо като „народен съд“, няма да сбъркаме много. Звучи драстично, но по същество е същото. И Цацаров също се досети за това и малко се обиди. Вярно, специализираният съд няма да издава смъртни присъди, съдиите ще са облечени в тоги и ще се позовават на истински членове и параграфи, но изборът и инструментите за преследване са доста сходни с онзи „народен съд“, не само по определението „извънредност“.

Разискванията във ВСС също не са от значение. Затова пък понякога вземат неочаквани обрати и могат да служат като образец на йезуитщина. Главният прокурор например не само се обиди, но и отказа да коментира мотивите на ВКС и адвокатския съвет, от друга страна обаче, ги похвали  – исканията били „балансирани и мотивирани, професионално изготвени с изложени правни аргументи“. А де?

Това е само детайл от голямата картина за пълзящото овладяване на държавата от един кръг с представители във всички власти – законадателна,  съдебна, изпълнителна, медийна. Поръчките се подават регулярно, мачкането на хора и бизнеси става законно.

Новият закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и новосъздадената комисия са поредната бухалка срещу неудобните за кръговете около Цацаров и Пеевски. Разбира се, не можем да не споменем и премиера Бойко Борисов, без когото това нямаше да е възможно. Неговото мнозинство в парламента прие това недоразумение във вид на закон.

Сега следва и човекът на Борисов и Цацаров да го оглави. Крайният срок за издигане на номинации за председател на комисията е 16 февруари. Очакванията са, че за поста ще бъде номиниран само един кандидат – прокурорът и бивш зам.-министър на правосъдието от ГЕРБ Пламен Георгиев, който оглавяваше Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ), а след влизането в сила на новия антикорупционен закон е и.д. началник на КПКОНПИ. Самият Пламен Георгиев по закон има правото да издигне номинациите на останалите четирима членове на органа, чийто мандат е 6 (шест) години, с една по-малко от мандата на Цацаров. Георгиев е известен най-вече с лоялността си към главния прокурор.

КПКОНПИ беше създадена с приетия в края на миналата година нов антикорупционен закон, който механично събира в една структура дирекцията за противодействие на корупцията в ДАНС, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за конфликт на интереси, дирекцията в Сметната палата, която отговаряше за имуществените декларации на работещите на ръководни постове в държавата, и аналитичното звено БОРКОР.
Миналата седмица КПКОНПИ проведе и първата си акция, която много приличаше на пиар и беше насочена срещу кмета на Септември Марин Рачев.

„Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от 44-то Народно събрание и придобил известност като „антикорупционният закон“, няма да постигне прогласените цели да противодейства на корупцията, напротив. Той узаконява безконтролна и ефективна административна машина за натиск върху политически и всякакви други неудобни лица и смазване на личността и бизнеса им. Вместо закон за противодействие на корупцията, Народното събрание прие закон за прикриване на корупцията“, писаха юристите от „Да, България“.

Какво се получава, когато три нереформирани институции като прокуратура, следствие и МВР се съчетаят в един орган? Получава се инсталация с три съставни части, паянтова като конструкция, но за сметка на това с огромни правомощия да посочват корумпирания. Ще може ли това нещо да функционира? Ще може, но само както му е наредено, подсказано или пък просто по досещане. Корупцията им е сетна грижа, важни ще са показните акции с подходящо представяне по медиите.

Подателите на сигнали за корупция, ако такива се намерят, може да бъдат подложени на репресия. А щом може – ще бъдат.

 

 

Паргов: Категорично сме против провеждането на Луковмарш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6706039

Паргов: Категорично сме против провеждането на ЛуковмаршКатегорично сме против провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа. Това каза лидерът на БСП – София и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. Паргов прочете декларация от името на групата,

Задържаха шофьор за 32 килограма екстази на Калотина

http://www.cross.bg/shofyor-prevozval-kilograma-1567368.html

/КРОСС/ Окръжна прокуратура - София внася искане за мярка за неотклонение "Задържане под стража" за шофьор, превозвал 32 килограма екстази. Л.И. от с. Устрен, обл. Кърджали е задържан по обвинение за контрабанда на наркотични вещества в големи размери. Вечерта на 4 февруари на Митнически пункт - Калотина, трасе "Входящи товарни автомобили", от Р Сърбия пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от български гражданин - Л.И., и с втори шофьор - турски гражданин. Камионът превозвал цветя от Холандия до Турция. По време на рентгенова проверка е била забелязана необичайна плътност между товара. Митническите служители открили 16 пакета с идентичен вид и тегло по около 2 кг всеки, съдържащи жълто-кафява кристална маса. Извършената лабораторна експертиза е установила, че въпросното вещество е MDMA (екстази) - наркотик от амфетаминовата група. Разследването по случая продължава.    

Убиха 100 сирийски бойци при въздушни удари

https://frognews.bg/svqt/ubiha-100-siriiski-boitsi-pri-vazdushni-udari.html

Над 100 сирийски проправителствени бойци са били убити при въздушните удари, нанесени по тях в източната провинция Дейр аз Зур от оглавяваната от Съединените щати коалиция, предаде Ройтерс, като се позова на представител на американските власти, цитирана от БНР.

Европарламентът поиска Брюксел да обмисли дали да отмени лятното часово време

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/08/3126282_evroparlamentut_poiska_brjuksel_da_obmisli_dali_da/?ref=rss


Европейският парламент призовава за задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо, предаде пресслужбата на институцията.<br /><br />Граждански инициативи и петиции показаха, че хората са притеснени за последиците върху здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно - през уикенда на последната седмица на март и октомври.<br /><br />Евродепутатите отбелязват, че множество проучвания не са успели да...

Мъск може да изпрати хора до Марс преди НАСА

https://www.vesti.bg/lyubopitno/mysk-mozhe-da-izprati-hora-do-mars-predi-nasa-6079120

Въпреки че тези начинания се правят от частни компании и визионери, космическото право ги регулира, обясняват експерти

Повече потребители и обяви отчита OLX през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/online_trade/2018/02/08/3126289_poveche_potrebiteli_i_obiavi_otchita_olx_prez_2017_g/?ref=rss


Онлайн платформата за покупки и продажби OLX отчита увеличаване на потребителите си и публикуваните обяви през 2017 г.<br /><br />По данни на компанията, представени от изпълнителния директор Камен Янкулов, активните потребители в платформата са се увеличили със 7% на дневна база, а потенциалните купувачи – с 13 на сто. Новите потребители през миналата година са 302 624 души, като към момента в платформата има 2.3 млн. регистрирани профили. Отчита се голям ръст на потребителите на...

Европарламентът настоя за оценка на смяната между зимно и лятно часово време

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/08/3126282_evroparlamentut_nastoia_za_ocenka_na_smianata_mejdu/?ref=rss


Европейският парламент призовава за задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо, предаде пресслужбата на институцията.<br /><br />Граждански инициативи и петиции показаха, че хората са притеснени за последиците върху здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно - през уикенда на последната седмица на март и октомври.<br /><br />Евродепутатите отбелязват, че множество проучвания не са успели да...

КАС отряза 6 руски спортисти, утре ще реши за останалите

https://offnews.bg//futbol/kas-otriaza-6-ruski-sportisti-utre-shte-reshi-za-ostanalite-674476.html

Шестима руски спортисти загубиха шансовете си за участие на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, след като Спортният арбитражен съд в Лозана им отхвърли молбите.

Павел Кулижников и Денис Юсков (кънки бягане), Александър Логинов и Ирина Старих (биатлон), Дмитрий Василиев (ски-скок) и Татяна Бородулина (шорттрек) няма да поемат към града от Южна Корея.

Утре КАС ще се произнесе по жалбите на останалите 41 руски спортисти срещу недопускането им от МОК до участие на Пьонгчанг 2018.

Припомняме, че ателетите също така са завели дела и в гражданския съд в Швейцария за дискриминация по отношение гражданството им, нарушаване на достойнството и на индивидуалните права, както и злоупотреба от страна на МОК с монополно положение.

31-годишен варненец се опита да ограби незаключен автомобил

http://www.moreto.net/novini.php?n=368700

На 7 февруари, около 14:10 часа, на ул. «Д-р Пискюлиев», неизвестно лице е направило опит да извърши кражба на автомобилна музикална уредба от незаключен автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net.

Пре:Откриване на бъдещето на Европа

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/preotkrivane-na-bydeshteto-na-evropa-6079115

Webit.Festival Europe е водещо събитие в рамките на седмицата, която се очаква да събере в София над 7000 посетители

Как държавата бори насилието и ще има ли пари за горещата денонощна линия?

http://clubz.bg/63969-kak_dyrjavata_bori_nasilieto_i_shte_ima_li_pari_za_goreshtata_denonoshtna_liniq

ГРАФИКИ ТАБЛИЦИ ДИАГРАМИ насилие

За риск националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие да спре да работи нощем до дни и за липса на финансиране от държавата за нея и за центровете за жертви на насилие алармира лидерът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев:

Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието горещата национална телефонна линия за пострадали от насилие спира на 14 февруари. Каква ирония – точно на деня на влюбените. А цялата грижа на държавата за жертвите е 200 000 лв. годишно. Ако изобщо я има, тъй като за 2017 г. процедурите още не са проведени.

Темата е неудобна. Човешка болка, отчаяние, недобри статистики.

Изумен съм, че държавата проявява търпимост, а управляващите нехаят и не изпълняват задълженията си по​ закон. Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017 г. е била предложена за обществено обсъждане едва през ноември, а би трябвало да предвижда мерки за цялата година. През ноември! Навременно. Затова пък е удължена и за 2018 г.

Според Станишев - по данни на неправителствения сектор, на който се крепи дейността на центровете за помощ при насилие, само 200 000 лв годишно стигат по предназначение. "Цялата грижа на държавата в борбата с насилието е сведена до тези 200 000 лв! При положение, че всяка четвърта българка е била обект на насилие - близо 1 милион български жени! (по данни на Агенцията на ЕС за основните права)​", казва той. 

Един от проблемите за работата на телефонната линия нощем е, че според Кодекса на труда не може да се полага доброволен нощен труд. А линията се поддържа от доброволци.

Проверка на Клуб Z показа, че за миналата година няма проведени процедури за финансиране на проекти, въпреки че сроковете за обявяването на такива е 31 март всяка година според Правилника за прилагане на Закона за защита от домашно насилие. Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-а изобщо не е била гласувана от Министерския съвет миналата година. В месеците, в които това е трябвало да се случи и да се проведат процедурите, отговорни са били вторият кабинет на Бойко Борисов (в оставка), след което властта бе поета от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Кабинетът "Борисов 3" взима някакви мерки по темата чак през ноември - когато Националната програма за превенция на домашното насилие за 2017-а е публикувана за обществено обсъждане.

Самата програма пък е нужна, защото въз основа на нея правителството би трябвало да отпусне на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. всяка година, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите, програми за обучение на полицаи.

В резултат - психолозите и специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите, защитници на жертвите, са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита pro bono, пише Станишев. И заявява, че въпреки че всички партии уж декларират, че са твърдо "за" за борба с насилието срещу жени и деца, това остава само на думи. Няма и подкрепа за неправителствените организации, които единствени се занимават с проблема, нито има алтернатива, казва още председателят на ПЕС.

И ако сега темата е неудобна и институции, и партии си затварят очите, след години децата ни ще живеят в общество, в което всеки е насилник или е жертва на насилие. Няма да ни хареса. Но ще е твърде късно", завършва обръщението си той.

Пред Клуб Z от Министерството на правосъдието заявиха, че са взети мерки горещата телефонна линия да продължи да работи денонощно, както досега и да не спира от 14 февруари. Процедурите за финансиране на дейностите по приетата на 3 януари 2018 г. от Министерския съвет Национална програма за превенция на домашното насилие за 2017 и 2018 г.  са били задействани и текат в срок (31 март, както е по правилник - б.р.) Отпуснатите пари за около 450 000 лв. - колкото е приблизителната сума за дейности за 1 година. Сумата се разпределя на проектен принцип.

 

9 месеца без книжка за пияна шофьорка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6706010

9 месеца без книжка за пияна шофьорка40-годишна варненка ще се прости за 9 месеца с шофьорската си книжка, след като беше засечена пияна зад волана. Състав на Варненския районен съд й даде и условна присъда с 3 години изпитателен срок. Дамата е спряна на 23-и януари тази година с реното си в центъра на Варна. Дрегерът отчел солидно количество алкохол в издишания въздух и тя била

Автомобилният сектор у нас нараснал над 4 пъти за последните 10 години

https://www.actualno.com/business/avtomobilnijat-sektor-u-nas-narasnal-nad-4-pyti-za-poslednite-10-godini-news_658746.html

Автомобилният сектор нараства през последните 10 години повече от 4 пъти, а делът му в брутната добавена стойност е 3.6%. Фирмите в брашна са над 130 и създават заетост на над 30 000 души. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на конференция на тема „Проучването на автомобилната индустрия 2017 г.“, организирана от „Аутомотив клъстер България“. Участие взе и президентът на България Росен Плевнелиев (2012-2017), съобщиха от Министерст

Търси се световен производител на коли, който да се премести в България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3126274_tursi_se_svetoven_proizvoditel_na_koli_koito_da_se/?ref=rss


През тази година делегация с участието на президента между 20012 и 2017 г. Росен Плевнелиев и министъра на икономиката Емил Караниколов ще започне обиколка в различни европейски и извъневропейски пазари в търсенето на световен автомобилен производител, който да изнесе цялостното си производство в България.<br /><br />Това се казва в съобщение на пресцентъра на министерството на икономиката от конференция на тема"Проучване на автомобилната индустрия 2017 г.", организирана...

Президентът на Южна Корея ще се срещне със сестрата на Ким Чен-ун

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-yuzhna-koreya-shte-se-sreshtne-sas-sestrata-na-kim-chen-un-news275286.html

Южнокорейският президент Мун Дже-ин ще се срещне в събота с членове на олимпийската делегация на Северна Корея, включително и с Ким Йо-чен - сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи на брифинг в Сеул в четвъртък говорител на президента, цитиран от Ройтерс.   Мун Дже-ин щял да обядва с гостите си.   Още не е потвърдено мястото на срещата, е казал служител от президентската резиденция - Синята къща, пожелал анонимност поради деликатността на въпроса.

86% от банкерите очакват намаляване на лошите кредити тази година

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/86-ot-bankerite-ochakvat-namaliavane-na-loshite-krediti-tazi-godina-255432/

63% от мениджърите прогнозират слабо подобрение на българската икономика в следващите 12 месеца, показва доклад на EY Bulgaria

Забраняват употребата на думата „инвалид“ в законите

https://frognews.bg/novini/zabraniavat-upotrebata-dumata-invalid-zakonite.html

„Инвалид” вече няма да се употребява в законодателството, стана ясно с приетите промени на второ четене в Закона за държавните такси.

Депозитите на домакинствата в банките са за почти 48 млрд. лева

http://econ.bg/Новини/Депозитите-на-домакинствата-в-банките-са-за-почти-48-млрд-лева_l.a_i.757611_at.1.html

Депозитите на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД) са 10.636 млн. броя в края на...

С камери ще дебнем учителите, но това не решава проблема

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6704929

С камери ще дебнем учителите, но това не решава проблемаТака само ще замаскираме симптомите, а трябва да променим средата, която ражда агресия в училище НИЕ от асоциация “Родители” разбираме притесненията на тези родители, които искат да знаят какво се случва в класната стая или в групата в детската градина, в която е тяхното дете. Какъв е сега проблемът - когато те не получават адекватна и

Сорос дал 400 000 паунда за анти-Брекзит кампании

https://offnews.bg//sviat/soros-dal-400-000-paunda-za-anti-brekzit-kampanii-674473.html

Американският милиардер Джордж Сорос е дарил 400 000 британски лири (над 550 000 долара) на активистка група, която се опитва да предотврати излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде БТА.

Това станало ясно от съобщение на активистката група "Най-доброто за Великобритания", която обявила, че дарението е направено чрез фондациите на Сорос.

Противниците на Брекзита твърдят, че излизането от ЕС ще е най-голямата грешка на Великобритания след Втората световна война и ще подкопае политическото и финансовото влияние, което страната има. Според привържениците на Брекзита обаче той ще освободи Великобритания от един доминиран от Германия експеримент и в крайна сметка британската икономика ще започне да процъфтява, отбелязва Ройтерс.

Премиерът Тереза Мей казва, че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март догодина и няма да има нов референдум по въпроса.

Ройтерс припомня, че милиардерът от унгарски произход придоби световна известност през 1992 г., залагайки успешно срещу британската лира.

700 000 лева са вложени в стадион „Ивайло“ във Велико Търново през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6705974

700 000 лева са вложени в стадион 
„Ивайло“ във Велико Търново през 2017 г.Продължава обновлението на спортните бази във Велико Търново Близо 700 000 лева са вложени в обновяването на стадион „Ивайло“ във Велико Търново през миналата година. Това съобщи директорът на Общинско предприятие „Спорни имоти и прояви” Петко Павлов. Той поясни, че дейностите са част от цялостния процес на обновление на спортната база на Велико

Регистрираха силно слънчево изригване на 7 февруари, най-голямото от октомври досега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705998

Регистрираха силно слънчево изригване на 7 февруари, най-голямото от октомври досегаНай-голямото слънчево изригване от месец октомври 2017 година досега е било регистрирано през нощта на 7 февруари, предаде ТАСС. Агенцията цитира данни на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт "Лебедев" към Руската академия на науките, предаде БТА. Мощността на новото слънчево изригване е била оценена от

Владимир Зографски ще скача на финал в Пьончан

http://clubz.bg/63968-vladimir_zografski_shte_skacha_na_final_v_ponchan

Владимир Зографски си осигури участие поне на един олимпийски финал в ски скоковете на игрите в Пьончан. В квалификациите на малката шанца Зографски записа 17-о място с 98,5 метра и 118,8 точки.

Финалът е в събота от 14:30 часа наше време. №1 днес стана германецът Андреас Велингер със 103 м и 133,5 т.

Зографски участва и в Сочи преди четири години, а с днешната му изява стартира българското участие на олимпиадата в Южна Корея.

Официалното откриване на игрите е в петък, 9 февруари, от 13 часа наше време и ще може да се гледа по БНТ.

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пристигна рано тази сутрин в Пьончан.

Междувременно българските спортисти преминаха днес през специално откритото фотостудио в Олимпийското село, за да могат техните снимки да се появяват по време на представянето на стартовете в телевизионните предавания. Българите са в добро настроение, без сериозни здравословни оплаквания и тренират по олимпийските обекти по график.

Румъния все още има шанс да се върне в правия път, каза комисар Юрова

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/08/3126269_rumuniia_vse_oshte_ima_shans_da_se_vurne_v_praviia_put/?ref=rss


Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова заяви, че моментът е ключов за Румъния, тъй като парламентът на страната предстои да вземе решение за два противоречиви закона, отнасящи се до съдебната система, предаде EUobserver.<br /><br />"Европейската комисия смята, че все още е възможно законите да бъдат подобрени, да станат добри закони и да подсилят независимостта и професионализма на правосъдната система", подчерта Юрова по време на дебат в Европейския парламент....

Белгийският Конституционен съд потвърди лишаването от гражданство на терорист

http://www.mediapool.bg/belgiyskiyat-konstitutsionen-sad-potvardi-lishavaneto-ot-grazhdanstvo-na-terorist-news275285.html

Конституционният съд на Белгия е потвърдил решението на съда в Антверпен за лишаване от гражданство на осъдения за ръководител на терористична групировка Фуад Белкасем, съобщиха местни медии.   Белкасем бе осъден в първото мащабно дело в Белгия срещу терористи. Той бе лицето на групировката "Шериат за Белгия", призовавала години наред към неподчинение на светските закони и за въвеждането на ислямското право.   Групировката е свързана с терористите от "Ислямска държава", за чиито редове набираше доброволци.   Белкасем има и мароканско гражданство. След като белгийското му гражданство бъде отнето, той може да бъде върнат в Мароко, където да доизтърпи наказанието си от 12 години затвор.   В Мароко срещу Белкасем има присъда за пренос на наркотици.

Разбиха незаконен пункт за технически прегледи в Благоевград

http://www.cross.bg/tehnicheski-blagoevgrad-pregledi-1567367.html

/КРОСС/ Разбиха незаконен пункт за технически прегледи в Благоевград. Извършена е проверка в офис на фирма в областния център, в хода на която са установени и иззети 25 броя фалшиви комплекта стикери за периодичен годишен технически преглед за ППС, 19 броя неистински непопълнени бланки на удостоверения за техническа изправност на автомобили, една компютърна конфигурация и две мултифункционални устройства, съобщава Дарик. Проверката установила, че въпросната фирма не е лицензирана да извършва годишни технически прегледи на ППС. Със заповед за задържане до 24 часа са задържани Д.С. на 45 г. и К.Ч. на 45 г. - и двамата от Благоевград. По случая е образувано досъдебно производство.    

Риалити звездата Кайли Дженър постави рекорд в Инстаграм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705986

Риалити звездата Кайли Дженър постави рекорд в ИнстаграмРиалити звездата Кайли Дженър, която преди броени стана майка за първи път, постави рекорд за най-харесвана публикация в сайта Инстаграм, съобщи Контактмюзик. 20-годишната Дженър и партньорът й, рапърът Травис Скот, се сдобиха с дъщеричка на 1 февруари. Бебето, за чието раждане риалити звездата съобщи през уикенда, беше наречено Сторми Уебстър,

Дискусиите за комунизма в учебниците за 10-ти клас не са градивни

http://www.moreto.net/novini.php?n=368699

Дискусиите, които от 10-тина дни се водят за учебниците по история за 10-ти клас, не носят със себе си градивност. Това коментира за news.bg проф. Нина Дюлгерова. Поводът е пресконференцията на тема: "Историята - политически инструмент на властта".

2/3 от полицаите се оплакват от служебните кубинки

http://dnes.dir.bg/news/politzai-kubinki-26862718

Близо 65 на сто от полицаите у нас твърдят, че кубинките, които ползват, не са удобни.

Асен Букарев напусна "Левски"

https://www.actualno.com/bgfootball/asen-bukarev-napusna-levski-news_658745.html

Главният мениджър и координатор на спортно-техническата дейност в "Левски" Асен Букарев напусна клуба. "Сините" обявиха, че раздялата е по взаимно съгласие.  "Клубът благодари на г-н Букарев за всеотдайната работа през последните години в ролята му на помощник-треньор и главен мениджър и му пожелава много лични и професионални бъдещи успехи", се казва в краткото съобщение в сайта на сините. Каква е причината за напускането - четете в Sportlive.bg!

Всеки един отбор в НБА вече струва над 1 млрд. долара

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/08/3126164_vseki_edin_otbor_v_nba_veche_struva_nad_1_mlrd_dolara/?ref=rss


Всеки един от 30-те отбора в Националната баскетболна асоциация (НБА) вече струват над 1 милиард долара, показва проучване на "Форбс". За пръв път в историята всички представители на лигата са оценени с десетцифрена сума.<br /><br />Средната стойност на отборите в НБА е 1.65 милиарда долара. Това е с 22% повече от миналата година. Ръстът се дължи на популярността на лигата отвъд океана и новия договор за телевизионните права.<br /><br />С началото на предходния...

Начо, който смая Корея: Мислеха ме за испанец

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/nacho-kojto-smaia-koreia-misleha-me-za-ispanec-6079116

Предаването, в което участва българинът, е еквивалент на риалити формата "Пееш или лъжеш", което за пети път се излъчва в азиатската страна

Левандовски преминава в "Реал Мадрид" през лятото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6705972

Левандовски преминава в "Реал Мадрид" през лятотоНападателят на "Байерн" Роберт Левандовски е решил да премине в "Реал Мадрид" през лятото, разкри вестник „Марка". Авторитетното испанско издание твърди, че ръководството на баварците е съгласно да се раздели с полския национал. Агентът на 29-годишния играч е в постоянен контакт с шефовете на испанския гранд. През октомври 2017 г.

Без развяти гащи и кърпи в Слънчев бряг това лято

http://clubz.bg/63967-bez_razvqti_gashti_i_kyrpi_v_slynchev_brqg_tova_lqto

Министърът на туризма Николина Ангелкова е категорична, че през този летен сезон щендерите на Слънчев бряг ще бъдат забранени и цялата стока ще бъде вътре в павилионите.

"Категорично това лято ще бъдат забранени щендерите в Слънчев бряг, така че цялата стока да бъде вътре в павилионите, за което предстои подписване на специално споразумение за сътрудничество с МВР, в рамките на техните компетенции. Със сигурност ще има изключително завишен контрол", заяви Ангелкова пред журналисти.

"Длъжни сме да установим дали наистина са съборени всички тези 190 обекта, които надхвърлят одобрената от мен като министър схема. Също така и да установим, изисквайки актуализация на кадастралните карти какво е фактическото състояние на плаж Слънчев бряг-Север", поясни Ангелкова.

Според нея трябва да има пълна промяна на облика на алеята в Слънчев бряг. "Категорично започнем ли премахването на щендерите и стоката да си остане само в павилионите, мисля, че този тип промяна ще е видим и добре приет. Излезе и независимо проучване на "Галъп интернешънъл" в тази връзка, в което се казва, че голяма част от хората – близо 55%, павилионите да има единна визия. Повече от 62% от запитаните искат да има заведения и павилиони на плажа, но съответно да се спазва необходимият ред и законност. Това е и което ние ще направим – няма да има никаква стока извън павилионите", обясни министърът на туризма.

Срещу идеите на Ангелкова въстанаха хотелиери и предприемачи от Несебър. Те поискаха и оставката й, и затваряне на държавното дружество "Слънчев бряг" АД.

"Ние показахме една идейна визия, която всъщност тепърва предстои да се обсъди с представителите на бранша. Тя зависи много от това всеки, който желае да си постави павилионите, дали ще избере цветовата гама от бяло и синьо или някаква друга. Защото ние не можем насила да накараме никого да си поръча еди-какъв си цвят. Но важното е павилионите да бъдат естетически свързани със заобикалящата ги среда и да няма стока извън тях", допълни Николина Ангелкова.

"Това, което за мен е на първо място, да контролираме да няма стока извън павилионите. Върху тази дейност имаме изключително положителна оценка и сътрудничество и съответно вече цялостно се направи нова наредба, свързана с облика на курорта. Това лято към тези засилени мерки, които предприемаме, очакванията са много. И се надявам с тези, макар и малки стъпки, да покажем, че има промяна и да вървим вече към по- дългосрочни мерки", каза още тя.

"Ако има желаещи и всичко отговаря на изискванията и закона, ще сложим и новите павилиони, които бяха представени в Министерството на туризма. Категорично няма да има павилиони на главната алея, защото алеите трябва да са свободни за разходка. Оттам нататък ще може навсякъде, където е възможно, да има преместваеми обекти, които по никакъв начин не затрудняват другата дейност, отговарят на изискванията и са поискани. При всички положения новата схема трябва да бъде изцяло съобразена със заобикалящата среда в курорта", коментира министърът на туризма.

Обвиниха двама от ромите, нападнали полицаи в Ихтиман

http://www.cross.bg/ihtiman-obvineni-slyzhitel-1567366.html

/КРОСС/ Районната прокуратура в Ихтиман повдигна обвинения спрямо двама роми за това, че са нанасяли удари на полицаи. Ромите са обвинени и за това, че удряйки униформените, те са възпрепятствали изпълнението на служебните им задължения. От прокуратурата заявиха, че по случая вече са проведени издирвания. Разследването стигнало до извода, че двамата обвинени несъмнено са извършили престъпленията, за които са обвинени. Според обвинението на 6 февруари, между 17.20 и 17.40 часа, обвиняемият М. Д. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той оказал съпротива срещу полицейски служител, изпълнявал задълженията си по опазване на обществения ред. Циганинът дърпал и скъсал униформата на младши автоконтрольор - полицейски служител в управлението в Ихтиман, след което нанесъл удари в лицето му. Престъплението било извършено с изключителна дързост. Вторият обвинен - бащата на първия, е обвинен за това, че по същото време и на същото място употребил сила спрямо полицейски служител. По време на инцидента той го дърпал за униформата, скъсал пагоните и джоба й и му нанесъл удар в лицето. С действията си той целял да осуети извършването на полицейска проверка на сина му. Двамата обвиняеми - В. Р. и М. Д., са задържани за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска двамата да бъдат задържани за постоянно. Работата по случая продължава

Абдеслам не се яви на делото си, обвиниха го, че се подиграва на белгийския съд

https://www.actualno.com/europe/abdeslam-ne-se-javi-na-deloto-si-obviniha-go-che-se-podigrava-na-belgijskija-syd-news_658744.html

Терористът Салах Абдеслам се подиграва на белгийския съд. Това заявиха адвокати на полицаите, ранени в престрелката в Брюксел за задържане на заподозрения за терористичните атаки в Париж Абдеслам, след като той не се яви на съдебното заседание в четвъртък. 28-годишният Абдеслам обвини съдиите, че са антимюсюлмански настроени, отказа да отговаря на въпроси и заяви, че „вярва единствено на Аллах“ в първия ден на делото в понеделник. Роденият в Белгия французин от мар

В Кремъл намериха виновен за допинг скандалите

https://offnews.bg//zimni/v-kremal-nameriha-vinoven-za-doping-skandalite-674471.html

Бившият спортен министър и вицепремиер на Русия Виталий Мутко явно ще бъде изкупителната жертва за безпрецедентния допинг скандал в руския спорт. Това става ясно от публикация на местното издание "ФедералПресс".

Според информацията, на основните държавни и частни телевизионни канали е спуснато разпореждане от Кремъл Мутко повече да не бъде показван в ефир.

На телевизиите е забранено да излъчват по какъвто и да било повод до края на игрите в Пьонгчанг, интервюта и изявления на бившия министър на спорта, който е сочен за една от основните фигури в машинациите с допинг по време на олимпиадата в Сочи преди 4 години. Идеята е, да не се дразнят неутралните зрители.

През декември м.г. Мутко беше отстранен доживотно от олимпийското движение и му беше забранено да се появява на олимпиади във всякакво качество. Малко по-късно той беше свален и от постовете президент на футболната федерация и председател на организационния комитет на Мондиал 2018.

В Сибир измерват замърсяването на въздуха, рискувайки съдебно преследване

http://www.mediapool.bg/v-sibir-izmervat-zamarsyavaneto-na-vazduha-riskuvaiki-sadebno-presledvane-news275284.html

Отчаяни от отказите и бездействието на властите по отношение на смога, който редовно се стеле над града, жителите на Красноярск - промишлен град в Сибир - решиха сами да измерват замърсяването, с риск от съдебно преследване.   С един милион жители и десетки промишлени предприятия, сред които един от най-големите заводи за алуминий в света, Красноярск се нарежда сред най-замърсените градове в Русия изготвена наскоро класация на министерството на екологията.   Но на местно равнище запитванията за качеството на въздуха се сблъскват със стена и някои жители, начело с 34-годишния компютърен специалист Игор Шпехт, решиха да разберат сами как стоят нещата.   "Над Красноярск редовно пада мъгла, на хората им е трудно да дишат, но метеорологичните служби твърдят, че концентрацията на вредните частици не надхвърля нормите", възмущава се Игор Шпехт.   "Поради това разминаване имаме впечатлението, че ни заблуждават. След години бездействие на министерството на екологията и местните метеорологични служби решихме сами да измерваме нивото на замърсяване", обясни той пред АФП.   С група скептици Шпехт поставил седем френски устройства за измерване на фините прахови частици. Той публикува данните в реално време на уебсайта краскоярскнебо.ру (krasnoyarsknebo.ru), който предлага резултатите си също в приложения за мобилни телефони и в акаунт в социалната мрежа Инстаграм.   Резултатите редовно показват превишение на нормите, в някои случаи - с много.   Заради множащите се жалби на недоволни руснаци от цялата страна, властите признаха, че системата за измерване на качеството на въздуха е неефективна.   При посещение в Красноярск на 7 февруари президентът Владимир Путин нареди на местните власти да разработят възможно най-бързо план за подобряване на екологичната ситуация.   "Чух, че това е един от най-чувствителните проблеми", каза той, докато местните еколози отбелязаха иронично в акаунта в Инстаграм на крайсноярскнебо.ру, че президентът трябва също да подиша замърсения въздух на града им.   Поради липса на финансиране системата за измерване на качеството на въздуха просто липсва или е амортизирана, тъй като не е модернизирана от разпадането на СССР.   "Искате проверка на качеството на въздуха? Ние сме готови да правим това, при условие, че има финансиране", заяви наскоро шефът на руската федерална служба за хидрометеорология и мониторинг на околната среда "Росгидромет" Максим Яковенко в интервю за в. "Комерсант". Остаряло оборудване Уредите, поставени от Игор Шпехт, измерват нивото на фините прахови частици PM2,5 - най-фините, с диаметър от 2,5 микрона и особено отровни, понеже проникват дълбоко в дихателните пътища.   Освен рак, излагането на тяхното въздействие може да причини астма, алергии, респираторни и сърдечно-съдови заболявания.   Проектът на жителите на Красноярск първоначално ядоса руските власти, които често се отнасят с недоверие към личните инициативи.   Местните метеорологични служби подадоха жалба срещу Шпехт за извършване на измервания на замърсяването "без лиценз".   "Жителите могат за измерват нивото на замърсяване, но съгласно закона нямат право да публикуват тези данни в интернет", обясни за АФП говорителката на отдела по метеорология в Крайсноярск, Оксана Салникова.   Тя обаче призна, че поради липса на средства отделът не разполага с оборудване за измерване на фините прахови частици PM2,5.   "Апаратурата ни не е модернизирана от години. Понастоящем измерваме частиците PM като цяло, без да ги разграничаваме според размера им", обясни Салникова.   Руското министерство на екологията и местното му управление все пак защитиха жителите и съдът отхвърли жалбата.   "Поддържаме връзка с еколозите и най-накрая, под техен натиск, министерството ни купи уреди за измерване на частиците PM2,5", каза за АФП говорителка на регионалното управление на екоминистерството.   "Разполагаме с мобилна лаборатория. Когато жителите сигнализират, че равнището на вредните елементи е повишено, отиваме на място, за да проверим техните данни", допълва говорителката на министерството.   Инициативата в Красноярск е вдъхновила други градове и Игор Шпехт казва, че с него са се свързали жители на други промишлени градове, които искат да поставят свои датчици - Магнитогорск и Челябинск в Урал и Комсомолск на Амур в Далечния изток.   "Готови сме да им помогнем", уверява той.   Шпехт предупреждава, че заплахата за съдебно преследване не е изключена, но казва, че е подготвен: "Бихме искали този процес да се състои, за да може веднъж завинаги да се докаже, че сме прави".   По БТА

Брад Пит предизвика катастрофа в Лос Анджелис

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705981

Брад Пит предизвика катастрофа в Лос Анджелис
Брад Пит е предизвикал катастрофа в Лос Анжелис, съобщава списание "Hello", цитирано от NOVA.  Инцидентът станал по-рано тази седмица и за щастие, няма ранени. 54-годишният холивудски актьор бил зад волана, когато колата му ударила друг автомобил, който на свой ред се блъснал в трети. Минути след инцидента,

Кои са най-влюбчивите зодии

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705977

Кои са най-влюбчивите зодииДа се влюбваш е хубаво… но да се влюбваш лесно има както предимства, така и недостатъци. Ето кои зодии най-бързо се поддават на емоциите си. Стрелец Представителите на тази зодия са много емоционални и лесно се палят – както в негативния, така и в положителния смисъл на думата. Те са пламенни и това качество е прекрасно в началото на всяка връзка.

БСП пита Цацаров ползвана ли е прокуратурата в Шумен за политически цели

https://frognews.bg/novini/bsp-pita-tsatsarov-polzvana-prokuraturata-shumen-politicheski-tseli.html

БСП настояват за спешна проверка на прокуратурата в Шумен. Причината е започнало разследване от страна на „Икономическа полиция“ срещу техен партиен кадър. Според Корнелия Нинова, това било политическа саморазправа.Това стана ясно на извънреден брифинг в парламента.

Карл Билд: Русия знае какъв е залогът за Македония

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/karl-bild-rusiia-znae-kakyv-e-zalogyt-za-makedoniia-6079119

Повече от четвърт век самото съществуване на Република Македония вбесява гърците

Полицейските кубинки - неудобни, но е рано за препоръки

http://www.cross.bg/obyvki-kybinkite-popov-1567365.html

/КРОСС/ Кубинките, които носят полицаите, не отговарят на нуждите им. Това показва изследване, направено посредством социалните медии сред членовете на СФСМВР от жандармерията, охранителна полиция, пътна полиция, гранична полиция. Изследването е направено за периода октомври 2017 - януари 2018 година. Кубинката не е водоустойчива и не диша. Валентин Попов от СФСМВР заяви, че това, което се правело, не е конфронтация, а сигнал за помощ на синдиката към служителите, които разработват спецификациите за облекло и обувки. Вече е имало среща със заместник-министър Стефан Балабанов по темата, уточни още Попов. Изследването беше представено от Свен Селингер - експерт по специализирани обувки за полицията и армията в ЕС, Азия и Близкия Изток и специален съветник на Европейски полицейски съюз. Изследване на приемането на настоящите специални обувки, използвани от полицаите у нас показва, че от всички, попълнили анкетата, 85% използват официалните обувки, предоставени от МВР, а 13% си ги купуват. 63% заявяват, че не се чувстват удобно в тях, а 37% смятат, че са удобни. 51% изпитват болка като ги носят, а за 49% това не е така. 79% заявяват, че кубинките се мокрят, 21%- не. На 45% краката силно се изпотяват в тях, за 47% потенето е малко, а за 8% - няма изпотяване. Липсата на водоустойчивост и способност за дишане са основните причини за екстремните температури, на които са подложени краката на полицаите, а това води до увреждане на краката

"Газпром" повиши оценката си за стойността на "Турски поток" до 7 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705961

"Газпром" повиши оценката си за стойността на "Турски поток" до 7 млрд. долараРуският газов концерн "Газпром" е повишил оценката си за стойността на строителството на газопровода "Турски поток" до 7 млрд. долара. Това съобщи днес заместник-ръководителят на компанията Андрей Круглов на инвестиционен форум в Лондон, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Предварително бяхме говорили, че стойността може да е 6 млрд.

Изследване разкрива тайната на дълголетието на прилепите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705957

Изследване разкрива тайната на дълголетието на прилепитеСред всички бозайници на най-голямо дълголетие, съотнесено към размера на тялото им, се радват прилепите. Особено дълго живеят представителите на вида Голям нощник. Ново изследване разкрива тайната на дълголетието им, давайки надежда на учените да открият средство за борба с ефектите на остаряването при хората, предаде Ройтерс.

Вижте коя снимка стана най-харесваната в историята на Instagram

https://www.actualno.com/curious/vijte-koja-snimka-stana-naj-haresvanata-v-istorijata-na-instagram-news_658741.html

В социалната мрежа за споделяне на снимки Instagram има нов първенец по брой харесвания. 20-годишната Кайли Дженър, риалити звезда, сестра на Ким Кардашиян и милионерка, създала собствена марка гримове, наскоро стана майка за първи път. Снимката на бебето, с която тя обяви и името му, се превърна в най-харесваната в историята на Instagram. Така тя изпревари предишния лидер - кадърът, с който певицата Бионсе обяви, че е бременна с близнаци. Снимката на Кайли показва новороденото момиченце, х

Американските ергени сменят чаршафите си 18 дни след секс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705953

Американските ергени сменят чаршафите си 18 дни след сексФирма за матраци и спално бельо направи изследване колко време след секс американците сменят чаршафите си. За незадомените жени периодът е два дни, а за незадомените мъже - 18, пише в. "Дейли мейл". Компанията "Матрес адвайзър" констатира, че средностатистическият американец сменя спалното си бельо на всеки 24 дни.

Изненада - Букарев си тръгна от "Левски"!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6705926

Изненада - Букарев си тръгна от "Левски"!"ПФК "Левски" и мениджърът и координатор на спортно-техническата дейност Асен Букарев се разделят по взаимно съгласие. Клубът благодари на г-н Букарев за всеотдайната работа през последните години в ролята му на помощник-треньор и главен мениджър и му пожелава много лични и професионални бъдещи успехи.

В Германия правят нов команден център на НАТО

https://frognews.bg/svqt/germaniia-praviat-nov-komanden-tsentar-nato.html

НАТО смята да построи нов център за планиране, логистика и командване, който ще бъде на територията на Германия, предаде ДПА, цитирана от БГНЕС.

Четири компании със златни отличия за вътрешни дарителски кампании

http://www.mediapool.bg/chetiri-kompanii-sas-zlatni-otlichiya-za-vatreshni-daritelski-kampanii-news275283.html

Над половин милион лева и 15 000 часа доброволен труд са дарени през изминалата година от служителите на 14-те компании финалисти в годишния знак за "Отговорна кампания – отговорни служители" за 2018 г., връчван от Фондацията BCause, Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО). Носители на Златния знак за дарителство от работното място отново са "Виваком", "Сити България", Isobar (преди eCommera) и "САП Лабс България"- И четирите компании запазват впечатляващото си представяне от миналата година и са успели не просто да продължат, но и да обогатят своите програми за дарителство и доброволчество от работното място, съобщиха инициаторите на призовете. Отличията се връчват за четвърта година и имат четири степени, които се определят по критерии като процент на дарителите спрямо общия брой служители; финансовото съучастие от компанията; системата за привличане на дарители сред служителите; система за популяризиране на информацията как са използвани даренията; ангажирането на служителите с доброволчество. Призьори на Сребърния знак са "Аурубис", "Кока Кола", "Мобилтел" и "Прогрес". Бронзов знак е връчен на "Ди Ейч Ел", "Монделийз", "Теленор" и "Дъ Таксбак груп". Знак за дарителство от работното място получиха "Омега Софт" и "ПиПиДи". Специалната награда за екип, допринесъл за развитието на дарителството и доброволчеството от работното място е дадена на Isobar. Награда за най-добра доброволческа програма от работното място получи "САП Лабс България". "Вярвам, че всяка компания е това, което са нейните служители. Вие - екипите в Човешки ресурси и Комуникации, създавате условия служителите на компаниите да са отговорни. А с това правите и самите компании отговорни. Благодаря за партньорството и за вашата мисионерска работа", каза Мила Миленова, председател на БДВО. "Горда съм и щастлива, че сме част от тази мисия", заяви Детелина Смилкова, председател на БАУХ. Това е отличието мотиватор да продължаваме напред и да увличаме още хора с нас, всяка година да сме по-добри от предишната, коментираха представители на отличените компании. Богдана Манова от фондация "Дечица" се обърна към събралите се с думите: "Нашата работа нямаше да бъде възможна без отговорни компании и отговорни служители, които даряват всеки месец част от заплатата си за важни за тях каузи. А BCause е вашият гарант, че парите отиват там, където трябва".

Най-малко 8 жертви при пропадане на път в Китай

http://www.cross.bg/propadane-intzident-dyshi-1567364.html

/КРОСС/ Тежък инцидент в Китай - най-малко 8 души загинаха, а трима се издирват след пропадане на път. Девет други са пострадали и са настанени в болница. Инцидентът е станал вчера вечерта след авария на строяща се метростанция в южната провинция Гуандун. Причините за пропадането се разследват. Сериозен инцидент и в Австралия - шестима души пострадаха след неуспешно приземяване на балон с горещ въздух. По информация на полицията пътниците са били изхвърлени от коша след неуспешния опит на пилота да приземи балона.  

НАП-Варна продава 72 кучета, иззети от нелегалния развъдник в Звездица

http://www.moreto.net/novini.php?n=368704

Следващият месец предстои НАП-Варна да обяви 72 кучета, иззети от нелегалния кучкатник в Звездица, който бе разбит през май миналата година. Четириногите, които вече се намират в добро състояние и са под грижите на Областна дирекция по безопасност на храните, са от различни породи, сред които болонка, пудел, чихуахуа, йоркширски териер, питбул и други.

Адвокат Джоузеф Огъстийн: Много от критиците на банкера Цв. Василев крият факти за ширещата се корупция в България

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/advokatat-djouzef-ogastin-mnogo-krititsite-bankera-tsv-vasilev-kriiat-fakti-shireshtata-koruptsiia-balgariia.html

Журналистката Ралица Василева разговаря с адвоката от JWI Джоузеф Огъстийн за жалбата на бившия банкер. „Искам да поставя нещата в контекст. Първата серия от санкции по международния закон „Магнитски“ бяха обявени на 21 декември.

Адвокатът Джоузеф Огъстийн: Много от критиците на банкера Цв. Василев крият факти за ширещата се корупция в България

https://frognews.bg/novini/advokatat-djouzef-ogastin-mnogo-krititsite-bankera-tsv-vasilev-kriiat-fakti-shireshtata-koruptsiia-balgariia.html

Журналистката Ралица Василева разговаря с адвоката от JWI Джоузеф Огъстийн за жалбата на бившия банкер. „Искам да поставя нещата в контекст. Първата серия от санкции по международния закон „Магнитски“ бяха обявени на 21 декември.

Разследват ловджия за разстрел на домашна съседска котка в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6705928

Разследват ловджия за разстрел на домашна съседска котка в МонтанскоПолицията започна разследване срещу 69-годишен столичанин, прострелял домашна котка в Брусарци. Инцидентът станал в сряда привечер, съобщиха от полицията в Монтана. Малко преди 18 часа 44- годишният Мирослав Д. чул изстрел. Пукотевицата несъмнено идвала от двора на комшията 69- годишният Стефан Б. , известен като ловец на глигани.

Прокуратурата повдигна обвинения на баща и син за побоя над полицаи в Ихтиман

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3126254_prokuraturata_povdigna_obvineniia_na_bashta_i_sin_za/?ref=rss


Районната прокуратура в Ихтиман повдигна обвинения на двама души от Ихтиман за нанесения побой над полицаи от града. Инцидентът стана на 6 февруари, а тази сутрин жандармерията проведе акция в ромския квартал в Ихтиман заради ексцесиите.<br /><br />Вечерта на 6 февруари в града се стигна до сблъсъци между служители на реда и роми, след като полицаи опитали да арестуват шофьор без книжка. Шофьорът на джип опитал да избегне полицейска проверка, като не се подчинил на знак да спре,...

Русия готви голяма проверка на Facebook

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/rusiia-gotvi-goliama-proverka-na-facebook-255425/

Регулаторът иска да се увери, че социалната мрежа спазва законодателството на страната

Френското правителство ще увеличи разходите за отбрана

http://www.mediapool.bg/frenskoto-pravitelstvo-shte-uvelichi-razhodite-za-otbrana-news275282.html

Правителството на френския президент Еманюел Макрон ще представи законопроект за увеличение на военните разходи на фона на исканията на НАТО и президента на САЩ Доналд Тръмп към европейските страни да отделят повече средства за отбраната си, предаде Асошиейтед прес.   Законопроектът, който ще бъде представен на заседание на кабинета в четвъртък, предвижда общо 295 милиарда евро за разходи за отбрана от 2019 до 2025 г. Това включва 1,7 млрд. евро допълнителни ежегодни разходи до 2022 г., в частност за модернизиране на техниката и за подобряване на киберотбраната и разузнаването. Макрон обеща да повиши до 2025 г. разходите за отбрана до 2 процента от БВП, в съответствие с искането на НАТО към всички членки.   Миналата година началникът на генералния щаб на френската армия подаде оставка след конфликт с Макрон заради съкращения в бюджета за отбрана.   Франция има хиляди военнослужещи зад граница, в райони от Близкия изток до Африка, и ще остане единствената ядрена сила в ЕС, след като Великобритания излезе от съюза догодина.

Виц на деня: БДЖ и секса

https://offnews.bg//offtopic/vitc-na-denia-bdzh-i-seksa-674470.html

Железничарски виц:

Купете си презервативи с марка БДЖ! Удоволствието идва с час закъснение. :)

Отнемат имоти за близо 500 хил. лв. на Стоян Беширов

http://dnes.dir.bg/news/imushtestvo-nedelino-stojan-beshirov-26862618

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество подгони бившия кмет на Неделино Стоян Беширов.

Всеки административен съд ли ще отменя актове на правителството?

http://clubz.bg/63966-vseki_administrativen_syd_li_shte_otmenq_aktove_na_pravitelstvoto

Конституцията не задължава Върховния административен съд (ВАС) да разглежда като първа инстанция делата срещу актове на Министерския съвет и министрите.

Това становище изрази днес мнозинството във Висшия съдебен съвет към конституционното дело, образувано по искане на Пленума на ВАС.

Върховните съдии искаха КС да разтълкува чл. 125, ал. 2 от основния закон: „Върховният административен съд се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона“, припомня news.lex.bg

Въпреки че днес председателката на правната комисия на ВСС Цветинка Пашкунова представи два варианта на становище, тя обърна вниматие, че несъмнената родова компетентност на ВАС се коренят и във вече отменените Закон за ВАС и Закон за административното производство, както и в действащия Административнопроцесуален кодекс.

„Освен това в йерархията на държавните органи ВАС е на нивото на МС“, каза още Пашкунова и допълни, че подобна теза е в подкрепа на принципа равенството на гражданите и правото на защита на техните интереси. Този вариант на становище беше подкрепен само от петима членове на ВСС, като единствено Лозан Панов посочи, че това е неговата позиция.

Останалите 15 съдебни кадровици подкрепиха тезата на Пленума на ВАС, че всъщност Конституцията не задължава съда да е първа инстанция по делата срещу актове на министри. Като аргумент нямаше нито едно изказване- просто гласуваха тихомълком.

Само председателят на ВАС Георги Чолаков изрично посочи, че няма да участва в гласуването, тъй като е инициатор на искането до КС.

Тезата на върховните съдии, която днес беше възприета и от ВСС, е, че по Конституция основната задача на ВАС е да осъществява надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване. Тази си функция върховният съд изпълнява като действа като касационна инстанция и приема тълкувателни решения, припомня правният сайт.

Баща и син са арестуваните за нападението над полицаи в Ихтиман

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705927

Баща и син са арестуваните за нападението над полицаи в ИхтиманПод наблюдението на Районна прокуратура – Ихтиман се води досъдебно производство срещу лица с инициали М. Д. и В. Р. за извършени от тях на 6 февруари 2018 г. престъпления в града. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. В хода на разследването и след проведените оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално –

Обувките на българските полицаи и пожарникари: Некачествени и неудобни

https://www.actualno.com/society/obuvkite-na-bylgarskite-policai-i-pojarnikari-nekachestveni-i-neudobni-news_658739.html

Специализираните обувки на служителите в системата на МВР не отговарят на съвременните изисквания и нужди на полицаите за изпълнение на ежедневните им задължения. Това е за заключението от анализа на резултатите от изследване на удовлетвореността от специалните обувки сред членовете на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), представено на нарочна пресконференция днес (8 февруари), предаде репортер на Actualno.com. Данните от доклада показват, че специализираните кубинки не защи

Русия е изнесла оръжия за 15 млрд. долара през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Русия-е-изнесла-оръжия-за-15-млрд-долара-през-2017-г-_l.a_i.757610_at.1.html

През миналата година Русия е изнесла оръжия за около 15 милиарда долара, съобщи помощникът на президента по въпросите на военното сътрудничество...

Рекорден спад в производството на цигари у нас

http://www.mediapool.bg/rekorden-spad-v-proizvodstvoto-na-tsigari-u-nas-news275281.html

Производството на цигари се е свило с рекордните 35.8% през декември 2017 г. спрямо същия месец на предходната година, обяви Националният статистически институт в четвъртък. Намалението спрямо предходния месец е с 10.9%. През пролетта на 2017 г. "Булгартабак" продаде своите марки цигари на концерна "Бритиш Американ Табако" (БАТ) в сделка за над 100 млн. евро. Сключеният договор предвиждаше производството им да продължи между 12 и 24 месеца в благоевградската цигарена фабрика. Плановете са след това производството да се премести в някоя от многото мощности на БАТ в региона. Международният концерн разполага с фабрики в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария. През декември стана ясно, че са започнали масови съкращения във фабриката на "Булгартабак" в Благоевград, като заявления за напускане бяха подали около 100-200 души, предимно жени. Тогава представител на КНСБ заговори дори за евентуално постепенно закриване на благоевградската фабрика. По-рано през декември холдингът изкара служителите си в центъра на София на протест под надслов "Не сме контрабандисти". В началото на февруари пък бе представено поредното изследване на незаконната търговия с цигари, извършено от инициатива "Срещу незаконната търговия". То регистрира продължаващ спад на контрабандата, чийто дял към третото тримесечие на 2017 г. е едва 6%. На представянето премиерът Бойко Борисов се възмути как е възможно при такива данни да го питат за корупция. Освен цигарената индустрия, която е с най-силен спад сред промишлените сектори на годишна база, по-сериозно намаление се отчита и при производството на метални изделия – 12.7% спрямо декември 2017 г. Общо индустрията бележи ръст от 2% през миналата година. Най-добре се представя преработващата промишленост с ръст от 5.2 на сто, където най-силните сектори за 2017 г. са производството на основни метали, фармацията, химическата промишленост. Добивната промишленост регистрира спад от 5.2%, предимно в сектор въглища. Енергетиката също е надолу с 5.1%. През 2017 г. се регистрира значително оживление и по отношение на търговията. Тя нараства с 4.9% на годишна база. Строителството обаче бележи спад от 4.1% през 2017 г. Инженерното строителство е надолу с 8.9%, а сградното остава без промяна на годишна база.

Рекорден спад на производството на цигари

http://www.mediapool.bg/rekorden-spad-na-proizvodstvoto-na-tsigari-news275281.html

Производството на цигари се е свило с рекордните 35.8% през декември 2017 г. спрямо същия месец на предходната година, обяви Националният статистически институт в четвъртък. Намалението спрямо предходния месец е с 10.9%. През пролетта на 2017 г. "Булгартабак" продаде своите марки цигари на концерна "Бритиш Американ Табако" (БАТ) в сделка за над 100 млн. евро. Сключеният договор предвиждаше производството им да продължи между 12 и 24 месеца в благоевградската цигарена фабрика. Плановете са след това производството да се премести в някоя от многото мощности на БАТ в региона. Международният концерн разполага с фабрики в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария. През декември стана ясно, че са започнали масови съкращения във фабриката на "Булгартабак" в Благоевград, като заявления за напускане бяха подали около 100-200 души, предимно жени. Тогава представител на КНСБ заговори дори за евентуално постепенно закриване на благоевградската фабрика. По-рано през декември холдингът изкара служителите си в центъра на София на протест под надслов "Не сме контрабандисти". В началото на февруари пък бе представено поредното изследване на незаконната търговия с цигари, извършено от инициатива "Срещу незаконната търговия". То регистрира продължаващ спад на контрабандата, чийто дял към третото тримесечие на 2017 г. е едва 6%. На представянето премиерът Бойко Борисов се възмути как е възможно при такива данни да го питат за корупция. Освен цигарената индустрия, която е с най-силен спад сред промишлените сектори на годишна база, по-сериозно намаление се отчита и при производството на метални изделия – 12.7% спрямо декември 2017 г. Общо индустрията бележи ръст от 2% през миналата година. Най-добре се представя преработващата промишленост с ръст от 5.2 на сто, където най-силните сектори за 2017 г. са производството на основни метали, фармацията, химическата промишленост. Добивната промишленост регистрира спад от 5.2%, предимно в сектор въглища. Енергетиката също е надолу с 5.1%. През 2017 г. се регистрира значително оживление и по отношение на търговията. Тя нараства с 4.9% на годишна база. Строителството обаче бележи спад от 4.1% през 2017 г. Инженерното строителство е надолу с 8.9%, а сградното остава без промяна на годишна база.

Акцията на жандармерията и полицията в Ихтиман продължава

https://frognews.bg/novini/aktsiiata-jandarmeriiata-politsiiata-ihtiman-prodaljava.html

Продължава акцията на жандармерията и полицията в ромската махала на Ихтиман. От МВР съобщават, че акцията е започнала в 6.30 часа тази сутрин и има за цел издирване на две лица от криминалния контингент, съобщи БНР.

Вождът Ким обяви Северна Корея за "световна военна сила" на военен парад в Пхенян

http://www.moreto.net/novini.php?n=368702

Северна Корея проведе военен парад и демонстрация на пл. "Ким Ир Сен" в Пхенян, ден преди откриването на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, съобщават южнокорейските медии. Пхенян често се хвали с военните си паради, но специално за този информациите се появиха чак след провеждането му.

Банковите директори очакват слабо подобрение на икономиката на България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3126222_bankovite_direktori_ochakvat_slabo_podobrenie_na/?ref=rss


Около 63% от банковите мениджъри в България очакват слабо подобрение на икономиката в следващите 12 месеца, а 86% от тях очакват подобрение на финансовото представяне на управляваната от тях банка.<br /><br />Това показват резултатите от традиционния Барометър на банките в България на консултантската компания "Ърнст енд Янг България" (EY Bulgaria) – проучване, което проследява доверието на висшия банков мениджмънт към икономиката, банките и банковата система. В проучването...

Думата "инвалид" окончателно отпадна от българското законодателство

https://www.actualno.com/society/dumata-invalid-okonchatelno-otpadna-ot-bylgarskoto-zakonodatelstvo-news_658736.html

Окончателно отпадна думата "инвалид" от българското законодателство. Това стана с гласуваните от парламента на второ четене промени в Закона за държавните такси, предложени от левицата. "Инвалид" се заменя с "човек с увреждане" и "хора с увреждания", което налага промени в още редица закони. Според вносителите Крум Зарков и Михаил Христов от БСП така се улеснява социалната интеграция на хората с увреждания и се допринася за преодоляване на стереотипното

Нигерийците си показаха екипите за световното

https://offnews.bg//futbol/nigerijtcite-si-pokazaha-ekipite-za-svetovnoto-674469.html

Отборът на Нигерия стана поредният участник на Мондиал 2018, който показа екипите си за световното първенство в Русия през лятото.

Те са изработени от американската компания Найк и са в два варианта - с преобладаващо традиционно зелено и бяло. Към спортната екипировка от корпорацията от Орегон са прибавили и няколко артикула за ежедневни нужди - шапки, тишърти и суитчъри. Колекцията носи името Naija, което на местен жаргон означава оптимизъм.

Световното в Русия започва на 14 юни и ще продължи до 15 юли. Нигерия е в предварителна група с Аржентина, Хърватска и Исландия. Любопитното е, че Нигерия и Аржентина попадат в една група на световни финали за пети път от 1994 година насам.

КНДР провокира с таен парад точно днес, Ким се похвали

https://www.vesti.bg/sviat/azia/kndr-provokira-s-taen-parad-tochno-dnes-kim-se-pohvali-6079117

Пхенян направи военен парад в навечерието на откриването на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, който не се излъчваше на живо

Държавният департамент на САЩ разглежда жалбата на Василев по закона "Магнитски"

https://www.actualno.com/business/dyrjavnijat-departament-na-sasht-razglejda-jalbata-na-vasilev-po-zakona-magnitski-news_658735.html

Радосвета Василева, дъщеря на бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, съобщи в Twitter, че жалбата на баща ѝ по закона "Магнитски" се разглежда от Държавния департамент в САЩ. "По последна информация на JWI, жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски" се разглежда в момента от Държавния департамент. Може да има резултати по-скоро, отколкото очакваме", е написала Радосвета Василева в профила си. По последна инфор

По 4 години затвор получиха двама мъже за блудство с малолетна

https://www.actualno.com/crime/po-4-godini-zatvor-poluchiha-dvama-myje-za-bludstvo-s-maloletna-news_658737.html

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливен, съдът наложи наказание от по 4 години „лишаване от свобода“ на Величко В. (на 33 г.) и на Янко А. (на 56 г.). Това съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура – Сливен. Те са подсъдими за това, че на 30 юли 2017 г. в гр. Твърдица, обл. Сливен, в съучастие помежду си, като съизвършители, извършили действия с цел да възбудят и удовлетворят полово желание без съвкупление по отношение на малолетно

Повечето полицаи у нас се оплакват от служебните си кубинки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705916

Повечето полицаи у нас се оплакват от служебните си кубинкиБлизо 65 на сто от полицаите у нас твърдят, че кубинките, които ползват, не са удобни. Това сочи изследване, представено от най-големия полицейски синдикат. Неговият председател Валентин Попов заяви, че СФСМВР не търси конфронтация, а партньорство с МВР. Целта на всички е униформените да са добре облечени и обути, каза той, цитиран от БТА.

Мартин Шулц: възходи и падения

http://dnes.dir.bg/news/Germania-evropeyski-parlament-martin-shultz-26862554

Животът на Шулц е белязан от падения и възходи. Така беше и през последната година, когато се превърна от спасител в трагична фигура.

Ким Чен-ун: Северна Корея е военна сила от световна класа

http://dnes.dir.bg/news/parad-severna-koreja-kim-chen-un-26862551

Разполагаща с ядрено оръжие Северна Корея е военна сила от световна класа, заяви севернокорейският ръководител Ким Чен-ун на военния парад в Пхенян днес.

Слабото осветление прави офис служителите глупави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705911

Слабото осветление прави офис служителите глупавиУчени от университета в щата Мичиган стигнаха до извода, че слабото осветление в офисите може да направи офис служителите глупави, позовавайки се на тестове с опитни мишки, пише в."Индия таймс", цитиран от БТА.  Изследователите провели опити с нилски мишки - едни от най-използваните при изучаването на влиянията на циркадните ритми върху човека.

Пуснаха задържаните за отвличането на Адриан Златков

http://dnes.dir.bg/news/otvlichane-ivilo-borisov-torinoto-26862553

Софийският градски съд измени мерките за неотклонение на четиримата обвинени във връзка с отвличането на Адриан Златков и ги пусна на свобода.

Телефонът става личен виртуален асистент

http://www.mediapool.bg/telefonat-stava-lichen-virtualen-asistent-news275279.html

Мобилният телефон отдавна вече не е средство само за говорене, а се превръща все повече в личен виртуален асистент, който с приложенията си помага не само за свързаността на потребителя си, но и в организирането на ежедневието, на здравословен живот и др. Все по-често българските потребители използват интернет и онлайн пазаруване в крачка, почти никой вече не праща есемеси и емемеси и не оставя гласови съобщения, но все още са малко хората, които гледат телевизия на телефона си. Такива са тенденциите сред българските потребители, проучвани от "Галъп Интернешънъл" по поръчка на "Виваком" в предължение на една година от юли 2016 г. до юли 2017 г. С напредването на въвеждането на новото поколение мрежи за пренос на данни 5G и повишаване на мобилната свързаност между хора и предмети, качествено ще се промени начинът, по който се комуникира с най-различни безжични устройства – у дома, на работното място, в колата и в градовете, където живеем. Това на свой ред изисква все по-високо качество на мобилната интернет връзка, както и на широколентовия достъп до дома, отчита телекомът. Той припомня, че месец преди Световния мобилен конгрес в Барселона, тенденциите в мобилните комуникации бяха представени в Лас Вегас на световното изложение на Асоциацията на потребителските технологии. Сред тях се отличават: домашни роботи, които да забавляват и реално си играят с потребителите; виртуални асистенти като тези на Гугъл и Алекса, които поемат все повече от функциите на лични асистенти; приложения за здраве, които надскачат фитнес апликациите с учудващи способности като това на Тестдроп, което тества качеството на питейната вода на базата на електрическото поле около нея. При телефоните тенденциите са голям всеобхватен екран, необичайно ярки цветове и една от най-горещите тенденции на миналата година, която ще се доразвива и през 2018 г. - фокус върху сигурността с вградени в дисплея различни типове скенери за разпознаване на собственика на телефона. Българите следват тенденциите бавно, но последователно Потребителите на мобилни услуги у нас все по-рядко използват телефоните си само за обаждания, сочи проучването на "Галъп". Доказателство за това е плавното увеличение на дела на мобилния интернет, както в плановете за гласови услуги, така и в самостоятелните пакети за тази услуга. В рамките на една година потребителите, използващи телефона само за разговори, са намалели от близо 60% до 51%. Ако все още всеки втори в България ползва само гласови услуги от телефона, вече близо 10 процента от потребителите ползват карти с включена услуга само мобилен интернет и боравят единствено с интернет връзката на мобилното си устройство - за една година ползвателите на сим карти само с интернет достъп са се увеличили с два 2 процента. Тенденцията за ползване на мобилен интернет е плавна и стабилна и се очаква да бъде затвърдена през настоящата 2018 година, смятат от "Виваком". Изследването отчита, че есемесите безвъзвратно губят позиция и са заменени от мобилните приложения като viber, what’s up и skype. Едва 3% все още пращат есемеси всеки ден, докато близо една трета от потребителите - 28%у влизат ежедневно в мобилни приложения за комуникация като Viber, WatsApp или Facebook messenger. Гласовата поща и емемесите също са отпаднали като навик и вече се приближават до нулата на потребление - едва 2% ползват гласова поща ежедневно и едва 1% процент от хората прибягват всеки ден до имиджови съобщения. Навиците на българите се променят и по отношение ползването на интернет през телефона – макар и с малка разлика, пристрастените към социалните мрежи, които поне веднъж дневно посещават през мобилния си телефон Facebook, Twitter или LinkedIn, вече са повече от хората, всекидневно прибягващи до интернет търсачките - 36% срещу 33%. Въпреки големите възможности на 4G технологията, обаче, гледането на видео и телевизия през мобилна мрежа все още не навик у нас. Засега само 2 процента от българите се възползват от удобството да гледат телевизия на телефона си всеки ден. Прогнозите обаче са за покачване на тези проценти в следващите 2 години, както и за разширяване на търсенето на висококачествена интернет връзка до дома, заради трайната тенденция към увеличение на потреблението на интерактивна телевизия вкъщи. Фейсбук и Вайбър най-използвани у нас Най-използваното мобилно приложение от потребителите на мобилен интернет у нас е Facebook, следвано от Viber. През изминалата година, обаче, социалната мрежа отстъпва позиции на собственото си приложение Facebook Messenger, което от края на 2016 до средата на 2017 увеличава дела си от 15 на 25%, а Facebook губи българската мобилна аудитория с 13% за по-малко от година. Нараства и пазаруването от мобилния телефон. Близо една четвърт от българските потребители на мобилен интернет вече купуват онлайн през телефона си. Само преди повече от година – в края на 2016 г., те са били само 15 %. Така, макар и бавно, и българите се подготвят за 2020 г., която ще е емблематична за постигането на един умен свят, в който всяко устройство, всяко превозно средство и всеки човек ще са свързани един с друг, посочват от телекома.

Пуснаха на свобода Ториното и аверите му

https://offnews.bg//temida/pusnaha-na-svoboda-torinoto-i-averite-mu-674468.html

Ивайло Борисов-Ториното и останалите трима души, с които той е обвинен за отвличането на Адриан Здравков, бяха освободени от ареста срещу парична гаранция.

Ториното излиза от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лева. Шофьорът му Мартин Марков бе освободен срещу 5 000 лева.

Другите двама задържани Георги Джамбазов и Златка Стефанова също са на свобода срещу парични гаранции от 10 000 лева за всеки един от тях.

Според прокуратурата Борисов и Марков са осигурили два автомобила, които били използвани за отвличането на младежа. Георги Джамбазов и приятелката му Здравка са помогнали за извършване на престъплението като са осигурили сръбски сим-карти на извършителите за водене на преговорите за откуп.

Според апелативните магистрати има доказателства, събрани до момента, които са много по обем и сочат за някаква връзка на обвиняемите с отвличането на Адриан Златков, но те са недостатъчни и фрагментарни.

За Ториното и Марков нямало достатъчно основания за задържане под стража, а за Джамбазов и Стефанова има данни, че са били в Сърбия, когато са пращани съобщенията на бащата на Адриан.

В същото време обаче не може да се установят връзки, че съобщенията са пращани от тези сим карти.

Статистика: Българинът забрави що е SMS и гласова поща

https://offnews.bg//tehnologii/statistika-balgarinat-zabravi-shto-e-sms-i-glasova-poshta-674466.html

Свързаност безспорно ще бъде технологичното понятие на 2018 година. Световните лидери в областта вече говорят за ново поколение мрежи за пренос на данни – 5G. А очакванията са, че качествено ще се промени начинът, по който комуникираме с най-различни безжични свързани устройства – у дома, на работното място, в колата и в градовете, където живеем.

Това ще наложи нуждата от все по-високо качество на мобилната интернет връзка, както и на широколентовия достъп до дома.

Вече са ясни и новите устройства и технологии, които потребителите ще могат да тестват в най-близко бъдеще. Месец преди Световния мобилен конгрес в Барселона, тенденциите бяха представени в Лас Вегас - на световното изложение на Асоциацията на потребителските технологии. Сред тях се отличават: домашни роботи, които да ни забавляват и реално да си играят с нас; виртуални асистенти като тези на Google и Alexa, които поемат все повече от функциите на лични асистенти; приложения за здраве, които надскачат фитнес апликациите с учудващи способности като това на Testdrop, което тества качеството на питейната вода на базата на електрическото поле около нея. При телефоните тенденциите са: голям всеобхватен екран, необичайно ярки цветове и една от най-горещите тенденции на 2017-та, която ще се доразвива и през 2018 г. - фокус върху сигурността с вградени в дисплея различни типове скенери за разпознаване на собственика на телефона.

Къде сме ние?

Българите следват тенденциите бавно, но последователно, според маркетинговите проучвания на агенция Галъп Интернешънъл, инициирани от VIVACOM.

Потребителите на мобилни услуги все по-рядко използват телефоните си само за обаждания. Доказателство за това е плавното увеличение на дела на мобилния интернет, както в плановете за гласови услуги, така и в самостоятелните пакети за тази услуга. В рамките на една година потребителите, използващи телефона само за разговори, са намалели от близо 60% до 51%.

Ако все още всеки втори в България ползва само гласови услуги от телефона, то вече близо 10 процента от потребителите ползват карти с включена услуга само мобилен интернет и боравят единствено с интернет връзката на мобилното си устройство - за една година ползвателите на сим карти само с интернет достъп са се увеличили с два 2 процента.

Тенденцията за ползване на мобилен интернет е плавна и стабилна и се очаква да бъде затвърдена през настоящата 2018 година, смятат специалистите от VIVACOM.

В ежедневието на българите sms-ите безвъзвратно изгубиха позиция за сметка на мобилните приложения като viber, what’s up и skype – едва 3% все още пращат sms всеки ден, докато близо една трета от потребителите - 28% - влизат ежедневно в мобилни приложения за комуникация като Viber, WatsApp или Facebook messenger. Гласовата поща и mms-ите също отпаднаха като навик и вече се приближават до нулата на потребление - едва 2% ползват гласова поща ежедневно и едва 1% процент от хората прибягват всеки ден до имиджови съобщения.

Навиците ни се променят и по отношение ползването на интернет през телефона – макар и с малка разлика, пристрастените към социалните мрежи, които поне веднъж дневно посещават през мобилния си телефон Facebook, Twitter или LinkedIn, вече са повече от хората, всекидневно прибягващи до интернет търсачките - 36% срещу 33%. Въпреки големите възможности на 4G технологията, обаче, гледането на видео и телевизия през мобилна мрежа все още не ни е навик – засега само 2 процента от българите се възползват от удобството да гледат телевизия на телефона си всеки ден. Прогнозите на експертите от VIVACOM обаче са за покачване на тези проценти в следващите 2 години, както и за разширяване на търсенето на висококачествена интернет връзка до дома, заради трайната тенденция към увеличение на потреблението на интерактивна телевизия вкъщи.
Най-използваното мобилно приложение от потребителите на мобилен интернет у нас е Facebook, следвано от Viber. През изминалата година, обаче, социалната мрежа отстъпва позиции на собственото си приложение Facebook Messenger, което от края на 2016 до средата на 2017 увеличава дела си от 15 на 25%, а Facebook губи българската мобилна аудитория с 13% за по-малко от година.

Научаваме се и все по-често да пазаруваме в крачка. Близо една четвърт от българските потребители на мобилен интернет вече пазаруват онлайн през телефона си. Само преди повече от година – в края на 2016-та, те са били само 15 %.

Б. Атанасов пред Фрог: Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е участвал в пазарлъци, Цацаров го гали по главата

https://frognews.bg/inteviu/atanasov-pred-frog-shefat-spetsprokuraturata-uchastval-pazarlatsi-tsatsarov-gali-glavata.html

Председателят на спецпрокуратурата Иван Гешев има защо да се притеснява от мен. Той много добре знае в какви пазарлъци е участвал. Това се е случвало пред очите ми. Това каза пред Фрог нюз следователят Бойко Атанасов. Ето какво още разкри той:

Б. Атанасов пред Фрог: Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е участвал в пазарлъци, Цацаров го гали по главата

https://frognews.bg/novini/atanasov-pred-frog-shefat-spetsprokuraturata-uchastval-pazarlatsi-tsatsarov-gali-glavata.html

Председателят на спецпрокуратурата Иван Гешев има защо да се притеснява от мен. Той много добре знае в какви пазарлъци е участвал. Това се е случвало пред очите ми. Това каза пред Фрог нюз следователят Бойко Атанасов. Ето какво още разкри той:

Eleven обяви нов частен фонд за финансиране на стартиращи компании

https://www.investor.bg/novini/261/a/eleven-obiavi-nov-chasten-fond-za-finansirane-na-startirashti-kompanii-255430/

Този път кандидатури ще се разглеждат целогодишно, инвестицията е в размер на 100 хил. евро, има възможност и за още до 200 хил. евро допълнително вложение

Юлияна Дончева: Трябва много да обичаш мъжа си, за да се осмелиш

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705899

Юлияна Дончева: Трябва много да обичаш мъжа си, за да се осмелишЮлияна Дончева почти преди три лета роди втория си син на 49 години. Със съпруга й Станислав Недков-Стъки доказаха, че когато има любов, няма не възможни неща. Юлияна, кога решихте със Стъки да имате дете? От първия момент, в който със Станислав решихме да станем семейство, се роди съвсем естествено и желанието да имаме дете.

Верижна катастрофа на булевардите „Св. Кл. Охридски“ и „Г. М. Димитров“ в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705892

Верижна катастрофа на булевардите „Св. Кл. Охридски“ и „Г. М. Димитров“ в СофияКатастрофа между три коли е станала между булевардите „Св. Климент Охридски“ и „Г. М. Димитров“, съобщи  „Фокус“. В района на инцидента се е образувало огромно задръстване. Очаквайте

Публикувай и бъди проклет!

http://clubz.bg/63965-publikuvaj_i_bydi_proklet

Парламент Делян Пеевски 19022016 4

Някой се е докопал до доклад, който изобличава правителството и който би взривил общественото мнение, ако бъде публикуван. Част от доклада попада в голям вестник, „Капитал“, вестникът я публикува. Още на следващия ден главният прокурор излиза с изявление, че вестникът ще бъде съден за оповестяване на класифицирана информация. Журналист от вестник „Монитор“ прави всичко възможно да намери останалата част от засекретения доклад. Намира го и го отнася в дома на главния редактор. Главният редактор няма и капка колебание, че докладът трябва да се публикува. Държи в ръцете си около 400 страници. В дома му спешно пристигат шестима журналисти от „Монитор“ и започват да сглобяват статия, която да съдържа най-важното от тези 400 страници. Разполагат с десет часа до началото на отпечатването на вестника. Главният редактор е убеден, че единственият начин да се отстоява правото да се публикува е да се публикува.

Но той знае и друго: вестникът е в лошо финансово състояние, в момента се преговаря с банки за кредит, публикацията може да срине бизнеса на собственика на вестника. Затова звъни на Делян Пеевски, за да обсъди с него какво да прави. На всичкото отгоре публикацията ще изобличи един от най-близките хора на Пеевски, дългогодишен приятел. Решението на собственика е трудно, много трудно. Да публикува или да загуби бизнеса си и приятеля? Колебае се. Душевната борба се изписва на лицето му.

В един момент отсича: „Прави го! Публикувай!“

Шестимата журналисти четат доклада и вадят най-важните пасажи от него в дома на главния редактор. Той е извикал юридически консултант, за да го пита за рисковете. Ако главният прокурор прецени, че публикацията нанася вреда на държавата, той може да направи всичко, казва консултантът. На което главният редактор отговаря: „В отсрещната стая има шест журналисти, които по-добре от главния прокурор знаят какво вреди на страната.“ Работата продължава. Когато текстът е почти готов, юридическият консултант пита журналиста, който е намерил и донесъл секретния доклад, откъде го е взел. „Не издаваме източниците си“ – отговаря журналистът. Но когато става ясно, че ако източникът е същият като на вече публикувалия част от доклада „Капитал“, „Монитор“ също ще бъде съден. За това отново трябва да бъде информиран собственикът Делян Пеевски, при когото вече са се събрали всички загрижени близки и приятели. Те го убеждават да спре публикацията. Те го предупреждават, че ще фалира в мига, в който вестникът излезе. Те му обясняват, че ще остави всички, които работят във вестника, безработни на улицата. Собственикът Пеевски държи телефона, от другата страна е главният редактор, който чака указания да спре или да пусне публикацията.

Всички загрижени за бизнеса на Пеевски приятели и близки го молят да спре публикуването. „Това е моят бизнес, кресва им Пеевски, и той е журналистика, а журналистиката служи на обществото.“ След което казва в слушалката: „Публикувай!“ Полунощ е. Обръща се към втрещените си гости и казва любезно и спокойно: „Стоя зад решението си! А сега отивам да си легна.“ И тръгва към спалнята.

Разказът ми е верен. Само вестникът не е „Монитор“, а „Вашингтон пост“, собственикът не е Делян Пеевски, а Кей Греъм, вече спреният вестник заради опасната публикация не е „Капитал“, а „Ню Йорк таймс“. Годината е 1971-ва, секретният доклад разкрива, че американското правителство е било абсолютно убедено, че не може да победи във Виетнам, но е продължавало да праща американски момчета за пушечно месо в Азия. Филмът е The Post.

Делян Пеевски участва в съвсем друг сюжет – той внесе законопроект за медиите, който ще ги задължава да декларират кои са собствениците им и откъде идва финансирането им. Всички теми, на които обществеността очаква Делян Пеевски да стане главен герой в посока откъм прокуратурата, на практика пристигат под формата на новини за внесени законопроекти. Това прави този човек, когато не ходи на работа, тоест винаги – съчинява законопроекти. След законопроекта за вторичното разграбване на КТБ сега и Закон за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Четирима депутати от ДПС начело с Делян Пеевски внасят този закон с 4 члена на почти две странички. След приемането му трябва да стане известно кои са собствениците на медии.

Кой казахте, че е собственикът на „Юлен“? Георгиус кой? Оня човечец с квартирка на партер в Кипър?

Как ви отговаря ръководството на медията, в която работите, на въпроса кой е собственикът – попита ме един анкетьор, който подготвяше справка за свободата на медиите в България. Никога не съм питала, казах. „Не е за вярване! Защо?“ Защото така или иначе няма никаква гаранция, че името, което ще ми съобщят, е реалният собственик на медията. В такъв случай защо да питам. „Но как се ориентирате в независимостта на медията?“ Много просто – пиша. Пиша по въпроси, които смятам за важни, по начин, който смятам за правилен. Проучвам темите, чета, говоря с хора, събирам факти, накрая пиша и не, не е изключено да сгреша, но никога нарочно, никога за нечия изгода. Ако откажат да ми публикуват текст, напускам, изобщо не губя време. Това е единственият начин да се ориентира човек. То е и причината да съм изкарала половина от стажа си не на заплата, а на свободна практика.

Те и читателите така се ориентират – сутрин влизат в интернет, поглеждат кой е блицнат или пикнат и са наясно кой с кого се е скарал вчера.

Преди няколко години си бях извоювала суетна слава на пророчица. Отивах да пия кафе с познати и небрежно казвах: „Днес ще вземат главата на еди-кой си министър, депутат, бизнесмен.“ Невъзможно! Но във вечерните новини главата падаше. Нямаше никаква тайна: просто внимателно гледах сутрин Бареков. Сега и аз като всички останали чета няколко сайта, за да се ориентирам какво /не/ пише, че /не/ се е случило у нас. Това не е журналистика, това е сеир.

Не знам какво точно е вдъхновило Делян Пеевски за този нов законопроект. Не че е лош. Трябва да се знаят собствениците. И финансирането трябва да се знае. Но ако има нещо, в което съм сигурна, то е, че прозрачността няма да се случи или поне за всички няма да се случи. И че мотивацията за закона няма нищо общо с журналистиката, като и Делян Пеевски не би могъл да има нищо общо с разказания в началото сюжет.

Сигурно се чудите дали Кей Греъм загуби бизнеса си, след като вестникът ѝ наистина беше съден редом с „Ню Йорк таймс“. Не, не го загуби. Защото съдиите с шест на три гласа решиха, че медиите трябва да служат на управляваните, не на управляващите. Впрочем всички големи вестници в деня на съдебното дело излязоха на първите си страници с публикации за същия секретен доклад – в знак на солидарност. А край съда имаше хиляди граждани с плакати за свобода на словото. Е, в Белия дом имаше инструкция в бъдеще да не се допуска до събитие в Белия дом репортер или фотограф на „Вашингтон пост“. Но журналистите от този вестник и без това вече бяха заети с друго – разследваха аферата „Уотъргейт“.

"Редута"

Празничният декември раздвижи оборотите на търговците

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/praznichniiat-dekemvri-razdviji-oborotite-na-tyrgovcite-255427/

Оборотите в търговията на се увеличават с 4,9% на годишна база и 0,5% за месеца според данни на НСИ

Полицаите у нас: Кубинките ни пропускат вода, краката измръзват

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policaite-u-nas-kubinkite-ni-propuskat-voda-krakata-izmryzvat-2077459

Близо 65 на сто от полицаите у нас твърдят, че кубинките, които ползват, не са удобни. Това сочи изследване, представено от най-големия полицейски синдикат. Неговият председател Валентин Попов заяви, че СФСМВР не търси конфронтация, а партньорство с МВР. Целта на в

Колко пести българинът от смяната на часовото време?

//dariknews.bg/novini/sviat/kolko-pesti-bylgarinyt-ot-smianata-na-chasovoto-vreme-2077453

Европейският парламент прие днес резолюция, в която призова за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време. Документът бе гласуван с 384 гласа "за", 153 "против" и 12 въздържали се.

Илиан Илиев: Даниел Димов подписва, ако до петък не си намери отбор в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=368688

Със сигурност настройката ни за игра не се получи, като се има предвид, че играем срещу втория отбор на Лудогорец. Лошото е, че вкарахме едно напрежение, в една контрола...една тренировка. Негативното е, че допуснахме такива грешки, за да ни вкарат головете.

Ториното и другите обвиняеми за отвличането на Адриан Златков излизат под гаранция

http://www.cross.bg/zlatkov-garantziya-torinoto-1567363.html

/КРОСС/ Ивайло Борисов-Ториното излиза от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лева, реши Софийският апелативен съд. Ториното и още трима души - Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова бяха задържани във връзка с отвличането на Адриан Златков. Според прокуратурата четиримата са осигурявали СИМ карти и автомобили за похитителите. Първоинстационният съд остави четиримата в ареста, но според апелативните съдии всички те могат да излязат на свобода, ако платят парична гаранция. За Ториното, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова тя е в размер на 10 000 лева, а за Мартин Марков - 5000 лева. Припомняме, че Адриан Златков беше отвлечен на 30 август миналата година близо до дома си. 11 дни по-късно той беше освободен, след като семейството му плати откуп.  

Трябваше да съм готова да видя всичко: разказът на един бивш модератор на Фейсбук

https://offnews.bg//tehnologii/triabvashe-da-sam-gotova-da-vidia-vsichko-razkazat-na-edin-bivsh-mode-674462.html

"Повечето е порнография"- това казва пред Би Би Си Сара Кац, която осем месеца e работила за Фейсбук като модератор на съдържание.

Нейната работа е била да преглежда жалбите за неподходящо съдържание. Когато започва работа, от агенцията, която наема служители, я предупреждават какви неща може да види. "Не бяхме оставени в тъмното", разказва тя.

"Можехме да отделяме най-много по минута на докладвана публикация, за да решим дали е спам или трябва да бъде премахната", продължава Сара. Тя допълва, че работният ѝ ден бил 8 часа, а за това време преглеждала близо 8000 поста - или по 1000 на час.

"Ако трябва да опиша работата си за Фейсбук с една дума, то тя би била "напрегната", споделя Сара.

"Решите ли да работите на подобна позиция, трябва да сте готови да видите всичко и то само след един клик. Можете да останете шокирани без предупреждение", продължава тя. 

Част от нещата, с които се сблъсква Сара, е детската порнография. Сблъсквала се е с видео с 12-годишно момче и 8-годишно момиче. "Те не носеха панталони и се докосваха, зад камерата имаше някой, който явно им казваше какво да правят". Тя казва, че трудно се намира оригиналният източник на подобни постове, защото са споделяни от много хора. 

Разказва, че с времето се свиква с подобни неща, въпреки че това не е правило дните ѝ по-лесни. 

"Има много графично насилие, видях как жена се обезглавява ", допълва Сара, "политиката беше по-строга за премахването на порнографията, отколкото за графичното насилие", обяснява тя.

Относно фалшивите новини разказва, че сякаш са хванали социалната мрежа неподготвена. Често е попадала на докладвани новинарски статии, но не е била карана от ръководството да проверява информацията. 

Според нея работата е монотонна и след първоначалния шок от видяното се превръща просто в кликане. "Дали бих препоръчала подобна работа? Ако можете да правите нещо друго, определено не", категорична е младата жена.

В отговор на историята на Сара от Фейсбук съобщават, че близо 7000 души се грижат за докладваните публикации, а в същото време полагат усилия да прехвърлят голяма част от тази дейност на изкуствен интелект. От компанията казват, че предоставят на служителите си подкрепа от всякакъв вид, дори психологическа, за да бъде гарантирано тяхното благополучие.

По 4 години затвор за двама, гаврили се с 13-годишно момиче в Твърдица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705882

По 4 години затвор за двама, гаврили се с 13-годишно момиче в ТвърдицаПо внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливен, съдът наложи наказание от по 4 години „лишаване от свобода“ на Величко В. (на 33 г.) и на Янко А. (на 56 г.). Това съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура – Сливен. Те са подсъдими за това, че на 30 юли 2017 г. в гр. Твърдица, обл. Сливен, в съучастие помежду си, като съизвършители,

Трябваше да съм готова да видя всичко: разказът на един бивш модератор на Фейсбук

https://offnews.bg//sviat/triabvashe-da-sam-gotova-da-vidia-vsichko-razkazat-na-edin-bivsh-mode-674462.html

"Повечето е порнография"- това казва пред Би Би Си Сара Кац, която осем месеца работи за Фейсбук.

Нейната работа е била да преглежда жалбите за неподходящо съдържание. Когато започва работа, от агенцията, която наема служители, я предупреждават какви неща може да види. "Не бяхме оставени в тъмното", разказва тя.

"Можехме да отделяме най-много по минута на докладвана публикация, за да решим дали е спам или трябва да бъде премахната", продължава Сара. Тя допълва, че работният ѝ ден бил 8 часа, а за това време преглеждала близо 8000 поста - или по 1000 на час.

"Ако трябва да опиша работата си за Фейсбук с една дума, то тя би била "напрегната", споделя Сара.

"Решите ли да работите на подобна позиция, трябва да сте готови да видите всичко и то само след един клик. Можете да останете шокирани без предупреждение", продължава тя. 

Част от нещата, с които се сблъсква Сара, е детската порнография. Сблъсквала се е с видео с 12-годишно момче и 8-годишно момиче. "Те не носеха панталони и се докосваха, зад камерата имаше някой, който явно им казваше какво да правят". Тя казва, че трудно се намира оригиналният източник на подобни постове, защото са споделяни от много хора. 

Разказва, че с времето се свиква с подобни неща, въпреки че това не е правило дните ѝ по-лесни. 

"Има много графично насилие, видях как жена се обезглавява ", допълва Сара, "политиката беше по-строга за премахването на порнографията, отколкото за графичното насилие", обяснява тя.

Относно фалшивите новини разказва, че често е попадала на докладвани новинарски статии, но не е била карана от ръководството да проверява информацията. 

Според нея работата е монотонна и след първоначалния шок от видяното се превръща просто в кликане. "Дали бих препоръчала подобна работа? Ако можете да правите нещо друго, определено не", категорична е жената.

В отговор на историята на Сара от Фейсбук съобщават, че близо 7000 души се грижат за докладваните публикации, въпреки използването на изкуствен интелект. От компанията казват, че предоставят на служителите си подкрепа от всякакъв вид, дори психическа, за да бъде гарантирано тяхното благополучие.

Катастрофа с трима загинали затвори магистрала "Хемус"

http://www.mediapool.bg/katastrofa-s-trima-zaginali-zatvori-magistrala-hemus-news275278.html

Трима души са загинали при тежка катастрофа на магистрала "Хемус" в участъка от Нови пазар до Невша. Лек автомобил, в който са пътували загиналите, се е врязала в камион с ремарке.   Пътят е затворен. Обходният маршрут е през пътен възел Невша - път I-2 - пътен възел Ветрино. Причините за инцидента се изясняват. По случая е образувано досъдебно производство.   Тежка катастрофа затруднява и движението по главния път София – Русе. Причината е катастрофа на лек автомобил на около 20 километра. От пътна полиция съобщава за няколко пострадали, сред които и дете. Движението в района се регулира от полицията.

Задържаните баща и син в Ихтиман късали пагони на полицай и го удряли в лицето

https://offnews.bg//temida/zadarzhanite-bashta-i-sin-v-ihtiman-kasali-pagoni-na-politcaj-i-go-udr-674467.html

Баща и син са задържаните за побоя над полицай на 6 февруари в Ихтиман. Двамата са късали пагоните от униформата на служител и са му нанесли удари по лицето.

Случаят е под наблюдението на Районната прокуратура в Ихтиман.

В хода на разследването и след проведените оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално – следствени действия по несъмнен начин е установено, че двете лица са извършители на престъпленията.

Според прокуратурата младият мъж с инициали М.Д. извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той оказал съпротива срещу полицейски служител, изпълнявал задълженията си по опазване на обществения ред. Агресивният мъж дърпал и скъсал униформата на младши автоконтрольор – полицейски служител при РУ Ихтиман, след което нанесъл удари в лицето му.

Престъплението, за което на мъжа е повдигнато обвинение, е за хулигански действия спрямо орган на власт. За това е предвидено наказание до пет години затвор. 

Бащата на нападателя с инициали В. Р. е обвинен за това, че по същото време, на ул. „Дунав” употребил сила спрямо полицейски служител при РУ Ихтиман. Той е обвинен за употреба на сила спрямо орган на властта, за да предотврати действията му.

По време на инцидента той дърпал полицая за униформата, скъсал пагоните и джоба ѝ и нанесъл удар в лицето на униформения. С действията си той целял да осуети извършването на полицейска проверка на сина му.

Двамата обвиняеми - В. Р. и М. Д., са задържани за срок до 72 часа с цел привеждането им пред Районен съд – Ихтиман за разглеждане на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Работата по делото продължава.

Фрог позна: Съдът пусна под гаранция обвинените за отвличането на Адриан

https://frognews.bg/novini/frog-pozna-sadat-pusna-pod-garantsiia-obvinenite-otvlichaneto-adrian-zlatkov.html

Въпреки предоставените нови доказателства от прокуратурата съдът реши, че няма достатъчно аргументи четиримата обвинени в съпричастност в отвличането на Адриан Златков да бъдат оставени в ареста.

Съдебният съвет не смята, че преместването на делата за корупция е противоконституционно

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3126180_sudebniiat_suvet_ne_smiata_che_premestvaneto_na_delata/?ref=rss


Мнозинството от Висшия съдебен съвет (ВСС) не подкрепи искането на Върховния касационен съд (ВКС) и на Висшия адвокатски съвет за обявяването на противоконституционност на преместването на делата за корупция от Софийския градски съд в специализирания.<br /><br />На редовното заседание на пленума днес 15 от членовете гласуваха "против" искането на двете институции, а седем бяха на обратното мнение. Един член - Стефан Грозев, не подкрепи нито едно от двете становища и на...

Видео: Българин предизвика фурор в южнокорейско предаване за таланти

https://offnews.bg//offtopic/video-balgarin-predizvika-furor-v-iuzhnokorejsko-predavane-za-talanti-674465.html

Български танцьор беше черешката на тортата в програмата на южнокорейското тв шоу за таланти "I can see your voice" ("Мога да видя гласа ти").

Атанас Паскалев – Начо, който беше част от родния музикален формат „Пееш или лъжеш“, както и X Factor, беше специален гост на музикалното предаване в Южна Корея и изпя "Despacito".

Във видеото си личи, че дори още преди да е отворил уста, нашенецът е вече любимец на публиката.

Атанас Паскалев е бил единственият европеец в шоуто, а сред останалите участници имало хора от Тайланд, Филипините, Малайзия и Индонезия.

„Точно преди година имах удоволствието да пея и изпитам една голяма емоция в тв формата "Пееш или лъжеш". Нещо, което ме тласна напред и ми беше трамплин да продължа, да се занимавам с музика. Година по-късно получих покана, на която нямаше как да откажа. Чест беше за мен да бъда избран и оценен от създателите на този интересен формат, да представя не само себе си, а и България в далечна Южна Корея! Страна, която ме посрещна с много любов и уважение. За щастие, и там успях да изпитам и предам тази голяма емоция на хората. Щастлив съм, че оцениха моя талант”, пише той във Facebook.

Тежка катастрофа затвори участък от „Хемус“

https://frognews.bg/novini/tejka-katastrofa-zatvori-uchastak-hemus.html

АМ ”Хемус” е затворена временно в участъка от Нови пазар до Невша заради тежка катастрофа с трима загинали, съобщи БНР, като се позовава на полицията.

Самоубийствата в САЩ са скочили след смъртта на Робин Уилямс

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/08/3126229_samoubiistvata_v_sasht_sa_skochili_sled_smurtta_na/?ref=rss


Процентът на самоубийствата в САЩ е скочил с близо 10% в петте месеца след смъртта на актьора Робин Уилямс през 2014 г. Ръст се забелязва конкретно сред мъжете и сред хората, използвали същия метод като Уилямс.<br /><br />Това показва проучване, публикувано в научния журнал PLOS Оne и цитирано от агенция "Ройтерс". Между август и декември 2014 г. са регистрирани 18 690 самоубийства, което е ръст с 9.85% спрямо прогнозата за този период.<br /><br />След като...

Съдът пусна под гаранция обвинените за отвличането на Адриан Златков

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3126231_sudut_pusna_pod_garanciia_obvinenite_za_otvlichaneto/?ref=rss


Въпреки предоставените нови доказателства от прокуратурата съдът реши, че няма достатъчно аргументи четиримата обвинени в съпричастност в отвличането на Адриан Златков да бъдат оставени в ареста. Със свое определение Софийският апелативен съд пусна Ивайло Борисов-Ториното, Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова да излязат на свобода срещу парична гаранция. Определението на съда е окончателно.<br /><br />Борисов, Джамбазов и Стефанова трябва да платят 10 хил. лв., за да...

"Танцът Делхи" на Галин Стоев води в номинациите за "Икар"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/08/3126192_tancut_delhi_na_galin_stoev_vodi_v_nominaciite_za_ikar/?ref=rss


Представлението "Танцът Делхи" на Галин Стоев в Народния театър води по номинации за наградите "Икар" на Съюза на артистите, стана известно на пресконференция днес. По традиция статуетките за постижения в театралното изкуство ще бъдат връчени в Деня на театъра - 27 март, в Народния театър, а актьорите Иван Иванов и Васил Михайлов ще получат почетните награди за цялостно творчество.<br /><br />Стоев, Стайко Мурджев и Явор Гърдев си оспорват наградата за режисура,...

Кораби на НАТО пристигат в Бургас (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/korabi-burgas-nato-nato--rusia-26862419

Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, ще посетят Бургас в периода от 9 до 11 февруари.

Кози превзеха остров, повече от хората са

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6705878

Кози превзеха остров,
повече от хората са
Малкият италиански остров Палмария в Лигурско море е в бедствено положение заради популацията на кози, пишат местни медии. Те са много повече от около 40-е жители и буквално опитват да превземат домовете им, като стъпкват или изяждат всички растения и оставят фекалии навсякъде. Проблемът се е задълбочил сериозно през последните 7 - 8 години.

УЕФА и "Барселона" честитят рождения ден на Стоичков

http://clubz.bg/63964-uefa_i_barselona_chestitqt_rojdeniq_den_na_stoichkov

Снимки Клуб  Z, БГНЕС и фейсбук

Христо Стоичков навършва днес 52 години и честитки към рожденика валят от цял свят.

Сайтът на УЕФА публикува обширен материал за Камата, в който описва успехите с националния отбор и на клубно ниво. Има цитати на Йохан Кройф за № 8. За УЕФА Христо Стоичков е на най-добрият футболист на България в историята.

"Барселона" също не пропуска да почете празника на едно от величията си в профила на клуба в туитър. Пуснато е видео с негов гол във вратата на "Атлетик" (Билбао).

От години Христо Стоичков работи и живее в Маями - той е анализатор на мексиканската телевизия "Унивижън".

Продължава да получава отличия. Наскоро го наградиха "за цялостен принос" заедно с други прочути бивши и настоящи футболисти в Турция. А преди броени дни стана трети със сборен отбор на турнир за ветерани в Русия.

Камата най-вероятно ще е в екипа на "Унивижън" за мондиала през лятото.

През миналата година Стоичков се забърка в скандал покрай казуса с Каталуня. Вицепремиерката на Испания Сорая Сеанс де Сантамария обяви, че ще го съди, тъй като я нарече франкистка.

Обвиниха софиянец за опит да прокара фалшива банкнота от 200 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705823

Обвиниха софиянец за опит да прокара фалшива банкнота от 200 евроВ качеството на обвиняем е привлечен Е.Й. (45 г.) от София, който на 17 януари 2018 г. в хранителен магазин в петричкото село Кулата, е прокарал банкнота с номинал 200 евро, за която е знаел, че е неистинска. Това съобщи прокурор Весела Стоилова - говорител на Окръжна прокуратура-Благоевград, под чието наблюдение се води разследването,

Ключов шеф напусна Левски, Обертан ще е на линия за Ботев Пловдив

https://offnews.bg//futbol/kliuchov-shef-napusna-levski-obertan-shte-e-na-linia-za-botev-plovdiv-674464.html

Левски и Mениджърът Асен Букарев се разделят по взаимно съгласие. Приключването на трудовите взаимоотношения между двете страни бе обявена на официалния сайт на "сините".

"ПФК Левски и мениджърът и координатор на спортно-техническата дейност Асен Букарев се разделят по взаимно съгласие.

Клубът благодари на г-н Букарев за всеотдайната работа през последните години в ролята му на помощник-треньор и главен мениджър и му пожелава много лични и професионални бъдещи успехи".

Малко по-рано днес стана ясно, че звездата на Левски Габриел Обертан със сигурност ще бъде на линия за първия пролетен мач на отбора в елита - домакинството на Ботев Пловдив на 18 февруари.

Според официалната версия французинът лекува контузия, която му попречи да играе в предсезонните контроли. Твърди се, че травмата не е никак тежка, но ръководството не иска да рискува с прибързаното включване на Обертан в игра.

Най-вероятно Обертан ще вземе, макар и кратко участие още в официалното представяне на отбора за пролетния дял, което е на 10 февруари.

Тогава "сините" излизат срещу Сливнишки герой. Мачът е от 17:30 часа на стадион "Виваком Арена Георги Аспарухов". Ще бъде отворен Сектор "А" , а входът е свободен.

След близо 75 години: Отново българско училище в Скопие

http://www.moreto.net/novini.php?n=368703

На 25-и януари в Република Македония е било открито първото българско съботно-неделно училище в нашата западна съседка. Това съобщиха от Държавната агенция за българите в чужбина - ДАБЧ. Училището е към посолството на Република България в гр.

Плевнелиев ще работи да имаме фабрика на световен производител на коли

https://frognews.bg/novini/plevneliev-shte-raboti-imame-fabrika-svetoven-proizvoditel-koli.html

България ще излезе на световните пазари и ще заяви, че иска фабрика на световен производител, заяви бившият президент. Росен Плевнелиев участва в срещата на автомобилния клъстер България.

Астероид с размери около 20 м ще премине близо до Земята утре

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705854

Астероид с размери около 20 м ще премине близо до Земята утреАстероид с размери около 20 м. ще премине близо до Земята на 9 февруари. Toва каза за  „Фокус“ физикът в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) Пенчо Маркишки. Той уточни, че това ще се случи около 3.00 часа българско време, като астероидът „2018 CB“ от тип Аполо ще се намира на

Баща и син обвинени за боя над полицаи в Ихтиман

http://dnes.dir.bg/news/boy-politzai-ihtiman-obvineni-26862417

Двама мъже - баща и син, са задържани и обвинени за нападението над двама полицаи в Ихтиман.

Пускат Ториното от ареста срещу 10 000 лв.

https://www.actualno.com/society/puskat-torinoto-ot-aresta-sreshtu-10-000-lv-news_658732.html

Срещу парична гаранция от 10 000 лева Ивайло Борисов - Ториното излиза от ареста. Ториното и още трима души са обвинени като помагачи в отвличането на 25-годишния Адриан Златков. На 2 февруари 2018 г. Софийски градски съд го остави за постоянно в ареста. Тогава съдът прецени, че с най-тежката мярка „задържане под стража” трябва да са всички четирима обвинени, предаде БГНЕС. Освен Ториното това са Здравка Стефанова /35 г./, Мартин Марков /43г./ и Георги Джамбазов /37

БСП иска изслушване на шефа на ДАНС заради нощното шкафче на кмета на Септември

http://www.mediapool.bg/bsp-iska-izslushvane-na-shefa-na-dans-zaradi-noshtnoto-shkafche-na-kmeta-na-septemvri-news275277.html

Депутати от парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност искат изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев за намерените документи в нощното шкафче на кмета на Септември Марин Рачев.   Това съобщи Славчо Велков /"БСП за България"/, член на комисията за спецслужбите, в четвъртък по време на дебатите в парламента по промените в Закона за защита на класифицираната информация. При специализирана акция в нощното шкафче на кмета на Септември Марин Рачев бяха намерени справки от ДАНС, в които се съдържа информация за проведени действия по направление купуване на гласове на местните избори през 2015 г.   Марин Рачев е обвинен за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. Специализираният наказателен съд го отстрани временно от длъжност.   В искането до председателя на комисията за спецслужбите за изслушване на председателя на ДАНС се задава въпросът как материал, който би трябвало да се съхранява в духа и изискванията на закона, се озовава в нощното шкафче на един кмет. Велков попита и дали тази информация е предназначена само за този кмет или за всички останали в областта.   Парламентът прие единодушно на първо и второ четене промени в Закона за защита на класифицираната информация. С измененията се създава възможност за предоставяне и обмен на такава информация с други държави или международни организации и без наличието на влязъл в сила международен договор за защита на информацията. Това ще става само в случаи, свързани със защита на националната сигурност на страната ни. Решението ще се взима от ДКСИ за всеки конкретен случай. В мотивите се посочва, че България няма влезли в сила международни договори с редица държави, с които поддържа дипломатически отношения, като Кралство Белгия, Холандия, Швейцария, и това препятства възможността за предоставяне и обмен на класифицирана информация и сътрудничеството със службите за сигурност на тези страни.

Нов спектрометър, инсталиран в пустинята Атакама, ще търси извънземен живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705832

Нов спектрометър, инсталиран в пустинята Атакама, ще търси извънземен животСпектрометърът "Еспресо" в северната част на Чили ще е с невиждана досега прецизност. Мисията му е да търси подобни на Земята планети. През октомври той ще стане най-добрият помощник на астрономите, които търсят извънземен живот, предаде Франс прес. Спектрометърът е инсталиран в пустинята Атакама, на 1200 км от столицата Сантяго,

Категорично сме против провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа

http://pogled.info/bulgarski/kategorichno-sme-protiv-provezhdaneto-na-lukovmarsh-nyama-da-dopusnem-sofiya-da-stane-stolitsa-na-fashizma-v-evropa.92399

/Поглед.инфо/ Категорично сме против провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа. Това каза лидерът на БСП – София и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. Паргов прочете декларация от името на групата, с която социалистите се противопоставят на провеждането на Луковмарш в София.

БНТ предава пряко церемонията по откриването на игрите в Пьонгчанг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6705839

БНТ предава пряко церемонията по откриването на игрите в ПьонгчангТържествената церемония за откриването на XXIII Зимни олимпийски игри започва в 20:00 часа на 9 февруари (петък) в Пьонгчанг. Точно в 13:00 часа българско време по БНТ1 и БНТ HD започва прякото предаване на събитието. От 19:00 часа спортно-развлекателният канал на обществената телевизия ще излъчи и повторение на церемонията. Това съобщиха от БНТ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване