Владо Плацентата недоволен, иска по-бързо дело

http://dnes.dir.bg/news/delo-vlado-platzentata-26904494

Софийският районен съд отложи първото разпоредително заседание по делото срещу Владимир Стоянов, който преби гинеколога Албена Гагова в “Шейново” миналото лято.

По-страшно от кошмар: Източна Гута след последната бомбардировка

https://offnews.bg//sviat/po-strashno-ot-koshmar-iztochna-guta-sled-poslednata-bombardirovka-675288.html

"Можем да чуем виковете и плача на жените и децата от прозорците на домовете им. Ракетите и мините падат върху нас като дъжд. Няма къде да се се скрием. И това не е краят", казва Фира Абдулах, живеещ в Източна Гута. Ситуацията в окупирания от бунтовниците анклав в Сирия е отвъд, по-страшна от представите ни, коментира дни след последната бомбардировка координаторът за сирийската криза на ООН Панос Мумдзис пред Би Би Си.

Те причиниха смъртта на най-малко 250 души. Мъртви са повече от 50 деца. Още около 1 200 души са ранени.

С обяснението, че искат да освободят зоната от терористи, бомбардиралите ги правителствени сили засилиха нападенията си в неделя през нощта.

Днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви чрез говорителя Стефан Дюжарик, че е "дълбоко обезпокоен" от случващото се в Източна Гута, пише БТА. Той добави, че Източна Гута е била обявена за зона за деескалация от Русия, Иран и Турция и припомни, че по думите на Гутериш всички страни трябва да поемат "своите ангажименти в тази насока".

През последните 48 часа в анклава бяха бомбардирани 6 болници. Три от тях вече не могат да функционират, а две работят частично, посочи регионалният координатор на службата по хуманитарните въпроси на ООН за Сирия.

Само вчера в намиращия се на изток от Дамаск район загинаха 106 цивилни, по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Последните 48 часа са най-кървавите две денонощия след химическата атака срещу обсадения анклав през август 2013 г., при която бяха избити стотици.

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "изключително обезпокоен" от ставащото в Източна Гута, а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви пред парламента, че нещата там отиват към "хуманитарен катаклизъм".

Кабинетът отпусна 151 милиона лева за центъра на София

http://clubz.bg/64525-kabinetyt_otpusna_151_miliona_leva_za_centyra_na_sofiq

Йорданка Фандъкова. Снимка БГНЕС

Правителството отпусна 151 милиона лева безвъзмездно финансиране за реконструкция на централната градска част, съобщи в началото на правителственото заседание кметът на София Йорданка Фандъкова. Проектите са четири - по два за градската среда и за градски транспорт. Общата им стойност е 173,5 млн. лева, като безвъзмездното финансиране е за 151 млн. лева, а Столична община съфинансира с 22.5 млн. лева.

София ще получи средства за цялостна реконструкция на зона 2 - ул. "Граф Игнатиев" заедно с пл. "Славейков“ и съседни улици, както и градинката на "Св. Седмочисленици", и за цялостна реконструкция на зона 4 - около храм-паметника "Свети Александър Невски" и частта пред Народното събрание. 

Вторият етап от проекта за интегриран градски транспорт в столицата включва цялостно обновяване на трасето на трамвай №5, без частта около Руски паметник, реконструирана наскоро. Ще бъде изцяло реконструирана и линията по ул. "Каменоделска".

"Това са 25 км нови трамвайни релси и очакванията ни са това да подобри качеството на обслужване и близо 1,6 млн. пътувания в повече да се осъществяват годишно в тези трамваи", каза Фандъкова.

Тя отбеляза други два проекта за социална интеграция, които са за 2.5 милиона лева. Ще бъдат създадени 7 нови социални услуги, предимно за деца, лишени от родителска грижа и с различни проблеми.

"Това е надграждане на проекта за деинституционализация. Столична община беше първата, която закри домовете от стар тип още в края на 2014 г. Изградихме 13 центъра от семеен тип и две защитени и едно преходно жилище", каза Йорданка Фандъкова.

Тя коментира като "несъстоятелни" упреците за работа на тъмно по проекта за площадката за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София.

"Когато започнем разработването на един добър екологичен проект, винаги има и гласове, които се опитват по-скоро да не кажат истината. Това е един от най-големите екологични проекти. Смятате ли, че Еврокомисията, Генералната дирекция по околна среда, през която минават тези проекти, ще допусне да се изгради в София инсталация, която не отговаря на екологични норми?

Напротив, залагат се най-модерните инсталации. В центъра на Виена има завод за изгаряне на отпадъци. Той функционира безупречно, няма спорове за това, защото се използват съвременните технологии“, коментира Фандъкова.

По думите ѝ този проект се дава като екологичен. "Не бива да се спекулира с тази тема. Проектът е на фаза приключване на подготовката и внасяне в оперативната програма. Нуждаем се от съфинансиране. Общата стойност е около 220 млн. лева. Този проект е може би най-публичният. Несъстоятелни са упреците за работа на тъмно. Проверява се от всички управляващи органи. В момента се обжалва ОВОС и съдът също ще се произнесе. Работим последователно и отговорно, за да надградим. Изчисленията са, че ще се намали замърсяването на въздуха от сега съществуващите инсталации на площадката на ТЕЦ-София“, обясни кметът на София. Фандъкова добави, че пък от друга страна ще спаднат разходите на "Топлофикация" във връзка с намаляване ползването на природен газ.

Високото строителство - след промени на ОУП

Междувременно вчера на дискусия в парламента депутатите Александър Ненков (ГЕРБ) и Искрен Веселинов (Обединени патриоти) предложиха зони за високо строителство в София да има след промяна на Общия устройствен план, а не след промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. В приетите на първо четене текстове се предлагаше зони за високо строителство без ограничения да има в "Младост" и в "Люлин" - след 7-ми километър до р. Искър по протежението на Цариградско шосе и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път.

Сред внесените предложения е намаляване на максимално допустимата височина на сградите в столицата. Първоначално се предвиждаше в центъра на София да има ограничение от 50 м, в южните квартали 75 м, във всички останали части на града - 125 м, а в кварталите от Подвитошката яка - за територията, ограничена от Софийски околовръстен път, южна строителна граница на София и бул. "Цар Борис III" - 15 м. Сега обаче депутатите предлагат височина от 75 м на всички сгради извън центъра на София.

Glencore отчете 44% скок на печалбата

https://www.investor.bg/evropa/334/a/glencore-otchete-44-skok-na-pechalbata-256193/

Миннодобивният гигант обяви, че ще разпредели и по-голям дивидент от предвиденото

Ердоган и Бахчели създават "Коалиция за републиката"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728735

Ердоган и Бахчели създават "Коалиция за републиката" Турският президент и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели се договориха за обща коалиция между двете политически сили. Ердоган в изявление пред журналисти заяви,

Ще проверяваме с Румъния корабите в Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728727

Ще проверяваме с Румъния корабите в ДунавПравителството одобри проекта на споразумение между ИА "Морска администрация" и Румънската морска администрация за условията и реда за извършване на проверки на плавателни съдове по вътрешните водни пътища в българско-румънския участък на Дунав, съобщи пресслужбата на кабинета. Документът е с технически характер и има за цел да уреди условията и

Българските болници също чакат от касата близо 123 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Българските-болници-също-чакат-от-касата-близо-123-млн-лв-_l.a_i.758132_at.1.html

Освен на чуждестранните здравни фондове Националната здравноосигурителна каса дължи пари и на българските болници. От 2015 г. досега не са изплатени...

Юнкер обяви ключово разместване по върховете на Еврокомисията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728711

Юнкер обяви ключово разместване по върховете на ЕврокомисиятаДнес Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с нейното висше управленско равнище. Назначаването на най-добрите хора на правилните позиции ще помогне на Комисията под председателството на Юнкер да постигне значителен напредък през 2018/2019 г. и след това. Днешните решения за висшето ръководство засягат ключови стратегически

Румен Радев ще връчи висше офицерско звание на полковник Мутафчийски утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728719

Румен Радев ще връчи висше офицерско звание на полковник Мутафчийски утреНа 22 февруари 2018 г., от 11.00 ч. в Гербова зала на „Дондуков“ 2 държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще връчи висше офицерско звание, съобщиха от прессекретариата на президента.  Със свой указ президентът Румен Радев назначава полковник Венцислав Мутафчийски на длъжността „Началник на Военномедицинска

КНСБ и КТ „Подкрепа“ са категорично против промените в закона за трудовата миграция

http://www.cross.bg/grazhdani-tryda-treti-1568325.html

/КРОСС/ Едва 10 фирми искат да вкарват чужди работници над квотата от 10 на сто от наетите Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа" не подкрепят предложения за изменения и допълнения на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ).Това се казва в общо становище на двете организации, изпратено до парламента. Според най-големите синдикати в страната, липсва потребност от предлаганото увеличение от 10 до 35 на сто на процента на наетите работници, граждани на трети държави в отделно предприятие. Статистиката показва, че през последните 18 месеца само 10 работодатели са поискали да наемат граждани от трети държави над законовите 10%. Тези запитвания са от 9 микро фирми (под 10 работника), само една е малка фирма с персонал от 40 лица. Липсва оценка за нуждите на българския пазар на труда, която да обуславя отпадането на пазарния тест за разрешителното "Синя карта на ЕС", така и списъкът на професиите, за който има недостиг на висококвалифицирани работници, обвързан с това разрешително, се казва още в становището.КНСБ и КТ „Подкрепа" припомнят, че по предложение на работодателите едва преди 20 дни, министърът на труда и социалната политика утвърди нови три единични групи професии - инженери в промишленото производство, инженер химици и електроинженери. Към настоящия момент списъкът на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани работници от 30.01.2018 г

Старческата деменция е заразна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369462

Учени от Лондонския университетски колеж откриха доказателства, че старческата деменция може да се предава чрез хирургическите инструменти. Това е поредното доказателство за тази опасност. Изследователите описват осем случая на церебрална амилоидна ангиопатия с мозъчно кръвотечение, която се е развила при пациенти, преживели по-рано операция на главния мозък.

2 лева за карта за нощен транспорт в София

https://offnews.bg//obshtestvo/2-leva-za-karta-za-noshten-transport-v-sofia-675311.html

Картата за нощен транспорт в София да струва 2 лева за всички линии, предвижда нова наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт. 

Нощният транспорт в столицата се очаква да стартира през април. На практика автобусите ще покриват времето от полунощ до 4 часа сутринта. Всички автобуси ще се събират на обща спирка в центъра, за да могат гражданите да се прекачват към кварталите. 

Нощните линии ще минават през възможно най-много места, маршрутът им няма да е същият като на дневните автобуси. 

Пътниците вече няма да перфорират билет за обемист багаж, предвижда още наредбата. 

Актът за пътник без билет, който откаже да плати глобата си, става 50 лева, а не както е сега 200 лева. 

Безработицата във Великобритания расте за пръв път от 2 години

https://www.investor.bg/novini/130/a/bezraboticata-vyv-velikobritaniia-raste-za-pryv-pyt-ot-2-godini-256208/

В същото време заплащането на служителите се е повишило с най-бързия си темп от декември 2016 г.

Болници настояват Здравната каса да изплати надлимитната дейност за 3 години назад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728725

Болници настояват Здравната каса да изплати надлимитната дейност за 3 години назадБолници настояват здравната каса да изплати надлимитната дейност за три години назад. Настояването е в писмо, изпратено до президента на България, до премиера, до Народното събрание, до министъра на здравеопазването и до съсловната организация, изпратено от Българската болнична асоциация, от Сдружението на частните болници и от Сдружението на

МС се съгласи генерал-майор Данчо Дяков да оглави НСО

https://www.actualno.com/politics/ms-se-syglasi-general-major-dancho-djakov-da-oglavi-nso-news_660982.html

Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана (НСО). Към момента той е съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, предаде БГНЕС. Във връзка с подаден от генерал-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на Президента на Република България да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба. Припомняме, че д

Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

https://offnews.bg//politika/dogovariame-sas-sarbia-izgrazhdaneto-na-zhelezopatnata-infrastruktura-675310.html

Правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише Меморандум за разбирателство между България и Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт.

Със споразумението, чийто текст беше одобрен на днешното заседание на кабинета, се задълбочава сътрудничеството при изграждането на железопътната инфраструктура по транспортен коридор №10. С него се заявява общото намерение да бъде проучена възможността за съвместен подход към европейските фондове или други международни институции за финансиране на проектите по коридор 10. Споразумението регламентира и въвеждането на по-ефективен граничен контрол, който ще улесни преминаването на товарните влакове.

Подписването на меморандума беше договорено на среща между министър Ивайло Московски и вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович в края на януари тази година.

България и Сърбия ще си сътрудничат и в развитието на пристанищната инфраструктура по река Дунав. Меморандумът, който ще бъде подписан, ще спомогне за съхранението и преноса на втечнен природен газ между двете страни. С подписването на документа се цели да бъде установено институционално сътрудничество, за да се определи рентабилността на изпълнението на бъдещи инфраструктурни проекти за изграждане на пристанищни съоръжения, необходими за претоварване на втечнен природен газ по река Дунав, в контекста на обявеното изграждане на газопреносна връзка между България и Сърбия.

С решение от сряда правителството одобри проекта на споразумение между ИА „Морска администрация“ и Румънската морска администрация за условията и реда за извършване на проверки на плавателни съдове по вътрешните водни пътища в българо-румънския участък на река Дунав.

Документът е с технически характер и има за цел да уреди условията и реда за извършване на допълнителни проверки на плавателните съдове в изпълнение на изискване на Директива 2006/87/ЕО.

Основните договорености са свързани с взаимно признаване на контролните проверки на чуждестранни за двете страни плавателни съдове в общия участък на Дунав, въвеждане на единни критерии за подбор на плавателни средства за проверка, изграждане, въвеждане в експлоатация и последващо надграждане на единна електронна информационна система и база данни за подбор на плавателни средства за проверка и др.

Отложиха квалификациите на Радослав Янков в сноуборда

http://www.cross.bg/snoyborda-subota-yankov-1568324.html

/КРОСС/ Квалификациите в паралелния гигантски слалом в сноуборда на Олимпийските игри Пьонгчанг с участието на Радослав Янков и Теодора Пенчева бяха отложени са събота. Първите стартове трябваше да се състоят на 22 февруари в 5:00 ч. българско време, но организаторите решиха да ги преместят. Промяната е наложена заради очакваната буря в Пьонгчанг в четвъртък. "Бъдете спокойни и стискайте палци в събота", написа Янков в социалните мрежи. Така в събота (24 февруари) ще се проведат както квалификациите, така и финалите. Лошото време създаде доста проблеми на организаторите в алпийските ски, като размести значително програмата, а сега засегна и сноуборда.    

Отстраниха Жаблянов като зам.- председател на Парламента

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/otstraniha-zhablianov-kato-zam.-predsedatel-na-parlamenta-6079568

Мотивите бяха внесени от ГЕРБ и Патриотите, акцентът беше върху позицията му за Народния съд в декларация на БСП

Марсел Хиршер гони трето злато в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/marsel-hirsher-goni-treto-zlato-v-piongchang-675309.html

Марсел Хиршер ще се опита да влезе в историята като спечели трети златен медал от Олимпийските игри в ПьонгЧанг 2018. След победите в гигантския слалом и комбинацията, австрийската ски звезда ще се състезава в слалома за трета титла от Игрите.

Евроспорт 1 ще излъчи пряко двата манша на 22 февруари (четвъртък) от 3:00 и 6:30 ч.

Марсел Хиршер гостува в иновативното студио на Евроспорт преди очаквания с голям интерес от феновете старт. „Ще дам най-доброто от себе си, за да спечеля трето злато“, категоричен е шесткратния световен шампион.

Той коментира и двете си победи дотук в Пьонгчанг. „В гигантския слалом не бях безгрешен – в определен момент линията ми беше прекалено изправена, но успях бързо да коригирам и да се върна към идеалната позиция на тялото преди последното стръмно спускане. Бях малко нервен, вълнувах се, но мисълта, че имаш един златен медал в актива, определено сваля напрежението“, сподели Хиршер.

Според него, той е постигнал неочаквано добър резултат в спускането от комбинацията.

„Това, че след спускането бях само на 1,3 секунди след най-доброто време, беше огромна изненада за всички, дори за мен самия. На слалома трябваше да се боря с бурния вятър и се молех само да не направя груба грешка, да не пропусна врата. Това беше най-големия ми страх, особено в последния етап от пистата, който беше истинско предизвикателство“, казва още Хиршер и споделя, че церемонията по награждаването е била един от най-специалните моменти в кариерата му досега.

„След един сребърен медал, две четвърти и едно пето място на Олимпийски игри, да усетиш златото на гърдите си е невероятно! И то в състезание, в което малко преди Игрите изобщо не бях сигурен, че ще участвам.“

Българка оглави Евростат

https://www.actualno.com/goodnews/bylgarka-oglavi-evrostat-news_660979.html

Две българки вече ще заемат висши постове в йерархията на институциите на Европейската комисия (ЕК). Това стана ясно след официално обявени от ЕК нови промени в екипа на председателя си Жан-Клод Юнкер. Мариана Коцева ще бъде новият генерален директор на генерална дирекция "Евростат". От юли 2012 година тя е заместник-генерален директор на "Евростат" в Люксембург. Коцева е първата българка назначена за генерален директор. Тя е и първата жена начело на европейската статистичес

Вековните букови гори в "Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

https://www.actualno.com/society/vekovnite-bukovi-gori-v-centralen-balkan-stavat-chast-ot-obekt-na-unesko-news_660981.html

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ стават част от сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Правителството одобри съвместна декларация за обявяването на обекта, който е разположен на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия. С декларацията участващите държа

Регламентират работното време и почивките на плаващите под българско знаме по вътрешните пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728690

Регламентират работното време и почивките на плаващите под българско знаме по вътрешните пътищаПравителството прие поправки в Наредбата за трудовите и непосредствено свързани с тях отношения между членовете на екипажа на кораба и корабопритежателя. С тях се създават специфични правила за организация на работното време и почивките на екипажите, плаващи под българско знаме по вътрешните водни пътища,

Данъчната реформа в САЩ може да засегне цените на жилищата

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/danychnata-reforma-v-sasht-moje-da-zasegne-cenite-na-jilishtata-256190/

41% от анектираните икономисти от имотната агенция Zillow имат по-песимистични очаквания за жилищния пазар

ООН разработва глобален миграционен пакт, САЩ отказват да участват

https://www.actualno.com/america/oon-razrabotva-globalen-migracionen-pakt-sasht-otkazvat-da-uchastvat-news_660978.html

ООН планира да определи стандарти за безопасна и организирана миграция. Единствената държава, която отказа да участва в консултациите, е САЩ. Страните от ООН вече са пристъпили към консултация за разработването на глобален миграционен пакт. В документа ще бъдат определени „безопасни, подредени и базирани на правила" стандарти за миграцията. Очаква се преговорите по пакта да приключат до края на текущата година, пише Deutsche Welle.. „Нямаме друг избор – тряб

Българката Мариана Коцева стана генерален директор на "Евростат"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728709

Българката Мариана Коцева стана генерален директор на "Евростат"Европейската комисия назначи днес Мариана Коцева за генерален директор на генерална дирекция "Евростат". Това е първият български гражданин, който застава на толкова висок пост в ЕК. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер коментира, че е време 11 години след приемането на България в ЕС българин да поеме подобна отговорност, предава БТА. От юли 2012 г.

Който иска да се разхожда с колата из града, да си плаща повече

https://www.actualno.com/cite/kojto-iska-da-se-razhojda-s-kolata-iz-grada-da-si-plashta-poveche-news_660975.html

Трябва Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра на София и който иска да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече. Това каза премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Министерски съвет.

Турция ще продължи операцията в Африн дори при споразумение на сирийските кюрди с Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728648

Турция ще продължи операцията в Африн
дори при споразумение на сирийските кюрди с Дамаск
Турция ще продължи да извършва операцията "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн дори ако кюрдите от отрядите на Силите за защита на народа (СЗН) постигнат споразумение с Дамаск за предоставяне на военна помощ. Това заяви днес турският президентски говорител Ибрахим Калън на пресконференция в Анкара, предаде ТАСС.

"Окупация 1968" - един различен поглед на Чехословашката окупация

https://www.actualno.com/cinema/okupacija-1968-edin-razlichen-pogled-na-chehoslovashkata-okupacija-news_660977.html

"Окупация 1968" е голям европейски проект, на който със сигурност трябва да обърнете внимание, особено ако се интересувате от история - както европейска, така и чисто човешка. Във филмът омнибус участват петима режисьори от петте страни окупаторки (Русия, Полша, Германия, Унгария и България) на Чехословакия през 1968 година - Мари Елиза Шайд, Линда Домбровжки, Магдалена Жимков и Евдокия Москвина, а от българска страна - Стефан Командарев. Документалната лента е повеч

Шофьор без книжка от Бургас получи три акта наведнъж, преспа в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728582

Шофьор без книжка от Бургас получи три акта наведнъж, преспа в ареста39-годишен бургазлия е задържан зад волана на 20 февруари следобед, въпреки че книжката му била отнета за срок от 1 г., съобщават от полицията. Малко след 15 ч. в района на бензиностанция "Шел" в к-с "Зорница" за проверка е спрян лъкатушещ автомобил "Рено Лагуна", чийто водач се държал неадекватно. Установено е, че освен с отнета книжка,

Три столични улици обръщат посоката от 1 март

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-stolichni-ulitci-obrashtat-posokata-ot-1-mart-675303.html

Движението по три улици в центъра на София сменя посоката от 1 март. Обръщането засяга "Позитано", "Княз Борис" и "Алабин", а ключовата точка на промените е ул. "Лавеле". 

Новият проект за постоянна организация на движението между ул. „Алабин“, ул. „Княз Борис І“, бул. „Тодор Александров", ул. „Лавеле“, бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Съборна“, ул. „Леге“, бе представен от главния архитект на София Здравко Здравков пред комисията по архитектура.

СОС прие в края на септември 2017 решението за промени в движението, заради удължената пешеходна зона по Витошка пред Съдебната палата. 

Според архитуктурната схема движението по Княз Борис от Позитано ще е в посока Стамболийски, а при колелото на трамвай № 5 Позитано се обръща към Леге, обясни зам.-кметът на София Евгени Крусев пред OFFNews. На кръстовището на Княз Борис и Стамболийски има пешеходен светофар, който ще бъде надграден и за автомобили, допълни той. 

Москва: САЩ могат да отвлекат обвинени руснаци

http://clubz.bg/64524-moskva_sasht_mogat_da_otvlekat_obvineni_rusnaci

Външното министерство в Москва посъветва 13 руски граждани, обвинени от американския спецпрокурор Робърт Мълър, да се отнасят внимателно към пътувания в страни, които имат споразумение за екстрадиция със САЩ, предаде Нюз.Ру.

Сред тези държави е и България.

Става дума за 13 души, обвинени в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Сред тях е и Евгений Пригожин - личният готвач на президента Владимир Путин.

От МВнР в Москва предупредиха, че дори дадена страна да няма споразумение със САЩ, не са редки случаите на отвличането на руснаци от тяхна територия от американските спецслужби.

"Опасността от арест на граждани на Руската федерация по заповеди, които издават правоохранителните органи и по-специално обвинението срещу група руски граждани, за което стана известно тези дни, е пореден повод да се замислим струва ли си да се пътува извън пределите на Руската федерация за тези наши съграждани, към които могат да предявят претенции американските правоохранителни органи", заяви руският външен зам.-министър Сергей Рябков, цитиран от Интерфакс.

Той допълни, че в сайта на Държавния департамент има списък на страните, с които САЩ са сключили споразумение за екстрадиране. Но допълни, че и това не е гаранция за сигурността на руските граждани в която и да било друга страна.

Русия не изключва ответни мерки на "Списъка Мълър", каза още Рябков.

България и САЩ имат договор за екстрадиция, който е в сила от 21 май 2009 г.

Калоян има нужда от нашата помощ, за да проходи отново

https://www.actualno.com/help/kalojan-ima-nujda-ot-nashata-pomosht-za-da-prohodi-otnovo-news_660973.html

18-годишният Калоян Сашов Александров от София има нужда от нашата помощ, за да проходи отново. След направени изследвания в чужбина, вероятността са успешно лечение е 96%, но за целта са необходими 100 000 лева - сума, непосилна за семейството на момчето. В резултат на лекарска грешка при операция в областта на гръбначния стълб и погрешно поставен винт, Калоян остава с парализирани долни крайници. Диагнозата му е: Кифозис Торакалис, Вертебродезис постериор с усложнение: Параплегия интериор.

Договаряме със Сърбия изграждането на жп инфраструктура по Коридор 10

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728636

Договаряме със Сърбия изграждането
на жп инфраструктура по Коридор 10 Правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт. Със споразумението, чийто текст беше одобрен на днешното заседание на кабинета,

Легенди на Левски и ЦСКА изпратиха Павел Панов в последния му път

https://offnews.bg//futbol/legendi-na-levski-i-tcska-izpratiha-pavel-panov-v-poslednia-mu-pat-675308.html

Стотици хора дойдоха днес на поклонението на Павел Панов. Емблематичната фигура в историята на футбола ни почина на 67-годишна възраст. Той бе изпратен от много бивши съотборници, съперници и фенове на Левски.

На поклонението присъстваха легендата на ЦСКА Емил Костадинов, Борислав Михайлов, Наско Сираков, Андрей Аспарухов, който е женен за дъщерята на Павел Панов, Стефан Павлов, Георги Цветков, Пламен Николов, Кирил Ивков, Даниел Боримиров, Божидар Искренов-Гибона, Иван Вуцов, Николай Илиев.

Бившият футболист и презитент на ЦСКА Валентин Михов, Сашо Костов, Цветан Веселинов-Меци, Бончо Генчев, Величка Маркова - Лита, която е съпругата на Гунди, Добромир Жечев, Геле Станков, Емо Спасов, Томас Лафчис, Емил Велев, Чавдар Цветков и много други.

Борисов поиска скъпа зона за коли в центъра на София

https://www.actualno.com/sofia/borisov-poiska-skypa-zona-za-koli-v-centyra-na-sofija-news_660972.html

Премиерът Бойко Борисов предложи на Столична община да направи скъпа зона за автомобили в центъра на София. Според него, който иска да идва в центъра на града с колата си, трябва да плаща повече. Борисов посочи още ,че новите трамваи в столицата гарантират чистота на въздуха и намаляване на шума. Премиерът посочи, че когато е бил избран за столичен кмет, най-новият тролей е бил по-възрастен от него. „Пътуваха едни стари „Икаруси“ и като тръгнеха от Орлов мост към

Вековните букови гори в Централен Балкан стават част световното наследство на ЮНЕСКО

https://offnews.bg//politika/vekovnite-bukovi-gori-v-tcentralen-balkan-stavat-chast-svetovnoto-nasl-675307.html

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ стават част от сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“.

Правителството одобри съвместна декларация за обявяването на обекта, който е разположен на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия. С декларацията участващите държави се ангажират да създадат интегрирана система за управление на серийния обект, която да гарантира неговата защита.

Серийният обект беше одобрен от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО на 41-ата му сесия в Краков през юли 2017 г. Той включва 78 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави. България участва в номинацията с най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

Разширеният сериен обект (досега той обхващаше само територии в Германия, Украйна и Словакия) представлява изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук от последната ледникова епоха до днес. Уникално за обекта е и големият брой участващи държави – прецедент в историята на Конвенцията за опазване на световно наследство. Включването на България в него е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване.

Решението за участие на България в серийния обект беше взето след допитване до заинтересованите институции на регионално и местно ниво – съответните областни управители и общини, в чийто териториален обхват попадат въпросните резервати. С обявяването на буковите гори в Национален парк „Централен Балкан“ за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване.

Одобриха Данчо Дяков за шеф на НСО

https://frognews.bg/novini/borisov-poiska-skapa-zona-koli-sofiia-2018-02-21.html

Кабинетът одобри генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана. Това стана ясно от днешните решения на правителството.

Полша открива почетно консулство в Несебър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728634

Полша открива почетно консулство в НесебърПравителството даде съгласие Полша да открие почетно консулство в Несебър с консулски окръг, обхващащ територията на общините Бургас, Варна и Добрич. За почетен консул е предложена Лидия Барбара Пиетшик - Вангелова. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Г-жа Пиетшик - Вангелова има професионален опит в областта на международната

Дете открадна портмоне от обществена сграда във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=369465

Момче открадна вчера портмоне от обществена сграда, съобщиха от МВР-Варна за Moreto.net. Кражбата била извършена в Провадия. Жена си оставила чантата на перваза на прозорец, и тогава хлапакът използвал моментът да грабне портмонето.

10 начина да се влюбите отново в партньора си

https://www.actualno.com/curious/10-nachina-da-se-vlubite-otnovo-v-partniora-si-news_660971.html

Дори ако вие и вашият любим сте много влюбени, винаги има начини да направите пламъка още по-силен. Това става като си припомняте стари случки и най-вече начинът, по който са ви накарали да се чувствате. Здравословно е да възпроизвеждате тези чувства още преди да се почувствате така, че фазата на медения месец отдавна е изчезнала. Непрекъснатото намиране на нови начини да се обичате един друг ще ви помогне да направите връзката си по-силна и… последна. Така че, независимо дали иска

Не се потвърждава версията за насилие над приетите в болница близнаци, но те са били неглижирани

http://www.mediapool.bg/ne-se-potvarzhdava-versiyata-za-nasilie-nad-prietite-v-bolnitsa-bliznatsi-no-te-sa-bili-neglizhirani-news275835.html

Критично остава състоянието на едно от децата близнаци, приети в пловдивската университетска болница със съмнение, че са жертва на насилие. Тригодишните момче и момиче се били приети в болницата в понеделник, като 38-годишната им майка обяснила, че гипсов орнамент от тавана над леглото на децата, се е откачил и е паднал, удряйки едното дете по главата. Момченцето, което беше оперирано след тежка травма на главата, продължава да е в критично състояние. Момичето няма травматични увреждания, но остава под лекарско наблюдение. Вчера вечерта майката на децата, която беше задържана в ареста, е била освободена. Директорът на полицията в Пловдив Атанас Илков обяви, че след извършване на огледите, се потвърждава версията ѝ за паднал предмет, причинил тежкото нараняване на момченцето и няма данни за домашно насилие. Директорът на Регионална дирекция “Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева обаче коментира, че децата видимо са неглижирани. “Психологическото, емоционалното неглижиране също е вид насилие. Физическото насилие е форма, която е видима, но останалото, за съжаление, остава скрито. Ние смятаме, че децата, както се вижда, те са недохранени, не гледани правилно, за нас те са жертва на насилие“, заяви тя, цитирана от БНР. Танева заяви, че на този етап децата няма да бъдат върнати на майка им. В момента се водят разговори с майката и се търси биологичния баща. По думите й съседите на майката изобщо не са знаели, че в апартамента има деца. “Майката никога не ни е търсила помощ или някакъв вид подкрепа. Защо не са напускали апартамента? Съседите въобще не знаят, че тези деца съществуват, т.е. детски плач не е чуван от никой наоколо, което е изключително притеснително. Защо и как се е стигнало до това – след работа с майката, след първоначалните разговори, ще имаме повече информация. Със сигурност към децата ще бъде предприета мярка за закрила. На този етап децата няма да бъдат върнати при майката“, каза Танева. Провежда се разширен съвет, който ще прецени каква мярка за закрила на децата ще бъде предприета. 

Полша открива почетно консулство в Несебър

https://offnews.bg//politika/polsha-otkriva-pochetno-konsulstvo-v-nesebar-675306.html

Правителството даде съгласие Полша да открие почетно консулство в Несебър с консулски окръг, обхващащ територията на общините Бургас, Варна и Добрич. За почетен консул е предложена Лидия Барбара Пиетшик - Вангелова.

Пиетшик - Вангелова има професионален опит в областта на международната търговия.

От 2004 г. тя е ръководител на Полското културно-образователно дружество „Владислав Варненчик“, отдел – Бургас. Удостоявана е с наградата „Бене Мерито“ на министъра на външните работи на Полша и със Златен кръст за заслуги от президента на Полша.

Откриването на почетното консулство ще допринесе за стимулирането на българо-полските отношения, които през последните години се развиват динамично във всички сфери на обществения живот.

5-те причини, които показват защо всички обичат жените Лъв

https://www.actualno.com/curious/5-te-prichini-koito-pokazvat-zashto-vsichki-obichat-jenite-lyv-news_660970.html

Всички зодиакални знаци имат свои собствени силни и слаби страни. Докато някои от признаците са доста привлекателни, едно е ясно, жените Лъв са най-обичани. Те може да са доста доминиращи, но въпреки това, успяват да спечелят сърцата на всички. Ето някои интересни факти за тях. 1. Жените Лъв са любезни и сърдечни. Те винаги са обичани поради естествената им нагласа да се отдават на другите. Те са тези, които винаги мислят за другите преди себе си, които дават предимство на благосъстоянието

Съветник на президента Радев поема НСО

http://www.cross.bg/prezidenta-slyzhba-general-maiior-1568323.html

/КРОСС/ Министерският съвет е дал съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана(НСО). Към момента той е съветник на президента по военната сигурност. Във връзка с подаден от генерал-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на президента Румен Радев да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба.  

Българите завършиха 23-и от 28 страни в отборния спринт в ски бягането

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/21/3133434_bulgarite_zavurshiha_23-i_ot_28_strani_v_otborniia/?ref=rss


България се класира на 23-о място от 28 страни в отборния спринт в ски бягането. Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов преодоляха дистанцията от 8.4 км за 17:38.26 мин., което им отреди 12-а позиция в по-бавния втори полуфинал.<br /><br />Българските ски бегачи изостанаха с 1:34.29 мин. от норвежците Мартин Йонсруд Сундби и Йоханес Хьосфолт Клебо, които очаквано дадоха най-добро време. Франция зае второ място с изоставане от 0.15 сек., а за финала по време се класираха още САЩ (+0.72...

Клуни, Уинфри и Спилбърг даряват по половин милион за контрола на оръжията в САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/21/3133453_kluni_uinfri_i_spilburg_dariavat_po_polovin_milion_za/?ref=rss


Опра Уинфри, Джордж Клуни и Стивън Спилбърг ще дарят по половин милион долара всеки за протеста March for Our Lives във Вашингтон, който ще поиска затягане на контрола над продажбата на огнестрелни оръжия в САЩ, предаде "Ройтерс".<br /><br />Демонстрацията, която ще се проведе на 24 март, е реакция на последното масово убийство в американско училище миналата седмица, което взе 17 жертви. Децата от гимназията "Марджъри Стоунман", където се случи трагедията, са...

Вековните букови гори в "Централен Балкан" стават част от обект на ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728591

Вековните букови гори в "Централен Балкан" стават част от обект на ЮНЕСКОВековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ стават част от сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Правителството одобри съвместна декларация за обявяването на обекта, който е разположен на територията на Австрия, Албания, Белгия, България,

Еврокомисията назначи две българки на висши постове, едната ще оглави "Евростат"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/21/3133452_evrokomisiiata_naznachi_dve_bulgarki_na_visshi_postove/?ref=rss


Европейската комисия днес взе решение за няколко назначения, свързани с нейното висше управленско равнище. За първи път човек от България ще заеме поста генерален директор в Комисията. Това е Мариана Коцева, която ще оглави "Евростат". Тя е и първата жена начело на европейската статистическа служба.<br /><br />От юли 2012 г. тя е заместник-генерален директор на "Евростат" в Люксембург. С почти шест години трудов стаж в "Евростат" и десет години като...

София получи от правителството 151 млн. лева за ремонти в центъра

http://econ.bg/Новини/София-получи-от-правителството-151-млн-лева-за-ремонти-в-центъра_l.a_i.758129_at.1.html

Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с които общината ще получи...

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728570

Вижте какво реши Министерският съвет днесОдобрено е правителственото становище по конституционно дело №14/2017 Правителството одобри становище по конституционно дело №14 за 2017 г. То е образувано по искане на 66 народни представители за установяване на противоконституционност на чл. 6, ал. 1, Раздел ІІ, т. 1.2 „Субсидии и други текущи трансфери“ от Закона за държавния бюджет на

Правителството одобри президентския съветник Данчо Дяков за шеф на НСО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728597

Правителството одобри президентския съветник Данчо Дяков за шеф на НСОМинистерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана. Това стана ясно от днешните решения на правителството. Към момента той е съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.  Във връзка с подаден от генерал-майор Дяков рапорт и за

Д-р Д. Петров за Фрог: И парламентът не може да пипне Плочев, ако той няма нарушения

https://frognews.bg/novini/petrov-frog-parlamentat-moje-svali-plochev-ako-toi-niama-narusheniia.html

Петър Москов и други „специалисти” говорят по телевизията, че здравният министър Кирил Ананиев и председателят на Надзорния съвет Жени Начева могат да се месят в работата на управителя на Касата. Това по закон не могат да правят, категоричен бе пред Фрог нюз бившият подуправител на Касата д-р Димитър Петров.

Пътничка в самолет изсуши гащите си пред всички (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/pytnichka-v-samolet-izsushi-gashtite-si-pred-vsichki-video-news_660968.html

Пътничка в самолет на Уралските авиолинии (Ural airlines) събра шокираните погледи на останалите пасажери с нещо, което направи по време на полета си от Анталия за Москва. Решила да оползотвори времето си, жената свалила бикините си и... ги вдигнала под един от отворите на вентилационната система, за да ги изсуши. Случката била заснета от друг пътник на самолета, който изпратил кадрите на руския сайт life.ru. Той разказва, че жената никак не била притеснена от десетките други пътници в салона

Празник на конната база в Бургас за Тодоровден, чакат ни атрактивни паркури и безплатна езда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1teBu0NAtp0/

Вълнуващ празник, вдъхновен от Тодоровден очаква бургазлии и гостите на града тази събота на конната база в Парк „Езеро“. Един от най-тачените празници за българите, наречен за здравето на конете, ще ни даде възможност да се докоснем до прекрасните и грациозни животни, и дори да ги пояздим. Базата отваря врати след 10 часа.

konen_sportДомакините от Клуб по конен спорт „Кан Крум“ с председател Георги Базотев ще покажат на публиката едни от най-добрите коне на България, представили ни достойно в страната и в чужбина. Тандем с тях ще станат местни състезатели, които ще демонстрират спортните си умения и майсторство. Първи на манежа ще излязат най-малките, които ще преодолеят препятствия на Х-паркур. Това са кръстообразно наредени бариери за по-лесно преодоляване. За големите са предвидени препятствия на височина 0,9 м и 1,10 м.  „Това са първите състезания за годината, прескачат се минимални височини  за началото на състезателния период. Надяваме се на здраво време. Засега прогнозите в Бургас са за температури от 6-8 градуса. В Плевен надскачанията са отменени, за да не постави на изпитания здравето на състезатели, коне и публика“, споделят от клуб „Кан Крум“. Началото в Бургас ще е между 10 и 11 чака, което ще се уточни в петък, в зависимост от метеорологичната прогноза.

По програма, най-забавната и вълнуваща част от празника е запазена за финал, когато на манежа ще могат да излязат и децата от публиката. Разбира се, на гърба на симпатичните понита, а по-смелите – на седлото на атрактивните коне на клуба. Ездата е безплатна и обещава много емоции и незабравими спомени за всички любители на този спорт. От общинското предприятие „Спортни имоти“ са подготвили награди за участниците. Доведете семейството си или елате с приятели, за да се докоснете до енергията и силата на внушителните животни, почитани още от древни времена.

Традицията повелявала на Тодоровден да се извърши пролетен преглед на войската. От нейното състояние зависели военните планове на българската държава и сигурността на населението й. Смята се, че на този ден Светецът-покровител на конете Теодор Тирон съблича своите девет кожуха, качва се на белия си кон и се запътва към Бога с молба. Когато стига при него, светецът слиза от коня, забива копието си до животното, а самият той влиза в божите покои, за да помоли Бог да изпрати лятото към земята. Приема се, че с този ден природата се подготвя за своето преобразяване и раждането на нов живот.

А вие се подгответе за релаксиращ празник с развяти конски гриви и много приятни изненади!

МС даде съгласие Данчо Дяков да оглави НСО

http://dnes.dir.bg/news/shef-ms-nso-dano-djakov-26904375

Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана.

България се прости с легендарния Павел Панов (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6728548

България се прости с легендарния Павел Панов (Снимки)България се прости с легендарния Павел Панов. Вечерта на 18 февруари 2018 г. Сърцата на българите, любители на футбола и добротата, бяха обвити в мрак и тъга, шокирани от лошата вест за внезапната кончина на легендарния Павел Панов.  Павел Панов е роден на 16 септември 1950 г. в София. Юноша е на столичния “Септември”.

Преместиха квалификацията на Радослав Янков за събота, всичко ще е в един ден

https://www.24chasa.bg/sport/article/6728594

Преместиха квалификацията на Радослав Янков за събота, всичко ще е в един денКвалификацията на мъжкия и женския паралелен слалом в сноуборда, която трябваше да се проведе в четвъртък е преместена за събота, съобщи най-добрият ни състезател Радослав Янков. Така всичко ще се решава само в един ден на олимпийските игри. "Бъдете спокойни и стискайте палци за събота", каза Радослав.

Кресло за прегръдка

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6728557

Кресло за прегръдкаSweater Chair е за тези, които обичат домашния уют и могат с часове да седят удобно в любимото си кресло с книга в ръка, например. Необичайният стол на Гийс Куйперс е като прегръдка или като пуловер, който приляга на човек веднага. Може даже да се каже, че е като негова втора кожа. Sweater Chair наистина е изработен от кожа,

Улицата на занаятите във Варна очаква туристи

http://www.barometar.net/90478/

  И през 2018 г. във Варна ще има Улицата на занаятите, която през миналата година привлече стотици туристи. Според управителя на фирма „Пазари“ Недко Радев, улицата ще работи от месец май до октомври, като целта е да се превърне в една от атракциите на морската столица. Според Радев в много европейски градове пазарите са […]

Кабинетът реши проблема с разбит път - прехвърли го на общината

http://clubz.bg/64523-kabinetyt_reshi_problema_s_razbit_pyt_prehvyrli_go_na_obshtinata

Правителството си изми ръцете от ремонта на един от най-разбитите пътища в България - Мездра-Златна Панега, като прехвърли част от отсечката на... община Роман. Това е една от важните пътни връзки в Северозападна България. Бюджетът на община Роман за цялата 2018 г. е 5 233 882, който няма да стигне за нов път.

Участъкът от пътя Мездра - Горна Кремена - Горна Бешовица - Роман - Златна Панега - (Коритна - Български извор), който минава през самия град Роман, вече е публична общинска собственост. Досега трасето с дължина около 2.633 км бе част от републиканската пътна мрежа.

Състоянието на пътя е лошо, тъй като между Мездра и село Долна Кремена минават тежки камиони с камък и жито, а пътят не е предвиден за такива товари. Миналата година от пътната агенция отпуснаха пари за преасфалтиране само на 1500 кв. м от шосето. От фирмата-изпълнител на обекта признаха, че ремонтът е козметичен, съобщи тогава БНТ.

Според прессъобщението прехвърлянето на участъка от 2.6 км от републиканския път III-103 Мездра-Златна Панега за публична общинска собственост е по причина, че "трасето преминава по уличната мрежа на гр. Роман и изцяло през урбанизирана територия".

"Така то вече не отговаря на първоначалното си предназначение да осъществява свързаност на републиканската пътна мрежа на територията на общината. Промяната ще спомогне за постигане на безопасна, комфортна, добре поддържана общинска пътна инфраструктура, което има особено важна роля за създаването на условия за икономически растеж в региона", гръмко обявяват от пресслужбата на МС.

Общинският съвет в Роман е подкрепил прехвърлянето на пътя като общинска грижа. Мнозинство в общинския съвет има ГЕРБ с петима съветници.

Ще има проверка за участието на ученици в митинг в подкрепа на кмета на Септември

https://www.actualno.com/society/shte-ima-proverka-za-uchastieto-na-uchenici-v-miting-v-podkrepa-na-kmeta-na-septemvri-news_660964.html

Регионалното управление по образованието (РУО) в Пазарджик проверява дали ученици и учители от Септември са участвали в митинга в подкрепа на подсъдимия кмет Марин Рачев на 2 февруари. Проверката е разпоредена от Министерството на образованието, след излъчен репортаж на БНР. Сигналът за нарушения учебен процес на 2 февруари е бил подаден от майка на десетокласник. Тогава в ефира на БНР тя заяви, че синът ѝ изненадващо се е прибрал вкъщи в 10.30 часа, съобщавайки, че всички - и деца, и учител

Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728545

Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Саудитска АрабияПрезидентът Румен Радев се срещна днес на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Адел бин Ахмед ал-Джубейр. Постигането на дългосрочна стабилност в Близкия Изток и насърчаването на политическия диалог и разбирателството в региона, бяха във фокуса на срещата. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Българските болници също чакат от касата близо 123 млн. лв.

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/21/3133447_bulgarskite_bolnici_sushto_chakat_ot_kasata_blizo_123/?ref=rss


Освен на чуждестранните здравни фондове Националната здравноосигурителна каса дължи пари и на българските болници. От 2015 г. досега не са изплатени близо 123 млн. лв. за извършено лечение и медицински услуги на български пациенти.<br /><br />Това гласи декларация до касата и медиите на Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация, които използват скандала около задълженията на касата към болниците в ЕС, за...

Правителството се съгласи съветник на Радев да поеме НСО

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-se-saglasi-savetnik-na-radev-da-poeme-nso-675305.html

Министерският съвет е дал съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана(НСО).

Към момента той е съветник на президента по военната сигурност.

Във връзка с подаден от генерал-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на президента Румен Радев да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба.

Президентът Радев с ново вето

http://www.moreto.net/novini.php?n=369475

Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, или известни като законите срещу вторичното разграбване на КТБ, внесени по предложение на депутаите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Въпреки критиките Германия продължава депортирането на отхвърлени кандидати за убежище от Афганистан

https://www.actualno.com/europe/vypreki-kritikite-germanija-prodyljava-deportiraneto-na-othvyrleni-kandidati-za-ubejishte-ot-afganistan-news_660966.html

Федералното правителство на Германия продължава с депортирането на афганистанци, чиито молби за убежище са били отхвърлени. Това отбелязва националният ежедневник Die Zeit. Федералното министерство на вътрешните работи организира полет, който излетя във вторник в 19.40 часа (местно време) от летище край баварската столица Мюнхен в посока Кабул. Машината кацна в афганистанската столица в 10.50 часа (местно време). На борда на самолета трябваше да бъдат качени 58 афганистанци. Но вместо това ма

Fibank награди Сани Жекова

https://www.24chasa.bg/sport/article/6728569

Fibank награди Сани ЖековаНа стилна церемония днес генералният спонсор на Българския олимпийски комитет (БОК) - Fibank (Първа инвестиционна банка) награди най-добре представилата се българка до момента в Пьонгчанг – Александра Жекова. Това съобщиха от Fibank. Сани Жекова получи дизайнерско златно кюлче „Година на кучето“. То е изработено от най-висока проба инвестиционно

Президентът наложи вето на банковия закон на Пеевски

http://econ.bg/Новини/Президентът-наложи-вето-на-банковия-закон-на-Пеевски_l.a_i.758127_at.1.html

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет...

Полуглухата актриса, която спечели сърцата на милиони (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/polugluhata-aktrisa-koiato-specheli-syrcata-na-milioni-video-2080029

Звездата от „Stranger things” Мили Боби Браун преди броени дни навърши 14 години. Макар и все още малко момиче, тя вече е сред най-големите звезди в Холивуд. Но какво я прави толкова различна и с какво успя да спечели сърцата на тийнейджърите по цял свят? Е

Рокади по върховете на ЕК, две българки получиха високи постове

//dariknews.bg/novini/sviat/rokadi-po-vyrhovete-na-ek-dve-bylgarki-poluchiha-visoki-postove-2080051

Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с нейното висше управленско равнище.

За първи път човек от България ще заеме поста генерален директор в Комисията. Това е Мариана Коцева, която ще оглави Евростат. Тя е и първата жена начело на европейск

Борисов: Който иска да се разхожда в центъра с автомобил, трябва да плаща повече

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-kojto-iska-da-se-razhozhda-v-centyra-s-avtomobil-triabva-da-plashta-poveche-2080054

Премиерът Бойко Борисов посъветва столичния кмет Йорданка Фандъкова да помисли за увеличаване на цената за паркиране в центъра на София.
 
В началото на заседанието на правителството той обясни, че който иска да се разхожда в

От пролетта пускат нощен транспорт в София, ще се возим с карти от 2 лева

//dariknews.bg/regioni/sofiia/ot-proletta-puskat-noshten-transport-v-sofiia-shte-se-vozim-s-karti-ot-2-leva-2080043

От пролетта Столична община пуска нощен градски транспорт.
 
С карта за 2 лева, софиянци ще могат да използват всички линии, които ще продължат да се движат след полунощ.
 

Инспектори проверяват били ли са ученици от Септември на митинг за кмета вместо на училище

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/02/21/3133448_inspektori_proveriavat_bili_li_sa_uchenici_ot/?ref=rss


Регионалното управление по образованието в Пазарджик извършва проверка след информация, че ученици и учители от гр. Септември са участвали в началото на месеца в митинг в подкрепа на кмета Марин Рачев, съобщи БНР. Рачев беше арестуван на 1 февруари след сигнали за злоупотреби при обществени поръчки и беше обвинен в безстопанственост.<br /><br />Проверката е разпоредена от министерството на образованието след репортаж на държавното радио. Тя обхваща двете училища в града -...

Дългосрочната стабилност в Близкия Изток коментираха президентът Радев и външния министър на Саудитска Арабия

http://www.cross.bg/sayditska-radev-arabiya-1568322.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев се срещна на „Дондуков" 2 с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Адел бин Ахмед ал-Джубейр. Постигането на дългосрочна стабилност в Близкия Изток и насърчаването на политическия диалог и разбирателството в региона, бяха във фокуса на срещата. Като потенциални области за задълбочаване на двустранното сътрудничество бяха откроени борбата с тероризма и екстремизма, по които вече са осъществени практически стъпки, в сферата на отбраната и сигурността, както и енергетиката, комуникационните технологии, земеделието и туризма. Румен Радев отбеляза големия нереализиран потенциал за съвместни проекти между България и Саудитска Арабия в сферата на науката и образованието.    

Samsung представи ново SSD - с обем 30 терабайта

http://clubz.bg/64522-samsung_predstavi_novo_ssd_s_obem_30_terabajta

Samsung представи най-големия досега солид стейт диск (SSD) - с памет 30,72 терабайта, съобщи Verge.

Те са побрани в корпус с диагонал 2,5 инча и без движещи части.

Новият диск PM1643 е базиран на 32 NAND флаш пакета с размер един терабайт. В това място може да се поберат 5700 видеа на високо качество. Скоростта на четене пък може да достигне до 2100 мегабайта в секунда, около три пъти по-бързо от обичайните твърди дискове (HDD).

Така южнокорейската фирма би собствения си рекорд от 2016 г., когато представи 16-терабайтово SSD.

Разбира се подобен диск не е за обикновени потребители, а за корпорации, окито се нуждаят от много памет в малко място и на бърз диск.

След като рекордният модел започне да се продава, Samsung ще предложат и варианти с обем 16,3, 7, 6, 4 и 2 терабайта, както и 960- и 800-гигабайтови.

Те едва ли ще са много достъпни, но вероятно ще доведат до спад на цените при сегашните популярни модели.

Образуваха дело за хулиганство срещу стрелялия по полицаи в село Орешник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728549

Образуваха дело за хулиганство срещу стрелялия по полицаи в село ОрешникТополовградската районна прокуратура образува дело за хулиганство по случая с Иван Пачелиев /35 г./, които се барикадира в къщата си и стреля по полицаи при опита да му бъде връчена призовка. Това съобщи прокурорът Христо Джонджоров от Районна прокуратура - Тополовград, цитиран от БТА. Обвинението е по квалифициращия текст от точка 2 на член 325

Без памет

http://www.mediapool.bg/bez-pamet-news275834.html

Толкова много съм чела за разстрела на регентите, министрите и народните представители на 1 февруари 1945 г., представяла съм си бомбената яма, в която са били хвърлени, сгурията, с която са били затрупани телата, представяла съм си мястото, мислила съм си, че следи от бомбени ями още стоят запазени, дори съм си представяла, че по околните дървета още стоят забити куршуми от разстрела. Но не знаех къде точно е самото място. Най-сетне реших да отида, да го видя с очите си, да се поклоня, да оставя цвете, да запаля свещ. Знаех, че е поставен мемориал, виждала съм го на снимки и макар да нямах и най-бегла представа къде е, мислех, че няма да е трудно да го намеря. Попитах първо един човек от охраната на гробищния парк. Той се разхождаше с ръце в джобовете по алеята, която води към църквата, с разкопчано яке и изпиваше с поглед редките посетители. След дългото му и съсредоточено замисляне се наложи да задам още веднъж въпроса – знаете ли къде е паметника на жертвите на Народния съд? Народния съд ли? – повтори той бавно и разчленено, недоумяващо. Това кога? Махнах с ръка и продължих. Срещу мен се зададе работник от ромски произход с лопата и гребло и услужливо предложи ако имам прясно гробче или нещо – да го почисти или изравни. И него попитах за паметника – какво пък, обикаля надлъж и нашир из гробищата, може да го е забелязал, може да е чувал. Това в кой парцел е, госпожо? изстреля той наместо отговор, явно не искаше да загуби просто така евентуален клиент. Промърморих нещо и продължих към църквата, там вече нямаше как да не знаят, помислих си. Обаче вътре погребение и явно не на някой обикновен човек, а на някой важен човек, защото охраната не ме допусна да вляза вътре до клисарката. Паметникът на жертвите на народния съд търся, да го знаете къде е? Охраната повдигна високо рамене и вежди, завъртя очи нагоре за да изрази по-добре крайното си изумление от този очевидно налудничав въпрос – какви жертви, какъв паметник, какъв народен съд, за пръв път чувам, госпожо. Само дето не завъртя китката си близо до слепоочието – вие нещо май, а? Аз махнах с ръка в някакъв неопределен смисъл и се отдалечих. И по средата на гробищата в сивия делничен февруарски ден сред редките прехвърчащи снежинки получих нещо като пристъп на паник атака. Разстреляните на 1 срещу 2 февруари са били доведени със затворени камиони до гробищата през нощта, до една голяма яма, изрината от паднала бомба. Призори жените им по неведоми пътища са намерили мястото, където са заровени в общ гроб. Според спомените на Лиляна Митакова в послеслова към дневниците на своя баща Васил Митаков жените са открили мястото на общия гроб, защото там снегът се е бил стопил. Върху изсипаната сгурия, отъпкана от ботушите на убийците, снегът се е стопил от топлината на заритите в ямата 149 тела. Продължих да питам редките минувачи. Един от тях ме подсети да отида в администрацията, там нямало как да не знаят. Отидох в сградата на администрацията – чисто, уютно, топло, край прозорците зелени растения, на гишето жената спокойно работи на компютъра си и с безпристрастен глас ме упътва – гише номер осем в другата сграда. И наистина – на гише номер осем в другата сграда чиновничката ми даде флайър с план на гробищния парк, на него обозначени алеите, парцелите и ми показа мястото – между 123 и 124 парцел. Това е паметта ни. Това се е съхранило. Тоест нищо. Сякаш нямаме и нужда от памет. Затова сме толкова лесни за манипулации. Като потвърждение, на другия ден дойдоха наглите думи, изречени от депутата Жаблянов, че "Народният съд от 1945 година е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". Тази оценка беше включена в изявлението на БСП против провеждането на Луков марш. БСП се разграничиха от въпросното изречение и на следващия ден то отпадна. Но то не доведе нито до оставката на въпросния депутат, нито до някакво извинение от негова страна. Напротив, той най-невинно попита пред интервюиращата го журналистка – защо трябва да си подавам оставката, не разбирам? Та това е мое лично мнение и не виждам нищо нередно в него. Редица международни документи го определят така. Прочетете, вижте… Стъписвам се от подобно поведение. Защото този човек с това свое лично мнение е заместник-председател на парламента. Тогава Георги Димитров изпраща телеграми от Москва: "Никой не трябва да бъде оправдан", "Никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля". Днес заместник-председателят на парламента окачествява това като "необходимо правосъдие". Да имаш такова "лично мнение" за така наречения "народен" съд означава само едно – че ти не би имал нищо против той да се повтори като "неизбежно правосъдие", като отново "никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля". Една основна и решаваща предпоставка отдавна е реализирана – паметта е изличена. Няма пречка всичко да се повтори. Екзекуторите са убедени в справедливостта на присъдите. Днес те ги издават само като исторически оценки. Но са морално готови при благоприятни условия и да ги изпълняват. Сега членството на страната ни в Европейския съюз и НАТО е пречка, но те работят тя да бъде отстранена. Наливат милиони за пропаганда, заливани сме от фейк новини, червеноармейските паметници заплашително стърчат, историческата памет на обществото е осакатена, границата между истината и лъжата е изличена. С изумителна лекота се насажда страх и паника. С изумителна наглост терорът се представя като правосъдие. А справедливо и законно правосъдие още от 1944 година няма. Именно липсата на законно правосъдие прави възможно беззаконният терор да бъде представян като правосъдие. Нашите сили са стигнали едва да поставим един повече от скромен мемориал на гроба на избитите българи. В същото време в центъра на Столицата и на всички големи градове в страната стърчат паметници на "освободителите", които обезглавиха българската нация и обезличиха паметта ѝ. Зашеметяващото безпаметство, с което се сблъсках, е предпоставка трагедията да се повтори. *Текстът е публикуван в портал "Култура"

Борисов поиска по-скъпа зона за коли в София

https://frognews.bg/novini/borisov-poiska-skapa-zona-koli-sofiia.html

Премиерът Бойко Борисов е предложил създаване на скъпа зона за коли в центъра на София.

Fibank награди Сани Жекова

http://www.cross.bg/sani-fibank-zhekova-1568321.html

/КРОСС/ На стилна церемония днес генералният спонсор на Българския олимпийски комитет (БОК) - Fibank (Първа инвестиционна банка) награди най-добре представилата се българка до момента в Пьонгчанг - Александра Жекова. Сани Жекова получи дизайнерско златно кюлче „Година на кучето". То е изработено от най-висока проба инвестиционно злато със стилен дизайн и произведено от Швейцарската рафинерия P.A.M.P. Бижуто беше връчено лично от г-н Неделчо Неделчев, Главен изпълнителен директор на Fibank, който сподели: „За нас от Fibank развитието на таланта на нашите спортисти се е превърнало в кауза, в която вярваме и винаги сме отстоявали. Сани е доказала себе си пред целия свят. Щастлив съм, че ние от Първа инвестиционна банка винаги сме подкрепяли нейната кариера и израстване като спортист. Пожелавам й крепко здраве, много късмет и съм сигурен, че пред нея предстоят още много успехи и незабравими моменти". От своя страна родната звезда в сноуборда Сани Жекова изказа своята благодарност за дългогодишната подкрепа и оказаното й доверие от страна на Fibank. Сани изрази своите благодарности и към Българската федерация по ски (БФСки) и всички свои почитатели.    

Микробус се удари в камион на АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6728538

Микробус се удари в камион на АМ "Тракия"Микробус се е ударил в камион на 190 км на АМ „Тракия“, няма пострадали при катастрофата. Това съобщиха от ОДМВР-Стара Загора. Няма данни за тежко произшествие. Няма пострадали пътници при инцидента. Причините за катастрофата се изясняват. Движението в участъка ще остане затруднено до преместването на катастрофиралите автомобили.

Русия с победа и загуба на хокей по едно и също време на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6728547

Русия с победа и загуба на хокей по едно и също време на олимпиадатаРусия записа победа и загуба по едно и също време на хокей. Мъжкият тим разби с 6:1 Норвегия и вече е на 1/2-финал. Там обаче ще е мегасблъсъкът с Чехия, която успя да отстрани по-рано през деня САЩ след дузпи. В другата зала женският тим на руснаците загуби с 2:3 от Финландия финалът за бронзовите медали на олимпиадата.

София получи 151 млн. лева от правителството за ремонти в центъра

https://www.actualno.com/sofia/sofija-poluchi-151-mln-leva-ot-pravitelstvoto-za-remonti-v-centyra-news_660963.html

Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с които общината ще получи безвъзмездно 151 млн. лева 4 проекта за ремонти в центъра на града. Парите се отпускат по оперативната програма "Региони в растеж". Проектите са за 173.5 млн. лева, като за изпълнението им Столичната община отпуска от бюджета си 23 млн. лева, казва Фандъкова, цитирана от "Фокус". Основната част от средствата са за ремонтите за над

Тръмп: Защо не пишете за жените, които приемат пари, за да измислят истории?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728524

Тръмп: Защо не пишете за жените, които приемат пари, за да измислят истории?Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли твърденията за непристойно поведение, отправени от жена, която твърди, че той я целунал насила, когато е работила на рецепцията в "Тръмп тауър" в Ню Йорк преди около 10 години, предадоха световните агенции. Рейчъл Крокс спомена за посегателството за първи път по време на кандидат-президентската кампания в

МРРБ отпусна безвъзмездни 151 милиона лева на Столична община за развитието на центъра на София

http://www.cross.bg/sofiya-chast-novi-1568320.html

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Столична община подписаха договор за безвъзмездно финансиране за реконструкция и благоустройство на централната градска част на София. Това стана в началото на днешното заседание на правителството. „Днес наистина е важен ден за София, както и за нашия екип. Днес подписваме договори за безвъзмездно финансиране за 4 важни проекта за София. Искам да благодаря на първо място на министър-председателя и на цялото правителство за съвместната работа и партньорство, специално да благодаря на министър Нанков и зам.-министър Николова и целия екип на управляващия орган в МРРБ, както и на моя екип. Това са проекти на обща стойност 173,5 млн. лв., като безвъзмездното финансиране е в размер на 151 млн. лв. и Столична община от общинския бюджет съфинансира 23 млн. лв", обяви столичният кмет Йорданка Фандъква. „Проектите са 4, два от тях са големите проекти за градската среда и за столичния градски транспорт. София ще получи средства за цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 дка територия в централната градска част, цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев", заедно с пл. „Славейков" и съседни улици, както и градинката на „Св. Седмочисленици", цялостна реконструкция на зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски", частта пред Народното събрание", обясни Фандъкова, цитирана от „Фокус"

Девет фирми за бързи кредити на съд

http://econ.bg/Новини/Девет-фирми-за-бързи-кредити-на-съд_l.a_i.758126_at.1.html

Комисията за защита на потребителите е установила неравноправни клаузи при 56 проверени дружества за бързи кредити, регистрирани към БНБ. Това съобщи...

ДПС за ветото върху закона за КТБ: Президентът Радев не разбира законопроекта

https://offnews.bg//politika/dps-za-vetoto-varhu-zakona-za-ktb-prezidentat-radev-ne-razbira-zakono-675302.html

"Право на президента е да налага вето. Това е седмото наложено вето от държавния глава. Ние не сме съгласни с мотивите на президента. Считаме, че има неразбиране на параграф 5, 6 и 7 от нашия законопроект, както и неразбиране на член 14 от Закона за нормативните актове".

Това заяви народният представител от ДПС Хамид Хамид по повод наложеното вето от президента Румен Радев върху законопроекта за промени в Закона за банковата несъстоятелност, станал известен като закона на Пеевски за КТБ.

"Считаме че има неразбиране по отношение на параграф 5, където се говори, че законът погасява задължения и заличава права. Това абсолютно не отговаря на истина. За погасяване на задължения, за произнасяне по цесиите, ще се произнесе бългаският съд. Ние псамо даваме правен способ на синдиците да запазят активите докато се произнесе съдът. В момента висят над 800 дела пред съда и само той може да каже дадена сделка дали е нищожна, недействителна. Тези текстове, които ние сме предложили в преходните разпоредби осигуряват активите да не бъдат разграбвани и те да стоят в масата на несъстоятелността, докато се произнесе българският съд.", каза още Хамид.

Днес президентът Румен Радев наложи вето върху текстове от промените в Закона за банковата несъстоятелност, който бе предложен от ДПС.

В мотивите за наложеното вето се посочва, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон.

"Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона", се посочва в мотивите.

ДПС за наложено вето: Президентът Радев не разбира законопроекта

https://offnews.bg//politika/dps-za-nalozheno-veto-prezidentat-radev-ne-razbira-zakonoproekta-675302.html

"Право на президента е да налага вето. Това е седмото наложено вето от държавния глава. Ние не сме съгласни с мотивите на президента. Считаме, че има неразбиране на параграф 5, 6 и 7 от нашия законопроект, както и неразбиране на член 14 от Закона за нормативните актове".

Това заяви народният представител от ДПС Хамид Хамид по повод наложеното вето от президента Румен Радев върху законопроекта за промени в Закона за банковата несъстоятелност, станал известен като закона на Пеевски за КТБ.

"Считаме че има неразбиране по отношение на параграф 5, където се говори, че законът погасява задължения и заличава права. Това абсолютно не отговаря на истина. За погасяване на задължения, за произнасяне по цесиите, ще се произнесе бългаският съд. Ние псамо даваме правен способ на синдиците да запазят активите докато се произнесе съдът. В момента висят над 800 дела пред съда и само той може да каже дадена сделка дали е нищожна, недействителна. Тези текстове, които ние сме предложили в преходните разпоредби осигуряват активите да не бъдат разграбвани и те да стоят в масата на несъстоятелността, докато се произнесе българският съд.", каза още Хамид.

Днес президентът Румен Радев наложи вето върху текстове от промените в Закона за банковата несъстоятелност, който бе предложен от ДПС.

В мотивите за наложеното вето се посочва, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон.

"Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона", се посочва в мотивите.

Задържан телефонен измамник, задигнал близо 44 хил. лева от пенсионери

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Km37x0a2IKs/

В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР Бургас съвместно със служители от Районно управление – Ветово при ОДМВР – Русе е задържан 60 годишния Н.К. от Свети Влас, който придвижвайки се с лек автомобил „Фолксваген Шаран”, с бургаска регистрация, прибрал от общо пет телефонни измами, осъществени спрямо възрастни бургазлии в последните дни, общата сума от 43 445 лв. Близо 29 000 лв. от тях са намерени и иззети при задържането на Н.К. в близост до Ветово, но останалите пари са предадени дни по-рано в Румъния.

Констатирано е, че на 17.02.т.г. по обяд Н.К. взел от кошче за боклук, разположено на паркинга на ул. „Гурко” торбичка със сумата от 24 185 лв., собственост на 65 годишна бургазлийка, въвлечена в телефонна измама по класическия механизъм „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”. Жената изтеглила паричната сума от банков клон, разположен на ул. „Александровска”, като умело заблудила банковия служител, усъмнил се, че става въпрос за телефонна измама. Изтеглените пари поставила в найлонова торбичка и според указанията на непознатия мъж, свързал се с нея по телефона, го занесла в боклукчийско кошче на ул. „Гурко”.

На същата дата Н.К. взел и сумата от 4 800 лв., собственост на 81-годишен мъж от бургаския комплекс „Зорница”, отново измамен по схемата „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”.

Създаденият екип от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас установил самоличността на Н.К., както и марката и модела на автомобила, с който се придвижвал. Със съдействието на служители от Районно управление – Ветово при ОДМВР – Русе в близост до Ветово лекия автомобил „Фолксваген Шаран” е спрян. Иззети са мобилния телефон на Н.К., посредством който поддържал телефонна връзка с непознатия мъж, автомобилната навигация и сумата от близо 29 000 лв., която според уговорката трябвало да занесе до Румъния.

При проведените допълнителни полицейски действия е констатирано, че 60-годишния Н.К. е съпричастен и към други извършени телефонни измами на територията, обслужвана от ОДМВР – Бургас, сред които :

– телефонна измама на 79 годишен бургазлия от к-с „Зорница”, осъществена на 17.02.т.г., при която взел сумата от 4 500 лв.

– телефонна измама на 86 годишен бургазлия от к-с «Лазур», осъществена на 22.01.т.г., при която взел сумата от 7 560 лева.

– телефонна измама на 81 годишна бургазлийка от к-с «Лазур», осъществена на 22.01.т.г., при която взел сумата от 2 400 лева.

– опит за телефона измама на 80 годишна бургазлийка от к-с «Лазур», осъществена на 16.02.т.г., при който няма отнети пари.

Н.К. направи пълни самопризнания по случаите, като описал механизма на извършените от него деяния. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава от служители на ОДМВР – Бургас.

Фандъкова: Засега цената на платеното паркиране в София няма да се вдига

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728523

Фандъкова: Засега цената на платеното паркиране в София няма да се вдигаНа този етап не се обмисля повишаване на цените за платено паркиране в столицата. Това каза пред журналисти в МС кметът на София Йорданка Фандъкова. Обсъжда се разширение на тези зони, като предложенията се правят от районните кметове, предаде БТА. Една от най-важните мерки за подобряване на чистотата на въздуха е да се стимулират хората до

Борисов поиска още по-скъпо паркиране в София, Фандъкова за сега му отказа

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/21/3133438_borisov_poiska_oshte_po-skupo_parkirane_v_sofiia/?ref=rss


Столичната община да помисли да направи скъпа зона в центъра и който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, цитиран от агенция "Фокус". Той допълни, че това трябва да стане факт, когато мрежата на метрото се уплътни.<br /><br />"Така както цяла Европа – който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха...

Застрахователят, който смени професията и стана модел

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zastrahovateliat-kojto-smeni-profesiiata-i-stana-model-6079560

През 2006 г. Гуилъм Пъг прекарва дните си часове зад бюро, работейки като застрахователен брокер. През цялото време е несигурен и нещастен, затова решава да направи промяна в живота си

Ремонтите на граничната ограда няма да минават през обществени поръчки

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/21/3133418_remontite_na_granichnata_ograda_niama_da_minavat_prez/?ref=rss


Ремонтите и поддържането на граничната ограда, наричана от управляващите възпрепятстващо съоръжение, няма да минават през обществени поръчки и ще се договарят пряко. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, внесени тази седмица от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместникът му Христиан Митев (БСП), които ще бъдат и разгледани на първо четене в правната комисия по-късно в сряда.<br /><br />Изменението съдържа една поправка на член 13, ал. 1,...

Кола горя на паркинга на голям магазин във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369474

Лек автомобил e горял тази сутрин на паркинга на магазин „Мосю Бирколаж“ във Варна, научи Moreto.net. Очевидци са запечатали в снимки случващото се. Няма информация за пострадали хора. Пожарникари са успели да потушат пламъците.

София получи от правителството 151 млн. лева за ремонти в центъра

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/02/21/3133412_sofiia_poluchi_ot_pravitelstvoto_151_mln_leva_za/?ref=rss


Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с които общината ще получи безвъзмездно 151 млн. лева 4 проекта за ремонти в центъра на града. Парите се отпускат по оперативната програма "Региони в растеж".<br /><br />Проектите са за 173.5 млн. лева, като за изпълнението им Столичната община отпуска от бюджета си 23 млн. лева, казва Фандъкова, цитирана от "Фокус".<br /><br...

КФН поиска от БФБ-София да спре окончателно сделките с 8 дружества в ликвидация

http://econ.bg/Новини/КФН-поиска-от-БФБ-София-да-спре-окончателно-сделките-с-8-дружества-в-ликвидация_l.a_i.758125_at.1.html

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде принудителни административни мерки спрямо „Българска фондова борса-София“ АД, с които я задължава  да...

Fibank награди Сани Жекова

https://www.actualno.com/moresport/fibank-nagradi-sani-jekova-news_660961.html

На стилна церемония днес, 21 февруари, генералният спонсор на Българския олимпийски комитет (БОК) - Fibank (Първа инвестиционна банка), награди най-добре представилият се български спортист до момента в Пьонгчанг – Александра Жекова. Сани Жекова получи дизайнерско златно кюлче "Година на кучето". То е изработено от най-висока проба инвестиционно злато със стилен дизайн и произведено от Швейцарската рафинерия P.A.M.P. Бижуто беше връчено лично от г-н Неделчо Неделчев, Главен

Кокала показа зъби: Роси не си познава футболистите

https://offnews.bg//futbol/kokala-pokaza-zabi-rosi-ne-si-poznava-futbolistite-675301.html

Главният мениджър на Спартак Плевен и бивш треньор на Левски Емил Велев не спести критиките си по адрес на италианския наставник на "сините" Делио Роси. 

"Очаквах много повече от Левски в мача с Ботев. "Сините" са отбор, който трябва да пресира съперника в собствената му половина от първата минута. Това важи особено за мачовете на "Герена".

Не видях такова нещо в мача с Ботев. Отделно от това Левски беше много лесно разгадаем в атака и топката рядко стигаше до нападатели. Изненадах се, че само двама от новите бяха титуляри срещу Ботев.

Странно беше и това, че Буш беше пуснат в игра чак 5 минути преди края на мача. Това е необяснимо. В същото време този Кабрал не го видяхме на терена.

Понрави ми се включването на Паулиньо. Явно треньорът не познава футболистите, но не знам и кога ще ги опознае. Дадено му е цялото време на света, за да се справи с тази задача. Дано да успее", каза Велев пред "Меридиан мач".

Вече зареждаме телефоните в градския транспорт в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728516

Вече зареждаме телефоните в градския транспорт в СофияUSB порт на дръжката в автобуса на градския транспорт и то в София. Находката, на която попаднал младеж, станала повод за пост във Facebook. Константин Петровски редовно ползва автобусна линия 85 в столицата, но за пръв път вижда устройството за зареждане на мобилни телефони и таблети. Прави му впечатление и веднага го споделя в социалната мрежа.

Кабинетът въвежда прием във ВУЗ с коефициенти

http://clubz.bg/64521-kabinetyt_vyvejda_priem_vyv_vuz_s_koeficienti

Снимка stockvault.net

Правителството прие промени в четири постановления, свързани с финансирането, приема и отпускането на стипендии в държавните висши училища и научните организации. Промените в ПМС 328/2015 г. са свързани с изпълнение на плана по Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г., който предвижда делът от средствата за издръжка на обучението, получавани въз основа на комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, да нарасне на 50% през 2018 г. и на 60% през 2020 г.

Заради това се въвеждат два допълнителни коефициента.

Първият е за приоритетни професионални направления с намаляващ прием, като за тях се наблюдава отчетен период от 5 години назад във времето. Вторият коефициент е само за обучения, провеждани по професионални направления в определени области на страната с нисък икономически статус. Това са областите Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, където има филиали на държавни вузове.

Целта от въвеждането на първия допълнителен коефициент е да бъде насърчен приемът по приоритетни професионални направления там, където няма достатъчно интерес от страна на кандидат-студентите. Вторият коефициент се въвежда на териториален принцип, за да бъде подпомогнато обучението в области на страната със слабо икономическо развитие, в които има филиали на университети.

В резултат на насърчаващ механизъм беше увеличен приемът във висшите училища по професионално направление (ПН) "Информатика и компютърни науки" и ПН "Комуникационна и компютърна техника". Достигнатият по-голям брой на приетите студенти по тези професионални направления през двете учебни 2016/2017 и 2017/2018 години дава възможност за устойчиво планиране на по-голям брой на приеманите студенти през следващите учебни години. Затова се предлага да отпаднат допълнителните преференции за тях, предвидени в ПМС 64/2016 за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и за приемане на Списък на приоритетните професионални направления и на Списък на защитените специалности.

Предвижда се също максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти да се определя за равен на свободния капацитет на съответното професионално направление и да се прилага, освен за ПН "Математика", и за "Педагогика на обучението по…“, "Религия и теология", "Физически науки", "Химически науки", "Енергетика", "Материали и материалознание" и "Химически технологии".

С промените се предвижда още да не се предлага за утвърждаване прием за неприоритетни професионални направления, за които максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти е под 15. Целта е да се ускори процесът по оптимизиране броя на професионалните направления, по които висшите училища провеждат обучение.

Друга промяна е свързана с възможността за утвърждаване на по-голям брой на студенти във висши училища, които обучават по ПН "Туризъм" и се намират в административни области, за които добавената стойност по факторни разходи, която се формира от сектор "Туризъм", е средно над 4% по данни на НСИ за последните три години. Тази мярка се налага от необходимостта от оперативни ръководни, както и изпълнителски кадри за туристическата индустрия в България.

С измененията на ПМС 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина се увеличава от 1000 на 2000 броят на осигурените от българската държава места за обучение на наши сънародници от чужбина в държавните висши училища и научни организации за образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър". За първенците на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски на средни и висши училища в райони с компактно население от българска народност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан местата се увеличават от 15 на 30.

За образователната и научна степен "доктор" увеличението е от 20 на 40 места, а за следдипломна специализация периодът от 120 месеца се увеличава на 240 месеца. Във връзка с разширяването на мрежата от училища в чужбина с преподаване на български език и литература, история на България, география на България и др., се одобрява увеличаване на броя на преподавателите, изпращани от МОН в тези училища от 30 на 50. Основни предпоставки за приетите промени са, че в страни като Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония, Албания се наблюдава трайна тенденция на увеличаване броя на кандидатите за студенти, докторанти и специализанти и повишен интерес към обучение в български висши училища и научни организации.

Предложените промени в ПМС №90/2000 г. за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации са в две посоки. Дава се възможност на висшите училища да предоставят допълнителни стипендии на студентите, обучаващи се в специалности от т. нар. приоритетни професионални направления. Другата промяна е свързана с актуализирането на размерите на някои видове стипендии. От 450 лв. на 500 лв. месечно се увеличава стипендията за докторантите - максималната възможна сума на този етап.

От 135 лева на 250 лева се увеличава и размерът на стипендиите, предоставяни на студенти-чужденци, приети за обучение в България по Централноевропейската програма за обмен в университетското образование CEEPUS III. Целта е да се постигне донякъде по-справедливо компенсиране на разходите на тези студенти при престоя им у нас, защото българските студенти, обучаващи се в чужди висши училища по тази програма за обмен, получават стипендии в размер приблизително от 200 евро.

В изпълнение на националната политика към българите зад граница, увеличение има и при стипендиите, предоставяни на студенти, приети за обучение в Тараклийския държавен университет в Молдова съгласно Споразумението между правителствата на двете държави. 

Президентът блокира закона "Пеевски" за банковата несъстоятелност

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prezidentyt-blokira-zakona-peevski-za-bankovata-nesystoiatelnost-256203/

Част от текстовете на норматива не са в съответствие с принципа за правовата държава, категоричен е Румен Радев

НФСБ иска Васил Левски да бъде канонизиран за светец

http://clubz.bg/64520-nfsb_iska_vasil_levski_da_byde_kanoniziran_za_svetec

Ръководството на НФСБ се обърна с призив до Светия синод на Българската Православна църква "с гореща молба спешно да бъде разгледан въпросът за канонизация като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си има Васил Иванов Кунчев и тачен... като Апостола на свободата Васил Левски".

От НФСБ изтъкват, че Левски вече е възприет в народната памет като светец. Патриотите изтъкват, че той не е напуснал манастира, "за да се отдаде на светски удоволствия", а напротив - аскетичния си живот е доказал връзката си с православната вяра.

Преди дни лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обяви за парламентарна комисия, която да разследва процеса срещу Васил Левски и да докаже, че той е бил неправомерно осъден на смърт дори според тогавашното турско законодателство.

Ето пълния текст на обръщението на НФСБ:

"ПРИЗИВ - ОБРЪЩЕНИЕ

на Националния изпълнителен комитет на ПП "Национален фронт за спасение на България" до Светия Синод на Българската Православна Църква

Скъпи в Господа архиереи на БПЦ,

НИК на партия НФСБ се обръща към Вас с горещата молба да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски. 

По повод 145 години от мъченическата смърт на Васил Левски, преди броени часове Христолюбивият български народ  всецяло  отдаде своята почит и признание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски гнет и иго. В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват нашата Православна Вяра свободно, без гонения, хули и поругание!

Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан. Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: "Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името "раб божия Василий", Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България".

От НФСБ съзнаваме, че Светата ни БПЦ има утвърдени със столетия правила за канонизация. Припомняме, че като боголюбиви християни не сме стояли и не стоим встрани от благочестивите дела на Църквата ни. По наша инициатива и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал "Победа" на град Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ. И нашата твърда убеденост е, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот. Напротив! С живота си на безсребърник и аскет след това, с делата си освобождение на Христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с Православната ни Вяра и своята святост.

Призоваваме и молим Светия Синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски!

Подписали:  Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов, Борис Ячев"

Феноменът Микеланджело:Как нашият партньор ни променя

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/fenomenyt-mikelandzhelokak-nashiiat-partnior-ni-promenia-6079546

Ако ние сме кубче мрамор, романтичният ни партньор се явява скулпторът, който вижда ангела в него и се опитва да го освободи

Пострадала в катастрофа осъди застрахователи за над 127 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728507

Пострадала в катастрофа осъди застрахователи за над 127 000 лв.Обезщетение от застрахователи, в размер на 127 960 лева, ще трябва да получи момиче от Неделино, пострадало сериозно преди години в тежка катастрофа, постанови Окръжният съд в Смолян. Застрахователното дружество е осъдено да изплати неимуществени вреди от болки и страдания от валидната полица за Гражданска отговорност, предаде "Дарик".

Психичноболен уби баща си в Батак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728497

Психичноболен уби баща си в БатакПсихичноболен мъж е задържан, след като е пребил баща си до смърт в семейната им къща в Батак, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Сигнал за бурна семейна свада, придружена от силни викове и крясъци, бил подаден във вторник вечерта от роднини на починалия мъж, които живеели в съседна къща.

Стотици си взеха последно сбогом с Павел Панов (СНИМКИ)

http://clubz.bg/64519-stotici_si_vzeha_posledno_sbogom_s_pavel_panov_snimki

Повече от един час продължи поклонението пред бившия футболист на "Левски" и националния отбор Павел Панов, който почина в неделя вечерта.

Да изпратят бившия № 10 на Централните софийски гробища се стекоха стотици хора. Сред тях се открояваха знаменитости на българския футбол като Борислав Михайлов, Валентин Михов, Емил Костадинов, Наско Сираков, Божидар Искренов, Петър Хубчев, Николай Илиев, Пламен Николов, Емил Спасов, Даниел Боримиров, Бончо Генчев, Костадин Костадинов...

Също така бивши съотборници на Панов - Иван Вуцов, Стефан Павлов, Добромир Жечев, Ангел Станков, Сашо Костов, Меци Веселинов...

Дойдоха хора от цяла България и от най-различни клубове и структури на родния футбол и спорт...

От САЩ се бяха завърнали дъщерята на Панов - Изабела, и нейният съпруг Андрей Аспарухов (на снимката горе), син на Георги Аспарухов-Гунди.

На траурната церемония бе прочетено съболезнователно писмо от президента Румен Радев. Говори и изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов.

Прощални думи към баща си бе написала дъщерята на починалия внезапно голям футболист, а в последните години от живота си технически директор на БФС. Имаше над десет венеца и много цветя...

Полша открива почетно консулство в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/E-NXdup6s_0/

Правителството даде съгласие Полша да открие почетно консулство в Несебър с консулски окръг, обхващащ територията на общините Бургас, Варна и Добрич. За почетен консул е предложена Лидия Барбара Пиетшик – Вангелова, съобщават от правителствената пресслужба.

Г-жа Пиетшик – Вангелова има професионален опит в областта на международната търговия. От 2004 г. тя е ръководител на Полското културно-образователно дружество „Владислав Варненчик“, отдел – Бургас. Удостоявана е с наградата „Бене Мерито“ на министъра на външните работи на Полша и със Златен кръст за заслуги от президента на Полша.

Откриването на почетното консулство ще допринесе за стимулирането на българо-полските отношения, които през последните години се развиват динамично във всички сфери на обществения живот.

Борисов поиска скъпа зона за коли в центъра на София

http://dnes.dir.bg/news/borisov-parkirane-kabinet-borisov-3-sofiatzentar-26904251

Премиерът Бойко Борисов предложи на Столична община да направи скъпа зона за автомобили в центъра на София.

Борисов иска по-високи такси за колите в центъра на София, Фандъкова отказа

https://offnews.bg//politika/borisov-iska-po-visoki-taksi-za-kolite-v-tcentara-na-sofia-fandakova-675299.html

Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра и който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, цитиран от "Фокус".

Малко по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова обаче обясни, че на този етап не се мислим за поскъпване на платената зона за паркиране в центъра на столицата.

По-рано днес стана ясно, че правителството отпусна 151 млн. лв. безвъзмездно финансиране за реконструкция на централната градска част.

София ще получи средства за цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 дка територия в централната градска част, цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, заедно с пл. „Славейков“ и съседни улици, както и градинката на „Св. Седмочисленици“, цялостна реконструкция на зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, частта пред Народното събрание.

„151 млн. лв. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след Витошка, която стана прекрасна. Това е ул. „Граф Игнатиев“, всички прилежащи улици към тях. Новите трамваи не само гарантират чистота на въздуха, но и чистота от шума, защото всички тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци, които има в момента“, коментира Борисов.

Той не пропусна да припомни, че когато е станал кмет на София, най-младият тролей е бил по-стар от него:

Едно време, като станах кмет, най-младият тролей беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един. Но автобусите от Орлов мост, особено бяха видни по „Цариградско шосе“, като тръгваха до „Плиска“ – черен дим. Също бяха стари „Икарус“ и нямаше нищо ново.

Според него в центъра на София трябва да има по-скъпа зона:

Като постигнете вече да се уплътни и с метрото вече зоната, трябва да направите скъпа зона в София - центъра. Така както цяла Европа – който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите. Не стига, че е по-евтино и бързо, но и 100% екологично чисто. Тези зони за отдих, парковете, домовете за социални грижи и това което правим, е мисля изцяло в полза на хората. Надявам се до края на годината да почнем от „Младост“ от „Черната котка“ или „Църна маца“. От „Младост“ Горанов тръпне в очакване да започнем до „Църна маца“ и съответно от другата страна от „Борис III“ до магистрала „Люлин“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че са разговаряли с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и очакват АПИ да обяви процедурата за избор на изпълнител за целия участък от ж.к. „Младост“ до автомагистрала „Тракия“ до средата на месец март. „Това означава, че имаме шанс до края на годината да започнем изграждането на разширението на Софийския околовръстен път“, каза още Йорданка Фандъкова.

Регионалният министър Николай Нанков също взе отношение по темата, като посочи, че това са "най-видимите проекти за софиянци".

"Не само за централната градска част, която ще бъде напълно обновена – пространството около пл. „Гарибалди“, пл. „Славейков“ и пл.„Патриарх Евтимий“ по протежение на ул. „Граф Игнатиев“, църквата „Св. Седмочисленици“ с парковото пространство, „Златна София“. Всички тези части ще имат изцяло нов облик за жителите и гостите на София. Градският транспорт - в унисон с политиките, които прави Столична община за ниско въглеродни емисии, ограничаване на парниковите газове, а и като цяло проблемите с атмосферния въздух, фините прахови частици. Парите се връзват в изключително адекватен и обективен смисъл с всички приоритети на правителството“, обясни Нанков. 

Борисов иска по-високи такси за автомобилите в центъра на София

https://offnews.bg//politika/borisov-iska-po-visoki-taksi-za-avtomobilite-v-tcentara-na-sofia-675299.html

Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра и който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, цитиран от "Фокус".

По-рано днес стана ясно, че правителството отпусна 151 млн. лв. безвъзмездно финансиране за реконструкция на централната градска част.

София ще получи средства за цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 дка територия в централната градска част, цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, заедно с пл. „Славейков“ и съседни улици, както и градинката на „Св. Седмочисленици“, цялостна реконструкция на зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, частта пред Народното събрание.

„151 млн. лв. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след Витошка, която стана прекрасна. Това е ул. „Граф Игнатиев“, всички прилежащи улици към тях. Новите трамваи не само гарантират чистота на въздуха, но и чистота от шума, защото всички тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци, които има в момента“, коментира Борисов.

Той не пропусна да припомни, че когато е станал кмет на София, най-младият тролей е бил по-стар от него:

Едно време, като станах кмет, най-младият тролей беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един. Но автобусите от Орлов мост, особено бяха видни по „Цариградско шосе“, като тръгваха до „Плиска“ – черен дим. Също бяха стари „Икарус“ и нямаше нищо ново.

Според него в центъра на София трябва да има по-скъпа зона:

Като постигнете вече да се уплътни и с метрото вече зоната, трябва да направите скъпа зона в София - центъра. Така както цяла Европа – който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите. Не стига, че е по-евтино и бързо, но и 100% екологично чисто. Тези зони за отдих, парковете, домовете за социални грижи и това което правим, е мисля изцяло в полза на хората. Надявам се до края на годината да почнем от „Младост“ от „Черната котка“ или „Църна маца“. От „Младост“ Горанов тръпне в очакване да започнем до „Църна маца“ и съответно от другата страна от „Борис III“ до магистрала „Люлин“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че са разговаряли с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и очакват АПИ да обяви процедурата за избор на изпълнител за целия участък от ж.к. „Младост“ до автомагистрала „Тракия“ до средата на месец март. „Това означава, че имаме шанс до края на годината да започнем изграждането на разширението на Софийския околовръстен път“, каза още Йорданка Фандъкова.

Регионалният министър Николай Нанков също взе отношение по темата, като посочи, че това са "най-видимите проекти за софиянци".

"Не само за централната градска част, която ще бъде напълно обновена – пространството около пл. „Гарибалди“, пл. „Славейков“ и пл.„Патриарх Евтимий“ по протежение на ул. „Граф Игнатиев“, църквата „Св. Седмочисленици“ с парковото пространство, „Златна София“. Всички тези части ще имат изцяло нов облик за жителите и гостите на София. Градският транспорт - в унисон с политиките, които прави Столична община за ниско въглеродни емисии, ограничаване на парниковите газове, а и като цяло проблемите с атмосферния въздух, фините прахови частици. Парите се връзват в изключително адекватен и обективен смисъл с всички приоритети на правителството“, обясни Нанков. 

2 коли се удариха в Пазарджик, жена е пострадала

https://www.24chasa.bg/region/article/6728503

2 коли се удариха в Пазарджик, жена е пострадалаКатастрофа е станала тази сутрин на булевард „Царица Йоанна“ в Пазарджик, съобщи за „Фокус“ говорителят на ОДМВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. Той уточни, че в резултат на удара между двата леки автомобила е пострадала една жена, която е откарана в Областната болница. „Изчакват се резултатите от изследванията на пострадалата,

БСП ще се бори за демокрация

http://www.moreto.net/novini.php?n=369461

"Ще се бием за демокрация. За първи път ще свалят зам.-председател заради свои мисли и идеи. Това не се е случвало никога в българската история. Моля медиите да вземете и да прочетете мотивите за искането на оставката и ще видите, че няма нито един мотив за искането на оставката".

Отнеха два килограма злато от семейство, ”прало пари”

http://dnes.dir.bg/news/semeystvo-zlato-otnemane-pralo-pari-26904210

Отнеха два килограма злато от семейство, което е подсъдимо за "пране на пари".

Съюзът на репресираните от комунизма: БСП не се променя и не желае да направи това

https://offnews.bg//politika/saiuzat-na-represiranite-ot-komunizma-bsp-ne-se-promenia-i-ne-zhelae-675297.html

"Отивам си от Народното събрание тягостна и потисната от атмосферата, която БСП създаде. Така не може да се твори политика, така не може държавата да върви напред. С тези викове, с това думкане по масите, с тази категоричност, с това нежелание да чуят другата страна. Мисля, че ми дойде в повече".

Това заяви в Народното събрание Лили Друмева, председател на съюза на репресираните от комунизма "Памет". Сдружението присъства днес в пленарна зала по време на дебата за оставката на зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов.

"Аз все пак очаквах г-н Жаблянов да бъде малко по-смирен. Това обаче не се случи. Чухме едни високопарни думи, които отвърждават всъщност това, за което ние искаме той да се разкая. Това много ни огърчи. Това споеделиха всички, които бяха около мен. Създаде се едно тягостно напрежение и убеждение, че БСП не се променя и не желание да направи това", каза още Лили Друмева.

Тя подчерта, че не може действията на един режим, който наред с фашизма и национал-социализма е обявен за пристъпен, да се определят като правилни. Друмева добави, че е очаквала извинение от БСП и Жаблянов.

САЩ готови да заменят пчелите с дронове

http://www.cross.bg/dronove-tzvetyata-nayki-1568319.html

/КРОСС/ Американски учен смята, че дронове могат да опрашват селскостопанските култури, ако естествената популация на пчелите продължава да намалява. Японски специалисти вече са създали дрон с дистанционно управление и с размерите на водно конче, който може да опрашва лилии. Американските им колеги се включиха в технологичната надпревара, като изобретиха двойно по-малък робот-пчела, способен да се снижава 120 пъти за секунда, съобщава в. "Дейли мирър". Експертът по компютърни науки проф. Шаши Шекар от Масачузетския университет каза, че рояците от дронове са решение на проблема с катастрофалния недостиг на храна. Той очаква проектът му за създаване на детайлни карти на терена, по които да навигират роботите-пчели, да получи финансиране от САЩ до две години. "Продължават усилията да се разбере причината за намаляването на пчелните колонии, така че това е резервен план. Със засушаването на климата в райони като Калифорния изчезват и много дървета. Дърветата са само началото. Следващи в списъка вероятно са насекомите, птиците или животните, затова е хубаво да се подсигурим по някакъв начин", обясни той. Японският прототип е разработен от Държавния институт за напреднали индустриални науки и технологии в Токио (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology). Той лети с помощта на хеликоптерна перка

Зимата се завръща в неделя

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-26904159

От неделя - понеделник предстоят няколко по-студени, на места и снежни дни.

Цинзов и Чучуганов стигнаха до 12-ото място в отборния спринт

https://offnews.bg//zimni/tcinzov-i-chuchuganov-stignaha-do-12-oto-miasto-v-otbornia-sprint-675295.html

Представителите ни в ски бягането на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг - Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов, завършиха на 12-о място във втората полуфинална серия в отборния спринт и не се класираха за финала на надпреварата.

Родните състезатели изостанаха на 1:34.29 минути от норвежците, които спечелиха серията и по право се класираха на финала. 

Чучуганов стартира първи, но изостана още в самото начало, след което Цинзов пое щафетата и довърши състезанието, преборвайки се с Австралия за 12-ата позиция. 

Мартин Сундби и Йоханес Клаебьо завършиха с време 16:03.97, а след тях останаха французите Морис Манифика и Ришер Жуве, които също намериха място на финала.

В първата полуфинална серия по право се класираха победителите от отбора на Олимпийските спортисти от Русия и вторите в подреждането Швеция. Със статут на щастливи губещи от нашата серия са САЩ, Италия и Канада.

Спипаха мъж от Ихтиман, тръгнал да продава 350 кг стар шоколад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728494

Спипаха мъж от Ихтиман, тръгнал да продава 350 кг стар шоколадПолицаи от Ихтиман са предотвратили продажбата на 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност. Това предадоха от ОДМВР-София. Около 13.20 часа на 20 февруари, автопатрул на РУ- Ихтиман спрял за проверка лек автомобил „Мерцедес Вито“, управляван от криминално проявен и осъждан мъж от Сливен.

Канадски скиор в свободния стил е със счупен таз след тежко падане в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/21/3133400_kanadski_skior_v_svobodniia_stil_e_sus_schupen_taz/?ref=rss


Финалите в една от дисциплините в свободния стил ски – ски кроса, доведоха до някои ужасяващи контузии. Едно от атрактивните състезания на олимпийските игри в Пьонгчанг завърши с транспортиране в болница на двама от скиорите.<br /><br />Представителят на Канада Кристофър Делбоско е със счупен таз, а Теренс Чикнавориан от Франция е с фрактура на тибията (коста на подбедрицата – бел. ред.).<br /><br />От австрийския отбор пък разкриха, че Кристоф Вахрщотер е със сътресение...

Президентът наложи вето на закона “Пеевски“ за КТБ

http://www.mediapool.bg/prezidentat-nalozhi-veto-na-zakona-peevski-za-ktb-news275833.html

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. В мотивите си държавният глава посочва, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. “Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на промените, ще придобие конкретни измерения“, се казва в мотивите на президента. Радев се е обявил против три алинеи в Преходните и заключителните разпоредби, приети на 9 февруари 2018 г. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения. Радев се аргументира с това, че всеки закон включва правила за поведение, които за да могат да бъдат спазвани от адресатите, следва да действат занапред - т.е.след влизането на закона в сила, докато приетите от депутатите текстове имат обратно действие. Проектът на Пеевски най-общо предвижда обезсилване със задна дата на цесиите и прихващанията, направени по време на квестурата на КТБ, чрез които банката загуби около 850 млн. лв. Според промените всички извършени от квесторите или синдиците заличавания на учредени от длъжници или трети лица в полза на банката обезпечения, които са направени в периода, в който КТБ бе поставена под специален надзор, са нищожни. КТБ беше поставена под надзор на 24 юни 2014 г. С приетата законова поправка се смята, че учредените обезпечения са действителни и запазват своя ред. По този начин се възстановяват правата на банката върху съществуващи обезпечения, учредени от длъжници, които са били заличени от квесторите или синдиците, независимо от причината. Текстове предвиждат още, че всяко прехвърляне на акции или дялове от търговски дружества от длъжник на КТБ след като е поставена под специален надзор е недействително В мотивите към ветото Радев посочва, че законодателят преценява как да уреди и преуреди обществените отношения, но в случая са нарушени границите, очертани от принципа за правната сигурност, изискващ стабилност на правните действия/сделки и предвидимост на правните последици от различните юридически факти. "Да се предвижда недействителност, а още повече нищожност, когато при извършването на действията/сключването на сделките на правните субекти не са били известни предпоставките за обявяването им за нищожни или за недействителни, не е в съответствие с принципа за правовата държава", посочва той. Като примери за обратно действие, с което се нарушават принципите на правовата държава, Радев дава параграф 5, ал. 1, с който се обявяват за нищожни заличаванията на учредени от длъжници или трети лица обезпечения в полза на Корпоративна търговска банка (КТБ), извършени от квесторите, временните и постоянните синдици на тази банка, като това обхваща периода от поставянето на банката под специален надзор (20.06.2014 г.) до започването на осребряване на имуществото. В ал. 3 на същия паратраф пак за минал период от време се обезсилват сроковете, изтекли по отношение на всички учредени в полза на КТБ обезпечения, се казва още в мотивите. По силата на параграф 6 се въвежда относителна недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на КТБ след поставянето на банката под специален надзор. Тъй като КТБ е поставена под такъв надзор на 20.06.2014 г., това правило също е с обратно действие, посочва Радев. С параграф 7 пък цитираните разпоредби се прилагали също с обратна сила и за откритите до влизането на този закон в сила производства по несъстоятелност.  

Турските власти издадоха заповеди за арест на 47 преподаватели заради връзки с ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728493

Турските власти издадоха заповеди за арест на 47 преподаватели заради връзки с ФЕТОТурските власти са издали днес заповеди за арест на 47 преподаватели, заподозрени във връзки с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Полицията е предприела операция по задържането на заподозрените в Анкара и още 13 окръга, предава БТА.  Заподозрените са работили в училища на ФЕТО,

Acer има шанса да изплува благодарение на геймърите

https://www.investor.bg/novini/261/a/acer-ima-shansa-da-izpluva-blagodarenie-na-geimyrite-256197/

Компанията очаква да генерира ръст на годишните си приходи за пръв път от 7 години

Отказаха почетно гражданство на Орхан Памук в Босна и Херцеговина

http://clubz.bg/64518-otkazaha_pochetno_grajdanstvo_na_orhan_pamuk_v_bosna_i_hercegovina

Сараево отказа да направи писателя Орхан Памук почетен гражданин на страната си, а предполагаемата причина за това е евентуален натиск от Турция, съобщава „Гардиън“. Нобеловият лауреат беше номиниран за високата чест от местен издател и книжарницата Buybook. В момента Памук пише филмов сценарий за войната в Босна.

Писателят е явен противник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и мнозина намират в този факт причината на автора да бъде отказано почетнотото гражданство в Босна и Херцеговина.

Комисията, която гласува присъждането на званието „почетен гражданин“ за Сараево, се състои от седем души. Според директора на книжарницата, номинирала Памук – Дамир Узунович, първоначалният вот е бил единодушен и всичките седем души в журито са одобрили номинацията. При повторно гласуване обаче противниците на идеята превъзхождат с 4 на 3. Гласувалите срещу Памук мотивират вота си с твърдението, че „Орхан Памук не е направил нищо или почти нищо за град Сараево“.

Управляващата партия пък смята, че ако Памук бъде почетен с гражданство, страната ще си навлече гнева на Турция. В родината си писателят е спорна фигура и има присъда за „оскърбление на турския народ“. Според АФП, която първа съобщи новината, председателят на управляващата партия в Босна Бакир Изетбегович е приближено до Ердоган лице.

Опозиционната Социалдемократическа партия очаквано осъди внезапната смяна в решението:

„Тези господа във властта бяха избрани, за да бъдат бащи на град Сараево, но те се държат така, сякаш са мащехи на малко Ердоганово селце – коментира говорителят на политическата формация Малик Гарибия. – Убеден съм, че Турция е приятелска страна и че турците са приятелски настроени към нас, затова съм сигурен, че те също ще приемат с неохота такива жестове, точно както един приятел би направил. Той ще ти помогне да се изправиш, а няма да ти позволи да коленичиш пред него.“

Социалдемократическата партия очаква решение на проблема от градския съвет в най-скоро време, но Гарабия твърди, че се страхува, „че вече е късно за това и градът ни е опозорен, щетите върху репутацията на Сараево бяха нанесени още щом новината излезе по медиите“.

"Площад Славейков"

Кабинетът забързва проекти със Сърбия

http://clubz.bg/64517-kabinetyt_zabyrzva_proekti_sys_syrbiq

България и Сърбия ще развиват проекти, свързани с жп транспорта и развитието на пристанищната инфраструктура по Дунав с цел претоварване на втечнен природен газ. Това става ясно от приетите днес решения на Министерския съвет.

Правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на жп транспорта. Със споразумението се задълбочава сътрудничеството при изграждането на железопътната инфраструктура по коридор № 10.

Коридор № 10 свързва Залцбург в Австрия с гръцкото пристанище Солун, минавайки през Словения, Хърватия, Сърбия и Македония. В Сърбия проектът включва изграждане на две отклонения - на юг до границата с Македония и на изток до границата с България.

Двете страни ще проучат възможността за съвместен подход към европейските фондове или други международни институции за финансиране на проектите по коридор 10. Споразумението регламентира и въвеждането на по-ефективен граничен контрол, който ще улесни преминаването на товарните влакове. Подписването на меморандума беше договорено на среща между министър Ивайло Московски и вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович в края на януари тази година.

България и Сърбия ще си сътрудничат и в развитието на пристанищната инфраструктура по река Дунав. Меморандумът, който ще бъде подписан, ще спомогне за съхранението и преноса на втечнен природен газ между двете страни. С подписването на документа се цели да бъде установено институционално сътрудничество, за да се определи рентабилността на изпълнението на бъдещи инфраструктурни проекти за изграждане на пристанищни съоръжения, необходими за претоварване на втечнен природен газ по река Дунав, в контекста на обявеното изграждане на газопреносна връзка между България и Сърбия, съобщават от МС.

Междусистемната газова връзка България-Сърбия e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС. Стойността й е близо 47 милиона евро и първоначално се очаква газопроводът да осигури възможност за доставка на 1.8 млрд. м.3/годишно газ.

В България вече е готов първият терминал за втечнен природен газ (LNG), изграден от русенската "Булмаркет ДМ". Капацитетът му е 500 тона LNG, еквивалентни на 745 000 куб.м синьо гориво. Терминалът има възможност да получава и изпраща газ по река Дунав, да приема и изпраща газ с автотранспорт за дистрибуция, както и да зарежда камиони за използване на LNG като моторно гориво.

Изискванията на програмата "Син коридор" на ЕС са на основните пътни коридори да има станции за зареждане с газ - на всеки 100 км със CNG (компресиран природен газ) и на всеки 400 км с LNG.

За изграждането на терминала "Булмаркет ДМ" получи 20 млн. евро финансиране от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Той е част от проекта "LNG Мастерплан Рейн - Майн - Дунав" по програма TЕN-T на ЕС. Целта е използването на втечен природен газ като гориво за всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Майн и Дунав. Стойността на целия проект е към 1 млрд. евро, а русенската компания е единственият български участник в него. Терминалът превръща "Булмаркет ДМ" в първия у нас комплексен доставчик на пазара на различните типове газ - LPG, CNG и LNG.

Правителството одобри проекта на споразумение между ИА "Морска администрация" и Румънската морска администрация за условията и реда за извършване на проверки на плавателни съдове по вътрешните водни пътища в българо-румънския участък на река Дунав. Документът е с технически характер и има за цел да уреди условията и реда за извършване на допълнителни проверки на плавателните съдове в изпълнение на изискване на Директива 2006/87/ЕО.

Основните договорености са свързани с взаимно признаване на контролните проверки на чуждестранни за двете страни плавателни съдове в общия участък на Дунав, въвеждане на единни критерии за подбор на плавателни средства за проверка, изграждане, въвеждане в експлоатация и последващо надграждане на единна електронна информационна система и база данни за подбор на плавателни средства за проверка и др.

Правителството одобри и промени в Наредбата за трудовите и непосредствено свързани с тях отношения между членовете на екипажа на кораба и корабопритежателя. С тях се създават специфични правила за организация на работното време и почивките на екипажите, плаващи под българско знаме по вътрешните водни пътища, като по този начин се изпълняват изискванията на Директива 2014/112/ЕС за прилагане на Европейското споразумение относно определени аспекти на организацията на работното време в сектора на вътрешния воден транспорт.

С промените в Наредбата са разписват и мерките за прилагане на национално ниво на промени в Кодекса към Морската трудова конвенция от 2006 г. Те са свързани с изискването за наличие и функциониране на бързи и ефективни системи за финансово обезпечаване на членовете на екипажа в случаите на изоставяне от корабособственика или на трайно намалена работоспособност или смърт, настъпили поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.

Премиерът предложи „скъпа зона“ за коли в центъра на София

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/premieryt-predloji-skypa-zona-za-koli-v-centyra-na-sofiia-256200/

Над 150 млн. лв. получи Столичната община по ОП „Региони в растеж“ за ремонт и облагородяване на централната градска част

Моряците да могат да се пенсионират на 53 г. и при 10 г. стаж предвижда законопроект

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/21/3133405_moriacite_da_mogat_da_se_pensionirat_na_53_g_i_pri_10/?ref=rss


Моряците, които са плавали под български флаг, да придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 53 години и 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд. Това предвижда проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен в Народното събрание от депутати от "Обединени патриоти".<br /><br />При условията на втора категория труд е предвидено моряците да придобиват право на пенсия при навършване на 58 г. и 15 г....

Президентският съветник генерал-майор Данчо Дяков ще е новият шеф на НСО

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentskiiat-syvetnik-general-major-dancho-diakov-shte-e-noviiat-shef-na-nso-2080037

Съветникът на президента генерал-майор Данчо Дяков ще бъде новият началник на Националната служба за охрана (НСО).

Днес правителството гласува даването на съгласие за назначаването му на тази длъжност.

Добрев: Зелената енергия няма да повиши цената на тока

//dariknews.bg/novini/biznes/dobrev-zelenata-energiia-niama-da-povishi-cenata-na-toka-2080040

Няма да има драстичен скок на цената на тока след като се увеличи делът на зелената енергия в енергийния микс на България, твърдят експерти пред Дарик.
 
До 2030 година делът на енергията от възобновяемите енергийни източници в енергопотреблението на всяка страна член

От пролетта пускат нощен градски транспорт в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/ot-proletta-puskat-noshten-gradski-transport-v-sofiia-2080043

От пролетта Столична община пуска нощен градски транспорт.
 
С карта за 2 лева, софиянци ще могат да използват всички линии, които ще продължат да се движат след полунощ.
 
Все още се уточняват превозните средства, които пробно ще бъдат пуснати през нощта. Ясно е обаче,

Политик беше пребит „за назидание“ в Италия

//dariknews.bg/novini/sviat/politik-beshe-prebit-za-nazidanie-v-italiia-2080032

Местен представител на италианската неофашистка партия "Форца нуова" (Нова сила) беше нападнат на улицата, завързан и бит от неизвестни бандити в град Палермо на остров Сицилия, предаде ДПА.

Побойниците изпратили на вестник "Палермо тудей" изявление

Илон Мъск ще строи тунел под Вашингтон

http://dnes.dir.bg/news/USA-ilon-mask-hiperlup-26904209

Компанията на Илон Мъск The Boring Company е получила разрешение от властите за проекта.

Мъж се самоуби в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728486

Мъж се самоуби в СофияМъж е починал на място падане от висок блок в кв. „Красна поляна“. Това предадоха от СДВР за „Фокус“. Сигналът е получен към 09.50 на 21 февруари. Става дума за 56-годишен мъж, който по първоначални данни е скочил от 9-тия етаж от жилището, в което живее. Причините за инцидента продължават да се изясняват.

Борисов: Столична община да помисли за скъпа зона в центъра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728477

Борисов: Столична община да помисли за скъпа зона в центъраСтолична община да помисли да направи скъпа зона в центъра и който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде „Фокус“. „151 млн. лв. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след „Витошка“, която стана прекрасна. Това е ул.

Радев удари вето върху закона на Пеевски

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/radev-udari-veto-varhu-zakona-peevski.html

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, предложен от Делян Пеевски. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване