Прогноза: България няма да спечели медал на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6705816

Прогноза: България няма да спечели медал на олимпиадатаКомпанията за статистически изследвания „Грейснот" не предвижда България да спечели медал на зимната олимпиада в Пьонгчанг, която започва утре, съобщава "Фокус". Прогнозата за броя на отличията е базирана на индивидуалните и отборни резултати на участниците от предишните олимпийски игри в Сочи, както и на други големи състезания като световни

Десетки на поклонението на Стефан Шарлопов (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705836

Десетки на поклонението на Стефан Шарлопов (Снимки, видео)Започна поклонението на бизнесмена Стефан Шарлопов. Десетки хора дойдоха да си вземат последно сбогом с бизнесмена. На поклонението присъстват известни музиканти, политици, артисти, интелектуалци.  Семейство Паси, Веселин Маринов, Лиляна Павлова, Тончо Токмакчиев са сред хората, дошли да изпратят Стефан Шарлопов в последния му път.

Строителството на сгради запазва темпа си през декември

http://econ.bg/Новини/Строителството-на-сгради-запазва-темпа-си-през-декември_l.a_i.757608_at.1.html

През декември строителството на сгради се запазва в обема си от същия месец на предходната година, показват данните на Националния статистически...

Стефка Костадинова и някои от олимпийците ни вече са в Пьонгчанг

http://www.cross.bg/kostadinova-nashite-stefka-1567361.html

/КРОСС/ Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пристигна рано тази сутрин в Пьонгчанг. В олимпийската столица Костадинова ще има няколко неформални срещи преди да присъства в официалната ложа на тържественото откриване, насрочено за петък вечерта от 20 ч. корейско време (българско 13.00 ч.) Междувременно българските спортисти преминаха днес през специално откритото фотостудио в Олимпийското село, за да могат техните снимки да се появяват по време на представянето на стартовите състави и решетки в телевизионните предавания. Българите са в добро настроение, без сериозни здравословни оплаквания и тренират по олимпийските обекти по график. Повечето от нашите успяха днес да дадат интервюта и да се снимат за акредитираните медии, тъй като в Олимпийското село четвъртък бе Ден на отворените врати и журналистите можеха свободно да контактуват със спортисти и треньори. Това е и последната подобна възможност, тъй като от утре селото ще бъде строго забранено за всякакви външни посетители. Пръв от нашите участие ще започне Владимир Зографски, който тази вечер ще стартира в квалификациите на ски-скоковете от малката шанца.    

Ториното и хората му, заподозрени в отвличане, на свобода срещу парични гаранции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705833

Ториното и хората му, заподозрени в отвличане, на свобода срещу парични гаранцииИвайло Борисов-Ториното бе пуснат на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Той е обвинен, че е помагач в отвличането на Адриан Златков, а шофьорът му Мартин Марков бе освободен срещу 5 000 лева. Другите двама задържани Георги Джамбазов и Златка Стефанова също са на свобода срещу парични гаранции от 10 000 лева за всеки един от тях.

Думата ”инвалид” окончателно отпадна от законите

http://dnes.dir.bg/news/zakon-invalid-duma-26862414

Окончателно отпадна думата "инвалид" от българското законодателство.

Главният мениджър Асен Букарев напусна "Левски"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/08/3126196_glavniiat_menidjur_asen_bukarev_napusna_levski/?ref=rss


Главният мениджър и координатор на спортно-техническата дейност в "Левски" Асен Букарев напусна клуба. Сините обявиха, че раздялата е по взаимно съгласие.<br /><br />Според "Дарик" Букарев е подал оставка. Засега обаче остават неясни причините за действието му.<br /><br />"Клубът благодари на г-н Букарев за всеотдайната работа през последните години в ролята му на помощник-треньор и главен мениджър и му пожелава много лични и професионални бъдещи...

Роскосмос се направи на ударен за триумфа на Илън Мъск

https://frognews.bg/biznes-turisam/roskosmos-napravi-udaren-triumfa-ilan-mask.html

Успешният старт на ракетата Falcon Heavy, която излетя на 6 февруари, доказа, че в момента е най-мощната и най-съвършената технологично ракета в света. Интересна е реакцията на конкурентите. Роскосмос и ръководителите на космическата администрация на Русия решиха, че турнирът по бадминтон на МКС е по-важен от успеха на мечтателя Илън Мъск.

Роскосмос се направи на ударен за триумфа на Илън Мъск

https://frognews.bg/novini/roskosmos-napravi-udaren-triumfa-ilan-mask.html

Успешният старт на ракетата Falcon Heavy, която излетя на 6 февруари, доказа, че в момента е най-мощната и най-съвършената технологично ракета в света. Интересна е реакцията на конкурентите. Роскосмос и ръководителите на космическата администрация на Русия решиха, че турнирът по бадминтон на МКС е по-важен от успеха на мечтателя Илън Мъск.

4-годишно дете почина след усложнения от грип

http://dnes.dir.bg/news/dete-grip-vratza-26862409

4-годишно момиченце е починало от усложнения от грип снощи в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца.

Коли и бивш ресторант горяха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368701

3 са регистрираните пожари с преки материални щети през последното денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. На 7 февруари, около 16:45 часа, е получен сигнал за пожар в помещение в бивш ресторант, намиращ се в ж.

Какво следва от сигнала срещу Пеевски за конфликт на интереси?

http://clubz.bg/63963-kakvo_sledva_ot_signala_sreshtu_peevski_za_konflikt_na_interesi

Трябва ли депутатът от ДПС Делян Пеевски да подаде декларация за наличие на частен интерес като вносител на законопроект, който засяга "доставчиците на медийни услуги" и кога? При положение, че собствеността му върху вестници е декларирана, а Законът за задължително депозиране на печатни издания вече третира публичността на собствеността на вестници. Юридически Пеевски няма установена собственост върху друг вид "доставчици на медийни услуги" или разпространителски фирми.

С казуса вече неизбежно ще трябва да се занимае комисията за борба с корупцията и конфликт на интерени в Народното събрание, след като от "Да, България" я сезираха. Досега въпросът чисто правно "висеше във въздуха" поради две причини - първата е, че комисията не може да се самосезира - тоест - за да се занимае с темата - някой трябва да повдигне въпроса.

Съществува и друга правна опция - самото лице да поиска проверка дали в конкретен случай е в конфликт на интерес или не.

Втората е, че в парламента от приемането на първия Закон за установяване на конфликт на интереси през 2007 г. досега въпросният текст от закона - за деклариране на частен интерес при внасяне на законопрект или промени в действащ закон, не е "влизал в експлоатация". Парламентарна практика има при деклариране на конфликт на интереси при обсъждане или гласуване на дадени текстове, но не и при внасяне, припомниха юристи. Бившият председател на Народното събрание, а сега председател на законодателния съвет на парламента проф. Огнян Герджиков заяви преди седмица пред "Клуб Z", че процедурата и сроковете по нея не са ясно регламентирани. В правилника за дейността и организацията на Народното събрание например пише:

При внасяне на законопроекти, изказване или гласуване в пленарно заседание или в комисия народен представител с частен интерес от обсъждания проблем по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е длъжен да го декларира.

По прясно отменения закон за конфликт на интереси (тъй като разпоредбите станаха част от новия антикорупционен закон - б.р.) имаше специален образец на декларация, която се подадава от длъжностни лица при наличие на частен интерес. Въпросните образци би трябвало все още да действат до изработването на нови по новия закон от Министерския съвет. Срокът е тримесечен и започна да тече на 19 януари. В регистъра за конфликт на интереси в сайта на Народното събрание пише:

Декларация по чл.12, т.4 от ЗПУКИ за частен интерес по конкретен повод, която се подава когато е налице частен интерес във връзка с изпълнение на тяхно правомощие или задължение по служба. Декларацията се подава преди започването или по време на изпълнението на правомощието или задължението по служба.

Както се вижда от този текст - сроковете са въпрос на тълкуване кога трябва да се декларира евентуално наличие на частен интерес. 

И в стария, и в новия закон, третиращ темата, присъства текста:

"Лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес". 

Дефиницията за "частен интерес" пък е средната:

Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Спорен се оказва въпросът дали от промените, внесени по Пеевски и колегите му следва "облага" или "поето задължение". Според юриста от ДПС Хамид Хамид, който е и съвносител на законопректа, по-скоро такъв не е наличен - тезата му бе споделена още при внасянето на законопроекта.

Според юриста от БСП Янаки Стоилов, който в този парламент не е депутат, но има дългогодишен опит, по-скоро трябва да се декларира частен интерес, доколкото е ясно и декларирано вече, че Пеевски е собственик на медии. Но въпросът, според него, е много по-широк и дълбок - тоест да се мисли дали изобщо тези текстове от закона са реално действащи и дали не трябва да се мисли просто за ограничение за депутатите да притежават, например, собственост в търговски дружества и т.н. 

Оказа се, че не в парламента, а в действащата доскоро Комисия за разкриване на конфликт на интереси през 2015 г. (вече част от новиата мегакомисия за борба с корупцията) е имало казус, свързан с това дали при внасяне на законопроект е наличен конфликт на интереси. Става дума за случай от 43-ото Народно събрание, когато се получава сигнал за частен интерес на юристи-депутати, които внасят промени в Закона за адвокатурата, бидейки самите те действащи адвокати (няма законова забрана депутати да упражняват дейности. като адвокати, лекари или преподаватели по време на мандата си - б.р.) 

Решението на комисията тогава след изслушване на депутатите-вносители, сред които са Данаил Кирилов (ГЕРБ), Петър Славов (РБ), Четин Казак (ДПС) и др. се взима решение, че не е наличен конфликт на интереси.

Според действащия закон, третиращ конфликта на интереси пък за нарушение на разпоредбите, засягащи деклариране на частен интерес, се предвижда санкция глоба - от 5000 до 10 000 лв. Това е в случаите на установен такъв конфликт по надлежния ред. 

Дали такъв е наличен или не - предстои да се разбере, след като парламентарната комисия, оглавявана от Борис Ячев от "Патриотичния фронт" насрочи заседание, на което да се разгледа постъпилия сигнал срещу Пеевски. Кога ще стане това - зависи от Ячев. 

Екатерина Захариева заминава за Виена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705815

Екатерина Захариева заминава за ВиенаЗаместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава днес на посещение в Австрия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.  Във Виена първият ни дипломат ще се срещне с австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите Гернот Блюмел.

Учениците в Разград излизат в грипна ваканция от 9 февруари

https://www.actualno.com/razgrad/uchenicite-v-razgrad-izlizat-v-gripna-vakancija-ot-9-fevruari-news_658729.html

Учениците в област Разград излизат в грипна ваканция за дните 9 и 12 февруари. Това съобщи за "Фокус"- Шумен Ангел Петков, началник на Регионалното управление на образованието, посочи, че вече е изпратил доклад до Министерството на образованието. "Очакваме потвърждение, за да се пусне и заповедта", заяви Петков. Предписанието за грипна ваканция е направено от Регионалната здравна инспекция, във връзка с увеличаване на заболеваемостта, отсъствие на над 30% от учащите, както

Дупка с дължина 95 метра зейна на магистрала в Германия

http://www.cross.bg/metra-magistrala-nyakolko-1567360.html

/КРОСС/ Огромна дупка зейна на магистрала в Северна Германия. Дължината й е 95 метра, а ширината - 10 метра, съобщи транспортното министерство на провинция Мекленбург - Предна Померания, цитирано от ДПА. Експерти на пътностроителните служби в провинцията очакваха дупката, появила се на магистрала А-20 близо до село Трибзеес, да се увеличи, но не можеха да посочат кога. Първоначално едната лента хлътна с няколко метра, а след няколко седмици се наложи магистралата да бъде затворена и в двете посоки и трафикът да бъде пренасочен по обходни маршрути. Огромната дупка се появила заради торфено мочурище под трасето, но все още няма обяснение защо е станала толкова голяма. Има предположения, че подпорите, използвани при строителството, не са достатъчно силни, изпълнителите не са били надлежно проверявани или, че са направени погрешни изчисления.    

Путин призна, че няма смартфон

http://clubz.bg/63962-putin_prizna_che_nqma_smartfon

Президентът Путин призна днес, че няма смартфон, предаде "Интерфакс", цитиран от Нюз.ру.

"Вие казвате, че всички имат смартфони, обаче аз нямам", заявил Владимир Владимирович на шефа на научноизследователския център "Курчатовски институт" Михаил Ковалчук.

По време на заседание на Съвета на РФ по наука и образование в Новосибирск Ковалчук говорил за новите технологии и изтъкнал, че "днес всички имат в джоба си смартфон и за най-малкото нещо, дори и елементарен въпрос, се обръща към смартфона, за да получи информация". При това изхабява енергия колкото да заври един литър вода, добавил ученият.

"Ако водата е чиста може да се спести кипването", пошегувал се руският лидер.

Това обаче не означава, че руският президент е бос по технологиите, пише изданието. През юни миналата година той взе чужда смартфон и показа на режисьора Оливър Стоун удари на руски самолети по позиции на бунтовници в Сирия.

ТАСС припомня, че още през 2014 г. прессекретарят на президента Дмитрий Песков съобщи, че Путин няма свой мобилен телефон, а предпочита да използва " други начини за връзка"

Колегата му Доналд Тръмп обаче много активно използва смартфон и много често от него пуска съобщения в любимия си туитър, припомня Нюз. ру. През март м.г. милиардерът мина на iPhone, защото системата Android не била толкова сигурна.

Михаил Ковалчук също се оказа, че не притежава смартфон. Той е брат на Юрий Ковалчук, който е собственик на банка "Русия" и е считан за близък приятел на Путин. Юрий е в черния списък от санкции на САЩ.

Путин посети и Института по ядрена физика в Академичното градче. По времето на комунистическата диктатура то беше затворено за простосмъртни. В него живееха и работеха учени, които нямаха право да излизат от него. 

Иззеха боен пистолет със заглушител и издирвани возила при акции в Плевен и Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705812

Иззеха боен пистолет със заглушител и издирвани возила при акции в Плевен и ЛовечБоен пистолет "Макаров", пригоден да стреля със заглушител, дрога и возила, обявени за издирване, са иззети при 5-часова акция на полицаи от Плевенската дирекция и колегите им от Ловеч от 6 до 13 ч на 6 февруари. При претърсването на къща в село Изворче и апартамент в Ловеч, обитавани от 39-годишен мъж, полицаите намерили пистолета,

Парламентът премахна определението "инвалид" от законите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705818

Парламентът премахна определението "инвалид" от законитеПарламентът гласува на второ четене промени в Закона за държавните такси, предвиждащи изменение в 9 други законопроекта, с което се заличи определението „инвалид” от българското законодателство, предаде „Фокус”. В мотивите на законопроекта, внесен от народните представители от „БСП за България” Михаил Христов и Крум Зарков се посочва,

"Тесла" отчете рекордна загуба за тримесечие

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3126189_tesla_otchete_rekordna_zaguba_za_trimesechie/?ref=rss


Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) обяви рекордна загуба за четвъртото тримесечие на 2017 година, само ден след като основателят й Илън Мъск отбеляза огромен успех с изстрелването на ракетата "Фалкон хеви", предадоха световните агенции, цитирани от БТА. <br /><br />Компанията е понесла тримесечна загуба от 657 млн. долара спрямо 123 млн. долара през същото тримесечие на предходната година, отбелязвайки, че е имала затруднения да...

Васил Михайлов и Иван Иванов получават специални ИКАР-и

http://www.mediapool.bg/vasil-mihailov-i-ivan-ivanov-poluchavat-spetsialni-ikar-i-news275276.html

Актьорите Иван Иванов и Васил Михайлов ще получат тази година специалните отличия на наградите ИКАР на Съюза на артистите в България (САБ), съобщи председателят на организацията Христо Мутафчиев пред журналисти. Обявени и бяха номинациите в категориите като се задава здрава битка в основните за мъжка и женска роля и режисура. 44-ата церемония по награждаването ще се състои на 27 март в Народния театър "Иван Вазов". Иван Иванов ще бъде удостоен с Награда за чест и достойнство, а на Васил Михайлов ще бъде връчена Наградата за изключителен принос към българския театър. За отличието за режисура ще се борят Галин Стоев за постановката му "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, играна на сцената на Народния театър; Стайко Мурджев за "Еквус" от Питър Шафър, Младежки театър "Николай Бинев", както и Явор Гърдев за "Пияните" от Иван Вирипаев, Малък градски театър "Зад канала". В битката за ИКАР за водеща мъжка роля влизат Захари Бахаров за превъплъщението му като Бае Славе в моноспектакъла "Чамкория" по романа на Милен Русков, режисиран от Явор Гърдев и поставен в Театър 199; Иван Юруков за Хорас в "Лисичета" от Лилиан Хелман, реж. Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов", както и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл "Черното пиле" по разкази на Николай Хайтов. Наградата за водеща женска роля си оспорват Радена Вълканова за Жена на възраст в "Танцът Делхи" и Радина Кърджилова за ролята й на Екатерина в същата постановка, както и Теодора Духовникова за образа на Регина в "Лисичета" от Лилиан Хелман под режисурата на Бина Харалампиева в Народния театър. Надпреварата за поддържаща мъжка роля ще е между Боян Арсов за Клариче в "Кралят Елен" по Карло Гоци, реж. Анастасия Събева, Театър "Азарян" в НДК; Сава Драгунчев за играта му като Самоквасов в "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)" от Максим Горки, реж. Красимир Спасов, Народен театър "Иван Вазов", и Явор Бахаров за Микеле в "Редки тъпанари" – криминална комедия по филма на Марио Моничели "Неизвестни извършители", сценичен вариант Теди Москов и Симон Шварц, реж. Теди Москов, Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе Номинирани за поддържаща женска роля са Ана Пападопулу за превъплъщението й като Бърди в "Лисичета"; Надя Дердерян за Варя във "Вишнева градина" от Антон П. Чехов, реж. Василий Сенин, Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен, както и София Бобчева за Зина в "Чудаци" и за Медицинската сестра в "Танцът Делхи" За дебютен ИРАК се състезават Антъни Пенев като Пьотр Сергеевич Трофимов във "Вишнева градина"; Неда Спасова за ролята й на Варвара Петровна в "Изгонването на бесовете" по Фьодор Достоевски, режисьор Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато"; Николай Желев за Лео в "4000 мили" от Ейми Херцог, реж. Владимир Люцканов, Театър 199. Другите номинирани за дебют са Надя Керанова за Естел, Мартина Кръстева за Инес и Радослав Владимиров за Гарсен в "Без изход" от Жан-Пол Сартр, реж. Дарий Чавдаров, Театър "Друга линия" и Център за култура и дебат "Червената къща", както и Шахин Шехзен и Антоан Петров за Антон Антонович Сквозник-Дмухановски (градоначалник) и Денис Хаят и Павел Емилов за Иван Александрович Хлестаков (чиновник от Петербург) в "Ревизорът" от Николай Гогол, реж. Нина Димитрова, Сатиричен театър "Алеко Константинов" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" Номинации има в категориите за сценография, куклен театър, съвременен танц, вариететно и цирково изкуство, авторска музика и други. В комисията по излъчване на номинациите са участвали Цветана Манева, Стоян Пепеланов и други актьори. Цветана Манева обясни, че тази година младата смяна от актьори е показала много сериозни качества. Едно от тях е неистовото вкопчване в пиесите. "Те играят със страст", коментира Манева и допълни, че съжалява за правилата за определяне на предложенията, тъй като мнозина са останали извън класацията. "Това лично мен ме затрудняваше категорично да се спра и да направя лесно своят избор. В постановките, в които играят ,болшинството от тях показват нещо повече от това, което сме свикнали да виждаме у тях, което значи, че те се развиват", коментира Манева.  

Цената на "Турски поток" стигна $7 милиарда

http://clubz.bg/63961-cenata_na_turski_potok_stigna_7_miliarda

Корабът "Саипем 7000" влиза в Босфора. Той е един от съдовете, които трябва да полагат тръбите на "Турски поток". Снимка ЕПА/БГНЕС

Руският газов концерн "Газпром" е повишил оценката си за стойността на строителството на газопровода "Турски поток" до 7 млрд. долара. Това съобщи днес заместник-ръководителят на компанията Андрей Круглов на инвестиционен форум в Лондон, предаде ТАСС. 

Предварително бяхме говорили, че стойността може да е 6 млрд. долара, но сега я оценяваме на около $7 млрд. Не изключваме също възможността за привличане на проектно финансиране. Най-вероятно "Турски поток" първоначално ще бъде финансиран от бюджета на "Газпром" и по-късно рефинансиран чрез емитиране на проектни облигации, както стана със "Северен поток", каза Круглов.

Преди месец министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че втората тръба на "Турски поток", по която ще тече синьо гориво за Южна и Югоизточна Европа, ще се строи само при "железни гаранции от страна на Европейската комисия". Капацитетът на всяка от тръбите е 15.75 млрд. куб. м природен газ годишно.

Строителството на тръбата започна на 7 май м.г. Вече са готови над 650 километра от нея. Дължината на морската й част е 910 км, а на сухопътната - 180 км. Газопроводът влиза в европейската част на Турция и оттам продължава до границата с Гърция, където ще бъде изграден хъб.

Българското правителство се надява на отклонение към Варна, за да се пълни проектираният газов хъб "Балкан", който премиерът Бойко Борисов иска да финансира чрез плана "Юнкер". В средата на декември м.г. турското издание "Хабетюрк" съобщи, че такава промяна е обсъдена в турското Министерство на енергетиката, България е уведомена "на най-високо ниво" и вече е започнала подготовка за реализацията на проекта.

Кораби на НАТО пристигат в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705797

Кораби на НАТО пристигат в БургасТри кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, ще посетят Бургас в периода от 9 до 11 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските ни сили. Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО (SNMCMG2) под командването на капитан II ранг Джъстин Хайнс от Кралските военноморски сили, ще пристигне в Бургас утре,

Сорос дарил пари за нов референдум във Великобритания

http://www.mediapool.bg/soros-daril-pari-za-nov-referendum-vav-velikobritaniya-news275275.html

Джордж Сорос е дарил 400 000 лири стерлинги (над 550 000 долара) на активистка група, която се опитва да предотврати излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщи Ройтерс. Американският милиардер от унгарски произход придоби световна известност през 1992 г., залагайки успешно срещу британската лира. Активистката група "Най-доброто за Великобритания" съобщи, че Сорос й е дарил пари чрез свои фондации. Противниците на Брекзита твърдят, че излизането от ЕС ще е най-голямата грешка на Великобритания след Втората световна война и ще подкопае политическото и финансовото влияние, което страната има. Според привържениците на Брекзита обаче той ще освободи Великобритания от един доминиран от Германия експеримент и в крайна сметка британската икономика ще започне да процъфтява, отбелязва Ройтерс. Премиерът Тереза Мей казва, че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март догодина и няма да има нов референдум по въпроса.

Онлайн търговията показа сериозен ръст

http://dnes.dir.bg/news/biznes-potrebiteli-onlin-targovia-26862387

През 2017 година има ръст на потребителския интерес към онлайн платформите за търговия на годишна база.

Потребителско проучване оцени най-качествените личности и търговски марки

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3126183_potrebitelsko_prouchvane_oceni_nai-kachestvenite/?ref=rss


Ако един среден български гражданин разполагаше с неограничени финансови средства и правеше избора си при пазаруване единствено въз основа на качеството, той би използвал лаптоп Dell, мобилен телефон Samsung, би слушал "Ролинг Стоунс" или Лили Иванова и би избрал да гледа футболен час на ЦСКА София.<br /><br />Това посочват резултатите от проучването QUDAL - QUality meDAL – DEEPMA (www.qudal.com), проведено в България през януари тази година от базираната в Цюрих...

В Бургас задържаха втори крадец на банкови данни, залагал пари в сайтове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705766

В Бургас задържаха втори крадец на банкови данни, залагал пари в сайтовеСлужители на Икономическа полиция в Бургас разкриха втори случай на крадец на банкови данни само за месец, съобщиха от Областната дирекция на полицията. Чрез използване на данни от банковата карта на 60-годишен бургазлия, 37-годишният В.Х.  извършил транзакции за сумата от  550 лв. Парите използвал за транзакции в интернет и за залагане в сайтове,

Велизар Енчев: България предаде Западните покрайнини

https://frognews.bg/novini/velizar-enchev-balgariia-predade-zapadnite-pokrainini.html

Бидейки председател на Съвета на ЕС, България се опитва да присъединява Западните Балкани към Европа, но цената на тази илюзорна политика е, че ние изгубихме Западните покрайнини. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ лидерът на партия „Българска пролет“ Велизар Енчев.

Ас на Фиорентина: За Юве предстои "Битката при Ватерло"

http://www.dnes.bg/football/2018/02/08/as-na-fiorentina-za-iuve-predstoi-bitkata-pri-vaterlo.367479

"Имаме лудо желание да подарим една вълшебна вечер на тифозите ни", закани се Джовани Симеоне

Основни грешки при поддържане на косата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705802

Основни грешки при поддържане на косатаМного често допускаме елементарни грешки в обичайното поддържане на косата, които за съжаление влияят на добрия външен вид. Вижте кои са най-разпространените. Разресване на косата, докато е мокра Това е двоен удар по косата ви – когато е мокра, тя е по-слаба, а освен това е по-склонна към залитане.

Кан разширява плажа пред прочутия си булевард Кроазет

http://www.mediapool.bg/kan-razshiryava-plazha-pred-prochutiya-si-bulevard-kroazet-news275274.html

В Кан, няколко месеца преди 71-ия Кинофестивал, багери навлязоха в плажа пред прочутия булевард Кроазет, за да го обновят и разширят за къпещите се, но и за двайсетината щателно подбрани ресторантьори, които ще обслужват клиентела от звезди и участници в конгреси. Плажът на френския Лазурен бряг, който за повече от километър върви по протежение на един от най-известните булеварди в света с неговите палми, луксозни хотели и престижни бутици, на места се е свил до ширина само от 5 до 15 метра. "Целта е да станат 30-40 метра", каза Филип Базен от фирмата за комунално строителство "Тама". Зад него подвижна канализация с дължина 300-400 метра, свързана с баржа в морето, изхвърля с оглушителен шум по 5000 куб. м пясък на час, колкото 200 камиона. Там, където по време на Кинофестивала всичко е само лукс, коктейли и знаменитости, сега от ноември работят земекопни машини за разстилане на 85 000 куб. м пясък, колкото 4-5 олимпийски басейна, които се доставят от кариера в района на Тулон, Югоизточна Франция. Операцията по презареждане на пясък струва над 10 милиона евро. Тя е необичайно мащабна, но не е нещо непознато в Кан. Митът на Кроазет, който се зароди с Кинофестивала в Кан и носи значителни приходи на местната икономика и конгресната й дейност, всъщност до голяма степен се гради на един изкуствен плаж, създаден в началото на 60-те години за привличане на туристи и опазване на пътя от морските приливи. Сега отново пясъкът е само първият етап от по-обширен проект за превръщане на Кроазет в "луксозното, автентично и ексклузивно лице" на Кан и "двигател на проявите" в града, докато районът Ла Бока по на запад ще остане царството на семейните плажове с по-приемливи цени, обясни кметството. "Когато всичко приключи, и с извършваните от едно десетилетие ремонти в четири- и петзвездните хотели, ще имаме един съвсем обновен Кроазет. Ще е нещо уникално в света!", радва се Мишел Шевийон, председател на синдиката на хотелиерите в Кан и собственик на плажа "Кроазет бийч". До 2020 г. всички заведения като неговото ще бъдат срутени и наново построени по строги изисквания за постигане на "по-добра архитектурна приемственост и хармония", посочва Кристоф Фиорентино, заместник-кмет на Кан за благоустройството и бреговата ивица. Пет парцела дори ще бъдат премахнати, за да се спази законът за съкращаване на застрояването на бреговата ивица от 75 на 50 процента в този район. "Ще останат само 23 заведения и ще има около 200 м обществен плаж повече. Работим и по проблемите с миризмите и обработката на отпадъците, за да се избегне твърде големия брой торби за отпадъци", каза той. За ресторантьорите, на които е делегирано общественото обслужване на плажовете, това е гарантиран джакпот, ако имат нужните средства. В края на 2017 г. концесиите бяха подновени за максимален срок от 12 години срещу такса за участие от 500 000 евро и очаквани огромни инвестиции, от 800 000 до 1.5 милион евро на заведение. "Дванадесет години за изплащане на инвестициите е твърде малко, идеалното щеше да е от 18 до 20 години. Добре че банките ни подкрепят", обяснява Патрис Русел от плажното заведение "Ондин". За него наемът на чадъри и шезлонги е маловажен, основното перо в оборота му идва от консумацията в заведението му, благодарение на етикета "Майстор-ресторантьор", и по време на фестивала, когато плажът се приватизира от марка сладоледи за интервюта през деня и купони вечерта. Патрис Русел вече чака с нетърпение периода след ремонтите. "Ще повишим нивото, ще има много омари и трюфели", казва той. Кметството пък обещава да организира аперитиви "Плажни партита" с единна тарифа, за да могат всички, включително местните жители, да се възползват от новия плаж.  

БСП обвини прокуратурата в Шумен в изпълнение на политически поръчки на управляващите

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/08/3126176_bsp_obvini_prokuraturata_v_shumen_v_izpulnenie_na/?ref=rss


БСП обвини районната прокуратура в Шумен в изпълнение на политически поръчки и поиска сериозна намеса и проверка от главния прокурор Сотир Цацаров. Поводът - след намеса на районната прокуратура в Шумен е започнало разследване и изземване от местната структура на левицата на списъците с имената на хората, присъствали на делегатски събрания.<br /><br />Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в парламента, че заради членство в партията е уволнен държавен служител. Тя обясни още, че...

Две коли изгоряха за една нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705796

Две коли изгоряха за една нощ

Две коли са напълно унищожени при пожари за една нощ. Единият автомобил бил паркиран във варненското село Тополи, другият - в кв. "Галата" в морската столица. Първият сигнал е получен около 23.45 часа. Фолксваген, паркиран пред частен дом на ул. "Тодор Илиев" в с. Тополи горял като факла. Причината за инцидента е в процес на изясняване.

Арестуваха 7 души, откраднали 800 кг жп кабели

https://www.24chasa.bg/region/article/6705786

Арестуваха 7 души, откраднали 800 кг жп кабелиСедем души са били задържани вчера в полицията в Раковски при специализирана операция, насочена срещу престъпления против собствеността, съобщиха от областната дирекция на МВР в Пловдив. Акцията е стартирала след сигнал за откраднати около 800 кг контактни проводници от железопътната инфраструктура на територията на с. Белозем.

Ирина Бокова оглави факултет на южнокорейски университет

http://www.moreto.net/novini.php?n=368694

Бившият генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултет от следващия месец, съобщи агенция Йонхап. Университетът „Кюн Хи” в Сеул съобщи, че е поканил Бокова, за да сподели своята експертиза и опит по ключови за света въпроси – от мира през мултикултурализма до глобализацията.

Стефка Костадинова е вече в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/stefka-kostadinova-e-veche-v-piongchang-674463.html

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пристигна рано тази сутрин в Пьонгчанг. В олимпийската столица Костадинова ще има няколко неформални срещи преди да присъства в официалната ложа на тържественото откриване, насрочено за петък вечерта от 20 ч. корейско време (българско 13.00 ч.)

Междувременно българските спортисти преминаха днес през специално откритото фотостудио в Олимпийското село, за да могат техните снимки да се появяват по време на представянето на стартовите състави и решетки в телевизионните предавания.

Българите са в добро настроение, без сериозни здравословни оплаквания и тренират по олимпийските обекти по график.

Повечето от нашите успяха днес да дадат интервюта и да се снимат за акредитираните медии, тъй като в Олимпийското село четвъртък бе Ден на отворените врати и журналистите можеха свободно да контактуват със спортисти и треньори.

Това е и последната подобна възможност, тъй като от утре селото ще бъде строго забранено за всякакви външни посетители.

Пръв от нашите участие ще започне Владимир Зографски, който тази вечер ще стартира в квалификациите на ски-скоковете от малката шанца.

Цветанов забрани командировките на депутатите, за да не мине ветото на Радев

http://clubz.bg/63957-cvetanov_zabrani_komandirovkite_na_deputatite_za_da_ne_mine_vetoto_na_radev

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е строил депутатските редици да отхвърлят последното президентско вето, наложено във връзка със Закона за опазване на земеделските земи. Цветанов, който иначе е в САЩ и включително днес има официални срещи там, дистанционно е забранил колегите му депутати да излизат в командировки през другата седмица, когато се очаква ветото да бъде гласувано в пленарната зала. Забранени са не само командировките, но и участието на народни избраници в консултации с колеги от други парламентарни групи за обсъждане на законодателни инициативи, каквито често се провеждат, докато тече пленарното заседание. Това разказаха пред Клуб Z парламентаристи. На практика герберите ще бъдат вързани за депутатските банки с цел ветото да бъде отхвърлено на всяка цена.

Причината за всичко това е във все още неясната позиция на формацията на Веселин Марешки "Воля", от която на практика зависи дали ветото ще мине, ако от редиците на ГЕРБ и ОП отсъстват двама депутати. За да бъде преодоляно, са нужни гласовете на 121 народни представители, които да подкрепят одобрените от Народното събрание (НС) текстове, а управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 122-ма. Двете формации са единствените, които подкрепят оспорените от Радев изменения.

В сряда на заседание на ресорната земеделска комисия в НС депутатката от "Воля" Кръстина Таскова обяви, че вероятно формацията й ще подкрепи ветото на Радев. Таскова обвини вносителя на измененията Йордан Апостолов ("Обединени патриоти"), сам едър земевладелец, в откровен лобизъм. В подкрепа на ветото се обявиха и от БСП в лицето на депутатката Светла Бъчварова. Зад мотивите на държавния глава застанаха и от ДПС.

От формацията на Марешки уточниха днес, че все още не са взели окончателно решение как ще гласуват и очакват Таскова да ги запознае с материята. До момента управляващите се ползват с подкрепата на Марешки и депутатите му, включително за вота на недоверие на тема корупция, внесен от БСП. ГЕРБ и ОП често разчитат и на ДПС, но в случая Движението подкрепя президентското вето.

Президентът Румен Радев наложи вето през миналата седмица. Той смята, че с приетия от парламента нов регламент за застрояване на ниви "не се изпълнява конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не се гарантира промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда". От мотивите за ветото става ясно, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес - "само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение".

Президентът атакува и начина, по който в закона за посевния материал се внасят съществени промени в друг закон без предварително обществено обсъждане и оценка на въздействието. Факт, поправките бяха "прикрити" в преходните и заключителните разпоредби на друг закон - за посевния и посадъчния материал - и прокарани между двете четения с устно предложение на Апостолов, гласувани, прегласувани след настъпил хаос в пленарната зала и в крайна сметка подкрепени и от ГЕРБ и приети.

Реално Апостолов прави втори заход към тези текстове. Първият законопроект на новата управляваща коалиция още на старта на 44-тия парламент беше именно за това - да се разреши на собствениците на земеделска земя с променено предназначение да строят, въпреки че не са започнали инвестицията си в 6-годишния срок, поставен им от парламента през 2011 г. Предложението бе негово. Заради протести на природозащитници обаче през 2017 година от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за промените и темата уж беше приключила. 

Цветанов забрани командировките на депутатите да не мине ветото на Радев

http://clubz.bg/63957-cvetanov_zabrani_komandirovkite_na_deputatite_da_ne_mine_vetoto_na_radev

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е строил депутатските редици да отхвърлят последното президентско вето, наложено във връзка със Закона за опазване на земеделските земи. Цветанов, който иначе е в САЩ и включително днес има официални срещи там, дистанционно е забранил колегите му депутати да излизат в командировки другата седмица, когато се очаква ветото да бъде гласувано в пленарна зала. Забранени са не само командировките, но и участието на народни избраници в консултации с колеги от други парламентарни групи за обсъждане на законодателни инициативи, каквито често се провеждат докато тече пленарното заседание. Това разказаха пред Клуб Z парламентаристи. На практика герберите ще бъдат вързани за депутатските банки с цел ветото да бъде отхвърлено на всяка цена.

Причината за всичко това е във все още неясната позиция на формацията на Веселин Марешки - "Воля", от която на практика зависи дали ветото ще мине. За да бъде преодоляно са нужни гласовете на 121 народни представители, които да подкрепят одобрените от Народното събрание (НС) текстове, а управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти имат 122-ма. Двете формации са единствените, които подкрепят оспорените от Радев изменения.

В сряда, на заседание на ресорната земеделска комисия в НС, депутатката от "Воля" Кръстина Таскова обяви, че вероятно формацията й ще подкрепи ветото на Радев. Таскова обвини вносителят на измененията Йордан Апостолов (Обединени патриоти), сам едър земевладелец, в откровен лобизъм. В подкрепа на ветото се обявиха и от БСП в лицето на депутатката Светла Бъчварова. Зад мотивите на държавния глава застанаха и от ДПС. 

От формацията на Марешки уточниха днес, че все още не са взели окончателно решение как ще гласуват и очакват Таскова да ги запознае с материята. До момента управляващите се ползват с подкрепата на Марешки и депутатите му, включително за вота на недоверие на тема корупция, внесен от БСП. ГЕРБ и ОП често разчитат и на ДПС, но в случая Движението подкрепя президентското вето.

Президентът Румен Радев наложи вето миналата седмица. Той смята, че с приетия от парламента нов регламент за застрояване на ниви "не се изпълнява конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не се гарантира промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда". От мотивите за ветото става ясно, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес - "само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение".

Президентът атакува и начинът, по който в закона за посевния материал се внасят съществени промени в друг закон, без предварително обществено обсъждане и оценка на въздействието. Факт, поправките бяха "прикрити" в преходните и заключителните разпоредби на друг закон - за посевния и посадъчния материал - и прокарани между двете четения с устно предложение на Апостолов, гласувани, прегласувани след настъпил хаос в пленарната зала и в крайна сметка подкрепени и от ГЕРБ и приети.

Реално Апостолов прави втори заход към тези текстове. Първият законопроект на новата управляваща коалиция още на старта на 44-тия парламент беше именно за това - да се разреши на собствениците на земеделска земя с променено предназначение да строят, въпреки че не са започнали инвестицията си в 6-годишния срок, поставен им от парламента през 2011 г. Предложението бе негово. Заради протести на природозащитници обаче през 2017 година, от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за промените и темата уж беше приключила. 

Ден преди зимната олимпиада, в Пхенян се състоя военен парад

http://www.mediapool.bg/den-predi-zimnata-olimpiada-v-phenyan-se-sastoya-voenen-parad-news275273.html

В столицата на Северна Корея се състоя военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, съобщиха световните агенции, цитирайки източници от южнокорейското правителство и медии. Севернокорейската телевизия не излъчваше събитието на живо. На него не бяха поканени и чужди журналисти, но в Туитър се появиха видео кадри, на които се виждат десетки камиони с войници, махащи към ликуващото множество, и друга военна техника. Според южнокорейски правителствен служител, цитиран от японската агенция Киодо и Асошиейтед прес, в парада на централния площад "Ким Ир-сен" в Пхенян тази сутрин са участвали най-малко 13 хиляди военни, десетки хиляди граждани, носещи цветя и скандиращи лозунги, и зрители, съобщи Асошиейтед прес По-късно Централната телевизия на КНДР излъчи кадри, на които се вижда лидерът на страната Ким Чен-ун да приема рапорта на командващия парада, след което се качва на трибуната, съобщи ТАСС. Същият служител в Сеул, пожелал анонимност, каза още, че няма и информация дали Северна Корея е демонстрирала на парада стратегически оръжия, като междуконтинентални балистични ракети. Японската телевизия Ен Ейч Кей показа няколко видеосюжета и снимки, пуснати от чужденци в Туитър, на които се вижда голямо струпване на бойна техника, в частност танкове, в района на централния площад. Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга, коментирайки постъпващата от Пхенян информация, каза на пресконференция в Токио, че "с голямо внимание следи действията на КНДР и в момента събира информация за състоялия се парад". Той бе организиран в навечерието на официалната церемония за откриване на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан. Миналия месец Северна Корея обяви, че тази година ще отбележи годишнината от създаването на армията си на 8 февруари вместо на 25 април, когато по принцип се чества. В репетициите за събитието, продължили няколко седмици на военно летище край столицата, са участвали, според някои медийни съобщения, около 12 000 войници и до 600 единици бойна техника. Отделно от това хиляди цивилни севернокорейци са репетирали на различни площади в столицата Пхенян с традиционни в такива случаи букети от изкуствени цветя, скандирайки и изписвайки с фигури актуалните за случая лозунги. Според някои анализатори организирането на военен парад в Северна Корея точно преди голямото спортно събитие в южната й съседка може да влоши атмосферата на помирение между двете корейски държави, създала се след решението за участие на севернокорейски спортисти в игрите. На откриването на олимпиадата ще има високопоставени представители и на Сеул, и на Пхенян. Там ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пенс, но Северна Корея изключи възможността за среща с американските представители.

20% намаление на всички полети, резервирани днес, за членовете на WIZZ DISCOUNT CLUB

http://econ.bg/Новини/20-намаление-на-всички-полети-резервирани-днес-за-членовете-на-WIZZ-DISCOUNT-CLUB_l.a_i.757606_at.1.html

Днес Wizz Air, една от най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа, обяви специална промоция по повод Св. Валентин за своите лоялни клиенти....

Заради гафове на прокуратурата, плащат от данъците ни 400 000 лв. обезщетение на обвинител

https://frognews.bg/novini/zaradi-gafove-prokuraturata-plashtat-danatsite-400-000-obezshtetenie-obvinitel.html

Обезщетение от 400 000 лева е осъдена да плати прокуратурата на военния прокурор Илиан Георгиев. Така Софийският градски съд е оценил вредите - имуществени и неимуществени, които прокурорът е претърпял от незаконни обвинения в длъжностно престъпление, държане на патрони за пистолет без разрешително и присвояване, съобщи Lex.bg.

Подземията под бившия мавзолей стават част от музеен квартал

http://dnes.dir.bg/news/galeria-mavzoley-podzemia-26862408

Внесли сме решение подземието на бившия мавзолей да се превърне в галерия за съвременно изкуство.

Напрежение в Ихтиман - блокирана е ромската махала

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/naprezhenie-v-ihtiman-blokirana-e-romskata-mahala-6079113

Причината за акцията в града са вчерашните сблъсъци на полиция с роми, по време на които бяха арестувани трима души

Велико Търново ще домакинства съсловния празник на магистър-фармацевтите

https://www.24chasa.bg/region/article/6705755

Велико Търново ще домакинства съсловния празник на магистър-фармацевтитеНа 10 февруари 2018 г. се навършват 11 години от учредяването на Българския фармацевтичен съюз. Ежегодно тази дата се отбелязва като Ден на съсловната организация на магистър -фармацевтите у нас. Домакинството на съсловния празник по традиция се провежда на територията на Регионалната фармацевтична колегия (РФК),

Строителната продукция отчита най-силен годишен спад от 11 месеца през декември

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/stroitelnata-produkciia-otchita-nai-silen-godishen-spad-ot-11-meseca-prez-dekemvri-255423/

Тенденцията е обичайна за сезона, свиването на инфраструктурното строителство продължава да оказва най-силен натиск върху общия показател

„Реквием“ на Верди в Софийската опера на 12 март

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705781

„Реквием“ на Верди в Софийската опера на 12 март В навечерието на най-светлия православен празник, Великден, на 12 март, Софийската опера очаква да съпреживее със своята публика магията на възкресението с музиката на Джузепе Верди, с неговия „Реквием“. Музика, която въздига духа и укрепва вярата ни в победата на доброто, въпреки надвисналите над човечеството буреносни облаци от конфликти и

Разузнавателните служби и полицията на Косово знаят кой е извършил убийството на Оливер Иванович

http://www.cross.bg/ivanovich-belgrad-oliver-1567358.html

/КРОСС/ Източници на електронното издание Gazeta Express от Косовската разузнавателна агенция (КИА) и полицията разкриха, че е известно името на убиеца на председателя на Гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост" Оливер Иванович, застрелян на 16 януари 2018 г. в Косовска Митровица. Това съобщава агенция "Фокус". „КИА и косовската полиция разполагат с информация за това кой е натиснал спусъка и мотивите му това убийство", разкрива източник, който редакцията определя като „надежден". „Може би те не разполагат с цялата информация, за да разпоредят ареста на предполагаемите извършители, но имат следа. Много е вероятно институциите за сигурност да са информирали политическите лидери, както в Косово, така и в Сърбия, за техните констатации", подчерта източникът. От редакцията припомнят, че Оливер Иванович бе убит на 16 януари пред централата на партията си. Само дни преди да бъде застрелян с шест куршума от неизвестни извършители, Иванович призна пред медиите в Белград, че не се чувства в безопасност. Отношенията на Иванович с правителството в Белград и сръбския президент Александър Вучич бяха напрегнати. На изборите от 2017 г. Белград открито подкрепи партията „Сръбска листа", но не и другите политически сили на етническите сърби в Косово

В Сърница регламентират местата, забранени за паша на селскостопански животни

https://www.actualno.com/pazardjik/v-syrnica-reglamentirat-mestata-zabraneni-za-pasha-na-selskostopanski-jivotni-news_658728.html

Община Сърница регламентира местата, забранени за паша на селскостопански животни, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Общината. Забранява се пашата на добитък в горски територии без пастир, в поройните и ерозираните горски територии, дендрариумите и горските разсадници, пашата в горските култури и младите насаждения от семенен произход, както и нощната паша в горските територии. Общата забранена площ за паша за територията на община Сърница е 55 075 дка. Кон

Европа е изправена пред нарастващ риск от военен сблъсък с Русия

http://www.mediapool.bg/evropa-e-izpravena-pred-narastvasht-risk-ot-voenen-sblasak-s-rusiya-news275272.html

Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили увеличават риска от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия, предупреждава годишният Мюнхенски доклад за сигурността, цитиран от Ройтерс. Документът, озаглавен "До ръба - и обратно?" ще бъде публикуван официално днес в навечерието на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се проведе от 16 до 18 февруари. Докладът споменава засилващия се натиск върху споразумения за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа. "При това злокобно състояние на нещата е напълно възможно погрешни оценки или неразбирателства да доведат до непреднамерен военен сблъсък", посочват авторите. Докладът определя конфликта в Украйна като огромна пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение на задънена улица, прогнозират авторите. Държави в Източна Европа изпитват затруднения в "една среда на оспорвана сигурност", хванати между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на ЕС Източно партньорство "загуби пара" и има малки шансове НАТО да приеме нови членове в близко бъдеще, констатира докладът. Някои държави членки на ЕС са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в пряка конфронтация с Брюксел. Германия - обикновено сила за европейската интеграция - до голяма степен отсъства от дебата поради вътрешни причини, пишат авторите. Докладът все пак установява и положителни тенденции - по-високият икономически растеж в ЕС, реформирането на НАТО и засилването на военното сътрудничество по източния фланг на Алианса. "Предстоящата година ще покаже дали опитите за постигане на компромис и амбициозните предложения за реформи ще се превърнат в конкретни действия и решения за поправяне на дефектите в ЕС", пише в заключение в документа. Около 500 високопоставени политически и военни лидери от Европа, САЩ, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на следващата седмица предизвикателствата пред сигурността.

Технологичната SoftBank се обръща отново към финансовия сектор

https://www.investor.bg/novini/261/a/tehnologichnata-softbank-se-obryshta-otnovo-kym-finansoviia-sektor-255422/

Според източници японската компания обмисля да купи една трета от акциите на застрахователя Swiss Re за сумата от 10 млрд. долара

Кметът на Скопие маха корабите на предишния премиер Груевски от река Вардар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705759

Кметът на Скопие маха корабите на предишния премиер Груевски от река ВардарКметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов е издал заповед за премахването на трите кораба от река Вардар, които бяха поставени по времето на предишния премиер Никола Груевски. Те бяха част от проекта "Скопие 2014", който "антиквизира" и напълно промени центъра на града. Шилегов е поискал да бъде премахната и основата за "Панорамното

Две коли се сблъскаха челно край Криводол, има пострадал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705764

Две коли се сблъскаха челно край Криводол, има пострадалЕдин човек е пострадал при челен удар между два леки автомобила преди град Криводол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Инцидентът е станал на пътя Враца - Криводол на десен завой. Единият автомобил е с врачанка регистрация, а другият - с монтанска. Няма загинали хора, но вследствие на удара единият от шофьорите е пострадал,

Какви медийни законотворци само отгледа Коба! Аферим, машалла!

http://www.barometar.net/90404/

Добър учител – още по-добър ученик…Рядко получаваме това, което заслужаваме. Законът за собствеността на медиите иницииран от Пеевски е ”приятно” изключение. Делян е законно избран народен представител, сиреч законотворец, който от името на гласувалите за него твори закони. Не бяхме съгласни да оглави ДАНС, но явно нямаме нищо против да пише закони. Въпросът е: Кого […]

Контролно звено ще проверява туроператорите

http://www.transmedia.bg/2018/02/08/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80/

Контролно звено в министерството на туризма ще проверява туроператорите. То ще бъде създадено след приетите от парламента на първо четене промени в Закона за туризма.

Служителите от това звено ще могат да проверяват и обектите, и дейността на туроператорите.

Промените се налагат заради зачестилите оплаквания от граждани.

Съставените констативни протоколи при нарушения ще бъдат изпращани до Комисията за защита на потребителите (КЗП) за последващ контрол и налагане на санкции.

От КЗП обаче смятат, че дублирането на контролната дейност няма да е от полза.

 

 

Нинова се оплака: Чиновник от Шумен е уволнен, защото е член на БСП

https://www.actualno.com/politics/ninova-se-oplaka-chinovnik-ot-shumen-e-uvolnen-zashtoto-e-chlen-na-bsp-news_658727.html

Държавен служител е уволнен от работа, защото е член на БСП. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Не се спират дотук, образуват проверка и го обвиняват, че е нарушил закона, който казва, че държавният служител не може да бъде член на ръководен орган на партията. Нашият ръководен орган е Националният съвет, а този човек не е бил член. Заобикаляйки закона, нарушавайки го, започва цялото ровене в партията в Шумен и в София, защото е изпратено писмо д

„Бийтълс“ бяха най-лошите музиканти на света“

http://clubz.bg/63951-%E2%80%9Ebijtyls%E2%80%9C_bqha_naj_loshite_muzikanti_na_sveta%E2%80%9C

„Бийтълс“ бяха най-лошите музиканти на света“ – през последните часове това иконоборческо изказване прави заглавия из сайтовете за музика, култура, шоубизнес и сензационни новини в интернет и останалите медии. Защото абсурдните думи не са на поредния хейтър или търсач на петминутна слава, а на самия Куинси Джоунс – легендарен продуцент, диригент, аранжор, композитор, тромпетист, социален активист и още много неща (получил рекордните 79 номинации за „Грами“ и 28 грамофончета). Макар и с намаляваща активност напоследък, той е същински монолит в развлекателния бизнес още от 50-те години на миналия век с неоценим принос за кариерите на звезди като Франк Синатра и Майкъл Джексън (но и на него не прощава).

Думите за „Бийтълс“ са от нови интeрвю на Куинси Джоунс за Vulture.com, по повод предстоящата премиера на документален филм на „Нетфликс“ за артиста с участието Опра Уинфри, но той е говорил и пред GQ.

84-годишният Джоунс (през март става на 85), отговаря на въпроса какво си е помислил, когато е чул за първи път рокмузика, малко несвързано:

„Рокът не  е нищо повече от бяла версия на ритъмендблуса (тук има нецензурна лексика, както в почти всяко второ изречение). Аз срещнах Пол Маккартни, когато беше на 21 (през 1964 г.)“.

На следващия въпрос – какви са били първите му впечатления от „Бийтълс“, Куинси Джоунс отговаря:

„Това бяха най-лошите музиканти в света. Не-музиканти, които не можеха да свирят. Пол беше най-лошият басист, който съм чувал. А Ринго? Изобщо няма какво за говорим за него…“.

Малко по-нататък в интервюто Джоунс казва не по-мили думи Майкъл Джексън, U2 и Елвис Пресли. Затова пък хвали Ерик Клептън и групата му (но не сеща как се казва тя), както и Пол Алън, който свирел и пеел като Джими Хендрикс. Ако се чудите от коя група е Пол Алън – той е шефът на „Майкрософт“.

Но музиката далеч не  единствената тема, по която споделя необичайните си възгледи. Ето няколко от най-интересните моменти в интервюто:

За Майкъл Джексън

„Не обичам да говоря за това публично, но Майкъл открадна доста песни – „State of Independence“ (на Дона Съмър) и „Били Джийн“. Нотите не лъжат. Той беше ужасно лукав и много алчен. „Don’t Stop ’Til You Get Enough“ („Не спирай, докато не вземеш достатъчно“) – Грег Филингейнс написа за него третата част на песента и Майкъл трябваше да му даде поне 10. Не му даде нищо”.

За убийството на Джон Кенеди

„Знам кой уби Кенеди. Сам Джанкана (чигагски мафиот). Имаше връзка между Синатра, мафията и Кенеди. Джо Кенеди (бащата на президента) беше лош човек. Той поиска от Франк да говори с Джанкана да уреди гласове за сина му. Не трябва да говорим за това публично”.

За Тръмп и Иванка

„Тръмп просто говори нещата, които селяндурите искат да чуят. Аз бях близък с него. Той е луд. Ограничен ментално — мегаломан и нарцисист. Не мога да го понасям. Знаете ли, че по едно време излизах с Иванка? Това беше преди 12 години, тогава дъщеря ми Кидада работеше с Томи Хилфигър и той ми каза, че тя искала да излезем на вечеря. Тя има най-хубавите крака, които съм виждал в живота си. Но неправилния баща.” (Ако Джоунс е прав, преди 12 години той е бил на 72, а Иванка – на 24, б.р.)“.

За Мерилин Монро

„Франк Синатра постоянно се опитваше да ме сближи с Мерилин Монро, но тя имаше гърди, които приличаха на круши“.

За Елвис Пресли

„Бях с Томи Дорси, когато видяхме 17-годишния Елвис… И Дорси каза: „Майната му, няма да работя с него“. И не позволи на оркестъра си да свири с Елвис. И правилно – той не можеше да пее“.

За Малкълм X

„Всеки път, когато с оркестъра на Лайънъл Хамптън ходехме в Детройт, намирахме Малкълм Х пред хотел „Маджестик“. Там продаваше дрога. Това беше преди да отиде в затвора. Беше наркодилър, затова и го пратиха зад решетките. Целият оркестър купуваше от него кокаин и хероин. Викахме им „момиче“ и „момче“. Това беше, защото кокаинът те откъсваше от жена ти“.

"Площад Славейков"

Мечтата на българина: Кола 2-ра ръка за 3500 лв.

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-objavi-olx-26862294

Най-голям интерес българите проявяват към автомобилите втора ръка и мобилните телефони.

Сняг до дни, идва застудяване

https://www.vesti.bg/bulgaria/sniag-do-dni-idva-zastudiavane-6079112

До вечерта в събота дъждът ще премине в сняг, от понеделник валежите спират

Средно 35 лева за любовен куверт на 14-ти февруари искат варненските ресторанти

http://www.moreto.net/novini.php?n=368652

До „Св. Валентин“ остават броени дни. Изобилието от оферти за прекарване на празника, който е почитан от мнозина и отхвърлян от също толкова, е огромно. Повечето ресторанти във Варна се надпреварват в предложенията си за вкусни любовни изкушения.

За една година промишленото производство в България се увеличава с 2%

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-edna-godina-promishlenoto-proizvodstvo-v-bylgariia-se-uvelichava-s-2-255421/

Най-голям ръст има при производството на основни метали – 26% и при химични продукти – 24,2%, отчете статистиката през декември

Семейно насилие (12+) - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6705689

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо".  Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните

Ето кои са номинирани за наградите "ИКАР" тази година

https://www.actualno.com/scene/eto-koi-sa-nominirani-za-nagradite-ikar-tazi-godina-news_658726.html

Гилдията на артистите у нас ще връчи своите годишни награди "ИКАР" за 44-ти път на 27 март в Народния театър "Иван Вазов". Днес станаха ясни и номинациите, в които участват по трима кандидати, изключение правят специалните отличия, както и категорията за дебют. Номинации на гилдията на артистите за "ИКАР" за чест и достойнство и за изключителен принос към българския театър получиха големите български актьори Иван Иванов и Васил Михайлов. Номинации за дебют: Антън

Задържаха баща и син за дръзкото нападение над полицаи в Ихтиман

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-bashta-i-sin-za-dryzkoto-napadenie-nad-policai-v-ihtiman-2077446

Полицията задържа баща и син за нападението над униформени в Ихтиман. Двамата мъже остават в ареста за 72 часа, информира прокуратурата.

Инцидентът с нападението над полицаи стана във вторник след обяд. Тази сутрин в

Преговори за името на Македония - и в български кулоари

http://clubz.bg/63949-pregovori_za_imeto_na_makedoniq_i_v_bylgarski_kuloari

Министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Кодзиас, ще се срещнат в София на 15-16 февруари, съобщи Independent Balkan News Agency, като се позовава на български източници.

Разговорът между първите дипломати на Скопие и Атина ще се състои в кулоарите на неформалната среща на европейските външни министри, която ще се проведе в българската столица идната седмица. Съобщението за срещата Димитров-Кодзиас идва на фона на решението на Скопие да приеме включването на географско определение като част от името на страната в опит за разрешаване на 27-годишния спор с Атина. Очаква се двамата министри да обсъдят следващите стъпки, които двете държави ще предприемат за уреждане на проблема.

Македонскит премиер Зоран Заев заяви, че не вижда причина за промяна на конституцията на страната - в случай че Македония допусне географски квалификатор. Заев каза, че Скопие вече е направил "голяма стъпка" за борба с иредентизма, като отбеляза, че конституцията на страната е променяна за последен път през 1993 г.

Скопие се стреми да докаже, че "няма амбиции, независимо дали е териториално или по друг начин ... няма иредентистки цели", каза Заев.

Заедно с призива за комбинирано наименавание на Бившата югославска република Македония, включващо географски квалификатор, Атина призова за промяна в конституцията на БЮРМ, изразявайки загриженост, че някои текстове в нея предполагат иредентистки цели. За промяна в македонската конституция, която да премахне всякакви съмнения в тази посока, призова и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос по време на визита в Грузия.

Приключване на спора с името е от особена важност за Македония по пътя на интеграцията й в ЕС и членството й в НАТО.

Заловиха крадци, задигнали пари от църква в Троян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705748

Заловиха крадци, задигнали пари от църква в ТроянНагли крадци атеисти, посегнали на дарения в църква в Троян, бяха разкрити и задържани, съобщават от полицията. След проведени издирвателни мероприятия служители на местното РУП установили двама криминално проявени мъже по подозрение, че те са извършители на кражбата от 20 декември 2017 год. Точно тогава, в навечерието на Коледа,

Обсъждат предизвикателствата пред специалистите в софиалната сфера във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6705669

Обсъждат предизвикателствата пред специалистите в софиалната сфера във Велико ТърновоКръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера” домакинства Областна администрация Велико Търново на 9 февруари.  В дискусията ще участва и зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, съобщиха от администрацията. Събитието е по инициатива на Областния управител на област Велико

НАТО ще построи нов команден център в Германия

https://www.actualno.com/balkani/nato-shte-postroi-nov-komanden-centyr-v-germanija-news_658722.html

НАТО смята да построи нов център за планиране, логистика и командване на територията на Германия с цел повишаване на боеспособността си. Това съобщи агенция ДПА като се позова на собствени източници. Инициативата е на министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляен. Новият център ще бъде разположен в региона Кьолн-Бон , провинция Северен Рейн Вестфалия. Там вече има подходящи възможности, тъй като това е седалището на щаб квартирата на обединените сили на Бундесвера. ДПА посочва, ч

Светът на мобилните технологии - къде сме ние?

https://www.actualno.com/sciencelogy/svetyt-na-mobilnite-tehnologii-kyde-sme-nie-news_658723.html

Най-ползваното мобилно приложение от българите е Facebook, а след това се нарежда чат приложението Viber. Това показват данни на "Галъп Интернешънъл" от изследване, поръчано от българския телекомуникационен оператор Vivacom. Освен това, 49% от SIM картите на българските потребители имат включен мобилен интернет т.е. устройствата не се ползват само за разговори. 25% от българите пък пазаруват онлайн през мобилния си телефон, а само 3% изпращат SMS-и, докато близо една трета от потребит

Над 6500 студенти се класираха за евростипендии

http://dnes.dir.bg/news/mon-studenti-stipendii-26862292

Над 6500 студенти от 49 висши училища са класирани и ще получат стипендии за успех и за специални постижения за зимния семестър на настоящата академична година.

БСП: Цацаров да провери използвана ли е прокуратурата в Шумен за политическа поръчка (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705685

БСП: Цацаров да провери  използвана ли е прокуратурата в Шумен за политическа поръчка (Обновена)Член на БСП, който е бил държавен служител, е уволнен от служба заради това, че е бил член на БСП. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде „Фокус“. „Не се спират дотук, образуват проверка и го обвиняват, че е нарушил закона, който казва, че държавният служител не може да бъде член на ръководен орган на

Нинова се обърна към Цацаров, иска да провери дали има саморазправа с член на партията й

http://www.cross.bg/ninova-politziya-korneliya-1567357.html

/КРОСС/ Заради разследване на кадър на БСП от страна на "Икономическа полиция" в Шумен лидерът на социалистите Корнелия Нинова се обърна с остро питане към главния прокурор Сотир Цацаров. Социалистите направиха специално изявление за медиите в кулоарите на Народното събрание. От БСП настояват за спешна проверка на прокуратурата в Шумен. Според Корнелия Нинова става дума за политическа саморазправа. "Член на БСП, който е бил държавен служител, е уволнен, защото е член на БСП. Образувана му е проверка. Този човек не е бил член на Националния съвет. Заобикаля се законът. От министъра на МВР не очакваме сериозно отношение, защото той е политическо лице", обясни за какво става дума Нинова. И допълни, че не е говорила с главния прокурор за случая и днес ще го сезира. Преди това решила да запознае медиите с това. Нинова цитира изисканите от Икономическа полиция списъци за партийни събрания. "Това е прецедент! Такова нещо не е имало в българското правораздаване. Това мина всякакви граници", възмути се Корнелия Нинова. "На какво основание искат информация за членство на БСП и питаме г-н Цацаров изполвана ли е прокуратурата за политически цели? На първо място сме по сива икономика. Питаме и министър Радев: Икономическа полиция вместо да се занимава с това, се занимава с членство в БСП", атакува Нинова. "В сърцето на Европа, по време на председателството цари диктатура

Горещата телефонна линия за пострадали от насилие няма да спре работа

https://www.actualno.com/society/goreshtata-telefonna-linija-za-postradali-ot-nasilie-njama-da-spre-rabota-news_658721.html

Фондация "Анимус" има срок от един ден, за да подготви документите за финансирането на услугата "Гореща телефонна линия за пострадали от насилие." Това съобщи координаторът на услугата Жана Савева. До днес (8 февруари) нямаше яснота дали финансирането ще бъде осигурено от Министерството на правосъдието и имаше риск линията да остане без нощните дежурства на специалистите. От началото на откриването на линията преди 20 години са били консултирани над 34 хил. души, а през 2017

Калоян Паргов: Категорично сме против провеждането на Луковмарш

http://www.cross.bg/sofiya-lykovmarsh-provezhdaneto-1567356.html

/КРОСС/ Категорично сме против провеждането на Луковмарш, няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа. Това каза лидерът на БСП - София и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов по време на днешното заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус". Паргов прочете декларация от името на групата на „БСП - Лява България" в Столичния общински съвет, с която общинските съветници се противопоставят на провеждането на Луковмарш в София. „Историята показва, че България и българските граждани никога не са проявявали търпимост и толерантност към подобни демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е „кафявата чума". Доказателство за това е и отбелязването с редица събития през 2018-а на 75-ата годишнина от онзи исторически момент, в който България спасява българските евреи от лагерите на смъртта. Въпреки това у нас вече се подготвя следващият парад на омразата Луковмарш. Ние, съветниците от групата на БСП, сме убедени, че е огромна грешка Столична община да допусне шествие с участието на поддръжници на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история от 20-и век - времена, които в действителност създадоха нуждата от Обединена Европа като гарант катастрофата да не се повтори

Съставка в бирата действа като лекарство срещу опасни болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6705710

Съставка в бирата действа като лекарство срещу опасни болестиАмерикански биолози от университета в Орегон откриха в бирата съставката ксантохумол, съдържаща се в хмела, която може да послужи като лекарство срещу опасни заболявания от рода на затлъстяването, повишеното кръвно налягане и диабета, съобщава сайтът Лайф. В рамките на изследването учените захранвали мишки със свръхтегло с продукти,

Производството на цигари спада драстично през ноември

http://econ.bg/Новини/Производството-на-цигари-спада-драстично-през-ноември_l.a_i.757605_at.1.html

Промишленото производство през ноември нараства с 2% спрямо година по-рано, показват календарно изгладените данни на Националния статистически...

Сорос дарил пари за втори референдум за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=368696

Американско-унгарският милиардер Джордж Сорос, който се прочу със залагането си срещу британския паунд през 1992 г., е дарил 400 000 британски лири чрез фондациите си на група за организиране на втори референдум за Брекзит. Това заяви Марк Браун, бивш британски дипломат, който е председател на организацията "Най-доброто за Великобритания", информират "Ройтерс" и други агенции.

Северна Корея отново демонстрира военната си мощ с парад

http://www.cross.bg/severna-koreya-televiziya-1567355.html

/КРОСС/ В столицата на Северна Корея се състоя военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, съобщиха световните агенции, цитирайки източници от южнокорейското правителство и медии. Севернокорейската телевизия не излъчваше събитието на живо. На него не бяха поканени и чужди журналисти, но в Туитър се появиха видео кадри, на които се виждат десетки камиони с войници, махащи към ликуващото множество, и друга военна техника. В парада на централния площад "Ким Ир-сен" в Пхенян тази сутрин са участвали най-малко 13 хиляди военни, десетки хиляди граждани, носещи цветя и скандиращи лозунги, и зрители. По-късно Централната телевизия на КНДР излъчи кадри, на които се вижда лидерът на страната Ким Чен-ун да приема рапорта на командващия парада, след което се качва на трибуната, съобщи ТАСС. Същият служител в Сеул, пожелал анонимност, каза още, че няма и информация дали Северна Корея е демонстрирала на парада стратегически оръжия, като междуконтинентални балистични ракети. Японската телевизия Ен Ейч Кей показа няколко видеосюжета и снимки, пуснати от чужденци в Туитър, на които се вижда голямо струпване на бойна техника, в частност танкове, в района на централния площад. Парадът бе организиран в навечерието на официалната церемония за откриване на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан

Варуфакис иска подкрепа за нова партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705680

Варуфакис иска подкрепа за нова партияБившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис иска широка обществена подкрепа за партията DiEM25, която ще бъде учредена през март, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Надеждата, достойнството, рационализмът и конструктивното неподчинение отново намират своите корени в Гърция, посочва Варуфакис пред Туитър.

Иван Иванов и Васил Михайлов номинирани за заслуги с „Икар“

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/ivan-ivanov-vasil-mihailov-nominirani-zaslugi-ikar.html

Двамата много обичани и емблематични актьори Иван Иванов /Радо от „Всичко е любов“/ и Васил Михайлов /“Капитан Петко Войвода/ са номинирани от гилдията на артистите за „Икар“ за чест и достойнство и за изключителен принос към българския театър, предаде БГНЕС.

Строителството на сгради запазва темпа си през декември

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/08/3126113_stroitelstvoto_na_sgradi_zapazva_tempa_si_prez_dekemvri/?ref=rss


През декември строителството на сгради се запазва в обема си от същия месец на предходната година, показват данните на Националния статистически институт. В същото време строителството на инфраструктурни обекти спада с 8.9 на сто. за година.<br /><br />Така според календарно изгладените данни на института строителната продукция през декември 2017 г. се свива с 4.1% в сравнение със същия месец на предходната година.<br /><br />На месечна база се наблюдава свиване и в...

Бокова става даскалица в корейски университет

https://frognews.bg/novini/bokova-stava-daskalitsa-koreiski-universitet.html

Бившият генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултет от следващия месец, съобщи агенция ”Йонхап”, цитирана от БТА.

Дупка, дълга 95 метра, се появи на магистрала в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705651

Дупка, дълга 95 метра, се появи на магистрала в ГерманияОгромна дупка на магистрала в Северна Германия достигна 95 метра дължина и 10 метра ширина, съобщи днес транспортното министерство на провинция Мекленбург - Предна Померания, цитирано от ДПА. Експерти на пътностроителните служби в провинцията очакваха дупката, появила се на магистрала А20 близо до село Трибзеес, да се увеличи,

Лагерите не са "полски". А полските колаборационисти?

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/08/3126163_lagerite_ne_sa_polski_a_polskite_kolaboracionisti/?ref=rss


Правителството във Варшава не желае нацистките концентрационни лагери да бъдат наричани "полски". И отхвърля всякаква вина за колаборационизъм на поляци с германския окупатор, пише "Дойче веле".<br /><br />Това беше едно от най-важните решения в кариерата на Анджей Дуда. Законът за холокоста вълнува не само хората в Полша, той привлече вниманието и на света. Полският президент реши да постави подписа си под него, за да "защити доброто име на Полша и на...

Пирински: За преодоляване на неравенствата - социален съюз

http://www.cross.bg/pirinski-horata-prioritet-1567354.html

/КРОСС/ На 7 февруари по предложение на Групата на социалистите в Европейския парламент се проведе ключов дебат на тема „Последиците за европейските граждани от растящите социално-икономически неравенства". В изказването си евродепутатът социалист Георги Пирински посочи, че данните за драстичните неравенства, които вече надхвърлят всякакви предели на допустимост, са достатъчно добре известни. Въпросът обаче е какви са причините и необходимите отговори. Относно причините Пирински подчерта, че наложилият се корпоративен модел на максимални краткосрочни печалби води до отбягване плащането на данъци, до нарушаване на социалните и екологични норми, както и до натиск за понижаване на заплатите на работниците и нарушения на трудовите права. В резултат корпорациите придобиват все по-голяма политическа власт - базата на политиките, които съхраняват и защитават сегашната система. По-нататък евродепутатът припомни, че основният инструмент, с който ЕС разполага за намаляване на неравенствата между страните членки и вътре в тях е кохезионната политика, която следва да получи необходима политическа подкрепа, човешки ресурси и финансови средства, като се превърне във водещия приоритет на Многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г. За целта средствата за кохезионната политика следва да бъдат увеличени и тя да бъде насочена преди всичко към най-изостаналите региони

Контролът се разделя от разследването на жп инциденти

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3126161_kontrolut_se_razdelia_ot_razsledvaneto_na_jp_incidenti/?ref=rss


Управителят на железопътната инфраструктура и железопътните предприятия, каквато е европейската практика, ще разследва железопътни произшествия. Промяната беше гласувана днес окончателно от Народното събрание с промените в Закона за железопътния транспорт. Измененията се налагат от европейска директива, която България не прилага правилно и затова е в процедура по нарушение, обявена от Европейската комисия.<br /><br />Досега произшествията в железниците се разследваха от...

Пиян и неправоспособен шофьор получи условна присъда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368689

Заловен да кара пиян и без книжка получи 1 година условно от Районния съд във Варна, научи Moreto.net. 24-годишният мъж бил спрян на 19 януари от полицаи в Белослав. В хода на проверката станало ясно, че мъжът няма книжка. Тестът с дрегер пък отчел 1.

БСП пита използвана ли е политически прокуратурата в Шумен

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-bsp-shumen-kornelia-ninova-26862143

БСП настоява главният прокурор да провери дали Районната прокуратура в Шумен е използвана за политическа поръчка.

Плащането на сметки за дома и прането са признаци за съзряване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705676

Плащането на сметки за дома и прането са признаци за съзряванеПлащането на сметките за дома, прането, гладенето, напускането на дома на родителите са сред признаците, че човек вече е възрастен, установи британско изследване, цитирано от в. "Индипендънт". Други сигнали, че пубертетът е свършил, са да харесваш да живееш в чиста къща, да си правиш сметките, да започнеш да правиш вноски за пенсия, да имаш деца,

БСП иска изслушване на шефа на ДАНС за изтичане на информация

https://frognews.bg/novini/bsp-iska-izslushvane-shefa-dans-iztichane-informatsiia.html

БСП настоя за изслушване на председателя на ДАНС в парламента във връзка с откритите в кмета на Септември справки, отнасящи се за местните избори през 2015 г..

Огромна дупка зейна на германска магистрала

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-dupka-26862142

Огромна дупка на магистрала в Северна Германия достигна 95 м дължина и 10 м ширина, съобщи транспортното министерство на провинция Мекленбург-Предна Померания.

Сблъсък в ефир за доброволната казарма

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/sblysyk-v-efir-za-dobrovolnata-kazarma-6079108

Политологът Христо Панчугов и депутатът от Обединените патриоти Юлиан Ангелов в остър сблъсък за въвеждането на доброволна военна служба

Huawei стартира социална кампания за отношенията между потребителите и техните смартфони

http://www.cross.bg/huawei-horata-kampaniya-1567353.html

/КРОСС/ Лидерът в мобилните комуникации и производител на смартфони Huawei, стартира нова социална кампания под името #AddictedToYou. Основната й цел е да насочи вниманието ни към изграждането на здрави и позитивни връзки с важните за нас хора, и към ролята на смартфона в сложния свят на днешните комуникации. #AddictedToYou се организира по повод Свети Валентин в цяла Централна и Източна Европа, както и в Скандинавския регион. За да отвори конструктивна дискусия, Huawei започна с проучване в 12 държави от региона на кампанията, сред които е и България. Целта на проучването е да разбере как хората използват смартфоните си, когато изразяват чувствата си, както и какво по време и важност място в живота им заема това устройство. „Направихме това проучване, за да разберем каква е връзката на хората с техните смартфони и как точно ги използват в общуването с техните приятели и близки" - споделя Емилия Кирилова, ПР мениджър на Huawei за България и Македония. „Резултатите ни помогнаха да вникнем по-дълбоко в ежедневната връзка на хората с техния смартфон, да видим навиците на българите в перспективата на подобни и различни от нашия пазари, и да разберем какво е важно за хората, когато използват нашите продукти. Целта ни е да провокираме хората да се замислят кои от тези навици им пречат и кои им помагат в изграждането на здравословни връзки

Проверка на Волен Сидеров искат от Антикорупционен фонд

https://frognews.bg/novini/proverka-volen-siderov-iskat-antikoruptsionen-fond.html

Антикорупционната комисия да провери депутата Волен Сидеров, искат от Антикорупционния фонд (АКФ). В открито писмо до медиите от АКФ пишат, че са сезирали новия антикорупционен орган за това, че Сидеров не е декларирал конфликт на интереси.

Ким Чен Ун: Северна Корея е военна сила от световна класа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705658

Ким Чен Ун: Северна Корея е военна сила от световна класаРазполагащата с ядрен арсенал Северна Корея е „военна сила от световна класа“. Това заяви лидерът на режима в Пхенян Ким Чен Ун на военния парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Въоръжените сили на изолираната комунистическа страна, предава АФП. Севернокорейският лидер, който наблюдава бързия напредък в програмите на страната за

Жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски" се разглежда от Държавния департамент на САЩ, обяви дъщеря му

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/08/3126124_jalbata_na_cvetan_vasilev_po_zakona_magnitski_se/?ref=rss


Радосвета Василева, дъщеря на бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, съобщи, че жалбата на баща ѝ по закона "Магнитски" вече се разглежда от Държавния департамент на САЩ.<br /><br />Това се разбира от нейно съобщение в социалната мрежа "Туитър", което е публикувано на шести февруари. В него се изразява надежда, че скоро ще има резултати.<br /><br />Василев кандидатства за закрила в САЩ по закона...

Три причини да се къпете предимно вечер

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tri-prichini-da-se-kypete-predimno-vecher-2077435

Душът рано сутрин освежава и подобрява работоспособността, а вечерният е полезен за съня. Вижте какви са предимствата на това да се къпем в края на деня, изброени от американски дерматолози и в. "Дейли мейл":

Силно задлъжняла, глобалната икономика е уязвима за шокове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6704909

Силно задлъжняла, глобалната икономика е уязвима за шокове За нас добрата новина е, че растейки без значима инвестиционна активност, поне сме по-защитени от ефектите на външна рецесия Резкият спад на борсовите индекси в САЩ показа, че оптимизмът в бъдещето на американската и глобалната икономика, както и във финансовите показатели на компаниите, не е безграничен.

Статистиката отчете оживление в търговията през декември

http://econ.bg/Новини/Статистиката-отчете-оживление-в-търговията-през-декември_l.a_i.757604_at.1.html

Оборотът в търговията на дребно през 2017 г. е с 4.9% по-висок, отколкото през същия месец на 2016 г., съобщи Националният статистически институт...

Бебе със синдрома на Даун - лице на "Гербер"

http://clubz.bg/63948-bebe_sys_sindroma_na_daun_lice_na_gerber

18-месечно бебе със синдрома на Даун стана лице на детските храни "Гербер" за 2018 г., съобщава Би Би Си.

Лукас Уорън е първото дете със синдрома на Даун, което е избрано за "Бебе на "Гербер". Неговото изображение ще се използва за реклами и представяне на марката.

Лукас е бил предпочетен сред 140 хил. кандидати. От компанията за детски храни обясниха, че са предпочели него, за да помогнат на социалното приемане на хората в неравностойно положение.

Майката на Лукас, Къртни казва, че изпратила снимката му по случайност. Изпълнителният директор на "Гербер" Бил Партика коментира, че Лукас идеално се вписва.

Джейсън, бащата на малкото момче, обяснява пред NBC, че се надява, че победата на Лукас може да помогне на хората със специални нужди да бъдат приети и да не бъдат ограничавани.

Какво означава да си "Бебе на "Гербер"?

- Логото на "Бебето на "Гербер" се появява още през 1928 г., когато компанията кани хората да пращат портретни изображения на бебета.

- Тогава печели рисунка на Дороти Хоуп Смит и това бебе все още е на логото на компанията. И се отъждествява с марката.

- През 2010 г. първоначалната идея се възобновява и отново хората започват да пращат бебешки снимки. Победителят представлява бранда за една година.

Жена носи корсет 23 ч. на ден, за да поддържа талията си от 45 см (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705652

Жена носи корсет 23 ч. на ден, за да поддържа талията си от 45 см (Видео)Диана Ринго носи корсет 23 часа на ден, за да поддържа формата на 45-сантиметровата си талия. 39-годишната жена има три деца и живее в калифорнийския град Сан Диего. Тя признава, че сваля корсета, само когато се къпе или тренира. С него е дори и когато прави секс, посочва Daily Mail, цитиран от "Профит".

250 скъпи гривни за хиляди потенциални бегълци от правосъдието

http://www.mediapool.bg/250-skapi-grivni-za-hilyadi-potentsialni-begaltsi-ot-pravosadieto-news275271.html

В края на 2018 г. Министерството на правосъдието най-накрая ще разполага с електронни гривни за контрол на най-рисковите групи за избягване на правосъдието. Това са осъдените на пробация, задържаните под "домашен арест" и затворниците в затворническите общежития от открит тип. Правосъдният министър Цецка Цачева обяви в сряда, че в началото на октомври гривните трябва да функционират. Договорът ще се подпише в четвъртък (8 февруари), а срокът за изпълнението му е девет месеца. Финансирането е от ЕС. Пред правната комисия в парламента Цачева коментира, че дългият срок за поръчката се налага, защото проектът е сложен технически. Тя отказа да влиза в подробни обяснения, за да не подвежда депутатите в област, в която не е експерт. От наличната информация обаче се разбира, че поръчаните гривни са доста скъпи и няма да спрат бягството от правосъдието. Най-големият проблем е, че гривните ще са само 250. От статистическите данни на прокуратурата и съдилищата се разбира, че годишно около 4000 души са осъждани на пробация и подлежат на контрол. Хората с мярка за неотклонение "домашен арест" са около 300. Затворниците в общежитията от отворен тип са над 3000 души. Една гривна се пада на близо 30 потенциални бегълци от закона. Проблемът с бягството от правосъдието виси върху българските власти през последните десетилетия, но ефективни мерки не се вземат. Около 700 души, осъдени да лежат в затвора, се издирват от властите. Много от тях за тежки престъпления, а издирваните обвиняеми са дори повече. Вторият проблем с гривните е високата цена. Поръчката е спечелена от консорциум "Суперком Абати" с цена 1.34 млн. лв. с ДДС. Тя е обжалвана от класирания на второ място "ВИП секюрити сълушънс" пред Комисията за защита на конкуренцията, която е отхвърлила жалбата. Фирмата е решила да не жали пред съда и е отворила възможност за подписване на договора. Една гривна излиза 5200 лв. В тази цена влиза и петгодишна поддръжка на системата. Общо 200 от гривните са за GPS наблюдение с точност 2.5 метра, а останалите 50 целят контрол на лишени от свобода в открити пространства. В проучване по темата "Капитал" цитира анализ за нуждите на Службата за съдебни програми към американското правосъдно министерство, който е направен от института "Джонс Хопкипс". В него е записано, че GPS гривните гарантират много по-малка точност – до 10 метра. В същия документ се казва, че доставчикът на гривните Satellite tracking of people LLC не ги продава, а само ги отдава на лизинг.

Мъж открадна бъбрека на жена си, защото нямал зестра

https://offnews.bg//sviat/mazh-otkradna-babreka-na-zhena-si-zashtoto-niamal-zestra-674458.html

Звучи невероятно, но е факт - съпруг открадна бъбрека на жена си в Индия. 

Мъжът е арестуван заедно със своя брат, след като жената разказва на полицията за случилото се, съобщава Би Би Си.

Съпругът уредил операция на жена си уж от апандисит, тъй като тя се оплаквала дълго време от болки в корема. След като я изписват от болницата в края на 2017 г., по време на преглед жената установява, че и липсва единият бъбрек. 

Жената разказва, че мъжът я принудил да не говори много за операцията. Според нея той е продал органа, за да компенсира липса на зестра, която искал от много време.

По думите на пострадалата съпругът и често се карал с нея за зестра и била подложена на домашен тормоз в продължение на години.

Зестрите в страната за забранени още през 60-те години на миналия век. 

Косово знае кой е убиецът на Оливер Иванович

https://www.actualno.com/balkani/kosovo-znae-koj-e-ubiecyt-na-oliver-ivanovich-news_658719.html

Известно е името на убиеца на председателя на Гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“ Оливер Иванович, застрелян на 16 януари 2018 г. в Косовска Митровица. Това разкриха източници на електронното издание Gazeta Express от Косовската разузнавателна агенция (КИА) и полицията. „КИА и косовската полиция разполагат с информация за това кой е натиснал спусъка и мотивите му това убийство", разкрива източник, който редакцията определя като &bdq

45 начина да разтопите сърцето на всяка жена

https://www.actualno.com/curious/45-nachina-da-raztopite-syrceto-na-vsjaka-jena-news_658718.html

Малките начини да кажете Обичам те са много по-важни от самото изричане на тези думи. Те са сладки, изпълнени с нежност и любов. Те говорят много повече от хиляди думи. За това, колкото можете по-често отделяйте време да правите именно тях. Всички ги обожават, най-вече жените. Ето 45 начина да кажете обичам те на една жена, които не включват говорене, но имат силата да разтопят сърцето ѝ. 1. Застанете зад нея и увийте ръцете около кръста ѝ, когато тя не гледа. Останете там повече от секунда.

Учени опровергаха мита за почти пълното измиране на човечеството заради супервулкан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705614

Учени опровергаха мита за почти пълното измиране на човечеството заради 
супервулканУчени от университета на Аризона установиха, че изригването на супервулкана Тоба преди около 74 000 години не е довело до почти пълното измиране на човечеството, както се смяташе досега, съобщи Лента. Съществуващата хипотеза гласи, че изригването на Тоба на остров Суматра предизвикало застудяване, изхвърляне на сяра в атмосферата и киселинни

Сдружение на писателите – Варна обявява четвърти Национален литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев”

http://www.barometar.net/90402/

Съорганизатори на конкурса са: Община Варна, БНР – Радио Варна, вестник „Народно дело” – Варна, Издателство „Хермес” – Пловдив, Фондация „Слово”, Фондация „Култура за Варна”. За участие в конкурса се приемат непубликувани разкази с обем до 5000 знака. Не се допускат за участие преводи или адаптации. Конкурсът е анонимен. Всеки автор може да участва в […]

Назобени руснаци спират ЦСКА да играе в Европа

https://offnews.bg//futbol/nazobeni-rusnatci-spirat-tcska-da-igrae-v-evropa-674461.html

Многобройни олимпийски казуси принуждават ЦСКА да чака да свършат олимпийските игри в Пьонгчанг, за да научи решението на Спортния арбитражен съд в Лозана.

Делото на "армейците" трябваше да се гледа на 23 и 24 януари, но бе отложено за февруари. Сега обаче има ново отлагане.

"Действието не е целенасочено. Просто в момента всички съдии за заети с олимпийските казуси. Знаете ситуацията с руските спортисти. Има и други. Освен това почти цялата администрация се изнася в Южна Корея, където ще се занимава и с казуси, които изникнат по време на игрите", коментира адвокат Ивайло Дерменджиев, който е представител на България в Спортния арбитражен съд.

Днес и утре в Лозана отново ще се занимават с руските атлети, които МОК реши да не допусне в Южна Корея въпреки решението на КАС, че са невинни за допинг. Така най-вероятно ЦСКА ще научи съдбата си през март.

На "Българска армия" обаче едва ли ще чакат това и отново ще пуснат заявка за лиценз за Европа, която трябва да бъде направена до края на следващия месец.

Плевнелиев: Тръгваме на световна обиколка при големите производители на коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705591

Плевнелиев: Тръгваме на световна обиколка при големите производители на коли"През тази година имаме абмбицията да нпаравим нещо, което не е правено никога досега. България ще излезе на с9ветовните пазари и ще заяви, че иска фабрика на световен производител", обяви президентът Росен Плевнелиев на среща на автомобилния клъстер "България". Обиколката започва още следващия месец.

Нови продукти за стартиращ бизнес и внедряване на високи технологии в индустрията ще предлагат НГФ и МФИ „ДЖОБС“

http://www.cross.bg/predpriyatiya-direktor-finansirane-1567352.html

/КРОСС/ Нови инвестиционни продукти, предназначени за микропредприятията и стартиращите фирми, са част от плановете в работата на дъщерните дружества на Българската банка за развитие през 2018 г. Групата на ББР ще подкрепя иновациите и внедряването на високи технологии в индустрията в съответствие с дългосрочната си стратегия да подпомага развитието на българската икономика. Приоритет за банката е финансирането на микро-, малки, средни и стартиращи предприятия, и създаване на благоприятна среда за развитието на бизнеса у нас. В изпълнение на тази мисия през 2008 г. е създадено дъщерното й дружество Национален гаранционен фонд (НГФ).Чрез издаваните от него гаранции се допълват обезпеченията, изисквани от търговските банки, и по този начин се увеличава кръгът на фирмите, които банките са склонни да финансират, като същевременно се понижават и лихвите по заемите. С подкрепата на НГФ се предоставя възможност за кредитиране на стартиращи предприятия и такива без кредитна история. През последните 10 години фондът си е партнирал успешно с 18 търговски банки и е реализирал 9 гаранционни програми. Над 8 000 е общият брой на фирмите, подпомогнати до момента от фонда, като 1 000 от тях са стартиращи. Гарантираните от НГФ кредити възлизат на над 1,8 млрд. лв. Дъщерна компания на ББР е и Микрофинансиращата институция „ДЖОБС", създадена през 2010 г

Христо Стоичков - една легенда на 52

http://www.moreto.net/novini.php?n=368695

Легендата на българския футбол Христо Стоичков навършва днес 52 години, припомня Moreto.net. Камата е единственият българин носител на най-престижното индивидуално футболно отличие "Златната топка" (1994 г.). Пет пъти Стоичков е обявяван за футболист номер 1 на България.

Капитанът на Наполи разкри "секретна" тренировка

https://offnews.bg//futbol/kapitanat-na-napoli-razkri-sekretna-trenirovka-674460.html

Отборът на Наполи прави фурор в Серия А, като води пред шампиона Ювентус в класирането.

Зад успеха на неаполитанците стои бившия банкер и настоящ треньор Маурицио Сари. Неслучайно той привлече интереса на европейските грандове, като за подписа му се борят тимове като Реал Мадрид, Челси, Атлетико Мадрид и Пари Сен Жермен.

В интернет се появи видео от една от нетрадиционните тренировки на Наполи, разкрита от капитана на тима Марек Хамшик.

След двустранна игра загубилите са били принудени да се хвърлят в локва, докато победителите ги целят с топката.

Пързалянето в локва явно е запазена марка на Наполи, защото подобно видео има от април 2016 година, когато в състава е все още настоящият ас на Ювентус Гонсало Игуаин.

Мюнхен на крака пред оперната дива Веселина Кацарова (Вижте снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705642

Мюнхен на крака пред оперната дива Веселина Кацарова (Вижте снимки)„Сила и интензивност, каквито не сме преживявали от времето на Джеси Норман. Мецосопран, който напомня на тъмен блестящ шоколад”. С такива отзиви бе посрещната опернта дива Веселина Кацарова в Мюнхен. Галаконцертът й под съпровода на оркестър „София Симфоникс“ на диригентката от български произход Любка Биаджони цу Гутенберг напълни зала

Рискът от война между Европа и Русия се увеличава

https://frognews.bg/novini/riskat-voina-mejdu-evropa-rusiia-uvelichava.html

Рискът от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия се увеличава, предупреждава годишният Мюнхенски доклад за сигурността. Причината е подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили, сочи докладът.

Важни правила за срещи със зодия Рак

https://www.actualno.com/curious/vajni-pravila-za-sreshti-sys-zodija-rak-news_658714.html

Ракът, или човекът, който е роден в периода 22 юни до 22 юли, е много подходящ за семейството и семейството. Отидете на любимото му място, където той се чувства уютно и ще можете да се насладите истински на компанията му. Раците обичат водата, затова среща край басейн също е добър вариант. Животинският им знак е ракът, което означава, че те могат да бъдат склонни към експериментална кошмарност. Но просто ги оставете, няма да продължи дълго. Те също могат да бъдат прекалено чувствителни. Може

БСП и ВМРО в сблъсък за "Луковмарш"

http://clubz.bg/63947-bsp_i_vmro_v_sblysyk_za_lukovmarsh

Националисти и социалисти влязоха в сблъсък по вечна тема в днешното заседание на Столичния общински съвет - провеждането на ежегодния "Луковмарш". То е предвидено за 17 февруари.

През последните няколко години шествието е забранявано всеки път от Столичната община, но почитателите на генерал Христо Луков игнорират решението. Най-гръмки в позицията си против са БСП, като и тази година лидерът на БСП-София и член на Изпълнителното бюро Калоян Паргов заяви, че социалистите няма да допуснат градът да стане "столица на фашизма в Европа".

"Историята показва, че България и българските граждани никога не са проявявали търпимост и толерантност към подобни демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е „кафявата чума". Доказателство за това е и отбелязването с редица събития през 2018-а на 75-ата годишнина от онзи исторически момент, в който България спасява българските евреи от лагерите на смъртта", прочете още той от декларация на партията.

Според левицата би било огромна грешка Столичната община да допусне подобно шествие.

"Ето защо настояваме кметът на София Йорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата „Луковмарш" и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете за провеждане на парада на омразата", пише още в декларацията.

От БСП предлагат и Столичният общински съвет да приеме декларация срещу събитието.

Срещу идеята на левицата скочи Карлос Контрера от ВМРО. Те от години защитават провеждането на "Луковмарш", като лидерът на партията Красимир Каракачанов твърди, че ген. Луков не е бил лидер на фашистка организация, а евродепутатът Ангел Джамбазки пък изтъква постиженията на генерала в Първата световна война, когато "не е имало нацизъм и фашизъм".

"Току-що на сесията на Столичния общински съвет групата на БСП се изгаври с паметта на ген. Христо Луков. С една пасквилна декларация поискаха шествието в памет на българския офицер да бъде забранено. В залата на СОС заявих, че е грозно и цинично социалистите да ровят костите на един достаен български офицер. Оприличих действията им на типично болшевишки", заяви Контрера във фейсбук.

Според него твърденията на БСП са "политически внушения" и на тяхна база да се забраняват шествия е тоталитаризъм и нарушение на законите.

"Явно днешните социалисти се вливат в хора на соросоидите, които също маскарят паметта на ген. Христо Луков!", завършва той.

Възобновиха делото срещу Салах Абдеслам в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705601

Възобновиха делото срещу Салах Абдеслам в БрюкселДелото срещу Салах Абдеслам в Брюксел днес бе възобновено, като в сутрешните часове бяха изслушани защитниците на гражданските ищци. Заседанието на съда се води в отсъствието на Абдеслам - единствения оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 година. Процесът е за участието на подсъдимия в престрелка с полицията през март 2016 година.

Подземието на бившия мавзолей ще става галерия за съвременно изкуство

https://www.actualno.com/art/podzemieto-na-bivshija-mavzolej-shte-stava-galerija-za-syvremenno-izkustvo-news_658715.html

Внесли сме решение подземието на бившия мавзолей да се превърне в галерия за съвременно изкуство. Това каза заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" към Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, предаде "Фокус". "Още през 2013-2014 г. започна подготовката за конкурсна процедура за "Зона-3" – това е зона, която обхваща цялата градина, площадното пространство пред Царския дворец и съседни територии. Търси с

Бик уби пастир край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368687

С неотложни следствени действия е започнало досъдебно производство за установяване причините за смъртта на пастир в с. Ягнило, община Провадия, научи Moreto.net. На 7 февруари, докато водел на паша стадо овце, човекът бил нападнат смъртоносно от намиращия се в близост бик, собственост на местен животновъд.

Кан разширява плажа пред прочутия си булевард "Кроазет"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705599

Кан разширява плажа пред прочутия си булевард "Кроазет"В Кан, няколко месеца преди 71-ия Кинофестивал, багери навлязоха в плажа пред прочутия булевард "Кроазет", за да го обновят и разширят за къпещите се, но и за двайсетината щателно подбрани ресторантьори, които ще обслужват клиентела от звезди и участници в конгреси, предаде БТА. Плажът на френския Лазурен бряг,

Емил Радев стана посланик за по-безопасен интернет в ЕС

http://www.barometar.net/90400/

Българският евродепутат Емил Радев стана първият български посланик за по-безопасен интернет в ЕС в рамките на европейската кампания SaferInternet4EU. Кампанията бе инициирана от комисаря по цифрово общество и икономика Мария Габриел в Деня за по-безопасен интернет, 6 февруари, в Страсбург. Кампанията, чийто фокус са децата, ще тече през цялата година и ще покрива широк набор […]

Как община Берковица пише обществени поръчки с предизвестен победител

https://offnews.bg//razsledvane/kak-obshtina-berkovitca-pishe-obshtestveni-porachki-s-predizvesten-pob-672555.html

Монтанската община Берковица пусна обществена поръчка за 120 хил. лева, с която иска да си закупи машина за събиране на листа и био отпадъци от улици и алеи. Желанието на общинарите градът им да е чист и подреден е похвално, но техническите параметри на заданието повдигат съмнения дали изборът на машина и изпълнител не е направен предварително.

Поръчката е пусната още в първите работни дни на новата година, а срокът за подаване на документи е 8 февруари 2018-та.

Съдейки по характеристиките, общината търси нисък клас машина за почистване. Такива са например Dulevo 850 и RCM Patrol - имат сходни параметри и вършат еднаква работа. Разликите им са буквално в милиметри, но едната не покрива изискванията, а другата стои перфектно върху документацията на поръчката. За помощ по темата се обърнахме към Борис Велев, който от години е в бранша с почистващите машини. 

От община Берковица са дали следните изисквания за размери на машината:

- Дължина: макс. 3400 мм
- Ширина: макс. 1150 мм
- Височина: макс. 2100 мм

Dulevo 850


RCM Patrol

Dulevo 850 се вписва с размери 3400х1100х2070мм.

RCM Patrol отпада още тук заради 20 сантиметра. Размерите на машината са 2970х1300х1999 мм. Иначе машините имат еднакви дизелови двигатели и вършат еднаква работа, смята Велев. 

Нека отидем на едно от другите изисквания на берковчанските общинари: обем на бункера за отпадъци по документи: 800-1000 литра. Обемът на Dulevo 850 е точно толкова, а на друг модел от същия клас Electra 2.0 - 1500 литра и директно отпада.

Electra 2.0 

Четейки техническите спецификации в обществената поръчка, мислим така: или в Берковица има някой голям спец по почистващи улични машини, или пък някои в общината си е харесал машина, копи-пейстнал е информацията върху документа и е качил поръчката.

Изключително подробните изисквания към диаметъра на завоя и шумовите нива

Ключово в обществената поръчка е желанието на Берковица новата им машина за 120 хил. лева да има и шарнирно завиване, т.е. предницата да бъде на отделна ос от задницата с бункера за отпадъци. Изискване, в което няма особен смисъл, коментираха специалисти пред OFFNews. Именно в тази част от техническата спецификация всички останали отпадат директно и конкуренция няма. 

Обърнахме се за коментар към община Берковица и отговор получихме зам.-кмета на Берковица Ася Велиславова. Публикуваме го с незначителни съкращения: 

Не мога да коментирам Вашите „подозрения“, защото Техническата спецификация е изготвена от специалисти на Общинска администрация-Берковица след анализ на минималните технически изисквания, на които трябва да отговаря машината, за да е максимално ефективна за градската инфраструктура.

Смея да твърдя, че стриктно спазваме изискванията на ЗОП и ППЗОП с цел осигуряване на ефективност при разходването на публичните средства.

Стараем се, спазвайки принципите и разпоредбите на ЗОП и ППЗОП да сме обективни и безпристрастни при избор на изпълнители в процедурите.

Видно от електронната преписка, обществената поръчка е преминала предварителен контрол на Агенцията по обществени поръчки и Становището с №КСИ-233 от 22.12.2017 год. е публикувано под наименование „Осъществен предварителен контрол“.

Предварителният контрол по чл.232, ал.3, т.1 и ал.5 от ЗОП /I етап/ обхваща и проекта на Техническа спецификация. В резултат на този контрол не са направени констатации и препоръки свързани с параметрите описани в Техническата спецификация.

Борисов е бил във ВМА, поставили му инжекции

https://www.actualno.com/society/borisov-e-bil-vyv-vma-postavili-mu-injekcii-news_658707.html

Премиерът Бойко Борисов е бил по-рано днес (8 февруари) във ВМА, където са му били поставени инжекции. Две от тях са на колената за укрепване на хрущяла и две на глезените - заради множеството травми, които Борисов има. Премиерът е известен със страстта си към футбола и неведнъж е бил опериран. Той не е бил хоспитализиран във ВМА и след инжекциите си е тръгнал от болницата. Министър-председателят вече изпълнява служебните си задължения в Министерския съвет, информира пресслужбата му.

Ирина Бокова ще преподава в корейски университет

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/08/3126129_irina_bokova_shte_prepodava_v_koreiski_universitet/?ref=rss


Бившият генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова ще преподава в южнокорейски университет и ще оглави негов факултет от следващия месец, съобщи агенция "Йонхап", цитирана от БТА.<br /><br />Университетът "Кюн Хи" в Сеул съобщи, че е поканил Бокова, за да сподели своята експертиза и опит по ключови за света въпроси - от мира през мултикултурализма до глобализацията.<br /><br />Освен че ще преподава...

Разузнавателните служби и полицията в Косово знаят кой е убил Оливер Иванович

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705596

Разузнавателните служби и полицията в Косово знаят кой е убил Оливер ИвановичИзточниците на електронното издание Gazeta Express от Косовската разузнавателна агенция (КИА) и полицията разкриха, че е известно името на убиеца на председателя на Гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“ Оливер Иванович, застрелян на 16 януари 2018 г. в Косовска Митровица. „КИА и косовската полиция разполагат с информация за

Армията трябва да намали зависимостта си от Русия

http://www.mediapool.bg/armiyata-tryabva-da-namali-zavisimostta-si-ot-rusiya-news275270.html

България трябва да намалява зависимостта си в сферата на отбраната от страни, които не са членки на НАТО, казва в интервю за Mediapool депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е член на парламентарната военна комисия и бивш зам.-председател на комисията, която проверяваше проекта за закупуването на нов тип изтребители. По думите му, ако се модернизира старата съветска техника, това трябва да става само по стандартите на НАТО . "А не да се търси отново зависимост от страна, която не е членка на НАТО. Във всички стратегически документи на България се говори за намаляване на зависимостта в сектора на отбраната от страни, които не са членки на НАТО", казва той. Според него хибридната война пречи на страните от Източна Европа да реализират пълноценно членството си в НАТО и изисква общ подход на европейско ниво. Той е на мнение, че военното обучение в училищата трябва да бъде единствено теоретично, военната подготовка за пълнолетните да е задължително на доброволен принцип.   Какво смятате за идеята за въвеждане на доброволна казарма, като стъпка към задължителната наборна служба? По тази тема имахме разговори с "Обединени патриоти" още при обсъждането на коалиционното споразумение. И в двете предизборни програми има подобни ангажименти. При "Обединени патриоти" – за връщането на задължителната наборна казарма, а в програмата на ГЕРБ – разширяване на възможностите за доброволно военно обучение. Така стигнахме до включването на вариант за разширяване на мерките за доброволно военно обучение в управленската програма. Един от основните принципи е то да бъде на доброволна основа. Не смятаме, че е необходимо да караме някой да върши нещо, което не желае. Сега трябва да видим разчетите на Министерството на отбраната, какво са предвидили, различните варианти и т.н. Всичко още е в начална фаза. При доброволната военна служба трябва да има ясно разграничение между лицата под 18 години и пълнолетните. Обучението в училищата трябва да бъде единствено теоретично, другите форми отварят много проблеми, които тепърва ще излизат. За пълнолетните граждани и в момента е уредено в Закона за резерва възможност за обучение, как се провежда то за резервисти и т.н. Въпросът е те да се разширят, но единствено и само на доброволна основа. Да видим какво ще предложат. Тогава ще обсъдим кой е най-приемливият вариант за ГЕРБ и "Обединени патриоти". С какви инструменти разполага ГЕРБ, за да контролира и коригира работата в ресори като отбраната, които са в правомощията на вашия коалиционен партньор? Основният инструмент на взаимен контрол между ГЕРБ и "Обединени патриоти"е коалиционното споразумение и срещите между ръководствата на парламентарните групи и на политическите партии. Поддържаме комуникация между министрите и депутатите в ресорните парламентарни комисии. Така координираме процесите. Ако проблемите са по-сериозни, се отнасят на по-високо ниво, където се намира решение. До момента тази система работи. Според вас само ниските заплати ли са причина за липсата на интерес към военната професия? Не, въпросът е комплексен. Не са само ниските заплати, става дума и за мотивация и за рекламата на военната служба като привлекателна професия. Повечето професии, в които се търсят кадри, се рекламират. За съжаление министерството в това отношение разчита хората сами да намерят тази професия и не търси активно хора. Ниските заплати са един от проблемите, който сме адресирали и в предизборните ни програми. С бюджета за 2018 година се отделиха 100 млн. лева допълнително, което позволи средно десет процентно увеличение на заплатите на военните, както средства за назначаване на 1300 военнослужещи. За следващите години вече е договорено, чрез приетия в началото на годината План за увеличаване на разходите за отбрана до 2%, увеличение със средно около 150 млн. лева на година. Така в рамките на правителствения мандат през следващите три години заплатите на военнослужещите може да се увеличат с около 30%, както и да се реши проблемът с недокомплекта. Това е значително увеличение, което трябва да повлияе и на мотивацията на хората да останат да служат или да започнат кариера в армията. Каква е визията на ГЕРБ за модернизацията на армията? Досега настоявахте трите големи армейски проекта да вървят заедно, но това като че ли няма как да се случи? Концепцията ни беше всичките проекти да вървят едновременно. През 2016 година бяха приети проектите за придобиването на два нови патрулни кораба и нов тип изтребители. Тогава настоявахме министър Ненчев да внесе и проектът за бронираните машини, но той не беше готов. След заседанието на КСНС през май месец миналата година бе решено, да се разсрочат плащанията по проекта за новия самолет, за да се освободят средства за бойната машина и трите проекта да вървят едновременно. Отказът на българската компания МТД "Делфин" да реализира проекта за патрулните кораби, не означава, че проектът остава на трупчета. Трябва да се види къде са били дефектите в проекта, за да се стигне до тази ситуация. Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че на първо време ще бъдат внесени проектите за придобиване на нови изтребители и бронирани машини и ще се изчака с този за новите кораби. Основният проблем, който трябва да се реши и за трите проекта е дали да се начислява ДДС. Дали предвидените бюджети за тях ще бъдат цена с ДДС или без ДДС. Това трябва да се актуализира в проектите. Основният проблем, който излезе при проекта за корабите, бе че заради начисленото ДДС бюджетът на проекта от 820 млн. лева падна под 700 млн. лева. Тази цена слиза под прага, при който може да се реализира проекта. Този въпрос е в сила и за другите два проекта. Дали бюджетът за нови изтребители ще бъде 1.5 млрд. лева с ДДС или без ДДС, дали за бойната машина са предвидени 1 млрд. лева с ДДС или без ДДС? Това е един от основните проблеми, които Министерството на отбраната трябва да реши с финансовото министерство преди да бъдат внесени в Министерския съвет и Народното събрание. ГЕРБ има ли политическа воля поне един от тези три проекта да бъде реализиран в рамките на правителствения мандат? Ние искаме и трите проекта да бъдат стартирани още тази година и да бъдат финализирани процедурите по тях. Има надежда това да стане още до края на годината. Сроковете за доставките, разбира се, ще бъдат различни. Реално погледнато, парите са отделени. Имаме политическа воля това да се случи. Въпросът опира и до подготовката на проектите от Министерството на отбраната. Към момента актуализираният проект за самолетите и този за бронираните машини са във фаза на междуведомствено съгласуване между Министерството на отбраната и останалите министерства. Надяваме се в кратки срокове този процес да приключи и проектите да влязат в Народното събрание, за да бъдат обсъдени и после с бързи темпове МО да може да проведе процедурите. Според експерти обаче МО много трудно би могло да се справи с едновременното реализиране на три толкова скъпи проекта. При последните два подобни проекта – за купуването на нови хеликоптери и товарни самолети. Тогава се наложи сделките да се предоговарят и България да откаже част от поръчките? Концепцията за реализирането на новите проекти е съвсем различна. Първо, тогава проектите не бяха финансово осигурени. Бяха сключени договори без да са предвидени средства за тяхното изплащане и министерството се чудеше от къде да намери пари. През 2009г, МО дължеше над половин милиард лева по тези проекти, които не бяха осигурени. Това наложи да се предоговорят проектите, за да се намали обемът им и дължимата сума по тях. Тогава всички капиталови разходи отиваха за тяхното изплащане. В допълнение не беше предвидена следгаранционната поддръжка и управлението на жизнения цикъл на въоръжението, което доведе до допълнително увеличаване на разходите и до ден днешен представлява проблем. Сега подходът е съвсем различен. Има решение на Народното събрание, което определя финансовата рамка на проектите. Тази рамка заляга в бюджета на републиката за следващите години. Тези средства са извън бюджета на Министерството на отбраната, за да не могат да бъдат харчени за нещо друго. Те са целеви само и единствено за тези проекти. Основният проблем – финансирането, е решен. Оттук нататък остава експертизата и работата на Министерството на отбраната. То трябва а проведе достатъчно прозрачно и бързо процедурите, така че да може обществото да е сигурно, че са взети най-добрите решения. Какво мислите в ГЕРБ за плановете на военния министър да ремонтира и дори да модернизира старата съветска техника, която все още е на въоръжение в нашата армия? Не е ли това излишно наливане на средства без да се придобиват съвременни способности? Конкретно за изтребителите МиГ 29 става въпрос за поддръжка. Те трябва да летят минимум до 2024 година. Даже утре да се сключи договорът за придобиването на нов тип изтребител, те ще са необходими поне до 2024 година, тъй като доставката и усвояването на новите ще изисква години. За това е необходима поддръжката. Не знам до колко има смисъл да се модернизират при положение, че се върви към нов многоцелеви самолет. Как ще коментирате ситуацията с транспортните самолети "Спартан" и вертолетите "Кугър", които не се поддържат и не летят? За Спартан-ите въпросът е защо се е стигнало до тук при положение, че договорите са с ясен срок и от пет години се знае кога изтича поддръжката им. Защо не е тръгнала процедура, за да не се получава луфт между двата договора за поддръжка не мога да кажа. Трябва да се види отговорността на хора, които се занимават с планирането. За всички е ясно, че договорите изтичат. Това забавяне е недопустимо, тъй като за всички е било ясно кога изтичат договорите. Виждате ли като заплаха за националната сигурност разделението в обществото по линия на Русия? Разделението русофили/русофоби не е от вчера в българското общество. Това е основна тема от Освобождението насам. Тук обаче има и нещо, свързано с модернизацията на армията, която касае отношенията с Русия. Ние сме страна членка на НАТО и ако вървим към модернизация на стара съветска техника, това трябва да означава единствено и само модернизация по стандартите на НАТО с НАТО-вски елементи, а не с руски части. Ако ще се модернизира дадена техника. Има въоръжение и оборудване, което може да продължи да се използва, но това означава, че трябва да се сложат съвременни НАТО-вски системи за управление, за комуникация, за защита и т.н. Това ще доведе не само до модернизиране на техниката, но и до постигане на по-добра съвместимост с нашите съюзници. А не да се търси отново зависимост от страна, която не е членка на НАТО. Във всички стратегически документи на България се говори за намаляване на зависимостта в сектора на отбраната от страни, които не са членки на НАТО. Мислите ли, че МО в момента прави достатъчно за намаляването на тази зависимост? Има дори коментари в обратна посока. МО в момента преговоря с Руската федерация само за поддръжка на МиГ 29. Кой какви други планове има е друг въпрос, но единственото реално нещо към момента е ремонтът и поддръжката на МиГ 29, което трябва да се случи, за да се осигури летателната им годност. Как България трябва да реагира на хибридните заплахи? Най-вече с информираност, с добиването на повече информация и достоверност на източниците. Ако не си проверяваме източниците на информация, ставаме жертва на фалшиви новини. Социалните медии също започват да приемат много по-сериозно проблема с фалшивите новини, които са основният инструмент на хибридната война. Медиите също имат отговорност да проверяват източниците си на информация. Защото след като никому известен сайт тиражира дадена новина, тя вече достига и до медии, известни със своята достоверност, и нещата излизат извън контрол. Смятате ли, че хибридната война вече пречи на България за пълноценното й членство в НАТО? Не само на България, но и на много страни в Източна Европа. Проблемът не е само в България. Подобни информационни кампании се провеждат във всяка една страна от Източна Европа. Вече има агенция на ЕС, която се бори с този проблем, също така НАТО изгради своя стратегия за адресиране на проблема. Няма как една страна да се справи сама. Трябва общ подход, тъй като проблемът е глобален вече и няма как да има едностранно решение. Смятате ли, че в това си състояние армията е способна да изпълнява конституционните си правомощия? Състоянието на армията трябва да се подобри. Става въпрос обаче не само за наливане на финанси, а и за тяхното управление. За какво се харчат парите в отбраната и дали отиват за способности и за повдигане на социалния статут на хората в системата и тяхната мотивация или отиват за неща, които не вършат работа? Това е основното, армията има своите проблеми. Но хората с много висок морал успяват да постигат своите задачи. Как оценявате дейността на върховния главнокомандващ досега? Ролята му е определена в Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили. Колкото до това, че той е генерал от резерва, напълно нормално е за него темата да е присърце и да я повдига. Той е прекарал последните 30 години в армията и продължава да живее с нея.   

Българското изобретение - електрически дървен велосипед

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarskoto-izobretenie-elektricheski-dyrven-velosiped--255363/

Какви са предимствата на иновативното колело като алтернатива на градския транспорт разкрива Галин Бонев

УПФ Ен Ен иска да коригира логическа грешка в проектоустава на ФНИБ АДСИЦ

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/upf-en-en-iska-da-korigira-logicheska-greshka-v-proektoustava-na-fnib-adsic-255395/

Пенсионноосигурителният фонд е подал за вписване точка към дневния ред на свиканото за 28 февруари общо събрание

Борисов във ВМА, били му инжекции на колената

https://frognews.bg/novini/borisov-vav-vma-bili-injektsii-kolenata.html

Премиерът Бойко Борисов е бил по-рано днес във ВМА, където са му били поставени инжекции. Две от тях са на колената за укрепване на хрущяла и две на глезените - заради множеството травми, които Борисов има.

Най-богатият чех взема "Теленор". И Нова телевизия?

http://clubz.bg/63944-naj_bogatiqt_cheh_vzema_telenor_i_nova_televiziq

Най-богатият чех купува "Теленор" и е сред кандидатите с най-силни оферти за Нова телевизия, разкри "Капитал". Офертата е била отправена чрез компанията му PPF и е за 2 млрд. евро, като включва и бизнеса на "Теленор" в Сърбия и Черна гора, твърдят сръбски медии.

54-годишният милиардер Петр Келнер контролира PPF Group, източноевропейска инвестиционна група с активи в размер на 35 млрд. евро към 30 юни 2017 г., по данни на агенция Bloomberg. Регистрираната в Амстердам компания притежава 80% от мобилния оператор O2 - най-големият в Чехия, на производителя на злато Polymetal International и компания за потребителско финансиране Home Credit Group.

Групата му се занимава с бизнеси като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Основите на PPF са налети от времената на масовата приватизация, тъй като се създава като приватизационен фонд.

Според "Капитал" чешката група в момента се води предпочитан купувач. 

Сръбски медии обаче съобщават, че освен Келнер, и американският инвестиционен фонд KKR е кандидат за покупката на бизнеса на "Теленор" в България, Сърбия и Черна гора. 

Преди дни от "Теленор" обявиха, че са получили непоискани оферти от страна на инвеститори за бизнеса си в Централна и Източна Европа. От оператора щели да ги проучват до края на март, за да преценят дали ще има полза от предложенията за акционерите.

Близо 650 мартеници изпрати Община Горна Оряховица до побратимените градове

https://www.24chasa.bg/region/article/6705473

Близо 650 мартеници изпрати Община Горна Оряховица до побратимените градовеБлизо 650 мартеници потеглиха от Горна Оряховица към побратимените градове, съобщиха от местната управа. С червено-белите символи на пролетта ще се закичат в Рошиори де веде – Румъния, Варен – Германия, Череповец – Русия, Смолевичи – Беларус, Нарва – Естония, Сигетсентмиклош – Унгария, Буюкчекмедже – Турция, Миргород – Украйна.

Меркел е изправена пред критики срещу коалицията от собствената си партия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-e-izpravena-pred-kritiki-sreshtu-koaliciiata-ot-sobstvenata-si-partiia-255414/

Основна причина за недоволството е предаването на влиятелното финансово министерство в ръцете на социалдемократите

Кралица Летисия очарова за пореден път (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kralica-letisiia-ocharova-za-poreden-pyt-snimki-6079105

Испанската кралица Летисия, една от най-красивите в Европа, направи нова публична изява в сряда

Лидерът на демократите в Конгреса постави рекорд за дълга реч, защитавайки "мечтателите"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/08/3126116_liderut_na_demokratite_v_kongresa_postavi_rekord_za/?ref=rss


Лидерът на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси произнесе рекордно дълга осемчасова реч, за да призове за реформа на имиграционното законодателство, защитаваща младите нелегални имигранти в Съединените щати, т.нар. мечтатели, предадоха световните агенции.<br /><br />77-годишната Пелоси взе думата от трибуната на долната камара на Конгреса на САЩ в 10:04 ч. (17:04 ч. българско време) вчера и приключи речта си чак в 18:11 ч. вчера (1:11 ч. българско...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване