Жените са най-привлекателни, когато...

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zhenite-sa-naj-privlekatelni-kogato-2079850

Жените са по-привлекателни в група, отколкото сами, установиха учени от университета Флиндърс в Аделаида, съобщи в. "Дейли мейл".

Този ефект, наричан "ефект на мажоретките", повишава индивидуалната привлекателност независимо от красотата. Освен това

Смениха шефа на Агенцията за малките и средни предприятия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/smeniha-shefa-na-agenciiata-za-malkite-i-sredni-predpriiatiia-2079944

Габриела Козарева е освободена от поста заместник-министър на спорта и назначена за изпълнителен директор на Агенцията за малките и средни предприятия.
 
Тя е назначена със заповед на министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщав

В САЩ се засилват настроенията за по-строг оръжеен контрол

https://www.actualno.com/america/v-sasht-se-zasilvat-nastroenijata-za-po-strog-oryjeen-kontrol-news_660893.html

Близо всеки двама от трима американци обявяват, че биха приели по-стриктни закони върху огнестрелните оръжия след стрелбата в училище във Флорида. Те са повече, отколкото през 2008 година, сочи проучване на Quinnipiac, цитирано от БГНЕС. Според резултатите от социологическото проучване, проведено сред 1249 американци между 16 и 19 февруари, 66% от тях се изказват благосклонно за по-стриктни мерки за контрол върху оръжията, докато 31% се противопоставят на това. В сравнение с 2017 година привър

Актрисата, спечелила "Оскар" в годината ти на раждане

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/aktrisata-spechelila-oskar-v-godinata-ti-na-razhdane-6079516

Представяме ви едни от най-добрите актриси в света, които са спечелили "Оскар" в категория "Главна женска роля"

Тръмп: Една жена си върна заема с клевети срещу мен

http://clubz.bg/64501-trymp_edna_jena_si_vyrna_zaema_s_kleveti_sreshtu_men

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли твърденията за непристойно поведение, отправени от жена, която твърди, че той я целунал насила, когато е работила на рецепцията в "Тръмп тауър" в Ню Йорк преди около 12 години, предадоха световните агенции.

Рейчъл Крокс спомена за посегателството за първи път по време на кандидат-президентската кампания в САЩ през 2016 година. Тя е една от десетината жени, обвинили досега Тръмп в непристойно поведение. През 2017 г. тя разказа в телевизионна програма, че е била шокирана от случилото се.

Сега в. "Вашингтон пост" отново съобщи за твърденията на Крокс на първа страница и това породи отговор в "Туитър" от страна на президента.

"Жена, която не познавам и която, доколкото си спомням, никога не съм срещал, е на ЧЕЛНАТА СТРАНИЦА на фалшивите новини на "Вашингтон пост", твърдейки, че съм я целунал (и то за цели две минути) в лобито на Тръмп тауър преди 12 години", написа Тръмп. 

И добави в друг туит:

"Нищо такова не се е случвало! Кой ще направи това на обществено място при охрана на живо?", визирайки работещите охранителни камери за наблюдение в лобито на Тръмп тауър.

Последва още:

"Това е още едно фалшиво обвинение".

И заключи:

"Защо "Вашингтон пост" не пише за жените, които приемат пари, за да измислят истории, които ме засягат? Една от тях си уреди така връщането жилищния заем".

Мандариново сърце

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6727424

Мандариново сърце Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Италианска титла в женското спускане, Линдзи Вон остана само с бронз

http://clubz.bg/64500-italianska_titla_v_jenskoto_spuskane_lindzi_von_ostana_samo_s_bronz

Италианката София Годжа стана олимпийска шампионка в ски спускането при жените на игрите в Пьончан. Това е първо злато за Ботуша в дисциплината на най-големия спортен форум.

Втора, само на 9 стотни, финишира Ригнхилд Мовинкел (Норвегия), която прибави още едно отличие след среброто и в гигантския слалом.

Голямата фаворитка Линдзи Вон (САЩ) даде трето време - на 47 стотни зад Годжа. Така Вон не успя да сбъдне мечтата си и да дублира титлата в дисциплината, взета за първи път във Ванкувър през 2010 г.

Но все пак на своите 33 г. е най-възрастната медалистка в алпийските ски на зимни олимпийски игри.

Тина Вайратер (Лихтенщайн) е четвърта на секунда и три стотни. Кандидатки за подиума като Лара Гут (Швейцария) и Щефани Вение (Австрия) не завършиха.

Линзди Вон отдаде дължимото на Годжа, като заяви, че италианката просто е направила по-добро спускане - почти без грешки. Американката заяви, че все пак е доволна от медала си, тъй като се е трудила много за него. Ветеранката добави, че е доволна от карането си.

Вон има последен шанс за титла в алпийската комбинация в четвъртък. Онзи ден тя каза пред медиите, че на 99,9 процента това са последните й олимпийски игри.

София Годжа е водачка за Световната купа в дисциплината спускане този сезон и в Южна Корея просто потвърди отличната си форма.

От кухнята на руските тролове: не са само тези тринайсет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284891_%D0%9E%D1%82+%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%3A+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+

 ДВ: Познавате ли някого от 13-те руснаци от т.нар. фабрика за тролове в Санкт Петербург, срещу които в САЩ е повдигнато обвинение за това, че са се опитали чрез социалните мрежи да повлияят на резултатите от президентските избори през 2016 година? 

Преди назначаването ми знаех три имена: Пригошин, Бурчик и Бистров (най-вероятно ръководни кадри в групата, заб. ред.) Още през 2014 година медиите писаха за тях. Що се отнася до останалите 13 обвиняеми, разгледах техните профили в социалните мрежи и установих, че са сприятелени с хората, които срещнах във фабриката за тролове

ДВ: Какви са тези хора, срещу които в Америка има повдигнати обвинения? Що за хора са това? 

Това са най-обикновени сътрудници, каквито имаше много. Това са хора, които направиха бърза кариера и изпълняваха задачите, спускани отгоре.

ДВ: Как е организирана работата в една фабрика за тролове? Как изглежда един работен ден?

Когато дойдеш на работа, на компютъра вече те очаква поставената ти задача. За всеки ден се прави тематичен план, в който САЩ винаги са сред първите 3 или първите 5 теми. Само тези, които се грижат за коментарите в медиите или социалните мрежи, получават своите задачи устно.

ДВ: Колко души са ангажирани там? 

Тази фабрика не е единствената. Фирмата на улица Савушкина, която впрочем се премества, е най-известната. Хората от Москва са по-малко познати в сравнение с тези в Санкт Петербург. Вероятно фабриката за тролове в Санкт Петербург е най-голямата. Има и хора, които работят от вкъщи. Тоест не можем да кажем, че там са били заети хиляда души - макар точно тази цифра да посочват хора, които доскоро са работили там

ДВ: Какво знаете за обикновените служители?

Lyudmila Sawtschuk (DW/W.Izotow)

Людмила Савчук

Това са предимно млади хора, на възраст около 20 години. Те работеха за пари. Заплатите бяха сравнително добри. Човек работи два дни, а следващите два почива. Аз поразпитах тук-таме и установих, че има и хора от други градове, както и от Украйна.Те се нуждаеха от пари, за да могат да си плащат наемите в Санкт Петербург.

ДВ: В САЩ ги обвиняват в опит да повлияят на изборите. Възможно ли е това, звучи ли Ви правдоподобно или е пресилено?

Никой не знае дали и в каква степен тези тролове са повлияли на нагласите на американските избиратели. Но намесата в изборите е безспорен факт. Дори и само един човек да е публикувал по поръчка нещо на английски в социалните мрежи, това е опит за намеса. Не се съмнявам, че САЩ постъпват правилно. Разбира се, че това не са били 13 или 130 тролове. Зад тях стои огромна по обем работа, която не е спирала. Мисля, че срещу хората от списъка са били събрани достатъчно доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения. 

 

Глобалните инвестиции в логистични площи са нараснали с 12% за година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284890_%D0%93%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B2+%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%

 Общите инвестиции в луксозни логистични площи до третото тримесечие на 2017 г. са достигнали 85,8 млрд. долара, което е повишение с 12% на годишна основа, показва доклад на CBRE.

Доходността от луксозни логистични активи през третото тримесечие на миналата година е намаляла на 72% от пазарите, изследвани от CBRE, а на 17% от пазарите е останала непроменена спрямо третото тримесечие на 2016 г.

Доходността от луксозни логистични площи през третото тримесечие на 2017 г. е намаляла със средно 35 базисни пункта на пазарите в Европа, Близкия изток и Африка, като повечето европейски пазари отчитат спад. Доходността е отбелязала най-голямо понижение в Париж-Лион (-75 базисни пункта до 5%) и в германските големи градове (-50 базисни пункта до 4,5%).

Американският индустриален пазар продължава да изпитва затруднения с ограничено ново предлагане и нарастващи наеми, което тласка капиталите към по-добре представящи се пазари като Сиатъл, Оукланд, Лос Анджелис/Ориндж каунти, Ню Джърси, където доходността достига между 4% и 4,25%.

Инвестициите в луксозни логистични площи в страните от Азиатско-тихоокеанския регион са нараснали с 51% на годишна основа през третото тримесечие на 2017 г., докато доходността се е свила с 29 базисни пункта на годишна основа до 6,68%. Търсенето от електронната търговия е било силно в Китай, Южна Корея и Индия, където много инвеститори са се възползвали от структурните промени в поведението на клиентите.

Предвид изобилието на индустриален капитал на глобалния пазар и силния апетит за логистични площи засилената инвестиционна дейност се очаква да продължи и през 2018 г., като някои пазари вероятно ще преживеят ново свиване на доходността.

Сред потенциалните рискове от CBRE посочват новите регулации, които биха оказали въздействие на международната търговия, и политиката за лихвените проценти.

 

Над 1/3 от инвеститорите смятат логистичните площи за най-привлекателния имотен сектор спрямо 28% за многофамилните жилища и 18% за офис площите. Американският индустриален сектор е имал най-голяма годишна възвръщаемост от 12,8% през третото тримесечие на миналата година в сравнение с останалите видове имоти – 5,72% за офис площите и 6,07% за търговските площи. „Инвеститорите могат да очакват стабилен приток на капитали заради силното търсене, което до голяма степен е подкрепено от растежа на електронната търговия и търсенето на логистични центрове от „последната миля“, казва се в доклада на CBRE.

 

Компанията посочва нарастваща тенденция към трансгранични инвестиции в индустриални имоти, особено от Азия. Вътрешното богатство в Китай нарасна значително в последните години и китайските инвеститори се стремят да разнообразят портфолиото си с инвестиции в чужбина. До третото тримесечие на 2017 г. китайските инвеститори са вложили над 773 млн. долара в американски недвижими имоти, което възлиза на 89% от общите им инвестиции в САЩ през 2016 г.

Азиатският капитал се насочва и към Европа. През юни 2017 г. китайският държавен фонд China Investment Corporation се съгласи да купи паневропейската логистична компания Logicor от Blackstone за 12,25 млрд. долара. Притежаваните от компанията 13,6 млн. кв. м висококачествени логистични активи се простират в 17 страни, като 70% от тях са съсредоточени във Великобритания, Германия, Франция и Южна Европа.

На Стария континент Великобритания е привлякла 9,4% от общите глобални инвестиции в индустриални имоти през третото тримесечие на 2017 г., възлизащи на общо 8 млрд. долара, или повишение с 25% спрямо същия период на предходната година. Следва Германия с инвестиционен обем от 4,3 млрд. долара до третото тримесечие на 2017 г., повишение с 26% спрямо третото тримесечие на 2016 г.

Европейският пазар се възползва от икономическия растеж, преструктурирането на снабдителната верига и развитието на електронната търговия. Търсенето остава силно, а обемите на новото строителство растат бързо, отбелязва CBRE. Въпреки големият брой нови проекти на пазара в момента почти няма предлагане на големи и модерни складови площи. В резултат на това цената на наемите продължи да расте и тенденцията обхваща все повече европейски пазари. Търсенето на съществуващи градски индустриални имоти ще продължи да расте в отговор на фокуса върху „последната миля“ (последната отсечка от веригата за доставка на стоки, която включва пътя от транспортния център до крайния клиент). Този вид инсталации ще привличат все повече капитали, прогнозират от CBRE.

Глобалната доходност от луксозни логистични площи вероятно ще продължи да намалява през 2018 г. заради ограниченото предлагане на подобни площи. Предвид известната политическа несигурност в Европа и САЩ в последно време инвеститорите могат да проявят предпазливост тази година. Въпреки потенциалните рискове обаче растежът на логистичния сектор вероятно ще продължи на фона на нарастването на електронната търговия и появата на лостичните площи от „последна миля“. Това ще продължи да стимулира глобалното търсене, поради което CBRE очаква в обозримо бъдеще изобилието от капитали на пазара да поддържа високи обемите на трансакциите в сектора на индустриалните имоти.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Рекорден брой наематели на най-скъпите жилища в Лондон през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284889_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B

 Рекорден брой наематели на изключително скъпи имоти се наблюдава в Лондон през 2017 г. Това става ясно от доклад на имотната агенция LonRes, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Около 137 имота са били наети на цена от над 5000 паунда (5640 евро) на седмица миналата година, което е повишение с 34% спрямо 102 имота през 2016 г. В тримесечието между юли и септември са били осъществени 49 трансакции, което е рекорд за едно тримесечие в последните 12 години, откакто LonRes публикува данни.

„Инерцията от последните години все още набира скорост. Търсенето е устойчиво благодарение на повишаването на гербовия налог и свързаната с това несигурност относно краткосрочните перспективи за растеж на цените на имотите. Липсата на яснота относно Brexit също е един от факторите“, казва Тим Смит, който отговаря за наемите на супер луксозни имоти в консултантската компания Knight Frank.

 

“Освен че броят на трансакциите е по-голям, сключените сделки са за по-дълъг срок, тъй като наемът става все по-приемлив модел на владеене на имот в супер луксозния сегмент на пазара“, допълни той.

 

Последният доклад за сектора на Knight Frank показва, че средната продължителност на наема през 2017 г. е била 589 дни спрямо 548 дни през 2016 г. и 528 дни през 2015 г.

Миналата година е отчетен и рекорден брой сделки за наем на имоти на цена от 15 000 паунда и повече на седмица (близо 17 000 евро) с 20 трансакции спрямо 11 през 2016 г. „Съществуват все повече възможности за наем на висококачествен актив, който идва от пазара на продажбите на имоти и исторически не съществуваше на пазара на наемите“, обяснява Смит.

„Ясното послание за собствениците на имоти е, че наемателите на супер луксозни жилища няма да направят компромис с качеството, точно както не биха го направили и купувачите“, допълва той.

Според доклада пазарът на продажби на имоти в централните части на Лондон се насочва към възстановяване, тъй като по-високите разходи за трансакциите биват абсорбирани. Средните цени на имотите над 10 млн. паунда (11,2 млн. евро) са нараснали с 0,2% в годината до януари 2018 г., което е първото повишение на годишна базаот близо две години. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Десетки варненци почетоха паметта на Пламен Горанов

http://clubz.bg/64499-desetki_varnenci_pochetoha_pametta_na_plamen_goranov

Десетки варненци се събраха снощи пред сградата на общината, за да почетат паметта на Пламен Горанов. Преди 5 години на този ден той се самозапали в знак на протест срещу управлението на града, а няколко дни по-късно почина.

Пламен Горанов се превърна в символ на многохилядните протести от 2013 година.

Три дни след смъртта му беше обявен национален траур, а тогавашният кмет Кирил Йорданов, управлявал Варна 14 години, подаде оставка, припомни бТВ.

Снощното събиране на хората беше и своеобразен протест с искане общината да разреши поставянето на паметна плоча.

ExxonMobil и OMV Petrom планират да добиват 6 млрд. куб. м газ в Черно море годишно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284888_ExxonMobil+%D0%B8+OMV+Petrom+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+6+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BA%D1%83%D0%B1.+%D0%BC+%D0%B3%D0%B0%D0%B7+%

 Американската компания ExxonMobil и румънската OMV Petrom планират да добиват по 6 млрд. куб. метра газ годишно от блок "Нептун" в Черно море, като се започне от 2020-2021 г., заяви днес Сорин Гал, генерален директор на Националната агенция за минерални ресурси, съобщава в. Ziarul Financiar.

Това би означавало повече от половината от настоящата продукция на газ на страната, която е около 10-11 милиарда кубически метра годишно, отбелязва изданието.

Гал посочи, че проучването за оценка на ресурсите и залежите в блок "Нептун" е към края си и вероятно тази година ще бъде представено за одобрение на Националната агенция за минерални ресурси.

"Те са много мотивирани и имахме редица срещи, включително с мениджъра на проекта, който се занимава също и с Мексиканския залив, защото Черно море прилича много на Мексиканския залив като дълбочина и метод на експлоатация. Вероятно някъде около 2020-2021 г. ще започнат да произвеждат газ от Черно море, а потенциалът им е около 6 млрд. куб. метра годишно", посочи представителят на агенцията.

OMV Petrom и ExxonMobil финализираха успешно втора сондажна кампания в периметъра "Нептун" в Черно море, където двете компании инвестираха общо 1,5 млрд. евро от 2008 г. досега. Първите оценки сочат, че в блок "Нептун" може да има между 42 и 84 млрд. кубически метра газ, посочва Ziarul Financiar, цитиран от БТА.

По статията работи: Десислава Попова

Transparency International публикува днес оценката си за корупцията през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/21/3133192_transparency_international_publikuva_dnes_ocenkata_si/?ref=rss


Международната организация за борба с корупцията Transparency International ще обяви тази вечер резултатите от своя глобален Индекс за възприятие на корупцията за 2017 година.<br /><br />Той почти съвпада с началото на българското председателство на Съвета на ЕС, предшествано от вълна от публикации в авторитетни издания в чужбина, повтарящи тезата, че България е "най-корумпираната и най-бедната" в съюза. Част от тези статии се позоваваха и на индекса на Transparency...

Центърът на Русия за помирение на враждуващите в Сирия беше сринат, няколко болници - също

https://www.actualno.com/asia/centyryt-na-rusija-za-pomirenie-na-vrajduvashtite-v-sirija-beshe-srinat-njakolko-bolnici-syshto-news_660892.html

Руският Център за помирение на враждуващите страни в Сирия беше подложен на масиран обстрел от бойци от Източна Гута, вероятно в отговор на масираните бомбардировки в провинцията, осъществена от силите на сирийския президент Башар Асад. Има загинали цивилни, няма пострадали от руския контингент, има и значителни разрушения, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Руски източници съобщават за ранени девет цивилни в Дамаск за денонощие. По-рано стана известно за въздушни удари по цели в контролирания о

Дронове могат да заместят пчелите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284887_%D0%94%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Американски учен смята, че дронове могат да опрашват селскостопанските култури, ако естествената популация на пчелите продължава да намалява, съобщи в. "Дейли мирър".

Японски специалисти създадоха дрон с дистанционно управление и с размерите на водно конче, който може да опрашва лилии. Американските им колеги се включиха в технологичната надпревара, като изобретиха двойно по-малък робот-пчела, способен да се снижава 120 пъти за секунда, информира БТА.

Експертът по компютърни науки проф. Шаши Шекар от Масачузетския университет каза, че рояците от дронове са решение на проблема с катастрофалния недостиг на храна. Той очаква проектът му за създаване на детайлни карти на терена, по които да навигират роботите-пчели, да получи финансиране от САЩ до две години.

"Продължават усилията да се разбере причината за намаляването на пчелните колонии, така че това е резервен план. Със засушаването на климата в райони като Калифорния изчезват и много дървета. Дърветата са само началото. Следващи в списъка вероятно са насекомите, птиците или животните, затова е хубаво да се подсигурим по някакъв начин", обясни той. 

 

Японският прототип е разработен от Държавния институт за напреднали индустриални науки и технологии в Токио (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology). Той лети с помощта на хеликоптерна перка. За направата му е използван гел, нанесен върху подложки от конски косми, за да наподобява мъхнатото тяло на пчелата, което подпомага полепването на цветния прашец.

Американските изследователи от Харвардския университет създадоха дрон с размерите на пчела, който тежи по-малко от един грам и има криле, които размахва подобно на истинското насекомо.

Проф. Шекар каза, че се изработват детайлни карти на растенията в определени райони, с които могат да се преброят цветята и листата.

"Ако направиш много прецизна карта, след това може да използваш тези изображения без връзка с интернет и да локализираш растенията и цветята, обясни специалистът идеята на предварителното програмиране - Можеш да програмираш пчелата да отиде до онези 10 цветя".

Той предупреди, че роботите-пчели могат да станат жертва на хакери или да бъдат използвани от военните като преносители на химични оръжия против хората.

По статията работи: Надежда Бочева

Мнозинството в парламента ще отстрани Валери Жаблянов като негов зам.-председател

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/21/3133217_mnozinstvoto_v_parlamenta_shte_otstrani_valeri/?ref=rss


Днес мнозинството в парламента се очаква да отстрани социалиста Валери Жаблянов от неговото ръководство. Искане за това бе внесено във вторник от ГЕРБ и "Обединени патриоти".<br /><br />Сред мотивите са "недопустимото му твърдение, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно правосъдие", неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на...

Слабо оборудваната германска армия не е готова за битка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284886_%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5

 От подводниците до бронираните жилетки - състоянието на германската армия е „драматично лошо“, пише в официален доклад на пълномощника за отбраната на Бундестага Ханс-Петер Бартелс, цитиран от Financial Times.

В документа той е категоричен – към края на 2017 г. и шестте подводници на Германия са на доковете за ремонт, малко по-рано нито един от 14-те транспортни самолета Airbus A-400М не е на служба. 21 хил. офицерски позиции в германската армия не са заети.

Тези данни разклащат увереността дали германските военни сили могат да поемат по-големите отговорности, защото през последните години политическите лидери на страната дадоха да се разбере, че очакват армията да участва по-активно в опазването на европейските граници.

Германски военни взеха участие в редица международни мисии, включващи операции в конфликтни зони от Афганистан и Мали, но към армията има и още очаквания – например да вземе активно участие и да подкрепи мисии на НАТО.

Бюджетът за отбрана на Германия е 1,2% от брутния вътрешен продукт (БВП), тоест под изискването на Алианса за военни разходи от 2% от БВП. След години на съкращения предишното правителство на Ангела Меркел започна да увеличава парите във военния бюджет. Според данните на Бартелс обаче това съвсем не е достатъчно.

Междувременно вътрешен доклад на германските военни, изтекъл в Rheinische Post, показва, че в армията липсват не просто достатъчно танкове и хеликоптери, но дори и бронирани жилетки, палатки и зимно облекло, необходими при мисиите в чужбина. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Унгария - по пътя на Путинова Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284885_%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+-+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 Дори човек да не споделя възгледите на Виктор Орбан, в изявленията му от началото на бежанската криза през 2015 все пак можеше да се открие някакво рационално ядро, което даваше предпоставка за делова дискусия. Това време обаче отмина. Начинът, по който оттогава насам унгарският премиер инструментализира темата за миграцията, въздейства като потвърждение за аргументите на всички онези, които и преди това му приписваха само най-лошото.


Изобщо няма смисъл да обсъждаме съзаклятнически теории като тази за "плана на Сорос за дехристиянизация на Европа", която, впрочем, междувременно заема централно място в кампанията на Орбан преди парламентарните избори през април. Тази теория е не само гротескна, но и напълно неприемлива заради съдържащите се в нея антисемитски послания. С това „плашило“ Орбан оправдава и закона срещу неправителствените организации, с който той повежда унгарците по една наклонена плоскост, в чийто долен край ги очакват състояния като в Путинова Русия. Или казано накратко: Орбан очевидно се разделя с демокрацията.

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

При взрив в метрото легнете на пода и закрийте лицето си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284884_%D0%9F%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2+%D0%B2+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1

 Кметът ще ръководи защитата на населението при атентат

 
При взрив е метрото, ако се намирате в тунел, легнете на пода и закрийте носа и устата си с ръка. Това съветват от Столичната община в своя план за противодействие с тероризма. Документът трябва да бъде гласуван в четвъртък от Столичния общински съвет. В него са заложени отговорности на кмета, степени на готовност за реагира при тероризъм, както и съвети какво да правят гражданите, ако попаднат в центъра на атентат. В плана на „Московска“ 33 се посочват като възможни места за атентати градския транспорт, учебни заведения, болници, религиозни храмове, търговски и спортни центрове. От общината са разработили и възможни сценарии за атаки. Например поставяне на бомби, използване на оръжия за масово унищожение, взривяване на превозно средство с цивилни граждани, както и завладяване на президентство, парламент, министерства и други държавни сгради.
При терористична атака в най-използвания транспорт в София от общината призовават също пътниците в метрото да се опитат да отворят вратите, но да не бързат да излизат, защото не се знае дали е прекъснато контактното напрежение от релсите, както и задължително да се придържат към инструкциите на машинистите. При превземане на самолет от „Московска“ 33 съветват хората да изпълняват указанията на терористите, но в никакъв случай да не ги гледат в очите. Ако открият стрелба, легнете на пода и не тичайте, посочват от общината.
Терористите често избират открити места за атентат, където се струпват много хора. Затова, ако попаднете на нападение на улицата оставете тълпата да води, но при удобен момент се откъснете от нея. В случай, че бъдете притиснати от много хора, общината казва да си разширим ръцете в лактите, за да може да дишаме. Кметството е подготвило и указания при получаване на заплахи по телефона. „Запишете точното време и датата на обаждане, запомнете дали човека от друга страна на слушалката има акцент и не казвайте, че сте само вкъщи“, се посочва в плана.
При атентат в София кметът има задачата да ръководи защитата на населението. Градоначалникът ще отговаря за предоставянето на помощ на пострадалите гражданите. Също така при необходимост трябва да предостави транспортни средства за спасителни дейности и евакуация. Степените на готовност за реагиране при терористична заплаха за зелена, жълта, оранжева и червена, която се задейства при вече осъществен атентат.

Задължиха деца в забавачки да пият чешмяна вода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284883_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BC%D1%8

 Хлапетата в пловдивските детски градини трябва да пият само вода от чешмата. Родителите им не могат да им носят, както досега, шишенца с минерална или изворна вода. За това алармираха гневни майки, които смятат, че забраната нарушава правата на децата им. Те попитали директорките на забавачките защо не могат да дават на децата си бутилки с минерална или изворна вода и получили в отговор обяснението, че имало получено писмо от Министерството на здравеопазването (МЗ).

„Писмото сме го получили всички градини. То е от Министерството на здравеопазването, изпратено до Министерство на образованието и съответно получено в Регионалното управление на образованието. И от РУО е изпратено до директорите на всички учебни заведения”, потвърди директорът на ДГ „Марица” Надежда Дервенска, която уточни, че е информирала срещу подпис всички родители за писмото.

По думите й при нея няма постъпили оплаквания от родители, че децата им вече трябва да пият само чешмяна вода. „Аз това, което трябва и което ми е написано като предписание в името на здравето на децата, се спазва. Има организация децата да пият от чисти чаши, защото в писмото изрично се забранява ползването на пластмасови чаши за еднократна употреба. Тоест, осигурила съм чаши, които да бъдат дезинфекцирани, имаме съдомиални за целта. Осигурена е вода в кани. Нищо по-нормално няма от това да се пие вода от чешмата”, каза директорката. Според РЗИ Пловдив няма риск за децата, ако пият вода от чешмата. Според здравните власти минералната вода е с по-високо съдържание на флуор, който разваля зъбките на децата. Писмото от МЗ не забранява употребата в забавачниците на бутилирана изворна вода или на минерална с ниско съдържание на флуор, но заради финансови причини детските градини не могат да си позволят плащане на подобни доставки.

За хилядарка купуваме земята под панелката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284882_%D0%97%D0%B0+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%BA

 

Има идея да я изплащаме зя няколко години и през данъците за имота

За около хиляда лева всеки собственик на жилище или друг имот в сграда, изградена с отстъпено от общината право на строеж може да стане притежател на идеалната част от земята под нея, научи „Монитор“. Преди години по този начин са били изградени хиляди блокове, основно панелки и ЕПК-та в новите жилищни комплекси в София и другите големи градове на страната.

Според адвокат Борис Кумпиков за по-големите и високи блокове в периферните квартали на София или другите големи градове

цената може да излезе и по-ниска.

По думите му застроените терени под подобни сгради са частна общинска собственост и всеки собственик може да поиска да си ги купи. „Оценката е ниска, защото мястото е вече застроено“, обясни той.

Вчера от новосформираната Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост - "Справедливост" пък предложиха въпросната земя под сградите, вдигнати с отстъпено право на строеж да се дари на съсобствениците на имоти в тях. Според един от основателите Павел Миланов, общините не се грижат за терените и около сградите, като задължават гражданите да почистват например снега през зимата. „В случай, че панелката падне, хората ще трябва да платят разчистването на терена и да останата на улицата, защото не го притежават“, смята той. Миланов каза още, че бившият главен архитект на София Петър Диков е писал докладна до Столичния общински съвет с предложение това да се направи. От пресцентъра на общината и СОС казаха за „Монитор“, че подобна идея не е била обект на разглеждане от местната власт в главния град на страната.

Адвокат Кумпиков обаче, смята, че подобна стъпка би противоречала на конституцията, защото ще се получи

субсидиране само на отделни граждани

за сметка на всички останали данъкоплатци. „На практика това може да се разглежда и като нерегламентирана държавна помощ, което се забранява в рамките на ЕС“, обясни той. По думите му хората не тръгват да си купуват идеалните части под и около кооперациите, не само, за да не дадат пари, а и за да не им се увеличи данъчната оценка на имота, а оттам и данъкът и таксите, които плащат.

Общинският съветник от София Иван Велков смята, че може да се помисли за продажба на земята, по някаква оценка и с ограничения, какво може да се прави с нея и какво не. „Другият законен начин е да бъде плащана през данъците на собствениците, като те бъдат по-високи за определен период от време, но собствеността им бъде прехвърлена веднага. Това ще направи хората стопани“, уточнява той.

Относно рисковете при бедствие хората да останат без собственост, Борис Кумпиков обясни, че в такъв случай се правят протоколи и собствениците на имотите имат право в срок от 5 години отново да застроят общинския терен и да ги възстановят, където са се намирали преди това.

От новата асоциация освен с идеята за даване земята под панелките, ще се занимават и с популяризиране на стандарти за поддръжка и ремонта на общите част. Те ще качат на сайта си

списък с лоялни строителни фирми,

които дават и изпълняват гаранциите при дефекти за извършените от тях ремонти. От организацията съобщиха още, че всеки домоуправител може срещу само 20 лв. да стане техен член и да ползва съветите на експертите й. За членовете на етажни собствености абонаментът е 10 лв.

Когато една немска овчарка е по-важна от две близначета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6727633

Когато една немска овчарка е по-важна от две близначетаАко някой избира да пие, вместо да си гледа децата, ако ги пребива безпричинно, ако им причинява тежки увреждания, нормално е съответните органи да направят необходимото и да спасят тези беззащитни създания, като им осигурят нормален живот. Защото в побоя над две невръстни деца, и то от собствената им майка, няма нищо нормално. (Виж 8-а стр.

Православен календар за 21 февруари, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691384

Православен календар за 21 февруари, вижте кои са имениците днесСв. Евстатий, архиепископ Антиохийски Св. Евстатий бил изповедник, т. е. страдалец за Христовата вяра, през време на десетото гонение против християнската вяра. Той бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия. В този сан Евстатий взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика

9 от 10 българи пътешестват из родината вместо в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284881_9+%D0%BE%D1%82+10+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%B7+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BC%D0%B5%

 

1,330 млн. нашенци стегнали куфарите в края на миналата година

9 от 10 българи или 85% от родните туристи избират България за своите пътешествия и екскурзии вместо чужбина. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за периода октомври - декември миналата година. Над 11,1% от нашенците пък са пътували само зад граница, а 3,7% са избрали както родните ширини, така и чуждите земи.

Общият брой на хората у нас, които са стегнали куфарите през последното тримесечие на 2017 г., е бил близо 1,330 млн., като

 

броят им се увеличава с цели 60%

 

Оказва се, че любителите на почивките и пътешествията са главно хората на възраст между 25 и 44 години, което всъщност не е изненада, тъй като това са главно работещи хора със стабилни доходи. От всички пътувания в страната най-голям дял заемат младежите между 15 и 24 години, а зад граница най-често са се отправяли по-възрастните от 45 до 64 години.

Според статистиката 51,5% от пътуванията в рамките на България са били с цел да се посетят близки и роднини. В другите държави пък най-често ходим за екскурзии и релакс - над 54,3 на сто. Зад граница ни се налага да пътуваме и когато става дума за бизнес и служебни ангажименти. Когато тръгнем обаче да опознаваме родината си

 

много рядко си правим резервации

 

тъй като почти 95% т сънародниците ни тръгват на път „на сляпо“. Основната причина е, че разчитаме на близките ни да ни приютят за няколко дни. В чужбина пък не си позволяваме подобни своеволия, тъй като близо 63 на сто не си запазват предварително хотел.

Данните на НСИ показват още, че когато тръгнем на път в България трябва да имаме в джоба си поне 202 лева, тъй като това е средния разход на едно лице. В същото време отдихът ни зад граница излиза двойно по-скъп – близо 536 лева. Командировката у нас струва 151,72 лева, а само щом прекрачим митницата парите се увеличават с над 6 пъти – до 958,15 лева.

Традиционно у нас най-много средства пръскаме за храна, докато в другите държави основното перо е транспорт.

40% от луксозните турове запазени през агенция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284880_40%25+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B0%D0%B3%D0%B5

 40% от луксозните пътувания се резервират през туристически агенции в сравнение с едва 27 на сто от всички останали видове международни пътувания, сочи доклад на ITB Berlin и IPK International.

Туристическите агенции може да изглеждат отживелица в ерата на безбройните мобилни приложения и уебсайтове, но в сектора с луксозни пътувания традициите все още не са забравени, коментира CNBC. Проучването показва още, че повече от половината от хората, отишли на луксозни пътувания в чужбина, са използвали агенциите като източник на информация.

Базираната във Великобритания туристическа агенция за луксозни пътувания Scott Dunn твърди, че расте с около 20% годишно благодарение на силното търсене на съвети от експерти в туризма и планирането.

„Винаги питам хората, които обмислят сами да резервират: „Защо да рискувате?“, коментира Саймън Ръсел, главен изпълнителен директор на Scott Dunn. „Това е вашата ваканция и ще похарчите много за нея, не рискувайте, а се уверете, че ще извлечете максимума от времето ви навън“. Според Ръсел клиентите на фирмата предпочитат да харчат повече за туристически преживявания, отколкото за други неща.

Според доклад от 2016 г.ОШ на Amadeus Travel Intelligence луксозните пътувания се очаква да нараснат с 6,2% през следващите 10 години в сравнение с общия туризъм, за който прогнозата е за ръст от 4,8%.

По думите на Ръсел обаче младежите от поколението Y (родените между 1980 и 2000 г.) предпочитат сами да организират своите пътувания чрез дигитални решения.

Range Rover Sport се изкачи до Небесната порта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284879_Range+Rover+Sport+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D0%9D%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0

 

Мощният хибриден SUV преодоля 999 стъпала до скалната арка в Китай

Новият Range Rover Sport PHEV стана първият автомобил в света, изкачил стълбите до естествената скална арка Вратата към Рая. Мощният хибриден SUV, задвижван с бензин и електричество, се изкачи до Небесната порта в провинция Хунан, Китай. Предизвикателството започна в началото на дългия 11,3 километра път в планината Тианмен, известен като Пътя на дракона. Лъкатушещият път с 99 замайващи завоя и 999 обезсърчаващи стъпала не спряха мощният хибриден SUV да направи нещо за първи път в света на една от най-известните забележителности в Китай.

 

 

Зад волана на новия Range Rover Sport P400e със стандартни спецификации, по трудното трасе се отправи пилотът Хо-Пин Тунг от Panasonic Jaguar Racing. Състезателят преодоля стръмните стълби като се движеше в режим Dynamic на системата Terrain Response 2. Във връхната точка на пътя пилотът от Формула E оптимизира системата за двойно задвижване Terrain Response за втората част от предизвикателството, покорявайки издигащите се под 45 градуса стълби с 999 стъпала, водещи до легендарната китайска Врата към Рая, използвайки комбинираната мощност на бензиновия двигател Ingenium и електрическата батерия.

 

 

Слизайки от автомобила Хо-Пин Тунг каза: „Имам опит във Формула E, Формула 1 и съм печелил „24-те часа” на Льо Ман, но без съмнение това беше едно от най-трудните предизвикателства зад волана, с които съм се сблъсквал. Новият Range Rover Sport PHEV се представи блестящо, като вдъхваше истинска увереност по планинския път и изкачи без усилие стълбите до Вратата към Рая”. Новият силов агрегат осигурява на Range Rover Sport PHEV електрически пробег с нулеви емисии до 50 км, когато е напълно зареден, но Хо-Пин Тунг използва неговия модерен бензинов двигател Ingenium с 300 к.с. и електрическия мотор със 116 к.с. за бързо преодоляване на пътния участък от предизвикателството.

 

 

След това мощният SUV демонстрира безкомпромисните си качества върху всякакъв терен, като изкачи стръмните стълби до естествената скална арка. „Това беше най-трудното изпитание за Range Rover Sport, в което съм участвал, защото докато не достигнахме върха, не можехме да кажем категорично, че сме успели. Достигайки върха, ние доказахме феноменалните възможности на Range Rover Sport PHEV с първото в света истинско постижение”, заяви Фил Джоунс, експерт по акции с Land Rover.

 

 

Предизвикателството на дракона е най-новото в серия приключения, изпълнени от Range Rover Sport, след като моделът PHEV направи своя дебют в надпревара срещу двукратната световна шампионка по плуване в открити води Кери-ан Пейн и атлета с постижения по издръжливост Рос Еджли в Девън в Обединеното кралство. Предишните подвизи включват поставилото рекорд изкачване на Пайкс Пийк в САЩ, рекордното пресичане на пустинята „Руб ал-Хали“ на Арабския полуостров и 2170-метровото спускане по  легендарната писта „Инферно“ в Мюрен, Швейцария.

Мъск ще тества днес изграждането на мрежа за интернет от 12 000 спътника

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/21/3132946_musk_shte_testva_dnes_izgrajdaneto_na_mreja_za/?ref=rss


Идея за достъпен от всяка точка на планетата високоскоростен интернет, която бе представена преди 3 години, може да започне реализацията си днес. Става дума за проекта "Старлинк" (Starlink) на Илон Мъск и първите два експериментални сателита Microsat-2a и Microsat-2b, които да бъдат изведени в орбита с ракета Falcon 9 на компанията SpaceX.<br /><br />Стартът бе планиран за събота или неделя миналата седмица, но бе отложен за вторник. Мъск често е скаран със спазването на...

Йенс Столтебнерг: Очакваме правителството да изпълни ангажиментите си към НАТО

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/21/3133223_iens_stoltebnerg_ochakvame_pravitelstvoto_da_izpulni/?ref=rss


Приветстваме усилията на България да укрепи своите въоръжени сили, да засили възможностите им и да изпълни ангажиментите си които има - да инвестира повече в отбрана.<br /><br />Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред "Дневник", на въпрос какво е посланието му към българското правителство за бавещите се проекти за модернизация на армията.<br /><br />"Ние знаем, че това е предизвикателство. България е работили много години със Съветския...

Парламентът обсъжда искането за освобождаване на Валери Жаблянов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-obsyzhda-iskaneto-za-osvobozhdavane-na-valeri-zhablianov-2079911

Очаква се парламентът да разгледа като първа точка Проект на решение за предсрочно освобождаване на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание. Това предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица. Проекторешението за освобождаването

Мистериозните „магнитни чаши с извънземен произход“ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/misterioznite-magnitni-chashi-s-izvynzemen-proizhod-video-2079839

По време на презентация през 2010 година Клаус Дона, който е специалист по артефакти от предходни цивилизации, представил комплект от 12 чаши, изработени от нефрит и открити в Еквадор.

Всички чаши били с различен размер. Комплектът съдържал и кана, к

Официално: Путин подписа пакета закони за амнистия на капитала

http://pogled.info/svetoven/russia/ofitsialno-putin-podpisa-paketa-zakoni-za-amnistiya-na-kapitala.92657

/Поглед.инфо/ Владимир Путин подписа пакет документи за провеждане на втория етап от амнистията на капиталите, съответните закони са публикувани на официалния портал за правна информация.

НАТО дразни руската мечка

http://pogled.info/svetoven/nato-drazni-ruskata-mechka.92658

/Поглед.инфо/ НАТО продължават да дразнят руската мечка, разигравайки поредната партия игра на разширение. Още тази, 2018 г., Алиансът възнамерява да приеме в състава си Македония. А ласковото възбуждане на амбициите на управляващите елити на Швеция и Финландия заедно с активното им въвличане в НАТО-вските мероприятия вече фактически е направило тези по-рано неутрални държави в членове на НАТО.

Италианска с титлата на спускане, Вон едва трета на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6728037

Италианска с титлата на спускане, Вон едва трета на олимпиадатаСофия Годжа спечели спускането за жени на олимпийските игри по най-убедителен начин и хвърли САЩ отново в скръб. Линдзи Вон успя да се докопа едва до бронзовия медал в състезанието, след като завърши на 47 стотни от италианката. Втори сребърен медал в ПьонгЧанг взе норвежката Рагхилд Мовинкел, която изпусна София само с 9 стотни.

Изслушват шефа на Касата в здравната комисия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izslushvat-shefa-na-kasata-v-zdravnata-komisiia-2079917

Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев ще бъде изслушан в сряда в парламентарната здравна комисия.
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник на Бойко Борисов в партията - Цветан Цветанов заяви, че предстои изслушване на Плочев на зас

Един от последните пастири у нас се грижи за 39 овце и 28 кози

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723415

Един от последните пастири у нас се грижи за 39 овце и 28 козиЕвропейско заплащане ще спаси животновъдството, казва Николай Маринов от село Радювене. За 360 часа труд той взема 290 лв. Пастирите у нас били на изчезване, ще внасяме чобани от бившите съветски републики. Звучи като виц, ама не е. Истина е - комична и повече тъжна новина. Потвърждават я и няколкодневните ми усилия да открия специалист с гега.

Разкол по "руския въпрос" заплашва кариерата на Меркел

http://pogled.info/svetoven/evropa/razkol-po-ruskiya-vapros-zaplashva-karierata-na-merkel.92652

/Поглед.инфо/ Провалената в края на миналата седмица среща на формата "Нормандска четворка" не може да не подава няколко политически сигнала. Тези сигнали са пряко свързани с разделението на германския елит по въпроса за антируските санкции. И този, нека го наречем с по-точното му проявление - разкол, заплашва да предизвика промяна на властта в Германия; очевидно Меркел подготвя свой заместник.

Полша се сблъска с Израел. Кой ще победи?

http://pogled.info/svetoven/polsha-se-sblaska-s-izrael-koi-shte-pobedi.92653

/Поглед.инфо/ Глупак или невежа е полският премиер? "Надявам се, че е глупак, но не е невежа", каза за своя премиер изтъкнатият член на полския Сейм Михал Камински, в интервю за израелския вестник "Джерусалем пост". Това изявление визира поредното словесно падение на министър-председателя Матеуш Моравецки на международната конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен. Ръководителят на полското правителство постави знак за равенство между полските, украинските, руските и еврейските колаборационисти по време на Втората световна война.

Goldman Sachs: Данъчната реформа на Тръмп води към катастрофа пирамидите на държавните краткосрочни облигации на САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/Goldman-Sachs-danachnata-reforma-na-tramp-vodi-kam-katastrofa-piramidite-na-darzhavnite-kratkosrochni-obligatsii-na-sasht.92655

/Поглед.инфо/ Ние вече говорихме, че данъчната реформа на Тръмп е в чист вид реинкарнация на сценария на Авантюриста, отложен с няколко години от печатната машина за пари – стимулация на икономиката за сметка на дефицита на бюджета и ускоряване на пирамидалните заеми.

New York Times: Американците се месят в изборите по-често от Русия

http://pogled.info/svetoven/New-York-Times-amerikantsite-se-mesyat-v-izborite-po-chesto-ot-rusiya.92656

/Поглед.инфо/ Повечето американци бяха шокирани от многочислените заявления за безпрецедентните атаки на Русия срещу политическата система на САЩ, но според ветераните от разузнаването и учените, специализирали се върху изучаването на специалните операции, ситуацията далеч не е еднозначна. Както пише New York Times, възможната руска операция през 2016 г. е просто съответстваща на киберепохата версия на стандартната практика, която САЩ провеждат в течение на няколко десетилетия и провеждат и днес.

Скиорката, която не показа и един трик на олимпиадата (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6728019

Унгарката Елизабет Суони стана хит на олимпиадата заради факта, че не изпълни нито един трик по време на свободните ски в халфпайпа. Американката дори не опита да направи нещо на канала. Оказа се, че 33-годишната Суони е програист, се е пускала само в състезания, където има под 30 участника в световната купа и така набрала точките за участие.

От Кут до Вашингтон – историята на една иракчанка, бореща се за правата на жените

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6716634

От Кут до Вашингтон – историята на една иракчанка, бореща се за правата на женитеДа си жена от арабския свят, която иска да се образова е доста трудно. Какъв е живота на тези момичета, които не искат просто да бъдат домакини, а имат цели и мечти, за които се боярт, можете да разберете от откасът по-долу. Той е част от книгата на Скот Андресън – „Разкъсана зема”. През 2011 г. серии от антиправителствени бунтове разтърсват

Люта битка за 100-те млн. евро наследство на Джони Холидей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6722810

Люта битка за 100-те млн. евро наследство на Джони ХолидейФренският рокаджия завещал всичко на четвъртата си жена, не оставил нищо на двете си големи деца Люта битка избухна за милионното наследство на покойната френска звезда на рока Джони Холидей и по всичко личи, че това ще е само началото на истински юридически маратон. Двете по-големи деца на певеца ще оспорват завещанието му, след като се оказа,

500 души в 4 зали гледат новия филм на Яна Маринова и Башар Рахал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6727502

500 души в 4 зали гледат новия филм на Яна Маринова и Башар РахалПовече от 500 души в 4 зали изгледаха премиерно в понеделник вечерта лентата “Привличане”, чиито продуценти са двамата актьори. Преди прожекциите концерт изнесоха групите “Торнадо” и Jeremy?, както и работещият в Копенхаген композитор и продуцент Stani. Яна Маринова, Александър Сано, Башар Рахал, Луиза Григорова-Макариев, Койна Русева,

40 на сто от разходите при туризъм са за храна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727929

40 на сто от разходите при туризъм са за хранаПътуващите в страната харчат най-много от разходите си за храна - 40%, докато при пътувания в чужбина най-голяма част - 31,9% се дава за транспорт. Това показват данните на НСИ за туристическите пътувания на българите за четвъртото тримесечие на 2017 г. И в страната, и в чужбина най-малко от парите се отделят за настаняване - почти 15 на сто.

Карл Маркс и Фридрих Енгелс публикуват Комунистическия манифест

https://www.actualno.com/chronicles/karl-marks-i-fridrih-engels-publikuvat-komunisticheskija-manifest-news_660617.html

„Манифест на Комунистическата партия“, публикуван за първи път на 21 февруари 1848 г., е считан за едно от най-значимите политически философски произведения. Негови автори са Карл Маркс и Фридрих Енгелс. В предговор към немското издание на Манифеста от 1883 г. Енгелс заявява, че произведението е дело основно на Маркс. Произведение, в което Маркс изказва твърдения относно Втория Райх и възможността от евентуална война на народите. В текста Маркс и Енгелс говорят з

Църквата почита Св. Евстатий. Стати и Статко празнуват имен ден

https://offnews.bg//na-tozi-den/tcarkvata-pochita-sv-evstatij-stati-i-statko-praznuvat-imen-den-660992.html

На 21 февруари православната църква почита паметта на Свети Евстатий. Името означава „yстойчив” (от гръцките еch - свръх и statius – стоя). Имен ден празнуват Евстати, Евстатий, Евстатия, Стат, Стати и Статко.

Той бил изповедник и избран за епископ на Антиохия от християните. Като епископ, Св. Евстатий участвал в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика Арий.

През 326 г. отишъл в Грузия, за да постави пастири за новопокръстените. Страната наскоро била просветена с християнската вяра от младата Св. Нина.

Дълги години Свети Евстатий усърдно работил в полза на Христос и на християнството.

След смъртта на император Свети Константин Велики, неговият син Констанций станал цар на източната част на Римската империя.

Той започнал да покровителства арианите, за разлика от своя смел и праведен баща Св. Константин и своята баба Св. Елена. Под закрилата на императора, арианите придобили огромно влияние. Започнали самовластно да преследват и да угнетяват всички християни, които държали на истинското учение на вярата.

Много от арианските епископи лично подписали по време на Никейския събор православно изповедание на вярата, но след това се отрекли от него и настоятелно искали това и от другите епископи. Ония, които отказвали да се съгласят с тях, били лишавани от сан, изпращани на заточение и подлагани на непрекъснати гонения.

Така арианите свалили Цариградския епископ Павел и го изгонили; направили усилия да погубят и Св. Атанасий Александрийски. Някои от тях, на път за Йерусалим за освещението на храма „Свето Възкресение“, пристигнали в Антиохия с тайното намерение да свалят Св. Евстатий.

Епископът Евстатий не подозирал за техните зли намерения, затова ги приел с най-голяма радост. Незабавно открили събор, на който започнали да разглеждат делата и вярата на Св. Евстатий.

Всичко вече било предварително уредено и решено от тях. Измислили клевета против благочестивия епископ Св. Евстатий, като го обвинили, че води безнравствен начин на живот и проповядва ерес.

Арианите съобщили своето решение на императора. Успели да възбудят народното вълнение и недоволство в Антиохия. Прогонили го на заточение в Тракия, заедно с някои от най-приближените му презвитери и дякони, които отказали да се разделят с него.

По време на заточението Св. Евстатий изтърпял огромни унижения и други страдания от злобата на своите врагове.
Той оставил бележити съчинения, които продължават да бъдат четени от духовници, монаси и религиозни хора.

Повече за житието на светеца можете да прочетете тук.

Маргарита Хранова и Константин ще участват в “Като две капки вода”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6727493

Маргарита Хранова и Константин ще участват в “Като две капки вода”Естрадната прима и попфолк певецът ще са сред осмината участници в новия сезон на шоуто. Останалите, които ще имитират български и световни звезди, ще са Гери-Никол, Иван Юруков, Софи Маринова, Славин Славчев, Златка Райкова и Борислав Захариев, известен като Боби Турбото. “Като две капки вода” тръгва в понеделник, 26 февруари, от 20 ч по Нова тв.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване