Варна ще е домакин на национално съвещание на СДС

http://www.barometar.net/90398/

Съвещание на Националния съвет на СДС предстои в края на идната седмица във Варна, съобщи председателят на синята партия във Варна, д-р Янко Станев. Пред членовете на Градския съвет на СДС-Варна той заяви, че форумът ще е структуроопределящ за бъдещето на СДС. „Участниците трябва да дадат жалони и да начертаят път напред – с кого […]

Стефка Костадинова пристигна в ПьонгЧанг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6705579

Стефка Костадинова пристигна в ПьонгЧанг
Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пристигна рано тази сутрин в ПьонгЧанг. В олимпийската столица Костадинова ще има няколко неформални срещи преди да присъства в официалната ложа на тържественото Откриване, насрочено за петък вечерта от 20 ч. корейско време (българско 13.00 ч.).

Селскостопанската академия ще има самостоятелен бюджет

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/selskostopanskata-akademiia-shte-ima-samostoiatelen-biudjet-255419/

От БСП настояват приходите от международно финансиране, други дейности и проекти да бъдат разпределяни от академията за научни дейности

Google навлиза в гейминга с нова услуга и може би конзола

http://www.moreto.net/novini.php?n=368691

Google планира да увеличи значително присъствието си в бизнеса с видеоигри. Компанията разработва нова платформа, която нарича Yeti и към която може да има и гейм конзола, съобщава онлайн изданието The Information. Идеята е Yeti да позволява на потребителите да се абонират за услугата, като това ще им дава достъп до каталог с най-различни игри.

Старо Търново става още по-красиво с нова инфраструктура за над 10 млн.лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/6705568

Старо Търново става още по-красиво 
с нова инфраструктура за над 10 млн.лв.Старата част на Велико Търново ще стане още по-красива и атрактивна за туристите, и още по-добра за живеене с новата техническа инфраструктура, по чието изграждане вече се работи, информираха от местната администрация. Строителните дейности са по големия проект на общината „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“,

Джамбазки брани Нено Димов от зелена евродепутатка: В родината ѝ има 15 пъти повече лифтове

https://offnews.bg//politika/dzhambazki-brani-neno-dimov-ot-zelena-evrodeputatka-v-rodinata-%d1%9d-ima-674455.html

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пусна позиция в защита на екоминистътра Нено Димов след новината, че германският евродепутат от "Зелените" Франческа (Ска) Келер ще се присъедини към протеста за Пирин у нас.

Келер поиска оставката на Димов заради промените в плана на парк "Пирин". Според колегата ѝ Джамбазки включването ѝ в протеста правело Димов по-симпатичен в очите на българите. Джамбазки риторично пита защо Келер не протестирала в защита на германската природа, където лифтовете били 15 пъти повече от българските.

В типичния си, демонстративно незачитащ политическата коректност стил, Джамбазки пише: "Включването на крайно леви зелени екстремисти, подкрепящи ислямското нашествие в Европа, срещу него (Нено Димов - б.р.), го прави по-симпатичен на нормалните българи.

Той допълва, че Франческа Келер е известна "с идеята си да пресели цели сирийски и други „бежански“ села в България и изобщо в Източна Европа, за да създаде атмосфера „като у дома“ за бежанците и нелегалните имигранти. Идея, безспорно екзотична, атрактивна и иновативна".

Препечатваме останалата част от позицията на евродепутата без редакторка намеса:

"Не е известно колегата Франческа Келер, или съпартийците ѝ от крайнолявото движение на „Зелените“ да са се изказали по повод нападенията в Кьолн, Париж, Берлин или Марсилия, особено тези, извършени от лица с бежански статут.
Не е известно тази крайнолява групировка да е отрекла ислямисткия тероризъм. Напротив, наблюдава се странна симбиоза между „екологични“ екстремисти от жълтопаветен тип и ислямски фундаменталисти.

Но пък се вписват чудесно в намеренията на десетината професионални розово-зелени протестиращи на грантова издръжка, десоциализирани анархисти и революционери без кауза тип Босия, Рошавия, Некъпания и Йоло Денев, които от няколко дни призовават себеподобните си в социалните мрежи да „радикализират“ протеста и да предприемат курс към гражданска война и незабавна революция.

Не е известно колегата Франческа Келер да е бранила немската природа така пламенно. В Германия, при два пъти по-малка надморска височина от България, има поне 15 пъти повече лифтове и писти от нас. За последните 2 години в Германия са построени 11 нови лифта.

Не е известно колегата Франческа Келер да знае къде и какво точно е Пирин. Но пък ние от ВМРО знаем. Затова, като любезен домакин и високопланински джентълмен, я каня на разходка в Пирин.

За да види с очите си за какво протестира. А и след срещата ѝ с тримата професионални розово-зелени революционери, Босия, Manol Glishev - Манол Глишев и Йоло Денев определено ще има нужда от проветряване и разходка в планината.

Но след това ще трябва да отидем и до Германия, където, сигурен съм, колегата Франческа Келер ще поиска спиране на всякакво строителство в немските планини, демонтаж на построените съоръжения и незабавно разширяване на обхвата на „Натура“ в Германия до поне 35% от територията на страната.

Иначе ще си помисля, че нелепият опит за искане на оставка на български министър има някаква друга, нечистоплътна мотивация."

Статистиката отчете оживление в търговията през декември

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3126088_statistikata_otchete_ojivlenie_v_turgoviiata_prez/?ref=rss


Оборотът в търговията на дребно през 2017 г. е с 4.9% по-висок, отколкото през същия месец на 2016 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ).<br /><br />През предходните два месеца повишението е било с 3.8 на сто, а през летните месеци - с между 2 и 3 на сто.<br /><br />Сравнението с декември 2016 г. показва, че най-голямо увеличение има в продажбите на храни, напитки и цигари - с 8.4%. Съществен спад статистиците отчитат при продажбите на автомобилни горива и...

Производството на цигари спада с двуцифрено число

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3126089_proizvodstvoto_na_cigari_spada_s_dvucifreno_chislo/?ref=rss


Промишленото производство през ноември нараства с 2% спрямо година по-рано, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ). От тях се вижда, че производството на цигари намалява двуцифрено както на годишна, така и на месечна база. През изминалата седмица бяха представени данни на различни организации, според които продажбата на нелегални цигари се е свила значително през последните години.<br /><br />Според данните на статистиката на годишна база...

Производството на цигари спада двуцифрено

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3126089_proizvodstvoto_na_cigari_spada_dvucifreno/?ref=rss


Промишленото производство през ноември нараства с 2% спрямо година по-рано, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ). От тях се вижда, че производството на цигари намалява двуцифрено както на годишна, така и на месечна база. През изминалата седмица бяха представени данни на различни организации, според които продажбата на нелегални цигари се е свила значително през последните години.<br /><br />Според данните на статистиката на годишна база...

Менда Стоянова: Горивата още са предизвикателство за администрацията

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/menda-stoianova-gorivata-oshte-sa-predizvikatelstvo-za-administraciiata-255412/

Ще постигнем повече от 4% ръст на БВП при благоприятно развитие на международната обстановка, твърди шефът на бюджетната комисия в НС

Мениджърът на "Левски" Асен Букарев напуска клуба

http://clubz.bg/63942-menidjyryt_na_levski_asen_bukarev_napuska_kluba

Асен Букарев, мениджър и координатор на спортно-техническата дейност на "Левски", напуска клуба, съобщава официалният сайт на "сините". Раздялата - по взаимно съгласие, както пише в информацията, е изненадваща.

Букарев беше селекционер на "Герена", а в средата на ноември стана ясно, че от декември ще оглави спортно-техническия щаб на "Левски". Той напрактика замени Даниел Боримиров, който остана само директор на детско-юношеската школа.

Нищо не предвещаваше напускане на Букарев. На този етап не е ясно дали си е тръгнал по собствено желание или е бил уволнен. Неотдавна той призна, че понякога спори с треньора Делио Роси, но всичко било от работен характер и в реда на нещата.

През зимната пауза "Левски" взе шестима нови футболисти, а Букарев имаше участие в трансферите.

Засега не е ясно кой ще замени юношата на ЦСКА, който игра и за "Левски".

Проверка на Волен Сидеров искат от Антикорупционния фонд

http://econ.bg/Новини/Проверка-на-Волен-Сидеров-искат-от-Антикорупционния-фонд_l.a_i.757602_at.1.html

Антикорупционната комисия да провери депутата Волен Сидеров, искат от Антикорупционния фонд (АКФ). В открито писмо до медиите от АКФ пишат, че са...

Светът – арена на цивилизационни разделения

http://clubz.bg/63941-svetyt_%E2%80%93_arena_na_civilizacionni_razdeleniq

Не потръпва ли в погнуса честният човек под фанфарните звуци, вещаещи поредната утопия? Наивният наблюдател може лесно да вземе пресметливостта за доброжелателност.  Но засмените политици, от чиито усти излизат най-хуманистични фрази, са в тежък контраст с действителността на остри икономически, социални и цивилизационни разминавания в британското общество. Думата, която най-често ще срещнете в някой най-обикновен лондонски вестник, е или „толерантност“, или „включване“ (разбирайте: културно, етническо - inclusion). Лондон е човеколюбие и човеколюбието е Лондон. Но, струва ми се и тук, както при Троянския кон, скрита дебне изненада.

Хегел казва, че любовта към човечеството изобщо, е куха, лъжлива:

„Нещо мислено не може да бъде нещо любимо“.

И, действително, ако всеки от нас бъде откровен, ще трябва да признае, че го е грижа повече за тези, които познава, отколкото за онези, които не познава. А към онези, които са му съвсем непонятни, човек би могъл да прояви учтивост, но трудно чак дълбока симпатия. Порицаемо ли е това естествено малосърдечие? Вероятно, но от висотата на някое всеморално божество, не от лъскавия офис на някой бюрократ.

Преди повече от половин век, българите извършиха геройство, наречено „спасяването на българските евреи“. Защото за обикновения българин е било непонятно защо семейството от съседната къща, което видимо с нищо не е по-различно от неговото, трябва да бъде прогонено. Защото естествената привързаност към ближния е надделяла над неестествената идеология на нацизма. И не по причина, че някой политически наложен модел е принудил българите да заобичат евреите, а защото последните са били интимна и неразривна част от българския народ. Впрочем никой, с когото съм разговарял във Великобритания, не бе чувал за този светъл лъч, който поне малко разведрява иначе срамния за Европа период на Втората световна война.

Хуманизъм или не съвсем?

Подходът на редица европейски политици днес обаче, макар и маскиран в усмихната толерантност, е далеч от загрижеността за човека. Не е трудно да се прозре, че основните причини, поради които някои от западните държави приютиха гражданите на бившите си колонии, бяха чисто икономически. Не е трудно и да съзрем пoдобни мотиви зад поканата на фрау Меркел към бежанците.

Миналото лято от Би Би Си писаха за демографската криза и бедността в България. И покрай статистиката, журналистите бяха вмъкнали няколко изречения за упорития отказ на българите да приемат бежанци. Един вид, че сами сме си виновни за демографията и немотията, защото не използваме случая да внесем млада работна ръка.

Струва ми се обаче, че разглеждането на бежанците като инструмент за поправянето на този или онзи проблем е не просто неморално, но е тежко елементаризиране на ситуацията. При вземането на съдбоносни решения, като това на Меркел преди сделката с Турция за мигрантите, отговорният политик следва детайлно да обмисли евентуалните последици, а не да се втурва в спонтанни действия, независимо дали от човеколюбие или сребролюбие. Защото отговорният политик трябва да защити първо „своите хора“.

Консерватизъм vs. либерализъм

Модерната западна либерална държава възниква по еволюционен начин вследствие на векове обществени преобразувания и дългогодишното утвърждаване на демократичните традиции. Доскоро това бяха общества, в които можеше да се говори за наличието на един цивилизационен консенсус. В най-общия смисъл либералният и демократичен мироглед обединяваше всички в тях.

В един момент обаче, равновесието на тези общности бе нарушено, след като в тях се вляха огромен брой хора, произхождащи от силно консервативни култури.  И така някои до този момент общоприети принципи като например равенството между мъжа и жената мълчаливо разделиха тези социуми и станаха повод за маргинализацията на определени групи. Ако човек не е съгласен със законите, движещи заобикалящия го свят, онова, което му остава е да се затвори, да се консервира в свой собствен свят. Проявления именно на това са днешните гета, основани на културни прилики в градове като Лондон и Париж. Културната изолация води до социална такава, а те двете - до пълно отчуждение. Фрагментирането на кое да е общество е опасен, отровен феномен.

Още Макиавели, който противно на уличните клюки, е твърд републиканец, определя фракциите като основна заплаха за всяка република. Радикализацията и тежките икономически неравенства са логически последици от маргинализацията на тези общности. Но помислиха ли по тези въпроси онези, които вземаха решенията и които сега, изправени до стената, се опитват всячески да ни убедят, че мултикултурализмът ще сработи?

Проблемът е многопластов. Но все пак... Всички демографски изследвания на Запад показват едно: раждаемостта при най-консервативните общества е значително по-висока от тази при по-либералните и светско настроени групи. И тъй като мултикултуралзмът позволява на тези изолирани общности да обучават децата си по своите разбирания, в учебни заведения, специално устроени за тях, можем лесно да предположим, че в най-скоро време тези строго-консервативни групи ще са мнозинството, което, по смисъла на политическата си свобода, ще определя дневния ред. Ако отговорните политици са си задали въпроса какво ще се случи с либерализма тогава, никой не го е разбрал...

Но да се върнем на онова, с което започнахме. Днес се забелязва тенденция поддръжниците на мултикултурализма да гледат особено осъдително на онези, които не вярват в него. Аз не мога! И как да го направя, след като градовете днес са арена на невиждани цивилизационни разделения?

У нас някои интелектуалци, противно на авторитета си, все още привиждат света в черно и бяло. А всъщност със своите съмнения България съвсем не е недоносче, кривнало от „правия път“. Умният човек не вярва на сълзи, нито на утопии. А да критикуваш днес Меркел, съвсем не означава да поканиш Путин през задната врата...

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Медийният закон на Пеевски – все едно розово животинче да иска да пази тикви

https://www.actualno.com/actualno/medijnijat-zakon-na-peevski-vse-edno-rozovo-jivotinche-da-iska-da-pazi-tikvi-news_658704.html

Поправки в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения – това е най-новата инициатива на депутата Делян Пеевски за урегулиране на по-добрия живот на всички негови сънародници чрез възможност да се информират прозрачно, да знаят коя медия откъде получава парите си и да имат едно на ум какво им казва съответната медия. Коментар на редактора Не знам доколко успях да докарам увода в стил "съвременна българска медия", но е повече от абсурдно темата да се ко

Община Варна обяви, че търси банка за заема от 36 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=368690

Община Варна публикува обявление за избор на финансова или кредитна институция, която да предостави дългосрочен заем в размер на 36 млн. лева, научи Moreto.net. Парите са необходими във връзка с изграждането на бул. "Васил Левски" и на Пробива на бул.

Кола се вряза в камион на "Хемус", трима души загинаха

https://www.actualno.com/crime/kola-se-vrjaza-v-kamion-na-hemus-trima-dushi-zaginaha-news_658703.html

Трима души са загинали, след като лек автомобил се вряза в задната част на камион на автомагистрала „Хемус”, съобщават от МВР. Сигналът за тежкия пътен инцидент, станал в района на село Невша в посока Варна, е подаден малко преди 10 часа. Причините за катастрофата все още не са ясни. Жертвите са издъхнали на място. На мястото се извършва оглед. По случая е образувано досъдебно производство. Магистралата е временно затворена в отсечката от Нови пазар до Ветрено. Обходният

Кой стои зад скъпия ток за бизнеса?

http://clubz.bg/63940-koj_stoi_zad_skypiq_tok_za_biznesa

Валери Симеонов. Снимка Веселин Боришев

Онлайн медиите отново се срамуват да отразят изказани от мен факти, засягащи крупни интереси в енергетиката и по-специално повишението на тока за бизнеса през последните месеци. Става въпрос за борсова спекула, осъществена основно от български и сръбски фирми:

1. Българската фирма е собственост на Румяна Георгиева, жената на индустриалеца Николай Вълканов. Георгиева е закупила около 25% от електроенергията на свободния пазар за 2018 г. на ниски цени и в момента я продава двойно по-скъпо. Преди два дни, КРИБ и други работодателски организации поискаха среща с премиера и протестираха срещу високите цени, с които ги изнудват търговците. Дори поискаха оставката на министър Петкова. Странно поведение. Защо не притиснат техния зам. председател Вълканов да свали цените и кому е нужен този театър пред медиите? 

2. Сръбската фирма ЕФГ – Енергийна Финансова Група – свързана със сръбските служби за сигурност. ЕФГ в България доскоро беше близка до мрежата енергийни компании на българския играч Богомил Манчев. А може и още да е.

Тези фирми са изкупили по-голямата част от предлаганата на борсата електроенергия за 2018 г. на цени от около 60-70 лв. за Мв/ч. и сега я продават на 120-130 лв. за Мв/ч. Това е 100% надценка – надали и в търговията с наркотици може да се похвалят с такава печалба. 

От друга страна, американските централи ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 продължават да източват държавния НЕК със страшна сила. Въпреки че още през 2014 г. ДКЕВР сезира Европейската Комисия дали тези договори са непозволена държавна помощ, а в отговор вече 4 години - ни вопъл, ни стон. И въпреки законопроекта, който внесе НФСБ в 43-ото Народно Събрание м. юни 2015 г. (преди 3 години), базиран върху доклада на временната комисия за състояние на енергетиката, която ръководех. И въпреки че този доклад беше изпратен на Министерство на енергетиката, БЕХ и Прокуратурата!

Резултатът е, че и без това изтънялата българска енергийна сигурност е срината от двама играчи, единият от които е чуждестранна компания и то от Сърбия, която не е член на Европейския съюз. Всичко това можеше да бъде избегнато, ако държавата още през 2016 г. беше приела препоръките на доклада ни. Препоръките от този доклад днес се тиражират като нови и революционни идеи, постигнати в разговора при премиера преди няколко дни. 

Нейсе, по-добре късно, отколкото никога.

...

* Текстът е от официалната страница на вицепремиера Валери Симеонов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията. 

Премиерът в болница за инжекции, не е приеман

http://dnes.dir.bg/news/premier-inzhektzii-kabinet-borisov-3-26861957

Премиерът Бойко Борисов не е бил хоспитализиран във Военномедицинска академия тази сутрин, а е посетил болницата за инжекции.

Горе

http://www.eurochicago.com/2018/02/gore/

Възпявайте, цигански ангели, пътя, звънти и ти, звездно дайре! Той свършва ли, няма натам да пристъпя. Не може душа да умре!

Гръцкият съд върна големите заплати на полиция и военни

http://clubz.bg/63939-gryckiqt_syd_vyrna_golemite_zaplati_na_policiq_i_voenni

Върховният съд на Гърция върна високите заплати на полицаи, пожарникари и военни отпреди намаляването им и правителството е длъжно да се съобрази с решението, в противен случай ще бъдат наложени глоби, съобщи greekreporter.com. Съгласно решението на магистратите, корекцията ще се прилага за периода от август 2012 г. до януари 2017 г., като разликата, от заплатите и пенсиите на законните получатели трябва да бъде възстановена. 

Комисията за спазване на правилата на Съвета на министрите съобщи, че Министерството на финансите има 8 месеца срок, за да изплати средствата за заплати и пенсии, в т.ч. и на пристанищната полиция в страната, натрупани в последните 4 години. Те трябва да бъдат коригирани на нивата им от август 2012 г., което ще наруши плановете на държавния бюджет.

Очаква се плащанията да бъдат направени на вноски, които ще започнат от есента на 2018 г. Зам.-министърът на отбраната Димитрис Вицас потвърди, че правителството ще спази решението на най-висшия административен съд в Гърция.

Парите ще бъдат платени в рамките на 36-48 месечни вноски, като се започне от есента. Може да е от октомври, ноември или декември, ще видим кога, каза Вицас.

Засега гръцките власти не са предоставили информация каква ще е общата сума на обезщетенията. 

През 2012 г. за близо 300 000 държавни служители в Гърция със специален режим на заплащане доходите бяха орязани с 15 до 20% - съдебни служители, лекари, военни от армията, полицията, пожарната и бреговата охрана. Намаленията варираха от 210 евро до около 940 евро в зависимост от ведомството, размера на заплатата и прослужените години.

През 2006 г., когато кризата в Гърция набираше сила, но още не беше излязла на повърхността, страната беше третият най-голям купувач на оръжие в света, след Индия и Китай и разходи. През 2010 г., когато беше договорен първият спасителен план за страната, Гърция харчеше 7.1 милиарда евро за своята отбрана, значително повишение спрямо 6.24 милиарда евро през 2007 г.

Намериха дрога, пари и крадени вещи в дома на варненски дилър, задържан е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705539

Намериха дрога, пари и крадени вещи в дома на варненски дилър, задържан еСлужители на Второ РПУ и окръжна прокуратура Варна задържаха 50-годишен наркодилър. Той е в предварителния арест за 72 часа с постановление на държавното обвинение. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения. При задържането на дилъра са претърсени дома му, гаража и леката му кола. Открити са 19.22 гр.

Красимир Коев, шеф на ИАЛВ пред Фрог: Лозовите масиви у се увеличават с 12 - 14 дка годишно

https://frognews.bg/novini/krasimir-koev-shef-ialv-pred-frog-lozovite-masivi-uvelichavat-12-14-dka-godishno.html

От 2009 г., когато реално започнахме да получаваме евросредства за възстановяване на унищоженото, досега лозовите масиви в България се увеличават с по 12 000 – 14 000 декара годишно.

Президентът на Европейската филмова академия идва у нас, за да представи най-новия си филм

https://offnews.bg//kultura/prezidentat-na-evropejskata-filmova-akademia-idva-u-nas-za-da-predsta-674453.html

Вим Вендерс се завръща в София почти 10 години след представянето на филма си „Снимки в Палермо“ пред българската публика. Президентът на Европейската филмова академия и световен майстор на киното избра София, за да представи амбициозния си проект „Потапяне“ - филмът, който откри 65-тия филмов фестивал в Сан Себастиан.

„Потапяне” („Submergence”) е любовна история, която отвежда зрителя в напълно различните светове на двамата главни герои Даниел Фландърс и Джеймс Мор – в ролите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой.

В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е пленник на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на Ал-Кайда в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски произход, обсебена от живота в най-големите морски дълбини. Киноразказът връща зрителя във времето до предишната Коледа, когато двамата герои се срещат случайно във френски хотел на атлантическото крайбрежие и се влюбват един в друг.

Филмът на Вендерс е създаден по едноименния роман на Дж. М. Леджърд, а сценарист е Ерин Дигнъм (сценарист и на последния режисьорски филм на Шон Пен „The Last Face”). Сред останалите актьори с ключови роли в „Потапяне” са Шарлот Рамплинг, Александър Сидиг и Одри Кутури.

Още шест от най-важните заглавия във филмографията на Вим Вендерс ще могат да видят киноманите през март и това ще бъде специалният подарък, който им поднасят Обединена българска банка и партньорът ни Гьоте-институт.

Първият от тях е възстановената дигитална версия на отличения със „Златна палма” в Кан „Париж, щата Тексас” („Paris, Texas”, 1984). В главните роли блестят напусналия ни наскоро Хари Дийн Стентън и Настася Кински, а автор на забележителната музика е Рай Кудър. СФФ ще бъде първият фестивал в света след Берлин, на който ще се покаже и дигитално възстановената версия на „Криле на желанието”, с оригиналното заглавие „Небето над Берлин” („Der Himmel über Berlin”). Филмът предлага на зрителя полет над Берлин между вълшебството и реалността и носи на Вендерс наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан през 1987, както и още много световни награди. Той става повод за издаването на първата книга с фотографии на големия майстор на визуалните изкуства – „Written in the West”.

Троен 3D Вендерс-акцент включва поетичното есе, посветено на Пина Бауш „Пина” (с номинация за документален „Оскар”), изключителният документален филм, посветен на архитектурата, „Катедрали на културата”, и игралният психологически разказ „Всичко ще бъде наред”.

„Сигурен съм, че когато подобни технологии се включат при засилването на символи в интимната драма, филмите ще придобият друго измерение, ще докоснат публиката по различен начин, като я приближат съвсем реално до персонажите.” Така Вендерс коментира триизмерния си игрален филм „Всичко ще бъде наред“, създаден по сценарий на Бьорн Олаф Йоханесен, с Джеймс Франко и Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер) в главните роли.

Уникалната творба „Солта на земята” - завладяващ филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена, бразилеца Себастиао Салгадо, също е част от филмите с подписа на Вендерс, които ще видим на София филм фест през март.

Кейт Ъптън обвини креативния директор на Guess в сексуален тормоз

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/08/3126094_keit_uptun_obvini_kreativniia_direktor_na_guess_v/?ref=rss


Супермоделът Кейт Ъптън обвини високопоставен директор на марката Guess в сексуален тормоз. По думите ѝ мъжът многократно я да опипвал и ду́шил, когато е била на 18.<br /><br />"Макар да правех всичко възможно физически да избегна докосванията му по време на срещите, той продължаваше да ме пипа по доминантен и агресивен начин, да сграбчва бедрата ми, да хваща ръцете ми, за да ме придърпа по-близо, да ме дърпа през раменете към себе си, да пипа врата и гърдите ми и да ме...

Сорос подкрепил с половин милион долара противници на Брекзит

http://econ.bg/Новини/Сорос-подкрепил-с-половин-милион-долара-противници-на-Брекзит_l.a_i.757601_at.1.html

Милиардерът Джордж Сорос, спечелил слава, залагайки срещу британската лира през 1992 година, е отделил 554 840 долара чрез фондациите си за...

Австралия готви национално извинение на децата, жертви на сексуално насилие

http://clubz.bg/63938-avstraliq_gotvi_nacionalno_izvinenie_na_decata_jertvi_na_seksualno_nasilie

Австралийският премиер Малкълм Търнбул съобщи, че ще поднесе национално извинение на жертвите на детско сексуално насилие, съобщава Би Би Си.

Изявлението на министър-председателя идва след като бяха оповестени резултатите от продължило четири години разследване, което стигна да извода, че десетки хиляди деца са били подлагани на сексуален тормоз в австралийски институции.

Престъпленията, които са се случвали в продължение на десетилетия, са ставали в църкви, училища и спортни клубове.

Извинението ще бъде дадено по-късно тази година, уточни Търнбул.

"Като нация ние трябва да отбележим това по начин, които отразява желанията на оцелелите, с уважение, което им е било отнено, когато са били деца от различни хора, които е трябвало да се грижат за тях", каза той пред парламента в четвъртък.

Разследването на кралската комисия приключи през декември с над 400 препоръки, в това число и към Католическата църква да преосмисли обета за целомъдрие.

"Не става въпрос за няколко гнили ябълки. Основните институции в обществото се провалиха", се казва в доклада на комисията.

Австралийският премиер каза, че той и правителството му ще се допита до оцелелите жертви на насилие какво да бъде включено в националното извинение.

Кабинетът вече отпусна 23 млн. долара (30 млн. австралийски долара) за компенсации на жертвите като всеки от пострадалите ще получи до 150 хил. австралийски долара. В програмата са отпуснати пари и за специализирана помощ и други услуги.

Комисията е изслушала свидетелствата на над 8000 жертви на насилие, но истинският брой е много по-голям, но остава неизвестен.

МС: Биха четири инжекции на Борисов, изпълнява си задълженията

https://offnews.bg//zdrave/ms-biha-chetiri-inzhektcii-na-borisov-izpalniava-si-zadalzheniata-674456.html

Премиерът Бойко Борисов е бил тази сутрин във Военно-медицинска академия, заради оплаквания от стари травми.

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът не е хоспитализиран и изпълнява служебните си задължения. Заради множество запитвания от пресцентъра съобщиха, че на Борисов са били две инжекции в колената и две - в глезените:

Във връзка с постъпили запитвания, Ви уведомяваме, че министър-председателят Бойко Борисов не е хоспитализиран във ВМА.

По-рано днес, в следствие на множеството травми, които има, са му били направени две инжекции на колената за укрепване на хрущяла, и две – на глезените, след което е освободен и вече изпълнява служебните си задължения в Министерския съвет.

Вятърът разбули мистерията истинска ли е косата на Тръмп (Видео)

https://www.actualno.com/curious/vjatyryt-razbuli-misterijata-istinska-li-e-kosata-na-trymp-video-news_658701.html

Косата на американския президент Доналд Тръмп отдавна е обект на спекулации. Поради по-нетрадиционния ѝ вид мнозина смятат, че тя всъщност е перука. Въпросът дори е повдиган пред самия Тръмп на официални събития, като той винаги казва, че косата му е истинска и си е негова. Ново видео, споделено от стотици потребители в интернет, най-сетне дава яснота по темата, пише The Guardian. Клипът показва как Тръмп се качва в самолета Air Force One, когато силен вятър разрошва прическата му и разкрива д

Фалконът на Макрон се удари в Еърбъса на сенегалския президент

http://www.moreto.net/novini.php?n=368683

Пилотът на Емануел Макрон, управлявал Falcon 7X е изпуснал маневрата си. Докато той се опитвал да премести президентския самолет случайно е закачил друг летателен апарат. И то не кой и да е самолет. Става въпрос за Airbus A319 на Маки Сал, президентът на Сенегал.

Окончателно: Парламентът премахна думата „инвалид” от законодателството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/okonchatelno-parlamentyt-premahna-dumata-invalid-ot-zakonodatelstvoto-2077430

Парламентът гласува на второ четене промени в Закона за държавните такси, предвиждащи изменение в 9 други законопроекта, с което се заличи определението „инвалид” от българското законодателство, предаде агенция „Фокус”.
 
В мотивите на законопроекта, внесен от народните представители

Пускат Ториното от ареста срещу 10 000 лева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/puskat-torinoto-ot-aresta-sreshtu-10-000-leva-2077424

Ивайло Борисов - Ториното излиза от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лева, предаде БГНЕС.

Четирим

Нинова: Държавен служител е уволнен заради членството си в БСП

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ninova-dyrzhaven-sluzhitel-e-uvolnen-zaradi-chlenstvoto-si-v-bsp-2077420

Държавен служител в Шумен е уволнен заради политическото си членство в БСП, алармира председателят на левицата Корнелия Нинова.
 
БСП иска от главния прокурор Сотир Цацаров да назначи вътрешна проверка в Районната пр

Това го няма и в България: Огромна дупка се появи на магистрала в Германия (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/tova-go-niama-i-v-bylgariia-ogromna-dupka-se-poiavi-na-magistrala-v-germaniia-snimka-2077404

Огромна дупка на магистрала в Северна Германия достигна 95 метра дължина и 10 метра ширина, съобщи днес транспортното министерство на провинция Мекленбург - Предна Померания, цитирано от ДПА.

Борисов във Военна болница за четири инжекции, вече е на работа в МС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705516

Борисов във Военна болница за четири инжекции, вече е на работа в МСПремиерът Бойко Борисов е бил днес сутринта във Военна болница за инжекции, но не е приеман в болница. Това обявиха от Министерския съвет по повод информации, че министър-председателят е бил приет във ВМА. Борисов е отишъл в болницата заради болки в ставите, причинени от множество стари травми. Били са му поставени две инжекции в колената,

НСИ: 2% ръст в промишленото производство през декември 2017

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-izdeliya-promishlenost-1567349.html

/КРОСС/ По предварителни данни през декември 2017 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.7% в сравнение с ноември 2017 година. През декември 2017 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 2.0% спрямо съответния месец на 2016 година. Месечни измененияПрез декември 2017 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.5%, и в добивната промишленост - с 0.7%, а намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на мебели - с 9.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9.0%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - със 7.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.7%. Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 20.5%, производството на тютюневи изделия - с 10.9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6.6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 5.4%. Годишни измененияНа годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 5.2%, а спад е регистриран в добивната промишленост - с 5

Във Велико Търново отново стартира проектът „Моята градинка”

https://www.24chasa.bg/region/article/6705458

Във Велико Търново отново стартира проектът „Моята градинка”За шеста поредна година във Велико Търново стартира общинският проект „Моята градинка“. Чрез програмата жителите на Старата столица могат да превърнат пространствата край домовете си в красиви цветни и зелени кътове. Единственото, което е необходимо, е великотърновци да депозират заявления за участие до деловодството на общината,

Каланик: Uber беше „малкият брат“ на Google

https://www.investor.bg/web/456/a/kalanik-uber-beshe-malkiiat-brat-na-google-255405/

Въпреки че е известен със своя горещ темперамент, мениджърът запази хладнокръвието си в сряда в съдебната зала

Рейтингът на Тръмп достигна най-висока точка за последните 7 месеца

https://www.actualno.com/america/rejtingyt-na-trymp-dostigna-naj-visoka-tochka-za-poslednite-7-meseca-news_658700.html

Около 40% от американците одобряват дейността на президента Доналд Тръмп и смятат, че успехите му са най-вече в икономическата сфера. Това сочат резултати от социологическо проучване на университета Куинипек в щата Кънектикът. Този показател за популярността на Тръмп е най-висок, сравнен с аналогични анкети през последните 7 месеца, посочва телевизионният канал Си Ен Ен. Над половината от анкетираните (51%) одобряват начина, по който Тръмп решава икономическите проблеми. Около 70% от уч

Гражданският сектор на Изток и на Запад

http://www.mediapool.bg/grazhdanskiyat-sektor-na-iztok-i-na-zapad-news275269.html

Политическите трудности, които засягат фондациите в някои европейски страни, ни разкриват, че те вече са станали политически играчи. Ако досега са били аполитични, те се трансформират – вече не притежават лукса да останат деполитизирани субекти. Говорим за Европа и Европейския съюз като общо споделено пространство. Различните държави обаче имат свой собствен дневен ред – политически, икономически, социален, културен… Какви са приоритетите на неправителствения сектор в Германия и Полша и как тe съвпадат с този дневен ред? Магдалена Пекачка: Мисля, че работим в диаметрално противоположни среди. Би ми се искало да живеех в Германия точно сега… В момента гражданският сектор в Полша функционира в доста утежнена обстановка. Партията "Право и справедливост“ управлява повече от 3 години. В едно интервю през 2008 г. председателят ѝ публично заяви, че гражданският сектор е враг на правителството. Очевидно обаче вече са си взели някаква поука и в момента се опитват да съградят фиктивно гражданско общество по оста на дясното консервативно крило. Но организации с либерални демократични ценности попадат в черния списък. Последният развой на нещата е, че има нова институция, която трябва да укрепи изпълнението на тази цел – Национален институт за свобода, предназначена уж да развива гражданското общество. Това е и малко парадоксално, все едно държавата да го изгражда сама! Идеята е да се централизира публичният ресурс към определени неправителствени организации, защото 60% от тях получават такъв тип държавно финансиране. Зад тези маневри се крие намерението да се подбира коя именно организация да получава финансови средства. [div class='left_orange'] Магдалена Пекачка и Феликс Олденбург са част от Борда на DAFNE – европейската асоциация на фондациите и дарителите, в която членуват 25 дарителски асоциации от Европа. Магдалена е изпълнителен директор на Полския дарителски форум, а Феликс – на Асоциацията на немските фондации. Двамата гостуваха в София през януари, по покана на Българския дарителски форум – за първи път България беше домакин на зимната среща DAFNE. Целта на тези годишни срещи е участниците да обсъждат различни аспекти от развитието на дарителството: законодателство, работа с институции, прозрачност и отчетност, адекватна комуникация на каузите, нови механизми и платформи за дарения, иновации във филантропията и т.н. Всяка година фондациите и дарителите в Европа инвестират над 60 милиарда евро, като подкрепят каузи, свързани с образование, здравеопазване, наука, околна среда, интеграция на уязвими групи – така се превръщат в ключов фактор за европейското общество. С Магдалена Пекачка и Феликс Олденбург разговаря Антонио Костадинов.[class='left_orange' div] По този начин ще пренасочват публичен ресурс към, да кажем, консервативно-религиозни и патриотични организации? Магдалена Пекачка: Точно така, искат да градят гражданското общество с националистически, патриотичен и консервативен уклон. Преди година например възникна нова асоциация, свързана с консервативното крило на партия „Право и справедливост“, която спечели голямо финансиране за проект за превенция на домашното насилие. Правителството иска да предефинира понятия като „грант“, „публичен бенефициент“, да отреже паричните средства за организации с либерална принадлежност, за демократични сдружения за правата на жените, както и всякакви обществени групи, настроени опозиционно срещу политиката на правителството. Мнозинството от неправителствените организации, включително фондациите, не се разглеждат като надежден партньор на държавата. Г-н Олденбург, виждате процесите в Полша. На този фон гражданските организации в Германия вероятно имат лукса да работят свободно и да експериментират? Феликс Олденбург: Работим в коренно различна социално-политическа обстановка, но живеем в общ свят с общи тревоги и опасности. В Германия има 22 000 дарителски организации, секторът расте, радва се на високи нива на обществено доверие. Има някои икономически препятствия като ниския инвестиционен интерес към социалното предприемачество например. Следващото поколение филантропи обаче започва да се откроява с мисленето и иновативността си. Филантропията се видоизменя. Политическите трудности, които засягат фондациите в някои европейски страни, ни разкриват, че те вече са станали политически играчи. Ако досега са били аполитични, те се трансформират – вече не притежават лукса да останат деполитизирани субекти. Трябва да си отворим очите за факта, че най-яркият пример за влияние на филантропията е този на дясното крило в Републиканската партия на САЩ, трасирала пътя за президентството на Доналд Тръмп. Трябва да си отворим очите и за факта, че неправителствените организации и особено фондациите са жертва на авторитарните режими, дори в някои страни в Европа. Все още общото европейско законодателство, свъзрано с трансгранично дарителство, е доста консервативно и не е в услуга на каузите. Не можем да допуснем ситуация, в която имаме свободно движение на стоки, капитали, хора и услуги, а не можем да си помагаме един на други, включително – дарявайки в други страни. Затова приоритет е опазването на демократичните ценности, като насърчаваме плурализма и стимулираме европейската филантропия и работим за по-тясна интеграция на националните мражи (каквато е Българският дарителски форум за България). Така ще се постигне и по-голямо противодействие на авторитарните тенденции. Магдалена Пекачка: В наше проучване установихме, че много ключови дарителски организации имат международен обхват. Затова се съгласявам с Феликс, че единният пазар на филантропията е изключително важен. В момента това би помогнало например на Полша – ние имаме около 18 000 фондации, като се появяват и нови играчи в полето, те обаче се колебаят дали да развиват дарителска дейност именно заради неустойчивата и несигурна среда. Ако пазарът за филантропия в Европа е единен, ще бъде възможно дадена фондация да бъде безпроблемно открита и базирана например в Лихтенщайн или Люксембург, а да дарява за каузи, свързани, да кажем, с развитието на полското общество. Феликс Олденбург: За мен протекционизмът е анахронизъм. В различните страни в Европа има различни икономически, стопански и бизнес традиции. Въпреки това създаваме единна система от общи правила, защото искаме свободно движение и справедливо преразпределение на потенциалния растеж на публичните блага, които създават отделните държави. Няма причина да не използваме това разнообразно богатство на традиции и да вървим към по-опростени и прозрачни процедури за международно сътрудничество. Цялата концепция, че международното финансиране е в разрез с обществения интерес, е изцяло погрешна, нещо повече – тя противоречи на европейския дух и ценности. И прави внушение, че чуждестранната финансова помощ под формата на грант е едва ли не проява на родоотстъпничество. Какво стои зад тези внушения – популизъм, евроскептицизъм? Магдалена Пекачка: Да, днес в Полша ни управляват именно популисти и подозирам, че изваждат картата с чуждестранното финансиране като опасен коз в политическата си игра, за да печелят дивиденти. В България основният дял дарения идва от компании и фондации, а малка част са индивидуални. Какви са тенденциите във вашите страни? Феликс Олденбург: Според мен това зависи в голяма степен по-скоро от икономиката. Просперитетът се гради с времето и поколенията, затова нашите източноевропейски партньори (бел. авт. – Полша и България) са на ранен етап от този цикъл. Имате компании, които акумулират икономически растеж, впоследствие ще прераснат в корпоративни фондации, като постепенно ще възникват и семейните фондации. Германия е все пак с 80 години възходящ икономически ход след войната и вече има всякакви дарителски структури. Вече възникват и фондации, притежаващи социални предприятия. Магдалена Пекачка: Както споменах и преди, в Полша имаме ограничен брой дарителски организации – те наброяват около 200-250, останалите не са дарители. Сред тази група мнозинството са корпоративни фондации, което означава, че компаниите виждат смисъл в това да пренасят сациалната си дейност в своя фондация. Има и нова тенденция малкият и средният бизнес да учредяват фондации. Макар и бавно, нещата се променят. Младите поколения имат различни ценности – добре образовани са, имат възможността да живеят в чужбина, сред предприемачите нараства интересът към начинания, свързани с дарителстото. Как дарителската култура е свързана с Протестантската и Католическата църква? Как филантропията си взаимодейства с такива публични институции? Феликс Олденбург: В Германия Църквата има най-голям брой фондации. И Протестантската, и Католическата църква са огромни и влиятелни институционални сили в благотворителността. Те са неразделна част от интитуционалното дарителство, имат свои представители в борда на моята асоциация например, интересуват се истински от процесите в обществото. Магдалена Пекачка: В това отношение нещата в Полша са напълно различни, към нашата асоциация се присъединяват само независими частни фондации, които нямат политическа, религиозна или друга институционална обвързаност. Сътрудничим си с тях обаче по някои казуси и взимаме предвид мнението им – например имахме обществена кампания, която се проточи 5 години, за нов закон за публичното набиране на средства. Старата законова рамка бе остаряла, поставяше доста ограничения върху индивидуалната и организираната благотворителност. В този контекст докъде се простира според вас периметърът на социалната държава и къде се пресича тя с филантропията? Феликс Олденбург: Социалната държава е за базисни нужди, за справедливо преразпределение, за равни възможности – образование, здравеопазване, работни места. Виждам ролята на фондациите по-скоро като коректив на онези дефекти, които се проявяват в социалната държава. В краткосрочен план да „поправят“ конкретни ситуации, а в дългосрочен план – да експериментират с решения и идеи, които предлагат по-добър модел за един или друг обществен проблем и усъвършенстват публичните услуги, и които после държавата да интегрира и превръща в политики.

В Латвия вече ще учат на местния език

http://clubz.bg/63937-v_latviq_veche_shte_uchat_na_mestniq_ezik

Сеймът в Латвия одобри днес на първо четене законопроекта за постепенно преминаване на обучението само на местен език в общообразователните учебни заведения, съобщи порталът "Делфи".

Решението бе прието с 67 гласа "за" и 21 "против".

Ако проектът бъде одобрен, нововъведенията ще започнат от 1 септември 2019 г. Той е разработен от Министерството на образованието и науката (МОН) в Рига и предвижда реформи в учебните заведения на националните малцинства през учебната 2021-2022 г. Предучилищното образование ще се води на два езика. В началното училище (от I до VI клас) обучението ще е извършва по три двуезични модела. В края на основното образование (VII-IX клас) 80 на сто от материала ще се преподава на латвийски език. Само на него ще се учи в гимназиалния курс (X-XII клас).

Предвижда се преходът да се извърши постепенно.

Заседанието на Сейма бе съпроводено от протестна демонстрация пред неговата сграда, предаде ТАСС. Участниците издигнаха протестни лозунги: "Стоп на етническата дискриминация", Училищата на националните малцинства са латвийско богатство", Не на асимилирането", "Суверенната власт принадлежи на народа. Народът сме ние. Ние решаваме" Демонстрантите декламираха стихове на поета Райнис на латвийски и руски език.

Карлис Шадурскис - латвийският министър на образованието и науката, заяви, че езиковата реформа не се харесва не на всички, а на един руснак - Путин.

"Има един руснак, на когото наистина тази реформа не му харесва. И той сега броди по 55-сантиметровия сняг в Москва и му е тежко. Това е господин Путин. На него и на Кремъл не им харесва тази реформа, защото тя ще сплоти нашето общество и съществено ще намали тази част от обществото, която е отворена за прпагандата на Кремъл", коментира Шадурскис.

Населението на Латвия в момента е близо 2 милиона души. Близо 40 на сто от тях са рускоезични. Официален в страната обаче е само латвийският език. Руският е със статут на чужд език.

Пребиха 88-годишен дядо в хасковско село, взеха му телевизора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705495

Пребиха 88-годишен дядо в хасковско село, взеха му телевизора88-годишен мъж е бил пребит и ограбен в хасковското село Узунджово. Вчера в 17.30 часа в полицията е бил подаден сигнал от 57-годишна жена от Стара Загора. Тя била информирана от жената, която се грижела за възрастния й баща, че го е намерила в дома му със следи от насилие – синини по лицето и ръцете.

Лудогорец взема новия Меси

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-vzema-novia-mesi-674454.html

Лудогорец отново показа защо е най-успешният клуб в България през последните години.

Клубът от Разград направи страхотен жест към ФК Конкордия (София), чиято дейност е насочена изцяло към подкрепа на личностното развитие и социалната интеграция чрез спорт на деца от уязвими общности.

Треньорите на софийския тим Ивайло Стоименов и Методи Здравков, както членът на УС на клуба и мениджър организационно развитие Петър Крумов имаха невероятната възможност да изкарат стаж в уникалната футболна Академия на българския шампион, където бяха изключително любезно посрещнати от всички служители и се запознаха с методите на работа в школата на лидера в Първа лига.

Отделно един от най-талантливите играчи на ФК Конкордия изкара успешен пробен период в детско-юношеската школа на „орлите“. След като бе наблюдаван от голяма част от треньорите на Лудогорец, директора на ДЮШ Яков Папарков и главния селекционер Валентин Станчев, младият футболист получи покана да стане част от детските формации на отбора от Разград.

Според специалисти, наблюдавали младия талант, той има сходни качества като звездата на световния футбол Лионел Меси.

Ръководството на „орлите“ направи страхотна изненада на гостите си, като им подари екип за официални мачове. В замяна домакините бяха зарадвани с естетични декоративни свещи от ателие „Конкордия“, изработени от млади хора от уязвими групи, за които това често е първото работно място.

Футболен клуб „КОНКОРДИЯ“ направи поредната голяма крачка в развитието на детско-юношеската си школа.

Същевременно от няколко дни тече усърдна работа по подобряване на тревната настилка на стадион „Атанас Михайлов“ в кв. „Орландовци“, където тренират младите отбори на ФК Конкордия.

С цел по-гладко протичане на тренировъчния процес и създаване на още по-добри условия на футболистите, в момента се запълват неравностите по игрището с предоставена безвъзмездно пръст от строителна фирма „Булстрой Груп ЕООД“ , а съвсем скоро ще бъде осигурен и валяк, благодарение на който теренът ще бъде изравнен.

От няколко години насам ФК „КОНКОРДИЯ“ използва, почиства и поддържа стадион „Атанас Михайлов“, който се стопанисва от Гробищен парк към община „Сердика“. Клубът използва напълно безплатно терена, а единственото условие е да не се събират такси, което напълно съвпада с философията и разбиранията на ФК „КОНКОРДИЯ“. Игрището е напълно достъпно за ползване и от общността.

Бик нападна и уби пастир във варненско село

http://dnes.dir.bg/news/bik-pastir-26861792

Окръжният следствен отдел във Варна разследва инцидент, при който бик е умъртвил пастир, съобщиха от Окръжната прокуратура в крайморския град.

Политическо судоку: как да се подредят важните гости за откриването на Пьонгчанг 2018

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/08/3126062_politichesko_sudoku_kak_da_se_podrediat_vajnite_gosti/?ref=rss


До откриването на олимпийските игри в Пьонгчанг остава един ден, но организаторите са изправени пред един от най-трудните въпроси - как да бъдат подредени високопоставените гости по време на церемонията. Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин и хората от администрацията му търсят решение, пише "Ройтерс".<br /><br />При подобни церемонии на олимпийски игри обичайно централните места се заемат от лидера на страната домакин и от президента на Международния олимпийски комитет...

Красимир Коев: Европа ни гледа с уважение заради нашето вино

https://frognews.bg/inteviu/krasimir-koev-evropa-gleda-uvajenie-zaradi-nasheto-vino.html

Какви са новите тенденции в развитието на лозарството и винарството, проблемите, които мъчат производителите и защо лозето продължава да си иска мотиката, а не молитвата? По тези др. въпроси пред „Фрог нюз“ дни преди Трифон Зарезан говори директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ Красимир Коев.

Производството на тютюневи изделия в България се е сринало в края на 2017 г.

http://www.transmedia.bg/2018/02/08/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%8e%d1%82%d1%8e%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%b2/

Производството на тютюневи изделия в България се е сринало в края на 2017 г.  Това показват публикуваните данни на Националния статистически институт. През декември 2017 г. производството се е свило с 35.8% в сравнение със същия месец на 2016 г. През ноември спадът е бил с 24.5%, а през октомври понижението е било с над 10%.

Статистиката не сочи причината за този драстичен спад, но той явно е повлиян от поетапното прекратяване на производството от най-големия български производител „Булгартабак холдинг“. Компанията затвори фабриката си в София, която оперираше в дружеството „София БТ“. Дори започна разрушаването на част от сградите.

В другата производствена фабрика на холдинга –  „Благоевград БТ“ започна масово съкращение на работници през декември.

Всичко това на фона на скандал със замесването на „Булгартабак“ като производител на контрабандни цигари, които достигат Турция. Турските специални служби написаха доклад по случая, който беше изпратен на Интерпол. Българските разследващи органи обаче дълго време отричаха да имат данни за доклада или, че „Булгартабак“ е спомената в него.

През 2017 г. „Булгартабак холдинг“ продаде търговските си марки на British American Tobacco. Според информация на „Капитал“ купувачът е сключил договор за производство на ишлеме на купените марки в „Благоевград БТ“ за до две години, т.е. най-късно до април 2019 г. След това вероятно марките ще се произвеждат в други мощности на компанията в региона.

„Булгартабак“ продължава да бъде с неизвестен краен собственик след като беше приватизирана в непрозрачна процедура по време на първото правителство на Бойко Борисов.

За краен собственик на дружеството е възприеман ДПС депутатът Делян Пеевски. Той е сочен за собственик на „Булгартабак“ от мажоритарния собственик на обявената в несъстоятелност банка КТБ Цветан Василев. Василев е финансирал част от процедурата по смяната на собственост на „Булгартабак“ през 2014 г. след оттеглянето на руската VTB Capital от приватизационната сделка.

Утре - слънце с умерен вятър, температурите стигат до 14 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6705497

Утре - слънце с умерен вятър, температурите стигат до 14 градусаПрез нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса. Утре ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са от 10 до 15 градуса, предаде БТА.

Излъганото село: Жители на Сиера Леоне чакат милиони от гигантски диамант

https://offnews.bg//sviat/izlaganoto-selo-zhiteli-na-siera-leone-chakat-milioni-ot-gigantski-di-674451.html

През декември Сиера Леоне пусна на търг гигантски 709-каратов диамант, който бе продаден за 6 и половина милиона долара. Обещанието бе половината от продажната цена да отиде за облагородяване на района, в който е бил добит скъпоценният камък.

Репортер на Би Би Си решил да провери на място дали се е променил животът на хората в село Кояду, което се намира в близост до диамантената мина. 

Жителите на Кояду си спомнят много ясно деня, когато диамантът бил открит. "Танцувахме навсякъде, навън и в църквите. Чухме, че е 709 карата, колкото юмрука ми", разказва мъж от селото.

В това населено място електричество. До него няма и път. Липсва медицински пункт, а водата в кладенците често пресъхва. 

Ръководителят на групата, открила камъка, e пастор. Той обявил, че неговият дял от прихода ще бъде насочен за подобряване на условията на живот.

"Още чакаме пастора", казва посърнал мъж от селото.

Бик уби пастир във варненско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705493

Бик уби пастир във варненско селоРазярен бик нападна и уби пастир във варненското село Ягнило. Тялото на мъжа е откарано в съдебна медицина. Аутопсията ще установи конкретната причина за смъртта. Инцидентът станал на 7-и февруари. Докато пастирът водел на паша стадо овце, внезапно бил нападнат от бика, който пасял наблизо. Животното е собственост на животновъд от същото село.

Откриват дигитална стая във варненско училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=368679

Дигитална класна стая ще бъде открита в Математическата гимназия "Петър Берон" във Варна, научи Moreto.net. Реализацията на проекта е свързана с реновиране и оборудване на актовата зала в гимназията и превръщането ѝ в мултифункционална виртуална стая с възможности за прилагане на интердисциплинарен подход и проектно-базирано обучение, работа по групи и екипи, използване на виртуални класни стаи, организиране на състезания, игри и други приложения, които предстои да открием.

Станишев: Държавата не води борба с насилието над жени

http://dnes.dir.bg/news/zheni-sergey-stanishev-nasilie-26861791

Държавата е абдикирала и не води борба с насилието над жени и деца и домашното насилие, написа във Фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Сделка в американския Сенат стабилизира долара

http://econ.bg/Новини/Сделка-в-американския-Сенат-стабилизира-долара_l.a_i.757600_at.1.html

B xoдa нa вaлyтнaтa тъpгoвия в чeтвъpтъĸ дoлapът cлaбo пoeвтинявa cпpямo eвpoтo cлeд cъщecтвeния cĸoĸ нa ĸypca в cpядa нa фoнa нa пocтигнaтa...

Джамбазки атакува Ска Келер заради Пирин с припомняне на манипулативна новина

https://www.actualno.com/politics/djambazki-atakuva-ska-keler-zaradi-pirin-s-pripomnjane-na-manipulativna-novina-news_658699.html

Колегата Франческа Келер е известна още с идеята си да пресели цели сирийски и други "бежански" села в България и изобщо в Източна Европа, за да създаде атмосфера "като у дома" за бежанците и нелегалните имигранти. Идея, безспорно екзотична, атрактивна и иновативна. Това написа евродепутатът Ангел Джамбазки във Facebook във връзка с информацията, че германският евродепутат Ска Келер пристига в България, за да подкрепи протестите в защита на Национален парк "Пирин"

Въздушният ас Марио Бакалов ще учи деца на авиация

https://offnews.bg//obshtestvo/vazdushniat-as-mario-bakalov-shte-uchi-detca-na-aviatcia-674452.html

Известният български пилот Марио Бакалов ще участва в доброволческата инициатива на летище София „Училище за авиация“, която ще се проведе на утре от 11:30 ч.

Марио Бакалов бе пилотът на "Луфтханза", който за първи път приземи най-големия пътнически самолет Airbus А-380 в София.

Пред деца от столични училища той ще разкаже за страстта си към летенето и как е решил да стане пилот.

В доброволческата си инициатива „Училище за авиация“ летище София привлича известни личности от света на авиацията, които да запалят детското любопитство към авиационните професии.

Двама в ареста за фалшиви стикери за технически преглед на коли

https://www.24chasa.bg/region/article/6705492

Двама в ареста за фалшиви стикери за технически преглед на колиДвама благоевградчани са задържани за фалшиви стикери за годишен технически преглед на автомобили, съобщиха от полицията. При проверка в офис на фирма в  Благоевград, са установени и иззети 25 броя неистински комплекта стикери за периодичен годишен технически преглед за ППС, 19 броя неистински непопълнени бланки на удостоверения за техническа

Кърджалиец почина в поща, докато получавал пенсията си

https://www.24chasa.bg/region/article/6705474

Кърджалиец почина в поща, докато получавал пенсията си66-годишен мъж почина в паричния салон на пощата в Кърджали. Инцидентът станал в сряда около 14 часа. Мъжът отишъл да получи пенсията си, прилошало му и починал. Дежурна оперативна група от полицейското управление е извършила оглед. Няма данни за насилствена смърт. Тялото е транспортирано за аутопсия в кърджалийската болница.

Цветан Цветанов проведе работна среща с конгресмена от щата Илинойс Питър Роскъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705477

Цветан Цветанов проведе работна среща с конгресмена от щата Илинойс Питър РоскъмВ рамките на работното си посещение във Вашингтон (САЩ), председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов разговаря с конгресмена от щата Илинойс Питър Роскъм, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двамата се срещнаха в сградата на американския Конгрес във Вашингтон.

Селскостопанската академия ще има самостоятелен бюджет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705479

Селскостопанската академия ще има самостоятелен бюджетСелскостопанската академия ще има самостоятелен бюджет като част от консолидираната фискална програма. Това предвиждат промени в Закона за Селскостопанската академия, приети на първо четене. Приетите промени предвиждат академията да разработи Стратегия за научноизследователска, научно-приложна, иновативна и внедрителска дейност в областта на

Два дни ни делят от концерта на Arkona (програма)

https://offnews.bg//kultura/dva-dni-ni-deliat-ot-kontcerta-na-arkona-programa-674448.html

Два дни ни делят от концерта на Arkona тази събота в столичния клуб “Mixtape 5”.

По-рано същата вечер ще видим родните Khanъ. 

Вечерта ще протече при следната програма:

19:00 часа – Врати/начало
20:00 часа – Khanъ
21:15 часа – Arkona
23:00 часа – очакван край

Организаторите BGTSC припомнят, че общата цел е по време на събитието да няма инциденти, а само положителни емоции. За това е необходимо всички желаещи да посетят концерта да спазват правилата на клуба.

Билетите са в продажба в мрежата на Евентим, а някои от местата на които можете да ги намерите са магазините на Бензиностанции OMV, Technopolis, Български пощи, Orange, Usit Colours, магазин Яко, магазини На Тъмно, Office 1 Superstore, билетен център НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината.

Трима души загинаха при катастрофа на ”Хемус”

https://frognews.bg/novini/trima-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-hemus.html

Трима души са загинали на магистрала „Хемус” при катастрофа. Пътят е временно затворен от Нови пазар до Ветрено.

Пчелари искат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход

https://www.actualno.com/society/pchelari-iskat-strandjanskijat-cveten-prashec-da-stane-zashtiteno-naimenovanie-za-proizhod-news_658696.html

Пчелари настояват странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход. Това каза Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“. По думите му продуктът е уникален поради няколко причини. Първо, прашецът се събира от пчелите от диворастящи дървесни видове. Второ, има много ясно очертани маркери - богатство от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още много други. Съдържа редица микроелементи и вс

Мъж пострада при сбиване във врачанско село, задържаха двама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705467

Мъж пострада при сбиване във врачанско село, задържаха двама62-годишен мъж е пострадал при сбиване в заведение в село Попица, задържани са двама души. Това съобщиха от ОДМВР - Враца. На 7 февруари 2018 г., около 22.55 часа в РУ - Бяла Слатина е получено съобщение за побой между три лица в заведение в село Попица. Пострадал е 62-годишен мъж. В РУ - Бяла Слатина са задържани лица с инициали М. Й. (на 42 г.

"Аз бях модератор във Facebook"

http://clubz.bg/63936-az_bqh_moderator_vyv_facebook

Трябва да си подготвен за всичко, ако работиш като модератор във Facebook. Това разказва Сара Катс, която прекарва осем месеца на тази позиция в социалната мрежа през 2016 г. Работата й е да преглежда сигналите за неподходящо съдържание, подадени от потребители на мрежата, и да решава кои публикации трябва да бъдат свалени.

"Сблъскваме се основно с порнография", разказва тя пред радио Би Би Си. "Политиката на компанията е по-стриктна относно премахването на порнографско съдържание, отколкото към сцени на насилие."

Модераторите имат по-малко от минута да преценят дали една публикация отговаря на правилата за ползване на мрежата или не.

"Мениджърите ни позволяваха да работим не повече от осем часа на ден. За това време трябваше да преглеждаме по 8000 поста, тоест по 1000 на час", разказва Катс, която описва работата си като "много напрегната".

Като най-шокиращото съдържание, на което е попадала, тя описва видеоклип с детска порнография.

"Изглеждаше сякаш възрастен им казва какво да правят. Най-смущаващото беше, че знаех, че е истинско."

Когато тя е започнала работа, от компанията не предлагат психологическа помощ за служителите.

"Предупреждават те за това, което ще правиш, но предупреждението е различно от това наистина да видиш подобни неща", разказва Сара. "Някои хора мислят, че могат да се справят, но всъщност не могат... или се оказва по-лошо, отколкото са очаквали."

Тя казва още, че сред най-трудните й задачи е била да открива първоизточниците на подобни пуликации, които циркулират из мрежата.

Много често се срещат и "потресаващи сцени на насилие", разказва тя.

Сара Катс разказва и за опита си с фалшивите новини.

"Виждахме много статии, които бяха докладвани от потребители, но не си спомням шефовете да са ни казали да проверяваме фактите в някоя история. Монотонна работа е и накрая свикваш да разпознаваш кое е спам и кое не е."

"Бих ли препоръчала тази работа? Ако можете да си намерите друга, по-добре го направете", заключава Сара.

Facebook все по-често използва изкуствен интелект за разпознаване на съдържание, което противоречи на правилата на социалната мрежа. Това обаче създава проблеми, защото изкуственият интелект не може да разбира контекста на думи или изрази. Затова за социалната мрежа работят около 7000 души, които вършат работа като тази на Сара Катс.

"Нашите модератори играят крючова роля за това Facebook да е безопасен. Работата им е много тежка и затова правим всичко, за да ги подкрепяме", се казва в изявление на социалната мрежа. "Предлагаме редовни обучения, съвети и психологическа подкрепа на всички наши служители."

Полиция нахлу в Ихтиман, отрича вина за смъртта на мъж

http://dnes.dir.bg/news/smart-mazh-ihtiman-politzeyska-aktzia-26861761

Полицейска операция се провежда в Ихтиман след вчерашните сблъсъци с роми. По време на акцията е починал мъж. В ромската махала обвиняват МВР, но оттам отричат.

Гръцки терорист с доживотна присъда, за втори път излиза в домашен отпуск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705454

Гръцки терорист с доживотна присъда, за втори път излиза в домашен отпускГръцкият терорист Димитрис Куфодинас, който излежава доживотна присъда за участие в 11 от 23 убийства в рамките на вече несъществуващата въоръжена групировка "17 ноември", отново излиза за два дни в домашен отпуск, съобщава в. "Катимерини". 59-годишният Куфодинас бе пуснат за първи път в домашен отпуск през ноември миналата година,

Хамелеонът Гари Олдман и култовите му роли в снимки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/hameleonyt-gari-oldman-i-kultovite-mu-roli-v-snimki-6079101

След 35 години филмова кариера Гари Олдман най-сетне е фаворит за „Оскар“ за главна мъжка роля

Учен: Космосът става среда за нормална работа на човечеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705457

Учен: Космосът става среда за нормална работа на човечествотоГолемият принос на старта на Falcon Heavy е, че показва, че частният бизнес може успешно да развива космическите технологии. Досега основните "играчи" са държавните агенции в САЩ, Русия и Европа, каза пред БНТ Веселин Василев от Клъстер за аерокосмически технологии. Технологията я имаме от много време, новото е,

Напредък в редактирането на гени обещава лечение на тежки заболявания

http://www.moreto.net/novini.php?n=368682

Втори пациент беше подложен на терапия за редактиране на гени като част от изследване в американския щат Калифорния, а при първия човек, преминал през процедурата, не са се появили обезпокоителни странични ефекти, съобщиха лекарите, цитирани от АФП.

Трима загинаха при катастрофа на ”Хемус”

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-zaginali-hemus-26861717

Трима души са загинали при катастрофа на магистрала "Хемус", съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.

Бундесверът ще изгради нов команден център на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705456

Бундесверът ще изгради нов команден център на НАТОМоже ли НАТО да реагира достатъчно бързо на атака на Русия? От вътрешни документи на Алианса става ясно, че съюзниците имат съмнения в положителния отговор на този въпрос. Затова следва да се предприемат мерки за модернизацията на отбранителния съюз на Запада. Помощ предлага Германия, пише баварският ежедневник Der Munchner Merkur,

"Шеф под прикритие" понижи изпълнителен директор до начинаещ

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shef-pod-prikritie-ponizhi-izpylnitelen-direktor-do-nachinaesht-6079104

Дори синът на дегизирания шеф не успява да го разпознае след визуалната трансформация, която претърпява за предаването

Роскосмос се направи на ударен за триумфа на Илън Мъск

https://offnews.bg//nauka/roskosmos-se-napravi-na-udaren-za-triumfa-na-ilan-mask-674446.html

Успешният старт на ракетата Falcon Heavy, която излетя на 6 февруари, доказа, че в момента е най-мощната и най-съвършената технологично ракета в света.

Интересна е реакцията на конкурентите. Роскосмос и ръководителите на космическата администрация на Русия решиха, че турнирът по бадминтон на МКС е по-важен от успеха на мечтателя Илън Мъск.

От НАСА също се направиха на разсеяни.

Тръмп и вицепремиерът на Русия поспориха коя нация е по-талантлива. Европейската космическа агенция поздрави с една дума, Китайската космическа агенция запази мълчание.

Преките конкуренти на Илън Мъск от частните космически компании пък възторжено приеха успеха му.

Точно в стила на времената на космическата надпревара от 60-те от Роскосмос се направиха на ударени и както навремето запазиха мълчание за кацането на американците на Луната, така и сега  не забелязаха триумфа на SpaceX - няма никакви поздравления от космическа агенция на Русия или от ръководството на Русия.

В Twitter Роскосмос съобщава за шампионата по бадминтон на МКС.

НАСА като че ли също игнорираше ставащото, като по време на старта туитна архивен запис за това как през 1971 г. американските астронавти играят голф на повърхността на Луната.

Илън Мъск бе поздравен от президента и вицепрезидента на САЩ. Доналд Тръмп спомена също в Twitter, че постижението на Мъск е върхът на американската изобретателност. Потребителите на социални темрежи веднага забелязаха, че Мъск е имигрант, дошъл в САЩ от Южна Африка, и припомниха на Тръмп антиимиграционната му реторика.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който отговаря за космическата промишленост и е шеф на надзорния съвет на космическа агенция на Русия, в нощта след старта и на следващия ден се запази тишина в Twitter, въпреки че обикновено активно общува.

Но стартът все пак бе коментиран от друг руски заместник министър-председател, Игор Шувалов. Обръщайки се към финалистите на конкурса "Лидерите на Русия", той заяви, че "руският народ е по-талантлив от американския". "Нека сред вас се появят такива като Илън Мъск, който вчера показа на целия свят тестването на тежката ракета", пожела той.

Директорът на Европейската космическа агенция Джон Вьорнер осем часа след старта в своя Twitter се ограничи до една дума "Поздравления", и официалният акаунт на неговата агенция препостна това кратко съобщение.

Реакция на Националната космическа администрация на Китай не бе намерена в Twitter, което може да се обясни с липсата на Twitter в Китай - приложението в страната е блокирано, вместо него действа националният месинджър Weibo.

Няма отклик от космическите администрации на Япония, Индия и Обединените арабски емирства, които разработват своя собствена марсианска програма.

"Ние също сме скоро на Марс"

Частните космически корпорации, от които Илън Мъск грабна лидерството в космическата индустрия, реагираха ентусиазирано на дебюта на Falcon Heavy.

"Успешният старт на SpaceX тласна напред нашата индустрия и сега се движим по-бързо и по-далеч, - се казва в официалния профил на в Twitter на компанията Boeing. - "Boeing скоро ще стартира своя нова ракета, предназначена да изпрати хора до Марс и отвъд него."

Поздравления на SpaceX за днешния старт - пише корпорацията Lockheed Martin. "Очакваме скоро да изпратим нашия спътник Arabsat 6A”'

Един от основните конкуренти на Falcon Heavy е свръхтежката ракета New Glenn, която се разработва от наскоро създадената компанията Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос. В навечерието на старта на Falcon Heavy Безос пожела на Мъск късмет. Той благодари на конкурента си и му изпрати емотикон с целувка.

Остана ли SpaceX без конкуренция

Falcon Heavy не беше просто пиар акция на компанията на Илън Мъск. Успешният му старт е още един аргумент в полза на политиката за производство на модулни компоненти за изграждане на цял флот евтини космически кораби за многократна  употреба. Ракетата на Мъск контрастира силно с разработката на НАСА, наречена Space Launch System (SLS). За нея се говори от 2011 г., когато SpaceX бе само стартъп, който би могъл да изпрати сателит в орбита. Сега този стартъп успешно извърши 18 мисии, възстанови 14 ракети и 5 от тях отново изпрати в космоса. От своя страна, SLS се основава на двигатели, разработени през 60-те, останали от програмата Space Shuttle. Ракетата все още не е направила нито един полет. Може би това ще стане през 2020 г. Според The Economist разработката на НАСА е почната с единствената цел да се запазят съществуващите работни места в американската космическа индустрия.

В деня преди старта на Falcon Heavy Мъск заяви, че успехът ще означава, че конкуренцията е разбита. Способността на SpaceX да използва повторно ракетите си означава, че цените му ще са значително по-ниски от тези на конкурентите му. $ 90 милиона за старт - това е само една четвърт от стойността на Delta IV Heavy, друга мощна ракета, съвместно разработвана от Lockheed Martin и Boeing. В същото време, ракетата може да носи само половината от товара, който може да изведе на орбита Falcon Heavy.

Бъдещите ракети на SpaceX ще бъдат също големи и мощни. В понеделник Мъск съобщи за възможността за изграждане на Falcon Super Heavy, която ще бъде с 5 ракети носители и 45 двигателя. Възниква обаче въпросът дали пазарът на такива мощни ракети е достатъчно голям. От 2004 г. досега Delta IV Heavy е извършила само 9 старта. Но ако НАСА се откаже от стартовете и по-нататъшната разработка на SLS, ще има работа за гигантските ракети на частните фирми за мисиите до Луната.

Мъск отново засрами критиците си. В крайна сметка, когато SpaceX бе основана през 2002 г. малцина можеха да предположат. че ще изпрати успешно най-мощната ракета с електрически спортен автомобил, пилотиран от изкуствен астронавт.

Проф. Мира Кожухарова: Грипът все още е тук

http://www.cross.bg/kozhyharova-prof-mira-1567348.html

/КРОСС/ Грипната епидемия изобщо не е свършила. Тази година виждаме много интензивна грипна епидемия, обяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Регистрирани са 198 болни на 10 хил. население - или около 140 хил. души, заболели от грип и остри респираторни заболявания. Тя подчерта, че броят на ваксините, които са използвани в България, е много нисък - едва около 2% от населението е ваксинирано срещу грипните вируси. Проф. Кожухарова посочи, че у нас водещ е грипният вирус тип Б - "Ямагата". Ако бихме се ваксинирали срещу грип, бихме били защитени - много условности има, отбеляза тя. Епидемиологът акцентира върху факта, че децата между 4 и 15 години са най-засегнати от грипа и боледуват най-често, защото нямат имунитет. Положителното е, че усложненията при тях се появяват много по-рядко, отколкото при възрастните. Проф. Мира Кожухарова каза още, че вероятността грипът да повали повторно не е много голяма, но все пак съществува. Тя посочи, че имунитетът е специфичен за вируса, който ни е разболял веднъж и може да бъдем повалени от друг вид грип.    

Блъснаха 52-годишна жена на пешеходна пътека в Петрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705436

Блъснаха 52-годишна жена на пешеходна пътека в Петричч. 52-годишна жена е блъсната от лек автомобил на пешеходна пътека в Петрич. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Инцидентът е станал на 7 февруари 2018 г. около 20.15 часа, на пешеходна пътека на ул. "Солунска" в град Петрич, правоспособният водач с инициали Т. Г. (на 40 г.) от град Петрич, с предно ляво странично огледало на автомобила си

Самотата е по-вредна за здравето от тютюнопушенето и алкохола

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6705445

Самотата е по-вредна за здравето от тютюнопушенето и алкохола Независимо от редица външни фактори, като вредните емисии от горивни инсталации, тютюнопушенето и прекалената употреба на алкохол, най-голям риск за здравето на младите хора представлява липсата на социални контакти, или, казано с други думи, самотата, предупредиха учени, цитирани от Лайф. Общата вреда от продължителната самота и социалната

Бойко Борисов с инжекции на колената и на глезените

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mwHxv2A8Cuo/

Министър-председателят Бойко Борисов не е хоспитализиран във ВМА, съобщават от пресслужбата на МС след постъпили запитвания. По-рано днес, в следствие на множеството травми, които има, са му били направени две инжекции на колената за укрепване на хрущяла, и две – на глезените, след което е освободен и вече изпълнява служебните си задължения в Министерския съвет

Сорос даде половин милион долара на противниците на Brexit

https://www.actualno.com/europe/soros-dade-polovin-milion-dolara-na-protivnicite-na-brexit-news_658695.html

400 000 паунда (556 000 долара) предостави финансистът Джордж Сорос на движението Best for Britain („Бест фор Британ”), което се опитва да осуети Brexit с протестни акции и национална рекламна кампания, съобщи в. „Дейли експрес”. Постъплението на сумата потвърди бившият дипломат и министър лорд Малък-Браун. ”Чрез своите фондове той (Сорос) внесе 400 000 паунда”, цитира вестникът лорд Малък-Браун. ”Никога не сме крили п

Трима души загинаха при катастрофа на Хемус

https://offnews.bg//112/trima-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-hemus-674450.html

Трима души са загинали при пътен инцидент на автомагистрала „Хемус“, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Сигналът за тежък пътен инцидент е подаден малко преди 10.00 часа тази сутрин.

По първоначални данни на автомагистрала „Хемус“, в района на села Невша в посока Варна, лек автомобил е застигнал камион с ремарке и се е врязал в него. От удара трима от колата са починали на място.

Извършва се оглед. Образувано е досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава.

Временно е затворена автомагистрала от Нови пазар до Ветрено. Шофьорите може да използват обходен маршрут през пътен възел Невша - път I-2 – пътен възел Ветрино.

Президентът на Южна Корея ще се срещне в събота с членове на олимпийската делегация на Севера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705433

Президентът на Южна Корея ще се срещне в събота с членове на олимпийската делегация на СевераЮжнокорейският президент Мун Дже-ин ще се срещне в събота с членове на олимпийската делегация на Северна Корея, включително и с Ким Йо-чен - сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи на брифинг в Сеул днес неговият говорител, цитиран от Ройтерс. Президентът ще обядва с гостите си, предаде БТА.

Три трупа след катастрофа на магистрала "Хемус" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705427

Три трупа след катастрофа на магистрала "Хемус" (Обновена)Трима души са загинали при тежък пътен инцидент на автомагистрала "Хемус", близо до разклона за варненското село Невша. Инцидентът станал около 10 часа сутринта. Според първоначалната информация русенски мерцедес се е врязъл в спрял в аварийната лента на магистралата ТИР. От удара тримата пътници в леката кола са починали на място.

Депутатите прецизираха текстове за безопасността на железопътния транспорт

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/deputatite-preciziraha-tekstove-za-bezopasnostta-na-jelezopytniia-transport-255411/

Със закона ще се прилага европейски стандарт при събиране на такси за ползване на железопътната инфраструктура

Гатузо започна да крои планове как да спре Марселиньо и компания

https://offnews.bg//futbol/gatuzo-zapochna-da-kroi-planove-kak-da-spre-marselinio-i-kompania-674449.html

Треньорът на Милан Дженаро Гатузо предприе любопитен ход преди гостуването на Лудогорец на 15 февруари. "Росонерите" пренебрегнат официалната тренировка на "Лудогорец Арена" и няма да проведат занимание в Разград ден преди срещата.

Такова ще има, но на клубната база "Миланело", а веднага след нея чартърът на седемкратния европейски шампион ще отпътува за Варна.

Причината за решението на Гатузо е ясна - той иска да проведе последна тактическа тренировка на спокойствие - нещо, което на "Лудогорец Арена" е трудно постижимо.

Така Бонучи, Донарума и останалите звезди на Милан ще стъпят на стадиона в Разград едва в четвъртък вечер, за загрявката преди двубоя с шампионите.

Любопитно е и друго - че до момента човек на Милан не е гледал на живо нито един двубой на Лудогорец по време на зимната подготовка в Турция.

Трима са загинали при пътен инцидент на АМ „Хемус“

http://www.cross.bg/puten-vuzel-nevsha-1567346.html

/КРОСС/ Временно е затворена автомагистрала от Нови пазар до Ветрено; Обходен маршрут: пътен възел Невша - път I-2 - пътен възел Ветрино Сигнал за тежък пътен инцидент е подаден малко преди 10 часа. По първоначални данни на АМ „Хемус", в района на села Невша в посока Варна, лек автомобил е застигнал камион с ремарке и се е врязал в него. От удара трима от колата са починали на място. Извършва се оглед. Образувано е досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава.    

Свинекомплекс замърси две реки

http://dnes.dir.bg/news/zamarsjavane-svinekomplex-reka-topolnitza-elshishka-26861679

Нерегламентирано изпускане на отпадъчни води от лагуна и площадка на свинекомплекса в с. Априлци в река Елшишка е замърсило реките Тополница и Елшишка.

БСП иска парламентът да изслуша шефа на ДАНС заради кмета на Септември

https://offnews.bg//politika/bsp-iska-parlamentat-da-izslusha-shefa-na-dans-zaradi-kmeta-na-septemv-674447.html

БСП внесе искане за изслушване на председателя на ДАНС в парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност за откритите справки у кмета на Септември, обяви депутатът Славчо Велков.

Велков обясни, че повод за искането е информацията, че в нощното шкафче на арестувания кмет на Септември Марин Рачев са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори през 2015 г.

„Как такъв материал, който съдържа такава информация и би трябвало да се съхранява в духа и изискванията на закона, се озовава в нощното шкафче на един кмет? Ще разширим въпроса – дали тази информация е била предназначена за този кмет или за всички останали в областта? Това е чувствителна информация, касаеща изборите в един определен период”, каза още народният представител.

Трима души загинаха при катастрофа на АМ „Хемус” край Варна (допълнена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=368685

Тази сутрин, малко преди 10:00 часа, в района на с. Невша, е възникнало тежко пътно – транспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Според първоначалната информация лек автомобил "Мерцедес" с русенска регистрация е застигнал камион с ремарке, който е бил спрян в аварийната лента и се е врязал  в него.

Лондон планира незабавно прекратяване на някои европейски регулации след Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/london-planira-nezabavno-prekratiavane-na-niakoi-evropeiski-regulacii-sled-brexit-255409/

Сред приоритетите на Великобритания ще е финансовият сектор и премахването на правилата, които го ограничават

Истинското завръщане на Стан Вавринка започва от турнира в София

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/08/3126056_istinskoto_zavrushtane_na_stan_vavrinka_zapochva_ot/?ref=rss


Носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка ще изиграе днес първия си мач на българска земя. 32-годишният швейцарец, който замени Григор Димитров в турнира на АТП в София, ще излезе на централния корт в "Арена Армеец" в 18.00 ч.<br /><br />В едва третия си двубой за последните седем месеца той ще се изправи срещу полуфиналиста в София от 2016 г. Мартин Клижан oт Словакия. Вавринка започва участието си директно от втория кръг като поставен под №1 в основната...

Горивата са предизвикателство за администрацията ни, призна Менда Стоянова

http://www.cross.bg/stoyanova-menda-izlishuk-1567345.html

/КРОСС/ Горивата продължават да са предизвикателство за българската администрация. Следващите мерки, които трябва да се предприемат, са за усъвършенстване на софтуера - да се усъвършенстват касовите апарати и електронните системи за отчитане на продажбите. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. "Пътят е процес на изсветляване. Контролът не е маловажен, засилва се през последните години", каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Думите й бяха като отговор на заявеното в същото студио малко преди нейното участие от финансиста на БСП Румен Гечев. Той се позова на изследване на Международния валутен фонд, което е по отношение на ЕС и още няколко страни. Според този доклад България е номер 1 по корупция. 29.6% от БВП е сивата икономика. Депутатът от БСП обяви, че заловеният тютюн през 2017 г. е само 16 т. Година по-рано - 2016, той е бил 51 тона, заяви Гечев като се позова на данни от Агенция "Митници". По думите на Стоянова Бюджет 2017 приключи на излишък при планиран дефицит, което трябва да се анализира. "Приходите от 350 млн. лева са над планираното. Имаме и ръст от 9% върху ДДС. Говорим за допълнителна събираемост. За да достигнем този излишък имаме неизпълнени разходи. Те са инвестиционни.През 2017 не тръгнаха големите проекти. Забавя се усвояването на европейските фондове. Това не е добре. Ще имаме повече разходи от планираното. Има и цикличност в развитието", обясни Стоянова

Лидерът на ДСБ за Шенген: На Запад не ни вярват

http://dnes.dir.bg/news/dsb-atanas-atanasov-shengen-26861674

Подкрепяме България да се присъедини към Шенген и оценяваме положените усилия, но още работа трябва да се свърши.

Сезираха новия антикорупционен орган за Сидеров - не декларирал фирма на свое име

https://offnews.bg//temida/seziraha-novia-antikoruptcionen-organ-za-siderov-ne-deklariral-firma-674445.html

Антикорупционният фонд сезира новия антикорупционен орган за недекларирани от депутата и лидер на "Атака" Волен Николов Сидеров, съобщиха от фонда.

Става въпрос за нововъзникнали обстоятелства, които не са отразени от Сидеров в декларациите за конфликт на интереси.

От фонда обясняват, че той е регистрирал търговско дружество през октомври 2017 година, като не е спазил едноседмичния срок за неговото деклариране. Ако бъде потвърдено от комисията, нарушението води до глоба между 1000 и 3000 лева, както по новия антикорупционен закон, така и по наскоро отменения, уточняват от фонда и излагат фактите, с които разполагат: 

На 3 октомври 2017г. Волен Сидеров е станал учредител и съдружник в търговско дружество „Галерия Стил“ ООД с ЕИК 204796970. Видно от информацията, публично достъпна в Търговския регистър, г-н Сидеров притежава мажоритарен дял от дружеството в размер на 75 дяла (от общо сто). Дружеството е с деклариран предмет на дейност в областта на търговията с произведения на изкуството и свързани с тях дейности. 

При извършена проверка в публичните регистри беше установено също, че последната подадена декларация от народния представител е с дата 28 април 2017 година. “Към настоящия момент тази декларация е непълна и не отразява коректно имущественото състояние на народния представител в нарушение на чл. 39 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, а така също и в нарушение на чл. 15 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (седемдневен срок за деклариране на промени в обстоятелствата) до неговата отмяна”, се казва в изготвения от правния център на Антикорупционния фонд сигнал. 

Според юристите на фонда към настоящия момент със своето бездействие Волен Сидеров продължава да осъществява състава на административно нарушение. 

В края на миналата година от пресцентъра на партия "Атака" съобщиха, че Сидеров е открил своя собствена галерия заедно съдружника си и приятел Светлин Гугов

Галерията е наречена "Стил" се намира на адрес ул. "Граф Игнатиев" 31. Изложените картини в нея ще са под надслов „Художници без граници”, а идеята на Сидеров е на обществеността да се покажат творби на български класици модернисти от световна величина, се уточнява в съобщението. Сред тях са Жорж Папазов, Жул Паскин, Борис Георгиев, Христо Явашев, Иван Милев и Сирак Скитник.

В изложбата са включени и картини от личната колекция на Сидеров.

Държавата е абдикирала и не води борба с насилието над жени и деца и домашното насилие

http://pogled.info/svetoven/pes/darzhavata-e-abdikirala-i-ne-vodi-borba-s-nasilieto-nad-zheni-i-detsa-i-domashnoto-nasilie.92397

/Поглед.инфо/ Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието горещата национална телефонна линия за пострадали от насилие спира на 14 февруари. Каква ирония – точно на деня на влюбените. А цялата грижа на държавата за жертвите е 200 000 лв. годишно. Ако изобщо я има, тъй като за 2017 г. процедурите още не са проведени.

Подадоха сигнал срещу Сидеров до Антикорупционната комисия

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-volen-siderov-signal-26861643

Антикорупционният фонд сезира новата Комисия за борба с корупцията, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров не е декларирал своята картинна галерия.

Предстои трето заседание заради отказания референдум за презастрояването на "Младост"

https://www.actualno.com/sofia/predstoi-treto-zasedanie-zaradi-otkazanija-referendum-za-prezastrojavaneto-na-mladost-news_658691.html

4600 събрани подписа за провеждане на референдум срещу презастрояването в столичния квартал "Младост" са скрити от ГРАО под претекст, че са невалидни. Това счита Инициативният комитет "За зелен Младост". От комитета коментират, че от 14 000 събрани подписа ГРАО признава с около 600 по-малко, отколкото беше необходимо незабавно да бъде направен местен плебисцит. Припомняме, че затова въпросът дали да има допитване беше решен от Столичния общински съвет (СОС), като съветниците

Полицейска проверка на стопански постройки в землището на с. Лъка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/b82eDDxPo5Y/

На 06.02.т.г. в стопански постройки, разположени в местността „Бадемите“ в землището на с. Лъка, служители от Районно управление – Поморие извършили проверка, като в бунгало, стопанисвано от 39- годишния М.Р. от бургаския квартал „Рудник“, намерили и иззели 440 къса цигари без акцизен бандерол, а в бунгало, стопанисвано от 49 -годишния Ю.Р. от с. Орляк, общ. Добрич, намерили и иззели 18 ловни патрона, 12-ти калибър. Работата по случаите продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Депутатите гласуват промени в Закона за железопътния транспорт

http://econ.bg/Новини/Депутатите-гласуват-промени-в-Закона-за-железопътния-транспорт_l.a_i.757598_at.1.html

Парламентът ще гласува окончателни промени в Закона за железопътния транспорт, с които разследването на произшествия и инциденти да се възлага на...

Новата голяма коалиция на Германия - без особено доверие между партньорите*

https://www.actualno.com/analysis/novata-goljama-koalicija-na-germanija-bez-osobeno-doverie-mejdu-partniorite-news_658654.html

Успяха. Най-после! 135 дни след изборите за Бундестаг и след едно наглед безкрайно надборване най-сетне има договор за коалиция. Но подир голямото преговаряне идва ред на голямото треперене. Защото през следващите седмици договорът ще си остане просто доказателство за добри намерения. Работата още не е приключена. Независимо от това Германия вече е доста по-близо до сформирането на правителство. Достатъчно е да погледнем служебния календар на канцлера, за да разберем, че този факт има голяма те

Емигрантските пари започнаха да надхвърлят чуждите инвестиции в България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3126050_emigrantskite_pari_zapochnaha_da_nadhvurliat_chujdite/?ref=rss


За последните 10 години (2007 - ноември 2017 г.) българските емигранти са изпратили на близките си в страната близо 16.7 млрд. лв. Това показват данните на БНБ, които се базират на направените преводи през банки и специализираните компании. Само за миналата година се очаква сумата да надхвърли 1.7 млрд. лева.<br /><br />Данните са цитирани от в. "24 часа", който е изискал справката от БНБ.<br /><br />Изданието посочва, че парите през последните 3 г. са повече...

7 ранни сигнала за деменция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6705430

7 ранни сигнала за деменцияКогато хората си мислят за деменция, загубата на паметта е първото нещо, с което свързват заболяването. Някои от по-малко очевидните знаци на деменция често се бъркат като „остаряване“ или нещо друго. Проблемите с паметта са само една подсказка за деменция, но има и други сигнали, които не бива да пренебрегвате. Непохватност Често ли се спъвате?

Путин и Ердоган ще засилят действията на въоръжените си сили за борба с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705418

Путин и Ердоган ще засилят действията на въоръжените си сили за борба с тероризмаПрезидентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха да засилят координацията на действията на въоръжените сили и специалните служби на двете страни за борба с терористите, нарушаващи прекратяването на огъня, съобщи пресслужбата на Кремъл сред състоялия се днес разговор по телефона между двамата държавни глави.

Регистрираха пет опита за телефонни измами за 24 часа в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705419

Регистрираха пет опита за телефонни измами за 24 часа в ПазарджикПродължават опитите за телефонни измами на възрастни хора на територията на областта, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР - Пазарджик. По думите му през последните 24 часа са регистрирани 5 подобни опита на територията на Пазарджик и Панагюрище. „В тази връзка директорът на ОДМВР - Пазарджик старши комисар

Статистиката отчете спад в строителния сектор

http://clubz.bg/63935-statistikata_otchete_spad_v_stroitelniq_sektor

Спад в строителството за декември 2017 г. - втори пореден месец, и повишено вътрешно потребление отчита националната статистика в публикувани днес данни.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" бележи понижение за втори пореден месец, намалявайки през декември с 3% спрямо ноември, когато спадна с 1.6%. НСИ отдава това на сезонния фактор, тъй като през зимните месеци е "нормално да има известно отслабване на строителната активност".

Продукцията от гражданското и инженерно строителство се е свила с 3.8%, а при сградното - с 2.3 на сто. На годишна база строителната продукция бележи понижение през декември с 4.1% след растеж със 7.4% през предишния месец. Това представлява първо влошаване в строителството от началото на предходната година - през януари и февруари 2017 година строителството се сви съответно с 8% и с 0.1%.

Растежът обаче се движи от вътрешното потребление, отчетено в повишения с 0.5% оборот в търговията на дребно през декември спрямо ноември, когато е нараснал с 0.6 на сто. Тук не се включва търговията с автомобили и мотоциклети. На годишна база растежът на търговския оборот се ускори до 4.9% от 3.8% месец по-рано.

Днешните смесени данни сигнализират за стабилизация на икономическия растеж през последното тримесечие на 2017 година, след като през периода юли-септември БВП се разшири с 3.9% на годишна база според окончателни данни, отчитат от НСИ.

Само преди ден и Европейската комисия отчете повишеното потребление в България, обявявайки оценка от 3.8% за реалния ръст на българския БВП за м.г. и отдаде заслугата за това предимно на потреблението и инвестициите. 

По-високите нива на потребление са подхранвани предимно от силното повишаване на заплатите, свързано с трудните условия на трудовия пазар и вдигането на заплащането в публичния сектор, съобщи Брюксел.

Българската статистика констатира и подобряване на промишлеността за 11-и пореден месец, след като за последно производството се сви с 1% през януари 2017 г. През декември индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повиши с 0.7% спрямо ноември, когато нарасна с 0.8 на сто. На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повиши за втори пореден месец с 2%, отстъпвайки от солидните нива над растеж с над 4% през миналото лято.

През декември увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост с 1.5% и в добивната промишленост с 0.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено слабо намаление с 0.2 на сто. На годишна база производството в преработващата промишленост нараства с 5.2%, но при спад с 5.25 в добивната промишленост и с 5.1% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Установени двама младежи на 17 г. и 18 г. от Поморие, извършили кражба

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TlujgUxgFHE/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление –  Поморие по отношение кражбата на дамска чанта, собственост на 27 -годишна поморийка, съдържаща сумата от 480 лв., дамска козметика и дебитна карта заедно с ПИН-кода, от която впоследствие е извършена неправомерна транзакция в размер на 50 лв., осъществена на 04.02.т.г. около 06.30 ч. чрез счупване на предното ляво стъкло на ползвания от поморийката лек автомобил «Смарт Форту», с бургаска регистрация, са установени извършителите на деянието, съобщават от полицията. Това са криминално проявените Х.К., 17- годишен и С.К., 18 -годишен, и двамата от Поморие. Същите направили пълни самопризнания, като върнали част от откраднатите вещи. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Росен Марков ще прави референдум за Истанбулската конвенция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368680

Нестандартен референдум за или против приемането на Истанбулската конвенция ще проведе във Варна лидерът на Партията на българските мъже Росен Марков, научи Moreto.net. За целта Марков ще ползва специална кукла и играчка от секс шоп.

В Двора на Кирилицата в Плиска ще се открие паметник на Ботев

http://www.eurochicago.com/2018/02/dvoretzat/

Двор на Кирилицата - гр. Плиска, любезно кани на 1 март 2018 г., в навечерието на 140-та годишнина от Освобождението на България и по случай 170 години от рождението на Христо Ботев, на официално откриване на паметник на българския поет и революционер. Скулптор на бюст-паметника е Георги Чапкънов - Чапа.

Северна Корея отново демонстрира военната си мощ с парад (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-otnovo-demonstrira-voennata-si-mosht-s-parad-video-2077393

В столицата на Северна Корея се състоя военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, съобщиха световните агенции, цитирайки източници от южнокорейското правителство и медии.

Борисов не е бил хоспитализиран във ВМА

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-ne-e-bil-hospitaliziran-vyv-vma-2077397

Министър-председателят Бойко Борисов не е хоспитализиран във ВМА, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет във връзка с постъпили запитвания.

''Кавалер'' задигна 800 лева от старица, докато й помага

//dariknews.bg/regioni/shumen/kavaler-zadigna-800-leva-ot-starica-dokato-j-pomaga-2077365

Полицията в Шумен разследва джебчийска кражба, извършена в района на автогарата в града.
 
Вчера вечерта неизвестен мъж откраднал портмонето на 69-годишна жена, в което имало около 800 лева, лични документи и дебитни карти.

Бик уби овчар край Варна 

//dariknews.bg/regioni/varna/bik-ubi-ovchar-kraj-varna-2077388

Бик уби пастир във варненското село Ягнило. Инцидентът е станал в сряда. 

2013-а: Бик уби мъж от Церовица


Мъжът

МВР пуска обучени кучета по плажовете на Несебър и Слънчев бряг

//dariknews.bg/regioni/burgas/mvr-puska-obucheni-kucheta-po-plazhovete-na-nesebyr-i-slynchev-briag-2077383

Девет кучета ще бдят за крадци по плажовете на Несебър и Слънчев бряг това лято. Те ще обикалят през нощта с патрулиращите полицаи, за да се осигури спокойствието на туристите. Освен това, част от командированите от вътрешността на страната униформени, също ще и

Пролет в петък, температурите се понижават през уикенда

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prolet-v-petyk-temperaturite-se-ponizhavat-prez-uikenda-2077394

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса.

В петък ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад

Трима загинали в тежка катастрофа на магистрала "Хемус" (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/varna/trima-zaginali-v-tezhka-katastrofa-na-magistrala-hemus-video-2077372

Трима души са загинали при тежка катастрофа на магистрала „Хемус”. Инцидентът е станал в района на варненското село Невша малко преди 10:00 часа.

Според първоначалната информация лек автомобил "Мерцедес" с русенска регистрация е блъснал спрял

Рекорд: Американски политик с 8-часова реч в защита на младите имигранти

https://offnews.bg//sviat/rekord-amerikanski-politik-s-8-chasova-rech-v-zashtita-na-mladite-imi-674444.html

Лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси произнесе рекордно дълга 8-часова реч, за да призове за реформа на имиграционното законодателство, защитаваща младите нелегални имигранти в Съединените щати, т. нар. "мечтатели", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

77-годишната Пелоси взе думата от трибуната на долната камара на Конгреса на САЩ в 10.04 ч. (17.04 ч. българско време) вчера и приключи речта си чак в 18.11 ч. вчера (1.11 ч. българско време днес). Тя остана права през цялото време и не спря да говори, с изключение на спорадични прекъсвания за вода.

Предишният рекорд за най-дълга реч в Камарата на представителите датира според историка на долната камара на Конгреса от 1909 г., когато конгресмен е говорил "скромните" 5 часа и 15 минути.

Процедурните правила позволяват на Пелоси, като лидер на опозицията, да говори колкото си пожелае. За сметка на това в Сената, всички 100 членове на горната камара на Конгреса, имат това право.

Рекордът за най-дълга реч в Сената надхвърля 24 часа. И докато сенаторите често обуват маратонки за такива маратонски речи, Пелоси остана на високи токчета.

"Нашите мечтатели са в несигурност, жесток облак на страх е надвиснал над тях. Трябва да се сложи край на моралното малодушие на републиканците", каза лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите. Депутатката от Калифорния няколко часа чете писма и свидетелски разкази на млади нелегални имигранти, които очакват от Конгреса да узакони статута им.

Пелоси произнесе рекордно дългата си реч в знак на протест срещу липсата на каквато и да било мярка за уреждане на ситуацията на стотиците хиляди "мечтатели", доведени незаконно в Съединените щати от своите родители, в двугодишното двупартийно бюджетно споразумение за близо 400 милиарда долара.

Тя искаше да застави председателя на Камарата на представителите, републиканеца Пол Райън, да включи дебат за имиграцията в дневния ред на заседанието. Той обаче не изпълни нейното желание.

След края на речта си Пелоси бе аплодирана и прегърната от свои колеги.

НС повиши нивото на защита на класифицираната информация

http://www.cross.bg/informatziya-zashtita-klasifitziranata-1567344.html

/КРОСС/ Депутатите приеха на две четения законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация. Предлаганите промени касаят предоставянето и обмена на класифицирана информация между България и друга държава или международна организация. Понастоящем тези въпроси са уредени в едноименната Глава седма, чл. 113 - чл. 116 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), пише в документа. Съгласно разпоредбата на чл. 113, ал. 1 от ЗЗКИ България предоставя или обменя класифицирана информация с държави или международни организации, с които има влезли в сила международни договори за защита на класифицирана информация, гласи законът. Към настоящия момент ЗЗКИ не предвижда изключения от този принцип. Във връзка с това България е подписала множество договори в областта на защитата на класифицираната информация. Същевременно, страната ни няма влезли в сила подобни международни договори с редица държави, с които поддържа дипломатически отношения, като Кралство Белгия, Холандия, Швейцария и др. Липсата на влезли в сила международни договори за защита на класифицираната информация препятства възможността за предоставяне и обмен на такава с посочените по-горе страни, някои от които са и членки на Европейския съюз

Маймунче и пингвини "дебютираха" в преброяването на животни в Лондонския зоопарк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705396

Маймунче и пингвини "дебютираха" в преброяването на животни в Лондонския зоопаркБебе сив лангур - първото от този вид маймуни, родено през 2017 г., и 11 пиленца от вида Хумболтов пингвин за първи път участваха в годишното преброяване на животните в Лондонския зоопарк, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес. Служителите на зоологическата градина са натоварени с трудоемката задача да преброят над 19 000 представители на стотици

Мъж почина по време на акция на жандармерията в Ихтиман

https://offnews.bg//112/mazh-pochina-po-vreme-na-aktcia-na-zhandarmeriata-v-ihtiman-674442.html

Мъж почина тази сутрин в ромската махала в Ихтиман, където е проведена специализирана акция на МВР. Сили на жандармерията са нахлули рано сутринта и са издирвали четирима младежи, свързани с побоя над полицай в сряда.

В хода на операцията е имало инцидент, при който е починал 64-годишен мъж, жител на махалата.

"Те за мен са убийци", каза пред bTV Фиданка, която е сестра на починалия и свидетелка на случката. 

Жената твърди, че инцидентът е станал при нахлуване на жандармерията в къщата на брат ѝ. Униформените разговаряли с мъжа, който се показал на прозореца на къщата, след което го бутнали, той паднал и по-късно починал:

Идвам тука тая сутрин в 7.00 часа, напада жандармерия, брат ми става да им се обяснява и да ги пита за какво нахлуват и те му казаха, че търсят племенниците му. Той казал: Момчетата ги нема тука, на работа са. След което те го бутат и почват по вратата да бутат с мисъл, че са вътре некъде, скрити. Той пада, човекът, там остава на место, става старата жена и започва да вика за помощ. Тогава стават другите и идват, влизат и го заварваме почти умрел. 

Тия полицаите с качулките като дойдоха аз им казах: Викайте, момчета, бърза помощ. Те почнаха да се подсмиват и запалиха колата и си отидоха. След 40 минути ние се обадихме, нямахме никакъв сигнал, да идва линейка да го преглежда. Може би щеше да се спаси човекът, ако беха дошли на време, ако беха извикали линейка. Но те са избегали най-позорно. За мене те са убийци.

От МВР обясниха за OFFNews, че има инцидент с починал човек, но смъртта му не е настъпила при намесата на полицейски сили. Случаят тепърва се изяснява. 

Според властите нахлуването на жандармерията тази сутрин няма нищо общо с инцидента от сряда, при който пострада полицай. Акцията била свързана с установяване и задържане на лица от криминалния контингент. 

За нападението над полицаи вече има задържани, за които се очаква днес прокуратурата да реши дали ще иска постоянен арест. Агресията над полицейския патрул била провокирана след опит на униформените да проверят шофьор, за когото имали съмнения, че е пиян. 

Последвала гонка, а в ромската махала полицаите били посрещнати от около 60 души. Служителите на реда разказват, че са им нанесени удари по лицето и тялото. Майката на един от задържаните пък се оплака, че е била бита от полицаи.

БСП иска изслушване на шефа на ДАНС за кмета на Септември

http://dnes.dir.bg/news/dans-septemvri-bsp-kmet-slavcho-velkov-26861586

БСП отправя искане за изслушване на председателя на ДАНС в парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност.

Мъж почина, лекари не открили счупения му череп

http://dnes.dir.bg/news/varna-fraktura-cherep-26861589

Близки на починал пациент във Варна обвиниха лекари от МБАЛ "Св. Анна" в немарливост.

БСП пита Цацаров: Изпълнява ли прокуратурата политическа поръчка?

http://clubz.bg/63934-bsp_pita_cacarov_izpylnqva_li_prokuraturata_politicheska_porychka

БСП поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да назначи вътрешна проверка в районната прокуратура в Шумен. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Повод за искането е проверка, разпоредена от районната прокуратура на областната дирекция на МВР за противодействие на икономическата престъпност. В рамките на проверката  е изисквана информация от Общопартийната контролна комисия на БСП за това кои лица са присъствали на делегатски събрания на партията, кои са участвали в общински съвети, кои са членове на БСП и т.н.

"Питаме Сотир Цацаров използвана ли е в този случай районната прокуратура за политическа поръчка", заяви Нинова.

От БСП питат и вътрешния министър Валентин Радев "откога Икономическата полиция не се занимава с корупция, а с това кой е член на БСП". Нинова изтъкна, че през последните години се упражняват репресии над граждани, както и натиск над малкия и средния бизнес и над инакомислещи.

"Ако кажеш нещо срещу властта, върху теб се изсипва цялата държавна машина, уволняват те от работа, пращат ти НАП, митници", заяви Нинова.

И допълни:

"В сърцето на Европа по време на председателството царят беззаконие и диктатура."

Нинова съобщи, че член на БСП, който е бил държавен служител, е уволнен именно заради партийната си принадлежност. Тя изтъкна, че човекът не е бил член на партиен ръководен орган и е спазил това ограничение за държавните служители.

"Заобикаляйки закона, нарушавайки го, започва ровене в партията в Шумен и в София", каза Нинова, като допълни, че писмо от органите на реда има и до "Позитано" 20.

Лидерът на БСП специално изтъкна, че не очаква сериозна реакция от вътрешния министър.

"От главния прокурор очакваме сериозна намеса, проверка на действията на прокуратурата и отговор имало ли е изпълнение на политическа поръчка", каза Нинова.

И заяви, че не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политическия опонент и с репресии върху български граждани, независимо от коя партия са.

Рекордно дълга реч на жена в Конгреса на САЩ - 8 часа

http://dnes.dir.bg/news/rekord-nidalgata-rech-26861197

Лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси произнесе рекордно дълга, 8-часова реч.

Лекари в лаборатория не разпознават чай и урина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705400

Лекари в лаборатория не разпознават чай и уринаДиректорката на болница в град Масишс, Армения, Нуне Аванесян дала за анализ в болничната лаборатория чаена отвара вместо урина и получила резултати от изследването, пише "Арменпресс". Заради многобройни оплаквания от небрежното отношение към работата на служителите в лабораторията, тя решила да провери сама как се работи там.

76-годишен от Димитровград даде 10 000 лева на ало измамник, казал, че е полицай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705405

76-годишен от Димитровград даде 10 000 лева на ало измамник, казал, че е полицайМъж от Димитровград стана поредна жертва на телефонна измама, съобщи ОД на МВР - Хасково. Вчера в 19 часа на стационарния телефон на 76-годишния жител на града позвънил мъж, който се е представил за полицай. По схемата "съдействие на полицията" мнимият служител на МВР поискал от пенсионера да хвърли през терасата на жилището си наличните си пари.

Български ученици изобретиха приложение, което "лови" Е-тата в храните

http://www.moreto.net/novini.php?n=368681

Двама гимназисти от Смолян, са авторите на мобилно приложение E-FOOD SCANNER, което разпространяват безплатно. То сканира етикетите на храните и показва добавките в тях, както и Е-тата, включени в тях и какви са възможните отражения върху организма.

БСП иска изслушване на председателя на ДАНС, заради кмета на Септември

https://www.actualno.com/politics/bsp-iska-izslushvane-na-predsedatelja-na-dans-zaradi-kmeta-na-septemvri-news_658685.html

БСП иска изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев по случая с кмета на Септември Марин Рачев и как в него са попаднали документи Агенцията. Припомняме, преди дни Специализираният съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев и негов подчинен. Мотивите - двамата могат да влияят на разследването, ако останат на работа. Кметът Марин Рачев е обвинен в сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост. По време на заседанието на Спецсъда цял ден стотина души от Септемв

Първото село с частна охрана: Спим спокойно

https://offnews.bg//obshtestvo/parvoto-selo-s-chastna-ohrana-spim-spokojno-674441.html

Врачанското село Лиляче е първото село в страната, чиято охрана е поета от охранителна фирма.

Решението взели жителите на общоселско събрание преди 6 години, след като всички пропищели от постоянни набези на престъпници, разказа bTV в сутрешния си блок.

Явили се 4 фирми, от които избрали една. Сега жителите плащат по 5 лева месечно, ако къщата е необитаема, и 10 лева за необитаем имот. В Лиляче има около 400 домакинства и около 1400 жители.

72-годишната Пенка Маринова, която живее в единия край на селото, си спомня времето преди да дойдат охранителие: "Ужасия беше, душичко. Краднат и ден, и нощ. (...) Нито с дърва можеш да се видиш, ни с кокошки." Откраднали ѝ дори китениците, редовно задигали храната. 

Много жители на селото свидетелстват, че кражбите вече са в миналото, убийства няма. Случило се инцидентно да откраднат акумулатор и други дребни вещи, но извършителите били заловени.

Шефът на охранителната фирма Мариян Владимиров казва, че е доволен от законовите промени, които позволяват на общините да наемат частна охрана. Промените разтоварват МВР от задължения, особено в малки населени. Законът позволява охранителите да ползват и помощни средства, а не само голи ръце, както досега. При задържане на извършител съставяме протокол и го предаване на полицията, обясни управителят на фирмата охранител. Той призова държавата или общините да поемат таксата за охрана, за да не тежи тя на възрастните хора.

БСП иска изслушване на ДАНС за откритите документи в кмета на Септември

http://www.cross.bg/kmeta-septemvri-iska-1567343.html

/КРОСС/ БСП иска изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев по случая с кмета на Септември Марин Рачев и как в него са попаднали документи от родното ФБР. Припомняме, преди дни Специализираният съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев и негов подчинен. Мотивите - двамата могат да влияят на разследването, ако останат на работа. Кметът Марин Рачев е обвинен в сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост. По време на заседанието на Спецсъда цял ден стотина души от Септември и кметове на околните села останаха около и в сградата на съда в подкрепа на кмета. Социалистът Славчо Велков е притеснен от намерените в кмета документи от ДАНС и затова иска изслушването на Димитър Георгиев в комисията за контрол върху спец службите към НС. Той иска да разбере как са изтекли документите към кмета на Септември.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване