Ден 8: Маратонци и евродепутатката Ска Келер на протеста за Пирин

http://clubz.bg/63918-den_8_maratonci_i_evrodeputatkata_ska_keler_na_protesta_za_pirin

Тази вечер ще се проведе поредният протест под надслов "Да защитим Пирин, за защитим България". Това е осмото поред шествие срещу решението на Министерския съвет да промени плана за управление на Национален парк Пирин, взето на 28 декември 2017 г. и предвиждащо разрешение за строеж на спортни съоръжения в 2% от концесионната зона на Банско и за водохващания за питейни нужни в 48% от територията на парка. 

Шествието тази вечер от 18,30 ч ще започне от Министерския съвет. Протестиращите ще посрещнат в София маратонците - доброволци, които тичат в защита на планината и днес е последната част от маршрута им - от Дупница до сърцето на София, където ще се влеят в протеста.

Ще има и специален гост - евродепутатката от групата на "Зелените" Ска Келер. Германката бе тази, която постави въпроса за Пирин и протестите срещу решенията на властта на премиера Бойко Борисов при представянето на приоритетите на България като председател на Съвета на ЕС в Европейския парламент.

 
Исканията на протеста са си все същите: 

1. Отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017, даващо възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

 

На 8 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6704908

На 8 февруари рожден ден имат Рашко Младенов, актьор, режисьор и музикант, бивш министър на културата Акад. Благовест Сендов, математик, политик и дипломат Иван Ценов, бивш баскетболен национал, бивш изпълнителен вицепрезидент на БФБ Д-р Константин Тренчев, почетен президент на КТ “Подкрепа” Симеон Щерев, световен и европейски шампион по борба, бивш треньор Спас Панчев,

В Сената вече има известно разбирателство за американския бюджет

https://www.actualno.com/america/v-senata-veche-ima-izvestno-razbiratelstvo-za-amerikanskija-budjet-news_658645.html

Лидерите на Републиканската и Демократическата партия в американския Сенат постигнаха компромис по параметрите на бюджета за двугодишен период. Това съобщи ръководителят на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър, предаде БГНЕС. Споразумението касае отделянето на още 300 млрд. долара в следващите две години за отбрана, както и за вътрешни политики. Ако и долната камара на Конгреса се съгласи, то в следващите две години САЩ ще похарчи допълнително 165 млрд. долара за отбрана и 131 млрд. д

МВР е уволнило трима полицаи за незаконен арест и употреба на сила за година

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3125912_mvr_e_uvolnilo_trima_policai_za_nezakonen_arest_i/?ref=rss


От началото на 2017 година до средата на януари 2018 година трима полицаи са получили дисциплинарно наказание - уволнение за незаконен арест или употреба на сила, извън разрешените от закона случаи. Това показва отговор на МВР на питане на "Дневник", отправено по закона за достъп до обществена информация.<br /><br />За същия период са били образувани близо 90 дисциплинарни производства, като за около половината - финалът е бил свързан с налагането на някаква санкция. 79 са...

Бизнесът в Германия не е доволен от новата коалиция

http://clubz.bg/63917-biznesyt_v_germaniq_ne_e_dovolen_ot_novata_koaliciq

Германският бизнес изрази скептицизъм към постигнатото коалиционно споразумение между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Това споразумение е дори по-ужасно, отколкото се очакваше", заяви Оливер Цандер, ръководител на работодателската организация в сектора на металургията Гезамтметал (Gesamtmetall). "Доставчиците на услуги ще бъдат разочаровани, а социалната държава ще експлодира. Това е тъжен ден за страната", каза той. 

След обявяването на споразумението Меркел посочи, че консервативният й блок е трябвало да направи компромиси в преговорите с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която получи трите основни министерства - на финансите, на външните работи и на труда и социалната политика. 

Дясноцентристката ГСДП се бори Германия да изостави двустепенната си система за здравно осигуряване и да намали възможността на компаниите да ограничават условията на труд. 
Много от подробностите по сделката все още не са обявени. 

Германската промишлена и търговска камара изрази опасения за споразумението. 

"Икономиката се радва заради някои добри бъдещи инвестиции, но в същото време има опасения за скъпите тежести в бъдеще, които ще засегнат най-вече бизнеса", каза президентът на камарата Ерик Швайцер. 

Той порица бъдещите коалиционни партньори за липсата на иновации спрямо дигитализацията. 

"Германската промишленост като цяло не е доволна от коалиционното споразумение", посочи Дитер Кемпф, президент на Федерацията на германската промишленост. 

Германските работодатели се оплакаха от липсата на гъвкавост. 

По въпросите на трудовия пазар и социалната политика в договора "липсва икономически усет и той означава по-слаба гъвкавост за компаниите, но и повече тежести и регулации", отбеляза Инго Крамер, ръководител на Конфедерацията на германските работодателски организации. 

Прогноза за времето - 8 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368660

Над Черноморието в сутрешните часове облачността ще е значителна и на места, главно в северните райони, все още ще превалява, научи Moreto.net. Около обяд облачността ще намалее до предимно слънчево. Сутринта вятърът все още ще е от юг, по-късно ще се ориентира от запад, ще е слаб до умерен.

Какво означава участието на Северна Корея в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/08/3125569_kakvo_oznachava_uchastieto_na_severna_koreia_v/?ref=rss


След безпрецедентното напрежение миналата година Северна Корея неочаквано обяви, че ще участва на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Макар присъствието на Пхенян на международни спортни събития да не е прецедент, тук важни са контекстът и времето, отбелязва Би Би Си.<br /><br />Полуостровът е разделен вече близо 70 години и двете страни така и нямат подписан мирен договор. Последните олимпийски игри в Южна Корея (през 1988 г.) бяха бойкотирани от Севера. През 2017 г. режимът на...

Маслени бисквитки с шоколадови парченца

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6704990

Маслени бисквитки с шоколадови парченца Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Нашият си американски вестник „Правда“

http://pogled.info/svetoven/nashiyat-si-amerikanski-vestnik-pravda.92385

/Поглед.инфо/ „Уол Стрийт Джърнъл“ проведе дълга дискусия относно произхода на Бретън-Уудската система, международната финансова рамка, която управлява западния свят десетилетия след Втората световна война. При договарянето на споразумението Великобритания е представена от Джон Мейнърд Кейнс, изтъкнат икономист на епохата си. САЩ са представени от Хари Декстър Уайт, заместник-министър на финансите и дълго време архитект на американската икономическа политика, предвид, че неговият номинален ръководител министърът Хенри Моргентау-младши е фермер-джентълмен без опит във финансите. Уайт също така е комунистически агент.

Бил ли е Маркс сталинист? Бизнес – кейс за МБА

http://pogled.info/svetoven/bil-li-e-marks-stalinist-biznes-keis-za-mba.92386

/Поглед.инфо/ Миналата седмица беше публикувано интервю на Сталин със заглавие „Бил ли е Сталин марксист?“. Може да се приближим до темата от противното, задавайки въпрос „Бил ли е Маркс сталинист?“. Ако при Сталин за три десетилетия между една Гражданска война и две Световни войни се създават пакети от отрасли, позволили на неграмотната селска страна да дръпне напред и да изпревари цялата планета, включително и в космоса, то вероятно методите, използвани от марксиста Сталин трябва да са били описани в трудовете на Маркс?

Преди 114 г. избухва Руско-японската война (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/ruskoyaponska-voyna-26858023

На 8 февруари 1904 година започва военен конфликт между Руската империя и Япония за контрола върху Манджурия и Корея.

Лидер на демократите говори над 8 часа в защита на младите нелегални мигранти

https://www.actualno.com/america/lider-na-demokratite-govori-nad-8-chasa-v-zashtita-na-mladite-nelegalni-migranti-news_658644.html

Лидерът на демократите в долната камара на Конгреса Нанси Пелоси произнесе най-дългата реч в законодателния орган на САЩ за последните 108 години. Тя говори в продължение на осем часа за защита на млади мигранти с нередовни документи от депортация. Пелоси, която следващия месец ще навърши 78 години, започна обръщението си в 10:04 часа източно време. Осем часа и седем минути по-късно, в 18:11 часа, тя приключи, като прекара на практика целия ден пред трибуната на 10-сантиметрови токове, без да к

Изложбата „Заедно стигаме по-далеч“ - красивата страна на споделеното пътуване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284699_%D0%98%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D0%97%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87%E2%80%9C+-+%D0%BA%D1%

 Под мотото „Заедно стигаме по-далеч“ в Дома на Европа беше открита изложба, посветена на споделеното придвижване. Експозицията е част от информационната кампания на Европейската комисия. „Европейска седмица на мобилността“ и може да бъде разгледана до 15 февруари. 

Изложбата представя 22 плаката на студенти от Националната художествена академия, участници в едноименния конкурс на европейската седмица на мобилността. 

Експозицията носи посланието, че чрез използването на общи средства за предвижване и споделена информация за мобилност, можем да намалим и разходите си и въглеродния отпечатък, а най-хубавото, че така срещаме нови хора и правим пътуването си по-разнообразно, смятат младите хора. 

Европейската седмица на мобилноста е целогодишна кампания на ЕК с пик на дейностите между 16 и 22 септември всяка година. 

Коалицията на САЩ удари войските на Асад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284698_%D0%9A%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%B

 Коалицията, водена от Съединените щати, е нанесла ответен удар срещу проправителствените войски в Сирия след нападение над щаба на "Сирийските демократични сили", съобщава кореспондентът на телевизионния канал NBC в Пентагона. Причината за удара е атаката на войските на Асад срещу централата на на "Сирийските демократични сили" (SDF), където се намирали военните съветници на водената от САЩ коалиция.Отбелязва се, че нападението е станало на осем километра източно от договорената линия за предотвратяване на конфликти по река Ефрат. Пентагонът излезе с изявление, че за защитата на коалиционните сили и съюзниците, които участват в борбата срещу "Ислямска държава", както и за да се отрази акт на агресия спрямо партньорите, са нанесени удари по атакуващите сили. Представители на коалицията заявиха, че основната им цел е да се борят с терористите, но също така си запазват правото на самозащита. От Пентагона не съобщиха информация относно евентуални жертви и пострадали.  Превод и редакция: БЛИЦ

 
 Blitz.bg

Хотели и ресторанти – сред най-големите крадци на ток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284697_%D0%A5%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%E2%80%93+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%

 Собственици и управители на ресторанти и хотелски комплекси са сред най-често изкушаващите се да пробват кражба на електроенергия, сочат данните от  проверките на електроразпределителното дружество ЕвН – България за отмината 2017 година. За 12 месеца загубите от кражби на ток за дружеството, което оперира върху територията на Югоизточна България възлизат на 1 468 000 лв, което означава че не са били платени 10,9 мегаватчаса електроенергия. „Нямаме проблеми с ромските квартали, там събираемостта надхвърля 95 на сто , много по-често правят опити да плащат в зоните, където обитателите не са социално слаби. С въвеждането на дистанционното отчитане имаме възможност превантивно да действаме при опит за манипулиране на уредите. Получаваме сигнал веднага при отварянето им и изпращаме свои екипи ..“, коментира изпълнителният член на директорския съвет при дружеството Костадин Величков.По думите му загубите от кражбите са спаднали под 8,5 на сто, в този диапазон се движели и технологичните загуби. Продължавали обаче кражбите на проводници и части от трафопостовете, където сумата е в рамките на 1,6 млн лв, най-малка е тя в Старозагорска област – едва 389 000 лв.Пак там са инвестирани 5,8 млн лв за обновяване на разпределителната мрежа, в момента се полагали подземни кабели за нуждите на фирма в района на някогашния соцгигант  Агробиохим, която удвоява производството си и се нуждае от допълнителни близо 3 мегавата мощност.

Полагането се забавило във времето заради проблеми със собствеността на площадката – при приватизацията на химическия комбинат при правителството на Иван Костов алеите, улиците и подземните комуникации преминали в частно дружество, което сега искало наем за ползването им.

Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг вече започнаха

https://www.actualno.com/moresport/zimnite-olimpijski-igri-v-piongchang-veche-zapochnaha-news_658643.html

Първите официални състезания на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг започнаха, както беше предвидено, в навечерието на церемонията по откриването. Първите състезания бяха по кърлинг за смесени двойки в Центъра за кърлинг в град Гангнюнг, където ще се провеждат състезанията върху лед. В груповата фаза се срещат отборите на САЩ – олимпийски спортисти от Русия, Канада - Норвегия, Южна Корея – Финландия, Китай – Швейцария. Това е и първият път, в който тази дисциплина

Български гвардейци в Западните Балкани: Zajedno smo jači! (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63916-bylgarski_gvardejci_v_zapadnite_balkani_zajedno_smo_ja%C4%8Di_video

Zajedno smo jači!

Така звучи на трите официални езика в Босна и Херцеговина мотото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това чуха и зрителите в първата вечер на фестивала "Сараевска зима", който бе открит от Гвардейския представителен духов оркестър с диригент маестро Ради Радев. На концерта присъства и посланикът на България в Сараево Августина Цветкова.

Представлението бе озаглавено "Среща на културите: от брас до джаз". Българските гвардейци изпълниха мелодии от Панчо Владигеров, Дико Илиев, Енио Мориконе, Джордж Гершуин. Началото бе с българския химн и, разбира се, с "Ода на радостта" на Бетовен.

Снимките и видеото бяха публикувани във фейсбук от посланик Цветкова.

 

 

И този четвъртък граждани излизат да протестират в защита на Пирин

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/08/3125800_i_tozi_chetvurtuk_grajdani_izlizat_da_protestirat_v/?ref=rss


И този четвъртък граждани ще протестират за пореден път срещу приетото в края на миналата година решение на Министерски съвет за спорни промени в плана за национален парк Пирин, които отварят възможност за мащабно строителство в планината.<br /><br />Протестът в София започва в 18.30 ч. пред Министерски съвет. Този път участниците в събитието ще посрещнат бегачи, които вече седмица щафетно пробягват 440 км от Свиленград до столицата заради опазването на Пирин. Очаква се те да...

Честит рожден ден на Пенчо Ковачев!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6704951

Честит рожден ден на Пенчо Ковачев!Днес рожден ден празнува коментаторът Пенчо Ковачев. Той е най-добрият познавач на българското кино и сам пише сценарии за него. Не по-малко талантливи са и журналистическите му статии, в които често проблясва изисканото му чувство за хумор. Желаем му да е жив и здрав! Честито!                                                                      

Във Венецуела ще има президентски избори в края на април

https://www.actualno.com/america/vyv-venecuela-shte-ima-prezidentski-izbori-v-kraja-na-april-news_658642.html

Предсрочните президентски избори във Венецуела, на които президентът Николас Мадуро ще се яви като кандидат за нов мандат, ще се проведат на 22 април, съобщи Националният избирателен съвет на латиноамериканската държава. Съобщението беше направено по държавната телевизия, уточнява БГНЕС. То идва след провала на преговорите между правителството и опозицията за датата на вота. "Въпреки че така необходимото и очаквано от страната споразумение не беше подписано, ние можем да заявим, че мирът

Депутати отхвърлиха президентското вето за промяната на предназначението на нивите*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284696_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%B5%D

 Парламентарната комисия по земеделие отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за посевния и посадъчния материал. Чрез преходните и заключителни разпоредби на този закон беше изменен Законът за опазване на земеделските земи и в частност текстовете, които се отнасят до промяната на предназначението на нивите.

Държавният глава не е съгласен с новите правила и според него те не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и промяна на предназначението й само по изключение при доказана нужда.

Проектът бе приет от Народното събрание на 24 януари 2018 г. Той позволява на собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в срок, все пак да имат право на инвестиции, вместо земите да станат отново земеделски.

Законопроектът бе подкрепен днес в земеделската комисия от 12 народни представители от ГЕРБ и Обединените патриоти, девет бяха против, нямаше „въздържали се“. На практика депутатите отхвърлиха така ветото на Радев.

Народният представител Йордан Апостолов (ГЕРБ) не се съгласи с мотивите на президента и изтъкна, че според Конституцията частната собственост е неприкосновена.

За изминалите години стотици общини нямат приети общи устройствени планове, например Шабла, изтъкна депутатът.

Бюрхан Абазов (ДПС) заяви, че партията му подкрепя ветото на президента, включително заради принципа, че промяната на предназначението трябва да се прави по изключение, а не по правило, при доказана нужда.

Той допълни, че промяната на един закон чрез друг не дава възможност за широко публично обсъждане.

Светла Бъчварова (БСП) също подкрепи ветото на президента. Тя предложи Законът за опазване на земеделските земи да бъде разгледан отново, за да се решат възникналите проблеми.

В парламентарната комисия възникна спор колко и какви такси трябва да се връщат на собствениците, които са платили за промяна на предназначението на нивите, но не са реализирали инвестиционно намерение.

Стана ясно, че досега собствениците са плащали такса смет и данъци на общините, въпреки че на терените няма строежи.

 

Кръстина Таскова („Воля“) заяви, че промяна в закона, свързана със земеделските земи, „не може да минава така тихомълком и по терлици“. „Воля“ също подкрепят ветото на президента.

Александър Сабанов от Обединени патриоти подкрепи ГЕРБ като заяви, че става въпрос за земите не на големи инвеститори, а на дребни собственици. Те по думите му първо са събирали средства за подробни устройствени планове (ПУП), а след това – за проекти.

Здравко Младенов от Националното сдружение за защита на собствениците на имоти и Димитър Канариев от асоциация Българско Черноморие се обявиха в защита на притежателите на имоти. Правото на частна собственост е индивидуално, не може да се противопоставя на обществото, каза Канариев.

„Не приемаме 1 800 дребни собственици на имоти да бъдат заложници на политическо противоборство“, допълни той.

Според Димитър Кацов от инициативата „Да спасим Карадере“ в проекта има пропуски.

Председателят на парламентарната комисията по земеделие Десислава Танева коментира пред журналисти, че „дебатът беше повече политически, отколкото експертен“.

Тя заяви, че законопроектът за посевния и посадъчен материал е внесен от Министерския съвет с цел административно облекчаване на гражданите и по тази причина включва изменения в още 16 закона, един от които е Законът за опазване на земеделските земи.

Той си мина цялата процедура на обществено обсъждане“, подчерта Танева.

За текстовете, върнати от президента, депутатът каза, че действително са внесени след първото гласуване и след предложение на Обединените патриоти.

Те по никакъв начин не предизвикват последствия като застрояване“, смята тя. По думите й става въпрос за няколко хиляди собственици, които получават шанс отново да си потвърдят решенията за промяна на предназначението на земите.

По думите й ще е нужно ново становище на Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ), което да съответства на новото екозаконодателство. Тя подчерта, че са фиксирани срокове, свързани с промяната на преназначението.

През следващата седмица ветото на президента ще бъде гласувано в пленарна зала. 

По-рано комисията гласува на второ четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители заради запитване от Европейската комисия, свързано с изискването субсидии да се получават, само ако стопанинът има правно основание за ползване на земята. 

Според Танева поправките, свързани с правното основание, са незначителни за стопаните - вместо до февруари, те ще имат право да заявяват правно основание за ползване на нивите до 31 май. 

Чисто административно решаваме проблем в комуникация с Европейската комисия, коментира Танева.

Преди заседанието на парламентарната комисия по земеделие в София се проведоха два протеста – на защитници на президентското вето и на негови противници, предаде БНР.

 

Протестът срещу наложеното от президента Радев вето бе 11 часа пред парламента  и бе организиран от Национална асоциация "Българско Черноморие". Според недоволните промените са в полза на държавата и са срещу малкия бизнес и дребните собственици на земи.

Малко по-късно в 12.30 ч. граждани и неправителствени организации започнаха друг протест – срещу приетите изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

С тях се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се удължават вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, смятат от инициативата "Да спасим Карадере".

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

 

Британската полиция направи обсада на плюшен тигър

//dariknews.bg/novini/liubopitno/britanskata-policiia-napravi-obsada-na-pliushen-tigyr-2077302

Полицаи в Шотландия се отзоваха на сигнал на фермер, помислил, че някаква голяма котка е влязла в обора с кравите му и 45 минути обсаждаха голям плюшен тигър, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко екипа са били изпратени по спешност във ферма в Питърхед, Абърдийн, включите

Секретар на Белия дом хвърли оставка, обвиняват го в домашно насилие

//dariknews.bg/novini/sviat/sekretar-na-beliia-dom-hvyrli-ostavka-obviniavat-go-v-domashno-nasilie-2077313

Високопоставен сътрудник на президента на САЩ Доналд Тръмп подаде оставка заради обвинения в домашно насилие от страна на две бивши негови съпруги, предаде Асошиейтед прес.

В изявление Роб Портър, секретар на

Дуейн Джонсън се изправя срещу най-високата сграда в света (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/duejn-dzhonsyn-se-izpravia-sreshtu-naj-visokata-sgrada-v-sveta-video-2077200

След като влезе в ролята на Мич Бюканън в киноверсията на „Спасители на плажа“ и спаси света с екипа на Доминик Торето в „Бързи и яростни 8“, това лято Дуе

Напредък в редактирането на гени обещава лечение на тежки заболявания

//dariknews.bg/novini/liubopitno/napredyk-v-redaktiraneto-na-geni-obeshtava-lechenie-na-tezhki-zaboliavaniia-2077259

Втори пациент беше подложен на терапия за редактиране на гени като част от изследване в американския щат Калифорния, а при първия човек, преминал през процедурата, не са се появили обезпокоителни странични ефекти, съобщиха лекарите, цитирани от Асошиейтед прес.

Будите се в един и същи час през нощта – ето какво означава това

//dariknews.bg/novini/liubopitno/budite-se-v-edin-i-syshti-chas-prez-noshtta-eto-kakvo-oznachava-tova-2077270

Събужданията през нощта са обичайни явления, характерни за съня на всеки човек. Редица фактори могат да доведат до повишен брой събуждания и съответно да нарушат съня. Такива са напрегнатото всекидневие, стресът, о

Решават да останат ли в ареста задържаните за отвличането на Адриан Златков

//dariknews.bg/novini/bylgariia/reshavat-da-ostanat-li-v-aresta-zadyrzhanite-za-otvlichaneto-na-adrian-zlatkov-2077311

Софийският апелативен съд решава дали да останат в ареста четиримата задържани за отвличането на Адриан Златков през лятото на миналата година.
 
Адриан Златков беше отвлечен в края на август край дома си в Герман. В продължение на 12 дни МВР не успя

Една трета от българите в градовете и половината в селата са в риск от бедност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284695_%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%

 Една трета от българите в големите градове на страната са застрашени от бедност и социално изключване (31,1%), показват данни на Евростат.

Данните са още по-негативни за селските райони в България – там в такъв риск са 53,8% от населението, както и 38,9% от живеещите в малките градове.

От страните членки на Европейския съюз (ЕС) единствено за Гърция тези цифри са по-високи, що се отнася до жителите на големите градове (33,6%), като следват Италия (30,3%) и Белгия (29,3%).

По риск от бедност в селските райони обаче България е на първо място в Евросъюза. 

 

Застрашени от бедност или социално изключване са хората в една от следните три ситуации: риск от парична бедност, тежки материални лишения, живеещите в домакинство с ниско ниво на заетост.

Като цяло, 41,2% от населението на ЕС живее в големите градове през 2016 г. 30,6% са жителите на малките градове и предградията, а останалите 28,2% живеят в селските райони.

Почти един от всеки четирима жители на големите градове в ЕС (23,6%) през 2016 г. е бил в риск от бедност и социално изключване. Това е по-ниско ниво спрямо хората в такъв риск в селските райони (25,5%) и повече спрямо малките градове и предградията (21,6%).

Населението в такъв риск в ЕС слабо нараства през последните години. За жителите на големите градове процентът се увеличава от 22,7% през 2010 г. до 23,6% през 2016 г. За населението в предградията и малките градове ръстът е от 20,3% през 2010 г. до 21,6% през 2016 г.

В селските райони на ЕС се случва обратното – рискът от бедност засяга 29% от населението през 2010 г. и 25,5% шест години по-късно. Тези тенденции варират в различните страни членки.

Най-малък е рискът от бедност и социално изключване за жителите на големите градове в Словакия (13%) и Чехия (13,8%), следвани от Полша (16,2%) и Финландия (17,2%).

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Когато на сватбените снимки има нещо (много) неудобно

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kogato-na-svatbenite-snimki-ima-neshto-mnogo-neudobno-6079063

Колкото и да "треперим", когато подготвяме сватбата... понякога може да се случи нещо, което не е напълно по план. Тези снимки го доказват

Лондон: Не може да гарантираме какво бъдеще очаква британския бизнес след Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284694_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D

 Великобритания не може да каже на британския бизнес със сигурност какви ще бъдат бъдещите му отношения с Европейския съюз след Brexit. Това заяви британският министър по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Грег Кларк, цитиран от Ройтерс.

„Това са преговори, които предстоят. Не можем да гарантираме финалното положение, докато то не бъде договорено и от двете страни“, каза той в интервю. Mинистърът също така не уточни и какво ще иска Лондон в преговорите си с ЕС, нито кога правителството ще е готово с евентуалната си позиция.

Коментарът на Кларк идва, след като по-рано днес Британската търговска камара публикува отворено писмо до правителството, че нейното търпение относно липсата на яснота от страна на Лондон се изчерпва. В него се казва, че „бизнесът има нужда тези, които са избрани да управляват страната, да взимат решения“, съобщава вестник Guardian. 

Представителите на бизнеса искат от властите повече яснота за търговските и митнически отношения на Лондон с ЕС след 2019 г.

Писмото, подписано от председателя на камарата Франсис Мартин и главния й директор Адам Маршал, посочва, че всички 75 хил. фирми членки на организацията имат усещането за „продължаващо разделение“ по върховете на правителството.

„Дори сред многото оптимистични, гледащи към бъдещето фирми – тези, които виждат възможности, търпението е на привършване“, се казва в текста.

Мнозина представители на бизнеса се страхуват, че Великобритания може да стигне до т. нар. твърд Brexit без споразумение, който да доведе до редица нежелани последствия като отслабване на позициите на Запада, нарушаване на мира в Северна Ирландия, излагане на опасност британската икономика или подкопаване на позициите на Лондон като световен финансов център.

Великобритания вече се съгласи на принципна основа с ЕС след напускането на общността да има преходен период, условията по които се очаква да бъдат приключени до март.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

 

Пореден мощен трус в Тайван

https://www.actualno.com/asia/poreden-moshten-trus-v-tajvan-news_658641.html

Трус с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер беше регистриран до източното крайбрежие на Тайван, съобщи Американския геофизичен институт. По негови данни епицентърът на труса е бил на 9 километра югоизточно от град Хуалян, на дълбочина 6,1 километра. Няма данни за разрушения и пострадали от това земетресение, информира БГНЕС. Трусът е пореден, след като около полунощ на 6 февруари мощно земетресение край източното крайбрежие на най-големия китайски остров разлюля редица населени места, включително

Православен календар за 8 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691277

Православен календар за 8 февруариСв. вмчк Теодор Стратилат. Св. прор. Захария Сърповидец Теодор бил назначен за стратилат (войвода) в гр. Ираклия край Черно море заради своята добродетелност и мъдрост. Много хора приели християнската вяра заради него, което не се харесало на императора и поискал от Теодор да се отрече от Бога. Вместо това той разрушил всички златни и сребърни

Сенатът на САЩ обяви двугодишно бюджетно споразумение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284693_%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B2%D1%83%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%BD

 Представителите на Сената на САЩ постигнаха двугодишно бюджетно споразумение на стойност около 300 млрд. долара, което ще увеличи държавните разходи за отбрана и за вътрешноправителствените разходи, в опит да сложи край на споровете по фискалните въпроси, които от години се водят във Вашингтон, предава Ройтерс.

“Това споразумение е продукт на широки преговори между лидерите на Конгреса и Белия дом”, коментира лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл. “Работихме усилено, за да постигнем обща позиция и останахме фокусирани върху това да служим на американския народ”.

Чък Шумър, лидер на демократите в Сената, заяви, че сделката ще сложи край на битките за разходите. Но демократите в Камарата на представителите предупредиха, че няма да подкрепят споразумението, освен ако Пол Райън не обещае напредък в отделното законодателство в областта на имиграционната политика.

 

По-високите разходи за отбрана ще позволят на президента Доналд Тръмп да изпълни част от обещанията от предизборната си кампания. Неговите съюзници от Републиканската партия контролират и двете камари на Конгреса.

Споразумението предвижда и средства за помощ при бедствия, инфраструктура и програми, насочени срещу злоупотребата с опиати, обявиха от Сената.

Източник на Ройтерс от Конгреса твърди, че увеличението на разходите, които не са за отбрана, е със 131 млрд. долара, като включват 20 млрд. долара за инфраструктура. Освен това ще бъде увеличено финансирането на Детската здравноосигурителна програма за 10 години, вместо за сегашните шест, допълва източникът.

 
По статията работи: Елена Кирилова

Forbes класира милиардерите, забогатели от криптовалути

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284692_Forbes+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D1

 Списание Forbes състави за първи път класация на милиардерите, забогатели от операции с криптовалути, информира ТАСС.

Първи в списъка е Крис Ларсън, предприемач от сектора на финансовите технологии и ръководител на криптовалутната платформа за платежни системи Ripple. Той е натрупал състояние в размер на 7,5-8 млрд. долара, пише БТА. 

На второ място в класацията се нарежда Джоузеф Лавин, който има принос за създаването на дигиталната валута етериум, с богатство, оценявано на 1 до 5 млрд. долара.

Трети е основателят на криптовалутната борса Binance Чанпън Чжао със състояние от 1,1-2 млрд. долара. Веднага след него се нареждат  братята Тайлър и Камерън Уинкълвос с 0,9-1,1 млрд. долара. 

В класацията е включен и съоснователят на етериум Виталик Бутерин с 400-500 млн. долара.

По-рано бе съобщено, че братята близнаци Уинкълвос са първите в света биткойн милиардери.

Британският вестник Sunday Times оцени състоянието им на 100 хил. биткойна. По данни на изданието бизнесмените са купили криптовалута за 11 млн. долара през 2013 г., когато биткойнът струваше само 120 долара. Парите за покупката те получиха от делото срещу основателя на Facebook Марк Зукърбърг, заедно с когото са учили в Харвард. Съдът подкрепи братята в делото за авторските права върху идеята за социалната мрежа.

 

Авторите на класацията отбелязват, че при оценката на богатствата, получени от криптовалута, са отчетени непрозрачността на операциите и силните колебания на този пазар. Взето е предвид също, че криптовалутите не са защитени от кражби за разлика от парите в банковите системи, а атаките срещу борсите за криптовалути не са рядкост.

Скоростта на пазара на криптовалути, където за ден се печелят и губят милиарди, има решаващо значение и затова в рейтинга е посочен диапазон, а не точен резултат. При това Forbes се придържа към консервативен метод за оценка на състоянието на милиардерите, допълва ТАСС. 

По статията работи: Елена Кирилова

Джендър-комикси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284691_%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%B8

 Анонс:

"Млади любопитковци, питате ли се постоянно "защо"? 
Интересувате ли се от всичко, което ви заобикаля? 
Елате с нас на едно вълнуващо пътешествие из тайнствения свят на науката. 
Знаете ли какво се случва с вас, докато растете? Защо напоследък постоянно сте раздразнителни, лесно се натъжавате и трудно се концентрирате? Какво предстои да се случи с телата ви? Започнал е особен период в живота ви - пубертетът… Ще научите какви са физическите промени, през които ще преминете… Ще прочетете и ценни съвети как да се предпазите от нежелана бременност и от венерически болести, както и колко важно е да бъдете отговорни и толерантни.
Предстои ви да откриете цял един нов свят - този на възрастните.
Най-добре е да четете тази книга заедно с вашите родители.
И така, готови ли сте? 
Светът на възрастните ви зове!
Да потегляме!"
Това е рекламата на "Енциклопедия МАНГА в комикси. Защо? Пубертет и пол". Тази книга е част от корейска поредица енциклопедии за деца в 15 тома от по 160 страници (общо 2400 страници). Година на издаване: 2016. Издател: ИК "Световна библиотека", Александър Тренев. Тираж - над 40 милиона в целия свят. Художник - Хо Сун Бонг. 
Стилът "манга" не е това, което си мислите. Манга е японската дума за комикси и карикатури. Авторът на манга се нарича мангака.
И така:
"Младите любопитковци" потеглят на "едно вълнуващо пътешествие из тайнствения свят на науката".
И ето какво откриват там: 
Епизод 1:
Училище. В дъното на коридора - две прегърнати момчета. На преден план разговарят две момчета, едното с оранжева коса, другото - със зелена. "Оранжевото" момченце обяснява на "зеленото": "Те са гейове". 
Същият коридор - две момиченца се държат за ръце. 
"Оранжевото" момченце (очевидно по-просветено) казва на "зеленото": "А те са лесбийки".
Двете момиченца ги чуват. 
Момиченцето с червената коса (притеснено): "Гейове? Лесбийки?". Момиченцето с лилавата коса (компетентно): "И двете думи означават хомосексуалисти...". 
Червенокоската (изумено): "Хомосексуалисти ли?". После се разплаква и казва (очевидно към момченцата): "Вие ми се подигравате, че съм обратна?". 
Лилавокоската (успокоително): "Остави ги! Не виждаш ли, че се лигавят".
Епизод 2:
Две момчета се държат за ръце и се гледат влюбено.
Грижовната мама обяснява на своето момиченце: 
"Когато един човек обича друг, това е негово собствено право и избор. Когато двама души от един и същи пол се обичат, би следвало да уважаваме тяхното решение! Още повече, че в наши дни техният брой се увеличава неимоверно и вече не е нещо необикновено..."
Епизод 3:
Умилен дядо казва на своя внук: "Моето момче, колко си пораснал". Момчето протестира енергично: "Та аз не съм момче! НЕ! НЕ! НЕ!". 
Текст под картинката: "Някои момчета не приемат думите на възрастните и са убедени, че те не могат да се отнасят за тях".
Едно момченце гледа замечтано подир едно момиченце и си мисли: "Ах, искам и аз да съм като нея". 
Текст под картинката: "Други момчета се прехласват до такава степен по момичетата, че даже искат да станат като тях".
Епизод 4:
Едно момче се взира невярващо в огледалото (страда): "Аз не съм момче. Защо всички мислят, че съм".
Едно момиче в недоумение: "Странно! Аз никога не съм се замисляла, че съм именно момиче".
Грижовната мама: "Човек се ражда или мъж, или жена. Обаче има хора, които чувстват, че не принадлежат към собствения си пол, а към противоположния. Това са травеститите".
Момиченцето: "Добре! Разбрах, че в никакъв случай не трябва да ги смятам за различни..."
Епизод 5:
Любознателно момиченце пита майка си: "Нали момичетата не могат да се превърнат в момчета и момчетата не могат да станат момичета..."
Грижовната мама (убедително): "Не е точно така, когато пораснат и ако продължат да имат такова желание, могат да си направят операция за смяна на пола..."
Момиченцето (уплашено): "Ах, това въобще не мога да го разбера. Аз никога не бих искала да се превърна в момче..."
Грижовната мама (успокояващо): "Това е сложен въпрос. По-важното е, че трябва да уважаваме и травеститите...". Докато произнася тези думи, грижовната мама намига с дясното око. 
Епизод 6:
Невръстен родител (№ 1 или № 2 - не е много ясно) дундурка своето бебе.
Грижовната мама обяснява тази ситуация на малката си дъщеричка: "Напоследък отношението към децата майки се е променило и обществото ги приема".
Момиченцето: "А лошо ли е ако родиш дете толкова рано?"
Грижовната мама: Това е въпрос на личен избор… Има едно нещо, за което аз бих могла да похваля твърде младите майки".
Момиченцето (шашнато): "Ъ, какво е то?".
Грижовната мама: "Защото не се страхуват да създадат нов живот въпреки неодобрението на околните".
Сутрешен блок:
 Издателят Александър Тренев: "Книгата е безценен помощник на родителя, да може да образова детето си по деликатни теми… Тази енциклопедия няма нищо общо с третия пол… Основното послание е толерантността". И още: "На днешната дата (разговорът е на 2 февруари) германската армия капитулира при Сталинград. Ако не беше тази победа, ние нямаше да водим този разговор, защото обектът на тази книга щеше да е в крематориумите претопен или направен на абажури…" 
По-идиотска интерпретация на Сталинградската битка не бях чувала. 
Въпроси: 
Кой е "обектът на тази книга"? 
Децата като деца, каквито са - момиченца и момченца? Не. 
Децата, насърчавани и манипулирани да сменят своя пол? Да. 
Децата, провокирани да не са вече момиченца и момченца, а нещо трето, десето, хибридно, флуидно, джендъругодно? Да. 
Децата, превърнати в обект и жертва на един джендър екстремизъм, на една тотална, изобилно финансирана джендър агресия - агресия на джендъристки НПО-та; агресия, мотивирана, подкрепяна и провеждана от световни и европейски организации; агресия, маскирана като толерантност, грижа, образование и възпитание, включително - като Истанбулска конвенция? Да. 
Децата като обект на безотговорни и доходоносни джендър експерименти, след които тези деца никога няма да имат свои деца? Да. 
Децата като опитни зайчета в лъскавите клиники за смяна на пола под мъдрото ръководство на някой съвременен, усмихнат и добродушен Менгеле? Да. 
Родителите? Кои родители? Които биват насърчавани да насърчават децата си да сменят своя пол? Да.
 "Войната срещу децата"
Това е 10-минутен документален филм на Family Watch international, субтитриран на български. Съдържа потресаващи факти за всякакви програми, стратегии и наръчници на ООН и негови подразделения, които под маската на образованието и толерантността "обучават" децата как да станат "разнополови", как да достигнат "сексуално удоволствие с еднополови, с неодушевени предмети, с животни и въпреки несъгласието на другия". Програми и стратегии, основани на теорията на някой си д-р Кинси, който карал педофили да измерват с хронометър колко деца могат да постигнат оргазъм за 24 часа… 
Спирам дотук. 
Отделете 10 минути от скъпоценното си време.
Войната срещу децата не е само филм. А факт. 
 

 

Борисов крие, че му е връчена световна подписка срещу Луковмарш

http://pogled.info/svetoven/borisov-krie-che-mu-e-vrachena-svetovna-podpiska-sreshtu-lukovmarsh.92382

/Поглед.инфо/ Още на 2 февруари вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер е настоял премиерът да отмени неонацисткото шествие

Тероризмът остава основна заплаха в Европа

//dariknews.bg/novini/sviat/terorizmyt-ostava-osnovna-zaplaha-v-evropa-2077301

Основната заплаха в Европа продължава да е ислямисткият тероризъм, заявиха единодушно полицейските шефове от девет страни в Европейския съюз, предаде Франс прес.

Дни след стрелбата с расистки мотиви в град Мачерата в Италия началникът на италианската полиция Франко Г

ЕП обсъжда да се премахне ли лятното часово време

//dariknews.bg/novini/sviat/ep-obsyzhda-da-se-premahne-li-liatnoto-chasovo-vreme-2077298

Европарламентът ще обсъди резолюция за премахване на смяната между лятно и зимно часово време. Документът е изготвен в отговор на инициативи и петиции на граждани, загрижени за последиците за здравето от местенето на часовниковата стрелка два пъти в годината.

МВФ: По сива икономика България се доближава до държави от Африка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284690_%D0%9C%D0%92%D0%A4%3A+%D0%9F%D0%BE+%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D

 По нива на сива икономика България се доближава до страните от Африка. Това показват данни на Международния валутен фонд (МВФ), който е оценил размера в проучване между 158 държави по света.
 Средното ниво на сивата икономика у нас за периода 1991 - 2015 г. е 29,17%. През различните години делът на сивата икономика в България се е движел между 20,83 и 35,3 на сто.
На фона на Европа показателите за България са изключително високи. Те ни доближават до Румъния, където средните показатели за периода са 30,14%. Сред европейските държави, които са извън ЕС, с толкова голяма сива икономика е Русия - 38,42%.
Според проучването на МВФ България се доближава до африканските държави и Пакистан.
Данните за 2017 г. поставят страната ни на първо място сред 31 европейски икономики по сив сектор. Той заема 29,6% и тук водим пред останалите ни балкански съседи като Турция - 27,2%, Хърватия - 26,5% и Румъния - 26,3%. Гърция, чиято икономика и финанси, се сринаха през последното десетилетие, демонстрира далеч по-добри резултати от нас през миналата година. Там сивият сектор е 21,5%. Най-добре от европейските държави са Швейцария, където сенчестият бизнес е 6%, Австрия - 7,1%, и Люксембург - 8,2 на сто. Непосредствено след тях е Холандия, която е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, с 8,4%.
Автори на изследването са икономистите Леандро Медина от африканския департамент на МВФ и Фридрих Шнайдер от Университета Кеплер в Линц. Това е едно от първите изследвания, в които се прилагат нови статистически методи за оценка на сивата икономика. До 90-те години икономистите обичайно оценяваха сивия сектор на базата на различията в системата за национално счетоводство, в редица случаи с помощта на по-малко точни методи, свързани с анализа на пазара на труда, енергийното потребление, скоростта на паричния оборот. Сега обаче изследването е направено чрез три нови метода.
През юли миналата година Международното сдружение на счетоводителите обявиха, че страната ни е на осмо място по сив сектор в света след страни като Азербайджан, Нигерия, Украйна и Русия. По данни на сдружението черната икономика в България представлява близо 30% от брутния вътрешен продукт (БВП), или 28 млрд. лв., като нивото се е запазило през последните 6 години.
Според изчисленията на счетоводителите делът на сивия сектор в българската икономика не се е променял през последните шест години. Така е било през 2011 г., нивото се запазва и през следващите години. Прогнозите обаче са, че този размер ще остане до 2025 г. Приблизително същия размер отчете и изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България - 28,12% през 2016г. и 31,08% през 2015 г.

Спокойно, БНТ, може и без плурализъм!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284689_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE%2C+%D0%91%D0%9D%D0%A2%2C+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%BB%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC%21

 СЕМ разгледа експертен доклад от наблюдението върху изданието на "ИСТОРИЯ.BG" от 22 януари, посветено на лагера в Белене. Защо? Това би попитал Марк Твен, ако беше жив, на когото се приписва най-сбитият отзив за новоизлязла книга. Или пък Бърнард Шоу, който заради същия въпрос се смята за автор на най-кратката рецензия за театрален спектакъл.
Това издание наистина предизвика повече от обичайните несъгласия. Навярно поради манипулативния подход, който изважда от историческия контекст част от събитията и внушава, че до 1944 г. у нас всичко е било наред, но лоши хора заграбват властта и се втурват безпричинно да избиват и измъчват населението. Може би и заради босия по темата водещ, който 30 години не бил чул от бивш или настоящ комунист дори едно извинение. Наложи се разследващият журналист Христо Христов, който никак не е ляв,  да му припомни, че БСП бе първата партия, която осъди установяването на лагерите и принудителните изселвания. Но най-вече заради липсата на друга гледна точка. Четиримата събеседници и водещият застъпваха една и съща позиция, което обществената медия не бива да допуска, а регулаторът не трябва да премълчава.
СЕМ няма право да си служи с политически аргументи. За него е достатъчно да констатира, че всички в студиото защитават една и съща теза. Авторът на доклада добросъвестно е отбелязал този факт. При съотношение от 5:0 е нямало как да не го стори. Пък и преподава на студенти и най-малкото заради това си пази авторитета. Същевременно - не казвам, че защото е на заплата в регулатора, а тъй като, да речем, така тълкува закона - отбелязва, че в случая не е задължително да присъстват и опоненти на единодушното мнение. Това е наложително само за предаванията с политическа и икономическа тематика. А "ИСТОРИЯ.BG", както показвало и заглавието, е историческо. По тази логика обаче дори "Панорама" и "Още от деня" не са политически предавания. В БНТ даже няма нито едно политическо предаване, защото никое не съдържа в името си думата "политика" или производните й. За всеки непредубеден този повърхностен подход е абсурден. Когато се обсъждат действията на партия, която и днес е основен фактор в политическия живот, разговорът не може да не е политически. Когато се коментира отношението към политическите противници и мерките спрямо политически опасни лица, дискусията няма как да не е политическа. В такъв случай са задължителни повече гледни точки и, тъй като липсват, БНТ можеше да бъде санкционирана.
Можеше, но не беше. Двама членове на СЕМ заявиха, че "няма такова нещо като плурализъм изобщо и въобще". Че по някои теми "няма как да има две гледни точки". Учени твърдят, че даже две плюс две невинаги е четири, но тези колеги внушават, а може би са и убедени, че по далеч по-сложни от аритметиката исторически и политически процеси не трябва да има повече от едно мнение. Това е до болка познато. Няма да казвам от чия практика, за да не ги обидя. Пък може и да не подозират, че се вписват в нея. Не бивало да се извика палачът и да се пита какво е чувствал, като е изтезавал жертвите. Разбира се, че не трябва. Когато е извършено посегателство върху дете, насилникът ли трябвало да е другата гледна точка? Естествено, че не. Когато има кражба, крадецът ли следвало да получи равно ефирно време с обрания? Ясно е, че не.
Не е ясно обаче, че плурализмът не свършва и дори не започва с гледните точки на извършителя и потърпевшия. Той е много по-широко понятие от позициите на участниците в конкретно събитие. Никой от събеседниците в предаването от 22 януари не е бил жертва на лагерите. Някои дори не са били родени. Което не им пречи да имат мнение. Както можеше да има и гости с друго становище, без непременно да са палачи. Но нямаше. И дискусията в СЕМ се деформира. Тежките последствия за България от приобщаването й към хитлеристката коалиция бяха напъхани в един и същи контекст с действията на педофила и крадеца. При това положение нямаше как една част от регулатора, но достатъчна за взимане на решения, да не прецени като законосъобразна липсата на различни гледни точки в предаването.
Не е ясно по силата на кой нормативен документ по някои теми е допустимо само едно мнение. В медийния закон такъв текст липсва. Но в регулатора тази практика вече се въведе. Което подсказва, че и за следващото наблюдение - върху "Денят започва с култура", ще е приложим въпросът рецензия на Марк Твен и Бърнард Шоу.  БНТ може да бъде спокойна. Каквото и да стори, ще се намери кой да я оправдае. Може да си изпати само ако организира предаване за лагерите преди 9.IX.1944 г., в което гледните точки да бъдат 5:0 в полза на антифашистките. Само че водещите на предавания надали ще си позволят такава смелост. Пък и на новото ръководство подобни желания едва ли му идват отвътре.

Залогът е бъдещето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284688_%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Фактът, че от 2 февруари досега, Министерският съвет, воглаве с ръководителя Борисов, мълчат, че 175 000 души по цял свят са им казали, че Луковмарш е неприемлив, означава че тези хора осъзнават, че нещо не е наред.
Скандалът е неизбежен, защото този път от Бойко Борисов и компания се иска нещо повече от това да издадат хартийка, че Луковмарш е забранен. Те и досега правеха това, а после не пречеха за провеждането на шествието. Полицията го "съпровождаше" и арестуваше пияндетата в него.
Не само евреите, а и всички противници на сборището искат от ГЕРБ и Бойко Борисов да заклеймят, т.е. да кажат на глас, че: Луковмарш е фашизиоидна, неонацистка проява, която прославя ксенофобска, расистка и античовешка идеология, отречена от света, която, ако бъде възкресена, ще доведе само до потоци от кръв, смърт и разрушения. 
Е, как да го направи? Нали ще се окаже, че антикомунизмът му е театрален. Ще трябва да признае, че е имало фашисти у нас, че Съпротивата е имала смисъл и цел, че сред "жертвите на комунизма", които той почита, не всички са жертви. А той не иска. Не му е гот да му нарушават ролята, да му задават сложни въпроси, да носи отговорност, особено за бъдещето. Защото в този случай залогът е точно бъдещето.

Къде да учат българчетата?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284687_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%3F

 Протестите на родители се превръщат в неразделна част от образователния процес - един вид медийна родителска среща. Но наред с обичайните сюжети от криминалната хроника, с темите за тежките раници и за това дали учителите произнасят сакрално-мазохистичната дума „робство“, в последните дни се зароди един конфликт, който заслужава сериозна дискусия. Става дума за опита на МОН да преструктурира приема в средните училища, така че намаляващите количества деца да се пренасочат от претоварените профилирани паралелки към професионалните.

На бунт „срещу образователния геноцид“ се вдигна Враца в защита на своето училище „Христо Ботев“, не закъсня и Русе с елитното „Баба Тонка“. Обществено неспокойствие е обзело и градове като Сливен и Бургас. Министерството повтаря, че всичко ще става постепенно, а както знаем, стилът „Борисов“ е валсова стъпка - две напред, една назад. Но проблемът няма лесно решение и ще се завръща отново и отново.

От двете страни на барикадата

От едната страна стои желанието на публичните власти да правят образователна политика. Поглеждат от птичи поглед пазара на труда и констатират, че докато едни кадри има в изобилие, други все повече не достигат. Има математици и знаещи немски, но няма шлосери и хлебари. При възприетата схема „парите следват ученика", която трансформира публичната услуга в нещо като пазарна стока, търсенето се концентрира в елитните училища, които набъбват неконтролируемо, докато по-скромните техникуми изпадат в порочен кръг - по-малко пари, по-малко качество, още по-малко пари, още по-лошо качество.

Държавата обаче няма смелостта да каже, че цялата тази система е сбъркана, защото никакъв свободен пазар няма там, където 99% от образованието е държавен монопол. Има едни сакрални идеологически теми, които в България неизменно будят трепет - наред с „робството" сред тях е и пазарът. Само че държавно-монополистичната система на образованието се движи не от конкуренция и борба за качество, а от битка за бройки. А те пък се отпускат според познанства, според политически решения, ако щете дори, можем да ги разглеждаме и като функция от енергията на протестиращи родители.

От другата страна стоят гражданите, които виждат ситуацията от своята частна гледна точка. Готов ли си да обречеш детето си да работи цял живот като шлосер или хлебар? Ами ако поиска да учи нещо друго по-нататък? Дето се казва - от математик хлебар по-лесно се става, докато за обратното ще видиш доста зор. Ясно ли е изобщо при този бурно променящ се свят какво ще е нужно на децата утре и дали хлябът няма да се прави от роботи? Ако питате мен, най-голямата несигурност е в това дали изобщо се планира децата ти да останат тук. Елитните училища определено дават повече шанс за емиграция, особено езиковите профили.

Кратка история на техникума

Самото професионално образование заслужава отделен размисъл. Техникумите бяха създадени по времето на соца заради големи предприятия по места, които междувременно изчезнаха, а държавата така и не се реши да инвестира сериозно в преобразуването им. А да правиш професионално образование за дребен бизнес прилича на абсурдизъм: малкият производител ще назначи трима шлосери, но къде да се дява цяла паралелка? И то година след година. В крайна сметка на шлосерите няма да им остане нищо друго, освен да работят като сервитьори - това ли искаме?

Аргументите, с които родителите контрират министерството, пак са вдъхновени от свещения пазар. Как така ще се пречи на свободния избор? Всяко дете трябва да следва интереса си, всичко друго ни връща към тоталитарната държава. Впрочем, по-старите вероятно помнят, че по времето на Живков тази тема беше също толкова актуална - всички искаха езикови училища, а режимът имаше нужда от работници. Помня, че в един момент бяха въвели едни професионални профили в гимназията, където посредством технологични евфемизми учениците се пренасочваха от чантаджийството към реалния сектор - така например кодираното название на краваря беше „оператор на биологична единица“.

Голямото роене

Добре, свободен избор, само че ако ще е пазар, нека да е рошав - и родителите да бъдат така добри да си плащат за образованието на децата. Кой където иска, колкото, както. Публичното преразпределение на средства предполага политики, а не обслужване на абонаментен принцип. По същия начин беше съсипано висшето образование: отваряха все повече и повече университети, всеки от тях с всевъзможни специалности. Четири пъти повече магистърски програми от бакалавърските, навсякъде масовизация на професори, прием с тройки, борба за всеки студент.

Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

Мисля, че е същото в елитните училища. Просто няма сила, която да спре процеса на роене - да закрие звена, да окрупнява институции (ако слееш две училища, единият директор ще остане без работа, нали така, млади математици?). Никой няма интерес от спиране на този процес, защото интересите на директорите и на родителите съвпадат. Вярно, че в момента бизнесът натиска, но икономическото оживление ще е до време, а образователните стратегии са дългосрочни. Нали помните как се присмивахме преди 10-20 години на инженерните специалности, за които нямало бъдеще? Пък и кой точно бизнес, какви хора го представляват, на базата на какви проучвания и стратегии искат дограмаджии, а не вулканизатори?

Две възможни посоки

Едната възможност е да тръгнем откровено по пазарен път. Да даваме ваучери на семействата, които си плащат данъците, а децата да ги носят където решат. Ако пък бизнесът иска кадри, нека бъде така добър да дава стипендии, да сключва договори и да не ни занимава. Все повече свобода в програмите, стимули за частни училища, може би някакви квоти за социално слаби с помощта на филантропски фондове.

Другата посока би предполагала да се върнем към образователните йерархии, каквито ги знаем от векове и в които хора като мен още вярват. В елитните гимназии би трябвало да се влиза трудно. Ако изведнъж много деца започнат да покриват високия критерий - чудесно. Но в такъв случай трябва да вдигнем критерия още повече и така в тези гимназии да влизат още по-добри деца. Принципът се нарича numerus clausus - ограничена бройка места, за които се борят желаещите. На толкова жители - толкова бройки за елитната математическа гимназия. И колкото повече желаещи има, толкова по-висок да става критерият. Това би означавало, че парите ще следват качеството, а не бройката, че училището - средно или висше - няма да е принудено да се бори за повече бройки, а за нещо съвсем друго.

Противоестественасимбиоза

Чувам веднага възраженията. Пазарна шокова терапия в образованието - невъзможно, никой политик няма да посмее. Оценка на качеството звучи по-добре, ама кой да я прави? Да създадеш йерархия от хаоса върви против третия закон на термодинамиката, нали така, млади физици? Затова, боя се, ще си караме с тази противоестествена симбиоза между държавен монопол и пазар, ще припламват раздразнения, ще се коригират някакви бройки, а после дискусията пак ще се връща към въпроса дали отделяме достатъчно часове за „Под игото"…

 

РИОСВ – Бургас с резултати от проверките за неприятни миризми в града

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CMOxkzPFvS8/

Директорът на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова представи резултатите от проверките на зачестилите през месец януари сигнали за неприятни миризми. На нарочния брифинг присъстваха зам.-кметът на община Бургас Руска Бояджиева и председателят на комисията по екология към ОбС в града д-р Георги Митев. За констатираните неизпълнения на условие от комплексното разрешително (КР) и от двамата големи оператори на територията на Бургас, те ще бъдат санкционирани. Ще им бъдат съставени актове и наказателни постановления в размер на 100 000 лв. на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и 40 000 на „Кроношпан България“ ЕООД, поради непредприети незабавни действия за идентифициране на причините и невзети мерки за предотвратяване/отстраняване на емисиите на интензивно миришещи вещества, генерирани от дейностите на двете дружества.

На срещата беше обсъдена темата за окислителните езера, като основен източник на миризмите. Искането на община Бургас за закупуване от двамата оператои на комплексна станция, която да бъде монтирана в ж. к.”Славейков” за измерване в реално време качеството на въздуха, също беше разисквано.

С предприетите от екоинспекцията действия по изграждането на система за автоматична гореща телефонна линия за сигнали, ще се подобри съвместната работа между гражданите и институцията.

100 войници на Асад убити при атака от въздуха

http://clubz.bg/63915-100_vojnici_na_asad_ubiti_pri_ataka_ot_vyzduha

Щатските изтребители сипят бомби и ракети по цели в Сирия. Снимка БГНЕС

Най-малко 100 войници от правителствената армия на диктатора Асад бяха убити при атака от въздуха и с артилерия от коалицията предвождана от САЩ, съобщи Си Ен Ен. Операцията е била отбранителна.

Съединените щати са нанесли въздушните удари в Сирия по проправителствени сили, след като те нападнали опозиционни бойци, придружавани от американски военни съветници. Това е станало в източната сирийска провинция Дейр аз Зур. Асошиейтед прес отбелязва, че коалицията рядко нанася удари в Сирия по сили, подкрепящи президента Башар ал Асад.

Около 500 войници на сирийския президент са нападнали конвоя с танкове руско производство и с минохвъргачен огън. Това наложило ответен удар от американските сили, предава Си Ен Ен.

В Дейр аз Зур Сирийските демократични сили (СДС) - поддържана от САЩ коалиция от кюрдски и арабски бойци - се борят срещу групировката "ДАЕШ" източно от Ефрат. Сирийските правителствени сили са активни от другата страна на реката, съобщи БТА.

При атаката няма пострадали американци.

Коалицията начело със САЩ "остава решена да се съсредоточи върху борбата срещу "ДАЕШ" в долината на Ефрат", но има "неотменимо право на самозащита", се подчертава в изявление на командването.

Около 2000 американски войници оперират в Сирия. Те подпомагат над 50 000 бойци на Сирийските демократични сили, припомня Си Ен Ен. 

TrendY: Инженер по изкуствен интелект и специалист по киберсигурност сред новите професии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702955

TrendY: Инженер по изкуствен интелект и специалист по киберсигурност сред новите професииТе изискват гъвкавост и нов тип образование Търсенето на перспективна и същевременно добре платена работа често се оказва нелесна задача. Светът непрекъснато се развива, технологиите все по-често навлизат на трудовия пазар и той се изменя. Въпреки постепенното роботизиране на голяма част от дейностите, извършвани от човек, това не означава,

Рекордна осемчасова реч в Конгреса на САЩ

http://clubz.bg/63914-rekordna_osemchasova_rech_v_kongresa_na_sasht

Лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси произнесе рекордно дълга, 8-часова реч, за да призове за реформа на имиграционното законодателство, защитаваща младите нелегални имигранти в Съединените щати, т. нар. "мечтатели", предадоха световните агенции.

77-годишната Пелоси взе думата от трибуната на долната камара на Конгреса на САЩ в 10.04 ч. (17.04 ч. българско време) вчера и приключи речта си чак в 18.11 ч. вчера (1.11 ч. българско време днес). Тя остана права през цялото време и не спря да говори, с изключение на спорадични прекъсвания за вода.

Предишният рекорд за най-дълга реч в Камарата на представителите датира според историка на долната камара на Конгреса от 1909 г., когато конгресмен е говорил "скромните" 5 часа и 15 минути.

Процедурните правила позволяват на Пелоси, като лидер на опозицията, да говори колкото си пожелае. За сметка на това в Сената, всички 100 членове на горната камара на Конгреса, имат това право. Рекордът за най-дълга реч в Сената надхвърля 24 часа. И докато сенаторите често обуват маратонки за такива маратонски речи, Пелоси остана на високи токчета.

"Нашите мечтатели са в несигурност, жесток облак на страх е надвиснал над тях. Трябва да се сложи край на моралното малодушие на републиканците", каза лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите. Депутатката от Калифорния няколко часа чете писма и свидетелски разкази на млади нелегални имигранти, които очакват от Конгреса да узакони статута им.

Пелоси произнесе рекордно дългата си реч в знак на протест срещу липсата на каквато и да било мярка за уреждане на ситуацията на стотиците хиляди "мечтатели", доведени незаконно в Съединените щати от своите родители, в двугодишното двупартийно бюджетно споразумение за близо 400 милиарда долара.

Тя искаше да застави председателя на Камарата на представителите, републиканеца Пол Райън, да включи дебат за имиграцията в дневния ред на заседанието. Той обаче не изпълни нейното желание.

След края на речта си Пелоси бе аплодирана и прегърната от свои колеги, предаде БТА.

Случайна война ЕС-Русия? Възможно е

http://clubz.bg/63913-sluchajna_vojna_es_rusiq_vyzmojno_e

искандер   м Cropped

Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили увеличават риска от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия, предупреждава годишният Мюнхенски доклад за сигурността, цитиран от Ройтерс.

Документът, озаглавен "До ръба - и обратно?" ще бъде публикуван официално днес в навечерието на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се проведе от 16 до 18 февруари.

Докладът споменава засилващия се натиск върху споразумения за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа.

"При това злокобно състояние на нещата е напълно възможно погрешни оценки или неразбирателства да доведат до непреднамерен военен сблъсък", подчертават авторите.

Докладът определя конфликта в Украйна като огромна пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение на задънена улица, прогнозират авторите.

Държави в Източна Европа изпитват затруднения в "една среда на оспорвана сигурност", хванати между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на ЕС Източно партньорство "загуби пара" и има малки шансове НАТО да приеме нови членове в близко бъдеще, констатира докладът.

Някои държави членки на ЕС са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в пряка конфронтация с Брюксел. Германия - обикновено сила за европейската интеграция - до голяма степен отсъства от дебата поради вътрешни причини, пишат авторите.

Докладът все пак установява и положителни тенденции - по-високият икономически растеж в ЕС, реформирането на НАТО и засилването на военното сътрудничество по източния фланг на Алианса.

"Предстоящата година ще покаже дали опитите за постигане на компромис и амбициозните предложения за реформи ще се превърнат в конкретни действия и решения за поправяне на дефектите в ЕС", пише в заключение в документа.

Около 500 високопоставени политически и военни лидери от Европа, САЩ, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на следващата седмица предизвикателствата пред сигурността, съобщава БТА.

Бокова оглавява факултет в университет в Сеул

http://clubz.bg/63912-bokova_oglavqva_fakultet_v_universitet_v_seul

Бившият генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултет от следващия месец, съобщи агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Само преди няколко дни в социалните мрежи се завъртя информация, че Ирина Бокова е била номинирана за член на съвета на директорите на руската "Фосагро". Тя трябва да бъде утвърдена на събрание на акционерите на 26 февруари. Холдингът сред топ 100 в Русия. Групата "Фосагро" е най-големият европейски производител на фосфатни торове, най-големият в света производител на висок клас фосфатни скали и вторият в света (след компания от Китай) производител на амониев фосфат и диамониев фосфат. Собственик на “Фосагро“ е Андрей Гуриев, руски милиардер, който купи най-скъпото имение във Великобритания, отстъпващо по площ само на Бъкингамския дворец.

Сега Университетът Кюн Хи в Сеул съобщава, че е поканил Бокова, за да сподели своята експертиза и опит по ключови за света въпроси - от мира през мултикултурализма до глобализацията.

Освен че ще преподава в южнокорейското висше учебно заведение, тя ще оглави неговия факултет по изкуства и хуманитарни науки. Ирина Бокова ще изнася редовно лекции на студенти и ще участва в семинари и форуми по редица въпроси на глобалното развитие и гражданското общество. 

Следващата седмица българката ще получи почетна докторска степен по изследвания на мира.

Ирина Бокова бе генерален директор на ЮНЕСКО два последователни четиригодишни мандата до ноември. Тя е първата жена, заемала този пост, припомня Йонхап. Южнокорейската национална информационна агенция отбелязва също, че българката има и голям дипломатически опит.

Водолеят търси перфектната жена, рибите – нежно, крехко и чисто момиче

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6690931

Водолеят търси перфектната жена, рибите – нежно, крехко и чисто момичеОпределено сте харесали онзи симпатяга от кафенето. Говорите си непринудено, но искате нещо повече. Като всяка жена се опитвате да се сдобиете с информация за него и подпитвате за зодията му. Оказва се водолей! Ами сега? За да научите как да съблазните представителите на зодия водолей или риби, за да предвидите част от чертите на характера им и да

Транспортни неволи за Линдзи Вон на път към Сеул

https://www.24chasa.bg/sport/article/6705199

Транспортни неволи за Линдзи Вон на път към СеулТранспортни неволи удариха Линдзи Вон на път към Сеул и олимпиадата в ПьонгЧанг. Самолетът, с който американката пътувала е трябвало да бъде сменен по технически причини. Всички били на борда, когато се оказало, че няма да има излитане. След това пътниците били свалени. 2 часа по-късно "Луфтханза" осигурили нова машина,

Тест на хибридното BMW 530e iPerformance: Екологичната ракета

https://www.24chasa.bg/avto/article/6699714

Тест на хибридното BMW 530e iPerformance: Екологичната ракетаМного може да се спори за ползите от хибридните автомобили. Според мен най-големи предимства имат тези коли с “две сърца”, които могат да се зареждат в контакта т.е. тези които могат да се движат изцяло на ток. Първата 5-а серия на BMW в историята с електрически мотор е най-икономична в града, когато попада постоянно в задръствания и може да мине

TrendY: Колбасът вдига с 20% риска от смърт, телешкият стек зарежда с желязо

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6702888

TrendY: Колбасът вдига с 20% риска от смърт, телешкият стек зарежда с желязо“24 часа” работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите.

Създадено е ЩАЗИ

https://www.actualno.com/chronicles/syzdadeno-e-shtazi-news_658139.html

Министерството на държавната сигурност, известно повече като Щази, е най-голямата организация в Германската демократическа република, занимавала се с дейности по разузнаването и сигурността. Централата на Щази е в столицата Източен Берлин, като най-голямата мрежа от комплекси се намира в квартал Лихтенберг. Щази е създадено на 8 февруари 1950 г. с решение на Министерския съвет. Първият му началник е Вилхелм Цайсер, а негов заместник е Ерих Милке. Милке заема мястото на Цайсер през 1

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване