Радев удари вето върху закона на Пеевски

https://frognews.bg/novini/radev-udari-veto-varhu-zakona-peevski.html

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, предложен от Делян Пеевски. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Управляващите вече предлагат поправки в новия антикорупционен закон

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/21/3132954_upravliavashtite_veche_predlagat_popravki_v_noviia/?ref=rss


Въпреки че съставът на новата антикорупционна комисия все още не е попълнен, депутатите вече искат да променят закона, с който тя беше създадена. От сайта на Народното събрание се вижда, че председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и неговият заместник Христиан Митев ("Обединени патриоти") са внесли промени в нормативния акт.<br /><br />Двамата предлагат да се даде гратисен срок до 1 декември 2019 г. общинските съветници да оправят несъвместимостите и...

Заради наплив от желаещи родителският съвет към кмета на Бургас ще бъде разделен на две

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/21/3133399_zaradi_napliv_ot_jelaeshti_roditelskiiat_suvet_kum/?ref=rss


Над 150 души са поискали да се включат в родителския съвет към кмета на Бургас Димитър Николов. Общината създаде структурата като консултативен орган по въпросите на образованието, съобщава вестник "24 часа".<br /><br />Заради наплива от желаещи съветът ще бъде разделен на две секции с по над 70 души в тях. Едната ще отговаря за училищата в града, които са 48, а другата – за 35-те детски градини.<br /><br />Днес е първото заседание на съвета, като то ще е...

Натоварен варненски подлез тъне в тъмнина заради вандали

http://www.moreto.net/novini.php?n=369471

Един от натоварените подлези по бул. „Владислав Варненчик“ дни наред тъне в тъмнина. Причината е, че вандали буквално са изпотрошили лампите в подземното съоръжение до ул. „Патриарх Евтимий“. Не са ги спрели дори решетките, поставени, за да пазят осветителните тела, видя репортер на Moreto.

Изкуственият интелект е опасно оръжие, предупредиха учени

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/21/3133395_izkustveniiat_intelekt_e_opasno_orujie_preduprediha/?ref=rss


Бързото развитие на изкуствения интелект увеличава опасността той да бъде използван от застрашаващи световния мир държави, престъпници и терористи, предупреждава нов доклад, цитиран от агенциите "Ройтерс" и "Франс прес".<br /><br />Проучването бе публикувано днес от 26 експерти в областта на изкуствения интелект, киберсигурността и роботиката от университетите "Кеймбридж", "Оксфорд", "Йейл" и неправителствени организации. Те...

Президентът наложи вето на банковия закон на Пеевски

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/21/3133402_prezidentut_naloji_veto_na_bankoviia_zakon_na_peevski/?ref=rss


Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет от парламента на 9 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавният глава. Той атакува параграфи 5, 6 и 7 от преходните и заключителните разпоредби на закона, подготвен от Делян Пеевски, Йордан Цонев и група народни представители на ДПС.<br /><br />От началото на годината това е трето вето на президента върху приети от парламента...

Тир изгоря на АМ "Тракия"

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tir-izgoria-na-am-trakiia-6079564

Шофьорът на камиона е невредим и е успял да откачи ремаркето, така че то да се взриви отстрани

Тръмп-младши: Пропускаме бизнес възможности, докато баща ми е президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728475

Тръмп-младши: Пропускаме бизнес възможности, докато баща ми е президент Доналд Тръмп-младши заяви при посещение в Индия, че всички приказки, че семейството му се облагодетелства от президентството на баща му, са "глупости", предаде Асошиейтед прес. Най-големият син на американския президент Доналд Тръмп пристигна вчера в Индия, за да насърчи сделки с недвижими имоти, носещи името на семейството му.

След разговор с Цацаров изненадващо се оттегли районният прокурор на Пазарджик

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/21/3133370_sled_razgovor_s_cacarov_iznenadvashto_se_ottegli/?ref=rss


Районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка, съобщава в. "Сега", позовавайки се на информация от Висшия съдебен съвет (ВСС). Той обаче е поискал да остане в системата. Според информация на БНР Кацаров се оттегля от ръководния пост след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров.<br /><br />Името на прокурора влезе в публичното пространство покрай случая във Виноградец, където с пистолета на тогавашния председател на Общинския съвет в Септември Лазар...

Жена в САЩ съди Туитър, Фейсбук и Гугъл за нападенията в Париж през 2015 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728467

Жена в САЩ съди Туитър, Фейсбук и Гугъл за нападенията в Париж през 2015 г.Жена от района на Чикаго, която е била в кафене в Париж по време на терористичните нападенията през 2015 г., съди уебсайтовете Туитър, Фейсбук и Гугъл, като твърди, че те са съдействали за разрастването на групировката "Ислямска държава", давайки й достъп до социалните медии, предаде Асошиейтед прес.

Полуглухата актриса, която стана звезда на 13 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/polugluhata-aktrisa-koiato-stana-zvezda-na-13-g-6079562

Истината е, че звездата на Мили Боби Браун изгря с продукцията на Netflix Stranger things, но не всичко спира дотук

BILLA България спечели два златни медала за най-високо качество

http://econ.bg/Новини/BILLA-България-спечели-два-златни-медала-за-най-високо-качество_l.a_i.758123_at.1.html

BILLA България спечели нови два златни медала QUDAL. Те са резултат от независимо пазарно проучване QUDAL-QUality meDAL 2018/2019, проведено от...

"Орлите" отлетяха за Милано с мисъл за чудо на "Сан Сиро"

https://offnews.bg//futbol/orlite-otletiaha-za-milano-s-misal-za-chudo-na-san-siro-675298.html

Отборът на Лудогорец отпътува с полет от Варна за Милано, където утре вечер от 20 часа се изправя срещу местния гранд Милан в реванш от 1/16-финалите на Лига Европа.

В първия мач в Разград "орлите" загубиха с 0:3 и шансовете им да продължат напред се изпариха. На "Сан Сиро" тимът от Разград ще играе за честта си, а изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев демонстира солидна доза оптимизъм.

“Отиваме в Италия с позитивна нагласа. Съветвам всички да ни гледат утре вечер. Ще направим силен мач, както бе и в Разград, като се надявам този път да имаме късмет и да ни влязат положенията. Ако вкараме, ще стане интересно.

Разбира се, трябва да имаш висок полет на фантазията, за да очакваш да отстраниш Милан след 0:3 в първия мач, но ми се иска да се представим достойно и да вземем добър резултат най-малкото за престижа и честта на клуба”, коментира Петричев.

Лудогорец се прибира в България в петък по обяд. Чартърният полет на отбора ще кацне на летище София около 13,30 ч.

Българин заби нож в италианска полицайка, спаси я телефонът в джоба й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728473

Българин заби нож в италианска полицайка, спаси я телефонът в джоба йИталианска полицайка се спаси като по чудо от намушкванията с нож на 50-годишния българин Иван Илиев, съобщиха медиите на Апенините. Вместо да се забие в сърцето на жената, острието улучило намиращия се в горния й джоб смартфон. Действието се разиграло на гарата в Таранто, Пулия, където заедно със свой колега полицайката се опитвала да усмири

Радев наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност

http://dnes.dir.bg/news/veto-podkrepa-bankite-umen-adev-izmenenia-zakona-bankovata-nesastoyatelnost-26904083

Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност.

Освободиха Жаблянов като зам.-председател на НС

http://www.cross.bg/zhablyanov-gerb-valeri-1568317.html

/КРОСС/ Народното събрание гласува и освободи предсрочно от поста зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. Гласуваха 181 народни представители: „за" бяха 110, „против" 71, без въздържали се, предава БГНЕС. ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и един независим бяха за оставката на Валери Жаблянов. ДПС не се включи в гласуването, а БСП беше против. Искането за предсрочно освобождаване на Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание бе по искане на депутати от ГЕРБ и ОП. Поводът за исканата оставка стана декларация на БСП, писана от Валери Жаблянов, в която той обяви Народния съд като необходимо правосъдие. Въпросното изречение бе премахнато от декларацията, но партията се застъпи за Жаблянов. Категорично искането за оставката му бе обявено като противоконституционно от опозицията. ГЕРБ и Патриотите обаче си намериха и още причини като това, че той не бил запазил минута мълчание по време на почитта на загиналите от комунистическия режим и за това, че е разкритикувал Договора за добросъседство с Македония. По време на дебатите, първо ДПС напусна пленарната зала, а след това и БСП. Преди това лидерът на Левицата Корнелия Нинова обаче бе категорична, че ако управляващите гласуват освобождаването, то БСП веднага ще се обърне към Конституционния съд, а след това дори и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.  

Президентът наложи вето на закона на Пеевски за КТБ

https://offnews.bg//politika/prezidentat-nalozhi-veto-na-zakona-na-peevski-za-ktb-675296.html

Президентът наложи вето на текстове от промените в Закона за банковата несъстоятелност.

Те бяха внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид и бяха окончателно приети от парламента на 9 февруари 2018 г. с гласовете на депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти. 

В мотивите за наложеното вето се посочва, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон.

"Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона", се посочва в мотивите. 

___

М О Т И В И

за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет от 44-то Народно събрание на 9 февруари 2018 г.

Уважаеми народни представители,

Споделям обявената цел на промените, направени със Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност – да се подобри нормативната уредба в производствата по несъстоятелност на банки и да се улеснят фактическите и правни възможности на синдиците за попълване на масата на несъстоятелността. Подкрепям усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства. В тази връзка имам възражения по някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон.

Без съмнение, конституционното правомощие на Народното събрание да приема закони, включва и правото му да преуреди вече настъпили правни последици от юридически факти, възникнали преди приемането на съответния закон. Тази дейност на Народното събрание обаче следва да бъде упражнявана в рамките, очертани от конституционния принцип за правовата държава. Като концепция този принцип изисква последователно законодателно регулиране на обществените отношения, поддаващи се на трайна уредба (Решение № 3 от 2008 г. по к. д. № 3 от 2008 г.). Свързани с правовата държава са и принципите за правната сигурност, предвидимост и стабилност, принципът за забрана на обратното действие на правните норми, както и принципът за закрила на законно придобити права (Решение № 4 от 11.03.2014 г. по к. д. № 12/2013 г.; Решение № 10 от 29.09.2016 г. по к. д. № 3/2016 г.; Решение № 12 от 11.11.2010 г. по к. д. № 15/2010 г.; Решение № 7 от 29.09.2009 г. по к. д. № 11/2009 г.; Решение № 7 от 19.06.2012 г. по к. д. № 2/2012 г.).

Всеки закон включва правила за поведение, които за да могат да бъдат спазвани от адресатите, следва да действат занапред - т.е. само за факти и обстоятелства, които възникват след влизането на закона в сила. Преобладаващата част от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност (ЗИД ЗБН) обаче имат същинско обратно действие. Те се прилагат спрямо факти, които са настъпили преди влизането на ЗИД ЗБН в сила и по отношение на които са се породили правни последици, като ги преурежда така, че да настъпят нови правни последици. С § 5, ал. 1 се обявяват за нищожни заличаванията на учредени от длъжници или трети лица обезпечения в полза на Корпоративна търговска банка (КТБ), извършени от квесторите, временните и постоянните синдици на тази банка. Това обхваща периода от поставянето на банката под специален надзор (20.06.2014 г.) до започването на осребряване на имуществото. Така на нищожността, като най-тежка юридическа санкция за действителността на заличаванията, се придава обратно действие. Съгласно § 5, ал. 3 пак за минал период от време се обезсилват сроковете, изтекли по отношение на всички учредени в полза на КТБ обезпечения. По силата на § 6 се въвежда относителна недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на КТБ след поставянето на банката под специален надзор. Тъй като КТБ е поставена под такъв надзор на 20.06.2014 г., това правило също е с обратно действие. С § 7 цитираните разпоредби се прилагат също с обратна сила и за откритите до влизането на този закон в сила производства по несъстоятелност. По този начин нищожността и относителната недействителност се прилагат спрямо заличавания, както и спрямо прехвърляния на дялове и на акции, които са съобразени с действащото към момента на извършването им законодателство. Така с приетия закон се засягат придобити вече права или погасени задължения.

Безспорно законодателят преценява как да уреди и преуреди обществените отношения, но в случая са нарушени границите, очертани от принципа за правната сигурност, изискващ стабилност на правните действия/сделки и предвидимост на правните последици от различните юридически факти. Да се предвижда недействителност, а още повече нищожност, когато при извършването на действията/сключването на сделките на правните субекти не са били известни предпоставките за обявяването им за нищожни или за недействителни, не е в съответствие с принципа за правовата държава.

Убеден съм, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на ЗИД ЗБН, ще придобие конкретни измерения.

Необходимо е да се има предвид, че закрилата срещу обратното действие на правните норми е също така елемент на фундаменталния принцип, изведен от Съда на Европейския съюз - принципа за правна сигурност (дело 122/78, Töpfer v. the Commission (1978) ECR 1019; виж и дело 74/74, CNTA v. the Commission (1975) ECR 533). Той е елемент на правото на Европейския съюз и България като държава членка е длъжна да го съблюдава при приемането на вътрешното си законодателство.

Уважаеми народни представители,

Въз основа на изложените мотиви упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на 9 февруари 2018 г.

Щефан Квандт вече е най-големият акционер в BMW

https://news.bg/business/shtefan-kvandt-veche-e-nay-golemiyat-aktsioner-v-bmw.html

Той ще може и сам да блокира евентуално превземане на компанията в бъдеще

Президентът наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728454

Президентът наложи вето на Закона за банковата несъстоятелностДържавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на 9 февруари 2018 г. Това съобщиха от прессекретариата на президента. Президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при

КЗП съди 9 дружества за бързи кредити

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzp-sydi-9-drujestva-za-byrzi-krediti-256195/

Проверени са 56 фирми за бързи кредити, регистрирани в БНБ, като при всички са установени различни нарушения, съобщи Димитър Маргаритов

Кралица Елизабет II наемател на 1600 кв. м земя в Киев

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6728462

Кралица Елизабет II наемател
на 1600 кв. м земя в КиевКралица Елизабет II вече официално е наемател на 1600 кв. м земя в центъра на Киев, съобщават украинските медии, като цитират решение на кметството. На въпросния участък се намират посолствата на Австралия и Канада и той се отдава под наем "във връзка с придобиването на недвижима собственост", гласи текстът.

Пияна жена предизвика катастрофа с ранени в Доспат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728445

Пияна жена предизвика катастрофа с ранени в ДоспатПияна жена предизвика катастрофа в Доспат при която са пострадали двама души. 50-годишна доспатчанка, която е била с 1,91 промила алкохол в кръвта е ударила своя съгражданка в центъра на града. Пияната жена е карала "Опел Корса" със смолянска регистрация и навлиза в насрещната лента, където удря "Ауди", управлявано от 30-годишна жена от Доспат.

Германците са разделени за забраната на дизелови автомобили в центровете на градовете

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/21/3133390_germancite_sa_razdeleni_za_zabranata_na_dizelovi/?ref=rss


Германците не са единодушни по въпроса дали да бъдат забранени дизеловите автомобили в центъра на градовете, за да се подобри качеството на въздуха, според проучване на компания YouGov, поръчано и публикувано днес от ДПА.<br /><br />Федералният административен съд ще постанови утре дали германските градове ще могат да забраняват дизеловите автомобили в градските центрове.<br /><br />Според проучването 43 процента от анкетираните подкрепят такава забрана или до голяма...

Мнозинството отстрани от поста зам.-председател на НС Валери Жабланов

http://www.moreto.net/novini.php?n=369472

Мнозинството в парламента отстрани социалиста Валери Жаблянов от поста зам.-председател на НС. Оставката му беше приета със 110 гласа „за” и 71 „против”. Подкрепиха я присъстващите в залата депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля”.

Исландия ще забранява мъжкото обрязване

http://clubz.bg/64516-islandiq_shte_zabranqva_myjkoto_obrqzvane

Снимка БГНЕС

Проектозакон, който предвижда забраната на мъжкото обрязване по немедицински причини на бебета и деца в Исландия, предизвика бурни отрицателни реакции от засегнатите религиозни общности, съобщава Си Ен Ен.

"Тези процедури са ненужни, не могат да се правят без съгласието на самия човек и могат да доведат до тежки инфекции и усложнения, дори до смърт", обясни депутатката от Исландската прогресивна партия Силия Дьог Гунарсдотир.

Според нея детето трябва да е достатъчно голямо, за да даде своето "информирано съгласие". Тя смята, че забраната ще защити правата на децата, като добавя, че няма да се върви срещу религиозните права на техните родители.

Европейският еврейски конгрес осъди проекта с думите, че забраната ще гарантира, че няма да има еврейска общност в страната.

"Исландия ще е единствената страна, която забранява един от най-централните, ако не най-централния ритуал в еврейската традиция в модерните времена", се казва в становище на организацията. Оттам добавят, че атаката срещу юдаизма тревожи евреите по цял свят.

Ако забраната бъде въведена, тя ще е "нарушение на правото на религиозна свобода" и според имам Ахмед Съдик от Ислямския културен център на Исландия. Според неговите оценки в страната има поне 2500 мюсюлмани.

Всеки трети мъж по света е обрязан, основно по религиозни и културни причини.

Според доклад от 2012 г. на Американската педиатрична академия здравните ползи от обрязването са повече от рисковете при извършването на операцията, но не чак толкова големи, че да се препоръча процедурата да стане рутинна.

"Сред здравните преимущества са по-малкият риск от заразяване с вируса на СПИН, генитален херпес, човешки папилом вирус и сифилис. Обрязването намалява и риска от разболяване от рак на пениса, при сексуалните партньорки намалява опасността от рак на маточната шийка, както и риска от инфекции на уринарния трак през първата година на живота", пише в становищете на педиатрите.

Там се отбелязва, че процедурата крие рискове като кървене и ако не е извършена от медицинско лице - от инфекции.

През 2012 г. съдия в Кьолн се произнесе, че религиозното обрязване причинява телесна вреда на дете, което не може да се защити и нищо не може да каже по въпроса. Решението беше по случай на 4-годишно момче, което след обрязване е получило усложнения. Според съдията правото на детето е по-силно от желанието на родителите му да извършат ритуала по религиозни причини.

В Исландия женското обрязване е забранено от 2005 г.

НС отстрани Жаблянов от поста му на зам.-председател

https://frognews.bg/novini/otstrani-jablianov-posta-zam-predsedatel.html

Парламентът отстрани депутата от БСП Валери Жаблянов от заместник-председателския пост. Искането беше внесено от депутатите на ГЕРБ и на „Обединени патриоти”.

Със 110 гласа Жаблянов беше свален от зам.-шефския пост в НС

http://dnes.dir.bg/news/svalen-valeri-zhabljanov-26904053

Мнозинството в парламента прие искането на ГЕРБ Валери Жаблянов от БСП да бъде отстранен от поста зам.-председател.

Свилен Шитов: Девня се развива като туристическа дестинация

http://www.barometar.net/90476/

Девня ще разполага с рекорден бюджет тази година, който е в размер на 14,5 млн. лева, или със 7 млн. лв повече спрямо 2017-а. Това обяви в студиото на Дарик радио – Варна кметът на общината Свилен Шитов. Ръстът се дължи на преизпълнение за предходната година и е заложен като преходен остатък, коригирани са и […]

Здравото пиене води до деменция

http://www.moreto.net/novini.php?n=369458

Сериозната и редовна консумация на алкохол е основен рисков фактор за всички видове деменция, особено за развитие ранната деменция, според проучване, публикувано в сряда и базирано на данни от френски болници. От над 57 хиляди случая на ранна деменция, наблюдавани във Франция между 2008 и 2013 г.

Президентът наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност

http://www.cross.bg/glava-zakona-nesustoyatelnost-1568318.html

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на 9 февруари 2018 г. Президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства. В тази връзка държавният глава има възражения по някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения, уточняват от пресслужбата на президенството. В мотивите си държавният глава подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на ЗИД ЗБН, ще придобие конкретни измерения.    

Уилям Дефо получи почетната "Златна мечка" на "Берлинале"

http://www.cross.bg/defo-berlinale-polychi-1568316.html

/КРОСС/ Американският актьор Уилям Дефо получи почетната "Златна мечка" за цялостен принос на кинофестивала "Берлинале". Дефо беше отличен с престижната награда на 68-ото издание на кинофестивала в Берлин, на който той е и почетен гост. През 2007 година Дефо беше член на журито. Актьорът е работил с режисьори като Мартин Скорсезе, Дейвид Линч и Оливър Стоун. Известен е с ролите си в "Английският пациент" и "Последното изкушение на Христос", както и „Спайдърмен". Кинофестивалът Берлинале завършва в неделя.  

"Уолстрийт" прекъсна 6-дневното рали

http://econ.bg/Новини/-Уолстрийт-прекъсна-6-дневното-рали_l.a_i.758121_at.1.html

По време на търговията във вторник европейските капиталови пазари завършиха на зелена територия, а американските индекси сложиха край на 6-дневния...

Нинова щяла да сезира Страсбург за оставката на Жеблянов

https://frognews.bg/novini/ninova-shtiala-sezira-strasburg-ostavkata-jeblianov.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна ГЕРБ по време на дебатите за оставката на зам.-председателя на народното събрание Валери Жаблянов.

110 депутати свалиха Жаблянов от зам.-шефския пост на НС (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728450

110 депутати свалиха Жаблянов от зам.-шефския пост на НС (Видео)Валери Жаблянов от БСП вече не е зам.-председател на Народното събрание. Оставката му бе подкрепена от 110 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля"и независими. 71 от БСП гласуваха "против". Групата на ДПС не участва във вота. Очаквайте

Назначена е проверка за участието на учители и ученици в митинг в подкрепа на кмета на Септември

http://www.mediapool.bg/naznachena-e-proverka-za-uchastieto-na-uchiteli-i-uchenitsi-v-miting-v-podkrepa-na-kmeta-na-septemvri-news275830.html

Регионалното управление по образованието (РУО) в Пазарджик проверява дали ученици и учители от Септември са участвали в митинга в подкрепа на подсъдимия кмет Марин Рачев на 2 февруари. Проверката е разпоредена от Министерството на образованието, след излъчен репортаж на БНР. Сигналът за нарушения учебен процес на 2 февруари е бил подаден от майка на десетокласник. Тогава в ефира на БНР тя заяви, че синът ѝ изненадващо се е прибрал вкъщи в 10.30 часа, съобщавайки, че всички - и деца, и учители, и директорът, са се включили в митинга. Проверка на БНР тогава потвърди сигнала, а ученици заявиха: “Ние дойдохме да подкрепим кмета. Не бяхме на училище, защото кметът ни е по-важен. Отсъствия няма. Учителите и те са тук“. Проверката на РУО-Пазарджик ще обхване Професионалната гимназия по селско стопанство и средното училище в Септември. Резултатите ще станат известни до месец, съобщиха от образователното управление. 

Не трябва да има камери в училищата, смята зам.-министър на образованието

https://offnews.bg//obshtestvo/ne-triabva-da-ima-kameri-v-uchilishtata-smiata-zam-ministar-na-obraz-675291.html

Моето мнение е, че камери не трябва да има, защото те не помагат за решаването на съществения проблем. Това заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред Нова тв в отговор на въпрос необходимо ли е видео наблюдение, за да се спре насилието в детските градини и училищата.

Камерите осигуряват сигурност, но не и превенция от случаи на насилие както върху деца, така и върху учители, посочи тя и подчерта, че има сериозно насилие върху учители.

Насилието не е проблем единствено на образователната система, а много по-сериозен проблем. С камерите само ще констатираме следствието, но не и причините. А за да решим проблема, трябва да търсим причините, каза Сачева.

Според нея камерите биха били проблем и за самите деца.

Излъчването на кадри с насилие над деца не води до решаване на проблемите, смята тя.

"Случаят в Бургас какъв проблем реши? Никакъв. Напротив, текат много различни паралелни процеси. Съдят се хората, които са изнесли кадрите. Родителите, чиито деца са снимани без тяхно съгласие, съдят другите. Отвори се една кутия на Пандора, от която не виждам да се реши проблем, напротив - създадоха се много други проблеми", каза Сачева, визирайки случая с учителка, която удря деца, включително по главите, в детска градина в Бургас.

"В образователната система основното и най-важното нещо е доверието. Винаги когато един родител се съмнява или има проблем, той би могъл да говори с директора, с Регионалното управление на образованието, да изпрати сигнал в общината, в МОН, на омбудсмана, има много други начини да тръгне да решава проблема. А камерите, пак казвам, могат да регистрират следствието, да доведат до много по-голямо напрежение, свързано включително със защита и опазване на личните данни, със защита на достойнството на учителите", допълни Сачева.

По думите ѝ "върви процес на обругаване на учителската професия".

"Проблемите са много сериозни - те са в обществото, социално-икономически, и образователната система се явява като буфер. Не може да очакваме един учител да се справи с всички драми", напомни тя.

Валери Жаблянов е отстранен, БСП ще сезира Европейския съд по правата на човека

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/21/3133364_valeri_jablianov_e_otstranen_bsp_shte_sezira/?ref=rss


Мнозинството в парламента отстрани социалиста Валери Жаблянов от заместникпредседателския пост в 44-ото Народно събрание. Решението бе взето след остри реплики и размяна на обиди като "дървена комунистическа глава" и "имате когнитивни дефицити".<br /><br />За отстраняването на Жаблянов гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". "БСП за България" бе против, а ДПС не участва в гласуването. За бяха 110 народни...

След обиди на "дървена комунистическа глава" и "когнитивен дефицит" мнозинството отстрани Жаблянов като зам.-шеф на парламента

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/21/3133364_sled_obidi_na_durvena_komunisticheska_glava_i/?ref=rss


Мнозинството в парламента отстрани социалиста Валери Жаблянов от заместникпредседателския пост в 44-ото Народно събрание. Решението бе взето след остри реплики и размяна на обиди като "дървена комунистическа глава" и "имате когнитивни дефицити".<br /><br />За отстраняването на Жаблянов гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". "БСП за България" бе против, а ДПС не участва в гласуването. За бяха 110 народни...

Дрейк начело в класацията на "Билборд" за сингли за 4-та поредна седмица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6728433

Дрейк начело в класацията на "Билборд" за сингли за 4-та поредна седмицаКанадският рапър Дрейк за четвърта поредна седмица е начело в класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли, съобщи сайтът на изданието. За периода на отчитане парчето "God's Plan" на рапъра е стриймвано 75,5 милиона пъти. Така Дрейк става първият изпълнител, чийто сингъл през всяка една от първите си четири седмици на музикалния пазар е стриймван над

Защитник на правото на притежание на лично оръжие наряза автомата си (видео)

https://offnews.bg//sviat/zashtitnik-na-pravoto-na-pritezhanie-na-lichno-orazhie-nariaza-avtomat-675293.html

Видео, на което мъж срязва на две полуавтоматичното си оръжие, стана популярно в социалните мрежи след масовата стрелба в училище във Флорида от миналата седмица, съобщи БТА.

Скот Папалардо от щата Ню Йорк засне клип, който вчера следобед бе споделен над 360 000 пъти. На него той реже с циркуляр своя автомат AR-15 и казва, че иска да е сигурен, че той няма да бъде използван в масово убийство като това във Флорида, при което загинаха 17 души миналата седмица.

Папалардо, който е застъпник на правото на притежаване на оръжия и казва, че дори си е татуирал втората поправка на американската конституция на ръката, показва в края на клипа срязания на две автомат и заявява, че сега има едно смъртоносно оръжие по-малко в Америка.

След като вчера звездната двойка Джордж и Амал Клуни заявиха, че ще дарят 500 000 долара на учениците, организиращи демонстрация срещу насилието с оръжия, телевизионната водеща Опра Уинфри каза, че ще дари същата сума, предаде Асошиейтед прес. Писателят Стивън Кинг пък заклейми в "Туитър" конгресмена от Мейн Брус Поликуин за това, че получавал хиляди долари от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия. Според в. "Ню Йорк таймс" асоциацията е похарчила над 200 000 долара, за да подпомогне политическата кариера на Поликуин.

Американският президент Доналд Тръмп, от своя страна, заяви вчера желанието си за налагане на забрана за използване на устройствата, позволяващи полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо, предаде БТА.

"Инструктирах министерството на правосъдието да предложи регулации с цел забрана на всички механизми, които превръщат законни оръжия в автоматични пушки", заяви Тръмп в момент, когато кървавата стрелба в училище във Флорида поднови дебата за огнестрелните оръжия в САЩ.

"Тези текстове скоро трябва да бъдат финализирани", добави той по време на церемония по награждаване в Белия дом.

След като мъж уби 58 души в Лас Вегас през октомври 2017 г., използвайки именно такова устройство, Белият дом, конгресмени от Републиканската партия и дори Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) изразиха мнение, че трябва да се въведе контрол върху употребата му. Но пет месеца по-късно Конгресът не е направил нищо по въпроса.

Главата на Жаблянов падна, след два часа дебати го отстраниха от поста му

https://offnews.bg//politika/glavata-na-zhablianov-padna-sled-dva-chasa-debati-go-otstraniha-ot-po-675280.html

Със 110 гласа "за" Валери Жаблянов бе освободен като зам.-председател на Народното събрание. Против това предложение гласуваха 71 депутати, въздържали се нямаше. Дебатите в Народното събрание бяха разгорещени, имаше и обидни квалификации, а споровете продължиха над два часа.

Корнелия Нинова се закани, че решението на парламента за освобождаването на Жаблянов ще отиде в Страсбург, както и че ще сезира Конституционния съд. ДПС пък отказаха да участват в дебатите, защото искането за оставка нямало правни основания. 

Причина за искането за оставката на Жаблянов бе декларация на БСП, свързана с провеждането на Луковмарш. Автор на това писмо бе именно Валери Жаблянов и в него той нарича Народния съд "необходимо и неизбежно правосъдие". Първоначално БСП не искаха да разкрият автора, а след като стана ясно, че Жаблянов я е писал, социалистите твърдяха, че става въпрос за техническа грешка, че текстът е пратен до медиите.

Още преди да бъде гласувана програмата за деня в парламента, от БСП поискаха точката за освобождаването на Жаблянов да отпадне с мотивите, че искането е противоконституционно и срещу правилата на парламента.

"Това са скалъпени мотиви - той не е прекрачил правомощията си", каза Филип Попов в защита на своя колега.

Според БСП няма нарушение на правилника, а изразяване на различно мнение, за което никой в България не трябва да бъде порицаван.

По правилник, за да бъде освободен зам.-председател от поста му, трябва да има системни нарушения. ГЕРБ в мотивите си сочат три нарушения на Жаблянов, всички от тази година:

- Когато Жаблянов нарече договора за добросъседство с Македония "търгашество от най-ниска проба" и с това е принизил десетилетния труд между двете държави;

- Когато Жаблянов прекъсна минутата мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим на 1-ви февруари;

- Когато Жаблянов нарече Народния съд "необходимо правосъдие".

Мотивите на ГЕРБ бяха представени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. "Смятаме, че освен задълженията, които Жаблянов има, той е и редови народен представител. При това положение ние бяхме грубо възмутени от твърдението, че Народният съд е необходимо правосъдие", каза Кирилов. През това време Жаблянов крещеше от мястото си в залата "Кои вие?".

ДПС отказаха да участват активно в дебатите и единствено Йордан Цонев прочете декларация, а след това цялата група на Движението напусна залата.

"Смятаме, че няма правни аргументи за исканата оставка, защото в лично качество е изразил мнение срещу договора за добросъседство с Македония. Относно жертвите на комунизма: едно е дали сме съгласни с Жаблянов или не, но да постави свои искания от трибуната на парламента да бъдат включени и други жертви, това е негово право."

Цонев се обърна и към ГЕРБ:

"Искате ли да чуете видеозапис, на който общински съветници от ГЕРБ защитават Луковмарш. Съветвам ви да си изчистите двойния стандарт."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова защити своя колега:

"Това е моделът "Цветановщина". Заради този модел сме осъждани и в Страсбург. Днешният модел мачка, уволнява и обижда всеки иккономислещ. Това е една овладяна държава от управляващото мнозинство. Ако днес гласувате оставката на Жаблянов, отивате в Конституционния съд, отивате в Страсбург. Който ще покаже, че зад заглавието "Граждани за европейско развитие на България" стои една диктатура. Днес това тук е трибунал, извънредно съдилище срещу икономислещи. Никога няма да даваме възможност за извънредни съдилища в България. 

Жаблянов се защити в реч, продължила почти половин час от трибуната на Народното събрание. "Другари и другарки", започна той и продължи: "Със съжаление отбелязвам, че 28 години от демократичното управление на България е един проспан и пропуснат период за българската десница. Един период, в който десницата е готова да се фашизира, но никога демократизира."

"Ще изразя и дълбоко съжаление от факта, че десетките и стотици посещение на народни представители, на ръководители, в храма на демокрацията - САЩ, не ви помогнаха да разберете какво е конституционно управление на народа. САЩ, освен страна на капитализма, е страна на свобода, където индивидуалните права са издигнати в култ", каза Жаблянов.

Четейки мотивите на ГЕРБ срещу него, социалистът каза, че ги е писал човек с "когнитивни дефицити".

"Мотивите на Кирилов са образец на политическия произвол, фактическо слабоумие и безпомощност", каза Жаблянов и продължи:

"За пръв път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от правилника. Това е политическа безпомощност."

За Жаблянов мотивите срещу него са "смехотворни" и попита юристите, писали искането за отстраняването му:

"Писали сте, че декларацията на БСП се свързва с Валери Жаблянов. Как се свързва, уважаеми юристи? По жицата? Пълна трагедия, уважаеми колеги."

Времето си на трибуната Жаблянов превърна в час по история и зачете изказвания на Богдан Филов в парламента от 1941-ва година, в които се поздравява Хитлер и фашистка Германия. Направи го, за да отговори на въпроса "Имало ли е фашизъм в България?"

"Политическото образование е задължение поне за депутатите", каза Жаблянов и се обърна към ГЕРБ - "Не сте дясноцентристка партия - а се лашкате между демокрацията и авторитаризма".

"В България наистина се нуждаем от общи оценки за историята, нуждаем се от демократичен консенсус. Аз съжалявам, че такъв повод бе даден днес с нескопосано искане за оставка. Не става въпрос за зам.-председателското място - големият въпрос е за българската демокрация. Народният съд не е създаден в България след Втората световна война. Това е автентична идея на земеделското правителство на Александър Стамболийски веднага след Първата световна война. Демократичният консенсус, за който вие обичате да говорите, се основава върху плурализма на мненията, уважаеми колеги. Плурализма на мненията е в основата на демокрацията. Другото е маршировка с факли."

След речта на Жаблянов в зала останаха само ГЕРБ, ОП и Воля, а дебат вече нямаше. Останаха само изказвания, някои далеч от темата. Цветанов например благодари на избирателите си, че са подкрепили демокрацията, а Марешки пък се опита да започне дебат какво е център-дясно и какво е демократична партия.

След като парламентът гласува освобождаването на Жаблянов, БСП отказаха коментар пред медиите. 

Цветанов: Жаблянов прави заявка за лидер на БСП

http://dnes.dir.bg/news/bsp-tzvetan-tzvetanov-valeri-zhabljanov-26903952

Беше много обидно, че Валери Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП. Недопустимо е такава реч да бъде произнесена в парламента.

Фирма „Пазари“ разполага със свободни търговски обекти

http://www.barometar.net/90474/

От общинската фирма „Пазари“ информират, че разполагат със свободни търговски маси, търговски обекти и търговски места на пазарните площадки в квартал„Владиславово“, „Чаталджа“, „Часовника“ и „Централен пазар“. За повече информация тел. 052/603174; или на сайта на дружеството – www.pazarivarna.com barometar.net

Оптимизмът се завърна на азиатските борси

https://www.investor.bg/aziia/336/a/optimizmyt-se-zavyrna-na-aziatskite-borsi-256196/

Доставчиците на Apple подпомогнаха ръста от 2,81% на тайванския измерител Taiex

Цветанов: БСП провокира скандали, иска да се отклоним от европейския път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728437

Цветанов: БСП провокира скандали, иска да се отклоним от европейския пътЕдинственото, което прави БСП през последните месеци е, да провокира скандали и проблеми, за да се отклоним от европейския път. Това заяви председателят на ПГ НА ГЕРБ Цветан Цветанов в изказването си по време на дебатите за оставката на Валери Жаблянов. БСП няма да ни прости и ще е арогантно, защото защитаваме европейските ценности, допълни той.

Жяблянов вече не е зам.-председател на НС, защити се с "другарки и другари"

https://www.actualno.com/politics/jjabljanov-veche-ne-e-zam-predsedatel-na-ns-zashtiti-se-s-drugarki-i-drugari-news_660928.html

Народното събрание прие предложението на управляващите за отстраняване на депутата от БСП Валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента.  Решението беше взето със 110 гласа "за" и 81 "против". Основната причина от ГЕРБ и "Обединени патриоти" да му поискат оставката е позицията на Жаблянов, че Народният съд от 1945 година е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". Твърдението, че "Народният съд необходимо и неизбежно правосъди

Правителството даде 151 млн. лв. за нов облик на центъра на София

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-dade-151-mln-lv-za-nov-oblik-na-tcentara-na-sofia-675294.html

Правителството отпусна 151 млн. лв. безвъзмездно финансиране за реконструкция на централната градска част.

София ще получи средства за цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 дка територия в централната градска част, цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, заедно с пл. „Славейков“ и съседни улици, както и градинката на „Св. Седмочисленици“, цялостна реконструкция на зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, частта пред Народното събрание.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза пред журналисти в Министерския съвет, че с тези средства в следващите 2 години трябва посочените места ще бъдат напълно обновени.

Общата стойност на четирите проекта, сред които е и този за столичния градски транспорт, е 173.5 млн. лв., като съфинансирането от страна на Столична община е 23 млн. лв. 

„Изключително важен проект за града и подобряването качеството на въздуха е вторият етап от проектът за интегриран столичен градски транспорт. Той включва цялостно обновяване на линията на трамвай №5, като изключим частта около Руски паметник, която беше реконструирана скоро, нови спирки. Първите спирки с видеонаблюдение ще бъдат по линията на трамвай №5, а също така и приоритизация на трамвая пред останалия транспорт - на всички светофари, през които преминава трамвай №5 ще има възможност да се дава предимство на трамвая. Това със сигурност ще увеличи скоростта на трамвая. Разбира се, ще има и изцяло нови мотриси. Процедурата за закупуване на трамваите приключи. В момента има обжалвания в съда“, каза Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Тя припомни, че ще бъдат купени 13 нови трамвая, като част от тях трябва да бъдат доставени до края на годината.

„Ще бъде изцяло реконструирана и линията по ул. „Каменоделска“. Това са 25 км нови трамвайни релси и очакванията ни са това да подобри качеството на обслужване и близо 1.6 млн. пътувания в повече да се осъществяват годишно в тези трамваи. Не по-маловажни са другите два проекта – за социална интеграция“, посочи столичният кмет и уточни, че те са на стойност 2.5 млн. лв.

Д-р Явор Малинов: Сверявайте вашия биологичен часовник

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6728428

Д-р Явор Малинов: Сверявайте вашия биологичен часовник- Д-р Малинов, вие работите в областта на репродуктивната медицина. Защо проблемите, свързани със стерилитета, стават все по-актуални? - Предолагам, една от причините е, че темпото на времето и приоритетите на хората се променят. Бързаме да свършим заплануваната за днес и утре работа и успяваме, но на заден план остава семейното планиране.

Болници в чужбина ”мълчаливо” отказват да лекуват българи

http://www.cross.bg/chyzhbina-otkaz-lechenie-1568315.html

/КРОСС/ Български пациенти получават т. нар. мълчалив отказ за лечение от болници в чужбина, каза адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК не е обсъждан проблем с недостиг на средства и актуализация на бюджета на Касата, каза адвокат Андрей Дамянов в интервю за БНР. Вчера от БСП поискаха актуализация на бюджета, след като шефът на Здравната каса съобщи за задължения на НЗОК за над 200 млн. лв. към здравни каси в чужбина По думите на Дамянов обаче този проблем е бил обсъждан в рамките на обсъждането на самия бюджет за 2018 година. "Беше посочено, че това може да се окаже проблем, но беше изяснено, че всъщност НЗОК успява през октомври да сключи споразумения с германски и австрийски здравни каси, към който нашата Каса е имала задължения. Беше поет ангажимент към тогавашния шеф на Надзорния съвет г-н Ананиев, настоящ министър на здравеопазването, че ще бъдат предвидени допълнителни средства, за да могат да бъдат плащани тези задължения и ако по някаква причина тези задължения бъдат увеличени през тази година, било поради неплащане от наша страна, или поява на задължения по линия на лекуване на български граждани в чужбина, тези средства да бъдат предвидени към резерва. Тогава бяха заделени точно толкова средства, за колкото бяха сключени споразуменията. За цялата сума без тези, които ще излязат за тази година, приблизително около 70 млн. лв." , обясни той

Състезатели по шорттрек станаха за смях

https://offnews.bg//zimni/sastezateli-po-shorttrek-stanaha-za-smiah-675292.html

Обект на шеги и подигравки дори в собствената си страна станаха американските състезатели по шорттрек на олимпиадата в Пьонгчанг.

Повод даде дизайнът на екипите им, които са тъмни с няколко светли детайла. Именно мястото на един от тях развесели зрителите. Хората смятат, че дизайнът е дело на шегаджии или извратеняци, а по-скоро и на двете.

Както гласи популярното клише - няма лоша реклама. В момента всички говорят за странните екипи на американците, дело на компанията Undеr Armour.

От фирмата заявиха, че светлият материал се отличава с ниско триене и употребата му е доста функционална.

7 г. затвор заплашват оцелелите руски наемници в Сирия

http://clubz.bg/64515-7_g_zatvor_zaplashvat_ocelelite_ruski_naemnici_v_siriq

В момента наемничеството в Русия е забранено от закона и се смята за криминално престъпление. Участието в бойни действия на територията на чужда държава се наказва в лишаване от свобода от 3 до 7 г.

Повод за припомнянето са твърденията за гибелта на неуточнен засега брой наемници от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер на 7 февруари при американски въздушен удар край град Дейр аз Зур в Сирия. Според различни съобщения броят им варира от няколко десетки през 200, чак до 600.

Чак две седмици по-късно от външното минисерство в Москва признаха, че при тази атака има убити руски граждани, без да учотнят броя им, но не и военнослужещи. Няколко дни от дипломатическото ведомство съобщаваха, че "може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия".

Членът от НК за наемничеството може да бъде приложен по закон към всички бойци от ЧВК, които са ранени край Дейр аз Зур и в момента се лекуват в болници в родината си. Според вчерашното съобщение на руското МВнР става дума за няколко десетки пострадали.

Същевременно руски депутати отново заговориха за легализиране на подобни частни военни компании. Такива законопроекти на няколко пъти са внасяни в Думата от 2014 г. насам, но винаги са били отхвърляни.

Двайсетина души се събраха да почетат паметта на Пламен Горанов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369464

Двайсетина души се събраха пред сградата на Община Варна, за да почетат паметта на Пламен Горанов, предаде репортер на Moreto.net. Младият мъж се самозапали на същото място преди пет години. Съорганизатори на снощната проява бяха неправителствени организации и политически партии.

Български съдийски наблюдател в Шампионската лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6727899

Български съдийски наблюдател в Шампионската лига Българин ще бъде съдийски наблюдател на първата 1/8-финална среща от Шампионската лига между украинския “Шахтьор” и италианския “Рома”, която ще се изиграе тази вечер. Работата на реферите на стадиона в Харков ще оценява бившият международен арбитър Ичко Лозев. Наряд от УЕФА за тази среща получи шотландска съдийска бригада.

САЩ и Русия засилват присъствието си в Черно море

http://www.cross.bg/more-cherno-amerikanski-1568314.html

/КРОСС/ Военноморските сили на САЩ увеличават своето присъствие в Черно море за да противостоят на усилването на руския военен флот. От 17 февруари два американски военни кораба - "Карни" и "Рос", се намират в Черно море в рамките на провеждане на операция за обезпечаване на безопасност в региона. Това се случва за първи път от юли 2017 година-два американски кораба да са в района, съобщава CNN. "Присъствието на наши два кораба в Черно море едновременно не е само ответна реакция. Присъствието ни в този стратегически важен регион показва решимостта ни да укрепим стабилността и безопасността на нашите партньори по НАТО", каза командващият 6-и американски флот вицеадмирал Кристофър Грейди. Русия също обяви ,че изпраща в Черно море свои военни кораби. Според данни на Министерството на отбраната в Москва става дума за три кораба, които ще проведат учение. Представител на Пентагона заяви ,че Русия трябва да свикне с присъствието на американски военни кораби в Черно море, след като в последните години е разположила в Крим голямо количество войски и бойна техника.  

Откриха незаконна кланица, иззето е 1237 кг месо

http://dnes.dir.bg/news/meso-nezakonna-klannitza-26903945

Полицаи от РУ-Кърджали разкриха незаконна кланица в село Среднево.

Рапър от Майорка бе осъден на затвор за възхвала на тероризма

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/21/3133382_rapur_ot_maiorka_be_osuden_na_zatvor_za_vuzhvala_na/?ref=rss


Рапър от остров Майорка ще лежи три и половина години в затвор заради песните си, в които възхвалява тероризма, заплашва и обижда испанската корона и призовава за смъртта на политици, съобщи ДПА.<br /><br />Върховният съд в Мадрид потвърди присъдата на 24-годишния Хосеп Микел Аренас, който изпълнява песни под псевдонима Валтоник. В тях той призовава за въоръжена окупация на дворец в Палма де Майорка, където испанските кралски особи прекарват лятната ваканция. Той пее как регионални...

Жаблянов: Мотивите за оставката ми показват политическа безпомощност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728423

Жаблянов: Мотивите за оставката ми показват политическа безпомощностМотивите, които представи Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България” и зам.-председател на парламента Валери Жаблянов, по време на дебатите по исканата му от парламентарното

Белгия с поредно предупреждение към Fасеbооk

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/belgiia-s-poredno-preduprejdenie-kym-fasebook-256183/

Местен орган настоява социалната мрежа да не следи граждани, които не са вписани в акаунта си

Нова тв се сниши, спря да кани политици

http://dnes.dir.bg/news/nova-televizia-sutreshen-blok-nov-sobstvenik-26903943

Сутрешният блок на Нова телевизия днес премина без нито един политик в студиото.

България ще бъде домакин на бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

http://econ.bg/Новини/България-ще-бъде-домакин-на-бизнес-форум-с-организацията-за-външна-търговия-на-Япония_l.a_i.758119_at.1.html

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония. Решението беше взето в Токио на среща на заместник...

Нинова заплаши управляващите с КС и съда в Страсбург заради Жаблянов

https://www.actualno.com/politics/ninova-zaplashi-upravljavashtite-s-ks-i-syda-v-strasburg-zaradi-jabljanov-news_660943.html

Ако ГЕРБ гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате на Конституционен съд. Ако я гласувате, отивате в Европейския съд по правата на човека. Това заяви в защита на съпартиеца си лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че искането за оставката на зам.-председателя на Народното събрание е противоконституционно. "Ще получите осмата европейска присъда, която ще ви покаже, че Граждани за европейски развитие на България (ГЕРБ) е заглавие, зад което стои диктатура, унищож

И БСП напусна пленарната зала

http://www.cross.bg/valeri-zhablyanov-ninova-1568313.html

/КРОСС/ Парламентарната група на „БСП за България" напусна пленарната зала по време на дебатите за искането за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на парламента, предава „Фокус". Както е известно искането бе внесено от управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти и това бе първата точка от днешното заседание на Народното събрание. Всички страни се разгорещиха в дебатите, като всъщност първо ДПС напусна пленарната зала. След като самият Валери Жаблянов и лидерът на БСП Корнелия Нинова обявиха искането за неоснователно и противосконституционно, левицата също излезе от залата. Преди това Нинова обаче обяви: „Ако оставката на Валери Жаблянов бъде приета, „БСП за България" няма да предлага друг заместник-председател на парламента". В изказването си Нинова обяви, че парламентарната ѝ група напуска пленарната зала, няма да участва повече в дебатите и ще се върне единствено за гласуването. „Нашият заместник-председател е Валери Жаблянов, ще чакаме справедливото му възстановяване на този пост от българския и европейския съд. Над вас, над нас, над всички стои Конституцията, правовата държава, разделението на властите и свободата на човека", заяви Нинова от трибуната.  

Пак се клатят с Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6727656

Пак се клатят с Истанбулската конвенцияНинова обвини Борисов в лъжа, че я оттеглил. Цитат от премиера: Щом хората са уплашени, махаме я и връщаме дебата от начало Нов рунд в битката си срещу премиера Бойко Борисов откри във вторник соцлидерката Корнелия Нинова. И обвини премиера в лъжа, като казал, че оттегля Истанбулската конвенция. “Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция,

Над 14 000 къса контрабандни цигари са иззети при спецоперации в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728419

Над 14 000 къса контрабандни цигари са иззети при спецоперации в странатаНад 14 000 къса контрабандни цигари са иззети при спецоперации в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е срещу контрабандата на акцизни стоки, като са проверени търговски обекти и частни домове в Бяла Слатина, Любимец, Харманли, Димитровград и Котел. При претърсванията са конфискувани цигари без бандерол и нарязан тютюн.

Гърневски поиска съд за прослава на комунистическия режим (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728411

Гърневски поиска съд за прослава на комунистическия режим (Видео)Да има съд и присъда за прослава на комунистическия режим. Това поиска деутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в изказването си по повод исканата оставка на Валери Жаблянов. Искането за оставката е неизбежен и необходим мирновременен демократичен акт срещу забравили се политици, перефразира Гърневски думите на Жаблянов,

ДПС се изниза от гласуването на оставката на Жаблянов

https://frognews.bg/novini/dps-izniza-glasuvaneto-ostavkata-jablianov.html

Мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП дебатът за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател да отпадне. Депутатите от ДПС напуснаха залата.

Нинова към ГЕРБ: Ако гласувате оставката на Жаблянов, отивате в Конституционния съд и в Страсбург

http://www.cross.bg/zhablyanov-valeri-bulgariya-1568312.html

/КРОСС/ „Уважаеми български народе, Съжалявам, че днес ставате свидетели на това, което показва, че българската политическа класа е незряла да оцени обективно и мъдро историята си и да ви даде перспектива, да отговори на реалните ви проблеми, да ви помогне да ги решите и да ви даде надежди. Съжалявам, че управляващите дадоха този тон и ви причинихме днес това". Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебатите по искането за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента. И продължи с речта си: „И заради това ще се опитам от името на „БСП за България" да върна разговора към съвременните принципи на правовата държава, на свободата на словото, на свободата на мнението, каквото всеки един от българските граждани има. Повод за този разговор е исканата оставка на зам.-председателя Валери Жаблянов от депутатите на ГЕРБ и ОП. Ще започна с юридическата страна. Правилникът на НС, който е закон в България, изчерпателно е определил при какви случаи може да бъде прекратен предсрочно мандатът на зам.-председателя. Първо - по негово заявление, а такова няма. Второ - по писмено предложение на най-малко 1/3 от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията му - няма такава. Валери Жаблянов обективно изпълнява задълженията си. Или системно превишава правата си, или системно неизпълнява задълженията си - нито едното, нито другото

151 млн. лв. получава Столична община

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728393

151 млн. лв. получава Столична общинаДоговори за 4 проекта за облагородяване на София сключи МРРБ със Столична община. Те се финансират по Оперативна програма "Региони в растеж" и са на обща стойност 173, 5 млн. лв. От тях 151 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ, останалите са финансирани от Столична община.  4-те проекта са част от инвестиционната програма на София,

Нинова към ГЕРБ: Ако гласувате оставката на Жаблянов, отивате в Конституционния съд и в Страсбург

http://www.cross.bg/zhablyanov-ninova-valeri-1568312.html

/КРОСС/ „Народе, съжалявам, че днес ставате свидетели на това, което показва, че българската политическа класа е незряла да оцени обективно и мъдро историята си и да даде перспектива, да отговори на реалните ви проблеми, да помогне да ги решите и да ви даде надежда". Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебатите по искането за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, предава „Фокус". „Искането за предсрочно прекратяване на мандата на Валери Жаблянов е незаконно, тъй като не отговаря на условията на Правилника на Народното събрание, провъзгласен от Конституционния съд за закон", заяви Нинова и определи искането за оставка като противоконституцонно. „В ГЕРБ има много достойни и умни хора, които публично изразиха несъгласие с Истанбулската конвенция", посочи Корнелия Нинова и цитира изказване на депутата от ГЕРБ Георги Марков за Конвенцията. „Има ли двойни стандарти - депутат от БСП изразява несъгласие с международен договор, депутат от управляващото мнозинство изразява несъгласие с международен договор. В първия път това е основание за оставка, а във втория - не", коментира лидерът на БСП. „Не само, че проявявате двойни стандарти, а нарушавате основни конституционни права", изтъкна Корнелия Нинова. „Лъжете - Валери Жаблянов стоя прав и спази тишината, която се изисква в минутата мълчание

Тичането подобрява паметта

http://www.moreto.net/novini.php?n=369457

Учени от американския университет Бригам Янг откриха връзка между тичането и подобряването на паметта. Тяхното изследване е публикувано в списание Neuroscience. Специалистите твърдят, че бягането намалява негативното влияние на хроничния стрес върху хипокампа, който отговаря за паметта в мозъка.

Латвия обвини Русия за банковия си скандал

https://www.investor.bg/evropa/334/a/latviia-obvini-rusiia-za-bankoviia-si-skandal-256194/

Според властите в Рига налице са същите явления, както преди президентските избори в САЩ, Франция и Германия

Хората, носещи тези имена, са най-умните в света

https://www.actualno.com/curious/horata-noseshti-tezi-imena-sa-naj-umnite-v-sveta-news_660761.html

Използвайки база данни с 14 750 имена на видни философи, математици, писатели, художници и композитори, лауреати и носители на Нобелова награда, уебсайтът MooseRoots подреди класация с най-честите първите имена за гении. Ако искате вашето дете да расте умно, може да му дадете едното тези имена. Най-често сред мъжете гении са хора, носещи името „Джон”. Впечатляващите 352 мъже с това име са постигнали невероятни постижения в интелектуалната сфера. Останалите в списъка са Робер

В тази зала въздухът ще бъде чист, когато няма нито един комунист

https://www.actualno.com/cite/v-tazi-zala-vyzduhyt-shte-byde-chist-kogato-njama-nito-edin-komunist-news_660940.html

Усетихте ли как въздухът в залата (има предвид пленарната зала в Народното събрание, бел.ред.) стана по-чист? В тази зала въздухът ще бъде чист, когато няма нито един комунист! Това заяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски по време на дебатите за отстраняването на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов от поста.

Владо Плацентата ядосан в съда, иска делото за побой над лекарка да тръгне по-бързо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728387

Владо Плацентата ядосан в съда, иска делото за побой над лекарка да тръгне по-бързоВладимир Стоянов, по-известен като Плацентата, който през лятото на м.г. разби носа на акушер-гинеколожката от болница "Шейново" Албена Гагова, поиска делото срещу него да тръгне по-бързо. Това стана в началото на разпоредителното заседание в Софийския районен съд. Ход не му беше даден поради отсъствие на адвоката на д-р Гагова,

Момчето, паднало от прозорец в дома в Роман, е в тежко състояние

https://www.actualno.com/crime/momcheto-padnalo-ot-prozorec-v-doma-v-roman-e-v-tejko-systojanie-news_660941.html

Момчето, което падна от прозорец в социална институция в Роман, е в тежко състояние. Подробности за инцидента все още липсват, но прокуратурата работи по версията момчето да е било принудено да се хвърли. Социалните служби отхвърлят такава вероятност, защото по думите им в дома работят съвестни работници. Според тях е по-скоро нещастен инцидент. Управителят на дома Роза Димитрова посочи пред bTV, че той е в реанимация, опериран е, но още е в кома. Служителите на дома нямат обяснение за това ка

Ученици ходили под строй на митинг в защита на кмета на Септември

https://offnews.bg//obshtestvo/uchenitci-hodili-pod-stroj-na-miting-v-zashtita-na-kmeta-na-septemvri-675290.html

Регионалното управление по образованието в Пазарджик проверява дали ученици и учители от град Септември са участвали в митинга в подкрепа на подсъдимия кмет Марин Рачев на 2-ри февруари.

Проверката е била разпоредена от Министерството на образованието след излъчен репортаж по националното радио.

Сигнал за нарушения учебен процес на 2-ри февруари подала майка на десетокласник. Синът ѝ изненадващо се прибрал вкъщи в 10.30 часа и разказал, че децата, учителите и директорът са се включили в митинга. Пред репортер на БНР ученици тогава заявили: "Ние дойдохме да подкрепим кмета. Не бяхме на училище, защото кметът ни е по-важен. Отсъствия няма. Учителите и те са тук."

Проверката на РУО-Пазарджик ще обхване Професионалната гимназия по селско стопанство и средното училище в Септември. 

Проф. Владимир Чуков: Пъзелът в Сирия се заплита

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-siria-afrin-26903867

Пъзелът в момента в Сирия е толкова сложен, че трудно би могъл някой да се ориентира какво става.

Нинова: Оставка на Жаблянов е отмъщение, сезираме Старсбург!

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-kornelia-ninova-valeri-zhabljanov-26903866

Оставката на Валери Жаблянов е елементарно отмъщение за оставката на Димитър Главчев, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите в парламента.

Съветник на Радев оглавява НСО

http://clubz.bg/64514-syvetnik_na_radev_oglavqva_nso

Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана. Към момента той е съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

Във връзка с подаден от генерал-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на президента на Република България да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба. 

Кой е Данчо Дяков?

Генерал-майор Дяков е роден на 9 февруари1965 г. в с. Скобелево, област Хасково. Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 г. Службата му в Българската армия започва като щабен офицер в 49-и мотострелкови полк в гр. Симеоновград.

През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената Военна полиция, където служи до есента на 2013 г. В този период преминава през редица длъжности и през 2009 г. е назначен като директор на служба "Военна полиция". На 24.10.2011 г. е произведен в звание "бригаден генерал".

През 1993 г. завършва курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 г.). Дипломант е на Висшата школа на Френската жандармерия (2001 г.). През 2008 г. завършва стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността "Джордж Маршал", ФРГ, а през 2016 г. завършва военната академия "Георги Стойков Раковски" с втора магистърска степен "Национална сигурност и отбрана".

От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия. Генерал-майор Дяков владее английски и френски и ползва руски език.

В речта си за първата година на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев отбеляза, че предишният държавен глава е позволил да се изземат правомощия от президентската институция. По темата за НСО Радев каза:

"Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване. Нещо много важно за НСО. Вие знаете, че в момента тече прокурорска проверка. Но тук става въпрос, когато имаме проблеми със законите. Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола над Държавната агенция за разузнаване и над Националната служба за охрана. Да, от служба, пряко подчинена на президента, стана служба пряко подчинена на Министерския съвет. НСО от служба, пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по закон нейното общо ръководство и контрол, забележете, по три начина, с три правомощия: първо, да назначава началника, след съгласуване с Министерския съвет, второ, да утвърждава щата, и трето, да удостоява с висше офицерско звание. А реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента. Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник."

Трима, обявени за издирване, установиха за ден търновски катаджии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728346

Трима, обявени за издирване, установиха
за ден търновски катаджииСлужители на Пътна полиция установиха трима мъже, обявени за издирване, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Във вторник при извършена проверка на 29-годишния Й. Й. от с. Шемшево е установено, че мъжът се издирва от ГДБОП с мярка «установяване на адрес». На Й. Й. е връчена призовка.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369463

Абонатите около Зеленчукова борса в карето между бул. "Владислав Варненчик" и улиците "Димитър Полянов", "Под игото" и "Св. Иван Рилски" ще са с нарушено водоподаване. Това съобщиха за Moreto.

Испанският футболен отбор Барселона върви към продажби за 1 млрд. евро

https://www.investor.bg/novini/346/a/ispanskiiat-futbolen-otbor-barselona-vyrvi-kym-prodajbi-za-1-mlrd-evro-256187/

Според президента на клуба това се дължи на ръст на постъпленията от правата за излъчване и на билетите

Тази, която не съм

https://offnews.bg//mama-nindzha/tazi-koiato-ne-sam-675289.html

Автор: Надя Колева Тази, която не съм, става всяка сутрин в 6. Приготвя закуска за всеки, според предпочитанията му. На любимия му се ядат палачинки? Няма проблем, ще стана и в 5! На детето му се е дояла домашна баничка, ама като на баба? Никакъв проблем, вече се пече! Тази, която не съм, се усмихва всеки ден. Усмихва се, когато детето с отвращение запрати обяда си в стената, макар цяла сутрин да е мрънкало, че иска точно това да яде на обяд. Усмихва се, когато същото това дете, което до преди малко е заспивало над чинията си, сега упорито отказва…

КЗП съди 9 дружества за бързи кредити

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kzp-sydi-9-druzhestva-za-byrzi-krediti-6079558

Комисията за защита на потребителите е установила неравноправни клаузи в 9 при 56 проверени дружества за бързи кредити

Без обществени поръчки и за ремонтите на оградата по границата

https://www.actualno.com/society/bez-obshtestveni-porychki-i-za-remontite-na-ogradata-po-granicata-news_660938.html

Ремонтите и поддръжката на оградата на границата ще става без обществени поръчки. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, внесени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от "Обединени патриоти". Припомняме, че с поправки от 2016 г. беше решено, че самото изграждане на оградното съоръжение по границата с Турция също ще става без търг. Според внесените сега промени задължителните процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) няма

Кой трови кучета в парковете на София

https://www.vesti.bg/bulgaria/koj-trovi-kucheta-v-parkovete-na-sofiia-6079563

Един от стопаните, чието куче погълнало опасно вещество, разказа, че отровата изглеждала по много странен начин

Нинова: Искането за оставка на Жаблянов е незаконно и противоконституционно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728389

Нинова: Искането за оставка на Жаблянов е незаконно и противоконституционноИскането на ГЕРБ за оставката на Валери Жаблянов е незаконно и противоконституционно. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова. И заплаши ГЕРБ, че БСП ще сезира Конституционния съд и Европейския съд по правата на човека, ако оставката бъде гласувана. Парламентарната република не само атрофира, а превръщате НС в извънредно съдилище срещу

"Галъп": Българите вярват най-много на ЕС, Германия и Русия

http://www.cross.bg/simeonov-germaniya-bulgarite-1568311.html

/КРОСС/ Българите са едно от най-евроентусиазираните общества. Такъв извод направи пред БТВ Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп" в България по повод годишника за политическите процеси и общественото мнение на социологическата агенция. Според данните над 50 на сто от българите имат доверие на ЕС, следвано от Германия и Русия, също около 50-те процента. Според Симеонов сме русофили по сърце, а с разума гледаме към Германия. „В дъното на класацията е Китай, не защото не го харесваме, а защото не го познаваме", уточни социологът. „Доверието е ЕС и НАТО укрепна в последните месеци", посочи още той. „Данните показват, че военнополитическият характер на НАТО предизвиква разделение в обществото и затова не се приема толкова ентусиазирано колкото ЕС . Европа пък служи и за коректив на нашите институции", категоричен беше Симеонов. Българите показват и известен икономически оптимизъм за материалното си положение. 50 на сто от българите смятат, че ще се справим с европредседателството. Това е по-скоро пожелание и е като кредит на доверие към институциите, каза той. По темата за новия орган за борба за корупцията хората са най-вече скептични. Според 41% от анкетираните не очакват този орган да намали корупцията. Конфликтът БСП и ГЕРБ Симеонов определи като вече безинтересен

Трите проблема, които сблъскаха президент, премиер и Корпулентния

http://clubz.bg/64513-trite_problema_koito_sblyskaha_prezident_premier_i_korpulentniq

От публичното замеряне с имена, намеци и недомлъвки между премиер, президент и корпулентен издател за неинформираната публика не стана съвсем ясно къде е проблемът, но едно е очевидно - проблем има. Дори няколко. Иначе как да си обясним необичайната приказливост на успешния - и все още млад - човек на 37 години, който досега даваше публично изявление средно веднъж годишно?

От изнервените подмятания, след премахване на личните нападки и атаки, преднамереното изпускане на реплики, покани за успокояване и намеци “знам какво направи през последните няколко мандата” стават ясни три проблемни области, за които очевидно става дума:

(1) Обществените поръчки, които са хранилката на политическата класа и свързаните с нея олигарси, кандидат-олигарси и местни олигархоподобни феодали с функция на политически брокери на едро (в мирно време) и на дребно (в режим на избори). След десет години в ЕС и още поне толкова в предприсъединителен режим умението за законно усвояване на поръчки и насочване на парите към верните фирми вече е доведено до съвършенство. Резултатите са налице - законите са привидно спазени, но количеството невидими пари, изливани в губещи медии, в нови политически проекти и в иначе документално-скромни предизборни кампании, съвсем видимо расте. Кой да ги разследва - ДАНС, прокуратура, нов антикорупционен орган, избран от същите хора? Отговорът е повече от ясен.

(2) Руското влияние и връзки изведнъж стават свръхчувствителна тема, след като решението по "Закона Магнитски” в Щатите идва след броени месеци и все още е неизвестно какво ще гласи то по отношение на Цацаров, Пеевски и свързаните с тях (помним - “ти си го избра”) политици по върховете. Изведнъж реториката от краткия мандат на Орешарски за важността на “Южен поток” и лобирането за неговите подизпълнители стана срамна тема, совалките около договорите за нови ядрени мощности и атаките срещу бизнесмени от сектора с много нули са удобно забравени, а срещите с руски външнотърговски банки и бизнесмени за финансиране на приватизационни и постприватизационни сделки са изтрити, сякаш никога не са се случвали.

(3) “Влиянието над премиера”, известен от първия си мандат с това, че през два месеца първо искаше да вдига, а после да сваля ставката на ДДС, е някакъв имагинерен, но явно ключово важен и много, много скъп политически актив, затова и се споменава директно толкова пъти. Политическите брокери с дълъг опит и стаж в други сложни конфигурации добре знаят как от този имагинерен актив да се премине в реално политическо влияние, оттам в общи действия, взаимни услуги, прокарване на закони, създаване на разпределителни управляващи коалиции, съглашения за контрол над публичен ресурс, издигане и избиране на зависими кандидати в иначе независими системи и политически действия без някакво идейно обяснение, но с ясен и конкретен бенефициент.

В цялата тази описана конфигурация всичко изглежда логично за познатите ни от Алеко насам местни политически нрави, но липсва нещо много важно - законите и принципите, заложени в тях. Има само много нерви, огромно его и все по-фасадни институции, политици и медии. Решение или поне успокоение на тази ситуация обаче ще има съвсем скоро на същия принцип - договорено някъде на спокойствие, в луксозен хотел или в ловна резиденция, за да са доволни всички. Тука е така, както се казва накратко. А този вече класически израз дори много удобно се събира само в един смс - като за заети хора, вече малко поуморени от тежестта на властта, но без полезен ход извън нея.

...

Николай Стайков е съосновател и член на борда на "Антикорупционен фонд". Коментарът е от профила му във фейсбук. Публикуваме го с негово разрешение. Заглавието е на Клуб Z.

 

 

Не се очаква скок в цените на храните около Великден

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ne-se-ochakva-skok-v-cenite-na-hranite-okolo-velikden-256191/

Колебанията в цените на хранителните продукти на едро са сезонни, каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси

Откриха труп на мъж до заведение на бургаски плаж, имало предсмъртна бележка

https://www.24chasa.bg/region/article/6728388

Откриха труп на мъж до заведение на бургаски плаж, имало предсмъртна бележкаТруп на мъж е изплувал пред заведение в района на Експозиционен център „Флората“. Това съобщи за „Фокус“-Бургас говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева. Сигналът за инцидента е подаден в полицията около 07.00 часа днес. Изпратеният на място екип установява самоличността на загиналия. Това е 81-годишен мъж, живеещ в к-с „Лазур“.

1780 терористи досега са убити по време на операцията "Маслинова клонка" в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728335

1780 терористи досега са убити по време на операцията "Маслинова клонка" в СирияТурските въоръжени сили са неутрализирали 1780 терористи по време на операцията "Маслинова клонка" в района на град Африн, Северна Сирия, съобщи днес генералният щаб на турската армия, цитиран от ТАСС и БТА. В рамките на операцията в Африн турските въоръжени сили са убили през изминалото денонощие още 65 терористи от отрядите на Силите за защита

Ескперти: Изкуственият интелект не трябва да попада в ръцете на терористи

http://www.cross.bg/intelekt-izkystveniya-teroristi-1568310.html

/КРОСС/ Бързото развитие на изкуствения интелект увеличава опасността за злонамереното му използване от застрашаващи световния мир държави, престъпници и терористи, предупреждава нов доклад, цитиран от Ройтерс. Проучването бе публикувано днес от 26 експерти в областта на изкуствения интелект, киберсигурността и роботиката от университетите "Кеймбридж", "Оксфорд", "Йейл" и неправителствени организации. Те призовават правителствата и всички заинтересовани страни да ограничат потенциалните заплахи, свързани с изкуствения интелект. Изследователите казват, че злонамерената употреба на изкуствен интелект създава непосредствени заплахи за цифровата, физическата и политическата сигурност, защото позволява широкомащабни, прецизно насочени и високоефективни атаки. Проучването се фокусира върху сценарии, които е възможно да станат реалност в следващите пет години. Те подчертават, че терористи могат да извършват кибератаки, с които да предизвикат катастрофи на автономни коли или да превръщат широкоразпространените в търговската мрежа дронове в оръжия.  

Отменени полети и катастрофи заради лошото време в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728367

Отменени полети и катастрофи заради лошото време в САЩСняг, студ и поледици сковаха Уисконсин и Юта в САЩ. Лошото време стана причина за отменени полети и повече от 300 катастрофи. В страната отбелязват Деня на президента, но планираните за почивните дни пътувания на хиляди американци пропаднаха, предаде

Самолет ръждясва в квартална градинка в Силистра (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6728368

Самолет ръждясва в квартална градинка в Силистра (Снимки)
Истински пътнически самолет повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време машината е била учебна база за децата от Силистра, но преди 14 години парите за поддръжката й свършват. Днес самолетът все още е там, край реката, но сам. Хората от квартала обаче не искат тази грозна и тъжна гледка и търсят начин районът да бъде облагороден,

Труп изплува от морето в Бургас

https://offnews.bg//112/trup-izpluva-ot-moreto-v-burgas-675287.html

Труп на мъж е изплувал пред заведение в района на Експозиционен център „Флората“, съобщи говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева.

Сигналът за инцидента е подаден в полицията около 7 сутринта днес.

Изпратеният на място екип е установил самоличността на загиналия. Това е 81-годишен мъж, живеещ в к-с „Лазур“. Той излязъл от дома си около 5.20 часа и искал да сложи край на живота си, тъй като страдал от тежко заболяване. Мъжът оставил предсмъртна бележка.

Три болници отказали да вземат детето от Роман

http://dnes.dir.bg/news/roman-26903809

Момчето, което падна от третия етаж на комплекс за деца с увреждания в Роман, остава в критично състояние в Плевенската университетска болница.

Над 14 000 къса контрабандни цигари са иззети при спецоперации в страната

http://www.cross.bg/kusa-tzigari-izzeti-1568309.html

/КРОСС/ Над 14 000 къса контрабандни цигари са иззети при спецоперации в страната. Проверени са търговски обекти и жилища в Бяла Слатина, Любимец, Харманли, Димитровград и Котел, съобщават от пресцентъра на МВР. Продължават специализираните операция срещу контрабандата на акцизни стоки в страната. Вчера, при проверка в частен дом в Бяла Слатина, са намерени и иззети 7 580 къса цигари, без български акцизен бандерол. Образувано е бързо полицейско производство. Цигари и тютюн без бандерол иззеха полицаи от Любимец, Харманли и Димитровград. При проверки на домове и кафене са конфискувани общо 6 900 къса цигари и 2.1 кг нарязан тютюн, предаден от собствениците с протокол. Съставени са актове по Закона за акцизите и данъчните складове. Пет търговски обекта и частни домове са проверени на територията на Котел. От магазин в село Ябланово се иззети 600 къса цигари, а от жилището на 47-годишната Е.Х. от същото село са намерени 860 къса цигари, без акцизен бандерол. По случаите са образувани бързи производства за извършено престъпление по чл.234 от НК.  

Ужасните въпроси на съвремието ни

http://www.transmedia.bg/2018/02/21/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b8/

 

– Тате бе, един чичко показа следен плъст по телевизола. Какво означава това?

Пита детето, което е гледало телевизор в съвсем си детско време.

На този детски въпрос бившите комунисти, сегашните консерватори, православните началници, руските патриоти и въобще съхранителите на изконните семейни и духовни ценности ще намерят отговор. Консерваторите ще намерят отговор в писанията на Бърк, православните – в светите писания, комунистите – ясно в кои писания, руските патриоти Сидеров и Каракачанов – в прозренията на путиниста Дугин. В краен случай, ако са заети и детето им досажда, ще го плеснат по дупето да млъкне. Ама леко. И само в краен случай. Ние и без конвенция не бием децата, нали…

– Тате бе, а чичко Бойко каза „Цецо, говори ти бе, да те ега”. Какво значи това „да те ега”, бе тате? – ще попита някое по-голямшко дете.

И на този въпрос бившите комунисти, сегашните консерватори, а също православните началници, руските патриоти и въобще съхранителите на изконни български ценности ще намерят отговор. „Той чичко ти Бойко Борисов може така си говори, ама пък иначе брани стабилността” – могат да кажат например консерваторите, православните началници и почитателите на ГЕРБ. А бившите комунисти и руските патриоти просто могат да си затраят. И да кажат на детето да не ги занимава с простотии, щото ще му плеснат два шамара. Не че непременно ще го направят. Ние и без конвенцията не бием шамари. Освен ако не се налага.

А най-лесно ще намерят отговор на детския въпрос ония десни консерватори и съхранители на семейни ценности, които имАха възможността по-отблизо да се запознаят с бойко-цецовските взаимовръзки.

– Тате бе, а защо нашият министър на културата каза на един художник: „Я ела тук да се снимаш бе, да ега мама ти да ега – може пък да попита някое вече съвсем отраснало дете. На което бившите комунисти, гербаджиите и част от отбраното ни общество тутакси би отговорило примерно така: „Той така си вика нашият министър, ама иначе дава пари за театъра и за музей на изкуствата. И прокарва духовни магистрали.”

Или нещо друго ще измислят, но все някакъв отговор ще дадат.

Ако детето прекалено досажда обаче – никакъв бой са каиш. Това е било ценност някога, в доброто старо време на истинските консервативни ценности. Сега времената са други. Добре поне че не сме подписали пустата му оная конвенция…

Има обаче един въпрос, на който нито бившите комунисти, нито сегашните консерватори, нито православните началници, нито руските патриоти могат да отговорят.

Има един въпрос, който ги оставя без дъх, без дар слово, без грам мисълчица и без опорни точки даже.

Това е въпросът: „Тате бе, какво е това джендър?“

Ужасен въпрос. Страшен въпрос. Злокобен, зловещ, подмолен, подъл, извратен, абе джендърски един такъв въпрос. На него те не могат да отговорят примерно така:

„Това е мъж, който се преструва на жена, или иска да бъде жена. Не му обръщай внимание. Има си такива. Не трябва да им подражаваш, ама и не бива да им се подиграваш. И да ги биеш…“

Не, те не знаят как да отговорят на въпроса. Той ги хвърля в свещен ужас, в трепетен потрес и в страховит трепет, да не говорим за неизбежните благородното възмущение и справедливия гняв.

За да ги отървем от гореописаните зорове, ужаси и потреси, предлагаме един примерен разговор между баща – бивш комунист, сегашен консерватор, православен началник или руски патриот с дете, което задава джендърски въпроси. Разговорът отразява политическата зрелост, духовната възвишеност и нравствената устойчивост на обществото ни. Съобразен е с изконните български ценности и може свободно да бъде ползван при належащи и други нужди:

Син: Деега мааму, деега тате, има едни такива, дето не мога да ги разбера кви са.

Баща: Не ме занимавай сега, да не ти обърша два шамара. Не виждаш ли, че слагам джанти на джипа. Деега и джантите, деега и джипа деега.

Син: Ама, тате, тия били страшни. Щели да ни егат майката и да ни обърнат резбата.

Баща: И кви са тия да ги ега?

Син: Джендъри. Тва кво е, знаеш ли?

Бащата: Па ега ли му майката кво е.

Намесва се майката.

Майка: Колко пъти съм ти казвала да не занимаваш баща си с глупости, когато сменя джанти. Ще ти строша тъпата кратуна, лайненце такова.

Баща (към майката): Ти не се обаждай, да не те започна и теб с шамарите. Нека пита детето. Нека знай. Към детето: И викаш, щели да ни егат майката, така ли?

Син: Да. Защото били три таковата… полови таковата да ги ега. И транс… таковата. И обратни даже, гаси педерасите.

Баща: Егах ги аз в транстаковата и онаковата. Те ли ще ни егат майката? А мога ли аз на тях да им ега мамата. Егах ги у педерасите. Тя конвекцията ги развъди тия. Ти като видиш такива, ела ми кажи. Ше ги прибиа сичките до един. Па и ти зЕми та им зАлющи некоа плесница като ги видиш, ако не са много яки. Бах ги у джендърите. А сега фани тая джендър и дръж яко. Тоест тая джанта фани. Джеба и джантата, деега и джипа деега. И джендърите също.

Разбира се, не е задължително разговорът да се повтаря буквално, добре е да се разнообрази в зависимост от това с какво точно е зает бащата – дали слага джанти или дограма, дали смуче ракия или пък лющи карти. Важното е да отразява изконно българските консервативни семейни ценности.

Нали не сме подписали конвекцията все пак. Деега и конвекцията деега.

Аре.

Руски ботове са заливали Twitter с дезинформация след стрелбата във Флорида

http://www.moreto.net/novini.php?n=369455

Руски ботове са наводнили Twitter с дезинформация след стрелбата във Флорида, съобщава в. "The New York Times". Около час, след като беше съобщено за трагичния инцидент в училище в Паркленд през миналата седмица, в социалната мрежа са публикувани множество съобщения с хаштагове #guncontrolnow, #Parklandshooting, #gunreformnow.

Крадци отмъкнаха цигари през дупка в тухлена стена в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6728315

Крадци отмъкнаха цигари през дупка 
в тухлена стена в Горна ОряховицаВзломна кражба на 3 стека цигари, на стойност 150 лв. от магазин в Горна Оряховица, разследват местни криминалисти. Престъплението е извършено във вторник вечерта, чрез взломяване на ключалка на метална врата на складово помещение и направа на отвор в тухлена стена.  2000 лв. и златни накити пък са отмъкнати от жилище във Велико Неизвестните апаши

Български 3D биопринтер печата човешка кожа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727922

Български 3D биопринтер печата човешка кожа“Принтиво” е сред единиците компании в света, които създават изкуствен живот Български 3D биопринтер създава човешка кожа и тъкани. С уникалния метод моve да се правят и костни и хрущялни структури, наподобяващи човешките. Технологията е на българската компания “Принтиво”, която е от единиците биопринтиращи фирми в световен мащаб.

Обирджиите от Пазарджик вече са заловени, ограбили казиното с пластмасов пистолет

http://www.cross.bg/pazardzhik-benzinostantziya-grabezh-1568308.html

/КРОСС/ Издирваните за обира на казино в Пазарджик вече са заловени, съобщава БТВ. Въоръженият грабеж стана в понеделник, а впоследствие се оказа, че бандитите са обрали и бензиностанция край Пловдив. Срещу тях е повдигнато и обвинение. Според прокуратурата преди два дни двамата са влезли в казино „Ларго" в Пазарджик, заплашили с пистолети крупието и служителка и ги накарали да отворят касата, откъдето взели оборота от 10 000 лв. В казиното в този момент не е имало охранител. Разследващите са установили, че същите нападатели са извършили въоръжен грабеж на бензиностанция край Пловдив. Все още не е ясно колко точно е била плячката от този удар. В домовете им е намерена част от задигнатата сума, маските, както и оръжията на престъпленията - газов пистолет и пластмасова играчка.  

Промени в управителния съвет на Fibank

https://offnews.bg//ikonomika/promeni-v-upravitelnia-savet-na-fibank-675286.html

Чавдар Златев е новият Член на управителния съвет на Първа инвестиционна банка (Fibank) заема длъжността главен директор „Корпоративно банкиране“ (CCBO), съобщиха от кредитната институция.

Златев е завършил магистърска степен по макроикономика в УНСС в София. Специализирал е в Bank of Ireland кредитни продукти и практики, както и в Banco Popolare di Verona съвременни банкови практики.

Той се присъединява към екипа на ПИБ през 2004 г. като главен специалист в дирекция „Кредитиране на МСП“. Скоро след това е повишен в заместник-директор на дирекцията.

От 2006 г. до 2009 г. работи като управител на клон „Витоша“ на Първа инвестиционна банка. Впоследствие е назначен за зам.-директор на дирекция „Клонова мрежа“. През 2010 г. става неин директор.

От 2011 г. е директор на дирекция „Корпоративно банкиране“ и като такъв е участвал в разработването и внедряването на редица банкови продукти.

Освен позицията си в Банката, г-н Златев е също така член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка – Албания и член на Съвета на директорите на „FiHealth Застраховане“.

Fibank приключва 2017 г. с 85 млн. лв. печалба на неконсолидирана основа. Портфейлът от кредити и вземания се повишава до 5,06 млрд. лв., а акцията на банката отбелязва ръст от 69% през 2017 г.

ДПС: Президентът има право на вето, но...

http://clubz.bg/64512-dps_prezidentyt_ima_pravo_na_veto_no

Президентът Румен Радев има право да наложи вето, но има неразбиране и на промените в Закона за банковата несъстоятелност, и на Закона за нормативните актове. Това заяви юристът от ДПС Хамид Хамид -  един от вносителите на промените в закона, станал популярен като "закона на Делян Пеевски за КТБ". Самият Пеевски е съвносител, третият в компанията е Йордан Цонев.

Хамид мотивира несъгласието си с държавния глава, позовавайки се само на членове и алинеи. 

"Право на президента е да налага вето, това е конституционно право. Това, което видяхме от мотивите до момента, описани в медиите - ние не сме съгласни. Считаме, че има неразбиране на параграф 5, 6 и 7 от нашия законопроект, както и неразбиране на чл. 14 от Закона за нормативните актове. Законодателят е уредил реда, начина и условията кога се налагат норми с ретроактивно действие. В ал. 3 на чл. 14 има забрана кога не може да се налагат такива норми и това е при увеличаване на санкции, Ние не сме в тази хипотеза", заяви Хамид по повод основния мотив за ветото - а именно, че в него със задна дата се дава право на ревизия на действия на синдиците на фалиралата КТБ за обезпечения и цесии с активи.

Юристът от ДПС е категоричен, че от "Дондуков" 2 не са разбрали и параграф 5 от промените в Закона за банковата несъстоятелност.

"Говори се, че законът погасява задължения и отнема права. Това абсолютно не отговаря на истината. За погасяване на задължения, за произнасяне по цесиите думата има българският съд.  Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съдът. В момента висят над 800 дела пред съда и само той може да каже дадена сделка дали е нищожна, недействителна и т.н."

Чл. 14 от Закона за нормативните актове, на който се позовава Хамид гласи:

(1) Обратна сила на нормативен акт може да се даде само по изключение, и то с изрична разпоредба.

(2) Обратна сила на нормативен акт, издаден въз основа на друг нормативен акт, може да се даде само ако такава сила има актът, въз основа на който той е издаден.

(3) Не може да се дава обратна сила на разпоредби, които предвиждат санкции, освен ако те са по-леки от отменените.

Юристът завърши с това, че според него върнатият от президента закон дава възможност да "не се разграбват вторично" активи от КТБ преди съдебни решения.

За разлика от случаите на политически критики към "закона Пеевски за КТБ", когато от ДПС реагират с реплики, че който е против този закон съучаства в "неразкриването на истината" за фалита на банката на Цветан Василев, този път Хамид и колегите му се въздържаха от повече коментари.

Очаквайте подробности

Все по-малко хора вече кръщават синовете си с името Харви

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6728328

Все по-малко хора вече кръщават синовете си с името Харви
Заради секс скандалите с холивудския продуцент Уайнстийн, много малко родители избират за синовете си името Харви, пише в. "Метро". За лошата му слава имаше пръст и миналогодишният ураган Харви, един от най-скъпоструващите за населението тропически циклони. Той нанесе големи щети на град Хюстън, предаде БТА.

4 деца ограбиха дома на 49-годишна жена в Търговищко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728326

4 деца ограбиха дома на 49-годишна жена в Търговищко4 малолетни момчета и момичета са ограбили дома на 49-годишна жена от с. Китино, Антоново. Това съобщиха от ОДМВР-Търговище. Кражбите се извършени в периода 12-20 февруари чрез разбиване на входната врата. Откраднати са кухненска посуда, дрехи и покъщнина. След проведени в РУ-Търговище оперативно-издирвателни действия са установени извършителите

Петър Москов: Министерският натиск върху НЗОК не е проблем

http://dnes.dir.bg/news/natisk-zdravnata-kasa-petar-moskov-ministerski-natisk-problem-ministerski-26903782

Натискът на министъра на здравеопазването върху другите структури от системата не може да се счита за проблем.

Доларът поскъпва уверено в сряда

http://econ.bg/Новини/Доларът-поскъпва-уверено-в-сряда_l.a_i.758117_at.1.html

Доларът поскъпна в сряда, тъй като фокусът в близка перспектива се измести върху протокола от последното заседание на борда на Федералния резерв на...

Откриха картина във Франция, която може да се окаже открадната творба на Дега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728351

Откриха картина във Франция, която може да се окаже открадната творба на ДегаСлужител на френските митници е открил на 16 февруари картина, която може да се окаже знаменитото произведение на Едуар Дега "Хористи", откраднато през 2009 година от музей в Марсилия, съобщи Франс прес. Платното е било намерено при оглед на багажното отделение на автобус на паркинг в департамента Сена и Марна, югоизточно от Париж.

Блумбърг: Финансите на Гърция са все още несигурни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728359

Блумбърг: Финансите на Гърция са все още несигурни Лявото гръцко правителство иска да излезе от спасителната програма след осем години на зависимост от външните кредитори, но финансите на страната все още са несигурни, твърди агенция Блумбърг в публикация, цитирана от гръцката телевизия ЕРТ. Доминиращото становище в Европа е, че кризата в Гърция почти е свършила: икономиката й се развива,

Г. Михайлов (БСП): Бизнесмени управляват здравеопазването

http://dnes.dir.bg/news/zdraveopazvane-26903781

Българското здравеопазване не се управлява от министъра на здравеопазването.

Туристи са блокирани от циклона "Гита" в Нова Зеландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728324

Туристи са блокирани от циклона "Гита" в Нова ЗеландияОколо 1000 туристи са блокирани в Нова Зеландия в залива Голдън Бей, съобщи AFP. Те са застигнати от „опашката“ на циклона "Гита". Властите обмислят да изпратят фериботи, които да превозят туристите от изолирания район на Южния остров, засегнат от свлачища. Бурята е прекъснала електроснабдяването на десетки хиляди домакинства,

Андрей Ковачев: България трябва да се възползва от транспортната революция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728329

Андрей Ковачев: България трябва да се възползва от транспортната революция

Българският евродепутат д-р Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) бе домакин на конференция на високо равнище за бъдещето на нисковъглеродната мобилността в Европа под наслов "Зареждане на бъдещето на Европа: как преходът от петрол подсилва икономиката". Това съобщиха на сайта на евродепутата. "Преходът към чисти коли може да намали зависимостта ни от внос на

Обвиниха галантен измамник, измъкнал 990 лв. от баба във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728302

Обвиниха галантен измамник, измъкнал
990 лв. от баба във Велико ТърновоИзмама на възрастна жена разкриха служители на полицейското управление във ВеликоТърново, съобщи полицията. На 20 юни миналата година съдействие в управлението е потърсила 89-годишна жена от старата столица. Тя е обяснила, че същия ден пред аптека в града се заприказвала с непознат мъж, който й обещал,

Софиянка открадна помощите за болно дете

https://frognews.bg/novini/sofiianka-otkradna-pomoshtite-bolno-dete.html

Жена открадна кутия с дарения за болно дете от аптека в София, съобщи бТВ.

По повод юбилея си НАОП “Николай Коперник“ – Варна организира конкурс

http://www.moreto.net/novini.php?n=369459

Конкурсът за рисунка и литературно произведение на тема „Изкуството и науката за Космоса“ е първото от серията събития, които се предвиждат по повод отбелязването на 50-годишнината от откриването на Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП)“Николай Коперник“ – Варна, която се навършва на 22 май.

ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи изменение на Конституцията за промяна на името на Македония

http://www.cross.bg/vmro-dpmne-partiyata-mitzkoski-1568307.html

/КРОСС/ Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че партията няма да подкрепи въвеждането на изменения в Конституцията с цел промяна на името на страната, въпреки че ще даде подкрепата за решение на спора с Атина, предава Радио „Свободна Европа" в местната си редакция. Ако се стигне до взаимно приемливо решение, според Мицкоски, то трябва да бъде подложено на референдум. В интервю за ТВ24 той добави, че ВМРО-ДПМНЕ няма да бъде ничие алиби в случай на провал на преговорите с Атина. Мицкоски не отговори обаче на въпрос дали партията му ще подкрепи решението при гласуването му в парламента. Когато настъпи моментът, ВМРО-ДПМНЕ ще обяви позицията си, подчерта лидерът на партията.

Осъждан бяга с кола, блъска полицейски патрул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728331

Осъждан бяга с кола, блъска полицейски патрулКъсно вечерта във вторник в полицията в Козлодуй бил получен сигнал за неправоспособен водач, който шофира автомобил по улиците на града. Изпратеният патрул забелязал „Рено Клио „ и подал светлинен и звуков сигнал от служебният автомобил. Шофьорът обаче не се подчинил, продължил пътя си и направил опит да блъсне патрулната кола.

САЩ: Ще присъстваме постоянно в Черно море

http://dnes.dir.bg/news/rusia-cherno-more-vms-sasht-26903743

Военно-морските сили на САЩ увеличават своето присъствие в Черно море за да противостоят на усилването на руския военен флот.

Държавата отнема 2 кила злато заради "разваляне на проклятия"

http://clubz.bg/64511-dyrjavata_otnema_2_kila_zlato_zaradi_razvalqne_na_proklqtiq

Семейство от Долни Дъбник, подсъдимо за "пране на пари", а в действителност мамело с "разваляне на магии", ще олекне с близо два килограма злато. 

Причината е, че Върховният касационен съд (ВКС) не допусна обжалване и постанови отнемане в полза на държавата на имущество за 256 843 лева. Основна част от него са златни предмети с тегло близо два килограма - 18 пендари, 37 монети, 12 гривни, 2 синджира, 6 пръстена, два чифта обеци и две висулки, оценени на 247 369 лева. Те се съхраняват в банков сейф на Окръжна прокуратура Плевен. 

Делото е водено по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество срещу семейство Маринови от Долни Дъбник - Иван и съпругата му Иванка, както и синовете им Горан Станев и Станьо Маринов. Съпрузите са обвинени за пране на пари, а Иванка - за измама в особено големи размери. 

Миналата година КОНПИ спечели и делото срещу Горан Станев, от когото беше отнето имущество на стойност 140 725 лв. Все още не е приключило делото срещу Станьо Маринов - от него се иска имущество за 2 847 297 лв. 

Семейството беше задържано през януари 2014 г. при спецакция на МВР, ДАНС и Окръжната прокуратура в Плевен. Според обвинението в периода 2009-2013 г. те са получавали парични средства, придобити от Иванка Маринова чрез измама на жени от Палестина, Македония и други държави. Маринова е пътувала до различни страни и убеждавала жертвите си, че ще ги освободи от "проклятия", които те и техните близки имали, за което са й превеждали значителни суми по банков път. С парите семейството купувало златото, конфискувано от КОНПИ. 

Преди две години и Районна прокуратура-Казанлък внесе в съда обвинителен акт срещу 45-годишната Надежда В. и 43-годишният Мехмед М. за заблудата, че развалят т.нар. магия срещу парична облага.

"В условията на продължавано престъпление с цел да набавят за себе си имотна облага са поддържали у някого заблуждение и с това са причинили другиму имотна вреда – престъпление", гласи обвинението, според което двамата могат да получат от една до 6 години лишаване от свобода.

Усмихни се, снимат те

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/85XIVu4OTVA/

EVN България продължава да напомня на своите клиенти, че малките стъпки за енергийна ефективност имат голям ефект, когато ги прилагаме редовно и последователно. Традиционната зимна инициатива на компанията за енергийна ефективност тази година е под мотото „Пази енергията за важните неща!“. Тя е насочена към ежедневни дейности от бита и разкрива колко е лесно всеки един от нас да допринесе за разумното използване на енергията.

В тази връзка компанията организираEVN фотокът“ на 24.02.2018 г. (събота) в Мол Галерия Бургас (ниво 1).

Всички посетители – индивидуално или на групи – могат да се снимат безплатно във весели и разнообразни снимки, изобразяващи познати ежедневни ситуации. На разположение на желаещите ще бъде разнообразен инвентар и помощници, така че всеки да се снима по уникален и забавен начин. Всеки посетител ще може да получи снимката си с интересно екологично послание, за да не забравя, че е част от решението за опазване на природата и нейните ресурси.

Целта е посетителите на фотокъта да научат как да пестят енергия, докато се забавляват и печелят награди. Първите снимали се ще могат да си изтеглят скреч карта, на която ще открият съвет за енергийна ефективност, както и да участват с нея за една от двете награди:

  • селфи стик за дружески фотомоменти;
  • еколампа, която си сменя цветовете и озарява интериора.

Броят на скреч картите е ограничен и ще се получават до изчерпване на количествата.

Вижте къде в столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6728304

Вижте къде в столицата спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 22 февруари 2018 г. (четвъртък), съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Чепинско шосе“, кв. „Васил Левски“ Г , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Стивън Спилбърг също ще дари средства за промени в оръжейния контрол

https://www.actualno.com/america/stivyn-spilbyrg-syshto-shte-dari-sredstva-za-promeni-v-oryjejnija-kontrol-news_660932.html

След като стана ясно, че холивудският актьор Джордж Клуни и съпругата му Амал ще дарят 500 хиляди долара, за да подкрепят промени в оръжейния контрол в САЩ, примерът им бе последван и от други популярни личности. За да помогнат за финансирането на поход на ученици във Вашингтон с искане за промени в оръжейния контрол, средства дариха още кинорежисьорът Стивън Спилбърг и съпругата му Кейт Капшоу, както и кинопродуцентът Джефри Каценбърг и съпругата му. Te ще дарят по 500 хиляди долара, пише Dead

Президентско вето върху промените в закона за банковата несъстоятелност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentsko-veto-vyrhu-promenite-v-zakona-za-bankovata-nesystoiatelnost-2080013

Президентът наложи вето върху промените в закона за банковата несъстоятелност. В началото на месеца парламентът окончателно прие предложенията на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид срещу вторичното разграбване на КТБ. В мотивите на президента се посоча, че обществото трябва

Тяло на възрастен мъж изплува на бургаския плаж

//dariknews.bg/regioni/burgas/tialo-na-vyzrasten-myzh-izpluva-na-burgaskiia-plazh-2079995

Тяло на възрастен мъж беше открито на бургаския плаж. Очевидци подали сигнал около 7.30 часа. На мястото - в района на "Флората", са изпратени екип на полицията и линейка.
 
Тялото е откарано за аутопсия, която да установи точните причини, довели до с

Отстраниха Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otstraniha-valeri-zhablianov-kato-zam.-predsedatel-na-parlamenta-2080015

Мнозинството в парламента отстрани от поста заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов. Социалистът получи подкрепата на парламентарната група на БСП, но за отстраняването му гласуваха всички депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. От левицата ще сезират Конституционния съд,

Преглед на икономическите теми в печата, 21 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-21-февруари_l.a_i.758115_at.1.html

"Бългapcĸи пeнcиoнepи мacoвo ce лeĸyвaли в Гepмaния"  Гepмaния ce e oплaĸaлa нa бългapcĸитe влacти, чe знaчитeлeн бpoй бългapcĸи пeнcиoнepи...

КЗП съди 9 дружества за бързи кредити

https://www.actualno.com/society/kzp-sydi-9-drujestva-za-byrzi-krediti-news_660929.html

Комисията за защита на потребителите е установила неравноправни клаузи при 56 проверени дружества за бързи кредити, регистрирани към БНБ. Понякога става въпрос единствено за срокове за уведомяване. От тях обаче с 9 в момента сме в съда с колективни искове. Всички останали са предприели мерки за промяна на тези общи условия и ние осъществяваме последващ контрол дали това се спазва. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БНР. Маргаритов коменти

Тайланд затваря за 3 месеца един от най-красивите си плажове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6728288

Тайланд затваря за 3 месеца един от най-красивите си плажовеПлажът Maya Bay, намиращ се на тайландския остров Ко Фи Фи, ще бъде затворен за туристите от юни до септември тази година. С тази мярка властите ще се опитат да поправят нанасяните с години екологични щети в района, съобщава T+L. Според вестник Guardian, по пясъците на Maya Bay се разхождат до 5000 посетители на ден,

Красен Станчев: Ако има АЕЦ „Белене“, енергията от нея ще е непродаваема

http://www.moreto.net/novini.php?n=369454

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене" е нереалистичен, заяви Красен Станчев - икономист и преподавател в СУ. Всички независими експертизи дават цена на електроенергията от нова атомна централа най-малко 80 евро за мегаватчас.

Нови милиони ще потънат в оградата на границата без обществена поръчка

https://offnews.bg//temida/novi-milioni-shte-potanat-v-ogradata-na-granitcata-bez-obshtestvena-po-675284.html

Оградата на границата да бъде ремонтирана и поддържана без за това да бъде провеждана обществена поръчка. Тези промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) са внесли депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти

В изграждането на оградата бяха платени близо 170 млн. лв., като парите бяха раздадени на фирми без провеждането на обществени поръчки по усмотрение на областните управители на Хасково, Бургас и Ямбол. Това стана отново по настояване на патриоти, а сега се предлагат нови промени, с които правителството да продължи да плаща за поддръжката на границата, без за това да бъде обявена обществена поръчка. 

Въпреки че изпълнителите на строителството са задължени да извършват гаранционна поддръжка на оградата в срок от пет години, депутатите дават зелена светлина в приближени фирми да се излеят нови пари от държавния бюджет за ремонт на компрометирани участъци от оградата от "трети лица" чрез "умишлени действия". "Тези нарушения на целостта на съоръжението не са предмет на гаранционното поддържане, защото са в резултат на умишлени действия", аргументират се Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от Обединени патриоти.

От мотивите на вносителите става ясно, че извън обхвата на гаранционната поддръжка са нарушени, причинени от природни стихии, както и почистването на канавки, водостоци, "третиране на растителността, находяща се в близост до съоръжението", както и "подмяна на катинари" и възстановяване на обслужваща инфраструктура. 

Всичко това налагало, за да не се забави поддръжката на оградата, която беше обявена за стратегически обект със значение за националната сигурност, процедурите по ЗОП да бъдат избегнати:

Приложението на съответните процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) би ограничило в значителна степен предприемането на необходимите своевременни действия по поддръжка, като съществена и неотложна мярка за запазване на функционалността на съоръжението, е записано в мотивите.

Според народните представители от мнозинството тези промени ще гарантират поддръжката на оградата без забавяне, което е от значение за ограничаване на миграционния поток, който, по данни на "Фронтекс", е спаднал в цяла Европа с 60 %.

Най-много от платените средства за оградата са на територията на Бургас, където до лятото на 2017 г. бяха сключени договори за 108 млн. лв. Без да бъде проведена обществена поръчка, парите бяха платени на фирмите "Пътстрой Бургас" ЕООД, "Булдени" ЕООД, "Инфра експерт" ЕООД, "Транспортно строителство и възстановяване" ДП, "Пътинженерингстрой – Т" ЕАД и ДЗЗД „Пътинженерингстрой“.

Към септември 2015 година "Пътинженерингстрой – Т" ЕАД не фигурираше в списъка с бенефициенти, посочени от тогавашния и настоящ областен управител Вълчо Чолаков - тогава от квотата на РБ, а сега - от ГЕРБ. Според публикации на в. "Капитал" "Пътинженерингстрой-Т" участва и в консорциума за изграждането на софийската Северна тангента, който е с водещ изпълнител "Водстрой 98". През лятото на 2016 г. фирмата беше купена от "Хидрострой". В борда на директорите на фирмата е бившият общински съветник от ГЕРБ Николай Пашов.

Другият от изпълнителите "Пътстрой Бургас" ЕООД е дъщерна фирма на "Хидрострой". Третата фирма "Булдени" ООД е собственост на Емил Гоцев и Иван Николов. Тяхна е и фирмата "Егида М" ООД, която е част от обединение, включващо и "Водстрой 98" АД, спечелило обществената поръчка за реконструкцията на пристанището в Приморско.

Втори нов играч в списъка е "Инфра експерт" ЕООД. Според разследване на сайта "Биволъ" тази фирма е придобита от свързаната с депутата от ДПС Делян Пеевски “Водстрой – 98”. Любопитното е е че тя взима 12 млн. лв. за строежа на оградата в област Хасково само няколко дни, след като са извършени промени и "Инфра експерт" става акционерно дружество. 

"Транспортно строителство и възстановяване" ДП пък е държавно предприятие, с принципал министъра на транспорта. Управител на предприятието е Валери Василев, който е назначен на поста през 2009 г. от тогавашния министър на транспорта Александър Цветков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване