Скопски вестник: Македония е сред най-бедните държави на Балканите и в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705388

Скопски вестник: Македония е сред най-бедните държави на Балканите и в Европа52 210 долара се падат на глава от населението в Македония, с което страната се нарежда сред последните на Балканите и в Европа, пише скопският вестник "Вечер". Изданието се позовава на най-новия доклад на Световната банка "Промени в богатството на нациите", който отчита няколко критерия. Македония на глава от населението има производствен капитал

Ренета Камберова: Променяме организацията на спортните клубове в Пазарджик и до 2 г. ще има по-добри резултати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6704805

Ренета Камберова: Променяме организацията на спортните клубове в Пазарджик и до 2 г. ще има по-добри резултати В града активно се развиват и работят клубове по 25 вида спорт, казва ръководителят на спорта в Пазарджик - Г-жо Камберова, от няколко месеца ръководите спорта и дейностите, свързани с него, в община Пазарджик. Кои са основните приоритети, по които смятате, че трябва да се работи и да се развиват,

Цената на златото се понижава незначително

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-се-понижава-незначително_l.a_i.757596_at.1.html

Стойността на златото в четвъртък се понижава незначително, реагирайки на стабилизирането на американската валута, сочат данните от търговията. ...

Румен Гечев: България е №1 по корупция в ЕС и извън него

https://frognews.bg/novini/rumen-gechev-balgariia-1-koruptsiia-izvan-nego.html

„България е номер 1 по корупция. Това сочи изследване на МВФ за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа с 29,6 от БВП. Турция е на второ място.” Това заяви пред БНТ проф. Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България”.

Бивш генерален секретар бе задържан за опита за държавен преврат в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705382

Бивш генерален секретар бе задържан за опита за държавен преврат в Турция Турската полиция задържа бившия генерален секретар на Висшия съвет на съдиите и прокурорите и член на Върховния съд на Турция Мехмет Кая в рамките на разследването на опита за държавен преврат през 2016 г., съобщи Анадолската агенция. Кая се укриваше и бе обявен за издирване от прокуратурата. Той бе заловен в окръг Чанаккале в Западна Турция,

Глобиха 100 лв. хулиган, гонил с пистолет мъж във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705345

Глобиха 100 лв. хулиган, гонил с пистолет
мъж във Велико ТърновоГлоба 100 лв. е наложил Районен съд – В. Търново на 26-годишен мъж от В. Търново за извършена хулиганска проява. Във вторник в 13,30 ч. в полицията в областния град е получен сигнал за мъж, който гони друг мъж с пистолет в ръка, в района на пазара в кв.»Бузлуджа» в областния град. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил 26-годишния Б. П.

Ангела Меркел подари правителство на социалдемократите

http://clubz.bg/63933-angela_merkel_podari_pravitelstvo_na_socialdemokratite

Ангела Меркел подари правителство на социалдемократите, за да не се стигне до предсрочни избори, а вероятно и да запази за четвърти път канцлерския си пост.

Така могат да се обобщят коментарите в германските медии, след като вчера стана ясно, че десницата на Меркел – нейният Християндемократически съюз (ХДС) и баварският Християнсоциален съюз (ХСС) са постигнали споразумение със социалдемократите (ГСДП) за сформиране на широка управленска коалиция.

Преговорите продължиха 13 дни, бяха болезнени, всяка партия направи компромиси. Според наблюдатели обаче най-големи отстъпки е направила десницата.

Днешните най-яростни критики са по разпределението на министерските постове. Не става дума за квотите, те са според изборните резултати на всяка една от трите партии – съответно по 6 министерства за ХДС и социалдемократите и 3 за баварците.

Проблемът е, че Меркел се поддаде на натиска на ГСДП и така тази партия получава ключови министерства, сред които на външните работи, финансите, труда и заетостта, правосъдието.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, който се беше врекъл никога да не е министър в кабинет на Меркел, сега иска да е външен министър. За да ограничи критиките, Шулц оповести, че ще подаде оставка като партиен лидер.

Най-голямата отстъпка на десницата е финансовото министерство, което при предишните кабинети на Меркел винаги е било оглавявано от християндемократ. Не е важен толкова постът, колкото въпросът какво ще струва това на бюджета. Става въпрос за милиарди евро, които социалдемократите искат да налеят в социалната сфера и образованието. На пръв поглед това е абсолютно справедливо, но да трупаш държавен дълг не е далновидно. А Германия и сега е държава със социална справедливост.

Само един пример. При хора с пенсии под социалния минимум държавата им доплаща до живот надбавки, поема и здравните осигуровки. Във ФРГ и пенсионерите внасят здравни осигуровки, които тръгват от 203 евро месечно.

По повод разпределението на министерските постове политологът от университета в Трир проф. Уве Юн заяви:

“За ГСДП успехът е огромен, ХДС им даде всичко, което социалдемократите поискаха.”

Това го потвърждават и от лагера на десницата.

Според президента на Икономическия съвет на ХДС Вернер Балзен коалиционният договор не би следвало да бъде приет от парламентарната фракция на десницата. Залегналите милиарди разходи в социалната сфера щели да бъдат плащани от поколения наред.

Но ако някой мисли, че Германия вече има правителство, дълбоко се заблуждава.

Предстои да бъдат допитани всичките членове на ГСДП – 463 723-ма души. Днес започна изпращането на писма, придружени с коалиционния договор от 177 страници. Партийните членове трябва да отговорят също с писма, в които да посочат дали подкрепят или отхвърлят сформирането на широка коалиция с десницата. Този процес отнема две до три седмици.

Има и нещо гнило. По призив на младежката организация на ГСДП от края на януари досега хиляди германци с неясни убеждения встъпиха в партийните редици. Единствената им цел е да гласуват срещу широка коалиция, след което ще напуснат партията.

Ако в болшинството си членската маса на ГСДП прояви разум, Германия ще има правителство малко преди Великден. Ако не, то тогава се задават предсрочни избори, чийто изход едва ли ще е от полза за социалдемократите.

На изборите на 24 септември м. г. те получиха 20,5 на сто подкрепа. Актуални социологически изследвания сочат 17 на сто. И никак няма да е чудно, ако антиевропейската и деснопопулистка партия "Алтернатива за Германия" излезе втора политическа сила.

Това ли искат противниците на широка коалиция сред социалдемократите?

Ясно е едно – драмата по сформиране на правителство в Берлин продължава.

Колаж на деня: Кво правим сега?

https://offnews.bg//offtopic/kolazh-na-denia-kvo-pravim-sega-674443.html

Историческият пробив на гения Илън Мъск и неговия Фалкон Хеви продължава да вълнува мечтателите по света.

Пътуването до Марс вече е с една идея по-близо.

Червеният автомобил Тесла Роудстър пътува към Червената планета с манекен на кормилото, подпрял лакът на прозореца, под звуците на музиката на Дейвид Бауи.

Но какво ще се случи, ако роден катаджия го спре за проверка на някой завой? 

Почина Джон Пери Барлоу, радетел за свободата в интернет пространството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705380

Почина Джон Пери Барлоу, радетел за свободата в интернет пространствотоНа 70-годишна възраст почина Джон Пери Барлоу, един от големите радетели за свободата в интернет пространството, пише в. "Гардиън". Барлоу, съвместно с Джон Гилмор и Мич Капор, основа през 1990 година фондацията "Електронна граница". Тя си постави за цел да защитава правата и гражданските свободи на потребителите на интернет услуги от

Петролът се доближи до най-ниските си цени от началото на годината*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-se-dobliji-do-nai-niskite-si-ceni-ot-nachaloto-na-godinata-255406/

Новозеландският долар се понижи до едномесечно дъно след решение на централната банка на страната да остави лихвите без промяна

Путин, Ердоган и Рохани ще се срещнат в Истанбул да обсъдят ситуацията в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705381

Путин, Ердоган и Рохани ще се срещнат в Истанбул да обсъдят ситуацията в СирияИстанбул ще бъде домакин на втората поредна среща на президентите на Турция, Русия и Иран във връзка със Сирия. Срещата бе договорена в телефонен разговор между президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, съобщиха от пресслужбата на турския държавен глава. Тя ще бъде втора поред след състоялата се в Сочи, предава БТА.

Център за творческо обучение се оттегли от партньорството си с фондация ELEVATE за осигуряване на извънредна стипендия за международен детски космически лагер

https://pressbulgaria.com/m/JPTW3HX2.html

Център за творческо обучение се оттегли от партньорството си с фондация ELEVATE за предоставяне на извънредна стипендия за международния космически детски лагер SPACE CAMP TURKEY през 2018 г. Кампанията беше обвързана с посещението в България на Бас Лансдорп - човекът, който иска да засели планетата Марс, което предстои на 23 март. За наше огромно съжаление, въпреки усилията ни да създадем добро партньорство, целите на двете организации не съвпадат и съвместната ни работа ни би могла да доведе до желания резултат. Същевременно, Център за творческо обучение продължава работата си за разкриване на нови възможности за деца от България, които имат интерес към космическите науки. За наша радост, през тази година създадохме нови партньорства с няколко общини, които ще дадат шанс на ученици от 9 до 15-годишна възраст, които желаят да се включат в лагера през лятото на 2018-а година. Традиционната кампания за предстоящия космически сезон продължава и, както обикновено, можете да откриете допълнителна информация на сайта на SPACE CAMP TURKEY - БЪЛГАРИЯ. Оставаме открити за допълнителни въпроси и уточнения. cct.bg spacecamp.cct.bg

Най-лесния път към пълната демографска катастрофа в България

http://www.eurochicago.com/2018/02/demografia-bg/

Вижте по-долу видео показващо най-лесния път към пълната демографска катастрофа в България. Предлагат ни го не от омразния ЕС, а именно нашие законотворци. Българите вън! Да заповядат такива, които ще задушават тук лук и днес, и утре, и в други ден! Повече във видеото. . Българи отиват да търсят работа в чужбина, чужденци пък идват в България, за да направят същото. В момента българските фирми изпитват недостиг на кадри и чужденци запълват тази липса. Източник: bTV

ФИФА честити рождения ден на Стоичков със снимка от САЩ'94

https://www.24chasa.bg/sport/article/6705387

ФИФА честити рождения ден на Стоичков със снимка от САЩ'94От световната футболна федерация (ФИФА) не пропуснаха да отбележат 52-ия рожден ден на Христо Стоичков. В официалната фейсбук страница на организацията бе публикувана снимка от световното в САЩ, на която Камата надбягва защитника Роберто Муси по време на полуфинала. Той бе спечелен от италианците с 2:1,

Божидар Христов: Заключващи стойки за колелета се захранват от соларен панел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6699681

Божидар Христов: Заключващи стойки за колелета се захранват от соларен панелАко спечелим „БАКБ Предизвикателство”, ще подадем заявка за патент - Какво представлява проектът ви? - Това е полуавтоматична стойка за заключване на велосипеди - има избутващ се механизъм и карта, с която се заключва. Тя се активира на картов четец, който ще бъде поставен до стойките. Системата разпределя на коя стойка да си оставиш колелото.

Безплатни консултации с топ уролог хирург специалист по дефекти в пикочния мехур онкологични заболявания на урогениталната система

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6704453

Безплатни консултации с топ уролог хирург специалист по дефекти в пикочния мехур онкологични заболявания на урогениталната системаПроф. д-р Деря Балбай от „American Hospital”и Университетска болница „Коч”, Турция, ще консултира безплатно пациенти на 16 и 17 февруари 2018г. в град София. Консултациите са подходящи за пациенти с дефекти в пикочния мехур и пациенти с онкологични заболявания в урогениталната система. При рака на пикочния мехур, за разлика от другите видове рак,

Преглед на икономическите теми в печата, 8 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-8-февруари_l.a_i.757595_at.1.html

"Бългapия e тpaйнo cpeд лидepитe в Eвpoпa пo дял нa ceнчecтaтa иĸoнoмиĸa"  Изcлeдвaнe нa MBФ пpaти cтpaнaтa ни cpeд aфpиĸaнcĸитe дъpжaви ...

Заради пробива на бул. "Левски", затварят част от бул. "Владислав Варненчик"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368678

Част от булевард "Владислав" ще бъде затворена за движение на автомобили вечерта на 8 февруари, заради ремонтните дейности покрай пробива на бул. "Левски", съобщиха от общината за Moreto.net. Ще бъде затворено за движение платното на бул.

Три жертви при сблъсък на кола с камион, един загинал при челен удар

https://www.vesti.bg/bulgaria/tri-zhertvi-pri-sblysyk-na-kola-s-kamion-edin-zaginal-pri-chelen-udar-6079103

Трима души загинаха на "Хемус", една жертва при тежка катастрофа на Е 79 между Монтана и Видин е блокирано

БСП настоя за изслушване на председателя на ДАНС заради кмета на Септември

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/08/3126021_bsp_nastoia_za_izslushvane_na_predsedatelia_na_dans/?ref=rss


Депутатът от БСП Славчо Велков поиска изслушване на председателя на ДАНС за това как информация от службата се е озовала в нощното шкафче на кмета на Септември. В дома на арестувания миналата седмица Марин Рачев бяха открити справки на Държавна агенция "Национална сигурност", които са се отнасяли за предприетите действия за купуването на гласове на местните избори през 2015 година. Те не били секретни, но били са служебно ползване.<br /><br />Велков поиска изслушването да...

SoftBank Group преговаря за покуmката на Swiss Re

http://dnes.dir.bg/news/zastrahovane-pokupka-swiss-26861487

Японската SoftBank Group е в преговори за закупуване на дял в презастрахователния гигант Swiss Re.

Рецидивист, обрал храм в Търново, е задържан за 72 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705352

Рецидивист, обрал храм в Търново, е задържан за 72 часаСлужители на РУ – В. Търново разкриха кражба на работни инструменти от пристройка към църковен храм в областния град, съобщи МВР. Сигнал за извършеното престъпление е получен във вторник. Извършителите проникнали в помещението, чрез разбиване на катинар на входна врата. От проведените действия по разследването е установено,

БСП настоява за изслушване на председателя на ДАНС, заради кмета на Септември

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/08/3126021_bsp_nastoiava_za_izslushvane_na_predsedatelia_na_dans/?ref=rss


Депутатът от БСП Славчо Велков поиска изслушване на председателя на ДАНС за това как информация от службата се е озовала в нощното шкафче на кмета на Септември. В дома на арестувания миналата седмица Марин Рачев бяха открити справки на Държавна агенция "Национална сигурност", които са се отнасяли за предприетите действия за купуването на гласове на местните избори през 2015 година. Те не били секретни, но били са служебно ползване.<br /><br />Велков поиска изслушването да...

Галерия в подземието на мавзолея

http://clubz.bg/63932-galeriq_v_podzemieto_na_mavzoleq

Снимки 2 На тази дата мавзолей георги димитров

Подземието на бившия мавзолей ще се превърне в галерия за съвременно изкуство. Предложението е на Столична община. За нея съобщи зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

"Внесли сме решение, то е съгласувано с Министерството на културата", каза той, цитиран от "Фокус".

„Още през 2013-2014 г. започна подготовката за конкурсна процедура за „Зона-3“ – това е зона, която обхваща цялата градина, площадното пространство пред Царския дворец и съседни територии. Търси се цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда и в контекста на този конкурс много сериозен проблем се оказа подземното пространство под бившия мавзолей, което никак не е малко като площ. Още тогава се оказа, че останките от подземните нива на мавзолея не съществуват в правния мир и започнахме сложен процес по издирване на информация, но нищо не можа да се открие. Тогава изпратихме запитвания до всички институции дали имат претенции към този обект, но те казаха, че нямат и тогава общината изготви акт за собственост“, обясни Чобанов.

Според него това е най-доброто решение. Той напомни, че наблизо се намират Националната художествена галерия и Софийската градска художествена галерия.

"По естествен път в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. И това изисква там да се появи и място, което по-сериозно да бъде ангажирано със съвременно изкуство", обясни още зам.-кметът.

Идеята се приемала много добре "от художествената общественост – хората, които ще бъдат двигателите на процеса".

На този етап все още не е окончателно ясна стойността на проекта.

Предложението вече мина през комисията по култура на Столичната община. Сега трябва да се гласува от Общинския съвет.

На три нива под земята ще се създаде и хранилище за паметници, предназначени за външно поставяне. На първото ниво под земята се е намирала стаята за разкрасяване на тялото на балсамирания Димитров. Това е помещението, в което на експоната са му правили макиажа. Сваляли са го долу с асансьор, за да го разкрасят", каза Чобанов..

Именно там ще се разположи музея, а на долните нива ще е хранилището. Идеята е бункерната атмосфера да се запази.. 

Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическия вожд. Изграждането му започва веднага след смъртта на Георги Димитров. Построен е за рекордния срок от 6 дни. Мавзолеят е взривен края на август 1999 г. по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев.

В края на февруари на площадката, която стои сега на мястото на разрушения мавзолей, трябва да се появи Бронзовата къща на скулптора Пламен Деянофф. 

"Антикорупционен фонд" със сигнал срещу Волен Сидеров

https://www.actualno.com/politics/antikorupcionen-fond-sys-signal-sreshtu-volen-siderov-news_658682.html

Антикорупционният фонд сезира новия антикорупционен орган за недекларирани от депутата Волен Николов Сидеров нововъзникнали обстоятелства, неотразени в досега подадените от него декларации за конфликт на интереси. Депутатът е регистрирал търговско дружество през октомври 2017 година и не е спазил едноседмичния срок за неговото деклариране. Ако бъде потвърдено от комисията, нарушението води до глоба между 1000 и 3000 лева, както по новия антикорупционен закон, така и по наскоро отменения, съоб

Парламентът отваря врати за посетители на 10 февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705375

Парламентът отваря врати за посетители на 10 февруари По повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание парламентът ще отвори врати за посетители на 10 февруари 2018 г. Гостите на парламента ще могат да видят оригиналите на Търновската конституция и на „Сребърната конституция” – издадена поради приети промени в основния закон на 9 юли 1911 г. и наричана така за това,

Лидерка на демократите в US Конгреса произнесе 8-часова реч

http://www.cross.bg/pelosi-kongresa-kamarata-1567342.html

/КРОСС/ Лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси произнесе рекордно дълга, 8-часова реч, за да призове за реформа на имиграционното законодателство, защитаваща младите нелегални имигранти в Съединените щати, т. нар. "мечтатели", предадоха световните агенции. 77-годишната Пелоси взе думата от трибуната на долната камара на Конгреса на САЩ в 10.04 ч. (17.04 ч. българско време) вчера и приключи речта си чак в 18.11 ч. вчера (1.11 ч. българско време днес). Тя остана права през цялото време и не спря да говори, с изключение на спорадични прекъсвания за вода. Предишният рекорд за най-дълга реч в Камарата на представителите датира според историка на долната камара на Конгреса от 1909 г., когато конгресмен е говорил "скромните" 5 часа и 15 минути. Процедурните правила позволяват на Пелоси като лидер на опозицията, да говори колкото си пожелае. За сметка на това в Сената, всички 100 членове на горната камара на Конгреса, имат това право. Рекордът за най-дълга реч в Сената надхвърля 24 часа. И докато сенаторите често обуват маратонки за такива маратонски речи, Пелоси остана на високи токчета. "Нашите мечтатели са в несигурност, жесток облак на страх е надвиснал над тях. Трябва да се сложи край на моралното малодушие на републиканците", каза лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите

"Антикорупционен фонд" внесе сигнал срещу Волен Сидеров

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3126019_antikorupcionen_fond_vnese_signal_sreshtu_volen_siderov/?ref=rss


Сигнал до антикорупционната комисия срещу Волен Сидеров внесе неправителствената организация "Антикорупционен фонд". Той е за недекларирани обстоятелства, които не са отразени в досега подадените от лидера на "Атака" декларации за конфликт на интереси.<br /><br />Според активиста на организацията Николай Стайков депутатът е регистрирал търговско дружество през октомври миналата година и не е спазил едноседмичния срок за неговото деклариране. Подобно нарушение...

Седмица на брака търси най-дълго женената двойка

https://www.actualno.com/curious/sedmica-na-braka-tyrsi-naj-dylgo-jenenata-dvojka-news_658680.html

Седмицата на брака тази година провежда конкурс за най-дълго женената двойка у нас. Желаещите да се включат следва да изпратят лично съобщение на фейсбук страницата на Седмица на брака fb.com/brak.bg до 10 февруари, включително. То трябва да съдържа имената на двойката, тяхната възраст, дата на сключване на граждански брак, телефон за връзка и снимка. Важно условие за получаване на наградата е двойката да може да предостави удостоверение за сключен брак. Двойката победител в конкурса ще получи

11 души загинаха при строеж на метро в Китай

http://dnes.dir.bg/news/china-metro-26861458

11 души са загинали, а други трима са в неизвестност, след като в Китай се срути тунел на метрото, който е в процес на изграждане.

Имаш честни сини очи? Получаваш кредит

http://clubz.bg/63931-imash_chestni_sini_ochi_poluchavash_kredit

Руските банки са започнали масово да използват системи за биометрично разпознаване на лицата на клиентите при вземане на решения за отпускане на кредити, съобщи руското издание "Комерсант". В няколко банки новата технология вече работи като допълнителен метод, наред с останалите проверки, в името на по-голяма сигурност и намаляване на риска. 

След като клиентът се обърне към банката с молба за кредит, негова снимка и лични данни се пускат в базата данни. В случай на последващи препратки платформата за идентификация на лице предоставя сравнение на биометричните параметри с тези, налични в базата данни. Също така системата сравнява лица с информация за измамници, с която разполага.

"Комерсант" цитира директора по управление на риска на руската Пощенска банка - Святослав Емелянов, който посочва, че благодарение на системата за биометрично разпознаване на лицата на клиентите през 2017 г., банката е успяла да предотврати около 10 000 "мошенически" сделки за над 1.5 милиарда рубли (около 21.35 милиона евро).

И други руски банки се възползват от икономическата изгода на системата за биометрични данни. Подготовка към реализация на проекта и използването на системата върви и във Внешторгбанк (ВТБ). (ВТБ е един от акционерите във фалиралата в България Корпоративна търговска банка с 9.99% дял. Б.р.). В Алфа банк вече тестват биометричното разпознаване на лица с цел повишаване на качеството на услугите. Въвеждане на технологията обсъждат и в ОТП банк - това е същата унгарска банка, която в България е собственик на Банка ДСК.

Автоматични системи за биометрично разпознаване на лица действат вече на много европейски летища като част от мерките за безопасност.

Катастрофа на пътя София - Русе, пострадало е дете (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-na-pytia-sofiia-ruse-postradalo-e-dete-snimki-2077324

Тежък пътен инцидент затруднява движението по главния път София - Русе.  На около 20 километра преди Русе лек автомобил е катастрофирал, съобщава БНР. 
 
Има пострадали, сред които и дете.

Горещ тренд, наложен от Анджелина Джоли, все още е „властелинът“ на червения килим (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/goresht-trend-nalozhen-ot-andzhelina-dzholi-vse-oshte-e-vlastelinyt-na-cherveniia-kilim-snimki-2077382

Горещ тренд, наложен от Анджелина Джоли, все още може да бъде определен като „властелинът“ на червения килим. През 2012 г. красивата актриса се появи на наградите Оскар с ослепителна черна рокля с голяма цепка. img wide]32827184[/img]

Неизвестен грабител преби 63-годишна жена в дома й, тръгна си без пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705329

Неизвестен грабител преби 63-годишна
жена в дома й, тръгна си без париОпит за грабеж разследват горнооряховски криминалисти. Снощи в 20,45 ч. в полицейското управление в железничарския град е получен сигнал 63-годишна жена от с. Добри дял, община Лясковец, че е била нападната от непознат мъж в дома си. Това съобщиха от ОД МВР Велико Търново. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил, че същата вечер,

Проф. Мира Кожухарова: Грипът все още е тук

https://frognews.bg/novini/prof-mira-kojuharova-gripat-vse-oshte-tuk.html

Грипната епидемия изобщо не е свършила. Тази година виждаме много интензивна грипна епидемия, обяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Румънска средновековна стена рухна

http://www.cross.bg/stenata-sigishoara-yunesko-1567341.html

/КРОСС/ Една 4.6-метрова секция от стената на средновековната крепост на Сигишоара в Централна Румъния се срина миналата седмица, съобщават местни медии. 800-годишният средновековен град Сигишоара е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Извършени са работи за укрепването на стената, а Министерството на културата и други окръжни власти са били уведомени за събитието. Ще бъде организирана и оферта за решаване на технически проект за реконструкция на стената. Достъпът до крепостта е ограничен. Сигишоара е един от най-добре запазените населени градове в Европа. Градът, един от най-посещаваните в страната, се намира в историческия район на Трансилвания, на река Търнава Маре в окръг Муреш. Той също така е дом на популярен фестивал. Преди няколко години градът е изложен на опасност да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство поради разнообразни ремонтни дейности, извършени без спазване на статута на историческите паметници.    

Антикорупционната комисия е сезирана за недекларирана фирма на Сидеров

http://www.mediapool.bg/antikoruptsionnata-komisiya-e-sezirana-za-nedeklarirana-firma-na-siderov-news275268.html

Лидерът на „Атака“ и коалиционен партньор на правителството Волен Сидеров е обект на сигнал до новата антикорупционна комисия заради недекларирана от него фирма, съобщи Антикорупционният фонд в четвъртък. Става въпрос за регистрирано от депутата дружество през октомври м.г., което обаче не е било отразено в подадените от него декларации за конфликт на интереси. Ако бъде потвърдено от комисията, нарушението води до глоба между 1000 и 3000 лева, както по новия антикорупционен закон, така и по наскоро отменения, посочват от неправителствената организация. Според данните, изложени в сигнала на Антикорупционния фонд, Сидеров е станал учредител и съдружник в търговско дружество „Галерия Стил“ ООД на 3 октомври м.г. „Видно от информацията, публично достъпна в Търговския регистър, г-н Сидеров притежава мажоритарен дял от дружеството в размер на 75 дяла (от общо сто). Дружеството е с деклариран предмет на дейност в областта на търговията с произведения на изкуството и свързани с тях дейности“, се казва в съобщението. В същото време послдната декларация за конфликт на интереси, подадена от лидера на „Атака“, датира от 28 април м.г. “Към настоящия момент тази декларация е непълна и не отразява коректно имущественото състояние на народния представител в нарушение на чл. 39 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, а така също и в нарушение на чл. 15 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (седемдневен срок за деклариране на промени в обстоятелствата) до неговата отмяна”, се казва в сигнала до антикорупционната комисия.

МВР имало само "визуален контакт" с починалия в Ихтиман

http://www.mediapool.bg/mvr-imalo-samo-vizualen-kontakt-s-pochinaliya-v-ihtiman-news275267.html

Спрямо възрастния мъж, починал по време на мащабната акция на жандармерията в ромската махала на Ихтиман в четвъртък сутринта, не е употребена никаква сила, акцията няма нищо общо със сблъсъка на полицаи с жители на квартала отпреди два дни, а напрежение в града няма. Това стана ясно по време на краткия брифинг на ръководството на Областната дирекция на МВР в София, организиран пред сградата на РПУ-Ихтиман няколко часа по-късно. "Сутринта при проверка на адрес, който е в един двор... 'Начи, ако може така да се нарече къщата, в която е починал човекът, тя е отделно от адреса, който е проверяван за издирваните лица", опита се да обясни шефът на ОДМВР-София Георги Григоров. Помолен да бъде по-ясен, той добави, че "никакъв физически контакт са нямали, само визуален", визирайки починалия и подчинените му, участвали в акцията. По повод твърденията на жители на ромската махала, че 65-годишният мъж се показал на прозореца, за да види какво става, след което бил блъснат назад с удар от външната страна на стъклото, нанесен от полицай, Григоров остана лаконичен: "Всеки може да твърди всичко." "Колегите са отишли да си свършат работата, никой не е влизал (в дома на починалия – бел.ред.), нямало е никакво насилие", обобщи накрая той гледната точка на МВР по случая. Допълнителните уточнения допринесоха за повече съмнения След него думата взе шефът на местното РПУ Лъчезар Колев, който демонстрира по-голяма словоохотливост от началника си, след като от сутринта "загря" с няколко телевизионни интервюта по темата с нападнатите му колеги във вторник. Той обаче също отрече акцията от сутринта да е имала общо с преследването на 23-годишния Мюлер Даскалов, който във вторник първо не спря с "Мерцедес"-а си за проверка, след това блъсна патрулка, а накрая се укри при опит да бъде задържан, благодарение на свои роднини и съседи, които нападнаха полицаите, дошли пред дома му. Според официалното съобщение на МВР за акцията, "предварително планираните действия са насочени срещу криминалния контингент, както и с цел недопускане на ескалация на напрежение в района". Помолен да уточни какво се крие зад тази фомулировка, шефът на местната полиция объркано обясни, че ставало въпрос за издирване на заподозрени за други престъпления. "Оперативно интересни лица за нас във връзка със стари случаи и случай отпреди 2-3 дни, които за наш голям успех – всичките лица, които търсихме и на въпросния проблемен адрес, който вие визирате, са задържани и установени и работим по случая. Така че няма нищо странно в това да има повече засилено полицейско присъствие, имаме си достатъчно работа и ангажименти, които сме изпълнили и това е нашето задължение в лицето на ръководството на ОДМВР-София и аз като началник на районното", заяви Лъчезар Колев. Думите му обаче внесоха допълнителна неяснота около "проблемния адрес" на починалия при акцията, предвид категоричното твърдение на ведомствения пресцентър от сутринта, че "минути преди 8.00 часа днес е получен сигнал, че на адрес, който не е бил обект на полицейски действия, е починал 65-годишен мъж". От думите на Колев обаче стана ясно, че на въпросния адрес явно са извършени арести. Акцията била "условно съвпадение" с иначе несъществуващото напрежение Усещането, че МВР по-скоро се опитва да неглижира целия случай, отколкото да представи пълна информация за действията си се засили и от внушението, че нахлуването на десетки униформени в ромската махала, нямало общо с разследването за нападнатите преди два дни полицаи. "Т'ва са два различни случая, просто т'ва, че се получава едно, така да кажем, условно съвпадение, няма нищо общо с тая работа. Какво лошо има да виждате малко повече полиция и да има повече спокойствие за гражданина, нали ние сме хората, които трябва да бъдем и да браним сигурността на обществото", с лека усмивка добави шефът на РПУ-Ихтиман, което обаче провокира въпроса – какво налага тази масирана акция, след като напрежение уж няма? "Чисто тактически обяснявам – значи, за да се проверят няколко адреса, район Ихтиман не разполага с безброй служители, мене ми трябват повече сили, трябват ми лица, които като се укриват, аз трябва да ги ударя в по-тъмната част на денонощието, т.е. рано сутринта, което позволява законът и затова ми трябват повече екипи. Повече адреси – повече екипи и така, разберете, няма ескалация на напрежение, има случай отпреди два дни с пострадали служители, образували сме делото, водят се процесуално-следствени действия и т'ва е – съвсем елементарни неща", направи нов опит да обясни ситуацията Колев. След което добави, че след акцията в четвъртък стават общо шестима – Мюлер Даскалов, баща му, както и новите четирима арестанти, които нямали нищо общо със събитията от вторник. С какво обаче имат общо, полицейските началници така и не уточниха. Защитата възпрепятствала делото за гонката с искания за отводи Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че защитата на 23-годишният Даскалов и баща му опитвала да саботира разглеждането на искането за постоянните им арести с отводи на местните прокурори. "Защитата на обвиняемите е направила отвод на цялата прокуратура в Ихтиман. Очевидно се бърза, за да изтекат 72 часа и да няма компетентна прокуратура, която да реагира. Ще ги разочаровам – преди минути възложих разследването на Елинпелинската прокуратура", заяви Цацаров пред медиите в четвъртък вечерта с уверението, че "ние там ще си свършим работата". Мюлер Даскалов сам се предаде на полиция в сряда, придружен от адвоката си Димитър Марковски. Той отрече пред бТВ да е шофирал пиян и на въпроса защо се е укрил заяви единствено: "Просто страх ме беше". Впоследствие защитникът му добави, че всъщност клиентът му отрича изобщо да е бил зад волана на преследвания от полицията джип. "Този въпрос – кой е бил зад волана на джипа ML, тепърва ще се установява по делото. Ще видим в хода на разследването кой е бил шофьорът зад волана. Моят доверител твърди, че не е бил той. Това нещо ще бъде проверено от другите доказателства и накрая ще видим какво е положението", коментира адвокат Марковски. Полицаите, участвали в преследването и последвалите сблъсъци в ромската махала, обаче са категорични, че именно Мюлер Даскалов е бягал от тях и след това неговите роднини са ги нападнали, за да предотвратят ареста му. "Не ни дадоха да вземем водача. Дърпаха ни, бутаха ни, не ни изпълняваха разпорежданията. Всичко продължи около 15 минути", разказа единият от потърпевшите служители на РУ-Ихтиман Георги Митев. По думите на униформените те са се оказали сами срещу около 60 души, които са проявили не само вербална, но и физическа агресия срещу тях. Колега на Митев добави, че има медицинско свидетелство за охлузвания по ръцете и рана от вътрешната страна на устата. Прокуратурата проверява и появилият се клип с арестант в РПУ-Ихтиман Целият казус допълнително се усложни в четвъртък, след като анонимен зрител на бТВ изпрати на телевизията клип, на който се вижда мъж от ромски произход в нетрезво състояние, който се въргаля по земята и опитва да кара колело в Районното полицейско управление в Ихтиман. Според човека, изпратил кадрите, те са заснети от полицаи, които са се гаврели със задържания. По този повод местният полицейски началник Лъчезар Колев потвърди, че видеото е от сградата на управлението му, уточнявайки, че заснетият мъж е добре известен на МВР и към момента се намирал в Централния софийски затвор. Той все пак добави, че подобно отношение към задържан не трябвало да се проявява. Впоследствие шефът на ОДМВР-София Георги Григоров добави, че Районната прокуратура в Ихтиман се е самосезирала по този казус и е образувала проверка. Попитан как ще коментира видяното, Григоров отново бе пестелив в думите: "Клипчето може да е отпреди 5 години. След като завърши проверката, тогава ще го коментирам."

Мъж почина при акция на МВР в Ихтиман след сблъсъците между роми и полицаи

http://www.mediapool.bg/mazh-pochina-pri-aktsiya-na-mvr-v-ihtiman-sled-sblasatsite-mezhdu-romi-i-politsai-news275267.html

Жандармерията провежда в четвъртък акция в ромската махала на Ихтиман заради сблъсъците между нейни жители и полицаи във вторник вечерта, съобщи МВР. От министерството потвърдиха и информацията на местни жители, че по време на действията на униформените в махалата е получен сигнал за смъртта на възрастен мъж. Причината обаче засега не се уточнява. Напрежението в Ихтиман ескалира заради бягството на шофьор на джип "Мерцедес" при опит на полицаи да го спрат около 17.25 часа във вторник по подозрения, че е пиян, тъй като колата криволичила по пътя. При последвалото преследване той удря патрулка и след това се укрива в махалата. Когато там пристигат полицаи, за да го задържат, негови роднини и съседи започват да ги удрят и блъскат, благодарение на което заподозреният успява да избяга. Това гласи официалната версия на вътрешното министерство. По неофициална информация именно във връзка с този инцидент жандармерията предприе акция по издирване на четирима заподозрени за участие в сблъсъците. От МВР уточниха единствено, че "предварително планираните действия са насочени срещу криминалния контингент, както и с цел недопускане на ескалация на напрежение в района". Междувременно жители на ромската махала обаче обявиха пред Нова телевизия, че след нахлуване на униформени в дома му, здравословното състояние на бащата на един от издирваните се е влошило и той е починал. МВР потвърди за смъртен случай, но отрече той да е следствие от акцията Информацията частично бе потвърдена от МВР без обаче да се уточняват вероятните причини за смъртта на мъжа. Освен това от ведомствения пресцентър отрекоха домът на починалия да е бил обект на претърсване. "Минути преди 8.00 часа днес е получен сигнал, че на адрес, който не е бил обект на полицейски действия, е починал 65-годишен мъж. Смъртта му е констатирана от пристигналия на място медицински екип. Извършва се оглед. По случая е образувано следствено дело", заявиха от МВР. Докато акцията на жандармерията течеше, бТВ пък съобщи, че зрител, пожелал анонимност, е изпратил на телевизията клип, на който се вижда мъж от ромски произход в нетрезво състояние, който се въргаля по земята и опитва да кара колело в Районното полицейско управление в Ихтиман. Според човека, изпратил кадрите, те са заснети от полицаи, които са се гаврели със задържания. Шефът на управлението Лъчезар Колев потвърди, че видеото е от сградата на местната полиция, но уточни, че заснетият мъж е добре известен на МВР и към момента се намира в Централния софийски затвор. Той все пак добави, че подобно отношение към задържан не трябва да има. Шофьорът, предизвикал напрежението, отрича да е бягал от катаджиите Избягалият шофьор на преследвания джип Мюлер Даскалов пък сам се предаде на полицията в сряда, придружен от адвоката си Димитър Марковски. Той отрече пред бТВ да е шофирал пиян и на въпроса защо се е укрил заяви единствено: "Просто страх ме беше". Впоследствие защитникът му добави, че всъщност 23-годишният Даскалов отрича изобщо да е бил зад волана на преследвания от полицията джип. "Този въпрос – кой е бил зад волана на джипа ML, тепърва ще се установява по делото. Ще видим в хода на разследването кой е бил шофьорът зад волана. Моят доверител твърди, че не е бил той. Това нещо ще бъде проверено от другите доказателства и накрая ще видим какво е положението", коментира адвокат Марковски. Полицаите, участвали в преследването и последвалите сблъсъци в ромската махала, обаче са категорични, че именно Мюлер Даскалов е бягал от тях и след това неговите роднини са ги нападнали, за да предотвратят ареста му. "Не ни дадоха да вземем водача. Дърпаха ни, бутаха ни, не ни изпълняваха разпорежданията. Всичко продължи около 15 минути", разказа единият от потърпевшите служители на РУ-Ихтиман Георги Митев. По думите на униформените те са се оказали сами срещу около 60 души, които са проявили не само вербална, но и физическа агресия срещу тях. Колега на Митев добави, че има медицинско свидетелство за охлузвания по ръцете и рана от вътрешната страна на устата. Очаквайте подробности.

Акция на МВР в Ихтиман заради сблъсъците между роми и полицаи

http://www.mediapool.bg/aktsiya-na-mvr-v-ihtiman-zaradi-sblasatsite-mezhdu-romi-i-politsai-news275267.html

Жандармерията провежда в четвъртък акция в ромската махала на Ихтиман заради сблъсъците между нейни жители и полицаи във вторник вечерта, съобщи Нова телевизия. Напрежението ескалира заради бягството на шофьор на джип "Мерцедес" при опит на полицаи да го спрат за проверка за употреба на алкохол. При последвалото преследване той удря патрулка и след това се укрива в махалата. Когато там пристигат полицаи, за да го задържат, негови роднини и съседи започват да ги удрят и блъскат, благодарение на което заподозреният успява да избяга. Това гласи версията на униформените и МВР. Именно във връзка с този инцидент жандармерията предприе в четвъртък акция по издирване на четирима заподозрени за участие в сблъсъците. Засега от МВР не съобщават нищо официално. Жители на ромската махала обаче твърдят, че след нахлуване на униформени в дома му, здравословното състояние на 64-годишния баща на един от издирваните се е влошило и той е починал. Междувременно бТВ съобщи, че зрител, пожелал анонимност, е изпратил на телевизията клип, на който се вижда мъж от ромски произход в нетрезво състояние, който се въргаля по земята в Районното полицейско управление в Ихтиман. Според човека, изпратил кадрите, те са заснети от полицаи, които са се гаврели със задържания. Шефът на управлението Лъчезар Колев потвърди, че видеото е заснето в сградата на местната полиция, но уточни, че заснетият мъж е добре известен на МВР и към момента се намира в Централния софийски затвор. Той все пак добави, че подобно отношение към задържан не трябва да има. Шофьорът, предизвикал напрежението, отрича да е бягал от катаджии Избягалият шофьор на преследвания джип Мюлер Даскалов пък сам се предаде на полицията в сряда, придружен от адвоката си Димитър Марковски. Той отрече пред бТВ да е шофирал пиян и на въпроса защо се е укрил заяви единствено: "Просто страх ме беше". Впоследствие защитникът му добави, че всъщност 23-годишният Даскалов отрича изобщо да е бил зад волана на преследвания от полицията джип. "Този въпрос – кой е бил зад волана на джипа ML, тепърва ще се установява по делото. Ще видим в хода на разследването кой е бил шофьорът зад волана. Моят доверител твърди, че не е бил той. Това нещо ще бъде проверено от другите доказателства и накрая ще видим какво е положението", коментира адвокат Марковски. Полицаите, участвали в преследването и последвалите сблъсъци в ромската махала, обаче са категорични, че именно Мюлер Даскалов е бягал от тях и след това неговите роднини са ги нападнали, за да предотвратят ареста му. "Не ни дадоха да вземем водача. Дърпаха ни, бутаха ни, не ни изпълняваха разпорежданията. Всичко продължи около 15 минути", разказа единият от потърпевшите служители на РУ-Ихтиман Георги Митев. По думите на униформените те са се оказали сами срещу около 60 души, които са проявили не само вербална, но и физическа агресия срещу тях. Колега на Митев добави, че има медицинско свидетелство за охлузвания по ръцете и рана от вътрешната страна на устата. Очаквайте подробности.

Акция на жандармерията заради слбъцъците между роми и полицаи в Ихтиман

http://www.mediapool.bg/aktsiya-na-zhandarmeriyata-zaradi-slbatsatsite-mezhdu-romi-i-politsai-v-ihtiman-news275267.html

Жандармерията проведе в четвъртък акция в ромската махала на Ихтиман заради сблъсъците между нейни жители и полицаи във вторник вечерта, съобщи Нова телевизия. Напрежението ескалира заради бягството на шофьор на джип „Мерцедес“ при опит на полицаи да го спрат за проверка за употреба на алкохол. При последвалото преследване той удря патрулка и след това се укрива в махалата. Когато там пристигат полицаи, за да го задържат, негови роднини и съседи започват да ги удрят и блъскат, благодарение на което заподозреният успява да избяга. Това гласи версията на униформените и МВР. Именно във връзка с този инцидент жандармерията е провела и акция по издирване на четирима заподозрени. Засега от МВР не съобщават нищо официално. Жители на ромската махала в Ихтиман обаче твърдят, че в следствие на действията на униформените бащата на един от издирваните е починал. Междувременно бТВ съобщи, че зрител, пожелал анонимност, е изпратил на телевизията клип, на който се вижда мъж от ромски произход в нетрезво състояние, който се въргаля по земята в Районното полицейско управление в Ихтиман. Според човека, изпратил кадрите, те са заснети от полицаи, които са се гаврели със задържания. Шефът на управлението Лъчезар Колев потвърди, че видеото е заснето в сградата на полицията в Ихтиман, но уточни, че заснетият мъж е добре известен на МВР и към момента се намира в Централния софийски затвор. Той все пак добави, че подобно отношение към задържан не трябва да има. Шофьорът, предизвикал напрежението, отрича да е бягал от катаджии Избягалият шофьор на преследвания джип Мюлер Даскалов пък сам се предаде на полицията в сряда, придружен от адвоката си Димитър Марковски. Той отрече пред бТВ да е шофирал пиян и на въпроса защо се е укрил заяви единствено: "Просто страх ме беше". Впоследствие защитникът му добави, че всъщност 23-годишният Даскалов отрича изобщо да е бил зад волана на преследвания от полицията джип. "Този въпрос – кой е бил зад волана на джипа ML, тепърва ще се установява по делото. Ще видим в хода на разследването кой е бил шофьорът зад волана. Моят доверител твърди, че не е бил той. Това нещо ще бъде проверено от другите доказателства и накрая ще видим какво е положението", коментира адвокат Марковски. Полицаите, участвали в преследването и последвалите сблъсъци в ромската махала, обаче са категорични, че именно Мюлер Даскалов е бягал от тях и след това неговите роднини са го нападнали, за да предотвратят ареста му. "Не ни дадоха да вземем водача. Дърпаха ни, бутаха ни, не ни изпълняваха разпорежданията. Всичко продължи около 15 минути", разказа единият от потърпевшите служители на РУ-Ихтиман Георги Митев.

Всеки трети българин от града – в риск от бедност

http://www.moreto.net/novini.php?n=368674

Една трета от българите в големите градове на страната са застрашени от бедност и социално изключване (31,1%), показват данни на Евростат. Данните са още по-негативни за селските райони в България – там в такъв риск са 53,8% от населението, както и 38,9% от живеещите в малките градове.

Електрически автомобили, които ще се появят до 5 г.

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/elektricheski-avtomobili-koito-shte-se-poiaviat-do-5-g-6079098

Те няма да са просто електрически варианти на съществуващите модели задвижвани с гориво, а изцяло нови концепции с уникални функции и дизайн

Amazon е на ръба да изпревари Microsoft по пазарна капитализация

https://www.investor.bg/softuer/458/a/amazon-e-na-ryba-da-izprevari-microsoft-po-pazarna-kapitalizaciia-255404/

Експлозивният растеж на Amazon в търговията на дребно изпрати акциите му нагоре с 77% през 2017 г., докато ръстът при Microsoft e от 42%

Напредък в редактирането на гени обещава лечение на тежки заболявания

http://www.cross.bg/geni-akademiya-amerikanskata-1567340.html

/КРОСС/ Втори пациент беше подложен на терапия за редактиране на гени като част от изследване в американския щат Калифорния, а при първия човек, преминал през процедурата, не са се появили обезпокоителни странични ефекти, съобщиха лекарите, цитирани от АФП. Редактирането на гени е прецизен метод в генната медицина и претендира, че може да коригира ДНК на човек, за да се опита да го излекува. През ноември 44-годишният Браян Мадоу стана първият човек, подложен на терапията за метаболитно заболяване, наречено синдром на Хънтър, което е причинено от дефектни гени. "Той е добре и ние получихме одобрение да продължим с втория пациент, който също е добре", каза доктор Пол Хармац от специализирана болница за деца в Оукланд, щата Калифорния. „Мадоу чувстваше отпадналост, беше замаян и го избиваше студена пот четири дни след процедурата, но ден по-късно оплакванията отминаха сами". Мъжът имал сериозна кашлица и псевмоторакс, които обаче лекарите не свързвали с терапията, тъй като той имал подобни проблеми и преди това. Важното в случая е, че черният му дроб е в добро състояние, защото промените в този орган сигнализират, че имунната система се бори срещу лечението и подкопава ефективността му. През декември 2015 г

Дерматолози препоръчват да се къпем вечер, а не сутрин

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6705332

Дерматолози препоръчват да се къпем вечер, а не сутринДушът рано сутрин освежава и подобрява работоспособността, а вечерният е полезен за съня. Американски дерматолози препоръчват да се къпем в края на деня, за да отмием потта, мазнините и алергените, съобщи в. "Дейли мейл". Освен по-добър сън, вечерният душ осигурява по-здрава кожа. Ако човек работи и е навън по цял ден,

Цените на двата основни сорта петрол продължават да се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-двата-основни-сорта-петрол-продължават-да-се-понижават-_l.a_i.757593_at.1.html

Цените на двата основни сорта петрол продължават да се понижават в четвъртък, като това се дължи основно на данните за ръст на добива в САЩ до...

Доклади за дебили (Част I)*

https://www.actualno.com/viewpoint/dokladi-za-debili-chast-i-news_658579.html

Публичните скандали постоянно съпътстват управлението на кабинетите на Бойко Борисов. Некомпетентност, липса на координация между институциите, пренебрегване на общуването с обществеността, скрити и подмолни действия в полза на олигархията и във вреда на обществото, корупцията на всички нива, зависимите и пасивни медии, ролята на всевластния вожд, който държи всички ресурси и лостове, са част от причините за перманентното количество скандали в управлението. През януари водещи бяха най-вече три

Ген. Киров: Притеснявам се за сигурността си

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/gen.-kirov-pritesniavam-se-za-sigurnostta-si-6079100

Бившият шеф на разузнаването нарече процеса срещу него скалъпен, бил подготвил документи за политически ментори, които ще станат публични

Ирина Бокова става преподавател в университет в Южна Корея

https://www.actualno.com/society/irina-bokova-stava-prepodavatel-v-universitet-v-ujna-koreja-news_658675.html

Бившият генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултет от следващия месец, информира bTV. Университетът "Кюн Хи" в Сеул е поканил Бокова, за да сподели своята експертиза и опит по ключови за света въпроси – от мира през мултикултурализма до глобализацията. Освен че ще преподава в южнокорейското висше учебно заведение, тя ще оглави неговия факултет по изкуства

Ген. Атанасов: Общите ни пари отиват при олигарсите, а това отлага Шенген

https://frognews.bg/politika/gen-atanasov-obshtite-pari-otivat-djobovete-oligarsite-tova-otlaga-shengen.html

Имаме кардинален проблем с националната сигурност. Това, което ни спъва, е непрозрачното еднолично разпределение на общите ни пари, които отиват в джобовете на олигарсите”, заяви пред Bulgaria ON AIR лидерът на ДСБ генерал Атанас Атанасов.

Ген. Атанасов: Общите ни пари отиват при олигарсите, а това отлага Шенген

https://frognews.bg/novini/gen-atanasov-obshtite-pari-otivat-djobovete-oligarsite-tova-otlaga-shengen.html

Имаме кардинален проблем с националната сигурност. Това, което ни спъва, е непрозрачното еднолично разпределение на общите ни пари, които отиват в джобовете на олигарсите”, заяви пред Bulgaria ON AIR лидерът на ДСБ генерал Атанас Атанасов.

Броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705 след Брекзит (графика)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/08/3126003_broiat_na_evrodeputatite_shte_namalee_ot_751_na_705/?ref=rss


Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз, освобождавайки място за възможни нови държави в ЕС. Това решиха евродепутатите по време на пленарно заседание вчера.<br /><br />Освен намаляването на числеността на Парламента от 751 на 705 избрани представители предложеното ново разпределение на местата, одобрено от евродепутатите в сряда, ще остави 46 от 73-те освободени от Обединеното кралство места в резерв...

Райони без вода днес във Варна (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=368677

По информация от пресцентъра на ВиК, днес във Варна вода няма да имат: - абонатите в района между улиците "Мир", "Проф. Цани Калянджиев", "Васил Петлешков" и бул. "Васил Левски" - до около 12.

Акция на жандармерията в ромската махала на Ихтиман

http://www.cross.bg/mahalata-reda-romskata-1567339.html

/КРОСС/ Акция на жандармерията и полицията в ромската махала на Ихтиман. По непотвърдена информация се издирват четирима младежи от махалата. Засиленото присъствие на органите на реда идва след създалото се напрежение и нанесен побой на полицаи. Двама души от махалата все още са в ареста заради насенени удари спрямо двама служители на реда. Местните твърдят, че има починал човек след акцията. По думите им, той е получил инсулт заради уплаха от навлязлата в махалата жандармерия. Причините се изясняват.    

Шофьор загина при катастрофа по пътя Видин-Монтана

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-zaginal-belotintzi-26861398

Тежка катастрофа блокира движението по международния път Е79 между Монтана и Видин. Един човек е загинал.

Полицейска акция в ромската махала на Ихтиман (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705331

Полицейска акция в ромската махала на Ихтиман (Видео)Акция на жандармерията и полицията в ромската махала на Ихтиман. По непотвърдена информация се издирват четирима младежи от махалата, предаде Нова тв. Засиленото присъствие на органите на реда идва след създалото се напрежение и нанесен побой на полицаи. Двама души от махалата все още са в ареста заради насенени удари спрямо двама служители на

Спецзвено ще разследва тежките жп катастрофи

http://dnes.dir.bg/news/zhelezopaten-transport-ministerstvo-transporta-26861418

Разследването на тежки железопътни произшествия ще се осъществява от специализирано звено към Министерство на транспорта.

Парламентът прие промени в реда на разследване на жп инциденти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705333

Парламентът прие промени в реда на разследване на жп инцидентиПарламентът прие промени в Закона за железопътния транспорт Парламентът прие промени в Закона за железопътния транспорт на второ четене. Промените са в отговор на Официално уведомително писмо по процедура за нарушение по описа на ЕК във връзка с неправилното транспониране и прилагане на европейски директиви относно безопасността на железопътния

Отборът на САЩ победи руснаци в нова дисциплина в кърлинга на старта на Пьонгчанг 2018

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/08/3125966_otborut_na_sasht_pobedi_rusnaci_v_nova_disciplina_v/?ref=rss


Зимните олимпийски игри все още не са открити официално, но първите състезания започнаха. Дебют в олимпийската програма направи нова дисциплина в кърлинга - турнир за смесени двойки.<br /><br />Американците Бека и Мат Хамилтън победиха с 9:3 руснаците Анастасия Бризгалова и Александър Крушелницкий в среща от предварителните кръгове в надпреварата. Мачът беше интересен и заради семейното съревнование - представителите на САЩ са брат и сестра, а двамата от олимпийските спортисти на...

Във връзка с постъпили запитвания, Ви уведомяваме...

http://clubz.bg/63930-vyv_vryzka_s_postypili_zapitvaniq_vi_uvedomqvame

"Във връзка с постъпили запитвания, Ви уведомяваме, че министър-председателят Бойко Борисов не е хоспитализиран във ВМА (Военномедицинска академия - б.р.).

По-рано днес, в следствие на множеството травми, които има, са му били направени две инжекции на колената за укрепване на хрущяла, и две – на глезените, след което е освободен и вече изпълнява служебните си задължения в Министерския съвет."

Това съобщение разпрати пресслужбата на правителството в 11 ч. тази сутрин. За какви запитвания и по какъв повод става дума в съобщението - няма повече пояснения. 

Премиерът Борисов е претърпявал няколко операции на колене и глезени в годините - покрай спортни травми по време на практикуване на любимите му спортове футбол и тенис. 

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6705330

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите варират между минус 8 и 0 градуса. Времето е облачно, по високите части има умерен вятър. В Рила и на Витоша се е образувала нова снежна покривка около 8 см. Във всички курорти лифтовите съоръжения работят според

Акция в махалата в Ихтиман, има данни за починал

https://www.actualno.com/crime/akcija-v-mahalata-v-ihtiman-ima-danni-za-pochinal-news_658672.html

Полицейска акция е проведена тази сутрин в ромската махала в Ихтиман. Според живеещите в махалата полицаите са издирвали четири момчета за побой в Ихтиман. Те не били у дома, но органите на реда претърсили няколко къщи. По разкази на хората от махалата по време на акцията полицаите бутнали болен възрастен мъж на земята и малко след това той починал. В момента в ромската махала има голямо струпване на жандармерия, предава bTV. Извършват се огледи. По първоначални данни днешната акция няма връз

Баски националисти искат нов статут за своя регион

http://clubz.bg/63929-baski_nacionalisti_iskat_nov_statut_za_svoq_region

Баските националисти имат нов план, който превръща на практика в отделна държава испанската автономна област Баския, пише в. "Ел Мундо".

Той е на управляващата там Баска националистическа партия (БНП) и е вдъхновен от регионалния премиер Иниго Уркую. Планът в известна степен е копие на този от 2003 г. на някогашния баски премиер Хуан Хосе Ибарече.

И в двата документа се говори за нов политически статут на Баския, основан върху исторически праа, неависима съдебна система, автономно осигуряване, пряко представителство на региона в международните организации.

Сега обаче се говори за конфедеративно естество на отношенията на Баския с останалата част на Испания.

Планът "Уркую" се нарича Нов Политически Статут (НПС) - изписан изцяло с главни букви. Той предвижда превръщането на Баския в почти независима политическа единица. В самия текст се говори, ч стремежът е един НПС, който "да формализира нова форма на обвързаност с Испанската държава".

Ето ключовите моменти от плана "Уркую":

• 1. Признаване като нация. Според БНП "баските са нация, тъй като изпълняват всички установени параметри за това, а също така и защото така смята мнозинството от населението на областта". Затова партията иска от държавата "уникални и двустранни отношения, основани върху признаването на националната реалност и от двете страни". Това е наречено "споразумение за съжителство".

2. Уважение на законността. В документа е записано, че "осъвременяването на самоуправлението трябва да бъде в съответствие с принипите на законността". По принцип така би трябвало да се прокара червена линия по отношение на сепаратисткия процес в Каталуня, отбелязва "Ел Мундо". По-нататък обаче е вкарано понятието за демократично начало: "Но уважението към законността не трябва да предизвика уязвимост на демократичното начало. Това е начало, което изисква да се придаде първостепенна стойност на решението на баското население. Начало, което представлява законността с равна или по-голяма сила."

3. Право на вземане на решение. Формулирано е по следния начин: "Текстът, който ще бъде изработен на тези основи и принципи, ще представлява юридическа формулировка на договореното упражняване на политическото право на баското население да решава за своята политическа структура и начин на съжителство, т.е. за взема решения за своето бъдеще, за което волята на мносзинството от населението трябва да има нормативна стойност."

4. Ново име. Формулата на БНП е Баския да бъде валифицирана като политическо-юридически субект. Клед особряването на НПС са предложени 4 възможни названия за настоящата автономна област Баския - Баска правова област, Баска национална област, Баска автономна държава или Баска правова държава. ("Правова" е най-близкият превод на термина foral, въведен в Испания след ликвидирането на абсолютната монархия през XIX век. Този термин се използва за институциите в автономните области Навара и Баския - б.р.)

• 5. Гарантиране на самоуправлението. Това положение и посочено на няколко места в текста. Предлага се също "система от гаранции, която да попречи на едностранното изменение на постигнатия нов политически договор".

• 6. Собствена съдебна система. Предвижда се Баския да получи правото да организира своя съдебна администрация, като дори си има собствен Върховен съд.

7. Независима осигурителна система. Тя ще бъде изцяло от компетенцията на баските власти.

8. Външна политика. Националистите искат да представляват Баския в ЕС и други "международни институции и организации". По-специално БНП настоява за правото на "пряко участие в органите и институциите на ЕС", като това става по двустранен път, ако събитията засягат компетенциите на баските власти. Партията иска също така регионът да участва самостоятелно в работата на Съда на ЕС, да усвоява структурните фондове на Съюза, да бъде част от международните договори, които могат да го закегнат, и дори да подписва международни административни споразумения.

9. Инфраструктура и териториални води. БНП иска Баския да получи наследствено право върху инфраструктурата и природните ресурси на своя територия и в териториалните си води, които ще бъдат определени според международното морско право.

10. Без контрол на дефицита. Финансовата автономия на областта предвижда испанската държаа да не моге да определя какъв да бъде дефицитът й.

11. Отношенията с Навара. Тази точка е от плана "Ибарече" от 2003 г. Тя предвижда специални отношения с автономна област Навара (където мнозинството от населението също са баски - б.р.) и с Френска Баския.

• 12. Национални спортни отбори. Иска се международното признаване на баските социални, културни и спортни организации и ълното им интегриране в аналогичните международни институции.

Баският план от 2003 г.

Хуан Хосе Ибарече

Точно преди 13 години - на 1 февруари 2005 г., испанският Конгрес отхвърли плана на тогавашния баски премиер Хуан Хосе Ибарече, който също бе от БНП.

Този план бе представен пред депутатите през 2003 г. се съдържаха повече термини и изрази, свързани с независимостта на Баския. Ставаше дума за "правото на самоопределение на народите", а областта трябваше да стане "свободна асоциирана държава" в рамките на Испания. Сега обаче се говори за "конфедеративни отношения" и "право на решение".

Провалът на плана "Ибарече" доведе и до политическата гибел на баския премиер. Бизнесът в областта, която е най-развитата икономически в Испания след Каталуня, му обърна гръб. В резултат Ибарече загуби регионалните избори през 2009 г.

Нова тревога след Каталуня

Планът "Уркую" е ново главоболие за испанските власти. Той излиза на бял свят в разгара на политическата криза в Каталуня. Тамошният регионален парламент обяви едностранно независимост на 27 октомври 2017 г. В резултат централното правителство в Мадрид временно отне автономията на Каталуня и наложи пряко управление. Свикани бяха предсрочни местни избори. Макар нито една от трите сепаратистки партии да не бе първа сила на тях, взети заедно, те отново имат абсолютно мнозинство. Карлес Пучдемон се стреми отново да стане премиер на Каталуня и дори да я управлява от разстояние. Причината е, че той е в изгнание в Белгия, тъй като в Испания има заповед за неговото арестуване. Конституционният съд в Мадрид вече постанови, че Пучдемон не може да управлява отвън.

Кремъл: Западни медии готвят хибридна война срещу нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=368673

Западни медии подготвят фалшиви обвинения срещу Русия, че е свързана с кибератаки срещу Зимните олимпийски игри в Пьончан, предупреди руското министерство на външните работи, цитирано от световните агенции. То допуска, че към "тази антируска кампания може да бъдат привлечени не само ангажирани средства за масова информация (в.

Жандармерия влезе в ромската махала на Ихтиман след сблъсъци между жители и полицията

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/02/08/3126002_jandarmeriia_vleze_v_romskata_mahala_na_ihtiman_sled/?ref=rss


Акция на жандармерията е имало тази сутрин в ромската махала на Ихтиман след сблъсъците между полицаи и роми на 6 февруари, предаде "Нова телевизия". По информация на медията четирима младежи са издирвани във връзка с насилието.<br /><br />Вечерта на 6 февруари в града се стигна до сблъсъци между служители на реда и роми, след като полицаи опитали да арестуват шофьор без книжка. Шофьорът на джип опитал да избегне полицейска проверка, като не се подчинил на знак да спре,...

Почина Джон Барлоу – един от създателите на интернет

https://www.actualno.com/sciencelogy/pochina-djon-barlou-edin-ot-syzdatelite-na-internet-news_658670.html

Джон Пери Барлоу – един от създателите па съвременния интернет и основател на американската неправителствена организация Electronic Frontier Foundation (EFF), защитавала правата в киберпространството, почина в съня си на 70-годишна възраст. „Днес интернет загуби своя герой. EFF скърби за кончината на мъдрия си основател Джон Пери Барлоу”, се казва в съобщение на страницата на НПО във Facebook. „Без преувеличения може да се каже, че основните сегменти на

И Западните Балкани в ЕС - сериозно ли?

https://www.actualno.com/features/i-zapadnite-balkani-v-es-seriozno-li-news_658671.html

Страните от Западните Балкани - в ЕС? Звучи направо безразсъдно, но ако Брюксел не даде на "непослушните" деца от периферията на Европа перспектива за членство, те може да се втурнат на изток. Дори към Далечния Изток. Ето това се нарича истинска дилема. Обективно погледнато, шестимата кандидати в чакалнята на ЕС са толкова далеч от изпълнението на прехвалените от Брюксел европейски стандарти, колкото един германски дизелов двигател - от максимално допу

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2018-02-08.html

На 9 февруари 2018 г. (петък), във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Тракия“, Център, община „Оборище“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Как Борисов и Пеевски ходят до Марс? С Tesla, естествено (СНИМКИ)

http://clubz.bg/63928-kak_borisov_i_peevski_hodqt_do_mars_s_tesla_estestveno_snimki

С помощта на най-мощната и тежкотоварна ракета досега - Falcon Heavy - Илон Мъск изпрати в к:осмоса две важни неща - луксозната си кола Tesla Roadster и друг връх на съвременните технологии - видеокамерите.

Така скоро след успешното изстрелване Space X успя да включи предаване на живо от орбита, през камери, закачени на ключови места около електромобила. Все още можете да гледате живото предаване ТУК.

Феновете на Мъск първо се възхитиха на уникалните кадри, а после като едни модерни хора хванаха Photoshop и вместо манекена "Старман" пратиха любимите си хора сред звездите...

Други развиха теории за това с какво може да се сблъска човек, ако реши да покара в Космоса...

Не сте виждали катаджия в София, докато не започна европредседателството? Ето къде ги прати НАСА.
Накъдето и да тръгнеш, накрая стигаш до Симитли.

Световните форуми реагираха по-бавно от българските - просто американци и други бяха заети дълго време да се радват на оригиналните кадри.

Някои се пошегуваха с вярващите в "Плоската Земя". Те обявиха оригиналното видео на Мъск за измама.
Други пък се сетиха за стар епизод на "Стар Трек: Вояджър", в който екипажът от далечното бъдеще открива странно наподобяваща Tesla Roadster кола да се рее в Космоса - на десетки светлинни години от Земята.

Европарламентът гласува днес да се премахне смяната на лятното и зимното часово време

http://econ.bg/Новини/Европарламентът-гласува-днес-да-се-премахне-смяната-на-лятното-и-зимното-часово-време_l.a_i.757592_at.1.html

Проекторезолюция за премахване смяната на лятното и зимното часово време ще гласува днес Европейският парламент. Всички парламентарни групи досега...

Хамид: Псевдопатриотите не прочетоха предложенията ни за българското гражданство

http://www.cross.bg/grazhdanstvo-hamid-bulgarsko-1567338.html

/КРОСС/ Нашето предложение е за тези хора, които имат родител с българско гражданство или починал родител с българско гражданство. Говорим за децата на български граждани. Най-нормалното нещо е всеки патриот да се зарадва от този законопроект. Това са десетки хиляди не само в Турция, но и в Съединените щати, в Украйна, в Русия. Псевдопатриотите не бяха прочели предложенията ни. Това коментира Хамид Хамид от ДПС в "Денят започва". По думите му огромна част от хората са в Турция, но те милеят също за България, просто нямат документ за българско гражданство. Не става въпрос за изселническите спогодби. Става въпрос за децата и внуците на тези хора, каза Хамид. "Те имат право да получат българско гражданство, ние предлагаме облекчен режим", обясни той. "Редица медии получават финансиране, без информираност на обществото. Не може усилията ни да информираме обществото, да бъдат тълкувани като цензура. Тези, които са против, не искат да декларират приходите си извън реклама. Обществото трябва да разбере кои медии срещу какви пари създават фалшиви новини. Хората ще знаят от къде и за какво получава пари", коментира още Хамид.    

БАН готвят карта на сеизмичния риск у нас

https://frognews.bg/novini/ban-gotviat-karta-seizmichniia-risk-nas.html

Геолозите от Института по геофизика, геодезия и география при БАН изготвят карта на риска при земетресенията.

Варненци събират капачки в помощ на недоносени бебета

http://www.moreto.net/novini.php?n=368675

Над 34 тона (34 000 килограма) пластмасови капачки успя да събере до края на 2017 година кампанията „Аз вярвам и помагам”, която стартира преди малко повече от две години във Варна. Това съобщи Владислав Николов – инициатор на идеята.

Кратки новини: Прокуратурата продава 39 автомобила

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3125996_kratki_novini_prokuraturata_prodava_39_avtomobila/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Прокуратурата продава 39 автомобила, били в тежко състояние<br /><br />Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да разреши на прокуратурата да обяви търг за продажбата на 39 служебни автомобила, стана известно на редовното заседание днес. Главният прокурор Coтиp Цацаpов, който е...

Кратки новини: Магистрала "Хемус" е затворена заради тежка катастрофа с трима загинали

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3125996_kratki_novini_magistrala_hemus_e_zatvorena_zaradi/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Магистрала "Хемус" е затворена заради тежка катастрофа с трима загинали<br /><br />Магистралата е временно затворена от Нови пазар до Ветрено, като обходният маршрут е през пътен възел Невша - път I-2 – пътен възел Ветрино. Малко преди 10 ч. лек автомобил е застигнал камион с...

Кратки новини: Тежка катастрофа с един загинал затвори международния път край Монтана

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3125996_kratki_novini_tejka_katastrofa_s_edin_zaginal_zatvori/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Тежка катастрофа с един загинал затвори международния път край Монтана<br /><br />Инцидентът е станал в района на село Белотинци. Движението по международния път Е-79 е временно спряно, като трафикът се пренасочва по обходни маршрути. По първоначални данни са се ударили лек автомобил и...

Германският бизнес не остана доволен от коалиционното споразумение

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/08/3125999_germanskiiat_biznes_ne_ostana_dovolen_ot_koalicionnoto/?ref=rss


Германският бизнес изрази скептицизъм към постигнатото коалиционно споразумение между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, предаде ДПА.<br /><br />"Това споразумение е дори по-ужасно, отколкото се очакваше", заяви Оливер Цандер, ръководител на работодателската организация в сектора на металургията "Гезамтметал" (Gesamtmetall). "Доставчиците на услуги ще бъдат разочаровани, а социалната държава ще експлодира. Това е тъжен ден за...

350-грамово бебе оцеля след раждане в Белград

http://dnes.dir.bg/news/belgrad-novorodeno-26861317

Бебе, тежко едва 350 грама, е родено преди три седмици в белградска гинекологична клиника. Това е най-малкото оцеляло новородено в Сърбия.

Бокова оглави факултет на южнокорейски университет

https://offnews.bg//sviat/bokova-oglavi-fakultet-na-iuzhnokorejski-universitet-674440.html

Бившият генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултет от следващия месец, съобщи агенция Йонхап.

Университетът „Кюн Хи” в Сеул съобщи, че е поканил Бокова, за да сподели своята експертиза и опит по ключови за света въпроси – от мира през мултикултурализма до глобализацията. Освен че ще преподава в южнокорейското висше учебно заведение, тя ще оглави неговия факултет по изкуства и хуманитарни науки.

Следващата седмица българката ще получи почетна докторска степен по изследвания на мира.

Ирина Бокова бе генерален директор на ЮНЕСКО два последователни четиригодишни мандата до ноември. Тя е първата жена, заемала този пост, припомня Йонхап.

Преди броени дни стана ясно, че Бокова е номинирана за член на борда на директорите на руския холдинг "ФосАгро". Дружеството е собственост на олигарха Андрей Гуриев, който е собственик на най-голямото имение във Великобритания след Бъкингамския дворец.

Румен Гечев: Близо 30% от БВП е сивата икономика

http://www.cross.bg/ikonomika-gechev-rymen-1567337.html

/КРОСС/ През януари Международният валутен фонд публикува изследване, което е по отношение на ЕС и още няколко страни. Според този доклад номер 1 по корупция е България. 29.6% от БВП е сивата икономика. Това каза Румен Гечев от БСП в студиото на "Денят започва". Според „Глобал Файненшъл Интегрити" България е не само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната. В бюджета влизат малко над 5 млрд. лв. от акцизи, почти 9 млрд. лв. от ДДС. Това са двете основни пера, които пълнят бюджета. От акцизите най-големи са приходите от горивата, цигарите и от други луксозни стоки. Това е много важно перо. Сивата икономика не е просто някакъв показател. Това са средства, които не влизат в бюджета на държавата, коментира Гечев. Ръстът в приходите идва с растежа на БВП. Приходите от ДДС на горива са нараснали с над 100 млн. лв. през 2017 година спрямо 2016-на. Потреблението е по-високо с 3-4 %. Един от най-големите проблеми от сивата икономика са измамите с ДДС, обясни депутатът. По думите на Румен Гечев БАЦИС е една изключително скандална софтуерна система. Той прикани главния прокурор незабавно да разследва кои са тези държавни служители и управленци, които са поръчали софтуерна система на митниците с обща парола, без архивиране на данните.    

Над 100 проправителствени бойци са убити при въздушни удари в Сирия

http://www.mediapool.bg/nad-100-propravitelstveni-boitsi-sa-ubiti-pri-vazdushni-udari-v-siriya-news275266.html

Над 100 сирийски проправителствени бойци са били убити при въздушните удари, нанесени по тях в източната провинция Дейр аз Зур от оглавяваната от Съединените щати коалиция, предаде Ройтерс, като се позова на представител на американските власти. Цитираният източник, пожелал да запази анонимност, разказа, че коалицията е предотвратила късно снощи и рано тази сутрин координирана атака срещу поддържаните от нея Сирийски демократични сили (СДС) – съюз от кюрдски и арабски милиции. Близо 500 сирийски проправителствени бойци, подкрепяни от танкове, артилерия и минохвъргачки, нападнали щаб на СДС, където имало и американски военни съветници. Атаката била отбита. Няма пострадали американци. В източната сирийска провинция Дейр аз Зур СДС се борят срещу групировката "Ислямска държава" източно от Ефрат. Сирийските правителствени сили са активни от другата страна на реката, отбелязва Асошиейтед прес. Коалицията начело със САЩ подчерта в комюнике, че "остава решена да се съсредоточи върху борбата срещу "Ислямска държава" в долината на Ефрат", но има "неотменимо право на самозащита".

В Белград се роди бебе, тежащо 350 грама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705315

В Белград се роди бебе, тежащо 350 грама
Бебе, тежко едва 350 грама, е родено преди три седмици в белградска гинекологична клиника. Това е най-малкото оцеляло новородено в Сърбия, пише вестник "Блиц". Здравословното състояние на момиченцето, родено преждевременно, през 28-та седмица, е добро. То има застой в растежа, което е много рядък случай и може да се дължи на различни причини.

Осъдиха на 2 години условно майка, убила бебето си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705314

Осъдиха на 2 години условно майка, убила бебето сиМайка на новородено, която го убила като го оставила на студа веднага след раждането, получи присъда от 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Това съобщи Окръжният съд в Хасково, където казусът на Н. И. Т. от село Сталево, община Димитровград, бе решен на втора инстанция. На първата инстанция в Районен съд - Димитровград майката е

Започнаха първите състезания от Зимните олимпийски игри

http://www.mediapool.bg/zapochnaha-parvite-sastezaniya-ot-zimnite-olimpiyski-igri-news275265.html

Започнаха първите състезания от официалната програма на Зимните олимпийски игри в Пьончан, предаде Франс прес. Четири мача от турнира по кърлинг за смесени двойки стартираха едновременно в четвъртък – ден преди церемонията по откриването на 23-ата зимна олимпиада. На Игрите, които ще се проведат официално от 9 до 25 февруари, ще бъдат раздадени общо 102 комплекта медали в 7 спорта и 15 дисциплини. В олимпиадата ще участват над 2900 спортисти от 92 страни, нации и делегации.

Катастрофа блокира пътя между Монтана и Видин, има загинал

https://frognews.bg/novini/katastrofa-blokira-patia-mejdu-montana-vidin-ima-zaginal.html

Един човек е загинал, а друг е пострадал при удар на кола и бус на международния път Е79 между Монтана и Видин.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет навършва 10 години

http://www.cross.bg/inspektoratut-proveryava-navurshva-1567336.html

/КРОСС/ Инспекторатът към Висшия съдебен съвет навършва 10 години. Създаден с четвъртата поправка в Конституцията по настояване на Брюксел, той е с основно правомощие да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга независимостта на съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите, припомня БНР. През годините на Съдебния инспекторат беше възложено да следи случаите на бавно правосъдие, а от януари 2017-а - да проверява имуществото и интегритета на магистратите. Официалното честване на 10-годишнината от създаването на Инспектората е част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.  

Макрон признава специфичността на Корсика, но отхвърля другите искания на националистите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/08/3125994_makron_priznava_specifichnostta_na_korsika_no/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е готов да признае специфичността на Корсика, но е против другите искания на управляващите острова националисти, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />В дългоочакваната си реч в Бастия държавният глава каза, че е "склонен Корсика да бъде упомената във френската конституция" - едно от главните искания на съюза между привържениците на автономията и сепаратистите. Той подчерта, че това би бил начин да се...

Тежка катастрофа затвори пътя за Видин, има загинал

https://offnews.bg//112/tezhka-katastrofa-zatvori-patia-za-vidin-ima-zaginal-674439.html

Сигнал за пътен инцидент е подаден малко преди 6 часа тази сутрин. По първоначални данни на път Е-79, край Белотинци, челно са се ударили лек автомобил и лекотоварен бус, съобщи МВР.

В резултат на удара е загинал водачът на леката кола, а другият водач - откаран в болнично заведение. Извършва се оглед.

Пътни полицаи са на място и регулират движението.

Ето и обходните маршрути, които могат да се използват:

- в посока Монтана-Видин: по път III-112 Монтана – Доктор Йосифово – Тополовец – Добри дол; път II-11 Добри дол – Арчар – Дунавци;

-в посока Видин-Монтана: по път III-114 Ружинци – Тополовец; път III-112 Тополовец – Доктор Йосифово – Монтана.

И този четвъртък граждани излизат да протестират в защита на Пирин

http://econ.bg/Новини/И-този-четвъртък-граждани-излизат-да-протестират-в-защита-на-Пирин_l.a_i.757591_at.1.html

И този четвъртък граждани ще протестират за пореден път срещу приетото в края на миналата година решение на Министерски съвет за спорни промени в...

Отмениха ефективната присъда на майка, убила бебето си

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-novorodeno-nevena-teneva-26861287

Окръжният съд в Хасково отмени ефективната присъда на 33-годишната Невена Тенева за убийството на новороденото й дете и я замени с условно наказание.

Катастрофа със загинал в Монтанско, движението е спряно

https://www.24chasa.bg/region/article/6705310

Катастрофа със загинал в Монтанско, движението е спряноЕдин човек е загинал при катастрофа на път Е-79, край Белотинци, движението в района временно е спряно. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за пътния инцидент е подаден малко преди 06.00 часа тази сутрин. По първоначални данни на път Е-79, край Белотинци, челно са се ударили лек автомобил и лекотоварен бус.

Лаборатория не различава чай от урина

http://www.moreto.net/novini.php?n=368672

Директорката на болница в град Масишс, Армения, Нуне Аванесян дала за анализ в болничната лаборатория чаена отвара вместо урина и получила … резултати от изследването, пише "Арменпресс". Заради многобройни оплаквания от небрежното отношение към работата на служителите в лабораторията, тя решила да провери сама как се работи там.

11 души загинаха при строеж на метро в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705308

11 души загинаха при строеж на метро в Китай11 души са загинали, а други трима са в неизвестност, след като в Китай се срути тунел на метрото, който е в процес на изграждане. Деветима работници са спасени. Инцидентът е станал в провинция близо до финансовия център Хонгконг. От разпространените кадри се вижда, че е пропаднал и широк път. Води се разследване за причините са срутването.

Военен парад в Пхенян ден преди Олимпиадата

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-voenen-parad-26861280

В столицата на Северна Корея се състоя военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия.

Учител защити един от биячите на ученик в Русе

https://www.actualno.com/crime/uchitel-zashtiti-edin-ot-bijachite-na-uchenik-v-ruse-news_658659.html

"Опонира, отговаря, като всеки един тийнейджър – нещо нормално." Това каза класният ръководител на едно от момчетата, които пребиха 16-годишно момче. Учителят твърди, че момчето не е създавало сериозни проблеми. То е при тях от 1-ви клас. В 7-ми клас имало единствено повреда на имущество тип маса или чин, която момчето веднага си платило. Преподавателят уточни пред bTV, че момчето може да бъде помолено да смени училището, но не и да бъде изгонено за нещо, което е направило

ВСС не откри нередности в пращането на "високата корупция" в спецсъда

http://clubz.bg/63927-vss_ne_otkri_nerednosti_v_prashtaneto_na_visokata_korupciq_v_specsyda

След ясно изказване на Сотир Цацаров и "бетон" от гласовете на прокурорската колегия, Пленумът на ВСС не застана зад съдиите от ВКС и адвокатурата, които искат да бъдат обявени за противоконституционни последните промени в НПК.

Става въпрос за изпращането на делата "за висока корупция", включително и на магистрати, в Специализирания наказателен съд, както и за това - ревизионни актове на Сметната палата, АДФИ и др. подобни да бъдат автоматично приемани като доказателство в същите дела. 

През ноември, веднага след влизането в сила на променения от ГЕРБ НПК, първо общото събрание на ВКС, а после и адвокатурата дадоха промените на КС. Там те са обединени в едно конституционно дело.

Както Клуб Z писа, според вносителите с промените се създава извънреден съд, нещо което е изрично забранено в чл. 119 на Конституцията. В становищата се прави и аналогия с Народния съд - нещо, което Цацаров каза с насмешка, че няма да коментира.

Характрно за изнъредния съд е, че той се занимава не по правна материя, а по субект на извършване на деянието, простичко казано - избирателен е не по престъплението, а по човека, който го е върши.  

Натам, според вносителите, има доказателства - като например различният ред за преследавне на едно и също деяние, бонусите на споменатите съдии в спецсъда, и дори различните правила за командироване, които доказват, че България създава именно извънреден съд.

Между другото, никой още не е казал аргументирано откъде и под чие давление при предното правителство на ГЕРБ законодателят изведнъж се "влюби" в спецсъда и т. нар. висока корупция бе "иззета" от  СГС - тъкмо отвоюван от дрийм тийма на Владимира Янева и "каките". Но през цялото изминало време Цацаров помпа капацитета на Спецпрокуратурата с кадри, средства и дори прати "любимия" си прокурор Иван Гешев за шеф.

Та, днес Цветинка Пашкунова илюстрира, че за едно и също деяние, например - документно престъпление, един гражданин би бил преследван по един ред - тръгвайки от Районен съд, а субектите по новия НПК (министри, депутати, магистрати, включително вече и шефове на агенции, кметове и председатели на общински съвети, б.р.) ще отговарят, стартирайки направо от ниво Спецсъд.

Сотир Цацаров взе думата пръв, колкото да каже, че е против искането за противокоституционност.

Според главния прокурор, ако се приеме, че това ще е извънреден съд, то значи че досега такъв е бил и СГС (но нищо не каза за бонусите и особените правила за СпНС, б.р.)

"Нямам намерение да споря с никого - обяви главният прокурор и нарече аргументите на другия лагер "може би отношение към специализирания съд."

"Като цяло ако приемем, че този съд е извънреден – няма да коментирам мотивите, които съществуват към искането, защото правят аналогия с Народния съд, - ще изпаднем в доста голяма казуистика и ще кажем неща, които не е редно тук да ги коментираме", делово каза Цацаров.

А по повод това - дали съдиите трябва безкритично да приемат ревизионните актове на всички държавни служби и финансови инспекции, той даде пример - защо тогава приемат докладите на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ.

"Не защото са доклади на ОЛАФ, а защото трябва да мерим всички с еднакъв аршин", обяви Цацаров.

Лозан Панов съвсем накратко последва изказването му - че вече бидейки от ВКС, е изразил становищ, че промените са противоконституционни. И дори обеща, че няма да гласува и си го изпълни.

Както казахме, Цветинка Пашкунова се намеси да обори главния прокурор и посочи няколко обстоятелства, които сочат на отклонения от характеристиката на Специализирания съд, вече посочена в старо решение на КС от 2011 г.

 "Сочените възможности за допълнителни възнаграждения на съдии, различни от тези на останалите съдилища, които разглеждат същите дела по същите правни квалификации, сочи на отклонение - както като праворазадаване, така и за статута на съдиите от този съд", каза върховната съдийка.

Тя даде и пример, че гражданите се третират неравно (казано просто - едни стават по-"виновни" и биват преследвани по различен ред от други при едни и същи деяния, б.р.)

Въпросът беше: подкрепя ли ВСС искането за противоконституционност, залегнало в образуваното вече конституционно дело № 10/2017 г.?

Тезата на Цацаров - че няма нищо противоконституционно в преместването на делата, мина с 15:7 гласа. Показателно е, че освен "бетона" на прокурорската колегия, той получи подкрепа и от Боян Магдалинчев и Георги Чолаков от ВАС, и политическата "тройка" -  Боян Новански (Обединени патриоти), Драгомир Кояджиков (БСП) и Вероника Имова (ГЕРБ). Дори съдия Стефан Гроздев (ДПС) не гласува с тях, а против двете.

Освен обичайните върховни съдии, малцинството подкрепиха Даниела Марчева и Боряна Димитрова, както и Севдалин Мавров. Панов на гласува.

Другата опция - за противоконституционност на приемането на ревизионни актове, събра почти същата подкрепа 8:14, макар и в различна конфигурация.

По-рано днес пък Лозан Панов отказа да коментира писмото срещу него от подалия оставка зам.-председатл на ВКС Красимир Влахов. В свое открито писмо Влахов го обвиняваше, че има "специфично разбиране" за работно място и време, че приема съда като "субстрат"  и като "трибуна да отправя спорни публични послания".

Ирина Бокова оглави факултет на южнокорейски университет

https://frognews.bg/novini/irina-bokova-oglavi-fakultet-iujnokoreiski-universitet.html

Бившият генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултет от следващия месец, съобщи агенция Йонхап.

Гърция трябва отново да стане "нормална страна", заяви еврокомисар Московиси

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/08/3125990_gurciia_triabva_otnovo_da_stane_normalna_strana_zaiavi/?ref=rss


Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви преди днешното си посещение в Атина, че Гърция трябва да стане отново "нормална страна", с всички права и задължения, след завършването на програмата й за фискално оздравяване, съобщава АНА-МПА.<br /><br />По време на вчерашното представяне на зимните икономически прогнози на Европейската комисия той каза, че възстановяването на гръцката икономика е "стабилно", както показват прогнозите за...

Един загинал при катастрофа между кола и бус край Белотинци

http://www.cross.bg/belotintzi-topolovetz-doktor-1567335.html

/КРОСС/ Временно е спряно движението на път Е-79, в района на Белотинци Сигнал за пътен инцидент е подаден малко преди 6 часа тази сутрин. По първоначални данни на път Е-79, край Белотинци, челно са се ударили лек автомобил и лекотоварен бус. В резултат на удара е загинал водачът на леката кола, а другият водач - откаран в болнично заведение. Извършва се оглед. Пътни полицаи са на място и регулират движението. Обходен маршрут: - в посока Монтана-Видин: по път III-112 Монтана - Доктор Йосифово - Тополовец - Добри дол; път II-11 Добри дол - Арчар - Дунавци; -в посока Видин-Монтана: по път III-114 Ружинци - Тополовец; път III-112 Тополовец - Доктор Йосифово - Монтана.    

Плащаме данъци онлайн и без такси

https://www.vesti.bg/bulgaria/plashtame-danyci-onlajn-i-bez-taksi-6079097

Безплатните картови плащания са възможни чрез сайта и в офисите на НАП

Патриотична шизофрения: носят ибрика на туркофила Борисов, но ще налагат санкции на Ердоган

http://pogled.info/bulgarski/patriotichna-shizofreniya-nosyat-ibrika-na-turkofila-borisov-no-shte-nalagat-sanktsii-na-erdogan.92396

/Поглед.инфо/ Патриотарите изтрещяха. Третират плебса като колективен дебил, негоден да различи черното от бялото. Хем са ибрикчии в туркофилския кабинет на Борисов, хем зоват на оружие срещу Туркия.

В Северна Корея започна мащабен военен парад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705290

В Северна Корея започна мащабен военен парадВ столицата на Северна Корея започна военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, съобщиха ТАСС и Франс прес, цитирайки японската агенция Киодо и източник от южнокорейското правителство. По-подробна информация засега няма. Севернокорейската телевизия не излъчва събитието на живо.

САЩ прие законопроект за киберсигурността на Украйна

https://www.actualno.com/america/sasht-prie-zakonoproekt-za-kibersigurnostta-na-ukrajna-news_658657.html

На 7 февруари Конгресът на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект за киберсигурността на Украйна , предава РИА Новости. В полза на законопроекта са гласували 404 конгресмена, а против – трима. 23 депутати са се въздържали, допълни агенция Фокус. В документа, който трябва да бъде разгледан от Сената, се предвиждат редица действия „съобразени с интересите на САЩ“, които трябва да бъдат предприети от Държавния департамент, с цел да се помогне на Украйна да подо

Полицаите отново алармират за проблемите с униформите и обувките

http://www.cross.bg/obyvkite-nito-problemite-1567334.html

/КРОСС/ Синдикалната федерация на служителите в МВР ще даде специална пресконференция, на която отново ще алармира за проблемите, които полицаите имат с униформите и обувките. В предаването „Преди всички" зам.-председателят на УС на федерацията Илия Кузманов обясни: Не търсим конфронтация, а напротив. След постигнатите договорености относно повишаване основните заплати в МВР, ние продължаваме по нашите искания, които бяха 3 и явно са позабравени от обществото. Те бяха за законодателни промени и за повишение качеството на униформеното облекло. Изискванията ни за по-добра функционалност на обувките и униформата е съвсем нормално. Един служител, който не се чувства добре, той е непригоден за работа и не е полезен нито за гражданите, нито за самия себе си. По думите на му, у нас технологията за производство на тези обувки е изостанала с 20 години, а на някои места дори няма обувки. В пресконференцията ще участват и чужди експерти. Тук едва ли можем да вменим вина непременно на политическия кабинет. Доста по-надолу са хората, които трябва да се справят с това. ние подхождаме добронамерено, като се опитваме обективно да им покажем къде грешат. Ако те не го разберат, имаме начини да им го докажем и по друг начин. определено е въпрос на пари, но в дългосрочен план инвестицията е много по-малка от тази, която се прави в момента. Ние сме инициатори на уеднаквяване на минималните полицейски стандарти в Европа.    

Автобус наруши правилата и предизвика катастрофа във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=368624

Варненски автобус предизвика катастрофа вчера сутринта на кръстовище край Провадия, съобщиха от полицията за Moreto.net. Шофьорът на тежкото возило навлязъл в кръстовището без да даде път на колите, движещи се по път с предимство.

Януари приключва с 847 млн. лева излишък и повече приходи

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3125988_ianuari_prikljuchva_s_847_mln_leva_izlishuk_i_poveche/?ref=rss


Първият месец на 2018 г. приключва с 847 млн. лева излишък, съобщи в сутрешния блок на БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Приходите са с 9.7% повече в сравнение с януари 2017 г., а разходите също са по-големи – с 6.3 на сто на година база, отчете тя, като направи уговорката, че януари не е показателен месец заради традиционно по-големите приходи и по-малки разходи. Данъчните приходи са с 15.5% повече в сравнение с януари 2017 г.<br /><br...

Европа, мигранти, социална защита - какво пише в споразумението за коалиция в Германия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/08/3125984_evropa_migranti_socialna_zashtita_-_kakvo_pishe_v/?ref=rss


Ангела Меркел възнамерява да постави четвъртия си мандат начело на германското правителство под знака на Европа. Ето какви са основните точки в правителствената програма на нейната консервативна партия и социалдемократите, обобщени от "Франс прес".<br /><br />Преоценка в средата на мандата<br /><br />За разлика от предишните две правителства, в които канцлера Меркел договори подкрепата на Социалдемократическата партия (СДП), сегашната програма предвижда...

Тежка катастрофа затруднява движението по главния път София - Русе

http://www.cross.bg/ryse-glavniya-tezhka-1567333.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа затруднява движението на МПС по главния път София - Русе, предава БНР. На около 20 километра преди Русе лек автомобил е катастрофирал. Има пострадали, сред които и дете. Движението се регулира от полицията.  

Джордж Сорос е дарил пари на кампания, целяща да предотврати излизането на Великобритания от ЕС

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/08/3125986_djordj_soros_e_daril_pari_na_kampaniia_celiashta_da/?ref=rss


Джордж Сорос е дарил над 550 хил. долара на активистка група, която се опитва да предотврати излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде "Ройтерс". Американският милиардер от унгарски произход придоби световна известност през 1992 г., залагайки успешно срещу британската лира.<br /><br />Активистката група "Най-доброто за Великобритания" съобщи, че Сорос й е дарил пари чрез свои фондации. Противниците на Брекзита твърдят, че излизането от ЕС ще е...

Разходката с камила край пирамидите в Гиза остава в миналото

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/02/08/3124363_razhodkata_s_kamila_krai_piramidite_v_giza_ostava_v/?ref=rss


Ако искате да се разходите с камила сред пирамидите в Гиза, имате по-малко от година да осъществите желанието си. С този призив египетското правителство обяви, че започва мащабна реновация на пространството около най-големия си туристически обект. Очаква се до края на 2018 г. пешеходните връзки между пирамидите да бъдат изцяло ремонтирани, а популярните разходки с камили и коне да бъдат заменени от такива с електрически автомобили.<br /><br />Проектът предвижда да бъде затворен...

Менда Стоянова: Има сива икономика, но е преувеличена

http://dnes.dir.bg/news/siva-ikonomika-rastezh-menda-stojanova-26861279

Имаме сериозен ръст на приходите от данъка върху печалбата - 11%, което означава, че фирмите генерират повече печалба.

Януари приключва с 847 млн. лева излишък и повече приходи

http://econ.bg/Новини/Януари-приключва-с-847-млн-лева-излишък-и-повече-приходи_l.a_i.757590_at.1.html

Първият месец на 2018 г. приключва с 847 млн. лева излишък, съобщи в сутрешния блок на БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда...

Липса на медицински сестри тормози най-добрата ни детска кардиологична болница

https://www.actualno.com/healthy/lipsa-na-medicinski-sestri-tormozi-naj-dobrata-ni-detska-kardiologichna-bolnica-news_658656.html

Ще затвори ли единствената детска кардиологична болница в България (МБАЛ Национална кардиологична болница), лекуваща вродени сърдечни аномалии, заради недостиг на персонал? Този въпрос стана особено актуален, след като се разбра, че в болницата липсват достатъчно медицински сестри – около 20 души. Ръководителят на болницата проф. Анна Кънева сподели, че амбулаториите са пълни с пациенти и има малко ограничение на приема на нови пациенти, защото няма достатъчно медицински сестри. Защо

Раждайте с мъжете си, момичета!

https://offnews.bg//mama-nindzha/razhdajte-s-mazhete-si-momicheta-674438.html

Автор: Диана Димитрова Връщам се с умиление и към трите си раждания – всяко едно само по себе си уникално, различно и най-вече незабравимо. Моментът, минутата, в която станах майка за първи път, се превърна в най-незабравимия в изпълнения ми с емоции живот. После бях подготвена. Знаех какво означава онова гъделичкащо чувство на истинско щастие. Но първият път... Първият път те заварва неподготвен. Няма книга, която да го опише, няма филм, който да те подготви. Хем знаеш какво ти предстои, хем си в пълно неведение от силата на любовта, която те залива. И едно трикилограмово бебе ти дава най-прекрасния дар.…

Кметът на Скопие маха кичозните кораби от река Вардар

https://offnews.bg//sviat/kmetat-na-skopie-maha-kichoznite-korabi-ot-reka-vardar-674437.html

Кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов е издал заповед за премахването на трите кораба от река Вардар, които бяха поставени по времето на предишния премиер Никола Груевски.

Те бяха част от проекта "Скопие 2014", който "антиквизира" и напълно промени центъра на града.

Шилегов е поискал да бъде премахната и основата за "Панорамното колело", което трябваше да бъде поставено в река Вардар, съобщи БГНЕС.

Премахването на корабите и бетонната основа ще струва около 5 млн. евро. Строителните фирми, които са участвали в градежа, ще трябва да премахнат корабите. Компаниите ще трябва да изчистят и коритото на Вардар, за да няма опасност от нови наводнения.

В същото време стана ясно, че покривите на над 90 на сто от обектите на проекта "Скопие 2014" са протекли.

От правителството в Скопие и уточниха, че "най-драматично е положението в Държавния архив", където има истинско наводнение и реална опасност за съхранението и опазването на архивите. Поради тази причина правителството търси трайно решение за "Държавния архив".

Проектът "Скопие 2014" започна при управлението на предишния премиер на Република Македония Никола Груевски. Този проект напълно промени центъра на Скопие, малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността, а редица фасади, включително на правителствената сграда, превърнати в барок. Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705287

Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултетБившият генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултет от следващия месец, съобщи агенция Йонхап. Университетът Кюн Хи в Сеул съобщи, че е поканил Бокова, за да сподели своята експертиза и опит по ключови за света въпроси - от мира

Вместо яснота Маноил Манев от ГЕРБ внесе хаос в поправките за частната охрана

https://frognews.bg/novini/palna-kasha.html

Пълна каша са новите поправки в Закона за частната охранителна дейност. Това впечатление създаде спорът в предаването ”Тази сутрин” за тях между народният представител от ГЕРБ Маноил Манев и Татяна Иванова, представител на клъстър „Сигурност”.

Расте броят на жертвите от труса в Тайван

http://www.cross.bg/raste-broyat-na-zhertvite-ot-trysa-v-taiivan-1567332.html

/КРОСС/ Броят на загиналите при земетресението в Тайван достигна най-малко 9, съобщиха местните власти. Други 62 души остават в неизвестност. 265 души са получили наранявания от различна степен. Мощното земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер стана късно вечерта във вторник местно време. Сеизмолозите регистрираха и редица вторични трусове.    

Тир и кола се блъснаха на кръговото на Сточна гара в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705286

Тир и кола се блъснаха на кръговото на Сточна гара в София Тир и лек автомобил са катастрофирали при кръговото кръстовище на пл. "Сточна гара", предава ,,Фокус”. Няма пострадали хора, нанесени са само материални щети върху превозните средства. На място все още няма екип на ,,Пътна полиция”, движението не е затруднено. Очаквайте

Как разработки на ДАНС се оказват върху нощното шкафче на кмета

http://clubz.bg/63925-kak_razrabotki_na_dans_se_okazvat_vyrhu_noshtnoto_shkafche_na_kmeta

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев да бъде изслушан в парламентарната комисия за контол на службите, за да даде обяснение как така секретна разработка на агенцията му се е оказала на нощното шкафче на подсъдимия кмет на Септември Марин Рачев. Това поиска от парламентарната трибуна депутатът от БСП Славчо Велков, говорейки от името на парламентарната група на партията.

Рачев е обвинен за безстопанственост. Прокуратурата ще опита да докаже, че чрез 14 фирми, находящи се на един адрес и имащи общо с жената, с една втора братовчедка и други близки на кмета, той фактически е сключвал обществени поръчки със себе си. Ще опитат да го обвинят за нагласени поръчки за поне 300 000-400 000 лв. Но общите подозрения, както вече бе съобщено, са за 13 млн. лв.

При обиска в дома му спецпрокуратурата се натъкна на справки от ДАНС за операции по търговията с гласове, спокойно отлежаващи на нощното му шкафче. Става въпрос за това какви действия са били предприети срещу купуването на гласове на местните избори през 2015 г. Данните не са с гриф "секретно", но представляват служебна тайна.

"Как такъв материал, който съдържа такава информация и би трябвало да се съхранява в духа и изискванията на закона, се озовава в нощното шкафче на един кмет? Ще разширим въпроса – дали тази информация е била предназначена за този кмет или за всички останали в областта? Това е чувствителна информация, касаеща изборите в един определен период", посочи Велков.

Експерти по сигурността коментират неофициално, че такава информация буквално се продава на заинтересованите лица от служители на т.нар. българско ФБР.

Освен служебната справка от ДАНС в дома на Рачев беше намерен и друг любопитен "документ" - тефтер. Вътре Рачев си водил бележки за разценки за всяка фирма от спечелилите поръчки, които според прокуратурата са свързани. Там са описани оборотите, печалбите, суми на обществени поръчки "и всякакви други съкращения".

Специализираният наказателен съд временно отстрани от длъжност кмета на Рачев. Градоначалникът е обвинен за злоупотреби с общински средства и неправомерен контрол над фирми, които са били под негово пряко ръководство и са печелили обществени поръчки. Той успя да извади и крупната сума от 250 000 лева, за да излезе под гаранция.

Трима загинали в тежка катастрофа на магистрала "Хемус"

//dariknews.bg/regioni/varna/trima-zaginali-v-tezhka-katastrofa-na-magistrala-hemus-2077372

Трима души са загинали при тежка катастрофа на магистрала „Хемус” тази сутрин. Инцидентът е станал в района на варненското село Невша малко преди 10:00 часа

Според първоначалната информация лек автомобил е застигнал камион с ремарке и се е врязал в него. От удара

Ген. Киров се страхува за живота си, но има скрити документи

http://dnes.dir.bg/news/dokumenti-strah-kircho-kirov-26861164

Зная кои са поръчителите на действията срещу мен и техните политически ментори. Подготвил съм комплект документи с конкретни данни за това, което става.

ООН зове за примирие за Олимпиадата

http://www.moreto.net/novini.php?n=368671

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за прекратяване на огъня по време на Олимпийските игри през 2018 г. в Пьончанг, предаде АП. "Призовавам всички враждуващите страни да спазват олимпийското примирие по време на олимпийските и параолимпийските игри.

Бомбардировка срещу войници на Асад от страна на САЩ

https://www.actualno.com/asia/bombardirovka-sreshtu-vojnici-na-asad-ot-strana-na-sasht-news_658648.html

Оглавяваната от САЩ международна коалиция нанесе въздушни удари срещу проправителствени сили в Сирия. Това съобщи пресслужбата на щаб на операция "Непоколебима решимост" (Inherent Resolve). В разпространеното съобщение се казва, че тези действия са били предприети в отговор на непровокирано нападение срещу щаба на Сирийските демократични сили (СДС), които се ползват с подкрепата на американците. "Военнослужещи от страните членове на коалицията се намираха заедно с партньорите си

Дете пострада при тежка катастрофа на пътя София-Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705284

Дете пострада при тежка катастрофа на пътя София-РусеТежка катастрофа затруднява движението по главния път София - Русе. На около 20 километра преди Русе лек автомобил е катастрофирал, съобщава БНР. Има пострадали, сред които и дете. Движението се регулира от

Цените на почивките в Турция през 2018 г. може да се увеличат с 15 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705277

Цените на почивките в Турция през 2018 г. може да се увеличат с 15 %Цените на почивките в Турция през настоящата година може да се увеличат с 15% в сравнение със стойността им през 2017 г. Това бе съобщено от директор по продажбите на руски туристически оператор в рамките на пресконференция при откриването на регионален форум в Екатеринбург, предава Интерфакс-Туризм.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване